Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Πόντος-Αριστερά και εκλογές

Εκλογές έρχονται…. εκλογές που σίγουρα δεν είναι σαν τις άλλες, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία καθώς παρουσιάζονται ως ευκαιρία για την απαρχή μιας νέας πορείας για την χώρα και τους ανθρώπους της. Πορεία αξιοπρέπειας κι αγώνα και όχι υποτέλειας.

Έτσι  είπαμε κι εμείς ως  κολλεχτίβα του «Πόντος και Αριστερά»  να φανερώσουμε  τις συμπάθειές μας.
Συμπάθειες στην αριστερά βέβαια (φτου κακά τα άλλα) και που με τον έναν ή άλλο τρόπο στο διάβα της ζωής λίγο ή πολύ γνωριστήκαμε, συνομιλήσαμε.
Αρχίζουμε λοιπόν :
.

.
 
– Νίκος Κουϊρουκίδης
    ΑΝΤΑΡΣΥΑ      Α’ Θεσσαλονίκης
———————————————————————–


– Στράτος Κερσανίδης    ΣΥΡΙΖΑ           Α’  Θεσσαλονίκης
——————————————————————

– Λίτσα Αμανατίδου    ΣΥΡΙΖΑ                Β’ Θεσσαλονίκης
———————————————————————-


– Σίμος Ιωαννίδης    ΣΥΡΙΖΑ            στα Σέρρας
————————————————————–


– Γιάννης Ταστσόγλου    ΣΥΡΙΖΑ           Καβάλα.
—————————————————————-


– Τάσος Αναστασιάδης    ΑΝΤΑΡΣΥΑ     Β’ Αθηνών
—————————————————————-

– Γιουσούφ         ΣΥΡΙΖΑ           Α’ Αθηνών
(αυτός δεν είναι πόντιος αλλά ελέω ΠΠΣΠ Θεσσαλονίκης
καταλαμβάνει μια θέση στο παρόν άρθρο, μόλις δε πριν λίγο καιρό μάθαμε και το κατά κόσμον όνομά του Γιώργος Νικολακάκης)
—————————————————————–


 – Στέλιος Ελληνιάδης    ΣΥΡΙΖΑ    Α’  Αθηνών  
(ούτε ο Στέλιος είναι πόντιος αλλά βλέπετε η Ανατολή πάντα ασκούσε μια επιρροή επάνω μας…)

————————————————-

 

 

 

 

 

 

Bικτωρία Γραβάνη, ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

———————————————————–

 

 

 

 

 

 

 

Μπέττυ Σκούφα, ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας

————————————————————————————–

Αν κάτι παραλείψαμε την κατανόησή σας.

02/05/2012 - Posted by | -Διάφορα, -Πολιτική | , ,

4 Σχόλια »

 1. Πέμπτη, 3 Μαΐου 2012

  ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΓΡΑΒΑΝΗ ΚΑΙ ΜΠΕΤΥ ΣΚΟΥΦΑ: Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΜΕ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ

  του ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΛΦΑ
  Αν έχει νόημα για τον μαχόμενο εκπαιδευτικό της αριστεράς να παλέψει για την βελτίωση της παιδείας και του σχολείου τότε πρέπει να δώσουμε τη μάχη των εκλογών με κέφι και όσο καλύτερα μπορούμε, έχοντας πλήρη συνείδηση της κρισιμότητάς τους, αλλά και με έγνοια για την επόμενη μέρα.
  Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως διακριτό ιδεολογικό ρεύμα που διαμορφώθηκε ιστορικά σε αυτές τις εκλογές δίνει την ψυχή της. Η ενίσχυση της εκπαιδευτικής αριστεράς πρέπει να είναι βασικό μέλημά μας, όχι μόνο για ιστορικούς λόγους, αλλά και επειδή θεωρούμε ότι είναι χρήσιμη για τις ριζικές ανατροπές που πρέπει να γίνουν, σε ισότιμη και ειλικρινή συνεργασία με άλλες δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτή η μέριμνα ξεπερνά τον ορίζοντα των εκλογών και αφορά το μέλλον κυρίως της νέας γενιάς.
  Η Βικτωρία Γραβάνη γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1957. Πτυχιούχος του Τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του ΑΠΘ. Από το 1983 ως το 2011 υπηρέτησε ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Αποσπάστηκε στα ελληνικά σχολεία της Γερμανίας, όπου και απέκτησε το μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών του πανεπιστημίου της Κολωνίας «Γερμανικά ως δεύτερη γλώσσα. Διαπολιτισμική Παιδαγωγική». Ανέπτυξε μακρόχρονη συνδικαλιστική δράση στο χώρο των εκπαιδευτικών, μέσα από αυτόνομα αριστερά σχήματα (Αυτόνομη Αγωνιστική Κίνηση κ.α.). Μέλος της τοπικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ εκ μέρους της Συσπείρωσης Αριστερών Πολιτών το 2009-2010.

  Η Μπέτυ Σκούφα σπούδασε αρχαία ελληνική φιλολογία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. συνέχισε τις σπουδές της σε μεταπτυχιακό επίπεδο στη Γερμανία. Εκεί εργάστηκε ως βοηθός καθηγητή πανεπιστημίου. Μένει μόνιμα στην Κατερίνη και είναι μητέρα ενός επτάχρονου κοριτσιού. Είναι μέλος του ελληνικού Δικτύου Φεμινιστριών και του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Τοπικά στηρίζει το Δίκτυο Ανταλλαγών Πιερίας και συμμετέχει ενεργά στην Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας, στις πρωτοβουλίες της και στην επιτροπή «Κόντρα στο ρεύμα».

  http://lefteria.blogspot.com/2012/05/blog-post_6976.html

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/05/2012

 2. Ψηφίζετε Πόντιους επειδή είναι Πόντιοι; Είστε σοβαροί; Δηλαδή οι υπόλοιποι υποψήφιοι σε πηγάδι κατούρησαν; Ή δεν είναι αρκούντως… Έλληνες;

  Επίσης, ο Τάσος Αναστασιάδης, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ξέρετε σε ποια συνιστώσα ανήκει; Σας το λέω εγώ: στο ΣΕΚ. Ξέρετε τι θέση έχει το ΣΕΚ για τα εθνικά θέματα, και ειδικά για το ’22 για το οποίο είστε περισσότερο – και με το δίκιο σας ως Πόντιοι – ευαίσθητοι;

  Σχόλιο από απορών | 08/05/2012

 3. Günter Grass “Η ντροπή της Ευρώπης”

  Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

  Είσαι πολύ κοντά στο χάος, γιατί δε συμμορφώθηκες πλήρως στην αγορά

  κι απομακρύνεσαι απ’ τη χώρα, που ήτανε κάποτε λίκνο για σένα.

  Ό,τι με την ψυχή ζητούσες και νόμιζες πως είχες βρει

  τώρα σαν κάτι περιττό αποβάλλεις και το πετάς μες στα σκουπίδια.

  Ολόγυμνη σαν οφειλέτης διαπομπεύεται, υποφέρει η χώρα εκείνη

  που έλεγες πως της χρωστάς ευγνωμοσύνη.

  Στη φτώχια καταδικασμένος τόπος, τόπος που ο πλούτος του

  τώρα στολίζει τα μουσεία: λάφυρα που έχεις τη φροντίδα Εσύ.

  Κείνοι που χίμηξαν με την ορμή των όπλων στη χώρα την ευλογημένη με νησιά

  στολή φορούσαν και κρατούσαν τον Χέλντερλιν μες στο γυλιό τους.

  Καμιά ανοχή πλέον δε δείχνεις στη χώρα που οι συνταγματάρχες υπήρξαν σύμμαχοι ανεκτικοί.

  Χώρα που ζει δίχως το δίκιο, μα με εξουσία που επιμένει πως έχοντας αυτή το δίκιο

  ολοένα σφίγγει κι άλλο το ζωνάρι.

  Σε πείσμα σου η Αντιγόνη μαυροφορεί – σ’ όλη τη χώρα

  πενθοφορεί και ο λαός της που κάποτε σ’ είχε φιλοξενήσει.

  Μα οι ακόλουθοι του Κροίσου έχουν στοιβάξει έξω απ’ τη χώρα,

  στα θησαυροφυλάκιά σου, ό,τι σαν μάλαμα αστράφτει.

  Πιες, επιτέλους, πιες κραυγάζουν επίτροποι σαν μαζορέττες

  μα ο Σωκράτης σού επιστρέφει γεμάτο πίσω το ποτήρι.

  Σύσσωμοι, ό,τι σου ανήκει, βαριά θα ρίξουν την κατάρα

  θεοί, αφού η θέλησή σου ζητά ξεπούλημα του Ολύμπου.

  Χωρίς του πνεύματος τροφή, τότε κι εσύ θα καταρρεύσεις

  δίχως τη χώρα που ο νους της, Ευρώπη, εσένα έχει πλάσει.

  (απόδοση στα ελληνικά Γιάννης Ευθυμιάδης – Σοφία Γεωργαλλίδη)

  (Süddeutsche Zeitung 25-5-2012).

  http://www.sueddeutsche.de/kultur/gedicht-von-guenter-grass-zur-griechenland-krise-europas-schande-1.1366941

  Σχόλιο από ttt | 27/05/2012

 4. Του Etienne Roland, στη γαλλική «Le Monde»

  Νιώθω βαθιά ταπεινωμένος, ως φιλέλληνας, όταν μια εφημερίδα τολμά να βάλει τίτλο πως η Ελλάδα είναι «μια χώρα ίσως λιγότερο «ευρωπαϊκή» απ’ ό,τι φαίνεται» κι όταν το περιεχόμενο αυτού του άρθρου είναι κακή σύνοψη μιας ιστορίας την οποία οι συντάκτες δεν έχουν ζήσει.

  Νιώθω ταπεινωμένος, ως Γάλλος, που συμπατριώτες μου πληγώνουν με τέτοιο τρόπο την ιστορία και τροφοδοτούν τον μύθο του ψεύτη και πονηρού (poniros στο πρωτότυπο) Ελληνα.

  Αν λοιπόν δεν είναι η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα, ποιος αξίζει αυτόν τον τίτλο; Ο Γερμανός βάρβαρος ή η ύπουλη Αλβιών, την οποία ο μεγαλύτερος ποιητής της, ο Βύρωνας, κατηγορούσε ήδη για λεηλασία της χώρας του Ομήρου;

  Περισσότερο ευρωπαϊκή η Αγγλία, που δεν επιθυμεί καμία ευρωπαϊκή αλληλεγγύη – και κυρίως όχι εκείνη που θα της κόστιζε χρήματα; Δεν είναι αυτή η χώρα που επανέφερε στην Ελλάδα τον στρατό και τον βασιλιά στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πυροδοτώντας έναν κατακλυσμό που η Ελλάδα έμελλε να πληρώσει πολύ ακριβά, μια χώρα που μπορεί εντούτοις να υπερηφανεύεται για την αντίσταση την πιο υποδειγματική απέναντι στον Ναζί κατακτητή. Η ιδέα της Ευρώπης δεν έχει και πολλά χρόνια ζωή, αμφιβάλλω αν μπορούμε να διανέμουμε διπλώματα ευρωπαϊκότητας. Τόσο η ιδέα όσο και το γεωγραφικό της περιεχόμενο είναι προς οικοδόμηση και όχι ένα ακέραιο δεδομένο.

  Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη διότι, λέει, από αυτή τη χώρα έρχονταν η δημοκρατία και ο πολιτισμός. Έστω, αν και μπορεί κανείς να πει πολλά για αυτή την αθηναϊκή δημοκρατία, την οπαδό της δουλείας, την ιμπεριαλιστική.

  Αλλά ο τόνος τοποθετείται εσφαλμένα, διότι το πρόβλημα δεν είναι να μάθουμε πού γεννήθηκε η δημοκρατία, το πρόβλημα είναι να αναγνωρίσουμε ότι ο ελληνικός ή, καλύτερα ας πούμε, ο ελληνορωμαϊκός πολιτισμός είναι το μόνο κοινό σκυρόδεμα σε μια ιστορία φτιαγμένη από αντιπαλότητες και παγκόσμιους πολέμους.

  Αυτός ο περίφημος ελληνικός πολιτισμός έθρεψε την Αναγέννηση, τα γράμματα και τις τέχνες, τους κλασικούς μας του 18ου αιώνα και γονιμοποίησε τις ελίτ του ίδιου αυτού αιώνα που συντάραξαν τον κόσμο.Ο 19ος αιώνας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών γεννώντας ένα «νεοκλασσικό» ρεύμα που συναντάμε τόσο στο Εδιμβούργο (που υπήρξε ένα από τα κέντρα και που θέλησε να κατασκευάσει έναν Παρθενώνα), όσο και στη Ράτισμπον, όπου η Βαλχάλα, μνημείο της νίκης των Γερμανών επί των να πολεόντιων στρατευμάτων, είναι ένα αντίγραφο ελληνικού ναού.

  Η σύγχρονη τέχνη δομήθηκε από το 1900 σε αντίδραση προς τον «κλασσικισμό» και δε μπορούμε παρά να χαιρόμαστε, καθώς το μάθημα της ελληνικής τέχνης είναι αυτό του συναγωνισμού και της ελευθερίας. Η κουλτούρα των ελίτ μας εκμοντερνίστηκε και έτσι τα λατινικά, όπως και τα ελληνικά, δε διδάσκονται πιά στα σχολεία μας παρά περιθωριακά. Μακριά από μένα η ιδέα να τα επαναφέρω ώς κουλτούρα της ελίτ, η οποία τρέφεται σήμερα από λογοτεχνικές και καλλιτεχνικές διαφορετικότητες σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον: αυτό είναι πολύ καλό και ένα από τα βασικά αποκτήματα αυτού που αποκαλούμε «μεταμοντέρνο». Αυτές όμως οι αλλαγές δεν επηρεάζουν καθόλου τη θέση της Ελλάδας στο κέντρο της Ευρώπης, καθώς αποτελεί μία από τις πιό ζωντανές και λαμπερές εστίες της ευρωπαϊκής κουλτούρας: με πρόσωπα αξιοσημείωτα σε όλους τους τομείς, και όχι μόνο στην ποίηση, με μια πρωτότυπη σχολή ζωγραφικής που αρχίζει από τον Θεόφιλο και οδηγεί στον Τσαρούχη μέσω του Εγγονόπουλου, με φιλόσοφους όπως ο Κορνήλιος Καστοριάδης.

  Δείτε ποιοι μεταφράζονται στην Ελλάδα: ο Βερνάν, ο Φουκό και ο Ντεριντά. δείτε πού διαπλάθονται οι ελίτ: στον τομέα της ιστορίας, η EHESS (Ανώτατη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών) έχει παίξει μεγάλο ρόλο. Και θα βρείτε στην Ελλάδα μια γενιά αξιόλογων ιστορικών που συμμετέχουν στην ανανέωση του κλάδου.

  Όλοι λοιπόν ψεύτες και κλέφτες τους οποίους πρέπει να υπερασπιστούμε γιατί εφηύραν κάποτε τη λέξη «δημοκρατία»; Υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα να βάλουμε στη ζυγαριά: η φιλοσοφία (α λα δυτικά), η ιστορία, το θέατρο. Υπάρχουν σήμερα σε αυτή τη χώρα άνδρες και γυναίκες από τους πιο καλλιεργημένους και τους πιο πολιτισμένους που γνωρίζω. δεν δέχομαι να τους βάζουν «βάρβαροι» στον πάγκο της Ευρώπης. Όσο για τους αξιοθρήνητους κομπιναδόρους, σε ποια χώρα δεν υπάρχουν, έχοντας διασπαθίσει δεκάδες δισεκατομμύρια;

  Το ερώτημα δεν είναι αν η Ελλάδα είναι περισσότερο ή λιγότερο ευρωπαϊκή: τα ίδια τα θεμέλια της Ευρώπης δεν υφίστανται χωρίς τον ελληνισμό.

  Να θυμίσουμε πως η Ευρώπη ήταν μια πριγκίπισσα από τη Φοινίκη που απήχθη από Κρήτες προκαλώντας μία από τις πρώτες διαμάχες μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Ευρώπη έχει λοιπόν και ανατολίτικες ρίζες κι αυτός είναι ένας πολύ χρήσιμος μύθος σε αυτές τις εποχές διασταύρωσης των πληθυσμών.

  Τσιμέντο της Ευρώπης δεν είναι οι τράπεζες και οι τραπεζίτες αλλά ένας πολιτισμός, και ο ελληνικός πολιτισμός είναι ένα από τα στοιχεία που μας ενώνουν. αλίμονο, υπάρχουν τόσο λίγα!

  Vive la Grece! Και ας μην αφήσουμε τεχνοκράτες να γονατίσουν φίλους και αδελφούς, πόσω μάλλον να τους ταπεινώσουν και να ταπεινώσουν κι εμάς.

  * Ο κ. Ετιέν Ρολάν είναι πρώην διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Αθηνών (EFA) και επίτιμος καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Paris I – Πάνθεον – Σορβόνη.
  Το κείμενο αυτό είναι η απάντηση του κ. Ρολάν στο πρόσφατο δισέλιδο δημοσίευμα της «Monde» με τίτλο «Ελλάδα – Ευρώπη: η μεγάλη παρεξήγηση», όπου αμφισβητούνταν η ευρωπαϊκότητα της χώρας μας.

  TA NEA via http://kales-eidhseis.blogspot.com

  Σχόλιο από ttt | 28/05/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: