Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-O «Iός», ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ τα ΨΕΥΤΟ-ΜΕΤΩΠΑ

ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟ-ΜΕΤΩΠΑ

(Κυρ. 29/9/13 – 10:46)

Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ**

Το περασμένο άρθρο μου (22.9) με τίτλο «Ο περισπασμός της Χρυσής Αυγής», πέρα από κάποια άκρως εγκωμιαστικά σχόλια, προκάλεσε και μια θύελλα αντιδράσεων συνήθως ανωνύμων, με τις οποίες δεν ασχολούμαι,[i]όλες προέρχονται, από το άτυπο (προς το παρόν) αντιφασιστικό Μέτωπο που περιλαμβάνει όλο το πολιτικό φάσμα: από την δεξιά «διανόηση» και τους οπαδούς των κομμάτων της κοινοβουλευτικής Χούντας, μέχρι την «ροζ» και «Ελευθεριακή» Αριστερά, καθώς και, δυστυχώς, την κομμουνιστογενή.

Ελπίζω αυτό να μην σημαίνει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα δημιουργίας ενός ψευτο-Μετώπου κατά του φασισμού που θα ενώσει όλη την Αριστερά, μπροστά στον δήθεν θανάσιμο φασιστικό κίνδυνο που διατρέχει ο Ελληνικός λαός, την εποχή της παγκοσμιοποίησης και ουσιαστικής κατάργησης των κρατών-εθνών, μέσα στα οποία άνθησε ο ιστορικός ναζισμός και ο φασισμός!

Ελπίζω να μην δούμε ακόμη και το ΚΚΕ να παραμερίζει, για χάρη της ενότητας σε παρόμοιο ψευτο-Μέτωπο, ακόμη και τις θεμελιακές διαφορές του από την εκφυλισμένη «Αριστερά» στα κρίσιμα θέματα εξόδου από την ΕΕ και το Ευρώ…

Μια απόπειρα «θεωρητικής» θεμελίωσης της ανάγκης παρόμοιου αντιφασιστικού Μετώπου έγινε προ ημερών όταν υποστηρίχθηκε η θέση ότι για την οικονομική καταστροφή δεν έχει καμιά σχέση η παγκοσμιοποίηση, η ΕΕ, το Ευρώ κ.λπ.. Όλα αυτά, σύμφωνα με ένα άρθρο ενός μέλους των Ιών (που πρωτοστάτησαν να κλείσουν την Ελευθεροτυπία με προφανή στόχο να στήσουν την εφημερίδα-μαιμού που αποτελεί την ναυαρχίδα της εκφυλισμένης «Αριστεράς») είναι «συνωμοσιολογίες». Σύμφωνα με το άρθρο[ii] αυτό που θα μπορούσε να διεκδικήσει Νόμπελ οικονομικών για την (ανοηταίνουσα) πρωτοτυπία του, η απώτερη αιτία της οικονομικής καταστροφής είναι ο ανερχόμενος φασισμός και οι συνέπειές του! Και για να εμπεδώσει μάλιστα ένα ηθικό δίδαγμα, που μοιάζει με πληρωμένη διαφήμιση της ΕΕ που θα ζήλευε και ο…Μπαρόζο, τονίζει: «Μην ξεχνάμε ότι τα ακροδεξιά και τα ναζιστικά μορφώματα δεν είναι ούτε τυχαία ούτε ξεχωριστά από «ειδικές» φωνές ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Λαών και στην προτεινόμενη περιχαράκωση του κάθε κράτους στα δικά του μίζερα χαρακτηριστικά και στα δικά του κλειστά σύνορα». Είναι προφανές ότι στις «ειδικές φωνές» κατατάσσεται από το άθλιο αυτό άρθρο και η στήλη για τον αγώνα της για οικονομική αυτοδυναμία και εθνική κυριαρχία έξω από την ΕΕ και την ΟΝΕ, ως την μοναδική διέξοδο από την καταστροφή και προϋπόθεση για το άνοιγμα του δρόμου σε μια Περιεκτική Δημοκρατία, όπως έχω αναπτύξει επανειλημμένα στο παρελθόν.

Στη συνέχεια, έτερο μέλος των Ιών έσπευσε να συμπληρώσει, στην ίδια εφημερίδα-μαϊμού, με μια σαφώς Γκεμπελική επίθεση κατά του άρθρου, αλλά και της «Ε» και του διευθυντού της επειδή προφανώς με ανέχονται![iii] Ο Γκεμπελίσκος αυτός συμπεραίνει εντελώς αναπόδεικτα τόσο σε σχέση με το συγκεκριμένο άρθρο μου όσο με και την γενικότερη πολιτική και συγγραφική προϊστορία μου πάνω από μισό αιώνα, ότι γενικά «αθωώνω το ναζιστικό μόρφωμα» (τίτλος) και ειδικότερα «την ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης από το αποτρόπαιο έγκλημα». Και όλα αυτά με βασική “απόδειξη” οτι έγραψε εγκωμιαστικά σχόλια η ΧΑ για την αντικειμενικότητα του άρθρου, εντίμως (σε σχέση με τους διάφορους Γκεμπελίσκους) παραδεχόμενη ότι ανήκω στο άλλο «άκρο» του πολιτικού φάσματος από αυτή, το «ακροαριστερό», πράγμα που εξ ορισμού βέβαια αποκλείει κάθε προσπάθεια μου να την αθωώσω. Άλλωστε, όσοι καλόπιστοι διάβασαν το άρθρο κάθε άλλο παρά αυτό κατάλαβαν. Συνοπτικά, στον λίγο χώρο που μου απομένει.

Πρώτον, όταν έκανα σύγκριση της ΧΑ με τα εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα δεν αναφερόμουν βέβαια στη γνωστή ιστορικά δράση τους αλλά, όπως τόνιζα, στους προγραμματικούς στόχους τους, στους οποίους από ό,τι γνωρίζω, δεν ανήκει η άσκηση μαζικής βίας, στην οποία επιδόθηκαν συστηματικά εναντίον των Εβραίων, Σλάβων, Ρομά κ.α. με στόχο την μεγίστη δυνατή εξολόθρευση τους.

Δεύτερον, με βάση τους διακηρυγμένους στόχους αυτούς, αλλά και τη μετέπειτα πολιτική τους, ανέφερα ότι ούτε οι ναζιστές, ούτε και η ΧΑ ήταν “συστημικές” οργανώσεις. Όχι βέβαια με την έννοια του κοινωνικοοικονομικού συστήματος διότι τα εθνικοσοσιαλιστικά κόμματα και οργανώσεις (όπως κάθε μη ανιστόρητος καταλαβαίνει) δεν απορρίπτουν το καπιταλιστικό σύστημα αλλά απλώς επιδιώκουν μια κρατικιστική μορφή του (γι’ αυτό και οι Χιτλερικοί χαρακτηρίζονται από Ιστορικούς της οικονομίας ως οι πρώτοι Κεϋνσιανοί!). Αλλά με την έννοια ότι δεν ήταν όργανα της συγκεκριμένης μορφής που παίρνει το σύστημα αυτό σε κάθε ιστορική εποχή: σήμερα με την έννοια του συστήματος που έχει επιβάλει η Νέα Διεθνής Τάξη της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης με την οποία δεν ασχολείται βασικά η εκφυλισμένη «Αριστερά»!

Τρίτον, δεν θα μπορούσα ποτέ να εξισώσω θύμα (Φύσσα) με θύτη (Ρουπακιά) όταν μάλιστα έχω γράψει ολόκληρο βιβλίο για το θέμα. Αναφερόμουν προφανώς στο γεγονός ότι όταν ο θύτης δεν ενεργεί σαν όργανο του συστήματος, τότε το να παρομοιάζεις την δολοφονία του Λαμπράκη από το παρακράτος, όπως έκαναν κάποιοι από την ίδια «Αριστερά», με το θανάσιμο μαχαίρωμα του Φύσσα από οπαδό της ΧΑ, είναι όχι μόνο ασέβεια αλλά και έγκλημα ενάντια στην Ιστορική αλήθεια, στο οποίο κατ εξοχήν ειδικεύονται οι διάφοροι Γκεμπελίσκοι…

[i] Σαν θέμα αρχής δεν συνηθίζω τις δημόσιες αντιπαραθέσεις στον έντυπο γραπτό λόγο με όσους χρησιμοποιούν την ανωνυμία του διαδικτύου για χυδαίες προσωπικές ύβρεις, άθλιες συκοφαντίες και Γκεμπελικές διαστρεβλώσεις, στην προσπάθειά τους να σπιλώσουνανθρώπους που επώνυμα καταθέτουν την άποψή τους και υπεύθυνα αναλαμβάνουν την ευθύνη των λόγων τους. Οι θρασύδειλοι αυτοί, (συμπεριλαμβανομένου κάποιου πασίγνωστου για παρόμοιες επιθέσεις στο διαδίκτυο με το ψευδώνυμο «Ομαντεόν»  που επί μήνες με λασπολογούσε κάτω από την κουκούλα του πριν δύο χρόνια), τώρα επανήλθαν με χαρακτηρισμούς, συκοφαντίες και κατάφωρα ψεύδη και διαστρεβλώσεις που ποτέ δεν θα τολμούσαν να τις κάνουν επώνυμα στον έντυπο γραπτό λόγο. Και, φυσικά, το ίδιο ισχύει και για άθλια blogs που σε παράβαση κάθε δεοντολογίας αναδημοσιεύουν (και κάποτε επαυξάνουν) παρόμοιες αθλιότητες (π.χ. Βαθύ Κόκκινο).

[ii]Άντα Ψαρρά, «Συνωμοσιολογίες και πτώση από τα σύννεφα», Εφημερίδα των Συντακτών, 26/9/2013.

[iii]Δημήτρη Ψαρρά, «Τα άρθρα του Τάκη Φωτόπουλου και του Γιώργου Δελαστίκ που αθωώνουν το ναζιστικό μόρφωμα», Εφημερίδα των Συντακτών, 27/9/2013

* Είναι προφανές ότι οι απόψεις που αναπτύσσονται στο κείμενο εκφράζουν τον αρθρογράφο και δεν απηχούν το κλίμα των απόψεων της Iskra.

*Δημοσιεύθηκε στην «Ελευθεροτυπία» της Κυριακής 29 Σεπτεμβρίου 2013

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13549:2013-09-29-07-50-01&catid=72:dr-ekdilosis&Itemid=279

image01245

Advertisements

01/10/2013 - Posted by | -παράνοια, -Ανόητοι, -Νακρατζάς-"Ιός", -Πολιτική, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

15 Σχόλια »

 1. Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς

  http://www.youtube.com/watch?v=E191CRY1mA4‎

  Σχόλιο από Mατσουκάτης | 01/10/2013

 2. «Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς»

  μάλλον εννοείς «Τον Ιό και αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς«

  Σχόλιο από ΩΠΑ-δεών | 01/10/2013

 3. «…Οι θρασύδειλοι αυτοί, (συμπεριλαμβανομένου κάποιου πασίγνωστου για παρόμοιες επιθέσεις στο διαδίκτυο με το ψευδώνυμο «Ομαντεόν» που επί μήνες με λασπολογούσε κάτω από την κουκούλα του πριν δύο χρόνια),»

  Μπράβο σας! Well Done.

  Μπροστά στο ΤΥΦΛΟ μίσος σας κατά του «ιού» δεν λογαριάζετε τίποτα. Ούτε την άδικη στοχοποίηση από τον Τ.Φ. ενός αθώου μπλόγκερ (εμού του ιδίου), προς τον οποίο είχατε κάποτε γράψει το εξής σχόλιο
  http://omadeon.wordpress.com/2011/12/31/to-takis-fotopoulos/#comment-71540
  (και είχατε παρακολουθήσει τα ΠΑΝΤΑ εκείνη την εποχή, άρα ΔΕΝ μπορεί κανείς να πει ότι «δεν ξέρετε» την αδικία αυτής της λάσπης, που αναπαράχτηκε τώρα από αμέτρητα μπλογκ όπως το δικό σας).

  Δεν λογαριάσατε (ή δεν πήρατε χαμπάρι) και το γεγονός ότι η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ΔΕΝ δημοσίευσε τη συγκεκριμμένη λάσπη, στην έντυπη έκδοση του ίδιου άρθρου, ενώ το [λασπώδες] άρθρο σβήστηκε εξ ολοκλήρου από την «Ισκρα»…

  Δεν σας κρατώ κακία. Ο εχθρός του εχθρού σας πρέπει να γίνει φίλος σας. ΑΥΤΗ είναι η λογική που επικρατεί.

  Λυπάμαι. Εγώ προτιμώ να ΧΑΣΩ φίλους παρά να στηρίξω αστήρικτη λάσπη ή οποιαδήποτε αδικία σε αθώους…

  Σχόλιο από Omadeon | 02/10/2013

 4. @3 To έχεις παρακάνει αγαπητέ μου παλιέ φίλε στο γλύψιμο προς τον Ιό και φαίνεται ότι έχεις καταντήσει ένας μικρός Φωτόπουλος με τα χαρακτηριστικά που εσύ περιγράφεις..

  Κατ’ αρχάς θα ήταν καλό να κρατάς τις υποσχέσεις που δίνεις στον εαυτό σου, ότι δηλαδή δεν θα καταδεχτείς να μας επισκεφτείς ξανά. Και αυτό το έγραψες την εποχή που επέλεξες να γίνεις γλύφτης των «Ιών» αντί να προσπαθήσεις να κρατήσεις ένα ρόλο ουδέτερο και δίκαιο που θα μπορούσε όντως να γεφυρώσει το χάσμα. Αλλά τι να περιμένει κάποιος από κάποιον που λέει και ξελέει.

  Ομέρ, ο Κλαίων Βιετναμέζος

  ———-

  Υ.Γ.

  Ένα από αυτά που χρωστάμε στον «Ιό» είναι να παρουσιάσουμε εκείνο τον «διάλογο» του 1992 οπως δημοσιεύτηκε τότε στην «Ελευθεροτυπία», όπου η άποψη που είχαν τότε περί του «Βιετνάμ» ήταν ακριβώς όπως το έχουμε εκλάβει εμείς και αρκετοί ακόμα και βρίσκεται στο άλλο άκρο της σημερινής προσπάθειας του ζεύγους να διαστρέψει -με τη συνέργεια διάφορων εθελόδουλων τύπων- εκείνη την πραγματικότητα. Προς τιμήν τους βέβαια, φαίνεται να κατάλαβαν τώρα ότι πολύ κακώς λέγοντας «Βιετνάμ των Ελλήνων» εννοούσαν τη Μικρά Ασία, με τα μυαλά του 1992. Αλλά η έντιμη στάση ήταν να πούνε «ναι βρε μάγκες, κάναμε ένα λάθος πριν από 20 χρόνια». Αντί να προσπαθούν να βγάλουν -αυτοί και η παρέα τους- όλους τους υπόλοιπους τρελούς κι εθνικιστές και να διυλίζουν τον κώνωπα καταπίνοντας την κάμηλον (όπως έλεγαν και οι αρχαίοι σύντροφοι). Αλλά έτσι είναι. Το έγραψε καλά και ένας αντιπαθητικός σε μας τύπος «Αλλού είναι το θέμα. στο ότι “από ένα ψεύδος τα πάντα έπονται”.

  Από δω και πέρα προπάθησε να είσαι συνεπής με την υπόσχεση που έδωσες στον εαυτό σου να μην ξαναγράψεις στον Π&Α.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/10/2013

 5. “…Οι θρασύδειλοι αυτοί, (συμπεριλαμβανομένου κάποιου πασίγνωστου για παρόμοιες επιθέσεις στο διαδίκτυο με το ψευδώνυμο «Ομαντεόν» που επί μήνες με λασπολογούσε κάτω από την κουκούλα του πριν δύο χρόνια),”

  Μάλλον τα έχει παίξει τελείως ο Φωτόπουλος, κλεισμένος μέσα στον κόσμο του. Άκου εκεί: » με το ψευδώνυμο «Ομαντεόν» «. Είναι δυνατόν να μην ξέρει ποιός είναι ο Ομαδεόν; Εδώ πάνω στη Θεσσαλονίκη λίγα χρόνια πριν είχε βουήξει ο τόπος με τις παλαβομάρες αυτού του στελέχους των Οικολόγων Πράσινων. Δεν μπορεί να μην γνωρίζει ο Φωτόπουλος κανένα από τους αρχηγούς των Ο-Π ή κάποιους κολλητούς του υποψήφιους βουλευτές ή τους ιδεολογικούς συμπαραστάτες τους τις διάφορες διαδικτυακές Καλύβες όπου παίχτηκαν διάφορα ερωτικά δράματα. Μα τόσο μακρυά νυχτωμένος είναι; Άκου εκεί: «με το ψευδώνυμο «Ομαντεόν»»; Να εξαφανίζει έτσι μ’ ένα ψευδώνυμο ένα πολύ ενδιαφέρον πρόσωπο που σημάδεψε τη θεσσαλονικιώτικη νύχτα, αλλά και τη μέρα.
  Πάντως θα συμφωνήσω μαζί του, με τον Omadeon. Δεν έχετε κανένα λόγο «φίλοι του Πόντος και Αριστερά» να μπλέκεστε στη σύγκρουση του Φωτόπουλου με τους Δημήτρη και Άντα Ψαρρά και «Ομαντεόν». Φύγετε απ’ αυτή την ιστορία και αφήστε τους να αλληλοσκοτώνονται. Φαίνεται ότι όλοι έχουν άδικο.

  Σχόλιο από ΩΠΑ-δεών | 02/10/2013

 6. Ένας πολύ χαριτωμένος παλιός διάλογος. Ο Ομαντεόν γράφει:

  «Κάνε μου τη χάρη λοιπόν, Ιωάννη, να ΘΥΜΗΘΕΙΣ όοολα αυτά τα πράματα σε όλες τους τις σημαντικές λεπτομέρειες. Και ΜΗΝ ξανα-αναφερθείς ποτέ στο τίμιο όνομά μου δημόσια (ή στο knick μου) γιατί ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΚΑΘΟΛΟΥ όλα όσα έχω να (σου) πω. -Κατάλαβες;»

  Και ο παλιός του φίλος απαντά:

  «bioannis Λέει:
  18/01/2008 at 23:52
  E, βρε τρελόγκα ομαδεόνα…πόσο μουρλοπαντιέρα μπορεί να είσαι…

  Καλά λένε κάποιοι άλλοι μπλογκερς πως είσαι εντελώς για τα σίδερα και οι Men In White έρχονται να σου φορέσουν το ζουρλομανδύα που σου αρμόζει…

  Εκείνο το σούπερ κομμάτι, το Mickey Mouse Trance, κάνει ακόμη το μεγάλο σουξέ που έκανε στα πέρατα της υφηλίου;

  Αν είσαι εσύ ποιητής, εγώ είμαι γκαζόζα…»

  Τα υπόλοιπα… στην οθόνη:

  http://omadeon.wordpress.com/2008/01/18/bioannis/

  Σχόλιο από ΩΠΑ-δεών | 02/10/2013

 7. @ 5,6,

  Σε παρακαλούμε πολύ μη συνεχίσεις. Λύστε αλλού τις διαφορές σας, οι οποίες δεν μας αφορούν.
  Γκεγκε;

  Στο επόμενο τέτοιου τύπου μήνυμα να ξέρεις ότι θα σε κόψω.

  Ομ.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/10/2013

 8. ———————————————————————————————————————————————————–
  «Ιός» : Μα πόσο μαλάκες μπορούν να γίνουν αυτοί οι αυτιστικοί μεγαλοτσούτσουνοι νάρκισσοι τύποι και τύπες ;
  ———————————————————————————————————————————————————-

  Με αφορμή την «συζήτηση» με τον Ομαντεόν και το δικό μας σχόλιο 4, άνοιξαν το βόθρο του μυαλού τους και αντέδρασαν με πλήθος ωραίων -και τινων σεξιστικών- στο μπλογκ τους: «Υπάρχουν ακόμα παραπλανημένοι ή αφελείς που να πιστεύουν ότι η ποντιακή γκρούπα δεν είναι ακροδεξιά; Γιατί; Επειδή έτσι το θέλουν κι επειδή έχουν στον τίτλο τους τη λέξη ‘αριστερά’; Είδατε ποτέ να επιτίθονται στη ΧΑ, ειδικά τώρα που χαλάει ο κόσμος; Να βοηθήσουν λίγο, να βάλουν ένα χεράκι να κοπεί η επιρροή τους; Μπα, αδύνατον. Και γιατί να το κάνουν αυτό, αφού δυνητικά το target group που απευθύνονται είναι ένα και το αυτό; Θα γράψουν για τη ΧΑ κανένα ‘κάτω τα χέρια απ’ τους πρόσφυγες’, μην τυχόν η ΧΑ τους κλέψει την αποκλειστικότητα στην κλάψα για το 1922…. Συνεπώς, είναι απολύτως λογική αυτή η σύμπτωση μεταξύ των δύο παραπάνω διωκτών της μοναδικής συνεπούς και άκρως αποτελεσματικής αντιχρυσαβγίτικης φωνής των τελευταίων 30 ετών. Φτάνει μια ματιά να δει κανείς με τι ασχολούνται και οι δυο τους αυτοί και ποια είναι η ατζέντα τους, και μπαίνει κατευθείαν στο νόημα. Αν δεν ήταν αμφότεροι κομπλεξικοί, μικροτσούτσουνοι και ανίκανοι εγωπαθείς ανήθικοι γκεμπελίσκοι, δεν θα συμπεθεριάζανε, ούτε θα ήτανε τέτοιοι μπιζιμπόντηδες κερχαΝαζήδες.»

  Τι να πεις; ΜΑΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ, που στέλνουν αυτοί αβέρτα τον κόσμο στην ακροδεξιά με τις χαζομάρες και τις φιλοεθνικιστικές τους (προς τους γειτονικούς εθνικισμούς βέβαια, γιατί εντός των συνόρων είναι … αντιεθνικιστές) θέσεις. Επιπλέον, ξέρουν και ξένες λέξεις οι στο μυαλό και την ψυχή κερχαΝαζήδες

  Εάν η αφεντομουτσουνάρα τους μπορεί να πάρει τα μάτια της από τον καθρέφτη -όπως στο παραμύθι με τη μάγισσα- όπου τους αρέσει να βλέπουν συνεχώς ότι ομορφότερο και ότι αριστερότερο έχει παράγει τούτος ο τόπος, Εμείς τους προτείνουμε να ρίξουν μια ματιά σε όσα έχουμε γράψει κατά καιρούς ως εθνικοτοπικό ιστολόγιο για τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά από παλιά και σε ανύποπτο χρόνο. Ένα από αυτά που θα έπρεπε να είχαν διαβάσει από χρόνια είναι το: https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/01/05/1-3-2007/

  Ας τους προτείνουμε κι άλλα:
  Χρυσή Αυγή: Χρυσή εφεδρεία της ολιγαρχίας!
  Πόντιοι vs Χρυσή αυγή
  -Για τη “Χρυσή Αυγή”από Έλληνες μαθητές της Γερμανίας

  -Φόλα στους σκύλους της Χρυσής Αυγής
  -Πόσο βλάκας μπορεί να είναι ένας Χρυσαβγίτης;

  -Αιτίες εμφάνισης του νεοναζισμού στην Ελλάδα
  -Μπορεί ένας Πόντιος να είναι χρυσαυγίτης;;;;;
  -Ενάντια στο νεοναζισμό και τη νεοφιλελεύθερη τάξη πραγμάτων….

  -Αλήτη, ΨΕΥΤΗ Μιχαλολιάκο: “Κάτω τα χέρια από Πόντο και Μικρά Ασία”
  -Εγέρθουτου: Ένας μαυρούκος που υποδύεται τον Άριο….
  -ΦΑΚΕΛΟΣ “ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” : Οι δικοί μας “Γκρίζοι Λύκοι” !

  -Οι νεοναζί προσβάλλουν την προσφυγιά. No pasaran!
  -Η μυρωδιά του κτήνους..

  -Επίθεση της “χρυσής αυγής”
  -Όχι στη φασιστική σύναξη και στην ακροδεξιά καπηλεία

  Ομέρ ο θρηνών για την ανθρώπινη μαλακία

  Να σημειώσουμε ότι ουδέποτε μειώσαμε ή αμφισβητήσαμε τη συμβολή του «Ιού» στην αποκάλυψη και την καταπολέμηση του νεοναζιστικού φαινομένου. Αντιθέτως δεν είχαμε κανένα απολύτως πρόβλημα να στηριχτούμε και να προβάλλουμε τις δικές τους προσεγγίσεις για τα θέματα αυτά. Η δικιά μας κριτική ήταν επικεντρωμένη σε πολύ συγκεκριμένα θέματα και αν δεν ήταν τόσο απέραντα ανελαστικοί όλα αυτά θα είχαν επιλυθεί από καιρό.

  Καταλάβετέ το ρε ηλίθιοι!

  Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τον «Ιό»… Με την μαλακία του έχουμε πρόβλημα. Μ’ αυτή που έχει να κάνει με ζητήματα όπως αυτό του Βιετνάμ αλλά και την αντιμετώπιση και την ιδεολογική χρησιμοποίηση των προσφύγων παλιών και νέων.

  Μια στοιχειώδης αυτοκριτική εκ μέρους σας για τις χαζομάρες που λέγατε 20 χρόνια πριν θα έλυνε το όποιο πρόβλημα ή παρεξήγηση. Αλλά εσείς εκεί! Οι απόλυτοι νάρκισσοι. Όλοι οι άλλοι φταίνε για όλα και εσείς είστε αγγελούδια.

  Αλλά δυστυχώς από άποψη εσωτερικής συγκρότησης φαίνεται ότι είστε κάτι μεταξύ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ και ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ (του ΚΚΕ, που έφαγε κόσμο και κοσμάκη)

  Με τέτοια μυαλά σαν τα δικά σας δημιουργήθηκαν τα γκουλάγκ.

  Η μόνη δική μας ευχή προς την ομάδα του «Ιού» είναι: ΣΚΟΤΩΣΤΕ ΤΟΝ ΜΠΑΤΣΟ ΠΟΥ ΈΧΕΤΕ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ… (σταματήστε να βλέπετε ως εχθρούς όσους δεν σας προσκυνούν και παραδεχθείτε εντίμως κάποια λάθη του παρελθόντος αντί να βαφτίζετε την κότα ψάρι-εδώ ακόμα και ο Πάπας πλέον δεν διστάζει να κάνει αυτοκριτική)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/10/2013

 9. Δείτε τι τους έσουρε μια βδομάδα πριν, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, «Ο Καιρός», δηλαδή ο Γ. Παπαδόπουλος-Τετράδης με τίτλο:

  Ξένα συμφέροντα

  «Στη λεγόμενη Εφημερίδα των Συντακτών χτες ο Δημήτρης Ψαρράς μου κάνει την τιμή να με κατονομάζει μαζί με τον Τάκη Φωτόπουλο και τον Γ. Δελαστίκ ως σχολιογράφο, που το 2001 (!) η εφημερίδα «Χρυσή Αυγή» επαίνεσε για ένα από τα σχόλιά μου στον «Καιρό».

  Είναι τιμή μου να συγκαταλέγομαι μεταξύ αναμφισβήτητων αγωνιστών στα πυρά ενός ανθρώπου, που η αρθρογραφία του ήταν μονίμως υπέρ των ΝΑΤΟϊκών και ευρωπαϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, τη Λιβύη, στον κακό Σαντάμ Χουσείν και οπουδήποτε επενέβη το αμερικανικό συμφέρον.

  Επίσης, υπέρ της λεγόμενης Δημοκρατίας της Μακεδονίας, του Σχεδίου Ανάν, της Ρεπούση και οπουδήποτε υπήρχε αποδεδειγμένο αμερικανικό και ευρωπαϊκό συμφέρον, σε βάρος της Ελλάδας.

  Και λυπάμαι, αλλά δεν ήμουν ποτέ αναγνώστης της «Χρυσής Αυγής», όπως ήταν ο Δημήτρης Ψαρράς»

  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=388779

  Σχόλιο από Υιός | 03/10/2013

 10. «Την ώρα, να πούμε, που έπαιρνε φαγητό, πήγαινε ένας από την επαγρύπνηση, τους χαφιέδες δηλαδή της καθοδήγησης, έπεφτε απάνω του, του έχυνε το φαγητό και του έβαζε και τις φωνές, πρόσεχε, ρε κάθαρμα, που σμπρώχνεις κιόλας, να τα μάσεις και να φύγεις, δε σε θέλουμε εδώ μέσα κλπ. Τι να πεις, ρε, σκέψου να ήμασταν και εξουσία. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς, όσοι βέβαια άντεξαν αυτό το φριχτό μαρτύριο, κάποτε αποκαταστάθηκαν. ‘Είχε κάνει λάθος το κόμμα, δηλαδή ο συγκεκριμένος κερχανατζής που ήταν καθοδήγηση.»

  Χρόνης Μίσσιος, «...καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς», εκδόσεις γράμματα.

  ————————–
  ————————–

  Με την ελπίδα ότι το Κόμμα (με την ευρεία έννοια του όρου) θα μας αποκαταστήσει κάποτε. Ίσως να καταλάβουν ότι ο Ιός, δηλαδή «ο συγκεκριμένος κερχανατζής που ήταν καθοδήγηση»είχε κάνει λάθος’ !…..

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/10/2013

 11. Mορφωμένος (ταξικά και εθνοτικά) ο Δημητράκης….

  κερχανατζής : 1) содержатель дома терпимости? 2) завсегдатай дома терпимости .

  Σχόλιο από kerhaneci | 03/10/2013

 12. Κerhaneci, να σου πω ένα ανέκδοτο που θα γεφυρώσει τις διαφορές αριστεροποντίων και Ιού;

  Αφορά τα κοινά στοιχεία που έχουν οι μεγαλοτσούτσουνοι και οι μικροτσούτσουνοι.

  Τα 3 κακά του οποιουδήποτε τσουτσουνιού είναι:
  1) Όπου μπαίνει τα κάνει μούσκεμα.
  2) Δεν έχει μυαλό.
  3) Κάνει παρέα με αρχίδια!

  Το μόνο καλό είναι ότι σηκώνεται πάντα για να κάτσουν οι κυρίες!

  ————-

  Συγγνώμη Βασιλική για το ανέκδοτο, αλλά βλέπεις: από τη μια ήταν η διάθεσή μου για συμφιλίωση και από την άλλη η δική σας σεξιστική αθυροστομία.

  Ομέρ ο καλός σας φίλος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/10/2013

 13. Αμετανόητος Κασιδιάρης: Στοχοποιεί δικαιοσύνη, μάρτυρες και ΜΜΕ

  ……………..
  Στοχοποιεί δημοσιογράφους

  Άσκησε για ακόμα μια φόρα δριμεία κριτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στους δημοσιογράφους, εμμένοντας στο όνομα του κ. Ψαρρά, ο οποίος σύμφωνα με όσα δήλωσε, είναι αυτός που έδωσε στην δικαιοσύνη το λεγόμενο ως δεύτερο καταστατικό της Χρυσής Αυγής, το οποίο χαρακτήρισε πλαστό και βλακώδες.
  …………………………….

  http://www.iefimerida.gr/node/124971#ixzz2h1aXxOWW

  ——————————————————————————————–

  H Αλληλεγγύη μας στον Δημήτρη Ψαρρά είναι δεδομένη!

  ———————————————————————————————

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/10/2013

 14. Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (6 Οκτωβρίου 2013)

  Ο φασισμός των αντιφασιστών

  ΤΑΚΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

  Η εκστρατεία των «αντιφασιστών» να μας σώσει από τον θανάσιμο φασιστικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε σαν λαός ήδη έδειξε τα αληθινά χρώματά της, όπως έγραφα στο άρθρο της 22/9. Ότι, δηλαδή, στην πραγματικότητα, απέβλεπε να αποπροσανατολίσει τα καθημερινά εξαθλιούμενα λαϊκά στρώματα από τον πραγματικό κίνδυνο που αντιμετωπίζουν: «την ολοκλήρωση της οικονομικής καταστροφής στα χέρια της Υπερεθνικής ελίτ (Υ/Ε) και της ντόπιας ελίτ». Τα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα πανάθλια κανάλια με τους καλοβολεμένους «δημοσιογράφους», οι οποίοι τον καιρό που τα συνθλιβόμενα λαϊκά στρώματα κατέβαιναν σε απεργίες και διαδηλώσεις έκαναν το παν για να υπονομεύσουν τους αγώνες τους, τώρα κάνουν το παν για να τα στρέψουν σε φανταστικούς κινδύνους, τη στιγμή που οι ελίτ παγιώνουν και επεκτείνουν τα μέτρα που τα φτωχοποιούν περισσότερο.

  Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι μπορεί να αμφισβητηθεί ο φασιστικός χαρακτήρας των συστηματικών επιθέσεων εναντίον μεταναστών από κάποιους τραμπούκους της ΧΑ. Το να ισχυριστεί όμως κάποιος σήμερα, με βάση τις πρακτικές αυτές, ότι αντιμετωπίζουμε μαζικά ναζιστικά κόμματα και πραγματικά τάγματα εφόδου, όπως στη δεκαετία του 1930, θα ήταν κακόγουστο ανέκδοτο, αν δεν ήταν άκρως επικίνδυνο. Ιδιαίτερα, τώρα, που βγαίνουν «αντιφασίστες» να απειλούν ότι «τον φασισμό θα τον αντιμετωπίσει και θα τον αποτελειώσει το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα της μεγάλης πλειοψηφίας που σιχαίνεται τους νεοναζί» (δηλαδή οι ίδιοι αυτοδιορισμένοι προστάτες του λαού!) (“Ε”, 2/10). Με την ίδια όμως λογική θα μπορούσαν και οι τραμπούκοι της ΧΑ και άλλοι παρόμοιοι να κάνουν το ίδιο, και να μας οδηγήσουν κάποιοι (πίσω από όλους αυτούς) σε ένα εμφύλιο, παρόμοιο με τους εμφυλίους που στήνουν σήμερα η Υ/Ε μαζί με τη Σιωνιστική ελίτ στις Αραβικές χώρες για να υποτάξουν τους λαούς που αγωνίζονται για την εθνική και οικονομική κυριαρχία τους, δηλαδή την λαϊκή κυριαρχία.

  Και είναι φανταστικός ο φασιστικός κίνδυνος στην Ελλάδα για τους εξής λόγους:

  Πρώτον, ο εθνικοσοσιαλισμός ήταν κίνημα που άνθησε κάτω από συγκριμένες ιστορικές συνθήκες στη Γερμανία, την εποχή που δεν υπήρχε η σημερινή οικονομική αλληλεξάρτηση των οικονομιών στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης, η οποία ουσιαστικά καταργεί την λαϊκή κυριαρχία, έστω και αν τυπικά παραμένει ο τύπος του (ξεδοντιασμένου πια) κράτους-έθνους που τώρα παίζει τον ρόλο τοπικού σερίφη της Υ/Ε. Σήμερα, κάθε μη αρεστή στην Υ/Ε κυβέρνηση, της οποίας η οικονομία είναι ήδη πλήρως ενσωματωμένη στη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ), μπορεί να οδηγηθεί σε άμεση οικονομική κατάρρευση σε διάστημα ημερών.

  Δεύτερον, στην Ελλάδα είναι φανερό ότι δεν υπάρχει μαζικό εθνικοσοσιαλιστικό κίνημα αλλά απλώς ένα εθνικιστικό κόμμα με μερικές εκατοντάδες τραμπούκους και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους, αγανακτισμένους για την αθλιότητα στην οποία τους καταδίκασαν οι ελίτ. Γι’αυτό και δεν είδαμε καμιά μαζική διαδήλωση εθνικοσοσιαλιστών να υπερασπίζονται την ηγεσία και το κόμμα τους, τώρα που επιχειρείται η συντριβή του. Στην Ελλάδα, άλλωστε, δεν υπήρχε ποτέ ισχυρό «φασιστικό» κίνημα, ακόμη και όταν ανθούσε στο εξωτερικό, ούτε έγιναν ξαφνικά τα λαϊκά στρώματα «φασιστικά» ή ρατσιστικά. Οι αγανακτισμένοι αυτοί πολλαπλασιάσθηκαν ραγδαία σαν αποτέλεσμα της πρωτόγνωρης κρίσης που έχει φθάσει τα όρια της οικονομικής καταστροφής και της συνακόλουθης απαξίωσης των κομμάτων εξουσίας, που τελικά ψηφίζονται μόνο από τα προνομιούχα στρώματα.

  Τρίτον, η παράλληλη αποστασιοποίηση πολλών ψηφοφόρων στα λαϊκά στρώματα από μια χρεωκοπημένη «Αριστερά» που είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Και αυτό, γιατί αντί τα κόμματα στην Αριστερά να στραφούν κατά της παγκοσμιοποίησης που καταργεί την λαϊκή κυριαρχία, η μεν ροζ Αριστερά και τα οικολογικά κόμματα ενσωματώθηκαν πλήρως στη ΝΔΤ, οι δε Μαρξιστές της συμφοράς, είτε την παίρνουν σαν «αναγκαίο κακό» στην ιστορική διαδικασία, είτε έχουν υιοθετήσει ένα μεταμοντέρνο Μαρξισμό που τους οδηγεί ακόμη και σε επιδοκιμασία των Αραβικών «επαναστάσεων». Το ΚΚΕ, μολονότι είναι το μοναδικό ΚΚ που παίρνει συνεπή θέση κατά της παγκοσμιοποίησης και των εκφραστών της στον χώρο μας (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.λπ.), ουσιαστικά παραπέμπει το θέμα στις καλένδες όταν το συνδέει άμεσα με τον στόχο της σοσιαλιστικής επανάστασης, ενώ θα μπορούσε να πρωτοστατήσει στην δημιουργία ενός παλλαϊκού μετώπου κοινωνικής και εθνικής απελευθέρωσης, με βασικό αίτημα την οικονομική αυτοδυναμία μέσα από την έξοδο από την ΕΕ. Πράγμα που θα οδηγούσε στη σωτηρία των λαϊκών στρωμάτων από την καταστροφική κρίση, αλλά και θα άνοιγε τον δρόμο για συστημική αλλαγή.

  Φυσικά, η Κοινοβουλευτική Χούντα και οι πάτρωνές της στις ελίτ ξέρουν πολύ καλά ποιος είναι ο πραγματικός κίνδυνος. Γι’ αυτό και ο ίδιος ο αρχηγός της Κοινοβουλευτικής Χούντας στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον τόνισε ότι θεωρεί το ίδιο ακραίες τις θέσεις της ΧΑ με αυτές της Αριστεράς που μιλά για έξοδο από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δείχνοντας τον επόμενο στόχο του συστήματος. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι ήδη άρχισε μια συστηματική εκστρατεία φίμωσης κάθε υποστηρικτή της «ακραίας» αυτής άποψης, όχι μόνο από τη Χούντα, αλλά και από την συστημική Αριστερά που επίσης θεωρεί ταμπού την ΕΕ. Έτσι, ακόμη και η ΙΣΚΡΑ, η ιστοσελίδα του «Αριστερού Ρεύματος» του ΣΥΡΙΖΑ που συζητά (θεωρητικά, βέβαια, αφού παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ!) την έξοδο από το Ευρώ ―αλλά όχι και από την ΕΕ― η οποία ανελλιπώς αναδημοσίευε τελευταία τη στήλη αυτή, ξαφνικά κατέβασε το άρθρο της 22/9. Στη συνέχεια, ανέβασε μεν το περασμένο άρθρο μου αλλά, σε κατάφωρη παραβίαση της ίδιας της δεοντολογίας της, δημοσίευσε μαζί και λασπολογικά σχόλια εναντίον μου κάποιου γνωστού διαδικτυακού λασπολόγου με το ψευδώνυμο «Omadeon» που (όπως παρόμοιοι του σε άλλες ιστοσελίδες) επανήλθαν για πολλοστή φορά με συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς και δυσώδη σχόλια κάτω από την ύποπτη κουκούλα τους, που ποτέ δεν θα δημοσιευόντουσαν επώνυμα στον μη κίτρινο τύπο. Συνακόλουθα, αναγκάστηκα να ζητήσω ο ίδιος από την ιστοσελίδα αυτή να κατεβάσει το άρθρο και να μην αναδημοσιεύει πια άρθρα μου…

  http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grE/gre2013/2013_10_06.html#sthash.yPp2HQ4d.dpuf

  Σχόλιο από De la Stikius | 07/10/2013

 15. Ελευθεροτυπία, Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

  Μαθήματα από το ουκρανικό πραξικόπημα (1)
  Του ΤΑΚΗ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ http://www.inclusi-vedemocracy. org/fotopoulos/
  Η πρακτική των βελούδινων «επαναστάσεων», που χρησιμοποίησε επιτυχώς η Υπερεθνική Ελίτ (Υ/Ε) -που διαχειρίζεται τη Νέα Διεθνή Τάξη (ΝΔΤ) της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης- για την αλλαγή καθεστώτων στην Ανατολική Ευρώπη, τελειοποιήθηκε στις αραβικές «επαναστάσεις».
  Ετσι, οι συνήθως αναίμακτες αλλά ενορχηστρωμένες από την Υ/Ε «επαναστάσεις», μετά τη Λιβύη και τη Συρία, μετατράπηκαν σε πολυαίμακτα πραξικοπήματα «από τα κάτω» που επιτυγχάνουν αλλαγές καθεστώτων, χωρίς την ανάμειξη του στρατού που εξευτέλιζε τη δυτική ιδεολογία της αστικής «δημοκρατίας».

  Σήμερα, πρώτη φορά, η τακτική αυτή μεταφέρεται και στον ευρωπαϊκό χώρο, στην Ουκρανία, όπου οργανωμένες ομάδες νεοναζιστών που κρατούν πορτρέτα συνεργατών των ναζί στον πόλεμο, φωνάζουν νεοναζιστικά συνθήματα, οι ηγέτες τους έχουν δηλώσει επανειλημμένα τον αντισημιτισμό τους και είναι οπλισμένοι με μολότοφ, ρόπαλα, κράνη, ακόμη και ελαστικές σφαίρες, αφήνονται ελεύθεροι να καταλαμβάνουν κρατικά κτήρια και να στήνουν μόνιμα οδοφράγματα για να ανατρέψουν ένα καθεστώς που έχει εκλεγεί με όλους τους κανόνες της αστικής «δημοκρατίας».

  Οι αντίστοιχοι κατηγορούμενοι ως νεοναζιστές στην Ελλάδα, που όχι μόνο αρνούνται αυτή την ταυτότητα αλλά και δεν έχουμε δει να διέπραξαν παρόμοια εγκλήματα για ανατροπή του καθεστώτος, έχουν ήδη τους μισούς βουλευτές τους φυλακή, χωρίς καν δίκη. Την εξήγηση γι’ αυτή την «αντίφαση» έδωσε φιλελεύθερος (αλλά έντιμος) Βρετανός δημοσιογράφος: «Ναι, είναι φασίστες, ομοφοβικοί και ρατσιστές αλλά είναι οι «δικοί» μας φασίστες κ.λπ., δηλαδή αντι-Ρώσοι.

  »Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, υπερεθνικιστικές οργανώσεις καταδικάζονται γιατί τα συμφέροντά τους δεν είναι συμβατά με αυτά των δυτικών ελίτ» (Neil Clark, RT, 30/1/2014). Και, φυσικά, οι απαραίτητοι «αντιφασίστες» οργανώνουν παγκόσμιες ημέρες κατά του «φασισμού» και του «νεοναζισμού» στην Ελλάδα, αλλά δεν βγάζουν άχνα για τα πραγματικά νεοναζιστικά εγκλήματα στην Ουκρανία! Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να αλλάξουν, αλλά μόνο όταν οι ελίτ πετύχουν τον στόχο τους, και θυμηθούν ότι είναι νεοναζιστές οι σημερινοί σύμμαχοί τους, που πρέπει να φυλακιστούν!

  Ετσι, η οπλισμένη νεοναζιστική πρωτοπορία ηγείται των ιστορικά φιλοδυτικών αστών της δυτικής Ουκρανίας, των νέων της «γενιάς του facebook», καθώς και των χρηματοδοτούμενων από Soros και παρόμοιους ΜΚΟ. Οι «ειρηνικές» αυτές διαδηλώσεις υποστηρίχθηκαν όχι μόνο οικονομικά και πολιτικά αλλά και μέσω της πανίσχυρης προπαγάνδας της Υ/Ε που ελέγχει τα διεθνή ΜΜΕ και τα τοπικά ανά χώρα παρακλάδια τους. Αναπόφευκτα, οι διαδηλωτές αυτοί γινόντουσαν «ατρόμητοι», όταν έβλεπαν τους ηγέτες της πανίσχυρης Υ/Ε να απειλούν τους ηγέτες της Ουκρανίας με οικονομικές ή και προσωπικές κυρώσεις, αν τυχόν τολμούσαν να τους πειράξουν. Το αποτέλεσμα ήταν η ουκρανική αστυνομία να παραμένει ουσιαστικά απαθής όταν οι νεοναζιστές έμπρακτα απαιτούσαν την αλλαγή του καθεστώτος και τους σκότωναν κυριολεκτικά στο ξύλο -εκτός από μεμονωμένα επεισόδια στην αρχή όπου έγινε το αντίθετο! Αντίστοιχα, οι Ελληνες και Ισπανοί αντι-Ε.Ε. διαδηλωτές (που ούτε διανοήθηκαν να απαιτήσουν αλλαγή καθεστώτος, ή να καταλάβουν κρατικά κτήρια σε μόνιμη βάση) αντιμετώπιζαν την κτηνώδη βία των ελληνικών και ισπανικών ΜΑΤ, χωρίς να συγκινείται βέβαια κανένας από την Υ/Ε!

  Η πραγματική αιτία για τη σημερινή σύγκρουση μεταξύ της Υ/Ε και του καθεστώτος ήταν η άρνησή του να ενταχθεί στη ΝΔΤ και το γεγονός ότι τόλμησε να υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για δάνειο που θα έσωζε τη χώρα από χρεοκοπία (και μια καταστροφή αντίστοιχη της ελληνικής), χωρίς όρους που θα μετέτρεπαν τη χώρα σε προτεκτοράτο, δίχως οικονομική και εθνική κυριαρχία. Ομως δεν ήταν απλώς το ρωσικό δάνειο που ενόχλησε την Υ/Ε, αλλά το γεγονός ότι αυτό άνοιγε το δρόμο γα τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρασιατική Ενωση.

  Μολονότι τόσο η Ευρασιατική Ενωση όσο και η Ε.Ε. φαινομενικά ανήκουν σε διαφορετικά είδη οικονομικών ενώσεων, έχουν μια διπλή θεμελιακή διαφορά μεταξύ τους. Πρώτον, η Ε.Ε. συνίσταται από κράτη-μέλη με πελώριες ανισότητες στο επίπεδο ανάπτυξής τους (όπως εκδηλώνονται στην παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητά τους), πράγμα που συνεπάγεται την αυτόματη μεταφορά οικονομικού πλεονάσματος από τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες του Ευρωπαϊκού «Νότου» προς αυτές του «Βορρά». Δεύτερον, η Ε.Ε. προϋποθέτει την απώλεια της οικονομικής και εθνικής κυριαρχίας των μελών της Ευρωζώνης που δεν ανήκουν στην Υ/Ε (λόγω του χαμηλότερου επιπέδου ανάπτυξής τους). Αντίθετα, η Ευρασιατική Ενωση είναι βασικά μια τελωνειακή ένωση χωρών στο ίδιο περίπου αναπτυξιακό επίπεδο, η οποία ρητά στοχεύει (όχι μόνο στα χαρτιά) στον σεβασμό της οικονομικής και εθνικής κυριαρχίας των μελών της. Δεν είναι λοιπόν περίεργο ότι η γνωστή αδίστακτη Χίλαρι Κλίντον, λίγο πριν απ’ την αναχώρησή της από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δήλωνε ότι οι ΗΠΑ θα έκαναν οτιδήποτε στη δύναμή τους να εμποδίσουν την ανάπτυξη της Ευρασιατικής Ενωσης, που την έβλεπαν σαν κίνηση για την «επανασοβιετοποίηση της περιοχής» (FT, 6/12/2012).

  Είναι λοιπόν φανερό ότι, όπως σωστά έχουν αντιληφθεί τα κομμουνιστικά κόμματα Ρωσίας και Ουκρανίας (αντίθετα με τους αποπροσανατολιστές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιους παλαιολιθικούς μαρξιστές στο ΚΚΕ που δεν έχουν ιδέα από παγκοσμιοποίηση και υπερεθνικές ελίτ), η σύγκρουση δεν αφορά απλώς ενδοαστικές ή ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Ούτε, βέβαια, είναι απλώς μια γεωπολιτική σύγκρουση, όπως την παρουσιάζουν οι αστοί αναλυτές. Δηλαδή, ακόμη και αν δεχθούμε ότι η ρωσική ελίτ βασικό στόχο της έχει να κατακτήσει ισότιμη θέση στην Υ/Ε (από πολιτικο-στρατιωτική και οικονομική άποψη), το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης στη Ρωσία ενώνει από κομμουνιστές μέχρι εθνικιστές και ορθοδόξους, δηλαδή όλα τα θύματα της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης που την απορρίπτουν οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά.

  Σε αυτό το κίνημα στηρίζεται και η ρωσική ελίτ στον αγώνα της ενάντια στη ΝΔΤ, ο οποίος όμως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είναι πάντα συνεπής, όπως έδειξαν οι παλινωδίες της σχετικά με τη Λιβύη και τώρα με την Ουκρανία, όπου εάν η Υ/Ε επιτύχει τελικά να την ενσωματώσει στη ΝΔΤ, αυτό θα σήμαινε και το ουσιαστικό τέλος της Ευρασιατικής Ενωσης σαν αντιστασιακού πόλου στην παγκοσμιοποίηση -όπως «πρόβλεψε» η Κλίντον…

  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=413040

  Σχόλιο από Τομβούλογλου | 05/02/2014


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: