Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-«Πρώτη νίκη για την Ανταλλάξιμη Περιουσία»

Με τον τίτλο «Πρώτη νίκη για την Ανταλλάξιμη Περιουσία» παρουσιάστηκε τo ενδιαφέρον αυτό θέμα στην πολύ καλή εφημερίδα ‘Εύξεινος Πόντος», αρ.φ. 181, Φεβρουάριος 2012.
.
.
«Στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου για συζητήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο υπό τον τίτλο «Διαχείριση και προστασία ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρύθμιση εμπράγματων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις». Με το νομοσχέδιο αυτό το υπουργείο επιχείρησε την τελική τακτοποίηση των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη διάσπαρτη και κατακερματισμένη σε πλήθος νομοθετημάτων αγροτική νομοθεσία.
.
Στο νομοσχέδιο υπήρχε αναφορά σε «εποικιστικές εκτάσεις», χωρίς να διευκρινίζεται εάν αυτές αποτελούσαν δημόσια γη ή ανήκαν στην κατηγορία των Ανταλλαξίμων Κτημάτων. Η περιγραφή στο σχέδιο νόμου των «εποικιστικών εκτάσεων» περιγραφόταν μόνο όσον αφορά το χρηστικό τους χαρακτήρα.
.
Στη συζήτησε κλήθηκε η παλαιότερη προσφυγική Ομοσπονδία, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), η οποία ουσιαστικά διαχειρίζεται εκ μέρους των προσφύγων του ΄22 την εκκρεμότητα της Ανταλλάξιμης Περιουσίας και έχει αναπτύξει και τη σχετική γνώση για τη διεκδίκησή της. Ο Αθανάσιος Λαγοδήμος, πρόεδρος της ΟΠΣΕ ζήτησε την συνδρομή του ιστορικού Βλάση Αγτζίδη για την καλύτερη τεκμηρίωση των προσφυγικών απαιτήσεων κατά τις εργασίες της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.
.
Κατά τη διαδικασία ακρόασης των φορέων που είχαν προσκληθεί, ο Θανάσης Λαγοδήμος ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο προσφυγικός κόσμος επιθυμεί να εξαιρεθούν τα ακίνητα που ανήκουν στην Ανταλλάξιμη Περιουσία από τις ρυθμίσεις του συγκεκριμένου νόμου. Και αυτό γιατί θεωρεί ότι εκκρεμεί η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των εκπροσώπων των προσφύγων του 1922 όσον αφορά τη μοίρα των υπολοίπων της Ανταλλάξιμης Περιουσίας, η οποία με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τις ανάγκες των πληθυσμών που προήλθαν από την Μικρασιατική Καταστροφή. Έχουμε ήδη ζητήσει την επανασύσταση του σχετικού ταμείου (ΤΑΠΑΠ) το οποίο αναίτια καταργήθηκε το 1998. Έχουμε επίσης ζητήσει απολογισμό για τη διαχείριση των ποσών που υπήρχαν στο ταμείο τη στιγμή της διάλυσης του ΤΑΠΑΠ καθώς και όσα έχουν συλλεγεί από την εκποίηση ανταλλάξιμων ακινήτων. Έχουμε επίσης ζητήσει την εκπόνηση μιας αναλογιστικής μελέτης που να αφορά τη διαχρονική διαχείριση της Ανταλλάξιμης Περιουσίας.»
 .
Ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης αναφέρθηκε στην ιστορία της Ανταλλάξιμης Περιουσίας. Είπε μεταξύ άλλων: «Η Συνθήκη της Λωζάννης αποτελεί μια από τις ισχυρότερες διεθνείς συνθήκες που έχουν υπογραφεί ποτέ. Με τη Συνθήκη αυτή επιβλήθηκε η υποχρεωτική ανταλλαγή προσώπων και περιουσιών μετά το οριστικό τέλος της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης (1919-1922) που έληξε με τη συντριβή των Ελλήνων. Παράλληλα όμως με τη Συνθήκη εξασφαλίστηκε, θεωρητικά τουλάχιστον, η αποκατάσταση των προσφυγικών πληθυσμών με βάση τις εγκαταλειφθήσες περιουσίες. Βέβαια οι περιουσίες των Ελλήνων που εγκαταλείφθηκαν στην Τουρκία αφορούσαν 2,2 εκατομμύρια άτομα –δηλαδή όσοι ήταν οι ελληνοορθόδοξοι την παραμονή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου- και εξισώθηκαν με τις περιουσίες των 350.000 μουσουλμάνων που απελάθηκαν από την Ελλάδα. Οι μετριότεροι υπολογισμοί αναφέρονται σε υπερδεκαπλάσιας αξίας ελληνικές περιουσίες. Υπάρχουν εκτιμήσει που τη σχέση αυτή την ανεβάζουν στο 1 προς 20. Το ελληνικό κράτος όμως, από το 1930 προσπάθησε αυθαιρέτως και με εσωτερικές νομικές ρυθμίσεις να ερμηνεύσει τη Συνθήκη της Λωζάννης με βάση τα δικά του στενά και ιδιοτελή συμφέροντα και να χρήσει εαυτόν ιδιοκτήτη των προσφυγικών περιουσιών. Το αποκορύφωμα της κρατικής αυθαιρεσίας υπήρξε η κατάργηση του ΤΑΠΑΠ και η παράνομη οικειοποίηση της περιουσίας του.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται η οριστική ρύθμιση του ζητήματος αυτού μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και των προσφυγικών ομοσπονδιών. Ευελπισούμε ότι η ρύθμιση ατή θα επιτευχθεί ώστε να μη συρθεί η ελλαδική γραφειοκρατία στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για αθέτηση των διεθνών της υποχρεώσεων προς τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής».
 .
Σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση της βουλευτού του ΣύΡιζΑ κ. Λίτσας Ανανατίδου, η οποία ζήτησε πολύ συγκεκριμένα να εξαιρεθούν σαφώς τα Ανταλλάξιμα Κτήματα από τις ρυθμίσεις του νόμου αυτού. Είπε μεταξύ άλλων: «Στο άρθρο 1 της Αιτιολογικής Έκθεσης του νόμου Διαχείριση και προστασία ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναφέρεται ρητά πως δεν υπάρχει εφαρμογή για τις εκτάσεις που είναι Ανταλλάξιμη Περιουσία ή προστατεύονται από το άρθρο 5 της Συνθήκης της Λωζάννης και εμπεριέχονται στις εποικιστικές εκτάσεις. Εξαίρεση μπορεί να γίνει μόνο για παραχώρηση της χρήσης αγροτικών ακινήτων έναντι χαμηλού τιμήματος (άρθρο 7). Επίσης να συμπεριληφθεί συμπληρωματική διάταξη που σε συνεργασία με του υπουργείο Οικονομικών, να εξαιρείται ρητά η Ανταλλάξιμη Περιουσία από την ένταξη στο ταμείο ‘Αξιοποίησης’ για την εξυπηρέτηση του χρέους.»
 .
Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν δεκτές από τον υφυπουργό αγροτικής ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα, ο οποίος στην απάντησή του δήλωσε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του υπουργείου η συμπερίληψη των κτημάτων αυτών και ότι θα υπάρξει ξεκάθαρη αναφορά εξαίρεσής τους.
. .
Η ΟΠΣΕ κατέθεσε τρία σχετικά κείμενα, τα οποία και μοιράστηκαν στους βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Συγκεκριμένα δόθηκαν οι μελέτες των Βλάση Αγτζίδη, Θεόδωρου Παυλίδη και Νικόλαου Ουζούνογλου.».
.

17/03/2012 - Posted by | -Ανταλλάξιμα, -Πολιτική

2 Σχόλια »

 1. Προς ενημέρωση:

  http://www.tastv.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2532:2012-03-31-20-06-03&catid=65:apopseis&Itemid=97

  Σχόλιο από Ένας Χασάπης από τα Παλιά | 05/04/2012

 2. Eυχαριστούμε Χασάπη για την υπόδειξη.

  Το κείμενο του Νικολαϊδη είναι χαρακτηριστικό της μαλακίας και της ημιμάθειας που δέρνει τον Νεοέλληνα. Εάν προέρχεται από τους πρόσφυγες του ’22 και τους γονείς τους τουρκόσπορους τους ανέβαζαν και τους κατέβαζαν, σήμερα αυτός ο ίδιος -τραγουδοποιός και διανοούμενος και μάγκας νεοέλληνας- στοχοποιεί μέσα από το ρατσισμό που τον πνίγει και τον καθοδηγεί ανθρώπους που ούτε τους ξέρει ούτε και τον νοιάζουν. Σ συκοφαντεί και προσβάλει την πλειονότητα των εκ πρώην ΕΣΣΔ μεταναστών: δηλαδή τους αληθινούς ομογενείς (χωρίς ερωτηματικά και θαυμαστικά) που και την πλήρωσαν πανάκριβα από το σταλινισμό με την κατηγορία ότι ήταν Έλληνες και τους πήγαν στην Κεντρικη Ασία και τους ξεφτέλισαν κάτι λαϊκιστές, πολιτικάντηδες και εξυπνάκηδες σαν τον Καρατζαφέρη και τον Νικολαϊδη.

  Δείτε το κείμενο του γελοίου, μνησίκακου ξεφτίλα Νεοέλληνα, που είναι και ρατσιστή και τοπικιστής και εθνικόφρων, και ας σχίζει τα ιμάτιά του για το αντίθετο:

  «ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ(!;)

  31 ΜΆΡΤΙΟΣ 2012

  Του Θανάση Νικολαΐδη

  ΔΕΝ είμαστε ρατσιστές, δεν δηλώσαμε τοπικιστές ή «εθνικόφρονες», ωστόσο, η πρόκληση είναι στα πόδια μας και βγάζει μάτι. Σε μικρές πλατείες και με τη μπύρα ακουμπισμένη δίπλα στα χαρτά της τράπουλας, περνούν τη μέρα τους «ομογενείς». Ζουν καλοζούν (τηρουμένων των αναλογιών και σε περίοδο κρίσης) βιώνοντας τον «Ξένιο Δία» και χωρίς σκέψεις επαγγελματικές, τυραννικές. Καθάρισαν οι ελληνικές κυβερνήσεις (λέγε με, κατ’ εξοχήν, Σημίτη) και η ελληνοιποίησή τους δεδομένη. Με τα «χαρτιά « στη τσέπη (ενίοτε πλαστά) και το όνομα παραλλαγμένο, για να φαντάζει ελληνικό.

  ΚΑΙ πλάκωσαν ελληνορώσοι δηλώνοντας ελληνοπόντιοι, για ν’ ανοίξουν οι πόρτες. Για θέσεις σε ελληνικά νοσοκομεία και πόστα του ΕΣΥ κι ας η βαριά τους προφορά προδίδει την προέλευση και την…ελληνικότατα τους. Κι από δάνεια; Άτοκα και «κινήθηκε» η οικοδομή», σύνταξη χωρίς ένσημα δικά τους και η…ανεργία δικιά μας. Των παιδιών μας, που δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν το κομματικό παιχνίδι των πολιτικάντηδων που θα πούλαγαν τη μάνα τους για την ψήφο. Κι αν το μετάνιωναν και «μας την έκαναν» οι…ομογενείς; Αν δεν τους προσφέραμε τα κίνητρα τους κι έπαιρναν το αεροπλάνο της γραμμής για Γεωργία και Ουκρανία, Τσετσενία και Ρωσία; Γι αυτό και το ράθυμο ελληνικό κράτος ξύπνησε και λειτούργησαν τα αντανακλαστικά του. Διαβατήριο και σε μια βδομάδα(!) και η…ψήφος εξασφαλισμένη, πριν μας φύγουν.

  ΚΑΙ μείναμε με την ανεργία μας στα χέρια τους, παγιδευμένοι στους πρακτικούς κανόνες που εξασφαλίζουν τη σύνταξη στους «ομογενείς» χωρίς καν ένα ένσημο στην Ελλάδα και με την Ελλάδα να αγκομαχάει στον ανήφορο. Και, βέβαια, είναι παρακινδυνευμένο να αποδίδεις την κακοδαιμονία της αφύλαχτης Πολιτείας στους «ομογενείς» και μόνο. Αυτοί, τουλάχιστον, χορτάτοι και με τη σύνταξη «βρέξει- χιονίσει» ελληνικού δημοσίου, δεν πρόκειται να σκοτώσουν για μια φραντζόλα. Ωστόσο, όπως τόσοι και τόσοι, εισαγόμενοι απ’ τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ανεξέλεγκτοι στην ανοχύρωτη Ελλάδα, νιώθουν προστατευόμενοι απ’ τη «δημοκρατία» μας που ίσως ποτέ δεν ένιωσαν στον τόπο τους. Κι αν οι «εκεί» χαίρονταν με το φευγιό τους, οι «εδώ» κουμπώνουμε τον γιακά μας για την…αναφυλαξία.

  Η μπύρα τους αφημένη στο σκαλί και το χαρτάκι καθημερινό να τους σκοτώνει την ώρα πλήξης τους είναι το «εικαστικό» μέρος μιας αψυχολόγητης πολιτικής πράξης των εθνοπατέρων μας. Και οι πλατειούλες; Είναι οι ονειρεμένες πλατείες των πολιτικών μας, διψασμένων για ψήφο και με δικά μας…έξοδα.»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/04/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: