Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

–Εγκωμιάζοντας την ακροδεξιά εθνοπροδοσία!

«Σφυρί δρεπάνι / ελιά στεφάνι»

Προεκλογικό σύνθημα της βασιλο-κομμουνιστικής,
αντιμικρασιατικής συμμαχίας του 1920

Αφού αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ανάρτηση στις περί τα Μικρασιατικά θέσεις της  ημιμαθούς και κυνικής Αλέκας Παπαρήγα, ας καταπιαστούμε σήμερα με το ακροδεξιό ιδεολογικό αδελφάκι της -περι τα Μικρασιατικά πάντα-  το οποίο έχει σηκώσει επικίνδυνα το βρωμερό του κεφάλι, εγκωμιάζοντας την πολιτική της εθνοπροδοσίας που οδήγησε στο δραματικό ‘22 και στην οριστική εκδίωξη του ελληνισμού της Ανατολής. Ή αλλέως, εγκωμιάζοντας την πολιτική  της «Μικράς πλην εντίμου Ελλάδος» του Κωσταντίνου Γλύξμπουργκ, του  Ιωάννη Μεταξά, του Δημητρίου Γούναρη, του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη και πολλών άλλων καθαρμάτων εκείνης της εποχής – ελάχιστα κεφάλια των οποίων έπεσαν με την περίφημη Δίκη των Εξι. Και αυτά για να εκτονωθεί απλώς η λαϊκή οργή των προσφύγων, αλλά και των οικογενειών των άτυχων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στο Μικρασιατικό Μέτωπο και στους περί την Αλμυρά Έρημο ανορθολογικούς σχεδιασμούς…

Έτσι λοιπόν χθες και σήμερα τα ακροδεξιά αυτά κυκλώματα διοργάνωσαν ένα διήμερο στην Αθήνα (9 και 10 Δεκεμβρίου 2011) για να υποστηρίξουν ότι «για όλα φταίνε οι ξένοι» και ότι οι πολιτικοί τους ή φυσικοί τους πρόγονοι δεν έχουν καμιά απολύτως ευθύνη για την τρομακτική Μικρασιατική Ήττα. Εξαπατώντας παράλληλα και αποκρύπτωντας τις πραγματικές τους διαθέσεις από  σοβαρότατους μελετητές όπως  οι Ιάκωβος Μιχαηλίδης, και Sir Michael Liewellyn Smith


Συμπαραστάτες τους σ’ αυτό το εγχείρημα έχουν διάφορους «αξιοπρεπείς» κατά τα άλλα συμπολίτες μας, οι οποίοι μας θυμίζουν διαρκώς ότι ο πραγματικός εχθρός είναι εντός των τειχών, φανατικός, επιθετικός κυνικός και εγκληματικά ψεύτης …… Ένας σχολιαστής λοιπόν με το νικ-νέιμ «Σμυρνιός» μας ενημέρωσε (και τα πήραμε για άλλη μια φορά στο κρανίο με τους απολογητές της  ακροδεξιάς εθνοπροδοσίας)  :

Aπ’ τη μια η Παπαρήγα κι από την άλλη ο Μίκης Πρωτοπαπαδάκης να προσπαθούν αν μας πείσουν ότι είμασταν ιμπεριαλιστές και κακώς πήγαμε στη Μικρά Ασία.

Μήπως θα ήταν καλύτερο να ξαναφτιάξουν τη βασιλο-κομμουνιστική συμμαχία του 1920 που δίκην 5ης φάλαγγος μας οδήγησε κατευθείαν στην Ήττα.

Μετά τα κατορθώματα της “αριστερής” Παπαρήγα, δείτε ………. :

http://mikrasiatis.gr/?p=7200&cpage=1 «

Όποιοι έχουν σιδερένιο στομάχι, ας πάνε να συναντήσουν τους πολιτικούς και φυσικούς απογόνους αυτών που παρέδωσαν συνειδητά τον ελληνισμό της Ιωνίας και του Πόντου στους τσέτες του Κεμάλ, ΣΗΜΕΡΑ, Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011, στις 6.00 μ.μ., στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ι.Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.

Δείτε:

Το (αντι-μικρασιατικό) βασιλικό διάταγμα επί κυβερνήσεως Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη

10/12/2011 - Posted by | -προσφυγιά, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Δωσιλογισμός, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Μνήμες, -Περί Πόντου, -Περί έθνους, -Πολιτική, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

22 Σχόλια »

 1. Eάν αναρωτιέστε για την πρόσφατη χουντική πρόκληση στη Σχολή Ευελπίδων από Ευέλπιδες-χουντικά σταγονίδια, θα σας είχε λυθεί η απορία εάν είχατε παρακολουθήσει το ψευτοσυνέδριο που διοργάνωσε ο Πρωτοπαπδάκης και ακούγατε τον «δάσκαλό τους» Ιωάννη Παπαφλωράτο (δρ. τρομάρα του) που, ως νέος Εφιάλτης, με το θράσος και τις βεβαιότητες χιλίων πιθήκων, ήρθε να μας πείσει για τις αγαθές προθέσεις της Ηνωμένης Αντιπολίτευσης και να δικαιολογήσει το έγκλημα των Μετανοεμβριανών κατά του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

  Σχόλιο από Σμυρνιος | 11/12/2011

 2. @ 1.

  Βρε τι κακό είναι αυτό που μας βρήκε; Μετά τους φανατικούς «ιστορικούς» του ΚΚΕ εμφανίστηκαν και οι φανατικοί «ιστορικοί»¨των μοναρχικών.

  Ω αθάνατη Ελλάς,
  τι γαϊδούρια εσύ γεννάς;

  Σχόλιο από διμέτωπος | 11/12/2011

 3. Το αίμα της Ιωνίας θα τους πνίξει όλους αυτούς. Νομίζουν ότι ξεχάσαμε ότι ο Κεμάλ υπήρξε ο φυσικός αυτουργός, ενώ οι βασιλικοί της Παλαιάς Ελλάδας οι ηθικοί.

  Νομίζουν ότι ξεχάσαμε το ρατσισμό που έζησαν οι πρόσφυγες παππούδες μας ως «απόβλητοι τουρκόσποροι»;

  Απ’ ότι φαίνεται ετοιμάζουν τη νέα γενιά γενιτσάρων και στο στόχαστρο των φιλομοναρχικών λαϊκιστών -και αντιδυτικών κατά πως φαίνεται- εκπαιδευτών βρίσκοντια τώρα οι ευάλωτοι Ευέλπιδων.

  Καλά, δεν υπάρχει κανείς νουνεχής για να κατανοήσει ότι τα καρκινώματα σε λίγο θα απειλήσουν τη συνολική υγεία;

  Σχόλιο από Σμυρνιός | 11/12/2011

 4. Ευχαριστούμε για τα εύστοχα σχόλια. Ειδικά για τον στίχο (σχ. 2) που παραπέμπει σε Σουρή.

  Γι αυτό και μεις θα σας χαρίσουμε αυθεντικό Σουρή:

  Ποιός είδε κράτος λιγοστό
  σ’ όλη τη γη μοναδικό,
  εκατό να εξοδεύει
  και πενήντα να μαζεύει;
  Να τρέφει όλους τους αργούς,
  νά’χει επτά Πρωθυπουργούς,
  ταμείο δίχως χρήματα
  και δόξης τόσα μνήματα;
  Νά’χει κλητήρες για φρουρά
  και να σε κλέβουν φανερά,
  κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε
  τον κλέφτη να γυρεύουνε;

  *******

  Κλέφτες φτωχοί και άρχοντες με άμαξες και άτια,
  κλέφτες χωρίς μια πήχυ γη και κλέφτες με παλάτια,
  ο ένας κλέβει όρνιθες και σκάφες για ψωμί
  ο άλλος το έθνος σύσσωμο για πλούτη και τιμή.

  *******

  Όλα σ’αυτή τη γη μασκαρευτήκαν
  ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
  οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν
  δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

  *******

  Ο Έλληνας δυό δίκαια ασκεί πανελευθέρως,
  συνέρχεσθαί τε και ουρείν εις όποιο θέλει μέρος.

  *******

  Χαρά στους χασομέρηδες! χαρά στους αρλεκίνους!
  σκλάβος ξανάσκυψε ο ρωμιός και δασκαλοκρατιέται.

  *******

  Γι’ αυτό το κράτος, που τιμά τα ξέστρωτα γαϊδούρια,
  σικτίρ στα χρόνια τα παλιά, σικτίρ και στα καινούργια!

  *******

  Και των σοφών οι λόγοι θαρρώ πως είναι ψώρα,
  πιστός εις ό,τι λέγει κανένας δεν εφάνη…
  αυτός ο πλάνος κόσμος και πάντοτε και τώρα,
  δεν κάνει ό,τι λέγει, δεν λέγει ό,τι κάνει.

  *******

  Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο,
  ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
  Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης,
  λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.
  Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι,
  κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
  Κι από προσπάππου κι από παππού
  συγχρόνως μπούφος και αλεπού.
  Και ψωμοτύρι και για καφέ
  το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».
  Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς
  σαν πιάσει πόστο: δερβέναγας.
  Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο-
  να παριστάνει τον ευρωπαίο.
  Στα δυό φορώντας τα πόδια που’χει
  στο’να λουστρίνι, στ’αλλο τσαρούχι
  .

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/12/2011

 5. @ 3 Γράφεις: «Το αίμα της Ιωνίας θα τους πνίξει όλους αυτούς. Νομίζουν ότι ξεχάσαμε ότι ο Κεμάλ υπήρξε ο φυσικός αυτουργός, ενώ οι βασιλικοί της Παλαιάς Ελλάδας οι ηθικοί.»

  Εγώ θα πρόσθετα: «… και με τους πιστούς του ΣΕΚΕ να τους κρατούν τα κάκαλα»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/12/2011

 6. Το σάιτ mikrasiatis.gr δημοσιεύει ανταπόκριση από την εκδήλωση:

  http://mikrasiatis.gr/?p=7265

  Να ανοίξουν όλα τα ελληνικά στρατιωτικά αρχεία για την Μικρασιατική Καταστροφή
  Συντάχθηκε από admin on Δεκ 11th, 2011 // Comments are off for this post

  Μια διαφορετική ημερίδα πραγματοποιήθηκε το διήμερο 9-10 Δεκεμβρίου στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, με θέμα: Μικρασιατικός Πόλεμος- Η ανάμειξη των ξένων δυνάμεων.

  Ο τίτλος ήταν ενδεικτικός : Μικρασιατικός Πόλεμος! Πόλεμος σε ένα ξένο έδαφος…

  Απουσίαζαν (την πρώτη ημέρα δεν έγινε καμία αναφορά) οι μέχρι σήμερα γνωστοί όροι: Μικρασιατική Εκστρατεία, Μικρασιατική Καταστροφή! Απουσίαζαν επίσης οι λέξεις γενοκτονία, σφαγή, προσφυγιά, ευθύνες…

  Πρωτεργάτης της διημερίδας ήταν ο κ. Πρωτοπαπαδάκης και ο Σύλλογος Φίλων των Μουσείων Απεράθου (Απειράνθου) Νάξου σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών -Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία.
  Οι 3 βασικοί ομιλητές (οι κ. Μιχαηλίδης, Smith και Παπαφλωράτος) ανέλυσαν διεξοδικά τα θέματα των σχέσεων με τις ξένες δυνάμεις, ενώ η παρουσία στο πάνελ του κ. Πρωτοπαπαδάκη (εγγονού του εκτελεσθέντα Πρωθυπουργού στη Δίκη των Εξ) θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί καθώς το θέμα που παρουσίασε «Οι κινήσεις των Λεβαντίνων της Σμύρνης για την εκδίωξη των Ελλήνων από την πόλη», ήταν αδύναμο, χωρίς στοιχεία και επιστημονικό ενδιαφέρον.
  Το κοινό διχάστηκε από τις συνεχείς υπενθυμίσεις περί αθώωσης από τον Αρειο Πάγο των εκτελεσθέντων στην Δίκη των Εξι, σε μια προσπάθεια να υπερκεραστούν οι αναλύσεις των καλεσμένων ομιλητών, ακόμα κι αυτού του κου Παπαφλωράτου, η ομιλία του οποίου ήταν ενδιαφέρουσα αλλά μονότονα αντιβενιζελική.
  Η αστυνομική δύναμη τελος για την προστασία της εκδήλωσης και ο εμφανής εκνευρισμός των διοργανωτών για την παρουσία μας αλλά και τον φόβο διαμαρτυριών Μικρασιατικών Σωματείων είναι ενδεικτικά του κλίματος που επικράτησε. Η επίσημη θέση των Μικρασιατικών Σωματείων έχει εκφραστεί απο την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ) με προσφυγή σε κάθε αρμόδια αρχή αλλά και στις συνειδήσεις των εκατομμυρίων Ελλήνων Μικρασιατικής Καταγωγής…

  Ακολουθούν αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Μιχαηλίδη.

  Ο κ.Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ανέλυσε με ψύχραιμη ματιά το θέμα «Η εξάρτηση της Ελλάδος από τις μεγάλες δυνάμεις κατά τον 19ο αιώνα και αρχές του 2οου» και ζήτησε την δεύτερη ημέρα, το άνοιγμα όλων των στρατιωτικών ελληνικών αρχείων και πρός όλους τους ερευνητές.

  Χαρακτηριστικά αποσπάσματα της ομιλία του κ. Μηχαηλίδη:
  …Η Ελλάδα θεωρεί πως τα ζωτικά της συμφέροντα στο χώρο της Νοτιανατολικής Μεσογείου συμβαδίζουν με τα συμφέροντα της μεγαλύτερης ναυτικής δύναμης τότε στον κόσμο Μ.Βρετανίας.
  …Μετά τον Κριμαίκό Πόλεμο, η εξάρτηση η σχέση, οι πόθοι και οι συμπάθειες με την ομόδοξη Ρωσία η οποία παραδοσιακά ενσάρκωνε τους πόθους των Αλύτρωτων Ελλήνων, άρχισε να φθίνει καθώς ο φόβος του Πανσλαβισμού και η αμφισβήτηση των ενδεχόμενων ιστορικών εθνικών δικαίων στον χώρο κυρίως της Μείζονος Μακεδονίας, έθεσε την Ελλάδα και την Ρωσία ουσιαστικά σε αντίπαλα στρατόπεδα.
  …Ο Κριμαικός πόλεμος και ο εθνικός διχασμός είναι δύο παραδείγματα ομών στρατιωτικών επεμβάσεων των ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της Ελλάδας, Αγγλων και Γάλλων προκειμένου να διευθετήσουν τις ελληνικές υποθέσεις προς όφελος τους.
  …Η Μικρασιατική Εκστρατεία δεν μπορει να ειδωθεί παρά μόνο στα πλαίσια του περίφημου Ανατολικού Ζητήματος. Το Ανατολικό ζήτημα σχετίζεται με την διείσδυση και την απόκτηση σφαιρών επιροής των μεγάλων δυνάμεων στο χώρο του μεγάλου ασθενούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που καταρέει ραγδαία. Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό από τις μεγάλες δυνάμεις είναι η μετεξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από μια πολυεθνική αυτοκρατορία σε μια εθνικιστική δύναμη. Η μεγάλη Βρετανία προσέγγιζε το ζήτημα με την έννοια της διατήρησης της εδαφικής της συνοχής, χώρες όπως η Γερμανία ακολούθησαν μια πολύ ισχυρή πολιτική διείσδυσης, σύναψαν σχέσεις πρώτοι με τις δυνάμεις του Κεμάλ και ετσι ήταν η πρώτη χώρα που απέκτησε ερείσματα στο νέο καθεστώς. Αυτό ήταν απειλή για τα αγγλικά, γαλλικά αλλά και τα ιταλικά συμφέροντα.
  …Η Ελληνική Μεγάλη Ιδέα, ο ελληνικός αλυτρωτισμός, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες του, γιατί θα πρέπει να υπογραμμίσουμε τις πολύ μεγάλες επιτυχίες, της ελληνικής εδαφικής επέκτασης έναν αιώνα μετά την σύσταση του ελληνικού κράτους, έθεσαν τέρμα στο πρόβλημα του Εθνικού Κέντρου. Το εθνικό κέντρο γίνεται η Αθήνα, η έννοια της Κωνσταντινούπολης ως φυσική έδρα του ελληνισμού, εδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου σταδιακά υποχωρεί και στη Μικρά Ασία αυτό το ενδεχόμενο αποκλείεται πια ιστορικά.
  …Αυτό το ζήτημα χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη, γιατί για τους αλύτρωτους Ελληνες της Μικράς Ασίας και ευρύτερα του Πόντου η εξέλιξη αυτή δεν ήταν αυτονόητη, εξακολουθούσαν την περίοδο αυτή να προσανατολίζονται ως οθωμανοί υπήκοοι με κέντρο το Οικουμενικό Πατριαρχείο και προκειμένου να γίνει κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονταν την θέση τους στο ελληνικό εθνικό κράτος θα πρέπει να μελετηθεί συστηματικά η σχέση τους με την Κωνσταντινούπολη.
  …Εδώ βρίσκεται ένα κλειδί όλης της ελληνικής επιχείρησης στη Μικρά Ασία. Πως έβλεπαν οι ελεύθεροι Ελληνες στην αρχή της Μικρασιατικής Εκστρατείας τους Ελληνες στη Μικρά Ασία και αντίστροφα. Σε πολύ μεγάλο βαθμό η παρεξήγηση ήταν γιατί, ευτυχώς ή δυστυχώς μέσα στο πλαίσιο του εθνικού διχασμού, η σχέση αυτή καλλιεργήθηκε με όρους πολιτικούς, συμπάθειας ή αντιπάθειας προς τη μια πλευρά και το είδαμε και αργότερα με την έκφραση του προσφυγικού ζητήματος, όταν φτάσαμε ουσιαστικά στο 1930 να διαψευστούν οι προσδοκίες των προσφύγων από τον ίδιο τον Βενιζέλο, να υπάρξει εκλογική και πολιτική απαγκίστρωση από τους Βενιζελικούς, γεφυρώνοντας το χάσμα με τον αντιβενιζελικό κόσμο το οποίο ήταν έντονο.
  …Σε ιδεολογικό επίπεδο οι ζυμώσεις μέσα στις δύο κοινότητες δεν έγιναν κατανοητές στο βαθμό που έπρεπε ούτε από την μια πλευρά ούτε από την άλλη.
  …Το σχέδιο του Βενιζέλου γαι την Μικρασιατική Εκστρατεία ήταν βεβαίως ρηξικέλευθο, ήταν ενταγμένο στο δόγμα της Μεγάλης Ιδέας και κυρίως στο σχέδιο Τρικούπη περί ζωτικού χώρου του Αιγαίου, είχε όμως ορισμένα στοιχεία προβληματικά. Το πρώτο ήταν ότι υπήρχε ένα κενό, κυρίως στο ζήτημα της Ανατολικής και Δυτικής Θράκης, προυπέθετε η εφαρμογή του σχεδίου τουλάχιστον την σύμπραξη της Βουλγαρίας, καθώς ο Βενιζέλος είχε δεχθεί να παραχωρήσει την περιοχή της Καβάλας ως αντιστάθμισμα στα εθνικά ωφέλη στον χώρο της Μικράς Ασίας. Αυτό ήταν τρωτό σημείο στο πολιτικό του όραμα καθώς η Βουλγαρία ήταν η χώρα με την οποία η Ελλάδα είχε συγκρουστεί το προηγούμενο διάστημα.
  …Ο Τουρκικός εθνικισμός όσο δυναμώνει μετά το 1910 με την ενίσχυση της Γερμανίας, έχει τα πρώτα οδυνηρά αποτελέσματα του στο χώρο της Μικράς Ασίας, με γενικευμένους διωγμούς, τον πρώτο διωγμό στην περιοχή της Δυτικής Μικράς Ασίας και του Πόντου και αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό προκειμένου να λειτουργήσει υποβοηθητικά για την ελληνική επιχείρηση στο χώρο της Μικράς Ασίας.
  …Φαίνεται ότι η ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία είχε υποτιμήσει τη δύναμη των Τούρκων εθνικιστών και το πολιτικό της σχέδιο βασιζόταν κυρίως σε όρους Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
  …Η πολιτική των μεγάλων δυνάμεων άλλαξε ταυτόχρονα και ίσως νωρίτερα από την υπογραφή της Συνθήκης των Παρισίων το 1919, εξηγεί ως ένα βαθμό και όχι απόλυτα, την ελληνική αποτυχία στη Μικρά Ασία. Θα πρεπει να ειδωθεί η πολιτικής τους με βάση φυσικά τα ζωτικά τους συμφέροντα. Τα πετρέλαια της Μοσούλης και η σύγκρουση για τον έλεγχο της περιοχής, αποτελούσε ισχυρό κίνητρο για συνεργασία με τους Τούρκους Εθνικιστές. Στο πλούσιο υπέδαφος της Μικράς Ασίας ήδη οι Γερμανικές Επιχειρήσεις συμπράτουν και συγκροτούν συμφωνίες με τον Κεμάλ, κυρίως για τον έλεγχο των μεταλευτικών κοιτασμάτων στον Πόντο αλλά και στη Μικρά Ασία, πολύ πριν από την επιβολή του καθεστώτος του Κεμάλ, δείχνουν δλδ την προτίμηση τους αλλά και το που οδηγούνται οι εξελίξεις.
  …Η επιτυχία της Ελληνικής Μικρασιατικής Εκστρατείας, αποτελούσε αντικειμενικά έναν κίνδυνο για στρατηγικά συμφέροντα χωρών όπως η Γαλλία και η Ιταλία.
  …Ο ρόλος του Εθνικού διχασχού είναι πολύ σημαντικός. Εν καιρώ πολέμου ο εθνικός διχασμός συγκλόνησε την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της και ακύρωσε σε πολύ μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες επιτυχίας στο Μικρασιατικό Μέτωπο. Οι συνεχόμενες αλλαγές στην στρατιωτική ηγεσία, οι αποτάξεις εκατέρωθεν αξιωματικών, την ώρα της μάχης δεν αποτελούσαν το καλύτερο σήμα για μια ενδεχόμενη επιτυχία. Αυτό έγινε στη Μικρά Ασία και στη συνέχεια στη διάρκεια του Μεσοπολέμου με εκατέρωθεν διώξεις.
  …Η γενιά αυτή των αξιωματικών ήταν μια ένδοξη γενιά, συγκλονιστική γενιά για την ελληνική στρατιωτική ιστορία. Είχε βιώσει την ήττα στον πόλεμο του 1897 και είχε γαλουχηθεί με την ιδέα της εκδίκησης. Είναι η γενιά που οδήγησε τη χώρα σε μεγάλες επιτυχίες του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών Πολέμων και του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Δυστυχώς ατύχησε να μην μπορέσει να ξεπεράσει τον διχασμό ο ποίος έστρεψε Ελληνες εναντίον Ελλήνων.
  Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να δούμε. Θα ήταν καλό κάποια στιγμή να δοθούν στο σύνολο των ερευνητών τα ελληνικά στρατιωτικά αρχεία, γιατί υπάρχει ένα ζήτημα μέσα στην εξέλιξη του μετώπου κατά πόσο και από τις δύο παρατάξεις υπήρχε εναλλακτικο σχέδιο για τον Μικρασιατικό Ελληνισμό σε περίπτωση που όπως αποδείχθηκε και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων ήταν διαφορετικά αλλά και οι στρατιωτικές εξελίξεις ήταν δυσμενείς. Ποιά ήταν τα σχέδια γι αυτόν τον ελληνισμό της Ανατολής; Υπήρχαν; Τι σκόπευε να κάνει η επίσημη Ελλάδα; Αυτό θα το δούμε ανοίγοντας τα στρατιωτικά αρχεία όχι επιλεκτικά αλλά όλα, σε όλους… Να δούμε επίσης τα Τουρκικά αρχεία εκείνης της περιόδου, τα οποία επίσης είναι κλειστά και βρίσκονται στην Αγκυρα. Τα αρχεία των υπολοίπων Αγγλων και Γάλλων είναι αρκετά και εχουν μελετηθεί.
  Τελος θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και μεσα από τα αρχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και άλλα αρχεία ελληνικών κοινοτήτων να μπορέσουμε να διαπιστώσουμε επιτέλους αυτήν την ζύμωση που διεξαγόταν στον ελληνικό Μικρασιατικό και Ποντιακό χώρο και ευρύτερα.
  Καθώς πηγαίνουμε στον εικοστό αιώνα δεν έχουμε πια το σχήμα του νεοοθωμανισμού, μέσα από το οποίο πολλοί και στην Ελλάδα, στην Κωνσταντινούπολη και στον ευρύτερο Μικρασιατικό χώρο προσέγγιζαν το ζήτημα. Δεν επρόκειτο πια για μια ελληνοοθωμανική αυτοκρατορία, ούτε για οθωμανούς υπηκόους. Αραγε η Αμυνα της Κωνσταντινούπολης ή η Μικρασιατική Αμυνα, τι ρόλο μπορούσαν να παίξουν, πως μπορούσαν να οδηγούσαν τα πράγματα και με ποιο τελικό αποτέλεσμα.
  Αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να απασχολήσουν την έρευνα. Κλείνοντας είναι δεδομένο ότι στη Μικρά Ασία απέτυχε η όποια προσπαθεια της Ελλάδας να εξελιχθεί σε περιφερειακή εστω δύναμη στο χώρο της Βαλκανικής . Η ήττα στη Μικρά Ασία οδήγησε την Ελλάδα σε μια περιοδο εσωστρέφειας με ολέθριες συνέπειες στον ψυχισμό του έθνους.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/12/2011

 7. Σύντροφοι, επιτρέψτε μου και εγώ με τη σειρά μου να αφιερώσω τα παρακάτω σοφά λόγια εις τον σύντροφον Παπαφλωράτο(ν), εις τον οποίον η Λαϊκή μου Εξουσία θα αναθέσει το Λαϊκόν Επιτροπάτο Προπαγάνδας (όταν έρθει η ευλογημένη ώρα):

  – Η δονοβλεψία είναι ασθένεια όπου δονεί το αίσθημα της οράσεως.
  – Ετεροφαλή είναι τα αδέρφια που προέρχονται από τον ίδιο πατέρα. Από την ίδια μάνα λέγονται ετεροθηλή.
  – Τρισκατάρατον είναι το πλοίον το έχον κατάρτια και στα τρία ιστία.
  – Ο αλιγάτορας είναι συνδυασμένο ζώον: μισός άλιγας, μισός γάτορας.
  – Το μητρικόν γάλα είναι προτιμώτερον του αγελαδινού, λόγω καλυτέρας εμφανίσεως στήθους γυναίκας.
  – Στην αρχαιότητα ήταν όλα ηθικά και γνήσια, ακόμα και οι πόρνες λεγόντουσαν ιέρειες.
  – Ψευδώνυμο είναι αυτό που χρησιμοποιείται από τους ποιητές, όταν ντρέπονται για την ποίησή τους.
  – Η παρτιτούζα είναι οι νότες που έχουν μπροστά τους οι μουσικοί της συμφωνικής ορχήστρας. Ο μαέστρος δεν θέλει παρτιτούζα. Αυτός και μόνον αυτός, κρατάει τη βακέτα και την κουνάει τεντωμένη δώθε-κείθε, έχοντας κάτι το κοινόν στα οπίσθιά του. Το κοινόν δεν παίρνει μέρος σ’ όλα αυτά, μόνον βλέπει και ακούει έντονα καταγοητευμένον από την διέγερσιν.
  – Παρ’ όλο που ο γέρος ήταν τυφλός, άκουσε τα πάντα!
  – Σε περίπτωση λιποθυμίας, ξεκουμπώνουμε το πουκάμισο και τρίβουμε με οινόπνευμα. Αν είναι κορίτσι, ζητάμε συγνώμη και συνεχίζουμε ασταμάτητοι το τρίψιμο ανενόχλητοι, αλλά κάπως πιο απαλά, με ρυθμικό τρίψιμο επαφής, ώστε να το ευχαριστιέται και η ίδια.
  – Πειστήρια έχομε πολλών ειδών. Δυο απ’ αυτά, τα γνωστότερα, είναι τα αστυνομικά και τα άχραντα.
  – Το εθνικό σήμα της Ολλανδίας είναι το άνθος της τουλούμπας.
  – Και ο νοών νοήμων.
  – Εκ τη πρέφας του αναγεννάται, ως άλλος φοίνιξ.
  – Το εμφιαλωμένο νερό προκαλεί εμφιάλτες.
  – Ίδιος κι απαράδεκτος!
  – Της έταξε λαχνούς με πετραχείλια.
  – Το άλλο παιδί ήταν άσχημο, κακότροπο και οξύμωρο.
  – Ο Διονύσιος ο Σολομών έγραψε τον Ύμνον εις μίαν και μόνον στιγμήν εθνικής εξάρσεως και υπερηφανείας. Όχι για άλλους λόγους.
  – Ο Ρόμελ και ο Ρωμύλος βύζαξαν μια λύκαινα και έχτισαν τη Ρώμη.
  – Ο Κωνσταντίνος Καντάφης ήταν Έλληνας ποιητής που κατοικούσε στη Λιβύη της Αλεξανδρείας.

  Σχόλιο από Αλέκα Παπαρήγα | 12/12/2011

 8. […] ……. ‘μώ τον νόμο σ’ ! […]

  Πίνγκμπακ από Εγκωμιάζοντας την ακροδεξιά εθνοπροδοσία! ….. « ΕΘΝΟΣ | 17/12/2011

 9. «Μήπως θα ήταν καλύτερο να ξαναφτιάξουν τη βασιλο-κομμουνιστική συμμαχία του 1920 που δίκην 5ης φάλαγγος μας οδήγησε κατευθείαν στην Ήττα.»

  Έχει φτιαχτεί ήδη. Η άκρα αριστερά συμμαχεί με την άκρα δεξιά («λαϊκή δεξιά» τη λένε τώρα) για να μας οδηγήσουν σε νέα καταστροφή.
  Το αντιμνημονιακό μέτωπο είναι το νέο αντιβενιζελικό μέτωπο και το «επιστροφή στη δραχμή» είναι το νέο «Οίκαδε».

  Σχόλιο από Πέτρος | 19/12/2011

 10. α τόσο καλά !!!
  ενώ το νέο «βενιζελικό μέτωπο» (ντόρα, καρατζαφέρης, σαμαράς και παπανδρέου) μας οδηγούν κατευθείαν στα Γαυγάμηλα…..

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/12/2011

 11. Η μικρασιατικη εκστρατεια ηταν και ειναι οτι χειροτερο κακο προσφερε η τοτε ξενοδουλη ηγεσια της ελλαδας στον κοσμο και στον ελληνικο λαο. Πονο και καταστροφη εσπειρε σε ανθρωπους και λαους της ευρυτερης περιοχης (..δες περιγραφες δυτικων κλπ για την πρακτικη του ελληνικου στρατου σε μη ορθοδοξους :καμενη γη και κρεμαλες ) αλλα και και στον ιδιο τον ιωνικο ελληνισμο ….η ελλαδα πηγε να γινει ενα «ισραηλ» των δυτικων στην περιοχη ….η «μεγαλη ιδεα» ηταν απο την γεννηση της ενα ανιστορητο ,ισοπεδοτικο ,ψευτικο , παραπλανητικο,αντιδραστικο ,εθνικιστικο- φασιστικο ιδεολογημα που επινοησαν ,ενισχυσαν οι βαυβαροι ,οι δανοι εγκαθετοι και οι «κοτσαμπασηδες» στην ερμη την πατριδα μας ….ο ξεριζωμος μας …ειναι η διαχηρηση της ητας της «μεγαλης ιδεας » ….της ανταλλαγης …η οποια ανταλλαγη προυποθετει αυτους που «αγνοουσε» η μ. ι. » τους μη «ελληνες» ….. εβραιους και μουσουλμανους ( εβραιους, ελληνες ,τουρκους,αρβανιτες ,σλαβους,βλαχους ,τσιγγανους μουσουλμανικου θρησκευματος ) που ανταλλαχθηκαν που υποφεραν και εκδιωχθηκαν απο τον ελληνικο εθνικισμο . Ο εχθρος δεν ηταν ειναι ενας ….αλλα πολλοι εθνικισμοι που αιματοκυλισαν τα βαλκανια , την ευρωπη και την ευρυτερη περιοχη εκεινη την εποχη στις αρχες του 1900 .Προσπαθησαν να δωσουν λυσεις σε προβληματα ( ανατολικο ζητημα ,βαλκανικο ,ρουμανικο ,πολωνικο αλσατικο κλπ κλπ κλπ) οι κυριαρχες ταξεις της εποχης θυσιαζοντας εκατομμυρια ανθρωπους στο βωμο της ιδεοληψιας τους και της αχορταγης διψας για αγορες και κερδη .Οταν επικαλουμαστε τον ουμανισμο( …ανθρωπισμο ) ή την κοινη λογικη τοτε αυτο δεν εχει χρωμα ή πατριδα …ο «θεος ειναι για ολους τους ανθρωπους» …..Δεν υπηρξε εκεινες τις εποχες αριστερος ,προοδευτικος ανθρωπος( που τοτε φυλακιζοτανε ,βασανιζοτανε ,θανατωνονταν για την ζωη και την αξιοπρεπεια οχι μονον του λαου του αλλα και του «εχθρου» ) σε ατομικο αλλα και σε συλλογικο επιπεδο στα βαλκανια αλλα και σε ολην την ευρωπη (οργανωσεις κομματα ) που να ειχε αλλη αποψη και νομιζω αυτο ισχυει και σημερα .

  Σχόλιο από .Γ.Γ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ | 20/12/2011

 12. …..υπαρχει σημερα στην Ελλαδα αριστερη συλλογικοτητα ( οργανωση ,κομμα ) που να μην υποστηριζει οτι η μικρασιατικη εκστρατεια ηταν «λαθος» και εγκληματικη ιμπεριαλιστικη επεμβαση που εγινε με την προτροπη των ιμπεριαλιστικων χωρων (αγγλια ,γαλλια ) για το διαμελισμο της οθωμανικης αυτοκρατοριας ?
  Σας εχω πει και παλαιοτερα οτι ευκολα λοιδορειτε το ΣΕΚΕ ή το ΚΚΕ και το κανουν και οι συστημικοι «ιστορικοι» πληρωμενοι απο τα δημοσια ταμεια ……ομως το ξαναλεω με την μορφη και το εργο του Γιαννη Κορδατου σε επισημο κειμενο δεν ειδα να «αντιπαρατηθετε » κανεις ….και το λεω αυτο γιατι το ΣΕΚΕ ΚΚΕ της εποχης εκεινης ειναι ο Γ. Κορδατος ..

  Σχόλιο από .Γ.Γ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ | 20/12/2011

 13. Αγαπητέ Γ.Γ.Γ. πολύ ισοπεδοτική η προσέγγισή σου:

  «….ο ξεριζωμος μας …ειναι η διαχηρηση της ητας της “μεγαλης ιδεας ” »
  η προσέγγισή σου δύσκολα εξηγεί γιατί υπήρξαν ξεριζωμένοι πολύ πριν πατήσει πόδι Έλληνα στρατιώτη στην Μ. Ασία…

  Επίσης με το «..η μικρασιατικη εκστρατεια ηταν “λαθος” και εγκληματικη ιμπεριαλιστικη επεμβαση..» γεννάται εύλογα η απορία τι ήταν η κατάληψη της Θεσσαλονίκης, ή των Ιωαννίνων, ή…ή…ή… τι λες επ’ αυτού ?

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/12/2011

 14. Γ.Γ.Γ., αναρωτιέσαι «…..υπαρχει σημερα στην Ελλαδα αριστερη συλλογικοτητα ( οργανωση ,κομμα ) που να μην υποστηριζει οτι η μικρασιατικη εκστρατεια ηταν “λαθος” και εγκληματικη ιμπεριαλιστικη επεμβαση που εγινε με την προτροπη των ιμπεριαλιστικων χωρων (αγγλια ,γαλλια ) για το διαμελισμο της οθωμανικης αυτοκρατοριας ?»

  Τέτοιου είδους ερωτήματα βάζει μόνο η κολλημένη παλαιοελλαδίτικη Αριστερά, για την οποία τότε δεν υπήρχαν Έλληνες στην Μικρά Ασία πριν το ’22, παρά μόνο αγγλογαλλικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα (δες στο 5τομα με τα «Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ»)

  Η άποψη αυτή της Παπαρήγα, εκτός ότι ιστορικά ταυτίστηκε με την άποψη του Ιωάννη Μεταξά, είναι πολύ πιο εθνικιστική τουρκική από την ίδια την άποψη των Τούρκων κεμαλικών, δεδομένου ότι από την Άνοιξη του ’22 οι Σοβιετικοί είχαν προτείνει ως εναλλακτική πρόταση την Αυτονομία της Μικράς Ασίας.

  Πιστεύεις ότι η Αριστεροί στη Σμύρνη την Κωσταντινούπολη και την Τραπεζούντα το 1919 είχαν την ίδια άποψη με σένα ;

  Ειδικά όταν γνώριζαν από πρώτο χέρι ότι η ισλαμική οθωμανική Αυτοκρατορία και ότι αυτή σήμαινε σε επίπεδο ανοχής των διαφορετικών, είχε ηττηθεί κατά κράτος από τον μιλιταριστικό τουρκικό εθνικισμό των Νεότουρκων, οι οποίοι από το 1911 είχαν αποφασίσει την εξόντωση των χριστιανικών πληθυσμών και από το 1914 είχαν προχωρήσει στη Γενοκτονία των Ελλήνων και των Αρμενίων. Για να μην αναφέρω ότι τη διάλυση και την καταστροφή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας την επέφεραν οι Τούρκοι εθνικιστές ιδρύοντας την Τουρκία μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, καταργώντας το χαλιφάτο,αποκόπτοντας τους πολυεθνοτικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς από την πλούσια οθωμανική γραμματεία, κατασκευάζοντας τεχνητά και με τη βία ένα νέο έθνος -το καινοφανές τουρκικό- και δημιουργώντας μια σκληρή εθνικιστική δικτατορία.

  Η αντίληψη αυτή που αναπαράγεις είναι ότι πιο αλλοτριωτικό και πλαστό έχει παράγει ο δωσιλογισμός για εκείνη την πολύπλοκη εποχή, όταν η ιμπεριαλιστική νεοτουρκική Οθωμανική Αυτοκρατορία, που κατείχε μέχρι τη Λιβύη, τη Μεσσοποταμία και την Υεμένη ακόμα, ηττήθηκε στον Α’ ιμπεριαλιστικό Πόλεμο. Και όταν τα 4 εκατομμύρια των Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυροχαλδαίων για να μην αναφέρουμε και τους Κούρδους, έπρεπε να περάσουν στην Επόμενη Μέρα διασώζωντας στοιχειωδώς την ύπαρξή τους και τα συμφέροντά τους σε μια εποχή ακραίων εθνικισμών. Πώς θα γινόταν αυτό;

  Αυτά τα έχουμε συζητήσει επανειλημμένως στο μπλογκ μας. Να σου προτείνω να διαβάσεις το:
  -H Λούξεμπουργκ, ο Πόντος και το εθνικό ζήτημα

  Καλό θα ήταν να δεις και την άποψη των Τούρκων Αριστερών ιστορικών:
  Από την Αυτοκρατορία στο έθνος-κρατος.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/12/2011

 15. Καταρχην πιστευω οτι το «ποντος και αριστερα» ειναι απο τα πολυ καλα site-blogs και οχι μονον …αλλα και γενικοτερα ειναι κατι πολυ καλο και χρησιμο στην ποντιακη κοινοτητα , μα και στην ελληνικη κοινωνια και μας κανει περηφανους ως ποντιους και ως αγωνιστες του ονειρου .
  το παραπανω εισαγωγικο ειναι ετερον εκατερον με τις επιμαχες αποψεις που κουβεντιαζουμε και τα «αλλά »
  1) Διαπιστωνω οτι εχετε αναπτυξει εναν ευκολο ,αγοραιο ,πιασαρικο αντι κκε λογο ,που καταργει στα ματια των μελων ,φιλων του κκε λλα και του αριστερου κοινωνικου αγωνιστη, την καλοπιστη ,χρησιμη κριτικη ,που εσεις κανετε στα οποια πραγματικα μελανα σημεια εχει σημερα το μεγαλυτερο κομμα της εργατικης ταξης .Δυσκολευετε τους νεους αγωνηστες στην παλη εναντια στο συστημα …γιατι πχ κανενα απο τα κομματα ή τις οργανωσεις της αριστερας διαχρονικα ( ουτε κανενα αριστερο κομμα στην ευρωπη βαλκανια ,μεσογειο ) δεν δεχεται οτι η μικρασιατικη εκστρατεια δεν ηταν ιμπεριαλιστικη επεμβαση … εσεις ομως δεν λοιδορειται τα μλ ή τους τροτσκιστες ή το ναρ ή ή ή αλλα μονον τα ΚΚΕ …τι σημαινει ααυτο ? ..τι αλλο ειναι απο εναν ευκολο αντι κκε λογο ? δημιουργει την ψευτικη πραγματικοτητα οτι μονον το κκε ….ενω ειστε μονον εσεις και ολοι οι αλλοι εχουν ειχαν αλλη αποψη (συμπεριλαβανομενου και του ΚΚΕ).
  2) Η απελευθερωση της Σαλονικης κλπ …αλλη μια αποκρυψη της πραγματικοτητας ιδιως για τους νεους αγωνηστες ….η Σαλονικη μεχρι και 1920 ητανε η μικρη ιερουσαλημ με πλειοψηφικο στοιχειο τους ισπανοεβραιους (…να μιλησουμε καποτε για την συμπεριφορα του νεοελληνικου κρατους απενατι στους εβραιους ,την πυρκαγια του 17 ,τους κρητικουςεφιππους αστυνομικους ,τις ταυτοτητες κλπ, για τις ισραηλιτικες περιουσιες και τι απεγιναν ) ειχε μονον 10 % ελληνικο στοιχειο ( και αυτο στην πλειοψηφεια του ιστορικα νεα εμπορικη κοινοτητα γυρω απο τον φραγκομαχαλα )…γενικοτερα στην μακεδονια δεν ξεπερνουσε το 20% το ελληνικο στοιχειο ( με την καταγραφη του 1905 1910 …αλλα δεςκαι την σημερινη πληθυσμιακη κατανομη και αφαιρεσε ποντιους,μικρασιατες ,θρακες ,βουλγαροπροσφυγες ,προσφυγες απο την αλβανια και δες τι μενει )…το «μακεδονικο» κρυβει και τους λογους που ελληνικη αστικη εξουσια εγκληματησε σε βαρος του ιωνικου ελληνισμου …..το 1912 απελευθερωσαν το 20% του πληθυσμου και το υπολοιπο τους ειχε κατσει στο λαιμο και επρεπε να το ξεπαστρεψουν =διωξουν( μουσουλμανους ) ή αφομοιωσουν ( ρουμανοβλαχους ,σλαβομακεδονες )…..με λιγα λογια : με τιποτα δεν μπορουσε να κρατησει την μακεδονια το νεοελληνικο κρατος με τους τοτε συσχετισμους πληθυσμου (προ 1922 ) ( εκτος κι αν αλλαζε απο εθνοκεντρικοχριστιανικο σε πιο προδευτικο εστω τυπου γαλλιας ) θα εχανε αργα ή γρηγορα οτι κερδησε στα πεδια των μαχων το 12 ( δες τα αποτελεσματα των εκλογων και τους βουλευτες που εστειλε στην βουλη η μακεδονια ). ..η λυση ηταν μεταφορα ισχυρου πλειοψηφικου πληθυσμου ελληνικης συνειδησης ….αυτην ειναι μια αληθεια που θελει αρχιδια για να την σηκωσεις σε δημοσιο λογο…
  3) Λενε πολλοι και ισως καπιοι καλοπιστα : ειχαμε δικαιωμα να τους διωξουμε ειμασταν εδω για δεκαδες αιωνες και αυτοι ηταν κατακτητες εδω και 400 χρονια ….αυτην η αποψη αν και ειναι λανθασμενη (..ποσα χρονια πρεπει να περασουν για να αποκτησουν «δικαιωματα » σε μια περοχη οι νεοφερμενοι λαοι ? ( δες ευρωπη κλπ κλπ ) ) …αυτην η αποψη λοιπον κρυβει αλλην μιαν αληθεια : η ανταλλαγη πληθυσμων το 1922 δεν εγινε με βαση την ρατσα το εθνος, αλλα εγινε με βαση την θρησκεια , δηλαδη δεν ηταν ολοι οι μουσουλμανοι τουρκοι το αντιθετο μαλιστα ηταν : ελληνες μουσουλμανοι (βαλααδες βοϊου ,γρεβενων) ,σλαβομακεδονες μουσουλμανοι ,αρβανιτες μουσουλμανοι σε μεγαλο ποσοστο ( αρναουτοι ή αρναβουτοι ή τουρκαλβανοι οι οπιοι συνεχιζουν να «υπαρχουν» στην τουρκια ), τσιγγανοι μουσουλμανοι , ρουμανοβλαχοι μουσουλμανοι μεχρι και εβραιοι μουσουλμανοι ( οι ντολμαδες της Σαλονικης που κατειχαν σημαντικα οθωμανικα κυβερνητικα ποστα )….και να μην αναφερω για βοζνιους κλπ κλπ …τι σημαινουν ολα τα προηγουμενα ?
  οτι η επεκταση των εθνικων κρατων σε περιοχες με μη πλειοψηφικο εθνικο στοιχειο θα ηταν ειναι βαμενη στο αιμα και τα δακρυα των «αντιπαλων» λαων ..θεση και φυση αντιδραστικη και απανθρωπη .

  οι χριστιανικοι πληθυσμοι μη ελληνικης συνειδησης :
  α) 100.000 σλαβομακεδονες χριστανοι εξαρχικοι (σαλονικη θερμη ,κατερινη ,βεροια ,εδεσσα κλπ ) ανταλλαχθηκαν με 100.000 ελληνες της βουλγαριας ( αν .ρωμυλιας ) …για να μην πω για τους «σλαβοφωνους» «γαλλους» του 49 ή του 1960 που τους στελναν μαζικα σε αυστραλια ,καναδα και τι λενε αυτοι σημερα και τι ρολο παιζουν δυστυχως για εμας .
  β) οι εθνικοφρονες σημερα βλαχοι δεν ηταν και τοσο εθνικοφρονοι το 1910 ή 1942 το αντιθετο μαλιστα …(με δασκαλους ρουμανους ,στρατο δοσιλογων ,κουτσοβλαχικο πριγκιπατο κλπ κλπ)…μεχρι και επι τσαουσεσκου δηλωναν ρουμανικης ιθαγενειας για να σπουδαζουν δωρεαν στην ρουμανια (…ιθαγενεια μια εννοια ,δικαιωμα που η συγχρονη ελλαδα δεν αναγνωριζει και φοβαται ..)

  4) Στον ποντο υπηρχαν και υπαρχουν ρωμιοι μουσουλμανοι που ισως το 1922 να ηταν και περισσοτεροι απο τους χριστιανους ….τι θα γινονταν με αυτους ? με τους αλλοεθνεις λαζους ? αρμενιους? (ποντοαρμενικη συμμαχια κλπ ) τουρκους ? εβραιους? αραβες? τσερκεζους ?κουρδους ?
  5) η μεγαλη ιδεα και ελληνικος επεκτατισμος στηριχθηκε απο ολο το φασμα των αστικων πολιτικων κομματων πριν το 1919 και ο μεταξας με την επεβαση ηταν….η βασιλικη παραταξη ως φιλογερμανικη ηταν πιο συγκρατημενη …πριν το 1919 ……..για ολους τους απο μακρια ειμασταν τα αδερφια της ιωνιας μετα το 1922 ειμασταν οι ξυπολυτοι τουρκοσποροι μπολσεβικοι.
  6) το συγχρονο τουρκικο εθνος αποτελειται απο αφομειωμενους πληθυσμους- εθνη , που προυπηρχαν στην περιοχη απο το βυζαντιο……στην ζυμωση του νεου εθνους συμμετειχαν ως εργαλεια η θρησκεια , η πολιτικη ,η βια ,τα προνομια κλπ …. το καροτο και το μαστιγιο ….ομως και το νεοελληνικο κρατος αποτελειται απο το νεοελληνικο εθνος που λιγη σχεση εχει με το αρχαιο καλος του 400 πχ κλπ κλπ ειναι ενα νεο εθνος (1200 μχ) οπου διπλα στους εναπομεινατες ελληνες κολανε συγχωνευονται νεες εθνοτητες-εθνη : αρβανιτες και βλαχοι και κατα λιγοτερο σλαβογενεις ..οι μσοι οπλαρχηγοι ,ναυτικοικλπ το 1821 ειναι αρβανιτες και ο ρηγας βλαχος…το συγχρονο ελληνικο εθνος λοιπον ειναι νεο εθνος …»παλιες μαγιες με νεα και παλια αλευρια»
  7) τι ηθελαν οι πληθυσμοι στην σμυρνη ,αίβαλη …τραπεζουντα τους ρωτησαν μηπως ? …μηπως ηξεραν στα χωρια τι ειναι εθνος κλπ ?…αυτα τα εμαθαν στα σχολεια με την «εθνικη παιδεια» ….ρωμιοι ,λαζοι ,τουρκοι χριστιανοι ή εβραιοι …..θα γινοτανε λεει στην σμυρνη εκλογες (με δεδομενο το πλειοψηφικο στοιχειο μη χριστιανικο…τι εκλογες θα ητανε αυτες ? …ητανε η εποχη που μιλουσαν οι καννες των οπλων ,ο εθνικισμος ….ο ανθρωπισμος και η λογικη ειχαν παρει την προσφυγια..
  …δηλαδη αυτο που εγινε τοτε στην μακεδονια (αιμα, δακρυα , καταπιεση των ηττημενων εθνοτητων =επεκταση του ζωτικου εθνικου χωρου για τις αστικες ταξεις των χωρων …… ) θα γινοτανε και στις υπολοιπες περιοχες οπου υπηρχε εθνικη ποικιλομορφια …Σμυρνη , Θρακη , ποντος κλπ οπου το μουσουλμανικο στοιχειο ηταν και πλειοψηφικο ή εστω ισχυρο .
  τι ηθελαν οι αριστεροι στην σμυρνη ,στο αϊβαλη …στον ποντο ? ελληνες ,τουρκοι ,αρμενιοι ,εβραιοι ,κουρδοι κλπ ? μαλλον για εσας μονο οι χριστιανοι ελληνες αριστεροι ? ε ?…ενταξει λοιπον ας σκεφτουμε τι ηθελαν οι ιωνες αριστεροι … ο γ. σκληρος ηθελε τον πολεμο και υποστηριζε την μεγαλη ιδεα ? οχι ! η σμυρνεϊκη αριστερα (αν και δεν την ξερω ,δεν την εχω υποψην μου..) δεν πιστευω να εστειλε συγχαρικια στον βενιζελο ή στους γκλυξμπουργκ ! ο γληνος λιγα χρονια μετα στο κκε εντασεται παλαυει,ζει και αφιερωνεται ,οπως και ολην η προσφυγια στην αθηνα και ειχαν μεσα τους ολην την ιστορια.την πολιτικη της εποχης …ξεραν καλυτερα απο εμενα και απο εσας τι εγινε το 1919 1922 και με αυτην την εμπειρια τοποθετηθηκαν και στην ελλαδα τα κατοπεινα χρονια ( και οχι με κκ αιγυπτου κκ χωρα υποδοχης και τα φτηνα του ειδους επιχειρηματα ..)
  8) η ροζα …το διαβασα με προσοχη το αρθρο και δεν εβγαλα τα συμπερασματα που εσεις εξαγετε !! την εποχη εκεινη η ευρωπαϊκη σοσιαλδημοκρατια (αριστερη ή δεξια πλευρα ) αλλαζε συνεχως αποψεις γιατι αλλαζε πολυ γρηγορα και το τοπιο….. πριν τις συγγρουεις :μη αλλαγη συνορων δικαιωματα εντος των υφισταμενων κρατων, μετα απο τους πολεμους αυτονομιες σε κρατικα συνολα ….δεν ειμαι ειδικος ….παντως να υποστηριζει η λουξεμουργκ την μικρασιατικη εκστρατεια,την μεγαλη ιδεα και την ανταλλαγη πληθυσμων δεν το ειδα ποτε ουτε το φανταζομαι !!…
  …σε ολο το αρθρο κυκλοφορει η ¨διαφωνουσα» σκια του λενιν …….και εχει αυτο ενα αρωμα ιντριγκας απο μερους σας…
  η δικη σας αποψη στην αριστερα του 1900 δεν υπηρχε τοτε , …και διακρινω μιαν αγωνια σας να ξαναγραψετε την ιστορια του εργατικου κινηματος της εποχης ,μονο που υπαρχει η εξης δυσκολια : η αποψη σας τοτε υπηρχε αλλα οχι στην αριστερα.
  9) ..τι επρεπε να γινει εκτος απο πολεμο και ανταλλαγη ?..εκτος απο μισος ,σφαγες ,χαμενες πατριδες ,χαμενους πολιτισμους ,κατεστραμενες οικονομιες βασανισμενους ανθρωπους ?
  υπηρχαν λυσεις μα λιγοστες κοινωνικες δυναμεις που τις υποστηριζαν τοτε : α) να παραμεινουμε στα πλαισια ενος νεοτουρκικου κρατους με δικαιωματα αναγνωρισμενης μειονοτητας ειτε σε ομοσπονδιακη αυτονομια ειτε οχι…οι νεοτουρκοι το προσπαθησαν ( να δωσουν δικαιωματα και να σωσουν οτι σωζεται ..ομως ηταν ιστορικα αργα …) οι μικρασιατες ελληνες εβγαλαν και 30 βουλευτες …ομως οι μεγαλες δυναμεις και οι εθνικιστες ελληνες και τουρκοι κλπ δεν το ηθελαν β) ποντιοαρμενικη συνομοσπονδια …βραχυβια λυση θνησιγενη γ) σοβιετικου τυπου ενωση με την ρωσσια μονο για τον ανατολικο ποντο δ) ενταξη στην ελλαδα υποθετικα νικητη του 1919 22 που θα κουβαλουσε τα προβληματα του μακεδονικου κλπ …δηλαδη ,δεν θα το αποδεχοτανε ποτε οι τουρκοι ,κουρδοι,αρμενιοι ,εβραιοι….θα ειχαμε μεχρι σημερα πολεμο ..το παλαιστινιακο θα ηταν καρικατουρα μπροστα μας….
  ..τελικα :
  η παραπανω πολυχρωμια της οθωμανικης ή της βυζαντινης πραγματικοτητας δεν μπορουσε (δυστυχως για μενα ) να συνεχισει στα εθνοκεντρικα κρατη ..η λυση του καϊζερ : τραβηξτε συνορα με πολεμο και ανταλλαξτε πληθυσμους δυστυχως εφαρμοστηκε με μοναδικους κερδισμενους στην περιοχη τους αγγλογαλλουςιταλους … ολοι οι αλλοι βγηκαν απο τις συρραξεις αποδυναμωμενοι ,χαμενοι και επαιτες προς τους αγγλογαλλουςιταλους τους μοναδικα κερδισμενους οικονομικα ,πολιτικα ,στρατιωτικα ,εδαφικα .
  σημερα βλεπουμε καθαρα :
  ..ολα τα παραπανω ειναι οι εθνικισμοι των βαλκανικων κλπ λαων το 1880 1920 που ειναι ιδιοι με τις ιδεες του χιτλερ το 1940 ….ηταν κυριαρχες τασεις τοτε και εγινε οτι εγινε ….πολεμοι για να κυριαρχησουν οι δυνατοι ανα περιοχη .Σημερα δυνατη ειναι η αριστερα ( ακομα και τωρα μετα την πτωση του υπαρκτου ) ,οι αριστερες ιακωβινικες ιδεες ειναι απολυτως κυριαρχες αναμεσα στους ανθρωπους και στους λαους της περιοχης ….ως πανανθρωπινες αξιες ….αυτο οσο και αν φαινεται παραξενο ….ειναι οφθαλμοφανες υπαρκτο και ισχυρο .

  Σχόλιο από .Γ.Γ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ | 25/12/2011

 16. Κύριε Γεωργιάδη είναι πολύ χρήσιμα τα όσα παρουσιάζεται. Παρακολουθώντας τον διάλογό σας έχω μόνο μια ένσταση. Δεν λαμβάνετε καθόλου υπόψη σας ότι οι εξελίξεις με τους βαλκανικούς πολέμους υπήρξαν αποτέλεσμα της πραξικοπηματικής ανόδου στην εξουσία των Τούρκων μιλιταριστών και της έναρξης των διώξεων κατά των χριστιανών, με μποϊκοτάζ, οικονομική τρομοκρατία και άσκηση φυσικής βίας. Κια ότι μέχρι τότε η στάση της Ελλάδας ως κράτους αλλά και των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν ήταν επιθετική και αποσχιστική αλλά το αντίθετο, ήταν θετική και παραγωγική, προσδοκώντας σε μια δημοκρτική μετεξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όχι στη διάλυσή της.

  Το ερώτημα που προκύπτει από τις διαρκώς επαναλαμβανόμενες τέτοιες συζητήσεις αφορά την Αριστερά και τη δυνατότητά της να στέκεται κριτικά απέναντι στο ιστορικό παρελθόν είναι πόσο το μπορεί να λάβει υπ’ όψη της στοιχεία που ήταν άγνωστα πριν από 90 ή 50 ή ακόμα και 10 χρόνια.

  Για μένα, υπόρρητα ενυπάρχει σ’ όλη αυτή τη συζήτηση μια μεγάλη ερώτηση. Μπορούν οι προερχόμενοι από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και την υπόλοιπη Ανατολή να αναπτύξουν ένα αυτόνομο δικό τους αριστερό λόγο, απαλλαγμένο από τα κολλήμματα και τις ιδεοληψίες που ακολουθούν κατά πόδας την γνωστή έως σήμερα Αριστερά μας και με τον τρόπο αυτό να την επηρεάσουν και να την εξορθολογίσουν; Ακριβώς γιαυτό παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις συζητήσεις στο μπλογκ αυτό που χαρακτηρίζονται και από ζωντάνια και από πρωτοποριακό πνεύμα, άσχετα αν σε πολλά ζητήματα μπορεί κάποιος να έχει διαφερτική γνώμη.

  Αυτά και συγγνώμη για τις παρατηρήσεις.

  Σχόλιο από Κώστας Χ. | 25/12/2011

 17. @ 16 Κώστα Χ. ευχαριστούμε για το σχόλιο. Να σχολιάζετε συχνότερα! Η άποψή σας συμβάλλει στο διάλογο που επιζητάμε.

  Εκτός απ’ αυτά που επισημαίνετε, νομίζω ότι υπάρχει μια αξιωματική θέση στη σκέψη του Γ.Γ.Γ. που τον οδηγεί σε δρόμους παραδοσιακούς που καθόλου δεν προέρχονται απ’ αυτό που λέμε ιστορικός υλισμός, ο οποίος θεωρεί ότι η ιστορική εξέλιξη και η βία που διαρκώς υπάρχει στην ανθρώπινη ιστορία είναι αποτέλεσμα της πάλης των τάξεων. Στην ανάλυσή του οι τάξεις απουσιάζουν. Υπάρχουν μόνο διαμονοποιημένοι εθνικισμοι. λες και η ιστορία καθορίζεται από τις ιδέες.
  Η αξιωματική θέση του Γ.Γ.Γ. βασίζεται ότι οι Νεότουρκοι είναι προοδευτικοί και δημοκρατικοί. Παραγνωρίζει ότι πίσω από τις ψεύτικες επαγγελίες του 1908 υπάρχει το σκληρό πρόσωπο του εθνικσιμού των στρατιωτικών που έχουν προαποφασίσει την φυσική εξόντωση των χριστιανικών οθωμανικών κοινοτήτων. Νομίζω ότι εκεί είναι το πρόβλημα που ταλανίζει τις ερμηνείες όλης της ελλαδίτικης Αριστεράς.
  Στο κείμενο που αναδημοσιεύουμε για τη Γενοκτονία στον Πόντο https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/05/29/18-5-2007/ παρουσιάζεται αυτό το πλαίσιο, ειδικά στις ενότητες «Οι Έλληνες στην Οθωμανική Αυτοκρατορία», «Η απόφαση για τις γενοκτονίες»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/12/2011

 18. «Δεν λαμβάνετε καθόλου υπόψη σας ότι οι εξελίξεις με τους βαλκανικούς πολέμους υπήρξαν αποτέλεσμα της πραξικοπηματικής ανόδου στην εξουσία των Τούρκων μιλιταριστών και της έναρξης των διώξεων κατά των χριστιανών, με μποϊκοτάζ, οικονομική τρομοκρατία και άσκηση φυσικής βίας. Κια ότι μέχρι τότε η στάση της Ελλάδας ως κράτους αλλά και των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν ήταν επιθετική και αποσχιστική αλλά το αντίθετο, ήταν θετική και παραγωγική, προσδοκώντας σε μια δημοκρτική μετεξέλιξη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και όχι στη διάλυσή της.»
  ή
  «η προσέγγισή σου δύσκολα εξηγεί γιατί υπήρξαν ξεριζωμένοι πολύ πριν πατήσει πόδι Έλληνα στρατιώτη στην Μ. Ασία…»
  1) τα παραπανω καμια σχεση δεν εχουν με την κατασταση στα βαλκανια το 1870 1880 1890 παντου υπαρχουν συνεχομενες συγκρουσεις ..οι εθνικισμοι οργιαζουν (μεγαλη σερβια ,μεγαλη ελλαδα ,μεγαλη βουλγαρια )… οι εθνικες συγκρουσεις οσο πλησιαζει το 1900 πυκνωνουν οι οποιες εθνικες εξουσιες η ελλαδα εχει «εχθρους» ολους τους γειτονικους λαους (αλβανια ,σλαυομακεδονες εξεγερση σαλονικης ,βουλγαρια, τουρκια ) το ιδιο και οι βαλκανικοι λαοι ολοι μεταξυ τους ειναι εχθροι ( οσοι εχουν ομορα συνορα ή ομορες φιλοδοξιες ακομα πιο εντονα )…παντου μυριζει μπαρουτι….σκεψου οτι εχουμε :
  α) ιδρυση βουλγαρικου κρατους με το ρωσοτουρκικο πολεμο 1878 (επισημα 1903 ) β) 1897 νομιζω, ο ελληνοτουρκικος πολεμος γ) εξεγερση του ιλιντεν 1903 =αφυπνηση του σλαυομακεδονικου στοιχειου ή βουλγαρικη επιροη.?.. κλπ δ) οι υπογειες ενοπλες συγκρουσεις βουλγαριας-ελλαδας (π. μελας -κομιτατζηδες κλπ ) σε περιοχες που ανηκαν στο οθωμανικο κρατος …κλπ κλπ κλπ
  ….για να μην παω πιο πισω 1856 κριμαϊκος πολεμος και στον ρωσικο παραγοντα που ειναι καθοριστικος παικτης ή επεκταθω σε γεγονοτα στην βορεια αφρικη ,που ηταν ακομα οθωμανικο κρατος με αγγλια ,γαλλια ,ιταλια ,ισπανια …. ολα ,ΜΑ ΟΛΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΥΡΙΖΑΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΚΑΙ ΑΙΜΑ……..οι μονοι που ειναι «ειρηνιστες» = να παραμεινουν τα συνορα ως εχει ειναι …οι οθωμανοι ναι οι οθωμανοι!!!!!!! …ολοι οι αλλοι παιχτες -κρατη βλεπουν να πεθαινει το οθωμανικο κρατος και θελουν να παρουν ενα κομματι.: η ρωσια απο κριμαια , βορειο καυκασο ,νοτιο καυκασο ( απο 1700 εως 1917 καθε 20 χρονια πολεμοι ), οι γαλλοι :λιβανο ,αλγερια ..γαλλικο μαγκρεμπ,η ιταλια λυβυη ,τυνησια ,ισπανια μαροκο ,αγγλια αιγυπτο παλαιστινη ,ιρακ ,περσια ….οι βαλκανιοι αλλοιλομισιουνται αλλα ενωνονται για να εχουν πιθανοτητα νικης …και αφου νικανε τον κοινο εχθρο ,πολεμουν μεταξυ τους για την «λεια»….και δεν εχει τελειωμο…
  Εσεις βλεπετε κακους μονον τους οθωμανους ή αντε και τους βουλγαρους ……θα σας δωσω το εξης υποθετικο,την εξης αφαιρεση : ΑΝ λεω ….ΑΝ ΟΙ ΟΘΩΜΑΝΟΙ ,ΟΙ ΝΕΟΤΟΥΡΚΟΙ ΔΕΝ ΔΙΝΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΑΦΟΡΜΗ ,ΔΕΝ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ,ΒΟΥΛΓΑΡΟΥΣ ΚΛΠ( ΔΗΛΑΔΗ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΑ ,ΣΦΑΓΕΣ ΚΛΠ «το παιζαν αγγελλακια» )……ΤΟΤΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΞΕΛΗΣΟΝΤΑΝ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΕΓΡΑΨΑ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ? ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΛΛΗ ΕΞΕΛΗΞΗ ? ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ – ΚΡΑΤΗ (ΡΩΣΣΙΑ ,ΑΓΓΛΙΑ,ΓΑΛΛΙΑ ,ΙΤΑΛΙΑ ,ΕΛΛΑΔΑ ,ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ,ΣΕΡΒΙΑ ,ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΚΛΠ) ΘΑ ΚΑΘΟΝΤΟΥΣΑΝ ΗΣΥΧΑ? ..ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ,ΜΟΙΡΑΣΙΕΣ, ΚΛΠ ?……απαντω φυσικα και οχι …η ιστορια θα κυλουσε με εναν παικτη λιγοτερο και το κενο καποιος θα προλαβαινε να το εκμεταλευτει .
  «..δεν βαζω το ταξικο στοιχειο» …ακριβως το αντιθετο νομιζω … ολα τα παραπανω που περιγραφω τα κανουν οι εθνικες αστικες ταξεις ,που τοτε πρωταγωνιστουν στην εξεληξη της ιστοριας ,οι λαοι επονται ,οι εργατικες ταξεις δεν εχουν χειραφετηθει ακομα (ιδιως στα βαλκανια) μονον η αλβανια ειναι καπως ησυχη μιας και η αστικη της ταξη ειναι σε νηπιακη μορφη .. εγω δεν λεω οπως καπιοι : ολοι οι αλλοι αστοι =εθνικες-κρατικες εξουσιες ειναι κακοι και ο βενιζελος = μερος της ελληνικης αστικης ταξης ειναι καλοι και αλλα τετοια γελοια «εθνικοσοσιαλιστικα» (που ειναι για εσωτερικη καταναλωση ) …οταν οι αστοι «κλαινε’ για τα βασανα καποιας εθνοτητας πισω απο τα δακρυα τους ειναι η ακορεστη διψα τους για νεα εδαφη,νεες αγορες ,νεες πλουτοπαραγωγικες πηγες ….και ετσι χαρκτηριζω το 1919 1922 ιμπεριαλιστικη επεμβαση !!! και οχι μονον ….
  …..τα ιδια με λιγοτερο ισως ενταση συμβαινουν σε ολην την ευρωπη.Το βαλκανικο ζητημα και κατ’ επεκταση το ανατολικο ζητημα απασχολουσε τους παντες τοτε,εχουν γραφθει τοννοι χαρτι…απο τους ‘δικους» μας εχουν γραψει ενδιαφερονταοι καουτσκι ,λενιν ,τροτσκυ και αλλοι σιγουρα……
  Αυτην ηταν η κατασταση τοτε με μια λεξη βαρβαροτητα….και εδω κολλαει το «σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα» και αν και εχει τον αστείσμο ,χιουμορ μεσα του αυτο που λεω ..ειναι το πιο σοβαρο συμπερασμα οταν διαβαζω για εκεινη την εποχη .Ως ποντιος καρσλης ,λοιπον, παιδι ταλαιπορημενων φτωχων ανταλλαξημων προσφυγων,κατεστραμενου πολιτισμου και αλησμονητων πατριδων με συγκινει και παλευω για την «αυγη του ανθρωπισμου» ,για τον σοσιαλισμο εναντια στην βαρβαροτητα.

  Σχόλιο από .Γ.Γ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ | 26/12/2011

 19. Aγαπητέ Γ.Γ.ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ, η εν κατακλείδι εκτίμησή σου μας εκφράζει πλήρως: «Αυτη ηταν η κατασταση τοτε με μια λεξη βαρβαροτητα….και εδω κολλαει το “σοσιαλισμος ή βαρβαροτητα” και αν και εχει τον αστείσμο ,χιουμορ μεσα του αυτο που λεω ..ειναι το πιο σοβαρο συμπερασμα οταν διαβαζω για εκεινη την εποχη .Ως ποντιος καρσλης ,λοιπον, παιδι ταλαιπορημενων φτωχων ανταλλαξημων προσφυγων,κατεστραμενου πολιτισμου και αλησμονητων πατριδων με συγκινει και παλευω για την “αυγη του ανθρωπισμου” ,για τον σοσιαλισμο εναντια στην βαρβαροτητα.»

  Επειδή και εμείς ως γόνοι «πόντιων καρσλήδων», των οποίων οι προηγούμενες γενιές πλήρωσαν με αίμα την βαρβαρότητα εκείνων των εποχών, πιστεύουμε απολύτως ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ποιός ήταν ο «αληθινός σοσιαλισμός» και ποιά η «βαρβαρότητα». Πιστεύοντας παράλληλα ότι σε κανέναν δε χρωστάμε, αλλά αντιθέτως μας χρωστούν όλοι αυτοί οι πολυλογάδες ημιμαθείς, που έχουν «σο ποδάρ'» άποψη για τη δικιά μας ιστορία. Προσπαθούμε να ξύσουμε από την επιφάνεια τη λάσπη -που συσσώρευσαν οι πλάνες, οι ιδεοληψίες, οι πονηρές πολιτικές κατασκευές, οι έχοντες συμφέρον να μας μεταρέψουν σε υπηκόους, οπαδούς και άβουλα μέλη υπερσυγκεντρωτικών μηχανισμών- και να βρούμε την αλήθεια, κατανοώντας και αποτυπώνοντας τις πραγματικές -και όχι τις επινοημένες- αντιθέσεις.

  Με μια έννοια είμαστε στην ίδια όχθη του ποταμού, έστω και αν κάποιες φορές πληγώνουμε αλλήλους.

  Μ-π

  ———————-

  Για εκείνη τη δύσκολη εποχή, ίσως τελικά στα ερωτήματα που μας βασανίζουν, τη λύση να μας τη δώσουν ο Τούρκοι αριστεροί ιστορικοί. Γι αυτό σου ξαναπροτείνω να διαβάσεις με προσοχή του αφέρωμα του «Δρόμου» :

  http://www.e-dromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=5278:%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%AD%CE%B8%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B7-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/12/2011

 20. ————————————————————————————————————————–
  ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ…..

  Διάβασα ένα κείμενο του κ. Κωσταντίνου Χολέβα που το παραθέτω. Κουβέντα ο λαλίστατος κ. Χολέβας γι αυτούς που τους παρέδωσαν στο σπαθί του Τούρκου. Δεν γνωρίζει ότι ο ηθικός αυτουργός του εγκλήματος βρισκόταν φωλιασμένος στο Παλάτι και στο Λαϊκό Κόμμα;

  ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΑΙ…..

  ————————————————————————————————————————–

  Το αναμμένο καντήλι της Μικρασίας 16/01/2012 Άρθρα

  Ο πάντα δραστήριος Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, που ιδρύθηκε το 1928, διοργάνωσε στις 9 Ιανουαρίου μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα πώς βιώνουν οι νεώτερες γενιές Μικρασιατών το τραύμα του 1922. Ομιλήτρια ήταν η κ. Ελευθερία Λίμπυ Τατά -Αρσέλ, η οποία είναι Ελληνίδα καθηγήτρια σε Πανεπιστήμιο της Δανίας.

  Ειδικεύεται στην μετατραυματική Ψυχολογία ατόμων και ομάδων που υπέστησαν βιασμό, βασανιστήρια, προσφυγιά, εθνική κάθαρση και άλλα παρεπόμενα των πολέμων. Με γλαφυρό τρόπο μας μίλησε για την εμπειρία της οικογενείας της. Η μητέρα της καταγόταν από το Τσανταρλή της Περγάμου και ο πατέρας της από την Πέτρα της Λέσβου. Και οι δύο παππούδες της σκοτώθηκαν από τους Τούρκους. Ο Μυτιληνιός παππούς διότι βοήθησε το 1912 το θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ να αποβιβάσει Έλληνες στρατιώτες στο νησί. Ο Μικρασιάτης κάηκε ζωντανός μαζί με τους άλλους άνδρες του χωριού το 1922.

  Η κ. Τατά -Αρσέλ μάς θύμισε ότι οι διωγμοί στο χωριό της Μικρασιάτισσας γιαγιάς της άρχισαν το 1914. Οι Τούρκοι έσφαξαν και εξεδίωξαν Έλληνες ως εκδίκηση για τη νίκη της Ελλάδος στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Φέτος, που εορτάζουμε τα 100 χρόνια από την έναρξη των Βαλκανικών Πολέμων, ας φέρουμε στο νου μας και εκείνους τους Έλληνες Μικρασιάτες που σκοτώθηκαν ή κυνηγήθηκαν ως αντίποινα για την τουρκική ήττα. Εξάλλου, αυτή η υπενθύμιση της ομιλήτριας δίνει και μία απάντηση σε εκείνους τους αναθεωρητές ιστορικούς μας, οι οποίοι δικαιολογούν ότι οι τουρκικές βιαιότητες του 1922 ως αναμενόμενη απάντηση των Τούρκων στην παρουσία ελληνικού στρατού από το 1919 έως το 1922. Η αλήθεια είναι ότι η εθνοκάθαρση του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία άρχισε ήδη από το 1914, πέντε χρόνια πριν αποβιβασθεί ο Ελληνικός Στρατός. Υπάρχει και σχετική Μαύρη Βίβλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  Μιλώντας για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες και ειδικότερα για τη γιαγιά της, επεσήμανε ότι η πίστη στον Θεό και η ύπαρξη πνευματικών ανατάσεων και ενδιαφερόντων βοηθούν περισσότερο τον άνθρωπο να επουλώσει τα οποιαδήποτε τραύματα. Περιγράφοντας την ένδεια των προσφύγων που μετακινούνται βιαίως μακριά από τα σπίτια τους, τόνισε μία φράση, την οποία άκουσε και από Μικρασιάτες, αλλά και από θύματα του Βοσνιακού Πολέμου: «Όταν φτωχαίνεις, αλλάζεις γούστα», δηλαδή προσαρμόζεις τις ανάγκες σου, γίνεσαι πιο λιτοδίαιτος και λιγότερο απαιτητικός. Χρήσιμη συμβουλή όχι μόνο για πολεμικές περιόδους, αλλά και για ειρηνικές δεδομένης της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε.

  Η κ. Τατά -Αρσέλ διεξήγαγε μία επιστημονική έρευνα μεταξύ νέων της τρίτης γενιάς, που κατάγονται από Μικρασιάτες παππούδες και γιαγιάδες. Ρώτησε τί ξέρουν για τη σφαγή -που φυσικά δεν ήταν συνωστισμός- και για τις περιπέτειες των προγόνων τους και επίσης τους ρώτησε τι αισθάνονται για τους Τούρκους. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι, ηλικίας από 30 έως 50 ετών, βλέπουν με επιφυλακτικότητα την Τουρκία, αλλά δεν έχουν μέσα τους μίσος και εκδικητικότητα. Πάντα υπάρχουν οι λιγότερο ενδιαφερόμενοι για τα ιστορικά, υπάρχει όμως συνήθως ένα παιδί σε κάθε οικογένεια που ψάχνει σε βάθος την Ιστορία. Αυτό οι επιστήμονες το ονομάζουν «το παιδί που κρατά αναμμένο το καντήλι».

  Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στην έρευνά της επί θυμάτων του γιουγκοσλαβικού δράματος και υπογράμμισε ότι το μίσος και η βία μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Βοσνιομουσουλμάνων οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι επί Τίτο και κομμουνισμού δεν συζητήθηκαν καθόλου τα αιματηρά γεγονότα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κυρίως η σφαγή Σέρβων από Κροάτες. Ηχηρό μάθημα σε όσους θέλουν να κουκουλώσουν τα τουρκικά εγκλήματα του 1922.

  Κωνσταντίνος Χολέβας

  Πολιτικός Επιστήμων

  Σχόλιο από Πρωτοπαπαδάκης Αγησίλαος | 16/01/2012

 21. […] –Εγκωμιάζοντας την ακροδεξιά εθνοπροδοσία! […]

  Πίνγκμπακ από -Ο πόλεμος, η εξουσία και η Αλέκα! « Πόντος και Αριστερά | 09/09/2016

 22. Το «σφυρί-δρεπάνι και ελιά-στεφάνι» δεν ήταν ποτέ σύνθημα του ΣΕΚΕ. Αυτή είναι μια κατασκευή των βενιζελικών που προσπάθησαν να ταυτίσουν την αντι-ιμπεριαλιστική στάση των πρώτων Ελλήνων κομμουνιστών με τους μοναρχικούς.
  Το ΣΕΚΕ, αντιθέτως, ταύτιζε τα δυο κόμματα βενιζελικούς και μοναρχικούς ως προς τα συμφέροντα που υπηρετούσαν και ξεκαθάριζε την αντιπολεμική του στάση ως ταξική και διεθνιστική. Μάλιστα αν κάποιοι συμμάχησαν στην ουσία και στην πράξη ήταν οι βενιζελικοί με τους μοναρχικούς αφού οι δεύτεροι συνέχισαν την επέμβαση στην ΜΑσία προς όφελος των συμφερόντων του ελληνικού κεφαλαίου…

  «Προκήρυξις
  Προς τον λαόν των εργατών, υπαλλήλων, επαγγελματιών, μικροαστών και χωρικών
  […]
  Το ένα [κόμμα, οι βενιζελικοί] εκπροσωπεί μίαν συμμορίαν ληστών, οι οποίοι, ενώ ο μισός ελληνικός λαός ερρίχνετο εις τας φυλακάς και ο άλλος μισός εστέλετο να σκοτωθή εις τα διάφορα μέτωπα, επλούτιζαν αισχροκερδούντες και εκμεταλλευόμενοι το αίμα και τον ιδρώτα του, τη συνενοχή και τη υποστηρίξει του κράτους. Είναι οι άνθρωποι που γυρίζουν ολημερίς με τα πολυτελή αυτοκίνητά των εις τους δρόμους προβάλλοντες κατά τον πλέον αναίσχυντον τρόπον κατά πρόσωπον της λαϊκής δυστυχίας τα κλεμμένα πλούτη των. Είναι οι άνθρωποι που έχουν συμφέρον να διατηρήσουν με κάθε τρόπον το σημερινόν καθεστώς της βίας και της τρομοκρατίας για να κρατήσουν την εξουσίαν και τας ατίμως αποκτηθείσας περιουσίας των, για να συνεχίσουν το έργον της εκμεταλλεύσεως των εργαζομένων λαϊκών τάξεων.

  Το άλλο [κόμμα, οι μοναρχικοί] εκπροσωπεί εκείνους, οι όποιοι μείναντες μακράν της εξουσίας, εστερήθησαν όλων αυτών των αγαθών, τα οποία τώρα προσπαθούν να αποκτήσουν. Εκπροσωπεί τον παλαιόν πολιτικόν κόσμον της Ελλάδος τον βουτηγμένον εις τον βούρκον της φαυλότητος, τον προσπαθούντα να αρπάξη την ψήφον του λαού, για να αναρριχηθεί εις την ράχην του, τον αποπειρώμενον να γυρίση πίσω εις την πολιτικήν ζωήν μαζί με όλας τας απηρχαιωμένας πολιτικάς και κοινωνικάς αντιλήψεις του, σέρνων μαζί του μίαν στρατοκρατικήν τάξιν, η οποία εδημιουργήθη με τους βαλκανικούς πολέμους γύρω εις την βασιλικήν αυλήν και της οποίας την πίεσιν και την αυθαιρεσίαν έλαβε ο λαός την ευκαιρίαν να γνωρίση και να αισθανθή κατά την κωνσταντινικήν περίοδον την τόσο φρικώδη, όσον η σημερινή περίοδος της βενιζελοκρατίας. Και τα δύο κόμματα, κόμματα της ίδιας ληστρικής τάξεως εκπροσωπούν τον πόλεμον.
  […]
  Ολοι με θέληση και με πίστη πρέπει να υποστηρίξετε τας τιμίας κάλπας των σοσιαλιστών, να δώσετε υπέρ αυτών την ψήφο σας, με την πεποίθηση ότι έτσι ψηφίζετε κατά του πολέμου, κατά της τυραννίας, κατά της εκμεταλλεύσεως.
  Ολοι με το σύνθημα: «Σφυρί – δρεπάνι».

  Ολοι με το κήρυγμα: «Κάτω ο πόλεμος! Κάτω η τυραννία! Ζήτω ο διεθνής σοσιαλισμός!».

  Αθήναι 27 Σεπτεμβρίου 1920

  Η Κεντρική Επιτροπή [του ΣΕΚΕ]»

  Σχόλιο από iannis63 | 03/10/2020


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: