Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Eγκλημάτισε ο κ. Σημίτης ;

Μαζί με τον Κωστάκη τον Καραμανλή

Συνεχίζοντας την προηγούμενη ανάρτηση με τη συνέντευξη της Σοφίας Σακοράφα, δεν μπορούμε να αντισταθούμε στον πειρασμό να αναφερθούμε στα πλέον μοιραία πρόσωπα της σύγχρονης πολιτικής ζωής. Στους δύο πρωθυπουργούς, που κατά τη θητεία τους οξύνθηκαν οι δυσπλασίες του συστήματος, εκτινάχθηκε η διαφθορά στα ύψη και ταχύτατα έβαλαν την Ελλάδα σε τροχιά κρίσης.

Ο κ. Σημίτης έχει όμως το ιδιαίτερο βάρος γιατί επί της θητείας του έγιναν οι μεγαλύτερες λαμογιές στη μεταπολιτευτική ιστορία αυτού του τόπου. Με πρόσχημα τους εξοπλισμούς και τους Ολυμπιακούς Αγώνες οι μαφίες που τον στήριζαν έστησαν ένα πάρτι κατάχρησης και κλοπής εις βάρος του ελληνικού λαού.  Και όλα αυτά τα κάλυψε με  μια «αντιεθνικιστική» ρητορεία με τη συνενοχή και τα χειροκροτήματα όλου του λεγόμενου «αντιεθνικιστικού » χώρου. Χαρακτηριστικότατη περίπτωση ο γνωστός «νέος ιστορικός» Αντώνης Λιάκος, που ανέλαβε μέσω των ΔΟΛιων εντύπων το ρόλο του Σουσλώφ στη κυβέρνηση του Σημίτη, καταλαμβάνοντας ως επιστέγασμα των υπηρεσιών του την προεδρία στοn OΠΕΚ, το κέντρο μελετών (τρομάρα του) που ίδρυσε ο τέως πρωθυπουργός… Και επιπλέον ο πονηρός Σημιτάκος, για να καλύψει τις οικονομικές και ιδεολογικές λαμογιές, έβαλε τον πάντα προδομένο λαό να ασχολείται με το δίλημμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες…

Και στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής ο κ. Σημίτης έπραξε τα ανάλογα. Ξεπούλησε εθνικό έδαφος στην κρίση των Ιμίων και αποδέχτηκε στη Μαδρίτη την παραβίαση των διεθνών κανόνων με την αποδοχή των  συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο, σε σχέση με το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας.  Ουσιαστικά  διευρύνθηκε ένεκα της πολιτικής του η λίστα των απαιτήσεων, όπως ήθελαν οι Τούρκοι, οι οποίοι ιστορικά πορεύονται «σιγά σιγά», χωρίς όμως ποτέ να κάνουν πίσω!

Ο Σημίτης αποδεικνύεται ότι είναι το μοιραίο πρόσωπο της σημερινής Ελλάδας.

Βαρύνεται με την διαμόρφωση συνθηκών που οδήγησαν μια προβληματική οικονομία στην κατάρρευση. Αυτό είναι το καθαρό συυμπέρασμα που βγαίνει από συνέντευξη στην εφημερίδα «Ελευθερία» και στον Αποστόλη Ζώη που έδωσε ο καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας.

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση στην ερώτηση:

Δεν θα έχουμε όμως αναπτυξιακά οφέλη από τη συμμετοχή μας στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ και στην Ευρωζώνη;

“Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη είναι σφάλμα ιστορικών διαστάσεων που τη συνθλίβει. Η Ευρωζώνη παρουσιάστηκε ως απάνεμο λιμάνι και πεδίο σύγκλισης με τον πλούσιο βορρά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μηχανισμό δημιουργίας πλεονασμάτων για το κέντρο – ιδίως για την Γερμανία – και ελλειμμάτων για την περιφέρεια.

Η Ελλάδα υποφέρει από την πολύ υψηλή ισοτιμία με την οποία μπήκε στο σύστημα. Πιέζεται ακόμη από την απώλεια νομισματικής και συναλλαγματικής πολιτικής, από τα δεσμά του Συμφώνου Σταθερότητας και από τις δομικές πιέσεις στην αγορά εργασίας. Δεν αποφεύχθηκαν οι βαθύτατες κρίσεις, ενώ η ΕΕ μας δάνεισε με εξαιρετικά επαχθείς όρους και μόνον όταν υπήρξε μεγάλος κίνδυνος για τις τράπεζες του κέντρου από μια πιθανή ελληνική χρεοκοπία.

Όλες οι αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στην Ευρωζώνη από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά είναι σε ακόμη πιο συντηρητική κατεύθυνση. Το αποκορύφωμα ήταν η τελευταία πρόταση της κ. Μέρκελ για μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων όπου μέρους του κόστους θα επωμίζονται και οι ιδιωτικές τράπεζες. Δε μπορεί κανείς βεβαίως να της προσάψει το ότι θέλει να αναγκάσει και τους άφρονες δανειστές και κερδοσκόπους να σηκώσουν μέρος του κόστους.

Αλλά το αποτέλεσμα θα είναι η θεσμοθέτηση μόνιμης διαφοράς ανάμεσα στα επιτόκια δανεισμού των χωρών του κέντρου και της περιφέρειας. Η χώρα μας δηλαδή θα δανείζεται με σαφώς υψηλότερο επιτόκιο από τις χώρες του κέντρου. Άρα δεν θα απομείνει απολύτως κανένας θετικός λόγος για να συνεχίσει να ανήκει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Είναι άμεση ανάγκη να επανεξετάσει η ελληνική κοινωνία τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη, αν θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση και να μπει σε τροχια ανάπτυξης”.

Tο σύνολο της συνέντευξης θα το δείτε εδώ

====================================================

Ο Σημίτης ήταν ο μόνος πρωθυπουργός που:
-πούλησε χρυσό σε καιρό ειρήνης, στην χαμηλότερη τιμή μάλιστα της εικοσαετίας,
-διάλυσε με την πολιτική του τις ελληνικές επιχειρήσεις που παρήγαγαν υλικά για τα νοσοκομεία προς όφελος των πολυεθνικών και εκτίναξε τα χρέη των νοσοκομείων…
Έβαλε χέρι ακόμα και στην περιουσία των προσφύγων του ’22 (η Ανταλλάξιμη που είχε περισσέψει από την κατάχρηση των ελλαδίτικών λαμογιών, μετά το 1922) διαλύοντας το σχετικό ταμείο (ΤΑΠΑΠ) και εντάσσοντάς την στην υπόλοιπη δημόσια περιουσία,
-ξεφτίλησε τις λέξεις «
αντιεθνικισμός» και «εκσυγχρονισμός» και τη μετέτρεψε σε άλλοθι για την κλοπή και την απατεωνιά,
-ευχαρίστησε τα αφεντικά γιατί τον βοήθησα να ξεπουλήσει εθνικό έδαφος με τα Ίμια και στη συνέχεια
-υπέγραψε τη Διακήρυξη της Μαδρίτης, όπου η Ελλάδα αναγνωρίζει «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο»,
-αφαίρεσε το 2000 απ’ τον ομόφωνο Νόμο της Βουλής των Ελλήνων για τη γενοκτονία στη Μικρά Ασία το όρο «γενοκτονία» μετά από απαίτηση του Ισμαήλ Τζεμ και των Τούρκων,

-υπέγραψε το Δουβλίνο ΙΙ και μετέτρεψε την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών των παράνομων μεταναστών….
-τα αδίστακτα λαμόγια του (Τσουκάτος, Μαντέλης κ.λπ) επιδόθηκαν σε πρωτοφανές φαγοπότι ακολουθούμενοι και απ’ τους υπόλοιπους σ’ αυτό (Τσοχατζόπουλος κ.λπ)

Όχι ότι οι επόμενοι ληστές του Καραμανλή που τον διαδέχτηκαν ήταν καλύτεροι. Ούτε καλύτεροι ήταν και οι προηγούμενοι απ’ αυτόν, ούτε και οι αιώνιοι υπουργοί τύπου Γιωργάκη που μας κάθισε στο σβέρκο. Απλά ο Σημίτης φαίνεται ότι ήταν ο κυνικότερος όλων.

Και ένα ενδεικτικό της ενοχής των διακομματικών κλεφτών: Το μεγάλο φαγοπότι εις βάρος του ελληνικού λαού που έγινε με διακομματική συνενοχή και είχε το όνομα «Ολυμπιακοί Αγώνες 2004» δεν έχει πλέον ενεργοποιημένο σάιτ. Βγαίνει το εξής μήνυμα για όσα θύματα προσπαθούν να θυμηθούν τις χαρές που έκαναν οι «λήσταρχοι» όταν ο Ρογκ ανακοίνωσε ότι τους επόμενους αγώνες θα τους πληρώσουν οι… μ@λ@κες οι Έλληνες και θα θησαυρίσουν τα λαμόγια του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.:

Σημείωση Π&Α: μην επιχειρήσετε να στείλετε μέιλ στους μ@λ@κες

————–

Μαδρίτη 1997: Η Ελλάδα αυτοκτονεί

Το 1996, η κυβέρνηση Σημίτη έρχεται αντιμέτωπη με μια κρίση Made in USA. Μηχανισμοί της Ουάσιγκτον κινητοποιούν πρόσωπα και μηχανισμούς σε Άγκυρα και Αθήνα και προκαλούν την Κρίση των Ιμίων, μια κρίση στην οποία επιχειρείται να συρθεί η Ελλάδα στο χείλος μιας πολεμικής σύγκρουσης με την Τουρκία, υπό το φόβο της οποίας θα κληθεί να υποχωρήσει, με καταστροφικά αποτελέσματα για το ζήτημα της κυριαρχίας της στο Αιγαίο. Η κρίση εξελίσσεται και ενώ η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να βυθίσει το σύνολο των πολεμικών σκαφών του τουρκικού στόλου που βρίσκονται στην περιοχή των Ιμίων και το Δ’ Σώμα Στρατού τη Θράκη έχει τον απόλυτο έλεγχο των κινήσεων, η κυβέρνηση Σημίτη υποχωρεί και στην ουσία παραιτείται της κυριαρχίας ελληνικού εδάφους στα Ίμια, ενώ ταυτόχρονα με την πράξη της αυτή γκριζάρει ακόμα περισσότερο ολόκληρο το Αιγαίο.
Ενώ ο πρωθυπουργός Σημίτης ευχαριστεί τους Αμερικανούς γιατί με τη μεσολάβησή τους απέτρεψαν τον πόλεμο μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, ένα χρόνο μετά, ‘επισφραγίζει‘ το ολίσθημα των Ιμίων με την Διακήρυξη της Μαδρίτης, όπου η Ελλάδα αναγνωρίζει «νόμιμα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο», νομιμοποιώντας στην ουσία το Casus Belli της Άγκυρας. Να σημειώσουμε ότι είναι σε όλους γνωστό, προφανώς εκτός από εκείνους που συνυπέγραψαν την εν λόγω διακήρυξη, ότι όταν έχεις ζωτικά συμφέροντα, αναγνωρισμένα και από τον ‘άλλον’, νομιμοποιείσαι να τα υπερασπιστείς ακόμα και με πόλεμο. Δηλαδή, με άλλα λόγια, η ίδια η Ελλάδα νομιμοποίησε στην ουσία το Casus Belli της Άγκυρας.
http://pax-germanica.pblogs.gr/2010/11/kalh-tyhh-ellada.html

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΟΛΑΥΣΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ

 

Οσα έγιναν, όσα γράφηκαν ή ειπώθηκαν από επίσημα χείλη, είναι ένα σημαντικό υλικό, προϋπόθεση για όποιον θέλει να έχει μια «σφαιρική εικόνα» για ένα μείζον θέμα, όπως είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Καθ΄όδόν προς το 2004

Οσα έγιναν, όσα γράφηκαν ή ειπώθηκαν από επίσημα χείλη, είναι ένα σημαντικό υλικό, προϋπόθεση για όποιον θέλει να έχει μια σφαιρική εικόνα για ένα μείζον θέμα, όπως είναι η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Με αυτό το σκεπτικό η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου Ενα όραμα για την Αθήνα: Ολυμπιακοί Αγώνες και πόλη η επόμενη ημέρα έκρινε σκόπιμο, στα ειδικά αφιερώματα που θα δημοσιευθούν στο Ενημερωτικό Δελτίο, να εντάξει μια συνοπτική, αλλά στο μέτρο του εφικτού πλήρη παρουσιάση όσων διαδραματίστηκαν στο αμέσως προηγούμενο διάστημα. Τα όσα ακολουθούν
αναφέρονται στην περίοδο απο τις 11 Φεβρουαρίου ως και τις 14 Απριλίου 1998.

http://www.tee.gr/online/afieromata/1998/2001/page06.htm

Το σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων

Το όργιο που συντελέστηκε κατά την προετοιμασία των ολυμπιακών αγώνων και την κατασκευή των διαφόρων φαραωνικών έργων αποτέλεσε αποφασιστικό παράγοντα στην καταστροφή της οικονομίας. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός (31/12/03) των αγώνων ήταν 1.507.177.599 ευρώ (τέτοια ακρίβεια!). Το κόστος των αγώνων κατέληξε να αγγίξει τα 7 δις ευρώ. Τρομακτική απόκλιση, για την οποία κάποιοι πρέπει να απολογηθούν. Και δεν μιλάμε για υποχρεώσεις που σκόπιμα δεν είχαν μπει στον προϋπολογισμό, όπως το ολυμπιακό επίδομα στα σώματα ασφαλείας. Μιλάμε για τρομερές υπερβάσεις σε όλα τα έργα, που καμιά τους δεν ήταν μικρότερη των δέκα εκατομμυρίων ευρώ! Έχουμε και λέμε:

Κέντρο Γραπτού Τύπου: Αρχικός προϋπολογισμός 55,6 εκ ευρώ. Τελικό κόστος 66,5 εκ ευρώ.

Κέντρο Αντισφαίρισης στο ΟΑΚΑ: Αρχικός προϋπολογισμός 36,7 εκ ευρώ. Τελικό κόστος  47,5 εκ ευρώ

Γυμναστήριο Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στο Γαλάτσι: Αρχικός προϋπολογισμός 50,2 εκ ευρώ. Τελικό κόστος 60,4 εκ ευρώ.

Σκοπευτήριο στο Μαρκόπουλο: Αρχικός προϋπολογισμός 50,5 εκ ευρώ. Τελικό κόστος 60,6 εκ ευρώ.

Κέντρο Κολύμβησης στο ΟΑΚΑ: Αρχικός προϋπολογισμός 15 εκ ευρώ.  Τελικό κόστος 22 εκ ευρώ.

Βελτιώσεις στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας: Αρχικός προϋπολογισμός 18,7 εκ ευρώ. Τελικό κόστος 29,6 εκ ευρώ.

Ιππικό Κέντρο και Νέος Ιππόδρομος: Αρχικός προϋπολογισμός 83,2 εκ ευρώ. Τελικό κόστος 110,4 εκ ευρώ.

Αισθητική ενοποίηση ΟΑΚΑ – Ειδικές κατασκευές: Αρχικός προϋπολογισμός 80,2  εκ ευρώ. Τελικό κόστος 120,2 εκ ευρώ.

Εθνικό Στάδιο – Παγκρήτιο, αποπεράτωση εγκαταστάσεων: Αρχικός προϋπολογισμός 48,6 εκ ευρώ. Τελικό κόστος 63,7 εκ ευρώ.

Παμπελοποννησιακό Εθνικό Στάδιο Πάτρας: Αρχικός προϋπολογισμός 31,1 εκ. ευρώ.  Τελικό κόστος 45,1 εκ ευρώ.

Καυταντζόγλειο Στάδιο: Αρχικός προϋπολογισμός 45,9 εκ ευρώ.  Τελικό κόστος 67,9

Το κόστος των ολυμπιακών έργων αρμοδιότητας ΥΠΕΧΩΔΕ εκτοξεύθηκε από το 1,6 δις ευρώ στα 2,2 και τα έργα αρμοδιότητας του υπουργείου Πολιτισμού εμφάνισαν υπέρβαση άνω των 520 εκ ευρώ.

Για την περίφημη στέγη του Καλατράβα πληρώθηκε «καπέλο» της τάξης των 115 δις δραχμών, ενώ υπήρχε μελέτη για στέγαστρο που θα κόστιζε μόνο 5 δις δραχμές.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα «Λε Σουάρ» (8 Ιουνίου 2004), απέδωσε τις υπερβάσεις στην «ελληνική μεγαλομανία» (σ.σ. προφανώς δεν επρόκειτο περί αυτού) και είπε ότι η ΔΟΕ δεν έχει καμία ευθύνη.

Είπε επί λέξει ο κ. Ρογκ: «Λυπούμαι, αλλά οι Έλληνες πρέπει να τα βάλουν με τον εαυτό τους και να κάνουν μια μακρά αυτοκριτική μετά το τέλος των Αγώνων. Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Οι δημοσιονομικές υπερβάσεις δεν οφείλονται στη ΔΟΕ, διότι εμείς ζητήσαμε από την αρχή λιτές εγκαταστάσεις, που θα ήταν έτοιμες έγκαιρα. Δεν είμαστε εμείς που θέλαμε τη Στέγη Καλατράβα του Ολυμπιακού Σταδίου, η οποία κόστισε 230 εκ δολάρια  Επιμείνανε και δεν μπορούσαμε να έλθουμε σε αντίθεση με τις αποφάσεις της κυβέρνησης ενός κυρίαρχου κράτους. Αλλά να μην έρθουν να μας πουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες κόστισαν ακριβά, κοιτώντας μας στα μάτια».

Το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων αυξήθηκε και από τις μεγάλες καθυστερήσεις που σήμερα μπορούμε να πούμε ότι ενείχαν και το στοιχείο του δόλου. Όταν από το 1997 γνωρίζεις ότι το 2004 θα οργανώσεις Ολυμπιακούς Αγώνες και τελικά φθάνεις στο παραπέντε, είναι βέβαιο ότι το κάνεις για να καταλήξεις στις απευθείας αναθέσεις.

Γνωστά και τα παρατράγουδα με το σύστημα ασφαλείας των Αγώνων, που εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Ζήμενς, που μαζί με την ανάδοχο εταιρία SAIC ουδέποτε ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους, ενώ το κράτος είχε προπληρώσει το σύστημα με το ποσό το 250 εκ ευρώ.

Ένα σύστημα που δεν λειτούργησε ποτέ – και οπωσδήποτε όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τελικά το αμαρτωλό C4I παρελήφθη το 2008. Πέραν των αρχικών 250 εκ ευρώ πληρώσαμε και άλλα 60 εκ ευρώ, που κινήθηκαν μέσω off shore στις Παρθένες Νήσους και εξανεμίστηκαν σε υπερτιμολογήσεις και αμοιβές συμβούλων.

Για χάρη των Ολυμπιακών Αγώνων αποκτήσαμε σκανδαλωδώς και τραμ. Αν και τα προβλήματα από αρχαιολογικής πλευράς ήταν γνωστά από τον Μάιο του 2001 (για να μην πούμε από την… αρχαιότητα, λόγω της ύπαρξης της Πύλης του Αδριανού)και οι αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων προειδοποιούσαν με έγγραφα, η χάραξη της διαδρομής έγινε ερήμην των ιδιαιτεροτήτων και κόστισε 2 δις δρχ.

Όταν άρχισε να σείεται συθέμελα η Πύλη του Αδριανού, αποφασίστηκε η επαναχάραξη της διαδρομής. Ετσι το κόστος εργασιών και μελετών για την αρχική εκσκαφή μήκους 150 μέτρων στη Λεωφόρο Αμαλίας κόστισε 180.000 ευρώ (62 εκ δρχ), αλλά πληρώσαμε επιπλέον 1.430.000 ευρώ για την μελέτη των επιπλέον 482 μέτρων που απαίτησε η παράκαμψη της Πύλης!

Τελικά, σημειώθηκε υπέρβαση 120 εκ ευρώ για την κατασκευή του Τράμ και του Προαστιακού! Την ίδια ώρα, η ΕΡΓΟΣΕ πλήρωνε περίπου 3.000 ευρώ την ώρα στην κοινοπραξία «Αττική Οδός» για διαφυγόντα έσοδα από τα διόδια. Προκειμένου, τον Ιούνιο του 2004, η ΕΡΓΟΣΕ να προχωρά, κυρίως σε νυχτερινές ώρες, στον αποκλεισμό τμημάτων του αυτοκινητοδρόμου λόγω των έργων που βρίσκονταν σε εξέλιξη στον σταθμό Νεραντζιώτισσας του Προαστιακού.

Αλλά και εκείνη η φούσκα που άκουγε στο όνομα Ζέπελιν, που μισθώθηκε έναντι 1.676.000 ευρώ κατέληξε σε κωμωδία έως ότου τελικά πετάξει, διότι οι προδιαγραφές του ορίστηκαν χωρίς να ληφθούν οι καιρικές συνθήκες (άπνοια) του Ιουλίου.

Η περίφημη Μαραθώνια Διαδρομή πληρώθηκε 2,5 φορές. Αν και ήταν γνωστό ότι καρκινοβατούσε, οι πληρωμές στον ανάδοχο γίνονταν κανονικά μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2004. Το ύψος των πληρωμών ανήλθε σε 26.500.000 ευρώ, μεγαλύτερο κατά 3,5 εκ ευρώ από την αρχική σύμβαση. Το συμφωνητικό του έργου, ύψους 23 εκ ευρώ προέβλεπε το δρόμο κατά 5 μέτρα φαρδύτερο. Στο κόστος των 26,5 εκ ευρώ που καταβλήθηκε στον έκπτωτο εργολάβο προσετέθη το κόστος της νέας εργολαβίας ύψους 23 εκ ευρώ.

Τελικά πληρώσαμε 1 δις δρχ. ανά χλμ για δρόμο πλάτους 22 μέτρων χωρίς γέφυρες, ανισόπεδους κόμβους ή μεγάλα τεχνικά και αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν ποτέ. Υπό κανονικές συνθήκες ένα τέτοιο έργο δεν θα κόστιζε πάνω από 450 εκ δρχ. ανά χλμ.

Το συνολικό κόστος των ολυμπιακών αγώνων θα μπορούσε να είχε περιοριστεί στο μισό αν οι αθλητικές εγκαταστάσεις είχαν ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ. Αλλά δεν εντάχθηκαν διότι οι καθυστερήσεις δεν επέτρεπαν να ακολουθηθούν οι ρυθμοί που επιβάλλουν οι κοινοτικές διαδικασίες. Ακούστηκε μάλιστα και το επιχείρημα πως δεν θα ήταν σωστό επικοινωνιακά (!) να περάσουν οι Αγώνες της Αθήνας ως Αγώνες που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι, τα ολυμπιακά έργα έγιναν με δανεισμό και με διάρκεια αποπληρωμής 30 με 35 χρόνια!

Όλα αυτά δεν είναι χρήματα που μας λείπουν σήμερα; Θα περιληφθεί και το σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων σε μια εξεταστική για την οικονομία;

 

http://sites.google.com/site/greekracehorse/arthra-2/exetastikegiatenoikonomiaapaitoumenaereunethounkaiauta

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ – ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ
Οψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος…

Η διαπίστωση του τίτλου δεν αναφέρεται στην καλλιτεχνική αξία ή στη διεθνή αναγνώριση των δύο δημιουργών. Δική τους είναι μόνο η ευθύνη για την αποδοχή αυτού του ρόλου… Κάλπικη όμως είναι η επιλογή της κυβέρνησης που με την ανεύθυνη συμμετοχή του Οργανισμού, προωθεί τη διαδικασία των Ολυμπιακών Αγώνων κατρακυλώντας σε ασύστολη αυτοκρατορική χλιδή την ίδια ώρα που σεισμόπληκτοι, συνταξιούχοι και γενικά ο «εχθρός λαός», δεν πιστεύουν στα μάτια τους…

Ο λόγος που επιλέχθηκε η διεξαγωγή των ΟΑ, μετά την αναβίωσή τους, σε άλλη κάθε φορά χώρα, ήταν υποτίθεται η ανάδειξη των πολιτισμικών και φυσικών ιδιαιτεροτήτων της εκάστοτε διοργανώτριας χώρας. Και φυσικά δεν ήταν η άλωση της αγοράς και της κουλτούρας της από τις ίδιες πολυεθνικές, όπως εξελίχθηκαν οι διοργανώσεις κάτω από την εγκληματική και μιζαδόρικη επίβλεψη των «αθανάτων»…

«Αυτοί είμαστε, θα πρέπει να πούμε. Είτε κάνουμε τραγούδια, είτε ανεβάζουμε τραγωδίες, είτε ζωγραφίζουμε, είτε χορεύουμε, είτε γλεντάμε, είτε ονειρευόμαστε…», διαμαρτύρεται για το ίδιο θέμα ο μεγάλος μας Μ. Θεοδωράκης. Είτε σχεδιάζουμε, είτε χτίζουμε, είτε διαμορφώνουμε το περιβάλλον… θα προσθέσουμε.

Αυτή θα ήταν μια από τις προϋποθέσεις για μια κατά το δυνατόν ανώδυνη αντιμετώπιση της διοργάνωσης των αγώνων. Γιατί θα σήμαινε ουσιαστική ανάδειξη με τον αναγκαίο σεβασμό της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, θα σήμαινε ουσιαστική συμμετοχή του ελληνικού δυναμικού που ζει και εργάζεται βιώνοντάς την.

Η επιλογή του εντυπωσιασμού είναι μονόδρομος για τις χώρες που διαθέτουν τεχνολογία, αλλά δεν έχουν ιστορία. Ο δρόμος επίδειξης της (ανύπαρκτης) οικονομικής ευμάρειας και η βεβήλωση των αρχαιολογικών χώρων, με τη χρησιμοποίησή τους ως «ντεκόρ» (χώρος Ολυμπιείου), ή ακόμα χειρότερα ως υποδομή για την εγκατάσταση επ’ αυτών νέων κατασκευών (Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Σχοινιάς κ.ά.), είναι έργο ανιστόρητων και ανεύθυνων και γι’ αυτό επικίνδυνων ατόμων.

Τεράστια η ευθύνη του υπουργού Πολιτισμού και του υποτακτικού του (κατά πλειοψηφία) Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Ο υπουργός άλλωστε έχει επιδείξει και παλιότερα τον «πολιτισμό» του, όταν από την ίδια θέση είχε επιτρέψει τη βαρβαρότητα εκείνης της πανάκριβης, τεράστιας πύλης μπροστά από το Παναθηναϊκό Στάδιο, με την οποία εξαφάνισε για ένα διάστημα την πανέμορφη λιτότητά του.

Τεράστια η ευθύνη και του άλλου «υπεύθυνου» υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, που κατακεραυνώνει τους επικριτές της άστοχης χωροθέτησης του Κωπηλατοδρομίου στον ιστορικό χώρο του Σχοινιά, ρωτώντας τους πού ήταν, όταν εγκαταστάθηκε εκεί η αμερικανική βάση…

Ανιστόρητοι και ακαλαίσθητοι, οδηγούν τους αγώνες του 2004, φερόμενοι ως ταύροι σε υαλοπωλείο… Χωροθετούν ή οργανώνουν φιέστες της μιας νύχτας, με επιλογή την ακριβότερη λύση, με την ίδια ευκολία που αναθεωρούν κάθε μήνα το συνολικό κόστος τους, αδιαφορώντας για το ότι χειρίζονται χρήματα που ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έχει ευθύνη ο Β. Παπαθανασίου, γιατί επέλεξε ή αποδέχτηκε την άθλια εμπορευματοποίηση του αρχαιολογικού χώρου με τα βάρβαρα μέσα ανάδειξης της συναυλίας του. Και γιατί δεν προτίμησε μια φεγγαροβραδιά, με σφραγίδα τη μοναδικότητα του χώρου, χωρίς τους προβολείς, τα μεγάφωνα και τα λέιζέρ του, που χρειάζονται 1,2 δισ. για να εγκατασταθούν, με τα οποία υποβαθμίζουν το μνημείο και εκτοξεύουν τον «εχθρό λαό» στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου με μια δεύτερη επίθεση ασχήμιας υπόσχονται να στήσουν γιγαντοοθόνη για την… πλέμπα.

Και έχει ευθύνη ο Καλατράβα, για τη δωρεά μελέτης ή προμελέτης κάποιου έργου, όταν συνοδεύεται από υπουργικά χειροκροτήματα, τηλεοράσεις και υποσχέσεις ανάθεσης και άλλων Ολυμπιακών έργων, αποτελούν αντισυναδελφική συμπεριφορά. Και γιατί η κατατεθείσα πρόταση, ταυτίζεται με εισαγόμενη από τη χώρα του τεχνολογία…

http://www1.rizospastis.gr/wwwengine/page.do?publDate=29/6/2001&id=1943&pageNo=33&direction=-1

21/02/2011 - Posted by | -Λαμόγια, -Περί οικονομίας, -Πολιτική, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

38 Σχόλια »

 1. Πόντε, γιατί έσβησες τα σχόλια μου με τα οποία προφανώς δεν συμφωνείς, είναι σωστό αυτό, είναι αριστερό;

  —————————————————

  απάντηση Π&Α: Σου τα έσβησα γιατί λες χοντρές μαλακίες. Τόσο χοντρές όσες οι μίζες που έλαβαν οι άνθρωποι του Σημίτη και όσο βαρύ ήταν το εξουσιαστικό ολίσθημα του Αντώνη του Λιάκου!

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 26/02/2011

 2. Βρε τον Λιάκο! Δεν έμενε στην έρευνα, ήθελε να (ανα)κατασκευάσει και την ταυτότητα του νέου ευρωπαίου ελληνόφωνου ανθρώπου… με τις ευλογίες του Σημίτη, του Πανταγιά, του Τσουκάτου και του Μαντέλη βεβαίως βεβαίως!

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 26/02/2011

 3. Καλά, αφού λέω μαλακίες γιατί δεν αφήνεις να τις κρίνουνε αυτοί που θα τις διαβάσουνε (όχι μόνο οι σχολιαστές) αλλά τις κόβεις σαν χασάπης ειδικός στην αξιολόγηση τους;
  Γράφεις απαξιωτικά και περιφρονητικά για τον Σημίτη, ανακατεύεις μέσα και το Λιάκο και τον Καλατράβα και ότι άλλο θυμάσαι και τα κάνεις όλα έναν αχταρμά και σου επισημαίνω ότι αυτά που γράφεις είναι άρες-μάρες-κουκουνάρες κι εσύ διαγράφεις το σχόλιο.
  Ωραία άποψη για τη δημοκρατία έχεις, να τη χαίρεσαι.
  Τι ζητάς δηλαδή, να γράφουνε σχόλια μόνο όσοι συμφωνούνε μαζί σου; Αφού βλέπεις ότι σε αυτό το πόστ που βγάζει μίσος (Σημιτάκος κλπ) και κακία αποφεύγουνε όλοι να σχολιάσουνε.
  Η δημοκρατία έχει κανόνες, φρόντισε λοιπόν πρώτα να τους μάθεις και να τους αποδεχτείς και μετά κάνεις κριτική στούς άλλους.

  ———————————

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 27/02/2011

 4. Tris, na sti vali o Otromotris, μα ο Σημίτης και ο Καρανμανλής δεν μας την έβαλαν απλώς «τρεις» αλλά «δεκατρείς» και «εικοσιτρείς» και με καμιά Otromotris αλλά με τη Siemens και τα συναφή.

  Μάλλον λίγα τους σούρνουν οι αριστεροπόντιοι.

  Akoy re thrasosq Zitoun ta resta kai oi egklimaties pou mas eferan s’ afti tinkatastasi .

  Σχόλιο από Σημιτόκαυλος | 27/02/2011

 5. ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ
  Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που τάραξε την Ελληνκή κοινωνία την προηγούμενη δεκαετία και για το οποίο υπήρξε και δικαστική συγκάλιψη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προέτρεπε τους Έλληνες πολίτες να επενδύσουν τις οικονομίες τους στο Ελληνικό χρηματιστήριο, δημιουργώντας παράλληλα ψευδή εικόνα για τις δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας. Ενώ με νόμο τζογάρονται στο χρηματιστήριο τα αποθεματικά των ταμείων… Ώσπου στις 23 Σεπτεμβρίου 1999 έσκασε η φούσκα. Το αποτέλεσμα ήταν μέσα σε μια νύχτα 100 δισεκατομύρια ευρώ(που ανοίκαν κυρίως σε μιροεπενδυτές) να αλλάξουν χέρια και να καταλήξουν σε λίγους μεγαλοκαρχαρίες.

  Δυστυχώς αν και οι περιουσίες πολλών συμπολιτών μας χάθηκαν κανένας πολιτικός που προέτρεψε το λαό να επενδύσει τις οικονομίες του ή και που σε πολλές περιπτώσεις έβγαλε τεράστια κέρδη(λόγω της πληροφόρισης εκ των έσω) δεν τιμωρήθηκε από την Ελληνική Δικαιοσύνη…

  Σχόλιο από Παπαντωνίου | 27/02/2011

 6. Λέει ο Ελληνας πατέρας στον γιο του μια μέρα : Υιέ μου σου βρήκα νύφη.

  Απαντάει ο γιός : Πατέρα εγώ θα διαλέξω την γυναίκα που θα παντρευτώ

  Λέει ο πατέρας : Ναι αλλά εγώ η νύφη που σου προτείνω είναι η κόρη του Bill Gates

  Οπότε ο γιός συμφωνεί.
  Πάει ο Ελληνας πατέρας στον Bill Gates και του λέει : Σου έχω έναν καλό γαμπρό για την κόρη σου.

  Απαντάει ο Bill Gates : Μα η κόρη μου είναι μόνο 15 ετών.

  Και ο πατέρας : Ναι αλλά ο νέος που σου προτείνω είναι διευθυντικό στέλεχος στην Παγκόσμια Τράπεζα.

  Οπότε και ο Bill Gates συμφωνεί.
  Πάει μετά ο Ελληνα πατέρας στον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας και του λέει : Σου έχω βρει ένα φοβερό διευθυντικό στέλεχος για την τράπεζα

  Απαντάει ο Πρόεδρος : Μα ήδη έχω πολλούς διευθυντές και δεν τους χρειάζομαι όλους.

  Λέει ο πατέρας : Ναι, αλλά αυτός που σου προτείνω είναι γαμπρός του Bill Gates

  Οπότε συμφωνεί και ο Πρόεδρος

  Συμπέρασμα : Ετσι κάνουν δουλειές οι Ελληνες …

  Σχόλιο από Bill Gates | 28/02/2011

 7. Κύριε κατήγορε επί του χρηματιστηρίου, από μακριά κάνεις «μπάμ» ότι δεν έχεις ιδέα ούτε πως λειτουργεί το χρηματιστήριο ούτε τι έγινε τοτε γνωρίζεις και γιαυτό υιοθετείς κι εσύ με μεγάλη ευκολία και εντελώς αβασάνιστα αυτά που λένε οι «αναλυτές» των καφενείων.
  Αλλά μήπως πρόκειται να περάσεις απο επιτροπή προκειμένου να ελεχθείς για την εγκυρότητα αυτών που γράφεις;
  Οπότε γράφε ότι γουστάρεις προκειμένου να εκτονωθείς, τσάμπα είναι.

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 01/03/2011

 8. Πόντε, το τελευταίο μου σχόλιο δεν ήτανε υβριστικό απλώς διαφωνούσε με όλα οσα λέτε μεταξύ σας εδώ μέσα, ομως βλέπω ότι συνεχίζεις το βιολί σου με το κόψιμο, προφανώς διοτι δεν αντέχεις αυτό που λένε δημοκρατία.
  Δεν μου λές, Αριστερός που σπουδασες στα νειάτα σου, στη Ρώσικη ή στην Κινέζικη σχολη;

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 01/03/2011

 9. Μόλις είδα οτι το προτελευταίο σχόλιο δεν έχει κόπει, οπότε ανακαλώ το τελευταιο και ζητώ συγνώμη.

  Σχόλιο από Tris, na sti vali o Otromotris | 01/03/2011

 10. 1999-2009: Η δεκαετία του ολέθρου

  Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Να γιατί καταστραφήκατε!

  Σοφία Βούλτεψη 03/03/2011

  Εικόνα απόλυτης διάλυσης παρουσιάζει πλέον η χώρα, με το κλίμα να βαραίνει ακόμη περισσότερο λόγω της δολοφονικής επίθεσης κατά αστυνομικών και του πένθους που ήλθε να προστεθεί σε μια γενικότερα πένθιμη ατμόσφαιρα.

  Η επικοινωνιακή επιλογή μιας βιαστικής εξόδου στους δρόμους της Ομάδας Δίας, η στρατηγική αναβολής επίλυσης κάθε προβλήματος, όπως συνέβη με την υπόθεση των μεταναστών απεργών πείνας που εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα, οι κατηγορίες για μη συμμετοχή σε έναν διάλογο για το χρέος, παρά το γεγονός ότι η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη, αποδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα βρίσκεται μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο.

  Η σημαντικότερη είδηση της χθεσινής ημέρας, όμως, είναι η δημοσιοποίηση της μελέτης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν. Η μελέτη ιχνηλατεί τα αίτια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και της ανόδου των spread τους.

  Και τι προκύπτει; Τι λένε ξεκάθαρα; Μα ότι η ελληνική κρίση χρέους οφείλεται στην επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών την περίοδο 1999 – 2009! Και πως σε όλο αυτό το διάστημα, η Ελλάδα ήταν αναξιόπιστη – μια κρίση εμπιστοσύνης που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

  Μια κατάσταση που, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα το ελληνικό πρόβλημα να εξελιχθεί σε συνολικό πρόβλημα για την ΟΝΕ. Μάλιστα, η Επιτροπή υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η κερδοσκοπία στην αγορά ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) αποτελεί αιτία για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη. Χωρίς, βέβαια, επισημαίνεται, αυτό να αποκλείεται.

  Την ίδια ώρα, στη Βουλή διαδραματιζόταν άλλη μια σύγκρουση για την Οικονομία. Με αφορμή την συζήτηση για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους του 2009, κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωναν τα ξίφη τους. Με την μεν πρώτη να ζητά συναίνεση και να καλεί τα κόμματα που δεν αποδέχθηκαν την πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών (Ν.Δ., ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) να ανταποκριθούν στο δεύτερο – χθεσινό – κάλεσμά του. Και με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση καθώς το χρέος προσεγγίζει ήδη το 160% του ΑΕΠ.

  Αλλά τόσο ο υφυπουργός κ. Σαχινίδης, όσο και ο πρώην υπουργός Μ. Κεφαλογιάννης, αποδέχθηκαν πως στο έγκλημα έλαβαν μέρος όλοι και όλοι είναι απολογούμενοι απέναντι στον λαό και στην Ιστορία.

  http://www.elzoni.gr/html/ent/199/ent.7199.asp

  Σχόλιο από Σημιτόφιλος | 03/03/2011

 11. Γράφει ο Χάρρυ Κλυνν

  «Οι υποτίθεται ξυλοκόποι του βορά, οι “βάρβαροι“ Ισλανδοί Mόλις 15 μήνες μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η εξεταστική επιτροπή που συνέστησε το Κοινοβούλιο από ανεξάρτητους ειδικούς έβγαλε πόρισμα 2.400 σελίδων, με το οποίο όχι μόνο καταλόγισε ευθύνες, αλλά και τις προσωποποίησε. Κατονομάζονται ο πρώην πρωθυπουργός Γκέιρ Χάαρντε, τρεις πρώην διοικητές της κεντρικής τράπεζας, υπουργοί, ενώ ποινικές ευθύνες καταλογίζονται σε στελέχη των τριών ιδιωτικών τραπεζών. Ήδη ο εισαγγελέας έβγαλε διεθνή εντάλματα σύλληψης, καθώς πολλά golden boys διέφυγαν στο εξωτερικό, κάνοντας μία μέρα πριν από την εκδήλωση της κρίσης τεράστιες αναλήψεις από τους λογαριασμούς τους. Τρεις συνελήφθησαν και κρατούνται. Η κυβέρνηση έκανε μηνύσεις και ζητάει πίσω τα κλεμμένα.
  Η εξεταστική επιτροπή είχε στη διάθεσή της 80 υπαλλήλους, δικό της προϋπολογισμό και δικαίωμα να ζητήσει -ακόμη και να κατασχέσει- στοιχεία από κρατικές υπηρεσίες και ιδιώτες.
  Επίσης, ανεξάρτητη επιτροπή ετοιμάζει συστάσεις για να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να αποφευχθεί παρόμοια κρίση στο μέλλον»
  Εσείς, κλεφρόνια του κερατά, λιγδοτάμπαροι απατεώνες τπς βοθροπολιτικής του αρπάζω και του τρώω με δέκα μασέλες, αντί να στείλετε στη φυλακή τους μυαρούς καταχραστές του δημόσιου χρήματος, θέλετε να στείλετε φυλακή για πέντε και για δέκα ευρώ τους ήδη πτωχευμένους μικρομεσαίους και τους ταλαίπωρους μικροεπαγγελματίες, αφού πρώτα, ως βαμπίρ, φροντίσατε να τους πιείτε το αίμα!
  Τους λεφτάδες, βέβαια, τα λαμόγια, τους κρατικοδίαιτους βιομήχανους, τους νταβατζήδες, τους Ελβετοκαταθέτες και τα golden boys δεν έχετε τα γκογκόβια να τους αγγίξετε ή κάνω λάθος;
  Τί κάνατε βρε ασυγχώρητοι πρίγκιπες της ανικανότητας για να περιφρουρήσετε τη δημόσια περιουσία; Το μόνο που κάνατε, ενώ γνωρίζατε ποια είναι η κατάσταση, ήταν να «σκορπάτε» αφειδώς τα εκατομμύρια ευρώ στις αμαρτωλές ΜΚΟ που στήσατε, μάνες, αδέλφια, φίλες και οι φίλοι, αρπαχτάκηδες και αρπαχτούληδες…
  Είχαν και στα χωριά τους ΜΚΟ, η κυρία Δαμανάκη, ο Γρηγόρης Βαλιανάτος, ο Χάρης Μπαμπούκης, ο Γιάννης Μπουτάρης και τα άλλα θρεφτάρια του βρομοσυστήματός σας.
  68.000.00 πήγε το μαλλί «θριαμβευτή των Βρυξελλών!» Στην υγειά σας που λέει κι ο Σπύρος Παπαδόπουλος… Εις υγείαν τα κορόιδα, που αφού τους κλείσατε τα σπίτια, απειλείτε τώρα να τους κλείσεις και στη φυλακή!!!Είδατε μετεξεταστέοι κύριοι της πολιτικής πως λειτουργούν οι πραγματικές δημοκρατίες ; Είδατε τί σημαίνει «κάθαρση» και «εξεταστική» επιτροπή στην Ισλανδία;
  Που είναι η δικές σας εξεταστικές επιτροπές (είστε πράγματι για γέλια και για κλάματα) που στήθηκαν μόνο και για να καλύψουν τις αλληλοβρομιές σας… Είδατε θεόστραβοι ανοιχτομάτηδες της ρεμούλας και της αρπαγής;

  ΟΥ ΝΑ ΜΟΥ ΧΑΘΕΙΤΕ ΧΟΛΕΡΕΣ…

  Πηγή : http://kostasxan.blogspot.com/

  Σχόλιο από Χάρρυ | 05/03/2011

 12. «Οι Έλληνες βρίσκονται μέσα στα σκατά και μάλιστα πολύ βαθιά»

  ΔΙΕΘΝΗ
  Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

  «Οι Έλληνες βρίσκονται μέσα στα σκατά. Και μάλιστα πολύ βαθιά». Αυτή είναι η διαπίστωση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν όπως τη διατυπώνει στο ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό Canal+ για τη ζωή του με τον τίτλο «Με τον Ντομινίκ Στρος-Καν μέσα στο ΔΝΤ» και πρόκειται να προβληθεί την Κυριακή στη Γαλλία.

  Χρησιµοποιώντας λαϊκή γλώσσα ο άνθρωπος που, όπως όλα δείχνουν, θα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας στις εκλογές του 2012 λέει πως «οι Ελληνες αισθάνονται ότι τους εξαπάτησαν και όµως είναι εκείνοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία και που δεν πληρώνουν φόρους». Προσθέτει µάλιστα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα, µε καταγγελτικό ύφος: «Η απάτη πάει σύννεφο», θεωρώντας ότι εάν δεν είχε ζητηθεί η παρέµβαση του ΔΝΤ η Ελλάδα «θα είχε πέσει στην άβυσσο».

  Για τις ανάγκες του ντοκιµαντέρ που γυρίστηκε ενόψει της πιθανής υποψηφιότητάς του για τη γαλλική προεδρία, δύο δηµοσιογράφοι τον ακολούθησαν επί αρκετούς µήνες σε διάφορα ταξίδια του ανά τον κόσµο.

  Το συνεργείο ήταν εκεί όταν ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον επισκέφθηκε στο γραφείο του στην Ουάσιγκτον, την ηµέρα που η Ελλάδα ζήτησε επισήµως την ενεργοποίηση του µηχανισµού στήριξης.

  Λίγο αργότερα ο Στρος-Καν δήλωνε: «Τα πρόσωπα είναι πολύ κατσουφιασµένα. Μας έχουν πει ότι έπρεπε να έχει γίνει κάτι εδώ και καιρό. Αλλά σήµερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση πήρε τη σύµφωνη γνώµη των ευρωπαϊκών χωρών για να ζητήσει βοήθεια από το ∆ΝΤ.

  Τα συναισθήµατα είναι πολύ έντονα επειδή, ξέρετε, όταν ένας υπουργός έρχεται να µας δει για να πει ότι υπάρχει η ανάγκη του ∆ΝΤ δεν είναι και πάρα πολύ ευτυχισµένος. Αναγνωρίζει την ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση και ότι αυτό δεν είναι κάτι που έρχεται από µόνο του. Γνωρίζει ότι πρέπει να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις».

  Στο τελικό µοντάζ του ντοκιµαντέρ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, αφαιρέθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά µε τις τηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέµβριο του 2009 µε τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς όπως διευκρίνισαν άνθρωποι της παραγωγής στα Νέα ζητήθηκε από εκπροσώπους του ΔΝΤ να κοπούν ώστε να δοθεί έµφαση στη ζωή και το έργο του Στρος-Καν και όχι στην Ελλάδα.

  Ο πολιτικός που σύµφωνα µε τις έως τώρα δηµοσκοπήσεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθεί τον Νικολά Σαρκοζί στην προεδρία της Γαλλίας, εµφανίζεται να θεωρεί πως εσφαλµένα οι Ευρωπαίοι είχαν την άποψη ότι κάθε χώρα θα πρέπει να λύσει µόνη της τα δικά της προβλήµατα.

  «Γρήγορα », λέει, «συνειδητοποίησαν ότι δεν θα µπορούσαν να το κάνουν χωρίς εµάς. Και έτσι καθυστερήσαµε, χάσαµε πολύ χρόνο και γι’ αυτό η όλη υπόθεση έγινε πιο ακριβή και δύσκολη για τους Ελληνες. Οι προτάσεις που έγιναν για την Ελλάδα ήταν πολύ πιο ήπιες από εκείνες που έκανε η Ευρώπη στην αρχή, επειδή εµείς έχουµε την εµπειρία. ∆εν χρησιµεύει σε τίποτα να προσπαθείς να προχωρήσεις στο χάος. Είναι γελοίο, είναι κοινωνικά δαπανηρό, είναι άδικο και δεν έχει αποτέλεσµα. Εάν θέλουµε να λειτουργήσει είναι απαραίτητο το µεγαλύτερο κοµµάτι της χώρας να αντιληφθεί ότι η διαδικασία αυτή είναι απαραίτητη ».

  Τέλος, ο Ντοµινίκ Στρος-Καν θεωρεί φυσιολογικές τις αντιδράσεις στην Ελλάδα. «Είναι αναπόφευκτο να µας κατηγορούν παρότι δεν φταίµε εµείς», τονίζει. «Η πραγµατικότητα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται µέσα στα σκατά. Και µάλιστα πολύ βαθιά. Όταν µια γυναίκα λέει πως δεν µπορεί πια να αγοράσει ψωµί, λέει την αλήθεια. Όλος αυτός ο θυµός είναι θεµιτός. Οι άνθρωποι στο δρόµο έχουν την αίσθηση ότι τους εξαπάτησαν. Κι ας είναι οι ίδιοι που µαγείρεψαν τα στοιχεία, που δεν έχουν πληρώσει φόρους, κάτι που είναι λίγο σαν εθνικό σπορ. Η απάτη πάει σύννεφο. Αν δεν είχαµε έρθει θα είχαν πέσει στην άβυσσο. ∆ύο εβδοµάδες αργότερα, η κυβέρνηση δεν θα µπορούσε πλέον να πληρώσει τους δηµοσίους υπαλλήλους, οι πολίτες θα είχαν αποσύρει όλες τις καταθέσεις από τις τράπεζες. Θα είχε επέλθει πλήρης κατάρρευση».

  Σχόλιο από Θείος -ίδης | 10/03/2011

 13. Για να ξερετε…

  Μια καταπληκτική εφεύρεση των λαμογίων που ζει και αναπνέει σε όλο τον κόσμο είναι οι λεγόμενες υπεράκτιες εταιρίες ή κοινώς …… off shore.

  Αντίθετα με όσα πιστεύει ο αφελής και άσχετος μέσος μεροκαματιάρης εργαζόμενος, ο καθένας από μας μπορεί να δημιουργήσει και να…….
  είναι ιδιοκτήτης μιας off shore εταιρίας, εύκολα, γρήγορα και φθηνά.

  Υπάρχουν δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα, που μπορούν μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες, με συνολικό κόστος 2.000 ευρώ, να συστήσουν για λογαριασμό μας μια off shore εταιρία, με έδρα την Κύπρο (συνήθως αυτήν προτιμούν οι περισσότεροι) ή κάποιο άλλο εξωτικό μέρος.

  Πολλοί από τους αναγνώστες θα αναρωτηθούν: «τι μας νοιάζει εμάς;» Θα καταλάβετε αμέσως.

  Ας υποθέσουμε ότι κάποιος, ας πούμε ο κύριος Παπαδόπουλος, διαθέτει 200.000 ευρώ σε ρευστό. Αποφασίζει να αγοράσει ένα σπίτι στο όνομά του. Θα πληρώσει επιπλέον τα συμβολαιογραφικά, φόρο και θα αποκτήσει το σπίτι.

  Αν τώρα αυτός πάρει ένα δάνειο, π.χ. 30.000 και κάτι πάει στραβά και δεν πληρώνει, η τράπεζα ερευνώντας, θα ανακαλύψει το ακίνητο στο όνομά του και θα προσπαθήσει να το κατασχέσει και να το πλειστηριάσει.

  Αν τίποτα δεν πάει στραβά και ο κ. Παπαδόπουλος μετά από ένα χρόνο θελήσει να μεταβιβάσει το ακίνητο στην κόρη του, θα πρέπει να πληρώσει πάλι συμβολαιογραφικά και φόρους για να γίνει η μεταβίβαση.

  Ας υποθέσουμε τώρα, ότι η κόρη του Παπαδόπουλου, 5 μήνες μετά μετάνιωσε και θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητο στον αδερφό της. Πάλι θα πληρώσει συμβολαιογραφικά και φόρο.

  Σε όλο το παραπάνω διάστημα του παραδείγματος, το ακίνητο είναι ενοικιασμένο από κάποιον τρίτο και πληρώνει .π.χ. 1000 ευρώ το μήνα ενοίκιο. Άρα η εφορία, σε όλο το παραπάνω διάστημα, εκτός από τα γαμησιάτικα, εισπράττει και μερτικό από τα ενοίκια που πληρώνει ο ενοικιαστής στον ιδιοκτήτη, το οποίο ανάλογα με την κλίμακα εισοδήματος, μπορεί να φτάσει μέχρι 50%.

  Ποιό είναι το κόλπο με την off shore;

  Ο Παπαδόπουλος, αντί να αγοράσει το ακίνητο στο όνομά του, δίνει 2.000 ευρώ σε σχετικό δικηγορικό γραφείο και αυτό συστήνει μια off shore εταιρία, με έδρα την Κύπρο, με όνομα π.χ. «Πυραμίδα LTD». Η εταιρία είναι ανώνυμη και έχει μία μόνο μετοχή. Όποιος κρατάει στα χέρια του την μετοχή, είναι ο ιδιοκτήτης της εταιρίας. Στη συνέχεια αγοράζει το ακίνητο των 200.000 ευρώ στο όνομα της «Πυραμίδα LTD». Δηλαδή, το ακίνητο πλέον, είναι ιδιοκτησία της «Πυραμίδα LTD», η οποία είναι ιδιοκτησία του Παπαδόπουλου.

  Αν τώρα αυτός πάρει ένα δάνειο, π.χ. 30.000 και κάτι πάει στραβά και δεν πληρώνει, η τράπεζα ερευνώντας, δεν θα ανακαλύψει το ακίνητο στο όνομά του, άρα δεν θα μπορεί να το κατασχέσει και να το πλειστηριάσει.

  Αν τίποτα δεν πάει στραβά και ο κ. Παπαδόπουλος μετά από ένα χρόνο θελήσει να μεταβιβάσει το ακίνητο στην κόρη του, θα της παραδώσει απλά τη μετοχή της «Πυραμίδα LTD». Είπαμε, όποιος κρατάει στα χέρια του τη μετοχή της «Πυραμίδα LTD», είναι και ιδιοκτήτης του ακινήτου. Άρα, δεν πρέπει να πληρώσει πάλι συμβολαιογραφικά και φόρους για να γίνει η μεταβίβαση.

  Ας υποθέσουμε τώρα, ότι η κόρη του Παπαδόπουλου, 5 μήνες μετά μετάνιωσε και θέλει να μεταβιβάσει το ακίνητο στον αδερφό της. Πάλι, απλά θα παραδώσει τη μετοχή της «Πυραμίδα LTD» και δεν θα πληρώσει συμβολαιογραφικά και φόρο.

  Σε όλο το παραπάνω διάστημα του παραδείγματος, το ακίνητο είναι ενοικιασμένο από κάποιον τρίτο και πληρώνει .π.χ. 1000 ευρώ το μήνα ενοίκιο. Η εφορία, φορολογεί πλέον όχι τους Παπαδοπουλέους, αλλά την «Πυραμίδα LTD». Δηλαδή με 10%, ανεξάρτητα από την κλίμακα εισοδήματος των Παπαδοπουλέων.

  Όταν λοιπόν διαβάσετε ή ακούσετε ότι ο τάδε πρώην υπουργός έχει 100 off shore εταιρίες, αυτό σημαίνει ότι έχει 100 ακίνητα, τα οποία δεν φαίνονται στο όνομά του και συνεπώς δεν πληρώνει δεκάρα τσακιστή για μεταβιβάσεις, όπως επίσης τα έσοδα των παραπάνω ακινήτων φορολογούνται αυτοτελώς, με 10%.

  Είπατε τίποτα;

  Υ.Γ. Καπάτο μπορείς!!!!!!!!!!!!!

  Σχόλιο από Θείος -ίδης | 10/03/2011

 14. Αχ τι πονόψυχος αυτός ο Στρος Καν
  «..∆ύο εβδοµάδες αργότερα, η κυβέρνηση δεν θα µπορούσε πλέον να πληρώσει τους δηµοσίους υπαλλήλους….»
  Βλέπετε καθόλου δεν σκέφτηκε ότι η Ελλάδα δύο εβδομάδες αργότερα δεν θα είχε να πληρώσει τους πιστωτές της.
  Οι μισθοί τον ένοιαξαν και μας έδωσε τα νέα δάνεια-θηλειά στον λαιμό μας από τα οποία όλα πηγαν για την πληρωμή των παλιών δανείων και ούτε ένα ευρω στους μισθούς. Τους οποίους έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση δεν έχει να πληρώσει και τους πληρώνει μειωμένους κατά 10-30% …

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/03/2011

 15. ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΥ, ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, ΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

  «Η λύση του Κυπριακού περνάει από τη Μόσχα»
  Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ (giannis@enet.gr )

  Πρώην διπλωμάτης (1975-1981), ο Βρετανός λέκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γουίλιαμ Μάλινσον, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελλάδα, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον βιβλίο του «Πικρές Ελιές» -που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις της Εστίας- ανατρέχει στην ιστορία της Κύπρου και τις ποικίλες περιπέτειες που ο λαός τής μαρτυρικής Μεγαλονήσου βίωσε, ενώ στη συνέντευξή του στην «Ε» μιλά και για το σήμερα, το Αιγαίο, το Καστελόριζο, τα πετρέλαια, την ελληνοκυπριακή προσέγγιση με το Ισραήλ και τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

  Πρώην Βρετανός διπλωμάτης, ο Γουίλιαμ Μάλινσον καταγράφει στο βιβλίο του «Πικρές Ελιές» (εκδ. Εστία) μερικές πικρές αλήθειες για την Κύπρο
  Από τη διπλωματία γιατί φύγατε;

  «Ισως παραήμουν ευθύς χαρακτήρας για διπλωμάτης. Αν και ο σοβαρότερος λόγος ήταν η αίσθηση ότι η Βρετανία είχε πάψει πλέον να είναι ανεξάρτητη, συνεπώς, στο υπόλοιπο της καριέρας μου, δεν θα δούλευα για την πατρίδα μου αλλά για την Αμερική…».

  Και πώς φτάσατε στη συγγραφή ενός βιβλίου με θέμα την Κύπρο;

  «Οταν βρέθηκα το 1994 με υποτροφία στην Ελλάδα για το διδακτορικό μου, που ήταν σχετικό με τον Ψυχρό Πόλεμο, ανακάλυψα ένα έγγραφο του 1975, υπαγορευμένο από τον επικεφαλής του Φόρεϊν Οφις, το οποίο έλεγε: «Πρέπει να διαιρέσουμε τους Ελληνες και τους Τούρκους». Δεν πίστευα στα μάτια μου, οπότε αποφάσισα να το ερευνήσω περισσότερο. Στην πορεία συνειδητοποίησα τη σημασία του θέματος της Κύπρου, παρότι οι Ελληνες μάλλον τείνουν να το αποφεύγουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο θέμα της παροχής των ντοκουμέντων για την Κύπρο, οι Ελληνες με δυσκόλεψαν περισσότερο από τους Βρετανούς!».

  Για ποιο λόγο οι Ελληνες «ζορίζονται» με το θέμα της Κύπρου;

  «Επειδή υπάρχουν πολλοί «σκελετοί στο ντουλάπι τους». Προσωπικότητες του δημόσιου βίου που έκαναν πολύ άσχημα πράγματα στο θέμα της Κύπρου και είναι ακόμη εν ζωή… Επίσης, η ελληνική ιντελιγκέντσια και οι πολιτικές τάξεις δεν θέλουν να αναφέρονται ιδιαίτερα στο θέμα, επειδή υπήρξαν φορές στο παρελθόν που η «κυπριακή ουρά έσερνε το ελληνικό σκυλί»: η ιστορία του Μακάριου, η ιστορία της τουρκικής εισβολής, η ιστορία της χούντας κ.λπ. δημιούργησαν ένα κλίμα στην Ελλάδα όχι ευνοϊκό για δημόσιες συζητήσεις σχετικά με την Κύπρο. Υπάρχει μια διάθεση να κρατιούνται χαμηλοί τόνοι κι ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο φόβος της Τουρκίας».

  Φόβος για ποιο πράγμα;

  «Για αύξηση της στρατιωτικής επιθετικότητας της Τουρκίας. Οι Τούρκοι κατόρθωσαν να συνδέσουν το θέμα της Κύπρου με το θέμα του Αιγαίου. Γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει το ένα θέμα να επηρεάζει το άλλο. Ενώ, αντίθετα, η τουρκική επιθυμεί να εξετάζονται αυτά μαζί. Για να το πω πιο ωμά, χρησιμοποιώντας «ορολογία Κίσινγκερ», η τουρκική κυβέρνηση κρατάει την ελληνική από τα αρχ…α…».

  Δηλαδή, εάν η Ελλάδα αποφασίσει ένα πρωί να σηκώσει τους τόνους στο θέμα της Κύπρου, τι θα γίνει;

  «Θα υπάρξει ένταση, ίσως υπάρξουν «καινούργια Ιμια», ίσως κάτι χειρότερο».

  Αρα, λέτε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα φοβάται την Τουρκία.

  «Δεν ακούγεται πολύ ευχάριστο, αλλά ναι».

  Θα μπορούσαν να είναι τα πράγματα διαφορετικά εάν, τα 37 χρόνια που μεσολάβησαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η Ελλάδα κυβερνιόταν από πιο ισχυρές προσωπικότητες, πολιτικούς, διπλωμάτες κ.λπ.;

  «Θεωρώ ότι στο θέμα της Κύπρου, όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξε από την πλευρά της Ελλάδας μια έλλειψη επιμονής. Από τη μια είχες τη δημόσια ρητορική του Ανδρέα Παπανδρέου, μπλα-μπλα-μπλα, μετά την ήπια προσέγγιση του Καραμανλή στη Ρωσία, αλλά κάπως αυτά δεν συνδυάστηκαν ποτέ. Κι αυτό είναι χαρακτηριστικό της Ελλάδας: οι Ελληνες δεν δείχνουν διάθεση να ενεργήσουν ομαδικά, πριν φτάσει το τελευταίο λεπτό. Κυρίως για κομματικούς λόγους. Βέβαια, για να είμαι δίκαιος, η Ελλάδα δεν ελέγχει απολύτως το τι συμβαίνει».

  Για ποιο λόγο;

  «Υπάρχουν τεράστια συμφέροντα, αυτή τη στιγμή με το θέμα του πετρελαίου γίνονται πολλά στο παρασκήνιο με την Κύπρο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Τουρκία, όπως π.χ. το Καστελόριζο, με την Τουρκία να διεκδικεί τις περιοχές γύρω από αυτό, διεκδίκηση που φαινομενικά δεν έχει σχέση με την Κύπρο αλλά φυσικά εντάσσεται στη γενικότερη τουρκική εξωτερική πολιτική. Ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους αλλά σίγουρα θα την κάνουν στον επόμενο γύρο, διεκδικώντας πρόσβαση στα πετρελαϊκά αποθέματα της περιοχής: οι Ρώσοι. Οπότε, για να είμαι δίκαιος με τους Ελληνες, υπάρχουν διπλωμάτες που γνωρίζουν τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά γνωρίζουν επίσης ότι οι Αγγλοσάξονες υποστηρίζουν την Τουρκία περισσότερο από την Ελλάδα. Κι ότι αν τα πράγματα φτάσουν σ’ ένα κρίσιμο σημείο, η Αμερική και η Βρετανία στο τέλος θα πάνε με το μέρος της Τουρκίας. Παράλληλα, η Ευρώπη είναι αδύναμη. Δεν έχει δείξει το κουράγιο που απαιτείται για να παίξει ρυθμιστικό ρόλο σε όλα αυτά».

  Πρόσφατα, με αφορμή το πετρέλαιο, υπήρξε προσέγγιση Κύπρου-Ισραήλ.

  «Νομίζω ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη προσέγγιση για να διαιρέσει την Ελλάδα και την Κύπρο. Βέβαια, και ο Παπανδρέου «χόρεψε πολύ» με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου. Θεωρώ ότι ήταν ένας «χορός τακτικής»…».

  …ο οποίος δεν βοήθησε την Ελλάδα;

  «Οχι, επειδή εκνεύρισε τον Ερντογάν. Είναι καλή ιδέα να ερεθίζεις τον Ερντογάν; Εντάσσεται στα συμφέροντα της Ελλάδας να είναι πάρα πολύ κοντά στο Ισραήλ ή μήπως είναι καλύτερο να κρατά κάποιες αποστάσεις;».

  Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα την προσέγγιση Κύπρου-Ισραήλ;

  «Προφανώς η Ελλάδα θέλει να διασφαλίσει ότι η Κύπρος δεν θα κάνει κάτι που θα προκαλέσει προβλήματα σε σχέση με τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, όπως π.χ. συμβαίνει ήδη με το Καστελόριζο. Η Ελλάδα προς το παρόν δεν μπορεί να εξορύξει το δικό της πετρέλαιο, π.χ. στη Λήμνο, αφού η Τουρκία απειλεί. Συνεπώς η Ελλάδα ασφαλώς και θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί το τι κάνει η Κύπρος, κρατώντας όμως το Αιγαίο «εκτός»».

  Και η Τουρκία; Πώς θα διαχειριστεί τη νέα κατάσταση;

  «Η Τουρκία, εξαιτίας αυτής της προσέγγισης και εξαιτίας των πετρελαίων, θα γίνει πιο εχθρική απ’ ό,τι ήδη είναι. Θα προσπαθήσει να κερδίσει όσο περισσότερα μπορεί, και αυτό θα αυξήσει την ένταση».

  Ποιος θα ήταν ο ιδανικός, κατά την άποψή σας, τρόπος χειρισμού της όλης κατάστασης από την Ελλάδα;

  «Να υποστηρίξει αυτό που κάνει η Κύπρος. Βέβαια φοβάμαι ότι ίσως η Κύπρος προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την προσωρινή κόντρα Τουρκίας – Ισραήλ. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι οι δύο χώρες συνεχίζουν να έχουν μεταξύ τους στρατιωτικές συμφωνίες, ενώ η Αμερική και η Βρετανία δουλεύουν πολύ πολύ σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι οι ισραηλινοτουρκικές σχέσεις θα συνεχίσουν στο στρατιωτικό επίπεδο, αν και όχι δημοσίως. Και δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει αυτή η δημόσια εχθρότητα».

  Δηλαδή, πιθανόν η Κύπρος να παγιδευτεί υπερεκτιμώντας αυτήν τη φαινομενική κόντρα Τουρκίας -Ισραήλ;

  «Θα μπορούσε. Αλλά γεγονός είναι ότι η Κύπρος βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο: και αυτή τη φορά όχι μόνο για γεωπολιτικά παιχνίδια αλλά και για πετρελαϊκά. Και πάλι υπάρχει ένα γαϊτανάκι: Τουρκία, Κύπρος, Ισραήλ (που σημαίνει Λίβανος και Συρία), την ίδια στιγμή έχουμε κάποια «προβληματάκια» στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, ενώ δεν είμαι σίγουρος ότι η Αμερική και η Βρετανία έχουν καταλήξει σε μια δική τους πολιτική, αφού πιθανότατα περιμένουν να δουν πού θα «κάτσει η μπίλια» σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Ταυτόχρονα η γαλλο-γερμανική πολιτική είναι διαφορετική από την αγγλοσαξονική, ιδίως στη Βόρεια Αφρική, ενώ η Ρωσία δρα αργά, υπομονετικά, σταθερά και μεθοδευμένα, όπως πάντοτε έκανε στην ιστορία της, περιμένοντας ενδεχομένως να επωφεληθεί από την όλη σύγχυση που επικρατεί. Ιστορικά, οι Ρώσοι θεωρούσαν πάντοτε την πρόσβασή τους στη Μεσόγειο εξαιρετικά σημαντική. Μην ξεχνάτε ότι οι Ρώσοι εναντιώθηκαν απόλυτα στο σχέδιο Ανάν και θα το ξανακάνουν εάν δουν ότι θίγονται τα συμφέροντά τους, τα οποία στην Κύπρο είναι τεράστια. Ημουν εκεί πριν από λίγες μέρες και μπορούσες να δεις τους Ρώσους παντού. Οι Ρώσοι είναι εκεί και περιμένουν. Απλώς οι Αμερικανοί παίζουν ντραφτ, όπου ενεργείς γρήγορα, ενώ οι Ρώσοι σκάκι, όπου σκέφτεσαι πολύ πριν κάνεις την κίνησή σου. Η Ρωσία είναι πολύ έξυπνη στην εξωτερική της πολιτική. Μερικές φορές, όταν θεώρησε αναγκαίο, υποστήριξε και την Τουρκία. Αλλά το μεγάλο πετρελαϊκό παιχνίδι που πλέον παίζεται συνδέεται με την Κύπρο. Αν δεις το χάρτη, η εικόνα είναι φρικτή».

  Τι εννοείτε με το «φρικτή»;

  «Εννοώ ότι είναι γεμάτη από αγωγούς πετρελαίου και αερίου. Ο ένας πηγαίνει στην νότια Ιταλία, ο Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη συνεχίζει να μην είναι έτοιμος, τον οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου δυστυχώς δεν υποστήριξε όσο θα έπρεπε. Οι Ρώσοι τα βλέπουν όλα αυτά και είναι θυμωμένοι. Επίσης, η Ρωσία προμηθεύει την Ευρώπη με αέριο αλλά αυτό είναι το όπλο της και μπορεί να απειλήσει να «κλείσει τη στρόφιγγα» εάν δει να απειλούνται τα συμφέροντά της στη Μεσόγειο. Η Ρωσία συνήθως υποστηρίζει την επίσημη θέση της κυπριακής κυβέρνησης. Η Ρωσία συνήθως δεν υποστηρίζει την ισραηλινή πολιτική εναντίον των Παλαιστινίων. Αυτό που θα ήθελε η Ρωσία, στον επόμενο «γύρο», σε λίγους μήνες, είναι να εκμεταλλευτούν οι ρωσικές εταιρείες το αέριο στα νερά της Μεσογείου. Τώρα υπάρχει μια αμερικανική εταιρεία που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και μια ισραηλινή. Θα υπάρξουν και άλλες στο μέλλον: γερμανικές, γαλλικές, ρωσικές κ.ά. Συνεπώς η κυπριακή πλευρά θα πρέπει να έχει καλές σχέσεις με όλους. Θυμήσου τον Μακάριο, πώς ισορροπούσε ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση».

  Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πιο δυναμική στο θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών της αποθεμάτων;

  «Κατά την άποψή μου, η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει πολύ μεγαλύτερη βοήθεια από τη Ρωσία για πετρελαϊκές έρευνες. Παραδοσιακά, αφήνοντας έξω την ιδεολογία και τα υπόλοιπα, η Ρωσία έχει υπάρξει η λιγότερο εχθρική μεγάλη δύναμη απέναντι στην Ελλάδα. Η Ρωσία τώρα έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Ελλάδα. Στη διάρκεια της κρίσης η Ρωσία προσφέρθηκε να δώσει ένα μεγάλο φθηνό δάνειο, το οποίο ίσως οδηγούσε στην αποφυγή του ΔΝΤ. Ο Παπανδρέου είπε «όχι», απέρριψε την προσφορά, με τη δικαιολογία ότι θα βρισκόμασταν κάτω από τον έλεγχο των Ρώσων. Είναι άραγε βέβαιο ότι θα βρισκόμασταν κάτω από το ρωσικό έλεγχο με τον ίδιο τρόπο που βρισκόμαστε τώρα κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ; Δεν είμαι αριστερός, απλώς προσπαθώ να ακολουθήσω την κοινή λογική. Συνεπώς, η διπλωματία της ελληνικής πλευράς με τη Ρωσία δεν μελετήθηκε τόσο στενά όσο θα έπρεπε και δεν υπήρξε τόσο αποτελεσματική όσο θα μπορούσε. Και ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφθώ είναι η αγγλοσαξονική πίεση και ελληνικά ιδρύματα, όπως το ΕΛΙΑΜΕΠ, με τους κ. Βερέμη και Κουλουμπή, που εκφράζουν την αμερικανική θέση στην Ελλάδα».

  Οι πρόσφατες εξεγέρσεις στην Αίγυπτο, την Τυνησία, τη Λιβύη κ.λπ. πώς μπορούν να επηρεάσουν την Ελλάδα;

  «Η Ελλάδα πάντοτε προσπαθούσε να ισορροπήσει τις σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο και το Ισραήλ. Τώρα, με τη συνεργασία της με το Ισραήλ, το πράγμα μπερδεύεται λιγάκι…»

  Η Τουρκία μπορεί να ενδυναμωθεί από αυτές;

  «Ναι, επειδή μπορεί να παρουσιαστεί ως ο εγγυητής της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

  Η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει αυτό;

  «Η Ελλάδα έχει προσπαθήσει να το κάνει αυτό. Αλλά δεν είναι στη Μέση Ανατολή».

  Η Κύπρος είναι;

  «Γεωγραφικά, ναι. Διανοητικά, όχι και τόσο. Βέβαια η Κύπρος μπορεί να παρουσιαστεί ως εστία σταθερότητας. Οπως έγινε με την κρίση στον Λίβανο: πόσο χρήσιμη αποδείχθηκε η Κύπρος, όπου συνέρρεαν οι πρόσφυγες κ.λπ.».

  Για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. τι λέτε;

  «Υποστηρίζω τη γαλλογερμανική θέση για μια ειδική σχέση της Τουρκίας με την Ευρώπη. Ασπάζομαι την άποψη του Ζισκάρ Ντ’ Εστέν ότι η ένταξη της Τουρκίας θα είναι το τέλος της Ευρώπης. Αφού η Τουρκία δεν είναι στην Ευρώπη. Επειτα, πώς είναι δυνατόν να υποστηρίζουν η Αμερική και η Βρετανία την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη, όταν η Τουρκία κατέχει μέρος της Ευρώπης, το οποίο δεν αναγνωρίζεται; Αν και είμαι βέβαιος ότι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν θέλουν δύο επίσημα αναγνωρισμένα κράτη στην Κύπρο, γιατί τότε τι θα γίνει με τις Συνθήκες, τι θα γίνει με τις βάσεις τους στο νησί; Θέλουν μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση ενώ ο μεγαλύτερος φόβος τους, παρότι δεν θέλουν να το παραδεχτούν, είναι η Ρωσία. Συνεχίζουν να διακατέχονται από αυτή την εμμονή».

  Συνεπώς, ο Ψυχρός Πόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει;

  «Ασφαλώς και όχι. Αλλωστε και ο Ψυχρός Πόλεμος δεν ήταν για την ιδεολογία, η οποία απλώς αποτελούσε τη δικαιολογία. Ηταν περί συμφερόντων οικονομικών. Κι αυτό συνεχίζεται με έναν πιο μαλακό τρόπο δημόσια αλλά με σκληρό στο παρασκήνιο. Οι Ρώσοι δεν ακούγονται πολύ τον τελευταίο καιρό κι αυτό είναι ενδιαφέρον. Ισως σύντομα στην Κύπρο κάποιες μοσχοβίτικες τρομπέτες ηχήσουν…»

  Τους Βρετανούς, οι Κύπριοι πώς τους βλέπουν;

  «Τους αρέσει ο βρετανικός τρόπος ζωής, οι βρετανικές ιδέες, η βρετανική οργάνωση, αλλά δεν εμπιστεύονται τις βρετανικές κυβερνήσεις. Και νομίζω ότι έχουν πολύ καλούς λόγους γι’ αυτό. Γνωρίζουν ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι σε συνεννόηση με την αμερικανική. Οι Κύπριοι έχουν επίσης πολύ υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και πολύ υψηλό ποσοστό δαπανών για την παιδεία. Το 8% του προϋπολογισμού τους πηγαίνει στην εκπαίδευση ενώ στην Ελλάδα είναι, πόσο, 2-2,5%; Στην πραγματικότητα οι Κύπριοι είναι λίγο παραπάνω Ευρωπαίοι από τους Ελληνες. Δεν είναι Βαλκάνιοι, είναι κοσμοπολίτες. Επίσης, είναι πιο οργανωμένοι από τους Ελληνες ενώ και οι «πελατειακές σχέσεις» που διακρίνουν την ελληνική κοινωνία βρίσκονται στην Κύπρο σε χαμηλότερο επίπεδο· υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια».

  Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη από τη διαχρονική σχέση της με τη Βρετανία και την Αμερική;

  «Γενικά, η Ελλάδα δεν υπήρξε τόσο ικανή όσο η Τουρκία στο να κερδίσει τη στρατηγική και πολιτική στήριξη της Βρετανίας και της Αμερικής ή ακόμη και της Γαλλίας και της Γερμανίας. Επειδή τα ελληνικά πολιτικά κόμματα δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε μια κοινή πολιτική. Η Ελλάδα φοβάται να πάρει ρίσκα, να μπλοφάρει, ενώ η κατάσταση απαιτεί κάποια ρίσκα, έστω υπολογισμένα. Η Αμερική είναι στην άλλη άκρη του κόσμου, η Ρωσία είναι δίπλα της. Η Ελλάδα πρέπει να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από τη Ρωσία και, αν χρειαστεί, την Κίνα, για να φτάσει σε λύση με την Τουρκία για την Κύπρο. Βέβαια χρειάζεσαι πολύ σπουδαία διπλωματία για να το πετύχεις αυτό. Η Τουρκία είναι καλύτερη στις διεθνείς δημόσιες σχέσεις, χρησιμοποιεί μεγάλα ξένα γραφεία για να υποστηρίζουν τις υποθέσεις της. Η Ελλάδα είναι πολύ διχασμένη, κοιτά πολύ το τώρα, δεν βλέπει σε βάθος χρόνου και δεν μπορεί να δουλέψει ομαδικά. Υπάρχει και το γνωστό ανέκδοτο με τους Ελληνες και τους Γιαπωνέζους: Ενας Ελληνας είναι θαύμα, ένας Γιαπωνέζος είναι ένας «καθυστερημένος». Δύο Ελληνες είναι δύσκολοι, δύο Γιαπωνέζοι είναι απλώς βλάκες. Είκοσι Ελληνες είναι καταστροφή, είκοσι Γιαπωνέζοι είναι ένα θαύμα…».

  Αρα, τα προβλήματα της Ελλάδας είναι η διχόνοια και ο ατομισμός.

  «Και, σε επίπεδο κοινωνίας, η ξενομανία της. Η Ελλάδα έχει τάση να εισάγει οτιδήποτε ξένο, ανεξαρτήτως αν είναι καλό, κακό ή άσχημο. «Είναι ξένο, ω!, πρέπει να είναι καλό! πρέπει να είναι καλύτερο από τα δικά μας!». Δείτε την υπουργό Παιδείας, τη Διαμαντοπούλου: είναι ένα τέτοιο παράδειγμα στην εκπαίδευση· θα σκοτώσει την εκπαίδευση αν συνεχίσει έτσι! Προσπαθεί να αντιγράψει αγγλοσαξονικές αηδίες, να ρωτάς το μικρό παιδί «ποια είναι η ταυτότητά σου;» κ.λπ. Υπάρχει καλό εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται να εισαχθούν νέες ιδέες, χρειάζεται απλώς να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες. Υπάρχουν όμορφα πράγματα εδώ, όμως οι Ελληνες δεν είναι υπερήφανοι γι’ αυτά, θαυμάζουν πολύ τα ξένα πράγματα. Αλλά αυτός ο θαυμασμός δείχνει κάτι: ότι δεν μπορείς να κάνεις τη διάκριση μεταξύ τού τι είναι πράγματι καλό και τι είναι κακό. Υιοθετούνται θεωρίες από το εξωτερικό στην Ελλάδα και «η πλάκα», πολλές φορές, είναι ότι η ρίζα αυτών των θεωριών βρίσκεται στην αρχαία Ελλάδα! Θα ήθελα να δω λίγο παραπάνω αυτοσεβασμό στους Ελληνες. Ακούω πολλούς να λένε: «Με το ΔΝΤ χάνουμε τον αυτοσεβασμό μας». Μα, αυτό έπρεπε να το σκεφτείς είκοσι, τριάντα χρόνια πριν, όχι τώρα! Τι διάολο έκανες τόσον καιρό;». *

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=12/03/2011&id=258808

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/03/2011

 16. http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1944352

  Σχόλιο από AMEN | 16/03/2011

 17. Οικονομοτεχνική ανάλυση για την κατάσταση στην Ελλάδα του Δημήτρη Καζάκη:

  Σχόλιο από Δημήτρης | 17/03/2011

 18. ΣΗΜΙΤΗΣ Ο ΑΝΗΘΙΚΟΣ:

  Φως στις σχέσεις της Goldman Sachs με την κυβέρνηση Σημίτη, με αιχμή το «καμουφλάρισμα» μέρους του ελληνικού χρέους, προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στο ευρώ, ρίχνει ο Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας-ερευνητής Μαρκ Ρος.

  Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Realnews» αποκαλύπτει τα swaps που έκανε η αμερικανική τράπεζα το 2001, κατόπιν εντολής από την τότε ελληνική κυβέρνηση, με στόχο την απόκρυψη χρεών και δίνει λεπτομέρειες για την επιστροφή της Goldman Sachs στην Αθήνα, τον Δεκέμβριου του 2009, με αντίστοιχη πρόταση προς την κυβέρνηση, την οποία απέρριψε ο Γιώργος Παπανδρέου.

  Ο Μαρκ Ρος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η αμερικανική τράπεζα δεν οργάνωσε την χρεωκοπία της Ελλάδας και ότι το πρόβλημα ήταν οι ίδιοι οι Έλληνες πολιτικοί και η ίδια η Ελλάδα. Αυτό που έκανε η Goldman Sachs, ισχυρίζεται, ήταν να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να συνεχίσουν να κάνουν αυτό που ήδη ήξεραν, να προσφεύγουν δηλαδή σε ανήθικες μεθόδους για να ικανοποιούν τις εκάστοτε επιδιώξεις τους.

  Συμπληρώνει ότι οι σοσιαλιστές, με ηγέτη τον Κώστα Σημίτη, ήταν διατεθειμένοι να απαλλαγούν από το βάρος των στρατιωτικών δαπανών, ώστε αυτές να μην συμπεριληφθούν στο σύνολο των δαπανών της χώρας. Έτσι, η χώρα μπορούσε να απαλλαγεί από το βάρος των δισεκατομμυρίων ευρώ χρέους. Από τη μια πλευρά λοιπόν έχουμε, όπως λέει ο Μαρκ Ρος, μια κυβέρνηση που θέλει απεγνωσμένα να μπει στην ΟΝΕ και μια Ευρώπη που θέλει την Ελλάδα στον μηχανισμό, για να εδραιωθεί η φήμη του κοινού νομίσματος.

  Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα καταφέρει να αποφύγει τη χρεοκοπία, ο Μαρκ Ρος εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Έλληνα πρωθυπουργό και συμπληρώνει ότι η Ελλάδα έχει φτάσει σε ένα έσχατο σημείο και ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα.

  Σχόλιο από Ζ | 28/03/2011

 19. “Άκης και Γιάννος, θα λογοδοτήσουν για τα υποβρύχια…”

  Ποινικές ευθύνες στους Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου για το σκάνδαλο των υποβρυχίων αποδίδει ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος.

  Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αποκαλύψεις», δήλωσε ότι η εξεταστική επιτροπή δεν αποτελεί επιλογή ενώ υποστηρίζει ξεκάθαρα ότι μπορεί να εκπεμφθεί μήνυμα συγκάλυψης το οποίο δεν ανέχεται πλέον η κοινωνία.

  Συμπληρώνει επίσης ότι αν υπάρξει επιχείρηση συγκάλυψης του σκανδάλου, θα το αντιμετωπίσουν στο Κοινοβούλιο, ενώ κάνει λόγο για τις σχέσεις πολιτών και πολιτικής που έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

  Για τη σημερινή οικονομική κατάσταση ο Πάνος Καμμένος απέδωσε ευθύνες και την κυβέρνηση Καραμανλή καθώς, όπως είπε, δεν εφάρμοσε μετεκλογικά από το 2004, την πολιτική της δίωξης των υπευθύνων των σκανδάλων που είχαν αποκαλύψει ως αντιπολίτευση.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 03/04/2011

 20. ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΕΜΑ

  1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  2. ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ πχ 200
  3. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΝΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΤΑ 16 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ 8
  4. ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΧΕΙ ΕΝΣΗΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10ΕΤΙΑΣ
  5. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΕΞΤΡΑ
  6. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΟΛΥΤΕΛΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ,ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ, ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΝΟΜΙΩΝ
  7. ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΟΣΩΝ ΕΧΟΥΝ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝΤΩΝ, Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.
  8. ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΑΔΙΚΗΜΑΤΩΝ, ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΙΑ. Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΑΣΥΛΙΑ
  9. ΑΜΕΣΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ (ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΑΔΙΑΦΘΟΡΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ) ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ.
  10. ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

  ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
  ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
  ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 2 ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΥΤΟΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ

  Σχόλιο από mr Χ | 07/04/2011

 21. ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ ΜΙΛΗΣΕ
  ——————————————————-

  Η κυβέρνηση στο στόχαστρο του Σημίτη

  Σκληρή κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή της Κυριακής», που κυκλοφορεί αύριο εκτάκτως, λόγω της απεργίας στα ΜΜΕ.

  Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική που μπορεί να περιγραφεί με τις λέξεις «βλέποντας και κάνοντας», ενώ «ασάφειες που παραμένουν και δεν διευκρινίζονται, μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε μεγαλύτερη ακόμη αστάθεια».

  «Περιμένει τα αποτελέσματα της προσπάθειάς της και ανάλογα επιδιώκει πρόσθετους στόχους, ζητεί από τους δανειστές προσαρμογές των όρων του δανείου και διερευνά νέες δυνατότητες χρηματοδότησης. Είναι μία τακτική με χρονικό ορίζοντα ένα ως δύο χρόνια», τονίζει ο κ. Σημίτης.

  Επιπλέον, υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο να υιοθετήσει η κυβέρνηση σαφή, πειστική και μακροπρόθεσμη πολιτική και ταυτόχρονα οι πολιτικές δυνάμεις να επιδείξουν μεγαλύτερη αίσθηση συνευθύνης προκείμενου «μέσα από μια συνεννόηση να προκύψει ένας σχεδιασμός ρεαλιστικής εξόδου από την κρίση»,

  Ο Κώστας Σημίτης αναφέρεται επίσης στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, τονίζοντας πως στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε «ως μέσο για τον περιορισμό του υπερβολικού χρέους μιας χώρας».

  Ακόμη, ο πρώην πρωθυπουργός προσθέτει ότι «μπορεί να τεθεί ως προϋπόθεση της χορήγησης βοήθειας από τον νέο Μηχανισμό και έτσι να επιβληθεί σε μία χώρα».

  Ο κ. Σημίτης χαρακτηρίζει ως μη ρεαλιστικό το στόχο είσπραξης 50 δις. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις και την ακίνητη περιουσία έως το 2015, ενώ σε ότι αφορά την ρευστότητα των τραπεζών υποσημειώνει πως «όσο πάσχει η αξιοπιστία της χώρας, η διεθνής αγορά θα αρνείται να τις δανείζει».

  Σχόλιο από Θεόδωρος | 08/04/2011

 22. «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μόνο για της «χρηματικές υποσχέσεις» που έγιναν προς τον Άκη Τσοχατζόπουλο αποδίδει την αγορά των υποβρυχίων από το ελληνικό κράτος η Εισαγγελία του Μονάχου, λόγω των χρηματικών υποσχέσεων του Αβατάγγελου στον υπουργό Άμυνας Τσοχατζόπουλο και σε άλλους, ακόμα άγνωστου ονόματος, λήπτες αποφάσεων, η κοινοπραξία ανέλαβε στις 15/02/2000 την ανάθεση για την παράδοση των υποβρυχείων «Αρχιμήδης», γράφει το εισαγγελικό κείμενο…κλπ. κλπ….»

  [Από το βιβλίο του Gougenot des Mousseaux, « Le Juif. le judaisme et la judaïsation des peuples chretiens »

  απ’ του Ροϊδη

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/04/2011

 23. Βολές Καστανίδη κατά Σημίτη για την αδιαφάνεια στις προμήθειες

  Ευθύνες στον Κώστα Σημίτη για τη διαιώνιση του καθεστώτος αδιαφάνειας στις κρατικές προμήθειες επέρριψε από το βήμα της Βουλής ο Χάρης Καστανίδης,κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για το σκάνδαλο Siemens. Αιτιολόγησε τη θέση του επικαλούμενος την αλληλογραφία που είχε με τον πρώην πρωθυπουργό την περίοδο 1996-1997, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Μεταφορών.

  Την αφορμή για την επίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης έδωσε κείμενο που διένειμε χθες στους βουλευτές ο Κ. Σημίτης, με το οποίο υπερασπίζεται τους χειρισμούς του σχετικά με τις συμβάσεις που σύνηψε το Δημόσιο με τη Siemens. Μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι η πρόταση που είχε καταθέσει τότε ο Χαρ. Καστανίδης για την ίδρυση ανεξάρτητης αρχής που θα ήλεγχε τις προμήθειες «προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμφωνιών από τον έλεγχο της αρχής την οποία επιθυμούσε». Παράλληλα, αμφισβητεί ότι ο Χαρ. Καστανίδης είχε παραιτηθεί από το υπουργείο Μεταφορών για λόγους ηθικής τάξης, επειδή οι προτάσεις του δεν έγιναν αποδεκτές,καθώς διερωτάται «γιατί όμως τότε έγινε και πάλι μέλος της κυβέρνησης το 2003;».

  Απανtώντας από το βήμα της Βουλής, ο Χαρ. Καστανίδης εκτίμησε πως «θα ήταν διαφορετικό σήμερα το μέλλον του τόπου και η θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας, αν είχαμε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των προμηθειών». «Θα είχαμε κόψει τον ομφάλιο λώρο ανάμεσα στον πολιτικό και τους επιχειρηματίες», πρόσθεσε.

  Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο υπουργός, οι προτάσεις που είχε καταθέσει για τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής είχαν γίνει αρχικώς αποδεκτές, στη συνέχεια όμως απορρίφθηκαν με τη δικαιολογία ότι το θεσμικό πλαίσιο ήταν επαρκές. Στο συρτάρι έμεινε, όπως είπε, και η δεύτερη πρόταση που κατέθεσε για το ζήτημα, με αποτέλεσμα να υποβάλει την παραίτησή του.

  «Δεν έχω μιλήσει έτσι 15 χρόνια, αισθάνομαι όμως βαριά την ιστορική ευθύνη να μιλήσω για όσα οφείλω», ανέφερε και παρέπεμψε τους βουλευτές στην αλληλογραφία του με τον Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι αποδεικνύει πως ο ίδιος επέμεινε στον έλεγχο όλων των συμβάσεων του Δημοσίου από ανεξάρτητη αρχή.

  Διακοπή της συνεδρίασης ζήτησε η Ν.Δ.

  Η παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία δια του κοινοβουλευτικού της εκπροσώπου, Κ. Τζαβάρα, ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης προκειμένου οι βουλευτές να μελετήσουν το περιεχόμενο των επιστολών.

  Το αίτημα απέρριψε ο πρόεδρος της Βουλής, Φιλ. Πετσάλνικος. Υποστήριξε ότι δεν πρόβλέπεται από τον κανονισμό της Βουλής, καθώς η συνεδρίαση αφορά στη συζήτηση του πορίσματος και όχι στη λήψη αποφάσεων.

  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=275123

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/05/2011

 24. Καταπέλτης ο Γερμανός εισαγγελέας κατά του Άκη

  Στην κορυφή της πυραμίδας των δωροδοκιών που έγιναν, ώστε το ελληνικό κράτος να επωμιστεί τη σκανδαλώδη σύμβαση των γερμανικών υποβρυχίων, τοποθετεί ευθέως τον Ακη Τσοχατζόπουλο η Εισαγγελία του Μονάχου.

  Το σκεπτικό της απαγγελίας κατηγοριών εναντίον δύο πρώην στελεχών της κοινοπραξίας HDW/Ferrostaal εκδόθηκε την προπερασμένη Δευτέρα 11 Απριλίου και παρουσιάζεται σήμερα αποκλειστικά από τη Real news. Στο εισαγγελικό έγγραφο, η πεποίθηση για εμπλοκή του πρώην υπουργού Αμυνας στη δοσοληψία των «ωφέλιμων πληρωμών» εκφράζεται ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές. Στο όνομα του Α. Τσοχατζόπουλου γίνονται περισσότερες από δέκα αναφορές, ενώ τα στοιχεία που παρατίθενται αποτελούν καταπέλτη ενάντια σε όσα έχει ισχυριστεί μέχρι σήμερα για την υπόθεση των υποβρυχίων το πρώην ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

  Κατηγορητήριο

  «Οι κατηγορούμενοι Χάουν και Μούλενμπεκ αποδέχονταν, τουλάχιστον σιωπηλά, ότι ένα μέρος του ποσού που ήταν να πληρωθεί στην Dolmarton ή τη Wilberforce θα προωθείτο από τον προαναφερόμενο κύκλο προσώπων (σ.σ.: Ομάδα Α) σε άτομα που λάμβαναν αποφάσεις στα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις υπηρεσίες, ειδικότερα στον τότε Ελληνα υπουργό Αμυνας Τσοχατζόπουλο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο.

  Δίχως αμφιβολία, πρόκειται για το πλέον αποκαλυπτικό ντοκουμέντο που έχει δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα για τη διακίνηση των «υποβρύχιων» προμηθειών. Η σημασία του είναι εξαιρετικά βαρύνουσα, καθώς, βάσει αυτού, η Εισαγγελία του Μονάχου κατηγορεί τα άλλοτε διευθυντικά στελέχη της γερμανικής κοινοπραξίας, Γιόχαν Φρίντριχ Χάουν και Χανς Ντίτερ Μούλενμπεκ, για το αδίκημα της δωροδοκίας σε χώρες του εξωτερικού. Τα συμπεράσματα που αναλύονται και υπογράφονται από τον Γερμανό εισαγγελέα Κνόμπλαχ αποτελούν προϊόν έρευνας σχεδόν δύο ετών, αλλά και δεκάδων καταθέσεων από μάρτυρες και υπόπτους.

  Στο σκεπτικό του κατηγορητηρίου περιλαμβάνονται συγκλονιστικές αποκαλύψεις για χρηματικές αμοιβές εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες μέσω υπεράκτιων εταιρειών έφτασαν μέχρι και τον Α. Τσοχατζόπουλο, όπως πολλάκις αναφέρεται στο κείμενο. Ακόμα ξετυλίγεται όλο το κουβάρι της απάτης που φαίνεται να στήθηκε για να προωθηθούν τα υποβρύχια της γερμανικής κοινοπραξίας έναντι των υπόλοιπων εταιρειών. Προς αυτήν την κατεύθυνση έγιναν ενέργειες όπως αποστολή εγγράφων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας στους Γερμανούς, αλλά και διαρροή πληροφοριών για το περιεχόμενο των συναντήσεων του ΚΥΣΕΑ, του ανώτατου οργάνου για την εθνική άμυνα της χώρας!

  «Ειδικότερα στον Ακη»

  Οπως επισημαίνεται στο εισαγγελικό κείμενο, από τις «ωφέλιμες πληρωμές» που δίνονταν σε υπεράκτιες εταιρείες τουλάχιστον ένα ποσοστό προωθείτο στον Α. Τσοχατζόπουλο, σε άλλους αξιωματούχους του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και σε αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για εταιρείες όπως η Dolmarton και η Wilberforce, για τις οποίες η «R» έχει ήδη αποκαλύψει τραπεζικές αποδείξεις για καταθέσεις συνολικού ύψους 22,8 εκατ. ευρώ στην ελβετική τράπεζα UBS, από το 2000 μέχρι το 2003. Διαχειριστής των εταιρειών αυτών φαίνεται να είναι ο Ελληνας σύμβουλος των Γερμανών Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο οποίος από το κατηγορητήριο της γερμανικής Εισαγγελίας κατονομάζεται ως διακινητής προμηθειών προς Ελληνες αξιωματούχους. Παρόμοιες υπηρεσίες εμφανίζονται να παρείχαν και τα υπόλοιπα άτομα που συγκροτούσαν την περιβόητη Ομάδα Α, δηλαδή την ομάδα των ατόμων που βοήθησαν τη γερμανική κοινοπραξία στο ελληνικό της εγχείρημα.

  Το σκεπτικό της απαγγελίας κατηγοριών από την Εισαγγελία του Μονάχου αναφέρει επακριβώς τα εξής: «Οι κατηγορούμενοι Χάουν και Μούλενμπεκ αποδέχονταν, τουλάχιστον σιωπηλά, ότι έστω ένα μέρος του ποσού που ήταν να πληρωθεί στην Dolmarton ή τη Wilberforce θα προωθείτο από τον προαναφερόμενο κύκλο προσώπων» (σ.σ.: Ομάδα Α) «σε άτομα που λάμβαναν αποφάσεις στα εμπλεκόμενα υπουργεία και τις υπηρεσίες -ειδικότερα στον τότε Ελληνα υπουργό Αμυνας Τσοχατζόπουλο- και ότι αυτοί οι λήπτες αποφάσεων, με τη σειρά τους, θα ασκούσαν την επιρροή που τους αναλογούσε κατά την ανάθεση του συμβολαίου, κάνοντας ό,τι μπορούσαν για να δοθεί η ανάθεση στην κοινοπραξία, χωρίς να ληφθούν υπ’ όψιν οι ισχύοντες κανονισμοί ή τουλάχιστον ότι η κρίση τους κατά την απόφαση για την ανάθεση του συμβολαίου θα εξαρτάτο σημαντικά και από τις πληρωμές που τους υποσχέθηκαν.

  Εφόσον οι κατηγορούμενοι δεν γνώριζαν τα υπόλοιπα άτομα που έπρεπε να καλυφθούν πέρα από τον Ελληνα υπουργό Αμυνας, τη δουλειά αυτή, καθώς και την προώθηση στον Ελληνα υπουργό Αμυνας Τσοχατζόπουλο ανέλαβαν τα μέλη του “Κύκλου Προσευχής” (σ.σ.: κωδική ονομασία της Ομάδας Α) που ήταν εξοικειωμένοι με τις συνθήκες της χώρας».

  Εν ολίγοις, το κατηγορητήριο υποστηρίζει πως ο Α. Τσοχατζόπουλος και κάποιοι από τους υφισταμένους του στο υπ. Εθνικής Αμυνας παρέβησαν όλους τους κανονισμούς που ίσχυαν στους διαγωνισμούς για την προμήθεια αμυντικών εξοπλισμών, ούτως ώστε να καρπωθούν τις προμήθειες των Γερμανών…

  «Η αγορά έγινε λόγω των προμηθειών»

  Αποκλειστικά και μόνο στις «χρηματικές υποσχέσεις» που έγιναν προς τον Ακη Τσοχατζόπουλο αποδίδει την αγορά των υποβρυχίων από το ελληνικό κράτος η Εισαγγελία του Μονάχου.

  «Στη συνέχεια, λόγω των χρηματικών υποσχέσεων του Αβατάγγελου στον υπουργό Αμυνας Τσοχατζόπουλο και σε άλλους, ακόμα άγνωστου ονόματος λήπτες αποφάσεων, η κοινοπραξία ανέλαβε στις 15/02/2000 την ανάθεση για την παράδοση των υποβρυχίων “Αρχιμήδης”», γράφει το εισαγγελικό κείμενο, το οποίο αποδίδει κεντρικό ρόλο στον μέχρι σήμερα «αφανή σύμβουλο» Αλέξανδρο Αβατάγγελο.

  «Ηταν ήδη ξεκάθαρο για όλους τους συμμετέχοντες ότι ο Αβατάγγελος, που βρισκόταν πίσω στην Dolmarton, δεν θα παρείχε κανενός είδους πραγματική συμβουλευτική υπηρεσία στη Ferrostaal. Ο σύμβουλος ενεργούσε στην πραγματικότητα για να αποκρυβεί η ροή των πληρωμών, ως διαμεσολαβητής που θα προωθούσε τα χρήματα -μετά την παρακράτηση ενός μεριδίου για τον ίδιο- σε αξιωματούχους της κυβέρνησης, των υπουργείων, των αρμόδιων υπηρεσιών και του Ελληνικού Ναυτικού», αναφέρεται στο σκεπτικό της γερμανικής Εισαγγελίας.

  Σχεδίαζαν από το 1998 την «Επιχείρηση Τρίαινα»

  Το όνομα του συνδικάτου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «Τρίαινα» χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί και οι σύμβουλοί τους για να χαρακτηρίσουν την επιχείρηση απόκτησης των ιστορικών ελληνικών ναυπηγείων. Το κατηγορητήριο της Εισαγγελίας του Μονάχου αποκαλύπτει ότι τα στελέχη της HDW/Ferrostaal προετοίμαζαν την απόκτηση του ελέγχου των Ναυπηγείων ήδη από το 1998, δηλαδή τέσσερα χρόνια πριν από τη σύμβαση «Ποσειδώνας ΙΙ», η οποία υπεγράφη στις 31 Μαΐου του 2002. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο εισαγγελικό κείμενο, οι προμήθειες για τη σύμβαση που περιελάμβανε την αναβάθμιση των υποβρυχίων στα ελληνικά ναυπηγεία συμφωνήθηκαν σε συνάντηση στο Χίλτον της Αθήνας, στις 13 Φεβρουαρίου του 2000, μεταξύ των μελών της περιβόητης Ομάδας Α και των δύο στελεχών της γερμανικής κοινοπραξίας, που κατηγορούνται για δωροδοκία.

  Στη Ζυρίχη

  Οι πρώτες συζητήσεις για την «Επιχείρηση Τρίαινα» έγιναν στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης, μεταξύ του εφοπλιστή και αντιπροσώπου της Ferrostaal στην Ελλάδα Μιχάλη Ματαντού, του κατηγορούμενου από τη γερμανική Δικαιοσύνη Γ. Χάουν, καθώς και ενός ατόμου που το εισαγγελικό κατηγορητήριο αναφέρει ως «Ελληνα φίλο» των Γερμανών. Η συνάντηση αυτή περιγράφεται σε φαξ που εστάλη από τον Μ. Ματαντό προς στελέχη της HDW/Ferrostaal, στις 15 Νοεμβρίου του 1998.

  «Σε ένα φαξ με την επικεφαλίδα “Εμπιστευτικό” και ημερομηνία 15/11/1998 από τον διωκόμενο Ματαντό προς τον κατηγορούμενο Χάουν (…) περιγράφεται μια μακρά συνάντηση μεταξύ του Ματαντού και ενός προσώπου που αναφέρεται ως “ο φίλος μας” (“our friend”). Ο “φίλος μας” ζήτησε την επιβεβαίωση πως μια επιχείρηση με την ονομασία “Τρίαινα” θα ακολουθούσε την ίδια συμφωνία, όπως ανέφερε ο Ματαντός, μετά από μια κοινή συνάντηση με τον κατηγορούμενο Χάουν και τον “φίλο μας” στο αεροδρόμιο της Ζυρίχης», αναφέρεται στο εισαγγελικό κείμενο.

  Εκείνη τη χρονική περίοδο, βέβαια, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά επικρατεί αναβρασμός, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για τον μελλοντικό ανάδοχο της εταιρείας των ναυπηγείων. Σε όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων, οι συνδικαλιστές της «Τρίαινας» παίζουν κομβικό ρόλο, καθώς το 49% των Ναυπηγείων ανήκει σε συνεταιρισμό που έχουν συστήσει οι εργαζόμενοι.

  Μπορεί η συμφωνία αναβάθμισης των υποβρυχίων, η οποία θα λάμβανε χώρο στα ελληνικά ναυπηγεία, να υπεγράφη τον Μάιο του 2002, όμως οι Γερμανοί και οι σύμβουλοί τους είχαν ήδη συμφωνήσει για τα ποσοστά των προμηθειών από το 2000!

  «Στις 13/02/2000, οι κατηγορούμενοι Χάουν και Μούλενμπεκ είχαν συναντηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα με τον υφιστάμενο του Αβατάγγελου, τον Φιλιππίδη, και είχαν συμφωνήσει προφορικά τις λεπτομέρειες της αμοιβής της Dolmarton, σε περίπτωση της ανάθεσης του συμβολαίου στην κοινοπραξία.
  Επιπλέον, καθορίστηκε η αμοιβή στο ύψος του 2,65% της τιμής του συμβολαίου, για την πιθανή μελλοντική ανάθεση της ανακαίνισης των ήδη υπαρχόντων υποβρυχίων», αναφέρει το εισαγγελικό κείμενο.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 13/05/2011

 25. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

  Το βιβλιοπωλείο «χωρίς όνομα σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου «Πικρές Ελιές: Η διπλωματία, η σύγκρουση των θεωριών και η σύγχρονη Κύπρος» του Ουίλλιαμ Μάλλινσον και στην συζήτηση που θα ακολουθήσει, την Τετάρτη 25 Μαϊου, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου του Ι.Ν. Φανερωμένης στον Χολαργό.

  Συμμετέχουν οι :

  Ουίλλιαμ Μάλλινσον, λέκτορας βρετανικής Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, πρώην διπλωμάτης,

  Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, συγγραφέας και καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με ερευνητικό και διδακτικό έργο με αντικείμενο τις Διεθνείς Σχέσεις.

  Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας και εκδότης του περιοδικού Άρδην και της εφημερίδας Ρήξη – μέλος της Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής της ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.

  Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε στο 210-6546742 ή στο nonamebk@otenet.gr.

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ:
  Ποια είναι τα βασικά «ελατήρια» πίσω από τον διεθνή ανταγωνισμό και τις συγκρούσεις και πώς μπορούν αυτά να αποκαλυφθούν μέσω της θεωρίας των διεθνών σχέσεων, της ιστορίας ή της διπλωματίας;

  Η Κύπρος είναι ιδανική περίπτωση για μια εξαντλητική δοκιμασία τόσο της θεωρίας όσο και της πράξης. Καθ’ όλη την ιστορία του, το νησί βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνών διενέξεων και ακόμη και σήμερα παραμένει μια γεωπολιτική πυριτιδαποθήκη με οξεία ένταση μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, λόγω της τουρκικής κατοχής του ενός τρίτου της εκτάσεώς του.

  Η εχθρότητα έχει μεταφερθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, με την Κύπρο να έχει πλέον την ιδιότητα του μέλους και τις ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο να πιέζουν για εισδοχή της Τουρκίας. Εν τω μεταξύ, στη γεωπολιτική ενδοχώρα, η Ρωσία παραμένει καχύποπτη σχετικώς με τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο, οι οποίες προβάλλουν την ισχύ του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

  ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ:

  O Ουίλλιαμ Μάλλινσον (William Mallinson), Βρετανός πρώην διπλωμάτης, είναι λέκτορας βρετανικής Ιστορίας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

  Άλλα βιβλία που έχει εκδώσει:

  Cyprus, A Modern History (IB Tauris 2009),

  Partition through Foreign Aggression: The Case of Turkey in Cyprus (University of Minnesota 2009),

  Cyprus, Diplomatic History and the Clash of Theory in International Relations (IB Tauris 2010),

  Britain and Cyprus, Key Themes and Documents since World War II (IB Tauris 2010).

  ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΧΟΛΑΡΓΟΥ ΣΤΟΝ Ι.Ν.ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ

  Σχόλιο από βιβλιοπωλείο "χωρίς όνομα" | 22/05/2011

 26. Bild-Zeitung – WHY THERE IS NO END TO GREECE’S CRISIS

  «Η Bild «Γιατί οι Έλληνες δε θα βγουν ποτέ από την κρίση»

  Μια αναλυτική και μάλλον ειρωνική λίστα για τους λόγους που η Ελλάδα δε πρόκειται ποτέ να βγει από την οικονομική κρίση, δημοσίευσε η γνωστή πλέον γερμανική εφημερίδα Bild-Zeitung και ο ρεπόρτερ Paul Ronzheimer, αναφερόμενος κυρίως στα επιδόματα των εργαζομένων.

  – Γνωρίζετε κάποια χώρα, στην οποία καταβάλλεται επί 22 χρόνια σύνταξη σε πολίτη που είχε πεθάνει και κανένας δεν το κατάλαβε; Σωστά! Είναι η Ελλάδα.
  – Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μπορεί να εφαρμόζει εδώ και έναν χρόνο ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, μετά από πιέσεις της Ε.Ε., με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις να φτάνουν σε ποσοστό περίπου 20%. Οι αντιδράσεις όμως αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, και δεν είναι μόνο τα συνδικάτα που αρνούνται να αποχωρισθούν τα προνόμιά τους.
  – 800 πρώην βουλευτές ζητούν περισσότερα χρήματα, περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ.
  – Συνεργάτες του πρωθυπουργού Παπανδρέου συνεχίζουν να παίρνουν 18 μισθούς.
  – Υπάλληλοι σε κρατικές επιχειρήσεις λαμβάνουν, μεταξύ άλλων, bonus επειδή προσέρχονται στην ώρα τους στη δουλειά, επειδή πλένουν τα χέρια τους και επειδή εργάζονται υπό θερμοκρασία 0 με 8 βαθμών Κελσίου. Τους καταβάλλονται επιπλέον χρήματα ακόμη και για τον χειρισμό ενός φωτοτυπικού μηχανήματος. Ένας υπάλληλος θα μπορούσε να αυξήσει το βασικό του μισθό από τα 3.908 στα 8.675 ευρώ.
  – Για τους οδηγούς λεωφορείων, ο χρόνος εργασίας μετράει από την ώρα που ξεκινούν από το σπίτι τους για να πάνε στη δουλειά. Ακόμα και για την προθέρμανση της μηχανής του λεωφορείου, τους καταβάλλεται επίδομα.
  – Τα ρεπό των μηχανοδηγών των τρένων υπολογίζονται με 28 αντί για 24 ώρες.
  – Οι ιερείς λαμβάνουν επίδομα για κάθε λειτουργία που τελούν
  – Σε ορισμένες κρατικές επιχειρήσεις, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, καταβάλλονται 18 μηνιαίοι μισθοί τον χρόνο. Ένας νυχτοφύλακας μπορεί να παίρνει μέχρι και 72.000 ευρώ. Για κάθε υπάλληλο, η επιχείρηση πληρώνει κάθε χρόνο 5 ημέρες παραμονής σε ξενοδοχείο πολυτελείας που επιλέγει ο ίδιος. Οι εργαζόμενοι λαμβάνουν κατά 50% περισσότερα χρήματα σε σύγκριση με τους Γερμανούς συναδέλφους τους
  – Υψηλόβαθμοι πολιτικοί που βρίσκονταν στο ελληνικό κοινοβούλιο για πολλά χρόνια, φέρονται, σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, να ζητούν την καταβολή χρημάτων για τη συνταξιοδότησή τους, που αγγίζουν μέχρι και τα 250.000 ευρώ για τον καθένα. Επίσης, βουλευτές που βρίσκονται στην πολιτική από το 1993, παίρνουν διπλές συντάξεις.
  – Ένας στους 4 Έλληνες εργαζόμενους, έχει ως εργοδότη το κράτος. Οι κρατικές επιχειρήσεις παρουσιάζουν όμως ζημίες, οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι ΟΣΕ είναι χρεωμένοι κατά περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ.
  – Περισσότερα από 200.000 σπίτια στην Ελλάδα, έχουν κατασκευαστεί μέχρι σήμερα χωρίς τη σχετική άδεια. Τα έσοδα από τη φορολογία τους; Μηδέν.
  – Εφοριακός υπάλληλος καταχράστηκε 2 εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και μοναχοί φέρονται αναμεμειγμένοι σε τεχνάσματα, ώστε να αποφύγουν τους φόρους. Στο Άγιον Όρος έγιναν παράνομες αγοραπωλησίες γης.
  – Το κράτος συνεχίζει να εγγυάται στους φαρμακοποιούς περιθώριο κέρδους τουλάχιστον 35%. Με ένα φαρμακείο για κάθε 1.200 κατοίκους, η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε.
  – Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι γιατρός που δούλευε σε πολυτελή συνοικία της Αθήνας, είχε 10 εκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό, ενώ στην εφορία δήλωνε εισόδημα μόλις 30.000 ευρώ.
  – Λόγω της παράνομης εργασίας και της φοροδιαφυγής, η εφορία στην Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο έσοδα ύψους 30 δισεκατομμυρίων ευρώ.»

  Σχόλιο από Bild-Zeitung | 27/05/2011

 27. >>>> Ο Άλεξ Ρόντος είχε ενημερώσει τον Παπανδρέου για το σχέδιο εξόντωσης
  >>>> Καραμανλή
  >>>> Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2011 13:29:41 | Εκτύπωση | E-mail
  >>>>
  >>>> 0
  >>>>
  >>>> Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες της ρωσικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας
  >>>> πληροφοριών FSB για το σχέδιο εξόντωσης του Κώστα Καραμανλή (λόγω της
  >>>> τότε ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής), που εκπονήθηκε από
  >>>> «συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες», αλλά και τον ρόλο του σύμβουλου του
  >>>> Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντου, έρχονται στο φως. της δημοσιότητας.
  >>>> Μάλιστα, ο Άλεξ Ρόντος φέρεται να είχε ενημερώσει τον τότε αρχηγό της
  >>>> αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου για το σχέδιο αυτό. Έτσι
  >>>> δεν είναι τυχαία η επίσκεψη την Πέμπτη, του επικεφαλής της ΕΥΠ κ.
  >>>> Μπίκα στον πρωθυπουργό για να συζητήσουν επί του θέματος, όπως είχε
  >>>> γράψει το Newpost.gr.
  >>>>
  >>>>
  >>>> Το θέμα αποκάλυψε το περιοδικό «Επίκαιρα» την Πέμπτη, ενώ αναφέρθηκε
  >>>> εκτενώς στο φύλλο της Παρασκευής και ο «Ριζοσπάστης» με τίτλο
  >>>> «Αποκαλύψεις για σχέδιο δολοφονίας Κ. Καραμανλή»
  >>>>
  >>>> Όπως αναφέρει το περιοδικό «Επίκαιρα», σχέδιο δολοφονίας του Κ.
  >>>> Καραμανλή φέρεται να εκπονήθηκε από «συμμαχικές μυστικές υπηρεσίες»
  >>>> και ανατέθηκε σε τουλάχιστον είκοσι Έλληνες συνεργάτες τους, που «δεν
  >>>> ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο».
  >>>>
  >>>> Η στάση του Καραμανλή για την ενεργειακή πολιτική, αλλά και γενικότερα
  >>>> η εξωτερική και οικονομική πολιτική που ασκούσε φαίνεται πως είχε
  >>>> ενοχλήσει τόσο τους Αμερικανούς όσο και άλλους συμμάχους.
  >>>>
  >>>> Χαρακτηριστικό είναι πως αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι η κρίση του
  >>>> δημόσιου χρέους θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί εντελώς διαφορετικά,
  >>>> καθώς τα οικονομικά της χώρας ήταν γνωστά παγκοσμίως και μέχρι το
  >>>> τέλος του 2009 η Ελλάδα δανειζόταν με πολύ χαμηλά επιτόκια, καθώς τα
  >>>> spread βρίσκονταν μόλις στις 130-140 μονάδες.
  >>>>
  >>>> «Το άκρως απόρρητο έγγραφο της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), με
  >>>> την κωδική ονομασία «Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης» (Νο 219/5 Φεβρουαρίου
  >>>> 2009), ενημέρωνε την τότε κυβέρνηση Καραμανλή ότι η υπηρεσία έλαβε
  >>>> γνώση από την FSB, δηλαδή τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας,
  >>>> πως μία «ομάδα Εργασίας» της, που αποτελούνταν από δεκαεννέα άτομα,
  >>>> εντόπισε και αποκάλυψε σχέδιο επίθεσης σε βάρος του πρώην
  >>>> πρωθυπουργού, «με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής
  >>>> πολιτικής της χώρας»», σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
  >>>>
  >>>> Σκοπός της εν λόγω ομάδας ήταν η διοργάνωση επιχειρήσεων
  >>>> «αντιπαρακολούθησης», επιχειρήσεις στις οποίες είχαν σκοπό να
  >>>> εντοπίσουν τα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του πρώην
  >>>> πρωθυπουργού. Αφορμή για τη σύσταση της ομάδας ήταν η «απόπειρα
  >>>> τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των κυρίων Κ. Καραμανλή,
  >>>>
  >>>> Β. Πούτιν και Τζ. Παρβάνοφ».
  >>>> Μάλιστα όπως αναφέρει το έγγραφο σε μια τουλάχιστον περίπτωση οι
  >>>> ομάδες των πρακτόρων της FSB ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους άνδρες
  >>>> που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του Έλληνα πρωθυπουργού στην περιοχή
  >>>> της Νέας Μάκρης Αττικής, και πιο συγκεκριμένα στη διασταύρωση των
  >>>> φωτεινών σηματοδοτών που οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ.
  >>>>
  >>>> Το περιστατικό τοποθετείται χρονικά κατά τις απογευματινές ώρες μεταξύ
  >>>> του πενθημέρου 20 και 25 Απριλίου 2008, ενώ όπως τονίζεται η όλη
  >>>> «εμπλοκή» δεν κράτησε πάνω από 30 δευτερόλεπτα.
  >>>>
  >>>> «Η εν λόγω ελεγχόμενη διαδικασία εμπλοκής υλοποιήθηκε λόγω του ότι
  >>>> στην προαναφερόμενη περιοχή είχε εντοπιστεί όχημα τύπου VAN, μάρκας
  >>>> Toyota Hiace, χρώματος μπεζ. Τα άτομα του κλιμακίου της “ομάδας
  >>>> Εργασίας“ της FSB που συμμετείχαν στην αναφερόμενη εμπλοκή ήταν
  >>>> τέσσερα, ενώ τα άτομα του άλλου “Χώρου” ήταν δύο, άοπλα, γυμνασμένα,
  >>>> μιλούσαν ελληνικά και διέφυγαν από το χώρο της εμπλοκής
  >>>> χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου Enduro, χρώματος κίτρινου, που δεν
  >>>> έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Το προαναφερόμενο όχημα εγκαταλείφθηκε
  >>>> στο χώρο της εμπλοκής», αναφέρει χαρακτηριστικά το έγγραφο που
  >>>> κοινοποιήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό.
  >>>>
  >>>> Το Σχέδιο Πυθία και τα τέσσερα κύρια σημεία
  >>>> Το σχέδιο δολοφονίας του Κ. Καραμανλή είχε σκοπό την αναβολή ή την
  >>>> ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας και εντασσόταν σε ένα
  >>>> ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησής της.
  >>>> Το σχέδιο «Πυθία 1» περιλάμβανε τέσσερα σημεία:
  >>>> *Πολιτική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την υπόθεση Βατοπαιδίου.
  >>>> *Επιχειρηματική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την καθ’
  >>>> οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας. Στην εν λόγω
  >>>> μορφή αποσταθεροποίησης περιλαμβάνονται και οι απαγωγές
  >>>> επιχειρηματιών.
  >>>> *Κοινωνική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με διάφορες μορφές
  >>>> κοινωνικής αναταραχής, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι
  >>>> τρομοκρατικές ενέργειες.
  >>>> *Διάφορα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική.
  >>>> Σημειώνεται ότι όλες οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στο συγκεκριμένο
  >>>> έγγραφο των μυστικών υπηρεσιών προέρχονται από ρωσικές πηγές, και πιο
  >>>> συγκεκριμένα από Ρώσο αξιωματούχο, ο οποίος και περιγράφει αναλυτικά
  >>>> όλα τα γεγονότα και τη δράση της «ομάδας Εργασίας» της FSB.
  >>>>
  >>>> Οι Ρώσοι για την τρομοκρατία
  >>>> Σύμφωνα με το έγγραφο, «οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι η
  >>>> σημερινή γενιά τρομοκρατών είναι ελεγχόμενη από τις Δυτικές
  >>>> Υπηρεσίες».
  >>>> Μάλιστα μετά η «ομάδα Εργασίας» της FSB κατέληξε σε αυτό το
  >>>> συμπέρασμα, μέσα από τη «χαρτογράφηση» των ελληνικών τρομοκρατικών
  >>>> ομάδων, τις οποίες και κατατάσσει σε δύο κατηγορίες:
  >>>> Σε αυτές που ασκούν αντάρτικο πόλεων και σε αυτές που ειδικεύονται σε
  >>>> ληστείες και απαγωγές.
  >>>>
  >>>> Αναλυτικά το απόρρητο έγγραφο όπως το παραθέτει το δημοσίευμα
  >>>>
  >>>> ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ (Ε.Χ.)
  >>>> ΕΙΔΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
  >>>> Νο 213/5 Φεβρουαρίου 2009
  >>>> ΘΕΜΑ: Τρομοκρατία
  >>>> ΣΧΕΤ.: Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης Νο 53/13-1-2009
  >>>> 1. Σε συνέχεια του σχετικού, θέτουμε υπόψη σας νεότερα αποσπάσματα
  >>>> Δελτίου Πληροφοριών που ομοίως προέρχεται από Ρώσο Αξιωματούχο με
  >>>> φερόμενη πηγή προέλευσης την FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία
  >>>> Ασφάλειας):
  >>>> α. «Ομάδα Εργασίας» δεκαεννέα (19) ατόμων της FSB, που
  >>>> δραστηριοποιείται από το Μάρτιο του 2008 στην Αττική, με αφορμή
  >>>> «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής» συνομιλιών που διαμείβονταν μεταξύ
  >>>> των κ.κ. Κ. Καραμανλή, V. Putin και G. Parvanov κατά την υπόψη
  >>>> περίοδο, διαπίστωσε και κατέγραψε τα ακόλουθα:
  >>>> – Κατά τη διαδρομή που χρησιμοποιείτο για τη μετακίνηση του Έλληνα
  >>>> Πρωθυπουργού από την κατοικία του στη Ραφήνα μέχρι το Γραφείο του,
  >>>> εντοπίσθηκε όχημα τύπου VAN, μάρκας Toyota Hiace, χρώματος μπεζ, το
  >>>> οποίο κινείτο συνεχώς στη διάρκεια της προαναφερόμενης μετακίνησης
  >>>> κατά το μήκος της διαδρομής αυτής και μέχρι το ύψος της Αττικής Οδού
  >>>> στο Ολυμπιακό Στάδιο. Στο εν λόγω όχημα, το οποίο έφερε ελληνικές
  >>>> πινακίδες κυκλοφορίας (πλαστές, όπως εξακριβώθηκε από την παραπάνω
  >>>> ομάδα εργασίας), επέβαιναν τις περισσότερες φορές τρία με τέσσερα
  >>>> άτομα. Η παρακολούθηση του Στόχου (ΣΣ: Του κ. Πρωθυπουργού)
  >>>> χαρακτηρίστηκε από την προαναφερόμενη ομάδα εργασίας επαγγελματική και
  >>>> εντεινόμενη από τις αρχές Απριλίου του 2008.
  >>>> – Επίσης από την εν λόγω ομάδα εκτιμήθηκε ότι τα επιβαίνοντα στο
  >>>> παραπάνω όχημα άτομα, κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του Στόχου,
  >>>> επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με άλλους συνεργάτες τους. Το εν λόγω όχημα
  >>>> επίσης εντοπίσθηκε επί της Λεωφόρου Μαραθώνος στο ύψος του Πικερμίου
  >>>> και εκτιμήθηκε ότι κατέγραφε ταχύτητα πομπής, συνοδευτικά οχήματα,
  >>>> άτομα συνοδείας κ.λπ. στοιχεία. Ομοίως στο αυτό σημείο (Λεωφόρος
  >>>> Μαραθώνος στο ύψος του Πικερμίου), τόσο το μήνα Μάρτιο όσο και το μήνα
  >>>> Απρίλιο του έτους 2008 εντοπίσθηκε όχημα τύπου VAN, μάρκας FORD
  >>>> TRANSIT, χρώματος μπλε, το οποίο έφερε ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας
  >>>> (πλαστές, όπως εξακριβώθηκε από την παραπάνω ομάδα εργασίας).
  >>>> – Εκτός των προαναφερθέντων σημείων παρακολούθησης του Στόχου,
  >>>> καταγράφηκαν ως άλλα τέτοια σημεία: (α) η περιοχή του CARREFOUR στον
  >>>> Γέρακα Αττικής, (β) η περιοχή στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία
  >>>> Παρασκευή και (γ) η περιοχή του super market ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ στο
  >>>> Χολαργό Αττικής. Στο σημείο (α) εντοπίσθηκε ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας BMW,
  >>>> χρώματος ασημί, μοντέλο 1995 ή 1996, το οποίο έφερε πινακίδες
  >>>> Γερμανίας. Στην εν λόγω περιοχή επίσης εντοπίσθηκε και το όχημα τύπου
  >>>> VAN, μάρκας FORD TRANSIT, χρώματος μπλε και διαπιστώθηκε επικοινωνία
  >>>> μεταξύ των επιβαινόντων στα παραπάνω οχήματα ατόμων. Στα σημεία (β)
  >>>> και (γ) εντοπίσθηκαν επίσης τα προαναφερόμενα οχήματα τύπου VAN.
  >>>> Επιπρόσθετα στην περιοχή του Χολαργού στις αρχές του μηνός Ιουνίου του
  >>>> έτους 2008 εντοπίσθηκε επί της οδού Φανερωμένης –πλησίον της
  >>>> εκκλησίας– συνάντηση και των τριών προαναφερόμενων οχημάτων.
  >>>> – Από την έρευνα της ομάδας «αντιπαρακολούθησης της FSB» ως προς τους
  >>>> επιβάτες των υπόψη οχημάτων προέκυψε ειδικότερα ότι στο VAN, μάρκας
  >>>> Toyota Hiace, χρώματος μπεζ, επέβαιναν συνήθως τέσσερις (4) άνδρες εκ
  >>>> των οποίων τρεις (3) μελαχρινοί και ένας (1) καστανός, στο VAN, μάρκας
  >>>> FORD TRANSIT, τρεις (3) άνδρες, και στο ΙΧΕ αυτοκίνητο μάρκας BMW, δύο
  >>>> (2) γυναίκες. Πέραν των ατόμων αυτών, το προαναφερόμενο κλιμάκιο
  >>>> «αντιπαρακολούθησης της FSB» κατέληξε στην εκτίμηση ότι συγχρόνως
  >>>> λειτουργούσαν ομάδες υποστήριξης και καταγραφής κατά τη διάρκεια του
  >>>> δρομολογίου του Στόχου. Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων ατόμων
  >>>> σε όλη τη διαδικασία παρακολούθησης εκτιμήθηκε ότι ανερχόταν σε είκοσι
  >>>> (20) άτομα, τα οποία δεν ανήκουν στον Αντιεξουσιαστικό Χώρο.
  >>>> Επιπρόσθετα, από τηλεφωνική υποκλοπή διαπιστώθηκε ότι επιβάτες των
  >>>> παραπάνω οχημάτων μιλούσαν ελληνικά, ενώ η συνεννόηση μεταξύ των
  >>>> διαφόρων ομάδων πραγματοποιείτο μέσω κινητών τηλεφώνων. Κατά την
  >>>> προαναφερόμενη συνάντηση των τριών οχημάτων στην περιοχή του Χολαργού
  >>>> (αρχές του Ιουνίου του 2008 επί της οδού Φανερωμένης), διαπιστώθηκε
  >>>> και η παρουσία δύο ακόμη ατόμων (νέων) που –όπως εκτιμήθηκε– ήταν
  >>>> Ευρωπαίοι, μάλλον Βρετανικής Υπηκοότητας.
  >>>> – Σε χρόνο που δεν προσδιορίζεται ακριβώς αλλά κυμαίνεται μεταξύ του
  >>>> πενθήμερου 20 και 25 Απριλίου του 2008, στην περιοχή της Νέας Μάκρης
  >>>> Αττικής και συγκεκριμένα στη διασταύρωση των φωτεινών σηματοδοτών που
  >>>> οδηγούν στην Ιερά Μονή του Αγίου Εφραίμ, κατά τις απογευματινές ώρες
  >>>> έλαβε χώρα «ελεγχόμενη» διαδικασία εμπλοκής, διάρκειας 30
  >>>> δευτερολέπτων, μεταξύ του κλιμακίου της ομάδας εργασίας της FSB και
  >>>> ατόμων που ανήκαν στις παραπάνω ομάδες παρακολούθησης. Η εν λόγω
  >>>> «ελεγχόμενη» διαδικασία εμπλοκής υλοποιήθηκε λόγω του ότι στην
  >>>> προαναφερόμενη περιοχή είχε εντοπισθεί το όχημα τύπου VAN, μάρκας
  >>>> Toyota Hiace, χρώματος μπεζ. Τα άτομα του κλιμακίου της ομάδας
  >>>> εργασίας της FSB που συμμετείχαν στην προαναφερόμενη εμπλοκή, ήταν
  >>>> τέσσερα (4), ενώ τα άτομα του άλλου «Χώρου» ήταν δύο (2), άοπλα,
  >>>> γυμνασμένα, μιλούσαν ελληνικά και διέφυγαν από το χώρο της εμπλοκής
  >>>> χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου Enduro, χρώματος κίτρινου, που δεν
  >>>> έφερε πινακίδες κυκλοφορίας. Το προαναφερόμενο όχημα εγκαταλείφθηκε
  >>>> στο χώρο της εμπλοκής.
  >>>> – Εντός του προαναφερόμενου οχήματος βρέθηκαν στοιχεία από τα οποία
  >>>> προέκυπτε λεπτομερής καταγραφή της διαδρομής που ακολουθείται κατά τη
  >>>> μετακίνηση του κ. Πρωθυπουργού από την κατοικία του στο Γραφείο του,
  >>>> τα συνοδευτικά οχήματα, οι συνοδευτικές μηχανές ασφαλείας, καθώς και:
  >>>> • Χάρτες στους οποίους είχαν σημειωθεί τα σημεία συνάντησης των ομάδων
  >>>> παρακολούθησης και υποστήριξης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται
  >>>> και η οδός Φανερωμένης στην περιοχή του Χολαργού Αττικής. Επίσης,
  >>>> είχαν σημειωθεί και οι χώροι που αντιστοιχούν στις θέσεις στάθμευσης
  >>>> του CARREFOUR καθώς και το κατάστημα των GOODY’S επί της οδού
  >>>> Κηφισίας, πλησίον του κόμβου εισόδου στην Αττική Οδό. Επιπλέον,
  >>>> υπήρχαν χάρτες των περιοχών Αγίας Παρασκευής – Χαλανδρίου – Χολαργού
  >>>> και Παπάγου. Ειδικά στο χάρτη της περιοχής της Αγίας Παρασκευής είχαν
  >>>> σημειωθεί σημεία με μαύρο χρώμα.
  >>>> • Κιάλια νυχτερινής παρατήρησης.
  >>>> • Εκρηκτική ύλη C-4 και όπλα TOKAREV και KALASNIKOF.
  >>>> • Υλικά καμουφλάζ (καινούρια, αχρησιμοποίητα), υλικά μακιγιάζ, όπως
  >>>> μολύβια, κουκούλες μη χρησιμοποιημένες που δεν έφεραν κάποιο
  >>>> διακριτικό, καθώς και γυναικεία ρούχα.
  >>>> • Συστήματα επικοινωνίας συγχρονισμένα στις συχνότητες της ΕΛ.ΑΣ.
  >>>> υψηλής ευκρίνειας και εμβέλειας.
  >>>> • Τηλεχειριστήριο.
  >>>> • Τρόφιμα (ξηρά τροφή και σοκολάτες).
  >>>> • Σκηνές.
  >>>>
  >>>> Το σχέδιο «ΠΥΘΙΑ 1»
  >>>>
  >>>> β. Τα παραπάνω περιγραφόμενα στοιχεία και υλικά εξετάσθηκαν στα
  >>>> Κεντρικά της Μόσχας και όλες οι αναλύσεις που έγιναν κατατείνουν στα
  >>>> ακόλουθα συμπεράσματα:
  >>>> – Πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου παρακολούθησης του Στόχου που
  >>>> οργανώθηκε από Δυτικές Υπηρεσίες με τη συμμετοχή και της ομόλογης
  >>>> Υπηρεσίας του Ισραήλ.
  >>>> – Το εν λόγω σχέδιο υλοποιήθηκε κυρίως από Έλληνες.
  >>>> – Ο αντικειμενικός σκοπός του εν λόγω σχεδίου ήταν η πραγματοποίηση
  >>>> επίθεσης σε βάρος του Στόχου, με ειδικότερο σκοπό την αναβολή ή τη
  >>>> ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.
  >>>> – Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει στα χέρια του από τον
  >>>> Άλεξ Ρόντο (Σύμβουλο του Προέδρου της Γεωργίας), σχέδιο των Αμερικανών
  >>>> για αναβολή ή ματαίωση του Αγωγού SOUTH STREAM. Το εν λόγω σχέδιο
  >>>> προσβολής του Στόχου αποτελεί τμήμα του συνολικού σχεδιασμού
  >>>> αποσταθεροποίησης της Χώρας που έχει την κωδική ονομασία «ΠΥΘΙΑ 1» και
  >>>> περιλαμβάνει τα ακόλουθα τέσσερα σκέλη-τμήματα:
  >>>> • Πολιτική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την υπόθεση Βατοπαιδίου.
  >>>> • Επιχειρηματική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με την καθ’
  >>>> οιονδήποτε τρόπο υποβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας. Στην εν λόγω
  >>>> μορφή αποσταθεροποίησης περιλαμβάνονται και οι απαγωγές
  >>>> επιχειρηματιών.
  >>>> • Κοινωνική αποσταθεροποίηση που υλοποιείται με διάφορες μορφές
  >>>> κοινωνικής αναταραχής στις οποίες περιλαμβάνονται και οι τρομοκρατικές
  >>>> ενέργειες.
  >>>> • Διάφορα προβλήματα στην εξωτερική πολιτική.
  >>>> – Αναφορικά με τη γενιά τρομοκρατών στην Ελλάδα εκτιμήθηκε ότι είναι
  >>>> πλήρως ελεγχόμενη από τις Δυτικές Υπηρεσίες. Είναι ειδικοί σε
  >>>> ληστείες, απαγωγές (τρεις ομάδες) και το Αντάρτικο πόλεων (τέσσερις
  >>>> ομάδες). Επιπρόσθετα, θεωρούνται άριστοι χειριστές όπλων και μέσων
  >>>> μετακίνησης, ενώ λειτουργούν διαθέτοντας πάντα σχέδιο διαφυγής.
  >>>> Πιθανολογείται ότι οι χώροι απόκρυψής τους βρίσκονται στις περιοχές
  >>>> Γκύζη, Χαλανδρίου, Αγίας Παρασκευής και Μεγάρων για την Αττική. Ως
  >>>> τέτοιος χώρος εκτός Αττικής θεωρείται η περιοχή της Θήβας.
  >>>> 2. Επισημάνσεις της Υπηρεσίας μας επί των ανωτέρω αποσπασμάτων:
  >>>> α. Τα αναφερόμενα «σημεία εντοπισμού» της παρακολούθησης
  >>>> ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, χωρίς κατ’ ανάγκη αυτό να
  >>>> σημαίνει και υιοθέτηση από πλευράς μας της περιγραφόμενης «εν εξελίξει
  >>>> επιχείρησης συνωμοσίας». Ωστόσο, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με
  >>>> εκτιμήσεις μας, το σημείο εντοπισμού στη Λ. Μαραθώνος είναι κατάλληλο
  >>>> σημείο παρακολούθησης, το σημείο εντοπισμού στο CARREFOUR είναι
  >>>> δυνατόν να αποτελέσει σημείο έκνομης ενέργειας, ενώ τα σημεία
  >>>> εντοπισμού στις περιοχές του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ και του ΑΒ
  >>>> ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ θεωρούνται σημεία συνάντησης.
  >>>> β. Τα σημεία που βρέθηκαν επί χάρτου και προέρχονται από το υλικό που
  >>>> αντλήθηκε από την προαναφερόμενη διαδικασία «ελεγχόμενης» εμπλοκής
  >>>> απεικονίζονται στην εικόνα με τίτλο «Σημεία επί Χάρτου», η οποία
  >>>> επισυνάπτεται. Η απόσταση των εν λόγω σημείων επίσης από την Αττική
  >>>> Οδό χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς είναι δυνατόν να
  >>>> χρησιμοποιηθούν ως σημεία αφετηρίας για «έκνομη ενέργεια».
  >>>> γ. Η εκρηκτική ύλη C-4 είναι στρατιωτική εκρηκτική ύλη, μη
  >>>> κυκλοφορούσα ελεύθερα στο εμπόριο και δεν έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι
  >>>> σήμερα ως συστατικό στοιχείο Αυτοσχέδιου Εκρηκτικού Μηχανισμού (ΑΕΜ),
  >>>> σε καμία από τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν κατά καιρούς
  >>>> πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.
  >>>> 3. Επισημαίνεται ότι, και για τις συγκεκριμένες πληροφορίες, η
  >>>> αξιοπιστία της πηγής δεν δύναται επί του παρόντος να ελεγχθεί. Η
  >>>> καταγραφή των «αντικειμενικών στοιχείων» (τοποθεσίες, ονόματα χώρων,
  >>>> αποστάσεις κ.λπ.) και η σύνθεσή τους θα μπορούσαν πράγματι να
  >>>> θεωρηθούν ως προετοιμασία μιας απόπειρας κατά του κ. Πρωθυπουργού.
  >>>> Πλην όμως η ερμηνεία που φέρεται να τους δίδεται –ότι δηλαδή αποτελεί
  >>>> οργανωμένο σχέδιο Δυτικών Υπηρεσιών και της MOSSAD σε βάρος του κ.
  >>>> Πρωθυπουργού, στο οποίο εντάσσονται άλλες υποθέσεις, όπως π.χ.
  >>>> Βατοπαίδιο, τρομοκρατία κ.λπ.– γεννά στην Υπηρεσία μας εύλογα
  >>>> ερωτηματικά. Δεν αποκλείεται συνεπώς οι πληροφορίες αυτές στο σύνολό
  >>>> τους να εντάσσονται στο πλαίσιο επιχειρούμενης παραπληροφόρησης των
  >>>> Κρατικών Αρχών της χώρας μας, με στόχο την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων
  >>>> σκοπιμοτήτων.
  >>>> 4. Σε κάθε περίπτωση, παρέλκει να επισημάνουμε, από σκοπιάς Υπηρεσίας
  >>>> μας, την ανάγκη συνεχιζόμενης λήψης αυξημένων μέτρων ασφάλειας του κ.
  >>>> Πρωθυπουργού.
  >>>> ΠΡΟΣ: κ. Πρωθυπουργό
  >>>> κ. Υπουργό Εσωτερικών
  >>>> κ. Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών
  >>>>

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 20/06/2011

 28. Για τον Ευάγγελο:

  Λες να είναι έτσι ;

  «……………………….Σε ηλικία τέτοια, που όλοι οι υπόλοιποι φυσιολογικοί φοιτητές ψάχνουν φτηνά τουριστικά δωμάτια για τους καλοκαιρινούς τους έρωτες, ο Βαγγέλας “έχτιζε” κοινωνική, ακαδημαϊκή και πολιτική καριέρα. Σε ηλικία τέτοια, που οι υπόλοιποι φυσιολογικοί φοιτητές ζητάνε κανά “φραγκάκι” από τους γονείς τους, ο Βαγγέλας είχε λύσει άπαξ το βιοποριστικό του πρόβλημα. Απολάμβανε τη δημόσια “γενναιοδωρία”, εφόσον από τα 27 του είναι καθηγητής συνταγματικού δικαίου. Με γνώσεις τέτοιες, που δεν θα μπορούσαν να είναι κάτι παραπάνω από το …πού βρίσκονται τα καλύτερα πατσατζίδικα και τα καλύτερα μπουγατσατζίδικα της Θεσσαλονίκης, έγινε διδάκτορας και τέσσερα χρόνια αργότερα καθηγητής.
  Γρήγορα και άμεσα. Όπως περίπου δίνονται οι “προίκες” των κοριτσιών της “καλής” κοινωνίας. Σε ηλικία 23 ετών παντρεμένος διδάκτορας ήταν ο Βαγγέλας. Μάλλον όμως μυστικό το κρατούσε αυτό το γεγονός από τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης ή τις καθαρίστριες των υπουργείων της Αθήνας. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί πολλές από αυτές ορκίζονται ότι ο Βαγγέλας είναι ένας χοντρός Στρος Καν. Είναι και πονηρούλης ο χοντρός. Είναι και πονηρούλης ο “μικροπαντρεμένος”. Δεν είναι ανέκδοτο με τον Τοτό. Είναι και καυλιάρης ο μπουχέσας. Λογικό είναι αυτό. Όταν στα είκοσί σου παριστάνεις τον πενηντάρη, για να είσαι αρεστός στον πεθερό, στα πενήντα θα παριστάνεις τον εικοσάρη, για να καλύψεις τη ζημιά. Όταν στα είκοσί σου “ευνουχίζεσαι” για το συμφέρον, φυσικό είναι να έχεις την τύχη των ευνούχων και άρα να γίνεις τόφαλος.
  Αποκτώντας λοιπόν την πανεπιστημιακή ιδιότητα, χωρίς να έχει τα απαραίτητα “πιστοποιητικά”, μετέτρεψε την ίδια αυτή ιδιότητα σε “πιστοποιητικό” για να διευκολυνθεί στη στρατιωτική του θητεία. Την εποχή που οι συνομήλικοί του πήγαιναν στρατό για περισσότερα από δύο χρόνια, ο έξυπνος χοντρός πήγε ίσα-ίσα για να βγει τις απαραίτητες φωτογραφίες στο Κέντρο Κατάταξης. Εκμεταλλεύτηκε μια ευνοϊκή διάταξη του νόμου, που είχαν φτιάξει οι ΠΑΣΟΚΟΙ για τέτοιες περιπτώσεις “πανεπιστημιακών”. Μετά ελάχιστοι τον “είδαν” στο χακί και ακόμα λιγότεροι τον “θυμούνται” φαντάρο. Πώς να τον δουν άλλωστε. Έκανε θητεία στην απόλυτη “βασιλεία” του ΠΑΣΟΚ ως εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε μερικές δεκαετίες αργότερα να μπει σαν “στρατάρχης” μέσα στο Υπουργείο Αμύνης. Ο “Ναπολέων” σε καμπουρόχοντρη έκδοση.
  Αφού προόδευσε σαν “επιστήμονας” και έλυσε με συνοπτικές διαδικασίες τις εκκρεμότητες με τη στρατιωτική του θητεία, θεώρησε ότι τις υπηρεσίες του εκτός από την επιστήμη τις έχει ανάγκη και η κοινωνία. Ένας άνθρωπος, ο οποίος στα 23 του είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, είναι θέμα χρόνου ν’ ανέβει “επίπεδο”. Στην ηλικία των 36 ετών έγινε βουλευτής. Μετά την πρόοδό του σαν “επιστήμονας” και τη λαμπρή στρατιωτική του “φωτογράφηση” ήταν θέμα χρόνου να δοκιμάσει την τύχη του και ως πολιτικός. Άλλωστε αυτή η “ανάγκη” του να “υπηρετήσει” την κοινωνία τον “έσπρωξε” στον σοσιαλισμό.
  Περίπου. Η αλήθεια είναι ότι μόνον στο ΠΑΣΟΚ είχε τα μέσα ο πεθερός του και εκεί τον “έσπρωξε”. Τον Χρήστο Λαμπράκη γνώριζε, όχι τον Τζώρτζη Αθανασιάδη. Κανένα πρόβλημα για τον “ηθοποιό”. Μπορεί να μην ταίριαζαν τα “χνώτα” του πλούσιου σώγαμπρου με τη “μπασκλασαρία” του σοσιαλισμού ή του ΠΑΣΟΚ, αλλά έπρεπε να την υπομένει. Αν και θα έπρεπε να πλένει τα χέρια του κάθε φορά που έπιανε το χέρι κάποιου εργάτη, το ανέχτηκε ο “γαλαζοαίματος”. Δεν είχε άλλη επιλογή. Διαφορετικά θα έπρεπε να παραμείνει στη Θεσσαλονίκη και να μετρά τα τιμολόγια από τις χέστρες του πεθερού.
  Αυτή η “κατώτερη” τάξη ήταν το “διαβατήριό” του για την Αθήνα …Την αγαπημένη Αθήνα, η οποία θα του επέτρεπε να “σβήσει” τα “προσκυνήματα” της Θεσσαλονίκης …Την πανίσχυρη Αθήνα, η οποία θα τον “νομιμοποιούσε” για πάντα στη Θεσσαλονίκη. Είναι γνωστό ότι στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ποτέ δυνατός παράγοντας του ΠΑΣΟΚ ο Βενιζέλος. Ως τον βλάκα με τη γκαμπαρντίνα, που απλά “παρίστατο”, τον θυμούνται οι παλιοί ΠΑΣΟΚΟΙ της πόλης …Ο “γαμπρός” με τα μεγάλα “μέσα” στην Αθήνα…………………….»

  http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2011/06/vaggelis-venizelos-o-proikothiras-pou.html

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 11/07/2011

 29. Άλλο ένα έγκλημα του Σημίτη:

  2003- Rolandis: Greece refused existence of Kastelorizo’s EEZ

  Σχόλιο από Kara | 11/07/2011

 30. Το Ανακοινωθέν της Μαδρίτης (1997): Γραπτή αποτύπωση του κατήφορου

  Ιωάννης Σ. Λάμπρου, Πολιτικός Επιστήμων

  Συμπληρώθηκαν στις αρχές Ιούλιου 14 χρόνια από το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας. Στα πλαίσια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούλιο του 1997, οι Κ. Σημίτης και Σ. Ντεμιρέλ υπέγραψαν ένα κείμενο αρχών, με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ, το οποίο καθόριζε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο οι δύο πλευρές δεσμεύονταν να κινηθούν για τον καθορισμό των μεταξύ τους σχέσεων.
  Ανακοινωθέν το οποίο εξέφραζε με τον καλύτερο τρόπο την διολίσθηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Οι κύριες πρόνοιες του κοινού ανακοινωθέντος ήσαν οι εξής:
  Υπήρχε αναφορά για σεβασμό στην κυριαρχία των δυο κρατών. Η τοποθέτηση, όμως, ήταν γενική και αόριστη χωρίς να διευκρινίζεται αν η Τουρκία αποδεχόταν τα υφιστάμενα σύνορα, γεγονός δηλωτικό των αναθεωρητικών της σχεδίων συντηρώντας την θεωρία των γκρίζων ζωνών.
  Τα δυο κράτη δήλωναν σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Γινόταν γενική αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο αλλά δεν διευκρινιζόταν ότι τα δυο μέρη δέχονταν να λυθούν οι διαφορές στο Aιγαίο με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Για την Tουρκία δε, η εμμονή στην ευθυδικία, η επιλεκτική εφαρμογή του διεθνούς δικαίου είναι αρχή της πολιτικής της.
  Η φράση η οποία προκάλεσε την μεγαλύτερη αντίδραση ήταν η δέσμευση κάθε κράτους να σεβαστεί τα ‘θεμιτά, ζωτικά συμφέροντα’ του άλλου κράτους τα οποία είναι μεγάλης σπουδαιότητας για την ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία. Η θέση της τότε ελληνικής κυβέρνησης ήταν πως η Ελλάς αποδεχόταν ότι η Τουρκία έχει ζωτικά νόμιμα συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου, συμφέροντα τα οποία απορρέουν από κανόνες του διεθνούς δικαίου. Σε αυτά τα νόμιμα συμφέροντα αναφερόταν το κοινό ανακοινωθέν και όχι στις αυθαίρετες διεκδικήσεις και καταχρηστικές ερμηνείες της Τουρκία. Σημασία, όμως, έχει η υποκειμενική ερμηνεία την οποία δίνει έκτοτε η Τουρκία η οποία είναι διασταλτική και δεν συμφωνεί με τη συσταλτική της ελληνικής πλευράς. Τα ζωτικά συμφέροντα μπορούν να δικαιολογηθούν από την Τουρκία επικαλούμενη κριτήρια στρατιωτικά, γεωπολιτικά, οικονομικά. Από την στιγμή μάλιστα κατά την οποία γινόταν διασύνδεση των ζωτικών συμφερόντων κάθε κράτους με την ‘ασφάλεια και την εθνική κυριαρχία’ αυτό είναι μονόδρομος. Δεν υπήρχε συγκεκριμενοποίηση αυτών των συμφερόντων με αποτέλεσμα η Ελλάς να είναι εκτεθειμένη στις συνεχείς απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς. Το πρόβλημα είναι πως τα ζωτικά συμφέροντα της Tουρκίας στο Aιγαίο αναιρούν κυριαρχικά δικαιώματα της Eλλάδας…

  Το συγκεκριμένο λάθος επαναλήφθηκε το 1999 στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι όπου στα συμπεράσματα γινόταν γενική αναφορά για διασυνοριακές διαφορές των υποψηφίων κρατών όπως η Τουρκία. Δεν υπήρχε ρητή αναφορά για την υφαλοκρηπίδα, την μόνη ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο την οποία αναγνωρίζει η Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα των άνω αστοχιών στα τέλη του 2003 είχε επέλθει μια συμφωνία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για θέματα υφαλοκρηπίδας αλλά και για όποια άλλα θέματα η τουρκική πλευρά θεωρούσε ότι μπορούσε να θίξει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου…
  Τα δύο κράτη, επίσης, αναλάμβαναν την υποχρέωση να απέχουν από μονομερείς ενέργειες προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Τεχνηέντως επιχειρήθηκε ουδετεροποίηση του Αιγαίου εξισώνοντας το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα με τις αυθαίρετες ενέργειες της Τουρκίας ( κατάληψη βραχονησίδας).

  Τέλος, τα δύο μέρη δεσμεύονταν να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές με ειρηνικά μέσα βάσει συναινετικών διαδικασιών χωρίς την χρήση βίας. Η αναφορά σε διαδικασίες κοινής αποδοχής, εξυπηρετούσε την στοχοθεσία της Τουρκίας έτσι ώστε να ελέγξει ποια ζητήματα θα θιχτούν και ποιο θα είναι το εφαρμοστέο δίκαιο. Σε περίπτωση που η Ελλάδα επιχειρήσει να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, σύμφωνα με όσα υπογράφτηκαν στη Μαδρίτη, θα πρέπει να αναζητήσει συναινετικές διαδικασίες με την Τουρκία. Από την στιγμή κατά την οποία έχει αναγνωριστεί στην Τουρκία ότι έχει ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, αυτόματα νομιμοποιείται το τουρκικό casus belli αφού είναι αποδεκτό ότι κάθε χώρα νομιμοποιείται να προστατέψει τα ζωτικά συμφέροντα της ακόμα και με πόλεμο. Το ανακοινωθέν της Μαδρίτης δεν απενεργοποίησε το τουρκικό casus belli. Τουναντίον, το ενίσχυσε παρέχοντας στην τουρκική κυβέρνηση έγγραφη αιτιολόγηση χρησιμοποίησης του. Ήταν έκδηλη η αγωνία του κ. Σημίτη να πείσει για το αντίθετο, ισχυριζόμενος ότι η Τουρκία αναγνώρισε πως η χρήση ή απειλή χρήσης βίας δεν έχει θέση στις μεταξύ των δυο χωρών σχέσεις τονίζοντας ότι αυτό σημαίνει μια άρση του casus belli. Χαρακτήρισε το ανακοινωθέν ως πρακτικά σύμφωνο μη επιθέσεως!!! Το casus belli ψηφίστηκε από την τουρκική Βουλή και εξακολουθεί να ισχύει και θα παύσει να ισχύει μόνο μετά από απόφαση της τουρκικής βουλής και όχι από μια αναφορά σε ένα ανακοινωθέν…

  Αποτίμηση-Επίλογος

  Το κοινό ανακοινωθέν δεν είναι διεθνής συνθήκη, δεν είναι δεσμευτικό κείμενο, είναι μια πολιτική διακήρυξη αρχών οι οποίες θα πρέπει να διέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαλέσει την Ελλάδα για μη τήρηση των συμφωνηθέντων από την στιγμή μάλιστα κατά την οποία η ίδια έχει καταστήσει διάτρητη την Συνθήκη της Λοζάννης, την ιδρυτική συνθήκη του τουρκικού κράτους. Αποτελεί, όμως, πολιτικό κεκτημένο. Μ τον ίδιο τρόπο που η Άγκυρα έχτισε την Μαδρίτη πάνω στα Ίμια, θα χτίσει τις μελλοντικές της απαιτήσεις της πάνω στην Μαδρίτη προσδοκώντας πάντα σε συνετή και φρόνιμη ελληνική αντίδραση…

  Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρηματολόγησε ότι το κοινό ανακοινωθέν δεν προβλέπει πολιτικό διάλογο σε αντιδιαστολή προς το Νταβός Ι και Νταβός ΙΙ όπου είχε συμφωνηθεί η έναρξη πολιτικού διαλόγου εφ’όλης της ύλης ενώ αντίθετα υιοθετεί βήμα προς βήμα προσέγγιση για την αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων. Αυτή η ερμηνεία, όμως, αναιρείται από το γεγονός ότι δεν διασαφηνίζονται επ’ακριβώς τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας. Επίσης, στο κοινό ανακοινωθέν δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά για το Κυπριακό. Πως θα πείσουμε τρίτους να δείξουν ενδιαφέρον για την Κύπρο όταν η Ελλάς διστάζει να πράξει τούτο;
  Καμία αλλαγή δεν σημειώθηκε στην συμπεριφορά της Τουρκίας μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος. Από την επαύριον της Mαδρίτης πύκνωσαν οι αεροπορικές παραβιάσεις. Η τουρκική αεροπορία έφτασε σε σημείο να παρενοχλεί το αεροπλάνο του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Aμύνης! Ο Ετσεβίτ πραγματοποίησε δηλώσεις περί προσαρτήσεως των κατεχομένων. Ο Υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος λίγους μήνες μετά την υπογραφή χαρακτήρισε τους Τούρκους ‘δολοφόνους, ληστές και βιαστές’ και συνέκρινε την Τουρκία με την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία του 1938.Τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια οι τουρκικές αξιώσεις καθίστανται πιο εναργείς, άμεσες και ποιοτικά αναβαθμισμένες. Το μόνο θετικό με την τουρκική αναθεωρητική πολιτική είναι ότι δεν κρύβει τον στόχο τον οποίο θέτει, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να δράσει ως ενισχυτικό της ανάγκης συνεχούς αναβάθμισης της στρατιωτικής ελληνικής παρουσίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Αντ’αυτού λειτουργεί ως δικαιολογία για συνεχείς και ενίοτε εύσχημες υποχωρήσεις…

  Η σπουδή την οποία επιδεικνύουν κατά καιρούς οι ελληνικές κυβερνήσεις για διάλογο με την Τουρκία είναι μια πράξη απελπισίας για να καλυφθεί η γύμνια και η απουσία στρατηγικής. Ο τουρκικός επεκτατισμός είναι δομικός και βρίσκεται εντός του πολιτικού συστήματος και της παρακαταθήκης του Μουσταφά Κεμάλ. Δεν κατευνάζεται με ικεσίες για διάλογο αλλά ανακόπτεται μέσω υιοθέτησης στρατηγικής αποτροπής…

  Αναρτήθηκε από anixneuseis στις 09/8/11 •

  Σχόλιο από Μαδρίτη και Σημίτης | 21/09/2011

 31. Ένα σχόλιο που βάλαμε στο μπλογκ της Γκουρτσογιάννη, υποψήφιας με τους Ο-Π, μ εαφορμή ένα άρθρο του Σημίτη στην Καθημερινή.

  —————————————————————————–

  Responses to Άρθρο του ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ : “Το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου
  Ο/Η Πόντος και Αριστερά λέει:

  Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση

  03/10/2011 στις 2:15 μμ

  Είναι λίγο ειρωνικό, ένας από τους αρχιτέκτονες της σημερινής εξαθλίωσης να συμβουλεύει, σα να είναι ένας εξωτερικός παρατηρητής. Λες και δεν είναι αυτός που ως πρωθυπουργός της χώρας αυτής, μπλόκαρε την Ελλάδα στο ευρώ με πλαστά στοιχεία, που επί των ημερών του μεγαλούργησε η διαφθορά (από το δικό του περιβάλλον), που πούλησε μισοτιμής το χρυσό τουκράτους, που εκτίναξε στα ύψη το κόστος της Ολυμπιάδας και τόσα άλλα.

  Είναι χαρακτηριστικό το συμπέρασμα του Κ. Λαπαβίτσα: “Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη είναι σφάλμα ιστορικών διαστάσεων που τη συνθλίβει. Η Ευρωζώνη παρουσιάστηκε ως απάνεμο λιμάνι και πεδίο σύγκλισης με τον πλούσιο βορρά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μηχανισμό δημιουργίας πλεονασμάτων για το κέντρο – ιδίως για την Γερμανία – και ελλειμμάτων για την περιφέρεια.”

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/10/2011

 32. Η κυρία Γκουρτσογιάννη αρνήθηκε να εμφανίσει το παραπάνω σχόλιό μας, οπότε επανήλθαμε. Αυτή τη στιγμή, η εικόνα στο χώρο των σχολίων της είναι η εξής:

  —————————————————————————————————————

  One Response to Άρθρο του ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ : “Το σύνδρομο της στρουθοκαμήλου”
  Ο/Η Πόντος και Αριστερά λέει:
  Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση
  03/10/2011 στις 2:15 μμ

  Είναι λίγο ειρωνικό, ένας από τους αρχιτέκτονες της σημερινής εξαθλίωσης να συμβουλεύει, σα να είναι ένας εξωτερικός παρατηρητής. Λες και δεν είναι αυτός που ως πρωθυπουργός της χώρας αυτής, μπλόκαρε την Ελλάδα στο ευρώ με πλαστά στοιχεία, που επί των ημερών του μεγαλούργησε η διαφθορά (από το δικό του περιβάλλον), που πούλησε μισοτιμής το χρυσό τουκράτους, που εκτίναξε στα ύψη το κόστος της Ολυμπιάδας και τόσα άλλα.

  Είναι χαρακτηριστικό το συμπέρασμα του Κ. Λαπαβίτσα: “Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη είναι σφάλμα ιστορικών διαστάσεων που τη συνθλίβει. Η Ευρωζώνη παρουσιάστηκε ως απάνεμο λιμάνι και πεδίο σύγκλισης με τον πλούσιο βορρά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μηχανισμό δημιουργίας πλεονασμάτων για το κέντρο – ιδίως για την Γερμανία – και ελλειμμάτων για την περιφέρεια.”

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2011/02/21/shmitis/

  Απάντηση

  ———————————————
  Ο/Η κλεαρετη κραλλη λέει:
  04/10/2011 στις 12:37 μμ

  Απελπιστική η αλήθεια του τίτλου για τους Έλληνες , εντός και εκτός κομμάτων.

  Απάντηση

  ———————————————
  Ο/Η Πόντος και Αριστερά λέει:
  Το σχόλιό σας περιμένει έγκριση
  05/10/2011 στις 5:11 μμ

  Τι γίνεται κυρία Γκουρτσογιάννη;

  Ο μονόλογος είναι βολικός;

  Αυτό είναί το ήθος των Ο-Π;

  Ή μήπως τελικά θέλεις να πεις με το παράδειγμά σου ότι οι Ο-Π είναι σφουγκοκωλάριοι της εξουσίας;

  Σου ξαναθυμίζω το σχόλιο μας, που δεν τόλμησες να εμφανίσεις:

  Είναι λίγο ειρωνικό, ένας από τους αρχιτέκτονες της σημερινής εξαθλίωσης να συμβουλεύει, σα να είναι ένας εξωτερικός παρατηρητής. Λες και δεν είναι αυτός που ως πρωθυπουργός της χώρας αυτής, μπλόκαρε την Ελλάδα στο ευρώ με πλαστά στοιχεία, που επί των ημερών του μεγαλούργησε η διαφθορά (από το δικό του περιβάλλον), που πούλησε μισοτιμής το χρυσό του κράτους, που εκτίναξε στα ύψη το κόστος της Ολυμπιάδας και τόσα άλλα.

  Είναι χαρακτηριστικό το συμπέρασμα του Κ. Λαπαβίτσα: “Η συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωζώνη είναι σφάλμα ιστορικών διαστάσεων που τη συνθλίβει. Η Ευρωζώνη παρουσιάστηκε ως απάνεμο λιμάνι και πεδίο σύγκλισης με τον πλούσιο βορρά. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μηχανισμό δημιουργίας πλεονασμάτων για το κέντρο – ιδίως για την Γερμανία – και ελλειμμάτων για την περιφέρεια.”

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2011/02/21/shmitis/

  ———————————————-

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/10/2011

 33. Προς το pontosaristera.wordpress.com:

  Διάλογος μπορεί να γίνει όταν υπάρχει μια κοινή βάση συζήτησης, κάποιες στοιχειωδώς κοινές παραδοχές. Δυστυχώς μεταξύ μας αυτό δεν συμβαίνει.

  Μελίττα Γκουρτσογιάννη– melittag.wordpress.com

  Σχόλιο από melittag | 06/10/2011

 34. H ευθύνη του Πατριωτικού χώρου
  Αναρτήθηκε από anixneuseis στις 20/2/11 •

  Του Κώστα Πικραμένου*

  Η εκλογή Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ (και την Πρωθυπουργία) στα τέλη του 1995 σηματοδότησε τη ρήξη με την πατριωτική αντίληψη που χαρακτήριζε την οργανωμένη βάση και την κοινοβουλευτική ομάδα του τότε κυβερνώντος κόμματος. Τα αποτελέσματα της ρήξης είναι γνωστά: Ίμια (1996), Μαδρίτη (1997), S-300 (1998), Οτσαλάν (1999), διερευνητικές επαφές (1999-2004).

  Ως αντίδραση στις εν λόγω επιλογές της εκσυγχρονιστικής ομάδας Σημίτη δημιουργήθηκε το Δίκτυο 21 (1997). Η συνύπαρξη ετερόκλητων προσωπικοτήτων του ακαδημαϊκού, πολιτικού, δημοσιογραφικού και πνευματικού κόσμου (στο Δίκτυο 21) οδήγησε άμεσα αρκετά μέλη αυτού είτε να αποχωρήσουν οικειοθελώς είτε να απομονωθούν από τους υπόλοιπους. Τα ονόματα και οι περιστάσεις καταγράφονται σε άρθρα του Τύπου της εποχής. Για πολλούς δε (εχθρούς και φίλους) του Δικτύου 21, η όλη πρωτοβουλία θεωρήθηκε και σωσίβιο επιβίωσης του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος διέσχιζε την «πολιτική έρημο» λόγω του …1993.

  Η επάνοδος Σαμαρά (2004) με πρωτοβουλία Καραμανλή οδήγησε πολλούς στην πρόβλεψη ότι θα αποτελούσε μεσοπρόθεσμα το αντίπαλο δέος σε μία «διαδοχή αυτόματου πιλότου» της κ. Ντόρας Μπακογιάννη – Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών (2010) έφεραν πανηγυρικά τον Αντώνη Σαμαρά στην Προεδρεία της συντηρητικής παράταξης.

  Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά στο μέσο Έλληνα πολίτη που παρακολουθεί εξ αποστάσεως τα πεπραγμένα της Δημόσιας ζωής. Όσοι όμως ασχολούνται συστηματικά με τα Εθνικά θέματα (και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος) γνωρίζουν ότι η ανάδειξη Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ έθεσε σε τροχεία εξουσίας τον πατριωτικό χώρο ο οποίος ασφυκτιούσε την περίοδο 1996-2009 λόγω των πολιτικών επιλογών του «μεσαίου χώρου» των Σημίτη – Καραμανλή στα Εθνικά θέματα και όχι μόνο.

  Ο πατριωτικός χώρος σήμερα προσπαθεί να αναδομηθεί και να ορίσει τις προγραμματικές του προτεραιότητες και «κόκκινες γραμμές». Είναι ήδη αργά;

  Δυστυχώς η περίοδος 1996-2009 δεν οδήγησε στη ίδρυση ενός Ιδρύματος Ερευνών ή τουλάχιστον ενός Κέντρου Μελετών το οποίο θα επεξεργάζεται προτάσεις πολιτικής και θα εκπονεί μελέτες επί σειράς Εθνικών θεμάτων (δημογραφικό, μετανάστευση, φυσικοί και ενεργειακοί πόροι, εξοπλιστικά και αμυντική βιομηχανία, στρατιωτική θητεία, πανεπιστημιακή έρευνα, εγκληματικότητα, εξαγωγική πολιτική κ.α). Μελέτες οι οποίες θα εκπονούνται από πανεπιστημιακούς σε συνεργασία με Ιδρύματα του εξωτερικού όπου θα συγκρίνονται εμπειρίες άλλων χωρών και θα προσαρμόζονται εφαρμοσμένες πολιτικές στα Ελληνικά δεδομένα και ιδιαιτερότητες.

  Το αποτέλεσμα ήταν κραυγές και λαϊκίστικες κορώνες που προέρχονταν από εξωκοινοβουλευτικές εθνικιστικές ομάδες να οδηγήσουν σταδιακά στην ταύτιση εθνικιστικού και πατριωτικού χώρου με ταυτόχρονη απαξίωση του δεύτερου. Ο πατριωτικός λόγος χαρακτηρίστηκε είτε ως ακραίος είτε ως γραφικός.

  Τα στελέχη του πατριωτικού χώρου περιορίστηκαν στην συγγραφή άρθρων και (στην αμπελοφιλοσοφία) μέσω ιστοσελίδων και ιστολογίων καθώς η φωνή τους δεν έβρισκε διέξοδο στον κατεστημένο έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

  Κάποιοι άλλοι εξελίχθησαν σταδιακά σε γραφικούς «επαγγελματίες πατριώτες» μέσω της έκδοσης βιβλίων και εντύπων για «ιθαγενείς τριτοκοσμικού κράτους». Εν ολίγοις η Ελληνοφρένεια μόλυνε και τον πατριωτικό χώρο.

  Το πιο ανησυχητικό φαινόμενο όμως είναι η επικίνδυνη αρθρογραφία σοβαρών αμυντικών αναλυτών στον έντυπο Τύπο οι οποίοι «παίζουν με τη φωτιά» προκειμένου να αυξηθεί το τιράζ των εφημερίδων όπου εργάζονται.

  «Ειδικοί» που ταυτίζουν την Αλ Κάιντα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους ή την CIA με την Γαλλική RG δηλώνουν αναλυτές αναγνωρισμένου κύρους. «Ειδικοί» που ετοιμάζουν την κοινή γνώμη για «εμφύλιο πόλεμο» με τους μουσουλμάνους της Αθήνας επικαλούμενοι τα γεγονότα του Παρισιού (2005) πρέπει να ξέρουν ότι διαπράττουν ποινικό αδίκημα (βάσει του άρθρου 192 του Π.Κ).

  Φυσικά όλοι αυτοί συνεχίζουν να αρθρογραφούν γιατί η Ελλάς έχει καταντήσει στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» όπου ο φωνακλάς, ο τραμπούκος και ο κάφρος κερδίζουν «στα σημεία». Οι κύριοι του ΕΛΙΑΜΕΠ προς το παρόν δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το πατριωτικό «αντίπαλο δέος». Γιατί προς τα παρόν αυτό δεν έχει ούτε δομή, ούτε πρόγραμμα παρά μόνο σπασμωδικές αντιδράσεις. Ελπίζουμε στη γρήγορη και ουσιαστική ανασυγκρότηση του.

  *Ο Κώστας Πικραμένος είναι συγγραφέας του βιβλίου «Wikileaks – Tα Διπλωματικά Εγγραφα για την Τουρκία»

  http://www.anixneuseis.gr/?p=8578

  Σχόλιο από Θρ.... | 10/10/2011

 35. http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2011-2012/Goldman-Sachs-en-de-vernietiging-van-Griekenland.html

  Ένα συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ για την απάτη του αιώνα Σημίτη – Goldman Sachs
  Η εκπομπή έρευνας “Tegenlicht” του Ολλανδικού κρατικού καναλιού VPRO μετέδωσε χθες το βράδυ ένα συγκλονιστικό ντοκυμαντέρ για την εμπλοκή της Goldman Sachs στην παραποίηση των στοιχείων του Ελληνικού χρέους επί Σημίτη και Γιάννου.

  ‘Ολη η αλήθεια για τα καταστροφικά αποτελέσματα που έφερε η απάτη.

  Πώς στήθηκε η λαμογιά του Σημίτη με την ανοχή της ΕΕ, πως πληρώθηκε (με 200 εκατομμύρια ευρώ) η Goldman Sachs και πώς συνεχίζει ακόμα και σήμερα να βγάζει πολλά λεφτά από το deal.

  Σχόλιο από Λιάκος | 14/02/2012

 36. > ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ

  > Το 1998 ο Κώστας Σημίτης μαζί με το οικονομικό επιτελείο του και την
  > Goldman Sachs ξεκίνησε τη δημιουργία παραγώγων του Ελληνικού χρέους.
  > Δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει την ακριβή μεθοδολογία διότι δυστυχώς τα
  > παράγωγα αυτά σε αντίθεση με τις μετοχές και τα ομόλογα δεν
  > εμπορεύονται σε χρηματιστήριο και δεν γνωρίζει ΚΑΝΕΙΣ σε ποιόν και σε
  > ποια ποσότητα πωλήθηκαν. Συνεπώς τα έγγραφα που αποδεικνύουν αυτές τις
  > συναλλαγές και τα στοιχεία τους είναι κλειδωμένα σε άγνωστα γραφεία
  > ανά τον κόσμο. Πριν λίγες μέρες ανακοίνωσαν οι ειδήσεις πώς το κανάλι
  > «Bloomberg» ζήτησε απο το Κλόντ Τρισε τον Διοικητή της Ευρωπαικής
  > Κεντρικής Τράπεζας 2 έγγραφα που αποδεικνύουν τις συναλλαγές και αυτός
  > αρνήθηκε να τα δώσει αποκαλούμενος πρόκληση αστάθειας στην Ευρωζώνη.
  > Θα πει τώρα κάποιος : «πως επιτρέπεται κάτι τέτοιο να είναι κρυφό;»
  > Συμφωνώ μαζί σας! σίγουρα θα έπρεπε να μην είναι κρυφό και να κηρυχτεί
  > παράνομο κάτι τέτοιο αλλά ΚΑΝΕΝΑ κράτος δεν το έχει καταστήσει ακόμα
  > παράνομο και οι συναλλαγές ΔΕΝ καταγράφονται.
  > Τώρα για να εξηγήσουμε λίγο τη λογική πίσω απο αυτά τα «οικονομικά
  > εργαλεία» και πως έκρυβαν το χρέος. Οι πιο έμπειροι και γνώστες
  > συγχωρήστε με που το απλοποιώ τόσο αλλά για να καταλάβει κάποιος που
  > δεν ασχολείται με αυτά χρειάζονται απλά παραδείγματα. Φανταστείτε τον
  > Γιάννη (Ελλάς) να χρωστάει στο Νίκο (Έλλειμα) 100 ευρώ. Έρχεται ο
  > Μπάμπης (Goldman Sachs) και λέει: «Γιάννη θα πάρω τα 100 ευρώ που
  > χρωστάς και θα τα κάνω οικονομικό τίτλο (παράγωγα)».
  > – Δηλαδή Μπάμπη τι κερδίζω με αυτό?
  > – Μόλις φτιάξω τον τίτλο θα τον πουλήσω στον Γιώργο ένα φίλο μου
  > (επενδυτές)και θα εισπράξεις εσύ 100 ευρώ και θα μου δώσεις μόλις 22
  > ευρώ για τον κόπο μου (κόμιστρο).
  > – Μα μισό λεπτάκι ρε Μπάμπη εγώ που χρωστάω στο Νίκο 100 ευρώ θα
  > καταλήξω με 100 ευρώ στην τσέπη μου ενώ χρωστάω?
  > – Ναι ρε φίλε! καλό δεν ακούγεται?
  > – Ωραία τότε κάντο!
  >
  > Οπότε στο τέλος της ημέρας ο Γιάννης είναι με 100 ευρώ στην τσέπη τα
  > οποία δίνει στον Νίκο και τον ξεπληρώνει (απόκρυψη ελλείμματος). Ο
  > Μπάμπης έβγαλε 22 ευρώ για τον κόπο του και ο Γιώργος (ένας επενδυτής
  > π.χ. Γερμανικό κράτος) έχει εμπορεύσιμο τίτλο αξίας 100 ευρώ
  > (χρωστούμενα απο τον Γιάννη (Ελλάς) αλλά για το μέλλον). Ο Γιάννης με
  > άλλα λόγια «φαίνεται» οτι ΤΩΡΑ δεν χρωστάει τίποτα πλέον.
  > Έτσι το Ελληνικό κράτος με αυτό το παράδειγμα άρχισε να λειτουργεί.
  > Έκρυβε δλδ ελλείματα μεταθέτοντας τα στο μέλλον. Έβγαζε την Ελλάδα ότι
  > δεν χρωστάει ενώ χρώσταγε της κεφαλής της…Το αντίθετο γίνεται με τα
  > Εθνικά Ομόλογα που αυτα ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΡΥΦΑ και εκεί το
  > έλλειμα καταγράφετε στα στατιστικά του κράτους ως έλλειμμα άμεσα!!!!
  > Έτσι λοιπόν το σωτήριον έτος του Κυρίου 1998 μ.Χ αυτός ο μέγας
  > πατριώτης με το όνομα ΚΩΣΤΑΣ ΣΗΜΙΤΗΣ έφερε στην Ελλάδα τον εφιάλτη…
  > τον δούρειο ίππο της καταστροφής μας ονόματι Παράγωγα της μεγίστης και
  > ελεούσας Goldman Sachs.
  > Τελείωσε εδώ όμως νομίζετε? χαχαχ γελαστήκατε! Το χρονικό του
  > εγκλήματος ΤΩΡΑ ξεκινάει. Γιατί όταν κάνεις συμφωνία με το διάολο
  > έρχετε και η ώρα να πληρώσεις με τη ψυχή σου! Ερχόμαστε στα πιο
  > τωρινά…
  > Την ίδια ώρα που η Goldman Sachs ολοκλήρωνε το εγκληματικό έργο του
  > Σημίτη, πίσω απο την πλάτη του Ελληνικού λάου και του μέγα
  > πρωθυπουργού (ή το ήξερε και αυτό?) έφτιαχνε ένα άλλο οικονομικό
  > εργαλείο (ή να το πώ ‘όπλο’) που το είχε στο συρτάρι για το μέλλον: Το
  > λεγόμενο CDS αλλιώς Credit Default Swap. Τι ειναι τούτο θα πείτε!Το
  > CDS είναι και αυτό ένα παράγωγο το οποίο είναι κάτι σαν ένα «στοίχημα»
  > το οποίο «προστατεύει» έναντι χρεωκοπίας δλδ π.χ. αμα η Ελλάδα
  > πτωχεύσει κερδίζει ο κάτοχος του τίτλου το στοίχημα! Αρχίζετε και
  > μπαίνετε στο νόημα? (Δανείζω, χρεωκοπεί, κερδίζω) Παμε ξανα στο
  > παράδειγμα με τον Γιαννη ή αλλιώς Ελλάδα!
  > Ο Γιάννης μόλις κατάλαβε σα μπαγαμπόντης που είναι ότι με τα
  > χρωστούμενα μπορείς να βγάλεις και λεφτά αποπάνω συνέχεια δανειζότανε
  > και απο άλλους απο 100 ευρώ έκαστος και έκανε καλή ζωή (κοίτα ανάπτυξη
  > πριν τους Ολυμπιακούς)!Απλά εύρισκε τον Μπάμπη ο οποίος έφτιαχνε ένα
  > παράγωγο και το πούλαγε σε ένα τρίτο κακομοίρη (την Μαρία τον Σταύρο)
  > και βγάζαν και οι δύο λεφτά με το παράδειγμα του Νίκου-Γιώργου και
  > έτσι αποπλήρωνε άμεσα τα χρωστούμενα (έκρυβε ελλείμματα). Ο Μπάμπης σα
  > διάολος που ήταν και δέκα φορές πιο πονηρός ήταν ανικανοποίητος με τα
  > 22 ευρώ που έβγαζε στο κάθε δανεισμό και σκέπτηκε και κάτι άλλο: «θα
  > φτιάξω ένα οικονομικό τίτλο (ένα στοίχημα – το CDS) που εάν ο Γιάννης
  > δεν καταφέρει να επιστρέψει τα χρωστούμενα λεφτά στο Γιώργο, στη Μαρία
  > και στο Σταύρο θα πληρώνει στο κάτοχο του τίτλου 100 ευρώ! Προσέξτε!:
  > 100 ευρώ στο Μπάμπη! Πώς γίνεται αυτό?? Δείτε!
  > Ο κόσμος βλέπωντας τον Γιάννη εύρωστο και πλούσιο χωρίς χρωστούμενα
  > (αλλά χωρίς να ξέρει πως τα κατάφερνε κιόλας) έλεγε: ο Γιάννης είναι
  > οικονομικά σταθερός τύπος! Ο Μπάμπης έριχνε αριστερά-δεξιά μια ματιά
  > και πρόσεξε τον Αντρέα ότι είχε μεγάλη εκτίμηση του Γιάννη και τον
  > πλησιάζει:
  > – Αντρέα τι κάνεις?
  > – Καλά!
  > – Ο Γιάννης την έχει βρεί τη καλή εε?
  > – Ναι ο κατεργάρης κάποια άκρη έχει και ζεί πολύ καλά! Καμιά δουλειά
  > θα είναι με εμπόριο με τις ελιές που ασχολείται!
  > – Ρε συ Αντρέα θές να σου πώ για μια επένδυση που βρήκα (ταχατες
  > τώρα)? Είναι σίγουρα λεφτά και λέγεται CDS!
  > – Για πές
  > – Να έχω εδώ αυτό τον τίτλο και στον πουλάω (του Μπάμπη είναι ο τίτλος
  > αλλα ο Αντρέας δεν το γνωρίζει) και λέει ο τίτλος οτι αμα ο Γιάννης σε
  > 2 βδομάδες εξακολουθεί να είναι πλούσιος κερδίζεις 100 ευρώ! Αμα δεν
  > ειναι τα χάνεις όμως….οκ?
  > – Τέλειο ακούγεται το αγοράζω!
  >
  > Ο Αντρέας (επενδυτής) πίστεψε οτι είναι καλό χαρτί μιάς και ο Γιάννης
  > δεν φαινόνταν να γίνεται φτωχός σύντομα! Και τον αγόρασε τον τίτλο.
  > Έβαλε 100 ευρώ (τα έδωσε στο Μπαμπη) και περίμενε σε 2 βδομάδες να
  > βγάλει άλλα 100 εφόσόν δεν υπήρχε περίπτωση ο Γιάννης να χρεοκοπήσει
  > τόσο σύντομα (το 4% έλλειμα επι Καραμανλή)! Ο Μπάμπης όμως που ήξερε
  > οτι ο Γιάννης ζούσε με δανεικά (που ο Μπάμπης βοήθησε να δημιουργήσει)
  > και λίαν συντόμως θα τα έβρισκε σκούρα έτριβε τα χέρια του! Την ίδια
  > δουλειά με τον Αντρέα την έκανε ο Μπάμπης με άλλους 5 ανήξερους…στο
  > μεταξύ!
  > Έτσι μετά απο λίγο καιρό καλοπέρασης ο Γιάννης βλέπει στην πόρτα του
  > τον Γιώργο την Μαρία και τον Σταύρο!
  > – Ρε μάγκες τι ζητάτε πρωινιάτικα?
  > – Ρε συ Γιάννη θυμάσε τον τίτλο του Μπάμπη? Ήρθε η ώρα της αποπληρωμής!
  > – Ρε παλικάρια με το συμπάθιο δηλαδή αλλά είμαι ταπί! Δεν μπορεί να
  > περιμένει???
  > – Πλάκα μας κάνεις ρε Γιάννη? Φέρτα τα φράγκα αλλιώς θα σε καθαρίσουμε
  > έχουμε υποχρεώσεις και εμείς (π.χ. Γερμανία, Γαλλία και επενδυτές)!
  > – Ρε παίδες δώστε μου καμμιά 2-3 μέρες να δώ τι μπορώ να κάνω!
  > – Καλά! Αλλά κανόνισε να έχεις τα λεφτά σύντομα!
  > Ο Γιάννης τρελάθηκε! Στιφογυρνώντας γύρω απο δωμάτιο κοντοστέκεται και
  > αρπάζει το τηλέφωνο! «Κατι πρέπει να κάνω θα γίνω ρόμπα!» (εσπευσμένη
  > φυγή Καραμανλή)
  > Σηκώνει κάποιος απο την άλλη γραμμή:
  > – Ναι….
  > – ΕΛΑ ΡΕ ΜΠΑΜΠΗ ΣΩΣΕ ΜΕ! (Γιώργος Παπανδρέου)
  > – Τι έγινε ρε παλουκάρι?
  > – Να ρε φίλε ήρθαν ο Γιώργος ο Σταύρος και η Μαρία και μου ζητάνε τα
  > φράγκα απο τα χρωστούμενα! Τι μπορείς να κάνεις να με βοηθήσες ρε
  > φιλαράκι!??? Αμα μαθευτεί θα ρεζιλευτώ!
  > – Θα κάνω ότι μπορώ ρε φίλε!
  > Και με ένα διαβολικό βλέμμα ο Μπάμπης (Goldman Sachs) κλείνει το
  > τηλέφωνο ψελλίζοντας… «τι μαλάκας…χα»
  > Ο Μπάμπης έτριβε τα χέρια του… Οχι μόνο δεν είχε σκοπό να βοηθήσει
  > τον Γιάννη αλλά μόλις τον πληροφόρησε ο ίδιος ο Γιάννης το
  > αναμενόμενο: την καλύτερη βρώμα για να σπείρει στην γειτονιά! «»Ο
  > Γιάννης είναι ταπί!»» Ο Μπάμπης είχε κάθε όφελος απο την κατάσταση του
  > Γιάννη γιατί μόλις μαθευτεί οτι στη πραγματικότητα είναι μπατίρης θα
  > κερδίσει και το CDS στοίχημα απο τον Αντρέα και τους άλλους 5! Τα 600
  > ευρώπουλα ζεστά ζεστά κοντοζυγώνουν!
  > Στο μεταξύ ο Μπάμπης σα διάλου κάλτσα που ήταν για μην χάσει το
  > στοίχημα με τον Αντρέα και τους άλλους 5 σκέπτηκε και το εξής
  > ενδεχόμενο: για μην γίνει καμμιά στραβή και βρεί απο αλλού λεφτά ο
  > Γιάννης φρόντισε γρήγορα-γρήγορα να πιάσει όλες τις κουτσομπόλες της
  > γειτονιάς (κοίτα ΜΜΕ π.χ. CNN) και είπε στη κυρά Μελπώμένη, στη κυρά
  > Φρόσω και στη Θειά την Ευλαμπία τα φρέσκα νέα!!!! Όχι γιατί βιαζόνταν
  > απο απλή κακία…ΟΧΙ…γιατί φοβόνταν μην προλάβει και πάει και πάρει
  > κανένα δάνειο ο Γιάννης απο κανέναν άλλο!!! Σου λέει ο Μπάμπης: «αμα
  > σπείρω γρήγορα τη βρώμα και τη συντηρώ συστηματικά τότε ΚΑΝΕΙΣ
  > καλόψυχως δεν θα δώσει δάνειο στο Γιάννη για να δώσει τα λεφτά στους
  > Γιώργο, Μαρία και Σταύρο και έτσι δεν θα βγεί καθαρός (θα φανεί οτι
  > πτώχευσε) και τα 600 ευρώπουλα απο τους Αντρέα και τους άλλους 5 είναι
  > δικά μου!»
  > Όπότε ο Μπάμπης έσπειρε τη βρώμα προμελετημένα και γρήγορα για να
  > σπιλώσει το όνομα του Γιάννη και να κλείσει η κάνουλα (τράπεζες και
  > διεθνείς αγορές)….
  >
  > Ο Γιάννης έγινε ο περίγελος του χωριού (Ευρώπη) και ο Μπάμπης (Goldman
  > Sachs) κατα 666 ευρώ πλουσιότερος! Ο Γιάννης τώρα πια δύστυχος και
  > κακομοίρης τριγύρναγε τα γειτονικά χωριά μπάς και του δώσει κανείς
  > κανένα φράγκο για να αποπληρώσει τα χρωστούμενα και πετάξει απο πανω
  > του τη ρετσινιά και το βασικότερο… για να ζήσει!
  > Αλλά με το κακό όνομα που απέκτησε κανείς δεν του έδινε λεφτά
  > (Διεθνεις αγορές)… Κατάλαβε την σατανική πλεκτάνη του Μπάμπη ΠΟΛΥ
  > αργά…Και ντρεπόνταν να το αποκαλύψει στο κόσμο με το φόβο ότι θα τον
  > πούν μαλάκα και κορόιδο…
  > Έτσι ο Γιάννης κατέληξε στους τοκογλύφους (ΔΝΤ)…Που το «παραδάκι» το
  > έδιναν πανάκριβα και με ατιμωτικά ανταλλάγματα αλλά πάντα με σαρδόνιο
  > χαμόγελο…
  > – Έχεις κανένα χωραφάκι να μας δώσεις?
  > – Έχω κάτι Ελιές 5 στρέμματα… (πετρέλαιο Αιγαίο)
  > και σα την Ελλαδίτσα μας ακόμα ο Γιάννης τριγυρνά μπαίνοντας μέρα με
  > την μέρα πιο βαθιά στις λάσπες του χρηματοπιστωτικού βούρκου
  > αγωνίζόμενος πλέον μόνο για ένα πράγμα… την επιβίωση.

  > Καληνύχτα Ελλάς

  Σχόλιο από Λιάκος | 18/02/2012

 37. […] -Eγκλημάτισε ο κ. Σημίτης ; […]

  Πίνγκμπακ από -Ο Λιάκος παραλιάκισε…. « Πόντος και Αριστερά | 04/12/2015


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: