Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η ελληνική κοινωνία έχει τα νεύρα της

Οι οδομαχίες ανάμεσα στους αστυνομικούς και τους κατοίκους συνεχίστηκαν στην Κερατέα, ενώ επεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους και αστυνομικούς ξέσπασαν και στο Μενίδι, όταν αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ παρέσυρε με τη μοτοσικλέτα του 7χρονο κοριτσάκι, το οποίο μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένο στο νοσοκομείο και στη συνέχεια πέθανε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος αποδοκιμάστηκε από πολίτες κατά τον αγιασμό των υδάτων στη Δεξαμενή, ενώ τα γιουχαΐσματα προς τον κ. Πάγκαλο συνεχίστηκαν αργότερα και σε εστιατόριο στα Καλύβια.

Επίσης, έγινε γνωστό πως το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς ο διευθυντής της εφημερίδας «Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς, προπηλακίστηκε από νεαρούς θαμώνες ταβέρνας στο Σπήλαιο Γρεβενών, και ένας από αυτούς του πέταξε ένα ποτήρι κρασί στο πρόσωπο (σ.σ. να μια καλή ευκαιρία για τον κ. Παπαχελά να γράψει ένα άρθρο βγαλμένο μέσα από τη ζωή και την προσωπική του εμπειρία – θα το τολμήσει άραγε ή γράφει μόνο άρθρα που αφορούν τη σωτηρία της χώρας και του έθνους;)    

Η ελληνική κοινωνία έχει τα νεύρα της. Αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, αφού τον τελευταίο χρόνο βάλλεται από παντού και δεν βρίσκει ελπίδα πουθενά.

Από τον «πιτσιρίκο»

Από την άλλη, το πολιτικό και εκδοτικό κατεστημένο συμπεριφέρεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα – σαν να είναι όλα μια χαρά. Βέβαια, αυτή είναι μια θεατρική συμπεριφορά• γνωρίζουν όλοι τους πολύ καλά πως τα πράγματα έχουν αλλάξει, είναι εξαιρετικά φοβισμένοι –για την ακρίβεια, τα έχουν κάνει πάνω τους-, αλλά είναι υποχρεωμένοι να προσποιούνται τους ψύχραιμους, με την ελπίδα ότι θα αποφύγουν τα χειρότερα.

Αργά ή γρήγορα θα συνέβαινε. Όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού αντιλαμβάνονται πως οι ζωές τους ξεσκίζονται για να διασωθούν οι τράπεζες, αλλά την ίδια ώρα συνειδητοποιούν πως αυτοί που έχουν την κύρια ευθύνη για τη χρεοκοπία -και οι μεγαλοεπιχειρηματίες με τους μεγαλοεκδότες που τους στηρίζουν- όχι μόνο βρίσκονται όλοι στις θέσεις τους, αλλά η ζωή τους δεν έχει επηρεαστεί διόλου από το μνημόνιο. Αντιθέτως, περνούν ζωή χαρισάμενη.

Στα καθεστωτικά ΜΜΕ, η κοινωνία παρουσιάζεται να είναι απόλυτα σύμφωνη με τα μέτρα –και να ζητάει μάλιστα να γίνουν πιο αυστηρά-, ενώ οι αντιδράσεις των πολιτών δεν παρουσιάζονται σχεδόν ποτέ ή, όταν παρουσιάζονται, χαρακτηρίζονται ως μεμονωμένες και, οπωσδήποτε, κατακριτέες.

Βέβαια, υπάρχει το Διαδίκτυο και οι πολίτες που σέβονται τον εαυτό τους έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν τα πάντα. Όταν ο καλά πληροφορημένος πολίτης ανοίγει την τηλεόραση και διαπιστώνει το χάος που υπάρχει -ανάμεσα σε αυτά που γνωρίζει και σε αυτά που παρακολουθεί- εκνευρίζεται πολύ. Και όχι μόνο εκνευρίζεται – αρχίζει να νιώθει μίσος για αυτούς που τον θεωρούν ανόητο και προσπαθούν να τον εξαπατήσουν.

Αλήθεια, έχετε παρατηρήσει ποιοι είναι αυτοί που συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως μαζί τα φάγαμε; Είναι εκείνοι οι δημοσιογράφοι που είναι σίγουρο πως ανήκουν σε αυτούς που τα έφαγαν μαζί. Έχουν πάρει εργολαβία να βγάλουν λάδι τα αφεντικά τους, με την ελπίδα πως θα την γλιτώσουν κι αυτοί.

Τώρα, όμως, αντιλαμβάνονται πόσο λίγοι είναι και πως δεν είναι δυνατό να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα• άσε που, όταν επιμένεις να υποστηρίζεις φανατικά και συνεχώς κάτι για το οποίο κανείς ποτέ δεν σε ρώτησε, όλοι αρχίζουν να σε υποψιάζονται.

Αφού είναι τόσο βέβαιο πως τα φάγαμε μαζί και πως τα μέτρα που παίρνονται είναι όλα σωστά και δίκαια, γιατί τόσοι καλοπληρωμένοι δημοσιογράφοι επιμένουν να μας το υπενθυμίζουν καθημερινά με τόσο πάθος; Μα είναι απλό: αφενός επειδή δεν τα φάγαμε μαζί και αφετέρου επειδή τα μέτρα είναι καταστροφικά.

Η νέα χρονιά μπήκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να περνάει κρίση ηλικίας και μεγαλείου, και τον πρωθυπουργό να συμπεριφέρεται σαν χαζοχαρούμενη γκόμενα.

Από την άλλη, όλο και περισσότεροι πολίτες αρχίζουν πια να σκέφτονται πως, όταν πηγαίνουν στο εστιατόριο και ζητάνε τον λογαριασμό, δεν τους φέρνουν μόνο ένα χαρτί με το ποσό – τους φέρνουν ένα χαρτί που γράφει αναλυτικά πόσα πιάτα πήραν και πόσο έκανε το κάθε πιάτο. Αυτό το χαρτί του ελληνικού χρέους δεν το έχουμε δει ακόμα, αλλά ούτε βρέθηκε κάποιος μέσα στην κυβέρνηση να το ζητήσει. Δηλαδή, τσεκάρουμε το λογαριασμό των 100 ευρώ στην ταβέρνα, αλλά είμαστε πρόθυμοι να πληρώσουμε δισεκατομμύρια ευρώ και να ζήσουμε πάμφτωχοι και εξευτελισμένοι, χωρίς να δούμε τον λογαριασμό. Περίεργο δεν είναι;

Ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται. Και ο πρώτος χρόνος πέρασε. Οι πολίτες -μέσω των συνδικάτων, άλλων σωματείων, οικονομολόγων και προσωπικοτήτων- ζητούν να δουν τον λογαριασμό και να μάθουν τι χρωστάμε, σε ποιους, και από ποιους δημιουργήθηκε το δυσβάσταχτο χρέος.

Μέσα στον λογαριασμό, εκτός από τις συμβάσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, της Siemens και των εξοπλιστικών προγραμμάτων, θα βρούμε και πολλά ονόματα. Ίσως, αυτό να εξηγεί και τον εκνευρισμό του κ. Πάγκαλου. Δεν φτάνει να λες πως τα φάγαμε μαζί – πρέπει να μπορείς και να το αποδείξεις. Και για να το αποδείξεις, δεν αρκούν τα παπαγαλάκια της τηλεόρασης.

Να θυμίσω πως –εκτός από τους οικονομολόγους, τους συνδικαλιστές και προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό- η ανεξάρτητη βουλευτής Σοφία Σακοράφα είχε προτείνει στις 22/12/10 τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημοσίου χρέους και την άρνηση του απεχθούς χρέους από το βήμα της Βουλής. Φυσικά, η πρότασή της θάφτηκε από όλα τα καθεστωτικά ΜΜΕ. Είναι λογικό – υπάρχει κάποιος που πιστεύει πως από εκείνο το κομμάτι του χρέους που είναι προϊόν διαφθοράς θα απουσιάζουν τα ονόματα των καναλαρχών

DFGAZSDG

07/01/2011 - Posted by | -Διάφορα, -Λαμόγια, -Περί οικονομίας, -Πολιτική

4 Σχόλια »

 1. http://nosferatos.blogspot.com/2011/01/blog-post_1783.html

  Σχόλιο από Noσφερατος | 07/01/2011

 2. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ «ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ»

  Στο παραπάνω έντυπο οι κοινότητες μεταναστών Μπαγκλαντές, Πακιστάν και
  Αφγανιστάν δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις
  και στη συναυλία στον Άγιο Παντελεήμονα και αντιδρούν στην «εκμετάλλευση των
  μεταναστών δια ιδία οφέλη». Λένε ότι προσπαθούν από μόνοι τους να
  διευθετήσουν τα προβλήματα που υφίστανται στη γειτονιά…

  Είναι πολύ φυσιολογικά όλα αυτά τα οποία λένε, γιατί όποτε παρεμβαίνουν
  οι επαγγελματίες αντιρατσιστές, η ζωή των ανθρώπων εκεί κάτω γίνεται
  δυσκολότερη… Πάντως έχει σημασία να ληφθεί κι αυτό υπόψη στο σχετικό
  διάλογο για το μεταναστευτικό που πρέπει να γίνει. Ότι άλλο οι μετανάστες,
  και άλλο πως εργαλειακά τους χρησιμοποιεί ο «αντιρατσισμός» της
  παγκοσμιοποίησης…

  Σχόλιο από metanastis | 20/01/2011

 3. Ερωτήσεις που (δεν) ζητούν απάντηση

  Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του,
  ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;

  Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.
  Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:
  -Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.
  -Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.
  -ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.
  Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.
  Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:
  Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;
  Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να » ξετινάξει» μία χώρα;
  Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
  Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
  Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
  Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:
  α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!
  β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
  γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
  δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!
  Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;
  Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;
  Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;
  Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;
  Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;
  Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;

  Ολόκληρος ο κατάλογος με τα χρέη παγκοσμίως βρίσκεται εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 07/02/2011

 4. http://www.economist.com/content/global_debt_clock

  Ματσουκάτε δίνω το λινκ για ανανέωση στα οικονομικά που αναφέρεις…

  Σχόλιο από yori cash | 07/02/2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: