Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

…για τον Απόστολο Σάντα

Ψήφισμα του Δ.Σ. του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Αιγαίου «Αλέξανδρος Δελμούζος» 

Είναι επικίνδυνη για την ιστορική αλήθεια και την αυτοεικόνα ενός λαού, η συνεχής και μονομερής ενοχοποίησή του για πραγματικές ή φανταστικές του αδυναμίες, για τις μικρές ή μεγάλες ήττες του, για την ηθελημένη αποσιώπηση των ευθυνών του και τις «μελανές» σελίδες της ιστορίας του, για την ανικανότητά του να συγχρονίσει το βήμα του στις τρέχουσες εξελίξεις.

 Όμως, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η λήθη των αγώνων του για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη, η άγνοια της αριστείας του στην κατοχύρωση πολιτικών δικαιωμάτων, η «προγραφή» των ηρωικών του εξάρσεων, της συλλογικής ή ατομικής δράσης που δημιούργησε στη διαδρομή της ιστορίας του ανυπέρβλητα πρότυπα μαχητικότητας, γενναιότητας και αξιοπρέπειας.

Στην οδυνηρή συγκυρία που βρίσκεται η ελληνική κοινωνία, αντί της αυτομαστίγωσης και της εύκολης επίκλησης θεωριών συνωμοσίας σε βάρος της, θα ήταν προτιμότερο να καταβάλουμε προσπάθεια για να κατακτήσουμε την ιστορική μας αυτογνωσία. Ωστόσο, η ιστορική αυτογνωσία δεν μπορεί να πραγματωθεί όταν μένουμε προσηλωμένοι είτε σε ενοχικά σύνδρομα, είτε στην εθνική μας εξιδανίκευση, δηλαδή στους εδραιωμένους ιστορικούς μύθους και στα ιδεολογήματα του περιούσιου έθνους και του εξιλαστηρίου θύματος.

Ο θάνατος του σεμνού αγωνιστή Απόστολου Σάντα, του συντρόφου του Μανώλη Γλέζου στην κορυφαία αντιναζιστική ενέργεια στην κατεχόμενη Αθήνα, πράξη με τεράστια συμβολική δύναμη για το παγκόσμιο αντιφασιστικό κίνημα, μας δίνει την ευκαιρία να στοχαστούμε και πάλι για το νόημα και το ρόλο της προσωπικότητας και της ανθρώπινης βούλησης στην εκτύλιξη των ιστορικών γεγονότων. 

Δίνει, από την άλλη πλευρά, την ευκαιρία, ειδικά στην ελληνική νεολαία και στην εκπαιδευτική και την ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας μας, να τοποθετήσουν την ενέργεια αυτή στο επίπεδο που της αναλογεί. Εντάσσοντάς την στα ιστορικά της συμφραζόμενα και κατανοώντας παράλληλα την ιστορική της ιδιαιτερότητα, μπορούμε να διαμορφώσουμε γόνιμες συνθήκες ιστορικού στοχασμού και κοινωνικοπολιτικού προβληματισμού. Συγχρόνως, η ανδραγαθία του Γλέζου και του Σάντα, σε συνάρτηση με την αγωνιστική συνέπεια του βίου τους, μας παρέχει εναύσματα για να πιστέψουμε και πάλι στις ικανότητες, τις δυνατότητες και το ηθικό έρμα του λαού μας, αφού βεβαίως προηγουμένως στραφούμε με περίσκεψη στην ιερή παράδοση που έχουν δημιουργήσει στην πατρίδα μας οι αγώνες εναντίον κάθε μορφής τυραννίας.

Ιστορικά πρότυπα, όπως αυτά του Απόστολου Σάντα και του Μανώλη Γλέζου, με το πνεύμα της αυτοθυσίας, της ανυστεροβουλίας και της ανιδιοτέλειας που εμπεριέχουν, μπορούν να λειτουργήσουν στις μέρες μας ως κινητήριοι μοχλοί για την εθνική μας περισυλλογή, την αναγκαία αυτή συνθήκη για την εθνική μας ανάταση και την πολιτισμική άνθηση της κοινωνίας μας.

Μας βοηθούν να ατενίσουμε και πάλι το μέλλον με πίστη, αισιοδοξία και ελπίδα.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ  ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΧΟΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΔΙΔΑΣΚΑΛΕΙΟ   Δ. Ε.   « ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ   ΔΕΛΜΟΥΖΟΣ »

Ρόδος, 5 Μαΐου 2011

08/05/2011 - Posted by | -Αντίσταση, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Κίνημα, -Μνήμες, -αντιφασιστικά, φασισμός

1 σχόλιο »

  1. Ωραίο άρθρο.

    Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 10/05/2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: