Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Quo Vadis ΠΟΕ ;

Ένα κείμενο του 2010

Είναι αλήθεια ότι μετά την τελευταία γενική συνέλευση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) στη Θεσσαλονίκη, μπήκαν πολλοί «ψύλλοι στ’ αυτιά» πολλών…

Η προσπάθεια υπέρ-συγκέντρωσης των εξουσιών στο Δ.Σ. με την υποβάθμιση των περιφερειακών οργάνων και τη μετατροπή τους σε άτυπα όργανα προκάλεσε πολλές ανησυχίες στον πρωτοβάθμιο χώρο.  Αντί να ακολουθηθεί η διαδικασία του πλήρους εκδημοκρατισμού της δομής της Ομοσπονδίας με την μεταφορά αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια, επελέγη  ο υπερσυγκεντρωτισμός και θεσπίστηκαν εκλογικές διαδικασίες που ευνοούν την χειραγώγιση.

Αυτές οι εξελίξεις συνδυασμένες με:

την απελπισία της ηγεσίας λόγω οικονομικής δυσπραγίας, η οποία ηγεσία επιπλέον ζει στην «κοσμάρα» της,

την οργανωτική  δραστηριοποίηση περίεργων κυκλωμάτων, παλιών πρακτόρων, φιλόδοξων εμφυλιοπολεμικής νοοτροπίας φανατικών ακροδεξιών, που δρουν στο πλαίσιο της ασυλίας που προσφέρει η ηγετική ομάδα,

τις παράδοξες και παρά φύση συνεργασίες,

προοιωνίζουν αρνητικές εξελίξεις.

Εκτός εάν η δημοκρατική βάση που πλειοψηφεί στον οργανωμένο χώρο (370 πρωτοβάθμια σωματεία), αντιληφθεί τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη της.

Βαρύτατες ευθύνες υπάρχουν φυσικά και στην «Αθήνα», που συμμετέχει στο πείραμα της ΠΟΕ. Η οποία :

– εγκατέλειψε την προσπάθεια ποιοτικής αναβάθμισης του εγχειρήματος,

-αδιαφόρησε για τις αντιδημοκρατικές τάσεις που αναπτύσσονταν  και

-επέτρεψε να υποβαθμιστεί ο πάλαι ποτέ ακμαίος οργανωμένος  ποντιακός χώρος της Αθήνας.

Πιθανότατα, προσωπικά συμφέροντα τινών ολίγων και  η αδιαφορία των υπόλοιπων, οδήγησαν στην κατάσταση αυτή. Την κατάπτωση της «Αθήνας» ήρθε να ενισχύσει η πρόσφατη απόφασή της για αποχή από τις διαδικασίες της Γενκής Συνέλευσης της Θεσσαλονίκης, όπου επί της ουσίας αρνήθηκε να υποστηρίξει τις θέσεις του συνόλου των ποντιακών οργανώσεωντης Αττικής  μπρός στο πανελλαδικό σώμα των οργανωμένων συλλόγων…..

Αυτοί που ασχολούνται στα σοβαρά με τα ποντιακά πράγματα ενοχλούνται σφόδρα από την κατάσταση αυτή.  Στην κατεύθυνση αυτή των υγιών αντιδράσεων εντάσσεται το παρακάτω κείμενο του Παντελή Σαββαϊδη, το οποίο κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης  στο ποστ «Ωρέ Πόντιοι, με τι μούτρα θα τιμήσετε τη γενοκτονία;»

Ας αντιμετωπίσουμε σοβαρά τους προβληματισμούς και τις επισημάνσεις του:

«Μελετώντας τα αναγραφόμενα στη blog-σφαιρα καθώς και σε διάφορα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, με έκπληξη διαπιστώνουμε την έκφραση πρωτοποριακών ιδεών και καινοτόμων προτάσεων αναφορικά με την ΠΟΕ και τη λειτουργία της σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις.

1. Πιστεύαμε ότι η ΠΟΕ θα ήταν ένα συλλογικό δημοκρατικό όργανο και οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν μέσα από διαβούλευση και με τη συμμετοχή των περιφερειακών οργάνων στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
Δυστυχώς από τα γραπτά άλλα διαπιστώνουμε.

2. Αν η ΠΟΕ θεωρεί ότι τα ΣΠοΣ είναι διακοσμητικά όργανα που απλά ακολουθούν κεντρικές γραμμές να μας ενημερώσει προκειμένουν να αποχωρήσουμε σύντομα.
Σε σοβιετικού τύπου οργανωτικά σχήματα δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε.

3. Από πότε ένα αιρετό όργανο εκλεγμένο από τη βάση είναι θεσμικά ανύπαρκτο; Αν η βάση που σας εξέλεξε είναι θεσμικά ανύπαρκτη, τότε ανύπαρκτη είναι και η θεσμική προέκταση της.

4. Καλό είναι να ΜΗΝ έχουμε επιλεκτική μνήμη περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης…

5. Εφόσον σεβόμαστε το νόμο και πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, για ποιο λόγο ενσωματώθηκε στους καταστατικούς σκοπούς της ΠΟΕ μια νομικής φύσης διένεξη;
Και μάλιστα έχει αναδειχθεί σε πρωτεύουσα διεκδίκηση…

6. Καλό, επίσης, είναι να ΜΗΝ τοποθετούμαστε στα γεγονότα με βάση την πολιτική ή κομματική απόχρωση του καθενός. Εξάλλου η ελεύθερη πολιτική έκφραση και η προάσπιση της είναι και αυτά κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα.

7. Επειδή η ΠΟΕ θεωρείται κεντρικό όργανο που παραγει πολιτική, οφείλει να λαμβάνει θέση σε όλα τα γεγονότα που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο θα επηρεάσουν τις εξελίξεις, αντί να τρέχει εκ των υστέρων να αμβλύνει τις συνέπειες των πράξεων ή των παραλήψεων της.

8. Με βάση τις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης, όφειλε η ΠΟΕ να ενημερώνει ΟΛΑ τα μέλη της για τις αποφάσεις που λαμβάνει.
Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και μετά λύπης διαπιστώνουμε εν κρυπτώ διαδικασίες και αποφάσεις για θέματα που θίγουν τις ευαισθησίες μας.

9. Καλό είναι να είμαστε σαφείς στις τοποθετήσεις μας, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα διαδικασιών και αποφάσεων και όχι να πετάμε την “μπάλα” στην εξέδρα, κατά την ποδοσφαιρική ορολογία.
Εκτός και αν κατάντησε η ΠΟΕ αλάνα…

10. Η λογική “ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό” έχει καταπέσει. Η ΠΟΕ πέρα από τις νόμιμες υποχρεώσεις έχει και τις αντίστοιχες ΗΘΙΚΕΣ.
Το σημαντικότερο, οφείλει να αφουγκράζεται τη βάση της.28/05/2010 - Posted by | -Διάφορα, -Νεοελληνικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

22 Σχόλια »

 1. Συγχαρητήρια για την αποκαλυπτική παρουσίαση που κάνατε.

  Θα ήθελα να συμβάλλω στους προβληματισμούς σας επισημαίνοντας έναν απότους τρόπους με τους οποίους υφαίνεται ο ιστός της αράχνης εις βάρος των Ποντίων από συγκεκριμένους κύκλους. Στη ηλεκτρονική σελίδα της Νεολαίας της ΠΟΕ, την οποία έχει στήσει ο κ. ………, κάτω αριστερά υπάρχει η διαφήμιση του μπλογκ Ε-Pontos. Όμως το συγκεκριμένο μπλογκ ανήκει στον κ. …….., ο οποίος είναι υπάλληλος στην εφημερίδα ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ, που εκδίδεται από τις εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ιδιοκτησίας του κ. Καλεντερίδη.

  Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά που καλοπροαίρετα εντάσσονται στην Ποντιακή Νεολαίας, «φακελώνονται» αυτόματα στις mailing lists τους και γίνονται άμεσα αποδέκτες του καλεντεριδικού προϊόντος. Τύφλα να έχει η ΚΝΕ, μπρος στις μεθοδεύσεις αυτών που επιτυχώς φωτογραφίζετε στο παραπάνω κείμενό σας.

  Το πιο ανησυχητικό είναι ότι όλη αυτή η πρακτική έχει την ανοχή των κυρίων του διοικητικού συμβουλίου της ΠΟΕ.

  http://www.neolaia.poe.org.gr/

  Θα ήθελα να δω να φωνάζουν:

  «Κάτω τα χέρια απ’ την ποντιακή νεολαία»

  Σχόλιο από Γιώργος Γιωρικιάδης | 29/05/2010

 2. Κύριε Γιωρικιάδη, σας λογοκριναμε το κείμενο, γιατί δεν θέλουμε να στοχοποιούνται συμπατριώτες μας λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας. Όσον αφορά το ευρύτερο φαινόμενο που θίγετε, από πολιτικής πλευράς το έχουμε παρουσιάσει σε δύο παλιότερα κείμενά μας:

  -Xαραλαμπίδης VS Καλεντερίδης ;
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/05/22/22-5-2008/

  Ο Καλεντερίδης ως “υπερπράκτωρ της ΚΥΠ” και οι Πόντιοι της Τουρκίας
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2010/01/13/kalenteridis/

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/05/2010

 3. Αν θέλουμε πραγματικά να ξεκινήσει μια συζήτηση για την βελτίωση της λειτουργίας των οργάνων της ΠΟΕ, γενικότερα αν θέλετε της κάθε ΠΟΕ, οφείλουμε να θέσουμε εξ’ αρχής τις βάσεις αυτού του διαλόγου.

  Σαφώς και εχουν συβεί γεγονότα που μας πληγώνουν, απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και άλλα τινά.
  Για να τα αλλάξουμε, όμως, οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε και να συμμετέχουμε όλοι.

  Εξάλλου ο κάθε μετασχηματισμός πρέπει να ξεκινά από τη βάση, αν θέλουμε να μιλάμε για πραγματική αλλαγή και όχι για επιβολή.

  Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να δούμε μια σειρά από θέματα όπως:

  1. την οργανωτική δομή της ομοσπονδίας και τις ακολουθούμενες διαδικασίες για τη λήψη αποφάσεων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

  2. να επισημάνουμε αδυναμίες, ατέλειες, δυσλειτουργίες, αντιθεσμικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.
  Να προτείνουμε λύσεις χωρίς να αναλωθούμε σε διαπιστωτικές συζητήσεις.

  3. να αξιολογήσουμε το στελεχιακό δυναμικό που, αν και προκύπτει μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες, πολλές φορές καταστρατηγεί κάθε έννοια περί δικαίου και δημοκρατίας.

  4. να αποσαφηνίσουμε ποιο οργανωτικό μοντέλο θέλουμε, συγκεντρωτικό ή πραγματικά αποκεντρωμένο, και να ορίσουμε δικλείδες ασφαλείας και πρότυπα λειτουργίας.

  Συμμετέχοντας στις τελευταίες συνεδριάσεις των οργάνων μετά λύπης διαπίστωσα πως εξαντλούμαστε σε ανούσιες αντιπαραθέσεις, λεκτικούς διαξιφισμούς, υπονοούμενα και σπίλωση «αντιπάλων», διαχωρισμούς σε παρατάξεις – ομάδες – υποομάδες – μπαϊράκια, προβοκατόρικες συμπεριφορές και τραμπουκισμούς, δείχνοντας μια… αξιοθαύμαστη αδυναμία να ακολουθήσουμε στοιχειώδης κανόνες διαλόγου, συμπεριφοράς και λειτουργίας.

  Και μετά θέλουμε να πείσουμε την κοινωνία ότι πρεσβεύουμε κάτι το διαφορετικό…

  Από εμάς εξαρτάται αν θα αλλάξουμε προς το καλύτερο. Πρέπει να συμμετέχουμε και να διεκδικούμε.
  Και σε κάθε περίπτωση πρέπει να στείλουμε στο σπίτι τους όλους εκείνους που από ματαιοδοξία συμμετέχουν στα κοινά.

  Είναι αδιανόητο εν έτος 2010 να σκεφτόμαστε και να λειτουργούμε με όρους μικροπολιτικής, εξυπηρετήσεων, κομματικών διαδρομών, προσωπικών φιλοδοξιών.

  Αναφορικά τώρα με τα θέματα της νεολαίας, που τέθηκαν σε προηγούμενο σχόλιο, έχω να επισημάνω ότι στην τελευταία τροποποίηση του καταστατικού δεν τέθηκε προς συζήτηση η αναβάθμιση του ρόλου και της λειτουργίας της ΣΕΝ και των κατά τόπους ΠΕΝ.

  Ακόμα και να δεχτώ ότι η γραφειοκρατία αδιαφορεί για τη νεολαία, που ήταν η νεολαία να διεκδικήσει τα αυτονόητα για αυτή;
  Εκτός και αν βολευόμαστε στα οφίτσια και εξαντλούμαστε σε ανούσιες παραστάσεις ή αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς σε διακοπές με ολίγον από παράλληλες εκδηλώσεις.

  Αναφορικά, τώρα, με το ρόλο ορισμένων και τις διαδρομές που ακολουθούν, υπάρχουν συμβούλια (;) που μπορούν «να τραβήξουν το αυτί ορισμένων».

  Εκτός και αν έχουμε συμβιβαστεί με τους πάτρωνες και δεν βαριέσαι…

  Σχόλιο από Παντελής Σαββαΐδης | 29/05/2010

 4. Πάντως μεγάλη πέραση έχει η ΠΟΕ στο διαδίκτυο.

  Είκοσι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, και το κείμενο αυτό ήταν 10ο σε θεαματικότητα:

  Για να δούμε, που θα φτάσει;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/05/2010

 5. Μπράβο για το κείμενο. Επιτέλους κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν με το όνομά τους και μετά ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Το πρόβλημα είναι ότι με τα θέματα αυτά δεν ασχολούνται αυτοί που θα έπρεπε γιαυτό και βρισκόμαστε σε αυτές τις θλιβερές καταστάσεις. Πράκτορες ανεξέλεγκτοι, κυνικοί συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αφέσωτοι επιχειρηματίες γλοιώδεις, διαγωνίζονται για το ποιος είναι ο καλύτερος νταβατζής αυτού του χώρου. Και η βάση κάθεται βουβή και ανήξερη και περιμένει τον έξυπνο καθοδηγητή ή αυτόν που κουβαλάει τα πετροδολλάρια.

  Φυσικά ο μεσολαβητής προς τον πετροδολλαριά είναι εκατό φορές ποιό επικίνδυνος, ειδικα άμα έχει θητεύσει και στις μυστικές υπηρεσίες. Αλλά ποιος τα καταλαβαίνει αυτά; Εδώ βλέπουμε ακόμα και αριστερούς να έχουν εξαγοραστεί.

  Λέτε να είναι αντιστρέψιμη η κατάσταση;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 30/05/2010

 6. Ματσουκάτε, εμείς είμαστε αισιόδοξοι.

  Πιστεύουμε ότι ο οργανωμένος ποντιακός χώρος είναι αρκούντως ευαίσθητος και έτοιμος να αποτινάξει το ζυγό που του ετοιμάζουν και να αρνηθεί να ακολουθήσει ως πρόβατο τις λίστες υποψηφίων που θα του υποδείξουν στις εκλογές.

  Εμείς πάντως προσπαθούμε να ενημερώσουμε τον κόσμο και να αποκαλύψουμε αυτά που του κρύβουν. Φυσικά είμαστε πολύ μικροί και πολύ λίγοι σε εμβέλεια. Αλλά τουλάχιστον εμείς υπαρχουμε. Αν τολμήσουν και άλλοι να μιλήσουν, όπως παραπάνω έκανε ο «Γ.Γιωρικιάδης» και να αντιδράσουν, τότε αυτό θα γίνει ρεύμα και θα ξωπετάξει όλους αυτούς που πολύ καλά τους περιγράφεις.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/05/2010

 7. και σεις όμως δεν τα λέτε όλα και κρύβετε κάποια πράγματα, όπως ότι ο «πράκτορας» χωρίς όνομα, είναι ο βασικός υπεύθυνος της τρομοκρατίας που άρχισε στον πόντο ενάντια στους πόντιους της τουρκίας. Από το 1992 έως το 1995 γύριζε στα ποντιακά χωριά προσπαθώντας να στρατολογήσει πράκτορες για την ελληνική ΚΥΠ. Αυτό ήταν ένα έγκλημα κατά του ποντιακού πληθυσμού που το πλήρωσε πολύ ακριβά. Ρωτήστε τους ίδιους. Μετά το θάψανε το ζήτημα και κανείς δε μίλησε γι αυτό. όμως το έγκλημα είχε γίνει.

  Σχόλιο από kiolalis | 30/05/2010

 8. Το παρακάτω κείμενο –απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί»
  προσπαθήσαμε να διαβάσουμε – ανεπιτυχώς – στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Π.Ο.Ε. στις 25 Απριλίου του 2010, με θέμα την τροποποίηση άρθρων του Καταστατικού της.

  ————————————————————

  Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

  Ο Σύλλογός μας αποτέλεσε επί οκτώ περίπου δεκαετίες ένα πολύ σημαντικό εργαστήριο μνήμεων, ιδεών και πολιτισμικών μορφών. Μία κιβωτό της ποντιακής ταυτότητας.

  Με ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης, όχι μόνο συμμετείχε, αλλά και πρωταγωνίστησε στην προσπάθεια επανασύνθεσης και ενωτικής έκφρασης του Ποντιακού χώρου, δια μέσω της Π.Ο.Ε. Είδε την ΠΟΕ, αλλά και τις νέες περιφερειακές δομές ως την αρχή ενός νέου κύκλου της Ποντιακής υπόθεσης, απαλλαγμένου από τις συνήθειες και τις αμαρτίες του παρελθόντος.

  Δυστυχώς, σήμερα, αποτελεί κοινή συνείδηση ότι η νέα αυτή απόπειρα δεν εξέφρασε τις δυναμικές και τις δυνατότητες μιας άλλης παρουσίας και έκφρασης της υπόθεσής μας. Δεν θέλουμε να αναφερθούμε σε πολλές αρνητικές εκφράσεις, ακόμη και παθολογίες που είναι πλέον ορατές και καταλήγουν να τραυματίζουν τη σχέση ανάμεσα στα μέλη, στους Συλλόγους και γενικότερα στους Ποντίους των Συλλόγων.

  Μία απόδειξη αυτής της όχι αισιόδοξης πραγματικότητας είναι οι τριβές και η κατανάλωση περί τα οργανωτικά, όπως αυτές εκφράζονται από πολλές μεριές, αλλά κύρια με την ουσία της σημερινής συνάντησης.

  Ειλικρινά δεν πιστεύουμε, παραμονή της άφιξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και των εκδηλώσεων για την ημέρα μνήμης τον προσεχή Μάιο, ότι οι ενέργειες των Ποντίων και των Συλλόγων τους πρέπει να εξαντλούνται και να εξανεμίζονται σε τριβές οργανωτικού τύπου.

  Γι αυτό το λόγο, δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε να είμαστε συμμέτοχοι αυτής της τριβής και της αντιπαράθεσης ομάδων και εξουσιών, η οποία δεν πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις ανάγκες, αλλά και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην ποντιακή υπόθεση σήμερα.

  Πιστεύουμε ότι τα ζητήματα έχουν μεγαλύτερο βάθος, είναι κύρια πολιτικά – δεν εννοούμε κομματικά- και κρίνονται στα πεδία της αυτονομίας των θεσμικών μας εκφράσεων από κυβερνήσεις – οποιεσδήποτε κυβερνήσεις και από κόμματα – οποιαδήποτε κόμματα.

  Νοιώθουμε ότι σ’ αυτό το νήμα της σκέψης οφείλουμε μ’ ένα υψηλό αίσθημα αυτοκριτικής να προχωρήσουμε σε μία άλλη ιδέα του ρόλου, των ευθυνών και των ιστορικών καθηκόντων των εκπροσωπήσεών μας.
  Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι οι επόμενες συλλογικές διαδικασίες και συνελεύσεις της ΠΟΕ, αλλά και η επόμενη διαδρομή οφείλει να επικεντρωθεί σε μια άλλη σχέση των Ποντίων με το εξωποντιακό περιβάλλον.

  Η συγκεκριμένη στάση μας απορρέει από την ιστορικότητα του Συλλόγου μας, αλλά και από τις νέες ανάγκες, δυναμικές και ευκαιρίες, που όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις παρουσιάζονται πολύ πρακτικά μπροστά μας.

  Δεν αποδεχόμαστε λοιπόν, αυτού του τύπου τις οργανωτικές προτάσεις και δεν συμμετέχουμε στη σημερινή διαδικασία.

  Ο Πρόεδρος————————Η Γ. Γραμματέας

  Θεόφιλος Καστανίδης————–Σοφία Ιορδανίδου

  Σχόλιο από Αργοναύτες-Κομνηνοί | 02/06/2010

 9. (νεο)ΠΟΕτζήδες και ΠΟΠΣικοί, παιδιά από την ίδια μήτρα.

  Οι τελευταίες εξελίξεις στην ΠΟΕ αποκάλυψαν με αρκετά καθαρό τρόπο τις βασικές επιδιώξεις της ηγετικής ομάδας. Συγκέντρωση όλων των εξουσιών, απόλυτος έλεγχος των πρωτοβάθμιων οργανώσεων, με χρήση κάθε πρόσφοροοοου μέσου, την διαπόμπευση κάθε στελέχους που προβάλει αντίσταση στις μεθοδεύσεις τους.

  Μεγάλος αριθμός «στελεχών» της νέας ΠΟΕ είναι πρώην μαθητές, θαυμαστές, υπερασπιστές, συνεργάτες, ακόμη και ομοτράπεζοι της πάλαι ποτέ ΠΟΠΣ. Πολλοί απο αυτούς κραύγαζαν για πολλά χρόνια «κάτω τα χέρια απο την ΠΟΠΣ. κάτω τα χάρια απο τον τιμονιέρη Στέφανο». Σήμερα λένε τα ίδια αλλάζοντας απλώς τα ονόματα. Τα άτομα αυτά έχουν αναλάβει και πάλι τον γνωστό σ’αυτά βρώμικο ρόλο, να πετάνε δηλαδή λάσπη στους «αντιπάλους του αφέντη τους» για να συντηρούνε την εύνοιά του. Κρίμα για την κατάντια αυτών των ατόμων που είναι καταδικασμένα να κάνουν συνέχεια κολοτούμπες και να γλύφουν κάθε φορά εκεί που μέχρι χθες έφτυναν.

  Όπως τότε (επι εποχής ΠΟΠΣ) έτσι και τώρα ο στόχος κοινός και οι μέθοδοι παρόμιες και βέβαια βελτιωμένες. επιπρόσθετα υπάρχει και ο «ηθικός φωτοστέφανος» των νέων ηγετών που δίνει άλλοθι και στους «αλλαξοπιστήσαντες«(να υποστηρίζουν δηλαδή και να νοιώθουν ότι αμάρτησαν για καλλό σκοπό). Άλωστε «το μαγαζί είναι γωνιακό» μπορεί να προσφέριε αναγνωρισιμότητα, δόξα, κοινωνική καταξίωση και άλλα τινά και επομένως δεν πρέπει «η ιδιοκτησία» και το management να πέσουν σε άλλα χέρια.

  Σχόλιο από Καρσλής | 02/06/2010

 10. Το να ταυτίζεις / συγκρίνεις τον Τιμονιέρη Στέφανο με τον Μάο… ειλικρινά δεν ξέρω ποιον αδικείς Καρσλή…

  Πέρα από την χιουμοριστική προσέγγιση…

  Γνωστά όλα αυτά, τα λέμε ξανά και ξανά σε σημείο να έχουμε καταστεί γραφικοί.
  Πολλοί συνομιλητές έθιξαν πολύπλευρα τα αρνητικά πεπραγμένα των ΠΟΠΣ και ΠΟΕ, όπως και το διακύβευμα της διεκδίκησης του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ (ένα είναι το ίδρυμα…)

  Πέρα όμως από τις επισημάνσεις και τις διαπιστώσεις, το πραγματικό νόημα του QUO VADIS είναι να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε τον με σύγχρονους όρους θεσμικό και οργανωτικό μετασχηματισμό της ΠΟΕ.

  Προκειμένου να μην φτάσουμε στο σημείο να διαπιστώνουμε μετά λύπης ότι τελικά η συνταγή ήταν μία από τα ίδια.

  Ήδη σε επίπεδο πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και κοινωνίας τείνει να ταυτιστεί το μόρφωμα της ΠΟΕ με το αντίστοιχο της ΠΟΠΣ και σε αυτή την κατεύθυνση οδήγησαν, κύρια, ο τρόπος διεκδίκησης του Ιδρύματος και η επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης και μια σειρά από λειτουργικές αδυναμίες, πράξεις αλλά και… σιωπής.

  Ναι, να επισημανθούν οι αδυναμίες και τα προβλήματα.
  Ναι, να απομονωθούν αντιθεσμικές και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές που μας προσβάλλουν.
  Ναι, να επιμερίσουμε ευθύνες

  ΟΜΩΣ να μην μείνουμε για μία ακόμα φορά σε αυτό το στάδιο. Να τολμήσουμε το επόμενο βήμα, της επεξεργασίας και ανάπτυξης προτάσεων με τη μορφή εισηγήσεων προς τα περιφερειακά και κεντρικά όργανα για τον μετασχηματισμό της ΠΟΕ σε ένα νέο δημοκρατικό, συμμετοχικό πρότυπο οργάνωσης και λειτουργίας του οργανωμένου χώρου.

  Σχόλιο από Παντελής Σαββαΐδης | 02/06/2010

 11. Πολύ θλιβερά μου φαίνονται όλα αυτά. Θα ήθελα όμως να μάθω πιο συγκεκριμένα τι έφταιξε και στράβωσε η προσπάθεια. Γιατί δεν μπορεί να πήγαν όλα στράφι γιατί ο Παρχαρίδης αποφάσισε να γίνει Τανιμανίδης; Ούτε γιατί κάποιος πρώην ποε-τζής, πρώην ποπσ-οτζής και γενικώς πρώην, αναδείχτηκε σε ρόλο τσομπανόσκυλου. Δεν πείθει αυτή η εξήγηση. Ούτε ότι αυτοί που υπονοείτε με τον όρο «πράκτορες» αποφάσισαν να ελέγξουν την ΠΟΕ.

  Όσοι μπορείτε δώστε μας κάποιες εξηγήσεις.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 02/06/2010

 12. Δύσκολα ρωτάς Ματσουκάτε.

  Νομίζω ότι στην περίπτωση των ελλαδιτών Ποντίων ισχύει ο στίχος του Κώστα Βάρναλη από το ποίημα «Οι Μοιραίοι» :

  «……
  – Φταίει το ζαβό το ριζικό μας!
  – Φταίει ο Θεός που μας μισεί!
  – Φταίει το κεφάλι το κακό μας!
  – Φταίει πρώτ’ απ’ όλα το κρασί!
  «Ποιος φταίει; ποιος φταίει;» κανένα στόμα
  δεν τόβρε και δεν τόπε ακόμα
  .

  Έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα
  πίνουμε πάντα μας σκυφτοί
  σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα,
  όπου μας έβρει, μας πατεί:
  δειλοί, μοιραίοι κι’ άβουλοι αντάμα
  προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα

  Υ.Γ.

  Αν αναλογιστείς το χουντικό ποσοστό με το οποίο υπερψηφίστηκαν οι αλλαγές του καταστατικού που αφαιρούσαν απ’ την περιφέρεια και τις λίγες αρμοδιότητες που είχε, μετατρέποντάς τους ΣΠΟΣ σε «άτυπα» ή μάλλον άβουλα όργανα μιας υδροκέφαλης ομοσπονδίας, θα καταλάβεις το πόσο ταιριάζει ο Βάρναλης στη δική μας περίπτωση…

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/06/2010

 13. Να σας πω το πως φαίνεται η ΠΟΕ για μας που είμαστε απέξω και τα μαθαίνουμε από δεύτερο χέρι: Ως μια ομοσπονδία με μεγάλη αποδοχή από τη βάση, που όμως η ηγεσία της είναι μειωμένης αντίληψης, φοβισμένη και ασταθής και κυρίως τρέμει τη βάση.

  Το ότι ενώ γινόταν χαλασμός Κυρίου από εξελίξεις στην Ελλάδα, επέλαυνε η τρομερή οικονομική κρίση κι ερχόταν παράλληλα κι ο Ερντογάν, η ΠΟΕ ασχολιόταν από τη μια με την αλλαγή καταστατικού εις βάρος της βάσης και από την άλλη με το …φέσι. Παράλληλα διάφοροι αυτόκλητοι προστάτες της, τριγύριζαν το διαδίκτυο και το φέις-μπουκ βρίζοντας χυδαία και απειλώντας τους πάντες στο όνομα του μεγάλου Βεζύρη …………, χωρίς κανείς να τους τραβάει το αυτί.

  Η εικόνα που αποκτήσαμε εμείς ήταν ότι πρόκειται για μεγάλη κατάπτωση. Κρίμα για την ΠΟΕ και για τους Πόντιους όλους.

  Να θυμόμαστε βέβαια ότι το άκρο της εξαθλίωσης και της αθλιότητας το κατέχει η άλλη συρρικνωμένη παλιά ομοσπονδία της ΠΟΠΣ, που μόνο μέλημά της είναι να προστατεύει τα κεκτημένα μιας οικογένειας νεο-φεουδαρχών

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/06/2010

 14. Σχόλιο από Zωνιανίτης | 04/06/2010

 15. Ο Παντελής Σαββαϊδης έθεσε το μεγάλο πρόβλημα στην σωστή του βάση. Ζητούμενο το «δέον γεννέσθαι». Σύμφωνοι αλλά πριν απο τις προτάσεις απαιτείται μία σε βάθος εντόπιση των γεννεσιουργών αιτίων αυτής της κατάστασης.

  Ο ποντιακός ελληνισμός ή καλύτερα η κοινωνία των ποντίων είναι πράγματι μια σημαντική συνιστώσα ,της ελληνικής κοινωνίας. Ιστορικά αλλά μέχρι και σήμερα ανέδειξε μεγάλες προσωπικότητες, στην πολιτική, την οικονομία, τα γράμματα, τις τέχνες και στον πολιτισμό. Κέρδισε την αναγνώριση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας και απέκτησε σπουδαία χαρακτηριστικά που ισχύουν μέχρι και σήμερα. «Οι Πόντιοι είναι τίμιοι, εργατικοί, δημιουργικοί, δημοκρατικοί και προτωπόροι σε εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες». Μέχρι εδώ όλα καλά.

  Τι συνβαίνει όμως και δεν ισχύουν τα ίδια χαρακτηριστικά όταν αναφερόμαστε στην συλλογική λειτουργία δηλαδή στην οργάνωση των ποντίων; Γιατί αμέσως αναδεικνύεται ένα άλλο πρόσωπο το οποίο δεν είναι ιδιαίτερα τιμητικό για κανέναν;

  Η εκτίμησή μου είναι ότι ο οργανωμένος χώρος των ποντίων έχει δημιουργήσει δικές του «αξίες» και «κάθεται» πάνω σε ορισμένους μύθους οι οποίοι καλύπτουν το θυμικό και όχι την λογική. Μύθοι οι οποίοι υπηρετούν το χθές και τις μετριότητες και αναθεματίζουν το σήμερα και συνήθως «διώχνουν» τους άξιους και ιδιαίτερα τους νέους.
  Εκφράσεις όπως «Τραντέλληνας», «Πόντιος και με έναν ομάτ», «»Ακρίτες, φύλακες συνόρων» και άλλες έχουν εισχωρήσει στην προσωπικότητα πολλών οι οποίοι έτσι καλύπτουν την μετριότητά τους και βολεύονται. Ορισμένοι μάλιστα έχουν πιστέψει ότι είναι τόσο πολύ ξεχωριστές προσωπικότητες και αγνοί και ένθερμοιοί πατριώτες ώστε μπορούν να βαφτίζουν μέχρι και προδότες όσους αμφισβητούν την σοφία τους και εκφράζουν άλλη γνώμη. Νοιώθουν και ζούν σε άλλη εποχή και χώρα.

  Η κατάσταση αυτή αποκτά τραγικές διαστάσεις όταν αφορά στην νεολαία. Βασικός κανόνας είναι ότι οι νέοι οφείλουν και πράγματι είναι το καλύτερο τμήμα κάθε κοινωνικής ομάδας και ολόκληρης της κοινωνίας. Αυτό ισχύει σίγουρα και για την ποντιακή νεολαία. Με μία όμως προϋπόθεση. Να είναι νεολαία «αφέσωτη». Νεολαία που δεν υπηρετεί κάθε μορφής αφέντες. Νεολαία που δεν έχει επενδύσει σε διάφορες ηθικολογίες και ζει στον μύθο ότι υπηρετεί τους έντιμους, τους καλούς και μάχεται τους κακούς και ανέντιμους. Αυτή η άποψη διακινείται δυστυχώς και λειτουργεί ως άλοθι σε ορισμένους οι οποίοι έχουν απόλυτα υποταγεί στο «αφεντικό τους» και μάλιστα νοιώθουν και υπερήφανοι. Ακόμα και όταν καταστρατηγούνται βασικές δημοκρατικές λειτουργίες και ορισμένοι νέοι «σφυρίζουν αδιάφορα» ή και το χειρότερο λειτουργούν, έστω και άθελά τους ως προβοκάτορες, ε τότε μπορούμε να μιλάμε για σοβαρή παθογένεια.

  Η τελευταί Γενική Συνέλευση της ΠΟΕ, για την τροποποίηση του καταστατικού ήταν ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ. Στο παρασκήνιο διαφωνούσαν πάρα πολλοί και μάλιστα με έντονο τρόπο και σκληρούς χαρακτηρισμούς, στις τοποθετήσεις διαφωνήσανε αρκετοί με επισύμανση των στρεβλώσεων, αλλά στην ψηφοφορία ψήφισε το 99,8% υπέρ μιας «φωτογραφικής» καταστατικής αλλαγής. Η νεολαία η οποία λογικά έπρεπε να «επαναστατήσει» κήρυξε «σιγή». Το περιστατικό αυτό ανέδειξε τους «ανομολόγητους»στόχους ορισμένων και εκτιμώ ότι στο εγγύς μέλλον θα αποτελέσει παράγοντα αποσυσπείρωσης στην ΠΟΕ και σταδιακής απομυθοποίησης ορισμένων προσώπων.

  Υπάρχει λύση; Βέβαια και υπάρχει και είναι απλή.
  -Αξιοπρέπεια
  -Δημοκρατική αντίληψη και λειτουργία παντού
  -Καμία ανοχή σε δουλοπρεπείς στάσεις και το σημαντικότερο
  -Θάρρος έκφρασης γνώμης και ανάληψη ευυθύνης(Δεν μπορούμε να είμαστε και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ).

  Σχόλιο από Θεόδωρος Στολτίδης | 27/06/2010

 16. Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/07/2010

 17. ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΧΑΤΖΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

  Η Χαρά Χατζή απολύθηκε στις 31 Μαΐου 2010 από τη συγκεκριμένη εταιρία εξαιτίας κάποιων διαφωνιών που είχε στο παρελθόν με την υπεύθυνη του τμήματος, όπως της είπαν. Ο πραγματικός όμως λόγος ήταν η άρνησή της να υπογράψει μία νέα σύμβαση με ημερομηνία 19 Μαΐου 2010 σε άλλη εταιρία του ίδιου ομίλου χωρίς όμως να υπάρχει κάποιος όρος που να κατοχυρώνει τα δικαιώματά της από την προηγούμενη σύμβαση. Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας της εργαζόμενης με τον υπεύθυνο προσωπικού, της έγινε γνωστό ότι εστάλησαν οικειοθελείς αποχωρήσεις στον ΟΑΕΔ χωρίς ενημέρωση και χωρίς υπογραφή των εργαζομένων. Εκείνος παραδέχθηκε ότι προτού υπογραφεί η ηθελημένη αποχώρηση και η νέα σύμβαση, πρέπει οι εργαζόμενοι να υπογράψουν με τον εργοδότη ιδιωτικό συμφωνητικό που να κατοχυρώνει τα δικαιώματά τους. Απλά για οικονομία χρόνου, όπως ανέφερε, στέλνεται πρώτα η νέα σύμβαση.

  Η πράξη αυτή δείχνει τη διάθεση της επιχείρησης να ενεργεί αυθαίρετα. Κάθε υπάλληλος που διαφωνεί βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανότητα της απόλυσής του. Με αφορμή το παραπάνω συμβάν, αξίζει να αναφερθούν οι εξαιρετικά άσχημες συμπεριφορές που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι από την υπεύθυνη στο συγκεκριμένο εργασιακό περιβάλλον. Εκβιαστικές συμπεριφορές που δηλώνουν έλλειψη αυτοελέγχου, καταπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αναγκάζουν τον κάθε εργαζόμενο να λειτουργεί υπό καθεστώς συνεχούς πίεσης και άγχους. Καθένας που θα τολμήσει να φέρει αντίρρηση στην εκδότρια, υπερασπιζόμενος το θεμελιώδες δικαίωμά του στον σεβασμό στον εργασιακό χώρο , έρχεται σε σύγκρουση μαζί της. Παρόμοια γεγονότα είχαν συμβεί και το φθινόπωρο και είχαν οδηγήσει σε απόλυση άλλη μία εργαζόμενη.

  Στην εποχή της τρόικας, του Δ.Ν.Τ., της προσπάθειας για κατεδάφιση των εργατικών δικαιωμάτων, κάθε απόλυση είναι μάχη για όλους τους εργαζόμενους. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να είναι μόνος του απέναντι στον εκβιασμό των απολύσεων που θέλουν να μας επιβάλουν τα αφεντικά.

  Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να βάλουν φραγμό σε αυτές τις συμπεριφορές, που έχουν ως σκοπό να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και ανασφάλειας και ζητάμε την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης Χαράς Χατζή από τις εκδόσεις ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ.

  ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΟΥΣ

  Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

  Τρίτη 6/7 στις 10.00 π.μ. έχει οριστεί 3μερής συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας (Σουρμελή 2 & Αχαρνών – Πλ. Βάθης). Να είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τη συναδ. Χαρά

  από τη συγκέντρωση και το μοίρασμα κειμένων έξω από τις εκδόσεις Κυριακίδη (επί της Μητροπόλεως) ενάντια στην απόλυση της συναδέλφισσας

  Σχόλιο από κυριακίδης | 06/07/2010

 18. Αθήνα-Ο Ιβάν Σαββίδης εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων

  Ο βουλευτής της ρωσικής Δούμας, συντονιστής της Περιφέρειας ΣΑΕ χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης, Ιβάν Σαββίδης, εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων (ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε.).

  Η εκλογή πραγματοποιήθηκε σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το Σάββατο. O κ. Σαββίδης πλειοψήφησε με 19 ψήφους έναντι 17 του συνυποψήφιου του, πρόεδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργου Παρχαρίδη. Αναπληρωτής πρόεδρος εξελέγη ο Χρήστος Αντωνιάδης.

  Στην προγραμματική του ομιλία ο κ. Σαββίδης απηύθυνε ενωτικό κάλεσμα προς όλους τους Ποντίους ανά την υφήλιο και εστίασε στα θέματα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από τη Διεθνή Κοινότητα, της ανάδειξης της ιστορίας και του Πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού, της επίλυσης ζητημάτων, που απασχολούν τους ομογενείς των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και της ανάγκης νέας στρατηγικής ενότητας, με αιχμή του δόρατος τη νεολαία του Ποντιακού Ελληνισμού.

  «Έχουμε χρέος στους προγόνους μας και καθήκον προς τη Νέα Γενιά να πετύχουμε. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε μόνο όλοι μαζί. Κανένας δεν περισσεύει σε αυτόν τον αγώνα», τόνισε ο κ. Σαββίδης.

  Στο περιθώριο του συνεδρίου, πριν να αναχωρήσει για την Αλεξάνδρεια, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ, κ. Στέφανος Ταμβάκης συναντήθηκε με τον κ. Σαββίδης. Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα της Περιφέρειας Χωρών Πρώην Σοβιετικής Ένωσης και ανταλλάχτηκαν απόψεις για μελλοντικές δράσεις. Ο κ. Ταμβάκης συνεχάρη τον κ. Σαββιδη και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 15 Αυγούστου στον πανηγυρικό εορτασμό στην Παναγία Σουμελά, στον Πόντο.

  Ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ συμμετείχε την Παρασκευή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσης του ΕΟΤ, υπό την προεδρεία του κ. Γεωργίου Κανελόπουλου, όπου παρουσίασε τις πρωτοβουλίες και τις κινητοποιήσεις που έχει κάνει το ΣΑΕ, τα ομογενειακά ΜΜΕ και οι οργανώσεις των αποδήμων για τη στήριξη του Τουρισμού στην Ελλάδα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα συντονισμένης δράσης μεταξύ ΕΟΤ, ΣΑΕ και ομογένεια.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 06/07/2010

 19. Αγαπητές Κυρίες – Αγαπητοί Κύριοι,
  Επειδή η σελίδα σας απευθύνεται κυρίως στο κοινό των ελληνοποντίων και επειδή ο εκδοτικός οίκος των Αδελφών Κυριακίδη είναι ο κατ’ εξοχήν ποντιακός εκδοτικός οίκος, ο οποίος στις δύο χιλιάδες και πλέον εκδόσεις του περιλαμβάνει πλέον των τριακοσίων για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, από το δημοσίευμα με τίτλο:
  ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΧΑΤΖΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ
  αφήνει να εννοηθεί ότι απολύθηκε από εμάς.
  Δηλώνουμε και διευκρινίζουμε ότι δεν έχουμε υπάλληλο με αυτό το όνομα και ούτε απολύσαμε τα τελευταία χρόνια κανέναν υπάλληλό μας.
  Αυτά για διευκρίνιση ότι πρόκειται για άλλον εκδοτικό οίκο με το ίδιο όνομα αλλά που δεν έχει σχέση με εμάς.

  Τάσος Κυριακίδης

  Σχόλιο από Tάσος Κυριακίδης | 04/11/2010

 20. […] -Quo Vadis ΠΟΕ ; (2010) […]

  Πίνγκμπακ από -Τα κερατιάτικα του Γιωρίκα Παρχαρίδη « Πόντος και Αριστερά | 15/11/2016

 21. […] χρόνια, όταν διάφοροι  τύποι, περίεργοι (και όχι μόνο), για να οδηγήσουν την ΠΟΕ στην αυταρχική διακυβέρνηση ανακάλυψαν όψιμα ότι το από αιώνες κοινό κάλυμμα […]

  Πίνγκμπακ από -Oι ξεκουκούλωτοι του Παρυάδρη « Πόντος και Αριστερά | 25/09/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: