Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Για το Συνέδριο του ΣύΡιζΑ…

t 172Αναγκαίο και κρίσιμο το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

του Νίκου Μιχαλάκη

Ο νέος πολιτικόςφορέας έχει τη δύναμη να συγκρουστεί και να σταματήσει την καταστροφή της χώρας και της κοινωνίας.

Το 1ο Ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ γίνεται στην πιο κρίσιμη –μετά την Μεταπολίτευση– περίοδο για τη χώρα μας. Ζούμε μια δομική κρίση του καπιταλισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας στην Ελλάδα, με πρόσχημα το χρέος, επιβλήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές με την υπογραφή μνημονίων που οδήγησαν και οδηγούν τη χώρα σε ανθρωπιστική κρίση.

Πριν από το 2010 το χρέος ήταν 310 δισεκατομμύρια ευρώ και σήμερα, μετά από τρία χρόνια εφαρμογής τους, μειώθηκε μόλις κατά ένα δισ. και ανέρχεται στα 309 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δείχνει ότι τα μνημόνια δεν εφαρμόστηκαν για να μειώσουν το χρέος, αλλά σκόπευαν αλλού.

Τρεις ήταν οι κύριοι στόχοι τους. Πρώτον η συρρίκνωση ή ακόμη και εξαφάνιση κάθε έννοιας του κοινωνικού κράτους, από την Υγεία και την Παιδεία έως τον πολιτισμό. Δεύτερον, η κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων και η μείωση των μισθών προς διευκόλυνση του μεγάλου κεφαλαίου, προκειμένου αυτό να αυξήσει ακόμη περισσότερο τα κέρδη του. Και τρίτον, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους ιδιώτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το 1993 έως σήμερα έχουν γίνει πάνω από 65 αποκρατικοποιήσεις.
Οπωσδήποτε τίποτα από τα παραπάνω δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με δημοκρατικές διαδικασίες. Γι’ αυτό χρησιμοποιήθηκαν τα όπλα του κρατικού αυταρχισμού, της καταστολής, του κοινωνικού αυτοματισμού και οι επιστρατεύσεις εργαζομένων (λιμενεργάτες, εργαζόμενοι στο μετρό, καθηγητές). Κορυφαίο δείγμα της έλλειψης δημοκρατίας αποτελεί η πρόσφατη φίμωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης εν μία νυκτί με μια ακόμη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Σήμερα η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα χωρίς δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής παραβιάζονται κατάφωρα, σε κάθε ευκαιρία. Παράλληλα, έχει επιστρατευτεί ένας μηχανισμός προπαγάνδας χωρίς ηθικούς ή τυπικούς φραγμούς. Βέβαια, προκειμένου να αποκρυφτεί το γεγονός αυτό από τον λαό, έχει επιστρατευτεί, έντεχνα, ένας μηχανισμός προπαγάνδας που, χωρίς να έχει ούτε ηθικούς ούτε τυπικούς φραγμούς, φροντίζει να εξωραΐζει και να συγκαλύπτει τα κυβερνητικά «εγκλήματα» κατά της κοινωνίας.

Τα ολέθρια, για την κοινωνία, αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που ακολουθήθηκαν, αποτυπώνονται εύγλωττα στην εκτόξευση του αριθμού των ανέργων στο ενάμισι εκατομμύριο. Πιο δραματικές διαστάσεις, για το παρόν και το μέλλον της χώρας, της οικονομίας και της κοινωνίας, έχει λάβει η ανεργία των νέων, οι οποίοι εξωθούνται μαζικά στη μετανάστευση. Έχουμε φθάσει σε σημείο πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι να ζουν στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά, αναζητώντας τροφή στα συσσίτια, στα απομεινάρια των λαϊκών αγορών ή ακόμη και στα σκουπίδια. Μια βόλτα στους δρόμους των πόλεων μπορεί να πείσει και τον πιο δύσπιστο για τα χιλιάδες κατεβασμένα ρολά εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες οδηγήθηκαν στο κλείσιμο, ενώ δεν υπάρχει μέρα που να μην προστίθεται ακόμη μια αυτοκτονία στις τόσες άλλες των τελευταίων χρόνων. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που χάνουν κάθε ελπίδα πως μπορεί να ξεφύγουν από αυτήν την κόλαση.

Αυτό είναι το success story της Ελλάδας της δικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας, που παραπαίει σε κάθε της βήμα και στηρίζεται στα δεκανίκια της τρόικας και των εγχώριων, μιντιακών και τραπεζικών υποστηρικτών της. Ένα success story με περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι ζουν στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά, με εκατοντάδες επιχειρήσεις οι οποίες κλείνουν καθημερινά, με χιλιάδες απελπισμένους συμπολίτες μας να περιέρχονται σε οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, με δεκάδες από αυτούς να προχωρούν στο απονενοημένο διάβημα. Οι μνημονιακοί κυβερνήτες επιβάλλουν ανθρωποθυσίες, βάζοντας τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Εδώ τίθεται επιτακτικό και αμείλικτο το ερώτημα. Σύγκρουση μ’ αυτές τις πολιτικές ή υποταγή σ’ αυτές; Αναμφισβήτητα, η απάντηση δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η σύγκρουση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει τη δύναμη να συγκρουστεί και να σταματήσει την άνευ όρων και ορίων εξαθλίωση της κοινωνίας προς όφελος του κεφαλαίου και της μεγιστοποίησης του κέρδους, όπως επιδιώκει η παρούσα κυβέρνηση. Μπορεί να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές, μέσω της ρήξης με τα συμφέροντα που αυτές εξυπηρετούν. Στην παρούσα κατάσταση η αναγκαιότητα του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να τεθεί στην υπηρεσία του λαϊκού κινήματος ο νέος πολιτικός φορέας και να πετύχει την ανατροπή. Το άμεσα υλοποιήσιμο πρόγραμμά του με τη συμβολή του συνεδριακού διαλόγου επικαιροποιείται και γίνεται ευρύτερα γνωστό. Η μεγαλύτερη ισχυροποίηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ με πιο πλατιά απεύθυνση προς την κοινωνία είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς που θα σταματήσει την προϊούσα καταστροφή, αποσκοπώντας σε μια χειραφετημένη Ελλάδα της εργασίας, της δικαιοσύνης και της δημιουργικότητας.

* Ο Νίκος Μιχαλάκης είναι 
βουλευτής Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

synedrio Syriza

Από το Δρόμο της Αριστεράς

11/07/2013 - Posted by | -Δρόμος εφημερίδα, -Ιδεολογικά, -Κρίση, -Πολιτική

4 Σχόλια »

 1. Πλάκα έχετε, μιλάτε για νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χωρίς προτάσεις. Μιλάτε για υγεία, παιδεία, εργασιακά δικαιώματα, δεν μας λέτε με χρήματα τίνος. Συμφωνώ για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, όμως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ που και εσείς υποστηρίζατε.Σταμάτηστε να πουλάτε αέρα και λειτουργήστε υπεύθυνα.Κάντε επιτέλους αυτό που κάνει μια σπιτονοικυρά; Δεν καταλαβαίνετε, ότι σας σιχαθήκαμε. Αν κάνετε αυτά που λέτε, βλέπω τους έλληνες, όχι να φεύγουν στο εξωτερικό, αλλά να τους πουλάνε και για υποζύγεια.

  Σχόλιο από Κυριάκος Ιωαννίδης | 12/07/2013

 2. «Δεν καταλαβαίνετε, ότι σας σιχαθήκαμε. »

  Ρεεεε είστε στα καλά σας. Που βρίσκετε το θράσος να έρχεστε σ’ένα αριστερό ιστολόγιο και να φέρεστε έτσι; Εσείς που υποστηρίζετε όσους μας έφεραν σ’αυτή τη θέση. Συμπεριλαμβανομενης και της χούντας βέβαια, και του πασόκ και της νουδούλας, τα κερατιάτικα των οποίων θα πληρώνουν τα εγγόνια και τα δισέγγονά μας..

  Σα δεν ντρέπεστε!

  Απορώ με τον φιλελευθερισμό των αριστεροποντίων που επιτρέπουν τον κάθε υποστηριχτή αυτών που μας έφεραν μέχρι εδώ να γίνεται τιμητής.

  Σχόλιο από Σαμαροκαραμανλοπαπανδρεοσημιτοβενιζέλος. | 13/07/2013

 3. Συντροφοι κ φιλοι παρτε θεση για το συριζα τους δουλους του ευρω αυτους που δε θα κανουν μονομερεις ενεργειες διαγραφη ολου του χρεους οπως λεει το επαμ η ανταρσυα οι δεν πληρωνω ,το συριζα που δε θα εθνικοποιησει τις μεγαλες τραπεζες κ εταιρειες ο συριζα εχει γινει η νεα νεα δημοκρατια ειναι κατοχικοι δωσιλογοι ,οι πηγαδες ερχονται

  Σχόλιο από karampas | 24/07/2013

 4. Αναφέρομαι στο σχόλιο από Σαμαροκαραμανλοπαπανδρεοσημιτοβενιζέλος. Όταν γράφουμε αυτά που βλέπουμε δεν έχει σημασία που τα γράφουμε. Αν είσαι ευχαριστημένος από αυτό που βλέπεις υπάρχει πρόβλημα, αν όμως θα δεις το πρόβλημα με το ΣΥ.ΡΙΖΑ αν δεν μεταλλαχτεί(ως γνωστό κάθε μεταλλαμένο είναι κακής ποιότητας), τότε θα λες δεν κοβότανε το χέρι μου, αν φυσικά ενδιαφέρεσαι για το συμφέρον του συνόλου του λαού. Το πρόβλημα είναι σε μας, γιατί δεν ξέρουμε τι ζητάμε και αν αυτό που ζητάμε μπορούμε να το πάρουμε και τελικά αν είναι προς το συμφέρον μας.Δεν γράφω πολιτικά, γράφω σε αυτά που πιστεύω. Δεν πιστεύω στη παρούσα κατάσταση ούτε και σε αυτή που θα έλθει. Σε λάθος δρόμο βρισκόμαστε.

  Σχόλιο από Κυριάκος Ιωαννίδης | 24/07/2013


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: