Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ποντιακό αντάρτικο. Ένα σπουδαίο αφιέρωμα στο ‘Έθνος» (14-5-2011)

Για το δικαίωμα στη Μνήμη και τη Γνώση

Ένα πολύ σημαντικό αφιέρωμα συνοδεύει το σημερινό σαββατιάτικο φύλλο της εφημερίδας «Έθνος». Με τίτλο «Τα άγνωστα ντοκουμέντα του ποντιακού αντάρτικού» παρουσιάζεται μια από τις λαμπρές σελίδες της λαϊκής αντίστασης στο σκληρό τουρκικό εθνικισμό και  μιλιταρισμό….

 Το ποντιακό αντάρτικο υπήρξε ένα μεγαλειώδες αγροτικό επαναστατικό κίνημα της Μικράς Ασίας με έντονα εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά. Συγκροτήθηκε ως αντίδραση στην πολιτική της Γενοκτονίας, που είχε αποφασίσει η εθνικιστική εξουσία που οργάνωσε  μετά από πραξικόπημα το Κομιτάτο «Ένωση και Πρόοδος». Η πολιτική της Γενοκτονίας είχε αρχίσει να υλοποιείται  συστηματικά από το 1914.

Για τις προθέσεις των Νεότουρκων εθνικιστών του «Ένωση και Πρόοδος» και την τεχνητή προσπάθεια δημιουργίας μονοεθνικού κράτους, αλλά και έθνους, ο Τούρκος ιστορικός Ahmet Oral γράφει:

«Μετά από εντολή του Ταλαάτ πασά, που ο ίδιος ήταν πομακικής-αθιγγανικής καταγώγής, συγκροτήθηκε η επιτροπή των τριών διδακτόρων (δρ. Μπαχαεντίν Σακίρ, δρ. Ζιγιά Γκιοκάλπ και ο δρ. Ναζίμ), οι οποίοι συνέταξαν σχετική έκθεση. Το πρόγραμμα αυτό μετά από κάποιες μικρές τροποποιήσεις εξελίχθηκε στην επίσημη ιδεολογία της Ρεμπουπλικανικής Τουρκίας σύμφωνα με την οποία: «Για να γίνουν οι Τούρκοι Έθνος, έπρεπε να κατασχεθούν οι περιουσίες και τα κεφάλαια απ’ τους Ρωμιούς, οι οποίοι θα έπρεπε να εξοριστούν. Για να φτάσουμε στη χώρα του Τουράν και να ενωθούμε μ’ αυτήν, οι Αρμένιοι λόγω των γεωγραφικών ζωνών που ζούν αποτελούν σοβαρό εμπόδιο. Στις περιοχές αυτές απαιτείται η κατάσχεση των περιουσιών τους και η εκκαθάριση των ίδιων. Για τη δημιουργία μιας ομογενοποιημένης κοινωνίας απαιτείται επειγόντως ο εξισλαμισμός των Αλεβιτών. Οι δε Κούρδοι που είναι εγκατεστημένοι σε μια εκτεταμένη ζώνη και διαθέτουν μαχητικό χαρακτήρα, θα πρέπει στη ροή του χρόνου να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν μέσα στο τουρκικό στοιχείο.»

 Η υλοποίηση της παραπάνω πολιτικής οδήγησε στην εκπόνηση των σχεδίων Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών. Ως αντίδραση εμφανίστηκε απ’ το 1916 στην περιοχή του Πόντου το ποντιακό αντάρτικο, το οποίο αυτόνομα και αβοήθητο από την Ελλάδα προσπάθησε να οργανώσει την αντίσταση στην πολιτική της γενοκτονίας και να θέσει στόχους χειραφετησης.

Άγνωστο και περιφρονημένο το αντάρτικο αυτό κίνημα από τους Νεοέλληνες της κυρίως Ελλάδας, ζητά τώρα τη δικαίωση με την αναγνώριση του ιστορικού του ρόλου. Στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί το σημερινό τεύχος που συνοδεύει την εφημερίδα «Έθνος».

Υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία για εκείνο το σκληρό, απελπισμένο αγώνα -και αβοήθητο, από τη «μικρά πλην έντιμο»-  και μια συγκλονιστική φωτογραφία, που πρώτη φορά δημοσιεύεται, από μια ομάδα ανταρτών που συνελήφθησαν απ’ τους Τούρκους και φωτογραφήθηκαν σιδηροδέσμιοι λίγο πριν εκτελεστούν.

———————————————————————————-

Δες το δημοσίευμά μας:

-Ζήτωσαν οι Πόντιοι Μουτζαχεντίν!!!…

14/05/2011 - Posted by | -προσφυγιά, -Αντίσταση, -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Περί Πόντου, -Ποντιακό Αντάρτικο |

1 σχόλιο »

  1. ψαχνω στοιχεια για το ποντιακο ανταρτικο στην περιοχη της γαρασαρης η της αλουτχαρας. εαν καποιος εχει στοιχεια θα τον παρακαλεσω θερμα να μου τα στειλει μεσω e-mail.

    Σχόλιο από ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ | 04/01/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: