Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-ΠΟΕ: Η απόλυτη κατάπτωση και το τέλος των ψευδαισθήσεων

Ο «Νύν υπέρ πάντων αγών» μιας εκφυλισμένης ομοσπονδίας

Αφού την αμέσως προηγούμενη περίοδο ασχοληθήκαμε με τους εκτός του ποντιακού γκέτο  προβληματικούς, αρνητές, εξυπνάκηδες, σεύτελους και λοιπά φυντάνια, ας μπούμε τώρα μέσα στο (ποντιακό μας) γκέτο  για να δούμε τα νέα δρώμενα και το κλίμα που επικρατεί!

Yπήρξε μια έντονη στιγμή για τα εσωτερικά της ΠΟΕ όταν δύο σημαντικοί σύλλογοι (Βέρροιας και Τρικάλων) κατέθεσαν μομφή για το πρόσωπο του γραμματέα, τον οποίο κάλυψε ο πρόεδρος και η πλειονότητα των he’s master voice συμβούλων του Δ.Σ. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο: παραίτηση από την Επιτροπή για την Παναγία Σουμελά των Κουμπουλίδη, Μπαλταζίδου…

Η κορύφωση όμως της αθλιότητας της ηγετικής ομάδας δεν ήταν η διαχείριση της μομφής των δύο συλλόγων, αλλά η αντιμετώπιση του παγκόσμιου ποντιακού κινήματος και η προσπάθεια δημόσιας συκοφάντησης των Ποντίων της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα: Το περασμένο Σάββατο (23 Ιουλίου 2011) επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ένα Έκτακτο Παγκόσμιο Συνέδριο με μοναδικό θέμα την ένταξη στο παγκόσμιο όργανο (Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντιακού Ελληνισμού) των ομοσπονδιών που βρίσκονταν εκτός.  Η ΔΙΣΥΠΕ έχει δημιουργηθεί από 12 Ομοσπονδίες όλου του κόσμου. Η δημιουργία της υπήρξε αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της παλαιάς ΠΟΕ, πριν αυτή εκφυλιστεί από την Ομάδα Παρχαρίδη και τους ευκαιριακούς της συμμάχους.

Οι παλιότερες οργανωτικές εκφράσεις, όπως η ΠΟΠΣ του Τανιμανίδη, που απηχούσαν τότε μια κατάσταση νεποτισμού, αδιαφάνειας και εκμετάλλευσης, αντέδρασαν στη δημιουργία της ΔΙΣΥΠΕ καταφεύγοντας στην ελληνική δικαιοσύνη.

Το δρόμο εκείνης της παλιάς ΠΟΠΣ του Τανιμανίδη, ακολουθεί σήμερα με εκπληκτική συνέπεια η εκφυλισμένη ΠΟΕ του Παρχαρίδη.

Για να αποτρέψει την πραγματοποίηση του Έκτακτου Συνεδρίου κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία και κέρδισε προς το παρόν την προηγούμενη της διεξαγωγής του Συνεδρίου.   Η τελική εκδίκαση της προσφυγής στις 6 Οκτωβρίου θα κρίνει την διατήρηση ή τη διάλυση της ΔΙΣΥΠΕ. Χαρακτηριστικά όμως είναι τα όσα έγιναν κατά την εκδίκαση, όπου κυριάρχησε ένας λόγος ρατσιστικός κατά των Ποντίων της Ρωσίας.  Να σημειωθεί ότι από τα 19 μέλη που διαθέτει η ΠΟΕ στο Δ.Σ. της ΔΙΣΥΠΕ, υπόγραψαν την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ΜΟΝΟ τα 8. Κάτι που σημαίνει ότι έχει επικρατήσει η μειοψηφική εξτρεμιστική εκδοχή…. Και επιπλέον, στην αίτηση της ΠΟΕ που κατατέθηκε κάποιες υπογραφές είχαν πλαστογραφηθεί, μιας και εκμαιεύτηκαν δια του τηλεφώνου.

Γιατί όμως κατέφυγαν σ΄αυτή την ακραία λύση; Η απάντηση είναι απλή: Στο υπάρχον 41-μελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΣΥΠΕ, η ΠΟΕ διαθέτει 19 εκπροσώπους. Έτσι, η μια Ομοσπονδία κυριαρχεί επί όλων των υπόλοιπων Ομοσπονδιών του κόσμου, πράγμα προφανώς απαράδεκτο. Δηλαδή, οποιαδήποτε αλλαγή των ισορροπιών, με εισδοχή υπόλοιπων ομοσπονδιών (Παλιννοστούντων, ΠΟΠΣ Β’ Αυστραλίας) και τη θέσπιση κριτηρίων για το μέτρο αντιπροσώπευσης, θα οδηγούσε στον εκδημοκρατισμό του οργάνου και στην ισορροπημένη κατανομή της ισχύος.

Αυτό φυσικά αντιμετωπίζεται ως απευκταίο γεγονός, οπότε και ο αγώνας για τη διατήρηση της «εξουσίας» εντός του γκέτο  μετατρέπεται ως η κύρια πολιτική, αλλά και ιδεολογική έκφραση. Μην περιμένετε κανέναν «ποετζή» (προσοχή: όχι «παοτζή» !!!) να δώσει σοβαρούς αγώνες ενάντια στους Αρνητές της Γενοκτονίας, ή για την υπεράσπιση των συμφερόντων των «παλιννοστούντων». Όλη τους η προσπάθεια εξαντλείται στη διατήρηση των αντιδημοκρατικών συσχετισμών και στην καταστολή κάθε διαφορετικής άποψης. Όπως βέβαια και στο να πείσουν τους  ευρισκόμενους αφελείς εντός του μαντριού, ότι ένας καρδιολόγος και ένας μωμόγερος κατάφεραν να κάμψουν τις αντιστάσεις του Ερντογάν και να επιτύχουν το άνοιγμα της αυθεντικής Παναγίας Σουμελά του Πόντου.

Βέβαια, για να μπορεί να υπάρχει μια τέτοια ακραία, θρασύτατη, προσβλητική και προβοκατόρικη πολιτική συμπεριφορά απαιτούνται τρία πράγματα:

αδρανοποίηση των κριτηρίων και των αντανακλαστικών των σοβαρών στελεχών και οργανώσεων του χώρου

απουσία δυνάμεων που να μπορούν γεφυρώσουν τις αντιθέσεις και

ανίκανη -έως αηδίας– αντιπολίτευση.

Με δυό λόγια, οι αντιπόντιοι και αντιπρόσφυγες, που τελευταίως εκφράζονται με ανησυχητική ευκολία και συχνότητα, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα απ’ τον «οργανωμένο χώρο».

Αυτός έχει φροντίσει να αναχωρήσει από την πραγματική ζωή και τον ελλογο βίο, αρκούμενος σε παιχνιδάκια εξουσίας και ισχύος εντός του γκέτο. Μόνο που πολλές φορές καταστρέφει και τις όποιες λίγες κατακτήσεις στον εκτός του γκέτο χώρου, όπως συνέβη με το ζήτημα της Παναγίας Σουμελά του Βερμίου.

.

Φαίνεται ότι η αδυναμία αξιόπιστης ιδεολογικής και πολιτικής παρουσίας, οδήγησε στην υιοθέτηση νομικών μέσων, αλλά και απειλών, κατά όποιων θεωρούν ότι αμφισβητούν -ιδεολογικά ή οργανωτικά- το περιφραγμένο μαντρί τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι απειλές που εκτοξεύτηκαν κατά του Φ. Γεωργουσόπουλου γιατί απλώς και μόνο επισήμανε την πολιτική Άρνησης της Γενοκτονίας που ακολουθεί και η ίδια η ΠΟΕ.

.

.

Παραθέτουμε παρακάτω τους χαρακτηριστικούς διαλόγους

Η διαμαρτυρία του Φίλιππου Γεωργουσόπουλου είναι η εξής:

Προς ΠΟΕ

Κύριοι,

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας κατά των Ελλήνων του Πόντου, εγκρίνατε Ψήφισμα, όπου αναφερθήκατε στη Γενοκτονία των Χριστιανικών Πληθυσμών της Ανατολίας, παραθέτοντας λιτανεία θυμάτων: Έλληνες του Πόντου,Αρμένιοι και Ασσύριοι. Εν πλήρει συνειδήσει και με επιλεκτική τη μνήμης σας, αφήσατε εντελώς εκτός του καταλόγου θυμάτων της Γενοκτονίας τους υπόλοιπους Έλληνες-θύματα, δηλαδή τους Έλληνες της Σμύρνης και της Ιωνίας, τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, αλλά και άλλων περιοχών…, μολονότι υπάρχει σχετικός Νόμος του Ελληνικού Κοινοβουλίου που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας (εννοώντας την Ιωνία), και μολονότι όλα ξεκίνησαν από την Ανατολική Θράκη και επεκτάθηκαν σε όλη την τότε Τουρκία.

Η ανωτέρω στάση αυτή της ΠΟΕ, αλλά και ορισμένων Ποντιακών Οργανώσεων, συλλόγων και προσώπων, ευτυχώς όμως όχι όλων, είναι ανεξήγητη, ηθικά αδικαιολόγητη, αναξιοπρεπής και μικροπρεπής και προκαλεί λύπη και οργή στα υπόλοιπα θύματα της Γενοκτονίας.

Διερωτώμαι που οφείλεται αυτό; Οφείλεται σε φυλετισμό, σε αδιαφορία προς τα άλλα θύματα, σε οργανωσιακές φιλοδοξίες, σε αδυναμία συνεργασίας και πικρίες, σε εμπεριστατωμένη ιστορική μελέτη ότι Γενοκτονία έγινε μόνο στον Πόντο, σε τι; Θα ήθελα να έχω μία επίσημη και εμπεριστατωμένη απάντηση σας.

 Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ της  ΠΟΕ

ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
Λ.ΝΙΚΗΣ 1, ΤΚ:54624, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΗΛ:2310 227-822 FAX:2310 227-213
e-mail:info@poe.org.gr
http://www.poe.org.gr
Θεσσαλονίκη, 23-5-2011 Αρ.Πρ.:4121

Προς: κ.Φίλιππο Γεωργουσόπουλο

Κύριε Γεωργουσόπολε,

Λάβαμε δια ηλεκτρονικής αλληλογραφίας την επιστολή σας .

Καθότι μέρος των γραφομένων σας εμπίπτουν στις διατάξεις του αστικού ποινικού κώδικα και μελετώνται από την νομική μας υπηρεσία θα σας παρακαλούσαμε να μας αποστείλετε την διεύθυνση κατοικίας σας , το σταθερό και κινητό τηλέφωνό σας ή όποιο άλλο στοιχείο αποδεικνύει την ταυτότητά σας, πλην του e-mail σας βέβαια για να αποκαταστήσει η νομική μας υπηρεσία την αρμόζουσα επαφή μαζί σας .

Με εκτίμηση

Το Γραφείο Τύπου της Π.Ο.Ε.

——————————————————————————————–

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ κ Φ. ΓΕΩΡΓΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

Subject: Re: Προς ΠΟΕ περί Γενοκτονίας

Κύριοι,

Πριν σας κοινοποιήσω τα προσωπικά στοιχεία που μου ζητάτε θα ήθελα να πληροφορηθώ τα εξής:

α) τον ακριβή λόγο της αξίωσης σας για κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων.

β) τι ακριβώς εννοείτε ισχυριζόμενοι ότι μέρος των γραφομένων μου εμπίπτει στις διατάξεις του “αστικού ποινικού κώδικα”. Σε ποιές ακριβώς διατάξεις του Αστικού ή του Ποινικού Κώδικα εμπίπτει και γιατί; Τι υπονοείτε; Τι αιτιάσθε; Αδυνατώ να αντιληφθώ τον λόγο της αξίωσης και του καταφατικού ισχυρισμού σας. Μήπως θεωρείτε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία ποινικοποιεί την Ελευθερία Γνώμης, πολλώ δε μάλλον την υποβολή ερωτήσεων και ερωτημάτων και την έκφραση αξιολογικών κρίσεων γενικής μορφής επί δημοσίου χαρακτήρα φόρεων και ψηφισμάτων και πως, που;

Με άλλα λόγια, είστε υπέρ της φασιστικής ποινικοποίησης της ελευθερίας γνώμης; Δεν ανέχεσθε καμιά κριτική, κανένα ερώτημα; Ερωτώ.

Έχω την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα δεν διώκονται προς το παρόν οι ιδέες, η διατύπωση ερωτήσεων, ερωτημάτων, συλλογισμών, γνώμης, η αξιολογική κρίση επί συλλόγων, φορέων και ψηφισμάτων.

(Σημείωση δεν υπάρχει “αστικός ποινικός κώδικας”, υπάρχουν αστικός και ποινικός κώδικες, είναι δύο διαφορετικοί και όχι ένας).

γ) Θεωρείτε ότι αποτελεί την ηθικά ενεδεδειγμένη στάση από μέρους των Ποντιακών φορέων η αποσιώπηση των άλλων θυμάτων της Γενοκτονίας από το σχετικό κατάλογο; Θα ήσασταν ικανοποιημένοι και χαρούμενοι, αν οι ενώσεις των άλλων προσφύγων εξέδιδαν παρόμοια ψηφίσματα με βάση το Νόμο 2645/1998 ή άλλα ψηφίσματα περί καθιερώσεως ημέρας μνήμης της Γενοκτονίας της Μικράς Ασίας και αποσιωπιούσαν τα θύματα του Πόντου; Αν ζητούσαν δηλαδή από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την Πολιτεία να προωθήσει μόνο τη δική τους Γενοκτονία;

δ) Γιατί παρερμηνεύτε τα ψηφίσματα αναγνώρισης του Σουηδικού Κοινοβουλίου, της Πολιτείας της Νότιας Αυσταλίας κα των διαφόρων Πολιτειών των Η.Π.Α. τα οποία δεν είναι μεταξύ τους ταυτόσημα και δεν αναγνωρίζουν μόνο τη Γενοκτονία του Πόντου; Γιατί εσείς τοποθετείσθε δημοσίως και ερμηνεύετε τα Ψηφίσματα μονομερώς ως αναφερόμενα μόνο στους Ποντίους; Είστε βέβαιοι ότι είναι έτσι ακριβώς;

ε) Τελικά επαναλαμβάνω τα αρχικά ερωτήματά μου, θεωρείτε ότι μόνο οι Έλληνες του Πόντου έχουν υποστεί Γενοκτονία; Αν ναι, είναι αυτή η επίσημη θέση σας; Την έχετε υιοθετήσει συλλογικά, κατόπιν ποιάς καταστατικής διαδικασίας; Την έχετε δημοσιοποιήσει; Έχετε κάνει τα υπόλοιπα σωματεία στην Ελλάδα και στον κόσμο κοινωνούς;

Δηλαδή, απόρριπτετε επίσημα το Νόμο 2645/1998 και άλλα σχετικά ψηφίσματα, ελληνικά και ξένα; Σε ποιά επιστημονική θεώρηση βασίζετε την απόρριψη; Ερωτώ! Απαγορεύεται να ερωτώ; Αν ναι, σε ποιές διατάξεις του “αστικού ποινικού κώδικα” προβλέπεται σχετική απάγορευση;

Σε τι οφείλεται η ανωτέρω απάλειψη; Είναι λάθος εκ παραδρομής (εγκληματικής), τι είναι ; Αν ναι, γιατί δεν μπορείτε να δηλώσετε λάθος εκ παραδρομής και καταφεύγετε σε ανοίκειες απειλές;

στ) Αν οι υπόλοιπες οργανώσεις προσφύγων εξέδιδαν παρόμοια Ψηφίσματα, αγνοώντας τους Ποντίους, πως θα αντιδρούσατε; Πως θα χαρακτηρίζατε μια τέτοια στάση;

ζ) Θεωρείτε ότι με τη στάση αυτή των απειλών μπορείτε να επιτύχετε αποτελέσματα και να αποκτήσετε φίλους;

Προσωπικά γνωρίζω πολλούς Ποντιακούς συλλόγους, φορείς και πρόσωπα, που δίδουν διαφορετική εικόνα.

Εν κατακλείδι, εκφράζω και πάλι την απορία μου για την απόπειρα ποινικοποίησης της γνώμης και τη βαθύτατη απαρέσκειά μου για κάθε προσπάθεια κατά της Ελευθερίας της Γνώμης, η οποία παραπέμπει σε καθεστώτα θυτών, όπως π.χ. η Τουρκία, από τα οποία ο περήφανος, ηρωϊκός και μαρτυρικός Ελληνισμός του Πόντου, μαζί με τους άλλους Έλληνες της Ανατολίας, υπέστη γενοκτονία.

Σας υπενθυμίσω ότι η Τουρκική Νομοθεσία ποινικοποιεί τη σχετική ελευθερία Γνώμης και κάθε συζήτηση περί Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμωρείται ποινικά από τα περί προσβολής του Τουρκισμού άρθρα; Είστε δηλαδή υπέρ αυτών των άρθρων; Ερωτώ, διότι μου έχει προκληθεί σύγχυση και από τις δημόσιες και κατ΄ ιδίαν τοποθετήσεις σας, όπως η κατωτέρω. Ευτυχώς ακόμα στην Ελλάδα δεν διώκονται ούτε οι ιδέες, αλλά ούτε και η διατύπωση γνώμης. ΑΝ είστε υπέρ της ποινικοποίηση και της δίωξης και υπέρ της επιβολής φασιστικού καθεστώτος να το δηλώσετε.

Παρακαλώ να μου απαντήσετε συγκεκριμμένα επί των ανωτέρω.

Φίλιππος Γεωργουσόπουλος

Καμιά εξήγηση δεν δόθηκε από το Δ.Σ. της ΠΟΕ για όλα αυτά:

Δεν τους νοιάζει;
Δεν καταλαβαίνουν;
Περί άλλων τυρβάζουν;

——————————————————————————————————————————–

Η δικαστική απόφαση της Παρασκευής (22 Ιουλίου) δεν απέτρεψε τους συνέδρους από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ να έρθουν στην Ελλάδα και να συζητήσουν δημοσίως τα προβλήματα του παγκόσμιου ελληνισμού με τρόπο μοναδικό, που ποτέ δεν έχει γίνει έως τώρα στις ελλαδικές ποντιακές συγκεντρώσεις. Εντυπωσιακή ήταν η μαρτυρία του δικηγόρου της ΔιΣυΠΕ (Γκουροβανίδης), ότι στην εκδίκαση της προσφυγής της ΠΟΕ, οι εκπρόσωποί της δημιούργησαν ένα πολύ άσχημο κλίμα χρησιμοποιώντας προσβλητικές-ρατσιστικές εκφράσεις για τον ποντιακό ελληνισμό της Ρωσίας. [Φαίνεται ότι οι «ρωσοπόντιοι» προκαλούν αλλεργία στους βαλκάνιους αριστοκράτες της ΠΟΕ, όπως ακριβώς προκαλούσαν και στους πολιτικούς τους δεξιούς συντρόφους, που το 2000 τους αποκαλούσαν όλους «ελληνοποιημένους»]

Η Αλεξάνδρα Προτσένκο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ουκρανίας, παρουσιάζει από του βήματος τις πολιτικές και οικονομικές προκλησεις που αντιμετωπίζει ο  ελληνισμός της πρώην ΕΣΣΔ, επισημαίνει την 20χρονη πλήρη απουσία των ελλαδιτών Ποντίων από τις κοσμοϊστορικές εξελίξεις και καταγγέλει δημοσίως τους Τανιμανίδη και Παρχαρίδη ως υπαίτιους της θλιβερής αυτής κατάστασης.

——————————————————————————————————————————–

Δείτε κάποια παλιότερα δημοσιεύματά μας για την κατάπτωση και τον ευτελισμό του «οργανωμένου χώρου»:

-Πόντιοι: “σκυλί που γαυγίζει ΔΕΝ δαγκώνει”…

-Είναι η ΠΟΕ Αρνητής της Γενοκτονίας;

-Δι.Συ.Π.Ε. Το τέλος μιας φιλόδοξης προσπάθειας;

-Λουκασένκο: Εμπρός στο δρόμο που χάραξε ο… Παρχαρίδης!

-Ένα ποντιακόν κουίζ’ !

-Το περιβάλλον Παρχαρίδη διαλύει την ΠΟΕ… 

-Ωρέ Πόντιοι, με τι μούτρα θα τιμήσετε τη γενοκτονία;

-Παναγία Σουμελά: Το όπιο των Ποντίων ? ? ? 

-Ιερές εργολαβίες…

28/07/2011 - Posted by | -παράνοια, -Ιδεολογικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

12 Σχόλια »

 1. 1) Οι αλήθειες του Ιβάν

  http://bsgreeks.blogspot.com/2011/07/blog-post_27.html

  2) 15 Αυγούστου 2011. Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Παναγία Σουμελά.

  Με απόλυτη τάξη και αίσθημα ευθύνης, χιλιάδες προσκυνητές αναμένεται να κατακλύσουν και εφέτος το Ιστορικό Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο για να παρακολουθήσουν από κοντά την Πατριαρχική Λειτουργία.

  Ήδη από την περασμένη Κυριακή ο Ιβάν Σαββίδης απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση στη Νεολαία να «έρθει στην Τραπεζούντα και να νιώσει». Η ανταπόκριση είναι ήδη πολύ μεγάλη. Μάλιστα για φέτος προγραμματίζεται ακόμη μια έκπληξη. Την Κυριακή 14 Αυγούστου, το Ίδρυμα Ιβάν Σαββίδη διοργανώνει μεγάλη μουσική εκδήλωση – συναυλία με το γενικό τίτλο «Οι ήχοι της λύρας ενώνουν τους λαούς». Στη συναυλία θα συμμετάσχουν μουσικοί και χορευτές από την Ελλάδα, τη Ρωσία, τη Γεωργία και την Τουρκία.

  Από το Ίδρυμα Ιβαν Σαββίδη και την Οργανωτική Επιτροπή της Εκδήλωσης ανακοινώθηκαν χθες και τα δρομολόγια των λεωφορείων που θα κινηθούν προς την Τραπεζούντα.

  Ειδικότερα:
  Λεωφορεία θα αναχωρήσουν:

  Την Πέμπτη 11.08.2011 και ώρα 22:00 από το Άγαλμα του Βενιζέλου στην Πλ. Αριστοτέλους. Η τιμή συμμετοχής για νέους και νέες έως 30 ετών είναι 120 € και για τους λοιπούς προσκυνητές 180 €.

  Την Παρασκευή 12.08.2011 και ώρα 22:00 από το Άγαλμα του Βενιζέλου στην Πλ. Αριστοτέλους. Η τιμή συμμετοχής για νέους και νέες έως 30 ετών είναι 60 € και για τους λοιπούς προσκυνητές 120 €.

  Το Σάββατο 13.08.2011 και ώρα 05:00 από το Άγαλμα του Βενιζέλου στην Πλ. Αριστοτέλους. Η συμμετοχή για νέους και νέες έως 30 ετών είναι ΔΩΡΕΑΝ και για τους λοιπούς προσκυνητές 60 €.

  Οι ενδιαφερόμενοι -ες μπορούν να απευθύνονται για δηλώσεις συμμετοχής στον κ. Θράσο Ευτυχίδη, τηλ. επικοινωνίας 6936 675006 μέχρι και τη Δευτέρα 7 Αυγούστου 2011.

  Τέλος το πρωί της Κυριακής 14.08.2011 αναμένεται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» της Θεσσαλονίκης ειδικά ναυλωμένη πτήση charter, που θα μεταφέρει στην Τραπεζούντα επίσημους προσκεκλημένους του ιδρύματος και εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

  http://bsgreeks.blogspot.com/2011/07/15-2011.html

  Σχόλιο από Γιάννης | 29/07/2011

 2. Η Π.Ο.Ε. ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΑΓΩΓΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. !!!! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.

  Η αγωγή κατατέθηκε στις 1 Ιουλίου 2011 και για την ιστορία και μόνο υπογράφεται από τους παρακάτω κυρίους:

  1. Γεώργιο Παρχαρίδη
  2. Ιωάννη Αντωνιάδη
  3. Ευστάθιο Παπαδόπουλο
  4. Ελένη Μεντεσίδου
  5. Χρύσα Μαυρίδου
  6. Θεόδωρο Ακριτίδη
  7. Παντελεήμωνα Καραλευθέρη και
  8. Σάββα Τοπαλίδη.

  Σύμφωνα με την αγωγή ζητείται «Να διαταχθεί η αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) της συνεδριάσεως της 10 Απριλίου 2011, για πραγματοποίηση Εκτάκτου Συνεδρίου στις 23 – 24 Ιουλίου 2011 και την πραγματοποίηση του 7ου Παγκόσμιου Τακτικού Συνεδρίου κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιουλίου 2012, μέχρι να εκδωθεί τελεσίδικη απόφαση επί της από 1.7.2011 και με αριθμό κατάθεσης 9612/11 ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (τακτική διαδικασία) κατατεθείσης Αγωγής μας,
  Να εκδοθεί προσωρινή διαταγή που να διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.) της συνεδριάσεως της 10 Απριλίου 2011, για πραγματοποίηση Εκτάκτου Συνεδρίου στις 23 – 24 Ιουλίου 2011 και την πραγματοποίηση του 7ου Παγκόσμιου Τακτικού Συνεδρίου κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του μηνός Ιουλίου του έτους 2012, μέχρι την έκδοση αποφάσεως επί της παρούσας Αίτησής μας και
  Να καταδικασθεί η καθ ης Συνομοσπονδία στην δικαστική μας δαπάνη και την αμοιβή των Πληρεξούσιων μας Δικηγόρων.

  Φαντασθείτε να το έλεγε κάποιος έξι μήνες πιο πριν…. ανέκδοτο ΠΟΕ εναντίον ΔΙΣΥΠΕ!!!

  Δεν μένει παρά να συγχαρούμε τους υπογράφοντες κυρίους που δια της παρούσης εκτιμούν ότι η ΕΝΟΤΗΤΑ του Ποντιακού χώρου αποτελεί αντικείμενο δικαστικής διαμάχης και να τους αφήσουμε στη μοναξιά του μεγαλείου τους.
  Με την πράξη τους αυτή οδηγούν πλέον τη ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. και μαθηματικά στη διάλυση.

  Προτείνουμε στον Πρόεδρο της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε. κ. Ιβάν Σαββίδη να πληρώσει εκ των προτέρων τους δικηγόρους της Π.Ο.Ε. και να απευθυνθεί άμεσα στα πρωτοβάθμια σωματεία σε όλο τον κόσμο καλώντας στη δημιουργία ενός Παγκόσμιου Κοινού των Ποντίων. Να καλέσει σε ΕΝΟΤΗΤΑ στη βάση κοινών στόχων και να δώσει ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ανάπτυξης του Ποντιακού Κινήματος.

  Είναι ώρα ευθύνης και μία ακόμη ευκαιρία για ΕΝΟΤΗΤΑ και ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ. Το Ποντιακό Κίνημα μπορεί να κάνει την υπέρβαση αδειάζοντας παραγοντίσκους και ψευδεπίγραφους ηγέτες που μόνο κακό μέχρι σήμερα έχουν προκαλέσει.

  Θράσος Ευτυχίδης

  Σχόλιο από Γιάννης | 29/07/2011

 3. Κουτσοί-στραβοί στον άγιο Παντελεήμονα 😉

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 29/07/2011

 4. 1. Η περίπτωση του κ. Φ. Γεωργουσόπουλου και η «χωροφυλακίστικη» απάντηση της ΠΟΕ

  2. Οι τελευταίες εκλογές της ΠΟΕ, μετά την «φωτογραφικά Παρχαριδική» τροποποίηση του καταστατικού της και

  3. η κατάθεση από την ομάδα των 8 (Γ. Παρχαρίδη κ.α) αγωγής κατά της ΔΙΣΥΠΕ
  είναι δείγματα γραφής συγκεκριμένης ιδεολογικοπολιτικής αντίληψης «πολιτικών μασκοφόρων».

  Διαρηγνύουν τα ιμάτιά τους ως δήθεν ακομμάτιστοι, ενώ επί της ουσίας, ακόμη και εν αγνοία τους, υπηρετούν συγκεκριμένη ιδεολογία. Θλίψη και οργή για την κατάντια ορισμένων ανθρώπων όταν φτάνουν στο σημείο να απειλούν κάποιον γιατί τόλμησε να εκφράσει άποψη (περίπτωση Φ. Γεωργουσόπουλου) και να επιχειρούν να λύσουν κατ΄ εξοχήν πολιτικά θέματα, με νομικίστικες κινήσεις ( αγωγή κατά της ΔΙΣΥΠΕ).

  Είναι βέβαιο ότι οι ανομολόγητες επιδιώξεις τους δεν θα ικανοποιηθούν. Θα κουβαλάνε για πάντα το στίγμα των διασπαστών και των θιασωτών κάθε είδους αντιδημοκρατικών έως και φασιστικών αντιλήψεων. Κρίμα γιατί το κακό που έκαναν στην ΔΙΣΥΠΕ δεν το τόλμησαν ούτε οι αντίπαλοί της.

  Σχόλιο από Καρσλής | 30/07/2011

 5. ο γλείψας του γλειψαντος ω γλείφτες. υπάρχουν και άλλοι αλλά φαινεται ότι σε αυτή τη φάση δεν κρίθηκε απαραίτητο να συνυπογράψουν. Ωστόσο τίποτα δεν με ξαφνιάζει πλέον από όσα κάνουν και λένε οι δήθεν της ΠΟΕ. Περίεργο που λείπει η υπογραφή τοτ μωμόγερου. Φαίνεται ότι δέχτηκε άλλες εντολές αυτός άπό τον αλεξιπτωτιστή

  Σχόλιο από ΑΓΡΕΛΑΦΟΝ | 21/08/2011

 6. Απίστευτη αθλιότητα. Λογοκρισία στην ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου !!!! Λείπουν οι δύο παράγραφοι όπου ευχαριστεί ιδιαίτερα τον Ιβάν Σαββίδη…!!!

  Η αθλιότητα ορισμένων κύκλων δεν έχει όρια. Στο βίντεο που αναρτήθηκε στο youtube με την συγκλονιστική ομιλία του Παναγιοτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην Παναγία Σουμελά του Πόντου και προέρχεται σαφέστατα από την ΕΤ3, απουσιάζουν οι τρείς τελευταίες παράγραφοι της ομιλίας του!!!!.
  Και όμως τόλμησαν !!!

  Ειδικότερα απουσιάζουν οι δύο παράγραφοι στις οποίες ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχαριστεί «ιδιαιτέρως» τον ομογενή βουλευτή της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη για τη συμβολή του.

  Προφανέστατα κάποιοι προσπαθούν να αγνοήσουν το γεγονός ότι χίλιοι και πλέον πιστοί αλλά και πάνω από 100 δημοσιογράφοι είδαν και άκουσαν!!!

  Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε τη δημοσίευση του πλήρους κειμένου της Ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχου …για να το αναδημοσιέυσουμε.

  http://bsgreeks.blogspot.com/2011/08/blog-post_7576.html

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/08/2011

 7. ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ

  Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.

  Βέροια 02 Ιουνίου 2011

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, αφού έλαβε υπόψη του την από 23-5-2011 επιστολή της Π.Ο.Ε. προς την Υπουργό Παιδείας, την από 25-5-11 απάντηση του γραφείου της Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων και την από 29-5-11 επιστολή παραίτησης του μέλους μας Λάζαρου Κουμπουλίδη από την Επιτροπή της Π.Ο.Ε. για το Ίδρυμα της Π. Σουμελά, δηλώνουμε ότι συμφωνούμε και συνυπογράφουμε την ανωτέρω επιστολή παραίτησης, και προτείνουμε την αντικατάσταση του Γραμματέα για την διασφάλιση της ενότητας και την αποφυγή εντάσεων, πόλωσης και αποχωρήσεων στο εσωτερικό της Παμποντιακής.

  ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΔΩΡΑ ΜΠΑΛΤΑΤΖΙΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»
  Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.
  Βέροια 03 Ιουνίου 2011

  Κύριε Πρόεδρε,
  Μετά την από 23-5-2011 επιστολή της Π.Ο.Ε. προς την Υπουργό Παιδείας, την από 25-5-11 απάντηση του γραφείου της Υπουργού Παιδείας και την από 29-5-11 επιστολή παραίτησης του μέλους Λάζαρου Κουμπουλίδη από την Επιτροπή της Π.Ο.Ε. για το Ίδρυμα της Π. Σουμελά, εκφράζω την πικρία μου για τη χρονική στιγμή και το περιεχόμενο της επιστολής της Π.Ο.Ε. προς την Υπουργό, η οποία, πέρα από τον καθιερωμένο τύπο, φέρει εμφανώς την «προσωπική σφραγίδα» και το ύφος του Γραμματέα κ. Γ. Γεωργιάδη.

  Είμαι σε θέση να γνωρίζω και από την άμεση ανάμειξή μου στο θέμα της επίλυσης του ζητήματος της Π. Σουμελά, ως μέλος της αρμόδιας Επιτροπής της Π.Ο.Ε., ότι από καιρό γίνεται συστηματική δουλειά με την Υπουργό και τους συνεργάτες της, σε κλίμα γόνιμης συνεργασίας με ορατά αποτελέσματα, όπως για πρώτη φορά, διεξαγωγή Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας ειδικά για το ζήτημα αυτό, προσωπική διαβούλευση για την κατάρτιση του Νομοσχεδίου κ.ά.

  Δεν καταλαβαίνω το λόγο γιατί επιλέχθηκε αυτή ακριβώς η στιγμή για να διαταραχθεί αυτή η συνεργασία και να αναστραφεί το θετικό κλίμα, ενώ το επιθυμητό αποτέλεσμα βρίσκεται «προ των πυλών». Μήπως τελικά κάποιοι δεν επιθυμούν την επίλυση του προβλήματος, αλλά με τη στάση τους αποτελούν μέρος του προβλήματος; Και ευθέως αναφέρομαι στο νυν Γραμματέα κ. Γ. Γεωργιάδη, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του κ. Κ. Γαβρίδη που επιτύγχανε την ανάδειξη της ουσίας του προβλήματος, προστατεύοντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο και τον φορέα που εκπροσωπούσε με την προσεκτική και συνετή γραφή του.

  Όμως ταυτόχρονα εκφράζω την πικρία μου που ο Πρόεδρος μας ανέχεται την κατάσταση αυτή χωρίς να διαβλέπει την εξέλιξή της, που δυναμιτίζει το μέλλον της Π.Ο.Ε. Προσωπικά στήριξα και στηρίζω τον Πρόεδρο που μπήκε μπροστά να ενώσει τον Ποντιακό χώρο, ξεπερνώντας δυσκολίες με πολύ προσωπικό αγώνα.

  Όμως δεν μπορεί να με αφήσει αδιάφορη η «λευκή επιταγή» που δίνει στο Γενικό Γραμματέα, που καταλήγει σε αρνητικά αποτελέσματα.

  Κι ας μην προτρέξει κανείς να μου φορτώσει κομματικά κίνητρα, αφού σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είχα στηρίξει το πρόσωπο του Προέδρου και την προσπάθεια του να παραμείνει ο κομματισμός εκτός του φορέα της Παμποντιακής.

  Επειδή αγαπάμε τον Ποντιακό χώρο και θα συνεχίζουμε να προσφέρουμε, τις υπηρεσίες μας σε αυτόν, και επειδή πρέπει να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα χωρίς να παρεκκλίνουμε από τους στόχους και τις αρχές που μας έφεραν ενωμένους μέχρι εδώ, οφείλουμε παράλληλα να αποβάλλουμε όσους κινούνται εκτός αυτών των αρχών. Θεωρώ επιβεβλημένη την αντικατάσταση του Γραμματέα και δηλώνω την παραίτηση μου από την Επιτροπή της Π.Ο.Ε. για το Ίδρυμα Π. Σουμελά, την οποία με τις ενέργειες του ο Γ.Γ. έχει απαξιώσει.

  Τέλος εκφράζω την ελπίδα η παραίτηση μου αυτή να εκληφθεί ως προοπτική συνέχισης της δυναμικής της Παμποντιακής, χωρίς εκπτώσεις στις αρχές της, που αποτελούν την μοναδική εγγύηση ενότητας.

  Με εκτίμηση
  Δώρα Μπαλτατζίδου
  Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.Ε.

  ———————————————————————————————————

  ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ»
  Προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.
  Βέροια 29 Μαΐου 2011

  Με την από 23-5-2011 επιστολή της Π.Ο.Ε. προς την Υπουργό Παιδείας είναι προφανές από το ύφος, το περιεχόμενο και το στυλ της επιστολής ότι ο Γραμματέας κατά την σύνταξή της εμφορούνταν από διάθεση έκφρασης των προσωπικών του συναισθημάτων και απόψεων, στερούμενης της αντιπροσωπευτικότητας και σοβαρότητας που όφειλε να διαθέτει και μας είχε συνηθίσει έως τώρα ο προκάτοχός του.

  Ως μέλος της Επιτροπής για το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά (κατόπιν πρότασης του Προέδρου και ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ.) διαμαρτύρομαι για τον προκλητικό παραμερισμό της Επιτροπής, αφού η αποστολή της ανωτέρω επιστολής έγινε με ιδιαίτερη σπουδή, προτού καν ενημερωθούν τα μέλη ούτε της Επιτροπής, ούτε του Δ.Σ., έστω με ένα email -όπως έγινε «κατόπιν εορτής»- γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα προκαλούσε την αντίθεση και την αγανάκτηση των μελών της Επιτροπής, του Δ.Σ. και κατόπιν των Σωματείων-μελών της Π.Ο.Ε.

  Ευθύς εξαρχής, οφείλω να χαρακτηρίσω ως απαράδεκτη την αξίωση για αναγόρευση της Π.Ο.Ε. τρόπον τινά σε ένα είδος πολιτικού … «προστάτη», από τον οποίο η Υπουργός οφείλει να λαμβάνει άδεια για την πραγματοποίηση διαβούλευσης με φορείς και πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης για το θέμα της διοίκησης του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, και κατόπιν να δίνει αναφορά στην Π.Ο.Ε. Επίσης, πιστεύω ότι δεν αρμόζουν σε τέτοιου επιπέδου επίσημες επιστολές ειρωνικές προτάσεις περί δημοψηφίσματος με στήσιμο καλπών ανά την Ελλάδα, και κυρίως αυθαίρετα και προσβλητικά σχόλια περί μη διάθεσης της υπουργού να αλλάξει χουντικά και βασιλικά διατάγματα. Πολύ περισσότερο, κάθε επίκληση του αριθμού των Σωματείων που έχουν ενταχθεί στη δύναμη της Π.Ο.Ε., πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στα πλαίσια ενημέρωσης και ανάδειξης της δυναμικής της Π.Ο.Ε. και όχι ως έμμεση πολιτική απειλή για κατευθυνόμενους ψήφους. Τέτοιοι λεονταρισμοί, ανάλογοι του τύπου «θα πάρουμε την εικόνα και θα φύγουμε» απέχουν από τη φιλοσοφία της Π.Ο.Ε. και αποτελούν κατάλοιπα αυτών που έχουν «θητεύσει» δίπλα σε όσους που κατά καιρούς τους χρησιμοποιούν, εισπράττοντας την αγανάκτησή μας και ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά μας. Άλλωστε η πειθώ μας ουδέποτε στηρίχθηκε στην ισχύ του μεγέθους μας, αλλά στο δίκαιο των αιτημάτων μας.

  Είναι πρωτοφανής η παρούσα επίθεση κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, με εμφανή επιθυμία στρέβλωσης της πραγματικής διάστασης των γεγονότων, που υποκρύπτει κομματικά απωθημένα, αφού για πρώτη φορά η επαφή και συνεργασία με το Υπουργείο είναι τόσο άμεση και ειλικρινής, με ήδη ορατά αποτελέσματα στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας, ειδικά για το θέμα αυτό και την προετοιμασία Νομοσχεδίου σε διάλογο με την Π.Ο.Ε. και τα μέλη της Επιτροπής για το Ίδρυμα Π. Σουμελά. Πολύ περισσότερο ξενίζει η ανωτέρω επιστολή προς τη σημερινή Υπουργό, όταν η στάση όλων των προηγούμενων Υπουργών κινήθηκε από την αδιαφορία μέχρι την εξαπάτηση και ανοιχτή σύγκρουση με τις θέσεις μας (Άρης Σπηλιωτόπουλος, Στυλιανίδης).

  Πολύ περισσότερο, αποτελεί καινοφανή εκτροπή από την πάγια στάση της Π.Ο.Ε. που έχει επιβάλλει εξαρχής προσωπικά ο Πρόεδρος για αμεροληψία και ακομμάτιστη λειτουργία, που μέχρι τώρα αποτελούσε την κορωνίδα της ενότητας στην Π.Ο.Ε.

  Τουλάχιστον ως ύποπτη μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η προσπάθεια δημιουργίας αφορμών για διαμάχη με την Υπουργό και αποκοπή κάθε γέφυρας επικοινωνίας, με τρόπο που περισσότερο θυμίζει τα Κουτσαβάκια στις γειτονιές του Ψυρρή, που άπλωναν το ζωνάρι τους αναζητώντας καβγά τη δεκαετία του ’20 και όχι επιστολή από έναν σοβαρό δευτεροβάθμιο φορέα ποντιακών Σωματείων με το μεγαλύτερο δίκτυο πολιτιστικών Σωματείων στην Ελλάδα του 2011…

  Τολμώ επίσης να πω ότι αποτελεί σφάλμα του Προέδρου να επιδείξει «εν λευκώ» εμπιστοσύνη στις συνταχθείσες επιστολές από τον Γραμματέα, συνεχίζοντας την τακτική που δικαίως ακολουθούσε απέναντι στον προκάτοχό του Κώστα Γαβρίδη, αφού είναι εμφανής η αντίθεση ανάμεσα στη σοβαρότητα και την επιμέλεια των γραφόμενων του πρώην Γραμματέα με τις εκρήξεις αυθορμητισμού και συναισθηματισμού του νυν Γραμματέα που δεν συνάδει με το ρόλο και την ευθύνη του ως εκπρόσωπος τόσων Σωματείων, αυτών που ο ίδιος επικαλείται.

  Το αποτέλεσμα και η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη: διάρρηξη των σχέσεων της Π.Ο.Ε. και συνακόλουθα όλων μας, με το Υπουργείο Παιδείας και προσωπικά με την Υπουργό κα Διαμαντοπούλου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δικαιολογημένη εμφανίζεται η απαξίωση της Π.Ο.Ε. από το Υπουργείο, ώστε εκτέθηκε ανεπανόρθωτα ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος τα μέλη του ΔΣ και της Επιτροπής, αλλά και συλλήβδην τα Σωματεία της Π.Ο.Ε., με γκρέμισμα όλων όσων τόσο καιρό χτίζαμε, πέτρα-πέτρα, βήμα-βήμα.

  Δυστυχώς οι μόνοι ωφελημένοι που ασφαλώς θα επιχαίρουν με την εξέλιξη αυτή, είναι οι διοικούντες το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, που εδώ και καιρό δέχονται τα «ομαδικά πυρά» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Υπουργείου Παιδείας, του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας και προσφάτως την πίεση ενδεχόμενης ανατροπής της υφιστάμενης κατάστασης με προσωρινή διαταγή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου κατατέθηκαν από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής του νέου Κανονισμού του Ιδρύματος, συνταχθέντων των δικογράφων από τον υπογράφοντα την παρούσα.

  Προσωπικά καταθέτω την πικρία μου για αυτή την αναστροφή του κλίματος, και νιώθω να χαραμίζονται προσπάθειες, αγώνας και «κερδισμένες μάχες» ετών, που με μεθοδικότητα και σύμπνοια κατακτήθηκαν, με προσωπικό και επαγγελματικό κόστος και θυσιάζοντας «άπειρο» χρόνο σε διαβουλεύσεις, τηλεφωνήματα, επιστολές, συναντήσεις και ταξίδια «αστραπή», στερώντας όλον αυτόν το χρόνο από την προσωπική ξεκούραση, διασκέδαση και επαφή με την οικογένεια. Πιστεύω ότι τα ίδια συναισθήματα μοιράζονται μαζί μου όλοι όσοι μέχρι σήμερα «έστησαν πλάτη» για την επίλυση του «ακρογωνιαίου λίθου» του προβλήματος έλλειψης ενότητας και πρόκλησης πόλωσης και διχασμού στον Ποντιακό χώρο, της παράνομης δηλαδή λειτουργίας του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά και αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει ο Κώστας Γαβρίδης, ο Κώστας Αλεξανδρίδης, η Δώρα Μπαλτατζίδου, ο Γιάννης Αποστολίδης, νυν και πρώην μέλη του Δ.Σ., αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος ο οποίος το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε συνεχή επαφή και επικοινωνία, είτε αυτοπρόσωπη είτε τηλεφωνική με την Υπουργό, όπως και οι προαναφερόμενοι, έχοντας αποκτήσει για πρώτη φορά τόσο άμεση πρόσβαση και ανταπόκριση στις θέσεις μας και αντιμετωπιζόμενοι πάντοτε με σεβασμό και σοβαρότητα από πλευράς Υπουργείου, είτε από τους συνεργάτες του Γραφείου της και το νομικό της σύμβουλο, είτε από την ίδια την κα Διαμαντοπούλου. Η δημοσιοποίηση μάλιστα, του περιεχομένου της προσωπικής μας επικοινωνίας με την Υπουργό, έχει ως αποκλειστικό στόχο να εκθέσει την ίδια και όχι να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, παρουσιάζοντας τα λεγόμενά της –με τρόπο που αρμόζει σε μεσημεριανή κουτσομπολίστικη εκπομπή και όχι σε επιστολή Ομοσπονδίας προς Υπουργό- ως «ύποπτες απαιτήσεις της» και όχι ως εύλογη παρότρυνσή της να καταστήσουμε κοινωνούς του προβλήματος και των θέσεων μας το Κοινοβούλιο και την Αρχιεπισκοπή, συμβάλλοντας θετικά στην απαιτούμενη διαβούλευση και εξασφαλίζοντας τη θετική τους ανταπόκριση πριν την κατάθεση του σχετικού Νομοσχεδίου.

  Έχω την πεποίθηση ότι η βλάβη που έχει υποστεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητα του προφίλ που με τόσο μόχθο έχει αποκτήσει τόσο ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. όσο και τα Σωματεία που απαρτίζουν την Π.Ο.Ε. είναι ανεπανόρθωτη, καθώς έχει εκτεθεί και προσωπικά ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ., όσο και συνολικά η Π.Ο.Ε. ως φορέας, ώστε το μόνο που μπορεί να περιορίσει αυτή τη στιγμή τις συνέπειες της απαράδεκτης αυτής στάσης, αλλά κυρίως να εμποδίσει τον εκμαυλισμό της Π.Ο.Ε. που θα την οδηγήσει σε προστριβές και …αβέβαιο μέλλον, είναι η παραίτηση του Γ. Γεωργιάδη από τη θέση του Γραμματέα. Είναι σαφώς για εμένα πολύ λυπηρό να προτείνω την παραίτηση ενός προσωπικού μου φίλου, με τον οποίο έχω μοιραστεί προσωπικές σκέψεις και απόψεις σε πολυάριθμες επαφές, φρονώ όμως ότι αυτό θα αποβεί προς όφελος τόσο της Παμποντιακής, όσο και δικό του.

  Υπό την παρούσα κατάσταση, το μόνο που μου απομένει ως μέλος της Επιτροπής για το Ίδρυμα Π. Σουμελά, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει το συντονιστή Κώστα Γαβρίδη –αλλά και λάβει και τη συγκατάθεση του Δ.Σ. της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας- είναι να θέσω προς το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. την παραίτησή μου από την Επιτροπή, δηλώνοντας ταυτόχρονα ενεργός συμπαραστάτης στο έργο της Παμποντιακής για την επίτευξη των στόχων που όλοι οραματιζόμαστε και κοπιάζουμε να πραγματώσουμε από κοινού.

  Με τιμή,
  Λάζαρος Κουμπουλίδης

  ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΒΕΡΟΙΑΣ
  Λ. ΠΟΡΦΥΡΑ 1
  Τ.Κ. 59100
  ΒΕΡΟΙΑ
  Τηλ. 2331028356
  Fax 2331072060
  http://www.elverias.gr
  info@elverias.gr

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/08/2011

 8. Αγαπητοί,
  Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, Λάζαρε Κουμπουλίδη και Δώρα Μπαλτατζίδου,

  Αφού σας συγχαρώ για το («είδος εν ανεπαρκεία») θάρρος σας να ονομάσετε πρόσωπα και άθλιες καταστάσεις θέλω να σας επισημάνω ότι δεν είναι πολύ ηθικό να χτυπάμε το «όργανο» και να «ευλογούμε» τον ηθικό αυτουργό. Η αλήθεια είναι απλή. Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ στην προσπάθειά του να ικανοποιήσει τις αυτοκρατορικές αντιλήψεις του περί διοίκησης χαϊδεύει κάθε φορά όσους είναι «πιστά σκυλιά» και έτοιμοι για κάθε «βρώμικη δουλειά» Άλλωστε δεν είναι κομψό ένας πρόεδρος να λασπολογεί, να λοιδωρεί και να «εκτελεί εν ψυχρώ» αντιπάλους. Μπορεί όμως να «ανέχεται» δίπλα του λασπολόγους, λοιδωρούς και «ψυχρούς εκτελεστές».

  Το πρόβλημα της ΠΟΕ είναι ο Πρόεδρός της και επομένως για όσο καιρό (ελέω ποντιακής αρρωστημένης ανοχής) είναι στο απυρόβλητο θα πάμε απο το κακό στο χειρότερο. Τι να περιμένει κανείς από άτομα τα οποία εξαφάνισαν» την ιδιαίτερα θετική και ευχαρηστήρια αναφορά του Παναγιώτατοπυ Πατριάρχη προς τον Ιβάν Σαββίδη, επειδή ο Πρόεδρος Παρχαρίδης υποστηρίζει ότι ο Ιβάν Σαββίδης όχι μόνο δεν πρόσφερε στην υπόθεση της λειτουργίας στην Ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά αλλά σχεδόν είναι και ολίγον προδότης(συνέντευξη στο περιοδιοκό Άμαστρις). Αυτά τα τρελλά μόνο στο χώρο των ποντιακών οργανώσεων μπορεί να συμβαίνουν. Σε άλλους χώρους θα υπήρχε έντονη μαζική αντίδραση και λύση. Κάντε το μεγάλο βήμα και μιλήστε ανοιχτά και καθαρά.

  Σχόλιο από Καρσλής | 10/09/2011

 9. Eίναι αλήθεια ότι ο κύριος ένοχος της σημερινής κατάπτωσης είναι ο ημιμαθής ποντιοπατέρας που φέρει το όνομα Γ. Παρχαρίδης. Και όντως η πραγματικότητα είναι έτσι όπως την περιέγραψε παραπάνω ο Καρσλής.

  Όμως η απόκρυψη του συνόλου των λόγων που δόθηκε η δυνατότητα σ’ αυτόν το ν ημιμαθή ποντιοπατέρα να επικρατήσει είναι λάθος, αν όχι απαράδεκτη! Και ένας από τους λόγους αυτούς, σχετίζεται με την υποβάθμιση της πάλαι ποτέ σημαντικής αθηναϊκής ποντιακής παρουσίας. Η επικράτηση των εγκάθετων του Παρχαρίδη στην Αθήνα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των έως τότε «ηγετών» του χώρου, που τελείως συνειδητά επέτρεψαν την εξαθλίωσή του με τη χρησιμοποίηση ακατάλληλων στελεχών. Στελεχών, που έθεταν το ταπεινό προσωπικό οφελος υπεράνω του κοινού. εκμεταλλεύτηκαν αγρίως το χώρο και προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους πλήθος συμπατριωτών. Και όχι μόνο αυτό! ‘Αλλος λόγος της επικράτης των παρχαριδικών πρακτόρων στην Αθήνα, είναι ότι ακόμα και τα σημαντικά στελέχη λειτούργησαν ως Πόντιοι Πιλάτοι, αποστασιοποιήθηκαν, συγκάλυψαν τις ανομίες, αρνήθηκαν να συγκροτήσουν τον υγιή χώρο και τελικά κρύφτηκαν πίσω από τον Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος εν τέλει εκφράζει μια άλλη εξωελλαδική πραγματικότητα.

  Η επικράτηση του Παρχαρίδη δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ως αποτέλεσμα της έλλειψης καθαρής και ηθικής στάσης, κάτι που φαίνεται σήμερα ως συμβολή, ίσως και συνενοχή, ακόμα και των φαινομενικά αντιπάλων του.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/09/2011

 10. ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ «ΘΕΡΜΗ» Η Γ.Σ. ΤΗΣ ΠΟΕ ΣΤΙΣ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

  ΑΥΞΑΝΟΜΕΝΗ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΠΟΕ Γ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΑ ΔΥΟ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΤΗΝ ΠΟΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

  Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη θριαμβευτική επανεκλογή του προέδρου της ΠΟΕ Γ. Παρχαρίδη, κατόπιν τροποποίησης του Καταστατικού, ουσιαστικά μόνο για το λόγο αυτό, προκειμένου δηλαδή να παραταθεί η θητεία του, ελλείψει ικανού αντικαταστάτη.
  Συμπληρώνεται κι ένας χρόνος ουσιαστικής απουσίας του Κώστα Γαβρίδη από το τιμόνι της Γραμματείας της ΠΟΕ μετά την παράδοση του στο Γιώργο Γεωργιάδη, που κατάφερε όχι να εκπληρώσει τις προσδοκίες, αλλά να πραγματοποιήσει τους φόβους μας, γκρεμίζοντας με γοργούς ρυθμούς, ό,τι μεθοδικά και συλλογικά κτίζαμε αυτά τα χρόνια, Σωματεία και Διοίκηση μαζί, με πολύ κόπο.
  Την αρχική έκπληξη διαδέχτηκε η δυσφορία και κατόπιν η αγανάκτηση από τους άστοχους και άκομψους χειρισμούς του Γραμματέα, ιδιαίτερα στα κορυφαία ζητήματα της αλλαγής του διοικητικού καθεστώτος της Παναγίας Σουμελά και της Αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Η ΠΟΕ που μέχρι πρότινος έκτιζε γέφυρες και δημιουργούσε συμμαχίες, διογκώνοντας διαρκώς τη δύναμη της, έφτασε στο σημείο να προκαλεί αναίτια και να προσβάλλει θεσμικούς παράγοντες και απλούς πολίτες, κτίζοντας πλέον τοίχους και περιχαρακώνοντας το ΔΣ. Κατάφερε μέσα σε ένα χρόνο ο νέος Γραμματέας να απαξιώσει ικανά στελέχη του χώρου μας. Να προκαλέσει «ρήγμα» σε μία συντονισμένη προσπάθεια για επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διοίκησης της Παναγίας Σουμελά με μία απρόκλητη και άνευ προηγουμένων αήθη έγγραφη επίθεση στην Υπουργό Παιδείας κα Άννα Διαμαντοπούλου, τη στιγμή που είχαν δρομολογηθεί λύσεις και είχε δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, προκαλώντας καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία της ΠΟΕ και τελικώς την ταπείνωσή της. Κατάφερε να διασπείρει τη διχόνοια εντός των κόλπων των Σωματείων της ΠΟΕ, ξεκινώντας από το Νομό Ημαθίας, όπου το «μέτωπο» μέχρι πρότινος ήτανε αραγές, με πλήρη σύμπνοια των Σωματείων και έκδοση κοινών ψηφισμάτων, προκειμένου να αποδυναμώσει την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας που αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ΠΟΕ στο ζήτημα της Π. Σουμελά, πρωτοστατώντας στις επαφές με το Υπουργείο Παιδείας και άλλους θεσμικούς παράγοντες, αλλά έχοντας ήδη ξεκινήσει και δικαστικό αγώνα επιζητώντας λύση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  Αποτέλεσμα της διολίσθησης αυτής με ενέργειες του Γραμματέα και ανοχή του Προέδρου είναι η παραίτηση από την Επιτροπή της ΠΟΕ για την Π. Σουμελά των Λάζαρου Κουμπουλίδη και Δώρας Μπαλτατζίδου, κατόπιν το ξέσπασμα του ΔΣ της ΠΟΕ με αίτημα έξι μελών του που απαίτησαν την αντικατάσταση του Γραμματέα και συνολικά μία διάχυτη απογοήτευση στα Σωματεία που βλέπουν την ΠΟΕ σε διαδικασία αποδόμησης, με το Γραμματέα σε ρόλο «μαινόμενου ταύρου σε υαλοπωλείο» και τον Πρόεδρο σε ρόλο «απλού παρατηρητή», ανήμπορου να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανακόψει την πόλωση και τη διαρροή στελεχών και Σωματείων, επιμένοντας σε μια λανθασμένη επιλογή και προστατεύοντας το Γραμματέα, αντί να προστατεύσει το έργο και την ενότητα της Παμποντιακής.
  Η Γενική Συνέλευση των Σωματείων της ΠΟΕ στις 26 Νοεμβρίου στην Αθήνα θα είναι μία ιστορική Συνέλευση.
  Γιατί τα Σωματεία, τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΕ και κυρίως ο Πρόεδρος Γ. Παρχαρίδης θα αναλάβουν την ιστορική ευθύνη να δηλώσουν την αντίθεση ή να επιδείξουν την ανοχή τους στο κατρακύλισμα της ΠΟΕ και να την οδηγήσουν αντίστοιχα σε πορεία νέας σύνθεσης ή οριστικής αποσύνθεσης.

  Σχόλιο από ΛΑΖΑΡΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΛΙΔΗΣ | 17/11/2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: