Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ελλάδα και ΑΕΚ: Μια άλλη άποψη

Ελλάδα και ΑΕΚ: βίοι παράλληλοι

Του Αθανάσιου Γραμμένου

Η παρακμή είναι το τέλος ενός κατηφορικού δρόμου. Στην Ελλάδα, ο κατήφορος του μεταπολιτευτικού αίσχους ήταν αργός, στην αρχή εκδικητικός, ύστερα λάγνος και καταλήγει εξευτελιστικός κι επίπονος. Ο ελληνικός αθλητισμός είναι ένα κατεξοχήν παράδειγμα φρίκης, ανομίας και ασυδοσίας της σύγχρονης ελλαδικής πραγματικότητας. Στην εποχή των παχέων αγελάδων, η φούσκα της οικονομίας διόγκωσε και τα αθλητικά οικονομικά μεγέθη τόσο ώστε ζήσαμε περιόδους που ένας μέτριος αθλητής του μπάσκετ ή του ποδοσφαίρου αμοιβόταν τόσο καλά που ένας χρόνος «εργασίας» έφτανε να τον εξασφαλίσει για όλη του την ζωή. Ποιός άραγε πλήρωνε αυτή την υπεραξία;

Κάποτε, η οικογένεια του επιχειρηματία Γιάννη Φιλίππου -ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς της χώρας- αγόρασε την ΚΑΕ ΑΕΚ, σε άθλια οικονομική κατάσταση, με τον κίνδυνο του υποβιβασμού στην Α2 σχεδόν βέβαιο. Μέσα σε λίγο καιρό,  η νέα Διοίκηση ξεχρέωσε παλιές οφειλές, μίσθωσε το ΟΑΚΑ και μετέφερε εκεί την έδρα της ομάδας, μετέγγραψε στον σύλλογο τους καλύτερους παίκτες της εθνικής ομάδας των Εφήβων που κέρδισαν το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2005 και ακολούθησε την φιλοσοφία της στήριξης των Ελλήνων παικτών ώστε δημιούργησε μια ομάδα με ελληνικό πυρήνα και λίγους -πλην καλούς- ξένους. Παράλληλα, καταξιωμένοι προνονητές όπως ο Σούμποτιτς, ο Ιωαννίδης και ο Σάκοτα συνετέλεσαν ώστε σταδικά η ΑΕΚ να καθιερωθεί στις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας και της Ευρώπης και κατέκτησε δύο κύπελλα Ελλάδος, ένα Κύπελλο Ευρώπης, έφτασε δύο φορές στο Final Four της Euroleague (την μία στον τελικό) και το σημαντικότερο, κατέκτησε μετά από τριάντα χρόνια το Πρωτάθλημα Ελλάδος με έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο σε βάρος του Ολυμπιακού.

Πέραν από τις επιδόσεις στο παρκέ, επί των ημερών του Φιλίππου εξέλειψαν από τις κερκίδες όλα τα οργανωμένα και βάρβαρα στοιχεία της βίας και του χουλιγκανισμού, τα οποία από νωρίς τον “αντιπολιτεύτηκαν” διότι δεν δέχτηκε τις παρεμβάσεις τους ως προς την διοίκηση της Καλαθοσφαιριστικής Ανώνυμης Εταιρείας. Μάλιστα, κήρυξαν «εμπάργκο» και απείχαν από την κατά τα άλλα «αγαπημένη τους ομάδα», παρά τις αγωνιστικές της επιτυχίες. Στα καθίσματα του ΟΑΚΑ, την περίοδο αυτή, έβλεπε κανείς μόνο οικογένειες, μικρά παιδιά και νέους ανθρώπους, που απολάμβαναν τον αθλητισμό όπως πρέπει να είναι: ως πρόταση πολιτισμού.

Ο Γιάννης Φιλίππου ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα εκ του μηδενός κι “έχτισε” έναν τεράστιο όμιλο τροφίμων, με εργοστάσια στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Με την ίδια οικονομική λογική διοικούσε την ΑΕΚ -δεν ήταν Γιαννακόπουλος, να ξοδεύει αφιδώς και αλόγως για ένα καπρίτσιο. Ήθελε την ομάδα βιώσιμη και οικονομικά τακτοποιημένη, ώστε να είναι αυτοδιοίκητη και να μην εξαρτάται από το πορτοφόλι και το “ανιδιοτελές φιλότιμο” κάθε προέδρου (Ο ΠΑΟ ήδη αισθάνεται τους περιορισμούς της νέας εποχής)! Παράλληλα, έχοντας ήδη βάλει πολλά χρήματα, είδε νωρίς ότι για να ανταγωνιστεί τις “παλαβές” μεταγραφές του Παναθηναϊκού θα έπρεπε να δημιουργήσει μόνο χρέη. Έτσι, αμέσως μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, το 2002, ζήτησε μειώσεις στις αποδοχές των παικτών για να συγκρατήσει τα έξοδα, αφού τα έσοδα από τα εισιτήρια ήταν μηδαμινά. Ήθελε μια ομάδα με οικονομική φερεγγυότητα που μεσοπρόθεσμα θα κυριαρχήσει με την ποιότητα και όχι με τα χρήματα της. Ήθελε την εκλογίκευση των αποδοχών των παικτών ώστε να ανταποκρίνονται στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα του πρωταθλήματος. Δυστυχώς, το “κοινωνικό κεκτημένο” επικράτησε της κοινής λογικής τότε και πολλοί παίκτες παρασυρμένοι από τις “σειρήνες” των μεγάλων συμβολαίων, εγκατέλειψαν την ΑΕΚ για το εσωτερικό και το εξωτερικό (η νουθεσία επεβλήθη εκ των πραγμάτων αργότερα). Η φράση “μείωση αποδοχών” σκανδάλισε τους φιλάθλους και τις αθλητικές εφημερίδες. Πάλι όμως, η ΑΕΚ κατάφερε να φτάσει σε τελικούς Πρωταθλήματος, μόνο που επειδή δεν κατάκτησε τον Τίτλο (από τον -τριπλού προϋπολογισμού- Παναθηναϊκό) οι φωνές των χουλιγκάνων ήχησαν και πάλι. Ο καλομαθημένος “υπερήφανος” κόσμος της ΑΕΚ έκανε τον Φιλίππου να τα παρατήσει αφού δεν ανέχτηκε να υβρίζεται αυτός και η οικογένεια του. Ποιός ξεχνά το αλησμόνητο “Φιλίππου-Γρανίτσα, η ΑΕΚ δεν θα γίνει ποτέ Αγελαδίτσα”; Λίγα χρόνια μετά την απόσυρση του, η ΑΕΚ υποβιβάστηκε στην δεύτερη κατηγορία, ικανοποιώντας τους οπαδούς εκείνους που ήθελαν το “μαγαζί” δικό τους. Άλλωστε, καλύτερα το τουρκικό φακιόλι από την παπική τιάρα έλεγαν στην Πόλη κάποτε.

Η ΑΕΚ του ποδοσφαίρου ακολουθεί βίο παράλληλο. Άνθρωποι «απίθανοι», που ενέπνευσαν μέχρι και τηλεοπτικές διαφημίσεις, περιπτώσεις του ποινικού δικαίου και άλλοι διάφοροι βρέθηκαν στο τιμόνι της και την έφτασαν στην χρεοκοπία. Οι ίδιοι οπαδοί που έδιωξαν τον Φιλίππου, τους αποθέωναν και το πολιτικό σύστημα έκανε πως δεν ήξερε τίποτα. Όπως οι Ρώσοι μαφιόζοι αγοράζουν μια αγγλική ομάδα για να επιτύχουν πολιτικούς σκοπούς, έτσι κι εδώ, στην σοβιετία του βαλκανικού νότου, όποιος ήθελε να κάνει μπίζνες με το κράτος αγόραζε πέραν της ΑΕΚ, τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό, τον Ηρακλή, τον Πανιώνιο και άλλες ομάδες, κι έτσι φτάσαμε να έχουμε «επίσημους προμηθευτές» του ΟΤΕ, απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων και άλλα αμιγώς σοσιαλίζοντα και πάντως άκρως «ελληνικά».

Στην απόλυτη δημοκρατία της κερκίδας, η πλειοψηφία επέλεξε να διώξει τους «Φιλίππου» και να κρατήσει τους «αετονύχηδες» που οδηγούν την κάθε ΑΕΚ στον υποβιβασμό. Όπως και στην πολιτική, έχουμε αν μη τι άλλο την ηγεσία που μας αξίζει.

* Ο κ. Αθανάσιος Γραμμένος είναι Διεθνολόγος / Πρόεδρος της «Ευρωπαϊκή Έκφραση – Νεολαία»

Πηγή:www.capital.gr

 

28/04/2013 - Posted by | -Κρίση, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

5 Σχόλια »

 1. Δεν έχω να προσθέσω τίποτε. Το άρθρο είναι πλήρες. Δυστυχώς είμαστε οι Ρομά της Ευρώπης. Χωρίς αξιοκρατία δεν μπορεί να γίνει τίποτε και εδώ μόνο αξιοκρατία δεν έχουμε.

  Σχόλιο από Κυριάκος | 29/04/2013

 2. δεν είμαι αεκτζής

  όμως είναι μια ρομαντική τοποθέτηση

  η ΑΕΚ εξαφανίστηκε γιατί δεν πήρε πρωταθλήματα άρα δεν είχε χρήμα…

  Σχόλιο από akrat | 29/04/2013

 3. Χεστήκαμε για την ΑΕΚ. Δεν είμαστε Κων/τες, είμαστε μικρασιάτες και υποστηρίζουμε Απόλλωνα

  Σχόλιο από Γιαννης | 05/05/2013

 4. http://www.aek-live.gr/2013/05/blog-post_3003.html

  Η ερμηνεία του υποβιβασμού της ΑΕΚ

  15/5/2013

  Ο υποβιβασμός της ΑΕΚ εξακολουθεί να αποτελεί και αυτή τη βδομάδα το βασικό θέμα της αθλητικής επικαιρότητας. Η ΠΑΕ ΑΕΚ υποβιβάστηκε στη ‘Β Εθνική κατηγορία, θα δηλώσει αδυναμία συμμετοχής λόγο οικονομικών προβλημάτων και θα καταλήξει στην ΄Γ Ερασιτεχνική κατηγορία, ΟΧΙ μόνο χωρίς να ανοίξει μύτη, αλλά ουσιαστικά εν μέσω πανηγυρισμών.

  Επιμένω ότι εκτός από τη συζήτηση για την επόμενη μέρα στην αγαπημένη μας ΑΕΚ επιβάλλετε να ανοίξει και η συζήτηση για τις εξελίξεις στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Αν κάποιος προσπαθήσει να «ερμηνεύσει» τον υποβιβασμό της ΑΕΚ με βάση καθαρά «τεχνοκρατικά» κριτήρια και με την αρχή του επαγγελματικού αθλητισμού «πάνω από όλα το κέρδος και τα φράγκα», θα καταλήξει ότι ο υποβιβασμός της μεγαλύτερης ελληνικής ομάδας ήταν μια απολύτως φυσιολογική εξέλιξη, αφού στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο η ιστορία και οι αξίες κάθε ομάδας και ιδιαίτερα μιας ομάδας σαν την ΑΕΚ προσμετρούνται στα θετικά της μόνο στο βαθμό που εξυπηρετούν τα σχέδια του καπιταλιστή ιδιοκτήτη της.

  Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, θα ήθελα να πω ότι είναι εντελώς διαφορετικοί οι λόγοι που ένας σεβαστός αριθμός οπαδών και αρκετοί απλοί φίλοι της ΑΕΚ, συμβιβάζονται με τον υποβιβασμό της, σε σχέση με αυτούς για τους οποίους θα έβλεπαν μια τέτοια εξέλιξη ιδανική για τα επιχειρηματικά τους σχέδια!

  Δεν υπάρχουν καλοί και κακοί, μεγάλοι και μικροί, επιτυχημένοι και αποτυχημένοι εκμεταλλευτές του ονόματος και της φανέλας ΑΕΚ. Μπορεί αυτό που λέω να ακούγεται ακραίο, παρατραβηγμένο και υπερβολικό, όμως στην πράξη ο διαχωρισμός είναι πολύ πιο εύκολος, αφού τα δεδομένα που έχουμε, είναι ξεκάθαρα και διακριτά. Είναι όλα θέμα υποβολής. Αρκεί να σκεφτείς ότι έφαγες και είσαι ήδη χορτάτος. Κάπως έτσι τα γνωστά μέσα διακηρύττουν καθημερινά ότι η ΑΕΚ αλλάζει σελίδα και οργιάζει η σχετική προπαγάνδα που το υποστηρίζει.

  Στο «πιτς φιτίλι» εξαφανίστηκαν οι «θρήνοι» και τα κλάματα, η ντροπή της Γ Εθνικής έγινε ευκαιρία αναγέννησης, σε λίγο θα μας πουν ότι αν είσαι εργάτης, με 500 ευρώ ζεις σαν βασιλιάς… αρκεί να έχεις εργοδότη… Τίγρη! Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, θα μπορούσε να πει κάποιος αγνοώντας το γδούπο του κάστρου που πέφτει.

  Παναγιώτης Αλιατάς

  Σχόλιο από Αεκ-ίδης | 15/05/2013

 5. Ειμαστε Μικρασιατες και στηριζουμε Α.Ε.Κ γιατι Α.Ε.Κ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ..

  Σχόλιο από ORIGINALISTAS | 20/05/2013


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: