Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Πώς δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος

Το ξέρουμε πολύ καλά:

Το μίσος για τη χυδαιότητα

Παραμορφώνει το πρόσωπο.

Η αγανάκτηση για την αδικία

Βραχνιάζει τη φωνή. Αλίμονο εμείς,

που θέλαμε ν’ ανοίξουμε το δρόμο της φιλίας

δεν καταφέραμε να είμαστε οι ίδιοι φιλικοί. 

Όμως εσείς, σαν έρθει εκείνος ο καιρός

που ο άνθρωπος τον άνθρωπο θα παραστέκει

να μας θυμάστε

με επιείκεια

(Μπρεχτ)

 Το Κενό Δίκτυο παρουσιάζει την Δημόσια Κατάθεση μιας Αυτόπτου Μάρτυρος της Δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η κοπέλα που μιλά σε αυτή την δημοσίευση έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο μέσα απο το βίντεο της δολοφονίας το οποίο κινηματογράφησε από το μπαλκόνι του σπιτιού της που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο της δολοφονίας και πρόκειται να είναι μια από της βασικές μάρτυρες κατηγορίας του δολοφόνου αστυνομικού Επ.Κορκoνέα.

Η μαρτυρία είναι ένα απόσπασμα από το βιβλίο «We Are An Image From The Future» (Είμαστε Μια Εικόνα Από το Μέλλον) που θα κυκλοφορήσει τον Φεβρουάριο του 2010 στις Η.Π.Α. από τον Αναρχικό εκδοτικό οίκο ΑΚPrees με την επιμέλεια των A.G.Scwartz, Τάσος Σαγρής, Κενό Δίκτυο.

Διαβάστε τη συγκλονιστική μαρτυρία:

«Είμαι μια κάτοικος των Εξαρχείων και το μπαλκόνι του σπιτιού μου βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Δεν συμμετέχω σε καμία πολιτική δραστηριότητα. Δεν είμαι μια
ακτιβίστρια. Μπορώ να μιλήσω μόνο για τη δολοφονία. Δεν μπορώ να πάρω κάποια θέση σχετικά με όλα τα άλλα πράγματα που συνέβησαν επειδή όλα αυτά τα υπόλοιπα πράγματα είναι πολύ περίπλοκα και δεν έχω σαφείς σκέψεις σχετικά με αυτά.

Τα Εξάρχεια ήταν πάντοτε μια εναλλακτική γειτονιά, μια περιοχή αντι-κουλτούρας. Για πολλά χρόνια ήταν πολύ συχνό φαινόμενο ότι κάτι θα συμβεί σε μια γωνιά του δρόμου στα Εξάρχεια και ξαφνικά όλοι από τις καφετέριες και τα μπαρ και τα πεζοδρόμια θα χυθούν έξω στους δρόμους και θα τρέξουν να δουν τι συμβαίνει. Συνήθως ήταν επεισόδια μεταξύ των ανθρώπων και της αστυνομίας, μάχες ή αντιπαραθέσεις, ύβρεις, συνθήματα. Τα παλιά χρόνια αυτό συνέβαινε πολύ συχνά. Στη συνέχεια, υπήρξε μια περίοδος που αυτό δεν συνέβαινε τόσο πολύ, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται και πάλι. Ο λόγος που βρέθηκα με μια φωτογραφική μηχανή στο μπαλκόνι εκείνη τη νύχτα ήταν επειδή πάντα ήθελα να κινηματογραφήσω μια από αυτές τις αντιπαραθέσεις που λαμβάνουν χώρα κάτω από το παράθυρό μου. Αλλά κάθε φορά που έβγαινα στο μπαλκόνι μου να δω τι συμβαίνει, είχα καθυστερήσει. Μέχρι να πάω πίσω στο εσωτερικό του σπιτιού για να πάρω τη φωτογραφική μηχανή μου
ήταν πολύ αργά, είχαν ήδη όλα τελειώσει. Αυτό μου συνέβη πολλές φορές. Και η τελευταία φορά που συνέβη αυτό, είπα στον εαυτό μου, την επόμενη φορά, πρώτα θα αρπάξω την κάμερα και μετά θα βγω στο μπαλκόνι. Τελικά, δυστυχώς η «επόμενη φορά» αποδείχθηκε ότι ήταν ένα περιστατικό που ποτέ δεν περίμενα να συμβεί.

Δύο χρόνια νωρίτερα, ένας φίλος μου με επισκέφθηκε από τη Γερμανία και μου ανέφερε την εντύπωση του ότι η αστυνομία εδώ φαίνεται πολύ προκλητική και πολύ επικίνδυνη. Ακόμα κι αν αυτός ήταν τουρίστας, ο τρόπος που συμπεριφέρονταν οι αστυνομικοί τον έκανε να αισθάνεται λιγότερο ασφαλής, τον έκανε να αισθάνεται ότι απειλείται, ότι βρίσκεται σε κίνδυνο. Και όταν αυτός ο φίλος άκουσε αυτό που συνέβη στις 6 Δεκεμβρίου, έγραψε κάπου ότι για αυτόν δεν ήταν καθόλου έκπληξη….

Για εμένα όμως ήταν… Όλες τις προηγούμενες φορές, ποτέ δεν ένιωσα φόβο παρατηρώντας αυτές τις συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων και της αστυνομίας. Ήταν μέρος της καθημερινής ζωής μου στο Εξάρχεια. Ήταν κάτι το σύνηθες. Επειδή πολλοί κάτοικοι και θαμώνες των Εξαρχείων έχουν μια ρητή άρνηση των αρχών, και την εκφράζουν σταθερά και πιστεύουν σε αυτή, κάθε φορά που συνέβαινε κάτι δεν χρειαζόταν να πάρω κάποια συγκεκριμένη θέση, διότι όλα αυτά ήταν ακριβώς ένα μέρος της
ζωής μου σε αυτήν την περιοχή. Φυσικά, στα δέκα χρόνια που έχω ζήσει σε αυτό το διαμέρισμα, έχω παρατηρήσει κάθε χρόνο τη σταδιακή αύξηση της παρουσίας της αστυνομίας, την εντατικοποίηση της καταστολής. Οι αστυνομικοί άρχισαν να εμφανίζονται σε κάθε γωνιά της γειτονιάς, σε ομάδες, και επίσης ήταν πάνοπλοι. Η αίσθηση του να παρατηρείς πάνοπλους αστυνομικούς σε πλήρη εξάρτηση να μεταφέρουν πιστόλια, όπλα,γκλόμπς, ασπίδες, δακρυγόνα αέρια, και πολυβόλα- γινόταν όλο και πιο έντονη. Σε αυτή την περίοδο άρχισε να εμφανίζεται στους τοίχους το σύνθημα: «σε κάθε γωνία υπάρχει αστυνομία, η χούντα δεν τελείωσε το ’73».

Στις 6 Δεκεμβρίου ήμουν εδώ, στο διαμέρισμα με το Γερμανό φίλο μου. Αυτός μαγείρευε στην κουζίνα και εγώ ήμουν στο σαλόνι. Ξαφνικά άκουσα ένα δυνατό «Μπάνγκ»!… Δεν είχα ακούσει κανένα θόρυβο πριν από αυτό. Δεν συνέβαινε τίποτα στους δρόμους, δεν φώναζε κανένας, δεν γινόταν τίποτα. Προειδοποίηση δεν υπήρχε, μόνο ένα «Μπάνγκ»!… Μου φάνηκε ότι ήρθε από κάτω από την οδό, στην αριστερή πλευρά. Παρά την έκπληξη, αυτή τη φορά θυμήθηκα να αρπάξω την κάμερα μου πρώτα. Δεν ήμουν σε
πανικό, δεν αισθανόμουν κάτι ασυνήθιστο, πήρα απλά ήρεμα τη
φωτογραφική μηχανή και πήγα προς το μπαλκόνι. Εγώ, δεν πίστεψα ότι κάτι εκπληκτικά ασυνήθιστο είχε συμβεί. Κοίταξα έξω, αλλά δεν ενεργοποίησα την κάμερα στην αρχή, διότι τίποτα δεν συνέβαινε. Είδα μερικούς νεαρούς κάτω προς τα αριστερά από το μπαλκόνι μου, καθόντουσαν εκεί όπως κάνουν πάντα. Οι νεαροί αναρχικοί πάντα συχνάζουν σε εκείνη την γωνία αν και αυτό το βράδυ υπήρχαν λιγότεροι από το κανονικό. Και από τη δεξιά πλευρά, στον πάνω δρόμο, είδα ένα περιπολικό να παρκάρει στη γωνία. Μια στιγμή μετά από τότε που κοίταξα
το αυτοκίνητο της αστυνομίας, είδα δύο μπάτσους να γυρνάνε πίσω, προς τα κάτω, με τα πόδια, και αυτό ήταν πολύ περίεργο για μένα.

Αναρωτήθηκα,….μα, τι πρόκειται να κάνουν; Έφθασαν στο σημείο όπου το περιπολικό ήταν στην αρχή πριν στρίψουν για να το παρκάρουν, και άρχισαν να προκαλούν τα παιδιά, φωνάζοντας «ελάτε ρε μουνιά, ελάτε ρε μουνιά»! Όταν άκουσα αυτό το φώναξα στον φίλο μου τον Γερμανό, «έλα να δεις! Η αστυνομία ήρθε για να ξεκινήσει καβγά!». Θα είχε μια ευκαιρία να δει αυτό το συχνό φαινόμενο, τους Έλληνες μπάτσους να προκαλούν μια μάχη προσβάλλοντας ανθρώπους. Είναι πολύ συνηθισμένο ότι η αστυνομία βρίζει τους ανθρώπους, αλλά αυτό ήταν πάρα πολύ. Ήταν προκλητικοί γιατί παρκάρισαν το αυτοκίνητο της αστυνομίας και ήρθαν με τα πόδια πίσω φωνάζοντας βρισιές. Αυτός είναι ο τρόπος που οι άνθρωποι ξεκινούν καβγά. Έμοιαζε λες και είναι ένας προσωπικός καβγάς, όχι όπως οι συνήθεις προκλήσεις και βρισιές της αστυνομίας.

Αμέσως μετά και οι δύο έβγαλαν τα όπλα τους, και οι δύο μπάτσοι
τράβηξαν τα όπλα τους!… Αυτό ποτέ δεν αναφέρθηκε από τα μέσα
ενημέρωσης. Και μου ήρθε η μία έκπληξη μετά την άλλη. Πρώτα ήρθαν πίσω με τα πόδια, μετά άρχισαν ένα τσακωμό προσβάλλοντας τα παιδιά, μετά έβγαλαν τα όπλα τους, και στη συνέχεια στόχευσαν, σε μια στιγμή που δεν υπήρχε καμία πρόκληση και δεν υπήρχε τίποτα που να αποτελεί απειλή για αυτούς, δεν υπήρχε κάποια σύγκρουση και ούτε καν συνέβαινε κάποια αντιπαράθεση. Και τότε πυροβόλησαν. Άκουσα δύο πυροβολισμούς, αλλά δεν μπορώ να πω αν και οι δύο από τους αστυνομικούς πυροβόλησαν ή ο ένας από αυτούς πυροβόλησε δύο φορές. Είναι πιθανό ότι ένας από αυτούς πυροβόλησε δύο φορές. Και μετά γύρισαν την πλάτη τους και απλά έφυγαν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.

Εμένα, μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν μου είχε χρειαστεί να κοιτάξω
αριστερά, στην ομάδα των παιδιών, γιατί ήταν απίστευτα περίεργη η συμπεριφορά αυτών των δύο αστυνομικών. Δεν ήταν ανάγκη να δω από την άλλη πλευρά, από την πλευρά των παιδιών διότι τίποτα δεν συνέβαινε από εκεί. Και τότε άκουσα τον κόσμο στον δρόμο να φωνάζει ότι ένα παιδί είχε πυροβοληθεί. Και τότε ένιωσα πανικό. Έτρεξα στο εσωτερικό του σπιτιού, άρπαξα το τηλέφωνο, κάλεσα ένα ασθενοφόρο, και πήγα αμέσως κάτω στο δρόμο. Είδα μόνο ένα παιδί να βρίσκεται εκεί, και σοκαρίστηκα. Όλος ο κόσμος φώναζε και πολλοί λιποθυμούσαν. Το παιδί δεν ήταν νεκρό ακόμη και ένας γιατρός είχε εμφανιστεί και προσπαθούσε να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια, το ασθενοφόρο έφτασε και το παιδί πέθανε μέσα στο ασθενοφόρο, νομίζω.

Έμαθα από άλλους ανθρώπους που ήταν εκεί ότι η πρώτη έκρηξη που άκουσα ήταν χειροβομβίδα κρότου-λάμψης. Προφανώς κάποιος είχε ρίξει ένα πλαστικό μπουκάλι στο αυτοκίνητο της αστυνομίας και ίσως τους φώναξε κάτι καθώς περνούσαν και οι αστυνομικοί απάντησαν με τη ρίψη της χειροβομβίδας από το περιπολικό. Αυτά δεν είναι τόσο ασυνήθιστα εδώ. Είναι φυσιολογικό κάποιος να φωνάξει, όλοι στην Ελλάδα φωνάζουν ο ένας στον άλλο. Έτσι, είμαι βέβαιη ότι οι αστυνομικοί δεν είχαν απειληθεί, δεν ήταν σε άμυνα, ούτε σε κατάσταση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Αλήθεια, αν ένας αστυνομικός νιώθει μια σοβαρή απειλή, δεν παρκάρει χαλαρός στην επόμενη γωνία και γυρνάει με τα πόδια να ζητήσει το λόγο για ξεκαθάρισμα. Συνήθως, όταν οι αστυνομικοί σε περιπολικό
αισθάνονται απειλή ή αισθάνονται σαν να είναι υπό επίθεση φεύγουν, απομακρύνονται. Η αστυνομία δεν ήταν σε θέση άμυνας εκείνη τη στιγμή.

Πήγα πίσω και προσπάθησα να δω το βίντεο στον υπολογιστή μου, αλλά δεν μπορούσα γιατί μου έλειπε κάποιο πρόγραμμα. Γι’αυτό και χτύπησα την πόρτα του γείτονά μου και του είπα ότι «έχω γράψει κάτι αλλά δεν ξέρω τι είναι. Μπορούμε να δούμε στον υπολογιστή σου τι είναι; » Και είδαμε το βίντεο, και αυτό που αισθάνθηκα, δεν ένιωσα το είχα ξανανιώσει ποτέ στην ζωή μου.

Καλέσαμε όλους τους ανθρώπους από όλη τη γειτονιά να κατέβουν κάτω, όλοι, όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, και η ενέργεια, η ατμόσφαιρα, ήταν οργή, Οργή!… Η Οργή ξεχείλιζε στους δρόμους, παντού οι άνθρωποι ξεχείλιζαν από τα σπίτια τους στους δρόμους. Όλοι….

Η αστυνομία είχε το θράσος να έρθει εδώ, πάλι σε αυτή τη γωνιά όπου το πρώτο περιπολικό με τους μπάτσους είχε σταματήσει, στο ίδιο σημείο από όπου πυροβόλησαν. Και φυσικά όλοι άρχισαν να τους φωνάζουν, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, κανονικοί άνθρωποι, όλοι τους φωνάζαν «να πάνε στο διάολο». Περίπου δύο ώρες μετά την δολοφονία, είναι αδύνατο να πω ακριβώς σε πόση ώρα, αλλά ήταν περίπου δύο ώρες ήρθε η μυστική αστυνομία. Ήμουν πίσω στο σπίτι μου και άκουγα το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έλεγαν ότι γίνονται επεισόδια στα Εξάρχεια, ότι η αστυνομία έχει δεχθεί επίθεση και πυροβόλησε σε αυτοάμυνα, αλλά αυτό
δεν ήταν αλήθεια. Και οι ταραχές δεν είχαν καν ξεκινήσει ακόμη!… Και από το παράθυρό μου είδα άνδρες χωρίς στολές να εξετάζουν τους τοίχους των κτιρίων γύρω από τη δολοφονία. Η μυστική αστυνομία είχε έρθει για να αναζητήσετε τους κάλυκες από τις σφαίρες και να ερευνήσει την περιοχή.

Ήμουν με το γείτονα μου, και του είπα ότι θα κατέβω κάτω. Ήθελα να αντιδράσω με κάποιο τρόπο σε όλα αυτά που έλεγαν στις ειδήσεις. Έτσι πήγα κάτω και είπα ότι «όλα αυτά που λένε στην τηλεόραση είναι ψέματα». Ένας ψηλός γέρος με ένα γλοιώδες χαμόγελο με πλησίασε, και είπε, «ναι εε…, και ποια είσαι εσύ;» Και εκείνη την στιγμή αισθάνθηκα έναν απόλυτο τρόμο. Επειδή είμαι πολύ αφελής, ένιωσα απλά την υποχρέωση να κατέβω από το σπίτι μου και να πω την αλήθεια. Αλλά αυτός ο τύπος, με έκανε να νιώσω πραγματικό τρόμο μόλις με πλησίασε. Για αυτό και αποτραβήχθηκα και είπα…. «όχι,….εσείς ποιος είστε;» Και μου είπε το όνομά του και τη θέση του. Ήταν ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας της αστυνομίας, ο διευθυντής ασφάλειας Αθηνών και ήταν υπεύθυνος για την αυτοψία και την έρευνα της δολοφονίας. Πήρε το όνομα μου και το τηλέφωνο μου, και με ρώτησε αν ήμουν έτοιμη να έρθω στην Γ.Α.Δ.Α. για να καταθέσω, και είπα ναι.

Με ρώτησε τι συνέβη. Τον έφερα στο ακριβές σημείο όπου οι αστυνομικοί στέκονταν όταν άνοιξαν πυρ!…. Και ακριβώς σε εκείνο το σημείο που στάθηκα ήταν που βρήκαν τους κάλυκες από τις σφαίρες. Και με ρώτησε αν είχα ένα όχημα, αν θα μπορούσα να πάω μόνη μου στο τμήμα. Και είπα «δεν έχω» και μου είπαν ότι θα έρθω μαζί τους. Είπα τότε, ότι «ελπίζω δεν θα μας κάψουν ζωντανούς μες στο αυτοκίνητο μέχρι να φτάσουμε στην Γ.Α.Δ.Α.» και ο επικεφαλής γέλασε και είπε ότι δεν υπάρχει φόβος. Με κατευθύνω προς μια μεγάλη ομάδα από συγκεντρωμένα Μ.Α.Τ., και βρέθηκα στη μέση μια διμοιρίας Μ.Α.Τ. Ήταν ακριβώς εκείνη τη στιγμή που οι άνθρωποι επιτέθηκαν.

Ο επικεφαλής εξαφανίστηκε αμέσως, έτρεξε μακριά και με άφησε εκεί ενώ οι άνθρωποι έκαναν επίθεση, και είδα όλα τα όπλα που η αστυνομία είχε πάνω της και φρικάρισα!. Δεν μπορούσα να επικεντρωθώ σε τίποτα άλλο…Και ένιωσα όμως και πόσο ισχυροί είναι οι άνθρωποι…Οι άνθρωποι ήταν γεμάτοι με οργή. Δεν μπορώ να θυμηθώ αν είχαν επιτεθεί με πέτρες ή μολότοφ ή με παλούκια, μόνο ότι ήταν ακατανίκητοι…Θυμάμαι και ότι εγώ έπρεπε να βγω από εκεί ανάμεσα απ’τα Μ.Α.Τ. Έτρεξα μακριά
μόνη μου και επέστρεψα στο σπίτι μου. Φυσικά περίμενα ότι θα μου τηλεφωνούσαν να με καλέσουν να καταθέσω ως μάρτυρας. Αλλά αυτό δεν το έκαναν ποτέ.

Μίλησα με μια δικηγόρο του κινήματος, την κ.Γιάννα Κούρτοβικ. Και αυτή με συνόδευσε στον ανακριτή. Έπρεπε να πάω εγώ να βρω τον δικαστή, διότι η αστυνομία ποτέ δεν μου τηλεφώνησε για να καταθέσω. Και μετά τη κατάθεση μου, μερικές ημέρες αργότερα, η αστυνομία έκλεισε πάλι όλη την περιοχή για να κάνουν την πραγματογνωμοσύνη που να αποδεικνύουν αν η σφαίρα χτύπησε κατευθείαν το παιδί ή αν εξοστρακίστηκε στο έδαφος. Αυτή ήταν η επίσημη ιστορία, ότι μόνο ο ένας μπάτσος είχε πυροβολήσει και ότι η σφαίρα αναπήδησε στο έδαφος και χτύπησε τον Αλέξη… Ο εισαγγελέας, ο φωτογράφος, και ο γραμματέας ήρθαν στο μπαλκόνι μου για να πάρουν φωτογραφίες.

Και όπως ήμουν πάνω στο μπαλκόνι, μπροστά σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσε την διαδικασία φώναξα τον γενικό διευθυντή και του είπα : « Ω!…γεια σας, με παρατήσατε στην μέση της σύγκρουσης και φύγατε την άλλη φορά»…και αυτός είπε : «Δεν σε παράτησα εγώ…Εσύ φοβόσουνα ότι θα μας κάψουν ζωντανούς». Και εγώ τότε του απάντησα: «Μην λέτε ψέματα μπροστά σε όλους τους ανθρώπους…»

Θυμάμαι πριν από μερικά χρόνια, που έλεγα στον εαυτό μου πως ζω σε ένα στρατόπεδο, με όλη αυτή την αστυνομία τριγύρω εδώ στα Εξάρχεια. Τώρα μπορώ να πω ότι ζω σε μια εμπόλεμη ζώνη. Αυτό που συνέβη τον Δεκέμβριο, δεν πίστευα ποτέ πως θα μπορούσε να συμβεί. Παρ ‘όλο το συναίσθημα της στρατιωτικής κατοχής που προκαλούσε και προκαλεί η αστυνομία. Για μένα, πάντα υπήρχε ένα όριο, μια τελική γραμμή, και όταν η αστυνομία διέσχισε τη γραμμή αυτή, συνέβη μια ποιοτική αλλαγή. Όλα άλλαξαν. Καθένας κατάλαβε ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορίζοντας στα γεγονότα και πέρα από αυτόν όλα είναι
διαφορετικά. Έχουμε περάσει αυτό το ορίζοντα. Και τώρα μπορώ να πω ότι δεν είναι πλέον μια σύγκρουση, τώρα είναι πόλεμος.
Σε σύγκριση με πριν από τον Δεκέμβριο, τα πάντα είναι πιο δυνατά. Η δολοφονία του Αλέξη ήταν η τελευταία σταγόνα. Τώρα δεν υπάρχει ανοχή για την αστυνομία. Η δολοφονία ήταν κάτι τόσο εξωφρενικό που οι άνθρωποι αντέδρασαν και ακόμη συνεχίζουν να αντιδρούν. Παίρνουν δύναμη από την οργή που εκφράστηκε κατά τη στιγμή της δολοφονίας. Υπήρχαν πάρα πολλά άλλα προβλήματα εκτός από την αστυνομική βία, και αυτά τα προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν. Αλλά οι άνθρωποι δεν ανέχονται πλέον ούτε τα υπόλοιπα προβλήματα….

Έτσι, θα είμαι μάρτυρας στη δίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον Αλέξη. Ανησυχώ για το πώς θα αισθάνομαι προς το δικηγόρο που τον υπερασπίζεται, γιατί υπερασπίζεται ένα πολύ κακό άτομο. Μετά, άρχισα να ανησυχώ επίσης για την έκβαση της δίκης, διότι εάν αυτός ο αστυνομικός καταλήξει με μόνο δύο ή τρία χρόνια ή κάποια λίγα χρόνια στη φυλακή, δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω. Πώς αντιδράς στην απόφαση μιας τέτοιας δίκης; Πολλά φρικτά πράγματα συμβαίνουν, και ακούμε για αυτά ή τα βλέπουμε στις ειδήσεις, αλλά είναι πολύ διαφορετικό όταν δεις κάτι με τα μάτια σου. Η δολοφονία του Αλέξη δεν είναι απλώς λόγια, είναι μια σαφής αλήθεια για εμάς, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό, δεν υπάρχει καμία απόσταση από αυτό. Η δολοφονία είναι η απόλυτη αλήθεια, είναι σαν να μου κλέψετε κάτι μπροστά στα μάτια μου και στη συνέχεια να μου πείτε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Η δολοφονία αυτή δεν είναι κάτι που ακούσαμε από κάπου αλλού. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι αν δεν
καταδικαστεί αυτός ο μπάτσος, ίσως η αντίδρασή μου θα με ρίξει στην φυλακή. Το σκέφτομαι αυτό όλη την ώρα, καθώς ετοιμάζομαι να καταθέσω στην δίκη για την δολοφονία του Αλέξη».

 Το ποίημα του Μπρεχτ μας το θύμισε ο Θύμιος Παπανικολάου. Η μαρτυρία απ’ το Tvxs δια χειρός  самураи

Απ’ τα περσινά μας αφιερώματα, δείτε:   -Πάλι τα ίδια με την αστυνομική ασυδοσία!!! Φτάνει πια

Α’ δημοσίευση: 6 Δεκεμβρίου 2009

«…Και να, δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του συμμαθητή μας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και τη μεγαλειώδη εξέγερση του Δεκέμβρη 2008, σαν τα πράγματα να γίνονται συνέχεια  χειρότερα.

Όλες οι αιτίες που προκάλεσαν την τραγωδία και τον ξεσηκωμό, γιγαντώνονται : κρίση, επισφάλεια, κοινωνικός αποκλεισμός, αστυνομοκρατία, στοχοποίηση της νεολαίας..

http://efhbos.wordpress.com/2010/12/04/alexandrosgregory2010/

04/12/2010 - Posted by | -Διάφορα, -Κίνημα, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

71 Σχόλια »

 1. Και όπως ήμουν πάνω στο μπαλκόνι, μπροστά σε όλο τον κόσμο που παρακολουθούσε την διαδικασία φώναξα τον γενικό διευθυντή και του είπα : « Ω!…γεια σας, με παρατήσατε στην μέση της σύγκρουσης και φύγατε την άλλη φορά»…και αυτός είπε : «Δεν σε παράτησα εγώ…Εσύ φοβόσουνα ότι θα μας κάψουν ζωντανούς». Και εγώ τότε του απάντησα: «Μην λέτε ψέματα μπροστά σε όλους τους ανθρώπους…»

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 2. Η αστυνομία είχε το θράσος να έρθει εδώ, πάλι σε αυτή τη γωνιά όπου το πρώτο περιπολικό με τους μπάτσους είχε σταματήσει, στο ίδιο σημείο από όπου πυροβόλησαν. Και φυσικά όλοι άρχισαν να τους φωνάζουν, οι νέοι, οι ηλικιωμένοι, κανονικοί άνθρωποι, όλοι τους φωνάζαν «να πάνε στο διάολο». Περίπου δύο ώρες μετά την δολοφονία, είναι αδύνατο να πω ακριβώς σε πόση ώρα, αλλά ήταν περίπου δύο ώρες ήρθε η μυστική αστυνομία. Ήμουν πίσω στο σπίτι μου και άκουγα το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και έλεγαν ότι γίνονται επεισόδια στα Εξάρχεια, ότι η αστυνομία έχει δεχθεί επίθεση και πυροβόλησε σε αυτοάμυνα, αλλά αυτό
  δεν ήταν αλήθεια. Και οι ταραχές δεν είχαν καν ξεκινήσει ακόμη!… Και από το παράθυρό μου είδα άνδρες χωρίς στολές να εξετάζουν τους τοίχους των κτιρίων γύρω από τη δολοφονία. Η μυστική αστυνομία είχε έρθει για να αναζητήσετε τους κάλυκες από τις σφαίρες και να ερευνήσει την περιοχή.

  Ήμουν με το γείτονα μου, και του είπα ότι θα κατέβω κάτω. Ήθελα να αντιδράσω με κάποιο τρόπο σε όλα αυτά που έλεγαν στις ειδήσεις. Έτσι πήγα κάτω και είπα ότι «όλα αυτά που λένε στην τηλεόραση είναι ψέματα». Ένας ψηλός γέρος με ένα γλοιώδες χαμόγελο με πλησίασε, και είπε, «ναι εε…, και ποια είσαι εσύ;» Και εκείνη την στιγμή αισθάνθηκα έναν απόλυτο τρόμο. Επειδή είμαι πολύ αφελής, ένιωσα απλά την υποχρέωση να κατέβω από το σπίτι μου και να πω την αλήθεια. Αλλά αυτός ο τύπος, με έκανε να νιώσω πραγματικό τρόμο μόλις με πλησίασε. Για αυτό και αποτραβήχθηκα και είπα…. «όχι,….εσείς ποιος είστε;» Και μου είπε το όνομά του και τη θέση του. Ήταν ο αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας της αστυνομίας, ο διευθυντής ασφάλειας Αθηνών και ήταν υπεύθυνος για την αυτοψία και την έρευνα της δολοφονίας. Πήρε το όνομα μου και το τηλέφωνο μου, και με ρώτησε αν ήμουν έτοιμη να έρθω στην Γ.Α.Δ.Α. για να καταθέσω, και είπα ναι.

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 3. Καλέσαμε όλους τους ανθρώπους από όλη τη γειτονιά να κατέβουν κάτω, όλοι, όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, και η ενέργεια, η ατμόσφαιρα, ήταν οργή, Οργή!… Η Οργή ξεχείλιζε στους δρόμους, παντού οι άνθρωποι ξεχείλιζαν από τα σπίτια τους στους δρόμους. Όλοι….

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 4. Αποστολή με email Προσθήκη στο Facebook
  TV Χωρίς Σύνορα – Αποστολή με email
  Όλα τα πεδία υποχρεωτικά

  E-mail παραλήπτη:
  E-mail ή όνομα αποστολέα (λατινικά):
  Κωδικός αποστολής
  [όπως εμφανίζεται – Νέα εικόνα]

  TVXS.gr Project

  Συνολικά 75 συλλήψεις σε Κερατσίνι και Εξάρχεια
  http://www.tvxs.gr/v27726

  Κλείσιμο

  Στο κατειλημμένο κτίριο του δημαρχείου Κερατσινίου εισέβαλαν λίγο μετά τις 22:30 αστυνομικές δυνάμεις και οι 41 συνελήφθησαν. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αυτή την ώρα έξω από τη ΓΑΔΑ. Νωρίτερα, έφοδος των ΜΑΤ έγινε στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Ρεσάλτο στο Κερατσίνι κατά την οποία συνελήφθησαν 22 άτομα. Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση και στα Εξάρχεια, έγιναν 101 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 12 είναι αυτοί που συνελήφθησαν τελικά.

  ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
  Στον εισαγγελέα οδηγούνται οι συλληφθέντες
  Δημοσίευση: 06-12-2009 09:33
  Οκτώ συλλήψεις με έφοδο στο Αριστοτέλειο
  Δημοσίευση: 06-12-2009 10:49
  Οι κινητοποιήσεις της 6ης Δεκεμβρίου
  Δημοσίευση: 06-12-2009 00:45
  ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Πόλεμο αστυνομοκρατίας κηρύσσει η κυβέρνηση
  Δημοσίευση: 06-12-2009 00:03
  Πορεία στη Θεσσαλονίκη
  Δημοσίευση: 05-12-2009 23:56
  Χρυσοχοΐδης: Δεν πρόκειται να απολογηθώ σε κανέναν
  Δημοσίευση: 05-12-2009 23:06
  Συνεχής ενημέρωση από τους αναγνώστες του tvxs.gr
  Δημοσίευση: 05-12-2009 22:30
  Θεσσαλονίκη: Κατάληψη στο Ολύμπιον και πορεία
  Δημοσίευση: 05-12-2009 15:07
  Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση στα Εξάρχεια για τον Αλέξανδρο
  Δημοσίευση: 05-12-2009 19:30
  Μεταμεσονύχτια πορεία στο Μοναστηράκι
  Δημοσίευση: 05-12-2009 01:12
  Συλλήψεις και προσαγωγές σε πορεία στην Κόρινθο
  Δημοσίευση: 04-12-2009 22:17
  Η Ομάδα Νομικής Βοήθειας δίπλα στους διαδηλωτές
  Δημοσίευση: 04-12-2009 20:45
  Μαθητική πορεία στο Χαλάνδρι για τον Αλέξανδρο
  Δημοσίευση: 04-12-2009 16:57
  Καταλήψεις και πορείες ενόψει της 6ης Δεκεμβρίου
  Δημοσίευση: 04-12-2009 08:21
  Οι καταληψίες σύμφωνα με τον Σκάι δεν μπήκαν ποτέ στο κτίριο της ΓΑΔΑ και οδηγήθηκαν στο Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη. Στο μεταξύ, αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις από το Κερατσίνι και επετράπη η είσοδος στο δημαρχείο και στους δημοτικούς συμβούλους αλλά και σε δημοσιογράφους.

  Και οι 41 καταληψίες συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα με τις κατηγορίες κατοχής όπλου και κατασκευής εκρηκτικών. Σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν μαρτυρίες και στοιχεία ότι συμμετείχαν σε επίθεση κατά αυτοκινήτων της ασφάλειας έξω από το «Ρεσάλτο».

  Η κατάληψη του δημαρχείου

  Μετά την έφοδο στο Ρεσάλτο, συμπλοκές σημειώθηκαν μεταξύ των δυνάμεων της αστυνομίας και νεαρών στο Κερατσίνι. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών. Η ομάδα των νεαρών προχώρησε σε κατάληψη του δημαρχείου Κερατσινίου . Οι καταληψίες εγκατέστησαν μικροφωνική και ζητούσαν την άμεση απελευθέρωση των προσαχθέντων και την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων.

  Η αστυνομική παρουσία ήταν πάρα πολύ ισχυρή γύρω από το δημαρχείο. «Δώστε εντολή γρήγορα γιατί έρχονται οι κάμερες», ακουγόταν από τους ασυρμάτους των αστυνομικών όταν ετοιμάζονταν να μπουν στο κατειλημμένο κτίριο του δημαρχείου. Ο δήμαρχος Κερατσινίου προσπαθούσε να βρει μια συναινετική λύση με τον επικεφαλής των αστυνομικών, αλλά μάταια.

  Έφοδος ΜΑΤ στο Ρεσάλτο

  Έφοδο παρουσία εισαγγελέα πραγματοποίησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα η αστυνομία στο στέκι Ρεσάλτο. Σημειώθηκαν 20 προσαγωγές. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στο χώρο του Ρεσάλτο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία χειροβομβίδα κρότου λάμψης, 200 μπουκάλια κενά, 2 σφυριά, 3 βαριοπούλες, 2 καλέμια, 2 μπιτόνια με εύφλεκτο υγρό, 7 κοντάρια, 3 κράνη, 13 μάσκες και 1 ηλεκτρονικός υπολογιστής. Όλα τα κατασχεθέντα μεταφέρθηκαν και εξετάζονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

  Ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους προσαχθέντες, Γιάννης Ραχιώτης, δήλωσε πριν από λίγο στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ότι όλα τα στοιχεία που ανακοίνωσε η αστυνομία για την έφοδο είναι ψευδή και πρόσθεσε ότι δεν υπήρχε εισαγγελέας κατά την έφοδο, καθώς και ότι ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και μία συνάδελφός του δικηγόρος.

  Η αστυνομία επισημαίνει ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες έρευνες σε χώρους παρόμοιους που εκτιμάται ότι μπορεί να λειτουργήσουν σαν ορμητήριο για την πρόκληση επεισοδίων».

  Στη σελίδα του ρεσάλτο στο διαδίκτυο έχει αναρτηθεί η εξής ανακοίνωση: «Σήμερα 5 δεκέμβρη 2009, μια μέρα πριν την συμπλήρωση 1 χρόνου από την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την εξέγερση που ακολούθησε τον Δεκέμβρη, η σοσιαλδημοκρατία αυτή την φορά συνεχίζει την προσπάθεια καταστολής και τρομοκράτησης όσων αντιστέκονται και αγωνίζονται. Γύρω στις 5μμ τρομοκρατικές κρατικές ομάδες (ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και κάθε είδους μπάτσοι) εισέβαλλαν στον χώρο του Ρεσάλτο σπάζοντας τις πόρτες και τζάμια. Την στιγμή εκείνη στον χώρο βρίσκονταν 21 άτομα τα οποία αυτήν την στιγμή οδηγούνται στην ΓΑΔΑ.

  Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ».

  Εξάρχεια

  Συμπλοκές μεταξύ νεαρών και δυνάμεων των ΜΑΤ σημειώθηκαν στην οδό Μεταξά. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 93 προσαγωγές και 12 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

  Νωρίτερα, σημειώθηκαν επιθέσεις με βόμβες μολότοφ εναντίον σταθμευμένων ΙΧ αυτοκινήτων, στη συμβολή των οδών Μπόταση και Στουρνάρη.

  Όλοι οι δρόμοι από την οδό Ακαδημίας και πάνω καθώς και μετά τη Χαριλάου Τρικούπη είναι κλειστοί. Η αστυνομία κάνει ελέγχους σε όσα μαγαζιά είναι ανοιχτά στην περιοχή.

  Στο μεταξύ, ειρηνική ήταν η συγκέντρωση στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος, στη συμβολή των οδών Ζαλόγγου και Μεσολογγίου.

  http://www.tvxs.gr/v27726

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 5. γΙΑ ΔΕΙΤΕ τι ελεγε για τον Δεκεμβρη και για την Νεολαια ο πνευματικος Ταγος του συγχρονου ΕΘΝΟΛΑΙΚΙΣΜΟΥ κ Χ Γιανναρας

  http://www.skai.gr/articles/news/views/Ποια-εξέγερση-και-ποια-Αριστερά-/

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 6. και δειτε τι ελεγε εώ για τα ιδια γεγονοτα ενα πραγματικος πατριωτης συμβολο της εθνικής αντιστασης εναντια στον ΦΑΣΙΣΜΟ
  και οχι δηθεν » πατριωτης»… εθνολαικιστης

  δειτε εεγε ο Μανωλης Γλεζος

  http://www.tvxs.gr/v2027

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 7. Πολύ δαυλιά θέλει να δολοφονήσουν έναν η πόλους ανθρώπους;
  Δυστυχώς δεν είναι λήγει αυτοί που έπεσαν θύματα από το ανάλγητο κράτος μας
  Σήμερα κλίνει ένα χρόνο ο Αλέξανδρος που άδικα δεν υπάρχει πλέον στη ζωή. Και όσο σκάφτομε τον Αλέξανδρο που έχασε την ζωή του από ασύνδετα κρατικά όργανα, μου έρχεται στην μνήμη το παιδί μου ο Νίκος που μαζί με έλους ήξει συνδημότες μου και σε σύνολο 74 αθώοι συνάνθρωποι μας πριν από 13 περίπου χρόνια έπεσαν θύματα ενός αεροπορικού δυστυχήματος που την ευθύνη φέρνει ακέραια το ελληνικο κράτος διότι από την αδιαφορία των κρατικών υπαλλήλων του πύργου έλεγχου, και της ελλείψεις και παραλήψεις του αεροδρόμιου ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Θεσσαλονίκης έγινε αυτό το στυγερό κρατικό έγκλημα. Ήταν 17 Δεκέμβρη το 1997 όταν τα παιδιά μας επέστρεφαν από την Οδησσό της Ουκρανία για να κάνουν μαζί μας τής γιορτές των Χριστουγέννων. Εκεί εργαζόταν στην εταιρία μηχανική του Προδρόμου Εμφιετζόγλου. Το επίσημο κράτος έτρεχε να κρυφτεί για να αποτινάξει την ευθύνη από πάνω του. Μήπως δεν κανει και τώρα το ίδιο; Κρύβεται για την δολοφονία του Αλέξανδρου;

  Σχόλιο από κατσε καλααα | 06/12/2009

 8. Εγώ πάλι θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι επειδή βρισκόμουν στην Κύπρο, έψαχνα να βρω μέσω ίντερνετ ο,τιδήποτε είχε να κάνει με την δολοφονία και τις άμεσες αντιδράσεις, και μου είχε κάνει εντύπωση ότι όλες οι ενημερωτικές ιστοσελίδες δημοσιογραφικών οργανισμών είχαν υιοθετήσει άκριτα στην αρχή το σενάριο του εξοστρακισμού.
  Αφού ανακυκλώθηκε πολλές ώρες και μεσολάβησαν μεγάλες αντιδράσεις, πολλές από αυτές τις σελίδες άλλαξαν το τροπάρι.
  Για μένα ο Δεκέμβρης ήταν και μία μεγάλη νίκη του κινήματος αντιπληροφόρησης, αλλά και των blogs.
  Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας κατάλαβαν ότι αυτό που πλασάρεται ως «αντικειμενικό» και «ανεπηρέαστο» δεν είναι τίποτε άλλο από όψεις του καθεστωτικού, και αναζήτησαν άλλες πηγές πληροφόρησης.

  Σχόλιο από ΠΛΑΝΗΤΑΣ | 06/12/2009

 9. κατσε καλααα
  καταλαβαινω τον πόνο σου…(και με συγκλονιζει )…
  λυπαμαι πολύ

  (δεν ξερω τι αλλο να πώ εδώ … μπροστα στον πόνο ενος πατερα ή μιας μάνας (στην περιπτωση του Αλέξανδρου..μας κοβεται η μιλιά… )

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 10. τι ειχε πει τοτε ο…Ανθιμος

  http://greekblock.blogspot.com/2008/12/blog-post_3026.html

  και ενα πολύ ενδιαφερον σχολιο τοτε

  Δεκεμβρίου 14, 2008 στο 9:35 μμ

  alberich

  Η κυβέρνηση-καταστηματάρχης (που περίμενε τη δεύτερη τετραετία για να τζιράρει, όπως οι έμποροι τα χριστούγεννα), το χουντικό παρακράτος (που εξακολουθεί να ευτροφεί στην εκκλησία στη δικαιοσύνη και στην αστυνομία) και τα διαπλεκόμενα κρατικοδίαιτα ΜΜΕ (όχι οι αόρατοι καναλάρχες αλλά και οι ξετσίπωτοι καρριερίστες που δουλεύουν εκεί είτε ως “δημοσιογράφοι” είτε ως απλοί καραγκιόζηδες) εφαρμόζουν το “η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση”.Με εμπροσθοφυλακή κάποιους αξιοθρήνητους τηλε-καταστηματάρχες οι οποίοι -αφού πήραν υποσχέσεις για αποζημιώσεις πολλαπλάσιες από αυτές που προβλέπει ο νόμος για πυρόπληκτους, σεισμόπληκτους και “θεομηνιόπληκτους” αγρότες- ανταποδίδουν την εύνοια κραυγάζοντας να καταργηθούν οι διαδηλώσεις για να μην χάνουν πελάτες (λες και τους έχουν δεδομένους), .Ο κούγιας -γνήσιο προιόν αυτής της λάσπης -κάνει προκλητικά το crash test δοκιμάζοντας τον βαθμό παραλυσίας της κοινωνίας. Από κοντά και ο άνθιμος,την ώρα που απαγγέλλονται μαζικά κατηγορίες βάσει του αντιτρομοκρατικού σε παιδιά του λυκείου. Δεν πρόκειται να αλλάξουν μια τακτική που κερδίζει.Δεν θα κάνουν καμμιά υποχώρηση απέναντι στους νέους που προορίζονται να ζήσουν χειρότερα απ’ αυτούς χωρίς να έχουν φταίξει.
  Ισα ίσα απ’ αυτούς περιμένουν -αφού πρώτα τους ταπεινώσουν ακόμα μια φορά- να εξακολουθησουν να χρηματοδοτούν το ευ ζην τους και στη διάρκεια της επερχόμενης κρίσης.

  Με μια λέξη
  Salό.
  http://panosz.wordpress.com/2008/12/14/anthimos-2/

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 11. Ευχαριστώ Νοσφερατε. Δεν ήθελα να μεταφερω και σε εσάς τον πόνο μας. Το επιβάλει η μέρα. Σημερα ειναι του Αγιου Νικολάου αλα και η μνημη του Αλέξη και το πολητικο μνημόσυνο ενος χρονο απο την ανανδρη δολοφονια του.
  Για αυτόν τον λόγο και εγώ έγραψα αυτήν την τραγωδία μας γιατί πέρα από τον Αλέξη έχω στον νου μου τους γονείς του Αλέξη, και τους γονείς του κάθε Αλέξη. Το κρατικό έγκλημα τελειωμό δεν έχει. Η υπόθεση μας ΓΙΑΚΟΒΛΕΦ συγκλόνισε το πανελλήνιο και πιο πέρα ακόμα.
  ηταν καθαρό πολιτικό έγκλιμα.

  Σχόλιο από κατσε καλααα | 06/12/2009

 12. εν τω μεταξύ μαθαινω οτι η Αστυνομία του Χρυσοχοιδη το παρξηλωσε Μαζικες συλλήψεις στον σωρο
  καλά τι προσπαθουν να πετυχουν;

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 13. Περίεργο, κανένα κανάλι δεν δείχνει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο κέντρο.

  Σχόλιο από theo | 06/12/2009

 14. Sky News Online
  Riot Chaos Over Boy Killed By Greek Cops
  http:// news.sky.com/skynews/World-News

  Σχόλιο από theo | 06/12/2009

 15. Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 16. δειτε πως εισβαλει ο Ζητας…

  τι γινεται μωρε;

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 17. τι ελεγαν τοτε ορισμενα Μπλογκς για τον δεκεμβρη

  http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=1270&obcatid=1

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 18. ας θυμηθουμε τωρα και την θεωρια περι πορτοκαλους επαναστασης για να ριξουν τον ..αντιιμπεριαλιστη ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ αληθεια τον θυμαστε;

  http://politis-gr.blogspot.com/2008/12/blog-post_13.html

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 19. Σαβ Δεκ 13, 2008 5:51 pm Θέμα δημοσίευσης: Οι οργανωτές των «εξεγέρσεων».

  για να δουμε κι ενα αλλο που κινηθηκε στο ιδιο κλιμα(και αρχιζει τα γνωστα περι ..Σορος μωρος και λπα:
  »Οι οργανωτές των «εξεγέρσεων».

  Στο τεύχος-31,του περιοδικού, έχει δημοσιευτεί το παρακάτω κείμενο που προσκομίζει συντριπτικά στοιχεία για τους σπόνσορες «εξεγέρσεων», σαν και αυτές που ζούμε σήμερα εδώ.
  Τα παραρτήματα του Σόρος κι εδώ, όπως σε όλο τον κόσμο!!!
  http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2941

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 20. τον …ΕΥΡΙΠΙΔΗ (τον εντος ρεει κατα το Λερναιον κειμενον
  τον θυμαστε;

  http://archive.enet.gr/online/online_text/c=110,id=19332244,26821140,41003924,48771348,54560404,71035924,76707220,84597524,99426452,12527956

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 21. Συλλυπητήρια, αδελφέ, «κατσε καλά»
  Σου αφιερώνω αυτο:

  http://vripolidis.blogspot.com/2009/12/blog-post_06.html

  Νίκος και Αριστέα Χατζηνικολάου… 1944.

  Σχόλιο από Πολυχρονίδης Γιώργος | 06/12/2009

 22. Κυριακή, Δεκέμβριος 06, 2009
  Τα θυρανοίξια
  Δεν είμαι κοινωνιολόγος ούτε πολιτικός επιστήμονας, οπότε δεν μπορώ να αναλύσω τι ακριβώς συνέβη τον περσινό Δεκέμβριο. Ξέρω, όμως, πως δεν έγινε ποτέ ένας σοβαρός δημόσιος διάλογος για τα γεγονότα του Δεκεμβρίου – βέβαια, εδώ δεν έχουμε συζητήσει ακόμα για τον εμφύλιο. Νομίζω πως δεν μπορεί να γίνει κανένας ουσιαστικός διάλογος στη χώρα από τη στιγμή που ικανοί και άξιοι επιστήμονες έχασαν την αξιοπιστία τους, επιλέγοντας να γίνουν εξαπτέρυγα βρομερών πολιτικών προσώπων και ανυπόληπτων εκδοτών. Ίσως, ο διάλογος για τα γεγονότα του περσινού Δεκεμβρίου να γίνει από τη γενιά του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Θα πρέπει, βέβαια, να περιμένουμε να τελειώσουν τις σπουδές τους, να βρουν δουλειά κτλ. Η βία του περσινού Δεκεμβρίου δεν με τρόμαξε. Η κρατική βία με τρομάζει πολύ περισσότερο. Έχουμε συνηθίσει την κρατική βία και την κρατική τρομοκρατία και την αποδεχόμαστε. Μερικές φορές μάλιστα την επιβραβεύουμε και την δικαιολογούμε. Και η κρατική βία δεν έχει ούτε μήνα, ούτε χρονιά – είναι …παντός καιρού. Βρίσκω εξαιρετικά αφελή και ανιστόρητη την προσέγγιση «καταδικάζω τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται». Μπορείς να την καταδικάζεις όσο θέλεις, αλλά σημασία έχει τι κάνεις για να μην υπάρχει βία. Εμείς δεν κάνουμε απολύτως τίποτα – ο καθένας το τομάρι του, το σπιτάκι του, τα παιδάκια του και όλοι οι άλλοι να πάνε να γαμηθούνε. Οι απελπισμένοι γίνονται όλο και περισσότεροι και δεν έχουν τίποτα να χάσουν, ενώ κάποιοι δεν έχουν και τίποτα να κερδίσουν. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτοί οι απελπισμένοι είναι η μόνη μας ελπίδα. Το ταπεινό μου συμπέρασμα είναι πως ο Δεκέμβριος του 2008 ήταν, απλώς, τα θυρανοίξια. Και οι καμπάνες δεν έχουν χτυπήσει ακόμα. Αυτό που ακούτε είναι τα ελικόπτερα και οι σειρήνες των περιπολικών της Αστυνομίας.
  ΠΙΤΣΙΡΙΚΟΣ…
  http://pitsirikos.blogspot.com/2009/12/blog-post_06.html

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 23. Ευχάριστο αδελφέ Πολυχρονίδης Γιώργος για την συμπόνια σου.

  Ευχαριστώ και για την αφιέρωση. Το βιβλίο με τίτλο ΤΑΡΑΓΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΝΕΣΤΟ –ΚΑΤΟΧΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ του ΚΑΠΕΤΑΝ ΜΑΥΡΟΣ –ΝΙΚΟΣ Β ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ επιμέλεια Σπύρος Ρούλης- το έχω. Μου το χάρισε ο φίλος μου ο Χρήστος Καλιντζόγλου από την Χρυσούπολη.

  Σχόλιο από κατσε καλααα | 06/12/2009

 24. Μιλάμε εάν κατάλαβα καλά για την κοπέλα που τράβηξε αυτό το βίντεο:

  γιατί μιλάει γερμανικά στην αρχή

  Σχόλιο από ΠΛΑΝΗΤΑΣ | 06/12/2009

 25. «..σχ.16.δειτε πως εισβαλει ο Ζητας…

  τι γινεται μωρε;..»

  Νοσφεράτε
  Όπως μετάδωσαν με εκτενή ρεπορτάζ και αποκλειστικές εικόνες σύσσωμα όλα τα ΜΜΕ πρόκειται για την αγωνίστρια της δικτατορίας Αγγελική Κουτσουμπού μέλος του ΕΕΚ, η οποία φέρεται βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο.
  http://www.tvxs.gr/r241637

  http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=7343

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/12/2009

 26. Χρήστος Γιανναράς
  http://kafeneio-gr.blogspot.com/2009/12/blog-post_4339.html

  Σχόλιο από theo | 06/12/2009

 27. Όπως μετάδωσαν με εκτενή ρεπορτάζ και αποκλειστικές εικόνες σύσσωμα όλα τα ΜΜΕ πρόκειται για την αγωνίστρια της δικτατορίας Αγγελική Κουτσουμπού μέλος του ΕΕΚ, η οποία φέρεται βαριά τραυματισμένη στο νοσοκομείο.

  Mουμουλ ειρωνικά το λες;
  Οι Γελοιοι των ΜΜΕ δεν λενε τιποτε
  εν τω μεταξύ τα πλανα δειχνουν τον Ζητα να ορμα στους διαδηωτες και αυτοι δεν το σχολιαζουν καν .Λες και δεν το βλεπουμε με τα ματια μας

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 28. Μαλλον ο διαδηλωτής/α που χτυπά με την μηχανή ο κύριος είναι η Αγγελική Κουτσουμπού.

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/12/2009

 29. Μπορει να ειναι κι αλλος
  Χτυπηθηκαν πολλοι
  Εν τω μεταξυ στη Θεσσαλονικη γιναν καμμια εκατοσταρια προαγωγές εντελώς αναιτια και στο σωρο .. Εγλωβιζν τα παιδια σε πολυκατοικιες και τα πιανανε στο σωρο…
  Απίστευτα πραγματα
  Ακουσα και στην τηλεοραση κατι ΕΜΕΤΙΚΕΣ δηλωσεις του Χρυσοχοιδη οπου παει να βγαλει την εξωκοινουβευλευτική Αριστερα …φασιστες
  Ειπε ο Γαιδαρος το ετεινο κεφάα
  και μιλαν ολοι μιλάν και οι

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 30. Κυριακή, 06 Δεκεμβρίου 2009
  Τη στάση της αστυνομίας στις σημερινές κινητοποιήσεις καταδικάζει σε Δελτίο Τύπου της η Κοινή Δράση Αλληλεγγύης από την Ανοιχτή Νομική

  http://www.tvxs.gr/v27771?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+TvxsStoriesRssFeed+%28TVXS+Stories+RSS+Feed%29

  Τη στάση της αστυνομίας στις σημερινές κινητοποιήσεις καταδικάζει σε Δελτίο Τύπου της η Κοινή Δράση Αλληλεγγύης από την Ανοιχτή Νομική. Ακολουθεί το κείμενο της Κοινής Δράσης Αλληλεγγύης:

  Δεκάδες χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, κόσμος της δουλειάς, επισφάλειας & ανεργίας διαδήλωσαν σήμερα το πρόταγμα της ελευθερίας, το NO PASSARAN σε καμιά πτυχή του καθεστωτικού, αντικοινωνικού, μίσους & καταστολής.

  Με «επιστημονικές» μεθόδους του υπ. Κρατικής τρομοκρατίας Χρυσοχοϊδη και διάχυση στην ατομική λύσσα ένστολων «οργάνων» & ασφαλιτών, ο ολοκληρωτισμός της «δημοκρατίας» τους οξύνεται ασταμάτητα: Αφού τις τελευταίες βδομάδες το «βαθύ κράτος» επιτέθηκε με κάθε ρρόμικο τρόπο σε στέκια και ελεύθερους κοινωνικούς χώρους… Ανέλαβε το «επίσημο» κράτος την «καθαρή δουλειά»:

  Περικύκλωση των Εξαρχείων και άλλων γειτονιών- μετατροπή του σημείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σε φυλάκιο των ΜΑΤ.

  Εκατοντάδες προσαγωγές νέων και αγωνιστών. Πογκρόμ σε στέκια αντιεξουσιαστών (Κερατσίνι, Πετράλωνα…) και την κατάληψη δημαρχείου Κερατσινίου. Πρακτική τσακίσματος «εσωτερικού εχθρού», με κατηγορίες τρομονόμου.

  Αιχμαλωσία- αστυνομική απαγωγή μπλοκ του ΝΑΡ κάτω από τα γραφεία της οργάνωσης.

  Κτηνώδες «ροντέο» Δελτάδων και ΜΑΤ , με εφορμήσεις δικύκλων, τραυματισμούς και συλλήψεις σε μπλοκ του ΕΕΚ & άλλων διαδηλωτών.

  Δολοφονική επίθεση, με αστυνομική μηχανή, γκλοπς και κλωτσιές στην Αγωνίστρια Αγγελική Σταυροπούλου- Κουτσουμπού. Η Αγγελική που βασανίστηκε ανελέητα και φυλακίστηκε από τη Χούντα, για το πολυτεχνείο ’73, νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση ,ενώ «δημοκράτες» μπάτσοι του 2009 πήγαν στο νοσοκομείο να την ανακρίνουν!..

  Συνεχείς επιθέσεις κομματιάσματος της μεγάλης διαδήλωσης, αρπαγές στο σωρό, αναρίθμητοι τραυματισμοί- μεταξύ τους δεκάδων μαθητών. Αιματηρή περικύκλωση στη διαδήλωση της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες τραυματισμοί και συλλήψεις.

  Εισβολή ΜΑΤ το απόγευμα στοπροαύλειο της Νομικής Αθήνας- «λάφυρο» νέα σύλληψη, μέσα στο άσυλο.

  Όργιο προετοιμασίας κατάλυσης του ασύλου και μαζικών συλλήψεων, στη Νομική Αθήνας και άλλα ΑΕΙ.

  Δεν πρόκειται για «απλή» εκδήλωση κυβερνητικού σκωτζέζικου ντουζ, με την «καλή» Διαμαντοπούλου να βολτάρει στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου, του «ψυχοπονιάρη- απολογητικού» Βούγια στο νοσοκομείο της Αγγελικής και του παραληρήματος Χρυσοχοϊδη με χουντικής προγραφής δηλώσεις «θα πατάξουμε…».

  Είναι απόλυτη συνέχεια των αστυνομικών εγκλημάτων του περυσινού Δεκέμβρη. Το καθεστώς των δολοφόνων αλλάζει μόνο κυβερνητικούς διαχειριστές. Απαράλλαχτο το ίδιο, εξελίσσεται πιο στυγνά. Κάθε χτύπημά του έχει χρήση προειδοποίησης σε επερχόμενους Δεκέμβρηδες, σε κοινωνία που φορτίζει πιο εκρηκτικά ηφαίστεια αντίστασης και ανατροπής.

  Είναι προετοιμασία απέναντι στα ρήγματα απελευθέρωσης από τις τεκτονικές πλάκες της κρίσης, αυτής που φορτώνει τα μπάζα της οικονομικής κατάρρευσης στις λαϊκές πλάτες.

  Η απάντηση ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, είναι καθολική από τον κόσμο του Αγώνα. Δεν υποστέλλεται, δίνεται σήμερα, αύριο, συνέχεια, με πιο μαζικούς όρους.

  Συμμετέχουμε στο μεγάλο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Δευτέρας στις 12:00 το μεσημέρι από τα Προπύλαια.

  Καλούμε σε νέα, μεγάλη διαδήλωση ενάντια στην κρατική καταστολή και αλληλέγγυα στους συλληφθέντες, το απόγευμα της Τρίτης 8 Δεκέμβρη, στις 7:00 από τα Προπύλαια.

  06 /12/ 2009 -Από την Ανοιχτή Νομική Αθήνας,

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 06/12/2009

 31. ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
  Μολις γυρισα απο το ΑΤ πτολεμαϊδας ο γνωστος Αστυνιμικος διευθυντης Κολτσιδας ξαναχτυπισε ,μετα την ειρηνικη πορεια στους δρομους της πολης 50 περιπου μαθητων και αφου η πορεια καληξε στην πλατεια τα παιδια ενω καθονταν στην ΄πλατεια, τα κυκλωνουν οι αστυνομικοι τα συλαμβανουν και τα προσαγαγουν στο ΑΤ για εξακριβωση στοιχειων μετα απο μια ωρα τα αφησαν ελευθερα . η μηδενικη εθνικοσοσιαλιστικη ανοχη με πρασινο περιτυλιγμα να τους χαιρονται οι ψηφοφοροι τους

  Σχόλιο από kiamul | 07/12/2009

 32. Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/12/2009

 33. Δείτε κι αυτό.
  Από την ταινία » Il piccolo ranger»

  http://www.koutipandoras.gr/ArticleDetail.aspx?nodeSerial=001002001&nodeId=17&articleId=1053

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 07/12/2009

 34. Ο ΠΕΡΣΙΝΟΣ ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ:

  …και τι δεν ήταν

  Στάθης Ν. Καλύβας | Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

  Επειδή η αναζήτηση του τι ήταν η λεγόμενη «εξέγερση» του περασμένου Δεκεμβρίου είναι σύμφυτη με θεωρητικολογίες που έχουν μεγαλύτερη σχέση με τις επιθυμίες (ή και φαντασιώσεις) του κάθε σχολιαστή και λιγότερη με την πραγματικότητα, είναι ίσως πιο χρήσιμο να αντιστραφεί το ερώτημα: Τι δεν ήταν η «εξέγερση του Δεκέμβρη»;

  Εδώ είναι απαραίτητη μια προκαταρκτική διευκρίνιση: ο λόγος που αποκαλούμε τα γεγονότα του περυσινού Δεκεμβρίου «εξέγερση» (και που ασχολούμαστε με αυτά) είναι επειδή ήταν βίαια. Αν οι διαμαρτυρίες για τον φόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ήταν ειρηνικές, αν περιορίζονταν στις ρουτινιάρικες και μίζερες καταλήψεις σχολείων και σε αποχές από μαθήματα, δεν θα είχαν προκαλέσει τη διεθνή προσοχή και δεν θα γράφαμε γι΄ αυτές σήμερα. Επομένως, όταν αναφερόμαστε στην «εξέγερση» και στους «εξεγερμένους», αναφερόμαστε πρωταρχικά στα γεγονότα και στα άτομα που συμμετείχαν στα βίαια επεισόδια.

  Τι δεν ήταν, λοιπόν, η «εξέγερση του Δεκέμβρη»;

  Δεν ήταν μια «εξέγερση» της νεολαίας. Τo σοκ που προκάλεσε ο φόνος του μαθητή ήταν ισχυρό αλλά η συντριπτική πλειονότητα των νέων δεν συμμετείχε στις διαδηλώσεις ούτε άλλωστε ταυτίστηκε με τις καταστροφές και με την ιδεολογία των ομάδων που πρωτοστάτησαν σε αυτές, όπως προκύπτει από τις σχετικές δημοσκοπήσεις. Η συμμετοχή άλλων ομάδων του πληθυσμού ήταν ακόμη πιο περιορισμένη και οι εύκολες γενικεύσεις περί «ασφυξίας» και «οργής» των Ελλήνων ως αιτίων της «εξέγερσης» είναι το λιγότερο υπερβολικές.

  Δεν ήταν μαζική. Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις δεν φαίνεται να ξεπέρασε τις 8.000 ενώ τα άτομα που συμμετείχαν στις καταστροφές δεν ήταν παραπάνω από μερικές εκατοντάδες, δυσανάλογα μικρός αριθμός σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφών και το επικοινωνιακό τους αποτέλεσμα. Η έκταση των καταστροφών γίνεται κατανοητή μόνο αν ληφθεί υπόψη η «κατάσταση παθητικής άμυνας» στην οποία η τότε κυβέρνηση έθεσε την Αστυνομία, η απόφασή της, δηλαδή, να παραδώσει την πόλη στους εχθρούς της (μία από τις αποφάσεις για τις οποίες, άλλωστε, τιμωρήθηκε στις εκλογές).

  Δεν ήταν αυθόρμητη. Αν και η προσέλευση στις διαδηλώσεις πολλών νέων, ιδιαίτερα μαθητών, ήταν αυθόρμητη, ο σκληρός πυρήνας που πρωτοστάτησε στις καταστροφές κάθε άλλο παρά αυθόρμητα έδρασε. Γνωρίζουμε πως ο συντονισμός μέσω Διαδικτύου και κινητών έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην κλιμάκωση της βίας. Ταυτόχρονα η οργανωμένη βία λειτούργησε ως παράδειγμα για όσους είχαν πρωταρχικό τους κίνητρο το μπάχαλο και την καταστροφή.

  Δεν εμπεριείχε ίχνος ρίσκου, αυτοθυσίαςή γενναιότητας. Η συμμετοχή στις καταστροφές ήταν ανέξοδη και εκ του ασφαλούς, μια κλασική περίπτωση «τζάμπα μαγκιάς» που ανθεί σε καθεστώς ανομίας.

  Δεν ήταν αποτέλεσμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Αντίθετα απ΄ ό,τι υποστήριξαν ξένοι κυρίως δημοσιογράφοι, τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης δεν είχαν φθάσει ακόμη στην Ελλάδα. Τώρα που έφθασαν με καθυστέρηση δεν φαίνεται, παραδόξως, να παράγουν εξεγέρσεις.

  Δεν ήταν προοίμιο ενός διεθνούς κύματος εξεγέρσεων, όπως φαντασιώθηκαν ορισμένοι που είδαν στην επανάσταση το νέο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας. Κάποιες προσπάθειες μίμησης σε ορισμένες χώρες έπεσαν γρήγορα στο κενό. Η άποψη ότι η ελληνική εξαίρεση οφείλεται στο γεγονός πως η ελληνική νεολαία είναι η πιο δυστυχισμένη στον κόσμο (ναι, γράφτηκε κι αυτό!) είναι κάτι παραπάνω από ανόητη.

  Δεν ήταν και τόσο πρωτόγνωρη. Η έκταση των καταστροφών ήταν πρωτοφανής και ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν σε αυτές μεγαλύτερος απ΄ ό,τι συνήθως, αλλά το μοντέλο κινητοποίησης παρέπεμπε στις χρόνιες και επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις που ταλανίζουν τη χώρα και που διακρίνονται από την ανεμπόδιστη δράση των διάφορων «αντιεξουσιαστικών» ομάδων, τη σχετική συμπάθεια με την οποία αντιμετωπίζονται από μερίδα των ΜΜΕ, του πολιτικού κόσμου αλλά και των λεγόμενων «ενοχικών μεσηλίκων», την πάγια βεντέτα τους με την Αστυνομία και την εκμετάλλευση του πανεπιστημιακού ασύλου. Το μοντέλο αυτό έχει ως συμβολικό θεμέλιο την τοτεμική λειτουργία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 1973, που λειτουργεί ως ένα πρότυπο το οποίο η κάθε γενιά θα πρέπει να αναπαράγει αν θέλει να ενηλικιωθεί: κάθε γενιά και το Πολυτεχνείο της. Η Αννα Δαμιανίδη, η οποία συμμετείχε στην πραγματική εξέγερση του 1973, επεσήμανε τον παραλογισμό αυτόν: «Τρελαίνομαι όταν ακούω νέους να λένε πως είχαμε το προνόμιο της εξέγερσης. Θέλαμε να ζήσουμε, να χαρούμε τα νιάτα μας, τις ευρωπαϊκές κατακτήσεις. Να ζούμε όπως εσείς οι νέοι τώρα».

  Δεν αμφισβήτησε τις κυρίαρχες νεοελληνικές αξίες. Αντίθετα, υπήρξε μια γνήσια έκφρασή τους: της αδιαφορίας, αν όχι του μίσους, για την περιουσία των άλλων και τη δημόσια ιδιοκτησία, της διεκδίκησης δικαιωμάτων δίχως υποχρεώσεις, της ταυτόχρονης απαίτησης για καλοπληρωμένες δουλειές και της αντίδρασης στις μεταρρυθμίσεις που θα τις παραγάγουν, της διαμαρτυρίας ενάντια στο κράτος αλλά και του ονείρου μιας κρατικοδίαιτης ζωής, της ημιμάθειας που εκφράζεται με έναν λόγο κούφιο, κοινότοπο και απόλυτο.

  Δεν άφησε κάποιο ίχνος πίσω της. Οι εξεγέρσεις των μαύρων στις αμερικανικές πόλεις το 1968 ή των φοιτητών στο Παρίσι τον Μάη της ίδιας χρονιάς είχαν καταλυτικές συνέπειες. Η «εξέγερση» της Αθήνας δεν είχε καμία απολύτως πολιτική προέκταση, με εξαίρεση την εμφάνιση μιας νέας γενιάς τρομοκρατικών οργανώσεων και τη σχεδόν καθημερινή πρακτική του προπηλακισμού πνευματικών ανθρώπων. Θα αποκτήσει ενδεχομένως ιστορική σημασία αν αποδειχθεί ότι κατάφερε να αφυπνίσει την κοινωνία και να την κάνει να αντιληφθεί το κόστος που ενέχει η συντήρηση και αναπαραγωγή μιας ξεπερασμένης κουλτούρας στον κόρφο της οποίας παράγονται φαινόμενα όπως η «εξέγερση του Δεκέμβρη».

  Ο κ. Στάθης Ν. Καλύβας είναι καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Υale.

  …και τι δεν ήταν
  Στάθης Ν. Καλύβας | Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=114&artId=303459&dt=06/12/2009

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 07/12/2009

 35. ΔΕΚΕΜΒΡΙΑΝΑ

  Ενας μπάτσος δολοφόνησε ένα παιδάκι, εν ψυχρώ, χωρίς λόγο ―όπως λένε οι
  αυτόπτες μάρτυρες.

  Σε ιντερνετοκαφέ πήγε το παιδί. Εστω έβρισε τους μπάτσους, τους πέταξε
  ένα μπουκάλι νερό, τους έδειξε τ απαυτά του. Θάνατος;!!!

  Μια φορά -πριν χρόνια- ήμουν στ αυτοκίνητο παρκαρισμένος στην πλατεία
  της γειτονιάς μου, 20 φίλοι ολόγυρα στα παγκάκια, κορίτσια, κόσμος,
  καλοκαίρι, και ήρθανε οι μπάτσοι. Με κόψανε για ύποπτο λόγω
  φυσιογνωμικής αγριότητας και ένας εξ αυτών πλησιάζει καρφωτός και μου
  βάζει το περίστροφο στον κρόταφο!

  Ετρεξε ο κόσμος, φωνάξανε ―και γλύτωσα.

  Οταν δίνεις σε μαλάκα περίστροφο τον μεταμορφώνεις σε θανατηφόρο
  μαλάκα.

  Και όταν δίνεις όπλο σε δημόσιο υπάλληλο τον μεταμορφώνεις σε μαλάκα.

  = = = = = =

  Να πω την αλήθεια, λυπάμαι το παιδί, πιό πολύ την μάννα του ―γιατί αυτό το
  πένθος δεν γιατρεύεται, αλλά δεκάρα δεν δίνω για τις αντιδράσεις. Το ξέρω,
  αιτία δεν είναι μόνο η δολοφονία: είναι και η φτώχεια, η μιζέρια, η καταπίεσι, η
  αβεβαιότητα: αφού ελπίδα δεν υπάρχει, ούτε φως αναμμένο.

  Δεν δίνω δεκάρα, γιατί έχουνε καπελώσει κάθε αντίδρασι οι
  μπαχαλοαυτόνομοι, οι σπαζωβιτρινάκηδες, οι καιωσκουπιδοντενεκεδάκηδες.
  Δηλαδή ο ψυχικός βρασμός και η εκτόνωσι.

  Τίποτα χρήσιμο δεν βγαίνει από αυτές τις αντιδράσεις – κανένα πολιτικό
  συμπέρασμα. Από τις πανελλαδικές φωτιές καμία ελπίδα δεν θα γεννηθή –
  ούτε η αρχή μιας ελπίδας.

  Φυσικά δεν κατηγορώ τους εμπρηστές, δεν φταίνε αυτοί ―τι άλλο να
  κάνουνε; Να κάτσουνε σπίτι τους να δούνε τηλεόρασι; Λυπάμαι όμως που ο
  στρατός της ελπίδας κατάντησε ασκέρι, που δεν υπάρχει σχέδιο, ούτε
  οργάνωσι, ούτε τρόπος, ούτε μέθοδος, ούτε μέλλον. Μόνο εκτόνωσι.

  Στην Γαλλία οι φωτιές ήταν 100 φορές μεγαλύτερες. Και τι έγινε; Τίποτα.
  Βγήκε ο Σαρκοζίς.

  = = = = = =

  Τελικά οι μπαχαλάκηδες έδωσαν τον τρόπο. Το φαινόμενο αναπαράγεται από
  το ’74. Τα ΜΑΤ, μολότωφ, κάψιμο των ίδιων πάντα μαγαζιών (τα γνωρίζουνε
  οι ασφαλιστικές εταιρείες και τους έχουνε ανεβάσει τα ασφάλιστρα),
  πολυτεχνείο, συζήτησι για το άσυλο και επιστροφή στο σπίτι.

  Κάθε χρόνο, τα ίδια και τα ίδια, χωρίς καμία αλλαγή. Ένα
  επαναλαμβανόμενο καιρικό φαινόμενο. Ούτε μεγαλώνει, ούτε μικραίνει.

  Πολιτικά αδιάφορο – χρήσιμο στο κράτος όσο και η αστυνομία.

  = = = = = =

  Η μεταμαρξιστική μεταναρχική σύγχρονη αφασία: η ελευθερία σε ένα
  μπουκάλι με βενζίνη.

  Τίποτα θετικό δεν έχει μία εξέγερσι και τίποτα θετικό οι καταστροφές που
  προκαλεί. Τίποτα για όλους και τίποτα για τον καθένα ―μόνο οργή και
  απελπισία.

  Η δικαία αιτία δεν δικαιώνει την πράξι («την έσφαξα γιατί την
  αγαπούσα»). Οσοι εκπαιδεύουνε την νεολαία στην «εξέγερσι», τα κτήνη του
  μέλλοντος εκπαιδεύουνε. «Μάθημα 1ο. Εφοδος των μαθητών στα τμήματα» –
  κατά το φασιστικό πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας. Αυτοί οι μαθητές θα
  είναι οι αυριανοί μπάτσοι.

  Κάθε εξέγερσι είναι ένας αγώνας προς την αυτογνωσία.

  Κάθε εξέγερσι είναι η αγωνία της ενότητος των διεστώτων, των θραυσμάτων
  ενός κατακερματισμένου κόσμου.

  Κάθε εξέγερσι είναι μία επανα/εφεύρεσι του κόσμου. Και της γλώσσας. Κάθε
  εξέγερσι μαθαίνει. Ξεχωρίζει αυτό που έχει ουσία από εκείνο που δεν
  έχει, το σπουδαίο από το ασήμαντο, την αλήθεια από το ψεύδος. Κάθε
  εξέγερσι ζητά τον Λόγο της, την κατάργησι της οργής και της απελπισίας,
  την υπέρβασι της αιτίας που την πυροδότησε.

  Χωρίς αυτά, χωρίς την ανακάλυψί τους, η εξέγερσι είναι μόνο σκοτάδι.

  = = = = = =

  Μία εξέγερσι που, αν είχε μέσα της κάτι, αυτό κρύβεται και χάνεται με τα
  αντι/αστυνομικά συνθήματα αποκλειστικώς και την μπουρδολογία περί
  φασισμού και φασιστικής αστυνομίας.

  Ο φασισμός είναι *πολιτική επιλογή* του κεφαλαίου και το κεφάλαιο σήμερα
  είναι κοσμοπολίτικο και παγκοσμιοποιημένο: ευνοεί την μετανάστευσι και
  τον πολυπολιτισμό. Αστειεύεστε; Φασισμός χωρίς «Κρούπ» δεν γίνεται.
  Φασιστάκια υπάρχουνε ασφαλώς: μία αμελητέα ποσότητα, χωρίς πολιτική
  έκφρασι και με το ίδιο ειδικό βάρος που έχουνε και οι αρχαιολάτρες. Δεν
  είμαστε στον Δεκέμβρη του 40 αλλά στον Δεκέμβρη του 2008.

  = = = = = =

  Είναι ανάγκη κάθε εκδήλωσι αντίστασις να θυμίζη αστυνομικό ρεπορτάζ; Τι
  παρακμή είναι αυτή, πόσο μεγάλη η αφασία!

  H αντιαστυνομική υστερία, έτσι την ονομάζω, είναι σκέτη προπαγάνδα
  αποπροσανατολισμού και παραστόχευσις. Να σας δείξω ένα εκατομμύριο
  καταγγελίες κατά της αστυνομικής βίας και για όλα τα αντίστοιχα θέματα.
  Για τα σπουδαία τίποτα: λέξι.

  Παράδειγμα η παρούσα εξέγερσι. Ο κακός μπάτσος, μέλος της Χρυσής Αυγής,
  το αστυνομοκρατούμενο κράτος της Δεξιάς, η συμφορά του εθνικισμού, και
  άλλα παρόμοια εξωφρενικά.

  Θα περίμενε κανείς ένα έστω μικρού βαθμού ξεχώρισμα της ήρας απο το
  στάρι, μία ελαφρά έστω αποκατάστασι των λέξεων και των νοημάτων, μία
  μικρή αποκάλυψι του σημαντικού εις βάρος του ασήμαντου, μία μικρή
  ελάχιστη εφεύρεσι κάτι ωραίου. Αντ αυτών, πόλεμος κατά φαντασμάτων.

  Η αιτία της εξέγερσις; H μπουρδελοκόλασι που βιώνουμε ―σε αυτό νομίζω
  όλοι συμφωνούμε.

  Ενα κοινό αίσθημα, ότι αυτό το μπουρδέλο της διαφθοράς, της αναξιότητας,
  που δεν έχει κανένα περιεχόμενο και κανένα νόημα, τίποτα να υπερασπίση ή
  να υπερασπισθή δολοφονεί ένα άσχετο και αθώο παιδί! Ο απολύτως αναίτιος
  θάνατος. Η εξέγερσι είναι πριν απ όλα εναντίον του θανάτου, μεταφυσική
  και υπέροχη, με σύμβολο το χριστουγιεννιάτικο δένδρο των εμπόρων στο
  Σύνταγμα, το οποίο που η φωτιά το μεταμόρφωσε σε δένδρο της ζωής (όπως
  το Υγκντρασίλ των Βορείων).

  Ακόμα μιά χαμένη ευκαιρία. Να ρίξετε μολότωφ στην ρηχότητά μας, την
  τεμπελιά μας, την μαλακία μας ―που τα θέλουμε όλα εύκολα στο πιάτο―, την
  βαρβαρότητά μας και την προπαγάνδα που οδηγεί την φωτιά στο κενό, και
  την οποία εν πολλοίς εμείς εδώ αναπαράγουμε.

  = = = = = =

  Πώς χωράει στην εξέγερση η χειρότερη κατανάλωσι;

  Να βουτάς το κινητό από τα σπασμένα καταστήματα και να τηλεφωνής κάθε
  φορά εις μνήμην του θανάτου ―της δολοφονίας― ενός ανθρώπου!

  Ανατριχιαστικό.

  Τουλάχιστον ο Φάουστ πήρε και την Μαργαρίτα. Εδώ έχουμε συμφωνία με τον
  διάβολο χωρίς γκόμενα.

  Εκτός αν οι πλατσικολόγοι ―ακόμα και περιπτέρων― δεν ανήκουνε στην
  εξέγερσι.

  Αλλά τότε με ποιό κριτήριο τους ξεχωρίζει κανείς;

  = = = = =

  Οι περισσότεροι μένουνε στην μορφή. Επίσης προβάλουνε τα εσωτερικά δικά
  τους επί των γεγονότων. Εικόνες ―που ζήσανε σαν μία άλλη τηλεόρασι. Οι
  εικόνες αυτές είναι τόσο παραπλανητικές όσο και οι εικόνες των
  τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων. Από όλες λείπει το νόημα της εξέγερσις, Το
  ιδιαίτερο νόημα που αποκαλύπτει και ερμηνεύει τα γεγονότα.

  Προσωπικώς απεχθάνομαι κάθε εξουσία ανθρώπου από άνθρωπο που δεν έχει
  παραχωρηθεί οικοιοθελώς και στην βάσι της αγάπης (σκέτο το οικοιοθελώς
  δεν φτάνει).

  Πώς μπορώ να συμμετέχω ―έστω με την ψυχή μου― σε κάτι όταν δεν γνωρίζω
  τις αιτίες και τους στόχους του; Οσοι τρέχουνε με τα μολότωφ στα χέρια
  και δεν ξέρουνε γιατί το κάνουνε δεν είναι ελεύθεροι, είναι
  εξουσιαζόμενοι. Και στην περίπτωσι του περιπτερά που του σπάσανε το
  περίπτερο, εξουσιαστές.

  Οι αληθινοί αναρχικοί πυρπολούνται από την αγάπη για τον συνάνθρωπο ―δεν
  πυρπολούνε ξένα αυτοκίνητα. Αν θέλουνε φωτιά, βάζουνε φωτιά στο δικό
  τους αυτοκίνητο πρώτα.

  Δεν καταδικάζω την εξέγερσι, άλλο λέγω. Αναζητώ το νόημά της, τις
  ειδικές αιτίες και τους στόχους της, τους σχετικούς με τον Δεκέμβρη του
  2008, όχι την στάσι του Νίκα.

  Θυμάμαι τις πάνδημες λαϊκές εξεγέρσεις των γυναικών στην Χιλή, κατά της
  κυβερνήσεως του Αλλιέντε. Χιλιάδες στους δρόμους, με τους άδειους
  τετζερέδες, και ήσαν αυτές οι λαϊκές εξεγέρσεις που προετοίμασαν το
  πραξικόπημα.

  Θυμάμαι το πλήθος των κτηνωδών βαρβάρων, των βιαστών, των πλιατσικολόγων
  και μαχαιροβγαλτών που υπό την ηγεσία του Σπάρτακου. Και όμως εξέφρασαν
  μία ανθρώπινη συνθήκη που η υπόλοιπη ανθρωπότητα ―στην οποία
  περιλαμβάνεται ακόμα και ο Αριστοτέλης― κατάλαβε μετά από πολλούς
  αιώνες.

  Και καταλήγω. Η μορφή δεν καθορίζει το περιεχόμενο. Η εικόνα δεν
  περιέχει το νόημά της. Τι συνέβει ακριβώς στην Ελλάδα τον Δεκέμβρη του
  2008. Ξερει κανένας να μου πη ή δεν ξέρει;

  = = = = =

  Η εξέγερσι τελειώνει σιγά σιγά.

  Αντέδρασε πολύ άσχημα ο κόσμος στους πυρπολισμούς, δεν του αρέσουνε
  καθόλου.

  Μένει η εξέγερσι στην υπέρβασι της εξουσίας – που είναι ένα εξαιρετικά
  τρομακτικό γεγονός. Ο κόσμος – με την φοβερή αυτή αντίδρασι επανέφερε
  τους όρους της συμφωνίας κράτους και πολίτη.

  Μένει επίσης το γενικό μπάχαλο, μένει η τηλεόρασι που αλλοιώνει τα πάντα
  και αποκρύβει την αλήθεια. Μένει και μία απορία: ο εχθρός είναι αόρατος.
  Το μόνο ορατό σώμα του είναι το σώμα της αστυνομίας.

  Μένει ο τρόπος της μαζικής εξέγερσις της νεολαίας που είναι μία συνέχεια
  του τρόπου της μαζικής της διασκέδασις. Η διάθεσι και η έκφρασί της
  είναι περίπου ίδιες.

  Μένει η στυφή γεύσι μίας διάχυτης απελπισίας.

  Η αποτυχία του πολιτικού συστήματος. Πριν λίγο ο Αλαβάνος ζήτησε ―στα
  σοβαρά― «χώρους για την νεολαία, χώρους οι νέοι να βρίσκονται, να
  διασκεδάζουν, να ερωτεύονται», είπε.

  Ο Σύριζα ονειρεύεται μία «αριστερή» Σύριζαλαντ.

  = = = = =

  Από αύριο αναλαμβάνουνε οι δυνάμεις της τάξις – γεσεέ και λοιπές. Η
  φωτοβολίδα διέγραψε την τροχιά της και σβύνει – η λάμψι της θα μείνη και
  τι θ αλλάξη δεν ξέρω.

  Εχω μερικές απορίες. Η πρώτη είναι αυτή.

  Αφού η εξέγερσι είχε πανελλαδικές διαστάσεις, και σε αυτήν, τις πρώτες
  ημέρες, συμμετείχαν όλοι, παιδιά και γονείς γιατί δεν μπουκάρανε στην
  βουλή; Το έκανε στο παρελθόν ο Ρένος Αποστολίδης.

  Τι τους σταμάτησε; Εισβάλανε σε αστυνομικά τμήματα, σε τράπεζες, κάψανε
  την σημαία ―αλλά η βουλή έμεινε φωταγωγημένη σαν ένα υπερωκειάνιο να
  πετάη στον ουρανό.

  Σκέφτομαι ότι ίσως είναι ζήτημα τακτικό: δεν υπήρξε κεντρική διοίκησι
  και στρατηγείο, να κατευθύνη τους ατάκτους. Οι εξεγερθέντες σχηματίζανε
  μικρές ομάδες, χωρίς συνδέσεις. Αυτό ―λέω εγώ―, είναι μία από τις
  αιτίες.

  Η δεύτερη, σκέφτομαι πάλι, έχει να κάνη με το συλλογικό μήνυμα της
  εξέγερσις – αυτό που μπορεί να διατυπωθη σε μία γραμμή.

  Ποιό είναι αυτό το μήνυμα, αυτή η διακήρυξι; Προφανώς δεν περιέχει την
  καταδίκη της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ούτε καν των αθλίων κομμάτων
  της. Αν είναι έτσι η εξέγερσι, τα «Δεκεμβριανά» του καιρού μας, έχουν
  μόνο ένα επαναρυθμιστικό χαρακτήρα. Να μπούνε πάλι τα πράγματα στην θέσι
  τους, αυτά που αναστατωθήκανε σοβαρά, με την δολοφονία του Αλέξανδρου.

  Αυτό το πιστεύω.

  = = = =

  Και κάτι που πρέπει κατα την γνώμη μου να σκεφθούμε σοβαρά. Από τον
  Δεκέμβρη πέρυσι άλλαξαν τα πράγματα. Τα έχουμε πει, ας μην τα ξαναπούμε.
  Και η αλλαγή έφερε, στην θέσι κάθε διαλόγου, κάθε επιχειρήματος, κάθε
  αντιπαράθεσις πολιτικής, κοινωνικής κλπ: το ξύλο.

  Οι μαθητές, τώρα, όταν οργανώνουνε μία κατάληψι, την οργανώνουνε με
  όρους Δεκέμβρη, του Δεκέμβρη που σφραγίζει πλέον όλες τις σκέψεις
  αντίστασης και διαμαρτυρίας.

  Οσοι αισθάνονται ασφυξία, δεν κοιτάνε πιά, δεν διαβάζουνε, δεν
  αλλάζουνε, δεν προσπαθούνε: φιάχνουνε μολότωφ. Και φυσικά αυτή η βία
  είναι γενικευμένη.

  Αντανακλάει σε όλες τις πολιτικές ομάδες ―από την άκρα δεξιά μέχρι την
  άκρα αριστερά.

  Η εξέγερσι ως κατανάλωση. Χωρίς προσωπικές θυσίες και κόπο ―αρκεί ένα
  μπουκάλι με βεζίνη κι ένα στουπί. Να το θυμάστε αυτό, έχει να σκάση πολύ
  γκαζάκι και απ όλες τις μεριές.

  Ας όψονται αυτοί που με τις ηλιθιότητές τους καθοδηγήσανε τον κόσμο στο
  τίποτα και το μηδέν, που τους έδειξαν με χέρι σταθερό τους «εχθρούς
  μπάτσους» – υπονομεύοντας έτσι κάθε αληθινή αντίστασι.

  Α.Φ.

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 07/12/2009

 36. Μεταφέρω τα γραφέντα φίλου:

  ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

  Μου κάνει εντύπωσι το εξής. Αστυνομοκρατία στην Ελλάδα; Βαρβαρότητα των
  μηχανισμών καταστολής; Ελεος.

  Που αλλού 200 διαδηλωτές κλείνουνε για 6 ώρες τις κεντρικές λεωφόρους
  της πόλεως, οι μαθητές καταλαμβάνουνε τα σχολεία μία ή δύο φορές τον
  χρόνο, σε ένα από τα κέντρα της πόλεως «απαγορεύεται» η αστυνομία, οι
  αυλές των πανεπιστημίων είναι άσυλα κουκουλοφόρων μολοτωφικών, ο καθένας
  χτίζει όπου γουστάρει (πλούσιος ή φτωχός), οι φοιτητές χτίζουνε τους
  καθηγητές τους στα γραφεία τους ή τους κρατάνε επί ώρες ομήρους, είναι
  όλοι φοροφυγάδες (από τους υδραυλικούς μέχρι τους γιατρούς και τους
  δικηγόρους), οι αγρότες κλείνουνε τις εθνικές οδούς απαγορεύοντας την
  κίνησι ή επελαύνουνε από την επαρχία στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους,
  ξένοι σε σχηματισμούς ορδής οπλισμένοι με σπαθάρες και αρκεβούζια –
  πολεμάνε στις κεντρικές λεωφόρους άλλους ξένους, κάθε χρόνο καίγεται η
  μισή πόλι – κλπ κλπ;

  Δεν ξέρω αν αυτά είναι καλά ή κακά – ξέρω όμως ότι δεν μπορείς να γράφης
  ότι παντού κυριαρχεί η διαφθορά και η διαπλοκή ―κι ταυτογχρόνως να
  ισχυρίζεσαι ότι βασιλεύει παντού το σκληρό κράτος και η αστυνομία. Δεν
  πάνε αυτά μαζί.

  Λιγότερο αστυνομοκρατούμενο κράτος στον πλανήτη από την Ελλάδα δεν
  υπάρχει.

  = = = = = =

  Mα τι έχετε πάθει όλοι με τους μπάτσους; Με τα ίδια υλικά είναι
  φιαγμένοι όλοι: με τα ίδια υλικά οι πολιτικοί, οι δημοσιογράφοι, οι
  συνδικαλιστές, οι ιερείς και θεολόγοι, οι φιλόσοφοι και οι σκηνοθέτες,
  οι μαθητές και οι εξεγερθέντες. Με τα υλικά που παρέχει η σύγχρονη
  νεοελληνική παιδεία.

  Η θέσι στην οποία βρίσκονται, το δικαίωμα της οπλοφορίας, της επιβολής
  του νόμου, αυτά τους ξεχωρίζουνε. Και η κατάχρησι της εξουσίας είναι
  φοβερό έγκλημα ―τρομάζει και εξεγείρει.

  Oτι είναι όλοι οι άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι αυτό είναι και οι μπάτσοι.
  Δεν ξεφεύγουνε από τον γενικό κανόνα. Ούτε έχουμε καμιά ιδιαιτέρως
  καταπιεστική εξουσία ―σαν αυτές της δυτικής εβρόπης ώστε να χρειάζεται
  μία σκληρή αστυνομία για να την προστατεύση, ούτε οι Έλληνες είναι σε
  καθεστώς μόνιμης επανάστασις…

  Αεριτζίδικα όλα, ελαφρά και ανεμόδερτα. Που να δείτε την Γαλλική, την
  Αγγλική ή την Γερμανική αστυνομία. Η δική μας όπως ξέρετε βρίσκεται τα
  τελευταία 30 χρόνια σε λευκή απεργία.

  Αλλά το κυριότερο. Ζούμε σε χρόνους πρωτοφανούς παρακμής. Η απουσία της
  σκέψις, της κρίσις, της σοβαρής ανάλυσις των γεγονότων και των
  καταστάσεων, οδηγεί ένα τμήμα της αριστεράς σε πόλεμο κατά της
  αστυνομίας.

  Δεν ξέρουνε τι τους γίνεται, δεν ξέρουνε τι συμβαινει, δεν έχουνε να
  προτείνουνε τίποτα -και να η αστυνομία, η εύκολη λύσι.

  Τι τρέλλα είναι αυτή με τους μπάτσους! Τι απίθανη νεοελληνική απατεωνιά,
  να τα βάζουμε με τους μπάτσους!

  Δεν λέγω, είναι πολύ πειστικό σκιάχτρο, βολεύει στον γενικευμένο
  αποπροσανατολισμό – καλό εργαλείο για την προπαγάνδα τους. Ομως αυτό
  είναι. Το σαμάρι, όχι ο γάϊδαρος. Η νύφη, όχι η πεθερά.

  Γιατί δε μιλάει κανείς; Επειδή «τα παιδιά είναι μικρά», όπως λένε; Τρίχες κατσαρές.

  Παιδιά του Λυκείου, φοιτητές. Δεν έχουνε ακούσει τίποτα για την
  παγκόσμια Αυτοκρατορία; Αυτογνωσία μηδέν; Η θανατηφόρος εξατομικευσι, η
  αλλοτρίωσι, η αφόρητη μοναξιά, η απουσία αληθινών σχέσεων, δεν είναι
  βίωμά τους; Κανένας δεν θα σηκώση το δάκτυλο να δείξη τον ένοχο που
  κρύβεται *πίσω* από τις αστυνομικές ασπίδες;

  Αντ αυτού: μεταφορά της εξέγερσις σε έναν ψευδή, φανταστικό χώρο όπου
  εχθρός είναι το έθνος, ο νεοφασισμός, οι στρατιές της Χρυσής Αυγής και η
  αστυνομία! Αμάν!

  Τι ωραία που κάνουνε την δουλειά τους οι μπαχαλάκηδες, οι
  «αντιεξουσιαστές» – οι καψοσκουπιδοντενεκάκηδες, οι δήθεν αναρχικοί, κι
  από κοντά όλοι οι πρακτορίσκοι τύπου Ιός.

  Αλλά πού να ψάχνεις τώρα! Να ένας μπάτσος, πιάσε μιά μολότωφ και
  τελειώσαμε…

  = = = = = =

  Είναι τόσο γελοία η κατάστασι που ακόμα και στις πορείες για το
  συνταξιοδοτικό, για την ανεργία του Σκαραμαγκά, για εμπριμέ περίπτερα
  ―πάντα και παντού― όλοι πρώτα καταγγέλουνε την αστυνομία και εκφυλίζουνε
  κάθε συζήτησι σε συζήτησι για την αστυνομική βία. Αυτή είναι η μόνη
  πολιτική πράξι όλης της ανίκανης αριστεράς. Η σύγκρουσι με την
  αστυνομία.

  Ενα σκιάχτρο που εντέλει το χρησιμοποιούνε και οι άλλοι εντέχως. Η
  αστυνομία, η Χρυσή Αυγή και κουρουφέξαλα. Απολύτως ψευδής εικόνα.

  Και καταλήγουμε στο αυτονόητο: δεν τα βάζουμε προσωπικά με τους
  μπάτσους. Οπως έλεγε εκείνο το αστείο στο μάθημα της λογικής, «ο
  αστυνόμος είναι όργανο». Το «μπάτσοι – γουρούνια – δολοφόνοι» είναι
  ψιλοφασιστικό σύνθημα.

  Α.Φ.

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 07/12/2009

 37. Θέλοντας να συμβάλλω στην πολύ εμπεριστατομένη ,όπως πάντα, ανάλυση του μπαρουτοκαπνισμένου ( καθότι λέει ότι «..Δεν εμπεριείχε ίχνος ρίσκου, αυτοθυσίαςή γενναιότητας. Η συμμετοχή στις καταστροφές ήταν ανέξοδη και εκ του ασφαλούς, μια κλασική περίπτωση «τζάμπα μαγκιάς»..» ενώ αυτός ως μάγκας ξέρει από τέτοια) κου Στάθη Καλύβα, καθηγητού εν Yale παρακαλώ, δηλώνω εξ αρχής ότι δεν γνωρίζω που ζει αυτός ο άνθρωπος(εν Αθήναις, εν Yale ή αλλαχού) αλλά ούτε και τον βαθμό μυωπίας του.
  Τι δεν ήταν λοιπόν ο Δεκέμβρης

  Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ
  ΗΤΑΝ ΕΡΩΤΗΣΗ.

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 07/12/2009

 38. Και βεβαίως περιμένω με αγωνία το επόμενό του πόνημα για το προσφιλές του θέμα :
  «Τι δεν ήταν ο Δεκέμβρης του 44»

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 07/12/2009

 39. Δείτε εδώ την δήλωση της ημέρας αλλά της χρονιάς.:

  Καρατζαφέρης: «Γιατί ο διαδηλωτής που βλέπει τη μηχανή δεν κάνει πίσω;»

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 07/12/2009

 40. ο…Καλυβας κι ο…Καλυβας
  ολοι οι φωστηρες και οι μαγκες μιλανε και για τζαμπα μαγκια

  (τωρα τι μαγκες; 😉 (Μ… κ…α κ κ… φ….ι)

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 07/12/2009

 41. «..Δεν εμπεριείχε ίχνος ρίσκου, αυτοθυσίαςή γενναιότητας. Η συμμετοχή στις καταστροφές ήταν ανέξοδη και εκ του ασφαλούς, μια κλασική περίπτωση «τζάμπα μαγκιάς» που ανθεί σε καθεστώς ανομίας..»

  Δεν ξέρω εάν η συμμετοχή ενός εκάστου στα «κοινά» εμπεριέχει στοιχεία αυτοθυσίας ή γενναιότητας, δεν ξέρω εάν αυτή είναι εκ του ασφαλούς δεν ξέρω καν εάν κάποιος από τους δύο είναι φλούφλης ή μάγκας.
  Ξέρω όμως ότι κάποιος από τους δύο είναι σίγουρα τζαμπα μάγκας.
  null

  Και κάτι άλλο για τον κο Καλύβα (επειδή τον συμπαθεί ο Νοσφεράτος όχι τίποτε άλλο 🙂 ).

  Όταν μόλις ένα χρόνο μετά από τα γεγονότα αναφέρεται σε «..Η συμμετοχή στις διαδηλώσεις δεν φαίνεται να ξεπέρασε τις 8.000..» άραγε και οι υπόλοιπες του αναλύσεις ή βιβλία για πολύ παλαιότερα γεγονότα πχ για την εθνική αντίσταση είναι τό ίδιο επιστημονικά τεκμηριωμένα ?

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/12/2009


 42. ας μοιρολογουματο κι΄ολιγον απεσλιδικα με την λαλιαν τη θειας τη Μαρθας

  Σχόλιο από kiamul | 07/12/2009

 43. Κιαμούλη, συγκλονιστικό. Όπως και η κατάσταση των εκτελεσμένων με τις ημερομηνίες γένησης

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 07/12/2009

 44. mumul
  μαλλον αρκετα ασχοληθηκαμε με τους εκαστοτε …μαγκες

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 07/12/2009

 45. να κεινα καιριο σχολιο ενος παλιου διαδικτυακου φιλου -απο τους ελαχιστους που διατηρουν ηθος και που παντα εκτιμώ

  http://panosz.wordpress.com/2009/12/07/syriza-14/#comment-73600

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 07/12/2009

 46. Δεν πρέπει να ασχολείστε και πάρα πολύ με τους τσονταρισμένους ιστορικους Α.Κ-Σ.Κ. –Ν.Μ.δεν αξίζε. Αυτοί είναι συνεχιστές του έργου των ταγμάτων ασφαλείας. –πολλά τα λεφτά ΑΡΗΗΗΗΗ,,,-

  Σχόλιο από κατσε καλααα | 07/12/2009

 47. ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
  *Ψήφισμα αρ. 284

  -Μετά από τα θλιβερά γεγονότα που συνέβησαν στην πόλη μας, το Δημοτικό Συμβούλιο Κερατσινίου κατά πλειοψηφία (των κ. Δημητρίου Μουρίκη και κας Σοφίας Θωμάρεη εχόντων την άποψη ότι πρέπει να γίνει δεκτό το υποβληθέν δικό τους ψήφισμα) αποφάσισε:

  1ον/ Δηλώνουμε ότι δεν ανεχόμαστε στην πόλη μας την κρατική καταστολή για πολιτικές πράξεις και ενέργειες.
  2ον/ Καταγγέλλουμε την επίθεση της αστυνομίας στον πολιτικό χώρο ΡΕΣΑΛΤΟ του Κερατσινίου και το Δημαρχιακό Μέγαρο.
  3ον/ Η πολιτική κίνηση ΡΕΣΑΛΤΟ λειτουργεί και δραστηριοποιείται στην πόλη μας με πολιτικές, καλλιτεχνικές, πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις.
  4ον/ Ζητάμε να αφεθούν ελεύθεροι οι 64 συλληφθέντες πολίτες που συνελήφθησαν στην πόλη μας.
  5ον/ Δηλώνουμε ότι κανένα αδίκημα ή καταστροφή δεν συντελέστηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
  6ον/ Η πράξη εισόδου στο Δημαρχείο των 42 συλληφθέντων για μας είναι μια καθαρά πολιτική πράξη και την αποδεχόμαστε.
  7ον/ Καταγγέλλουμε τα ΜΜΕ που διαστρέβλωσαν και παραποίησαν τα γεγονότα συνειδητά ή από λάθος πληροφόρηση.
  8ον/ Η Διοίκηση του Δήμου να οργανώσει συνέντευξη τύπου για να αποκαταστήσει την αλήθεια, διότι στην πόλη μας θεωρούμε θεμιτή την πολιτική πράξη.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  ΛΕΟΝΤΙΑΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
  1/ Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
  2/ Υπουργό Εσωτερικών και Αποκέντρωσης
  3/ Εισαγγελία Πειραιά
  4/ ΜΜΕ

  Σχόλιο από Κερατσίνι | 07/12/2009

 48. ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α
  Τ.Ε ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

  Καταγγελία

  Οι Κυβερνήσεις αλλάζουνε αλλά η Καταστολή και η Κρατική Τρομοκρατία μένει και ενισχύεται . Χθες 6 Δεκέμβρη στην πλατεία της Πτολ/δας επαναλήφθηκαν τα γεγονότα του περσινού Δεκέμβρη , Ματ-Ασφαλίτες με την Πολιτική Κάλυψη της Κυβέρνησης επιτέθηκαν και συνέλαβαν 15 περίπου μαθητές που ειρηνικά διαδήλωναν. Τους οδήγησαν στο Α.Τ Πτολ/δας με το αιτιολογικό της προσαγωγής για εξακρίβωση στοιχείων. Στόχος τους η τρομοκράτηση των νέων παιδιών, που διατηρούν για τον εαυτό τους το δικαίωμα να εκφράζουν δημόσια τη γνώμη τους και να αγωνίζονται. Βαθύτερη επιδίωξη του συστήματος είναι να βάλει την κοινωνία και το λαό στο γύψο. Εκφραστές αυτής της πολιτικής τα κόμματα του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ που γνωρίζουν ότι η αντιλαϊκή-αντεργατική πολιτική τους οδηγεί μαζικά εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια και την ανέχεια. Παρεμβαίνουν με την κρατική καταστολή για να αποτρέψουν τους αγώνες, τα κινήματα και τις εξεγέρσεις των καταπιεσμένων. Η επίθεση αυτή κατά προτεραιότητα έχει σαν στόχο τη νεολαία μια και αυτή δέχεται το μεγαλύτερο πλήγμα από αυτή την πολιτική. Ανεργία-ελαστικές σχέσεις εργασίας-χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων-ιδιωτικοποίηση της παιδείας και της υγείας έχουν στο μάτι του κυκλώνα πρώτα και κύρια τη νεολαία, την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης. Τους ετοιμάζουν εργασιακό μεσαίωνα και προσπαθούν (με το γύψο) να αποτρέψουν τους αγώνες τους. Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο τι εννοεί με τον υπότιτλο στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης (Προστασίας Του Πολίτη). Αυτό που προστατεύουν είναι τα συμφέροντα των αυθεντικών τους, του μεγάλου κεφαλαίου. Ο αντίπαλος τους είναι (ο εχθρός-λαός) και πρώτα και κύρια αυτοί που τολμούν να αντισταθούν στην πολιτική τους.
  Τους απαντάμε: Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ.
  Καλούμε την αριστερά, ΚΚΕ-ΣΥ.ΡΙΖ.Α./Εξωκοινοβουλευτική αριστερά, αλλά και κάθε δημοκράτη πολίτη να οργανώσουμε από κοινού ένα μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών και κοινωνικών ελευθεριών. Ταυτόχρονα και ένα μέτωπο υπεράσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε να επωαστεί το αυγό του φιδιού. Η επιβολή ενός κοινωνικού και πολιτικού φασισμού αυτή την φορά με το μανδύα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
  Απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα.
  1) Διάλυση των ΜΑΤ-ΜΕΑ και λοιπούς κατασταλτικούς μηχανισμούς
  2) Να αφοπλισθεί η αστυνομία
  3) Έξω η αστυνομία από τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του λαού
  Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

  Τ.Ε ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

  Σχόλιο από antarsya | 07/12/2009

 49. Ολα θύμιζαν ένα ξεπερασμένο παρελθόν

  Νίκος Μαραντζίδης | Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

  Το κέντρο της Αθήνας φλέγεται, πέρυσι τον Δεκέμβρη Κάθομαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου όπως περίπου ο μαθητής μπροστά στη λευκή του κόλλα λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος της εξέτασης. Σκέφτομαι: Τι να απόμεινε άραγε από τον περσινό Δεκέμβρη; Η μοναδική απάντηση που μου έρχεται στο μυαλό είναι: Απολύτως τίποτε!

  Τα γεγονότα που ξεκίνησαν με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου οδήγησαν τότε μερικούς να προφητεύσουν μια «κοινωνική Δευτέρα Παρουσία» όπου όλοι οι αμαρτωλοί θα έπρεπε να μετανοήσουμε. Αρκετοί άλλοι νόμιζαν πως παρακολουθούσαν μια μεγάλη κοινωνική έκρηξη με μακροχρόνιες και απρόβλεπτες συνέπειες. Γελάστηκαν. Σε αρκετούς κόστισε σε αξιοπιστία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το πολιτικό μόρφωμα που νόμιζε πως βρήκε μια πολιτική ευκαιρία προς αξιοποίηση, έχασε σε πολιτική επιρροή και έκτοτε αντιμετωπίζει μια ισχυρή, πιθανόν διαλυτική, κρίση ταυτότητας.

  Στην εξέγερση-φάρσα, που είχε τις αιτίες της στον κουτσαβακισμό κάποιων οργάνων της τάξης και στην ανικανότητα του κράτους από τη μια και στην κυρίαρχη «λαϊκο-δημοκρατική» κουλτούρα της Μεταπολίτευσης, που ευνοεί συστηματικά καλυμμένες υπό επαναστατικό μανδύα ανομικές συμπεριφορές, από την άλλη, συμμετείχαν τέσσερις κυρίως ομάδες:
  -οι συνήθεις αναρχικοί/αριστεριστές,
  -οι κινητοποιημένοι πενηντάρηδες της «καθεστωτικής Αριστεράς»,
  -οι μαθητές/φοιτητές και
  -ένας αριθμός από μετανάστες.

  Από τις τέσσερις αυτές ομάδες οι δύο πρώτες συμμετέχουν ανελλιπώς σε κάθε ανάλογη κοινωνική εκδήλωση τα τελευταία τριάντα χρόνια εκφράζοντας τον βίαιο ριζοσπαστισμό τους οι πρώτοι και τις ειρηνικές επαναστατικές ευαισθησίες τους οι δεύτεροι. Οι δύο αυτές ομάδες επιχείρησαν να επιβάλουν στις εξελίξεις την οργανωτική τους κουλτούρα: τη βίαιη και μάλλον απολιτική στάση τους οι πρώτοι, την υπερ-πολιτικοποιημένη, «λαϊκο-δημοκρατικών» καταβολών, και με πρόσβαση στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, κουλτούρα τους οι δεύτεροι.

  Οι πρώτοι, πολύ νεότεροι, ζούσαν τα γεγονότα με την ένταση αυτού που πενθεί ένα στενό του πρόσωπο.
  Εμπειρότεροι οι δεύτεροι, αντιμετώπιζαν την κατάσταση όπως οι μακρινοί συγγενείς το μνημόσυνο: με ελεγχόμενη συγκίνηση και με δεύτερες σκέψεις για την «κληρονομιά».

  Οι μαθητές, πάλι, κουβαλώντας έναν συναισθηματισμό μαζί με μια αίσθηση του χαβαλέ- απολύτως φυσικά και τα δύο για την ηλικία τους-, με τις διαδηλώσεις και τις καταλήψεις έκαναν ένα ευχάριστο διάλειμμα από το βαρετό και μίζερο σχολείο. Εκτόνωσαν την εφηβική τους ορμή σε πετροπολέμους εναντίον αστυνομικών τμημάτων, συχνά με τις μαμάδες τους από πίσω, ιδιαίτερα εκεί στα κινητοποιημένα βόρεια προάστια.

  Τέλος, υπήρξαν οι μετανάστες και οι άλλοι κοινωνικά αποκλεισμένοι που συμμετείχαν στην ουρά της πορείας πρωταγωνιστώντας στο πλιάτσικο. Ανθρωποι που πρόβαραν γυαλιά Gucci στους καθρέπτες των λεηλατημένων καταστημάτων την ώρα του χαλασμού. Φθόνος και λαχτάρα μαζί για την κοινωνία της αφθονίας που απλωνόταν επιδεικτικά μπροστά τους χωρίς να μπορούν να την αγγίξουν.

  Ολοι οι παραπάνω σχημάτισαν ένα αμάλγαμα μέσα σε ένα τοπίο όπου κυριαρχούσαν ο θόρυβος και τα χρώματα. Αυτό εντυπωσίασε και τα media που ενίσχυσαν τον ναρκισσισμό των συμμετεχόντων στα επεισόδια δίνοντας την αίσθηση ότι συμμετέχουν σε ένα είδος ελληνικού Μάη του ΄68.

  Παρά τις αγωνιώδεις, από κά ποιους, προσπάθειες να φανεί ότι τα γεγονότα άνοιγαν ένα παράθυρο στο μέλλον, στην πραγματικότητα όλα θύμιζαν ένα ξεπερασμένο παρελθόν. Προέκυψε μάλιστα μια κακή αντιγραφή των λαϊκο-δημοκρατικών ιδεοληψιών του ΄70 και του ΄80. Το σύνολο των αιτημάτων και των συνθημάτων ανέδυε το φοιτητικό κλίμα της Μεταπολίτευσης ενδεδυμένο με έναν φορτισμένο από την τραγωδία απολιτικό μελοδραματισμό. Ο Γρηγορόπουλος, εξάλλου, ως σύμβολο δεν ήταν ούτε ο Κουμής ούτε καν ο Καλτεζάς. Η «εξέγερση» του Δεκέμβρη δεν παρήγαγε ούτε μια καινούργια ιδέα, δεν γέννησε ούτε ένα νέο αίτημα, δεν υιοθέτησε νέα αισθητικά πρότυπα, δεν παρήγαγε έναν νέο πολιτικό λόγο. Ισως γι΄ αυτό θυμόμαστε ελάχιστα πράγματα, πέρα από τις σπασμένες τζαμαρίες και τις καμένες βιβλιοθήκες. Ισως για αυτό όταν θα ακούμε τη φράση «να κρατήσουμε ζωντανό τον Δεκέμβρη» θα καταλαβαίνουμε κυρίως πως κάποιες βιτρίνες θα σπάσουν ακόμη, κάποιοι καθηγητές θα γιαουρτωθούν ή θα ξυλοφορτωθούν, κάποιοι αστυνομικοί μπορεί να πέσουν νεκροί.

  Αν έμεινε κάτι από τα γεγονότα, βρίσκεται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση που οι υμνητές του Δεκέμβρη φαντάζονται. Βιώσαμε ως πολίτες την αξία του κράτους δικαίου. Συνειδητοποιήσαμε ότι το «επαναστατικό δίκαιο» είναι στην πράξη η εξύμνηση της αυθαιρεσίας και της εξαχρείωσης που οδηγεί στον εξευτελισμό του ατόμου και σε κάθε μορφής ολοκληρωτισμό. Κατανοήσαμε πως, όταν καταστρέφονται περιουσίες και απειλείται η ανθρώπινη ζωή, διαλύεται ο κοινωνικός ιστός και εκβαρβαριζόμαστε. Αντιληφθήκαμε ότι οι πολίτες οφείλουν να μην ανέχονται καμία έκφραση αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας, όποιον ιδεολογικό μανδύα και αν φέρουν.

  Ο Δεκέμβρης έκανε, για πρώτη φορά ίσως στη Μεταπολίτευση, τόσο πολλούς ανθρώπους από τον χώρο των γραμμάτων και της επιστήμης να σπάσουν το φράγμα της σιωπής και να αντισταθούν στο παραλήρημα της αυτοαποκαλούμενης επαναστατικής βίας. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς το πλήρωσαν ήδη, με επιθέσεις και με απειλές ενάντια στη ζωή τους. Υπό το παραπάνω πρίσμα, αν κάτι έχει νόημα να μείνει από τον Δεκέμβρη είναι το: Ποτέ πια Δεκέμβρης!

  Ο κ. Νίκος Μαραντζίδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 08/12/2009

 50. Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ

  Το χρέος

  Αρθρο του εκδότη της «Ε» και της «Κ.Ε.», Θανάση Τεγόπουλου, για τα βαθύτερα αίτια της εξέγερσης της νεολαίας τον Δεκέμβρη του 2008 και τα άλλοθι που αναζητούνται ώστε να μετατεθεί η ενοχή της πολιτείας απέναντι στους νέους.

  ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ είναι ότι το χρέος όχι μόνο δεν εξοφλείται, αλλά συνεχώς μεγαλώνει. Τα βαθύτερα αίτια της εξέγερσης που ξεκίνησε με το φόνο του 15χρονου μαθητή δεν αντιμετωπίστηκαν. «Η οικονομική δυσπραγία των νέων, το ασύλληπτο χάος στην παιδεία, τη μέση και την ανώτατη, η διαφθορά -γενικευμένη, διαχρονική, ομολογημένη- η διαπλοκή, η ανισότητα, η έλλειψη προοπτικής, η κοινωνία που μετατρέπει την ελπίδα σε ουτοπία ξεχάστηκαν». Το γράψαμε, σ’ αυτή τη θέση, ήδη στις 14 Δεκεμβρίου 2008. Ενα χρόνο μετά, τα πράγματα είναι χειρότερα.

  ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, πλην ενός, ζητούσαν άλλοθι, πέρυσι. Το βρήκαν στους «κουκουλοφόρους», ανθρώπους του περιθωρίου, απελπισμένους που πλιατσικολογούσαν, ή εγκληματίες που εκμεταλλεύτηκαν την εξέγερση των νέων. Τους ταύτισαν με τους λεγόμενους αντεξουσιαστές και εκείνους με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, που στήριξε την εξέγερση της νεολαίας. Ζήτησαν από τον Αλέκο Αλαβάνο να καταδικάσει τους βανδαλισμούς των «κουκουλοφόρων». Το έκανε. Δεν συγχώρησαν ούτε την καταδίκη, αφού τους κατέστρεφε το άλλοθι. Από το ΚΚΕ που θέλει να μονοπωλεί τις εξεγέρσεις, ώστε να είναι πειθαρχημένες, μέσω Θεόδωρου Πάγκαλου (βλ. συνέντευξή του στην «Κ.Ε.», 21 Δεκ. 2008: «Αυτό το φαινόμενο πολιτικής αλητείας το καθοδηγεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ»), έως την άκρα δεξιά.

  ΤΩΡΑ που οι αντεξουσιαστές είναι στην εξουσία, σύμφωνα με την πρωθυπουργική δήλωση, και ο Θεόδωρος Πάγκαλος αντιπρόεδρός τους, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βρει άλλοθι σ’ αυτούς. Δήλωση μετανοίας από τον ΣΥΡΙΖΑ για την περυσινή εξέγερση ζήτησε μόνο η άκρα δεξιά: «Οι αντεξουσιαστές είναι προ-χολ της τρομοκρατίας», είπε ο αρχηγός της προς τον κ. Τσίπρα. Τα μάθατε, κύριε πρωθυπουργέ;

  ΑΛΛΟΘΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ, επίσης, η εύκολη πολιτική καταδίκη του φόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Πράξη αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, εντάσσεται σε γενικότερο πλαίσιο. Ακολούθησε μια πάγια πρακτική καταλήγοντας σε τραγικό αποτέλεσμα. Ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, όμως, πρέπει πρώτα να δικαστεί. Και έπειτα να καταδικαστεί. Από τα δικαστήρια. Οχι από άλλους. Οσο ψηλά και αν βρίσκονται. Δίκαιη δίκη απαιτείται για τον αστυνομικό που σκότωσε τον Αλέξανδρο. Οπως για κάθε κατηγορούμενο.

  ΤΟ ΑΓΧΟΣ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για ενδεχόμενα επεισόδια, που εκδηλώθηκε με τις δηλώσεις του της Παρασκευής (οπότε και γράφεται αυτό το άρθρο), είναι δικαιολογημένο. Με τη δήλωση όμως ότι «η δολοφονία [αδόκιμος όρος πριν από την καταδίκη, από υπουργό όπως και από τον πρόεδρο] του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου σημάδεψε τη συλλογική μας μνήμη» και την παραδοχή ότι «οι νέοι δίκαια βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν το θυμό τους για τη δολοφονία [πάλι] ενός συνομηλίκου τους» δεν κατευνάζει την οργή για το ανεκπλήρωτο χρέος της πολιτείας απέναντι στη νεολαία που και ο ίδιος αναγνωρίζει. Επισημαίνει, μάλιστα, μερικά από τα βαθύτερα αίτια της εξέγερσης του Δεκέμβρη: «την ελλειμματική εκπαίδευση, τη μεσαιωνική αγορά εργασίας, το ξεχαρβάλωμα των θεσμών, το υποβαθμισμένο περιβάλλον, τη διαφθορά που έχει διαποτίσει την κρατική μηχανή».

  ΑΡΑ: Οι πορείες και διαδηλώσεις δεν θα είναι μόνο στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου – πράγμα που θα ήταν πολιτικά βολικό. Θα αναφέρονται και στο ανεκπλήρωτο χρέος της πολιτείας προς τη νεολαία. Γι’ αυτό ανησυχεί ο υπουργός. Κατά τα λοιπά, θα εφαρμόσει αυτά που ήξερε και έκανε ως υπουργός Δημόσιας Τάξης. Προς προστασία του πολίτη τώρα. Αρκεί να μην αναζητήσει άλλοθι και να μην κατασκευάσει ενόχους. Το χρέος προς τη νεολαία δεν δικαιολογεί μεν βανδαλισμούς, αλλά πρέπει κάποτε να αρχίσει να πληρώνεται.
  Αλλιώς…

  http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=06/12/2009&s=gnwmes

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/12/2009

 51. Σοφία Γιαννακά στον Χατζηνικολάου:

  «Γιορτάσαμε χθες και σήμερα την επέτειο του φόνου του Αλέξη»

  Είναι δυνατόν να γιορτάσαμε το φόνο του 15χρονου Αλέξη;
  Είναι γιορτή αυτή η επέτειος του φόνου ή επέτειος, μνήμης και θλίψης;

  Σχόλιο από theo | 08/12/2009

 52. Α ρε Χρυσοχοϊδη, νάξερες με τι έμπλεξες…

  «Τον γράφω στ’ αρ…. μου το υπουργό μου»
  Δείτε το βίντεο.
  Αν έχετε την υπομονή μέχρι το τέλος, έχει την αξία του

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/12/2009

 53. Για τις 28 Ιανουαρίου πήρε αναβολή η δίκη της Μάνιας Τεγοπούλου επειδή έλειπαν οι αστυνομικοί που την συνέλαβαν.

  Σχόλιο από theo | 08/12/2009

 54. Αυτό κι αν είναι είδηση :

  «Εξετάζουμε την κατάργηση των δακρυγόνων τα οποία βλάπτουν το περιβάλλον»
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=8792819

  Μια ερώτηση μόνο:

  Ο διαδηλωτής είναι περιβάλλον ?

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 08/12/2009

 55. Μέσα σε δύο μέρες, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδειξε πως η ΝΔ ήταν απλά η λαϊκή δεξιά, με τη βλακεία της οποίας όλοι γελάσαμε μια 5ετία. Και η αλήθεια είναι ότι, μπροστά σε αυτό που είδαμε το ΣΚ, αυτή η Δεξιά…μας έλειψε!

  Ο δεκάλογος είναι αφιερωμένος σε όσους πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχει σοβαρότερος εχθρός του αριστερού- ριζοσπαστικού κινήματος στην Ελλάδα από τον σοσιαλφασισμό του ΠΑΣΟΚ.

  1. Προληπτικές συλλήψεις: πριν γίνει το οτιδήποτε, προσάγονται άτομα, με σκοπό το φακέλωμά τους. Αυτό ειπώθηκε ξεκάθαρα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, μέσω των ΜΜΕ. Φυσικά ανάμεσα σε αυτούς υπάρχουν και μπαχαλάκηδες. Αλλά κάθε σοσιαλφασιστικό καθεστώς έχει αυτό το σκεπτικό: «Μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά».

  2. Μπατσοκρατία: Ένστολα γομάρια, που, ανήμπορα να αντιμετωπίσουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ξεσπούν σε κόσμο, φταίει δε φταίει. Ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας αποτελεί φαντασιακό για οποιοδήποτε σοσιαλφασιστικό καθεστώς.

  3. Ξεκαθάρισμα με τους αναρχικούς: Επειδή η αναρχία ισχυροποιείται ως κίνημα, ειδικά μάλιστα τώρα που το παραδοσιακό λούμπεν στοιχείο πλαισιώνεται από εργαζόμενους, από πανεπιστημιακούς, από σκεπτόμενο κόσμο κτλ., ήρθε η ώρα να κατασταλεί. Καταστολή ολόκληρων κινημάτων, που μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσουν πόλο αντίστασης στην κυριαρχία, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επικράτηση οποιουδήποτε σοσιαλφασιστικού καθεστώτος.

  4. Τρομοκρατία: Ρεσάλτο. Τι θα γινότανε αν είμασταν για μπύρα εκείνο το βράδυ στο Ρεσάλτο; Θα μεταμορφωνόμασταν σε τρομοκράτες. Η υπόθεση του Ρεσάλτο έγινε με το σκεπτικό ότι χώροι όπως αυτό, το Νοσότρος, το Buena Ventura στη Θεσσαλονίκη, θα είναι επικίνδυνοι, γιατί ο οποιοσδήποτε μπορεί να συλληφθεί αναίτια. Οπότε ή κάτσε σπίτι σου, ή βολέψου με το Φλοράλ. Η κρατική τρομοκρατία είναι προνόμιο μόνο των σοσιαλφασιστικών καθεστώτων.

  5. Έλεγχος των ΜΜΕ: Συγκεκριμένο σκεπτικό αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Δίπολα: καλοί μπάτσοι – κακοί κουκουλωμένοι. Συνεχής, αντι – αντιεξουσιαστική/αναρχική προπαγάνδα, ψευδείς ειδήσεις, εύκολα συμπεράσματα, διαστρέβλωση της πραγματικότητας, κάλυψη του Χρυσοχοίδη. Κανένα σοσιαλφασιστικό καθεστώς το οποίο επιθυμεί να επιβιώσει και να καταστείλει δεν αμελεί να έχει τον έλεγχο των ΜΜΕ.

  6. Κάλυψη ακροδεξιών: Είδαμε πάλι ανάμεσα στα ΜΑΤ να βρίσκονται τα καλόπαιδα της ΧΑ. Γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ, η ΧΑ και οι λοιποί παρακρατικοί βρίσκουν πάντα ένα ρόλο σε ένα σοσιαλφασιστικό καθεστώς. Η Θεσσαλονίκη του Γκοτζαμάνη δείχνει το δρόμο…

  7. Χειραγώγηση της δικαιοσύνης: Τα γελάκια ανακριτή και εισαγγελέα στη δίκη του «τρομοκράτη» Ηλία Νικολάου, όταν η ποινή του έγινε μη ανασταλτική, δείχνουν εμπάθεια. Ορισμένοι δικαστές, εισαγγελείς, ανακριτές φροντίζουν επιμελώς για την επιστροφή της «μεροληψίας» στις αποφάσεις τους, νομίζοντας ότι επέστρεψε η Χούντα, κι ότι δεν ελέγχονται από πουθενά. Ή μήπως το καθεστώς ΠΑΣΟΚ έγινε τόσο σύντομα σοσιαλφασιστικό;

  8. Δημιουργία εσωτερικού εχθρού: Όλο το ΠΑΣΟΚ βοά! Μιλώντας εξ’ ονόματος των πολιτών τονίζει: υπάρχει πρόβλημα με την ασφάλεια. Και γι’ αυτό φταίνε όσοι σπάνε (αναρχικοί και αλλοδαποί δηλαδή). Έτσι ισχυροποιείται το αίσθημα μιας επίπλαστης ασφάλειας στη συνείδηση του κόσμου, ο οποίος ξεχνάει προς στιγμή το γεγονός ότι τη Δευτέρα θα πρέπει να πληρώσει νοίκι, δάνεια, λογαριασμούς. Κάθε σοσιαλφασιστικό καθεστώς φροντίζει πάντα να παραπλανεί τους πολίτες του.

  9. Ισχυροποίηση των αστυνομικών οργάνων: Μην είμαστε αφελείς – πληρώνουμε ένα μάτσο καθυστερημένους από τη φορολογία μας, για να μας φυλάνε από τους ταραξίες, το χέρι των οποίων οι ίδιοι όπλισαν. Τόσους μπάτσους από τη Χούντα είχαμε να δούμε σύντροφοι! Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι: ένα σοσιαλφασιστικό καθεστώς δεν μπορεί να λύσει ποτέ τα ουσιαστικά προβλήματα του λαού. Απλά καταστέλλει.

  10. Στρατευμένη διανόηση και δημοσιογραφία: Από τον φουκαρά τον Κούλογλου, που του υποσχέθηκαν δεν ξέρω και ‘γω τι για να γράψει υπέρ του νέου Υπουργού του Πολίτη-Καταναλωτή, έως και τους γνωστούς πρασινοφρουρούς τύπου Πρετεντέρη, αλλά και «ακαδημαϊκούς» τύπου Πιπερόπουλου, ένα σοσιαλφασιστικό καθεστώς φροντίζει να ισχυροποιείται η κυρίαρχη ιδεολογία.

  Εμένα μου έλειψε η ΝΔ…Εσάς;

  Σχόλιο από Δημήτρης | 08/12/2009

 56. Εμένα δεν μου έλειψε καθόλου η Ν.Δ.. Δηλαδή η επικράτηση του μπάχαλου και της απόλυτης αυθαιρεσίας του κάθε μάγκα θα ήταν η δικαίωση του Αλέξανδρου (σικ!) και η αποθέωση της δημοκρατίας;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 08/12/2009

 57. «..Μια κριτική προσέγγιση της δεκεμβριανής έκρηξης διαγράφεται εκεί όπου δεν αναζητά κανείς απεγνωσμένα τα νέα υποκείμενα της μεγάλης σύγκρουσης αλλά και δεν υιοθετεί τις κυρίαρχες ερμηνείες οι οποίες ταυτίζουν τη δημοκρατία με την κατάψυξη των δημόσιων παθών και τη ρηχή κοινωνική νηνεμία..»

  του Ν. Σεβαστάκη που διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ
  Όλο το άρθρο στην Αυγή 6/12/2009
  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=510118

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/12/2009

 58. Μια χαρά σας τα λένε ο Νοσφεράτος και ο σαρανταμήλας.
  Βλέπω δεξιά στροφή στον πόντο. Δηλαδή κάτι σε «Πόντο και κεντροαριστερά» για την ώρα και βλέπουμε.

  Σχόλιο από kanali | 09/12/2009

 59. Ένας χρόνος από τον Δεκέμβρη του 2008 (Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος)
  http://kanali.wordpress.com/2009/12/02/alexandros_grhgoropoylos_1xronos/

  Αλέξης Τσίπρας : Ποιος φοβάται τους Δεκέμβρηδες;
  http://kanali.wordpress.com/2009/12/04/tsipras_protagon/

  Η Αθήνα υπό κατοχή!!!
  http://kanali.wordpress.com/2009/12/06/greg_demostr2/

  Δείγματα της πολιτισμένης και κοσμοπολίτικης διακυβέρνησης των σοσιαλιστών του Γιώργου Α. Παπανδρέου!!!
  http://kanali.wordpress.com/2009/12/07/greg_demostr3/

  ΜΑΤ και κουκουλοφόροι ΜΑΖΙ στα Χανιά
  http://kanali.wordpress.com/2009/12/08/hoodandmattogether/

  Σχόλιο από kanali | 09/12/2009

 60. Μάλλον προς τις θέσεις του ΚΚΕ ολισθαίνουν κάποιοι εκ των αριστεροποντίων.

  Συζήτηση για τη βία υπάρχει στις «Ανιχνεύσεις» :

  Έχει ιδεολογικό υπόβαθρο η βία των νέων;

  Αναρτήθηκε από anixneuseis στις 08/12/09 •

  anarxiaΈχει κάποιο ιδεολογικό υπόβαθρο η εξέγερση των νέων κατά τακτά χρονικά διαστήματα ή αποτελεί την εκτόνωση μιας γενιάς που δεν την απασχολεί καί τόσο ούτε το όραμα ούτε η επαγγελματική ενασχόληση;

  Εκδηλώνουν οι νέοι με τις βίαιες εκδηλώσεις τους το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει αυτοί και οι μεγαλύτεροί τους ή οι εκδηλώσεις αυτές είναι ένας τρόπος ζωής που τους αρέσει να τον βιώνουν;

  Έχουν κάποια σχέση όλα αυτά με τα αναρχικά ρεύματα τα οποία κατά καιρούς εμφανίσθηκαν στο πολιτικό προσκήνιο;

  Ποιά η σχέση τους με τη δημοκρατία; Τους ενδιαφέρει ή μέσα απο μια ιδιότυπη εκδήλωση ενός αντιεξουσιασμού τονίζουν τον απόλυτο ατομισμό τους, την περιχαράκωσή τους;

  Η συχνή περιοδικότητα ανάλογωνφαινομένων με τα γεγονότα που βιώσαμε και φέτος καθιστούν αναγκαία την προσέγγιση των πραγματικών και όχι των ευκαιριακών αιτιών μιας κρίσης που επιδεινώνει απλώς τα οικονομικά, κοινωνικά αλλά και πολιτικά αδιέξοδα της χώρας.

  http://www.anixneuseis.gr/?p=4953#comments

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 09/12/2009

 61. Καναλιώτη, «Σαρανταμηλοκόκκινος» και όχι «σαρανταμήλας»!

  Βλέπω ότι ακόμα και στους όρους έχουμε ελλειπτική αντίληψη της πραγματικότητας 😉

  Επίσης καμιά στροφή δεν υπάρχει. Ούτε δεξιά, ούτε προς το ΚΚΕ. Ίσως λιγάκι προς τον ορθό λόγο!

  Δεν κατάλαβα! Σας πείραξε το ποίημα του Μπρεχτ που μπήκε στην Εισαγωγή αυτού του ποστ ή η πολυφωνία που εκφράζεται στα σχόλια;

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/12/2009

 62. ωστε και ΚΚΕ Ε;
  πω πω..
  αυτες ειναι ΒΑΡΥΣΗΜΑΝΤΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
  (σηκω ΜΑΧΝΟ να διεις τι γινεται…)

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 09/12/2009

 63. Μια ενδιαφέρουσα δουλειά για το τι είδαμε στην τηλεόραση σχετικά με τις κινητοποιήσεις της Κυριακής και της Δευτέρας έκανε το ιστολόγιο της ΠΑΣΑ.
  Αντιγράφουμε :

  Έρευνα-ανάλυση για το τι είδε ο τηλεθεατής (μέσα από την αστυνομική εκδοχή των γεγονότων) του 2ημέρου. Με νούμερα και πίνακες!!

  Συνολικά στους μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς του λεκανοπεδίου η λέξη επεισόδια ακούστηκε 501 φορές, η λέξη διαδηλωτές 108 ενώ η λέξη διαδηλωτές χωρίς να συνδυαστεί άμεσα με τη λέξη επεισόδια (πχ οι διαδηλωτές κάνουν επεισόδια) μόνο 25 φορές!! Σαν σταθμός ανάλυσης επιλέχθηκε τυχαία το MEGA το οποίο είχε και το 10% των αναφορών στη λέξη επεισόδια (54 φορές).

  Την Κυριακή το MEGA αφιέρωσε 57,5 λεπτά τηλεοπτικών πλάνων στη κάλυψη των κινητοποιήσεων και τη Δευτέρα 86 λεπτά (τα 49 λεπτά στην πρωινή εκπομπή του Οικονομέα – Καμπουράκη με καλεσμένη τη Λεγάκη με θέμα συζήτησης κυρίως τον τραυματισμό της Κουτσούμπα). Ο τηλεοπτικός χρόνος ήταν αρκετά περισσότερος αλλά στην έρευνα περιλαμβάνεται μόνο ο χρόνος που είχε πλάνα από διαδηλώσεις – επεισόδια – προσαγωγές με τα συνοδευτικά σχετικά παράθυρα κτλ.

  Τα υπόλοιπα στην ΠΑΣΑ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/12/2009

 64. Αστυνομικοί φορτώνουν τσάντα με μολότωφ σε φοιτητή

  Από το ιστολόγιο ΡΕΣΠΕΝΤΖΑ στην Χαλκιδική.

  http://respentza.blogspot.com/2009/12/blog-post_5186.html

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/12/2009

 65. Na ki ena allo airetiko:

  Περί σημαιολογίας

  Γράφει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος

  ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ
  Πριν από πολλά πολλά χρόνια (κοίτα που η Ιστορία πάει να γίνει απίστευτο, στους καιρούς μας, παραμύθι), μια φορά δηλαδή κι έναν καιρό, όπου όλα τα ΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, όταν οι μελανοχίτωνες κατακτητές είχαν κτηνωδώς επιβάλει το «δίκαιο» της βίας στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία και πάνω στον Βράχο που συμβόλιζε μέσα στην ιστορία του κόσμου το λίκνο αυτής της Δημοκρατίας, στην Ακρόπολη, είχαν κατεβάσει το σύμβολο της Ανεξαρτησίας της, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης κάθε λαού, τη Σημαία, δύο αμούστακα παιδιά, φανατικά για Λευτεριά και Δημοκρατία, νύχτα, άοπλα, χωρίς κουκούλες, αναρριχήθηκαν στον βράχο της Ακρόπολης και χωρίς να φοβηθούν τον κατακτητή σκοπό, κατέβασαν το σύμβολο – σημαία του επίβουλου κατακτητή και ανέβασαν τη Σημαία της Ελλάδος.

  Ύστερα κατέβηκαν πάλι τον κακοτράχαλο βράχο και χάθηκαν, ενώ μετά την αποκάλυψη της πράξης τους επικηρύχτηκαν από τα στρατεύματα της Κατοχής και έγιναν για το δούλο έθνος σύμβολα Μάχης, Ελπίδας, Αντίστασης και Ελευθερίας.

  ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ
  Πολλά πολλά χρόνια μετά, μια άλλη φορά κι έναν άλλο καιρό (κοίτα που πάει να γίνει η Ιστορία παραμύθι στους μίζερους καιρούς μας), όταν πάλι όλα τα ΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά, και κατακτητές και καταπατητές των ελευθεριών του λαού ήταν ντόπιοι ορκοπάτες στρατιωτικοί και τα παιδιά βγήκαν πάλι στους δρόμους και πλήρωσε η νεολαία με αίμα ακριβό την κτηνώδη βία τους, σύμβολο της εξέγερσης της συνειδητοποιημένης γενιάς της εσωτερικής αντίστασης ήταν μια ματωμένη σημαία του Ανώτατου Ιδρύματος που έγινε ορμητήριο και βωμός θυσίας του αγώνα.

  Κάθε χρόνο από τότε η αιματοβαμμένη σημαία, το σύμβολο της εξέγερσης, προπορεύεται στις εορταστικές επετείους μνήμης και τιμής των ειρηνικών πορειών των πάνδημων διαδηλώσεων.

  ΙΝΤΕΡΜΕΔΙΟ
  Έπειτα από λίγα χρόνια από την εξέγερση, καθηγητές πανεπιστημίου σε δημόσιες δηλώσεις μαζί με άλλους πνευματικούς ρατέδες χαρακτήρισαν τις σημαίες κάθε λαού «πανιά», «κουρέλια», «σύμβολα εθνικισμού», «ιδεοληπτικές προλήψεις». Οι ίδιοι εξάλλου «θεωρητικοί» ονόμαζαν και ανέλυαν τα έθνη κατασκευές, τα κράτη μηχανές βίας και την ιστορία των λαών σενάριο φανταστικού σίριαλ.

  Αυτές οι απόψεις πέρασαν στα αμφιθέατρα, στα σχολικά εγχειρίδια και στη μαζική νάρκωση του πληθυσμού με πολιτισμικά προϊόντα των παρακμασμένων κρατών που εγκαινίαζαν την κουλτούρα της εμπορευματικής συναλλαγής στο παγκόσμιο χρηματιστήριο των ναρκωτικών, της αγελαίας διασκέδασης, της ομοιομορφίας, της αλαλίας και των κραυγών, του ωμού εργαλειακού σεξ και της απαξίωσης μετά βδελυγμίας της παράδοσης, της μεγάλης τέχνης, της ποίησης, των τεχνών.

  Η μαζική μουσική βασίζεται στον ρυθμό των 2/4, δηλαδή στον ήχο που εκπέμπει το έμβρυο κολυμπώντας στο αμνιακό υγρό, η ζωγραφική και η γλυπτική έγιναν εγκατάσταση όπου εκτίθενται σπέρματα, προφυλακτικά, κόπρανα, ούρα, πτώματα σεσηπότα.

  Το τραγούδι κήρυττε τη μαριχουάνα και τη βλακώδη κατάσταση που προκαλούσε, το θέατρο κατακρεουργούσε τους κλασικούς, τους χλεύαζε, τους ανασκολόπιζε με μανιακή ηδονή και απόλαυση και οι νέοι θεατρικοί συγγραφείς ανακάλυπταν (ω, χαρά τους) πως έχουν υπογάστριο και όπως η Κατού της χιώτικης παροιμίας «εκάθηντο κι εθώρουν το πουτί τους». Παιδοφιλία, αιμομιξία, τρέλα, μανιοκαταθλιπτικές πράξεις περιθωριακών έγιναν η πάγια και ευπώλητη καλλιτεχνική πρωτοπορία.

  Και βρήκε επαινέτες και χρηματοδότες, και κριτικές επιβραβεύσεις διεθνώς. «Επαγγελματίες» του είδους έφεραν και στην πατρίδα μας προχωρημένα θεάματα (που βρήκαν στέγη σε επιχορηγούμενους από το κράτος, από τον απαίδευτο δηλαδή μικροαστό που φορολογείται) όπου απολάμβανε η αφημένη στην τύχη της νεολαία και μάλιστα η πανεπιστημιακή, δημόσιους «καλλιτεχνικούς» αυνανισμούς, πεολειχίες και πρωκτορρηξίες!!

  Κακοπληρωμένοι και ανέτοιμοι για εκπαιδευτικό έργο αλλά και θεσμικά αναξιολόγητοι δάσκαλοι, φιλοχρήματοι και φαυλόβιοι ιερωμένοι ανωτάτου βαθμού, μαστουρωμένοι καλλιτέχνες προβεβλημένοι στα μαζικά μέσα ως πρότυπα βίου και επαγγελματικής επιτυχίας, κουλτούρα των σκυλάδικων, λογοτεχνία του ποδαριού, αθλητικός τύπος συστηματικός προβοκάτορας, πολιτική ρεμούλα, ξεπούλημα αξιών και πολυνομία, πηγή παράνομων και σκανδαλωδών πράξεων με στόχο τον εύκολο πλουτισμό και ασύδοτος πλούτος καθοδηγητής και εκτροφέας διαπλοκής, ηθικής εξαχρείωσης, ασύστολης σπατάλης αγαθών και παραγωγός δεινής εκμετάλλευσης και εκμαυλισμού συνειδήσεων.

  ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ
  Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 2008. Τυφλή βία, χωρίς κανένα αίτημα και χωρίς καμία επίπτωση στη συνέχιση και διόγκωση των συμπτωμάτων του ιντερμεδίου που τείνει πλέον να γίνει διαρκές μονόπρακτο.

  ΠΡΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
  Παιδιά- προϊόντα της «ιδεολογίας» του ιντερμεδίου με κουκούλες, με σφυριά, σε περίοδο πλήρους ανάπτυξης των δημοκρατικών θεσμών, χωρίς κανένα εμπόδιο στην ελεύθερη έκφραση, με κουκούλες, με σφυριά, με μολότοφ, με καδρόνια, τραυματίζουν τον πρύτανη του Πανεπιστημίου που υπερασπίζεται το άσυλο των ελεύθερων ιδεών, ακόμη και τους καθηγητές που θεωρούν τη σημαία «κουρέλι», σπάνε την πόρτα της πρυτανείας, υποστέλλουν τη σημαία και αναρριπίζουν στον αττικό ουρανό τη σημαία του Αναρχισμού (τρομάρα τους- δεν φοβούνται μήπως βρικολακιάσει ο Μπακούνιν;). Πρώτη φορά την είδαμε να κυματίζει τη σημαία αυτή, διαγωνίως μισή κόκκινη μισή, μαύρη, μισή κομμουνισμός, μισή ναζισμός, μελανέρυθρη. Οι δύο μεγάλες αυταπάτες του πολιτισμού του 20ού αιώνα.

  ΣΑΤΥΡΙΚΟ ΕΠΙΜΥΘΙΟ
  Κύριε καθηγητά, πέστε σ΄ αυτά τα παιδιά, αν σας αποκαλύψουν το πρόσωπό τους, πως η σημαία, η κάθε σημαία κι ΑΥΤΗ είναι ένα κουρελόπανο!

  Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4550810

  Σχόλιο από Ζ | 14/12/2009

 66. Ένα από τα πιο επικίνδυνα κράτη για το παγκόσμιο σύστημα εξουσίας είναι η Ελλάδα.

  Είναι οικονομικά ετοιμόρροπη και, λόγω των πολλαπλών επαναλήψεων των ιδίων πρακτικών αντίδρασης, επικίνδυνη. Η εξοικείωση δηλαδή των Ελλήνων με τη βίαιη αντιεξουσιαστική αντίδραση σε συνδυασμό με ένα διεφθαρμένο και συνεπώς αδύναμο κράτος, που την αντιμετωπίζει με «χαλαρότητα», καθιστούν την Ελλάδα επικίνδυνη. Πιο επικίνδυνη για παράδειγμα από τη Γερμανία, της οποίας ο λαός δεν έχει ανάλογες εμπειρίες και ταυτόχρονα το σύστημα εξ’ αρχής είναι αρνητικό στις λαϊκές αντιδράσεις.

  Το σύστημα, γνωρίζοντας όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα, παρακολουθεί τα συμβαίνοντα στην Ελλάδα.

  Μια Ελλάδα, που γι’ αυτό φαντάζει σαν τα εύφλεκτα «Εξάρχεια» του Πλανήτη.

  Έχοντας λοιπόν γνώσεις να προλάβει τη γενική αντίδραση των λαών στο σύνολο του Πλανήτη, κάνει αυτό το οποίο κάνει πάντα το σύστημα. Προσπαθεί να δημιουργήσει «αντιπυρική ζώνη» εκεί όπου είναι πιο εύκολο να το κάνει. Πού όμως θα το κάνει με το λιγότερο κόστος; Στα Βαλκάνια. Στην πιο υποβαθμισμένη «συνοικία» του παγκόσμιου πλέον «χωριού». Στη «συνοικία» όπου περιφέρονται τα ειρηνευτικά «ΜΑΤ» της παγκόσμιας τάξης. Στη «συνοικία» όπου ο κόσμος έχει εξοικειωθεί σε καταστάσεις, οι οποίες μας παραπέμπουν σε προηγούμενους αιώνες, όπου οι ισχυροί εισέβαλαν στα κράτη, χωρίς να τους απασχολεί η αντίδρασή τους.

  Σ’ αυτά τα υποβαθμισμένα Βαλκάνια η Ελλάδα είναι τα εύφλεκτα «Εξάρχεια». Τα απείθαρχα «Εξάρχεια», τα οποία έχουν μια μεγάλη παράδοση αντίδρασης, αλλά ταυτόχρονα και μια μεγάλη παράδοση προδοσιών. Η Ελλάδα, δηλαδή, ήταν ο ιδανικός χώρος, για να δοκιμάσει τον τρομοκρατικό της σχεδιασμό η παγκόσμια εξουσία. Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει. Ωθεί την Ελλάδα σε μια κατάσταση ελεγχόμενης αντίδρασης, ώστε να την «τιμωρήσει» και στη συνέχεια να παραδειγματίσει και τους υπόλοιπους. Ωθεί τον ελληνικό λαό σε μια ελεγχόμενη αντίδραση, ώστε να «μάθουν» οι υπόλοιποι ότι δεν υπάρχει κέρδος από την αντίδραση. Επιδιώκουν να φέρουν την ελληνική κοινωνία σε μια οριακά δύσκολη θέση, ώστε να «μάθει» από αυτήν και η γαλλική κοινωνία ότι δεν συμφέρει η αντίδραση. Η δυσχερής θέση, στην οποία θα βρεθεί το ελληνικό σύστημα εξουσίας, θα δίνει το «άλλοθι» στο γερμανικό σύστημα να είναι βίαιο απέναντι στους Γερμανούς, σε περίπτωση που αυτοί θελήσουν ν’ αντιδράσουν.

  Ο ελληνικός λαός, δηλαδή, επιλέχθηκε, λόγω των χαρακτηριστικών του, να γίνει ο «Αλέξης» της παγκόσμιας κοινωνίας. Να είναι ο πρώτος που θα κινηθεί τη «λάθος» ώρα, ώστε να έχουν δικαιολογία να τον εκτελέσουν. Να γίνει το πρώτο τραγικό θύμα, που θα διδάξει τους υπολοίπους. Αυτό το οποίο λέμε, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι παγκόσμιοι εξουσιαστές χρησιμοποιούν την Ελλάδα, για να «διδάξουν» τους υπόλοιπους λαούς. Ο ελληνικός εμφύλιος ένα τέτοιο «διδακτικό» παράδειγμα ήταν. Πολλοί λαοί μετά την ελληνική καταστροφή, που ακολούθησε του εμφυλίου, «ξανασκέφτηκαν» την επανάσταση. Πολλοί ήταν εκείνοι που ξανάβαλαν τα επαναστατικά τους «μαχαίρια» στο «θηκάρι», βλέποντας την καταστροφή του λαού που το «επιχείρησε». Όλοι αυτοί μπορεί να μην έβλεπαν το «στήσιμο» του εμφυλίου, αλλά έβλεπαν τις τραγικές συνέπειές του και αυτές αρκούσαν για να τους τρομάξουν.
  http://makelio.blogspot.com/2009/12/blog-post_4262.html?zx=8de5bb520c887636

  Σημ.axinosp:Έτσι και αλλιώς χαμένοι για χαμένοι μόνο μια «ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου» μας σώσει !!

  Σχόλιο από Μεσολογγίτης | 14/12/2009

 67. «Η αξία του παιδιού μου γι αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα»
  Βέρτζιν Τσαλικιάν

  Ατο το tvxs.gr

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 22/01/2010

 68. παντως εχει μεγαλη αξια να βλεπεις γεγονοτα (και σχόλα επι γεγονοτων )που συνεβησαν μόλις χθες και να νιωεις οτι περασαν ..χρονια και χρόνια ..
  Γρηγορα αλλάζουμε , γρηγορα ξεχνάμε , και ο Χρόνος τρεχει .

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/12/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: