Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Κυκλοφόρησε και πάλι η «Ελευθεροτυπία»….

Η  εφημερίδα που σημάδεψε με την παρουσία της όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο ήταν η «Ελευθεροτυπία». Υπήρξε ένα πρωτοποριακό έντυπο και εξέφρασε μια ολόκληρη γενιά καθώς και τις νέες ιδεολογικές τάσεις που εμφανίστηκαν.

Υπήρξε η κυριώτερη εφημερίδα που πρόβαλε τα θέματα του ποντιακού-μικρασιατικού-προσφυγικού ελληνισμού. Αυτό βεβαίως οφειλόταν κατ’αρχάς σε μεγάλο βαθμό στην κυρίαρχη προσωπικότητα του διευθυντή της Σεραφείμ Φυντανίδη, η  οποία όμως διαμόρφωσε ένα φιλικό κλίμα στο οποίο πορεύτηκαν και οι επόμενοι, όπως ο Βαγγέλης Παναγόπουλος.

Στις σελίδες της θα δημοσιευτούν τα πρώτα κείμενα του νέου ριζοσπαστικού κινήματος που ανέτειλε απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’80 και έθετε ως στόχο τον επαναπροσδιορισμό των στόχων του οργανωμένου προσφυγικού χώρου.  Στις φιλόξενες σελίδες της «Ελευθεροτυπία» θα δημοσιευτούν τα πρώτα κείμενα του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, του Βλάση Αγτζίδη, του Κώστα Φωτιάδη και άλλων σημαντικών στελεχών και ερευνητών εκείνης της εποχής. Εκεί θα δημοσιευτούν τα πρώτα κείμενα για τους Πόντιους της ΕΣΣΔ από τον Βίκτορα Νέτα και εκεί ο Μάκης Σελαμαζίδης θα παρουσιάσει πρόσωπα είτε από τους νεοπρόσφυγες της ΕΣΣΔ, όπως την Σοφία Σινδοπούλου, είτε από τους ελληνόφωνους της Τουρκίας, όπως τον Βαχίτ Τουρσούν. Στην «Ελευθεροτυπία» θα γράψει για πρώτη φορά σε ελληνικό έντυπο ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές των Ποντίων της Τουρκίας, ο Βαχίτ Τουρσούν.

 Η σημαντικότερη παρουσία των θεμάτων αυτών θα γίνει την περίοδο 1987-1997 από τον τ’εμέτερον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη με πληθώρα μεγάλων και σημαντικών αφιερωμάτων που περιλάμβαναν ζητήματα περί Γενοκτονίας, ελληνικών κοινοτήτων στη Σοβιετική Ένωση, σταλινικών διώξεων, τα μετασοβιετικά προβλήματα, τις συγκρούσεις στον Καύκασο, το νέο προσφυγικό ζήτημα κ.λπ. Αναλυτικά εκείνη τη θεματολογία μπορείτε να την αναζητήσετε στο μπλογκ του, στο κείμενο για την Εργογραφία.

Η συνεργασία του Αγτζίδη με την «Ελευθεροτυπία» έλαβε τέλος το 1997 όταν συγκρούστηκε με την φονταμενταλιστική ομάδα του «Ιού» , ο οποίος με αφορμή μια σύγκρουση καταπατητών για το βυθό της λίμνης Βεγορίτιδας, διατύπωσε για άλλη μια φορά με βίαιο και βάρβαρο τρόπο τις  αντιπροσφυγικές-ρατσιστικές του θέσεις κατά των Ποντίων.

Στη συνέχεια η φιλοπροσφυγική παράδοση της «Ελευθεροτυπίας» συνεχίστηκε με άλλους αξιόλογους συντάκτες όπως τον Γιώργο Κιούση, τον Γιάννη Τριάντη, τον Βαγγέλη  Δεληπέτρο, τον Μάκη Σελαμαζίδη κ.ά.

 Η ένταξη όλων αυτών, παλιών και νέων φίλων μας, στη νέα έκδοση της «Ελευθεροτυπίας», κάνει το εγχείρημα ακόμα πιο φιλικό.  Ο Βαγγέλης Παναγόπουλος είναι ο νέος διευθυτής, ο Γιώργος Κιούσης συνεχίζει τη σελίδα «Τα ανθρώπινα», ο Γιάννης Τριάντης έχει ονομάσει το ένθετο στη στήλη του «Εύξεινος Πόντος», ενώ ο Βλάσης Αγτζίδης έχει αναλάβει τις ιστορικές σελίδες της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας και συνεργάζεται στην παρουσία βιβλίων στο σαββατιάτικο φύλλο.

Υπάρχουν όμως κι άλλα……

Για την ιστορία της εφημερίδας καταφύγαμε στη Βικιπαιδεία:

Ξεκίνησε να εκδίδεται στις 21 Ιουλίου 1975 και υπήρξε η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε μετά τη μεταπολίτευση, καθώς οι υπόλοιπες της εποχής είτε απλά επανεκδόθηκαν μετά τη διακοπή της κυκλοφορίας τους για την περίοδο της χούντας των Συνταγματάρχων είτε δεν είχαν διακόψει την κυκλοφορία τους κανονικά.

Εμφανίσθηκε ως «η εφημερίδα των 70 συντακτών», [1] με αρχικούς ιδιοκτήτες τον Χρήστο Τεγόπουλο, τον Χρήστο Σιαμαντά, τον Αλέξανδρο Σουδενό και άλλους και με διευθυντή σύνταξης τον Αλέκο Φιλιππόπουλο. Τον Απρίλιο του 1976 τη διεύθυνση σύνταξης ανέλαβε ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Μετά από δύο χρόνια (Μάιος 1978), ο έλεγχος της εφημερίδας περιήλθε αποκλειστικά στον πρώτο μέσω της εκδοτικής εταιρίας «Χ.Κ. Τεγόπουλος και Σια Εκδόσεις Α.Ε. – Ε.Π.Ε. – Α.Β.Ε.» και παρέμεινε ως τον θάνατό του (Νοέμβριος 2006).

Τον Νοέμβριο του 1975 κυκλοφόρησε και η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, η πρώτη κυριακάτικη έκδοση απογευματινής εφημερίδας, ενώ τον Μάιο του 1978 κυκλοφόρησε και η Πρωινή Ελευθεροτυπία, παράλληλα με το απογευματινό φύλλο, χωρίς μάλιστα η έκδοση της μίας να επηρεάσει την κυκλοφορία της άλλης. Η πρωινή αυτή έκδοση διακόπηκε τρία χρόνια αργότερα (Μάιος 1981). Από τον Ιανουάριο του 1983 η εφημερίδα άλλαξε το σχήμα της σε tabloid, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των καιρών.

Η Ελευθεροτυπία υπήρξε εξαρχής αντιπολιτευόμενη εφημερίδα προς τις τότε κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας ενώ με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία φάνηκε να έχει φιλοκυβερνητικό χαρακτήρα. Είχε μάλιστα υιοθετήσει το σλόγκαν «Στηρίζουμε την αλλαγή, ελέγχουμε την εξουσία». Ωστόσο κατά καιρούς στο ΠΑΣΟΚ έντονη κριτική, όπως στην περίοδο του Σκανδάλου Κοσκωτά. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ήρθε σε ρήξη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαιτίας της δημοσίευσης προκηρύξεων τρομοκρατικών οργανώσεων που απαγορευόταν με νόμο της εποχής.

Ένα πρόσωπο που συνέδεσε το όνομά του με την εφημερίδα ήταν αυτό του Σεραφείμ Φυντανίδη, που υπήρξε διευθυντής της για περισσότερα από 30 χρόνια (μία θητεία από τις μακρότερες στον αθηναϊκό Τύπο), από το ξεκίνημα της έκδοσης της εφημερίδας το 1976 (με μικρά διαλείμματα) μέχρι την παραίτησή του τον Απρίλιο του 2007. Τον αντικατέστησε η Κύρα Αδάμ. Η καλύτερη κυκλοφοριακή περίοδος της εφημερίδας υπήρξε τον Νοέμβριο του 1977, όταν ο μέσος όρος πωλήσεων το μήνα εκείνο έφτασε τα 160.448 φύλλα (105.066 σε Αθήνα – Πειραιά, 54.370 στην Θεσσαλονίκη).

Από τα χαρακτηριστικά της εφημερίδας είναι και η σχετική με την επικαιρότητα φράση – σλόγκαν της τελευταίας σελίδας που καθιερώθηκε τη δεκαετία του 1990. Γραφόταν από τον αρχισυντάκτη Γιώργο Παπαδόπουλο-Τετράδη.

19/01/2013 - Posted by | Ελευθεροτυπία

1 σχόλιο »

  1. To kyriak;atiko afieroma tou Agtzidi einai:

    «Τα Δεκεμβριανά φεύγουν, η Βάρκιζα έρχεται…

    Ενα οδοιπορικό από το αιματοκύλισμα τον Δεκέμβρη του 1944, πριν από 68 χρόνια, στις τριμερείς συνομιλίες (ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-κυβέρνησης) και την κατάπαυση των εχθροπραξιών μεταξύ ΕΛΑΣ και Βρετανών, μέχρι τη Συμφωνία της Βάρκιζας με την «ήττα» του ΕΑΜ, και το ρόλο του Γεωργίου Παπανδρέου…»

    http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=337134

    Σχόλιο από Β........... | 22/01/2013


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: