Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Όταν ο Ηρακλής έχασε τον Ύλα: βιώνοντας την απώλεια!

Αρχείο:Waterhouse Hylas and the Nymphs Manchester Art Gallery 1896.15.jpg Όταν   ο   Ηρακλής   έχασε   τον   Ύλα

της Σάρας Χαλκίδη

     Η εμπειρία της απώλειας είναι καμιά φορά τόσο οδυνηρή που αδυνατείς να τη διαχειρισθείς. Νιώθεις να σε διαλύει, να χάνεις το χαμόγελο σου, το ενδιαφέρον σου για ότι γύρω σου υπάρχει. Το μυαλό είναι σε περιδίνηση, δεν ξέρεις που να στηριχθείς, βλέπεις να έρχεται η συντριβή και δεν ξέρεις αν θέλεις να την αποφύγεις ή επιτέλους να γίνει, να σε απαλλάξει από το πόνο.

Ναι, σίγουρα η απώλεια είναι μέρος της ζωής, αλλά πως μαθαίνεις να τη ξεπερνάς; Πως μπορείς αυτή τη ρημάδα τη συναισθηματική νοημοσύνη να την αποκτήσεις ;

Πώς να πείσεις τον εαυτό σου να συνεχίσει να ζει με την απώλεια;  Πώς να γεμίσεις το κενό;

      Η απώλεια είναι επώδυνη όταν αυτό που χάθηκε καλύπτει μία ψυχική, σωματική ή πνευματική ανάγκη. Τι γίνεται όμως όταν αυτό που χάνεις είναι ότι σε ολοκληρώνει και συναισθηματικά και σωματικά και πνευματικά;

 Η μέρα γίνεται εφιάλτης, υπνοβατείς με ένα τυφώνα να στροβιλίζει μέσα σου. Θες να ξεφύγεις, κινείσαι ακατάπαυστα προσπαθώντας να κουράσεις το κορμί, να βγάλεις από μέσα σου αυτή την ένταση. Κάποιες στιγμές αποκαμωμένος σταματάς, μένεις ακίνητος με άκρα μουδιασμένα, πρόσωπο παγωμένο, μάτια απλανή από απόγνωση.

Η νύχτα βαραίνει τη ψυχή σου, δένει το πόνο με τη μοναξιά. Ξαπλώνεις να ξαποστάσεις. Λίγος και βαρύς ο ύπνος. Η ανάσα που κόβεται σε πνίγει και σε γυρίζει στη πραγματικότητα. Νιώθεις σαν μέσα σε κελί που μικραίνει σταδιακά, τα σίδερα του σε στριμώχνουν, σε πνίγουν Πετάγεσαι πάνω, θέλεις να πάρεις τους δρόμους, μα που να πάς μέσα στη νύχτα;

Βρίσκεις τυχαία μια ΑΡΓΩ* , κι αφήνεσαι στην αφήγηση του Απολλώνιου να σε περιπλανήσει..…

……. Σαν φθάνει το φημισμένο πλοίο στη Προποντίδα, αράζει στις εκβολές του Κίου ποταμού. Οι Αργοναύτες βγήκαν στη στεριά άλλοι να μαζέψουνε ξερόκλαδα για τη φωτιά  κι άλλοι από λιβάδι φύλλα να φτιάξουνε κλίνες για τον ύπνο. Ο  Ηρακλής, πήρε το δρόμο για το δάσος να βρει έλατο να φτιάξει κουπί καινούργιο. Στο μεταξύ ο Ύλας, αγαπημένος σύντροφος του Ηρακλή που από μικρό παιδί τον είχε αναθρέψει, πήρε μια στάμνα χάλκινη, έφυγε από την ομάδα ψάχνοντας την  ιερή πηγή. Όμως η ομορφιά του έκανε την καρδιά μιας νύμφης να σκιρτήσει και από το σάστισμα να χάσει τα λογικά της. Θέλοντας να τον φιλήσει τον παρέσυρε μέσα στο νερό. Τις φωνές του άτυχου νέου άκουσε ένας μονάχα ήρωας από τους συντρόφους του, ο  γιος του Έλατου ο Πολύφημος  .. «Αμέσως φθάνει στις Πηγές ,σαν το αγρίμι που από μακριά φτάνει στ’ αφτιά του βέλασμα αρνιών και πεινασμένο ρίχνεται στο κατόπι ,αλλά δεν βρίσκει το κοπάδι γιατί οι βοσκοί πρόλαβαν και το κλείσανε στο μαντρί του, και  με στεναγμούς ουρλιάζει μέχρι που πέφτει αποκαμωμένο. Έτσι βαριά κι ο γιος του Έλατου  στέναζε τότε και πηγαινοερχότανε τριγύρω , μα στα χαμένα πήγαινε η λαλιά του . Αμέσως βγάζει το μεγάλο ξίφος του και ορμά μήπως τον άρπαξαν θηρία, ή καθώς ήταν μόνος του, άντρες τον παραφύλαξαν και τον πήραν εύκολη λεία. Κρατώντας το ξεγυμνωμένο σπαθί απαντιέται τότε με τον Ηρακλή , που αμέσως τον κατάλαβε μες στο σκοτάδι καθώς πήγαινε προς το πλοίο. Ευθύς του μίλησε για τη μεγάλη συμφορά ασθμαίνοντας και με βαριά καρδιά : «Δυστυχισμένε, πρώτος εγώ θα σου μιλήσω για τη φοβερή λύπη. Ο Ύλας πήγε στη κρήνη, αλλά δε γύρισε σώος ,παρά ληστές τον έπιασαν και τον πήρανε ή ίσως τον σκότωσαν θηρία, εγώ άκουσα τις φωνές του».

     Αυτά του  είπε, κι ο Ηρακλής ακούγοντας ποτάμι ιδρώτας του ΄τρεχε απ΄τα μηνίγγια και μαύρο αίμα κόχλαζε μέσα στα σπλάχνα του. Πετάει το έλατο στο χώμα και παίρνει τρέχοντας το μονοπάτι για όπου τύχει να τον βγάλουνε τα πόδια του. Όπως ο ταύρος που τον δάγκωσε η μύγα αφήνει τα λιβάδια και τα βαλτοτόπια δίχως να νοιάζεται για τους βοσκούς και για την αγέλη, και παίρνει το δρόμο άλλοτε χωρίς να σταματήσει κι άλλοτε ακινητώντας υψώνει τον πλατύ λαιμό του κι αφήνει μυκηθμό , από τον κακό οίστρο κεντημένος, έτσι κι ο φρενιασμένος  Ηρακλής τη μια κινούσε τα γοργά του γόνατα χωρίς σταματημό και την άλλη αποσταμένος στεκότανε και φώναζε ως πέρα με δυνατή φωνή…..».

 Μοιράζεσαι το πόνο σου και ένας λυγμός απελευθερώνει το δάκρυ που δροσίζει τη ψυχή σου. Αλήθεια πως μπόρεσε ο Απολλώνιος σε δύο αράδες ν’ αποτυπώσει τόσο καϋμό ;

Ευγνωμονείς το ταλέντο του και θαυμάζεις τον πιο μεγάλο ίσως άθλο του Ηρακλή …να ζήσει ξανά μετά το χαμό του Ύλα…

—————————————————————————————————————————-

* Απολλώνιος ο Ρόδιος, « Αργοναυτικά» , Εκδόσεις Κάκτος , Αθήνα,1999

03/11/2012 - Posted by | -ποιητές, -Γραμματεία, -Για την αγάπη

1 σχόλιο »

 1.  
   

  Σας κοινοποιώ δύο άρθρα που πήρα από την εφημ. ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ και σας κάνω κοινωνούς με ποιους έχετε να κάνετε και τι αγώνες πρέπει να δώσετε για να κάνετε αυτό το μπάχαλο κράτος. Αν θέλετε την άποψη μου μπορεί να γίνει αν θέσουμε δύο στόχους, δλαδή την τήρηση των νόμων από όλους (αυτό το εννοώ σαν ουσία) και αν θέσουμε το συμφέρον του συνόλου πάνω από το ατομικό και με το ότι συνεπάγονται αυτά. Οι διακρίσεις αριστεροί-δεξιοί κλπ, πλούσιοι-φτωχοί κλπ, συντεχνίες κλπ  οδηγούν στο πουθενά και εξυπηρετούν ομάδες απατεώνων που λυμαίνονται τον λαό. Μπορούμε; Αν ναι τότε το κράτος αυτό θα γίνει κράτος δικαίου. Το κατεστμένο θα αντιδράση με όλα τα μέσα, εδώ θα φανεί αν ωριμάσαμε σαν λαός.

  Στο προηγούμενο σχολιασμό μου λείπει ένα δεν στο εγκρίνει τον φασισμό.
   
   
  1.    Αφορά διαπίστωση διαφθορά κράτους από μία Εβραία το 1920.
   
  Γράφτηκε το 1920 αλλά δεν μπορούσε να είναι πιο επίκαιρη. οποιαδήποτε ομοιότητα με την πατρίδα μας είναι τυχαία;;
   
  Φράση της Ρώσσο-Αμερικανίδας Αγη Rand (Εβραία, δραπέτης από τη Ρωσία το 1920 και πήγε στην Αμερική όπου ζήτησε και της δόθηκε πολιτικό άσυλο:
   
  «Όταν καταλάβεις ότι, για να δημιουρ­γήσεις κάτι, πρέπει να πάρεις άδεια από κάποιον που δεν δημιουργεί απολύτως τίποτα,
   Όταν αποδείξεις ότι τα λεφτά δεν τα παίρνεις εσύ που δουλεύεις τίμια αλλά πάνε σε αυτόν που κάνει ύποπτες δουλειές ή έχει μια θέση με μέσον,
  Όταν καταλάβεις ότι πολλοί γίνονται πλούσιοι όχι με τη δουλειά αλλά με δω­ροδοκίες και κρατικά χρήματα επειδή ελέγχουν το πολιτικό σύστημα, και ότι δεν τους προστατεύουν οι νόμοι αλλά το αντίθετο και όμως τους προστατεύεις εσύ ο ίδιος,
  Όταν καταλάβεις ότι n διαφθορά αν­ταμείβεται ενώ n τιμιότητα μετατρέπεται σε Θυσία,
  Τότε μπορείς να βεβαιώσεις χωρίς το φόβο να κάνεις λάθος ότι η Κοινωνία σου, H πατρίδα σου, είναι ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕNΕΣ».
   
  2. Η Ελλάδα πριν από 65 χρόνια
   
  Σωτήριος Γεωριάδης
  Υποναύαρχος ΠΝ ε.α.
   
  Αρχές του 1947, η Αγγλική Κυβέρνηση έχει ανα­κοινώσει στις ΗΠΑ, ότι αδυνατούσε πλέον να συ­νεχίσει το ρόλο που είχε αναλάβει, δηλαδή την ενίσχυση της Ελλάδας στον αγώνα της κατά της κομ­μουνιστικής επικρατήσεως στην χώρα μας. 0 τότε Αμε­ρικανός Πρόεδρος Τρούμαν, προκειμένου να αποκτήσει ιδία άποψη για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, στέλνει το πρώτο τρίμηνο του 1947 τον PaulAPorter, ως επικεφαλής Αμερικανικής Αποστο­λής.
  Στις 14 Φεβρουαρίου 1947, μετά από έναν περίπου μήνα παραμονής στην Ελλάδα, ο Paul Α. Porter διαβι­βάζει επιστολή του προς τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ W.L. Clayton με τις πρώτες εντυπώσεις του, γράφοντας μεταξύ των άλλων τα ακόλουθα, που είναι άκρως χαρακτηριστικά:
  «Εδώ δεν υπάρχει κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα. Αντ’ αυτού υπάρχει μία χαλαρή ιεραρχία ατο­μιστών πολιτικών, μερικοί από τους οποίους είναι χει­ρότεροι από άλλους, που είναι τόσο απασχολημένοι με τον προσωπικό τους αγώνα για εξουσία, ώστε δεν έχουν το χρόνο να αναπτύξουν οικονομική πολιτική, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι είχαν την ικανότητα».
  «Σε ολόκληρη τη χώρα, από τη μία άκρη στην άλλη, κυριαρχεί μία γκρίζα ανυπεράσπιστη, βαθιά έλλειψη πίστης για το μέλλον-μία έλλειψη πίστης, που οδηγεί σε πλήρη απραξία στο παρόν. Οι άνθρωποι έχουν παραλύσει από την αβεβαιότητα και το φόβο. Οι επιχει­ρηματίες δεν επενδύουν και οι καταστηματάρχες δεν αποθηκεύουν προμήθειες».
  Και συνεχίζει: «Η δημόσια διοίκηση είναι υπερβολικά εκτεταμένη. Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται βάσει
  ενός εντελώς συγκεχυμένου συστήματος επιδομάτων, χάρη στα οποία μερικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι κερδίζουν μέχρι και τέσσερις φορές περισσότερα από τον βασικό μισθό τους».
  Για το ίδιο Θέμα αναφέρει: «Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει διοικητική δομή, που να είναι τόσο απαράδεκτη. Απλούστατα, δεν είναι δυνατόν να βασιστεί κανείς στο ότι η δημόσια διοίκηση θα φέρει εις πέρας ακόμη και τις πιο απλές λειτουργίες μίας Κυβερνήσεως, όπως π.χ. την είσπραξη των φόρων, την εφαρμογή οικονομικών κανόνων, την επισκευή δρόμων. Συνεπώς, η δραστική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, αποτελεί συν­θήκη εκ των ουκ άνευ, Για την επίτευξη οποιουδήποτε άλλου αποτελέσματος στην Ελλάδα».
  Για την εκτελεστική εξουσία έγραφε: «Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει άλλη πολιτική εκτός από το να εκλι­παρεί για ξένη βοήθεια, ώστε να διατηρηθεί στην εξουσία,απαριθμώντας θορυβωδώς τις θυσίες της Ελλάδος. Στόχος της είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μίας μικρής κλίκας, που αποτελεί την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα
  Για την ντόπια νομενκλατούρα σημείωνε: «Η ομάδα πιέσεως της καλής κοινωνίας – οι κομψοί κοσμοπολί­τες, που έχουν την έδρα τους στις Κάννες, στο Σαιν Μόριτς και στην Αθηναϊκή πλατεία Κολωνακίου – Θα ενεργοποιηθεί. Πολλοί από αυτούς είναι γοητευτικοί άνθρωποι, που μιλούν εξαιρετικά Αyγλικά και αδημο­νούν ειλικρινά να παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Αμερικανική Αποστολή. Εντούτοις Θα αποπειραθούν να προσεταιριστούν την Αποστολή και να τη μετατρέψουν σε ένα εργαλείο διασφαλίσεως των προνομίων τους».
  Για την αίτηση βοηθείας επισήμαινε: Αίσθησή μου είναι ότι το Ελληνικό κράτος, έχοντας υποβάλει αίτηση βοήθειας και εποπτείας, έχει θέσει, στο μέτρο αυτό, όρια στην ίδια του την εθνική κυριαρχία».

   
   

  Σχόλιο από Κυριάκος | 19/11/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: