Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Συναντήσεις στου Σαραντάκου: «Τουρκοχριστιανοί»-«Σλαβομακεδόνες ακροδεξιοί» και άλλα…….

Τελικά , ότι θέλεις βρίσκεις στο κονάκι  του Σαραντάκου! έτσι λοιπόν, με αφορμή άλλη μια συζήτηση για τον Ζαχαριάδη, η κουβέντα έφτασε και στα εθνοτικά της ελληνικής Μακεδονίας με την εμφάνιση ενός γραφικού Σλαβομακεδόνα ακροδεξιού, για τον οποίον τα πάντα περιστρέφονται γύρω από τη σύγκρουση «γηγενών αυθεντικών σλαβόφωνων απογόνων του Μεγαλέξανδρου» με τους «τουρκοχριστιανούς Πόντιους». Όπου βέβαια ο όρος «τουρκοχριστιανοί Πόντιοι»  περιλαμβάνει όλους τους πρόσφυγες του ’22 που εγκαταστάθηκαν στις περιοχές που αυτός θεωρεί «αλύτρωτη αιγαιακή Μακεδονία».

Η συζήτηση είναι αρκετά απολαυστική. Όμως φοβόμαστε ότι οι τάσεις αυτές βαθμιαία ενσταλάζουν (ένθεν κακείθεν) στις ψυχές κάποιων το μίσος, το ρατσισμό και εν τέλει δημιουργούν  επικίνδυνη… «εχθροπάθεια».

Από καιρό τώρα, το πρόβλημα για την Αριστερά είναι η ανοχή -λόγω απίστευτου αμοραλισμού και βλακείας-  που δίνουν σ’ αυτές τις ακροδεξιές σλαβομακεδονικές ομάδες κάποιοι ανόητοι στον ΣΥΝ και στην «Αυγή»…. Να σημειώσουμε ακόμα ότι  σε συναφείς κύκλους -εκμεταλλευόμενοι την ημιμάθεια και την ανεκτική διάθεση διαφόρων  ιδιοκτητών φόρουμ- είναι in το θέμα «Η μη ελληνική καταγωγή των Ποντίων».

Διαβάστε τα κυριώτερα σημεία της συζήτησης στου Σαραντάκου. Νομίζουμε ότι έχουν ενδιαφέρον! Όχι μόνο γιατί συναντήσαμε την ακροδεξιά σλαβομακεδονική φλυαρία, αλλά γιατί μιλήσαμε επίσης και για άγνωστα ζητήματα της ιστορίας της Αριστεράς.

 1. …………………………………….
  …………………………………….

  Μισίρκωφ είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 20:27

  δεν νομίζω να τεκμηριώνεται εθνικιστικός αντιμακεδονισμός εκ μέρους του Ζαχαριάδη , σε αντίθεση με άλλα στελέχη του τότε ΚΚΕ …

  κάτι που δεν ισχύει σήμερα , όπου το ΚΚΕ ξεπουλώντας τους πρωτοστάτες του ΔΣΕ , οι οποίοι ήταν Μακεδόνες , αρνείται δια της Παπαρήγα ακόμα και την μακεδονική εθνοτική εθνότητα….!!!

  αλλά και του Μακεδόνα Γραμματέα του ΚΚΕ, Αντρέα Τσίποφ , από το Πάτελι Φλώρινας, ο οποίος αντικατέστησε τον Ζαχαριάδη λόγω της φυλάκισης του στο Νταχάου. θέση από την οποία σύμφωνα με τον Πέτρο Ρούσο του ΠΓ , καθαιρέθηκε λόγω της μακεδονικής του, καταγωγής,

  μπερδεύοντας την προφανώς την μακεδονική εθνοπολιτιστική ταυτότητα με την εθνοπολιτιστικά ανύπαρκτη ιδεολογική ελληνική δική της.

  αυτό δεν σημαίνει ότι και τότε δεν υπέβοσκε αντιμακεδονισμός στο ΚΚΕ, όπως προκύπτει και από τα αρχεία του ΕΛΙΑ

  ένα άλλο στοιχείο που συνηγορεί κατά του φερόμενου αντιμακεδονισμού του Ζαχαριάδη, αποτελεί το γεγονός ότι στα γεγονότα της Τασκένδης , πολλοί ζαχαριαδικοί, ήταν αγωνιστές Μακεδόνες. οι οποίοι και φυλακίσθηκαν στη Μόσχα και αργότερα εξορίσθηκαν στη Σιβηρία. ανάμεσα σε αυτούς και αγωνίστρια Βέρα Φώτεβα , από το Κόστουρ/Καστοριά.

  προς τιμή της οποίας γυρίστηκε πρόσφατα ταινία , οι συντελεστές της οποίας επιδιώκουν να την προβάλλουν , εδώ στο φεστιβάλ του Σόλουν/Θεσσαλονίκη

 2. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 21:21Όπα επέστρεψε και ο Πέτρος/Μισίρκωφ/Ντέλτσεφ/Αριστοτέλης/Περικλής! Που ‘σουνα τόσο καιρό παλικάρι μου και μας στέρησες το πηγαίο ταλέντο σου;

  Ο Τσίπωφ έφαγε πόρτα λένε οι κακές γλώσσες γιατί ήταν πότης και του ξέφευγαν διάφορα σε εποχές που δεν τον έπαιρνε. Χωρίς να αποκλείεται τακτικισμός από την πλευρά του ΚΚΕ ακούγεται λιγάκι παράλογο να εκλέξουν μειονοτικό στη θέση του ΓΓ για να τον βγάλουν επειδή ήταν μειονοτικός. Με δεδομένο πως η πηγή της Βίκυς που μας περνάς Πετράν είναι το βιβλίο του Risto Kirjazovski και όχι οι αρχική αναφορά στο Ρούσο οι αντιρρήσεις ενισχύονται. Εν προκειμένω πάντως ο Τσίπας έδειξε μέσα στην ιστορική του πορεία πως έβλεπε τον μακεδονισμό του σε σχέση με τον κομμουνισμό ιδεολογικά.

  Τέλος Πέταρ η αλλαγή στάσης του Ζαχαριάδη απέναντι στο NOF και το κυνηγητό των NOFιτών αγωνιστών ως Τιτοϊκών πρακτόρων με το τέλος του Εμφυλίου θα περίμενα να σε είχε κάνει να δεις το Ζαχαριάδη πιο ρεαλιστικά από την Αλέκα. :-)

  Α και η Φώτεβα βέβαια δεν ήταν από την πόλη της Καστοριάς – από γνωστό εξαρχικό χωριό ήταν…

  Γράφε μας κι άλλα – έχεις απίστευτο ταλέντο…

 3. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 21:38Έτσι για να δώσω τροφή στο τρολ – δες και τι γράφει ένα βιβλίο “The Great Lie” ενός ομοεθνή σου που μεταφράζεται κομμάτι-κομμάτι στο Internet από το Θεό της Μπάλας Risto Stefov

  όπου ο Ζαχαριάδης εμφανίζεται να βγάζει τη διαβόητη απόφαση της 5ης Ολομέλειας για καθαρά τακτικούς λόγους – για όσους ενδιαφέρονται έχει και άλλα κεφάλαια από εκεί που βάζω αυτό.

 4. Μισίρκωφ είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 21:45

  ΒΕΡΑ ΦΩΤΕΒΑ (1926-2011)

  Το κείμενο που ακολουθεί είναι δημοσιευμένο στο Μακεδονικό Περιοδικό «ΛΟΖΑ» στο τεύχος 18, Οκτώβρης 2011

  ΠΕΘΑΝΕ Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΣΣΑ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΡΙΑ ΒΕΡΑ ΦΩΤΕΒΑ

  1926-2011

  Η Ευδοκία-Βέρα Φώτεβα γεννήθηκε στο μακεδονικό ηρωικό χωριό Ντ’μπενι (Δενδροχώρι) της Καστοριάς, την ημέρα που γιορτάζεται η επανάσταση του Ίλιντεν του 1903, στις 2 Αυγούστου 1926.

  Δημοτικό τελείωσε στο χωριό και γυμνάσιο πήγε στην Καστοριά. Ο πατέρας ήταν ο Νίκολα Μπάλεβ και η μάνα της η Νέβενα Μάνγκοβα και οι δυο τους από οικογένειες με επαναστατική παράδοση.

  Το καλοκαίρι του 1940 οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Πήρε μέρος στο αντιφασιστικό αγώνα. Στις 26 Δεκέμβρη του 1945 στη Θεσ/νίκη ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζαχαριάδης, αναγνώρισε επίσημα τη μακεδονική οργάνωση ΝΟΦ σαν δημοκρατική, αντιφασιστική, μειονοτική οργάνωση όπου και η Βέρα ήταν μέλος της. Την αναγνώριση αυτή την έκανε ο Ν. Ζαχαριάδης πάλι στη Θεσ\νίκη στις 15 Ιούλη του 1946.

  Συμμετείχε στο 1ο Συνέδριο του ΝΟΦ στις 13 Ιανουαρίου του 1948 αλλά και στο 2ο στις 25 Μαρτίου του 1949 που έγινε στο χωριό Νίβιτσι (Ψαράδες) της Πρέσπας.

  ………………………………………

  Με μεγάλο παράπονο μου έλεγε πως με τη λήξη του εμφυλίου τον Αύγουστο του 1949 στο Μπουρέλι της Αλβανίας δίκασε η ηγεσία του ΚΚΕ τη Βέρα, τον άντρα της, τον Μηνά, τον Μητρόφσκι, την Ουρανία και όλη την ηγεσία του ΝΟΦ πως τάχατες αυτοί φταίγαν για την ήττα και πως ήταν Τιτικοί πράκτορες. Το δικαστήριο έγινε σε ένα στάβλο του ιππικού, μέσα σε μια σκηνή. Ο τουρκοχριστιανός πόντιος Παρτσαλίδης γυρνούσε και έλεγε ότι ο αγώνας χάθηκε από αυτά τα καθάρματα..!!!

  Η Βέρα στάλθηκε στη Σιβηρία κατ’ ευθείαν από το Μπουρέλι. Εκεί υπήρχαν στα στρατόπεδα εξόριστοι από όλες τις Δημοκρατίες. Από τη Β’ρκοτά της εξορίας στην άκρη της Σ.Ε. τους φέραν εκεί για δουλειά τη Βέρα και άλλους. Η Βέρα ανήκε στην 7η Μπριγάδα.

  Με τη διαμαρτυρία της Βέρας στον Χρουτσόφ σε μια επίσκεψή του λύθηκε το πρόβλημα των εξόριστων Μακεδόνων.

  Ένας από τους εξόριστους, ο Μιχάλης Μάλλιος, πήγε για να σπουδάσει στη Μόσχα, παντρεύτηκε μια ανιψιά του Χρουτσόφ, έζησε στη Μόσχα και πέθανε στη Μόσχα.

  Η Βέρα γέννησε το παιδί της στην εξορία, γι’ αυτό την μετέφεραν σε καλύτερο μέρος και μετά στην Γιουγκοσλαβία.

  Οι ηγέτες του ΝΟΦ ήταν οι πρώτοι που πήγαν στις εξορίες της ΕΣΣΔ. Ο Ν. Ζαχαριάδης αλλά και ο Μ. Παρτσαλίδης ήταν από τους πρώτους που άνοιξαν το δρόμο για Σιβηρίες. Εκεί κατέληξε τελικά και ο Ν. Ζαχαριάδης.

  Επί Χρουτσόφ το 1954 για να κάνει τις στέπες καλλιεργήσιμη γη πήγε εκεί όπου ήταν και η Βέρα και τότε βρήκε ευκαιρία να ανεβεί στην εξέδρα και να συναντηθεί μαζί του και του λέει: – Γιατί μας κρατάτε εδώ;

  Τότε έμαθε ο Ν. Χρουτσόφ για τους Μακεδόνες εξόριστους στο Καζαχτσάν στην Τσελινά (ακαλλιέργητη γη).

  Ο Χρουτσόφ τους είπε αν θέλετε να πάτε Τασκένδη να πάτε. Η Βέρα προτίμησε να πάει στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

  Η Βέρα έτσι όπως την γνωρίζουν όλοι οι πολιτικοί πρόσφυγες στη Δημοκρατία της Μακεδονίας μέχρι το τέλος της ζωής της ήταν άνθρωπος αγωνιστικός, μιλούσε με πάθος, αυτοκαθοριζόταν κομμουνίστρια και Μακεδόνισσα.

  Κρίμα που δεν μπόρεσα να πάω στην κηδεία της, γιατί πήρα sms την ημέρα που έγινε η κηδεία (αρχές Μαρτίου 2011). Αν προλάβαινα από τη στιγμή που πήρα το γραπτό μήνυμα σε 3.30 ώρες να φθάσω, θα πήγαινα για να τιμήσω την ηρωίδα του Μακεδονικού και ελληνικού κινήματος.

  Ευτυχώς όμως μας έχει αφήσει το βιβλίο της και πολλά άλλα γραπτά που το περιοδικό μας ευελπιστεί να τα δημοσιεύσει (βλέπε το εξώφυλλο του βιβλίου της «Λόζα», Νο 14 Οκτ. 2008). Σχετικό άρθρο για τη Βέρα υπάρχει και στην εφημερίδα «Νόβα Ζόρα», Νο 6, Οκτ. 2010, σελ.12.

  Η φωτογραφία στο εξώφυλλο με το αστέρι είναι από το 1945 τότε που πήγαν να χτυπήσουν τους Αλβανούς μπαλίστες (φασίστες) στο Τέτοβο της Γιουγκοσλαβίας.

 5. Sarant είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 21:53Ο τουρκοχριστιανός Πόντιος Παρτσαλίδης!

 6. Μισίρκωφ είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:09

  αν είναι κάτι αναληθές σε σχέση με τον Παρτσαλίδη το παίρνω πίσω. δεν νομίζω όμως, η τραπεζούντια εθνοπολιτιστική ταυτότητα του σε τίποτε να διαφέρει από αυτή των Τουρκομουσουλμάνων συμπολιτών του, που παρέμεινα εκεί. την δε πατριαρχική ελληνοφωνία του δεν την αμφισβητώ. όπως και τον εθνικιστικό αντιμακεδονισμό του, υπαρκτό μέχρι πρόσφατα με τις μακεδονικές κονκάρδες των ψωμιάδηδων, την εποχή των συλλαλητηρίων( πρόλαβαν και μεταλλάχθηκαν σε Μακεδόνες….) . συνέχεια του εθνικιστικού αντιτουρκισμού των προγόνων του. οι οποίοι παρότι 20% του τοπικού πληθυσμού διεκδικούσαν και μάλιστα ένοπλα αυτοδιαθετικά πολιτικά δικαιώματα. εξοπλισθέντες από το ξένο ελληνικό κράτος, νωρίτερα και από το ρωσικό. κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. το οποίο προβλέπει δημοψήφισμα.όπως στην καταλωνία και το 2014 στην σκωτία…

 7. Κορνήλιος είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:11#24 ὁ μόνος ἀντιμακεδονισμὸς ποὺ βλέπω εἶναι ὁ σλαυϊκὴς κοπῆς δικός σου.

 8. Μισίρκωφ είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:22

  δηλαδή αμφισβητείται ότι ήταν Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ , μετά τον Ζαχαριάδη?. ότι ήταν Μακεδόνας. ότι ήταν υψηλού ιδεολογικοπολιτικού επιπέδου, μόνο επειδή ήταν Μακεδόνας. έφταιγε μήπως που γεννήθηκε σε πατριωτική μακεδονική οικογένεια. ..? θα επέλεγε σήμερα το ΚΚΕ , για επικεφαλής του,έναν κομμουνιστή που θα δήλωνε π.χ Βλάχος και θα αγωνίζονταν για τα εθνοτικά δικαιώματα των Βλάχων, των Αλβανών, των Τούρκων , των Μακεδόνων, δηλαδή του 100% του ελληνόφωνου πληθυσμού..? όπως εξάλλου προβλέπει η μαρξιστική και λεννιστική ιδεολογία… δυστυχώς ο δείκτης εθνικισμού του σημερινού ΚΚΕ, ξεπερνά και αυτό του Τουρκαλβανού Καρατζαφέρη..

 9. Κορνήλιος είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:24δυστυχώς ο δείκτης εθνικισμού του σημερινού ΚΚΕ, ξεπερνά και αυτό του σλαυομογγόλου Μισίρκωφ

 10. Μισίρκωφ είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:27

  οι Μακεδόνες δεν σχετίζονται ούτε με τους αρχαιους, ουτε με τους φερόμενους σλαύους του 4 αιώνα,ούτε με τους τουρκομογγόλους Βούλγαρους του 10 αιώνα. ούτε φυσικά με τους ανύπαρκτους εθνοτικά ελληνόφωνους

  μόνο με τους γηγενείς παππούδες τους και τους παππούδες αυτών..

 11. Κορνήλιος είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:31#29 καὶ μετὰ ξύπνησες.

 12. Κορνήλιος είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:33

  μόνο ὁ Μισίρκωφ ἔχει ἐθνος, τὸ ὁποῖο δὲν σχετίζεται μὲν μὲ τοὺς ἀρχαίους Μακεδόνες, ἔχει δὲ τὸ δικαίωμα νὰ καπηλεύεται τὸ ὄνομα τοῦ ἀρχαίου αὐτοῦ λαοῦ. ἀντιθέτως οἱ ὑπόλοιποι καὶ ἐθνοτικὰ ἀνύπαρκτοι εἶναι καὶ δὲν ἔχουν δικαίωμα νὰ καπηλεύωνται (κατ’αὐτὸν) τὸ ὄνομα κανενὸς λαοῦ. ἐγὼ τέτοιο ψώνιο δὲν ἔχω ξαναδεῖ.

 13. Δημήτρης Μ. είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:42

  27. Κανείς δεν αμφισβητεί τίποτε. Απλώς επειδή είσαι εθνικιστής, φουσκώνεις μικρογεγονότα και βλέπεις και παντού φαντάσματα (τουρκοπόντιους, τουρκαλβανούς, τουρκομογγόλους, φερόμενους σλαύους και άλλες εθνικιστικές αηδίες επιπέδου Καρατζαφύρερ και βάλε). Απ΄ ότι βλέπω ο φασισμός και η βλακεία δεν είναι προνόμιο των Ελληναράδων . Τους συναγωνίζονται επαξίως οι Μακεδοναράδες.

 14. Κορνήλιος είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:43#27 σιγὰ τὸν ἐθνικιστή. ὲδῶ ντρέπεται γιὰ τὴν σλαυϊκή του ταυτότητα, γιὰ τὴν σλαυϊκή του καταγωγή, γλῶσσα καὶ ἀλφάβητο.

 15. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:46

  (20) Το εντυπωσιακό Νίκο δεν είναι το “Τουρκοχριστιανός” που τα κολλητάρια του φίλου σου του Παναγιώτε χρησιμοποιούν άλλοτε ανοιχτά και άλλοτε μεταξύ τους μόνο (νομίζουν :-) αλλά το πως το χρησιμοποιούν πολύ συχνά όχι μόνο για τους “Μπαφραλήδες” (δεν ήταν μόνο οι εκ Μ)Πάφρας τουρκόφωνοι) Πόντιους αλλά ακόμα και για όλους τους πρόσφυγες, Μικρασιάτες και μη, τουρκόφωνους και μη… Και βέβαια η ειρωνεία είναι πως ο σύντροφος σου – υποθέτω – σε μια εκ των δεκάδων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σακελλάριος εκδότης και κύριος συγγραφέας της Λόζας υιοθετεί ανοιχτά αυτή την ορολογία.

  (18) Βλέπεις Πέτρε/Μισίρκωφ μου που άλλα γράφεις κι άλλα γράφουν οι πηγές σου: Τη Φώτεβα την έστειλε εξορία η επιλογή Ζαχαριάδη να ρίξει το φταίξιμο στο NOF όπως έγραψα πιο πάνω και όχι οι αντι-Ζαχαριαδικές εκκαθαρίσεις στην Τασκένδη στην οποία δεν πήγε καν η Βέρα. Κατά του Ζαχαριάδη ήταν η Βέρα.

  Η πλάκα (που δεν αναφέρει ο Σακελλάριος) είναι πως το 2003 όταν επικράτησε η λογική και τους άφησε ο Λοβέρδος (τελικά μόνο όσους δεν επέμεναν στα παλιά διαβατήρια που ανέγραφαν τον τόπο γέννησης τους με όνομα που σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν είχε πια ακόμα κι όταν γεννήθηκαν) να περάσουν για επίσκεψη (που εξελίχθηκε σε φιέστα) η Βέρα αντί να πάει στο χωριό της που είχε να δει χρόνια ακολούθησε το τσίρκο στο “προσκύνημα” (τότε που ανέκραξε και ο μουσάτος ο Παρίσης τα περί κατοχής) στις πόλεις της Αιγαιακής Μακεδονίας… Μου είχε κάνει εντύπωση στην τηλεοπτική συνέντευξη που της πήραν που δεν την προβλημάτισε καθόλου το ότι δεν “πρόλαβε” να πάει στο χωριό της – ήταν πιο σημαντικό το πολιτικό μήνυμα του προσκυνήματος – υποθέτω κάτι τέτοια είδαν και οι ΚΚΕέδες και δεν την άφησαν να βγάλει λόγο στη “λάκκα” στη Φλώρινα – η Βέρα προφανέστατα – και καλώς για την ίδια – ήταν ιδεολογικά βαμμένη ως το κόκκαλο.

  (19) Μαρία μου καλή χρονιά σου κι εσένα – αν σου λείπω :-) δεν έχεις παρά να πιάσεις κανένα θέμα περί Ρωμιοσύνης-Εθνικών ταυτοτήτων-Αλλόφωνων (Ρωμιών και μη)-Μακεδονικού-Εμφυλίου και θα έχεις πατήσει το κουμπί μου. :-) Αν φας κανένα βρισίδι από το Μπουκάν μη μου παραπονεθείς – σε προειδοποίησα. Αλλά εν προκειμένω όταν εμφανίζεται ο παικταράς ο Μισίρκωφ/Αριστοτέλης/Ντέλτσεφ δε ξέρω κι εγώ τι Νικολαΐδης πως να μην τον χαιρετίσω!

  Πάντως με δεδομένη τη Βουλγαρική ανάμειξη στην απελευθέρωση των Ακροναυπλιωτών είμαι περίεργος ποια είναι η επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και της Αριστεράς. Το αποσιωπούν ή δίνουν την προφανή εξήγηση πως πρόκειται περί τακτικισμού (προκειμένου να βγούμε δε πα να μας βαφτίσουν ό,τι θέλουν).

 16. Κορνήλιος είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:49#24 τὸ Τουρκοχριστιανὸς εἶναι ἐντελῶς ἠλίθιο. ἐπειδὴ ἡ Μακεδονία ἀπελευθερώθηκε 7 χρόνια πρὸ τῆς Μ.Ἀσίας! εἶναι ἐντελῶς χαζό!

 17. Μισίρκωφ είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 22:57

  αν οι Έλληνες , έχουν όλα όσα έχουν όλα τα έθνη, όπως ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ μητρική και όχι σχολική γλώσσα, παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια,χορούς, ενδυμασίες, ήθη,έθιμα, γάμους,μοιρολόγια, παροιμίες,παραμύθια , μικροτοπωνύμια, παρατσούκλι,κ.λ.π , ας τα παρουσιάσουν ενώπιον της ανθρωπότητας …

  όπως κάνουν όλα τα σύγχρονα έθνη , ακόμα και του τόπου μας-το τουρκικό,το αλβανικό, το μακεδονικό , το βλάχικο…

  αν έχουν, που δεν έχουν, τότε θα έχουν κάθε δικαίωμα να το ονομάσουν ελληνικό , τότε ακόμα και αν μιλήσουν για αρχαίους ημών προγόνους θα έχει κάποια βάση η εθνικιστική αυτή άποψη. δίχως να πρόκειται για καπηλεία . όπως και των γερμανών ή γάλλων εθνικιστών,βασισμένων στον υπαρκτό οικογενειακό τους πολιτισμό .

  από την άλλη δεκάδες σύγχρονα έθνη αφενός έχουν ίδιο όνομα με το όνομα του τόπου που ζούνε,π.χ Ιρλανδοί, Καταλανοί,Σκωτσέζοι, αφετέρου , έχουν την ίδια ονομασία με τους αρχαίους , π.χ οι αιγύπτιοι / άραβες…

 18. Κορνήλιος είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 23:08τί λὲς ῥὲ καημένε; δηλαδὴ οἱ Βούλγαροι λέγονται Μυσοί, οἱ Τοῦρκοι Κᾶρες, Κίλικες, Καππαδόκες, Λυδοὶ κλπ, οἱ Οὐκρανοὶ Σκύθαι καὶ οἱ Ῥουμάνοι Δάκες; δὲν ὠνόμασαν οἱ Ἄγγλοι τὴν Ἀγγλία ὅταν πῆγαν ἐκεῖ; οἱ Βούλγαροι τὴν Βουλγαρία; οἱ Φράγκοι τὴν Φραγκία; οἱ Τοῦρκοι τὴν Τουρκία; οἱ Ῥῶσσοι τὴν Ῥωσσία;

  ὅσο γιὰ τὰ δημοτικὰ τραγοῦδια κλπ τὸ ἀφήνω ἀσχολίαστο. προφανῶς δὲν ἀνήκεις στὴν ἀνθρωπότητα ἀφ’οὗ ζητᾷς κάτι γιὰ τὸ ὁποῖο ἡ ἀνθρωπότης εἶναι ἐνήμερη.

  ἐκεῖ ποὺ μᾶς χρωστοῦσαν μᾶς πῆραν καὶ τὸ βόδι. ἢ γιὰ νὰ τὸ πὼ καὶ ἀλλιῶς δῶσε θάρρος στὸν χωριάτη νὰ σ’ἀνέβῃ στὸν κρεβάτι.

 19. Μισίρκωφ είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 23:09

  Τουρκοχριστιανοί είναι διότι σε τίποτε από τα παραπάνω εθνοπολιτιστικά οικογενειακά στοιχεία δε διαφέρουν από τους Τουρκομουσουλμάνους που παρέμειναν εκεί στις κοινές πατρογονικές τους εστίες.

  ακόμα και αν δεν έφευγαν θα παρέμεναν Τουρκοχριστιανοί ή το πολύ τουρκομουσουλμάνοι αν άλλαζαν θρησκευτική ταυτότητα, όπως έχουν δικαίωμα και μπορούν να κάνουν…

  γιατί εθνοτική ταυτότητα και να θέλεις δεν μπορείς να αλλάξεις…

 20. Κορνήλιος είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 23:13

  γιατί εθνοτική ταυτότητα και να θέλεις δεν μπορείς να αλλάξεις…

  αὐτὸ εἶναι τὸ μαράζι σου Μισίρκωφ, ὅτι Σλαῦος ὢν δὲν θὰ γίνῃς ποτὲ Μακεδών.

  καὶ γιατί νἆναι οἱ Ἕλληνες τουρκοχριστιανοὶ καὶ ὄχι οἱ Τοῦρκοι ἐλληνομουσουλμάνοι, ἀφ’οὗ κατὰ Μισίρκωφ ἔχουν τὴν ἴδια ταυτότητα; μὴ περιμένετε ἀπάντησι, ἁπλῶς ἔτσι τοῦ κάπνισε.

  ……
 21. Μισίρκωφ είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 23:50

  θα ήταν ελληνομουσουλμάνοι αν είχαν οικογενειακό πολιτισμό , διαφορετικό από τον τουρκικό οικογενειακό πολιτισμό , τον οποίο θα ονόμαζαν ελληνικό…

  τι σας πειράζει που δεν είστε Έλληνες, αλλά Τούρκοι δίχως μουστάκι όπως γράφουν στο εξωτερικό..

  η Τουρκία αναπτύσσεται μια χαρά. αλίμονο στους γηγενείς Μακεδόνες της χρεοκοπημένης Ελλάδος , οι οποίο δεν έχουν που να πάνε..

  αντίθετα με εσάς, όπου μπορείτε να πάτε στις πατρογονικές σας τουρκικές εστίες, στην 15 ποιό πλούσια χώρα του κόσμου..

  υ.γ δεν έχει νόημα να κρύβετε άλλο την εθνοτική σας οικογενειακή καταγωγή

 22. Κορνήλιος είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 23:55

  #44 οἱ Ἕλληνες θὰ ἦταν Τουρκοχριστιανοὶ ἂν εἶχαν πολιτισμὸ διαφορετικὸ ἀπὸ τὸν ἑλληνικό.

  θὰ πᾶμε στις πατρογονικὲς μας ἑστίες, ὅπως πήγαμε τὸ 1919-1922. τί βιάζεσαι;

  ἀλλὰ ἀρκετά τάισα τὸ τρόλλ.

 23. Κορνήλιος είπε

  15 Ιανουαρίου, 2012 στις 23:59

  ἂ καὶ κἄτι τελευταῖο (καὶ αὐτὸ εἶναι δέσμευσι): κάποιος νὰ ἐνημερώσῃ τὸν Μισίρκωφ (ἡ ὑπόλοιπη ἀνθρωπότης τὸ γνωρίζει) ὅτι ὁ Χριστιανισμὸς προϋπῆρξε τοῦ Ἱσλὰμ στὴν Μ. Ἀσία, κι ὅτι κατὰ κανόνα οἱ Χριστιανοὶ τούρκευαν, δὲν ἐξεχριστιανίζοντο οἱ Τοῦρκοι. δὲν εἶχαν καὶ κίνητρο. μπορεῖ νὰ τοῦ εἶναι ἐνοχλητικό, ἀλλὰ τῶρα ποὺ ἐνημερώθηκε ἔχει ὅλη τὴν ὑπόλοιπη ζωή του, ποὺ εὔχομαι νὰ εἶναι μακρά, νὰ τὸ χωνέψῃ.

 24. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά είπε

  16 Ιανουαρίου, 2012 στις 00:06

  Βρε Κορνήλιε, ειδικά εσύ ως Τρακατρούκης είσαι ομοεθνής του Μισίρκωφ… :-> Που να το πάρει είδηση πως ανάμεσα στους μισητούς Ματζίρηδες υπήρχαν και “δικοί” τους… :-)

 25. Κορνήλιος είπε

  16 Ιανουαρίου, 2012 στις 00:14

  (δὲν ἀπευθύνομαι στὸν Μισίρκωφ, μόνο στὸν Χασάπη ποὺ ἔκανε ὀνομαστικὴ ἀναφορά) #47 τρακατρούκης κατὰ τὸ 1/16 καὶ ἄν. ἀλλὰ ὁ ΜΙσίρκωφ δὲν βλέπει ὅτι ἡ Μακεδονία μέχρι τὸ 1912-13 ῆταν Ὀθωμανική, βλέπει μόνο ὅτι μέχρι τὸ 1919 οἱ Ῥωμηοὶ τῆς Μ.Ἀσίας ζοῦσαν στὴν Ὀθωμανικὴ αὐτοκρατορία. ὁπότε οἱ μὲν Μακεδόνες, οἱ δὲ Τοῦρκοι. Τούρκεψαν σὲ 6 χρόνια ἐν ᾦ οἱ ἄλλοι ἔμειναν ἀτόφιοι Μακεδόνες (ἀπὸ τοὺς παπποῦδες τους λέει ποὺ δὲν ἦταν ἀρχαῖοι, ἀλλὰ δὲν μᾶς λέει τί ἦταν, ἐν ᾦ οἱ Ἕλληνες παφ! ἐξηφανίσθησαν ὡς διὰ μαγείας!) τἆλλα ποὺ λέει γιὰ λαϊκὸ πολιτισμὸ καὶ λοιπὲς μπαροῦφες εἶναι colorandi causa, ἐπειδὴ κι ἱδιος ξέρει ὅτι δὲν γίνεται οἱ μὲν νὰ τούρκεψαν σὲ 6 χρόνια, οἱ δὲ ἄλλοι νὰ ἔμειναν ἀνόθευτοι σὲ 500, τοῦ χρειάζεται κι ἕνα ἐπιχείρημα λίγο πιὸ κουλτουριάρικο. ἐγὼ φταίω ποὺ ξεκίνησα κουβέντα μαζί του καὶ γίνωμαι ἀφορμὴ νὰ ἐξαπολύσῃ τὴν προπαγάνδα του.

 26. Σπουργίτης είπε

  16 Ιανουαρίου, 2012 στις 03:12

  Τα εθνικά κράτη παντού στον κόσμο δημιουργήθηκαν με τη βία και τα σύνορά τους καθορίστηκαν από τις διάφορες συγκυρίες. Φυσικά κι υπήρχαν Αρβανίτες στον ελλαδικό χώρο πριν τη δημιουργία του ελλ. κράτους, φυσικά κι υπήρχαν Τούρκοι, Σλάβοι, Βλάχοι, Εβραίοι κλπ. Αλλά μήπως δεν υπήρχαν κι εκατομμύρια (τότε) Έλληνες στη Μικρασία, στον Πόντο, στη νότια Αλβανία (Β. Ηπειρο), στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στην Αίγυπτο και αλλού; Αλίμονο στις βίαιες μετακινήσεις, γενοκτονίες κι ανταλλαγές πληθυσμών, τραγικό!
  Μιλώντας σήμερα γι’ αυτοδιάθεση θυλάκων διαφορετικών εθνοτήτων μέσα σ’ ένα κράτος, θα δημιουργούσαμε παγκοσμίως χιλιάδες κρατίδια κι αυτή η πρακτική σήμερα είναι εκ του πονηρού. Σε πολύ λίγες περιπτώσεις και σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές θα μπορούσε ίσως να εφαρμοστεί αλλά και πάλι θα πρόκειται, ως επί το πλείστον για προτεκτοράτα μεγάλων δυνάμεων.
  Στον ελληνικό πληθυσμό ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου 100 χρόνια πριν, θα αναλογούσε προφανώς μεγαλύτερο γεωγραφικό κράτος από το σημερινό, αλλά δεν προέκυψε αλλά ούτε και μας άφησαν οι μεγάλες δυνάμεις. Τί σκαλίζουμε τώρα;
  Η γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας (τη γνωρίζουμε όλοι, η σημερινή ελληνική Μακεδονία, το Φυρόμ ή Βόρεια Μακεδονία αν θέλετε και η Μακεδονία του Πιρίν στη Βουλγαρία), είχε διαφορετικές εθνότητες πριν από 100 χρόνια, αλλού με ελληνική πλειονότητα αλλού σλαβική, αλλού τουρκική. Βεβαίως αντί να γίνουν δεκάδες μικροσκοπικά κρατίδια κουκίδες, υπέστησαν όλοι οι πληθυσμοί το κρεβάτι του Προκρούστη, μηδενός πληθυσμού εξαιρουμένου.
  Δεν καταλαβαίνω τώρα γιατί ανοίγετε πληγές που οι μόνοι ωφελούμενοι από το άνοιγμά τους είναι οι σύγχρονες μεγάλες δυνάμεις.

 27. Μαρία είπε

  16 Ιανουαρίου, 2012 στις 04:1452 Ε αν όσο πιο παλιός τόσο πιο καλός, να σου βρω απογόνους των Χετταίων. Μετά να μη παραπονιέστε που οι γείτονες διεκδικούν το Μεγαλέκο.

 28. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά είπε

  16 Ιανουαρίου, 2012 στις 06:03

  (53) Πρόσεξε Μαρία μου μην ανακαλύψεις πως οι απόγονοι των Χετταίων είναι Πόντιοι και πάρουν κι άλλο αέρα τα μυαλά του Πανίκα.:-) Η όλη φάση με την αναζήτηση του ποιος έχει τους πιο παλιούς προγόνους στην περιοχή (ούτε κι αυτού του είδους η κόντρα είναι Ελληναράδικο προνόμιο) δεν είναι το πρόβλημα, σύμπτωμα είναι. Το ζουμί του νεομακεδονικού είναι πως οι γραμμές που χωρίστηκαν το 1912-13-18 δεν αρέσουν στους χάστες τότε Βόρειους γείτονες (ασχέτως ονόματος). Και ιδεολογικά καλλιεργείται αλυτρωτισμός εντός και εκτός των συνόρων της Ελλάδας (σε Καναδά-Αυστραλία-ΗΠΑ να δεις). Τα υπόλοιπα από αυτό προκύπτουν και ακολουθούν – ασχέτως του πόσο λερωμένη την έχει τη φωλιά της η Ελλάδα.

  Ας μην παραπονιέται ο Γιώργος για τον Αλέκο και το καταραμένο φίδι – δικαιούται να παραπονιέται που γενιές επί γενεών μαθαίνουν να διεκδικούν ως κατεχόμενη-κλεμμένη-κλπ. γη όχι μόνο τα χωριά στην Ελληνική Μακεδονία με καθαρό κομιτατζίδικο ένδοξο παρελθόν, όχι μόνο τα μεικτά χωριά (Πατριαρχικά-Εξαρχικά) αλλά και αυτά που άλλαζαν 2 και 3 φορές εθνική κατεύθυνση ανάλογα με τις περιστάσεις αλλά και τα χωριά που πολέμησαν την ΕΜΕΟ και δεν παράτησαν τη Ρωμιοσύνη; Και επειδή ακόμα κι έτσι δε βγαίνει ωραίος ο χάρτης (είναι δαντέλα ο άτιμος) να προσθέτουν όχι μόνο τις πόλεις κέντρα της Ρωμιοσύνης χαμένες μέσα σε εξαρχική ύπαιθρο αλλά και το γαμημένο το νότιο μισό της Ελληνικής Μακεδονίας που δεν ήταν καν σλαβόφωνο… Τότε δε δικαιούται να διαμαρτύρεται ο Γιώργος όταν η Κοζάνη, τα Γρεβενά, η πόλη της Καστοριάς με τα χωριά στα νότια-νοτιοανατολικά της, η μισή και πάνω Ημαθία (Ρουμλούκι το λένε το γαμημένο αλλά φευ), η Χαλκιδική, τα ελληνόφωνα κομμάτια των νομών Θεσσαλονίκης-Σερρών-Δράμας και η Καβάλα – ακόμα και η Θάσος εμφανίζονται “εθνογεωγραφικά” δικά τους; Μόνο η Κατερίνη τη γλυτώνει στους μισούς χάρτες γιατί ακολουθείται από κεκτημένη ταχύτητα η επιλογή του Κάντσωφ να την κολλήσει στη Θεσσαλία για να του βγαίνουν λιγότεροι οι Ρωμιοί… Και η ύψιστη ειρωνεία της όλης κατάστασης βέβαια είναι να βλέπει κανείς τέτοιους χάρτες να τους προωθεί η ηγεσία ΜΚΟ στην Ελλάδα και να τους χειροκροτούν υποψήφιοι διδάκτορες ιστορίας (τι σου κάνει η αυτομαστίγωση του αντιεθνικισμού – κάτι σαν τους Σιίτες σε εξαγνίζει) με θέμα το Μακεδονικό. Δηλαδή ο σκοπός είναι να βγάλουμε ακόμα και το Λιθοξόου ψεύτη από την ανάποδη όταν μιλάει για διαχωριστικές γραμμές αιώνων ελληνοφωνίας-σλαβοφωνίας… Έλεος…

  Για την ερώτηση μου περί Ακροναυπλίας που περίμενα να δω απάντηση τίποτα ακόμη… Δε μπορεί να είναι τόσο δύσκολο…

 29. Σπουργίτης είπε

  16 Ιανουαρίου, 2012 στις 12:00

  # 44 : “τι σας πειράζει που δεν είστε Έλληνες, αλλά Τούρκοι δίχως μουστάκι…”
  Κοίτα Μισίρκωφ, παντού στον κόσμο, οι γειτονικοί λαοί μοιάζουν. Κι αν δεν έμοιαζαν φυσιογνωμικά ή πολιτιστικά πχ. οι Τούρκοι ή οι Βούλγαροι με τους Έλληνες (Ρωμιούς) 1000 χρόνια πριν, σήμερα, λόγω επιμειξίας και γειτνίασης μοιάζουν. Και με τους Ιταλούς του νότου μοιάζουμε και με τους Αλβανούς και με τους Σλάβους. Αλλά η φράση σου, έχει διχαστικό τόνο και δεν είναι προς το συμφέρον κανενός λαού της περιοχής ο διχασμός, ο εθνικισμός οδηγεί πάντα σε τραγωδίες και κερδίζουν μόνο οι μεγάλες δυνάμεις στο τέλος, αυτές που τον υποθάλπουν άλλωστε.

  Η Μακεδονία είναι μια ευρύτερη γεωγραφική περιοχή σε εδάφη τριών κρατών. Με τα γραφόμενά σου θέλεις ν’ αναζωπυρώσεις αλυτρωτισμούς κι αλλαγές συνόρων. Εάν κάποιες μεγάλες δυνάμεις θέλουν να φιάξουν μια μεγάλη Μακεδονία, το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να περπατήσει καθόλου.
  Αντιθέτως, έτσι όπως είναι ο συσχετισμός των πληθυσμών στην περιοχή σήμερα, στην Ελλάδα δε θα βρεις καλοθελητές και το σχέδιο της μεγάλης Μακεδονίας θα γίνει εντυπωσιακό μπούμερανγκ γι’ αυτούς που θα το επιχειρήσουν, κάτι ανάλογο με την αντεπίθεση των Ελλήνων κατά των Ιταλών το 1940.
  Και μήν προσπαθείς να καλυφθείς πίσω από την κομμουνίστρια Φώτεβα ή τον αγωνιστή Ζαχαριάδη. Οι απόψεις σου είναι στο άλλο άκρο κι αναδύουν έντονη εθνικιστική, διχαστική μπόχα για τους λαούς της περιοχής, όταν οι κομμουνιστές μιλάνε μόνο για ενότητα όλων των εργαζομένων απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο, καμία σχέση μ’ εθνικιστικές κορώνες, διχασμούς κι αλυτρωτικά κινήματα.

 30. 16 Ιανουαρίου, 2012 στις 12:20

  …..

  Χασάπη #54
  Γράφεις για χωριά “που άλλαζαν 2 και 3 φορές εθνική κατεύθυνση ανάλογα με τις περιστάσεις”.
  Ισως θα θυμάσαι εσύ, με την φωτογραφική σου μνήμη, το απόσπασμα από μια μαρτυρία που έλεγε κάτι σαν:

  Βαρεθήκαμε πια, το πρωί Βούλγαροι, το μεσημέρι Ελληνες, το απόγευμα Ρουμάνοι και το βράδυ Σέρβοι.

  Για τους ποδοσφαιριστές που έγραψες, ομολογώ ότι με καταλαμβάνεις εξαπίνης.
  Για την περσόνα Σερντάρ Argic νομίζω μου είχες ξαναπεί.
  Αλλά για τον Ρίστο, που αν κατάλαβα καλά είναι διαδικτυακός ακτιβιστής/προπαγανδιστής, δεν είχα ιδέα. Αφού παρακολουθείς τα ιντερνετικά μακεδονικά τεκταινόμενα, θα έχεις και κάποιο λινκ για το τσάπτερ #1, να το δούμε από την αρχή.

 31. 18 Ιανουαρίου, 2012 στις 14:02Σε ένα σημείο της αυτοβιογραφίας (του Ζαχαριάδη) που αφορά την περίοδο 1908-1912, υπάρχει ένα θολό και περίεργο σημείο. Γράφει:

  “Εκεί έζησα την τουρκική συνταγματική μεταπολίτευση και τη σφαγή των Αρμενίων. Ξαναγυρίσαμε στα Σκόπια, όπου μείναμε ως τους Βαλκανικούς πολέμους…”

  Όμως οι μεγάλες σφαγές των Αρμενίων είχαν γίνει είτε την περίοδο 1894-1897 (με 500.000 θύματα) επί Αβδούλ Χαμίτ, όταν ξέσπασε ένα μεγάλο επαναστατικό σοσιαλ-εθνικιστικό αρμενικό κίνημα, είτε μετά τον Απρίλη του 1915 από τους Νεότουρκους (που είναι γνωστή ως Γενοκτονία των Αρμενίων).

  Την περίοδο που αναφέρει ο Ζαχαριάδης υπήρχε μεν σκλήρυνση της νεοτουρκικής πολιτικής, αλλά όχι τέτοιου τύπου μαζικές σφαγές, όπως αυτές που προαναφέρθηκαν. Από το 1910 είχαν ξεκινήσει οι πρώτες διώξεις κατά των χριστιανών. Χαρακτηριστικές είναι οι δημοσιεύσεις της εφημερίδας “Αλήθεια” για τα όσα έγιναν εις βάρος των Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη. Σ’ όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε αρχίσει οικονομικό μποϊκοτάζ, ειδικά μετά την επίσημη απόφαση του Οκτωβρίου του 1911 της “Ένωση και Πρόοδος” για άσκηση ανοιχτής καταπίεσης εις βάρος των χριστιανικών πληθυσμών.

  Το παράδοξο είναι ότι αναφέρεται σ’ αυτές τις τριτεύουσας σημασίας σφαγές και δεν γράφει ουδέν για τις μεγάλες σφαγές που άρχισαν από το 1914 και κατά περιοχές έλαβαν το χαρακτήρα Γενοκτονίας.

  Το συμπέρασμα, μάλλον, είναι ότι τα όσα αναγράφει ο Ζαχαριάδης περνούν απ΄τα πολλά ιδεολογικά φίλτρα που έχουν διαμορφωθεί και σχετίζονται με την ευρύτερη στάση της Κομιντέρν απέναντι στις εξελίξεις στην Εγγύς Ανατολή, Έτσι, στην αφήγησή του αποσιωπούνται τα ενοχλητικά ιστορικά γεγονότα και παρουσιάζεται, αυτό που τότε θεωριόταν ως πολιτικά ορθή ιστορική εκδοχή.

  Μ-π

 32. Sarant είπε

  18 Ιανουαρίου, 2012 στις 14:15

  Αριστεροπόντιε, με όλο το θάρρος θα σου απαντήσω ότι μάλλον εσύ βλέπεις οτιδήποτε έχει σχέση με τον Ζαχαριάδη μέσα από ιδεολογικά φίλτρα.

  Τον κατηγορείς επειδή, ανασκοπώντας την παιδική του ηλικία, γράφει για μια σφαγή Αρμενίων που εσύ δεν θεωρείς σοβαρή και δεν γράφει για τις σοβαρές σφαγές. Μα στο συγκεκριμένο σημείωμα αφηγείται την παιδική του ηλικία, δεν κάνει ιστορία!! Πώς θα μπορούσε να γράψει γεγονότα που δεν τα έζησε; Το 1894 ήταν αγέννητος και το 1915, στην κυρίως Γενοκτονία, ζούσε στη Νικομήδεια, πολύ μακριά από τα μέρη όπου έσφαζαν.

  Η “τριτεύουσας σημασίας” σφαγή την οποία είδε με τα μάτια του, και αυτό αναφέρει, ήταν η σφαγή των Αδάνων το 1909, που είχε 15.000 με 30.000 νεκρούς. (προσωρινά απροσπέλαστο λόγω απεργίας της Βικιπαίδειας)

  Αν έκανε δοκίμιο μικρασιατικής ιστορίας, θα είχες ένα δίκιο να τον ελέγξεις που αγνοεί τις μεγάλες σφαγές και προβάλλει τη μικρή, αλλά ο άνθρωπος παρεμπιπτόντως αναφέρει κάτι που έτυχε να συμβεί στην πόλη που ζούσε. Ούτε στον πρώτο παγκόσμιο πολεμο αναφέρεται στο σύντομο αυτό σημείωμα: λες να θέλει επίσης να τον αποσιωπήσει λόγω της στάσης της Κομιντέρν; Έλεος!

 33. 18 Ιανουαρίου, 2012 στις 14:34

  Νίκο, τα φίλτρα αλλού είναι και είναι πολλά !!!

  Γράφεις: “…το 1915, στην κυρίως Γενοκτονία, ζούσε στη Νικομήδεια, πολύ μακριά από τα μέρη όπου έσφαζαν.”

  Οι Αρμένιοι της Νικομήδειας και της Βιθυνίας εξοντώθηκαν το 1915.

  Ο χαρακτηρισμός “τριτεύουσα” χρησιμοποιείται συγκριτικά με αυτό που ακολούθησε λίγα χρόνια μετά και ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μην το αντιλήφθηκε. (Ίσως να μου αντιτείνεις ότι τίποτα δεν είναι αδύνατον. Και θα έχεις δίκιο! Εδώ, τόσοι και τόσοι Πολωνοί το ’43-’44 δεν πήραν είδηση τι συνέβαινε στον τόπο τους!)

  Το πρόβλημα φυσικά και βρίσκεται στην “πολιτικά ορθή ιστορική εκδοχή”.

  Εξάλλου, όταν έγραφε το βιογραφικό του ο Ζαχαριάδης γραμματέας του ΚΚΕ ήταν.

  Μ-π

 34. 19 Ιανουαρίου, 2012 στις 01:01

  ερώτηση για τον “Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά”

  Στο σχ. 34, συζητώντας με τον Σλαβομακεδόνα χρυσαυγίτη, έγραψες μεταξύ άλλων ” κολλητάρια του φίλου σου του Παναγιώτε”, “ο σύντροφος σου – υποθέτω – σε μια εκ των δεκάδων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σακελλάριος εκδότης και κύριος συγγραφέας της Λόζας υιοθετεί ανοιχτά αυτή την ορολογία”, “Πέτρε…”

  Θα μπορούσες να μας δώσεις περισσότερα στοιχεία;

  Μ-π

 35. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά είπε

  19 Ιανουαρίου, 2012 στις 06:45

  (65) Π-Α ομολογώ πως είμαι λιγάκι μυστήριος οπότε να στο κάνω λιανά:
  α) Ο φίλος του Νίκου ο Παναγιώτε είναι φυσικά ο κύριος ΕΠΣΕ που έχει τον /Ντέλτσεφ/Μισίρκωφ/Πετράν να επαναλαμβάνει τις ίδιες ανοησίες κάθε μέρα στον τοίχο του στο Φατσοβιβλίο χωρίς την παραμικρή αντίδραση. Την ίδια ορολογία χρησιμοποιούν ή και ανέχονται αδιαμαρτύρητα στα μπλογκ τους και τα διάφορα φόρουμ και άλλα μπουμπούκια κολλητάρια του – πρώην και νυν μέλη του ΟΤ μια και είναι άκρως συνηθισμένη στον ιδεολογικό τους κύκλο (όλοι οι Πόντιοι/Μικρασιάτες/Πρόσφυγες είστε Τούρκοι/Λαζοί). Εδώ ακόμα και ο ηγέτης του ΟΤ που πουλώντας τη συνηθισμένη προοδευτικότητα του ευγενικά απέρριψε το Τουρκοχριστιανοί θεώρησε πως σαν όρο ο Μισίρκωφ το δικαιολόγησε στο παραδοσιακό-πολιτιστικό πεδίο και πως απλώς ο όρος δεν υπάρχει στα πλαίσια του αυτοπροσδιορισμού μιας συλλογικότητας ΣΗΜΕΡΑ (δηλαδή κάποτε υπήρχε :-) . Δηλαδή παραδοσιακά-πολιτιστικά είστε Τουρκοχριστιανοί (ασχέτως μητρικής γλώσσας και παραδόσεων) απλώς το αρνείστε… Αλλά βέβαια αν πας και τους πεις Δυτικοβούλγαρους – πράγμα που δεν κάνω – θα σε γδάρουν κι αυτοί και οι ΕΠΣΕ και σια… :-) Με αυτά τα σάπια μυαλά – που μας τα προβάλλουν σαν πρότυπα – τι περιμένεις;

  β) Ο Νίκος Σακελλάριος – δραστήριος στο χώρο της αριστεράς – και ταυτόχρονα ακτιβιστής (στο παρελθόν επίσημα με το ΟΤ) είναι ο συγγραφέας του κειμένου που πρωτοπαρέθεσε ο Μισίρκωφ και προκάλεσε την αντίδραση του Νικοδεσπότη (20). Κοινώς κι αυτός υιοθετεί το Τουρκοχριστιανός… Ριζοσπαστική Αριστερά είναι αυτή… :->

 36. 19 Ιανουαρίου, 2012 στις 10:47

  @66 ευχαριστώ για την ανταπόκριση. Ότι στοιχείο έχεις σχετικό κοινοποίησέ το μας στο pontos.aristera@gmail.com. Εμείς, τις απόψεις αυτές της σλαβομακεδονικής ακροδεξιάς και των αντίστοιχων νεοελλήνων δωσίλογων, αποσπασματικά μόνο τις συναντήσαμε και τις αντιμετωπίσαμε καταγγελτικά (π.χ. Της κοντής ψωλής οι τρίχες της φταίνε..”   ).

  Έχει ενδιαφέρον πάντως το γεγονός ότι εκτός από τον Παρτσαλίδη, στην “τουρκοχριστιανική” ομάδα ανήκουν και οι Νίκος Ζαχαριάδης, Γιάννης Πασαλίδης και πλείστα όσα στελέχη του ελλαδικού ΚΚ. Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί ακριβώς οι “τουρκοχριστιανοί” είναι αυτοί που έφεραν τις σοσιαλιστικές ιδέες και δημιούργησαν τις πρώτες οργανώσεις του ΚΚΕ στη Δυτική Μακεδονία, βοηθώντας πολλούς σλαβόφωνους να απαλλαγούν από τα ιδεολογικά δεσμά του οποιουδήποτε εθνικισμού και οι πρωτοπόροι αυτών να ξεφύγουν από τον πρωτόγονο αντιπροσφυγικό ρατσισμό τύπου Γκοτζαμάνη-που σήμερα επανακάμπτει, ως φάρσα βέβαια, δριμύτερος..

  Ένα καλό κείμενο για τη δράση αυτών των “τουρκοχριστιανών” -όπως και άλλα ενδιαφέροντα- βρίσκεται εδώ.

  Μ-π

 37. Sarant είπε

  19 Ιανουαρίου, 2012 στις 10:58

  Για να πειράξω τον Μ-π, ο Ζαχαριάδης ασφαλώς δεν είναι τουρκοχριστιανός, αφού οι παππούδες του είχαν έρθει μετανάστες από την παλιά Ελλάδα στη Μικρασία.

 38. 19 Ιανουαρίου, 2012 στις 11:29

  Τι σημασία έχει από που ήρθαν οι παππούδες! Σημασία έχει ότι στο σύνολο του μικρασιατικού πληθυσμού είχε διαμορφωθεί μια μικρασιατική ταυτότητα αναμφισβήτητη. Π.χ. οι απόγονοι των πάλαι ποτέ (από τα ορλωφικά και εντεύθεν) μωραϊτών μεταναστών στην Ιωνία, ΔΕΝ κατέφυγαν μετά το ’22 στο Μωριά, αλλά στην Κοκκινιά τραγουδώντας ρεμπέτικα και αμανέδες. Και όσοι κατέφυγαν στο Μωριά αντιμετωπίστηκαν ως “τουρκόσποροι” και “τουρκοχριστιανοί”…

  Αν χρησιμοποιήσουμε το επιχείρημα “περί των παππούδων”, να ξέρεις ότι θα έρθουν κάποιοι να σου θυμίσουν ότι και οι πλέον καρα-Πόντιοι έχουν ιωνική καταγωγή (εκ Μιλήτου) και εν τέλει “επέστρεψαν το ’22″ στη “μητρόπολη μητέρα-πατρίδα” μετά από μια τρισχιλιετή περιπλάνηση. Όσο και αν αυτό το τελευταίο μας ακούγεται από αστείο έως γελοίο, ήταν μια πολύ διαδεδομένη άποψη στους πρόσφυγες το Μεσοπόλεμο -μέχρι σήμερα ακούγεται από τους πιο παραδοσιακούς. Φυσικά, γνωρίζουμε ότι είναι ίδιον της προσφυγικής κατάστασης η ανάπτυξη και προβολή εκείνων των στοιχείων που οι πρόσφυγες νομίζουν ότι μετατρέπει το νέο χώρο (υποχρεωτικής) εγκατάστασης σε περισσότερο φιλικό.

  Και μια σημείωση γι αυτό που έγραψες στην αρχή για τον Ζαχαριάδη: “ενδιαφέρον είναι ότι, αν και ο ίδιος γεννήθηκε στην Αδριανούπολη, από γονείς μικρασιάτες, οι παππούδες/προπαππούδες του ήταν από την Ελλάδα: Ρούμελη, Κυνουρία, Χίο, αυτό συμβαίνει με πάρα πολλούς μικρασιάτες”. Η Χίος που μόλις το 1912 εντάχθηκε στο κράτος της Ελλάδας -δηλαδή 9 χρόνια πριν τη Μικρασιατική Εκστρατεία- ανήκει στην Ιωνία και ο πληθυσμός γενετικά και πολιτισμικά ήταν σχεδόν όμοιος με τις απέναντι ακτές. [Βέβαια, αυτό δεν εμπόδισε τους Χιώτες να περιφρονήσουν και να εκμεταλλευτούν τους μικρασιάτες πρόσφυγες μετά την Καταστροφή και να καταπατήσουν όση περισσότερη προσφυγική περιουσία (Ανταλλάξιμα ακίνητα) μπορούσαν…]

  Μ-π

 39. Sarant είπε

  19 Ιανουαρίου, 2012 στις 11:34Για τη Χίο έχεις δίκιο. Και οι Μυτιληνιοί είχαν εγκατασταθεί μαζικά απέναντι -και μετά την καταστροφή γύρισαν οι περισσότεροι στο νησί, απ’ όσο ξέρω.

 40. 19 Ιανουαρίου, 2012 στις 11:50

  Για να το χαλαρώσουμε κάπως, μιας και η συζήτηση έφτασε στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (τα οποία διεκδίκησαν με ένταση μαζί με την Δυτική Θράκη -ανεπιτυχώς ευτυχώς- οι Κεμαλικοί κατά τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της Συνθήκης της Λωζάννης).

  Να θυμίσουμε ότι ένα από τα παραδοσιακά επιχειρήματα των ΚΚΕ και Ιωάννη Μεταξά (αλλά και σύγχρονων, όπως ο Ιός) κατά της Μικρασιατικής Εκστρατείας ήταν ότι είχε το χαρακτήρα της “υπερπόντιας αποικιοκρατικής”… Δηλαδή κάτι σαν την επέμβαση της Βρετανίας στα Φόκλαντ ή των Αμερικανών στο Βιετνάμ και την Κορέα!

  Βέβαια, ή δεν έχουν κοιτάξει το χάρτη για να διαπιστώσουν πόσο απέχουν τα νησιά (Μυτιληνη, Χίος και ειδικά η Σάμος) από απέναντι ή θεωρούν και τα νησιά αυτά κάτι σαν “υπερπόντιες κτήσεις”.

  Μ-π

 41. 19 Ιανουαρίου, 2012 στις 12:57Για να ολοκληρώσουμε τη συζήτηση για τη Δυτική Μακεδονία, καταθέτω ένα απόσπασμα από μια μελέτη του Ανδρέα Αθανασιάδη:

  “…Παρά την τρομοκρατία , τις συλλήψεις και τα κυνηγητά ,[της δικτατορίας του Μεταξά] κάποια χωριά της Κοζάνης διατηρούσαν κομμουνιστικές οργανώσεις και είχαν σύνδεση με την οργάνωση της πόλης. Η οργάνωση[ΚΚΕ] λοιπόν πόλης της Κοζάνης είχε σύνδεση ιδιαίτερα με τα χωριά Ποντοκώμη , Τζιουμά , Καραγάτς , Καϊλάρια, Σιάτιστα , Γρεβενά , Σέρβια κλπ [21]
  Μάλιστα ο ιστορικός Παναγιώτης Τσιανάκας , που μελέτησε τα αρχεία Σταθμών και Διοικήσεων Χωροφυλακής Κοζάνης-Εορδαίας , της περιόδου 1936-1937 θα καταλήξει στο συμπέρασμα: «Όπως διαφαίνεται από μια συνολικότερη εκτίμηση του αρχειακού υλικού, οι περισσότεροι από τους κομμουνιστές που βρέθηκαν στο στόχαστρο των αρχών ασφαλείας ήταν Πόντιοι πρόσφυγες, αγρότες και γεωργοί και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ειδικής Ασφαλείας είχαν αναπτύξει δράση σε κοινότητες της περιοχής Εορδαίας: Ποντοκώμη, Μαυροπηγή, Πύργοι, Μεσόβουνο και στην Πτολεμαΐδα»[22].
  Έτσι από τον Ιανουάριο του 1937 έχουμε καταγγελία για ομάδα κατοίκων του χωριού Αμύγδαλα , η οποία «συνέρχεται εις μυστικάς συγκεντρώσεις και δρα διαφοροτρόπως υπέρ της κομμουνιστικής ιδεολογίας». Η ομάδα που καταγγέλονταν-πλείστοι εξ αυτών Καυκάσιοι- αποτελούνταν από τους Ν. Γεωργιάδη, Ηλία Ζουμπούλη, Χρήστο Παπαδόπουλο, Παύλο Σαμαρά, Κλεόβουλο Ιωαννίδη, Δημήτριο Ιωαννίδη, Ιωάννη Αποστολίδη, Παναγιώτη τσιριγώτη και Αντώνιο Παπή[23].
  Οι κομμουνιστές από την Ποντοκώμη δε θα πάψουν να κινούνται προς τα διπλανά χωριά , ερχόμενοι σε επαφή με συντρόφους τους. Ο νομάρχης Κοζάνης Βλαχόπουλος, σε έγγραφό του προς τη Διοίκηση Χωροφυλακής Κοζάνης, στις 9/4/1937 σημείωνε: «Κατηγγέλθη ημίν ότι οι πλείστοι των κατοίκων της Κοινότητας Ιμέρας[24] τυγχάνουσιν κομμουνισταί, τακτικώτατα δε και κατά τας νυχτερινάς ώρας δια τινος ημιονικής οδού μεθ’ ης συγκοινωνεί η Κοινότης αύτη μετά της Ποντοκώμης, άγνωστοι μεταβαίνουσιν εκ της δευτέρας και συννενοούνται κρυφά μετά των κατοίκων της πρώτης Ιμέρας. Παρακαλούμεν όπως δώσητε πάραυτα τας δεούσας προς διαπίστωσιν των καταγγελθέντων»[25].
  Οι προτάσεις εκτόπισης[26] κομμουνιστών της περιοχής Εορδαίας Κοζάνης θα ξεκινήσουν ήδη από το Σεπτέμβριο του 1936….”

 42. Gbaloglou είπε

  19 Ιανουαρίου, 2012 στις 13:3757 “Βαρεθήκαμε πια, το πρωί Βούλγαροι, το μεσημέρι Ελληνες, το απόγευμα Ρουμάνοι και το βράδυ Σέρβοι”

  … και στον ύπνο τους … Μακεδόνες!

 43. Μαρία είπε

  19 Ιανουαρίου, 2012 στις 18:28

  Χασάπη, 66β, θα περίμενα να είσαι πιο προσεχτικός. Στα λίγα φύλλα της Λόζας που έτυχε να ξεφυλλίσω δεν συνάντησα το χαρακτηρισμό τουρκοχριστιανός. Το κείμενο για τη Βέρα αναδημοσιεύεται κι εδώ.

  Είναι φανερό οτι «ο τουρκοχριστιανός πόντιος» είναι προσθήκη του φίλου σου του παιχταρά, μη χέσω.

 44. Ένας Χασάπης Από Τα Παλιά είπε

  19 Ιανουαρίου, 2012 στις 20:05

  Μαρία μου ΜΕΑ ΚΟΥΛΠΑ ^n – αδίκησα στο συγκεκριμένο το Σακκελάριο κατάφωρα. Ό,τι τεύχος της Λόζας έχει εμφανιστεί στο διαδίκτυο το έχω διαβάσει από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα και ο Σακελλάριος δίνει μια πιο ήπια εικόνα από άλλους (υπάρχουν βέβαια και πιο χαλαροί σαν τον Πούνιο) αλλά δεν ήμουν αρκετά ύποπτος για να πονηρευτώ πως ο Πετράν-Μισίρκωφ θα παραμόρφωνε και το κείμενο ενός δικού του και αδίκως υπέθεσα πως τελικά κι αυτός μια από τα ίδια είναι. Το αστείο είναι πως το ιστολόγια του Ασπροθαλασσίτη στο οποίο δημοσιεύτηκε το άρθρο χωρίς τις Μισιρκώφειες προσθήκες υιοθετεί το ίδιο τέτοια ορολογία και θεώρηση άρνησης ιδιαίτερου ελληνικού πολιτιστικού υπόβαθρου, όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά για όλους τους Έλληνες. :-)

  Τέλος φιλαράκι μου δεν είναι ο παικταράς – απλώς δηλώνω οπαδός του. :-) Αν θες τους φίλους του απευθύνσου στους κυρίους Βοσκόπουλο, Δημητρά, Τάρτη και διάφορους υποτίθεται και καλά μετριοπαθείς διαδικτυακούς ακτιβιστές…

 45. 19 Ιανουαρίου, 2012 στις 20:49

  Πάντως, από την πλευρά μου να δηλώσω -τόσο ως Πόντιος όσο και ως μελετητής- ότι ουδόλως με ενοχλεί ο όρος “τουρκοχριστιανός”. Αντιθέτως τον βρίσκω εξαιρετικά χαριτωμένο, ευρηματικό και κυρίως αποκαλυπτικό των πραγματικών συναισθημάτων που υπάρχουν στην αληθινή ζωή. Πρέπει να σταματήσουμε τους ηλίθιους μικροαστικούς καθωσπρεπισμούς και να εκφράζουμε ανοιχτά τις απόψεις μας, όσο και αν αυτές ενοχλούν. Δηλαδή, (όπως μου βγάζει ο μεταφραστής των σλαβομακεδόνικων) Напред Misirkof. Немојте да се колебате. Ве молиме, исто така!!! (“Εμπρός Μίσιρκωφ. Μη ρεφορμίσεις. Πολύ παρακαλώ σε!!!”)

  Μέχρι τη στιγμή που συνάντησα τους Σλαβομακεδόνες ακροδεξιούς, νόμιζα ότι από τα παλιά ρατσιστικά αντιπροσφυγικά στερεότυπα (κατά των προσφύγων του ’22) είχαν επιβιώσει μόνο παραλλαγμένα και κρυμένα πίσω από τα αντι-ποντιακά ανέκδοτα. Και ότι τα μόνα σοβαρά και επικίνδυνα ρατσιστικά, ήταν τα όσα καλλιεργούνταν για τους νέους ομογενείς πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τους μύθους δηλαδή που διέδοσε η κυνική Δεξιά και Ακροδεξιά απ’ το 2000 με τη φιλολογία περί μαζικών ελληνοποιήσεων και τα συντηρούν τώρα οι προμιτίφ αυθεντικοί ελληναράδες ακροδεξιοί σε διάφορες διαδικτυακές συζητήσεις, όποτε έρχεται προς συζήτηση το θέμα του νέου ελληνικού προσφυγικού ζητήματος.

  Μ-π

  …………………………………………..
  …………………………………………..
  ……………………………………………

20/01/2012 - Posted by | -EAM, -παράνοια, -Άρνηση Γενοκτονίας, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Ανόητοι, -Δωσιλογισμός, -Διάλογοι στο διαδίκτυο, -Ιστορικά, -Ιστολόγια, -Ιδεολογικά, -Λαμόγια, -Μακεδονικό, -Νακρατζάς-"Ιός", -Συζητήσεις, -εθνικισμός, -Mειονότητες στην Τουρκία, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, Αντιρατσιστικά, Αναθεωρητισμός

117 Σχόλια »

 1. Αν οι Πόντιοι Έλληνες «ήταν Τούρκοι,» όπως διατείνεται ο ακροδεξιός σλαβόφωνος, τότε και ο ίδιος ήταν Τούρκος μέχρι το 1912, μόλις 10 χρόνια πριν από τους Ποντίους έγινε Ελλαδίτης, η κατά την δική του έννοια απο-τουρκοποιήθηκε. Ο Πόντος είναι Ελληνικό Έδαφος υπό τουρκική Κατοχή! Ο ίδιος δε ως Σλάβος είναι επίσης εισβολέας και κατακτητής ελληνικών μακεδονικών εδαφών.

  Σχόλιο από Μαρία | 22/01/2012

 2. Ως αριστεροποντιακή κολεχτίβα να ξεκαθαρίσουμε απολύτως ότι η ανάρτηση αυτή δεν στρέφεται ουδόλως κατά των συμπολιτών μας που διεκδικούν μια άλλη εθνική ταυτότητα. Ένα αίτημα που το θεωρούμε απόρροια των φυσικών τους δικαιωμάτων, το οποίο θα έπρεπε να υποστηριχθεί από κάθε πολίτη. Και φυσικά υποστηρίζεται ανεπιφύλακτα από εμάς!

  Το μόνο πρόβλημα που έχουμε σε σχέση με το ζήτημα αυτοκαθορισμού διαφόρων σλαβόφωνων συμπολιτών μας, είναι η μεγαλοϊδεατική πρόθεση πλήρους οικειοποίησης του όρου «Μακεδόνας»-Μακεδονία» από ένα μόνο μέρος των Μακεδόνων. Κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση επικίνδυνων κρατικών πολιτικών, όπως αυτές που κυριαρχούν σήμερα στην ΠΓΔΜ, εκτός από την υποτίμηση των υπόλοιπων Μακεδόνων συμπατριωτών των όσων θέλουν να ορίζονται με διαφορετική εθνική ταυτότητα. Να σημειώσουμε τη θέση μας ότι Μακεδόνες είναι όλοι όσοι κατοικούν στη Μακεδονία και διαμορφώνουν πλέον ταυτότητα από το συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι σημέρα στην ελληνική Μακεδονία κατοικούν τόσο οι Ελληνομακεδόνες, όσο και οι Σλαβομακεδόνες και πιθανόν όσοι δηλώνουν Βούλγαρομακεδόνες. Οι Ελληνομακεδόνες από την πλευρά τους ανήκουν σε πολλές επιμέρους ομάδες -και όχι πάντα φιλικές μεταξύ τους- όπως: ντόπιοι ελληνόφωνοι (Κοζανίτες, Γρεβενιώτες, Πιεριείς, Χαλκιδικείς, Σερραίοι, Θεσσαλονικείς κ.ά), απόγονοι ντόπιων σλαβόφωνων ελληνικής εθνικής συνείδησης, ντόπιοι βλαχόφωνοι, αρβανίτες της Μακεδονίας, απόγονοι προσφύγων του ’22 (Ίωνες, Καππαδόκες, Πόντιοι, Ανατολικοθρακιώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι).

  Η αξιοπρεπής στάση των παλιών αριστερών Σλαβομακεδόνων που ουδόλως είχαν πρόβλημα να αυτοπροσδιοριστούν ως «Σλαβομακεδόνες», μας φαίνεται πολύ περισσότερο λειτουργική . Πόσο μάλλον που και εμείς, οι ανήκοντες στην ελληνική εθνική ομάδα με όλες της τις αποχρώσεις, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να προσδιοριζόμαστε ως «Νεοέλληνες» και η δημοτική μας γλώσσα ως «Νεοελληνική»

  Είμαστε σίγουροι ότι οι αριστεροί της αυτοπροσδιορισμένης εθνοτικά μειονότητας που προέρχεται από σλαβόφωνους κατοίκους της Μακεδονίας, θα συγκρουστούν τόσο με το μεγαλοϊδεατισμό τύπου Γκρουέφσκι, όσο και με τη σλαβομακεδονική ακροδεξιά που ήδη εμφανίζεται στην Ελλάδα, προσπαθεί να δηλητηριάσει τις διεθνοτικές μας σχέσεις, οδηγεί σε επικίνδυνες ατραπούς και διαδικτυακώς βρίσκει έδαφος έκφρασης σε προοδευτικά μπλογκ, όπως αυτό του Σαραντάκου ή του Ροϊδη.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/01/2012

 3. Πώς θα συγκρουστούν αφού κι αυτοί τα ίδια πιστεύουν. «Ακροδεξιό» εσείς τον λέτε, αυτός μπορεί πολιτικά να είναι και αριστερός. Άλλωστε … και ο Τίτο αριστερός δεν ήταν;
  Οι χαρακτηρισμοί «τουρκοχριστιανοί» κλπ. είναι απλά η έξτρα μοχθηρία που βγάζει ως «καταπιεσμένος μακεδόνας» εναντίον των προσφύγων που του χαλάνε το όνειρο της ανεξάρτητης «αιγαιακής μακεδονίας».

  Σχόλιο από Πέτρος | 23/01/2012

 4. http://abecedar.blogspot.com/2012/01/blog-post_23.html#comment-form

  Για τον ψευδώνυμο “Μισίρκωφ”, “Αριστοτέλης”, “Ντέλτσεφ”, “Νικολαίδης” κλπ
  Με πρώτη αφορμή το σχόλιο: «Αλλά εν προκειμένω όταν εμφανίζεται ο παικταράς ο Μισίρκωφ/Αριστοτέλης/Ντέλτσεφ δε ξέρω κι εγώ τι Νικολαΐδης» (το παικταράς βάλτε το σε εισαγωγικά) το οποίο, σχόλιο, έγινε στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου στην ανάρτηση με τίτλο «Ιστορικά διλήμματα, τα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη» (κλικ εδώ http://sarantakos.wordpress.com/2012/01/15/zaxariadis)

  Και, με δεύτερη αφορμή την ανάρτηση καταγγελία που έγινε στο ιστολόγιο «Πόντος και Αριστερά» (κλικ εδώ https://pontosandaristera.wordpress.com/2012/01/20/напред-misirkof)
  θέλουμε δημόσια να διαχωρίσουμε την θέση μας από τον σχολιαστή του διαδικτύου με τα ψευδώνυμα “Μισίρκωφ”, “Αριστοτέλης”, “Ντέλτσεφ”, “Νικολαίδης” κλπ και να καταδικάσουμε, μεταξύ άλλων, και την παραποίηση κειμένου του μακεδονικού περιοδικού ΛΟΖΑ που έκανε στο ιστολόγιο του Σαραντάκου και την συνεχή χρήση από μέρους του υποτιμιτικών επιθέτων όπως “Τουρκοχριστιανοί”, “Τουρκομογγόλοι”, “Τουρκοαλβανοί” τα οποία είναι επιθετικά και ανάρμοστα για συμπολίτες μας.

  Αυτός ο τρόπος γραφής δεν εκθέτει απλά τον άγνωστο, στους περισσότερους από εμάς, “Νικολαίδη”, “Αριστοτέλη”, “Μισίρκωφ”, αλλά χρεώνει συνολικά ΟΛΟΥΣ τους Μακεδόνες που γράφουμε στο διαδίκτυο και μας εκθέτει.
  Δεν είναι δυνατόν αυτά που καυτηριάζουμε και χλευάζουμε στους Στόκους και τους Χάληδες να αναπαράγονται από κάποιους που εμφανίζονται σαν φίλοι μας στο Facebook και αλλού.

  Ότιδήποτε και όποιοσδήποτε μας εκθέτει σαν Μακεδόνες δεν είναι φίλος μας.

  Κατ’ επανάληψη αρκετοί από εμάς ζητήσαμε από τον σχολιαστή του διαδικτύου με τα ψευδώνυμα “Μισίρκωφ”, “Αριστοτέλης”, “Ντέλτσεφ”, “Νικολαίδης”, να μην είναι εριστικός. Δεν εισακουστήκαμε.
  Μετά από αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να καταδικάσουμε δημόσια τέτοιες συμπεριφορές και να ζητήσουμε από όλους Μακεδόνες και όλες τις Μακεδόνισες κόσμια συμπεριφορά και προ πάντων όχι ακραίες και χυδαίες εκφράσεις.

  Όποιος δεν ακολουθεί τον κανόνα αυτό θα αποβάλλεται.
  Δεν θα απολογούμαστε όλοι μας για το κάθε χούλιγκαν….

  More Sokol, Abecedar, Giannis Giannekis – 22/01/2012

  Σχόλιο από more.sokol | 24/01/2012

 5. @ 4 Mπράβο σας που διαφοροποιηθήκατε από τον «Μίσιρκωφ» και καταγγείλατε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τα φαινόμενα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν τον καταγγείλατε μόνο γιατί σας εκθέτει ως εθνοτική ομάδα, αλλά και γιατί διαφωνείτε με τη συνολική του φιλοσοφία.

  Για να μην υπάρχει καμιά παρανόηση από τη δική μου πλευρά, μιας και εγώ αντιπαρατέθηκα μαζί του, θα ήθελα να επαναλάβω το τελευταίο μου σχόλιο:

  «Πάντως, από την πλευρά μου να δηλώσω -τόσο ως Πόντιος όσο και ως μελετητής- ότι ουδόλως με ενοχλεί ο όρος “τουρκοχριστιανός”. Αντιθέτως τον βρίσκω εξαιρετικά χαριτωμένο, ευρηματικό και κυρίως αποκαλυπτικό των πραγματικών συναισθημάτων που υπάρχουν στην αληθινή ζωή. Πρέπει να σταματήσουμε τους ηλίθιους μικροαστικούς καθωσπρεπισμούς και να εκφράζουμε ανοιχτά τις απόψεις μας, όσο και αν αυτές ενοχλούν. Δηλαδή, (όπως μου βγάζει ο μεταφραστής των σλαβομακεδόνικων) Напред Misirkof. Немојте да се колебате. Ве молиме, исто така!!! (“Εμπρός Μίσιρκωφ. Μη ρεφορμίσεις. Πολύ παρακαλώ σε!!!”)

  Μέχρι τη στιγμή που συνάντησα τους Σλαβομακεδόνες ακροδεξιούς, νόμιζα ότι από τα παλιά ρατσιστικά αντιπροσφυγικά στερεότυπα (κατά των προσφύγων του ’22) είχαν επιβιώσει μόνο παραλλαγμένα και κρυμένα πίσω από τα αντι-ποντιακά ανέκδοτα. Και ότι τα μόνα σοβαρά και επικίνδυνα ρατσιστικά, ήταν τα όσα καλλιεργούνταν για τους νέους ομογενείς πρόσφυγες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Τους μύθους δηλαδή που διέδοσε η κυνική Δεξιά και Ακροδεξιά απ’ το 2000 με τη φιλολογία περί μαζικών ελληνοποιήσεων και τα συντηρούν τώρα οι πριμιτίφ αυθεντικοί ελληναράδες ακροδεξιοί σε διάφορες διαδικτυακές συζητήσεις, όποτε έρχεται προς συζήτηση το θέμα του νέου ελληνικού προσφυγικού ζητήματος.»

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/01/2012

 6. Μα είστε για πολλά γέλια εσείς οι «ελληνοπόντιοι».. Που από τη μία θεωρείτε προσβολή κάποιος να σας χαρακτηρίσει ως «τουρκο-χριστιανούς» αλλά εσείς οι ίδιοι δεν έχετε πρόβλημα να βρίζετε τους άλλους ως «σλαβο-μακεδόνες».
  Και ειλικρινά αναρωτιέμαι- αυτό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης μόνον εσείς το έχετε; Οι άλλοι δεν μπορούν;
  Άσε δε για την «καπηλεία» του ονόματος της Μακεδονίας.. Μα ποιοι θεωρείστε ότι είστε; Δικηγόροι του Μεγάλου Αλεξάνδρου; Ήρθατε από έναν τόπο για τον οποίο δεν πολεμήσατε,απλώς τον αποχωριστήκατε χωρίς να πέσει ούτε μια τουφεκιά εξαιτίας όχι μόνον της τουρκικής αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης και θεωρείτε ότι μπορείτε να έχετε λόγο στο όνομά μας;
  Σας έδωσε η ελληνική κυβέρνηση την εύφορη γη μας και δεν βγάλατε τσιμουδιά τότε. Γιατί τα παιδιά σας μιλάνε ακόμα για «αλύτρωτες» πατρίδες; Τώρα ψάχνετε για γενοκτονίες; Πού είναι οι αποδείξεις του αγώνα σας στα «πάτρια» εδάφη;
  Το χάσατε το δικαίωμα αυτό όπως επίσης χάσατε το δικαίωμα να κάνετε την Μακεδονία τη νέα σας πατρίδα από την στιγμή που δεν αποδεχθήκατε την συγκατοίκηση με τους κατοίκους της επειδή δεν εγκρίνετε την γλώσσα τους.
  Λοιπόν σας πληροφορώ πως Μακεδόνας λέγεται ο κάτοικος της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας είτε μιλάει μακεδονικά, είτε ελληνικά, είτε τουρκικά, είτε βουλγάρικα, είτε εβραϊκά είτε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα ή διάλεκτο.
  Ακόμα και η Θεσσαλονίκη δεν ήταν ελληνική πόλη- το μεγαλύτερο της κομμάτι ήταν το εβραϊκό- το οποίο όμως την βοήθησε να αναπτυχθεί και ουδέποτε την μονοπώλησε εις βάρος των υπολοίπων μειονοτήτων. Οι υπόλοιπες μειονότητες ήταν η μουσουλμανική, η χριστιανική και ένα κομμάτι της χριστιανικής μιλούσε την ελληνική.
  Και τί πόνος με τον Μέγα Αλέξανδρο; Αν ήταν Έλληνας θα έκανε πόλεμο εναντίον των Αθηνών ή της Σπάρτης; Θα τον μισούσαν με τόσο φθόνο οι υπόλοιποι «Έλληνες»; Αν υπάρχει χώρα που δεν έχει δικαίωμα στην «κατοχύρωση» του ονόματος του είναι η σημερινή Ελλάδα. Από την άλλη είναι αστείο με τα σημερινά δεδομένα να «κατοχυρώνει» κανείς μια φυσιογνωμία η οποία μπορεί να αξιολογηθεί μόνον με τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Και μόνον οι ανεγκέφαλοι αρέσκονται στην αναζήτηση «ένδοξων προγόνων» οι οποίοι πρέπει να έχουν «ένδοξους απογόνους» οι οποίοι σήμερα δεν έχουν δημιουργήσει ούτε ίχνος πολιτισμού.
  Το πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να καταστρέψει το όνειρο μιας πολυπολιτισμικής παμβαλκανικής Μακεδονίας και το έλυσε φέρνοντας σας εδώ και διώχνοντας αυτούς που συμπλήρωναν το παζλ όχι για κανέναν άλλο λόγο παρά γιατί ήταν άριστοι συγκάτοικοι μας.

  Σχόλιο από stardust30 | 24/01/2012

 7. stardust30 τι πίνεις και δε μας δίνεις αδελφάκι;

  Από πότε ο όρος «σλαβομακεδόνας» είναι μειωτικός; Δηλαδή οι ιδρυτές της ΣΝΟΦ (Slavjano Мakedonski Narodno Osloboditelen Front) αυτοβρίζονταν; Περιπτωσάρες είστε μερικοί απόγονοί τους. Η στάση σας αποτελεί προσβολή προς τους προγόνους. Το να φτύνετε όμως τόσο κυνικά τις επιλογές τους μου φαίνεται φριχτό.

  Άντε τώρα κάνε μια βουτιά στο μεγαλέξανδρο πρόγονό σου, μπας και συνέλθεις. Απ’ ότι ξέρω πάντως κανείς από τους αριστεροπόντιους δεν διεκδίκησε κανένα και ποτέ δεν τους άκουσα να υποστηρίζουν κάποιν ελληναρά ακροδεξιό, όπως αγρίως κάνετε εσείς αναπαράγοντας όλα αυτά τα ηλίθια επιχειρήματα για να στηρίξετε τα όπως θεωρείτε αιώνια εθνικιστικά σας δικαιώματα στη γή αυτή.

  Γράφεις πρωτοφανείς παπαριές: «Σας έδωσε η ελληνική κυβέρνηση την εύφορη γη μας και δεν βγάλατε τσιμουδιά τότε». Τι λες βρε καραγκιόζη, που τα πάντα ήταν δικιά σας σλαβομακεδόνικη γή; Έχεις ακούσει τίποτα για τη συνθήκη της Λωζάννης, όπου ανταλλάχθηκαν από τους ιμπεριαλιστές άνθρωποι και περιουσίες. Μόνο που οι δικές μας περιουσίες πριν το 1914 -πριν να αρχίσει η μαζική εξόντωση δηλαδή- ήταν περιουσίες 2.5 εκατομμυρίων ανθρώπων που ισοψηφίστηκαν με τις περιουσίες των 350.000 μουσουλμάνων που εκδιώχθηκαν.

  Και για να μην παίρνουμε πάνω μας μόνο εμείς την αντιπαράθεση με τους κάφρους, να δηλώσουμε ότι οι Πόντιοι ήταν μια πολύ μικρή μερίδα μέσα στους πρόσφυγες. Οι περισσότεροι ήταν Μικρασιάτες και Θρακιώτες (από Ανατολική Θράκη).

  Και απ’ αυτές τις περιουσιες ΜΑΣ το άθλιο αυτό κωλοκράτος, έδωσε στους πρόσφυγες μόνο το 10%.

  Ανοίγεις ένα θέμα που δεν το ξέρεις και στο οποίο οι μόνοι ριγμένοι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι.

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 24/01/2012

 8. Πρέπει κάποιος να πιάσει σημείο προς σημείο τα όσα γράφει ο άλλος-Μισίρκοβ, ο stardust30: «Το πρόβλημα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν να καταστρέψει το όνειρο μιας πολυπολιτισμικής παμβαλκανικής Μακεδονίας»

  Η ελληνική κυβέρνηση ήταν αντιδραστική και μονοπολιτισμική όπως κάθε κυβέρνηση στα εθνικά κράτη όπου γης. Αλλά αυτό μέχρι το σημείο να ωραιοποιείτε η κατάσταση στα Βαλκάνι στην περίπτωση που δεν υπήρχε η Ελλάδα είναι ανέκδοτο. Δηλαδή ποια «πολυπολιτισμική παμβαλκανική Μακεδονία». Σαν αυτή που είχαν ήδη ξεκινήσει οι Βούλγαροι με τα πογκρόμ και τις εθνικές εκκαθαρίσεις στην Ανατολική Ρωμυλία από το 1904. Σε μια περιοχή που δεν είχαν καμιά απειλή από τους πληθυσμούς της Αγχιάλου κ.λπ.

  Σφαγείο θα είχαν μετατρέψει οι Βούλγαροι εθνικιστές τη Μακεδονία στην περίπτωση που έρχονταν αλλιώς τα πράγματα. Είδαμε την Οχράνα τι έκανε κατά την περίοδο της Κατοχής και τι έκαναν οι Βούλγαροι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη εκείνη την εποχή.

  Αλλά καλύτερα να σου θυμίζω τι έκαναν στην Αγχίαλο πολύ πιο πριν, 6 χρόνια πριν τους Βαλκανικούς πολέμους : «Το 1906 με την καταστροφή της Αγχιάλου από τους Βούλγαρους όσοι Έλληνες γλίτωσαν από την τρομερή πυρκαγιά που κατέκαυσε την πόλη, κατέφυγαν στην περιοχή των αλυκών και από εκεί με βάρκες διασώθηκαν στο τουρκικό έδαφος, στην Σμύρνη, στην Κων/λη και στην Αίγυπτο .Ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν στον Πύργο, στην Μεσημβρία και στην Σωζώπολη απ όπου αναχώρησαν με ατμόπλοια για την Ελλάδα . Συνολικά καταστράφηκαν 707 ελληνικά σπίτια, 2 ελληνικές εκκλησίες από του Βούλγαρους οι Αγχιαλίτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και τον Πειραιά και ένα χρόνο αργότερα άρχισαν να εγκαθίστανται στην σημερινή Νέα Αγχίαλο του Βόλου. Το δεύτερο ρεύμα των Αγχιαλιτών προσφύγων ήρθε στην Ελλάδα μετά την ελληνοβουλγαρική σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών (Νεϊγύ, 1919) και σχημάτισαν κοντά στη Θεσσαλονίκη το συνοικισμό της Νέας Αγχιάλου. Μετά το 1919 παρέμεινα μόνο 346 ελληνικές οικογένειες στην Αγχίαλο της Βουλγαρίας.»

  Οι βουλγαροπρόσφυγες αυτοί βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρό σας;

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 24/01/2012

 9. Ευχαριστούμε για τις παρεμβάσεις σας. Ας προσπαθήσουμε να αποφεύγουμε τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Μπορούμε να κάνουμε πολύ γόνιμη κουβέντα χωρίς να προσβάλουμε κανένα.

  Να ξεκαθαρίσω ότι η χρησιμοποίηση από μέρους μας του όρου «Σλαβομακεδόνας» δεν υποκρύπτει καμιά μειωτική η προσβλητική διάθεση. Ο όρος είναι σαφής, περιγράφει τους έχοντες ξεχωριστή εθνική συνείδηση και προερχόμενους από τη σλαβική οικογένεια, οι οποίο δεν ανήκουν στο βουλγαρικό έθνος. Τα υπόλοιπα σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα και τους Μεγ-Αλέξανδρους ας τα συζητήσουν οι χρυσαυγίτες των δύο εθνικών ομάδων. Εμείς προτιμούμε να μένουμε στην ουσία των πραγμάτων.

  Επαναλαμβάνω αυτό που έγραψα στο σχόλιο 2 χωρίς καμιά αρνητική διάθεση: «Το μόνο πρόβλημα που έχουμε σε σχέση με το ζήτημα αυτοκαθορισμού διαφόρων σλαβόφωνων συμπολιτών μας, είναι η μεγαλοϊδεατική πρόθεση πλήρους οικειοποίησης του όρου “Μακεδόνας”-Μακεδονία” από ένα μόνο μέρος των Μακεδόνων. Κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση επικίνδυνων κρατικών πολιτικών, όπως αυτές που κυριαρχούν σήμερα στην ΠΓΔΜ, εκτός από την υποτίμηση των υπόλοιπων Μακεδόνων συμπατριωτών των όσων θέλουν να ορίζονται με διαφορετική εθνική ταυτότητα. Να σημειώσουμε τη θέση μας ότι Μακεδόνες είναι όλοι όσοι κατοικούν στη Μακεδονία και διαμορφώνουν πλέον ταυτότητα από το συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι σημέρα στην ελληνική Μακεδονία κατοικούν τόσο οι Ελληνομακεδόνες, όσο και οι Σλαβομακεδόνες και πιθανόν όσοι δηλώνουν Βούλγαρομακεδόνες. Οι Ελληνομακεδόνες από την πλευρά τους ανήκουν σε πολλές επιμέρους ομάδες -και όχι πάντα φιλικές μεταξύ τους- όπως: ντόπιοι ελληνόφωνοι (Κοζανίτες, Γρεβενιώτες, Πιεριείς, Χαλκιδικείς, Σερραίοι, Θεσσαλονικείς κ.ά.), απόγονοι ντόπιων σλαβόφωνων ελληνικής εθνικής συνείδησης, ντόπιοι βλαχόφωνοι, αρβανίτες της Μακεδονίας, απόγονοι προσφύγων του ’22 (Ίωνες, Καππαδόκες, Πόντιοι, Ανατολικοθρακιώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι).

  Η αξιοπρεπής στάση των παλιών αριστερών Σλαβομακεδόνων που ουδόλως είχαν πρόβλημα να αυτοπροσδιοριστούν ως “Σλαβομακεδόνες”, μας φαίνεται πολύ περισσότερο λειτουργική . Πόσο μάλλον που και εμείς, οι ανήκοντες στην ελληνική εθνική ομάδα με όλες της τις αποχρώσεις, δεν έχουμε κανένα απολύτως πρόβλημα να προσδιοριζόμαστε ως “Νεοέλληνες” και η δημοτική μας γλώσσα ως “Νεοελληνική”…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/01/2012

 10. Μοναδική μου παρέμβαση (μια και δε νομίζω πως οι απόψεις μου σε θέματα προσαμοργής και κοινωνικής παραβατικότητας κλπ. των «Ρωσο»-πόντιων και του τι αποτελεί και τι δεν αποτελεί γενοκτονία θα με έκαναν ευπρόσδεκτο εδώ) προς τον αστροσκόνη30: Καλά ρε τσόγλανε όλα τα άλλα καλά τα επαναλαμβάνεις από τον Μισιρκωφούλη αλλά τα περί ποντιακού αντάρτικου γιατί δεν τα έμαθες ιδίως όταν ο ίδιος επιμένει να τα αναφέρει (μειωτικά αλλά να τα αναφέρει πάντως)….

  Σχόλιο από Ένας Χασάπης από τα Παλιά | 24/01/2012

 11. Πρέπει να υπενθυμιστεί προς όσους κάνουν πλάκα μιλώντας στα σοβαρά για πολυπολιτισμική οθωμανική Μακεδονία ότι η περιοχή της ελληνικής Μακεδονίας γέμισε από Μουσουλμάνους όχι με τρόπο παρόμοιο φυσικού φαινομένου -όπως το παρουσιάζουν- αλλά εξαιτίας της πολιτικής βούλησης των Οθωμανών μόλις κατέκτησαν την περιοχή στοχευμένης στο να μειωθεί η πιθανότητα εξέγερσης των κατεκτημένων χριστιανών.

  Το 1385 και μετά το 1385 ο Μουράτ Α’ ή ο Βαγιαζίτ Α’ εποίκισαν την περιοχή των Σερρών, ΒΔ της Θεσ/κης κοντά στον Αξιό, τα Γιαννιτσά, Β. της λίμνης του Λαγκαδά, ώς τις Σέρρες και τη Δράμα, την Καβάλα, με Γιουρούκους (Τουρκομάνους) από το Σαρουχάν της Μ. Ασίας, καθώς και την περιοχή των Γιαννιτσών, και την περιοχή της Πτολεμαΐδας με Γιουρούκους από το Ικόνιο (Κόνιαρους).

  Εννοείται, ότι αργότερα ακολούθησαν και εξισλαμισμοί συχνά υπό το καθεστώς της τουρκοϊσλαμικής τρομοκρατίας, όπως στα Μογλενά, τη ΝΔ Μακεδονία, μετά τα Ορλωφικά κ.α., ενώ κατά τον 19ο αιώνα βάσει οθωμανικού σχεδιασμού εποικίστηκε η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη με βόσνιους, και τσερκέζους και τάταρους Μουσουλμάνους από τη Ρωσσία.

  Φαίνεται για κάποιους πως οι Γιουρούκοι από το Ικόνιο, που εγκατέστησε ο Μουράτ Β’ στη Θεσσαλονίκη, ήταν φορείς εκπολιτισμού, ενώ οι πρόσφυγες του 1923 ήταν όργανα της πολιτικής εξελληνισμού. Όποιος οδύρεται για την (βίαια) διασάλευση ενός καθεστώτος και μιας συγκεκριμένης εθνολογικής σύστασης, αυτός θέλει-δε-θέλει υπερασπίζεται το καθεστώς και την συγκεκριμένη σύνθεση παρά το γεγονός ότι και αυτό/αυτή επιβλήθηκαν με τη βία, την οποία επίσης υπερασπίζεται.

  Σχόλιο από Γιάννης | 24/01/2012

 12. To παρακάτω σχόλιο το έκανα στο μπλογκ του Σαραντάκου. ΄Ισως είναι χρήσιμο και ‘δω:

  Μιας και τη συζήτηση την πυροδότησε ένας “Μισίρκοφ” με τη φανατική-απλοϊκή του γλώσσα, μπήκα στον πειρασμό να διαβάσω για τον πραγματικό Μισίρκοφ, ο οποίος ήταν ένας διανοούμενος που έδρασε στις αρχές του 20ου αιώνα, προσπάθησε να συγκροτήσει από τα πάνω ένα σύστημα ερμηνείας και να οργανώσει την εθνογένεση του σλαβομακεδονικού έθνους.

  Διαβάζοντας το βιβλίο της Άννας Αγγελοπούλου, “Ο Κ. Π. Μισίρκοφ 1874-1926 και η Κίνηση των «Μακεδονιστών»” (University Studio Press, 2005) προκύπτει ότι ο Μισίρκοφ δεν ήταν και τόσο άτεγκτος στις απόψεις του, ούτε και πολύ συνεπής κατά τη διαδορμή του. Περιπλανιέται ιδεολογικά μεταξύ μακεδονισμού και βουλγαρισμού. Η Αγγελοπούλου γράφει ότι: “..μετά την έκδοση των ‘Μακεδονικών Υποθέσεων’ μάλλον αποδέχθηκε θέσεις πιο φίλα προσκείμενες στις βουλγαρικές απόψεις, για να επιστρέψει όμως προς το τέλος της ζωής του στον αρχικό του «μακεδονικό σεπαρατισμό.»

  Κατ’ αρχάς ο Μισίρκοφ δεν διακρίνεται από καμιά μεγαλομανία, ούτε από αρχαιοπληξία και αποδέχεται πλήρως των σλαβικό χαρακτήρα των υπό εθνική διαμόρφωση σλαβοφώνων της Μακεδονίας, την εμφάνιση των οποίων εντοπίζει στ αβυζαντινά χρόνια. Παραδέχεται ότι δεν υπήρχε η εθνική αυτοσυνείδηση από πάντα και αποδέχεται το γεγονός ότι: «Το όνομα ‘Μακεδόνας’ χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τους Σλάβους Μακεδόνες ως γεωγραφικός όρος, για να δηλώσουν την καταγωγή τους.»

  Ο Μισίρκοφ προσανατολίζεται στην από τα πάνω καλλιέργεια μιας ολοκληρωτικά νέας εθνικής ταυτότητας: «Να τι μπορεί να απαντήσει κανείς σ’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι η μακεδονική εθνότητα δεν υπήρξε ποτέ: μπορεί να μην υπήρξε ποτέ, αλλά σήμερα υπάρχει και θα υπάρχει και στο μέλλον.»….

  …..Και στο σημείο αυτό εμφανίζονται οι Χομπσμπάουμ, Άντερσον και Γκέλνερ 😉

  Μ-π

  ——————–

  Υ.Γ. προς Χασάπην:
  Το πώς ορίζεται η Γενοκτονία στο Διεθνές Ποινικό Δίκαιο δεν το ορίζουμε εμείς (εγώ και εσύ δηλαδή) ούτε ο Κωστόπουλος του Ιού. Το ορίζει με εξαιρετική σαφήνεια ο ίδιος ο ΟΗΕ.
  Το τι συνέβη στην Ανατολή την περίοδο 1914-1923 το αντιμετωπίζει επίσης καθαρά η International Association of Genocide Scholars (IAGS), η οποία συμπεριέλαβε τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής (και όχι μόνο των Ποντίων) στις μεγάλες γενοκτονίες του 20ου αιώνα, μαζί μ’ αυτήν των Αρμενίων και των Ασσυροχαλδαίων.

  Όσον αφορά το άλλο μεγάλο θέμα που θίγεις για τους ομογενείς πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ, την προσαρμοστικότητά τους στην ελλαδική κοινωνία και το πως αντιμετωπίστηκαν από τους ομοεθνείς τους και οδηγήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό την περιθωριοποίηση, δες: http://kars1918.wordpress.com/2010/03/09/refugees-1922/ και ειδικά το υποκεφάλαιο που έχει ως τίτλο «Κατά των νέων προσφύγων από την πρώην ΕΣΣΔ».

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/01/2012

 13. Π-Α

  1) ξέρω πολύ καλά το πως ορίζεται από τον ΟΗΕ και για την IAGS αλλά διατηρώ το δικαίωμα μου σε ένα στενό ορισμό του όρου (καμμία σχέση με τον Κωστόπουλο που απλώς αρέσκεται να βλέπει γενοκτονίες από Έλληνες) όπου γενοκτονία σημαίνει:
  α) Εξόντωση του πληθυσμού από όλη τη Γη ει δυνατόν και όχι μόνο μέσα στα σύνορα της χώρας
  β) Εξαφάνιση όσων γενετικά ανήκουν στον πληθυσμό (δηλαδή δεν την γλυτώνεις αν αλλαξοπιστήσεις, απαρνηθείς τη λαλιά σου κλπ.)
  Γνωρίζω πολύ καλά πως ένας τέτοιος ορισμός είναι πάρα πολύ στενός και ελάχιστες φρικαλαιότητες καλύπτει αλλά η διεύρυνση της έννοιας σε μαζικές εθνοκαθάρσεις κρίνω πως είναι λάθος γιατί αμβλύνει την φρίκη του όρου και επιτρέπει πολιτικά παιχνίδια πάνω του (όλοι ζητούν να αναγνωριστεί και η δική τους γενοκτονία μετά).

  2) Όσο με ενοχλεί η περιθωριοποίηση τους τόσο με ενοχλεί η αγιοποίηση και θυματοποίηση τους – δε μιλάω θεωρητικά ούτε διεκδικώ περγαμηνές αναλυτή του πληθυσμού αυτού. Αλλά το να παραγνωρίζεται πως η νοοτροπία σημαντικής μερίδας των αρρένων τους (από το στατιστικό δείγμα που έζησα κι εγώ και άλλοι στον ΕΣ) είναι εκτός τόπου και χρόνου στην Ελλάδα του 21ου αιώνα και δικαιολογεί φαινόμενα παραβατικότητας και συμμοριών επειδή είναι αδέλφια μας είναι λάθος και οδηγεί σε χειρότερα προβλήματα. Και υπόψη πως δεν είχα προσωπικά πρόβλημα μαζί τους για να τους κρατάω κανένα μανιάτικο – αντίθετα κουβέντιαζα με τους «αρχηγούς» της παρέας και προσπαθούσα να καταλάβω από που έρχονται και πως αντιλαμβάνονται την κατάσταση. Αλλά πρόκειται για μεγάλη συζήτηση.

  Σχόλιο από Ένας Χασάπης από τα Παλιά | 24/01/2012

 14. Για όσους –(ακόμα)- αναρωτιούνται αν η καταγγελία μας είναι διαφοροποίηση σε τέτοιου επιπέδου πρακτικές (παραποίηση) και σε ρατσιστικές και υβριστικές αναφορές να σας θυμίσω μια παλαιότερη ανάρτηση στο ιστολόγιο του http://abecedar.blogspot.com/2011/05/blog-post_19.html
  Διαβάστε και τα σχόλια για να δείτε πως προσεγγίζουμε την ιστορία και τον πολιτισμό των Ποντίων -και όχι μόνο- συμπολιτών μας.
  Προσωπικά απατώντας σε σχόλιο κάποιου φίλου από Χάμου στις 20/05/2011 του έγραφα:
  «Εδώ πάνω είμαστε «καταδικασμένοι» να ζούμε μαζί, να συγγενεύουμε , να δουλεύουμε μαζί, να δημιουργούμε μαζί και να ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ μαζί. Αυτή η μίξη και η εθνολογική αλλοίωση μόνο τυχαία δεν ήταν αλλά έγινε τα τελευταία 100 χρόνια. Είμαστε εδώ και ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ εδώ και ΑΥΡΙΟ. Με αμοιβαίο σεβασμό μπορούμε και να καταλαβαινόμαστε και να ακουγόμαστε. Με κραυγές δεν βγαίνει τίποτα. Οι κραυγές και η πόλωση ρίχνουν τους ανθρώπους στις αγκαλιές των ακραίων.
  Να είσαι καλά Εκεί Χάμω.
  МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН»

  Τα ίδια λέμε και σήμερα. Οι συγκροτημένες φωνές στους δικούς μας κύκλους δεν σκέφτονται και δεν εκφράζονται όπως ο άγνωστος στους περισσότερους από εμάς «Ντέλτσεφ» και τρίχες ψευδώνυμα…
  Όταν λοιπόν θα συζητάτε για τους Εθνικά Μακεδόνες να υπολογίζετε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτισμένων και μην απαντάτε στις εμμονές των απολίτιστων.
  Να είστε καλά.

  Σχόλιο από МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН | 24/01/2012

 15. Την κάνατε τη ντρίμπλα και καταλήξατε να μιλάτε για τους Πόντιους. Εξακολουθείτε να είστε απόλυτα εριστικοί ονομάζοντας αποκλειστικά τους εαυτούς σας «Εθνικά Μακεδόνες». Η μόνη προσφώνηση που σας ταιριάζει είναι «Σλαβομακεδόνες», είτε αρέσει είτε όχι. Πιόνια της βουλγαρικής πολιτικής και παιχνιδάκι στα χέρια του Τίτο. Ακόμα και τώρα δε μπορείτε να συμφωνήσετε με τους Βούλγαρους για τους «ήρωες» του παρελθόντος σας. Ακόμα και τώρα είστε ένας απίστευτος αχταρμάς στο μέσο των Βαλκανίων, πιόνι όσων θέλουν να κρατούν την περιοχή σε διαρκή ομηρία με τον κίνδυνο ανάφλεξης. Οι Αλβανοί του κράτους σας είναι έτοιμοι να σας κατασπαράξουν. Οι έχοντες βουλγαρική συνείδηση είναι περισσότεροι από εσάς που ονειρεύεστε μεγαλεία. Οι έχοντες ελληνική συνείδηση, οι Τούρκοι, οι Γκοράντσι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, απορρίπτουν τις απόψεις σας και ξέρουν πολύ καλά τι είναι και σε ποιό έθνος ανήκουν. Τελικά, πόσοι περισσεύετε; Το έχετε σκεφτεί; Δέχομαι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού για τον οποιονδήποτε και το δικαίωμά του στη γλώσσα και την εκπαίδευση. Αλλά το σφετερισμό ιστορίας άλλων, την ανεδαφική και υπερφίαλη αξίωσή σας στην αποκλειστικότητα, την ιταμότητά σας όταν αναφέρεστε σε οτιδήποτε ελληνικό, δε μπορώ να τη δεχθώ με τίποτα. Έχετε πάρει πολύ στραβό δρόμο και η ιστορική πορεία θα διορθώσει τα πράγματα, αργά ή γρήγορα. Η ιστορία τιμωρεί όσους την καπηλεύονται και τη βιάζουν.

  Σχόλιο από asarcikli | 25/01/2012

 16. «Αυτή η μίξη και η εθνολογική αλλοίωση μόνο τυχαία δεν ήταν»

  Ναι, δεν ήταν τυχαία, προηγήθηκαν κάποιοι πόλεμοι και ανταλλαγές πληθυσμών. Αν ο μεγάλος όγκος των προσφυγων πήγε στη Μακεδονία είναι διότι από εκεί έφυγε ο μεγάλος όγκος των μουσουλμάνων κατά την ανταλλαγή. Δεν έγινε ειδικά εξ επί τούτου για να χαλάσει την οθωμανική πολυπολιτισμικότητα, υπάρχει και πιο πεζή εξήγηση.
  Και δεν εγκαταστάθηκαν στη «γη σας» που λέει ο stardust30. Εγκαταστάθηκαν στην ανταλλάξιμη γη των μουσουλμάνων που έφυγαν. Εκτός αν ως «γη σας» θεωρούσατε και την γη των γειτόνων σας.

  Άποψή μου είναι ότι αυτή η ιδεα περί έθνους που έχετε (όσοι είστε τελοσπάντων αυτοί που την έχετε) είναι καταδικασμένη να φτιάχνει κατα βάση «Μισίρκωφ» παρά συγκροτημένες και πολιτισμένες φωνές. Είναι τέτοια δηλαδή που δρα ανεξαρτήτως προθέσεων για συνεννόηση και συνυπαρξη κλπ.

  Είναι σαν είσαι «Έλληνας» και να μην έχεις την Αθήνα. Γίνεται; Ε πώς θα είσαι «Μακεδόνας»(εθνικά) χωρίς την Θεσ/νίκη; Άρα ο εθνομακεδονισμός αυτός οδηγεί μακροπρόθεσμα σε Γ’ Βαλκανικό Πόλεμο.

  Σχόλιο από Πέτρος | 25/01/2012

 17. asarcikli, ποιοί είναι αυτοί οι «Γκοράντσι»;

  МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН, έβαλα ένα λινκ ως σχόλιο στο μπλογκ σου με τίτλο :
  1948 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 10 «ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΚΑΥΚΑΣΙΟΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΝ» Το είδες;

  Ωραίο το τραγούδι που έβαλες, ενδιαφέρων και ο διάλογος που ακολούθησε:

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/01/2012

 18. asarcikli αυτά που γράφεις είναι ακραία και άδικα : «Η μόνη προσφώνηση που σας ταιριάζει είναι “Σλαβομακεδόνες”, είτε αρέσει είτε όχι. Πιόνια της βουλγαρικής πολιτικής και παιχνιδάκι στα χέρια του Τίτο. Ακόμα και τώρα δε μπορείτε να συμφωνήσετε με τους Βούλγαρους για τους “ήρωες” του παρελθόντος σας. Ακόμα και τώρα είστε ένας απίστευτος αχταρμάς στο μέσο των Βαλκανίων, πιόνι όσων θέλουν να κρατούν την περιοχή σε διαρκή ομηρία με τον κίνδυνο ανάφλεξης…».

  Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται έτσι περιφρονητικά κάποιοι συμπολίτες μας, με τους οποίους ζούμε μαζί συγγενεύουμε , δουλεύουμε μαζί, δημιουργούμε μαζί, αγωνιζόμαστε ταξικά μαζί, ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ μαζί -όπως λέιε και ο εθνικά διαφορετικός σύντροφος- ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑ – όπως δυστυχώς το θεωρεί ο ίδιος.

  Έχει δίκιο ο МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН όταν γράφει: «Με αμοιβαίο σεβασμό μπορούμε και να καταλαβαινόμαστε και να ακουγόμαστε. Με κραυγές δεν βγαίνει τίποτα. Οι κραυγές και η πόλωση ρίχνουν τους ανθρώπους στις αγκαλιές των ακραίων.»

  Και δυστυχώς τέτοιες κραυγές είναι οι προσεγγίσεις «η μόνη προσφώνηση που σας ταιριάζει…», «Πιόνια της βουλγαρικής πολιτικής…», «για τους “ήρωες” του παρελθόντος σας…», «είστε ένας απίστευτος αχταρμάς…», ¨πιόνι όσων θέλουν να κρατούν την περιοχή σε διαρκή ομηρία.»

  Ε όχι φίλε μου δεν είναι έτσι. Αξιοθαύμαστοι είναι που διαφοροποιούνται από τους εθνικιστές της ΠΓΔΜ και αρνούνται να πέσουν στην αγκαλιά της βουλαγαρικής Οχράνα. Διεκδικούν μια εθνική ταυτότητα διαφορετική από τη δική μας και παλεύουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες για την εξασφάλιση των στοιχειωδών πολιτιστικών τους δικαιωμάτων. Δεν είναι δυνατόν ένας Πόντιος να τους αντιμετωπίζει έτσι, όπως εσύ, τη στιγμή που όλοι μας θέλουμε να αποκτήσουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα πολιτιστικά δικαιώματα οι μουσουλμάνοι Πόντιοι της Τουρκίας.

  Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά.

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 25/01/2012

 19. Μάτσκαλη αδερφέ μου, όσα κι αν γράφουν για «συννενόηση», «συνεργασία», «αμοιβαίο σεβασμό» κλπ, ακυρώνονται από τέσσερις μόνο λέξεις: «Εμείς οι Εθνικά Μακεδόνες». Και μόνο αυτό φτάνει για να αποκαλυφθεί η φασιστική νοοτροπία τους και ο άκρατος (αν και ανεδαφικός) εθνικισμός τους. Πόθεν προκύπτει οτι αυτοί είναι οι «Εθνικά Μακεδόνες»; Γιατί αρνούνται το δικαίωμα σε οποιονδήποτε άλλο εντόπιο να ονομάζει τον ευατό του Εθνικά Μακεδόνα; Είναι αυτή ίδια συμπεριφορά με όλους τους ακραίους εθνικιστές της Ελλάδας, Βουλγαρίας ή δεν είναι; Γιατί οι Έλληνες και οι Βούλγαροι που διεκδικούν τη μακεδονική κληρονομιά είναι φασίστες και οι Σκοπιανοί που κάνουν το ίδιο είναι «ταξικοί συναγωνιστές»; Επαναλαμβάνω οτι δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό έχουν όλοι, αρκεί να μην υπερβαίνουν τη λογική και την ιστορία. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν, τόσο καλύτερα για όλους μας.

  Σχόλιο από asarcikli | 25/01/2012

 20. Το παράδειγμα της Ελβετίας θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι Σκοπιανοί. Εθνικά Ελβετοί ιστορικά δεν υπάρχουν. Ο πληθυσμός είναι γερμανικής, γαλλικής και ιταλικής καταγωγής. Μιλούν και τις τρεις γλώσσες, τις διδάσκονται ελεύθερα, είναι και οι τρεις επίσημες. Κι όμως σήμερα υπάρχει κρατική συνοχή, ευημερία και συνεργασία και με τις τρεις γειτονικές χώρες. Αυτό γιατί δεν υπήρξε κατά το παρελθόν προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορικής κληρονομιάς κανενός, παρά μόνο εθνική αυτογνωσία και κοινό συμφέρον για την πορεία της χώρας. Στην καρδιά της κεντρικής Ευρώπης όμως συμφέρει να υπάρχει terra ουδέτερη και ασφαλής, ενώ στην καρδιά της νοτιοανατολικής Ευρώπης συμφέρει να υπάρχει terra προβοκατόρικη και ασταθής. Ο νοών νοείτο και ο χαρακτηρισμός «πιόνια» παραμένει. Κρίμα.

  Σχόλιο από asarcikli | 25/01/2012

 21. Ομέρ, οι Γκοράντσι είναι ορθόδοξος πληθυσμός (ολόκληρα χωριά) με απόλυτη εθνική συνοχή, στο Κόσοβο και στα Σκόπια. Κάποιοι υποστηρίζουν οτι είναι τουρκικής καταγωγής που εκχριστιανίστηκαν (άγνωστο πότε και γιατί). Οι ίδιοι υποστηρίζουν οτι είναι γηγενείς της βορειοδυτικής Δαρδανίας.

  Σχόλιο από asarcikli | 25/01/2012

 22. asarcikli, δηλαδή πιστεύεις ότι η μόνη αληθινή λύση είναι οι συμπολίτες αυτοί, αλλά και οι άλλοι που ζουν στα Σκόπια και δηλώνουν «Μακεδόνες» ξαφνικά να βγουν και να πουν «Οκ. Είμαστε πλέον Βούλγαροι. Συγνώμη που σας ταλαιπωρήσαμε.»

  Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις και συ ότι αυτό δεν γίνεται, από τη στιγμή που οι ίδιοι δεν το επιθυμούν. Εξάλλου, οι εθνογενέσεις δεν είναι κάτι παράδοξο μέσα στην ιστορία. Άσχετα εάν διανοούμενοι εξέφρασαν την ανάγκη ενός σλαβικού πληθυσμού να μην είναι «ούτε Βούλγαρος, ούτε Έλληνας, ούτε Σέρβος» όπως έγραφε ο Μυριβήλης και στην πραγματικότητα κατασκεύασαν ένα νέο έθνος, έστω και αν για καιρό παλινδρομούσαν μεταξύ βουλγαρισμού και μακεδονισμού (όπως γράφει ο Μ-π στο σχόλιο 12) τώρα είναι υπαρκτό, δεδομένο, τετελεσμένο. Υπάρχει πια ένα νέο σλαβικό έθνος στη Νότια Βαλκανική, το οποίο βιολογικά και ιδεολογικά βρίσκεται ανάμεσα στους Έλληνες και στους Βούλγαρους. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο στην ιστορία. Ειδικά των σλαβικών λαών της Βαλκανικής. Για σκέψου πως ξεχώρισαν οι Σέρβοι, οι Κροάτες και οι Βόσνιοι μουσουλμάνοι; Ένα και το αυτό ήταν κάποτε. Επίσης σήμερα δύσκολα θα κάνεις έναν Μαυροβούνιο να παραδεχτεί ότι είναι Σέρβος και όχι εθνικά Μαυροβούνιος.

  Για μένα το μόνο πρόβλημα με τη νέα αυτή εθνική ομάδα είναι ο τρόπος με τον οποίο ορίζονται και η προσπάθεια να αποκλείσουν τους υπόλοιπους Μακεδόνες από τη λέξη αυτή. Εξέλιξη αυτού του τρόπου είναι η σχεδόν φασιστική ιδεολογία που χαρακτηρίζει τον Γκρουέφσκι καθώς και η εμφάνιση διαφόρων πρωτόγονων ακροδεξιών τύπου «Μισίρκωφ».

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 25/01/2012

 23. Μάτσκαλη, στην πρώτη σου παράγραφο, το συμπέρασμά σου για τις απόψεις μου είναι εντελώς αυθαίρετο.
  Η τελευταία σου παράγραφος είναι όλο το ζουμί και με καλύπτει απόλυτα.

  Στο ενδιάμεσο όμως, για ρώτα αυτά τα παλικάρια τι έχουν να πουν για τη φράση σου : «Υπάρχει πια ένα νέο σλαβικό έθνος στη Νότια Βαλκανική, το οποίο βιολογικά και ιδεολογικά βρίσκεται ανάμεσα στους Έλληνες και στους Βούλγαρους». (Και ξαναδιάβασε τι γράφω στο σχ. 20 για την Ελβετία).

  Σχόλιο από asarcikli | 25/01/2012

 24. Σκόπια: Η κυβέρνηση θα αλλάξει με αρχαίες ονομασίες τα ονόματα των πόλεων – μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

  «Η κυβέρνηση η οποία ξεκίνησε με έναν πλήρη επαναπροσδιορισμό της ‘μακεδονικής’ ταυτότητας και του πολιτισμού, μετά από την ενδεχόμενη αποτυχία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναμένεται να προβεί στην αλλαγή των ονομασιών των πόλεων, όπως δηλώνουν πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, γράφει σημερινό δημοσίευμα των Σκοπίων.

  Και αναφέρει:

  Μία από την κυρίαρχη ονομασία που πιο συχνά αναφέρεται είναι η μετονομασία της πόλης των Σκοπίων σε Αλεξάνδρεια, όπως δήλωσε και ο Τοντόρ Πετρόφ, ο οποίος είναι προσκείμενος της κυβέρνησης.

  «Ο Δήμος του Κέντρου θα πρέπει να μετονομαστεί σε Δήμο της Αλεξάνδρειας. Είναι μια ευκαιρία αυτή, αφού οι δημιουργοί του Μακεδονικού Κράτους είναι ο Φίλιππος ο Β΄ και ο Μέγας Αλέξανδρος των οποίων τα αγάλματα βρίσκονται στο Κέντρο και τονίζουν την μητρόπολη της Μακεδονίας.

  »Σημειώνεται –συνεχίζει το σκοπιανό δημοσίευμα- ότι ο Φίλιππος ο Β΄ ήταν ο πατέρας του Αλεξάνδρου του Γ΄ και ήταν νυμφευμένος με την Ολυμπιάδα. Ο Αλέξανδρος ο Γ΄ ο Μακεδών ( 356-323 π.Χ.) ήταν ο βασιλιάς της Μακεδονίας από τη δυναστεία των Αργεαδών που κυβέρνησε από το 336 π.Χ. έως το 323 π.Χ.

  Ήταν ένας από τους επιτυχημένους κυβερνήτες της ιστορίας της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος κατέκτησε την Περσική Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολίας, της Συρίας, της Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας και επέκτεινε τα όρια του βασιλείου της Μακεδονίας μέχρι το Αφγανιστάν και την Ινδία.

  Εμπνευσμένος από την ιδέα της δημιουργίας ενός ‘παγκόσμιου κράτους’ ο Αλέξανδρος κατέκτησε τον κόσμο σεβόμενος τον πολιτισμό του κάθε κράτους και επιβάλλοντας το μακεδονικό στρατό στη διοίκηση», λέει ο Τοντόρ Πετρόφ, ο οποίος αποτελεί της άκρας δεξιάς του κόμματος του DPMNE (του Γκρούεφσκι). Είναι ο πρόεδρος της СМК (παγκόσμιου κογκρέσου των Σλάβων) και απασχολείται σε έναν από τους δήμους των Σκοπίων.

  Ανεπίσημες πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση, υποστηρίζουν ότι μια τέτοια στρατηγική είναι έτοιμη, αν η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ θα είναι ανεπιτυχής και το αρχαίο μείγμα είναι έτοιμο να τοποθετηθεί στην πρόσοψη της κυβέρνησης.

  Αυτή είναι μια πολιτική που προσδίδει ατού στο κυβερνητικό σχήμα, αφού αυτή η κυβέρνηση μέρα με τη μέρα χάνει σταθερά ψηφοφόρους σε πολλές πόλεις της χώρας, οι οποίες κυριαρχούνται από μεσαία εισοδήματα και είναι δυσαρεστημένοι από τη συνεχόμενη φτώχια και την κακή κατάσταση της ζωής, όπως για παράδειγμα είναι η πόλη των Σκοπίων και το Μοναστήρι/Μπίτολα και μια σειρά δήμων της περιοχής των Σκοπίων, ιδίως στο δημοτικό κέντρο , όπου τις τελευταίες εκλογές η κυβέρνηση υπέστη συνολική κατάρρευση.

  Ανάλογες ανακοινώσει είχανε γίνει πριν από τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου.

  Τότε, μετά το μπλοκάρισμα της Ελλάδας, η κυβέρνηση προέβη σε αλλαγές στις ονομασίες του αεροδρομίου, των δρόμων και των νοσοκομείων.

  Αναλυτές πιστεύουν ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να γίνουν μετά από την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, γιατί τώρα στερείται η χώρα από τα ευρωπαϊκά χρήματα.

  Άλλοι αναλυτές πιστεύουν ότι όλες αυτές οι ενέργειες δηλώνουν ένα νέο ορισμό του ‘μακεδονικού’ έθνους και κράτους.

  http://www.echedoros-a.gr/2012/01/blog-post_6230.html

  Σχόλιο από Mισίρκοφ2 | 25/01/2012

 25. Τοντόρ Πετρόφ: «Τα Σκόπια να ονομαστούν Αλεξάνδρεια»

  Ο Τοντόρ Πετρόφ, πρόεδρος του Παγκόσμιου Σλαβικού Κογκρέσου (που οι Σλάβοι το ονομάζουν ‘μακεδονικό κογκρέσο’-Светскиот македонски конгрес), ζήτησε από το δήμο των Σκοπίων να μετονομάσει το Κέντρο της πόλης των Σκοπίων σε ‘Αλεξάνδρεια’.
  Στη σελίδα του, στο διαδίκτυο, ο Πετρόφ ισχυρίζεται ότι η ονομασία ‘Αλεξάνδρεια’ αρμόζει πιο πολύ στο ‘μακεδονικό’ κεφάλαιο του Δήμου όπου βρίσκονται τα αγάλματα του Φίλιππου του Β΄ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, για να ταυτιστεί πλήρως η περιοχή με την αρχαία ιστορία των Μακεδόνων.

  Στην πρότασή του αυτή επικαλείται δεκάδες πόλεις του κόσμου όπου το όνομα του Αλεξάνδρου υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές.

  Ο Πετρόφ καλεί το Δήμο των Σκοπίων να μετονομάσει τα Σκόπια γιατί η διαδικασία μόνον, με την ανέγερση των γιγαντιαίων μνημείων, θεωρείται ημιτελής.
  Ο Πετρόφ διαφωνεί με την κύρια πολιτική του κράτους που επιμένει να ονομάζει το μνημείο του Αλεξάνδρου στο κέντρο των Σκοπίων, ως ‘έφιππος πολεμιστής’.

  Σχόλιο από Mισίρκοφ2 | 25/01/2012

 26. Τα σχόλια 24 και 25, νομίζω οτι φτάνουν για να καταλάβει ο κάθε σκεπτόμενος αναγνώστης τι κωμωδία παίζεται στην αλάνα του Γκρουέφσκι.

  Σχόλιο από asarcikli | 25/01/2012

 27. Γεια σας. Τα σχόλια του Ομέρ και του Ματσουκάτες με εκφράζουν απόλυτα και είναι στο επίπεδο που προσωπικά θέλω να γίνετε κάθε συζήτηση. Το ιστολόγιο σας-όπως και του Σαραντάκου-το παρακολουθώ μήνες τώρα χωρίς να πάρω μέρος στέλνοντας κάποιο σχόλιο. Θεώρησα δίκαια την αγανάκτηση σας για τον ανάρμοστο χαρακτηρισμό και επειδή και στις παρέες των Εθνικά Μακεδόνων υπήρχε προβληματισμός για τον άγνωστο πολυγραφότατο και προκλητικό τύπο με τα πολλά ψευδώνυμα μετά από συζήτηση με πάνω από 10 άτομα προχωρήσαμε στη δημόσια καταγγελία. Να γνωρίζετε πως η ανακοίνωση μας, βρήκε σύμφωνους την συντριπτική πλειοψηφία των Εθνικά Μακεδόνων.
  Σήμερα δυστυχώς έπεσαν και οι μάσκες αφού υπάρχει ιστολόγιο που δικαιολογεί και την παραποίηση αρχικού άρθρου από τη ΛΟΖΑ και κάνει γαργάρα τις προσβλητικές εκφράσεις για τους συμπολίτες μας. Λυπάμαι για το επίπεδο τους, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω δυστυχώς . Ο καθένας χαρακτηρίζετε από τις πράξεις του και τις εκφράσεις του. 2 – 3 είναι όλοι και όλοι και ας μην ξεχνάμε αυτό που λέει ο λαός. «Όμοιος τον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα!!!» ΑΓΝΟΗΣΤΕ ΤΟΥΣ.
  1ΥΓ: Ομέρ την ξαναδιάβασα την ανάρτηση. Συγκλονιστική.
  2ΥΓ: Για τους Εποικισμούς την άποψη μου την έγραψα εδώ http://abecedar.blogspot.com/2011/05/blog-post_21.html
  3ΥΓ: Στους φίλους που σέβονται το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, θα ήθελα να πω πως ο όρος Εθνικά Μακεδόνας δηλώνει κάποιον που πιστεύει πως είναι μέλος μιας εθνότητας που η πατρίδα μας η Ελλάδα επίσημα δηλώνει πως δεν υπάρχει . Ο όρος Εθνικά μας ξεχωρίζει από τους άλλους συμπολίτες μας που είναι εθνικά Έλληνες και ζουν στη Μακεδονία και είναι και ονομάζονται Μακεδόνες.
  Όταν λοιπόν κάποιοι δηλώνουν Εθνικά Μακεδόνες κρατήστε το στη διάσταση που έδωσα. Είμαστε Έλληνες πολίτες δεν ζούμε σε άλλο κράτος. Έχουμε τα ίδια ζόρια και εμείς και εσείς. Αυτά τα Σκοπιανοί και τα Γκρούεφσκι προσωπικά δεν με αγγίζουν όπως κάθε άναρθρη χουλιγκάνικη κραυγή. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι εκατέρωθεν χουλιγκαν είναι το εξής απλό. Πόσοι Εθνικά Μακεδόνες σήμερα δεν είναι παιδιά με τον ένα γονιό Μακεδόνα και τον άλλο Θρακιώτη ή βλάχο ή πόντιο ή αρβανίτη ή,ή,ή;;;
  Άρα χαμηλά τη μπάλα άπαντες παλληκάρια.
  Οι καιροί είναι δύσκολοι και η μοίρα μας κοινή.
  Σεβασμός λοιπόν και συνεννόηση.
  Να είστε καλά…

  Σχόλιο από More Sokol | 25/01/2012

 28. Να αφιερώσω και κάτι για τα εγχώρια παλικάρια που έχουν πέσει στα «σκληρά» του «μακεδονισμού». Όταν ακόμα ο Τίτο ήταν στο πνεύμα της επιδιωκώμενης Βαλκανικής Ομοσπονδίας (συμπεριλαμβανομένης Ελλάδας και Βουλγαρίας, κατά τη μυστική γραμμή του Στάλιν), απαντά σε ερώτηση περί ενιαίας Μακεδονίας, σύμφωνα με αιτήματα που έχουν ως αφετηρία κύκλους στη Γιουγκοσλαβία. Να τι λέει λοιπόν ο σύντροφος Τίτο στις 11 Οκτωβρίου του 1945:

  «Svi ti memorandumi i sve te akcije, sve je to maska. Laž je da oni hoće ujedinjenje Makedonije. To su mahinacije onih trećih, koji su uvijek gledali da na razdoru naroda na Balkanu osiguraju sebi svoj uplih na Balkanu. U tome grmu leži zec. Jer oni hoće da razjedine balkanske narode, da bi bilo kao što je bilo u prošlosti, kada je Makedonija služila kao kamen smutnije među bratskim narodima na Balkanu, a na korist stranog imperijalizma».

  Σε δική μου, ελεύθερη μετάφραση:

  «Όλα αυτά τα υπομνήματα και όλες αυτές οι ενέργειες, είναι όλα μια μάσκα. Είναι ψέματα οτι αυτοί θέλουν ένωση της Μακεδονίας. Αυτές είναι σκευωρίες των γνωστών τρίτων, οι οποίοι πάντα απέβλεπαν, μέσω της ασυμφωνίας των λαών στα Βαλκάνια, να σιγουρέψουν τη δική τους επιρροή στην περιοχή. Διότι αυτοί θέλουν να διαιρέσουν τους βαλκανικούς λαούς, για να ξαναγίνει αυτό που γινόταν στο παρελθόν, όταν η Μακεδονία έπαιζε το ρόλο της πέτρας του σκανδάλου μεταξύ των αδελφικών λαών των Βαλκανίων, προς όφελος του ξένου ιμπεριαλισμού».

  Δηλαδή ο Τίτο τον Οκτώβρη του 1945, καθησυχάζει Ελλάδα και Βουλγαρία λέγοντας:

  Μην ακούτε τι λένε διάφοροι για ανεξάρτητη Μακεδονία. Είναι πράκτορες των ιμπεριαλιστών που θέλουν να μας βάλουν να σκοτωνόμαστε μεταξύ μας, όπως το έκαναν και στο παρελθόν. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Εμείς ούτε το δεχόμαστε, ούτε το προωθούμε.

  Όταν όμως το ζήτημα της Ομοσπονδίας κόλλησε με τη Βουλγαρία, ο Τίτο για να στριμώξει το Δημητρόφ έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα της Μακεδονίας και μειονότητας στο Πιρίν. Δηλαδή αυτό που έλεγε οτι δεν υπάρχει το 1945. Καταλάβατε drugovi? Γι’ αυτό γράφω για πιόνια και για παιχνιδάκια!

  Σχόλιο από asarcikli | 25/01/2012

 29. Eγώ πάντως συμφωνώ με τον Μάτσκαλη όταν υποστηρίζει για τους δικούς μας Σλαβομακεδόνες ότι: » Αξιοθαύμαστοι είναι που διαφοροποιούνται από τους εθνικιστές της ΠΓΔΜ και αρνούνται να πέσουν στην αγκαλιά της βουλγαρικής Οχράνα. Διεκδικούν μια εθνική ταυτότητα διαφορετική από τη δική μας και παλεύουν σε πολύ αντίξοες συνθήκες για την εξασφάλιση των στοιχειωδών πολιτιστικών τους δικαιωμάτων.»

  Σχόλιο από Mισίρκοφ2 | 26/01/2012

 30. Ναι βέβαια. Είναι αξιοθαύμαστο το «θαλασσινό γεράκι της Θεσσαλονίκης» (δηλ. ο σχολιαστής More Sokol – Solun), όταν λέει: «Εμείς οι Εθνικά Μακεδόνες». Δηλαδή οι υπόλοιποι είναι μη εθνικά Μακεδόνες. Δε βλέπω καμία διαφοροποίηση από τους εθνικιστές των Σκοπίων. Σε τελική ανάλυση, ας προσπαθήσω να θέσω ένα ερώτημα στο φίλο Γεράκι: Εσύ που προσδιορίζεσαι ως Εθνικά Μακεδών, ποια πιστεύεις οτι είναι η ιστορική καταγωγή σου; Είσαι Σλάβος; Είσαι Βούλγαρος; Είσαι απόγονος των αρχαίων Μακεδόνων; Είσαι Έλληνας; Τι πιστεύεις οτι είσαι; Ποιά είναι η καταγωγή των «Εθνικά Μακεδόνων» του σήμερα; Μια απλή ερώτηση είναι και μπορεί να δοθεί μια πολύ απλή και ολιγόλογη απάντηση (χωρίς αυτό να σημαίνει οτι δε θα ήθελα μεγάλη και εμπεριστατωμένη απάντηση). Έτσι για να ξέρουμε με ποιόν μιλάμε και τι ακριβώς πρεσβεύει.

  Σχόλιο από asarcikli | 26/01/2012

 31. Mισίρκοφ2 ευχαριστώ για τη συμπαράσταση και το ανοιχτό πνεύμα.

  asarcikli τώρα τι τους ρωτάς τους ανθρώπους; Αυτό το ερώτημα που τους θέτεις υπάρχει παντού. Ρώτα το ίδιο κάποιον ντόπιο από τη Σαλαμίνα ή από τη Θήβα ή ή από το Καπανδρίτι ή κάποιον δικό μας Πάφραλη ή κάποιον καραμανλή σαν τον Κιλτίδη, για να δούμε τι απάντηση θα λάβεις. Αν πάμε σε τέτοιου τύπου διαδικασίες ποτέ δεν θα βρούμε αυτό που μας ενώνει με βάση την πραγματική απώτατη καταγωγή και ποτέ δεν θα ειρηνεύσει η περιοχή μας. Απλώς πρέπει να σεβόμαστε τον άλλο και φυσικά να απαιτούμε σεβασμό προς εμάς.

  Για μένα, σου τόγραψα και παραπάνω, οι δικοί μας βιολογικά και ιδεολογικά βρίσκονται ανάμεσα στους Έλληνες και στους Βούλγαρους. Εκεί τοποθετείται, εάν θέλουμε να ορίσουμε σχήματα, το έθνος αυτό.

  Και πραγματικά, εάν μας διαβάζει ο МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН θα ήθελα την άποψη του, ανεξάρτητα από το ζήτημα της ονομασίας, εάν το συμπέρασμά μου είναι σωστό ή λάθος: “Υπάρχει πια ένα νέο σλαβικό έθνος στη Νότια Βαλκανική, το οποίο βιολογικά και ιδεολογικά βρίσκεται ανάμεσα στους Έλληνες και στους Βούλγαρους”.

  Σχόλιο από Ok | 26/01/2012

 32. Για τον asarcikli δυο κουβέντες. Η ιστορική μου καταγωγή είναι « ένδοξη και τρανή».!!! Είμαι εγγονός των παππούδων μου και των προπαππούδων μου που ζούσαν σ’ αυτόν το τόπο, δουλεύοντας για τους Οθωμανούς. Αγράμματοι ,σκλάβοι, βαθιά θρήσκοι (έρμαια των εκκλησιών) με μητρική γλώσσα τα Μακεδόνικα.
  Αν ψάχνεις για σάρισσες και μεγαλέκους αυτά να τα λέτε με τους βαρεμένους….
  Εσύ έγραψες για τον Τίτο και τι έγινε τότε , εγώ να σου γράψω τι έγινε το 1982;
  Έγινε ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Σε ένα σημείο του γράφει: «Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι πολιτικοί πρόσφυγες , οι Έλληνες στο γένος» πράγματι επέστρεψαν οι πολιτικοί πρόσφυγες εκτός από τους δικούς μας. Γιατί; Γιατί η Ελλάδα δεν τους θεωρεί Έλληνες στο γένος. Τι γένος τους θεωρεί αυτό να το ρωτήσεις στους κρατούντες. Θυμήσου μόνο να τους ρωτήσεις το εξής απλοϊκό. Αν δεν είναι Έλληνας στο γένος ο Παππούς σου ΕΣΥ θα είσαι;
  Δηλαδή με απλά λόγια το 1982 μπορούσε να κλείσει η πληγή του εμφυλίου αλλά δυστυχώς όχι μόνο δεν επετράπη η επιστροφή των πολιτικών μας προσφύγων και των παιδιών του εμφυλίου αλλά με πανηγυρικό τρόπο η πατρίδα ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ πως όσοι από εμάς ζούμε στα χωριά που γεννηθήκαν οι προπροπαππούδες μας δεν είμαστε Έλληνες στο γένος!!!!
  Διάβασε αυτό για να έχεις μια εικόνα http://abecedar.blogspot.com/2012/01/1950.html
  Τα έθνη σαν κατασκευές δεν έχουν πάνω από 3-4 αιώνες. Στα βαλκάνια ακόμα και τώρα γεννιούνται έθνη (κάτι σου έγραψαν παραπάνω για Βόσνιους, για Κοσοβάρους κλπ} Έτσι όπως γεννήθηκε το έθνος των Ελλήνων, των Τούρκων, των Βουλγάρων, των Σέρβων, των Αλβανών αργότερα από όλους αυτούς γεννήθηκε και η ιδέα του Μακεδόνικου έθνους.
  Η επανάσταση του 1903 ενάντια στους Οθωμανούς μπορεί να θεωρηθεί σαν ιστορικότατη στιγμή στη διαδικασία της Μακεδόνικης εθνογέννεσης. Κάποιοι λοιπόν από τους παππούδες μας ήταν αντάρτες (κομίτες) στην ΕΜΕΟ. Ίσως κάποιοι από αυτούς να απάντησαν στον Μυριβήλη πως δεν είναι μήτε Σερμπ, μήτε Γκρτς, μήτε Μπουργκάρ παρά είναι Μακεντών Ορτοντόξ….. Αυτά τα έγραφε ο Μυριβήλης καμιά 20 χρόνια πριν να εμφανιστεί ο ΤΙΤΟ.
  Ας σταματήσω όμως γιατί σε 5 ώρες πάω για δουλειά.
  Να είσαι καλά.

  МОРЕ СОКОЛ. СОЛУН

  Σχόλιο από More Sokol | 26/01/2012

 33. «Εθνικά μακεδόνες» είναι το ίδιο με το να αρχίσουν εδώ οι πόντιοι να λένε ότι είναι «εθνικά πόντιοι». Αν αρχίσουν να το λένε και να φτιάχνουν ιστορικές κατασκευές για ποντιακό έθνος κλπ. τότε θα υπάρχει σοβαρό θέμα διότι ουσιαστικά θα εγείρουν αξιώσεις επί των ποντιακών εδαφών.
  Και τότε φυσικά η Τουρκία θα δικαιούται να διαμαρτύρεται εντονότατα γι’αυτό, ιδίως μάλιστα αν αυτές οι θεωρίες υιοθετούνται επισήμως και διδάσκονται στα ελληνικά σχολεία.

  Σχόλιο από Πέτρος | 26/01/2012

 34. Πέτρο, από το σχόλιό σου φαίνεται πόσο πολύ έχει μπει πλέον στην ψυχοσύνθεσή μας ως νεοέλληνες, η άμυνα, η αυτομαστίγωση και η ανάγκη απολογίας (για ποιό πράγμα δεν ξέρω). Που μπερδεύονται τώρα οι Πόντιοι με αυτά που λένε οι φίλοι μας παραπάνω; Γιατί συγκρίνεις δύο εντελώς άσχετα πράγματα; Θα είχε βάση συζήτησης αυτό το σενάριο, αν υπήρχε οργανωμένη κίνηση (και υποστηριζόμενη από το νεοελληνικό κράτος) που να υποστήριζε οτι ο περιούσιος λαός και μόνος «κληρονόμος» είναι οι χριστιανοί Πόντιοι (που τώρα πλέον δε ζουν εκεί). Αντίθετα, λέμε οτι στο σύνολο του Πόντου δικαίωμα στην κληρονομιά έχουν όλοι οι ιστορικοί λαοί που έζησαν εκεί, συνεργάστηκαν, πήραν και έδωσαν ο ένας στον άλλον, αλληλοσφάγησαν. Εδώ έχουμε άλλο θέμα. Τι είναι, ξαναρωτάω για να μάθω, οι φίλοι μας που θεωρούν αποκλειστικά τους εαυτούς τους ως «Εθνικά Μακεδόνες». Είναι απόγονοι Ελλήνων, Ιλλυριών, Βουλγάρων, Σέρβων, είναι Σλάβοι, είναι Λατίνοι, τι είναι; Μήπως οι μοναδικοί απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων; Εγώ ξέρω τι λένε και τι πρεσβεύουν, αλλά ας μας το πουν κι εδώ, για να μη ρίχνουν στάχτη στα μάτια των καλοπροαίρετων ιδεολόγων σχολιαστών του Π&Α.

  Σχόλιο από asarcikli | 26/01/2012

 35. Μα δεν είπα ότι υπάρχει, έκανα μια υποθετική σύγκριση για να δείξω τη σοβαρότητα του πράγματος να δηλώνει κανείς «εθνικά μακεδόνας».
  Αυτό όμως είναι που κάνουν στα Σκόπια, με αποτέλεσμα τα παιδιά στο σχολείο να μαθαίνουν ότι κανονικά η χώρα τους τελειώνει στη Λάρισα: http://www.youtube.com/watch?v=WDu_liTmdHE

  Σχόλιο από Πέτρος | 26/01/2012

 36. Συμφωνούμε λοιπόν Πέτρο, απλά δεν το κάνουν μόνο στα Σκόπια. Γι’ αυτό ξαναρωτώ όσους σχολίασαν παραπάνω, να μας πουν τι σημαίνει «Εθνικά Μακεδόνας» και ποια είναι η καταγωγή τους. Είναι Σλάβοι, Βούλγαροι, οτιδήποτε άλλο ή είναι οι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων; Μόνο αν μας απαντήσουν σ’ αυτό θα έχει νόημα να συνεχίσουμε τη συζήτηση μαζί τους. Όλα τα άλλα είναι maska, που έλεγε κι ο Τίτο.

  Σχόλιο από Asarcikli | 26/01/2012

 37. @33 δεν συμφωνώ καθόλου με την πατερναλιστική σου εκτίμηση. Όσο είναι έθνος οι Κροάτες άλλο τόσο είναι και οι Σλαβομακεδόνες. Για σένα υπάρχουν αιώνια αρχετυπικά έθνη και πέραν αυτό ουδέν. Εάν είναι έτσι, πολύ κακώς οι Αραβες διχάστηκαν σε τόσα κομμάτια και οι Σλάβοι σε περισσότερα.

  Δηλαδή με την αντίληψή σας, θα πρέπει να τους βάλουμε σε ένα στρατόπεδο ανάνηψης μέχρι να πουν : Ωραία είμαστε Βούλγαροι. Από πάντα είμασταν Βούλγαροι. Πάππου προς πάππου είμασταν Βούλγαροι. Από τον 6ο αιώνα έως σήμερα είμαστε Βούλγαροι.

  Είναι αλήθεια βέβαια ότι οι δικοί μας Σλαβομακεδόνες είναι παγιδευμένοι λόγω της ύπαρξης πλέον έθνους-κράτους στο οποίο τείνουν να επικρατήσουν οι πλέον ακραίες των απόψεων. και είναι γνωστό τι σημαίνει να είσαι συνοριακή μειονότητα, ειδικά όταν τα κράτη δεν έχουν και τις καλύτερες των σχέσεων.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/01/2012

 38. Ομέρ,
  1) Οι Κροάτες είναι έθνος σλαβικό, όπως είναι και οι Σλοβένοι και οι Σέρβοι.
  2) Κανέναν δε βάζω σε «στρατόπεδο ανάνηψης» ούτε ζητώ «πιστοποιητικό εθνικής καταγωγής». Απλά ρώτησα τους συνομιλητές μας να μας πουν τι πιστεύουν για την καταγωγή τους, ώστε να ξέρω με ποιούς μιλάω.
  3) Οι Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας δεν έχουν όλοι την ίδια άποψη για την καταγωγή τους. Και οπωσδήποτε δεν υπάρχει κανένα «έθνος-κράτος». Τώρα πάει να δημιουργηθεί με τα ψέματα και εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα. Ο καθένας έχει δικαίωμα να χτίσει σπίτι στο οικόπεδό του. Όχι όμως κλέβοντας υλικά από το γείτονα.

  Οκ,
  1) Εδώ δε μιλάμε ούτε για Σαλαμίνα, ούτε για την Πάφρα, ούτε για το Καπανδρίτι. Και βέβαια δε βγήκε κανένας από τις περιοχές αυτές να σχολιάσει το ποστ. Απλά ρώτησα τις απόψεις αυτών που σχολίασαν.
  2) Την άποψή σου τη σέβομαι, αλλά δε μπορώ να πω ότι την αποδέχομαι. Τουλάχιστον εγώ δεν ξέρω κανέναν Βούλγαρο Μακεδόνα και κανέναν Έλληνα Μακεδόνα που να δέχονται οτι είναι κάτι μεταξύ των δύο εθνών.

  Druže Sokol,
  1) Σέβομαι απόλυτα τα πιστεύω σου και χαίρομαι που έχεις τη δύναμη να τα υποστηρίζεις.
  2) Για τα έθνη στα Βαλκάνια: Οι Κοσοβάροι, οι Βόσνιοι και οι Μαυροβούνιοι δεν είναι έθνη. Ούτε βέβαια το κροατικό, το σερβικό, το βουλγαρικό και το ελληνικό έθνος γεννήθηκαν τους τελευταίους 3-4 αιώνες.
  3) Όντως σήμερα «γεννιούνται» έθνη στα Βαλκάνια, όπως οι Βόσνιοι και οι «Εθνικά Μακεδόνες», αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν μάνα την ιστορία και πατέρα τον πολιτισμό. Είναι έθνη του «σωλήνα», που τα δημιουργούν εξωβαλκανικοί «γιατροί» και τα ίδια δεν αναγνωρίζουν ως γονείς τους «δότες».
  4) Το Ίλιντεν δεν είναι προνόμιο των «Εθνικά Μακεδόνων», αλλά και των «αρχέγονων γνήσιων Μακεδόνων», καθώς και των Βουλγάρων. Όταν αποφασίσουν αυτοί οι τρεις «διεκδικητές» ποιός ξεσηκώθηκε και γιατί το 1903, ας το πούνε και σ’ εμάς για να ξέρουμε.
  5) Το γιατί δεν επέστρεψαν οι «μη Έλληνες το γένος» το 1982, το ξέρεις πολύ καλά κι εσύ. Επειδή τις τελευταίες πέντε δεκαετίες στα Σκόπια, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στις ΗΠΑ κλπ, έγιναν τα καλύτερα πιόνια των εξωβαλκανικών κέντρων αποσταθεροποίησης. Και βέβαια το ζήτημα δεν ήταν οτι οι ίδιοι δε δέχονταν πως ήταν Έλληνες το γένος, αλλά διότι δεν αναγνώριζαν κανένα δικαίωμα στη Μακεδονία σε όλους αυτούς που ΗΤΑΝ Έλληνες το γένος. Δε βάζεις στο σπίτι σου αυτόν που δε σου αναγνωρίζει την κυριότητα και θέλει να σε διώξει από αυτό! Έτσι δεν είναι;
  6) Έχω φίλους καρδιακούς μισούς Πόντιους και μισούς Σλαβομακεδόνες. Γελάνε και προβληματίζονται συνάμα με τα καραγκιοζιλίκια των Σκοπιανών συγγενών τους. Τους τιμώ για τη δύναμη που είχαν να τα βρουν με τον εαυτό τους και την καταγωγή τους. Τους τιμώ γιατί δεν απέρριψαν ούτε την ποντιακή ούτε τη σλάβικη καταγωγή τους. Ξέρουν τι σημαίνει να είσαι Μακεδόνας, είναι περήφανοι γι’ αυτό και δεν ψάχνουν να βρουν αρχαία μπιχλιμπίδια για να στολίσουν τη νεόκοπη, made in america, χλαμύδα τους.

  Σχόλιο από Asarcikli | 26/01/2012

 39. Ωραία συζήτηση. Μόλις άνοιξα τον υπολογιστή και έπεσα στη συνέχεια των χθεσινών μας.

  Asarcikli , τον ρωτάς συνέχεια «τι είναι» «από που βαστάει η σκούφια τους». Όσο και αν σου φαίνεται παράξενο, καταλαβαίνω την αμηχανία του. Απάντησε αμέσως γράφοντας καθαρά : «Τα σχόλια του Ομέρ και του Ματσουκάτες με εκφράζουν απόλυτα ..» Διάβασε τώρα τι γράψαμε εμείς και θα βγουν οι απαντήσεις που ψάχνεις τόσο επίμονα. Η συνάντησή μας με τους Σλαβομακεδόνες συμπατριώτες μας δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο σε μας. Φαντάζομαι ότι και εκείνοι ζώντας συνθήκες μειονότητας και αποκλεισμού δεν μπόρεσαν να απλωθούν και να αρχίσουν πραγματικές διαδικασίες επικοινωνίας με τον περιβάλλοντα χώρο. Είναι μικρότερος κοινωνικός χώρος, πολύ πιο σύνθετος και διχασμένος και μ’ ένα έθνος-κράτος που κατασκευάζει στο σήμερα εθνικε΄ς ταυτότητες, έξω από τις κληρονομημένες.

  Επίσης γράφεις «Έχω φίλους καρδιακούς μισούς Πόντιους και μισούς Σλαβομακεδόνες.» Ε΅δώ έχουμε εμείς πρόβλημα ορισμού. Γιατί αυτοί είναι Σλαβομακεδόνες; Μήπως προέρχονται απλώς από σλαβόφωνους Έλληνες; Σλαβομακεδόνας ή «εθνικά Μακεδόνας» όπως αυτοορίζονται οι συμπολίτες μας είναι εθνικός προσδιορισμός. Συμφωνώ απολύτως με τον Ομέρ στο σχ. 2 στην κατάταξη των πληθυσμών που κάνει. Διάβασέ το πάλι και πες μου που διαφωνείς και που συμφωνείς. Πρέπει καποια στιγμή να συμφωνήσουμε γιατί μιλάμε και πως το ορίζουμε. Δώσε λοιπόν τους δικούς μου ορισμούς χωρίς πάθος και ένταση.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 26/01/2012

 40. Σημείωση: Ο «Οκ» του σχολίου 31είμαι εγώ αυτοπροσώπως

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 26/01/2012

 41. Ματσουκάτη, δεν είδα να έχει καμία αμηχανία το Γεράκι και πολύ καλά κάνει.
  Δε ρώτησα «από που κρατάει η σκούφια του» και μάλιστα με αυτό τον προκλητικό τρόπο.Απορώ που δεν καταλαβαίνεις το πολύ απλό. Ρώτησα τι πιστεύει για την καταγωγή του, για να ξέρω με ποιόν μιλάω.
  Οι φίλοι μου που έχουν Σλαβομακεδονική ρίζα, έχουν αποδεχτεί και ξέρουν οτι είναι Σλάβοι που έζησαν για αιώνες στη Μακεδονία. Οι συγγενείς τους στα Σκόπια λένε σήμερα οτι είναι οι γνήσιοι απόγονοι του Φίλιππου και του Αλέξανδρου και η Μακεδονία πρέπει να απελευθερωθεί από την ελληνική κατοχή. Έχω όμως κι άλλο φίλο, μισό Θρακιώτη, μισό Μακεδόνα, που λέει οτι αυτό και οι πρόγονοί του Μακεδόνες, ήταν είναι και θα είναι Βούλγαροι.
  Εγώ δέχομαι ο,τι λέει ο καθένας, δικαίωμά του είναι. Πρέπει όμως να ξέρω ακριβώς τι πιστεύει για να μπορώ να συζητήσω.
  Το Γεράκι το ξεκαθάρισε και δεν έχω κανένα πρόβλημα.

  Σχόλιο από asarcikli | 26/01/2012

 42. Και για να το κάνω πιό ξεκάθαρο:
  Άλλο Έλληνας Μακεδόνας, άλλο Σλαβομακεδόνας, άλλο Βούλγαρος Μακεδόνας και άλλο «Εθνικά Μακεδόνας».

  Σχόλιο από asarcikli | 26/01/2012

 43. Για να μπορέσουμε να πάμε πιο πέρα θα πρέπει από την πλευρά μας να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι αυτό που λέμε εμείς «Σλαβομακεδόνας», αυτοί για δικούς τους λόγους το λένε «Εθνικά Μακεδόνας». Όπως εμείς λέμε «Γερμανός» και αυτοί λένε » Deutsch» ή εμείς λέμε «Αλβανός» και αυτοί λένε «Shqiptar». Αλλιώς δεν θα βρούμε ποτέ άκρη και είναι κρίμα.

  Πιστεύω ότι οι λογικοί και οι ρεαλιστές από αυτούς τους συμπολίτες μας δεν αρνούνται τη σλαβική τους καταγωγή και δεν συμφωνούν με την γελοία πολιτική του Γκρουέφσκι και των συναφών. Εξάλλου τα είχε πει τόσο καλά ο Γκλιγκόροφ!

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/01/2012

 44. ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ, χίλιες φορές ΟΧΙ Ματσουκέτη ρίζα’μ. Αυτό που λέμε εμείς και αυτοί «Σλαβομακεδόνας», δεν έχει καμία σχέση με αυτό που λένε κάποιοι από αυτούς «Εθνικά Μακεδόνας». Καμία σχέση με το Γερμανός-Deutsch- ή Nemac που λένε οι Σέρβοι. Καμία σχέση με το Αλβανός και το Σίπταρ. Αυτά είναι το ίδιο πράγμα. Το Σλαβομακεδόνας με το «Εθνικά Μακεδόνας» είναι διαφορετικό πράγμα. Όσοι λένε οτι είναι «Εθνικά Μακεδόνες» στα Σκόπια σήμερα, εννοούν οτι είναι απόγονοι του Μεγαλέξανδρου.

  Σχόλιο από asarcikli | 27/01/2012

 45. Ωχ asarcikli, γράφεις: «4) Το Ίλιντεν δεν είναι προνόμιο των “Εθνικά Μακεδόνων”, αλλά και των “αρχέγονων γνήσιων Μακεδόνων”, καθώς και των Βουλγάρων.»

  Και εδώ θα διαφωνήσω και μαζί σου και με τον SOKOL… Η άποψή μου για το Ίλιντεν, τη βουλγαρική εξαρχεία που προηγήθηκε, το κρητικό κίνημα του 1896 είναι ότι είναι αντιδραστικές εθνικιστικές εξεγέρσεις που σταματούν μια εσωτερική διαδικασία εκδημοκρατισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που ξεκίνησε ρωμαλέα με το Τανζιμάτ και ανοίγουν το δρόμο για την συγκρότηση των Νεότουρκων και τον εκφασισμό της πολιτικής ζωής μετά το 1908.

  Ακριβώς γι αυτό τότε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, βλέποντας την ορμή για ελευθερία των πρωτόγονων αταβιστών, καταδίκασε το 1878 τον εθνοφυλετισμό.

  Τέλος πάντων, ανοίγουμε εδώ μεγάλη κουβέντα για ένα θέμα που ούτε στην κολεχτίβα μας συμφωνούμε όλοι μεταξύ μας.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/01/2012

 46. Ρε Ομέρ, τι θέμα ανοίγεις τώρα; Δεν μας έφταναν οι άλλες διαφωνίες;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/01/2012

 47. More Sokol πρέπει να μας βοηθήσεις να καταλάβουμε.

  Διαβασε το διάλογό μου με τον asarcikli στα σχόλια 41-44. !

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/01/2012

 48. Ομέρ, εγώ δεν έγραψα την άποψή μου για το Ιλιντεν, ώστε να διαφωνήσεις μαζί μου. Είπα απλώς οτι το Ιλιντεν το θεωρούν δική τους εξέγερση Βούλγαροι, δική τους εξέγερση οι «αρχέγονοι γνήσιοι Μακεδόνες» του Γκρουέφσκι, δική τους εξέγερση και οι «Εθνικά Μακεδόνες» του Sokol. Σ’ αυτόν απαντούσα, θέλοντας να πω οτι δεν υπάρχει διαφωνία από εμάς για το Ιλιντεν, αλλά οι υπόλοιποι δε μπορούν να συμφωνήσουν. όταν λοιπόν υπάρχουν τρεις πλευρές που θεωρούν δική τους τη μακεδονική κληρονομιά, το πρόβλημα καταλήγουμε να είμαστε εμείς οι Έλληνες; Αυτό ήθελα να τονίσω, γι’ αυτό και επέμενα στο να ξέρω τις απόψεις του Sokol, ώστε να ξέρω με ποιόν από όλους τους «Μακεδόνες» μιλάω.
  Το ΟΙκουμενικό Πατριαρχείο ήταν και είναι εναντίον του εθνοφυλετισμού, ακριβώς γιατί είναι Οικουμενικό Ομέρ. Ας μη μπερδέψουμε κι αυτό τώρα.

  Σχόλιο από asarcikli | 27/01/2012

 49. Καλά τότε.. Μού’φυγε ένα βάρος 😉

  Δεν γράφεις την άποψή σου για εκείνες τις εθνικιστικές εξεγέρσεις μπας και γίνει καμιά ενδιαφέρουσα συζήτηση; Ή για κάτι άλλο που θα ήθελες

  Ομέρ

  ————–

  Υ.Γ.

  Προς το παρόν σας καληνυχτίζω

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/01/2012

 50. Ας τα βρούνε μεταξύ τους. Ας προβληματιστούν και ας δού επιτέλους οτι δε μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε για την καταγωγή μας. Είναι ντροπή να απαρνιόμαστε αυτό που είναι ο καθένας μας, για κάτι άλλο που θα μας δώσει «πόντους» και «αναγνώριση». Κι εγώ μπορεί να ήθελα να λέω οτι είμαι γνήσιος απόγονος των Βίκινγκς, ατρόμητος θαλασσοπόρος, ανικητος μαχητής, ο τρόμος της Ευρώπης και ο κατακτητής των πάντων. Έλα όμως που είμαι μελαχρινούλης, με ποντιακό κιφάλ κι ακόμα πιο ποντιακή μυτόνγκα!!
  ΥΓ: Για πλάκα το έγραψα το παραπάνω. Ως Πόντιος σκυρός, σενταλής και παλαλός, ‘μω τους Βίκινγκς και τις κοτσίδες τους.

  Καληνύχτα σύντροφε. Πλάλα πλάκα χτυπήσαμε πενηντάρα στα σχόλια. Άντε να θυμηθούμε τα παλιά του Π&Α.

  Σχόλιο από asarcikli | 27/01/2012

 51. Γεια σας παλληκάρια.
  Μου αρέσει η συζήτηση σας αλλά με ξενυχτάτε και ζορίζομαι στη δουλειά.
  Απαντώ από καρδιάς και εκπροσωπώ εμένα. Δεν μιλώ εκ μέρους οργανώσεων κλπ.
  Δεν απολογούμαι για κανένα και πάνω από όλα για τους αρχαιόπληκτους.
  Γελάω που νομίζουν κάποιοι πως θα υπερασπιστώ τον Γκρούεφσκι.
  Σαφώς περισσότερα θα βρείτε σε όσα γράφουμε στο http://abecedar.blogspot.
  Επειδή θεωρώ καλόπιστα τα ερωτήματα σας θα απαντώ αλλά σιγά-σιγά….
  Νομίζω πάντως asarcikli πως πρέπει να αποσυνδέσεις την έννοια του Εθνικά Μακεδόνα Έλληνα πολίτη από του τι κάνουν στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Οι Εθνικά Μακεδόνες υπήρχαν στην Ελλάδα και θα υπάρχουν άσχετα με το αν υπήρχε ή θα υπάρχει κράτος με το όνομα Μακεδονία. Να σημειώσεις πως δεν έχω ακούσει εγώ κανέναν από τους δικούς μας να αναφέρετε σε κάποιο άλλο κράτος με την έκφραση «η μητέρα πατρίδα..» πράγμα που αναφέρουν για την Ελλάδα οι Αλβανοί πολίτες μέλη της εκεί Ελληνικής Μειονότητας ή επίσης έτσι αποκαλούν την Τουρκία οι Εθνικά Τούρκοι Έλληνες πολίτες της Θράκης.
  Ευχαριστώ από καρδιάς τον Ομέρ και τον Ματσουκάτες για την προσεγμένη και προσεκτική προσέγγιση στο θέμα των ταυτοτήτων. Αν με τόσο σεβασμό μιλούσαμε όλοι μεταξύ μας και με την πατρίδα μας, θα ήμασταν σε καλύτερη μοίρα από αυτή που βρισκόμαστε τώρα.
  ΥΓ: Αυτό με τους Βίκινκς έγραψε…..
  (Ως Πόντιος σκυρός, σενταλής και παλαλός, ‘μω τους Βίκινγκς και τις κοτσίδες τους.)
  2ΥΓ: Στην αριστερά όλες οι καλές συζητήσεις με ρετσίνα γίνονταν.
  Καλό το μαραφέτ με τα κουμπιά αλλά δεν φτουράει……..
  Να είστε καλά…. Τα ξαναλέμε.

  МОРЕ СОКОЛ. СОЛУН

  Σχόλιο από More Sokol | 27/01/2012

 52. Kαι εγώ σ’ ευχαριστώ More Sokol για το διάλογο αυτό. Είναι αστείο να μην μπορούμε να συζητήσουμε και να αφήνουμε την υπόθεση στους Μισίρκοφ και τους μεγαλέξανδρους και των δύο πλευρών. Και δεν είναι μόνο άσχημο αλλά είναι και επικίνδυνο, ειδικα σ’ αυτή τη γωνια του πλανήτη που η μοίρα τό έφερε να ζούμε μαζί και για πάντα.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/01/2012

 53. Για να σας πω τα αληθινά μου συναισθήματα διαβάζοντας την ενδιαφέρουσα συζήτηση, συμπάθησα εξαιρετικά την παρέα του «Γερακιού» όπως τους αποκαλεί ο Αρτσισικλής και νομίζω ότι θα πρέπει όλοι να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας και να βάλουν νερό στο κρασί ατους. Γιατί πραγματικά ο αγώνας αυτών των παιδιών πρέπει να είναι τιτάνιος παλεύοντας και με τη σκύλλα και με τη χάρυβδη. Γιατί εκτός από την καχυποψία των συμπατριωτών τους Ελλήνων έχουν να νατιμετωπίσουν την τρέλλα που έρχεται από τον Βορρά, αλλά και τη «μακεδονική Διασπορά». Π.χ.:

  Να ένα αγαπημένο τραγούδι στους χουλιγκάνους και όχι του σλαβομακεδονικού Βορρά:

  «Izlezi Momče» («Νεαρό παιδί/ παλληκάρι») :

  «Βγες έξω παλληκάρι στη βεράντα
  και χαιρέτισε τη γενιά του Goče Delčev…
  σήκωσε το χέρι σου ψηλά …
  πάμε για να κατακτήσουμε την κοιλάδα της Θεσσαλονίκης!»

  Επίσης, να ενωθούν ως μία χώρα τα 3 μερη της Μακεδονίας ( Ελλάδας-FYROM-Βουλγαρίας) δήλωσε ο John L.N. Bitove πάμπλουτος επιχειρηματίας – από τα μέρη της Καστοριάς που έχει μεγάλη επιρροή στον Καναδά, αλλά και στις ΗΠΑ. Η εκδήλωση έγινε τον Ιούλιο 2010 σε ένα συνέδριο το οποίο έλαβε χώρα στο Τορόντο του Καναδά.

  http://makpress.blogspot.com/2012/01/3-video.html#axzz1j47XYt6B

  Σχόλιο από Mισίρκοφ2 | 27/01/2012

 54. Δεν έχω καταλάβει γιατί ακόμη δεν έχετε βγάλει ανακοίνωση διαμαρτυρίας στα λεγόμενα του Χρυσοχοΐδη. Όλη η Ελλάδα τον άκουσε να λέει ότι είναι Πόντιος και εσείς δεν απαντήσατε σε αυτόν τον βαρύ ρατσιστικό χαρακτηρισμό. Χάθηκε να πει ότι είναι κοντός, μελαχρινός ή κάτι άλλο ρε αδερφέ;

  Σχόλιο από kanali | 27/01/2012

 55. ΠΈΜΠΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2012

  ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ …!!!!

  ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝΕ ΤΑ ΠΑΙΔΑΡΙΩΔΗ ΛΑΘΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΑ ΑΣΤΕΙΑ – BLACK_HUMOR ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ .

  ΣΠIΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΥΨΕΙ ΜΙΑ ΧΟΝΤΡΑΔΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΚΥΡΙΟΣ ( ΕΤΣΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ) ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ….

  ΜΕ ΠΟΙΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΛΑΣΠΟΛΟΓEΙTE ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ ΜΑΣ ;;;

  ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ …!!!

  οι δηλώσεις του Χρυσοχοϊδη ΕΔΩ

  http://ellenopontos.blogspot.com/2012/01/blog-post_7150.html

  Σχόλιο από Πόντιος | 27/01/2012

 56. Δύο αρχικές επισημάνσεις:

  Η πρώτη είναι η βοήθεια του Max Simeoni στο Ουράνιο Τόξο, ο οποίος σύμφωνα με τον εθνικιστή Παύλο Φιλίποφ Βοσκόπουλο στην εισαγωγική ομιλία στο 2ο Συνέδριο ήταν αυτός ο οποίος τον βοήθησε στο να είναι το ελάχιστο νόμιμο κόμμα των «εθνικά μακεδόνων» στην Ελλάδα.
  Ποιος είναι αυτός;
  Ο Κος Simeoni είναι ένας γιατρός, πρώην Ευρωβουλευτής και Γάλλος πολίτης που ζει στη Κορσική. Είναι εκπρόσωπος του Κορσικανού ακραίου εθνικισμού και κατά το παρελθόν έχει επιδείξει μαζί με τον αδερφό του Edmond πλούσια εθνικιστική και αυτονομιστική δράση. Μαζί λοιπόν με τον αδερφό του αρχικά ίδρυσαν το ARC(Action régionaliste corse , Κορσικανή Περιφερειακή Δράση),το μετέπειτα UPC(Unione di u Populu Corsu, Ένωση του Κορσικανού Λαού) και το σημερινό PNC(Κόμμα του Κορσικανού Έθνους). Το τελευταίο συμμετέχουν και τα ακροδεξιά κόμματα «A Scelta Nova» και «A Mossa Naziunale».
  Περισσότερα στο βιβλίο του Michael Watson με θέμα τον Σύγχρονο Μειονοτικό Εθνικισμό (Contemporary minority nationalism) όπου αναλύεται η αυτονομιστική και εθνικιστική δράση του Κου Max Simeoni.

  Η δεύτερη είναι το πως αποκαλούν οι Σλαβομακεδονιστές τους Πόντιους.
  Στην ντόπια σλαβική γλώσσα τους ονομάζεται «po nashe», ενώ οι μη ντόπιοι αποκαλούντε «madžiri», δηλαδή μουσαφίρηδες, ξένοι. Στην αργκό τους, η λέξη Madžiri, madjiri, ματζίρι σημαίνει και ο «μουσαφίρης Χριστιανός Τούρκος».
  Χαρακτηριστική είναι μία απορία του Sokol του blog Abecedar, ο οποίος λίγο ή πολύ δεν διαχωρίζει τον Τούρκο απτον Έλληνα. Είπε:«σε τι διαφέρουν πολιτιστικά και εθνοτικά οι Πόντιοι Χριστιανοί της Μελίτης από τους Πόντιους Μουσουλμάνους που παρέμειναν στος κοινές γενετιερές τους και είναι…Τούρκοι?»
  Θα του απαντούσα, ότι διαφέρουν στο ίδιο βαθμό που διαφέρουν οι Έλληνες σλαβόφωνοι από εσάς.Με μια μεγάλη διαφορά φυσικά:ότι εκείνοι δεν άλλαξαν εθνότητα δυό φορές μέσα σε έναν αιώνα.

  Σχόλιο από Makedonas Akritas | 27/01/2012

 57. Μια παρατήρηση μόνο στον Μακεδόνα Διγενή Ακρίτα . «Μadžiri», δεν θα πει «μουσαφίρηδες, ξένοι». Προέρχεται από το τουρκικό(εκ των αραβικών προερχόμενο) muhacir(=πρόσφυγας).

  Άρα «Ματζίρης ή μουατζίρης» θα πει «πρόσφυγας». Οπότε δίκιο έχουν οι σλαβόφωνοι που μας αποκαλούν έτσι.

  Στην απορία του ο Sokol έχει δίκιο. Σε τίποτα δεν διαφέρουν πολιτιστικά και εθνοτικά οι Πόντιοι Χριστιανοί της Μελίτης από τους Πόντιους Μουσουλμάνους που παρέμειναν στος κοινές γενετιερές τους και είναι…Τούρκοι, είτε συνειδητοί είτε μόνο ως πολίτες…

  Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τους ελληνοκρητικούς και τουρκοκρητικούς, τους ελληνοκύπριους και τους τουρκοκύπριους. Τους επαναστάτες του Μωριά το 1821 (ελληνόφωνοι και αλβανόφωνοι) με τους Τούρκους του Μωριά (κυρίως ελληνόφωνους αλλά και αλβανόφωνους).

  Η ζωή δημιούργησε περίεργα σχήματα στην περιοχή μας Διγενή Ακρίτα.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/01/2012

 58. Ξέρω τι σημαίνει Ματζίρι, το έχω αναλύσει….http://akritas-history-of-makedonia.blogspot.com/2011/08/madziri-madjiri.html

  Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι συμφωνείς με τον Sokol ενώ γνωρίζεις ότι καθοριστικό πολιτιστικό στοιχείο για τον προσδιορισμό μίας εθνότητας είναι η θρησκεία αλλά και η πολιτική σχέση που έχει με την διοίκηση.

  Εν πάση περιπτώση άγνωσται αι βουλαί των (ποντιο)διεθνιστών, αλλά γνωστές οι βουλαί των (σλαβο)εθνικιστών. Ίσως τελικά είσαι μόνο πολιτικά Έλληνας και όχι εθνοτικά ή πολιτιστικά όπως λέει ο Sokol για τους Έλληνες.

  Σχόλιο από Makedonas Akritas | 27/01/2012

 59. Διόρθωση: δεν είναι ο Sokol, αλλά ένας ανώνυμος.

  Σχόλιο από Makedonas Akritas | 27/01/2012

 60. @ 58

  Makedonas DIGENIS Akritas, θα σου πω με τη σειρά μου αυτό που είπε οργισμένος ο Ματσουκέτης στον stardust30 στο σχ. 7: «τι πίνεις και δε μας δίνεις αδελφάκι;»

  Κανείς δεν σου είπε έως σήμερα ότι οι μουσουλμάνοι Πόντιοι, οι Τουρκοκρητικοί, οι Τουρκοκύπριοι έχουν κοινό εθνοτικό υπόβαθρο, το ελληνικό, έστω και αν στην εποχή των εθνών εντάχθηκαν σε ένα νέο κατασκευασμένο έθνος, το τουρκικό; Τι να σου πω αδελφάκι μου με την ευκολία που σε διακρίνει να παρερμηνεύεις και να ταμπελοποιείς. Αλλά σάματις δεν προέρχεσαι και εσύ από εκείνους τους πληθυσμούς που είδαν τους παππούδες μας ως «τουρκόσπορους» και «βουλγαροκαυκάσιους», κατέκλεβαν την Ανταλλάξιμη Περιουσία και ψήφιζαν Γκοτζαμάνη;;; Μ’ έκανες να θυμηθώ ότι με stardust30 και τον «Μισίρκοφ» έχετε κάτι το οποίο σας ενώνει: είστε όλοι σας «ντόπιοι» ανεξάρτητα εάν τα σπάσατε τελευταίως.

  Ομέρ ο … «μόνο πολιτικά Έλληνας»

  ——————————————————————–

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/01/2012

 61. Αλήθεια;
  Ο άλλος σας λέει τούρκους μουσαφίρηδες και εσύ κάνει επίθεση σ’εμένα;
  Είπαμε, ο διεθνισμός και ο εθνικισμός εναι ανίατες ιδεολογίες για αυτό και πολλές φορές έχουν πολλά κοινά.
  ‘Αλλωστε τα ετερώνυμα ΕΛΚΟΝΤΑΙ.
  Όσο για το πως οι παπούδες μου είδαν τους πόντιους, απλά σε ενημερώνω ότο ο ένας από αυτούς, ο οποίος εκτελέστηκε στο δρόμο το 1941 από τους πρώην εθνοτικούς προγόνους των (σλαβο)εθνικιστών, παντρεύτηκε μία «τουρκόσπορη» Καβαλιώτισα από την Σαμψούντα. Ρε το ρατσιστή που δεν ρώτησε τον Ομέρ….τον «μόνο πολιτικά Έλληνα».!!

  Σχόλιο από Makedonas Akritas | 27/01/2012

 62. Άρα είσαι και εσύ λίγο τουρκόσπορος Ακρίτα 😉

  Παιδία χαλαρώστε.

  Ομέρ να σου θυμίσω τι έγραψες εσύ όταν τα πήρα στο κρανίο με τον stardust30 «Ας προσπαθήσουμε να αποφεύγουμε τους μειωτικούς χαρακτηρισμούς. Μπορούμε να κάνουμε πολύ γόνιμη κουβέντα χωρίς να προσβάλουμε κανένα.»

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 28/01/2012

 63. Εγώ πάντως που είμαι του χαβαλέ το διασκεδάζω, ιδίως με το πόσο εύκολα σας τουμπάρισε το Γεράκι. 🙂 Από την άλλη να μην έχω και πολλές απαιτήσεις όταν η επαφή με το συνάφι είναι εφαπτομενική. 🙂

  Απλώς για να μη καταλήγεις να συμφωνείς με τον άγνωστο (κατά λάθος Sokol – στην πραγματικότητα ένας κλώνος του ή ο ίδιος ο Μισίρκωφ ήταν) Ομέρ να σου διευκρινήσω πως:
  α) Όταν λένε πως είστε ίδιοι με τους στην Τουρκία δεν εννοούν τους εκεί Ρωμιόφωνους Τούρκους αλλά τους Τουρκόφωνους Πόντιους. Ταυτίζουν όλους τους Πόντιους με τη μεγάλη αλλά όχι πλειοψηφική ομάδα των τουρκόφωνων (Μπαφραλήδων και μη), ταυτίζουν τους υπόλοιπους Μικρασιάτες με τους Καραμανλήδες και σας βγάζουν όλους Τούρκους. Δες και τη συνέχεια της κουβέντας στου Σαραντάκου και στο blog του Ασπροθαλασσίτη (που υποστηρίζει το Μισίρκωφ και συνεργάζεται με τον Τραϊανό Πασόη που πουλάει παρόμοιες ιστορίες αλλά τουλάχιστον με ωραία πένα). Αυτά τα λένε πάρα πολλοί και όχι 2-3.
  β) Το νεό κατασκευασμένο έθνος της περιοχής είναι στα μάτια τους το ελληνικό (πάλι δες στου Σαραντάκου). Όχι όλα και παρέα και το ελληνικό αλλά μόνο το ελληνικό.
  γ) Όταν ο Ασλάκωφ (πρόεδρας του τοπικού δημοτικού συμβουλίου στο Βοσταρένι (Μελίτη) που τον αναβάθμισαν σε δήμαρχο στα μάτια της γείτονος και της διασποράς) «αντικειμενικά» ετεροπροσδιόριζε τους πρόσφυγες του χωριού ως Τούρκους και Αλβανούς (εννοόντας τους Αρβανίτες) αναφερόμενος στην εθνική σύσταση του χωριού η παρέα του Γερακιού σκίστηκε να τον υπερασπιστεί (πως ντε και καλά είχε πει Ματζίρηδες από την Τουρκία (εθνική κατηγορία ε;) και Αρναούτηδες – που χρησιμοποιείται παρέα με το Σκιπτάρ από τους γείτονες για να υποδηλώσει τους Αλβανούς). Βέβαια χρειάστηκε να ξεσηκωθεί κοσμάκης για να προκύψει κι αυτή η δικαιολογία αλλά μόνο διόρθωση δεν ζητήθηκε από την εφημερίδα που πήρε τη συνέντευξη. Τουλάχιστον όσον αφορά αυτό το θέμα η ένσταση του Ασπροθαλασσίτη (στο μπλογκ του) περί υποκρισίας ισχύει 100%…
  δ) Α και το Ματζίρι έχει πάρει πλέον εθνική-εθνοτική έννοια ανάμεσα τους – δε ξέρουν καλά καλά από που προέκυψε ο όρος… Θα σου πουν πως η Ελλάδα εποίκησε τη Μακεδονία με Ματζίρηδες και Θρακιώτες.

  Προσπαθώ να μη σας ενοχλώ αλλά παίζετε καλή μπάλα και δεν άντεξα να σας βλέπω να βγαίνετε οφσάϊντ. Καλό Σαββατοκύριακο…

  Σχόλιο από Ένας Χασάπης από τα Παλιά | 28/01/2012

 64. Τι να πω ωρέ Χασάπη! Εσείς οι Βόρειοι της Νότιας Βαλκανικής είστε αλλού παπά ευαγγέλιο 😉

  Λες να μας τουμπάρησε ο Sokol και να μας δουλεύει και εμείς, σα χάνοι Πόντιοι ματζίρηδες, το χάψαμε; Τι να πω μπορεί; Αλλά σίγουρα το ασπρόμαυρο σκηνικό που προβάλλεται μέσα από διάφορα σχόλια, συμπεριλαμβανομένων και των δικών σου, δε νομίζω ότι υπάρχει πουθενά.

  Το να βγαίνει ένας πρωτόγονος εθνικισμός από αναγεννημένους Σλαβομακεδόνες που ξαφνικά είδαν ήλιο και την άραξαν, είναι και λιγάκι φυσικό. Μου θυμίζουν τους αφροαμερικάνους στην πρώτη τους φάση που αναζητούσαν τους εχθρούς τους και είχαν ανακηρύξει σε «εχθρό» τον κάθε λευκό. Βέβαια, ο πολύς ήλιος καίει τους απρόσεκτους και έτσι όπως μας παρουσιάζετε τους διάφορους περίεργους , μάλλον σύντομα θα καούν από τη στιγμή που όλοι οι υπόλοιποι θα ξυπνήσουν όσο και να τραγουδούν βορειότερα το » Izlezi Momče», ελπίζοντας όμως κατάβαθα ότι ακόμα δεν θα τους την πέσουν οι Σκιπτάρ.

  Εμείς θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα στους Σλαβομακεδόνες συμπολίτες μας υπάρχουν και νουνεχείς και σοβαροί με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Δεν είναι δυνατόν να είναι όλοι ακροδεξιοί!!!!

  Δώσε μας το λινκ του «ασπροθαλασσίτη» για να πάρουμε και μεις «λίγο φως αληθινό»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/01/2012

 65. Καλημέρα σε όλους σας.
  Θα παρακαλούσα πολύ το Χασάπη από παλιά (που είναι χαβαλέ και το διασκεδάζει, όπως λέει)
  να μην μας τσουβαλιάζει όλους μαζί.
  (Το έκανες και για το Σακελάριο της ΛΟΖΑ και μετά την αποκάλυψη της λαθροχειρίας το μάζεψες, το κάνεις και για μένα σήμερα πιστεύοντας πως είμαι ο «Μισίρκωφ» με άλλο πρόσωπο… !!!! και περιμένω να το ξαναμαζέψεις.
  Γράφω μόνο με το МОРЕ СОКОЛ. СОЛУН και με αυτό υπογράφω στο μπλογκ του http://abecedar.blogspot.com εδώ και ένα χρόνο. Φαίνεται νομίζω πως με την παρέα των 2-3 της Έδεσσας μας χωρίζουν πολλά με πρώτα από όλα την ευγένεια αλλά και τις πολιτικές απόψεις..)

  Είσαι παλιός σχολιαστής, πανέξυπνος, προσεκτικός και ψυλλιασμένος άρα μην βιάζεσαι να μας κατατάξεις όλους επειδή μόνιμα ένας πειραγμένος με ψευδώνυμα έγραφε τις παπαριές του στο διαδύκτιο.
  Βγάλαμε μια δημόσια ανακοίνωση – καταγγελία και αμέσως αποκαλύφθηκε η «έδρα» του προκλητικού σχολιαστή. Περίμενε ως το απόγευμα να δεις και την δημόσια απάντηση μου στους «Μπελομορσκες» οι οποίοι υπερασπίζονται με πάθος την χυδαιότητα.
  Δεν είναι παιδιά οι υπόλοιποι και εγώ ο καπάτσος που τους τουμπάρω.
  Μαθαίνω από αυτό το μπλογκ -όπως και από του Σαραντάκου και του Ροίδη και του Κλείτωρα -και εκτιμώ τις νηφάλιες απόψεις.

  Σέβομαι κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από τις Εθνικές, πολιτικές , θρησκευτικές ή άλλες προτιμήσεις του. Προσπαθώ να μάθω και να ερμηνεύσω την ιστορία και των προγόνων μου και των άλλων γιατί μόνο έτσι μπορούμε να αποφύγουμε λάθη του παρελθόντος και να χτίσουμε την ζωή μας σήμερα με αμοιβαίο σεβασμό.
  Με τους Εθνικιστές , τους αρχαιόπληκτους και τους Θρησκόληπτους Μουτζαχεντίν κάθε χώρας –και πρώτα της πατρίδας μας της Ελλάδας- επέτρεψε μου να είμαι απέναντι.
  Τα σχόλια μου είναι δημόσια και αναρτημένα στο http://abecedar.blogspot.com ή και κάποια από αυτά στου Κλείτωρα. Είμαι ανοιχτός σε κάθε καλόπιστη κριτική και την εκτιμώ.
  Θα παρακαλούσα κάθε αναφορά σε μένα να γίνετε με παραπομπή. Δηλαδή ότι αυτό που έγραψα τότε δεν έστεκε. Στην προσωπική μου ζωή, στη δουλειά μου, στις σχέσεις μου είμαι ΑΡΣΕΝΙΚΟΣ. Ο λόγος μου είναι υπογραφή. Δεν γίνετε στην διαδυκτιακή μου παρουσία να είμαι «τρύπιος»… Εντάξει; Να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε….

  ΥΓ: Οι τοποθετήσεις Ομέρ και Ματσουκάτες συνεχίζουν να είναι εύστοχες και πάλι ευχαριστώ. Πιθανά σε επόμενο στάδιο οι κατηγορίες εναντίον σας μπορεί να φθάσουν και σε χειρότερα επίπεδα…….
  (τότε θα σας πω…… Καλώς ορίσατε στο κλάμπ των «πρακτόρων» ….χαχαχαχα..)
  2ΥΓ:Για την παρέμβαση Ακρίτα ήθελα μόνο να σχολιάσω το μοναδικό φαινόμενο κάποιος να ανακαλύπτει πανεύκολα τους Εθνικιστές Σκοπιανούς, Κορσικανούς, Αλβανούς, Τούρκους και λοιπούς του εξωτερικού αλλά για τους εσωτερικούς να τους έχει βρει παντού εκτός από το greekalert στο οποίο φιγουράρουν οι αναρτήσεις του. Είναι θαύμα να ανακαλύπτει κάποιος τι έγραψε μια «σκοπιανή» εφημερίδα (Συνέντευξη Αναστασιάδη) και να γράφει αναλύσεις για τους Ματζίρηδες αλλά να μην ακούει τι λέει ο Άνθιμος κάθε Κυριακή.
  Να προσυπογράψω και εγώ την απάντηση του Ομέρ στον Ακρίτα «…..Μ’ έκανες να θυμηθώ ότι με stardust30 και τον “Μισίρκοφ” έχετε κάτι το οποίο σας ενώνει: είστε όλοι σας “ντόπιοι” ανεξάρτητα εάν τα σπάσατε τελευταίως.
  Ομέρ ο … “μόνο πολιτικά Έλληνας” …»

  Να είστε όλοι σας καλά…
  МОРЕ СОКОЛ. СОЛУН

  Σχόλιο από МОРЕ СОКОЛ. СОЛУН | 28/01/2012

 66. Γεράκι έγραψα: «άγνωστο (κατά λάθος Sokol – στην πραγματικότητα ένας κλώνος του ή ο ίδιος ο Μισίρκωφ ήταν)» δηλαδή διόρθωσα τον Ομέρ μήπως δεν κατάλαβε τη διόρθωση του Ακρίτα στο σχόλιο 59 πως δεν ήσουν εσύ. Και διευκρίνισα – ακριβώς γιατί είμαι παλιά πουτάνα στο κουρμπέτι – πως είτε επρόκειτο για το Μισίρκωφ είτε για κλώνο του. Τώρα πως εσύ (που μιλάς μάλλον πιο ωραία ελληνικά από την αφεντομουτσουνάδα μου και ελπίζω να μην το ξεφτιλίσεις σε γελοίου τύπου δικαιολογίες Αμπεσεντάρ («δεν είναι μητρική μου γλώσσα»)) κατάλαβες πως με το «κατά λάθος Sokol» σε ταύτισα με το Μισίρκωφ δε ξέρω. Το μέα κούλπα το είπα ευθαρσώς όταν πήρα είδηση τη λαθροχειρία του Μισίρκωφ (που δεν ήταν δικό μου φταίξιμο) – εσύ θα το πεις; Άλλωστε ο Μισίρκωφ είναι παικταράς – εσύ κι εγώ στην εξέδρα βρισκόμαστε. 🙂

  Από εκεί και πέρα σε διαβεβαιώνω πως η μέρα που θα θεωρούσα πως είσαι ειλικρινής θα ήταν από τις καλύτερες μέρες για εμένα. Και στην αρχή σχεδόν το πίστεψα – αλλά κρίνω άμεσα από μικρά πράγματα δεξιά-αριστερά, ορισμένες εμμονές και έξυπνες τοποθετήσεις με στρογγύλεμα της αλήθειας κλπ. που δε συνάδουν με την εικόνα που θα ήθελα να πιστέψω. Και μετά κοιτάω και τους συνεργάτες και φίλους σου και το τι δεν καταδικάζεις όταν σου είναι πανεύκολο και ανέξοδο να το κάνεις και βγάζω άλλα συμπεράσματα. Μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες αλλά δεν είμαι σίγουρος πως ο Ομέρ και η παρέα του με θέλουν εδώ μέσα και θέλουν και τέτοια κουβέντα.

  Υπόψη πως προφανώς και δε σε βάζω στο ίδιο κουτί με τους πρώην Ουρανοτοξότες της Έδεσσας – αν και φοβάμαι πως ιδεολογικά έχετε πολλά – όχι όλα – κοινά και διαφέρετε στην τακτική. Και εκεί μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες άμα θες.

  Τέλος αποφάσισε: ή θα μιλάς για τον εαυτό σου ή θα μιλάς εκ μέρους της πλειονότητας των (εθνικά) Μακεδόνων. Αν επιλέξεις να κάνεις το δεύτερο τότε θα πρέπει να δέχεσαι και την αντίστοιχη ευρύτερη κριτική.

  Ομέρ έστειλε ένα με λίνκο κλπ. όπως μου ζήτησες και δεν το βλέπω – το έφαγε το καταραμένο φίδι του Αλέκου; 😉

  Ο Ακρίτας έχει κατακρίνει τις ακραίες θέσεις της ελληνικής πλευράς στο παρελθόν αλλά στα σίγουρα όχι όσο θα έπρεπε – ιδίως με τον τραγόπαπα της Θεσσαλονίκης. Σε αυτό δε διαφέρει από τους δικούς σας (που υποστηρίζει το μπλογκ σας εκλογικά και με προβολή της εφημερίδας τους) που βράβευσαν το Σλάβκο Μανγκόφσκι πρόσφατα. Υποθέτω πως γουστάριζαν το πως για χρόνια προωθούσε τα περί υποσαχάριας καταγωγής των Ελλήνων σε σχέση με τους γηγενείς Μακεδόνες. Μετά μην αναρωτιέσαι γιατί βρίσκω κοινά στοιχεία ιδεολογικά ανάμεσα στους «Εδεσσαίους» και στους «Φλωρινιώτες» (ξέρω-ξέρω ο διαχωρισμός δεν είναι ακριβώς έτσι :-).

  Σχόλιο από Ένας Χασάπης από τα Παλιά | 28/01/2012

 67. Μπαρδόν εννοούσα πως έστειλα ένα λίνκ για τον Ασπροθαλασσίτη και το έφαγε η μαρμάγκα. Είχα γράψει κι ένα μεγαλύτερο με όλα τα μπλογκ του χώρου δις και τις δύο φορές μου το έφαγε το Chrome πριν προλάβω να το ανεβάσω.

  Σχόλιο από Ένας Χασάπης από τα Παλιά | 28/01/2012

 68. http://abecedar.blogspot.com/2012/01/blog-post_28.html

  ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ

  Την προηγούμενη εβδομάδα συζητούσαμε μια μεγάλη παρέα φίλων (στο facebook αλλά και από κοντά) κι αναρωτιόμασταν ποιός είναι αυτός ο «Petros Nikolaidis» ο οποίος έγραφε επιθετικά σχόλια σε πολλά ιστολόγια, φαινόταν φίλος μας στο facebook, αλλά δεν το γνώριζε κανείς μας!

  Σε επανειλημμένες εκκλήσεις μας -μέσω διαδυκτίου- να αλλάξει τρόπο έκφρασης δεν ανταποκρίθηκε, ενώ τις ίδιες μέρες προέβει σε παραποίηση άρθρου του μακεδονικού περιοδικού ΛΟΖΑ στο μπλογκ του Σαραντάκου και ακολούθησε το κράξιμο από το μπλόγκ Πόντος & Αριστερά με αφορμή αυτόν τον περίεργο «“Μισίρκωφ”, “Αριστοτέλης”, “Ντέλτσεφ”, “Νικολαίδης” κλπ» ο οποίος με όλα αυτά τα ψευδώνυμα και με εντατικό ρυθμό έγραφε τα γνωστά του σχόλια για «Τουρκοχριστιανούς και Τουρκομογγόλους» σε αρκετά μπλόγκ.

  Η αρχική εντύπωσή μας ήταν ότι πρόκειται για ένα μόνο άτομο. Ελπίζοντας να προβληματιστεί και να συμμαζευτεί προχωρήσαμε στην δημόσια τοποθέτηση μας και λίγες μόνο ώρες μετά συνέβη το εξής απίθανο:

  Στο ιστολόγιο belomorska macedonia αναρτήθηκε άρθρο υπεράσπισής του και ακολούθησαν σχόλια –επίσης- υπεράσπισης του υβριστή με τα πολλά «πρόσωπα». Οι συνδιαχειριστές του εν λόγω μπλογκ -γνωστοί για το μένος τους εναντίον όλων- αφού έκαναν γαργάρα την παραποίηση του άρθρου της ΛΟΖΑ (το οποίο σε δική τους δημοσίευση είχαν αναρτήσει αναλλοίωτο κλικ εδώ: http://belomorskamacedonia.blogspot.com/2011/11/1926-2011.html) θεώρησαν την καταγγελία σαν συμπαράσταση στον αριστερό εκδότη της ΛΟΖΑ!!!

  Λες και η παραποίηση έχει σημασία σε ποιανού άρθρο γίνετε! Τρικυμία εν κρανίω! Αν είναι κακιά η Αριστερή ΛΟΖΑ γιατί την προβάλουν κι αυτήν και τα άρθρα της; Μήπως για να τα διαστρεβλώνουν ευκολότερα στο διαδίκτυο και να τα παραποιούν οι «βαθυστόχαστοι» υβριστές τύπου «Μισίρκωφ» σε σοβαρά ιστολόγια όπως του Σαραντάκου;

  Και αντί οι συνδιαχειριστές του belomorskamacedonia.blogspot να καταγγείλουν την λαθροχειρία βγήκαν και την υπερασπίστηκαν!!!

  (ο όμοιος τον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα…)

  Βέβαια, αν μας γνώριζαν προσωπικά μάλλον δεν θα έγραφαν τις ιστορίες τους για το ΚΚΕ και τα λάθη του…

  Η δε «ανάλυση» και τα «σχόλια τους» στο ότι τάχα μου πρέπει τους προσφυγικής καταγωγής συμπολίτες μας να τους «αποκαλούμε ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΚΟΛΟΥΣ και ΤΟΥΡΚΟΠΟΝΤΙΟΥΣ, γιατί μας λένε ΣΛΑΒΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣ» θυμίζει επιχείρημα πιτσιρικάδων «κοίτα, κοίτα θείο τι μας έκαναν οι άλλοι»…

  Η γελοιότητα έχει και τα όρια της.

  Δυστυχώς δεν μπορούν να διακρίνουν τα όρια της ευπρέπειας από την χυδαιότητα.

  Το ότι εκτίθενται λόγω της διχασμένης προσωπικότητας τους και της κοινωνικής και πολιτικής τους απομόνωσης δεν θα μας απασχολούσε καθόλου αν με τις θέσεις και τα σχόλια τους δεν χρέωναν τον ευρύτερο χώρο των Μακεδόνων ακτιβιστών.

  Τι συζητάμε όμως; Η συγκεκριμένη παρέα δεν μπορεί να συνυπάρχει και να λειτουργεί με Μακεδόνες, πώς να ανεχτεί ανθρώπους από άλλες εθνότητες;

  Δεν πρόκειται να ξανασχοληθούμε μαζί τους και με το παραλήρημά τους.

  Η περίπτωση τους τελικά δεν είναι κοινωνικά και πολιτικά ιάσιμη…

  Θέλει άλλες συνεδρίες…

  ΤΕΛΟΣ. ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ. Ο ΚΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ…

  МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН 28/01/2012

  Σχόλιο από МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН | 28/01/2012

 69. Χασάπη από τα Παλιά ,

  εμείς δεν έχουμε πρόβλημα και αναστολές. Εδω είσαι ευπρόσδεκτος όπως ο καθένας που ξέρει να συζητάει, προσπαθεί να μην προσβάλλει και κομίσει χρήσιμα στοιιχεία για να κατανοήσουμε τον κόσμο που ζούμε.

  Επίσης δεν πήραμε τίποτα. Ξαναστείλτο.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/01/2012

 70. #66 για τον ΠαλιοΧασάπη…..
  Μέα Κούλπα ,παρανόησα. Τώρα που το λες το αντιλήφθηκα σωστά.
  Θέλω να σου διευκρινίσω όμως κάτι , έγραψες
  «Τέλος αποφάσισε: ή θα μιλάς για τον εαυτό σου ή θα μιλάς εκ μέρους της πλειονότητας των (εθνικά) Μακεδόνων. Αν επιλέξεις να κάνεις το δεύτερο τότε θα πρέπει να δέχεσαι και την αντίστοιχη ευρύτερη κριτική.»
  Ξεκαθάρισα πως δεν εκπροσωπώ οργανώσεις, σωματεία ή ότι άλλο και μάλιστα δεν είμαι μέλος σε κανένα. Έχω φίλους πάρα πολλούς Μακεδόνες (και Εθνικά Μακεδόνες και Έλληνες Μακεδόνες, και μέλη του Τόξου και απολίτικους, και μεμονωμένους και χαβαλέδες και μικρούς και μεγάλους) με τους οποίους μιλάμε, βρισκόμαστε, συζητάμε, πίνουμε, χορεύουμε. Σε αρκετές εκδηλώσεις (Πανηγύρια, συνεστιάσεις, τραπέζια )χαίρομαι να πηγαίνω. Πάνω από 30-40 κάθε χρόνο. Αν υπολογίσεις και καμιά εικοσαριά κολλητούς που ζούμε και δουλεύουμε στην ίδια περιοχή τότε νομίζω πως μπορώ να μεταφέρω ένα κλίμα που βγαίνει μέσα από αυτή την επαφή. Το δείγμα μου είναι μεγάλο σε αριθμό και γεωγραφικά κατανεμημένο σε όλη τη κεντρική Μακεδονία.
  Όταν λοιπόν σε κάποια σημεία του γραπτού μου λόγου αναφέρω για πλειοψηφούσα ή μειοψηφούσα άποψη είναι εκτίμηση μου βγαλμένη μου από τις παραπάνω φιλικές σχέσεις και συζητήσεις. Τους φίλους μου δεν τους αρνιέμαι και να ξέρεις πως αν κάτι δεν μου αρέσει τους το λέω. Καλοδεχούμενη λοιπόν η καλόπιστη κριτική. (Την κακόπιστη δυστυχώς δεν μπορώ να την αποφύγω….)
  Να είσαι καλά Χασάπη από τα Παλιά….

  МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН

  Σχόλιο από МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН | 29/01/2012

 71. Γεράκι, νομίζω οτι είναι η πρώτη φορά που κάνεις ξεκάθαρο το διαχωρισμό «Έλληνες Μακεδόνες» και «Εθνικά Μακεδόνες».
  Εάν λοιπόν οι «Εθνικά Μακεδόνες» είναι κάποιοι άλλοι, τότε οι «Έλληνες Μακεδόνες», κάτοικοι της Μακεδονίας «αναντάν-μπαμπαντάν», τι σκατά είναι και δεν είναι «Εθνικά Μακεδόνες»;
  Και αν δεν είναι αυτοί που μιλούν ακόμη την εγγονή της γλώσσας που μιλούσαν οι αρχαίοι Μακεδόνες, δηλαδή την αρχαία ελληνική, γιατί να είναι αυτοί που μιλούν μια άλλη γλώσσα;
  Και αν δεν είναι αυτοί που τα ονόματα των αρχαίων Μακεδόνων σημαίνουν κάτι στη σημερινή τους γλώσσα, γιατί να είναι αυτοί που στη δική τους δε σημαίνουν τίποτα;
  Και μη μου πεις τα γνωστά οτι ήταν η γλώσσα της ελίτ! Ποιά ήταν δηλαδή η γλώσσα της πλέμπας; Και γιατί δεν έχει σωθεί ούτε δείγμα της;
  Και επίσης μη μου πεις οτι δεν ήταν γραπτή γλώσσα, διότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Ούννοι, ούτε Τουρκομάνοι, ούτε Μογγόλοι! Και ούτε υπάρχει άλλο παράδειγμα αρχαίου λαού να έχει αφήσει γραπτά μνημεία του σε άλλη γλώσσα, αλλά κανένα στη δική του.

  Τελικά σε όλες τις λογικές αιτιάσεις των μοναδικών πραγματικά εθνικά Μακεδόνων, εσείς εμφανίζετε συνέχεια κάποια δικαιολογία σαθρής βάσης.
  Σε μια λογική συζήτηση, μπορείς να δεχθείς μια, δύο τέτοιες εξηγήσεις. Να είναι όμως ατελείωτες και να μην εμφανίζεται ούτε ένα, μα ούτε ένα δείγμα που να στέκεται σε ιστορικά δεδομένα, καταντάει μονότονο και κωμωδία.
  Είναι σα να εμφανίζεται στον Π&Α κάποιος και να συνομιλεί μαζί μου, επιμένοντας οτι είναι ο Ασαρτζικλής!!! Να μη μιλάει τη γλώσσα μου, να μην έχει στο σόϊ του ονόματα των προγόνων μου, να μην έχει ούτε μια φωτογραφία, ένα πιστοποιητικό, ένα έγγραφο, κάτι ρε παιδί μου και να θέλει όλοι να πιστέψουν οτι αυτός είναι ο Ασαρτζικλής!
  Μόνο μια εξήγηση υπάρχει: Με γουστάρει πολύ, αλλά επειδή δεν έχει καμία σχέση μαζί μου για να πει κι αυτός οτι είναι ίδιο με μένα, ισχυρίζεται οτι αυτός είναι εγώ και παρουσιάζει εμένα σαν απατεώνα. Είναι κωμωδία απίστευτη αυτό το πράγμα.

  Όσοι έχουν ρίζες στη Μακεδονία και δεν είναι Σλάβοι ή Βούλγαροι, μόνο Έλληνες μπορεί να είναι.

  Σχόλιο από asarcikli | 30/01/2012

 72. Φίλε asarcikli θα σε παρακαλέσω να ρίξεις ξανά μια ματιά σε ότι έγραψα στο σχόλιο 32.
  Κατά την ταπεινή μου άποψη όταν κάποιος πιστεύει και αισθάνεται Εθνικά Έλληνας δεν μπορεί να αισθάνεται και εθνικά κάτι άλλο. Ο φίλος μου ο Δάμων λοιπόν λέει εγώ είμαι Πόντιος, εθνικά Έλληνας, Μακεδόνας αφού ζω στο Κιλκίς και Θρησκευτικά Χριστιανός. Πλήρης καταγραφή. Για αυτόν το Μακεδόνας είναι γεωγραφικός προσδιορισμός. Αν ζούσε στη Λάρισα θα έλεγε Έλληνας Θεσσαλός. Αν τώρα ο δικός μου Ντέντο (ο παππούς) ή ο Τάττες μου (ο πατέρας μου) ζούσε, μετανάστευε στην Πάτρα ή την Αμερική στην ερώτηση , τι είναι; Θα απαντούσε «Γιας σουμ Μακεντόντσι = Εγώ είμαι Μακεδόνας» . (Στο είπα και στο 32 με τη παραπομπή στο Μυριβήλη). Καταλαβαίνω πως η συντριπτική πλειοψηφία των συμπατριωτών και συμπολιτών δεν μπορεί να «χωνέψει» αυτές τις αναφορές γιατί δεν την απασχόλησε το θέμα. Στο 32 σχόλιο μου όμως σου έγραψα πως το 1982 η πατρίδα μας ψήφισε νόμο που θεωρούσε τους δικούς μας «Μη Έλληνες στο γένος». Άρα η επίσημη γραμμή της πατρίδας είναι πως εδώ πάνω στην Ελληνική Μακεδονία υπάρχουν κάποιοι που το κράτος τους θεωρεί «Μη Έλληνες». Πιστεύω να το έκανα ποιο κατανοητό.
  Δες και το άρθρο στο
  http://abecedar.blogspot.com/2012/01/1950.html
  Ή δες τι γράφει ο {πιθανά} πόντιος Θανάσης Τριαρίδης σε ένα καταπληκτικό άρθρο που στάθηκε η αιτία να τον «λογοκρίνει» η εφημερίδα Μακεδονία και να τον ευγνωμονούν κάποιοι σαν και μένα.

  http://www.triaridis.gr/keimena/keimD046.htm

  Σίγουρα μετά από αυτό το άρθρο θα πρέπει να προσεγγίζεις διαφορετικά τον όρο
  Εθνικά Μακεδόνας Έλληνας Πολίτης.
  Αυτά περί Σλάβων προσωπικά τα θεωρώ εύκολα επιχειρήματα –βρισιές. Σκέψου πως αν αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα (οι 5 άντε 10 χιλιάδες άνθρωποι} είναι κομμάτι ενός κόσμου 150 – 200.000 χιλιάδων Ντόπιων Μακεδόνων {νεζνάμιδων ) οι οποίοι δηλώνουν ΕΛΛΗΝΕΣ και είναι και δικαίωμα τους και καλά κάνουν.
  Αν λοιπόν λες Σλάβους τους λίγους σκέψου πως το ίδιο είναι και οι πολλοί!!!
  Απλά η «βρισιά» Σλάβοι ισχύει για τους Μειονοτικούς αλλά όχι για όσους είδαν το «φως το αληθινό» από την ίδια πληθυσμιακή ομάδα.
  Τα ξαναλέμε. Να είστε καλά.

  Σχόλιο από МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН | 31/01/2012

 73. «Αυτά περί Σλάβων προσωπικά τα θεωρώ εύκολα επιχειρήματα –βρισιές.»

  Αυτή την άποψη δεν θα μπορέσω ποτέ να τη χωνέψω.

  Γιατί βρε sokol μου είναι βρισιά το «Σλάβος»; Σλάβος ήταν και ο Ντοστογιέφσκι και ο Μισίρκοφ (μιας και ψαχνόταν), ο Σλαβόι Ζίζεκ και Γιαρουζέλσκι, ο Μέγας Πέτρος και ο Βλαδίμηρος Ίλιτς, ο Πούσκιν (με λιγάκι ελληνική ρίζα) και ο Μαγιακόφσκι.

  Γιατί είναι υποτιμητικό να είσαι Σλάβος; Το αντιθετο μου φαίνεται .

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/01/2012

 74. Γεράκι, μακάρι κάποτε να ξεμπλοκαριστείς και μέσα από το ψάξιμο που κάνεις να αποφασίσεις τελικά τι είσαι και ποιό γένος υπερασπίζεσαι.

  «Για σαμ Μακεντόνατς» δε θα απαντούσε κανένας στο εξωτερικό, εκτός κι αν ήταν σλαβόφωνος.
  «Για σαμ Μπούγκαριν» θα έλεγε αν ήταν Βούλγαρος, «για σαμ Σρμπ» αν ήταν Σέρβος και «είμαι Έλληνας» στις περισσότερες των περιπτώσεων.

  «Μακέντοντσι» εμφανίστηκαν μετά το Β ΠΠ και (τι σύμπτωση) σχεδόν όλοι στον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και στις σοσιαλιστικές χώρες, ήταν πολιτικοί φυγάδες από την Ελλάδα.

  Ο Τριαρίδης συστήνεται καταλυτικά με το «Λογαριάζω τα έθνη ως φονική κατασκευή βίας και θανάτου (όπως άλλωστε και τις θρησκείες)», οπότε δε μ’ ενδιαφέρει η άποψή του και ούτε τη λαμβάνω υπόψη.
  Είναι δικαίωμά του, αλλά και δικό μου αναφαίρετο δικαίωμα να θεωρώ οποιονδήποτε λέει κάτι τέτοιο, απλά ανισόρροπο φιλοσοφικά και ανίδεο ιστορικά.

  Οι «μη Έλληνες το γένος» είναι τίτλος τιμής γι’ αυτούς που θεωρούν οτι όντως δεν είναι Έλληνες στο γένος.
  Υπάρχει όμως και μια διαφορά ουσιαστική. Άλλο να είμαι μη Έλληνας στο γένος, να αγωνίζομαι για το δικαίωμά μου στη μόρφωση και τη διαφορετικότητα μέσα σε υφιστάμενο κράτος και εντελώς διαφορετικό να αγωνίζομαι για να υπάρξει νέο ανεξάρτητο κράτος με το όνομα του δικού μου γένους (και στα παπάρια μου οι υπόλοιποι αλλογενείς που κατοικούν εδώ και είναι η πατρίδα τους).

  Επίσης ξεχνάς οτι χιλιάδες φυγάδες επέστρεψαν, έστω και με εγκληματική καθυστέρηση (όπως εγκληματική ήταν και η προσφυγιά τους).
  Οι μόνοι που δεν επέστρεψαν ήταν οι αυτοαποκαλούμενοι «μη Έλληνες το γένος Μακεδόνες» που ήθελαν να δημιουργήσουν μια ανεξάρτητη Μακεδονία και πολλοί από αυτούς πολέμησαν για τούτο, όπως και οι Τσάμηδες (στα σίγουρα μη Έλληνες το γένος) που πολέμησαν για τα συμφέροντα της Αλβανίας.
  Ε λοιπόν αυτά που λες δε στέκουν στο ρεαλιστικό κόσμο.

  Τρία ακόμα πραγματάκια:

  1ον Όσα λές στο τέλος για τους «150.000 – 200.000 ντόπιων Μακεδόνων που δηλώνουν Έλληνες», αποκαλύπτουν τα βαθύτερα πιστεύω σου, που για δικούς σου λόγους δεν τα ξεκαθαρίζεις. Δεν είναι κακό, μόλις αποφασίσεις κι εσύ μπορείς να το κάνεις.

  2ον Ο όρος «Νεζνάμης» χρησιμοποιήθηκε κατά πρώτον από όσους δηλώνουν εθνικά Μακεδόνες, για να λοιδωρήσουν τους σλαβόφωνους Έλληνες Μακεδόνες και να αμφισβητήσουν την εθνικότητά τους.
  Είναι ρατσιστικός, μειωτικός και φασιστικός και χρησιμοποιείται μόνο από τους αναθεωρητές της πραγματικής ιστορίας.

  3ον Έχεις πέσει σε βαθύ βούρκο, πιθανόν παρασυρόμενος από κάποιους κομπλεξικούς (οι πραγματικοί Νεζνάμηδες της υπόθεσης), αφού θεωρείς βρισιά το να αποκαλώ κάποιον «Σλάβο».
  Οι Σλάβοι έχουν δεκαπέντε αιώνες συνεχούς παρουσίας, ιστορικής πορείας, γλώσσας και πολιτισμού σ’ αυτόν εδώ τον τόπο. Το ίδιο και οι Βούλγαροι και πολύ περισσότερο οι Έλληνες.

  Εσύ λοιπόν, θα μου τελικά από ποιό γένος είσαι;
  Ποιοί είναι οι πρόγονοί σου και πότε ήρθαν σ’ αυτόν τον τόπο;
  Από ποιά φυλή, ποιό έθνος, ποιό γένος είσαι bato?
  Έχω ζαλιστεί από τις ντρίμπλες και πηγαινέλα σου.
  Πες αυτό που νομίζω οτι, προς το παρόν, θεωρείς πιο πιθανό: Οτι είσαι απόγονος, μοναδικός και αποκλειστικός, των αρχαίων Μακεδόνων.
  Να συζητήσουμε ανοιχτά ρε φίλε.Όχι με φερετζέδες. Δεν είναι κακό να ψάχνεται κάποιος. Αρκεί να το δηλώνει σθεναρά.
  Είναι δικαίωμα η αναζήτηση της ρίζας και η αυτογνωσία. Και εγώ τουλάχιστο το σέβομαι απόλυτα.
  Αλλά κάτι πρέπει να λέμε όλοι μας. Ή οτι ψαχνόμαστε ακόμα ή αυτό που έχουμε αποφασίσει να υπερασπιζόμαστε.

  Εγώ το ξαναλέω:
  Όσοι έχουν ρίζες στη Μακεδονία και δεν είναι Σλάβοι ή Βούλγαροι, μόνο Έλληνες μπορεί να είναι.

  Σχόλιο από asarcikli | 31/01/2012

 75. Η συζήτηση στου Σαραντάκου συνεχίζεται. Μετά την καταγγελία του «Μισίρκοφ» και της παρέας του από τον SOKOL και τους υπόλοιπους του Abecedar, εμφανίστηκε ή ο ίδιος ο «Μισίρκοφ» ή κάποιο αντίστοιχο μισιρκοειδές με το ίδιο στιλ αλλά με άλλο ψευδώνυμο, αποφεύγοντας όμως τους κραυγαλέους χαρακτηρισμούς.

  asarcikli θα άξιζε να παρέμβεις εκεί.

  Εγώ πάντως έκανα το εξής σχόλιο:

  ———–

  31 Ιανουαρίου, 2012 στις 14:32
  @ 134 “Αναρωτήθηκες ποτέ γιατί έφεραν τους προγόνους σας στη Μακεδονία;”

  Bρε παλιοανόητε ακροδεξιέ Μισίρκοφ που πήγες και κρύφτηκες πίσω από ένα άλλο ψευδώνυμο. Εκατό φορές σου το γράψαμε αλλά αρνείσαι να το καταλάβεις. Είτε γιατί είσαι φασίστας είτε γιατί είσαι κουφιοκέφαλος

  Ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων εγκαταστάθηκε στην ελληνική Μακεδονία γιατί απ’ αυτή όπως και από την Ηπειρο (με την εξωσυμβατική εξαίρεση μόνο των Τσάμηδων μετά από αίτημα του Μουσολίνι), τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο (Ροδόπη και Ξάνθη εξαιρέθηκαν της Ανταλλαγής ) εκδιώχθηκαν με τη Συνθήκη της Λωζάννης οι μουσουλμάνοι (τουρκόφωνοι, ελληνόφωνοι, βλαχόφωνοι, σλαβόφωνοι, αλβανόφωνοι).

  Στις περιοχές αυτές εγκαταστάθηκαν όσοι από 2.2 εκατομμύρια Ελλήνων της Ανατολής (Ιωνία, Πόντο, Βιθυνία, Καππαδοκία, Ανατολική Θράκη κ.λπ.) διασώθηκαν από τη Γενοκτονία και την Καταστροφή. Δηλαδή μόνο 1,25 εκατομ. με βάση την απογραφή του ’28.

  Δηλαδή στον ένα μουσουλμάνο που “ανταλλάχθηκε”, αντιστοιχούσαν τουλάχιστον 3 πρόσφυγες, ενώ όσον αφορά τις περιουσίες, οι ελληνικές που εγκαταλείφθηκαν υπολογίστηκε ότι ήταν δεκαπλάσιες των μουσουλμανικών.

  Στη Δυτική Μακεδονία ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ πρόσφυγες από τους μουσουλμάνους που εκδιώχθηκαν, ενώ μεγάλο μέρος των ανταλλάξιμων κτημάτων (δηλαδή της προσφυγικής περιουσίας) μοιράστηκε σε ντόπιους (ελληνόφωνους, βλαχόφωνους, σλαβόφωνους, αλβανόφωνους)…

  Όλα αυτά έχουν μελετηθεί. Διαβάστε και λιγάκι. Δεν χρειάζεται να είστε απλώς τα ζωντόβολα του Γκρουέφσκι και να ονειρεύεστε το αίμα των προσφύγων που πρέπει να χύσετε για να έρθετε στα ίσα σας. Γελοίοι!!! Που αρνούμενοι τη σλαβική καταγωγή και θεωρώντας την “βρισιά”, φτύνετε στους τάφους των προγόνων σας, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την απύθμενη βλακεία σας !!!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/01/2012

 76. Μ-π μη μπερδεύεις τους Μισίρκωφ! Άλλος ο Ντέλτσεφ-Μισίρκωφ-Αριστοτέλης-Περικλής-Πέτρος Νικολαΐδης και άλλος ο Ασπροθαλασσίτης-Belomore-Πέρο. Ο πρώτος είναι διαδικτυακός παικταράς ολκής που ανακαλύπτει «Μακεδονόφωνα» χωριά στην καρδιά του Μωριά τον 20ο αιώνα και ο δεύτερος είναι πρώην μέλος της ηγεσίας του Ουράνιου Τόξου (και εκπροσωπήσας το Τόξο σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο όταν ο Πάβλε Φιλίπωβ ήταν στην ανάρρωση από το εγκεφαλικό) που τα τσούγκρισε μαζί τους πολύ άσχημα στο τελευταίο τους συνέδριο και έκτοτε ανοιχτά τους επιτίθεται από μια πιο απροκάλυπτα εθνικιστική γραμμή. Αυτοί είναι οι «Εδεσσαίοι» (τρόπος του λέγειν, δεν είναι Εδεσσαίος ο Πέρο) κόντρα στους «Φλωρινιώτες» (πάλι κατ’ ευφημισμό, μέχρι και στην Κρήτη τους βρίσκεις 🙂 του ΟΤ. Υπάρχει και η τρίτη ομάδα (που τώρα τους προσέγγισε τους Εδεσσαίους) της Αλμωπίας που είναι οι αρχικοί ακτιβιστές της ΜΑΚΙΒΕ (Πασόης-Πρίτσκας) και του ΟΤ που εκδιώχθηκαν με το συνέδριο του 1996. Υπόψη πως για τους Εδεσσαίους-Αλμωπίτες και κάποιους μέσα στο ΟΤ ακόμα και οι ελληνόφωνοι πριν το 1912 της Μακεδονίας είναι εξελληνισμένοι δικοί τους. Και υπάρχουν και άλλες παραλλαγές της τρέλλας είμαι σίγουρος.

  α) Ξέχασες και την Κρήτη σαν τόπο εγκατάστασης προσφύγων (λόγω ανταλλάξιμης περιουσίας).
  β) Για να είμαστε ακριβοδίκαιοι με τους Βαλκανικούς την είχανε κάνει για Τουρκία και κάποιοι άλλοι μουσουλμάνοι που δε μετρήσανε όλοι στην ανταλλαγή από όσο γνωρίζω.
  γ) Με τις περιουσίες έγιναν διάφορα και εκτός από τα δικά σας παράπονα υπάρχουν και κάμποσα δίκαια δικά τους. Μην τα βλέπετε τόσο άσπρα-μαύρα.

  asarcikli έχεις φύγει τόσο οφσάϊντ αδελφέ με τόσα φάουλ καθ’ οδό που από που να ξεκινήσω… Άμα βρω χρόνο το βραδάκι… Θα βγει μετά το Γεράκι και θα με ξαναματαπεί άπαικτο από την άλλη.

  Σχόλιο από Ένας Χασάπης από τα Παλιά | 31/01/2012

 77. Σφύρα ρε Χασάπη! Γιατί τα αφήνεις τα οφσάϊντ και τα φάουλ; 🙂

  Σχόλιο από Asarcikli | 31/01/2012

 78. Μ-π,

  Κι πάγω απ’έκει. Καλά είμες αδά, σην ρωμέικην φωλέαν! Μαναχά χολιάσκουμαι με τ’ατά τα παλαλά… Κι εδώ δε μας θέλουνε, ‘μω την πίστη μ’.

  Σχόλιο από Asarcikli | 31/01/2012

 79. Χασάπη, μη έχοντας σχέση με τα εθνοτικά της Μακεδονίας και τις διάφορες τάσεις στους κόλπους των μειονοτικών έβγαλα κάποια συμπεράσματα από το περιεχόμενο των τοποθετήσεων. Ευχαριστώ πάντως για την επισήμανση ότι υπάρχουν δύο διαφορετικοί άνθρωποι πίσω από τα ψευδώνυμα «Μισίρκοφ» και «Μπέλο Μόρε».

  Η αναφορά στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Κρήτη οφείλεται σε παράλειψη.

  Όσον αφορά την προσφυγοποίηση των μουσουλμάνων την εποχή του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, αυτή έγινε κυρίως από τα εδάφη που κατέλαβαν οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι και πολύ λιγότερο οι Έλληνες. Τις σφαγές των μουσουλμάνων έκαναν οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι, ενώ πριν ακόμα από τους Βαλκανικούς Πολέμους υπήρξε μετακίνηση μουσουλμάνων από Βοσνία, και πιθανώς Κόσοβο, με ευθύνη των Νεότουρκων, οι οποίοι αποσκουπούσαν στη βαθμιαία δημιουργία ενός καθαρού τουρκικού χωρου στα ευρωπαϊκά εδάφη, μεταξύ Θεσσαλονίκης και Κωσταντινούπολης. Δεν τους βγήκε αυτό το σενάριο λόγω της ήττας τους το 1912.

  Η αιτία της απουσίας διώξεων μουσουλμάνων από τους Έλληνες, είναι ότι η κύρια αντίθεση για την ελληνική πλευρά ήταν αυτή με τους τους Βούλγαρους και όχι τους μουσουλμάνους.Ενώ γαι τους Βούλγαρους οι αντιθέσεις ήταν και με τους μουσουλμάνους και με τους Έλληνες.

  Η έλλειψη «τραύματος» από την ελληνική συμπεριφορά θα εκφραστεί πολύ σύντομα με την ανάπτυξη μιας πολιτικής συμμαχίας των μουσουλμάνων με τον φιλομοναρχικό χώρο, αυτόν που αργότερα θα πάρει τη μορφή του Λαϊκού Κόμματος.

  Asarcikli, απ’ ότι ξέρω εδώ είσαι πολύ καλοδεχούμενος.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/01/2012

 80. Και πάλι Γειά σας.
  Λοιπόν asarcikli ήλπιζα πως όταν ρωτάς κάποιον που δεν τον γνωρίζεις προσπαθείς να τον ακούσεις, να τον καταλάβεις, Από τα πρώτα σου σχόλια ενώ σου απαντώ ξεκάθαρα έχεις κάποια πράγματα στο μυαλό σου και δεν ακούς τίποτα.
  Για τους Μακεντόνσκι γράφεις ότι απαντώνται μετά τον Β Παγκόσμιο πόλεμο αλλά ξέχασες τι γράφει ο Μυριβήλης κάπου κοντά στο 1920. (στα γράφω από το #32 αλλά δεν προσέχεις)
  Από την αρχή σου ξεκαθάρισα πως δεν είμαι βαρεμένος αρχαιόπληκτος που ψάχνει ένδοξες ρίζες. Αν κάποιοι έτσι νιώθουν με γεια τους με χαρά τους.
  Σου έγραψα στο #32«Αν ψάχνεις για σάρισσες και μεγαλέκους αυτά να τα λέτε με τους βαρεμένους….» αλλά μάλλον δεν σου καθότανε στην θεώρηση που είχες στο μυαλό σου.
  Τι έχεις στο μυαλό σου το γράφεις στο #74 « Πες αυτό που νομίζω οτι, προς το παρόν, θεωρείς πιο πιθανό: Οτι είσαι απόγονος, μοναδικός και αποκλειστικός, των αρχαίων Μακεδόνων» άλλη φορά για ρίζες και περικεφαλαίες δεν απαντώ.
  Σου έγραψα επίσης ότι θεωρώ τον όρο Σλάβο σαν βρισιά γιατί έτσι χρησιμοποιείται στην Ελλάδα στο δημόσιο διάλογο. Έγραψα ολόκληρη πρόταση για τους ανθρώπους που έχουν την ίδια με τη δική μου καταγωγή
  «Αυτά περί Σλάβων προσωπικά τα θεωρώ εύκολα επιχειρήματα –βρισιές. Σκέψου πως αν αυτοί που ισχυρίζονται ότι είναι εθνικά Μακεδόνες στην Ελλάδα (οι 5 άντε 10 χιλιάδες άνθρωποι} είναι κομμάτι ενός κόσμου 150 – 200.000 χιλιάδων Ντόπιων Μακεδόνων {νεζνάμιδων ) οι οποίοι δηλώνουν ΕΛΛΗΝΕΣ και είναι και δικαίωμα τους και καλά κάνουν.
  Αν λοιπόν λες Σλάβους τους λίγους σκέψου πως το ίδιο είναι και οι πολλοί!!!
  Απλά η «βρισιά» Σλάβοι ισχύει για τους Μειονοτικούς αλλά όχι για όσους είδαν το «φως το αληθινό» από την ίδια πληθυσμιακή ομάδα.» μάλλον δεν κατάλαβες το επιχείρημα μου που είναι το εξής. Αν λες εμένα Σλάβο θα πεις Σλάβους και το 95 -98% των υπολοίπων της ίδιας πληθυσμιακής ομάδας που δηλώνουν Έλληνες εθνικά και καλά κάνουν. Και αφού δεν το κατάλαβες , τεμάχισες την πρόταση και γράφεις «1ον Όσα λές στο τέλος για τους “150.000 – 200.000 ντόπιων Μακεδόνων που δηλώνουν Έλληνες”, αποκαλύπτουν τα βαθύτερα πιστεύω σου, που για δικούς σου λόγους δεν τα ξεκαθαρίζεις. Δεν είναι κακό, μόλις αποφασίσεις κι εσύ μπορείς να το κάνεις.»
  Απορώ που βρήκες τα βαθύτερα και αγνόησες αυτά που ήταν μπροστά σου.
  Και το χειρότερο όλων η μεγάλη σου ανακάλυψη ότι: « Άλλο να είμαι μη Έλληνας στο γένος, να αγωνίζομαι για το δικαίωμά μου στη μόρφωση και τη διαφορετικότητα μέσα σε υφιστάμενο κράτος και εντελώς διαφορετικό να αγωνίζομαι για να υπάρξει νέο ανεξάρτητο κράτος με το όνομα του δικού μου γένους (και στα παπάρια μου οι υπόλοιποι αλλογενείς που κατοικούν εδώ και είναι η πατρίδα τους).»
  από πού το κατάλαβες ότι αυτό θέλω; Έγραψα κάτι τέτοιο;
  Από το πρώτο μου σχόλιο μιλάω για κατανόηση, για σεβασμό , πάνω από πέντε αναφορές έχω κάνει στο όρο η πατρίδα μας η Ελλάδα και εσύ μου αποδίδεις τα μύρια όσα………
  Αν μου βρεις ένα μου σχόλιο, μια πρόταση με αυτά που μου καταμαρτυρείς θα σου δώσω δίκιο.
  Αν δεν βρεις τέτοιο σχόλιο τότε θα σε παρακαλέσω να μην ξαναμιλήσουμε γιατί άλλα θα σου λέω και άλλα θα ακούς ή θα ήθελες να ακούς,,,,,
  Να είστε καλά…..

  Σχόλιο από МОРЕ СОКОЛ, СОЛУН | 31/01/2012

 81. Μ-π υπήρξαν και σφαγές από τους Έλληνες (για τα Καϊλάρια πχ. αν θυμάμαι καλά μεταφέρει κάποιες μαρτυρίες ο (όξω απ’ εδώ 🙂 Κωστόπουλος στο βαθιά στρατευμένο αλλά παρόλα αυτά χρήσιμο Πόλεμος και Εθνοκάθαρση). Θα συμφωνήσω πως λογικό ακούγεται (δεν έχω μπει στον κόπο να τις καταμετρήσω) να ήταν λιγότερες από αυτές των γειτόνων – η κόντρα ήταν και μεταξύ μουσουλμάνων και Χριστιανών και εντός της Χριστιανικής πλευράς αλλά οι Βούλγαροι που συνόρευαν με την εναπομείνουσα Οθωμανική αυτοκρατορία είχαν παραπάνω λόγους να προβούν σε εθνοκάθαρση των μουσουλμάνων στα εδάφη που ήρθαν στον έλεγχο τους.

  asarcikli θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος αν και είναι πολύ δύσκολο σε τέτοιο θέμα:
  1) Ξεκινώντας από τα τελευταία: Γράφεις «Όσοι έχουν ρίζες στη Μακεδονία και δεν είναι Σλάβοι ή Βούλγαροι, μόνο Έλληνες μπορεί να είναι.»
  α) Το παραπάνω δεν ισχύει αντικειμενικά: Ρίζες βαθιές στη Μακεδονία έχουν και Βλάχοι (και δε μιλάμε για αυτούς που κουβαλήθηκαν μετά την καταστροφή της Μοσχόπολης) και δε ένιωθαν (και ακόμα και σήμερα βρίσκεις ελάχιστους που δε νιώθουν) όλοι τους Έλληνες. Ρίζες έχουν και οι Γύφτοι που όλο τους ξεχνούμε όλοι. Ρίζες έχουν και μουσουλμάνοι (Ελληνόφωνοι, Σλαβόφωνοι, Αλβανόφωνοι και Τουρκόφωνοι) των οποίων η οθωμανική «συνείδηση» μετεξελίχθηκε σε Τουρκική (για όσους βρέθηκαν εκεί) και Τουρκική. Αλβανική, Πομακική και σε ορισμένες περιπτώσεις Μακεδονική ή Βουλγαρική για όσους ξέμειναν στα Βαλκάνια. Ρίζες 5 αιώνων (ή πολύ πολύ παραπάνω για τους Ρωμανιώτες) έχουν και Εβραίοι και βέβαια άμα πιάσουμε τους Έλληνες, πλην ελληνόφωνων, σλαβόφωνων και βλαχόφωνων ρίζες πιο πρόσφατες αλλά και πάλι αιώνων έχουν και Αρβανίτες (όχι μόνο στη Δ. Μακεδονία αλλά και στην Αν. Μακεδονία, πρόσφυγες από το Βουλγαρικό κομμάτι της περιοχής) αλλά ακόμα και οι Τρακατρούκηδες οι πρόσφυγες από τη Βιθυνία.
  β) Το παραπάνω έχει πρόβλημα εννοιολογικό: Οι μεν Έλληνες και Βούλγαροι είναι εθνικός όρος, οι Σλάβοι είναι πολιτιστικογλωσσικός ο οποίος βέβαια συμπεριλαμβάνει και τους Βούλγαρους (πέραν της απώτερης μη-Σλαβικής καταγωγής των ελάχιστων αρχικών Βουλγάρων από την οποία πιάνεται ο κάθε Μισίρκωφ αλλά και πολλοί του συναφιού του ΟΤ και μιλάνε για Ταταροβούλγαρους και άλλα χαριτωμένα.
  2) ‘Άλλο φυλή (τρέχα γύρευε όρος), άλλο έθνος και άλλο γένος (με μικρό – το Γένος με μεγάλο μετεξελίχθηκε στο Ρωμεϊκο το έθνος το δικό σου και το δικό μου). Και εν τέλει τι σημαίνει αυτό το ερώτημα; Έχω ακούσει για περιπτώσεις στην περιοχή Δράμας που οικογένειες μεταναστών από την ελληνόφωνη Θεσσαλία κατέληξαν μετά από ορισμένες γενιές εξαρχικές, σλαβόφωνες και εκτός του Γένους – και ξέρω άτομα που είναι συνειδητά Έλληνες-Ρωμιοί και ταυτόχρονα σου λένε πως δεν κατάγονται από Έλληνες και μάλιστα ξέρουν πως κάποιοι από τους προγόνους τους ήταν στην ΕΜΕΟ. Εγώ με ελληνοφωνία αποδεδειγμένη στη μισή οικογένεια από το 1800 και πάλι αμφιβάλω για το αν κατάγομαι κι από εκεί ακόμα από εξ αρχής Έλληνες ή από εξελληνισμένους Σλάβους ή Βλάχους. Και δε μου καίγεται καρφάκι. Κοινώς το από που τραβάει η σκούφια σου δε λέει και πολλά αν και βέβαια η οικογενειακή ιστορία (είτε μιλάμε για εθνική ή για κομματική συνείδηση) έχει ένα άλφα ειδικό βάρος.
  3) Το Νεζνάμηδες αλλιώς ξεκίνησε στη χρήση – άσε το πως αλλιώς χρησιμοποιείται πλέον – όπως παρατηρείς – για πολιτικούς λόγους τώρα. Σαν το Γραικομάνος που ήταν κάποτε μόνο προσβολή αλλά πλέον βλέπεις να το χρησιμοποιούν πότε πότε και οι δικοί μας για να τονίσουν την αντίθεση τους στους (συχνά συγγενείς τους) που απέρριψαν τη Ρωμιοσύνη και για τους οποίους το Γρ´κομαν 🙂 αποτελεί ακόμα μεγάλη προσβολή.
  4) Το πρόβλημα με την πρόταση του περί των 150-200 χλδ. δεν ξεκαθαρίζεις ποιο είναι:
  α) Το (αποτέλεσμα του πονηρά περιοριστικού ορισμού της λέξης Μακεδόνας που χρησιμοποιεί το Γεράκι) συμπέρασμα πως ο ντόπιος Μακεδόνας των Γρεβενών ή δεν είναι Έλληνας αλλά απλώς το δηλώνει ή δεν μπορεί να είναι ντόπιος Μακεδόνας. 🙂
  β) Το ότι προφανώς θεωρεί πως οι ντόπιοι Μακεδόνες – όπως αυτός τους ορίζει ως πολιτιστικά δικούς του – απλώς δηλώνουν Έλληνες (αλλά τι στο διάολο νιώθουν – έτσι όπως τα γράφει «και καλά κάνουν» δίνει – άθελα ή ηθελημένα του – την εντύπωση πως πιστεύει πως μπορεί να το κάνουν καιροσκοπικά).
  γ) Η αναπαραγωγή ενός νούμερου 150-200χλδ. ως – εν δυνάμει – μειονότητας; Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος είναι που το κάνει (εκτιμήσεις του αριθμού των Σλαβόφωνων κάνουν όλες οι πλευρές) αλλά τουλάχιστον δεν υιοθετεί την πρόσφατη επιλογή του Ουρανίου Τόξου να μιλάει για 400χλδ στα χωριά και μόνο… Εγώ θέλω να ξέρω πως κατατάσσουν τους μεικτής καταγωγής αυτές οι περίεργες καταγραφές.
  5) Ανάμεσα στους Τσάμηδες που δε γύρισαν υπήρχαν και άμαχοι και γυναικόπαιδα, ακόμα και στρατευμένοι στον ΕΛΑΣ. Ανάμεσα στους πρόσφυγες που δε γυρίζουν ως μη-Έλληνες το Γένος υπήρχαν και άτομα που τότε ήταν παιδιά (του παιδομαζώματος-παιδοσωσίματος :-), υπήρχαν και ηλικιωμένοι και γυναίκες και νεαροί – όχι όλες/όλοι προφανώς – που δεν πολέμησαν καθόλου αλλά πέρασαν τα σύνορα προσωρινά για να ξεφύγουν διώξεις και τρομοκρατία και δε μπόρεσαν να γυρίσουν. Αλλά και ανάμεσα στους στρατευμένους δεν ήταν όλοι ενσυνείδητοι αγωνιστές για την «απελευθέρωση της Μακεδονίας». Υπήρχαν και απλοί κομμουνιστές με τυφλή υπακοή στο κόμμα που τους έστειλε αυτό στο NOF για να εξισορροπήσει τη δύναμη των Τιτοϊκών, υπήρχαν και βιαίως στρατολογημένοι και αμούστακα παιδιά που δεν ήξεραν καλά καλά γιατί πολεμούσαν. Έχεις δίκιο να πεις πως (α) τώρα αυτοί έχουν χτίσει μη-ελληνική εθνική συνείδηση (μη-Έλληνες το Γένος – αυτό σημαίνει) και θεωρούν τους Έλληνες ως εχθρούς τους και (β) οι στόχοι τους τώρα μόνο για το καλό της χώρας μπορεί να υποθέσει κανείς πως είναι. Αλλά μην υπερβάλλουμε πως πληρώνουν όλοι τους τις δικές τους επιλογές του παρελθόντος/αμαρτίες. Όπως κάτι εκατομμύρια Γερμανοί της Αν. Ευρώπης πληρώνουν δίκαιοι και άδικοι παρέα.
  6) Η «Μακεδονική εθνική συνείδηση» ως ξεχωριστή της Βουλγαρικής εμφανίζεται πριν τον Τίτο, πρώτα στις ελίτ (όπως όλες οι εθνικές ιδεολογίες) και μετά σε μέρος του πληθυσμού. Απλώς τα στοιχεία «αρχαϊσμού» της (που υπήρχαν λιγοστά από πριν – εδώ οι Βούλγαροι διεκδικούσαν κάποτε τον Αλέκο με το καταραμένο φίδι) πολλαπλασιάστηκαν στην διασπορά της από άτομα με καταγωγή από την Ελληνική Μακεδονία. Η ερμηνεία είναι προφανής. 🙂 Και την τωρινή συνέχεια τη βλέπουμε. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως ήταν πλειοψηφικό φαινόμενο όσο παλιά θέλει να το πάει το Γεράκι (άλλη η ερμηνεία του Μακεδόνας της ΕΜΕΟ του 1897) και όταν παραθέτουμε Μυριβήλη καλό είναι να μη ξεχνάμε πως είπε Μακεντόν Ορτοντόξ και όχι σκέτο Μακεντόν – υπόψη Γεράκι πως ο Μυριβήλης μιλούσε για Πατριαρχική οικογένεια στην Πελαγονία – έχεις και τέτοιους προγόνους;

  Τέλος όσον αφορά το κόλλημα σου με τον όρο (Εθνικά) Μακεδόνας (το εθνικά αποσιωπάται πολύ συχνά), το ουσιαστικό πρόβλημα με τον όρο συνδέεται με το 4α πιο πάνω. Ο σκέτο-νέτο ή και με το Εθνικά μπροστά Μακεδόνας έχει εννοιολογικά και όπως το αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος πρωταρχική σχέση με τη Μακεδονία. Όπως ο (εθνικά) Ουαλλός με την Ουαλλία και ο (εθνικά) Σκωτσέζος με τη Σκωτία. Αυτομάτως οι υπόλοιποι γηγενείς μεταβάλλονται σε έποικοι της μιας μορφής ή της άλλης γιατί προφανώς ο κατ’ εξοχήν πρώτος τη τάξει κάτοικος της Μακεδονίας είναι ο Μακεδόνας. Και αυτή τη γραμμή – πως οι υπόλοιποι είναι μουσαφίρηδες – τους συμφέρει να την περνάνε εννοιολογικά είτε είναι αφιονισμένοι Μισίρκωφ είτε όχι.

  Υπόψη Γεράκι πως για το Θωμά το Σούρδο τον ξυλουργό που μου επισκεύαζε το σπίτι το Μακεδόνας δεν είναι γεωγραφικός προσδιορισμός. Είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιδιαιτερότητα του ως ντόπιου στη Μακεδονία, με την ιδιαίτερη διάλεκτο του (οι μακεδονικές διάλεκτοι έχουν και στοιχεία που δεν διατηρήθηκαν στην ελληνιστική κοινή) και τις παραδόσεις του. Και σε πληροφορώ πως το Μακεδόνας το λέει με περηφάνια και χωρίς ανάγκη για αναφορά σε Μεγαλέκους.

  Αυτά και πάρα πολλά έγραψα – αν στεναχώρησα λυπάμαι αλλά έτσι τα βλέπω.

  Σχόλιο από Ένας Χασάπης από τα Παλιά | 31/01/2012

 82. Διαθρησκευτική και διεθνοτική ένταση επικρατεί στην περιοχή αυτή τις τελευταίες ημέρες

  ΠΓΔΜ: Πυρπολήθηκε εκκλησία σε χωριό της περιοχής Στρούγκα

  ΑΠΕ Τρίτη, 31 Ιανουαρίου 2012 00:53

  Αγνωστοι πυρπόλησαν το βράδυ ορθόδοξη εκκλησία στο χωριό Λαμπούνιστα, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χλμ.από την Στρούγκα. Όπως ανέφεραν από την πυροσβεστική δύναμη της Στρούγκας, η οποία έσπευσε στο σημείο της πυρκαγιάς, καταστράφηκαν οι βοηθητικοί χώροι της εκκλησαίας, ενώ ζημιές υπέστη και ο τρούλος.

  Στην περιοχή της Λαμπούνιστα, η πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αλβανοί και μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα. Το επεισόδιο αυτό θεωρείται το σοβαρότερο από αυτά που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή της Στρούγκας τις τελευταίες ημέρες και τα οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, έχουν διαθρησκευτικό και διεθνοτικό χαρακτήρα.

  Αιτία των επεισοδίων αποτέλεσε μία σκηνή στο καρναβάλι στην κωμόπολη Βέβτσανι, πριν από δύο εβδομάδες, η οποία θεωρήθηκε από τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής ως ιδιαίτερα προσβλητική για το Ισλάμ και το Κοράνι και προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας (ΙΘΚ) της ΠΓΔΜ και των αλβανικών κομμάτων στη χώρα. Μάλιστα, η ΙΘΚ κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι ότι υποκινεί συστηματικά την ισλαμοφοβία στη χώρα.

  Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μουσουλμάνων στη Στρούγκα, ενώ κάηκαν σημαίες της ΠΓΔΜ που ήταν αναρτημένες σε δημόσια κτήρια της πόλης και προκλήθηκαν αρκετά ακόμη μικροεπεισόδια, τόσο στην πόλη της Στρούγκας, όσο και σε γειτονικά χωριά.

  Πέραν αυτού, το όλο κλίμα έχει «δυναμιτιστεί» από τα αντιαλβανικά συνθήματα που τραγουδούσαν, εν χορώ, πολυάριθμοι Σλαβοκακεδόνες φίλαθλοι, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει στη Σερβία τις περασμένες ημέρες, για τους αγώνες της εθνικής ανδρών χάντμπολ της ΠΓΔΜ, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τα συνθήματα αυτά προκάλεσαν τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών Αλβανών στην ΠΓΔΜ.

  http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2129474

  Σχόλιο από Μπομπ | 01/02/2012

 83. «Κι εδώ δε μας θέλουνε, ‘μω την πίστη μ’».

  Μ-π,
  εννούσα εσένα κι εμένα και όλους τους τεμέτερους, ΕΔΩ που ζούμε τώρα, αφότου έφυγαν οι παππούδες μας από ΕΚΕΙ.
  Ατώρα εγροίκ’σες;

  Σχόλιο από asarcikli | 01/02/2012

 84. Χασάπη,

  Τα πολλά μου οφσάϊντ και φάουλ εγώ δεν τα είδα με το σχόλιό σου. Δέχομαι πολλά απ’ όσα λες και σε άλλα έχω τη δική μου, διαφορετική, άποψη-θεώρηση.
  Κουράστηκα όμως και τα παρατώ, κυρίως γιατί ο γιαλαντζί «εθνικά Μακεδόνας» εξακολουθεί να προσπαθεί να παίξει μαζί μας ένα παιχνιδάκι που δεν πολυπιστεύει. Ας επιστρέψει όταν αποφασίσει το τι είναι.
  Εγώ επιμένω οτι παίζουν δύο πράγματα με την πάρτη του: Ή θεωρεί προγόνους του τους αρχαίους Μακεδόνες και για δικούς του λόγους δε θέλει να εκτεθεί στις συζητήσεις μας προς το παρόν, ή δεν ξέρει πραγματικά τι του γίνεται και το παίζει ενεργός ακτιβιστής.
  Εγώ παραδίνομαι, διότι πλέον δε δύναμαι.

  ΥΓ1: Υπάρχει και τρίτη περίπτωση που μου ήρθε ξαναδιαβάζοντας όλα όσα γράφει και όπως τα γράφει από την αρχή του ποστ και τα παρόμοια στου Σαραντάκου. Ας το ψάξουν τα φιλαράκια με τα οποία λέει οτι πηγαίνει στα πανηγύρια. (Αν υπάρχει τέτοια παρέα στ’ αλήθεια).

  ΥΓ2: Άνθρωπος που λέει οτι μητρική γλώσσα των προγόνων του είναι τα σλαβομακεδόνικα, δεν τα μιλάει μεν, αλλά προσπαθεί και κάνει παρέα με «εθνικά Μακεδόνες», μου κάθεται πολύ περίεργο να τους αποκαλεί «Μακεντόνσκι»=Μακεδονικούς και όχι «Μακεντόντσι»=Μακεδόνες.

  ΥΓ3: Ακτιβιστής που παλεύει για τις ρίζες του και τη σλαβομακεδόνικη μητρική του γλώσσα, να επιλέγει το ψευδώνυμο More Sokol, αντί για το σωστό Sokol More ή το επίσης σωστό Morski Sokol (θαλασσινό γεράκι), μου κάθεται επίσης πολύ περίεργο.

  Zdravo momci. Idemo dalje…

  Σχόλιο από asarcikli | 01/02/2012

 85. asarcikli, καλά όλοι οι Πόντιοι πιτσιρικάδες που χορεύουν με πάθος τη Σέρα ξέρουν ποντιακά;

  Σχόλιο από Μπομπ | 01/02/2012

 86. Ωραίος συσχετισμός με το δικό μου σχόλιο Μπομπ. Πάντως δεν την λένε «ξέρα»…

  Και αν θες και σοβαρή απάντηση: Ναι, στο 2012 πλέον, οι περισσότεροι πιτσιρικάδες που χορεύουν σέρα, καταλαβαίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ποντιακά, μιλούν λιγότερο, αλλά μαθαίνουν συνεχώς.
  Αυτό τρομάζει όσους προσπαθούν να λοιδωρήσουν την συνειδησιακή αφύπνιση των νέων Ποντίων,
  Ατώρα Μπομπ, δέβα χας σουμά σο σφουγγαράκι!

  Σχόλιο από asarcikli | 01/02/2012

 87. Πολύ επιθετικό σε βλέπω Αsarcikli. Μάλλον έχεις και εσύ την αίσθηση του κατόχου της μοναδικής αλήθειας, όπως είναι της μόδας πλέον στη Μακεδονία

  Σχόλιο από Μπομπ ο Πόντιος | 01/02/2012

 88. Τελικά είχε πολύ ενδιαφέρον αυτή η κουβέντα και η συνάντηση..

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/02/2012

 89. Μπομπ, όταν όλοι έχουν την αίσθηση του κατόχου της μοναδικής αλήθειας, εμείς πρέπει να μη μιλάμε καθόλου και να το παίζουμε τελείως ευγενικοί?

  Σχόλιο από asarcikli | 01/02/2012

 90. «Ο σκέτο-νέτο ή και με το Εθνικά μπροστά Μακεδόνας έχει εννοιολογικά και όπως το αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος πρωταρχική σχέση με τη Μακεδονία. Όπως ο (εθνικά) Ουαλλός με την Ουαλλία και ο (εθνικά) Σκωτσέζος με τη Σκωτία. Αυτομάτως οι υπόλοιποι γηγενείς μεταβάλλονται σε έποικοι της μιας μορφής ή της άλλης γιατί προφανώς ο κατ’ εξοχήν πρώτος τη τάξει κάτοικος της Μακεδονίας είναι ο Μακεδόνας.»

  Ακριβώς, και οι εθνικά σκωτσέζοι τελικά ζητάνε και την ανεξαρτησία τους. Όπως γίνεται τώρα δηλαδή, όπου πρόκειται να γίνει δημοψήφισμα για απόσχιση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
  Αλλά αυτοί τουλάχιστον προϋπήρχαν ως λαοί, όπως και οι Ουαλλοί, και απλά μπήκαν σε μια συνομοσπονδία με τους Άγγλους και τους ΒορειοΙρλάνδους. Πάντοτε θεωρούνταν δεδομένο ότι αν δεν ήθελαν να μείνουν σε αυτήν και το επεδίωκαν θα μπορούσαν να φύγουν πάλι. Δεν δημιουργήθηκαν ως έθνος με σκοπό να πάρουν την περιοχή Σκωτία από τους Άγγλους.

  Επίσης εθνογενέσεις μπορεί να συμβαίνουν αλλά δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία που δεν έχει επιπτώσεις στους τρίτους. Κάθε έθνος που δημιουργείται αναζητά το δικό του «ζωτικό» χώρο και για ένα «μακεδονικό» έθνος αυτονόητα είναι η κυρίως (η ελληνική) Μακεδονία. Δεν είναι δηλαδή θέμα Γκρούεφσκι, η ίδια η συγκεκριμένη εθνική ιδεολογία παράγει τέτοια αποτελέσματα.
  Έχω λοιπόν κι εγώ κάθε δικαίωμα να αρνούμαι να αναγνωρίσω μια ιδεολογία που εξ αντικειμένου είναι εχθρική και δυνητικά απειλητική προς εμένα. Αν αυτό αντιβαίνει προς το δικό τους «δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού» δεν είναι δικό μου πρόβλημα αλλά δικό τους, το οποίο βέβαια συνειδητά επέλεξαν με στόχο ακριβώς την οικειοποίηση του συνόλου της Μακεδονίας.
  Θα μπορούσαν μετά το 1913 να επανεκτιμούσαν τα δεδομένα και να έβλεπαν ότι το «εθνικά μακεδόνας» δεν έχει νόημα πλέον. Αλλά αυτοί επέμειναν και επεδίωξαν και με τη βία τελικά να πετύχουν το στόχο τους. Και απέτυχαν. Τι ζητάνε λοιπόν τώρα, να αναγνωρίσουμε δια της πλαγίας οδού αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν με τη βία;

  Ιδιαίτερη πολιτιστική μακεδονική ταυτότητα θα μπορούσε βέβαια να αναγνωριστεί κατ’αντιστοιχία προς την αρβανίτικη, τη βλάχικη, την ποντιακή κλπ. Αλλά με το επίθετο «εθνική» μπροστά είναι απλά αδύνατο, διότι δεν είναι δυνατό να νομιμοποιήσει κανείς ένα όχημα αλυτρωτισμού, ιστορικά αποτυχημένο κιόλας.
  Σε τελική ανάλυση, μακεδόνες δεν θέλουν να’ναι; Ε, ως (εθνικά) Έλληνες μακεδόνες θα έχουν απευθείας πρόσβαση και στον Φίλιππο και στον Κύριλλο κοκ. Χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να καταφεύγουν σε τσαρλατανισμούς του τύπου, ο Μ.Αλέξανδρος πολέμησε τους Αθηναίους άρα δεν ήταν Έλληνας, ή να θέλουν να διεκδικούν ταυτόχρονα τον Μ.Αλέξανδρο αλλά και τον Βούλγαρο Σαμουήλ.

  Σχόλιο από Πέτρος | 02/02/2012

 91. Πέτρο, συμπυκνωμένο και πολύ καλό το σχόλιο για τη συγκεκριμένη φάση. Να συμπληρώσω κι εγώ οτι διεκδικούν τους πάντες και τα πάντα από και σε αυτόν το χώρο. Όλοι οι υπόλοιποι είναι «αόρατοι», «ανεμομαζώματα», «μπάσταρδοι» και «νεζνάμηδες». Είναι φασίστες και άκρως επικίνδυνοι για όλα τα Βαλκανια στα χρόνια που έρχονται.

  Σχόλιο από asarcikli | 02/02/2012

 92. «..ή να θέλουν να διεκδικούν ταυτόχρονα τον Μ.Αλέξανδρο αλλά και τον Βούλγαρο Σαμουήλ.»

  Aκριβώς αυτός είαι ο ορισμός τους. Οι εθνικά Σλαβομακεδόνες πατάνε σε δύο βάρκες, στην αρχαία Μακεδονία, κάτι που τους φέρνει κοντά στους Έλληνες και στον Σαμουήλ. που τους φέρνει κοντά στους Βούλγαρους.

  όπως δεν καταλαβαίνω τις εμμονές των Σλαβό και την άρνηση της σλαβικής τους διάστασης, έτσι δεν καταλαβάινω και σας που τα βλέπετε όλα ασπρόμαυρα.

  Η εξέλιξη δημιουργεί νέα είδη, νέα έθνη, νέα φαινόμενα.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 02/02/2012

 93. Κι επειδή δημιουργούνται «νέα έθνη», αυτό θα πρέπει να γίνει εις βάρος των παλιών; Να εξαφανιστούν Σλάβοι, Βούλγαροι, Έλληνες, επειδή κάποιοι αποφάσισαν να γίνουν «Μακεδόνες»;

  Σχόλιο από asarcikli | 02/02/2012

 94. Δεν έχετε αναρωτηθεί γιατί…

  -δεν αναγνωρίζουν ως Μακεδόνες τους Έλληνες ντόπιους;
  -απορρίπτουν σφόδρα οποιαδήποτε σχέση με την υπαρκτή Σλαβική τους ταυτότητα;
  -μιλούν υποτιμικά και πολλές φορές ρατσιστικά για τους Έλληνες Σλαβόφωνους και τον πολιτισμό τους;
  -διαγράφουν δηλώσεις των δικών τους ανθρωπολόγων(π.χ Ντάνφορθ) που υποστηρίζουν ότι η εθνογεννεσή τους έλαβε χώρα αρχές του 20ου αιώνα ή του ΚΕΜΟ που υποστηρίζουν ότι τα τραγούδια που μιλάνε για αλύτρωτες πατρίδες είναι εισγώμενα από τα Σκόπια και όχι ντόπια;

  Καταλαβαίνω μερικών ότι ο διεθνισμός είναι πάνω απ’όλα. Εδώ όμως μιλάμε για άκρατο εθνοπολιτιστικό εθνικισμό.

  Σχόλιο από Akritas | 03/02/2012

 95. Ακρίτα σου απαντώ:

  Νομίζω ότι έχουν τον εξτρεμισμό που διακρίνει όλους τους νεοφώτιστους.

  Αλλά δεν μπορούμε να χρεώνουμε όλους τους Σλαβομακεδόνες της Ελλάδας με αυτά τα χαρακτριστικά. Υπάρχουν και οι έντιμοι και οι σοβαροί και οι αριστεροί.

  Νομίζω ότι το ζήτημα εξ αιτίας του οποίου αναπτύχθηκε σε κάποιους ένας ρατσιστικός εξτρεμισμός είναι ότι:
  -οι υπόλοιποι δεν τους αποδέχονται και ποτέ δε συζήτησαν μαζί τους σεβόμενοι τη διαφοροποίησή τους,
  -η αριστερά ποτέ δεν ασχολήθηκε στα σοβαρά πλην κάποιων γελοίων, τύπου Νακρατζά, Νάσου Θεοδωρίδη, Λιθοξόου ή κάποιων εμπαθών ιδεοληπτικών τύπου «Ιού».
  -ξαφνικά ανακάλυψαν μια σλαβομακεδονική μητέρα-πατρίδα που βασίζεται στον αλυτρωτισμό και στην ιδεολογία της άριας μακεδονικής φυλής,
  -είναι ημιμαθείς και ανόητοι.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/02/2012

 96. Και βεβαίως, επειδή είναι ημιμαθείς και ανόητοι, παρακάμπτουν τελείως το γεγονός ότι ο σύγχρονος ελληνισμός βασίζεται αποκλειστικά και μοναδικά στη Ρωμιοσύνη. Ανεξάρτητα δηλαδή από την εθνικιστική ιδεολογία που επικράτησε στο κρατίδιον της Ελλάδος, οι Έλληνες είναι παιδιά όλων των Ρωμιών. Δηλαδή γνησίως προέρχονται από τους ελληνόφωνους, σλαβόφωνους, αλβανόφωνους, τουρκόφωνους, βλαχόφωνους ΡΩΜΙΟΥΣ. Γι αυτό και οι Γκρεκομάνοι είναι απολύτως Έλληνες, όπως και ο Ντεκτάς ήταν απολύτως Τούρκος και ας προερχόταν από εξισλαμισμένους ελληνόφωνους της Κύπρου.

  Αλλά γι αυτό το μπέρδεμα και αυτή την απώλεια μνήμης που έχουν οι Νεοέλληνες, υπεύθυνη είναι η διανόηση του κρατίδιου που έκρινε ότι μόνο έτσι θα χτυπούσε και θα υπονόμευε τον οικουμενικό χαρακτήρα της Ρωμιοσύνης που πολύ καλά εξέφραζε έως τότε το Πατριαρχείο. Ακριβώς αυτή η «απώλεια μνήμης» διευκολύνει κάποιους σλαβόφωνους εξ Ελλάδος των οποίων μπορεί οι παππούδες ως Ρωμιοί να ήταν Έλληνες, να αναζητούν μια άλλη φυλετική ταυτότητα.

  Δηλαδή φαίνεται ότι στο ζήτημα αυτό η μόνη λύση είναι να πάμε όλοι ένα βήμα πίσω και να ξαναβρούμε τη χαμένη Ρωμιοσύνη. Γίνεται; Ποιός ξέρει;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/02/2012

 97. Ναι ρε Ομέρ, αλλά κι εγώ αν πω αύριο οτι είμαι ο τελευταίος των Μοϊκανών και δημιούργησα μια καινούργια γενιά αυτής της φυλής στη Μακεδονία, κάπως πρέπει να το στηρίξω. Έτσι δεν είναι; Έχω κάθε δικαίωμα να αυτοπροσδιοριστώ, αλλά αν έχω λίγο μυαλό θα πρέπει να προσέξω μην αυτογελοιοποιηθώ. Εκεί είναι το ζήτημα. Δικαίωμα έχουν να λένε ό,τι θέλουν. Δεν μπορούν όμως να αφαιρούν το δικό μου δικαίωμα να αμφισβητώ με ιστορικά στοιχεία τη βασιμότητα των ισχυρισμών τους. Το τι έγινε με το ΣΝΟΦ και το ΝΟΦ όλοι λίγο πολύ το γνωρίζουμε. Ας ψάξουν κι αυτοί λίγο τις διαφοροποιήσεις και τις αλλαγές, το χρόνο και τις ιστορικές συγκυρίες που αυτές έγιναν…

  Σχόλιο από Asarcikli | 03/02/2012

 98. Ομέρ, τώρα είδα το σχόλιο 96. Υποκλίνομαι και υπερθεματίζω. 🙂
  Είπαμε, δεν είναι δυνατό να μιλάμε για τους παππούδες μας, χωρίς πρώτα να μάθουμε για τους πατεράδες μας! Αυτό είναι το τραγικό με το νεοελληνικό κρατίδιο.
  Και όπως λένε κάποιοι και το έχω ξαναγράψει: «Το 1821 κάποιοι από τους Ρωμηούς έφτιαξαν ένα κρατίδιο-προτεκτοράτο και όλοι οι Ρωμηοί έχασαν μια αυτοκρατορία»..

  Σχόλιο από Asarcikli | 03/02/2012

 99. Ποια αυτοκρατορία χάσαμε, την οθωμανική; 🙂 Αυτή η ιστορία με τη ρωμιοσύνη είναι άλλο φασούλι που διακινείται τελευταία με όχι και τόσο αθώες προθέσεις απ’όλους απ’ό,τι έχω καταλάβει.
  Ναι, κάποτε ήμασταν Ρωμιοί όλοι, και οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι και κάποιοι Άραβες κλπ., δηλαδή ο όρος περιελάμβανε όλους τους ορθοδόξους υπηκόους του Σουλτάνου. Μετά τη διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας όμως επανήλθαν οι διαφορετικές εθνικές ταυτότητες. Και τελικά έμεινε ο όρος να χρησιμοποιείται κατά βάση από τους ελληνικούς ή εξελληνισμένους πληθυσμούς ως συνώνυμο του Έλληνα, όπως γινόταν ήδη στην ύστερη φάση του Βυζαντίου, πριν την Τουρκοκρατία.

  Και για να έρθουμε στο θέμα μας, αυτοί που εδώ την είδαν «εθνικά μακεδόνες» δεν προέρχονταν από τους πληθυσμούς που έμειναν πιστοί στο Οικ.Πατριαρχείο αλλά κατά κύριο λόγο από εκείνους που ακολούθησαν την Βουλγαρική Εξαρχία μετά τη δημιουργία της το 1870. Η εθνογένεση τους δηλαδή είναι παραπροϊόν του βουλγαρικού εθνικισμού. Γι’αυτό άλλωστε και όλες οι μορφές και τα γεγονότα, τα σημαδιακά υποτίθεται της εθνογένεσης αυτής, είναι μέχρι σήμερα αμφισβητούμενα μεταξύ αυτών και των Βουλγάρων.
  Π.χ. η ΕΜΕΟ (το VMRO) τι ήταν, βουλγάρικη ή «μακεδονική»; Για δείτε την αγγλική wikipedia τι γράφει για το ποιοι την ξεκίνησαν και με τι στόχους: http://en.wikipedia.org/wiki/Internal_Macedonian_Revolutionary_Organization

  Αυτοί που έκαναν το Ίλιντεν τι ήταν; Εδώ ακόμα και ο Μισίρκωφ, που ο αθεόφοβος παραπάνω τον χρησιμοποιεί και για ψευδώνυμο, τη μία δήλωνε βούλγαρος την άλλη μακεδόνας, και σήμερα οι Βούλγαροι τον θεωρούν δικό τους.

  Σχόλιο από Πέτρος | 03/02/2012

 100. Πέτρο, το «Το 1821 κάποιοι από τους Ρωμηούς έφτιαξαν ένα κρατίδιο-προτεκτοράτο και όλοι οι Ρωμηοί έχασαν μια αυτοκρατορία”

  το πρωτοδιατύπωσε ο Φίνλεϊ στην ιστορία της ελληνικής επανάστασης.. Εννοούσε ότι οι Έλληνες αποτελούσαν την ισχυρότερη κοινωνική ομάδα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, κάτι που το έχασαν με την επανάσταση του 1821 και τις εκτεταμένες σφαγές που διέπραξαν οι μουσουλμάνοι κατά των Ρωμιών παντού.

  Απ΄οτι ξέρω αυτή τη θέση την ξανααπόκτησαν με το Τανζιμάτ γαι να την ξαναχάσουν οριστικά με τις Γενοκτονίες και τη συρρίκνωση εδώ.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 03/02/2012

 101. Βλαδίμηρος Πούτιν : Ο Μέγας Αλέξανδρος, ήταν Έλληνας. Οι Έλληνες, πρέπει να μπορούν να ελέγχουν τη ρευστότητα του νομίσματός τους.

  3 Φεβρουαρίου 2012

  Βλαδίμηρος Πούτιν σε σαφές «άδειασμα» του Γκρουέφσκυ: Ο Μέγας Αλέξανδρος, ήταν Έλληνας. Οι Έλληνες, πρέπει να μπορούν να ελέγχουν τη ρευστότητα του νομίσματός τους.

  «Αδειάζοντας» σαφώς και κάθετα τον Γκρουέφσκυ και την προπαγάνδα του, ο Πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και υποψήφιος για την προεδρία της Βλαδίμηρος Πούτιν, σε δήλωσή του η οποία καταγράφεται με τον πιο επίσημο τρόπο στην ιστοσελίδα της ρωσικής κυβέρνησης, (http://premier.gov.ru/events/news/17938/) αναφέρει:

  «Στην εποχή του και για να λύσει οικονομικά προβλήματα, ο Αλέξανδρος ο Μακεδών, κατέκτησε την Περσία. Η σημερινή Ελλάδα δεν διεκδικεί να κατακτήσει κανέναν, αλλά θα έπρεπε να έχει τη δυνατότητα να ελέγχει το εθνικό της νόμισμα και να έχει παράλληλα και το δικό της σύστημα εκτύπωσης νομίσματος».

  Σχόλιο από Πούτινοφ | 04/02/2012

 102. http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=175125

  Να πάρει ευθέως θέση στην εντεινόμενη αλυτρωτική προπαγάνδα των Σκοπίων, ζήτησαν από τον Eιδικό Διαμεσολαβητή του Ο.Η.Ε. κ.Μάθιου Νίμιτς, η ηγεσία της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί του την Παρασκευή και η οποία διήρκησε 90 λεπτά.

  Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ.Νίμιτς παρακολούθησε μέσω Η/Υ βίντεο που μαρτυρούν τη σκοπιανή προπαγάνδα και σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. κ. Κώστα Χατζηστεφανίδη, ο Ειδικός Διαμεσολαβητής έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος με τον αλυτρωτισμό που απορρέει από τη γειτονική χώρα και έχει συνεπάρει λαό και πολιτική ηγεσία.

  Παράλληλα ο γραμματέας της Παμμακεδονικής, κ. Δημήτρης Χατζής, παρατήρησε πως ο αλυτρωτισμός και οι προκλήσεις των Σκοπίων έχουν φθάσει σε σημείο που μπορεί να χαρακτηριστούν ως απειλή της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, ενώ ζήτησε από τον κ.Νίμιτς να απευθυνθεί στο λαό των Σκοπίων και όχι στη ηγεσία, επισημαίνοντας πως ο αλυτρωτισμός θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για την ευρύτερη περιοχή.

  «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι από τη συνάντηση, που διεξήχθη σε φιλικό και ήπιο κλίμα. Ενδεικτικό του κλίματος αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ η συνάντησή μας είχε προγραμματισθεί για μισή ώρα διήρκησε τελικώς 90 λεπτά. Σταθήκαμε κυρίως στο θέμα της Σκοπιανής προπαγάνδας που πλέον ξεπέρασε κάθε όριο και επαναλάβαμε πως σε καμία περίπτωση ο απανταχού Ελληνισμός δεν θα δεχθεί τα περί δήθεν «Μακεδονικής» γλώσσας και εθνικότητας» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Η.Π.Α. κ. Κώστα Χατζηστεφανίδης.

  Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Δρ. Παναγιώτης Μπαλτατζής ανέφερε πως είναι πλέον ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει την ΠΓΔΜ να ξεφύγει από την παγίδα του μακεδονισμού στην οποία η ίδια έχει αυτοπαγηθευτεί και να βοηθήσει το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας να σταματήσει να φανατίζει τη νεολαία της με οράματα και ψευδαισθήσεις μιας δήθεν «Ενωμένης» Μακεδονίας.

  Τέλος, η κυρία Νίνα Γκατζούλη, Συντονίστρια της Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου, επέδωσε στον κ. Νίμιτς σχετικό ψήφισμα προς των ΟΗΕ εκ μέρους του «Κοινού των Μακεδόνων» το οποίο αντιπροσωπεύει Μακεδονικούς συλλόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό το οποίο απερίφραστα τονίζει: «Δεν νομιμοποιούμε κανέναν Έλληνα πολιτικό να παραχωρήσει τα ονόματά μας “Μακεδόνας” και “Μακεδονία”, αποδεχόμενος σύνθετο ή γεωγραφικό προσδιορισμό της λέξης “Μακεδονία” στην οριστική ονομασία της ΠΓΔΜ». Επίσης έθεσε υπόψιν του Ειδικού Διαμεσολαβητή συγκεκριμένα άρθρα και μελέτες Σκοπιανών οι οποίοι συμβουλεύουν την ηγεσία των Σκοπίων στη λήψη δημοκρατικών μέτρων σε όλους τους τομείς και το φάσμα της κοινωνίας τους.

  Σχόλιο από hurns | 05/02/2012

 103. χχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχχ

  Σχόλιο από Αντώνης | 07/02/2012

 104. Ωραίος ο Χασάπης ΚΑΙ ο Σαραντάκος βέβαια….

  Με το Χασαπη γνωριζόμαστε διαδικτυακά από το… 1995 περιπου !!! χαχαχα….

  Α ρε Χασάπη μπελάδες που έχουν τα μέρη σας. ΤΙ θεϊκή τύχη είν’ αυτή, που εγεννήθην χαμουτζής ! 🙂 🙂

  Σχόλιο από Omadeon | 21/02/2012

 105. Κρίμα να μην ήμουν εδώ εγκαίρως γιατί ο άλλος διαδικτυακός φίλος stardust30 είπε πολλά σωστά μαζί με δύο λαθάκια…

  Ε, ντάξει τα λαθάκια θα τα επεσήμανα κι εγώ, που συχαίνομαι οποιονδήποτε εθνικιστή βορείως της Λάρισας
  (και νοτίως κάπως λιγότερο…) χωρίς να γίνει τέτοιο θέμα ρε παιδί μου… τσκ, τσκ, τσκ….

  Το ένα σου λαθάκι φίλε stardust30 είναι ότι το «σλαβομακεδόνας» είναι βρισιά. Ε, όχι κι έτσι….
  Το άλλο σου λαθάκι, στο τέλος… είναι ότι όλα τα οργάνωσε η άτιμη ελληνική κυβέρνηση για να καταστρέψει το… χαλασμένο όνειρο που άλλοι ΗΔΗ είχαν καταστρέψει.

  Αμάν αυτά τα όνειρα… ΤΙ αίμα χύθηκε για όνειρα….
  Και καθόλου γλυκά όνειρα…

  ήρθα αποκαμωμένος από μπλεξίματα άλλου είδους, σε μέρη όπου κάποιοι λένε τη νύχτα μέρα και τη μέρα νύχτα
  ΚΑΘΟΛΟΥ δεν θα με πείραζε κανένα όνομα…
  κανενός που νομίζει ότι τα πάντα ειναι όνομα…
  αφού το όνομα που μπορει να ονομαστεί δεν είναι το αληθινό όνομα (όπως είπε κι Λάο Τσέ στο Τάο Τε Τσιγκ)

  Τι να τα κάνω τα ονόματα ενός κόσμου που μ’΄αρνιέται (έλεγε κι ο μέγας ποιητής, που την είδε και ολίγον εθνικιστής)…
  βίτσια είναι αυτά, συγχωρητέα για κείνον που έγραφε μεγάλη, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ποίηση
  και στην τελική, we are ALL Greeks

  Σχόλιο από Omadeon | 21/02/2012

 106. Ίσως αυτό το βουλγαρικό ντοκιμαντέρ να μας λύσει τις απορίες:

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/04/2012

 107. oi progonoi mou den htan aplws ellhnofwnoi htan ellhnes.den dexomai ton orismo slavomakedonas opws kaneis sas den xrhsimopoei tous orous tourkopontioi tourkomikrasiates aravokrhtes kai fragopeloponhsioi.h to ena varainei h to allo.kakws milame kai gia tourkokuprious.egw eimai ellhnas giati eimai makedonas.epitelous opoios milaei as mas leei to onoma tou kai to xwrio katagwghs tou giati ftanete na milate gia karfitses kai aggelous kai opoios diavazei kai den kserei ta xwria nomizei oti sth makedonia zoun slavoi kai prosfuges.ti prepei na kanoun dhladh oi makedones ellhnes ? na skotwsoun olous tous allous laous sthn thn makedonia kai na diwksoun kai tous prosfuges wste na tous anagnwristei to monopwlio?nai eimaste makedones ellhnes kai eimaste monwpolio .den uparxoun duo hlioi ston ourano.den xathikame pote kai gia na onomastei kapoios allos makedonas ektos apo mas xreiazetai thn egkrish mas k emeis thn egkrish thn dinoume mono stous allous ellhnes an th theloun.

  Σχόλιο από mokro, a ti ? | 14/09/2013

 108. mokro, a ti ?

  τον όρο «σλαβομακεδόνας» τον χρησιμοποιούμε για την πληθυσμιακή εκείνη ομάδα που ΔΕΝ έχει ελληνική συνείδηση.

  Δεν συμπεριλαμβάνονται σ’αυτήν την κατηγορία οι Σλαβόφωνοι Έλληνες, οι οποίοι όπως οι αλβανόφωνοι, οι βλαχόφωνοι και οι τουρκόφωνοι μαζί με όσους ελληνόφωνους παρέμειναν χριστιανοί και κυρίως ορθόδοξοι κατά τους σκοτεινούς αιώνες, δηλαδή αυτό που αποκαλούμε «ρωμιοσύνη», αποτέλεσαν την κύρια βάση του νέου ελληνισμού.

  Που διαφωνείς μ’αυτή την προσέγιιση;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/09/2013

 109. Πριν απ ολα θα ηθελα να ζητησω συγνωμη για τα γκρικλις του παρελθοντος.Αυτο που σκεφτομαι ειναι το εξης Μακεδονες ειναι ενα ελληνικο φυλο.αυτο θεωρω οτι ειναι περα απο καθε αμφιβολια.οι Μακεδονες δεν εξαφανιστηκαν ποτε ,οσοι πολεμοι κι αν εγιναν ποτε δεν επαψαν να ζουν στο χωρο Ελληνες(οχι ως κατι αχρονο κι απαραλαχτο αλλα με την εξελιξη του μεσα απο την ιστορικη πορεια,εκτος κι αν δεν υπαρχουν καθολου Ελληνες οπως πιστευω οτι τεινουν να σκεφτονται καποιοι ειτε γιατι τους βολευει ειτε γιατι προσπαθουν να αναπαραγουν τις θεωριες εθνογεννεσης των γαλλων και των γερμανων )αρα δεν μπορουν καποιοι μη Ελληνες να διεκδικουν την ταυτοτητα του Μακεδονα και να μιλαν για εθνογενεση.Μπορω να δεχτω οτι ειναι Βουλγαροι και Κινεζοι και οτιδηποτε αλλο αλλα οχι Μακεδονες και Σλαυομακεδονες.Μπορει καποιος με καταγωγη απο την Ιωνια να δεχτει εναν Τουρκο στη Σμυρνη που θα λεει οτι ειναι Τουρκοιωνας;Ασε που εδω εχουμε την περιπτωση οτι θελει να αποκαλει την τουρκικη γλωσσα του σκετο Ιωνικη και να βαφτιστει και αλλο κρατος Ιωνια με σημα το μαιανδρο κι ακομα και γεωγραφικα εχει ενα μικρο,σε σχεση με την συνολικη εκταση του κρατους του , μερος της Ιωνιας.Απεναντιας θεωρω καθε Ελληνα που εχει καταγωγη απ τον Ποντο, την Ιωνια η οπουδηποτε αλλου και ζει στη Μακεδονια εξισου Μακεδονα με μενα.Ειλικρινα θα ηθελα να ακουσω τη γνωμη σου.

  Σχόλιο από mokro , a ti ? | 15/09/2014

 110. Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι οι Σλαβομακεδόνες δεν είναι Σλαβομακεδόνες αλλά κάτι άλλο; Δηλαδή θεωρείται ότι ο όρος «Μακεδονία» δεν είναι μόνο γεωγραφικός όρος αλλά και εθνικός -δηλαδή αυτό που ισχυρίζονται οι Σκοπιανοί!

  Τα υπόλοιπα περί Πόντου, Ιωνίας βασίζονται σ’ ένα λάθος: θωρούν ως δεδομένο ότι αυτούς τους όρους τους μοιράζονται και οι άλλοι λαοί και κυρίως οι Τούρκοι που κατοικούν στην περιοχή.

  Για το χώρο του Πόντου οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τον όρο «Καρα Ντενίζ» και ονομάζουν τον κάτοικο «Καραντενιζλή», δηλαδή Μαυροθαλασσίτη. Ο όρος «Πόντος» παραπέμπει εκεί άμεσα σε ελληνικότητα γι αυτό και τον αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι. Όταν λέμε «Τουρκοπόντιος» συνήθως εννοούμε τον ελληνογενή μουσουλμάνο κάτοικο του σύγχρονου μικρασιατικού Πόντου.

  Στην Ιωνία τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά. Εκεί οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τον όρο «Αιγαίο». Ο όρος Ιωνία παραπέμπει στο Γιουνανιστάν, δηλαδή στην Ελλάδα. Ακόμα και οι νεόκοποι Τούρκοι αυτονομιστές ενάντια στους Ανατολίτες του Ερντογάν, ονειρεύονται τη «Δημοκρατία των περιοχών του Αιγαίου»…

  Ο όρος «Μακεδονία» ανήκει σε άλλη κατηγορία -όπως οι όροι «Θράκη», «Ευρώπη»- γιατί το όνομα αυτό το έχουν υιοθετήσει όλοι οι λαοί που κατοικούν σ’ αυτήν… Με τα δικά σας επιχειρήματα θα έπρεπε να απαγορεύσουμε τους Βούλγαρους και τους Τούρκους να χρησιμοποιούν τον όρο «Θράκη» για τις δικές τους θρακικές περιοχές.

  Σχόλιο από Γιωρίκας | 15/09/2014

 111. Για τους Θρακες γνωριζω οτι υπηρξε και ονομα εθνοτητας μη ελληνικης καποτε αλλα ηδη απο τη κλασσικη εποχη υπαρχει εντονοτατος εποικοισμος μιξη και πολυ γρηγορα αποτελουν και αυτοι μελος του ελληνισμου .Οι Βουλγαροι επιμενουν να μας το θυμιζουν αλλα ξερουν οτι οταν εφτασαν στην περιοχη δεν βρηκαν θρακες και μακεδονες αλλα ορθοδοξους ρωμαιους.Αν καποτε ο ορος Θρακες ηταν κατι εκτος ελληνισμου ,ο ορος Μακεδονες δεν ηταν ποτε και ποτε δεν λειψαν οι Ελληνες απ τη Μακεδονια.Οσοι δεν εντασσονται ενεργα στον ελληνισμο δεν μπορουν να ειναι Μακεδονες Θρακες Ιωνες Κυπριοι Αιολεις κτλπ. Ο ορος Ευρωπη χρησιμοποιθηκε στην αρχαια εποχη με επιγνωση οτι εκει ζουσαν και μη Ελληνες.Νομιζω οτι ο ορος Τουρκοποντιος ειναι επισης λαθος αν ειναι στο γενος Ελληνας ειναι Ελληνας που ζει στην Τουρκια.Δεχομαι καποιον να αποποιηθει η να επιλεξει μια ταυτοτητα αλλα οχι να κλεψει μια ταυτοτητα.Δεν μπορουν να λενε οτι ειναι Μακεδονες η Σλαυομακεδονες.Μακεδονες μπορουν να λεν οτι ειναι ανθρωποι με την προυποθεση οτι ειναι Ελληνες.Ακριβως ομως επειδη το θελουν ως εθνικο ονομα δεν μπορω να το δεχτω.Δεν νιωθω οτι μπορω να μοιραστω την ταυτοτητα μου ως Μακεδονα με καποιον που δεν ειναι Ελληνας.ακριβως γιατι ο ορος παραπεμπει σε ελληνικοτητα.Αν οι τουρκοι μας αποκαλουν γιουνανι οι των σκοπιων θα επρεπε να μας αποκαλουν μακεντοντσι .Ακριβως οπως δεν μοιραζεται ο ορος Ιωνας ια δεν μοιραζεται κι ο ορος Μακεδονας ια .Σαν γεωγραφικο προσδιορισμο στο εσωτερικο της χωρας τους μπορουν και οι Τουρκοι να πουν για Ιωνια και για Ποντο και οι Βουλγαροι για Θρακη και Μακεδονια ακομα και για Ποντο.Δεν το χρησιμοποιουν ομως ως εθνικο και μαλιστα αντιθετικο του Ελληνας οπως οι Σκοπιανοι.Εσυ δεχεσαι καποιον να λεει οτι ειναι Ιωνας η Ποντιος ενω δεν λεει οτι ειναι Ελληνας;Δηλαδη οι Ποντιοι ειναι αλλο εθνος απο τους Ελληνες;Ομοιως οι οροι Τουρκομακεδονες Τουρκοκρητικοι Τουρκοιωνες Τουρκοκυπριοι Βουλγαρομακεδονες Βουλγαροθρακιωτες κτλπ δεν στεκουν.Μπορω να δεχτω το Τουρκοελληνας, το Ελληνοκινεζος και τα Τουρκοχριστιανος, Ελληνομουσουλμανος , τα τελευταια ως διαφοροποιηση με βαση τη θρησκεια εναντι του Τουρκομουσουλμανος, Ελληνοχριστιανος.Το προβλημα των σκοπιανων δεν ειναι δικο μου.Η πλειοψηφια τους το 13 θα ηταν οκ ως Βουλγαροι η ισως ακομα και ως Ελληνες ,ισως.Παντως ως Σερβοι δεν πηγε.Απο κει και περα ειναι προβλημα τους αλλα δεν δεχομαι να το λυσουν εις βαρος μου.Αφου αφομοιωσαν η εδιωξαν τους Ελληνες ας ονομαστουν Σερβοβουλγαροι (οι βουλγαροι καθε τοσο αλλαζουν γνωμη αν ειναι σλαβοι) η Αλβανοβουλγαροι η Σλαυοαλβανοι η τα υπολοιπα.Αν επιμενουν οτι εχουν σχεση εθνοτικη με τους Μακεδονες πρεπει να πανε στον ορο Ελληνες δηλαδη Ελληνοσλαυοι Ελληνοσλαυοαλβανοι Αλβανοβουλγαροελληνες κτλπ. Αυτα ετσι κι αλλιως θα τα βρισκουν συνεχεια μπροστα τους και ως γλωσσικα θεματα και ως ιστορικα και ως θρησκευτικα αν αποφασιζαν οτι θελουν να ξεμπλεξουν θα διαλεγαν κατι ρηξικελευθο οπως το παιονια θα απαιτουσαν απ ολους τους πολιτες εναν πατριωτισμο αναλογο με τον αμερικανικο και θα ησυχαζαν για την ωρα απ ολους και θα μπορουσαμε και μεις να προχωρησουμε τη βαλκανικη συνενοηση (πλην τουρκιας) που θα προσεφερε μια δυνατοτητα σ ολους τους λαους της περιοχης να ξεφυγουν απ τα ιμπεριαλιστικα παιχνιδια και την υστερηση.Αν το θεμα αυτο λυθει εις βαρος των Ελληνων εμεις οι Μακεδονες θα νιωσουμε προδοσια αναλογη των Κυπριων και με δεδομενο τον αθηνοκεντρισμου του Ελληνικου κρατους ισως καποτε δημιουργηθει απο τους Ελληνες της Μακεδονιας ενας Μακεδονισμος εκτος του Ελληνισμου.

  Σχόλιο από ν | 29/09/2014

 112. Ένα ακομα πολύ σημαντικο στοιχειο που δειχνει την ελληνικη εθνικη συνειδηση που οφείλεται στην ελληνικη τους καταγωγη.

  οι Αλβανοι-Σκιπεταροι λενε και λεγανε – χαρακτηριζουν τα »ρωμεικα» ως »’γραικιστ»’
  δηλαδή γραικικα ,
  δηλαδη γλωσσα των Γραικων .
  Δηλαδη ταυτιζαν αυτή τη γλωσσα με ένα άλλο εθνος ,
  αυτό που την μιλουσε ,
  δηλαδή το ελληνικο .
  Το λεγανε γιατι οι ιδιοι δεν αισθανονταν [ γιατι δεν ηταν ] Γραικοι .

  Αντίθετα οι αρβανιτες τα »ρωμεικα» τα λεγανε-χαρακτηριζανε ως »σκληριστ» δηλαδή »’σκληριτικα»’
  Δεν δωσανε δηλαδή στη γλωσσα αυτή [τα γραικικα-ρωμεικα ] μια ονομασια που να προσδιοριζει ότι ειναι γλωσσα »’αλλοεθνων» όπως κανουνε ως σημερα οι Αλβανοι .
  Γιατι δε θεωρούσανε ότι ηταν γλωσσα »αλλοεθνων»’ .
  Όπως ακριβως εμεις ονομάζουμε τη βορεια ελληνικη διαλεκτος ως »χωριατικα»’ ακριβως γιατι δεν θεωρούμε ότι τη μιλανε αλλοεθνεις [ αλλιως θα τα λεγαμε σερβικα η γυφτικα που πραγματι είναι άλλες γλωσσες και μιλιουντε από »αλλογενείς» γι αυτό και τις ονομάσαμε ετσι ] .

  Η ελληνικη τους εθνικη συνειδηση [ακριβως γιατι εχουν καταγωγή ελληνικη ] φαινεται και από το παρακατω διστοιχο….

  ελεγε ένα παλιο ποιημα των περιχωρων Aττικης.

  τρε παπορε σκουαν ε βανε
  νε Σταμπολ νε βεντ τανε

  δηλαδή

  – τρια παπόρια πανε και ερχοντε
  στη Πολη στα δικα μας μερη

  Αραγε για ποιο λογο οι
  υποτιθέμενοι »’αλβανοι ορθοδοξοι»’ αποκαλουσαν την Πολη ως
  »»βεντ τανε»» δηλαδή »»τοπο δικο μας»’;;;

  Ηταν ποτε η Πολη …»αλβανικη»
  Η μηπως …Ιλλυρικη»’’

  Τιποτα από τα δυο .Ουτε κατοικούνταν ουτε καν διοικούνταν ποτε από Σκιπεταρους .

  Ελληνικη και μονο ηταν για πολλες 100αδες χρονια πριν το 1955 οπου αφελληνιστηκε πλήρως .
  Και την Πολη , ως »τοπος μας» την αποκαλουσαν ετσι από ολους τους λαους της περιοχης μονο οι Ελληνες .
  Για αυτό την αποκαλουσαν ετσι και οι αρβανιτες .
  Γιατι ηταν Ελληνες

  ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ
  Η Βενετία εχει πολλά μνημεία τα οποία έχουν μεγάλη ιστορική αξία για πολλά έθνη. Φυσικά, για τους Έλληνες, τα μνημεία που σχετίζονται με την ίδρυση και δραστηριότητα της Ελληνικής κοινότητας (Scuola e Nazione Greca η απλούστερα Scuola dei Greci) έχουν πολύ μεγάλη αξία . Τέτοια μνημεία είναι φυσικά ο Αγιος Γεώργιος των Ελλήνων, αλλά και τα κτήρια που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία της κοινότητας εκείνης το 1494.

  Οι Μπούιοι/Αρβανίτες ήταν απ’ τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας εκείνης κι ο πολυπληθέστερος πληθυσμός της, στην αρχή τουλάχιστον. Θα βρείς τα ονόματα των Μπούιων/Αρβανιτών ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη αυτής της κοινότητας τον Νοέμβριο του 1494, όπως θα τους βρείς, λίγο αργότερα, να υπογράφουν και την αίτηση για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

  Η Ελληνική κοινότητα δεν ήταν όμως η μόνη “εθνική” κοινότητα στην Βενετία. Υπήρχαν κι άλλες “εθνικές’ κοινότητες σ’ εκείνη την πόλη. Σε μικρή λοιπόν απόσταση απ’ τα κτήρια που στέγαζαν την Ελληνική Κοινότητα της Βενετίας βρίσκεται ένα άλλο κτήριο-μνημείο. Είναι το κτήριο που είναι γνωστό με την ονομασία “Scuola di Santa Maria degli Albanesi”. Το κτήριο αυτό στέγαζε τα χρόνια εκείνα την Αλβανική Κοινότητα της Βενετίας, την “εθνική” κοινότητα των Αλβανών της Βενετίας οι οποιοι προερχονταν από τους πολεμιστες του Καστριωτη που κατεφυγαν εκει .

  Η Αλβανική Κοινότητα της Βενετίας ήταν αρχαιότερη απ’ την αντίστοιχη Ελληνική, ιδρύθηκε το 1447.
  Την εποχή κατά την οποία οι πρώτοι Μπούιοι/Αρβανίτες αποβιβάσθηκαν στην Βενετία, στα τέλη του 15ου αιώνα, η Αλβανική Κοινότητα λειτουργούσε ήδη.

  Σε εκείνο τον μακρινό τόπο οι Μπούιοι/Αρβανίτες, χωρίς κανέναν καταναγκασμό, επέλεξαν, τελείως ανεπηρέαστοι, να “συνταχθούν” με τους υπόλοιπους Ελληνες ηδη από τον 15ο αιωνα ,και όχι με τους Αλβανούς της Βενετιας.

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ
  ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΔΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΕΝΙΩΘΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ .
  ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΗΡΧΕ .
  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΥΤΟΙ ΙΔΡΥΣΑΝΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΓΡΑΙΚΩΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΕ ΞΕΝΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ 500 ΧΡΟΝΙΑ .
  ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ-ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ OΠΟΥ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ

  Η ΣΚΙΠΕΤΑΡΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ …

  »’ Οι Αλβανοί της Χιμάρας την ελληνική γλώσσα την έμαθαν κυρίως χάρη της εντατικής επικοινωνίας και θρησκευτικής-στρατιωτικής συμμαχίας με την Ελλάδα και ξεχωριστά με το νησί της Κέρκυρας (και όχι μόνο)»’

  ΔΗΛΑΔΗ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΠΑΝΤΑ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ….

  ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΑΝ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΑΛΒΑΝΟΙ – ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ ΝΑ ΚΡΑΤΑΓΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΕ ΑΠΟ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΝΟΣ ΝΗΣΙΟΥ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥΣ . ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΟΙΞΕΙ ΕΝΑ ΧΑΡΤΗ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΥΣΤΩΣΕΙ.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ …
  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ…
  ΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .

  Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ »ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ » ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.
  ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΟΠΟΥ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ .
  Για τα τοπωνύμια ελληνικής αρχής διαπιστώνουμε ότι, αν και απαντάνε καθ’ όλη την παραλιακή γραμμή από την/τον Αυλώνα και μέχρι το Βουθρωτό, πυκνώνουν ωστόσο σε ορισμένα σημεία του Bregu i Detit (Παλάσα, Δρυμάδες, Χιμάρα), ενώ αλλού αραιώνουν (Πικέρας – Piqeras) ή απαντάνε κυρίως ως μακροτοπωνύμια.
  ΑΜΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ ΜΙΑ »ΑΛΛΗ ΓΛΩΣΣΑ» , ΔΕΝ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑΖΟΝΤΑ ΤΑ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ .
  ΑΝ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΙΣΩΣ ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΒΑΘΜΟ , ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΞΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΑΠΑΝΤΩΝΤΕ ΚΑΘΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΓΡΑΜΜΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ ΣΑΡΑΝΤΑ ΩΣ ΤΗΝ ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΗ ΑΥΛΩΝΑ ΤΗΣ ΛΑΜΠΕΡΙΑΣ .

  ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

  Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΥ 1431 .

  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΚΕΙΝΗ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΧΩΡΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ »ΑΓΙΟ ΓΙΩΡΓΟ» ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ

  [ ΚΑΙ ΟΧΙ »ΣΕΝ ΓΕΡΓΙ» ΔΗΛΑΔΗ ΑΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ, ΤΟΠΟΝΥΜΙΟ ΠΟΥ ΜΑΡΤΥΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΚΕΚΑΡΙΑ]

  ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΟΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΣΤΟ ‘ΩΡΙΚΟΥΜ’ ΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
  ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑΣ .
  ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΙΑ ΥΠΗΡΧΕ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ [ ΟΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΕΚΛΕΙΠΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣ] ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
  ΚΑΝΕΝΑΣ »ΑΠΛΑ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΣ» ΔΕΝ ΘΑ ΟΝΟΜΑΖΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΩΣ »ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΟ»’ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΔΕΝ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ , ΚΑΙ ΑΡΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΑΜΙΓΩΣ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΑΛΙΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΛΩΝΑΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ .

  ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΡΙΑΖΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ….

  Όπως σημειώσαμε συνοπτικά και παραπάνω, τα τοπωνύμια ελληνικού ετύμου της περιοχής Χιμάρας σχηματίζουν σειρές (παραδείγματα) σαφώς διακριτές, απ’ τις οποίες η πιο χαρακτηριστική είναι εκείνη με την περιληπτική παραγωγική κατάληξη –έος, που, μαζί με την τροπή σε s του συμπλέγματος -st-, προσδίδει στις ντοπιολαλιές της Χιμάρας-χωριού, των Δρυμάδων και της Παλάσας γνωρίσματα ενός αυτοτελούς υποστρώματος (βλ. λ.χ. το τοπωνύμιο Κασανέος ‘καστανεώνας’ στη Χιμάρα). Σε πρόσφατη μελέτη μας είχαμε οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι «το ελληνικό ιδίωμα της Χιμάρας δεν συγκεντρώνει χαρακτηριστικά ειδικής ή αποκλειστικής συγγένειας με κανένα απó τα υπόλοιπα νεοελληνικά ιδιώματα που να δικαιολογούν την προέλευσή του από μια συγκεκριμένη περιοχή» της ελληνόγλωσσης επικράτειας, και τονίζαμε ότι τα γλωσσικά δεδομένα δείχνουν πως «η ελληνοφωνία στην περιοχή είναι αρκετά παλιά» ……
  ΔΗΛΑΔΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ »’ΕΙΣΑΓΩΜΕΝΗ»»

  ΕΠΙΣΗΣ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΩΝ…

  ΤΟΝ 16 ο ΑΙΩΝΑ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΣΤΕΙΛΑΝΕ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΠΑΠΑ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ …..

  Στην επιστολή που στειλανε τον 16ο αιωνα [1581] στον Παπα και του ζητάγανε να τους βοηθησει ακομα και με ανταλλαγμα να προσχωρησουν στην καθολικη εκκλησια [ ξερανε και ειχανε καταλαβει ότι μονο με αυτόν τον τροπο ισως πειθανε τους δυτικούς να τους βοηθησουν ηταν να υποταχθουν στο δογμα τους ]

  Εκει αναφερουν μεταξυ αλλων τα εξης …..

  »»’’Μονο η παναγιοτητα σου να μας καμει τη χαρη ,ιερεις αρχιερείς ….. να ιερουργουν και να λειτουργουν κατά τη ταξη ημων ,εστωντας το πληθος ο λαος είναι ρωμαιοι και δεν ηξευρουν τη γλωσσα των φραγκων»»» .

  Αυτή η προταση δειχνει ότι αυτοπροσδιοριζονταν ως »Ρωμαιοι» και όχι Ιλλυριοι οι Αλβανοι η Σκιπεταροι κλπ και ότι σιγουρα τα ελληνικα [δηλαδή τα ρωμεικα ] τα μιλάγανε και τα καλαβαινανε από τα χρονια εκεινα , πολύ πριν την φυγη τους στη Κερκυρα αφου ζητανε η λειτουργια να γινετε στα ρωμεικα σε μια γλωσσα την οποια καταλαβαινουν,

  Ισως και αυτος είναι ενας ακομα λογος που δεν αλλαξοπιστησανε . Το ότι η γλωσσα της εκκλησιας δεν ηταν »ακατανοητη» για αυτους . Όπως ηταν για τους μετεπειτα Λιαμπηδες .

  ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑ ΟΜΙΛΟΥΣΑΝΕ ΠΡΙΝ ΠΑΝΕ – ΕΞΟΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ.

  Γράφει χαρακτηριστικά ο Σίλβεστρος Κωνσταντίνος Σλάδης, , σε επιστολή του στο Βατικανό (1780)[ Αρα πριν εξοριστουν στην Κερκυρα ]

  «… οι απέναντι Βενετοί της Κέρκυρας για να έχουν βέβαιη τη σύμπραξη των Χειμαρριωτών στους πολέμους τους πληρώνουν μισθό σε 250 περίπου επιφανείς οικογένειες της περιοχής. Οι άνθρωποι των παραλίων ομιλούν νέα ελληνικά και αλβανικά,
  του εσωτερικού αλβανικά. Οι λειτουργίες τους γίνονται στα αρχαία ελληνικά…».

  ΔΗΛΑΔΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ-ΧΕΙΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ – ΟΜΙΛΟΥΝΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΝΩ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ [ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ] ΟΜΙΛΟΥΝΤΑΝ ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ.
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΗΝ ΧΑΣΑΝΕ . ΓΙΑΤΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΓΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ.

  Ο ιδιος ο Χειμαριωτης Σπυρος Σπυρομηλιος αναφερει …

  »Εμεις …χριστιανοι Ορθοδοξοι Ελληνες ,ομιλούντες την ελληνικη και γνωριζοντες και την αλβανικη»’

  Επισης ο Αθανάσιος Πετριδης παρατηρει
  »’Οι Χειμαριωτες ομιλουσι Γραικιστι και Aλβανιστι , αλλα η γραικικη αυτων εiναι αξιοσημείωτος τοσο για την προφορα οσο και δια το εχειν εν αυτή αρχαιοτατας δωρικης διαλεκτου λεξεις »»

  ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ.
  ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΝΟΤΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΔΙΩΜΑ [ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΡΗΤΗ , ΚΥΠΡΟ , ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΥ ,ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ ] ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΟΡΕΙΟ [ΟΠΩΣ ΣΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ,ΝΟΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΛΠ ]

  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΣΤΙΣ ΔΡΥΜΑΔΕΣ ΤΗΝ ΠΑΛΑΣΑ ΚΛΠ ΜΙΛΟΥΝ ΕΝΑ ΙΔΙΩΜΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥΣ ΗΜΙΒΟΡΕΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΒΟΡΕΙΑ ΑΡΧΗΣ ΜΕ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΔΙΩΜΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ .
  ΑΡΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΗΚΑΝΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ .
  ΔΕΝ ΤΗΝ »ΜΑΘΑΝΕ» , ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ .
  ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΤΟ ΝΟΤΙΟ ΙΔΙΩΜΑ ΠΟΥ ΜΙΛΙΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ .

  ΑΥΤΟ ΚΑΤΕΡΙΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ…
  ΝΑ ΜΙΑ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΥΡΙΑΖΗ .
  Και η άποψη ότι η ελληνική διαδόθηκε στη Χιμάρα χάρις στο δίκτυο ελληνικών σχολείων έρχεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι εκεί χρησιμοποιούν ένα αρχαϊκό ιδίωμα, το οποίο, ασφαλώς, δεν μπορεί να διδάχτηκε στο σχολείο, ούτε να μεταφέρθηκε από τα απέναντι νησιά, που έχουν διαφορετική ντοπιολαλιά.

  ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΤΟΙ Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ ΠΕΡΑΣΕ ΚΑΙ ΔΙΔΑΞΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ [ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΣΤΗΝΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ] ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΣΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ

  Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΑΥΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΤΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟΣ.
  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΘΝΟΤΙΚΟΣ .
  ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΦΟΥ ΤΟΤΕ ΟΛΟΙ ΗΤΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ .

  Ο ιδιος ο Σουλιώτης Κουτσονικας διαχωριζει και αυτος τη περιοχη της Χειμαρας από αυτή της Λιαμπουριας και αναφερει ότι στην πρωτη ομιλουντε και οι δυο γλωσσες ενώ στη δευτερη ομιλιετε μονο η αλβανικη πραγμα που επιβεβαιωνει όλα τα παραπανω.

  ΛΙΓΑ ΑΚΟΜΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .
  Ο Ιουστινιανός θα ανακαινίσει και θα ισχυροποιήσει το φρούριο της Χιμάρας που αναφέρει ο Πλίνιος (Ηist. Natur. 1,4) ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια: “Ιη Ερiri ora castellum in Acrocerauniis Chimera”. Το φρούριο (που υπήρξε ορμητήριο για επιθέσεις κατά των βαρβάρων της Δύσεως) αναφέρεται ως Χίμαιρα από τον Προκόπιο (περί Κτισμάτων Δ4), Χιμάρα από την Άννα Κομνηνή (Αλεξιάς Β΄,σελ.168,169) και Χείμαρρο (με ει) από τον Ιωάννη Καντακουζηνό (Ιστοριών Α΄ 509).
  ΔΗΛΑΔΗ Ο ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ ΧΕΙΜΕΡΑ , ΤΗ ΛΕΞΗ ΗΠΕΙΡΟΣ [ ΚΑΙ ΟΧΙ ΙΛΛΥΡΙΑ ] ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ .
  ΑΥΤΟ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΔΕΝ »’ΕΙΣΗΛΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ»’

  AΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΩΝ…

  Σε χρηστήριο έλασμα[2] που βρέθηκε στο Μαντείο της Δωδώνης και που χρονολογείται στο α΄ μισό του δ΄ π.Χ. αιώνα, αναφέρεται :

  ΣΕ ΑΥΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΟΤΙ »ΠΕΡΙΤΑΣΟΙΚΗΣΕΟΣ ΤΑΣΕΓ ΧΕΙΜΕΡΙΩΝ ΠΟΤΕΡΟΝ ΑΥΤΕΙΟΙΚΕΩΝΤΙ»’

  (Σχετικά με την εγκατάσταση από τους κατοίκους της Χιμάρας, [υποβάλλουν το ερώτημα] εάν θα πρέπει (ή μπορούν) να εγκατασταθούν εδώ).

  Από το κείμενο του ελάσματος δεν καταλαβαίνουμε τι μέρος έχουν επιλέξει να εγκατασταθούν οι πανάρχαιοι αυτοί Χιμαραίοι, ούτε και τους λόγους που τους ώθησαν να μετοικήσουν. Προς το παρόν, για τις ανάγκες της μελέτης μας έχει σημασία το γεγονός ότι ……. το ερώτημα προς το Μαντείο διατυπώνεται στη δωρική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής .
  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΧΕΙΜΑΡΙΩΤΕΣ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ

  ΑΡΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ »’ΝΤΟΠΙΑ» ΑΛΛΑ ΕΙΣΗΛΘΕ-ΕΙΣΗΧΘΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ,
  ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΠΑΛΑΙΑ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

  Σχόλιο από ENANTIA ΣΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ | 07/03/2017

 113. ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ

  ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΙ »’ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΕΣ»» ΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΕΘΝΟΜΗΔΕΝΙΣΤΕΣ ΕΙΤΕ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΟΦΑΣΙΣΤΕΣ
  ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ.

  TΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΗΤΑΝ »ΑΛΒΑΝΟΙ» ΠΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΑ Η ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΤΑ ΤΟ 1830 .
  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΑ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΑΥΤΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ »»ΑΛΒΑΝΟΥΣ»» ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ .

  »»Σουλιότες, η πιο αξιοσημείωτη φυλή Αλβανών Ορθοδόξων» είχε πει ο George Finlay το 1861.»»

  Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΒΛΕΠΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΠΡΑΓΜΑ ΑΝΑΛΗΘΕΣ .
  ΕΝΩ ΕΚΕΙ ΟΧΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΟΤΑΝ ΜΙΛΑΕΙ ΠΕΡΙ »ΑΛΒΑΝΩΝ» , ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΕΕΙ .

  ΕΔΩ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΑΜΙΜΗΤΟ ,
  ΟΤΙ , »ΚΑΘΩΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ» , Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ , ΚΑΤΑ ΤΑ »ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΣΥΜΠΟΣΙΑ» ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΜΙΛΟΥΣΕ ΑΛΒΑΝΙΚΑ.
  ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΙΛΛΥΡΙΚΑ ΑΛΛΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ .
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΜΙΛΙΟΥΝΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ
  ΑΙΟΛΟΔΩΡΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ .
  ΤΟ ΕΛΕΓΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΩ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ KAN ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΩΣ ΤΩΡΑ [ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ] Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΙΛΛΥΡΙΚΗΣ ΛΑΛΙΑΣ .
  ΔΗΛΑΔΗ ΣΑΝ ΙΛΛΥΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ ΛΑΛΙΑ .
  ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΕ ΚΑΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ »’ΑΛΒΑΝΙΚΑ» ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΚΩΣ ΕΚΛΑΤΙΝΙΣΜΕΝΗ ΓΛΩΣΣΑ.
  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΩΝ – ΡΩΜΑΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΕΚΛΑΤΙΝΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΑΛΙΑ .
  ΚΟΥΛΟΥΒΑΧΑΤΑ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ .
  ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ,
  ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΤΑ ΕΚΑΝΕ ΛΙΓΟ ΜΑΝΤΑΡΑ .
  ΟΠΟΤΕ ΑΚΥΡΗ ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ …..

  ΑΛΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΠΑΡΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΠΗΓΩΝ .

  »»Ο Pouqueville αποκαλεί τους Σουλιότες ως Έλληνες, επειδή ήταν Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Το καταλαβαίνουμε αυτό επειδή τους μουσουλμάνους του Αλή Πασά που επιτέθηκαν στους Σουλιότες, τους αποκαλεί Αλβανούς.»’
  Ο ΠΟΥΚΕΒΙΛ ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙ.
  ΟΙ ΜΕΝ ΗΤΑΝ ΛΙΑΜΠΗΔΕΣ-ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ
  ΕΝΩ Ο ΔΕ ΗΤΑΝ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ .
  ΔΗΛΑΔΗ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΘΑΡΑ ΜΕ ΕΘΝΟΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ .
  ΑΝ ΜΙΛΑΓΕ ΜΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΥΣ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΥΣ

  ΑΛΛΗ ΑΚΥΡΗ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΗΓΗ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ
  »»’Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι οι Σουλιότες δεν είναι Τσάμηδες αλλά Γκέγκηδες Αλβανοί, προερχόμενοι από την Δίβρη (Dibër) της κεντρικής Αλβανίας. Οι Σουλιότες ξύριζαν τους κροτάφους τους, που είναι συνήθεια γκέγκικη και φορούσαν τη γνωστή μας φουστανέλλα που είναι το συνηθισμένο φόρεμα στην κεντρική Αλβανία.»»

  ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΨΕΜΑΤΑ…..
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΣΟΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΠΟΛΥΣΚΟΤΙΣΤΗΚΑΝ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ…..
  ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΤΟ ΞΥΡΙΣΜΑ ΚΡΟΤΑΦΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΛΛΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΟΙ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ .
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΛΒΑΝΙΑ , ΣΤΗ ΔΙΜΠΡΑ , ΔΕΝ ΦΟΡΑΝΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΛΛΑ ΓΚΕΚΗΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ .
  IΔΟΥ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ..

  Η ΦΟΥΣΤΝΕΛΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΦΙΕΡΙ , ΜΠΕΡΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΧΡΙΔΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ,
  ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΔΗΛΑΔΗ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ.
  ΟΣΟ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ – ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ [ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΡΑΜΜΗ ΣΥΝΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ] ΟΥΤΕ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΟΥΤΕ ΚΛΑΡΙΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΩΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΕΙ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ .
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ »’ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ» ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΗ , ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ .

  ΤΡΙΤΟΝ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΚΕΝΤΕΡΜΠΕΗ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΑΚΡΙΝΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΜΠΟΤΣΑΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΖΑΒΕΛΑΙΩΝ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΟΠΩΣ ΨΕΥΔΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΡΟΥΝ OI ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ .

  ΚΑΙ ΤΟ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΩΖΕΤΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΠΟΤΣΑΡΕΙΚΗ [ ΤΟΥ ΝΟΤΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ] ΜΕΧΡΙ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΟΤΙ

  «Θανόντος του Σκεντέρμπεη οι Μποτσαραίοι μαχόμενοι προς Τούρκους και Τουρκαλβανούς, κατήλθον προς την Δράγανη. Κατά τας αρχάς δ ε του 17ου αιώνος ίδρυσαν με άλλους αδούλωτους Έλληνες την Σουλιώτικη Συμπολιτεία».
  ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΩ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΩΝΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙ »ΣΥΜΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΙΩΤΗ »’ ΔΕΝ ΔΙΑΣΩΖΕΙ ΚΑΠΟΙΑ »ΑΛΒΑΝΙΚΗ» Η ΚΑΙ ΓΚΕΚΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ .
  ΤΟΥΝΑΝΤΙΩΝ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ .
  ΜΑΛΛΟΝ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΙΛΑΕΙ .
  ΛΟΓΙΚΟ ΑΦΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ .
  ΔΙΓΛΩΣΣΟΣ ΜΕΝ ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕ
  .

  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ ΝΑ ΠΕΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΣΤΟ ΑΣΚΕΡΙ ΤΟΥ ,ΣΩΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ .

  My friends, Captain Bogia and Captain Giavella, I, Ali Pasha, salute you, and kiss your eyes, because I well know your courage and heroic minds……..
  ……Your paycheck will be double that which I give to the Albanians,»»
  ΔΗΛΑΔΗ ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΩ »»’ ΔΙΠΛΟ ΜΙΣΘΟ ΑΠΟ ΟΣΑ ΔΙΝΩ ΣΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ»»’

  BΛΕΠΟΥΜΕ ΔΗΛΑΔΗ ΟΤΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΚΕΡΙΟΥ ΤΟΥ .
  ΤΙ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΤΟΣΟ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΟΣΟ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΨΑΛΛΙΔΑΣ .

  ΨΑΛΙΔΑΣ.
  »’Εις την Τζαμουριαν, ειναι και το περιφημο Σουλι ή Κακοσουλι, αυτη η περιοχη των χωριων τουτων εκατοικειτο απο Γραικους πολεμικους, ….»»

  ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΡΩΜΑΙΓΟΥΣ .
  Ο Βελή πασάς, στην αλληλογραφία με τον πατέρα του, ονομάζει τους Σουλιώτες Ρωμέους. Ρομέγους .
  Επισης και ο μουσουλμάνος Αλβανος αξιωματούχος του Αλή Μπεκίρ Τζογαδούρος τους ονομαζει Ρωαμιους
  «Ακόμη, εφένδη μου, δόστους κι έναν παπάν ότι οι Ρομέγη χωρής παπάν δεν ημπορούν να γκάμουν.»
  ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝΕ ΡΩΜΙΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ .
  ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΟΠΩΣ Ο ΑΛΗ ΠΑΣΑΣ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΘΑ ΞΕΡΑΝΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝΕ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΑΛΛΑ ΡΩΜΙΟΥΣ .

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΣΤΟΝ ΛΟΡΔΟ ΒΥΡΩΝΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΑΝ ΗΤΑΝ Η ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΑΣ

  η τελευταία επιστολή τού Μάρκου, πρίν από τόν ηρωϊκό θάνατό του απευθύνονταν ακριβώς στόν Λόρδο Βύρωνα και, μεταξύ άλλων, τόν ενημερώνει γιά τήν πολεμική επιχείρηση πού προετοίμαζε. Η επιστολή του εκείνη, τής 8ης Αυγούστου 1823, έχει ως εξής :
  «…Τό γράμμα σας, …με ενέπλησε χαράς. Η εξοχότης σας είναι ακριβώς ο άνθρωπος πού μάς εχρειάζετο. Κανέν εμπόδιον άς μή σταματήση τόν ερχομόν σας εις τό μέρος τούτο τής Ελλάδος.
  Πολυάριθμος στρατός μάς απειλεί, αλλά μέ τήν βοήθειαν τού θεού και τής εξοχότητός σας θά εύρη εδώ τήν πρέπουσαν αντίστασιν.»
  «Απόψε σκοπεύω κάτι νά επιχειρήσω εναντίον ενός σώματος Αλβανών εξ έξη έως επτά χιλιάδων, στρατοπεδευμένων σιμά εις αυτό τό μέρος…
  …….
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΟΛΕΜΑΕΙ Η ”ΕΛΛΑΔΑ” ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΟΥ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ….
  ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΑΥΤΗ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΤΑΗ ΠΑΣΑ ΤΗΣ ΣΚΟΔΡΑΣΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ .

  ΝΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΠΟΛΙΟΡΚΙΑ ΤΟΥ ΑΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΣΟΥΛΤΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .
  ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΕΝΩΠΙΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ-ΣΚΙΠΕΤΑΡΗΔΩΝ .

  Συνθήκη της 15ης Ιανουαρίου 1821

  Ημείς οι υπογεγραμμένοι Αγαδο-Αλβανοί και Καπετανέοι Σουλιώται ορκωνόμεθα ο καθείς εις την Πίστιν του, να βαστάξωμεν το παρόν γράμμα στερεόν, βέβαιον και αμετάτρεπτον και ότι, επειδή και ο Αφέντης μας Αλή Πάσσας, πολιορκείται στενά από τον Ισμαήλ και λοιπούς Πασσάδες, να ήμαστε αδέλφια, ένα κορμί και μία ψυχή, και να χύσωμεν το αίμα μας δια το σελαμέτι (σωτηρία) αυτού του Αφεντός και, εάν κανένας από ημάς τους Τουρκους γένη άπιστος και αρνηθή τον όρκον, να ήναι όξω από το ντιν-ισλάμ και να αποθάνη Οβριός ειδέ και από ημάς του Ρωμιους κανένας, να ήναι αρνητής του Χριστού. Αυτά στέργομεν όλοι μας, και, ως άνωθεν, μεθ΄όρκους μας υπογράφομεν
  Σούλι 15 Ιανουαρίου 1821

  Οι Αγάδες Αλβανοί
  (Τ.Σ.)
  Σιλιχτάρ Πόττας
  Άγο Μουχουρδάρης
  Ταχήρ Αμπάζης
  Τσέγκο Βέγης
  Μουρτοτσάλης
  Ελμάς Μέτσης
  Σουλεϊμάν Μέτος
  Λεάζ Λουλέχης
  Κοζτάρ Μίτσανης
  Χασσάν Πελούσης
  Τέμης Σαλίτσας

  Οι Καπεταναίοι Σουλιώται
  Μάρκος Βότσαρης
  Νότης Βότσαρης
  Γεώργιος Δράκος
  Κίτσος Τζαβέλλας
  Γιώτης Δαγγλής
  Λάμπρος Βέϊκος
  Τούσας Ζέρβας
  Νάστος Καραμπίνης
  Κίτσος Διαμαντή Τσαβέλλας
  Κότσης Λώπης

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ Ο ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.

  ΟΙ ΜΕΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΕ ΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ [ ΕΘΝΟΤΙΚΑ] ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ [ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ].

  ΕΝΩ ΟΙ ΔΕ ΩΣ ΡΩΜΙΟΙ [ ΕΘΝΟΘΡΗΚΣΕΥΤΙΚΑ ] ΚΑΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ [ ΤΟΠΙΚΑ ] .

  ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΟΥΣ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΑΝ ΗΤΑΝ »’ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ »» ΝΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΩΣ
  »ΑΛΒΑΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ»’
  Η »’ΑΛΒΑΝΟΙ ΡΩΜΙΟΙ»’
  ΟΠΩΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΤΟΥ ΑΛΗ ΠΑΣΑ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΩΣ »ΑΛΒΑΝΟΙ» ΚΑΙ ΩΣ »ΤΟΥΡΚΟΙ» .
  ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ .
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ .

  TΩΡΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΝΤΑΝ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΟΥΛΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ .

  ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ »»’ η τε Αλβανική και Ελληνική γλώσσα ομιλείτο παρ’ αυτοίς»»

  ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΚΟΥΤΟΝΙΚΑΣ »’΄Λαλείτε η ελληνικη και η αλβανικη διαλεκτος»’

  ΔΗΛΑΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΣΟ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΗ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  ΟΤΙ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΕΞΙΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ .

  Η ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΙΔΡΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΤΗΣΑΝΕ .
  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΣΟΥΛΙ
  Οι πρώτοι κάτοικοι που εγκαταστάθηκαν στην ορεινή περιοχή του Σουλίου, δημιούργησαν αρχικά τέσσερα χωριά, το Σούλι (ή Κακοσούλι), τη Σαμονίβα, την Κιάφα και το Αβαρίκο, μισή ώρα το ένα από το άλλο, που όλα μαζί αποτελούσαν το λεγόμενο ‘Τετραχώρι’.
  Αργότερα, δημιούργησαν άλλα επτά χωριά, το Τσεκούρι, το Αλποχώρι, το Παλιοχώρι, την Γκιονάλα, το Περιχάτι, τα Βίλια και τους Κοντάντες,
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ [ ΣΟΥΛΙ , ΚΙΑΦΑ ] ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΑΛΠΟΧΩΡΙ ΠΑΛΙΟΧΩΡΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ ΚΛΠ , ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ , ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΕΤΡΑΧΩΡΙ ΚΑΙ ΕΦΤΑΧΩΡΙ ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ.
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΙΔΡΗΘΥΚΑΝΕ ΑΠΟ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

  Χαρακτηριστική υπήρξε και η τοπική σημαία ΤΟΥ 1770-1780 με την ανορθόγραφη επιγραφή «ΑΠΟΓΟΝΙ ΤΟΥ ΠΥΡΟΥ» που σώζεται μέχρι τις μέρες μας.

  ΤΟ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΡΑΨΕ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ , ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣΕ Ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ ΤΟ 1984 .
  ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΜΠΟΤΣΑΡΗ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΤΑΞΕ ΣΤΗ ΚΕΡΚΥΡΑ.ΕΚΕΙ ΦΙΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΑΜΙΓΩΣ ΔΙΛΓΩΣΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .

  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΑΡΞΗ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΠΡΙΝ.

  Το παλαιότερο γνωστό τυπογραφημένο βιβλίο στα Αλβανικά είναι το Μεσάρι (Meshari) ή σύνοψη θείας λειτουργίας, γραμμένο από τον Γκιον Μπουζούκου (Gjon Buzuku), καθολικό ιερέα, το 1555.[4]

  ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΒΑΝΟΣ ΑΡΑ ΗΘΕΛΕ ΕΓΡΑΦΕ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ .
  ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΜΠΟΔΙΖΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΙΘΕΤΕ »’ΑΛΒΑΝΟΥΣ» ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ ΝΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΛΑΛΙΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
  ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ .

  ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΟΤΕ ΓΡΑΦΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΑΝΕ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.
  ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΑΧΕΣ ΔΩΣΑΝΕ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ [ ΛΙΑΜΠΗΔΩΝ ΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΚΑΙ ΓΚΕΚΗΔΩΝ ] .
  ΓΝΩΣΤΑ ΑΥΤΑ. .

  ΕΝΩ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΕΡΙ »ΑΛΒΑΝΩΝ» ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
  , ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΕΡΙ »’ΕΛΛΗΝΩΝ » ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ
  ΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΥΚΝΥΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΤΟΥΣ.

  »»»’Ο Leake στο έργο του «Researches in Greece», αναφέρει , πως «στην ακμή τους οι Σουλιότες είχαν στην κατοχή τους ολόκληρο τον κάμπο του Γλυκύ, με ριζότοπους και αραποσιτοχώραφα. Για την καλλιέργεια των κτημάτων χρησιμοποιούσαν τους Έλληνες της περιοχής»».
  ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ ΤΟΥ ΓΛΥΚΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΠΡΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ , ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΙΛΟΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΔΥΟ ΓΛΩΣΣΕΣ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ .
  ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΩΣΤΟΣΟ ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ LEAKE .
  ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥ-ΦΑΝΑΡΙ , ΤΟΥ ΚΑΜΠΟΥ ΝΟΤΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ-ΚΑΜΠΟΣ ΓΛΥΚΗΣ ΔΗΛΑΔΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΟΡΕΙΝΩΝ ΣΟΥΛΙΟΤΟΧΩΤΙΩΝ ΟΠΟΥ ΣΥΦΜΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑ ΘΕΣΠΡΩΤΟ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΣΕ ΑΝΤΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΑΡΤΑΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΚΑΙ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΝΟΓΛΩΣΣΟΙ ..
  ΔΗΛΑΔΗ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΔΑ ΟΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ [ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ] ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟ 1821 ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ [ ΠΧ ΤΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΑΙΤΟΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ ] ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΟΠΟΥ ΟΙ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ-ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΑΡΤΙΝΟΥΣ ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΥΣ ΠΩΓΩΝΙΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΩΝΝΙΤΕΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΩΝ .

  Ο Λόρδος Byron περιγράφει τους Σουλιότες ως «κακότροπους Ρωμαίους που μιλούν λίγα Ιλλυρικά»»
  EΛΛΗΝΕΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΟΥ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΡΩΜΕΙΚΑ ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΙΛΥΡΙΚΑ .

  »οι Ορθόδοξοι Σουλιότες, ένα θαυμαστό μείγμα από Έλληνες και εξελληνισμένους Αλβανούς, που κέρδισαν τον θαυμασμό του Byron.» [William Miller, ]»;

  ΑΥΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ .
  Να δούμε τι λέει και η ανακριτική έκθεση των Αυστριακών όταν συνέλαβαν τον Ρήγα:

  »’Μετά την απελευθέρωσιν δε της Πελοποννήσου ήθελε να εισβάλη εις την Ήπειρον, να ελευθερώσει και ταύτην την χώραν, να συνενώση τους Μανιάτας μετά των άλλων Ελλήνων στασιαστών, των καλουμένων Κακοσουλιωτών»»

  ΑΡΑ ΗΔΗ ΠΡΟΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΑ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΑΝΕ ΕΛΛΗΝΕΣ .

  »Με τη φράση «Εκείνο το ελληνικό φύλο που κατοικεί στο βουνό Σούλι…» αρχίζει την περιγραφή του για το Σούλι ο Γερμανός διπλωματης Bartholdy («Voyage en Grece fait dans les Anees 1803 et 1804».

  Ο William Eton αναφέρει και αυτός , στο βιβλιο «A Survey of the Turkish Empire» (1798) ,τα εξης
  για τους στρατιώτες του Αλη Πασα τους οποιους ονομαζει »»’as they were all Albanians»»» ,
  ενώ αναφερει τους Σουλιωτες ως »»Greek inhabitants of the mountain of Sulli»»’
  Δηλαδη Ελληνες οι μεν Αλβανοι οι δε .

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΟΣΟΙ ΤΟΥΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΑΛΒΑΝΟΥΣ .

  ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΡΙΠΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΠΕΡΙ ””ΜΕΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ””
  ΕΙΤΕ ΓΛΩΣΣΙΚΟΥ ΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΟΥ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΩΤΩΝ .
  ΑΦΟΥ ΤΟΣΟ ΣΤΗ ΛΑΛΙΑ [ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙ ] ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ

  Σχόλιο από ENANTIA ΣΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ | 07/03/2017

 114. Mερικα στοιχεια για την μεγαλοαλβανικη προπαγανδα των αλβανoτσιαμηδων.

  Λιγα λογια για τους αλβανοτσιαμηδες και την ανθελληνικη προπαγανδα τους.

  Λιγα λογια για την παραποιηση της ιστοριας που επιχειρηται από συγκεκριμένους κυκλους ….

  Σε ότι αφορα τους αλβανοτσιαμηδες….

  Μερικοι καλοθελητες θελουν να ωραιοποιησουν την ιστορια των Αλβανων της Θεσρωτιας με το να προσπαθουν να δωσουν την εικονα μιας
  »γλωσσικης και θρησκευτικης μειονότητας » που
  »ζουσε αρμονικα με τους χριστιανους της περιοχης»’
  και που »»’αναγκαστηκε μια μεριδα εξ αυτων να παρει οπλα από τους Γερμανους»’
  »όχι γιατι ηταν φιλοναζι η ανθέλληνες »’ αλλα επειδή
  »»’τους ειχανε καταπιεσει οι μεσοπολεμικες κυβερνησεις και τους επιτιθονταν συνεχως ο ΕΔΕΣ»’.

  Βεβαια στη ουσια αυτό είναι το αφήγημα της Μεγαλης Αλβανιας και του γειτονικου εθνικιστικου κρατους.
  Τωρα γιατι ενχωριοι »’προοδευτικοι» , συμμεριζοντε τετοιου είδους αφηγήματα δεν είναι της παρουσης .

  Τι δεν αναφερουν λοιπον στο ημιμαθες αφήγημα τους ……..

  α] Την αντισημιτικη δραση των Αλβανων της Θεσπρωτιας ,
  όταν μεχρι της αρχες του 1943 ολοι οι Εβραοι της Παραμυθιας ειχανε αναγκαστεί να πανε να μεινουν μονιμα στα Γιάννενα λογω των αλβανοτσιαμηδων .
  Κουβεντα για αυτό.
  Σαν να μην κατοικησαν ποτε Εβραιοι στην Παραμυθια.
  Εδώ είναι που ο προοδευτικος [ εντος εισαγωγικών ] χωρος ταυτιζεται
  με τον φιλοναζιστικο [ εκτος εισαγωγικών] χωρο.

  β]Δεν αναφερουν την αντιανταρτικη δραση των αλβανοτσιαμηδων
  όχι μονο εναντιων του Εδες
  αλλα και του Ελας.
  Δηλαδη εναντιων οποιασδηποτε ελληνικης ανταρτικης οργανωσης.

  Πχ1 Δεν κανουν καμια αναφορα για τη δραση των αλβανοτσιαμηδων [παντα μαζι με τους Γερμανους ] στα ΕΑΜοκρατουμενα Φιλιατωχωρια κατά τις αρχες του 1944 [ πχ λεηλασια και εκτελεσεις σε χωρια όπως η Λεια Φιλατων και η Σαγιαδα ] .

  Πχ2 Δεν κανουν καμια αναφορα στην πρωτη μαχη της Θεσπρωτιας , αυτή του Μαντζαριου , οπου ουσιαστικα συγκρουστηκανε Αλβανοι και Ιταλοι εναντιων σωματος Ελασιτων ,

  .Αυτή ηταν η πρωτη ενοπλη συγκρουση μεταξυ 2 ενοπλων σωματων αρχες 1943 αφου μεχρι τοτε είχαμε συγκρούσεις αλβανοιταλων και μεμονωμένων ανοργανοτων ομαδων χριστιανων και οχι αντερτικες ομαδες χριστιανων .

  Ο λογος είναι ότι θελουν να εμφανισουν τους αλβανοτσαιμηδες ουτε λιγο ουτε πολύ ως »»αναγκαστηκα εξοπλισθεντες » από τους Γερμανους για να αποκρουουν τον »’μοναρχοφασιστικο Εδες»» .

  Δηλαδη ουδεμια αναφορα για μαχες μεταξυ ενοπλων αλβανων και ενοπλων ελασιτων αφου τοτε ο αναγνωστη θα κατεληγε σε εντελως αλλα συμπερασματα για τους λογους της συνεργασιαε Αλβανων και Γερμανων.
  Βεβαια και εδώ ταυτιζοντε με τον τροπο σκεψης των φιλοναζι οπου κάθε ενοπλο συνεργατη των Γερμανων τον παρουσιαζουν ως »αναγκαστηκα εξοπλισθεντα» για να αποκρουσει τους »ΕΑΜοβουλγαρους του ΚΚΕ»’.

  γ] Δεν αναφερουν τους λογους που ηδη από το 1821 , όταν δεν υπηρχε κανενα μεταξικο ελληνικο κρατος να τους καταπιεσει , αυτοι ειχανε λαβει μαζικα μερος στον αγωνα των Τουρκων εναντιων των Ελλήνων οπου πολεμήσανε σωματα αλβανων τοσο από Μαργαριτι ,Παραμυθια , Φιλιατες και Κονισπολη δηλαδή από ολες τις σημαντικες κωμοπλεις της Τσαμουριας .
  Αυτό γιατι ξερουν ότι τα χρονια εκεινα οι μονοι καταπιεστες ηταν οι Τουρκοι.
  Όμως αντι οι αλβανοτσιαμηδες να παρουν το μερος των Ελλήνων η εστω να μεινουν ουδέτεροι κατηντησαν »τσιρακια της οθωμανικης διοικησης»’.
  Εδώ απλα παρατηρούμε ότι η ιστορια επαναλαμβάνεται με τα Νεοωθωμανικα σχεδια της »Μεγαλης Αλβανιας»».

  δ]Δεν αναφερουν ποτε ότι ο Μπαλουμης υπηρξε ο πρωτος ενοπλος αντιστασιακος της περιοχης της δυτικης Ηπειρου ο οποιος μαλιστα ειχε αρχικα καταταχτεί στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και υστερα στον ΕΔΕΣ .

  Βεβαια οι προσωπικοι λογοι που ποτε δεν αναφερουν ,
  είναι ότι το σπιτι του και το βιος του καηκε από τους Αλβανοτσιαμηδες οι οποιοι μαλιστα ειχαν απαγαγει και τον γιο του προκειμενου να τον αναγκασουν να παραδωθει .
  Ενώ ο ιδιος και οι δικοι του ειχε καταφυγει στο ορεινο Σουλι [πως επαναλαμβάνεται η ιστορια σαν άλλος Μποτσαρης ] για να γλυτωσει. Εστειλε μαλιστα γραμμα στους Αλβανοτσιαμηδες που τους ελεγε »απο το Μουρι και περα να κανετε οτι θελετε ,απο δω [Σουλι ] μην ερθετε να μας ενοχλησετε »’.
  Εκει ΤΟΝ ΚΥΝΗΓΗΣΕ» Ο ΣΑΝΤΙΚ»’ και η συμμορια του για να τον σκοτωσουν , αλλα ο Μπαλουμης τους εστησε ενεδρα και εκτελεσε τον αρχηγο τους ως άλλος Καραϊσκάκης με τον Αλβανο Βελη Γκεκα που τον κυνηγαγε στα Αγραφα.

  Και αυτό ,
  γιατι θελουν να δωσουν την εικονα ενός »κοινου κατσαπλια»’ που »’δολοφονησε τον προυχοντα Σαντικ για προσωπικούς λογους»’ και επειτα καταταχτηκε στον »μοναρχοφασιστικο ΕΔΕΣ»’.

  Δηλαδη βαφτιζουν τον εισβολεα ως αμυνομενο , την αμυνα ως επιθεση και την επιθεση ως αμυνα .

  Και ετσι ο Σαντικ παρουσιάζεται απλα ως προυχοντας των μουσουλμάνων.
  Ποτε δεν αναφέρεται ότι περα από προυχοντας ηταν και Δωσίλογος που μαλιστα ειχε εισβαλει με τα ιταλικα στρατεύματα εναντιων του ελληνικου στρατου κατά τον πολεμο του 1940 και λεληλατουσε με τη συμμορια του το Φαναρι .

  ε] Ποτε δεν αναφερουν ότι οι αλβανοτσιαμηδες πιανανε αιχμαλωτους χωρικους Ελληνες [ με γερμανικη εντολη] τους οποιους παραδιδανε ειτε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στα Γιάννενα ειτε στο Μελα Θεσσαλονικης βλεπε τα γεγονοτα του 1943 στο φαναρι .

  ζ] Προσπαθουνε μαλιστα να πουνε ότι πολλοι αλβανοτσαιμηδες πηγανε στην αντισταση με το να λενε ότι…..
  »’ΠΟΛΛΟΙ αλβανοτσιαμηδες προσχωρησαν στο ΕΑΜ και ΕΙΔΙΚΑ από την περιοχη των Φιλιατων»»,
  ενώ η αληθεια είναι ότι….
  »»ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ αλβανοτσιαμηδες πηγανε στο ΕΑΜ , οι περισσοτεροι στο τελος της κατοχης , και ΜΟΝΟ από την περιοχη των Φιλιατων .

  ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑ ΨΕΥΔΗ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΥΘΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ .

  ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΜΙΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ
  – ΠΑΡΑΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ,

  ΒΟΛΙΚΗ
  ΟΣΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Ο ΝΕΟΟΘΩΜΑΝΙΣΜΟΣ
  ΚΑΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΤΟΥ

  ΑΥΤΑ ΘΑ ΦΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ .

  Σχόλιο από ENANTIA ΣΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ | 08/03/2017

 115. Λιγα λογια για τους Αλβανοτσαμηδες και την δραση τους κατά τη κατοχη .

  ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ….

  ΜΙΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΓΝΩΣΤΗ ΣΤΟ ΕΥΡΥ ΚΟΙΝΟ ΥΠΟΘΕΣΗ , ΕΙΝΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΕΘΝΙΚΟΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Η ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΟΠΩΣ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ .
  ΑΣ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ…..

  ΣΤΗΝ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΕΒΡΑΙΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ [ ΚΑΤΑ ΤΟ 1943-44] ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ
  Ο ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗΣ ΚΡΑΨΙΤΗΣ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ …

  Φεβρουάριος 1943: Από του τέλους του ΙΘ’ αιώνα είναι εγκατεστημένες στην Παραμυθιά Εβραϊκές Οικογένειες. Σήμερα είναι μόνιμοι κάτοικοί της οι εξής: α) Εζρά Μπακόλα, τώρα με την Μπαλκούλα, τρίτη σύζυγό του, β) Νισήμ Μπακόλας του Εζρά, η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα τέκνα τους, …..
  Συνειδητοποιούν τους κινδύνους με τους διάφορους εκβιασμούς που τους γίνονται από τους μωαμεθανούς κλπ. και κατορθώνουν σιγά σιγά να μεταφέρουν με φορτηγά αυτοκίνητα στα Ιωάννινα, όλα τα εμπορεύματά τους. Τελικά, αυτές τις μέρες, έφυγαν (τμηματικά) όλοι τους για τα Ιωάννινα, όπου εγκαταστάθηκαν μόνιμα.

  ΔΗΛΑΔΗ ΦΥΓΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ

  ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΩΓΜΟ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ , ΔΙΩΓΜΟΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΣΕ ΚΟΙΝΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.

  Μια άλλη ενδιαφέρουσα και όχι τόσο διαδεδομένη πτυχή του δοσιλογισμού των Τσάμηδων της Θεσπρωτίας είναι και η δράση τους εντός αλβανικού εδάφους. Συγκεκριμένα, την 23η Αυγούστου του 1943, αμέσως μετά την καταστροφή της Σαγιάδας, το 1ο τάγμα του 99ου γερμανικού συντάγματος επιτέθηκε στην Κονίσπολη (η σημαντικότερη κωμόπολη της αλβανικής πλευράς της Τσαμουριάς) την οποία υπεράσπιζαν γύρω στους 150 αντάρτες. Η όλη επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Κονίσπολης, το θάνατο 50 ή 60 Αλβανών και – σε αντίθεση με τη Σαγιάδα που καταστράφηκε ολοσχερώς – την πυρπόληση κατά κύριο λόγο επιλεγμένων οικιών που υποδείχτηκαν από τους Τσάμηδες51.

  ΔΗΛΑΔΗ ΑΦΟΤΟΥ ΚΑΨΑΝΕ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΗ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΗ-ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΣΑΓΙΑΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ , ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΨΑΝΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗΣ ΚΟΝΙΣΠΟΛΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝΕ ΤΟ ΚΚΑ .

  ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ 1944 ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΣΕ »ΚΟΙΝΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ» ΑΝΤΑΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΠΟΥ ΣΤΟΙΧΗΣΑΝΕ ΠΟΛΛΕΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ .

  Λίγους μήνες αργότερα σχηματίστηκε, με τη στήριξη των γερμανικών δυνάμεων, τάγμα ασφαλείας 1000 ανδρών που υπό την ηγεσία του Νουρί Ντίνο συμμετείχε τον Ιανουάριο του 1944 στην εκκαθαριστική επιχείρηση Χόρριντο που διεξήχθη κυρίως εντός αλβανικού εδάφους και επέφερε το θάνατο 500 ατόμων. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Ντίνο και οι άνδρες του έδρασαν στην περιοχή της Κονίσπολης52. Στη συνέχεια, ο Ντίνο έδρασε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 1944 στην περιοχή του Αργυρόκαστρου ως επικεφαλής περίπου 700 ανδρών, 300 από τους οποίους προέρχονταν από τη Θεσπρωτία53.

  52]Μάγερ, 2009, Β’, σ. 115.

  [53]Αθανάσιος Γκότοβος, Τσάμηδες, το τάγμα Νουρί Ντίνο, Άρδην, 8 Ιουνίου

  ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΙΔΟΣ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ Ο ΝΤΙΝΟ , ΗΔΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 ΕΙΧΕ ΓΡΑΨΕΙ-ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΟΝ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ , ΟΠΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΑΝΕΦΕΡΕ ..

  »Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι πιστοί και δοκιμασμένοι φίλοι της Ιταλίας, …. . με σκοπό να διεξαγάγουν ένα ανηλεές κυνηγητό στους αντάρτες και τους φίλους των και εν ανάγκη να καταστρέψουν τις εστίες τους και τα χωριά που τους βοηθούν αρχίζοντας από το Curvelesi.

  ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ [ ΣΤΟ ΚΟΥΡΒΕΛΕΣΙ ] ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ . ΑΥΤΟ ΜΟΝΟ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΙ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ . …

  »’Εάν δεν θεωρηθεί σκόπιμο να γίνει αυτό από μέρους των Ιταλικών δυνάμεων, δεν θα είναι δύσκολο να πετύχουμε τον σκοπό με τον σχηματισμό των 6.000 εθελοντών Τσαμουριωτών και Κοσοβάρων που είναι πραγματικοί φίλοι της Ιταλίας .»’

  ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣIΑΜΗΔΕΣ ΕΝΟΠΛΟΙ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΘΑ ΔΡΟΥΣΑΝ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΣΕ ΚΟΝΙΣΠΟΛΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΒΕΛΕΣΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΑΚ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ .

  »ΕΞΟΠΛΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΟ ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΣΑΜΙΚΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ»’.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΓΚΟΤΟΒΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΕΙΣΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ

  »»Ωστόσο στην επίμονη ερώτησή μας για μια από τις επικρατούσες απόψεις που θέλουν τους Τσάμηδες να συμμαχούν με τις δυνάμεις Κατοχής από ανάγκη εξαιτίας των επιθέσεων που εξαπέλυσε εναντίον τους ο ΕΔΕΣ, εν αντιθέσει με τον ρόλο που έπαιξε ο ΕΛΑΣ μας λέει:

  «Γνωρίζω τη θέση αυτή. Δεν μπορώ όμως να γνωρίζω αν η απολογητική του μειονοτικού εθνικοσοσιαλισμού στη Θεσπρωτία είναι προϊόν πλάνης ή θράσους. Ούτε το 1941, ούτε το 1942, αλλά ούτε μέχρι τα μέσα του 1943 κινδύνευαν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες από τις ομάδες του Ζέρβα, διότι απλά αυτές είτε δεν υπήρχαν, είτε ήταν τόσο ολιγάριθμες που δεν συνιστούσαν πραγματική απειλή. Πέραν τούτου, αν ο Ζέρβας προκάλεσε τη συνεργασία αυτή, τότε πώς δικαιολογείται η σύμπραξη των Μουσουλμάνων Τσάμηδων με τις κατοχικές δυνάμεις σε περιοχές όπως τα Φιλιατοχώρια, όπου δρούσε αποκλειστικά το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ; Πώς εξηγούνται τα δεκάδες θύματα στα χωριά αυτά; Συμμάχησαν και εκεί οι Μουσουλμάνοι με τους κατακτητές φοβούμενοι την πίεση του ΕΛΑΣ; Πρόκειται για αστείο επιχείρημα».»’
  ΔΗΛΑΔΗ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΕΔΕΣΙΤΙΚΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ ΣΤΑ ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝΕ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΝΤΑΡΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ…

  Μιχάλης Μυριδάκης, Αγώνες της Φυλής, Α΄, σ. 165 – 166, Tsoutsoumpis, 2015, σ. 131 – 132. Εκείνη την εποχή, όπως αναφέρει και το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΕΔΕΣ, Μιχάλης Μυριδάκης, δεν είχαν εμφανιστεί ακόμη οργανωμένοι αντάρτες στη Δυτική Ήπειρο. Αντάρτικες ομάδες πρώτα του ΕΛΑΣ και έπειτα του ΕΔΕΣ εμφανίστηκαν στην περιοχή στις αρχές του 1943.

  ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΕΛΑΣ ΒΟΡΕΙΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΦΙΙΑΤΟΧΩΡΙΑ [ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ] , ΚΑΙ Ο ΕΔΕΣ ΝΟΤΙΑ-ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ [ ΣΟΥΛΙ ] ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ .
  ΑΡΑ ΤΟ ΨΕΥΤΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΥΚΟΛΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΑΝΑΛΥΟΝΤΑΣ ΤΑ ΠΡΟ ΤΟΥ 1943 ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ Η ΤΟΥ ΕΑΜ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ.

  ΕΧΟΥΜΕ 2 ΕΠΙΣΗΣΜΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1942 ,
  ΜΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΗΣ,
  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ

  »»Διοίκησις Χωροφυλακής Θεσπρωτίας

  «Περί της εν Θεσπρωτία καταστάσεως και των ληπτέων μέτρων»

  Ο Ελληνικός πληθυσμός της περιφερείας μας ευρίσκεται υπό το Κράτος τρομοκρατίας δεδικαιολογημένης κατόπιν και της εσχάτως δολοφονίας εντός της Ηγουμενίτσης του Νομαρχούντος. Κατά τας πληροφορίας της υπηρεσίας μου απολύτως εξακριβωμένας οι διάφοροι κακοποιοί, οι εκτελεσταί καταρτισθέντων σχεδίων τόσον εν Θεσπρωτία όσον και εν Αλβανία θα συνεχίσωσιν το βδελυρόν έργον των δολοφονιών και εγκλημάτων εν γένει μέχρις επιτεύξεως ορισμένου επιδιωκομένου σκοπού, της προσαρτήσεως της Τσαμουρίας. […] Ο υποφαινόμενος ως και οι λοιποί διοικούντες Αξιωματικοί συνεργάται του, κατέβαλλον σοβαράς προσπαθείας μέχρι σήμερον προς επιβολήν της τάξεως και γεφύρωσιν του μεταξύ Ελλήνων και Μουσουλμάνων χάσματος και μίσους όπερ εδημιούργησαν τα πολεμικά γεγονότα.

  ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΟΞΥΝΣΕΩΝ ΗΤΑΝ ΤΑ ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ 1940 ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 3000 ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ,ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ , ΕΚΤΟΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΠΛΗΘΗΣΜΟΥ ΣΤΗ ΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΑΝΤΙΠΟΝΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΑΞΑΝΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΡΟΕΛΑΣΗ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΟΙ .
  ΝΑ ΕΝΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ
  στην Ηγουμενίτσα, συγγενείς θυμάτων των Τσάμηδων εισέβαλαν στη φυλακή της κωμόπολης και λύντσαραν επί τόπου τέσσερα άτομα που είχαν συλληφθεί κατηγορούμενα για αυτούς τους φόνους3. [Robert Elsie ] .
  ΔΗΛΑΔΗ ΕΞ ΑΡΧΗΣ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΙΣΒΟΛΕΩΝ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

  ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΜΥΡΙΣΤΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΟΣΑ ΦΟΝΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΗΝ »ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΠΙΠΗΛΑΓΑΝΕ ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΑΠΟ ΤΟ 1939 ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ . ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΒΓΑΛΑΝΕ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ ΠΟΥ ΜΙΛΑΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ

  ΛΙΓΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ …..

  Προς την Γενικήν Δ/σιν Ηπείρου Ιωάννινα

  Εν Ηγουμενίτση τη 14/12/1942

  ….. ότι η κατάστασις εβελτιώθη και εκ του γεγονότος ότι εσταμάτησαν αι δολοφονίαι Χριστιανών και εκ του ότι οι Μωαμεθανοί ήρξαντο προσερχόμενοι εις εμέ προς επίλυσιν των μετά των Χριστιανών διαφορών των. …. , έργον εις το οποίον εξαίρετον συμβολήν είχε ο ρηθείς Συν/ρχης, να τορπιλλισθή διά της πράξεως ολίγων εγκληματιών, οι οποίοι εκ προσωπικών αφορμών προέβησαν εις την δολοφονίαν του Γιασίν Σαντίκ, ως αντιστρόφως ομοίας πολύ περισσοτέρας όμως εγκληματικάς πράξεις είχον εκτελέσει και Μωαμεθανοί.
  ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ,ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ , Η ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΛΑΣ , ΣΥΝΕΒΑΙΝΑΝ ΣΥΝΕΧΩΣ ΦΟΝΟΙ . ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΕΙΧΑΝ ΩΣ ΘΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ .
  ΕΝΩ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΙ Ο ΦΟΝΟΣ ΤΟΥ ΓΙΑΣΙΝ ΣΑΝΤΙΚ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΠΑΛΟΥΜΗ.
  Ο ΓΙΑΣΙΝ ΗΤΑΝ ΔΩΣΙΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑ ΕΙΣΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΤΑΛΟΥΣ ΤΗΝ 28 ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1940.
  Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΑΝΤΙΚ ΚΑΙ ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ΗΔΗ ΤΟ 1921-42 KAI ΠΟΙΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΛΟΥΜΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΗΚΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΣΤΟΝ ΕΔΕΣ ….

  ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

  Ορε το μαθατε
  Αιντε μωρε τι εγινε
  Αιντε στο Παλιοπουσι
  Μωρε στο Φαναρι

  Σκοτωσαν τον
  Ορε τον Γιασιν Σαντικ
  Αιντε της Τσαμουριας
  Μωρε το ζαγαρι

  Καπεταν Βασιλ Μπαλουμη
  Σκότωσες ενα γουρουνι
  Βρε κακομοιρο Φαναρι
  Γλυτωσες απ το ζαγαρι

  ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΠΟΥ ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 1942 ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΣ ΤΟΥ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

  12.2.1942. Γεώργιος Βασιλάκος. Σκοτώθηκε από Μουσουλμάνους στο Κέντρο της Ηγουμενίτσας.
  20.3.1942. Φώτιος Σπυρίδης και Ηλίας Γεωργίου Τσιάβος, σκοτώθηκαν με μαχαίρι στη θέση Μπούριμε από τον Λιάζε Ντίκα και άλλους Μουσουλμάνους από τη Βάρφανη.
  18.6.1942. Πέτρος Αντώνης. Σκοτώθηκε από Μουσουλμάνους στη θέση Περιβόλι, υπερασπιζόμενος το θερισμένο στάρι του χωραφιού του.
  20.6.1942. Ευθύμιος και Αναστάσιος Περώνης. Ληστεύθηκαν και σκοτώθηκαν στη θέση «Παλιάρεζα» από Μουσουλμάνους.
  10.2.1942. Ελευθερία Π. Κίτσου, 10 χρονών. Σκοτώθηκε από Μου­σουλμάνους στη θέση «Κρόνια».
  10.11.1941. Πήλιο Αντώνης (Σπύρος Μώκας), σκοτώθηκε από τους Μουσουλμάνους Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ από το Κουρτέσι.
  8.8.1942. Ευάγγελος Πολιώνης. Σκοτώθηκε σε ενέδρα, από Μεζάν & Τζιαμαλί Χαρούν (αδέρφια), Σαλ Μπιμπίτο και άλλοι στο δρόμο Κουσοβίτσας Γραικοχωρίου, θέση Τσούκα.
  23.9.1942. Ηλίας Δ. Μίχου. Σκοτώθηκε στη θέση «Βούρκο» από τον Χάμζο και Ναζίφ Ρετζέπ.
  6.10.1942. Πολιώνης Πέτρος, 12 χρονών, και Μίχου Ευάγγελος 16 χρονών καθώς έβοσκαν τα πρόβατα τους . Σκοτώθηκαν στη θέση «Φράσερι» από τον Αλήτη , Αγά & Ντουλ Ταχίρι φίλοι από (το Τζανάρι-Μαζαρακιά-28-30 ετών) .
  14.6.1942. Αθανάσιος Θεοδωρίδης. Σκοτώθηκε σε ενέδρα από Μουσουλμάνους της Νύστας στην θέση Μουλτσάθι.
  10.11.1941. Θωμάς Νίνος, με την αδελφή του Σάνα Δημητρίου.
  Σκοτώθηκαν σε ενέδρα στο δρόμο Ηγουμενίτσας Πέστανης, από τους
  συγχωριανούς τους Αντέμ Ιντρίζ, Μαχμούτ Μάλε και άλλους. Στην ενέδρα
  αυτή τραυματίστηκε και ο Ξενοφών Ιωάννου.
  7.4.1942. Ανδρέας Βρύσης. Σκοτώθηκε από τους Γραικοχωρίτες Μουσουλμάνους Αμπεντί Ιντρίζ, Ισούφ Μάζε.
  22.4.1942. Σπύρος Ν. Ράφτης. Σκοτώθηκε από τους Γραικοχωρίτες Μουσουλμάνους Ιλιάζ Νέλιο και Ισούφ Μάζε.
  6.10.1942. Θεόδωρος Κανάκης. Τραυματίστηκε στην αυλή του σπιτιού
  του, από συγχωριανούς του Μουσουλμάνους.
  31.10.1942. Νικόλαος Αναστασίου. Σκοτώθηκε και Κώτσο Λιάκος,
  τραυματίστηκε, όπως το περιγράφω σε προηγούμενη στήλη, από τους
  συγχωριανούς του Ιλιάζ Νέλιο Χαμήτ και Ταχήρ Μητηλή.
  20.9.1941. Βασίλειος Κομίνης και Κωνσταντίνος Λώλης. Σκοτώθηκαν
  από Γραικοχωρίτες της οικογένειας των Φεταχαίων.
  3.4.1942. Μουσουλμάνοι Γραικοχωρίτες. Πυροβόλησαν από μακριά στην πλατεία του χωριού που ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι, χωρίς ευτυχώς θύματα.
  9.10.1942. Ο Φαγκρή Αλή Μούχο από το Γραικοχώρι τραυμάτισε με
  τσεκούρι τον Ανδρέα Σπύρου Δήμα, 1 2 χρονών, ο οποίος γλίτωσε, γιατί του
  πρόσφεραν νοσηλεία σε νοσοκομείο τους στο Φιλιάτι οι Ιταλοί.
  24.10.1942. Δονάτος Αλεξίου από τη Ντράγανη, που είχε παντρευτεί και έμεινε μόνιμα στο Λαδοχώρι, τον σκότωσαν ο Λιούτ Γκάνες από το Βροχωνά και ο Νταλιάν Φερχάτ από το Κούρτεσι.
  15.7.1942. Παναγιώτης Αν. Δήμας, 9 χρονών, καθώς έπαιζε με άλλα παιδιά στην παραλία της Πλαταριάς, ο Κιαζήμ Βεήπ από την Φασκομηλιά, τον έβαλε σημάδι και τον σκότωσε. Συγκινητική περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Φωνή της Πλαταριάς» του Μάρτη 1985.
  10.8.1942. Κωνσταντίνος Δημητρίου και Σπυρίδων Κωνσταντίνου. Τους σκότωσαν ο Μουρτεζάν Μουσά από το συνοικισμό Βρύση μαζί με άλλους Μουσουλμάνους από τη Φασκομηλιά. Λεπτομερής περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Λεπτομερής περιγραφή από τον Κώστα Προκοπή στην εφημερίδα «Φωνή της Πλαταριάς» του Γενάρη 1985.
  18.8.1942. Τάκης Καράλης. Τον σκότωσε ο Νταλιάνης στο βουνό που έβοσκε τα πρόβατα του.
  20.8.1942. *Παναγιώτης Μίχου. Σκοτώθηκε στην Κουσιοβίτσα που ήταν γαμπρός μαζί με τον Πήλιο Αντώνη (Σπύρο Μώκα). Από τους: Κίπε Νταούτ και Ρετζέπ Μεχμέτ από το Κουρτέσι.
  6.2.1942. Θωμάς Ν. Στεργίου και Σωτήριος Ντίνης, καθώς γύριζαν από το Φιλιάτι, σκοτώθηκαν από Μουσουλμάνους και τα πτώματα τους πετάχτηκαν στον Καλαμά. Οι σκελετοί τους βρέθηκαν μετά από εξάμηνο στις εκβολές του.
  26.7.42: Έμποροι από το Πωγώνι που μετέβησαν στην περιοχή Γκρόπας για την αγορά τροφίμων. Αφού πρώτα εληστεύθηκαν, ρίχτηκαν κατόπιν ζωντανοί σ’ ένα πηγάδι μεταξύ Κουτσίου και Πέρδικας. Δράστες ήταν Τουρκοτσάμηδες.
  22.12.42: Ευθύμιος Περώνης, Τηλέμαχος Περώνης, Θεόδωρος Περώ­νης, Κούλα Χήρα Ανδρέα Πέτσινη από την Πυρσόγιαννη Κόνιτσας, που ήλθαν για την αγορά λαδιού και άλλων τροφίμων ληστεύθηκαν και κατόπιν σκοτώθηκαν στη Λάκκα Ηγουμενίτσας.

  ΚΑΝΕΙΣ ΕΞ ΑΥΤΩΝ
  ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΔΕΣΙΤΗΣ [ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΝ Ο ΕΔΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ] Η ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΑΦΟΥ ΟΥΤΕ Ο ΕΛΑΣ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΤΑ ΤΟ 1941-42
  ΕΝΩ ΜΟΛΙΣ ΕΝΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΩΗΝ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ

  ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΠΕΡΑ ΠΑΟ ΤΙΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΑΘΩΩΝ ΕΙΧΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΤΟ ΚΑΨΙΜΟ ΧΩΡΙΩΝ
  ΟΠΩΣ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

  1942: Οι Αλβανοτσάμηδες, αφού κατέστρεψαν το χωριό, σκότωσαν το Παππά και τον Πρόεδρο, και τους εξής κτηνοτρόφους: Κάκο Νικόλαο του Χρήστου, Κάκο Λεωνίδα, Χαντζάρα Θωμά, και απήγαγαν και τους: Τσόκα Λάζαρο, Λιάμη Κων/νο, Μπέκα Ευάγγελο, Ζήκο Λεωνίδα, Ζήκο Γεώργιο, Χαντζάρα Κων/νο, Χρηστάκη Βασίλειο, Χρηστάκη Λάμπρο, Ντίσιο Νικόλαο, Πιτούλη Θεόδωρο, Χαντζάρα Χρήστο, τους οποίους σκότωσαν μέσα στο Μαργαρίτι.

  ΝΑ ΜΕΡΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΑΡΧΙΣΕΙ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ….

  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΛΙΓΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 1943 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ , ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ .

  Κατά το διάστημα 10-13 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε, με την ενεργή συμμετοχή περίπου 300-400 Τσάμηδων, φονική εκκαθαριστική επιχείρηση στην περιοχή του Φαναρίου κατά την οποία πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν 20 χωριά, σκοτώθηκαν 250 αμαχοι πολλοι από τους οποιους ηταν γυναικες και αιχμαλωτίστηκαν άλλα 400 άτομα, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκαν από τους αλβανοτσαμηδες στις φυλακές των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης.

  Για τη μεταφορα αυτή των αιχμαλωτων Ελληνων από τους Αλβανοτσαμηδες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης εχουμε την εξης μαρτυριαπο το Φαναρι.

  ΟΤΙ Η ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ,
  ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ……

  Σε έγγραφο του ο Ρέμολντ προς τον Στέτνερ διαβεβαιώνει πως ο Νουρί Ντίνο «θα πετύχει με γερμανική υποστήριξη το στόχο του και θα επιβάλει ησυχία και τάξη, όπως τη θέλουμε».
  ΔΗΛΑΔΗ Ο ΝΤΙΝΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΝΟΠΛΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΕΙΧΑΝΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΡΟΛΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ ΙΟΥΛΙΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1943 .

  ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΤΗΣ ΚΡΑΨΙΤΗΣ ΣΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ .

  »’27 Ιουλίου 1943: Στο μισοσκόταδο του πρωινού ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις της Παραμυθιάς με άριστα πολεμικά μέσα και με (800) οκτακόσιους και περισσότερους ένοπλους επίστρατους της «ΞΙΛΙΑ» μουσουλμάνους Τσάμηδες των πόλεων και Επαρχιών Παραμυθιάς και Μαργαριτιού, επέδραμαν εναντίον των χωριών του κάμπου της Παραμυθιάς και της περιφέρειας «Φαναρίου».

  14 Αυγούστου 1943: Τι καταστροφή είναι αυτή από την 27 Ιουλίου 1943 μέχρι σήμερα! Όλοι στην Παραμυθιά είμαστε κατατρομαγμένοι και όσο είναι δυνατόν κρυβόμαστε. Οι πληροφορίες μας είναι ότι στις 19 αυτές μέρες οι Χιτλερικοί Γερμανοί με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες κατάστρεψαν ολοκληρωτικά τα 24 χωριά της περιφέρειας «Φαναρίου» και μερικά κοντινά της Παραμυθιάς χωριά της. Λεηλασίες, πυρπολήσεις, φόνοι νηπίων και γερόντων, βιασμοί γυναικών, αρπαγές παρθένων κοριτσιών, με τις οποίες οι επαίσχυντοι μουσουλμάνοι πλουτίζουν τα χαρέμια τους, σύλληψη ομήρων, κάψιμο ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους κ.α. Γέμισαν οι σπηλιές από γυναικόπαιδα και γέροντες που κατόρθωσαν να διασωθούν εκεί στις κρίσιμες ώρες, ενώ μέρα τη μέρα προστίθενται στους νεκρούς λόγω της πείνας τους και των ασθενειών

  15 Αυγούστου 1943: Εμείς που έχουμε τα σπίτια μας στο κέντρο της πόλεως της Παραμυθιάς, είμαστε από τα χαράματα, με κομμένη την αναπνοή, πίσω από τα πατζούρια (ή) ανάλογα τις γρίλιες, παρακολουθώντας την επιστροφή των χιτλερικών Γερμανών και των μουσουλμάνων από την εικοσαήμερη «επιχείρησής» τους κατά του «Φαναριού».»»

  EΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΠΡΟΜΟΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ

  ΠΑΜΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΕ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

  Στις 14 Σεπτεμβρίου, Τσάμηδες συμμετείχαν και στην καταστροφή του Πλαισίου[Πλησεβιστα] όπου σκοτώθηκαν δύο κάτοικοι. Καταστροφές υπέστησαν επίσης το Ζερβοχώρι και ο Ξηρόλοφος στα νότια της Παραμυθιάς

  18 Σεπτεμβρίου 1943 Γερμανοί και Τσάμηδες ένοπλοι που επιχειρούσαν βόρεια της Παραμυθιάς συνέλαβαν 60 αγρότες (εκ των οποίων 42 γυναίκες) και εκτέλεσαν τους εννέα το πρωί της επομένης στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου της Παραμυθιάς Προφανως κανενας από αυτους που συνελαβαν οι αλβανοτσαμηδες παραμυθιωτες δεν ηταν »ανταρτης μοναρχοφασιτας η χωροφυλακας»’,αλλωστε οι περισσοτερες ηταν γυναικες ουτε κανενας από τους εκτελεσθεντες ηταν εδεσιτης ανταρτης .

  24 Σεπτεμβρίου, μια γερμανική περίπολος έπεσε σε ενέδρα ανταρτών στο πέρασμα της Σκάλας έξω από την Παραμυθιά. Ένας υπαξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες έπεσαν νεκροί. Στις 27 Σεπτεμβρίου με διαταγή της 1ης Ορεινής Μεραρχίας της Βέρμαχτ άρχισε η γερμανική επιχείρηση αντιποίνων με στόχο τα μεγαλύτερα χωριά βόρεια της Παραμυθιάς και όπως αναφερει η γερμανικη αναφορα «24 νεκροί συμμορίτες, 8 τραυματίες, υπολογίζονται άλλες 15-20 απώλειες. Κανένα λάφυρο. Πυρπολήθηκαν τα ακόλουθα χωριά: Σέλλιανη, Σεμέλικα, Ελευθεροχώρι. Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος (…) 150 Αλβανοί που τα πήγαν πολύ καλά».

  Δηλαδη , όπως λεει η γερμανικη αναφορα , 150 αλβανοτσαμηδες που μαλιστα τα πηγαν »»’πολύ καλα»’ , συμμετειχαν στη πυρποληση τριων 3 χωριων , οπου είχαμε 24 συμμοριτες νεκρους αρα ανταρτες
  και αλλους 15-20 νεκρους , αρα αμαχους

  Μετα απο αυτα ακολουθησε τα παρακατω γνωστο γεγονος …
  η εκτελεση των 49 προυχωντων στη Παραμυθια.
  Ασφαλως και αυτοι ηταν αμαχοι και όχι ανταρτες .

  ΝΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ 49.

  Άλλη μια μαρτυρια από τον ερυθρο σταυρο αυτή τη φορα για την Εθνοκαθαρση του Φαναριου και τη λεηλασια της Ηγουμενίτσας από τους αλβανοτσιαμηδες ….

  Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση «Η κατάσταση των ελλήνων (…) στο Φανάρι, στη μεγάλη πεδιάδα κάτω από την Παραμυθιά (…), όπου κάθε χρόνο συλλέγονται 15.000 τόνοι ρύζι, ήταν πολύ σοβαρή. Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί που ζούσαν εκεί ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών.
  Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά.
  Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών (…)
  Στο ταξίδι μου διαπίστωσα πως οι Αλβανοί κρατούσαν τον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό κλεισμένο μες στα σπίτια του.
  Νεαροί Αλβανοί που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο τριγύριζαν στα χωριά βαριά οπλισμένοι.
  Οι Έλληνες είχαν εγκαταλείψει πλήρως την Ηγουμενίτσα και είχαν φύγει στα βουνά. Οι Αλβανοί πήραν μαζί τους όλα τα ζώα από τα ελληνικά χωριά. Τα χωράφια έμειναν ακαλλιέργητα».

  AΛΗΘΕΙΑ ,
  ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΙΣΧΗ ΑΠΟ ΤΑ ΟΣΑ ΑΙΣΧΗ ΠΑΘΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1944 ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ;;;
  ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ.
  ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ Η ΜΙΑ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΚΑΙ Η ΑΛΛΗ .
  ΑΡΑ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΓΙΝΑΝΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1944 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΠΡΩΤΑ ΑΥΤΟΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΚΑΝΑΝΕ ΤΟ 1940-44 ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ.

  ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ ΔΕΝ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΣΧΟΙΝΙ .

  Σχόλιο από ENANTIA ΣΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ | 08/03/2017

 116. ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΕΣ ΚΑΙ ΕΑΜ – ΕΛΑΣ

  ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

  ENA AKOMA ΠΙΟ »ΕΞΑΛΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ» ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ
  »»Ο ΕΔΕΣ ΜΑΣ ΕΔΙΩΞΕ ΓΙΑΤΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ »’

  ΑΣ ΤΑ ΔΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΝΑ …..

  Ήδη από το 1942, απεσταλμένος του αλβανικόυ ΕΑΜ) ονόματι Τζελάλ Κάσιο είχε μεταβεί στην Θεσπρωτία προσπαθώντας να πείσει τη σημαντική μερίδα των Τσάμηδων που συνεργαζόταν με τις κατοχικές δυνάμεις να σταματήσει τη δράση της, χωρίς όμως αποτέλεσμα2.
  ΑΡΑ ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΟ 1942 ΗΔΗ
  ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΜΕΡΙΔΑ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΕΙΧΕ ΣΤΡΑΦΕΙ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ .
  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΕΔΕΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΧΘΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ .

  Τον Μάρτιο του 1943, το τοπικό ΕΑΜ σχημάτισε ειδική επιτροπή επιφορτισμένη με το ζήτημα των Τσάμηδων ενώ τμήματα του ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν μια σειρά από περιοδείες στα χωριά της μειονότητας με σκοπό τη στρατολόγηση ανταρτών. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά3.
  ΔΗΛΑΔΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΕΩΣ ΤΟΥ , ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 1943 , Ο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ ΕΔΩΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ .
  ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΕΤΥΧΕ ΤΙΠΟΤΑ , ΑΦΟΥ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΠΑΡΕΜΕΝΕ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ .

  ΑΛΛΩΣΤΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΜ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑΣ ΤΩΝ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ.

  ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

  Του συναγωνιστού Υπολοχαγού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΠΡΙΦΤΗ (Καστρινού) μέλους του Αρχηγείου ΣΟΥΛΙΟΥ και της Διοίκησης του 24ου Συντάγματος και ύστερα υπασπιστή στο ίδιο Σύνταγμα. «Για τη συγκρότηση και δράση των αρχηγείων ΣΟΥΛΙΟΥ και ΖΑΛΟΓΓΟΥ και του 24ου Συντάγματος Πεζικού». Προς Το Κλιμάκιον Ηπείρου – Δυτικής Στερεάς VIII Μεραρχίαν και Η.Γ.

  Ι. ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΟΚΙΝΗΜΑ μέχρι ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΗ ΤΟΥ 1943

  ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ: Όλες οι προσπάθειες μας αν και βασίζονταν στη γραμμή της Κ.Ε. του Ε.Α.Μ. για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων ενάντια στον κατακτητή δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων της περιοχής είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών.
  ΔΗΛΑΔΗ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ , ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ , ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ-ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ,ΤΙΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΧΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟ 1943 Η ΤΑ ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ ΤΟ 1944

  ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ …….

  Παρ’ όλα αυτά από τις 19 του Μάρτη έγινε η πρώτη προσέγγιση που επαναλήφθηκε στις αρχές του Ιούλη 1943. Κατά κανόνα οι υποσχέσεις που μας δώσανε οι εκπρόσωποι των Τσάμηδων δεν τηρηθηκαν. Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή.

  Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΥΤΗ ΔΙΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ-ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 1943 ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ

  ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΟΥ 1943 ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΕΞΗΣ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ…..
  Λίγους μήνες αργότερα, ΕΑΜ και LNC ήρθαν σε συμφωνία για συνεργασία, η οποία μεταξύ άλλων περιλάμβανε και τη δημιουργία, υπό κοινή διοίκηση, μικτών αντάρτικων ομάδων στην περιοχή της ελληνοαλβανικής μεθορίου. Και σε αυτή την περίπτωση τα αποτελέσματα ήταν αποκαρδιωτικά καθώς ο ΕΛΑΣ κατάφερε να στρατολογήσει από τη δεξαμενή της τσάμικης μειονότητας μόλις είκοσι5 ή τριάντα άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους λιποτάκτησαν6 κατά τον δύσκολο χειμώνα του 1943.

  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΜΗΔΕΣ [ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΩΝ ] .
  ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΛΥ 30 ΑΤΟΜΑ.
  ΑΝ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΣΥΝΤΟΜΑ ΞΑΝΑΜΕΤΑΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ….

  Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Τσάμη οπλαρχηγού Ισμαήλ Χακί από την Κώτσικα, ο οποίος κατά τα τέλη του 1943 προσήλθε μαζί με τους άνδρες του στον ΕΛΑΣ. Η αντιστασιακή του δράση του εντός του οργάνωσης περιορίστηκε αποκλειστικά στην ενεργή συμμετοχή του στις μάχες με τον ΕΔΕΣ ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1944, τον συναντούμε βόρεια των Φιλιατών να λαμβάνει μέρος σε επιδρομές εναντίον ελληνικών χωριών ως συνεργάτης των γερμανικών δυνάμεων7.
  ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΔΡΑΣΗ ΑΡΚΕΤΩΝ ΕΚ ΤΩΝ [ ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ] ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ ΗΤΑΝ ΟΧΙ ΑΠΛΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΛΛΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΠΕΡΝΑΓΑΝΕ ΠΑΛΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΤΗΘΟΝΤΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΑ »ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ» ΦΙΛΙΑΤΟΧΩΡΙΑ.

  Ανάλογες προσπάθειες προσέγγισης της μειονότητας έγιναν κατά τον Μάιο του 1943 από τον ΕΔΕΣ , και κατά τον Σεπτέμβριο από τη Βρετανική Στρατιωτική Αποστολή, χωρίς όμως αποτέλεσμα8.
  ΟΥΤΕΟ ΕΔΕΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΑΧΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΚΑΤΙ . ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ Η ΑΞΟΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΧΟΤΑΝΕ ΤΗΝ ΄»’ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΒΑΝΙΑ »»’ ΕΙΧΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ .

  ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ Ο ΕΑΜ
  ΑΦΟΥ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ , ΣΥΝΕΝΩΣΕ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ,
  Τον Μάιο του 1944 λοιπόν, μία ομάδα Τσάμηδων, δημιούργησαν το Τάγμα Αλί Ντέμι, στο χωριό Μηλιά \ της Θεσπρωτίας, το οποίο τάγμα συμπεριλήφθη, στο 15ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ.

  ΕΝΩ Η ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΣΗΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ….
  Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι και τα περαιτέρω στοιχεία που μπορεί να αλιεύσει κανείς σχετικά με το, μικτό, 4ο τάγμα του 15ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ: η ίδρυσή του πραγματοποιείται τον Μάιο του 1944, δηλαδή κατά το τελευταίο διάστημα της Κατοχής και ο τομέας δράσης του εντοπίζεται βόρεια του ποταμού Καλαμά20.

  Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων παρτιζάνων του ΕΛΑΣ προερχόταν κυρίως από την περιοχή των Φιλιατών29 όπου προϋπήρχε πυρήνας συνδεδεμένος με το αντιστασιακό κίνημα της Αλβανίας30.

  ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΙΚΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ OI ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΙΣΘΗΤΑ ΠΑΡΟΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΔΡΟΥΣΑΝ ΠΟΛΛΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΦΙΛΟΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΑΖΙΚΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΕΑΜ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ [AΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΤΑ ]

  ΤΟ 1944 ΕΑΜ Φιλιατών πιστο στην διεθνιστική ιδεολογία [ ΚΑΙ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΑΛΑΣΕΙ ΤΗΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΤΣΑΜΗΔΩΝ, ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ] επικεντρώθηκε να καταδείξει στους τουρκοτσαμηδες της περιοχής ότι υπήρξαν θύματα της φασιστικής προπαγάνδας και των αρχηγών τους και ότι ο δρόμος που έπρεπε στο εξής να ακολουθήσουν ήταν ο πόλεμος εναντίον του φασισμού κάθε μορφής, των Γερμανών και των συνεργατών τους.
  ΑΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΩΣ ΤΟΤΕ Η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ.

  Αργότερα, στις αρχές Ιουλίου το 1944 , υπογράφτηκε στη Φοινίκη ]συμφωνία μεταξύ του ΕΑΜ και εκπροσώπων των μουσουλμάνων Αλβανών της περιοχής, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων……
  Α]την αμνήστευση των μουσουλμάνων για όλα τα αδικήματα που διαπράχθηκαν σε βάρος των Ελλήνων μέχρι τοτε,
  Β]την υποχρέωση τους να παραδώσουν στον ΕΛΑΣ τους Φιλιάτες χωρίς συγκρούσεις,
  Τότε εντάχθηκαν στον ΕΛΑΣ και 40 επιπλέον μουσουλμάνοι Αλβανοί, ενισχύοντας το μικτό τάγμα που δρούσε ήδη στην περιοχή.
  ΕΔΩ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΩΝ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ »ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ» [ ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΗΤΑΝ ΘΑ ΕΙΧΑΝΕ ΕΝΤΑΧΘΗ ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΟΡΙ ΤΟΥ 1943 ΟΠΩΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ 30 ΑΤΟΜΑ ] ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ.
  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΕΥΓΑΝΕ Η ΕΙΧΑΝΕ ΗΔΗ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΗΤΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ.
  ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ »ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΟΡΟΥΣ…
  Α] ΑΜΝΗΣΕΥΣΗ ΤΩΝ ΩΣ ΤΟΤΕ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ ΕΙΧΑΝΕ ΔΙΑΠΡΑΞΕΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ,
  ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ ΤΟΥΣ

  Β] ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΠΟΥ ΚΟΝΤΟΖΥΓΩΝΕ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΑΣ.
  ΑΡΑ ΤΟ ΤΙ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΞΕ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΚΑΤΟΧΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΦΑΝΕΡΟ

  ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ ΑΡΓΑ Η ΓΡΗΓΟΡΑ ,
  ΘΕΛΟΝΤΑΣ Η ΜΗ
  ΣΤΟΝ ΕΛΑΣ ….

  ο Κωνσταντινίδης (βετεράνος εδεσίτης) κάνει λόγο για περισσότερους από εκατό24,
  ενώ βετεράνοι ελασίτες από την περιοχή των Φιλιατών σε μεταγενέστερες συνεντεύξεις τους, τους υπολόγισαν σε όχι περισσότερους από εκατό27.

  ΑΡΑ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑΣ ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΕΔΕΣΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ,
  ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ [ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΟΤΑΝ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΥΠΟΓΡΑΨΑΝΕ ΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΑΜ KAI ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΑΝ ΣΤΟ ΕΑΜ ] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΟΥ ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΤΕΛΙΚΑ -ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΣΤΟ ΕΑΜ ΗΤΑΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 100 .
  ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΟΠΩΣ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ [ΠΕΡΙΠΟΥ 20 ΑΤΟΜΑ ] ΕΝΤΑΧΘΗΚΑΝ ΕΚΕΙ ΛΟΓΩ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ,
  ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ , ΚΑΙ ΜΕΝΟΝΤΑΣ ΠΙΣΤΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ .

  …….ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ……

  Βέβαια, κατά μια άποψη (η οποία επιβεβαιώνεται και από έγγραφα του ΚΚ Αλβανίας) πολλοί από τους Τσάμηδες αντάρτες του ΕΛΑΣ είχαν υπηρετήσει νωρίτερα ως επίστρατοι στα ένοπλα τμήματα της Keshilla (βλ. Γκότοβος, 2016, σ. 71).
  ΑΡΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΤΣΙΑΜΗΔΕΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΝΟΠΛΟΙ ΔΩΣΙΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΚΣΙΛΑ
  ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΣΤΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ .

  [2]Νίκος Ζιάγκος, Αγγλικός ιμπεριαλισμός και Εθνική Αντίσταση, 1978, Α’, σ. 156.

  [3]Eleftheria K. Manta, The Cams of Albania and the Greek State (1923-1945), Journal of Muslim Minority Affairs, σ. 8.

  [5]Georgia Kretsi, The Secret Past of the Greek-Albanian Borderlands. Cham Muslim Albanians: Perspectives on a Conflict over Historical Accountability and Current Rights. Ethnologia Balkanica, 2002, σ. 181.

  [6]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 132 – 133.

  [7]Robert Elsie, The Cham Albanians of Greece, 2012, σ. 346 – 347, Tsoutsoumpis, 2015, σ. 130.

  [8]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 133.

  ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΤΕΛΙΚΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΤΟ ΤΟΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΑΜ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

  ΕΛΑΣΙΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ

  ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή).

  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣTΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΑΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΤΣΑΜΗΔΕΣ ΠΡΑΞΑΝΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΕ ΤΣΑΜΑΝΤΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑ ΣΑΓΙΑΔΑ….

  Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του 1944 (μέσα Απριλίου), Τσάμηδες ταγματασφαλίτες συμμετείχαν στην πυρπόληση του Ασπροκκλησίου ενώ λίγες ημέρες αργότερα έλαβαν μέρος σε ανάλογη δράση στον Τσαμαντά

  ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ…..

  Λειά Φιλιατών- Ήταν στις 20-4-1944 και εσυνόδευαν το γερμανικό τάγμα που επέδραμε στη Μουργκάνα για να την εκκαθαρίσει από τις αντάρτικες ομάδες. Ενόψει της επιδρομής των Γερμανών και Τσάμηδων, οι χωριανοί εγκατέλειψαν το χωριό. Οι Τσάμηδες έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 17ου αιώνα. Η μοναδική γυναίκα που παρέμεινε, η τυφλή γερόντισσα Αναστασία Χαϊδή, όταν διεπίστωσε ότι καίγεται το σπίτι της, έβαλε τις φωνές, οι Τσάμηδες την πέταξαν στο φλεγόμενο σπίτι και κάηκε ζωντανή… Σκότωσαν επίσης τρεις Λειώτες, τον Γρηγόρη Λώλη, ετών 25, τον Γιώργο Μπίλη, ετών 53 και τον Βασίλη Σδούγκα, ετών 23, τους οποίους συνέλαβαν τυχαία έξω από το χωριό.

  ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ ΚΑΨΑΝΕ ΤΗN ΕΠΙΣΗΣ EAMOKΡATOYMENH ΣΑΓΙΑΔΑ

  Παράλληλα στις 23 του ίδιου μήνα ένοπλοι της μειονότητας (κυρίως από τη Λιόψη) συμμετείχαν, ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ, στην πυρπόληση της Σαγιάδας43 την οποία σύμφωνα με γερμανική αναφορά υπεράσπιζαν τριάντα αντάρτες44, προφανώς ελασίτες.

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΣΤΡΑΦΗΣΑΝ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΣΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΔΕΣΙΤΕΣ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ , ΣΟΥΛΙ ΚΛΠ .

  Σχόλιο από ENANTIA ΣΤΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ | 08/03/2017

 117. Στο κείμενο κάποιος Σπουργίτης (16 Ιανουαρίου, 2012 στις 03:12) αναφέρει την ΠΓΔΜ ότι ανήκει γεωγραφικά στη Μακεδονία. ΛΑΘΟΣ! Ανήκει στην Παιονία. Μόνο η περιοχή της Πελαγονίας (Μοναστήρι) και Γευγελής ανήκε στην αρχαία Μακεδονία παλιά.

  Σχόλιο από Αλή αλ-Γιουνάνι | 17/05/2018


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: