Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Μας δουλεύουν και οι Τούρκοι ιμπεριαλιστές

Μπ. Αρίντς: «Οι Έλληνες σε λίγο θα ζητιανεύουν»

Μας πήραν στο… ψιλό κι οι Τούρκοι (κεμαλο-ισλαμιστές). Ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς μιλώντας σε σεμινάριο για τον περιφερειακό Τύπο στην πόλη Ούρφα εκφράσθηκε με ιδιαίτερα προσβλητικό τρόπο για την Ελλάδα.

«Σε λίγο θα ανοίξουν μαντήλι για να ζητιανεύουν ώστε να επιβιώσουν», ήταν το σχόλιο του κ. Αρίντς.

Στην ίδια ομιλία ο κ. Αρίντς είπε ακόμη ότι το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας έχει ξεπεράσει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ότι η παραγωγή σε όλα τα ελληνικά εργοστάσια έχει σταματήσει και ότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να τα αγοράσει, ενώ αναφερόμενος στην Τουρκία είπε ότι είναι μια από τις πέντε κορυφαίες χώρες του κόσμου με ρυθμό ανάπτυξης 9%.  

______________________________________________________________________________

—————————————————————————————————————————————————–

Αυτό που δεν είπε ο κ. Αρίντς είναι ότι για την κατάρρευση του ελληνικού κράτους βαρύτατη ευθύνη φέρει και ο τουρκικός ιμπεριαλισμός, ο οποίος με την κατάκτηση της μισής Κύπρου και με τις ξεκάθαρες  φιλοδοξίες του να κατακτήσει και το μισό Αιγαίο, καθώς και να λεηλατήσει την ελληνική ΑΟΖ οδήγησε σε μια αντιπαραγωγική κούρσα εξοπλισμών που εξάντλησε και υπερχρέωσε την ελληνική οικονομία.

Ο παράγοντας αυτός, συνδυασμένος με τη μεταπρατική φύση του ελληνικού καπιταλισμού  και με την κλεφταρματολική κλεφταποδοχική συμπεριφορά των κρατούντων, οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

 

 

06/04/2011 - Posted by | -Διάφορα, -Ιδεολογικά, -Λαμόγια

13 Σχόλια »

 1. Πόντιε,
  είδα στο τέλος του κειμένου που γράφεις «Γράψτε ένα σχόλιο», κι έτσι έγραψα αυτό το σχόλιο.

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 06/04/2011

 2. O παραπάνω σχολιαστής είναι ο γνωστός υπερασπιστής των σημιτικών λαμογιών;

  Αυτών που βαρύνονται:
  -με την παραχώρηση εθνικού χώρου στους Τούρκους στρατοκράτες,
  -το πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου,
  -την απεμπόληση βασικών κυριαρχικών δικαιωμάτων,
  -των μεγάλων σκανδάλων με τα υποβρύχια και τη Ζίμενς
  -κ.ά….;

  Σχόλιο από mr Χ | 06/04/2011

 3. mr Χ, αυτός είναι!

  Tris, na sti vali (σε σένα) o Otromotris
  όταν απευθύνεσαι σε μας να χρησιμοποιείς πληθυντικό 🙂
  Γιατί άραγε;

  Για να δώ πόσο έξυπνο σημιτικό πιστό ……….. είσαι!

  Ομέρ ο φίλος σου

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/04/2011

 4. Χ,
  στην τελευταία παράγραφο του σχολίου σου γράφεις: «-κ.α….;» (και άλλα)
  Αν δεν συμπληρώσεις ολόκληρη τη λίστα με τα …»και άλλα» δεν πρόκειται να σου απάντησω αν είμαι αυτός που ψάχνεις

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 07/04/2011

 5. @Ομέρ ο φιλος σου,
  διότι όταν κάποιος απευθύνεται σε άτομο το οποίο παρουσιάζει διπολισμό (πόντιος και αριστερός) οφείλει να απευθύνεται και στις δύο πλευρές της διχασμένης του προσωπικότητας, συνεπώς να του απευθύνεται στον πληθυντικό!

  Πως με βρίσκεις;

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 07/04/2011

 6. Με τα αεικα περεκεντελουκια εγαμεσετεν το μλοκ Ομερικα πουλακιμ!!!! ηντσαν λεει η ψωλιμ αγγουρ εν περεται τ΄αλας και τρεχιεται.

  Σχόλιο από Kiamul | 09/04/2011

 7. Πώς κι οκνείς ωρέ κιαμούλη! Γαμεμένο έταν ασήν αρχήν! Πόντιος και αριστερός ‘ίνεται;

  Γιατί άμα ‘ίνεται, θα έν άμον τη Μεσοβουνιώτας που επήαν και εχάθαν εθνικοαπελευθερωτικώς!

  Ομέρ ο κιαμουλόπληκτος

  —-

  Υ.Γ. άφ’σον τη ψωλή σ’ κα’, σα’κεινέτερον τη Νιρβάναν. Μη ταράζεις’ατήν με αοίκα πράμματα..

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/04/2011

 8. O TEMPORA O MORES !!!

  Σχόλιο από Kiamul | 09/04/2011

 9. Ψήφισμα καταδίκης της Τουρκίας για τα εγκλήματά της στην Κύπρο

  Εκστρατεία καταδίκης της Τουρκίας για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Κύπρο –

  Παρακαλούμε ψηφίστε και προωθείστε

  Αγαπητοί φίλοι, Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια ξεκίνησε εκστρατεία καταγγελίας της Τουρκίας στα Κοινοβούλια των χωρών μελων του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Κύπρο και για τα οποία είναι υπόλογη, έχει κριθεί από τα Ευρωπαίκά δικαστήρια και έχει βρεθεί ένοχη. Για να επιτύχουμε το στόχο μας αυτό χρειαζόμαστε και τη δική σας συμπαράσταση ψηφίζοντας θετικά το επισυναπτόμενο ψήφισμα. Το δικό μας πρόβλημα σήμερα μπορεί αύριο να είναι πρόβλημα οποιουδήποτε άλλου.Βασιζόμαστε στη ψήφο σας. Ψηφίστε και προωθείστε το σε γνωστούς φίλους και συνεργάτες ανα τον κόσμο
  Η διεύθυνση του ψηφίσματος είναι η πιο κάτω:
  Πατήστε εδώ για να ανοίξει το ψήφισμα για να ψηφίσετε:

  http://www.petitiononline.com/wcrime74/

  Ευχαριστούμε,

  Για το Σωματείο
  Ιωάννης Σιεκέρσαββας
  Γραμματέας

  ishekersavvas@cytanet.com.cy

  http://agrino.org/kyrenia/welcome_en.utf8.html

  Σχόλιο από Κερύνεια | 28/04/2011

 10. Τούρκοι εθνικιστές τρομάζουν τη Γερμανία
  Ανησυχία από ομάδες μεταναστών τρίτης γενεάς που ζητούν την αυτονόμηση ομόσπονδων κρατιδίων

  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2011, 20:15

  Βερολίνο

  Το υπουργείο Εσωτερικών και η Διεύθυνση Αλλοδαπών της Γερμανίας απασχολήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με το «πρόβλημα» το οποίο φαίνεται έχουν δημιουργήσει «κάποιες ομάδες δεύτερης και τρίτης γενιάς» μεταναστών από την Τουρκία οι οποίες, σύμφωνα με καταγγελίες εκκλησιαστικών και άλλων γερμανικών οργανώσεων «διαφέρουν ελάχιστα (…) είτε καθόλου» από τις νεοναζιστικές οργανώσεις και τους ισλαμιστές που έχουν εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια στην Γερμανία.

  Υπ’ όψιν τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν και δυο κείμενα αξιόλογων τούρκικων οργανώσεων και ομάδων της Γερμανίας–των νεαρών μουσουλμάνων «Generation Zukunft e.V» και της «Grupe Fuenf». Καμία από αυτές δεν περιλαμβάνεται στην μαύρη λίστα των επικίνδυνων της Γερμανίας.

  Η πρώτη, μεταξύ άλλων, καλεί τους τούρκικης καταγωγής Γερμανούς να απαιτήσουν «αυτονομία για τους Τούρκους της Γερμανίας με απώτερο στόχο αυτόνομη, ανεξάρτητη διακυβέρνηση. Τα σήματα και οι επιγραφές στη Γερμανία να γράφονται τούρκικα, στα σούπερ Μάρκε οι πληροφορίες να είναι στα τούρκικα. Θέλουμε η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία να γίνει το πρώτο ομοσπονδιακό τούρκικο κρατίδιο. Σε απώτερο στάδιο και το Βερολίνο να γίνει αυτόνομη τούρκικη περιοχή. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιστρέψει στη Βόννη». [Ση. Το τούρκικης καταγωγής στοιχείο αποτελεί το 14% ως 21% του πληθυσμού στη Βεστφαλία και στο Βερολίνο, αντίστοιχα].

  Η σχετική διακήρυξη διατυπώνει και τα εξής. «Οι δημογραφικές προοπτικές δείχνουν ότι οι Τούρκοι συνιστούν ένα σημαντικό τμήμα της νέας γενιάς του γερμανικού πληθυσμού. Υπ’ αυτό το πρίσμα, αποτελούμε το μέλλον της Γερμανίας. Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να αρχίσει να βλέπει ποιος είναι δίπλα της».

  Η «Grupe Fuenf» είναι ακόμη πιο ριζοσπαστική στις…παραισθήσεις της. Σε μνημόνιο το οποίο δημοσίευσε ο «Kurier der Christlichen Mitte» No 3–και το οποίο προκάλεσε την κινητοποίηση των γερμανικών αρχών–διατυπώνονται τα εξής απίστευτα. «Μη ξεχνάει ότι ήταν οι ξένοι που ανοικοδόμησαν τη χώρα όταν η Γερμανία ήταν ερείπια και στάχτες. Οι ξένοι, Τούρκοι κυρίως, έφεραν την ευημερία στη Γερμανία. Χωρίς αυτούς η Γερμανία θα ήταν ακόμη μόνο χαλάσματα. Γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα ανήκει σ’ εκείνους που την οικοδόμησαν–σε πολιτογραφημένους ξένους. Γι αυτό, απαιτούμε ψήφο, απαιτούμε ασφαλισμένη εργασία και συμμετοχή στις αποφάσεις. Ο νέος καγκελάριος και οι υπουργοί πρέπει να είναι Τούρκοι. Ο σταυρός πρέπει να εκλείψει, καθώς το Ισλάμ είναι η ισχυρότερη δύναμη…»

  Σχόλιο από Τζεμ | 25/05/2011

 11. Οι Τούρκοι αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας στο μισό αιγαίο!!!

  Το 1996 μετά την κρίση των Ιμίων είχε διαρρεύσει στον Τύπο ένα εγχειρίδιο της Πολεμικής Ακαδημίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο οποίο παρουσιάζονταν καθαρά οι θέσεις της Τουρκίας περί «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει ότι στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία η θεωρία των «γκρίζων ζωνών» έχει ατονήσει από πλευράς των Τούρκων. Η Ακαδημία Ιστορίας της Τουρκίας όμως δημοσίευσε ένα βιβλίο το 2004 με τίτλο «Οι ζώνες του Λυκόφωτος στο Αιγαίο – Τα μη Λησμονημένα Τουρκικά Νησιά» στο οποίο επαναλαμβάνονται όλα τα επιχειρήματα της Τουρκίας για το Αιγαίο, τα νησιά και τις βραχονησίδες του. Στο βιβλίο συμπεριλαμβάνονται και χάρτες που δείχνουν, σύμφωνα με τους Τούρκους ιστορικούς, ποιες νησίδες και θαλάσσιες περιοχές που τις περιβάλλουν δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα.
  Το βασικό επιχείρημα που παρουσιάζει το βιβλίο είναι ότι νησίδες που δεν κατονομάζονται αλλά αναφέρονται στις συνθήκες ως «εξαρτώμενες» ή «παρακείμενες» των μεγάλων νησιών δεν έχουν μεταβιβαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Με αυτό το επιχείρημα στο βιβλίο αμφισβητούνται όχι μόνο ακατοίκητες βραχονησίδες που σήμερα χρησιμοποιούν Ελληνες βοσκοί, όπως η νήσος Αστακίδα στα βόρεια της Κάσου, αλλά και κατοικημένα μεγάλα νησιά, όπως η Ψέριμος. Στο βιβλίο γράφουν ότι «τα πιο γνωστά αμφισβητούμενα νησιά είναι: Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Λέβητα, Κίνναρος, Λιάδι, Κανδελιούσσα, Αδέλφια, Σύρνα, Πλακίδα, Σοφράνα και Αστακίδα». Τονίζεται επίσης ότι με τη Συνθήκη της Λωζάννης δεν παραχωρήθηκαν ποτέ στην Ελλάδα τα νησιά: Οινούσσα και οι γύρω βραχονησίδες, Βάτος και Ποντικονήσι ανάμεσα στη Χίο και τη Μικρά Ασία, αλλά και τα Αντίψαρα, οι Φούρνοι και οι γύρω βραχονησίδες τους και η Φιμένα. Μία ακόμα σημαντική βραχονησίδα που αμφισβητούν είναι η Ζουράφα, 6 ναυτικά μίλια από τη Σαμοθράκη στο Θρακικό Πέλαγος, που αποτελεί το ανατολικότερο σύνορο του Βόρειου Αιγαίου, το άκρο της ελληνικής επικράτειας, αλλά και Ε.Ε.

  Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι βραχονησίδες του συμπλέγματος Σύρνα κάτω από την Αστυπάλαια, αλλά και οι νησίδες Λέβιθα και Κίνναρος που συνδέουν τη γεωγραφική περιοχή των Κυκλάδων με τα Δωδεκάνησα επειδή είναι απομακρυσμένες από τη στεριά καθορίζουν και μία μεγάλη θαλάσσια περιοχή γύρω τους. Αμφισβητώντας αυτές τις νησίδες οι Τούρκοι καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του Αιγαίου Πελάγους.

  Το βασικό επιχείρημα που προβάλλει το βιβλίο είναι η αμφισβήτηση της Συμφωνίας του 1932 ανάμεσα στην Τουρκία και την Ιταλία για το σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου. Η Ελλάδα το 1947 κληρονόμησε ό, τι ήλεγχε η Ιταλία προηγουμένως.

  Η συμφωνία 4ης Ιανουαρίου του 1932 αφορούσε τις βραχονησίδες μεταξύ Καστελλόριζου και μικρασιατικής ακτής, ενώ μία συμπληρωματική συμφωνία στις 28 Δεκεμβρίου του 1932 καθόριζε τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και τις τουρκικές ακτές. Οι Τούρκοι αμφισβητούν την ισχύ αυτής της συμπληρωματικής συμφωνίας με το επιχείρημα ότι δεν πρωτοκολλήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών.

  Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε αναγκαστεί να αντικρούσει αυτά τα επιχειρήματα των Τούρκων με έγγραφό του ήδη από το 1963. Μια ομάδα Τούρκων είχε αποβιβαστεί στο Καστελλόριζο το 1961, ενώ έναν χρόνο αργότερα τουρκικό περιπολικό βύθισε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων το ελληνικό σκάφος «Μαρίτσα» σκοτώνοντας δύο μέλη του πληρώματός του. Το επίσημο κείμενο της συμφωνίας του 1932 είχε πρωτοκολληθεί στην Κοινωνία των Εθνών το 1933 και είχε δημοσιευθεί. Οσον αφορά τη συμπληρωματική συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αγκυρα στις 28 Δεκεμβρίου του 1932 και αμφισβητούν οι Τούρκοι, επειδή ήταν συμπληρωματική δεν πρωτοκολλήθηκε στην Κοινωνία των Εθνών. Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας του 1956 η μη πρωτοκόλληση «ουδόλως επηρεάζει το κύρος αυτής, διότι πρόκειται περί συμπληρωματικής συμφωνίας εκτελέσεως κανονικώς πρωτοκολληθείσης πράξεως». Στο βιβλίο επαναλαμβάνεται το επιχείρημα ότι οι Ελληνες δεν έχουν τηρήσει το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νήσων που τους παραχωρήθηκαν παραβιάζοντας τις συνθήκες και θέτοντας σε αμφιβολία την ισχύ τους, ενώ αναρωτιούνται επανειλημμένως πώς ακόμα οι Ελληνες δεν έχουν εγείρει αξιώσεις για τα δύο νησιά που εποφθαλμιούν, την Ιμβρο και την Τένεδο.

  Καταλήγοντας οι Τούρκοι ιστορικοί εξηγούν ότι είναι αδύνατο να λυθεί το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Ελλάδα αν πρώτα δεν ξεδιαλύνει το θέμα της κυριαρχίας των νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

  Οι διερευνητικές επαφές για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο διεκόπηκαν πριν από τις εκλογές στην Τουρκία. Αναμένουμε να δούμε ποια γραμμή σκέψης θα ακολουθήσει στην ανανεωμένη θητεία του ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν.

  Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε ότι όταν μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης προέκυψε η διαφορά ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία για τις «εξαρτώμενες» νησίδες και αυτές του Καστελλόριζου και οι δύο χώρες αποφάσισαν να πάνε στο Δικαστήριο της Χάγης για να λύσουν τις διαφορές τους. Στη συνέχεια, όμως, οι κυβερνήσεις προτίμησαν τις απευθείας διαπραγματεύσεις. Με τη συμφωνία της Αγκυρας της 4ης Ιανουαρίου του 1932 λύθηκαν οι εκκρεμότητες που αφορούσαν τις βραχονησίδες μεταξύ Καστελλόριζου και μικρασιατικής ακτής και χαράχτηκαν οριστικά τα χωρικά ύδατα ανάμεσα στο Καστελλόριζο και τη Μικρά Ασία, ενώ με τη συμπληρωματική συμφωνία στις 28 Δεκεμβρίου του 1932 καθορίστηκαν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα Δωδεκάνησα και στις τουρκικές ακτές. Με την πρώτη συμφωνία, όμως, παραχωρήθηκε στην Τουρκία η νησίδα Καρά-Αντά που βρίσκεται μέσα στον όρμο της Αλικαρνασσού (Μπόντρουμ) και κατείχε πριν η Ιταλία. Η μακρόστενη τουρκική βραχονησίδα ανήκε σύμφωνα με τον Δωδεκανήσιο ερευνητή κ. Κώστα Τσαλαχούρη στην οικογένεια Μαγκλή από την Κάλυμνο, της οικογένειας του συγγραφέα Γιάννη Μαγκλή. Αν η Καρά-Αντά δεν είχε παραχωρηθεί στην Τουρκία, τότε σήμερα δεν θα διαπραγματευόμασταν με δυσκολίες την υφαλοκρηπίδα του Καστελλόριζου μόνο, αλλά και την υφαλοκρηπίδα μιας νησίδας μέσα σε τουρκικό κόλπο.

  http://dailynews24.gr/en/2011-03-10-19-38-07/2011-03-10-19-39-32/politiki/item/4018-the-turks-deny-the-sovereignty-of-greece-in-the-aegean-half.html

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 19/06/2011

 12. Fethullah Gülen’s Grand Ambition
  Turkey’s Islamist Danger
  by Rachel Sharon-Krespin
  Middle East Quarterly
  Winter 2009, pp. 55-66

  http://www.meforum.org/2045/fethullah-gulens-grand-ambition

  As Turkey’s ruling Justice and Development Party (Adalet ve Kalkınma Partisi, AKP) begins its seventh year in leadership, Turkey is no longer the secular and democratic country that it was when the party took over. The AKP has conquered the bureaucracy and changed Turkey’s fundamental identity. Prior to the AKP’s rise, Ankara oriented itself toward the United States and Europe. Today, despite the rhetoric of European Union accession, Prime Minister Recep Tayyip Erdoğan has turned Turkey away from Europe and toward Russia and Iran and reoriented Turkish policy in the Middle East away from sympathy toward Israel and much more toward friendship with Hamas, Hezbollah, and Syria. Anti-American, anti-Christian, and anti-Semitic sentiments have increased. Behind Turkey’s transformation has been not only the impressive AKP political machine but also a shadowy Islamist sect led by the mysterious hocaefendi (master lord) Fethullah Gülen; the sect often bills itself as a proponent of tolerance and dialogue but works toward purposes quite the opposite. Today, Gülen and his backers (Fethullahcılar, Fethullahists) not only seek to influence government but also to become the government.

  In 1998, Fethullah Gülen left Turkey for the United States, reportedly to receive medical treatment for diabetes. Since his voluntary exile, Gülen has resided on a large, rural estate in eastern Pennsylvania, together with about 100 followers, who guard him and tend to his needs. It is from his U.S. base that Gülen has built his fame and his transnational empire.

  Today, Turkey has over 85,000 active mosques, one for every 350 citizens—compared to one hospital for every 60,000 citizens—the highest number per capita in the world and, with 90,000 imams, more imams than doctors or teachers. It has thousands of madrasa-like Imam-Hatip schools and about four thousand more official state-run Qur’an courses, not counting the unofficial Qur’an schools, which may expand the total number tenfold. Spending by the governmental Directorate of Religious Affairs (Diyanet Işleri Başkanlığı) has grown five fold, from 553 trillion Turkish lira in 2002 (approximately US$325 million) to 2.7 quadrillion lira during the first four-and-a-half years of the AKP government; it has a larger budget than eight other ministries combined.[1] The Friday prayer attendance rate in Turkey’s mosques exceeds that of Iran’s, and religion classes teaching Sunni Islam are compulsory in public schools despite rulings against the practice by the European Court of Human Rights (ECHR) and the Turkish high court (Danıştay).[2] Both Prime Minister Erdoğan and the Diyanet head Ali Bardakoğlu criticized the rulings for failing to consult Islamic scholars.
  Gülen now helps set the political agenda in Turkey using his followers in the AKP as well as the movement’s vast media empire, financial institutions and banks, business organizations, an international network of thousands of schools, universities, student residences (ışıkevis), and many associations and foundations. He is a financial heavyweight, controlling an unregulated and opaque budget estimated at $25 billion.[3] It is not clear whether the Fethullahist cemaat (community) supports the AKP or is the ruling force behind AKP. Either way, however, the effect is the same.

  Gülen’s Background
  Born in Erzurum, Turkey, in 1942, Fethullah Gülen is an imam who considers himself a prophet.[4] An enigmatic figure, many in the West applaud him as a reformist and advocate for tolerance,[5] a catalyst of «moderate Islam» for Turkey and beyond. He is praised in the West, especially in the United States, as an intellectual, scholar, and educator[6] even though his formal education is limited to five years of elementary school. After receiving an imam-preacher certificate, he served as an imam, first in Erdirne and later in Izmir. In 1971, the Turkish security service arrested him for clandestine religious activities, such as running illegal summer camps to indoctrinate youths, and was, from that time on, occasionally harassed by the staunchly secular military.[7] In 1981, he formally retired from his post as a local preacher.

  To build an image as a proponent of interfaith dialogue, Gülen met Pope John Paul II, other Christian clergy, and Jewish rabbis[8] and emphasizes the commonalities unifying Abrahamic religions. He presents himself and his movement as the modern-day version of tolerant, liberal Anatolian Sufism and has used the literature of great Sufi thinkers such as Jalal ad-Din Rumi and Yunus Emre, pretending to share their moderate teachings.[9] Quotes from their teachings adorn Fethullah’s Gülen’s propaganda material. The movement, its proxy organizations, and universities—including Georgetown, to which it donates money—hold conferences in the United States and Europe to discuss Gülen. In October 2007, the British House of Lords feted Gülen with a conference in his honor.

  Gülen was a student and follower of Sheikh Sa’id-i Kurdi (1878-1960), also known as Sa’id-i Nursi, the founder of the Islamist Nur (light) movement.[10] After Turkey’s war of independence, Kurdi demanded, in an address to the new parliament, that the new republic be based on Islamic principles. He turned against Atatürk and his reforms and against the new modern, secular, Western republic.

  In 1998, Gülen departed for the United States, reportedly to receive medical treatment for diabetes. However, his absence also enabled Gülen to escape questioning on his indictment in 2000 for allegedly promoting insurrection in Turkey in a series of secretly-recorded sermons. Since his voluntary exile, Gülen has resided on a large, rural estate in eastern Pennsylvania, together with about 100 followers, who guard him and tend to his needs. These servants are educated men who wear suits and ties and do not look like traditional Islamists in cloaks and turbans. They follow their hocaefendi’s orders and even refrain from marrying until age fifty per his instructions. When they do marry, their spouses are expected to dress in the Islamic manner, as dictated by Gülen himself.[11] It is from his U.S. base that Gülen has built his fame and his transnational empire.

  Gülen’s Education Network
  The core of Gülen’s network is his educational institutions. His school network is impressive. Nurettin Veren, Gülen’s right-hand man for thirty-five years, estimated that some 75 percent of Turkey’s two million preparatory school students are enrolled in Gülen institutions.[12] He controls thousands of top-tier secondary schools, colleges, and student dormitories throughout Turkey, as well as private universities, the largest being Fatih University in Istanbul. Outside Turkey, his movement runs hundreds of secondary schools and dozens of universities in 110 countries worldwide. Gülen’s aim is not altruistic: His followers target youth in the eighth through twelfth grades, mentor and indoctrinate them in the ışıkevi, educate them in the Fethullah schools, and prepare them for future careers in legal, political, and educational professions in order to create the ruling classes of the future Islamist, Turkish state. Taking their orders from Fethullah Gülen, wealthy followers continue to open schools and ışıkevi in what Sabah columnist Emre Aköz called «the education jihad.»[13]

  The overt network of schools is only one part of a larger strategy. In a 2006 interview, Veren said, «These schools are like shop windows. Recruitment and Islamization activities are carried out through night classes … Children whom we educated in Turkey are now in the highest positions. There are governors, judges, military officers. There are ministers in the government. They consult Gülen before doing anything.»[14]

  The AKP’s controversial education policies, coupled with the Islamist indoctrination in Fethullahist schools, have accelerated the Islamization of Turkish society. During AKP’s first term in government, the Erdoğan government has changed textbooks, emphasized religion courses, and transferred thousands of certified imams from their positions in the Directorate of Religious Affairs to positions as teachers and administrators in Turkey’s public schools.[15] Abdullah Gül, Turkey’s first Islamist president and a Gülen sympathizer, appointed a Gülen-affiliated professor, Yusuf Ziya Özcan, to head Turkey’s Council of Higher Education (Yükseköğretim Kurulu, YÖK). He has also used his presidential prerogative to appoint Gülen sympathizers to university presidencies.

  Beyond Turkey, the Fethullahist schools also serve as fertile recruiting grounds. In his Institut d’Etudes Politiques doctoral thesis on Gülen schools in Central Asia, Bayram Balcı, a French scholar of Turkish origin, wrote, «Fethullah’s aim is the Islamization of Turkish nationality and the Turcification of Islam in foreign countries. Dozens of Fethullah’s ‘Turkish schools’ abroad—most of which are for boys—are used to covertly ‘convert,’ not so much ‘in school,’ but through direct proselytism ‘outside school.'» Balcı explained, «He wants to revive the link between state, religion, and society.»[16] The schools of Gülen’s Nur movement in Central Asia have worked to reestablish Islam in a region largely secularized by decades of Soviet control. Balcı explained, «The aim of the cemaat is to educate and influence future national elites, who will speak English and Turkish and who will one day prove their good intentions towards Fethullahists and towards Turkey.» Several countries in the region have taken steps against Gülen’s educational institutions because of such suspicions. Uzbekistan has banned the schools for encouraging Islamic law,[17] and the Russian government, weary of the movement’s activities in majority Muslim regions of the federation, has banned not only the Gülen schools but all activities of the entire Nur sect in the country.[18]

  Neither Uzbekistan nor Russia are known for their pluralism, but suspicion about Gülen indoctrination has spread even to more permissive societies such as that of the Netherlands. In 2008, members of the Netherland’s Christian Democrat, Labor, and Conservative parties agreed to cut several million euros in government funding for organizations affiliated with «the Turkish imam Fethullah Gülen» and to thoroughly investigate the activities of the Gülen group after Erik Jan Zürcher, director of the Amsterdam-based International Institute for Social History, and five former Gülen followers who had worked in Gülen’s ışıkevi told Dutch television that the Gülen community was moving step-by-step to topple the secular order.[19] While the organizations in question denied any ties to the Gülen movement, Zürcher said that taqiya, religiously-sanctioned dissimulation, was typical in the movement’s interactions with the West. An unnamed former Gülen follower who also once worked in Gülen schools and ışıkevi reported that Fethullahists called the Dutch «filthy, blasphemous infidels» and that they said «the best Dutchman is one who has converted to Islam. All the Dutch must be made Muslims.»[20] Indeed, of the thousands of Fethullahist schools in more than one hundred countries that allegedly teach moderation, none are located in countries such as Saudi Arabia or Iran that exist under domineering strains of official Islam, and most appear instead geared to radicalize students in secular Muslim and non-Muslim societies.

  Eviscerating Checks and Balances
  Fethullahists have also made inroads into Turkey’s 200,000-strong police force. Their infiltration has had a compounding effect, as Fethullahist officials have purged officials more loyal to the republic than the hocaefendi. According to Veren, «There are imam security directors; imams wearing police uniforms. Many police commissioners get their orders from imams.»[21] Adil Serdar Saçan, former director of the organized crimes unit within the Istanbul Directorate of Security, confirmed these statements in reports he prepared on the Fethullahist organization within the security apparatus. In a 2006 interview, he said,

  Fethullahists began organizing inside the security apparatus in the 1970s. In police academies, students were being taken to ışıkevi by class commissioners. One of those commissioners is now the director of intelligence at the Turkish Directorate of Security. During my time at the [police] academy, those in the directorate who did not have ties to the [Gülen] organization were all pensioned off or fired in 2002 when the AKP came to power. … I was at the top of my class when I graduated from the police academy, and throughout the twenty-four years of my career, I maintained and was honored for my stellar record. After 2002, the AKP blocked my promotions. They promoted only those officers whose files were tainted with allegations that they were engaged in reactionary Islamist activities. … Belonging to a certain cemaat has become a prerequisite for advancement in the force. At present, over 80 percent of the officers at supervisory level in the general security organization are members of the [Gülen] cemaat.[22]

  Such statements, however, may have consequences.[23] In October 2008, Turkish police arrested Saçan on suspicion of involvement in the so-called Ergenekon plot to overthrow the Turkish state.[24] Most Turkish analysts believe that the Ergenekon conspiracy, short of any evidence of unconstitutional activities, is more a mechanism by which the Turkish government can harass critics.[25]
  Writer and journalist Merdan Yanardağ provided statistics to illuminate the Islamist penetration of the Ankara Directorate of Security. He explained,

  Prior to Ramadan, personnel at the Directorate of Security in Ankara were asked whether they would be fasting during Ramadan, in order to establish the number of meals that would be needed during that period. Of the 4,200 employees, only seventeen indicated that they would not be fasting. Considering that some of the seventeen might have been sick or taking medications, the numbers speak for themselves. [26]

  Wiretapping scandals in spring 2008 also highlighted Gülenist penetration of the security service’s most important units. After the Turkish Security Directorate obtained a blanket court permit in April 2007 to monitor and record all the communications in Turkey including mobile and land-line telephones, SMS text messaging, e-mail, fax, and Internet communications,[27] Turks have grown uneasy about having telephone conversations fearing intrusion into their privacy. Recent leaks to pro-AKP media of recordings of military personnel meetings, lectures, top secret military documents, strategic antiterrorism plans, private medical files of commanders, and contents of personal conversations between state prosecutors have shocked the nation as has the appearance on the Internet video site YouTube of some of those recordings.

  The alleged network of Fethullah followers in the security system has an impact on domestic affairs as they use restricted technology or privileged information to further their political agenda. In February 2008, for example, several websites posted the voice recording of a secret speech delivered by Brig. Gen. Münir Erten announcing the timing of an upcoming Turkish military operation into Iraqi Kurdistan, details of a private discussion with the chief of the General Staff, and private information concerning Gen. Ergin Saygun’s health.[28] The following month, several websites including YouTube posted a secretly recorded conversation between prosecutor Salim Demirci and a colleague regarding Erdoğan and Efkan Ala, then governor of Diyarbakir and subsequently a counselor of Erdoğan’s office. Erdoğan responded by ordering a criminal investigation against Demirci.[29] In June 2008, the Islamist Vakit published Saygun’s entire medical file, disclosing information about his diabetes as well as the treatments and medications he had received in the Gülhane military hospital.[30] Others whose tapped conversations appeared on Islamist websites and in Gülen’s newspaper network included Erdoğan Teziç, the former head of Turkey’s Higher Education Council, and prominent members of the center-left opposition Republican People’s Party (Cumhuriyet Halk Partisi, CHP). Many Turkish journalists believe that Fethullahist-dominated police tap their communications, and according to reports, the head of the wiretapping unit, who was appointed by Erdoğan in August 2005, is a Fethullah follower.[31] Islamist newspapers including Vakit, Yeni Şafak,Zaman, and the pro-AKP Taraf published leaks from private conversations held inside government offices and military headquarters. The Islamist, pro-AKP media has reported alleged confidential evidence relating to the police investigation of the so-called Ergenekon plot that posits a secularist cabal of military officers, journalists, and professors sought to overthrow the AKP government.[32] The net effect of such leaks is to tar the reputations of or intimidate AKP’s political opponents and the Turkish military.

  Islamization within police ranks also contributes to police brutality against anti-AKP demonstrators. On May 1, 2008, the police used gas bombs, pepper gas, water cannons, and clubs against workers who wanted to celebrate May Day peacefully in Istanbul’s Taksim Square, the traditional site of demonstrations in Turkey’s largest city; scores were injured.[33] Labor unions and opposition parties condemned the police brutality and accused Erdoğan of using police to silence opposition voices.[34] Police also suppressed labor protests in Tuzla (Istanbul) shipyards.[35] Similarly, police have harassed individual citizens after they criticized Erdoğan’s policies. Erdoğan’s own security guards abducted a 46-year-old man from Antalya for speaking out in public against his social security policies, taking the man to a deserted location where the guards beat and threatened him. The victim alleged that his attackers said they could easily plant guns or drugs on him and kill him.[36]

  While Turkey’s military is guarantor of the constitution, Veren alleged that Fethullahists had also entrenched themselves within the military, police, and other professions:

  The Fethullahist military officers were once our students, who we financially supported, educated, and assisted. When these grateful children graduated and reached influential positions, they put themselves and their positions at the service of Fethullah Gülen … [Gülen] directs and instructs, and, through them, maintains power within the state … When Gülen’s students graduate from the police or military academies—as do the new doctors and lawyers—they present their first salaries to Fethullah Gülen as a gesture of their gratitude. Newly graduated officers even bring him the swords that they receive during the graduation ceremony.[37]

  According to Veren, Gülen has argued that the military expels no more than one in forty Islamist officers; the rest remain in undercover cells. While such allegations may seem the stuff of conspiracy theory, recent leaks to pro-AKP media suggest a number of Islamist sources within the military ranks, creating speculation that followers of Gülen now populate the senior infrastructure of the Turkish General Staff. Such speculation gained additional credence after the August 2008 Supreme Military Council (Yüksek Askeri Şura, YAŞ), which, for the first time, declined to expel suspected Islamists from military ranks.

  The AKP government has also aided the Gülen movement with its reorientation of the judiciary. Over the first five years of his rule, Erdoğan replaced thousands of judges and prosecutors with AKP appointees. Now that the president is Islamist, it is unlikely that he would veto the appointment of Islamists to the bench, as did his predecessor Ahmet Necdet Sezer. Indeed, it now appears that the government intends to appoint thousands more to judicial positions.[38] The AKP has also enacted a law that would require applicants for judgeships to first interview with AKP bureaucrats in order better to gauge and adjudicate applicants’ adherence to Islam. The results of the AKP’s targeting of the judicial system are already apparent as anti-secular, pro-AKP officials have been at the forefront of some controversial trials, such as the case against Van University president Yücel Aşkın,[39] the Şemdinli investigation in which the prosecutor tried to implicate Gen. Yaşar Büyükanıt before he became chief of the General Staff, and, most recently, the Ergenekon probe.

  Indeed, it is such overtly political and vindictive prosecutions that have led some former Gülen sympathizers, such as University of Utah political scientist Hakan Yavuz, to a change of heart. In one interview, Yavuz told odatv.com that four important legal cases had changed his thinking: the case against Aşkın; the Semdinli case; the Atabeyler operation, uncovered in 2005, involving an organized crime group with alleged plans to assassinate Prime Minister Erdoğan;[40] and the Ergenekon probe. Yavuz explained, «The cemaat has attempted to steer all four cases. Look at the slanderous reports in archives of the cemaat’s newspapers, how they defamed Yucel Aşkın. And now it’s Ergenekon. Keeping [prominent] personalities in jail for over a year without indictment is inexplicable.» Yavuz also suggested Gülen’s cemaat spoke differently to its members than to outsiders and that it was pursuing a political agenda that conflicted with the founding philosophy of the modern Turkish republic. He accused Fethullahists of «co-optation» and said that they were recruiting people and paying them money—without any formal receipts or records—to write and speak favorably about the movement while criticizing the secular Turkish state.[41]

  The Fifth Estate
  If the police, military, and courts might normally protect rule-of-law from within official Turkish government structures, there might still be an external check to abuse of power in the Turkish media. The Turkish media has traditionally been relentless in its reporting of abuses of power and corruption. Soon after assuming office, however, Erdoğan proved intolerant of the concept of a free press. The AKP government has systematically sought to create a media monopoly to speak with one voice and on behalf of the government. Erdoğan lashes out at media organs that he does not control. In his first term, Erdoğan brought more than a hundred lawsuits against sixty-three journalists in sixteen publications, against many writers, as well as the leaders and members of parliament of all opposition parties. The number of lawsuits may be far greater. In 2008, Erdoğan declined to answer a parliamentary inquiry by a Democratic Left Party deputy demanding information on how many lawsuits Erdoğan had initiated against journalists—claiming that such information was in the realm of his private life.»[42] Most of Erdoğan’s lawsuits against journalists involve criticism that any other democracy would consider legitimate. In 2005, for example, he sued Cumhuriyet cartoonist Musa Kart for depicting him as a cat entangled in a ball of string. Last year, he sued the LeManweekly humor magazine for ridiculing him in its January 30, 2008 cover.[43]

  Erdoğan lost some of his lawsuits, and courts threw out others, but the effect has nonetheless been chilling. Journalists know that not only does the prime minister seek to make them financially liable for any criticism, but that the AKP might even seek to assume control of their publications. During AKP’s 6-year rule, the government has seized control of several media outlets and subsequently sold them to pro-AKP holdings affiliated with the Gülen community. In April 2007, for example, the governmental Saving Deposit Insurance Fund (Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, TMSF) seized Sabah-ATV, Turkey’s second largest media group in a predawn raid. The TMSF, staffed by Erdoğan appointees, then sold the group to Çalık Holding, the CEO of which is Erdoğan’s son-in-law. Çalık financed the purchase with public funds taken as loans from two state-owned banks and by partnering with a newly-founded, Qatar-based media company that bought 25 percent of Sabah shares. It was Abdullah Gül who introduced Ahmet Çalık to Qatari Emir Hamad bin Khalifa during his January 2008 visit in Syria; Çalık also accompanied Gül in February and Erdoğan in April when they visited Qatar. Media reports indicated that other consortiums that had initially shown interest in purchasing Sabah-ATV with their own money pulled out of the tender shortly before the bid after Erdoğan contacted them, leaving Çalik the sole bidder.[44]Sabah has since become a strong advocate of the AKP government. In September 2008, Erdoğan demanded all party members and aides boycott newspapers owned by the Doğan Media Group after it reported on laundering of money to Islamist charities.[45]

  Excluding the Islamist television and radio stations, newspapers such as Zaman,Sabah, Yeni Şafak, Türkiye, Star, Bugün, Vakit, and Taraf all have AKP and/or Gülen-affiliated ownership. By circulation, such papers represent at least 40 percent of all newspaper sales in Turkey.[46]

  What Are Gülen’s Intentions?
  Conglomerates have long had a dominant position in Turkish society. Secular businessmen such as Aydın Doğan and Mehmet Emin Karamehmet have interests not only in industry but also in media, the banking sector, and even education. Never before, though, has a single individual started a movement that seeks to transform Turkish society so fundamentally. Gülen now wields a vocal partisan media; a vast network of loyal bureaucrats; partisan universities and academia; partisan prosecutors and judges; partisan security and intelligence agencies; partisan capitalists, business associations, NGOs, and labor unions; and partisan teachers, doctors, and hospitals. What makes Gülen so dangerous? Gülen’s own teaching and sermons provide the best answers.

  In 1999, Turkish television aired footage of Gülen delivering sermons to a crowd of followers in which he revealed his aspirations for an Islamist Turkey ruled by Shari‘a (Islamic law) as well as the methods that should be used to attain that goal. In the sermons, he said:

  You must move in the arteries of the system without anyone noticing your existence until you reach all the power centers … until the conditions are ripe, they [the followers] must continue like this. If they do something prematurely, the world will crush our heads, and Muslims will suffer everywhere, like in the tragedies in Algeria, like in 1982 [in] Syria … like in the yearly disasters and tragedies in Egypt. The time is not yet right. You must wait for the time when you are complete and conditions are ripe, until we can shoulder the entire world and carry it … You must wait until such time as you have gotten all the state power, until you have brought to your side all the power of the constitutional institutions in Turkey … Until that time, any step taken would be too early—like breaking an egg without waiting the full forty days for it to hatch. It would be like killing the chick inside. The work to be done is [in] confronting the world. Now, I have expressed my feelings and thoughts to you all—in confidence … trusting your loyalty and secrecy. I know that when you leave here—[just] as you discard your empty juice boxes, you must discard the thoughts and the feelings that I expressed here.

  He continued,

  When everything was closed and all doors were locked, our houses of isik [light] assumed a mission greater than that of older times. In the past, some of the duties of these houses were carried out by madrasas [Islamic schools], some by schools, some by tekkes [Islamist lodges] … These isik homes had to be the schools, had to be madrasas, [had to be] tekkes all at the same time. The permission did not come from the state, or the state’s laws, or the people who govern us. The permission was given by God … who wanted His name learned and talked about, studied, and discussed in those houses, as it used to be in the mosques.[47]

  In another sermon, Gülen said,

  Now it is a painful spring that we live in. A nation is being born again. A nation of millions [is] being born—one that will live for long centuries, God willing … It is being born with its own culture, its own civilization. If giving birth to one person is so painful, the birth of millions cannot be pain-free. Naturally we will suffer pain. It won’t be easy for a nation that has accepted atheism, has accepted materialism, a nation accustomed to running away from itself, to come back riding on its horse. It will not be easy, but it is worth all our suffering and the sacrifices.[48]

  And, in yet another sermon, he declared,

  The philosophy of our service is that we open a house somewhere and, with the patience of a spider, we lay our web to wait for people to get caught in the web; and we teach those who do. We don’t lay the web to eat or consume them but to show them the way to their resurrection, to blow life into their dead bodies and souls, to give them a life.[49]

  Many Gülen supporters and members of the Islamist media affiliated with the cemaat suggested the sermons were somehow forged[50] but the denials are unconvincing given the video footage and reports by Gülen movement defectors.

  U.S. Government Support for Gülen?
  Many Turkish analysts believe that, prior to Erdoğan’s election, Gülen and his supporters in the U.S. government helped obtain an invitation to the White House for him at a time when Erdoğan was banned from politics in Turkey due to his Islamist activities—an event viewed as a U.S. endorsement ahead of the 2002 Turkish elections. That the U.S. government and, specifically, the Central Intelligence Agency support the Gülen movement is conventional wisdom among Turkey’s secular elite even though no hard evidence exists to support such allegations.

  When Turkish secularists are asked to defend the view that Gülen enjoys U.S. support, they often point to his almost 20-year residence in eastern Pennsylvania. After the Supreme Court of Appeals in Turkey (Yargıtay) confirmed on June 24, 2008, a lower court’s ruling to acquit Gülen on charges that he organized an illegal terrorist organization to overthrow the secular government in Turkey, Gülen won another legal battle, this time in the United States. A federal court reversed U.S. Department of Homeland Security and U.S. Citizenship and Immigration Service decisions that would have denied Gülen’s application for permanent residency in the United States on the basis that Gülen did not fit the criteria as someone with «extraordinary ability in the field of education.» The Department of Homeland Security characterized Gülen as neither an expert in the field of education nor an educator but rather as «the leader of a large and influential religious and political movement with immense commercial holdings.»[51]

  While the court ruling that allowed Gülen to remain in the United States may provide fodder for Turkish analysts who suggest U.S. support for Gülen, the process is actually more revealing. Indeed, the U.S. government noted that much of the acclaim Gülen touts is sponsored or financed by his own movement. Gülen attached twenty-nine letters of reference to his June 18, 2008 motion, mostly from theologians or Turkish political figures close to or affiliated with his organization. John Esposito, founding director of the Saudi-financed Prince Alwaleed Bin Talal Center for Muslim-Christian Understanding, who, after receiving donations from the Gülen movement sponsored a conference in his honor, also supplied a reference. Two former CIA officials, George Fidas and Graham Fuller, and former U.S. ambassador to Turkey Morton Abramowitz also supplied references.

  The letters may have worked. On July 16, 2008, U.S. district judge Stewart Dalzell issued a memorandum and order granting Gülen’s motion for partial summary judgment and ordering the U.S. Citizenship and Immigration Service to approve his petition for alien worker status as an alien of extraordinary ability by August 1, 2008. The court found that the immigration examiner improperly concluded that the field of education was the only statutory category in which Gülen’s accomplishments could fit and that Gülen’s accomplishments in such fields as theology, political science, and Islamic studies should also be considered. The court further determined that the U.S. Citizenship and Immigration Service Administrative Appeals Office erred in concluding that Gülen’s work was not «scholarly» by applying an unduly narrow definition of the term. Finally, with regard to the statutory requirement that the applicant show that his or her entry into the United States would substantially benefit the United States, the court found that Gülen had met the requirement.[52]

  Regardless of the legal rationale behind his current stay, the U.S. decision to grant Gülen residency will enable his movement to continue to imply Washington’s endorsement as the AKP and its Fethullahist supporters seek to push Turkey further away from the secularism upon which it was built.

  Conclusions
  Gülen enjoys the support of many friends, ideological fellow-travelers, and co-opted journalists and academics. Too often, concern over Gülen’s activities is dismissed in the Turkish, U.S., and European media as mere paranoia. When Turkey’s chief prosecutor indicted the AKP for attempting to undermine the secular constitution, the pro-Islamist media in Turkey along with Western diplomats and journalists dismissed the case as an «undemocratic judicial coup.»[53] Yet at the same time, many of the same outlets and officials have hailed the Ergenekon indictment, assuming a dichotomy between Islamism and democracy on one hand, and secularism and fascism on the other.[54] The repeated branding in Islamist outlets of Turkey’s Islamists as «reformist democrats» and of modern, secular Turks as «fundamentalists» has to be one of the most offensive but sadly effective lies in modern politics.

  Indeed, Turkey has never seen a single incident of attacks on pious Muslims for fasting during Ramadan, whereas in recent years there have been many incidents of attacks on less-observant Turks for drinking alcohol or not fasting.[55] While women who cover their heads in the Islamic manner can move freely in any area of the country, uncovered women are increasingly unwelcome in certain regions and are often attacked.[56]

  Contrary to the impression prevalent in the West—that the conflict is between religious Muslims and «anti-religion, secular Kemalists»—the fact remains that the majority of Turks, secular included, are traditional and observant Muslims many of whom define themselves primarily as «Muslims first.»[57] While the Turkish constitution recognizes all Turkish citizens as «Turks,» the dominant sentiment in the country has always been that in order to be considered a Turk, one must be Muslim. The complete absence of any non-Muslim governor, ambassador, or military or police officer attests to the prevalence of Islam’s dominance in the Turkish establishment. Therefore, it appears Gülen is not fighting for more individual freedoms but to free Islam from the confines of the mosque and the private domain of individuals and to bring it to the public arena, to govern every aspect of life in the country.[58] AKP leaders, including Gül and Erdoğan, have repeatedly expressed their opposition to the «imprisonment of Islam in the mosque,» demanding that it be present everywhere as a lifestyle. Most Turks vividly remember statements by AKP leaders not long ago rejecting the definition of secularism as «separation of mosque and state.» Gül has slammed «secularism» on many occasions, including during a November 27, 1995 interview with The Guardian. What Turkey’s Islamists really want is to remove the founding principles of the Turkish Republic. So long as U.S. and Western officials fail to recognize that Gülen’s rhetoric of tolerance is only skin-deep, they may be setting the stage for a dialogue, albeit not of religious tolerance, but rather to find an answer to the question, «Who lost Turkey?»

  Rachel Sharon-Krespin is the director of the Turkish Media Project at the Middle East Media Research Institute (MEMRI), Washington D.C.

  [1] Can Dündar, Milliyet (Istanbul), June 21, 2007; Reha Muhtar, Vatan (Istanbul), June 22, 2007.
  [2] Milliyet, Mar. 10, 2008; Hürriyet (Istanbul), Mar. 10, 2008.
  [3] Helen Rose Ebaugh and Dogan Koc, «Funding Gülen-Inspired Good Works: Demonstrating and Generating Commitment to the Movement,» fgulen.com, Oct. 27, 2007.
  [4] Merdan Yanardağ, Fethullah Gülen Hareketinin Perde Arkasi, Turkiye Nasil Kusatildi? (Istanbul: yah Beyaz Yayın, 2006), based on interviews with Nurettin Veren on Kanaltürk television, June 26, July 3, 2006.
  [5] «Fethullah Gülen Is an Islamic Scholar and Peace Activist,» International Conference on Fethullah Gülen, Erasmus University, Rotterdam, The Netherlands, Nov. 2007; J. J. Rogers, «Giants of Light: Fethullah Gülen and Meister Eckhart in Dialogue,» The University of Texas, San Antonio, Tex., Nov. 3, 2007.
  [6] See for example, Rogers, «Giants of Light»; USA Today, July 18, 2008.
  [7] Bülent Aras, «Turkish Islam’s Moderate Face,» Middle East Quarterly, Sept. 1998, pp. 23-9.
  [8] Anadolu Ajansı (Ankara), Feb. 10, 1998.
  [9] Booklets on Anatolian Sufism with citations from Mevlana Celleddin Rumi distributed at the «Muslim World in Transition: Contributions of the Gulen Movement» conference, London, Oct. 25 – 27, 2007.
  [10] Aland Mizell, «Clash of Civilizations versus Interfaith Dialogue: The Theories ofHuntington and Gulen,» KurdishMedia.com, Dec. 31, 2007; idem, «Are Islam and Kemalism Compatible? How Two Systems Have Impacted the Kurdish Question?»Iraq Updates, Nov. 28, 2007.
  [11] Interview with Nurettin Veren, Kanaltürk television, June 26, 2006.
  [12] Ibid.
  [13] Sabah (Istanbul), Dec. 30, 2004.
  [14] Veren interview, Kanaltürk, June 26, 2006.
  [15] Cumhuriyet (Istanbul), Dec. 23, 2007.
  [16] Bayram Balcı, «Central Asia: Fethullah Gulen’s Missionary Schools,» Oct. 2001.
  [17] Interview with Merdan Yanardağ, Gerçek Gündem (Istanbul), Nov. 20, 2006.
  [18] Hürriyet, Apr. 11, 2008.
  [19] Erik-Jan Zürcher, «Kamermeerderheid Eist Onderzoek Naar Turkse Beweging,»NOVA documentary, July 4, 2008.
  [20] Cumhuriyet, July 9, 2008; Netherlands Information Services, July 11, 2008.
  [21] Yanardağ, Fethullah Gülen Hareketinin Perde Arkasi, Turkiye Nasil Kusatildi?
  [22] Adil Serdar Saçan, interview, Kanaltürk, July 3, 2006.
  [23] Ibid.
  [24] Samanyolu television, Oct. 13, 2008.
  [25] See, for example, Michael Rubin, «Erdogan, Ergenekon, and the Struggle for Turkey,» Mideast Monitor, Aug. 2008.
  [26] Yanardağ interview, Gerçek Gündem, Nov. 20, 2006.
  [27] Vatan, June 2, 2008; Hürriyet, June 2, 2008.
  [28] «SOK! Tuggeneral Munir Erten den SOK aciklamalar!» accessed Oct. 27, 2008.
  [29] «Sok Video! Cumhuriyet Savcisi Salim Demirci,» accessed Oct. 27, 2008.
  [30] Vakit (Istanbul), June 14, 2008.
  [31] Vatan, June 2, 2008; Hürriyet, June 2, 2008.
  [32] BBC News, Feb. 4, 2008; Frank Hyland, «Investigation of Turkey’s ‘Deep State’ Ergenekon Plot Spreads to Military,» Global Terrorism Analysis, Jamestown Foundation, July 16, 2008.
  [33] Reuters, May 1, 2008; Sendika.org, Labornet Turkey, May 1, 2008; Vatan, May 1, 2, 2008; Milliyet, May 1, 2, 2008; Hürriyet, May 1, 2, 2008
  [34] Vatan, May 2, 2008; Milliyet, May 2, 2008; Hürriyet, May 2, 8, 2008.
  [35] Hürriyet, Feb. 28, 2008.
  [36] Milliyet, May 14, 2008.
  [37] Yanardağ, Fethullah Gülen Hareketinin Perde Arkasi, Turkiye Nasil Kusatildi?
  [38] «Turkish Judiciary at War with AKP Government to Defend Its Independence,» MEMRI Special Dispatch No. 1520, Mar. 27, 2007.
  [39] «The AKP Government’s Attempt to Move Turkey from Secularism to Islamism (Part I): The Clash with Turkey’s Universities,» MEMRI Special Dispatch No. 1014, Nov. 1, 2005; «Professor from Van University in Turkey Commits Suicide after Five Months in Jail without Trial,» MEMRI Special Dispatch No. 1025, Nov. 18, 2005.
  [40] Zaman (Istanbul), Apr. 18, 2008.
  [41] Odatv.com, May 30, 2008; Hürriyet, June 13, 2008; Akşam (Istanbul), June 16, 2008.
  [42] Radikal (Istanbul), Apr. 7, 2008.
  [43] Hürriyet, Oct. 21, 2008.
  [44] Hürriyet, May 14, 2008.
  [45] Hürriyet, Sept. 7, 8, 9, 10, 11, 12, 2008.
  [46] Milliyet, July 14, 2008; Cumhuriyet, July 15, 2008
  [47] Turkish channel ATV, June 18, 1999.
  [48] Ibid.
  [49] Ibid.; «The Upcoming Elections in Turkey (2): The AKP’s Political Power Base,» MEMRI Inquiry and Analysis No. 375, July 19, 2007.
  [50] Sabah, Jan. 2, 3, 2005.
  [51] «Fethullah Gulen v. Michael Chertoff, Secretary, U.S. Dept. of Homeland Security, et al,» Case 2:07-cv-02148-SD, U.S. District Court for the Eastern District of Pennsylvania.
  [52] Ibid.
  [53] Turkish Daily News (Ankara), Mar. 16, 2008; Vakit, June 7, 9, 2008; Yeni Şafak (Istanbul), June 9, 2008.
  [54] Mustafa Akyol, «The Threat Is Secular Fundamentalism,» International Herald Tribune, May 4, 2007; «Islam Will Modernize—If Secular Fundamentalists Allow,»Turkish Daily News, May 15, 2007; «Mr. Logoglu Is Wrong, Considerably Wrong about Turkey,» Turkish Daily News, May 24, 2007.
  [55] Vatan, Aug. 21, 2008; Turkish Daily News, Sept. 23, 2008.
  [56] Hürriyet, Feb. 14, 2008; Milliyet, Feb. 14, 2008; Vatan, Feb. 14, 2008,Cumhuriyet, Feb. 14, 2008.
  [57] Yeni Şafak, July 7, 2006.
  [58] «Turkish PM Erdogan in Speech during Term as Istanbul Mayor Attacks Turkey’s Constitution, Describing It as ‘A Huge Lie’: ‘Sovereignty Belongs Unconditionally and Always To Allah’; ‘One Cannot Be a Muslim and Secular,'» MEMRI Special Dispatch No. 1596, May 23, 2007.

  Σχόλιο από Θρ.... | 10/10/2011

 13. German ‘hypocrisy’ over Greek military spending has critics up in arms

  Athens’ fondness for weaponry, and willingness of Germany and France to feed it, under fire as Greece struggles with debt crisis

  Helena Smith in Athens
  guardian.co.uk, Thursday 19 April 2012 17.01 BST

  A few months before submarines became the talk of Athens, Yiannis Panagopoulos, who heads the Greek trade union confederation (GSEE), found himself sitting opposite Angela Merkel at a private meeting the German chancellor had called of European trade unionists in Berlin.

  When it came to his turn to address the leader, he instinctively popped the question that many in Greece have wanted to ask. «After running through all the reasons why austerity wasn’t working in my country I brought up the issue of defence expenditure. Was it right, I asked, that our government makes so many weapons purchases from Germany when it obviously couldn’t afford such deals and was slashing wages and pensions?»

  Merkel’s reaction was instant. «She immediately said: ‘But we never asked you to spend so much of your GDP on defence,'» Panagopoulos recalled. «And then she mentioned the issue of outstanding payments on submarines she said Germany had been owed for over a decade.»

  Greek profligacy may be blamed for triggering the debt crisis that now threatens to tear the eurozone apart, but if there is one area where Berlin is less excoriating of state largesse it is in Athens’s extravagant taste for arms.

  Behind the frequent exhortations that Greece rein in spending after living «beyond its means» – admonishments made most loudly by Merkel and her finance minister Wolfgang Schäuble – there is another reality that paints Germany in a less than flattering light, according to MPs, military experts, economists and scholars.

  «If there is one country that has benefited from the huge amounts Greece spends on defence it is Germany,» said Dimitris Papadimoulis, an MP with the Coalition of the Radical Left party.

  «Just under 15% of Germany’s total arms exports are made to Greece, its biggest market in Europe,» Papadimoulis said the MP, reeling off figures from a scruffy armchair in his party’s parliamentary office. «Greece has paid over €2bn (£1.6bn) for submarines that proved to be faulty and which it doesn’t even need.

  «It owes another €1bn as part of the deal. That’s three times the amount Athens was asked to make in additional pension cuts to secure its latest EU aid package.»

  According to the Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), France is not far behind. Some 10% of its total arms sales go to Greece, which is a member of Nato. From 2002 to 2006, Greece was the world’s fourth biggest importer of conventional weapons. It is now the 10th.

  «As a proportion of GDP, Greece spends twice as much as any other EU member on defence,» said Papadimoulis, who is also a former MEP.

  «Well after the economic crisis had begun, Germany and France were trying to seal lucrative weapons deals even as they were pushing us to make deep cuts in areas like health.»

  Under the latest EU-IMF-sponsored rescue programme – which is propping up the near-bankrupt Greek economy with an extra €130bn in emergency loans until 2015 – Athens has agreed to cut defence expenditure by €400m. Even so, its military budget accounts for nearly 4% of national economic output, compared with the eurozone average of around 2%. The country has cited perceived security risks from Turkey and, in addition to state-of-the-art submarines, has bought hundreds of Leopard tanks, howitzers, Mirage fighter planes and F-16 jets from Germany, France and the US since the late 1990s.

  Speculation is rife that international aid was dependent on Greece following through on agreements to buy military hardware from Germany and France.

  «Since the 1974 Turkish invasion of Cyprus, Greece has spent an estimated €216bn on armaments, although I am 100% certain that in absolute terms its defence expenditure is much greater than official documents would show due to the so-called secret funds the state has access to,» said Katerina Tsoukala, a Brussels-based security expert.

  «The problem is that unlike Britain, for example, Greece has never had a transparent and democratic defence procurement strategy. Instead, everything is veiled in secrecy and people like me have to go to Sipri to find out information that in other countries would be readily available.»

  The murkiness has ensured that over the years the Greek arms trade has become increasingly associated with high-level bribery and corruption – the very practices abhorred by Berlin, Athens’ main provider of rescue funds.

  This week the former defence minister Akis Tsochadzopoulos was jailed pending trial on charges of accepting an €8m bribe from Ferrostaal, the German company that helped oversee the scandal-marred sale of four Class 214 submarines to the Greek navy 12 years ago. To date, Athens has taken delivery of only one of the subs after the vessels were found to have technical glitches.

  Tsochadzopoulos, the most senior official yet to be arraigned in connection with corruption, stands accused of funnelling the cash, initially deposited in a Swiss bank account, via offshore companies to buy two properties in Athens, including a luxury home on the capital’s most expensive boulevard. His wife and daughter also appeared in court on Thursday accused of money laundering. They, along with the veteran socialist, denied the charges.

  In the course of a two-year investigation by prosecutors in Munich, senior Ferrostaal employees, including its chief executive, resigned after acknowledging that money had been exchanged to secure the sale of submarines to Greece and Portugal.

  Last year, after publicly apologising for its role in the furore, Ferrostaal agreed to pay a €140m fine.

  In a similar case the German engineering group Siemens recently reached an out of court settlement with Greece following claims it had bribed cabinet ministers and other officials to secure contracts before the 2004 Olympic Games in Athens. Tassos Mandelis, a former socialist transport minister, admitted he had accepted a €100,000 payment from Siemens in 1998.

  The settlement has paved the way for the company to bid for public procurement tenders in Greece, but it has also highlighted the unsavoury business practices of leading German firms. «There’s a level of hypocrisy here that is hard to miss,» said Papadimoulis. «Corruption in Greece is frequently singled out as a cause for waste but at the same time companies like Ferrostaal and Siemens are pioneers in the practice. A big part of our defence spending is bound up with bribes, black money that funds the [mainstream] political class in a nation where governments have got away with it by long playing on peoples’ fears.»

  At the time of the settlement, Siemens said it was «committed to ensure, going forward, full and overall compliance to sound corporate principles».

  Given Greece’s financial predicament – illustrated last week by IMF managing director Christine Lagarde’s refusal to rule out a default – growing numbers have begun to question the probity of the nation’s defence expenditure.

  Deputy prime minister Theodore Pangalos publicly rued the fact that Athens was spending so much money on arms, exclaiming during a visit by the Turkish prime minister, Recep Tayyip Erdogan, that Greece was being «forced to buy weapons we do not need».

  No other area has contributed as heavily to the country’s debt mountain. If Athens had cut defence spending to levels similar to other EU states over the past decade, economists claim it would have saved around €150bn – more than its last bailout. Instead, Greece dedicates up to €7bn a year to military expenditure – down from a high of €10bn in 2009.

  «Germany became Germany partly because for 62 years it did not have to think about military expenditure,» said Angelos Philippides, a prominent economist. «For a long time Greece spent 7% of its GDP on defence when other European countries spent an average 2.2%. If you were to add up that compound 5% from 1946 to today, there would be no debt at all,» he said. «It’s vital that if the European Union wants to speak about fair deals it should at least guarantee Greek borders [with Turkey] so the country can bring down military spending to 2.2%.»

  The imbalance has spawned speculation that peripheral countries in Europe with vulnerable frontiers likesuch as Greece are being exploited in terms of defence spending by wealthier states at Europe’s core.

  Thanos Dokos, a leading Greek defence expert, says rational debate on such military extravagance has been made impossible by the supposed Turkish threat and a fear among politicians of being labelled unpatriotic.

  «One could argue that with 1,300 tanks, more than twice the number in the UK, Greece has many more than it needs. But no one forced it to spend so much. It happened because of the threat perception from Turkey and the need to balance Turkey militarily,» he said.

  He said there was an element of hypocrisy in the criticism being levelled at Greece in France and Germany.

  «Knowing the economic situation of the country, and all the talk about Greece’s overspending for the last 20 years, one feels like saying ‘hold off, gentlemen, with the criticism’,» he said. «It’s hypocritical to ignore the fact that a not insignificant amount was spent on buying weapons systems from EU members Germany and France.»

  http://www.guardian.co.uk/world/2012/apr/19/greece-military-spending-debt-crisis/print

  Σχόλιο από guardian | 21/04/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: