Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-«ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΣΕΙΡΗΝΙΔΗ»

Έτσι επιγράφεται ο ιστότοπος των φίλων του προφυλακισμένου αναρχικού Άρη Σειρηνίδη, που έχουν συγκροτήσει την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Άρη Σειρινίδη«...

Τη Δευτέρα 28-2-2011 διοργανώνουν σχετική εκδήλωση στο ΕΜΠ ( αμφιθέατρο ΜΑΧ).

Για την υπόθεση αυτή η εφημερίδα «Εποχή« δημοσίευσε τα εξής το Μάιο του 2010, όταν συνελήφθη και προφυλακίστηκε:

H EΛ.ΑΣ με τη γλώσσα της επιστήμης…

Στον Κορυδαλλό βρίσκεται προφυλακισμένος… ο αναρχικός Άρης Σειρηνίδης, που συνελήφθη στις 3 Μαΐου στο Γκάζι. Αρχικά η αστυνομία είχε αποδώσει, με τη γνωστή μέθοδο των διαρροών, σε αυτόν και τον (καταζητούμενο) Σίμο Σεϊσίδη, ο οποίος επίσης συνελήφθη σε μικρή απόσταση αφού πυροβολήθηκε στο πόδι, την ένοπλη ληστεία στο Πράκτικερ της Πειραιώς που είχε γίνει λίγη ώρα πριν. 
Στη συνέχεια, και αφού δεν προέκυψαν στοιχεία, ο Σειρηνίδης κρατήθηκε στη ΓΑΔΑ παρότι τον κατηγουρούσαν για πλημμελήματα (οπλοκατοχή και αντίσταση κατά της αρχής) μέχρι την απολογία του την Παρασκευή 7/5 οπότε και πληροφορήθηκε, την ώρα που βρισκόταν στον ανακριτή (!), ότι τελικά κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
Η ΕΛ.ΑΣ. τον συνέδεε με την επίθεση ενός άνδρα σε κλούβα των ΜΑΤ τον περασμένο Ιούλιο, που είχε αξιολογηθεί τότε ως «μεμονωμένο περιστατικό» λόγω της… ιδιαιτερότητας του δράστη, ο οποίος πυροβόλησε φορώντας παντόφλες και σομπρέρο και διέφυγε πεζός.
Τώρα, η υπόθεση αυτή ανασύρεται από το αρχείο και αποδίδεται στον Σειρηνίδη με μία έκθεση ταυτοποίησης DNA, η οποία από τους δικηγόρους του χαρακτηρίζεται το λιγότερο ελλιπής, καινοφανής και εξαιρετικά επικίνδυνη στο βαθμό που παγιωθεί ως διαδικασία απόδοσης κατηγοριών.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τρίτη η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στον Άρη Σειρηνίδη (που συστήθηκε αμέσως μετά τη σύλληψή του από φίλους, συντρόφους και μέλη της επιτροπής κατοίκων Εξαρχείων στην οποία δραστηριοποιείται), η δικηγόρος κ. Παπαρούση δήλωσε ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, γενετικό υλικό (άγνωστο τι είδους) από το εσωτερικό του πορτοφολιού (!) του Σειρηνίδη ταυτοποιήθηκε με γενετικό υλικό (επίσης άγνωστο τι είδους) σε χειρουργική μάσκα, η οποία εικάζεται ότι ανήκει στο δράστη της επίθεσης και βρέθηκε πεταμένη στο δρόμο.

Ο έλεγχος έγινε σε εργαστήριο της αστυνομίας, ωστόσο στην έκθεση δεν αναφέρεται ούτε πότε εξετάστηκε η μάσκα -τότε ή τώρα;- ούτε αν ελέγχθηκαν άλλα αντικείμενα που υπήρχαν στη δικογραφία ως ανήκοντα στον δράστη. Οι δε καταθέσεις των αυτοπτών μαρτύρων είναι απολύτως αντιφατικές, συχνά μοιάζει να αναφέρονται σε διαφορετικούς ανθρώπους και οι περισσότερες δεν ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά του Σειρηνίδη.

Ο Αλέκος Βερναρδάκης, στην ίδια συνέντευξη, δήλωσε ότι πρόκειται για προσπάθεια εξόντωσης και γελοιοποίησης ενός δραστήριου αγωνιστή και παρατήρησε εύστοχα ότι στο εξής θα πρέπει να προσέχουμε ακόμα και όταν… κουρευόμαστε. Ο ίδιος ο Άρης Σειρηνίδης αρνήθηκε τις κατηγορίες ενώπιον του ανακριτή και τις κατήγγειλε ως κατασκευασμένες, ενώ παρουσίασε και άλλοθι για την ημέρα της επίθεσης καθώς βρισκόταν εκτός Αθήνας. Παρ’ όλα αυτά, προφυλακίστηκε.…

Δείτε το κείμενο μας:

Καλό Ταξίδι Κώστα Σειρηνίδη (Πόντος και Αριστερά)

Advertisements

26/02/2011 - Posted by | -Ιδεολογικά, -Κίνημα, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

7 Σχόλια »

 1. Μαρτυρία υπεράσπισης υπέρ του Αρη Σειρηνίδη

  Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΡΟΥΣΗ Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου

  grousis@ath.forthnet.gr

  Στις 9 του Μάρτη ξεκινά η δίκη του αγωνιστή Αρη Σειρηνίδη, διότι δήθεν πυροβόλησε (δίχως θύματα) τον Ιούλιο του 2009, στα Εξάρχεια, εναντίον μιας κλούβας των ΜΑΤ.
  Σχετικά με αυτήν την υπόθεση νιώθω την υποχρέωση να καταθέσω δημόσια όσα ακολουθούν:

  1Αποτελεί υποχρέωση κάθε αριστερού διανοούμενου να υπερασπίζεται τα αστικά δικαιώματα και ελευθερίες, έστω και αν θεωρεί ότι πολλά από αυτά είναι κίβδηλα και άλλα ανεπαρκή και επιδιώκει την υπέρβασή τους, υπό την έννοια της ουσιαστικοποίησής τους, της παραπέρα ανάπτυξής τους, του εμπλουτισμού τους και με άλλα πρόσθετα δικαιώματα.

  Από αυτήν τη σκοπιά οι καλύτεροι υπερασπιστές αυτών των δικαιωμάτων δεν είναι άλλοι από τους υποστηρικτές της παραπάνω υπέρβασής τους.

  2 Αποτελεί ιερή υποχρέωση κάθε αριστερού διανοούμενου όταν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στην αστική εξουσία, της οποίας η Δικαιοσύνη αποτελεί θεμελιακό πυλώνα στήριξης ως τμήμα του κατασταλτικού κρατικού μηχανισμού, και σε όποιον εναντιώνεται σε αυτήν, να παίρνει αταλάντευτα θέση υπέρ του δεύτερου και τούτο ασχέτως με τη συμφωνία ή όχι με την τακτική που αυτός ακολουθεί ενάντια στο κυρίαρχο σύστημα.

  3 Με δεδομένη τη μακρόχρονη παράδοση των αστυνομικών σκευωριών στον τόπο μας, οι οποίες ως γνωστόν οδήγησαν ουκ ολίγες φορές αθώους ακόμη και σε θανατικές καταδίκες, με δεδομένο ότι το παρελθόν της αστυνομίας ακόμη κι αν υπήρχε η διάθεση, είναι «φυγείν αδύνατον» και λόγω της ίδιας της φύσης της και λόγω του ρόλου που καλείται να παίξει σε περίοδο δομικής κρίσεις, πάντοτε πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το «φάντασμα της σκευωρίας» πλανάται πάνω από τέτοιες δίκες και συνεπώς το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει να ισχύει στον κύβο.

  Αυτό ισχύει κατεξοχήν στη συγκεκριμένη περίπτωση του Αρη, η οποία βρομάει σκευωρία από χιλιόμετρα, τόσο από τον τρόπο που μετατράπηκε η πρώτη ανυπόστατη περί ληστείας κατηγορία για την οποία είχε αρχικά συλληφθεί όσο και από την «ένδειξη» που υπάρχει για τη δεύτερη κατηγορία, με βάση την οποία και τελικά παραπέμπεται σε δίκη και η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί και σε μοναδική «απόδειξη».

  4 Και ερχόμαστε ακριβώς σε αυτό το μοναδικό «αποδεικτικό» στοιχείο σε βάρος του Αρη, διότι όλα τα άλλα είναι μάλλον αποδεικτικά της αθωότητάς του, που δεν είναι άλλο από το ότι, σύμφωνα με την Ασφάλεια, βρέθηκε γενετικό υλικό (DNA) και του ίδιου -αλλά όχι μόνον δικό του- σε αγνώστου προελεύσεως χειρουργική μάσκα.

  Σημειώνω απλώς ότι στις πορείες έχω κι εγώ πάντα μαζί μου μια-δυο τέτοιες, μια και «τα όργανα προστασίας του πολίτη» πετούν τα χημικά με την ίδια ευκολία που οι μπουζουκόβιοι πετούν λουλούδια στα σκυλάδικα.

  Ε, λοιπόν, αυτό το αποδεικτικό στοιχείο ακόμη κι αν είχε βρεθεί σε σταθερό αντικείμενο, ακόμη και αν αποδεδειγμένα η μάσκα άνηκε στον κατηγορούμενο, ακόμη κι αν υπήρχε σε αυτήν μόνον δικό του υλικό, θεωρείται πια διεθνώς, ανεπαρκής ως απόδειξη.

  Δεν έχει κανείς παρά να ρίξει μια ματιά στο Διαδίκτυο, για να διαπιστώσει ότι σε όλο τον κόσμο έχουν διαπραχθεί οι πλέον κραυγαλέες δικαστικές και όχι μόνον πλάνες, όταν η μέθοδος του DNA αντιμετωπίστηκε ως «η βασίλισσα των αποδείξεων».

  Και ακόμη περισσότερο, όπως ορθά υποστηρίζει η έγκριτη και κάθε άλλο παρά αναρχική γαλλική «Monde», είναι απαράδεκτο, «όταν έχει «μιλήσει» το DNA, να θεωρείται ότι ο κατηγορούμενος, ο οποίος κατά τα άλλα είναι κατά τεκμήριο αθώος, να είναι υποχρεωμένος να αποδείξει ότι υπήρξε κάποιο λάθος στη διαδικασία ταυτοποίησης, ή διασταύρωσης του γενετικού υλικού του»(i).

  Η πρόεδρος του γαλλικού συνδικάτου των δικαστών Evelyne Sire-Marin δήλωνε σχετικά: «Αντί να αναζητούμε υλικές ενδείξεις που να μας επιτρέπουν να τεκμηριώσουμε ή όχι μια υπόθεση, βυθιζόμαστε στην ευκολία της διασταύρωσης φακέλων (που περιέχουν γενετικό υλικό)».

  Αλλά ακόμη και ο ίδιος ο Alec Jeffreys, ο βρετανός καθηγητής γενετικής που το 1985 ανακάλυψε τη μέθοδο ταυτοποίησης μέσω DNA, την οποία κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να διαχειρίζεται η αστυνομία, δηλώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτή «δεν μπορεί να έχει αξία «απόδειξης» κατηγορίας, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται μόνον ως ένδειξη»(ii).

  Τέλος, ακόμη και η ίδια η Interpol, διά στόματος του εισηγητή της στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Χρηστών του DNA, κάνει λόγο για «ανάγκη όλοι οι παράγοντες να αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τα στοιχεία (τα σχετικά με το DNA) που η αστυνομία μπορεί να εκμεταλλευτεί»(iii).

  Με αυτά τα δεδομένα, για μένα τουλάχιστον, αυτό που μένει να απαντηθεί δεν είναι η αθωότητα ή μη του Αρη Σειρηνίδη, αλλά το πώς θα τιμωρηθούν παραδειγματικά όσοι αδίκως τον βασανίζουν μόνο και μόνο γιατί επιμένει να είναι κοινωνικός αγωνιστής.

  (i) Le «Monde» 23/12/2003

  (ii) Jean-Marc Manach, «Les limites des fichiers genetiques de la police», in http://felina και «La preuve par l’ADN a l’epreuve des experts», in http://interenetactu.net

  (iii) 1ST International DNA User’ s Conference: http://www.interpol.int/public/ Fprensic

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/04/2011

 2. ———————————————————
  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΝΤΑΣ…..
  ———————————————————

  ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΟΝΤΩΣΕ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΕΙΡΗΝΙΔΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ DNA- ΣΚΕΥΩΡΙΑ ΣΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΑΡΗ

  Tό πρώτο κρατικό έγκλημα πού έγινε σέ βάρος τής οικογένειας Σειρηνίδη ήταν ο «ξαφνικός» θάνατος τού 72χρονου αγωνιστή Κώστα Σειρηνίδη(πατέρα τού διωκόμενου τώρα Αρη μέ ανυπόστατες κατηγορίες),από καρδιακή ανακοπή στίς 15/6/2010, πασχίζοντας μέ όση ψυχική δύναμη τού είχε μείνει, νά διαμαρτυρηθεί μπροστά στά γραφεία τού νομικού αυτισμού πώς ο γιός του οδηγείται στήν φυλακή αυταρχικά καί άδικα γιατί η «δημοκρατία» θεωρεί τήν παρουσία του στόν αναρχικό χώρο ως …. «κακούργημα».

  Τό δεύτερο έγκλημα πού έγινε σέ βάρος τής οικογένειας είναι τελικά η άδικη προφυλάκιση τού Αρη Σειρηνίδη, από τίς 3 Μάη τού 2010, γιά ένοπλη επίθεση σέ κλούβα τών ΜΑΤ στά Εξάρχεια.

  Γιά νά «δέσουν» τό κατηγορητήριο οι «επιφανείς συντάκτες» τής αστυνομίας χρειάσθηκε νά

  περάσουν τόν Αρη Σειρηνίδη από πολλά «σενάρια» προσπαθώντας-χωρίς επιτυχία- νά τόν ενοχοποιήσουν ως «πρωταγωνιστή» σέ υποθέσεις πού σκόπιμα εμπλέκουν τήν σοβαρή του πολιτική συγκρότηση μέ μεθόδους πού δέν έχουν σχέση μέ τήν ιδεολογική στάση τού αναρχικού αγώνα ενάντια στήν εξουσία.

  Στήν αρχή ήταν κατηγορούμενος γιά οπλοκατοχή καί αντίσταση κατά τής αρχής,ύποπτος γιά ληστεία στό πολυκατάστημα «Πράκτικερ» τής οδού Πειραιώς καί όταν και αυτά κατέπεσαν ως ανακριβή,αναληθή καί αστήρικτα επινοήθηκε καί τό τελευταίο «στοιχείο» μέ γενετικό υλικό από προσωπικό αντικείμενο τού Σειρηνίδη πού ελήφθη χωρίς τήν συγκατάθεση καί γνώση τού ιδίου καί «ταυτοποιήθηκε» μέ άλλο «όμοιο» σέ χειρουργική μάσκα, πού βρέθηκε μακριά από τό σημείο τής επίθεσης στήν κλούβα τών ΜΑΤ.

  Δέν έχει σημασία πού οι μάρτυρες περιγράφουν άλλον δράστη, μέ διαφορετικά χαρακτηριστικά από εκείνα πού «βλέπει» η τυφλότητα κι ο μηδενισμός τού κρατικού ψεύδους καί ολοκληρωτισμού.

  Μόνη σημασία έχει πώς ο Αρης Σειρηνίδης είναι «επικίνδυνος» γιατί είναι εχθρός τής εξουσιαστικής καί καπιταλιστικής πολεμικής μηχανής καί πρέπει νά τιμωρηθεί γιατί δέν «γονάτισε» στά φασιστικά σχέδια εξαθλίωσης καί ισοπέδωσης τής κοινωνίας συμμετέχοντας ως αναρχικός στούς συλλογικούς αγώνες γιά μιά καλύτερη κοινωνία.

  Τό ίδιο συμβαίνει καί στήν περίπτωση τής Φαίη Μέγιερ,τού Δημοσθένη Παπαδάτου,τής Κωνσταντίνας Καρακατσάνη,τού Χρήστου Πολίτη καί άλλων ατόμων πού ποινικοποιούνται, διασύρονται καί κακοποιούνται από τό εξουσιαστικό φονικό όπλο τής «συλλογικής ευθύνης» πού καταργεί κάθε συνταγματική νομιμότητα,ατομικό δικαίωμα καί τεκμήριο αθωότητας, έχοντας σάν αποτέλεσμα νά παραδίδονται δεκάδες πρόσωπα στό απόσπασμα τού σύγχρονου τηλεοπτικού «δημοσιογραφικού» Μακαρθισμού καί από εκεί στήν φυλακή ως «τρομοκράτες» μέ μοναδικό στοιχείο τήν παρουσία τους σέ πολιτικούς χώρους πού «διασαλεύουν τήν τάξη καί τήν ομαλότητα» τής συστημικής βαρβαρότητας.

  Η χυδαιότητα όμως καί τό θράσος τής «δημοκρατίας πού δέν τρομοκρατείται» αλλά μπορεί νά τρομοκρατεί,νά προστατεύει καί νά καλύπτει από κάθε ευθύνη τό «ευσυνείδητο όργανο» πού πυροβόλησε καθώς κυνηγούσε τόν Σίμο Σεϊσίδη στό πόδι μέ τραγική κατάληξη τόν ακρωτηριασμό του,όπως επίσης τό γδύσιμο τής Φαίης Μέγιερ καί τού Δημοσθένη Παπαδάτου στίς «ανακριτικές πασαρέλες» βασανιστηρίων τής ΓΑΔΑ,καθώς καί η κατασκευή τού πλαστού κατηγορητηρίου στόν Αρη Σειρηνίδη δέν αντιμετωπίζονται μέ μοναχικές διαδρομές πού προκαλούν τό αδιέξοδο καί τόν θάνατο(Λάμπρος Φούντας),ούτε μέ «αντάρτικες» πρακτικές καί δράσεις πού ξεκινούν γιά τήν «προώθηση τής κοινωνικής επανάστασης» αλλά καταλήγουν(αφελώς καί ασυνείδητα) νά προωθούν τήν όλο καί αυξανόμενη αναβάθμιση, ανομία,βία καί θωράκιση τού αστυνομικού Κράτους πού συναντά γόνιμες συλλογικές αντιστάσεις στά χωράφια τής Κερατέας καί από τούς ξεσηκωμένους άνεργους ναυτεργάτες τού Περάματος.

  Η αποκόλληση τού κοινωνικού αγώνα από τά «αξεπέραστα» λάθη του είναι μαζί καί ελπίδα γιά τήν απελευθέρωση τής κοινωνικής συνείδησης καί τών αντιστάσεων ενάντια στόν τρόμο πού απλώνουν σήμερα οι εξουσιαστικές καί οικονομικές ελίτ επιδιώκοντας έναν Κόσμο υποταγής καί σιωπής,ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης αναλώσιμων ψυχών γιά τούς φούρνους τής δουλείας καί τής εκμετάλλευσης γιά όσους καί όσες θάρθουν «μετά» έως πολύ «μετά» καί από εμάς.

  ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΑΡΗ ΣΕΙΡΗΝΙΔΗ ΚΑΙ ΟΣΩΝ ΑΔΙΚΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ

  14/4/2011

  Παπαδόπουλος Παναγιώτης(Κάϊν)

  μεμονωμένο άτομο από τό αναρχικό κίνημα

  erozer2000@yahoo.gr

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/04/2011

 3. Συνέντευξη με τον επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΦ και διοικητή στρατιάς αντιστράτηγο ε.α. Δημήτριο Δήμου (Δ) την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2004

  ———————————————————————————————

  …….
  ……..
  Κ. Είχατε μετατεθεί στην Τρίπολη το 1974;

  Δ. Όχι, είχα μετατεθεί στην Τρίπολη το έτος 1972.

  Κ. Εκεί είχατε κάποια συμβάντα……ήσαστε μάρτυρας και γνωρίσατε τον Σειρηνίδη.

  Δ. Ναι, πράγματι στην Τρίπολη, όπου ήταν ένας τόπος ας πούμε εξορίας για τους αντιφρονούντες του καθεστώτος της Επταετίας, πήγαιναν αξιωματικοί οι οποίοι δεν συμβιβαζόντουσαν με τη δικτατορία αλλά και οι στρατιώτες τότε που είχαν λάβει μέρος στο φοιτητικό κίνημα, και αυτοί ερχόντουσαν εκεί πέρα. Πράγματι εκεί συνάντησα τον κύριο Σειρηνίδη Κωνσταντίνο με τον οποίο γνωριζόμασταν από τη Σχολή Ευελπίδων διότι ήταν διοικούσα τάξη.

  Κ. Με είχατε αφήσει να καταλάβω ότι ο μεν Σειρηνίδης ήταν τοποθετημένος ήδη όταν τον συναντήσατε εκεί στην Τρίπολη αριστερά, και συγκεκριμένα στο Κομμουνιστικό Κόμμα, και όχι μόνο αυτό αλλά είχε και οργανική ίσως σχέση με αυτό το Κόμμα αυτό.

  Δ. Ναι, ο κύριος Σειρηνίδης όταν πήγα και γνώριζε την τοποθέτηση μου με προσήγγισε και μου εκμυστηρεύθη ορισμένα πράγματα, κατάλαβα ότι ήταν εναντίον της δικτατορίας, έκανε αγώνα εναντίον της δικτατορίας και αυτός και η σύζυγός του, ήταν θα έλεγα πραγματικά αγωνιστές, και κατάλαβα ότι έχει μια σύνδεση με τη νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Πάντως αυτός πάντα τηρούσε το απόρρητο και προσπαθούσε να μη λέει πολλά λόγια, αλλά βεβαίως την τοποθέτησή του εναντίον της χούντας δεν την έκρυβε ποτέ.

  Κ. Μείνατε στην Τρίπολη από το 1972 μέχρι πότε;

  Δ. Στην Τρίπολη έμεινα από το 1972 μέχρι το 1974 περίπου, οπότε με την πτώση της χούντας εγώ τοποθετήθηκα στο λόχο ΕΣΑ Κιλκίς μαζί με όλους τους… μαζί με ένα μεγάλο μέρος των στρατονόμων που ήταν στο ΕΑΤ – ΕΣΑ, με αποστολή βεβαίως να μπορέσω να τους επαναφέρω στην τάξη και να μην αποτελούν απομονωμένοι στο Κιλκίς κίνδυνο για τη δημοκρατία.

  Κ. Όταν λέτε στρατονόμους εννοείτε τα στελέχη του στρατού ή τους στρατευσίμους…

  Δ. Στρατονόμοι είναι μόνο οι στρατεύσιμοι.

  Κ. Να γυρίσουμε λίγο στην Τρίπολη. Ζήσατε επομένως κάποια γεγονότα που συνέβησαν στην ανατροπή του Παπαδόπουλου από τον Ιωαννίδη το 1973 και στην πτώση της χούντας μετά από το πραξικόπημα που έκαναν κατά του Μακαρίου και την εισβολή των Τούρκων. Κάποια γεγονότα συνέβησαν στην Τρίπολη. Τι είχε συμβεί τότε;

  Δ. Στην Τρίπολη συνέβησαν αρκετά γεγονότα όπως π.χ. στην πτώση της μιας φατρίας Παπαδόπουλου και την ανατροπή της από την άλλη φατρία του Ιωαννίδη, ενθυμούμαι ότι τότε άλλαξαν και τα σύμβολα, έγινε μια ημιεπίσημη τελετή από το 2ο Γραφείο των επικεφαλής όπου καθήρεσαν τις εικόνες του Παπαδόπουλου, και μας ενημέρωσαν ότι Αρχηγός μας θα είναι πλέον ο Ιωαννίδης. Και βεβαίως τότε μετά την πτώση της φατρίας Παπαδόπουλου τοποθετήθηκε, αν θυμάμαι πολύ καλά, ένας ικανός αξιωματικός ως προς το επάγγελμα, αλλά πρωταγωνιστής της χούντας τότε, ο κύριος Κουρκουλάκος Μιχαήλ. Και θυμούμαι αυτήν την οξύμωρη συνάντηση αντιχουντικών και αντιΙωαννιδικών μέσα στο ίδιο κέντρο.

  Κ. Ποιο ήταν το κλίμα κάτω από αυτές τις συνθήκες μεταξύ αντιχουντικών και χουντικών αξιωματικών του στρατού;

  Δ. Δεν ήταν καλό κλίμα, βεβαίως πάντα η πειθαρχία που πρωτεύει στο στρατό ξηράς και η εμφάνιση ηγετών – προ των στρατιωτών, δε επέτρεπε αντεγκλήσεις. Όμως το μίσος που υπήρχε ήταν φανερό. Και εξεδηλώθηκε αργότερα με την κατάταξη των εφέδρων και την κίνηση του κυρίου Σειρηνίδη τότε, να ζητήσει τη παραίτηση της χουντικής κυβερνήσεως από τον ασύρματο του τάγματος εφέδρων, στο οποίο είχε τεθεί επικεφαλής, διοικητής δηλαδή ο κύρος Σειρηνίδης.

  Κ. Εννοείτε ότι πριν τις 23 Ιουλίου, πριν την ανατροπή δηλαδή, πριν παραλάβει ο Καραμανλής Πρωθυπουργός ο Σειρηνίδης εξέπεμψε από τον ασύρματο σήμα προς την χουντική κυβέρνηση;

  Δ. Το σήμα το έχω κάπου στο αρχείο μου, αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς αν ήτανε την ώρα που ανεκοινώθη η επάνοδος του Καραμανλή ή με την επάνοδο του Καραμανλή. Εν πάσει περιπτώσει εκείνη τη μέρα περίπου την 23η ο Σειρηνίδης εξέπεμψε ένα σήμα. Το οποίο βεβαίως είχε και μια ατυχή κατάληξη διότι ενώ η χουντική διοίκηση του συντάγματος φοβήθηκε πάρα πολύ, και ο διοικητής της μεραρχίας Τριπόλεως φοβήθηκαν πάρα πολύ από το σήμα του Σειρηνίδη, εν τούτοις κατάφεραν με ένα τέχνασμα ενός χουντικού να τον συλλάβουν και να τον αποσπάσουν από τα χέρια των εφέδρων, που ήταν διοικητής τους και τον εκτιμούσαν αφάνταστα και να τον εγκλείσουν στο πειθαρχείο.

  Κ. Κάποιοι… κάτι που λέγεται ότι συνελήφθη ο διοικητής της … ο στρατιωτικός διοικητής εκεί της μονάδας και όχι ο Σειρηνίδης, αληθεύει;

  Δ. Δεν το ξέρω αυτό, εγώ ξέρω τα πραγματικά γεγονότα μόνο ότι … θα θυμηθώ το όνομα αυτού του αξιωματικού κάποια στιγμή, ο οποίος ήρθε, πήγε μάλλον στο χώρο καταυλισμού του τάγματος του κυρίου Σειρηνίδη για κάποια άλλη δουλειά δήθεν, και όταν τον πήγε στο κέντρο τον συλλάβανε. Για άλλη σύλληψη δεν γνωρίζω.

  Κ. Αυτά πρέπει να γίνανε ή αυθημερόν στις 23 Ιουλίου ή την παραμονή.

  Δ. Την παραμονή. Εκεί 23 του μηνός, εκεί μέσα.

  Κ. Θα μου πείτε για τη σύλληψη του Σειρηνίδη στρατηγέ; Κατ’ αρχήν θυμάστε αν ήταν από την ώρα που είχε παραλάβει ο Καραμανλής την Κυβέρνηση ή έχουμε ακόμα χούντα όταν συλλαμβάνεται ο Σειρηνίδης στην Τρίπολη;

  Δ. Όχι. Ο Σειρηνίδης όταν συνελήφθη, είχε επανέλθει ο Καραμανλής. Δηλαδή πρέπει να ήταν 24 – 25 εκεί πέρα. Και ίσως και πιο πίσω ακόμα. Και η στιγμή της σύλληψης είναι όταν προσέρχεται αυτός ο αντισυνταγματάρχης με το αυτοκίνητο του συντάγματος, και συζητώντας με το Σειρηνίδη του είπε δήθεν αφενός «έμπα μέσα για να πάμε να τα πούμε» και τον άκουσε ο Σειρηνίδης και μπήκε μέσα στο αυτοκίνητο και τον πήρε. Δηλαδή σχεδόν τον απήγαγε. Και με το που φτάσανε στο κέντρο εκπαιδεύσεως, τότε έδειξε όλη του τη σκληρότητα αυτός ο αξιωματικός και τον συνέλαβαν και τον βάλαν συνοδεία να εγκλειστεί τότε ένας ταγματάρχης υπό τα όμματα των στρατιωτών στο πειθαρχείο.

  Κ. Ο Σειρηνίδης ήταν ταγματάρχης εν ενεργεία και είχε το τάγμα επιστράτων. Από τη γενική επιστράτευση δηλαδή που είχε κηρυχθεί για …

  Δ. Είχε κηρυχθεί γενική επιστράτευση και ο κύριος Σειρηνίδης… όπως όλοι οι αξιωματικοί των κέντρων, γιατί τότε διελύοντο τα κέντρα, ετίθεντο επικεφαλής μονάδων. Μία από τις μονάδες αυτές, ένα τάγμα πεζικού, συνεστήθη εις την Τρίπολην, συγκροτήθηκε με εφέδρους οι οποίοι προσήλθαν από πολλά σημεία της Πελοποννήσου και διοικητής του τάγματος ήταν ο κύριος Σειρηνίδης, ο οποίος βεβαίως κατάφερε αμέσως να μπει μέσα στην ψυχή των στρατιωτών, των εφέδρων, που ήταν μεγάλοι στρατιώτες αυτοί, και ήταν αποδεκτός με υπερηφάνεια από όλους τους στρατιώτες του.

  Κ. Η σκηνή που μου είχατε περιγράψει σε ένα εστιατόριο……μπορείτε να θυμηθείτε λεπτομέρειες πάνω σε αυτή τη σκηνή;

  Δ. Αυτό που μπορώ να θυμηθώ είναι ότι είχαμε πάει τότε με τον κύριο Σειρηνίδη να φάμε, και τον καλέσανε επειγόντως στο κέντρο εκπαιδεύσεως Τριπόλεως να επανέλθει. Διότι, αν θυμάμαι καλά τότε εκτελούσε και χρέη διοικητή τάγματος εκπαιδεύσεως, στο οποίο τάγμα υπηρετούσα κι εγώ, και ο κύριος Σειρηνίδης πίστευε ότι επρόκειτο περί ενέργειας της χούντας να τον απομονώσει από την παρέα, να τον πάει στο κέντρο και να τον συλλάβει. Όμως δεν ήταν τέτοιο πράγμα, ήταν εντελώς το αντίθετο. Θέλανε τότε να τον ενημερώσουν για τη κίνηση Ιωαννίδη, διότι είχε έρθει διαταγή ότι ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και θα έπρεπε οι δυνάμεις οι ένοπλες να είναι πιστές πλέον στον Ιωαννίδη.

  Κ. Μπορείτε να θυμηθείτε κάποια χαρακτηριστικά του Βέλλιου όσον αφορά τις συνήθειές του;

  Δ. Ο Βέλλιος όταν ήρθε διοικητής της Σχολής Ευελπίδων, τουλάχιστον στα μάτια των ευέλπιδων, ήταν ένας στρατηγός ο οποίος είχε πρόσβαση στην Κυβέρνηση, και μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε αλλαγή ή οποιαδήποτε τροποποίηση σε θέματα ή σε κανονισμούς της σχολής Ευελπίδων, διότι είχε όπως λέγανε όλοι τότε την προσωπική φιλία του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Τότε έκανε και τη Σχολή Ευελπίδων τετραετούς φοιτήσεως από τριετούς και την έκανε και Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Ο ίδιος όμως, όπως βλέπαμε στη σκοπιά που μπαίνανε στην κεντρική πύλη, ήταν ένας άνθρωπος που του άρεσε η κοσμική ζωή, το χαρτάκι, το ποτό, όλα αυτά τα οποία συνέθεταν την προσωπικότητά του. Σε εμάς όμως τους ευέλπιδες ήταν πάρα πολύ αυστηρός και μπορώ να σας πω και ιδιαίτερα σκληρός.

  Κ. Κύριε Δήμου το λέτε πολύ ευγενικά: Ο Βέλλιος ήταν χαρτοπαίκτης; Του άρεσε το χαρτί πολύ;

  Δ. Του άρεσε το χαρτί, το είπα.

  Κ. Τι είπατε; ΄΄Χαρτάκι΄΄; Ο Βέλλιος τουλάχιστον επειδή κατάγομαι από τη Γραβιά, από όπου κατάγεται και αυτός, η φήμη που έχει στην περιοχή αυτή ήταν…

  Δ. Του άρεσε το χαρτί.

  Κ. Πέστε μου, ποια η γνώμη σας για την τοποθέτηση των στελεχών του στρατού ξηράς απέναντι στο καθεστώς από το 1967 μέχρι το 1974; Πως μπορείτε να κατανείμετε τους αξιωματικούς του στρατού ξηράς;

  Δ. Εγώ προσωπικά επειδή βίωσα αυτή την εποχή, και τη βίωσα και πολύ σκληρά, θα έλεγα ότι οι αξιωματικοί που είχαν προσήλωση στη δικτατορία ήταν πρώτα μια κατηγορία μικρή αυτών που συμμετείχαν στο πραξικόπημα και σε όλη τη μυστική κίνηση του πραξικοπήματος, ανεξαρτήτως αν ήταν σε αυτούς που έλαβαν μέρος στην εκτέλεση του σχεδίου ή στους εκπονητές του σχεδίου ή στους μυημένους στο σχέδιο. Όλοι αυτοί ήταν μια κατηγορία και θα έλεγα ότι ήταν ας πούμε οι «αυτόφωτοι» της χούντας. Αυτοί είχαν και μια δική τους πολύ σοβαρή αλληλεγγύη έναντι όλων των άλλων, και γνώριζαν πάρα πολύ καλά μέχρι που φτάνουν τα όρια αυτής της διακριτικής γραμμής «αυτόφωτων» της χούντας. Ήταν μια μεγάλη, δεύτερη κατηγορία, πολύ μεγάλη κατηγορία, οι οποίοι ήθελαν να φανούνε με λόγους και έργα ως υπηρετούντες τις λεγόμενες τότε ΄΄αρχές της Επαναστάσεως΄΄. Είναι αυτοί οι οποίοι απεδέχθησαν, μετά χαράς θα έλεγα, την κίνηση του Παπαδόπουλου, και οι άνθρωποι αυτοί ήσαν ικανοί για όλα. Δηλαδή και να κατασκοπεύσουν συνάδελφο, και να προβούν σε πράξεις υπέρ της δικτατορίας και να πάνε σε χωριά και πόλεις, όπως εχρησιμοποιούντο τότε οι αξιωματικοί, να μιλήσουν για το πραξικόπημα. Και υπήρχε και μια τρίτη κατηγορία αξιωματικών, οι οποίοι ήταν και αυτοί αρκετοί και δεν ήθελαν και δεν ενέκριναν τη χούντα, όμως φοβούνταν να μιλήσουν και στις περισσότερες των περιπτώσεων εκτελούσαν όλα τα διατασσόμενα από τους πρωτεργάτες της Επαναστάσεως χωρίς αντίρρηση. Όμως στο βάθος τους ήταν εναντίον της επταετίας. Και τέλος υπήρχε μια ελαχίστη κατηγορία μικρών αξιωματικών, οι οποίοι δεν υπολόγιζαν αυτά τα πράγματα και όποτε τους εδίδετο ευκαιρία, αραιά και που, εξεδηλούντο εναντίον της Επαναστάσεως της 21ης Απριλίου, όπως ελέγετο τότε. Ήταν δηλαδή άνθρωποι αντιχουντικοί εκ πεποιθήσεως.

  Κ. Δεν υπήρχε μεταξύ των χουντικών, των οπαδών της επταετίας, δεν υπήρχε κάποιος αριθμός αξιωματικών του στρατού ξηράς, ο οποίος είχε αγνές προθέσεις και πίστευε πραγματικά σε αυτό που αποκαλείται ΄΄η ιδεολογία της επαναστάσεως΄΄;

  Δ. Η δεύτερη κατηγορία των αξιωματικών στην οποία αναφέρθηκα προ ολίγου ήταν αυτή η κατηγορία. Και αν όχι όλοι, τουλάχιστον το 90% αυτής της κατηγορίας δηλαδή αυτών που με χαρά υπεδέχθησαν τα νάματα και τις …. του πραξικοπήματος, είναι αυτοί οι αγνοί πατριώτες πράγματι οι οποίοι… οι περισσότεροι λοιπόν από αυτούς που εκτελούσαν τις διαταγές της χούντας, ήταν αγνοί πατριώτες, οι οποίοι έβλεπαν τον κίνδυνο, όπως τους έλεγαν, του έθνους από τα κομμουνιστικά στοιχεία και είχαν πειστεί ότι πράγματι το κίνημα του Παπαδόπουλου θα έφερνε στην πατρίδα μας καλύτερες μέρες και ένα καθολικό, θα έλεγα, πατριωτισμό και έναν ελληνισμό όπως τον ονειρεύονταν αυτοί και όπως τον είχαν διδαχθεί στα στρατιωτικά σχολεία.

  Κ. Τι ποσοστά δίνετε σε αυτές τις κατηγορίες των αξιωματικών του στρατού ξηράς, όπως τις περιγράψατε; Και ένα δεύτερο ερώτημα στρατηγέ, πως εξηγείτε ότι κανείς δε βρέθηκε από αυτούς τους αγνούς οπαδούς της ΄΄Επαναστάσεως΄΄, σε εισαγωγικά, κανείς δε βρέθηκε να αυτοκτονήσει μετά την απώλεια εθνικού εδάφους στην Κύπρο;

  Δ. Η ερώτησή σας είναι πολύ καλή. Θα έλεγα ότι το ποσοστό αυτό δεν υπερέβαινε το 7%. Ενώ η δεύτερη κατηγορία ήταν ένας τεράστιος, όγκος ανθρώπων, δε μπορώ να τον προσδιορίσω ακριβώς, θα πρέπει να υπερέβαιναν το 70%. Εδώ υιοθετώ λοιπόν τις δύο μεγάλες κατηγορίες των ανθρώπων. Από την άλλη με ρωτάτε πως δεν αυτοκτόνησαν. Οι αξιωματικοί του στρατού ξηράς θα έλεγα ότι περάσανε μια τεράστια κρίση συνειδήσεως ως προς το τι συνέβη στην Κύπρο. Νομίζω ότι, βαλβίδα ανακουφίσεως ως προς τις εκρήξεις τις συνειδησιακές υπήρξε το γεγονός ότι κι η πολιτεία και η ηγεσία προσπάθησαν να παρουσιάσουν στους αξιωματικούς ότι στην Κύπρο δεν έλαβε χώρα ο ελληνοτουρκικός πόλεμος. Η μια βαλβίδα λοιπόν ήταν αυτή. Δηλαδή «δεν ντροπιάσατε τη σημαία σας, αφού δεν έγινε πόλεμος». Και αυτή η αρχή κρατούσε για πολύ χρόνο και από τις κυβερνήσεις και εναντίον μάλιστα και των ανθρώπων των στρατιωτικών που πολέμησαν στην Κύπρο. Το δεύτερο είναι ότι οι αξιωματικοί τότε θεώρησαν ότι στην Κύπρο συνέβη μια προδοσία με πρωτεργάτες τους Αμερικάνους. Γι’ αυτό θα δείτε ότι και πάρα πολλά στελέχη του ελληνικού στρατού που… ήταν αμερικανοτραφή… εν τούτοις θα δείτε ότι από το 1974 και εντεύθεν μέσα στο στρατό ξηράς φοβούνται το κύμα των αντιαμερικανών αξιωματικών. Για μένα που έζησα τη Σχολή Ευελπίδων αμέσως μετά τη μετεμφυλιακή… δηλαδή εγώ μπήκα στη Σχολή Ευελπίδων το 59, ήταν δεδομένο ότι εφόσον είσαι αξιωματικός, είσαι και θιασώτης των Αμερικανών. Και δεν θυμάμαι τότε στην καριέρα μου ποτέ ως νεαρός αξιωματικός μέχρι τα γεγονότα του 74, να υπήρχε νεαρός αξιωματικός ο οποίος να καταφέρεται κατά της Αμερικής στις συζητήσεις που γινόντουσαν, και γινόντουσαν τότε πολλές συζητήσεις, του ποιος είναι ο ισχυρότερος και πώς θα γίνει ο πόλεμος μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικών. Όμως μετά το 74, και αυτό πάλι λειτούργησε ανακουφιστικά ως προς τα συναισθήματα των αξιωματικών, οι αξιωματικοί αρχίζουν και γίνονται αντιαμερικανοί, ιδίως μετά τις γνωστοποιηθείσες ενέργειες όλων αυτών οι οποίοι έλαβαν μέρος στη συνομωσία κατά της Κύπρου, και εννοώ, όπως καταλαβαίνετε, κυρίως τον Κίσινγκερ.

  Κ. Οι Αξιωματικοί του στρατού ξηράς στρέφονται και κατά της πολιτικής ηγεσίας μετά το 74; Στρέφονται δηλαδή και κατά του Καραμανλή συγκεκριμένα;

  Δ. Η πρώτη κατηγορία των αξιωματικών και περίπου ένα πολύ μεγάλο ποσοστό της δεύτερης κατηγορίας, ειδικά όμως η πρώτη κατηγορία αξιωματικών των καθαρώς χουντικών πάντα, θεωρούν, και το διατυμπανίζουν αυτό, ότι η Κύπρος δεν έπεσε λόγω στρατιωτικών ή λόγω πολέμου. Η Κύπρος έπεσε λόγω των ενεργειών των πολιτικών οι οποίοι, λέγουν αυτοί, αντήλλαξαν την Κύπρο ως θυσία για την επάνοδό τους στην εξουσία. Και ως πρωτεργάτη όλης αυτής της προδοσίας θεωρούν τον Καραμανλή. Σε αυτήν την κατηγορία είναι όλοι της πρώτης κατηγορίας που ανέφερα και ένα μεγάλο μέρος της δεύτερης κατηγορίας. Θα ήταν όλοι της δεύτερης κατηγορίας, αν δεν υπήρχε αυτός ο πολιτικός προσανατολισμός των ενόπλων δυνάμεων προς τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η οποία απορρόφησε ως ΝΔ ένα μεγάλο ποσοστό της δεύτερης κατηγορίας από αυτούς που σας ανέφερα. Επαναλαμβάνω όμως ότι οι καθαρώς χουντικοί αξιωματικοί θεωρούν ως μεγάλο εχθρό τους τον Καραμανλή και αυτό το διατυμπανίζουν.

  Κ. Αυτό το στηρίζουν μήπως στο γεγονός ότι ο Αττίλας ΙΙ δεν έχει συγκρούσεις μεταξύ Τούρκων εισβολέων και Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων στρατιωτικών στην Κύπρο;

  Δ. Δεν έχει συγκρούσεις; Όχι, αυτό το στηρίζουν σε όλη την πολιτική του Καραμανλή, στο ότι δεν ενίσχυσε την Κύπρο, στο γεγονός ότι είχε, όπως λένε αυτοί, συμφωνήσει να δοθεί η Κύπρος ως αντάλλαγμα για να μπορέσουν να έρθουν αυτοί πίσω. Διότι οι Αμερικανοί δεν θέλανε οπωσδήποτε τον Μακάριο, ο οποίος έκανε τότε τις προσεγγίσεις με τη Σοβιετική Ένωση, όλα αυτά, θεωρούν οι χουντικοί αξιωματικοί, ότι είναι η κίνηση Καραμανλή η οποία έφερε το κυπριακό σε αυτήν την κατάσταση.

  Κ. Αυτό θα προϋπόθετε συνεργασία Ιωαννίδη στο παρασκήνιο με Αμερικανούς, Τούρκους και πολιτικούς…….

  Δ. Όχι, όχι, αυτοί λένε το αντίθετο ακριβώς. Ότι ο μεν Ιωαννίδης δρούσε και συνεννοείτο με ένα κλιμάκιο της CIA, το οποίο δεν είχε καμιά εξουσία, και το κλιμάκιο αυτό δεν έκανε τίποτε άλλο παρά αυτό που λέμε στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, μια «απασχόληση» του Ιωαννίδη, του δικτάτορα της εποχής εκείνης, μια «απασχόληση», ούτως ώστε, όπως λένε αυτοί, να δράσουν οι πολιτικοί και να συμφωνήσουν τα πάντα με τους Αμερικανούς και τον Κίσινγκερ ως προς την επάνοδό τους, με, το ξαναλέω, θυσία της Κύπρου. Ο Ιωαννίδης ποτέ δεν θα λάβαινε μέρος σε μια συζήτηση μεταξύ Αμερικανών και παλαιών πολιτικών. Αυτό είναι δεδομένο. Εκείνο που όλοι αυτοί ισχυρίζονται, είναι ότι ο Καραμανλής είχε απευθείας συνεννόηση και με τους Αμερικανούς και με τους Τούρκους. Άλλωστε αν θα δείτε και στις συνεντεύξεις του, ο Παττακός, ο οποίος δεν είναι μια και δύο… είναι και στα βιβλία του, τα οποία είναι δηλωτικά ως προς αυτά που σας λέγω, ισχυρίζεται αυτά τα πράγματα. Ισχυρίζεται δηλαδή ότι όλη η κίνηση ήταν κίνηση των πολιτικών και μάλιστα βάζει πλειστάκις και το επιχείρημα «ας ανοίξουν το φάκελο της Κύπρου, αν τολμάνε, για να δουν ποια είναι η αλήθεια και να πούνε και την αλήθεια στον ελληνικό λαό». Αυτά ισχυρίζονται αυτοί επαναλαμβάνω, χωρίς να θέλω να πω ότι όλη η Β΄ κατηγορία των αξιωματικών το πρεσβεύει αυτό. Ένα μεγάλο κομμάτι της β΄ κατηγορίας έχει στραφεί προς τον πολιτικό – κομματικό αγώνα των αξιωματικών για κάτι καλύτερο στη ζωή τους.

  Κ. Εκτός του Σειρηνίδη που αναφέρατε εσείς, πιστεύατε τότε ότι υπήρχαν και άλλοι κομμουνιστές εν ενεργεία;

  Δ. Εγώ δεν συνάντησα κανένα. Και τον Σειρηνίδη άργησα να καταλάβω αν ήταν κομμουνιστής ή δεν ήτανε. Εγώ στην αρχή τον Σειρηνίδη, και τώρα ακόμα, τον έβλεπα ως έναν άνθρωπο πολύ -πολύ συμπαθή προς εμένα, και ως έναν άνθρωπο ο οποίος κατά κάποιον τρόπο ήταν άξιος θαυμασμού, διότι εκινείτο εναντίον της χούντας και μάλιστα σε περίοδο δύσκολη. Αλλά κομμουνιστή αξιωματικό μπορώ να σου πω δεν θυμάμαι να συνάντησα του στρατού ξηράς.

  https://kakaras.wordpress.com/2015/03/27/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%AF-%CF%87%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CE%B1%CE%BE%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BB%CE%AE-%CE%BA/
  …….
  /
  ……………..

  Σχόλιο από B... | 31/03/2015


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: