Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-τύψεις και ενοχή

τύψεις και ενοχή

οι τύψεις ή η μεταμέλεια έχουν στόχο τη συμπεριφορά, ενώ η ενοχή τον εαυτό….

«Ο ασθενής παρουσιάζει τον εαυτό του ως αναξιο ανίκανο να πετυχει και ηθικά επιλήψιμο. Θα πρεπει να εχει δικιο κατά κάποιον τροπο και να περιγραφει κάτι ετσι όπως φαινεται στον ιδιο.

….Απλά ειναι πολύ πιο ανοικτός στην αλήθεια απ ο.οτι πολοι αλλοι ανθρωποι που δεν ειναι μελαγχολικοι. Όταν στην εντονη αυτοκριτική του περιγραφει τον εαυτό του σαν αχρηστο, εγωιστή, ανέντιμο, ανελεύθερο,σαν καποιο που εχει ως μοναδικό σκοπό να κρυψει τις ατελειες του αυτό που μπορεί να συμβανει, απ’ όσο ξερουμε, ειναι να εχει φτασει πολύ κοντα στην αυτοκατανόηση του εαυτου του.

Αναρωτιόμαστε μόνο γιατί ενας ανθρωπος θα πρεπει να είναι αρρωστος, εφοσον μπορεί να προσεγγιζει τόσο πολύ μια τετοιου είδους αλήθεια»

(Φρόυντ, Mourning and Melancholia,)

»Ο φιλοσοφικός πυρήνας της ψυχανάλυσης αντιλαμβάνεται την ψυχική ασθένεια ως φθορά ενός ειδικά ανθρώπινου τρόπου ύπαρξης.

Την κατανοεί ως απώλεια ελευθερίας για την οποία ευθύνεται ο ίδιος ο ασθενής, αφού μέσω των συμπτωμάτων του απλώς και μόνο αναπληρώνει μιαν οδύνη που έγινε ασυνείδητη, μιαν οδύνη από την οποία ξεφεύγει κρυβόμενος από τον εαυτό του .

Ως σκοπό της θεραπείας θεωρεί μιαν αυτογνωσία, η οποία συχνά δεν είναι παρά η μετατροπή της ασθένειας σε οδύνη, σε μια οδύνη όμως που αυξάνει το κύρος του Homo sapiens γιατί δεν εκμηδενίζει την ελευθερία του»

(Jurgen Habermas. Το μέλλον τη ανθρώπινης φύσης . Πίστη και γνώση)

απ’ του Νοσφεράτου 

11/05/2010 - Posted by | -Διάφορα

1 σχόλιο »

  1. Ένας ψυχικά ασθενής,ναι ζει σε, με, βαθειά οδύνη.Η ψυχική ασθένεια,άλλοτε χτυπά στη λειτουργία της σκέψης,άλλοτε του συναισθήματος ,και τις περισσότερες φορές, συνδυαστικά.Κι ο ψυχικά ασθενής παρατηρώντας το να συμβαίνει, το συνειδητοποιεί -το βιώνει-το καταλαβαίνει.Η ψυχ. ασθ.έρχεται έπειτα από μια πορεία ζωής,και μέσα από την όποια «απάθειά του», ο ψυχ,ασθ.δεν σημαίνει ότι δεν έχει κάποιοιους κώδικες να επικοινωνεί και να εκφράζεται.Ο λόγος του, με οποιαδήποτε μορφή ,υπάρχει, δυστυχώς όμως , όχι και πολλά αυτιά διαθέσιμα ,ίσως απλά να τον, ακούσουν.Κι αν θελήσουν ας προσπαθήσουν να τον κατανοήσουν.Εκέινος πάντως ,προσπαθεί σκληρά για να κατανοήσει τους ανθρώπους και τον κόσμο γύρω του.Να μιλήσει μαζί τους ,να βοηθειθεί να βρει καινούργιους κώδικες επικοινωνίας..μαζί του..
    Κάποτε οι άνθρωποι, δεν πρέπει να συναντηθούμε;Απ΄όλους χρειάζεται η προσπάθεια,λίγα βηματάκια προσέγγισης ο ένας, λίγα ο άλλος, μα κυρίως η γνήσια διάθεση..

    Σχόλιο από Ελεονορα | 16/05/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: