Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

25-4-2010: KARADENİZ DOSTLUK GİRİŞİMİ ve ÇAĞRISI

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Μαυροθαλασσιτών συγγραφέων από Τουρκία και Ελλάδα στην έκθεση βιβλίου

Μια μοναδική συνάντηση θα λάβει χώρα την Κυριακή 25-4-2010 στις 6 μ.μ. στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου που πραγματοποιείται στην Θεσσαλονίκη. H συνάντηση συγγραφέων από Τουρκία και Ελλάδα, που έλκουν την καταγωγή τους από τη Μαύρη Θάλασσα, διοργανώνεται απ΄τις εκδόσεις «HEYAMOLA» (Έι για’μόλα) του γνωστού συγγραφέα  Omer Asan και τιτλοφορείται «Φιλολογικό Καφενείο».

Στο Δελτίο Τύπου που μας έστειλαν, μας πληροφορούν ότι: «Οι συγγραφείς τους από τη Μαύρη Θάλασσα, οι οποίοι έχουν γράψει τη σειρά βιβλίων με τίτλο «Οι Πόλεις της Τουρκίας και η Μαύρη Θάλασσα», θα σμίξουν με τους Έλληνες συγγραφείς που κατάγονται από τη Μαύρη Θάλασσα, κατά τη διάρκεια της 7ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο καθένας ξεκινώντας από τη δική του πόλη και θα παρουσιάσει το βιβλίο του προσκαλώντας τους Έλληνες συγγραφείς που κατάγονται από την ίδια πόλη.

Ομιλητές θα είναι:

Τσίγντεμ Σέζερ, ποιήτρια- συγγραφέας,

Ιμπράχιμ Ντίζμαν, καθηγητής- συγγραφέας-κινηματογραφιστής,

Σεφίκ Άσαν, καθηγητής-συγγραφέας


Τούρκοι μαυροθαλασσίτες συγγραφείς στη Θεσσαλονίκη

ÇIGDEM SEZER

Γεννήθηκε το 1960 στην Τραπεζούντα, όπου και εργάστηκε ως νοσηλεύτρια για πέντε χρόνια. Την ίδια εποχή δημοσίευσε τα πρώτα της ποιήματα. Στη συνέχεια δίδαξε σε Σχολή Νοσηλευτικής. Έχει δημοσιεύσει 5 βιβλία ποίησης. Βραβεύτηκε για το έργο της με σημαντικά βραβεία. Η ποιητική συλλογή «Trabzon of My Heart’s North Gate» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Heyamola. Από τον ίδιο εκδοτικό οίκο κυκλοφορεί και το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο “Asklar Ve Baharatlar” (Loves and Spices) , το οποίο κέρδισε και το Βραβείο Μυθιστορήματος.

ÖMER ASAN

Ο Ömer Asan γεννήθηκε στην Τραπεζούντα το 1961. Αποφοίτησε από τη σχολή Pertevniyal της Κωνσταντινούπολης και το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Anadolu. Ως αρθρογράφος κέρδισε το βραβείο Miliyet Abdi İpekçi Peace and Friendship Award (1994) ενώ βραβεύτηκε ως ντοκιμαντερίστας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αττάλειας. Εκδίδει την εφημερίδα Gazete İstanbul και την ειδησεογραφική ιστοσελίδα http://www.gazeteistanbul. Άρθρα, διηγήματα και έρευνές του έχουν δημοσιευτεί σε πολλά περιοδικά. Το 1996 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Belge το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Pontos Kültürü (Pontic Culture, στα ελληνικά από τις εκδόσεις Κυριακίδη: «Ο πολιτισμός του Πόντου»).

ÖNER CIRAVOGLU

Πεζογράφος και ποιητής, γεννήθηκε το 1948 στην Τραπεζούντα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας και γεωλογία στο Karadeniz Technical University. Εργάστηκε ως διευθυντής, εκδότης και σύμβουλος σε διαφόρους εκδοτικούς οίκους. Είναι συνεργάτης των εκδόσεων Remzi και τακτικός αρθρογράφος στο λογοτεχνικό περιοδικό «Remzi Book Magazine».

ŞEFİK ASAN

Εργάστηκε ως φιλόλογος σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ πλέον διδάσκει, ως λέκτορας, στο Πανεπιστήμιο Maltepe. Δημοσιεύει τακτικά δοκίμια και διηγήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά όπως Deyiş (Statement) και Viya (Straight Course). Εχει εκδώσει δύο μυθιστορήματα.

 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ:

KARADENİZ DOSTLUK GİRİŞİMİ ve ÇAĞRISIΗ Μαύρη Θάλασσα είναι ένας τόπος που έχει γίνει σκηνικό αιωνίων μεταναστεύσεων, καθώς επίσης και μια εξέχουσα και ζωντανή περιοχή με τις δικές της ιδιαιτερότητες. Οι μεταναστεύσεις από και προς κάθε προορισμό που ξεκίνησαν με τους Βαλκανικούς Πολέμους, τελείωσαν με τον πιο πικρό τρόπο το 1924 με την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Εκατοντάδες πολίτες της τουρκικής δημοκρατίας αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν με την επιβολή των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και κρατών. Εκατοντάδες χιλιάδες Ρωμιοί της Τουρκίας αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω τους τα σπίτια, τον τόπο τους, τις αναμνήσεις και τις περιουσίες τους. Όμως σήμερα μπορούμε να μεταμορφώσουμε αυτό το πικρό ιστορικό γεγονός σε μια ευκαιρία φιλίας… Πιστεύουμε ότι απλώνοντας το αδελφικό μας χέρι -δίχως να χρησιμοποιούνται οι σημερινές σωβινιστικές και εθνικιστικές πολιτικές- ο ένας στον άλλον, θα μας δώσει τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα πικρά ιστορικά γεγονότα των περασμένων αιώνων που πλήγωσαν βαθιά όλους μας.

 

Εμείς: Εμείς είμαστε παιδιά της ίδιας θάλασσας… Είμαστε πέρα απο τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών και των κρατών. Και εμείς είμαστε οι άνθρωποι που μπορούμε να διασκεδάσουμε με τα ίδια όργανα, με τα ίδια τραγούδια και με την ίδια μουσική. Αυτοί που μπορούμε και κρατάμε ζωντανές τις ίδιες γεύσεις και που νευριάζουμε με τα ίδια πράγματα και αγαπάμε τη θάλασσα με τον ίδιο ενθουσιασμό. Είμαστε απο τη Μαύρη Θάλασσα. Από Τραπεζούντα… από Γκιρεσούν… από Ορντού… από Σαμψούντα…

Γνωρίζουμε καλά ότι έχουν προσφέρει πολλά στην Ανατολή οι μετανάστες που ξεριζώθηκαν από την Ελλάδα. Όπως γνωρίζουμε πως και Έλληνες της Μαύρης Θάλασσας που πήγαν στην Ελλάδα, έχουν προσφέρει πολλά και εκεί. Δεν έχουμε καμία δουλειά με αυτούς που έχουν βαλει στο μάτι τις πατρίδες μας και που προσπαθούν να βάλουν υποθήκη το μέλλον μας προσπαθώντας να μεταφέρουν γεγόνοτα και έννοιες που βρίσκονται στο σκοτάδι της ιστορίας, στο φως της μέρας.

Αντί να πέφτουμε στην παγίδα τους, γιατί δεν προσπαθούμε να θυμηθούμε την αδελφοσύνη αντί για την έχθρα; Γιατί δεν δημιουργούμε κοινά αγαπητά στοιχεία που απαιτεί η αδελφοσύνη; Γιατί δεν δημιουργούμε καινούρια ενδιαφέροντα και καινούριους πολιτισμούς; Γιατί δεν κουβαλάμε την αδελφοσύνη μας, η οποία είναι αιώνια, στο μέλλον με κοινωνικές, πολιτιστικές και τουριστικές εκδηλώσεις; Πιστεύουμε πως τέτοιες ειλικρινείς προσπάθειες μπορούν να ξεπεράσουν τις συγκρούσεις οι οποίες κρατιούνται ζωντανές στη σημερινή πολιτική.

Η πρόσκλησή μας γίνεται:
για να συγκεντρωθεί ο δυναμικός και ειλικρινής χαρακτήρας των ανθρώπων της Μαύρης Θάλασσας στην ανάπτυξη της πολιτιστικής ένωσης και όχι για να κρατηθούν ζωντανές οι συγκρούσεις,

για να εμποδιστεί το να πληρώνουν οι λαοί το κόστος των πολέμων μεταξύ των πολιτικών,
για να αποδειχθεί ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η έννοια της φιλίας και δίχως πολιτικά συμφέροντα,
και, προβλέποντας τη στάση μερικών ανθρώπων και εταιρειών που έχουν πολιτικές προσδοκίες στις οποίες αναφερθήκαμε, λέμε τα εξής:

«Ελάτε να -ξανα- θυμηθούμε την αδελφοσύνη μας.»

 

«Όχι κάτω από τις τρομακτικές σκιές των όπλων αλλά να βρεθούμε στις μελωδίες των τραγουδιών και των χορών του πανέμορφου τόπου μας.»
«Ελάτε να συμμετάσχουμε μαζί σε αυτό το χορό.
Για να θυμηθούμε την αδελφοσύνη μας και για να την κουβαλήσουμε στο μέλλον: Πρέπει να οργανωθούν κοινές εκδηλώσεις στις πόλεις που ζουν οι Έλληνες από τη Μαύρη Θάλασσα και στις πόλεις της Μαύρης Θάλασσας στις οποίες ζουν οι μετανάστες (Τραπεζούντα, Κερασούντα, Ορντού, Σαμψούντα).
ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΟΥΜΕ:

Ο ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ HEYAMOLA, ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οι συναντήσεις θα γίνουν την Κυριακή 25 Απριλίου 2010 στο «Φιλολογικό Καφέ» της Helexpo 5-7 μ.μ (5-6 μ.μ. Κωσταντινουπολίτες, 6-7 Μαυροθαλασσίτες)
ΚΥΡΙΑΚΗ, 25.03.2010 17:00- 18:00 Φιλολογικό καφενείο
Η Κωνσταντινούπολη και οι συγγραφείς απο την Κωνσταντινούπολη
Ομιλητές:
Χιφζί Τοπούζ, συγγραφέας, Αταόλ Μπεχράμογλου, ποιητής-συγγραφέας, Γιουλσιούμ Τζένγκιζ, ποιήτρια-συγγραφέας, Άρης Τσόκονας, ποιήτης-συγγραφέας-μεταφραστής
Οργάνωση: Εκδόσεις Heyamola

Δείτε:

-Ömer Asan. Μια συνέντευξη

…….και στο TVXS

Advertisements

24/04/2010 - Posted by | -Διάφορα, -Ιδεολογικά, -Κίνημα, -Περί Πόντου

1 σχόλιο »

  1. «Εμείς: Εμείς είμαστε παιδιά της ίδιας θάλασσας… Είμαστε πέρα απο τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των πολυεθνικών και των κρατών.»

    Λολ

    Σχόλιο από Άξεινος Πόντος | 27/04/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: