Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Πραξικόπημα στη Λευκωσία

1ΚΥΠΡΙΑΚΗ KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ομόφωνες. Η συγκατάθεση της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης και των δύο Υπουργών Οικονομικών σε αυτές είναι πράξη εσχάτης προδοσίας.

Οι Κύπριοι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας οφείλουν να δράσουν άμεσα κάνοντας ότι μπορούν για να σταματήσουν την επικύρωση αυτών των μέτρων από την κυπριακή Βουλή, απαιτώντας την καθαίρεση του Αναστασιάδη και την προκήρυξη νέων εκλογών και δημοψηφίσματος……………………….
Προειδοποιήσαμε επανειλημμένως τους Κύπριους πολίτες και πολιτικούς ότι η εκλογή του Αναστασιάδη, εκπροσώπου των μεταλλαγμένων Εφιαλτών της ΕΟΚΑ Β’ και του «Ναι» στο σχέδιο Ανάν, μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. ‘Εστω και σήμερα, οι Κύπριοι πολίτες πρέπει να ξυπνήσουν άμεσα και να συγκεντρωθούν στη Λευκωσία, εμποδίζοντας την Βουλή να επικυρώσει τις αποφάσεις. Αύριο θα είναι πολύ αργά. Κινδυνεύουν όχι να μην μπορούν να σώσουν το κράτος τους. Κινδυνεύουν να μην έχουν κράτος για να σώσουν.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ολόκληρο το άρθρο :

Θέλω με τον πλέον ξεκάθαρον και κατηγορηματικόν τρόπον να δεσμευτώ και δεσμεύομαι προς τους Κυπρίους συμπατριώτες μας αλλά και τους ξένους επενδυτές, αλλά και ταυτόχρονα να στείλω σαφέστατα μηνύματα προς όλους τους αποδέκτες στο εξωτερικόν ότι δεν πρόκειται –και το υπογραμμίζω- ο Νίκος Αναστασιάδης να υπογράψει το όποιο Μνημόνιο που θα περιέχει οποιαδήποτε πρόνοια για κούρεμα καταθέσεων».

Νίκος Αναστασιάδης, δήλωση πριν τις ποοεδρικές εκλογές

Η απόφαση του Eurogroup να «κουρέψει» τα κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες κεφάλαια συνιστά δυνάμει θανάσιμο πλήγμα στην κυπριακή οικονομία και το κυπριακό κράτος και, εμμέσως πλην σαφώς, στην ελληνική οικονομία και το ελληνικό κράτος, στο σύνολο δηλαδή του ελληνικού λαού.

Η απόφαση αυτή δεν οδηγεί μόνο την Κύπρο στην καταστροφή. Συνιστά επίσης ένδειξη ότι, πιθανώς, οι ισχυρές δυνάμεις της παγκόσμιας ολιγαρχίας που ενορχήστρωσαν την επίθεση κατά της Ελλάδας, αποφάσισαν τώρα να περάσουν στην τελευταία και πιο αποφασιστική φάση της «λύσης» του «ελληνικού ζητήματος».

Πρέπει το σύνολο των αντιμνημονιακών δυνάμεων, σε Κύπρο και Ελλάδα, να συμπήξουν άμεσα ενιαίο μέτωπο, ανθιστάμενες με τον πιο αποφασιστικό τρόπο στην επίθεση που δέχεται ο ελληνικός λαός και τα δύο κράτη και κινητοποιούμενες σε όλη την Ευρώπη, εξηγώντας την πανευρωπαϊκή σημασία της επίθεσης που δέχεται η Κύπρος, μετά την Ελλάδα, και καλώντας σε δημιουργία του ευρύτερου δυνατού μετώπου όλων των δυνάμεων της ηπείρου που αντιτάσσονται στον νέο «τραπεζικό ολοκληρωτισμό»

Οι αποφάσεις του Eurogroup είναι ομόφωνες. Η συγκατάθεση της κυπριακής και της ελληνικής κυβέρνησης και των δύο Υπουργών Οικονομικών σε αυτές είναι πράξη εσχάτης προδοσίας.

rialiaΟι Κύπριοι πολίτες και οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας οφείλουν να δράσουν άμεσα κάνοντας ότι μπορούν για να σταματήσουν την επικύρωση αυτών των μέτρων από την κυπριακή Βουλή, απαιτώντας την καθαίρεση του Αναστασιάδη και την προκήρυξη νέων εκλογών και δημοψηφίσματος. Να συγκεντρωθούν και να μη φύγουν από τους δρόμους της Λευκωσίας, όσο τους κυβερνά ο Εφιάλτης. Η Κύπρος, όπως και το 2004, πρέπει και τώρα, για να σωθεί, να μετατραπεί στις Θερμοπύλες του ελληνισμού αλλά και της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, απέναντι στον επελαύνοντα ολοκληρωτισμό των Αγορών.

Πέραν των άλλων, η απόφαση του Αναστασιάδη συνιστά ωμή παραβίαση της λαϊκής κυριαρχίας, πραξικόπημα για λογαριασμό ξένων συμφερόντων, στο μέτρο που εξελέγη Πρόεδρος με την ρητή υπόσχεση να μην συγκατατεθεί σε κούρεμα καταθέσεων. Πρέπει να καταγγελθεί ως τέτοια σε όλη την Ευρώπη. Μετά το ελληνικό μνημόνιο και την είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη δια της Ελλάδας, έχουμε δεύτερο πραξικόπημα στην Κύπρο και δεύτερη μείζονα εκδήλωση της στρατηγικής του «Σοκ και Δέους».

Nikos-anastasiadis-tasakias-e1350815517105Προειδοποιήσαμε επανειλημμένως τους Κύπριους πολίτες και πολιτικούς ότι η εκλογή του Αναστασιάδη, εκπροσώπου των μεταλλαγμένων Εφιαλτών της ΕΟΚΑ Β’ και του «Ναι» στο σχέδιο Ανάν, μπορούσε να οδηγήσει στο τέλος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού ελληνισμού. Δυστυχώς δεν εισακουσθήκαμε. ‘Εστω και σήμερα, οι Κύπριοι πολίτες πρέπει να ξυπνήσουν άμεσα και να συγκεντρωθούν στη Λευκωσία, εμποδίζοντας την Βουλή να επικυρώσει τις αποφάσεις. Αύριο θα είναι πολύ αργά. Κινδυνεύουν όχι να μην μπορούν να σώσουν το κράτος τους. Κινδυνεύουν να μην έχουν κράτος για να σώσουν.

Επίθεση στην Κύπρο και την Ελλάδα

Η απόφαση να κουρευτούν οι καταθέσεις (και μάλιστα ανεξαιρέτως ποσού, παρά τον σχετικό νόμο) συνιστά συντριπτικό πλήγμα στην εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό τομέα του νησιού, από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας του.

Αν θεωρήσουμε ότι θα έπρεπε να κουρευτούν τα χρέη εξαιτίας της κρίσης, δεν είναι δυνατόν να μένουν στο απυρόβλητο όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες, σκανδαλωδώς ευνοημένες από την πολιτική της ΕΚΤ και τις τεράστιες χαμηλότοκες πιστώσεις της και οι μόνοι που την πληρώνουν τελικά να είναι ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιοι οργανισμοί και οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες. Δεν είναι δυνατόν σε μία ‘Ενωση να υιοθετούνται τέτοια μέτρα για δύο και μόνο δύο χώρες και τις τράπεζές τους.

Μιλάμε για ένα ποσό 10 ή 20 δις ευρώ, για ένα ποσό δηλαδή ασήμαντο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και πάντως τελείως δυσανάλογο προς το κόστος για την Κύπρο από την καταστροφή της οικονομίας της. Αυτό δεν είναι ‘Ενωση, είναι κρεατομηχανή.

Η στόχευση αυτή εγείρει την υποψία ότι στην περίπτωση της Ελλάδας και της Κύπρου υφίσταται και γεωπολιτική συνιστώσα στον εναντίον τους οικονομικό πόλεμο. ‘Οσο για το είδος των μέτρων που λαμβάνονται επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με ένα απλό οικονομικό πρόγραμμα με το οποίο θα μπορούσε κάποιος να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει. ‘Εχουμε να κάνουμε με ένα πρόγραμμα καταστροφής κρατών και της όποιας δημοκρατίας απολαμβάνουμε, αφού αυτή η δημοκρατία μόνο σε επίπεδο κρατών λειτουργεί. Μέσω του μηχανισμού του μη βιώσιμου χρέους, της «αποφυγής της χρεωκοπίας» (και των νομικών δεσμεύσεων των Δανειακών), η Ελλάδα μετετράπη ήδη σε «αποικία χρέους», δεν είναι, σήμερα που μιλάμε, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, με την έννοια που ήταν έως το 2010. Δεν υπάρχει ανοιχτή στρατιωτική κατοχή από ξένη δύναμη, υπάρχει όμως το οικονομικό και νομικό της ισοδύναμο. Μάλιστα πρόκειται για «καταστρεφόμενη αποικία χρέους», αφού το «πρόγραμμα σωτηρίας» εξασφαλίζει την παραμονή μας εντός της – κατά Σόρος – «δίνης θανάτου».

a3f555faced8925f4deb25af19d6abff_XLΣτον ίδιο δρόμο, της μετατροπής σε «καταστρεφόμενη αποικία χρέους» θα μπει η Κύπρος αν επικυρώσει αυτά τα μέτρα. Μόνο και μόνο το πλήγμα στις κυπριακές τράπεζες από την απώλεια εμπιστοσύνης θα είναι τέτοιο που θα ξεπεράσει κατά πολύ την όποια «ανακούφιση» από το κούρεμα των καταθέσεων, εξασφαλίζοντας την έναρξη και στην Κύπρο της «δίνης θανάτου».

Δεν θα πληγούν βέβαια μόνο οι τράπεζες, θα πληγεί επίσης και όλη η υπόλοιπη οικονομία της Κύπρου με το κούρεμα των καταθέσεων επιχειρήσεων και ασφαλιστικών ταμείων. Θα πληγεί παράλληλα ακόμα μια φορά η Ελλάδα, αφενός με το κούρεμα των καταθέσεων πολιτών της, αφετέρου με το ότι, αν και κατεστραμμένη, προβλέπεται από τις αποφάσεις του Eurogroup να φορτωθεί τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα! Οι σημερινές κυβερνήσεις στη Λευκωσία και την Αθήνα δεν διαφέρουν πρακτικά στον τρόπο ενεργείας τους από τις «ελληνικές» κυβερνήσεις που είχαν εγκαταστήσει οι Ναζί στην Αθήνα, μεταξύ 1941 και 1944. Αντί για τους Ναζί εξυπηρετούν τους Πιστωτές, εκπροσωπούμενους από την Τρόικα.

Ο ρωσικός παράγων και το «ξέπλυμα χρήματος»

Η Κύπρος είναι κατ’ εξοχήν τόπος καταθέσεων Ρώσων. Το κούρεμα αυτών των καταθέσεων σημαίνει ότι τα ρωσικά κεφάλαια θα εγκαταλείψουν το νησί. Η παρουσία τους όμως είναι και μια σημαντική ασπίδα ασφαλείας για το κράτος αυτό που έχει υποστεί εισβολή, υφίσταται πάντα κατοχή και τελεί υπό διαρκή απειλή.

Η Κύπρος έχει κατηγορηθεί ως μέρος «ξεπλύματος» των χρημάτων της «ρωσικής μαφίας». Εδώ όμως περισσεύει η υποκρισία. Αν σκοπός είναι να τιμωρηθεί η «μαφία», τόσο ας κουρευτούν επίσης οι καταθέσεις της στο Λουξεμβούγο, το Λονδίνο και ένα σωρό άλλα μέρη εντός ΕΕ. Δεύτερον, ας γίνει έλεγχος και ας κατασχεθούν τα κεφάλαια που ανήκουν στη «μαφία»-από πού κι ως που θα δει ένας φουκαράς Κύπριος συνταξιούχος, με είκοσι ή διακόσιες χιλιάδες ευρώ στην τράπεζα, να κουρεύονται οι δικές του καταθέσεις επειδή δήθεν γίνεται «ξέπλυμα χρήματος»; Στην πραγματικότητα άλλωστε, η περίφημη «ρωσική μαφία» δεν ήταν ποτέ αποκλειστικά ρωσική, ήταν πάντα το υβρίδιο της ρωσικής εγκληματικότητας και δυτικών οικονομικών και στρατηγικών συμφερόντων.

Πάλι βλέπουμε ότι η συστηματική και διακηρυγμένη προσπάθεια των δυτικών δυνάμεων παραμένει η αποκοπή, πάση θυσία, του ελληνικού χώρου, Ελλάδας και Κύπρου, από οποιαδήποτε σχέση και επαφή με τη Ρωσία. Μια τέτοια απομόνωση δείχνει με τη σειρά της να επιβεβαιώνει την πιθανή τελική γεωπολιτική στόχευση, την προσπάθεια υπαγωγής Ελλάδας και Κύπρου στον αποκλειστκό, πλήρη έλεγχο του άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ και μάλιστα των πιο τυχοδιωκτικών δυνάμεων στο ισραηλινό και αμερικανικό κατεστημένο.

Κύπρος και Ελλάδα ούτε μπορούν να αγνοήσουν την τεράστια ισχύ του Ισραήλ, ούτε θάπρεπε να αρνηθούν κάθε σχέση μαζί του. Αλλά οι ηγεσίες στις δύο χώρες όφειλαν να έχουν συνείδηση του που βρίσκονται, γεωγραφικά και ιστορικά, της ανάγκης, που επιβεβαιώνει όλη η ιστορία τους, να ισορροπούν επιδέξια ανάμεσα στον δυτικό, τον μεσανατολικό και τον σλαβικό κόσμο, όπως και ανάμεσα στον αραβομουσουλμανικό κόσμο αφενός, το Ισραήλ αφετέρου. Ιστορικά, όποτε η Ελλάδα μπάταρε προς έναν πόλο, έπαθε τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Κύπρος, Ευρώπη και Goldman Sachs

Οι εξελίξεις σχετικά με την Κύπρο στο Eurogroup επιβεβαιώνουν ότι, στην πραγματικότητα, όλες οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ακόμη και η γερμανική, έχουν πρακτικά είτε περάσει υπό τον έλεγχο της «Διεθνούς του Χρήματος», είτε δεν τολμούν να αντισταθούν στις θελήσεις της.

HELLOMOTOΟι κυπριακές και ελλαδικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κινητοποιηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταγγέλλοντας ότι, όπως το 1933, οι άρχουσες τάξεις της Γερμανίας παρέδωσαν την εξουσία στον εθνικοσοσιαλισμό, έτσι και σήμερα, οι ιθύνουσες τάξεις της «Ευρωγερμανίας» παραδίδουν την εξουσία στην ήπειρο στους εκπροσώπους του χρηματιστικού κεφαλαίου, προδίδοντας το μεταπολεμικό ευρωπαϊκό σχέδιο μιας Ευρώπης ειρήνης, ευημερίας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η καμπάνα χτυπάει στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά χτυπάει για όλη την Ευρώπη.

Ακούγονται τώρα φωνές υπέρ της αποχώρησης της Κύπρου από το ευρώ. Μια τέτοια αποχώρηση μπορεί, κάποια στιγμή στο μέλλον, να καταστεί αναγκαία ή αναπόφευκτη. Προς το παρόν όμως είναι πολύ πιο έξυπνο, και για την Κύπρο και για την Ελλάδα, να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται εκμεταλλευόμενες το σύνολο των πολλών πολιτικών και θεσμικών όπλων που τους παρέχει η ιδιότητά τους ως μελών της ευρωζώνης και της ΕΕ και κάνοντάς το «μπάχαλο», εφόσον δεν ικανοποιούνται τα λογικά και θεμιτά τους αιτήματα. (Ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι δεν ήταν η «Ευρώπη» μόνη της που τάκανε ή μπορούσε να τα κάνει αυτά. Τόσο το ελληνικό μνημόνιο, όσο και οι κυπριακές αποφάσεις του Eurogroup, φέρουν, φαρδιές πλατιές, τις υπογραφές των δικών μας κυβερνήσεων).

————————————–

Χάος στην Κύπρο από το κούρεμα των καταθέσεων! Πολίτες περικυκλώνουν το Προεδρικό Μέγαρο – «Μπουκάρουν» με μπουλντόζες στις τράπεζες

17/03/2013 - Posted by | -παράνοια, -Γεωπολιτικά, -Κύπρος, -Περί οικονομίας | , ,

5 Σχόλια »

 1. Στέλιο ξέρεις το ποντιακό ανέκδοτο ?το ασ τερουμε ντο θα ευτάει κάποτε μια γυναίκα διηγουταν. ενα περιστατικό ότι έναν βραδυ κάποιος χτιπισεν την πόρτα εγώ λαλιαν κε’ εξενκα είπα ας τερουμε ντο θα ευτάει ενοιξεν την πορταν εγώ ξαν ειπα ας τερουμεν ντο θα ευτάει ερθεν απες σην ονταν εγω ξαν ειπα ας τερουμε ντο θα ευτάει´ ερθεν σο κρεβατι μ’ κεκα εγώ ξαν ειπα ας τερουμεν ντο θα ευτάει ,πιστεύω Στέλιο να έχεις καταλάβει το ανέκδοτο έτσι κάπως και τα ευρωπαϊκά μνημόνια, διάβασα την ανάρτηση Πόντος αριστερά όλα καλά αλλά τελευτεα το να συμβουλεύει να παραμείνωμε στην Ευρώπη με όλα αυτα που περνάνε οι λαοί μοιάζει με το ανέκδοτο .στην Ευρώπη κυριαρχούν οι πλουτοκρατια οι ιμπεριαλιστές είναι μια λυκοσυμαχια που θέλουν να γονατισουν τους λαούς,εμείς τη λέμε αςτερουμε ντο θα ευτάει? οχι οι λαοί πρέπει να οργανωθούν και να αντισταθούν για έναν κοινόν σκοπώ. Διεθνή σοσιαλισμό κομμουνισμο. αυτα αγαπητέ Στέλιο σας χαιρετώ Βασίλης………

  Σχόλιο από Βασίλειος Μουρατιδης | 17/03/2013

 2. τόχουν εκεί στην Κύπρο να κατεβάζουν κατοχικές σημαίες…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/03/2013

 3. ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

  Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου

  Τα μέλη της κυπριακής Βουλής κρατάνε κυριολεκτικά στα χέρια τους τη μοίρα του ελληνισμού, σε Κύπρο και σε Ελλάδα, ενώ οι αποφάσεις που θα λάβουν θα έχουν μεγάλη επιρροή στην περαιτέρω εξέλιξη της ευρωπαϊκής κρίσης. Αν πουν ναι στην απόφαση του Eurogroup δεν έχει τελειώσει μόνο η κυπριακή οικονομία, τελειώνει και το κυπριακό κράτος, η ύπαρξη του οποίου είναι προϋπόθεση ασφαλούς επιβίωσης των Ελληνοκυπρίων στο νησί. ‘Ηδη τρωθείσα από το Μνημόνιο και τις Δανειακές, η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να αντέξει επιπλέον τις οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες μιας κυπριακής καταστροφής. Θα οδηγηθεί στο τελικό κραχ και θα παύσει να υπάρχει ως συγκροτημένο κράτος. Οι κυπριακές εξελίξεις οδηγούν σύντομα σε ελληνική έκρηξη.

  Το ‘Όχι είναι η αναγκαία συνθήκη σωτηρίας όχι όμως και ικανή. Χρειάζεται άμεσα η εκπόνηση μιας στρατηγικής που θα επιτρέψει τη σωτηρία Κύπρου και Ελλάδας και θα εντάξει τον αγώνα τους σε ένα ευρύτερο διεθνές πλαίσιο.

  ‘Ηδη, οι εξελίξεις των δύο τελευταίων ημερών κομίζουν μια πληθώρα πολύ χρήσιμων, κρίσιμων πληροφοριών γύρω από το τι συμβαίνει σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη. Καταγράφουμε στη συνέχεια μερικές πρόχειρες σημειώσεις-σκέψεις για την εξελισσόμενη κρίση

  1. Ο Νίκος Αναστασιάδης έχει ξεπεράσει, με τη δράση του, τα ιστορικά προηγούμενα του Εφιάλτη και του Γιώργου Παπανδρέου. Χρειάστηκε μόνο 15 μέρες για να καταστρέψει την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό κράτος. Προφανώς αυτό δεν προέκυψε σε δύο ώρες, οργανώθηκε πολύ νωρίτερα και ήταν σε γνώση και της ελληνικής κυβέρνησης.

  Θυμίζουμε ότι οι αποφάσεις του Εurogroup είναι ομόφωνες, ελήφθησαν δηλαδή με τη συγκατάθεση της Αθήνας

  Αν ο κ. Αναστασιάδης ήθελε να διαπραγματευθεί και να φερθεί εντός του πνεύματος του κυπριακού συντάγματος, μπορούσε και όφειλε να ζητήσει να πάει όλο το Εθνικό Συμβούλιο στο Eurogroup, όπως συνέβαινε στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

  Οι όροι που χρησιμοποίησε στο διάγγελμά του μοιάζουν απελπιστικά με τους όρους που χρησιμοποίησε ο Γιώργος Παπανδρέου: αναφορά στο 1974, στη χρεωκοπία, στη έλλειψη εναλλακτικής κλπ. Το πιθανότερο είναι ότι αυτοί οι όροι έχουν συμπεριληφθεί και στα δύο διαγγέλματα από ανθρώπους της Αυτοκρατορίας του Χρήματος, που επιχειρούν να χειραγωγήσουν τον ελληνικό λαό, παίζοντας επιδέξια με έννοιες πολύ φορτισμένες στο συλλογικό μας ασυνείδητο.

  2. Η τρομακτική σημασία της αποκάλυψης Σόιμπλε

  Στριμωγμένος ο Σόιμπλε αποκάλυψε δημόσια χωρίς να διαψευστεί ότι η Γερμανία διαφωνούσε με το κούρεμα του χρέους των καταθετών έως 100.000 ευρώ, ποσό εγγυημένο από την ΕΕ. Υπέρ του κουρέματος αυτού τάχθηκε η Κομισιόν, η ΕΚΤ και η κυπριακή κυβέρνηση.

  Αφήνουμε κατά μέρος το εκπληκτικό κατόρθωμα του Αναστασιάδη. Αν η περιγραφή Σόιμπλε είναι ακριβής, τότε σημαίνει ότι την ατζέντα δεν τη βάζει η Γερμανία. Και επειδή δεν είναι δυνατόν να τη βάζουν οι ανώτεροι γραφειοκράτες των Βρυξελλών ή της ΕΚΤ, σημαίνει ότι το Χρήμα έχει βρει τον τρόπο να χρησιμοποιεί επιδέξια τη Γερμανία, ειδικά την απελπιστικά πρωτόγονη, επαρχιακή μορφή του γερμανικού εθνικισμού αλά Σόιμπλε και Λάμερς, ως ιδιοτελή χρήσιμο ηλίθιο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανήκει στο πανευρωπαϊκό κόμμα της Goldman Sachs, όπως και σειρά σημαινόντων παραγόντων σε όλα τα κέντρα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας.

  Κουρεύοντας τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, που είχε εγγυηθεί η ΕΕ δεν πλήττουν μόνο τις κυπριακές τράπεζες. Πλήττουν την εμπιστοσύνη σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες και την ίδια την ΕΕ. Αν κάποιος θέλει να προκαλέσει «ελεγχόμενη έκρηξη» της τραπεζικής φούσκας, όπως το 2008, ή/και διάλυση της ΕΕ, αυτά ακριβώς θα έκανε.

  3. Ο ρόλος του ΔΝΤ

  Επιχειρείται τελευταία να εξωραϊσθεί ο ρόλος του ΔΝΤ στην Ελλάδα και να εμφανισθεί ως δήθεν φιλικότερη δύναμη και να επιρριφθούν όλες οι ευθύνες για την ευρωπαϊκή κρίση στη Γερμανία. Η κυβέρνηση του Βερολίνου φέρει ασφαλώς σοβαρότατες ευθύνες, εξίσου όμως σοβαρές ευθύνες φέρουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, δηλαδή οι δυνάμεις που αφανώς τις επηρρεάζουν, το ΔΝΤ και βεβαίως, και οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας που συγκατατίθενται στα μέτρα και ευχαριστούν για το «ενδιαφέρον»

  Η Κυρία Λαγκάρντ ήταν παρούσα στις αποφάσεις. Επιπλέον, όλη η ιστορία του κουρέματος ξεκίνησε από την απαίτηση του ΔΝΤ να γίνει βιώσιμο το χρέος.

  4. Από το Ανάν στο κούρεμα

  Το 2004, είπαν στους Κυπρίους ότι θα καταστρεφόντουσαν αν δεν ψήφιζαν το σχέδιο Ανάν. Τώρα τους λένε ότι δεν τους κατέστρεψαν, όπως ήδη έκαναν με την ανακοίνωση του κουρέματος, που υπήρξε τρομερό πλήγμα στην αξιοπιστία Κύπρου και τραπεζών της, και θα ολοκληρώσουν αν τυχόν επικυρωθεί από τη Βουλή. Το πρόβλημα πια είναι α. ο περιορισμός των ζημιών από το φοβερό πλήγμα στην οικονομική εμπιστοσύνη και β. η σωτηρία του κράτους

  5. Μια ιστορική ίσως ανεπανάληπτη ευκαιρία

  Η τακτική του σοκ και δέους φαίνεται για πρώτη φορά να μη λειτουργεί στην Ευρώπη με τις αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων και πολιτικών και πολιτών. Η Κύπρος μπορεί να αντιστρέψει την κατάσταση και να επιστρέψει το σοκ, αρνούμενη να ανοίξει τις τράπεζές της όσο δεν βρίσκεται ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα. Αν ανοίξει σήμερα τις τράπεζες τάχασε όλα. ‘Οσο τις κρατάει κλειστές θα έχει όλο τον πλανήτη στην αυλή ης

  Ικανοποιητική λύση θα μπορούσε να σημαίνει για παράδειγμα ρητή εγγύηση της ΕΚΤ και της Γερμανίας ότι θα συνδράμουν την Κύπρο εάν α. καταρρεύσει η οικονομία της λόγω φυγής κεφαλαίων μόλις ανοίξουν οι τράπεζες και β. γνωρίσει μεγάλη ύφεση ως αποτέλεσμα των μέτρων που πρόκειται να ληφθούν.

  Εννοείται ότι δεν μπορεί να υπάρξει το παραμικρό κούρεμα κάτω των εγγυημένων 100.000 ευρώ και ενδεχομένως δεν πρέπει να γίνει καθόλου κούρεμα. Τα εν λόγω ποσά άλλωστε είναι αστεία για την Ευρώπη, τελείως δυσανάλογα προς τη ζημιά που προκαλείται.

  Επίσης, το πακέτο πρέπει να περιλάβει και ικανοποιητικό μνημόνιο και όχι το μνημόνιο να αφεθεί για μελλοντική διαπραγμάτευση και στην ανύπαρκτη καλή πίστη των εταίρων.

  6. Διεθνοποίηση του κυπριακού

  Χρειάζεται μια πανευρωπαϊκή καμπάνια με θετική εναλλακτική στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και θεσμών, που να μη στηρίζεται στο αίτημα αλληλεγγύης, αλλά στην οργανική σύνδεση της μοίρας των υποκείμενων στον πόλεμο των αγορών ευρωπαϊκών λαών

  7. Ρωσία και γεωπολιτική

  Είναι προφανής η γεωπολιτική στόχευση απομόνωσης και αποκοπής του ελληνικού χώρου (Ελλάδας και Κύπρου) από τον ρωσικό ή/και τον κινεζικό παράγοντα. Η απάντηση στη γεωπολιτική επίθεση η αποδοχή των ρωσικών προτάσεων εξαγοράς κυπριακών τραπεζών και εισόδου στον τομέα αερίου της Κύπρου, εφόσον αυτές ισχύουν.

  Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται. Καμιά χώρα δεν μπορεί να θεωρεί φιλική και συμμαχική προς την Κύπρο αν δεν συνδράμει τώρα τη σωτηρία του κυπριακού κράτους και αντίθετα τη σπρώξει στον όλεθρο. ‘Ολη η εξωτερική και ενεργειακή πολιτική της Δημοκρατίας πρέπει να υποταγούν στην ανάγκη σωτηρίας του κυπριακού κράτους

  8. Το ευρώ ως πρόβλημα και το ευρώ ως όπλο

  Δεν έχει νόημα να θέσει η Κύπρος με δική της πρωτοβουλία θέμα εξόδου της από το ευρώ σήμερα. Αντίθετα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα πολιτικά και θεσμικά εργαλεία που διαθέτει ως μέλος της ΟΝΕ και της ΕΕ για να φέρει σε δύσκολη θέση τις κυρίαρχες δυνάμεις της Ευρωγερμανίας. Αν θέλει η Μέρκελ να τη διώξει ας πάρει εκείνη την ευθύνη, το κόστος και την πρωτοβουλία

  8. ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ και η αστική τάξη της Κύπρου

  Αυτά τα δύο κόμματα έκαναν μια σειρά αμφιλεγόμενων επιλογών. Σήμερα καλούνται με την πράξη τους να αποδείξουν ότι τιμούν τη μνήμη των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, των διαδηλωτών στην Αθήνα που σκοτώθηκαν για την ένωση, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και του Δώρου Λοϊζου, του Σπύρου Κυπριανού, του Τάσσου Παπαδόπουλου. ‘Οσο για την αστική τάξη της Κύπρου, ας μην εχει αυταπάτες ότι θα επιβιώσει μιας εθνικής καταστροφής χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

  Konstantakopoulos.blogspot.com

  Αθήνα 18 Μαρτίου

  Σχόλιο από Γ.Δ. | 18/03/2013

 4. Help, Not Kill Cyprus. Dimitry Afanasiev Chairman Egorov Puginsky Afanasiev and Partners, the largest law firm in Russia, Ukraine and Belarus

  Before World War II the German Nazis have nationalized Jewish bank deposits claiming various grounds including that the Jews were involved in «dirty dealings».

  On December 21, 2012 Mr Schneider of SDP announced that the money of German taxpayers will not secure illegal bank deposits of Russians in Cyprus. On March 16, 2013 German Chancellor Angela Merkel said that those responsible (for the Cyprus insolvency) will have to pay, not just European taxpayers.

  Why are Russian bank depositors being singled out and held responsible for Euro zone problems? Cyprus banks lost money not because of the Russians but because of the terms on which Euro zone officials decided to restructure Greek debt to protect European investment in Greece. This has nothing to do with the Russians. To the contrary, thanks to Russian money, in the last ten years Cyprus has developed into a modern European country and joined the Euro zone from which it is now receiving problems.

  On what legal basis do German officials call all Russian bank deposits in Cyprus illegal?

  The answer to all these questions is clear. German government officials are pushing an illegal scheme aimed at discrimination against Russian bank depositors for the simple reason that Russia has no voice in Europe because it is not a EU member. And neither does Cyprus, evidently, although it is a EU member, because it is small.

  Germany is pushing Cyprus to confiscate Russian bank deposits (many of them Jewish, by the way) and to make this look better some German officials are claiming publicly that Russian money in Cyprus is illegal. I guess, being a Russian or Ukrainian makes it illegal according to some Germans.

  The Minister of Finance of Germany, aided by the minister of finance of the Netherlands and Finland, have developed an illegal scheme and blackmailed Cyprus government with an ultimatum: rob the Russians or be killed.

  Cyprus is stuck between the old friend (Russia) and the new EU partners (who are not so friendly now) who are willing to give Cyprus some money if Cyprus forgets the old friend. This is nothing but a Cold War thinking which incidentally puts Europe on the brink of recession again because from now on everybody knows: not one bank deposit in Europe is safe while this German government is calling the shots in the EU.

  First, EU has to wake up and stop this nonsense of expropriating bank deposits through confiscatory taxation. EU cannot hold together if, at the crucial moment, its decisions are made from a national (German) rather than all-European point of view.

  Second, Russia has to stand up to Germany and fight back. International law provides good basis for holding governments and individual officials liable for inducing expropriation.

  Third, Russia should help Cyprus financially. Cyprus needs 16 Billion Euros. Europe is willing to give 10 Billion Euros. Russia should loan the other 6 Billion Euros and secure this loan with rights to offshore gas reserves which have been discovered in Cyprus recently. Cyprus could also collateralize the loan with land and real estate and bank stocks.

  Confiscation of bank deposits will kill Cyprus economy. If the «levy» on deposits is imposed this week, on the first banking day after everyone will transfer what is left of their money out of Cyprus. Nobody will ever start a bank account in this country again. Cypriots will have to go back to the hills as farmers. A beautiful European nation will be thrown back to the Middle Ages.

  A proper solution for Cyprus should instead involve all interested parties including Russia. Such solution should promote further development of Cyprus so that the country can pay back its debts rather than stiffle business opportunity and kill the banking system. A loan should be made to Cyprus secured by its mineral resources, land, real estate and banking stocks. These interests should then be securitized and privatized. Private interests will then drive the further economic development of Cyprus which will make the creditors happy and make Cypriot people a wealthy nation again.

  Dimitry Afanasiev
  Chairman
  Egorov Puginsky Afanasiev and Partners, the largest law firm in Russia, Ukraine and Belarus

  http://www.epam.ru/eng/partners/dmitrii-afanasiev

  Σχόλιο από Egorov Puginsky Afanasiev | 19/03/2013

 5. […] -Πραξικόπημα στη Λευκωσία […]

  Πίνγκμπακ από Κύπρος: Πάνω στην κλίνη του Προκρούστη; « Πόντος και Αριστερά | 20/02/2014


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: