Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η Ελλάδα υπό κατοχή;

Μνημείο υποτέλειας η στάση της κυβέρνησης.

Από την προηγούμενη εβδομάδα μνήμες βαυαρικής αντιβασιλείας ξύπνησαν. Ο Ιωσήφ Λουδοβίκος φον Άρμανσμπεργκ θα ζήλευε τον σημερινό Όλι Ρεν και ολόκληρο το μηχανισμό των άξιων απογόνων του στις Βρυξέλλες, μα και την ελληνική «υπαλληλία» που, με τόση μαστοριά, έφτιαξαν και υπέγραψαν τις συνθήκες που οδηγούν τους εργαζόμενους της Ελλάδας -και άλλων που έπονται- στη φτώχεια, καταστρέφουν τις κοινωνικές υποδομές και τις προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η επιβολή των όρων περί «υπερβολικού ελλείμματος», των ευρωπαϊκών συνθηκών και της Συνθήκης της Λισσαβώνας τους οποίους, με μεγάλη προθυμία, υπέγραψαν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού και προσυπέγραψε όλο το κοινωνικό και οικονομικό κατεστημένο ως τη νέα «Μεγάλη Ιδέα», σημαίνουν ότι από τώρα και στο μη ορατό μέλλον ούτε ευρώ δεν μπορεί να διαχειριστεί η ελληνική κυβέρνηση. Με την ενεργοποίηση του Άρθρου 126 (9) της Συνθήκης της Λισσαβώνας, η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα παρακολουθείται κάθε μήνα από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι θα αποφασίζουν πώς θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων που μαζεύονται από τους επαχθείς έμμεσους και άμεσους φόρους και από τη μείωση των εισοδημάτων των Ελλήνων μισθωτών. Και με την ενεργοποίηση του Άρθρου 121(4) τίθεται υπό τον έλεγχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίζει, χωρίς καν την ψήφο του Έλληνα υπουργού, όλη η οικονομική και διαμέσου αυτής όλη η κοινωνική πολιτική της χώρας. Δεν θα δαπανιέται ούτε ένα ευρώ χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου. Ούτε για νοσοκομεία, ούτε για σχολεία, ούτε για αύξηση εισοδημάτων και καταστροφές της αγροτικής παραγωγής, ούτε  για δρόμους ή άλλες υποδομές.

Της Αριάδνης Αλαβάνου από την εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς»

Για να διασφαλιστούν οι τόκοι προς τους κατόχους των ελληνικών ομολόγων: των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Η χώρα γίνεται μια φυλακή με δεσμοφύλακα την «κυβέρνηση», μαφίες της φυλακής τις τράπεζες και τα καρτέλ και ψυχικό βασανιστή τα ΜΜΕ που προσπαθούν να τρελάνουν με σοκ φόβου το κοινό τους.

Ουσιαστικά, καταλύεται η έννοια της κυρίαρχης εκλεγμένης από το λαό κυβέρνησης. Η κοινοβουλευτική δημοκρατία αποκαλύπτεται ως παρωδία. Ο υπουργός Οικονομικών, όταν το Συμβούλιο του Μαρτίου θα εξετάζει αν έχει περικόψει όσο πρέπει τους μισθούς και έχει αυξήσει τους φόρους, θα είναι στο διάδρομο, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Και αν κριθεί ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα παραλάβει άλλα, περισσότερο δρακόντεια, τα οποία θα μεταφέρει πειθήνια και πειθήνια θα εφαρμόσει.

Η Ελλάδα κυβερνιέται από το Ecofin. Για πρώτη φορά ενεργοποιούνται τα δύο αυτά άρθρα της Συνθήκης της Λισσαβώνας σε συνδυασμό, θέτοντας υπό την κυριαρχία των Βρυξελλών τους εργαζόμενους και τον παραγόμενο απ’ αυτούς πλούτο τής χώρας μας.

Οι τιμωρίες που θα υποστεί ο ελληνικός λαός, βάσει του Άρθρου 126, αν δεν καταφέρει η κυβέρνηση να του σφίξει το ζωνάρι μέχρι ασφυξίας, κατακρεουργούν τους πόρους της χώρας. Η πρώτη ποινή είναι ότι δεν έχει ελευθερία να δανειστεί. Πρέπει να δίνει  εξηγήσεις τι θα κάνει το δάνειο και αν δεν φανούν πειστικές στο Συμβούλιο, κανείς δεν θα τη δανείζει. Η δεύτερη ποινή είναι ότι το Συμβούλιο μπορεί να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να περικόψει τη χρηματοδότηση εγκεκριμένων προγραμμάτων δανεισμού. Η τρίτη ότι μπορεί να επιβάλει στην Ελλάδα να καταθέσει, άτοκα, ένα ποσό στην Ε.Ε. έως ότου διορθωθεί το έλλειμμα. Και, τέλος, μπορεί να περικόψει πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Και η «κυβέρνηση» θα περιφέρεται λέγοντας ότι όλα αυτά θα τα «καταφέρει μόνη της».

Όσοι «τον πλούτον έχουν διά μόνον τους θεόν», που έλεγε και ο Α. Σούτσος, τράπεζες και χρηματιστές και αρχηγοί ομίλων ανυπομονούν να εφαρμοστούν οι διαρθρωτικές «μεταρρυθμίσεις» που επιβάλλει η Κομισιόν. Ελαστικές σχέσεις εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, ανεμπόδιστη είσπραξη τόκων από τα ομόλογα του δημοσίου, φορολογική ασυλία: μια ακόμη πιο ριζική ανακατανομή δύναμης και εισοδήματος υπέρ των οικονομικά ισχυρών, ο εγκόσμιος παράδεισος.

Η αντίσταση και η ανυπακοή σ’ αυτή την πολιτική της Ε.Ε. και της κυβέρνησης, η υπεράσπιση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού να ελέγχει την οικονομική πολιτική της χώρας του και να νέμεται τον πλούτο που παράγει είναι ο μόνος «μονόδρομος». Η ελληνική Αριστερά που παλεύει ενάντια σ’ αυτή την πολιτική, παλεύει για τους εργαζόμενους κάθε χώρας που θα βρεθούν αύριο στην ίδια θέση. Αυτή είναι η ουσία της αλληλεγγύης και του διεθνισμού.

————————————————————-

Και μια  εξαιρετική -ανοιχτή επιστολή στους Γερμανούς

από του ΚΙΜΠΙ

Liebe Deutschen…(27/2/2010)

Αγαπητέ Χανς, Γκέοργκ, Πέτερ, Φρανς, αγαπητή Χάνα ή Ούλρικε.
Απευθύνομαι σε σένα είτε είσαι άνδρας, είτε γυναίκα, είτε γκέι. Μου αρκεί να είσαι αυτό που λέμε μέσος Γερμανός πολίτης. Ο συνεπής φορολογούμενος, ο μισθωτός, ο δημόσιος υπάλληλος, ο μικροεπιχειρηματίας, ο ανήσυχος μικροκαταθέτης. Αν είσαι μέλος της πολιτικής και οικονομικής ελίτ της χώρας σου, αυτή η επιστολή δεν σε αφορά. Σταμάτα εδώ. Αυτό είναι ανάμεσα σε μένα, τον μέσο Έλληνα και αυτόν, τον μέσο Γερμανό.

Μαθαίνω λοιπόν ότι τα έχετε πάρει στο κρανίο με μας. Δεν είστε οι μόνοι, βεβαίως. Αλλά, αν η εικόνα που μεταδίδουν τα ΜΜΕ της χώρας σας είναι πραγματική, θα πρέπει σχεδόν να μας μισείτε. Ή τουλάχιστον να μας περιφρονείτε βαθιά. Υποψιάζομαι πώς δημιουργήθηκε αυτή η εικόνα για μας, για όλη την ελληνική κοινωνία. Από τη στιγμή που ξέσπασε ο παγκόσμιος σάλος για τα greek statistics και μεταμορφωθήκαμε σε «απατεώνες της Ευρώπης», οι ρεπόρτερ της χώρας σας με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές απαθανατίζουν τα πειστήρια του εγκλήματος: κότερα στις μαρίνες, νυχτερινά κέντρα με νεοέλληνες στο τσακίρ κέφι, καφετέριες γεμάτες το πρωί, χλιδάτα μέγαρα και πολυτελή αυτοκίνητα στα ακριβά μας προάστια. Διότι εκτός από «απατεώνες» γίναμε και τεμπέληδες της εύφορης Ευρώπης.

Μερικά από ΜΜΕ της χώρας σου, εκτός από αυτή την παραπειστική εικόνα που αγνοεί ότι ένας στους 4 κατοίκους της χώρας μου ζει κάτω από το ευρωπαϊκό όριο φτώχειας, προσθέτουν ως καρύκευμα και αρκετά χοντροκομμένα ψέματα: για παχυλούς μισθούς στο Δημόσιο, για ψηλές συντάξεις, για γενναιόδωρα επιδόματα ανεργίας… Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Όπως μπορείς να διαπιστώσεις ανατρέχοντας στα επίσημα στοιχεία της Ε.Ε., το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι περίπου το μισό από το δικό σας. Το ίδιο ισχύει και για τον μέσο μισθό και για τις συντάξεις. Είμαστε η προτελευταία χώρα στην ευρωζώνη σε μισθούς και συντάξεις, τα δε επιδόματα ανεργίας – για τους λίγους ανέργους που τα παίρνουν- φτάνουν στο κολοσσιαίο ποσό των 450 ευρώ! Αυτό το τελευταίο ίσως καταλαβαίνεις τι σημαίνει, τα τελευταία πέντε χρόνια που εφαρμόζεται στη Γερμανία η μεταρρύθμιση Hartz 4, ισοπεδώνοντας και τα δικά σας επιδόματα ανεργίας. Αλλά γι’ αυτό δεν φταίνε οι τεμπέληδες Έλληνες. Όπως δεν φταίνε και για το γεγονός ότι οι πολιτικές και επιχειρηματικές ηγεσίες της χώρας σου ακολούθησαν εδώ και μια εικοσαετία μια πολιτική πίεσης των μισθών σας γιατί αυτό εξασφάλιζε πλεονεκτήματα και πλεονάσματα. Πλεονεκτήματα όχι δικά σου, αλλά της ολιγαρχίας του πλούτου. Έχεις ακούσει την άποψη ότι τελικά, για την απειλή χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλων χωρών της ευρωζώνης τελικά φταίει η εμμονή της ελίτ της χώρας σου να συμπιέζει τους μισθούς σας; Διότι εφόσον έχουμε κοινό νόμισμα δεν νοείται να έχουμε ανταγωνιστικές οικονομικές πολιτικές. Και αν υποθέσουμε ότι εμείς, ως ελληνική οικονομία, είμαστε πρόβλημα γιατί ζούμε πάνω από τις δυνατότητές μας, εσείς γίνατε επίσης πρόβλημα του ευρώ γιατί οι ηγεσίες σας σάς επέβαλαν να ζείτε κάτω από τις δυνατότητές σας. Κι οι δυο όψεις του νομίσματος κακές είναι. Κι εμείς κι εσείς γίναμε φτωχότεροι, εμείς σε μια καταχρεωμένη χώρα, εσείς σε μια ακόμη πλουσιότερη χώρα.

Απ’ ό,τι έχω καταλάβει βγάζεις φλύκταινες στην ιδέα ότι μπορεί η χώρα σου να κάνει κάτι για τη σωτηρία της Ελλάδας. Σε κατανοώ. Κι εγώ θέλω να ξέρω πού πάνε τα λεφτά μου ως φορολογούμενου. Και ξέρω ότι κατά βάση πάνε για να πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια του υπέρογκου χρέους μας. Πληρώνουμε το νταβατζιλίκι των δανειστών μας και τη μνημειώδη ανικανότητα των πολιτικών και οικονομικών μας ηγεσιών να υπηρετήσουν ένα στοιχειώδες όραμα για την οργάνωση της χώρας, πέρα από τις ανάγκες της τσέπης τους, της ματαιοδοξίας τους και των εμμονών τους. Αλλά αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Η άλλη είναι οι εταίροι μας στην Ε.Ε. Πολλοί από τους οποίους μια χαρά βολεύτηκαν με την αβελτηρία της ελληνικής ελίτ. Λέτε, για παράδειγμα, ότι η χώρα μου είναι ένα μικρό βασίλειο της μίζας. Σωστό. Αλλά, η μίζα έχει δύο μέρη, έχει τον δωροδόκο, έχει και τον δωρολήπτη. Και στο τελευταίο πολύκροτο σκάνδαλο που απασχολεί το πολιτικό σύστημα της χώρας μου, ο δωρολήπτης ήταν προφανώς Έλληνες πολιτικοί, αλλά ο δωροδόκος ήταν μια γερμανική εταιρεία, η Siemens, τα μαύρα ταμεία της οποίας πληρώνεις, άθελά σου, κι εσύ. Αλλά, πώς ακριβώς τιμώρησαν οι αρχές της χώρας σου τη Siemens;

Ακόμη και στο θέμα του υπέρογκου ελληνικού χρέους, δεν σου φαίνεται παράξενο ότι το μεγαλύτερο μέρος του το αγοράζουν οι τράπεζες της χώρας σου, οι ίδιες στις οποίες εσύ έχεις εμπιστευθεί τις οικονομίες σου για τις οποίες δικαίως ανησυχείς; Μήπως τελικά ήταν μια επικερδής δραστηριότητα για τις γερμανικές (και όχι μόνο) τράπεζες να βυθίζουν την Ελλάδα σε όλο και μεγαλύτερο χρέος και ν’ αγοράζουν αφειδώς ελληνικά ομόλογα; Το γεγονός ότι το μισό και πλέον τρισ. ευρώ που έχουν επενδύσει στο χρέος των «προβληματικών» της ευρωζώνης, των PIIGS όπως μας αποκαλείτε, είναι σήμερα προβληματικό ουδόλως τις απαλλάσσει από τη ληστρική εκμετάλλευση των πιο αδύναμων χωρών της Ε.Ε. στο οποίο πρωταγωνίστησαν μαζί με αμερικανικές τράπεζες με τις οποίες σήμερα μπορεί να έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα.

Αγαπητέ Χανς, αγαπητέ Πέτερ, αγαπητή Ούλα, αγαπητή Χάνα. Θα σου μιλήσω τώρα για τον θεμελιώδη μύθο που σας έχει κάνει καχύποπτους, αν όχι εχθρικούς, απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Οι πονηροί Γερμανοί πολιτικοί κολακεύουν την φυσιολογική αντίδρασή του στο ενδεχόμενο να «πληρώσεις εσύ την ελληνική κρίση», υποστηρίζοντας ότι η χώρα σου έχει ήδη δώσει πολλά μέσω των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα. Πολλά, που τα περισσότερα πήγαν και στράφι (πράγμα που είναι αλήθεια). Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η χώρα μου έχει πάρει μέσω των ΚΠΣ περίπου 46 δισ. ευρώ στην τριακονταετία της ευρωπαϊκής της εμπειρίας. Πράγμα που θα ήταν σκάνδαλο αν δεν είχε ανταποδώσει κάτι. Έδωσε και με το παραπάνω. Μόνο το εμπορικό έλλειμμα στις ελληνογερμανικές συναλλαγές αυτής της τριακονταετίας να υπολογίσει κανείς θα διαπιστώσει ότι είναι σχεδόν το διπλάσιο των κοινοτικών επιδοτήσεων. Κι ακόμη μεγαλύτερο είναι το συνολικό μας εμπορικό έλλειμμα με το σύνολο των εταίρων στην ευρωζώνη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα χρήματα που δόθηκαν σαν ενισχύσεις στην Ελλάδα (και η γερμανική μερίδα του λέοντος) μεταφράστηκαν σε πολλαπλάσια οφέλη για τους εταίρους μας. Πολύ απλά, για να έχει η χώρα σου πλεονάσματα, για να διατηρεί τα σκήπτρα του μεγαλύτερου εξαγωγέα στον κόσμο, κάποιοι έπρεπε να έχουν ελλείμματα. Αυτό συνέβη και με μας. Γίναμε ένα σούπερ μάρκετ γερμανικών προϊόντων. Αεροπλάνα, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα, υποβρύχια, αυτοκίνητα, ηλεκτρικές κουζίνες, ψυγεία, πλυντήρια…Είμαστε καλοί πελάτες σας και σαν κράτος και σαν νοικοκυριά. Κι αυτό σημαίνει ότι εσείς έχετε δουλειές στα εργοστάσια και κανονικά θα έπρεπε να έχετε χαμηλότερη ανεργία και ψηλότερους μισθούς. Αν αυτό δεν συμβαίνει, δεν φταίμε εμείς. Θα ‘πρεπε να τα βάλετε με τ’ αφεντικά σας που «εξυγιαίνουν» με αθρόες απολύσεις και με συμπίεση μισθών την κερδοφορία τους.
Κι εμείς δεν έχουμε παράπονο. Είστε κι εσείς καλοί πελάτες, μόνο που αγοράζετε τα προϊόντα μας πολύ πιο φθηνά. Και σε κάθε περίπτωση δεν συγκρίνεται ένα ελληνικό γιαούρτι με ένα υποβρύχιο. Όσο για τη «βαριά βιομηχανία» μας, τον τουρισμό, ξέρω ότι κάθε χρόνο 2 εκατομμύρια από σας τιμάτε τα καλοκαίρια μας, τον ήλιο και τη θάλασσά μας. Έχετε όμως αναρωτηθεί γιατί δυο εβδομάδες διακοπές στην Ελλάδα κοστίζουν σ’ έναν Γερμανό σχεδόν τα μισά απ’ ό,τι κοστίζουν σ’ έναν Έλληνα;

Αγαπητέ Γερμανέ πολίτη, είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο, μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία. Κινδυνεύουμε κι εσύ κι εγώ να κυλίσουμε σ’ έναν επικίνδυνο εθνικισμό απ’ τον οποίο κανείς μας δεν θα βγει ωφελημένος. Αυτός ο «πόλεμος» που έχει ξεσπάσει στην πραγματικότητα δεν είναι δικός μας. Πάνω στο κουφάρι της ενιαίας Ευρώπης που ποτέ δεν υπήρξε ενιαία, παίζονται παγκόσμια παιχνίδια απληστίας και ηγεμονίας που δεν μας αφορούν. Έχεις κι εσύ, και πολύ περισσότερο οι γονείς κι οι παππούδες σου, την εμπειρία του πώς λύνονταν στον 20ο αιώνα οι μεγάλες κρίσεις χρέους (κι όχι μόνον αυτές). Με πόλεμο. Κανονικό. Με απίστευτο όλεθρο. Δεν το λέω για να σου ξύσω την πληγή, να θυμίσω τις ευθύνες της χώρας σου στο μεγάλο μακελειό των δύο παγκοσμίων πολέμων. Αλλά είναι μια πραγματικότητα. Όπως πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μου όχι μόνο δεν αποζημιώθηκε για όσα υπέστη στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (ίσως η μόνη), αλλά τιμωρήθηκε κι όλας. Με έναν εμφύλιο, μια μακρά περίοδο αυταρχικών καθεστώτων και ξένων επεμβάσεων, πολιτικές διώξεις, προσφυγιά, μετανάστευση, μια δικτατορία, μια εθνική τραγωδία στην Κύπρο. Σ’ όλα αυτά υπήρχε πάντα μια αποδεδειγμένη ανοχή, αν όχι και συνενοχή, των κατά τα λοιπά φίλων και εταίρων. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν μ’ αυτές τις προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερες πολιτικές και οικονομικές ηγεσίες απ’ αυτές που μας έφεραν στη σημερινή τραγική κατάσταση.

Εν κατακλείδι, αγαπητέ Χανς, αγαπητή Χάνα, θέλω να πω ότι κι εγώ κι εσύ είμαστε θύματα της ίδιας απάτης, του ίδιου μύθου που υποσχόταν μια Ευρώπη αλληλεγγύης και ευημερίας, μια οικονομία με ευκαιρίες για όλους, μια οικογένεια εθνών και κοινωνιών που θα συγκλίνουν προς τα πάνω. Ζούμε το ακριβώς αντίθετο. Με πρόσχημα την ενοποίηση παλιότερα, την χρηματοπιστωτική κρίση πέρσι, την κρίση του χρέους σήμερα, παρακολουθούμε την κατεδάφιση δικαιωμάτων και κεκτημένων για τα οποία κάποτε ο Γερμανός ήταν περήφανος και ο Έλληνας θα ήθελε πολύ να μιμηθεί. Γιατί να την παρακολουθούμε απλώς, αντί να προσπαθούμε να την αποτρέψουμε; Σ’ αυτό το στόχο πρέπει να είμαστε μαζί. Τις αντιθέσεις και τον κανιβαλικό ανταγωνισμό των ελίτ δεν πρέπει να τις κάνουμε δικό μας πόλεμο.

Αυτά τα λίγα, αγαπητέ Πέτερ, αγαπητή Ούλα. Κι είσαι πάντα ευπρόσδεκτος στην Ελλάδα να απολαύσεις τα μόνα αγαθά που διαθέτουμε σε αφθονία, ήλιο, θάλασσα, πολιτισμό-που ξέρω ότι σε συναρπάζει περισσότερο κι από μας- και καλή καρδιά.

Υ.Γ. Ελπίζω να μη σου χαλάσει τις διακοπές η εικόνα μιας κατηφούς και φτωχότερης Ελλάδας. Διότι εν τω μεταξύ, από το live your myth in Greece, έχουμε κυλίσει στο live your misery in Greece, όπως διάβασα σ’ ένα πικρόχολο σύνθημα της απεργιακής διαδήλωσης της Τετάρτης.
Με εκτίμηση

ΚΙΜΠΙ

Advertisements

03/03/2010 - Posted by | -Δρόμος εφημερίδα, -Διάφορα, -Κίνημα, -Πολιτική

64 Σχόλια »

 1. Το λοιπόν, δεν θέλει και να είσαι κανένας μεγάλος οικονομολόγος ώστε να αντιληφθείς ότι τα χρόνια που έρχονται θα είναι τα χειρότερα που έζησε η χώρα μας δεν ξέρω και εγώ από πότε. Φτώχια, εγκληματικότητα, τρομοκρατία των ΜΜΕ, κοινωνική αδικία το μοτίβο του φτωχού φτωχότερου και του πλούσιου πλουσιότερου παίρνει σάρκα και οστά. Τα 2.5 εκατ. Ελλήνων κάτω του ορίου της φτώχιας θα πολλαπλασιαστούν.

  Αντί να πληρώσουν αυτοί που έκλεψαν, έστειλαν τα χρήματα τους στην Ελβετία, δημιούργησαν offshore για να μην φορολογηθούν, πούλησαν περιουσία της χώρας μας σε παπάδες, διόρισαν τα “ανίψια” τους.
  Ποιος πληρώνει? Πληρώνουν όλοι οι μισθωτοί, οι εύκολοι στόχοι δηλαδή. Που να τρέχεις να ελέγξεις δικηγόρους και ιατρούς, που να ανοίγεις λογαριασμούς πολιτικών υιών ταχυδρόμων?
  Χτύπα εκεί που είναι εύκολο. Χτύπα τους τίμιους και άσε τους άτιμους να αλωνίζουν και να λυμαίνονται τα χρήματα των τίμιων.

  Αυτή είναι η δικαιοσύνη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα ΜΜΕ θα τους καλύψουν άλλη μια φορά, η τέταρτη εξουσία! Η πλύση εγκεφάλου πάει καλά, τα ζώα (εμείς) πεισθήκαμε πως φταίμε και ας παίρνουμε 800 euro το μήνα. Πρέπει να συνεισφέρουμε, το κουνιστό ρολόι απέδωσε καρπούς μας υπνώτισε και οι “άρχοντες” μας τρίβουν με ικανοποίηση τα χέρια τους. Αυτοί άλλωστε θα διαχειρισθούν την οικονομική βοήθεια όπως πολύ καλά ξέρουν να κάνουν εδώ και δεκαετίες. Οι απεργίες θα σπιλωθούν, οι αντιδράσεις θα πνιγούν στα δακρυγόνα και θα ρεζιλευτούν από τα μπάχαλα.

  Και το μόνο που θα μας μείνει θα είναι η οργή!

  http://revma.wordpress.com/

  Σχόλιο από ST | 03/03/2010

 2. ρητορικόν εν αούτο ντο ρωτάς?

  Σχόλιο από aris53m | 03/03/2010

 3. Το 1945 επέβαλλε «λύσεις» για τη σωτηρία μας ο στρατηγός Σκόμπυ,
  σήμερα επιβάλλει ο… Όλι Ρεν

  http://www.onlinefilm.org/-/film/27306

  Σχόλιο από Nestos | 03/03/2010

 4. ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΜΕ ΑΚΛΑΦΤΟΙ…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 03/03/2010

 5. Eγω ενα ξερω
  Η μονη που πηγε ως τωρα Φυλακή …ηταν η…Τσεκου..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 03/03/2010

 6. Δηλαδή το πρόβλημα είναι οι τεχνοκράτες της Ε.Ε. και όχι όλοι αυτοί οι απατεώνες που μας κυβερνάνε εκ περιτροπής και έχουν ΡΗΜΑΞΕΙ την χώρα;
  Η ανυπακοή στην Ε.Ε. τι σημαίνει; Μάλλον συγχωροχάρτι στους εδώ απατεώνες και υπεράσπιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης.
  Επίσης θεωρώ ανεδαφικό το παρακάτω ειδικά για χώρα υπό διάλυση όπως η Ελλάδα: «η υπεράσπιση του κυριαρχικού δικαιώματος του ελληνικού λαού να ελέγχει την οικονομική πολιτική της χώρας του και να νέμεται τον πλούτο που παράγει είναι ο μόνος «μονόδρομος».

  Κυρίαρχος οικονομικά γίνεσαι όταν είσαι οικονομικά ανεξάρτητος και για να καταστείς οικονομικά ανεξάρτητος πρέπει να παράγεις πλούτο, δηλαδή να εφαρμόζεις υποδειγματικά τον καπιταλισμό. Συνεπώς αποτελεί αντίφαση η επίκληση του δικαιώματος στην Ελλάδα να καθορίζει αυτή την οικονομική της πολιτική και ταυτόχρονα να αιτείται τεράστια δάνεια για να θρέψει ένα υδροκέφαλο αντιπαραγωγικό και τεράστιο δημόσιο τομέα.

  Η ελληνική Αριστερά πρέπει να παλέψει με τον ίδιο της λαϊκίστικο κακό εαυτό, να προσγειωθεί στην πραγματικότητα, να αρθρώσει λόγο εξουσίας και όχι εκ του ασφαλούς αντιπολίτευσης και κυρίως να αντιληφθεί ότι η κοινωνία του Μαρξ αναφερόταν σε άλλες εποχές που υπήρξαν πριν από αιώνες. Δεν νοείται να τίθεται ως πρότυπο κοινωνίας μία πρόταση που αφορούσε την κοινωνία της βιομηχανικής επανάστασης.
  Κοινώς, η ελληνική Αριστερά θέλει ένα γερό update και μία πλήρη ιδεολογική επανεκκίνηση. Άλλως, θα βολοδέρνει ως κόμμα διαμαρτυρίας που θα υπόσχεται κατώτατο μισθό 1.500 ευρώ και θα υπερασπίζεται συλλήβδην τον κάθε απεργό, ανεξαρτήτως των αιτημάτων του, φετιχοποιώντας και ανάγοντας την εργατική τάξη σε μία μεταφυσική αξία.

  Η ελληνική Αριστερά πρέπει να ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ να λογοδοτήσουν στην δικαιοσύνη όλοι αυτοί που κυβέρνησαν και έφεραν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Να απαιτήσει να λογοδοτήσουν ΟΛΟΙ οι υπουργοί οικονομικών που όταν παραλάμβαναν μίλαγαν για χάος και όταν παρέδιδαν μίλαγαν για ισχυρή οικονομία…

  Σχόλιο από doctor | 03/03/2010

 7. Πέστα Ντόκτορ.

  Για άλλη μια φορά η Αριστερά πάει να καλύψει τα εγκληματικά πρασινογάλαζα λαμόγια.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 04/03/2010

 8. κανείς δεν θα πάει φυλακή, γιατί αλλιώς η επόμενη αντίπαλη κυβέρνηση, όταν εκλεγεί, θα έστελνε φυλακή κάποιους από τη σημερινή κυβέρνηση ή την κυβέρνηση 1996-2004, που σίγουρα θα λέρωσαν/θα λερώσουν/έχουν λερώσει τη φωλιά τους.

  η ελληνική αριστερά, κκε κ συν, είναι μέρος του συστήματος, με ένα ποσοστό, πολύ μικρότερο βέβαια, στην πίττα. ο μόνος χώρος που θα μπορούσε, ηθικά, να απαιτήσει την τιμωρία των γαλαζοπράσινων υπουργών, είναι αλυσσοδεμένος (σε μμε/προγράμματα κοκ). ευτυχώς προς το παρόν η ακροδεξιά συντάσσεται με τα μέτρα του πασοκ, έχοντας εγκαταλείψει το φιλολαϊκό προσωπείο της, κ δεν θα καρπωθεί το αίτημα για δικαιοσύνη-«φυλάκιση» των υπευθύνων.

  Σχόλιο από Γιάννης | 04/03/2010

 9. E ναι το Λαος λεει : να πληρωσουν οι..μεταναστες …
  Κοιτα Γιαννη..Παρολο που εχειςδικιο οταν λές οτι μάλλον κανει δεν θα παει φυλακή αν δεις γυρω σου
  θα διακρινεις οτι
  το κυριαρχο αιτημα Ολων
  ειναι : ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ…

  – βεβαια για να αποδοθει περπει να εχει απομεινει..
  Υ. Γ Βρε παιδια που ειναι ο Καραμανλής για να αναλαβει την ευθυνη οπως τοτε; Με το Βατοπαιδι;Πουντος; Ε ; Πουντος;

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/03/2010

 10. Doctor δίκιο έχεις
  Η αριστερά πρέπει να δει πολλά, κι ουτε να μείνει σε πρότυπες κοινωνίες του περασμένου αιώνα.
  Ας δούμε την πραγματικότητα , οι καιροί είναι ενδιαφέροντες..
  Ας μιλήσουμε πρακτικά, για κάποια πολύ απλά πράγματα.
  Σωστά λες ότι κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν γιατί όχι και να μπουν φυλακή (που είναι και το ντέρτι του νοσφεράτου)για τον λόγο ότι φέρανε την χώρα στο χείλος του γκρεμού.
  Ίσως τότε θα πρέπει να ψάχνουμε ποιοί θα εξαιρεθούν από το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο. Θες να πάμε και πιο παλιά? να πάμε και πιο παλιά.
  Θα πρέπει προφανώς να μιλήσουμε και για το ποιοί τα αρπάξανε. Δεν ταρπάξανε όλα οι υπουργοί..αυτοί στρώνανε το χαλι.. Είναι ανήθικο και πρόστυχο οι χορτασμένοι να μιλάνε για το φαϊ του πεινασμένου
  Την επί τόσα χρόνια αυξηση του ΑΕΠ κάποιος την καρπώθηκε. Και κάποιος την στήριξε, όταν οι αυξήσεις που έπαιρνε ήταν γύρω στον πληθωρισμό και οι τιμές καταναλωτή τρέχανε με 3-4- και 5 φορές επάνω.
  Αν λοιπόν αυτήν την αυξηση του ΑΕΠ την καρπώθηκε ο αγρότης, τότε ναι να πληρώσει ο αγρότης
  Εάν την καρπώθηκε η νηπιαγωγός ναι να πληρώσει η νηπιαγωγός.
  Αν όχι, να πληρώσουν τα δέοντα αυτοί που τα πήραν.
  Εάν βέβαια ισχυριστεί κάποιος αυτά προφανή και δίκαια η κατηγορία του λαϊκισμού, που ανέφερες παραπάνω, είναι δίπλα και περιμένει.

  Αλλά ας πούμε όμως δεν γαμιέται όσοι έφαγαν έφαγαν,χαλάλι τους, τώρα τι μέλλει γεννέσθαι.
  Είναι προφανές ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.
  Ίσως κάποιοι θα πρέπει να πληρώσουν , να το δεχθώ.
  Τότε είναι προφανές ότι η επιβάρυνση θα πρέπει να είναι δίκαια. Δεν νομίζω να λέω κάτι λαϊκιστικό..

  Προτάσεις (εντός ή εκτός εισαγωγικών) υπάρχουν πολλές και είναι απλές. Πολύ απλές…. Αλλά είναι εμφανές ότι ο επιμερισμός των βαρών γίνεται εις βάρος κάποιων και προς ωφελεία κάποιων άλλων. Αν θέλεις το κουβεντιάζουμε.

  Ένα παράδειγμα. Σκεφτόμουνα, από αυτήν την ληστεία που επιχειρούν κόβωντας δώρα, μισθούς κλπ τι κέρδος θα έχει το κράτος. Ε λοιπόν το κράτος δεν θα έχει καμία μείωση των ελλειμάτων του ή του χρέους του από την μείωση των μισθών των δημ. υπαλλήλων. Το αντίθετο ίσως..
  Ας πούμε ότι το κράτος πληρώνει λιγώτερο («κερδίζει») 1000 ευρώ σε έναν υπάλληλο.
  -Την ίδια ώρα το κράτος χάνει : 40-45% από τις ασφαλιστικές εισφορές αυτού χιλιάρικου.
  -Το χιλιάρικο που θα είχε ο υπάλληλος εάν δεν του το κόβανε θα το ξεφτίλιζε στην άδειά του, ή στα δωράκια των χριστουγέννων ή στα αρνιά του πάσχα ή αν προτιμάτε θα έχτιζε το εξοχικό του. Θα το έριχνε στην αγορά δηλ., δεν θα το έστελνε στην Ελβετία. Χάσιμο λοιπόν για το κράτος άλλο ένα 19% ή 21% από 15/3/2010 από τον ΦΠΑ αυτής της κατανάλωσης.
  -Το χιλιάρικο που παίρνει ένας υπάλληλος των 20-30,000 ευρώ ετησίως φορολογείται μεσο όρο με 20% ή και παραπάνω. Χάσιμο λοιπόν άλλο ένα 20% από φόρους.
  -Να βάλουμε και ένα 3-4% από φόρους λόγου του τζιρου που θα δημιουργηθεί στην αγορά..φτάνουμε αισίως το 85-90%.
  Δηλαδή το κρατος κόβωντας 1000 ευρώ από έναν υπάλληλο στερείται ταυτόχρονα 900 ευρώ εσόδων.
  Βέβαια αυτή η μείωση του τζίρου στην αγορά θα δημιουργήσει και ανεργία, κλείσιμο μαγαζιών, βιοτεχνιών κλπ
  -Έτσι το κρατος θα έχει κάποιες επιπλέον δαπάνες να πληρώσει επιδόματα ανεργίας, θέρμανσης, κοινωνικής αλληλεγγύης κλπ.

  Άρα τι κερδίζει το κράτος από αυτήν την επιδρομή στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων? Τρία παπάρια και άμα…. κερδίζει…
  Ποιός λοιπόν ωφελείται ? Μα οι «αγορές», αυτοί που θα έρθουν αυριο μεθάυριο να «επενδύσουν» βρίσκοντας σκοτωμένους μισθούς. Γιατί αργά αλλά σταθερά αυτά τα χαϊλίκια του δημοσίου θα μετακυληθούν και στον ιδιωτικό τομέα. Όσοι δεν το πήραν χαμπάρι ας το πάρουν.

  Να πούμε για τις εξωχώριες εταιρίες που μεχρι τώρα πλήρωναν 3% και από αυριο 10%. Γιατί ρε μάγκα 10% η οφσορ και 20-35% ο υπάλληλος ή ο εργάτης?
  Να πούμε για την εκκλησία που την απάλλαξε εντελώς το 2007 ο Αλογοσκούφης και εξακολουθούν σε αυτούς τους καιρούς να τη έχουν στην απέξω. Γιατί ?
  Να πούμε ότι έχουνε ρημάξει όλο τον κόσμο και δεν κόβουν ούτε ενα ευρώ από τις γαλλικές φρεγάτες ή τα γερμανικά άρματα και δεν ξέρω τι άλλο.γιατι ?
  Αμ οι κακομοίρες οι τράπεζες γιατί πληρώνουν κάτω από 20%. Γιατί?

  Πολλά φαντάζομαι θα μπορούσαμε να πουμε όλοι μας doctora. Και σίγουρα είναι ένα θέμα πως τα κάνεις κτήμα του κόσμου. Αλλά υπάρχουν τα ΜιΜιΕ με τους χαμελαίωντες και τους γυμνοσάλιαγκες που εύκολα σου πετάνε την λάσπη του λαϊκιστή, όταν ισχυρίζεσαι τα αυτονόητα.

  Επίσης λες
  «..Συνεπώς αποτελεί αντίφαση η επίκληση του δικαιώματος στην Ελλάδα να καθορίζει αυτή την οικονομική της πολιτική και ταυτόχρονα να αιτείται τεράστια δάνεια για να θρέψει ένα υδροκέφαλο αντιπαραγωγικό και τεράστιο δημόσιο τομέα..»

  Ακόμη και έτσι να είναι, γιατί δεν ισχυρίζεται κανείς φέρτε δάνεια να θρέψω τον αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα, που είναι η αντιφαση ? Κύριε αιτούμαι δάνειο να το κάνω ότι εγώ θέλω. Όπως εγώ δεν σε ρωτώ τι τα κάνεις τα δάνειά σου έτσι και εσένα να μην σε απασχολεί τι εγώ τα κάνω.Αν δεν θέλεις, γιατί θεωρείς ότι έχω σπάταλο κρατος, μην μου δώσεις. Τελεία..
  Εδώ ακριβώς έρχονται μπαίνουν στο παιχνίδι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών.
  Οι Τρισέδες, Μπαρόζιδες ,οι Ρενέδες και οι λοιποί..
  Κοίταξε,λένε, θα σου δώσω υποχρεωτικά δάνειο (γιατί αν δεν δώσουν πως θα πάρουν πίσω το 80% του χρέους της Ελλάδας που είναι στα χέρια τους)και επιπλέον θα κάνεις ότι γουστάρω. Ακριβώς έτσι απλά. Θα με ταϊσεις θα με ποτίσεις (βλέπε 6,5% επιτόκιο που μας πήραν) και στο τέλος θα μου στηθείς φρόνιμα και ωραία ( βλέπε τους γραμματείς και τους φαρισαίους που πηγαινοέρχονται αυτές τις μέρες Ρεν κλπ και επιβάλλουν μέτρα).
  Και για να μην έχεις παράπονο στο τέλος θα μου πάρεις και μερικές…φρεγάτες, λέοπαρτ ή γιουροφαϊτερ.

  Ανυπακοή σε αυτήν την αθλιότητα ίσως σημαίνει, φίλε μου doctor, η ανυπακοή στην ΕΕ. Σε αυτόν τον μεσαίωνα…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/03/2010

 11. Ξαδελφε κανενα ντερτιδεν εχω .Ειλικρινά ..Ξερω οτι κανενας απο οσους ΡΗΜΑΞΑΝ την χωρα δεν θα παιει φυλακή … Ειναι Βεβαιο
  ενα μονο ντερτι εχω ..Θελω να δω τι λένε τωρα οσοι – οταν εδώ και τρια χρόνια εγραφα οτι με τους καραδεξιαρες και τα λαμογια και τους εθνολαικισταραδες και τους Ψωμιαδηδες που μπλεξαμε θαχουμε κακό τελος μου βγαζεανε -εκτος του ονοματος στο διαδικτυο – και το οτι εχω ΔΗΘΕΝ αντιδεξια εμμονή και αλλα τετοια προφανή και φθηνιαρικα μονο και μονο για να βγαλουν λαδι την Δεξια παρεα …

  Αυτο το ντερτι εχω .Θελω να δω τι λένε τωρα

  Βεβαια και παλι ..ξερω .Παλι θαρχονται και θα λένε τα ιδια εμετικά ..Οτι η εξεταστική ειναι» το ακρον αωτοντης ανευθυνοτητας του ΓΑΠ διοτι -λεει -σπαει το εθνικο μετωπο και τι φταιει ο καυμενος ο Σαμαρας και αλλα τετοια προφανή και νομιζουν οτι δεν καταλαβαινουμε και που το πα΄νε …»
  Καταλαβες ξαδελφε..Φυσικά ξερω οτι κανεις δεν θα παει ..
  Οχι μόνο κανεις ..
  Εδω μωρε στη Θεσσαλονικη ο Παπαγαεωργο ετοιμαζεται να στησει αγαλμα στον Καραμανλή τον θειο τρια μετρα…

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/03/2010

 12. ΧΤΥΠΑΝΕ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΑΙΩΝΑ -ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

  ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ:

  ΑΘΗΝΑ – ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΣΤΙΣ 18.00

  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 18.00

  ΠΑΤΡΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΛΓΑΣ ΣΤΙΣ 18.30

  ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΙΣ 19.00

  ΚΑΒΑΛΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ ΣΤΙΣ 18.00

  ΒΟΛΟΣ – ΣΤΗ ΜΕΤΚΑ (ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ) ΣΤΙΣ 17.30

  ΑΓΡΙΝΙΟ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΙΣ 19.00

  ΓΙΑΝΝΕΝΑ – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ 18.30

  ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ 19.00

  ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:

  ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

  ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ – ΠΑΝΟ – ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ – ΠΑΛΜΟ ΚΑΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ

  ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΟΥΜΕ – ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΟΥΜΕ – ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

  ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
  ————–
  Από την πεντανόστιμη που κατά δήλωσή της είναι έξαλλη
  http://pentanostimi.blogspot.com/2010/03/blog-post_04.html
  http://pentanostimi.blogspot.com/2010/02/blog-post_27.html

  Σχόλιο από ST | 04/03/2010

 13. μια ανοιχτη επιστλή στους γερμανους

  http://kibi-blog.blogspot.com/2010/02/liebe-deutschen2722010.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/03/2010

 14. 🙂 βρε ξέρω το ντέρτι σου, άσε να σε τουρτέψουμε* και λίγο..

  «..ο Παπαγαεωργο ετοιμαζεται να στησει αγαλμα στον Καραμανλή τον θειο τρια μετρα…»

  3.75 μέτρα μην κλέβεις…

  mumul

  *τουρτεύω = ερευνώ, ψάχνω με το δάκτυλο…

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/03/2010

 15. ΤΑ ΠΛΟΥΤΗ ΤΟΥΣ = Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΜΑΣ

  «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΠΑΝΕ ΤΟ ΦΑΪ ΑΠ’ ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
  κηρύχνουν τη λιτότητα.
  Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
  ζητάν θυσίες.
  Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους
  για τις μεγάλες εποχές που θα ‘ρθουν.»
  Μπέρτολτ Μπρέχτ

  “Επιτέλους”! Αυτό αναφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, μετά το πρόσφατο διάγγελμα του πρωθυπουργού. Ενθουσιάστηκε από τη σκληρότητα των μέτρων που εξαγγέλθηκαν. Τώρα που μπήκαμε σε επιτήρηση θα πλέει σε πελάγη ευτυχίας. Τον περασμένο Οκτώβριο βρέθηκε σε μια έκθεση στο Λονδίνο κι αγόρασε ένα πίνακα 1,5 εκατ. $. Όσα θα βγάλει ένας εκπαιδευτικός δουλεύοντας 60 χρόνια ή ένας εμποροϋπάλληλος δουλεύοντας 80 χρόνια ! Είναι να μη χαίρεται με τη σκληρή λιτότητα (των εργαζομένων) και με την επιτήρηση;
  Στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένος τεράστιος πλούτος κι εμείς πρέπει πάλι να πληρώσουμε για χρέη που ποτέ δεν δημιουργήσαμε. Τα ταμεία είναι άδεια αλλά και οι τσέπες μας επίσης. Ποιοι έχουν τέλος πάντων τα λεφτά; Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα :
  Τα τελευταία 12 χρόνια το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 60%. Αφού το δικό μας – των εργαζομένων – εισόδημα δεν αυξήθηκε καθόλου, ΠΟΥ ΠΗΓΕ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ;
  30.000 ελληνικές οικογένειες διαθέτουν στα τμήματα private banking των τραπεζών περίπου 50 δις € ενώ άλλα 40 δις έχουν καταθέσει έλληνες πολίτες στο εξωτερικό. Μάλλον δημόσιοι υπάλληλοι θα ‘ναι.
  Μόνο οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες είχαν κέρδη: 11,8 δις € το 2009, 10 δις το 2008 και 11,3 δις το 2007. Η Εθνική Τράπεζα την τελευταία πενταετία είχε κέρδη 6,3 δις €. Το 2009 η ΔΕΗ πραγματοποίησε κέρδη 1,1 δις ενώ προέβλεπε ο προϋπολογισμός της 531 εκατ. €.
  Ελληνικές επιχειρήσεις (υπολογίζονται 4.000) έχουν επενδύσει σχεδόν 20 δις € στο εξωτερικό, από τα οποία τα 16 δις στα Βαλκάνια.
  Την τετραετία 2004 – 2008 χαρίστηκαν πάνω από 9 δις € σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις ( τα 5,1 δις από τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 35% σε 25% και 3,5 δις από τις δυο ρυθμίσεις περαίωσης ανέλεγκτων χρήσεων.)
  Υπάρχουν 10.000 υπεράκτιες (offshore) εταιρείες ελληνικών συμφερόντων που διακινούν γύρω στα 500 δις € και το δημόσιο χάνει ετησίως από φόρους 6 δις.
  Κάθε χρόνο οι καταναλωτές πληρώνουν και οι επιχειρήσεις εισπράττουν αλλά δεν αποδίδουν περί τα 6 με 6,5 δις € από ΦΠΑ.
  Η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις € ετησίως.
  Πάνω από 5.000 επιχειρήσεις οφείλουν 31 δις € στο δημόσιο.
  Οι έλληνες εφοπλιστές αγόρασαν το 2009 -χρονιά κρίσης- 164 μεταχειρισμένα πλοία διαθέτοντας 3,16 δις $. Μικρό ποσό για τους εφοπλιστές. Ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει σχεδόν το 20% του παγκόσμιου στόλου και το 40,9% της κοινοτικής ναυτιλίας. Αν και αποτελεί παγκόσμια δύναμη στηρίζεται σημαντικά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Η Εθνική Τράπεζα τους έχει δανείσει 3,5 δις €, η Πειραιώς 2 δις € κι ακολουθούν οι υπόλοιπες. Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις–καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν το «θαύμα» της ελληνικής ναυτιλίας.
  Κι επειδή είμαστε παραδοσιακά ναυτική χώρα δεν θα μπορούσε να υστερούμε και σε κότερα, θαλαμηγούς κλπ. Ο Θοδ. και Γιάννα Αγγελοπούλου πούλησαν τη θαλαμηγό τους -που ήταν η καλύτερη στη χώρα- κι αγόρασαν ένα υπερσύγχρονο mega yacht μήκους 85,6 μέτρων κι αξίας 150 εκατομ. $. Ο εφοπλιστής Προκοπίου έχει παραγγείλει θαλαμηγό 106 μέτρων και αξίας πάνω από 100 εκατ.$. Ο Π. Δράγνης έχει κότερο 82 μέτρα. Έχει γραφτεί ότι η θαλαμηγός του Μελισσανίδη κοστίζει 65 εκ., του Κούστα 60 εκ., του Βαφειά το ίδιο κι ακολουθούν άλλοι με ακριβότερα κι άλλοι με φθηνότερα κότερα, όπως Κοπελούζος, Πατέρας, Τσάκος, Αλαφούζος, Δημ. Κωστόπουλος, Ρέστης, Βασιλάκης, Κοντομηνάς, Μαρινόπουλος κλπ. Ο Σπ. Λάτσης νοικιάζει την 117 μέτρων «Τurama», σε μη έχοντες κότερο επιχειρηματίες, αντί 90.000 € τη μέρα !
  Μη νομίσετε ότι υστερούμε και στον αέρα. Διακόσια είκοσι ιδιωτικά αεροπλάνα είναι καταγεγραμμένα στα ελληνικά νηολόγια (χώρια όσα είναι σε νηολόγια του εξωτερικού ). Η Μαρ. Λάτση έχει 3 ιδιωτικά τζετ (Boeing 757, Boeing 737 και Gulfstream IV), o Βγενόπουλος 2 (Cesna και Falcon 900), o M.Κυριακού ένα και καλό αξίας 50 εκ., ο Ρέστης ένα των 47 εκ., ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Τσακίρης, ο Μαρινάκης, ο Θοδ. κι η Γ. Αγγελοπούλου και πολλοί άλλοι. Τα έξοδα συντήρησης ενός τέτοιου αεροσκάφους φτάνουν το χρόνο 1 με 1,5 εκατ. € !
  Ο Λ. Λαυρεντιάδης ξόδεψε το Δεκέμβρη 70 εκ. € κι αγόρασε το 31,3% της Proton Bank αφού πρωτύτερα είχε δώσει 36 εκ. για το 50% του γηπέδου Καραϊσκάκη και άλλα 86 εκ. για να επαναγοράσει τη «Νεοχημική», από την πολυεθνική Carlyle. Έδωσε και κάτι «ψιλά» για ν’ αποκτήσει μερτικό σε κάποια από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ της χώρας (13,53% στον Πήγασο, που ελέγχει ΜEGA και Έθνος, 9,62% στην Ελευθεροτυπία, κι ελέγχει Flash 9.61, Espresso, City Press, Αthens News, Σφήνα, Ισοτιμία κλπ). Ο Β. Ρέστης αγόρασε το πιο αναγνωρίσιμο τουριστικό αξιοθέατο του Μαυροβουνίου, το νησάκι του Αγ. Στεφάνου, ξοδεύοντας 30 εκ. € και σχεδιάζει να επενδύσει 50 εκ. χτίζοντας βίλες σε αυτό.
  Έρευνα του Hotels.com (καλοκαίρι 2009) έδειξε πως η ακριβότερη σουϊτα στον κόσμο νοικιάζεται 50.000$ και είναι του Grand Resort στο Λαγονήσι Αττικής!
  Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δις € και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις €. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά. Τζάμπα επενδυτές μιας και τα υπόλοιπα είναι δανεικά από τις δικές μας καταθέσεις στις τράπεζες.
  Πάνω που πήγαν να μας πείσουν πως «δεν υπάρχει σάλιο» και λίγο μετά την ανακοίνωση της επιτήρησης, πληροφορηθήκαμε ότι αγοράζουμε 6 γαλλικές φρεγάτες κόστους 2,5 δις €, για να υπερασπίζουν τα «εθνικά μας δίκαια» ανοιχτά της Σομαλίας και στον Περσικό κόλπο.

  Δεν αναφέρομαι καθόλου στις μίζες και στα σκάνδαλα (Siemens, Βατοπαίδι, δομημένα ομόλογα, διαγραφή προστίμου 5,5 δις € της «Ακρόπολης» κλπ) γιατί είναι γνωστά. Άλλωστε έχει επιληφθεί κι η ελληνική …«δικαιοσύνη».
  Ούτε στα 28 δις € που τέθηκαν στη διάθεση των τραπεζών και τώρα τα χρησιμοποιούν για να δανείσουν το κράτος σαν κοινοί τοκογλύφοι.
  Μπορεί να ζούμε όλοι στην ίδια χώρα αλλά είμαστε δυο διαφορετικές χώρες, δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι. Δυο κόσμοι μέσα στην ίδια χώρα.

  Από τη μια ο κόσμος μας: ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία κι εξευτελισμοί στους χώρους δουλειάς, ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση, προσωρινή απασχόληση, συντάξεις των 400€ , μισθοί των 700 €, σύνταξη στα 67, δάνεια και κάρτες, τα φροντιστήρια των παιδιών, η βενζίνη στα 1,4 €, ο 14ος μισθός που κόβεται , η κατάργηση των συμβάσεων, ο φόβος κι η αγωνία για το αύριο.
  Κι απ’ την άλλη ο κόσμος τους: τραπεζίτες, επενδυτές, golden boys, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, πολυτελείς επαύλεις, ιδιωτικά τζετ, θαλαμηγοί, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Luis Vitton και Hermes, η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλη, σαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες», όπως λένε κι οι Active Member. Ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής , σαπίλας και παρακμής.

  Τελικά λεφτά υπάρχουν αλλά όχι για μας. Είναι δικά μας αλλά δεν είναι για μας. Εμείς τα «γεννήσαμε» αλλά δε μας ανήκουν. Φταίμε όμως κι εμείς γιατί όπως λέει κι η παροιμία «αν δεν εγονάτιζε η καμήλα δεν τηνε φορτώνανε». Η επίθεση που δεχόμαστε από ΠΑΣΟΚ – ΝΔ –ΕΕ και κεφαλαιοκράτες (διεθνείς και εθνικούς) δε θα σταματήσει ποτέ από μόνη της. Τώρα πρέπει να αναχαιτίσουμε την επίθεση, τώρα να διεκδικήσουμε αναδιανομή του πλούτου, έξοδο από τη ληστρική Ε.Ε. του κεφαλαίου. Για να επιστρέψει πάνω από την Ευρώπη το φάντασμα που κάποτε πλανιόταν, όπως έλεγε ο Μαρξ. Για ν’ αρχίσουν πάλι να τρέμουν οι ξεσαλωμένες, σήμερα, κυρίαρχες τάξεις.

  Γιάννης Κυριακάκης

  Σχόλιο από Μπρεχτ | 04/03/2010

 16. Nα πουλήσει κάποια από τα ακατοίκητα νησιά της προκειμένου να ξεπληρώσει το χρέος της, συνιστούν στην Ελλάδα δύο Γερμανοί βουλευτές του κυβερνώντος συνασπισμού, ο Γιόζεφ Σλάρμαν από τους Χριστιανοδημοκράτες και ο Φρανκ Σέφλερ από τους Ελεύθερους Δημοκράτες.

  «Όσοι χρεοκοπούν πρέπει να πωλούν οτιδήποτε έχουν για να ξεπληρώσουν τους πιστωτές τους», δήλωσε ο κ. Σλάρμαν στην εφημερίδα Bild. «Στην Ελλάδα ανήκουν κτήρια, επιχειρήσεις και ακατοίκητα νησιά, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση».

  «Η καγκελάριος δεν μπορεί να υποσχεθεί στην Ελλάδα καμία βοήθεια», είπε ο κ. Σέφλερ στην ίδια εφημερίδα, σε σχόλια που περιλαμβάνονται σε δημοσίευμα με τον τίτλο «Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες! Και πουλήστε και την Ακρόπολη!»

  «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει ριζοσπαστικές κινήσεις για την πώληση της περιουσίας της – για παράδειγμα των ακατοίκητων νησιών της», είπε ο κ. Σέφλερ.

  Σχόλιο από ΠΩΛΕΙΤΑΙ | 04/03/2010

 17. http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=137975

  «Πουλήστε τα νησιά σας και την Ακρόπολη μαζί» είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Bild Zeitung, η οποία αναφέρεται στην οικονομική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα και στα σκληρά μέτρα που έλαβε, χθες, η ελληνική κυβέρνηση. Κοστολογεί μάλιστα το σημαντικότερο μνημείο της ανθρωπότητας στα 100 δισ. ευρώ.

  Η εφημερίδα μάλιστα διενεργεί και ηλεκτρονικό δημοψήφισμα για το εάν πρέπει η Ευρώπη να σώσει οικονομικά την Ελλάδα.

  Σε δηλώσεις του, στο ίδιο δημοσίευμα, ο Γερμανός βουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) και εκπρόσωπος της επιτροπής Οικονομικών του Γερμανικού κοινοβουλίου, Φρανκ Σέφλερ, υποστηρίζει ότι «το ελληνικό κράτος θα πρέπει να πουλήσει κρατικές επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία, για παράδειγμα ακατοίκητα νησιά».

  Επίσης καλεί την καγκελάριο Μέρκελ να μην υποσχεθεί καμία οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

  Ταυτόχρονα, ο βουλευτής της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Μάρκο Βάντερβιτς δήλωσε ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και η Γερμανία βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αυτή θα πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αντάλλαγμα. Λίγα νησιά μπορούν να κάνουν τη δουλειά».

  Η Bild επισημαίνει ότι ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Αμβούργο επιδιώκει την πώληση ελληνικού ακατοίκητου νησιού προς 45 εκατομμύρια ευρώ.

  Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι ARD, επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν ζητά οικονομική βοήθεια από τη Γερμανία και τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει ξεκάθαρη δήλωση στήριξης προς την χώρα.

  Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Σέφλερ, ο κ.Δρούτσας δήλωσε: » Άκουσα επίσης τη συμβουλή ότι πρέπει να πουλήσουμε την Ακρόπολη. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις».

  Το 1993 πολλοί γερμανοί βουλευτές είχαν προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση με την Ισπανία, προτείνοντας την αγορά από το Βερολίνο του νησιού Μαγιόρκα, τουριστικού προορισμού των Γερμανών

  Σχόλιο από ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΛΕΜΕ... | 04/03/2010

 18. ΠΑΤΡΙΔΑ

  Λοιπόν, αγρίεψε ο κόσμος
  σαν καζάνι που βράζει
  σαν το αίμα που στάζει
  σαν ιδρώτας θολός
  Πότε πότε γελάμε
  πότε κάνουμε χάζι
  και στα γέλια μας μοιάζει
  να γλυκαίνει ο καιρός
  Μα όταν κοιτάζω τις νύχτες
  τις ειδήσεις να τρέχουν
  ξέρω ότι δεν έχουν
  νέα για να μου πουν
  Ήμουν εγώ στη φωτιά
  και ήμουν εγώ η φωτιά
  είδα το τέλος με τα μάτια ανοιχτά

  Είδα τον πόλεμο φάτσα
  τη φυλή και τη ράτσα
  προδομένη από μέσα
  από τους πιο πατριώτες
  να ‘χουν τη μάνα μου αιχμάλωτη
  με τ’ όπλο στο στόμα
  τα παιδιά τους να μπαίνουν σήμερα στη βουλή

  Κάτω από ένα τραπέζι
  το θυμάμαι σαν τώρα
  με μια κούπα σταφύλι
  στου βομβαρδισμού την ώρα
  είδα αλεξίπτωτα χίλια
  στον ουρανό σα λεκέδες
  μου μιλούσε ο πατέρας μου να μη φοβηθώ
  Κοίταξε τι ωραίοι που είναι
  Κοίταξε τι ωραίοι που είναι

  Είδα γονείς ορφανούς
  Ο ένας παππούς απ’ τη Σμύρνη
  στη Δράμα πρόσφυγας
  πήγε να’ βρει βουλγάρικη σφαίρα
  Και ο άλλος κύπριος φυγάς
  στο μαύρο τότε Λονδίνο
  στα 27 του στα 2 τον κόψαν οι Γερμανοί
  Είδα μισή Λευκωσία
  βουλιαγμένη Σερβία
  στο Βελιγράδι ένα φάντασμα σ’ άδειο ξενοδοχείο
  Αμερικάνικες βόμβες και εγώ να κοιμάμαι
  αύριο θα τραγουδάμε στης πλατείας τη γιορτή

  Είδα κομμάτια το κρέας μες στα μπάζα μιας πόλης
  Είδα τα χέρια, τα πόδια, πεταμένα στη γη
  Είδα να τρέχουν στο δρόμο
  με τα παιδιά τους στον ώμο
  Και γω τουρίστας
  με βίντεο και φωτογραφική

  Εδώ στην άσχημη πόλη
  που απ’ την ανάγκη κρατιέται
  ένας λαός ρημαγμένος
  μετάλλια ντόπας ζητάει ολυμπιάδες
  Και η χώρα ένα γραφείο τελετών
  Θα σου ζητήσω συγγνώμη που σε μεγάλωσα εδώ

  Τους είχα δει να γελάνε οι μπάτσοι
  και απ’ την ομόνοια να πετάν δακρυγόνα στο πυροσβεστικό
  στο παράθυρο εικόνισμα, άνθρωποι σα λαμπάδες
  και τα κανάλια αλλού να γυρνούν το φακό

  Είδα μετά τους δικούς μου να περνούν τη γραμμή
  για μια πόρνη φτηνή
  ή για καζίνο και πούρα
  Έτσι και αλλιώς μπερδεμένη
  η πίστη μας η καημένη
  ο Σολωμός με Αρμάνι και την καρδιά ανοιχτή

  Δεν ψάχνω ο εαυτός μου να είναι τόπος δικός μου
  Ξέρω πως αν όλα μου μοιάζαν θα ήταν αγέννητη η γη
  Δε με τρομάζει το τέρας
  ούτε και ο άγγελος μου
  ούτε το τέλος του κόσμου
  με τρομάζεις εσύ
  Με τρομάζεις ακόμα
  οπαδέ της ομάδας
  του κόμματος σκύλε
  της οργάνωσης μάγκα
  διερμηνέα του θεού
  ρασοφόρε του ρου
  τσολιαδάκι φτιαγμένο
  προσκοπάκι χαμένο
  Προσεύχεσαι και σκοτώνεις
  τραυλίζεις ύμνους οργής
  έχεις πατρίδα το φόβο
  γυρεύεις να’ βρεις γονείς
  μισείς το μέσα σου ξένο
  Και όχι
  δεν καταλαβαίνω
  δεν ξέρω που πατώ
  και που πηγαίνω…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 04/03/2010

 19. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιες προτάσεις

  http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=137975

  Σχόλιο από ΟΥΣΤ | 04/03/2010

 20. Και ο Μητσοτακαρος ( ο Κλητος με τον ΚΏΛ _) ηθελε να πουλησει »ακατοικητα»νησια ( τοτε στα 90 αρχες με υπουργό τον …»πατριωτη » τωρα Σαμαρά ..
  και οταν πηγαινε χέρι χερι με τον Καρατζαφέρη

  τον του Λάος
  Ρε σεις ..Γιατί ρε να πουλήσουε ακατοικητα ..

  Παρτε ρε κατοικημενα..και σε καλυτερη τιμή

  Πουληστε π.χ την Κερκυρα ..Τιμή εκινησησης 100 δισ ευρώ

  Χιος 150 δις ευρώ
  Τους κατοικους καντε τους οτι θελετε Γερμαναραδες ..

  υ. Γ Ξαδελφε κομενα τα δαχτυλα ..εκτoς αν κατσεις πρωtα να σε τουρτεψω εγω λιγο πρώτα( 😉

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/03/2010

 21. «…Ο μόνος που πηγε Φυλακή ως προφυλακιμένη ηταν … η Τσεκου…»

  4 δις κόστισε το Συμφοράι; Και ήταν μούφα. Έτσι το περίλαβαν, υπόγραψαν οι μεν, έτσι το περίγκειλαν υπόγραψαν οι δεν. Κανένας σαγγελές δεν κουνιέται, καμιά φυλάκα, καμιά κατάσχεση, κανένας όψιμος τοξικός συνδικαληστής, βλέπε μελλοντικός διαχειριστής της επόμενης μαύρης μέρας δε βγάζει τσιμουδιά. Και κανένας μάρτυρας του «επιστημονικού σοσιαλισμού» ή και οραματιστής του «με ανθρώπινο πρόσωπο», δε θα καταδεχτεί να βγάλει άχνα για τις αντιφάσεις του καπιταλισμού. Πρέπει, βλέπεις, να διαπαιδαγωγηθείς μπροστά στο κυρίαρχο δίλημμα. Και νάτος ο ΓΑΠαρος, ο λυτρωτής, προτείνει ψυχανάλυση στη βουλή. Και συ κάνε πως δε βλέπεις, τα Στηνφοράει δίπλσ σου μικρά και μεγάλα, και μην τα σκαλίζεις. Κάτσε να τα ξεπλύνεις απ’ τον καναπέ σου ή σήκω να τα ξορκίσεις σα σφαγμένο αντιστασιακό πρόβατο στις συντεταγμένες τελετουργίες, έτσι γιατί μεταξύ δύο κακών το μη χοίρον βέλτιστον. Νισάφι πια μ’ αυτό το σινάφι.

  Αέραααα

  Σχόλιο από ΟΥΣΤ | 04/03/2010

 22. ΑΓΑΠΗΤΕ φιλέ ΝΤΟΚΤΟΡΑ
  Θα μπορούσα και εγώ να ρίξω κατάρες και αναθέματα σόλα αυτά που ζούμε και μας πληγώνουν, ξέρεις τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις τις περνούμε από τους χώρους που κάποτε στρατευτήκαμε, εμενα προσωπικα με ποναεί αφάνταστα το οτι σημερα η αριστερά δεν μπορεί να βρεί κοινό βηματισμό .
  Πράγματι το πρόβλημα σωστά το εντοπίζεις εμείς και ο πολύς ο κόσμος ξέρει με τι απατεώνες (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) έχει να κάνει, το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι , δεν βλέπει φως από την αριστερά , μπροστά λοιπόν σ αυτήν επίθεση αν είχε την ελάχιστη θα έλεγα ευθιξία η ηγεσία του ΚΚΕ θα έβγαινε μπροστά και θα έβαζε πέντε ζητήματα πρώτα και κύρια αντιμετώπισης του ολοκληρωτικού πολέμου που κήρυξε η αστική τάξη και τα κόμματα της (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ), εναντία σ όλους τους εργαζόμενους
  Όπως το 1946 σύσσωμοι οι αστοί στρατευτήκαν εναντία στον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και Δ.Σ έτσι και σήμερα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ στρατεύονται στην πιο αγρία ληστεία υπέρ του κεφαλαίου . Γι΄ αυτό φίλε δόκτορα δεν περισσεύει κάνεις, η όλοι μαζί θα τους αντιμετωπίσουμε η όλοι μαζί θα ζήσουμε ραγιάδες και μετανάστες μέσα στον ίδιο μας τον τόπο . όπερ έδει δείξε .

  Σχόλιο από kiamul | 04/03/2010

 23. Εν τω μεταξύ σήμερα οι «αγορές» επικροτώντας τα μέτρα της κυβέρνησης και συμπάσχοντας το ελληνικό λαό για τις θυσίες του, προσφέρθηκαν να καλύψουν την έκδοση του δεκαετούς ομολόγου του ελληνικού δημοσίου μάλιστα σε ποσό τριπλάσιο από αυτό που η Ελλάδα ζητούσε. Οι προσφορές για αγορά ελληνικών ομολόγων λέγεται ξεπέρασαν τις 400 (!!!) και προέρχονταν κατά βάση από το….εξωτερικό.

  Μπράβο στις αγορές επιτέλους αναγνώρισαν ότι εδώ στην Ελλάδα προσπαθούμε να βάλουμε μια «τάξη».

  Μικρή λεπτομέρεια : Το επιτόκιο με το οποίο δάνεισαν την Ελλάδα ήταν κατά τι μεγαλύτερο από το ληστρικό 6,2% του προηγούμενου Φεβρουαρίου.
  6,3% παρακαλώ, υπερδιπλάσιο από αυτό που πληρώνει η Γερμανία…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/03/2010

 24. E μιας και δεν εχω πολλά λεω να πουλήσω το Μπλογκ μου σε Γερμανους

  να το κανουν οτι θελουν ..Τιμή εκκινσηςη 4 εκατ,ευρώ .Μονο Μετρητα ε ..Οχι Τραπεζες … Cash τα θέλω …. Αντε !!!

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/03/2010

 25. Επίσης …Τωρα που οι Γερμαναράδες με βαλαν ιδεες
  Αν κανεις απο σας θελει τιποτις στιχακια για τον Γαμο του παιδιου του, για να τα πει στη φιλεναδα του η για ναδιαφημισει το Ουπουρουπουλειου του ,ΜΗ ΔΙΣΤΑΣΕΙ να απαυθυνθει στη Σπηλιά .ΤΙΜΑΙ ΛΟΓΙΚΑΙ
  ….
  και Ποντιοι και Αριστεροι ..Απο δώ και πέρα στου Προκρουστη καθε στιχος και ευρωπουλο. Το Τζαμπα τελος ..
  Αντε.

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/03/2010

 26. Kiamul, ακόμη και αυτή την ώρα το ΠΑΜΕ κάνει ξεχωριστή πορεία. Ακόμη και αυτή την τόσο δύσκολη ώρα θέτει ζητήματα ιδεολογικής «καθαρότητας». Και ξέρεις, ένα διασπασμένο εργατικό κίνημα είναι ο καλύτερος σύμμαχος της αστικής τάξης.
  Λίγη λογική ζητάμε, τίποτα περισσότερο…

  Σχόλιο από doctor | 05/03/2010

 27. «..Ακόμη και αυτή την τόσο δύσκολη ώρα θέτει ζητήματα ιδεολογικής “καθαρότητας”…»

  Δυστυχώς doctor….εχεις δίκιο…..
  Και ξέρεις, τι τεράστια προωθητική δύναμη θα ήταν μια ενωτικη προσπάθεια…

  Νοσφεράτε
  Θέλω δυο στιχάκια για βαφτίσια. Το παιδί είναι 1,5 χρόνων, 13 κιλά , μελαχροινό. Πόσο πάει ρε ξάδερφε.

  Εν τω μεταξύ κοιτα τι λένε στο λινκ του theo :
  «..We give you cash, you give us Corfu..»
  Τι τους λες τώρα μου λες ?

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2010

 28. Το ΠΑΜΕ έχει δίκιο. Τι δουλειά έχει η Αριστερά με τα λαμόγια της ΓΣΕΕ; Ας μας απαντήσει ο Συνασπισμός και πολλοί άλλοι εξωκοινοβουλευτικοί παρακαλώ. Σκεφτείτε πολιτικά: τώρα είναι μια πολύ καλή συγκυρία για το ΠΑΜΕ να μην κάνει καμία συμμαχία γιατί έχει και παραέχει τη δυναμη να πατήσει γερά μόνο του. Και γιατί να δώσει υπεραξία σε κόμματα και οργανώσεις που είναι ανύπαρκτες κινηματικά; Γιατί να κάνει μάγκες τους καρεκλοκένταυρους;

  Ελπιδοφόρα εξαίρεση η Νέα Βάρδια κάποιων από το ΝΑΡ που προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν αυτόνομο συνδικαλιστικό τρίτο πόλο. Εύγε!

  Σχόλιο από Δημήτρης | 05/03/2010

 29. Δημήτρη
  Είναι ώρα, είναι οι στιγμές για κοιτάει κανείς ποιος θα γίνει «μάγκας» ?

  Κι αν όχι τώρα πότε θα συνευρεθούν αυτοί οι οποίοι θέτουν τον εαυτό τους στην απέναντι μερια της όχθης? Στην δευτέρα παρουσία ?

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2010

 30. Αγαπητέ mumul,

  δεν είμαι εναντίον της ενότητας της αριστεράς, αλλά μπορώ να γίνω συνήγορος του διαβόλου (ΚΚΕ) και να ρωτήσω τη συνασπισμένη αριστερά και μερικούς εξωκοινοβουλευτικούς:

  – πού ήσασταν σύντροφοι όταν το ΠΑΜΕ έκανε πορείες μόνο του και το σαμπόταρε η ξεπουλημένη ΓΣΕΕ;
  – πού ήσασταν σύντροφοι όταν ξεκίνησαν οι προσπάθειες για αυτόνομα σωματεία (3ος πόλος) με απαρχή αυτό της Κούνεβα και γιατί δεν τις στηρίξατε;
  – πόσες φορές τα τελευταία χρόνια η ΓΣΕΕ έχει κάτσει στο τραπέζι διαλόγου με τα αφεντικα; Γιατί δεν καταλάβατε ότι η ΓΣΕΕ δεν αποτελεί την αυθεντία του ελλ. συνδικαλισμού;

  Μην τα φορτώνουμε λοιπόν στο ΠΑΜΕ και κάνουμε γκρίνιες… ναι δε μας αρέσει, ναι είναι κολλημένοι, μπλα μπλα, αλλά κύριοι το ΠΑΜΕ ΔΕΝ έκανε φιλοσοφικές συζητήσεις με τους ΠΑΣΟΚους σε καφενεία. Ήταν στο δρόμο. Η παρέμβαση του ΣΥΝ και ενός μέρους της αριστεράς στα συνδικαλισμό ήταν μηδενική σε σχέση με το ΠΑΜΕ. Τουμπεκί τώρα που έφτασε η κρίση. Αφού δεν κατάφερε κάτι, ας τρέξει πίσω από την ουρά του ΠΑΜΕ. Ή αυτό θα κάνει ή θα κάτσει σπίτι της.

  Δε θέλω να σε στεναχωρήσω mumul, αλλά κάπως έτσι βλέπω τα πράγματα. Δυστυχώς.

  Σχόλιο από Δημήτρης | 05/03/2010

 31. 🙂 Όχι βρε Δημήτρη δεν με στεναχωρείς, κουβέντα κάνουμε

  Πάντως αντιλαμβάνεσαι ότι ο καθένας από τους σχολιαστές εδώ μέσα έχει το επίπεδο να κάνει τον συνήγορο οποιουδήποτε διαβόλου..
  Θα μπορούσε κάποιος να ξεκινησει ας πούμε από τον Δεκέμβρη του 2008…και να πει πάρα πολλά…

  Αλλά ειλικρινά δεν είναι η ώρα για τέτοια…
  (πολύ περισσότερο δεν έχουμε καμια όρεξη , ούτε και ο πολλαπλάσιος κόσμος των προπυλαίων απο αυτόν του συντάγματος εχθές,να μπούμε ανάμεσα σε συν και παμε)

  Φαντάζεσαι να έμπαιναν στο εαμ ζητηματα ιδεολογικής καθαρότητας ? Βέβαια θα μπορούσε να έχει και τα θετικά του αυτό… γιατί σημερα θα μιλούσαμε και μερικά…γερμανικα…

  Φίλε Δημητρη άλλες είναι οι ανάγκες της κοινωνίας σήμερα..

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2010

 32. Έχει κανείς καμιά ιδέα;
  Έλα, μη ντρέπεσαι!Μπορεί να πιάσει…

  GERMANY VS GREECE

  Σχόλιο από periyiali | 05/03/2010

 33. σερβιτοροοος

  Ένα φραπέ στο periyali… 🙂

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2010

 34. 13 κιλά επι 2 ευρω το κιλο=26 ευρώ
  θα σου φτιαξω ενα ποιηματακι μουρλια
  θελω ονομα και ποιος παπάς θα το βαφτισει..(περιλαμβανονται και οι παπαδες διοτι εχουν χρημα )

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/03/2010

 35. δε μου λες Νοσφεράτε
  την goldman sachs έχεις για οικο αξιολόγησης ?

  λοιπόν, ο παπάς είναι τρελός, το όνομα σπάρτακος…κάνε μια καλύτερη τιμή και έκλεισε η δουλειά..
  χωρίς απόδειξη βέβαια

  άντε πάω τώρα..

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/03/2010

 36. Ε αλλη τιμή ΜΕ αποδειξη αλλη Χωρις ..εννοειται ..
  πεστου του Σπαρτακου να περασει να τα πουμε ,… Μη βαλει την στολή εργασιας ομως μη μας καταλαβουνε

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/03/2010

 37. mumul, δυστυχώς όταν ο δανειστής μυριστεί αδυναμία, αφραγκία και κυρίως μεγάλη ανάγκη του δανειζόμενου, τότε μετατρέπεται σε τοκογλύφο, σε σκουλήκι που σου έρχεται να το λιώσεις αλλά δεν το κάνεις διότι το έχεις ανάγκη…
  Κοινώς, η θέση μας είναι δεινή και υφιστάμεθα ταπεινώσεις από όλους. Καλά να πάθουμε, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

  ***

  Δημήτρη, με επιθέσεις στον Παναγόπουλο (τον οποίο δεν συμπαθώ καθόλου), με μάχες για το ποιο κόμμα, ποια τάση, ποιο γκρουπούσκουλο και ποια σέχτα έχει δίκιο, το εργατικό κίνημα μοιάζει με την μπάντα που έπαιζε την ώρα που ο Τιτανικός βυθιζόταν…

  Σχόλιο από doctor | 05/03/2010

 38. Θα κοπεί και στον ιδιωτικό τομέα ο 14ος μισθός..

  Στο τέλος θα αρχίσουν να εκτελούν συνταξιούχους και να αποσυνδέουν τα μηχανήματα υποστήριξης στις εντατικές. Οι ηγέτες της Ε.Ε. σπέρνουν ανέμους και μια μέρα θα θερίσουν θύελλες. Η προλεταριοποίηση και η εξαθλίωση των Ευρωπαίων πολιτών (θα έρθει και η σειρά της Ισπανίας και της Αγγλίας σύντομα) θα συντελέσει σε μια συσσωρευμένη ενέργεια που κάποια αστιγμή θα ξεσπάσει με απρόβλεπτες συνέπειες. Και τότε ο εξαθλιωμένος πολίτης θα δει κρεμασμένους αυτούς τους φλωραμαλάκες χρηματιστές και τους τζιτζιφιόγκους γραβατωμένους πολιτικούς σε κεντρικές πλατείες της Ευρώπης. Η πείνα, η έλλειψη εργασίας και αξιοπρέπειας, η απόγνωση και η ανέχεια θα οδηγήσει σε καταστάσεις απρόβλεπτες, που οι ηλίθιοι οικονομολόγοι της Ε.Ε. επειδή δεν έχουν διαβάσει ιστορία αγνοούν.
  Προβλέπω έντονες, πρωτόγνωρες και απρόβλεπτες καταστάσεις. Αν χάσουμε τα προς το ζην και την αξιοπρέπειά μας, αν διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και η οικογενειακή γαλήνη, τότε ακόμη κι εμείς δεν μπορούμε να προβλέψουμε τις αντιδράσεις μας…
  Όσο για τα δικά μας λαμόγια, δεν θα αργήσει η στιγμή της αυτοδικίας. Το σύστημα που έχουν στήσει δεν θα τους προστατεύει για πολύ ακόμα. Θα έχουν την τύχη του Τσαουσέσκου…

  Σχόλιο από doctor | 06/03/2010

 39. ΟΧΙ στην πολιτική ειδωλολατρία

  Ας αντικρίσουμε τα πράγματα με νηφαλιότητα και όχι στη βάση των θεατρικών παραστάσεων που δίνουν οι πολιτικοί και οι «τηλεοπτικές πόρνες» ή τα προβοκατόρικα παιχνίδια των κουκουλοφόρων και της αστυνομίας.

  Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, μια πραγματική λαϊκή θύελλα, και όλα αυτά τα έφαγε η τηλεοπτική μαρμάγκα.

  Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός γενικού ξεσηκωμού κατά της κυβέρνησης και των δολοφονικών της επιλογών και τα τηλεοπτικά μέσα τα αφανίζουν όλα αυτά και πουλάνε το «ψέκασμα» του Μανόλη Γλέζου, τον ξυλοδαρμό του εργατοπατέρα Παναγόπουλου και τα θεατρικά σώου του Παπουτσή…

  Πάνω σε αυτό το τελετουργικό τηλεθέαμα της απάτης και της κομματικής κερδοσκοπίας ευθυγραμμίζονται και οι πολιτικάντηδες κάθε χρώματος.

  Ένα σύνηθες επεισόδιο των «γνωστότατων» συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών (κατά κανόνα «συγκρούσεις» προβοκατόρικες και κατευθυνόμενες), ανυψώνεται σε τηλεοπτική υστερία και κερδοσκοπικό πολιτικό σεληνιασμό, επειδή θύμα ήταν ο Μανόλης Γλέζος.

  Ωραία και ευφυέστατη προβοκατόρικη συνταγή.

  Αν ήμουν σχεδιαστής προβοκατσιών, σε κάθε σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό σπασμό, θα έβαζα κάποιους κουκουλοφόρους να προκαλούν επεισόδια γύρω από πρόσωπα με ιστορικό συμβολισμό τα οποία μοιραία θα κτυπιόντουσαν από τα ματ στην προδιαγεγραμμένη σύγκρουση.

  Έτσι θα μετέθετα, μέσω του τηλεοπτικού θεάματος, την ουσία στο πρόσωπο και θα έβαζα σε ενέργεια τους κομματικούς μηχανισμούς της εκλογικής κερδοσκοπίας. Θα επέλεγα μάλιστα και το πρόσωπο από εκείνο το κομματικό υποκείμενο που με βολεύει, το ΣΥΡΙΖΑ στην προκειμένη περίπτωση.

  Η προβοκάτσια σήμερα έχει γίνει επιστήμη.

  Το γεγονός, λοιπόν, με το Γλέζο επισκιάζει τα πάντα και παρακάμπτει τα πάντα:

  α). Πρώτα από όλα το καταλυτικό στοιχείο του λαϊκού ξεσηκωμού, τη γενικευμένη αυτή θύελλα της οργής που ξεχύνεται στους δρόμους.

  β). Τις επαναστατικές διεργασίες που συντελούνται μέσα στον ελληνικό λαό και τους εργαζόμενους. Διεργασίες που οδηγούν στο ξεπέρασμα των συνδικαλιστικών ηγεσιών και των ελεεινών εργατοπατέρων. Ο ξυλοδαρμός του Παναγόπουλου, αποτελεί ένα απλό σύμπτωμα αυτής της κοχλάζουσας αγανάκτησης, ένα σύμπτωμα ξεπεράσματος του κρατικού συνδικαλισμού.

  γ). Την ουσία και το χαρακτήρα της βίας των κατασταλτικών μηχανισμών. Μια βία εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων και όχι εναντίον κάποιων προσώπων, μια βία που χρησιμοποιεί, ως το ισχυρότερο όπλο, την προβοκάτσια και το επιλεγμένο κτύπημα προσώπων, ακριβώς για να αποπροσανατολίσει και να αποτελέσει «αντικείμενο» του υστερικού θεάματος και των κομματικών κερδοσκόπων.

  δ). Την πολιτική ουσία και το χαρακτήρα των πολιτικών υποκειμένων στα οποία ανήκουν τα «βαλλόμενα» πρόσωπα.

  Αλήθεια που βρίσκεται και τι πράττει σήμερα ο Μανόλης Γλέζος; Ή Μήπως το απόκομμα στο οποίο ανήκει δεν έχει μια συγκεκριμένη πολιτική, πλήρως υποταγμένη στο σύστημα και καταλυτικά υπεύθυνη για την αποδόμηση της Αριστεράς, της ελληνικής κοινωνίας και της εργατικής τάξης;

  Μήπως αυτό το απόκομμα δεν είναι που οργανώνει τους αλλοδαπούς με τις σηκωμένες γροθιές και δίνει κάλυψη στους ποικίλους προβοκάτορες κουκουλοφόρους;

  Φυσικά θα πρέπει να αναδειχτεί το «επεισόδιο Γλέζου», αλλά όχι στη βάση της αγιοποίησης και θεοποίησης του προσώπου, αλλά στη βάση της γενικής κατασταλτικής κακουργίας των μηχανισμών του συστήματος, στη βάση της γενικευμένης επίθεσης εναντίον των διαδηλωτών και του κινήματος.

  Δεν έχει μεγαλύτερη επαναστατική «αξία» ο Γλέζος από τις χιλιάδες των ανώνυμων αγωνιστών και διαδηλωτών που εκβιάζονται, διώκονται, συκοφαντούνται, τρομοκρατούνται και δέρνονται από το καθεστώς και τα όργανά τους.

  Μπορεί κάποιοι να θέλουν να τα παρακάμψουν ΟΛΑ ΑΥΤΑ και να κερδοσκοπούν ασύστολα πάνω στο Μανώλη Γλέζο, ενθυμούμενοι το «ιστορικό σύμβολο» και ΟΧΙ την πολιτική που υπηρετεί σήμερα.

  Και πολλοί αγνοί να παρασύρονται από τη θεοποίηση των «προσώπων».

  Εμείς δεν παίζουμε σε αυτό το γήπεδο…

  Γιατί θα μας βγει έτσι και ο Παπουτσής «σοσιαλιστής». Αλλά πάνω σε αυτό το θέατρο θα επανέλθουμε…

  Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 08/03/2010

 40. Αγενέστατε και εμπαθή ροβεσπιέρε.

  Ο εκ του ασφαλούς των πάντων κριτής.
  Που χωρίς ντροπή έχεις γεμίσει το βρώμικο κείμενό σου με απαξιωτικές γεμάτες εισαγωγικά αναφορές και υποννοούμενα(ψέκασμα, αξία, επεισόδιο κλπ) ενάντια στον Γλέζο.

  Έχεις το θράσος και ρωτάς «αληθεια που βρίσκεται και τι πράττει σήμερα ο Γλέζος «
  Εκεί που δεν βρίσκεσαι εσυ. Εκεί βρίσκεται..
  Από τα μπλόκα των αγροτών έως τις καθημερινές πορείες και διαδηλώσεις του λαού και των εργαζομένων της χώρας.
  Και όχι όπως εσύ στην φρεσκογυαλισμένη πολυθρόνα σου.

  Κι όσο για την ειδωλολατρία ένας λαϊκός αγωνιστής όπως ο Μανώλης Γλέζος έχει την σεμνότητα να την αντιλαμβάνεται.
  Η απάντησή του στα χίλια συγγνώμη των συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ :
  » Αποδέχομαι, λοιπόν, τη συγγνώμη τους, ως απευθυνόμενη σε οποιονδήποτε πολίτη διαδηλώνει ειρηνικά για τα δικαιώματά του και όχι ειδικά στον Γλέζο»

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 08/03/2010

 41. ΚΚΕ: Κρύβει τις «ακαθαρσίες» του με ταξικές γαρνιτούρες και σοφιστικά διφορούμενα

  Ο σταλινισμός είναι η επιστήμη του «ταξικού φορμαλισμού»: Η αντικατάσταση της πραγματικότητας με «ταξικές φόρμες», συνακόλουθα η αντικατάσταση της διαλεκτικής σκέψης με γενικολογίες και διοικητικά τελεσίγραφα ταξικών λεκτικών σχημάτων.

  Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει «πήξει» μέσα σε αυτά τα φορμαλιστικά στερεότυπα. Με αυτά τα στερεότυπα όχι μόνον αλλοιώνει κυριολεκτικά την πραγματικότητα, αλλά και εξαπατά βάρβαρα. Επενδύει όλες τις πολιτικές της ακροβασίες και πολιτικές της αντινομίες, όλες τις «ακαθαρσίες» και προδοσίες του εργατικού και λαϊκού κινήματος με ρητορικά σχήματα ακραίου ταξικού φορμαλισμού.

  Διαβάζουμε για την παροχή Ιθαγένειας, από τις «θέσεις» του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, τα ακόλουθα:

  «Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το ενδιαφέρον διαφόρων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, μηχανισμών και «ανθρωπιστικών» δήθεν ΜΚΟ για παροχή ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων έχει βαθύτερες στοχεύσεις. Αφενός να εξυπηρετήσουν τον κοσμοπολιτισμό και την κινητικότητα του κεφαλαίου, αφετέρου να μπορούν να χρησιμοποιούν τους μετανάστες για τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων, για τη δημιουργία και ανακίνηση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, μέχρι και την αλλαγή συνόρων. Απάντηση σε αυτές τις στοχεύσεις δίνει η διεκδίκηση δικαιωμάτων στην κατεύθυνση της σφυρηλάτησης της ταξικής, αντιιμπεριαλιστικής και διεθνιστικής ενότητας των εργαζομένων, ντόπιων και μεταναστών, ενάντια στο κεφάλαιο και στον ιμπεριαλισμό…»

  Ολόκληρο το κείμενο των «θέσεων» της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι μια τελεσιγραφική τοποθέτηση υπέρ της ολοκληρωτικής παροχής Ιθαγένειας, επενδυμένη με ταξική γενικολογία και αοριστολογία.

  Βρίσκεται εδώ:

  http://www1.rizospastis.gr/page.do?publDate=7/3/2010&id=11831&pageNo=7&direction=1

  Ξεχωρίσαμε την παραπάνω παράγραφο γιατί συμπυκνώνει την πολιτική σχιζοφρένεια του σταλινικού φορμαλισμού και τον παραλογισμό των αντιφάσεών του.

  Ζήτημα 1ον

  Η ηγεσία του ΚΚΕ επειδή δεν μπορεί να συνεχίζει να γυρνάει περιφρονητικά την πλάτη στην πραγματικότητα, βάζει σε εφαρμογή τα ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα.

  Σήμερα έχει γίνει εμφανής σε όλους ο εφιάλτης της λαθρομετανάστευσης και προβάλλονται ορατότατοι οι στόχοι των ιμπεριαλιστικών κέντρων. Προωθείται η παροχή ιθαγένειας, ανοικτά πλέον, από την ακραία νεοταξική κυβέρνηση των εντολοδόχων (ΠΑΣΟΚ). Οπότε, η ηγεσία του ΚΚΕ ΑΝΑΓΚΑΖΕΤΑΙ να ψελλίσει κάποιες αλήθειες:

  «Έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι το ενδιαφέρον διαφόρων διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, μηχανισμών και «ανθρωπιστικών» δήθεν ΜΚΟ για παροχή ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων έχει βαθύτερες στοχεύσεις. Αφενός να εξυπηρετήσουν τον κοσμοπολιτισμό και την κινητικότητα του κεφαλαίου, αφετέρου να μπορούν να χρησιμοποιούν τους μετανάστες για τη διάσπαση της ενότητας των εργαζομένων, για τη δημιουργία και ανακίνηση μειονοτικών και εθνικιστικών ζητημάτων, μέχρι και την αλλαγή συνόρων…».

  Ζήτημα 2ον

  Έχει αποδειχτεί, λοιπόν, στην «ΠΡΑΞΗ» (τώρα το διαπίστωσε το ΚΚΕ!!!) το καταχθόνιο, οργανωμένο και εφιαλτικό σχέδιο των πλανητικών δημίων των λαών. Η ηγεσία, όμως, του ΚΚΕ ΠΑΡΑΚΑΜΠΤΕΙ αυτή τη σχεδιασμένη και συνειδητή ιμπεριαλιστική «πράξη» και συνεχίζει να επιμένει στην προώθηση των ιδεολογημάτων αυτής της «πράξης». Απαιτεί, δηλαδή, με φανατισμό την ολοκλήρωση της «πράξης»!!!

  Αν αυτό δεν είναι πολιτική σχιζοφρένεια τότε τι είναι;

  Ζήτημα 3ον

  Αυτή την παράκρουση της σχιζοφρένειας επιχειρεί να την καλύψει με τη γνωστή σταλινική συνταγή: Τον ταξικό φορμαλισμό. Δηλαδή με κούφιες φράσεις περί «σφυρηλάτησης της ταξικής, αντιιμπεριαλιστικής και διεθνιστικής ενότητας των εργαζομένων».

  Ενάντια, συνεπώς, στις οργανωμένες «στοχεύσεις» του ιμπεριαλισμού (που και το ίδιο το ΚΚΕ παραδέχεται) αντιπαραθέτει κούφιες ταξικές ρητορείες, λόγια του αέρα.

  Στην πράξη, ωστόσο, αποδέχεται την πραγματικότητα. Το ίδιο το ΚΚΕ την προωθεί φανατικά, ταυτόχρονα δε, προτρέπει την εργατική τάξη να την αποδεχτεί: Να αποδεχτεί, δηλαδή το νεοταξικό εφιάλτη.

  Στα λόγια ψελλίζει κάποιες αλήθειες και καταγγέλλει τον «κακό» ιμπεριαλισμό με ταξικές νεκρές φόρμες περί «διεθνιστικής ενότητας»!!!

  Μόνο η σταλινική κακουργία μπορεί να εξαπατά τόσο ωμά, αλλά και τόσο διοικητικά και τελεσιγραφικά την εργατική τάξη και τον λαό…

  Ζήτημα 4ον

  Το αποκορύφωμα, ωστόσο, της αυθάδους απάτης βρίσκεται στον «ταξικό φορμαλισμό» περί «σφυρηλάτησης της ταξικής ενότητας»!!!

  Η «ταξική ενότητα» είναι μια αφαίρεση, ένα σχήμα εξαπάτησης όταν τίθεται έξω από τους κοινωνικούς, πολιτικούς και οργανωτικούς όρους των αγώνων.

  Η «ταξική ενότητα» σφυρηλατείται στην πράξη των αγώνων. Η πράξη είναι το σχολείο της ταξικής συνείδησης, της ενότητας της εργατικής τάξης και του λαού γενικότερα.

  Όταν οι ΟΡΟΙ και οι ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ των αγώνων (οικονομικών αγώνων, εθνικών αγώνων, πολιτικών αγώνων) έχουν καταστραφεί και αλωθεί, ακριβώς από τις στρατιές των αλλοδαπών εισβολέων (συνειδητές «στοχεύσεις» των ιμπεριαλιστών, το παραδέχεται το ΚΚΕ), ΤΟΤΕ πώς μπορούμε να μιλάμε για «σφυρηλάτηση της ταξικής ενότητας»;

  Ποια «σφυρηλάτηση» μπορεί να γίνει όταν ανοίγεις τα σύνορα σε στρατιές δούλων, όταν κάθε κεκτημένο (οικονομικό, πολιτικό, οργανωτικό) έχει αλωθεί από αυτήν την εισβολή, όταν η εργατική πρωτοπορία έχει αποσυρθεί και τσακιστεί, όταν η ταξική συνείδηση έχει μηδενιστεί;

  Γνωρίζει αλήθεια, η ηγεσία του ΚΚΕ, ότι η πολιτική πεμπτουσία του μαρξισμού είναι η θεωρία της ταξικής συνείδησης;

  Ποια «ταξική ενότητα» και ποιος «ταξικός αγώνας» μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν έχουν απωλεσθεί τα κεκτημένα της «ταξικής συνείδησης»; Όταν έχουν αποδομηθεί τα πάντα με τη συνειδητή ιμπεριαλιστική πρακτική της εισαγωγής ξένων δούλων, με την εισαγωγή φτηνών και εξαθλιωμένων αλλοδαπών στρατιών και με την εισαγωγή ΑΝΕΡΓΙΑΣ;

  Το μαρξιστικό αξίωμα λέει ακριβώς τα αντίθετα από τα σοφίσματα του ΚΚΕ.

  Σύμφωνα με το μαρξισμό η εισαγωγή δούλων επεκτείνει τη δουλεία στο σύνολο της εργατικής τάξης, αποτελεί, όπως ξεκάθαρα υπογράμμισε ο Μαρξ, «διαιώνιση της δουλείας».

  Ιδιαίτερα, σήμερα, αυτή η μαζική εισαγωγή και εισροή δούλων είναι εφιάλτης και τινάζει στον αέρα κάθε συνθήκη αγώνα και ταξικής, πολιτικής υπόστασης της εργατικής τάξης.

  Αυτό δεν μπορούν να το διακρίνουν: Οι εντελώς ανεγκέφαλοι και ηλίθιοι και τα επιδοτούμενα ιδεολογικά-πολιτικά πρακτορεία της Νέας Τάξης.

  Σήμερα η ηγεσία του ΚΚΕ, για να σκεπάσει τις πολιτικές της ακαθαρσίες και την πρακτική της ευθυγράμμιση με τον ιμπεριαλισμό, χρησιμοποιεί χυδαία και σχιζοφρενή σοφίσματα απάτης και «ταξικού φορμαλισμού».

  Μας βάζει στο φέρετρο με μοιρολόγια «ταξικά»…

  Για αυτά τα σοφίσματα διαβάστε και τα άρθρα:

  α). «ΚΚΕ: Νεκρή πολιτική γλώσσα και νεκρή πράξη»

  β). «Ταχυδακτυλουργικά τρικ»
  Θα τα βρείτε εδώ:

  http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=3485

  Σχόλιο από Rovespieros | 09/03/2010

 42. Δ’ ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ

  ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΤΩΣΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ; ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. – ΑΥΤΟΙ ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ.

  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ

  Οι μέρες που περνάει η χώρα μας γυρνάνε 112 χρόνια πίσω. Τότε το 1898 με την τοποθέτηση της σε εποπτεία από τις ξένες δυνάμεις και τον διεθνή οικονομικό έλεγχο, από τις ίδιες τις πιστώτριες χώρες, μετά την τότε ελληνική πτώχευση. Θυμίζουν ακόμη το 1951 όταν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Πιουριφόϊ ανακοίνωνε την οικονομική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης, αναστέλλοντας προγραμματισμένες επενδύσεις στον αγροτικό τομέα και σε υδροηλεκτρικά έργα. Τότε «υπήρχε ιμπεριαλισμός», σήμερα αυτά συμβαίνουν εντός της ευρωζώνης, η «ένωση» αναδεικνύει μια σχέση μεταξύ ισχυρών και αδύναμων κρατών όχι συνεταιριστική, όχι απλώς ανταγωνιστική, αλλά καθαρά αποικιοκρατική.

  1) Για τη Δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία που καταλύονται. Για την αναγκαιότητα ενός δημοψηφίσματος ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας.

  Πριν 120 περίπου ημέρες έγιναν στην Ελλάδα εκλογές. Ο «κυρίαρχος» λαός απέρριψε το πρόγραμμα Καραμανλή για περιoριστική πολιτική και έδωσε την εντολή στο ΠΑΣΟΚ (με 10 μονάδες διαφορά) με ρητή δέσμευση ότι δεν θα κάνει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ότι θ’ αυξήσει σταδιακά τις δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ και ότι άμεσα, το 2010 θα αύξαινε ελαφρά το ΠΔΕ της χώρας. Όμως πηγαίνοντας στις Βρυξέλλες διατάσσεται να εφαρμόζει ένα πολύ πιο σκληρό, ένα Θατσερικό πρόγραμμα, απείρως χειρότερο από αυτό που παρουσίασε η ηττημένη δεξιά και αποδοκίμασε ο ελληνικός λαός.

  Γιατί έγιναν λοιπόν οι εκλογές ; Γιατί ψήφισε ο ελληνικός λαός; Αφού μια κυβέρνηση σε αιχμαλωσία εφαρμόζει την πολιτική που έρχεται από το Βερολίνο; Ποιος ο ρόλος του ελληνικού κοινοβουλίου; αν δεν μπορεί να καταρτίσει ούτε τον εθνικό προϋπολογισμό της χώρας, αν στο τέλος, δεν μπορεί να καθορίσει ούτε τη λίστα για τα έσοδα-έξοδα του ελληνικού κράτους ; Τι σχέση έχει το κόμμα που κυβερνάει με το ΠΑΣΟΚ της περιόδου 74-89, με τις προσδοκίες και τις σοσιαλιστικές αξίες του μεγάλου αριθμού των μελών του, αλλά και της πλειοψηφίας του κόσμου που το ψήφισε;

  Κάθε έννοια λοιπόν αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας» καταλύεται. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή από κανέναν για να κατεδαφίσει το κοινωνικό κράτος και να βυθίσει την ελληνική κοινωνία στην απόγνωση, παρά μόνον από τις Βρυξέλλες. Το ζήτημα της δημοκρατίας είναι βέβαια πολύ βαθύτερο και αφορά το σύνολο των ολοκληρωτικών δομών και θεσμών της ΕΕ, αλλά θίγουμε εδώ το απλό ζήτημα της αντιπροσωπευτικής «δημοκρατίας».

  Η αντιπροσωπευτική δημοκρατία καταλύεται από την τεχνοκρατική υπερκυβέρνηση των Βρυξελλών. O δικομματισμός συνεργεί με απόλυτη δουλοπρέπεια. Κομματικά στελέχη, εργολάβοι, τραπεζίτες, κερδοσκόπησαν και κερδοσκοπούν πάνω στην καταστροφή και στο ξεπούλημα της παραγωγικής βάσης της χώρας, θησαύρισαν από μια «ανάπτυξη» δίχως αύριο, μοιράστηκαν μίζες, ολυμπιακά έργα, κέρδη στο χρηματιστήριο, ανέβασαν το «μερισμά» τους από την πώληση δημόσιων οργανισμών και εθνικών υποδομών. Δεν έχει πια σημασία αν κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ, η η Ν.Δ, η μια κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, σενάριο που κερδίζει έδαφος.

  Ο τρόπος επιβολής των μέτρων είναι αποικιακός. Η μητρόπολη επιβάλλει στην αποικία Ελλάδα τους όρους για τους μισθούς της, για τις συντάξεις των ηλικιωμένων της. «Τιμωρεί» το λαό της με μείωση των δαπανών για την υγεία, την εκπαίδευση, με την κατάργηση κάθε εστίας κοινωνικού κράτους. Κάθε έννοια «ισότητας» των εθνών εντός της ΕΕ καταργείται. Η εθνική κυριαρχία καταλύεται. Ο πρωθυπουργός άλλωστε το παραδέχεται πρώτος, για να μην του το υπενθυμίσουν οι «άλλοι», για να δείξει ότι γνωρίζει την κατάσταση, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποκρούσει τα πυρά. Μαζί με την εθνική κυριαρχία καταργείται η αντιπροσωπευτική «δημοκρατία» (όπως γνωρίζουμε, πάντα οι αποικίες δεν απολαμβάνουν αυτό το «προνόμιο»), τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων, των νέων, των ηλικιωμένων, του συνόλου σχεδόν των πολιτών της Ελλάδας.

  Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει εντολή για αυτήν την πολιτική άρα πρέπει να προκηρυχθεί δημοψήφισμα ενάντια στο σύμφωνο σταθερότητας της Ε.Ε, για να αποδοκιμαστούν μαζί του και τα ληστρικά μέτρα που η εφαρμογή του επιβάλλει. Το δημοψήφισμα θα αποκαταστήσει στοιχειωδώς την κατάλυση της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας αλλά και της εθνικής κυριαρχίας.

  2) Φταίει και πρέπει να πληρώσει η ελληνική κοινωνία όπως ισχυρίζεται η κ. Μέρκελ και ο κ. Τρισέ; Πως οδηγήθηκε η ελληνική οικονομία στην παρακμή;

  Ακολουθώντας μια οικονομική πολιτική προσαρμοσμένη στα συμφέροντα της Γερμανίας, η υπερκυβέρνηση των Βρυξελών κατέστρεψε συστηματικά τις οικονομίες του Νότου. Κούρσεψαν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και τις μετέφεραν στις κεντρικές χώρες, μέσω της κατάληψης της ελληνικής αγοράς από προϊόντα του Βορρά, αφού η συμφωνία του Μάαστριχτ απελευθέρωσε πλήρως τις καπιταλιστικές δυνάμεις του ελεύθερου εμπορίου και ανταγωνισμού από οποιαδήποτε «προστατευτικά» εμπόδια. Τώρα αντί να βοηθήσουν, επιβάλλουν και μέτρα, που οδηγούν σ΄ ένα παρατεταμένο οικονομικό χειμώνα, μια βαθιά ύφεση. Κηρύττουν έναν πραγματικό πόλεμο, με τεράστιες κοινωνικές απώλειες.

  2α. Η ζημιά του νότου και τα κέρδη της Γερμανίας από την νομισματική ένωση: Η ένωση αδύναμων και ισχυρών οικονομιών στην ευρωζώνη οδηγεί στην ενίσχυση των παραγωγικών τομέων και κλάδων που έχουν απόλυτο πλεονέκτημα. Οι χώρες του Νότου έτσι δημιούργησαν παραγωγικά ελλείμματα, ενώ οι χώρες του Βορρά παραγωγικά πλεονάσματα. Η Ελλάδα με αδύναμο μεταποιητικό τομέα, χωρίς υψηλή τεχνολογία, οδηγήθηκε στην αποδιάρθρωση της παραγωγικής της βάσης, αλλά ανάλογη ζημιά υπέστη και στον πρωτογενή τομέα. Το παραγωγικό της έλλειμμα από ισοσκελισμένο (-0,5% ήταν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) την περίοδο 92-96 πριν την σύνδεση της χώρας με το ευρώ, έφτασε στο -6,7% την περίοδο 97-01, στο -11,8% τα χρόνια 2002-2006, σε -14,7% το 2007, σε – 13,8% το 2008, μεγέθη που για ανεπτυγμένες χώρες μπορεί να τα συναντήσει κανείς μόνο αν αυτές βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση. Αντίθετα η Γερμανία και οι δορυφορικές της χώρες από ελλειμματικές έγιναν πλεονασματικές. Η σχέση εξαγωγών-εισαγωγών πχ της Ελλάδας προς την Γερμανίας είναι 1:4,5. Είναι εντυπωσιακό ότι το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας μόνο με την Γερμανία είναι συντριπτικά μεγαλύτερο απο το σύνολο των εισροών από την Ε.Ε προς την Ελλάδα!!! Συμπέρασμα : τμήμα της ανάπτυξης της Γερμανίας είχε ως αντίτιμο την υπανάπτυξη της Ελλάδας και του νότου. Μας χρωστάνε λοιπόν δεν τους χρωστάμε.

  2β. Ο εξωτερικός δανεισμός και το χρέος : Όταν μια χώρα αντιμετωπίζει παραγωγικό έλλειμμα τότε προσφεύγει για να το καλύψει στον εξωτερικό δανεισμό. Μας δάνειζαν «φτηνά» μέσα στην ΟΝΕ αφού μας κατέστρεφαν παραγωγικά. Οι πιστώσεις έτσι επέστρεφαν στους πιστωτές, πολλές φορές και απευθείας μέσω της παραγγελίας οπλικών συστημάτων.

  2γ. Το σκληρό ευρώ και η εξωτερική πολιτική της ένωσης: Το ισχυρό νόμισμα ωφελεί πλεονασματικές χώρες όπως η Γερμανία και σχετίζεται κύρια με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό των νομισμάτων για το ποιο θα κυριαρχήσει. Βυθίζει όμως τις ελλειμματικές χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα μια που οι εξαγωγές τους στις χώρες εκτός ευρώ ( π.χ βαλκάνια) περιορίζονται, αφού ακριβαίνουν και δυναμιτίζει τον ελληνικό τουρισμό.

  2δ. Η νομισματική πολιτική της ένωσης: Η παράδοση της νομισματικής πολιτικής στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα οδήγησε σε μια σημαντική στρέβλωση την ελληνική οικονομία. Καθώς οι κύκλοι των οικονομιών στην ευρωζώνη είναι διαφορετικοί, η νομισματική πολιτική ασκείται προς όφελος των κεντρικών οικονομιών (κυρίως της Γερμανίας) και είναι μόνιμα αντίθετη με αυτήν που χρειάζεται η χώρα και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια. Έτσι τη στιγμή που η Ελλάδα εμφάνιζε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, η Κεντρική Τράπεζα εφάρμοζε πολιτική χαμηλών επιτοκίων που αντανακλούσαν τη γερμανική ύφεση, που οδήγησαν στην έντονη και παραπέρα εξειδίκευση της οικονομίας στην οικοδομική δραστηριότητα, με αποτέλεσμα τη φούσκα των τιμών στα ακίνητα, την υπερθέρμανση της οικονομίας και την ενίσχυση της γενικής παραγωγικής αποδιάρθρωσης. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στην Πορτογαλία και στην Ισπανία, όπου η διεθνής αναταραχή προκάλεσε πραγματικό σοκ στην οικοδομή και την διάλυση του «οικοδομικού μπλοκ» με τραγικές συνέπειες στο σύνολο της οικονομίας. Αύριο που η ελληνική οικονομία θα έχει ανάγκη από χαμηλά επιτόκια, αυτά θα ανεβαίνουν επειδή η πιθανή ανάκαμψη της οικονομίας της Γερμανίας θα δημιουργεί πληθωριστικό κίνδυνο, με συνέπεια την επιδείνωση της ελληνικής ύφεσης.

  2ε. Η ληστρική συνθήκη του Μάαστριχτ και η Λισσαβόνα – Το Σύμφωνο Σταθερότητας – Η «αλληλεγγύη» των κρατών στην ΟΝΕ, η ενίσχυση των αρπακτικών των αγορών: Η παραπάνω ληστρική συνθήκη της ΟΝΕ για τις χώρες του Νότου, για να μην αφήσει κανένα περιθώριο διαφυγής από τον μονεταρισμό, σφραγίστηκε με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Αφαιρέθηκε έτσι και το τελευταίο μέσο για να διορθωθεί μια κατάσταση, η ελευθερία της δημοσιονομικής πολιτικής, δηλαδή η δυνατότητα των εθνικών προϋπολογισμών να λειτουργούν ως σταθεροποιητές και αναπτυξιακά εργαλεία. Στην Ελλάδα σήμερα κάτω από την τρομοκρατία του νεοφιλελευθερισμού που έχει για ξίφος του το Σύμφωνο Σταθερότητας, καταργείται και το στοιχειώδες δικαίωμα του ελληνικού κράτους να συντάσσει την λίστα των εσόδων-εξόδων του.

  Η συνθήκη του Μάαστριχτ και η Λισσαβόνα κατάργησαν την αρχή της αλληλεγγύης που ίσχυε με την συνθήκη της Ρώμης. Οδηγηθήκαμε έτσι στην αρχή «ο καθένας μόνος του», που και αυτό είναι ένα απέραντο ψέμα, μια που όλα τα εργαλεία της εθνικής οικονομικής πολιτικής είναι κλειδωμένα στο Βερολίνο. Με διακριτά άρθρα προστατεύεται η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής και της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας. Η Ελλάδα δεν μπορεί έτσι να δανειστεί από την τράπεζά «της», την ΚΕΤ. Αντίθετα η ΚΕΤ, η τραπεζά «μας» δανείζει άλλες τράπεζες και τοκογλύφους με επιτόκιο 1% , για να δανείσουν με ευρωπαϊκό χρήμα και επιτόκια της τάξης του 6-7% την πατρίδα μας. Η Ε.Ε. έτσι σώζει τράπεζες αλλά όχι λαούς. Η Ε.Ε. προστατεύει και ενισχύει το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τα αρπακτικά των αγορών που ληστεύουν την χώρα. Τα κέρδη και το κεφάλαιο πάνω από όλα!

  3 Το Ευρωπαϊκό αδιέξοδο, ο γόρδιος δεσμός της συνθήκης του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας. Η λύση(;) του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού

  Η ανισομετρία και η ένταση των αντιθέσεων μέσα στο σύστημα ευρώ δεν μπορεί να λυθεί αν δεν δημιουργηθεί ένας ενεργός αναδιανεμητικός μηχανισμός, ένας ομοσπονδιακός προϋπολογισμός που θα διορθώνει τις αντιθέσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει σταθερή μεταφορά πόρων από τις πλούσιες περιφέρειες προς τις αδύναμες, ώστε αυτές να αναπτυχθούν παραγωγικά για να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν κοινωνικό κράτος. Η κατάργηση της συνθήκης του Μάαστριχτ και του Συμφώνου Σταθερότητας, ο απευθείας δανεισμός των μελών από την ΚΕΤ είναι επίσης απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να υπάρξει μια άλλη πολιτική στην Ευρωζώνη.

  Μεγάλες ενώσεις όπως του Καναδά η των ΗΠΑ ισορροπούν με αυτόν τον τρόπο. Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ αποτελεί το 20% του εισοδήματος, ενώ ο αντίστοιχος στην Ε.Ε. αντιστοιχεί στο 1%. Μεγάλο εμπόδιο σε αυτήν την προσπάθεια αποτελούν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και των δορυφορικών χωρών και πολύ περισσότερο η κοινή γνώμη των πολιτών τους.

  Αν αυτά δεν συμβούν σύντομα, αν το σύνολο της αρχιτεκτονικής του ευρώ δεν μετασχηματιστεί, τότε το μέλλον και η ενότητα της ίδιας της Ευρωζώνης είναι αβέβαια. Αν η Ελλάδα μέσα σε αυτές τις συνθήκες παραμείνει σε αυτήν, τότε σύντομα θα γίνει το Μεξικό της Ε.Ε., αυτό θα είναι άλλωστε και το αύριο του υπόλοιπου νότου.

  4. Τι σημαίνουν τα μέτρα για τους έλληνες. Η ανάλγητη πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ:. Ακόμη και τα χρόνια της στρεβλής και τελικά πήλινης ανάπτυξης, που η χώρα εμφάνιζε υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, τόσο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. με τις πολιτικές τους ενέτειναν τις κοινωνικές ανισότητες, την αναδιανομή του εισοδήματος σε όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας και των ανώτερων στρωμάτων, κατακρεούργησαν την υγεία και την παιδεία, απέκλεισαν την νεολαία από τις κοινωνικές της ευκαιρίες, αποψίλωσαν το κοινωνικό κράτος. Σήμερα η Ελλάδα εμφανίζει τους χειρότερους κοινωνικούς δείκτες σε επίπεδο ευρωζώνης αλλά και από τους τελευταίους στην υπόλοιπη Ήπειρο. Δεν είναι δυνατόν η Γερμανία, η πλουσιότερη χώρα, που εμφανίζει από τους καλύτερους κοινωνικούς δείκτες να εγκαλεί την Ελλάδα την φτωχότερη, να περιορίσει κι άλλο το αναιμικό κοινωνικό της κράτος. Οι έλληνες πολίτες, οι εργαζόμενες τάξεις δεν αντέχουν την παραπέρα επιδείνωση της ζωής τους. Ο Δεκέμβρης, η μεγάλη περσινή εξέγερση ήταν η μεγάλη προειδοποίηση προς τις ντόπιες και ξένες ελίτ από την πιο αποκλεισμένη νεολαία της Ευρώπης

  5. Τα αποτελέσματα του προγράμματος σταθερότητας της κυβέρνησης. Ένας παρατεταμένος οικονομικός χειμώνας. Θα μειωθεί όμως το εξωτερικό χρέος; Ελλάδα! χώρα παράδειγμα για το ποιος θα πληρώσει την κρίση.

  Όλοι προτρέπουν την Ελλάδα να ματώσει. Το ΔΝΤ μιλάει μάλιστα για 10-20 σκληρά χρόνια. Χρόνια φτώχειας, ανεργίας, κοινωνικής δυστυχίας, υπανάπτυξης. Όμως με τα πρόσφατα μέτρα-το σταθεροποιητικό πρόγραμμα- μειώνονται οι δημόσιες και ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες σε βάθος τετραετίας. Όπως διαβεβαιώνει η οικονομική επιστήμη, με αυτόν το τρόπο το ΑΕΠ συρρικνώνεται, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία απογειώνεται. Τι γίνεται όμως με το εξωτερικό χρέος; Λένε λοιπόν οι οικονομολόγοι ότι για να μειωθεί το εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ή το επιτόκιο δανεισμού του δημοσίου πρέπει να είναι μικρότερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ (πράγμα αδύνατον με την υπάρχουσα πολιτική αφού πρέπει να δανειστούμε με αρνητικά επιτόκια), ή πρέπει η χώρα να παρουσιάσει σημαντικά πλεονάσματα στο εξωτερικό της ισοζύγιο (πράγμα εξίσου αδύνατον μια που η χώρα είναι σε παραγωγική αποδιάρθρωση και το ετήσιο έλλειμμά της στο εξωτερικό ισοζύγιο πληρωμών ανέρχεται τα τελευταία τρία χρόνια από 28-35 δις ευρώ). Η συνταγή των πλεονασματικών η ισοσκελισμένων προϋπολογισμών σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι επίσης δρόμος προς τον οικονομικό και κοινωνικό Καιάδα. Άρα η συνταγή της Ε.Ε , του ΔΝΤ, που υιοθετούν κυβέρνηση και αξιωματική συμπολίτευση αλλάζει τελικά τους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς, κεντρικό στόχο έχει να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόμενους και στις κοινωνίες. Η Ελλάδα ο επικεφαλής των αδύναμων κρίκων του Νότου, γίνεται χώρα παράδειγμα, για την επιβολή ενός βάρβαρου κοινωνικού μοντέλου, του μετακρισιακού υποδείγματος. Δυστυχώς η ευτυχώς η έκβαση της μάχης εδώ, θα κρίνει όχι μόνο την φορά της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αλλά και θα διαμορφώσει συσχετισμούς για την γενικευμένη σύρραξη ενάντια στα κοινωνικά δικαιώματα που θα λάβει χώρα σε όλο τον Ευρωπαϊκό Νότο και πιθανά σε όλη την Ήπειρο.

  6 Μπορεί η Ελλάδα να κηρύξει στάση πληρωμών (η τουλάχιστον να απειλήσει) για τα τοκοχρεολύσια; Πως μετατρέπεται αυτόματα το ελληνικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό .Τον δρόμο του αγώνα τον δείχνει η Ισλανδία.

  Φυσικά και μπορεί να κηρύξει χωρίς «ιδιαίτερες» συνέπειες. Αυτοί που θα δυσκολευτούν περισσότερο και θα υποστούν συντριπτικές συνέπειες θα είναι άλλοι, οι Τράπεζες και οι διεθνείς τοκογλύφοι, αλλά και η κ.Μέρκελ και ο κ.Τρισέ που ενδιαφέρονται για την σταθερότητα του ευρώ. Έστω και ως απειλή, είναι απειλή αποσταθεροποίησης του ευρώ, άρα ισχυρό χαρτί για να επιβάλλουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά ακόμη και αν την πραγματοποιήσουμε, δεν υπάρχει καμία νομική δυνατότητα για να εκτοπίσουν την χώρα από την ζώνη του ευρώ. Η παραμονή η όχι στην ζώνη του ευρώ παραμένει επιλογή της χώρας σύμφωνα με όλες τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Ακόμη όμως και η έξοδος σήμερα δεν προδιαγράφει καμία προκατακλυσμιαία καταστροφή, ίσως έχει και σημαντικά κέρδη, άλλωστε την προτείνουν ως λύση και πολλοί «ορθόδοξοι» οικονομολόγοι. Συμπέρασμα: Το χαρτί της στάσης πληρωμών είναι το πιο ισχυρό σήμερα για να μετατρέψουμε το ελληνικό πρόβλημα σε ευρωπαϊκό. Μόνο που χρειάζεται μια κυβέρνηση με τολμηρούς πολιτικούς και όχι οσφυοκάμπτες του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

  Το παράδειγμα του Ισλανδικού λαού είναι ένα παράδειγμα και για τον ελληνικό λαό. Οι Βρετανοί και οι Ολλανδοί εκεί που απειλούσαν με διεθνείς κυρώσεις και αποκλεισμό την Ισλανδία τώρα παρακαλούν για μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με σαφώς πολύ ευνοϊκούς όρους για την Ισλανδία. Γιατί αφού μπορεί η Ισλανδία να επιβάλλει την επαναδιαπραγμάτευση να μην μπορεί και η Ελλάδα;

  7 Γιατί πρέπει να τεθούν σε κρατικό και δημόσιο έλεγχο τουλάχιστον οι τράπεζες

  Οι τράπεζες σήμερα καθορίζουν με την στρατηγική της ρευστότητας που παρέχουν, των δανείων και των επιτοκίων τους, κατά πολύ το αναπτυξιακό προφίλ της χώρας και εφόσον αυτές ανήκουν σε «ιδιωτικά χέρια», η πολιτική τους καθορίζεται με βάση τις τιμές των μετοχών, τα κέρδη τους, τα μερίσματα, τα μπόνους των στελεχών τους. Μια άλλη αναπτυξιακή πολιτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση, που στοχεύει στην παραγωγική ανάταση της Ελλάδας, θα στηριχθεί σε κριτήρια δημόσιου οφέλους , άρα σε ένα δημόσιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο δημόσιος και κρατικός έλεγχος όχι μόνο των τραπεζών αλλά και των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμιο κλπ) και οργανισμών κοινής ωφέλειας ( ΟΤΕ κλπ) είναι για τους ίδιους λόγους, ζητούμενο. Δεν είναι τυχαίο που μεγάλο μέρος τους ανήκει σε Γερμανικά κεφάλαια.

  Εμείς οι εκπαιδευτικοί, της Δ.ΕΛΜΕ ΑΝ.ΑΤΤΙΚΗΣ καλούμε το σύνολο των εργαζομένων, την νεολαία, τους άνεργους, όλους τους έλληνες πολίτες να δώσουμε την μεγάλη μάχη. Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί δρόμοι από τον «μονόδρομο» που επιβάλλουν το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, η ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανατρέψαμε την αντιδραστική συνταγματική αναθεώρηση, όπως υπερασπιστήκαμε το άρθρο16 κόντρα στον συσχετισμό του δικομματισμού, όπως οδηγήσαμε τους Γιαννίτση-Σημίτη σε ήττα στο ασφαλιστικό, μπορούμε να ανατρέψουμε το πρόγραμμα σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης, το σύμφωνο σταθερότητας και την συνθήκη του Μάαστριχτ. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η πατρίδα μας η λεηλατημένη αποικία του Βερολίνου, να κερδίσει η Γερμανία με την οικονομική και πολιτική δύναμη ότι δεν κέρδισε με το ξίφος στον Β. παγκόσμιο πόλεμο. Θα αντισταθούμε πάλι, στον δρόμο για την οικοδόμηση μιας κοινωνίας με όλο και περισσότερη δικαιοσύνη, κοινωνική και πολιτική ισότητα.
  Γιατί όπως λέει και ένας βετεράνος του Γαλλικού Μάη:
  «δεν είναι μόνο το καλάθι της νοικοκυράς, είναι η ποίηση της ζωής που το σύστημα συνεχίζει να μας στερεί» (R. Vaneigem).

  Σχόλιο από Δ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής | 09/03/2010

 43. Τέλος εποχής…

  Του Χρύσανθου Λαζαρίδη, αντιπροέδρου του ΔΣ/Δ21

  5η Μαρτίου 2010

  Το 1981, όταν πρωτο-ήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία δεν περιορίστηκε στην απλή διαχείριση. Προσπάθησε να θέσει τις βάσεις μιας μακροχρόνιας καθεστωτικής επιβολής. Ώστε όταν κυβερνά να είναι ανεμπόδιστο, κι όταν βρίσκεται στην αντιπολίτευση να μην αφήνει το αντίπαλο κόμμα να κυβερνήσει…
  Έτσι ώστε η Νέα Δημοκρατία – το αντίπαλο κόμμα – να περιορίζεται απλώς στο ρόλο μιας «βραχυχρόνιας κυβερνητικής παρένθεσης».

  Ίσα – ίσα για να μπορεί το ΠΑΣΟΚ να αυτό-εκκαθαριστεί και να επιστρέψει σύντομα δριμύτερο στην εξουσία…
  Η στρατηγική αυτή στηρίχθηκε σε πέντε πυλώνες:

  * Πρώτον στους αγρότες, οι οποίοι τότε πλησίαζαν το 30% του ενεργού πληθυσμού. Το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε τους υποτυπώδεις παραγωγικούς συνεταιρισμούς που προϋπήρχαν σε πρότυπα καταναλωτικών συνεταιρισμών που διένειμαν επιδοτήσεις.
  Βαθμιαία οι αγρότες «εθίστηκαν» στις επιδοτήσεις που έπαιρναν από τη Ευρωπαϊκά ταμεία. Σε συνδυασμό και με τα ΜΟΠ (Μεσογειακά Ενοποιημένα Προγράμματα) που τότε «απέσπασε» ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην ελληνική περιφέρεια έρευσε χρήμα ως τότε πρωτόγνωρο…
  Οι τοπικές κοινωνίες έμαθαν κι αυτές στο εύκολο χρήμα, αναβαθμίστηκε ο τρόπος ζωής τους, αλλά όχι η παραγωγική βάση τους. Το καταναλωτικό τους επίπεδο εκτινάχθηκε, ενώ η ανταγωνιστικότητά τους κινήθηκε ακριβώς αντίθετα: σταθερά αποδυναμώθηκε.
  Αρχιτέκτονας αυτού του «εκσυγχρονισμού», ο τότε υπουργός Γεωργίας και μετέπειτα Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

  * Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στους λεγόμενους «μικρομεσαίους», δηλαδή τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάστηκε. Αλλά δεν βελτιώθηκαν οι συνθήκες ανταγωνισμού. Έτσι δημιουργήθηκε το φαινόμενο του «πολύ-εμπορισμού»: άνοιγαν πολλά «μαγαζάκια», αλλά ακόμα και τα πιο επιτυχή εξ αυτών ήταν κατά κανόνα βραχύβια…
  Επίσης, δε δημιουργήθηκαν συνθήκες ανάδειξης νέας επιχειρηματικής τάξης μέσα από την αγορά. Αναδείχθηκαν πολλές νέες επιχειρήσεις δια της συμμετοχής σε κρατικές προμήθειες.
  Οι μικρομεσαίοι έγιναν έμμεσα κρατικοδίαιτοι και οι πιο επιτυχείς εξ αυτών έπαψαν να είναι «μικρομεσαίοι», γιγαντώθηκαν κι έγιναν άμεσα κρατικοδίαιτοι.
  Τελικώς η ίδια η «επιχειρηματικότητα» στην Ελλάδα έγινε κρατικοδίαιτη.

  * Τρίτον, το ΠΑΣΟΚ στηρίχθηκε στην δημοσιοϋπαλληλία, την οποία διόγκωσε: Με αθρόες προσλήψεις, με γιγαντισμό των ΔΕΚΟ, με μετατροπή πολλών ιδιωτικών επιχειρήσεων σε «προβληματικές» που κρατικοποιήθηκαν, και αργότερα με τη διάχυση των «δημοτικών επιχειρήσεων». Αυτές μετέφεραν τη δημοσιοϋπαλληλία στην περιφέρεια, κι άρχισαν να «απορροφούν» πρώην αγροτικούς πληθυσμούς που εγκατέλειπαν την γη ή έβρισκαν «παράλληλη απασχόληση» έξω από το χωράφι.
  Έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι σχεδόν τριπλασιάστηκαν από το 1981. Από το 4-5% περίπου του συνολικού ενεργού πληθυσμού το 1981, έφτασαν το 13% του συνολικού ενεργού πληθυσμού σήμερα! Όταν στην υπόλοιπη Ευρώπη δεν ξεπερνούν κατά μέσον όρο το 2-2,5%. Ήταν ήδη πριν το ΠΑΣΟΚ διογκωμένος ο δημόσιος τομέας – 30% μεγαλύτερος – κι έγινε πενταπλάσιος!

  * Τέταρτον, το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής έλεγξε την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πολλαπλασίασε τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πολλαπλασίασε τους φοιτητές και τις οργανικές θέσεις των καθηγητών, χωρίς να αναβαθμίσει την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης. Η Ελληνική έρευνα έμεινε πίσω, το «αντίκρισμα» των ελληνικών πτυχίων υποχώρησε, αλλά δημιουργήθηκε μια ολόκληρη στρατιά «καθηγητών», που επιλέχθηκαν και προάγονται κατά κανόνα με πολιτικά και ιδεολογικά κριτήρια.
  Η ψευτο-«προοδευτικότητα» ηγεμονεύει παντού. Ασφαλώς υπάρχουν και πολλοί μη αριστεροί πανεπιστημιακοί, οι οποίοι, όμως, είναι ίσως οι πιο «φοβισμένοι» Έλληνες πολίτες. Συνήθως κρύβουν τις απόψεις τους. Συνηθέστερα παριστάνουν τους «προοδευτικούς» για να επιβιώσουν. Ενίοτε προπηλακίζονται από «ομάδες κρούσης» έξω-πανεπιστημιακών αριστεριστών και αναρχικών. Πολύ συχνά υποχρεώνονται σε συναλλαγή μαζί τους.
  Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια ζουν μέσα σε συνθήκες ιδεολογικής τρομοκρατίας και συναλλαγής κυκλωμάτων. Που εκτός της συντεχνιακής τους στήριξης φροντίζουν και για την υπεράσπιση της δικής τους «πολιτικής ορθότητας».
  Με την απόλυτη κυριαρχία των άκαπνων νέο-αριστερών στα Πανεπιστήμια δημιουργήθηκε μια στρατιά διανοούμενων «γνωμηγετών» (opinion leaders), πρόθυμων να αποδομήσουν κάθε πολιτική πρόταση που αμφισβητεί τα στερεότυπα της Αριστεράς και να στηρίξουν κάθε αντίστοιχη πρόταση που τα υπερασπίζεται και τα αναπαράγει.
  Ο δημόσιος λόγος της Ελλάδας είναι ο πιο «κολλημένος» σε ψευτο-προοδευτικές εμμονές απʼ όλη την Ευρώπη!
  Η Αριστερά στα Πανεπιστήμια έχει εξελιχθεί πλέον από εξω-θεσμική «ατμομηχανή Προόδου», όπως φιλοδοξούσε να είναι στη δεκαετία του ʼ70, σε τροχοπέδη συντήρησης, σε παράγοντα διανοητικής κι ερευνητικής αποτελμάτωσης, σε συμμαχία «διάσωσης» προσωπικών φέουδων και προνομίων.

  * Τέλος, το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να ελέγξει τα ΜΜΕ. Όταν ήλθε στην εξουσία το ΠΑΣΟΚ, ο Κεντροαριστερός τύπος είχε υπεροχή κυκλοφορίας της τάξης του 60-40%. Σήμερα η υπεροχή αυτή είναι της τάξης του 85-15%! Παράλληλα, όμως, δημιουργήθηκαν κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί, όπου η κεντροαριστερά ηγεμονεύει σχεδόν απόλυτα. Ακόμα και στα κρατικά κανάλια. Ακόμα και επί Νέας Δημοκρατίας!
  Είναι χαρακτηριστικό ότι αν τολμούσε να πει κανείς στην Ελλάδα αυτά που δήλωσαν κατά καιρούς η Σοσιαλίστρια Σεγκολέν Ρουαγιάλ ή ο Κεντροδεξιός Νικολά Σαρκοζύ στη Γαλλία, ο Σοσιαλιστής Θαπατέρο στην Ισπανία ή ο Εργατικός Γκόρντον Μπράουν στη Βρετανία, ή ο Σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρτ Σρέντερ στη Γερμανία, θα τον κατήγγελλαν εδώ ως «ακροδεξιό», ή «νεοφιλελεύθερο» (ενίοτε ως και τα δύο).
  Οι απόψεις μεγάλου φάσματος της Ελληνικής κοινωνίας και της Ευρωπαϊκής Πολιτικής, υπό-εκπροσωπούνται στο δημόσιο λόγο και στα ΜΜΕ. Αντίθετα, οι απόψεις της Αριστεράς (και της άκρας Αριστεράς) υπέρ-εκπροσωπούνται.
  Αυτό είναι αποτέλεσμα επιβολής της Αριστεράς στα ΜΜΕ, που όμως δεν λειτουργεί υπέρ των κομμάτων της Αριστεράς. Λειτουργεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ. Ως δύναμη στήριξής του όταν είναι στην Κυβέρνηση, κι ως «δύναμη κρούσης» κατά της κυβέρνησης (της ΝΔ) όταν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην Αντιπολίτευση.

  Καταρρέουν και οι πέντε πυλώνες!

  Αυτοί οι πέντε «πυλώνες» καθεστωτικής ισχύος του ΠΑΣΟΚ φαίνονται σήμερα να υποχωρούν:
  * Η αγροτική τάξη έχει ήδη συρρικνωθεί περίπου στο μισό του 1981. Το 2013 λήγουν οι αγροτικές επιδοτήσεις των Βρυξελλών. Κι είναι δύσκολο να σταθεί μη επιδοτούμενη αγροτική παραγωγή, σε μια αγορά, όπου υπάρχουν τόσες στρεβλώσεις, ώστε η τεράστια ψαλίδα τιμών ανάμεσα στο ράφι και στο χωράφι αποθαρρύνει πια τους πάντες.
  Κυριολεκτικά οι αγρότες μας είναι στον αέρα μετά το 2013.
  Πέρσι η ψυχορραγούσα κυβέρνηση της ΝΔ τους έδωσε κάποια «ψίχουλα». Φέτος δεν πήραν τίποτε. Αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχασε τα τελευταία υπολείμματα της στήριξής του ανάμεσα στους αγρότες. Από τους οποίους πολλοί το ψήφισαν τον Οκτώβριο. Αλλά τώρα νιώθουν «κοψοχέρηδες»…
  * Οι μικρομεσαίοι υπέστησαν ένα πλήγμα από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ το 1999-2000 με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου. Αλλά τότε έχασαν σημαντικό μέρος των αποταμιευμάτων τους, δεν έχασαν τα μέσα να βγάζουν χρήματα. Διατήρησαν τα μαγαζιά τους.

  Τώρα, με τα μέτρα που εξήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά πολλοί απʼ αυτούς θα βάλουν λουκέτο.
  Κι είναι ο τρόμος και ο «τρόπος» που τους απομακρύνει από το ΠΑΣΟΚ, περισσότερο ίσως απʼ αυτά καθαυτά τα μέτρα:
  Ο τρόμος αυτού που βλέπουν να έρχεται, και ο τρόπος με τον οποίο τους ξεγέλασαν. Τους έταξαν παροχές που θα τόνωναν την αγορά και τώρα τους πνίγουν κάθε ανάσα. Κυριολεκτικά τους καταδικάζουν σε ασφυξία.
  Πριν από πέντε μήνες καταψήφισαν τον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος τους είχε υποσχεθεί δύο δύσκολα χρόνια. Και ψήφισαν το Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος τους υποσχέθηκε ένα νέο «πάρτι παροχών» και («πράσινης») ανάπτυξης. Για να τους φέρει τελικά ένα εφιάλτη πρωτοφανούς συρρίκνωσης της αγοραστικής δύναμης χωρίς τέλος. Μπροστά στην οποία τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο Κώστας Καραμανλής τον περασμένο Σεπτέμβριο μοιάζουν σήμερα με απλό «χάδι»…

  * Η δημοσιουπαλληλία, ο πιο σκληρός πυρήνας του ΠΑΣΟΚικού καθεστώτος, δέχεται σήμερα το πιο καίριο πλήγμα από τα μέτρα της Κυβέρνησης. Εδώ η συνολική μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος είναι της τάξης του 10% άμεσα. Και μάλιστα από ένα κόμμα που τους έταζε «λαγούς με πετραχήλια» και τους βεβαίωνε ότι «λεφτά υπάρχουν» μόλις πριν έξη μήνες!
  Οι δημόσιοι υπάλληλοι πλήττονται άμεσα και σκληρά από τα πρωτογενή αποτελέσματα της προσαρμογής που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες.
  Οι μικρομεσαίοι πλήττονται από τα δευτερογενή αποτελέσματα, δηλαδή από την ύφεση που θα προκληθεί. Που θα είναι βαθιά και αυτοτροφοδοτούμενη.
  Η δημοσιονομική προσαρμογή των ετών 1985-87 ήταν ίσως σκληρότερη σε πραγματικούς όρους (μηδενικές ονομαστικές αυξήσεις επί δύο χρόνια σε συνθήκες μέσου πληθωρισμού 17%), όμως τότε τα βασικά «κεκτημένα» είχαν διατηρηθεί, η υποτίμηση του νομίσματος αύξησε την εγχώρια ζήτηση και υπήρχε ρευστότητα σε ένα περιβάλλον όπου ο ιδιωτικός τομέας είχε πολύ χαμηλή δανειακή επιβάρυνση.
  Τώρα ο συνδυασμός πρωτογενών και δευτερογενών αποτελεσμάτων σε συνθήκες χαμηλής ανταγωνιστικότητας, έλλειψης ρευστότητας και σε περιβάλλον υψηλής δανειακής εξάρτησης του ιδιωτικού τομέα, δημιουργεί αληθινό εφιάλτη.
  Η διετία 1985-87 εξανάγκασε τους πάντες σε περιστολή της δαπάνης.
  Η τωρινή «προσαρμογή» οδηγεί σε χρεοκοπία.

  * Τα Πανεπιστήμια έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους από τη δράση των εξω-πανεπιστημιακών. Η κοινωνική ένταση που θα προκύψει δεν προμηνύει τίποτε καλό για τα ίδια τα Πανεπιστήμια, που θα βρεθούν στο επίκεντρο των συγκρούσεων. Πολύ περισσότερο που τα κονδύλιά τους κόβονται και οι συμμαχίες που διατηρούσαν τον έλεγχο της «προοδευτικότητας» θρυμματίζονται.
  * Τέλος, η ύφεση θίγει και τη διαφημιστική αγορά, περιορίζοντας τα έσοδα και των ΜΜΕ. Πολλά των οποίων αντιμετωπίζουν, επί πλέον, πρόβλημα αξιοπιστίας. Και δεν είναι τυχαία η σταθερή και ιλιγγιώδης μείωση των πωλήσεών και της κυκλοφορίας τους. Που έχει πέσει κατά 80% σε σχέση με το 1990 και κατά 60% σε σχέση με το 2000!
  Τέτοια πτώση κυκλοφορίας είναι ουσιαστικά συρρίκνωση επιρροής. Τα ΜΜΕ ελέγχονται πάντα από την Κεντροαριστερά, αλλά η επιρροή τους στην κοινωνία είναι όλο και μικρότερη.

  Έκρηξη ή ενδόρρηξη

  Σήμερα συντελείται αληθινό «τέλος εποχής». Συνθλίβονται όλοι οι πυλώνες του καθεστώτος που εγκαταστάθηκε μετά το 1981 και αναπαραγόταν έκτοτε. Με όλο και μεγαλύτερες δυσκολίες. Με όλο και σοβαρότερες αντιφάσεις. Αλλά αναπαραγόταν, πάντως…
  Το ερώτημα είναι αν θα διαλυθεί με κοινωνική «έκρηξη», δηλαδή εκτόνωση προς τα έξω, ή πολιτική «ενδόρρηξη», δηλαδή απορρόφηση εντάσεων και εκτόνωση προς τα μέσα.
  Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί απεγνωσμένα να συμβεί το δεύτερο. Να στραφεί η μήνις της κοινωνίας κατά της Νέας Δημοκρατίας, που κυβερνούσε ως πρόσφατα, έχει κι αυτή τις ευθύνες της αναμφίβολα, αλλά οι ευθύνες της αφορούν ότι δεν άλλαξε το σύστημα που το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε και που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε φανατικά. Μέχρι που διαλύθηκε στα χέρια του…

  Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της, προσπαθεί κι εκείνη να συμβεί το δεύτερο: Να αλλάξει το πολιτικό σύστημα με μια νέα Μεταπολίτευση. Που προϋποθέτει, βέβαια, μια διαφορετική – πολύ διαφορετική – Νέα Δημοκρατία.
  Το τι ακριβώς θα προκύψει, εξαρτάται από το αν θα προλάβει η Νέα Δημοκρατία να αλλάξει δραστικά – και να πείσει για την αλλαγή της αυτή – πριν τα πάντα διαλυθούν στα χέρια ενός ΠΑΣΟΚ, που δεν μπορεί ούτε να διασώσει το σύστημα που το ίδιο θεμελίωσε, ούτε να διαχειριστεί την ομαλή μετάβαση σε κάποιο άλλο.
  Τραγική ειρωνεία: Το ΠΑΣΟΚ σήμερα ενταφιάζει αυτό που το ίδιο εξέθρεψε, επέβαλε, υπερασπίστηκε και διαχρονικά στηρίχθηκε πάνω του…

  Αληθινό «τέλος εποχής»!

  Σχόλιο από Β' Πανελλαδική | 09/03/2010

 44. Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί απεγνωσμένα να συμβεί το δεύτερο. Να στραφεί η μήνις της κοινωνίας κατά της Νέας Δημοκρατίας, που κυβερνούσε ως πρόσφατα, έχει κι αυτή τις ευθύνες της αναμφίβολα, αλλά οι ευθύνες της αφορούν ότι δεν άλλαξε το σύστημα που το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε και που το ίδιο το ΠΑΣΟΚ υπερασπίστηκε φανατικά. Μέχρι που διαλύθηκε στα χέρια του…

  A ΩΣΤΕ ΜΟΝΟ ΑΥΤΕς ΤΙς ΕΥΘΥΝΕς ΕΧΕΙ Η ΔΕΞΙΑ
  », έχει κι αυτή τις ευθύνες της αναμφίβολα, αλλά οι ευθύνες της αφορούν ότι δεν άλλαξε το σύστημα που το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε»

  ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΟΤΙ ΤΑ ΕΞΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ; ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΆ ΡΗΜΑΞΕ την Χωρα τοσο ως Ν Δ οσο και ως ποικιλωνυμα Κρυφά η Φανερα παπαγαλάκια της ; Δεν ηταν αυτή που χαρισε τα 28 δις στις ταραπεζες; Δεν ηταν αυτή που Εκανε τα βΑΤΟΠΑΙΔΟΙΑ μαζί με την Δεξια του Κυριο και τους διαφορους Εφραιμηδες Ρουσοπουλες Βουγαρακηδες ; Δεν ηταν αυτή που εδωσε ολες τις φοροαπαλλαγες στην Εκκησια και στους εφοπλισταδες;
  Βρε για τοσους χαζους μας περνανε διαφοροι ΔΗΘΕΝ ;

  (Η Β Πανελλαδική υπηρξε στα 1978 … απο τοτε εχουν περασει 32 χρονια βρε …Καλα τοσο κουτοχορτο νομιζουν καποιοι οτι μας ταιζουν»)

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 09/03/2010

 45. Έτσι είναι Νοσφεράτε

  «..οι ευθύνες της ΝΔ αφορούν ότι δεν άλλαξε το σύστημα που το ΠΑΣΟΚ θεμελίωσε..»
  Δηλ. δεν πέταξε από τις θέσεις τους αρκετόν αριθμό όσοι δεν ήταν δεξιοί

  Για τα υπόλοιπα των τελευταίων χρόνων της δεξιάς (να μην τα επαναλαμβάνουμε…) τίποτα δεν είδε , τίποτα δεν άκουσε ο σαμαροχρύσανθος…και αρκετοί όμοιοί του..

  Η μεγάλη πλάκα και το πολύ γέλιο με αυτούς είναι ότι ψάχνουν εναγωνίως την νομιμοποίηση για τις μπούρδες τους με αναφορές στην αριστερά και στο πέρασμά τους από εκεί.
  Βρε άντε από κει περα….

  Πως το έλεγαν εκείνον το υπουργό της χούντας, ε ένα τέτοιο πράμα…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 10/03/2010

 46. ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ

  Ομόφωνα και ομόψυχα ο Σύλλογος Καθηγητών του Γενικού Λυκείου Ακράτας με αίσθημα ευθύνης , όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και σε κάθε πνευματικό άνθρωπο , με ομόθυμη συμπαράσταση και των Μαθητικών Κοινοτήτων του Σχολείου ,

  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ έντονα και ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ

  τη βάναυση προσβολή που υφίσταται η πατρίδα μας Ελλάδα κατά πρώτον από τους επώνυμους πολιτικούς της των κομμάτων εξουσίας , που την οδήγησαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες στη σημερινή χρεοκοπία και κατά δεύτερον από τους νυν Ευρωπαίους « προστάτες » μας και πρώην κατακτητές και εξολοθρευτές μας , που χλευάζουν την Ιστορία μας και εκβιάζουν τη « σωτηρία » μας ζητώντας να τους πουλήσουμε την Ακρόπολη , τα νησιά μας και κάθε ίχνος Εθνικής μας Αξιοπρέπειας .

  Βάζουμε συμβολικά λουκέτο στο σχολείο στις 11 Μαρτίου συμμετέχοντας στη Γενική Απεργία και ως δάσκαλοι των Νέων της Πατρίδας μας κάνουμε ΕΚΚΛΗΣΗ αποκατάστασης της προσβεβλημένης εθνικής και προσωπικής ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ .

  ΝΤΡΟΠΗ να ψεκάζεται με χημικά στο πρόσωπο ο άνθρωπος σύμβολο της Εθνικής Τιμής και της Ελευθερίας , ο 90χρονος Μανώλης Γλέζος . Οι υπεύθυνοι να στηθούν στο Σύνταγμα για να τους « ψεκάσει » με τα πτύελα της καταισχύνης ο Ελληνικός λαός .

  ΝΤΡΟΠΗ να λεηλατείται ο εργασιακός μόχθος του μισθωτού και του συνταξιούχου και να καταδικάζεται σε μισθό πείνας τη στιγμή που οι μεγαλοκλέφτες του εθνικού μας πλούτου παραμένουν ανεύθυνοι και ατιμώρητοι . Οι κλέφτες πολιτικοί και παραπολιτικοί να επιστρέψουν αμέσως όλα τα κλεμμένα .

  Προειδοποιούμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε εμείς οι μισθωτοί τις απατεωνιές των αρπακτικών της χώρας μας . Δεν θέλουμε πίσω μόνον τα υλικά αγαθά που μας κλέβετε ερήμην μας .

  Πρωτίστως ΖΗΤΑΜΕ πίσω την κλεμμένη βίαια ηθική και πνευματική μας ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ !

  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ
  ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΚΡΑΤΑΣ

  Σχόλιο από Δάσκαλοι | 10/03/2010

 47. Πάντως αν εξαιρέσουμε την αθώωση της δεξιάς συμμορίας που επιχειρεί ο σύντροφος Λαζαρίδης, στα άλλα δεν έχει και πολύ άδικο!

  ε;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 10/03/2010

 48. Σχόλιο από Γιάννης | 10/03/2010

 49. Σχόλιο από Γιάννης | 10/03/2010

 50. παρεπιμπτόντως το σκυλάδικο λέγεται
  ΒΙΕΤΝΑΜ

  Σχόλιο από Γιάννης | 10/03/2010

 51. 49.Πάντως αν εξαιρέσουμε την αθώωση της δεξιάς συμμορίας που επιχειρεί ο σύντροφος Λαζαρίδης, στα άλλα δεν έχει και πολύ άδικο!

  Ποιά αλλα Μόνο αυτο επειπχειρει ….Τα αλλα ειναι οι Σαλτσες- κοινοτοπίες των »Αριστερών » -ντεμέκ- Πατριωτο Δεξιαρων …..

  Η Ουσια ειναι και αυτο κανουν εδώ και πολλά χρόνια οτι προσπαθουν χρόνια τωρα να βγαλουν λάδι την Δεξια ειτε με την καραμνλεικη ειτε με την Σαμαραδικη εκδοχή της

  Αλλά το πιο φτηυνο απο ολα ειναι ολα αυτά τα » Β Πανελλαδική ΄» κλπ .. Ως και εντελώς νεκρους ανασταινουν οι Δηθεν αριστεροι Δεξιο»πατριωτες» εθνολαικιστάράδες

  σιγά σιγά θα δουμε και … »Αναγεννηση »

  Σαρανταμηλε Θεοφυλακτο τον λέγανε…

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 10/03/2010

 52. Δείτε:

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/03/2010

 53. ΕΙΠΑΜΕ για αυτονανε …..μη τα ξαναλέμε

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 13/03/2010

 54. Oρίστε ένα νέο βίντεο (με Ελληνικούς υπότιτλους) μιας συνέντευξης – καταπέλτη, για την Ελλην. κρίση, του Max Keiser
  (το κείμενο με τα λεχθέντα του Max θα διατεθεί αργότερα):

  Max Keiser on the Greek crisis (with Greek subtitles):

  Σχόλιο από omadeon | 15/03/2010

 55. Ευχαριστούμε omadeon για το όντως αποκαλυπτικό βιδεο

  Παρατηρηστε τι λένε οι «δικοί μας» αξιολύπητοι και θλιβεροί έλληνες αναλυτές και τι ο «ξένος».

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/03/2010

 56. «Αγαπητοί Έλληνες». Πρωτοφανής ενέργεια του STERN, που απαντά στα ελληνικά!

  ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!

  Με μια πρωτόγνωρη ενέργειά του, ο δημοσιογράφος Walter Wüllenweber, δημοσιεύει στο Γερμανικό περιοδικό STERN, ανοιχτή επιστολή προς τους Έλληνες, στην ελληνική γλώσσα, με την οποία απολογείται για τη στεναχώρια που μας προκάλεσε, ενώ δεν παραλείπει (και αυτός), να αναφερθεί στα αμέτρητα e-mails διαμαρτυρίας «που ξεχειλίζουν» το γραμματοκιβώτιό του, όπως λέει χαρακτηριστικά!
  Δείτε τι λέει:

  «Αγαπητοί Έλληνες,

  Σίγουρα σας συμβαίνει ό,τι και σε εμάς τους Γερμανούς: Όταν σκεφτόμαστε την Ευρωπαϊκή Ένωση, το μυαλό μας πάει σε αυτόν τον συγκεχυμένο μηχανισμό στις Βρυξέλλες, όπου καλοπληρωμένοι γραφειοκράτες, μαζί με ξεδιαλεγμένους στην πατρίδα τους πολιτικούς, συνεχώς παράγουν εκνευριστικούς κανόνες. Έτσι έβλεπα εγώ τα πράγματα έως τώρα. Ξαφνικά όμως, η άποψή μου για την Ευρώπη και την Ε.Ε. άλλαξε ριζικά. Κι αυτό το οφείλω σε εσάς.

  Όλα ξεκίνησαν με μια επιστολή προς εσάς τους Έλληνες, την οποία έγραψα πριν από λίγες εβδομάδες στο περιοδικό Stern. Οφείλω να ομολογήσω: Η επιστολή περιείχε βαριές κατηγορίες. Και μου απαντήσατε, και μάλιστα σε βαθμό που το ηλεκτρονικό μου γραμματοκιβώτιο ακόμη ξεχειλίζει. Η αντιπαράθεση μεταξύ Γερμανών κι Ελλήνων που έχει ξεσπάσει εδώ και εβδομάδες, είναι σφοδρή και συναισθηματικά φορτισμένη, από την άλλη όμως, είναι απαραίτητη και προπάντων πραγματικά γόνιμη. Και από τότε η Ε.Ε. δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν λαβύρινθο διατάξεων για μένα. Τώρα, με την αντιπαράθεση ανάμεσα σε εσάς τους Έλληνες κι εμάς τους Γερμανούς, είναι που η Ευρώπη ξεκινά πραγματικά για μένα.

  Θα συμφωνήσετε πως έως τώρα τα πράγματα είχαν ως εξής: Όποτε προκύπτει κάποιο θέμα μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντιέται με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Εμείς οι πολίτες είμαστε μονάχα θεατές. Μπροστά στην τηλεόραση. Τώρα, σε αυτή την κρίση, εμείς οι πολίτες αρχίσαμε επιτέλους να συνομιλούμε μεταξύ μας, χωρίς τους αρχηγούς των κυβερνήσεων. Η ελληνογερμανική συζήτηση αποτελεί την αρχή μιας πραγματικής, ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας.

  Ενόψει αυτού του γεγονότος, γίνεται εμφανές ότι η αντιπαράθεση είναι προτιμότερη από τη σιωπή. Οι κατηγορίες που επιτέλους εκφέρονται, πραγματικά μας πάνε μπροστά. Και τις δύο πλευρές.

  Φυσικά πόνεσε η αντιπαράθεση αυτή. Όταν σας κατηγορούμε ότι είστε διεφθαρμένοι και εξαπατάτε την υπόλοιπη Ευρώπη, βεβαίως αυτό σας χαλάει τη διάθεση. Κι όταν ανώνυμοι επιστολογράφοι μου προτείνουν να με επεξεργαστούν παράγοντας γύρο ή όταν ελληνικές εφημερίδες παριστάνουν το Άγαλμα της Νίκης στην ομώνυμη στήλη με σβάστικα, αυτά με κάνουν να ξεροκαταπίνω. Συνολικά, όμως, με διδάξατε πολλά: Το γεγονός ότι γερμανικές εμπορικές αλυσίδες όπως η Lidl και η Saturn κατέκτησαν την ελληνική αγορά, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στη διαμόρφωση της ελληνικής οικονομίας, την οποία κατακρίνω, αυτό το αγνοούσα τελείως.

  Όπως επίσης αγνοούσα το ύψος των υπέρογκων κερδών που η Ελλάδα αποφέρει στη γερμανική βιομηχανία όπλων. Το 13 τοις εκατό των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων διοχετεύεται αποκλειστικά στην Ελλάδα. Αγοράζετε τόσα άρματα μάχης και τουφέκια, επειδή αντιλαμβάνεστε τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, ως απειλή. Και ποιος εφοδιάζει την Τουρκία με όπλα; Πάλι εμείς οι Γερμανοί. Η γερμανική αμυντική βιομηχανία λοιπόν, επωφελείται από μια διαμάχη, την οποία η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών θεωρεί περιττή. Οφείλω να ομολογήσω: Όσον αφορά αυτό το θέμα, εσείς οι Έλληνες έχετε ένα ισχυρό επιχείρημα με το μέρος σας.

  Στην επιστολή μου είχα περιγράψει το αίσθημα της αδυναμίας που νιώθουμε εμείς οι Γερμανοί, λόγω του ότι και η δική μας οικονομική σταθερότητα εξαρτάται από τις αποφάσεις που λαμβάνει η δική σας κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, την οποία εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να εκλέξουμε. Η δημόσια συζήτηση στη Γερμανία δεν έμεινε χωρίς αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Άσκησε ακόμη περισσότερη πίεση σε εσάς τους Έλληνες, ώστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα. Ισχυρίζομαι το εξής: Οι διαμαρτυρίες εκ μέρους εμάς των Γερμανών διευκολύνουν την κυβέρνησή σας να φέρει εις πέρας την εφαρμογή των απαραίτητων, σκληρών οικονομικών μέτρων. Επομένως, δεν υπάρχει μόνο μια νέα δημόσια σφαίρα στην Ευρώπη. Αυτή δρα κιόλας.

  Φυσικά εσείς οι Έλληνες αυτό θα το θεωρείτε παρέμβαση στις εσωτερικές σας υποθέσεις. Μα αυτό ακριβώς είναι. Η γερμανική δημοσιότητα επενέβη σε θέματα, τα οποία πρέπει να αποφασιστούν στην Ελλάδα. Αυτό άραγε είναι επιτρεπτό; Ως νέος δημοσιογράφος έκανα ρεπορτάζ για τον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Τότε, ακόμη και σε περιπτώσεις σοβαροτάτων παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους απαγορευόταν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ως προς αυτό το σημείο το Διεθνές Δίκαιο στο μεταξύ έχει τροποποιηθεί. Όσον αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, όμως, τα κράτη εξακολουθούν να είναι απολύτως κυρίαρχα.

  Θεωρητικά. Στην πραγματικότητα με την παγκοσμιοποίηση οι οικονομίες των χωρών έχουν συνδεθεί τόσο στενά, τόσο άρρηκτα, ώστε οι αποφάσεις που λαμβάνει η κυβέρνηση της μιας χώρας να έχουν αναπόφευκτες επιπτώσεις στην οικονομία και συνεπώς και στη ζωή των ανθρώπων σε μια άλλη χώρα. Στην Ε.Ε. οι επιδράσεις αυτές είναι ακόμη πιο ισχυρές και άμεσες. Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, συνεπώς, επεμβαίνει πάντοτε και στη γερμανική οικονομία, παρόλο που δεν το επιδιώκει.

  Και γι’ αυτό το λόγο είναι απολύτως κατανοητή και δικαιολογημένη η παρέμβαση της γερμανικής δημοσιότητας και των Γερμανών πολιτών στις πολιτικές αποφάσεις της Ελλάδας. Όπως και το αντίστροφο!

  Κι ακριβώς αυτό είναι που έμαθα τις τελευταίες εβδομάδες μέσα από την αντιπαράθεσή μας: Στην Ε.Ε. δεν υπάρχουν πλέον εσωτερικές υποθέσεις.

  Με εγκάρδιους χαιρετισμούς,

  Walter Wüllenweber

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 15/03/2010

 57. PAX GERMANICA

  Η φτώχεια μίας Δημοκρατίας είναι πολύ καλύτερη από την υλική ευημερία η οποία, καθώς ισχυρίζονται, συνυπάρχει με τον Ολοκληρωτισμό, όπως ακριβώς η ελευθερία είναι καλύτερη από τη δουλεία (Δημόκριτος)

  Σύμφωνα με τον J.M.Keynes, τα σημαντικότερα προβλήματα, τα «σφάλματα» καλύτερα της καπιταλιστικής κοινωνίας είναι:

  (α) η αδυναμία της να εξασφαλίσει πλήρη απασχόληση, καθώς επίσης

  (β) η αυθαίρετη, άνιση διανομή πλούτου και εισοδημάτων, για την οποία ουσιαστικά «εφευρέθηκε» η φορολογία.

  Φυσικά ο οικονομολόγος αναφερόταν σε μία καθαρά δημοκρατική κοινωνία, εντός της οποίας αναζητούσε την ιδανική επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Έτσι λοιπόν κατέληξε «απλοποιημένα» στο ότι, η πλήρης απασχόληση θα μπορούσε να επιτευχθεί με τη συμμετοχή του κράτους το οποίο, σε περιόδους ύφεσης, θα δραστηριοποιούταν με δημόσια έργα. Τα έργα αυτά, αφενός μεν θα αύξαναν την «κρατική» απασχόληση, αφετέρου δε θα καταπολεμούσαν τον περιορισμό της ζήτησης (τόσο η ανεργία, όσο και ο φόβος της, λειτουργούν αρνητικά στην κατανάλωση), με ευεργετικά αποτελέσματα για τις ιδιωτικές επενδύσεις – οι οποίες στη συνέχεια θα έπαιρναν τη «σκυτάλη» της απασχόλησης από το κράτος.

  Δυστυχώς, η «μέθοδος» αυτή έχει ουσιαστικά «χρεοκοπήσει» ήδη από τη δεκαετία του ΄70 όταν, μεταξύ άλλων, αποδείχθηκε ότι οι Πολιτικοί δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν τα δημόσια προγράμματα, μετά την πάροδο της ύφεσης και την ανάπτυξη της Οικονομίας. Πολύ περισσότερο αφού, εάν το πρόβλημα οφειλόταν σε πολύ υψηλούς μισθούς ή σε περιορισμένη «ευελιξία» της αγοράς εργασίας, οι επενδύσεις εκ μέρους του δημοσίου δεν συντελούσαν καθόλου στην επίλυση του

  ………………
  ………………..
  ………………

  Κατά την άποψη μας, ακόμη και αν τελικά καταφέρει να επικρατήσει η Γερμανία στην Ευρώπη, δημιουργώντας μία επόμενη παραλλαγή του «ολοκληρωτισμού», είναι αδύνατον να τα καταφέρει στο «παγκόσμιο γίγνεσθαι» – αφού σε καμία περίπτωση δεν θα διαθέτει ποτέ τη συνοχή των δύο άλλων «απολυταρχικών παραλλαγών».

  Πόσο μάλλον όταν η γερμανική Πολιτική χαρακτηρίζεται από μία απίστευτη έλλειψη αλληλεγγύης, καθώς επίσης από μία απύθμενη αχαριστία απέναντι σε όλα τα άλλα κράτη που τόσο πολύ τη βοήθησαν – παρά το ότι χρεοκόπησε δύο φορές, μετά από αντίστοιχους «αιματηρούς» πολέμους.

  Ακόμη περισσότερο, όταν πολλά κράτη από κοινού (κυρίως βέβαια οι Η.Π.Α.), της συμπαραστάθηκαν όχι μόνο οικονομικά (χωρίς να απαιτήσουν την πώληση εθνικών εδαφών της, για την εξόφληση των υποχρεώσεων της), αλλά και «ψυχολογικά», βοηθώντας την να «ξεχάσει» το «εθνικοσοσιαλιστικό» παρελθόν της – συμβάλλοντας ταυτόχρονα στο να ξεχαστεί από όλους τους άλλους λαούς, οι οποίοι υπέφεραν στην κυριολεξία από το τότε εγκληματικό καθεστώς της.

  Εάν σκεφθεί δε κανείς ότι η Ελλάδα σήμερα δεν έκανε πόλεμο, δεν διέπραξε αποτρόπαια εγκλήματα, δεν έκαψε Εβραίους σε κρεματόρια, δεν «αποκήρυξε» με τον χαρακτηρισμό «ναζί» τους προγόνους της, δεν σκότωσε και δεν κατέστρεψε κανέναν, ενώ ανεγνώρισε «έμπρακτα» τα τεράστια σφάλματα των Πολιτικών της, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να δείξει έστω την ελάχιστη «κατανόηση» στην συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι της – μίας Γερμανίας που ατυχώς της επετράπη να ενωθεί, θέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο, ακόμη μία φορά, ολόκληρη την Ευρώπη.

  Λογικά όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αδύνατον να μην «παρατηρούν» τον τρόπο συμπεριφοράς της Γερμανίας απέναντι στη χώρα μας (τα γερμανικά ΜΜΕ είναι προφανώς «στρατευμένα»), πιθανολογώντας ότι θα έλθει κάποτε και η δική τους σειρά. Το γεγονός αυτό ισχύει ειδικά για τη Μ. Βρετανία, η οποία δέχεται ακόμη μεγαλύτερες επιθέσεις από τα ΜΜΕ της Γερμανίας – όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό.

  Ολοκληρώνοντας θεωρούμε ότι, δυστυχώς για την Ευρώπη των 26, είναι φύσει αδύνατον να λειτουργήσει σωστά μία Ευρώπη των 27 ή περισσοτέρων κρατών, με αυτήν την «ηγεμονική», αχάριστη και αδιόρθωτη πρωσική Γερμανία στα θεμέλια της. Φυσικά ελπίζουμε να κάνουμε λάθος, έχοντας ίσως «παρερμηνεύσει» τα όσα συμβαίνουν – ιδιαίτερα τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Ενωμένη Ευρώπη.

  http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/pax-germanica-2010031421018/

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/03/2010

 58. […] Από το Εξαιρετικό “Πόντος και Αριστερά“ […]

  Πίνγκμπακ από -Η Ελλάδα υπό κατοχή; « www.olympia.gr | 19/03/2010

 59. Σχόλιο από Νοσφερατος | 24/03/2010

 60. Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

  Δεν πάει άλλο με την κατάσταση αυτή. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική που έχει καταστήσει την Ελλάδα βορά της διεθνούς κερδοσκοπίας. Η κυβέρνηση επέδειξε κάθε διάθεση συμμόρφωσης στις επιταγές της ΕΕ και μάλιστα σε βαθμό υπερβολής. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής απεδείχθησαν οικτρά για τη χώρα μας: ο μεν ελληνικός λαός χειμάζεται από τα αντεργατικά μέτρα που υπέβαλε ο πρωθυπουργός κατʼ απαίτηση της ΕΕ, παρόλο που βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις προεκλογικές και τις μετεκλογικές του θέσεις ως τον Δεκέμβριο, η δε ελληνική οικονομία αφέθηκε εντελώς ανυπεράσπιστη από τους εταίρους της ΕΕ κατʼ απαίτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ.

  Είχαμε προειδοποιήσει και αναλύσει γιατί η απαράδεκτη απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου συνιστούσε όχι στήριξη, όπως υποστήριζε για λόγους προφανούς σκοπιμότητας η κυβέρνηση, αλλά αντιθέτως «πράσινο φως» προς τους κερδοσκόπους για να «γδάρουν» την Ελλάδα. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώθηκε με τον πιο επώδυνο τρόπο. Δεν ωφελεί να υποκρίνεται άλλο η κυβέρνηση ότι δήθεν μπορεί να ελπίζει σε στήριξη εκ μέρους των εταίρων της στην Ευρωζώνη, στη βάση αυτής της απόφασης. Η ζωή απέδειξε ότι αυτή η απόφαση είναι υπέρ των κερδοσκόπων, όχι υπέρ της Ελλάδας.Από τη στιγμή που η ΕΕ μας εγκατέλειψε και αντικειμενικά τάχθηκε εναντίον μας μέχρι να χρεοκοπήσουμε, η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πολιτική, καθώς είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει την κερδοσκοπική επίθεση χωρίς τους παραδοσιακούς μέχρι τώρα εταίρους της.

  Οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κερδοσκόποι ξέρουν φυσικά ότι η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί τουλάχιστον καμιά δεκαπενταριά δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε έναν μήνα και είναι αποφασισμένοι να μας «γδάρουν». Δεν έχουμε καμιά ελπίδα ελέους εκ μέρους τους. Θα αλλάξουν στάση μόνο αν φοβηθούν ότι μπορεί η κυβέρνηση θα δανειστεί από αλλού, οπότε θα χάσουν τα κολοσσιαία ποσά που προσδοκούν από τόκους δανείων που θα μας χορηγήσουν.Στο εξωτερικό, επαπομένουσες πηγές δανειοδότησης είναι η Κίνα και οι Αραβες. Από τον παιδαριώδη τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το ενδεχόμενο δανεισμού από την Κίνα, φαίνεται ότι αυτή η δυνατότητα έχει προς το παρόν εκλείψει. Δεν έχουμε καταλάβει αν η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει διερευνήσει σοβαρά όλες τις δυνατότητες να πάρει δάνεια από Αραβες. Η εντύπωσή μας είναι αρνητική, ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας πόσο επιπόλαια αρνήθηκε εμπράκτως προσφορά του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι προ διμήνου περίπου.Σίγουρα πάντως η Ελλάδα πληρώνει σήμερα ακριβά την παντελή έλλειψη αραβικής πολιτικής από τότε που πέθανε ο Ανδρέας Παπανδρέου, μια ολόκληρη δεκαπενταετία.Αν η κυβέρνηση πάντως αποδειχθεί ανίκανη να εξασφαλίσει δάνεια από αραβικές χώρες, δεν έχει άλλον τρόπο αντίδρασης πέρα από την έκδοση λαϊκών ομολόγων και εντόκων γραμματίων που θα διατεθούν στους Ελληνες καταθέτες, όπως γινόταν επί δραχμής.

  Προσφέροντας ένα επιτόκιο της τάξης του 4%, το οποίο είναι ανώτερο των σημερινών επιτοκίων που δίνουν οι τράπεζες αλλά σαφώς κατώτερο αυτού με το οποίο δανείζεται η χώρα, τόσο το κράτος όσο και οι καταθέτες θα βγουν κερδισμένοι, οπότε η ανταπόκριση του κοινού είναι βέβαιη. Ιδιαίτερη δουλειά με τα ομόλογα αυτού του τύπου (τα οποία τουλάχιστον στην αρχή μπορούν να είναι εξαιρετικά βραχείας διάρκειας ενός ή τριών χρόνων) είναι εφικτό να γίνει και μεταξύ των ομογενών.

  Στόχος αυτής της κίνησης δεν είναι να υποκαταστήσει τον τραπεζικό δανεισμό με τις λαϊκές καταθέσεις ή να «στεγνώσει» τις ελληνικές τράπεζες από ρευστότητα. Είναι να δώσει ένα ισχυρότατο -και είμαστε απολύτως βέβαιοι, άκρως αποτελεσματικό- μήνυμα προς το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης ότι ή ρίχνει αμέσως τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας σε λογικά επίπεδα ή χάνει δισεκατομμύρια ευρώ από τόκους, αν υποχρεώσει την ελληνική κυβέρνηση να διευρύνει τον εσωτερικό δανεισμό. Αυτή η γλώσσα των οικονομικών εκβιασμών στη βάση του κέρδους είναι η μόνη που καταλαβαίνουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κερδοσκόποι.

  Η αλήθεια : Μέρκελ – ΕΕ είναι οι κερδοσκόποι!

  Παιδαριώδεις είναι οι κυβερνητικές προσπάθειες να αποδώσει την εκτίναξη του επιτοκίου δανεισμού σε κάποια ασήμαντα δημοσιεύματα περί δήθεν «ηρωικής» δήλωσης ανώνυμου στελέχους της κυβέρνησης για αίτημα αναθεώρησης της απόφασης της Ευρωζώνης, ώστε να αφαιρεθεί από αυτή κάθε αναφορά στα περί χρηματοδότησης από το ΔΝΤ. Αυτά είναι αστειότητες. Τα σπρεντ εκτινάχθηκαν για τον πολύ απλό λόγο ότι η απόφαση που επέβαλε η καγκελάριος Μέρκελ στους υπόλοιπους ηγέτες διακηρύσσει ότι η ΕΕ απαγορεύεται να βοηθήσει την Ελλάδα μέχρι τη στιγμή της χρεοκοπίας της. Η ωμή αλήθεια είναι ότι η ΕΕ και η Μέρκελ είναι αυτές που πέταξαν τη χώρα μας βορά στους κερδοσκόπους!

  Πηγή : http://www.ethnos.gr/

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 08/04/2010

 61. ένα καλό!

  Σχόλιο από Μ | 17/04/2010

 62. Εξώδικη διαμαρτυρία

  της Γεωργίας Γρηγοροπούλου-Μουγιάκου π. Νομικού συμβούλου Δήμου Βούλας έναντι της Βουλής των Ελλήνων για την πρόσληψη 232 υπεράριθμων υπαλλήλων στην Ελληνική Βουλή.

  «Με την παρούσα μου διαμαρτύρομαι εντονότατα σε εσάς, διά την εκ μέρους του Κοινοβουλίου, πρόσληψη, λίαν προσφάτως, 232 νέων υπαλλήλων, πλέον των ήδη υπεραρίθμων …
  υπαρχόντων, για τους οποίους μάλιστα δεν επαρκούσαν και δεν επαρκούν και τα έδρανα!

  Διαμαρτύρομαι εντονότατα ως απλή Ελληνίδα, φορολογούμενη πολίτις, η οποία, μαζί με τους υπολοίπους συμπολίτες μου, καλούμεθα, σ΄ αυτήν την οικονομική κρίση, (την οποία δημιουργήσατε ΕΣΕΙΣ , κατά κύριον λόγον) να μειώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο, υποβαλλόμενοι σε περικοπές μισθών και δώρων και καταβάλλοντες πληθώρα εμμέσων φόρων, που θα κάνουν το ακριβό κόστος ζωής μας, ακόμη ακριβότερο, πλέον των λοιπών αμέσων φόρων που έχετε ήδη εξαγγείλει!

  Διαμαρτύρομαι εντονότατα διότι ενώ η Κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού, πάγωσε τις προσλήψεις στο Δημόσιο, εσείς πίσω από την πλάτη μας, προβήκατε στην πρόσληψη των δικών σας παιδιών, ισχυριζόμενοι ότι δήθεν υπήρχε νομοθετική ρύθμιση (του Σιούφα) και ότι δήθεν δεν μπορείτε να την αγνοήσετε! Εσείς που έχετε, ήδη, συλλήβδην, αγνοήσει και εν τη πράξει, καταργήσει πολύ περισσότερους από έναν Νόμους θεμελιωτικούς υφισταμένων από παλιά εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων!!!

  Διαμαρτύρομαι για μένα ατομικώς αλλά και για τις λοιπές Ελληνίδες μάνες, που βλέπουμε τα παιδιά μας να αγωνιούν καθημερινώς, αναζητώντας μια θέση εργασίας, μια οποιαδήποτε, παρά τα πτυχία τους, θέση εργασίας και να μην μπορούν να την έχουν!

  Διαμαρτύρομαι εντονότατα, διότι μας εμπαίζετε για μια ακόμη φορά, ασύστολα!

  Κύριοι,
  Αν και το γνωρίζετε καλώς, οι Νόμοι ΚΑΤΑΡΓΟΎΝΤΑΙ από άλλους, νέους Νόμους, που ρυθμίζουν διαφορετικώς την ίδια περίπτωση. Είναι τα Νομικά, που μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής! Θα μπορούσατε, λοιπόν, εάν το θέλατε, με νεώτερο Νόμο να καταργήσετε την όποια νομοθετική ρύθμιση και να παγώσετε τις προσλήψεις και των δικών σας παιδιών! Δεν το κάνατε! Επιλέξατε δύο μέτρα και δύο σταθμά! Όπως πάντα! Όπως και με τις αποζημιώσεις σας, τις συντάξεις σας, τις κρατήσεις σας, τα προνόμιά σας!
  Κύριοι, ποιός σας έδωσε το δικαίωμα να χρισθείτε Ηγεμόνες μας; Ποιός σας έδωσε το δικαίωμα να κάνετε την Ελλάδα φέουδό σας και εμάς, φόρου υποτελείς στα κελεύσματά σας; Πού είναι επιτέλους η αρχή της ισότητας, της ισονομίας, των ίσων ευκαιριών στην εργασία; Πού είναι επιτέλους η Δημοκρατία, την οποίαν, σας επιλέξαμε να υπηρετείτε; Και που με την προκλητική συμπεριφορά σας, παραβιάζετε κατ΄ επανάληψη!
  Επειδή, η συμπεριφορά σας αυτή δεν συνάδει ούτε με την ιδιότητά σας ούτε και με το
  λειτούργημά σας, διαμαρτύρομαι για πολλοστή φορά ενώπιόν σας και ΣΑΣ ΚΑΛΩ

  Όπως, εντός μιας (1) εβδομάδος, από την γνωστοποίηση της παρούσας μου, προβείτε στις κάτωθι ενέργειες:

  1) Δώσετε στην δημοσιότητα όλα τα ονόματα των υπαλλήλων της Βουλής και των νεοπροσληφθέντων.

  2) Μας γνωρίσετε τι είδους έργον επιτελούν ακριβώς και ποιά ανάγκη επέβαλε την πρόσληψη νέων, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, σε περίοδο λιτότητος, για τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Δικαιούμαστε, εν πάσει περιπτώσει, ως φορολογούμενοι σκληρά πολίτες, να γνωρίζουμε πού πάνε τα χρήματά μας!
  ?λλως, επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου, τείνοντος, στον, δια της εφαρμογής των προβλεπομένων νομίμων κυρώσεων, εξαναγκασμόν σας σε συμμόρφωση, προς όσα ανωτέρω αναφέρω και αιτούμαι».

  Όπως προκύπτει από τις προσλήψεις «Πρωταθλητής» των διορισμών, αναδεικνύεται ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

  Το σκάνδαλο άρχισε με τη Ν.Δ. συνεχίζεται με αμείωτη ένταση επί ΠΑΣΟΚ και εν μέσω «θυσιών» του λαού, οι εθνοπατέρες βολεύουν τις κόρες, τους γιους, τους συγγενείς και τους στενούς τους συνεργάτες. Ούτε καν η οικονομική κρίση και τα μέτρα που γονατίζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς δεν αγγίζουν το φιλότιμό τους.

  Όχι απλώς με διακομματική συναίνεση διατηρούν τους 16 μισθούς των υπαλλήλων της Βουλής, οι οποίοι είναι οι πιο καλοπληρωμένοι Έλληνες υπάλληλοι, αλλά ακόμη και τώρα εξοφλούν κομματικά γραμμάτια από το παρελθόν μονιμοποιώντας ακόμα 232 άτομα.

  Πρόκειται στην πλειονότητά τους για άτομα που απασχολούσαν οι βουλευτές και τα κομματικά γραφεία με καθεστώς μετακλητού υπαλλήλου, αλλά τον Ιούνιο του 2008 ο κ. Σιούφας ψήφισε διάταξη προκειμένου μετά τις εκλογές να περάσουν στο ειδικά προνομιούχο καθεστώς του υπαλλήλου της Βουλής. Έτσι, ο αριθμός των υπαλλήλων της Βουλής αυξήθηκε και από 1.600 που ήταν ξεπέρασε τους 1.800, τους οποίους πληρώνει ο ελληνικός λαός σε περίοδο κρίσης. Οι περισσότεροι, μάλιστα, εξ αυτών είναι αργόμισθοι, αφού δεν υπάρχει δουλειά στη Βουλή για τόσους υπαλλήλους. Παρότι είναι υπεράριθμοι, εξακολουθούν να αμείβονται για υπερωριακή απασχόληση και να παίρνουν οδοιπορικά. Το μόνο που κατάφερε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος ήταν να μειώσει τα επιδόματα, τις ώρες υπερωρίας και τα οδοιπορικά τους.

  Σε αυτό το ρουσφετολογικό όργιο πρωτοστατεί η Ν.Δ., με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή πρωταγωνιστή. Την ώρα που ο κ. Καραμανλής έλεγε τον ελληνικό λαό προεκλογικά ότι «ο μεγάλος ασθενής είναι το Ελληνικό Δημόσιο», άνοιγε τον δρόμο για να μετατεθούν στη Βουλή οι περισσότεροι από τους υπαλλήλους του Μεγάρου Μαξίμου, εν όψει της επερχόμενης εκλογικής ήττας. Μεταξύ αυτών βρίσκονται ο «κομπιουτεράς» του Μαξίμου, η ιδιαιτέρα γραμματέας του και σύζυγος του Γιάννη Αγγέλου, αλλά και η ιδιαιτέρα γραμματέας του Θόδωρου Ρουσόπουλου.

  Συνολικά ο κ. Καραμανλής, ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., φόρτωσε τη Βουλή με περισσότερα από 30 άτομα. Περισσότερους, όμως, υπαλλήλους βόλεψαν ο Πρόεδρος της Βουλής την περίοδο 2007-2009 κ. Σιούφας και ο γενικός του γραμματέας Νίκος Στεφάνου. Μάλιστα, βολεύτηκε και ο ίδιος ο κ. Στεφάνου.

  Οι διορισμοί του κ. Σιούφα δεν περιορίζονται μόνο μεταξύ των τελευταίων 232, όπου ξεπερνούν τους 30. Στα δύο χρόνια της θητείας του βόλεψε μεγάλο αριθμό υπαλλήλων σε σημείο που οι συνάδελφοί του να λένε ειρωνικά ότι «τα καραγκούνικα που μιλάνε στην Καρδίτσα θα πρέπει να καθιερωθούν ως επίσημη διάλεκτος της Βουλής».

  Περισσότερα από 20 άτομα έχει στον κατάλογο που δημοσιεύεται η πρώην πρόεδρος της Βουλής επί Ν.Δ. ?ννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τον κατάλογο οι άνθρωποι του επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που ώρες πριν είχε καταγγείλει το Δημόσιο αλλά διορίζοντας από την πίσω πόρτα τους δικούς του ανθρώπους. Το μερίδιό τους έχουν και όσοι διατέλεσαν αντιπρόεδροι της Βουλής. Ορισμένοι, μάλιστα, διόρισαν και τα παιδιά τους. Η ΄Ελσα Παπαδημητρίου έβαλε την κόρη της Μικέλα. Μεγάλο αριθμό διορισμών έκανε και ο Γιάννης Τραγάκης, μεταξύ των οποίων η νύφη του και αρκετοί Πειραιώτες από την εκλογική του περιφέρεια.

  Ο ι διορισμοί είναι διακομματικοί και στον κατάλογο ακολουθεί ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ και νυν πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

  Το δικό τους μερίδιο έχουν τόσο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης όσο και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έχει, επίσης, τακτοποιήσει δικούς του ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και την ιδιαιτέρα γραμματέα του.

  Και ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος έβαλε κόσμο στη Βουλή, ενώ ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Λεβέντης έχει διορίσει μέσω του πρώην αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη τον γιο του.

  Συνεργάτες του έχει διορίσει και ο πρώην Υπουργός και νυν Βουλευτής Τρικάλων Σωτήρης Χατζηγάκης όπως φαίνεται στον πίνακα.

  Σχόλιο από Ζωνανίτης | 18/05/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: