Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

Όχι άλλο «σώσιμο»…

Τοκογλυφική αφαίμαξη λαού για 30 χρόνια

-Νέο δάνειο από Ε.Ε. – ΔΝΤ και ιδιώτες με επιτόκιο μέχρι και 5% και με νέα μνημόνια

-Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και εμπράγματες εγγυήσεις στη δημόσια περιουσία

Ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ με διαρκή μετακύλιση του χρέους και μετά το 2040.

ΣΕ βαθύ τούνελ δανεισμού πάνω από 30 χρόνια, με αβέβαιο μέλλον για την έξοδο της χώρας από το διεθνή οικονομικό έλεγχο και με εμφανή τον κίνδυνο χαρακτηρισμού της ελληνικής οικονομίας ως «selective default» από τους οίκους αξιολόγησης, έκλεισε η κρισιμότερη, για την Ελλάδα, σύνοδος κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Με όλες τις πλευρές να υποχωρούν, αλλά κυρίως την ελληνική, οι Ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα δανεισμού 109 δισ. ευρώ (45 δισ. το υπόλοιπο από το πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ), πλέον της ιδιωτικής συμμετοχής 50 δισ. (καθαρά 37 δισ. ευρώ). Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ και ιδιώτες συμφώνησαν στη μετακύλιση μέρους του χρέους, την επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης, την ανταλλαγή ομολόγων με 30ετή, με υψηλά επιτόκια δανεισμού μέχρι και 5%, που συνιστά τοκογλυφία. Σταθερή όμως είναι η ενίσχυση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Η Ελλάδα δέχθηκε όλους τους όρους της συμφωνίας και επιπλέον δεσμεύτηκε για παροχή εμπράγματων εγγυήσεων. Το νέο πακέτο «βοήθειας» συνοδεύεται από νέα μνημόνια και νέα μέτρα για τους φορολογουμένους, ενώ αναμένεται να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε επιμελώς να απαντήσει στο πότε η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει στις αγορές για δανεισμό.

Από την «Ελευθεροτυπία»

22/07/2011 - Posted by | -Πολιτική, -καπιταλισμός

4 Σχόλια »

 1. Η Ελλαδα απο χθες ειναι επισημως πλεον η πρωτη χωρα της ευρωζωνης η οποια εχει χρεωκοπησει αλλα το χειροτερο ειναι οτι αποδεχθηκε με την υπογραφη της πολιικης της ηγεσιας , την υπογραφη της αυτοβουλου καταλυσης της εθνικης της κυριαρχιας γεγονος που απαιτει την αμεση διαλυση του πασοκ για την προστασια της ιστορικης μνημης του αριστερου και σοσιαλιτικου κινηματος στην ελλαδα με την ελπιδα οι αριστρες δυναμεις να ανανσυνταχθουν για να μπορεσουν να οδηγησουν τον λαο μας μακρυα απο την ειδεχθη αυτη συνθηκη παραδοσης του ελληνισμου στο ολιγαρχικο παγκοσμιο συμφερον και να τον οδηγησουν ξανα στην απελευθερωση του με λαικη παλη και αγωνα

  Σχόλιο από Παναγιωτης Κανελλοπουλος | 23/07/2011

 2. ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ

  Με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου, η Ελλάδα κατεβαίνει ένα ακόμη σκαλοπάτι στην άβυσσο της μεθοδευμένης επίσημης πτώχευσης. Το «πακέτο στήριξης» που αποφασίστηκε όχι μόνο δεν μετατρέπει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε βιώσιμο, αλλά επιδεινώνει τους συνολικούς όρους διαχείρισής του. Βασικός στόχος είναι η εξαγορά του απαραίτητου χρόνου για να απεγκλωβιστούν οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες από το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, αλλά και να αποτραπεί ένα άμεσο «πιστωτικό γεγονός», δηλαδή μια κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος λόγω έλλειψης ρευστότητας.

  Τα μέτρα και οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν από την Σύνοδο αφορούν:

  Πρώτο: Μια νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας αξίας 109 δις ευρώ για να μπορέσουν να καλυφθούν μέρος των προβλεπόμενων δανειακών αναγκών έως το 2014. Να θυμίσουμε εδώ ότι τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα που πρέπει να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο μέχρι το 2014 είναι αξίας 157,5 δις ευρώ. Αν προσθέσουμε σ’ αυτά και τους πληρωτέους τόκους έως το 2014 αξίας 84,6 δις ευρώ, τότε έχουμε συνολικές υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου το ίδιο διάστημα αξίας 242,1 δις ευρώ. Με άλλα λόγια, η νέα χρηματοδότηση δεν αφορά ούτε τα μισά τοκοχρεολύσια του δημόσιου χρέους της Ελλάδας. Χωρίς να υπολογίζουμε τις πρόσθετες δανειακές ανάγκες που προκύπτουν από τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό και τα ελλείμματα του δημοσίου.

  Δεύτερο: Η νέα αυτή χρηματοδότηση θα προέλθει, χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες, κυρίως από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι σημαντικό μέρος του δημόσιου χρέους αλλάζει νομική βάση και από χρέος προς ιδιωτικούς φορείς στη βάση του εθνικού δικαίου της Ελλάδας, μετατρέπεται σε χρέος προς τα κράτη και τους μηχανισμούς της ευρωζώνης στη βάση των ρητρών της Σύμβασης Δανειακής Διευκόλυνσης, που παράνομα έχει αποδεχτεί η κυβέρνηση και συνεχίζει να εκτελεί. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους της Ελλάδας αξίας τουλάχιστον 219 δις ευρώ συνδέεται με νομικοπολιτικά δεσμά που μετατρέπουν επίσημα την χώρα σε δουλοπαροικία των δανειστών της.

  Τρίτο: Η δεκαετής επιμήκυνση των χρηματοδοτήσεων που αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνόδου δεν σημαίνει καθόλου ελάφρυνση του κόστους δανεισμού. Ότι χάνουν οι δανειστές από την μείωση του επιτοκίου, το κερδίζουν από την επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων. Επιπλέον με την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τουλάχιστον η νέα χρηματοδότηση θα δοθεί με βάση συγκεκριμένες εμπράγματες εγγυήσεις. Έτσι, δεν φτάνει που η κυβέρνηση με την Σύμβαση Δανειακής Διευκόλυνσης έχει παραιτηθεί από την εθνική κυριαρχία της χώρας, προκειμένου οι δανειστές να έχουν το δικαίωμα κατάσχεσης δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, δεν φτάνει που με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων εκποιείται ουσιαστικά ολόκληρος ο δημόσιος πλούτος της χώρας, τώρα δεσμεύονται υπέρ των δανειστών και οι χρηματικές ροές του δημοσίου, δηλαδή τα τακτικά έσοδά του, ως εμπράγματες εγγυήσεις.

  Τέταρτο: Η περίφημη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αποτελεί μια από τις πιο επαχθείς συμφωνίες κερδοσκοπικής αποζημίωσης ιδιωτικών τραπεζών. Πρόκειται κυρίως για αντικατάσταση ληξιπρόθεσμων ομολόγων έως το 2014 με νέους πιστωτικούς τίτλους διάρκειας 15 και 30 ετών. Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν σ’ αυτήν την αντικατάσταση θα αποδεχτούν τρέχουσα τιμή στο 79% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους, όταν στην δευτερογενή αγορά αυτή την στιγμή οι τίτλοι αυτοί κινούνται γύρω στο 50% της ονομαστικής τους αξίας. Κι όχι μόνο αυτό. Οι τίτλοι που θα αντικαταστήσουν τα ληξιπρόθεσμα ομόλογα θα εκδοθούν όχι από το ελληνικό κράτος, αλλά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με πλήρη κάλυψη εμπράγματων εγγυήσεων. Ωστόσο, το ρίσκο της πληρωμής τους αποτελεί αποκλειστικά υπόθεση της Ελλάδας. Με άλλα λόγια, οι τράπεζες θα συνεννοηθούν αποκλειστικά με το ΕΤΧΣ, ερήμην της Ελλάδας, για τον τρόπο που θα εξασφαλιστεί η αποζημίωσή τους τα επόμενα 30 χρόνια, ενώ η Ελλάδα απλά καλείται να καταβάλει τον λογαριασμό.

  Πέμπτο: Η αναφορά που γίνεται για την ενίσχυση της ανάπτυξης και την ανταγωνιστικότητας μέσω ξεχωριστών χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ, συνδέεται κυρίως με δυο κύριες επιδιώξεις. Αφενός, την ενίσχυση μέσω ειδικών επιδοτήσεων των επενδυτών που θέλουν να κερδοσκοπήσουν μέσα από το πρόγραμμα εκποίησης που έχει ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση και έτσι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ξεπουλήματος. Αφετέρου, να ολοκληρωθούν τα «μεγάλα έργα» υπό κατασκευή για τα οποία ενδιαφέρεται η γνωστή κρατικοδίαιτη επιχειρηματική ολιγαρχία των ντόπιων και ξένων μεγάλων συμφερόντων.

  Με τη συμφωνία αυτή όχι μόνο δεν ελαφραίνει το βάρος του δημόσιου χρέους, αλλά καταδικάζει την ελληνική κοινωνία και οικονομία σε μια διαδικασία εσαεί πτώχευσης «τριτοκοσμικού» χαρακτήρα. Όχι μόνο το λαϊκό νοικοκυριό και το κράτος θα πρέπει να εξασφαλίζει την πληρωμή των δυσβάσταχτων χρεών και να υποστηρίζει την κερδοσκοπία των τραπεζών με το ελληνικό χρέος για τα επόμενα 30 χρόνια, αλλά ολόκληρη η περιουσία της χώρας έχει ήδη τεθεί στην διάθεση των δανειστών. Πολύ γρήγορα η επιδείνωση όλων των ζωτικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας θα αποδείξει ακόμη και στον πιο αφελή ότι η πτώχευση της χώρας έχει ήδη συντελεστεί και ότι η συμφωνία της συνόδου κορυφής αποτελεί μόνο τον τρόπο διαχείρισής της υπέρ των δανειστών και της ευρωζώνης.

  22/7/2011

  Σχόλιο από EPAM | 24/07/2011

 3. Νέοι ήρωες των Ελλήνων οι… εξαγωγείς

  http://www.euro2day.gr/specials/topics/135/articles/644417/Article.aspx

  του Γιώργου Α. Σαββάκη
  Δημοσιεύθηκε: 07:48 – 23/08/11

  Ο καθηγητής Ricardo Hausmann του Harvard University, διευθυντής του Κέντρου Διεθνούς Ανάπτυξης στο Harvard Kennedy School of Government, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ιδέες, ηγεσία και επιχειρηματικά σχέδια για να βγει από την κρίση.

  «Οι κρίσεις είναι πάντοτε δύσκολες, άδικες, επίπονες και τιμωρούν τους αθώους. Κάποτε όμως τελειώνουν. Υπάρχουν κοινωνίες που έχουν βγει πιο δυνατές και καλύτερες από τέτοιες κρίσεις, οπότε αυτό που είναι σημαντικό είναι να οραματιστούμε μέσα από την κρίση το μέλλον».

  «Η οργή και η εκδίκηση δεν αποτελούν διέξοδο από την κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται ιδέες, οργανισμούς, ηγεσία και επιχειρηματικά σχέδια για να αναπτυχθεί μια νέα παραγωγική ικανότητα». Ο κ. Hausmann υποστηρίζει πως χρειάζονται 20 δισ. ευρώ εξαγωγών ετησίως για να βγει η χώρα από την κρίση και προτείνει ότι νέοι ήρωες της Ελλάδας πρέπει να γίνουν οι εξαγωγείς προϊόντων!

  Ο καθηγητής R. Hausmann, ο οποίος διαθέτει μεγάλη πείρα και εξειδίκευση σε θέματα διαχείρισης κρίσεων χρέους, ειδικά για το θέμα της εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, υποστηρίζει ότι το εγχείρημα έχει περίπλοκες νομικές πτυχές, ενώ πιθανή έξοδος θα αύξανε υπερβολικά το χρέος και θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από όσα θα έλυνε.

  Με την είσοδο του ευρώ στην ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε, η χώρα βελτίωσε δραστικά την πρόσβασή της σε εξωτερικές πηγές χρηματοδότησης, ωστόσο αυτές οι πηγές χρησιμοποιήθηκαν τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την υπόλοιπη κοινωνία για την αύξηση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τον καθηγητή του Harvard, η εσωτερική κατανάλωση χρειάζεται να μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφού δεν μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί από δανεικά.

  Η μείωση της κατανάλωσης επιδρά αρνητικά στο ΑΕΠ, οπότε χρειάζεται να δημιουργηθούν περισσότερες εξωτερικές πηγές ζήτησης προϊόντων για να διατηρηθεί το ΑΕΠ. Συνεπώς, χρειάζονται μεγαλύτερες εξαγωγές.

  Με το ελληνικό κατά κεφαλήν εισόδημα να διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα από την παραγωγική δυνατότητά της, κρίσιμο στοιχείο για την έξοδο της χώρας από την κρίση θα είναι και η ταχύτητα στη λήψη και στην εφαρμογή των αποφάσεων.

  Ταυτόχρονα, ο καθηγητής εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαρθρωθεί η αύξηση των εξαγωγών, υποστηρίζοντας ότι για να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα απαιτείται ραγδαία διεύρυνση της εξαγωγικής παραγωγικής βάσης, με κύριο χαρακτηριστικό τη διαφοροποίηση (diversification) και όχι την εξειδίκευση (specialization) του συνόλου του παραγωγικού ιστού.

  Ο κ. Hausmann παρουσίασε μία ολοκληρωμένη προσέγγιση για την ανάπτυξη συγγενικών προϊόντων και μία στρατηγική διεύρυνσης της παραγωγικής δυναμικότητας, εξηγώντας γιατί μία μόνο μορφή εξαγωγικού προϊόντος με συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας, όπως ο τουρισμός ή η ναυτιλία, δεν επαρκεί για την έξοδο από την κρίση.

  Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού, τόνισε πως είναι σημαντικός, αλλά δεν είναι αρκετά μεγάλος για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Παράλληλα, ο κ. Hausmann αναγνωρίζει ότι, η αν η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός της, ο δρόμος για την ανάπτυξη θα ήταν ευκολότερος.

  Στον στρατηγικό χάρτη των εξαγωγών, η Ελλάδα, παρότι τοποθετείται χαμηλά στο επίπεδο της πολυπλοκότητας των προϊόντων που εξάγει, βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση προκειμένου να αναπτύξει με ευκολία μεγάλο αριθμό νέων προϊόντων προς εξαγωγή.

  Με βάση τις παρατηρήσεις και τις μελέτες του κ. Hausmann, η χώρα μας έχει αυξημένη δυνατότητα μεταπήδησης σε νέα προϊόντα με μικρή προσαρμογή των παραγωγικών ικανοτήτων της, τα οποία θα μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχα πλουσιότερων χωρών σε όρους κόστους παραγωγής.

  Για το αν και πώς μπορεί τελικά να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση παρακολουθήστε ολόκληρο το βίντεο της ομιλίας που έδωσε ο κ. Hausmann στις αρχές Ιουνίου.

  ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ (10:47 – 23/08/11)
  Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Η δουλειά Γιώργο Α. Σαββάκη.

  Και τόσο χρήσιμη- σε αυτούς τους τόσο δύσκολους καιρούς- με τον καθηγητή να αναφέρεται στα αυτονόητα. Σε όσα θα έπρεπε οι κυβερνώντες ( οι πρώην, οι νυν, οι…επόμενοι) μεθοδικά και με μεράκι να στέρξουν, να συνδράμουν, να προγραμματίσουν, να χρηματοδοτήσουν (…και όχι τα δεκάδες θαλασσοδάνεια σε στρατιές ημετέρων).

  Κοντολογίς ο Ricardo Hausmann δείχνει απλά και ξάστερα πως λύσεις υπάρχουν. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΕΣΧΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΈΧΟΥΜΕ ΒΡΕΘΕΊ.

  Κοινός νους, κοινή λογική, γνώση της πραγματικότητας, στοιχειώδης γνώση της πραγματικής οικονομίας απαιτούνται και όχι περίπλοκες λύσεις και ενέργειες…μαθητευόμενων μάγων.
  Συμμέτοχος (10:43 – 23/08/11)
  Δεν νομίζω πως είναι μόνο οι εξαγωγεις οι ήρωες. Την τελευταία διετία μάλλον όλοι πρέπει να ανακηρυχθούμε σε ήρωες με αυτά που περνάμε κάθε μέρα.

  Υ.Γ. Στο «όλοι» δεν περιλαμβάνονται μέλη κυβέρνησης, βουλευτές, διοικητές οργανισμών κτλ..

  Σχόλιο από Ricardo Hausmann | 31/08/2011

 4. Crises of capitalism

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/08/2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: