Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Φαρδύκαμπος: Περιφρονώντας την ιστορία

Για το Ιστορικό μνημείο Φαρδύκαμπου (Ν. Κοζάνης)

 Του Χρόνη   Κοϊμτσίδη

Τον Ιούλιο μήνα ήμουν στην Βόρεια Ελλάδα και θέλησα να επισκεφθώ το ιστορικό μνημείο που έγινε η μάχη του Φαρδύκαμπου.

Η μάχη αυτή έγινε τον Μάρτιο του 1943 μεταξύ ανταρτικών δυνάμεων της περιοχής και αγροτών που συμμετείχαν με ότι διέθετε ο καθένας (τζουγράνες, ξύλα φτιάρια κλπ.) εναντίον ενός τάγματος Ιταλών. 

Ήταν μια από τις μεγαλύτερες μάχες που δόθηκαν ενάντια στους κατακτητές. Αυτό προκύπτει και από το πλήθος των αιχμαλώτων Ιταλών οι οποίοι ξεπερνούσαν τους 500. 

Αφού λοιπόν έψαξα για πολύ ώρα να βρω το σημείο του μνημείου (δεν είδα πουθενά σήμανση) ιδού τι αντίκρισα :

 

Δεν θα έπρεπε υπάρχει κάποια μέριμνα γι αυτό;

Το σημείο του μνημείου είναι Νότια της Σιάτιστας και πάνω στον παλιό οδικό άξονα για Καστοριά …

01/09/2010 - Posted by | -Αντίσταση, -Διάφορα, -Ιστορικά, -Μνήμες, -Νεοελληνικά, -Στιγμιότυπα

11 Σχόλια »

  1. Γειά σου Χρόνη.
    Καλώς τον στην ομάδα.

    Σχόλιο από kanali | 02/09/2010

  2. Πραγματική εγκατάλειψη…Αν δεν κάνω λάθος σε εκείνη τη μάχη είχαν συνεργαστεί ο ΕΛΑΣ με την ΥΒΕ/ΠΑΟ;

    Σχόλιο από pavlos1988 | 03/09/2010

  3. ειναι δυνατον ο ελασ με την παο αφου οι τελευταιοι ηταν μαλλον συνεργατες των κατακτητων.Αφου τη μαχη την εδωσε ο ΕΛΑΣ άρα οι εαμοσλαβοι προδοται συμφωνα με την επαρρατο δεξια του 50 λογικο ειναι να υπαρχει εγκαταληψη.Θα πει κανεις τιποτα αλλεσ δυναμεις δεν υπηρξαν μετα την επαρρατο δεξια για να κοιταξουν το μνημειο?Εαν πολεμουσε εκει ο ζερβας ο ψαρος τιποτα δεξιοι θα ειχαν φτιαξει ανακτορα οι πασοκοδεξιοι.Ή εαν ο τιμημενος δημοκρατικος στρατος ειχε κανενα στρατοπεδο συγκεντρωσης και βιαζε και βασανιζε τιποτα αμαχους το ρουβλιοκινητο τιμημενο κκε θα εχτιζε τιποτα πυργους ζντανοφικους του σοσιαλιστικου ρεαλισμου που λεγαμε και στηνν κνε πριν 25 χρονια

    Σχόλιο από karampas | 03/09/2010

  4. Αν δεν κάνω λάθος,στον Φαρδύκαμπο πολέμησαν ΕΛΑΣιτες,αλλά παραχωρήσανε την διοικηση σε αξιωματικό της Π.Α.Ο ώστε να διεξάγει την μάχη.

    Σχόλιο από 1ας | 26/09/2010

  5. Κύριοι, η μάχη του Φαρδύκαμπου έγινε από τους πολίτες της Σιάτιστας, από τμήματα του νέου ( τότε ) ΕΛΑΣ και τμημάτων του εφεδρικού ΕΛΑΣ. Δεν υπήρξε ΠΑΟ, δεν υπήρχε στην περιοχή, δεν έλαβε μέρος ο… ΕΔΕΣ. Πρακτικά από την Σιάτιστα ήταν μόνον οι Σιατιστείς. Ακόμη και ο Μέραρχος ( αργότερα ) του ΕΛΑΣ, ενν. ο «Υψηλάντης»( Ρόσιος ) είχε συμμετοχή, αλλά ήταν καθηγητής τότε στο Γυμνάσιο, ακόμη. Επίσης οι αιχμάλωτοι ήταν 603 ( ή 608 ), πάντως το τραγούδι λέγει 603.-

    Σχόλιο από Μπούρτζος Τριαντάφυλλος | 26/11/2010

  6. όχι κάνετε λάθος.Την διοίκηση της μάχης την είχε αξιωματικός της ΠΑΟ.

    Τώρα αν αυτός πήγε μετά στον ΕΛΑΣ,αυτό δεν το γνωρίζω.Πάντως ΤΟΤΕ ο αξιωματικός αυτός ήταν στην ΠΑΟ.

    Σχόλιο από 1ας | 26/11/2010

  7. ….Όλοι σχεδόν οι στρατεύσιμης ηλικίας κάτοικοι των Βεντζίων συμμετείχαν στη μάχη του Φαρδυκάμπου το Μάρτη του 1943, με τα λάφυρα της οποίας σχηματίστηκε μια ολιγομελής στην αρχή ομάδα ανταρτών, η οποία αυξήθηκε με την κατάταξη κι άλλων από γειτονικές περιοχές. Το “συγκρότημα Μπούρινου”, όπως αρχικά ονομάστηκε το τοπικό τμήμα των ανταρτών, επιτέθηκε εναντίον των Γερμανών στη Ροδιανή και την Καλαμιά με αποτέλεσμα τα Βέντζια, η έδρα των ανταρτών, να γίνουν στόχος της πρώτης εχθρικής επιδρομής τον Αύγουστο του 1943 κατά την οποία κάηκαν σπίτια και σκοτώθηκαν άμαχοι. Τότε αποκαλύφτηκε για πρώτη φορά στους κατοίκους, ότι με η ενεργός συμμετοχή τους στην Αντίσταση εκτός από οφέλη είχε και παρενέργειες….

    http://emfilios.blogspot.com/search?updated-max=2011-02-27T16%3A13%3A00%2B02%3A00&max-results=200

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/02/2011

  8. Αν εννοείτε τον Ανχη ή Τχη (ΠΖ) Κοντονάσιο Ιωάννη, ΠΡΑΓΜΑΤΙ ανήκε στην ΠΑΟ/ΥΒΕ και αργότερα έγραψε και κάποια, μάλλον ανακριβή, στο ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ-ΕΚΔΟΣΗ 1989. ‘Ομως προσοχή!!!
    1. Αυτός ανήκε στην ΠΑΟ/ΥΒΕ, που ήταν τότε, αλλά και μέχρι τέλους αντιστασιακή οργάνωση. Και, βέβαια, ΔΕΝ ανήκε στην ΠΑΟ/ΕΕΣ, που είχε εξοπλισθεί απο τους Γερμανούς, αλλά παρ΄όλα αυτά, τελικώς, αναγνωρίστηκε σαν μιά «αντιστασιακή» οργάνωση.
    2. Ο Κοντονάσιος είχει οριστεί,»επισήμως» από τον ΕΛΑΣ γιά την διοίκηση της μάχης του Φαρδύκαμπου, πράγμα που το δέχτηκε.

    Σχόλιο από Μπούρτζος Τριαντάφυλλος | 07/03/2011

  9. ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ…, να εξηγήσουμε πρώτα κάτι…
    Ο πραγματικός τίτλος της οργάνωσης στην οποία ανήκε τότε ο Κοντονάσιος ήταν ΥΒΕ/ΕΚΑ, και κανένας άλλος. Εννοώ, ΤΟΤΕ.
    Επίσης τότε τον Μάρτιο του 1943 επαναλαμβάνω,
    ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΙΔΡΥΘΕΙ Η ΠΑΟ/ΥΒΕ.
    Εννοώ ότι ΔΕΝ υπήρχε ΠΑΟ καθόλου.
    Το τι έγινε μετά ΔΕΝ αφορά την παρούσα συζήτηση.

    Σχόλιο από ΜΠΟΥΡΤΖΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ | 13/03/2011

  10. Στις 5 Μαρτίου του 1943 στη μάχη του Φαρδύκαμπου εναντίον των Ιταλών συμμετείχαν ομάδες της ΥΒΕ/ΠΑΟ σε συνεργασία με τον ΕΛΑΣ και οπλισμένους Σιατιστινούς. Τη μάχη διεύθυνε ο συνταγματάρχης Ι. Κοντονάσιος της ΥΒΕ. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη μάχη Ελλήνων εναντίον δυνάμεων Κατοχής. Μετρήθηκαν 95 Ιταλοί νεκροί και πιάστηκαν 546 αιχμάλωτοι. Χαρακτηριστικό της αποτελεσματικότητας των Ελλήνων στην τετραήμερη μάχη είναι πως είχαν ελάχιστες απώλειες συγκριτικά με αυτές των Ιταλών (μόνο 3 νεκροί αντάρτες και 13 νεκροί Σιατιστινοί). Μέχρι και τον Μάρτιο του 1943 η ΥΒΕ δεν είχε επαφές με τις κατοχικές δυνάμεις. Σύντομα όμως άρχισαν διαφωνίες των αξιωματικών της ΥΒΕ/ΠΑΟ με τους καπετάνιους του ΕΛΑΣ. Οι τελευταίοι επιχειρούσαν επιθέσεις εναντίον των κατακτητών, χωρίς να υπολογίζουν τα αντίποινα -μετά τα οποία περίμεναν να αυξηθούν οι άντρες που έβγαιναν στο βουνό. Παράλληλα επιδίωκαν να απορροφήσουν την ΠΑΟ. Έτσι, άρχισαν και οι επιθέσεις του ΕΛΑΣ εναντίον ομάδων της ΠΑΟ. Από τα ανώτερα στελέχη της ΠΑΟ ο Ι. Παπαπέτρου και ο Β. Αβδελάς είχαν τελικά την τύχη του συνταγματάρχη Δ. Ψαρού, που εκτελέστηκε από άνδρες του ΕΛΑΣ. Ο Συνταγματάρχης Δημάρατος που είχε προσχωρήσει στον ΕΛΑΣ έφυγε από την οργάνωση για να μη συμμετάσχει σε εμφύλιες συγκρούσεις. Ο Κρις Γουντχάους πρότεινε να προσχωρήσει η ΠΑΟ στον ΕΔΕΣ με χώρο δράσης το Βέρμιο. Ο ΕΛΑΣ αντέδρασε και ακύρωσε την επεικείμενη συμφωνία. Οι αριστεροί συκοφάντησαν την ΠΑΟ ότι συνεργαζόταν με τους Γερμανούς. Από σχετική μελέτη διαφόρων κειμένων διαπιστώνεται ότι οι αντάρτες της ΠΑΟ είχαν αδρώς κατά το 1/3 συμπλοκές με Γερμανούς ή Ιταλούς, κατά το 1/3 με Βουλγάρους και κατά το 1/ 3 με τον ΕΛΑΣ. Ο αντισυνταγματάρχης Νίκολας Χάμοντ που ήταν υπεύθυνος της ΒΣΑ αναφέρει ότι είχε «…άριστη συνεργασία με την ΥΒΕ/ΠΑΟ η οποία διοικούμενη από μόνιμους αξιωματικούς ήταν πολύ επαρκής στην αποστολή πληροφοριών στο Γ. Στρατηγείο Μέσης Ανατολής». Αντιθέτως «οι του ΕΛΑΣ ήταν πολύ αδύνατοι και ανακριβείς στη συλλογή πληροφοριών για τις γερμανικές προθέσεις, αν και διέθεταν το δικό τους σύστημα υποστηρίξεως μέσα στις πόλεις».

    Σχόλιο από Δημήτρης Καραμήτσος | 29/06/2015


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: