Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ωρέ Πόντιοι, με τι μούτρα θα τιμήσετε τη γενοκτονία;

Τη στιγμή που ο Άρειος Πάγος ετοιμάζεται, με την ανοχή των ελλαδιτών ποντιοπατέρων, να αθωώσει τους συνένοχους… Αυτούς που εγκατέλειψαν τελείως τους Πόντιους στο έλεος του Τοπάλ Οσμάν και του Κεμάλ;

Γιατί δυστυχώς, οι καρεκλοκένταυροί  της ΠΟΠΣ και της ΠΟΕ περί άλλων τυρβάζουν. Δεν θεωρούν δικό τους θέμα το τεράστιο ζήτημα της ιστορικής αναθεώρησης που επιχειρείται.

Οι μεν της ΠΟΠΣ νοιάζονται μόνο για το πώς θα προστατεύσουν το αμαρτωλό κοτζαμπάσικο καθεστώς της χρυσοφόρου ψευτο-μονής της Παναγίας Σουμελά, κοντά στη Βέροια,

οι δε της ΠΟΕ είναι σε ακόμα χειρότερη κατάσταση: Το μόνο σοβαρό μέλημά τους φαίνεται ότι περιστρέφεται γύρω από την υποθετική…..  τουρκικότητα του φεσιού!

Ευτυχώς που την προσφυγική Μνήμη την έσωσαν οι Πόντιοι του εξωτερικού και οι Μικρασιάτες του εσωτερικού.

Τιμώντας αυτές τις λίγες φωνές ξαναδημοσιεύουμε τις καταγγελίες τους στις οποίες πρέπει να προσθέσουμε και τις καταγγελίες των ποντιακών ομοσπονδιών Ευρώπης και Αυστραλίας:


1) ΨΗΦΙΣΜΑ 19Ου ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ

Με αφορμή την προσφυγή στον Άρειο Πάγο με την οποία ζητείται η αναψηλάφηση της Δίκης των Εξ[1], θεωρούμε, εξαιρετικά άστοχη τη διαδικασία προκειμένου μάλιστα για δίκη που δεν είχε ποινικό αλλά πολιτικό χαρακτήρα. Διότι και σ’ αυτή την περίπτωση, η αναψηλάφηση θα έχει πολιτικό χαρακτήρα και θα διχάσει για άλλη μια φορά τον ελληνισμό.

Δηλώνουμε ότι η απόπειρα αναψηλάφησης της Δίκης των Εξ που επιχειρείται στην Ελλάδα από διάφορους κύκλους είναι άτοπη και προσβλητική για τους απογόνους των θυμάτων της πολιτικής των Εξ. Η πολιτική που άσκησαν από τον Νοέμβριο του 1920 έως και το Σεπτέμβριο του 1922 χαρακτηριζόταν από εμπάθεια, συνειδητή υποβάθμιση της θέσης της Ελλάδος από το συμμαχικό στρατόπεδο, περιφρόνηση των Ελλήνων της υπό διάλυση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχαν υποστεί ήδη την πολιτική γενοκτονίας από τους Νεότουρκους. Ως απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας που συνέβη στον Πόντο και της  Μικρασιατικής Τραγωδίας, θεωρούμε ιταμή και απαράδεκτη πρόκληση στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών την επιχειρούμενη, μέσω δίκης, «αθώωση» των υπευθύνων της μεγαλύτερης καταστροφής, που υπέστη ποτέ το ελληνικό έθνος. Οποιαδήποτε παρόμοια διαδικασία μας βρίσκει αντίθετους και δηλώνουμε ότι θα προστατεύουμε τη μνήμη των προγόνων μας με κάθε νόμιμο μέσο.

Κάνουμε έκκληση στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου να απορρίψει κάθε εισήγηση για αναψηλάφηση της Δίκης, αφήνοντας την όποια απόφαση στην αδέκαστη κρίση της ιστορίας.

πρόεδρος: Δημήτρης Μολοχίδης

2) ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΟΠΣΕ)

Με αφορμή την προσφυγή στον Άρειο Πάγο με την οποία ζητείται η αναψηλάφηση της δίκης των Εξ, θεωρούμε, εξαιρετικά άστοχη τη διαδικασία προκειμένου μάλιστα για δίκη που δεν είχε ποινικό αλλά πολιτικό χαρακτήρα. Διότι και σ’ αυτή την περίπτωση, η αναψηλάφηση πολιτικό χαρακτήρα θα έχει.

Η εκστρατεία για αποκατάσταση των καταδικασθέντων της δίκης των έξι, έχει μια νομική και μια ιστορική διάσταση. Κατά το καθαρά νομικό, δηλαδή το ποινικό σκέλος, η παρέλευση ακόμη και τόσων δεκαετιών δεν εμποδίζει την κίνηση της διαδικασίας αναψηλάφησης σε περιπτώσεις όπου οι κληρονόμοι του καταδικασθέντος επιδιώκουν την αποκατάσταση της μνήμης του προσκομίζοντας νέα στοιχεία. Εν προκειμένω, ωστόσο, δεν φαίνεται να γίνεται λόγος για νέα στοιχεία, παρά μόνο για μεταγενέστερες πολιτικές εκτιμήσεις. Χωρίς νέα αποδεικτικά στοιχεία, όμως, δεν θα μπορούσε να διαλευκανθεί ο βαθμός αμέλειας ή η δυνατότητα πρόβλεψης των αποτελεσμάτων συγκεκριμένων στρατιωτικών ενεργειών, οι δε σύγχρονοι ιστορικοί, δημοσιογράφοι ή στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, αγέννητοι κατά τη στιγμή των κρινομένων γεγονότων, είναι εξ ορισμού αναρμόδιοι να καταθέσουν τη δευτερογενή επιστημονική γνώση τους ως υποκατάστατα ζώντων μαρτύρων. Επί πλέον, οι ειδικές περιστάσεις υπό τις οποίες είχε εκτυλιχθεί η δίκη των έξι καθιστούν αδύνατο το να υπεισέλθει ο σημερινός δικαστής στη θέση του παλαιοτέρου και να διορθώσει τυχόν λάθη του, καθώς το σημερινό νομικό πλαίσιο που διέπει τη δικαιοδοσία αλλά και την ουσία της υπόθεσης είναι παντελώς ασύμβατο προς εκείνο που ίσχυε τη στιγμή της δίκης, ενώ δεν νοείται καν επανάληψη ποινικής διαδικασίας για πράξεις που σήμερα πια εκφεύγουν κάθε ποινικής αντιμετώπισης.

Με αφορμή, όμως, την προσφυγή στον Άρειο Πάγο για την αναψηλάφηση της Δίκης των Εξ είδαν το φως της δημοσιότητας επιχειρήματα και απόψεις σχετικά με τη μικρασιατική εκστρατεία, τα οποία στερούνται ιστορικής ακρίβειας. Ούτε προκύπτουν από ψύχραιμη ανάλυση των ιστορικών γεγονότων, που θα περίμενε κανείς ότι η χρονική απόσταση θα προσέφερε. 87 χρόνια μετά με άστοχες και αστήρικτες διατυπώσεις επανέρχεται, δυστυχώς, ένα κλίμα «Εθνικού Διχασμού».

Ανοίγει ένας διάλογος για ένα θέμα ιδιαίτερα σύνθετο. Ο διάλογος είναι βεβαίως θεμιτός και απαραίτητος. Όμως μία κορυφαία ιστορική στιγμή του 20ού αιώνα, ένα πολυσύνθετο θέμα με ιδιαίτερες πολιτικές, κοινωνικές και στρατιωτικές προεκτάσεις, δεν είναι δυνατόν να αποτελέσει αντικείμενο νέας δικαστικής διαδικασίας.

Ορισμένοι φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν την αναψηλάφηση ως ευκαιρία για την ιστορική αποκατάσταση και δικαίωση των πρωταγωνιστών και τελικώς για την απόσειση των βαρύτατων ευθυνών των κυβερνήσεων που διαδέχθηκαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο για την καταστροφή του 1922.

Ως απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας που συνέβη στην Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Ανατολική Θράκη, θεωρούμε ιταμή και απαράδεκτη πρόκληση στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών την επιχειρούμενη, μέσω δίκης, «αθώωση» των υπευθύνων της μεγαλύτερης καταστροφής, που υπέστη ποτέ το ελληνικό έθνος.

Οποιαδήποτε παρόμοια διαδικασία μας βρίσκει αντίθετους και δηλώνουμε ότι θα προστατεύουμε τη μνήμη των προγόνων μας με κάθε νόμιμο μέσο.

Κάνουμε έκκληση στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου να απορρίψει κάθε εισήγηση για αναψηλάφηση της Δίκης, αφήνοντας την όποια απόφαση στην αδέκαστη κρίση της ιστορίας.

πρόεδρος: Θανάσης Λαγουδήμος

3) ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Με αφορμή την πρόσφατη συζήτηση γύρω από την αναψηλάφηση της Δίκης των Έξι, τα σχετικά δημοσιεύματα και τη νέα εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο, η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μικρασιατικών Σωματείων (ΠΟΜΣ) θεωρεί τα ακόλουθα:

Είναι πάγια θέση όλων μας ότι η Ιστορία είναι ΜΙΑ, γνωστή σε όλους μας και δεν μπορεί να αλλοιωθεί μετά από 87 ολόκληρα χρόνια. Εμείς ως Μικρασιάτες δεύτερης γενιάς και οι νεότερες γενιές, είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης των ιστορικών γεγονότων και όξυνσης των παθών.

Η «Μικρασιατική Τραγωδία» παραμένει ανοιχτή πληγή στον Προσφυγικό Ελληνισμό της Καθ’ ημάς Ανατολής και οι έννοιες της «Γενοκτονίας» και του «Ξεριζωμού» ποτέ δεν έπαψαν να μας ταλανίζουν. Ως συνέπεια των άνωθεν, θεωρούμε πρόκληση στη μνήμη των προγόνων μας την τυχούσα «αθώωση» των καταδικασθέντων και δηλώνουμε ότι θα προστατεύσουμε τη μνήμη τους με κάθε νόμιμο μέσο, καθώς αυτός είναι ο ρόλος και το χρέος των Μικρασιατικών Συλλόγων και της Ομοσπονδίας μας.

Πρόεδρος: Ευθύμιος Αρζόγλου,

4) ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  «ΈΝΩΣΗΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ» (Αθήνα)

«Θεωρούμε, εξαιρετικά άστοχη τη διαδικασία προκειμένου μάλιστα για δίκη που δεν είχε ποινικό αλλά πολιτικό χαρακτήρα. Διότι και σ’ αυτή την περίπτωση, η αναψηλάφηση πολιτικό χαρακτήρα θα έχει, θα προκαλέσει νέο διχασμό και θα «ξύσει και πάλι τις παλιές πληγές».

Η εκστρατεία για αποκατάσταση των καταδικασθέντων της δίκης των έξι, έχει μια νομική και μια ιστορική διάσταση. Κατά το καθαρά νομικό, δηλαδή το ποινικό σκέλος, η παρέλευση ακόμη και τόσων δεκαετιών δεν εμποδίζει την κίνηση της διαδικασίας αναψηλάφησης σε περιπτώσεις όπου οι κληρονόμοι του καταδικασθέντος επιδιώκουν την αποκατάσταση της μνήμης του προσκομίζοντας νέα στοιχεία. Εν προκειμένω, ωστόσο, δεν φαίνεται να γίνεται λόγος για νέα στοιχεία, παρά μόνο για μεταγενέστερες πολιτικές εκτιμήσεις. Χωρίς νέα αποδεικτικά στοιχεία, όμως, δεν θα μπορούσε να διαλευκανθεί ο βαθμός αμέλειας ή η δυνατότητα πρόβλεψης των αποτελεσμάτων συγκεκριμένων στρατιωτικών ενεργειών, οι δε σύγχρονοι ιστορικοί, δημοσιογράφοι ή imgp1688__.jpgστρατιωτικοί εμπειρογνώμονες, αγέννητοι κατά τη στιγμή των κρινομένων γεγονότων, είναι εξ ορισμού αναρμόδιοι να καταθέσουν τη δευτερογενή επιστημονική γνώση τους ως υποκατάστατα ζώντων μαρτύρων. Επί πλέον, οι ειδικές περιστάσεις υπό τις οποίες είχε εκτυλιχθεί η δίκη των έξι καθιστούν αδύνατο το να υπεισέλθει ο σημερινός δικαστής στη θέση του παλαιοτέρου και να διορθώσει τυχόν λάθη του, καθώς το σημερινό νομικό πλαίσιο που διέπει τη δικαιοδοσία αλλά και την ουσία της υπόθεσης είναι παντελώς ασύμβατο προς εκείνο που ίσχυε τη στιγμή της δίκης, ενώ δεν νοείται καi επανάληψη ποινικής διαδικασίας για πράξεις που σήμερα πια εκφεύγουν κάθε ποινικής αντιμετώπισης.

. Σημαντική, κατανοητή και συμπαθής η προσπάθεια των οικείων των καταδικασθέντων για αποκατάσταση της καλής φήμης των προγόνων τους, αλλά πιό σημαντική είναι η διατήρηση της ηρεμίας και της συνοχής της Χώρας.

Κατά συνέπεια και ως απόγονοι των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής αντιμετωπίζουμε ως πρόκληση και σπίλωση της μνήμης των δεκάδων χιλιάδων αδικαίωτων νεκρών μας την απόπειρα αυτή.

Κάνουμε έκκληση στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου να απορρίψει κάθε εισήγηση για αναψηλάφηση της Δίκης.

Πρόεδρος: Τσίρκας Ευάγγελος,

5) ΨΗΦΙΣΜΑ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ “Η ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ”,

Με απόφαση του Δ.Σ. αρ. πρακτ. 614/9-11-2009, εξέδωσε το παρόν Ψήφισμα, αφορμής δοθείσης της προσφυγής, στον Άρειο Πάγο, ενός των απογόνων των Εξ καταδικασθέντων και εκτελεσθέντων, ως υπευθύνων  της Μικρασιατικής Καταστροφής, με την οποίαν αιτείται η αναψηλάφιση δίκης των, προς αποκατάσταση της μνήμης και απαλλαγής των από το στίγμα της Εσχάτης Προσδοσίας.

Ως απόγονοι, δεύτερης και τρίτης γενιάς Μικρασιατών, που υπέστησαν τα πάνδεινα εκδιωκόμενοι από τις πατρογονικές τους εστίες, βασανιζόμενοι και βιαζόμενοι, διότι έτσι το αποφάσισαν κάποιοι, αρνούμαστε να δεχθούμε, έστω και σαν ιδέα την αναψηλάφιση της ελληνικής Δίκης της Νυρεμβέργης.

Θα ήταν προσβολή, ασέβεια και ασυγχώρητο λάθος προς του ςχιλιάδες νεκρούς πρόσφυγες προγόνους μας. Το μόνο που θα καταφέρει μια τέτοια ενέργεια θα είναι ένας νέος διχασμός, αφού θα είναι δίκη πολιτικού χαρακτήρα και όχι ποινικού.

Ως μέλη συλλόγου που έχουν ακόμη νωπές τις μνήμες των προγόνων τους,  είμαστε κάθετα αντίθετοι με την προσφυγή στο  Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και την αναψηλάφιση της Δίκης του Νοεμβρίου του 1922.

α/πρόεδρος: Μαρτινάκη-Κοκκίνη Χρύσα,

πρωτοδημοσιεύτηκαν στο:

-Δίκη των Εξ: Οι διαμαρτυρίες του προσφυγικού ελληνισμού

==============================================

ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΥΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΠΣΕ.

ΔΕΙΤΕ: http://mikrasiatis.gr/?p=2030

==============================================

Ξαναδείτε τα παρακάτω κείμενα:

-Η Δίκη των Εξι και ο Κολοκοτρώνης

-Ο Άρειος Πάγος, ο “Ιός” και ο νεοελληνικός αμοραλισμός

-Δίκη των Εξ: Οι διαμαρτυρίες του προσφυγικού ελληνισμού

-Αφήστε τους νεκρούς στην ησυχία τους !

-Δίκη των Εξ: Η Ακροδεξιά αντεπιτίθεται… !

-Τρελλάθηκαν οι Αρεοπαγίτες…. και ξεφτιλίζουν το θεσμό;


18/05/2010 - Posted by | -προσφυγιά, -Γενοκτονία στην Ανατολή, -Νεοελληνικά, -Περί Πόντου, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

17 Σχόλια »

 1. Να σημειώσουμε ότι στην ίδια κατηγορία εξευτελισμού βρίσκεται και το συντριπτικό ποσοστό του εθνικοπατριωτικού χώρου, που μας έπρηξε τα ούμπαλα με το «νεοοθωμανισμό», ίσως δικαιολογημένα, αλλά με την ιστορία του Αρείου Πάγου έκανε τουμπεκί ψιλοκομένο, λες και ο Γούναρης ήταν ο παππούς τους !

  Και ας μην πώ καλύτερα για την γλυκειά μας Αριστέρα: Φρούτο μοναδικό στην πλάση!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/05/2010

 2. Εεε…πως κάνετε έτσι ρε σεις..
  Με τέτοια οικονομική κριση που να βρεθούν καθρέφτες…?

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 18/05/2010

 3. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ από το περισκόπιο του υποβρυχίου τη γαλήνη της θάλασσας που αγκαλιάζει και νανουρίζει τον οργανωμένο ποντιακό χώρο…

  Και αναρωτιέμαι πότε θα τοποθετηθουν επισήμως οι άρχοντες επί του σημαντικού αυτού θέματος;

  Γιατί αυτή η σιωπή;; Στέγνωσε ή ακρίβυνε το μελάνι;;

  Όταν για άλλα θέματα νομικού περιεχομένου γεμίζει ο τόπος με δελτία τύπου, διακινούνται ενημερωτικά σημειώματα, οργανώνονται πορείες και διαμαρτυρίες, δρομολογούνται μέχρι και τροποποιήσεις καταστατικού…

  Εδώ;; Οι ιδεολογικοπολιτικές μας παρωπίδες δεν μας αφήνουν να δούμε καθαρά το διακύβευμα;;

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 18/05/2010

 4. Δεν έχουν όλοι αυτά τα χάλια φίλοι. Ο ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης της ΠΟΕ έβγαλε ανακοίνωση και την απέστειλε στον πρόεδρο του Άρειου Πάγου. Μην ξεχνάτε ότι η ΠΟΕ είναι μια δημοκρατική Ομοσπονδία και ότι όταν λέμε «οργανωμένος ποντιακός χώρος» εννοούμε κυρίως την οργανωμένη βάση και όχι τους γραφειοκράτες που τυχαία διοικούν.

  Σχόλιο από φίλος του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης | 18/05/2010

 5. Πολύ ωραία και αγωνιστική ανακοίνωση. Θυμίζει τις παλιές καλές εποχές του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ που πλέον μας λείπουν απελπιστικά.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 18/05/2010

 6. Η ΟΠΣΕ σε δήλωση πολιτικής αγωγής στην δίκη, κατά Του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη και ζητά να απορριφθεί η αίτηση επανάληψη της διαδικασίας της δίκης

  Το σωματείο με την επωνυμία «ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ» προέβη με τον δικηγόρο Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο σε δήλωση πολιτικής αγωγής στην δίκη, κατά Του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη και ζητά να απορριφθεί η αίτηση επανάληψη της διαδικασίας της δίκης και να μην αναθεωρηθεί η από 15 Νοεμβρίου 1922 απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών.

  Ως σωματείο πληροφορηθήκαμε για τη δίκη τη Δευτέρα 10/5 και δεν υπήρχε καθόλου χρονικό περιθώριο, ούτε πρόσβαση στη δικογραφία.

  Μάλιστα, η παράσταση έγινε υπό δύσκολες συνθήκες καθώς το πρωί επί 20 λεπτά ο Εισαγγελέας Έδρας, κ. Τσάγγας δεν παραλάμβανε τη δήλωση πολιτικής αγωγής με διάφορα δικονομικά προσχήματα και τελικά αναγκάστηκα να προσφύγω στον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου κ. Τέντε όπου κατόπιν εντολής του η γραμματεία της Εισαγγελίας παρέλαβε το δικόγραφο.

  Από τον συνήγορο της Ομοσπονδίας Κωνσταντίνο Κατερινόπουλο, έγινε εκτεταμένη προφορική ανάπτυξη στο ακροατήριο και η προθεσμία για το υπόμνημα είναι για τη Δευτέρα 17/5. Ζητήθηκαν τα έγγραφα της δικογραφίας για να γραφεί το υπόμνημα και δεν δόθηκαν αυθημερόν αλλά υποβλήθηκε γραπτή αίτηση και χορηγήθηκαν σήμερα.

  ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΕΙΝΑΙ :

  Ο κατηγορούμενος για τον οποίο ζητείται η ακύρωση της απόφασης καταδικάστηκε για τα εγκλήματα «της εσχάτης προδοσίας και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη άλλου συγκατηγορουμένου του [Χατζηανέστης] για την πράξη της παράδοσης στον εχθρό μεγάλων τμημάτων του στρατού και για την παρεμπόδιση συνάθροισης αυτού και συνακόλουθα τη σφαγή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας».

  Τα εγκλήματα για τα οποία αυτοί κατηγορήθηκαν ήταν :

  Α) ότι με τις πράξεις και παραλείψεις τους σχετικά με τον πόλεμο ήταν ότι ενήργησαν παράνομα και εν γνώσει τους με τρόπο που μπορούσε να ενισχύσει τις πολεμικές δυνάμεις του εχθρού και να βλάψει τις πολεμικές δυνάμεις της ελληνικής Πολιτείας, καθόσον η κύρια κατηγορία αφορούσε την απόσυρση του στρατού από όλο το δυτικό μέτωπο την κρίσιμη περίοδο του Ιουλίου Αυγούστου 1922, όπως ιδίως την απόσυρση μεταξύ Μπέλ Τεπέ και υψωμάτων Κιοπουρλού, και την αποστολή 22.000 στρατιωτών στην Θράκη την περίοδο 13/8- 2/9/1922 με αποτέλεσμα να μείνουν ακάλυπτα χιλιάδες χιλιόμετρα του μικρασιατικού μετώπου, β)την άτακτη και βεβιασμένη υποχώρηση αντί της ανασύνταξης και συντεταγμένης κάλυψης του μικρασιατικού ελληνισμού και η παράδοση οπλισμού και εφοδίων στον εχθρό και ως εκ τούτου να επέλθει η ήττα του Ελληνικού Στρατού και η καταστροφή του μικρασιατικού Ελληνισμού,

  Β) Ότι με τις πράξεις και παραλείψεις εγκατέλειψαν τους άμαχους Έλληνες με αποτέλεσμα αυτοί να σφαγιαστούν από τους Τούρκους και οι υπόλοιποι να μετατραπούν σε πρόσφυγες και έτσι ευνόησαν τις πολιτικές βλέψεις του εχθρού πάνω στο έδαφος που παραχωρούσε η συνθήκη των Σεβρών στην Ελλάδα (ο οποίος εχθρός σκοπούσε στη γενοκτονία και ξεριζωμό των Ελλήνων) και ενήργησαν εν γνώσει με τρόπο που μπορούσε να μειώσει την πίστη των πολιτών στο Ελληνικό κράτος, κάτι που συντελέστηκε αφού αυτοί έμειναν μόνοι και αβοήθητοι στο μένος των τουρκικών στρατευμάτων που έκαψαν τη Σμύρνη και λεηλάτησαν σκότωσαν και έδιωξαν το σύνολο του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

  Κατά συνέπεια δεν μπορεί να αποκλεισθεί από τους κατοίκους και τους απόγονους των τμημάτων εκείνων της Ελληνικής Επικράτειας που ενώ με βάση τη συνθήκη των Σεβρών ανήκαν στο Ελληνικό Κράτος, Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη, έπεσαν οριστικά στα χέρια του εχθρού [Οθωμανικό και στη συνέχεια Τουρκικό Κράτος], από τις πράξεις και παραλείψεις των τότε κατηγορούμενων και καταδικασθέντων, να παραστούν διά των συλλόγων και σωματείων τους ως πολιτικώς ενάγοντες.

  Αυτό διότι ναι μεν οι συγκεκριμένες διατάξεις προστατεύουν το έννομο αγαθό της κρατικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους, αλλά ταυτόχρονα αποσκοπούν και στην προστασία των εννόμων αγαθών της περιουσίας και της ιδιοκτησίας των πολιτών του κράτους που κατοικούν στις εν λόγω περιοχές του κράτους που αποσπάστηκαν τελικά από την Ελληνική Κυριαρχία και περιήλθαν στο Τουρκικό Κράτος. Το αποτέλεσμα ήταν 2.100.000 Έλληνες μικρασιάτες, να ξεριζωθούν από τα πανάρχαια πατρογονικά τους εδάφη, πολλοί από αυτούς να θανατωθούν και αυτοί που σώθηκαν να καταφύγουν πρόσφυγες στην υπόλοιπη Ελλάδα και στις πόλεις αυτής χάνοντας εν τω μεταξύ την ακίνητη ιδιοκτησία τους γη και σπίτια καθώς και το σύνολο σχεδόν της κινητής περιουσίας τους καθώς και τις εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις τους, αλλά κυρίως της βιοτικής σχέσης κάθε Έλληνα με την εστία του, καθώς και του ηθικού και κοινωνικού δεσμού του με τη γη των προγόνων του πέρα και έξω από κάθε υλική αξία. Τα έννομα αυτά αγαθά της ιδιοκτησίας και της περιουσίας των προσφύγων καθώς και της ζωής όσων σκοτώθηκαν, αλλά κυρίως της βιοτικής σχέσης με την εστία τους και του ηθικού και κοινωνικού δεσμού του κάθε Έλληνα με τη γη των προγόνων του πέρα και έξω από κάθε υλική αξία, προστατεύουν εξίσου με σαφήνεια οι σχετικές ποινικές διατάξεις.

  Η Ομοσπονδία μας αποτελείται από 185 σωματεία Ελλήνων μικρασιατών προσφύγων, μέλη των οποίων, είναι περισσότεροι από (300.000) τριακόσιες χιλιάδες απόγονοι [παιδιά, έγγονοι και δισέγγονοι] των προσφύγων του 1922.

  Σύμφωνα με το καταστατικό μας, σκοπός της ομοσπονδίας είναι η διατήρηση και η συνέχιση στο μέλλον της μνήμης των πατρογονικών εδαφών και των χαμένων πατρίδων όλων των μικρασιατών προσφύγων και η προβολή και διεκδίκηση των ιστορικών και απαράγραπτων δικαιωμάτων του προσφυγικού ελληνισμού και των θυμάτων του διωγμού των ετών 1922-1924, καθώς επίσης και η διατήρηση της μνήμης και της σύνδεσης των απογόνων των προσφύγων με την προγονική κληρονομιά.

  Κατά συνέπεια η ομοσπονδία μας ως καθολικός και αντιπροσωπευτικός φορέας των (3.500.000) τριών εκατομμυρίων πεντακοσίων χιλιάδων απογόνων των μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα εκφράζει τη συλλογική συνείδηση και μνήμη του προσφυγικού ελληνισμού.

  Είναι σαφές ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις των κατηγορούμενων για τις οποίες αυτοί καταδικάστηκαν προκάλεσαν την μικρασιατική καταστροφή και την έξοδο-ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, από τις πατρογονικές ρίζες του, μετά από 3.000 χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία.

  Οι πράξεις και οι παραλείψεις των κατηγορουμένων προκάλεσαν την καταστροφή της ιδιοκτησίας και της περιουσίας αλλά κυρίως προκάλεσαν την ολοσχερή καταστροφή της βιοτικής σχέσης με την εστία τους και του ηθικού και κοινωνικού δεσμού των μικρασιατών Ελλήνων με τη γη των προγόνων τους και έτσι η καταστροφή αυτού του ιστορικού δεσμού των προγόνων των μελών των σωματείων μας συνιστά στο διηνεκές ηθική βλάβη σε βάρος των προγόνων μας και ημών όχι μόνο ή κυρίως ως άτομα, αλλά ως η εκφρασμένη συλλογική οντότητα του μικρασιατικού ελληνισμού που ενσαρκώνεται στην συλλογική μνήμη και στην ιστορική συνέχεια των απογόνων των αρχικών προσφύγων, όπως αυτή πλέον εκφράζεται μέσα από τις συλλογικές οργανώσεις του προσφυγικού ελληνισμού, συλλογικός φορέας και εκφραστής των οποίων είναι η δική μας Ομοσπονδία.

  Αυτή η στο διηνεκές ηθική βλάβη που έχουν υποστεί όλοι οι απόγονοι των μικρασιατών προσφύγων και η ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης των πατρίδων καθώς και της αίσθησης απόδοσης δικαίου και δικαιοσύνης όπως εκφράστηκε με την απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών, είναι εκείνη που νομιμοποιεί τη σημερινή μας παράσταση ως πολιτική αγωγή, στη δίκη που έχει ανοίξει με την αίτηση επανάληψης της δίκης.

  Τυχόν αθώωση των καταδικασθέντων με αποδοχή της αίτησης συνιστά ευθεία προσβολή της συλλογικής μνήμης όλων των απογόνων των μικρασιατών προσφύγων και προσβάλλει βάναυσα την ιστορική τους μνήμη και βέβαια συνιστά βάναυση προσβολή των σκοπών των σωματείων μελών μας και της Ομοσπονδίας μας.

  Για το λόγο αυτό έχουμε έννομο συμφέρον στην παρούσα δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής και ζητούμε να καταδικαστεί ο αιτών στην αποκατάσταση της ηθικής βλάβης του σωματείου μας, από τις πράξεις του κατηγορούμενου, καθόσον η σχετική προσβολή εξακολουθεί και παράγει τα έννομα αποτελέσματα της στο διηνεκές σε συνδυασμό με την κρινόμενη ενέργεια του απογόνου του αιτούντος να ακυρώσει σήμερα σε ενεστώτα πλέον χρόνο, την ιστορική εκείνη απόφαση που αποτέλεσε την δικαίωση για τους πρόσφυγες και να επιδιώξει την εκ των υστέρων και μετά 86 έτη την αθώωση των καταδικασθέντων με σκοπό και επιδιωκόμενο αποτέλεσμα να μείνει ιστορικά αδικαίωτη η μεγαλύτερη σύγχρονη εθνική καταστροφή και βέβαια να προσβληθεί με μόνη την υποβολή της κρινόμενης αίτησης, βάναυσα η ιστορική συλλογική μνήμη των μελών μας όπως αυτή εκφράζεται και επιδιώκεται να διατηρείται στο διηνεκές, από τους σκοπούς του Σωματείου μας.

  http://mikrasiatis.gr/?p=2030

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/05/2010

 7. Αξιόλογη η προσπάθεια του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, όμως σύντροφοι τα ΣΠοΣ δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη διοίκηση της ΠΟΕ, τους κατά δήλωση σας «γραφειοκράτες που τυχαία διοικούν».

  Και επ’ ευκαιρίας από τις άλλες περιφερειακές διοικήσεις δεν θα έχουμε κάποιας μορφής αντίδραση;

  Δυστυχώς τα ΣΠοΣ δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα προκειμένου η κίνηση αυτή να έχει το ίδιο θεσμικό βάρος.

  Αυτό βέβαια δεν αναιρεί την αξιέπαινη κίνηση σας, αν και κάποιοι προσπάθησαν να σας νουθετήσουν…

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 19/05/2010

 8. ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ – ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΡΥΟΧΩΡΙΟΥ «Ο ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ» ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΞΙ.

  Οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες. Μέσα στην πολυεπίπεδη κρίση που ταλανίζει την κοινωνία και την πατρίδα μας ορισμένοι επιχειρούν την αναθεώρηση της ιστορίας, μέσα στη ζάλη της υπερπληροφόρησης και του φόβου της κοινωνίας για το μέλλον της.

  Ανθρώπινο να θέλεις να αποκαταστήσεις το όνομα των προγόνων σου, αλλά όχι βιάζοντας την ίδια την ιστορία. Επιχειρούν να αναβιώσουν τον αντιπροσφυγισμό, το μίσος και τον πόνο μιας καταστροφικής περιόδου για τον Ελληνισμό.

  Κάποιοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν την Γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής σε ένα αποκλειστικά «δικό μας πρόβλημα». Οφείλουμε να αγωνιστούμε για να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη.

  Αρνούμαστε να μας ακυρώσουν από τη συλλογική συνείδηση και την ελληνική ιστορία. Εννιά δεκαετίες μετά δεν θα σιωπήσουμε αποδεχόμενοι τον ευνουχισμό της ιστορικής μνήμης και της συλλογικότητας μας.

  Εμείς, ανήμερα της Ημέρας Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, οφείλουμε να δώσουμε νόημα και περιεχόμενο στις διεκδικήσεις μας. Δεν νοείται να αγωνιζόμαστε για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας και να «ακυρωνόμαστε» μέσα στην ίδια τη χώρα μας.

  Ο οργανωμένος χώρος πρέπει να αντιδράσει. Οι ομοσπονδίες γιατί σιωπούν; Γιατί τα επίσημα όργανα των ΠΟΕ και ΠΟΠΣ δεν πρωτοστατούν σε αυτό τον αγώνα;

  Τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να αντιταχθούν στην αναψηλαφηση της Δίκης και να αγνοήσουν τις όποιες νουθεσίες να πράξουν κάτι διαφορετικό από το αυτονόητο: να υποστηρίξουν με όλες τις δυναμεις τους την προσπάθεια να ακυρωθεί η αναψηλάφηση της Δίκης των Έξι.

  Παροτρύνουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία της Περιφέρειας μας να υποστηρίξουν δυναμικά αυτή την προσπάθεια.

  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

  Σχόλιο από Παντελής Σαββαΐδης | 19/05/2010

 9. Δεν μπορεσα να καταλαβω γιατι δεν τιμουμε τους νεκρους μας την ημερα της 19ης ΜΑΙΟΥ,στης 19 μαιου,και σερμουμε την αγια αυτη ημερα μνημης,οποτε θελει ο καθε συλογος σε οποια ημερομηνια θελει,(ειναι απ οτι καταλαβαινω αυτο που λεει και ο μεγαλος μας ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ στην ΕΛΛΑΔΑ εισαι ελευθερος να κανεις οτι αποφασιζει η κυβερνηση!

  Σχόλιο από ORTOYLIS | 19/05/2010

 10. Η επιχειρούμενη αθώωση των υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής, οι οποίοι βαρύνονται επί πλέον και με την πλήρη και οριστική εγκατάλειψη του Ποντιακού Ζητήματος, αποτελεί πράξη ευθείας προσβολής και περιφρόνησης των απογόνων των θυμάτων του ΄22 και των συλλόγων τους.

  Δυστυχώς η ΠΟΕ αρνήθηκε να αναλάβει το ρόλο της πολιτικής αγωγής εκπροσωπώντας τα έννομα συμφέροντα του προσφυγικού ελληνισμού. Ευτυχώς την ύστατη στιγμή το ρόλο αυτό ανέλαβε η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας και ο πρόεδρός της κ.Λαγουδήμος. Δείτε:

  Η ΟΠΣΕ σε δήλωση πολιτικής αγωγής στην δίκη, κατά Του Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, ζητά να απορριφθεί η αίτηση επανάληψη της διαδικασίας της δίκης»

  http://mikrasiatis.gr/?p=2030

  Για τη σημασία της προσπάθειας αθώωσης διαβάστε το κείμενο:

  Δίκη των Εξ: Κάθαρση σε Τραγωδία

  http://kars1918.wordpress.com/2009/12/03/3-12-2009/

  καθώς και το:

  Ιδεολογικές αγκυλώσεις και η «δίκη των έξι»

  http://kars1918.wordpress.com/2009/12/28/28-12-2009/

  Κάποιοι συμπατριώτες μας, απέστειλαν μέσω του διαδικτύου το παρακάτω κείμενο, το οποίο και σας κοινοποιώ, ως ύστατη παρέμβαση όσων θεωρούν ότι το θέμα τους αφορά...

  ————————————————————

  Είναι απολύτως φανερό ότι η επιχειρούμενη διαδικασία αθώωσης των ενόχων της Μικρασιατικής καταστροφής προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα…

  ημών των προσφυγική καταγωγής αλλά και όλων των συνΕλλήνων και βιάζει την ιστορική αλήθεια.
  Προτείνουμε αύριο να στείλουμε μαζικά προς τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κο Γεώργιο Καλαμίδα ένα κείμενο όπου να καθιστούμε σαφή την αντίθεσή μας στην επιχειρούμενη «αθώωση». Είτε ως άτομα, είτε ως σωματεία-σύλλογοι.
  Δειτε παρακάτω μια ιδέα που προτείνουμε για το κειμενο.
  Τα φαξ είναι
  Φαξ στο γραφείο Προέδρου 210 6433799
  Φαξ Προϊσταμένου γραμματείας 210 6467692
  —————————————————————–

  ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΚΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΛΑΜΙΔΑ
  Αξιότιμε κε Πρόεδρε.
  Με έκπληξη και ανησυχία μαθαίνουμε ότι την Δευτέρα στο Ζ’ τμήμα του Αρείου Πάγου συζητείται αίτηση για αναψηλάφηση της δίκης των ενόχων της Μικρασιατικής Καταστροφής γνωστής ως «δίκη των εξ» που θα οδηγήσει μέσω νομικών διαδικασιών στην άρση των κατηγοριών και στην νομική αθώωση τους.
  Για όλους εμάς που έλκουμε την καταγωγή από την Καθ’ ημάς Ανατολή η τυχόν νομική αθώωση τους από τον Άρειο Πάγο το Ανώτερο Δικαστήριο της χώρας αποτελεί άκρως προσβλητική ενέργεια κατά ημών των ιδίων αλλά και ευθεία προσβολή της συλλογικής μας μνήμης επαναφέροντας στο προσκήνιο το αίσθημα αποκλεισμού της προσφυγικής μνήμης από την επίσημη ιστορία της Ελλάδας.
  Θεωρούμε ιταμή και απαράδεκτη σπίλωση της μνήμης των χιλιάδων νεκρών την επιχειρούμενη, μέσω δίκης(!!!), «αθώωση» των υπευθύνων της μεγαλύτερης καταστροφής, που υπέστη ποτέ το ελληνικό έθνος. Οποιαδήποτε παρόμοια διαδικασία μας βρίσκει αντίθετους και δηλώνουμε ότι θα προστατεύουμε τη μνήμη των προγόνων μας με κάθε νόμιμο μέσο.

  Όχι στην αναψηλάφηση –παραχάραξη της Ιστορίας.»

  Σχόλιο από Β | 21/05/2010

 11. Υπομνήματα σχετικά με το ζήτημα επανάληψης της «δίκης των έξι», κατέθεσαν στον Άρειο Πάγο ο δικηγόρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος και ο συνήγορος του εγγονού του πρώην πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη.

  Πρόσφατα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας έχει υποστηρίξει ότι, σύμφωνα με τα νέα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν προσκομιστεί, πρέπει η απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών για τους έξι να ακυρωθεί και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία, λόγω παραγραφής. Αναμένεται η έκδοση απόφασης. Ο Πέτρος Πρωτοπαδάκης, σε ηλικία 68 ετών, καταδικάστηκε από το Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών σε θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία της χώρας και εκτελέστηκε μαζί με άλλους πέντε.

  Η Ομοσπονδία υποστηρίζει στο υπόμνημά της ότι ο Άρειος Πάγος στηρίχθηκε στο κείμενο της καταδικαστικής απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών του 1922, όπως έχει δημοσιευθεί στο βιβλίο «Η δίκη των έξι, τα στενογραφημένα πρακτικά, εκδόσεως Πρωίας, Αθήνα 1931», που περιέχει λάθη και δεν ανέτρεξε στην αναζήτηση του αυθεντικού κειμένου, το οποίο υπάρχει στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, ή στο αρχείο της Βουλής.

  Αναφέρει ακόμη ότι όσα προσκόμισε ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος έχει υποβάλει και την αίτηση επανάληψης της δίκης, δεν αποτελούν νέα στοιχεία, ή γεγονότα, αλλά προσωπικές απόψεις όσων τις υποστήριξαν (Βενιζέλος, Πάγκαλος), στη Βουλή, ή με επιστολές, ή με βιβλία τους, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την υπόθεση, αλλά με τις εκτιμήσεις αυτών, που έγιναν για τον κατευνασμό και τη συμφιλίωση των Ελλήνων και σχετίζονταν κυρίως με την εκτέλεση της απόφασης ως προς τη θανατική ποινή, όταν και οι ίδιοι, όμως, αναφέρουν ότι η εκτέλεση της ποινής τότε ήταν αναγκαία ενόψει των συνθηκών και της αναστάτωσης στον λαό από την καταστροφή. Επίσης, η Ομοσπονδία αναφέρει ότι ο Μ. Πρωτοπαπαδάκης, προσκόμισε στον Άρειο Πάγο, «παραποιημένα στοιχεία», ενώ αποδίδει και «νομικές αβλεψίες» στον Ν. Τσάγγα.

  Η Ομοσπονδία ζητεί να γίνει δεκτή η παράσταση πολιτικής αγωγής, που έχει καταθέσει, να κριθεί ότι τα στοιχεία που έχουν προσκομιστεί δεν αποτελούν νέα γεγονότα, ή αποδείξεις για επανάληψη της δίκης των έξι, να αναβληθεί η έκδοση οριστικής απόφασης για να προσκομιστεί το αυθεντικό κείμενο της απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών του 1922, να διαταχθεί η προσκόμιση νέων αποδείξεων και να απορριφθεί η αίτηση επανάληψης της δίκης.

  Παράλληλα, στο υπόμνημά του, ο συνήγορος του Μιχ. Πρωτοπαπαδάκη, ζητεί να απορριφθεί η παράσταση, ως πολιτικώς ενάγοντος, της εν λόγω Ομοσπονδίας και να αναγνωριστεί η ακυρότητα της απόφασης του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου, που συνεδρίασε στην Αθήνα από την 31.10.1922 ως και την 15.11.1922, και καταδίκασε σε θάνατο τους Π. Πρωτοπαπαδάκη, Δ. Γούναρη, Ν. Στράτο, Ν. Θεοτόκη, Γ. Μπαλτατζή, Γ. Χατζηανέστη και σε ισόβια δεσμά τους Μ. Γούδα, Ξ. Στρατηγό, αλλά και να αναγνωριστεί η αθωότητα του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη και των λοιπών συγκατηγορουμενών του.

  Aπό tvxs.gr

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2010

 12. —————————————————————–

  Μετά τον ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης, ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων

  —————————————————————–

  Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος
  Σύνδεσμος Ποντιακών ΣωματείωνΝότιας Ελλάδος και ΝήσωνΝοταρά 45 & Μετσόβου 30, Αθήνα
  Τηλ. 210 5231966 Fax: 210 5221950 email: info@psomiadion.gr

  Αρ. πρωτ. 28 Αθήνα 25/5/2010

  Προς: Τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΛΑΜΙΔΑ

  Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
  Ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Νότιας Ελλάδος και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος βαθύτατα ανησυχεί για την αναψηλάφηση, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, της δίκης των ενόχων της Μικρασιατικής Καταστροφής, γνωστής ως δίκη των εξ.
  Το ζήτημα του αιτήματος, από τους απογόνους, της αναψηλάφησης είναι απολύτως κατανοητό σε ανθρώπινο επίπεδο.
  Όμως τυχόν «αθώωσή» τους επαναφέρει το αίσθημα του αποκλεισμού της προσφυγικής μνήμης από την επίσημη ιστορία της Ελλάδας, αναθεωρεί και διαστρεβλώνει την ιστορία οξύνοντας τα πολιτικά πάθη και αποτελεί για εμάς τους Πόντιους αλλά και όσους έλκουν την καταγωγή από την καθʼ ημάς Ανατολή άκρως προσβλητική ενέργεια κατά ημών των ιδίων αλλά και της συλλογικής μας μνήμης.
  Ίσως σε εκείνη την δίκη να διέφυγαν κάποιοι της κρίσης της δικαιοσύνης, όπως επίσης σίγουρα δεν συμπεριελήφθησαν στο κατηγορητήριο και άλλα εγκλήματα εις βάρος του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας όπως η ψήφιση από την τότε κυβέρνηση του νόμου 2670/1922 και των σχετικών βασιλικών διαταγμάτων που απαγόρευαν την είσοδο στην Ελλάδα των Ελλήνων της Ιωνίας παραδίδοντάς τους έτσι έρμαια στο σπαθί των Τούρκων εθνικιστών.
  Ογδόντα οκτώ χρόνια μετά η προσπάθεια αθώωσης των πρωταιτίων, που εξαιτίας της πολιτικής τους το ελληνικό έθνος υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του, θεωρείται από εμάς ιταμή πρόκληση και απαράδεκτη σπίλωση της μνήμης των εκατοντάδων χιλιάδων νεκρών μας από τον τούρκικο εθνικισμό.
  Δεν δύναται μέσω της αναψηλάφησης να παραχαράσσεται η Ιστορία από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και να μην υπάρχουν ένοχοι για εκείνο το μέγα έγκλημα.
  Κάνουμε έκκληση στον Άρειο Πάγο να μην προχωρήσει σε μια τέτοια άστοχη ενέργεια και να αφήσει την όποια απόφαση στην αδέκαστη κρίση της ιστορίας.
  Ενέργεια που ούτε δικτατορικά καθεστώτα στη χώρα μας αποτόλμησαν.
  Άλλως, προστατεύοντας τη μνήμη των προγόνων μας, θα μας βρει παντελώς αντίθετους καθʼ οιονδήποτε νόμιμο τρόπο.

  Με εκτίμηση
  Για το Δ.Σ
  Ο Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
  Σαββίδης Ιωάννης Ερμίδου Γεωργία

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/05/2010

 13. Μελετώντας τα αναγραφόμενα στη blog-σφαιρα καθώς και σε διάφορα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, με έκπληξη διαπιστώνουμε την έκφραση πρωτοποριακών ιδεών και καινοτόμων προτάσεων αναφορικά με την ΠΟΕ και τη λειτουργία της σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις.

  1. Πιστεύαμε ότι η ΠΟΕ θα ήταν ένα συλλογικό δημοκρατικό όργανο και οι αποφάσεις θα λαμβάνονταν μέσα από διαβούλευση και με τη συμμετοχή των περιφερειακών οργάνων στη διαμόρφωση των αποφάσεων.
  Δυστυχώς από τα γραπτά άλλα διαπιστώνουμε.

  2. Αν η ΠΟΕ θεωρεί ότι τα ΣΠοΣ είναι διακοσμητικά όργανα που απλά ακολουθούν κεντρικές γραμμές να μας ενημερώσει προκειμένουν να αποχωρήσουμε σύντομα.
  Σε σοβιετικού τύπου οργανωτικά σχήματα δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε.

  3. Από πότε ένα αιρετό όργανο εκλεγμένο από τη βάση είναι θεσμικά ανύπαρκτο; Αν η βάση που σας εξέλεξε είναι θεσμικά ανύπαρκτη, τότε ανύπαρκτη είναι και η θεσμική προέκταση της.

  4. Καλό είναι να ΜΗΝ έχουμε επιλεκτική μνήμη περί ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης…

  5. Εφόσον σεβόμαστε το νόμο και πιστεύουμε στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, για ποιο λόγο ενσωματώθηκε στους καταστατικούς σκοπούς της ΠΟΕ μια νομικής φύσης διένεξη;
  Και μάλιστα έχει αναδειχθεί σε πρωτεύουσα διεκδίκηση…

  6. Καλό, επίσης, είναι να ΜΗΝ τοποθετούμαστε στα γεγονότα με βάση την πολιτική ή κομματική απόχρωση του καθενός. Εξάλλου η ελεύθερη πολιτική έκφραση και η προάσπιση της είναι και αυτά κατοχυρωμένα από το Σύνταγμα.

  7. Επειδή η ΠΟΕ θεωρείται κεντρικό όργανο που παραγει πολιτική, οφείλει να λαμβάνει θέση σε όλα τα γεγονότα που με άμεσο ή έμμεσο τρόπο θα επηρεάσουν τις εξελίξεις, αντί να τρέχει εκ των υστέρων να αμβλύνει τις συνέπειες των πράξεων ή των παραλήψεων της.

  8. Με βάση τις αρχές της δημοκρατικής διακυβέρνησης, όφειλε η ΠΟΕ να ενημερώνει ΟΛΑ τα μέλη της για τις αποφάσεις που λαμβάνει.
  Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει και μετά λύπης διαπιστώνουμε εν κρυπτώ διαδικασίες και αποφάσεις για θέματα που θίγουν τις ευαισθησίες μας.

  9. Καλό είναι να είμαστε σαφείς στις τοποθετήσεις μας, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα διαδικασιών και αποφάσεων και όχι να πετάμε την «μπάλα» στην εξέδρα, κατά την ποδοσφαιρική ορολογία.
  Εκτός και αν κατάντησε η ΠΟΕ αλάνα…

  10. Η λογική «ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» έχει καταπέσει. Η ΠΟΕ πέρα από τις νόμιμες υποχρεώσεις έχει και τις αντίστοιχες ΗΘΙΚΕΣ.
  Το σημαντικότερο, οφείλει να αφουγκράζεται τη βάση της.

  Σχόλιο από Παντελής Σαββαΐδης | 27/05/2010

 14. Ανακοίνωση της ΠΟΠΣ για την αναψηλάφηση της δίκης των ενόχων της Μικρασιατικής Καταστροφής
  —————–

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  «Για την Δίκη των Έξι»

  Θεσσαλονίκη 12-4-2010

  ΄Οσος καιρός κι αν περάσει, όση μελέτη κι αν χαλαλίσει κανείς για να κατανοήσει την απόφαση του Αρείου Πάγου για την επανάληψη της διαδικασίας της δίκης ως προς την αναθεώρηση της από 15/11/1922 εκτάκτου στρατοδικείου Αθηνών, θα ματαιοπονήσει.
  Γι΄ αυτό λοιπόν εμείς αντί σχολίων, γιατί η Ιστορία μία φορά γράφεται και δεν αλλοιώνεται κατά την δοκούσαν εκάστοτε άποψη της κυριάρχου ιδεολογίας (η οποία και επικράτησε ευκαιριακώς στην μείζονα και ελάσσονα πρόταση του σκεπτικού της απόφασης) του Αρείου Πάγου, δηλώνουμε:
  Θα παραστούμε ως πολιτικώς ενάγοντες κατά πάντων όσων ενέχονται για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και συνακόλουθα της Μικράς Ασίας και της Θράκης στη δίκη που θα γίνει.
  Προς το παρόν περιττεύουν οι νομικές και ιστορικές αναλύσεις.
  Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων δεν θα σιωπήσει στην απόπειρα εξαγνισμού των υπευθύνων-ενόχων για την σφαγή 353.000 Ποντίων, που παρεδόθησαν από τους ενόχους στις ορδές του Μουσταφά Κεμάλ Πασά, του Τοπάλ Πασά και άλλων.
  Δεν θα ανεχτεί την σφαγή και τον εξανδραποδισμό του Θρακικού και Μικρασιατικού Ελληνισμού, από πράξεις και παραλήψεις των κατηγορουμένων για τις οποίες αυτοί καταδικάστηκαν αμετάκλητα, δίδοντας συγχωροχάρτι και παρέχοντας ένοχη σιωπή, στους νεολογιστές νομικιστικούς σοφιστές, που επιδιώκουν την ανατροπή της ιστορίας.
  Κολληθείη η γλώττα μου τω λάρυγγί μου εάν μη σου μνησθώ Εύξεινε Πόντε, Θράκη, Μικρασία.

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Σ.

  Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
  Χαράλαμπος Αποστολίδης Χριστίνα Σαχινίδου
  Δικηγόρος Παρ΄ Αρείω Πάγω

  Σχόλιο από Π.Ο.Π.Σ. | 10/06/2010

 15. […] -Ωρέ Πόντιοι, με τι μούτρα θα τιμήσετε τη γενοκτονία; […]

  Πίνγκμπακ από -Περί Ποντίων…Πιλάτων « Πόντος και Αριστερά | 29/11/2010

 16. […] -Ωρέ Πόντιοι, με τι μούτρα θα τιμήσετε τη γενοκτονία; […]

  Πίνγκμπακ από -Τα κερατιάτικα του Γιωρίκα Παρχαρίδη « Πόντος και Αριστερά | 15/11/2016

 17. […] -Ωρέ Πόντιοι, με τι μούτρα θα τιμήσετε τη γενοκτονία; […]

  Πίνγκμπακ από -«Κι είσαι σο χαρτόπον πούλιμ’ που πας;»… σο Παρχαριδιστάν! « Πόντος και Αριστερά | 10/05/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: