Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ (;)

Στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει με τους εκεί  δικούς της κώδικες και τα δικά της ιδιαίτερα  ντέρτια και ευαισθησίες ..πολλάκις όχι μακριά από αυτά της «άλλης» Ελλάδας…

Ο ταχυδρόμος μας έφερε ένα  κείμενο από την Συσπείρωση Οπαδών Α.Ε.Κ – «ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ» και το παρουσιάζουμε  :

(>) Μοιάζει σαν παραμύθι… Κι όμως είναι αλήθεια! Μια πραγματική ΙΣΤΟΡΙΑ που όμοιά της δύσκολα συναντάς! Ας γυρίσουμε, όμως, πολλές δεκαετίες πριν… Ενάμιση εκατομμύριο βασανισμένες ψυχές από την Μ. Ασία κατακλύζουν την Ελλάδα. Έτσι το θέλησαν κάποιοι διεθνείς αιμοσταγείς εγκληματίες των λαών που μοίραζαν και τότε τον κόσμο για τον καταραμένο βρώμικο πλούτο τους, κάνοντας αυτοκρατορική πολιτική με ανθρώπινες ζωές.

Οι Πρόσφυγες! Ξεριζωμένοι, πληγωμένοι, ποτισμένοι με αίμα και δάκρυ, πάμφτωχοι σε υλικά αγαθά, αλλά πάμπλουτοι σε υπερηφάνεια, ψυχή και λεβεντιά! Οι Πρόσφυγες δεν έφεραν μαζί τους μόνο τον πόνο τους. Καλά φυλαγμένες στο δισάκι της καρδιάς κρατούσαν τις μακρόχρονες παραδόσεις τους. Ζυμωμένες με την γλυκιά μαγεία της ανατολής και το άφταστο ελληνικό μεράκι σε ένα αλλιώτικο αξεπέραστο κράμα. Ξένοι τότε στην αρχή, μόχθησαν σκληρά για να ενταχθούν σε ένα νέο κοινωνικό ιστό, αφιλόξενο σε μεγάλο βαθμό, που αρκετές φορές τους αντιμετώπισε και σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γι αυτό άλλωστε το λόγο, η παράδοσή τους ήταν αναγκαίο να διασωθεί, οι μνήμες και οι δεσμοί έπρεπε να διατηρηθούν, το χθες να συνυπάρξει με το αύριο… Προς αυτή την κατεύθυνση πάρθηκαν πολλές μικρές και μεγάλες πρωτοβουλίες, αλλά ΜΙΑ ΕΙΔΙΚΑ θα έγραφε την πιο αξιοθαύμαστη σελίδα στο βιβλίο αυτής της τόσο ζωντανής γενιάς! Μία ομάδα, λοιπόν, πρωτοπόρων παλικαριών πήρε την ιστορική απόφαση να ιδρύσει έναν αθλητικό σύλλογο…

(>) 1924: Η Α.Ε.Κ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ !!! Από τους ξεριζωμένους, από τον ανθό της τιμημένης προσφυγιάς!!! Αυτοί της έδωσαν πνοή ζωής, αυτοί της έδωσαν φτερά!!! Και  η Α.Ε.Κ έμελλε, πλέον, να ζωντανέψει ένα όνειρο που θα κούρσευε τόσες καρδιές. Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως κατάφερε να εκπέμψει στη μακρά ιστορική πορεία της το ξεχωριστό νικηφόρο στίγμα της προσφυγιάς αλλά και όλων των κατατρεγμένων. Αποτέλεσε ένα συνδετικό κρίκο χιλιάδων ανθρώπων σε ένα επιπλέον κοινωνικό επίπεδο -στο αθλητικό- γαλουχώντας ολόκληρες γενιές με τα πιο γνήσια αθλητικά ιδεώδη. Οι αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι», της «ντόμπρας αντιπαλότητας» και της «παλικαρίσιας-τίμιας νίκης», στοιχεία που πάντα ενυπήρχαν στην περήφανη ιδιοσυγκρασία των προσφύγων, έβρισκαν πλέον την πρακτική έκφρασή τους στην ΙΔΕΑ.Ε.Κ.

(>) Τα χρόνια κυλούσαν… Αργά αλλά βασανιστικά η προσφυγιά, επουλώνοντας τις πληγές της, ενσωματώθηκε πλήρως στην ελληνική κοινωνία. Πρόσφερε με τον ιδρώτα, τις ικανότητες, τις δεξιοτεχνίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της στην οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας, ενώ συνάμα τα ξεριζωμένα αδέρφια μας υπήρξαν μπροστάρηδες σε κάθε τι προοδευτικό και αναγεννητικό σε ετούτο το τόπο. Οι πρόσφυγες και η Ομάδα τους ήταν πια οργανικά-συστατικά στοιχεία της νέας κοινωνικής δομής. Και η ΑΕΚΑΡΑ παρέσερνε στους ξέφρενους ρυθμούς της, χειμάρρους ολόκληρους από παιδάκια και νεολαίους στις εργατογειτονιές της Φιλαδέλφειας, της Ιωνίας, της Χαλκηδόνας, του Γαλατσίου, της Νίκαιας, της Καισαριανής, της Ελλάδας ολόκληρης, καταγράφοντας χρυσούς θριάμβους σε εγχώριο αλλά και διεθνές επίπεδο. Τι να αναπολήσει κανείς… Τα πανάξια πρωταθλήματα και κύπελλα;;; Την θρυλική πορεία ως τα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το αλησμόνητο 1976-77;;; Την κατάκτηση του Κυπέλλου Ευρώπης στο μπάσκετ το 1968 με αμιγή ελληνική πεντάδα μπροστά σε 80.000(!!!) θεατές;;; Τις εκπληκτικές διακρίσεις στο στίβο, στην πυγμαχία και στα υπόλοιπα αγωνίσματα;;; Το γήπεδό μας στα ματωμένα χώματα (ναι αυτό που μας γκρέμισαν) που ήταν το κάστρο όλων των λαμπρών επιτυχιών;;; Αλήθεια τι να πρωτοθυμηθούμε!!! Ο κιτρινόμαυρος δικέφαλος αετός αποτέλεσε το συμβολικό έμβλημα της ανυπότακτης ΑΕΚΑΡΑΣ, συσπειρώνοντας στις φτερούγες του το πιο δυναμικό και υγιές τμήμα της αθλητικής ζωής. Αυτούς που ήξεραν τι σημαίνει να μην το βάζεις κάτω και να χτίζεις ξανά από το μηδέν! Αυτούς που δεν συμβιβάζονταν με την απάτη και το ψέμα. Αυτούς που αισθάνονταν αδικημένοι μεν, αλλά και αλύγιστοι μαχητές ταυτόχρονα! Τέτοιους λεβέντες έβγαλε η Α.Ε.Κ των προσφύγων και γι αυτό την φθόνησαν και την πολέμησαν όσο τίποτε άλλο το κατεστημένο και τα σάπια κυκλώματα της διαφθοράς. Τίποτε δεν είναι τυχαίο στην ιστορία και την πορεία μας: Μίσησαν οι βολεμένοι προύχοντες την αετίσια ιδεολογία των αδούλωτων παλικαριών που επέλεξαν να μη σκύβουν το κεφάλι και να μην προσκυνούν τα μεγάλα ένοχα αφεντικά που ύπουλα εγκαταστάθηκαν στο σβέρκο της αθλητικής ιδέας. Ο Αετός της προσφυγιάς όμως δεν έπαυε να πετά ψηλά, να θριαμβεύει και να νικά, αγκαλιά με τον πύρινο ενωσίτικο λαό που ανέκαθεν αποτελούσε την πεμπτουσία της ισχύος του.

(>) Οι εποχές άλλαξαν… Η σύγχρονη ωφελιμιστική εποχή του αλόγιστου κέρδους, της ηλίθιας καταναλωτικής μανίας και της γελοίας αυτοπροβολής, διείσδυσε δυστυχώς σε κάθε τομέα και χαραμάδα της κοινωνικής και (προφανώς) της αθλητικής δραστηριότητας. Σε ένα τέτοιο έδαφος ξεφύτρωσαν κάποια στιγμή και οι  ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες και τα αδυσώπητα μεγαλοσυμφέροντα και ο άχρωμος τεχνοκρατισμός και ότι άλλο συνεπάγεται η σύγχρονη στυγνή πραγματικότητα. Η πλήρης εμπορευματοποίηση εκτόπισε βίαια την παλιά αγνή εποχή. Οι φανέλες οι τιμημένες έγιναν “χρυσές”, οι αλάνες τσιμεντένια κλουβιά και τα γήπεδα που πηγαίναμε (και που παίζαμε κι εμείς πιτσιρικάδες) τείνουν να μετατραπούν σιγά-σιγά σε απρόσωπα και ψυχρά εμπορικά πολυκαταστήματα πελατειακού τύπου! Η θολή “λάμψη” του χρήματος αμαυρώνει σχεδόν τα πάντα, δυστυχώς……

(>) ΚΑΙ ΟΜΩΣ… Πάντα θα υπάρχει ένα μεγάλο ΟΜΩΣ! Κι αυτό δεν είναι άλλο από την ίδια την ψυχοσύνθεση της γνήσιας Α.Ε.Κ και των ιδεολόγων της που δεν αλλοτριώνονται τόσο εύκολα όσο φαντάζεται “το σύστημα”. Κάποιοι ακόμη προσπαθούν….να απαγάγουν το όνειρο! Ρομαντικοί «πειρατές για ένα όνειρο» ή μήπως (για τους δήθεν “ρεαλιστές”) απείθαρχοι και παρωχημένοι;;; Δεν είναι καθόλου έτσι. Απλά τούτη η αποκρουστική πραγματικότητα, αυτός ο κάλπικος «ρεαλισμός» τους, μας ανατριχιάζει. Μας κάνει να γερνάμε πριν την ώρα μας και δεν γουστάρουμε. Όσο και αν φαίνεται παράξενο πάντα θα υπάρχουν……αδιόρθωτα παιδιά (μικρά ή μεγάλα στην ηλικία δεν έχει και τόσο σημασία) που θα επιμένουν να πιστεύουν σε όνειρα και ιδανικά. Που εξακολουθούν ακόμη να αντιλαμβάνονται την Α.Ε.Κ σαν Ιστορία, Ιδέα και Τρόπο Ζωής, με περίσσευμα αγνότητας και ανιδιοτέλειας. Όχι τίποτε άλλο, μα γιατί αξίζει να πιστεύει κανείς σε γλυκές ουτοπίες και παθιασμένα όνειρα. Γιατί έτσι η Α.Ε.Κ των Προσφύγων μεγαλούργησε δεκαετίες ολόκληρες. Γιατί οι ‘’κουρσάροι του κιτρινόμαυρου ονείρου” και ο συνειδητοποιημένος κόσμος της Α.Ε.Κ θα τραγουδάει μια ζωή την ανθεκτική και δοκιμασμένη μπαλάντα της τιμημένης προσφυγιάς και των διαχρονικών οραμάτων του ενωσίτικου λαού. Γιατί μονάχα έτσι γράφεται, τελικά, η Ιστορία! Κι αυτή την βαριά Ιστορία δεν μπορεί να τη διαγράψει η σημερινή ανιστόρητη παρένθεση που κρατά την Α.Ε.Κ αιχμάλωτη στη μιζέρια και την απαξίωση. Ο αγώνας για τη Λευτεριά και την Αναγέννησή της συνεχίζεται, μέχρι να κάνει ξαστεριά !

Συσπείρωση Οπαδών Α.Ε.Κ:

«ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ»

Advertisements

27/06/2010 - Posted by | -προσφυγιά, -Διάφορα

15 Σχόλια »

 1. Πραγματικά δεν περίμενα να διαβάσω τόσο όμορφο κείμενο από μια ομάδα φιλάθλων…

  κρατώ και εγώ από την Πόλη και κατανοώ τι λέει(συναισθηματικά, μιας και βιωματικά είμαι πολύ μικρός και δεν έζησα την προσφυγιά).

  Παρόμοια ιστορία έχει και ο ΠΑΟΚ αν δεν κάνω λάθος.
  Ο Δικέφαλος του Βορρά.

  Συγχαρητήρια για την δημοσίευση!

  Σχόλιο από Παναγιωτάκης | 28/06/2010

 2. Α ρε ΑΕΚάρα ..

  Σχόλιο από haridimos | 28/06/2010

 3. ΑΕΚ και ξερό ψωμί, ενώ ο ΠΑΟΚ δυστυχώς μας απογοήτευσε, αποροφούμενος από τη «μαύρη τρύπα» της Θεσαλονίκης

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 28/06/2010

 4. AEK
  ΛΑΤΡΕΙΑ!!!
  ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
  ΠΕΙΡΑΤΙΑ!!!
  ΓΙΑΤΙ ΟΣΟ Κ ΑΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ »ΤΡΕΝΤΥ»
  ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΜΠΟΡΙΟ ΤΙΣ ΙΔΕΕΣ…
  …ΕΜΕΙΣ ΘΑ’ΜΑΣΤΕ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΙ ΠΕΙΡΑΤΕΣ
  ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ…
  ΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΟΥ:
  Οι αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι»,
  της «ντόμπρας αντιπαλότητας»
  και της «παλικαρίσιας-τίμιας νίκης»,
  στοιχεία που πάντα ενυπήρχαν
  στην περήφανη ιδιοσυγκρασία των προσφύγων,
  Θα έβρισκαν πλέον την πρακτική έκφρασή τους
  στην ΙΔΕΑ-Α.Ε.Κ.

  να λελευω σας…
  ΓΙΩΡΙΚΑΣ.

  Σχόλιο από GIORIKAS21 | 29/06/2010

 5. Η ιστορία των ελληνικών ομάδων δείχνει ότι ένας σημαντικός αριθμός απ΄ αυτές έχει κάποια σχέση, μικρότερη ή μεγαλύτερη, με τη Μικρά Ασία ή την Κωνσταντινούπολη. Κι αυτό ισχύει περισσότερο για τις λεγόμενες «μεγάλες ομάδες».

  Από τη Σμύρνη στην Αθήνα: Πανιώνιος και Απόλλων

  Το 1890, Έλληνες της οθωμανικής και πολυεθνικής Σμύρνης ίδρυσαν τον Μουσικό και Γυμναστικό Σύλλογο «Ορφεύς». Ο Απόλλων ξεκίνησε ως διάσπαση του σμυρναϊκού «Ορφέα», τον επόμενο χρόνο (1891). Είχε καλλιτεχνικά, πεζοπορικά και αθλητικά τμήματα (πιο ξακουστό το κωπηλατικό), καθώς και ιδιόκτητο γήπεδο στη Σμύρνη. Ήταν πιο λαϊκή ομάδα από τον σχεδόν συνομήλικό του και συντοπίτη Πανιώνιο, αφού εκείνος θεωρούνταν πιο αστικός. Το 1910, ο Απόλλων ίδρυσε το ποδοσφαιρικό του τμήμα, που έκτοτε έπαιρνε συνήθως το τοπικό πρωτάθλημα. Με τη μικρασιατική καταστροφή (Σεπτέμβρης το 1922), ο Απόλλων διαλύθηκε. Ξαναφτιάχτηκε στην Αθήνα, ως προσφυγική ομάδα με την ονομασία «Απόλλων Αθηνών», με έδρα αρχικά δίπλα στο Ολυμπιείο, αργότερα στο Ρουφ και τελικά στο γνωστό γήπεδο της Ριζούπολης. Κέρδισε λίγα πρωταθλήματα Αθηνών κι έβγαλε μερικούς μεγάλους παίχτες, όμως τα τελευταία δέκα χρόνια παραδέρνει (τώρα βρίσκεται στη Δ΄ Αθηνών). Πρόσφατα ξαναπήρε τ΄ όνομα «Απόλλων Σμύρνης»: μια θλιβερή διαδικασία υποκατάστασης της πραγματικότητας με το ένδοξο παρελθόν.

  Ο Πανιώνιος είναι κι αυτός διάσπαση του «Ορφέα» Σμύρνης. Το 1893 ξεκίνησε μια διάσπασή του, ο Αθλητικός Σύλλογος «Γυμνάσιον» (ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΣΕΓΑΣ το 1897). Τα σωματεία αυτά επανενώθηκαν το 1898, δημιουργώντας τον Πανιώνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Ο σύλλογος συντηρούσε 11 αθλητικά τμήματα: αθλητικό (στίβου), γυμναστικό, ναυτικό (κωπηλασίας), κολύμβησης, σκοποβολής, ξιφασκίας, ποδηλασίας, τένις, «ποδοσφαιρίσεως» (ήδη από το 1895, όταν εμείς στην Παλιά Ελλάδα δεν ξέραμε πώς ήταν το τόπι!), βόλεϊ μπάσκετ, αλλά και περιηγητικά και καλλιτεχνικά. Η μικρασιατική καταστροφή (Σεπτέμβρης 1922) διέλυσε, φυσικά, και τον Πανιώνιο στη Σμύρνη. Αλλά μόλις δύο μήνες μετά, ένας νέος Πανιώνιος ξεκινούσε στην Αθήνα, με έδρα τ΄ αποδυτήρια του Παναθηναϊκού Σταδίου. Μέχρι που, το 1940, μεταφέρθηκε στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης. Η συνέχεια είναι γνωστή.

  Από τη Θεσσαλονίκη στη … Θεσσαλονίκη: ο Ηρακλής

  Το 1899, στην επίσης οθωμανική και πολυεθνική Θεσσαλονίκη ξεκίνησε ο ελληνικός όμιλος «Φιλομούσων». Το 1903, τα μέλη του επεκτάθηκαν και στον αθλητισμό, ιδρύοντας τμήματα ποδηλασίας, κολύμβησης και ποδοσφαίρου. Το 1908, οι «Φιλόμουσοι» ενώθηκαν με την προϋπάρχουσα «Ολυμπία», αμιγώς αθλητικό ελληνικό σωματείο, και έτσι φτιάχτηκε ο Ηρακλής. Αρχική ονομασία του ήταν «Οθωμανικός ελληνικός σύλλογος Θεσσαλονίκης ‘Ο Ηρακλής’». Έτσι, όταν η πόλη πέρασε σε ελληνικά χέρια (1912), οι άνθρωποι του Ηρακλή το μόνο που χρειάστηκε ήταν να αφαιρέσουν το «οθωμανικός» από τον τίτλο τους.

  Δεν πρόκειται δηλαδή για ομάδα προσφύγων, όπως πολλοί νομίζουν, αλλά για σωματείο γηγενών Σαλονικιών που είχε ξεκινήσει επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Και επειδή είναι το παλιότερο στην πόλη και γενικά στον ελληνικό χώρο, και δεν έχει αλλάξει από τότε τ΄ όνομά του, δικαίως έχει λάβει το παρατσούκλι «γηραιός».

  Από την Κωνσταντινούπολη στην Ελλάδα: ΑΕΚ και ΠΑΟΚ

  Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (ΑΕΚ) δημιουργήθηκε το 1924 στην Αθήνα με κύρια έδρα το γνωστό (1930 – 2003) γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Οι ιδρυτές της ήταν βασικά μη Σμυρναίοι πρόσφυγες, Κωνσταντινουπολίτες και άλλοι, που είχαν μικρότερη ή μεγαλύτερη σχέση με προϋπάρχοντα ελληνικά σωματεία της Κωνσταντινούπολης («Ένωση Τατούλων», «Πέρα Κλουμπ», «Ερμής», «Μέγας Αλέξανδρος», «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου σχολής κλπ). Η ΑΕΚ συσπείρωσε εκείνους που δεν ήταν οπαδοί του Απόλλωνα ή του Πανιωνίου, ιδίως μάλιστα τους Πόντιους. Ο δικέφαλος αϊτός παρέπεμπε στο σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και το Κ του τίτλου στο νεότερο όνομα του Βυζαντίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι δημιουργήθηκαν άλλα 10 σωματεία με το ίδιο όνομα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, με την προσθήκη π.χ. Θεσσαλονίκης ή Τριπόλεως.

  Ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ) αποτελεί συνέχεια του πολίτικου αθλητικού και καλλιτεχνικού συλλόγου «Ερμής» του Πέραν (έτος ίδρυσης 1875), που το 1923 μετονομάστηκε σε «Περακλούμπ». Τρία χρόνια αργότερα, μέλη του Περακλούμπ στη Θεσσαλονίκη ιδρύουν τον ΠΑΟΚ. Πάλι δικέφαλος αϊτός, πάλι το Κ με τη μικρή διαφορά -πολιτών αντί –πόλεως). Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που κυριαρχεί στους φιλάθλους της Βόρειας Ελλάδας (λόγω των εκεί Ελλήνων προσφύγων), ενώ έχουν επίσης ιδρυθεί πολλοί τοπικοί ΠΑΟΚ, με μια προσθήκη στο τέλος π.χ. Γιαννιτσών. Κανονικά, η προϊστορία του ΠΑΟΚ είναι παλιότερη, από των σμυρνέικων σωματείων, όμως ο ίδιος ο ΠΑΟΚ προβάλλει έτος ίδρυσης το 1926.

  Το τριφύλλι και οι Πειραιώτες πρόσφυγες: ΠΑΟ και Ολυμπιακός

  Λίγοι γνωρίζουν ότι και οι λεγόμενοι «αιώνιοι» έχουν επίσης σχέση με Πόλη και Μικρασία. Όταν ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός (από διάσπαση του Πανελληνίου- και άλλαξε διάφορα ονόματα μέχρι να καταλήξει ΠΑΟ), δεν είχε έμβλημα το τριφύλλι, μα έναν ποδοσφαιριστή που κλοτσάει μια μπάλα. Το τριφύλλι το έφερε το 1911 ο αθλητής Μιχάλης Παπάζογλου και ήταν το σήμα της προηγούμενης ομάδας του. Μόνο που ο Παπάζογλου ήταν αθλητής της στον οθωμανικό ελληνικό σύλλογο της Χαλκηδόνας! (Ο συνδυασμός πράσινο χρώμα και τριφύλλι μάλλον ιρλανδίζει, αλλά η ο συσχετισμός δεν αποδεικνύεται). Ναι μεν λοιπόν οι ιδρυτές του ΠΑΟ ήταν Αθηναίοι αστοί και μικροαστοί, το τριφύλλι όμως ήταν τούρκικο. Επίσης, προκειμένου να γίνει το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, υπήρξαν προσφυγές εκεί με πρόσφυγες της περιοχής Αμπελοκήπων. Στη συνέχεια όμως οι πρόσφυγες της περιοχής έγιναν οι φανατικότεροι οπαδοί της ομάδας (προσφυγικές πολυκατοικίες της Αλεξάνδρας, του Λυκαβηττού, της Πανόρμου και των Ελληνορώσων).

  Τέλος, ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε βέβαια το 1925, από συγχώνευση του Πειραϊκού και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς. Φαινομενικά δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τη Μικρασία, αφού οι ιδρυτές του ήταν επίσης αστοί και μικροαστοί. Όμως η κύρια δύναμη της ομάδας ήταν -και είναι- στις προσφυγοκρατούμενες γειτονιές των δήμων ιδίως της Β΄ Πειραιά (Δραπετσώνα, Κερατσίνι, Ρέντη, Φάληρο, Νίκαια, Κορυδαλλός). Ειδικά στις πρώτες απ΄ αυτές η αναφορά της περιοχής δείχνει αυτονόητα και την «οπαδική τοποθέτηση». Είναι πολύ αμφίβολο αν ο Ολυμπιακός θα είχε φτάσει στη μεγάλη δύναμη που έχει σήμερα χωρίς την προσφυγική υποστήριξη.

  Συμπέρασμα

  Όλες οι λεγόμενες «μεγάλες ομάδες» (πλην του Άρη), αλλά και αρκετές άλλες, έχουν δημιουργηθεί υπό την επιρροή του φιλοπρόοδου πολίτικου – μικρασιάτικου στοιχείου, ή έχουν υποστεί εκ των υστέρων την επίδρασή του. Στο ποδόσφαιρο και άλλα σπορ, όπως και σε τόσους άλλους τομείς, οι Έλληνες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας /Τουρκίας μάς άνοιξαν τα μάτια. Όποιος μελετάει την ελληνική αθλητική ιστορία καλό θα είναι να το θυμάται αυτό.

  Πηγή: Sportdog

  http://mikrasiatis.gr/?p=1279

  Σχόλιο από Sportdog | 30/06/2010

 6. ΑΕΚ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΞΕΡΙΖΩΜΕΝΗ.
  Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΕΚ, ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
  ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΧΡΟΝΩΝ
  ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΓΙΑΠΗΔΩΝ.

  Κ.Μ.

  Σχόλιο από ΚΜ | 03/07/2010

 7. το κειμενάκι πάντως, είναι απίθανο…

  Σχόλιο από ΚΜ | 03/07/2010

 8. Έχω την τιμή να Σας συστηθώ :Πόντιος ΔΕΝ είμαι,προέρχομαι όμως από πρόσφυγες γονείς της Ανατολ.Θράκης!Και το σπουδαιότερο είναι ότι τυγχάνω ιδεολόγος ΑΕΚΤΖΗΣ από το 1947 μέχρι τώρα,σήμερα δεν είμαι ούτε φίλαθλος.ούτε οπαδός γιατί δεν με εκφράζει το «επαγγελματικό» ποδόσφαιρο των ημερών μας που ξεφεύγει κατά την γνώμη μου από μαζικό και καλώς εννοούμενο άθλημα, παραπέμποντας αποκλειστικά σε χρήμα-δούναι και λαβείν- τεράστιων ποσών και περίεργων συναλλαγών εντός και εκτός γηπέδων! Δημιουργεί φανατισμό,έχθρες και θανατηφόρες προστριβές,αλόγιστες καταστροφές και τρομοκρατικές ενέργειες που καμιά σχέση δεν έχουν με το ποδόσφαιρο δυστυχώς!Ως ρομαντικός παίκτης και φίλαθλος έμεινα στο ευ αγωνίζεσθαι για την ιδέα,τη φανέλλα,τό όνομα και προ πάντων την ιστορία του συλλόγου,απέχω και καταδικάζω τα σημερινά των γηπέδων δρώμενα!Είμαι βέβαιος ότι εκτός των άλλων η Α.Ε.Κ.είχε και το όνομα και τη χάρη αλλά και τους περισσότερους παίχτες
  με δημοκρατική και αριστερη κουλτούρα!!!Με βαθιά εκτίμηση ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΔΕΟΛΟΓΟΣ ΑΕΚΤΖΗΣ

  Σχόλιο από grafeas pezikou | 15/07/2010

 9. Παρέληψα παραπάνω να συγχαρώ τους πάντες για το φανταστικά ωραίο πόνημα της μεγάλης ιδέας που λέγεται Α.Ε.Κ.!!!!ΜΠΡΑΒΟ στους συντάκτες και στους σχολιαστές αλλά και σε όσους στις δύσκολες μέρες που ζούμε εξακολουθούμε να είμαστε αδιαπραγμάτευτα ιδεολόγοι και αθεράπευτα ρομαντικοί μακραν κάθε θολής και προβοκατόρικης συναλλαγής……..
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΑΔΕΡΦΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

  Σχόλιο από grafeas pezikou | 15/07/2010

 10. γραφέα, ευχαριστούμε για τα καλά λόγια.

  Μιας και κατάγεσαι απ’ την Ανατολική Θράκη έχουμε δύο εκπλήξεις για σένα:

  Απ’ τον Άγ. Στέφανο της Πόλης στον Αγ. Στέφανο Αττικής
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2010/01/27/agios-stefanos/

  Τι έγινε στην Ανατολική Θράκη τον Οκτώβρη του ’22
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2009/11/03/17-102009/

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/07/2010

 11. ΚΑΙ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΤΟ ΘΑΥΜΑ
  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ !!!

  Σχόλιο από ΚΜ | 04/08/2010

 12. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ:
  ΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ:

  « Αχ, γκρέμισε ο κόσμος μας! Γκρέμισε ή Σμύρνη μας! Γκρέμισε η ζωή μας. Η καρδιά, τρομαγμένο πουλί, δεν ξέρει πού να κρυφτεί. Ο τρόμος, ένας ανελέητος καταλύτης άδραξε στα νύχια του κείνο το πλήθος και το αλάλιασε. Ο τρόμος ξεπερνάει το θάνατο. Δε φοβάσαι το θάνατο φοβάσαι τον τρόμο. Ο τρόμος έχει τώρα το πρόσταγμα. Τσαλαπατά ανθρωπιά. Αρχίζει από το ρούχο και φτάνει ίσαμε την καρδιά. Όποια γλώσσα κι αν μιλάς, λόγια δε θα βρεις να τόνε περιγράψεις(…)

  Τι κάνουν, λοιπόν, οι προστάτες μας; Τι κάνουν οι σύμμαχοι οι ναυάρχοι με τα χρυσά σιρίτια, οι διπλωμάτες κι οι πρόξενοι της Αντάντ; Στήσανε κινηματογραφικές μηχανές στα καράβια τους και τραβούσανε ταινίες τη σφαγή και τον ξολοθρεμό μας! Μέσα στα πολεμικά οι μπάντες τους παίζανε εμβατήρια και τραγούδια τής χαράς για να μη φτάνουν ίσαμε τ’ αφτιά των πληρωμάτων οι κραυγές της οδύνης και οι επικλήσεις του κόσμου. Και να ξέρει κανείς πώς μια, μόνο μια κανονιά, μια διαταγή, έφτανε για να διαλύσει όλα κείνα τα μαινόμενα στίφη. Κι η κανονιά δε ρίχτηκε κι η εντολή δε δόθηκε! »

  (ΔΙΔΩ ΣΩΤΗΡΙΟΥ – Ματωμένα Χώματα)

  Σχόλιο από ΚΜ | 04/08/2010

 13. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ Α,Ε,Κ,
  ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ «ΠΑΕ-ΕΤΑΙΡΙΑ»

  ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΟΠΑΔΩΝ ΑΕΚ – ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ»
  ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΑΚΙ….

  «…Όταν ήρθαν εδώ οι πρόσφυγες, διωγμένοι, ταλαιπωρημένοι, κυνηγημένοι, η AEK δεν υπήρχε, υπήρχε όμως στις αναμνήσεις των πατεράδων μας η “Πέρα Kλουμπ”. Πολλά παιδιά από εδώ έπαιζαν στην “Πέρα Kλουμπ”. Μετά το διωγμό οι παίκτες σκορπίσανε, άλλοι πήγαν στην Καβάλα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, αλλά οι περισσότεροι ήταν στη Φιλαδέλφεια. Εκεί παίζανε μόνοι τους και σιγά-σιγά άρχισαν να μαζεύονται οι παίκτες της παλιάς ομάδας. H Νέα Φιλαδέλφεια τότε ήταν παράγκες και χωράφια.

  Οι παίκτες λοιπόν που έπαιζαν κάποτε στην “Πέρα Kλουμπ” και άλλα σωματεία της Πόλης ΜΕΤΕΤΡΕΨΑΝ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΣΕ ΓΗΠΕΔΟ. Ήταν η μόνη τους χαρά, μέχρι που κάποιος τους είπε ότι η Πολιτεία ―επειδή η Φιλαδέλφεια χτιζόταν― θα τους έπαιρνε το γήπεδο. Εκείνη τη νύχτα που το έμαθαν βγήκαν έξω, ο καθένας με ό,τι είχε, ένα τραπέζι, καρέκλες, κρεβάτια και περιφράξανε το χώρο. Tην επόμενη ημέρα, οι άνθρωποι του υπουργείου, αντιμετωπίζοντας μια τέτοια εικόνα, παραχώρησαν την έκταση ως χώρο άθλησης των προσφύγων. Μετά, περιέφραξαν με συρματόπλεγμα το χώρο και έγινε το γήπεδο της AEK. Αυτό το γήπεδο που γκρεμίσαν και μας έστειλαν πάλι στην προσφυγιά.

  Αλλά πάντα έτσι ήταν, ποτέ δεν τους άρεσε η AEK. Θυμάμαι τον πατέρα μου να μου διηγείται το πρώτο παιχνίδι της ομάδας στην Ελλάδα. Mε τον Ολυμπιακό ήταν στο Φάληρο. H AEK έχανε δύο μηδέν. Αλλάζει το παιχνίδι και η AEK κερδίζει τελικά με 3-2. Από τότε δεν χωνεύουν την ομάδα γιατί ήρθαν στην Ελλάδα με ένα μπογαλάκι και έκαναν προκοπή εδώ και στεριώσανε και τώρα μας γκρεμίσανε και το γήπεδο, κατάλαβες! Όπως δεν χώνευαν και τους πρόσφυγες (….) Γιατί; Λυτοί είναι πιο Έλληνες από εμάς;;;»

  Σχόλιο από VIVE LOS PIRATAS | 05/08/2010

 14. «ΑΕΚ και ξερό ψωμί, ενώ ο ΠΑΟΚ δυστυχώς μας απογοήτευσε, αποροφούμενος από τη “μαύρη τρύπα” της Θεσαλονίκης

  Comment από Mατσουκάτες | Ιουνίου 28, 2010
  »

  με όλο το σεβασμο, και όχι επειδη ειμαι Παοκτσης, εισαι αδικος με την τοποθετηση αυτη.
  AEK

  Σχόλιο από palalos | 21/03/2011

 15. GIORIKAS21 το τριφύλλι δεν ήταν τούρκικο.ειναι Ελληνικοτατο συμβολο και συμβολιζει την Αγια Τριαδα.Οι τουρκοι δεν εχουν συμβολα ακομα και η σημαια τους ειναι Βυζαντινη (οπως και των Αλβανων απο το λαβαρο του Καστριωτη)

  Σχόλιο από Voreios9-11 | 23/09/2012


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: