Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

«Αφιέρωμα στις σταλινικές διώξεις» και η πολιτική της ΠΟΕ

Τρίτη  5-6-2012, (7-9 μ.μ.) στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς «Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς, Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού)….   …με θέμα: «σταλινικές διώξεις (1937-1949)

Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα, μιας και είναι η μόνη αντίστοιχη εκδήλωση Μνήμης που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα για μια τόσο σημαντική επέτειο.

Επειδή όμως το ζήτημα αυτό αφορά την ιδεολογική αλλά και οργανωτική συγκρότηση του ποντιακού χώρου, αναρτούμε στη συνέχεια το ενημερωτικό μήνυμα που μας απέστειλε ο οργανωτής του Σεμιναρίου, ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης και θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία εφόσον θίγει τα κακώς κείμενα και χρησιμοποιεί στοιχεία από παλιότερες δικές μας επισημάνσεις.

Το 4ο Παγκόσμιο Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού που έγινε στη Θεσσαλονίκη (13-16 Ιουνίου 1997) έλαβε την εξής απόφαση την οποία παραβιάζει συστηματικά και συνειδητά η παρεούλα που έχει κυριαρχήσει στην ΠΟΕ :

Εμείς οι σύνεδροι του Δ’ Παγκόσμιου Συνεδρίου του Ποντιακού Ελληνισμού ….. Ομόφωνα ψηφίσαμε και διακηρύττουμε :
…………….
-Την ανακήρυξη της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τα θύματα των σταλινικών διώξεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση, εφόσον την ημέρα αυτή, το 1949, πραγματοποιήθηκε η βίαιη εκτόπιση των ποντιακών πληθυσμών από τον Καύκασο στην Κεντρική Ασία.…………………”

Στο πλαίσιο αυτό και κάθε χρόνο -εδώ και 4 χρόνια- το Σεμινάριο Ιστορίας που διοργανώνω στο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο» του Δήμου Κηφισιάς περατώνεται με ένα σχετικό αφιέρωμα. Έτσι πραγματοποιείται και φέτος:

Σεμινάριο Ιστορίας: «αφιέρωμα στις σταλινικές διώξεις (1937-1949)»

Συγκεκριμένα, την επόμενη Τρίτη, 5-6-2012, (7-9 μ.μ.) κλείνει ο φετινός κύκλος του Σεμιναρίου Ιστορίας που  λαμβάνει χώρα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Κηφισιάς [«Έπαυλη Δροσίνη»-Βιβλιοθήκη Δήμου Κηφισιάς, Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού)]. Το τελευταίο θέμα είναι αφιερωμένο στις «σταλινικές διώξεις (1937-1949).»

 (http://www.anixneuseis.gr/?p=1734)

Συμμετέχουν: Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός, εισαγωγή-συντονισμός, Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός Ιστορικό περίγραμμα», Όλγα Σεβαστίδου, κοινωνική ανθρωπολόγος: «Η Μνήμη των σταλινικών διώξεων (1937-1949) στις αφηγήσεις ζωής των Ποντίων της ΕΣΣΔ»

-Επίσης ο Μάριος Μαρκοβίτης θα παρουσιάσει αναλυτικά την περίπτωση του στελέχους του ΚΚΕ  Μάρκου Μαρκοβίτη, που είχε καταφύγει στην ΕΣΣΔ, είχε ενταχθεί στις ελληνικές κοινότητες της Νότιας Ρωσίας και είχε συλληφθεί το Δεκέμβριο του 1938 κατά τη διάρκεια των σταλινικών διώξεων. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από τις τελευταίες του επιστολές που γράφτηκαν λίγο πριν την εκτέλεσή του (άνοιξη 1938).

http://kars1918.wordpress.com/2011/09/26/2011-2012-2/

Για τις σύγχρονες ιδεολογικές συγκρούσεις για το ιστορικό αυτό γεγονός βλέπε: http://kars1918.wordpress.com/2012/05/01/stalinism-again/

AB2Αφιέρωμα στην άγνωστη αυτή επέτειο πραγματοποιείται από το 1987, με διάφορους τρόπους, στην Αθήνα.

Η προηγούμενη διοίκηση του ΣΠΟΣ ν. Ελλάδας της ΠΟΕ διοργάνωνε κι αυτή εκδηλώσεις Μνήμης μέχρι τη στιγμή που ο κ. Παρχαρίδης, το εμπαθές περιβάλλον του με τους περίεργους “συμβούλους”, εκπόρθησε την Αθήνα με τις προηγούμενες θλιβερές εκλογές, όπου επικράτησαν πρωτοφανείς σε έκταση λειτουργίες με γραμμή και λίστες.  Όπου τελικά στοχοποιήθηκαν αποκλειστικά οι έχοντες ελεύθερη βούληση και ακηδεμόνευτο νου και εργαλειακά χρησιμοποιήθηκε μια “προβατοποιημένη” άβουλη βάση…

Στη διαδικασία αυτή η ομάδα του κ. Παρχαρίδη διευκολύνθηκε από τους παραδοσιακούς αμαρτωλούς κύκλους της Αθήνας, με τους οποίους υποκριτικά υποστήριζε ότι συγκρουόταν…. Στόχος της ήταν η εξαφάνιση αυτών που είχαν ξεχωριστή άποψη. Ο ολοκληρωτισμός είχε  πλέον εισβάλλει στην ΠΟΕ “δια χειρός Παρχαρίδη”…..

Έτσι, μετά τη παράδοξη συμμαχία των δύο άκρων, που θυμίζει το παλιό βασιλοκομμουνιστικό αντιπολεμικό μέτωπο που προηγήθηκε των μοιραίων εκλογών του Νοέμβρη του 1920   (“ελιά στεφάνι / σφυρί δρεπάνι”, ήταν το κοινό σύνθημα), εξοβελίστηκε από τις λειτουργίες του ΣΠΟΣ και η εκδήλωση για τις σταλινικές διώξεις, που είχε ήδη προκαλέσει την μήνιν του νεοσταλινικού ΚΚΕ.  Έτσι κι αλλιώς, όλες οι προηγούμενες εκδηλώσεις ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ τύχει της κάλυψης του Δ.Σ.

Η ομάδα Παρχαρίδη:

-αποφάσισε και εξάλειψε τη σχετική αυτοδυναμία των ΣΠΟΣ,

-επέβαλε τον υπερσυγκεντρωτισμό στη λειτουργία της ΠΟΕ και

-κυριάρχησε με ολοκληρωτικό τρόπο επί των πρωτοβαθμίων οργανώσεων, μετατρέποντας τους εκπροσώπους τους σε άβουλα όντα της αυταρχικής και ημιμαθούς ηγεσίας.

Αυτά τα επιχείρησε και τα επέβαλε με πρόσχημα την καταπολέμηση των ανύπαρκτων τάσεων αυτονόμησης του πολύ αναπτυγμενου έως τότε ποντιακού χώρου της Αθήνας (με σημαντικές λειτουργίες και θεσμούς-Νόστος, Ψωμιάδειο κ.ά.).

Εξ αρχής, η υπό τον Παρχαρίδη ηγετική ομάδα της ΠΟΕ λειτούργησε περιωρισμένα, φοβικά και εν τέλει αντιδραστικά υπονομεύοντας το ίδιο το πείραμα της πανελλαδικής συγκρότησης:

-αντί να ενσωματώσει τις κατακτήσεις της Αθήνας τις απεμπόλησε, εξυπηρετώντας με τον τρόπο αυτό τα κυκλώματα, που θεωρητικά υποστήριζε ότι τάχα την υπονομεύουν,

-αντί να μεταφέρει τεχνογνωσία στα υπόλοιπα ΣΠΟΣ, δημιουργώντας θεσμούς, συνδέοντάς τα με τις ευρωπαϊκές δομές, λειτούργησε με τον πλέον αντιπαραγωγικό τρόπο καταστρέφωντας και περιωρίζοντας.

-αντί να προωθήσει την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη, επέλεξε τη συγκεντροποίηση  και το μαράζωμα των ΣΠΟΣ.

-αντί να προωθήσει τον προβληματισμό και το διάλογο, επέλεξε τον περιωρισμό σε φεστιβάλ και την ιδεολογική χρήση της Γενοκτονίας για λόγους πειθαναγκασμού της προβατοποιημένης βάσης. Αρνήθηκε να  αποδεχτεί τα πραγματικά όρια της Γενοκτονίας  και να τα ορίσει με βάση τις διεθνείς αποφάσεις, μετατρεπόμενη έτσι σε Αρνητή της Γενοκτονίας.

Προσωπικά, έχοντας συμμετάσχει αποφασιστικά σ’ όλες τις ενωτικές προσπάθειες από τη δεκαετία του ’90, στη δημιουργία της ΠΟΕ και στη λήψη της απόφασης της υγιούς ΟΠΣΝΕ για αυτοδιάλυση εντός του νέου πανελλαδικού δευτεροβαθμίου οργάνου, παρακολούθησα τη διαδικασία εξαθλίωσης, υποβάθμισης, διαμόρφωσης συμπεριφορών “εμφυλίου ” και βίας στο εσωτερικό της ΠΟΕ, καθώς και την προώθηση ενός μοντέλου “Yes man” στο Δ.Σ.

Κατάφερα να έχω μια καλή εποπτεία της εξέλιξης που διαμόρφωσε εν πλήρει συνειδήσει ο Γ. Παρχαρίδης στο νέο πανελλαδικό όργανο. [Ο Παρχαρίδης υπήρξε ο μοιραίος άνθρωπος που μετέτρεψε την ενωτική διαδικασία σε ποσοτική καταμέτρηση δυνάμεων, υπήρξε εμπαθέστατος προς οποιονδήποτε σκεπτόμενο και μετέτρεψε σε μοναδικό, ουσιαστικά,  στόχο της ΠΟΕ τον ανταγωνισμό με τους άλλους πόλους -Τανιμανίδης ή Ιβάν Σαββίδης]. 

Ένας άλλος χώρος στην Αθήνα που αγωνίστηκε για την πανελλαδική ενότητα και επεδίωξε την αυτοδιάλυση της ΟΠΣΝΕ μέσα στο νέο θεσμό της ΠΟΕ, ήταν ο ιστορικός σύλλογος Αργοναύτες-Κομνηνοί, ο οποίος αποχώρησε οριστικά από την ΠΟΕ απογοητευμένος από την αθλιότητα, καταγγέλοντας τις υπόγειες και βρωμερές διαδικασίες που επικράτησαν.

Η παραγνώριση της Απόφασης του 4ου Παγκόσμιου Ποντιακού Συνεδρίου είναι απολύτως συμβατή με την υπόλοιπη λειτουργία της ηθικά καταπεσούσης ΠΟΕ, η οποία ποτέ δεν κατάφερε να παρουσιάσει εσωτερική λειτουργία αντάξια του θεσμικού της  ρόλου. Η πολιτική εξάρτηση και η εκδούλευση της εξουσίας υπήρξε εξαρχής επιλλεγμένη στάση.

Συνειδητή υπήρξε η παραγνώριση του ανθρωπιστικού ζητήματος των Νεοπροσφύγων για να μην ενοχληθεί η καραμανλική Νέα Δημοκρατία, καθόλη την πρώτη περίοδο λειτουργίας της ΠΟΕ.

-Το ίδιο συνέβη με την υποστήριξη των αντιπροσφύγων αναθεωρητών της Δίκης των Εξ, μόνο που αυτοί προέρχονταν από την παλιά αντιπροσφυγική ακροδεξιά.

-Υπονομεύτηκε και ακυρώθηκε η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΕ για κατάθεση πρότασης μετωνομασίας της Πλατείας Ελευθερίας και της Οδού Δημητρίου Γούναρη, για να μην έρθει σε δύσκολη θέση ο ομοϊδεάτης τους τότε δήμαρχος Θεσσαλονίκης Παπαγεωργόπουλος,

-Υποτάχτηκαν στη θέληση της κ. Παπαρήγα και υπονόμευσαν τις εκδηλώσεις Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις,

-Επέλεξαν την πολιτική της Άρνησης της Γενοκτονίας στην υπόλοιπη Οθωμ. Αυτοκρατορία και της περιφρόνησης της απόφασης που εξέδωσε στις 16 Δεκεμβρίου 2007 ο καθ’ ύλη  διεθνής οργανισμός (Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών-International Association of Genocide Scholars – IAGS), όπου θεωρεί τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής ως ενιαίο φαινόμενο,

και άλλα πολλά ων ουκ έστιν αριθμός…..

———————————————————————————————————————————————
Advertisement

03/06/2012 - Posted by | -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Κομμουνισμός, -Λαμόγια, -Νεοελληνικά, -Σταλινικές Διώξεις, ΠΟΕ

4 Σχόλια »

  1. […] σχετικές δημοσιεύσεις ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, ΕΔΩ, […]

    Πίνγκμπακ από -Τα λουλούδια της ερήμου (ή: περί αξιοθρήνητης ΠΟΕ και εξαιρετικών… εξαιρέσεων) « Πόντος και Αριστερά | 26/12/2012

  2. […] ο οργανωμένος κοινωνικός χώρος των Ποντίων, στον οποίο τυπικά τουλάχιστον ανήκουν τα θύματα των […]

    Πίνγκμπακ από Το Σεμινάριο για το σταλινισμό | Ένα blog του Βλάση Αγτζίδη | 13/06/2016


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: