Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Για την κρίση, τον καπιταλισμό και την ταξική πάλη

Η πολιτική κρίση μπελάς ή ευκαιρία;

Του Ρούντι Ρινάλντι.

Μπροστά στα μάτια μας ξετυλίγεται η μεγαλύτερη και βαθύτερη πολιτική κρίση από την εποχή της Μεταπολίτευσης (1974). Η συνάντηση της οικονομικής κρίσης με την πολιτική και ιδεολογική κρίση μας οδηγεί σε μια συνολικότερη κρίση, σε μια οργανική κρίση. Ή διαφορετικά σε μια κρίση ηγεμονίας συνολικά της αστικής κυριαρχίας στη χώρα μας.

Σε όλα τα εγχειρίδια που αναφέρονται στην πολιτική επιστήμη θα διαβάσουμε πως η οικονομική κρίση δεν οδηγεί αυτόματα σε πολιτική κρίση, πως η πολιτική κρίση δεν γεννά αυτόματα επαναστατικές καταστάσεις, πως υπάρχουν τύποι και βαθμίδες εκδήλωσης της πολιτικής κρίσης. Επίσης θα διαβάσουμε πως η πολιτική κρίση δεν ταυτίζεται με την κρίση των θεσμών, ούτε με την κρίση του πολιτικού συστήματος.

Η πολιτική κρίση –στις ήπιες εκδοχές της, αν επιτρέπεται αυτός ο χαρακτηρισμός- μπορεί να πάρει τη μορφή κρίσης του συστήματος διακυβέρνησης, π.χ. του δικομματισμού, αλλά όχι συνολικά του πολιτικού συστήματος. Μπορεί να πάρει τη μορφή μια οξύτατης διαμάχης στους κόλπους αστικών μερίδων, αλλά να μην αγκαλιάσει μεγάλα τμήματα υποτελών – κυριαρχούμενων τάξεων και στρωμάτων. Στην περίπτωση αυτή, ο κρατικός μηχανισμός μπορεί να κλυδωνιστεί ή και να τροποποιηθεί σε πλευρές του, αλλά το σύστημα να μην κλυδωνιστεί. Στις ήπιες ακόμη μορφές μπορεί να περιληφθεί και η κρίση εκπροσώπησης, μια διάρρηξη των πελατειακών σχέσεων των μεγάλων διαταξικών κομμάτων εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση, ένας σημαντικός παράγοντας για την εκτίμηση του βάθους μιας πολιτικής κρίσης είναι ο βαθμός εμπλοκής και η ενεργητικότητα της εμπλοκής των κυριαρχούμενων τάξεων και στρωμάτων.

Τέλος, η πολιτική κρίση δεν είναι μια στιγμή έκρηξης και αδυνατότητας λειτουργίας του πολιτικού στοιχείου, του συστήματος κομμάτων, του κρατικού μηχανισμού, κάτι σαν μια απότομη διακοπή ρεύματος που επανασυνδέεται μετά από ορισμένες εργασίες ειδικευμένων συνεργείων της ΔΕΗ. Αντίθετα, είναι μια διαδικασία συνήθως μακριά, πότε με ανοδικές και πότε με τάσεις ύφεσης που προετοιμάζουν στιγμές εκρηκτικές, χωρίς όμως να καταλήγουν πάντα εκεί.

Η πολιτική κρίση έχει τη μήτρα της στην αντικειμενική ταξική πάλη που διεξάγεται στην κοινωνία και στις μορφές που αυτή παίρνει στα διάφορα επίπεδα:

α) στους κόλπους του συνασπισμού εξουσίας,

β) στις σχέσεις αυτού του συνασπισμού με τις κυριαρχούμενες τάξεις ή και τα στηρίγματά του,

γ) στην αστική πολιτική σκηνή και στις σχέσεις ανάμεσα στους πολιτικούς εκπροσώπους των διαφόρων τάξεων,

δ) στην κρατική εξουσία, και

ε) στους κρατικούς μηχανισμούς.

Στην περίοδο της πολιτικής κρίσης δυναμώνουν οι αντιθέσεις στο συνασπισμό εξουσίας, αμφισβητείται ο διευθυντικός ρόλος ενός τμήματος από άλλα τμήματα, και παραδοσιακά στηρίγματα (στρώματα και τάξεις) που στήριζαν το συνασπισμό εξουσίας απομακρύνονται από αυτόν. Κάνει την εμφάνισή της και δυναμώνει μια κρίση εκπροσώπησης, με παράλυση των αστικών διακλαδώσεων και διάρρηξη των πελατειακών δικτύων.

Μιλάει ο μύθος για μας; Η εξέλιξη της πολιτικής κρίσης σε οργανική κρίση, σε κρίση ηγεμονίας

Είναι χρόνια που έχει διαπιστωθεί μια κρίση του συστήματος διακυβέρνησης και ιδιαίτερα του δικομματικού συστήματος.
Οι εκλογές του 2007 ανέδειξαν τη ΝΔ με μια οριακή αυτοδυναμία και με μια εξαγορά που έγινε πάνω στην βάση μιας μεγάλης καταστροφής (πυρκαγιές), το ΠΑΣΟΚ γνώρισε μια μεγάλη κρίση και η Αριστερά συσπείρωσε δυνάμεις γύρω από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ μετά από αγώνες που είχαν επίκεντρο τη νεολαία. Μόλις δύο χρόνια μετά, ξαφνικά τάχα, η ΝΔ προκηρύσσει εκλογές –γιατί πρέπει να παρθούν πολύ βαριά μέτρα λόγω της κρίσης- και ουσιαστικά παραδίδει τη διακυβέρνηση στο ΠΑΣΟΚ. Το οποίο ενώ γνώριζε το χάλι της οικονομίας, έλεγε ψέματα ότι υπάρχουν λεφτά: αυτή η υπόσχεση του έδωσε μια διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων από τη ΝΔ, άνετη αυτοδυναμία.

Η αριστερά είδε τις δυνάμεις της να υποχωρούν ελαφρώς, κυρίως όμως ανακόπηκε η ανοδική τάση που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες εκλογές. Εννέα μόλις μήνες μετά, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην όσο αφορά το πολιτικό σύστημα. Εννέα βουλευτές έχουν ήδη ανεξαρτητοποιηθεί, τα μέτρα στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ – ΛΑΟΣ και Ντόρα, η οργή και ο θυμός έχουν ανέβει κατακόρυφα, οργανώνονται γενικές απεργίες με συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων εργαζόμενων, η αξιοπιστία των κομμάτων και του πολιτικού συστήματος έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο. Ακόμα, έχουν διαρραγεί όλες οι δυνατότητες κοινωνικών συμμαχιών με στρώματα και τάξεις που θα στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, η πολιτική διεύθυνση του ΠΑΣΟΚ έχει έρθει σε πλήρη αντίθεση με την εκλογική βάση και μέρος του κομματικού και συνδικαλιστικού μηχανισμού, ενώ παράλληλα δυναμώνει μια μεγάλη ιδεολογική κρίση: κρίση νομιμοποίησης, κρίση εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, κρίση συνολικά για το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, κρίση για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, κρίση προσανατολισμού και ταυτότητας.

Κόμβος και ιδιαίτερο στοιχείο της κρίσης είναι η ενεργός ανάμιξη του ξενικού παράγοντα με την υποβολή όρων και διαταγμάτων (μνημόνιο, ΔΝΤ – ΕΕ) και στοχοποίησης της Ελλάδας από διεθνοποιημένους παράγοντες. Η μετατροπή της Ελλάδας σε «πειραματόζωο» και πείραμα για εξαγωγή προς άλλες ευρωπαϊκές περιπτώσεις σε διαφορετικές δοσολογίες, τινάζουν στον αέρα ιδεολογήματα για σύγκλιση, για συμμάχους, για ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Την ίδια στιγμή η ελεγχόμενη ή ανοικτή χρεοκοπία λειτουργεί ως πυροκροτητής μιας ενδεχόμενης μετατροπής της πολιτικής κρίσης σε πανεθνική κρίση.
Η οργή προς το κοινοβούλιο και τους βουλευτές είναι μια πρώτη εκδήλωση της οργής και αγανάκτησης, που δείχνει πως δεν έχουμε μια απλή κρίση εκπροσώπησης, μια αμφισβήτηση των κομμάτων που υπάρχουν.
Η απονομιμοποίηση της κεντρικής εξουσίας, των ΜΜΕ και των ψεμάτων που διαχέουν, η κατανόηση των όρων μέσα στους οποίους διεξάγεται το «πολιτικό παιχνίδι», η παντελής αδιαφορία για τις εξεταστικές και τη λεγόμενη αυτοκάθαρση, δείχνουν την κορυφή του παγόβουνου. Εκδηλώνεται μια βαθύτατη ιδεολογική κρίση και γίνονται και ορισμένα ποιοτικά άλματα στην συνείδηση του κόσμου: Η απουσία μεγάλων ιδεών από την αστική τάξη (η μόνη που έχει απομείνει είναι το «να σώσουμε την πατρίδα, άρα να προωθήσουμε τα μέτρα ΕΕ-ΔΝΤ» που δεν πείθει – παλιότερα κυρίως η ιδέα της Ευρώπης και του καταναλωτισμού, ακόμα και οι ιδέες της ευμάρειας, της Βαλκανικής εξόρμησης ή της Ολυμπιάδας έπαιζαν κάποιο ρόλο) και η διαχείριση της κρίσης έχουν οδηγήσει στο να στοχοποιείται ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, να αμφισβητείται η ΕΕ και το ευρώ.

Ο βαθμός πειστικότητας των αριστερών οικονομολόγων είναι μεγαλύτερος του υπουργού Οικονομικών, ο βαθμός κινητικότητας και αγωνιστικότητας έχει ασφαλώς μεγαλώσει, ο φόβος απέναντι στους κατασταλτικούς μηχανισμούς έχει μειωθεί αισθητά.
Η ανεξαρτητοποίηση 3 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ο πυρετός που έχει εκδηλωθεί μέσα στο κόμμα αυτό είναι ο αντίκτυπος αυτών των σημαντικών διεργασιών.

Η θέση της παρούσας πολιτικής κρίσης σε σχέση με προηγούμενες

Δεν είναι πρώτη φορά που εκδηλώνεται πολιτική κρίση στη χώρα μας. Είναι όμως η πρώτη φορά που έχουμε την εκδήλωση μιας οργανικής κρίσης, μιας κρίσης ηγεμονίας, δηλαδή συνθήκες όπου συμπίπτουν η οξύτατη οικονομική, η πολιτική και η ιδεολογική κρίση του κυρίαρχου συστήματος.

Το 1985 είχαμε μια πρώτη εκδήλωση πολιτικής κρίσης. Ο συμβιβασμός ανάμεσα σε πτέρυγες της αστικής τάξης που είχε συμπυκνωθεί στο δίδυμο Καραμανλής πρόεδρος δημοκρατίας – Ανδρέας Παπανδρέου πρωθυπουργός έσπασε. Τα μεσαία αστικά στρώματα που είχαν ανέβει στην εξουσία με το ΠΑΣΟΚ για να μπορέσουν να αναδειχθούν σε ηγεμονική δύναμη (και να ολοκληρωθούν ως αστικά) έπρεπε να σπάσουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος της δεξιάς και τους όποιους συμβιβασμούς. Πέρα από απίθανες διαδικασίες εντός βουλής για να περάσει η εκλογή Σαρτζετάκη και σκληρές δηλώσεις του Καραμανλή, δεν είχαμε μια επέκταση της πολιτικής κρίσης σε κρίσιμους τομείς, ούτε μια ιδεολογική κρίση άξια λόγου. Το 1989 η πολιτική κρίση που εκδηλώθηκε ήταν βαθύτερη, γιατί τη φορά αυτή είχαμε μια διάρρηξη της συμμαχίας που στήριζε τον Α. Παπανδρέου, όταν ο τελευταίος θέλησε να δημιουργήσει μια τελείως δική του κατάσταση στο τραπεζικό και εκδοτικό κατεστημένο της χώρας. Η κρίση ήταν βαθιά επειδή ένας πρωθυπουργός, ένα κόμμα κατηγορήθηκε για διαφθορά από ολόκληρη την αντιπολίτευση και μέρος των δυνάμεων που το στήριζαν και μπήκε σε εφαρμογή η λεγόμενη «κάθαρση». Η ιδεολογική κρίση δυνάμωσε ιδιαίτερα και είχαμε τόσο μια κρίση διακυβέρνησης, όσο και μεταβατικά σχήματα διακυβέρνησης που προετοίμαζαν το έδαφος για μια νεοφιλελεύθερη επέλαση. Ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο πρώην υπουργός Οικονομικών σύρθηκαν στο ειδικό δικαστήριο (όπως και ορισμένοι άλλοι παράγοντες) και έτσι άνοιξε ο δρόμος σε μια σύντομη νεοδημοκρατική διακυβέρνηση υπό τον Κ. Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση αυτή έπεσε όταν προσπάθησε να πουλήσει τον ΟΤΕ σε άλλα συμφέροντα από αυτά που μέχρι τότε είχαν μια χαρά βολευτεί με τις προμήθειες και τις μίζες. Ο ρόλος του Σαμαρά στην πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν καθοριστικός. Σε κάθε περίπτωση σε όλα αυτά τα παραδείγματα, μια εκλογική εναλλαγή και μια λειτουργία έστω με αναταράξεις του δικομματικού μοντέλου μπορούσαν να αποσοβήσουν τα χειρότερα. Με την τωρινή πολιτική κρίση τα πράγματα είναι διαφορετικά: συμπίπτει μια οικονομική, μια πολιτική και ιδεολογική κρίση και οδηγούμαστε σε μια οργανική κρίση. Βουλή, κόμματα, πολιτικός κόσμος στο σύνολό του, ευρωπαϊσμός, ΜΜΕ, τράπεζες και ρόλος τους (λεφτά υπάρχουν), ΔΝΤ και μνημόνιο, ασφαλιστικό και μισθοί, το κλέψιμο κατακτήσεων ενός αιώνα, εθνική ταπείνωση από μεγάλες δυνάμεις σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον που αλλάζει, όλα αυτά συνυπάρχουν.

«Η κρίση ηγεμονίας της άρχουσας τάξης –γράφει ο Γκράμσι– συμβαίνει είτε γιατί η άρχουσα τάξη απότυχε σε κάποια μεγάλη πολιτική της επιχείρηση που γι’ αυτήν είχε ζητήσει ή επιβάλλει με τη βία τη συγκατάθεση των μεγάλων μαζών, ή γιατί πλατιές μάζες (ιδιαίτερα αγροτών και μικροαστών διανοουμένων) πέρασαν ξαφνικά από την πολιτική παθητικότητα σε μια ορισμένη δραστηριότητα και προβάλλουν διεκδικήσεις που στο αποδιοργανωτικό τους σύνολο αποτελούν μιαν επανάσταση. Γίνεται λόγος για »κρίση εξουσίας» γι αυτό είναι κρίση ηγεμονίας ή κρίση του κράτους στο σύνολό του».

———————————-

Την εισαγωγική φωτογραφία του Ρούντι με τον Στάθη, τη βρήκαμε στου Καναλιώτη: http://kanali.wordpress.com/2010/02/23/photo_hist_1/ 

19/07/2010 - Posted by | -Δρόμος εφημερίδα, -Ιδεολογικά, -Κίνημα

3 Σχόλια »

 1. Στο μεταίχμιο πλέον…
  Ή θα τους διαολοστείλουμε ή θα πεθάνουμε από την πείνα…

  Σχόλιο από Koprodog | 21/07/2010

 2. * Ομάδα TVXS
  * Συνεργάτες
  * Έγραψαν Είπαν

  Οι σταλινικές διώξεις και το ΚΚΕ, του Βλάση Αγτζίδη
  08:41 – Πέμ 22/07/2010, tvxsteam
  [ – ] Μέγεθος [ + ]
  Printer-friendly versionSend to friend

  Το δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’30 υπήρξε μοιραίο για τις εθνικές μειονότητες που κατοικούσαν στη Σοβιετική Ενωση και είχαν την ατυχία να υπάρχει κάποιος ομοεθνής τους χώρος στη Δύση. Η σταλινική ηγεσία θεώρησε ότι θα μπορούσαν στο μέλλον να επηρεαστούν από την «καπιταλιστική μητέρα-πατρίδα». Ετσι, οι Κορεάτες της Απω Ανατολής, οι Γερμανοί του Βόλγα, οι Τάταροι της Κριμαίας, οι Τσετσένοι, οι Τούρκοι Μεσχετίνοι, οι Ελληνες του Πόντου θα τοποθετηθούν στη «μαύρη λίστα» του σταλινισμού και θα αποτελέσουν την τραγική κατηγορία των «τιμωρημένων λαών» της ΕΣΣΔ. Παρότι, τουλάχιστον για τους Σοβιετικούς Ελληνες του Πόντου που μελετούμε, τίποτα από τις σκέψεις τους και τις πράξεις τους δεν συνηγορούσε στη σταλινική εκείνη υποψία.

  Του Βλάση Αγτζιδη από την Καθημερινή, 21/7/2010

  Στους Σοβιετικούς Ελληνες που επέζησαν από τα γκουλάγκ και τις εκτοπίσεις στις στέπες της Κεντρικής Ασίας, η λύση που άφησε ο σταλινισμός ήταν η έξοδος προς την προκλητικά αδιάφορη Ελλάδα. Από το 1939 και με διαδοχικά κύματα (1956, 1965, 1975, 1989 με κορύφωση τη σοβιετική κατάρρευση) χιλιάδες ομογενείς αυτής της κατηγορίας θα μεταναστεύσουν προς την Ελλάδα, παραγνωρισμένοι απ’ όλους, σε μια νέα, ακόμη πιο παράξενη προσφυγιά.

  Η Μνήμη της σταλινικής τρομοκρατίας παρέμεινε ζώσα στους πληθυσμούς αυτούς. Οι εκδηλώσεις Μνήμης άρχισαν να γίνονται από το 1987, στις περιοχές των προσφύγων-θυμάτων του σταλινισμού. Το 1997 εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση του 4ου Παγκόσμιου Ποντιακού Συνεδρίου ψηφισμένη από 560 σύνεδρους απ’ όλο τον κόσμο, με την οποία καθιερώθηκε η 13η Ιουνίου ως Ημέρα Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις. Το ΚΚΕ, μέχρι πέρυσι που αποκατέστησε τον Στάλιν με το 18ο Συνέδριό του, δεν είχε αντιδράσει στη συγκεκριμένη επέτειο. Ηδη όμως αντιδρά με ακατανόητη σφοδρότητα – και με απίστευτο θράσος…

  Η φετινή εκδήλωση Μνήμης έγινε τον Ιούνιο στα Ανω Λιόσια, σε μια περιοχή όπου εγκαταστάθηκαν πολλοί ομογενείς πρόσφυγες από την πρώην ΕΣΣΔ με ένα ενδιαφέρον συμπόσιο όπου μίλησαν οι: Βασίλης Τσενκελίδης, «Σταλινικές διώξεις: το ιστορικό πλαίσιο», Γιώργος Γρηγοριάδης, «Τι κατέστρεψε ο σταλινισμός. Μ’ αφορμή την έκδοση της μελέτης για την εφημερίδα “Kόκκινος Kαπνάς”», Δικαίος Ψικάκος, απ’ το περιοδικό «Κόκκινο» «Ο σταλινισμός ως φαινόμενο και η δεκαετία του ’30», Βλάσης Αγτζίδης, «Η Μνήμη των σταλινικών διώξεων και οι πολιτικές διαχείρισής της». Κατατέθηκε επίσης και μια εξαιρετική μαρτυρία από τα γκουλάγκ, από τον Βασίλη Ελευθεριάδη.

  Το ΚΚΕ αντέδρασε σφόδρα με καταγγελίες στον «Ριζοσπάστη», με τη γνωστή ξύλινη γλώσσα για τους «αντικομμουνιστές» που έχουν αναλάβει «εργολαβικά τη δυσφήμηση του σοσιαλισμού». Μεταξύ άλλων ανέφερε: «…Διοργανώνει εκδήλωση με θέμα τις «σταλινικές διώξεις» των Ποντίων… Μια ακόμα απαράδεκτη προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας… με στόχο την αμαύρωση του σοσιαλισμού, αλλά κυρίως για να θολώσουν την ελπίδα και την προοπτική στους σύγχρονους λαϊκούς αγώνες, εκδηλώνεται και πάλι με όχημα τον «Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδας και Νήσων», μέλος της «Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος».

  Για δεύτερη φορά απαντήθηκε η επίθεση αυτή με τα σαφή ερωτήματα, στα οποία δεν έχουν δοθεί έως τώρα απαντήσεις από τους καταγγέλλοντες:

  «…Εάν επιμένετε στην πρωτοεμφανιζόμενη αρνητική σας στάση, θα πρέπει πρωτίστως να απαντήσετε:

  -Γιατί ο σταλινισμός εξόντωσε τους Ελληνες κομμουνιστές (Πόντιους, Ελλαδικούς και Μαριουπολίτες) και διάλυσε τις ελληνικές κοινότητες το ’37 – ’38.

  -Γιατί κατάργησε τη σοβιετική ελληνική εκπαίδευση και έκλεισε όλα τα σοβιετικά ελληνικά σχολεία.

  -Γιατί κατάργησε τις σοβιετικές ελληνικές θεατρικές σκηνές.

  -Γιατί έκλεισε τις σοβιετικές ελληνικές εφημερίδες («Κόκκινος Καπνάς», «Ο Κομμουνιστής», «Ο Κολεκτιβιστής» κ.λπ.) και κατέστρεψε τα ελληνικά κομματικά τυπογραφεία.

  -Γιατί κατάργησε τις σοβιετικές ελληνικές περιοχές (rayion).

  -Γιατί μετέφερε στην Κεντρική Ασία ομαδικά και με βάση την εθνική καταγωγή τους Ελληνες της Κριμαίας το 1944 και του Καυκάσου το 1949;

  *Ο κ. Βλάσης Αγτζίδης είναι ιστορικός.
  Βαθμολογία:
  Κακό
  Μέτριο
  Καλό
  Πολύ καλό
  Τέλειο
  Η ψήφος σας: Κανένα Μέσος Όρος: 3.7 (7 ψήφοι)
  Post to Twitter Share
  Στήριξε με 1€ από το κινητό σου το TVXS

  Short Link: http://tvxs.gr/node/62638
  κατηγορία: Έγραψαν Είπαν
  Πρόσωπα: Βλάσης Αγτζίδης
  .
  26 Σχόλια
  Εικόνα: TP
  Υποβλήθηκε από TP στις 22. Ιούλιος 2010 – 9:57. #372123
  0 ψήφοι
  +

  Καλά κάνει ο κ. Αγτζίδης και είναι ιστορικός. Όλοι έχουμε ανάγκη, νομίζω, από επιστημονικές αναλύσεις.
  Δε μ’ ενδιαφέρει ούτε σε ποια εφημερίδα εμφανίστηκε το άρθρο, ούτε ποιες είναι οι πολιτικές πεποιθήσεις του κ. Αγτσίδη, ούτε για ποιο λόγο το έγραψε.

  Λυπάμαι που αυτοϋποσκάπτεται ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ κ. Αγτζίδης από την ΠΟΛΕΜΙΚΗ που ασκεί.

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: left_sfak
  Υποβλήθηκε από left_sfak στις 22. Ιούλιος 2010 – 10:32. #372130
  0 ψήφοι
  +

  Αυτό που αυτοϋποσκάπτεται είναι μόνο η ανθρώπινη νοημοσύνη, από το πείσμα του ΚΚΕ να δει την αλήθεια. Η οποία αλήθεια μπορεί να γίνει και πολύ χειρότερη για το Στάλιν: όλες αυτές οι εκτοπίσεις λαών εμπεριείχαν και το στοιχείο του εθνικισμού, δηλαδή ήταν τρόπο τινά εθνοκαθάρσεις.

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: koukoudi
  Υποβλήθηκε από koukoudi στις 22. Ιούλιος 2010 – 10:56. #372138
  0 ψήφοι
  +

  Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το καταστρεπτικό στρουθοκαμιλισμό του ΚΚΕ…
  Επειδή κάποιοι κατηγορούν τον Στάλιν το ΚΚΕ το εκλαμβάνει ότι κατηγορούν το σοσιαλισμο! δηλαδή Στάλιν=σοσιαλισμός;

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: alitogatos
  Υποβλήθηκε από alitogatos στις 22. Ιούλιος 2010 – 15:07. #372241
  0 ψήφοι
  +

  To KKE γουστάρει Στάλιν, γιατί αυτή την κοινωνία, ονειρεύεται να φτιαξει: Μονοκομματική με το ΚΚΕ μοναδικό κυβερνών κόμμα, με το έτσι θέλω και επειδή έτσι γουστάρω, μια κοινωνία που θα λειτουργεί με βάση τον δημοκρατικό συγκεντρωτισμό (απόφαση 18ου συνεδρίου), απαγορέυοντας τα άλλα πολιτικά επαναστατικά ρευματα, προς όφελος του ενός και μοναδικού (ΚΚΕ) κόμματος…..

  Ε, όχι δεν είναι αυτός ο κομμουνισμός του 21ου αιώνα φίλτατοι ΚΚΕδες….

  http://www.narnet.gr/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=2

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: Herules
  Υποβλήθηκε από Herules στις 22. Ιούλιος 2010 – 16:27. #372266
  0 ψήφοι
  +

  Σίγουρα όσοι λένε ότι το ΚΚΕ προσπάθησε να αποκαταστήσει την μνήμη του Στάλιν στο 18ο συνέδριο δεν έχουν διαβάσει ούτε δύο γραμμές από το κείμενο των αποφάσεων που κυκλοφόρησε στον ριζοσπάστη. Σίγουρα η ιστορία γράφεται από τους νικητές για αυτό υπάρχει και αυτή η δήθεν αντικειμενικότητα από «ιστορικούς» τύπου Αγτζίδη που διαστρεβλώνοντας την ιστορία προσπαθούν να περάσουν ότι στην ΕΣΣΔ όλα χάλια ήταν οπότε το ΚΚΕ είναι λάθος οπότε δέξου τα μέτρα ΔΝΤ-ΕΕ κυβέρνησης. Τυχαίο που έχει γιγαντωθεί η λάσπη στο ΚΚΕ τώρα που ο κόσμος άρχισε δειλά δειλά να βγαίνει στους δρόμους και να καταλαβαίνει τι του γίνεται; Στην εποχή του Στάλιν η ΕΣΣΔ γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις γι’αυτό υπάρχει και τόσο μεγάλη επίθεση στο όνομα του Στάλιν. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί είχαν κατεκτημένο το 7ωρο από τότε και εμείς 80 χρόνια μετά με την τεχνολογία να έχει κάνει άλματα γυρνάμε στο 10ωρο και 12ωρο. Ιστορικά είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όταν οι συνειδήσεις αφυπνίζονται ο αντικουμουνισμός θεριώνει.

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: gbatmarx
  Υποβλήθηκε από gbatmarx στις 22. Ιούλιος 2010 – 16:43. #372273
  0 ψήφοι
  +

  «Στην εποχή του Στάλιν η ΕΣΣΔ γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες αναπτύξεις γι’αυτό υπάρχει και τόσο μεγάλη επίθεση στο όνομα του Στάλιν. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί είχαν κατεκτημένο το 7ωρο »

  TA ΕΧΕΙΣ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ!
  Το 7ωρο καθιερώθηκε στην αρχή της ρώσικης επανάστασης όταν ακόμη λειτουργούσαν τα εργατικά συμβουλία και δεν είχαν αντικατασταθεί από την μονοπρόσωπη μη εκλεγμένη διοικηση που καθιερωθηκε το 1928.
  Επί στάλιν τα εργασιακά ωράρια είχαν ξεφύγει.
  Ο κοσμος δούλευε ακόμη και 16ωρα, χωρίς δικαιωμα απεργίας ή άλλης διαμαρτυρίας.
  Το σταχανοβίτικο κίνημα που προέβαλλε την άγρια εντατικοποιηδη της εργασίας βρισκόταν στα φόρτε του.

  το ΕΓΚΛΗΜΑ του στάλιν ήταν ότι θεώρησε και εφάρμοσε μια γιγάντια υπερβιομηχάνιση με τους πιο στυγνούς καπιταλιστικούς όρους εκμετάλλευσης.

  Εφάρμοσε δηλαδή μια πρωταρχική συσσώρευση του κεφαλαίου πάνω στις πλατες και στο αίμα των εργατών του και χωρίς αυτοί να απολαύσουν κατέλάχιστο τους καρπούς της εργασίας τους.
  Τέτοια πρωταρχική συσσώρευση έκανε και η αγγλία το 1650 και σε βάθος δύο αιώνων και έγινε γρήγορα η πρώτη δύναμη διεθνώς.
  Ο Στάλιν το έκανε σε 15 χρόνια αλλά με τί τίμημα!
  Τα ωράρια εργασίας έφτασαν οπως και στην παλιά αγγλία στα 16ωρα.(συνεπικουρούμενα και από κατευθυνόμενα σταχανοβίτικα κινήματα…)
  Οι απεργίες, ο ανεξάρτητος συνδικαλισμός ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ.
  Απο το 1928 τα σοβιέτ η σημαία της επανάστασης είχαν γίνει διακοσμητικά αφού με τότε διάταγμα όλη η εξουσία στα εργοστασία πέρασε σε μη εκλεγμένους διευθυντές.
  Εσωτερικά διαβατηρια (απαίσια τακτική του παλιου τσαρικου καθεστώτος…) επεστρεψαν δριμύτερα και αυστηρότερα.
  Όλη η παλιά φρουρά των επαναστατων σφαγιάστηκε.
  Οι ανεξάρτητοι αγρότες βαφτίστηκαν εχθροί του λαού και κομματιάστηκαν κατά εκατομμύρια.

  Όποιος τολμούσε να εκφράσει ανεξάρτητη σκέψη γινόταν ύποπτος και συλλαμβανόταν και ας ήταν πριν στέλεχος του κόμματος.
  Η τέχνη στραγγαλίστηκε και μόνο ένα ιδίωμα της με το όνομα σοσιαλιστικός ρεαλισμός (που λιβάνιζε νυχθημερόν τον Στάλιν…) επιτράπηκε.
  Όλες οι ελευθερίες που έφερε το 17 και όλα τα εκπαιδευτικά πειράματα και η πρωτοποριακή σεξουαλική μεταρρύθμιση ενταφιάστηκαν.
  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ;
  ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΜΕΓΑΛΗ!(όπως έγινε και η αγγλία «μεγάλη» με την δική της απάνθρωπη πρωταρχική συσσώρευση…)
  Για έναν εθνικιστή αυτό ειναι θεμιτό αλλά για έναν κοινωνικό επαναστατη απλά αηδιαστικό.
  Ο Στάλιν δεν έκανε «λάθη».
  Έκανε υπολογισμένα εγκλήματα που ενταφίασαν τον πνεύμα και τον τύπο της επανάστασης του 17.
  Για το σήμερα δεν προσφέρει καμιά έμπνευση!

  Η αντισταλινκή επανάσταση της ουγγαρίας το 56 που έφερε ανεξάρτητα εργατικά συμβούλια και έκανε σκόνη ένα αστυνομικό καθεστώς έχει να δώσει έμπνευση.
  Ο καπιταλισμός είναι ένα βάρβαρο σύστημα που δεν σέβεται τον Άνθρωπο και την Ζωή, την εργασία του και τον χρόνο του και τον αντιμετωπίζει ως ένα μέσο για να προωθήσει την κερδοσκοπική λειτουργία του.
  Ό,τι έκανε και ο Στάλιν τότε δηλαδή, για αυτό δίκαια αυτό το καθεστώς έχει αποκαλεστεί κρατικός καπιταλισμός.
  Ο στάλιν ανήκει στο παρελθόν και η ιστορία του τελείωσε.
  Ο καπιταλισμός δυστυχώς είναι ακόμη στο παρόν.
  Η ανατροπή του θα γίνει από εξεγερμένους που θα υπερβούν τις αξίες του, τις λογικές του, την απανθρωπιά του.(και του καπιταλισμού και του στάλιν!)

  Ο στάλιν ως παράδοση -κι όσο δεν ξεσκεπάζεται ως απάνθρωπη παράδοση…-δεν βοηθά τίποτε στο σήμερα.
  Μόνο συσκοτίζει κατι αφελείς και ανενημέρωτους σαν και σένα και βοηθά διάφορα τσουτσέκια του καπιταλισμου να λένε:»τι!να πέσει ο καπιταλισμός;και τι θελετε;να γυρίσουμε στον στάλιν;;;;»

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: Methexis
  Υποβλήθηκε από Methexis στις 23. Ιούλιος 2010 – 0:12. #372477
  0 ψήφοι
  +

  ++++++++

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: karampas kostas
  Υποβλήθηκε από karampas kostas στις 22. Ιούλιος 2010 – 22:05. #372404
  0 ψήφοι
  +

  χερουλεσ τα εχεις παρει για να δυσφημισεις το τιμημενο κκε?Είναι δυνατον απο την απανθρωπη γενοκτονια που ειπε και η συντροφισσα κανελη παλαιοτερα που ειναι εξακριβωμενη οχι μονο απο τους ιστορικους αλλα απο τους επιζησαντες που ήρθαν στην ελλαδα απο τα υψιπεδα του κουμπαν να καταληγεις στο συμπερασμα ότι οποιος τα λεει αυτα ειναι υπερ του δντ και των μετρων?Κρυφτε λογια εκει στο κκε γιατι μενουμε ολοι με ανοικτο το στομα.Το κλεισιμο του κοκκινου καπνα και το πεταγμα των τυπογρφικων στοιχειων στη θαλασσα απο τη γκε μπε ου οι εκτελεσεις των ποντιων κομμουνιστων και οι εκτοπισεις στα γκουλαγκ δεν εγιναν ειναι ολα αντικκε ψεματα και οποιοι τα υποστηριζουν ειναι υπερ του δντ?Οι επιζησαντες της γενοκτονιας τα λενε που πηρανε τους γονεις και τους παπουδες τους μεσα στη νυχτα και δεν τους ξαναειδανε.Δε μιλατε με ρωσσοποντιους εκει στον περισσο?Μήπως και ολοι οι ρωσσοποντιοι που ηρθαν ελλαδα ειναι πρακτορες της ιντελιτζενσ σερβισ όπως ήταν και ο συντροφος ζαχαριαδης κατα το μαρκο βαφειαδη και το κκσε που δεν τον καλουσε στα συνεδρια του απο το 52 και μετα?

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: alitogatos
  Υποβλήθηκε από alitogatos στις 22. Ιούλιος 2010 – 16:42. #372271
  0 ψήφοι
  +

  Φίλε Heroules δεν γνωρίζεις τίποτα για την κριτική των υπόλοιπων κομμουνιστών και αριστερών απέναντι στο ΚΚΕ.

  Η ΕΣΣΔ δεν υπήρξε ποτέ σοσιαλιστική, γιατί πολύ απλά, η εργατική τάξη δεν είχε ποτέ την εξουσία στη χώρα αυτή. Την εξουσία την είχε το ΚΚΣΕ το οποίο την ακούσε ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ της εργατικής τάξης, Τα σοβιέτ πολύ γρήγορα εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο και έγιναν διακοσμητικά. Μέσα από το ΚΚΣΕ εμφανίστηκε η νέα άρχουσα τάξη η γραφειοκρατία, η οποία πήρε και τυπικά την εξουσία το ’91 μετατρεπόμενη σε μια κανονική αστική άρχουσα τάξη!

  Συνεπώς, διάβασε τι λένε οι άλλοι κομμουνιστές (πχ το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ), είναι γόνιμο. Τις θέσεις του ΚΚΕ τις έχω διαβάσει πολύ καλά! Πχ διάβασε τις σελίδες 41,42,43 της απόφασης του 18ου Συνεδρίου για το σοσιαλισμό, να δεις τι παπαριές γράφει για το μοντελο της κοινωνίας που ονειρεύεται το ΚΚΕ, και για το ρόλο που προορίζει για τον εαυτό του….

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: Chandra_Gupta
  Υποβλήθηκε από Chandra_Gupta στις 22. Ιούλιος 2010 – 16:52. #372280
  0 ψήφοι
  +

  «Μια ακόμα απαράδεκτη προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας…»
  ————————————-

  Είναι γνωστό ότι για το ΚΚΕ ιστορική αλήθεια αποτελεί μόνο όσα υποστηρίζει το ίδιο.
  Ποιος ξέρει ίσως εκεί στον Περισσό πιστεύουν ότι τους έστειλε στο Καζακστάν για διακοπές…

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: fp3690
  Υποβλήθηκε από fp3690 στις 22. Ιούλιος 2010 – 17:23. #372297
  0 ψήφοι
  +

  Δεν ειμαι κομμουνιστης, αλλα ουτε και αντικομμουνιστης. Η επιθεση που γινεται στο ΚΚΕ και για την ιστορικη του, πως να το πω, αναθεωρηση, και με τις υπολοιπες γελοιοτητες με ΠΝΟ, Ζενιθ κλπ δεν εχουν να κανουν ομως τιποτα με πολιτικες πεποιθησεις, αλλα με αληθεια και ψεματα και σωστο και λαθος.

  Η εκδοχη που προσπαθει να πλασαρει ο ριζοσπαστης περι αντικομμουνιστικης υστεριας και διαστροφης της ιστοριας τα τελευταια χρονια με την παραδοχη Πουτιν για το Κατιν και την καταδικη του Σταλινισμου απ’το Συμβουλιο της Ευρωπης ισως να ειχε μια βαση αν υπηρχε καποιος εκτος των σταλινικων απολειφαδιων αν την Ευρωπη, οπως το ΚΚΕ, που να πληττονταν απο αυτες τις προσπαθειες. Αλλα πραγματικα δε μπορω να καταλαβω πως το Κατυν μπορει να βαλει το οποιο αντικαπιταλιστικο μενος του Ελληνα εργατη.

  Ειναι γοητευτικο να εισαι μοναχικος καβαλαρης, πιστευοντας πως εισαι εκπροσωπος του καλου. Αλλα καποια στιγμη πρεπει να κοιταξεις πισω σου και να αντιληφθεις πως οι μονοι που πανε μαζι σου ειτε ειναι ανω των 65, ειτε οι λουμπεν μικροαστοι που καλλιστα αυριο θα ψηφισουν ΛΑΟΣ.

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: Καράμπελας Σταύρος
  Υποβλήθηκε από Καράμπελας Σταύρος στις 22. Ιούλιος 2010 – 18:41. #372328
  0 ψήφοι
  +

  «Το ΚΚΕ αντέδρασε σφόδρα με καταγγελίες στον «Ριζοσπάστη», με τη γνωστή ξύλινη γλώσσα για τους «αντικομμουνιστές» που έχουν αναλάβει «εργολαβικά τη δυσφήμηση του σοσιαλισμού»»

  Ανατρίχιασα, είναι σαν να ακούς τους γελοίους μετά τον εμφύλιο να μιλάνε για κομουνιστοσυμμορίτες…

  Κολιός και κολιός από το ίδιο βαρέλι…

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: divart
  Υποβλήθηκε από divart στις 22. Ιούλιος 2010 – 21:11. #372383
  0 ψήφοι
  +

  Οχι φίλε, το αντίθετο συμβαίνει. Μην προσπαθείς να ονομάσεις το κρέας ψάρι.

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: karampas kostas
  Υποβλήθηκε από karampas kostas στις 22. Ιούλιος 2010 – 22:15. #372408
  0 ψήφοι
  +

  συναγωνιστα σταυρο κανεις λαθος.Οτι δεν παραδεχεται το τιμημενο κκε τη γενοκτονια των ποντιων απο το φασιστικο σταλινικο αντεργατικο καθεστως ειναι λαθος.Επιτελους οι υμνητες του χρουτσοφ πρεπει να αλλαξουν οραμα και απο το σοσιαλισμο των γκουλαγκ και των γενοκτονιών να προτεινουν στον ελληνα εργατη το δημοκρατικο σοσιαλισμο που προτεινει και ο σαπιος ομοιως σαπιος με το κκε ,συνασπισμος-συριζα.Οι σημερινοι εργατες δεν εχουν αναγκη καθοδηγησης και ηγεσιας.Αυτονομα απο τη νομενκλατουρα πρεπει να παλαιψουν για το δικιο τους,και εδω ερχεται το τιμημενο χρουτσοφικο κκε να βοηθησει την κυβερνηση και τον καπιταλισμο διασπωντας τους εργατες με ξεχωριστες πορειες και συγκεντρωσεις τιμωντας τα αργυρια της προδοσιας ειτε απο το συντροφο γερμανο ειτε απο τον αναπτυξιακο νομο.Οχι άλλες Βαρκιζες.Ανεξελεγκτες απεργιες και αγωνες απο τα υπογεια του Περισσου.Ολοι οι εργατες ενωμενοι και οχι διασπασμενοι όπως το πετυχαινει το κκε

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: Καράμπελας Σταύρος
  Υποβλήθηκε από Καράμπελας Σταύρος στις 23. Ιούλιος 2010 – 13:27. #372595
  0 ψήφοι
  +

  Που διαφωνούμε ρε Κώστα;;;

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: leoncarlmax
  Υποβλήθηκε από leoncarlmax στις 22. Ιούλιος 2010 – 23:48. #372470
  0 ψήφοι
  +

  Κατ’ αρχάς να δηλώσω ότι είμαι φίλα προσκείμενος στο ΚΚΕ, για να ξεκαθαρίζονται κάποια πράγματα.
  Από τη δημοσίευση ερευνών, άρθρων, απόψεων όπως του κ. Αγτζίδη τίθενται αυτομάτως δύο ζητήματα (όχι απαραίτητα ξεχωριστά μεταξύ τους,μάλλον αλληλοεμπλεκόμενα) : ένα ιστορικό και ένα πολιτικό

  Το ιστορικό: Πόσο έγκυρη έρευνα έχει γίνει; Τα τεκμήρια είναι πράγματι αντικειμενικά; Πόσο έχει υπεισέλθει ο υποκειμενικός παράγοντας; Υπογραμμίζω ότι για κανένα από τα ερωτήματα αυτά δεν έχω απάντηση, καθότι δε γνωρίζω και δεν έχω ασχοληθεί καθόλου με τη μοίρα-τύχη των Ελλήνων της ΕΣΣΔ. Τονίζω πάντως ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, καθότι ακόμα και για γεγονότα όπως π.χ. η σφαγή του Κατίν, την οποία διάβασε σε ανάρτηση άλλου συν-αναγνώστη, τα πράγματ δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο φαίνονται. Π.χ. για το Κατίν έχει αναφερθεί ότι οι σφαίρες με τις οποίες εκτελέχστηκαν οι Πολωνοί αξιωματικοί ήταν Γερμανικές…

  Το πολιτικό: Είναι γεγονός ότι όσο η κομμουνιστική ιδεολογία (όσο καλά ή κακά την εκπροσωπεί το ΚΚΕ) (τονίζω ότι μιλώ για την κομμουνιστική ιδεολογία, όχι για τον τρόπο που αυτή υλοποιήθηκε, ή μάλλον δεν υλοποιήθηκε, στο πρώην ανατολικό μπλοκ) κερδίζει στις συνειδήσεις του κόσμου έδαφος, βοηθούσης της καπιταλιστικής κρίσης η οποία οδηγεί στην εξαθλίωση τεράστιες μάζες πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο, θα πληθαίνουν οι φωνές που θα αναφέρονται σε περασμένες αμαρτίες του Στάλιν, του Μάο, του οποιουδήποτε. Θεωρεί κάποιος ότι τέτοιες αναφορές είναι τυχαίες; Προσωπικώς είμαι βέβαιος ότι δεν είναι αθώες και εκτός κάθε πολιτικού σχεδιασμού (Προς θεού δε λέω ότι ο Αγτζίδης δεν έχει κάνει σωστή έρευνα ή ότι είναι εγκάθετος. Λέω ότι η έρευνά του ΔΕ θα προβαλλόταν τόσο έντονα και ειδικά από μια ευτελή φυλλάδα γελοίων αρθρογράφων τύπου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ). Για ποιο λόγο άραγε στις σελίδες τέτοιων εφημερίδων δεν είδαμε (και ούτε πρόκειται να δούμε) αναφορές στο βομβαρδισμό της Δρέσδης (ο πλέον πολύνεκρος βομβαρδισμός αμάχων ακόμα και από της Χιροσίμα), στις ποινικές ευθύνες για τη ρίψη ατομικών βομβών, στην ανάμειξη των Δυτικών δυνάμεων στους αφρικανικούς εμφυλίους και στην υποκίνησή τους, στις θηριωδίες των Βρετανών στις Ινδίες, των Γάλλων στην Ινδοκίνα;

  Προσωπικώς θεωρώ ότι η ανάγνωσή της Ιστορίας ως σειράς πράξεων σπουδαίων (είτε θετικά είτε αρνητικά) προσωπικοτήτων είναι γραφική, αστεία και δεν εξηγεί απολύτως τίποτα, ίσως είναι κατάλληλη για μύηση των μικρών παιδιών στην ανάγνωσή της.
  Τέλος, ας μου επιτρέψουν οι αντίσταλινικοί να παρατηρήσω ότι δε διαφέρουν δα και τόσο από τους φιλοσταλινικούς ως προς την προσωπολατρία του Στάλιν, μάλλον κάνουν τό ίδιο, αλλά από την ανάποδη…

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: OWL
  Υποβλήθηκε από OWL στις 23. Ιούλιος 2010 – 0:22. #372481
  0 ψήφοι
  +

  «ειδικά από μια ευτελή φυλλάδα γελοίων αρθρογράφων τύπου ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ)»….
  Na χαρω εγω ενημερωση και αντικειμενικότητα!!
  «Για ποιο λόγο άραγε στις σελίδες τέτοιων εφημερίδων δεν είδαμε (και ούτε πρόκειται να δούμε) αναφορές στο βομβαρδισμό της Δρέσδηςκλπ»
  Εκεινο το ανεκδοτο που λεει»Και σεις τους Νεγρους γιατι τους βασανιζετε, το ξέρεις??»
  Συγχαρητηρια στον καθοδηγητή σου…Αλλαξε τουλαχιστον ονομα…Γιατι μυαλο θα ειναι δυσκολο….

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: leoncarlmax
  Υποβλήθηκε από leoncarlmax στις 23. Ιούλιος 2010 – 0:38. #372487
  0 ψήφοι
  +

  1) Δεν πρόσεξες καθόλου την εισαγωγή της ανάρτησής μου. Προφανώς αντιμετωπίζεις δυσκολίες λόγω αδυναμίας αναγνώσεως απλού κειμένου. Θα σου πρότεινα να επαναλάβεις τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού σχολείου στην Ελλάδα. Αν δώσεις το κείμενό μου σε κάποιον να σου το διαβάσει, θα διαπιστώσεις οτι παραδέχομαι ότι δεν είμαι αντικειμενικός. Αλήθεια, εσύ είσαι, ω πάνσοφη κουκουβάγια;
  2) Μια εφημερίδα η οποία καθυβρίζει καθημερινά τους εργαζόμενους αυτής της χώρας και τους θεωρεί υπεύθυνους για τα δεινά της πώς θα τη χαρακτήριζες; Αλήθεια, γιατί δε μας λέει η «αντικειμενική» ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ούτε κουβέντα για τους φόρους που πληρώνουν οι εφοπλιστές, δηλαδή οι Αλαφούζοι και οι διάφοροι άλλοι μεγαλοκαρχαρίες;
  3) Δεν έχω καθοδηγητή, γιατί δεν τον χρειάζομαι.
  4) Να εικάσω ότι επέλεξες τη συγκεκριμένη εικόνα ως παραπομπή στο μέγεθος του εγκεφάλου σου;

  Υ.Γ. Για να καμαρώσεις την αντικειμενική εφημερίδα που «σου» την προσβάλαμε δες εδώ. Άντε και περαστικά κακομοίρη μικροαστέ, που σου πειράξαμε τον Μπαμπίνο σου και τον Πάσχο σου και θίχτηκες! Με το καλό να σου κλέψουν και τα υπόλοιπα φράγκα κοιμισμένο πουλάκι!

  http://tvxs.gr/news/%CE%AF%CE%BD%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B5%CF%84-%CE

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: boris
  Υποβλήθηκε από boris στις 23. Ιούλιος 2010 – 1:23. #372496
  0 ψήφοι
  +

  σταλινοφασίστα, για κλάματα είσαι

  σε κόλλησε στον τοίχο ο OWL και το ξέρεις

  η καθημερινή τους «συντρόφους» σου σταλινοφασίστες του ΠΑΜΕ κοντράρει, όχι τους εργαζομένους ως κοινωνική τάξη

  όσο κι αν θα το ‘θελες, ΠΑΜΕ και εργατιά ΔΕΝ είναι το ίδιο, ούτε ήταν, ούτε θα είναι ποτέ

  αν ήταν, το θλιβερό κόμμα σου θα έβγαζε για πλάκα αυτοδυναμία στις εκλογές

  καθοδηγητή δεν χρειάζεσαι γιατί έχεις φάει πλύση εγκεφάλου, μετά από πλύση εγκεφάλου κάθε καθοδήγηση περιττεύει, είναι οικονομική λύση, εφάπαξ

  τέλος, τη σχέση του ΚΚΕ με την Ιστορική Αλήθεια την ξέρουμε πολύ καλά

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: leoncarlmax
  Υποβλήθηκε από leoncarlmax στις 23. Ιούλιος 2010 – 2:39. #372505
  0 ψήφοι
  +

  Γεια σου ρε boris με τη μεγαλειώδη σκέψη:
  «η καθημερινή τους «συντρόφους» σου σταλινοφασίστες του ΠΑΜΕ κοντράρει, όχι τους εργαζομένους ως κοινωνική τάξη»
  Πραγματικά, η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δεν έχει πρόβλημα με τους εργαζομένους ως τάξη. Τους στηρίζει, τους βοηθά, ευτυχώς τώρα ο ΣΚΑΙ διοργανώνει και την καμπάνια ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ.
  Μπουαχαχαχαχαχα! Το άλλο με τον τοτό το ξέρεις;

  Το ΠΑΜΕ (και αυτό σας τσούζει) είναι το ΜΟΝΟ συνδικάτο αυτή τη στιγμή που λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Η υπέροχη ΓΣΕΕ σου, υπέγραψε ΜΗΔΕΝΙΚΗ αύξηση για φέτος. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την κατάντια σας κακομοίρη boris! Αλήθεια, νιώθεις και εσύ ενοχές και μόνο για την ύπαρξή σου, όπως και οι άλλοι ενοχικοί κακομοίρηδες μικροαστοί;

  Υ.Γ. Σε ευχαριστώ που αναγνωρίζεις ότι έχω εγκέφαλο, έστω κι αν έχει υποστεί πλύση. Δε θα μπορέσω όμως να ανταποδώσω τη φιλοφρόνηση, τα γραφόμενά σου προδίδουν πλήρη απουσία εγκεφάλου

  Υ.Γ.2 Με τον OWL είστε δίδυμα αδερφάκια και πάσχετε από πλήρη έλλειψη εγκεφάλου;

  Υ.Γ.3 Φυσικά δεν τόλμησες να ανοίξεις την ιστοσελίδα που παραπέμπω που γράφει τα ξεφτιλίκια της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ… Για να σε βοηθήσω λοιπόν στο αντιγράφω.

  Στο οικονομικό φύλλο της Κυριακής (08/11/2009),μέσα σε ένα κείμενο υπήρχε σε ένα ρεπορτάζ σχετικά με «προεκλογικές εντάξεις στην ψηφιακή σύγκλιση» και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού» η εξής αναφορά, σε παρένθεση : (ΛΕΟ, δε το λίγο με το Ζήρα, γιατί είναι φίλοι μας αυτοί)

  Περαστικά καραγκιοζάκο boris, αυτούς υπερασπίζεσαι. Συντάσσουν άρθρα κατά παραγγελία. Ευτυχώς βέβαια έχουν κάτι τούβλα σαν εσένα και τον προηγούμενο μπουφο και τους πιστεύουν.

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: leoncarlmax
  Υποβλήθηκε από leoncarlmax στις 23. Ιούλιος 2010 – 0:53. #372490
  0 ψήφοι
  +

  Τώρα που το ξαναβλέπω , μάλλον σωστά έκανες και επέλεξες για εικόνα σου ένα μπούφο…

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: karampas kostas
  Υποβλήθηκε από karampas kostas στις 23. Ιούλιος 2010 – 1:55. #372501
  0 ψήφοι
  +

  Ιστορικη ερευνα για την ποντιακη γενοκτονια απο τον μπερια και το φασιστικο καθεστως του σταλιν ,έγινε με αναγνωση ρωσσικων κρατικων αρχειων και διασωση αρχειων στη γεωργια απο ελληνοποντιους ιστορικους ,και επισκεψεις έγιναν στα γκουλαγκ και τα ειδαμε και στην τηλεοραση στου τσιμα νομιζω.Υπαρχει και το σαιτ ποντοσ και αριστερα που υπαρχουν πολλες αναφορες και συζητησεις.
  Η καθημερινη εχει το θεμα και θα μπορουσε και οποιαδηποτε αλλη εφημεριδα ακομα και ο ριζοσπαστης με μια άλλη φιλεργατικη ηγεσια που να μην ήταν συνεργατης των κυβερνησεων και του σαπιου κατεστημενου όπως ειναι η ηγεσια του κκε αλλα και του συνασπισμου.Το θεμα μας ενδιαφερει γιατι προκειται για συμπατριωτες μας.Επισης ριχνει φως στο μεγαλειο του σταλινικου και λενινιστικου κομμουνισμου των γκουλαγκ της βιας εναντια στους εργατες και στα θυματα της γραφεικρατιας που ηταν ισως και πολλα εκατομμυρια εργαζομενοι.Ενα φιλεργατικο κκε θα καταδικαζε ολα αυτα και θα προτεινε κατι άλλο σαν ιδανικο και σαν οραμα ,αντι του εφιαλτη των γκουλαγκ.Οι εργατες πρεπει να διαβρωσουν τα σαπια κομματα του κκε και του συν και να επιβαλλουν τα ιδανικα της ταξης τους τα οποια δεν εχουν σχεση με τις ιδεολογιες της εξουσιαμανιας του χαφιεδισμου που επικρατουν κυριως στο τιμημενο κκε

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: leoncarlmax
  Υποβλήθηκε από leoncarlmax στις 23. Ιούλιος 2010 – 2:51. #372507
  0 ψήφοι
  +

  Δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω για την πληρότητα της έρευνας, το είπα και προηγουμένως.

  Αυτό που όμως φαίνεται είναι ότι τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι επιθέσεις κατά του ΚΚΕ (απαγόρευση κουπονιών, υβρεολόγιο κατά του ΠΑΜΕ από τα Μπαμποπορτοσαλτάκια, αθλιότητες Πάγκαλου περί Γερμανού -τώρα που μίλησε ο Βερελής πάντως κάνει γαργάρες, λες να παραιτηθεί;). Κατά τη γνώμη μου αυτό δεν είναι τυχαίο. Το ΚΚΕ δεν είναι κόμμα αγίων, ούτε αλάνθαστων. Μια τεκμηριωμένη και νηφάλια κριτική στη σταλινική περίοδο (όπως και σε κάθε περίοδο της προσπάθειας για οικοδόμηση του σοσιαλισμού) είναι ΑΝΑΓΚΑΙΑ. Μιλάω όμως για κριτική, όχι για αναθέματα, κατάρες κ.λπ. Όσον αφορά την άποψή σου για το Λενιν, επίτρεψέ με να σου πω ότι η παρουσία του ήταν πολύτιμη και απόλυτα θετική και σίγουρα οι μελλοντικές προσπάθειες οικοδόμησης του σοσιαλισμού θα χρειαστούν τα διδάγματα από τις εμπερίες του.

  Υ.Γ. Επειδή διαβάζω (και στη δική σου ανάρτηση και σε άλλες) μια απόλυτη άρνηση της βίας, νομίζω ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την ιστορική εμπεριεία και να μην είμαστε τόσο κάθετοι. Κάθε επανάσταση (πολιτική, κοινωνική) έχει μέσα της τη βία «είναι η μαμή της καινούργιας κοινωνίας». Άλλωστε και ο καπιταλισμός στην Αγγλία εγκαθιδρύθηκε (και φυσικά στον υπόλοιπο κόσμο που επεκτάθηκε) μέσα σε συνθήκες σκληρής στυγνής και απόλυτης βίας (Δες τη νομοθεσία της Ελισσάβετ για τους ζητίάνους και τους περιφερόμενους αλήτες, για να μη μιλήσουμε για τις περίφημες περιφράξεις και τον τρόπο που έγιναν…

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: tsechos
  Υποβλήθηκε από tsechos στις 23. Ιούλιος 2010 – 9:03. #372521
  0 ψήφοι
  +

  Για ιδες καιρό που διάλεξαν τον στάλιν να ποστάρουν τώρα που η τροικα κυβερνά και οι αστοί γουστάρουν

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: Erodotos
  Υποβλήθηκε από Erodotos στις 23. Ιούλιος 2010 – 10:49. #372531
  0 ψήφοι
  +

  Δυστυχώς, ο κ. Αγτζίδης κάνει ενσυνείδητα αντικομμουνισμό και μάλιστα του χειρίστου είδους, παραπάμποντας στις δεκαετίες του 1930 (και την άνοδο του φασισμού) και του 1950 (μακαρθισμός). Οι αναλύσεις του βρίθουν από εμπάθειες και αντεπιστημονικότητα. Γίνεται σκόπιμη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας. Ο προσφυγοπατερισμός και αντικομμουνισμός έχουν βέβαια μεγάλο παρελθόν. Ανέκαθεν οι διάφοροι «παράγοντες» των προσφύγων προσπαθούσαν να διασπάσουν τους δεσμούς που ανέπτυξε το ΚΚΕ με το προσφυγικό στοιχείο. Παίζονται πολλά παιχνίδια εκεί στους πρόσφυγες και πολλά έχουν να κάνουν με το πολύπλευρο μάντρωμά τους για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

  Όλα αυτά τα ζητήματα που θέτει ο κ. Αγτζίδης έχουν απαντηθεί, απλά εκείνος κάνει πως δεν βλέπει και πως δεν καταλαβαίνει.

  Ψαρεύει σε θολά νερά. Όπως τότε που σε άρθρο του κατηγόρησε το ΚΚΕ ότι με την ΟΠΛΑ σκότωσε τους Πουλιόπουλο και Μπεναρόγια (ο πρώτος εκτελέστηκε από τις Ιταλικές δυνάμεις κατοχής και ο δεύτερος πέθανε στο Ισραήλ).

  Η πραγματική (και όχι η «κατά Αγτζίδη») άποψη του ΚΚΕ για το θέμα των Ελλήνων στην ΕΣΣΔ:

  1. Βιβλιοπαρουσίαση του έργου «Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην ΕΣΣΔ»:http://erodotos.wordpress.com/2008/12/20/ellines-essd-pontos-gkikas/

  2. «(Ξανα)γράφοντας την Ιστορία σε τηλεοπτικό χρόνο: Με αφορμή τις «διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν» στην εκπομπή «Φάκελοι»»:http://erodotos.wordpress.com/2009/02/18/antikommounismos-stalinikes-diw

  3. «Με αφορμή την αντικομμουνιστική φιέστα Αγτζίδη, Τζούχα, Παπαχελά, Τέλογλου και ενόψει την 23η Αυγούστου (“ημέρα μνήμης για τα θύματα κομμουνισμού-φασισμού”)»http://erodotos.wordpress.com/2009/07/31/antikommoynismos-agtzidis-papax…

  Ο αντικομμουνισμός είναι προπομπός του φασισμούwww.erodotos.wordpress.com

  * απάντηση
  * Flag as offensive

  Εικόνα: karampas kostas
  Υποβλήθηκε από karampas kostas στις 25. Ιούλιος 2010 – 2:04. #373248
  0 ψήφοι
  +

  hrodote και εδω και στο μπλογκ ποντοσ και αριστερα δεν απαντας στα απλα ζητηματα που μπαινουν.Εγινε ή δεν εγινε γενοκτονια του ελληνικου και ποντιακου ελληνισμου τη δεκαετια του 30 μεχρι το 49ΕΞΟΝΤΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΚΤΟΠΙΣΤΙΚΑΝ ΟΙ ΜΑΡΙΟΥΠΟΛΊΤΕς ,ναι ή όχι?Εκλεισαν τα σοβιετικα ελληνικα σχολεια ή οχι?Πέθαναν αρκετες χιλιαδες ελληνες ποντιοι κομμουνιστες στα γκουλαγκ τησ σιβηριας ή όχι?Ε’ιναι αντικομμουνισμος αυτα τα ερωτηματα ή ιστορικές αλήθειες?Εχω μιλησει με εγγονια των εκτελεσμενων ποντιων στην τραπεζα που δουλευω.Βλέπω στις ταυτοτητες τους καταγωγη Κουμπάν Σιβηρια…Τα εγκληματα και οι εθνοκαθαρσεις έγιναν.Το πιο καλο για το τιμημενο κκε ειναι να αποκυρηξει ολα αυτα τα εγκληματα που καμια σχεση δεν εχουν με κανενα σοσιαλισμο.Είναι εφιαλτικο το οραμα του κκε με τα γκουλαγκ και τις εθνοκαθαρσεις.Εάν η νομενκλατουρα του κκε θελει να παιρνει τους μισθους της και να μαζευει τα ευρακια των εργατων πρεπει να γινει πιο εξυπνη οπως η γραφειοκρατια η σαπια του συνασπισμου και να αποκυρηξει τα εγκληματα και τον αντιδημοκρατικο σοσιαλισμο.Οι εργατες δεν εχουν αναγκη απο τα γκουλαγκ.Τωρα ειναι καλυτερα αποταν θα ειναι εγκλοιστοι στα σοσιαλιστικα στρατοπεδα οπως αυτα που λειτουργουσαν επι εμφυλιου πολεμου και το 44 .
  Ηροδοτε ολοι οι εργατες ενωμενοι.Γιατι διασπα το απεργιακο και εργατικο κινημα το κκε?Λαθος εκανε το κομμα 60 χρονια και κραταγε τους απεργους και τους εργατες ενωμενους ή λαθος κανει τωρα που τους διασπα¨?Η μηπως και τωρα σωστο ειναι το κομμα και 60 χρονια που εκανε το αντιθετο παλι σωστο ήταν?

  Σχόλιο από karampas | 25/07/2010

 3. Το μαύρο σενάριο για την εξεύρεση 300 δις ευρώ Παρασκευή, 08 Οκτώβριος 2010 23:35
  Όταν πριν από 200 χρόνια το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, βρισκόμενο σε απελπιστική οικονομική κατάσταση, στράφηκε στην Ευρώπη προς αναζήτηση δανεικών κεφαλαίων, οι έμποροι χρέους έθεσαν για πρώτη φορά σε λειτουργία έναν τύπο ομολόγων που είχαν κατασκευαστεί μερικές δεκαετίες νωρίτερα, τα οποία ονομάζονταν ʽκαλυμμέναʼ. Επρόκειτο για δάνεια που διέπονταν από μία ειδική νομοθεσία εξαιρετικά ευνοϊκή για τους δανειστές, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, καλύπτονταν επί του συνόλου του δανείου τους προς την Ελλάδα με εμπράγματες ασφάλειες επί της δημόσιας περιουσίας και είχαν την άδεια να εποπτεύουν την ελληνική οικονομία και να αποφασίζουν πώς θα γινόταν η διαχείριση των δημόσιων οικονομικών με τρόπο τέτοιο ώστε να εξασφαλίζονταν πρώτα η αποπληρωμή των δόσεων των δανείων και έπειτα οτιδήποτε άλλο, όπως δαπάνες για την άμυνα, για δημόσια έργα, για την υγεία κλπ.

  Στην Ελλάδα του σήμερα συμβαίνει κάτι παρόμοιο, με το μηχανισμό στήριξης να αποτελεί στην ουσία του ένα μηχανισμό μεταφοράς του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες προς το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και τα κράτη της ΕΕ με την παράλληλη μετατροπή του ελληνικού χρέους από διεπόμενο από το ελληνικό δίκαιο σε διεπόμενο από το αγγλικό και από ελεύθερο από εμπράγματες ασφάλειες επί του ελληνικού δημοσίου σε επιβαρυμένο με αυτές αλλά και με την άδεια στους νέους δανειστές της Ελλάδας να διαχειρίζονται τα οικονομικά της έτσι ώστε να εξασφαλίζουν ότι οι αποπληρωμές των δόσεων θα γίνονται κανονικά.

  Αν οι δόσεις πληρώνονται στην ώρα τους η Ελλάδα θα μπορεί να παραμένει στην αγκαλιά του μηχανισμού στήριξης. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί καθώς το ελληνικό χρέος αυξάνεται αντί να μειώνεται και θα ανέρχεται στα 400 δις ευρώ μέχρι το 2012 (στοιχεία από το Bloomberg) ενώ, ήδη, σήμερα οι δόσεις της Ελλάδας ανέρχονται στα 4 δις ευρώ μηνιαίως, ποσό το οποίο είναι υπέρογκο. Επιπλέον και ως γνωστό, η Ελλάδα δεν ελέγχει το νόμισμα της ώστε να μπορεί να το υποτιμήσει, δεν έχει πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων ώστε να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, ταλανίζεται από τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας ενώ τρέχει ένα δημοσιονομικό πρόγραμμα με τα σκληρότερα μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ σε χώρα εν καιρώ ειρήνης τουλάχιστον από το 1980 (σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ).

  Έτσι, ένα σενάριο που δε μπορούμε σε καμία περίπτωση να αποκλείσουμε είναι αυτό που θέλει τις ανάγκες της Ελλάδας για δανεικά κεφάλαια να αυξάνονται στα επόμενα χρόνια την ώρα που η ικανότητα της για αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων θα μειώνεται.

  Όταν η Ρωσία είχε βρεθεί σε ένα λιγότερο ασφυκτικό οικονομικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον από αυτό στο οποίο βρίσκεται η Ελλάδα σήμερα, αναγκάστηκε να πουλήσει 20 από τις 27 χιλιάδες δημόσιες επιχειρήσεις της περίπου στο 10% της πραγματικής τους αξίας (μεταξύ του 1993 και 1995) αλλά ακόμη και έτσι δε μπόρεσε να αποτρέψει την χρηματοπιστωτική κρίση που τη χτύπησε λίγα χρόνια αργότερα, φτάνοντας την στα όρια της πτώχευσης. Μα ακόμη και αν η Ελλάδα αποφασίσει να πουλήσει σε τιμή ευκαιρίας όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις, τα χρήματα που θα συγκεντρώσει είναι ελάχιστα μπροστά σε αυτά που απαιτούνται για να βγει από την κρίση στην οποία έχει επέλθει.

  Υπάρχει, όμως, κάτι άλλο το οποίο θα μπορούσε να βγάλει προς πώληση και σύμφωνα με πληθώρα στοιχείων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από το Νοέμβριο του 2009 μέχρι σήμερα αλλά και με στοιχεία από πρόσφατη έρευνα του Bloomberg αυτό είναι δημόσια γη και ελληνικά νησιά που ανήκουν στο κράτος, η συνολική αξία των οποίων φτάνει τα 300 δις ευρώ. Και πριν βιαστεί κανείς να σκεφτεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ η Ελλάδα να προβεί σε μία τέτοιου είδους πώληση είναι καλό να λάβει υπόψη του ότι, ήδη, από τον Ιανουάριο του 2010 έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις από Έλληνες ιθύνοντες που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τέτοιας πρόθεσης, ενώ μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το μηχανισμό στήριξης οι δανειστές της Ελλάδας έχουν, πλέον, το δικαίωμα να βγάλουν μόνοι τους αυτήν την κρατική περιουσία προς πώληση προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματα που της έχουν δανείσει, σε περίπτωση που η Ελλάδα καθυστερήσει στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων της.

  Και αν τελικά το σενάριο αυτό επιβεβαιωθεί και η Ελλάδα αναγκαστεί να πουλήσει δημόσια γη και ελληνικά νησιά προκειμένου να ξεπληρώσει τους δανειστές της, το κακό που θα την έχει χτυπήσει θα είναι διπλό καθώς από τη μία θα έχει χάσει για πάντα εδάφη της και από την άλλη θα τα έχει δώσει σε τιμή ευκαιρίας μέσα σε ένα καθεστώς οικονομικής απελπισίας. Το χειρότερο όλων, ωστόσο, θα είναι αν μία τέτοια κίνηση βρει έρεισμα στο λαό, ο οποίος όντας σε κατάσταση εξαθλίωσης αποδεχτεί κάτι που μέχρι τότε θα θεωρούσε αδιανόητο.

  http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/——300—2010100828634/

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 09/10/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: