Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Η Δίκη των Εξι και ο Κολοκοτρώνης

Ένα καλό άρθρο, για τη σημασία της αναψηλάφησης της Δίκης των Εξ και του δεξιού ιστορικού αναθεωρητισμού που μας κυκλώνει, δημοσίευσε η Χριστίνα Κουλούρη και μεις το αναδημοσιεύoυμε:

Τον Ιανουάριο του 2008 ο Μιχάλης Πρωτοπαπαδάκης, εγγονός του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, πρώην πρωθυπουργού που είχε καταδικαστεί και εκτελεστεί το 1922 ως ένοχος εσχάτης προδοσίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή, υπέβαλε στον Αρειο Πάγο αίτηση επανάληψης της περίφημης Δίκης των Εξι.

Η αίτηση αιτιολογείτο με το επιχείρημα ότι νέα στοιχεία αποδεικνύουν δικαστική πλάνη. Δύο χρόνια αργότερα, τον Ιανουάριο του 2010, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάσισε ότι αρμόδιο είναι το Ποινικό Τμήμα, που είχε ήδη λάβει απόφαση, με διαφορά μιας ψήφου, να επαναληφθεί η δίκη όχι με νέα ακροαματική διαδικασία, αλλά με συνεδρίαση για το «διά ταύτα» της υπόθεσης. Επομένως, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου πρόκειται να συνεδριάσει για να επανεξετάσει τα στοιχεία που οδήγησαν στην εκτέλεση των Εξι, τον Νοέμβριο του 1922, δηλαδή 87 χρόνια πριν. Η πρωτοφανής αυτή απόφαση θέτει σειρά από ζητήματα που αξίζει να συζητήσουμε, έστω και εν συντομία: Πρόκειται για νομικό, πολιτικό ή ιστορικό ζήτημα; Είναι δυνατόν δικαστικοί λειτουργοί να (ξανα)γράψουν την ιστορία; Με ποια μέθοδο θα ελέγξουν την εγκυρότητα των στοιχείων; Είναι ενήμεροι της τεράστιας βιβλιογραφίας για τη Μικρασιατική Καταστροφή, των ποικίλων ερμηνειών, αλλά και των κοινών τόπων που υπάρχουν στην ελληνική ιστοριογραφία σχετικά με τη Δίκη των Εξι; Μήπως θα αρχίσουμε να επαναλαμβάνουμε όλες τις πολιτικές δίκες στις οποίες αποδεδειγμένα υπήρξε πλάνη λόγω των εμφύλιων διχασμών που έχουν ταλαιπωρήσει τη χώρα από την εποχή της ελληνικής Επανάστασης; Θα ξαναδικάσουμε τον Κολοκοτρώνη για να τον αθωώσουμε;

Το αίτημα για τη δικαίωση των Εξι φαίνεται αλλά δεν είναι ατομικό. Στοίχειωσε τη μνήμη της αντιβενιζελικής παράταξης, σε όλους τους μετέπειτα πολιτικούς μετασχηματισμούς της, και οδήγησε, όταν η πολιτική συγκυρία ήταν ευνοϊκή, σε ονοματοδοσία δρόμων και πλατειών με τα ονόματα των εκτελεσθέντων. Επρόκειτο για μια έμμεση δικαίωση, που οι κατά καιρούς πολιτικοί τους φίλοι πέτυχαν. Βεβαίως, ουδείς ιστορικός αμφισβήτησε ότι η Δίκη των Εξι υπήρξε πράξη «εθνικής σκοπιμότητας», όπως ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος παραδέχτηκε αργότερα, πράξη κάθαρσης για την τεράστια εθνική καταστροφή στη Μικρά Ασία, η απαραίτητη «θυσία» που εκτόνωσε, εκείνη τη στιγμή της βαριάς ήττας, τη δυσαρέσκεια των κατώτερων αξιωματικών και της προσφυγικής πλημμυρίδας. Η «παραδειγματική τιμωρία των εχθρών της Πατρίδος», που προωθήθηκε από το στρατιωτικό καθεστώς της «Επανάστασης του 1922», ήταν η απάντηση στο σύνθημα «Θάνατος στους προδότες», που ακουγόταν σταθερά μετά την είδηση της ήττας. Εχει επανειλημμένως γραφτεί ότι το μέρος του κατηγορητηρίου που αναφερόταν στον δόλο των κατηγορουμένων και στην εσκεμμένη παράδοση στον εχθρό μέρους της (ελληνικής) επικράτειας δεν ευσταθούσε από ποινική άποψη. Η Σμύρνη και η Δυτική Μικρά Ασία δεν αποτελούσαν ελληνικό έδαφος τη στιγμή της συντριβής, εφόσον δεν είχε γίνει προσάρτηση αυτών των εδαφών στην ελληνική επικράτεια και η Συνθήκη των Σεβρών ήταν ακόμη μια υπόσχεση και όχι καθεστώς.

Σε μια παρόμοια συγκυρία ωστόσο, η αξιολόγηση των πράξεων δεν γίνεται με βάση τυπικά ποινικά κριτήρια. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες των πρωταιτίων της Καταστροφής, έστω κι αν θα πρέπει να περιληφθούν ως υπαίτιοι και πολλοί άλλοι εκτός από τους Εξι. Προφανώς στη Μικρά Ασία δεν ηττήθηκαν μόνον ο Χατζανέστης και ο Πρωτοπαπαδάκης. Ηττήθηκε η ελληνική Μεγάλη Ιδέα και η απερίσκεπτη αλυτρωτική πολιτική· ηττήθηκε η χώρα που είχε εισέλθει στον πόλεμο διχασμένη, θυσιάζοντας στην εσωτερική πολιτική διαμάχη το κοινό συμφέρον.

Αυτά είναι γνωστά. Τι καινούργιο λοιπόν μπορεί να φέρει μια απόφαση, η όποια απόφαση, ενός δικαστηρίου για ένα ιστορικό γεγονός που συνέβη τόσες δεκαετίες πριν; Οπωσδήποτε δεν θα προσθέσει κάτι στις ιστορικές μας γνώσεις. Εξάλλου, η απόφαση δεν θα έχει νομικό αλλά σαφώς πολιτικό περιεχόμενο, όπως ξεκάθαρα έχει φανεί από τις έντονες διαμαρτυρίες των προσφυγικών οργανώσεων, που θεωρούν ότι αναψηλάφηση της Δίκης των Εξι προσβάλλει τη μνήμη τους και αναβιώνει τον Διχασμό. Στην ουσία, πρόκειται για επαναδιαπραγμάτευση- για μία ακόμη φορά- της θέσης μέσα στην εθνική ιστορία ομάδων με διαφορετικές εθνοτοπικές αναφορές. Η εθνική ιστορία έχει συντεθεί μέσα από συμβιβασμούς που επιτρέπουν σε όλες τις τοπικές κοινότητες, από τον Μοριά μέχρι τη Θράκη, να αναγνωρίζουν τον εαυτό τους. Ολες αυτές οι κοινότητες ωστόσο διεκδικούν πρωταγωνιστική θέση στο εθνικό αφήγημα. Ας θυμηθούμε την επικράτηση των Καλαβρυτινών έναντι των Μανιατών ως προς τον τόπο έναρξης του Αγώνα του 1821. Δεν είναι τυχαίο ότι ακούστηκαν φωνές που ζητούσαν η πόλη της Πάτρας, τόπος καταγωγής του Δ. Γούναρη, να διεκδικήσει αυτή και τη δική του δικαστική δικαίωση. Η επανάληψη της Δίκης των Εξι ξαναφέρνει λοιπόν στο προσκήνιο τη σύγκρουση Ελλαδιτών και προσφύγων, μια σύγκρουση που έχει καθορίσει την προσφυγική μνήμη, καθώς και το αίσθημα αποκλεισμού της προσφυγικής μνήμης από την επίσημη ιστορία.

Αφετέρου, η επανάληψη μιας δίκηςθέτει το εύλογο ερώτημα γιατί δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο με τόσες άλλες δίκες για «προδοσία» βάσει πολιτικών φρονημάτων στη μετεμφυλιακή Ελλάδα. Αλλά χρειάζεται άραγε ο Νίκος Μπελογιάννης, που οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα το 1952, μια νέα δικαστική απόφαση που να τον αθωώνει; Εξαρτάται από ένα δικαστήριο η ετυμηγορία της Ιστορίας;

Η κυρία Χριστίνα Κουλούρη είναι καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου.

18/02/2010 - Posted by | -προσφυγιά, -Δίκη των 6, -Ιδεολογικά, -Μνήμες, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

66 Σχόλια »

  1. κατά πάσα πιθανότητα ο εγγονός του πρωτοπαπαδάκη είναι κι αυτός δεξιάρας.
    όμως, ως επίσημη αιτιολογία έχει τη συγγένειά του, κι όχι την πολιτική τοποθέτησή του, σωστά; για τους αριστερούς που διώχτηκαν, λοιπόν, μόνο αντίστοιχα συγγενείς θα μπορούσαν να πράξουν ανάλογα.

    να λοιπόν που η κα κουλούρη έχει τελικά την ικανότητα να κατανοεί τι συνεπάγεται ο αναθεωρητισμός.
    (άλλο αν η μεθοδολογία της «τότε τα υπαγόρευαν πολιτικές ανάγκες» μπορεί να εφαρμόζεται σε κάθε εποχή ή από κάθε εποχή αναφορικά με την προηγούμενή της, με ό,τι σημαίνει αυτό)

    για φαντάσου.

    Σχόλιο από Γιάννης | 18/02/2010

  2. Ούτως ή άλλως, οι σημερινοί δικαστές ζουν σε διαφορετικό χώρο και χρόνο, δεν έχουν αντίληψη της κατάστασης που υπήρχε τότε, μόνο ιστορική αντίληψη των γεγονότων μπορούν να έχουν.
    Η δίκη αυτή είναι ανέκδοτο από μόνη της.
    Τους φονιάδες του Μπελογιάννη τους έχει δικάσει ο λαός στην δική του μνήμη και δεν χρειάζεται κανένα δικαστήριο για να βγει και να πει «σόρρυ ιτ γουόζ α μιστέικ».
    Καθαρά πολιτική η διάσταση των θεμάτων αυτών και την ξέρουμε πολύ καλά την «ανεξάρτητη» δικαιοσύνη και τι αποφάσεις έχει βγάλει διαχρονικά.

    Σχόλιο από Πλάνητας | 18/02/2010

  3. Αποτελεί θετική εκλπηξη ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα της δίκης των εξ η κα Κουλούρη.

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 18/02/2010

  4. Τελικά η Κουλούρη μπορεί να πιάσει πράγματα. Τι να πώ; Μπράβο!

    Σχόλιο από Ματσουκάτες | 18/02/2010

  5. Το πολύ ενδιαφερον κατ’ εμε ειναι οτι αρχιζει να δημιουργειται – οπως εχει δημιουργηθει απο την δεξια και τηνΑκρα δεξια ενα μετωπο υπερ της ναψηλαφισης της δικης των Εξι
    αντιστοιχα και ενα Δημοκρατικό -αριστερο μετωπο τουλαχιστον μεταξυ ιστορικων και αλλωνδιαννοουμενων δημοσιογραφων κλπ που αρχιζουν και αντιλαμβανονται το βαθυτερο στοχο της Δεξιας ναθεωρησης της ιστοριας (που δεν αφοράμονο την δικη των εξι αλλά και την Εθνική αντισταση κ, α. )

    Αυτο ειναι βεβαια καλό .Αρκει να μην αρχισει η Αριστερά τις συνηθεις μνησικακίες και τηνδιχονοια ..Οπως βλεπετε η Δεξια ειναι ενωμένη…

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 19/02/2010

  6. »Αλλά χρειάζεται άραγε ο Νίκος Μπελογιάννης, που οδηγήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα το 1952, μια νέα δικαστική απόφαση που να τον αθωώνει; Εξαρτάται από ένα δικαστήριο η ετυμηγορία της Ιστορίας;»

    Και εδώ φαινεται η ΗΘΙΚΗ υπεροχή της Αριστεράς
    Πραγματι ο Μπελογιαννης δεν χρειαζεται κανενα δικαστηριο.
    Η ετυμηγορία της Ιστορίας ειναι τελεσιδικη υπερ του
    Αυτοι ομως χρειαζονται ….

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 19/02/2010

  7. είναι, όμως, σωστή η αναψηλάφηση της δίκης:
    γιατί δεν κατα/δίκασαν τότε τον μεταξά αντί του μισότρελλου, να γλιτώναμε από την μετέπειτα συνεισφορά του πρώτου;

    Σχόλιο από Γιάννης | 19/02/2010

  8. Ο «μισότρελος»είχε βαρύτατες ευθύνες για τη στρατιωτική ήττα.

    Πρώτον γιατί δεν έκανε άμεσα σύμπτυξη του μετώπου και αναδιοργάνωσή του,
    δεύτερον γιατί μετέφερε 30.000 περίπου στρατό από το μικρασιατικό μέτωπο στην Ανατολική Θράκη για να κατλάβει την Κωσταντινούπολη
    τρίτο γιατί δε δημιούργησε δεύτερη γραμμή άμυνας γύρω απ’ τη Σμύρνη και
    τέταρτο, γιατί ανέλαβε την αρχιστρατηγεία ενώ δεν πίστευε στη νίκη, όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος στη Δίκη.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/02/2010

  9. δε διαφωνώ για το 1ο (που είναι και το τραγικότερο μετά την ήττα στο αφιόν, ενάντια σε κάθε στρατιωτική λογική) και 3ο-4ο.
    το 2ο ήταν αφελής πολιτική του γούναρη, νομίζω, και μόλις του ‘παν οι άγγλοι να κόψει τα αστεία, τα έκοψε.
    το 3ο είναι συλλογική ευθύνη όλων μετά το 1920
    το 4ο…μοιάζει του μεταξά.

    Σχόλιο από Γιάννης | 19/02/2010

  10. Η διαφορά του Μεταξά απ’ τον Χατζηανέστη ήταν ότι ο πρωτος ήταν εξαιρετικά ικανός σε επίπεδο στρατιωτικών ικανοτήτων αλλά και απίστευτος αμοραλιστής. Με τον Μεταξά στην αρχιστρατηγεία δεν υπήρχε περίπτωση τέτοιας συντριπτικής ήττας, από ένα στρατό που ήταν ολιγαριθμότερος και χειρότερα εξοπλισμένος απ’ τον ελληνικό.

    Απλά, ο Μεταξάς ήταν τόσο κυνικός και αμοραλιστής που δεν τον ενδιέφερε να συμβάλλει ούτε κατ’ ελάχιστον στην προσπάθεια. Δεν τον ενδιέφερε η ελληνική ήττα, παρά μόνο το δικό του ιδιοτελές συμφέρον. Τη Μικρασιατική Καταστροφή την θεωρούσε σωτηρία για την Ελλάδα κια μάλλον την επιδίωκε.

    Χαρακτηριστική της μεταξικής αντίληψης των πραγμάτων είναι η μαρτυρία του Νικολάου Στράτου στη Δίκη των Εξ: «Ήλθεν ο κ. Μεταξάς παρ’ εμοί και ανέπτυξε την γνώμην ότι τα αζητήτα της χώρας είνε αδύνατον να λυθώσι παρά δια της καταστροφής, είνε αδύνατον οιαδήποτε δύναμις εκ της Ελλάδος να συντελέση εις την διόρθωσιν των πραγμάτων. Μου λέγει, μείνε έξω, είσαι ο απομένων πολιτικός, μη λαμβάνεις μέρος, άφησε να καταστραφή ο Γούναρης μαζί με την κατάστασιν» (από τα «Πρακτικά»)

    Ακόμα και ο πανάθλιος φιλομοναρχικός και αντιπολεμικός Γώργιος Βλάχος θα αποκαλέσει τον Ιωάννη Μεταξά «μικρό άνθρωπο, «άμαχο και στρατοκράτη». (Επιφυλλίδα Γ. Βλάχου, εφημ. Καθημερινή, 25 Αυγούστου 1922).

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/02/2010

  11. δεύτερον γιατί μετέφερε 30.000 περίπου στρατό από το μικρασιατικό μέτωπο στην Ανατολική Θράκη για να κατλάβει την Κωσταντινούπολη

    Aυτή ητνα η πιο Γελοία αλλά και τραγική ..Κωμικοτραγική -διασταση της Μικρασιατικής καταστροφής ..Νομιζω οτι χρειαζεται μια ξεχωριστη αναρτηση ..Δεν θυμαμαι πολλλές λεπρτομερειες αλλά οσα ξερω ειναι ενδεικτικά για την Μικρονοια και την φτωχεια της τοτε στρατιωτικής ηγεσιας (και φυσικά και πολιτικής)
    – Επιπλεον
    Απο οσο ξερω στον ΑΑρειο παγο δεν εκδικαζεται το ουσιαστικό μερος μιας υποθεσης (εν προκειμένω η ιδια η ιστορία) αλλά το αυστηρα Νομικό – δικονομικό ..(

    Ποια ειναι η καλυτερη απαντηση στην αναψηλαφιση;

    Αναμεσα στα αλλα να ξαναβγει η Ιστορια με τα τραγικά λάθη την ανεπάρκεια κλπ της τοτε ηγεσιας …

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 19/02/2010

  12. 9.δε διαφωνώ για το 1ο (που είναι και το τραγικότερο μετά την ήττα στο αφιόν, ενάντια σε κάθε στρατιωτική λογική) και 3ο-4ο.
    το 2ο ήταν αφελής πολιτική του γούναρη, νομίζω, και μόλις του ‘παν οι άγγλοι να κόψει τα αστεία, τα έκοψε.
    το 3ο είναι συλλογική ευθύνη όλων μετά το 1920
    το 4ο…μοιάζει του μεταξά.

    Γιαννη ειναι και τα τεσσερα μαζί που καναν τον Χατζηανέστη τραγικό

    οσο για το το 2ο »ήταν αφελής πολιτική του γούναρη, νομίζω, και μόλις του ‘παν οι άγγλοι να κόψει τα αστεία, τα έκοψε.»
    Ναι αλλά – αν η μνημη δεν μέ απατά – το κακο – δηλαδή το ρηγμα-τρυπα στο μετωπο ειχε ηδη γινει ..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 19/02/2010

  13. Δείτε απόσπασμα ενός κειμένου για το πώς φέρθηκαν στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής

    Μ-π

    ————————————-

    Η ελλαδική κοινωνία είχε ήδη διαμορφώσει τις εικόνες της για τους ομοεθνείς της απ’ την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Και οι εικόνες αυτές ήταν ήδη αρνητικές απ΄ την εποχή του ’16, που απ’ τη μια το Εργατικό Κέντρο Αθηνών ζητούσε να απαγορευτεί η πρόσληψη προσφύγων εργατών και απ’ την άλλη οι πρωτοφασιστικές ομάδες των «Επίστρατων» του Δ. Γούναρη και του Ι. Μεταξά οργάνωναν το πογκρόμ κατά των προσφύγων ως βενιζελικών.

    Το αρνητικό στερεότυπο που είχε δημιουργηθεί στην ελλαδική κοινωνία από τη φιλομοναρχική προπαγάνδα θα επιβεβαιωθεί πλήρως από έναν κορυφαίο διανοούμενο, εκφραστή του βαλκανικού ελληνικού εθνικισμού, τον Ίωνα Δραγούμη, ο οποίος το 1919 θεωρούσε ότι οι Μικρασιάτες, όπως και οι Κρητικοί, ήταν τα όργανα υποταγής της Παλαιάς Ελλάδας στον «αγγλογαλλικό ιμπεριαλισμό».
    ………………….
    ………………….
    Μετά τις εκλογές του 1920 η Μικρασιατική Εκστρατεία μετατράπηκε σε μια άχαρη στρατιωτική εμπλοκή, από την οποία οι κρατούντες προσπαθούσαν συνεχώς, και ανεπιτυχώς, να απεμπλακούν. Πριν ακόμα από την Καταστροφή οι μοναρχικές εφημερίδες ζητούσαν να επιστρέψει ο στρατός «Οίκαδε» και καλούσαν να σταματήσει να χύνεται το αίμα των «Πομερανών» τους στην άξενη Μικρά Ασία.

    Οι Μικρασιάτες ήταν ήδη ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα και αυτό εκφράστηκε στο υψηλότατο δυνατό επίπεδο τον Ιούλιο του 1922, όταν με το νόμο 2670/1922 και με τις υπογραφές του βασιλιά Κωσταντίνου, Γούναρη και Ρούφου απαγορεύτηκε η αποχώρηση στον ελληνικό πληθυσμό της Ιωνίας να αναχωρήσει, ενώ είχε ήδη αποφασιστεί η εκκένωση της Μικράς Ασίας από τον ελληνικό στρατό. Αυτό συνέβη τη στιγμή που η ίδια κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τον εξοπλισμό των Μικρασιατών και τη δημιουργία μικρασιατικού στρατού με στόχο την αυτονόμηση της Ιωνίας και είχε απαγορεύσει τη δράση της Μικρασιατικής Άμυνας.

    Αλλά και μετά την κατάρρευση του Μετώπου τον Αύγουστο του ΄22, η ελληνική κυβέρνηση με τηλεγράφημά της προς τον αρμοστή στη Σμύρνης Αριστείδη Στεργιάδη του ζητά να μην επιτρέψει τους Έλληνες της Ιωνίας να φύγουν για την Ελλάδα και δημιουργηθεί έτσι «προσφυγικό πρόβλημα». Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο που διασώζει ο Γρηγόρης Δαφνής: Λίγο πριν την αναχώρηση από τη Σμύρνη των ελληνικών υπηρεσιών και ενώ το μέτωπο είχε σπάσει, ο νεαρός πολιτικός Γεώργιος Παπανδρέου ενημερώνεται από τον Στεργιάδη για την επερχόμενη καταστροφή. Στην ερώτηση του Παπανδρέου «Γιατί δεν ειδοποιείται τον κόσμο να φύγει;», ο Στεργιάδης απαντά: «Καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα».

    Ως αποτέλεσμα της πολιτικής εθνικής εκκαθάρισης που επέλεξαν οι νικητές και εκφράστηκε, πραγματικά αλλά και συμβολικά, με τη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης, οι ακτές της Ελλάδας γέμισαν από τους δεκάδες χιλιάδες απόκληρους πρόσφυγες της Καταστροφής. Η παρακάτω εικόνα από τις πρώτες μέρες της ήττας, είναι χαρακτηριστική: «Δεν άκουγε κανείς εκείνες τις μέρες τίποτα άλλο από τα στόματα όλων αυτών παρά κατάρες στο Βενιζέλο και βλαστήμιες: ‘’Αχ αυτοί οι τουρκοσπορίτες Έλληνες της Μικράς Ασίας μας πήραν στο λαιμό τους. Μακάρι να τους σφάξει όλους ο Κεμάλ και να μη μείνει ούτε ποδάρι από δαύτους’’»

    Η μοναρχική παράταξη θεωρούσε τους πρόσφυγες «ξένο σώμα» στην Ελλάδα.

    Ο αρχικός εκνευρισμός που ένοιωσαν οι ντόπιοι για τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής πήρε σύντομα τη μορφή εχθρότητας.

    Η ρατσιστική συμπεριφορά κατά των προσφύγων θα αποτελέσει γενικευμένη κοινωνική συμπεριφορά, τόσο των ελλαδιτών Ελλήνων, όσο και των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων που κατοικούσαν τότε στην Ελλάδα. Δεν θα υπάρξουν σημαντικές εκδηλώσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. «Η βρισιά τουρκόσπορος μαζί με σωρό ανάλογες βρισιές, όπως σκατοουγλούδες, παληοαούτηδες κ.λπ. ήταν στην ημερήσια διάταξη, από ανώτερα και κατώτερα κυβερνητικά όργανα…»

    Με την έναρξη της ανταλλαγής των πληθυσμών, ως απόρροια της συνθήκης της Λωζάννης, θα αρχίσει η ολοκλήρωση της μετακίνησης. Στα λοιμοκαθαρτήρια της Μακρονήσου, του Αγίου Γεωργίου Σαλαμίνας, του Καραμπουρνού στη Θεσσαλονίκη, στο Βίδο, γνωστό και ως «νησί του θανάτου» στην Κέρκυρα και άλλού θα επαναληφθούν οι σκηνές του 1920. Χιλιάδες εξαθλιωμένοι πρόσφυγες θα χάσουν τη ζωή τους στον προθάλαμο της «μητέρας-πατρίδας».

    Ο Κώστας Γαβριηλίδης θα γράψει: «Γεμάτη από στερήσεις η ζωή. Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καμιά. Δουλειά δεν υπήρχε πουθενά. Ζώα και γεωργικά εργαλεία για να επιδοθούμε στην καλλιέργεια δεν είχαμε… Περάσαμε μια ζωή δραματική. Ο κόσμος λιποθυμούσε από την πείνα. Τα παιδιά μας είχαν μείνει πετσί και κόκαλο…»

    Ο Οδ. Λαμψίδης υπολογίζε ότι από το 1.5 εκατομμύριο προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής οι Πόντιοι πρόσφυγες από τον Πόντο, τον Καύκασο και τη Νότια Ρωσία που ήρθαν στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 400.000. Οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής (Ίωνες, Πόντιοι, Καππαδόκες, Ανατολικοθρακιώτες) που εγκαθίστανται στις πόλεις, κατοικούν σε ειδικούς συνοικισμούς που αναγείρονται με φτηνά υλικά και παρέχουν στοιχειώδεις συνθήκες διαμονής. Ειδικά στο λεκανοπέδιο θα συμβεί ο πρώτος μεγάλος κοινωνικός διαχωρισμός που θα απεικονιστεί και στο γεωγραφικό χάρτη.

    Οι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν κυρίως στις γειτονιές του Πειραιά, στις περιφερειακές συνοικίες της Αθήνας και σε κάποιους οικισμούς που θα δημιουργηθούν στην Αττική (Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι). Οι ντόπιοι θα αποσυρθούν στις δικές τους γειτονιές και συνοικίες.

    Η αντιπροσφυγική στάση της συντηρητικής παράταξης θα διατηρηθεί για αρκετά χρόνια μετά την Καταστροφή. Έξι χρόνια μετά θα υπάρχουν κείμενα με τα οποία επιζητούσαν τον «εξαγνισμό της πρωτεύουσας», τον διαχωρισμό των «καθαρόαιμων Ελλήνων» από τους «Τουρκόσπορους». Η στάση αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον αμαθή «αυτόχθονα» λαό που φανατίζεται από τους επιτήδειους μοναρχικούς πολιτικούς, αλλά χαρακτηρίζει και τη διανόηση του ελλαδικού Βασιλείου. Χαρακτηριστικές είναι οι εξάρσεις του Γεωργίου Βλάχου στην εφημ. «Καθημερινή», ο οποίος ακόμη και το 1928 αποκαλεί τους πρόσφυγες ως «προσφυγική αγέλη».

    Χαρακτηριστική της νοοτροπίας της ηγετικής τάξης των μοναρχικών αποτελεί το παρακάτω απόσπασμα: «Συμπονούμεν και συμπαθούμεν τους πρόσφυγας ως ανθρώπους και αδελφούς δυστυχήσαντας και παθόντας, αλλά δεν τους θέλομεν ούτε ως ψηφοφόρους, ούτε ως εκλογείς, ούτε ως εκλεξίμους, ούτε ως πολίτας δικαιουμένους να κυβερνήσουν την Ελλάδα» .

    Μετά τις εκλογές του 1928 και τη συντριπτική νίκη του Βενιζέλου θα υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ γηγενών και προσφύγων, όπως για παράδειγμα στην Έδεσσα.

    Ακραία εκδοχή της αντιπροσφυγικής υστερίας θα αποτελέσει η φιλοβασιλική «Μακεδονική Ένωση» του Σ. Γκοτζαμάνη, που προέρχεται από το χώρο του Λαϊκού Κόμματος. Η «Μακεδονική Ένωση» θέτει δύο στόχους: την αυτονόμηση της Μακεδονίας και την εκδίωξη των προσφύγων. Στις εκλογές του 1935 θα καταφέρει να συγκεντρώσει το 14,8% των ψήφων στην Μακεδονία. Ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα των βενιζελικών του 1935 οι επιθέσεις κατά των προσφύγων οξύνονται και περιλαμβάνουν ακόμα και πυρπολήσεις προσφυγικών οικισμών. ( π.χ. Βόλος)

    …………………………..
    ………………………….

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/02/2010

  14. ..κατι ΠΟΛΥ ΠΟΛΎ σημερινό θυμιζουν ολα αυτά ετσι δεν ειναι ;
    Ποντε απο που ειναι αυτό το κειμενο που παρεθεσες;

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 19/02/2010

  15. μ-π
    ο δραγούμης άλλαζε απόψεις κάθε λίγο, όχι απαραίτητα από ιδιοτέλεια. λ.χ. στην εξορία του γράφει ότι και οι μοναρχικοί του φαίνονταν απωθητικοί. ή για την μ. ιδέα, ως εκρεμμές άλλοτε υποστήριζε ένα ελληνοτουρκικό κράτος με ελληνική ηγεμονία κι άλλοτε την «περικύκλωση» της κωνσταντινούπολης μέσω της ιωνίας. γράφει επί λέξει στα 1915: «δε θα πάμε από τη θράκη στην πόλη, θα πάμε από τη μικρασία». ή στα 1919 γράφει: «εγώ έλεγα και πίστευα ότι θα έπρεπε να πολεμήση η ελλάδα στο πλευρό των συμμάχων, μόνο την επέμβασή τους δεν ήθελα…»

    Σχόλιο από Γιάννης | 21/02/2010

  16. Νοσφεράτε,
    αν θυμάμαι καλά, το σχέδιο για κατάληψη της κων/πολης είχε εκπονηθεί αρκετά πριν την επίθεση του κεμάλ στο αφιόν. ασφαλώς ήταν άσκοπο χάσιμο δυνάμεων-εκτός κι αν τα έπαιζαν όλα για όλα και έκαναν την τρέλα, οπότε ίσως δημιουργούσαν τετελεσμένα-, βλακεία μάλιστα διότι ρώτησαν πρώτα τους άγγλους.

    Σχόλιο από Γιάννης | 21/02/2010

  17. Ο Δραγουμης ηταν ενας διαννουμενος και μάλιστα μοναχικος διννοουμενος (και της δρασης φυσικά)..δεν ηταν το αντιστοιχο του βενιζελου ουτε τυπικος εκπροσωπος των Κων/νικών

    Γιαννη ..Το ερωτημα δενειναι ποτε το σχεδιο αλλά ποτε φευγουν αυτές οι δυναμεις .. Αν θυμαμαι καλά ο Χατζηανεστης ηταν ο τελευταιος αρχιστρατηγος των Κωνσταντινικών ..Δεν νομιζω να ηταν πολύ πρωτυτερα απο την επιθεση του Κεμάλ ..Τελος παντων θα πρεπει να ψαξω μαλλον (ή -ελπίζω- ο Μ-π )

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 21/02/2010

  18. Για την Χριστίνα Κουλούρη προφανώς για τους Έλληνες η «Δίκη των 6» τους ενδιαφέρει περισσότερο από τον Χάρι Πότερ.!!!
    Δεν μας το διευκρινίζει διότι ίσως είναι το άρθρο πιο παλιό από ότι η αριστερή μετανεωτερική αναθεωρητική τοποθέτησή της σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τον Αλέξανδρο της Μακεδονίας μας και όχι της δικιά της Μακεδονίας.

    Σχόλιο από akritas | 21/02/2010

  19. http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=315345&ct=72&dt=14/02/2010

    Akrita
    Τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαυρο
    Ευτυχώς υπάρχουν και άλλα χρώματα…
    Ποιά είναι η διαφωνία σου με το συγκεκριμένο άρθρο της Κουλούρη ?

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/02/2010

  20. mumul δεν διαφωνώ αλλά ούτε και συμφωνώ με το άρθρο(τους λόγους τους ξέρεις) αλλά με την εν γένη πολιτική και ιστορική συμπεριφορά της εν λόγω κυρίας.
    Όταν πηγαίνει στα Σκόπια με το συρφετό του ΚΕΜΟ και λέει ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται περισσότερο για τον Χάρι Πότερ από τον Αλέξανδρο δείχνει μία καθηγήτρια σαφώς κολλημένη σε μεταμοντέρνες αναθεωρητικές αντιλήψεις και επιβεβαιώνει τις φωνές που μιλούν για εθνόφοβη ιστοριογραφία.

    Σχόλιο από akritas | 21/02/2010

  21. «..ούτε και συμφωνώ με το άρθρο(τους λόγους τους ξέρεις)..»

    Όχι δεν αντιλαμβάνομαι τι θέλεις να πεις.
    Αν όντως διαφωνείς σε κάτι θα ήθελα να μας το έθετες υπ όψη.
    Αν πάλι «οι λόγοι» που διαφωνείς είναι η Κουλούρη θα σου έλεγα παράτα την Κουλούρη. Πες ότι το άρθρο το έγραψε ο σκορδομπούτσογλου ή ο μουμούλογλου..
    Το λεω αυτό γιατί κάποιος που «ασχολείται» με τα εθνικά(εντός ή εκτός εισαγωγικών) δεν μπορεί να μην έχει να πει μια κουβέντα για την μεγαλύτερη ήττα του ελληνισμού και την προσπάθεια αναθεώρησης των αιτίων της όπως αυτές καταγράφηκαν στην δίκη των εξ…

    Βέβαια κάποιοι έχουν ευθαρσώς τοποθετηθεί και προχωρήσει σε αυτήν την αναθεώρηση της ιστορίας…αθώοι οι κύριοι…
    Βλέπεις ότι αυτοί οι κάποιοι θεωρούν το εαυτό τους πολιτικούς απογόνους των παραπάνω και επιχειρούν να ξεπλύνουν τα άπλυτά τους. Με γεια τους με χαρά τους.
    εμείς όμως Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα τέτοιο ξέπλυμα…

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/02/2010

  22. Συμφωνω με τον Μουμουλ .Οταν κρινουμε ενα κειμενο κρινουμε πανω απο ολα το κειμενο και δεν μεταφερουμε παραξενες κρισεις του τυπου ..»ναι εδώ σωστα τα λεει αλλά αυτός ο καποιος καπου αλλου ειπε κατι αλλο με το οποιο δεν συμφωνω και που ειναι εθνικόά υποπτο και αρα….»
    ασε που η μεταφορά αποψεων τυπυ σπασμένο τηλεφωνο και διαστρεβλωτικά ειναι συνηθως λαθεμενη οπως εγινε με την μεταφορά αποψεων διαστρεβλωμενα και συκοφαντικά απο τους Λαοτινιαραιους και τους παραφερναλιους για το Βιβλιο της Δραγωνα και οπως παραδεχτηε πρωτος και προν τιμήν του ο Ακριτας …

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 22/02/2010

  23. «Όταν πηγαίνει στα Σκόπια με το συρφετό του ΚΕΜΟ και λέει ότι οι Έλληνες ενδιαφέρονται περισσότερο για τον Χάρι Πότερ από τον Αλέξανδρο..»

    Exω την εντύπωση ότι οι Έλληνες και ειδικά οι εθνικοπατριώτες ενδιαφέρονται περισσότερο για την Μενεγάκη. Η επιδικομασία προς το ατόπημα του Άρειου Πάγου λέει πολλά. Ελπίζω να βγάλουν τα δέοντα συμπεράσματα όσοι είχαν αυταπάτες ότι μπορεί αυτός ο χώρος να διευρύνει λίγο το μυαλό του.

    Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 22/02/2010

  24. mumul όπως έχω πει πολλές φορές σε αυτό το blog το ιστορικό ζήτημα «Μικρασιατική καταστροφή» δεν το έχω μελετήσει και άρα δεν μπορώ να είμαι εκφέρω γνώμη. Και γνωρίζεις πολύ καλά ότι δεν έχω αναστολές στο να λέω ελεύθερα την γνώμη μου.

    Διαφωνώ γενικά με την Κουλούρη μιας και οι ιστορικές τοποθετήσεις της στα ζητήματα της Μακεδονίας είναι σαφώς πολιτικές, κινούνται προς την πλευρά της αναθεώρησης της ιστορίας και εις βάρος της Ελληνικής πλευράς. Και ποιος μου λέει ότι θέλει να κάνει το ίδιο και με αυτό το άρθρο;

    Ένας ιστορικός κρίνεται από την εν γένη συμπεριφορά του και όχι από ένα κείμενο.

    Σχόλιο από akritas | 22/02/2010

  25. «..Ένας ιστορικός κρίνεται από την εν γένη συμπεριφορά του και όχι από ένα κείμενο..»

    Κουβέντα κάνουμε ρε Akrita
    Τίποτα και κανείς δεν κρίνεται από ένα και μόνο κείμενο.
    Από πολλά κρίνεται…και για να έρθουμε και στο παρόν δεν κρίνεται ο πατριωτισμός κάποιου από ένα κείμενο ή από την θέση του εάν θα πρέπει να πάρει ιθαγένεια ένας εικοσάχρονος μαυρος που έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.
    Που στο φινάλε οι μεταανάστες πληρώνουν και 46 εκ.ευρώ για να ανανεώσουν τις κάρτες τους στο ελληνικό κράτος ενώ οι πολύ Έλληνες εφοπλιστές 16 εκ. από τα κέρδη τους.
    Κρίνεται ΚΑΙ από το τι λες τώρα που η χώρα τελεί υπό ιδιότυπη οικονομική κατοχή, (προτεκτοράτο μας ονομάζει Spiegel, «γουρούνια» κάποιοι γραβατομένοι νεοφιλελεύθεροι εταίροι μας),
    Κρίνεται από το τι λες για την μετατροπή της χώρας σε πειραματοζωο από τα πιο ληστρικά κερδοσκοπικά κεφάλαια που πέραν των άλλων απαιτούν να αγοράζεις αυτούς τους καιρούς τις φρεγάτες τους.
    Κρίνεται από το τι λες για τις μειώσεις των μισθών, για την φορολογική επιδρομή στους πολλούς, την διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, την εργασιακή ζουγκλα που επιβαλουν. Που τι σημαίνουν απλά όλα αυτά? Μεταφορά πλούτου από την χώρα στις ύαινες που ονομάζονται «αγορές» και οίκοι α…ξιολόγησης για να πληρωθεί το 6,2% νταβατζιλίκι(επιτόκιο το λεν αυτοί) που μας δανείζουν.
    Κρίνεται από το τι λες όταν τόσα χρόνια ξεβράκωναν και ξεβρακώνουν το κράτος ξεπουλόντας τράπεζες, μεταφορές, ενέργεια,βιομηχανίες, λιμάνια, παιδεία….
    Αλλά βλέπεις και εδώ(και δεν το λέω για σένα) όπως και στην δικη των εξ….η σιωπή των αμνών…
    Και βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα, από το 1922 έως σήμερα, όπου κάποιος δύναται να «κριθεί»…

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/02/2010

  26. mumul αυτά που περιγράφεις είναι οι λεγόμενες «postmodernism liberal» απόψεις και οι οποίες από ιστορικής πλευράς στην Ελλάδα εκφράζεται από Λιάκο, Φραγκουδάκη κλπ όπως και φυσικά και η Κουλούρη. Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι πλέον ότι «αντίπαλος» στην σημερινή εποχή δεν είναι ο δεξιός ή ο αριστερός αλλά το δόγμα της μετανεωτερικότητας που τρώει τις σάρκες της δυτικής κοινωνίας που εκφράζεται στην χώρα μας είτε με τις ιδέες του Διαφωτισμού είτε με τις ιδέες της Ελληνικότητας και είτε και με τα δύο.

    Σχόλιο από akritas | 22/02/2010

  27. Διευκρινίζω ότι η Δυτική κοινωνία εκφράζεται με τον Διαφωτισμό ή Ελληνικότητα ή και τα δύο.

    Σχόλιο από akritas | 22/02/2010

  28. τελικά στην ελλαδα πολύ Φοριουνται καποιοι οροι αλλά αμφιβαλλω αν αυτοι που τους χρησιμοποοιουν καταλαβαινουν εστω και εν Γρυ οταν τους ρησιμοποιουν ..Τελευταια διαβασα απο καποιον που θεωρειται και σοβαροςοτι ο Λυοταρ ειναι ….Μοντερνιστης …

    Γιαυτό λεω ..Αναμεσα στα αλλα κινδυνευουμε και απο την Ημιμάθεια που ειναι χειροτερη της αμαθειας …

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 22/02/2010

  29. «…που εκφράζεται στην χώρα μας είτε με τις ιδέες του Διαφωτισμού είτε με τις ιδέες της Ελληνικότητας και είτε και με τα δύο.»

    Μα την Ελλάδα τη γέννησε ο διαφωτισμός! Όπως και τη συγκρότηση των Ελλήνων σε οντότητα με πολιτικό πρόγραμμα.

    Χωρίς αυτό το πλαίσιο οι ιδέες περί Ελλήνων και ελληνικότητας στην εθνική τους εκδοχή, θα παρέμεναν περιωρισμένες στο χώρο μόνο μιας μικρής διανόησης, όπως συνέβη τους αιώνες που ακολούθησαν την Άλωση.

    Μ-π

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/02/2010

  30. πλέον ότι “αντίπαλος” στην σημερινή εποχή δεν είναι ο δεξιός ή ο αριστερός αλλά το δόγμα της μετανεωτερικότητας που τρώει τις σάρκες της δυτικής κοινωνίας που εκφράζεται στην χώρα μας είτε με τις ιδέες του Διαφωτισμού είτε με τις ιδέες της Ελληνικότητας και είτε και με τα δύο.

    Α) τι ειναι αυτο τοο δογμα της μετανεωτερικότητας
    Β)αλλά το δόγμα της μετανεωτερικότητας που τρώει τις σάρκες της δυτικής κοινωνίας που εκφράζεται στην χώρα μας είτε με τις ιδέες του Διαφωτισμού είτε με τις ιδέες της Ελληνικότητας και είτε και με τα δύο.

    ποιο εκφαζεται στην χωρα μας ?
    \Δεν βγαζω ακρη μωρε Ακριτα ..Τι σχεση εχουν ολα αυτά με την ..Μετανεωτερικοτητα..;

    Κατ αρχάς ξερω α) Οτι την εννοια Μεταμοντερνισμός την Καθιερωσε ο Λυοταρα ως το τελος των μεγάλων αφηγησεων
    β) Υπάρχει μια διαφορετική εντελώς εννοια του Ποστ Μοντερνισμων στην τεχνη κλπ
    απο οτι στην ερευνα των Κοινωνικών επιστημων ..
    γ)Εχω την εντυπωση οτι στην Χωρα μας οσοι – αδαως – επικρινουν την Μετανεωτερικοτητα την συνχεουν με την ..Νεωτερικόιτητα κατασκευαζοντας ετσι εναν θεωρητικό αχταρμα που ειναι πολύ…μετανεωτερικος ..

    Αλλά και εναν κατα φαντασιαν αχυρενιο αντιπαλο οπου εξασκουν την τεχνη της κατα φαντασιαν ..θεωριας .

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 22/02/2010

  31. Ακρίτας,

    νομίζω ότι στη σημερινή εποχή ο πραγματικός αντίπαλος είναι τα λαμόγια μπλε, πράσινα και μαύρα που κατάντησαν την Ελλάδα ζήτουλα και σε λίγο θα την μετατρέψουν και πάλι σε Ψωροκώσταινα και τους Έλληνες μετανάστες στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία. Τουλάχιστον εδώ θα μείνουν Αλβανοί, Πακιστανοί και Αφγανοί για να ταϊζουν αυτοί με τη σειρά τους τα λαμόγια…. Και έρχονται επί πλέον συμβολικά για να μας πείσουν για την απόλυτη εξαθλίωσή μας και μας αποκαθιστούν και τον Γούναρη και τους υπόλοιπους, για τους οποίους εσύ κάνεις τον Πόντιο Πιλάτο, μάλλον τον Υπερπόντιο Πιλάτο

    Ομέρ

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/02/2010

  32. Ξέρω ότι αυτό που είπα σηκώνει πολλές ερωτήσεις….

    από τα μέσα της δεκαετίας του 90 έχει ξεκινήσει στις ΗΠΑ ένας πόλεμος στα πανεπιστήμια μεταξύ των postmodernists(μετανεωτερικών-μεταμοντερνιστών) και αυτών που εκφράζουν τον κλασικό Δυτικό τρόπο σκέψης(Διαφωτισμό ή Κλασσικισμό ή και τα δύο). Λέω και τα δύο διότι υπάρχουν πολλοί που λένε ότι ο Διαφωτισμός σκότωσε την Ελληνικότητα αλλά υπάρχουν όμως και άλλοι που λένε το αντίθετο.

    Πολλοί από εσάς ίσως να διαβάσατε «ποιος σκότωσε τον όμηρο» των Χάνσον και Χηθ αλλά ίσως να μην έχετε διαβάσει και άλλους όπως τον Χόροβιτς, Τόμπσον κλπ όπου ανοιχτά μιλάνε για αυτόν τον «ακήρυχτο πόλεμο». Μάλιστα πλέον και η Λεφκοβιτς στο καινούργιο της βιβλίο πλέον μιλάει και αυτή ανοιχτά. Δυστυχώς όλη αυτή η βιβλιογραφία είναι άγνωστη στην Ελλάδα αλλά πλύ γνωστή στις ΗΠΑ. Ειδικά ο Χόροβιτς έκανε στα ανοιχτά καταγγελίες με ονόματα στο κάθε πανεπιστήμιο.

    Αυτή η μόδα πλέον έχει έλθει και σε εμάς αλλά με διαφορετικό τρόπο και ίσως με το πιο ακραίο τρόπο έκφρασης.

    Σχόλιο από akritas | 22/02/2010

  33. Akrita
    Γνωριζω οτι υπάρχει και τετοιο ρευμα στις ΗΠΑ και αλλου
    – Βεβαι η εδώ συγχυση ειναι τεραστια και πολλοι – απο αυτους κυριως που εφευραε τον ορο »εθνομηδενισμός» ατατασσουν ακομα και τον Χομσμπαουμ -εναν ΚΑΤ εξοχήν ιστορικό της νεωτερικοτητας και υπερασπιστη της στους…μεταμοντερνους..

    Η δική μου αντιρηση ομως εδώ ειναι αλλου τυπου
    Πραγματι το εθνος κρατος -και το εθνος ως προιον της νεωτερικοτητας σημαρα Υπονομευεται ..

    Ομως το να λεει καιποιος οτι αρκουν οι μεταμοντερνες θεωριες για να το υπονομευσουν μου φαινεται αστειο

    Το εθνος κρατος υποσκαπτεται απο τις οικονομικές , τεχνολογικές και αλλες διαδικασιες της Παγκοσμιοποιηση αλλά και απο τις συνθηκες περασματοςσε οικονομικές αυτοκρατοριες , τον Νεοφιλελευθερισμό κλ

    Παρε παραδειγμα την προσφφατη Κριση της ελληνικής οικονομιας
    Ενας απο τους πυλώνες της Ελληνικής εθνική οικονομιας – και αρα της εθνικής κυριαρχίας χαθηκε εδώκαι καμμιαδεκαρια χρόνια και τυπικά: Ο Ρόλος της Τραπεζας της ελλαδας και η δραχμή ..

    Το 1994-95 στην τοτε επιθεση Κερδσοκοπων η ΤΤ ε ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΥΞΗΣΗΕΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΆ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ των ελληνικών ομολογων και να αποκρουσει την κερδοσκοπία (24-25%)

    Τωρα δεν γινεται .Δεν υπάρχει ουσιαστικά Κ Τ παρά Ε κ Τ

    Δεν ειναι θεμα καποιας θεωριας .. Το εθος κρατος και το εθνος ειχε καποτε -προσφατα – και Υλική υποσταση Ως εθνική οικονομια
    Τωρα Δεν υπαρχει πιά ..Και οχι μόνο στις χωρες που ειναι μέσα στην ΕΕ… αλλά και σε αυτέςπου εξαρτωνται αμεσα απο αυτήν και σε αυτές που προσμενουν να μπουνε κλπ
    Αντι να εγκαλεις τους μεταμοντερνους καλύτερα α εγκαλεις τα 20Χρονια Νεοφιλελευθερισμου με ολα του τα παραφερναλια ..Και ο Νεοεθνικισμός και ο εθνολαικισμός και ο νεοφασισμος και η Δεξια του μπερλουσκονισμου ..και η νεα Μεταμοντερνα δεξια του διαφφοριστικου ρατσισμου

    ειναι σημερα εξαρτημα της Παγκοσμιοποιησης .. Ειναι προιον της ..

    Αντι να μιλάμε για φαντασματα ας δουμε το Φαντασμα που πλανιεται Σημερα πάνω απο την υρωπη και τη χωρα μας .

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 23/02/2010

  34. Νοσφεράτε ο «πόλεμος» αυτός είναι καθαρά τρόπος έκφρασης και σκέψης. Δηλαδή ο μετανεωτερικός(postmodernist) μπορεί να είναι ιστορικός, εθνολόγος, κοινωνιολόγος, μαθηματικός , πολιτικός κλπ. Αυτός όμως έχει σαν δόγμα ότι «μόνο εγώ έχω δίκιο και δεν με ενδιαφέρει τις λες».
    Σε αυτά που λες ο μετανεωτερικός(postmodernist) απορρίπτει χωρίς δεύτερη κουβέντα την «αφήγηση» και τον «συμβολισμό» και το χειρότερο είναι ότι μεταφέρει αυτόν τον αυταρχικό τρόπο σκέψης και στους μαθητές του. Εάν κάποιος από τους μαθητές του πει «όχι» και δεν έχει υποτροφία τον έφαγε η μαρμάγκα.
    Και μην μου πεις ότι το ίδιο δεν γίνεται και εδώ;

    Σε ότι αφορά τον φιλελευθερισμό(για εμένα είναι ίδιος με τον νεο-φιλελευθερισμό) οι καταρχήν κύριοι εκφραστές τους είναι οι μετανεωτεριστές. Και σου φέρνω σαν παράδειγμα από τους δεξιούς τις Γιαννάκου και Μπακογιάννη.Η μεν πρώτη προστάτεψε την συγγραφέα Ρεπούση μέχρι τέλους και η δεύτερη έκανε ότι μπορούσε από το χέρι της να προοωθήσει την πολιτική Μπους στην Ευρώπη.

    Σχόλιο από akritas | 23/02/2010

  35. «..Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι πλέον ότι “αντίπαλος” στην σημερινή εποχή δεν είναι ο δεξιός ή ο αριστερός..»

    Δεν άκουσα τον Σαμαρά ούτε τον Καρατζαφέρη ναλένε κάτι για τα συμβαίνοντα στο σχ. 25.
    Αυτούς πως θα μπορούσαμε να τους ονομάσουμε ?

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/02/2010

  36. Και σου φέρνω σαν παράδειγμα από τους δεξιούς τις Γιαννάκου και Μπακογιάννη..

    Nασ σου πω μιας και ανεφερες τους ΔΕΞΙΑΡΕΣ ..
    εμενα η Γιαννακου δεν μου γεμιζει το ματι ανα ομως μιλαμε για Υπουθργους παιδειας..εκεινο που θυμαμαι με Αηδια ειναι τον Ευριπίδη που οταν ολη η Ελλαδα ητανξ αναστατη απο την εν ψυχρω δολοφονια του Αλεξη εκεινος παρακολουθουσε Γελώντας σαρδονια με Κυαλια (να μη μιλησουμε για τον Αμεσως επομενο τον ΑΑΑΑΡΗ που τομόνο ποου σκεφτοταν μεχρι τελευταιας στιγμής ηταν πωσς θα δωσει αδειες στα Κωλεγια ..

    Και δεν καταλαβαινω γιατί ο εθρος πρεπει να ειναι ειδικά η Μπακογιαννη και οχι ΚΑΙ Ο εθνολαικιστακιας Σαμαρα΄ς π.χ
    Αυτός δεν ηταν αγαπημενο παιδιί του Μητσοτακη; Αυτός δεν ηταν εκει στις αρχες του 90 που Ενωνονταν η Γερμανια και συναινουσε δια της Σιωπής του οπως ολοι τοτε οι Δηθεν πατριωτες αλλ΄πα εντελώς δουλεπρεπεις και ξεφτιλες Δεξιαρες του Καρατζαφερη επισης κολλητου του Μητσοτακη μη εξαιρουμένου στο να μην γινει απαιτητο το Χρεος σε χρυσο και πολεμικές αποζημιωσεις της Γερμανιας προς τη Χωρα μας
    διοτι οπως ελεγε ο Μετορας της Δεξιας (ολης και της Δηθεν πατριωτικής και της Νεοφιλελευθερης ) »Ποιοι ειμαστε εμεις που θα αλλάξουμε τον Ρουν της Ιστορίας; »

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 23/02/2010

  37. @mumul ο Σαμαράς θέλει να καθαρίσει την ΝΔ από τους Ντοροκαραμανλικούς όπως έκανε ο Γιωργάκης με τους Σημητικούς. Γιαυτό πρέπει να περιμένουμε για το τι θα κάνει. Το παρελθόν πάντως και των δύο δείχνει δεξιά πολιτική στα πλαίσια του συντηρητικού φιλελευθερισμού(Conservative liberalism).

    @Νοσφεράτε ένας μετανεωτερικός φιλελεύθερος δεν θα μίλαγε εναντίον της πολυπολιτισμικότητας όπως μίλησε ο Σαμαράς. Σε ότι αφορά την συμβίωση του με τον Μητσοτάκη φάνηκε καθαρά ότι άλλος έκανε κάτω από το τραπέζι μυστική διπλωματία. Ο Σαμαράς στην εξωτερική πολιτική επί Μητσοτάκη ήταν ότι είναι και σήμερα ο Δρούτσας.

    Σχόλιο από akritas | 24/02/2010

  38. Νοσφεράτε ένας μετανεωτερικός φιλελεύθερος δεν θα μίλαγε εναντίον της πολυπολιτισμικότητας όπως μίλησε ο Σαμαράς.»

    Akrita αυτά ειναι η Δικη σου ορολογια και αντιληψεις
    Για μενα ο χυδαιος εθνολαικισμός ο οποιος εκφραζεται και απο τον Σαμαρα οπως και απο τον Ψωμιαδη και απο τον Καρατζαφερη και τους λογής λογής Δηθεν» πατριωτες» της δεξιας και οχι μόνο

    Δεν ειναι καθολου μα καθολου ασυμβιβαστος με τον Νεοφιλλευθερισμό
    Αντιθετα
    ειναι το »ταισμα» των ιθαγενών με παρατες και μπλα μπλα και πλαστικές σημαιουλες ενώ αυτοι που μας ταιζουν
    (η οι συνεταιροι τους) αναλαμβανουν τις νεοφιλελευθερες Μπιζενς ..
    Αυτο ισχυει και Ισχυε και για τον Σαμαρά -αγαπημενο παιδι τοτε του Μητσοτακη οταν ο Νεοφιλελευθερισμός ηταν σε ανοδο
    Δες το καλύτερα και πιο προσεκτικά και θα καταλάβεις τι εννοώ

    Α και κατι ακομα

    τον Φιλελευθερισμό – το πολιτικό οχι τον Οικονομικό – που οδηγησε σε ολες τις προοδευτικές επαναστασεις στην Ευρωπη του 19 ου αιωνα -και την Ελληνική μεταξύ αυτων –

    δεν τον χαριζουμε σε κανενα Καραδεξιο ΜητσοτακοΝτοροΔΣαμαροΚαρατζαφερειο Νεοφιλελευθερο κατασκευμασμα..
    Αυτοι- οι Κρα Σαμαροδεξιαρες και αλογοσκουφηδες καπηλευονται και τον Φιλελευθερισμό οπως και την πατριδα ….

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 24/02/2010

  39. Δεν νομίζω Νοσφεράτε…

    http://www.redstate.com/erick/2009/12/27/barack-obamas-post-modern-liberal-syllogisms-keep-falling-apart/

    Όπως βλέπεις ο Ομπάμα αυτό εφαρμόζει στις ΗΠΑ.

    ….Postmodern liberals have a stranglehold on academia. The students must go through four years of political propaganda in the class room like Russian students used to have to endure. However, we seeing few if any true believers in Postmodernism among our recent college graduates….

    http://www.renewamerica.com/columns/hutchison/050117

    Δεν μου λες ο Χριστοδουλάκης,Παπαντωνίου και Σημίτης δεν εφάρμοσαν νεο-φιλελελεύθερη οικονομική πολιτική;

    Σχόλιο από akritas | 24/02/2010

  40. ναι…Εφαρμοσαν..και με το παραπάνω ..
    Και οι Καραμανλής , αλογοσκουφης Σαμαρα΄ς και ΣΙΑ
    την συνεχισαν μεχρι τα ακρα και την παραξηλωσαν( εφαρμοζοντας Νεοφιλελελευθερη πολιτική μαζί με Ξεδιαντροπη και εξευτελιστική για τη χωρα λεηλασια )

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 24/02/2010

  41. Ο Σαμαράς που ακολούθησε νεοφιλελεύθερη πολιτική;
    μπορείς να δώσεις ένα δείγμα.

    Σχόλιο από akritas | 24/02/2010

  42. Περί νεοφιλελευθέρων και…Ελλήνων

    «..Θα στηρίξουμε επώδυνα, αλλά σωστά μέτρα..”.
    Α. Σαμαράς

    “..τα μέτρα είναι προς τη σωστή πλευρά ακόμη κι αν έχεις επιμέρους διαφωνίες..”
    Γ.Καρατζαφέρης

    κι από την άλλη μεριά..

    Έλληνες όλων των χωρών, ενωθείτε!
    Werner Rügemer
    http://www.jungewelt.de/2010/02-24/021.php

    ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ : » ΤΙΜΩΡΗΣΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ «
    ANDREAS WEHR
    http://www.andreas-wehr.eu/ps-s-lle-.html
    Ο Ανδρέας Βέρ ( Andreas Wehr ) είναι συνεργάτης της “Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Αριστεράς” ( GUE/NGL ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    και βεβαίως:
    « Εάν δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μάτια σας για να βλέπετε , τότε θα τα χρειαστείτε για να κλάψετε »
    Ζ.Π. Σάρτρ

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 24/02/2010

  43. H κριση εχει να κανει
    -με το αναποφευκτο ξεφουσκωμα της τουρμποκαπιταλιστικής φουσκας
    -με τις συνεπειες μιας εικοσαετιας νεοφιλελευθερης απορρυθμισης
    -με την εξαντληση των οριων επεκτασης του καπιταλισμου καθως καταναλωθηκε οτι σχεδον μπορουσε να αποικιοποιηθει για να βγαλει κερδος
    – με τον Πολεμο Αφαγνισταν- Ιρακ και το αδιεξοδο των ΗΠΑ

    – με το οτι η Ευρωπη διαλεξε το 2004 την επεκταση -διευρυνση και οχι την εμβαθυνση.Με το Οτι ουσιαστικά δεν υφισταται πια η προοπτική της ΕΕ
    – με την ενδογενή παθογενεια της ελληνικής οικονομιας και τις συνεπειες της συναντησης ενος σχεδόν προνεωτερικου προστατευτισμου με τον μετανεωτερικο καπιταλισμο της εξατμισης …

    Για την Ελλαδα ειδικα ειναι
    και συνεπεια

    α)της επιλογής των Ολυμπιακών αγωνων απο τον νεοπλουτιστικο πασοκικο Σημιτισμο
    και β) το οτι επι μια εξαετια ειχαμε ως κυβερνηση την πιο παρακμιακή , απληστη νεοφιλελευθερα ανεγκεφαλη δεξια που θα μπορουσαμε ποτε να ονειρευτουμε (στους εφιαλτες μας)

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 24/02/2010

  44. τι εννοεις που ακολουθησε Ακριτα ;
    Ειναι αρχηγός ενός κομματος -του οποιου πριν γινει αρχηγός ηταν εξεχων στελεχος το οποιο Κυριολεκτικά Λεηλατησε Ρημαξε ξεφτιλησε και Νεοφιλελευθερα και εθνολαικιστικα την Ελλάδα ..
    Τι εννοεις ;
    Εννοεις να περιμενουμε να τον δουμε και αυτόνα Πρωθυπουργό; Μετα τον Μητσοτακάκαρο -οπου ητανε Υπουργος ο Σαμαρας – και τονΚαρα-αμαν – αλή τον Τζουνιορ; ;Για να μας το Ολοκληρωσει η Δεξια το εργο της ; Να φανε και τα πιάτα ; Να μην αφησουν ουτε Ψιχουλο;
    Τι εννοεις ;

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 24/02/2010

  45. Νοσφεράτε (40)
    αφού ωραία τα λες στο 40, γιατί στο 44 μοι φαίνεται (αν κάνω λάθος, συγχώρα με) υιοθετείς την μη χοίρον βέλτιστον λογική, που οδηγεί εναλλάξ κι αναγκαστικά στα 2 χοιροστάσια;
    αφού δεν ανήκεις σε κανένα από αυτά. τώρα ο ακρίτας θέλει να προβλέψουμε ότι μια μελλοντική κυβέρνηση νδ δεν θα είναι νεοφιλελεύθερη είτε (η κυβέρνηση αυτή) θα το θέλει είτε δεν θα το θέλει. ε, λάθος του.

    Σχόλιο από Γιάννης | 25/02/2010

  46. Γιαννη κανεις λα΄θος και σε συγχωρώ (αρκει να παραδεχτεις κι εσύ το αυτονοητο οτι το κακό μπορει να ξεκινησε απο τον Σημιτισμό αλλά μας το ολοκληρωσε η απιστευτη Λεηλασια της Νεοφιλελλευθερης Εθνολαικιστικής Δεξιας που κυριολεκτικά Ρημαξε τον Τοπο . Ειναι ετσι ή δεν ειναι;
    Τωρα
    εγώ καιπολλοι αριστεροι , οικολογοι , αναρχικοι και πασοκοι ημουνα στη Διαδηλωση σημερα στην πολη μου και απηργησα
    Ειδα και μερικους πασοκους ..Εστω . Υπηρχε ενα …δειγμα

    Δεξιο δεν ειδα ουτε εναν για δειγμα ..Ειτε φιλελευθερο » ειτε …πατριωτη
    Ουτε εναν

    Και δεν ξερω και κανενα ..ΔΕεξιο εθνολαικιστή δηθεν »πατριωτη» που να απηργησε ..Φυσικά .
    Αντιθετα ειδα μερικους Δεξιαρες μαγαζοατορες που ξερω να προγκανε την διαδηλωση με το γνωστο υφος του αποβλακωμένου Δεξιάρα και με τα Ηλιθια αστεια τους

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 25/02/2010

  47. Νοσφεράτε
    εννοείται ότι έτσι έχει, όπως το λες στις 3 πρώτες σειρές.

    και συμφωνώ ότι τα προηγούμενα χρόνια επί νδ δεν έβλεπα τον ίδιο ζήλο από τους δεξιούς.

    να μη ξεχνάμε, κι ότι το.. λαϊκό λάος στηρίζει κ υπερθεματίζει στην τωρινή πολιτική, επίσης μη φιλολαϊκή (με αύξηση φπα, καυσίμων κοκ) ακόμη περισσότερο από την νδ

    Σχόλιο από Γιάννης | 25/02/2010

  48. αφιερωμένη στον Νοσφεράτο 🙂

    Σχόλιο από sarantamilakokkina | 25/02/2010

  49. Οταν λεω σημερα εννοώ …χθες.
    24/2

    Τωρα για να εξηγησω στον Ακριτα οτι αλλο Φιλελευθερισμός αλλο Νεοφιλελλευθερισμός
    Ακριτα
    Φιλελευθερισμό λέμε Ιστορικά το ρευμα το πολιτικό που οδηγησε στις μεγαλες Φιλελευθερες επαναστασεις του 19ου αιωνα ..Με αποκορυφωμα εκεινες του1848
    Στον Φιλελευθερισμό οφειλουμε τα Συνταγματα ..

    Νεοφιλευθερισμό λεμε το πολιτικό ρευμα που ουσιαστικά κυριαρχει στην Αγγλια επι Θατσερ και στις ΗΠΑ με τον Ρεηγκαν τον πρωην καταδοτη της επιτροπής Μακαρθυ
    ο Νεοφιλελευθερισμός λεγεται αλλιως και Νεοσυντηρητισμός .
    Η Θατσερ τσακισε τους εργαζομενους και ρημαξε τους φτωχους (οπως οι εδώ δεξιαρεςτου Κραμανλή) παρολαυτά τα πηγαινε πολύ καλά και με τους Θρησκοληπτους και με τους εθνικιστες ..Κι εκανε κι ενα Πολεμο .. Και οι Αγγλοι ενιωθαν πολύ περηφανοι που ησαν Αγγλοι παρα το οτι τους Ρημαξε

    Ο Ρήγκαν ειπε το no more taxes για τους παμπλουτους και εφαρμοσε την πιο σκληρη νεοφιλελευθερη πολιτική ομως ταυτοχρονα προηγαγε τον πόλεμο των αστρων την θρησκοληψια και τον ακραιο συντηρητισμό ..

    Μετα παμε στον Πατερα Μπους τον Φιλο του Μητσοτακαρου : Νεο φιλελευθερισμός- νεοσυντηρητισμός και ο Πρωτος πολεμος στο Ιρακ

    Ο Υιος Μπους; Ε αυτος μιλουσε κατευθειαν με τον θεό , αναγεννημένος Χριστιανός και Πολεμος .. Και ακροτατος Νεοφιλελευθερισμός .Και καμμια ελευθερια για τους εργαζομενους

    Ο ΚΛΙΝΤΟΝ εκανε τους Βομβαρδισμους στην Γιουγκοσλαβια.. Κακώς κακιστα και εγκληματικό

    Αν θυμασαι οι Ρεπουμπλικάοι ηταν αντιθετοι στους Βομαβαρδισμους .Το ακουει καποιος ασχετος και λεει να ..Ειναι ειρηνοφιλοι και…καλοι

    Αμ δε! Ηταν αντιθετοι Διοτι απλουστατα λεγανε οτι Δεν αρκουν οι Βομβαρδισμοι .Θελανε Χερσαια επιθεση ..Οπως αυτή που κανανε στο Ιρακ

    Κλιντον ,Μπους και Ομπαμα : Αμερικανοι Ηγετες . Χοιροι

    ομως και εδώ το λεω ευθαρσως και ξεκαθαρα Ο Ξετσιπωτος νεοφιλελευθερισμός συνδυασμένος με τον πιο ακραιο Αμερικανικο »εθνολαικισμό» σημαδεψε για πάντα τους Μπους

    Οχι οτι οι αλλοι ησαν αθωοι ..Καθολου δεν ησαν

    Αλλα οι Μπους σκορπισαν τρομο στον Πλανήτη

    —-
    Τηρουμένων των αναλογιων το ιδιο συνεβη κι εδώ ..Ασφαλώς ο Σημιτικός ..σοσιαλισμός » ειχε την ιδια σχεση με τον σοσιαλισμό οση ο Φαντης με το Ρετσινολαδο ..Και ηταν ο Σοσιαλ νεοφιλελευθερισμός του Σημιτικου Πασόκ που ανοιξε τον δρόμο στην Καρμανλίδικη Λεηλασια

    Ομως στην ιστορια και στην Μνημη θα μεινει η Λεηλασία της κυβερνησης των Καραμανλών…Σου θυμιζω πως μεχρι τον Οκτωβρη ειμασταν ολοι με ΚΟΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΑΝΑΣΑ . Σου θυμιζω οτι ολοι λέγαμε οτι αν δεν Φυγει αυτος (ο Κραμανλής) δεν θα μεινει Τιποτε ..Οπως δεν εμεινε και το 2007 με τις φωτιες και τα τριχιλιαρα ..

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 25/02/2010

  50. Καταρχήν η δεξιά στην Ελλάδα έχει κρίση ιδεολογικής ταυτότητας. Το θεωρώ αστείο να μιλάμε βέβαια για δεξιά ή αριστερά με όρους και όψεις προ 90.
    Σε ότι αφορά τον νεοφιλελευθερισμό το παρακάτω άρθρο νομίζω ότι είναι χρήσιμο.

    http://politikes-paremvaseis.blogspot.com/2010/02/blog-post_08.html


    Ο όρος «νεοφιλελευθερισμός» αποτελεί νεολογισμό κάποιων μεμονωμέ­νων ερευνητών της δεκαετίας του ’60, που μεταφυτεύθηκε, κάπως πρόχειρα και αυθαίρετα, στα ελληνικά από φιλελεύθερους Έλληνες διανοούμενους στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Πρόκειται για έναν αδόκιμο όρο, που στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία χρησιμοποιείται περιορισμένα και κατά τη γνώμη μου καταχρηστικά.

    ………………………………

    Ουσιαστικά όμως, συντηρητικοί και σοσιαλιστές, φιλελεύθεροι και πρώην κομμουνιστές, δεξιοί και αριστεροί, ακολουθούν την ίδια οικονομική πολιτική τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια.

    Σχόλιο από akritas | 25/02/2010

  51. «..Το θεωρώ αστείο να μιλάμε βέβαια για δεξιά ή αριστερά με όρους και όψεις προ 90..»

    Ας μιλήσουμε λοιπόν με όρους του 2010.
    Ε λοιπόν δεν είναι καθόλου αστείο :
    -Να σου μειώνουν τον μισθό, δεν ξέρω αν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά, και παράλληλα να αυξάνουν την φορολογία και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης..
    – Κάθε τόσο να αυξάνουν τα όρια ηλικίας και να μην ξέρεις εάν και΄πότε θα πάρεις σύνταξη
    -Να φορολογείται ο εργαζόμενος με 30-40% και το αφεντικό με 20% και άμα.Αν δε το αφεντικό είναι καμιά εξωχώρια 10% (τώρα ..πριν με 3% !!!)
    -Να φορολογείται ένας συνταξιούχος γαι το ενοίκιο που εισπράτει 30-40% και η εκκλησία για τα εκατομύρια ενοικίων και προσόδων 0%
    -Να υποκύπτεις στα πιο ληστρικά κερδοσκοπικά ξένα κυρίως και ντόπια κεφάλαια (αγορές τα λένε) που για να τα ξεπληρώσεις κόβεις τον 14ο μισθό (ίσως και τον 13 ?) από τους έλληνες εργαζόμενους
    -Να πληρώνεις τα κέρδη τους, να πληρώνεις ΚΑΙ την «κρίση» τους.
    -Να χαρίζεις 28 δισ στους τοκογλύφους που δαανείζονται με 1% και πουλάνε με 10-15% (ούτε το εμπόριο ναρκωτικών αποδίδει τόσο)
    – Να σμπαραλιάζεις τις συνθήκες εργασίας για να κάνεις το χατήρι των «αγορών», μειωμένα ωράρια-μειωμένες ζωές
    -Να έχουν κάνει την χώρα πειραματόζωο για την εφαρμογή των πιο φρικιαστικών σεναρίων και συ να χαριεντερίζεσαι μαζί τους και να λες θα πάρω μέτρα, καλά τα μέτρα,θα στηρίξω τα μέτρα κλπ (σειρά έχουν και τα άλλα PIGS)
    -να σου παίρνουν κάθε μέρα και νέα μέτρα…. να… να…

    Ας μιλήσουμε για αυτά λοιπόν…και εκεί να κριθούν οι όποιες έννοιες..δεξιός, αριστερός, νεοφιλελεύθερος, πατριώτης κλπ

    «Γιατί ο κόσμος δε χτίζεται σε μια παλάμη που ζητιανεύει
    αλλά σ’ αυτήν που σφίγγεται σε μια γροθιά»

    mumul

    Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/02/2010

  52. »Η αυστηρή οριοθέτηση των σχέσεων αυτών αγοράς και κράτους έχει γίνει σήμερα αποδεκτή από το σύνολο σχεδόν των δυτικών δημοκρατιών (στις οποίες περιλαμβάνεται και ικανός αριθμός χωρών της ανατολικής Ευρώπης). Το νέο αυτό όμως consensus (το οποίο δεν είναι σήμερα επιδεκτικό σοβαρών αμφισβητήσεων) βασίζεται στα πορίσματα της οικονομικής επιστήμης. Δεν είναι ούτε νεοφιλελεύθερο, ούτε σοσιαλιστικό. Είναι απλά πραγματιστικό!
    »
    απο το κειμενο που παρεθεσε ο Akritaς

    ε αυτο ακριβώς ηταν και ειναι το Κολπο του Νεοφιλελευθερισμου ;
    Παρουσιαζει το Ολοκληρωτικό του Δογμα ως

    Απτη πραγαματικοτητα ..
    (οπως και ο Ναζισμός παρουσιαζε την Φυλετική θεωρια ως βασισμε΄νη στα Πορισματα της Τοτε Βιολογιας και οι τωρα συνεχιστες του κανουν ερευνες στο Ντι εν ει για να αποδειξουν την καθαροτητα των φυλών κλπ κλπ..)

    Και επικαλειται διαφορους λεκτορες του Σικαγου οπως ακριβώς οι λασπολογοι της Εθνικής αντιστασης τα Γεηλ τους και τα Τοιαυτα… Δουλεμα σκετο ..

    Ο Νεοφιλελελευθερισμός – ενα αγριο δογμα που μεταμορφωνει σε κατι ακραιο τον οικονομικό φιλελευθερισμό του 19 ου αιωνα ο οποιος με την σειρα του Δεν ταυτιζοταν με τον Πολιτικό
    φιλελευθερισμό ..

    Ξεκινα την διαδρομή του ως περιθωριακό ρευμα οικονομολογων με τον Χαυεκ , κανει διεθνή καρριερα με τον ΧΑΣΑΠΗ πινοσετ στην Χιλή και τον Φρηντμαν συμβουλατορα και κορυφώνεται με την Θατσερ και τον Ρηγκαν ..
    Και φυσικά εχει τους προπαγανδιστες του … Φυσικά .. Και φυσικά ξεκινουν απο το ..Σικαγο ..Εξαλλου δεν ειναι απο τη σχολή του …Σικαγου ο Φρηντμαν και αλλοι ;
    Και φυσικά το γνωστο παραμύθι που το μαθαμε καλά απο την εποχή του Μητσοτάκαρου( με τον Σαμαρα και τον Κραταζαφερη τοτε χερι χερι και ολαρια ολαρά που ελεγε τοτε κιο Σαββοπουλος)

    και δυστυχώς παγιδεψε πολλους το »δεν υπάρχει η Δεξια και Αριστερα » υπαρχει η πραγματικοτητα κλπ κλπ

    Εδω θυμιζω την ρηση του Μπόμπιο : »Δεν ξερω αν υπάρχει ακομα η διακριση Δεξιας και Αριστερας , ξερω ομως οτι αυτοι που λένε οτι ΔΕΝ υπάρχει ειναι ΔΕΞΙΟΙ »

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 25/02/2010

  53. -Να φορολογείται ο εργαζόμενος με 30-40% και το αφεντικό με 20% και άμα.Αν δε το αφεντικό είναι καμιά εξωχώρια 10% (τώρα ..πριν με 3% !!!)

    E λοιπόν Μουμουλ αυτή ειναι και η διαφορά της Σοσιαλδημοκρατιας που φυσικά ευνοει τους πλουσιους βαζοντας στους μεν εργαζομενους 30-40% φορο (αν υπολογισουμε βεβαια και την Εμμεση φορολογια που φορολογει επι δικαιων και αδικων

    και τους εξωχωριους Λαμογιους μονο με 10%

    απο την Ξεφωνημενη και Ξετσιπωτη Κραμανλίδικη και Σαμαραδικη Δεξια που ταδωσε ΟΛΑ μα ολα στους εφοπλισταδες στην Εκκλησια στα λογής λογής εντυπα που επιδοτουνταν αφειδώς και Κρυφιως στους Ρουσοπουλες με τα Τριχιλιαρα οταν κατακαηκε η Ελλ΄δα και αυτοι κανε Μπιζνες στα ΚΑΜΕΝΑ , στους Εφραιμ και στα Βατοπέδια στα λεφτά που οπως ο ιδιοςο Μητσοτακης καταγγελει διαχειριστηκε εν Λευκώ ο Σαμαρακος εκει στατις αρχες του 9ο και που τα εβγαλε ο Ιος στη φόρα ..
    και που ολα καποια στιγμή θα βγουν στη φορα διοτι ουδεν κρυπτον τωρα που η Πατριδα εφτασε στο τελευταιο σκαλί της καταντιας επειδή ακριβώς την ρημαξανε οι λογής λογής Πατριδοκάπηλοι που αγαπανε την Τσεπη τους και παριστανουν οτι αγαπανε την πατριδα .

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 25/02/2010

  54. 51.“..Το θεωρώ αστείο να μιλάμε βέβαια για δεξιά ή αριστερά με όρους και όψεις προ 90..”

    Ας μιλήσουμε λοιπόν με όρους του 2010.
    Ε λοιπόν δεν είναι καθόλου αστείο :
    -Να σου μειώνουν τον μισθό, δεν ξέρω αν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά, και παράλληλα να αυξάνουν την φορολογία και όλα τα είδη πρώτης ανάγκης..
    – Κάθε τόσο να αυξάνουν τα όρια ηλικίας και να μην ξέρεις εάν και΄πότε θα πάρεις σύνταξη
    -Να φορολογείται ο εργαζόμενος με 30-40% και το αφεντικό με 20% και άμα.Αν δε το αφεντικό είναι καμιά εξωχώρια 10% (τώρα ..πριν με 3% !!!)

    Εγώ καλά σας τάλεγα
    Πριν αρκετό καιρώ
    Μα εσείς βρε φιλαράκια μου
    Εκεί, στο αναχρονισμό.

    Τώρα που το αγγούρι χόνδρινε
    Και πια έχει σποριάσει
    Τρέχουμε να προλάβουμε
    Η ΕΕ στον ύπνο μην μας πιάσει

    Τώρα πια είναι αργά
    Τίποτα δεν μας θα μας σώσει
    Ο καπιταλισμός το αγγούρι του
    πιο βαθιά θα μας το χώσει

    Στο τραπέζι μας θα στρώνουμε
    Να φάμε, αντισταλινισμο,
    Στην τσέπη μας θα βάνουμε
    Τον αντικομουνισμό.

    Σχόλιο από κατσε καλααα | 26/02/2010

  55. psifo sto KKE.

    Gia na fame me xrysa koutalia!

    Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 26/02/2010

  56. Νοσφεράτε,
    λες
    «E λοιπόν Μουμουλ αυτή ειναι και η διαφορά της Σοσιαλδημοκρατιας που φυσικά ευνοει τους πλουσιους βαζοντας στους μεν εργαζομενους 30-40% φορο (αν υπολογισουμε βεβαια και την Εμμεση φορολογια που φορολογει επι δικαιων και αδικων
    και τους εξωχωριους Λαμογιους μονο με 10%
    απο την Ξεφωνημενη και Ξετσιπωτη Κραμανλίδικη και Σαμαραδικη Δεξια που ταδωσε ΟΛΑ μα ολα στους»

    το «όλα μα όλα» είναι υπερβολικό, γιατί όσα δίνει τώρα το πασοκ ή μάλλον όσα παίρνει από το λαό με φπα, καύσιμα, συντάξεις, ενοχοποίηση συνολικά των ελλήνων, οι οποίοι φταίνε κ πρέπει να πληρώσουν -κατά πασοκ, αφού αυτό νομοθετεί- για όσα έκλεψαν οι προηγούμενες/νη κυβέρνηση κ ο κύκλος της,
    όσα παίρνει λοιπόν τώρα από το λαό, είναι ακόμη πιο «όλα μα όλα».

    Σχόλιο από Γιάννης | 26/02/2010

  57. Νοσφεράτε,
    για να μην αρχίσουμε πάλι τα ίδια: προφανώς και είναι μεγαλύτερη απάτη το να ενοχοποιείς (όχι εσύ) τον απλό πολίτη για ό,τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση (και όχι μόνο αυτή, φυσικά, αλλά εντάξει), ώστε να εσωτερικεύσει την μιζέρια σου (όχι τη δική σου, της τωρινής κυβέρνησης) και τη δειλία σου να χτυπήσεις αυτούς που έκλεψαν, πολιτικούς κι ελίτ.

    κι αυτό δεν έχει καμμία σχέση με το αν έκλεψαν ή δεν έκλεψαν οι προηγούμενοι.

    Σχόλιο από Γιάννης | 26/02/2010

  58. Λοιπόν Γιαννη λες να μηναρχισουμε παλι τα ιδια αλλά εσυ αρχιζεις και συνεχιζεις ολο τα ιδια και τα ιδια ..Θα σου απαντησω λοιπόν εκτεταμενα και Πληρως και Οριστικά επι του Θερματος της Διακρισης μεταξύ Σοσιαλδημοκρατιας , Σοσιαλφιλελευρισμου και Απληστης και Ρατσιστικής Δεξιας και παραφερναλιων της μολις Βρω χρόνο …

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 26/02/2010

  59. Δηλαδή Νοσφεράτε για ολα φταίει ο Καραμανλής του 2004-2009;
    Την Μακρή μου θυμίζεις στο άλτερ 🙂
    Ξέρεις αυτήν την δημοσιογράφο που κατάλαβε μετά από 5 μήνες ότι χρεωκοπήσαμε.!!!!

    Σχόλιο από akritas | 26/02/2010

  60. Αγαπητε ακριτα ειναι πολύ ενδιαφερον το οτι προσπαθουν απεγνωσμενα διαφοροι τυποι να βγαλουν Λάδι τον Καραμανλή και τον Ρουσοπουλα Βουλγαρακη κλπ κλπ για να θυμηθουμε λιγουλακι τις τελευταιες μόνο Ληστειες …και το οτι προσπαθεις να με παρουσιασεις σαν την »την δημοσιογράφο που κατάλαβε μετά από 5 μήνες ότι χρεωκοπήσαμε.!!!!» λές και δεν ημουν εγώ που εδω και τρια χρόνια φωναζω με καθε δυνατο τροπο οτι Χρεωκοπουμε με αυτά τα ανδρεικελα Της Δεξιας που λυμαινονται την εξουσια και το Δημοσιοχρημα ΡΗΜΑΖΟΝΤΑΣ κυριολεκτικά τη χωρα.

    Φσυικά θεωρώ αυτά τα τεχνασματα των Σαμαρικών που θελουν να ξεχασουμε και να τον Δοκιμασουμε κι αυτον για να μας το Ολοκληρωσει η Δεξια το εργο της λές και δεν ηταν υπουργος της Πιο Ληστρικά καταστροφοικής κυβερνησης που περασε ποτε απο τον τοπο και αρα συνυπευθυνος του Καρμαμανλ΄΄η , Του Βουλγαράκη του Μαγγινα των τυπων με τα σοδομημένα ομολογα κλπ κλπ εντελώς κουτοπονηρα και δεν νομιζω οτι πειθουν κανένα πια διοτι οι πηγές της Ομερτα που κρατησε εξι χρόνια εχουν πια στερεψει και θα βγει συντομα στη Φορα και ο πραγματικος ογκος των Απλυτων .

    Σχόλιο από Νοσφερατος | 27/02/2010

  61. 55.psifo sto KKE.

    Gia na fame me xrysa koutalia!

    Comment από Ζωνιανίτης | Φεβρουαρίου 26, 2010
    Α’’ Ζωνιανιτη,

    δεν θέλουμε άλλους ψήφους από κριτικάτσια, χορτάσαμαι από Δαμανάτση, από ανδρουλάτση, από Θεοδωράτση, δεν θέλουμε και κάποιον Ζωνιανίτση. Χορτάσαμε από λουπουδητάτσιδες, .λουμπινάτσιδες.μπαμπεσάτσηδες Μπα, σε καλό σου, θέλεις να μας πάρεις τα χρυσά κουταλιά; Ψήφα εκεί ,έχετε τον Μαρκογιανάτση, τον Χατσηγάτση, τον Χατζηδάτση ,αυτούς μωρέ που υποδέχτηκαν το 2009, του κρητικούς αγρότες στον Πειραιά με τα ρόπαλα δεν θυμάσαι; Αμνησία έχεις;

    Σχόλιο από κατσε καλααα | 27/02/2010

  62. Νοσφεράτε από όσο γνωρίζω ο Σαμαράς βγήκε από την βάση της ΝΔ και όχι από τα κομματόσκυλα της. Άρα από εκεί και πέρα είναι στο χέρι του Σαμαρά αν θα καθαρίσει το κόμμα ή όχι.Μην ξεχνάς ο λαός της ΝΔ τιμώρησε την Γιαννάκου και στις τελευταίες εκλογές δεν πήγε καν να ψηφίσει. Υπενθυμίζω ότι τα ΠΑΣΟΚ πήρε τους ίδιους ψήφους με το 2004.
    Σε ότι αφορά την χρεωκοπία δες πότε άρχισε το ΑΕΠ να περνάει το 70% και θα καταλάβεις ποιός είναι υπεύθυνος για την χρεωκοπία.

    Σχόλιο από akritas | 27/02/2010

  63. […] -Η Δίκη των Εξι και ο Κολοκοτρώνης […]

    Πίνγκμπακ από -Τρελλάθηκαν οι Αρεοπαγίτες…. και ξεφτυλίζουν το θεσμό; « Πόντος και Αριστερά | 13/05/2010

  64. […] -Η Δίκη των Εξι και ο Κολοκοτρώνης […]

    Πίνγκμπακ από -Περί Ποντίων…Πιλάτων « Πόντος και Αριστερά | 29/11/2010

  65. […] Berktay είναι συνεργάτης της Χριστίνας Κουλούρη στο  αμφιλεγόμενο “πρόγραμμα για τη συμφιλίωση” […]

    Πίνγκμπακ από -Halil Berktay: Μια Γενοκτονία, πολλές στρατηγικές… « Πόντος και Αριστερά | 05/02/2011

  66. […] -Η Δίκη των Εξι και ο Κολοκοτρώνης […]

    Πίνγκμπακ από 15 Δεκεμβρίου, Σεμινάριο Ιστορίας: Συζητώντας για την Δίκη των Εξ και τον Άρειο Πάγο… - Times News | 13/12/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: