Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Μια ουσιαστική ανακοίνωση για την επέτειο της Γενοκτονίας

Παρατηρώντας τις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης και διαβάζοντας τις ανακοινώσεις των κομμάτων, αλλά και των ποντιακών συλλόγων ακόμα, βρήκαμε ως την ουσιαστικότερη και την πιο ψαγμένη, απ’ όλες που κυκλοφόρησαν τις μέρες αυτές, την ανακοίνωση ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος που φέρει το όνομα «Κοινωνία Αξιών». Η ανακοίνωση απηχεί απολύτως το πνεύμα της πατριωτικής κεντροαριστεράς που γνωρίσαμε στο παρελθόν και έπαψε να έχει ισχυρό λόγο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. 

Ανακαλύψαμε την ανακοίνωση στο PontosWorld http://pontosworld.com/index.php/pontus/news/1322-2014-05-18-10-30-58?hitcount=0 και θεωρήσαμε καλό να την μοιραστούμε μαζί σας…

amele

Μήνυμα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας  των Ελλήνων του Πόντου

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου  (1914-1923) αποτελεί τμήμα της Γενοκτονίας  των Ελλήνων της Οθωμανικής  Αυτοκρατορίας που διέπραξαν οι Νεότουρκοι και οι Κεμαλικοί. Η άγνωστη αυτή σελίδα της ευρωπαϊκής  ιστορίας  αποτελεί παράλληλα  και μία από τις  πλέον δραματικές  σελίδες στην ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού.

Οι Έλληνες του Πόντου, όπως και της υπόλοιπης  Μικράς Ασίας  και της Ανατολικής Θράκης , ξεριζώθηκαν βίαια από την πατρογονική γη, στην οποία δημιούργησαν έναν σπουδαίο και μακραίωνο πολιτισμό.  Οι επιπτώσεις του διωγμού ήταν οι τεράστιες  απώλειες  σε ανθρώπινα θύματα, υλικά αγαθά, αλλά και σε κοιτίδες του ελληνισμού σε μια περιοχή με σημαντική γεωπολιτική σημασία.

Η τραγωδία του Ελληνισμού του Πόντου και της καθ’ ημάς Ανατολής σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε με μεθοδικότητα από τους Νεότουρκους .  Δυστυχώς   τα τεράστια λάθη, η πολιτική ανευθυνότητα και ο εγκληματικός διχασμός στον Ελλαδικό χώρο όχι μόνο δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τη καταστροφή του ακμάζοντος ελληνισμού της Ανατολής αλλά  επιδείνωσαν και  τις συνέπειες.

Ο Ποντιακός Ελληνισμός διασπαρμένος στην Ελλάδα , τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ,στο κόσμο όλο, κατόρθωσε να επιβιώσει , να προκόψει και σε αρκετές περιπτώσεις κάτω από δραματικές συνθήκες  να διατηρήσει την ελληνική του ταυτότητα.

Για τη «Κοινωνία Αξιών»  η 19η Μαΐου είναι μία σημαντική ημέρα μνήμης.

Η «Κοινωνία Αξιών»  είναι  μία σχετικά νέα πολιτική κίνηση, γέννημα δύσκολων καιρών για την πατρίδα μας που απευθύνεται στους  ανθρώπους της εργασίας και του πνεύματος  με όραμα μια Ελλάδα της ανάπτυξης , του πολιτισμού και της ανθρωπιάς

Για την «Κοινωνία Αξιών» η ιστορική μνήμη παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ταυτότητας κάθε λαού και όταν υπόκειται σε αντικειμενική και επιστημονική μελέτη αποτελεί σημαντικό εργαλείο πολιτικής γνώσης και συνειδητοποίησης.

Με αφορμή την 19η Μαΐου

-τιμάμε τα θύματα της Γενοκτονίας  των Ελλήνων  της Ανατολής  στον Πόντο ,την υπόλοιπη Μικρά Ασία  και την Ανατολική Θράκη.

-στηρίζουμε τη προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας  τόσο των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής όσο  και των άλλων  χριστιανικών πληθυσμών (Αρμενίων , Ασσυροχαλδαίων), γιατί μόνο με την διεθνή αφύπνιση ,τη  καταγγελία και την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας , μπορούμε να είμαστε ήσυχοι ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα επαναλαμβάνονται.

– υποστηρίζουμε τις προσπάθειες των απανταχού απογόνων των προσφύγων του 1922 να διατηρήσουν τη πολιτισμική τους κληρονομιά.

-Συμπαραστεκόμαστε σε όλες εκείνες τις προσπάθειες  που βάζουν το συμφέρον του Ελληνισμού πάνω από προσωπικό όφελος και προβολή και εργάζονται σε αυτή τη κατεύθυνση.

-θεωρούμε ότι η αντικειμενική μελέτη της ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής  μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση υπεύθυνων πολιτών και υποστηρίζουμε τη καθιέρωση της διδασκαλίας της .

-ενστερνιζόμαστε τη βασική αξία που μαρτυρεί η πλούσια ποντιακή παράδοση : την αλληλεγγύη.

Είμαστε μια πολιτική κίνηση που πιστεύει στις τεράστιες δυνατότητες του συσπειρωμένου Οικουμενικού Ελληνισμού και δρα μεθοδικά  και ακούραστα για το σκοπό αυτό.

 

20/05/2014 - Posted by | -Γενοκτονία, -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Πολιτική

2 Σχόλια »

 1. Γιατί το κείμενο μεταβάλλεται όταν θέλω να το διαβάσω όλο; Μικραίνουν τα
  γράμματα και δεν μπορώ να διαβάσω το περιεχόμενο.

  Σχόλιο από kyriakos901 | 20/05/2014

 2. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ:

  Ο Τσίπρας ζήτησε να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων από τη Τουρκία !!

  «Τιμούμε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τις χιλιάδες διωγμένους από τις πατρογονικές τους εστίες Έλληνες Ποντίους», τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του για την ημέρα μνήμης της
  γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού και ζητά από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώρισή της.

  Ο κ. Τσίπρας αναφέρει στο μήνυμά του ότι «απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό» και προσθέτει ότι σχεδόν έναν αιώνα μετά «κοιτάμε προς τα εμπρός, προς το μέλλον, μαζί με τους συμπολίτες μας, που αποτελούν εδώ και δεκαετίες, ένα από τα πιο δημιουργικά και προοδευτικά τμήματα του λαού μας».

  Ακριβώς επειδή πιστεύουμε στην ειρήνη και τη φιλία των λαών και βέβαια στην καλή γειτονία, σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «θεωρούμε ότι η ιστορική αποκατάσταση των γεγονότων και ο καταλογισμός των ευθυνών σε όσους προκάλεσαν, σχεδίασαν, ανέχτηκαν και εκτέλεσαν αυτές τις δολοφονίες και τους διωγμούς, αποτελούν ιστορική δικαίωση και παρακαταθήκη για το μέλλον, μία πράξη που δεν χωρίζει, αλλά ενώνει».

  Ο κ. Τσίπρας απευθύνει χαιρετισμό «σε όλους τους νεοπρόσφυγες Ποντίους από την πρώην Σοβιετική Ένωση που ακόμη και σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνική πραγματικότητα».
  Ούτε αυτοί, προσθέτει, γλίτωσαν από την οικονομική κρίση και την καταστροφική πολιτική του μνημονίου, καθώς οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν δίστασαν να καταργήσουν τις συντάξεις υπερηλίκων και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη χιλιάδων νεοπροσφύγων.
  Χρέος και δέσμευσή μας είναι η αποκατάσταση αυτών των κατάφωρων αδικιών, καταλήγει στο μήνυμά του ο κ. Τσίπρας.

  Σχόλιο από Συριζίδης | 20/05/2014


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: