Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Το γκρέμισμα της (προσφυγικής) Μνήμης

Τα θεμέλια μου στα βουνά
και τα βουνά σηκώνουν οι ναοί
κι΄ απάνω τους η μνήμη καίει
άκαυτη βάτος.

Αν αποθάνω θάψτεμε
ση΄ Ξυμιτού ρακάναν
Αχχχχ ν΄ ακούω και τη΄ Κρέμιτσας
τ΄Αϊ Γιέρ και την καμπάναν

.

1950 ΜΕΣΟΒΟΥΝΟ -(ΚΡΕΜΙΤΣΑ)

Όλο το χωριό αποκαΐδια, οι καπνοί από τα καμένα σπίτια  φαίνονται μόλις πάρεις τον κατήφορο στον δρόμο που έρχεται από τα Κομνηνά .Οι κάτοικοι που απέμειναν ζωντανοί από τον δεκαετή πόλεμο με τα τρία ολοκαυτώματα, επιστρέφουν σιγά σιγά  στο χωριό, σ΄ αυτά τα δέκα χρόνια που πέρασαν οι καταστροφές που υπέστη το χωριό είναι ασύλληπτες στον κοινό νου. Από το έμψυχο  δυναμικό του χωριού θα απομείνει μόνο το 20%, το άψυχο υλικό σπίτια, υποστατικά και δημόσια κτίρια μαζί και η εκκλησία του χωριού  όλα αποκαΐδια τίποτα δεν άφησαν όρθιο οι Γερμανοί και στη συνέχεια οι εγκάθετοι των Εγγλέζικων τανκς του στρατηγού Σκόμπυ  , πρώην συνεργάτες των Γερμανών Ναζί .

Η ιστορία της εκκλησίας του Άι Γιώργη ξεκινάει αγαπητοί φίλοι από τον μακρινό Πόντο από κει  που ήρθαν οι κάτοικοι του χωριού, η εικόνα του  μεταφέρθηκε από το χωριό Σάργεριν-Κιαμίν της Σεβάστιας  του Πόντου, στην αρχή εγκαταστάθηκε διπλά από τις αποθήκες του συνεταιρισμού, εκεί έκτισαν οι παππούδες μας την πρώτη εκκλησιά, που όπως ανάφερα παραπάνω κάηκε από τους Γερμανούς. Στην θέση που είναι χτισμένη σήμερα  κτίστηκε μετά το 1950, τότε όμως η φτώχεια και η εξαθλίωση ήταν πανταχού παρούσες, τι να πρωτοπιάσουν οι λιγοστοί κάτοικοι που απέμειναν και επέστρεψαν στο χωριό. Σιγά σιγά όμως συνήλθαν, αφού πρώτα διόρθωσαν τα σπίτια και έβαλαν το κεφάλι τους κάτω από μια στέγη, αναζήτησαν τρόπους να κτίσουν τον τόπο λατρείας του θεού τους. Έτσι λοιπόν αγαπητοί φίλοι ο Αϊ Γιώργης της Κρέμιτσας ξαναχτίζεται, με χίλια δυο βάσανα και με βασικό χρηματοδότη το υστέρημα των κατοίκων, το συγκρότημα των Μωμόγερων ( Κοτσαμάνια ) που φτιάχτηκε από τους νέους του χωριού και γύρισε σχεδόν όλα τα χωριά της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας για να μαζέψει χρήματα γι΄ αυτό το σκοπό.

Τώρα μετά από 60 χρόνια  αποφάσισαν το Τοπικό Συμβούλιο Μεσοβούνου και τα άλλα συναρμόδια όργανα, η εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου να  γκρεμιστεί και να χτιστεί καινούργια.  Η εκκλησία αυτή, μνημείο του πρόσφατου μαρτυρικού παρελθόντος του χωριού μας, γκρεμίζεται χωρίς να ληφθεί υπόψη  ότι αυτό το κτίσμα έχει να πει κάτι σ΄ όλους μας, γιατί όλοι εμείς οι Μεσοβουνιώτες έχουμε ένα σημαντικό γεγονός της ζωή μας που μας συνδέει μ΄ αυτήν την εκκλησία.

Έτσι όπως δεν έμεινε τίποτα που να θυμίζει, από πλευράς αρχιτεκτονικής, το μεταπολεμικό Μεσόβουνο λόγω του γκρεμίσματος όλων των σπιτιών του σχεδίου Marshal, έτσι και  το τελευταίο κτίσμα, η εκκλησία, προς χάριν κάποιων ανιστόρητων δήθεν εκσυγχρονιστών, εις την πυράν και γαία πυρί μοιχθήτω, σβήνουν με μια μονοκοντυλιά όλη αυτή την αρχιτεκτονική ιστορία του χωριού.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σαν Μεσοβουνιώτης και σαν άνθρωπος ντρέπομαι που κάποιοι χωρίς ίχνος αιδούς παίρνουν αποφάσεις που σβήνουν την πρόσφατη ιστορία μας.

Πρόταση δική μου αλλά και πολλών άλλων συντοπιτών είναι να βρεθεί ένας άλλος τόπος  μέσα στο χωριό για το χτίσιμο της καινούργιας εκκλησίας ,και ο Αι Γιώργης να παραμείνει ως έχει.

ΗΛΙΑΣ ΑΚΡΙΤΙΔΗΣ

Δείτε:

-Μεσόβουνο Κοζάνης: το Χωριό της Αντίστασης

09/04/2010 - Posted by | -προσφυγιά, -Αντίσταση, -Μνήμες

4 Σχόλια »

 1. Το Μεσόβουνο Κοζάνης είναι ένα μαρτυρικό χωριό μεσα στο τόσα αλλά την πατρίδας μας που πλήρωσε ακριβά το τίμημα για λευτεριά και ανεξαρτησία. Οι ντόπιοι και ξένοι φασίστες αυτά τα ανθρωπόμορφα κτήνη δεν χόρτασαν με την πρώτη σφαγή των αμάχων κατοίκων του Μεσόβουνου, προέβηκαν σε άλλες δυο ακόμα. Ο λόγος της σφαγείς, απλός. Διότι οι κάτοικοι του Μεσόβουνου ήταν στην πολυψηφία τους κομουνιστές, έπιασαν όπλα και χτυπούσαν τους γερμανούς κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες. Το παράδειγμα των κατοίκων του Μεσόβουνου θα έπρεπε να το είχαν μιμηθεί όλοι οι Έλληνες. Δυστυχώς βρέθηκαν και κάποιοι έλληνες με την ταμπέλα του εθνικόφρονα, τάχτηκαν με των κατακτητή και στράφηκαν κατά των ελλήνων αντιστασιακών. Οι γερμανοί έφυγαν από την χωρά μας τέλος του 1944. Η προσωρινή κυβέρνηση αντί να πιάσει όλα αυτά τα αποβράσματα του φασισμού και να τα παραπέμψει στην δικαιοσύνη για εσχάτη προδοσία και για εγκλήματα κατά του λαού μας. Αντίθετα δεν έχασε την ευκαιρία και συνεργάστηκε μαζί τους και εξαπέλυσαν άγριο κυνηγητό κατά των αντιστασιακών και αριστερών κομουνιστών Ελλήνων με αποτέλεσμα οι αντιστασιακοί και οι αριστεροι κομουνιστές, να γλιτώσουν από την δεύτερη παρτίδα σφαγείς κατέφυγαν στα βουνά. Τα ανθρωποειδή καθάρματα και συνεργάτες του κατακτητή, αργότερα πήραν τον τίτλο ως αντιστασιακοί, πήραν παχουλές συντάξεις, και προνομιούχες θέσεις στο δημόσιο. Ακόμα έγιναν αξιωματικοί του ελληνικού στρατού και των σωμάτων ασφαλείας. Αλίμονο σε οποίον αριστερό έπεφτε στα χεριά τους.
  Για την σφαγές του Μεσόβουνου του Διστόμου, στα Καλάβρυτα, στους Πύργους Κοζανης, στα Σέρβια Κοζανης, στη Γυάρο στη Μακρόνησο στη Λέρο στον Αϊ Στράτη στην Ακροναυπλία , και σε τόσα άλλα μέρη της πατρίδας μας; Για όλα αυτά τα εγκλήματα, έχει να μας πει κάτι ο μαυροπρασινος φιλόψυχος, φιλόπονος, και αντικειμενικός μονόφθαλμος Καραμπας; Η έχει πάθει οξύ γλαύκωμα και δεν μπορεί να δει τα θύματα της άλλης πλευράς. — Τιμή και δόξα στα αθώα θύματα του χωριού Μεσόβουνο Κοζάνης, —

  Σχόλιο από κατσε καλααα | 11/04/2010

 2. Παρότι η βία που άσκησε ο ΕΛΑΣ είναι καταδικαστέα, είναι μεγάλο λάθος να την εξισώνουμε με τη βία του κατακτητή, είτε με τη μορφή των γερμανικών, είτε των βουλγαρικών, είτε των ιταλικών, είτε των δοσιλογικών στρατευμάτων.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 11/04/2010

 3. Άλλος ένας ιστορικός του γλυκού νερού, ο Αθ.Καλλιανιωτης δεν είδε ουτε άκουσε για της θηριωδίες των κατακτητών γερμανών και των ντόπιων τους συνεργατών τους. Εθελοτυφλεί ο άνθρωπος. Ας διαβάσει για τα κατορθώματα των συμπαθούντων του, δηλαδή τους -ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥΣ- Που εισαι πατριώτη μου Θανασάκη; να δεις και να διαβάσεις για τα γεγονότα του Μεσόβουνου και να πας ξανά στο γυμνάσιο και λύκειο του Φιλώτα, και να ζητήσεις συγνώμη απο τους μαθητές για τα ψέματα που τους είπες στην ημερίδα με θέμα Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΔΑΙΑ 1943-1949 τις 13 Δεκέμβρη 2002
  Πέρα απο τα άλλα είπε και τα εξής- Εκατόν τριάντα οχτώ άνδρες, γυναίκες, και παιδιά του σημερινού Δήμου Φιλώτα,έχασαν τη ζωή τους από το 1943 ως το 1944 από τον ΕΛΑΣ, την ΠΑΟ, τους Πουλικούς,τον ΕΕΣ, ΤΟ Κομιτάτο, και απο μεμονωμένους πολίτες ή ομάδες. Αν σ’αυτό τον αριθμό προστεθούν οι αντάρτες του ΕΛΑΣ που σκοτώθηκαν στο χώρο αυτό, καθώς και μερικά θύματα των Πύργων και του Μεσόβουνου που σύμφωνα με αδιασταύρωτες μαρτυρίες (Σαμπακίδης 1979:11′ Ιωακειμίδης 2000:77) φονεύθηκαν απο από Έλληνες οπλίτες. Κι όχι απο τους Γερμανούς. Ο αριθμός των ανθρώπων που έβαψαν με το αίμα τους το έδαφος της μικρής αυτής περιοχής, ξεπερνά κατά πολύ τα 32 θύματα του κυρίως Εμφυλίου. Να γιατί ο Εμφύλιος αρχίζει το 1943 κι όχι το 1946
  που’σαι Θανασήηηηηηηηηη
  Καραμπα, έχεις παρέα αρκετούς. δεν είσαι μόνος στο χορό της μονόπλευρης παραπληροφόρησης.

  Σχόλιο από κατσε καλααα | 11/04/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: