-Είναι ο σταλινισμός Αριστερά;
Πολλές φορές, προσεγγίζοντας το φαινόμενο του σταλινισμού και των σταλινικών διώξεων, αυθόρμητα αντιμετωπίζουμε τους φορείς του ως κομμάτι της Αριστεράς!
Έστω διεφθαρμένο και άθλιο, αλλά πάντως Αριστερά!
Όμως ένα κείμενο ενός πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του ΚΚΕ μας δημιούργησε και σε μας ερωτήματα: Είναι δυνατόν να είναι Αριστερός ένας πολίτης ή ένα κόμμα που ονειρεύεται την τρομοκρατική υποταγή της εργατικής τάξης και του Λαού σ’ έναν κομματικό μηχανισμό και σε μια νέα σκληρή, βίαιη κι απόμακρη ηγετική τάξη;
Είναι δυνατόν να είναι Αριστερός ένας πολιτικός οργανισμός που δεν έχει καμιά σχέση με την κοινωνική δικαιοσύνη και την δημοκρατική χειραφέτηση του εργαζόμενου; Που ονειρεύεται μόνο τη στιγμή που θα γίνει αυτός χαλίφης στη θέση του χαλίφη και θεωρεί το λαό και την εργατική τάξη ως άμορφη καθυστερημένη μάζα, που χρειάζεται την «οργανωμένη πρωτοπορία της» -δηλαδή αυτούς, τους επόμενους εξουσιαστές;
Ας δούμε όμως το άρθρο του Μάκη Κοψίδη στη σημερινή «Ελευθεροτυπία».
Ερώτημα επίκαιρο μετά τη νέα πρόσκληση των Αλαβάνου και Τσίπρα προς το ΚΚΕ να συμμετέχει στα υπό διαμόρφωση «μέτωπα» που έχει κατά νου ο καθένας τους.
Μάλιστα, ο πρώτος φαντάζεται το δικό του μέτωπο με επίκεντρο την Αριστερά που, μεταξύ άλλων, θα «οραματιστεί τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα». Μαζί «με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες του ΚΚΕ», όπως λέει. Μα είναι δυνατόν μαζί με τον σταλινικό φορέα της χώρας να ψάξουμε για το νέο σοσιαλισμό; Και όμως, φαίνεται ότι είναι!
Ολες αυτές οι προσκλήσεις ενώ είναι δεδομένη η άρνηση του Περισσού και η συνέχιση της επίθεσής του. Οπως και η κατασυκοφάντησή τους, όπως όλων των «πρώην».
Ας συνειδητοποιηθεί επιτέλους. Η ηγεσία του ΚΚΕ έχει βάλει δύο στοιχήματα. Μόνο δύο. Το πρώτο, να τσαλακώσει όσο μπορεί το ΠΑΣΟΚ και το δεύτερο, ίσως το μεγαλύτερο, να διαλύσει, να εξαφανίσει από προσώπου γης τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Οσοι δεν το έχουν αντιληφθεί σχεδιάζουν λάθος.
Τα αγαπησιάρικα ανοίγματα προς τον Περισσό δεν πιάνουν. Το ΚΚΕ τα τελευταία χρόνια είναι μπετόν. Οργανωτικά και πολιτικά. Δεν ακούγεται κιχ διαφοροποίησης. Σε ολόκληρη την κομματική ιεραρχία. Ολοι τρέχουν πίσω από την ηγεσία, την Α. Παπαρήγα, την Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Γραφείο. Και όλοι μαζί πίσω από τον «πατερούλη».
Εδώ και οκτώ χρόνια δεν κουνιέται φύλλο. Ο γράφων είναι ο τελευταίος που δραπέτευσε από το σταλινικό ιερατείο και φαίνεται ότι από τα νεύρα του έκλεισε την πόρτα πίσω του… Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή, είτε η γραμματέας αλλάξει -οικειοθελώς πάντα- είτε όχι. Οχι γιατί μπορεί να αποκλειστεί αλλαγή πλεύσης από οποιοδήποτε κόμμα. Αλλά γιατί δεν πρόκειται να αλλάξει στάση ο πολυπληθής επαγγελματικός στρατός που πλαισιώνει την ηγεσία του πλουσιότερου κόμματος.
Μία μόνον είναι η «συμβολή» αυτών που κάνουν προσκλήσεις προς αυτό το κόμμα για «μέτωπα». Να δίνουν εύσημα προοδευτικότητας σ’ ένα κατεξοχήν συντηρητικό κόμμα. Να βαφτίζουν «αριστερά» το κατεξοχήν αντιδραστικό φαινόμενο, τον σταλινισμό, συσκοτίζοντας την ουσία της προοδευτικής πολιτικής.
Ας ξεφύγουμε επιτέλους από την ταύτιση αριστεράς και σταλινισμού. Αλλά και από τον όρο «σταλινική Αριστερά» που η δύναμη της συνήθειας μας επιβάλλει. Γιατί απλούστατα δεν υπάρχει τέτοιος όρος. Γιατί η αριστερά με βάση τις αρχές του Διαφωτισμού δεν μπορεί να έχει και δεν έχει ουδεμία σχέση με το φαινόμενο που η ανθρωπότητα πλήρωσε τόσο ακριβά.
Η κρίση σε ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά. Για να την υπερβούν πρέπει να ξεφύγουν από υποκατάστατα παρωχημένων ιδεολογιών, που αφήνουν ανοικτή την πόρτα σε τέτοιου είδους προτάσεις. Προτάσεις που επιτείνουν τα στρατηγικά αδιέξοδα και βαθαίνουν την κρίση.
Μάκης Κοψίδης
ανένταχτος της Αριστεράς
Δείτε διάφορα δικά μας για το φαινόμενο:
-Ο παππούς Αντώνης, ο Στάλιν και ‘γω…
-Ο αντικομμουνισμός των σταλινικών
-Έλλη Παππά: Σύμβολο της αντι-σταλινικής Αριστεράς
-Ο Στάλιν, οι Πόντιοι και το …φερέγγυο ΚΚΕ
-Τι γέννησε την αντιλαϊκή σταλινική τρομοκρατία;
-Λιάνα Κανέλλη: για τις γενοκτονίες του Στάλιν στην ΕΣΣΔ
-Ένα δώρο στα προσυνεδριακά του ΚΚΕ
-ΚΚΕ : Οι μισές αλήθειες του κυρίου Γκίκα
-Μπράβο στην “Αυγή”, επιτέλους και κάτι για το σταλινισμό!!!
-Για τον Στάλιν και πάλι (Будb радостно τβοe имя!)
-70 χρόνια από τις σταλινικές διώξεις
-Στάλιν: Χρόνια Πολλά ατιμούλη….
-Τα παιδιά του Κολιγιάννη ποιόν είχανε πατέρα;
Σα να έχει δίκιο ο Κοψίδης.
Θα πρέπει όμως να πει κάποια φορά γιατί έμεινε τόσα χρόνια στο ΚΚΕ και γιατί υποστήριξε το μηχανισμό κατά τις διάφορες εκκαθαρίσεις. Είναι κατανοητή η ανθρώπινη φύση και η αργή μετεξέλιξη κάποιου, όμως από τον Μάκη Κοψίδη περιμένουμε περισσότερα.
Ελπίζω να είστε σε θέση να καταλάβεται ότι το παραλήρημα του Κοψίδη και του κάθε Κοψίδη δεν είναι παρά η πρόφαση του για να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ, να βάλει ένα χεράκι στην επέλαση του κεφαλαίου και γιατί όχι να βολευτεί και ο ίδιος
Ελπίζω να μην αναγορεύσεται τον Κοψίδη σε μέγα αγωνιστή και θεωρητικό μιας και καταπιάστηκε με το ΚΚΕ και τον Στάλιν
Η σχέση που έχει ο Κοψίδης με το σοσιαλισμό είναι η ίδια που έχει ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Ελεος με αυτά τα νούμερα που η μόνη τους υπηρεσία είναι η λιβελογραφία ενάντια στο ΚΚΕ.
Δηλαδή όποιοι φεύγουν από το ΚΚΕ είναι νούμερα, ενώ όταν ήταν στο τιμημένο ήταν μεγάλοι επαναστάτες;
Και το αντίστροφο βέβαια, όπως η Κανέλλη! Η οποία μόλις μπήκε στο ΚΚΕ έγινε επαναστάτρια, ενώ πριν ήταν νούμερο, ή κάτι τέτοιο, όπως μας πληροφόρησαν οι σταλινικοί φίλοι.
Έχω την εντύπωση ότι ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας όταν μιλούν για κοινό μέτωπο, όταν μιλούν για σύμπραξη με στελέχη του ΚΚΕ ή και με το ίδιο το ΚΚΕ, θέτουν ως προϋπόθεση και την μετεξέλιξή του σε κάτι πολύ πιο πρωτοποριακό από ότι πρεσβεύει μέχρι τώρα.
Δηλαδή δεν πρέπει να πέφτουμε στο ίδιο λάθος να θεωρούμε το ΚΚΕ κάτι το συμπαγές, χωρίς αποχρώσεις και διαφορές. Μπορεί να φαίνεται έτσι εξωτερικά λόγω του συγκεντρωτικού του χαρακτήρα, αλλά σίγουρα έχει στους κόλπους του και σοβαρά άτομα με ιδέες, πέρα από τα ιστορικά εγκλήματα και τραγικά λάθη που έχει κάνει ο κομματικός αυτός μηχανισμός, για τα οποία κρίνεται καθημερινά.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε, ότι και ο Αλαβάνος και ο Τσίπρας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ήταν μέλη του ΚΚΕ, ο Αλαβάνος ενεργά σε κεντρικό ρόλο και ο Τσίπρας αν δεν κάνω λάθος μέχρι κάποια ηλικία στην ΚΝΕ. Επομένως είναι φυσικό να θεωρούν τον χώρο οικείο και δεν με εκπλήσσει σαν κίνηση.
Όσο για το αν ο σταλινισμός μπορεί να θεωρηθεί Αριστερά;
Για μένα η έννοια «αριστερά» είναι τόσο αφηρημένη όσο η έννοια του θεού. Ο καθένας μπορεί να την χρησιμοποιήσει για να κάνει την πιο ανιδιοτελή κίνηση αλληλεγγύης, μέχρι το μεγαλύτερο έγκλημα.
Οπότε νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο να κρίνουμε τα άτομα και τους σχηματισμούς για τις πράξεις και τις θέσεις τους, άσχετα εάν δηλώνουν αριστεροί ή στην ουσία είναι φασίστες με κόκκινο προσωπείο.
Κάποιοι που πέρασαν μέσα από το ΚΚΕ και τους άνοιξε η όρεξη για μεγαλεία τα οποία ποτέ δεν θα αποκτούσαν στο ΚΚΕ, φρόντισαν να την κοπανίσουν . Ξαπόστασαν στον ΣΥΡΙΖΑ Πήραν μια ανάσα, καρδάμωσαν καλά, και έκαναν ακόμα ένα ρεσάλτο, και βρέθηκαν υπουργοί στο λαοπρόβλητο ΠΑΣΟΚ. Δεν τους άρεσε ούτε εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να καθίσουν, εκεί δεν έχει υπουργία, ούτε μεγαλεία. Κάποιοι άλλοι φρόντισαν να ιδρύσουν κάποια μικρά αριστερά κόμματα. Αυτοί τέλος πάντων κράτησαν την κομουνιστική τους ταυτότητα. Ενώ οι άλλοι; Ανδρουλάκης; Δραγασάκης; Δαμανάκη; Θεοδωράκης; Μπίστης; Και βαλε, και βαλε, ε; Εγώ σύντροφοι θέλω να πιστεύω ότι, αυτους τους …. ακηδες θα τους πείραξε στο στομάχι ο σταλινισμός, και την κοπάνισαν στο λαοπρόβλητο ΠΑΣΟΚ. – Είναι γλυκιααα η ντολτσεβιτααα αυτή που λεν γλυκιά ζωήηη– Έχει ο τόπος μας αποκριάτικα καρναβάλια δίχως μάσκες. Άντε να δούμε που θα αράξει ο σύντροφος Κοψίδης. Τον φιλοξένησε η εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ.. Σειρά έχει να ανοίξουν τας Αγκόλας Παπαπαπανδρεου.και ο πρώην κομουνιστής παπαπαΠαγκαλος. Αχ καημένε φτωχέ λαέ προσδόκα να δει προκοπή από καρεκλομανιακους αγωνιστές.
σ. κατσε καλα
ο Δραγασάκης την «κρατάει ακόμα την κομμουνιστική ταυτότητα»…
Συμμαχίες γίνονται σε συνδικαλιστικό, τοπικό ή εθνικό επίπεδο όταν ενισχύονται η κοινή πάλη για το κόσμο της εργασίας και συγχρόνως αμβλύνονται τεχνικές αντιθέσεις του στυλ ΅πέσμου ρε τι θα γίνουν τα μέσα παραγωγής σε ποιανού τα χέρια θάναι στη φάση του σοσιαλισμού΅. Για συντηρητισμό και έλλειψη πολιτικής συθμμαχιών μπορούμε σήμερα να κατηγορήσουμε τον κόσμο του ΚΚΕ, την ηγεσία για πολλά περισσότερα ,για σταλινισμό όχι. Ο Σταλινικός κάποτε απολαμβανε νομή εξουσίας, ήταν εξουσιαστής, ισχυρό κατεστημένο και το άρθρο του Κοψίδη έχει υπερβολή σε αυτό το σημείο. Οταν συσπειρώνονται για το κοινό τους συμφέρον exxon+ mobil, aigean+ olympic air κλπ κλπ ειλικρινά την πολιτική έξω από το ΣΥΡΙΖΑ δεν την καταλαβαίνω έστω και αν το σχήμα ΠΑΜΕ προβάλεται σαν πανάκεια. Ο επαναστάτης είναι ορθολογιστής πρωτίστως.
Μερικές ερωτο- απαντήσεις στις μπούρδες του Κοψίδη:
1.Είναι ο Κύρκος αριστερός;
2.Από πότε η ανανεωτικοί του Σύριζα είναι αριστεροί;
3.Αν δεν είναι το ΚΚΕ αριστερό λόγω σταλινισμού, μπορεί να μας πει ο Κοψίδης ποιά από τα αριστερά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένων συνιστωσών του, είναι αριστερά; Κι αυτό αν κάτσει να υπολογίσει ποια είναι μαοϊκά, χοτζικά, τροτσκιστικά κτλ.
ΜΑΟ ΜΑΟ: αριστερός με πολλά εκατομμύρια νεκρούς λόγω της πολιτιστικής επανάστασης
ΧΟΤΖΑ: αριστερός με όχι τόσα θύματα, αλλά με το ίδιο μοντέλο τρομοκράτησης του κόσμου
ΤΡΟΤΣΚΙ: αριστερός που έκανε κριτική στον Στάλιν ξεχνώντας τα «κατορθώματά» του εναντίον των Μαχνοβιτών και των ναυτών της Κροστάνδης.
Αγαπητέ κ. Κοψίδη, ο Στάλιν ΔΕΝ μονοπωλεί τη βία μιας συγκεντρωτικής εξουσίας στον 20ο αιώνα. Ούτε ο Σύριζα την Αριστερά.
Φάε ένα κοψίδι τώρα…
Συμφωνώ με Ματσουκάτες στο 1ο μήνυμα. Οκ το ΚΚΕ είναι Σταλινικό, αυτός γιατί ήταν μέσα στο συγκεκριμένο σταλινικό μηχανισμό επί δεκαετίες όμως;
ξέρω ακόμα έναν έξυπνο μπούφο, τον δήμαρχο Αιανής. τον καπεταν Γιώργο Τζέλλω, που την δεκαετία 1980-1990 ήταν οργανωμένος στο ΚΚΕ Αιανής. Μαζί με κάποιους κλικαδόρους το έτος 1988 μέσα από την θέση που κατείχε ως μέλος του γραφείου της κοβα Αιανής και ως μέλος της αχτίδας, μαζί με τους κλικαδόρους διέγραψαν περίπου 10 συντρόφους τους ποιο μαχητικούς από την κοβα Αιανής, με την φτηνιάρικη δικαιολογία τάχα της απειθαρχίας, και αντικομουνιστικής συμπεριφοράς, Αφού ολοκλήρωσε τον στόχο του, πέρασε για μερικά χρόνια στον Συνασπισμό. Μετά σίγα, σίγα και αθόρυβα, με συμπεριφορά σουπιάς, μεταπήδησε στο λαοπρόβλητο ΠΑΣΟΚ. .Για τον κόπο του εξόφλησε το γραμμάτιο της υποψηφιότητας ως υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού του ΠΑΣΟΚ στης δημοτικές εκλογές του 2006, και εκλέχτηκε δήμαρχος του δήμου Αιανής αφού το ΠΑΣΟΚ έχει την πολυψήφια. Της βουλευτικές εκλογές το 2009 το έπαιξε χωροφύλακας στο όνομα της αφισορύπανσης στέλνοντας έναν δημοτικό υπάλληλο και έσχαζε τοις αφήσεις του ΚΚΕ εξαιρώντας της αφήσεις των άλλων κομμάτων . .ΛΕΤΕ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΞΕ Ο ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ τον δήμαρχο ; Η τον άνοιξε η όρεξη της διπλόμισθίας; Έχει γούστο και ο Κοψίδης να πηγαίνει για κοψίδια;
-σ. 40 μηλακοκκινα, για τον Δραγασάκη το παίρνω πίσω. συγγνώμη
10/01/2008
Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ για την αποχώρηση του Μ. Κοψίδη έκανε το παρακάτω σχόλιο:
Ευχαριστούμε τον Μ. Κοψίδη για την προσφορά του στο κόμμα μας, στο σύντομο χρονικό διάστημα που στάθμευσε στον ΣΥΝ στο συνεχές ταξίδι του από κόμμα σε κόμμα, ως αποσπασμένου από την υπηρεσία του και του ευχόμαστε καλή και μακρόχρονη διαμονή στο «ρεύμα Βενιζέλου».
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=8518
Παρατησρησεις
1) ο σταλινισμός ως πολιτική συμπεριφορά ειναι Φαινομενο της αριστεράς και οχι μονο …Υπαρχουν ακομα και Τροτσκιστές που συμεπεριφερονται ….σταλινικά
2) Αλλο πραγμα ο σταλινισμός ως πολιτική συμπεριφορά και αλλο ο σταλινισμός ως συγκεκριμμένη πολιτική ιδεολογια θεωρια που επικρατησε γυρω στα 29-30 στα Μαρξιστικά λενινιστικά κομματα και εγκατελειψε τις αρχες του Διεθνισμου και τις παγκοσμιεας επαναστασης για να παντρεψει τον Μαρξισμό με το εθνικισμό και την θεωρια της οικοδομησης του σοσιαλισμου σε μια μόνο χωρα κλπ
3) Μου φαινεται εντελώς χαζό και αμαθες το να θεωρειται η Αριστερα ως μια Ταυτοτητα που μαλιστα πρεπει να ειναι και αμολυντη οποτε να εξοριζουμε απο αυτήν τον σταλινισμό και να λέμε ο σταλινισμος δεν ειναι αριστερά κλπ κλπ .. Δηλαδή τι ειναι η αρσιτερά; Κανενα ..Κομμα ειναι;
Πως να το πώ … Το να λές εξω οι σταλινικοι απο την …Αριστερά μου φαινεται πολύ …σταλινικό
4.. Αμαν πιά με αυτους τους Κνιτες πουοταν παυουν να ειναι Κνιτες και γινονται Πρωην Κνιτες γινοτται αντισταλινικότεροι του ..Τροτκσι αλλά πάντα με τον ιδιο καθάρα Σταλινικότατον τροπο …
(και να παυανε να ειναι κνιτες στα ..1978 παει κι ερχεται ..Αλά να ανακαλύπτεις τις δομές του ΚΚΕ εν μεσω 2000 οντας τοσα χρόνια Κνιτης εεε…
Zούμαι σ’ ένα κόσμο μαγικό, όποτε σύντροφοι και οι άνθρωποι που υπηρέτησαν κατά καιρούς την αριστερά και διακονεύουν αυτόν τον χώρο δεν μπορεί να είναι έξω από αυτόν τον μαγικό κόσμο του καπιταλισμού .Απ΄οτι θυμάμαι για το φαινόμενο ΚΟΨΙΔΗ ήταν αυτός στο γραφείο τύπου του ΚΚΕ, ήταν τότε που έγινε η πολυδιάσπαση του ΚΚΕ το 90,ηταν τότε που οι ΑΝΔΡΟΥλοΔαμανακηδες με Αλαβάνο και τους συν αυτό ΕΑΡ και το κακό συναπάντημα έμειναν στον ΣΥΝ .Και η άλλη Ομάδα με τους σ ΓΡΑΨΑ, ΧΑΓΙΟ,ΣΚΑΜΝΑΚΗ και άλλους έφτιαξαν το ΝΑΡ. Ο σ ΚΟΨΙΔΗΣ ήταν τότε με τον σκληρό πυρήνα του ΚΚΕ, δηλαδή τους Γοντικα- Φλωράκη -Κολωζωφ που ως γνωστόν κρατούσαν τα κλειδιά του ταμείου και είχαν τον έλεγχο των κομματικών επιχειρήσεων , συνετάχθη αναφανδόν μαζί τους προσδοκώντας οικονομικά ωφέλει πιστεύω, με την πάροδο του χρόνου και αφού οι οικονομικές του προσδοκίες δεν ευοδώθηκαν ,άλλαξε στρατόπεδο πήγε στον ΣΥΝ ,αφού και από κει δεν ικανοποιήθηκε τώρα αναζητεί ρόλο στο εγχείρημα Αλαβάνου, Από τότε που έγινε γνωστός τον εκλάμβανα σαν ένα άνθρωπο που ήρθε στην (αριστερά) για να κάνει οικονομική καριέρα και τίποτα παραπάνω.Τώρα για το τι είναι το ΚΚΕ ! ερώτημα στο οποίο απαντά ο Κοψιδης ,θεωρώ ότι μετά από αυτά που προαναφέρω είναι ο μόνος αφερέγγυος για μια τέτοια απάντηση.
δυστυχώς απο τετοιες περιπτωσεις εχει γεμισει και οχι μόνο η Αριστερά αλλά κι ο τοπος ..Γιαυτό φτασαμε εκει που φτασαμε ..
εχει δικιο ο κοψιδησ σε αυτα που λεει. Πώς μπορουν να θεωρουνται αριστεροι οι θιασωτες των γκουλαγκ και των εγκληματων του σταλινικου κομμουνισμου και του τιμημενου κκε,οι χειροκροτητες των σταλινικώε εκκαθαρισεων του ποντιακου ελληνισμου,που στην τελική πόσοι εξοντώθηκαν στα γκουλαγκ της σιβηρίας? ούτε 300.000 που όπως λεει και το τιμημενο κκε ,τι ήταν αυτοί εάν ήταν διότι μπορει αυτα να τα λέει η ιντελιτζενσ σερβισ,ήταν πρακτορες του ιμπεριαλισμου,οπότε καλά να πάθουν και λίγους εξοντωσε ο πατερουλης που ανεγειρεται το άγαλμα του στον περισσο.
Αυτοί λοιπόν οι συναγωνιστές θεωρούνται αριστεροί και συνοδοιπόροι ,ξέροντας όμως όλοι ότι κάτω από τα αριστερά λόγια υπάρχει η νοοτροπία και η πρακτική και τα εγκλήματα του φασισμου.
Τι γκουλάγκ,Τι Νταχάου.Εμένα ίδιοι μου φαίνονται οι οβριοί που καίγονταν στους φούρνους ,με τους πόντιους που κόβανε ξύλα στα γκουλαγκ στους μείον 40 βαθμούς.Ιδιοι ο χίτλερ και ο πατερούλης
Τι γκουλάγκ,Τι Νταχάου.Εμένα ίδιοι μου φαίνονται οι οβριοί που καίγονταν στους φούρνους ,με τους πόντιους που κόβανε ξύλα στα γκουλαγκ στους μείον 40 βαθμούς.Ιδιοι ο χίτλερ και ο πατερούλης…
Χωρις να εχω και καμμια συμπαθεια στον ..πατερουλη
λεω οτι δεν ειναι τοσο απλό. Ασφαλώς τα εγκληματα του σταλινισμου ειναι τεραστια ..
Ο σταλινισμος ηταν μια τρομερή στρεβλωση του Μαρξξσιμου
Ομως οι σταλινικοι κομμουνιστές -δηλαδή Ολοι μεχρι την δεκαετια του 60 τουλαχιστον – περαν του Σταλιν και των αμεσων συνεργατων τους διατηρουσαν παντα κατι απο την Φλογα της επαναστασης και το υποστρωμα της ανθρωπιάς τους ..
Δεν συγκρινεται ενας κομμουνιστής -ακομα και σταλινικός – μεναν Φασιστα ..Ειναι η Μερα και η Νυχτα ….
(αν συγκρινοταν τοτε θα φταναμε σε αηδιες του Τυπου »Τι εθνική αντισταση τι ταγματασφαλιτες Τι ΕΑΜ τι Συνεργατες των Ναζηδων … Αυτο δεν σημαινει οτι δεν γιναν και απιστευτα Εγκληματικά λάθη ή σκετα εγκληματα απο το τοτε σταλινικοτατο -ζαχαριαδικο ΚΚΕ
αλλά το να λές οτι οι σταλινικοι ησαν το ιδιο με τους Ναζηδες ειναι σαν να ταυτιζεις τον Ηρωικό Μπελλογιάνη με τον ..Τσολακογλου ..Το ιδιο ειναι;
Τι γκουλάγκ,Τι Νταχάου.Εμένα ίδιοι μου φαίνονται οι οβριοί που καίγονταν στους φούρνους ,με τους πόντιους που κόβανε ξύλα στα γκουλαγκ στους μείον 40 βαθμούς.Ιδιοι ο χίτλερ και ο πατερούλης
Τα ίδια Παντελακι μου τα ίδια Παντελή,
Ξανά μάνα μου άρχισες το ίδιο το βιολί.
Αλλά γράφεις στον πάτο
και άλλα στην αρχή
μεγάλος πονηρούλης είσαι μωρέ Καραμπας. Διαβάζεις ιντελιτζενς σέρβις; Για αυτό έμαθες τόσο πολλά; Μέσα από τον σταλινισμό χτυπάς το ΚΚΕ δεν θα καταφέρεις τίποτα. Αγκαλιά να είσαι με τον Κοψιδη, πάλι τίποτα
Έτσι και γίνεις εσύ πατερούλης, με το μισός που σου διακατέχει κατά του ΚΚΕ, δεν πρόκριτε να αφήσεις ζωντανό άνθρωπο προσκείμενο στο ΚΚΕ. Πω, πω, πω μίσος,, αίσχος. Χτυπάτε, μωρέ χτυπάτε, αντέχει αυτός ο χώρος.Όσο εσείς το χτυπάτε, άλλο τόσο αυτό αντεχει. Δεν πιστεύω να παραβγείτε την δεξιά της περιόδου 1945-1981 Ευτυχώς δεν σας ακούει κανένας
Ενδιαφέρον το ερώτημα…αλλά κατά τη γνώμη μου δεν απαντιέται εύκολα. Ο χαρακτηρισμός σταλινισμός που έχει υπερισχύσει για το ΚΚΕ και είναι πραγματικός,ιδιαιτέρως μετά το τελευταίο συνέδριο δε μπορεί να ισχύει για όλα τα μέλη του. Κυριότερο πρόβλημα δεν είναι ο σταλινισμός, αλλά ο δημοκρατικός συγκεντρωτισμός ο οποίος δίνει το δικαίωμανα δημιουργούνται συγκεντρωτικές αυθαιρεσίες που όλοι οι κατηγορούντες υπέπεσαν όταν ήταν στο ΚΚΕ…ο καθένας από αυτούς εχει προτείνει να διαγραφεί ο τάδε ή ο τάδε σ….ποιον να πρωτοθυμηθώ…τον Ανδρουλάκη ή τους πρώην της ΚΝΕ της ομάδας Γράψα….ο διαγράψας του διαγράψαντος….
αλλά αυτές τις δύσκολες στιγμές…υπάρχει ανάγκη να μιλήσουμε και με τους ανθρώπους που προέρχονται από το ΚΚΕ.Γι αυτό και η πρόταση Τσίπρα…. Οι περισότεροι από αυτούς δεν είναι μέλη, αλλά απλοί ψηφοφόροι…εγώ δεν χαρίζω σε κανέναν και ιδιαιτέρως στην ηγεσία του ΚΚΕ τους αριστερούς ανθρώπους.
Επομένως…άλλο ηγεσία, άλλο μέλη και ψηφοφόροι. Τα μέλη εντάσσονται στο ΚΚΕ γιατί θέλουν έναν καλύτερο κόσμο…που δε συμπεριλαμβάνει τις εκκαθαρίσεις του Στάλιν. Η αποσιώπιση της αλήθειας από την πλευρά της ηγεσίας του ΚΚΕ είναι το καλύτερο εργαλείο ένταξης ανθρώπων σ΄ένα κοινό όραμα…..
αν εν αριστερά κι ξέρω, το ίτενον ντο ξέρω εγώ εν το κκε εχ 8% επειδή εν σταλινικόν. όντες θα εγροικούν ατο θα παίρνε κι άλλο πολλά.
short and to the point 🙂
Η σταλινολογία είναι μια έυκολη «κριτική», άνευ όμως περιεχομένου, ουσίας και παντελώς εκτός πραγματικότητας με την πολιτική, την ιδεολογία, τη θεωρία ή την πράξη του ΚΚΕ. Μια «κριτική» που συνενώνει ευκόλως όλα τα φάσματα και ρεύματα του αντικομμουνισμού, από τον φασισμό μέχρι την σοσιαλδημοκρατία.
Ήταν το «σταλινικό» ΚΚΕ που ύψωσε τη σημαία της Εθνικής Αντίστασης, που έβγαλε όσους ήρωες και ηρωίδες, τόσους ανιδιοτελείς ανθρώπους που δώσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο άυριο.
Ήταν το «σταλινικό» ΚΚΕ που γέννησε τους Μπελογιάννηδες, τις Ηλέκτρες, τους 200 της Καισαριανής, τους ήρωες της Μακρονήσου, της Γυάρου.
Ήταν το «σταλινικό» ΚΚΕ που ενέπνευσε τους αγώνες του λαού, την καλλιτεχνική-εκαπιδευτική δημιουργία ανθρώπων όπως ο Γληνός, ο Ρίτσος, η Ιμβριώτη, ο Καζαντζάκης, ο Σικελιανός, ο Παρορίτης, ο Βάρναλης, ο Καββαδίας και πόσοι άλλοι.
Για να μην ξεχνιώμαστε…
Πολύ χολή, πάρα πολύ…
Αλλά δε πειράζει
«Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει«www.erodotos.wordpress.com
+1
χμ… σωστός ο Ηρόδοτος, αλλά πάλι στο μισό. Γιατί κάθε νόμισμα έχει ΔΥΟ πλευρές.
Λέει η «Χρυσή Αυγή»:
«To “ΟΧΙ” το είπε ο Μεταξάς γιατί τα ΟΧΙ θέλουν Μεταξάδες»
Λέει κι ο erodotoς (αυτός ο χοντροκέφαλος απολογητής των σταλινικών διώξεων, που παλιά λέγαμε σταλινόδοτο):
«Ήταν το «σταλινικό» ΚΚΕ που ύψωσε τη σημαία της Εθνικής Αντίστασης, που έβγαλε όσους ήρωες και ηρωίδες, τόσους ανιδιοτελείς ανθρώπους που δώσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο.»
Οπότε εμείς ως λαός τι θα έπρεπε να πούμε;
Ότι: ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ,
ΟΙ ΛΑΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΝΤΑΒΑΤΖΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΟΥΝ
Ομέρ απ’ την «Κνιτή Αυγή»
Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα
κακιά σκουριά δεν πιάνει
μηδέ αλυσίδα στου Ρωμιού
και στ’ αγεριού το πόδι
Εδώ το φως εδώ ο γιαλός
χρυσές γαλάζιες γλώσσες
στα βράχια ελάφια πελεκάν
τα σίδερα μασάνε
Κι αν ο Ρωμιός είναι χαφιές, ταγματαλήτης, εσατζής, καγκεμπίτης, βασανιστής στο Μακρονήσι ή στο Μπούλκες, κλέφτης του δημόσιου χρήματος, πράκτορας του ιμπεριαλισμού ;
Τότε τι γίνεται;
Που ειν΄το φως, που είν’ γιαλός
που ειν’ οι γαλάζιες γλώσσες;
Στα βράχια τι να πελεκάν;
Τα ελάφια τι να μασάνε;
Καλά όλα, αλλά τον (πε)θαμμένο… «Διαφωτισμό» τι τον ήθελε ο ευλογημένος; Με άλλα λόγια, αν ο σταλινισμός είναι η μια πληγή της Υπαρκτής Αριστεράς, η άλλη είναι ο αστικός και μικροαστικός(όχι, δεν έγινα μαρξιστής) φωταδισμός, ο θετικισμός, και ο επιστημονισμός. Για να το πω και με τα λόγια ενός αναρχικού, «από την ψώρα του Κοραή ακόμη δεν ελευθερώθηκε το έθνος». 🙂 Αυτές τις μέρες διάβαζα το βιβλίο του Σαντιάγο Καρίλιο «Τα προβλήματα του σοσιαλισμού σήμερα» (ΓΓ του ΚΚΙσπανίας, μετέπειτα σκαπανέας του ευρωκομμουνισμού), και είναι απίστευτο το πόσο ανοικτόμυαλος υπήρξε αυτός που υπήρξε ΌΝΤΩΣ σε χώρα που έζησε τον Μεσαίωνα και τον Τορκουεμάδα τον …15ο αιώνα. Οι δικοί μας ανανεωτικοί ακόμη, εν μέρει, νομίζουν, ότι θα ρίξουν την Βαστίλλη σε λίγο. 🙂
Ευχαριστώ για την φιλοξενία……
«Ήταν το “σταλινικό” ΚΚΕ που γέννησε τους Μπελογιάννηδες, τις Ηλέκτρες, τους 200 της Καισαριανής, τους ήρωες της Μακρονήσου, της Γυάρου.»
Λίγο επιφανειακή μου φαίνεται αυτή η ανάλυση και εκ του πονηρού.
Εμένα μου φαίνεται ότι το ίδιο ΚΚΕ που τους «γέννησε», τους «σκότωσε» κιόλας. Γι’αυτό τι έχουν να μας πουν οι μέχρι σήμερα υπέρμαχοι του σταλινισμού;
Αυτό το ίδιο κόμμα που -όντως- στις κατώτερες τάξεις του, στη βάση του, είχε ανιδιοτελείς ήρωες, λόγω ακριβώς αυτής της δομής που επέτασσε την υποταγή στην ανώτερη κάστα, στην κομματική γραφειοκρατεία, μία ζωή ΤΟΥΣ ΔΙΕΓΡΑΦΕ, ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΗΡΥΤΤΕ, ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΝΕ.
Από τον Άρη μέχρι τον Πλουμπίδη, την ξέρουν πολύ καλά αυτή τη δουλειά οι σταλινικοί.
Και πάλι καλά που δεν έγιναν εξουσία στην Ελλάδα έτσι όπως λειτουργούσαν, γιατί θα είχαμε πολλούς Ζηνόβιεφ, πολλούς Κάμενεφ, πολλούς Τρότσκι και πάει λέγοντας.
Η πιο γλοιώδης δε στιγμή των σταλινικών μηχανισμών, είναι ότι αντί να παραδεχτούν τα εγκλήματά τους, μας λένε «αυτοί οι ίδιοι που κατηγορείτε ότι κρεμάσαμε, ποτέ δεν κατηγόρησαν το ΚΚ, αντίθετα το στήριξαν»
Μα δεν ήταν δυνατό ποτέ να το ανακηρύξουν, μεγαλωμένοι μέσα στο κόμμα και τις δομές του, ζώντας μέσα στην ατμόσφαιρα των «δύο κόσμων». Δεν ήθελαν να γίνουν χαφιέδες των «δυτικών».
Αυτό δε σημαίνει ότι ήταν σωστές οι πράξεις του ΚΚΕ.
Με τον ίδιο τρόπο που ο Στάλιν έλεγε «αυτοί οι ίδιοι παραδέχονται τις πράξεις τους, έχουμε στα χέρια μας ομολογίες» (ΑΣΧΕΤΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΟΙΧΕΙΑ)
to προβλημα με τα σταλινικα και με τα φασιστικά κομματα ειναι ο τροποσ λειτουργιασ τους με την πυραμιδικη εξουσια την εξουσιομανια την υποταγη στην εξουσια το χαφιεδισμο και ολα αυτα που και εμεις σαν μελη του τιμημενου κκε αλλα και τα μελη της χρυσης αυγής έκαναν και κανουν.Αυτα τα κομματα είναι που βγαζουν μεσα από τον άνθρωπο την εγκληματική του φυση για να διαπράξει στη συνεχεια τα αποτρόπαια εγκλήματα που για αυτά του κκε λίγα είναι που ξέρουμε και που τώρα που το τιμημένο κκε έπαψε να υπάρχει ουσιαστικά αφού μπουκόσανε και από τα εκατομμύρια του συντροφου γερμανού και του αναπτυξιακού νόμου.
Ολα αυτά τα εγκλήματα σίγουρα και εμείς θα τα κάναμε και ήδη έχουμνε κάνει κάμποσα ενάντια στο ταξικό και ανταγωνιστικό κίνημα και σιγουρα εκαναν και ο κοψιδησ και ο ανδρουλάκης και όλοι.Για παράδειγμα έγκλημα είναι και προδοσία οι ξεχωριστές απεργιακές συγκεντρώσεις,ή μη ψηφιση της απεργιασ απο το κκε στη γσεε η μη απεργία στην τυποεκδοτική γιατι είναι εθελοντες όπως ειπώθηκε και στο βημα εφ εμ.
Το συμπερασμά μου είναι ότι ότι πρεπει να υπαρχουν αμεσοδημοκρατικές διαδικασιες καμια ηγεσια κανενας διαχωρισμος βασης και ηγεσιας όπως αυτα που προτεινει η πασα και γινονται εν μερει στους οικολογους πρασινους με τους οποιους ήμουνα υποψήφιος στο καρπενησι.
Οι ψηφοφοροι του κκε και οι οπαδοι του πρεπει να οργανωθούνε στο κόμμα και να παρουν μερος στα εγκληματα εναντια στο εργατικό κινημα.Οπως είπε και ο σύντροφος καλφας το 1968 στο μπούλκες βαψαμε τα χερια μας με αίμα μεχρι τους αγκ΄ώνες τώρα θα τα βαψουμε μεχρι τους ώμους και στη συνεχεια είχαμε τις εξορίες τις φυλακισεις τα βασανιστηρια τα γκουλαγκ σε όσους συμφωνουσαν με το κκε εσωτερικου
Εμένα μου φαίνεται ότι το ίδιο ΚΚΕ που τους “γέννησε”, τους “σκότωσε” κιόλας. Αυτό το ίδιο κόμμα που -όντως- στις κατώτερες τάξεις του, στη βάση του, είχε ανιδιοτελείς ήρωες, λόγω ακριβώς αυτής της δομής που επέτασσε την υποταγή στην ανώτερη κάστα, στην κομματική γραφειοκρατεία, μία ζωή ΤΟΥΣ ΔΙΕΓΡΑΦΕ, ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΗΡΥΤΤΕ, ΤΟΥΣ ΕΞΟΝΤΩΝΕ.
Άλλο πλανητικό φαινόμενο και τούτο. Ρε τι έχει ο τέντζερης πλαάνιτας, αν σηκώσουμε το καπάκι. Μπράβο μάγκα.
Το συμπερασμά μου είναι ότι ότι πρεπει να υπαρχουν αμεσοδημοκρατικές διαδικασιες καμια ηγεσια κανενας διαχωρισμος βασης και ηγεσιας όπως αυτα που προτεινει η πασα και γινονται εν μερει στους οικολογους πρασινους με τους οποιους ήμουνα υποψήφιος στο καρπενησι
Έκανε μπαμ ο Καραμπάς τσιμπησεεε ,, να γιατί δεν του αρέσει το ΚΚΕ,, Άντε πράσινε έλα να πρασινίσουμε
Και να πράσινο μαυρίσουμε
Και από την πρασινάδα μας
Να φάει κι αγελάδα μας
..Δεν υπάρχει καμμια μαγική συνταγή γιατην ανθρωπινη ελευθερια..
Αν καποιοι νομιζουν οτι ανακαλυπτουν ως αιτία τον σταλινισμό για να απεκδυθουν τις δικες τους ευθυνες τοτε επαναλαμβανουν αντισταλινικά τον .σταλινισμό..
Ουτε οι αμεσοδημοκρατικές διαδικασιες εγγυωνται την ανθρωπινη ή πολιτική χειραφετηση..
δεν υπάρχεια πανακεια
ουτε φυσι΄κά ο δημοκρατικος συγκεντρωτισμος
ουτε καποια στανταρτ ιδεολογια
Ουτε το να εξισωνειςτο Κκε με τον φασισμό σε απαλλάσει…
Απλώς επαναλαμβανεις ετσι μια παναρχαιη ανθρωπινη και πολιτική λειτουργια αποδιοπομπαιου τραγου »Οι αλλοι φταινε »
Οπου οι αλλοι ειναι Το παρελθον, οι σταλινικοι, οι κακοι , οι Τροτσκιστες ,οι ρεβιζιονιστες ,οι αναρχικοι κ.ο.κ
Τι προσεφερει αυτή η λειτουργια του αποδιοπομπαιου τραγου;
Μα φυσικά μας απαλλάσει απο τοκαθηκον της σκεψης ..Και της παιδειας ..Της δικής μας παιδειας ..
Η οποια σκεψη παιδεια , διαρκής εγρηγορση και αναγνωριση οτι ολοι κανουμε λαθη και αυτό ειναι και Γονιμο ειναι μαλλον η μονη συνταγή για την πολιτική και οχι μόνο ελευθερια
Τελικά ρε παιδιά δεν κατάλαβα την άποψή σας;
Ο Πολ Ποτ ήταν αριστερός;
Αποκηρύξουν ήθελα να πω, ανακηρύξουν έγραψα στο πιο πάνω σχόλιο.
Είναι που γίνομαι ευερέθιστος με τους θιασώτες του μουστακαλή φονιά, ειδικά όταν είναι οπλισμένοι με πολλά κιλά φτηνής ειρωνίας και έλλειψη επιχειρημάτων.
Ουτε το να εξισωνειςτο Κκε με τον φασισμό σε απαλλάσει…
Απλώς επαναλαμβανεις ετσι μια παναρχαιη ανθρωπινη και πολιτική λειτουργια αποδιοπομπαιου τραγου ”Οι αλλοι φταινε ”
Οπου οι αλλοι ειναι Το παρελθον, οι σταλινικοι, οι κακοι , οι Τροτσκιστες ,οι ρεβιζιονιστες ,οι αναρχικοι κ.ο.κ
Τι προσεφερει αυτή η λειτουργια του αποδιοπομπαιου τραγου;
Μα φυσικά μας απαλλάσει απο τοκαθηκον της σκεψης ..Και της παιδειας ..Της δικής μας παιδειας ..
Νοσφερατε , όταν κάποιος κάποιοι φορούν την παρωπίδα θεληματικά, και προσχηματικά, και ψάχνουν να καταλογίσουν ευθηνές σε πρόσωπα η κόμματα ταυτίζοντας αυτά η αυτούς το ίδιο με τους δημιουργούς λαθών η εγκληματών που συνέβησαν πριν 65-90 χρόνια και δεν ψάχνουν να βρουν και να δουν τα αίτια και τα λάθει της άλλης πλευράς που οδήγησαν το να συμβούν όλα αυτά, ε’ για κάθε λογικό και αντικειμενικά σκεπτόμενο άνθρωπο λαμβάνει ηθικά το δικαίωμα να αμφισβητήσει σε μεγάλο ποσοστό τα γραφόμενα των διαφόρων σποτ, και τα σχόλια μερικών σχολιαστών. Πόσο ηθικό φαίνετε να χτυπούν στελέχη κόμματων που αφιέρωσαν την ζωή τους για τα δίκαια των εργαζομένων και να τους ταυτίζουν με τα κονσερβοκούτια δηλαδή επιχειρήματα της καραδεξιας του 50;
Πόσο ηθικό φαίνετε να ξεφεύγει κάποιος από τα σοβαρά σημερινά τρέχοντα προβλήματα του λαού μας που μπήκε ζήτημα επιβιώσεις, και να τρέχει ρεβανσιστικά να πάρει εκδίκηση από το ΚΚΕ για τον άδικο χαμό του παππού του, τον παππού του προπάππου του;
Πόσο ηθικό φαίνεται, όταν μπαίνει κάποιος σχολιαστής προσκείμενος στο ΚΚΕ και όταν λέει την άποψη του, τον επιτίθενται κάποιοι με τέτοιο μίσος που ούτε στην καραδεξια δεν θα το έκαναν; Και το χειρότερο είναι ότι δεν μας λένε την κομματική τους άποψη;
Πόσο ηθικό είναι να θέλουν κάποιοι να απολογηθούν τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ για λάθη των αξιωματικών και ηγετών του, στην περίοδο του εμφυλίου, δίχως να εγγίζουν σχεδόν καθόλου τα λάθει και τα εγκλήματα της καραδεξιας, των εγγλέζων, και των αμερικανών;
Εγώ καταλαβαίνω ότι στόχος είναι το ΚΚΕ θέλουν να το εξοντώσουν και να εισπράξουν τους ψηφοφόρους του, και να βρει την ησυχία του το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Το ΚΚΕ είναι τρία νεκρά γράμματα, και δεν μπορούν να το κάνουν κάποια ζημιά, και τα βάζουν με την ηγεσία του και με τα στελέχη του. Να μην τους πάρουμε χαμπάρι, μας βγαίνουν από τα αριστερά τύπου Καραμπας και κάποιων άλλων που δεν θέλω να τους ξινίσω. Μα ξέρω μπορεί κάποιοι να με πουν, κάτσε καλααα, αν δεν σου αρέσει, εκεί είναι η έξοδος. Αν θέλουν ας το κάνουν δεν έχω πρόβλημα. Απλά θα δείξουν την ιδεολογική τους ταυτότητα., και τον σκοπό τους
Διαβαζοντας τα σχολια σας γιολτασια, μου ρθε στο μυαλο αυτο που κανουν οι χριστιανοι πριν πανε να βαφτισουν ενα μωρο,στην εισοδο της εκκλησιας,απεταξαμην τον σατανα και συνετασω τον χριστο,εσεις το γυρισατε σε απεταξαμην τον Σταλιν και συνετασω τω (ο καθενας με οτι εχει στο μυαλο του για το τι ειναι σημερα αριστερα),εκεινο που εγω νομιζω οτι ειναι αριστερα και αριστερος σημερα, ειναι:Αριστερός, είναι ο εργαζόμενος εκείνος που έχοντας κατανοήσει τη θέση του στην παραγωγή αγωνίζεται για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων του καπιταλισμού και δουλεύει για την εξουσία των εργατών.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, παλεύει καθημερινά για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας των εργαζομένων στο εργασιακό του χώρο, στη γειτονιά του, σε συλλόγους και σωματεία που προάγουν τη συλλογικότητα των εργαζομένων, που χτίζουν με τη δράση τους τη νέα κοινωνία.
Ο αριστερός, ποτέ δεν αποδέχεται και δε δικαιολογεί την κατάσταση των εργαζομένων ( όλων των εργαζομένων). Ποτέ δε συμπράτει, δε δίνει χέρι βοήθειας στα τσιράκια των εργοδοτών ( των όποιων εργοδοτών) και στο ίδιο το σύστημα.
Ο αριστερός υπηρετεί τους πολλούς ακριβώς γιατί έχει καταλάβει ποιά είναι η θέση του και όχι από…μόδα!
Όταν κάποιος, αυτοπροσδιοριζόμενος ώς αριστερός, χρησιμοποιεί ως μαρκίζα τον τίτλο αυτόν (ιστορικά αποτελεί και τίτλο τιμής για την ανθρωπότητα), για να υποτάξει τους εργαζομενους στις επιλογές και τα συμφέροντα των εκμεταλεύτών του, τότε ο «αριστερός» αυτός δεν είναι ούτε για φτύσιμο.
Και σήμερα, πολλοί είναι αυτοί που δεν είναι για φτύσιμο. Η ταξική πάλη ξεβράζει και ναυάγια από τη μεριά των εργαζομένων.
Ευτυχώς, γιατί το σάλιο μας το χρειαζόμαστε για τον αγώνα. Και ο δρόμος είναι μακρύς!
Kάτσε Καλαααα,η κριτική από μένα γίνεται μέσα στην οικογένεια. Δε μ’ ενδιαφέρει τι έκανε η δεξιά. Εμείς που είμαστε αριστερα και ψηφίζουμε αριστερά και συμμετέχουμε στις κινηματικές διαδικασίες, έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κριτική και στο ΚΚΕ και στον καθένα. Και για υτή την κριτικήμας δε μας αρέσει να μας πετάει ο οποιοσδήποτε στα μούτρα τα επιχειρήματα περί κονσερβοκουτιών για να μας φιμώσει, ούτε να ζητάει να ζητήσουμε πρώτα το λόγο για τα εγκλήματα της δεξιάς. Αυτό το λόγο τον ζητάμε και με τους αγώνες και με την ψήφο.
Εσύ πας στο άλλο άκρο με τη στάση σου.
35.Kάτσε Καλαααα,η κριτική από μένα γίνεται μέσα στην οικογένεια. Δε μ’ ενδιαφέρει τι έκανε η δεξιά. Εμείς που είμαστε αριστερα και ψηφίζουμε αριστερά και συμμετέχουμε στις κινηματικές διαδικασίες, έχουμε δικαίωμα να κάνουμε κριτική και στο ΚΚΕ και στον καθένα. Και για υτή την κριτικήμας δε μας αρέσει να μας πετάει ο οποιοσδήποτε στα μούτρα τα επιχειρήματα περί κονσερβοκουτιών για να μας φιμώσει, ούτε να ζητάει να ζητήσουμε πρώτα το λόγο για τα εγκλήματα της δεξιάς. Αυτό το λόγο τον ζητάμε και με τους αγώνες και με την ψήφο.
Εσύ πας στο άλλο άκρο με τη στάση σου
ματσουκατες, ξέρεις πολύ καλά που είμαι και το πώς αγνίζουμε. Όταν θέλεις να κάνεις καλοπροαίρετη κριτική μέσα στην οικογένεια, σου την κάνεις τετατετ με τα μελή που σε αφορούν . δεν παίρνεις φόρα και χτυπάς ανεξέλικτα, συκοφάντης, υβρίζεις, μέσα από τα ιστολόγια ανθρώπους και κόμματα για πράξεις για λάθη και παραλήψεις των προγόνων τους που έζησαν πριν 90 Άλλος είναι ο στόχος όταν μου λες πώς δεν σε νοιάζει για την δεξιά, εδώ μαρτυρείς καθαρά πώς στόχος σας άμεσα είναι το ΚΚΕ, και Εμέσα χτυπάτε όλα τα αλλά αριστερά κόμματα. Και τίποτα για την αιμορουφιχτρα δεξιά. Δεν βγάζετε κιχ. Ο κάθε αναγνώστης των σχόλιων σας που προέρχεται από τον συντηρητικό χώρο και είναι δυσαρεστημένος από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. και χαράζει γραμμή για ένταξη σε κάποιο αριστερό χώρο με αυτά τα αίσχη που διαβάζει, κάνει άμεσος στροφή στο προηγούμενο μαντρί. Και εσύ και κάποιοι άλλοι κερδίσατε τον εγωισμό σας, και κάθε εκλογές τραγουδάτε και τραγουδάμε, το τραγούδι –τι να φταίει, τι να φταίει, και δεν πήγαμε μπροστά—Να τι φταίει η φαγωμάρα μας και η ηλίθια σκέψη για το ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών για λογαριασμό των προγόνων μας. Που εμείς ούτε φταίξαμε κάπου και ούτε μπορούμε να απολογηθούμε.
Λες ότι εσύ έχεις το δικαίωμα να κάνεις κριτική στο ΚΚΕ, και στον καθένα. Οι άλλοι νομίζω πώς έχουν και αυτοί κάθε δικαίωμα να σε κριτικάρουν, και να πάνε σε όπιο άκρο όπου αυτοί γουστάρουν , δίχως να ρωτούν κάποιον
Αλλού πονάει ματσουκατε,, και δεν είναι ουτε ο σταλιν, και ουτε τα λαθη των κομουνιστον του κκε. Και μην μου ρωτήσεις — τι κάνει νιάου, νιάου, στα κεραμίδια;
Κατσε καλά Η κριτική στο ΚΚΕ γινεται πια και πρεπει να γινεται και δημοσια
Και ειναι αλήθεια οτι το ΚΚΕ εκανε και τραγικά εως εγκληματικά λαθη
και αυτά πονανε κυριως την ..Αριστερά
και φυσικά δεν αναφερομαι στον …Μελιγαλά και στους καυμενους τους ταγματασφαλητες δωσιλογους που λένε καποιο κρυφοι η φανεροι Φασιστες αλλά π.χ Την …βαρκιζα και αλλα
και την κριτικ΄πη αυτη την ασκουν εδώ και χρονια εντιμοι ανθρωποι και κομμουνιστες
Αυτο ειναι το Ενα
————————————
Το αλλο ειναι οτι ΕΧΕΙς ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΙΚΙΟ
οταν υπαινισεσαι οτι πολοι χττυπώντας το ΚΚΕ
το κανουν με τροπο ωστε ειτε να δικαιολογουν την Προδοσια τους ειτε για να ενσχυσουν την Δεξια
Το ενστικτο σου λεει την αληθεια
Αυτη ειναι η αληθεια
αλλάδυστυχώς αυτο δεν μπορει να διατυπωθει ευκολα με σχολιασε ενα ιστολογιο
Νοσφερατε, δεν αμφιβάλω για τα λάθει του κκε του εμφύλιου, που για μένα πάρα πολλά από αυτά είναι άκρος δικαιολογημένα. Τι βγαίνει να χτυπάμε αλύπητα τους συντρόφους που δεν έχουν φταίξει πουθενά, για τα λάθει του παρελθόντος; Καλή η κριτική, όταν αυτήν είναι καλοπροαίρετη, και όχι στημένη. Όταν εμένα δεν μου αρέσει κάποιο αριστερό κόμμα του κάνω την πολίτικη μου κριτική, πάνω σε λογικά πλαίσια, και τους εξηγώ τους λόγους που δεν το αποδέχομαι για να μπορέσει η κριτική μου να αποδώσει, Και δεν ασχολούμαι μια ζωή με αυτό, και σκόπιμα να χτυπώ με στημένες αφορμές. Νομίζω ότι για κάθε αριστερό και κομουνιστή χρέος του είναι να αντιπαλεύει την δεξιά ΠΑΣΟΚ ΝΔ. και ΛΑΟΣ. Εκεί είναι το ζουμί. Αυτά τα κόμματα έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν οποίας μορφής θέλεις εγκλήματα σε βάρος του λαού μας. Εμένα δεν θα με ακούσει κανείς να αφήνω ανέπαφη την δεξιά και να μάχομαι κατά των αριστερών κόμματων, κκε, σύριζα, εκκε, κκεμλ, μλκκε, ανταρσια και άλλα.
Λάθος τραγικό. Αγαπητοί σύντροφοι, Αν αυτό ισχύει διότι όρχησα να αμφιβάλω για πάρα πολλά
«Κάτσε καλά» τώρα αυτά που λες τα εννοείς;
Λες ότι βρισκόμαστε σε ένα ιστολόγιο που ονομάζεται «ΠΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», για να βγάλουμε παναγίες τους ταγματασφαλίτες, τους καταδότες και τα τσιράκια του Σκόμπυ;
Αυτά τα ξέρουμε αλλά δυστυχώς για τους οπαδούς του παιδοκτόνου πατερούλη, η συζήτηση στο συγκεκριμένο θέμα είναι ο ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ. Τι να κάνουμε;
Και έτυχε αυτός ο σταλινισμός να έχει κοστίσει τη ζωή σε κάτι εκατομμμύρια ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και πόντιοι πρόγονοί μας. Συγγνώμη που χαλάμε τη μόστρα στην επίσημη ιδεολογία του ΚΚΕ, που ποτέ δεν αποκήρυξε.
Και είπες κάτι για 50 και 60 χρόνια πριν. Θες μήπως να πάμε σε κάτι άλλες ημερομηνίες όπως 73 και 2008;
Εσωτερικά να κάνουμε την κριτική;
Στα όργανα του κόμματος εννοείς που ποτέ δεν έχει βγει μία αντίθετη άποψη προς τα έξω;
Ο καιρός της εσωτερικής διαβούλευσης έχει τελειώσει εδώ και δεκαετίες, και η πολυδιάσπαση της αριστεράς είναι γεγονός.
Ώρα είναι να το καταλάβουν και οι ηγεσίες που ευθύνονται άμεσα ή έμμεσα γι’αυτό.
Μία μόνο παρατήρηση
Ποιός ορίζει τι είναι αριστερά? Γιατί σήμερα διασταλτικά αριστερά εννοείται και το ΠΑΣΟΚ. Για να μη μιλήσω για ορισμένους αναρχοέθνικιστές κλπ. Η έννοια αριστερά στην ουσία δε σημαίνει τίποτε συγκεκριμένο και άρα η ερώτηση-τίτλος είναι μάλλον άνευ περιεχομένου.
Αν θελετε να μιλήσουμε για μαρξισμό-λενινισμό για το πως ανατρέπεται η αστική τάξη και πως χτίζεται μία νέα κοινωνία τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το Στάλιν και τη συμβολή του και για το ΚΚΕ και τον αγώνα του χθές σήμερα και πάντα.
Μια χαρά τα εννοώ. Και νοών νοητο κ πλανιτας. Άρχισα να τραγουδώ το τραγούδι δεν δίνω φράγκο
Και ουτε νοιάζομαι γιααυτό το κκε πιστεύω
Ψηφώ και αγαπώ
Κατσε καλααααααα σαν να μουλαρωσες δεν νομιζεις,σε πιασε λιγο ο κομματικος πατριωτισμος ,νασου και τα συνδρομα αυτοπροστασιας και βγηκε αυτο το πραγμα . Δεν ειναι ετσι ομως η ηγεσια του ΚΚΕ σημερα συντροφε ειναι πολυ κατω των προσδοκιων των ανθρωπων που ανιοδιοτελως (σαν και εσενα) δινουν πολιτιμο χρονο και εμπιστοσυνη στο κομμα αυτο,θα μπορουσα να σου αραδιασω ωρες ατελιωτες επιχειρηματα για τα λαθη και τα σωστα , ομως τωρα προεχει ο κοινος βηματισμος ολης της αριστερας στον ολοκληρωτικο πολεμο που διεξαγει το κεφαλαιο με ΕΕ Ευρωπαϊκη τραπεζα και ΔΝΤ, ΔΙΑΒΑΣΕ ξανα την ανακοινωση στο μπλοκ της χρεοκωπιας,για σου
Γεια σου σ. Κιαμουλ. Τα να κάνω, έτσι μου αρέσει να μουλαρώνω. Καλύτερα μουλαρωμα, παρά καραγκιόζης. Νομίζω ότι το δικαία το έχω να πορεύουμε όπως εμένα μου αρέσει. Έτσι και οι άλλοι ας πορεύονται με τα δικά τους μουλαρωματα και όπως τους αρέσει. Τα όσα διαβάζουμε εδώ μέσα κατά των ηγετών του κκε, ένα έχω να λέω –δεν μασάει η κατσίκα τάραμα-.
«Δε μασάει γη κατσίκα ταραμά»
Και μένα γιατί μου φαίνεται ότι μασάει; Και όχι μόνο ταραμά αλλά και μπόλικα παραισθησιογόνα.
Και τους πρώτους μηνες του ’67 συζητήσεις για το σταλινισμό θα γινόντουσαν.
ενδιαφερον το σχολιο 40
Η εννοια Αριστερα ειναι πολύ πολύ πιο διευρυμένη απο τον Μαρξισμό Λενινισμό
Και υπάρχουν αλλοοι προσδιορισμοι του ορου στις ΗΠΑ αλλοι στην Ευρωπη και αλλοι στην ..Ελλάδα
Ιστορικά η εννοια αριστερά προηλθε απο την διαταξη των δυναμεωντης Γαλλικης επαναστασης στην Βουλή των Πεντακοσιων
Πολύ πριν απο τον Σταλιν η τον Τροτσικι η Τον Λενιν αριστερός ηταν ο Ροβεσπιερος (οχι αυτος που γραφει εδώ ο ..αλλος 😉
Τωρα
στο σχ. 31 του Ματσουκατες
για τον Πολ Ποτ
η διή μου απαντηση ειναι Ναι ..δυστυχώς ηταν !
και εννοώ οτι η Αριστερά δεν ειναι και δεν ηταν ποτε απαλλάγμένη απο το Κακό
Και αν προσπαθησουμε ιδεατά να απαλλάξουμε την εννοια Αριστερά απο το κακό τοτε πεφτουμε ειτε σε στειρα Ηθικολογια ειτε σε ακομα χειροτερο Πουριτανισμό που με τη σειρά του οδηγει σε εναν Πολιτικαλυ Κορεκτ …σταλινισμό χωρις τον Σταλιν (σαν να λέμε Καφες χωρις καφεινη )
Ναι ο Σταλιν ηταν η σκοτεινή κηλιδα της Αριστεράς ..Ηταν η αριστερή κηλίδα ..Η δική μας Κηλίδα πως να το κανουμε
Οπως εχει ο καθενας και μια σκοτεινή πλευρά ειχε και πιθανόν να ξαναεχει η Αριστερα και τον Σταλιν και τον Πολ Ποτ της
Και η Δεξια τον Χιτλερ της και τον Μουσολινι κ.οκ
Το να λέμε »Ο Σταλιν δεν ηταν αριστερος μοιαζει σαν αυτο που λενε πολλοι ρατσιστες Δεν ειμαι ρατσιστης αλλά σιχαινομαι τους μαυρους κλπ »
Δηλάδή μια Λεκτική Αποστειρωση που περισσοτερα αποκαλυπτει παρα συγκαλύπτει ..
Καμμια ταυτοτητα – καμμια πολιτική ταυτοτητα δεν σε προφυλασσει απο το κακο
Μονο ο αγωνας : ο πολιτικός αλλά και ο προσωπικός αγωνας και η παιδεια
θα επανελθω
φιλοι και συντροφοι δυστυχώς η πασοκαρα θα προσπαθησει να συντριψει τον εργατη και να αφησει ανεπαφο τους κεφαλαιοκρατες τους πλουσιους και τους φοροκλεπτεσ-λαμογια περιπου 1.000.000 που δεν πληρωνουν φορους.Εάν συμβει αυτο τοτε παμε για επανασταση που εχει πει και ο αλαβανος πριν καναδυο μηνεσ.Εάν η πασοκαρα περασεο οδοστρωτηρα πανω στα εργατικα δικαιώματα δε θα κατσουν οι εργαζομενοι με σταυρωμενα χερια ή θα κανουν μια απεργια ντουφεκια αλλα παμε- γσεεΠερναμε σε περιοδους μεγαλης ανωμαλιας και εδω θα κριθούμε όλοι.Η αριστερα δηλαδη ο συνασπισμος η ανταρσυα οι οικολογοι και το δεκανικι με ανταλλαγματα ομως όχι δωρεάν της καθε κυβερνησης δηλαδη το τιμημενο κκε.Θυμώμαστε βέβαια όλοι πριν 2 χρονια στην απεργια της δεη και των σκουπιδιαρηδων που το παμε δεν εκανε 10 λεπτα απεργια συμπαραστασης.Αυτο θα ειναι και το μοτιβο στην νεα εργατική εξεγερση που ερχεται.Μια απεργια ντουφεκιά και μεσα τα κεφαλια και παλι σε 3 χρονια με την ψηφο θα απαντησουν οι εργατεσ.
Εάν μας απασχολουν τα εγκληματα του σταλινικου κομμουνισμου,ειναι γιατια αυτα συνεχιζονται στις μερες μασ.5 χρονια συγκυβερνησης νδ κκε το κομμα ήταν σε βαθυ λήθαργο.Χαλουσε ο κοσμος απο απεργιες και πορειες το κομμα ήταν παρών για να διασπασει να υποταξει να πειθαρχησει φοιτητδες και εργατες.Το ερώτημα γιατι ο καπεταν γιώτης την τριτη μερα απο την καταληψη του καρπενησιου αφου πήρε τροφιμα χρυσο ανθρωπουσ ενηλικους και ανήλικους ,γιατι στη συνεχεια εκτελεσε περιπου 300 κατο΄πικους στα κουμασια του βουτύρω?Και γιατι άλλους τοσους στο πηγαδι στη γεφυρα τηα ταταρνασ?Είναι δικαιολογημένα τα εγκληματα λέει ένασ συναγωνιστής.ΟΧΙ .ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΑ ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ
Γιατι οι 18000 όμηροι στα δεκεμβριανα γιατι το ολοκαυτωμα του βαλτεστιου γιατι τα βασανηστηρια και οι εκτελεσεις στο μπουλκες γιατι οι εκτελεσεις στην 7η μεραρχια του δσε,γιατι οι εκτοπισεισ νστα γκουλαγκ 18.000 προσφυγων στην τασκενδη που διαφωνησανν με την παρανομη 6 ολομελεια Γιατι εξοντοθηκαν καραγεωργησ και χρυσα βασιλειου και απο τον μπελογιαννη στην 5η ολομελεια το 50 ,για την αυτοδιαθεση των λαων τησ μακεδονιασ το 49 για τα σαμποταζ στο σαγγαρειο για τη λυση της απεργιασ τησ ολμε το 88 για τη μη παρουσια στην απεργιακη συγκεντωση της οτοε 20 μερες απεργια πριν 3 χρονια.
Κατα την άποψη μου στην εξεγερση που ερχεται οι διαδηλωτες απεργοι ακτιβισται που ελεγε και ο στρατηγοσ ανεμοσ θα εχουν απεναντι τουσ οχι μονο τα ματ αλλα και το τιμημενο κκε όπως και τα τελευταια 26 χρονια που παρακολουθω τις εξελιξεις 7 χρονια μεσα στην κνε 19 χρονια απεναντι
Ραβδος εν γωνια αρα βρεχει
ε μάλλον τα παραταω ..Χαμένος κόπος …Κριμα
Kαλησπέρα μετά από καιρό. Καλή σαρακοστή και Καλό Πάσχα πλέον.
Ο Κοψίδης παρέμεινε στο ΚΚΕ ( στο γραφείο Τύπου ) μετά την αποχώρηση του ΚΚΕ από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ ( Μετά το 13ο Συνέδριο ), μετά πήγε στην ΚΕΔΑ, στον ΣΥΝ ( για την ακρίβεια στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ) και μετά έφυγε για να ενταχθεί στο ρεύμα Βενιζέλου ( όταν έβαλε υποψηφιότητα για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ) Τώρα να έχει προσεγγίσει την πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Αλαβάνος μου φαίνεται περίεργο, καθώς η πρωτοβουλία αυτή απευθύνεται και στον κόσμο του ΚΚΕ( και αν στελεχώνεται από άτομα σαν τον Κοψίδη εμένα προσωπικά θα μου φαίνοταν πολύ ύποπτη, όχι σαν κάτι νέο στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από καρέκλες και συνιστώσες , που απευθύνεται σε όλο τον λαό όπως λένε αλλά σαν μάχη για καρέκλες υπάρχουσες ή μελλοντικές ).
Τεσπα.
Τώρα κατηγορεί ο Κοψίδης το ΚΚΕ ότι είναι σταλινικό, αντιδραστικό κόμμα κλπ.
Πρέπει να δούμε τι είναι το ΚΚΕ, Πρέπει να δούμε αν στην ΕΣΣΔ και στις άλλες Λαικές Δημοκρατίες οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός ή ένα σύστημα όπου ένα κοινωνικό στρώμα διηύθυνε τα μέσα παραγωγής εν ονόματι της εργατικής τάξης και όταν το σύστημα κατέρρευσε οικιοποιήθηκε τα μέσα παραγωγής. Πρέπει σύντροφοι να αναρωτηθούμε. Το σύστημα αυτών των χωρών ήταν σοσιαλισμός ή κάτι άλλο ?
Το ΚΚΕ με βάση τις αποφάσεις του τελευταίου του Συνεδρίου εν κατακλείδι υποστηρίζει ότι ως την εποχή του Στάλιν τα πράγματα πήγαιναν καλά αλλά μετά στράβωσαν.
Εγώ θεωρώ ότι σοσιαλισμός χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει ( όχι τη δημοκρατία του κοινοβουλίου αλλά την δημοκρατία από τα κάτω όπως στη Χιλή της κυβέρνησης της λαικής ενότητας όπως στη Βολιβία του Μοράλες )
Πρέπει να δούμε που έγινε η Οκτωβριανή επανάσταση Μια επανάσταση που έγινε στην πιο καθυστερημένη μεγάλη χώρα της Ευρώπης , όπου οι αγρότες ήταν η συντριπτική πλειοψηφία, σε μια χώρα με ανυπαρξία ουσιαστικά κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών, όπου η Επανάσταση αντιμετώπισε την εσωτερική αντεπανάσταση και την εξωτερική επέμβαση. Ε με όλα αυτά ήταν εύκολο η δικτατορία του προλεταριάτου να μετατραπεί εύκολα σε δικτατορία λίγων γραφειοκρατών επί του προλεταριάτου. Αυτή η μετατροπή δεν έγινε επί Στάλιν αλλά επί Λένιν – Τρότσκι. Νομίζω ότι τον κίνδυνο μετατροπής επισημαίνει και η Λούξεμπουργκ, όπου επισήμανε και λάθη της Επανάστασης όπως την μη εθνικοποίηση της γης, την άρνηση του δικαιώματος του εκλέγειν και στου εκλέγεσθαι σε όσους δεν εργάζονταν ( Σε μια χώρα κατεστραμμένη οι άνεργοι ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της ) .
Ο Στάλιν απλώς και μόνο συνέχισε το έργο, θέλοντας να μετατρέψει την ΕΣΣΔ σε παγκόσμια δύναμη υπό την ηγεσία του ( ως ένας νέος τσάρος Μέγας Πέτρος ). Ήταν ένας πολιτικός ηγέτης με μόνο στόχο την ενίσχυση της χώρας του με αυτόν αρχηγό. Τίποτε άλλο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου δεν υπολόγιζε τίποτε.Στην προσπάθεια του αυτή και θέλοντας να δημιουργήσει ένα κράτος με ένα έθνος εφάρμοσε πολιτική βιαίου εκρωσισμού , πολιτική που πλήρωσαν ακριβά οι Πόντιοι της ΕΣΣΔ.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι χάρη στην Οκτωβριανή Επανάσταση ο λαός της ΕΣΣΔ έγινε για λίγο ή πολύ διάστημα η κινητήριος δύναμη της Ιστορίας και η ΕΣΣΔ έγινε ο φάρος για τον κάθε καταπιεσμένο.
Έτσι λειτούργησε και το ΚΚΕ , με διχασμό προσωπικότητας. Από την μια ως ιμάντας της Σοβιετικής πολιτικής και από την άλλη ως εκφραστής της λαικής πρωτοπορίας . Για αυτό και οι θετικές ενέργειες συνοδεύονταν από λάθη όπως χαρακτηρίζονταν στην συνέχεια πχ έγινε το ΕΑΜ, κάναμε την Βάρκιζα και αυτοκτονήσαμε τον Άρη, ήρθε ο Μπελογιάννης να κηρύξει την συμφιλίωση κατηγορούμε ως χαφιέ τον Πλουμπίδη, κάνουμε την ΕΔΑ διατηρούμε τις Κομματικές Οργανώσεις στην Ελλάδα.
Μετά την μεταπολίτευση το ΚΚΕ μετατράπηκε σταδιακά σε ένα καθεστωτικό κόμμα, ιδίως μετά το 198, με τις επιχειρήσεις του ( δούλεψα και εγώ σε μια από αυτές ) , τα επαγγελματικά του στελέχη . Έτσι και έτσι το ΠΑΣΟΚ έβαζε αστερίσκους στο ΝΑΤΟ όταν μιλούσαν για τον Γιαρουζέλσκι ενώ η ΓΛΔ ( Γερμανική λαική Δημοκρατία ) έπαιρνε δουλειές στον ΟΤΕ μέσω της ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Η τελευταία του αναλαμπή ήταν ο ΣΥΝ ( κινούμενο στις επιταγές των καιρών , περεστροικα κλπ ). Όμως όπως και τμήμα της ΕΑΡ δεν τον ήθελε έτσι και το ΚΚΕ δεν τον θεώρησε παρά σαν μια κίνηση τακτικής και όχι μια στρατηγική διέξοδο. Δεν το ενδιέφερε η δημιουργία ενός νέου ΕΑΜ όπου θα είχε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος και θα πάλευε μέσα από αμεσοδημοκρατκές διαδικασίες να ελευθερώσει τον λαό από την εξάρτηση και τα δεσμά του καπιταλισμού και να παλέψει για τον σοσιαλισμό.
Ποιο σοσιαλισμό? Αυτόν που την ίδια περίοδο γκρεμίζονταν σαν τραπουλόχαρτο και για όλα έφταιγε ο Γκορμπατσώφ και οι ξένοι πράκτορες?
Για αυτό μετά οχυρώθηκε και σήμερα λέει αυτά που λέει. Έτσι σήμερα το βασικό για αυτό είναι να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Αριστεράς και να είναι χαρακτηρισμένο ως ένα κόμμα διαμαρτυρίας, όχι ανατροπής
Όμως το ΚΚΕ το ψηφίζουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που δεν είναι επαγγελματικά στελέχη.
Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εργαζόμενοι, που βλέπουν να τους κόβεται το δώρο των Χριστουγέννων λόγω της κρίσης και να αγοράζουμε από τον Σαρκοζί φρεγάτες για να τις στείλουμε στην Ερυθρά Θάλασσα ( καθώς σε ένα πόλεμο με την Τουρκία δεν κάνουν, παραείναι μεγάλες για το Αιγαίο ) .Είναι εργαζόμενοι που βλέπουν να αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι ( τώρα και ο ΦΠΑ ) αλλά όχι οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων. Είναι εργαζόμενοι που καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους αλλά με νόμο του Χριστοδουλάκη και αποφάσεις Καραμανλή τις παίξαν στον τζόγο και τώρα καλούνται να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν.
Και μάλιστα αυτά τα λέει το ΠΑΣΟΚ που πριν βγει έλεγε Υπάρχουν λεφτά και εμείς ξέρουμε που θα τα βρούμε.
Αυτούς τους εργαζόμενους πρέπει να τους έχεις δίπλα σου. Όταν πας στο SUPER MARKET και σου φεύγουν τα ευρώ σα να είναι στραγάλια, η ακρίβεια δεν ξεχωρίζει μπλε πράσινες κόκκινες ή ροζ τσέπες.
Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος κοινής πάλης ακόμα και αν η ηγεσία του ΚΚΕ είναι αντίθετη σε αυτό.
Κάτσε καλά μας ενώνουν περισσότερα από ότι μας χωρίζουν
ράβδος εν γωνία άρα βρέχει
δίκαιο έχεις νοσφη.
εγώ θα το έλεγα πιο απλά. φούρκα που τον χεριάζετε τον καημένο. -Άρε ΚΑΡΑΜΠΑΣ ΚΩΣΤΑ χρυσή αυγή βουλευτάρα θα ήσουν αν εκλεγόσουν με τους πράσινους στην Ελληνική βουλή. Τέτοια να γράφεις, ουτε ο ποιο βλακας της οικουμένης δεν πρόκειται να σε πιστέψει. Σπουδαίο αγώνα κάνεις υπέρ των πρασίνων
– σ Dukas δεν μας χωρίζει τίποτα, αντίθετα τα πάντα μας ενώνουν. Εγώ ποτέ δεν τα έβαλα με κανέναν σύντροφο για την όποια κομματική του τοποθέτηση και άποψη υπέρ του κόμματος τους. Για μένα ας είναι αριστερός και με ένα μάτι, και ας είναι ενταγμένος σε όποιο αριστερό κόμμα θέλει ο καθένας. Το αντίθετο για της απόψεις μας υπέρ το κκε δεχτήκαμε σφοδρή και αντιδημοκρατική επιθέσεις εγώ και άλλοι σύντροφοι προσκείμενοι στο κκε από διαφόρους συντρόφους. άλλων αριστερών κομμάτων, μέσα από αυτό το ιστολόγιο. Κατηγορούν το κκε για σταλινικό, εγκληματικό, αντιδημοκρατικό αυταρχικό, κ.λπ. Βλέπω ότι οι ίδιοι γίνονται χειρότεροι από αυτά που κατηγορούν. Αυτά που γράφεις για τους εργαζόμενους, για την οικονομική και πολίτικη κατάσταση, έχεις απόλυτο δίκαιο. Εγώ τους τα έγραψα πριν αρκετό καιρό, για να στραφούν προς αυτήν την κατεύθυνση. Όπως βλέπω δεν τους νεάζει για τα προβλήματα του λαού μας.. Άλλος είναι ο στόχος τους.
Κάτσε καλάααα
πολύ με άρεσε το τελευταίο σου σχόλιο.
Κι όπως λέμε κι εμείς: Αριστερός και μ’ εναν ομάτ’ (αρκεί το μάτι να είναι αληθινό, και τον μπάτσο να τον βλέπει ως μπάτσο κι όχι ως κεμεντζέ)
Ματσουκατες, και εμένα μου άρεσε η παρατήρηση σου περί ομάτ. Έλα ντε, που το ομάτ, συνεχίζει να γίνεται γκαφοφάναρο, και να φωτίζει με άπλυτο φως τα ρεμάλια της δεξιάς, να βρίσκουν τον χαμένο τους δρόμο, με εναλλακτικές λύσεις, μαζί με εθελοντές αριστερούς παρτενέρ, σπρώχνοντας στον βάραθρο τους κομουνιστές και αριστερούς του κκε και όλων τον αριστερών κόμματων Γκέκε; Φαστέν; Φερστορεν ντου; Κατάλαβες;
αγαπητοι φιλοι και συντροφοι [σύντροφοι ειναι αυτοι που κατεβαινουν στις απεργιες και στις πορειες απο την ιδια μερια του δρομου και οχι αγκαζε με τα ματ] σε συνεχεια της προβλεψής μου ‘οτι το τιμημενο κκε στην εξεγερση που ερχεται θα ειναι αλαμπρατσετα με τα ματ και τους οπκε,θελω να σας μεταφερω την εμπειρια μου απο τη φοιτητικη εξεγερση πριν 3 χρονια για το αρθρο 16.20 ή 22 Φεβρουαριου οι φοιτητες δεχτηκαν επιθεση απο τα ματ στην ειρηνική τουσ πορεια ,δακρυγονα ξύλο συλλήψεις.Κατεβαινα και εγω μεσα σε ενα φοιτητικο μπλοκ αν και σαρανταρης στην πανεπιστημιου ,όλη η πανεπιστημιου γεματη 5000-1000 ατομα.Ακουγονταν να πεφτουν κροτου λαμψης δακρυγονα ,συλλήψεις πριν απο λιγο και οι τρεντυ φοιτητες κατεβαιναν την πανεπιστημιου μύτη με μυτη με τους οπκε στα 15 εκατοστα δηλαδη η μυτη των μεν απο τουσ δε.ΞΑΦΝΙΚΑ συμπαθητικοι νεολαιοι με υφος υπερανω και επιτακτικο τροπο σπανε τις αλυσιδες των φοιτητών.Οι φοιτητες ξαναπιάνονται ομως αφου διπλα τουσ ανΑΠΝΕΑΝΕ ΟΙ ΟΠΚΕ.Ξανασπανε τις αλυσιδες οι ιδιοι νεολαιοι,βαδιζοντας την πανεπιστημιου και πεφτοντας δακρυγονα ,ξαναπιανονται οι φοιτητες.Με τα πολλα σπασιματα των αλυσιδων ,τα καταφεραν οι παραπανω νεοι να σπασουνε το μπ΄λοκ και να το χωρισουνε.Σε ερωτηση μου τι ειναι αυτοι ρε παιδια και τι γινεται ,η απαντηση ‘ήταν ότι ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΝΙΤΕΣ.Το τιμημενο κκε δηλαδη εσπασε τα μπλοκ τησ φοιτητικης περιφρουρησης για να υποδειξει στην αστυνομία ποιοι ειναι οι μη συνεργατες της επαρρατου δεξιας.Αυτοι ,ειναι οι μη κνιτες,βαρατε τους ,σήμαινε το σπασιμο της περιφρουρησης για την αστυνομια.
Καποιοι εδω μεσα νομιζουν οτι κατηγορουνται,προσωπικα.Δεν κατηγορείται κανενας ,πολιτικη συζητηση κανουμε και μεταφερουμε εμπειριες.Σε λίγο τα μελη του τιμημενου κκε θα ξαναδιαλεξουν με ποιους θα πανε .Με την κυβερνηση και την αστυνομία ή με τους κινηματίες.Ερχεται η εργατική εξεγερση και αποτι φαινεται θα ήμαστε όλοι εκει όπως και παλαιότερα.Να δουμε με ποιο μπλοκ θα ειναι οι μεν και με ποιο οι δε,με την έννοια ότι δε μπορει αν πει κανεις πια ,μου το ειπε το κομμα να δωσω διαδηλωτες στην αστυνομια,είπε το κομμα να βαρεσουμε με τα καδρονια άλλους διαδηλωτες όπως στη χιο,ειπε το κομμα να μην παμε στην απεργιακη συγκεντρωση της οτοε όπως πριν 3 χρονια.Η ευθυνη έιναι του καθενος συνοδοιπορου
Ολαν ΜΑΤΣΟΥΚΑΤΕ υστερα λεσμε οτι εισαι ζεκιαρτς σκατον εισαι ,μη κουντας τα πραματα σ΄αλ το μερεαν ,
απολεκονατο κανειτε
Σε ερωτηση μου τι ειναι αυτοι ρε παιδια και τι γινεται ,η απαντηση ‘ήταν ότι ΗΤΑΝ ΟΙ ΚΝΙΤΕΣ.Το τιμημενο κκε δηλαδη εσπασε τα μπλοκ τησ φοιτητικης περιφρουρησης για να υποδειξει στην αστυνομία ποιοι ειναι οι μη συνεργατες της επαρρατου δεξιας
Καραμπας Κώστας αυτοί που έσπαζαν την αλυσίδες, και αυτοί που ρώτησες να σου πουν ποιοι είναι αυτοί, που σπάζουν της αλυσίδες, και σου είπαν ότι είναι κνιτες, σίγουρα ήταν χαφιέδες σαν και του λόγου σου. Έχει ο τόπος μας χαφιέδες, και ουτε θα εξαλειφτούν.
Ο Κάτσε καλάαααα λογικό είναι να φρικάρει με αρκετούς, των οποίων η κριτική για το ΚΚΕ αποτελεί μια διαδικασία αυτοεπιβεβαίωσής τους ως αριστερών.
Εμπρός κύριοι, ξεκινήστε και κάντε και μια κριτική για το ΣΥΡΙΖΑ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ευρύτερη άκρα αριστερα.
Ή μάλλον εκεί κάνει τζιζ?
Το ξανάγραψα και πριν: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ αλλά και πολλοί άλλοι πατερούληδες με τους οποίους «αυνανίζεται» ιδεολογικά η σύγχρονη εκτός-ΚΚΕ Αριστερά.
αν με ρωτουσε καποις παντως ποιοι σου φαινονται οι σταλινικοτεροι της αριστερας δεν θα απαντουσα :οι Κνιτες
αλλά :οι Πρωην Κνιτες
«αν με ρωτουσε καποις παντως ποιοι σου φαινονται οι σταλινικοτεροι της αριστερας δεν θα απαντουσα :οι Κνιτες
αλλά :οι Πρωην Κνιτες»
Νομίζω ότι αυτό είναι κανόνας από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του ΚΚΕ. Όλοι οι απογοητευμένοι από την εσωτερική του λειτουργία γίνονται εξωτερικά σκληροί στη μετέπειτα στάση τους απέναντί του. Οι ματαιωμένες προσδοκίες και ο εξευτελισμός του οράματος, που πολλές φορές προκάλεσαν οι ηγετικές ομάδες οδηγεί κάποιους σε μια ακατανόητοι για τους μη μηυμένους σκλήρυνση απέναντι στους παλιούς συντρόφους που απέμειναν στο μηχανισμό.
Βέβαια, η ίδια και μεγαλύτερη σκληρότητα εμφανίζεται και στη συμπεριφορά όσων των παραμένουν στο Κόμμα κατά των «αποστατών».
Αυτό δεν αφορά μόνο το ΚΚΕ αλλά όλα τα μ-λ κόμματα, που διακρίνονταν για τη θεολογική σύλληψη του ταξικού αγώνα και ιεροποιούσαν το μηχανισμό και το Κόμμα.
Μ-π
58.αν με ρωτουσε καποις παντως ποιοι σου φαινονται οι σταλινικοτεροι της αριστερας δεν θα απαντουσα :οι Κνιτες
αλλά :οι Πρωην Κνιτες
Νοσφη, χτύπησες διάνα
gia το φιλο δημητρη που αναρωτιεται γιατι δε γινεται κριτικη στο συριζα και στην ανταρσυα οι παραπανω ομαδες ήταν μαζι με τουσ φοιτητες πχ επι άρθρου 16.Ουραγος ο συνασπισμος αλλα μαζι με τους τρεντυ φοιτητες απεναντι απο τους οπκε και τα ματ.Είναι δυσκολο να πιστεψει κανεις περιγραφες σαν τισ παραπανω,εν μεσω συλληψεων αδιακριτα τρεντυ φοιτητων και δακρυγονων και κροτου λαμψης να σπαει ενα αριστερο κομμα τις αλυσιδες περιφρουρησης για να διαχωριστει απο τους αλλους διαδηλωτες για να τους στοχοποιησει και να υποδειξει στην αστυνομία ποιοι ειναι οι καλοι διαδηλωτες οι συνεργατες ας πουμε αυτοι που επικροτουνε τα αργυρια του αναπτυξιακου νόμου τα αργυρια τουσυντροφου γερμανου αυτωνώνε που οι βουλευτες της κυβερνησης χειροκροτανε την αρχηγο όταν λεει στη βουλή ,οτι η κυβερνηση κανει τη δουλια της.Αφου το ειπε αυτο η παπαρηγα χειροκροτησανε οι βουλευτες της επαρρατης δεξιας και τους ειπε η αλεκα,μη χειροκροτατε.Το εδειξαν και τα καναλια..Πρεπει να σου τυχει αυτο το πραγμα να βρεθεις σε διαδηλωσεις που γινονται και επιθεσεις της αστυνομιας όπως τοτε με τουσ φοιτητες και να βρεθει καποιος κοντα σε οργανωμενα μπλοκ του κκε.ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΠΙΣΤΕΨΕΙ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ την καφριλα και τα αισχη που κανει αυτο το κομμα.Δεν το ευχομαι σε κανεναν.
Ο σταλινισμος δεν ειναι κατι που εγινε και περασε ‘ή τα αγαλματα που στεινει το κκε στον περισσο.Σταλινισμος ειναι τα διαρκή εγκλήματα του τιμημενου κκε που έγαμε τη δεκαετια του 80 αλλα και των υπόλοιπων σταλινικων ομαδων δηλαδή του συνασπισμου ο οποιος ειναι ενα πιο εξυπνο κκε,αλλα θα ξυπνησουν καποτε και τα μελη αυτου του κομματος και θα απαιτησουν δημοκρατια και επισης του σεκ το οποιο αφου παιρνει τις οικονομικες ενισχυσεις απο πασκε γσεε απο σωματεια που ελεγχει το πασοκ,μετα παει και κανει αντικαπιταλιστικο αγωνα
Ναι εντάξει Κώστα, αυτά το ΚΚΕ τα έχει κάνει και τότε και ακόμη παλαιότερα. Και συμφωνώ μαζί σου ότι στο δρόμο βρίσκεται όλη η αριστερά και η αναρχία και το ΚΚΕ χώρια.
Εκεί που θέλω να εστιάσω, είναι στους ιδεολογικούς προσανατολισμούς της σύγχρονης Αριστεράς, όπου μένουν στο απυρόβλητο. Και σωστά το θέτεις στην τελευταία σου παράγραφο για το ΣΥΝ και το ΣΕΚ.
Μήπως όμως ανοίγουμε τους ασκούς του Αιόλου έτσι;
Κατσε καλά και Μ-π ευχαριστω που προσεξατε το σχόλιο μου για τους Πρωην Κνιτες
ε ειναι ολοκληρη θεωρια
που θα προσπαθησω να εκθεσω σιγά σιγά
την Ονομαζω θεωρια του ΒΓΑΛΜΕΝΟΥ ΒΛΗΜΑΤΟΣ
– τωρα ..Φυσικά δεν αφορά μόνο τους Πρωην Κνιτες
αλλά οπως σωστα επισημανε ο Μ-π καιτους πρωην μουλουδες
ΚΑΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ ΟΛΟΥς ΜΑ ΟΛΟΥς ΤΟΥς ΠΡΩΗΝ ΚΑΤΙ ΤΙς ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΙΔΙΩς ΟΜΩς ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΏΝ ΚΞΑΙ ΣΦΙΧΤΟΔΕΜΈΝΩΝ πολιτκιά ..
Γιαυτο περνω για παραδειγμα την Κνε ..Ενδεικτικά
(αλλά αφορά ολους -κιεμενα )
Λοιπόν λιγο πολύ η θεωρια μου λεει
Οταν καποιος μπαινει στα Νιατα του στην Κνε , στα μ-λ κλπ
– ενα Βλημα σφηνωνεται στο κεφαλι του
Το Βλημα ειναι καρφωμένο εκει .
Ειναι μεν ξενο σωμα αλλά απο την αλλη του δινει μια ανεση μια σιγουρια κατι τις βρε παιδι μου ..
Μπορει να λεει τις αρλουμπες του και να τις μεταθετει σε μια αορατη αρχή: Αυτο το εσωτερικευμενο Βλημα – »Το Κομμα ειπε »
και ετσι λυνει προσωρινά το προβλημα της Ταυτοτητας
αν δε παρει στα νιατα του και καμμια θεση στον Κομματικό μηχανισμό τοτε το εγώ του Φουσκώνει μαζί με το Βλημα..
Πως νιώθει; ΟΡΕΑ
Ομως καποια στιγμή ανακαλυπτει οτι ΔΕΝ αντεχει αλλο στο Κομμα
Τοτε -οταν φευγει – Φευγει και το Βλημα
Και τι μενει στη θεση του;
Μενει ενα κενό στον εγκεφαλο που εχει σχημα Βλήματος
Μονο που ειναι αδειο
Κατι λειπει!
ειναι σαν να εχεις ενα Παζλ και να σου λειπει το καλυτερο κομματι
Αρχιζει λοιπόν να το Ψαχνει ..
Οχι ομως ηρεμα
αλλά με Αγωνία
Υστερικά το ψαχνει
Και ολο νομιζει πως το βρισκει και τοτε το Εγώ του φουσκώνει με τροπο ομως Υστερικό
Το ψαχνει -νομιζει πως το βρισκει – το ξαναχανει –
Και ολο αυτό με υστερια
Γιαυτο λεω
Οι πρωηνΚνιτες ειναι σταλινικοτεροι των Νυν …
οι δευτεροι το εχουν
οι πρωτοι δεν το εχουν Πιά .
Νοσφη, απευθύνουμε σε εσένα περισσότερο διότι ξεχώρισες ως ο σοφότερος της ομάδας. Δεν είναι φιλοφρόνηση. Εσύ και ο Βριπολ ξεχωρίσατε για την ειλικρινά σας και για της γνώσεις σας. Είναι πράγματι πολύ περίπλοκο και παραξενο, το ζήτημα λειτουργίας των αριστερών κομματων. Και όπως λες περί βλήματος, σηκώνει πολύ κουβέντα. Τα αριστερά κόμματα λειτουργούν αυστηρός εποπτικά και επιτακτικά και με αρκετη παράλογη κομματική πειθαρχία πάνω στα μελή και ειδικότερα στην νεολαία. Αυτό θέλω να πιστεύω οφείλετε στην τόσες πανωλεθρίες που έπαθαν κατά το παρελθών από τσονταρισμένους χαφιέδες μέσα στους κόλπους της νεολαίας και στο κορμό των κομματων, με στόχο να φθείρουν και να βλάψουν από μεσα. Από την νεολαία που είναι και το φυτώριο του κάθε κόμματος προβάλλοντα και αξιοποιούνται τα μελλοντικά στελέχη. Άλλοι αποχωρούν νωρίς από την νεολαία, και άλλοι αργότερα ως μέλη και ακόμα ως ενεργεί οπαδοί. Εσείς γνωρίζετε καλύτερα από μένα την λειτουργία των κόμματων Αυτό το αλισβερίσι δεν είναι φαινόμενο αποκλειστικά και μόνο του κκε,. είναι φαινόμενο όλων των αριστερών κομμάτων. Εδώ βλέπουμε να βάλετε με λυσσά ένα αριστερό κόμμα, και τα άλλα αριστερά κόμματα να παραμένουν στο απυρόβλητο. Ακόμα για μένα μπαίνει το μεγάλο ερώτημα οι ηγέτες και τα στελέχη των άλλων αριστερών κομμάτων γεννημένοι το 1915 -1930 που διατέλεσαν πρόεδροι γραμματείς άλλων αριστερών κάματων οι οποίοι πήραν μέρος στην εθνική αντίσταση και στον εμφύλιο, αυτοί δεν βαρύνονται με κανένα αδίκημα; Της δεκαετίας 40-50; Αυτοί ήταν αθώες περιστερές; Αφού εγκατέλειψαν το κκε πήραν άφεση αμαρτιών; Αυτούς βλέπουμε σήμερα να μην τους εγγίζει καμία κριτική. Να ξέρουμε και να το έχουμε καλά στον νου μας –ότι η αλαζονεία γεννά αλαζόνα, το μίσος γεννά μίσος και η πράξει οφθαλμός αντί οφθαλμού, στο τέλος θα μείνουμε όλοι μας τυφλοί. Είτε είναι κκε, είτε είναι , σύριζα είτε είναι αυτό, μλκκε είναι αυτό, κκεμλ είτε είναι αυτό, εκκε, είτε είναι αυτό, ανταρσία, όλα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην χαβούζα. Δεν βάζω τους πράσινους όποιοι πράσινοι κι αν είναι, διότι είναι τα παρακλάδια της μακιγιαρισμένης καραδεξιας τύπου καραμπας Κώστας και άλλων. Ο ελληνικός λαός ανεξάρτητα το αν ψηφίζει αριστερά κόμματα η όχι, να το γνωρίζετε ότι από την αριστερά περιμένουν να δουν κάτι καλύτερο. Δεν περιμένουν να βλέπουν φαγωμάρα, συκοφαντία, και ουτε των αφόρα τι έγινε με τον σταλιν και με τους ποντίους πριν 90 χρόνια. Τους αφόρα το παρών και το μελών που το βλέπουν να ορθώνετε μπροστά του, μαύρο και θλιβερό άραχνο.
κατσε καλά καπως ετσι ειναι τα πραγματα ..Δυστυχώς η παρανοια των αριστερών κομματων γεννηθηκε απο πραγματικές αιτιες …Δηλαδή πραγματι καποτε το ΚΚΕ α)ηταν στο στοχαστρο
(αυτο σημαινε οτι μπαινανε και χαφιεδες προβοκατορες κλπ β) αυτο οδηγησε στην νπαρανοια γ) οταν οι συνθηκες ομως που γεννησαν την παρανοια εξελιπαν η παρανοια εμεινε
…
Το ακομα χειροτερο ειναι οτι ενώ παρανοιες ιδιου τυπου ή αλλου τυπου γεννιουνται και σε αλλα κομματα η ρετσινια του ΚΚΕ ως παρανοικου κομματος εμεινε – Απο την αλλη πλευρα το ιδιο το ΚΚε βολευτηκε μια χαρά Τωρα στηνν κλεισουρα του που δεν ειναι πιά παρανοια -αλλά σκετο βολεμα – Οι πρωην κνιτες και οι αλλοι χτυπώντας το ΚΚε κρυβουν τα δικά τους ατοπήματα (δειχνοντας Ταχα μου οτι αυτοι -επειδή ντεμέκ χτυπάνε το ΚΚε -ειναι »ανοιχτοι και δημοκρατικοι » Κιετσι βλευεται το πραμα και ειναι ολοι ευχαριστημένοι μεχρι να δουν τον Γκρεμό που ανοιγεται κατω απο τα πόδια μας για ολους μας και οι τελευταιοι που θα το καταλάβουν θα ειναι αυτοι οι Κοματικοι και Μη , Κνιτες ή Πρωην Κνιτες »αριστεροι» κλπ κλπ
Τι να γίνει Νοσφη; Όταν το καταλάβουμε όλοι μας τι κάναμε, θα είναι πάρα πολύ αργά. Θα χτυπάμε όλοι το κεφάλι μας και θα λέμε, δεν βρέθηκε κάποιος άνθρωπος λογικός να πιάσει ένα βούρδουλα και να κτυπάει όπου μας πάρει; Τι κάναμε τόσα χρόνια; Ποιον εξυπηρετήσαμε με την άκαρπη για μας αντιπαλότητα; Τον κόλαφο θα τον φάμε όλοι μαζί, και θα μας έρθει ο ουρανός σφοντύλι. Δεν είναι μακριά η μέρα αυτή.
Indymedia Athens
ΟΧΙ ΓΚΕΤΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ Η Ν/Ε ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Πέραμα – Ν. Ικόνιο, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010, 19:00
στάλθηκε από φίλος της Αυτοργάνωσης των Εργατών Ν/Ε Ζώνης Περάματος
Ακριβής τοποθεσία: Κλειστό γήπεδο Ν. Ικονίου, Γ. Παπανδρέου και Τήνου (νέος δρόμος Περάματος)
Διοργάνωση: Αυτοοργάνωση των Εργατών Ν/Ε Ζώνης Περάματος
Συγκέντρωση της Αυτοοργάνωσης των εργατών της Ζώνης
Κλειστό γήπεδο Ν. Ικονίου, Γ. Παπανδρέου και Τήνου (νέος δρόμος Περάματος), Τετάρτη 17 Φλεβάρη 7.00 μμ
ΟΧΙ ΓΚΕΤΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
ΟΥΤΕ ΑΠΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Η ΕΠΙΣΚ. ΖΩΝΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Εδώ και 4 μήνες περίπου οι απελπισμένοι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης του Περάματος έχουμε ξεκινήσει έναν αγώνα για την επιβίωση μας αλλά και για την επιβίωση της τελευταίας βαριάς βιομηχανίας του Πειραιά. Δυστυχώς η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο: τα καράβια έχουν εξαφανιστεί και η Κίνα θέλει να πάρει τη Ζώνη και να τη μετατρέψει σε αποθήκη της.
Το χειρότερο είναι ότι την ίδια ώρα το Δ.Σ του συνδικάτου μετάλλου που ελέγχεται απόλυτα από το ΠΑΜΕ (K.K.E) όχι μόνο δεν κάνει τίποτα για όλα αυτά αλλά πάνω στη μεγάλη κρίση και την ανεργία έχει μετατρέψει τη Ζώνη σε ένα δικό του γκέτο καταπίεσης, αδικίας και καταστροφής.Έτσι:
Πρώτο: Βάζει τους δικούς του ανθρώπους στις λίγες θέσεις δουλειάς και ρίχνει όλους εμάς τους άλλους. Αυτό το καταφέρνει επειδή ελέγχει τις κρατικές Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας στη Ζώνη οπότε λέει στους εργολάβους: ή παίρνετε τους δικούς μας στη δουλειά ή επικαλούμαι την αυστηρή τήρηση του κανονισμού και σας κλείνω. Και αυτοί για να έχουν την ησυχία τους παίρνουν τους ανθρώπους του ΔΣ στη δουλειά οπότε όποιος εργάτης δεν τα έχει καλά με το ΔΣ έχει σοβαρό πρόβλημα ανεργίας.
Δεύτερο: Κάνει ασταμάτητες και κάθε λίγο και λιγάκι απεργίες και ανοιγοκλείνει τη Ζώνη όχι για αιτήματα που μας πονάνε αλλά για να καθυστερεί τις επισκευές και να μπλοκάρει και τα καράβια όποτε θέλει. Επίσης δεν επιτρέπει να γίνονται έργα εκσυγχρονισμού όπως δεξαμενές και γερανοί με το επιχείρημα ότι αυτά θα τα κάνουν καπιταλιστές λες και υπάρχει τίποτα άλλο από καπιταλισμό σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι ότι τώρα με την κρίση ενώ υπάρχει δουλειά σε άλλα ναυπηγεία, στη Ζώνη δεν υπάρχει. Εκτός που πεινάνε οι οικογένειές μας, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα εγκληματικό σχέδιο για να οδηγήσουν τη Ζώνη στο μαρασμό και στο κλείσιμο και να ξεπουληθεί τζάμπα στους συντρόφους τους, κινέζους δουλοκτήτες, αφήνοντας ανέργους πολλές χιλιάδες εργαζόμενους που ζουν από τη Ζώνη.
Θα αναρωτηθεί κανείς πως με τέτοια που κάνει το ΠΑΜΕ (Κ.Κ.Ε) παίρνει ως τώρα την πλειοψηφία του ΔΣ του συνδικάτου Μετάλλου; Την παίρνει με «νόμιμη» νοθεία. Δηλαδή το συνδικάτο Μετάλλου δεν είναι αποκλειστικά της Ζώνης αλλά κλαδικό σωματείο όλων των μεταλλεργατών της Αττικής, οπότε είναι γραμμένοι 2.000 εργάτες από τη Ζώνη και άλλες 9.000 εκτός Ζώνης που δουλεύουν σε άλλα ναυπηγεία και εργοστάσια που έχουν τα δικά τους σωματεία και σε μικροεπιχειρήσεις άσχετες με τη Ζώνη. Έτσι το ΠΑΜΕ επειδή έχει ισχυρό κομματικό δίκτυο χρησιμοποιεί όσους χρειάζεται ανάμεσα στους 9.000 μια φορά στα δύο χρόνια που γίνονται οι εκλογές και τους κουβαλάει να ψηφίσουν για ΔΣ. Έτσι έχει πάντα την πλειοψηφία.
Για να σταματήσει αυτή η καταστροφή και η δικτατορία που μας στερεί την αξιοπρέπεια και το ψωμί μας, κάναμε τελευταία συνελεύσεις αυτοοργάνωσης με πάνω από 300 συναδέλφους και καλέσαμε όλους τους συναδέλφους -και αυτούς του ΠΑΜΕ- να δημιουργήσουμε Σωματείο αποκλειστικά του χώρου δουλειάς μας, δηλαδή σωματείο της Ζώνης όπως έχουν όλοι οι εργάτες της Ελλάδας, και αν το ΠΑΜΕ πάρει την πλειοψηφία σε αυτό, ας την πάρει. Το ΠΑΜΕ όμως αρνήθηκε, οπότε αρχίσαμε να μαζεύουμε υπογραφές για ένα κανονικό Σωματείο Ζώνης. Τότε ξεκίνησαν μια εκστρατεία τρομοκρατίας ότι όποιοι υπογράφουν είναι διασπαστές και πράκτορες της εργοδοσίας και ότι αν συνεχίσουν το ΔΣ θα τους εμποδίσει να ξαναπιάσουν δουλειά στη Ζώνη.
Εμείς ασφαλώς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη ζωή μας και τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα ενάντια στο γκέτο του ΠΑΜΕ και στη νοθεία του και θα παλεύουμε για ένα ενιαίο Σωματείο όλων των εργατών της Ζώνης που θα αντιστέκεται στην εργοδοσία συνολικά όπως το κάναμε σε όλη την ιστορία μας και όχι όπως κάνει το ΠΑΜΕ της Ζώνης. Αυτό κοντράρει όσους εργοδότες δεν παίζουν το παιχνίδι του και μας πουλάει όταν συγκρουόμαστε με όσους εργοδότες είναι τακίμια του.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά και της Αθήνας να καταδικάσουν ηθικά αυτή τη συμπεριφορά ώστε να υπάρξει συνδικαλιστική δημοκρατία και όχι γκέτο στη Ζώνη, για να υπάρξει δουλειά, να έρθουν καράβια, να γίνει εκσυγχρονισμός και κυρίως να μην πουληθεί η Ζώνη στους κινέζους αποικιοκράτες. Την ώρα που έχουμε τέτοιο χρέος σαν χώρα και τέτοια ανεργία το να διώχνουμε τα πλοία, να ξεπουλιέται και να κλείνει ο τελευταίος κερδοφόρος και συναλλαγματοφόρος τομέας της βαριάς βιομηχανίας στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο έγκλημα. Αυτό αφορά όλο τον Πειραιά και τη χώρα ολόκληρη. Γι αυτό ζητάμε την συμπαράσταση όλου του πειραϊκού και του ελληνικού λαού.
Φυσικά δεν ειναι μακρια ..Εχει περασε ηδη ..
εΙΝΑΙ ΟΠΩςΣΤΑ ΚΑΡΤΟΥΝ…
το μικυ μαους τρεχει τρεχει και περνά πάνω απο εναν γρεμό ..και
συνεχιζει να τρεχει .Ξαφνου αντιλαμβανεται οτι απο κάτω ειναι κενό
και τοτε μόνο – οταν το συνειδητοποιει
τοτε πεφτει …
————–
εμεις μοιαζουμε με εκεινον που πεφτει απο τον 100ο οροφο ενός ουρανοξυστη
φτανει στον 40ο και λεει
Ως εδώ καλά πάμε
φτανει στον 30ο ως ΕΔΏ ΚΑΛΆ ΠΑΜΕ
Φτανει στον 10ο
ωχ ..δεν παμε καλαααααααα;αααααα!
στη συνεχεια της κριτικής που γινεται για τα αριστερα κομματα να πουμε και για τους οικολογους πρασινους ,ότι ενω η πατριδα ειναι ο τιτανικος που βουλιαζει ,το κομμα ασχολειται με το περιβαλλον τις απε,τη γουεμπ τηλεορασηκαι και αλλα θεματα.
Τα ειπε και ο συντροφος λαζοπουλος σήμερα.Αφου κλεψανε φαγανε βγαλανε εξω τα δισ η πασοκ-νδ αε τωρα μας λενε να μειωσοηυμε τους μισθους των 700 ευρω και να γινουν ελευθερεσ οι απολυσεις.Αυτοι μαζι με την εοκ πανε να μας ξεφτυλισουνε τελειως το φτωχο εργατη δηλαδη διοτι το λαμογιο τον πλουσιο δεν τον ακουμπανε.Εάν η πασοκαρα επαιρνε τα χρωστουμενα λεφτα των πλουσιων θα ειχε μια νομιμοποιηση για σκληρα μετρα,τωρα όμως οχι.Μακρια απο τα μπλοκ του τιμημενου κκε στις πορειες που ερχονται [εκτος αν για λογους περιεργειασ για οσα καταγγελονται εδω και αλλου ,παει κανεις κοντα για να διαπιστωσει τα αισχη]
νομίζω ότι το να κρίνουμε τον σταλινισμό χωρίς να παίρνουμε υπόψη τις κοινωνικές και ιστορικές γενικά συνθήκες της τότε εποχής είναι μεγάλο λάθος.
προσωπικά πιστεύω ότι η παράδοση της ρωσικής κοινωνίας είχε μάθει στην ύπαρξη του ηγέτη , τόσοι αιώνες τσαρισμού δεν ξεπερνιούνται σε 10 χρόνια.
έρχεται η κοινωνικο-οικονομική κρίση συν ο πόλεμος οπότε πιθανόν ένας ηγέτης ή δικτάτορας σαν τον στάλιν αν δεν υπήρχε πιθανόν θα έπρεπε να τον εφεύρουν. μιλάμε για τεράστιες αλλάγες που έπρεπε να γίνουν + την ψυχολογία της μάζας που αποζητά τον ηγέτη+ τεράστιες εκτάσεις προς οργάνωση και διοίκηση = δημιουργία συνθηκών για την ύπαρξη δικτάτορα ή απόλυτου ηγέτη.
το ίδιο δεν συνέβη σε παρόμοιο βαθμό στην περίπτωση της κίνας; δεν είναι υπερβολικά περίεργο ότι από μετά από την πτώση δύο μεγάλων αυτοκρατοριών ακολουθούν κομμουνιστικές απολυταρχίες;
μήπως γενικά είναι ένα φαινόμενο που θα πρέπει να το μελετήσουμε πώς δημιουργείται κι όχι απλά να τον πετάμε στην πυρά;
Τι είσαι συ ορέ κ. Καραμπας Κώστας σε θαυμάζω για το θράσος και για την ικανότητα στον χαφιεδισμό. Αν ήσουν στη Γερμανία τα χρόνια του Χίτλερ την θέση του Γκέμπελς θα την είχες εσύ. Μπράβο σου, η πρασινάδα τέτοια στελέχη χρειάζεται για να προκόψει. Συνέχισε, γράψε, γράψε, μπούρδες. Άλλωστε υποψήφιος βουλευτής ήσουν με τους πράσινους. Σε πάει άψογα. Το άθλημα της ψευτιάς και της κατασυκοφάντησης το κατέχεις πάρα πολύ καλά.
Κάτσε καλααα, ξεφεύγεις!
Δεν υπάρχει λόγος να βρίζεις και να τον αποκαλέις τον άλλο «Γκέμπελς». Θα ήταν πολύτιμη η συμβολή σου εάν μας παρουσίαζες την κατάσταση στη Ζώνη του Περάματος και αποδείκνυες ότι το κείμενο των εργατικών Επιτροπών είναι ψεύτικο και συκοφαντικό για το ΠΑΜΕ.
Επιχειρήματα θέλουμε σύντροφε.
Ομέρ
Εκεί σταμάτησες, στο Πέραμα σύντροφε; Όλα τα άλλα που μας αράδιασε στα διάφορα σχόλια του, αν και δεν είναι γκεμπελιστικη και χαφιεδικη τακτική. Αυτά που ακούγαμε επί χούντας που μας αράδιαζε το κάθε χουντοπαιδι, αυτά καλούμαστε να διαβάζουμε από τον κάθε μεταμφιεσμένο βρικόλακα και σήμερα ; Έλεος, ώσπου θα φτάσει αυτός ο συκοφαντικός κατήφορος;
μεταμφιεσμένο βρικόλακα »
τι σου φταιξανε οι βρυκολακες κατσε καλα; 🙂
Έλα βρε Νοσφη, μας καράφλιασαν, με την κάθε αναχρονιστική ηλίθια αντί κκε υστερική τους προπαγάνδα; Ήμουν παιδί και γέρασα να ακούω της σάχλες τους Για όλα τα κακά του τόπου μας αυτό έρμο το κκε φταίει; Οι άλλοι οι ηλίθιοι των άλλων πολιτικών κομμάτων που μας κατάντησαν σε αυτό το χάλι είναι οι άγγελοι; Ουτε έκλεψαν, ουτε έκαψαν, ουτε ξεπούλησαν, ουτε λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό μας πλούτο; Ουτε έκαναν ατράνταχτες περιούσιες; Ουτε φυλάκισαν κόσμο και κοσμάκη; Ουτε σκότωσαν; Ουτε βασάνισαν, Ουτε εκτόπισαν; Ουτε βίασαν; Ουτε διέλυσαν απεργίες με τα ματ; Ουτε συνέλαβαν συνδικαλιστές και απεργούς; Ουτε τους δίκασαν και τους καταδίκασαν; Ουτε τους έσπασαν τα πλευρά στα κρατητήρια ; Ουτε έβαλαν τους δικαστές να κηρύξουν της απεργίες παράνομες και καταχρηστικές; Ουτε,ουτε.ουτε; αι σιχτηρ, τίποτα δεν βλέπουμε από όλα αυτά; γκαβοφάναρα είμαστε όλοι μας; Και έρχεται ο κάθε βλακας υποψήφιος από κάθε νεοσύστατου κόμμα να μας πουλήσει μπούρδες δίχως ίχνος φιλότιμου και ντροπής για να ψαρέψει σε θολά νερά, και θέλει να τον ακούμε; Λες και απευθύνετε στους κλακαδόρους οπαδούς του κόμματος του. Αυτοί κιαν δεν είναι βρικόλακες, και της νύχτας και της ημέρας. Άκου τι σου έφταιξαν οι βρικόλακες;
Για όλα τα κακά του τόπου μας αυτό έρμο το κκε φταίει
E να διεις τωρα που θα γινει και η Αναψηλαφιση της Δικης των εξη…
Αμα αθωωθουν και οι Εξη
τοτε ποιος θα απομεινει να φταει για ολα τα δεινα της Μικρασιατικής τραγωδιας ;
Μα ο …»συνηθης ..υποπτος » το ΚΚΕ …Και βεβαια δεν τους ενδιαφερει καν το ΚΚΕ αλλά να χτυπήσουν συνολικά την Αριστερα
ηδη τα διαφορα Παπαγαλακια εχουν αρχισει να το προπαγανδιζουν
(και προπερσι το βαλαν και σε θεμα στην Ιστορία των πανελλαδικών χωρις ντροή αναγκαζοντας ουσιαστικά τα παιδια να ενστερνιστου την ακροδεξια προπαγάνδα
και βεβαια εχουμε γεμισει με ιστολόγια που Υπουλα και Βρωμικα πετανε το … Η εθνική αντισταση δεν ηταν αντισταση αλλά ..εμφυλιος και οι καυμεμνοι οι …ταγματασφαλήτες ,,,αναγκαστηκαν να γινουν ταγματασφαλητες κλπ
Γνωστα και τεττριμένα φθηναιαρικα κόλπα της δεξιας …
»Άκου τι σου έφταιξαν οι βρικόλακες;»
Ε εδώ που τα λέμε δεν σου εφταιξε η συμπαθής ταξη των Βρυκολάκων γιατί ο πάσα εις λεει οτι του κατεβει ετσι;
Αχ Νοσφη εδώ ταιριάζει η παροιμία, που λέει, –μας επήρανε χαμπάρι που γ……ε μας πλάκωσαν και η γυφτοι.- Και για την καταστροφή της Μικρός. Ασίας έφταιξε το κκε τότε σαν σέκε. Ουτε ο Βενιζέλος έφταιξε, ουτε ο βασιλιάς , ουτε ο Στεργιάδης, ουτε οι έξη του γουδί, παρά μόνο η τότε αριστερά έφταιξε κανένας άλλος. Γράφτηκε και αυτό εδώ μεσα από κάποιους φωστήρες αριστερούς αντί κκε. ότι το σέκε συνεργάστηκε με τον μουσταφά Κεμάλ ατατουρκ κλπ Μετά απορούμε και λέμε, τι είναι αυτά τα κασμέρια σχεδόν εκτρώματα , που θέλουν να γράψουν για την ιστορία της στ του δημοτικού η Κουτσικου και ο Στιλιανιδης; Αφου εμεις οι αριστεροι βγάζουμε τα μάτια μας, και τους δίνουμε τροφή. Οι καραδεξια έτσι θα καθίσει; Με σταυρωμένα τα χέρια; Δεν θα πιάσει την ευκαιρία από τα μαλλιά για να κάνει την δουλειά της; Να σκεφτεί κανεις ότι στην ομάδα για το ξαναγραψιμο της ιστορίας στ, δημοτικού ήταν και ο πατριώτης μου ο Καλλιανιώτης μετά μου λες –τι έφταιξαν οι βρικόλακες;– σιγά σιγά θα μου πείτε — τι είναι βρικόλακες; — και που είναι η βρικόλακες και μην τους χαλάσουμε την ζαχαρένια. Νοσφη να το θυμάσαι, έτσι και κατορθώσει ο καρακαπιταλισμός και εξοντώσει το κκε, σειρά έχουν και τα άλλα μικρά αριστερά κόμματα. Εγώ βλέπω ότι εξελίσσετε μια νέα τάξη πραγμάτων πρώτα στην ευρωπαϊκή ενώσει και στη συνέχεια σε άλλες χώρες. Με αφορμή την οικονομική άσχημη κατάσταση, που σκοπιμα δημιούργησαν, και μετά από την οικονομική επιτήρηση, σκοπιμα θα κάνουν ότι απότυχαν τα μέτρα και στο όνομα της σωτηρίας της Ελλάδας, θα μας διορίσουν προσωρινή κυβέρνηση από την ΕΕ και στην συνέχεια ως μόνιμη. Έτσι αυτόματα καταργούνται και τα κόμματα και η εκλογές. Μετά από μας σειρά έχουν και άλλες χώρες. Μπορεί να φαίνεται σαν μυθιστόρημα, όμως θα το πάθουμε — Και τότε, να μας ζήσει η βουβαλίτσα, μάγκες αριστεροί.–
δημοσιευτηκε στην εφημεριδα τησ κυβερνησης ότι εγκριθηκαν υπερωριες για 100 συμβουλους υπουργων αξιας 300.000 ευρώ.Μιλαμε το καραβι που ειμαστε ολοι επανω βουλιαζει και αυτοι εγκρινουν υπερωριες για τους εκατομμυριουχους φίλους τουσ συμβούλους και ταυτοχρονα πανε να καταργησουν το 8ωρο τις συμβασεις τα 700 ευρω κατωτερο μισθο τις συνταξεις τα παντα.Παμε για μεγαλη εργατική εξεγερση.Μακαρι τα αριστερα κομματα να βρεθουνε μεσα και να βοηθησουνε το εργατικο κινημα.Οπως και να χει με την αριστερα ή χωρίς πάμε για άγριες καταστασεις.Ηδη πολλες χιλιαδες ατομα στο κεντρο της αθηνας πεινανε για ψωμί και την πεφτει ο ενας στον άλλο έστω για 1 ευρώ διοτι με αυτο παιρνεις 1 κιλο ψωμί και δινεις και 20 λεπτα στο ζητιανο
»Εγώ βλέπω ότι εξελίσσετε μια νέα τάξη πραγμάτων πρώτα στην ευρωπαϊκή ενώσει και στη συνέχεια σε άλλες χώρες. Με αφορμή την οικονομική άσχημη κατάσταση, που σκοπιμα δημιούργησαν, και μετά από την οικονομική επιτήρηση, σκοπιμα θα κάνουν ότι απότυχαν τα μέτρα και στο όνομα της σωτηρίας της Ελλάδας, θα μας διορίσουν προσωρινή κυβέρνηση από την ΕΕ και στην συνέχεια ως μόνιμη.»
Δεν ειναι και πολύ επιστημονική φαντασια αυτό..
Απο εδώ κραταω » Με αφορμή την οικονομική άσχημη κατάσταση, που σκοπιμα δημιούργησαν,»
και ρωτάω
Στα ξη χρονια της Χειροτερης κυβερνησης που περασε ποτέ απο τον τοπο που εηταν ολοι αυτοι οι Ευρωπαιοι – Η Μερκλο Σαρκοζύ κλπ που τωρα σκουζουν και ουρλαιζαουνκαζητουν το αιμα μας ; Ε;
(και μή μου πεις πάλι για Βρυκολακες ..Οι Βρυκολακες δεν κανανε ετσι οσο αυτά τα Καραδεξιομουτρα
Αλλά φατιιμε εμεις που ειχαμε τον Μητσοτακαρο και τονΣαμαρα τοτε ταστα 90 που ηταν ευκαιρια οταν γινοτανε η Ενωση των Γερμανιων να ζητησουμε ις πολεμικές αποημιωσεις και το ναγαστιό δανειο απο το Χρυσαφι που μας εκλεψαν οι Γερμαναραδς Ν
»Εγώ βλέπω ότι εξελίσσετε μια νέα τάξη πραγμάτων πρώτα στην ευρωπαϊκή ενώσει και στη συνέχεια σε άλλες χώρες. Με αφορμή την οικονομική άσχημη κατάσταση, που σκοπιμα δημιούργησαν, και μετά από την οικονομική επιτήρηση, σκοπιμα θα κάνουν ότι απότυχαν τα μέτρα και στο όνομα της σωτηρίας της Ελλάδας, θα μας διορίσουν προσωρινή κυβέρνηση από την ΕΕ και στην συνέχεια ως μόνιμη.»
Δεν ειναι και πολύ επιστημονική φαντασια αυτό..
Απο εδώ κραταω » Με αφορμή την οικονομική άσχημη κατάσταση, που σκοπιμα δημιούργησαν,»
και ρωτάω
Στα ξη χρονια της Χειροτερης κυβερνησης που περασε ποτέ απο τον τοπο που εηταν ολοι αυτοι οι Ευρωπαιοι – Η Μερκλο Σαρκοζύ κλπ που τωρα σκουζουν και ουρλαιζαουνκαζητουν το αιμα μας ; Ε;
(και μή μου πεις πάλι για Βρυκολακες ..Οι Βρυκολακες δεν κανανε ετσι οσο αυτά τα Καραδεξιομουτρα
Αλλά φταιιμε εμεις που ειχαμε τον Μητσοτακαρο και τονΣαμαρα τοτε στα ’90 που ηταν ευκαιρια οταν γινοτανε η Ενωση των Γερμανιων να ζητησουμε ις πολεμικές αποημιωσεις και το ναγαστιό δανειο απο το Χρυσαφι που μας εκλεψαν οι Γερμαναραδς Ναζί κα ειπε ο Μητσοτακης »δεν μπορουεμ εμεις να αλλαξουμε τον
Δες και στου 40μήλα κοκκινου
η Γερμανία μας οφείλει….
“..Θα αποτελεί όνειδος για την ιστορία της Ελλάδας, εάν μείνει η μόνη χώρα χωρίς αποκατάσταση για τα εγκλήματα των ΝΑΖΙ σε βάρος της..”
http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=2860
Δεν ξέρω τι είδους αντιπολίτευση πρέπει να ασκήσει κάποιος ( προγραμματική, ταξική, δομική, αντισυστημική ή άλλη ) σήμερα
Δεν ξέρω τι προσανατολισμό πρέπει να έχει ή ευαγγελίζεται κάποιος (ευρωπαϊκό, αντιευρωπαϊκό, αντιεθνικιστικό, βορειοανατολικό κλπ )..
για να πει τα αυτονόητα. Απο 40 μηλα κοκκινα.
Τώρα, σιγά μην τολμήσουν οι καρεκλοχουζουρατοι ΠΑΣΟΚοι και οι Ν.Δουδες να ζητήσουν την οικονομική αποκατάσταση των θυμάτων του ναζισμού, από την κυρά Μέρκελ, την στιγμή που την εκλιπαρούν για οικονομική στήριξη. Που θα τα βρουν τα κότσια να διεκδικήσουν της αποζημιώσεις; Άλλωστε το θέμα αφόρα των λαό, και όχι τους μπουρζουάδες. Όσο για Μητσοτάκη και Σαμαρά, να με συγχωρείς Νοσφη, θα ξαναπώ την βαριά λέξη –με βρικόλακες αν ανακατευτείς σίγουρα θα βρικολακιάσεις και εσύ.– Τα σχόλια για αυτούς περισσεύουν
Αν είναι να μιλάμε περί ανέμων και υδάτων, να πούμε και για την κατοχή, και για τις διώξεις των κομμουνιστών επί δημοκρατίας, για τον Γκορμπατσώφ, για τις πεταλούδες, για ό,τι θέτε.
Αλλά σε ένα ιστολόγιο όταν υπάρχει ένα κείμενο που τιτλοφορείται»ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ;», να λέμε και τίποτε για το θέμα.
Για όλα μας απάντησε ο λαλίστατος κάτσε καλά, εκτός από αυτό.
Εκτός και εάν όποιος το συζητάει είναι ναζί, χαφιές και δάκτυλος της Δεξιάς.
Τελικα στο μονο ζητημα που δεν απαντατε κατσε καλαααα και νοσφερατε ειναι αυτο που βαζει το μπλοκ αν ειναι ο σταλινισμος ετσι οπως εξελιχτικε και λειτουργισε στο πρωην ανατολικο μπλοκ αριστερα! σας παρακαλω αφηστε τις βρισιες εκατερωθεν και αν εχετε να πητε τιποτε πεστε το με επιχειρηματα να το καταλαβουμε και εμεις
Είπαμε αρκετά, για το αν ο σταλινισμός είναι αριστερά Δεν σας άρεσε. Δεν κατάλαβα τι θέλατε να έκανε η Ρωσία για να επικράτηση ο σοσιαλισμός; Μετά την επανάσταση να ανάθεταν την εξουσία ξανά στους Τσάρους; Τους κάθε αντεπαναστάτες να του μιράζ γαρύφαλλα ο Σταλιν; Και όταν έτιλε στρατεύματα στην Ουκρανία, ο εθνάρχης Ε. Βενιζέλος για να χτυπήσει τους μπολσεβίκους έπρεπε να τους στρώνανε κόκκινο χαλί; Τους εκεί συνεργάτες που βρήκε ο ελληνικός στρατός και δούλεψαν σε βάρος την νεοσύστατης σοβιετικής ενώσεις, να τους έδωνε παράσημα ο Σταλιν; Ο Τσόρτσιλ ο Ρούζβελτ, ώσπου κρατούσε ο ναζιστικός κίνδυνος για αυτούς και για όλοι την Ευρώπη μέχρι τότε ο Στάλιν ήταν χρυσός. Μετά το πέρασμα του κίνδυνου, τα ανακάλυψαν όλα οι φονιάδες των λαών, ότι ο Σταλιν ήταν κόκκινος δικτάτορας φονιάς κλπ. Λογικό για κάποιους από σας είναι να μην τους αρέζει ο Σταλιν,. διότι μεσα από τον σταλινισμό, θέλουν να βγάλουν λαγό. Σε βλέπουν θετικά όταν πέσεις στην λούμπα τους. Έτσι και δεν τα καταφέρουν, θα σε χαρακτηρίσουν λαλίστατο, υβρεολόγιο, και ακόμα, γιατί όχι και γραφικό; Από μεσα η καρδούλατους καταλαβαίνει ότι τους καταλαβαίνεις. Δεν το ήξερα ότι πρέπει να συμφωνώ με τον κάθε ψαρά. Έτσι είναι κύριοι πράοι λιγόλογοι και χρυσοστομοι; . Ασχοληθείτε με θέματα ουσίας, και αφήστε στην άκρη της πονηριές. Μην χτυπάτε το ίδιο το κεφάλι σας. Κάποια ώρα θα σας πονέσει αθεράπευτα.
κάτσε καλάαα
παραφρόνησες αδίκως και γι αυτό μπλέκεις τον Βενιζέλο με τον Κροπότκιν, για να μη σου πω ότι μπερδεύεις τον κρόκο (της Κοζάνης) με την πυρηνική ενέργεια.
Είναι λάθος τραγικό για έναν αριστερό να προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη βία που άσκησε ο Στάλιν κατά των μειονοτήτων το ’37, επικαλούμενος την πολιτική Βενιζέλου το ’19. Ούτε καν ο Στάλιν σκέφτηκε τέτοια δικαιολογία. Οι δικοί μας φαίνεται ότι είναι εξυπνότεροι (ή ακόμα και χεριρότεροι) κι απ’ τον Στάλιν τον ίδιο!!!!!!
ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΛΟ.
Το ’37 στις ελληνικές κοινότητες την εξουσία είχαν οι Έλληνες κομμουνιστές. Η παλιά αστική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένων και των δημοκρατών σοσιαλιστών (μενσεβίκων) τύπου Γιάννη Πασαλίδη -ελπίζω να τον θυμάσαι- είχαν φύγει από την ΕΣΣΔ.
Ο Στάλιν κατάστρεψε ενα μοναδικό πείραμα και το τραγικό είναι ότι υπάρχουν νεοέλληνες, τάχα μου κομμουνιστές, που γίνονται βασιλικώτεροι του βασιλέως.
Αν αυτό δεν προκαλεί θλίψη, πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο θα την προκαλούσε;
Ομέρ
θα συμφωνήσω με τον νοσφεράτο ότι και ο σταλινισμός είναι αριστερα – αν, βέβαια, δεν συγχέεται το τι είναι αριστερά με το τι θα έπρεπε να είναι.
παραφρόνησες αδίκως και γι αυτό μπλέκεις τον Βενιζέλο με τον Κροπότκιν, για να μη σου πω ότι μπερδεύεις τον κρόκο (της Κοζάνης) με την πυρηνική ενέργεια.
Είναι λάθος τραγικό για έναν αριστερό να προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη βία που άσκησε ο Στάλιν κατά των μειονοτήτων το ‘37, επικαλούμενος την πολιτική Βενιζέλου το ‘19
Πολύ καλά το είπες ότι ο Σταλιν επικαλούμενος την πολιτική του Βενιζέλου το 1919.εκανε της εκκαθαρίσεις το 1937
Άρα υπήρχε κάποιο κακό προηγούμενα το οποίοι ολοκληρώθηκε το 1937. Εγώ δεν μπέρδεψα ποτέ τον κρόκο της Κοζάνης με την πυρηνική ενέργεια. Κάποτε ήμουν κροκοπαραγωγός. Πυρηνικός δεν έκανα. Ποτέ δεν επιχείρησα να δικαιολογήσω βίαιες και εξοντωτικές πράξεις κατά των λαών και να της θεωρήσω ως θετικές . Από όπου και αν προέρχονται αυτές. Το ξέρεις πολύ καλά αυτό Ομερ. Και μην πας να στρεβλώσεις τα λεγόμενα μου Κάποιοι άλλοι μόλις άκουσαν τον καπιταλιστικό αντισταλινικό ταμπουρά να κτυπάει πήραν και αυτοί τον κεμεντζέ και έκαναν μουσική κουμπάνια, και καλούν εμάς να μπούμε στο χορό. Ε’ δεν χορεύουμε άλλο, φτάνει πια. Μας πονούν τα πόδια από τον πολύ χορό που μας βάζει ο λαίμαργος καπιταλισμός να χορεύουμε κάθε μέρα στο ταψί.
Η απάντηση στην ερώτηση – τίτλο του ποστ, είναι ΟΧΙ, 100% !!!
Τώρα…
Ενα ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ καλό παλιό αστείο, που λέγανε κάποτε οι… Ρώσοι αντι-σταλινικοί αντιφρονούντες, διηγείται και αναλύει ο Slavoi Zizek, στο video που ακολουθεί (μετάφραση δικό μου με υπότιτλους):
(sorry, όχι «μετάφραση δικό μου», αλλά… «…δική μου»).
E, μια και δευτερώνω, δείτε τώρα την ΠΛΗΡΗ διάλεξη του Ζίζεκ (αλλά δυστυχώς χωρίς υπότιτλους) από το συνέδριο «Μαρξισμός 2009» (2 Ιουλίου 2009) ΠΟΛΥ σχετική με τα περί σταλινισμού:
«What it means to be a revolutionary today» (Slavoj Zizek):
Katse Kalaaaa
πάλι μπερδεύτηκες και ίσως φταίω εγώ.
Όταν έγραψα «Είναι λάθος τραγικό για έναν αριστερό να προσπαθεί να δικαιολογήσει την αδικαιολόγητη βία που άσκησε ο Στάλιν κατά των μειονοτήτων το ‘37, επικαλούμενος την πολιτική Βενιζέλου το ‘19..» εννοούσα ότι ο «επικαλούμενος» ειναι ο σύγχρονος Νεοελληνας απολογητής των σταλινικών αντεπαναστατικών εγκλημάτων.
Ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του Στάλιν να επικαλεστεί τον Βενιζέλο για να δικαιολογήσει γιατί εκτελούσε τον Κολοζόφ, τον Μπεζεντάκο, τον Χάιτα και πλήθος άλλων εξαιρετικών κομμουνιστών, Ελλαδιτών, Ποντίων και Μαριουπολιτών. Αυτές οι δικαιολογίες μόνο στη χώρα και στο Κόμμα, που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλεά μπορούσαν να ειπωθούν.
Οπότε μ’ αυτή τη διευκρίνηση διάβασε και πάλι σε παρακαλώ το προηγούμενο σχόλιό μου.
Ομέρ
Το Καρναβάλι στον Μελιγαλά
Ένταξη κατάλαβα δεν χρίζεται πολύ σκοτούρα
-Τον λένε μπαμπέση,
Το γυρίζει όπως του αρέσει.-
Τουλάχιστον έπεσαν οι μάσκες. «Τι θέλατε να κάνει…»
Δηλαδή ο σταλινισμός ως πρακτική και ως ιδεολογία ήταν ιστορική αναγκαιότητα. Δηλαδή δεν υπήρχε άλλος δρόμος εκτός από τις θανατώσεις εκατομμυρίων ανθρώπων. Δηλαδή όλοι όσοι πέθαναν, από τις μυριάδες αθώων ανθρώπων που ρίχτηκαν στην ασιτία μέχρι την κεντρική επιτροπή του ΚΚ που ξεκληρίστηκε, όλοι ήταν αντεπαναστάτες και τους άξιζε ο θάνατος…
Μας λες κατσε καλά ότι οι δυτικοί ανακάλυψαν τον Στάλιν όταν άρχισε να τους ενοχλεί, ενώ όταν λειτουργούσε ως κυματοθραύστης του ναζισμού ήταν χρυσός.
Κι αν είναι έτσι, οι αναρχικοί, οι μενσεβίκοι,οι τροτσκιστές, οι κάθε λογής αντιφρονούντες μέσα στην ΕΣΣΔ, ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ;
Είναι ντροπή στη μνήμη των προγόνων μας να λέγονται τέτοια πράγματα. Είναι ντροπή στη μνήμη ανθρώπων όπως ο Ιωάννης Πασαλίδης (αλήθεια Ομέρ πόσοι τον θυμούνται σήμερα;), και όπως τόσοι άλλοι ανώνυμοι αγωνιστές (και μη) που πέθαναν από την πείνα, τις εκτοπίσεις και τους τουφεκισμούς.
Μετά μην αναρωτιέστε γιατί υπάρχει πολυδιάσπαση της αριστεράς.
Γιατί το πιο επίσημο κι ιστορικό κομμάτι της ακόμη και σήμερα αδυνατεί να αντιληφθεί την έκταση τέτοιων φαινομένων, την καταστροφική τους συνέπεια στην επαναστατική διαδικασία, και υπερασπίζονται, εν έτει 2010, τον πατερούλη αρχιμάγειρα του πιο αιματηρού μπορς που γνώρισε ο 20ος αιώνας.
Καλά μας τα είπε ο κορακας, μόνο που εγώ δεν πρόσβαλα κανέναν την μνήμη. Δική σου χαφιεδικη εμπνεύσει είναι. επικαλούμενους τους προγόνους σου πας να φιμώσεις κάθε άλλη φωνή. Όλα αυτά που γράφεις αν έχεις λήγει ανθρώπεια θα πρέπει να τα πάρεις πίσω Πλανιτας. Ευτυχώς ότι έγραψα παραμένουν στο σποτ. Και κάθε καλοπροαίρετος άνθρωπος τα βλέπει και τα διαβάζει. Εγώ αποχωρώ από το ιστολογιο σας διότι με μανιακούς δεν μπορώ να συμμετάσχω
Ε ο Γιαννης τοπιασε το τι εννοώ οταν λέω οτι φυσικά και ο σταλινισμός ειναι αριστερά…
Τωρα το τι θα επρεπε να ειναι ειναι ερωτημα δεοντολογικό
\\Παντως η αριστερα το ξαναλεω δεν ειναι κομμα – Ειναι η ..Αριστερα
Κιαμουλ δεν καταλαβα τι εννοεις οταν λές οτι δεν απαντω στο ερωτημα ..ΑΠΑΝΤΗΣΑ
ειναι (και ) ο Σταλινισμός αριστερά
Ναι …Δυστυχώς ειναι. Τι να κανουμε τωρα ..
syντροφοι και φιλοιξερει κανεις εαν ο κολοζοφ του κκε εχει σχεσει με τον κολοζοφ που εκτελεσε ο σταλιν το 30?της κουτβ νομιζω ήταν.Μια ποντια που ηρθε απο την εσσδ τη ρωτησα στο ταμειο στην τραπεζα που δουλευω για τις διωξεις των ποντιων.Μου ειπε τον πηρανε τον παπου και δεν τον ξαναδε.Χωρις να εχει προηγηθει κατι.Ετσι ξαφνικα.Επίσης κόρη στελεχους της διοικησης του μπουλκες της ειπε ότι την τελευταια χρονια εκει βρισκανε συνεχεια πτωματα στο ποταμι.
Τελος ,μία φορα σταλινικος,για παντα σταλινικος.Ο σταλινισμος και ο φασισμος είναι τα οχηματα ο τροπος για να βγαλουμε το σατανα απο μεσα μας και να κανουμε τα χειροτερα.Είμασταν και εμεις οι κνιτες του 80 καφροι,οσοι με θυμουνται απο τη γραβα τ0 84 85 και το παιδαγωγικο αθηνασ το 87-91 μπορουν να το επιβαιβεώσουν αυτό.Αλλα να δωσουμε τιμίους διαδηλωτες στην αστυνομια όπως κανανε οι κνιτες πριν 3 χρονια ήτανε το κατωτατο σημειο [το να δινει ο συνασπισμος αναρχικους στην αστυνομία εχει μία λογική,ότι μη σπατε μην καιτε ,παρτε τους κυρ αστυνομε.Το να δινεις τρεντυ φοιτητες ,ειναι απαραδεκτο,οποία ηθικη καταπτωσις]
«syντροφοι και φιλοιξερει κανεις εαν ο κολοζοφ του κκε εχει σχεσει με τον κολοζοφ που εκτελεσε ο σταλιν το 30?»
Ήταν ο πατέρας του.
Σ΄ένα έγγραφο της 31ης Ιανουαρίου 1931 της Διεύθυνσης Ειδικής Ασφάλειας Αθηνών, που δημοσίευσε ο Τσαλαχούρης, περιγράφεται ως εξής:
«Κολοζώφ Γεώργιος του Δημητρίου: Παραμένει στην Αθήνα, άγνωστη η κατοικία του, κατάγεται απ’ την Αλεξανδρούπολη και συχνάζει στον «Ριζοσπάστη». Διετέλεσε γραμματέας της Ομοσπονδίας Νεολαιών, κατηγορήθηκε επανειλημμένως επί εσχάτη προσδοσία. Ήδη τυγχάνει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Νεολαιών και αντιπρόσωπός της στην Κεντ΄ρική Επιτροπήτου Κόμματος. Κοντός,παχύς, τρέφει κόμη μαύρη κα μύστακα μαύρον ψαλιδισμένο, πρόσωπο στρογγυλό σιτόχρους, 28-30 χρόνων περίπου.»
Είναι δεύτερος στην κατασταση της Ασφάλειας. Πρώτος είναι ο για κάποια χρόνια γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Ανδρόνικος Χάιτας ή Χαϊτάς, Πόντιος από το Σοχούμι, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν φυλακισμένος στην Ελλάδα για τρία χρόνια για «εσχάτη προδοσία». Στη συνέχεια καταφεύγει κι αυτός στη σοβιετική «μητέρα-πατρίδα» και εκτελείται το 1937 ως «εχθρός του λαού».
Μ-π
»[το να δινει ο συνασπισμος αναρχικους στην αστυνομία εχει μία λογική,ότι μη σπατε μην καιτε ,παρτε τους κυρ αστυνομε.»
κατσε ρε φιλε τι ειναι αυτά που λές; Ποτε γινανε αυτά;
Νοσφεράτε , τι κι αν γίνανε τι κι αν δεν γίνανε
Δημοκρατία έχομεν ότι θέλομεν λέμε…
Σύντροφοι στο αμείλικτο ερώτημα που συγκλόνισε και συγκλονίζει όλη την αριστερά, και που ο σύντροφος Νοσφεράτε λέει ότι ήταν και ο Σταλινισμός αριστερα,εγω έχω την εντελώς αντίθετη άποψη , μπορεί αυτό το πράγμα να ξεπήδησε μέσα από την αριστερά, αλλά σύντροφοι δεν ήταν αριστερά, ήταν η παραμόρφωση της, και τελικά μετεξελίχθητε σε ένα ιδιότυπο εκμεταλλευτικό καθεστώς που αντί να απελευθερώσει την εργατική τάξη προσέθεσε δεσμά σ΄αυτήν, και τελικά κάτω από το βάρος των ανακολουθιών κυρίως στο πεδίο της οικονομίας κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος .
Ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν κυρίως οι δυτικοί και δεν το κάνουν τυχαία είναι, ότι ακόμα και σήμερα για να δυσφημίσουν την έννοιες και τις αξίες του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ τις ταυτίζουν με τα εκμεταλλευτικά καθεστώτα που μετεξέλιξε ο Σταλινισμός στην ανατολική Ευρώπη ,πιστεύω ότι δεν γιορτάζουν τυχαία κάθε χρόνο την κατάρρευση του τείχους.
Κιαμουλ αν προσεξες παρπάνω εχω επαναλάβει πολλές φορές οτι αλλο Κομμουνισμός αλλο αριστερά…
Ηαριστερά δεν ειναι καν μια συγκεκριμμένη ιδεολογία
Η αριστερά ιστορικά εχει να κανει με την εμφαση προς την Κοινωνική ισοτητα
Μ’ αυτή την εννοια και Ιστορικά η αριστερά περιλαμβανει ετεροκλητες ιστορικές μορφες απο τον Ροβεσπιερο και τον Σαιν Ζυστ, τον Ζωρές ,τον Καουτσκι ,μεχρι τον Λενιν τον Τροτσικι και τον Σταλιν
ειναι αλλο πραγμα -υποκατηγορία αλλά και συγκεκριμμένη πολιτική ιδεολογια ο Κομμουνισμός…
Το να λές οτι ο Σταλινισμός ειαι παραμορφωση του Κομμουνισμου στεκει
Το να λές ομως οτι ο Σταλινισμός ειναι παραμορφωση της Αριστεράς ειναι σαν να λές οτι ο Φασισμός ειναι μια παραμορφωση της ..Δεξιάς
ε δεν ειναι..
λυπάμαι που δεν συμφωνω μαζι σου
δεν ειναι ..
Και αυτό φυσικά δεν σημαινει καθολου οτι εγκρινω τον Σταλινισμο .. Ομως καθε ρευμα πρεπει να εναταχθει καπου στον Αξονα Δεξιας και Αριστεράς ..
Δεν υπάρχει κατι πολιτικο τουλαχιστον στον 20 αιωνα που να μην εντασσεται τουλαχιστον και σε αυτον τον Αξονα
Ειναι τασεις και ρευματα της Δεξιας(ο Φασισμός) και της Αριστεράς ο Σταλινιμσός οπως μυρια αλλα
Ελπίζω να γινομαι κατανοητός νκαι να μην παρερμηνευτουν αυτά που λέω …
»100.Νοσφεράτε , τι κι αν γίνανε τι κι αν δεν γίνανε
Δημοκρατία έχομεν ότι θέλομεν λέμε…
Comment από sarantamilakokkina
Εχεις δικιο .. απλώς καπου αχιζω να σκεφτομαι μηπως και ο Κάτσε καλά εχει δικιο
σ. ΝΟΣΦΕΡΑΤΕ ας μην παίζουμαι με τις λέξεις το παιχνίδι χάθηκε στην 10ετία του 30, σε όλη τη δεκαετία του ’30-’40 εδραιώνονται, παγιώνονται κα αναπτύσσονται οι θέσεις της νέας ιδιότυπης κρατικής αστικής τάξης και ολοκληρώνεται η νέα μορφή κυριαρχίας των εκμεταλλευτικών μεταβατικών παραγωγικών σχέσεων πάνω στις τάσεις αλλαγής των κοινωνικών σχέσεων που εισήγαγε η επανάσταση.
Με το τέλος της δεκαετίας του ΄30, με την «πλήρη νίκη του σοσιαλισμού», όπως διακηρύσσει το νέο Σύνταγμα της ΕΣΣΔ, με τη συντριβή των επαναστατικών εργατικών μετασχηματισμών, στην παραγωγή, στο κράτος, στην κοινωνική ζωή, με την εξόντωση και τη δαιμονοποίηση των εργατικών επαναστατικών αντιπολιτευτικών τάσεων εγκαθιδρύεται ταξικά, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτιστικά, και από την άποψη της διεθνικής επίδρασης το «καθαυτό» καθεστώς του «υπαρκτού σοσιαλισμού».
Πρόκειται για ένα καθεστώς που καταργεί «επαναστατικά» την παλιά μορφή της κοινωνικής και πολιτικής κυριαρχίας της αστικής τάξης και επιβάλλει μια νέα ιδιότυπη κρατική μορφή της προκειμένου στην ουσία να αντιμετωπίσει και να κλείσει το «ρήγμα» των επαναστατικών κοινωνικών και πολιτικών σχέσεων κομμουνιστικού προσανατολισμού που εισήγαγε η πρόσκαιρη, όπως αποδείχτηκε, ηγεμονία της επαναστατικής πλευράς της εργατικής τάξης με την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Πρόκειται για ένα καθεστώς ιδιότυπου μικροαστικού (αστικού, τελικά) «σοσιαλισμού» που διαμορφώθηκε από την επικράτηση των αστικών στοιχείων στην πορεία της Οκτωβριανής Επανάστασης προκειμένου να αντιμετωπίσουν την πρώτη ιστορική απόπειρα του προλεταριάτου να ανατρέψει ουσιαστικά και ολοκληρωτικά την αστική κυριαρχία και να επιβάλει νέες οικονομικές και κοινωνικές κομμουνιστικές σχέσεις.
Με την ολοκλήρωση της «κρατικοποίησης» και των άλλων αλλαγών στη δεκαετία ’30-΄40, καθώς και με τον μη επαναστατικό χαρακτήρα της σοβιετικής συμμετοχής στον Δεύτερο Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο, επιβάλλονται μια σειρά αντεπαναστατικές τομές στο χαρακτήρα της κοινωνίας που προέκυψε από την Οκτωβριανή επανάσταση.
Πρώτον, επιβάλλεται μια πρώτη ουσιαστική, ποιοτική αντεπαναστατική τομή εξάλειψης του ρήγματος που επέβαλε στις κυρίαρχες αστικές σχέσεις η εμφάνιση για πρώτη φορά νέων οικονομικών κοινωνικών σχέσεων σοσιαλιστικού-κομμουνιστικού προσανατολισμού.
Η σοβιετική κοινωνία παύει ουσιαστικά να είναι μια επαναστατική κοινωνία που διατηρεί δυνατότητες μετάβασης στον κομμουνισμό. Λύνεται το πρόβλημα του «ποιος-ποιον» υπέρ των μετασχηματισμένων δυνάμεων και μορφών της αστικής κυριαρχίας. Οι σχέσεις κομμουνιστικού προσανατολισμού μετατρέπονται σε άδειο κέλυφος και προσαρμόζονται στις ανάγκες της νέας ιδιότυπης άρχουσας τάξης προκειμένου να διατηρήσει και να ενισχύσει την ηγεμονία της απέναντι στην εργατική τάξη και ιδιαίτερα απέναντι στην επαναστατική πλευρά της.
Δεύτερον, η κοινωνική συμμαχία και η ηγεμονία των μικρών και μεσαίων δυνάμεων του κλονιζόμενου αστικού μπλοκ απέναντι στις δυνάμεις της εξάρτησης και της στασιμότητας της εργατικής τάξης διαμορφώνεται σε μια νέα, ενιαία, ιδιότυπη κρατική αστική άρχουσα τάξη. Τα ενδιάμεσα αστικά στρώματα και η «εργατική» αριστοκρατία μετασχηματίζονται ποιοτικά σε μια νέα, ενιαία ταξική αστική κοινωνική δύναμη με κρατική μορφή.
Τρίτον, επιβάλλεται μια πρώτη ουσιαστική αντεπαναστατική τομή εξάλειψης του ρήγματος που επέβαλε η Οκτωβριανή Επανάσταση στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα με την αντιφατική επανασύνδεση της Σοβιετικής Ένωσης στο διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό.
Τέταρτον, αρχίζει μια νέα περίοδος μετάβασης της Σοβιετικής κοινωνίας στην παλινόρθωση των κλασικών καπιταλιστικών μορφών. Αυτή χαρακτηρίζεται από την αντίθεση που διαμορφώνεται μέσα στη νέα άρχουσα τάξη ανάμεσα στις δυνάμεις της «στασιμότητας» που σημαίνει διατήρηση των κυρίαρχων χαρακτηριστικών της κρατικής μορφής και τις δυνάμεις της «μεταρρύθμισης» που σημαίνει πορεία προς την αποκατάσταση της ιδιωτικής αστικής μορφής. Η πάλη ανάμεσα σ΄ αυτές τις δύο τάσεις για την ηγεμονία μέσα στην άρχουσα τάξη και την εξασφάλιση προνομιακών κοινωνικών σχέσεων και συμμαχιών με την εργατική τάξη, την αγροτιά και την εργαζόμενη διανόηση αποτελεί το πιο εμφανές στοιχείο των ταξικών και πολιτικών συγκρούσεων σε όλη τη μεταπολεμική περίοδο. Στην ίδια περίοδο το βασικό δίλημμα της σοβιετικής κοινωνίας, η ουσιαστική της αντίθεση βρίσκεται ανάμεσα στην ανάγκη για μια νέα βαθύτερη κοινωνική, πολιτική, εργατική επανάσταση με κομμουνιστικό περιεχόμενο και στην αναπόφευκτη πορεία της ενίσχυσης της κυρίαρχης τάξης και της πολιτικής της με την αποκατάσταση των πιο αποδοτικών «κλασικών» ιδιωτικών μορφών της αστικής κυριαρχίας
«Καλά μας τα είπε ο κορακας, μόνο που εγώ δεν πρόσβαλα κανέναν την μνήμη. Δική σου χαφιεδικη εμπνεύσει είναι. «
Αυτός είναι ο σταλινισμός. Όποιος διαφωνεί με το κόμμα χαφιές.
Όπως ο Άρης χαφιές.
Όπως η επιστολή Πλουμπίδη ψεύτικη.
Όπως οι πρώτοι του Πολυτεχνείου πράκτορες της ΣΙΑ.
Όπως τα παιδιά του Δεκέμβρη «ποινικοί και σωματέρμποροι»
Εμπρός λαέ, σπάστους το κεφάλι, αυτοί θα σε πουλήσουνε στη Βάρκιζα και πάλι…
@ 24 ματσουκάτες
τεμόν πα έρθαν ασήν Γαλλίανα. Σιμα κες σην Ματσούκαν εν.
Ατό ας εν γιατα σεν.
105.σ. ΝΟΣΦΕΡΑΤΕ ας μην παίζουμαι με τις λέξεις το παιχνίδι χάθηκε στην 10ετία του 30, σε όλη τη δεκαετία του ‘30-’40 εδραιώνονται, παγιώνονται κα αναπτύσσονται οι θέσεις της νέας ιδιότυπης κρατικής αστικής τάξης και ολοκληρώνεται η νέα μορφή κυριαρχίας των εκμεταλλευτικών μεταβατικών παραγωγικών σχέσεων πάνω στις τάσεις αλλαγής των κοινωνικών σχέσεων που εισήγαγε η επανάσταση. »
Κιαμουλ δεν εχω καμμια προθεση να παιζω με τις λέξεις και δεν διαφωνώ εν γενει πι της ουσια μέ οσα γραφεις Για τον Σταλινισμό
απλως ηθελα να δειξω πως -κατ εμέ – να να πουμε οτι ο Σταλινισμός δεν ανηκει η δεν ειναι αριστερά μου υμιζει κατι οικογενειες που αποκυρησσουν κτα παιδια τους που μπλεξαν με ναρκωτικά κλπ
Ε ειναι..Ειναι το προβλημα η παραμορφωση ο Φραγκεσταάιν της αριστεράς ο Σταλινισμός ..Συμβαινει και στις καλύτερες οικογένειες που λέει ο λόγος , τι να κανουμε ..
Στη Φαρμα των Ζωων του Οργουελ τα πιο εξυπναζωααπο εκεινα που επαναστατουν εναντιον των ανθρωππων ειναι τα γουρουνια ..Ε ο Ναπολεων »- ετσι θυμαμαι να ονοματιζεται ειναι το γουρουνάκι που συμβολιζε τον Σταλιν ..Στο τελος΄ο Ναπολέων ξεπουλά και την φαρμα και την επανασταση των ζωων στους ανθρωπους .. Και ο Ναπολεων γελά σαρδονια και η φατσα του θυμιζει ολο καιπερισσοτερο τους εκεταλευτες ανθρωπους..
OWL 11:37μμ, Παρασκευή 5 Μαρτίου 2004
Μετά τις δίκες της Μόσχας, το 1935, μια οργάνωση Τσαρικών στο Παρίσι εγραψε » Τιμή σε σένα Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τσουγκασβίλι. Σε ευχαριστούμε. Καθάρισες τόσους κομμουνιστές και μας γλύτωσες από τον κόπο να τους καθαρίσουμε εμείς»!
Και μόνο το ότι σήμερα, ανθρωποι που μάχονται για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τιμούν τον Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν δείχνει ότι η σχιζοφρένεια δεν έχει όρια.
Βοθρολύματα εις την τελευταία του κατοικίαν ( να μην το πώ στη δημοτική για να μην το κόψουνε)!
——————————————-
το παραπάνω το βρήκα στο ιντιμίντια
Κι όμως υπάρχει ζήτημα!
Ανεξάρτητα από τον όποιο αμοραλισμό του οποιουδήποτε Κοψίδη……….
Κάποια στιγμή θα πρέπει να σκεφτούμε αν η πρότασή μας προς τη κοινωνία και τη εργατική τάξη είναι η κυριαρχία των «φωτισμένων» κομματικών οργανώσεων της φαντασιακής μας πρωτοπορίας, επί της «καθυστερημένης» μάζας.
Και τελικά ρε σύντροφοι, ποιός εξασφάλιζε την «επαναστατική συνέχεια» μετά το φυσικό τέλος του Στάλιν; Ο Μπέρια; Και με τι μεθόδους; Και όλα αυτά τα ανακτορικά πραξικοπήματα και τις τις αντιλαϊκές πρακτικές ως πότε θα τις βαφτίζουμε «κομμουνιστική στάση»;
o sυνασπισμοσ εσωτερικου και ο συνασπισμοσ απο ιταλια δωσανε αναρχικους στην πορεια του 4 κοινωνικου φορουμ πριν μερικα χρονια,ρε σεις δε διαβαζετε το ιντυμιντια?.Σε γενικες γραμμες υπαρχει μεγαλη αντιπαλοτητα μεταξυ αναρχικών που σπανε βιτρινες και ολης της αριστερας πλην εεκ και δικαιως γιατι ειναι λαθος σε μεγαλες φοιτητικες πορειες πχ όπως της 8 μαρτη να πηγαινουν 300 ατομα και να τα σπανε και μετα η πολισ να ματσουκώνει ασχετους φοιτητες απο θεσσαλονικη και αλλες πολεις που συμμετειχαν στο συλλαλητηριο και ταυτοχρονα σε αμηγης αναρχικες πορειες όλοι να καθονται παναγιες γιατι εκει δουλευει το συστημα καδρονι
Ουγγαρία 1956 – Αθανάσιος Βακαλιός
από αντιγραφη 9:29μμ, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
(Τροποποιήθηκε 11:26μμ, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010)
θεματικές: Ιστορία – Θεωρία
Η αντισταλινική εξέγερση
1956. Στη χώρα βαθμιαία δημιουργείται μια κατάσταση η οποία είχε τα χαρακτηριστικά της επαναστατικής κρίσης, με έντονα τα στοιχεία της εθνικής κρίσης. Η κρατική εξουσία δεν μπορούσε πλέον να κυβερνά όπως κυβερνούσε ως τότε και ο λαός δεν ήθελε να κυβερνηθεί και να ζει όπως μέχρι τότε. Η κατάσταση αυτή κορυφώθηκε τον Οκτώβρη, με τη λαϊκή εξέγερση.
Το ιστορικό αυτής της εξέλιξης. Τί προηγήθηκε;
1. Προηγήθηκαν οι εξεγέρσεις στην Ανατολική Γερμανία, το 1953 , και στην Πολωνία το 1956. Στην Ανατολική Γερμανία η εξέγερση δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις και δεν οδήγησε σε αλλαγές στην ηγεσία του κόμματος και στο κόμμα, δεν οδήγησε σε αλλαγές στην πολιτική τουκόμματος. Αντίθετα στην Πολωνία έφερε (ύστερα και από συνεννόηση με τους σοβιετικούς) τον αντισταλινικό Βλαντισλάβ Γκομούλκα στην εξουσία – έγκληστος και αυτός στις φυλακές του σταλινικού καθεστώτος όπως και ο Κάνταρ στην Ουγγαρία…. Οι εξελίξεις στην Πολωνία είχαν ιδιαίτερη επίδραση στους Ούγγρους, και στο ίδιο το κομμουνιστικό κόμμα, πέραν του στενού, αυστηρά σταλινικού, κύκλου στελεχών γύρω από το Ράκοσι, με σκληρό πυρήνα την λεγόμενη αργότερα κλίκα – Ράκοσι (Ράκοσι- Γκέρου- Φάρκας Μίχαη). Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι Ούγγροι τρέφουν φιλικά αισθήματα προς τους Πολωνούς, επειδή στην επανάσταση του 1848 εναντίον των Αψβούργων οι Πολωνοί τους συμπαραστάθηκαν, ενώ ο Πολωνός στρατηγός Μπεμ έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ουγγρική επανάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη φοιτητική διαδήλωση στη Βουδαπέστη στις 23 Οκτωβρίου, που σηματοδότησε και την έναρξη της παλλαϊκής εξέγερσης των Ούγγρων, είχε ως σημείο συνάντησης την πλατεία Μπεμ ,όπου είναι στημένο το άγαλμα του Μπεμ.
2. Σ αυτή την εξέλιξη σημαντικός σταθμός ήταν η λειτουργία του Κύκλου- Πέτεφι το 1956. Ο Κύκλος- Πέτεφι : Δημιουργήθηκε το 1951 από διανοούμενους στα πλαίσια της Δημοκρατικής Ένωσης
———————–
* Από τις πηγές που χρησιμοποίησα για την εξέλιξη των γεγονότων στην Ουγγαρία το 1956 σημαντικότερη είναι η μελέτη του Ούγγρου κοινωνιολόγου καθηγητή πανεπιστημίου Χούσαρ Τίμπορ : ΚάνταρΓιάνος. Πολιτική βιογραφία, εκδόσεις Szabad Ter kiado και Kossuth kiado, 2001 (1-os τόμος),2003 (2-ος τόμος)
————————————————————-
Νέων, δηλαδή της οργάνωσης της νεολαίας του κόμματος. Το 1956 γίνεται χώρος συζητήσεων με τη συμμετοχή διανοουμένων, μαζί και δημοσιογράφων, που ήταν σε μια αντισταλινική αντίληψη, στο πνεύμα του 20- ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ, υπό την επίδραση και των αντιλήψεων του Ναγκυ Ίμρε, της κριτικής που ο Ναγκυ ασκούσε στο ρακοσικό κόμμα και στην πολιτική του. Σ αυτές τις συζητήσεις μεγάλη ήταν η συμμετοχή της φοιτητικής νεολαίας,. Συμμετείχαν ακόμα και νέοι από το χώρο της σπουδαστικής νεολαίας. Κεντρικό ρόλο στις συζητήσεις αυτές είχε ο Λούκατς, με τη σχολή του, τους μαθητές του. Εδώ ο Λούκατς ανήγγειλε την κίνηση για την ανανέωση του μαρξισμού. Στον Κύκλο – Πέτεφι συζητούσαν θέματα που είχαν να κάνουν με την ερμηνεία του μαρξισμού, του μαρξισμού- λενινισμού, και κυρίως θέματα που αφορούσαν την πολιτική του κόμματος, θέματα δημοκρατίας και ελευθερίας, με αναφορά στο ρόλο της εργατικής τάξης, των εργατών στα εργοστάσια και ευρύτερα, αλλά και θέματα που αφορούσαν το μοντέλο οικονομίας που εφάρμοζε το κόμμα, στο πρότυπο του σοβιετικού σταλινικού μοντέλου. Οι συζητήσεις στον Κύκλο- Πέτεφι είχαν μεγάλη απήχηση στην αριστερή ουγγρική διανόηση με επιπτώσεις ακόμα και στους κόλπους της ηγεσίας του κόμματος, καθώς και στους προβληματισζόμενους συνδικαλιστές και τους εργάτες, αλλά και σε ευρύτερα στρώματα του λαού, αφού ο τύπος, τα ΜΜΕ έδιναν αναφορά για ότι συνέβαινε εκεί.
Μετά την καταστολή της εξέγερσης η επίσημη θέση αποτυπώνεται στο Νέο Ουγγρικό Λεξικό ως εξής: Το 1956 «η ρεβιζιονιστική φράξια του Ναγκυ Ίμρε και διάφορα αντεπαναστατικά στοιχεία χρησιμοποίησαν τις συζητήσεις στον Κύκλο- Πέτεφι για την ανάπτυξη της πολιτικής τους που στρέφονταν κατά της Σ.Ε., κατά της λαϊκής δημοκρατίας και κατά του κόμματος, με σκοπό την προετοιμασία της αντεπαναστατικής εξέγερσης. Μετά την καταστολή της αντεπαναστατικής εξέγερσης ο Κύκλος- Πέτεφι έπαψε να λειτουργεί» (Νέο Ουγγρικό Λεξικό, έκδοτικό της Ακαδημίας Επιστημών, 1961).
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Ναγκυ Ίμρε ακόμα το 1995 είχε γράψει : «Ο εκφυλισμός της εξουσίας, η εμφάνιση του βοναπαρτισμού στην Ουγγαρία δεν είναι πρόσφατη. Οι ρίζες τους πηγαίνουν στα χρόνια όταν με αποδεδειγμένα ψευδείς κατηγορίες είχαν οργανωθεί δίκες σκοπιμότητας για συνομωσίες και για εγκλήματα από μία κλίκα με ηγέτη το Ράκοσι. Αυτό, μαζί με τη δράση της αντίδρασης κατέστρεψε τα θεμέλια της ουγγρικής δημοκρατίας…».(Χούσαρ , Κάνταρ, 1-ος τόμος, 2001, σελ. 290). Στο μεταξύ ο Τολιάτι μίλησε για τον εκφυλισμό του συστήματος στη Σ.Ε. Αυτά δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του κόμματος,, τη Σάμπατ Νεπ
Παράλληλα με την επίδραση των συζητήσεων στον Κύκλο- Πέτεφι κατακτά έδαφος στη σκέψη της κομματικής διανόησης ή και στελεχών του κόμματος ο διαχειριστικός σοσιαλισμός της Γιουγκοσλαβίας. Διαμορφώνεται ένα ρεύμα ενδιαφέροντος και συμπάθειας προς το γιουγκοσλαβικό μοντέλο και προς την ιδέα των εργατικών συμβουλίων, προς την ιδέα του σοσιαλισμού των σοβιέτ στη λενινιστική αντίληψη. Οι παρεμβάσεις του Λούκατς, και άλλων στον Κύκλο-Πέτεφι ενισχύει και αυτή την ιδέα. Εξάλλου, ο Λουκάς, όπως ήδη έχω πει, ξεκινά από εκεί ένα κίνημα για την ανανέωση του μαρξισμού, με καθαρά αντισταλινική αιχμή.. Και είναι το 1956 έντονη η απαίτηση για την απομάκρυνση του Ράκοσι από ΓΓ του κόμματος. Στο μεταξύ, το 1954, είχε αποφυλακιστεί ο Κάνταρ και είχε καταλάβει το 1956 τη θέση του στην Κ.Ε. και πλησιάζοντας προς τον Οκτώβρη τη θέση του και στο Π.Γ. του κόμματος Ο Κάνταρ που το 1951 ρίχτηκε στη φυλακή αποκαταστάθηκε το 1954 και έγινε ο δεύτερος τη τάξει ηγέτης του κόμματος. . Ωστόσο, μόνον τον Ιούνιο του 1956 αντικαταστάθηκε ο Ράκοσι από τον Γκέρου και τον Οκτώβρη αντικαταστάθηκε ο Γκέρου από τον Κάνταρ.
ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Στις 22.Οκτωβρίου οι φοιτητές ψήφίζουν πρόγραμμα 14 σημείων , στο οποίο ζητούν το διορισμό του Ναγκυ στη θέση του πρωθυπουργού..
Ζητούσαν: – ένα σοσιαλισμό προσαρμοσμένο στις εθνικές συνθήκες
– πολυκομματικό σύστημα
-ελεύθερες εκλογές
-αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από τη χώρα
Αυτό το πρόγραμμα θεωρήθηκε από το κόμμα αντεπαναστατικό. Γενικός Γραμματέας του ήταν τότε ο Γκέρου.
23 Οκτώβρη μεγάλη φοιτητική διαδήλωση στη Βουδαπέστη με κεντρικό σύνθημα την ελευθερία του τύπου και ελεύθερες εκλογές.
24 Οκτώβρη: 200.000 πολίτες συγκεντρώνονται μπροστά στη βουλή και φωνάζουν «Ο Ναγκυ στην κυβέρνηση. Ο Ράκοσι στο Δούναβη» Το κόμμα με τον Γκέρου αποφαίνεται ότι οι διαδηλώσεις «είναι έργο αντεπαναστατικών και φασιστικών δυνάμεων» (ο Γκέρου στο ράδιο ονομάζει τους διαδηλωτές csöcselik (χυδαίος όχλος).
Ο Ναγκυ γίνεται πρωθυπουργός.
Ο Ναγκυ υπόσχεται πολυκομματικό σύστημα. Ο Κάνταρ τότε είναι ήδη ο νέος ΓΓ του κόμματος. Σε συννενόηση μαζί του ο Ναγκυ προχωρεί στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης με τη συμμετοχή κομμάτων του συνασπισμού του 1945: Αγροτικό Κόμμα, Κόμμα των Μικροιδιοκτητών, Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Θα πρέπει να πω ότι μόνον η αριστερή πτέρυγα του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στηρίζει την κυβέρνηση συνασπισμού του Ναγκυ, με τον Μάροσαν Γκιούργυ, τον Σάκασιτς Άρπαντ και άλλους. Η ηγεσία του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, με την Κέτλυ Άννα, δηλώνει ότι δεν στηρίζει μια κυβέρνηση στην οποία κυριαρχούν οι κομμουνιστές, δηλαδή οι εκπρόσωποι ενός ιστορικά ξοφλημένου κόμματος.
Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του Κάνταρ διαλύεται το ρακοσικό Κόμμα και στη θέση του δημιουργείται το Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα των Εργατών, το οποίο δίνει έμφαση στην επαναστατική και δημοκρατική ιστορική παρακαταθήκη του εργατικού κινήματος της Ουγγαρίας: Επανάσταση των Συμβουλίων το 1919 και ίδρυση του Ουγγρικού Σοσιαλιστικού¨ Κόμματος των Εργατών, την περίοδο του μεσοπολέμου, με αιχμή την πάλη κατά του φασισμού το οποίο και επιδιώκει τη συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες και τους δημοκράτες γενικότερα πάνω σ αυτή τη βάση.
Η Σ.Ε.δεν δέχεται αυτή την εξέλιξη
Ωστόσο διευρύνεται το κίνημα για τη δημιουργία εργατικών συμβουλίων στη Βουδαπέστη και σε όλη τη χωρα, χωρίς τη σαφή στήριξη ακόμα και από το κόμμα του Κάνταρ, αλλά και χωρίς την αντιπαράθεση κυβέρνησης Ναγκυ, και του Κάνταρ, μάλλον με τη συμπάθειά του όσο φτάνουμε προς την 1-η Νοέμβρη με την περίφημη ομιλία του στο ραδιόφωνο.
Ας πάμε όμως για λίγο πίσω στις 23 Οκτωβρίου όταν έχουμε την πρώτη μεγάλη φοιτητική διαδήλωση στη Βουδαπέστη εναντίον του καθεστώτος Ράκοσι, η οποία δεν έχει ακόμα τα χαρακτηριστικά της εξέγερσης.
Στις 23 Οκτωβρίου επιστρέφει στη Βουδαπέστη από την Κίνα η αντιπροσωπεία του κόμματος με τον Γκέρου και τον Κάνταρ, που είχαν πάει στο συνέδριο του ΚΚ Κίνας. Εξαιτίας των γεγονότων συνέρχεται αμέσως η Κ.Ε. του κόμματος. Εκτιμά ότι δεν εμπνέει ανησυχία η κατάσταση. Ωστόσο αποφασίζουν την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Το υπουργείο εσωτερικών απαγορεύει τις συγκεντρώσεις στη Βουδαπέστη, (298). Οι φοιτητές δεν υπακούουν. Ο υπουργός εσωτερικών Πίρος διαπιστώνει ότι το διάταγμα για την απαγόρευση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Με απόφασή του ανακαλείται η απαγόρευση.
Το Π.Γ. του κόμματος συνεδριάζει διαρκώς…. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους Πολωνούς επιλέγουν τη σύγκρουση με τους διαδηλωτές. Ο Γκέρου
μιλά στο ραδιόφωνο όπου ονομάζει τους διαδηλωτές όχλο. (299 )
Την άλλη μέρα, 24 Οκτώβρη ο Κάνταρ μιλά στο ραδιόφωνο διαφοροποιημένος από το πνεύμα του Γκέρου. ο οποίος ήταν υπέρ της σύγκρουσης με τους εξεγερμένους Σε όμιλία του στο ραδιόφωνο λέει : « Στην αρχή η διαδήλωση της φοιτητικής νεολαίας ξενικά με αποδεκτά αιτήματα, όμως ραγδαία εκφυλλίζεται σε διαδήλωση εναντίον του λαικοσημοκρατικού μας συστήματος. Καλυπτόμενη από αυτή τη διαδήλωση ξεσπά ένοπλη επίθεση. Μόνο με ένθερμο θυμό μπορούμε να μιλήσουμε γι αυτή την επίθεση, με την οποία εξεγέρθηκαν εναντίον της πρωτεύουσας της πατρίδας μας αντεπαναστατικά και αντιδραστικά στοιχεία , εναντίον του συστήματός μας της λαϊκής δημοκρατίας, εναντίον της εξουσίας της εργατικής τάξης»(Χούσαρ,1-ος τόμος, σελ.300).
Ο Κάνταρ συμφωνεί με την πρόταση για ριζικές μεταρρυθμίσεις ,θέτοντας ως όρο τη παύση του ένοπλου αγώνα!
Στο μεταξύ προτείνεται η καθαίρεση του Γκέρου από το Π.Γ. Ο Ναγκυ υποχωρεί κάτω από την πίεση του Κάνταρ,ο οποίος δεν συμφωνεί με αυτή την πρόταση.
Με την υπογραφή του Ναγκυ ως πρωθυπουργού δημοσιεύεται το διάταγμα για την επιβολή του στρατιωτικού νόμου .
Ο Κάνταρ γίνεται γενικός γραμματέας του κόμματος .Στις 25 Οκτωβρίου το ΠΓ καθαιρεί τον Γκέρου και εκλέγει τον Κάνταρ ως Γ.Γ. του κόμματος – στη συνεδρία του Π.Γ. βρίσκεται και ένας σοβιετικός, (300- 301)
Εξάλλου, Μικογιάν, Σουσλόφ και Σέροφ (υπουργός Δημοσίας Ασφάλειας της ΕΣΣΔ) βρίσκονται στη Βουδαπέστη.
Κάνταρ και Ναγκυ στην έκθεσή τους στην Κ.Ε.του ΚΚΣΕ υπόσχονται ότι «στο διάγγελμα της Κ.Ε.του κόμματος προς το λαό δεν θα συμπεριλάβουν την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από τη χώρα». (Χούσαρ, όπ.π. σελ. 306)
Σε ανακοίνωσή της στις 26 του μηνός η Κ.Ε. του κόμματος λέει ότι «μετά την αποκατάσταση της τάξης τα σοβιετικά στρατεύματα ανυπερθέτως θα επιστρέψουν στις βάσεις τους», (306)
Είναι ενδιαφέρον ότι σ αυτή τη φάση το ραδιόφωνο Ελεύθερη Ευρώπη εφαρμόζει έντονη αντι – Ναγκυ γραμμή.
Στις 27 -28 του μηνός η κυβέρνηση Νακγυ επιχειρεί να περάσει τη γραμμή: όσοι από τους εξεγερμένους καταθέσουν τα όπλα δεν θα έχουν συνέπειες. Όσοι συνεχίζουν θα παταχθούν.
Διαπιστώνουν- εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις στην επαρχία δεν έχουν αντεπαναστατικό χαρακτήρα
Ο Νάγκυ διαφωνεί έντονα με την πρόταση για την δυναμική κατάργηση της ένοπλης ομάδας που βρισκόταν στον κινηματογράφο Κόρβιν,( 308)
Ο Σουσλόφ συμφωνεί με την πρόταση για τη διάλυση της ΑVΗ και τη συγχώνευση των μελών της στη νέα εξουσία.
Έχουμε την πρώτη στρατιωτική επέμβαση των σοβιετικών στις 25 του μηνός.
Δυσαρέσκεια του ΚΚ Κίνας για την στρατιωτική επέμβαση της Σ.Ε. Λέγοντας ότι αυτές είναι ανεξάρτητες χώρες στη σφαίρα επιρροής της. Αυτά δημοσιεύονται στον ουγγρικό τύπο
Τα συμβούλια περιοχών, επιχειρήσεων καθώς και τα εθνικά συμβούλια, τα επαναστατικά συμβούλια των σπουδαστών, η Επαναστατική Επιτροπής της Ουγγρικής Διανόησης ζητούν την ανασυγκρότηση της κυβέρνησης….Στο Διάβημα των νομαρχιακών συμβουλίων του νομού Μπόρσοντ και της Βουλής των σπουδαστών ζητείται μεταξύ των άλλων η άμεση αποπομπή όλων των σταλινικών από την κυβέρνηση, η σύσταση προσωρινής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Ναγκυ καθώς και η προκήρυξη σε δυο μήνες ελεύθερων εκλογών. Στο διάβημα αυτό υπάρχουν και αιτήματα για τον εργατικό έλεγχο.
Οι Ναγκυ και ο Κάνταρ διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειές τους για διαπραγμάτευση με τους εξεγερμένους για την παύση της ένοπλης εξέγερσης αποτυχαίνουν
Ωστόσο, αυτές οι διαπραγματεύσεις έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Θετική είναι η απήχηση άρθρου της Σάμπατ Νεπ «Χαιναλοντικ» (Χαράζει) γραμμένο σ αυτό το πνεύμα.
Το Συμβούλιο Βουδαπέστης ζητά τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας υπό την ηγεσία του Ναγκυ. Αυτή η πρόταση εκτιμάται από Ναγκυ και Κάνταρ ως θετική.Στο ίδιο πνεύμα είναι και οι επιστολές προς την κυβέρνηση πολλών συμβουλίων της Βουδαπέστης.
Στις 29 -30 Νοεμβρίου αντιπροσωπίες των εργατικών και εθνικών συμβουλίων , των επαναστατικών επιτροπών επισκέπτονται την κυβέρνηση, τον Ναγκυ που είχε μετακομίσει στη βουλή. Σ αυτές τις συναντήσεις συμμετέχει και ο Κάνταρ (Χούσαρ, όπ.π.σελ. 316)
Ομάδα νέων από την προλεταριακή συνοικία όπου μεγάλωσε ο Κάνταρ (Τουζολτο ούτσα) επισκέπτεται τον Κάνταρ και εκφράζει τις αντικρατικές, αντιεξουσιαστικές της απόψεις.
Η συζήτηση μαζί τους έπεισε τον Κάνταρ ότι η εξέγερση ήταν αυθόρμητη, ότι δεν υπήρχε προηγούμενο σχέδιο, όπως πίστευε ως τότε, λέγοντας ότι η κατάληψη του ραδιοσταθμού, του τηλεφωνικού κέντρου, της διοίκησης της αστυνομίας έπειθαν ότι υπήρχε σχέδιο, και ότι επρόκειτο για αντεπανάσταση.
Υπήρξε πρόταση από μεριά εξεγερμένων κομμουνιστών προς τον Κάνταρ να αποδεχτεί το κόμμα τα αιτήματα των εξεγερμένων με σκοπό όχι να ευνουχίσει την επανάσταση, αλλά να γίνει μέρος της.
Στις 30 Οκτωβρίου καλείται σε συνεδρίαση το κυβερνητικό προεδρείο το οποίο παίρνει την εξής απόφαση:
1.Με βάση τη συμμαχία του 1945 επιτρέπει την οργάνωση των κομμάτων (της συμμαχίας του 1945 – Θ.Β.) και έτσι αποκλίνει από το δρόμο του μονοκομματικού συστήματος.
2. Για την αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση συγκροτεί επταμελές υπουργικό συμβούλιο αποτελούμενο από τους Ναγκυ Ιμρε, Τίλδυ Ζόλταν, Κάνταρ Γιάνος, Λοσοντσι Γκήζα, Κοβατς Μπήλα, Ερντεη Φέρετς καθώς και αυτόν που θα προτείνει το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα.
3. Απευθυνόμαστε προς τη σοβιετική κυβέρνηση για την επίσπευση της αποχώρησης των σοβιετικών δυνάμεων.
Για όλα αυτά αμέσως μετά τη συνεδρία στο ραδιόφωνο θα προβούν σε δηλώσεις οι Ναγκυ Ίμρε, Τίλντι Ζόλταν και Κάνταρ Γιάνος». (Χούσαρ, όπ. π. σελ. 319)
Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν στέλνει κανέναν με το αιτιολογικό ότι δεν προτίθενται να συμμετάσχουν σε μια κυβέρνηση στην οποία πλειοψηφύν οι κομμουνιστές – θεωρώντας το κομμουνιστικό κόμμα ένα κόμμα αποτυχημένο.
Ο Κάνταρ δήλωσε ότι με την απόφαση για συμμαχική κυβέρνηση συμφωνούν όλα τα μέλη του κόμματος Οι αρχές μας απαιτούν «καθαρά,δίκαια μέσα». Ωστόσο, Τη στιγμή της ομιλίας του Κάνταρ τα περισσότερα γραφεία του κόμματος στη Βουδαπέστη είχαν καταληφθεί από τους εξεγερμένους. Εξάλλου η συγκρότηση του νέου κόμαμτος δεν προχωρεί.
Οι οργανώσεις των μη κομμουνιστικών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση διατυπώνουν πιο ριζοσπαστικές θέσεις από εκείνες του υπουργικού συμβουλίου.
Στις 30 Οκτωβρίου ο Κάνταρ μαζί με τους Τίλντι Ζόλταν και Έρντει Φέρεντς δέχονται αντιπροσωπεία 10 επαναστατικών οργανώσεων Οι εκπρόσωποί τους επαναλαμβάνουν τα αιτήματά τους:
1. Άμεση έξοδο από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας
2. Ουδετερότητα της χώρας
3. Η εθνική κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην προετοιμασία για γενικές εκλογές με μυστική ψηφοφορία
4. Άμεση συγκρότηση των ελεύθερων συνδικάτων
5.Εξασφάλιση του δικαιώματος των εργατών για απεργία
6.Στήριξη και εξοπλισμός των εργατικών συμβουλίων, κ.ά. ,
Ομάδα εξεγερμένων σκοτώνει τον γραμματέα της κομματικής οργάνωσης Βουδαπέστης Μέζου ΄Ιμρε ο οποίος κρατώντας λευκή σημαία πήγαινε προς τους εξεγερμένους να συζητήσει μαζί τους. Ο Μέζου Ίμρε ήταν στενός φίλος του Κάνταρ… Ωστόσο, εκτιμήθηκε ότι αυτή η ενέργεια δεν εξέφραζε το γενικότερο κλίμα και τη στάση των εξεγερμένων κατά των κομματικών στελεχών και των κομματικών οργανώσεων… Παρόλα αυτά η δολοφονία αυτή επηρέασε τον Κάνταρ….
Όμως, την ίδια μέρα, στις 30 του μηνός ανακοινώνεται η ίδρυση του νέου κόμματος. Οι ιδρυτές του δίνουν έμφαση στις επαναστατικές, αλλά και τις δημοκρατικές παραδόσεις της Αριστεράς Είναι ενδιαφέρον ότι αρχικά σχεδίαζαν την εξασφάλιση 30 υπογραφών κάτω από την ανακοίνωση. Τελικά το κείμενο υπογράφτηκε μόνον από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, στο οποίο συμμετείχε και ο Λούκατς Γκιούργκυ. Η ίδρυση του νέου κόμματος συνοδεύτηκε και από την μετονομασία του κεντρικού δημοσιογραφικού οργάνου του κόμματος Η Σάμπαντ Νεπ – Ελεύθερος Λαός) μετονομάστηκε Νεπσαμπατσάγκ (Λαϊκή Ελευθερία).
1-η Νοεμβρίου Η κυβέρνηση αποφασίζει την αποχώρηση από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας και την εξαγγελία της ουδετερότητας της χώρας. Ο Κάνταρ δεν καταψηφίζει αυτές τις αποφάσεις. Εξαρτά την αποδοχή της απόφασης από τη συνάντησή του με τον Αντρόποφ, πρεσβευτή της Σ.Ε. στην Ουγγαρία. (Χούσαρ,όπ. π. σελ 325)………….
Πάντως υπήρξαν δυο κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία δεν είχε θέση σοβαρά και υπεύθυνα ο Ναγκυ και οι ένθερμοι υποστηρικτές του: α) Το ερώτημα αν είναι ρεαλιστικό πολιτικά να ζητάς την έξοδο από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας; και β) ποια μεγάλη δύναμη θα εγγυούταν την ουδετερότητα της χώρας; Ο Ναγκυ μην έχοντας απάντηση στο δεύτερο ερώτημα (ενώ το πρώτο ούτε καν το είχε θέσει) πρότεινε τον ΟΗΕ ως εγγυητή και απευθύνθηκε σ αυτόν.
Αξίζει να πούμε ότι αυτές οι αποφάσεις της κυβέρνησης είχαν παρθεί κάτω από το κλίμα που δημιουργήθηκε με την κίνηση των σοβιετικών στρατευμάτων με κατεύθυνση τη Βουδαπέστη και με σκοπό την ανατροπή της κυβέρνησης.
Θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι αν οι σοβιετικοί στήριζαν τις ενέργειες της κυβέρνησης με πολιτικά μέσα, χωρίς την επέμβαση του στρατού, θα μπορούσε η χώρα να διατηρήσει τον σοσιαλιστικό της προσανατολισμό, σε μια αντίληψη πολυκομματικού συστήματος με την παράλληλη εξασφάλιση της ηγεμονίας του αποσταλινοποημένου νέου κόμματος με γενικό γραμματέα τον Κάνταρ Γιάνος, τη διατήρηση του κυρίαρχου ρόλου της δημόσιας και κοινωνικής ιδιοκτησίας, με μορφές ανάλογες και με εκείνες του γιουγκοσλαβικού μοντέλου της αυτοδιαχείρισης, την κατοχύρωση του εργατικού ελέγχου που ζητούσαν τα εργατικά συμβούλια και την ανάπτυξη άλλων σχέσεων με τη Σ.Ε. και το ΚΚΣΕ στη βάση της ανεξαρτησίας και της αυτοτέλειας, χωρίς να καταγγέλλεται ανοιχτά η συμφωνία της Γιάλτας, την τήρηση σε κρίσιμο θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της χώρας έναντι της Δύσης Ακόμα την ανάπτυξη σχέσεων πολιτικής ισοτιμίας της χώρας στα πλαίσια του Συμφώνου της Βαρσοβίας, αφού η έξοδος από αυτό ήταν σε κάθε περίπτωση για τότε μη ρεαλιστική.
Πιστεύω δηλαδή ότι είναι σχηματική η άποψη ότι το πολυκομματικό σύστημα θα οδηγούσε οπωσδήποτε στην αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα, ότι το κομμουνιστικό κόμμα, το κόμμα του Κάνταρ θα έχανε την ηγεμονία στην πολιτική και στο κράτος, έτσι που τελικά θα οδηγιόταν η χώρα, με εκλογές στην παλινόρθωση του καπιταλισμού. Πράγμα που δεν το ήθελαν βέβαια τα εργατικά συμβούλια, οι επαναστατικές επιτροπές των σπουδαστών και της διανόησης. Ακόμα και το μεγαλύτερο μάλλον μέρος των εθνικών επαναστατικών συμβουλίων. Πιστεύω ότι είναι σωστή η εκτίμηση – άποψη του Ούγγρου φιλόσοφου Γκάσπαρ Μίκλος Τάμας ότι στη « σύντομη επανάσταση του 1956…ήταν περιθωριακές οι φωνές που ζητούσαν την παλινόρθωση του καπιταλιστικού συστήματος και μια συντηρητική κυβέρνηση», παραδεχόμενος βέβαια και ο ίδιος ότι «είναι πολύ δύσκολο να πούμε πιο δρόμο θα έπαιρνε η επανάσταση, εάν δεν είχε τόσο γρήγορα κατασταλεί».(Η ΕΠΟΧΗ, όπ. π.)
Εξάλλου, κάτι που δεν έχει γίνει ιστορικά δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα μπορούσε να γίνει, μόνο επειδή λογικά θεωρείται ότι θα μπορούσε και θα έπρεπε να γίνει! Ωστόσο με γνώση των εξελίξεων στον χώρο της αριστεράς στην Ουγγαρία στην περίοδο μετά το θάνατο του Στάλιν, ειδικότερα μετά το 20- συνέδριο του ΚΚΣΕ, πιστεύω ότι αυτή η εκτίμηση δεν είναι αυθαίρετη. Είναι εξάλλου βέβαιο ότι, σε γενικές γραμμές, οι υποχωρήσεις σε θέματα αριστερής δημοκρατικής πολιτικής φιλοσοφίας και πρακτικής, όπως οι υπαναχωρήσεις έναντι του σταλινισμού και των σταλινικών, αλλά και σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, είχαν γίνει κάτω από τις πιέσεις της σοβιετικής ηγεσίας. Αξίζει να πω ότι από τις 23 του Οκτώβρη ως και τις 4 Νοέμβρη υπήρχε μόνιμα σοβιετική παρουσία από πρωτοκλασάτα στελέχη στην Ουγγαρία, στη Βουδαπέστη : Μικογιάν, Μαλενκόφ, Σουσλόφ, Σέροφ, ενώ παρενέβαινε άμεσα στις εξελίξεις και ο Χρουστσόφ, και βέβαια ο πρεσβευτής της Σ.Ε. στην Ουγγαρία Αντρόποφ. Είχε γίνει καθεστώς η συμμετοχή ενός ή περισσότερων από αυτούς στις συνεδριάσεις της Κ.Ε. του κόμματος, ακόμα και στις συνεδριάσεις του Π.Γ. του kόμματος, όποτε αυτό το θεωρούσαν αναγκαίο, ενώ ο γενικός γραμματέας του κόμματος(Κάνταρ Γιάνος) και ο πρωθυπουργός(Ναγκυ Ίμρε) έπρεπε να ενημερώνουν τακτικά, ακόμα και με γραπτές εκθέσεις την Κ.Ε. του ΚΚΣΕ για τους χειρισμούς τους σε κρίσιμα πολιτικά θέματα και για την κατάσταση στη χώρα. Εξάλλου οι σοβιετικοί συμμετείχαν άμεσα στις διεργασίες για τη σύνθεση της ηγεσίας του κόμματος, ακόμα και της κυβέρνησης. Και ήταν πλήγμα κύρους γι αυτούς που ο Ναγκυ με τη συναίνεση και του Κάνταρ, δηλαδή του νέου κόμματος, του MSZMP (Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργατών) προχώρησε στη συγκρότηση πολυκομματικής κυβέρνησης, με πρότυπο τη συμμαχική κυβέρνηση του 1945, όσον αφορά τη σύνθεσή της.
Εξάλλου, η πρακτική της επέμβασης στα εσωτερικά του ουγγρικού κομμουνιστικού κόμματος (Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού ήταν η επίσημη ονομασία του – MDP) υπήρχε και πριν από τις 23 του Οκτώβρη ως ένα καθεστώς το οποίο το κόμμα του Ράκοσι το ήθελε και το επιδίωκε, και θα πρέπει να πω ότι ήταν εθισμένη σε αυτό όλη ηγεσία του. Εξάλλου η ηγετική τρόικα (Ράκοσι, Γκέρου, Φάρκας), αλλά και άλλοι, όπως ο Ρήβαη, ήταν μέλη του ΚΚΣΕ.
Κλείνω προς την άποψη ότι χωρίς την ασφυκτική άμεση καθημερινή και για κάθε στιγμή επέμβαση της σοβιετικής ηγεσίας, το ουγγρικό κόμμα με ηγέτη τον Γιάνος Κάνταρ και με πρωθυπουργό τον Ναγκυ Ίμρε, δοκιμασμένο μπολσεβίκο, αλλά από το 1955 και μετά ηγέτη με διαμορφωμένη αριστερή δημοκρατική αντίληψη, η Ουγγαρία θα μπορούσε ομαλά να βγει από την κρίση, χωρίς να εγκαταλείψει τη σοσιαλιστική βάση του συστήματος και το σοσιαλιστικό προσανατολισμό της χώρας. Βέβαια, το να υποθέτει κανείς ότι το ΚΚΣΕ θα έμεινε απαθής σε μια τέτοια εξέλιξη που θα κατοχύρωνε την ανεξαρτησία και την αυτοτέλεια του κόμματος και της χώρας είναι μάλλον χωρίς βάση τουλάχιστον για κείνη την περίοδο. Αυτό υποστηρίζουν πολλοί όταν κρίνουν θετικά την ανάγκη για ριζικές υποχωρήσεις του Κάνταρ από τις θέσεις του νέου κόμματος και της κυβέρνησης κάτω από την ασφυκτική πίεση των σοβιετικών.
Το ότι ο Κάνταρ δέχτηκε να κάνει αυτές τις υποχωρήσεις, παραιτούμενος ακόμα και από τη δηλωμένη άποψή του ότι η εξέγερση δεν είχε τα χαρακτηριστικά της αντεπανάστασης, κάνει σοβαρούς ερευνητές να θεωρούν τον Κάνταρ ως ρεαλιστή πολιτικό με τη βεβαιότητα ότι αν δεν το έκανε αυτό οι σοβιετικοί θα εγκαθίδρυαν στην εξουσία τους δικούς τους ανθρώπους με σταλινικές αντιλήψεις (δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι στην ηγεσία του ΚΚΣΕ ήταν ακόμα ο Μολοτόφ, ο Μαλενκόφ, ο Καγκάνοβιτς, ο Μικογιάν. Εξάλλου, ούτε ο Χρουστσόφ ήταναπαλλαγμένος από το σταλινισμό, για να μην μιλήσουμε για το Σουσλόφ) πράγμα που θα οδηγούσε τη χώρα σε μεγαλύτερες περιπέτειες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εξέγερση του 1956 δεν είχε μόνο πολιτικές επαναστατικές επιδιώξεις, δεν ήταν μόνον μια πολιτική επανάσταση αλλά και μια εθνική επανάσταση, πράγμα που το είχε πει και ο ίδιος ο Κάνταρ στην ιστορική ομιλία του στο ραδιόφωνο την 1-η του Νοέμβρη – αμέσως μετά τον απήγαγαν οι σοβιετικοί και με αεροπλάνο τον πήγαν στη Μόσχα, πετυχαίνοντας τη «συναίνεσή του» για τη δεύτερη στρατιωτική επέμβαση στις 4 του Νοέμβρη και την παράλληλη δημιουργία της προσωρινής επαναστατικής κυβέρνησης με ηγέτη τον ίδιο, που ήρθε στην εξουσία αμέσως μετά την καταστολή της εξέγερσης, και που με το νέο κόμμα ανάπτυξε αργότερα, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 και μετά, αυτό που ονομάστηκε «καθεστώς – Κάνταρ» ή «κανταρικός σοσιαλισμός», ή «μαλακιά (ήπια) δικτατορία».
Θεωρώ λοιπόν αμφίβολο και το συλλογισμό ότι μια ουδέτερη Ουγγαρία όμοια με τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο θα μπορούσε να αποτρέψει την παλινόρθωση του καπιταλισμού. Αυτό υποθέτει ο Βέρνερ Πάρκερ στο άρθρο του με τον τίτλο Τα γεγονότα του Οκτώβρη 1956 (Η ΕΠΟΧΗ 29.10.2006). Ιδού ολόκληρος ο συλλογισμός του : « Παραμένει το ερώτημα τι θα γινόταν αν δεν είχε παρέμβει η Σ.Ε. κι αν είχε αφήσει τον ουγγρικό σοσιαλισμό στην τύχη του. Σε ποια κατεύθυνση θα είχε εξελιχθεί μια ουδέτερη Ουγγαρία με σύστημα πολλών κομμάτων και ελεύθερες εκλογές. Πιθανώς δεν θα είχε αποφευχθεί η αστική παλινόρθωση. Βέβαια και η Γιουγκοσλαβία αποσύρθηκε από τη σοβιετική καθοδήγηση , όμως παρέμεινε ουσιαστικά άθικτο το μονοκομματικό σύστημα».
Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τη διαφορά ανάμεσα στις δυο χώρες και στα δυο κόμματα. Η Ουγγαρία σε αντίθεση με τη Γιουγκοσλαβία με το μεγάλο κίνημα αντίστασης κατά των Γερμανών κατακτητών, με κύριες αντιστασιακές δυνάμεις τις δυνάμεις που καθοδηγούσε το Κομμουνιστικό Κόμμα με επικεφαλής τον Γιόσεφ Μπροζ Τίτο, συμμάχησε με τη Γερμανία του Χίτλερ, συμμετείχε στον πόλεμο εναντίον της Σ.Ε.με 200.000 στρατό, μεγάλο μέρος του οποίου εξοντώθηκε στις μάχες του Ντον και του Στάλιγκραντ, ενώ όσοι αιχμαλωτίστηκαν κλείστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή/και εργασίας και πολλοί από αυτούς επέστρεψαν στη χώρα μετά από δέκα χρόνια. Η Ουγγαρία, που από το 1943 ήταν εξ ολοκλήρου ένα φασιστικό καθεστώς, μετά το πραξικόπημα του φασίστα Σάλασι και την κατοχή της χώρας από το γερμανικό στρατό, πολέμησε ως την τελευταία στιγμή τους σοβιετικούς στη Βουδαπέστη. Αυτές οι καταστάσεις κατέκλυσαν τις συνειδήσεις και τα βιώματα των Ούγγρων, από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Σε αντίθεση μ τους Γιουγκοσλάβους που τα αντιστασιακά βιώματα και τα βιώματα της απελευθέρωσης της χώρας που ήταν έργο δικό τους κυριαρχούσαν στις συνειδήσεις τους και στα βιώματά τους, μαζί με τα βιώματα της απελευθέρωσης της χώρας τους που ήταν έργο δικό τους. Η απελευθέρωση της Ουγγαρίας δεν ήταν έργο των Ούγγρων, έργο δικό τους αλλά μιας ξένης δύναμης, της Σ.Ε. του Κόκκινου Στρατού,τον οποίο οι περισσότεροι τον έβλεπαν ως στρατό κατοχής.
Βέβαια, και στην Ουγγαρία είχε αναπτυχθεί ένα κίνημα αντίστασης αλλά αυτό ήταν πολύ μικρό και δεν μέτρησε στην απελευθέρωση της χώρας, όπως μικρό και αδύναμο ήταν και το κομμουνιστικό κόμμα… Όμως, νομίζω ότι εδώ δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο στις διαφορές των δυο χωρών και των δυο κομμάτων. Φτάνει μόνον να πω ότι οι Ούγγροι δεν διέθεταν –και δεν μπορούσαν να διαθέτουν – έναν ηγέτη με το ανάστημα και το κύρος του Τίτο στο Γιουγκοσλάβικο λαό αλλά και στον ευρύτερο χώρο….
Έχοντας υπόψη και αυτά τα δεδομένα, αλλά και τις θετικές εμπειρίες του ουγγρικού λαού από την περίοδο της λαϊκής δημοκρατίας, 1945 – 1947, όταν οι αριστεροί και οι προοδευτικοί άνθρωποι, μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης μπορούσαν να εκφραστούν πολιτικά, αλλά και πολιτιστικά ελεύθερα και δημιουργικά (Βλέπε το Φιλμ του Γιάντσο Μίκλος Λαμπεροί αιθέρες – Fényes szelek, καθώς και το έργο του Elektra) μπορεί να εκτιμήσει κανείς το ειδικό βάρος της ομιλίας του Γιάνος Κάνταρ την πρώτη του Νοέμβρη, όσον αφορά τις εκτιμήσεις μας για τις αιτίες της εξέγερσης και για την ίδια την εξέγερση του 1956- πριν προχωρήσουν οι σοβιετικοί στη δεύτερη στρατιωτική επέμβαση που με τη δύναμη των τανκ και των πυροβόλων όπλων καταστείλουν τη λαϊκή (ή και εργατική) εξέγερση και ακυρώσουν τις κατακτήσεις της – «πείθοντας» το Γιάνος Κάνταρ να υπαναχωρήσει από όσα πίστευε και υποστήριζε την πρώτη του Νοέμβρη ως μέλος της κυβέρνησης Ναγκυ Ίμρε και κυρίως ως γενικός γραμματέας του νέου κόμματος. Στην ομιλία του αυτή ο Κάνταρ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Οι εκπρόσωποι του σταλινισμού στην Ουγγαρία, ο Ράκοσι και η κλίκα του, με την εγκληματική τους πολιτική έριξαν τόσο χαμηλά το κόμμα που έφτασε να γίνει όργανο της τυραννίας και της ηθικής δουλείας, της δουλοπρέπειας… Οι ρακοσικοί πρόσβαλαν την εθνική μας τιμή , το εθνικό μας φιλότιμο μηδενίζοντας την αυτοτέλεια της χώρας μας, την ελευθερία της και αλόγιστα σπατάλησαν την εθνική μας περιουσία». Ο Κάνταρ χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως «ένδοξη εξέγερση του λαού» η οποία «κατάργησε την κυριαρχία του Ράκοσι και κατήγατε την ελευθερία του λαού» . « Οι κομμουνιστές συγγραφείς και δημοσιογράφοι, οι φοιτητές, οι νέοι του Κύκλου – Πέτεφι, οι χιλιάδες εργάτες και αγρότες, οι πρώην φυλακισμένοι με ψεύτικες κατηγορίες παλιοί αγωνιστές όλοι πήρατε μέρος στις πρώτες γραμμές του αγώνα ενάντια στο αυταρχικό καθεστώς και την τυχοδιωκτική πολιτική του Ράκοσι. Είμαστε περήφανοι που εμπνευσμένοι όλοι εσείς από αγάπη στην πατρίδα και πιστοί στο σοσιαλισμό με τιμή συμμετείχατε στην ένοπλη εξέγερση….. Μιλούμε με ειλικρίνεια σε σας .Η εξέγερση του λαού έχει φτάσει σε ένα σταυροδρόμι. Ή θα έχουν τη δύναμη τα δημοκρατικά κόμματα να εδραιώσουν τις κατακτήσεις τους ή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την αντεπανάσταση…. Δεν χύθηκε τόσο αίμα των νέων, των στρατιωτών, των εργατών και των αγροτών για να έρθει στη θέση της αυταρχικής κυριαρχίας του Ράκοσι η κυριαρχία της αντεπανάστασης… Δεν αγωνιστήκαμε για να πάρουν από τα χέρια των εργατών τα ορυχεία και τα εργοστάσια, τη γη από τους αγρότες…. για να επιστρέψουμε στον παλιό κόσμο της δουλείας των κυρίων και μαζί μ αυτό στη δουλεία των ξένων…».
Ο Χούσαρ, αναφερόμενος στην ομιλία του Κάνταρ την 1-η Νοεμβρίου σημειώνει : Δεν ήταν η στιγμή για να τεθεί το ερώτημα κατά πόσον η κρατική ιδιοκτησία ήταν ιδιοκτησία των εργατών και κατά πόσο οι αγροτικοί συνεταιρισμοί διαφεντεύονταν από τους ίδιους τους αγρότες ως αυτόνομες παραγωγικές μονάδες, κλπ.. (Χούσαρ, όπ.π. σελ.331)
(Συνεχίζεται…)
1134750
μερος 4ο
από αντιγραφη 11:23μμ, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
Ένας κρίσιμος θεωρητικός προβληματισμός
Είδαμε ότι στις 30 Οκτωβρίου το κυβερνητικό προεδρείο, με κεντρικές πολιτικές προσωπικότητες τους κομμουνιστές Κάνταρ Γιάνος και Ναγκυ Ίμρε, αποφάσισε την εφαρμογή του πολυκομματικού συστήματος, έχοντας ως πρότυπο το συστήμα που εφαρμόστηκε στην Ουγγαρία την περίοδο 1945- 1947, με τη συμμαχική κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το Ανεξάρτητο Κόμμα των Μικροιδιοκτητών και το Εθνικό Αγροτικό Κόμμα . Προηγούμενα είχαν δηλώσει ότι απομακρύνονται από τη θέση περί του «ενιαίου εργατικού κόμματος».Θεώρησα λοιπόν χρήσιμο να σχολιάσω εδώ αυτή την τομή στη σκέψη του κομμουνιστή Κάνταρ, εκτιμώντας ότι δεν ήταν μια θέση η οποία μπορεί να κριθεί μόνον με συγκυριακούς πολιτικούς όρους, αλλά ως μια θέση με θεωρητική σημασία, η οποία πάντως έχει να κάνει και με το χαρακτηριστικό γνώρισμα του Κάνταρ ως ρεαλιστή πολιτικού στο πλαίσιο του «σοσιαλιστικού στρατοπέδου».Το κάνω αυτό εδώ έχοντας ένα προηγούμενο θα έλεγα στο ενεργητικό μου, αφού με το θέμα του πολυκομματισμού στο σοσιαλισμό και του μονοκομματικού καθεστώτος έχω ασχοληθεί στο βιβλίο μου Η αριστερά, χθες, σήμερα, αύριο.
Εν πρώτοις θα πρέπει να πω ότι το πολυκομματικό κομματικό σύστημα απαιτεί την εγκατάλειψη της θέσης περί του «ενιαίου εργατικού κόμματος», την οποία ως τότε εφάρμοζε το κομμουνιστικό κόμμα – κάθε κομμουνιστικό κόμμα γενικά στη Σ.Ε. ειδικότερα, αλλά και στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού, με κάποιες ασήμαντες αποχρώσεις σε μερικές από αυτές τις χώρες.
Δυστυχώς δεν υπήρξε ο χρόνος που θα έδινε ίσως τη δυνατότητα στον Κάνταρ, στους θεωρητικούς που τον περιέβαλαν , π.χ. στο Λούκατς ή σε κάποιον της Σχολής Λούκατς να αναπτύξει έναν θεωρητικό προβληματισμό με αναφορά στη συγκρότηση ενός κομμουνιστικού, ενός μαρξιστικού κόμματος που θα υπερέβαινε αυτή τη θέση, η οποία στη σταλινική αντίληψη λειτουργούσε ως θέσφατο, μολονότι η θέση για το ενιαίο εργατικό κόμμα δεν είχε θεμελιωθεί επαρκώς σε θεωρητικό επίπεδο. Μάλιστα, θα έλεγα ότι στη μαρξιστική πολιτική φιλοσοφία είχε περάσει στα αυτονόητα. Έτσι που η εφαρμογή αυτής της θέσης στην πράξη δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα στην επίσημη πολιτική φιλοσοφία του μαρξισμού – λενινισμού. Μάλιστα το λενινιστικό κόμμα στην σταλινική του εκδοχή θεωρούνταν κατ αποκλειστικότητα ως το αυθεντικό εργατικό κόμμα
Ωστόσο, έχει καθιερωθεί στην μαρξιστική φιλολογία – τουλάχιστον όσο ζούσε ο Στάλιν- η θέση αυτή να θεωρείται ως κατεξοχήν λενινιστική, δηλαδή να συνδέεται με την αντίληψη του Λένιν για το εργατικό κόμμα. Δεν γνωρίζω να υπάρχει θεωρητικό έργο του Λένιν που να απορρίπτει τη δυνατότητα ύπαρξης περισσότερων του ενός εργατικών πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι για τον ίδιο αυθεντικό εργατικό κόμμα είναι το μαρξιστικό επαναστατικό εργατικό κόμμα. Είναι επίσης βέβαιο ότι πάνω σ αυτή τη βάση πρότεινε και προχώρησε στη συγκρότηση της Τρίτης (Κομμουνιστικής) διεθνούς, της Κομιντέρν. Επίσης, πάνω σ αυτή τη βάση αναπτύχθηκε η θεωρία περί επαναστατικών και μη –επαναστατικών ( αναθεωρητικών, ρεβιζιονιστικών) εργατικών κομμάτων και κατ επέκταση η αντιπαράθεση όχι μόνον σε πολιτικό, αλλά και σε θεωρητικό επίπεδο των κομμουνιστικών (γενικότερα των λενινιστικών κομμάτων, όπως είναι τα τροτσκιστικά κόμματα) έναντι των σοσιαλδημοκρατικών. Η γνωστή θεωρητική διαμάχη του Λένιν και της Ρόζας Λουξεμπούργκ με τον Μπερνστάιν δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας γι αυτό. Και είναι βέβαιο ότι εργατικό κόμμα το οποίο δεν στοχεύει στην ανατροπή του καπιταλισμού, στη βάση του οποίου είναι η εξουσία του κεφαλαίου, και δεν αγωνίζεται με συνέπεια ως το τέλος με οδηγό αυτή του την επιδίωξη, αυτό το σκοπό, δεν μπορεί να λογίζεται ως αυθεντικό εργατικό κόμμα, οριζόμενο σύμφωνα με τη μαρξική λογική της αντιπαράθεσης Εργασίας και Κεφαλαίου, σύμφωνα με τη δυναμική αυτής της λογικής.
Δίνω έμφαση στο δεύτερο σκέλος της προηγούμενης πρότασης αφού υπήρχαν παλιότερα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα τα οποία αποδέχονταν τη θεωρία του Μαρξ για την αντίθεση Εργασίας και Κεφαλαίου. Μάλιστα, ο Μπερνστάιν διαύπωσε στο έργο του με πλήρη διαύγεια αυτή τη θέση. Ο Μπερστάιν αποδέχεται τη θεωρία του Μαρξ και επιχειρεί να την ερμηνεύσει με το δικό του τρόπο για να στηρίξει τη δική του άποψη για την υπέρβαση του καπιταλισμού και το σοσιαλισμό, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να πείσει τους μαρξιστές επαναστάτες της εποχής του για την πρακτική πολιτική σημασία της ερμηνείας του. Και είναι βέβαιο ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που ακολούθησαν τη δική του ερμηνεία δεν οδήγησαν ή δεν ήθελαν οι ηγεσίες τους να οδηγήσουν την εργατική τάξη σε ριζοσπαστικές ανατροπές. Έδωσαν υπερβολική έως και μοναδική έμφαση στον κοινοβουλευτικό ρόλο του κόμματος και στην συνδικαλιστική δράση του εργατικού κινήματος. Έτσι, που σήμερα να έχουμε το καθολικό θα μπορούσα να πω φαινόμενο (τουλάχιστον μένοντας στο χώρο της Ευρώπης) όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα να έχουν απομακρυνθεί ριζικά από το μαρξισμό ή και να τον έχουν δημόσια απορρίψει.
Δεν γνωρίζουμε λοιπόν πως αντιλαμβάνονταν ο Κάνταρ, αλλά και ο Ναγκυ, την απομάκρυνση από τη θέση περί του ενιαίου εργατικού κόμματος, την απόρριψη αυτής της θέσης. Αφορούσε αυτή η τομή στη σκέψη τους – κυρίως του Κάνταρ- και στον τρόπο που αντιλαμβάνονταν τη συγκρότηση του ίδιου του επαναστατικού εργατικού κόμματος; Το πιθανότερο είναι ότι η απόρριψη αυτής της θέσης είχε να κάνει με την απόρριψη της θέσης περί του μονοκομματικού πολιτικού συστήματος στο σοσιαλισμό, με μοναδικό κόμμα εξουσίας το κομμουνιστικό, το οποίο και μονοπωλεί την εξουσία.. Ή για να το πω αλλιώς, είχε να κάνει με την άποψή τους περί του πολυκομματικού πολιτικού συστήματος στο σοσιαλισμό. Αυτό είναι το πιθανότερο.
Βέβαια, ο Κάνταρ εκτιμώντας ότι αυτό ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί στα πλαίσια του «σοσιαλιστικού στρατοπέδου», με καθοριστικό το ρόλο, ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο, του ΚΚΣΕ, δεν ήταν δυνατό να επιχειρήσει την εφαρμογή της άποψης περί πολυκομματικού πολιτικού συστήματος στην Ουγγαρία. Ένα τέτοιο εγχείρημα προϋπόθετε την ανεξαρτητοποίηση του κόμματος από το ΚΚΣΕ, την πλήρη αυτονομία του.
Πάντως, είναι βέβαιο ότι η προτίμηση του Κάνταρ ήταν υπέρ ενός πολυκομματικού πολιτικού συστήματος στο οποίο κόμματα κατεξοχήν αστικά δεν θα μπορούσαν να έχουν θέση, δηλαδή κόμματα τα οποία λειτουργούσαν ως η πολιτική έκφραση και το πολιτικό στήριγμα του ίδιου του κεφαλαίου. Η συμμαχική κυβέρνηση 1945 – 1947 στην οποία έχω αναφερθεί επιτρέπει να προβεί κανείς σ’ αυτή την υπόθεση. Πρόκειται λοιπόν για ένα πολυκομματικό σύστημα στο οποίο θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση της ηγεμονίας του κομμουνιστικού κόμματος, του μαρξιστικού – λενινιστικού κόμματος με το οποιοδήποτε όνομα. Αυτό βέβαια προϋποθέτει τη δημιουργία και τη συνταγματική κατοχύρωση ενός θεσμικού συστήματος που να επιτρέπει τη διασφάλιση του σοσιαλιστικού χαρακτήρα της κοινωνίας ή ,έστω, σε μια πρώτη φάση της εξέλιξης, να διασφαλίζει το σοσιαλιστικό προσανατολισμό της χώρας.
Πάντως, είναι ενδεικτικό για την άποψή του Κάνταρ περί του πολυκομματικού συστήματος στο σοσιαλισμό το γεγονός ότι με τη δική του συγκατάθεση στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε ανατεθεί στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών το οποίο βρισκόταν κάτω από την επιτήρηση του Τμήματος Διαφώτισης της Κεντρικής Επιτροπής του ΟΣΕΚ, να μελετήσει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης ενός πολυκομματικού συστήματος, στο οποίο το ΟΣΕΚ θα μπορούσε να εξασφαλίσει την πολιτική ηγεμονία του, σε συνθήκες δημοκρατίας και ελευθερίας, αλλά και ενός θεσμικού συστήματος το οποίο θα απέτρεπε την παρέκκλιση προς τον καπιταλισμό. Για τον πλούσιο προβληματισμό που αναπτύχθηκε μέσα από τις διάφορες μελέτες, αλλά και από τις ειδικές επιστημονικές διασκέψεις στις οποίες συμμετείχαν ενεργά, και με ειδικές εισηγήσεις, πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος, θα μπορούσε ο αναγνώστης να δει στο βιβλίο μου Η Αριστερά, χθες, σήμερα , αύριο το κεφάλαιο με τον τίτλο Το κρίσιμο ερώτημα για τη δυνατότητα πλουραλιστικού σοσιαλισμού μαζί και το υποκεφάλαιο Η θεωρία του ενός κόμματος και οι προεκτάσεις της (Θ. Βακαλιός, Η Αριστερά χθες, σήμερα αύριο, εκδόσεις Βακαλιός, 2004, σελ 58 -75)
Θα πρέπει όμως να πω ότι ο Κάνταρ, συμφώνησε να προχωρήσει το κόμμα
κάτω από την επιμονή και των λεγόμενων αναθεωρητών κομμουνιστών, που επηρέαζαν ουσιαστικά την Κεντρική Επιτροπή, και εκπροσωπούνταν και στο Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε, όταν ήταν βεβαιωμένο ότι η πλειοψηφία του ουγγρικού λαού τον οποίο περιέβαλε με εμπιστοσύνη και με αγάπη ως ηγέτη με ανεβασμένο και διεθνώς το κύρος του σε συνθήκες που η ηγεσία Βρέζνιεφ (που στο μεταξύ είχε αντικατασταθεί από τον Γκορμπατσόφ), δεν ήταν πλέον πολιτικά δυνατό να τον αμφισβητήσει, αλλά και δεν είχε τον τρόπο να παρεμβαίνει κατά το δοκούν στα εσωτερικά του κόμματος όπως συνέβαινε παλιότερα. Ούτε το επέτρεπε αυτό ο Κάνταρ και το κόμμα. Παρότι ήταν πάντα προσεκτικός στις δηλώσεις του για το ΚΚΣΕ και τη Σ.Ε. έτσι που να μην δίνει αφορμή να υπάρξουν σοβαρές τριβές ή ρήξη με το ΚΚΣΕ και τη Σ.Ε., την οποία, όπως λέει ο Χούσαρ «την σεβόταν».
Εξάλλου ο Κάνταρ υιοθέτησε τις προτάσεις που του γινόταν σ αυτό το πνεύμα όταν είχε πληροφορίες ότι το μονοκομματικό σύστημα έχανε διαρκώς έδαφος στη συνείδηση της διανόησης γενικά, αλλά και της κομματικής διανόησης, ακόμα και σε στελέχη του ίδιου του κόμματος. Το έκανε αυτό έχοντας μπροστά του την εικόνα μιας κοινωνίας στην οποία ωρίμαζε στον κόσμο το αίτημα για πολυφωνία, η οποία βέβαια δεν θα αμφισβητούσε την σοσιαλιστική επιλογή του κόμματος και της χώρας, το σοσιαλιστικό της προσανατολισμό. Αν και θα πρέπει να πω ότι από τη μεριά των οικονομολόγων, κυρίως, αλλά και μερικών κοινωνιολόγων, διατυπώνονταν ολοένα και πιο καθαρά η άποψη για ένα εντελώς ανοιχτό πολιτικό πολυκομματικό σύστημα, με κύριο επιχείρημα το επιχείρημα ότι η οικονομία της χώρας θα έπρεπε να ανασυγκροτηθεί με βάση τις αρχές της οικονομίας της αγοράς.
Η αποτυχία του εγχειρήματος Γκορμπατσόφ και η τελική πτώση της Σ.Ε., που πήρε μαζί της και την Ουγγαρία, με τον Κάνταρ ουσιαστικά αποξενωμένο (ή και απομονωμένο) από την πρωτοκαθεδρία στην πολιτική, εξ αντικειμένου απέτρεψε τη δυνατότητα να ελεγχθεί ιστορικά αυτό το εγχείρημα. Πάντως και αυτό το εγχείρημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τεκμηρίωση της άποψης ότι ο Κάνταρ σε σχέση με άλλους πολιτικούς στο χώρο του υπαρκτού σοσιαλισμού είχε το πλεονέκτημα να διατηρεί σε όλη τη σταδιοδρομία του την αίσθηση του πραγματικού, χωρίς να έχει ποτέ εγκαταλείψει τη ιδέα του μαρξικού- λενινικού σοσιαλισμού, που ήταν στο DNΑ της κομμουνιστικής του ταυτότητας. Στο σημείο αυτό αξίζει νομίζω να παραθέσω την «τελική» εκτίμηση του Χούσαρ Τίμπορ, του συγγραφέα του δίτομου έργου Kádar János. Πολιτική βιογραφία. Γράφει λοιπόν ο Χούσαρ. Ο Μπρεχτ στο έργο του Ο κανόνας λεει τα εξής: «Η αρετή εκείνου που αγωνίζεται για τον κομμουνισμό είναι μία, ότι αγωνίζεται για τον κομμουνισμό. Η ιστορία του Κάνταρ είναι περισσότερο δραματική γιατί ο αγώνας για την ιδέα δεν σκότωσε μέσα του την αίσθηση του πραγματικού. Αυτό για έναν πολιτικό είναι αυτονόητο. Όμως , δεν ήταν αυτονόητο στην Ανατολική Ευρώπη η οποία ήταν επιβαρημένη από τη σοβιετική αυτοκρατορική πολιτική με τις άλυτες αντιφάσεις του δίπολου» ιδεατού και πραγματικού.*
—————————————-
* Χούσαρ,όπ. π.σελ. 336.
(Συνεχίζεται)
1134753
μέρος 5ο
από αντιγραφη 11:26μμ, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010
Βιογραφικά στοιχεία για τους πολιτικούς Κάνταρ, Ναγκυ, Γκέρου και Ράκοσι
Κádar János (1912 – 1989): Γεννήθηκε από γονείς εργάτες. Εργαζόταν από την παιδική ηλικία στην αρχή ως ανειδίκευτος εργάτης και αργότερα ως εργαλειοποιός. Σε ηλικία 17 ετών συνδέθηκε με το εργατικό κίνημα . Το 1931 γίνεται μέλος της Κ.Ε. της Κομμουνιστικής Οργάνωσης Νέων. Την ίδια χρονιά γίνεται μέλος του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος.Το 1935 καταδικάζεται σε διετή φυλάκιση. Το 1942 γίνεται μέλος της Κ.Ε. του κόμματος και το 1943 γραμματέας του κόμματος. Έπαιξε διευθυντικό ρόλο στην οργάνωση του αντιφασιστικού κινήματος ανεξαρτησίας. Το 1944 συλλαμβάνεται, όμως σύντομα καταφέρνει να δραπετεύσει και να συνεχίσει τη δράση του στο αντιφασιστικό κίνημα ανεξαρτησίας. Μετά την απελευθέρωση της χώρας γίνεται μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε.του κόμματος. και μέλος της προσωρινής εθνοσυνέλευσης. Το 1945- 1946 είναι γραμματέας της κομματικής οργάνωσης Βουδαπέστης. Στο πρώτο συνέδριο του MDP (Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού, το οποίο προέκυψε από την ένωση του κομμουνιστικού κόμματος και της αριστερής πτέρυγας του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος) εκλέγεται στη θέση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα του κόμματος.. Το 1948 γίνεται υπουργός εσωτερικών. Το 1951 με κατασκευασμένες κατηγορίες από την κλίκα Ράκοσι κλείνεται φυλακή, σε απάνθρωπες συνθήκες. Το 1954 απελευθερώνεται και αποκαθίσταται στο κόμμα. Γίνεται γραμματέας του 13-ου διαμερίσματος Βουδαπέστης του κόμματος. και πρώτος γραμματέας του νομού Πέστ. Τον Ιούλιο του 1956 γίνεται μέλος της Κ.Ε. του κόμματος, μέλος του Π.Γ. και ένας από τους γραμματείς της Κ.Ε. Την περίοδο της λαικής εξέγερσης τον Οκτώβρη του 1956 είναι μέλος της κυβέρνησης του Ναγκυ Ίμρε. Στις 30 Οκτώβρη αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη διάλυση του MDP και την ίδρυση του νέου κόμματος, του MSZMP (Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα} του οποίου μετά την καταστολή της εξέγερσης από το σοβιετικό στρατό, γίνεται ΓΓ. και κρατά αυτή τη θέση ως το τέλος της ζωής του, επανεκλεγμένος από όλα τα συνέδρια του κόμματος που ακολούθησαν. Στις 4 Νοεμβρίου στηριζόμενος στη σοβιετική δύναμη ιδρύει την Προσωρινή Επαναστατική Κυβέρνηση των Εργατών και των Αγροτών, και λίγο μετά ορκίζεται μπροστά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας ως πρωθυπουργός. Ωστόσο για την περίοδο των 30 και πλέον χρόνων που ακολουθούν λειτουργεί κυρίως ως κομματικός ηγέτης και ως ο ηγέτης της χώρας.
Nagy Imre (1896- 1958) : οικονομολόγος γεωργίας, πολιτικός. Συμμετέχει στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο. Από τον Ιούλιο του 1915 ως το 1918 είναι σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Ρωσία. Μετά, από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, συμμετέχει στον εμφύλιο πόλεμο. Το 1920 γίνεται μέλος του μπολσεβίκικου κόμματος.. Το 1921 επιστρέφει στην πατρίδα και εργάζεται μέσα από τις γραμμές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Το 1928 φεύγει στην Αυστρία. Από το 1930 ζει στη Σ.Ε. Το 1945 επιστρέφει στην πατρίδα. Γίνεται υπουργός γεωργίας. Με το όνομά του συνδέεται η αγροτική μεταρρύθμιση του 1945. Από το Νοέμβρη του 1945 είναι υπουργός των εσωτερικών. Από το Μάρτιο του 1946 ως το 1949 είναι ένας από τους γραμματείς της Κ.Ε. του κόμματος. Διευθύνει το αγροτικό τμήμα της Κ.Ε. Είναι υπουργός επισιτισμού ως τις αρχές του 1952 και από το Νοέμβρη αναπληρωτής πρωθυπουργός. Από τις 4 Ιουλίου του 1953 ως τις 18 Απριλίου του 1955 είναι πρωθυπουργός της χώρας. Με πρωθυπουργό τον Ναγκυ πραγματοποιείται στροφή στην οικονομική πολιτική, λαμβάνει μέτρα με σκοπό την αποκατάσταση της νομιμότητας στη χώρα. Τον Απρίλη του 1955 καθαιρείται από όλα τα κομματικά και τα κρατικά αξιώματα. Το Δεκέμβρη διαγράφεται από το κόμμα. Γίνεται ηγετική προσωπικότητα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που ασκεί κριτική στο σταλινικό σύστημα. Στις 13 Οκτωβρίου επανέρχεται στο κόμμα και στις 24 αυτού του μήνα γίνεται πρωθυπουργός της χώρας. Από τις 28 Οκτωβρίου είναι μέλος του προεδρείου του MDP και από την 1-η Νοεμβρίου μέλος της εκτελεστικής Επιτροπής του MSZMP. Στις 4 Νοεμβρίου ζητά άσυλο στην γιουγκοσλαβική πρεσβεία. Στις 23 του μηνός οι άνθρωποι του Σέροφ τον στέλνουν στη Ρουμανία. Τον Απρίλη του 1957 συλλαμβάνεται. Στις 15 Ιουνίου 1958 δικαστήριο σκοπιμότητας τον καταδικάζει σε θάνατο. Την άλλη μέρα, στις 16 Ιουνίου εκτελείται. Αυτή η κατάληξη βάραινε σε όλη του τη μετέπειτα ζωή τη συνείδηση του Κάνταρ.
Gerö Ernö (1898 –1980):Πολιτικός , οικονομολόγος. Το 1918 γίνεται μέλος του ΚΚ Ουγγαρίας.. Μετά την πτώση της Δημοκρατίας των Συμβουλίων το 1919 είναι ένας από τους οργανωτές των παράνομων οργανώσεων του κόμματος. Συμμετείχε στο εμφύλιο πόλεμο στην Ισπανία (1936 -1938). Στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ήταν εκπρόσωπος του ουγγρικού κομμουνιστικού κόμματος στην Κομιντέρν. Το 1945 επιστρέφει στην Ουγγαρία. Από το 1945 ως τον Οκτώβρη του 1956 καλύπτει καίριες θέσεις σε διάφορα υπουργεία. 1945, υπουργός εμπορίου, 1945- 1949, υπουργός οικονομικών, 1949 -1952 , υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, 1953 -1954, υπουργός εσωτερικών, 1952 -1956 αναπληρωτής πρωθυπουργός. Μετά το 1945 ήταν ι μέλος της Κ.Ε. του ΚΚ Ουγγαρίας και μετά του MDP. Από τον Ιούλιο ως τις 25 Οκτωβρίου του 1956 ήταν πρώτος γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος. Στις 25 Οκτωβρίου 1956 καθαιρείται απ όλα τα αξιώματά του. Μεταβαίνει στη Σ.Ε. απ όπου μόνον το 1960 μπόρεσε να επιστρέψει στην Ουγγαρία. Το 1962 η Κ.Ε. του κόμματος τον διαγράφει από μέλος του κόμματος για τις ανομίες του στην περίοδο 1948 – 1956. Στα χρόνια της σύνταξης του ασχολήθηκε με μεταφράσεις.
Rákosi Mátyas (1892 – 1971), πολιτικός. Από το 1910 συμμετείχε στο σοσιαλδημοκρατικό κίνημα. Στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο αιχμαλωτίζεται και μετά γίνεται μέλος του μπολσεβίκικου κόμματος. Τον Απρίλη του 1918 επιστρέφει στην πατρίδα. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ουγγρικού Κόμματος Κομμουνιστών (ΜΚΡ). Την περίοδο της Δημοκρατίας των Συμβουλίων είναι αναπληρωτής επίτροπος του υπουργείου εμπορίου και επίτροπος της κοινωνικής παραγωγής. Μετά την ήττα της Δημοκρατίας των Συμβουλίων μεταβαίνει στη Σ.Ε. Από το 1921 – ως το 1924 ήταν συνεργάτης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομιντέρν και ένας από τους γραμματείς της. Το Δεκέβρη του 1924 επιστρέφει στην Ουγγαρία με σκοπό την αναδιοργάνωση του ΚΜΡ. Συλλαμβάνεται και μαζί με 52 άλλους κομμουνιστές οδηγείται στο στρατοδικείο. Χάρη στη διεθνή και την εσωτερική πίεση οδηγείται σε πολιτικό δικαστήριο. Το 1934 οδηγείται και πάλι σε δίκη για τη δράση του στη Δημοκρατία των Συμβουλίων ως λαϊκός επίτροπος. Καταδικάζεται σε ισόβια. Απελευθερώνεται το 1940 με την παρέμβαση της Σ.Ε. Ως το 1945 είναι επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικού του ΜΚΡ και της κομμουνιστικής εμιγκράτσιας στη Σ.Ε. Το 1945 επιστρέφει στην πατρίδα. Από το 1945 είναι ΓΓ του ΜΚΡ και μετά του ΜDP.Από τον Ιούνιο του 1953 ως τις 18 Ιουλίου 1956 είναι πρώτος γραμματέας του κόμματος. Μετά την καθαίρεσή του μετακομίζει στη Σ.Ε. με τη γυναίκα του. Για τα πολιτικά του εγκλήματα και τις βαριές ανομίες του το 1962 διαγράφεται από το κόμμα, από το MSZMP. Τον Αύγουστο του 1957 υποχρεώνεται να μετακομίσει στο Κρασνοντάρ και το 1962 στο Τοκμάκ, 80 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα της Κιργιζίας. Το Απρίλη του 1970 η Κ.Ε. του MSZMP συγκατατίθεται ο Ράκοσι «με όρισμένους όρους» να επιστρέψει στην πατρίδα
[…] -Είναι ο σταλινισμός Αριστερά; […]
[…] -Είναι ο σταλινισμός Αριστερά; […]