Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η συνείδηση της Ιστορίας θα μας απελευθερώσει

Χρησιμοποιώντας τον τίτλο ενός άρθρου του Τούρκου πολιτικού επιστήμονα Fikret Başkaya που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» προσπαθούμε να ψηλαφήσουμε ένα ζήτημα που έτυχε και τυγχάνει μεγάλης ιδεολογικής και πολιτικής χρήσης σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου διαλόγου. Αυτό της τύχης που επιφυλάχτηκε στους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολής κατά την διαδικασία μετάβασης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο τουρκικό έθνος-κράτος.

Για το ζήτημα αυτό, της ιστορικής εμπειρίας των Ελλήνων της Ανατολής, ένα κομμάτι της προοδευτικής ιστοριογραφίας και διανόησης κρατά μιαν απόσταση από την ουσιαστική εξέτασή του. Η επιδερμική του δε προσέγγιση φαντάζει ως φοβική αντίδραση απέναντι στην αναπτυσσόμενη τα τελευταία χρόνια εθνικιστική ρητορική για το θέμα αυτό. Αποτέλεσμα αυτής της στάσης είναι να υποβαθμίζει  τα ιστορικά γεγονότα  και ταυτόχρονα παραχωρεί «ελεύθερο χώρο» στις εθνικιστικές απόψεις που αλωνίζουν σε αυτά τα θέματα .

Έτσι στην καλύτερη περίπτωση ξεκινούν από την μη χρήση του όρου γενοκτονία και εθνοκάθαρση για τους Έλληνες της Ανατολής φτάνουν σε ένα ισοζύγιο αίματος ,  εξισώνοντας εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο ελληνικός στρατός στην Μ. Ασία με το προδιαγεγραμμένο από το 1908 έγκλημα των Τούρκων εθνικιστών, μιλιταριστών κατά της ανθρωπότητας αυτό της γενοκτονίας όχι μόνον των Ελλήνων της Ανατολής αλλά και των Αρμενίων και Ασσυροχαλδαίων.

Αντίθετα με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα στην Τουρκία μεγάλη μερίδα της τουρκικής προοδευτικής διανόησης διαπραγματευόμενη  το τελικό στάδιο μετάβασης από την πολυεθνική ισλαμική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή του έθνους-κράτους  θα αντιμετωπίσει με ενιαίο τρόπο τις διώξεις  των μη μουσουλμανικών πληθυσμών και ουσιαστικά θα ταυτιστεί με την απόφαση που εξέδωσε στις 16 Δεκεμβρίου 2007 ο καθ’ ύλη  αρμόδιος διεθνής οργανισμός (Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών-International Association of Genocide Scholars – IAGS) που μελετά το έγκλημα της γενοκτονίας από την πλευρά του διεθνούς δικαίου όπως  αυτό ορίστηκε από τον ΟΗΕ το 1948 και όπου αναφέρεται : “..είναι πεποίθηση της διεθνούς Ενώσεως Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ότι η εκστρατεία των Οθωμανών εναντίον των Χριστιανικών μειονοτήτων της Αυτοκρατορίας μεταξύ 1914 και 1923 αποτέλεσε μια γενοκτονία των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων του Πόντου και της Ανατολίας..” χρησιμοποιώντας τους όρους εθνοκάθαρση και γενοκτονία.

Έτσι  ο Halil Berktay, (ιστορικός, διδάσκει ιστορία και ιστοριογραφία του τουρκικού εθνικισμού στον 20ό αιώνα στο Πανεπιστήμιο Sabanc) επισημαίνει ότι :  “Πιστεύω ότι υπήρχε μόνο μία Γενοκτονία και δεν εννοώ ότι αυτό που συνέβη στον Πόντο δεν ήταν Γενοκτονία. Αντίθετα, λέω ότι οι Ενωτικοί, δηλαδή η ηγεσία της επιτροπής Ένωσης και Προόδου, κυρίως δε ο Ταλάτ, είχαν ένα μαζικό σχέδιο για τον εκτουρκισμό της Ανατολίας. Και αυτό εφαρμόστηκε στους Αρμενίους, τους Ποντίους και τους Ασσυρίους. Προτιμώ να το βλέπω ως ένα ενιαίο σχέδιο, που και το κάνει και πιο εύκολα συζητήσιμο και κατανοητό».(εφ. Βήμα 30/11/2010)

Η συγγραφέας και κοινωνική ανθρωπολόγος   Pervin Erbil υποστηρίζει ότι:  «..Η περίοδος μεταξύ των ετών 1914-1924 αποτελεί τον πιο τραγικό και μεγάλο κρίκο της αλυσίδας της  εκκαθάρισης των Ρωμιών της Ανατολής. Τούτο διότι με τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης, ο πληθυσμός άνω των δυο εκατομμυρίων Ρωμιών στο τέλος της περιόδου μειώθηκε στους 120 χιλιάδες (σ.σ. Ρωμιοί της Πόλης, Ίμβρου, Τενέδου)…… Το οθωμανικό κράτος που βρίσκονταν στην κυριαρχία των Ενωτικών μετά από αυτό το πραξικόπημα στις αρχές του 1913, ενστερνίστηκε την πολιτική επιλογή όχι μόνο της εκκαθάρισης των Ρωμιών αλλά και όλων των μη μουσουλμανικών πληθυσμών και εφάρμοσε αυτήν την πολιτική χωρίς κανένα οίκτο και με μεθόδους άκρατης βίας..»

Ο συγγραφέας Doğan Akanlı που δραστηριοποιείται στην  μνημόνευση των γενοκτονιών του 20ού αιώνα καθώς και στον διαπολιτισμικό διάλογο με στόχο τη συμφιλίωση σε συνέντευξή του το 2007 σημειώνει : «Επειδή όμως στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είχαμε έναν άγριο διωγμό, μπορεί κανείς πράγματι να μιλήσει για γενοκτονία, γιατί ο Ελληνισμός του Πόντου δεν υπάρχει πια σ’ εκείνη του τη μορφή. Όμως και οι Αραμαίοι σφαγιάστηκαν άγρια. Μόνον επειδή δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση της πράξης αυτής, δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τους ιθύνοντες από την ευθύνη τους. Για μένα δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να μην χαρακτηριστεί γενοκτονία η εξόντωση των Αραμαίων. Και ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας»

Ο Taner Akçam, ιστορικός και διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Clark στο Worchester της Μασαχουσέτης μας πληροφορεί ότι «Όλες οι διαθέσιμες οθωμανικές πηγές καταδεικνύουν μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: πριν τον πόλεμο, η Επιτροπή Ένωσης και Προόδου (ΕΕΠ), αφού πρώτα σχεδίασε και έθεσε σε εφαρμογή ένα σχέδιο με στόχο την –με δικά τους λόγια– «απελευθέρωση από τα μη-τουρκικά στοιχεία» της περιοχής του Αιγαίου, στη συνέχεια, και με πρόσχημα τον πόλεμο, επεξέτειναν το εν λόγω σχέδιο ώστε να περιλαμβάνει ολόκληρη την Ανατολία».

Αν και πέρασε ένας περίπου αιώνας από τότε και όπου το υπέροχο μωσαϊκό των λαών της Ανατολής βρίσκεται,  οριστικά πια, κάτω από τα συντρίμμια  των σπιτιών , των σχολείων και των θεάτρων του η άρνηση της Ιστορίας δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε η Ιστορία.

06/08/2012 - Posted by | -προσφυγιά, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Γενοκτονία στην Ανατολή

1 σχόλιο »

  1. Reblogged this on ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ.

    Σχόλιο από ΤΟ ΠΙΤΣΙΡΙΚΙ | 06/08/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: