Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Τι συμβαίνει στην Αριστερά;

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΝΑΡ

Τις τελευταίες μέρες κλιμακώνεται μια χωρίς αρχές επίθεση της ηγεσίας του ΚΚΕ στο ΝΑΡ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και γενικότερα την αντικαπιταλιστική, επαναστατική κομμουνιστική Αριστερά.

Μια επίθεση που φιλοδοξεί να υψώσει τείχη μεταξύ των αγωνιστών της Αριστεράς και να δυναμώσει τον ενδοαριστερό εμφύλιο. Η επίθεση πραγματοποιείται με έναν καταιγισμό δημοσιευμάτων από τις στήλες του Ριζοσπάστη (και με άρθρο μέλους του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ) αλλά και με τραμπούκικες επιθέσεις μελών της ΚΝΕ και του ΚΚΕ σε βάρος αγωνιστών της ΕΑΑΚ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

Αν και το ΚΚΕ μιλά για «κήρυξη πολέμου στην εργατική τάξη» από το κεφάλαιο, τελικά απαντά με τον πόλεμο που κήρυξε ο Περισσός εναντίον της επαναστατικής Αριστεράς.

Η ηγεσία του ΚΚΕ, θορυβημένη από την άνοδο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ανεξάρτητου ταξικού ρεύματος στο εργατικό κίνημα, κατρακυλά τόσο πολύ ώστε να χαρακτηρίζει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ως «χώρο που κηδεμονεύεται και είναι υπονομευόμενος από διάφορα κέντρα». Συκοφαντεί το ΝΑΡ που προτείνει επίμονα (και στο ΠΑΜΕ) την κοινή ανατρεπτική δράση της Αριστεράς στο μαζικό κίνημα ενάντια στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ και το ΔΝΤ, ότι «πρωτοστάτησε στον πόλεμο ενάντια στο ΠΑΜΕ», με τις «θέσεις της ΠΑΣΚΕ, με τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, με τις θέσεις της εργοδοσίας»!

Η ηγεσία της ΚΝΕ φτάνει μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει ΕΚΟΦίτες και «σύγχρονους φασίστες» τους αγωνιστές της ΕΑΑΚ, αξιοποιώντας με τον πιο χυδαίο τρόπο σε αυτή την απαράδεκτη επίθεση και την ηρωική μορφή της κομμουνίστριας και μέλος της ΚΝΕ Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, που άφησε την τελευταία της πνοή στις πύλες της ΕΤΜΑ τον Ιούλη του 1980.

 Το αμόκ της ηγεσίας του ΚΚΕ αποκαλύπτει τα βαθύτερα προβλήματα και αδιέξοδα της γραμμής του. Ενώ μιλά για πόλεμο με το κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι βλέπουν να πέφτουν «άσφαιρα πυρά» από την πλευρά του ΚΚΕ. Αρνείται πεισματικά να συμβάλλει σε ένα μαζικό, ενωτικό και πολιτικό κίνημα της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας για την ανατροπή της επίθεσης, για να ανατραπεί η «χούντα» κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ και να ανοίξει ο δρόμος για την αντικαπιταλιστική επανάσταση προς τον κομμουνισμό της εποχής μας. Απ’ αυτό το επείγον καθήκον για όλη την Αριστερά αυταπατάται ότι μπορεί να δραπετεύσει η ηγεσία του ΚΚΕ υψώνοντας νέα τείχη στο «κομματικό φρούριο» του αλάθητου. Αρνούμενο την ανάγκη για ένα νέο, νικηφόρο αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα επαναστατικής υπέρβασης της καπιταλιστικής κρίσης που θα ανταποκρίνεται στην εποχή μας, προβάλλοντας μια «λαϊκή εξουσία» χωρίς επανάσταση και μια αναπαλαίωση των ταξικά εκφυλισμένων καθεστώτων του «υπαρκτού σοσιαλισμού», γυρίζει την πλάτη στις αναζητήσεις των αριστερών και των κομμουνιστών που φουντώνουν, στην ανάγκη της κοινής δράσης και της μαχόμενης αυτοκριτικής του κινήματος.

Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς κρίνονται πολύ αυστηρά από τους εργαζόμενους: Θα μπουν στον πόλεμο, με ανατρεπτική αντικαπιταλιστική πολιτική γραμμή, συμβάλλοντας σε ένα ενωτικό κίνημα για την ανατροπή της επίθεσης κυβέρνησης και κεφαλαίου ή θα οδηγήσουν στον πολιτικό αφοπλισμό και την ήττα των εργαζομένων, είτε με τη λογική «πας μη ΚΚΕ βάρβαρος», είτε με την πρόσδεση στην ΕΕ, στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τη σοσιαλδημοκρατία άλλων δυνάμεων;

 Το ΝΑΡ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η αντικαπιταλιστική Αριστερά δεν θα κατρακυλήσουν στον ενδοαριστερό εμφύλιο. Καλούμε στην ψύχραιμη απόκρουση της χυδαίας επίθεσης της ηγεσίας του ΚΚΕ. Καλούμε τους σκεπτόμενους αγωνιστές της βάσης του ΚΚΕ να μην παρασυρθούν σε αυτή την επικίνδυνη λογική. Με συναίσθηση και των δικών μας αδυναμιών, επιμένουμε στην ανατρεπτική κοινή δράση της Αριστεράς ενάντια στο κοινό αντίπαλο.

Το ΝΑΡ και η αντικαπιταλιστική Αριστερά έχουν διαλέξει χαράκωμα και στόχο. Η ηγεσία του ΚΚΕ προς τα που «πυροβολεί»;

Αθήνα, 22/12/2010

ΔΕΙΤΕ:

16/12/1979 Η νύχτα του Χημείου

Ανέκδοτες φωτογραφίες με ΚΝΑΤ το ’80

-ΚΚΕ : Οι μισές αλήθειες του κυρίου Γκίκα

-Το ΚΚΕ, τα Μικρασιατικά και ο νόμος 815

-Τα παιδιά του Κολιγιάννη ποιόν είχανε πατέρα;

 

Για την ιστορία αυτή από πλευράς ΚΚΕ δείτε στου Γιάννη του Σουηδού… όπου τα ΕΑΑΚ παρουσιάζονται ως «…γνωστοί σεσημασμένοι αντικομμουνιστές« και «εκοφίτες». [Nα κι άλλο ένα από τα εύοσμα των πρώην φιλοχρουτσιοφικών ανθρωποφυλάκων στο Σουργκούτ και νυν «αυθεντικών» κομμουνισταράδων]

Εντυπωσιάζει η κατάχρηση του όρου «αντικομμουνιστές» από τους συντρόφους του ΚΚΕ που θέλουν να  διαχειρίζονται εν λευκώ την ιστορία του εργατικού και επαναστατικού κινήματος καπηλευόμενοι τους αγώνες του λαού μας. (Όπως ακριβώς κάνουν και  οι ακροδεξιοί με το ΟΧΙ του ’40)

 

 1. ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΑΑΚ
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΚΑΙ
  ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΒΩΜΟ ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΩΝ

  Βιώνουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη νεολαία και τους εργαζόμενους της χώρας. Η οικονομική και πολιτική δικτατορία της κυβέρνησης, της Ε.Ε και του ΔΝΤ επιτίθεται καθημερινά στα δικαιώματα και τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Την ίδια στιγμή, παρά τις δυσκολίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και νέοι βαδίζουν ολοένα και πιο αποφασιστικά στο δρόμο του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια σε αυτό το βάρβαρο καθεστώς. Το φοιτητικό κίνημα σε αυτή τη συγκυρία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τόσο απέναντι στους νόμους της Διαμαντοπούλου για την εκπαίδευση όσο και ενάντια στην αντεργατική επίθεση συνολικά.

  Οι δυνάμεις των σχημάτων της ΕΑΑΚ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στρατεύονται στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης και ανασυγκρότησης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και σε αυτή τη βάση προωθούν μια λογική ανατρεπτικής κοινής δράσης της αριστεράς εντός του κινήματος. Οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και η ΕΑΑΚ έχουν διαλέξει αντίπαλο: το ΔΝΤ, την ΕΕ, την εργοδοσία, την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τους υποστηρικτές της (ΝΔ, ΛΑΟΣ) καθώς και τους εκπροσώπους τους μέσα στις σχολές.

  Στον αντίποδα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ επιλέγουν την αποχώρηση από τις μαζικές διαδικασίες των συλλόγων συγκροτώντας μέτωπα γύρω από τον εαυτό τους, αρνούνται να στρατευτούν σε μια ανατρεπτική κατεύθυνση για το κίνημα επενδύοντας στην ήττα και τον κατακερματισμό των αγώνων. Βρίσκουν τον αντίπαλο τους σε δυνάμεις του κινήματος, στήνοντας διαρκώς ενδοαριστερούς εμφυλίους και στοχοποιώντας με ιδιαίτερο ζήλο τις δυνάμεις τις αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Κορύφωση του κατήφορου που έχει επιλέξει η ηγεσία της ΚΝΕ αποτελούν τα στημένα και προβοκατόρικα γεγονότα που συνέβησαν στο Πάντειο.

  Πιο συγκεκριμένα, τα πραγματικά γεγονότα είναι τα εξής: Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι δυνάμεις της ΚΝΕ προέβησαν σε μια σειρά από προκλήσεις και τραμπουκισμούς σε βάρος αγωνιστών της ΕΑΑΚ με στόχο τη φίμωση του σχήματος και την καταπάτηση του χώρου παρέμβασής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή η επιλογή γίνεται σε μια σχολή που κυριαρχούν εμφανώς οι δυνάμεις της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, χωρίς αυτό, όπως φαίνεται να ενοχλεί την ηγεσία της ΚΝΕ. Συνέχεια αυτής της επιλογής ήταν η τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας στη μνήμη της ηρωικής κομμουνίστριας Σωτηρίας Βασιλακοπούλου σε έναν από τους ελάχιστους χώρους που διατηρεί το σχήμα της ΕΑΑΚ στη σχολή με την υπογραφή ΚΝΕ- ΚΚΕ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησαν. Τα μέλη της ΕΑΑΚ επέλεξαν να μη δημιουργήσουν ένταση μέχρι και το πέρας της εκδήλωσης. Αντίθετα μετά από αυτή παρέδωσαν με διάθεση συνεννόησης και χωρίς καμία φθορά, τη συγκεκριμένη πλακέτα στα μέλη της ΚΝΕ έτσι ώστε να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της σχολής.

  Αμέσως μετά από αυτό, η ηγεσία της ΚΝΕ εξέδωσε μια χυδαία ανακοίνωση, στην οποία κατηγορεί τους αγωνιστές της ΕΑΑΚ, ως «ΕΚΟΦΙΤΕΣ» και «Αντικομμουνιστές», τους παρομοιάζει με «απογόνους των Ες- Ες» και «Χρυσαυγίτες» και την ίδια στιγμή εξαπολύει ως «απάντηση» τραμπούκικες επιθέσεις εναντίον τους.

  Είναι φανερό ότι όλο το παραπάνω σκηνικό αποτελεί ντροπιαστική μεθόδευση και προβοκάτσια από τη μεριά της ΚΝΕ με στόχο την περαιτέρω περιχαράκωση των δυνάμεών της και στοχοποίηση της ΕΑΑΚ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Μια μεθόδευση που δε διστάζει μάλιστα να χρησιμοποιήσει, πέρα από βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον της ΕΑΑΚ, την ίδια τη μνήμη της ηρωικής αγωνίστριας Σ. Βασιλακοπούλου και να την κηλιδώσει εντάσσοντας την στους μικροπολιτικούς της σχεδιασμούς. Αγωνιστές όπως η Βασιλακοπούλου δεν έχουν θέση σε τέτοια γεγονότα. Πρέπει να τιμούνται και να μένουν ζωντανοί στη μνήμη του λαού δείχνοντας το δρόμο για ακόμη πιο αποφασιστικούς και νικηφόρους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας που θα καταφέρνουν να δικαιώσουν τελικά την ίδια την οδυνηρή απώλειά τους. Δυστυχώς, είναι ξεκάθαρο, ότι η συγκεκριμένη στάση της ΚΝΕ δεν εκκινεί από μια προσπάθεια τέτοιας υπεράσπισης της μνήμης της Σ. Βασιλακοπούλου αλλά από την εμμονική συνέχιση της προσπάθειας της ΚΝΕ να απομονώσει τα μέλη της από κάθε αγωνιστική παρέμβαση πέραν του εαυτού της.

  Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι θα παραμείνουμε προσηλωμένοι στον καθημερινό αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία, για τα συμφέροντα της νεολαίας και των εργαζομένων, έχοντας πάντα ως έμπνευση τη Σωτηρία και όλες τις ηρωικές μορφές του κινήματος των περασμένων χρόνων. Δεν θα ακολουθήσουμε την ηγεσία της ΚΝΕ στον ολισθηρό δρόμο της, χωρίς αρχές, σύγκρουσης. Καλούμε, μάλιστα τους αγωνιστές της ΚΝΕ και του ΚΚΕ να γυρίσουν την πλάτη σε αυτές τις μεθοδεύσεις, συμβάλλοντας με τον τρόπο τους μέσα από τις μαζικές διαδικασίες του κινήματος για την κλιμάκωση και την πολιτικοποίηση των αγώνων στην πάλη που έχει ανάγκη η εποχή μας. Θεωρούμε ότι η αναγκαία αντιπαράθεση είναι με το κράτος και τις δυνάμεις καταστολής και όχι με την υπόλοιπη αριστερά, ωστόσο δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δεν θα επιτρέψουμε κανενός είδους τραμπούκικες επιθέσεις που στόχο έχουν να πλήξουν την παρέμβαση των σχημάτων της ΕΑΑΚ μέσα στις σχολές.

  Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση26/12/2010 - Posted by | -Ιδεολογικά, -Κίνημα, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός, ΚΚΕ

10 Σχόλια »

 1. Ενδεικτικά κάτι ακόμα:
  Προχτές, 24 Δεκεμβρίου, στην είσοδο της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, στο Πέραμα, διοργανώθηκαν τα Χριστούγεννα των ανέργων. Από μικρές τοπικές ομάδες και στέκια.
  Ε, λοιπόν, στις 8.00 π.μ. εκείνης της ημέρας κατέβηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ στη ζώνη, με επικεφαλής την βουλευτίνα Παντελάκη, κι έπιανε τους εργαζόμενους να τους ψήσει να μην πάνε στην εκδήλωση γιατί αυτοί που την κάνουνε «δεν είναι δικοί μας, είναι άλλοι κλπ κλπ». Ένας από τους βασικούς διοργανωτές των Χ.τ.Α. ήταν γνωστός πρώην Κνίτης (της εποχής μου). Τυχαίο; Δεν νομίζω!

  Σχόλιο από Σκύλος της Β.Κ. | 26/12/2010

 2. Ανέκδοτες φωτογραφίες με ΚΝΑΤ το ’80

  Κνίτες με λοστάρια και καδρόνια. Κνίτες που δέρνουν φοιτητές. Κνίτες που απαγορεύουν την είσοδο των φοιτητών στο ΕΜΠ.
  Είναι άραγε αυτός ο ταξικός αγώνας για την ΚΝΕ; Είναι εχθροί του λαού, οι φοιτητές που δεν είναι Κνίτες;

  http://kanali.wordpress.com/2010/12/26/knat1980/

  Σχόλιο από Kanali | 27/12/2010

 3. ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ λέγεται. Πέτυχε με τον ισχυρότερο εκλογικά ΣΥΡΙΖΑ πριν 2 χρόνια, γιατί να μην πετύχει και τώρα;

  Ο διάβολος διάβαζε Πράβδα ;/

  Σχόλιο από Πλάνητας | 27/12/2010

 4. Είδα στου Καναλιώτη αυτο για τα ΚΝΑΤ στο Πολυτεχνείο του ’80, σοκαρίστηκα και έγραψα:

  «Έγιναν τέτοια πράγματα; Για φαντάσου;

  Δηλαδή η ιστορία στην περίπτωσή μας επαναλαμβάνεται.

  Η καταστολή του κινήματος είναι φαίνεται μέσα στο κνίτικο DNA, ανεξάρτητα της όποιας ιδεολογίας και θέσεων. Είτε σταλινικοί είτε αντισταλινικοί, είτε ζαχαριαδικοί, είτε κολιγιαννικοί, είτε φλωρακικοί, ειτε φαρακικοί, είτε κανελλικοί η συμπεριφορά τους είναι πανομοιότυπη.»

  Σχόλιο από AMEN | 27/12/2010

 5. Χρέος της Αριστεράς είναι να διαλέγει πάντα τον δύσκολο δρόμο. Να υπερβαίνει τις επικρατούσες αντιλήψεις και να προτείνει, με πειστική τεκμηρίωση, συγκεκριμένες λύσεις που θα έδιναν ελπίδα. Δυστυχώς σήμερα κυρίαρχη «πολιτική» είναι ο φθηνός και ανέξοδος λαϊκισμός. «Ότι θέλει ο Λαός, αρκεί να μην ξέρει τι θέλει».
  Όταν απουσιάζει η πολιτική, εμφανίζονται τα αρχέγονα ένστικτα της αυτοσυντήρισης και ο πολιτικός αγώνας μετατρέπεται σε μάχη αλληλοεξόντωσης.

  Σχόλιο από Καρσλής | 27/12/2010

 6. αυτή είναι η «κατάρα» της αριστεράς….δυστυχώς ενώ τώρα θα έπρεπε μαζικά να συσπειρωνει κοσμο με το μερος της, τον απωθει με την καταντια της….

  Σχόλιο από βιοτέχνες | 27/12/2010

 7. Τα αθώα παιδάκια της ΕΑΑΚ – ΣΕΚ κλπ. γιατί είπαμε κατέβασαν την πλάκα της Βασιλακοπούλου? Επειδή ήταν κομμουνισταράδες? Επειδή, π.χ. οι ΣΕΚίτες είναι με την 5η Ολομέλεια κι όχι με την 6η? Επειδή πασχίζουν για την ενότητα της αριστεράς και την οργάνωση του λαϊκού κινήματος?
  Έχετε χάσει τη μπάλλα μάγκες..

  Σχόλιο από probokator | 29/12/2010

 8. «..οι ΣΕΚίτες είναι με την 5η Ολομέλεια κι όχι με την 6η?΄’

  Μάλλον οι ΣΕΚ-ίτες δεν έχουν καμμιά σχέση με το μετά τον Πουλιόπουλο ΚΚΕ. Ποιά Ολομέλεια λοιπόν έγινε γύρω στο 1927;

  Ομέρ αρχείος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/12/2010

 9. Η εξομολόγηση του Χαρίλαου Φλωράκη, πριν το θάνατό του… (video)

  http://synodoiporia.blogspot.com/2011/03/video_12.html

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 31/03/2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: