Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Το φέσι και οι… αφέσωτοι !

 

«Ξεκουκούλωτους«, δηλαδή «Αφέσωτους»  έλεγαν τους εξισλαμισμένους  συμπατριώτες τους οι Κρητικοί την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας. Επειδή μια από τις υποχρεώσεις του προσήλυτου στο Ισλάμ ήταν να αποδείξει την αφοσίωση στη νέα του πίστη με τον αυτοτραυματισμό του, δηλαδή την «περιτομή».

Έτσι λοιπόν, οι περιτμημένοι  -δηλαδή αυτοί που έκοψαν την πόσθη του πέους τους,  αποκαλούνταν ευφυέστατα «ξεκουκούλωτοι«, δηλαδή «αφέσωτοι«, όπως θα μπορούσαμε να το μεταφέρουμε εις την σύγχρονον νεοελληνικήν για να σαρκάσουμε σημερινές καταστασεις…. 

Θα ρωτήσετε μάλλον πώς και θυμηθήκαμε σήμερα την έκφραση αυτή. Η αιτία βρίσκεται σε μια εκπομπή της ΝΕΤ, ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, όπου είχε διάφορα παραδοσιακά συγκροτήματα. Και εκεί είδαμε -ω του νεοελληνικού θαύματος!!!- ότι το παραδοσιακό φέσι με το οποίο επαναστάστησαν οι υπόδουλοι Ρωμιοί κατά του μουσουλμάνου καταπιεστή το είχαν αντικατασταστήσει με το πειρατικό μαντήλι του τρομερού κουρσάρου Μαυρογένη, ή καλύτερα μ’ αυτό που φορούσε ο Τζακ Σπάροου κάτω απ’ το καπέλο του…

Και αναρωτιόμαστε αφελώς:

Είναι δυνατόν να αγνοούν οι υπεύθυνοι των χορευτικών και να παίρνουν στο λαιμό τους τους καλόπιστους χορευτές,

ότι το φέσι ήταν ένα κοινό κάλυμμα της κεφαλής που συναντιέται σ’ όλο το μεσογειακό χώρο;

Ότι με τους «Τούρκους» έχει όση σχέση έχει και με τους Έλληνες, τους Τυνήσιους, τους Μαλτέζους, τους Αρμένιους, τους Νοτιο-ιταλούς κ.ά. που το φόρεσαν.

Ότι οι «Τούρκοι» απαγόρευαν στους ραγιάδες να τυλίγουν τη βάση του φεσιού με πολύχρωμο μαντήλι και τους απαγόρευαν να φορούν ασπροκόκκινο φέσι.  Μόνο έτσι ξεχώριζαν οι κυρίαρχοι!!!

Ότι όλοι ανεξαιρέτως οι Επαναστάστες φορούσαν το φέσι

Ότι στις ζωγραφικές αναπαραστάσεις των μαχών της Επανάστασης, φέσι φέρεται να φορούν κυρίως οι Έλληνες επαναστάτες, ενώ οι Τούρκοι φορούν κυρίως τουρμπάνι.

Ότι ακόμα και στον Ιερό Λόχο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, το κάλυμμα της κεφαλής των Ιερολοχιτών είναι μαύρο φέσι, ενώ οι αγωνιστές φορούν και το κόκκινο.

Οτιγια τους ελεύθερους  Έλληνες μετά τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, το φέσι θωρήθηκε μέρος της εθνικής ενδυμασίας. Φέσι φορούσε η προσωπική φρουρά του Όθωνα. Φέσι φορούσε και ο πρώτος βασιλιάς των Ελλήνων, όπως βλέπετε στον παράπλευρο  πίνακα της εποχής.

Το φέσι υπήρχε στους Κρητικούς, στους Βαλκάνιους και Μικρασιάτες Έλληνες ως το κύριο στοιχείο κάλυψης της κεφαλής…

Που να φαντάζονταν οι έρμοι οι Επαναστάτες ότι 180 χρόνια μετά, οι ημιμαθείς απόγονοί τους

– θα το έκαναν «μέγα εθνικό ζήτημα«,

θα μετατρέπονταν σε  «αφέσωτους» και

θα χάριζαν το στοιχείο αυτό της εθνικής τους φορεσιάς στους Τούρκους.

Δείτε την απεικόνιση της Μάχης του Δραγατσανίου. Εκεί οι  Επαναστάτες Ιερολοχίτες φορούν μαύρο φέσι, ως μέρος της επίσημης -συμβολικά μαύρης- στολής τους, ενώ υπάρχουν αγωνιστές και με κόκκινο φέσι. Αντίθετα, οι  Οθωμανοί, οι «Τούρκοι» όπως συνήθως τους αποκαλούμε, φορούν μόνο τουρμπάνι.

Με τον Ιερό  Λόχο αγωνίστηκαν υπόδουλοι απ’ όλα τα χριστιανικά έθνη της Αυτοκρατορίας, κυρίως Έλληνες από κάθε μέρος του υπόδουλου ελληνισμού και μεταξύ τους και αρκετοί Πόντιοι.

Αν έβλεπαν από καμιά μεριά ο Καραϊσκάκης, ο Μπότσαρης, ο Ανδρούτσος, ο Κανάρης, αλλά και ο δικός μας ο Στυλιανός Κοσμίδης (ο Ιστύλ αγάς) τους σύγχρονους «αφέσωτους» …..

…..μάλλον θα χασκογέλαγαν και θα τους έπιαναν στο κυνήγι με καμιά μαγκούρα!

Όπως έκαναν παλιά με τους σφουγγοκολάριους των Οθωμανών  αντιπάλων τους.

Ευτυχώς σ’ εκείνη την εκπομπή της ΝΕΤ υπήρξε και ένα ποντιακό συγκρότημα, η Σέρρα που έσωσε την τιμή των Ελλήνων και διέσωσε το λαογραφικό αυτό στοιχείο, ως μέρος του κοινού μεσογειακού και ευξεινοποντιακού πολιτισμού.

Να σημειώσουμε ότι οι λαοί στον Πόντο (Έλληνες, Τούρκοι, Λαζοί, Κιρκάσιοι, Αρμένιοι) ΔΕΝ κυκλοφορούσαν όλη τη μέρα με τη ζίπκα (κοντή βράκα) και τα φυσεκλίκια, αλλά  φορούσαν και το φέσι και την κανονική βράκα (σαν αυτή που βλέπουμε στους νησιώτες και τους μικρασιάτες).

Άιντε…

…επειδή ορθό και «εθνικό είναι μόνο ότι είναι αληθινό» (που έγραψε ο μέγας Σολωμός), αποκαταστήστε την παράδοση και μην την πλαστογραφείτε, κατασκευάζοντας μια φανταστική και ψεύτικη εικόνα του ιστορικού παρελθόντος, βγαλμένη από το μυαλό των «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». Γιατί τότε και ‘μείς  ως «Καθολικώς Διαμαρτυρόμενοι», με το δίκιο μας θα συμπεράνουμε αυτό που δεν θέλουμε καθόλου να κάνουμε. Ότι δηλαδή:

—————————————————————————————

Ποία ειναι η προέλευση του ποντιακού Παshλούκ (Ο αντρικός κεφαλόδεσμος) ;

 http://pontiakiistoria.blogspot.gr/2010/10/sh.html

 

Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι αυτός ο τύπος κεφαλόδεσμου δεν φοριόταν μόνο από τους πόντιους αλλά κι από άλλους λαούς στην περιοχή του Πόντου και γενικά του Καυκάσου. Ο  Δ.Η. Οικονομίδης, μελετητής της ποντιακής διαλέκτου και γενικά της ποντιακής λαογραφίας, αναφέρει ότι η ζήπκα (το παντελόνι και γενικά όλη η αντρική ποντιακή φορεσιά) φοριόταν από τους Λαζούς πολύ πριν φορεθεί από τους Έλληνες του Πόντου. Ακόμη λέει ότι πρώτοι οι Τούρκοι (μουσουλμάνοι) της περιοχής Τραπεζούντας υιοθέτησαν την φορεσιά αυτή και από αυτούς την πήραν οι χριστιανοί της περιοχής Σάντας και Κρώμνης και στην συνεχεία διαδόθηκε ως νεανική πολεμική στολή και σε κάποιες περιοχές ακόμη και ως γαμπριάτικη στολή.
Γεωργιανοί
Λαζοί
Έλληνας του Πόντου
Αμπχάζιος


Παρόμοιοι τύποι καλύμματος κεφαλής με αυτόν του ποντιακού κεφαλόδεσμου υπήρχαν από την αρχαιότητα, σε διάφορες παραλλαγές. Οι Σκύθες, οι Πάρθες και οι άλλοι ιρανικοί λαοί, είχαν καλύμματα κεφαλής, παρόμοια με τον ποντιακό. Το ελληνικό όνομα που δόθηκε στο bashlik κατά τους ελληνιστικούς χρόνους είναι Κυρβασία. Ήταν το κατεξοχήν διαδεδομένο κάλυμμα κεφαλής για τους Πάρθες ηγεμόνες και όπως φαίνεται από τα νομίσματα άρχισε να αναπαριστάται από την εποχή των Μιθριδατών. Ωστόσο κατά την περίοδο που ο Πόντος ήταν στην κυριαρχία των Μιθριδατών δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι φορέθηκε στην περιοχή ως επίσημο ένδυμα των ηγεμόνων, αντιθέτως υιοθέτησαν τον ελληνικό τρόπο ένδυσης.

Με το όνομα bashlik επίσης υπήρχαν κεφαλόδεσμοι και σε άλλους λαούς, την περίοδο των μεσαιωνικών χρόνων και αργότερα,  που κατοικούσαν στην ευρύτερη περιοχή της Σκυθικής όπως: οι Κουμάνοι ή Κιπτσάκ, οι Κοζάκοι και άλλοι, και ήταν στενά συνδεδεμένος με άλλους τύπους καπέλων όπως το Καλπάκ και Καρακαλπάκ, της κεντρικής Ασίας. Το basklik με την μορφή που έχει και το ποντιακό παshlούλ, φορέθηκε ως παραδοσιακό κάλυμμα κεφαλής, από διάφορους λαούς του Καυκάσου, όπως : Γεωργιανούς, Αμπχάζιους, Λάζους, Τσερκέζους και άλλους.

Η ονομασία του καλύμματος bashlιk προέρχεται από την τουρκική γλώσσα  και την λέξη «Bash» ,που σημαίνει κεφάλι, και την κατάληξη luk-lik- ,δηλαδή αυτό που φοριέται στο κεφάλι.

Αρχαίος Πέρσης στρατιώτης
Θράκας στρατιώτης με Σκυθική αμφίεση
Σάκας στρατιώτης (Σκύθης)
Βαγδάτης Α’
Βαγδάτης Α’

27/03/2010 - Posted by | -Ιστορικά, -Ιδεολογικά, -Λαογραφία, -Μνήμες, -Νεοελληνικά, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός |

135 Σχόλια »

 1. σωστός!!!

  λελέβω σε αγούρι’μ.

  Σχόλιο από aris53m | 27/03/2010

 2. […] Πηγή […]

  Πίνγκμπακ από Το φέσι και οι… αφέσωτοι « Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ | 27/03/2010

 3. Το συγκεκριμένου τύπου μαντήλι είναι γνωστό και έχει ιστορική βάση. Για παράδειγμα:

  «… οι περισσότεροι οπλαρχηγοί οίτινες συνιστούσαν την συνέλευσιν ήσαν με μέστια και τζαρούχια ποδημένοι είδος αλλόκοτον εις τα μάτια μας και με μανδήλια μαύρα και καπαστιά εις την κεφαλήν και γεμενιά, και δεν ίξευραν ίσως καν αν υπάρχη Όλυμπος εις την Ελλάδα…»
  Νικόλαος Κασομούλης, Απομνημονεύματα, (http://siatista.blogspot.com/2009/01/nkk.html)

  Επίσης δεν υπήρχε ομοιομορφία στα διαφόρων ειδών φέσια και κεφαλόδεσμους κατά την επανάσταση και αργότερα. Το σουλιώτικο φέσι, αυτό που γνωρίζουμε σήμερα, καθιερώθηκε σαν επίσημη ενδυμασία των ευζώνων επί Οθωνα. Και δεν έχει σχέση π.χ. με το φέσι του Καραϊσκάκη ή του Γκούρα και φυσικά με τα «τουρμπάνια» του Νικηταρά και του Μακρυγιάννη: http://lykawn.blogspot.com/2010/03/blog-post_20.html

  Σχόλιο από lykawn | 27/03/2010

 4. Σωστή η προσέγγιση του άρθρου. Η ιδεοληψία όταν γίνεται πολιτιστική πολιτική παράγει τέρατα. Δείτε άλλα δύο παραδείγματα:

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/03/2010

 5. Έχω ακούσει ότι η Π.Ο.Ε. απαγόρευσε το φέσι στο 5ο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Είναι αλήθεια αυτό; Μπορούμε να έχουμε μια υπεύθυνη απάντηση;

  Σχόλιο από Trapezanlis | 27/03/2010

 6. Γιατί μήπως η φουστανέλα είναι η εθνική μας ενδυμασία;

  Σχόλιο από Πλάνητας | 27/03/2010

 7. Έχω ακούσει ότι για τους Πόντιους η ελληνική εθνική ενδυμασία όταν ακόμα ζούσαν στον Πόντο και στον Καύκασο, πριν την Καταστροφή, ήταν η φουστανέλα. Όλα τα παιδάκια στις εθνικές γιορτές ήταν ντυμένα με τσολιαδίστικα. Έτσι μπήκε και η φουστανέλα στα Μωμοέρια στα Λιβερά.

  Ξέρει κανείς κάτι περισσότερο;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 28/03/2010

 8. Στην παρακάτω διεύθυνση δημοσιεύονται δύο τέτοιες φωτογραφίες με φουστανέλλα των αρχών του 20ου αιώνα από Βατούμι και Σότσι:

  http://kars1918.wordpress.com/2009/04/07/7-4-2009/

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/03/2010

 9. Ματσουκάτε, φουστανέλα στον Πόντο φορούσαν οι εξ ημών τραβεστί στις πιάτσες στη Δαφνούντα 🙂

  Σχόλιο από vripol | 28/03/2010

 10. vripol την εβαψες τώρα. Ποιός σε σώζει απ’ τους Λιβερετες κι ασον τεμετερον τον Αλεξανδρίδη 😉

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 28/03/2010

 11. τοτες οι ξεκουκουλωτοι..σημερα χουμε τους Ξεκουλωτες ή καλύτερα τους ΚΟΥΚΟΥΛΟΒΓΑΛΤΕΣ
  (σχετική μο αναρτηση .. η ΚΟΥΚΟΥΛΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ ΚΑΙ Ο κΟΥΚΟΥΛΟΒΓΆΛΤΗΣ)

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 28/03/2010

 12. Εγώ θα πρότεινα , για να μην υπάρχει καμια αμφισβήτηση επί του θέματος και να γλυτώσουμε από αυτό το βάσανο:

  α) Να κάψουμε όλες τις φωτογραφίες των παπούδων μας που τυχόν φοράνε φέσι.
  β)Να κάψουμε όλες τις φωτογραφίες , που έχουμε στο σπίτι μας, των αγωνιστών της επανάστασης του 1821 που τυχόν φοράνε φέσι επίσης (Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος, Μιαούλης κλπ)
  γ) Να μαζέψουμε υπογραφές και να τις στείλουμε στο Υπουργείο Παιδείας έτσι ώστε να αποσυρθούν αμέσως από όλα τα σχολικά βιβλία και όλες τις σχολικές αίθουσες φωτογραφίες όπου εμφανίζονται οι Καραϊσκάκης, Ανδρούτσος και οι λοιποί με φέσι.
  Να απαιτήσουμε επιπλέον να εμφανίζονται χωρίς φέσι (να δούμε και την κόμη τους βρε αδερφέ..) ή στην ανάγκη ας εμφανίζονται με κάτι άλλο , ένα δίκοχο, ένα κράνος ή κάτι σχετικό.

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/03/2010

 13. συμπληρώνω στον mumul:
  δ)Να φορέσουμε Ποντιακή κουκούλα (κάλυμμα κεφαλής), σε όλους τους αγωνιστές του 21. Στην Μπουμπουλίνα να βάλουμε σπαρέλ και φωτάν’ και στην Μαντώ Μαυρογένους….μαύρα γένια.. (αυτό θα το κάνω εγώ, γιατί το έκανα απο μικρός στα σχολικά μου βιβλία και έχω πείρα). 🙂

  Σχόλιο από vripol | 30/03/2010

 14. Πάντα το έλεγα ότι κατά βάθος είσαι δημιουργικόν στοιχείον ουχί δε αναρχοδιαλυτικόν

  Κι ένα δωράκι για να συνδράμω στις πασχαλινές σου αναζητήσεις..

  περισσότερα στο επόμενο τεύχος του «Εύξεινου Πόντου» 😉 ….

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/03/2010

 15. Comment από Trapezanlis: «Έχω ακούσει ότι η Π.Ο.Ε. απαγόρευσε το φέσι στο 5ο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Είναι αλήθεια αυτό; Μπορούμε να έχουμε μια υπεύθυνη απάντηση;»

  Φίλε Trapezanlis, η ΠΟΕ δεν φαίνεται ότι έχει το μυαλό να κάνει τίποτα άλλο πέρα από ντίβριμ-ντίβριμ και να βγάζει δελτία τύπου. Τους έχω ικανούς να έχουν πάρει και τέτοια απόφαση. Δυστυχώς για τους Πόντιους, το κιφάλνατ, ομοιάζ’ άμον κιφάλ’ παλαλού.

  Σχόλιο από Πόντιος | 30/03/2010

 16. «Πόντιος» , είσαι αρκετά βιαστικός και αρκετά άδικος. Δεν ξέρω τι συμβαίνει μ’ αυτή την υποτιθέμενη «απόφαση» για το φέσι. Θα το μάθουμε σύντομα. Δεν θεωρώ πάντως πιθανό να έχει παρθεί νομότυπα τέτοια απόφαση που σχετίζεται με ιστορικά και λαογραφικά ζητήματα χωρίς να ζητηθεί η άποψη των υπευθύνων των δύο αντίστοιχων Επιτροπών της ΠΟΕ.

  Το πρόβλημα με την ΠΟΕ βρίσκεται αλλού και σχετίζεται με τις ιδιομορφίες του βορειοελλαδικού ποντιακού χώρου:

  -με την ύπαρξη οργανωμένων κυκλωμάτων εκμετάλλευσης γύρω από την Παναγία Σουμελά,
  -τη διατήρηση μιας εικονικής ομοσπονδίας (ΠΟΠΣ) για να καλύπτονται συνδικαλιστικά τα εν λόγω συμφέροντα,
  -την απουσία ουσιαστικών σχέσεων με τους νεοπρόσφυγες και
  -την αδυναμία κατά συνέπεια κατανόησης των νέων μεγάλων κοινωνικών αναγκών,
  -την απουσία σχέσεων με τα νέα κοινωνικά κινήματα και τους σύγχρονους ιδεολογικοπολιτικούς προβληματισμούς.

  Το ουσιαστικό πρόβλημα βρίσκεται στην Αθήνα και στην παραίτηση από τη δράση και την παρέμβαση ενός σημαντικού πριν από λίγα χρόνια ποντιακού χώρου, που βρισκόταν κάτω από την ομπρέλα της ΟΠΣΝΕ.

  Η εθελούσια ενσωμάτωσή της στην ΠΟΕ επέφερε μια αδικαιολόγητη αδρανοποίηση των στελεχών και μια κατάπτωση σ’ όλα τα επίπεδα. Ενώ έως τότε είχε κερδηθεί ένα υψηλό επιπεδο οργανωτικής, κοινωνικής, συνδικαλιστικής και ιδεολογικής συγκρότησης στη συνέχεια τα πάντα αδράνησαν και κυριάρχησαν -με δραματικές συνέπειες- οι προσωπικές επιλογές και συμφέροντα κάποιων πολύ συγκεκριμένων στελεχών.

  Έτσι, πολύ σημαντικοί θεσμοί που κατακτήθηκαν από τον οργανωμένο χώρο και θα έπρεπε να αποτελέσουν αποτελεσματικά εργαλεία του, όπως ο Νόστος ή το Ψωμιάδειο, στην πραγματικότητα εγκαταλείφθηκαν και «εκχωρήθηκαν». [Και ο βαθμός εγκατάλειψης ήταν τέτοιος, ώστε ο καθ’ ύλιν αρμόδιος Νόστος να μην λειτουργεί ούτε κατ’ ελάχιστον ως μέσο προσέγγισης των νεοπροσφυγικών ζητημάτων και προβλημάτων.]

  -Φυσικά, για την κατάσταση αυτή φταίει κυρίως η νοοτροπία της ηγετικής ομάδας της ΠΟΕ, που δεν μπόρεσε να κατανοήσει πλήρως τη γενναία απόφαση της ΟΠΣΝΕ για ένταξη, αρνήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες της και να ενσωματώσει τα εργαλεία αυτά (Νόστος, Ψωμιάδειο) στις νεοδημιουργημένες πανελλαδικές δομές.

  —————————–

  Ο οργανωμένος χώρος της Αθήνας μέχρι τις παραμονές της ένταξης στο κοινό εγχείρημα και της συνδιαμόρφωσης του οργάνου που τελικά ονομάτηκε ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας) είχε κατακτήσει πολύ σημαντικά πράγματα.

  -Κατ’ αρχάς είχε βιώσει πλήρως από τη δεκαετία του ’80 τις ιδεολογικές και πολιτικές διαδικασίες που οδήγησαν στην διατύπωση του αιτήματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας. Φορείς των νέων αυτών ριζοσπαστικών αναζητήσεων ήταν το Κεπομέ και η Αργώ.

  -Είχε συνδεθεί οργανικά απολύτως με τους Πόντιους από τη Σοβιετική Ένωση. Η ύπαρξη του μεγάλου μεταναστευτικού κύματος του ’65 είχε λειτουργήσει ως buffer state για την ενσωμάτωση των νέων προσφύγων που άρχισαν να καταφθάνουν από το 1989 και εντεύθεν. Αντίθετα, οι Πόντιοι της Βόρειας Ελλάδας κατά πλειονότητα είδαν τους νέους πρόσφυγες ως «ενοχλητικούς ρωσοπόντιους» ή τους εκμεταλλεύτηκαν κυνικά με τα διάφορα ιδωτικά ΚΕΚ των ποντιοπατέρων.

  -Η Αθήνα είχε πραγματοποιήσει παλιά σοβαρότατες ενέργειες μέσω του Νόστου και όχι μόνο για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων της νέας προσφυγιάς. Αντίθετα οι «βόρειοι» το ζήτημα των νεοπροσφύγων ή «παλιννοστούτων» το έχουν δέκατο στις ιεραρχήσεις τους. Στην πραγματικότητα δεν το θεωρούν δικό τους και άρα δεν τους πολυνοιάζει! Έτσι ερμηνεύεται η πλήρης απουσία της ΠΟΕ από τη συζήτηση στο πρόσφατο «νομοσχέδιο για μετανάστες και ομογενείς». Το κενό αυτό το κάλυψε ανεπιτυχώς, την ύστατη στιγμή, ο ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων.

  -Η οργανική αυτή σύνδεση μεταξύ Ποντίων του ΄22 και νεοπροσφύγων Ποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ που είχε γίνει στην Αθήνα από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80, είχε οδηγήσει στην ενσωμάτωση και της ιστορίας των σοβιετικών Ποντίων στην ευρύτερη ποντιακή ιστορία. Έτσι από το 1987 καθιερώθηκαν οι επέτειακές εκδηλώσεις Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις και με πρωτοβουλία στελεχών απ’ την Αθήνα αποφασίστηκε στο 4ο παγκόσμιο συνέδριο η ομόφωνη ανακήρυξη της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις. Αντίθετα οι «βόρειοι» συμπρατριώτες μας -και μεταξύ τους και η ηγετική ομάδα της ΠΟΕ- αδυνατούσε και αδυνατεί να κατανοήσει και να συμπαρασταθεί. Αποκορύφωμα ήταν η ανοχή στην πρόσφατη επίθεση των σταλινικών κατά του ΣΠΟΣ Ν.Ελλάδας.

  ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ το όλο πρόβλημα της υστέρησης της ΠΟΕ στα μεγάλα ζητηματα, πλην της γενοκτονίας (και αυτό με την επιφύλαξη για το πώς αντιμετωπίζει τις διάφορες δράσεις και πως οργανωνει τη συστηματική της παρέμβαση), οφείλεται στο ότι αδρανοποιήθηκε ο πόλος της Αθήνας. Και ακριβώς γι αυτό, δεν έγινε κατορθωτή η μετεκκένωση της κατακτημένης εμπειρίας. Φυσικά συνέβαλαν σ’ αυτό διάφοροι «καλοθελητές», καθώς και η έλλειψη αποτελεσματικής εσωτερικής λειτουργίας της ΠΟΕ.

  ΑΡΑ το στοίχημα εφεξής είναι το πώς θα μπορούσε αυτό το κενό να καλυφθεί. Πώς ο χαμένος χρόνος θα αναπληρωθεί. Η ΠΟΕ σήμερα έχει απόλυτη ανάγκη την ιδεολογική και κοινωνική ανασυγκρότηση του οργανωμένου χώρου της Αθήνας, ώστε η όποια εμπειρία του και άλλη αντίληψη για τα πράγματα να μπορέσει να επηρεάσει τις κεντρικές αποφάσεις.

  Θα δούμε εάν τα υγιή στελέχη και οι όντως δραστήριοι σύλλογοι, που ευτυχώς ακόμα υπάρχουν, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην ολοκλήρωση του φιλόδοξου πειράματος που λέγεται ΠΟΕ ή θα το παρακολουθούν να μαραίνεται μέσα στη μιζέρια.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/03/2010

 17. kyrie m-p mipos xerete poios einai o epikefalis ths epitropis neoprosfigon tis poe??? o opoios profanos adranise sto thema toy nomosxediou gia metanastes??

  Σχόλιο από resvanis | 30/03/2010

 18. Αγωνιώδης και φτηνή προσπάθεια για ρελάνς κε resvanis.
  Μιλήστε μας καλύτερα για φέσια

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/03/2010

 19. den rotisa esas kyrie..

  Σχόλιο από resvanis | 30/03/2010

 20. Μια πολύ σοβαρή δουλειά σχετικά με την χρήση του φεσιού στην οθωμανική αυτοκρατορία και όχι μόνο, στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ποντίων Ελευθερίου-Κορδελιού από τον χοροδιδάσκαλο του συλλόγου Βασίλη Πολατίδη

  http://www.pontioi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=80:2009-11-25-06-10-28&catid=55:2009-11-28-07-15-41&Itemid=89

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/03/2010

 21. φιλε resvanis ξερεις να μας πεις ποιος μεγαλος προστατης των νεοπροσφύγων «δανειστηκε» χρήματα (και μη επιστρεπτεα) απο τους ιδιους τους νεοπροσφυγες που «προστατεύει»;γιατι αυτοι που τον πιστευαν ως θεο σημερα τον καταγγελουν;

  οσον αφορα το φεσι στο 5ο φεστιβάλ υπήρχε μια συγχυση. ο πρόεδρος της επιτροπης πολιτισμου ελεγε οτι υπηρχε αποφαση να μην φορεθει το φεσι. το δ. σ της ποε δεν γνωριζε κατι τετοιο οπως επίσης και μελη της αυτης επιτροπης. εγινε ολοκληρο θεμα απο καποιον δημοσιογραφο για το φεσι. λυπηρο γιατι τα βαλε με ενα παιδακι και μιλουσε με πολυ ασχημο τροπο. επιπεδο μηδεν του τυπου. ωστοσο οταν το φεσι πρωτοφορεθηκε στη θεσ/νικη εδω και χρονια δεν σχολιαστηκε. μολις το ειδαν στην αθηνα ανεβηκε η πιεση.

  Σχόλιο από ΟΝΟΥΡ | 30/03/2010

 22. Νέα Υόρκη, Η.Π.Α., 30η Μαρτίου, 2010

  ΜΗΝΥΜΑ

  Με την ευκαιρία των Αγίων ημερών του Πάσχα, απευθυνόμενος μέσω των κατά τόπους Ομοσπονδιών και των Σωματείων-μελών τους, σε ολόκληρο τον όπου γης Ποντιακό Ελληνισμό, θέλω να ευχηθώ σε όλους σας, να περάσετε, με αγάπη, υγεία και ευτυχία, όλοι με τις οικογένειές σας.

  Δραττόμενος της ευκαιρίας αυτής, θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ, όλα τα διοικητικά συμβούλια, των Ομοσπονδιών μελών της ΔΙ.ΣΥ.Π.Ε., για την άψογη συνεργασία μαζί μας, σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η συνεργασία μας, η αγάπη και η σύμπνοια, ήταν η αιτία που έφεραν αυτά τα απίστευτα, για πολλούς από εμάς, αποτελέσματα.

  Ήταν η αιτία που έφερε την πρώτη κοινοβουλευτική αναγνώριση, της Γενοκτονίας των Ποντίων, έστω και σε πολιτειακό επίπεδο, στη Νότια Αυστραλία, όπου, στις 30 Απριλίου του 2009, με ομόφωνη απόφαση όλων των πτερύγων της βουλής. Ακολούθησε, στις 11 Μαρτίου 2010, η αναγνώριση της Γενοκτονίας μας και από την ολομέλεια του κοινοβουλίου της Σουηδίας, που είναι η πρώτη Ευρωπαϊκής χώρας.

  Εκφράζοντας τα συναισθήματα, πιστεύω, όλων των Ποντίων του κόσμου, δημόσια ευχαριστώ όλους τους βουλευτές και των δύο αυτών κοινοβουλίων και τους διαβεβαιώνω ότι, θα έχουν την αιώνια ευγνωμοσύνη όλων των Ελλήνων Ποντίων του κόσμου, όχι μόνο για το γεγονός της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, αλλά, για το γεγονός ότι, με τη πράξη τους αυτή, ανύψωσαν το ανθρώπινο γένος, αναδεικνύοντας όλες εκείνες τις ηθικές αξίες, που πρέπει να έχει μέσα στη ψυχή του και να αγωνίζεται γι΄ αυτές, γεγονός που στην εποχή μας, τείνει να γίνει «είδος προς εξαφάνιση».

  Η υπομονή, η επιμονή και η αντοχή που δείξαμε, τα τρία τελευταία χρόνια, η τεχνογνωσία που αποκτήσαμε, στα χρόνια που πέρασαν, οι συνεργασίες με τους οργανωμένους φορείς των ομοιοπαθών μας λαών των Ασσυρίων και Αρμενιών, έφερε τα πρώτα αποτελέσματα.

  Από όσα μπορώ να γνωρίζω, έρχονται δύο ακόμη αναγνωρίσεις, η μια στο άμεσο μέλλον και η άλλη λίγο αργότερα

  Σας παρακαλώ όλους, μονοιασμένοι, ενωμένοι, αγαπημένοι και δυνατοί, να εντείνουμε τον όμορφο, ωραίο και δίκαιο αγώνα μας, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο, να αναγνωριστεί από όλους ότι πράγματι έγινε Γενοκτονία σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων, των Ασσυρίων και όλων των χριστιανικών πληθυσμών της τότε Ανατολίας.

  Ο αγώνας για την ολοκληρωτική αναγνώριση της Γενοκτονίας μας, συνεχίζεται και είναι χρέος όλων μας και στις μαρτυρικές ψυχές των αθώων θυμάτων της θηριωδίας των ορδών του Κεμάλ Ατατούρκ, που μόνο τότε θα αγαλλιάσουν.

  Να έχετε όλοι σας ένα χαρούμενο, ευλογημένο Πάσχα.

  Με πατριωτικούς χαιρετισμούς.

  Για το Διοικητικό Συμβούλιο

  Ηλίας Τσεκερίδης

  Πρόεδρος

  Σχόλιο από ΔΙΣΥΠΕ | 30/03/2010

 23. POIOS EINAI O EPIKEFALIS TIS EPITROPIS NEOPROSFIGON TIS POE POU ADRANISE GIA TO NOMOSXEDIO?? POU DEN ENIMEROSE??GRAFHKE EDO OTI I POE ADRANISE GIA TO THEMA,DEN AKOUO TIPOTE GIA TIS EYTHYNES TOU PASOK GIA TIN MH THRISI TON DESMEYSEON TOU GIA TOYS NEOPROSFIGES..H POE FTAEI DHL POY TO PASOK TAKTOPOIEI ALLODAPOYS KAI OXI OMOGENEIS..MALISTA,ENDIAFEROYSA APOPSI..OSO GIA TO FESI EINAI GEGONOS OTI H POE PIRE APOFASI NA MIN FORIETAI SE EKDILOSEIS THS..ISOS KAPOIOI POU ERXONTAI POLY ARAIA SE D.S DEN TO GNORIZOYN..AYTO EPIVEVAIOTHIKE SE PROSFATO D.S OPOY TO AKOYSAN KAI DEN ANTEDRASAN KAI TA MELH POY EIXAN KAIRO NA EMFANISTOYN..AYTA PERI THS ALITHEIAS..

  Σχόλιο από resvanis | 30/03/2010

 24. NEW UPDATE:HORODIDASKALOS POLATIDIS DEN YPARXEI PIA GIA TO SYLLOGO PONTION KORDELIOY OYTE KAI GIA THN EPITROPI POLITISMOY THS POE,H OPOIA KATA SYNTRIPTIKO POSOSTO APERRIPSE TELESIDIKA TO FESI..AYTA..TZAMPA O KOPOS DHL..SE ALLH OMOSPONDIA ISOS KAPOIOI NA TO FORESOYN,STHN ENIAIA MEGALH ENOTIKH POE ,OXI..

  Σχόλιο από resvanis | 30/03/2010

 25. «H OPOIA KATA SYNTRIPTIKO POSOSTO APERRIPSE TELESIDIKA TO FESI..AYTA..TZAMPA O KOPOS DHL..»

  Μένω έκπληκτος. Βρε μπας και ξύπνησε η χούντα και ξαναγράφει την ιστορία; Βρε μπας κι αυτό που νομίζαμε εμείς ως ΠΟΕ είναι κάτι άλλο; E τότε, ας πάρει απόφαση και για το αν οι ήρωες του ΄21 ήταν τουρκόδουλοι ή για το πώς θεραπεύεται το AIDS.

  Αν είναι έτσι φίλοι, κάτι σάπιο υπάρχει στη Δανιμαρκία!

  Δε νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Η ΠΟΕ δε μου φαίνεται άρωστη. Ίσως ανεπαρκής, αλλά oxi και άρρωστη όπως την παρουσιάζει ο RESVANIS παραπάνω.

  Αλλά και πάλι καλό θα ήταν να κρατάμε την πισινή και καλύτερο να μας ενημερώσουν οι ποετζήδες της παρέας μας.

  Eς αύριον τα σπουδαία!

  Ομέρ ο μη-ξεκουκούλωτος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2010

 26. ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ..ΕΚΠΛΗΣΣΕΤΑΙ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΝΕΝΟΣ…ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΔΕΙΚΝΥΝΤΑΙ..ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΠΑ ΑΡΚΕΤΑ ..ΗΠΙΑ..ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΒΡΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΑΜΑ..ΑΣ ΕΠΙΛΕΞΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΣΟΙ ΕΚΠΛΗΣΣΟΝΤΑΙ ΑΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΤΙ «ΑΡΡΩΣΤΟ.» ΤΑ ΠΕΡΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑΖΩ..ΕΙΝΑΙ ΔΗΛΩΤΙΚΑ ΑΜΗΧΑΝΙΑΣ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 27. ΕΚΤΟΣ ΠΟΕ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ..ΕΝΤΟΣ ΘΑ ΠΕΙΘΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ..ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ …ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 28. συμπληρώνοντας τα σχ.12 και 13 των mumul και vripol και Λαμβάνοντας υπο όψη
  α)την ευχέρια του αποφασίζομεν και διατάσομεν της αρμόδιας επιτροπής ενδυματολογίας της ποε κατ αναλογία της αποφασής της περί του αντεθνικού φεσιου
  β)δια να αποφευχθούν τα χειρότερα εις το μέλλον, ήτοι αμφισβητήσεις πρί της ελληνικότητας των ποντίων,θα πρότεινα να καταργηθεί ζιπκα.
  Διότι 1) απετέλεσε αναπόσπαστο στοιχείο της ενδυμασίας του σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμαν. Κλικ για την σχετική φωτογραφία

  2)Απετέλεσε στοιχείο της ενδυμασίας της προσωπικής φρουράς(Κερασούντιοι καθ ότι) του έτερου σφαγέα των Ποντίων Μουσταφά Κεμάλ Πασά
  Κλικ για την σχετική φωτογραφία

  Είναι ντροπή οι σημερινοί Πόντιοι να φορούν τις ενδυμασίες των σφαγέων των παπούδων τους…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 31/03/2010

 29. ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΝΕΟΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΜΜΕΣΩΣ ΕΓΚΑΛΕΙΤΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ,ΔΕΝ ΠΗΡΑ..ΤΕΛΙΚΑ ΕΚΑΝΕ ΣΩΣΤΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2007 ΠΟΥ ΑΝΕΛΑΒΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ?? ΚΑΙ ΑΝ ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΡΑΓΚΟΥΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΑΛΛΑ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ?? ΠΟΙΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕ?? Ή ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΣΗΓΗΘΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΣΤΟ Δ.Σ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΕΛΛΕΙΜΑ ΤΗΣ ΠΟΕ ΣΤΟ ΘΕΜΑ?? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΠΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ Η ΠΟΕ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ?? ΜΕ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ??ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΤΟ ¨ΕΛΛΕΙΜΑ’ ΤΗΣ ΠΟΕ?/ΑΛΛΑ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΗΝ ΠΟΕ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΔΕΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ? ΚΑΙ ΑΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΩΣ ΚΑΘ ΟΛΑ ΑΡΜΟΔΙΟΣ( ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣ) ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ?? Ή ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥΣ Δ,Σ ΤΗΣ ΠΟΕ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ?? ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΕΛΠΙΖΩ ΟΧΙ ΕΣΚΕΜΜΕΝΕΣ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 30. Για φαντάσου, στο μυαλό κάποιων η ΠΟΕ είναι κάτι σαν το ΚΚΕ.

  Φαίνεται ότι από κάτω βράζει το θέμα, αλλά όχι όπως το θέτει ο παραπάνω ξαφνικός επισκέπτης!

  Ομέρ ο μη-ξεκουκώλωτος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2010

 31. ΚΥΡΙΕ 40 ΜΗΛΑ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΕ ΜΙΛΑΜΕ..ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΕ..Η ΠΟΕ ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΡΕΣΕΙ ΦΕΣΙ..ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΑΛΛΟΥ ΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ..ΕΧΕΙ ΝΟΜΙΖΩ ΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΤΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥ ΤΗΣ..ΜΕ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΗΣ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 32. ΚΟΙΤΑΧΤΕ..ΜΗΝ ΕΙΡΩΝΕΥΕΣΤΕ,ΘΑ ΕΚΠΛΑΓΕΙΤΕ ..ΠΑΛΙ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 33. Για την ποε μίλησα κι εγώ
  Δεν εντρέπεστε να φορέτε τις ενδυμασίες των σφαγέων των παπούδων σας ?

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 31/03/2010

 34. ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΖΙΠΚΑΣ ΣΟΒΑΡΑ ΜΕ ΑΙΤΗΜΑ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗ ΠΟΕ..ΕΧΕΤΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ Η ΠΟΕ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ..ΣΑΣ ΕΙΠΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΛΛΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΘ ΕΔΡΑΖΕΤΕ ΣΕ ΚΟΙΝΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ..ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΤΑ ΑΝΩ ΧΟΥΝΤΙΚΑ,ΚΚΕ,ΚΛΠ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 35. resvanis σταμάτα να μιλάς εκ μέρους της ΠΟΕ και να την εκθέτεις με τόσο άσχημο τρόπο. Μίλα μόνο εκ μέρους του σαρκίου σου…

  Άρχισα τώρα να καταλαβαίνω ποιος μπορεί να είσαι και λίγο θέλω να τα πάρω στο κρανίο.

  Ομέρ ο κερασούντιος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2010

 36. ΣΕ ΣΗΡΙΑΛ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΤΟΥ 1920,ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΕΣ ΩΣ ΤΑ ΥΠΟΖΥΓΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ..ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΖΙΠΚΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΣΕΡΡΑ,ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΜΕ ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΦΟΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΑΜΟΥΣΟΙ ΠΕΡΙ ΛΥΡΑΣ..ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ,ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΩΣ ΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΩΣ ΕΠΗΛΥΔΕΣ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 37. Για το ζήτημα των παλινοστούντων θα έχουμε ξeχωριστή ανάρτηση όπου ελπίζουμe ότι θα ειπωθούν όλα, οπότε μη μας ζαλίζετε εδώ

  Ομέρ ο giresun-λής

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2010

 38. ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΤΗ ΝΕΟΑΡΙΣΤΕΡΗ ΛΟΓΙΚΗ..»ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ»..ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΑΤΗ,ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ..ΟΜΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΩ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΔΥΝΑΜΙΑ..ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 39. «.. Η ΠΟΕ ΜΕ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ…»

  και ποια «τουρκικη τηλεόραση»
  Άλλα λόγια ν αγαπιόμαστε
  Τις φωτογραφίες τις είδατε ?
  Την άποψή σας αν έχετε την καλοσύνη κυριε resvanis

  Πως γίνεται από την μια να μην θέλετε το φέσι και από την άλλη να επιθυμείτε την ενδυμασία των σφαγέων των Ποντίων ? Πως, μου λέτε σας παρακαλώ ?

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 31/03/2010

 40. ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΑΣ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 41. Ainte kalo ypno.

  Kerasountioi kai giresunlides,

  fesoforoi kai ksekoukoulotoi!!!

  Omer

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2010

 42. ΚΥΡΙΕ 40 ΜΗΛΑ..ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΦΟΡΕΣΑΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ..ΑΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΣΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣΑΝ ΖΙΠΚΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ..ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΑ ΣΕ ΠΡΩΙΝΗ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΑΝΤΕΝΝΑ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ,ΜΑΡΤΥΣ ΜΟΥ Ο ΦΩΤΗΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ,Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΜΕΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΕΣ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 43. «..ΚΥΡΙΕ 40 ΜΗΛΑ..ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΦΟΡΕΣΑΝ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟΛΗ ΕΠΙ ΚΑΤΟΧΗΣ,ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ..»

  Τους κάνει όμως προδότες , έτσι δεν είναι ?
  Άρα λοιπόν σύμφωνα με την λογική σου …..και οι Πόντιοι που φορούν τις ενδυμασίες των σφαγέων τους …?

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 31/03/2010

 44. ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΜΑΙ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥΣ ΠΡΙΝ 7 ΧΡΟΝΙΑ..ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ..ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΑΡΑΝΕ ΤΟ ΣΑΜΑΡΙ(ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ) ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΜΙΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ ΑΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ,ΜΕ ΤΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ,Ή ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΑΠ ΕΞΩ..ΠΟΛΙΤΙΚΑ,ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ,ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ..ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ..ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΟ ΔΕΔΗΛΩΜΕΝΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 45. Δεν αντιλαμβάνομαι τι λες
  δεν απαντας , δεν συνεχίζεις στο θέμα, υπεκφεύγεις….

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 31/03/2010

 46. 40 ΜΗΛΑ..ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΣΦΑΓΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ..ΗΤΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ..ΟΜΩΣ ΠΟΣΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΑΛ ΟΣΜΑΝ ΚΑΙ ΚΕΜΑΛ ΜΕ ΖΙΠΚΕΣ?? ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ?? ΄΄Η΄ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΟΥΣ?? Η ΖΙΠΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΘΗΚΕ ΩΣ ΑΝΤΑΡΤΙΚΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ..ΟΙ 70 ΤΣΕΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΠΑΛ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ..ΤΟΤΕ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΣΑΡΙΚΗ ΧΟΤΖΑ ΚΑΘΩΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΚΛΩΣΤΟΙ ΗΤΑΗ ΧΟΤΖΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΓΧΡΟΝΑ ΠΟΠΑΔΕΣ..ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΓΑΛΛΙΚΑ ΗΜΙΨΗΛΑ ΚΑΠΕΛΑ,ΠΑΠΙΓΙΟΝ.ΓΙΛΕΚΑ..ΜΟΝΟΚΛ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 47. Και πόσοι Έλληνες αντάρτες πολέμησαν τους σφαγείς τους με φέσι ? Προδότες ήταν αυτοί ?

  Οι Ιερολοχίτες του Δραγατσανίου μήπως ήταν προδότες και αυτοί ?

  Ο Καραϊσκάκης, ο Μιαούλης μήπως ?

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 31/03/2010

 48. 40 ΜΗΛΑ..ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ..ΟΜΩΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΠΟΣΤΕΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΟΜΗ..ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΕΞΕΡΧΕΤΟ ΑΠΟ ΔΟΥΛΕΙΑ 400 ΕΤΩΝ..ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΥ,ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ..ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ ΗΤΑΝ Η ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΗ..ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΚΑΙ ΦΟΡΟΥΣΕ ΟΤΟ ΕΒΡΙΣΚΕ,ΟΤΙ ΕΙΧΕ..ΣΕ ΟΠΟΙΑ ΓΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟ ΞΑΝΑΦΟΡΕΣΕ ΤΟ ΦΕΣΙ ΜΕΤΑ,ΓΙΑΤΙ?? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΦΟΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΝΤΙΟΙ ΣΤΗ ΡΩΣΣΙΑ?? ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΦΟΡΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?? ΓΙΑΤΙ ΚΟΚΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΑΒΙΑ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟ 22 ΤΟ ΕΡΙΧΝΑΝ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ?? Η 1Η ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΠΑΠΟΥΔΩΝ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΤΙΜΗΣΕ??ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΛΥΡΑ ,ΤΗ ΖΙΠΚΑ,ΤΗ ΖΙΠΟΥΝΑ,ΤΑ ΜΩΜΟΕΡΙΑ..ΤΟ ΦΕΣΙ ΟΧΙ,ΓΙΑΤΙ??

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 49. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΙΟΥ ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΔΙΕΚΟΠΗ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΤΟ 22..ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..ΑΥΤΟ ΚΑΤΙ ΛΕΕΙ,ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ 1ΗΣ ΓΕΝΙΑΣ,ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΟΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΩΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗ..ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΑΥΘΟΡΕΙ..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 50. καθόλου προφανής δεν είναι η απάντηση αγαπητέ

  ιδιαίτερα όταν κρίνεις τον πατριωτισμό κάποιου από την ενδυματολογική του άποψη σε μια παραδοσιακή πλέον περιβολή, που εν πάσει περιπτώσει αποτέλεσε αναπόσπαστο στοιχείο της ενδυμασίας εκείνης της εποχής για ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού, και όχι μόνο, πληθυσμού, δεν είναι καθόλου προφανής η απάντηση

  καθαρή απάντηση αγαπητέ και όχι υπεκφυγές

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 31/03/2010

 51. Δεν κάνουν τα ράσα τον παπά

  (ελληνικός λαός)

  Σχόλιο από Πλάνητας | 31/03/2010

 52. » προτιμωμεν το τουρκικον φεσι παρα την παπικην τιαραν«..(ελληνικος λαος)….» μας φεσωσαν χρεη»..(ελληνικος λαος)..

  Σχόλιο από resvanis | 31/03/2010

 53. Τι σας έλεγα: «Τους έχω ικανούς να έχουν πάρει και τέτοια απόφαση. Δυστυχώς για τους Πόντιους, το κιφάλνατ, ομοιάζ’ άμον κιφάλ’ παλαλού.»

  Φαίνεται ότι η ΠΟΕ άγεται και φέρεται από ηλίθιους.

  Σχόλιο από Πόντιος | 31/03/2010

 54. «Κρειττότερόν εστιν ιδέναι εν μέση τη πόλει φακιόλιον βασιλεύον Τούρκων ή καλύπτραν λατινικήν»

  Αυτά έλεγε ο «μέγας δουξ» Λουκάς Νοταράς (και «γαμβρός» του αυτοκράτορα), αν πιστέψουμε τον ιστοριογράφο των τελευταίων χρόνων της αυτοκρατορίας, τον Δούκα (1400-1462).

  Για να σε διευκολύνω, σου το μεταγράφω και στη δημοτική: «Καλύτερα να δω καταμεσίς στην Πόλη να βασιλεύει τούρκικο σαρίκι παρά τιάρα λατινική». Και για να σου εξηγήσω με σύγχρονους όρους και έννοιες, τι εννοούσε ο Νοταράς: «Καλύτερα να δω καταμεσίς στην Πόλη να βασιλεύει μουσουλμανικό σαρίκι παρά τιάρα καθολική-παπική». Με τον όρο «τιάρα» εννοείται το ιδιαίτερο καπέλλο που φορά ο πάπας και οι καθολικοί επίσκοποι.

  Η λέξη «Φακιόλιον» θεωρείται ότι δημιουργήθηκε κατά τα ελληνιστικά χρόνια και συναντιέται ως «φακιάλιον/ φακιόλιον». Προέρχεται από το υστερολατινικό faciale (= κεφαλόδεσμος), λέξη που ετυμολογείται από το λατινικό ουσιαστικό facies (= πρόσωπο). Ο Ν. Ανδριώτης θεωρεί το φακιόλιον υποκοριστικό του φακίολος, το οποίο ετυμολογεί από το λατ. fasciola (= μικρός επίδεσμος), υποκορ. του fascia (= δέρμα, ταινία, διάδημα).

  Κατά το Μεσαίωνα, όταν χρησιμοποιούταν για τη γυναικεία ενδυμασία σήμαινε το «τσεμπέρι». Στην περίπτωση της μουσουλμανικής φορεσιάς σήμαινε το «σαρίκι». Ποτέ το φέσι!!

  Η ημιμάθεια είναι χειρότερη κι απ’ την αμάθεια resvanis.

  ————-

  «Πόντιος», βιάζεσαι. Η ΠΟΕ είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτό που νομίζεις και πολύ συνθετότερη.

  M-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2010

 55. Επίσης εκείνη την εποχή ο όρος «Τούρκος» ΔΕΝ σημαίνει τον εθνικά Τούρκο, αλλά το μουσουλμάνο ανεξαρτήτως εθνοπολιτιστικής προέλευσης.

  Όλοι οι Έλληνες και οι υπόλοιποι χριστιανοί που εξισλαμίστηκαν, «τούρκισαν» ή «τούρκεψαν», εντάχθηκαν στο ισλάμ και μετεβλήθησαν σε κυρίαρχους Οθωμανούς.

  Αυτό απεικονίζεται εξαιρετικά στο Θούριο του Ρήγα Φεραίου, όπου ο όρος «τούρκος» χρησιμοποιείται με τη θρησκευτική σημασία:

  Ἔτζι κ᾿ ἡμεῖς, ἀδέλφια, ν᾿ ἁρπάξωμεν γιὰ μιὰ
  τ᾿ ἄρματα, καὶ νὰ βγοῦμεν ἀπ᾿ τὴν πικρὴ σκλαβιά.
  Νὰ σφάξωμεν τοὺς λύκους, ποῦ στὸν ζυγὸν βαστοῦν,
  καὶ Χριστιανοὺς καὶ Τούρκους, σκληρᾶ τοὺς τυραννοῦν
  .

  Ο όρος «Τούρκος» θα λάβει την εθνική σημασία που έχει για τους σημερινούς Τούρκους, μόνο κατά το τέλος του 19ου αιώνα, απ’ την εποχή της εμφάνισης του παντουρκιστικού κινήματος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

  Υπάρχουν αρκετά κείμενα που αποσαφηνίζουν το ιστορικό φαινόμενο και ξεκαθαρίζουν τους όρους:

  Μια συνέντευξη μ’ αφορμή το “νεο-οθωμανισμό”
  http://kars1918.wordpress.com/2009/05/13/13-5-2009/

  Turk-le-sh-tir-e-me-dik-ler-im-iz-den-mi-sin-iz?
  http://kars1918.wordpress.com/2009/03/18/turk-le-sh-tir-e-me-dik-ler-im-iz-den-mi-sin-iz/

  Θα πρότεινα σ’ όλους τους φίλους και τους σχολιαστές, να μελετούν πολύ καλύτερα την ιστορία πριν εκφράσουν μια άποψη.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2010

 56. Κι ο Σολωμός δεν είχε πει μόνον το «το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθές», αλλά είχε ρωτήσει κιόλας, «Πώς πάει το έθνος; Πώς πάνε οι δουλειές;» Κι η απάντηση είχε κι αυτή το ενδιαφέρον της…

  Κι οι «Ελεύθεροι Πολιορκισμένοι» γίνανε, μετά θάνατον, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι».

  Ω, ναι, μ@@@@@@ς γίνεσαι! [Και συχνά σε κάνουν οι «δουλειές». Αυτό που λέμε μπίζινες. Ή «συμφέροντα», αν έχετε φραγκέψει…]

  Σχόλιο από Χ. Μόρφος | 31/03/2010

 57. Χ. Μόρφο, kαλώς ήρθες στο κανόκι μας! Εύστοχο το σχόλιό σου. Αλλά δώσ’ μας την απάντηση, για να μην ψάχνουμε με αμφίβολα αποτελέσματα.

  Ομέρ, πολιορκισμένος από εθνικοπαράφρονες και σταλινικούς

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2010

 58. [πολιορκισμένε – και να ‘ταν μόνον οι εθνικοπαράφρονες κι οι σταλινικοί] Ομέρ, σόρρυ!

  Ο Σολωμός είχε γράψει διάφορα «προσχέδια» για τη «Γυναίκα της Ζάκυθος». Ένα απ’ αυτά που δεν χρησιμοποίησε τελικά ήταν και το συγκεκριμένο:

  «“Πώς πάει το έθνος; Πώς πάνε οι δουλειές;” Kαι άφησε το κουπί του και με το χέρι εσυχνόκοβε τον αέρα orizzontalmente. “Eίδες να μαδάνε την κότα και ο αέρας να συνεπαίρνει τα πούπουλα; Eτσι πάει το έθνος”».

  Το «τσίμπησα» από τον Π. Μπουκάλα [Καθημερινή, 21-3], αλλά ο ίδιος είχε γράψει παλιότερα [Καθημερινή, 28-1-2003] το κατά πολύ πιο ενδιαφέρον H «λοξοδρομία» και το πείσμα…

  Για τους «Ελεύθερους Πολιορκισμένους» περισσότερα στο βιβλίο του Βελουδή.

  Τα υπόλοιπα στα… κοτοπουλάδικα.

  Καλό Πάσχα!

  Σχόλιο από Χ. Μόρφος | 31/03/2010

 59. SOS: ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΟ 48, ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΤΕ:

  1. Στην Ελλάδα το ταλαίπωρο αυτό το φέσι φορέθηκε, και δεν τους το επέβαλε κανείς. Γιατί οι άνθρωποι άλλαξαν σιγά σιγά ενδυμ. συνήθειες, και για κάποια χρόνια εξακ. να φορούν αυτά που είχαν στην πατρίδα τους. Εχουμε φωτογρ υλικό επώνυμων και μη.

  2. Η θάλασσα κοκκίνησε από τα κόκκινα φέσια; Γιατί το κόκκινο δεν το συνήθιζαν από κάποια περίοδο και μετά οι μη μουσουλμάνοι. Οπότε αφήστε αυτή τη θεατρική εικόνα με τη θάλασσα που κοκκινίζει επειδή την ώρα που έφευγαν είχαν στο νού τους να απαλλαγούν από το καταπιεστικό κόκκινο φέσι.

  Σχόλιο από Φεσωμένος μέχρι το κόκκαλο | 31/03/2010

 60. Γιατί τόση φαγωμάρα και εδώ; Τι ακριβώς πολεμάτε; Το ΦΕΣΙ; Η κάτι άλλο κρύβεται πίσω από αυτό;
  Τελικά δεν κατάλαβα: Η Π.Ο.Ε. είναι φασιστική οργάνωση και απαγορεύει ή επιβάλλει πράγματα; Συγχαρητήρια λοιπόν στην Π.Ο.Ε. και τους εκπροσώπους της…

  Σχόλιο από Φεσωμένος μέχρι το κόκκαλο | 31/03/2010

 61. ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΠΟΕ ΣΤΗ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΣΑΝ ΕΚΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ»ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΤΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΙΠΟΤΕ Ε?? ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΘΕΣΝΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑ -ΑΤΤΙΚΗ19 ΜΑΙΟΥ 2010..!!! ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010 ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΧΕΔΟΝ ΟΜΟΦΩΝΗ!!!

  Σχόλιο από ΕΘΝΙΚΟΠΑΡΑΦΡΩΝ | 31/03/2010

 62. Φεσωμένε,

  η ΠΟΕ είναι μια δημοκρατική οργάνωση και κανείς «Εθνικοπαράφρων» δεν την εκφράζει. Εξάλλου ο «Εθνικοπαράφρων» έχει καταγγείλει και την ΠΟΕ πολύ πιο έντονα απ’ ότι το φέσι.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/03/2010

 63. Έχει καταγγείλει επίσης τον Παρχαρίδη, τον Τανιμανίδη, τον Χαραλαμπίδη, τον Μουρατίδη και άλλους ων ουκ έστι αριθμός.

  Για μαζέψτε όλες τις καταγγελίες

  Σχόλιο από παρχαριδοτανιμανιδομουρατίδης | 31/03/2010

 64. τωρα ομως τα πραματα αλλαξαν..οριστικα..λυπουμαι..

  Σχόλιο από ΕΘΝΙΚΟΠΑΡΑΦΡΩΝ | 31/03/2010

 65. ενω καποιοι εδω μεσα αριστεροι δεν κατηγγειλαν «παρχαριδη,τανιμανιδη,χαραλαμπιδη»..ποτέ..!!!! δεν..ποτέ ρε παιδι μου..ο μουρατιδης αν και σταλινας δεν γνωριζω πως την γλιτωσε ακομη..ο εθνικοπαραφρων κατηγγειλε ακομη Γ.Α.Π,ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ,ΨΩΜΙΑΔΗ..ΔΕΝ ΛΈΤΕ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ..ΟΠΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΙΚΟΙ ΣΑΣ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΟΤΑΝ ΚΑΤΗΓΓΕΙΛΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ,ΦΩΤΙΑΔΗ,ΨΩΜΙΑΔ ΚΛΠ….ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΕΣΟΥΛΑ!!! ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΒΛΕΠΩ!!! ΑΡΑ..ΕΜΕΙΝΕ Ο ΠΑΡΧΑΡ..ΝΑΙ ΤΑ ΕΙΠΑΜΕ..ΑΛΛΑ ΤΑ ΒΡΗΚΑΜΕ!!! ΚΑΙ ΤΩΡΑ..ITS SHOW TIME..!!!!!

  Σχόλιο από ΕΘΝΙΚΟΠΑΡΑΦΡΩΝ | 31/03/2010

 66. ΟΤΑΝ ΕΓΩ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑΝ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΕΚΑΝΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΗΝ ΠΟΕ..ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥΤΟΥ ΤΙ ΕΛΕΓΑΝ?? ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΑΔΙΚΟ?? ΜΕ ΕΨΕΓΑΝ?? Ή ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ?? ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΤΕ ΝΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ..ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΝΟΧΛΕΙ!! ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!!! ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ!! ΣΚΛΗΡΗ!!ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΜΑ..!!!!ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ!!!! ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ!!!!!

  Σχόλιο από ΕΘΝΙΚΟΠΑΡΑΦΡΩΝ | 31/03/2010

 67. ΛΟΙΠΟΝ..ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΤΗΡΩ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΕΔΩ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΑΣ,ΣΤΑΜΑΤΩ ΕΔΩ..ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ..!!! ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ!!!! ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ..ΕΜΕΝΑ ΘΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ..ΚΑΙ ΘΑ ΝΟΙΩΘΕΤΕ ΚΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΜΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΟΥ ΤΗΝ ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑ..ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΔΕΝ..ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΜΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΠΑΡΑ ΤΑ ΞΩΦΑΛΤΣΑ( Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ 1ος τη λιθο)..εσεις οι αναμαρτητοι..

  Σχόλιο από ΕΘΝΙΚΟΠΑΡΑΦΡΩΝ | 31/03/2010

 68. Παντού φαγωμάρα… για όλα τα θέματα… Να ήταν τουλάχιστον δημιουργική πάει στον κόρακα…

  Για την εθνικοπαραφροσύνη απαιτείται βοήθεια ειδικού; Σπουδάζω ψυχολογία και είναι μια καλή ιδέα για διδακτορικό. Μήπως θα μπορούσε να μας βοηθήσει ο παθών;

  Σχόλιο από Ρωμαίος | 01/04/2010

 69. Ρε τί’ναι τούτος;

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 01/04/2010

 70. Εδώ μέσα κάπου θα βρει και ο Αλογοσκούφης το φως του.

  Σχόλιο από Μάνθος | 01/04/2010

 71. Παρατηρώ κοινά στοιχεία μεταξύ των φεσοπολεμίων και της Τζούλιας… και λυπάμαι πολύ γι αυτό… Η κοπελίτσα χρησιμοποίησε τη σαμπάνια για να ακουστεί το όνομά της λίγο παραπάνω, οι άλλοι τα φέσια (που τα φορούσαν κι οι παππούδες τους και δεν μπορούν να αποδείξουν το αντίθετο).
  Δεν ξέρω αν οι αποφάσεις και απειλές που κυκλοφορούν αντιπροσωπεύουν την ΠΟΕ, το σίγουρο είναι πως την εκθέτουν και καλό θα ήταν να τον μαζέψουν αυτόν που έχει πάρει φόρα και βρίζει, και τα έχει βάλει και με τους πιτσιρικάδες και καταφέρεται εναντίον τους με τόσο άσχημο τρόπο. Αν βράζει το αίμα του τόσο, έχει και άλλους τρόπους εκτόνωσης.

  Σχόλιο από Oflis | 01/04/2010

 72. ασ τον τρελο στην τρελα του λεει το ασμα.
  ουδεις αχαριστοτερος εκ του ευεργηθεντος

  Σχόλιο από ΟΝΟΥΡ | 01/04/2010

 73. Χαίρετε!

  Ενδιαφέρον το άρθρο. Πάντως, αν και δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχτώ ότι οι επαναστάτες του 21 φορούσαν φέσι, πρέπει να πω πως θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην εικονογραφική προσέγγιση της ιστορίας (δηλ. ανάκτηση ιστορικών πληροφοριών μέσω εικόνων σε τοίχους, αγγεία, πίνακες κα). Διότι ειδικά στη ζωγραφική και την πλαστική υπάρχουν καλλιτεχνικές συμβάσεις που πολλές φορές έχουν λίγη σχέση με την πραγματικότητα.

  Π.χ. και σε αρχαία αγγεία / αγάλματα και ανάγλυφα που απεικονίζουν τους περσικούς πολέμους οι Πέρσες εμφανίζονται πάντα ντυμένοι, ενώ οι Έλληνες γυμνοί. Αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες πολεμούσαν γυμνοί; Δεν ξέρω, αλλά δεν θα βασιζόμουν σ’ αυτήν την απεικόνιση για να εξαγάγω συμπεράσματα για την πολεμική περιβολή των αρχαίων Ελλήνων.

  Σχόλιο από Giannis | 02/04/2010

 74. σχ.68
  Αγαπητέ Ρωμαίε

  Θα ήμασταν ευτυχείς εάν το παρόν άρθρο και τα σχόλιά του συνέβαλαν θετικά στις διδακτορικές σου αναζητήσεις….

  Καλή Ανάσταση σε όλους

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/04/2010

 75. «..ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ..!!! ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ!!!! ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ..»

  !!!
  Γιατί υπάρχει περίτπωση να μην μας δώσετε το δικαίωμα τα ομιλούμε ?
  Πως ???

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 03/04/2010

 76. Αχ…αγαπητέ Ομέρ, δυστυχώς ο ασθενής μας την έκανε γιατί δεν τα έβγαζε πέρα οπότε τζίφος…Δεν προσφέρθηκε κιόλας να με βοηθήσει, ε, δε θα τον παρακαλέσουμε κιόλα!!
  Πάντως άν προβλέπεται καμια ιντριγκούλα υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα… Τώρα όμως που έφυγε η πέτρα την κάνω κι εγώ, πάω να βγάλω τα αποθυμένα μου αλλού…
  Καλή Ανάσταση στους αισιόδοξους τα λέμε σε επόμενο αρθρο!

  Σχόλιο από Ρωμαίος | 03/04/2010

 77. Εδώ που τα λέμε, το φέσι είναι πιο ελληνικό από το Πάσχα.
  Α ρε Ελλαδάρα Ελλήνων Φεσωμένων Χριστιανών

  Σχόλιο από Φεσωμένος | 04/04/2010

 78. Έχω μείνει έκπληκτη με αυτά που διαβάζω!!!!!Παιδιά,κάποιοι έχετε χάσει την μπάλα.
  Θα συμφωνήσω με τα σχόλια 59-60-61 από φεσωμένος μέχρι κόκκαλο.Με καλύπτουν απόλυτα.
  Το μόνο που θέλω να συμπληρώσω είναι να αφήσετε το θέμα στα άτομα που έχουν ερευνήσει,έχουν καταγράψει και έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην παράδοση…..

  Σχόλιο από irene | 05/04/2010

 79. Όλοι αυτοί οι επιχειρηματολογούντες γύρω από το Φέσι, μπορούν να μου λύσουν κάποιες απορίες ;
  Α)Τι σχέση έχει το Φέσι των αγωνιστών και ποια η ομοιότητα με το φέσι που υιοθέτησε το Ντοβλέτι μετά το 1828
  Β) Ήταν η δεν ήταν εθνικό σύμβολο και μάλιστα του Οθωμανικού κράτους το συγκεκριμένο φέσι? (Γιατί είδη φεσιών όπως ξέρουμε υπάρχουν πάρα πολλά) Διαβάστε το Δ.Η Οικονομιδη στον 2ο τόμο , του Αρχείου Του Πόντου
  Γ) Ήταν η δεν ήταν κατά τόπους η αμφίεση των Ραγιάδων άρα και το κάλυμμα της κεφαλης, συγκεκριμένη και προσδιορισμένη από το Ντοβλέτι;
  Δ)Όταν με το hati serif και αργότερα με το hati humayun δόθηκαν οι οποίες ελευθέριες, γιατί οι ραγιάδες Πόντιοι επέλεξαν την ζιπκα σε αντικατάσταση της μεγάλης βρήκες και όποιων άλλων μέχρι τότε ενδυμασιών;
  Ε) Γιατί προσάρμοσαν στα δικά τους δεδομένα τις ζιπκες και δεν υιοθέτησαν τις Γεωργιανές και τις Λαζικες όπως ήταν ;
  Ζ) Και τέλος ο Στυλιανός Κοσμιδης ποτέ δεν φόρεσε Φέσι , εάν Εσείς δεν μπορείτε να ξεχωρίσετε το τουρκικό φέσι από το Κοζάκικο Παπαχ δεν σας φταίει κάνεις!

  Σχόλιο από tavaris | 06/04/2010

 80. Κατ αρχη καλώς ηρθες tavaris στο λημέρι μας

  Ομολογώ ότι θα επιθυμούσαμε να είχαμε την άποψή σου για την ανδρική ενδυμασία στον Πόντο και όχι εισαγγελικού τύπου ερωτήσεις «με το καλημέρα».
  Έχουμε και μεις ερωτήσεις που πηγάζουν από το σχόλιό σου…

  Αλλά μιας και έκανες το κόπο, θα σου πρότεινα να ξαναδιαβάσεις το σχόλιο σου και ΟΛΟΚΛΗΡΟ το σχετικό «Περί αμφιέσεως» άρθρο του Δ.Η.Οικονομίδη στον 2ο τόμο του Αρχείου του Πόντου και θα σου λυθούν όλες οι απορίες.
  Ιδιαίτερα αυτές περί της ανδρικής αμφιέσεως….
  Εάν βέβαια είναι όντως αυτό το ενδιαφέρον σου και όχι κάτι άλλο όπως ευλογα αναρωτιέται ο σχολιαστής στο σχ.60 …

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/04/2010

 81. ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΟΣΜΕΤΕ:
  ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΤΑΛΕΝΤΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ ΠΟΥ ΟΜΙΛΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗΝ ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΓΡΑΨΕΙΣ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Σχόλιο από Φεσωμένος μέχρι το κόκκαλο | 07/04/2010

 82. Τον Α’ γιατί κάπου κυκλοφορεί και ένας Β’

  Σχόλιο από Φεσωμένος | 07/04/2010

 83. Φεσωμένε μέχρι το κόκκαλο γιατί αδικείς τόσο τον Κοσμέτε Β’; Απ’ ότι ξέρουμε και αυτός γράφει στίχους. Βέβαια δεν έγινε Εβερεστ ακόμα σαν τον Α’. Όσο για το resvanis και εθνικοπαράφρων, γιατί τον αναγκάσατε να φύγει; Καλά γελούσαμε μαζί του! Ηταν ένα ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητά μας. Κρίμα…Πάντως ο άνθρωπος αυτός πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις διότι όπως καταλαβαίνετε εκτός του ότι είναι αθεράπευτα ………… θέλει να παίξει και ενεργό ρόλο στην ΠΟΕ. ΄Τέτοιοι άνθρωποι είναι ικανοί για προσωπικό τους συμφέρον να διαλύσουν το χώρο. Και να σκεφτεί κανείς ότι είναι εξωδιοικητικός. Αλήθεια γιατί τον πέταξαν έξω από το ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας;

  Σχόλιο από Ποντιοπαράφρων | 07/04/2010

 84. O B’ grafei mono erotikou periexomenou stixakia. Eno o A’ exei perissoteres euesthisies!!

  Σχόλιο από Comment από Φεσωμένος | 07/04/2010

 85. Σιγά μην ασχοληθεί ο Κοσμέτες με τους ημίτρελους.

  Σχόλιο από Mατσουκάτες | 07/04/2010

 86. Πραγματικά περιμένω απάντηση γιατί τον πέταξαν έξω από το ΣΠΟΣ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας;

  Σχόλιο από Ποντιοπαράφρων | 07/04/2010

 87. Ποντιοπαράφρονα, ως εδώ και μη παρέκει!

  Απαγορεύονται δια ροπάλου οι αιχμές κατά προσώπων, όπως και η προσωποποίηση των διαφόρων θέσεων.

  Στο επόμενο ολίσθημα το σχόλιο θα κοπεί!

  Ομέρ ο σχολιοκόφτης

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/04/2010

 88. χε χε

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 07/04/2010

 89. Omer, polu sosti i paratitisi sou. Pantos ena anuparkto thema egine kuriarxo exaitias enos anthropou me aprovleptes sinepies giati exoun parasirthi kai alloi.

  Kai ola auta vevea xoris ti gnosi tis pragmatikotitas tin opian i de theloume na doume, i etsi mas exipireti kalutera.

  Σχόλιο από Ποντιοπαράφρων | 09/04/2010

 90. Είναι παράδοξο το πώς αυτό το θέμα του μπλογκ, που είχε ως αφορμή μια τηλεοπτική εκπομπή, έγινε ποντιακό ζήτημα, γράφτηκαν σκληρές εκφράσεις και χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο δημοκρατικό δευτεροβάθμιο όργανο για να δικαιολογηθούν προσωπικές εμμονές ή για να απαξιωθεί….

  Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΠΟΕ δεν έχει λάβει καμιά οριστική θέση επί του θέματος. Ούτε και θα μπορούσε άλλωστε, εφόσον δεν είναι επιστημονικός φορέας.

  Απλώς, λίγο πριν από το φεστιβάλ χορών που έγινε στη θεσσαλονίκη, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και να καταλαγιάσει την ένταση που προκάλεσαν κάποιοι, όσα μέλη του Δ.Σ. παρευρίσκονταν συνήλθαν σ’ ένα έκτακτο συμβούλιο για να απεμπλακούν οι διαδικασίες και αποφάσισαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ να μην επιτραπεί να συμμετέχει ο φεσοφόρος χορευτής.

  Δηλαδή ΔΕΝ υπάρχει καμιά δεσμευτική απόφαση για τις μελλοντικές εκδηλώσεις.

  Η τραγωδία για την ΠΟΕ δεν είναι η επιρροή που μπορεί να ασκούν οι «αφέσωτοι». Είναι ότι έχει χαθεί η δυνατότητα ιεράρχησης των προβλημάτων, ότι αυτοϋπονομεύει το ρόλο της ως ο κεντρικός οργανωτής του ποντιακού κινήματος. Απόδειξη αυτού είναι ότι το Δ.Σ. υποχρεώνεται να ασχοληθεί με «το ζήτημα του φεσιού», ενώ μέχρι τώρα εντός του δεν έχουν συζητηθεί σοβαρότατα ζητήτηματα, όπως τα προβλήματα των νεοπροσφύγων-«παλιννοστούντων», η διασπορά στη Ρωσία και οι σχέσεις με τους Ελλαδίτες Πόντιους, οι ελληνόφωνοι στην Τουρκία, τα μέσα διάδοσης των δικών μας ιστορικών ερμηνειών στην ελλαδική κοινωνία κ.λπ.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/04/2010

 91. Της κοντής ψ… οι τρίχες της φταίνε…

  Λαϊκή παροιμία

  Σχόλιο από kontόs | 09/04/2010

 92. Σωστά το είπε κάπου ο Ματσουκάτες

  «..Όταν η ιδεοληψία γίνεται πολιτική παράγει τέρατα..»

  Και όσο και σε όποιο βαθμό αυτό (και όχι μόνο) υφίσταται, η δυνατότητα του ποντιακού χώρου να κάνει κτήμα της ελληνικής κοινωνίας και να εντάξει στην κοινή ιστορία την ιστορική εμπειρία των Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής ολοένα και μικραίνει.

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 09/04/2010

 93. ΤΗΝ ΈΝΤΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΙ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ ΤΗΣ ΠΟΕ. ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΑΝ Η ΠΟΕ ΣΥΣΤΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΕΣΙ Ή ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΘΕΜΑΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΕΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ. ΣΟΒΑΡΟ. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΟΜΩΣ ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο «ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΣ;

  Σχόλιο από ΟΝΟΥΡ | 11/04/2010

 94. mumul ΔΩΣΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ.

  Σχόλιο από ΟΝΟΥΡ | 11/04/2010

 95. Για την συγκεκριμένη φωτογραφία έχει επιληφθεί η επιτροπή πολιτισμού της ΠΟΕ και άλλα συναρμόδια όργανα.

  Οπότε η δική μας άποψη μάλλον περιττεύει και η συμβολή μας περιορίζεται σε μερικές διαδρομές στις μνήμες με φωτογραφίες που δυστυχώς ή ευτυχώς ακόμα υπάρχουν…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2010

 96. Να , άλλη μια που θα βοηθήσει τους αρμοδίους να εντριφύσουν επαρκώς στο θέμα..

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2010

 97. Δεν έχουμε σοβαρά θέματα να ασχοληθούμε; Γιατί κονταροχτυπιόμαστε με το φέσι; Τώρα σε λίγο θα αρχίσουν και οι δημοσιεύσεις, ε να εκμεταλλευτούν και τα Π.Μ.Ε. (ποντιακά μέσα ενημέρωσης) το λαβράκι, γιατί έχει αρκετούς που περιμένουν από καμια ίντριγκα να πουλήσουν καμια φυλάδα (κακίες).
  Πάντως είμαστε ετοιμοπόλεμοι, πάντα απίκο για γκρίνια και αλληλοκατηγορία. Τώρα τι κρύβεται πίσω από αυτό το θέμα που το κάναμε μεσανατολικό, σπάω το κεφάλι μου, μα δε μου ρχεται κάτι… Όπως δεν καταλαβαίνω γιατί εξαπολύονται απαγορεύσεις και γνώμες που δήθεν εκπροσωπούν την ΠΟΕ.

  Σχόλιο από Oflis | 11/04/2010

 98. «..Τώρα τι κρύβεται πίσω από αυτό το θέμα που το κάναμε μεσανατολικό, σπάω το κεφάλι μου, μα δε μου ρχεται κάτι…»

  Αγαπητέ ofli
  Μην τυραννιέσαι άδικα..μάλλον κάτι απλό , πεζό και τετριμμένο
  Όπως βλέπεις σώπασαν τα όργανα..

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 11/04/2010

 99. Είμαι μάγκας, και το φέσι μου θα βάλω…
  κι ένα κόκκινο μαντήλι από πανω…

  Αχ είναι αστείο το θέμα; Να γελάσω τι να κάνω;
  Αφού ούτε ο Α ούτε ο Β ασχολούνται με γελοία θέματα γράφω εγώ γελοία στιχάκια

  Σχόλιο από Φεσωμένος μέχρι εκεί που δεν παίρνει | 12/04/2010

 100. Υπάρχει εδώ κανένας από τους διαφωνούντες να μας εξηγήσουν τι δουλειά έχουν τα φέσια στις Κέρκυρες το 23 ή την έχουν κοπανήσει όλοι για άλλες σελίδες όπου μπορούν να τα βγάλουν πέρα ευκολότερα;

  Σχόλιο από Oflis | 12/04/2010

 101. Καλά λέει ο Μουμούλτς δεν ακούγονται άλλες καμπάνες…Λες να τους δούμε και με κανα φέσι στις 19 Μαΐου; Ού ού τι είπα πάλι!!

  Σχόλιο από Ρωμαίος | 12/04/2010

 102. Διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον το διάλογο. Όμως μου προκάλεσαν εντύπωση κάποιες παρεμβάσεις επιπόλαιες και ανεύθυνες.

  Θα ήθελα να ρωτήσω τον αγαπητό Ομέρ, εάν αυτές οι παρεμβάσεις έχουν σχέση μ’ έναν παλιότερο διάλογο που άφησε ιστορία στο ιστολόγιο αυτό. Την παραθέτω και περιμένω μια απάντηση:

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2009/06/15/eskigiresun/

  #
  ————————————————-
  #

  δεν γαμιεστε ρε που αποκαλειτε την θρυλικη Κερασουντα GIRESUN!!

  Comment από γεωργιαδης γιωργος | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-
  #

  τουτοιοτροπως!!! Solun,Istanbul,Dedeagats,Iskece,Gioumoultzina,Lerin,Ismir,Akcaabat,Iasun Burun,Buyuk Ada,Imrali,Isnik,Isparta,Bodrum,Edirne….

  Comment από γεωργιαδης γιωργος | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-

  #

  Διάφορα ………… “τεμέτερα” …………. ενοχλήθηκαν γιατί γράψαμε “Κερασούντα ή Giresun”.

  Τα ίδια τα …………… δεν έχουν κανένα ενδοιασμό να ξεσχίζουν τις σάρκες των μόνων αληθινών Ποντίων προσφύγων σήμερα: των Ποντίων προσφύγων από τη Σοβιετική Ένωση που έπεσαν θύματα του ανάλγητου κράτους και των υποκριτών ποντιοπατέρων που βρήκαν άλλοθι πίσω από τις μεγαλοστομίες της γενοκτονίας.

  Τελευταία φορά ασχολούμαι μ’ αυτό το …….. …………. και δημοσίως αναρωτιέμαι γιατί τον καλύπτουν οι παλαιο-αριστεροπόντιοι και δε μ’ αφήνουν να τον ξεφωνήσω δημοσίως. Δεν καταλαβαίνουν ότι η ανοχή προς τέτοια ……….. φαινόμενα αποτελεί προσβολή προς τον ποντιακό ελληνισμό;

  Ομέρ τσατισμένος

  Comment από Πόντος και Αριστερά | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-

  #

  αντε και γαμησου ρε

  Comment από γεωργιαδης γιωργος | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-

  #

  βαστας ρε να τα βαλεις μαζι μου? στα κυβικα σου παιξε..ανθελληνακι..

  Comment από γεωργιαδης γιωργος | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-

  #

  ο ποντικος χωρος θα μαθει το ρολο καποιων αθλιων ντεμεκ αντιρατσιστων τουρκολαγνων,ο κυβος ερριφθη.η υπομονη ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ!!! ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΕΣΑ!!!

  Comment από γεωργιαδης γιωργος | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-

  #

  κοτουλα αν τολμας βαλε τα υπολοιπα σχολια μου..

  Comment από γεωργιαδης γιωργος | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-

  #

  κοκοκοκοκοκοκο…. στο κοτετσι…θα την πληρουν οι διπλανοι,ποιος σε…εσενα μωρη χαμενη…

  Comment από γεωργιαδης γιωργος | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-

  #

  Κρίμα που ορισμένοι κάνουν μιας μορφής ομαδική ψυχοθεραπεία με χρήση τέτοιων σχολίων. Πατριώτες θα μας πάρουν είδηση και όσοι δεν πρόλαβαν μέχρι σήμερα.

  Comment από Καρσλής | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-

  #

  όταν πρόσωπα τα οποία διαθέτουν και λόγο και επιχειρήματα καταφεύγουν σε τέτοιας μορφής “διάλογο”, πρέπει να ανησυχούμε ή να το πάρουμε απόφαση ότι είμαστε(φοβάμαι χωρίς πολλές εξαιρέσεις)ανάξιοι των περιστάσεων και των σημερινών δυνατοτήτων του χώρου μας.

  Comment από Καρσλής | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-

  #

  από πότε ο διάλογος γίνεται οχετός και μάλιστα χωρίς δυνατότητα βιολογικού καθαρισμού; Αιδώς τραντέλλενες(!!!!!)

  Comment από Παρέσσα | Ιουνίου 15, 2009

  ————————————————-

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 15/04/2010

 103. Έλα ρε Ζωνιανίτη, που ασχολείσαι. Χέστους! Ανόητοι και εύκαιροι!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/04/2010

 104. Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι νοιώθουν μεγάλη ανασφάλεια κάθε φορά που βρίσκονται «ακάλυπτοι» δηλαδή χωρίς αφεντικό. Έχουν έμφυτη την τάση να «προσφέρουν υπηρεσίες» σε κάποιον. Ο κάποιος μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, αρκεί να τους αναθέτει ειδικές αποστολές. Όσο πιό βρώμικη η αποστολή, τόσο πιό πολύ τους ενθουσιάζει και «τα δίνουν όλα.
  Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι ότι αλλάζουν συχνά και εύκολα αφεντικό. Ηδονίζονται μάλιστα όταν το νέο αφεντικό είναι αυτός τον οποίο τελευταία κατηγορούσαν και μάλιστα μα αισχρό τρόπο. Δηλαδή με απλά λόγια, σήμερα γλύφουν εκεί που χθές έφτυναν.
  Όλη αυτή τη συμπεριφορά την επενδύουν με ηρωϊκά τσιτάτα και μονίμως τραγουδούν εμβατήρια πατριωτικά. Η ιστορία του οργανωμένου χώρου έχει δυστυχώς αρκετά τέτοια παραδείγματα. Συνεχείς εναλλαγές αφεντικού, ο κουβάς πάντα γεμάτος λάσπη, παραλληρηματικές εξάρσεις εθνικοθρησκευτικής υφής και η ζωή τους γεμίζει κάθε φορά με νέες εμπειρίες.
  Αυτά τα πρόσωπα και τα εκάστοτε αφεντικά τους είναι η μεγάλη κρυφή πληγή του χώρου και δυστυχώς δεν πολεμιέται εύκολα.

  Σχόλιο από Καρσλής | 16/04/2010

 105. αντε και πολυχρονοι την εθνοσωτηριο ..21ηαπρλιου!!! συριζακια!!!

  «νοθα» του μεγιστου και εν ζωη ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΠΑΤΤΑΚΟΥ!!!

  ———–

  Άντε και ένα τελευταίο που ειπώθηκε αλλού και δημοσίως.
  εκ του οποίου η τελευταία φράση αποτελεί τιμή για εμάς…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/04/2010

 106. Είναι δυνατόν πάντως τέτοιοι καραγκιόζηδες να καθοδηγούν την ΠΟΕ; Πολύ κρίμα!

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 17/04/2010

 107. Ματσουκέτη,

  είναι από την αρχαιότητα γνωστό ότι:

  ημιμάθεια+φανατισμός=παραγωγή εγκληματικών συμπεριφορών.

  Εγώ για το μόνο που απορώ, είναι το τι δουλειά έχουν οι δικοί μας μ’ όλους αυτούς που ονειρεύονται να μετατρέψουν τον ποντιακό πολιτισμό σε χουντικό φολκλόρ.

  Ομέρ Γεωργαλάς

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/04/2010

 108. Ματσουκάτε, Ομέρ

  μην πυροβολείτε την ΠΟΕ. Τα πράγματα δεν είναι έτσι. Μη θεωρείται ότι η έκφραση ενός συγκυριακού ακραίου λόγου σφραγίζει το θεσμό. Η ΠΟΕ είναι μια ύψιστη κατάκτηση του ποντιακού κινήματος που πρέπει να την περιφρουρήσουμε με κάθε θυσία και να προσπαθήσουμε να την βελτιώσουμε…

  Η ΠΟΕ έχει σοβαρότατα προβλήματα, τα οποία προέρχονται από μια ελλιπή αντίληψη του τι σημαίνει ποντιακό ζήτημα σήμερα, από την έλλειψη διάθεσης να λειτουργήσει ουσιαστικά, καθοδηγητικά και θετικά επί του ποντιακού χώρου και από τη συγκυριακή επιρροή ανόητων απόψεων επί του προεδρείου για λόγους που χρήζουν ιδιαίτερης διερεύνησης.

  Παραπάνω έγραψα: «Η τραγωδία για την ΠΟΕ δεν είναι η επιρροή που μπορεί να ασκούν οι «αφέσωτοι». Είναι ότι έχει χαθεί η δυνατότητα ιεράρχησης των προβλημάτων, ότι αυτοϋπονομεύει το ρόλο της ως ο κεντρικός οργανωτής του ποντιακού κινήματος. Απόδειξη αυτού είναι ότι το Δ.Σ. υποχρεώνεται να ασχοληθεί με «το ζήτημα του φεσιού», ενώ μέχρι τώρα εντός του δεν έχουν συζητηθεί σοβαρότατα ζητήτηματα, όπως:
  -τα προβλήματα των νεοπροσφύγων-«παλιννοστούντων»,
  -η διασπορά στη Ρωσία και οι σχέσεις με τους Ελλαδίτες Πόντιους,
  -οι ελληνόφωνοι στην Τουρκία,
  -τα μέσα διάδοσης των δικών μας ιστορικών ερμηνειών στην ελλαδική κοινωνία κ.λπ.»

  Η επικέντρωση στο φέσι αναδεικνύει αυτό το αδιέξοδο, τη μυωπικη αντίληψη και την ύπαρξη ακραίων ιδεολογικών απόψεων που τραυματίζουν τη δυνατότητα νηφάλιας ανάγνωσης του πραγματικού κόσμου και της ιεράρχησης των ζητημάτων.

  Στο χθεσινό Δ.Σ. που είχε ως κεντρικό θέμα το φέσι (ως πραγματικό θέμα και όχι ως ανέκδοτο) έλαβαν μέρος 11 μέλη από τα 19.
  -Τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ενοχοποίησης ενός στοιχείου της ενδυμασίας, του φεσιού, τα 8 μέλη (μίλησαν μόνο τα τρία),
  -ουδέτερη θέση κράτησαν τα 2 και
  -ένα μέλος δήλωσε ότι θεωρεί τη διαδικασία εκτός κάθε λογικής και αρμοδιοτήτων της ΠΟΕ και δε συμμετείχε στη διαδικασία επιλογής.

  Ψηφοφορία ΔΕΝ έγινε.

  Όλο το θέμα ήταν στημένο με κακό συνδικαλιστικό τρόπο εξ αρχής.

  Δεν κλήθηκε κανείς της αντίθετης άποψης, για ένα θέμα
  -που σίγουρα διχάζει και θα διχάσει,
  -ιστορικά η αλήθεια βρίσκεται στον αντίποδα των ιδεοληψιών που επέβαλαν διάφοροι ημιμαθείς στο προεδρείο…

  Η ΠΟΕ με τέτοιες διαδικασίες και τέτοια θέματα υπονομεύει την αξιοπιστία της και τη σοβαρότητά της.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/04/2010

 109. Εσείς οι Πόντιοι φαίνεται ότι έχετε ένα μεγάλο πρόβλημα με την ακροδεξιά αντίληψη, που σας οδηγεί σε μεγάλες ανοησίες. Εμείς φοράμε το φέσι, χορεύουμε με τη στολή του τόπου μας, τραγουδάμε ακόμα και τουρκικά γιατί τα τραγούδησαν οι πρόγονοί μας, χωρίς αυτό να έχει την παραμικρή επίπτωση στην αυτοσυνείδησή μας και στην ταυτότητά μας.

  Εκτός εάν για τους ακροδεξιούς, που φαίνεται να έχουν κυριαρχήσει στην οργάνωση των Ποντίων που απαγόρευσε το φέσι, εμείς που φοράμε το φέσι, όπως και οι νησιώτες, οι μικρασιάτες, οι τσολιάδες στον Άγνωστο Στρατιώτη είμαστε πράκτορες της Τουρκίας και έχουμε μειωμένη συνείδηση ενώ οι δικοί σας ελληναράδες έχουν κάτι κάκαλα, όπως τα λέτε, ναααααά.

  Σχόλιο από Καππαδόκης | 18/04/2010

 110. Μ-π, εντάξει μ’ έπεισες, αλλά υπάρχει πρόβλημα.

  Καππαδόκη έχεις δίκιο σ’ ότι λες.

  Με μόνη τη διαφορά ότι οι τύποι αυτοί τα κάκαλα τα έχουν στο κεφάλι τους. Ένας συμπατριώτης μας από την Τουρκία έγραψε για όλους αυτούς τους ρατσιστές σε ανύποπτο χρόνο:

  “…οι κρατικές δυνάμεις υποστηρίζουν τις παρανοϊκές σπερμολογίες των ρατσιστών στην περιοχή και ψάχνουν γι αντάρτες, μέλη παράνομων ανταρτικών οργανώσεων του ελληνόφωνου πληθυσμού…. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε όλ’ αυτά βοηθάνε και διάφοροι Πόντιοι, επίσης ρατσιστές που ζουν εδώ στην Ελλάδα και που στον δικό τους Τύπο δημοσιεύουν επίσης ανύπαρκτα γεγονότα, που τάχα γινόντουσαν στον Πόντο, με το σκοπό να εντοπίσουν κρυπτοχριστιανούς στην περιοχή. Δηλαδή, οι ρατσιστές των δυο πλευρών κατά κάποιον τρόπο αλληλοβοηθούνται.”

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/04/2010

 111. Να αφιερώσω την παρακάτω ερώτηση στους καραγκιοζοπόντιους που τόλμησαν να μετατρέψουν ένα απλό ρούχο που το φορούσαν όλοι οι λαοί σε εχθρό:

  Ρε μήπως οι παρακάτω είναι πράκτορες των Τούρκων:

  Σχόλιο από κ-πόντιος | 18/04/2010

 112. Ή μήπως τελικά το φέσι είναι εβραϊκό, οπότε μαύρο φίδι έπρεπε να το φάει:

  Σχόλιο από κ-πόντιος | 18/04/2010

 113. κ-πόντιε

  ευχαριστούμε για την παρέμβαση και τις ενδιαφέρουσες φωτογραφίες. Τείνω πάντως να συμφωνήσω μέ τους φίλους που ξέρουν κάπως περισσότερα, ότι με τους ημιμαθείς και τους φανατικούς κανείς δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.

  Και να συμπληρώσω ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτοί, αλλά οι άλλοι που ανέχονται τον εξευτελισμό μιας κάποτε σοβαρής ομοσπονδίας, που την έχουν μετατρέψει σε καφενείο της Ματσούκας.

  Ομέρ ο αντι-ματσκαλής

  υ.γ. Ματσουκέτη, εσύ εξαιρείσαι 🙂

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/04/2010

 114. Τώρα να πυροβολήσω την ΠΟΕ;

  Σχόλιο από Φεσωμένος και στην παρανομία | 18/04/2010

 115. Προς τους αξιότιμους κ διαχειριστές:
  Απαιτούμε βραβείο!!!Εχουμε ξεπεράσει σε σχόλια όλα τα θέματα του ΠΚΑ.

  …και η γριά χτενίζεται
  δουλιά δεν είχε ο διάβολος…

  Σχόλιο από Φεσωμένος και στην παρανομία | 18/04/2010

 116. Φεσωμένε, μην πυροβολήσεις.

  Η καθοδηγητική αρχή της κολεχτίβας μας έδωσε την εξής εντολή:

  «Μην πυροβολείτε την ΠΟΕ».

  Παρόλο που τα θέλει ο κώλος της, θα πρόσθετα εγώ 8)

  Τα σχόλια σ’ αυτό το ποστ μόλις έφτασαν το 10% των ΄όσων έγιναν στο «Οι μεταμορφώσεις της ταυτότητας»

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2007/11/13/5-11-2007/

  Η συζήτηση εκείνη ήταν μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες του διαδικτύου, σε αντίθεση με την ως άνω η οποία φανερώνει το τι κάλο κουβαλούν όσοι έχουν μετατρέψει το φέσι σε εθνικό εχθρό, ο οποίος εάν φορεθεί από Πόντιους χορευτές θα τους αλώσει την ταυτότητα… Τι να πεις; Καραγκιόζηδες, όπως είπε και ο κ-πόντιος!

  Ομέρ ο φιλο-ποετζής

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/04/2010

 117. Γεια χαρα σε όλους σας, αν και μου έχει φύγει η χαρά με τα όσα διάβασα εδώ. Το να μην μπορούμε να κρατήσουμε ενα στοιχειώδες επίπεδο σε μια συζήτηση για τα ενδυματολογικά δεν μας τιμάει ιδιαίτερα.
  Με έκπληξη ενημερωθηκα τελευταία για την πολιτική απόφαση της ΠΟΕ να απαγορεύσει το φέσι σε κάθε της εκδήλωση. Επίσης ακραίες θέσεις και απειλές για όσους τολμήσουν να το φορέσουν από «πολιτιστικούς» ποντιακούς συλλόγους.

  Έψαξα λοιπόν να βρω τους περίφημους διαδικτυακούς διαλόγους που γίνονται και έπεσα πάνω σε προσωπικές επιθέσεις που έχουν να κάνουν με πολιτικές πεποιθήσεις και σεξουλικούς προσανατολισμούς! Τι ντροπή… τι είναι καλύτερα να κάνει κάποιος άραγε να μείνει και να παλέψει για την γνώση και την πρόοδο ή να φύγει αηδιασμένος και να συνεχίσει μοναχικά? Δεν αποφάσισα ακόμη, οι εξελίξεις όμως θα δείξουν τον δρόμο.

  Η προσωπική μου άποψη είναι ότι το φέσι είναι αναπόσπαστο κομάτι της ενδυματολογικής καθημερινότητας στον Πόντο. Και η ζίπκα βέβαια. Η ζίπκα που φορέθηκε φυσικά από τους νεαρότερους άντρες γι αυτό και δεν υπάρχει ούτε μία φωτογραφία με ζιπκοφόρους μέσης ή πιο μεγάλης ηλικίας. Εδω μέσα διάβασα αστεία επιχειρήματα, ποιος ήρτθε στην Ελλάδα λέει με βράκες και φέσι, μα όσοι ήρθαν και με ζίπκες, σχεδόν κανείς! Οι περισσότεροι με κάτι κουρέλια ήρθαν. Γιατί λέει δεν φορούσαν φέσι στο Καρς, για τον ίδιο λόγο που δεν φορούσαν και ζίπκες φυσικά, γιατί η ρωσικη κοζάκικη επίδραση ήταν ισχυρότερη. Μα τι νομίζουμε τέλος πάντων ότι οι Έλληνες μόνο επηρεάζουν και δεν επηρεάζονται? Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουν τις χαρακτηριστικές τους ενδυμασίες, είναι τα σαλβάρια (με το φέσι) και οι ζίπκες τα οποία βέβαια τα μοιράζονται και με λαούς της περιοχής (Λαζούς, Τούρκους κλπ) Αν εμείς θέλουμε να είμαστε σωστοί πρέπει απλά να αναπαράγουμε αυτές τις φορεσιές όπως τις είχαν προσαρμόσει οι Έλληνες στα δικά τους γούστα και μάλιστα κατα τόπους.

  Για παράδειγμα: από τα πιο συνηθισμένα κοσμήματα ήταν τα φυλαχτά και μάλιστα αυτά με τον Αη Γιώργη, να ένα δηλωτικό! Λύρα παίζαν επίσης όλοι, ο τρόπος όμως παιξίματος αλλάζει…να ένα ακόμη δηλωτικό.

  Πολλούς από τους χορούς μας τους χορεύαν και οι άλλοι με το ικό τους διαφορετικό στυλ όμως…να ένα ακόμη δηλωτικό. Καθαρό μυαλό, μελέτη, έρευνα, αυτό χρειάζεται ο Ποντιακός χώρος σε κάθε τι που ασχολείται, από το φέσι ως την Γενοκτονία αλλιώς θα βγάζουμε μόνο κραυγές μέχρι κάποιοι να μας πούνε σκάστε! ή το χειρότερο να πάψουν να μας πέρνουν καν υπόψιν τους και να μας γυρίσουν την πλάτη αγνοώντας μας.

  Σχόλιο από Καρς Β | 19/04/2010

 118. Με τις ανοησίες που κάνουν οι συμπατριώτες μου, φοβάμαι ότι οι καρσλήδες εύκολα θα αποδείξουν ότι μόνον αυτοί κατάφεραν να σώσουν την ποντιακή ευφυία.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 19/04/2010

 119. Αλιευμένο από το facebook
  ——————————

  Από το καλό μας ταχυδρόμο λάβαμε τέλεξ σχετικό με την χθεσινή γ.σ. του ΣΠΟΣ Ν.Ελλάδος της ΠΟΕ που έγινε στον σύλλογο Αγ. Βαρβάρας.

  Ανάμεσα στα άλλα πληροφούμεθα ότι:
  Αφού ο επικεφαλής της επιτροπής πολιτισμού της ΠΟΕ «άκουσε» δείγμα της αντίθετης περί της απαγόρευσης του φεσιού άποψης ,
  αρνήθηκε να απαντήσει σε επανειλημμένες ερωτήσεις «ποια επί τέλους είναι η απόφαση της ΠΟΕ για το φέσι» λέγοντας αρχικά :

  -Σας παραπληροφόρησαν, δεν πρόκειται περί απαγόρευσης χρησιμοποίησης του φεσιού αλλά περί «συστασης της ΠΟΕ προς τα σωματεία να μην το φορούν».

  Και όταν ευλογα , κατά την διάρκεια της συνέλευσης αλλά επίμονα και προς το τέλος, ζητήθησαν διευκρινήσεις «απάντησε» μονολογώντας :
  -Θα σας σταλεί από την ΠΟΕ η απόφαση, θα σας σταλεί από την ΠΟΕ η απόφαση…!!!!

  Δυο τινά μπορούν να συμβαίνουν :

  1) Ο επικεφαλής της επιτροπής πολιτισμού της ΠΟΕ κος Αλεξανδρίδης ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ την απόφαση, για αυτό και δεν την ανακοίνωνε στο σώμα.

  ή 2) ΕΝΤΡΕΠΕΤΑΙ για αυτήν την απόφαση που με την συμβολή ΚΑΙ του ιδίου επάρθη.

  Άλλη εξηγηση δεν μπορούμε να φανταστούμε, εσείς ?….

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/04/2010

 120. Σύντομα η ΠΟΕ θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα τα οποία δημιουργούνται πάντα σε ένα συλλογικό φορέα ο οποίος λειτουργεί συγκεντρωτικά έως και ολίγον «θεοκρατικά». Όταν δηλαδή συχνά, ο διάλογος σταματά με τη φράση (επιχείρημα) «θα παραιτηθώ και θα φύγω», κάτι δεν πάει καλά και μάλιστα όταν αυτά συμβαίνουν σε ένα χώρο πληγωμένο που δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τον «Τανιμανιδισμό» το οποίο ίσως και να θαυμάζει στο βάθος της ψυχής του.

  Σύντομα λοιπόν, όσοι πίστεψαν σε ένα φορέα δημοκρατικής, διαφανούς και συλλογικής δράσης, με την ουσιαστική ένοια των όρων, θα εκφράσουν την αντίθεσή τους σε κινήσεις οι οποίες αναπαράγουν και μάλιστα υπογείως, το μοντέλο το οποίο διαλαλούσαν ότι πολεμούνε.

  Μόνη ελπίδα είναι να υπάρξει μαζική αντίδραση άμεσα, απο τα στελέχη εκείνα ειδικά στο χώρο της Β. Ελλάδας, τα οποία διαφωνούν με τέτοιες μεθοδεύσεις.

  Ας εκφραστούν επιτέλους όπως εκφράζονται σε προσωπικές συζητήσεις. Το έχει ανάγκη ο οργανωμένος χώρος. Θα είναι κρίμα, εκ των υστέρων να δηλώσουν την αντίθεσή τους, όταν με τη σιωπή τους θα έχουν συμβάλει στον εκτροχιασμό της ΠΟΕ απο τις αρχές τις οποίες (τουλάχιστον λεκτικά) αγωνίστηκαν όλοι. Ας μείνουν μόνοι υποστηρικτές αυτοί που είναι μαθημένοι στην υποταγή και την λογική του τσομπάνη. Δώρο τους η γκλίτσα.

  Σχόλιο από Καρσλής | 21/04/2010

 121. Γνωρίζοντας τις συνέπεις του ν. 105 περί ψευδούς δηλώσεως, δηλώνω υπεύθυνα ότι ουδεμία σχέση έχω με τη διαφήμιση που μου γίνεται εκ μέρους του «φίλου» Γιώργου Γεωργιάδη και τον παρακαλώ να βγει και αυτός να το δηλώσει υπεύθυνα.

  Όσον αφορά τις απειλές περί δημοσιεύσεως τύπου ανακοινώσεως του σεβάσμιου Παφραίου ας τον ρωτήσει πρώτα ποιός έβγαλε τους χορούς και τις μουσικές αυτής της περιοχής από την αφάνεια ώστε να χορεύουν σήμερα τα χορευτικά συγκροτήματα Ταρατσού σοκακλάρ και Καρά πουνάρ χωρίς να κινδυνεύουν από υπερπατριώτες ελληναράδες.

  Φτάσαμε στο σημείο ένα απλό κάλυμμα κεφαλής να γίνει μείζον σημείο αναφοράς και δείγμα πατριωτισμού για κάποιους ανθρώπους. Και οι άνθρωποι αυτοί είναι στους κόλπους της ΠΟΕ, η οποία και τους στηρίζει. Λυπάμαι…

  Σχόλιο από Νίκος Ζουρνατζίδης | 24/04/2010

 122. Τι γίνεται ρε σύντροφοι; Μάθαμε ότι ξεκουκούλωτοι φουστανελλοφόροι λιβερέτες, μαζί με σούπερ-λαμόγια της Καλλιθέας, δωδεκαθεϊστές του Μενιδίου, αφασίες απ’ την Ερέτρια, γλύφτες ασο Λερίν, μαζί με ανασφαλείς καρδιολόγους, τανιμανιδοποίησαν την ΠΟΕ. Είναι αλήθεια;

  Σχόλιο από περιστερεώτης | 26/04/2010

 123. περιστερεώτη, δεν ξέρω αν είναι έτσι. Ας πηγαίνατε να μαθαίνατε από πρώτο χέρι αντί να ρωτάτε εμάς.

  Πάντως εγώ που ρώτησα ένα φίλο που ήταν στη Θεσσαλονίκη, κατάλαβα ότι τα πάντα ήταν στημένα και ότι ισχύει και σ’ αυτή την περίπτωση το ρηθέν υπό του «Μαρκήσιου»:

  «Όλοι κλέβουν και θα κλέβουν… τόσο καιρό όσο ο κουτός αυτός λαός, που φταίει για όλα, δεν ξυπνάει μια μέρα και δεν καταλάβει τις υποχρεώσεις που έχει και τα δικαιώματά του, και δεν γίνεται όργανο στα χέρια αυτών των κυρίων που μας διοικούν.»

  Όπου το ρήμα «κλέβουν» θα μπορούσε να αντικατασταθεί από το «εκμεταλλεύονται»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/04/2010

 124. Καλά ρε, ακόμα δεν καταλάβατε τι έγινε; Και σας νόμιζα έξυπνους! Ο Παρχαρίδης πούλησε την ΠΑΕ που εσείς τη λέτε ΠΟΕ, στους πετρελαιάδες και γι αυτό οι μπράβοι τους άρχισαν από τώρα να κάνουν κουμάντο

  Σχόλιο από πόντιος | 27/04/2010

 125. «πόντιε»
  Αυτά που λες για την ΠΟΕ και τον πρόεδρό της Παρχαρίδη ή τα αποδεικνύεις ή είναι απλά λόγια του αέρα..αν μη τι άλλο

  Ομέρ αερολογών

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/04/2010

 126. Τελικά ο Τοπάλ Οσμάν ήταν ζίπκαλης και αντί για φέσι φορούσε πασλούχ!

  Σχόλιο από Καρς Β | 30/04/2010

 127. Καρς Β’, εννοείς ότι η ζίπκα και το πασλούχ είναι τούρκικα;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 01/05/2010

 128. Όχι βέβαια! Αυτό που λέω είναι ότι εξετάζουμε την φορεσιά σήμερα και βγάζουμε τα συμπεράσματα που θέλουμε(πολλές φορές) ανάλογα με το τι πιστεύουμε έτσι και αλλιώς. Πίστευω δηλαδή ότι το φέσι είναι Τούρκικο, μετά οποιαδήποτε ένδειξη βρω το παρουσιάζω σαν απόδειξη.
  Σας ρωτάω λοιπόν όλους εδώ αφού ψάχνουμε την καταγωγή της άλφα ή βήτα ενδυμασίας, πιος από εσάς μπορεί να μου εμφανίσει στοιχεία για το ποιος φόρεσε πρώτος ζίπκα, οι Πόντιοι; οι Λαζοί; οι Τούρκοι; οι Κούρδοι; μήπως κάποιος άλλος; Το ίδιο και για τα σαλβάρια και για το φέσι, ποιος το το πρωτοφόρεσε; Δεν δέχομαι εικασίες… ΣΤΟΙΧΕΙΑ! Κάνω λοιπόν αναφορά σε αυτήν την φωτογραφία προβοκατόρικα! Αφού πολλοι μιλάνε για τα «τούρκικα» φέσια εγώ μιλάω για την ζίπκα του σφαγέα των Ποντίων!
  Η γνώμη είναι η εξής, όπως και στη ημουσική, στο χορό, έτσι και στην ενδυμασία υπάρχουν πράγματα που είναι ίδια για όλους τους λαούς της περιοχής και φυσικά αυτά που δεν είναι ίδια, άλλοτε λεπτομέρειες άλλοτε πιο σημαντικές διαφοροποιήσεις. Εξάλλου είναι γνωστό ότι στον Πόντο εύκολα αναγνώριζαν την ράτσα κάποιου από το τι φορούσε ή πώς το φορούσε. Ειδικά στους άντρες. Στις γυναίκες υπάρχει μεγαλύτερη διαφοροποίηση φυσικά. Το φέσι λοιπόν, και η ζίπκα, και το σαλβάρι, και το ταραπουλο είναι Ελληνικά, είναι και λάζικα, είναι Τουρκικα και Αρμένικα και Κούρδικα και δεν ξέρω τι άλλο…γιατί απλά όλοι αυτοί οι λαοί τα φόρεσαν και τα αποδέχτηκαν ως δικά τους. Τα υπόλοιπα είναι κραυγές, ιδεοληψίες, φανατισμός.

  Σχόλιο από Καρς Β | 01/05/2010

 129. ———————————————————————
  ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ…. ΞΕΚΟΥΚΟΎΛΩΤΟΥΣ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΧΑΖΙΟΒΙΟΛΗΔΕΣ.

  «Αφού ο εκατοχρονίτης Μολλά-Μπεχρέμ’ ς πέταξε το σαρίκι κι έβγαλε τον κίτρινο τσουμπέ, γιατί κι εμείς να μην πετάξουμε από πάνω μας τη ντροπή του αρνησίθρησκου;»

  ———————————————————————

  Κάνεως, Οι δίπιστοι του Σταυρί.

  Εφημ. «Ποντιακή Φωνή» 24-5-1964

  Κωνστ. Αμοιρίδη

  Ήταν Μάιος μήνας στα 1867. Το ότι οι κάτοικοι της Κρώμνης φανερώθηκαν ως Ορθόδοξοι Έλληνες και στην ψυχή και στην καρδιά, αυτό έδωσε μεγάλο θάρρος στους Σταυριώτες, κι έλεγαν αναμεταξύ τους. «Αφού ο εκατοχρονίτης Μολλά-Μπεχρέμ’ ς πέταξε το σαρίκι κι έβγαλε τον κίτρινο τσουμπέ, γιατί κι εμείς να μην πετάξουμε από πάνω μας τη ντροπή του αρνησίθρησκου;»

  Γι’ αυτό οι χωρικοί συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του πρωτόπαπα του χωριού, και αφήνοντας κατά μέρος και τα ψέματα, έκαναν την εξής συμφωνία. «Δεν έχει σημασία το ότι οι παπούδες μας αρνήθηκαν το Χριστό μπροστά στους ανθρώπους. Εμείς, κι αν ακόμα μας σφάξουν, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε όπως έκαναν οι Κρωμέτες. Θα φανερώσουμε την πίστη μας και θα χάσουμε όλα μας τα υπάρχοντα, αρκεί να βγούμε από αυτή την κόλαση». Και αμέσως υπόγραψαν τη συμφωνία και πήραν απόφαση να πάνε στο Κάνι και να ομολογήσουν την πίστη των πατέρων τους μπροστά στο Μουτασερίφη και όλο το Συμβούλιο.

  Και τότε έβλεπες στο Σταυρί ένα θέαμα που να σπαράζη την ανθρώπινη καρδιά. Όλοι αγκάλιαζαν τις γυναίκες και τα παιδιά τους, έκλαιγαν και τα αποχαιρετούσαν, όχι γιατί φοβούνταν για την απόφαση που έπαιρναν, αλλά για τα βάσανα που θα τους επέβαλε η βάρβαρη κυβέρνηση του τόπου, η οποία ούτε νόμο είχε ούτε πίστη, και η οποία ήταν εξοργισμένη γιατί οι Σταυριώτες πήραν θάρρος από τους Κρωμέτες και από τους Γιαγλί-ντερέδες.

  Αφού πολύ το σκέφτηκαν και το συζήτησαν, πήγαν και λειτουργήθηκαν στην εκκλησία και μετάλαβαν, έκαναν το σταυρό τους και πήραν του Κανί το δρόμο κι ήρθαν μπροστά στο Μουτεσαρίφ, τον Χάμαλην Γιουσούφ πασά, και άφοβα του είπαν την απόφασή τους. Ο Μουτεσαρίφης, έξυπνος άνθρωπος, όταν βρέθηκε μπροστά σε ογδόντα ανθρώπους έτοιμους να πεθάνουν, επροσκάλεσε το Ινταρέ-Μεζλισίν και το Μουφτή της πολιτείας και μπροστά τους προσπάθησε με καλό τρόπο να τους κάνη ν’ αλλάξουν γνώμη. Όταν όμως είδε πως είναι αμετάπειστοι, τους φυλάκισε.

  Δυο μέρες έμειναν στη φυλακή πεινασμένοι, διψασμένοι, άυπνοι, και κατόπι τους έβγαλε και τους έστειλε σε καταναγκαστικά έργα. Και έβλεπες τους νέους μάρτυρες του χριστιανισμού να κουβαλούν με τη ράχη τους από μέσα από την πολιτεία μεγάλες πέτρες, κάτω από το μαστίγιο των ζεπτιέδων, και να χτίζουν ντουβάρια στη Ρωμαίισσα, στο τούρκικο νεκροταφείο, άλλους να καθαρίζουν αποχωρητήρια σε δημόσια γραφεία, άλλους να κουβαλούν στα λουτρά τα σκεύη των χανουμισσών, άλλους να καθαρίζουν τα χάνια της πολιτείας από τις ακαθαρσίες των υποζυγίων, άλλους να κάνουν κατώτερες δουλειές, ενώ τους έφτυναν, τους ύβριζαν, τους έσπρω­χναν και τους ράβδιζαν.

  Τί έκαναν οι πρόκριτοι και οι δημογέροντες του Κανί; Η αλήθεια είναι πως δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. Ο δεσπότης ο Γερβάσιος Καρνέτης προσκάλεσε σε συνεδρίαση τη Δημογεροντία, που αποτελούνταν από το Χατζή Αναστάση Τσαμουρλή, τον αδελφό του Χατζή Κωνσταντίνο, το Χατζή Κωνσταντίνο Τσαμκιόζη, τον Αναστάση Βαφειάδη, το Γιάννη Τουλούμη, το Χατζή Δημήτρη Μουμτζή, τον Αγαθάγγελο Δημητριάδη. Η Δημογεροντία αποφάσισε και έκρινε καλό να στείλουν πεζοδρόμους στην Τραπεζούντα -γιατί τότε τηλεγραφεία δεν υπήρχαν, και στο ταχυδρομείο τα ελληνικά γράμματα πάντα ανοίγονταν από τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους- να δώσουν είδηση στην Αδελφότητα των Αργυροπολιτών και τον εκεί σχολάρχην Γεώργιον Παπαδόπουλον τον Κυριακίδην για τα όσα έγιναν στο Κάνι, και εκείνοι να ειδοποιήσουν τις Πρεσβείες και το Πατριαρχείο και να προλάβουν το κακό.

  Βρήκαν και έστειλαν τέτοια παλληκάρια, και γρήγορους σαΐδες, το Γιάννη του Λουκά και τον Παντελή Ζαμανόπουλο, που σε 15 ώρες έφτασαν από το Γουλάτι στην Τραπεζούντα. Απ’ εκεί ο Κυριακίδης έγραψε αμέσως στο Πατριαρχείο και στις Πρεσβείες και έστειλε αναφορά στην Υψηλή Πύλη και πέτυχαν να σταλούν γρήγορα κυβερνητικές διαταγές, να σταματήσουν οι βασανισμοί των Σταυριωτών και να τους αφήσουν να παν στα σπίτια τους.

  Και ύστερα από κάμποσες μέρες, στις 29 Ιουνίου, ελεύθεροι, και χωρίς σαρίκι και τσουμπέ, με χαρούμενο το πρόσωπο και γαληνεμένη την καρδιά, γύρισαν τρεχάτοι στα χωριά τους, πήγαν στις εκκλησίες, άναψαν μεγάλες λαμπάδες, χτύπησαν τις καμπάνες, δόξασαν την Αγία Τριάδα, που οι γονείς τους μπροστά τους την αρνούνταν, και άρχισαν τις χαρές και τις διασκεδάσεις.

  Μονάχα οι Κασίμ-ζαντέδες, επειδή είχαν την πόστα της Τραπεζούντας ως το Ερζερούμ, δεν πήραν μέρος ως τον καιρό της Ανταλλαγής, οπότε κρυφά-κρυφά ένα δυο ήρθαν κι εκείνοι στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και φανερώθηκαν και δόξασαν το Θεό.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/05/2010

 130. Μπράβο. Ωραίο του Κάνεως το κείμενο, όπου περιγράφει το «τούρκικο» κεφαλοδέσιμο. Φαίνεται ότι το φέσι ήταν πολύ ελληνικότερο απ’ ότι καλλιεργούν σήμερα διάφοροι κύριοι που θρασύτατα υλάζουν.

  Δείτε έναν πίνακα που παριστά το βασανισμό ενός ραγιά Ρωμιού από τους Οθωμανούς. Ο βασανιζόμενος Ρωμιός φοράει το φέσι, ενώ οι βασανιστές του φορούν σαρίκια και ειδικά οθωμανικά καπέλλα:

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 03/05/2010

 131. […] -Το φέσι και οι… αφέσωτοι ! […]

  Πίνγκμπακ από -Φέσι το ελληνικόν… « Πόντος και Αριστερά | 04/05/2010

 132. […] -Το φέσι και οι… αφέσωτοι ! […]

  Πίνγκμπακ από -Το περιβάλλον Παρχαρίδη διαλύει την ΠΟΕ… « Πόντος και Αριστερά | 20/10/2010

 133. gia osous den kseroun ti einai to ………..

  Σχόλιο από Kostas Kroygios | 16/01/2012

 134. Have you contemplated which include some social bookmark creating links to those sites. At the very least regarding facebook or myspace.

  Σχόλιο από christian dating site | 08/06/2013

 135. […] Το φέσι και οι… αφέσωτοι ! […]

  Πίνγκμπακ από -Oι ξεκουκούλωτοι του Παρυάδρη « Πόντος και Αριστερά | 25/09/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: