Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

Εν Πόντω-Συμβολή στη Μνήμη

BANERDR1Την Τρίτη 8 Απριλίου 2014 και ώρα 20:00 εγκαινιάζεται στο Κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη, έκθεση επιστολικών δελταρίων, εγγράφων κλπ με θέμα τη ζωή των Ελλήνων της περιοχής του Πόντου, το διάστημα 1890-1920, τα οποία προέρχονται από την συλλογή του Στέργιου Π. Θεοδωρίδη.

Πρόκειται για μία συλλογή, που συγκροτήθηκε μετά από επίμονες και επίπονες προσπάθειες είκοσι ετών.

Η έκθεση πρωτίστως είναι μια συμβολή στην Μνήμη, σε καιρούς που η Μνήμη στηρίζει την ζωή και δίνει νέες προοπτικές. Βεβαίως και μια συμβολή στην ιστορική έρευνα και την αισθητική.
Ζούμε μια “ανιστόρητη” πραγματικότητα με τις οθόνες να στάζουν διαστρέβλωση και τους τροϊκανούς υποτακτικούς να κηρύσσουν το τέλος της ιστορίας. Βλέπουμε τις νέες αναλγησίες πάνω στις ζωές των ανθρώπων και τις μνήμες εκείνων των «τουρκόσπορων» και των «παστρικιών» να υποτάσσονται σε ένα κάρο βεβαιότητες. Βεβαιότητες που τάχα μας χάριζε αφ’ ενός η επιφανειακή ενασχόληση με την ιστορία ή η αμήχανη ιδεολογικοποίηση των ιστορικών γεγονότων και αφ’ ετέρου εκείνα τα ψυχαναγκαστικά διαβάσματα στο σχολείο  που έπιαναν την σύγχρονη ιστορία με ένα ξεκομμένο πάντα τρόπο από τη ζωή μας που τα επένδυαν με έναν «εθνικό» μανδύα. Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις υποβαθμίζουν την ιστορική εμπειρία, όχι μόνον των Ποντίων αλλά και γενικότερα, των Ελλήνων της Ανατολής αφήνοντας χώρο σε εθνικιστικές απόψεις.
Όλα αυτά τα   μικρά κομμάτια ενός πολιτισμικού μωσαϊκού εκείνου του μεταίχμιου Ανατολής και Δύσης έχουν ξεχωριστές πληροφορίες αλλά και μια συμπυκνωμένη δύναμη, την δύναμη της συνέχειας και ίσως θα μπορούσαν  να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών διαπραγματεύσεων ή και ανατροπών για τα μέχρι σήμερα επιφαινόμενα.
Οι μνήμες μπορεί να περιπλανώνται όμως επιμένουν και έχουν έναν δικό τους τρόπο να αντιστέκονται.
Άλλωστε όπως λέει και ο Μίλαν Κούντερα «Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη»

Μουσείο Μπενάκη Κεντρικό κτήριο – Κουμπάρη 1

Εγκαίνια: Τρίτη 8 Απριλίου 2014, ώρα 20:00

Διάρκεια έκθεσης : 9 Απριλίου – 25 Μαΐου 2014

http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=202020001&sid=1452

EUXIN1

 

 

Η ιστορία του Πόντου μέσα από τις σπάνιες καρτποστάλ του 1890

30.03.2014

Ο συλλέκτης Στέργιος Π. Θεοδωρίδης τα τελευταία 20 χρόνια μαζεύει φανατικά καρτποστάλ αλλά και μοναδικά γραπτά κείμενα, τεκμήρια μιας άλλης εποχής που «μυρίζουν», εκτός από νοσταλγία, και Ιστορία.
Κάποια από αυτά, για την ακρίβεια ένα μεγάλο μέρος της πλούσιας συλλογής του, η οποία θεωρείται από τις πληρέστερες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη γειτονική Τουρκία, σε λίγες ημέρες θα πάρει περήφανα τη θέση του στις προθήκες του Μουσείου Μπενάκη. Και όλα αυτά για τις ανάγκες μιας μεγάλης έκθεσης που φέρει τον τίτλο «Εν Πόντω. Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920». Μια διοργάνωση που εγκαινιάζεται στις 8 Απριλίου σε ένα από τα ωραιότερα νεοκλασικά κτίρια της Αθήνας, εκείνο της Κουμπάρη στο Κολωνάκι.

«Η συλλογή αυτή δεν αποτελείται μόνο από επιστολικά δελτάρια, αλλά και έγγραφα σχολείων και εκκλησιών, καθώς και χάρτες και φυσικά φωτογραφίες» εξηγεί στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο συλλέκτης Στέργιος Π. Θεοδωρίδης, τονίζοντας ότι στο Μπενάκη θα έχει την ευκαιρία να δει κανείς περί τα 250 αντικείμενα από τα συνολικά 700 που έχει στην κατοχή του.

Οψεις πόλεων, εικόνες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων του Πόντου αλλά και ιστορικά στιγμιότυπα απαθανατίζονται στις καρτποστάλ του αφιερώματος αυτού. Ενός αφιερώματος που αποτελεί κατά κύριο λόγο ένα ταξίδι στη μνήμη. «Ειδικά αυτούς τους δύσκολους καιρούς τέτοιου είδους εκθέσεις μπορεί να δώσουν στους επισκέπτες νέες προοπτικές. Ζούμε σε μια ανιστόρητη πραγματικότητα και οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη σύγχρονη Ιστορία μέσα από τα ψυχαναγκαστικά διαβάσματα του σχολείου, όπου όλα παρουσιάζονταν με έναν ξεκομμένο τρόπο» αναφέρει ο ίδιος, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με την περιοχή. Και αυτό επειδή οι παππούδες του κατάγονταν από τον Καύκασο.

Ενα ελληνικό πλοίο στην Κερασούντα που μεταφέρει φάρμακα, ο τρόπος υποδοχής του μητροπολίτη Γερμανού Καραβαγγέλη από τις οθωμανικές Αρχές, καθώς και άλλες άγνωστες πτυχές της ζωής στον Πόντο την περίοδο 1890-1920 συνθέτουν τα κομμάτια του παζλ μιας ενιαίας αφήγησης για τον τόπο αυτόν. «Κάποιος που θα θελήσει να ερευνήσει την περιοχή μπορεί να αντλήσει πληροφορίες από τα αντικείμενα που εκτίθενται και να μάθει περισσότερα για το εμπόριο, την παιδεία, τον πολιτισμό, τη θρησκευτική ζωή αλλά και τις ποικίλες δραστηριότητες περιοχής του Εύξεινου Πόντου» αναφέρει ο κ. Θεοδωρίδης, υπογραμμίζοντας ότι τα έγγραφα, λόγω σπανιότητας, έχουν μεγάλη ζήτηση μεταξύ των φανατικών του είδους.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι η παρουσίαση -της οποίας την επιμέλεια έχει κάνει ο ίδιος ο συλλέκτης- θα είναι χωρισμένη σε οκτώ ενότητες. Οι πρώτες θα δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να «ταξιδέψει» στις διάφορες περιοχές του Πόντου, ενώ οι άλλες θα παρέχουν χρήσιμα στοιχεία για τη ζωή των κατοίκων εκεί. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής δε θα γίνουν και ειδικά happenings και δράσεις για το κοινό.

Η συλλεκτική αυτή σοδειά, προϊόν της τελευταίας εικοσαετίας, όπως είναι λογικό έχει και εκείνη χτυπηθεί από την οικονομική κρίση αλλά και τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν. «Εδώ και καιρό παραμένει στάσιμη, μια και δεν υπάρχει η δυνατότητα να εμπλουτιστεί» αναφέρει ο ίδιος.

Την πρώτη του καρτποστάλ την απέκτησε, όπως θυμάται, κατόπιν παρότρυνσης ενός φιλοτελιστή, ο οποίος τον έβαλε στον πειρασμό να εμπλακεί με την τέχνη του συλλέγειν. Από τότε έως και σήμερα ο κ. Θεοδωρίδης εμπλουτίζει το περιεχόμενο των αντικειμένων του παίρνοντας μέρος σε δημοπρασίες, από όπου άλλωστε προέρχεται και το μεγαλύτερο μέλος της… συγκομιδής του.

«Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση η απόκτησή τους. Είναι ένα δύσβατο μονοπάτι που απαιτεί χρόνο και φυσικά το ανάλογο κόστος. Εκτός φυσικά από τις δημοπρασίες που γίνονται σε Ελλάδα, υπάρχουν και εκείνες που πραγματοποιούνται στην Τουρκία. Ψάχνω και στο διαδίκτυο, αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές. Γενικότερα, είμαι σε μια διαρκή αναζήτηση. Το κριτήριο για την επιλογή τους είναι ότι θα πρέπει να αφορούν τον τρόπο ζωής των Ελλήνων του Πόντου. Ο,τι έχει σχέση με αυτό με ενδιαφέρει πολύ».

 Ο παππούς του και η «καλή πατρίδα»

Από όσο γνωρίζει και ο ίδιος, η συλλογή του δεν είναι μόνο η πιο σημαντική στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία. Και αυτό αφού το περιεχόμενό της είναι πιο ευρύ και πιο εκτεταμένο από τις αντίστοιχες του εξωτερικού. «Δεν έχει μόνο ένα θέμα, αφού μου αρέσει να μαζεύω οτιδήποτε έχει σχέση με τον Πόντο, είτε είναι μια αρμένικη εκκλησία είτε ένα τζαμί».

Οπως λέει, η κατηγορία των καρτποστάλ του είναι σχεδόν πλήρης, ενώ του απομένουν ακόμη μόνο τρία δελτάρια που δεν έχει, προκειμένου η θεματική αυτή ενότητα να θεωρηθεί… συμπληρωμένη. «Οι φωτογραφίες, από την άλλη, αλλά και τα έγγραφα δεν εξαντλούνται ποτέ. Συνεχώς προκύπτουν κι άλλα» λέει.
Με καταγωγή από τις Σέρρες, ο φοροτεχνικός στο επάγγελμα Στέργιος Θεοδωρίδης ομολογεί ότι από τη δική του προσωπική ιστορία μόνο ένα αντικείμενο κοσμεί τις συλλογές του. Πρόκειται για τη φωτογραφία του παππού του, του καλοκάγαθου άνδρα που κάθε φορά που έστριβε το τσιγάρο με τον γείτονά του συνήθιζε να του εύχεται «καλή πατρίδα», ευχή που ο τελευταίος του ανταπέδιδε.

Η Φιλαρμονική της Τραπεζούντας και το Κολέγιο της Μερζιφούντας

Ευσεβής… συλλεκτικός του πόθος είναι να αποκτήσει οσονούπω μια σπάνια καρτποστάλ με τη Φιλαρμονική της Τραπεζούντας. Αλλά και μια μοναδική φωτογραφία από την ποδοσφαιρική ομάδα του Αμερικανικού Κολεγίου της Μερζιφούντας λείπει από τα αντικείμενα που έχει στην κατοχή του. «Ακόμη δεν έχουν πέσει στα χέρια μου. Ελπίζω σύντομα να συμβεί». Ποια είναι όμως τα πιο δυσεύρετα αποκτήματα που διαθέτει; «Είναι αυτές οι δύο καρτποστάλ που αναφέρονται στην οθωμανική υποδοχή του μητροπολίτη Καραβαγγέλη αλλά και εικόνες που δείχνουν πανοράματα πόλεων. Κερασούντα, Σαμψούντα, Τραπεζούντα. Ακόμη ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και τα επιστολικά δελτάρια που έχουν ως θέμα τους τις φιλαρμονικές διαφόρων περιοχών».

Info: Η παρουσίαση με τίτλο «Εν Πόντω» εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στις 8 Απριλίου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τα τέλη Μαΐου.

Γιώτα Βαζούρα

 

 

05/04/2014 - Posted by | -προσφυγιά, -ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, -Εικαστικά, -Περί Πόντου, -Φωτογραφίες | , , ,

6 Σχόλια »

 1. ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ:
  ———————————————

  Ο πολιτισμός του Πόντου
  Πέμπτη 24/04/2014

  ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ1

  Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης «Εν Πόντω.Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920″.

  Ομιλητές:

  Έλσα Μπαλφούσια – Γαλανίδου: «Οι έλληνες του Πόντου και η λαογραφία»
  Κωστής Δρυγιαννάκης: «Όψεις της ποντιακής μουσικής στη δισκογραφία»
  Vahit Tursun (Βαχίτ Τουρσούν): «Τα ρωμέικα της Ανατολής πεθαίνουν»
  Νίκος Ζουρνατζίδης: «Χοροί του Πόντου. Οσμώσεις-αλληλεπιδράσεις» ‘

  Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την επιστημονική στήριξη της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών.

  Σχόλιο από Β. | 08/04/2014

 2. Ξεναγήσεις στην έκθεση «Εν Πόντω. Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920»

  Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον συλλέκτη Στέργιο Θεοδωρίδη και από την Γεωργία Ιμσιρίδου, επιμελήτρια του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη.

  Σάββατο 12/04/2014, ώρα 12:00 – Ξενάγηση από τον Στέργιο Θεοδωρίδη

  Σάββατο 26/04/2014, ώρα 12:00 – Ξενάγηση από τον Στέργιο Θεοδωρίδη

  Πέμπτη 08/05/2014, ώρα 17:00 – Ξενάγηση από την Γεωργία Ισμιρίδου

  Σάββατο 10/05/ 2014, ώρα 12:00 – Ξενάγηση από τον Στέργιο Θεοδωρίδη

  Πέμπτη 15/05/2014, ώρα 17:00 – Ξενάγηση από την Γεωργία Ισμιρίδου

  Σάββατο 17/05/2014, ώρα 12:00 – Ξενάγηση από την Γεωργία Ισμιρίδου

  Σάββατο 24/05/2014, ώρα 12:00 – – Ξενάγηση από την Γεωργία Ισμιρίδου

  http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=203000001&sid=1471

  Σχόλιο από Β. | 08/04/2014

 3. ουφ

  πόσα ποδάρια να έχει κανείς

  αλλά πως να τα αφήσεις αυτά…

  Σχόλιο από akrat | 08/04/2014

 4. Εν πόντω, συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920
  Μουσείο Μπενάκη-Κεντρικό Κτίριο
  Εκθέσεις – Εν πόντω, συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920
  Μια συλλογή από καρτ ποστάλ, φωτογραφίες και έγγραφα του Πόντου
  09.04.2014 έως 25.05.2014
  I

  Το Μουσείο Μπενάκη πρόκειται να φιλοξενήσει στον εκθεσιακό χώρο του Κεντρικού Κτηρίου, έκθεση της συλλογής του Στέργιου Π. Θεοδωρίδη, η οποία αποτελείται από επιστολικά δελτάρια (καρτ ποστάλ), φωτογραφίες και έγγραφα της περιοχής του Πόντου, που χρονολογούνται από το 1890 έως το 1920.
  Πρόκειται για μια συλλογή, η οποία συγκροτήθηκε μετά από προσπάθειες είκοσι ετών και έρχεται στο φως σε καιρούς που η Μνήμη στηρίζει τη ζωή και δημιουργεί νέες προοπτικές. Τα πολύτιμα θραύσματά της, κομμάτια της κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, συνδέουν το παρελθόν με το παρόν αλλά και με το μέλλον του τόπου που γεννηθήκαν οι πρόγονοι και με τις διηγήσεις τους μπολιάστηκαν οι γενιές που ακολούθησαν.
  Η πληρότητα της συλλογής δίνει την ευκαιρία έτσι ώστε η καθημερινότητα, η επικοινωνία, η παιδεία, ο πολιτισμός, η θρησκευτική ζωή, το εμπόριο, οι ποικίλες δραστηριότητες και τα κτήρια της περιοχής του Εύξεινου Πόντου, να αποτελούν κομμάτια μιας ενιαίας αφήγησης του τόπου και της περιόδου.
  Ακόμη, οι εικόνες αυτές, ίσως αποτελέσουν αφορμή για μία σειρά εκδηλώσεων που θα συνδέσουν εκείνο τον πολιτισμό με την ενότητα της ζωής και τη δύναμη της συνέχειας.
  Επιμέλεια: Στέργιος Θεοδωρίδης

  – See more at: http://www.elculture.gr/exhibitions/enponto_benaki-816448#sthash.u7x3G7IS.dpuf

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/04/2014

 5. […] βουλευτές του Σύριζα, στα εγκαίνια της έκθεσης ‘Εν Πόντω” στο Μουσείο Μπενάκη με τον Στέργιο […]

  Πίνγκμπακ από -Γιατί πρέπει να βγει η Δούρου στην περιφέρεια Αττικής « Πόντος και Αριστερά | 24/05/2014


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: