Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η ΠΟΕ έκανε εκλογές..

poeΣ’ ένα ιδαιτέρως πολωμένο κλίμα η ΠΟΕ πραγματοποίησε τις τέταρτες εκλογές της. Από τη μια ήταν η ομάδα του Παρχαρίδη-Γεωργιάδη-Καλεντερίδη και από την άλλη όλοι οι υπόλοιποι.  Το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση παραμένει ακόμα ένα ερωτηματικό. Πάντως οι κακοί δαίμονες που εξαθλίωσαν τον χώρο (Παρχαρίδης-Γεωργιάδης) και εξαιτίας τους χάθηκε ήθος και χρόνια, δεν συμπεριλαμβάνονται στο νέο Δ.Σ. παρότι προσπαθούν να ασκούν έναν παρασκηνιακό έλεγχο.

Μεταξύ αυτών που εκλέχθηκαν υπάρχουν σοβαροί και άφθαρτοι, όπως επίσης υπάρχουν και τρισάθλιοι, νταβατζήηδες και  ημιμαθείς. Ποιός τελικά -από πλευράς ήθους-  επικρατήσει θα το μάθουμε σύντομα.

Θα παρακολουθούμε από δω και πέρα συστηματικά τη συμπεριφορά του νέου οργάνου με την ελπίδα ότι θα καταφέρει να αποτινάξει τον έλεγχο που ασκούν οι αποτυχημένοι αποχωρήσαντες, των οποίων η βαριά σκιά ακόμα υπάρχει πάνω από το δευτεροβάθμιο όργανο.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. της ΠΟΕ | Ο νέος πρόεδρος

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. της ΠΟΕ | Ο νέος πρόεδρος
.
Συγκροτήθηκε σε σώμα, σήμερα Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013, το νέο Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 24 Νοεμβρίου.
Η σύνθεση του νέου Δ.Σ. είναι η εξής:
.
Πρόεδρος: Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
.
Α’ Αντιπρόεδρος: Νίκος Χατζαδαϋιτίδης
.
Β’ Αντιπρόεδρος: Γιάννης Αντωνιάδης
.
Γενικός Γραμματέας: Χρήστος Τοπαλίδης
.
Αναπληρώτρια Γραμματέας: Γεωργία Κυριακίδου
.
Ταμίας: Στάθης Παπαδόπουλος
.
Μέλη: Κώστας Γαβρίδης, Κώστας Αλεξανδρίδης, Βασιλειάδης Θωμάς, Ελένη Βασιλειάδου, Αλέξανδρος Εφραιμίδης, Κώστας Αποστολίδης, Γιάννης Ζελίλωφ, Αγγελική Παπαδοπούλου, Χρύσα Μαυρίδου, Γιώργος Βαρυθυμιάδης, Νίκος Μωυσίδης, Λεωνίδας Σαρβανίδης.
.
———————————————————————————————–
.
Μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση-απολογισμό έκανε ο Λάζαρος Κουμπουλίδης από την Βέροια:

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ Ο …ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ!

*ένας οφειλόμενος μίνι απολογισμός της πρόσφατης εκλογικής διαδικασίας της ΠΟΕ που κατέληξε σε παρωδία

Όταν πριν από τρία χρόνια κατέθετα ως εκπρόσωπος της Ε.Λ. Βέροιας στην Καταστατική Γενική Συνέλευση της ΠΟΕ έγγραφες προτάσεις για την τροποποίηση του Καταστατικού, μεταξύ των οποίων και τη θέση μας να μην παραταθεί η διάρκεια της θητείας του προέδρου από τα 6 στα 9χρόνια, κόντρα στην «επιτακτική ανάγκη» να παραμείνει ο «αναντικατάστατος» Παρχαρίδης στον προεδρικό θώκο, αντιμετωπίστηκα λιγάκι ως «εξωγήινος», πλην όμως η επιλογή μας έμελλε δυστυχώς να δικαιωθεί στο τέλος της τριετίας.

.

Παρά την ελεύθερη έκφραση γνώμης από μέρους μας που «στεναχωρούσε» αρκετούς στην «κορυφή της ηγεσίας» της ΠΟΕ, οι συνεχείς έγγραφες προτάσεις μας για τα σοβαρά θέματα που αντιμετώπιζε η ΠΟΕ και κυρίως η δυναμική μας πορεία στο θέμα της αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος του Ιδρύματος Π. Σουμελά, οδήγησαν τον Πρόεδρο στην αναγόρευση της Ε.Λ. Βέροιας κατά τα λεγόμενα του «στην αιχμή του δόρατος της ΠΟΕ», «σε ναυαρχίδα» και ως«το πιο λαμπρό αστέρι στο στερέωμα των ποντιακών Σωματείων της ΠΟΕ»… Σε συνέχεια της παραπάνω αναγνώρισης του έργου μας ήταν η πρόταση από τον πρόεδρο Παρχαρίδη στις προηγούμενες εκλογές της ΠΟΕ να αναλάβω προσωπικά ως Γραμματέας δίπλα του, θέση την οποία δεν αποδέχτηκα.

Ακολούθησε η τοποθέτηση του Γ.Γεωργιάδη στη θέση του Γραμματέα, οπότε άρχισε κι ο … «κατήφορος» της ΠΟΕ που οδήγησε έξι (6) μέλη του Δ.Σ. να υπερψηφίσουν πρόταση μομφής κατά του Γραμματέα(και ένα λευκό), που προκλήθηκε από την παραίτηση μου από την Επιτροπή για το Ίδρυμα Π. Σουμελά, μαζί με το μέλος του Δ.Σ. Δώρα Μπαλτατζίδου, λόγω αδέξιων χειρισμών του Γραμματέα που μπλόκαραν τη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος διοίκησης του Ιδρύματος Σουμελά στο Υπουργείο Παιδείας. Ο Γραμματέας παρέμεινε τελικώς στη θέση του με τα στήριξη και τη διαβεβαίωση του προέδρου ότι θα επικουρείται στο έργο του από τον έμπειρο Κώστα Γαβρίδη, αλλά η ρήξη ήδη είχε επέλθει ανεπιστρεπτί.

Όταν το 2010 η διοίκηση Σουμελά αναζήτησε λύση στο διαφαινόμενο αδιέξοδο με ψήφιση νέου Κανονισμού διοίκησης,μετά την άρνηση του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας να συμμετάσχει με εκπρόσωπό της στο νέο ΔΣ του Ιδρύματος μετά από παρέμβαση της Ε.Λ. Βέροιας, ζητήσαμε επίμονα από τον πρόεδρο Παρχαρίδη να προσφύγει σύσσωμη η ΠΟΕ στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωσή του νέου Κανονισμού. Ήταν η μεγάλη ευκαιρία για την ανατροπή του κατεστημένου της Σουμελά, λόγω της πρόσφατης Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που κατέληγε ότι η διοίκηση του Ιδρύματος ήταν παράνομη και οι αποφάσεις του άκυρες. Ενώ αρχικά ο Πρόεδρος συμφώνησε, η προθεσμία των 60 ημερών για την άσκηση της προσφυγής στο ΣτΕ κυλούσε χωρίς καμία κίνηση από την ΠΟΕ. Τελικώς η προσφυγή κατατέθηκε μόνο από την Ε.Λ.Βέροιας με δικά μας έξοδα, αντί να φέρει υπογραφή και των 400 Σωματείων της ΠΟΕ, με την υπόσχεση ότι θα καλύψει η ΠΟΕ όλα τα έξοδα, ακόμα κι αν χρειαστεί να τα βάλει ο ίδιος ο Πρόεδρος από την τσέπη του. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τότε Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία «κυνηγήθηκε» όσο κανείς άλλος Υπουργός από τον Παρχαρίδη και το Γεωργιάδη, ήταν η Υπουργός που μετά από σειρά επαφών με την Ε.Λ.Βέροιας και προσωπική παρέμβαση της Δώρας Μπαλτατζίδου, προσυπέγραψε την ανωτέρω Γνωμοδότηση του ΝΣΚ, προσδίδοντας του ισχύ Υπουργικής Απόφασης και έκανε παρέμβαση υπέρ της προσφυγής μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας,επιζητώντας και νομοθετική λύση με σύνταξη σχεδίου Νόμου σύμφωνα με τα αιτήματά μας.

Εν τω μεταξύ στην περσινή Γενική Συνέλευση της ΠΟΕ στην Αθήνα, λόγω της αυξανόμενης δυσφορίας πολλών Σωματείων και στελεχών του χώρου από ενέργειες και έγγραφα του Γραμματέα, ζητήθηκε από τον Πρόεδρο να δηλώσει ο Γραμματέας ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές,προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία του χωρίς περαιτέρω αντιδράσεις, δήλωση η οποία έγινε από το Γραμματέα δημοσίως στη Συνέλευση.

Κι ενώ οι αναβολές στην εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ ήταν συνεχείς λόγω μη κατάθεσης θέσεων από το Ίδρυμα και την Ιερά Σύνοδο, οι υποσχέσεις κάλυψης των δικαστικών εξόδων από τον Πρόεδρο παρέμειναν μονάχα υποσχέσεις, ενώ νέα απόφαση για κάλυψη των δικαστικών εξόδων πάρθηκε και «επισήμως» από το ΔΣ της ΠΟΕ, κατόπιν φορτικών πιέσεων από πλευράς μας. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι στο τελευταίο συμβούλιο της ΠΟΕ πριν τις εκλογές «έφτασε ο κόμπος στο χτένι», με νέα ημερομηνία εκδίκασης της προσφυγής μας την 28η Νοεμβρίου, δηλαδή μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές της ΠΟΕ, κι ενώ δήλωσα ενώπιον του ΔΣ ότι το Σωματείο της Βέροιας δεν είχε κι άλλα χρήματα για την παράσταση στο Δικαστήριο ώστε υπάρχει άμεσος κίνδυνος να χαθεί η υπόθεση, ο πρόεδρος σε απάντηση έντονης κριτικής για το «κρέμασμα» της Βέροιας και την ανακολουθία των υποσχέσεων του, δήλωσε με έμφαση ότι η ΠΟΕ και ο ίδιος τηρεί τις υποσχέσεις του και πως το …επόμενο ΔΣ θα φροντίσει γι’ αυτό,λόγω έλλειψης χρημάτων!!! Το εξωφρενικό είναι ότι η έγγραφη αίτηση μας προς το ΔΣ προκειμένου να συμμετάσχουν όλα τα Σωματεία της ΠΟΕ στη δημιουργία ενός ταμείου για τη Σουμελά με μόλις 10€, όσο δηλαδή κοστίζει μία λαμπάδα στη Χάρη Της, δεν μπήκε καν σε συζήτηση, ώστε αποκλείστηκε η μόνη ορατή και εφικτή πηγή άμεσης χρηματοδότησης, αλλά και ηθικής ταυτόχρονα συμπαράστασης στον αγώνα για ανατροπή του καθεστώτος Σουμελά …

Αυτός ήταν κι ο λόγος για το«κάρφωμα» του Πρόεδρου από πλευράς μου στη Συνέλευση στις πρόσφατες εκλογές.Ήταν η δημόσια έκφραση αγανάκτησης για την «τιμωρία» της Λέσχης της Βέροιας να αφεθεί μόνη της να «βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά» σε ένα τόσο κρίσιμο κι ευαίσθητο θέμα για την Ενότητα του Ποντιακού χώρου. Αγανάκτηση που ξεχείλισε στη θέαση ενός οικονομικού απολογισμού που εμφάνιζε και πλεόνασμα, παρόλο που αποδείχτηκε στη συνέχεια της διαδικασίας μετά από παρέμβαση του Κ. Γαβρίδη, όχι μόνο ότι δεν έχουμε περίσσευμα 1200€ όπως ενημέρωσε ο Ταμίας στον απολογισμό του, αλλά αντίθετα ότι τα οφειλόμενα της ΠΟΕ ξεπερνούν τις 32.000€, στις οποίες οφειλές δεν έχει προβλεφθεί ούτε 1€ για το δικαστικό αγώνα για τη Σουμελά, παρά της απόφαση του απερχόμενου ΔΣ! Αγανάκτηση που πυροδοτήθηκε περαιτέρω από την προσπάθεια «καπελώματος» του νέου Συμβουλίου από τον …«απερχόμενο» Πρόεδρο και τον …«απερχόμενο» Γραμματέα που κατέβαλλαν λυσσαλέα προσπάθεια να ελέγξουν την εκλογή της πλειοψηφίας των νέων μελών του Δ.Σ., με κριτήριο όχι την ικανότητα και αποτελεσματικότητα τους, αλλά κυρίως την «ομολογία πίστης» στους ίδιους.  Και τα κατάφεραν! Το 75% των εκλεγέντων αποτελούν δυνάμεις πιστές στον Παρχαρίδη και το Γεωργιάδη, όπως δηλώνει ο τελευταίος στο διαδίκτυο. Μπράβο και στους δυο! Μπορείτε τώρα να επιχαίρετε για το μεγαλειώδες έργο σας, κινώντας τα «νήματα» της ΠΟΕ από τη θέση ασφαλείας και κύρους που σας εξασφαλίζει η «κλονοποιημένη» ΠΟΕ, δηλαδή η ΔΙΣΥΠΕ και να ετοιμάζεστε για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση του 2017, όπως ήδη δηλώνετε δημοσίως!

Εκτός κι αν τα πολλά πλέον Σωματεία που έχουν αποκτήσει έντονα ποιοτικά χαρακτηριστικά και δεν ακολούθησαν τις«γραμμές σας», πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων τα «χαρτάκια της ντροπής» με τις 7άδες σας, πληθύνουν κι αποφασίσουν να βάλλουν για ακόμη μία φορά τέλος σε ένα καθεστώς παρόμοιο με αυτό που κληθήκατε ο ίδιοι πριν εννέα χρόνια να γκρεμίσετε…

ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ –ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

POE2Α

Τον κατήφορο, στον οποίο οδήγησαν την ΠΟΕ οι Παρχαρίδης-Γεωργιάδης μπορείτε να παρακολουθήσετε μέσα από τα δημοσιεύματά μας πατώντας ΕΔΩ

04/12/2013 - Posted by | ΠΟΕ

6 Σχόλια »

 1. Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης απέστειλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

  Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπο Αθανασίου απέστειλε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος σχετικά με το υπό ψήφιση αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
  Στην επιστολή αναφέρει σχετικά: Σε συνέχεια του από 24 Νοεμβρίου Ψηφίσματος της Γενικής Συνελεύσεως της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος και του από 28 Νοεμβρίου 2013, με αριθμό πρωτοκόλλου 8, Δελτίου τύπου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, και δεδομένου του γεγονότος ότι η Βουλή των Ελλήνων με το ομόφωνο ψήφισμα, της24ης Φεβρουαρίου 1994, ανακήρυξε την 19η Μαϊου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος επανέρχεται και καταδικάζει με τον πλέον έντονο τρόπο την παράλειψη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αλλά και των υπολοίπων χριστιανικών λαών της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τις πρόνοιες του νέου «αντιρατσιστικού νομοσχεδίου».Η αποσιώπηση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για την καταπολέμηση μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας ενισχύει ακριβώς τον Κεμαλικό ρατσισμό που οδήγησε στην πρώτη μεγάλη Γενοκτονία του 20ου αιώνα.
  Καλούμε τον Αξιότιμο κ. Υπουργό Δικαιοσύνης και όλους τους εντιμότατους κύριους Βουλευτές, έστω και την ύστατη στιγμή να διορθώσουν την παράλλειψη τους, άλλως να καταψηφίσουν το συγκεκριμένο άρθρο, δικαιώνοντας τις αδικοχαμένες ψυχές των προγόνων μας.

  Σε κάθε άλλη περίπτωση η ιστορία θα είναι αμείλικτη απέναντι μας για το συντελεσθέν έγκλημα σε βάρος της Εθνικής Ιστορικής Μνήμης.

  Αξιότιμοι Κύριοι, αν καταφέρουν να μας αποκόψουν από τους ήρωες νεκρούς μας τότε είναι η ζωή που θα χαθεί στο σύνολο της. Μόνο όταν το νεκρό αρνείται να πεθαίνει, ακριβώς επειδή οι ζωντανοί το διαφυλάττουν με την θέληση τους, τότε οι μελλοντικές γενεές θα μας σεβαστούν διότι πράξαμε το καθήκον μας.

  Με τιμή Για το Διοικητικό Συμβούλιο
  Ο Πρόεδρος
  Επαμεινώνδας Φαχαντίδης
  Ομ. Καθηγητής Ιατρικής Α.Π.Θ.

  Ο Γενικός Γραμματέας
  Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης
  Δικηγόρος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/12/2013

 2. γιατί χρειάζονται αυτές οι ομοσπονδίες ποτέ δεν κατάλαβα…

  τες πάντων….

  Σχόλιο από akrat | 06/12/2013

 3. «..γιατί χρειάζονται αυτές οι ομοσπονδίες ποτέ δεν κατάλαβα…»

  Για να αναπαράγεται το νταβατζιλίκι και να ελέγχεται καλύτερα ο λαός.

  Σχόλιο από Ονtaridiς | 06/12/2013

 4. […] τοποθέτηση με τίτλο «Ευλογημένος ο … απερχόμενος» (https://pontosandaristera.wordpress.com/2013/12/04/poe-4/), από τον Στρατηγό κ. Νίκο Ταμουρίδη με δημόσια […]

  Πίνγκμπακ από -Η ΠΟΕ των μπαρμπα-Γιώργων …….. « Πόντος και Αριστερά | 02/10/2014

 5. […] -Η ΠΟΕ έκανε εκλογές.. […]

  Πίνγκμπακ από -Τα κερατιάτικα του Γιωρίκα Παρχαρίδη « Πόντος και Αριστερά | 15/11/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: