Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Λευτεριά στον Ντογάν Ακανλί ( Doğan Akhanlı )

2010 Αυγούστου δέκα

Ένας άνδρας πενήντα περίπου χρόνων Γερμανός υπήκοος κατεβαίνει στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης. Σκοπός του να επισκεφθεί, ίσως για τελευταία φορά τον άρρωστο πατέρα του.

Εκεί  συλλαμβάνεται από την αστυνομία. Ο λόγος συμμετοχή σε ληστεία καταστήματος συναλλάγματος που έληξε θανατηφόρα για τον ιδιοκτήτη του καταστήματος.

Τι και αν οι δύο μάρτυρες στις καταθέσεις των οποίων βάσισε την κατηγορία ο εισαγγελέας απέσυραν τις καταθέσεις τους.

Τι κι αν ο ένας μάρτυρας κατήγγειλε ότι η κατάθεσή του ήταν προϊόν βάναυσου  βασανισμού από την αστυνομία.

Η κατηγορία απλά μετατράπηκε !!!! Ότι αποτελούσε αρχηγός μιας ομάδας η  οποία δρούσε εναντίον του τουρκικού κράτους καλώντας τους πολίτες σε ανατροπή του συστήματος !!!

Αδικαιολόγητα κρατείται ο συγγραφέας και αγωνιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ντογάν Ακανλί

Στις 10.8.2010 έγινε στο αεροδρόμιο της Ιστανμπούλ η σύλληψη του γνωστού στην Τουρκία συγγραφέα Ντογάν Ακανλί, ο οποίος από το 2001 είναι γερμανός υπήκοος. Αμέσως μετά τη σύλληψή του ο Ντ. Ακανλί μεταφέρθηκε στις φυλακές Μετρίς. Από τις 20.8.2010 κρατείται στις φυλακές του Τεκίρνταγκ. Ο Ντ. Ακανλί επιχείρησε για πρώτη φορά μετά τη φυγή του από την Τουρκία το 1991 να επιστρέψει στη γενέτειρά του, γιατί ήθελε να επισκεφθεί τον άρρωστο πατέρα του.

Η τουρκική εισαγγελεία καταγγέλει τον Ντ. Ακανλί για δήθεν συμμετοχή του σε ληστεία σε κατάστημα αλλαγής συναλλάγματος στην Κωσταντινούπολη τον Οκτώβρη του 1989, κατά την οποία σκοτώθηκε ένα άτομο. Ο Ντογάν Ακανλί αρνήθηκε από την αρχή τη συμμετοχή και οποιαδήποτε ανάμειξή του στη ληστεία αυτή. Οι δικηγόροι του, Haydar Erol (Κωσταντινούπολη), και Ilias Uyar (Κολωνία), θεωρούν τα αποδεικτικά στοιχεία στα οποία στηρίζεται η εισαγγελεία ως εντελώς αβάσιμα.

Στην πραγματικότητα, ο πρώτος μάρτυρας κατηγορίας που με την κατάθεσή του επιβάρυνε το 1992 τον Ντ. Ακανλί, κατέθεσε ύστερα από σκληρά βασανιστήρια (υπάρχει σχετική ιατρική έκθεση) – άρα η μαρτυρία του, που έτσι κι αλλιώς είναι πολύ αντιφατική, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια ενός κράτους δικαίου. Εκτός αυτών ο εν λόγω μάρτυρας απέσυρε ενώπιον των δικηγόρων του Ντ. Ακανλί την τότε κατάθεσή του. Σύμφωνα με την ενοχοποίηση, που είχε ακολουθήσει το 1992 ύστερα από εκβιασμό μέσω βασανιστηρίων, η αστυνομία είχε δείξει τότε στον μάρτυρα και γιο του θύματος φωτογραφίες μόνο του Ντ. Ακανλί, υποδεικνύοντάς τον υποσυνείδητα να δηλώσει ότι ο άντρας που απεικονίζεται στη φωτογραφία είναι πιθανόν ένας από τους τρεις δράστες. Και αυτή η κατάθεση δεν θα οδηγούσε στη σύλληψη του Ντ. Ακανλί σε μια δικαστική διαδικασία σε κράτος δικαίου. Σύμφωνα και με το τουρκικό Δίκαιο, θα έπρεπε να δείξουν στον μάρτυρα φωτογραφίες περισσότερων ατόμων, ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει. Αυτό έγινε εκ των υστέρων στην αστυνομική υπηρεσία στις 13.8.2010. Τόσο ο μάρτυρας όσο και ο αδελφός του δήλωσαν την ημέρα αυτή ότι δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν τον κύριο Ακανλί με τον δράστη.

Μία ολόκληρη εβδομάδα ο αρμόδιος εισαγγελέας Hüseyin Ayar δεν είχε καταχωρήσει τις ελαφρυντικές αυτές καταθέσεις στον κύριο φάκελλο της υπόθεσης, αλλά και ούτε τις είχε στείλει στον δικαστή του αυτόφωρου. Είτε πρόκειται για αμέλεια είτε για κατακράτηση, ο δικαστής στο αυτόφωρο έλαβε την απόφασή του στις 20.8.2010 σχετικά με τη διαμαρτυρία κράτησης χωρίς να γνωρίζει τις επίκαιρες καταθέσεις των μαρτύρων και την απέρριψε.

Ο Ντ. Ακανλί γνώριζε από τις τουρκικές υπηρεσίες ότι κατηγορείται γενικά και αόριστα. Για τον λόγο αυτό παρακάλεσε προληπτικά, πριν το ταξίδι του, τους δικηγόρους και κάποιους φίλους του να τον υποστηρίξουν σε περίπτωση που συλληφθεί.

Ως φίλοι, συνάδελφοι και δραστηριοποιημένοι πολίτες αναγνωρίζουμε φυσικά το δικαίωμα της τουρκικής δικαιοσύνης να διεξάγει τις απαραίτητες έρευνες σχετικά με τη ληστεία που αναφέραμε παραπάνω.

Αυτό που δεν αναγνωρίζουμε είναι η αυθαίρετη κράτηση του Ντογάν Ακανλί βάσει αμφίβολων ερευνών της εισαγγελείας. Μια τέτοια διαδικασία δεν αρμόζει σε μια δημοκρατική Τουρκία. Περιμένουμε από τους υπεύθυνους της τουρκικής Δικαιοσύνης να τηρήσουν και να εγγυηθούν οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους τα στάνταρ που επικρατούν σε ένα κράτος δικαίου και να σταματήσουν κάθε πολιτικό ρεβανσισμό απέναντι σε έναν κάποτε ανεπιθύμητο πολίτη της χώρας τους.

Απαιτούμε την άμεση αποφυλάκιση του Ντογάν Ακανλί!

Ο Ντογάν Ακανλί πέρασε στην παρανομία μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας στην Τουρκία το 1980. Την περίοδο 1985-1987 ήταν έγκλειστος στις στρατιωτικές φυλακές της Kωσταντινούπολης ως πολιτικός κρατούμενος, όπου και τον βασάνισαν άγρια. Το 1991 φυγαδεύθηκε στη Γερμανία, αναγνωρίσθηκε ως πολιτικός πρόσφυγας, και αργότερα η Τουρκία του αφαίρεσε την υπηκοότητα. Από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 ζει ως συγγραφέας στην Κολωνία. Στα μυθιστορήματά του, σε πολλά δοκίμια, σε συνεντεύξεις αλλά και σε διάφορα πρότζεκτ στα οποία συμμετέχει στη Γερμανία δραστηριοποιείται υπέρ μιας ανοιχτής και ειλικρινούς ενασχόλησης με το θέμα της ιστορικής βίας και το αδιαίρετο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο επίκεντρο της κοινωνικής του δράσης βρίσκεται η μνημόνευση των γενοκτονιών του 20ου αιώνα (συμπεριλαμβανομένης και της γενοκτονίας των Αρμενίων), καθώς και ο διαπολιτισμικός διάλογος με στόχο τη συμφιλίωση. Τα πρότζεκτ που επινόησε και διηύθυνε ο Ντ. Ακανλί υποστηρίχθηκαν π. χ. από το πανγερμανικό Ίδρυμα „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft“ και βραβεύτηκαν μεταξύ άλλων από τον οργανισμό „Bündnis für Demokratie und Toleranz“. Το μυθιστόρημά του „Madonna’nin Son Hayali“ εκλέχθηκε το 2005 στην Τουρκία ανάμεσα στα σημαντικότερα της χρονιάς. Το 2009 τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο της εφημερίδας „Hürriyet“. Ο Ντογάν Ακανλί δραστηριοποιήθηκε πολύ εντατικά στη διαλεύκανση της δολοφονίας του Χραντ Ντινκ, και σε διάφορες εκδηλώσεις που συνδιοργανώνει μνημονεύει τους ειρηνικούς σκοπούς του έργου του δολοφονηθέντος Αρμένιου δημοσιογράφου και συγγραφέα.

Ο Ντ. Ακανλί είναι συνεργάτης του κοινωφελούς συλλόγου „Recherche International“. Ο σύλλογος αυτός ασχολείται κυρίως με την ενασχόληση των βίαιων εμπειριών γενοκτονιακού χαρακτήρα σε επίπεδο επιμόρφωσης. Ο σύλλογος „Recherche International“ είναι π. χ. ο υπεύθυνος φορέας του πρότζεκτ «Ο 3ος κόσμος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» (www.3www2.de).

————————————————–

Για την απελευθέρωση του  Doğan Akhanlı υπογράφουμε εδώ : http://www.aga-online.org/de/aktionen/detail.php?newsId=395

————————————————-

Ο Doğan Akhanli (Ντογάν Ακανλί) γεννήθηκε το 1957 στο χωριό Σαφσάτ του ανατολικού Πόντου. Σπούδασε Ιστορία και Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο της Μαύρης Θάλασσας στην Τραπεζούντα. Λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων και αντιδικτατορικών του δραστηριοτήτων αναγκάστηκε, μετά το πραξικόπημα του 1980 στην Τουρκία, να περάσει στην παρανομία, ώσπου τον συνέλαβαν. Φυλακίστηκε στις Στρατιωτικές Φυλακές της Κωνσταντινούπολης την περίοδο 1985-1987, νιώθοντας έτσι στο πετσί του τις συνέπειες του καθεστώτος. Τελικά φυγαδεύτηκε μαζί με τη γυναίκα και τα παιδιά του στη Γερμανία και από το 1992 ζει στην Κολωνία, όπου μεταξύ άλλων διευθύνει το πρότζεκτ «Μνήμη και ιστορία» το οποίο επινόησε μέσα από την συνεργασία του με την ομάδα πρωτοβουλίας «Kölner Appell gegen Rassismus».

————————————————

Σχετικά : http://en.firatnews.com/index.php?rupel=article&nuceID=1094

http://www.kaypakkaya-partizan.org/erdogan-akhanliyi-serbest-birakin-artik/

http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazarYazisi&ArticleID=1017169&Yazar=ASLI%20ERDO%D0AN&Date=10.09.2010&CategoryID=97

http://www.birgun.net/actuels_index.php?news_code=1282811829&year=2010&month=08&day=26

29/09/2010 - Posted by | -Διάφορα, -Ιδεολογικά, -Κίνημα, -Πολιτική, -Mειονότητες στην Τουρκία

6 Σχόλια »

 1. Κατά τ΄άλλα, το παίζει η Τουρκία «Ευρωπαϊκή» χώρα, τεμέκ εκσυγχρονισμένη, ενώ, συνεχίζει να είναι ολοκληρωτικό καθεστώς, καταπατημένα ανθρώπινα δικαιώματα, έλλειψη ελευθερία λόγου, καταπίεση/φυλάκιση στους αντιφρονούντες. Αλλά, οι Ελλαδίτες βολευτές καταθέτουν στεφάνια στο μαυσαλείο του σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ, ενώ κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι προτείνουν να τιμηθεί το εν λόγω τερατόμορφο ον.

  Σχόλιο από Παναγιώτης Ιασωνίδης | 01/10/2010

 2. […] Μετάβαση στα σχόλια Αναδημοσίευση από το μπλογκ Πόντος και Αριστερά από […]

  Πίνγκμπακ από -Λευτεριά στον Ντογάν Ακανλί ( Doğan Akhanlı ) « Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα | 01/10/2010

 3. Δελτίο Τύπου 07

  Συντριβή για τον θάνατο του πατέρα του

  Η αδιάκοπη κράτησή του εμπόδισε τον Ντογάν Ακανλί να ξαναδεί τον πατέρα του

  Στις 27.11.2010 απεβίωσε στο χωριό του, το Ciritdüzü, στη βορειοανατολική Τουρκία ο πατέρας του Ντογάν Ακανλί, όπου και ενταφιάσθηκε μία μέρα αργότερα. Με μεγάλη θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκε χτες από τον δικηγόρο του το γεγονός αυτό ο τουρκο-γερμανός υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας, ο οποίος κρατείται προφυλακισμένος από τις 10.8.2010. Ο Ντογάν Ακανλί βρίσκεται από τις 20.8.2010 στις δυτικοτουρκικές φυλακές του Τεκίρνταγ.

  Το 11ο Μεγάλο Πλημμελειοδικείο του Ποινικού δικαστηρίου της Ιστανμπούλ είχε απορρίψει, όπως είναι ήδη γνωστό, την προσφυγή του Ντογάν Ακανλί κατά του εντάλματος σύλληψής του, με αποτέλεσμα να μην προλάβει να δει ούτε και τον πατέρα του – αφού, ζώντας εξόριστος στη Γερμανία έχασε και τη μητέρα και τον αδελφό του στην Τουρκία.

  Η ειρωνεία είναι ότι ρισκάρισε το ταξίδι στην Τουρκία για να επισκεφτεί τον βαριά άρρωστο πατέρα του άλλη μια φορά εν ζωή, διακινδυνεύοντας έτσι να πέσει στα χέρια της τουρκικής δικαιοσύνης των πολιτικών φρονημάτων.

  Τα μαζικά μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας έγραψαν για το τραγικό πένθος του Ντογάν Ακανλί ήδη στις 28.11.2010.

  Όταν το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Αναντολού ρώτησε σχετικά τον Γκύντερ Βάλραφ εκείνος απάντησε: «Το δικαστήριο, με την απόφασή του να συνεχιστεί η άδικη και αβάσιμη κράτηση του Ντογάν Ακανλί, εμπόδισε να συναντηθούν για άλλη μια φορά πατέρας και γιος και επωμίσθηκε με τον τρόπο αυτό μία μεγάλη ηθική ενοχή την οποία δεν δύναται πλέον να επανορθώσει.»
  Παρακαλούμε να διακινήσετε το παρόν δελτίο.

  Πληροφορίες: Albrecht.Kieser@rjb-koeln.de; mobile: 0178/903 99 98

  http://gerechtigkeit-fuer-dogan-akhanli.de/

  Σχόλιο από DOGAN AKHANLI | 30/11/2010

 4. Ο εισαγγελέας του 11ο Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης κατά την συνεδρίαση της 15 Ιουνίου 2011 ζήτησε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον Ντογάν Άκανλι για την κατηγορία «προσπάθεια αλλαγής της συνταγματικής τάξης με τη βία».
  http://www.bianet.org/english/freedom-of-expression/130817-writer-akhanli-faces-life-sentence-despite-lack-of-evidence
  Ο συγγραφέας Ντογάν Άκανλι απελευθερώθηκε από τις φυλακές τον Δεκέμβρη του 2010 και τον Ιανουάριο του 2011 απελάθηκε στην Γερμανία όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια.
  Κείμενό του φιλεξενήθηκε στην εφημερίδα «Δρόμος» στο σχετικό αφιέρωμα των «Δρόμων Ιστορίας» «Από την Αυροκρατορία στο έθνος-κράτος- Η Γενοκτονία στην Ανατολή»
  http://www.edromos.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=5416:ο-πόνος-δεν-θα-ήταν-μικρότερος-αν-δεν-μιλούσαμε-για-γενοκτονία&Itemid=64

  http://istoriologio.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/06/2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: