Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Mπράβο Ταγίπ…

Ο Ερντογάν ξηλώνει το δολοφονικό Βαθύ Κράτος….

Ένα μήνα μετά τις σκληρές καταδίκες των μελών της παρακρατικής οργάνωσης «Εργκενεκόν», ξεκινά η δίκη 100 στρατηγών για το πραξικόπημα που είχαν οργανώσει το 1997 εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν. Η εξέλιξη αυτή είναι πρωτοφανής στην πολιτική ιστορία της εθνικιστικής Τουρκίας.

Γιατί δεν είναι μικρό πράγμα να τα βάλεις με τους δημιουργούς του πιο αιμοβόρου και γενοκτονικού κράτους που εμφανίστηκε στην περιοχή μας. Που εισήγαγαν την πρακτική της Γενοκτονίας των μειονοτήτων στην καθημερινή πρακτική της εξουσίας. Που εξόντωσαν εκατομμύρια ανθρώπους και λεηλάτησαν τις περιουσίες τους.  Αυτοί ακριβώς οι συμμορίτες, με κορυφαίους τους Νεότουρκους και τον Ατατούρκ,  υπήρξαν οι δημιουργοί της σύγχρονης εθνικιστικής Τουρκίας πάνω στα ερείπια της ισλαμικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που οι ίδιοι διέλυσαν και κατέστρεψαν.

Οι απογόνοι εκείνης της εθνικιστικής συμμορίας, επέζησαν ως Βαθύ Κράτος. Τους είδαμε να οργανώνουν τα Σεπτεμβριανά στην Κωσταντινούπολη το 1955 και να εξοντώνουν τους άμαχους ελληνοκύπριους το 1974. Τους είδαμε να υπάρχουν μέχρι τις μέρες μας με τη μορφή της «Εργκενεκόν», οργανώνοντας τη δολοφονία του πατριάρχη, αμφισβητώντας τα ελληνοτουρκικά σύνορα, διεκδικώντας το μισό Αιγαίο και ετοιμάζοντας τις αντι-ελληνικές τους προβοκάτσιες. Είναι οι ίδιοι που από τη δεκαετία του ’90 και με τη «βοήθεια» διάφορων ανόητων ελλαδιτών Ποντίων, φασιστικοποίησαν τις πόλεις του Πόντου για να σταματήσουν τις πολιτιστικές προσπάθειες των ελληνοφώνων για ανάδειξη και καταξίωση του ποντιακού πολιτισμού που ακόμα -και εις πείσμα Τούρκων και Ελλαδιτών- επιβιώνει σ’ εκείνη τη μακρινή γωνιά της σημερινής Τουρκίας..

Αυτούς τους ακροδεξιούς Τούρκους συμμορίτες σταμάτησε ο Ταγίπ Ερντογάν. Δεν έχει σημασία εάν ο Ερντογάν εκφράζει μια άλλη εξουσιαστική αντίληψη. Η ουσία αυτή τη στιγμή είναι ότι προσπαθεί να καταστρέψει  τις δυνάμεις του κακού -κι ας είναι αυτό για ίδιον όφελος! Ότι προσπαθεί να καταστρέψει τις δυνάμεις που προκάλεσαν τις Γενοκτονίες των χριστιανικών πληθυσμών, των Ελλήνων, των Αρμενίων, των Ασσυρίων. Που προσπάθησαν να μετατρέψουν σε εθνικά Τούρκους τους Κούρδους. Που εν τέλει τα κατάφεραν και κατασκεύασαν ένα ψεύτικο έθνος, τους σύγχρονους Τούρκους.

Βέβαια τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο Ερντογάν εκφράζει μια άλλη πολιτική φιλοσοφία που πιθανόν να είναι εξίσου απειλητική με αυτή των στρατηγών. Αυτό όμως θα φανεί στο μέλλον και ας έχουν προδικάσει τις εξελίξεις οι διάφοροι πολύχρωμοι επίδοξοι εθνοσωτήρες Νεοέλληνες, που ξεκινούν από τους ακροδεξιούς, τους ισλαμοφόβους και τον Καραμπελιά και φτάνουν έως τους νεοφιλελεύθερους, τους αντιεξουσιαστές και τους συνασπισιακούς.

Στη συνέχεια αναδημοσιεύουμε την είδηση για τη νέα δίκη από τη σημερινή «Καθημερινή» και το «Έθνος», καθώς και δύο άρθρα για την καταδίκη των μελών της «Εργκενεκόν» πριν από ένα μήνα.

————————————————————————————————————————————–

Εκατό στρατηγοί δικάζονται στην Αγκυρα

Τούρκος στρατιώτης περιπολεί στην περιοχή γύρω από το δικαστήριο της Αγκυρας, καθώς λεωφορεία μεταφέρουν στο κτίριο τους 100 και πλέον στρατηγούς που κατηγορούνται για το μεταμοντέρνο πραξικόπημα εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν. Οι κατηγορούμενοι, μεταξύ τους και ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, άρχισαν να καταθέτουν χθες σε μία δίκη που πιθανότατα θα καταλήξει στην ισόβια κάθειρξή τους.

————————————————————————————————————————————————

Νέο χτύπημα Ερντογάν στους στρατηγούς με τη σύλληψη Καρανταγί

Συνεχίζεται αμείωτη η σύγκρουση του ισλαμιστή πρωθυπουργού με το κεμαλικό κατεστημένο, με την σύλληψη του πρώην αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων την περίοδο της ανατροπής του Νετσμετίν Ερμπακάν

Νέο χτύπημα Ερντογάν στους στρατηγούς με τη σύλληψη Καρανταγί

Οπως αναφέρει το Reuters, ο πρώην επικεφαλής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κρατείται για να ανακριθεί σε σχέση με το ρόλο του στην ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης του Νετσμετίν Ερμπακάν το 1997.

Ο 80χρονος και απόστρατοος πλέον Ισμαήλ Χακί Καρανταγί συνελήφθη την Πέμπτη στην κατοικία του στην Πόλη, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας και μετήχθη στην Αγκυρα.

Αιτία είναι, επισήμως, η κατάθεση του επίσης συλληφθέντα για την υπόθεση Τσεβίκκ Μπιρ. Ο απόστρατος στρατηγός συνελήφθη τον Απρίλιο του 2012 και στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι θα πρέπει να ερωτηθεί για τα γεγονότα ο Καρανταγί, ως ανώτερός του που ενέκρινε όλες τις αποφάσεις.

Στο επίκεντρο της έρευνας είναι η σύσταση της Δυτικής Ομάδας Μελέτης, μιας ομάδας που έπαιξε ρόλο κλειδί στην ανατροπή της κυβέρνησης Ερμπακάν.

Αυτή η ομάδα λειτούργησε εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων με στόχο να «χαρακτηρίσει» πολιτικούς, ανθρώπους του πνεύματος, στρατιωτικούς και γραφειοκράτες, με βάση τα θρησκευτικά και ιδεολογικά τους πιστεύω.

Κατά την περίοδο που ηγήθηκε των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας (1994-1998) ο Καρανταγί «αντιμετώπισε» την άνοδο στην εξουσία του Νετσμετίν Ερμπακάν, προέδρου του κόμματος της Ευημερίας, που στηρίχθηκε και από το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Η φιλική προς το μετριοπαθές Ισλάμ στάση του κόμματός του οδήγησε σε σύγκρουση με το κεμαλικό καθεστώς και η κυβέρνηση «άντεξε» μόλις 12 μήνες, μετά από συνεχείς παραιτήσεις στελεχών.

Το γνωστό και ως «μεταμοντέρνο πραξικόπημα» έχει οδηγήσει, δύο δεκαετίες μετά, στην σύλληψη και κράτηση 60 ατόμων, μεταξύ τους και 6 στρατηγών, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες τον περασμένο Μάιο.

————————————————————————————————————————————————-

Γιατί η καταδίκη Εργκενεκόν θα βαθύνει το πολιτικό χάσμα της Τουρκίας

 

Το Τουρκικό δικαστήριο τη Δευτέρα εξέδωσε αποφάσεις κατά 275 εναγομένων – ανάμεσα στους οποίους υπήρχαν πρώην στρατηγοί, βουλευτές και δημοσιογράφοι – με την κατηγορία της συνωμοσίας για την ανατροπή της ισλαμιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η απόφαση-ορόσημο χρειάστηκε πέντε χρόνια, μέσα από πολυσέλιδες κατηγορίες και ένα ειδικά διαμορφωμένο δικαστήριο στη Σηλυβρία, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο έξω από την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διαδικασία αυτή, δημιουργήθηκε επίσης ένα σύμβολο της εμβάθυνσης του χάσματος μεταξύ της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, αφενός, και των κοσμικών που την κατηγορούν ότι προσπαθεί να φιμώσει τους διαφωνούντες από την άλλη.

Οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν για τον σχηματισμό μιας παράνομης υπερεθνικιστικής “τρομοκρατικής οργάνωσης” με την ονομασία Εργκενεκόν, από το όνομα μιας μυθικής κοιλάδας στην Κεντρική Ασία, απ’ όπου, κατά την ιστορία, προέρχονται οι τουρκικές φυλές. Το υποτιθέμενο σχέδιό τους ήταν να πυροδοτήσουν κοινωνική αναταραχή με την οργάνωση δολοφονιών υψηλόβαθμων προσώπων (ανάμεσά τους και η προετοιμασία απόπειρας δολοφονίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου) και εκρήξεις βομβών, δημιουργώντας ένα πρόσχημα για να παρέμβει ο στρατός και να αναλάβει τον έλεγχο – η Τουρκία έχει μια μακρά και σκοτεινή ιστορία στρατιωτικής ανάμειξης σε πολιτικές υποθέσεις και τρία πραξικοπήματα.

Τη Δευτέρα, ο στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγκ, συνταξιούχος αρχηγός του επιτελείου του τουρκικού στρατού, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στη συνωμοσία Εργκενεκόν, μαζί με άλλους 16. Οι δικαστές, που ανακοίνωσαν ξεχωριστά τις αποφάσεις, καταδίκασαν επίσης τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης από 12 μέχρι και 35 χρόνια φυλάκιση, ενώ 21 άλλοι αθωώθηκαν. Ο Μπασμπούγκ υποστηρίζει την αθωότητά του και θεωρεί ότι οι διώξεις είχαν πολιτικά κίνητρα.

Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της λένε ότι αν αφήσουν την Εργκενεκόν ανεξέλεγκτη θα κάνει κι άλλο πραξικόπημα. Ο Ερντογάν αυτό-αποκαλέστηκε κάποτε «ο εισαγγελέας της Εργκενεκόν». Γι ‘αυτούς, η δίκη σηματοδότησε μια απαραίτητη μετάβαση για την τουρκική δημοκρατία και το τέλος της κυριαρχίας του στρατού στην πολιτική ζωή. Για δεκαετίες, οι στρατηγοί της Τουρκίας έβλεπαν τους εαυτούς τους ως αυτόκλητους θεματοφύλακες της τουρκικής κοσμικής εξουσίας, μια παράδοση που χρονολογείται από τον «δυτικόφρονα» ιδρυτή της χώρας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος ήταν επίσης και στρατιωτικός διοικητής. Ανώτατοι στρατιωτικοί ηγέτες ήταν βαθιά αντίθετοι με τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση Ερντογάν όταν ανέλαβε το 2003 – αλλά μείωσε σταθερά την εξουσία τους, περνώντας εμπνευσμένους από την ΕΕ νόμους. Η Εργκενεκόν έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε εκείνη τη μάχη, καθώς δεκάδες πρώην-στρατιωτικοί συνελήφθησαν για μια περίοδο πέντε ετών. Και τον περασμένο Σεπτέμβριο, εκατοντάδες στρατιωτικοί καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους σε ένα ξεχωριστό σχέδιο πραξικοπήματος, γνωστό ως επιχείρηση «Sledgehamer».

Η έρευνα για την Εργκενεκόν άρχισε το 2007 με την ανακάλυψη χειροβομβίδων σε μια παραγκούπολη της Κωνσταντινούπολης. Αλλά καθώς η έρευνα προχώρησε, σκιάστηκε από τα κύματα των μαζικών συλλήψεων, περαιτέρω δίκες, ισχυρισμούς για παραποιημένα έγγραφα, ημερομηνίες που δεν έβγαιναν και μάρτυρες που δεν ακούστηκαν. Ορισμένοι κατηγορούμενοι όπως ο Μουσταφά Μπαλμπάι, ένας πολύ γνωστός δημοσιογράφος της κοσμικής καθημερινής Cumhuriyet, πέρασε χρόνια στη φυλακή χωρίς δίκη. (Ο Μπαλμπάι καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε 34 χρόνια στη φυλακή για υποτιθέμενες κατηγορίες για τρομοκρατία).

Στην αρχή, πολλοί Τούρκοι υποστήριζαν τις διώξεις, θεωρώντας ότι είναι μια ευκαιρία για να καθαρίσει το δήθεν “βαθύ κράτος” της Τουρκίας -ο όρος που χρησιμοποιείται επί χρόνια για το ύποπτο δίκτυο πολιτικά συνδεδεμένων πολιτικών, ακόμη και επιχειρηματιών που δρούσαν πέρα από τους νόμους για κάνουν την υποτιθέμενη βρώμικη δουλειά του κράτους. (Το 1996, το “βαθύ κράτος” αποκαλύφθηκε από ένα σκάνδαλο γύρω από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη δυτική Τουρκία, κατά το οποίο ένας ανώτερος πολιτικός που κατηγορούταν και ο αρχηγός της αστυνομίας βρέθηκαν να ταξιδεύουν μαζί).

«Αρχικά, ήταν μια δικαιολογημένη έρευνα», λέει ο Σεντάτ Εργκίν, αρθρογράφος της Hurriyet. «Αλλά καθώς περνούσε ο καιρός, αυτό άλλαξε. Έγινε μία δίκη με πολιτικά κίνητρα. Υπήρχαν πολλές παραβιάσεις της νομικής διαδικασίας και των δικαιωμάτων και έτσι η αξιοπιστία της τέθηκε υπό αμφισβήτηση». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία ελπίζει να ενταχθεί, είπε το 2012 στην έκθεση προόδου της ότι η υπόθεση είχε επισκιαστεί από «πραγματικές ανησυχίες σχετικά με τις ευρείες αρμοδιότητες και τις ελλείψεις στις δικαστικές διαδικασίες». Ο Ερντογάν, ενώ σαφώς υποστηρίζει τη διαδικασία, υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς έχουν ενεργήσει απολύτως ανεξάρτητα.

Τη Δευτέρα, όλοι οι κύριοι δρόμοι πρόσβασης στο δικαστήριο στην παραθαλάσσια πόλη τηςΣηλυβρίας, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, έκλεισαν, όπως και ο εναέριος χώρος πάνω από αυτό. Η αστυνομία άνοιξε πυρ με δακρυγόνα στις ομάδες των διαδηλωτών που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν το κτίριο. Δεν επιτράπηκε η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου σε συγγενείς των κατηγορουμένων. «Ο λαός θα έχει την τελευταία λέξη», δήλωσε ο πρώην στρατηγός Μπασμπούγκ στην ιστοσελίδα του. «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχει και θεία δίκη».

Υπάρχει ακόμα και μια μακρά διαδικασία έφεσης στο μέλλον. Οι κατηγορούμενοι μπορεί να εφεσιβάλουν την απόφαση στα τριτοβάθμια τουρκικά δικαστήρια και, αν αυτό αποτύχει, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Η διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα πάρει άλλα 4-5 χρόνια. Εν τω μεταξύ, όμως, αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει την απουσία του κράτους δικαίου εδώ. Δεν είμαι πεπεισμένος για ορισμένες από αυτές τις ετυμηγορίες », λέει ο Σολί Οζέλ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

Επί του παρόντος, οι ποινές της Εργκενεκόν φαίνεται να έχουν βαθύνει το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης Ερντογάν και των επικριτών της. Η Τουρκία εξακολουθεί να παραπαίει από τις μαζικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, από νεαρούς διαδηλωτές εξοργισμένους από το αυξανόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης και τις προσπάθειές της να ρυθμίσει ζητήματα όπως το αλκοόλ και η αναπαραγωγική υγεία των γυναικών. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν. Οι συμπλοκές και τα δακρυγόνα έχουν γίνει έκτοτε τακτικά. «Λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον πολιτικό κλίμα στην Τουρκία, αυτή η απόφαση αναμφίβολα θα οξύνει την πόλωση», λέει ο Εργκίν.

http://world.time.com/2013/08/05/how-the-ergenekon-verdicts-may-deepen-turkeys-political-divide/?iid=gs-main-lead

————————————————————————————————————————————————–

Υπόθεση Εργκενεκόν: Ισόβια για τον πρώην επικεφαλής του στρατού, δεκάδες καταδίκες

Πηγή

«Εργκενεκόν» είναι η ονομασία που έχει δοθεί από τις Αρχές σε ένα φερόμενο σκιώδες δίκτυο πρωτίστως στρατιωτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Φερόμενος στόχος της οργάνωσης ήταν η αποσταθεροποίηση και μετέπειτα ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε τη Δευτέρα ο πρώην επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για συμμετοχή στο δίκτυο «Εργκενεκόν».

Τουλάχιστον 16 ακόμα από τους συνολικά 275 κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση καταδικάστηκαν επίσης σε ισόβια κάθειρξη. Τουλάχιστον 60 άλλοι κατηγορούμενοι έλαβαν ποινές που κυμαίνονται από 12 μήνες έως 47 έτη φυλάκισης, ενώ στον αντίποδα τουλάχιστον 21 άτομα αθωώθηκαν.

Οι κατηγορούμενοι έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

Μεταξύ των καταδικασθέντων βρίσκονται και τρεις νυν βουλευτές του αξιωματικά αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι εξελέγησαν στη Βουλή μετά τη σύλληψή τους και δεν μπόρεσαν να προσέλθουν ποτέ στο κοινοβούλιο. Οι τρεις κοινοβουλευτικοί έλαβαν ποινές που κυμαίνονται από 12 έως και 35 χρόνια κάθειρξης.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο επιφανής δημοσιογράφος Τουντσέι Οζκάν, ο οποίος συνέβαλε στην οργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2007.

«Εργκενεκόν» είναι η ονομασία που έχει δοθεί από τις εισαγγελικές Αρχές σε ένα φερόμενο σκιώδες δίκτυο πρωτίστως στρατιωτικών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Φερόμενος στόχος της οργάνωσης ήταν η αποσταθεροποίηση και μετέπειτα ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν τρία πραξικοπήματα μεταξύ του 1960 και του 1980, ενώ επίσης οδήγησαν στην πτώση την κυβέρνηση του ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν το 1997.

Ωστόσο, κατά την δεκαετή πρωθυπουργία του ο κ. Ερντογάν έχει συρρικνώσει την επιρροή του στρατού στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, ενώ παράλληλα εκατοντάδες ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί έχουν συλληφθεί και καταδικασθεί τη φερόμενη εμπλοκή τους στα φερόμενα πραξικοπηματικά σχέδια «Βαριοπούλα» (Balyoz) και «Εργκενεκόν».

Βάσει για τα τρία πραξικοπήματα, το 1970, 1971 και 1980, απετέλεσε ένα άρθρο στο καταστατικό των Ενόπλων Δυνάμεων που όριζε πως η ρόλος τους ήταν να «προασπίζουν και να προστατεύουν την δημοκρατία», διατύπωση που μπορεί να εκληφθεί ως εντολή για την εγγύηση ενός αυστηρά κοσμικού κράτους.

Από τα μέσα Ιουλίου, το καθήκον του στρατού έχει επαναπροσδιοριστεί ως εξής: «Να υπεραμύνεται της τουρκικής γης έναντι εξωτερικών απειλών και κινδύνων, και να διατηρεί και να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτροπή».

04/09/2013 - Posted by | -Γενοκτονία, -Ισλαμ, -Ιδεολογικά, -Κουρδικό, -Τουρκία

1 σχόλιο »

  1. Αν η Τουρκία δράσει εναντίον μας όπως οι ΗΠΑ στη Συρία…

    Του Γιώργου Δελαστίκ

    Συνιστά έγκλημα κατά της χώρας μας η υποστήριξη εκ μέρους κυβερνητικών παραγόντων της επίθεσης που έχουν προαποφασίσει να κάνουν οι ΗΠΑ εναντίον της Συρίας, παραβιάζοντας κάθε θεμελιώδη κανόνα διεθνούς νομιμότητας. Πέρα από το γεγονός ότι για αδύναμα κράτη όπως η Ελλάδα (και δεν αναφερόμαστε στη σημερινή κατεξευτελισμένη χώρα με το ανύπαρκτο διεθνές κύρος) η τήρηση του Διεθνούς Δικαίου συνιστά το σημαντικότερο μέσον προάσπισης των εθνικών συμφερόντων τους, εκπλήσσει το ότι η κυβέρνηση υποκρίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες του ρόλου της Τουρκίας στη συριακή κρίση. «Θάβει» το θέμα για να μη γίνουν οι αναπότρεπτοι συνειρμοί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν δυνητικά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο εσκεμμένος στρουθοκαμηλισμός όμως δεν είναι λύση. Πρέπει να θέσουμε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων. Ευθύς εξαρχής, από το 2011, η Τουρκία αποτέλεσε τη σημαντικότερη βάση εξοπλισμού των Σύρων αντικαθεστωτικών και των μυριάδων ξένων μισθοφόρων που μάχονται μαζί τους. Στο τουρκικό έδαφος προσγειώνονται δεκάδες μεταγωγικά αεροπλάνα με τεράστια φορτία όπλων που στέλνουν για τους μισθοφόρους οι Δυτικοί και τα οποία πληρώνουν αδρά οι εμίρηδες του Κόλπου. Στο τουρκικό έδαφος καταφεύγουν οι μισθοφόροι και οι αντικαθεστωτικοί της Συρίας για να γλιτώσουν τα κεφάλια τους, όταν τους πιέζουν τα στρατεύματα του Ασαντ. Για τους δικούς της λόγους η Αγκυρα (αποφυγή δημιουργίας νέου κουρδικού κράτους και στη Συρία, όπως έκαναν οι Αμερικανοί και στο Ιράκ) είναι πανέτοιμη να εισβάλει και με χερσαίες δυνάμεις στη Συρία, αν και όταν το αποφασίσουν οι Αμερικανοί, ενώ υποστηρίζει με φανατισμό τη στρατιωτική εισβολή για άμεση ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ.

    Δεν γνωρίζουμε φυσικά ποια θα είναι η πορεία των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, τις οποίες θα πυροδοτήσει η αποφασισμένη επίθεση των ΗΠΑ. Αν όμως η Αγκυρα κρίνει ότι η άκρως επιθετική πολιτική της εναντίον της Συρίας που συμπεριλαμβάνει μέχρι και σχέδια εξαπόλυσης πολέμου είναι αποδοτική, τι θα την εμποδίσει να εφαρμόσει ανάλογη πολιτική απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο; Οταν ολόκληρος ο πλανήτης παρατηρεί με απάθεια τις ΗΠΑ να παραβιάζουν ωμά το Διεθνές Δίκαιο εξαπολύοντας αλλεπάλληλους κατακτητικούς πολέμους για να διαλύσουν χώρες (Γιουγκοσλαβία, 1999), να τις υποδουλώσουν (Ιράκ) ή να απαλλαγούν από καθεστώτα που δεν είναι δουλικά απέναντί τους, όπως τώρα στη Συρία του Ασαντ ή προ διετίας στη Λιβύη του Καντάφι, είναι απολύτως φυσιολογικό άλλα κράτη να αντιγράψουν τη συμπεριφορά αυτή σε τοπικό επίπεδο. Αφού οι ΗΠΑ επιβάλλουν τη θέλησή τους με πολέμους χωρίς να υφίστανται καμιά απολύτως συνέπεια, γιατί να μην επιβάλει και η Τουρκία τη θέλησή της στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Αρμενία, στη Συρία, στη Βουλγαρία; Ολες αυτές οι χώρες είναι του χεριού της Αγκυρας από στρατιωτική σκοπιά. Επομένως, αν επικρατήσει η αρχή ότι «Διεθνές Δίκαιο» είναι ο νόμος του ισχυρότερου και όχι αυτά που ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ, η Τουρκία θα πάρει ό,τι θέλει από τις προαναφερθείσες χώρες. Η ανομολόγητη αυταπάτη της κυβέρνησης είναι πως αν έχει τις πλάτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Αγκυρα δεν θα τολμήσει να πειράξει την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για τραγική πολιτική ψευδαίσθηση.

    Πρώτα απ’ όλα, όπως έχουμε ήδη ξαναγράψει, αλλά δεν θα σταματήσουμε να υπενθυμίζουμε, η Τουρκία είναι μια χώρα απείρως σημαντικότερη από την Ελλάδα και για τις ΗΠΑ και για το Ισραήλ. Αδίστακτα θα πουλήσουν την Αθήνα η Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ και μία και δέκα και εκατό φορές, αν χρειαστεί, προκειμένου να συσφίξουν τις σχέσεις τους με την Αγκυρα! Ούτε μια στιγμή δεν θα διστάσουν – και πολύ καλά θα κάνουν από την οπτική γωνία των συμφερόντων τους. Επειτα, ο μύθος της «προστασίας» της Ελλάδας από τις ΗΠΑ έχει καταρρεύσει με τον πιο δραματικό τρόπο από την εποχή της εισβολής των Τούρκων στην Κύπρο το 1974. Δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαμαρά μας ξανάφερε… σαράντα (!) χρόνια πίσω, προσδίδοντας τραγική επικαιρότητα σε αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου π.χ. στον λόγο του στην Πέτρα Λέσβου, στις 22 Ιουλίου του 1976: «Ποιους προστάτες άραγε γυρεύουμε; Πού είναι ο νονός;…

    Πληρώνουμε αυτή την ώρα το γεγονός πως για τόσα χρόνια ζήσαμε τον μύθο της προστασίας μας από την Ατλαντική Συμμαχία… Αναφέρομαι και στη μεγάλη διείσδυση και διάβρωση του κρατικού μας μηχανισμού, της ηγεσίας του τόπου μας από την ατλαντική νοοτροπία και μια εθελόδουλη στάση απέναντι στους μεγάλους προστάτες μας»! Εθελόδουλη τότε, εθελόδουλη και τώρα…

    Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63881315

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/09/2013


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: