Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η Lady Gaga των Ποντίων…..

lady gaga 2Ο Πόντος, όπως ξέρουν οι φίλοι μας, είναι ένας παράξενος χώρος. Που μερικές φορές σε ξαφνιάζει. Άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Όμως η ύπαρξη της Κυρίας Γκάγκα-Ιασονίδου (Lady Gaga, ίσως και με το Iasonidou, εις την αγγλικήν) είναι μια από τις θετικές εκπλήξεις. Mπορεί να μην έχει τα νιάτα της πολυθρύλητης Lady Gaga της Showbiz, αλλά σίγουρα έχει πολύ περισσότερο μυαλό από το σούργελο, που πίσω του τρέχουν τα χιλιάδες ηλίθια….

Η δικιά μας Κυρία Γκάγκα, είναι κόρη του Λεωνίδα Ιασωνίδη, βενιζελικού παλιού πολιτευτή, που διετέλεσε και υπουργός. Η ίδια υπήρξε για πολύ καιρό πρόεδρος και ψυχή ενός από τους μεγαλύτερους ποντιακούς συλλόγους της Ελλάδας, των Αργοναυτών-Κομνηνών που εδρεύει στην Καλλιθέα Αττικής. Πρωτοστάτησε με το σύλλογο της στη διάλυση της ομοσπονδίας που είχαν οι Πόντιοι του  Νότου (ΟΠΣΝΕ) με στόχο να δημιουργηθεί μια πανελλαδική ομοσπονδία (ΠΟΕ). Προσπαθησε πολύ, τρέχοντας εκείνα τα χρόνια μαζί με ένα μεγαλογιατρό Πόντιο από Θεσσαλονίκη -κοζανίτη για την ακρίβεια- το μοιραίο άνθρωπο που κατάστρεψε κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς παρουσίας του οργανωμένου ποντιακού χώρου. Άλλους πείθοντας και άλλους εκβιάζοντας (με τη δημιουργία μιας δεύτερης ανταγωνιστικής ομοσπονδίας με Σοφιανίδη και Γεροντίδη), κατάφεραν να συμβάλουν όλοι στη δημιουργία της νέας ομοσπονδίας.

Όμως, μόλις η Lady Gaga (των Ποντίων) αποχώρησε από την προεδρεία του συλλόγου, οι επίγονοί της, αντιλαμβανόμενοι τα προβλήματα που γεννούσε στη νέα ομοσπονδία (ΠΟΕ) η κυριαρχία μιας μικρής εγωιστικής και ανερμάτιστης ομάδας, και τον κίνδυνο που αυτή αποτελούσε για τους συλλόγους και την ψυχική υγεία όσων σχετίζονταν μαζί της, αποφάσισαν να αποχωρήσουν πρώτοι.

Έτσι είχαμε το παράδοξο στο χωρό, να αποχωρήσουν πρώτοι αυτοί οι οποίοι επέβαλαν την είσοδο….     Η απουσία της Lady Gaga  υπήρξε μοιραία και καθοριστική για τη συνέχεια του συλλόγου… Επί των ημερών της ο σύλλογος προσπάθησε να είναι εξωστρεφής. στη συνέχεια -ίσως και όχι αδίκως- ξανακλείστηκε στο καβούκι του.

Φαίνεται ότι οι εξελίξεις δικαιώνουν εκείνη την απόφαση της αποχώρησης. Γιατί η αναγκαστικά διάδοχη κατάσταση με έναν αξιοπρεπή πρόεδρο (Επ. Φαχαντίδης) δεν φαίνεται να φτούρησε για πολύ. Η παλιά τάξη πραγμάτων της παρέας Παρχαρίδη τον είχε εγκλωβισμένο. Τον ήθελε να είναι σκυλάκι της. Αυτό όμως δεν έγινε κατορθωτό  και έτσι μαθαίνουμε σήμερα (σο Σεπτεμβρίου 2014) ότι ο  Φαχαντίδης παραιτήθηκε.  Από το διαδίκτυο η πληροφορία: 

«Την παραίτησή του υπέβαλε πριν λίγο ο Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, ο οποίος τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αναλάβει την προεδρία της Παμποντιακής Ομποσπονδίας Ελλάδος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» το κλίμα στους κόλπους της ΠΟΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα δεν ήταν το καλύτερο με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι αιτία του κακού ήταν οι προθέσεις του κ. Φαχαντίδη για την ένωση της ΠΟΕ με την ΠΟΠΣ και την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο ενώσεων. Το γεγονός αυτό δεν καλοάρεσε σε ορισμένα μέλη με αποτέλεσμα τη σημερινή παραίτηση του κ. Φαχαντίδη

lady gaga 1

Είναι πολύ κρίμα που ένας τέτοιος μεγάλος κοινωνικός χώρος, ελέγχεται από μια ομάδα μικρόψυχων, εμπαθών και ημιμαθών τύπων….  Δυστυχώς κανείς στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιδράσει για να ανατραπεί η κατάσταση. Οι σοβαροί έχουν εγκαταλείψει το χώρο, οι σύλλογοι αρέσκονται στο ρόλο του πρόβατου και οι πονηροί αξιοποιούν τους γελοίους για να ελέγξουν πλήρως το χώρο και να τους μπουκώσουν αύριο σε προϊόντα τύπου Pontos-Visa. Ίσως οι μόνοι που μπορούν να βάλουν φρένο στην εξαθλίωση είναι οι Πόντιοι της Διασποράς. Και κυρίως να εγκαταλείψουν  ψευτο-ΔΙΣΥΠΕ και να καταγγείλουν την απάτη.  Και μπορούν μόνο οι της Διαποράς γιατί εδώ στο Ελλαδιστάν το σύστημα ευνοεί αυτή την κατάσταση. Οι παλιοί πασόκοι είναι διαλυμένοι. Οι μισοί από αυτούς ξεπουλήθηκαν στους Καλεντερίδη-Παρχαρίδη. Το ίδιο και κάποιοι κουκουέδες σταλινικοί (που τους έδωσαν και πρωταγωνιστικό ρόλο, τρομάρα τους) και έχουν καταντήσει χίτες και σκυλάκια των ακροδεξιών. Οι μόνο που θα μπορούσαν να αντιδράσουν είναι οι εκ της Αριστεράς Πόντιοι, που όμως έχουν εγκαταλείψει το χώρο στα χέρια των εθνολαϊκιστών δεξιών, που τυχαίνει να είναι και ανίκανοι… Οι σοβαροί σύλλογοι τύπου Αργοναύτες-Κομνηνοί επέλεξαν τον αναχωρητισμό, αντί να προσπαθήσουν -τότε που ήταν δυνατόν- την εξυγίανση του χώρου και τη δημιουργία ενός σοβαρού πόλου…..

Και τώρα ας ακούσουμε ένα ποντιακό αντάρτικο για να ανέβει το ηθικό μας:

Και ας κλείσουμε με τη Lady Gaga (όχι τη δικιά μας, αλλά την άλλη, το σούργελο…)

21/09/2014 - Posted by | -παράνοια, -Κρίση, -Νεοελληνικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, ΠΟΕ

4 Σχόλια »

 1. Το κείμενο δεν είναι καθόλου φιλικό και δεν συμβάλει στη θετική κατεύθυνση. Καλύτερα να το αποσύρουν. Η εποχή που θυμούνται έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Αν και δεν γνωρίζω πολλά πράγματα στο χώρο. Έλεος ξυπνήστε, τίποτε δεν είναι στάσιμο.Τα στάσιμα πεθαίνουν.

  Σχόλιο από kyriakos901 | 21/09/2014

 2. ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ – ΚΟΜΝΗΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ Π.Ο.Ε.

  21 Οκτωβρίου , 2010,

  ——————————————————————————–

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Αργοναύται – Κομνηνοί», στη συνεδρίασή του, της 11ης Οκτωβρίου, 2010, αποφάσισε να μη συμμετέχει πλέον στις διεργασίες των δευτεροβάθμιων οργάνων του ποντιακού χώρου, κεντρικών και περιφερειακών.

  Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση και δεν ξεχνά ούτε στιγμή ότι πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια επανασύνθεσης και ενωτικής έκφρασης του Ποντιακού χώρου μέσω της Π.Ο.Ε.

  Και όχι μόνο! Όλα αυτά τα χρόνια, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του, ούτως ώστε να πετύχει ο νέος αυτός κύκλος της Ποντιακής υπόθεσης, απαλλαγμένος από τις συνήθειες και αμαρτίες του παρελθόντος.
  Με τις όποιες αδυναμίες του συστήματος, οι Αργοναύτες Κομνηνοί ήταν πάντοτε εκεί, υπερασπιστές της Ενότητας και της Ποντιακής Ιδέας.

  Σήμερα, έχει το θάρρος να κοιτάει κατάματα, ακόμη και αυτοκριτικά την ιστορία των τελευταίων χρόνων και να παραδέχεται ότι: «δυστυχώς, η προσπάθεια επανασύνθεσης και ενωτικής έκφρασης του Ποντιακού χώρου, μέσω της Π.Ο.Ε. απέτυχε».

  § Απέτυχε διότι δεν φρόντισε ποτέ να αυτονομηθεί οικονομικά, αλλά αρκέστηκε να φλερτάρει με τα εκάστοτε πολιτειακά κονδύλια.

  § Απέτυχε διότι δεν φρόντισε να δουλέψει σε νέες πτυχές του Ποντιακού Ζητήματος, αλλά αναλώθηκε σε οργανωτικού τύπου παθολογίες που τελικά μας τραυμάτισαν όλους βαριά και μας πλήγωσαν άδικα.

  § Απέτυχε διότι δεν λειτούργησε ποτέ ως καθοδηγητικό όργανο που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο χώρος μας και δεν εκμεταλλεύτηκε το πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό του ποντιακού χώρου που ξεχειλίζει από προσωπικές πρωτοβουλίες και δράσεις, αλλά αρκέστηκε –με περίσσια εσωστρέφεια- να επικαλείται ως δικές της, ιστορικές επιτυχίες τρίτων.

  § Απέτυχε διότι υπαναχώρησε προκλητικά από τις αρχικές καταστατικές δεσμεύσεις της, που εγγυώντο για πρώτη φορά στην ιστορία του ποντιακού χώρου ότι καμία προσωπική στρατηγική δεν θα μπορούσε να επιβληθεί ως καθεστώς-τροχοπέδη στη δημοκρατική εξέλιξη του χώρου.

  Οι Αργοναύται-Κομνηνοί αρνούνται να συμμετάσχουν σε μια συνεχή τριβή και αντιπαράθεση ομάδων και εξουσιών, γιατί αυτό δεν κάνει κανέναν μας καλύτερο Πόντιο.

  Πιστεύουμε ότι όλες οι πτυχές του Ποντιακού Ζητήματος είναι πολιτικές και όχι κομματικές. Κρίνονται δε, στα πεδία της αυτονομίας των θεσμικών μας οργάνων από κυβερνήσεις και κόμματα και όχι στα οργανογράμματα των εξαρτημένων ρόλων.

  Κάνοντας και τη δική μας αυτοκριτική, νοιώθουμε ότι οφείλουμε να προχωρήσουμε σε μία άλλη αντίληψη για το ρόλο, τις ευθύνες και αυτά που ιστορικά εκπροσωπούμε.

  Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα συνεχίσουμε την πολιτισμική μας δράση από την Καλλιθέα για τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στην ποντιακή υπόθεση. Και θα συνεργαστούμε και θα στηρίξουμε όποια προσπάθεια συμβάλει στην ανάδειξη του Ποντιακού Ζητήματος, απ’ όπου κι αν αυτή προέρχεται.

  Εκτιμούμε ότι μια συλλογική διαδρομή θα πρέπει να επικεντρώνεται σε μια νέα σχέση των Ποντίων με το εξωποντιακό περιβάλλον, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο το ποντιακό συμφέρον.

  Θεωρούμε ότι η στάση μας αυτή επιβάλλεται από την ιστορικότητα του Συλλόγου μας, αλλά και από τις νέες ανάγκες, δυναμικές και ευκαιρίες στο Ποντιακό Ζήτημα, που όπως δείχνουν οι τελευταίες διεθνείς εξελίξεις παρουσιάζονται επιτακτικά μπροστά μας.

  Σχόλιο από Αργονηνός | 21/09/2014

 3. § Απέτυχε διότι υπαναχώρησε προκλητικά από τις αρχικές καταστατικές δεσμεύσεις της, που εγγυώντο για πρώτη φορά στην ιστορία του ποντιακού χώρου ότι καμία προσωπική στρατηγική δεν θα μπορούσε να επιβληθεί ως καθεστώς-τροχοπέδη στη δημοκρατική εξέλιξη του χώρου.

  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΟ. ΕΥΓΕ!

  Σχόλιο από Πόντιος | 22/09/2014

 4. Πρόεδρος Ποντίων: «Για αυτό… παραιτήθηκα!»

  Δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου, 2014

  Της Χρύσας Κυριακού

  Τις επόμενες ώρες αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τον μέχρι πρότινος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο οποίος το απόγευμα του Σαββάτου υπέβαλε την παραίτησή του, από τη θέση του προέδρου, θέση την οποία είχε αναλάβει τον περασμένο Δεκέμβριο.

  Η «Κ» επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Φαχαντίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της «Κ» για το άσχημα κλίμα στους κόλπους της ΠΟΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αιτία του κακού, όπως φαίνεται ήταν οι προθέσεις του κ. Φαχαντίδη για την ένωση της ΠΟΕ με την ΠΟΠΣ και την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο ενώσεων. Το γεγονός αυτό φαίνεται πως δεν καλοάρεσε σε ορισμένα μέλη με αποτέλεσμα την παραίτηση του κ. Φαχαντίδη.

  «Δεν θα ήθελα με τίποτα να είμαι πρόεδρος υπό επιτήρηση» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Φαχαντίδης. Όπως τόνισε όλα ξεκίνησαν μετά την προσκυνηματική του επίσκεψη στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου, τον Δεκαπενταύγουστο.

  Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο πρώην πρόεδρος αν και αρχικά διατηρούσε καλές σχέσεις με τον προκάτοχό του, Γιώργο Παρχαρίδη, εδώ και λίγο καιρό οι δυο τους έχουν ψυχρανθεί. «Βρέθηκαν τετ α τετ σε κάποιες συγκεντρώσεις και δεν αντάλλαξαν ούτε ένα γεια», ανέφερε στην «Κ» στενός συνεργάτης του κ. Παρχαρίδη.

  Αμέσως μετά το δημοσίευμα της «Κ» αναφορικά με την παραίτηση του κ. Φαχαντίδη υπήρξαν διάφορα σχόλια, μεταξύ των οποίων και του πρώην προέδρου της ΠΟΠΣ, γνωστού ποινικολόγου, Μπάμπη Αποστολίδη, ο οποίος έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Επικράτησαν δυστυχώς πάλι οι σκληροπυρηνικοί και οι διασπαστές του ποντιακού χώρου. Κρίμα πάνω κει που υπήρχε ελπίδα για την ένωση της ΠΟΠΣ και της ΠΟΕ ……».

  Αλλά και ο Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ ανάρτησε το σχετικό δημοσίευμα στον προσωπικό του λογαριασμό για να λάβει σχόλια όπως: «Αν, πράγματι, αυτή η είδηση αληθεύει, σαν πόντιος με πλούσια (αυτό άλλοι θα το κρίνουν) συμμετοχή στα ποντιακά πράγματα, τότε λυπάμαι αφάνταστα. Λυπάμαι γιατί πολλοί δε νοιάζονται φαίνεται για το καλό του μσυνόλου των Ποντίων, αλλά για τη δική τους προβολή και το δικό τους συμφέρον. Κρίμα που την επιθυμία του κ. Φαχαντίδη δεν την ασπάζονται όλοι για τη συνένωση των δύο ομοσπονδιών. Συνέλθετε… γιατί θα ανοίξουν στόματα».

  Καθώς επίσης: «Πίστευα ότι με τον Φαχαντίδη θα γινόταν η συνένωση που όλοι οι νοήμονες Πόντιοι αυτό θέλουν. Απορώ πως περνά η άποψη κάποιων ανεγκέφαλων που εκμεταλλεύονται τον ποντιακό χώρο. Πιστεύω οι τα οφέλη δεν είναι μόνο η προσωπική προβολή, κρύβονται και άλλα. Επιτέλους κάποιοι να μιλήσουν να μάθουμε και εμείς, γιατί άρχισαν να μας κοροϊδεύουν για αυτή την διαμάχη τόσα χρόνια. Οι Πόντιοι δεν χωρίζονται σε δυο στρατόπεδα θα τρίζουν τα κόκκαλα των προγόνων μας…».

  http://www.karfitsa.gr/2014/09/22/mono-stin-k-ta-vrontikse-o-proedros-to/

  Σχόλιο από Πόντιος | 23/09/2014


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: