Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Μετά τον Κεμάλ και τον Στάλιν….το Μνημόνιο και οι υπηρέτες του

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: Συντάξεις υπερηλίκων παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
– Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων & Πρόνοιας
– Οικονομικών
.
Με το Νόμο 1296/12-10-1982 (ΦΕΚ Α΄128) δημιουργήθηκε στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) “Ειδικός Λογαριασμός Συνταξιοδότησης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων”, από τον οποίο χορηγούνταν σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη σε ανασφάλιστους υπερήλικες. Χιλιάδες ηλικιωμένοι παλιννοστούντες ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ που δεν έπαιρναν σύνταξη από άλλη πηγή, υπάγονταν σ’ αυτή την κατηγορία.
.
Με το Νόμο 4093-2012 “Έγκριση Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – επείγοντα μέτρα Εφαρμογής του Ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2016″ που ψήφισε η τρικομματική συγκυβέρνηση, αλλάζουν οι διατάξεις του Ν. 1296/12/10-1982, με αποτέλεσμα χιλιάδες ομογενείς (35.000 σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού) να χάνουν τόσο την σύνταξη όσο και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
.
Συγκεκριμένα, με τις παραγράφους 5α και 5β της υποπαραγράφου ΙΑ.6 της παραγράφου ΙΑ «ρυθμίσεις για τον ΟΑΕΔ – ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων & Πρόνοιας» ορίζεται ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων του ν.1296/1982 (Α’ 128) καταβάλλεται εφόσον συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: «δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα του εξωτερικού» (παράγραφος 5α της υποπαραγράφου ΙΑ.6 της παραγράφου ΙΑ) και «Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι (20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για συνταξιοδότηση τους» (παράγραφος 5β της υποπαραγράφου ΙΑ.6 της παραγράφου ΙΑ).
.Ο όρος να διαμένουν «μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι (20) έτη» εκ των πραγμάτων λόγω των ιστορικά διαμορφωμένων συνθηκών αποκλείει την πλειονότητα των υπερηλίκων προσφύγων. Επιπλέον, η προϋπόθεση «να μην δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξη από οποιονδήποτε φορέα του εξωτερικού», η οποία περιγράφεται γενικόλογα, είναι αδύνατο να πληρωθεί από τους υπερήλικες πρόσφυγες γιατί απαιτεί μία σειρά διοικητικών ενεργειών με τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ, οι οποίες είναι αφενός πολυδάπανες και κοπιαστικές και αφετέρου έχουν τουλάχιστον αβέβαιη έκβαση λόγω εγγενών διοικητικών προβλημάτων στις χώρες αυτές.
.
Επειδή, με τις ρυθμίσεις αυτές το μεγαλύτερο μέρος των υπερηλίκων παλιννοστούντων ομογενών από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ χάνει την σύνταξη και την υγειονομική του περίθαλψη
.
Επειδή, οι υπερήλικες πρόσφυγες οδηγούνται στην εξόντωση
.
Επειδή, οι παλιννοστούντες ομογενείς από χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ έχουν ήδη υποστεί αφόρητη ταλαιπωρία από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις
.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Προτίθενται να προβούν στην απάλειψη των διατάξεων 5α και 5β της υποπαραγράφου ΙΑ.6 της παραγράφου ΙΑ του Ν. 4093/2012, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση παροχής σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης από τον ΟΓΑ στους υπερήλικες παλιννοστούντες ομογενείς από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ;
.
Οι ερωτώντες βουλευτές:
.
– Ευαγγελία (Λίτσα) Αμμανατίδου – Πασχαλίδου
– Δέσποινα Χαραλαμπίδου
– Γιάννης Αμανατίδης
– Ευγενία Ουζουνίδου
– Ειρήνη Αγαθοπούλου
– Βαγγέλης Διαμαντόπουλος
.
.
.

16/02/2013 - Posted by | -προσφυγιά, -παράνοια, -Κρίση

3 Σχόλια »

 1. εμείς ο λαός θα τους πληρώνουμε την σύνταξη από εισφορές που δίνουμε, τούς έφερε το πασοκ σαν ψηφοφόρους ας τους δώσει το πασοκ από τα ταμείο τούς την σύνταξη, στην πολυκατοικία μου είναι γεμάτο από ρωσσους παίρνουν συντάξεις όλοι και πρόνοια, και από πάνω βρίζουν την Ελλάδα,
  δεν μιλάνε ελληνικά και κάνουν ένα διαμέρισμα γεροκομείο φέρνοντας πολλούς συγγενείς και με τα χρήματα που μαζεύουν αγοράζουν διαμερίσματα και πολυτελή αυτοκίνητα,
  κάνουν σαν επάγγελμα είσπραξη συντάξεων που τους δίνει το κράτος, με πλαστά χαρτιά που φέρνουν απο την χώρα τους.
  ΄΄εσύ ξέρεις εάν θα πάρεις σύνταξη΄΄

  Σχόλιο από ΕΛΛΗΝΑΣ | 17/02/2013

 2. @ΕΛΛΗΝΑΣ |

  Λάθος νικνέιμ χρησιμοποιείς φφίλε μου. «ΜΑΛΑΚΟΕΛΛΗΝΑΣ» θα έπρεπε να γράφεις.. Δηλαδη: εγωιστής, υπερόπτης, ξερόλας, αντιδραστικός και ανθέλλην!!!

  Τωρα τι να σου γραφω για το συγκεκριμένο θέμα;;; Ποιό ΠΑΣΟΚ βρε «Μαλακοέλληνα» ; Το 1991 ο Μητσοτακής έτρεχε στη Ανάπα επευφυμούμενο ς από 10.0000 ομογενείς. Το ελληνικό δημόσιο τους χρωστάει δισ. από την Ανταλλάξιμη Περιουσία που τους την έφαγε.

  Γιατί οι περισσότεροι προέρχονται από πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής που εγκλωβίσηκαν -και με ευθύνη του ελλ. κράτους- στην ΕΣΣΔ.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/02/2013

 3. Όσο υπάρχουν η «νεοέλληνες» που κανένας και ποτέ δεν τους έμαθε την πραγματική τους ιστορία, τι περιμένουμε; Ή και αυτός ο σχολιαστής που «βλέπει» φαινομενικά και δεν του συμφέρει να δει την πραγματικότητα.

  Έλλην λυπών ή μαλακοέλλην! μάθε όχι μόνο να βλέπεις και να ακούς: ο ελληνισμός έχει μάθει όλο τον Κόσμο την φιλοσοφία και κατ επέκταση την αναλυτική σκέψη… όσο εσύ βολεύεσαι στα κομματικά σαλόνια της τσέπης του παντελονιού σου ( Εάν φοράς βέβαια) κάποιοι θα γράψουν νεοελληνική ιστορία, και αυτοί θα είναι πόντιοι!!!!!!!!!!!! Ακόμα μια φορά! Και όποιος κατάλαβε – κατάλαβε…
  Τρίτη γενοκτονία από τα αδέλφια μας δεν θα επιτρέψουμε!!!!!!!!!!!!

  Γιατί εμείς δεν ήρθαμε ως οικονομικοί πρόσφυγες… και σας έχουμε για αδέλφια μας, παρόλο που δεν μιλούμε καλά τα ελληνικά πολλές φορές. Αλλά μόνο όταν χάσεις δικούς σου ανθρώπους από απληστία, ανεγκεφαλιά και ρατσιστομάνια θα γανεύτσατο γιαύρουμ!!!!!!!!!

  Σχόλιο από Sevastopolis | 05/03/2013


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: