Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Στα Μαρμαρένια Αλώνια

Σε παλιότερο κείμενό μου είχα γράψει πως «Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη του ριζικά καινούριου». Θα επανέρχομαι σε αυτή την ιδέα για να μην απογοητευόμαστε, διότι η απογοήτευση των ανθρώπων είναι ένα ζητούμενο της εκάστοτε εξουσίας καθώς οδηγεί στην παραίτηση και στην πολυπόθητη συναίνεση. Η απογοήτευση καθιστά τον άνθρωπο ανελεύθερο.

Όσον αφορά στην αδυναμία πρόβλεψης, θυμίζω πως οι γενικευμένες, μαζικές, και επιθετικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου ήταν κάτι που δεν το είχαν προβλέψει ούτε οι πολιτικοί ούτε εμείς. Επίσης, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει πως αυτές ακριβώς οι παρεμβάσεις θα οδηγούσαν στην παραίτηση του τότε πρωθυπουργού και στην απευθείας ανάθεση της πρωθυπουργίας σε έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη. Αλλά και στο χώρο της επαγγελματικής πολιτικής κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τη συμμαχία σε συγκυβέρνηση πολιτικών χώρων που αλληλοκατηγορούνταν ως ψεύτες, προδότες, φασίστες, και γομάρια. Η ίδια η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού δεν είχε προβλεφτεί από κανέναν σοφό οικονομολόγο ή πολιτικό φιλόσοφο.
Μην ενδίδετε στην αιτιοκρατική ανάλυση της Ιστορίας. Η Ιστορία γράφεται εκ των υστέρων ως ορθολογική ανασυγκρότηση των επιλεγμένων γεγονότων, και μάλιστα γράφεται από τους εκάστοτε νικητές.

Αναδημοσίευση από : Διογένης ο σκύλος


Σε όλους τους απολογισμούς ή αξιολογήσεις των γεγονότων του καλοκαιριού στην πλατεία Συντάγματος βλέπω μία απογοήτευση, μια απαρέσκεια, και έναν μηδενισμό. Κι εγώ αρχικά απογοητεύτηκα από την εξέλιξη, αλλά εκεί γνώρισα ανθρώπους που τώρα γράφουν κείμενα σε blog, εκδίδουν καινούρια περιοδικά, εκδίδουν καινούριες εφημερίδες, φτιάχνουν ιντερνετικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ξεκινήσανε καινούριες Λαϊκές Συνελεύσεις στις γειτονιές, φτιάχνουν καινούριους ανοιχτούς κοινωνικούς χώρους, στήνουν δίκτυα αλληλεγγύης, στήνουν δίκτυα για δωρεάν μαθήματα σε παιδιά με οικονομικά προβλήματα, δημιουργούν κύκλους αυτομόρφωσης, συζητάνε για εναλλακτικά νομίσματα και ανταλλακτικές τοπικές κοινότητες. Άνθρωποι που συναντιόμαστε, συναναστρεφόμαστε και υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλο πως δεν χάθηκε το πνεύμα της πλατείας Συντάγματος, απλώς ωρίμασε και έπαψε να είναι μόνο αγανάκτηση. Νομίζω πως τώρα πράγματι παίρνουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Λιγότερο επιφανειακοί και πιο γνωστικοί. Πιο αλληλέγγυοι και πιο συνειδητοί.

Επανερχόμενος στο μη προβλέψιμο, η απεργία στη Χαλυβουργική και οι αντιδράσεις για το χαράτσι της ΔΕΗ μπορεί να έχουν γενικευμένες συνέπειες, πράγμα που θα καταστήσει ανόητο όποιον τώρα τις βλέπει ως πυροτεχνήματα. Να μη βιαζόμαστε λοιπόν να βγάλουμε συμπεράσματα. Θυμίζω πως η κυβέρνηση Θάτσερ έπεσε λόγω των κινητοποιήσεων των ανθρακωρύχων και των αντιδράσεων για τον κεφαλικό φόρο [μουσική υπόκρουση: The Exploited – Don’t pay the poll tax].

Στα καθ’ ημάς τώρα, το αρχαιοελληνικό πνεύμα το οποίο επικαλούνται συχνά ως έμπνευση για το σήμερα, δεν επιζεί μέσω του χριστιανισμού, τον οποίο πολύ σωστά ο Νίτσε ονόμασε «ηθική των δούλων»· Επιζεί διαμέσω του Διγενή Ακρίτα. Που αναμετριέται με το Χάρο. Σε μια χαμένη μάχη. Και ακριβώς αυτό τον καθιστά άνθρωπο. Τον καθιστά ελεύθερο. Τον κάνει να υπερβαίνει τα όρια του ανθρώπινου. Το «Ελευθερία ή Θάνατος», και το Έπος του ’40, δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν, αν δεν επικοινωνούσαν οι Έλληνες με το νόημα του Διγενή, και από εκεί με τον ελεύθερο αρχαιοελληνικό άνθρωπο.

Ο ελεύθερος άνθρωπος πολεμάει για την ελευθερία του και ακριβώς αυτή η μάχη τον καθιστά ελεύθερο· όχι η νίκη. Ο Διγενής γνωρίζει πως θα χάσει. Αλλά η δικαίωση του Διγενή δεν είναι η νίκη. Η δικαίωση του Διγενή είναι ο αγώνας. [μουσική υπόκρουση: Sepultura – Refuse/Resist]

                    

17/01/2012 - Posted by | -Αντίσταση, -Ποντιακό Αντάρτικο

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: