Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-«Αφορμή» ή αλλιώς: όψεις ρατσισμού…

Αφορμή για  το παρόν άρθρο αποτέλεσε η βαθύτατα αντιδημοκρατική και εμπαθής στάση των υπευθύνων της  ιστοσελίδας με τον τίτλο aformi.gr .

Και εξηγούμαστε. Στην ιστοσελίδα τους αναρτήθηκε στις 23 /2 ένα παλιό άρθρο, αντίγραφο των αντίστοιχων του τουρκικού φασιστικού παρακράτους, του γνωστού αντιπρόσφυγα και ημιμαθούς ρατσιστή κου Νακρατζά με τίτλο : «Ο θόρυβος σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων». Αυτό από μόνο του (η ανάρτηση του συγκεκριμένου άρθρου δηλαδή θα μπορούσε να μην σημαίνει και τίποτα… θα μπορούσε δε να εκληφθεί και ως μια ευκαιρία για μια γόνιμη συζήτηση.

Έτσι στις 25/2 στείλαμε ένα σχόλιο με απόψεις Τούρκων αριστερών συγγραφέων και ιστορικών σχετικά με την γενοκτονία των Ποντίων και γενικότερα των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας από τον τουρκικό εθνικισμό.  Φαίνεται να τους «προβλημάτισε» το σχόλιό μας για αυτό και «κρατήθηκε» για μια ολόκληρη μέρα. Το εμφάνισαν αφού το σχόλιο δεν μπορούσε πια να εμφανιστεί στα «τελευταία σχόλια» της πρώτης σελίδας (μην τυχόν και το δει κανένας τρίτος και τους πάρει χαμπάρι) και αφού εμφάνισαν δύο μεταγενέστερα σχόλια στο ίδιο άρθρο. Και το εμφάνισαν αφού έπεσε και η σχετική «αριστερή» λογοκρισία.

Το σχόλιο (δείτε το στο τέλος του άρθρου) αφορούσε κομμάτια από συνεντεύξεις των Doğan Akhanlı στην Σοφία Γεωργαλίδη, του Χαλίλ Μπερκτάι στο «Βήμα» και του Ömer Asan στην Λένα Σαββίδου. Η συνέχεια είναι ακόμη πιο αποκαλυπτική των προθέσεων και της μνησίκακης αντιπροσφυγικής γραφής των υπευθύνων της ιστοσελίδας.

Σε παρατήρηση ενός σχολιαστή για την άκρως ρατσιστική αναφορά του Νακρατζά στην ασιατική (!) καταγωγή των Ποντίων ο κος admin (ΑΚ) απάντησε με το γελοίο και εξ ίσου ρατσιστικό : «δεν έχει καμιά ρατσιστική χροιά…Αναφέρεται απλά σε αντιστάθμισμα μιας γελοίας εθνικιστικής προπαγάνδας περί αρχαιοελληνικής καταγωγής των Ποντίων.»

Το σχόλιό μας (δείτε στην από πάνω εικόνα), που στάλθηκε στις 26/2 και αναφέρονταν σε αυτή την φράση ουδέποτε αναρτήθηκε,  τό ‘φαγε η ρατσιστική μαρμάγκα του «aformi.gr» .

Προσπαθήσαμε από τις 27/2 να επικοινωνήσουμε με τους υπεύθυνους της ιστοσελίδας στέλνοντάς τους δύο μέιλ με το ερώτημα εάν μπορούμε να σχολιάζουμε ελεύθερα στην ιστοσελίδα τους επισημαίνοντάς τους ότι τα σχόλια μας δεν εμφανίζονται. Αντί απάντησης προτίμησαν βαυκαλιζόμενοι  να συνεχίσουν τους βολικούς αντιπροσφυγικούς ρατσιστικούς (σε αυτό το θέμα)  μονολόγους τους.

Αυτούς τους μονολόγους τους έχουμε αποφασίσει ως Π&Α να μην αφήνουμε πια αναπάντητους. Αν δε ο υπεύθυνος και όσοι είναι πίσω από αυτόν θεωρούν ότι υπερβάλουμε με τους χαρακτηρισμούς μας ας αφήσουν ελευθερα τα σχόλια στην ιστοσελίδα τους. Ή αν προτιμούν ας έρθουν εδώ να ξεκινήσουμε μια συζήτηση. Ιδού η Ρόδος αγαπητοί του «aformi.gr».

———————————-

σχόλιο Π&Α στην aformi :

Doğan Akhanlı :

“..Επειδή όμως στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είχαμε έναν άγριο διωγμό, μπορεί κανείς πράγματι να μιλήσει για γενοκτονία, γιατί ο Ελληνισμός του Πόντου δεν υπάρχει πια σ’ εκείνη του τη μορφή. Είναι η ίδια περίπτωση με τους Αραμαίους. Η εντολή για τον διωγμό του πληθυσμού είχε ληφθεί τότε για τους Αρμενίους, ούτε για τους Έλληνες αλλά ούτε και ούτε για τους Αραμαίους. Όμως και οι Αραμαίοι σφαγιάστηκαν άγρια. Μόνον επειδή δεν υπάρχει νομική κατοχύρωση της πράξης αυτής, δεν μπορούμε να απαλλάξουμε τους ιθύνοντες από την ευθύνη τους. Για μένα δηλαδή δεν υπάρχει λόγος να μην χαρακτηριστεί γενοκτονία η εξόντωση των Αραμαίων. Και ακριβώς το ίδιο ισχύει και για του Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας..”

https://pontosandaristera.wordpress.com/2010/10/04/dogan-akhanli-syn/

https://pontosandaristera.wordpress.com/2010/09/29/doganakhanli/

Χαλίλ Μπερκτάι

«Η αλήθεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη, όμως μπορεί να διδαχθεί. Τα τελευταία 10 χρόνια η συμπεριφορά γύρω από την Γενοκτονία έχει μαλακώσει»……….«Ο όρος είναι δύσκολος και επικίνδυνος» σχολιάζει. «Πιστεύω ότι υπήρχε μόνο μία Γενοκτονία και δεν εννοώ ότι αυτό που συνέβη στον Πόντο δεν ήταν Γενοκτονία. Αντίθετα, λέω ότι οι Ενωτικοί, δηλαδή η ηγεσία της επιτροπής Ένωσης και Προόδου, κυρίως δε ο Ταλάτ, είχαν ένα μαζικό σχέδιο για τον εκτουρκισμό της Ανατολίας. Και αυτό εφαρμόστηκε στους Αρμενίους, τους Ποντίους και τους Ασσυρίους. Προτιμώ να το βλέπω ως ένα ενιαίο σχέδιο, που και το κάνει και πιο εύκολα συζητήσιμο και κατανοητό»

Διαβάστε  περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=370429&dt=29/11/2010#ixzz1ExpkiGRo

Ömer Asan

-Μετά το άνοιγμα Ερντογάν στην Παναγία Σουμελά και στην Αρμένικη εκκλησία της λίμνης Βαν, δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για καιρούς ορατούς, όπου με την Τουρκία θα μπορούμε πλέον ανοιχτά και συναινετικά να διαπραγματευόμαστε το ακανθώδες σήμερα θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών. Πιστεύετε κάτι τέτοιο ως εφικτό;

“..Ο τουρκικός λαός σιγά-σιγά φτάνει στην ωριμότητα για να μπορέσει να συζητεί κάθε θέμα. Αλλά ακόμα δεν είναι εντελώς έτοιμος για να μπορέσει να μιλήσει για τα θέματα τα οποία περιέχουν προκαταλήψεις. Έτσι και αλλιώς ο τουρκικός λαός δεν κατέχει αρκετή ιστορική γνώση για τα τελευταία 100 χρόνια. Γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος συνομιλητής για τέτοια θέματα που είναι κάτι σαν «ταμπού» ..”

https://pontosandaristera.wordpress.com/2010/12/17/oasan-lsavvidou/

Αδερφέ Ömer

ούτε κι εδώ στην Ελλάδα υπάρχει «αρκετή ιστορική γνώση». Γι’ αυτό δεν είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος συνομιλητής για τέτοια θέματα που είναι κάτι σαν «ταμπού».

mumul

Αποκαλυπτικά είναι τα παρακάτω κείμενα:

Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις και Αριστερά  [για το οποίο όπως έγραψε ένας νοήμων σχολιαστής: «…το άρθρο είναι της λογικής των επιχειρημάτων της «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού» από την ανάποδη. Εξίσωση θυτών-θυμάτων, σχετικοποιήση του χρόνου,και ένας κομπλεξικός «αντιεθνικισμός» που μπερδεύεται με τον Διεθνισμό με φυσικό άλλοθι τον πανταχού παρών και τους πάντες σύμφωνους, αντισταλινισμό..»

Το λυκόφως των εθνικών ιδεολογημάτων της Αριστεράς [για να πιστέψετε ότι «Το μόνο εθνικό ζήτημα που υπάρχει σήμερα στην Κύπρο είναι αυτό των Τουρκοκυπρίων….» και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μόνον «Νότια Κύπρος».]

01/03/2011 - Posted by | -προσφυγιά, -Άρνηση Γενοκτονίας, -Αρνητές Γενοκτονίας, -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Νακρατζάς-"Ιός", Αναθεωρητισμός

115 Σχόλια »

 1. Ωραίο κείμενο. Μπράβο σας. Έτσι για να δουν οι αφελείς ότι οι Πολ Πότ και τα γκουλάγκ δε γεννήθηκαν απ’ τον αέρα.

  Σχόλιο από Ξεσαλωμένος | 01/03/2011

 2. Ένα χρήσιμο κείμενο για να καταλάβουμε τη λειτουργία του Νακρατζά και των απόψεών του είναι το εξής:

  «Η περίπτωση Νακρατζά και η είσοδος ακροδεξιών τουρκικών απόψεων σε μέρος της Αριστεράς»

  http://kars1918.wordpress.com/2011/03/01/nakratzas/

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 01/03/2011

 3. Πάντως το δικό μου το εμφάνισαν και απάντησαν κιόλας.

  Σχόλιο από Kapoios | 01/03/2011

 4. Να και το σχόλιο που τους έκανα:

  «Συμφωνώ με την άποψη του Filos. Και λίγα λέει. Η αντιμετώπιση των Ποτίων από το Νακρατζά είναι μνησίκακη, εμπαθής και αντιδραστική.

  Είναι δυνατόν να παραδέχετσε ότι στον Πόντο υπό εθνικιστική νεοτουρκική κυριαρχία οι Πόντιοι διέπραξαν γενοκτονία και όχι το κράτος;

  Είστε στα καλά σας; “

  Σχόλιο από Kapoios | 01/03/2011

 5. Δε θα το αφησουμε ετσι αυτο το αισχος.
  Εμεις τους στειλαμε ηδη προειδοποιηση:

  Αίσχος και Ντροπή. Αυτές οι λέξεις διακατέχουν σίγουρα κάθε σύντροφο και συναγωνιστή Πόντιο που διάβασε το παραπάνω συνοθήλευμα γραμμάτων. Η γνωστή τακτική ισοπέδωσης και μηδενισμού των πάντων για να είμαστε δίκαιοι βρήκε τώρα στήριγμα τις πλάτες των 300.000 και περισσοτέρων Ποντίων, ανδρών, παιδιών και γυναικών που δολοφονήθηκαν, βιάστηκαν, ξεριζώθηκαν και βασανίστηκαν απο τα εγκλήματα που έκανε ο εθνικισμός πάνω τους. Εμείς είμαστε οι περήφανη τρίτη και τέταρτη γεννιά και γνωρίζουμε απο πρώτο χέρι τι θα πει εθνικισμός και πόσο μισάνθρωπια ποτίζει το μυαλό. Δεν πέφτουμε στην παγίδα του εθνικισμού. Για εσάς όμως σιχαμερά πιόνια μάλλον ο εθνικισμός είναι ο λόγος που υπάρχετε. Υπάρχετε για να ισοπεδώνετε τα πάντα ενάντια στον εθνικισμό και έτσι να υπάρχει λόγος για να υπάρχετε. Πρέπει να ντρέπεστε ΟΛΟΙ όσοι γράψατε το κείμενο, το ανεβάσατε και συνεχίζετε να το έχετε στο διαδίκτυο. Ευχόμαστε ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ να μην βιώσετε βιασμό επειδή έτυχε να είστε έλληνες, να μην δολοφονηθείτε με μίσος, να μην σας αποκεφαλίσουν τα νεογέννητα μωρά και να μην σας διώξουν από τον τόπο σας κάποιοι μισάνθρωποι εθνικιστές. Ορκιστήκαμε να σκοτώσουμε τον εθνικισμός από όπου κι αν προέρχετε. Είτε είναι μπλε, είτε κόκκινος. Τον εθνικισμό που σκότωσε τόσες ψυχές. Εσείς ορκιστήκατε μάλλον να μηδενίζετε τα πάντα, επειδή, τι γελοίο που ακούγετε, τα έκαναν και οι Έλληνες. Μέχρι εκεί είστε. Μεχρί εκεί φτάνει το μπλοκάρισμα στα συναισθήματα σας. Το θολό μυαλό σας από την ανέκφραστη οργή και θυμό που καταπιέστηκαν και σας κάνανε έτσι. Μηδενιστές. Επαναστάτες χωρίς λόγο και αιτία. Απλά για να είστε «δίκαιοι». Το οτι έσφαξαν οι έλληνες δεν σημαίνει οτι δεν ισχύει η γενοκτονία των Ποντίων. Εμείς απο την πλευρά μας την αναγνωρίζουμε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την αναγνώρισή της και θα πολεμούμε με κάθε λύσσα τον εθνικισμό. Όσο για εσάς «ανθρωπάκια» και το γελοίο κείμενο που ανεβάσατε, θα το δείτε κατεβασμένο και στη θέση του θα στέκει κάτι άλλο. Και αυτό δεν είναι απειλή.

  ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

  ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
  kokkinos-pontos.blogspot.com

  Σχόλιο από Κόκκινος Πόντος | 01/03/2011

 6. to keimeno sto aformi.gr 8a katevei en kairw paidia. 8a paroun tin apantisi tous

  Σχόλιο από Ανώνυμος | 01/03/2011

 7. Εμένα μου έκοψαν δύο τα φασισταριά. Λες και μυρίστηκα τη μαλακία που ΤΟΝ δέρνει τον βλάκα τον Α.Κ. και κράτησα αντίγραφο (θα τα πούμε κάποια στιγμή φίλε. Δε χανόμαστε! Σε παρόμοιους χώρους τριγυρνάμε).

  Το πρώτο που έκοψε είναι το εξής

  ——————————————

  /Η Filos λέει:
  Το σχόλιό σας θα ελεγχθεί πρώτα από συντονιστή

  26 Φεβρουαρίου 2011 στις 3:07 μμ

  Καλύτερα είναι να πείς ότι «ναι, είναι βλακεία η αναπαραγωγή του Νακρατζά σ’ ένα αριστερό ιστολόγιο», από το να προσπαθείς να βαφτίσεις το γλομπ του μπάτσου σε βόμβα μολότοφ…..

  Και μόνο που μπαίνεις στη συζήτηση με τέτοιου τύπου προβληματισμούς κάτι λέει:
  «Αναφέρεται απλά σε αντιστάθμισμα μιας γελοίας εθνικιστικής προπαγάνδας περί αρχαιοελληνικής καταγωγής των Ποντίων.»

  Άμα οι Πόντιοι σου την πέσουν επικαλούμενοι τον Φαλμεράιερ, που θα τρέχεις; Και τότε εσύ θα ευθύνεσαι για το ότι σε μια πολιτική κουβέντα για το τι έγινε εκεί από τους εξουσιαστές και το κράτος, τη μετέτρεψες σε κουβέντα ευγονικής.

  Η άποψή μου, αν τη θέλεις βέβαια:

  Ξεφύγετε από τις εμμονές σας. Βασιστείτε για τα θέματα αυτά αποκλειστικά και μόνο στις μελέτες της τουρκικής Αριστεράς και μη δημιουργείτε ψεύτικες αντιθέσεις μέσα στο κίνημα. Με τέτοιες προσεγγίσεις ρίχνετε νερό στο μύλο της ακροδεξιάς που τελευταίως θυμήθηκε να μιλήσει και για τους πρόσφυγες, αφού σ’ όλο το Μεσοπολεμο τους δολοφονούσε και πυρπολούσε τους οικισμούς τους και στον Εμφύλιο τους έστηνε κατά εκατοντάδες μπροστά στο απόσπασμα ως βουλγαρο-καυκάσιους.

  Και μιας και ανάφερες του ελληνικό υπουργείο εξωτερικών καλό θα ήταν να ξέρεις ότι έχει την ίδια άποψη μ’ αυτή του Νακρατζά.

  Σχόλιο από Filos | 01/03/2011

 8. Και το δεύτερο είναι το εξής:

  —————————

  Καλέ μου «σύντροφε’ ΑΚ, που μου έκοψες δημοκρατικότατα ένα μου σχόλιο και εύκολα αμολάς προβοκατόρικες καταγγελίες, να σου πω ότι οι άνθρωποι δεν είναι πρόβατα να τους μαντρώνει κάποιος σε εθνικά μαντριά, όπως κάνεις και εσύ επιβάλλοντας στον καθένα για το πώς είναι ορθό να φέρετε.

  Εσύ υποδύεσαι τον πραγματικό αριστερά που αναπαράγεις τέτοιες θέσεις; Που μόνο οι εθνικιστές και οι πράκτορες τις αμολούν: «Επικεφαλής αυτού του εγκλήματος Γενοκτονίας εναντίον του τουρκικού πληθυσμού….» ή «ορισμένοι Πόντιοι συγγραφείς περιγράφουν με υπερηφάνεια τα εγκλήματα γενοκτονίας του διέπραξαν οι Πόντιοι αντάρτες.» Σαν εύκολα δεν χρησιμοποιείς τη λέξη «γενοκτονία»;

  Ή το άλλο ανέκδοτο -που είναι απίστευτος ρατσισμός- με την «ασιατική καταγωγή των ποντίων», λες και είναι ντροπή να είσαι ασιατικής καταγωγής και να μην μπορείς να καταλάβεις ότι ένας αριστερός ποτέ δεν μπαίνει σε τέτοιο τριπάκι.

  Σχόλιο από Filos | 01/03/2011

 9. Το πρόβλημα των γενιτσάρων και των νταβατζήδων τους ΔΕΝ είναι η καταγωγή των αντιμοναρχικών Βαλκάνιων-Μικρασιατών, αλλά ότι ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΙ όπως οι πρόγονοί τους.

  Και το πρόβλημά τους γίνεται ολοένα πιο φανερό και ΕΝΤΟΝΟ, γιατί (όταν ως και η Σ. Αραβία ανοίγει τρύπες στο νερό…) ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ το πετρέλαιο, οι ΠΑΝΑΚΡΙΒΕΣ-ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΕΣ ψευτοεναλλακτικές τους στηρίζονται κι αυτές στο πετρέλαιο που ολοένα ακριβαίνει – άρα είναι ΑΣΥΜΦΟΡΕΣ, και έτσι ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ οι φοβικές, παρασιτικές κλίκες τους, χωρίς να έχουν προλάβει να μυρμηγκοποιήσουν τους λαούς.

  Γι΄αυτό οι ανισόρροποι μοναρχικοί αποσιωπούν ή συκοφαντούν (για πολύ λίγο ακόμα) ΚΑΘΕ αντιμοναρχική προσπάθεια ΑΜΥΝΑΣ στους βαρβάρους=επιθετικούς ομοίους τους, διεθνούς συμφιλίωσης, διαφάνειας-ανοιχτού διαλόγου, αποκέντρωσης-αυτάρκειας, δηλαδή ΚΟΒΟΥΝ ΤΟ ΚΛΑΔΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ!…

  Σχόλιο από αντιμοναρχικοί | 01/03/2011

 10. Nα σας πω την αλήθεια, μένω έκπληκτος απ’ αυτά που διαβάζω. Δεν καταλαβαίνω γιατί έχουν αυτή τη στάση.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 01/03/2011

 11. «αντιμοναρχικέ»

  εννοείς ότι οι του aformi.gr είναι στην πραγματικότητα μοναρχικοί;

  Ίσως δεν έχεις και πολυ άδικο!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/03/2011

 12. Όπως οι άνθρωποι, ανάλογα με τις συνθήκες κατά την εμβρυοσύνη τους, είναι είτε φιλικοί είτε ‘ανανούριστοι’=εγωιστές, έτσι και ανάλογα με τη στάση της πλειονότητας, τα καθεστώτα τείνουν είτε προς τις ασφαλέστερες, διαφανείς συλλογικές αποφάσεις είτε προς την αυτο/καταστροφική μοναρχία αλληλομισούμενων αρχομανών (κι ας τη βαφτίζουν κουτοπόνηρα “δημοκρατία”, αλλά με ιερατείο ή τοκογλύφους …μοναρχική).
  Τους είδαμε πώς συμφώνησαν οι 2 αρχικανίβαλοι Τσώρτσιλ-Στάλιν τον Οκτώβριο του 1944 στη Μόσχα για να αφοπλίσουν ή γενοκτονήσουν τους ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ Έλληνες και κάθε ατίθασο λαό.

  Τι κέρδισαν;

  ΚΑΝΕΝΑΣ εγωμανής δε ζει ευτυχισμένος και δε γίνεται αιωνόβιος , αφού ο μισοκατεστραμμένος εγκέφαλός του μαραζώνει από το στρες της μισανθρωπίας του.
  (αν και εδώ δεν προτείνει τον αφοπλισμό των ανισόρροπων:) http://www.orgonelab.org/saharasia_gr.htm

  Σχόλιο από αντιμοναρχικοί | 01/03/2011

 13. «ΚΑΝΕΝΑΣ εγωμανής δε ζει ευτυχισμένος..»

  Aκούς Άγγελε;

  Σχόλιο από | 01/03/2011

 14. Κάποια κείμενα από Τούρκους αντιεθνικιστές είναι τα παρακάτω.

  Το πρώτο είναι της Αϊσέ Χούρ, μιας από τις σημαντικότερες ερευνήτριες που γράφει στην εφήμερίδα Taraf για τέτοια θέματα, όπου ξεκάθαρα μιλά για την «Γενοκτονία του Πόντου»:

  Ayşe Hür «Pontus’un gayrı resmî tarihi»

  http://www.taraf.com.tr/ayse-hur/makale-pontusun-gayri-resmi-tarihi.htm

  Επίσης, εντυπωσιακή είναι συνέντευξη του Halil Berktay στο ‘Βήμα» :

  O Berktay ΔΕΝ αποδέχεται ότι έγιναν πολλές γενοκτονίες απ’ τους Νεότουρκους, αλλά ΜΙΑ. Δηλαδή υποστηρίζει ότι οι Νεότουρκοι, οι Τούρκοι εθνικιστές δηλαδή, αποφάσισαν και πραγματοποίησαν ΜΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ εις βάρος των μη μουσουλμανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας :
  «Όπως λέει, η ομαλοποίηση της συζήτησης για την Γενοκτονίας, θα επιλύσει οριστικά το αρμενικό ζήτημα. «Η αλήθεια δεν είναι διαπραγματεύσιμη, όμως μπορεί να διδαχθεί. Τα τελευταία 10 χρόνια η συμπεριφορά γύρω από την Γενοκτονία έχει μαλακώσει» εξηγεί. Ωστόσο, σημειώνει ότι η κατάχρηση της λέξης Γενοκτονίας, την αποδυναμώνει και προκαλεί αγανάκτηση. «Ο όρος είναι δύσκολος και επικίνδυνος» σχολιάζει. «Πιστεύω ότι υπήρχε μόνο μία Γενοκτονία και δεν εννοώ ότι αυτό που συνέβη στον Πόντο δεν ήταν Γενοκτονία. Αντίθετα, λέω ότι οι Ενωτικοί, δηλαδή η ηγεσία της Επιτροπής «Ένωση και Πρόοδος», κυρίως δε ο Ταλάτ, είχαν ένα μαζικό σχέδιο για τον εκτουρκισμό της Ανατολίας. Και αυτό εφαρμόστηκε στους Αρμενίους, τους Ποντίους και τους Ασσυρίους. Προτιμώ να το βλέπω ως ένα ενιαίο σχέδιο, που και το κάνει και πιο εύκολα συζητήσιμο και κατανοητό» υπογραμμίζει…»

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=370429&dt=29/11/2010#ixzz16lgbXIMq

  Οι δικοί μας που ασκούν «κριτική» βρίσκονται με έναν παράξενο τρόπο στο ίδιο ερμηνευτικό στρατόπεδο με τους Τούρκους εθνικιστές.

  Πώς άραγε γίνεται αυτό σε τούτη εδώ την παράξενη χώρα με την ακόμα πιο παράξενη αριστερά;;;;

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/03/2011

 15. Είδατε πόντιοι πόσο σας ενοχλεί η λογοκρισία (όταν σας την κάνουνε διότι όταν λογοκρίνετε εσείς μια χαρά στύλ έχετε);
  Το λέω αυτό γιατί γράψατε ενα εμπαθέστατο κείμενο και όταν σας απάντησα ότι κάνατε αχταρμά τον Σημίτη, τον Καλατράβα κλπ μου κόψατε το σχόλιο επειδη …»λέω χοντρές μαλακίες».
  Γιαυτό σας ρώτησα στη συνέχεια, που σπουδάσατε …αριστερή δημοκρατία, στην Ρώσικη ή στην Κινέζικη σχολή;

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 01/03/2011

 16. Tris, (σε σένα) na sti vali o Otromotris

  μα είναι προφανές ότι σπουδάσαμε στην κινέζικη!!!

  Οπότε οι …αγγλοσαξωνοειδείς μάλλον έχουν πρόβλημα εδώ!

  Αλλά εντάξει, δε χρειάζεται να συνεχίσουμε την κουβέντα σε τούτη δω τη γωνιά, όπου συγκρούονται αριστερές τάσεις μεταξύ τους. (και όπως ίσως έχεις ακούσει, οι ενδοαριστερές συγκρούσεις είναι και οι πιο αιματηρές!) Υπάρχει για σένα η άλλη γωνιά όπου μας πρωτογνώρισες. Με Siemens και Ολυμπιακούς αγώνες!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/03/2011

 17. […] ”Αφορμή” ή αλλιώς: όψεις ρατσισμού… […]

  Πίνγκμπακ από (ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ): ”Αφορμή” ή αλλιώς: όψεις ρατσισμού… | ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΤΟΜΟ | 01/03/2011

 18. Ναί αλλά σε αυτό το πόστ σε πήρε ο πόνος για τη λογοκρισία (στο άλλο ποόστ δεν σε ένοιαζε γιατί εκεί τη λογοκρισία την ασκούσες εσύ), συνεπώς είμαι εντός θέματος.

  Ο μοναδικός λόγος ύπαρξης που έχουν οι αριστερές τάσεις είναι …να συγκρούονται!
  Απολύτως κανένας άλλος.
  Είναι δηλαδή σαν τον κώνωπα τον ανωφελή!

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 02/03/2011

 19. Ομέρ, τι όνομα είναι αυτό, μουσουλμάνος είσαι;

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 02/03/2011

 20. Tris, (σε σένα) na sti vali o Otromotris

  Τι δουλειά έχεις σ’ αυτό το ποστ; Πήγαινε στο άλλο…. Ξέρεις εσύ! Εκείνο με τις μίζες κ.λπ.

  Τους έχουμε ειδικό χώρο, που μελλοντικά θα τον βελτιώσουμε, θα τον μεγενθύνουμε, θα τον καλαφατίσουμεμ ώστε να περνάτε καλά, όπως τα παλιά τα χρόνια.

  Και θα τον περιποιηθούμε ακόμα περισσότερο (τον χώρο), γιατί ξέρω ότι πληγώνεσαι όταν ακούς ότι ο μόνος λόγος ύπαρξης τέτοιων συμμοριών, όπως αυτές του Σημίτη, του Γιωργάκη, του Κωστάκη και λοιπών φυντανιών είναι να κατακλέβουν τον απλό λαό αφού πρώτα τον αποκοιμίσουν.

  Αλλά αυτά στο ποστ των «Σημιτείων-Τσουκατείων σκανδάλων» με Λιάκεια κρέμα σαντιγύ!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 02/03/2011

 21. KAΤΑΓΓΕΛΙΑ
  —————————–

  SOS Racism!!! Ποιος θα μας σώσει απ’ τα αντιπροσφυγικά συμπλέγματα;

  Δεν βρίσκουμε άλλο τίτλο για να αναφερθούμε σε άλλο ένα αντιπροσφυγικό ρατσιστικό ατόπημα που προέρχεται από συγκεκριμένο κύκλο ημιμαθών που σέρνεται γύρω από ένα ανόητο φονταμενταλιστή αντιπρόσφυγα…

  Ο κύκλος αυτός, έχοντας πρόσβαση σ’ ένα σάιτ ονόματι ”aformi“, θυμήθηκε και ανέβασε ένα παλιό αντιδραστικό κείμενο του Νακρατζά, αντίγραφο των αντίστοιχων του τουρκικού φασιστικού παρακράτους με αρνητική αναφορά στη Γενοκτονία του Πόντου και με το χαρακτηριστικό τίτλο: “Ο θόρυβος σχετικά με τη γενοκτονία των Ποντίων”…

  Και καλά! Οι συγκεκριμένοι τύποι έχουν δώσει από χρόνια δήγματα αντιπροσφυγικής γραφής.

  Οι υπόλοιποι σύντροφοι πώς δέχονται αυτό τον εξευτελισμό; Ανεχόμενοι μια γελοία παρέα που το παίζει αριστερή με τα δύο μέτρα και σταθμά που διαθέτει, προσβάλλοντας το αληθινά αριστερό μέσα από τον κυνισμό και τον αμοραλισμό της.

  Με την άθλια υπεροπτική εγωκεντρική νοοτροπία της (ντεμέκ ελίτ!!!) η οποία εκφράζεται με μίσος και φανατισμό, προσβάλλει το Λαό μας αναπαράγοντας αυτούσια την τουρκική εθνικιστική προπαγάνδα… Χρησιμοποιώντας τις θέσεις της φασιστικής ΜΙΤ για να χτυπήσει το προσφυγικό κίνημα, που τόλμησε να μιλήσει αυτόνομα για τη δική του ιστορική μοίρα….

  Και όχι μόνο αυτό.

  Με την αντιπροσφυγική εμπάθεια που τους διακρίνει και τη ρατσιστική τους τακτική, αμφισβητούν και τους έντιμους αριστερούς Τούρκους ιστορικούς, οι οποίοι δεν έχουν κανένα απολύτως κόμπλεξ να καλύψουν τα εγκλήματα του άγριου εθνικισμού.

  Κάποιο πρόβλημα υπάρχει στη Δανιμαρκία σύντροφοι!

  Σχόλιο από Pontioi ANTARSYA | 02/03/2011

 22. Στην ίδια ανάρτηση του aformi δεν εμφανίστηκε ποτέ και δικό μου σχόλιο το οποίο δεν ήταν παρά παραπομπή σε δική σας ανάρτηση με τίτλο «O Δημήτρης Γληνός για το 1908«. Φαίνεται οτι οι απόψεις τους δεν αντέχουν σε διάλογο και αντίλογο.

  Σχόλιο από κ.κ. | 02/03/2011

 23. Αγαπητοί φίλοι, πήγα στη διεύθυνση που υποδείξατε. Διάβασα το κείμενο για τη γενοκτονία που έκαναν οι Πόντιοι κατά των Τούρκων σύμφωνα με το άρθρο και κατά συνέπεια σύμφωνα με τους υπευθύνους του ιστολογίου. Διάβασα τις απαντήσεις του διαχειριστή που υπογράφει ως Α.Κ, καθώς και το κείμενό του και τις απαντήσεις που έδινε σε ένα άλλο κείμενο για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όπου ουσιαστικά λειτουργούσε απολογητικά υπέρ των ναζιστικών εγκλημάτων στο όνομα ενός παρανοϊκου διεθνισμού.

  Θα προσέξατε βέβαια ότι ο συγκεκριμένος διαχειριστής δεν έχει καθόλου χιούμορ. Φυσικά δεν μπορώ να υποθέσω που διοχετεύεται η λίμπιντό του!

  Νομίζω ότι πρέπει συνειδητά να επιδιώξετε να μην έχετε καμιά απολύτως σχέση με τέτοιους ανθρώπους, όπως ο Α.Κ.

  Τους περιγράφει άριστα ο Άμος Οζ: «Ο φανατικός ξέρει όλες τις απαντήσεις».

  Στην ερώτηση: «…Φανατικοί υπάρχουν παντού. Υπάρχει γονίδιο φανατισμού σχεδόν στον κάθε άνθρωπο και καλό είναι να συνειδητοποιήσουμε πως στον καθένας μας κρύβεται ένας μικρός φανατικός. Και πώς τον κρύβεις; Πώς τον καταστέλλεις;» ο Οζ απαντά:

  Με τη βοήθεια του χιούμορ. Πιστεύω πως το χιούμορ είναι αντίδοτο του φανατισμού. Δεν είδα ποτέ φανατικό άνθρωπο με χιούμορ. Και δεν γνώρισα άνθρωπο με χιούμορ που έγινε φανατικός. Διότι χιούμορ είναι η ικανότητα να βλέπουμε τους εαυτούς μας όπως τους βλέπουν οι άλλοι. Χιούμορ είναι η ικανότητα γελάμε με τον εαυτό μας. Χιούμορ είναι η ικανότητα να βλέπουμε τους εαυτούς μας με τρόπο σχετικό και όχι απόλυτο. Λοιπόν, από τη μια το αντίδοτο του φανατισμού είναι το χιούμορ. Άλλο αντίδοτο είναι η συμπαράσταση και η περιέργεια. Τον φανατικό δεν τον ενδιαφέρει τίποτα. Αυτός ξέρει όλες τις απαντήσεις και δεν θέλει να ακούει ερωτήσεις. Δεν έχει ερωτήσεις, ξέρει όλες τις απαντήσεις..»

  Σχόλιο από Ψυχολογείν | 02/03/2011

 24. Έγραψα και εγώ στο εν λόγω site.Αλλά αποχώρησα άμεσα γιατί υπήρχε η απειλή διαγραφών posts,την ίδια στιγμή που ο διαχειριστής αναφερόταν σε «άρρωστα μυαλά» ή σε άτομα που η συμπεριφορά τους είναι θέμα «ψυχοπάθειας»,ενώ δεν υπήρχε κάποια βρισιά που να δικαιολογεί τέτοιες απειλές.

  Πέρα από τον προφανή ρατσισμό που έβγαζε στα άτομα με ψυχολογικά,το Διαδίκτυο δεν έχει ανάγκη από μπάτσους.
  http://www.aformi.gr/2011/02/%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA/

  Εδώ στο site του Π+Α,αν και οι διαφορές μας είναι μεγάλες,πιστεύω ότι υπάρχει αλληλοσεβασμός στην αντίθετη άποψη.

  Καλημέρα.

  Σχόλιο από 1ας | 03/03/2011

 25. 1ας
  Καλημέρα και καλώς ήρθες στο κονάκι μας.
  Τις διαφορετικές απόψεις τις θεωρούμε ως ευκαιρία για έναν γόνιμο διάλογο.Κρινόμαστε όλοι…
  Η στάση τους στο θέμα του άρθρου του Νακρατζα αλλά οι θέσεις τους στο άρθρο για τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας όπου εξισώνονται ο θύτης και το θύμα, ο βιαστής και ο βιασμένος, αποκαλύπτουν την παράνοια και τον ρατσισμό της ντεμέκ «διεθνιστικής» άποψής τους.

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/03/2011

 26. […] και από την απάντηση του “Πόντος και Αριστερά”:-”Αφορμή” ή αλλιώς: όψεις ρατσισμού…) είναι το συγκεκριμένο κοινωνικοπολιτικό -αλλά και […]

  Πίνγκμπακ από Για τη διαμάχη στη μπογκόσφαιρα γύρω από τη γενοκτονία των Ποντίων « Erodotos Weblog | 03/03/2011

 27. Συνεχίζουν τους μονολόγους τους, ψευδολογώντας αυτήν την φορά, εκεί στην «Αφορμή».

  Δημοσίευσαν λοιπόν ένα άρθρο που μας αφορά ως ιστολόγιο με τον τίτλο » Για τις απειλές εναντίον της «Αφορμή», από τα blogs Πόντος και Αριστερά και Κόκκινος Πόντος» βρίσκοντας ευκαιρία να μας γνωστοποιήσουν τις ιστορικές περί του κινήματος γνώσεις τους αλλά και το ποιόν τους σχετικά με το πως αντιλαμβάνονται τον δημοκρατικό διάλογο..

  Και εξηγούμαστε.
  Στο παρόν άρθρο δεν ασχοληθήκαμε καν με την ουσία του θέματος (κείμενο Νακρατζά) αλλά με την συμπεριφορά τους σε σχέση με τα δυο όλο κι όλο σχόλια που στείλαμε , ένα κομμένο και ένα κουτσουρεμένο.

  Λέγοντας μάλιστα ότι το κείμενο Νακρατζά «..θα μπορούσε δε να εκληφθεί και ως μια ευκαιρία για μια γόνιμη συζήτηση..» και θετικά προκαλώντας τους σε μια κουβέντα για αυτό το θέμα «..Αν δε ο υπεύθυνος και όσοι είναι πίσω από αυτόν θεωρούν ότι υπερβάλουμε με τους χαρακτηρισμούς μας ας αφήσουν ελευθερα τα σχόλια στην ιστοσελίδα τους. Ή αν προτιμούν ας έρθουν εδώ να ξεκινήσουμε μια συζήτηση. Ιδού η Ρόδος αγαπητοί του “aformi.gr”…»

  Αντί της όποιας απάντησης βλέπουμε άρθρο που ,όπως προαναφέραμε, επιγράφεται : «Για τις απειλές εναντίον της «Αφορμή», από τα blogs Πόντος και Αριστερά και Κόκκινος Πόντος»

  Η ερώτηση είναι απλή : Δείξτε σε εμάς αλλά και σε όσους μας διαβάζουν μια φράση , μια λέξη όπου το ιστολόγιο «Πόντος και Αριστερά» να σας απείλησε με τον όποιο τρόπο. Ή δείξτε μια φράση , μια λέξη όπου εσείς για τους δικούς σας λόγους να αισθανθήκατε ότι απειλείστε. Στο παρόν άρθρο ή στα σχόλια που σας στείλαμε ή στα δύο μέιλ που επίσης σας στείλαμε. Τα έχετε όλα στο αρχείο σας…δείξτε τα λοιπόν….

  Συνεχίζοντας δε στο κείμενο τους διαπράττουν κουτοπόνηρες λαθροχειρίες, δείχνοντάς μας έτσι την όλη τους αναλυτική ικανότητα και δεινότητα, εμπλέκοντας και ταυτίζοντας το ιστολόγιό μας με σχόλια τρίτων ή άλλων blogs.

  Γράφουν συγκεκριμένα : «..Το αστείο είναι (σε όλα τα πράγματα υπάρχει και μια αστεία πλευρά), ότι οι απειλές αυτές δικαιολογούνται με πρόσχημα… τη δημοκρατική συζήτηση. Σε άρθρο του blog Πόντος και Αριστερά (https://pontosandaristera.wordpress.com/2011/03/01/aformi/#more-10408) με τίτλο: «”Αφορμή” ή αλλιώς: όψεις ρατσισμού…» διατυπώνεται η κατηγορία εναντίον της «Αφορμή», για «βαθύτατα αντιδημοκρατική και εμπαθή στάση» επειδή δεν αναρτήθηκαν κάποια από τα σχόλια που στάλθηκαν από το blog Πόντος και Αριστερά, για το άρθρο του Νακρατζά που προαναφέραμε…»

  Εξακολουθούμε και το λέμε αγαπητοί. Βαθύτατα αντιδημοκρατική και εμπαθής ή στάση σας η οποία μέρα με την μέρα γίνεται πιο καθαρή. Αν θεωρείτε ότι υπερβάλουμε εξηγήστε μας γιατί κουτσουρέψατε το πρώτο μας σχόλιο δημοσιεύοντάς το, μετά από άλλα, και μετά 24 ώρες και γιατί κόψατε το δεύτερο. Που έγκειται ή ρατσιστική, εθνικιστική ή σεξιστική αναφορά ? Εξηγείστε…Δείξτε μια φράση, μια λέξη έστω….

  Και κάτι για την Αριστερά για την οποίας τα όρια ανησυχείτε.
  Ανησυχήστε πρώτα για αυτούς που αναφέρονται στην αριστερά και που κάνουν πράξη το «πες πες κάτι θα μείνει» του Γκαίμπελς. Από πού κι ως που ωρέ παλληκάρια το ιστολόγιό μας «..εξελίσσεται και σε χώρους οργάνωσης πραγματικών επιθέσεων εναντίον αριστερών απόψεων και εναντίον ακόμα και των ατόμων που τις εκφράζουν.» ?
  Ανησυχήστε λοιπόν πρώτα για το ύφος και το ήθος όσων επικαλούνται, μεταξύ αυτών και εσείς, την Αριστερά. Κρύβεται πολιτική ουσία πίσω από αυτά.

  (για να μην ανοίξουμε κουβέντα για τις «αριστερές» σας απόψεις σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας όπου θα γελάσει ο κάθε πικραμένος. Και στον καιρό του ΔΝΤ υπάρχουν πολλοί…)

  mumul

  ΥΣ : ή πρόσκληση για συζήτηση εξακολουθεί και ισχύει παρ’ όλη την δικιά σας δεδηλωμένη μη επιθυμία (γιατί άραγε ?)….

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/03/2011

 28. διαβασα για την διαμαχη και με λυπησε
  – εχω να πώ τα εξής
  – το σχολιο που σταλθηκε στην αφορμή απο αλλο Μπλογκ ειναι πραγματι αισχρο και αηδιαστικό. Αλλά δεν σταλθηκε απο τον Ποντο και Αριστερά ..
  -Γνωριζω το Ποντο και αριστερά εδω και πολύ καιρο . Και μαλιστα συναντηθηκαμε απο εντελώς διαφορετικές αφετηριες ,Και οι πρωτες συνομιλιες ηταν μαλλον εντονες και συγκρουσιακες.. Δεν συμμεριζομαι πολλές απο τις θεσεις αυτου του ιστολογιου ..

  Ομως οφειλω να αναγνωριζω οτι α) Διαφερει απο αλλα ιστολογια του λεγομενου Πατριωτικου αριστερου χωρου και προωθει τον διαλογο ..και β)καποιοι απο τους διαχειριστες του-κυριως ο Μουμουλ αλλά οχι μόνο- εχουν και χιουμορ και με συμπαρασταθηκαν οσο μπορουσαν (οπως και αλλους ) σε διαφορες επιθεσεις απο ακροδεξιους και Φασιστες και προβοκατορες
  Δεν θαλεγα το ιδιο για αλλα ιστολογια του λεγομενου Αριστερου Πατριωτικου χωρου .. για καποια απο αυτά οι αποψεις μου συγκιλινουν με αυτά που λεει η ΑΦΟΡΜΉ ..
  δηλαδή τα θεωρώ ακροδεξια – με αριστερη φρασεολογια ..
  Αυτο ομως Δεν αφορά στον Ποντο και Αριστερά..

  Τελειωνοντας : Μουμουλ νομιζω οτι θα επρεπε να παρεις πιο ενεργο μερος στην διαχειριση του Μπλογκ σας γιατι ο Ομερ- καλό παιδι κατα τα αλλα – μαλλον εχει κουραστει.. Το λέω απολυτως φιλικά και φυσιά Εσεις ξερετε . Αλλά δεν βλέπεις οτι αν αφηνετε το θυμικό να αφηνιαζει – ιδιως του Ομερ που οπου βλεπει μερικά ονοματα γινεται Ταυρος εν υαλοπωλειω – τα αποτελεσματα ειναι μαλλον ..ασχημα;

  ΤΕΣΠΑ .. ευχομαι καλά ξεμπερδεματα.. Παντως ειναι κριμα ενα ιστολογιο σαν τον Ποντο και Αριστερά που πραγματι εχει προωθησει τον διαλογο και στο ζητημα του ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ και Φασιμου (αυτο μπορει να το δει κανεις και στον Μακροχρονο διαλογο στις Μεταμορφωσεις )

  να συγχεεεται – οπως εγινε τωρα στην Αφορμη
  με διαφορα εθνικιστικά Μπλογκ που παριστανουν τα ..αριστερά (ειχα και γω μια προσφατη εμπειρια απο ενα τετοιο Δηθεν αριστερο και μαλλον προβοκατορικο Μπλογκ)και για τα οποια η ΑΦΟΡΜΗ μαλλον εχει δικιο στους χαρακτηρισμους της -(αλλά οχι για τον Π &Α)
  αυτά ..
  ..Μουμουλ γεια ..χαλαρωστε παιδια ..

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 03/03/2011

 29. Οι άνθρωποι του aformi έχουν ξεφύγει σε βαθμό που πρέπει να ανησυχεί τους αναγνώστες του. Λογοκρίνουν σχόλια, παράλληλα οι ίδιοι βρίζουν χυδαία τους σχολιαστές τους – εκεί βέβαια δεν τίθεται θέμα κοσμιότητας – και υπερασπίζονται μέχρι και την Τούρκικη εισβολή, τη στρατιωτική κατοχή και τον εποικισμό στην Κύπρο. Μάλιστα σε πρόσφατο άρθρο τους αποκαλούν τα κατεχόμενα «Τουρκοκυπριακό κράτος». Τώρα τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον διεθνισμό ,είναι μυστήριο …

  Σχόλιο από κ.κ. | 03/03/2011

 30. μουμουλ..θυμασαι με τι εντονες παρεξηγησεις και παρανοησεις ειχε ξεκινησει ο εταξύ εμου και υμων διαλογος;
  θυμασαι ποσοευκολα εισβαλλουν διαφοροι ..»καλοθελητες » και ριχνουν λάδι στη φωτια ακριβώς για να διχασουν ;
  κανω λοιπόν εκκλησ – αν μου πεφτει λόγος βεβαια – να χαμηλώσουν οι τονοι . Και εσεις και η Αφορμή ειναι εξαιρετικά Μπλογκ της Αριστεράς .. Μην αφηνετε τους καλοθεληταδες να βαθυνουν το χασμα ..
  Ξερω πως αισθανεστε.. Και ξερεις οτι κι εγω κξαποια στιγμή σε αυτο το αισχος που λέγεται Μπλογκοσφαιρα δεν μπορουσα να ξεχωρισω ποιος ειναι πιοις οταν δεχσομαουν αποανωτα τιςακροιδεξιες προβοκατσιες .. Μην αφηνετε να καταστερψουν οτι χτιστηκε τοσα χρόνια σε αυτο το ιστολογιο .. Ενας θαυμασιος διαλογος ..
  Και ξαναλέω για να το δει και η Αφορμή . Ο Π&α δεν ειναι σαντα αλλα Μπλογκς για τα οποια η αφορμή εχει δικιοσε οτι αφορά τον »εθνομπολσεβικισμό ».. Καντε λαθος .Μη συγχεετε..
  Λοιπόν ..εκαν οτιμπουσα ..
  Μουμουλ ..παρε τα ηνια ..

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 03/03/2011

 31. Νοσφεράτε
  μ’ αρέσει να είσαι εσύ τώρα στην πλευρά που προτείνεις χαλάρωση 🙂
  Χαλαρός είμαι…δεν θα σου ζητήσω να πάρεις θέση αλλά εκείνη η αναφορά στην «ασιατική καταγωγή των ποντίων» μέκανε «τούρκο»….οι υποτιθέμενοι αντιεθνικιστές όχι μόνο δεν βρήκαν μια κουβέντα να πουν αλλά την δικαιολόγησαν δεόντως….(πληροφοριακά το σόϊ μας κρατάει από την φυλή Ναβάχο)

  κ.κ.
  δεν έχω παρατηρήσει η αλήθεια είναι ύβρεις κλπ γιατί δεν πολυμπαίνω στην αφορμή…πηρα όμως μια πρωτη γευση από την αναφορά τους σε μας…
  όντως πάντως σε μερικά άρθρα-σχόλια έχουν ξεφύγει….πχ πολεμικές αποζημιώσεις…
  όμως χαλαρά… 😉

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/03/2011

 32. ..ε ναι ειμαι απο την πλευρά που προτεινω χαλάρωση .. Και ξερεις γιατι .. Γιατι σας (σου ) το οφειλω βρε ..Θα θυμασαι οτι καθε φορά που εγω γινομουνα τουρκος (στις κατα καιρους με διαφορα προσωπεια προβοκατορες – εθνικοφασιστες- το χειροτερο πργμα ειναι να σουρχονται καποιοι καλοθελητάδες και να ριχνουν λάδι στη φωτια..
  Και συ κυριως και ο Π &α δεν κανατε κατιτετοιο ..
  Γι αυτο σου λέω ..Και επεδιδη εχω παρατηρησει το πόσο ευκολο ειναι καποιος να αναψειτον Ομερ – το ειδα σε εναν διαλογο (αρκει νατου πεταξει μεριές ΄λέξεις οπως π. χ Ιος και .παιρνει φωτια ειναι κατι σαν τικ )θελω να βοηθησω ..
  Παιδια – μουμουλ – δεν υπαρχει λόγος να αναλωνεστε και σεις και η ΑΦΟΡΜΉ – δυο θαυασια Ιστολογια που εχουν συνεισφερει τοσοστην αριστερά οσο και στον εμπλουτισμό της Μπλογκοσφαιρας με γνωσεις και οχι μόνο με αποψεις
  με τοσο λαθος διαμάχες
  Θυμαστε που κιεσεις μου λέγατε το ιδιο οταν αντιστοιχα επεφτα κι εγώ στην παγιδα των ..»καλοθεληταδων »;
  και παλι το λέω .. Μουμουλ παρε τα ηνια ..Ξεκουσασε λίγο τον Ομερ και εποιστρεψτε στις πολύ ωραιες συζητησεις που εχουν γινει εδώ μεσα .. ας πουμε σε εκεινη για την σεξουαλικότητα
  ειναι κριμα να αναλώνσετε σε λάθος διαμάχες..και με λάθος Μπλοκ .. (και να παιζουν το παιχνιδι τους οι Εθνολαικισταραδες )

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 03/03/2011

 33. ειναι καποιος να αναψειτον Ομερ – το ειδα σε εναν διαλογο (αρκει νατου πεταξει μεριές ΄λέξεις οπως π. χ Ιος και .παιρνει φωτια ειναι κατι σαν τικ )

  ωχ .. Μουμουλ.. Κατ λαθος μου ξεφυγε η κακια λέξη ΙΟΣ
  συγνωμη
  ελπίζω να μην τον πιασει παλι το γνωστο τικ τον Ομερ .. 😉

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 03/03/2011

 34. Νοσφεράτεεεεεε! Πιπέρι κακό παιδί.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/03/2011

 35. Νοσφεράτε θα σου πρότεινα να βάλεις το σχόλιό σου αριθμ. 28 και στην «Αφορμή», ώστε να υπάρχει και εκεί μια αντικειμενική γνώμη.

  Λες να κόψουν και σένα;

  Σχόλιο από Ξεσαλωμένος | 03/03/2011

 36. ξεσαλωμένε .. δεν ξερω ποιος εισαι..
  και δεν με ενδιαφερει βεβαια ..

  ———————————————–

  ειπα και το ξαναλέω Σκοπος μου δεν ειναι να ριξω λάδι στη Φωτια αλλά ακριβώς το αντιθετο …
  Θεωρω την Αφορμή ενα εξαιρετικό ιστολογιο της Αριστερας ..
  Θεωρω επισης τον Ποντο νκαι Αριστερά ενα εξαιρετικό ιστολογιο με το ποιοι ανκαι σε πολλά ειχαμε διαφορετικές αποψεις εν τουτοις κανεμα εναν μακροχρονο διαλογο ..
  Θεωρώ επισης οτι η Αφορμή εχει δικιο οταν μιλά για .εθνομποσλεσβικισμό αναφερόμενη σε μια πολύ διακριτή ταση να εμφανιζονται ορισμένα Ακροδεξια και φασιστικά ιστολογια ως …δηθεν αριστερά μονο και μόνο για να προβοκαρουν
  (και εχω και μια μαλλον προσφατη εμειρια απο ενα τετοιο ..πραμα (δηθεν αριστερο ιστολογιο )
  – θεωρώ επισης οτι η Αφορμή ΔΕΝ εχει δικιο να συγκαταλέγει τον Π &Α σε αυτά τα οντως υπαρκτα Προβοκατορικα εθνλαικιστικα Δηθεν αεριστερα ιστολογια ..


  θεωρώ επισης οτι ο Ομερ πρπει να παρει μακροχρονη αδεια για να χαλαρωσει και να αναλαβει τα ηνια ο Μουμουλ 😉

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 03/03/2011

 37. Σε μένα απευθύνεσαι Νοσφεράτε; Με ξέρεις από κάπου, γιατί εγώ δεν σε ξέρω. Την ατζέντα την βάζουν οι διαχειριστές των μπλογκ με τις αναρτήσεις τους, οι σχολιαστές επί αυτών σχολιάζουν. Υπάρχει και αυτό που είπε και ο Αλαβάνος σε συνέντευξη του στο aformi, ο υγιής πατριωτισμός, τον οποίο υποθέτω οτι υπηρετεί και ο Πόντος και Αριστερά.

  Σχόλιο από κ.κ. | 03/03/2011

 38. ωχ .. Μουμουλ.. Κατ λαθος μου ξεφυγε η κακια λέξη ΙΟΣ
  συγνωμη
  ελπίζω να μην τον πιασει παλι το γνωστο τικ τον Ομερ .. 😉

  Comment από Nοσφερατος | Μαρτίου 3, 2011

  Νοσφεράτεεεεεε! Πιπέρι κακό παιδί.

  Ομέρ
  ————————————-
  ωχ ! τον ξαναπιασε τον Ομερ … ΩΧ
  ομερ .. κανε μια βολτα παιδι μου ..
  αυριο ειναι παρασκευή .. κανε μια εκδρομη και ξεχνα για λίγο τα εγκοσμια 😉

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 03/03/2011

 39. Νοαφεράτε , είμαι ένας απλός άνθρωπος και εγώ, εργαζόμενος σκληρά για τα προς το ζειν, που παρακολουθεί τα δρώμενα και εντυπωσιάζεται πολύ απ’ αυτά που διαπιστώνει.

  Πιστεύω και το δήλωσα εξ αρχής ότι η κακοδαιμονία της Αριστεράς οφείλεται στην απολυτότητα, στον ξερολισμό και στην υποτίμηση των άλλων ανθρώπων. Και εκεί που αντίστοιχοι πήραν την εξουσία, αυτή η υποτίμηση μετατράπηκε σε γκουλάγκ και σε στρατόπεδα αναμόρφωσης.

  Η πρόταση που σου έκανα ήταν θετική γιατί βλέπω ότι έχεις ένα θετικό πνεύμα που υπονομεύει αυτά τα κακά που περιέργραψα παραπάνω.

  Θα σου έλεγα και πάλι να τολμήσεις να βάλεις το σχόλιό σου και στην «Αφορμή». Τέτοιες ψύχραιμες προσεγγίσεις τις χρειάζονται.

  Σχόλιο από Ξεσαλωμένος | 03/03/2011

 40. »Σε μένα απευθύνεσαι Νοσφεράτε; Με ξέρεις από κάπου, γιατί εγώ δεν σε ξέρω. »

  κ.κ φυσικά δεν απευθυνομαι σε σενα που φυσικά δεν σε ξερω οπως κιεσυ ..

  Στο προηγουμενο σχόλιο απευθυνθηκα στον κυριο ξεσαλωμένο ..τον οποιο επισης δεν ξερω και του το ειπα κιλας οτι δεν τον ξερω .

  Οποτε δεν καταλαβαινω .. αν εσυ εισαι ο ξεσαλωμένος και τωρα υπογραφεις σαν κ.κ σου λεω και παλι οτι δεν σας ξερω αμφοτερους ..

  ακου τωρα

  με τον Π &Α εχω εναν μακροχρονο διαλογο και συμετοχή στο ιστολογιο τους ως σχολιαστης που μου δινει και την οικειοτητα και το θαρρος να παρεμβαινω που και που οταν βλέπω οτι καπου κανει λάθη ο φιλος Ομερ..

  θα σε παρακαλουσα λοιπόν να μην ανακατευεσαι κυριε κ.κ ..
  —————————————-
  και να ζητησω απο τους φιλους διαχειριστες του Π&Ανα μη τσιμπανε και να συνεχιστουν οι πραγματικά ενδιαφερουσες συζητησεις που ενωνουν και οχι οι στειρες και ανοητες διαμα΄χες που το μόνο που εξυπηρετουν ειναι τα διαφορα εθνολαικισταρια που θελουν να διασπασουν την αριστερά ..
  —-
  εαναλαμβανω οτι θεωρω και τον Π &α οπως και την Αφορμή δυο εξαιρετικά ιστολογια της αριστεράς και ευχομαι η παρεξηγηση να λυθει ..

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 03/03/2011

 41. κοιτα ξεσαλωμένε (υποθετω οτι εισαι ο κ.κ
  Την Αφορμή την εκτμώ αλλά δεν τους ξερω..
  εξαλλου στην σχετκή αναρτηση εγραψαν οτι ΔΕΝ επιθυμουν σχολιασμό και το σεβομαι

  ————–
  Τον Π &α ΤΟΝ ΞΕΡΩ .. και ως διαχειριστες και ως ιστολογιο ..
  εχω καττσει ..χρονια εδω μέσα.. Γι αυτο εχω το θαρρος και γραφω αυτά που γραφω .. και ειμαι βεβαιος οτι θα τα δει και η αφορμή..
  Καταλαβες τωρα;
  ειπαμε .. Το θεμα Εληξε . Δεν ριζνουμε λάδι στη φωτια . Τελος το θεαμα..παμε γιαλλα

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 03/03/2011

 42. Τα πασιφιστικά φληναφήματα είναι έπεα πτερόεντα. Για την περίπτωσή μας ισχύει αυτό που από παλιά εντοπίστηκε και εγώ επαναλαμβάνω διασκευάζοντας ένα μύθο του Αισώπου:

  «αναρχοπόντιος έκαστος μολότοφ δύο φέρει/ την μεν έμπροσθεν για τους ελληνόμπατσους/ την δε όπισθεν για τους τουρκόμπατσους, μιας και τόφερε η «αφορμή» .»

  Σχόλιο από αναρχο-λιβερέτες | 03/03/2011

 43. Νοσφεράτε, δεν έχω καμιά απολύτως σχέση με τον κ.κ.

  Μπορούν να στο διαβεβαιώσουν οι διαχειριστές οι οποίοι μπορούν και βλέπουν τα ΙΡ μας.

  Μην ξεπερνάς τόσο εύκολα τις θετικές μου προτάσεις και την αναγνώριση της στάσης σου.

  Σχόλιο από Ξεσαλωμένος | 03/03/2011

 44. Νοσφεράτε, δεν έχω καμιά απολύτως σχέση με τον κ.κ.
  ——————————–

  ενταξε τοτε ..ουδεν προβλημα..

  »Μην ξεπερνάς τόσο εύκολα τις θετικές μου προτάσεις και την αναγνώριση της στάσης σου.»

  ευχαριστω που αναγνωρισες την σταση μου , ειπα την αποψη μου , νομιζω οτι το θεμα πρπει να θεωρρηθει λήξαν και οσοι ριχνουν λάδι στη φτια πρπει να παψουν να ριχνουν και οι Π &Α να μη τσιμπάνε

  Π&α ..Ομερ ,Μουμουλ εκαν οτι μπορουσα στο χερ σας ειναι πια ή να κοληγσετε σε μια χαζή διαμαχη και να παιξετε το παιχνιδι των διαφορων ή να ξεκολησετε και να ξαναπιασετε ενα σωρο ενδιαφεροντα θεματα ..

  σας χαιρετω .. Δεν ξαναμπαινω σε αυτον τον διαλογο και η συμβουλή μου ειναι – να κλεισετε και τα σχόλια .. φΥΣΙΚΆ ΤΟ ΛΈΩ ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΑΛΉ ΠΡΟΘΣΕΗ ΚΑΙ ΕΣΕΙς ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ..

  – σκεφτειτε οτι αυτο το ιστολογιο τοχω πονεσει και εχουμε κτισει διαλογους και διαλογους μαζί και νομιζω οτι ειναι κριμα αυτο που γινεται τωρα ..

  χαιρετω. Καλό ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΣαβΒατοκυριακο.

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 03/03/2011

 45. Νοσφεράτε η συγκεκριμένη διαμάχη δεν είναι ούτε απλή ούτε ανώδυνη. Σχετίζεται με τις βαθύτατες αντινομίες της Αριστεράς μας που τις γνωρίζεις πάρα πολύ καλά.

  Η ευκολία της «Αφορμής» να υιοθετήσει τις απόψεις Νακρατζά, αποδεικνύει την έλλειψη βάθους της σκέψης τους, το επίπλαστο και ψεύτικο των κριτηρίων τους, και την εύκολη επιλογή της βίαιας στάσης και της μνησίκακης συμπεριφοράς απέναντί σ’ ένα τμήμα του λαού και στη συνέχεια απέναντι μας -μόνο και μόνο γιατί ζητήσαμε τον αυτονόητο διάλογο- με τρόπο ανέντιμο που προσβάλλει ακόμα και τον έχοντα απλώς τη στοιχειώδη νοημοσύνη.

  Μια πολύ ενδιαφέρουσα ακτινογραφία των υπευθύνων της αφορμής έκανε ο φίλος που εντόπισε τη φανατική σκέψη και την έλλειψη χιούμορ και παρέθεσε την άποψη του Αμός Οζ για τη συγκεκριμένη χαρακτηροδομή.

  Έτσι όπως τους είδα, χρήσιμος είναι και ο Δεμερτζής στην ανάλυσή του για το φαινόμενο της «μνησικακίας». Νομίζω ότι ο τρόπος της «αφορμής» κατέξοχήν εντάσσεται στο σχήμα που μελετά ο Δεμερτζής και ειδικά την κατηγορία των μνησίκακων, των οποίων η `μνησικακία’ εκφράζεται ως συναίσθημα των αδυνάμων που grosso modo ακολουθούν τη λογική της `αλεπούς και των άγουρων σταφυλιών’ έχοντας ως βασικό χαρακτηριστικό μια μεταμφιεσμένη εκδικητικότητα.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/03/2011

 46. Νοσφεράτε, είμαι βέβαιος ότι δεν σε ενοχλεί ο αυτοσαρκασμός 😉

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/03/2011

 47. Πράα η στάση σου και χρήσιμα τα λόγια σου ξάδερφε.
  λες :
  «..εξαλλου στην σχετκή αναρτηση εγραψαν οτι ΔΕΝ επιθυμουν σχολιασμό και το σεβομαι..»

  Εγώ δεν το σέβομαι καθόλου…ειδικά με την αναφορά της τελευταίας τους πρότασης..πρόσεξέ την λίγο..
  .
  Πετάνε την λάσπη (για να μην χρησιμοποιήσω άλλες εκφράσεις δικές σου 🙂 ) και μετά «δεν επιθυμώ σχόλια»... κραδαίνοντας το «αριστερόμετρο» (που δεν ξέρω που το ψώνισαν), υβρίζουν και φαντασιώνονται επιθέσεις….

  Όχι στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχουν τον σεβασμό μου…

  Ένα χαμόγελο και πλήρη κατανόηση της στάσης τους όμως το έχουν… 🙂

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/03/2011

 48. ξαδελφε ευχαριστώ που εσυ τουλαχιστον αντελήφθης οτι προσπαθησα να κανω το αντιθετο απο οτι γινεται συνηθως σε τετοιες καταστασεις: λαθος πολώσεις, αδιεξοδα,ξοδεμα σε α-νοητους χαρακτηρισμους , τσατιλα καιι αποτελεσμα μηδεν ..
  ειναι ευκολο να γκρεμιζεις δουλεια και σχεσεις .. το δυσκολο ειναι να χτιζεις..
  —————————
  καποτε με πολύ κοπο, με μοχθο οικοδομησαμε σε αυτο το ιστολογιο και αλλου εναν πολυτιμο διαλογο – τοσο για το φαινομενο του εθνους και του εθνικισμου οσο και για αλλα ενδιαφεροντα και ωραια..
  αυτο που ηθελα να πώ ειναι : αυτος ειναι ο δρόμος ..Να χτιζεις ..
  και φυσικά κιεγω πολλές φορες σε αυτή την ρημαδα την Μπλογκοσφαιρα τσαντιστηκα και μπλεχτηκα σε ανουσιους καυγάδες.. Και νομιζω οτι η πιο πολύτιμη συμπαρασταση δεν ηταν απο αυτους που – ταχα – περναν το μερος μου μονο και μονο για να ριξουν λαδι στη φωτια αλλά εκεινοι – οι πραγματικοι φιλοι – που μου θυμιζαν το ουσιαστικό στα μπλογκια και στη ζωή..
  αυτο προσπαθησα να σας πώ ελπίζοντας να το εκτιμήσετε ..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/03/2011

 49. και για να κανουμε και λιγο χιουμορ δειτε εδω και πειτε : θα τις φιλούσατε ποτε αυτες; η θα το ρριχνατε στο πιοτο ;

  http://nosferatos.blogspot.com/2011/03/blog-post_04.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/03/2011

 50. Λένε χοντρά ψέματα. Εμένα μου έκοψαν δύο σχόλια, τα οποία τα έβαλα εδώ στα σχόλια 7 και 8. Ούτε ρατσιστικά, ούτε σεξιστικά, ούτε εθνικιστικά είναι. Το αντίθετο μάλλον.

  Από την τσατίλα μου έγραψα μόνο εδώ » Εμένα μου έκοψαν δύο τα φασισταριά. Λες και μυρίστηκα τη μαλακία που ΤΟΝ δέρνει τον βλάκα τον Α.Κ. και κράτησα αντίγραφο (θα τα πούμε κάποια στιγμή φίλε. Δε χανόμαστε! Σε παρόμοιους χώρους τριγυρνάμε)»

  Και αυτή την οργισμένη μου έκφραση που γράφτηκε μόνο στο εδώ σχόλιό μου την παρουσίασαν ως να υπήρχε σ’ αυτό που τους έστειλα. και προβοκατόρικα μίλησαν για απειλή ΄γιατί έγραψα στο Π&Α «(θα τα πούμε κάποια στιγμή φίλε. Δε χανόμαστε! Σε παρόμοιους χώρους τριγυρνάμε)». Οι παρθένες φοβήθηκαν! Τι φοβήθηκαν; Τι ροχάλα που θα φάνε!

  Αλλά σε όλα αυτά δεν εμπλέκονται οι αριστεροπόντιοι. Και όμως τα ανήθικα σκουλήκια, σ’ αυτούς φόρτωσαν το δικό μου θυμό.

  Για να καταλάβετε από αυτό, το αριστερό (μη χέσω) ήθος τους!

  Σχόλιο από Filos | 04/03/2011

 51. H συζήτηση για το θέμα αυτό συνεχίζεται στου Σαραντάκου.

  http://sarantakos.wordpress.com/2011/03/03/echthropathy/

  Ήδη από μας συμμετέχουν ο μουμούλ και ο Μ-π. Εγώ ντο να εφτάω; Να παω ή να μην πάω; Να παω ή να μην πάω; Να παω ή να μην πάω; Να παω ή να μην πάω; Να παω ή να μην πάω; Να παω ή να μην πάω; Να παω ή να μην πάω; Να παω ή να μην πάω;

  Γαμώ τον Σέξπυρ μου, δεν πάω. Δεν μ’ αφήνει κι ο Νοσφεράτος!! Ας παέι και κανένας άλλος. Τόσοι Πόντιοι φωνακλάδες υπάρχουν. Εγώ πήγα στου Ηρόδοτου που τον πάω κιόλας. Θα μπορούσε να είναι και ο καθοδηγητής μου 🙂

  Ομέρ ο αναποφάσιστος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/03/2011

 52. Κρίμα πάντως για την στάση του κυρίου Σαραντάκου.

  Σχόλιο από 1ας | 04/03/2011

 53. ομερ εγω δεν σ’αφηνω για το καλό σου και μόνο .. Σουπα ..κανε μια εκδρομή . στη Φυση .. Ποια φυση θα μου πεις ; ε οτι απεμεινε .
  κι εγω θα κανω μια βολτα .. Βαρεθηκα

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 04/03/2011

 54. Παρακολουθώ από απόσταση τόσο τα διαδραματιζόμενα σε σχετικά μπλογκ όσο και το σχολιασμό αλλά να πω προς το παρόν πως η απειλή που εκτόξευσε εδώ ένα άλλο μπλογκ προς την Αφορμή (για κλείσιμο κλπ) με βρίσκει εντελώς αντίθετο και θέλω να εκφράσω την απέχθεια μου. Αν συμβεί οτιδήποτε που θα συμβάλλει σε λογοκρισία ή και κλείσιμο μπλογκ, θα εκφράσω δημόσια όχι μόνο τον αποτροπιασμό αλλά θα ζητήσω και τα επίχειρα.

  Από την άλλη, τύπους σαν τον Νακρατζά τους διαβάζω και τους λαμβάνω υπόψη όσο και το Π-Α εδώ, τον Βλάση Αγτζίδη, τον Τάσο Κωστόπουλο κλπ, όχι γιατί θα συμφωνήσω ή θα διαφωνήσω αλλά επειδή προσφέρουν μια γενική εποπτεία γύρω από τα πολύ ακανθώδη ιστορικά ζητήματα.

  Επειδή έχω πολύ καιρό να ασχοληθώ στο δικό μου μπλογκ με σχετικά ζητήματα, είναι μια ευκαιρία να καταθέσω ορισμένες σκέψεις αλλά θέλω να εστιάσω σε μια λεπτομέρεια.

  Ο Νακρατζάς παραθέτει πολύ σημαντική βιβλιογραφία, άγνωστη εν πολλοίς διότι είναι καταχωνιασμένη. Αλλά δεν φτάνει αυτό. Για παράδειγμα, έχει σαν άξονα αναφοράς τον Σάββα Ιωαννίδη. Εδώ μου γεννά το ενδιαφέρον, όχι το παράθεμα, αλλά ο ίδιος ο συγγραφέας και ολόκληρο το βιβλίο που παράγει αυτές τις απόψεις. Τι σόι άνθρωπος ήταν; Γιατί έγραψε αυτό το βιβλίο; Ποιά ήταν η αντίληψή του για τα ιστορικά γεγονότα; Ποιά η σχέση του με το πολιτικό περίγυρο; Και ούτω καθεξής.

  Το ίδιο και η αναφορά στο σύγγραμμα του Βαλαβάνη. Με προτρέπουν να τα αναζητήσω σε βιβλιοθήκη, αυτό είναι όφελος για την κατανόηση της ιστορίας και την απεμπλοκή από την ισοπεδωτική (ίδε εθνικιστική) κυρίαρχη αφήγηση.

  Θέλω να πω πως χρειάζεται να έχουμε μια ολοκληρωμένη αντίληψη αντί να καταφεύγουμε σε κραυγές και αφορισμούς. Γιατί συνήθως τα τελευταία προδίδουν άγνοια και σκοπιμότητες.

  Σας ευχαριστώ και με εκτίμηση.

  Σχόλιο από JustAnotherGoneOff | 04/03/2011

 55. Κάηκε κι ένα σχολείο
  Μουσική Στίχοι : Παραδοσιακό. Ο Kώστας Μπέζος (Μπολάτι Κορινθίας 1905 – Αθήνα 1943) υπήρξε τραγουδιστής, κιθαρίστας, μαέστρος, σκιτσογράφος και αρθρογράφος του Μεσοπολέμου. Στιχουργικά και ως συνθέτης χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Α. Κωστής δεν περιορίστηκε σε ένα μουσικό είδος, όμως τη μεγαλύτερη απήχηση η δουλεία του την απέσπασε με την Παξιμαδοκλέφτρα του 1930. Χάθηκε την Κατοχή από στερήσεις και κηδεύτηκε στο Γ’ Νεκροταφείο. Το τραγούδι Κάηκε κι ένα σχολείο αναφέρεται βέβαια στη καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό των Ελλήνων και τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά γνώρισε αρκετές παραλλαγές στην Ελληνική δισκογραφία .

  Ήρωες
  Αντάρτικο. Τραγούδι: Πέτρος Πανδής

  Πάλης ξεκίνημα
  Στίχοι: Αλέκος Παναγούλης
  Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
  Εκτέλεση: Μίκης Θεοδωράκης – Μαρία Φαραντούρη

  Συναυλία μετά την πτώση της Χούντας.
  Ο κόσμος φωνάζει στο τέλος «Δώστε τη Χούντα στο λαό»

  Σχόλιο από κ.κ | 04/03/2011

 56. το παρακάτω σχολιο τοβαλα στον Ηροδοτο.. Το βαζω κι εδώ για λόγους ..αρχής :
  ———————————————-
  συμφωνω κι εγώ οτι ειναι κριμα.. και θα μπορουσενα γινει μια καλή αφορμή για συζητηση και οχι για ..παρεξηγηση..
  καποτε πρεπει να μιλησουμε Ψυχραιμα για τα τραυματα της ιστοριας ..Ψυχραιμα δεν σημαινει …ουδετερα ή αδιαφορα .. Σημαινει : κραταμε τις πεποιθησεις μας αλλά σεβομστε τα γεγονοτα , τους κανονες της συζητησης και κυριως τον αλλον ..

  Και κατι ακομα . Ασφαλώς πολλοι προγονοι μας σφαγιαστηκαν απο τους Τουρκους ( το λέω ς Ποντιος) ..Και φυσικά τα Υπαρκτα εγκλήματα του εληνικου στρατου σε καμμια περιπτωση δεν δικαιολογουν την συστηματική σφαγή ελληνων και Αρμενιων του ποντου..
  ———————————
  να θυμηθουμε ομως οτι και αλλοι λαοι υπεστησαν τρομακτικές σφαγές- και δεν μιλώ μονο για τους Εβραιους που κι αυτοι κιαν υπεστησαν … Εννοω τους Κινεζους απο Ιαπωνες..(αριθμοι τρομακτικοι : εκατομμυρια ) Κορεατες απο ..Αμερικανους – Ρωσσοι απο Γερμανους/ Γαλλοι – Γερμανοι αμφοτεροι σε δυο πολέμους .. Στην Αφρική εδω και χρονια και τωρα γινεται της ποπης/
  ————————-
  θελω να πώ : δεν ειμαστε οι μόνοι στον κοσμο – οι ελληνες που εχουμε τραυματα : Ουσιαστικά στην προσφατη ιστορια εχουμε βεβαια δυο μεγαλα τραυματα Την Μικρασιατική καταστροφή και τον Εμφυλιο ..Ομως δεν ειμαστε οι μόνοι..
  Οπου και να γυρισεις το μάτι σου στα Βαλκανια π.χ αλλά και στην υπολοιπη Ευρωπη / να μη πουμε για Ασια – αφρικη κλπ θα δεις τεραστιες πληγές /
  Δεν ειμαστεοι μονοι .. Ουτε ο περιουσιος λαός ουτε ο περιουσιος των τραυματων .. Αυτο για να χουμε μια αισθηση του μέτρου ..
  ————————–
  Το ζητημα στη ζωη του καθένος οπως και στους λαους και την ιστορια
  δεν ειναι τα τραυματα αυτά καθ’αυτα
  αλλά πως τα διαχειριζεσαι
  – επιμένεις στο να ξυνεις την πληγη σε μια λογική αυτοθυματοποισης και μισουςγια τον αλλον (λαό; που στο κατω κατω οι απογονοι αυτών που εσφαξαν Δεν μπορουν να θωρηθουν υπευθυνοι..κι εχουν κι αυτοι τα δικα τους τραυματα;
  -η προχωράς στην επουλωση των τραυματων – οχι στην απωλεια της μνημης αλλά οχι και στην εκμεταλευση της)
  για να προχωρησεις παρακάτω;

  φανταστειτε ενας ανθρωπο που μένει καθηλωμένος σε ενα τρομερο γεγονός που συνεβη ας πουμε στον παπου του .. Προχωραει; δεν προχωραει ..Μενει εκει . Στο τραυμα
  ………….
  το ιδιο και οι λαοι
  ————————-
  να επεξεργαστουμε τα ιστορικά τραυματα Ναι . Να κανουμε ιστορια και να τιμησουμε την μνημη των θυματων μας Ναι..
  αλλά να μη βουλιαζουμε διαρκώς στην κινουμενη αμμο των τραυματων μας ,να μη βουλιαζουμε στις τρομερες δινες της ιστοριας ..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/03/2011

 57. ΕΠΙΣΗς ΕΒΑΛΑ ΣΤΟΝ ΗΡΟΔΟΤΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ :

  Δραττομαι της ευκαιριας να σου διηγηθω και το δικο μου ..τραυμα .. Λοιπόν εδω και πολύ καιρό..καπου τεσσερα χρόνια – και λόγω της γνωστης διαμαχης γυρω απο το αν πρέπει να τιμηθει ο ..Κεμαλ στη Σαλονικη ειχα σκεφτει και προτεινει την εξής απλή λύση … Απλή μου φαινοταν τοτε σαν ο αυγο του Κολομβου ..
  Λέω : αφου ο Κεμάλ προκαλει τετοια συναισθηματα απεχθειας σε ποντιους και σε μικρασιατες και σε μενα εδω που τα λέμε λόγω μιλιταρισμου του εθνικισμου του κλπ μη σωσει και ..τιμηθει.. Καλά μεχρι εδώ; Ωραια ..

  ————————————————-
  αλλά γιατί να μη τιμηθει μια αλλη μεγαλή προσωπικοτητα ενας μεγάλος Τουρκος ποιητης της Αριστερας; Ενα προσωπο που αγαπησε και υμνησε την Ελλάδα ; Που εγραψε τραγουδια που γιναν εδώ ποιηματα και αγαπηθηκαν οπως το

  ” και καθε πρωι γιατρε Παντα η καρδια μουστην ΕΛΛΑΔΑ τουφεκίζεται ;”

  Γιατι να μην τιμηθει ο Ναζιμ Χικμέτ;

  ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΛΆ ΜΕ ΕΝΑ ΔΡΌΜΟ.. Να γιει ενα μεγάλο πολιτιστικό γεγονος : ενα Βαλκανικό κλπ Φεστιβάλ Ποισης και τραγουδιου στη θεσσαλονικη – οπου γενννηθηκε ο Ναζιμ χικμέτ -προς τιμήν του..

  Λοιπόν ακου την εξελιξη .. Ριχνω τηνιδεα καποιοι συμφωνουν..Μεταξύ των οποιων και προς τιμην τους και οι Π&Α ..

  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΠΟΤΑ ..

  το λέω και στην πραγματική ζωή..Οπου βρεθώ σε κοινωνικους χωρους στη θεσσαλονικη ..” Ρε παιδια λέω ..πχ σε Μπουταρικους -: θελετε τουριστες απο την Τουρκια; Τι καλυτερο απο ενα φεστιβαλ Ναζιμ Χικμετ”

  Με κοιτανε για λίγο παραξενα : Καλή ιδεα λένε ..Και μετα ;απο το ενα αυτι μπαινει απο το αλλο βγαινει ..

  Το λέω και σε ΚΚΕδες Συριζαιους κλπ.. Ακριβώς το ιδιο..Τιποτε..

  δεν νομιζω οτι δεν θελουν να τιμηθει ο Χικμετ ..

  Απλώς εχουν αλΛα στο μυαλό τους .. Π.χ Πως θα ..καυγαδισουν για τον …Κεμάλ.. πως θα φαγωθουνε κλπ..

  Θεματα που δεν προσφερονται για καυγά και αντιθετα ειναι ενωτικά και για την αριστερα , τον πολιτισμό κλπ και για τους δυο λαους δεν σηκώνουν και πολύ καυγά αρα ..δεν τους ενδιαφερει ..

  ————

  Λοιπόν το ξαναλέω κι εδώ . Τελευταια φορά ελπιζω ..

  Μη μου πεις κι εσυ καλή ιδεα ..
  😉

  Αν δεν δω να ξεκινα μια εκστρατεια στην μπλογκοφαιρα και στην κοινωνια για να τιμηθει ο μεγαλος σαλονικιος ποιητης ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ ( με ενα ετησιο πολιτιστικο γεγονός στη Σαλονικη)

  δεν ματα ξανα μιλάω ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ..θαρχισω κι εγω τους ..καυγαδες

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 04/03/2011

 58. χμμ …ίσως ήταν λάθος που τόλμησα να στείλω ένα σχόλιο κάτω από το άρθρο του Νακρατζά στην «αφορμή»…

  το τραύμα βλέπετε….

  με στεναχωρεί ο τρόπος αντιμετώπισης κάποιων που θέλουν να έχουν αναφορές στην αριστερά απέναντι σε μερικά αυτονόητα…
  ..γιατί ας πούμε να είναι ρατσιστής αυτός που λέει τον Τούρκο Μογγόλο και όχι αυτός που λέει τον Πόντιο Ασιάτη…γιατί άραγε..

  …γιατί για την σφαγή ενός πληθυσμού να φταίει η «αγωγή του» και να μην βρίσκεται ΕΝΑΣ να πει ΜΙΑ κουβέντα…για στάσου ρε φίλε…για στάσου…ως εάν για τον βιασμό κάποιας γυναίκας φταίει η «αγωγή» της…ότι κουνούσε πολύ τον πισινό της ένα πραμα….

  θλίψη…

  δυσκολεύομαι να τα κατανοήσω αυτά…αλλο πράμα έχω για αριστερά εγώ…αλλιώς μου τάπανε..

  ξάδερφε ξαναβάλε το βαρέθηκα του Νικόλα…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/03/2011

 59. το τελευταίο για απόψε:

  «..θαρχισω κι εγω τους ..καυγαδες..»

  ξάδερφε κάτι μου λέει ότι αν πάς και ανοίξεις κουβέντα για τον ΕΛΑΣ έχεις εγγυημένο έναν καλό καυγά…θα πάρει και μέρες 🙂

  λέω τώρα εγώ….μην σου βάζω και ιδέες

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/03/2011

 60. Βάζω και εδώ για ιστορικούς λόγους, το τελευταίο σχόλιο που έκανα στου Σαραντάκου http://sarantakos.wordpress.com/2011/03/03/echthropathy/ :

  Τελειώνοντας αυτή την αδιέξοδη και για πολλοστή φορά άχαρη διαφωνία, συναντώντας αν όχι την “εχθροπάθεια” προς τους Πόντιους σίγουρα τη νεοελληνική προκατάληψη, να πω πως συμφωνώ απολύτως με τις διαπιστώσεις του Δόκτορος (σχ. 238), να επισημάνω στην Μαρία ότι οι Τούρκοι αντιεθνικιστές ποτέ δεν θα έλεγαν ότι ο Ζέρβας είχε δίκιο και ότι έφταιγαν οι Τσάμηδες, ούτε θα κατήγγειλαν σε ελληνική εθνικιστική εφημερίδα μια διωγμένη ομάδα υπερασπίζοντας τον ελληνικό εθνικισμό. Κάτι που αντίστοχα κάνουν οι “δικοί μας” ψευτοαντιεθνικιστές των δύο μέτρων και των δύο σταθμών.

  JustAnotherGoneOff θα ήθελα πραγματικά να δώ τη φάση που η ποντιακή αριστερίστικη πιτσιρικαρία -που τόσο τρομοκράτησε τους aformiακούς- να εισβάλλει διαδικτυακώς στην aformi.gr και να σηκώσει τη μαυροκκόκινη σημαία με το μονοκέφαλο αετό των Κομνηνών στη θέση του Νακρατζά. Αυτό να δω και τίποτα άλλο!

  Νομίζω τελικά ότι μόνο ο Ηλίας Πετρόπουλος δίνει το κλειδί κατανόησης αυτής της συμπεριφοράς: https://pontosandaristera.wordpress.com/2009/12/12/27-4-2009-2/

  Και να σας χαιρετήσω με μια ιδέα του Νοσφεράτου:

  http://www.youtube.com/watch?v=NYcWn3CO7rc&w=480&h=390

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/03/2011

 61. Nα σας πω ότι όταν πήγα να σχολιάσω στην Αφορμή για πρώτη φορά, πήγα με πολύ καλή διάθεση, η οποία σύντομα μου κόπηκε όταν έπεσα στα λογοκριτικά τους δόκανα και στη φανατική τους σκέψη. Και έκτοτε τα έχω πάρει κυριολεκτικά.

  Όταν διάβασα την Ανακοίνωση-Καταγγελία τους, δηλαδή ένα στρεψόδικο, αυθαίρετο, ασφαλίτικο κείμενο κείμενο που βάφτιζε την πούτσα αριστερά, κατάλαβα ότι στο κεφάλι τους έχουν σκατά και γι αυτό ξεφτιλίζουν κάθε τι θετικό που θα μπορούσε να σημαίνει Αριστερά.

  Υπερασπίζουν με φανατισμό τον αλήτη τον Νακρατζά, μόνο και μόνο γιατί είναι δικός τους. Όλοι μαζί πιστεύουν ότι γενοκτονία κατά των Τούρκων έκαναν οι πόντιοι και οι Αρμένιοι, ότι στην Κύπρο ο τουρκικός Στρατός έκανε «επιχείρηση ειρήνης» και δημιούργησε τη δημοκρατική Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου σε αντίθεση με την εθνικιστική ελληνική Διοίκηση της νότιας Κύπρου. Ότι οι Γερμανόι καλώς δεν δίνουν τις πολεμικές αποζημιώσεις γιατί ίδια ευθύνη μ΄αυτούς είχνα και οι έλληνες αστοί επειδή ήταν αστοί. Αυτά είναι τα σκατά που έχουν στο κεφάλι τους.

  Καλύτερα απ’ όλους τους τάπε ο μικρούλης «Αυτόνομος Πόντος» και οι μάγκες της Αφορμής «έκλασαν μαλλί», που λένε στα γκαγκαροχώρια τους.

  Και δυστυχώς είδα ότι αυτή η επιπολαιότητα και ο φανατισμός καλύπτονται και απ’ αλλού γι αυτό και ανθίζουν χωρίς δισταγμό. όπως στου Σαραντάκου, που βιάστηκε να τους καλύψει, στου Ηρόδοτου που χαμογελούσε χαιρέκακα κάτω απ’ τα σταλινικά του μουστάκια, ακόμα και ο Νοσφεράτος που θυμήθηκε την Οδό Ναζίμ Χικμέτ και αρνήθηκε να καταγγγείλει τον εμφανή φασισμό της «Αφορμής» με την λάθος αντίληψη που εκτρέφει τέτοια φαινόμενα «΄Ολοι στην ίδια οικογένεια ανήκουμε. Μη δίνετε σημασία».

  Θλίψη και απογοήτευση.

  Σχόλιο από Filos | 05/03/2011

 62. Filos,

  παρόλο το βρωμόστομά σου που μας ψιλοενοχλεί, κατά τα άλλα το έπιασες το πρόβλημα.

  Ας φωνάξω και εγώ μαζί σου ενάντια στους ξεφτίλες: Ζήτω ο «Κόκκινος Πόντος»

  Ομέρ

  —————–

  Πάντως εγώ κατάθεσα στου erodotos μια παναριστερή πρόταση, η οποία για να ευοδωθεί απαιτεί αριστερούς με κάκαλα. Αλλά που να βρεις τέτοιους τη σήμερον ημέρα;

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2011

 63. , ακόμα και ο Νοσφεράτος που θυμήθηκε την Οδό Ναζίμ Χικμέτ και αρνήθηκε να καταγγγείλε»
  \
  ακου file..
  κατ’αρχάς Δεν θυμηθηκα τωρα την οδο Ναζιμ Χικμέτ .. .. Μιλαω για τον Ναζιμ Χικμέτ εδώ και τεσσερα χρόνια

  και ουτε καν την οδο .. Μιλαω για κατι Μεγαλυτερο..ενα Φεστιβαλ στη Θεσσαλονικη ..

  – επισης Υπερ αναφανδόν της προτασης για Να τιμηθει ο Ναζιμ Χικμετ ειναι και συσωμος ο Ποντος και Αριστερά

  Τριτον δεν θα δωσω σε εσενα λογαραισμό το τι θα καταγγειλω και τι οχι .. Εχω εμπιστοσυνη στους φιλους του Ποντου και αριστερά και ειμαι σιγοτυρος οτι καταλαβαν το νοημα της παρεμββασης μου .. Δεν ειμαι απο τους καλοθελητές που ψαχνουν ευκαιρια για να ριξουν βενζινη στη φωτια και να εκμεταλευτουν τα τικ του αγαπητου Ομέρ ..
  ελπίζω να εγινα κατανοητος

  Σχόλιο από Νοσφερατος ο ατονικος | 05/03/2011

 64. Κάθε φορά που καταλαβαίνω πόσο ευρείες είναι ακόμη και σήμερα οι αντιπροσφυγικές προκαταλήψεις, τρομάζω.

  Πήρα σβάρνα και γω τα παραπάνω ιστολόγια να απαντήσω, να γράψω τις ενστάσεις μου, μήπως δεν κατάλαβα καλά, μήπως αλλιώς ήθελαν να τα πουν, μήπως έγινε παρεξήγηση;

  Όχι. Η ουσία είναι ότι πολλοί από αυτούς που δηλώνουν ριζοσπάστες, παγκόσμιοι πολίτες κλπ, έχουν μία αντιπάθεια που υποβόσκει άλλοτε παίρνοντας το πρόσωπο μίας οργής, άλλοτε μίας περιφρόνησης, προς τον εσωτερικό «άλλο», χωρίς πολλές φορές οι ίδιοι να το συνειδητοποιούν. Κρίμα.

  Σχόλιο από Πλάνητας | 05/03/2011

 65. Φίλοι του Πόντος και Αριστερά. Η αλήθεια είναι πως πρώτη φορά γράφω σχόλια εδώ σε εσάς, με αφορμή αυτή την ανάρτηση. Δεν είμαι από τον Πόντο. Κατά καιρούς είχα επισκεφτεί το ιστολόγιο σας κυρίως για τις πολύ ενδιαφέρουσες ιστορικές αναφορές και αναλύσεις και τα ντοκουμέντα όπως αυτό του Γληνού. Παρακολουθούσα το μπλογκ για το οποίο γίνεται όλη αυτή η συζήτηση, το aformi, περισσότερο από ένα χρόνο φανατικά. Υπάρχουν εκεί και τα σχόλια μου. Ήδη, από την πρώτη φορά που σχολίασα, γράψανε από κάτω οι διαχειριστές σε διάλογο μεταξύ τους πως είμαι ή φασίστας ή αριστερό κωθώνι!

  Καλώς. Επειδή δεν έχω καμιά σχέση με το φασισμό, επειδή είμαι καλοπροαίρετος άνθρωπος, επειδή πίστευα πως είναι αριστερό μπλογκ και επειδή φανταζόμουν πως υπάρχει καλή προαίρεση και από την άλλη μεριά και πρόκειται για παρεξήγηση της μπλογκόσφαιρας, όπου δεν ξέρεις με ποιον μιλάς, συνέχισα να διαβάζω και να σχολιάζω και μάλιστα, όταν συμφωνούσα, εγκωμιαστικά. Όταν όμως δεν συμφωνούσα έλεγα τη γνώμη μου και πάλι με βρίζανε φασίστα κ.λπ. Κάποια στιγμή λοιπόν τους ανταπέδωσα κι εγώ τον ίδιο χαρακτηρισμό που επί μήνες μου απευθύνανε. Αυτό το σχόλιο κόπηκε και άλλα τρία που έστειλα μετέπειτα, καθόλου υβριστικά.

  Ποια είναι η ουσία, όπως την εντοπίζουν και σχόλια εδώ: Θεωρώ πως σε αυτή τη συγκυρία στην oποία βρίσκεται ο ελληνικός λαός, ο τρόπος που διατυπώνονται μερικά ιστορικά γεγονότα και το πλαίσιο στο οποίο αποδίδονται, είναι όχι μόνο στρεβλός αλλά λειτουργεί εις βάρος του ελληνικού λαού, δημιουργώντας γι αυτόν την εικόνα ενός λαού σφαγέων, προδοτών, φασιστών, ρατσιστών. Είναι δηλαδή άλλο να λες ότι πράγματι υπήρξαν σφαγές στα πλαίσια πολεμικών συγκρούσεων και από τις δυο μεριές, και άλλο να υπερασπίζεσαι τον τούρκικο εθνικισμό και επεκτατισμό. Θεωρώ επίσης ότι ζούμε σε μια εποχή που η νέα γενιά, που μεγαλώνει με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, το σερφάρισμα στο internet, τα κάθε είδους ηλεκτρονικά προγράμματα στην αμερικάνικη γλώσσα, τα sms στα greenglish, είναι αποκομμένη από τη γλώσσα, που όπως ξέρετε ορίζει και ένα τρόπο σκέψης, και από την ιστορία που δεν έζησε και που δεν διδάσκεται καν. Είναι λοιπόν καθοριστικής σημασίας ο ρόλος που παίζουν κάποια site με μεγάλη αναγνωσιμότητα κυρίως στους νέους που δεν έχουν μνήμη και αναφορές, που ίσως δεν έχουν ακούσει ποτέ τους τη Ρωμιοσύνη του Ρίτσου και του Θεοδωράκη. Παρουσιάζοντας ένα μέρος της αλήθειας, μεγεθύνοντας το άνισα, παραμορφώνοντας ένα άλλο ή αποκρύπτοντας το, δημιουργείς μια καινούργια μνήμη, που ξεχνά τις θυσίες αυτού του λαού, τη φτώχια, την προσφυγιά, τον κατατρεγμό, την αντίσταση, το αντάρτικο, τη χούντα, το Πολυτεχνείο.

  Καλλιεργείται επιπλέον σε αυτό το λαό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό χουντική κατοχή των δοσίλογων των διεθνών τραπεζιτών, μια ηττοπάθεια: είμαστε κοπρίτες, κλέφτες, τεμπέληδες, απατεώνες, ρατσιστές, εθνικιστές. Ηττοπάθεια που συμβάλλει στο να μην ξεσηκωθούμε, να μη βγούμε σους δρόμους, να μην αντιδράμε σε τίποτα. Για αυτούς τους λόγους εν συντομία, θεωρώ αυτή την υπόθεση σοβαρή.

  Επειδή πιστεύω πως η τέχνη μπορεί να πει πολύ περισσότερα από ότι ένα σύντομο κείμενο σε ένα σχόλιο, παραθέτω εδώ 4 video, που έχουν να κάνουν με τα δικά μου βιώματα και αναφορές, θέλοντας να συμπυκνώσω την ιστορία αυτού του λαού, αυτού του τόπου. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.


  Σχόλιο από κ.κ. | 05/03/2011

 66. Ο Νοσφεράτος έγραψε: «Δεν ειμαι απο τους καλοθελητές που ψαχνουν ευκαιρια για να ριξουν βενζινη στη φωτια και να εκμεταλευτουν τα τικ του αγαπητου Ομέρ.»

  και γω του το ανταποδίδω μ΄ένα διπλό υπερπόντιο τικ:

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2011

 67. αν κατι εκτιμουσα πάντα σε σενα Ομερ- περαν των τικ και των εμμονων σου (και των αντιστοιχων δικών μου βεβαια ) ειναι το οτι ΔΕΝ χανεις το χιουμορ σου.. Νασαι καλά φιλε .. Και ευχαριστω για τα τικ..μ’εκανες και χαμογέλασα ..
  (και ρε παιδια(οι λοιποι εννοώ ..η ζωή ειναι μικρή ..Ακουστε και μένα που παπουδιασα ..μην κανετε την τριχα τριχια .. ΑΝΤΕ

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 05/03/2011

 68. Μιας και σας απασχολεί το κείμενο του Νακρατζά, να ένα ενδιαφέρον απόσπασμα με τίτλο:

  “Η περίπτωση Νακρατζά και η είσοδος ακροδεξιών τουρκικών απόψεων σε μέρος της Αριστεράς”

  http://kars1918.wordpress.com/2011/03/01/nakratzas/

  από ένα νέο βιβλίο που τιτλοφορείται:

  “Το τραύμα και οι πολιτικές της μνήμης. Ενδεικτικές όψεις των συμβολικών πολέμων για την Ιστορία και τη Μνήμη”

  http://evaneocleous.blogspot.com/2011/02/blog-post_27.html

  Σχόλιο από Τραύμα, Μνήμη και διαχείριση | 05/03/2011

 69. Νοσφεράτε δεν έχει κανείς όρεξη να ασχολείται με τρίχες…ειλικρινά…
  Αλλά ξέρεις να..κάποια πράγματα δεν καταπίνονται…έτσι μεγαλώσαμε…εσύ νοιώθεις τι εννοώ…

  Η άποψη ας πούμε ότι για την εξόντωση ενός πληθυσμού φταίει η «αγωγή» του…
  και μάλιστα κάποιοι οι οποίοι θεωρούνται σοβαροί (πολύ δε περισσότερο αριστεροί..)να κάνουν πως δεν άκουσαν δεν είδαν ή ακόμη να υπερθεματίζουν μάλιστα….

  Τι να κάνουμε ρε ξάδερφε…μερικά πράματα δεν καταπίνονται….

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2011

 70. αγαπητε Μουμουλ σου θυμιζω πως οταν – μεχρι νετελώςπροσφατα – καταπινα πολύ χειροτερα απο το ειθνολακιστιφασισταρια που εχουν πλημμυριζει την μπλογκοσφαιρα με διαφορα προσωπεια και γινομουν εξαλλος ..εσυ και οι λοιποι φιλοι του Π &α αντι να ριχνετε λάδι στη φωτια και να ξυνετε πληγές οπως κανουν οι δηθεν ..»φιλοι»
  αντι γιαυτό προαπθησατε να με βοηθησετε να χαλαρωσω και να βαλω τα πραματα στη σωστή τους διασταση και να μή δινω σημασια .. Και καλά κανατε και σας ευχαριστω γι αυτό ..
  Αυτο προσπαθώ να ανταπωδωσω Φιλε και να σας θυμισω οτισε αυτό το ιστολογιο εχουμε πολλάκις καταφερει το ακατορθωτο: Να συνυπάρχουμε π΄ρα τις κατα καιρους αντιθετες αποψεις με χιουμορ και κέφι και διαλογο και μαλιστα χτιζονας πραγματα και οχι βουλιαγμένοι στη Χολή ..
  αυτό ηταν το μηνυμα της παρεμβασης μου ρε ξαδελφε.. Θυμαμαι πολύ καλά τι σημαινει να αναβεις ..Οπως και το να παρεμβαινουν διαφοροι και να σου παριστανουν τον ..»φιλο» για τους δικους τους σκοπους ..

  εσύ κυριως -αλλά και ο Μ- π και ο Ομερ με το χιουμορ του-εκανες ακριβώς το αντιθετο ..

  Προσπαθησες να καταπαρυνεις και οχι να εντεινεις τζαμαπα και βερεσε διαμαχες .. Αυτο προσπαθω να ανταποδώσω – ισως απτυχημένα -αλλά με καλές προθεσεις ..
  Μακάρι να ξαναβρισκατε το κεφι σας και να συνεχιζε ο Προκρουστης αλλά και ολοι οι εξαιρετικοι διαλογοι .. Να χτιζουμε κι οχι να χαλιομαστε…

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/03/2011

 71. Το να αγνοείς και να κάνεις πως δεν βλέπεις θέματα που σχετίζονται με τις σημαντικότερες αξίες και τη βαθύτερη ουσία της Αριστεράς δεν βοηθά κανένα. Αντίθετα ενθαρρύνει τους θρασείς και τους φασίζοντες να γίνουν ακόμα πιο επιθετικοί. Ειδικά όταν έχουν την ανοχή ανθρωπων που θα έπρπε να τους πουν απλώς «νισάφι» , «φτάνει» η αντιδημοκρατική διαχείριση, η έλλειψη διαλόγου, η υπερβολή και η αιτιολόγηση της βίας.

  Σχόλιο από Filos | 05/03/2011

 72. σε σχεση με το παραπανω σχλιο εχω μόνο να ΄πώ Π&Α μπορειτε να επιλεξετε.(ποιος ειναι φιλος) σας θυμιζω και παλι αυτο που ειπα:
  θυμιζω πως οταν – μεχρι νετελώςπροσφατα – καταπινα πολύ χειροτερα απο το ειθνολακιστιφασισταρια που εχουν πλημμυριζει την μπλογκοσφαιρα με διαφορα προσωπεια και γινομουν εξαλλος ..εσυ και οι λοιποι φιλοι του Π &α αντι να ριχνετε λάδι στη φωτια και να ξυνετε πληγές οπως κανουν οι δηθεν ..”φιλοι”
  αντι γιαυτό προαπθησατε να με βοηθησετε να χαλαρωσω και να βαλω τα πραματα στη σωστή τους διασταση και να μή δινω σημασια .. Και καλά κανατε και σας ευχαριστω γι αυτό ..
  Αυτο προσπαθώ να ανταπωδωσω Φιλε και να σας θυμισω οτισε αυτό το ιστολογιο εχουμε πολλάκις καταφερει το ακατορθωτο: Να συνυπάρχουμε π΄ρα τις κατα καιρους αντιθετες αποψεις με χιουμορ και κέφι και διαλογο και μαλιστα χτιζονας πραγματα και οχι βουλιαγμένοι στη Χολή ..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/03/2011

 73. Νοσφεράτε, αν πάμε σε έναν μετα-χιούμορ απολογισμό θα έλεγα ότι αυτά που λέει ο Filos δεν απευθύνονται ειδικά σε κάποιον, αλλά στοχεύουν στην υπέρβαση των διαφορών. Υπερβαση που για να γίνει πρέπει να βοηθήσουν αρκετοί καλοπροαίρετοι όπως εσύ.

  Εγώ απ’ την πλευρά μου, παρότι ξέρεις τα κολλήματα που έχω και δεν ντρέπομαι γι αυτά, κατέθεσα στου erodotus μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση. Διάβαστην και πές μου την άποψή σου:

  «Όσοι συμμετέχουμε στο διάλογο αυτό αποδεχόμαστε ένα πολύ σαφές ιδεολογικό πλαίσιο, που περιέχει εργαλεία κατανόησης της ιστορίας. Μπορεί να αποκλίνουν οι εκτιμήσεις μας, αλλά θα έπρεπε κάποια στιγμή να επιχειρήσουμε τον έρμο το διάλογο.

  Θα μπορούσαμε εμείς, τα τρία ιστολόγια (συμπεριλαμβάνω και τους της “Αφορμής”), που εκφράζουν πολύ διαφορετικά πράγματα, αλλά οι διαχειριστές τους πιστεύουν (έστω αυθαιρέτως) ότι εντάσσονται σ’ αυτό που λέγεται Αριστερά, να διοργανώσουν μια απλή εκδήλωση, ένα στρογγυλό τραπέζι για όλα αυτά..

  Δεν είναι δυνατόν να σέρνουμε τέτοιες αγνωστικιστικές ή “αρνητιστικές” απόψεις και να διευκολύνουμε τόσο πολύ την ακροδεξιά να διεισδύσει σε χώρους που μέχρι τώρα δεν είχε καμιά πρόσβαση, μόνο και μόνο γιατί προσβάλουμε και αμφισβητούμε έναν ολόκληρο κόσμο στερώντας του το δικαίωμα στην αξιοπρεπή μνήμη..»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2011

 74. μια που ξαναέγινε λόγος για τον ναζίμ χικμέτ, κάτι σχετικό με τη θεσσαλονίκη των φαντασμάτων του γαβριηλίδη, του μπουτάρη, του μηταφίδη και των άλλων παιδιών:

  http://www.portaaurea.gr/istoria_meletes/mazower.htm

  Σχόλιο από Γιάννης | 05/03/2011

 75. Γιαννη καλωσ σε βρισκω .. Κλά να πεις τον Μπουταρη και τον Ακη παιδιά .. Αλλα και τον Μηταφίδη; Οταν εσύ κι εγώ παιζαμε και αλλοι παριστανανε τους επαναστατες στα Παρισια 😉
  ο Μηταφιδης ηταν φυλακή απο την ΦΑΣΙΣΤΙΚΉ ΧΟΥΝΤΑ της »ελλαδος ελληνων χριστιανών …» τ
  Ομερ σκεψου οτι πιο απλό και συμφιλιωτικό θα ηταν μια κοινή αναρτηση των Τριων Μπλογκς για να τιμηθει μεγαλος τουρκος αριστερος ποιητης στη Θεσσαλονικη Ναζίμ Χικμετ..

  Σχόλιο από Noσφερατος | 05/03/2011

 76. και μιας και αναφερθηκες φιλε Γιαννη στην Θεσσαλονικη να και μια θετική ειδηση απο το Δημοτικό της συμβουλιο για ενα θεμα που ενώνει και συμπαρατασσει ολη την αριστερά πλήν Λακεδαιμονιων :Την συμπαρασταση στους απεργους πεινας μεταναστες

  http://nosferatos.blogspot.com/2011/02/blog-post_9707.html

  Σχόλιο από Noσφερατος | 06/03/2011

 77. καλώς σε βρήκα, νοσφεράτε. έτερον εκάτερον.

  Σχόλιο από Γιάννης | 06/03/2011

 78. την έχω δει, νοσφεράτε.
  εγώ λέω να τους βάλουν, όσοι ψήφισαν τη συμπαράσταση, να πουλούν κουκλάκια του κεμάλ έξω από το δημαρχείο:
  http://alterthess.gr/content/%C2%AB%CE%BC%CE%B1%CE%B6%CE%AF-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CF%86%CE%AD%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5%C2%BB (τελευταία σειρά)

  αν και όταν προτάθηκε αυτό, μια άλλη αριστερή πλην λακεδαιμονίων βγήκε από τα ρούχα της όχι επειδή ο κεμάλ ήταν σφαγέας αλλά επειδή η πρόταση αυτή προσβάλλει το τουρκικό έθνος

  Σχόλιο από Γιάννης | 06/03/2011

 79. «Ομερ σκεψου οτι πιο απλό και συμφιλιωτικό θα ηταν μια κοινή αναρτηση των Τριων Μπλογκς για να τιμηθει μεγαλος τουρκος αριστερος ποιητης στη Θεσσαλονικη Ναζίμ Χικμετ..»

  Σκέψου Ομέρ. Είναι παλιά δοκιμασμένη πολιτική! Αφήνεις τις πραγματικές διαφορές για το αύριο, κρύβεις τα σκουπίδια κάτω απ’ το χαλί και συζητάς άλλα ζητήματα αρκεί να υπάρχει συμφωνία, όπως να πούμε γιατί ο Αυγερινός φαίνεται πρώτος, πώς διατηρήθηκε το μουσάκι του Λένιν μετά τη ταρίχευση, ποιός κέρδιζε στα χαρτιά ο Μάρξ ή ο Ένγκελς κ.λπ.

  Σκέψου Ομέρ

  Σχόλιο από Filos | 06/03/2011

 80. . Όμως, τι θα έλεγε κανείς για τις απόψεις των Μαρξ και Ένγκελς για τα αποτελέσματα της τουρκικής κυριαρχίας στην Ευρώπη, οι οποίοι για χάρη της πανευρωπαϊκής επανάστασης ήταν πρόθυμοι να θυσιάσουν προσωρινά ακόμη και την απελευθέρωση των Βαλκανίων από τους Οθωμανούς; Ήταν κι ο Ένγκελς εθνικιστής κι εθνοκεντρικός όταν έγραφε (7-4-1853) για την τουρκική παρουσία στα Βαλκάνια ότι «Η παρουσία των Τούρκων στην Ευρώπη αποτελεί πραγματικό εμπόδιο στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων της θρακοϊλλυρικής χερσονήσου»; Κι ότι κάποτε «θα παραστεί απόλυτη ανάγκη ν’ απελευθερωθεί ένα από τα ωραιότερα μέρη της ηπείρου [= η Κωνσταντινούπολη] από την κυριαρχία ενός όχλου [ =του τουρκικού] σε σύγκριση με τον οποίον ο όχλος της αυτοκρατορικής Ρώμης ήταν σύναξη σοφών και ηρώων»;

  ΛΟΙΠΝ ΓΙΑΝΝΗ παλι μου ανοιγεις την νορεξη βρε για ενα τεραστιο διαλογο..
  Κι εχω δουλεια και καιγομαι.
  λοιπόν ενα σου λεω .. Ραντεβου οσονουπω ..
  Προς το παρόν σου συνιστω να ξαναδεις-γιατι ειμαι σιγουρος οτι τις ξερεις – τις αποψεις του Μαρξ για Οθωμανκή αυτοκρατορια στην περιοδο του Κριμαικου πολεμου ..Αν θυμαμαι καλώς τις επιμελήθηκε ο αγαπημένος συ ( και εμου να προσθεσω ) ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ ..
  υποσχομαι να τα ψαξω κι εγώ.. … Δες τα ομως σαν πιο ειδικος στον Κονδυλη ..
  α ρε Γιαννη με τις ενδιαφερουσες προκλησεις σου 😉
  XΑΙΡΕΤΙσΜΑΤΑ ΣΤΗΝ Κερντια βρε .. απο καρδιας ..

  Σχόλιο από Noσφερατος | 06/03/2011

 81. πως να πούμε γιατί ο Αυγερινός φαίνεται πρώτος, πώς διατηρήθηκε το μουσάκι του Λένιν μετά τη ταρίχευση, ποιός κέρδιζε στα χαρτιά ο Μάρξ ή ο Ένγκελς κ.λπ.

  Φιλε πιθανώς να θεωρεις οτι ειναι ασημαντο θεμα .. Ομως ο Ομερ γνωριζει οτι την προταση να τιμηθει ο Ναζιμ Χικμέτ την εχει αγκαλιασει ο Ποντος και Αριστερά και την θεωρει εξαιρετικά σημαντική και οχι ..ησονος σημασιας εδώ και τεσσερα χρόνια .. Μου φαινεται οτι εισαι λίγο εκτος ..γραμμης σε οτι αφορά την ιστορία και τις Θεσεις αυτου του Μπλογκ αν μου επιτρεπει βεβαια και ο Ομερ , ο Μουμουλ και ο Π &Α κ..;)

  Σχόλιο από Noσφερατος | 06/03/2011

 82. και ας πω κι εγω ενα
  μελοδραματικο:

  Σκέψου Ομέρ..
  και σκεψου Μουμουλ
  και σκεψου Π&Α
  —————-
  ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ..εχω δουλεια να κανω και καθομαι και …ειπαμε χιουμορ αλλά οχι κι ετσι 😉

  Σχόλιο από Noσφερατος | 06/03/2011

 83. νοσφεράτε,
  εντάξει, και ανταποδίδουμε

  Σχόλιο από Γιάννης | 06/03/2011

 84. νοσφεράτε,
  αν και θα εννοείς απόψεις των μαρξ-ένγκελς που αναφέρονται εδώ: http://www.portaaurea.gr/istoria_meletes/marxeng.htm

  αλλά το επιχείρημα του μ. είναι ότι μόνο εθνοκεντρικές και εθνικιστικές αντιλήψεις συνεπάγονται την αρνητική κρίση για την οθωμανική αυτοκρατορία. κι αυτό, πέρα από τις αντιφάσεις των μ-ε, είναι, όπως δείχνεται, λανθασμένο.

  Σχόλιο από Γιάννης | 06/03/2011

 85. Λοιπόν ενα εχω να πώ πως η Πορτα σου ειναι πραγματι θησαυρος γνωσεων ..

  Τωρα βεβαια συγρινε αυτο που ειπες» αλλά το επιχείρημα του μ. είναι ότι μόνο εθνοκεντρικές και εθνικιστικές αντιλήψεις συνεπάγονται την αρνητική κρίση για την οθωμανική αυτοκρατορία. κι αυτό, πέρα από τις αντιφάσεις των μ-ε, ΄΄ με αυτά που γραφει
  στο
  http://www.portaaurea.gr/istoria_meletes/mazower.htm

  και πέ μου ειναι αυτο επιλεκτική χρηση των ρησων των Μ – Ε (ετσι κιαλλιως αντιφατικών ; ) ή δεν ειναι*

  * για την ιστορια σου αναφερωοτι το πρωτο πληγμα στο Μαρξιστικό -ποντιακό εθνικό αμαγαλμα που ειχα φτιαξει στο μυαλο μου το δεχτηκα καπου στα 78.οτνα διαβασα για πρωτη φορά το Μαρξ :ανατολοκικό ζητημα , νοομιζω σε εκδοσεις Αναγνωστιδη .. Αυτά που λέει ο Μαρξ για τους ποντιους τοτε που ειχαν λεει γεμισει το σιτυ ηταν ..αστα να πάνε ..
  θυμααι που μου καψανε την καρδια..
  Θυμαμαι που δοκιμασα να εξηγησω τα συναισθηματα μου – ειχα παθει την πλακα μου τοτε κατι σαν τον Ομέρ τωρα – σε ενα φιλο και δεν καταλαβαινε γρυ

  Σχόλιο από Noσφερατος | 06/03/2011

 86. Αν συμφωνούσαμε στα όσα συζητάμε, τότε θα είχαμε την ίδια πίστη». Οπότε άκουσε την αποκαλυπτική απάντηση: «Θά ‘ρθει μια μέρα που θα συμφωνήσουμε όλοι»». Μάλλον το εσκεμμένο και αναγκαστικό χαμήλωμα των τόνων οφείλεται στην θρησκευτική ανεκτικότητα των Οσμανών, μπορούμε να υποθέσουμε ότι εννοεί ο Μαζάουερ. Πάντως σύμφωνα με τον Σπ. Βρυώνη (Η παρακμή του Μεσαιωνικού Ελληνισμού στην Μικρά Ασία και η διαδικασία εξισλαμισμού, ΜΙΕΤ, σ. 378-380) ο Παλαμάς αιχμαλωτίστηκε το 1354 από τους Τούρκους και κατά τη διάρκεια της αιχμαλωσίας βρέθηκε σε διάφορες πόλεις. Μεταξύ Προύσας και Νίκαιας, διοργανώθηκε από τον σουλτάνο θεολογική συζήτηση μεταξύ Παλαμά, Τούρκων και εξισλαμισμένων Εβραίων (αποκαλούμενων «Χιόνων»). «Η συζήτηση εξελίχτηκε σε διαφωνία τόσο έντονη που οι Τούρκοι, και ιδιαίτερα οι Χίονες, εξανέστησαν και τελικά χτύπησαν τον Παλαμά στο μάτι». Στη Νίκαια πάλι έγινε μια παρόμοια συζήτηση μεταξύ Παλαμά και Μουσουλμάνων και «Συγκεντρώθηκε μεγάλο πλήθος Ελλήνων και Τούρκων, αλλά η συζήτηση διακόπηκε όταν οι Έλληνες πρόσεξαν ότι οι Τούρκοι είχαν θυμώσει πολύ με την τροπή της συζήτησης και την επιθετικότητα του Παλαμά. Έκαναν νόημα στον αρχιεπίσκοπο να διακόψει τη συζήτηση…». Την ίδια εντύπωση για το πρώιμο τουρκικό Ισλάμ είχε τον ίδιο αιώνα και ο Ματθαίος, μητροπολίτης Εφέσου, παραπονούμενος ότι «οι θρησκευτικές συζητήσεις με τους μουσουλμάνους της Εφέσου προκάλεσαν την εχθρότητα των Τούρκων, με αποτέλεσμα να τον λιθοβολήσουν» (ό.π., σ. 378).

  Πολύ ενδιαφεροντυα αυτά Γιαννη αλλά θυμαμαι επισης και την αμοιβαια…ανεκτικοτητ χριστανών – Ορθοδοξων και Καθολικών εκει κατα το Σχισμα …
  Κοιτα ..Προσφατα διαβασα ενα πολύ ενδιαφερον βιβλιο για την Ρωμαική αυτκρατορια :

  Λοιπόν το ενδιαφερον ειναι οτι η Ρωμη ηταν και η πιο αδιαφορη – ως αυτοκρατορια για τις εθνικές διαφορές και με τεραστια αφομοιωτική δυναμη: Ολοι μα ολοι διεκδικουσαν την ιδιοτητα του Ρωμαιου πολιτη (π.χ Παυλος)

  ομως ταυτοχρονα οι ρωμαιοι ηταν Απιστευτα σκληροι: σε σκλαβους , σε ητητμένους σε επαναστατημένους …τους Σταυρωναν μετα μανιας
  ————————
  οπως εχουμε πει κι αλλου ο τροπος κατανοησης των αυτοκρατοριων διαφερει ριζικά απο την κατανοηση των εθνικών κρατων και του εθνικισμου : οι Οθωμανοι ηταν – μαλλον – αδιαφοροι – για τις εθνικές διαφορες – πολύ λιγοτερο αδιαφοροι ( ανεκτικοι ) για τις ..θρησκευτικές ..

  εκει που σιγουρα δνε ηταν καθολου αδιαφοροι ηταν στην Φορολογηση των κατακτημένων και στην τρομακτική σε σφαγές τιμωρια των ..τυχον επαναστατημένων και ανθισταμενων


  αλλά τ ιδιο μπορει να πει κανεις σχεδόν για καθε αυτοκρατορια- τουλάχιστον κατα περιοδους – ετσι δεν ειναι ; Να μη μιλήσουμε για την απιστευτη βαραβαροτητα των ..Δυτικών απολυτων μοναρχιων του 15, 16, 17 ου αιωνα .. Οι θρησκευτικοι πολεμοι ηταν η αποθεσωση της βαρβαροτητας ..
  Τεσπα ..Μαλλον ξεκιναμε μακρια συζτηση και μαλον θα σε αφήσω προς το παρόν ..

  Σχόλιο από Noσφερατος | 06/03/2011

 87. που να αρει η ευχή μεπιασε ,,
  Ακου Γιαννη : Η διαφορά μεταξύ Προεθνικών και Εθνικών κρατων δενεχει νακανει με το οτια οι πρωτες(προεθνικές αυτοκρατοριες ηταν ..ανεκτικές η χοι ..
  αλλά με το επιπδεο και την δυνατοτητα παρεμβασης του τοτε καρατους : τεραστιου σε εκταση αλλά ελαχιστου σε δυνατοτητα παρεμβασης στο εσωτερικο της κοινωνιας
  Να δωσω ενα παραδειγμα . Την φορολογηση .
  Σημερα τα Κρατη μπορουν να χωθουν και στα πιο μικρα μυστικά της ατομικής ζωής του καθενα
  Τοτε οχι
  Η περιφημαη αυτονομια και αυτοοργανωση των ..ελληνικών κοινοτητα και η ..ανεκτικοτητα των Οθωμανών ειχε την ριζα της σε αυτήν την ..αδυναμια παρεμβασης ..
  Αυτά τα λεει- ο Κοντογιωργης σε ενα εξαιρετικό βιβλιο για το Οθωμανικο συστημα φορολογησης ..
  : συλλογική εισπραξη των φορων , ενοικιαση των φορων κλπ
  Ετσι ναι οι Οθωμανοι ησαν ανεκτικοι .. Οπως και οιΡωμαιοι..Αρκει να πληρωναν τους Φορους (που βεβαια στους χριστιανους ησαν βαρυτεροι )

  Σχόλιο από Noσφερατος | 06/03/2011

 88. νοσφεράτε,
  ο μαζάουερ φαίνεται να αποδίδει κάθε αρνητική άποψη για τους οσμανούς στον εθνοκεντρισμό/εθνικισμό. η αρνητική άποψη των μαρξ-ένγκελς για τους οσμανούς δεν οφείλεται στον εθνοκεντρισμό τους, και το ότι οι ίδιοι ήταν αντιφατικοί δεν ακυρώνει το ότι παρ’ όλα αυτά έχουμε μια αρνητική κρίση που δεν οφείλεται στον εθνικισμό/εθνοκεντρισμό, δηλαδή μια αρνητική κρίση της οποίας οι προϋποθέσεις είναι άλλες από εκείνες που βλέπει ο μαζάουερ.

  και: μπορεί να ήταν αντιφατικοί οι μ-ε, ωστόσο οι θετικές κρίσεις τους για την οθωμανική αυτοκρατορία διακηρύσσονται όταν τους πιάνει η αντιρωσσική φοβία ή υστερία. νομίζω ότι οι «αντικειμενικότερες» κρίσεις τους είναι εκείνες που διακηρύσσονται όταν δεν τίθεται άμεσα θέμα ρωσσικής εξάπλωσης, οπότε και μόνο αρνητικά έχουν να πουν για την οθωμανική αυτοκρατορία.

  με τον γρηγόριο τον παλαμά θέλησα να δείξω ότι η ανεκτικότητα των οθωμανών των πρώτων αιώνων είναι από ένα σημείο και μετά μύθος (αν αφήσουμε κατά μέρους τους λόγους για τους οποίους υπήρχε η πρώιμη ανεκτικότητα).

  σαφώς υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ δυτικών αυτοκρατοριών, ρώμης και οθωμανών. αν οι οθωμανοί «απλώς» τοποθετηθούν στο ίδιο επίπεδο αγριότητας με τις δυτικές (ισπανική) αποικιακές αυτοκρατορίες, τότε δεν μετριάζεται η αρνητική κρίση για τους οθωμανούς, το αντίθετο, οξύνεται: τους αντιμετωπίζουμε ως στυγνή αποικιοκρατία και όχι ως περίοδο ανεκτικότητας.

  μια διαφορά με τις δυτικές αυτοκρατορίες έγκειται στο πολιτισμικό επίπεδο των των κατεκτημένων (άλλο οι ινδιάνοι άλλο τα βαλκάνια του 14ου αιώνα), στο ότι, στην ευρώπη, οι ισπανοί, οι γάλλοι, οι γερμανοί ήταν γηγενείς και στο ότι δεν σκέφτηκαν ποτέ να ανέχονται ετερόδοξους/αλλόδοξους πληθυσμούς με αντάλλαγμα να τους απομυζούν οικονομικά και με άλλους τρόπους.

  μια διαφορά της ρώμης από τους οθωμανούς ήταν ότι οι δεύτεροι δεν ανέχτηκαν ποτέ την εξίσωση όλων των υπηκόων, όπως η ρώμη. επίσης η καταπίεση των υπογαγμένων δεν περιορίζονταν απλώς στην βαρύτερη φορολόγησή τους, όπως στη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. υπήρχαν ένα σωρό άλλες διακρίσεις στην οθωμανική αυτοκρατορία, οι οποίες τόνιζαν την κατωτερότητα του υποταγμένου. ο,τιδήποτε μπορούσε να «σκανδαλίσει» τους κυρίαρχους, δηλαδή να δείξει ότι οι υποταγμένοι αποκτούσαν κοινωνική δύναμη, ήταν άδικο-απαράδεκτο για την οθωμανική τάξη πραγμάτων. ενδεικτικά,
  1. το παιζομάζωμα
  2. η διαφορετική ενδυμασία (υποχρεωτική)
  3. η νομική ανισότητα (δεν μετρούσε ο λόγος χριστιανού κατά μουσουλμάνου)
  4. η περιουσία και τα θηλυκά μέλη των υποταγμένων δεν προστατεύονταν, σε περίπτωση θανάτου ενός ατέκνου αυτή περιερχόταν στο οσμανικό κράτος.
  5. απαγόρευση οπλοφορίας
  6. διατάγματα κατεδάφισης εκκλησιών, απαγόρευσης ανέγερσης νέων περικαλλών (τουλάχιστον σε περιοχές όπου κατοικούσαν τούρκοι) ή επισκευής νέων ώς το τανζιμάτ.
  7. ακόμη και η παιδεία, όσο κι αν δεν απαγορευόταν καθαυτή, εφόσον «σκανδάλιζε», ως επίδειξη κοινωνικής αναβάθμισης των υποταγμένων, κινδύνευε. το ίδιο συνέβαινε με τη χρήση της ελληνικής από χριστιανικούς πληθυσμούς που κατοικούσαν μέσα σε πυκνούς τουρκικούς πληθυσμούς της μ.ασίας, όπου και έχουμε το φαινόμενο των τουρκόφωνων.

  το θέμα, προφανώς, δεν είναι οι διακρίσεις αλλά ότι για την οθωμανική αντίληψη περί δικαίου αυτές ήταν δίκαιες διακρίσεις και ιερές. μόνο όπου δεν υπήρχε μουσουλμανική παρουσία ή όπου μπορούσε να υπάρξει δωροδοκία, οι παραπάνω διακρίσεις-διατάξεις αθετούνταν στην πράξη.
  ακόμη κι αν δεν λαμβάναμε υπόψη τα προηγούμενα, η ίδια η άποψη ότι οι οσμανοί ενδιαφέρονταν μόνο για τη φορολογία θα ήταν σωστή μόνο αν δεχόμασταν ότι οι οθωμανοί φορολογούσαν, μεταφορικά μιλώντας, τα πάντα. Στρατιές φοροεισπρακτόρων, ζαμπίτηδων, ταγσηλδάρηδων, καδήδων, σερέτ-δαβάδων, βεκίληδων, δραγουμάνων, μαμούρηδων και πουμπασίρηδων, απαιτούσαν διάφορα πρόστιμα, όπως το «φονικό» και το «κερατιάτικο» και έκτακτες εισφορές, όπως το «αλατιάτικο», «γρασιδιάτικο», «πανιάτικο», «σουρσάτ», «σουγιέμ», «πεσινάτι», «πακιγιέ», «συνεισφορά», «προσφορά», «δραγομανιά», «ρέσιμο», «βικιαλέτι», «χισμέτι», «ταϊνάτι» κλπ.

  Σχόλιο από Γιάννης | 06/03/2011

 89. υπήρχαν ένα σωρό άλλες διακρίσεις στην οθωμανική αυτοκρατορία, οι οποίες τόνιζαν την κατωτερότητα του υποταγμένου. ο,τιδήποτε μπορούσε να “σκανδαλίσει” τους κυρίαρχους, δηλαδή να δείξει ότι οι υποταγμένοι αποκτούσαν κοινωνική δύναμη, ήταν άδικο-απαράδεκτο για την οθωμανική τάξη πραγμάτων. ενδεικτικά,»

  αυτο ακριβώς χαρακτηριζει ολες τις μεσαιωνικές – οχι αρχαιες – κοινωνιές

  Δηλαδή για να το πουμε αλλιως : Η νεωτερικοτητα
  συνοδευεται απο μια Αξιωση Ισοτητας ( αξιωση – αιτημα και οχι πργαματικοτητα ισοτητας βεβαια )
  αντιθετα
  οι προνεωτερκές – μεσαιωνικές κονωνινές χαρακτηριζονται απο μια βαθια και ανεξιτηλη αυταποδεικτη αξια της Ανισοτητας ..Οριζοντιες και καθετες διαστρωματωσεις /ταφροι : Γυναικές απο αντρες/εθνοτητες / Θρησκειες / κοινωνικές ταξεις (νομοκατεστημ΄νες -οχι αοπλα οικονομικές ) συντεχνιες : ολοι οφειλουν να παραμεινουν στη θεση τους ..σαν μερος ενος ουρανιου μεταφυσικου σχεδιου . Καθε υπερβαση των ταξικών / εθνοτικών/θρησκευτικών περιχαρακώσεων θεωρουνταν Υβρις προς την θεική ταξη ..
  Στην Οθωμανική αυτοκρατορια αλλά και στον Δυτικό μεσαιωνα ..
  ——————————

  Θα επανέλθω

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/03/2011

 90. βεβαια ειναι ενδιαφερον οτι αυτή ακριβώς η αξιωση ισοτητας και το ξεπερασμα των μεσαιωνικών χασματων μεταξύ ταξεων και εθνοτητων στην νεωτερικοτητα ηταν και ο λόγος για τους Ολοκκληρωτικους πολέμεους και τις Ολοκληρωτικές και συστηματικές γενοκτονιες πουγνωρισε ο 20ος αιωνας – και στην περιπτωση των Νεοτουρκων (ενώ οι προενωτερικές κοινωνιές – αυτοκρατοριες περιοριζαν χρόνικά τις σφαγές και φυσικάο Σουλτανος αφου εσφαξε τους ελαχιστους εναπομειναντες στην Κων/ποη σκεφτηκε μετά πώς να μαζεψει Υπηκοους ακριβώς για να χει Υπο-κειμενους /
  Τους προνεωτερικους εξουσιαστες Δεν τους ενδιαφερε η Καθαροτητα – αλλά οπως σωτα επισημανες – η Υποταγή
  Την νεωτεριοτητα Δεν της εφτανε η Υποταγή .. Ηθελε και την Ολοκληρωική- ψυχή και σωματι – Καθαροτητα συγνωνευση – μεσω του εθνους αλλά και μεσω των ιδεολογιων ..
  Ανεκτικότητα; Απλώς δυο διαφορετικοι τυποι χειραγώγησης . Και σιγφουρα ο δευτερος , ο νεωτερικος ,πολύ πιο απολυτος .

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/03/2011

 91. 4. η περιουσία και τα θηλυκά μέλη των υποταγμένων δεν προστατεύονταν, σε περίπτωση θανάτου ενός ατέκνου αυτή περιερχόταν στο οσμανικό κράτος.»

  το ιδιο ομως και στην Πειπτωση του οθωμανου τιμαριουχου – τουλαχιστον στην περιοδο της ακμης : Δν μποροσε να κληροδοτησει την γη του . Την ψιλή κυριοτητα και μετα τον θανατο του μεχρι τον 17ο αιωνα τουλαχιστον την πληρη κυριοτητα την ειχε ο Σουλτανος .. Ετσι δεν δημιουργηθηκε – παρα στην περιοδο διαλυσης μια φεουδαρχια στην Ο .Α οπως στη δυση
  ————–
  Γιαννη ανα νομιζεις οτι θα κατσω να εκθειαζω την ανεκτικοτητα» της Ο. Α γελιεσαι φιλε.. Απλώς θυμιζω οτι οι προνεωτερικοι σε Αλλα ησαν ανεκτικοι και σε αλλα απολυτως ..δυσανεκτικοι .. Οπως και το Βυζαντιο : στα χιλια χροννια τους ηταν ενα τεραστιο χωνευτηρι λαών και εθνοτητων ..Και οι αυτοκρατορες εδιναν τα κοριτισα της παντρειας ως νυφες σε λογής λογής βαραβαρους μαζί με προικες για να χουν το κεφαλι τους ησυχο . Αλιμονο ομως στην επαρχια που θα επαναστατουσε . Αλιμονο στους αιρετικους , Τους Παυλικιανους κλπ.
  ——————–
  ο νεωτετικος εικοστος αιωνας ηταν βεβαια πολύ πιο ανεκτικός στις θρησκειες. Αλλά γνωρισε αλα ηδη πολεμων και εξοντωσης του διαφορετικου..Και μαλιστα πολέμων ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΩΝ -οπως λεει ο Κονδυλης .
  αλιμονο στους ηττημένους του αντιπαλου εθνους /Ειναι ανηκουστες οι αισχροτητες που επεβαλα οι Γερμανοι π.χ στις ηττημένες επαρχιες της Γαλλας κατα τον Α πολεμο/οπως βεβαια και οι Τουρκοι στην περιοδο του Α πολεμου ..και ας μη μιλαμε για τον δευτερο //
  ενας που απεχθανεται σημερα τον εθνικισμό αναδρομικάθα δει π.χ στη Ο .Α ή στο Βυζαντιο π.χ μια …ανεκτικοτητα /
  ενας που απεχθανεται τις θρηκευτικές διακρισεις ή τις εμαφανεις ταξικές διακρισεις (ακομα και στα ενδυματα ή στο δικαιωμα να καβαλανε σε αλογο κλπ ) θα φρικιασει βλεποντας την ..δυσανεκτικότητα
  ειναι οπτικές γωνιες ..
  αν ρωτησεις εναν μεσο Αμερικανό σημερα θα σου μιλησει για τηνν πατριδα του ως προπυργιο ελευθεριας .. ρωτα ομως κι εναν Ιρακινο..
  ————————————–

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/03/2011

 92. αν οι οθωμανοί “απλώς” τοποθετηθούν στο ίδιο επίπεδο αγριότητας με τις δυτικές (ισπανική) αποικιακές αυτοκρατορίες, τότε δεν μετριάζεται η αρνητική κρίση για τους οθωμανούς, το αντίθετο, οξύνεται: τους αντιμετωπίζουμε ως στυγνή αποικιοκρατία και όχι ως περίοδο ανεκτικότητας.»
  Η Ο. Α ηταν πολύ πιο »ανεκτική» στους κατακτημένους χρισιανικους πληθυσμους απο οτι η Ισπανική στους Ινδανους: Αν δεν αντιστεκοσουν σε πολιορκια ( οποτε σε περιμενε βεβαια σφαγή οπως ηταν τοτε -και για δυο χιλιαδες χρονια η συνηθεια ολων των πολιορκητων , αν ανηκες σε μια απο τις τρεις μονοθειστικές θρησκειες αν υποτασσοσουν και πληρωνες και φορους τοτε μπορουσες να .ζησεις ή σε περιοδους ευημεριας και να πλουστισεις -οπως οι ελληνες πλοιοκτηες που ειχαν αποκτησει σχεδόν το μονοπωλιο του εμποριου στην τεραστια αυτοκρατορια ιδις μετα την συνθηκη του Κιουτσουκ Καιναρτζη ..
  ————————-
  αντιθετα οι Ισπανοι Δεν θεωρουσαν τους Ινδιανους Καν ανθρωπους και τους εξολοθευαν με διαφορους τροπους ακομα και για σπορ . Θα εχεις διαβασει την εκεθεση του καρδιναλιου Βαρθολεμαιου ντε λα Καθας προς τον Παπα – που ζητηά μια .ανθρωπινη μεταχειριση των Ινιδανών

  ——
  Γαλλια : Κατα τον 13-14 αιωνα ειχε τεραστια διαδοση στη Νοτια Γαλλια – η αιρεση των Καθαρών » ειχαν ολοκληρες πολεις και περιοχες ..
  Κυρηχθηκε μια σταυροφορια.. Τους εφαξαν ολους – ανδρεςγυναικες και παιδια ..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/03/2011

 93. Νοσφεράτε, αυτή η κατάσταση δεν κάνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία Μη καταπιεστική και ΜΗ απολυταρχική.

  Κάποιες ομάδες βίωναν με ιδιαίτερη ένταση την μουσουλμανική υπεροψία των Οθωμανών.

  Ο λόγος της ανοχής προς τους λαούς της Βίβλου υπήρξε το κυνικό οικονομικό συμφέρον.

  Μόλις όμως ένοιωθαν και την ελάχιστη πολιτική απειλή εξαπέλυαν τρομακτικές σφαγές, όπως αυτή της Χίου.

  Σχόλιο από mr F | 06/03/2011

 94. Όποιος δεν συμφωνεί με εμάς, είναι εθνολαικιστιφασισταριό.
  Όποιος αγαπάει την πατρίδα του, μισεί όλους τους άλλους λαούς.
  Μόνο εμείς μπορούμε να σας βρίζουμε. Αν μας το ανταποδώσετε, ρίχνετε λάδι στη φωτιά.
  Υπογραφή: Νοσφεράτος – διαχειριστική ομάδα aformi.
  Το παρακάτω αφιερωμένο σε όσους εδώ έχουν ψυχή και καρδιά.

  Σχόλιο από κ.κ. | 06/03/2011

 95. νοσφεράτε,
  οι γηγενείς του νέου κόσμου μειώθηκαν αριθμητικά όχι τόσο από τις σφαγές των δυτικών όσο από τις επιδημίες και τις αρρώστειες. αντίθετα, στην οθωμανική αυτοκρατορία οι εξισλαμισμοί, κυρίως λόγω έμμεσων πιέσεων, λιγότερο οι σφαγές, ο εξανδραποδισμός και το παιδομάζωμα ήταν οι κύριοι λόγοι μείωσης του πληθυσμού των κατεκτημένων.

  αν για τους ισπανούς οι ινδιάνοι δεν θεωρούνταν άνθρωποι (για αρκετό διάστημα), για τους οθωμανούς οι υπόδουλοι ήταν κοπάδι (reaya), λέξη που παραπέμπει στις νομαδικές παραδόσεις.

  εκείνο που εμπόδιζε την μετατροπή της οθωμανικής αυτοκρατορίας σε ένα κράτος όπου η ζωή δεν θα ήταν αφόρητη για τις θρησκευτικές μειονότητες, όπως στα δυτικά κράτη μετά τους θρησκευτικούς πολέμους, ήταν ότι η διάκριση μεταξύ χριστιανού και μουσουλμάνου ήταν απόλυτη. ακόμη κι αν πλούτιζες, μπορούσες την επόμενη μέρα να εξοντωθείς παραδειγματικά.

  η λεγόμενη ανοχή των οσμανών, που σε αντίθεση με τους δυτικούς δεν εξόντωναν τους αλλόδοξους πρέπει πάντα να τίθεται σε πολλά εισαγωγικά, γιατί δεν ήταν ανοχή καθαυτή, ήταν -ως τουρανική παρέκβαση του ισλάμ- ανοχή για χάρη της εκμετάλλευσης, ας πούμε όπως οι μαύροι στις ηπα δεν εξοντώνονταν ως «μη λευκοί», αλλά ήταν χρήσιμοι για τις φυτείες κι απλώς ενίοτε βασανίζονταν. ακόμη περισσότερο από τους μαύρους, οι υπόδουλοι ήταν απόλυτα απαραίτητοι στην οθωμανική αυτοκρατορία, γιατί δίχως αυτούς δεν θα υπήρχαν τέτοια έσοδα.

  Σχόλιο από Γιάννης | 06/03/2011

 96. κ.κ.,

  δε βλέπω τι σχέση θα μπορούσε να έχει ο νοσφεράτος με την αφορμή, άλλο αν διαφωνώ κι εγώ μαζί του αρκετά έως πολύ σε συγκεκριμένα ζητήματα. χαλάρωσε

  Σχόλιο από Γιάννης | 06/03/2011

 97. Νοσφεράτε, αυτή η κατάσταση δεν κάνει την Οθωμανική Αυτοκρατορία Μη καταπιεστική και ΜΗ απολυταρχική.»

  ειπα εγώ οτι την ..κανει; (μαζι μιλαμε χωρια καταλαβαινομαστε ..)

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/03/2011

 98. »Όποιος δεν συμφωνεί με εμάς, είναι εθνολαικιστιφασισταριό.
  Όποιος αγαπάει την πατρίδα του, μισεί όλους τους άλλους λαούς.
  Μόνο εμείς μπορούμε να σας βρίζουμε. Αν μας το ανταποδώσετε, ρίχνετε λάδι στη φωτιά.
  Υπογραφή: Νοσφεράτος – διαχειριστική ομάδα aformi.»

  δεν πατε καλά .
  και το γελοιο ειναι οτι επιβεωβαιωνετε ακριβώς αυτο που θελω να πώαπο την αρχή της παρεμβασης μου προς τους φιλους του Π &Α: ΠΑΙΔΙΑ .και εννοώ Π &Α
  βλεπετε πώς καθε μα καθε φορά παει α γινει μια γονιμη συζητηση – οπως αυτή που παλι επιχειρηουμε εγω και ο Γιαννης
  ερχονται οι γνωστοι καλοθελητάδες για να ριξουν Βενζινη στη φωτια ..
  Και επεδδή ξερετε πόσο με συναρπαζει τοσο η συζητηση και αντιπαραθεση – με επιχειρηματα καιοσυια με τον Γιαννη
  οσο και πόσο εχω πονεσει αυτο το ιστολογιο – στο οποιο κιαν εχω συμμετασχεσι και εχω βοηθησει
  και γα τον λόγο αυτό και παρενέβην γιατι με καποιους απο σας σας με συνδεουν και δεσμοι φιλιας παρα τις διαφορετικές αποψεις ..
  παρακαλώ πειτε σε αυτον τον ..κκ και στους αλλους νεοφωτιστους και δηθεν φιλους σας να μη κανουν τα Ξυπνια τους – τουλαχιστον τοσο Χοντροκομένα και αγαρμπα ..
  ηρθα για να βοηθησω και να δοθει μια διεξοδος και οχι για να γινω – σακκος του Μποξ για καθε ..ασε μη πώ και μην απαντησω αναλογα ….

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/03/2011

 99. λεγόμενη ανοχή των οσμανών, που σε αντίθεση με τους δυτικούς δεν εξόντωναν τους αλλόδοξους πρέπει πάντα να τίθεται σε πολλά εισαγωγικά, γιατί δεν ήταν ανοχή καθαυτή, ήταν -ως τουρανική παρέκβαση του ισλάμ- ανοχή για χάρη της εκμετάλλευσης, »
  Γιαννη αυτο λέω κι εγω εξ αρχής .
  ανοχή για χάρη της εκμετάλλευσης, ..
  Συμφωνουμε .

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/03/2011

 100. Και μηπως και η ..ανοχή και η θρησκευτιή και αλλες ελευθεριες που υποσχεται η Νεωτερική Φιλελευθερη ιδεολογια (ιδιως η νεοφιλελευθερη ) π.χ η ελευθερια των συμβασεων της αγοράς κλνκλπ δεν ειναι ανοχή και ελευθερια χαριν της.. εκμεταλευσης; 😉

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/03/2011

 101. Ναζιμ Χικμετ
  http://nosferatos.blogspot.com/2011/03/blog-post_6841.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/03/2011

 102. Λοιπόν Γιαννη ακου τι θακάνω . Καποια στιγμη (οχι τωρα γιατι κατι γραφω και αυτά τα ..διαλειματα που κανω μαλλον με αποσπουν epikindynvw ) θα κανω αναρτηση μετο αρχικό σου σχόλιο και τον συνδεσμο της Πορτα αουρεα -και απο κατω θα βάλω και τα υπολοιπα σχόλια δικα σουκαι δικά μουστο Μπλογκ μου. Ετσιμπορουμε να συνεχισουμε εκει επ απειρον χωρις .παρεμβολές και ενοχλητικά σχολια ..Θα μπορει βεβαια να βαζει καποιος που συνεισφερειουσιαστικά χωρις ασκοπες επιθετικοτητες Αν συμφωνεις βεβαια ..
  – και ομολογώ οτι ουχουν λειψει οι συζητησεις μας (οπως και η Coerdia)

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/03/2011

 103. κ.κ.
  για τον νοσφεράτο τελείς εν αδίκω…στα είπε ο Γιάννης στο σχ.96

  Γιάννη
  τα δέοντα για την εν απουσία μας παρέμβαση

  Νοσφεράτε
  ξέρεις οτι δεν μας επηρεάζουν οι κάθε είδους καλοθελητάδες….

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/03/2011

 104. το ξερω ξαλελφε 😉

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/03/2011

 105. Καλησπέρα σας και Καλή Σαρακοστή.
  Γνωρίζετε ότι δεν είμαι Πόντιος. Θεωρώ όμως τον εαυτό μου Αριστερό.
  Μπαίνω και στο ιστολόγιο της Αφορμής το οποίο το θεωρώ αξιόλογο, όπως και το δικό σας.
  Διάβασα το άρθρο του Νακράτζα.
  Γνωρίζω ότι στην ίδια σελίδα προβάλλονται απόψεις του Κωστόπολου.
  Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι το βιβλίο του Κωστόπουλου Η αυτολογοκριμενη μνήμη που είναι μία μελέτη για τα Τάγματα Ασφαλείας όπως και η μελέτη του Δαρδανά Έλληνες εναντίον Ελλήνων που αναφέρεται στα Τάγματα Ασφαλείας της Β Ελλάδος με ειδική αναφορά στο ρόλο των Τουρκόφωνων πόντιων στα Τάγματα ασφαλείας αποτελούν μια αρκετά καλή απάντηση στις προσπάθειες της ομάδας Καλύβα , Μαραντζίδη κλπ να μας πουν ότι τα Τάγματα Ασφαλείας ήταν μια φυσιολογική προσπάθεια τοπικών δυνάμεων να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ, λες και ο κατακτητής ήταν ο ΕΛΑΣ και όχι οι Γερμανοί.
  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δέχομαι αυτά που λέει για τους Πομάκους ενώ δεν μπορεί να μην συμφωνήσω με τις απόψεις του για την καταπίεση που υφίσταντο όσοι γηγενείς Μακεδόνες μιλούσαν τη διάλεκτο τους, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς με τα πολλά να μην θεωρούν τους εαυτούς τους ΄Ελληνες.
  Τέσπα.
  Ας επιστρέψουμε στο Νακράτζα.
  Ο άνθρωπος λέει ότι οι Πόντιοι με ελληνική εθνική συνείδηση ( δηλ. χριστιανικού ορθόδοξου θρησκεύματος , καθώς στην Οθωμανική αυτοκρατορία ο διαχωρισμός των εθνών γίνοταν βάσει θρησκείας ) ήταν μειονότητα στην περιοχή τους. Δεν έχει άδικο.
  Ξεχνά όμως ότι σε πολλές περιοχές του Πόντου υπήρχαν συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί.
  Αναφέρει ότι στην αρχή το αντάρτικό του Πόντου ήταν ομάδες ανυπότακτων και θεωρεί την θανατική ποινή που τους επιβάλλονταν ως φυσιολογική καθώς επιβάλλονταν και σε Τούρκους.
  Θεωρεί λοιπόν την Οθωμανική αυτοκρατορία ως ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος που λάμβανε όλα τα μέτρα προστασία της κρατικής του υπόστασης σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση. Νομίζω ότι θα τρελαθούμε. Ξεχνά τα τάγματα εργασίας στα οποία πήγαιναν όλοι οι χριστιανοί στρατεύσιμοι, τους διωγμούς που υπέστησαν οι ελληνικοί πληθυσμοί των Δυτικών παραλίων της Μικράς Ασίας κλπ.
  Λέει στη συνέχεια ότι οι Πόντιοι προχώρησαν σε πραγματικό αντάρτικο μετά την είσοδο των Ρώσων. Τι πιο φυσιολογικό. Το ίδιο έγινε πολλές φορές στην Ελλάδα του 18ου αιώνα. Τι θα έπρεπε να γίνει. Να κάτσουν στα αυγά τους?
  Με την λογική αυτή ακόμα θα ήμασταν υπό των Τούρκων.
  Αναφέρει ότι τόσο οι Σανταίοι όσο και οι Μπαφραλήδες Πόντιοι προχώρησαν σε έκτροπα εναντίον των γειτονικών τους τουρκικών οικισμών. Σε ένα πόλεμο θα γίνουν και τέτοια. Κανείς δεν είναι άγιος. Εδώ στην Τρίπολη το 1821δεν έμεινε ρουθούνι τούρκικο. Τι πρέπει να κάνουμε να ζητήσουμε συγνώμη?
  Αυτό όμως τι σημαίνει. Ότι θα έπρεπε να μην πολεμάν πισώπλατα τα τουρκικά στρατεύματα. Και το αντάρτικο του ΕΛΑΣ τι ήταν ή του Τίτο? Και μην πούμε ότι εκεί είχαμε να κάνουμε με κατάκτηση διεθνούς αναγνωρισμένης χώρας ενώ το ποντικό αντάρτικο ήταν προσπάθεια αλλαγής συνόρων μιας δίκαιης και ευνοούμενης δημοκρατικής χώρας γιατί θα τρελαθούμε τελείως.
  Αναφέρει ότι το Τουρκικό κράτος έδωσε στους Σανταίους αμνηστία το 1920 και δεν την δέχθηκαν. Ποιο τουρκικό κράτος? Του Σουλτάνου που υπέγραψε την Συνθήκη των Σεβρών το ίδιο έτος ή του Κεμάλ που ακόμα δεν είχε στηθεί και θεωρούνταν αντάρτες?
  Τέλος δεν μπορώ να μην σχολιάσω το πώς περιγράφει τους φόβους των Τραπεζουντίων για τις σφαγές των Αρμενίων. Δηλ. φταίνε οι Αρμένιοι που μπήκαν στο Βαν για ότι έγινε στη συνέχεια.
  Τέλος μου κάνει εντύπωση η επικεφαλίδα Ο θόρυβος για τη γενοκτονία των Ποντίων
  Από τα παραπάνω συνάγεται ότι στην σημερινή Αριστερά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σύνδεσης του εθνικού με το ταξικό.
  Είναι έμπλεη μεταξύ του σταλινισμού και ενός ψευτοκοσμοπολιτισμού.
  Κρίμα γιατί ο κόσμος χρειάζεται την Αριστερά όσο ποτέ άλλοτε.

  Σχόλιο από doukas | 06/03/2011

 106. Εγώ καλοθελητής δεν είμαι αλλά εσείς είστε αγενείς και ανάγωγοι. Σιγά να μην κάτσω να σας γράφω και σχόλια.

  Σχόλιο από κ.κ. | 07/03/2011

 107. τσκ.τσκ.τσκ.

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 07/03/2011

 108. Για το θέμα με τον ιστοχώρο aformi.gr και με τη θέση του blog μας

  Πριν αρκετό καιρό στον ύποπτο ιστοχώρο aformi.gr ανέβηκε ένα ήδη υπάρχον παλαιότερο κείμενο του ρατσιστή Ναρκατζά εναντίον των προσφύγων του Πόντου και του δικαιώματος τους να διεκδικούνε την αναγνώριση της γενοκτονίας. Το συγκεκριμένο κείμενο που μπορείτε να διαβάσετε εδω ( http://www.aformi.gr/2011/02/%ce%bf-%ce%b8%cf%8c%cf%81%cf%85%ce%b2%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%87%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%bf%ce%bd%ce%af%ce%b1-%cf%84%cf%89/ )
  έφερε πολλαπλές αντιδράσεις από Πόντιους και κυρίως Αριστερούς Πόντιους.

  Η αντίδραση του κόσμου με comments δεν ήταν αρκετή να συνεφέρει τα άρρωστα μυαλά των παρανοικών ατόμων στο aformi.gr που ψάχνουν εχθρούς παντού και έτσι ο κατασταλτικός μηχανισμός της λογοκρισίας των σχολίων δούλεψε ωστέ να αποφευχθεί το μεγαλύτερο ξεμπρόστιασμά τους. Ο Κόκκινος Πόντος αφού παρακολούθησε τι συνέβει με τα σχόλια του κόσμου, προέβει σε επέμβαση σχολίου που μάλλον τους κλόνησε για λίγο από τη θέση τους. Το συγκεκριμένο σχόλιο όπως ήταν φυσικό μπλοκαρίστηκε, ωστόσο δημοσιεύτηκε μέσα από μια κατάπτυστη ανακοίνωση που μπορείτε να διαβάσετε εδω ( http://www.aformi.gr/2011/03/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%ad%cf%82-%ce%b5%ce%bd%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%af%ce%bf%ce%bd-%cf%84%ce%b7%cf%82-%c2%ab%ce%b1%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%bc%ce%ae%c2%bb/ ).

  Και από αυτό το σημείο και μετά αρχίζει μία λασπολογία προς τον Κόκκινο Πόντο ακόμα και από συντρόφους. Το aformi.gr πέτυχε αυτό που ήθελε και η σιωπή του Κόκκινου Πόντου όλες αυτές τις μέρες λόγο προβλημάτων λειτούργησε ενθαρυντικά στην ύπαρξη κι άλλων λανθασμένων απόψεων όσον αφορά τον Κόκκινο Πόντο. Γράφτηκε σε σχόλια ατόμων οτι ο Κόκκινος Πόντος κάνει λυκοφιλίες ή ίσως και προβοκάτσια με πολύ γνωστό αριστερό ποντιακό blog.

  Ακούστηκε πως ανήκουμε στον πατριωτικό αριστερό χώρο, οτι είμαστε εθνικιστές και οτι χρησιμοποιήσαμε απειλή κάτι το οποίο είναι φασιστικό και δε μπορούν κάποιοι να το δεχτούν. Εμείς όπως δηλώνουμε δεν έχουμε σχέση με κανέναν εθνικιστικό ή πατριωτικό χώρο, ανήκουμε στην Αριστερά και μάλιστα είμαστε ενάντια στον διαχωρισμό και την ρήξη αριστερών παρατάξεων. Η θέση μας είναι σταθερή και δε θα αλλάξει ποτέ όσο ύποπτοι αν φαινόμαστε σε κάποιους. Ωστόσο θα σταθούμε στο θέμα ελευθερία λόγου και απειλή. Η κατηγορία που μας προσάπτουν περι απειλής δεν στέκει καταρχήν γιατί πολύ απλά δεν ήταν απειλή αλλά προειδοποίηση-υπόσχεση. Πολλοί ακόμα σύγκριναν την υποτιθέμενη »απειλή» μας με τη χρήση βίας. Τους θυμίζουμε οτι ο Μαρξ είχε πεί οτι στον αγώνα για την επανάσταση μπορεί να χρησιμοποιηθεί η βία. Και ναι. Εμείς το βλέπουμε σαν επανάσταση.

  Όπως δεν ανεχόμαστε τίποτα το ρατσιστικό και το εθνικιστικό, έτσι δεν ανεχόμαστε και τίποτα το αντιπροσφυγικό. Όπως κάποιος στον δρόμο θα σκίσει ένα φασιστικό αυτοκόλλητο ή θα πατήσει με μπογιά ένα στοχάδι, έτσι και εμείς προειδοποιήσαμε για το κατέβασμα του συγκεκριμένου κειμένου. Δεν έχει να κάνει με το οτι μας βρίσκει αντίθετους όμως. Έχει να κάνει με την αντιδημοκρατική στάση τους aformi.gr. Σε έναν χώρο που θα βλέπαμε οτι δέχονται τον διάλογο και την αντιπαράθεση, το σχόλιο μας θα ήταν και ανάλογο. Εμάς μας εξοργίζει η στάση τους aformi.gr και έτσι δώσαμε αυτή την προειδοποίηση που απο ότι φένεται θα γίνει και υπόσχεση αφού το κείμενο ακόμα υπάρχει.

  Πολεμάμε παντού και πάντα τον εθνικισμό που σκότωσε τόσες αθώες ψυχές, δεν ανεχόμαστε φασίστες, ρατσιστές, αντιπρόσφυγες και δήθεν αριστερούς.

  Περήφανοι Χαιρετισμοί
  Κόκκινος Πόντος

  Σχόλιο από Κόκκινος Πόντος | 14/03/2011

 109. Επισης να επισημάνουμε οτι οι αποψεις και το σχολιο που στειλαμε στον ιστοχωρο aformi.gr δεν εχουν καμια σχεση με το Blog Ποντος και Αριστερα ουτε σιγοντάρουμε το συγκεκριμένο blog. Συμφωνούμε στα περισσότερα πράγματα μαζί του και απο εκεί και πέρα ο καθένας δίνει τη μάχη του με τη δικιά του ιδεολογία και τις δικές του πράξεις. Δε θα ορίσει κανένας, ποιός μπορέι και ποιός όχι να συμπορεύεται με τον Πόντο και Αριστερά όπως και με οποιοδήποτε άλλο blog. Απλά το οτι συμφωνούμε δεν μπορεί να φέρνει υπεύθυνο το blog Πόντος και Αριστερά για δικές μας ενέργειες (και φυσικά και το αντίστροφο).

  Σχόλιο από Κόκκινος Πόντος | 14/03/2011

 110. Γειά σου Κόκκινε Πόντε!

  Οι κόκκινοι Πόντιοι είναι μαζί σου και θα τσακίσουν τους τσεκίστες-κεμαλίστες της Aformi.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 14/03/2011

 111. Aformi: τα παιδιά των ταγματασφαλιτών, μας τη βγαίνουν κι απ’ τα αριστερά. Όταν οι παππούδες μας πολεμούσαν με τους μπολσεβίκους, αυτοί έτρωγαν βαλανίδια στα δέντρα 😉

  O tempora o mores! ή επί το ελληνικώτερον:Ουστ

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 14/03/2011

 112. […] -”Αφορμή” ή αλλιώς: όψεις ρατσισμού… […]

  Πίνγκμπακ από -Δεν ξεχνάμε την Κροστάνδη! « Πόντος και Αριστερά | 02/04/2011

 113. —————————————————————
  Ο «ΑΝΤΙΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ» ως συνηγορία της υποτέλειας
  —————————————————————

  Η απολογία της υποτέλειας

  «Αντιεθνικιστές» και αντιδραστικοί συναντιούνται στην άποψη ότι η αριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι πατριωτική δηλαδή δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα και τον πολιτισμό μιας χώρας, ενός τόπου.

  Όπως είναι ρατσισμός να θεωρείς ότι τα έθνη προσδιορίζονται από βιολογικούς παράγοντες και γι’ αυτό υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες φυλές, έτσι είναι ρατσισμός να αρνείσαι την δυνατότητα κάθε έθνους να αυτοπροσδιορίζεται και να προσπαθείς με την κουκούλα της παγκοσμιοποίησης να καλύψεις ή και να εξαφανίσεις υπαρκτές πολιτιστικές διαφορές. Κάθε έθνος θα πρέπει να διατηρεί τα στοιχεία της ταυτότητας τους, αλλά και παράλληλα να προσπαθεί να την εμπλουτίζει με την επικοινωνία με άλλους πολιτισμούς και τον διάλογο με άλλα έθνη.

  Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του A. Γαβριηλίδη «Η αθεράπευτη νεκροφιλία του ριζοσπαστικού πατριωτισμού» (Ρίτσος – Ελύτης – Θεοδωράκης – Σβορώνος) (Εκδ. Futura, σελ.320), που γνώρισε προνομιακή προβολή από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» (9/9/2006). Στόχος του βιβλίου είναι η αριστερά, ειδικότερα δε η αριστερά που συνδυάζει τον αντιιμπεριαλισμό με τον πατριωτισμό. Την προέλευση του βιβλίου μπορούμε να την αναγνωρίσουμε, στις περισσότερο συγκεκριμένες κριτικές του Γ. Μηλιού στον Δ. Σαββόπουλο, στον Γ. Μαρκόπουλο, στον Μ. Κατράκη που είχαν δημοσιευθεί στην δεκαετία του ’80 στο περιοδικό «Σχολιαστής».

  Όπως και η συντηρητική σκέψη, ο Γαβριηλίδης θεωρεί ότι η Ελλάδα ανήκει στην Δύση. Ενώ εμφανίζεται ως υπερασπιστής της «ουσίας» της αριστεράς, των ιερών δογμάτων της, ανεξάρτητα από την εμπειρική τους επιβεβαίωση, καταλήγει σε μία νεοσυντηρητική επιχειρηματολογία, που ταυτίζει την αριστερά με τον φασισμό και τον εθνικισμό, ενώ υπερασπίζεται τελικά με σαφή τρόπο την πολιτική των ΗΠΑ. Θεωρώ ότι οι σκέψεις του δεν διαθέτουν την αναγκαία φιλοσοφική και φιλολογική τεκμηρίωση. Το χειρότερο δε ότι στο πλαίσιο μιας τρέχουσας πολιτικής διαμάχης δυσφημούνται σημαντικοί στοχαστές σαν τον Σβορώνο και τον Γ. Ρίτσο.

  Όπως είδαμε στις αντιαποικιακές επαναστάσεις (Κύπρος, Αλγερία, Παλαιστίνη, Βιετνάμ, Κίνα, Κούβα) η αντίσταση υλοποιείται πολλές φορές μέσα από τον εθνισμό και τις θρησκείες. Ο Γαβριηλίδης αντί να επικρίνει τον ιμπεριαλισμό, την πλανητική κυριαρχία των ΗΠΑ, επικρίνει τα αντιστεκόμενα έθνη. Μετά την «Αυτοκρατορία» του Negri, είναι προφανές ότι πολλοί που προέρχονται από την αριστερά, βρίσκονται σε μεγάλη σύγχυση. Προσπαθούν δε αυτή την σύγχυση να την μεταδώσουν, ώστε ο χώρος που θα πρέπει να είναι ο κριτής κάθε εξουσίας, να γίνει απολογητής της ισχυρότερης και αλαζονικότερης σήμερα εξουσίας των ΗΠΑ.

  Για παράδειγμα ο Γαβριηλίδης αγνοεί την θετική αποτίμηση του πόνου όχι μόνο στην δική μας παράδοση, αλλά και στις ανατολικές θρησκείες και στον Σοπενχάουερ. Με πολύ ευκολία χαρακτηρίζει τον Ελύτη εθνικιστή κ.λπ., αγνοώντας τις θετικές αποτιμήσεις του έργου του από κάθε άλλο παρά εθνικιστές όπως είναι ο Νίκος Δήμου και ο Νάνος Βαλαωρίτης. Επίσης στην ίδια κατηγορία θέτει και τον Π. Γιαννόπουλο, αγνοώντας επίσης σημαντικές μελέτες που τον θέτουν στην πραγματική του διάσταση σαν την μελέτη του Σωτήρη Γουνελά «Ο Π. Γιαννόπουλος στις αρχές του αιώνα» ( Σ. Γουνελά «Η κρίση του πολιτισμού» Εκδ. Αρμός σελ. 266).

  Είναι περίεργο αν ο Ρίτσος, ο Ζαχαριάδης, ο Σβορώνος, ο Θεοδωράκης υπήρξαν εθνικιστές και μάλιστα ακραίοι, γιατί επέλεξαν να στρατευθούν στην αριστερά και να υποστούν διώξεις, εξορίες, βασανιστήρια ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι σε ένα ακροδεξιό ή συντηρητικό πολιτικό μόρφωμα όπως έπραξαν άλλοι πρώην αριστεροί όπως ο Α. Χουρμούζιος, ο Σ. Κωνσταντόπουλος, ο Θ. Παπακωνσταντίνου, ο Γεωργαλάς. Όμως αυτά τα συμπεράσματα βγαίνουν όταν ο εθνισμός ταυτίζεται με τον εθνικισμό και όταν παραβλέπεται το γεγονός ότι στην διάρκεια της κατοχής η αριστερά υπερασπίστηκε τον ελληνισμό, ενώ ποιητές όπως ο Ρίτσος δεν έμειναν ασυγκίνητοι από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων και την θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου.

  Ο Γαβριηλίδης αντιιστορικά ταυτίζει το νεο-ελληνικό κράτος με την νεοελληνική κοινωνία ενώ πρόκειται για διακριτές και σε πολλές περιπτώσεις αντιμαχόμενες οντότητες. Επικρίνει τα πάθη του λαϊκού πολιτισμού όπως τα διηγούνται οι ποιητές. Έτσι ο αντιεθνισμός σταδιακά λαμβάνει την μορφή ελιτισμού.

  Οι βαρύτατες επικρίσεις στο έργο του Ν. Σβορώνου (διαφορικός ρατσισμός) δεν αξίζουν κανενός σχολιασμού. Αρκεί να διαβάσουμε τα κείμενα του Σ. Ασδραχά και του Νάσου Βαγενά για να πειστούμε ότι έχουν το βάρος, που έχει μία συκοφαντία. Άλλωστε ο Γαβριηλίδης θεωρεί ανυπέρβλητο «το μπλοκάρισμα που προέκυψε στους Έλληνες αριστερούς από τη «μέθεξή τους στον αντιστασιακό αγώνα του ’40-’44» (σελ. 179).

  Έτσι μία μεταμοντέρνα ρητορεία, αναμειγνύεται με την φρασεολογία του Negri περί «αυτοκρατορίας», περί «αποεδαφικοποίησης», περί «πλήθους», περί «νομάδων» με ένα δήθεν αριστερό πουριτανισμό που υπερασπίζεται την καθαρότητα του αριστερού λόγου. Το αποτέλεσμα είναι σαφές: αντιδραστικά – νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα με αριστερό περιτύλιγμα, υπεράσπιση της τυχοδιωκτικής πολιτικής του αμερικανισμού.

  Έτσι ειρωνεύεται το ΚΚΕ, τους μαοϊκούς που επισημαίνουν τον αρνητικό ρόλο των «μεγάλων δυνάμεων» έναντι του νεοελληνικού κράτους, την αριστερά συνολικά που είχε «συγκροτήσει την υποκειμενικότητά της κατά μία λογική συμβατή με την καταστροφολογία της και τον εθνικισμό» (σελ. 67), την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (Κ.Ο.Ε) για ένα κείμενο που επικρίνει τις αμερικάνικες επεμβάσεις στο Ιράκ, στην Παλαιστίνη, στην Κύπρο, στην πρώην Γιουγκοσλαβία, τον Αλαβάνο τον θεωρεί σχεδόν αντισημίτη, ενώ ως απλά κακοί μαρξιστές θεωρούνται ο Λαφαζάνης και ο Βεργόπουλος. Επίσης θεωρεί ότι ο όρος «νέα τάξη» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τις ΗΠΑ αν και πρώτος ο πρόεδρος Ρήγκαν το χρησιμοποίησε, για να χαρακτηρίσει τις πολιτικές των ΗΠΑ, ακόμη κι αν ο όρος αυτός παρέπεμπε άμεσα στην ναζιστική ρητορική.

  Ο Γαβριηλίδης θεωρεί ότι ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα «έχει προσλάβει, ποσοτικά και ποιοτικά, μία σημασία που δεν έχει σε κανένα άλλο κράτος (ούτε καν στο Βιετνάμ, το οποίο συγκριτικά υπέστη πολύ χειρότερα και πολύ πιο πρόσφατα δεινά από τις ΗΠΑ» (σελ. 273). Το άμεσο συμπέρασμα αυτής της πρότασης είναι ότι ο αντιαμερικανισμός θα πρέπει τουλάχιστον να περιοριστεί. Στην συνέχεια υπερασπίζεται τους «Ανδριανόπουλο, Σωμερίτη, Τζανετάκο, Γεώργιο, Νικόλαο Παπανδρέου» από τα επικριτικά σχόλια του συγγραφέα Ν. Κουνενή σχετικά με την στάση που έλαβαν για τον πόλεμο στο Ιράκ. Στην συνέχεια προσπαθεί να συνδέσει τον αντιαμερικανισμό με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία (σελ. 278), ενώ όπως είναι αναμενόμενο υπερασπίζεται το αμερικανο-αγγλικής εμπνεύσεως σχέδιο Ανάν. Κατά περίεργο τρόπο τελικά έχουμε την ανιαρή επανάληψη ψυχροπολεμικών ιδεολογημάτων –που εκφωνούνται είτε από αντιδραστικούς στοχαστές ή μεταμεληθέντες αριστερούς- όπου η αριστερά γενικώς ταυτίζεται με τον φασισμό. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο υπονομεύονται όλες οι δυνατότητες και τα όπλα των λαών για αντίσταση, ενώ με μεγάλη ευκολία συκοφαντούνται σημαντικοί στοχαστές, που σε πολλές περιπτώσεις σφράγισαν το έργο τους με προσωπικές θυσίες.

  Παρόμοιας –αλλά μικρότερης έκτασης- ανακρίβειες περιέχονται στο βιβλίο του Σ. Μαρκέτου «Πώς φίλησα τον Μουσσολίνι! Τα πρώτα βήματα του ελληνικού φασισμού» (Βιβλιόραμα, Αθήνα 2006). Καταρχήν θεωρούνται τα αντάρτικα σώματα που πολεμούσαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας από την Οθωμανική Κυριαρχία ως τρομοκράτες, ενώ με μεγάλη ευκολία χαρακτηρίζει τον Π. Γιαννόπουλο και τον Ι. Δραγούμη ως προδρόμους του ελληνικού φασισμού. Ειδικά για τον δεύτερο πέρα από τις σκέψεις που έχω διατυπώσει στο «Εθνισμός και κοινοτισμός» (Εναλλακτικές Εκδόσεις) σημειώνω ότι ο Γιάννης Κορδάτος έγραψε ότι «ο Δραγούμης ήτανε για μένα μία εξαιρετική φυσιογνωμία, ένας ηγέτης με μέλλον», ένας «εξαιρετικός άνθρωπος, ευγενικός στοχαστής, τίμιος πολιτικός, φανατικός ιδεαλιστής» ενώ επίσης γράφει ότι «διάβασα το βιβλίο του ‘Όσοι ζωντανοί’, που κυκλοφορούσε τότες, και επηρεάστηκα πολύ, γι’ αυτό άρχισα να θαυμάζω τον πατριώτη και τον αγωνιστή» (Νέα Εστία», τ.342, 15/3/1941). Επίσης ο Νίκος Γιαννιός έγραφε ότι ο Δραγούμης πρωτοστατούσε στην δημοσίευση σοσιαλιστικών άρθρων στην εφημερίδα «Λαός», ενώ τόνιζε ότι το «συστηματοποιημένο εθνικισμό του “Ίδα”, θα προτιμούσαμε, ακόμη και μείς οι σοσιαλιστές (Νέα Εστία, τ. 342 15/3/1941, αναδημοσιεύθηκαν στην «Νέα Κοινωνιολογία» τ. 28, φθινόπωρο 1999). Θετική αποτίμηση του έργου του Ι. Δραγούμη διατυπώνει ο Γ. Θεοτοκάς στο «Ελεύθερο Πνεύμα» και σε άλλα δοκίμιά του, επιμένοντας περισσότερο στην υπόδειξη του «εσωτερικού ανθρώπου» στο έργο του Δραγούμη. Ενώ ο Κωστής Μοσκώφ τέλος επεσήμανε τον ρόλο του Δραγούμη στην Βαλκανική Ομοσπονδία: «Μέσα στον εθνικιστικό παλμό, που πηγάζει από το απελευθερωτικό κίνημα των λαών πολύ περισσότερο απ’ ό,τι από τα συμφέροντα της ντόπιας ή της διεθνούς τους ιδεολογικής ηγεσίας, μόνο λίγοι ονειροπόλοι –ο Ίωνας Δραγούμης, ο Αθανάσιος Σουλιώτης-Νικολαΐδης εμμένουν στον ομοσπονδισμό σαν την σωτήρια λύση στο πρόβλημα των λαών «της καθ’ ημάς Ανατολής» (Κ. Μοσκώφ, «Εισαγωγικά στην ιστορία του κινήματος της εργατικής τάξης – η διαμόρφωση της εθνικής και κοινωνικής συνείδησης στην Ελλάδα» Εκδ. Καστανιώτη, Γ’ έκδοση σελ. 380».

  http://koutroulis-spyros.blogspot.com/2010/02/blog-post_1349.html

  Σχόλιο από Σπύρ. | 05/04/2011

 114. […] -”Αφορμή” ή αλλιώς: όψεις ρατσισμού… […]

  Πίνγκμπακ από ΠΙΕΡ- ΑΝΤΡΕ ΤΑΓΚΙΕΦ: Από τον βιολογικό στον διαφοριστικό ρατσισμό « Πόντος και Αριστερά | 30/06/2011

 115. […] Τούρκους εθνικιστές, τους Βούλγαρους Νεοναζί, τους χαζοχαρούμενους χρυσαυγίτες της αριστεράς […]

  Πίνγκμπακ από -Η ΣΥΝ_αριστερότης ως queering « Πόντος και Αριστερά | 24/07/2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: