Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ποιοί χρεωκόπησαν την Ελλάδα

Ποιοι ευθύνονται για τα ελλείμματα και το χρέος;

1) Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που χρόνο με το χρόνο μείωσαν τη συμμετοχή των πλουσίων (τραπεζιτών, μεγαλοεργολάβων, εφοπλιστών) στα φορολογικά έσοδα (μείωση του συντελεστή τους κατά 26%).

2) Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που μετέτρεψαν τη χώρα σε τουριστικό οικόπεδο και τους κατοίκους της σε γκαρσόνια. Αλήθεια, πόσα σουβλάκια να πουλήσουμε για να εισάγουμε τρόφιμα, αυτοκίνητα, ρούχα;

3) Οι πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που ξεπάτωσαν την ύπαιθρο, την κλωστοϋφαντουργία, τα ναυπηγεία, τα λιπάσματα, τη χημική βιομηχανία, που μας οδήγησαν να εισάγουμε κι όχι να παράγουμε επειδή έτσι επέλεξαν οι Βρυξέλες.

4) Οι κυβερνήσεις, που επέτρεπαν το δανεισμό με τέτοια επιτόκια τα οποία απέφεραν υπερκέρδη στις γνωστές διεθνείς ύαινες του χρηματοπιστωτικού τομέα.

5) Οι «μεγάλες ιδέες», όπως αυτή των Ολυμπιακών αγώνων του Σημίτη-Καραμανλή, που άφησε χρέη και κτίρια-κουφάρια σε μια πόλη η οποία έγινε ακόμη πιο ανυπόφορη και άσχημη.

6) Τα μεγάλα έργα που έφεραν υπερκέρδη στους γνωστούς βαρόνους των ΜΜΕ και στους εργολάβους, όπου η σπατάλη και η διαφθορά καταγράφηκε στις δαπάνες.

Σπατάλες, διαφθορά, διαπλοκή: όλα αυτά επιστρέφουν, σαν χρέη πλέον, πάλι στο λαό.

Ποιοι κερδίζουν από το χρέος;

Οι τράπεζες, που δανείζονται με επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου– και κατόπιν δανείζουν το κράτος με επιτόκιο 5 και 6%. Αυτό επιβάλλει το ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, που στήθηκε για να διασφαλίζει τα κέρδη του «κερδοσκοπικού» κεφαλαίου.

Το διεθνές κεφάλαιο, που κάνει πάρτι με τα ληστρικά επιτόκια του ελληνικού χρέους.

Οι πλούσιοι, που είναι ευτυχείς με το πάγωμα μισθών και κοινωνικών δαπανών.

Αυτές τις μέρες συντελείται μια άγρια αναδιανομή πλούτου σε βάρος της χώρας και του λαού, σε όφελος των αγορών και του κεφαλαίου. Το υπερκέρδος του «κερδοσκοπικού» χρηματιστικού κεφαλαίου μόνο για φέτος είναι περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργούνταν, πόσες αυξήσεις στους μισθούς θα γίνονταν με αυτά τα χρήματα;

Όμως η επιλογή τους είναι να υπηρετούν την ΑΓΟΡΑ, άρα και οι νόμοι φτιάχνονται για την αγορά και την οικονομία της.

Είναι γνωστοί αυτοί που δεν πληρώνουν:

Οι εφοπλιστές και οι offshore εταιρείες, που δεν φορολογούνται.

Οι τράπεζες, που πήραν 28 δισεκατομμύρια ευρώ και έχουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2009 –χρονιά κρίσης– κέρδη 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα ΜΜΕ που, ενώ χρωστάνε εκατοντάδες εκατομμύρια σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, ουδείς τα καλεί να πληρώσουν.

Η εκκλησία, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας, δεν φορολογείται.

Όταν υπήρχαν χρήματα, τα έπαιρναν οι γνωστοί. Τώρα που «δεν υπάρχει σάλιο», την πληρώνουν οι άγνωστοι.

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΑΝ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ

ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΚΙ ΟΧΙ ΟΙ ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΥΠΟΠΤΟΙ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ

 

Κυβέρνηση του λαού ή των Βρυξελών;

Η νομισματική πολιτική στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η οικονομική πολιτική στα χέρια των χωροφυλάκων της ΟΝΕ.

Αλήθεια, γιατί ψηφίζουμε ενώ μας κυβερνούν άνθρωποι που δεν ήταν υποψήφιοι στις τελευταίες εκλογές;

Τελικά έχουμε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή του Αλμούνια και του Τρισέ;

Υπάρχει λαϊκή κυριαρχία και δημοκρατία, ή έχουν εκχωρηθεί;

Όποιος ελέγχει το πορτοφόλι μας, γιατί να μην ελέγξει ή επιβάλει και λύσεις για το ελληνοτουρκικό ή για το κυπριακό;

Μήπως γίναμε αποικία των επιτηρητών και των συμφερόντων που αυτοί εκφράζουν;

Δεν χρεοκοπήσαμε εμείς – Χρεοκόπησε η πολιτική τους

Το ΠΑΣΟΚ κοινωνικοποιεί τις ευθύνες και προστατεύει τα κέρδη των πλουσίων, των πολυεθνικών, των τζογαδόρων. Την ίδια στιγμή που χρεοκόπησαν τα ψέματά και οι μύθοι του δικομματισμού:

1) Πού είναι αλήθεια, κ. Σημίτη, η ισχυρή Ελλάδα, η ισχυρή οικονομία; Πού πήγε η έπαρση;

2) Πού είναι αλήθεια, κ. Καραμανλή, η θωράκιση της οικονομίας, το κλαμπ των ισχυρών, η αναπτυξιακή μας πορεία;

3) Πού είναι αλήθεια, κ. Παπανδρέου, τα χρήματα που συνεχώς επαναλάμβανες ότι υπάρχουν, για να δοθούν αυξήσεις σε συντάξεις και μισθούς; Ούτε εκατό μέρες για να αποκαλυφθούν τα ψέματα…

Μύθοι δεκαετιών που έκτισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ σήμερα καταρρέουν.

Δεν χρεοκοπήσαμε από τον υδραυλικό και τον ηλεκτρολόγο που δεν κόβει απόδειξη. Η Eurobank φορολογείται με 14,3% για τα κέρδη του Α’ εξαμήνου του 2009 – ενώ ο μισθωτός των 880 ευρώ το μήνα φορολογείται με 25%.

Δεν χρεοκοπήσαμε από τον εκπαιδευτικό των 1.200 ευρώ που κάνει ιδιαίτερα και τάχα είναι «ο μοχλός της παραοικονομίας».

Χρεοκοπήσαμε από τις πολιτικές που έχουν αφήσει ασύδοτο το κεφάλαιο (εφοπλιστές, βιομήχανοι, πετρελαιάδες κ.λπ.) που για το 2009 δήλωσαν 870 ευρώ μηνιαίο εισόδημα!

Χρεοκοπήσαμε από τις πολιτικές που έχουν υποταχθεί στις Βρυξέλες και στους καταναγκασμούς τους, στους μονόδρομους, στις θηλιές που σφίγγουν καθημερινά την κοινωνία και τον εργαζόμενο λαό στην Ελλάδα.

Δεν κάναμε ντόλτσε βίτα με δανεικά, όπως ξελαρυγγιάζονται τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, που παίρνουν μηνιαίους μισθούς από 20.000-80.000 ευρώ. Το μήνα προσπαθούσαμε να βγάλουμε με 700 ή 1.000 ή 1.400 ευρώ.

Δεν πήραμε δανεικά και αγύριστα από τις τράπεζες για να μεταφέρουμε τα εργοστάσιά μας στα Βαλκάνια, όπως έκαναν οι βιομήχανοί «μας».

Δεν μας εγγυήθηκε το Δημόσιο μηδενικά επιτόκια για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά μας δάνεια, όπως έκανε για τους τραπεζίτες. Αντίθετα, άφηνε τις τράπεζες να κατακλέβουν το λαό.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥΣ

ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ

Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, ΚΑΜΙΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ, ΤΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ, ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ

 

Το φάρμακο που μας προτείνουν χειροτερεύει την αρρώστια

Δεν μπορεί η πολιτική η οποία μας οδήγησε στην κρίση να μας βγάλει από αυτήν. Μέχρι σήμερα η Ε.Ε. και οι ελληνικές κυβερνήσεις πορεύτηκαν με την ανατίναξη της κοινωνίας για να σωθεί η οικονομία. Απέτυχαν παταγωδώς και συνεχίζουν να ανατινάζουν την κοινωνία προκειμένου να σωθούν τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρήσεων.

Να μην τους αφήσουμε να μας βουλιάξουν!

Ο πρωθυπουργός αναμασά το σλόγκαν «ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε». Αυτός είναι ο βασικός εκβιασμός που παπαγαλίζουν τα ΜΜΕ. Κρύβει αυτός ο εκβιασμός ότι κεφάλαιο και κυβέρνηση επιχειρούν να βουλιάξουν τους εργαζόμενους, το λαό και τη χώρα προκειμένου να εξασφαλίσουν τα κέρδη μιας ελάχιστης μειοψηφίας.

Το πλοίο κατευθύνεται σε ξέρα, το πηδάλιο είναι κολλημένο σε νεοφιλελεύθερη πορεία σύγκρουσης, ο καπετάνιος και το πλήρωμα είναι συνδεδεμένοι κατευθείαν με την εταιρεία, αρνούνται να αλλάξουν ρότα για να μην χαλάσουν παραπάνω καύσιμα, και ζητάνε από τους επιβάτες να βουλιάξουν ήσυχα για να μην βάζουν την εταιρεία σε έξοδα.

 

Καμιά συναίνεση – Δεν μασάμε
Να καταργηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας

Είναι μεγάλο ψέμα ότι δεν μπορούμε να παραβούμε το σύμφωνο σταθερότητας. Το έχουν κάνει ήδη πολλές άλλες χώρες. Για να βγούμε από την κρίση και για να υπάρξει βελτίωση της ζωής των εργαζομένων πρέπει να ανατρέψουμε – να παραβούμε αυτό το Σύμφωνο. Χρειαζόμαστε μια άλλη πολιτική:

α) που παίρνει μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων σε μισθούς, συντάξεις, που αναδιανέμει τον πλούτο,

β) που δημιουργεί σταθερή, δημιουργική και παραγωγική εργασία για όλους,

γ) που ανασυγκροτεί παραγωγικά την ύπαιθρο και τη βιομηχανία με δημόσιες επενδύσεις, με κονδύλια από τη φορολόγηση του πλούτου – μια πολιτική που εθνικοποιεί τράπεζες, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, έρευνα και τεχνολογία,

δ) που συγκροτεί ένα κοινωνικό κράτος με πραγματική, αξιόπιστη και δωρεάν δημόσια υγεία, παιδεία, ασφάλιση.

Απέναντι στην τρομοκρατία της δικής τους χρεοκοπίας, προβάλλουμε τις δικές μας ανάγκες και τα δικά μας συμφέροντα. Δεν τσιμπάμε, δεν μασάμε στις δικομματικές τους ψευτιές, στους καταναγκασμούς και τις απειλές… Είναι πολιτικά και ηθικά υπεύθυνοι για αυτό που δημιούργησαν επί 20 χρόνια.

Δεν αποδεχόμαστε:

– μείωση μισθών

– κλείσιμο εργοστασίων

– απολύσεις

– συμβασιούχους-ωρομίσθιους

– αλλαγή ασφαλιστικού

Να γίνει αυτή η απαίτηση γραμμή άμυνας από το λαό και τους εργαζόμενους. Με αλληλεγγύη σε όσους ξεσηκώνονται, να αντιστρέψουμε το κλίμα παθητικότητας και μοιρολατρίας.

Το κεφάλαιο και η κυβέρνηση μας λένε: «Βουλιάξτε εσείς, να γλιτώσουμε εμείς».

Να αντιστρέψουμε το τελεσίγραφο: Η αποτυχία του Συμφώνου Σταθερότητας είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του εργαζόμενου λαού

 Η τελευταία φωτογραφία είναι απ’ του Καναλιώτη

Δείτε: Η περιπέτεια του ΣΥΡΙΖΑ ή η αυτοκαταστροφικότητα της Αριστεράς

Δείτε επίσης στου Καναλιώτη:

Ενημέρωση από την συζήτηση στο θέατρο “ΑΛΦΑ”με θέμα: «Σύμφωνο Σταθερότητας και η Αριστερά»

ΤΟ ΧΡΕΟΣ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΥΠΟΤΕΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΥ

30/01/2010 - Posted by | -Κίνημα, -Νεοελληνικά, -καπιταλισμός, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

124 Σχόλια »

 1. Από το μπλόγκ του «Ανέστιου», με τίτλο:

  «Διεμερίσαντο τά ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον»

  http://anestiosgr.blogspot.com/

  «….Ηγεσία και συστράτευση χρειαζόμαστε. Έχουμε να διαχειριστούμε πόλεμο. Αν οι ηγεσίες μας δεν μπορούν, ας τους ξηλώσουμε τα γαλόνια τώρα εμείς οι φαντάροι.
  Αν οι ευρύτερες δυνατές προοδευτικές δυνάμεις, ανεξαρτήτως προέλευσης, δεν μπορούν, θα τα κάνουν οι εξ’ Εσπερίας τεχνοκράτες και οι εδώ σφουγγοκωλάριοί τους(με το αζημίωτο).Εδώ θα κριθεί ποιοι είναι προοδευτικοί και ποιοι όχι.

  Αν ο ΓΑΠ δεν μπορεί να κυβερνήσει μια χώρα σε έσχατη κρίση παρά μόνο καμιά ΜΚΟ,ας κάνει στην άκρη πριν τον κάνουν άλλοι.
  Αν ο Φ. Κουβέλης και η παρέα του το μόνο που μπορούν είναι να περιφέρουν το αναμάσημα της «ανανέωσης» στα κανάλια, ας μας αδειάζουν τη γωνιά. Μια συνιστώσα παραπάνω , μια παρακάτω δεν θα χαλάσει η σούπα. Εκεί θα είναι και θα βυζαντινολογούν ασύστολα στο διηνεκές, όπως κάνουν τόσες δεκαετίες.
  Αν ο ΣΥΝ επανατακτοποιεί τις καρέκλες του σε σχήματα μορφοποιημένα και άμορφα, στα παλιά μας τα παπούτσια. Ούτε για μονόστηλο δεν κάνουν.
  Αν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δε μπορούν να πουν μια φορά την αλήθεια, ας μαζευτούν όλοι μαζί σε μια αίθουσα να συζητάνε για καμιά δεκαετία(και ας κλειδώσουν και την πόρτα απέξω, να μην τους ενοχλήσει κανείς)
  Αν οι ποικιλώνυμοι σχολιαστές, διανοούμενοι, πανεπιστημιακοί,διαμορφωτές κοινής γνώμης κλπ ασπόνδυλα, δεν μπορούν να αρθρώσουν λόγο παρακινητικό , λόγο συναγερμού, ας μείνουν στα γραφειάκια τους να πίνουν τέιον

  Όποιοι θέλουν να είναι ηγέτες σε αυτή τη φάση, ας βγουν να πουν την αλήθεια.
  Πατριώτες πτωχεύσαμε, πήραμε στο λαιμό μας τα παιδιά μας. Να συγκεντρωθούμε όλοι σε ένα –δύο στόχους, να κόψουμε την ενασχόληση με άσχετα, να ματώσουμε αναλογικά και δίκαια όσο γίνεται(αλλά χωρίς μίζερες μεζούρες), να σταματήσουμε να βλέπουμε φαντάσματα και εξωτερικούς εχθρούς, να σταματήσουμε να δείχνουμε με το δάχτυλο «τον άλλον» που φταίει ή πρέπει να πληρώσει. Η παράδοσή μας είναι πολύ πλούσια σε τέτοιους συναγερμούς, πρόσφατη και παλαιότερη. Εδώ θα φανούν οι πατριώτες, εδώ θα φανεί η αλληλεγγύη μας, όχι στα λόγια.

  Να πάμε στην Ε.Ε και να τους πούμε ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει, θα μαζέψουμε την δημόσια κραιπάλη μας, να το κάνουμε πράξη και να ζητήσουμε στήριξη σε 2 πράγματα. Κόστος δανεισμού και ρευστότητα. Τίποτε άλλο. Μορφές υπάρχουν να μας στηρίξουν χωρίς να νιώθουν ότι απλά χαρτζηλικώνουν τους άσωτους, αλλά να κερδίσουν και αυτοί.
  Κόστος δανεισμού για να μην πτωχεύσουμε και επίσημα και ρευστότητα για να μην περάσουμε σε εποχές «παγετώνων» στη αγορά και πτωχεύσουμε πάλι απουσία εσόδων. Για προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να καταφέρουμε το πολύ δύσκολο, να αναδιαρθρώσουμε σε επόμενη φάση την παραγωγική μας δυνατότητα.

  Διαφορετικά η πατρίδα μας θα μας απαγγείλει με την μέγιστη απαξία την ευαγγελική ρήση του τίτλου της ανάρτησης και τα παιδιά μας θα μας φτύσουν κατάμουτρα.

  Σχόλιο από vripol | 30/01/2010

 2. τα φεσια της Μκο της Δεξιάς του Κυρίου
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=69241

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/01/2010

 3. http://nosferatos.blogspot.com/2009/05/blog-post_3083.html

  και ας θυμηθουμε το

  » Σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης, με την κίνηση αυτή, η κυβέρνηση παραγράφει οριστικά όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις, μέχρι τον Σεπετέμβριο του 2007, που αφορούν εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα. Χαρακτηρίζουν πρωτοφανή τη σπουδή της κυβέρνησης να κλείσει νύχτα τη Βουλή, αιφνιδιαστικά και δεν αποκλείουν και κανένα άλλο σενάριο. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι εκτός του «κουκουλώματος» των υποθέσεων που εκκρεμούν, η κίνηση Καραμανλή κρύβει ενδεχομένως και μία «απεγνωσμένη προσπάθεια να προλάβει και να αφήσει «εκτός Βουλής» και νέους φακέλους σκανδάλων. Κύκλοι της Ιπποκράτους υπαινίσσονται ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ήδη προαναναγγείλει τη βούλησή του να έρθουν στη Βουλή οι υποθέσεις των ομολόων και της Γερμανός.
  Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κυβερνητικό στρατόπεδο, μια τέτοια σκέψη, για λήξη των εργασιών της ολομέλειας, είχε εκφράσει ο Κώστας Καραμανλής προ ολίγων εβδομάδων, σε στενό συνεργάτη του.
  Η εκτίμηση που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Ρηγίλλης είναι ότι είχε πάρει χαρακτήρα επείγοντος πλέον η «κατάπαυση» της σκανδαλολογίας, ενόψει και των ευρεκλογών.
  Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει, την Πέμπτη το πρόγραμμα της ολομέλειας για την επόμενη εβδομάδα (μπορείτε να το δείτε, επιλέγοντας το σχετικό σύνδεσμο ή το σχετικό αρχείο, σε μορφή pdf, στη δεξιά στήλη).
  Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση, ότι πρόκειται για κίνηση καλά μελετημένη, αποφασισμένη από καιρό και όχι για απόφαση της στιγμής.
  Επίσης, συνδέουν την κίνηση με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει ορίσει ο Κώστας Καραμανλής για αύριο, στις 11 το πρωί. Αύριο, επίσης συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Αύριο, στις 5 το απόγευμα, συνεδριάζει εκτάκτως και η γραμματεία και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. »
  http://nosferatos.blogspot.com/2009/05/blog-post_3083.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/01/2010

 4. και μη ξεναμε και τα σο (ρυ) …τα δομημενα

  http://nosferatos.blogspot.com/2009/02/blog-post_9528.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/01/2010

 5. ΕΠΙΣΤΟΛΗ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΑΣ

  Επί τη γενναιοδώρω προσφορά εξ 9.000.000 ευρώ ευχαριστούμεν…

  Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

  «Εν Βατοπαιδίω τη 4η/17η Ιουνίου 2008». Την ημέρα αυτή ο καθηγούμενος Εφραίμ (αυτή τη φορά με μια επιστολή-ντοκουμέντο και όχι με χρυσόβουλο) ευχαριστεί τους δωρητές για τη γενναιόδωρη προσφορά των 9.000.000 ευρώ!

  Ποιοι είναι οι δωρητές, οι «εντιμότατοι κύριοι» όπως προσφωνούνται από τον Εφραίμ; Το Διοικητικό Συμβούλιο της κυπριακής εταιρείας Noliden Ltd, που αγόρασε το ολυμπιακό ακίνητο στις Αχαρνές από τη Μονή Βατοπεδίου αντί δηλωμένου τιμήματος ύψους 41 εκατ. ευρώ.

  Ωστόσο, από την άγνωστη μέχρι σήμερα επιστολή του ηγούμενου Εφραίμ αποκαλύπτεται πως υπήρχε και κρυφό τίμημα 9 εκατ. ευρώ ταυτόχρονα με την «ιερή συναλλαγή» κατά την εκποίηση express, που έκανε η μονή στο κρατικό ολυμπιακό ακίνητο, το οποίο εξασφάλισε μέσω της ΚΕΔ. Επομένως, οι αγοραστές του ολυμπιακού ακινήτου, που αρχικά θα στέγαζε το υπουργείο Απασχόλησης και στη συνέχεια θα γινόταν Κέντρο Θεολογικών και Φιλοσοφικών Σπουδών (μετά τις ανταλλαγές), κατέβαλαν στην ιερά μονή συνολικά 50.000.000 ευρώ.

  Από τραπεζικά ντοκουμέντα αποδεικνύεται πως το μυστικό τίμημα δεν είναι μια αυθαίρετη ερμηνεία. Κι αυτό γιατί οι αγοραστές του ακινήτου (η Noliden) κατέβαλαν στη μονή την ίδια ημέρα και το εμφανές τίμημα στα συμβόλαια, δηλαδή τα 41 εκατ. ευρώ, και το «αφανές», τα 9 εκατ. ευρώ. Τραπεζικά έγγραφα δείχνουν ότι στον λογαριασμό 0236662421 που διατηρεί η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπεδίου στη Μαρφίν – Εγνατία, την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 16 Μαΐου 2008, κατατέθηκαν δύο ξεχωριστές τραπεζικές επιταγές ύψους 41 και 9 εκατ. ευρώ από τη Noliden.

  Ενα μήνα μετά τη συσσώρευση 50 εκατ. ευρώ, στις 17 Ιουνίου 2008, και ενώ τα χρήματα έχουν τοποθετηθεί σε προθεσμιακή κατάθεση, που απέφερε στη μονή σε ένα μήνα 284.166 ευρώ, ο ηγούμενος Εφραίμ και οι εν Χριστώ αδελφοί ευχαριστούν τους αγοραστές-δωρητές. Με το ιεροσφράγιστο και ενυπόγραφο μοναστηριακό γράμμα ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ αποκαλύπτει πως τα 9 εκατ. ευρώ είναι μια δωρεά υπό όρους, που περιγράφονται σε γραπτή συμφωνία της Μονής Βατοπεδίου με τους επενδυτές της Noliden, για κοινωφελείς σκοπούς.

  Η «υποσχετική» του Βατοπεδίου είναι ότι τα 9 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για το ίδρυμα που θα συσταθεί, το Γρηγόριο Φιλανθρωπικό, Πολιτιστικό και Ερευνητικό Ιδρυμα, μέρος του οποίου θα είναι και κέντρο αποκατάστασης αναπήρων.

  Η αντιπαροχή στους δωρητές (Noliden) είναι η μπίζνα. Δηλαδή η μελέτη και η διαχείριση της ιατρικής μονάδας του κέντρου αποκατάστασης, καθώς οι αγοραστές του ιερού ακινήτου προόριζαν το ολυμπιακό ακίνητο για ιδιωτικό θεραπευτικό κέντρο. Για τον λόγο αυτό αιτήθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ και αλλαγή χρήσης για τη διαμόρφωση και την εγκατάσταση Κέντου Υγείας, που δεν προβλεπόταν από την αρχική άδεια του 2003.

  Οι νέες αποκαλύψεις για τη δωρεά, υπό όρους, στον Εφραίμ δίδουν και άλλες παραμέτρους στην επίμαχη υπόθεση του Βατοπεδίου, καθώς επιβεβαιώνονται οι φήμες περί του παράπλευρου χρήματος που εισέρρευσε στα ταμεία του Εφραίμ.

  Από την άλλη, οι αγοραστές, ιδιοκτήτες της Noliden μπαίνουν πλέον και αυτοί στο κάδρο των ερευνών. Πρόκειται για τον εφοπλιστή Σπύρο Λ. Πολέμη (50%), τον Σπύρο Τζανή νευροχειρουργό, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της «Πραξιτέλειο Θεραπευτήριο» (30%) και Ιωάννη Θεοδωρακόπουλο, μηχανικό, μέλος του Δ.Σ. του ίδιου θεραπευτηρίου (20%). Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο των 20.664 τ.μ. του Ολυμπιακού Χωριού έγινε περιουσία της Μονής τον Ιούλιο του 2007, αφού προηγήθηκε ένα όργιο ανταλλαγών ακινήτων με το Δημόσιο (ΚΕΔ) από το 2004 και μετά, με κορυφαία πράξη το «θάψιμο» της δίκης της Ροδόπης, παρά το ότι το Δημόσιο δικαιωνόταν.

  Το ακίνητο, που μεταβιβάστηκε από την ΚΕΔ στο Βατοπέδιο, κοστολογήθηκε αντί 39,5 εκατ. ευρώ. Την εκτίμηση έκανε το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών, στις 27 Ιουνίου 2007. Η ΚΕΔ με συνοπτικές διαδικασίες, σε δύο συνεδριάσεις της, στις 3 και 12 Ιουλίου 2007, ενέκρινε με απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου την υπογραφή της σύμβασης ανταλλαγής των ακινήτων (97 συνολικά), που είχαν παραχωρηθεί στη Μονή αντί της Βιστονίδας με το ολυμπιακό ακίνητο.

  Η ανταλλαγή έγινε εντός μίας εβδομάδας με δύο συμβόλαια, το 2875/13-7-2007 και το 2883/20-7-2007, της Αικατερίνης Πελέκη – Βουλγαράκη, ενώ η νέα ιδιοκτήτρια του «ιερού» ακινήτου το πούλησε οκτώ μήνες μετά (στις 27/3/2008), στη Noliden. Η αντικειμενική αξία στο συμβόλαιο είναι 17,9 εκατ. ευρώ, το τίμημα 41 εκατ. ευρώ, όμως το έσοδο για τη Μονή είναι 50 εκατ. ευρώ και σχέδια για φιλανθρωπικές ιατρικές δραστηριότητες αποκατάστασης αναπήρων. Το επιπλέον έσοδο απεκρύβη.

  Περιβλήθηκε με τον μανδύα της δωρεάς υπό όρους και δεν εμφανίστηκε ούτε στην ΚΕΔ, η οποία έκοψε και έραψε τις αξίες των ανταλλαγέντων ακινήτων στα μέτρα της αξίας του κρατικού ολυμπιακού φιλέτου, που όπως φαίνεται πουλήθηκε 9 εκατ. ευρώ ακριβότερο. Μήπως τελικά η απάτη κατά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά είναι απιστία σε βάρος του Δημοσίου; *

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 08/11/2008

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 30/01/2010

 6. Ο βασιλιάς ΓΑΠ είναι γυμνός αγαπητοί μου, νοιώστε δίπλα σας την καυτή περήφανη ανάσα των 770.000 ανέργων που προεξοφλείται ότι του χρόνου θάναι τουλάχιστον 860.000 άνθρωποι. Θέλει να ματώσουμε εμείς όχι το κεφάλαιο. Εχουν ήδη αποτύχει με το μην τους σκέφτονται. Κομπάζουν για επιτυχίες στο δάνειο με επιτόκιο που βρίσκεις και στα καταναλωτικά της τράπεζας Κύπρου. Αν ήθελα να πετάξω πάνω από αυτό τον τόπο θάταν μόνο για να τους φτύσω….

  Σχόλιο από Dionysos | 31/01/2010

 7. αν Ο βασιλιάς ΓΑΠ είναι γυμνός…τι να πουμε για τον τεως αυτκρατορα ΚΑΚ Ο ΟΠΟΙΟς ΡΗΜΑΞΕ την χωρα ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ
  οπως βεβαια καποτε και ο Θειος του ΚΑΚ Ο ΚΚ ο ΕΡΕ..Σ
  για τον οποιο ειπανε οτι τα αρχικά ΕΡΕ σημαιναν
  Εφαγε Ρημαξε κι Εφυγε
  (αξιοπρεπώς οπως και ο Νυν Τεως ) και οι οποιοι τυγχανανε και φυσικά τυγχανουν ακομα μιας ακρως Περιεργης Ασυλίας απο τά ΜΜΕ και τις Μπλογκοπαραφυαδες τους

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 31/01/2010

 8. Και ΠΩΣ να μη χρεωκοπησει η Χωρα;
  Αφου για εξι χρόνια ειχαμε ΑΥΤΟΝΑΝΕ :
  (και τον ξαναψηφισανε κιολα το 2007 μετα τις Φωτιες και τις χαντρες και τα καθρεφτκια και τα τριχιλιαρα

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 31/01/2010

 9. ας θυμηθουμε το ΡΗΜΑΔΙΟ ου αφησε η ΚΑΡΑΔΕΞΙΑ στον τομεα της Υγειας

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/11/blog-post_6915.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 31/01/2010

 10. Τι να πρωτοθυμηθει κανεις;

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/11/blog-post_2350.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 31/01/2010

 11. Παρέμβαση

  Η σκανδαλώδης βοήθεια προς τα υπερκέρδη

  Της ΑΡΙΣΤΕΑΣ ΜΠΟΥΓΑΤΣΟΥ

  Ελληνας Κροίσος… δανειστής τραπεζών! Ελληνες Κροίσοι με 28 δισ. ευρώ στηρίζουν τις τράπεζες γιατί έτσι αποφάσισαν η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες, την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, στη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο.

  Η νέα τραπεζική Γιάλτα που συμφωνήθηκε, παρά τις αποσκιρτήσεις αυτών που δεν θα λάβουν κρατικές ενέσεις ρευστότητας, ως κύριο όρο της έχει την ομερτά. Αυτή συνίσταται στο ότι όλα τα τραπεζικά ιδρύματα θα λάβουν -αναλογικά με τα μερίδια αγοράς τους- ενισχύσεις, για να μη φανεί για ποιους αυτές πραγματικά δίδονται. Για να μην καταγραφεί ποιοι και για ποιους λόγους αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία υποτίθεται ότι θα αρθούν μέσω του κρατικού κορβανά, μέσω του «μαξιλαριού» που αντιστοιχεί στο 11% του ΑΕΠ.

  Και μετά την ομερτά, ήρθε το νομοσχέδιο «για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης», με τον τόσο ψευδεπίγραφο τίτλο και με όλους στη μοιρασιά των 28 δισ. ευρώ.

  Με αυτούς που προ εικοσαημέρου δήλωναν ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα και με κάμποσες από αυτές να ανακοινώνουν κέρδη-ρεκόρ! Θα μας τρελάνουν; Από τη μια υπερκέρδη και από την άλλη κρατική βοήθεια; Μα αυτό λέγεται ληστεία των υπηκόων-χρηματοδοτών των τραπεζών, για τους οποίους το νομοσχέδιο δεν προβλέπει ούτε τα αυτονόητα:

  * Οι δανειολήπτες δεν προστατεύονται έστω για κάποιο διάστημα, όσο θα διαρκεί η κρατική βοήθεια προς τις τράπεζες.

  * Οι τράπεζες δεν δεσμεύονται για το επίπεδο των χορηγήσεων προς τις ΜΜΕ και προς τα νοικοκυριά.

  * Καμία κρατική δέσμευση δεν επιβάλλεται προς τις τράπεζες για το επίπεδο των επιτοκίων που επιβάλλουν και ανεξέλεγκτες θα κερδίζουν από τα spreads (κέρδη), επωφελούμενες πλέον και από την άντληση του φθηνού χρήματος με την εγγύηση του Δημοσίου.

  * Από το νομοσχέδιο αφαιρέθηκε ακόμα και το εξαγγελθέν πλαφόν στις αποδοχές των τραπεζιτών που θα μετέχουν στο πρόγραμμα ενίσχυσης με αυτές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ποιος τολμά να πειράξει τα golden boys ή τους longfingers των τραπεζών;

  * Η κυβέρνηση δεν τόλμησε να απαιτήσει από τις τράπεζες που θα λάβουν ενισχύσεις να υποχρεωθούν να κάνουν αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους και οι παλαιοί μέτοχοι να καθορίσουν τη συμμετοχή τους σ’ αυτήν. Αντ’ αυτών, το Δημόσιο παρέχει εγγυήσεις με ή χωρίς την έκδοση τίτλων για ποσό ύψους 23 δισ. ευρώ, ενώ οι προμήθειες και οι εξασφαλίσεις γι’ αυτό το ποσόν-μαμούθ επαφίενται «στην κρίση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος»!

  Αυτόν τον ληστρικό νόμο θα ψηφίσουν οι εθνοπατέρες (υποθέτω και οι αντάρτες της συμπολίτευσης) για τις τράπεζες, που δεν είχαν κανένα πρόβλημα! Παρά ταύτα, στο άρθρο 7 του σχετικού νομοσχεδίου αναφέρεται ότι «οι διατάξεις του παρόντος νόμου ισχύουν από την κατάθεσή του στη Βουλή», δηλαδή από τις 24 Οκτωβρίου!

  Κάτι που παραπέμπει σε κατεπείγουσες ανάγκες των τραπεζών… που πρέπει να μας ληστέψουν και με νόμο!

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 31/10/2008

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 31/01/2010

 12. Ανθολόγιο σκανδάλων

  Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

  Ανθολόγιο σκανδάλων των πέντε χρόνων της διακυβέρνησης Καραμανλή παρουσίασε χθες το ΠΑΣΟΚ, υπό τον τίτλο «Οταν ξεσπάει σκάνδαλο εξαφανίσου, βγες για όσο καιρό μπορείς από το κάδρο».

  Τα σκάνδαλα πλήττουν την εικόνα του Κ. Καραμανλή (φωτογρ.) εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ
  Η αναφορά αφορά προσωπικά τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και καταδεικνύει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει, για το επόμενο διάστημα και εν όψει του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, να ακολουθήσει τακτική αποδόμησης της εικόνας που προσπαθεί να κτίσει ο Κ. Καραμανλής και να υπενθυμίζει, σε κάθε ευκαιρία, πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η κυβέρνησή του ξεπέρασε παντοιοτρόπως τα ρηθέντα περί «σεμνότητας και ταπεινότητας».

  Εξ ου και καταγράφεται η «διακριτική αποχή» Καραμανλή από τα σκάνδαλα και η παρουσία του μόνο διά πομπωδών δηλώσεων, με την επισήμανση πως «όσο πιο μπλεγμένο είναι το Μέγαρο Μαξίμου στη γέννηση ή εξέλιξη μιας υπόθεσης σκανδάλου τόσο περισσότερο συγκαλύπτει και κρύβεται ο πρωθυπουργός».

  Ιδού το χρονικό των σκανδάλων, όπως υπενθυμίζεται από το ΠΑΣΟΚ:

  ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ: Το σκάνδαλο αποκαλύπτεται στις 2 Φεβρουαρίου του 2006. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται η ανεπανάληπτη φαρσοκωμωδία της συνέντευξης Τύπου των υπουργών Επικρατείας, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης. Η πρώτη δημόσια παρέμβαση Καραμανλή γίνεται 11 μέρες αργότερα, στις 13 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος είχε αποκρύψει την ύπαρξη του σκανδάλου για 11 ολόκληρους μήνες. Ο χειρισμός γυρίζει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, αναγκάζοντας τον Κ. Καραμανλή να προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

  ΚΟΥΜΠΑΡΟΙ: Το σκάνδαλο ξεσπά τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2006, όταν πιάνεται ένας από τους γαλάζιους κουμπάρους να χρηματίζεται εκβιάζοντας γνωστή γαλακτοβιομηχανία. Δύο μέρες αργότερα ο Κ. Καραμανλής παρεμβαίνει και χρησιμοποιεί για πρώτη φορά «την αγαπημένη του έκτοτε καραμέλα περί «μηδενικής ανοχής»».

  ΟΜΟΛΟΓΑ: Η αποκάλυψη του σκανδάλου αρχίζει την 1η Μαρτίου 2007, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναστέλλει τη λειτουργία της «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή». Ο Κ. Καραμανλής παρεμβαίνει 21 μέρες αργότερα, σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, κι ενώ οι εξελίξεις του σκανδάλου είναι καταιγιστικές. Σε σύνολο δε 58 ημερών απομακρύνει τον υπουργό Απασχόλησης, ενώ δεν αγγίζει το υπουργείο Οικονομίας. Και βεβαίως «θάβει» το πόρισμα Ζορμπά και προκηρύσσει εκλογές όταν το πόρισμα θα ερχόταν στη δημοσιότητα μέσω Βουλής.

  ΖΑΧΟΠΟΥΛΟΣ: Στις 20 Δεκεμβρίου 2007 ο πρώην γ.γ. του ΥΠΠΟ και προσωπικός φίλος του Κ. Καραμανλή επιχειρεί απόπειρα αυτοκτονίας. Ο Κ. Καραμανλής χρειάστηκε 29 μέρες για να πει κάτι, στις 18 Ιανουαρίου του 2008, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή. Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει ότι «το πρωθυπουργικό περιβάλλον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός βρέθηκαν περισσότερο από ποτέ στο μάτι του κυκλώνα, σ’ ένα γαϊτανάκι συναλλαγών και εκβιασμών για να μείνει η υπόθεση στη σκιά».

  SIEMENS: 27 και 28 Ιανουαρίου 2008 η «Ε» και η «Καθημερινή» αποκαλύπτουν ότι, σύμφωνα με καταθέσεις αξιωματούχων της εταιρείας στη Γερμανία, διακινήθηκαν στην Ελλάδα μίζες 100 εκατ. ευρώ. Το ΠΑΣΟΚ ζητεί τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η κυβέρνηση την απορρίπτει. Η πρώτη αναφορά Καραμανλή γίνεται 53 μέρες αργότερα, διότι «προφανώς χρειάστηκε αρκετό χρόνο για να ελέγξει τη ροή των πληροφοριών και να ετοιμάσει τη γραμμή άμυνάς της».

  ΠΑΥΛΙΔΗΣ: Την 1η Αυγούστου 2008 αποκαλύπτεται η καταγγελία εφοπλιστή για δωροδοκία ύψους 1 εκατ. ευρώ στον συνεργάτη του πρώην υπουργού Αιγαίου Π. Ζαχαρίου. Κι ενώ αποκαλύπτεται ότι η κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη του σκανδάλου τουλάχιστον από τις 27 Απριλίου του 2007, «ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να αγνοείται». Το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ είναι πως «ενώ απομάκρυνε τον Σ. Τσιτουρίδη τον Απρίλιο του 2007, δεν έπραξε το ίδιο και με τον Α. Παυλίδη, διότι «δύο απομακρύνσεις υπουργών σ’ ένα μήνα ήταν υπερβολικό για τον κ. Καραμανλή. Γι’ αυτό προτίμησε τη συγκάλυψη»». *

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ – 23/08/2008

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 31/01/2010

 13. Και Φυσικά πολλά πολλά αλλα σκανδαλα της ΚΑΡΑΔΕΞΙΑΣ στου ΠΙΤΥΟΚΑΜΠΤΗ

  https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/06/02/2-06-200/#comments

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 31/01/2010

 14. Σχόλιο από Πικραμένος | 31/01/2010

 15. για πρώτη φορά η αριστερά βρίσκεται μπροστά σ’ ένα τέτοιο δίλημμα, εφόσον η κατάρρευση του κράτους πρωτίστως θα πληρωθεί από τα λαϊκά στρώματα

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 31/01/2010

 16. «..Πριν από δύο ημέρες γύρισα αεροπορικώς από τη Θεσσαλονίκη. Λίγους μήνες πριν θα περνούσα από την… κρατική αίθουσα. Θα καθόμουν στην πρώτη θέση, παράθυρο, με κενή τη μεσαία θέση. Δεν θα με ενοχλούσε κανένας από την οικονομική θέση, πίσω από την κουρτίνα.
  Αυτή τη φορά κατέληξα στριμωγμένος σε μια μεσαία θέση στην οικονομική. Δεξιά μου ήταν μια γιαγιά 78 ετών. Με γνώρισε. Μου μίλησε εγκάρδια. Μετανάστρια στο Βέλγιο.
  Μου μίλησε για την προσφυγιά από την Ανατολική Θράκη στο Κιλκίς. Για την προσφυγιά από το Κιλκίς στα ανθρακωρυχεία του Σαρλερουά στο Βέλγιο. Για τα επτά παιδιά της. Για τον θάνατο του άνδρα της. Για τα 4 χρόνια που δούλεψε η ίδια, για τα 17 χρόνια στο Ταμείο Ανεργίας, για τα 900 ευρώ σύνταξη που παίρνει. Και είναι ευχαριστημένη. Για το σπιτάκι της στο Μidi που της έδωσε ο δήμος και τα 200 ευρώ που δίνει τον μήνα ώστε να γίνει σύντομα δικό της.
  Μέσα σε μισή ώρα είχα διαβάσει ένα μυθιστόρημα 300 σελίδων της Ιορδανίδου και ένα σύγγραμμα χιλίων σελίδων του Κeynes για το Κοινωνικό Κράτος..»

  Αλέκος Αλαβάνος στο Βήμα 31/1/2010

  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=312628&dt=31/01/2010

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 31/01/2010

 17. Είδες η γιαγιά απο το Κιλκίς
  Τα βαλε τα γυαλιά στον Αλαβάνο
  Και σε πολλούς από μας θα μπορούσε το ίδιο….

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 31/01/2010

 18. Εξαίσιο ποστ, και ΓΝΗΣΙΑ αριστερό….

  Σχόλιο από omadeon | 31/01/2010

 19. Οι κυβερνήσεις από το 74 και μετά, επεδόθησαν σε όργιο εσωτερικού και εξωτερικού δανεισμού, η κάθε μία για τους δικούς της λόγους.

  Οι κυβερνήσεις της ΝΔ μέχρι το 81, σπατάλησαν αμύθητα ποσά σε μία προσπάθεια αναστύλωσης των παραδοσιακών τζακιών που είχαν πληγεί απο τη δικτατορία των Απριλιανών. Τζακιών, που προέρχονταν απο τους μαυραγορίτες της κατοχής, και τα οποία αποτέλεσαν τα πιό σημαντικά της στηρίγματα πριν την περίοδο της δικτατορίας και εξακολουθούσαν να είναι και τώρα. Παράλληλα δε, κυνήγησε παντί τρόπω, τα τζάκια που κατά την επταετία δημιούργησαν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι τους νόμους της δικτατορίας.

  Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, απο το 81 και μετά, καταβρόχησαν ιλιγγιώδη ποσά, για τη δημιουργία νέας πλουτοκρατίας και τη χρηματοδότηση απεργιών γιά την καταστροφή και την πτώχευση των επιχειρήσεων των προηγουμένων τζακιών. Παράλληλα, σκόρπησαν ανυπολόγιστα ποσά για καταναλωτικές δαπάνες και αύξηση μισθών/συντάξεων, ώστε να διατηρηθεί η υποστήριξη των λαϊκών μαζών, έως ότου εκθεμελιώσυν όλα τα παλιά τζάκια.

  Στη διάρκεια της τρίχρονης ανάπαυλας του 89-92, ο τότε πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έβαλε μπροστά την εκποίηση των επιχειρήσεων των παλιών τζακιών που είχαν περιέλθει στο δημόσιο λόγω πτώχευσης ή καταστροφής τους απο την προηγούμενη πολιτική.

  Την καταστροφή, ολοκλήρωσε ο Σημίτης, παντοιοτρόπως.

  Πρώτα απ’ όλα με την πολιτική αθρόας εισαγωγής παρανόμων οικονομικών μεταναστών, ώστε με την απλήρωτη εργασία τους , να καταστεί δυνατή η ένταξη στο Ευρώ, παράλληλα με την πλήρη αποδιοργάνωση του εγχώριου εργατικού δυναμικού.

  Η διεκδίκηση και η εν συνεχεία ανάληψη τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων, κατόπιν απαίτησης των νέων τζακιών που είχαν δημιουργηθεί από τη δεκαετία του 80, ολοκλήρωσε την καταστροφή. Ένας απίστευτος πακτωλός χρημάτων, κατέληξε στα νέα τζάκια, με αιτιολογικό την κατασκευή των έργων που σχετίζονταν με την Ολυμπιάδα. Οι συνέπειες, ήταν τρομακτικές γιά την ανάπτυξη της επαρχίας, αυτής της άλλης ξεχασμένης Ελλάδας. Οι παραγωγικές επενδύσεις μηδενίστηκαν.

  Η απάτη του χρηματιστηρίου με την ενθάρρυνση και την ανοχή της ίδιας της τότε κυβέρνησης, ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Και πάλι, απίθανα ποσά κατέληξαν στα θησαυροφυλάκια όλων των τζακιών, παλιών και νέων, καταδικάζοντας σε μαρασμό για μεγάλο χρονικό διάστημα το σύνολο σχεδόν της Ελληνικής κοινωνίας, η οποία από πλευράς απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, ξανάρχισε σχεδόν από το μηδέν.

  Αν θελήσουμε να διερευνήσουμε μέχρι εδώ, ποιός έβλαψε περισσότερο την Ελλάδα, τα πρωτεία ασφαλώς κατέχει ο Κ. Σημίτης και οι κυβερνήσεις του.

  Με αφανείς τρόπους και μεθοδεύσεις, που δεν γίνονταν άμεσα αντιληπτοί από την Ελληνική κοινωνία, παρά μόνο από τους οικονομολόγους οι οποίοι σιωπούσαν, κατόρθωσε να υποθηκεύσει το μέλλον της Ελλάδας, όσο κανείς άλλος.

  Τα σημερινά κόμματα εξουσίας, μοιάζουν χαμένα στην οικονομική και παραγωγική έρημο που ανοίγεται μπροστά τους. Όλος ο οικονομικός πλούτος της χώρας , έχει ήδη εξανεμιστεί.

  AYTA ΩΣ ΠΡΟΣ THN OIKONOMIA

  Όταν δέχεσαι την ανομία, υποστηρίζεις την διαθορά, κλέβεις έμμεσα ή άμεσα από παντού…..τότε μην κλαίς. Σε μια ζούγκλα επιβιώνει ο δυνατότερος. Πόσο μάλλον όταν στην ζούγκλα αυτή κατοικεί το χειρότερο είδος ζώου.

  ΑΥΤΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

  Σχόλιο από akritas | 31/01/2010

 20. χμμμμμμμμ……..
  μια λεπτομέρεια όμως, ΠΟΛΥ σημαντική νομίζω:

  Δεν αποδεχόμαστε:
  – μείωση μισθών
  – κλείσιμο εργοστασίων
  – απολύσεις
  – συμβασιούχους-ωρομίσθιους
  – αλλαγή ασφαλιστικού

  Στη σημερινή οικονομία, οι περισσότερες ανάγκες ΕΙΝΑΙ -τώρα πλέον- για συμβάσεις περιορισμένου χρόνου. Π.χ. κάποια project, απαιτούν δουλειά λίγων εβδομάδων ή μηνών και μετά ΤΕΛΟΣ. Δεν είναι εφικτό να προκαλέσουν μόνιμες προσλήψεις. Είναι πρακτικά ΑΔΥΝΑΤΟ. Αλλά… σαν να μην έφτανε αυτό, συμβαίνουν και άαααλλα τινα (αν δεν τα ξέρετε). Π.χ.

  1) Το ΙΔΙΟ το δημόσιο ουσιαστικά στηρίζεται σε έργα περιορισμένου χρόνου, προκηρύσσει διαγωνισμούς, προσέρχονται εταιρείες που… σφάζονται μεταξύ τους (τώρα πλέον – αν ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ καλές «άκρες»)… και κάνουν προσφορές ολοένα και πιο χαμηλές, με αποτέλεσμα να ΜΗ μπορούν να διαθέσουν αρκετά κονδύλια για αμοιβές εργαζόμενων, διότι ΑΝ το έκαναν αυτό θα έχαναν και την πολύτιμη… ΓΕΡΗ ΜΑΣΑ τους, τα ΤΕΡΑΣΤΙΑ ποσά που ΤΡΩΝΕ, ενώ -ταυτόχρονα- θα έχαναν και από τον ανελέητο πλέον ανταγωνισμό.

  2) Και στο (1) οι ΣΥΝΗΘΕΙΣ «συνδικαλιστές» (π.χ. της ΔΕΗ ή του ΟΤΕ κλπ) ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΝΟΥΝ? ΤΙ κάνουν δηλαδή, π.χ. για να διασφαλίσουν ανθρώπινες αμοιβές για τους εργαζόμενους (ΚΑΤΑ ΚΑΝΟΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ πλέον, π.χ. ξένους ή με «μπλοκάκια» χαμηλο-αμειβόμενους κλπ)?
  -ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ (και απολύτως ΤΙΠΟΤΕ). Ενώ… σκίζουν τα ιμάτιά τους για ΟΟΟΟΛΑΑΑ αυτά τα ΩΡΑΙΑ (και ενίοτε… ΑΝΕΦΙΚΤΑ) «εργατικά δικαιώματα», ΟΤΑΝ και ΜΟΝΟΝ ΟΤΑΝ αυτά αφορούν την… πάρτη τους, ταυτόχρονα με όλες τους τις αριστερές παρλαπίπες ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΒΑ ΜΑΤΙΑ για τους ατέλειωτους αριθμούς «μαύρων» (ενίοτε ΚΑΙ κυριολεκτικά… μαύρων ή και… Πακιστανών) που κάνουν τις δύσκολες και προσωρινές (πάντα) δουλειές με μισθούς πείνας (και μηδενικές εισφορές στο ασφαλιστικό σύστημα φυσικά).

  Εκείνο που ΑΚΟΥΣΑ ότι λείπει είναι μια ΟΡΘΟΛΟΓΙΚΗ και δίκαιη διαπραγμάτευση και διευθέτηση των αμοιβών όσων εργάζονται ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. Τις μόνιμες θέσεις εργασίας, στο τέλος θα πρέπει να τις ξεχάσουμε, ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ, διότι (ακόμη και κάτω από τις καλύτερες ή σοσιαλιστικότερες συνθήκες) σιγά-σιγά ΕΚΛΕΙΠΟΥΝ, σε ολο το δυτικό κόσμο.

  ΑΝ είχαμε π.χ. ένα είδος σοσιαλισμού, θα ζούσαμε (τότε) σε μια «Κοινωνία Ελεύθερου Χρόνου», όπου θα δουλεύαμε λιγότερο, ΜΟΝΟ προσωρινά και κατά διαστήματα, και τον υπόλοιπο καιρό θα μας φρόντιζαν ειδικά ΓΕΡΑ ταμεία (που στην Ελλάδα είναι ανύπαρκτα). Τότε όμως… δεν θα μπορούσαν και να θησαυρίζουν ολοένα και περισσότερο, οι επιτήδειοι εργολάβοι / εταιρείες που αναλαμβάνουν όλα τα έργα σήμερα.

  -ΠΟΙΑ λύση υπάρχει λοιπόν, στις ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ συνθηκες?

  Ε, δεν ξέρω, αλλά μπορώ να φανταστώ μία:
  Η αντικατάσταση του συστήματος των εργολάβων και άλλων ιδιωτικών εταιρειών με συλλογικές επιχειρήσεις εργαζόμενων που διαχειρίζονται πιο καλά και πιο συλλογικά τόσο τα κέρδη όσο και τις δουλειές και τις αναθέσεις προσωρινών εργασιών. Διότι μόνο ένας ΖΩΝΤΑΝΟΣ και ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ οριζόντιος οικονομικός οργανισμός συναιτερισμένων, ΜΠΟΡΕΙ να μοιράσει πιο έξυπνα τις δουλειές, ΜΠΟΡΕΙ να υπεραπισπιστεί τα δικά του συμφέροντα σε διαρκή συνεννόηση με άλλους παρόμοιους, κ.ο.κ. (αλλά η βαλίτσα αυτή μας πάει ΠΟΛΥ μακρυά, στα βάθη ίσως του παρόντος… μεσαιωνικού νέου αιώνα).

  Μπορείτε να πείτε κι εσείς -είναι σίγουρο- ΠΟΛΛΑ άλλα….

  Σχόλιο από omadeon | 31/01/2010

 21. @Ακρίτα
  ΧΑΙΡΟΜΑΙ που έκανες ένα τόσο σωστό και τόσο… αριστερό σχόλιο. ΠΟΛΥ πιο σημαντικό για την ΕΥΡΥΤΕΡΗ κοινωνία από όσα είπα εγώ μετά (γράφοντας ταυτόχρονα)….

  Σχόλιο από omadeon | 01/02/2010

 22. Ομάδεον πάντα σέβομαι την αριστερά,
  τα άκρα της δεν πάω,
  όπως και αυτούς που λένε ότι είναι αριστεροί,
  και στην πράξη εφαρμόζουν ακροδεξιές και νεο-φιλελεύθερες ιδέες.

  Σχόλιο από akritas | 01/02/2010

 23. Αν θελήσουμε να διερευνήσουμε μέχρι εδώ, ποιός έβλαψε περισσότερο την Ελλάδα, τα πρωτεία ασφαλώς κατέχει ο Κ. Σημίτης και οι κυβερνήσεις του.

  Διαφωνω
  Κανεις δεν μπορει να συναγωνιστει τον ΚΑΡΑΜΑΝΛΆΡΑ την Καραδεξια του και τα κρυφά η φανερα κολαουζα τους

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 01/02/2010

 24. Δηλαδή καλούμαστε να επιλέξουμε για το ποιός ήταν πιο καταστροφικός. Ο Καραμανλής ή ο Σημίτης;

  Δύσκολο ερώτημα

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 01/02/2010

 25. βρε νοσφεράτε,
  δεν κατάλαβα ποτέ αυτή την υπεράσπιση εκ μέρους σου του εκσυγχρονισμού. όπως ούτε και το αντιδεξιό σύνδρομό σου. ξέρω πολλούς αριστερούς των οποίων οι γονείς/παππούδες διώχτηκαν το ’40-’50, δίχως να έχουν αντιδεξιό μένος.

  αντικειμενικά, στα χρόνια μετά το σχέδιο μάρσαλ, η μεγάλη διαφθορά ήρθε με τα λεφτά της εοκ/ε.ε. την εποχή που όχι μόνο οι πλούσιοι ήταν βουτηγμένοι ξέρουμε πού, αλλά και η κουτσή μαρία, και ο αγρότης και ο συνδικαλιστής και οι πάντες (και γι’ αυτό τώρα έχουν σαπίσει δίχως δυνατότητα αντίδρασης).
  και, αντικειμενικά, νοσφεράτε, από τα 30 χρόνια, τα 20 είναι του πασοκ. όχι μόνο της λαϊκιστικής-φασιστικής περιόδου του αλλά κ της τεχνοκρατοφασιστικής-ελιτιστικής (ξέρεις, «housewives») εκδοχής. με ό,τι αυτά τα 2/3 σημαίνουν:
  -για το ποιος εκμαύλισε το λαό με τα σκυλάδικα, τις επιδοτήσεις για να μην παράγουν κ.ο.κ., σε μια κλίμακα πολύ μεγαλύτερη των παλιότερων, δεξιών ρουσφετιών (αφού τα λεφτά της ε.ε. ήταν πολύ περισσότερα). συνεχίζοντας την παράδοση της χούντας, που κατέλυσε κάθε ιεραρχία, ποδόσφαιρο-σκυλάδικα-διαγραφή χρεών.
  -για το ποιος, όταν ο λαός είχε παραλύσει από τη ρέκλα και τα πακέτα τελείωναν, εκμαύλισε τους διανοούμενους κάνοντάς τους τσιράκια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με το αντάλλαγμα: σε επιδοτώ, με υποστηρίζεις, με μια κλίμακα απίστευτα μεγαλύτερη από αυτές παλαιότερων εποχών.

  η κακή ιστορία, όμως, δεν αναιρεί την κακή δεξιά προϊστορία. αλλά ας μην λέμε ότι δεν φταίει κι ο εκσυγχρονισμός.

  Σχόλιο από Γιάννης | 01/02/2010

 26. Νοσφεράτε η Ελευθεροτυπία καταστρέφει την σκέψη.

  Ο Καραμανλής ανέλαβε ένα χρέος 125 δις και το πήγε 250
  Ο Σημίτης ανέλαβε ένα χρέος 60 δις και το πήγε 125.
  Όταν λοιπόν ανέλαβε ο Καραμανλής άρχισαν σιγά-σιγά να τελειώνουν οι προθεσμίες 5ετών και 10 ετών ομολόγων όπου έπρεπε να πληρωθούν.
  Ομόλογα με επιτόκιο πάνω από 7%.
  Με λίγα λόγια στα 50 δις που παίρναμε τα 25 τα δίναμε για παλιά χρέη.
  Φέτος θα φτάσουμε να δώσουμε 40 δις στα 60 που θα δανειστούμε….εάν …..δανειστούμε.

  Και υπόψην η Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία είναι σε πολύ χειρότερη θέση από εμάς.

  Σχόλιο από akritas | 01/02/2010

 27. Αν η δεξιά διέφθειρε τους μισούς Έλληνες δηλαδή τους οπαδούς της γιατί αυτοί κυρίως μπορούσανε να έχουνε πελατειακή σχέση με την εξουσία με το κράτος.
  Το ΠΑΣΟΚ διέφθειρε τους άλλους μισούς (ακόμη και αριστερούς των ακρών…) εξασφαλίζοντας και για αυτούς πελατειακή σχέση με την εξουσία!!
  Κατά τα αλλά
  και μείωση μισθών δεχόμαστε
  και κλείσιμο εργοστασίων
  και απολύσεις
  και συμβασιούχους ωρομίσθιους
  και αλλαγή του ασφαλιστικού
  και απείραχτη την εκκλησιαστική περιουσία
  και φυσικά θα πληρώνουμε εις αεί τον δανδισμό της χώρας που έγινε προς όφελος των Τζακιών και όχι μόνο…
  Εντάξει αυτά είναι γνωστά και τα παραδεχόμαστε όλοι Δεξιοί Αριστεροί το θέμα είναι ότι δεν θα δούμε φως ως ότου η αριστερά δεν λύσει τις εσωτερικές της αντιφάσεις που απορρέουνε από την ιδία την συμμετοχή της στην διαχείριση της εξουσίας.
  Ξεκινώντας από το συνδικαλιστικό κίνημα που εξ ορισμού είναι το εργαλείο μέσο του οποίου η Άρχουσα Τάξη πραγματοποιεί τις συμμαχίες της με τα εργατολαϊκά στρώματα (εξου και η νομιμοποίηση του, με σκοπό τον έλεγχο….) αλλά και σε όλα τα αλλά επίπεδα δήμους κοινότητες συνεταιρισμούς κατώτερο επίπεδο Δήμους συνεταιρισμούς. (μέχρι και στην συγκυβέρνηση με Δεξιά αλλά και με δεξιά ΠΑΣΟΚ έφτασε) για να διευκολύνει την μεγάλη στροφή του ΠΑΣΟΚ στον λεγόμενο εκσυγχρονισμό….
  Πουθενά δεν είδαμε πραγματική ρήξη, με το κατεστημένο, αλλά βλέπουμε αμέτρητες αψιμαχίες έτσι για την τιμή των όπλων και για την «νομιμοποίηση» του χειραγωγειτικού ρόλου των ηγεσιών.
  Όλα βαίνουνε καλός ακόμη και όταν ο λαός εξεγείρεται αυθορμήτως (βλέπε Δεκέμβρη και….) αυτοί θα παίξουνε τον ρολό τους και θα οδηγήσουνε σε εκτόνωση τα πράγματα!!
  Θυμάστε δηλώσεις Παπαρήγα? Και τον ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντήσαμε αλλά και τις άλλες αριστερές οργανώσεις σχήματα….προειδοποιήσαμε και δηλώσαμε υπεύθυνη αριστερά, δηλαδή αριστερά του συστήματος…. (με αλλά λόγια τα είπαμε στην νύφη- στα κόμματα και τις οργανώσεις της αριστεράς, για να τα ακούσει και να συνετιστεί η πεθερά – δηλαδή ο λαός)
  Κατακερματισμός αναντιστοιχία διακηρύξεων και πρακτικής οργάνωσης και ιδεολογίας διάσπαση κατακερματισμός …..δεν αφήνουν να αντλήσει το απαιτούμενο κύρος μέσα στο λαό για την ανατροπή αυτής της πορείας.
  Με άλλα λόγια κατά την ταπεινή μου άποψη πριν να μιλησουμε για της ευθυνες της δεξιας και του ΠΑΣΟΚ, ας δούμε πως η Αριστερά (οι ηγήτορες και όχι τόσο ο αριστερός κόσμος, αν και αυτό επίσης, σηκώνει πολύ συζήτηση) έχει τρομερές ευθύνες για αυτήν την κατάσταση.

  Σχόλιο από dionisis | 01/02/2010

 28. Διεμερίσαντο τά ιμάτιά μου εαυτοίς και επί τον ιματισμόν μου έβαλον κλήρον” και θα συνεχισουν να ‘διεμερίσαντο» τα ιμάτια φίλε vripol τo ζήτημα είναι η λύση που δίνεται στο τέλος του σχόλιου, και δεν ξέρω αν και εσύ την προτείνεις δηλαδη.
  Να πάμε στην Ε.Ε και να τους πούμε ότι θα κάνουμε αυτό που πρέπει,=δηλαδη να παμε σ΄αυτους στην ΕΕ και στις κυβερνήσεις των χωρών της που υπόσχονταν την απρόσκοπτη ανάπτυξη του καπιταλισμού, με την πολιτική σκληρής λιτότητας, ελαστικής εργασίας, μαζικών ιδιωτικοποιήσεων, με την απελευθέρωση και «αυτορρύθμιση» των αγορών, με την υπερδιόγκωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τον υπερδανεισμό και την κερδοσκοπία. Όμως αυτή η πολιτική των υπερκερδών για τους πλούσιους και της συμπίεσης των λαϊκών εισοδημάτων όχι μόνο δεν οδήγησε στην ευημερία, αλλά αντίθετα ήταν αυτή που οδήγησε στο σκάσιμο της φούσκας του σύγχρονου καπιταλισμού, στην οικονομική κατάρρευση και την ύφεση, στην βαθύτερη οικονομική κρίση του συστήματος εδώ και πάνω από 80 χρόνια. Οι ίδιες δυνάμεις επικαλούνται σήμερα την ίδια ακριβώς πολιτική και για την… έξοδο από την κρίση, εκτινάσσοντας στα ύψη την ανεργία, ισοπεδώνοντας εργασιακές κατακτήσεις και δικαιώματα, σπρώχνοντας όλο και πιο βαθιά στον κοινωνικό μεσαίωνα και την κοινωνική βαρβαρότητα.. λες πάλι ότι ,θα μαζέψουμε την δημόσια κραιπάλη μας, να το κάνουμε πράξη και να ζητήσουμε στήριξη σε 2 πράγματα. Κόστος δανεισμού και ρευστότητα. Τίποτε άλλο. Μορφές υπάρχουν να μας στηρίξουν χωρίς να νιώθουν ότι απλά χαρτζηλικώνουν τους άσωτους, αλλά να κερδίσουν και αυτοί.Κόστος δανεισμού για να μην πτωχεύσουμε και επίσημα και ρευστότητα για να μην περάσουμε σε εποχές «παγετώνων» στη αγορά και πτωχεύσουμε πάλι απουσία εσόδων. Για να προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να καταφέρουμε το πολύ δύσκολο, να αναδιαρθρώσουμε σε επόμενη φάση την παραγωγική μας δυνατότητα.
  Με το που ξέσπασε η κρίση φιλε vripol εκεί που έλεγαν πως δεν είχαν ευρώ για μισθούς, ασφάλεια και συντάξεις βρήκαν δισεκατομμύρια για να ‘στηρίξουν’ τις φούσκες των τραπεζιτών και των επενδυτικών εταιρειών, με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση του χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο! Δεν μιλούν για τις τεράστιες ενισχύσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές προς τη μεριά του κεφαλαίου. Δεν λένε λέξη για τους αρχιληστές τραπεζίτες που ενώ οι ίδιοι δανείζονται με 1% επιτόκιο (με κρατική εγγύηση!) με τη σειρά τους δανείζουν με 5% το δημόσιο. Ξεχνούν τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες. Ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με την χαμηλότερη φορολογία κεφαλαίου στην Ευρώπη! Αποσιωπούν την εκτεταμένη και συνειδητή ανοχή απέναντι στη φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων, την εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων Η κρίση αυτή δεν είναι ούτε πρώτη ούτε κύρια δημοσιονομική. Είναι βαθιά και συνολική κρίση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που επιδιώκουν να την ξεπεράσουν με ακόμα σκληρότερα μέτρα για την οριστική ισοπέδωση κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Όλες οι δυνάμεις της εξουσίας συνασπίζονται για να περάσει αυτή η πολιτική: ο ΣΕΒ, ο μηχανισμός της ΕΕ, η νέα διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ που συμφωνεί στα αντιλαϊκά μέτρα, το ΛΑΟΣ που δεν βλέπει πουθενά εργοδότες, τράπεζες και ΕΕ και του φταίνε για όλα οι…μετανάστες και τέλος τα θλιβερά παπαγαλάκια των περιβόητων διεθνών «οίκων αξιολόγησης moody,s και το κακό συναπάντημα» και των εγχώριων ΜΜΕ, που βάλθηκαν να μας πείσουν ότι πρέπει να καταστραφούν οι εργαζόμενοι για να… σωθεί η χώρα. Ο στόχος τους δεν είναι το ‘νοικοκύρεμα’ όπως λένε, αλλά μια βαθιά αντιδραστική ταξική στρατηγική, που προωθεί την κερδοφορία του κεφαλαίου ενώ βάζει στην κλίνη του Προκρούστη το δικαίωμα στη δουλειά, την υγεία, την εκπαίδευση, το περιβάλλον. Για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας, για να ζούμε όπως μας αξίζει με βάση τον τεράστιο πλούτο που σήμερα παράγουμε, δεν υπάρχει λύση μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΟΝΕ και της κυρίαρχης πολιτικής. Πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με όλο αυτόν τον μηχανισμό που έχουν στήσει το κεφάλαιο, οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις του, έως την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από αυτόν και την συνολική του διάλυση. Να αμφισβητήσουμε συνολικότερα την πολιτική και την κοινωνία του κέρδους, της αγοράς και της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης και στην πορεία να την ανατρέψουμε, αυτό πρέπει να κάνουμε φίλε vripol Διαφορετικά η πατρίδα μας και όχι μόνο , θα μας απαγγείλει με την μέγιστη απαξία την ευαγγελική ρήση του τίτλου της ανάρτησης και τα παιδιά μας θα μας φτύσουν κατάμουτρα

  Σχόλιο από kiamul | 01/02/2010

 29. Akrita
  Άγγλελος δεν είναι κανείς
  αλλά μην πας να μας βγάλεις και αγγελούδι τον Καραμανλή
  που προσπαθούσε ο κακομοίρης να βάλει μια τάξη…
  με μαϊμουδιές και πολιτική κάλυψη από το φιλαράκι του τον μπαρόζο αύξησαν τεχνιτά το έλλειμα φορτώνοντας επάνω του παραλαβές οπλικών και άλλων συστημάτων που ακόμα και σήμερα δεν έχουμε παραλάβει και με βάση αυτό το αυξημένο νούμερο έκαναν οικονομική πολιτική.
  κοψε από δω φάε από κει…μας τάραξαν στα «νόμιμα και στα ηθικά» που πολλά από αυτά ούτε καν νόμιμα δεν ήταν…έφαγαν έφαγαν , έσκασαν…
  και δεν βρέθηκε ένας, ουτε ένας να πει μια κουβέντα..

  5 δισ ευρώ διέγραψαν φόρους αυτής της χρηματιστηριακής με τα δομημένα ομόλογα….ξέρεις πόσες χιλιάδες επιδόματα ανεργίας είναι αυτά ? 16.666.666 επιδόματα θέρμανσης των 300 ευρώ είναι που τόσα χρόνια αρνιόντουσαν να δώσουν ..

  και ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ που είναι γνωστά στους παροικούντες την ιερουσαλήμ αλλά όχι γνωστά στον κόσμο ?

  το γραφείο του, το γραφείο του πρωθυπουργού της χώρας παρακολουθουσαν , το υπουργείο εθνικής άμυνας…
  το διανοήσε !!! και το βούλωσε , δεν έβγαλε κιχ..
  μην μας τα θυμίζεις τώρα, αστα να πάνε στο διάολο…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/02/2010

 30. Ωραια αναρτηση! Μπραβο στον Νοσφερατο.
  Η μεγαλυτερη δημοσιοποιηση τετοιου ειδους ερευνων αυτη την περιοδο ειναι νομιζω πολυ σημαντικη και η καλυτερη αντιπολιτευση σε ακροδεξιες κατευθυνσεις.
  Και οχι μονο απ το ιντερνετ αλλα και με αφισσες.
  Στις περισσοτερες περιπτωσεις απλες αλλα θαμμενες πληροφοριες δεν χρειαζονται καν ιδεολογικη υποστηριξη.
  Το ταξικο αναδυκνειεται προφανεστατα οπως με τα ποσοστα δανεισμου των εμπορικων τραπεζων απ τις κεντρικες τραπεζες
  και τα ποσοστα που μετα αυτες δανειζουν το δημοσιο.
  Προκειται σχεδον για αλλαγη της αντιληπτικοτητας,ενα πεδιο
  στο οποιο θα πρεπει να δοθει εμφαση.
  Για να παραφρασω και κατι γνωστο:Η Εξουσια κρυπτεσθαι φιλει.

  Εκανα google τον Σπυρο Πολεμη και μου βγαλε αρθρα εφημεριδων.
  Επειδη ομως ειμαι πονηρος ξαναδοκιμασα με τον κυριο
  Spyros Polemis και τοτε κατι βρηκα.

  http://www.stevens.edu/press/?p=704

  Επισης,για την Ελληνικη Εφοπλιστικη Ταξη ανακαλυψα στα Αγγλικα ολοκληρα βιβλια τα οποια δεν κυκλοφορουν στα Ελληνικα.Μια συγγραφεας η Τζελινα Χαρλαυτη εχει ασχοληθει πληρως με το ζητημα:

  http://books.google.gr/books?id=dA_82ubkRugC&pg=PA419&lpg=PA419&dq=Greek+Shipowners+and+the+State,&source=bl&ots=-NXkqXdZy5&sig=USdlnu338okuGftkdFBT780V0S8&hl=el&ei=OtVpSqPGOY2RsAb0zZWYBw&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=5#v=onepage&q=Greek%20Shipowners%20and%20the%20State%2C&f=false

  Μια μεταφρασουλα τετοιων βιβλιων δεν θα ηταν διολου περιττη.

  Παντα αγωνιστικα!
  Πολυ Καλο Αριστεροτατο Μπλογκ!

  Σχόλιο από στεφανος | 01/02/2010

 31. Ευτυχώς υπάρχουν και κάποιοι σοφοί όπως ο Νοσφη, και αλλοι, και σας οδήγησαν σε σωστό μονοπάτι που ταιριάζει στο προφίλ σας.. – Κάλιο αργά παρά ποτέ, Ομερ σερίφη τρομερέ–

  Σχόλιο από κατσε καλααα | 01/02/2010

 32. Εμείς ποτέ δε φύγαμε από το μονοπάτι μας.

  Άλλοι είναι μονόπλευροι και γκρινιάρηδες. 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/02/2010

 33. Γιαννη Οταν ειχαμε τον Σημιτη -και παρολο που δεν μπορω να σου το δειξω διοτι τοτε δεν εμπαινα στο Ιντερνετ -ημουνα Φουλ Αντισημιτικός —

  Ομως Και τοτε μπορουσα να καταλαβω απο που προερχεται η Κριτική …
  Και υπηρχε τοτε και κριτική απο Αριστερά
  αλλά και κριτική απο την Ακρα Δεξια και την Δεξια

  Ενα απο τα χειροτερα πραγματα που θυμαμαι ηταν η Βρωμερη κριτική προς τον Σημιτη απο τη ν Ακρα δεξια του Κυριου ..Τον Βρωμερο αντισημιτισμό εναντιον του Σημιτη κλπ με αφορμή το ..ονομα Σημιτη ..Τις αδιανοητες προβοκατσιες εναντιον του Ροζακη κ .α
  ΤΟΝ κΑΡΑΜΑΝΛΉ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΓΙΑ δΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ για εκεινο το Ηλιο πραγμα με τις ταυτοτητες ενω ΗΞΕΡΕ ΠΟΛΎ καλά οτι δεν επροκειτο να γινει ..(και γιαυτο οταν ηρθε στην κυβερνηση εκανε τουμπεκι οπως αλλωστε και η τοτε Δεξια του Κυριου ηγεσια της εκκλησιας )

  Τους Καραδεξιαρες να Κλαιγονται για το Χρηματιστηριο -οντως απίστευτο σκανδαλο – Την στιγμή που ολοι μα ολοι βλεπαμε οτι ηταν οι Πρωτοι για τα καλά χωμε΄νοι μεσα σε αυτο το σκανδαλο

  Μετά Ηρθαν οι Σεμνοι και Ταπεινοι Καραδεξιαρες … Αλυπητα , αδιανοητα Ξετσιπωτα μας φορτωσαν σε μια εξαετια ΟΣΑ σκανδαλα καταφερε να κανει το Πασοκ ΣΕ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΌΝΙΑ ΣΤΟ δΕΚΑΠΛΑΣΙΟ ..μΕ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΟ ΚΥΝΙΣΜΟ..
  και ειχαμε και ολους εκεινους που ταχα μου βαζανε το Πασόκμαζί μετην Δεξια αλλά δεν μιλαγανε καθολου για την Δεξια οσο ητανε στην Κυβερνηση αλλά για το… Πασόκ
  Βεβαια τετοιοι τυποι ειμαι απολυτως σιγουρος οτι τωρα που το Πασόκ ειναι στην Κυβερνηση θα κανουν ακριβώς το αντιθετο ..Τωρα θα μιλα΄νε για την Δεξια και θα παριστανουνε τους ..προοδευτικους κλπ Ανθρωπινο πολύ ..ανθρωπινο ..

  Κοντολογής Γιαννη ..΄για μένα Το οτι Ο σημιτης ακολουθησε νεοφιλελευθερη πολιτική και οχι …σοσιαλιστική ,.. το θεωρώ δεδομένο .. Και ξερεις πολύ καλά την αποψη μου για τους Νεοφιλελευθερους και αν την εγκρινω η οχι .Αλλωστε εχεις δει και τις συγκρουσεις μου με μια ..Νεοφιλελευθερη 😉
  Αλλά οτι η ΚΑΡΑΔΕΞΙΑ του Καρμανλή -που μας το παιζει και κυριος και δηθενες εφυγε αξιοπρεπώς ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ – και το ΠΑΣΙΦΑΝΈς γεγονός οτι μπρος τα Ματια μας ΚΑΤΑΚΛΕΨΑΝΕ τη χωρα και δεν αφησανε και κανενα ψιχαλάκι ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ανικανοι να κανουν και κατι για την οικονομια πέρα απο Κομπινες και το οτι υπηρξαν ασυγκριτως τρις Χοιροτεροι απο τα οποια εικοσι χρόνια του Πασόκ ειναι κατι που το εχουμε ολοι Βιωσει στο Πετσι μας πολύ εντονα και προσφατα και δεν μπορουμε να το ξεχασουμε ακομα τουλαχιστον παρά τις (α)Φιλοτιμες προσπαθειες των φανερων και κρυφών κολαουζων της ΚΑΡΑ δεξιας

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 01/02/2010

 34. mumul θα ήμουν ο τελευταίος που θα υπεράσπιζε τον Καραμανλή, τον χειρότερο ίσως Πρωθυπουργό σε ότι αφορά την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ προβλημάτων και ισάξιο με τον Σημίτη ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΗ της διαφθοράς.
  Αλλά πως να το κάνουμε το δημόσιο χρέος είναι έργο ΠΑΣΟΚ.

  Σχόλιο από akritas | 02/02/2010

 35. ……………
  Θ’ απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα,
  κι αν ο μωρός αυτός δεν μ’ εκιμήσει,
  θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό.
  Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει,
  πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό.

  Θα με θελήσει πάντως ένας απ’ τους τρεις.

  Κ’ είν’ η συνείδησίς μου ήσυχη
  για το αψήφιστο της εκλογής.
  Βλάπτουν κ’ οι τρεις την Συρία το ίδιο.

  Αλλά, κατεστραμένος άνθρωπος, τι φταίω εγώ.
  Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλοθώ.
  Ας φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί
  να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό.
  Μετά χαράς θα πήγαινα μ’ αυτόν.

  Σχόλιο από Γιάννης | 02/02/2010

 36. akrita
  Θα ήμουν ο τελευταίος που θα υπεράσπιζε τον Σημιτη
  Αυτός όμως ευθύνεται για το χρέος που άφησε τότε.
  Για το σημερινό χρέος , πάλι ο ίδιος ευθυνεται ?
  Μπάζει λίγο αυτή η άποψη, δεν νομιζεις ?

  Όσο για τον επικαλυπτή άστο, είναι πρώτος και με διαφορά, κέδρισε αυτήν την θέση με το σπαθί του ο μέχρι προτεινος τρόφιμος του μαξίμου

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/02/2010

 37. που θα υπεράσπιζε τον Καραμανλή, τον χειρότερο ίσως Πρωθυπουργό σε ότι αφορά την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ προβλημάτων και ισάξιο με τον Σημίτη ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΗ της διαφθοράς.

  Akrita συμφωνουμε στα Δυο
  Ο Καραμανλής ομως κι ως Πρωθυπουργός και ως προσωπο δεν παρηγαγε Πρωτογενή σκανδαλα στα 6 χρόνια που Ρημαξαν τον Τόπο;
  Μονο,,, επικαλυπτε; Δεν …εκανε και τιποτα ..μόνος του;

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 03/02/2010

 38. ……………
  Θ’ απευθυνθώ προς τον Ζαβίνα πρώτα,
  κι αν ο μωρός αυτός δεν μ’ εκιμήσει,
  θα πάγω στον αντίπαλό του, τον Γρυπό.
  Κι αν ο ηλίθιος κι αυτός δεν με προσλάβει,
  πηγαίνω παρευθύς στον Υρκανό.

  Θα με θελήσει πάντως ένας απ’ τους τρεις.

  Κ’ είν’ η συνείδησίς μου ήσυχη
  για το αψήφιστο της εκλογής.
  Βλάπτουν κ’ οι τρεις την Συρία το ίδιο.

  Αλλά, κατεστραμένος άνθρωπος, τι φταίω εγώ.
  Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλοθώ.
  Ας φρόντιζαν οι κραταιοί θεοί
  να δημιουργήσουν έναν τέταρτο καλό.
  Μετά χαράς θα πήγαινα μ’ αυτόν.

  Comment από Γιάννης | Φεβρουαρίου 2, 2010

  Γιαννη σε γνωριζω διαδικτυακώς αρκετο καιρό..Και εχουμε συνομιλησει σε βαθος..\
  Να πώ λοιπόν μιας και μουθεσες εδώ το θεμα που Παρολο που συμφωνω εν τουτοις ..διαφωνώ μαζί σου..
  Διαφωνώ στο εξής : Νομίζω (και αυτοαταλαβαινω απο το ποιημα που παραθεσες -του Καβαφη ειναι; )\
  οτι συνεχιζεις να πιστευεις στο σχημα του καλου αθωου πλην εξαπατημένου ..Λαού

  Ε λοιπόν εγώ δεν το πιστευω πιά φιλε μου ..Στο εξομολογουμαι τωρα .. Το λεω ευθαρσώς : Δεν υπαρχουν πιά Αθωοι…\Ισως δεν υπήρχαν ποτες / αλλά σιγουρα οχι τα τελευταια χρόνια…τα τελευταια ας πουμε 20 χρόνια...

  Λες πιο πάνω για το σκανδαλο του Χρηματιστηριου. Ναι ηταν σκανδαλο. Τους εξαπατησε τους απλους ανθρωπους του λαου τοτε το Πασόκ ; Ναι τους εξαπατησε. βεβαια.. Και θυμαμαι κι εγω το κουτοπονηρο τοτε βλεμμα του Παπαντωνιου με την προτροπή » επενδυστε !

  Αλλά τους εξαπατησε εν γνωσει τους . Θελω να πώ Ηθελαν και Παραηθελαν να εξαπατηθουν και να εξαπατησουν κι αυτοι ..

  Συνεχιζεται

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/02/2010

 39. Νοσφεράτε,
  όταν το ανέβαζα, είχα την εντύπωση ότι το ποίημα είναι ειρωνικό όχι μόνο προς τους 3 που βλάπτουν εξίσου τη συρία, αλλά και προς τον λαό που εκπροσωπείται από τον αφηγούμενο. δεν βλέπεις εσύ την ειρωνία του ποιητή (όχι μόνο προς τους 3 ηγέτες αλλά) και προς τον νεαρό; («Ζητώ ο ταλαίπωρος να μπαλωθώ»).
  τις ίδιες σκέψεις μου προκαλεί και τώρα το ποίημα.

  η κριτική προς το λαό είναι σωστή όταν ο επικριτής βάζει και τον εαυτό του μέσα. και η κριτική προς τις ελίτ είναι σωστή όταν ο επικριτής δεν εξιδανικεύει το λαό ούτε τον δικαιώνει (από ένα σημείο/βαθμό και έπειτα). θα συμφωνήσεις με αυτό νομίζω.

  στο παραπροηγούμενο σχόλιο είπα όχι μόνο για τις ηγεσίες του πασοκ (και της νδ) αλλά και για τον λαό που παράλυσε από τη μάσα και την σαπίλα. βέβαια, «το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι». βρωμάει όλο αλλά να ξέρουμε και σε πόσο βαθμό μπορεί να διαφθαρεί «δίχως βοήθεια» ο λαός και σε πόσο βαθμό κάποιος που καθορίζει τον μισθό του ή κανονίζει προμήθειες κλπ.
  ο λαός θα βάλει/έβαζε μέσο για να διοριστεί, να αποφύγει να πληρώσει το φόρο ή να χτίσει αυθαίρετα. κακώς, φυσικά. οι ηγεσίες θα κάνουν/έκαναν πράγματα πολύ χειρότερα. που χρειάζονται πολλά μπλογκ για να καταγραφούν απλώς.

  ούτε οι ηγεσίες πέφτουν από το φεγγάρι ως μη-λαός, αλλά ούτε και να παραγνωρίζουμε ότι τα πρότυπα συμπεριφοράς ο λαός τα παίρνει σε ένα σημαντικό βαθμό από τις ηγεσίες (πολιτικοί, εκκλησία, τραγουδιστές, μμε/ηθοποιοί κλπ).

  τώρα, δεν με ενοχλεί που λες για τον καραμανλή. κι οι δεξιοί το παραδέχονται για τον ίδιο. όμως το ένα κακό φέρνει το επόμενο και προέρχεται από το προηγούμενο.
  δίχως το προπατορικό αμάρτημα του ’80 δεν θα εμφανιζόταν ως από μηχανής θεός ο νεοφιλελευθερισμός του 1990-93, ούτε ο πράσινος μητσοτακισμός (αλλά -εδώ είναι η διαφορά- όχι με το δεξιό ήθος του συνοικιακού μπακάλη του ’50, που εντέλει ξεβρακώνεται με την τσαπατσουλιά του, μα με το ήθος της «σοβαρότητας» και του διανοουμενισμού) ως εφαρμογή κι εμπέδωση του προηγούμενου. και δίχως το φαγοπότι και τη σαπίλα των ολυμπιακών δεν θα ήταν τόσο μεγάλο το φαγοπότι και η παράλυση του 2004-9.

  υ.γ. εννοείται ότι δεν πιστεύω ότι θα υποστήριζες τον πράσινο μητοτακισμό (ως μητσοτακισμό καμουφλαρισμένο) του 1996-2004. και φυσικά θυμάμαι την μικρή νεοφιλελεύθερη μαγείρισσα (και χαμογελώ)

  Σχόλιο από Γιάννης | 04/02/2010

 40. Κοιτα Γιαννη το ξερω οτι καταλαβαινεις αυτά που λέω για τον »λαο»
  Απλώς βρηκα μια ευκαιρια για να ξεσπαθώσω και να κανω -αν και αθεος – μια μικρή εξομολογηση εδω περα (μέσα) για οσα ειδαν τα ματια μου απο αυτον τον ταπεινό και καταφρονεμεο »λαο» τα τελευταια εικοσι και βαλε χρόνια και πει΄νω να συνεχισω…
  Ε για να γινωπιο συγκεκριμένος θελω να σου διηγηθώ μερικές περιπτωσεις ανθρωπων – μ αλλαγμένα φυσικά τα ονοματα..Δεν ειναι τιποτα ξεχωριστοι .Ειναι κλασσικοι ελληνικοι τυποι που κι εσυ θα εχεις γνωρισει…Ταπεινοι και καταφρονεμένοι …και ..εξαπατημενοι

  α. ΠΕΡΙΠΤΩΣΙΣ 1Η ο ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟς
  τον ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟ τον γνωρισα πριν κμμια 20αρια χρόνια εκει στα 9ο..Νεος σχετικά τοτε ημυν ολο ορεξη και αγαπηγιατους ανθρωπους ..Ο ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟς ηταν καμμια πενηντα τοτε : τρομαγμένο υφος ,σκαρπινέ παπουτσακι λουστρινι, κοντουλης ,μαυριδερος δειλος και δυστυχής..Φτωχουλης του θεου…

  Καναμε παρεα ..Ξεχασα να πώ : Ηταν και γεροντοπαλήκαρο συν τοις αλλοις …
  -Μια μερα ηρθε η κουβεντα στην ελλειψη του
  -πως εμεινες γεροντοπαλήκαρο ..; τον ρωταω
  – ε ..μου λεει ..Δεν βρεθηκε γυναικα να με εμπνεει

  ειπαμε οτι τοτε ημουνα ολο ενθουσιασμό..Με επιασε τΟ φιλοτιμο
  Δεν μου λές ; τον ρωταω Θελςι να σου γνωρισω μια κυρια που ξερω;

  -ποσο χρονων ειναι ; με ρωταει
  -Γιατί ρωτάς ; πόσο την θελεις
  -Κοιτα μου λεει ..Θελω ναναι μικρή Ναχουμε καμμια 20 χρόνια διαφορά..ττο πολύ 30
  -Δεν μου λές ; τον ξαναρωταω ..Εσύ σιγουρα θα θες και προικα ε; –

  ΦΥΣΙΚΑ (μου απανταει) ο ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟς

  φυσικά ΘΕΛΩ ΚΑΙ ΠΡΟΙΚΑ

  γιαννη περιμενε την συνεχεια ..Δεν τελειωε ακομα η ιστορι με τον ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟ

  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/02/2010

 41. ΔΙΑΛΕΙΜΑ
  »δίχως το προπατορικό αμάρτημα του ‘80 δεν θα εμφανιζόταν ως από μηχανής θεός ο νεοφιλελευθερισμός του 1990-93, ούτε ο πράσινος μητσοτακισμός (αλλά -εδώ είναι η διαφορά- όχι με το δεξιό ήθος του συνοικιακού μπακάλη του ‘50, που εντέλει ξεβρακώνεται με την τσαπατσουλιά του, μα με το ήθος της “σοβαρότητας” και του διανοουμενισμού) ως εφαρμογή κι εμπέδωση του προηγούμενου. και δίχως το φαγοπότι και τη σαπίλα των ολυμπιακών δεν θα ήταν τόσο μεγάλο το φαγοπότι και η παράλυση του 2004-9.»

  κΑΙ ΓΙΑΤΊ ΤΟ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΌ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΆ ΑΠΟ ΤΗΝ χΟΥΝΤΑ Ή ΠΙΟ ΠΡΙΝ ΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ κλπ κλπ

  ( τεσπα..ξεχασα τον ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟ..)

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/02/2010

 42. μη χασετε στοεπομενο επεισοδιο
  ΠΩΣ Ο ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟΣ που δεν γεμιζε το ματι μας καταφερε ε μέσω της κρισης του Κόλπου και της πρωτης Εισβολής στο Ιρακ της κυβερνησης πους Πατρός (εν μέσω της κυβερνησης Μητσοτακη) και να βγαλει Πολλά λεφτα στο χρηματιστηριο τΟΤΕς και εν τελει να πατρεφτει και την μικρουλα του και να παρει και Προικα και να μας κοιταει ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΤΙΚΆ και αφ υψηλου παρολο που ειχε υψος ενα και πενηντα κατι

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/02/2010

 43. ..Ε επειδή βαρεθηκα την ιστορια με τον ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟ και θελω γρηγοροτερα να περσω στη δευτερη και πιο κραυγαλέα -οπου εμπλεκεται και το σκανδαλον του Χρηματιστηριου – σας λεω γρηγορα ρηγορα με την παρακληση να βαλετε τηνφαντασια ας να δουλεψει ..

  Λοιπον ο ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟΣ μας ειχε απαγοητεψει ολους ..Δεν φτανει ππου ητανε ασχετος ακχημος και δειλος δεν φτανει που δεν μπορουσε να βγαλει λέξη χωρις να τραυλίζει ,δενφτανει που στη δυλεια τα εκανε μανταρα .. Ηθελε ι απο πάνω και ..προικα ..
  Αλλά ολοι -κιεγώ μαζί – ελπίζαμε ήπιστευαμε πως ειχε τουλαχιστον Καλή Καρδια

  —Λοιπόν ..Δεν ξερω αν θυμαστε την κΥβερνηση Μητσοτατακη ..Ειχαμε καταλήψεις ειχαμε την τρομερη απεργια των οδηγών λεωφορειων ειχαμε την δολοφονια του Τεμπονέρα , απελπισια , Κυνισμό..
  Και συν τοις αλλοις προκυπτει ο πρωτος Πολεμος στο Ιρακ

  ειμασταν σενα καφενέ ..Μπουχτισμένοι ,αηδιασμένοι,τρομαγμένοι προσπαθώντας να καταλαβουμε το τι συμβαινει

  Μαζί και ο ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟΣ
  ολοι φωναζαμε βριζαμε , τον Μητσοτάκ , τον Μπους , ..κλπ Τα γνωστά

  ο ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟΣ δεν μιλουσε (ως συνήθως )

  Ξαφνικά γυρναει προς το μέρος μου και μου λεει σχεδόν Ψιθυριστα και μισοτραυλιζοντας

  »Νοσφερατε ..Τωρα μηπως ειναι ευκαιρια πουναι χαμηλα οι Τιμές να μπουμε στο Χρηματιστριο; »
  Αποσβολωθηκα ,..Δεν ηξερα τι ναπώ ..Αρχισα να φωναζω και μετά εβαλα τα γελια ..Μου φανηκε ΠΟΛΥ ΑΣΤΕΙΟ αλλά και ολιγον χοντροκομενο ε; Θελω να πώ:» Δες τι σκεφτηκε τετοιες ωρες οταν ο κόσμος χανονταν

  Ο ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟΣ δεν ειπε τιποτε
  ε να μην τα ξαναλέω ..ην συνεχεια την ξερετε ..αποτο σχολιο 51..
  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/02/2010

 44. ωραίος ο μπιμπλιακόπουλος. και μικρούλα και πλούσια…

  «κΑΙ ΓΙΑΤΊ ΤΟ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΌ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΚΙΝΆ ΑΠΟ ΤΗΝ χΟΥΝΤΑ Ή ΠΙΟ ΡΙΝ ΠΟ ΤΟΝ ΕΜΦΥΛΙΟ κλπ κλπ»

  για έναν σοβαρό λόγο:
  ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ άλλοτε δεν έπεσαν τόσα πολλά λεφτά στην ταπεινή μας γραικία. το σχέδιο μάρσαλ ήταν ένα. και το έφαγαν. τα πακέτα ντελόρ, στήριξης, αντιστήριξης, δος μοι παστό (και λαρδί και πολλές βίλες) ήταν ΠΟΛΛΑ, κρατάν 30 χρονάκια και συνεπώς, σε αντίθεση με το μάρσαλ ή τα συνηθισμένα ρουσφέτια της νεοελληνικής ιστορίας:
  1. όποιος τα διαχειριζόταν, μπορούσε να εκμαυλίσει όχι απλώς λίγους αλλά και την κουτσή καθαρίστρια από την άνω ραχούλα. πράγμα που το δοκίμασε – και το έκανε.
  2. η αναντιστοιχία μεταξύ της απόδοσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το 81 κι έπειτα και των καθαρά ελληνικών ώς το 80 είναι άσε καλύτερα. σε 30 χρόνια όλα κι όλα έγιναν ένα μετρό αθηναϊκό, ένας βενιζέλος και μια εγνατία, με τόσες εκατοντάδες δισεκατομμύρια δρχ. σύγκρινε, αντίθετα, την ανάπτυξη -με ελληνικά ΜΌΝΟ λεφτά- μεταξύ 1951-1980. καμμία_απολύτως_σχέση, παρ’ όλο που φαγώθηκε το μάρσαλ.

  λες για τη χούντα. μα και για τη χούντα έκανα λόγο. μήπως η κατάλυση κάθε ιεραρχίας (δηλαδή αίσθησης της νομιμότητας) της χούντας, ο κάθε ταγματαρχάκος να αψηφά στρατηγούς και ανώτερους, δεν έδωσε τον λαϊκισμό του ’80; το σκυλάδικα-ποδόσφαιρα της χούντας δεν έδωσε το «ευρωμπάσκετ 87» και τα «πολιτιστικά κέντρα» του γιαννόπουλου; και μήπως η ανελευθερία της χούντας δεν έδωσε, ως αντίθετο ακριβώς καρπό, την ελευθεριότητα και την θεσμοθετημένη ασυδοσία; αυτό ακριβώς θα πει, το ένα κακό φέρνει το άλλο.

  φυσικά, μπορείς να πας ακόμη πιο πίσω. το ζήτημα είναι ότι μετά το 81
  -υπήρχαν λεφτά
  -υπήρχε δημοκρατία ήδη 7 χρόνων, που δεν υπήρχε περίπτωση οι δημοσιοϋπαλληλοποιημένοι στρατιωτικοί να ανατρέψουν ξανά.
  κοντολογίς,
  κανένας δεν μπορούσε στα 1981 να παριστάνει το θύμα και να έχει δικαιολογία για να ΜΗΝ αντισταθεί στο «το ένα κακό φέρνει το άλλο»

  αλλά και τον παρέστησαν, και δεν αντιστάθηκαν.

  Σχόλιο από Γιάννης | 04/02/2010

 45. Το προπατορικό αμάρτημα (δημιουργία έθνους-κράτους σε μια καθυστερημένη περιοχή όπου δεν υπήρχαν ούτε αστοί, ούτε διανοούμενοι) ολοκληρώνεται με την Ήττα του ΄22. Τότε χάθηκε το στοίχημα για την μετεξέλιξη της Ελλάδας σε σύγχρονο εθνικό κράτος. Η προοδευτική αστική τάξη της Πόλης και της Ιωνίας θα κατφύγει προλεταριοποιημένη στην ελεύθερη Ελλάδα, όπου οι απόγονοι των κοτζαμπάσηδων και των προεστών θα ορίζουν τη μοίρα της και όπου η Αριστερά, αντί για δύναμη θετικού επαναστατικού μετασχηματισμού θα καταλήξει να είναι μια αντιδραστική σταλινική γκρούπα που θα οδηγήσει τελικά το μεγαλειώδες λαϊκό κίνημα της Εθνικής Αντίστασης στην πλήρη ήττα και καταστροφή.

  Η συζήτηση μου θύμησε μια παρέμβαση που έκανα παλιότερα στους νεοφιλελεύθερους σωτήρες της ΦΙΣ, που πιάστηκαν πιο αγράμματοι κι απ’ τους αγράμματους.

  Μ-π
  —————————————-

  Η παρέμβαση:

  “Η “φιλελεύθερη” άποψή σας, έστω και μ’ αυτόν τον αντιπαθητικό μεσιανικό τρόπο που την προβάλετε, πραγματώθηκε μόνο μια φορά στην ιστορία των ένδημων Ελλήνων: Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τις μεταρρυθμίσεις του Χάτι Χουμαγιούν (1856), όταν αναιρέθηκαν οι απαγορεύσεις που υπήρχαν εις βάρος των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων. Μέσα σε μια εκπληκτική πορεία 60 ετών, οι Έλληνες θα ελέγξουν το μεγαλυτερο μέρος της τότε νέας οικονομίας και θα γίνουν οι βασικοί οικονομικοί συντελεστές στην Αυτοκρατορία, της οποίας η γραφειοκρατία και ο στρατός ήταν εντελώς αντίθετοι στις εξελίξεις.

  Και τελικά θα αποφασίσουν να στερήσουν από τους “ραγιάδες” την εξέλιξη αυτή! Ακριβώς όπως αποφάσισαν και οι Ναζί 20 χρόνια αργότερα -για τους ίδιους ταξικούς λόγους- να εξοντώσουν τους Εβραίους.

  Και οι Νεότουρκοι το πέτυχαν με μια πρωτοφανή γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής και των Αρμενίων. Με συμβολικό σημείο της διαδικασίας εξόντωσης των προοδευτικών αστών (και μαζί μ’ αυτούς και το σύνολο του ανεπιθύμητου πληθυσμού) από το τρομοκρατικό κράτος, τη σφαγή και την πυρπόληση της Σμύρνης το Σεπτέμβρη του ‘22.

  Οι οικονομικές δραστηριότητές των “ραγιάδων” πέρασαν πλέον στην αρμοδιότητα του στρατού και του τουρκικού κράτους.

  Στην ψωρο-κώσταινα του δεξιού κρατικισμού, όταν δίδασκαν την κρατική ιστορία στα παιδιά, φρόντιζαν να εξαλείψουν την φωτεινή αυτή -και τραγική στη συνέχεια- παρένθεση στην οικονομική λειτουργία των ένδημων (δηλαδή των γηγενών σε ελληνικούς τόπους) Ελλήνων.

  Και όταν στις μέρες μας η συγκάλυψη αυτή πήρε τη μορφή της υποστήριξης ή όχι -της ερμηνείας των γεγονότων και των διεργασιών- του περίφημου “συνωστισμού” στην παραλία της Σμύρνης, οι “νεοφιλελεύθεροι” μας μ’ έναν απίστευτα επιπόλαιο και αφελή τρόπο απάντησαν με την περίφημη θεωρία του “φαιοκόκκινου μετώπου“. Που τελικά σημαίνει: αποδοχή της απόλυτης κρατικής παρέμβασης επί της οικονομικής και κοινωνικής λειτουργίας. Φυσική εξόντωση από το ένα κράτος και εξόντωση της μνήμης από το άλλο!

  Από τον Ρήγα στον Ρήγκαν

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/02/2010

 46. Ε σιγά σιγά σιγά θα το πάμε το προπατορικό αμαρτημα στην εποχή των προπατορων μας

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/02/2010

 47. Λοιπον Γιαννη
  πριν περασω στη δευτερη ιστορια η οποια θα Φωτισει απλετα το Σκανδαλον του Χρηματιστηριου (κατ αποκλειστικοτητα στου Π &Α)

  ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΉ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΓΩ ΝΑ ΤΣΙΚΝΙΣΩ στα ελληνομαγαζα οπου θαναι μαζεμενος οΛαός που πειναει…
  ΘΕΛΩ ΝΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΟΛΙΓΟΝ Σ’ΑΥΤΌ :»32.βρε νοσφεράτε,
  δεν κατάλαβα ποτέ αυτή την υπεράσπιση εκ μέρους σου του εκσυγχρονισμού. όπως ούτε και το αντιδεξιό σύνδρομό σου. ξέρω πολλούς αριστερούς των οποίων οι γονείς/παππούδες διώχτηκαν το ‘40-’50, δίχως να έχουν αντιδεξιό μένος.»
  λΟΙΠΌΝ
  θελω να σου πω εκλ βαθεων : Το 2002-2003 κλπ Δεν ειχα καθολου μα καθόλου αντιδεξιό σύνδρομό

  Ισα ισα ειχα γινει σχεδόν Συντηρητικών αρχών ..ΣΥΜΦΩΝΏΝΤΑς ΜΕ ΑΥΤΆ που ελεγες και αηδιασμένος απο την τοτε Πασοκιλα
  Τι με εκαν να κολησω Αντιδεξιο συνδρομο ..Μα Εβλεπα ολοκαθαρα Ηδη απο το 2004
  οτι οι Νεο Δεξιοι της Ν.Δους Δεν ηταν ΚΑΘΟΛΟΥ συντηρητικοι οπως θα περιμενε κανεις
  Απλως ηθελαν να γ…ουν και να δειρουν και αυτοι
  ηταν μαζικά πολλοι ΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΜΠΛΙΑΚΌΠΟΥΛΟι
  Που ενιωθαν …αδικημενοι και τοτε ..το 2004 Περιμεναν στη σειρά για να Ξεσπαθωσουνε και αυτοι και να κανουν
  Οτι εκανε η κυριως Φανταζοταν οτι κανανε τα Πασόκια απο το 1981 και εξης
  και …Ζηλευαν .Ηθελαν ..κιαυτοι …
  Και επειδή η φαντασιας τους οργιαζε και μεγεθυνε την απληστια τους δεν αφησαν ουτε κοκκαλάκι
  Μονο που η Ελλ΄δαδα του 2004 δεν ηταν πια η Ελλ΄δα του 1981
  Τοτε (1981) μπορουσαμε ακομα να εχουμε Ρυθμους αναπτυξης
  και το ’70 ακομα πιο πολύ ( Το 70 οι ρυθμοι αναπτυξης της Ελλαδας εμοιαζαν με τους σημερινους της Κινας
  Οι Νεοδεξιαρες πήγαν να κανουν με απεριοριστη απληστια
  το 2004 και τουδε οτι σηκεωνε η Ελλδα του 7ο…
  αλλά TO ΠΑΙΓΝΙΟΝ ΕΙΧΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ …
  τΕΣΠΑ
  μακάρι να ηταν ενα δεξιο-συντηρητικών άρχών κομμα οι Νουδες ..
  Ο Ψωβμιαδης ειναι…συντηρητικός;
  ο Βουλγαράκης ειναι …. συντηρητικός ;
  ο Εφαριμ ειναι ..θεοσεβουμενος;
  Μακαρι βρε αδελφέ να ειχαμε εναν πολιτιικό χωρο με αξιες εννοώ χωροπου να μπορει να κυβερνησει

  κιας ηταν και συντηρουκλες που λεει ο λόγος ..
  Αλλά να πειθουν..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 04/02/2010

 48. «Ε σιγά σιγά σιγά θα το πάμε το προπατορικό αμαρτημα στην εποχή των προπατορων μας»

  Τι σου κάνουν οι προκαταλήψεις; Ο χρόνος αποκτά άλλη διάσταση μ’ αυτές!

  Το 1922 απέχει μόλις 18 χρόνια από το ’40 και τη φοβερή εκείνη δεκαετία που το ’46 βγάζει πρώτο κόμμα το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/02/2010

 49. σαν να χεις δικιο ..Τωρα συνειδητοποιω πως απο το 90 μεχρι τωρα εχουν περασει 20 χρόνια ..Και απο το 80..30!!!!Γα…το χρόνο που περνα …

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/02/2010

 50. εμείς έμνες οι ίτενοι ντο εχρεωκόπησαν την πατρίδαν εμουν. Ποίος εψηφισεν ΠΑΣΟΚ και ποίος εψήφισεν ΝΔ? Ο ξένον?

  Αέτς κι εν?

  Σχόλιο από aris53m | 05/02/2010

 51. Για να θυμηθουμε λίγο τι λογής ανθρωποι ησαν οι Χουνταρες ακροδεξιοι ..»εθνικοφρονες»

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/02/2010

 52. μ-π (54)

  «Το προπατορικό αμάρτημα (δημιουργία έθνους-κράτους σε μια καθυστερημένη περιοχή όπου δεν υπήρχαν ούτε αστοί, ούτε διανοούμενοι) ολοκληρώνεται με την Ήττα του ΄22. Τότε χάθηκε το στοίχημα για την μετεξέλιξη της Ελλάδας σε σύγχρονο εθνικό κράτος»

  καθένας και το προπατορικό αμάρτημά του. εσύ αναφέρεσαι, για το 1922 στο προπατορικό αμάρτημα της δεξιάς. εγώ στο προπατορικό αμάρτημα όχι καν της μεταπολίτευσης (αντί πλήρης κάθαρση, συνδιαλλαγή τρίτης χούντας-πολιτικών και γενικός χαβαλές) αλλά του ’80/μετά την είσοδο στην εοκ

  το άλλο που λες, η ίδρυση δυτικού κράτους με ανύπαρκτη αστική τάξη (είτε το πάρεις ότι γενικά δεν υπήρχε ισχυρή αστική τάξη μέσα σε ένα ασιατικό περιβάλλον είτε ότι στον τόπο όπου ιδρύθηκε το κράτος αυτή ήταν σχεδόν ανύπαρκτη), ήταν αναπόφευκτο. μόνο σε απόμακρες περιοχές, φτωχές κι άρα με λίγους τούρκους, ήταν δυνατόν να γεννηθεί κράτος των ραγιάδων. ήταν αναπόφευκτο αλλά και μοιραίο για τη συνέχεια, αφού το κράτος δεν εδραιώθηκε στο φυσικό κέντρο του ελληνισμού, την πόλη-ιωνία, αλλά σε μια περιφέρειά του, κι αφού εξαρχής το κρατος θα ηταν ένα κοτζαμπάσικο κράτος.

  νοσφεράτε,
  δεν έχεις κι άδικο σε αυτά που λες. π.χ. για το να θελουν να κανουν στα 2000 ό,τι το πασοκ στα 1980, που τους πήρε το φαϊ (της εοκ) από το ανοιχτό στόμα – το αιώνιο απωθημένο.
  ούτε έχεις άδικο στο ότι οι ψωμιαδης κλπ δεν ειναι συντηρητικοί.
  δυστυχώς ο δεξιός ελληνικός συντηρητικός, που με τα στοιχεία τιμιότητας και ηθικότητας θα μπορούσε να προσφέρει, δεν ήταν σαν τον γαλλικό, και «κάηκε» πολιτικά, στα 1974 μάλιστα ολοκληρωτικά, έχοντας χαρίσει απλόχερα την εμπιστοσύνη του στον κάθε φασίστα.
  κι από τότε κυρίαρχο δεξιό στοιχείο είναι ο νεοφιλελευθερισμός, «ας φάνε παντεσπάνι». αλλά στην ελλάδα ο νεοφιλελευθερισμός δεν μπορεί να ριζώσει μαζικά. οπότε κυριαρχεί αυτός επισήμως, μαζί όμως, στο δεύτερο-ανεπίσημο επίπεδο, με την ψωμοσκυλάδικη και χριστοδουλική μετεξέλιξη του συντηρητικού, που είναι το ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε, πηγαίνω το πάσχα στην εκκλησία αλλά πιστεύω και στην μετενσάρκωση και στα ταρώ, να βολευτούνε τα παιδιά μας με στέιτζ και ξέρω γω τι άλλο.

  αλλά το ένα κακό δεν εξουδετερώνεται από το άλλο.

  Σχόλιο από Γιάννης | 06/02/2010

 53. ΑΝΤΑΡΣΥΑ
  ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Οι μάσκες έπεσαν τα κόμματα του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ σε αγαστή συνεργασία με τα αφεντικά τους (Βιομήχανοι – Τραπεζίτες – εφοπλιστές – μεγαλέμπορους), αποφάσισαν το τελειωτικό πλήγμα σε βάρος του κόσμου της εργασίας . Μια μαύρη συμμαχία καθοδηγούμενη από τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς του παγκοσμίου κεφαλαίου ( ΕΕ – Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – Ευρωπαϊκή Τράπεζα) αποφάσισε να επιβάλει οικονομική χούντα ,βάζοντας στο γύψο όλους τους λαούς της Ευρώπης-Αυτοί που πλούτισαν στα 20 προηγούμενα χρονιά της ανάπτυξης οδηγώντας τους εργαζόμενους στην φτώχεια ,αυτοί που δημιούργησαν την κρίση , προσπαθούν τώρα να την εκμεταλλευτούν προτάσσοντας δήθεν το χρέος και τα ελλείμματα , για να οδηγήσουν και τα τελευταία δικαιώματα των εργαζομένων στην καρμανιόλα . Στόχος τους η έξοδος από την κρίση να βρει τους κεφαλαιοκράτες αλώβητους πιο ισχυρούς και πιο πλούσιους και τους εργαζόμενους εξαθλιωμένους , Ανεργία – Ελαστικές σχέσεις εργασίας – μείωση μισθών και συντάξεων – Αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης , κτύπημα των κοινωνικών παροχών με την ιδιωτικοποίηση σε υγεία και παιδεία . Ένας εργασιακός μεσαίωνας περιμένει τον κόσμο της εργασίας αν δεν αλλάξει στάση η πλειοψηφία της εργατικής τάξης. Αν δεν αντιληφτούν οι εργάτες την δύναμη τους ,Αν δεν συνειδητοποιήσουν ότι αυτοί παράγουν και κανένα κοινωνικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αυτούς .Αυτή την μεγάλη αλήθεια προσπαθούν να κρύψουν οι ιδεολογικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου . Η κυβέρνηση και οι υπουργοί της , τα αστικά κόμματα και οι βουλευτές τους , οι καναλάρχες –εργολάβοι και τα καλοπληρωμένα εξαγορασμένα τσιράκια τους δημοσιογράφοι , και τέλος ο δούρειος ίππος στον κορμό της εργατικής τάξης οι ξεπουλημένοι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ , στελέχη οι ίδιοι των αστικών κόμματων . Όλοι αυτοί συγκροτούν το μαύρο μπλοκ που επιβάλει τον πολίτικο και ιδεολογικό ευνουχισμό της εργατικής τάξης. Ψέματα και παραπληροφόρηση ,ιδεολογική τρομοκρατία (χρέος- ελλείμματα) ,κοινωνικός αυτοματισμός , διάσπαση της εργατικής τάξης, είναι μερικά από τα βέλη της αντιδραστικής φαρέτρας τους. Και μαζί με όλα αυτά η επιβολή ενός σύγχρονου ραγιαδισμού . – Δεν γίνεται τίποτα ,δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους ισχυρούς καπιταλιστές , « σφάξε με αγά μου να αγιάσω» 30 χρονιά τώρα τα ιδία παραμύθια . Από το άρθρο 4 του Αρσένη και τα τούνελ του Παπαντωνίου . στην τρίχρονη νεοφιλελεύθερη επέλαση του Μητσοτακικού. Από την ισχυρή Ελλάδα του Σημίτη, και την ληστεία του χρηματιστήριου, στην κάθαρση του σεμνού και ταπεινού Καραμανλή , της Ζήμενς και του Βατοπεδίου , ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εναλλάσσονται στην Κυβέρνηση χωρίς να αλλάξει τίποτε στην πολιτική τους . Συνεχής αφαίμαξη των εργαζομένων ,κτύπημα των εργασιακών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων . Σ΄αυτά τα χρονιά το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) σχεδόν διπλασιάστηκε ενώ η συμμετοχή του κόσμου της εργασίας έπεσε από το 58% στο 42% (έρευνα της ΓΣΕΕ). Ταυτόχρονα είχαμε ένα ληστρικού χαρακτήρα ξεπούλημα των μεγαλύτερων κρατικών επιχειρήσεων ,τράπεζες (Εθνική Εμπορική Ιονική , κτλ) ΟΤΕ , ΔΕΗ ,ΟΠΑΠ , ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ , ΛΙΜΑΝΙΑ. Με διπλάσιο λοιπόν ΑΕΠ και ξεπούλημα (έσοδα στον κρατικό κορβανά) φτάσαμε σήμερα να μας απειλούν ότι η χωρά πτωχεύει .Μαγική εικόνα , αυτοί που πλούτισαν στα χρονιά της «ισχυρής Ελλάδας» ,απαιτούν να πληρώσουν την κρίση αυτοί που χάνουν μόνιμα . Φτάνει πια πρέπει να τους σταματήσουμε .
  ΕΜΕΙΣ οι δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθυνόμαστε στην εργατική τάξη, την φτωχομεσαία αγροτιάς στους ΕΒΕ που φυτοζωούν, και τους καλούμε να πουν ένα βροντερό όχι στην αντιλαϊκή λαίλαπα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι στιγμές είναι κρίσιμες, αν περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς αντίσταση, τότε δεν θα αφήσουν τίποτε όρθιο , σε κάθε κλάδο, κάθε εργοστάσιο, κάθε χώρο δουλείας στα συνδικάτα, και τους συλλόγους – ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ – συνελεύσεις και συλλογικές αποφάσεις για αγώνα, αγώνα ταξικό ,αγώνα διάρκειας , αγώνα αποφασιστικό ,με στόχο την νίκη την ανατροπή της αντιλαϊκής αντεργατικής λαίλαπας .Με αυτοπεποίθηση και ταξική ενότητα, με ξεκάθαρο μέτωπο , απέναντι στο κεφάλαιο (ΣΕΒ). Για την ανατροπή του προγράμματος σταθερότητας και των υπολοίπων επιλογών του παγκοσμίου καπιταλισμού (ΕΕ ,ΔΝΤ,Ευρωπαϊκη τράπεζα). Για να υπερασπιστούμε την ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας. Σ΄ αυτόν τον αγώνα η Αριστερά πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο . Μακριά από ηγεμονισμούς, σεχταρισμούς , και μοναχικές διαδρομές (ΠΑΜΕ), Χωρίς αυταπάτες για τον ρόλο της ΕΕ (ΣΥΡΙΖΑ) . Με μέτωπο ΑΠΕΝΑΝΤΙ στο ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση του , να αρθεί κάθε νομιμοποίηση των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ που υπονομεύουν τους αγώνες της εργατικής τάξης .Πρώτο βήμα για την ενότητα της εργατικής τάξης, η κοινή – ενωτική δράση της Αριστεράς στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα . Κοινό μέτωπο ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ – και όλων των άλλων δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς σε ένα πρόγραμμα στόχων ανατροπής της αντεργατικής θύελλας για
  1) Πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις και επίδομα σ΄ όλους τους ανέργους
  2) Κατάργηση όλων των νομών που νομιμοποιούν της ελαστικές σχέσεις εργασίας (μπλοκάκια-stage-ενοικίαση εργαζομένων ,ημιαπασχοληση)
  3) Σταθερή δουλειά με πενθήμερο 7ωρο για όλους
  4) Να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης – κάτω τα χέρια από τα βαριά και ανθυγιεινά
  5) Κανένας νέος έμμεσος φόρος ,δραστική μείωση των άμεσων φορών που πλήττουν άμεσα το εργατικό εισόδημα
  6) Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφαλαίο με 45% και να καταργηθούν τα προνόμια και οι φοροαπαλλαγές του
  Ας δώσουμε μια πρώτη απάντηση στην απεργία της 10 Φλεβάρη , ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ . ΝΑ νεκρώσουμε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  ΝΑ συμμετέχουμε σε συγκεντρώσεις και μαχητικές πορείες .
  ΝΑ δώσουμε ηχηρή ταξική απάντηση στους εργοδότες και το κράτος τους
  Με αυτοπεποίθηση για το δίκιο της και την δύναμη της η εργατική τάξη μπορεί να νικήσει
  ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

  Σχόλιο από ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ | 06/02/2010

 54. Οι Έλληνες πρέπει να αντιπαλέψουν τη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση

  http://enosy.blogspot.com/2010/02/blog-post_06.html

  Αυτό το κείμενο του Κώστα Δουζίνα (καθηγητή δικαίου, Νομική Σχολή, Birkbeck College, Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) δημοσιεύτηκε στην Guardian 4/2/2010. Μεταφράστηκε στα ελληνικά από την Αριάδνη Αλαβάνου και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΠΑΣΑ.

  Οι Έλληνες πρέπει να αντιπαλέψουν τη νεοφιλελεύθερη Ευρωπαϊκή Ένωση

  Η Ελλάδα καταδικάζεται στη γνωστή αντιδημοκρατική θεραπεία που είναι χειρότερη απ’ την ασθένεια — και οι εργαζόμενοι πληρώνουν για άλλη μια φορά

  Ο Πολ Μπρέμερ, ο πρώτος μεταπολεμικός Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, επέβαλε στο ρημαγμένο Ιράκ μια οικονομική πολιτική που ο Economist αποκάλεσε καθεστώς που “ονειρεύονται όλοι οι καπιταλιστές”. Δύσκολα θα μπορούσε να βρει κανείς μια καλύτερη φράση για να περιγράψει τα μέτρα του προγράμματος “σταθερότητας” που υποβλήθηκε από την Ελλάδα και εγκρίθηκε εχθές [3/2] από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το πρόγραμμα προβλέπει μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού της χώρας από το τρέχον 12,7% επί του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στο 2,8% το 2012 και υπόσχεται άμεσες περικοπές στους προϋπολογισμούς των υπουργείων κατά 10%, πάγωμα των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα, κατάργηση των ποικίλων φορολογικών εκπτώσεων και αύξηση της έμμεσης φορολογίας. Σαν να μην ήταν αρκετά όλα αυτά, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανήγγειλε την Τρίτη, με ένα δραματικό διάγγελμα προς το έθνος, κι άλλα πρωτοφανή μέτρα λιτότητας, στα οποία περιλαμβάνονται άμεσες αυξήσεις του φόρου των καυσίμων, αύξηση του συντάξιμου ορίου ηλικίας και περικοπές των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων που φτάνουν στο 10% του μισθού για τους περισσότερους και μέχρι 40% για τους ακαδημαϊκούς. Όπως στη Βρετανία, τα πανεπιστήμια είναι τα πρώτα που θα πληγούν, αφού τα θεωρούν μια δευτερεύουσα πολυτέλεια, παρά τη διατυμπανιζόμενη “οικονομία της γνώσης”.

  Όλα αυτά θα εφαρμοστούν στην πιο φτωχή χώρα της παλιάς Ευρώπης που έχει ποσοστό ανεργίας των νέων της τάξης του 25%, οικονομική στασιμότητα και ενώ οι παραδοσιακοί κλάδοι της ναυτιλίας, του τουρισμού και της οικοδομής δέχονται τεράστιες πιέσεις. Αυτά τα μέτρα θα ολοκληρώσουν ένα φαύλο οικονομικό κύκλο αυξανόμενης ανεργίας, συρρικνούμενων φορολογικών εσόδων και κερδοσκοπικής αγοραίας αποτίμησης της οικονομικής πολιτικής. Θα βυθίσουν τη χώρα από την τρέχουσα κατάσταση βαθιάς κρίσης σε μια διαρκή ύφεση χωρίς ορατή διέξοδο.

  “Η Ελλάδα είναι στο μάτι του κερδοσκοπικού κυκλώνα”, είπε ο Παπανδρέου στο διάγγελμά του. Αναφερόταν στη μείωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας εκ μέρους τριών ανεύθυνων ιδιωτικών εταιρειών και την επακόλουθη αγοραία κερδοσκοπία στα ελληνικά ομόλογα για τη χρηματοδότηση του ελλείμματος, που οδήγησαν τα επιτόκια κρατικού δανεισμού σε μια αύξηση άνω του 4% από την τιμή αναφοράς. Πρόκειται για μια επανάληψη, σε ακόμη μεγαλύτερη έκταση, της επίθεσης του Σόρος στο νόμισμα της Βρετανίας, το 1992, που το οδήγησε σε μια ταπεινωτική έξοδο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών και της κερδοσκοπικής επίθεσης στο βρετανικό τραπεζικό σύστημα το 2008. Σηματοδοτεί μια ζοφερή κατάσταση πραγμάτων που γίνεται αποδεκτή από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κυβερνήσεις: ελάχιστα κερδοσκοπικά hegde funds έχοντας ισοπεδώσει μεγάλες τράπεζες στοιχηματίζουν τώρα στη χρεοκοπία μιας ολόκληρης χώρας, ελπίζοντας να το καταφέρουν μέσω των τοποθετήσεών τους στην υποτίμηση των ελληνικών ομολόγων.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι οικογένειες Παπανδρέου και Καραμανλή, οι άρχουσες δυναστείες της μεταπολεμικής Ελλάδας, έχουν αξιοποιήσει το σύστημα ευνοιοκρατίας και την απασχόληση στον δημόσιο τομέα για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, αυξάνοντας σε τεράστιο βαθμό τον δημόσιο τομέα και το χρέος του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή, η διαφθορά και οι πελατειακές σχέσεις έχουν συμβάλει ουσιαστικά στα σημερινά δεινά. Αλλά η θεραπεία είναι πολύ χειρότερη από την ασθένεια και θα γίνει εις βάρος των συνήθων θυμάτων: των μισθωτών, των στρωμάτων που έχουν χαμηλά εισοδήματα, των αγροτών που βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης και των ανέργων.

  Γενικότερα, η Ελλάδα γίνεται το πειραματόζωο σε μια νέα φάση νεοφιλελεύθερου σωφρονισμού στον απόηχο της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τα μέτρα δημοσιονομικής και φορολογικής “σταθερότητας” αποτελούν έκφραση του άκρως θαυμαζόμενου οικονομικού δόγματος που οδήγησε στην καταστροφή του 2008, αλλά ακόμη κυριαρχεί στη σκέψη των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών. Η ιδιωτικοποίηση, η απορρύθμιση και η μαύρη μαγεία της μετατροπής των πάντων σε παράγωγα χρηματιστικά εργαλεία θεωρητικά έχουν απορριφθεί από τους παλιούς πιστούς, αλλά ακόμη είναι κυρίαρχες στα περιβάλλοντα των ελιτίστικων σχολών διοίκησης επιχειρήσεων και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Ομπάμα εφάρμοσε το περασμένο έτος μια δημοσιονομική πολιτική τόνωσης της οικονομίας 787 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία περιλαμβάνει φορολογικές μειώσεις, επέκταση των επιδομάτων ανεργίας και αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση, την υγεία, την υποδομή και την ενέργεια. Η ευρωπαϊκή Ελλάδα καταδικάζεται στη δημοσιονομική λιμοκτονία. Το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας ανέρχεται στο 225% του ΑΕΠ και χρηματοδοτείται μέσω εσωτερικού δανεισμού, μόλις το 6% βρίσκεται σε ξένα χέρια. Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να δανείζεται από τις ξένες αγορές, πληρώνοντας τόκο που μόνο τοκογλυφικός θα μπορούσε να αποκληθεί. Ο επίτροπος οικονομικών Χοακίν Αλμούνια μίλησε με κυνική σαφήνεια για το στόχο του προγράμματος “σταθερότητας”, λέγοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται κι άλλες “μεταρρυθμίσεις του συστήματος των συντάξεων, της υγείας, των εργασιακών σχέσεων”. Πρόκειται για μια αναίσχυντη προσπάθεια να χρησιμοποιήσει ένα σχετικά μικρό πρόβλημα χρέους για να αλλάξει δραστικά την ταξική ισορροπία και την ισορροπία κράτους-κοινωνίας σε μια χώρα που είναι γνωστή για τη ριζοσπαστική πολιτική και τα μαχητικά συνδικάτα της.

  Η νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκή Ένωσης βασίζεται στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και την αλληλεγγύης. Ο Τζόζεφ Στίγκλιτς θύμισε, μέσα απ’ αυτές τις σελίδες, στους Ευρωπαίους τις παραδόσεις τους , προτείνοντας την έκδοση ενός ευρωομολόγου για να βοηθηθεί η Ελλάδα και άλλες χρεωμένες οικονομίες. Ένα τέτοιο άμεσο καταπραϋντικό μέτρο θα λειτουργούσε ως από μηχανής θεός, αλλά το νεοφιλελεύθερο φάντασμα έχει εκτοπίσει το θεό από τη μηχανή.

  Υπάρχει άλλη μία, ακόμη πιο ανησυχητική πτυχή σ’ αυτές τις καταστροφικές εξελίξεις. Ο Παπανδρέου εξελέγη τέσσερις μήνες πριν βάσει ενός προγράμματος ανακατανομής [του πλούτου] και κοινωνικής δικαιοσύνης. Σήμερα δέχεται να κάνει το ακριβώς αντίθετο. Αυτή είναι μια μεγάλη επίθεση στην πολιτική και η πιο σαφής έκφραση του νεοφιλελεύθερου μίσους για τη δημοκρατία. Ο επίτροπος Αλμούνια συμβούλευσε τους Έλληνες πολιτικούς και το κοινό να στηρίξουν τα μέτρα, προσθέτοντας μια ελάχιστα κρυμμένη απειλή η οποία αποκάλυψε την λατρεία των αγορών και την υποκρισία ως προς τη ρυθμιστική ανικανότητα. Οι αγορές μπορούν να κερδοσκοπούν ανενόχλητες εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, οδηγώντας το κόστος του δανεισμού σε δυσβάσταχτα επίπεδα, μόνο και μόνο επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως ανώτατο όριο στο δημόσιο έλλειμμα το μη ρεαλιστικό 3%. Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ελλάδα πιέζεται από τη μια μεριά από την ΕΕ και από την άλλη από τις αγορές. Αυτή είναι μια θύελλα που την προκαλούν οι ίδιοι. Οι πολιτικοί και οι ευρωκράτες έχουν αποδεχθεί το ρόλο των ασήμαντων παικτών σε μια οικονομία-καζίνο που έχει τοποθετηθεί πάνω από την πολιτική.

  Η βίαιη εκπτώχευση πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων, η εντατική ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών και των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας μέσω της δραστικής μείωσης του δημόσιου τομέα και η ένταση της εξάρτησης από τις ξένες αγορές για την εξυπηρέτηση του χρέους ισοδυναμούν με απώλεια κυριαρχίας που είναι παρόμοια μ’ αυτή ενός κράτους υπό κατοχή, ισοδυναμούν με μια εκτεταμένη αναδιάταξη των εθνικών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος του κεφαλαίου και με μια βαθιά κρίση νομιμοποίησης της ΕΕ.

  Οι Έλληνες είναι υπερήφανος λαός. Βομβαρδίζονται συνεχώς και αδιαλείπτως από τα ΜΜΕ , την κυβέρνηση και ευεπηρέαστους ακαδημαϊκούς που αποσκοπούν να τους κάνουν να πιστέψουν πως είναι υπεύθυνοι για τις αποτυχίες ενός συστήματος υπέρ του οποίου ουδείς ψήφισε ποτέ. Εδώ στη Βρετανία χρησιμοποιούμε επίσης τη φράση “δεν υπάρχει άλλη λύση”. Όμως πάντα υπάρχει άλλη λύση. Η σημερινή δύσκολη κατάστασή τους θέτει τους Έλληνες στην πρώτη γραμμή μιας ευρύτερης επίθεσης βασισμένης στις ευρωπαϊκές αρχές της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης, που πάντα είχαν μια δόση ρητορείας αλλά τώρα παραβιάζονται σε όλο το εύρος τους.

  Το ιδανικό θα ήταν η κυβέρνηση να ξεχάσει την ψεύτικη ορθοδοξία που καθιστά την Ελλάδα τόσο κυρίαρχη όσο είναι το Ιράκ και να καλέσει στη δημιουργία ενός εθνικού μετώπου αντίστασης στη βάρβαρη επίθεση. Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να διεγείρει την εθνική υπερηφάνεια και μια αίσθηση αδικίας. Θα μπορούσε να εκτρέψει τον ελληνικό εθνικισμό από την πρόσφατη ακραία, δεξιά, ξενοφοβική παθολογία του προς κάτι πλησιέστερο προς την ελληνική παράδοση: την υπεράσπιση της δημοκρατίας. Η Ισλανδία κάλεσε σε δημοψήφισμα για να αποφασίσει την αποπληρωμή του χρέους της. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνει και η Ελλάδα.

  Αυτό είναι απίθανο να συμβεί ωστόσο, επειδή το κυβερνών κόμμα είναι κι αυτό δέσμιο των παλιών πελατειακών σχέσεων και του νεοφιλελευθερισμού. Η απουσία μιας κυβερνητικής αντίδρασης δίνει πιο μεγάλη διάσταση στο ρόλο της Αριστεράς, μιας από τις πιο ισχυρές στην Ευρώπη. Η Αριστερά έχει την ιστορική ευθύνη να κινητοποιήσει το κοινό των Ελλήνων ενάντια σ’ αυτό το τσουνάμι της αντιδημοκρατικής ηλιθιότητας και αδικίας. Οι Έλληνες έχουν δείξει πως ξέρουν να αντιστέκονται, από την κλασική Αντιγόνη μέχρι τον αθηναϊκό Δεκέμβρη του 2008. Ήδη οι αγρότες έχουν μπλοκάρει τους δρόμους που οδηγούν στο βορρά και στη Βουλγαρία, κάνοντας τον Μπαρόζο να απειλεί με νομικά μέτρα. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν και έχει προκηρυχθεί γενική απεργία προς το τέλος του τρέχοντος μήνα.
  Επίσης, η Αριστερά οφείλει να κινητοποιήσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Εάν η επίθεση στους Βρετανούς ανθρακωρύχους και στα συνδικάτα τους ήταν το εμβληματικό γεγονός του πρώιμου νεοφιλελευθερισμού, η επίθεση στην Ελλάδα είναι η αρχή της δεύτερης φάσης του.
  Εάν πέσει η Ελλάδα, οι αγορές, αναμφίβολα, θα επιτεθούν στην Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και μετά στη Βρετανία, με την ευρωπαϊκή Επιτροπή, σαν άλλο Πόντιο Πιλάτο, να νίπτει τας χείρας της, παίζοντας το ρόλο ενός τραγικού χορού. Το μέλλον της δημοκρατίας και της κοινωνικής Ευρώπης βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση – οι Έλληνες πρέπει να αγωνιστούν για λογαριασμό όλων μας.

  Σχόλιο από ΕΟΣ | 06/02/2010

 55. κι από τότε κυρίαρχο δεξιό στοιχείο είναι ο νεοφιλελευθερισμός, “ας φάνε παντεσπάνι”. αλλά στην ελλάδα »ο νεοφιλελευθερισμός δεν μπορεί να ριζώσει μαζικά. οπότε κυριαρχεί αυτός επισήμως, μαζί όμως, στο δεύτερο-ανεπίσημο επίπεδο, με την ψωμοσκυλάδικη και χριστοδουλική μετεξέλιξη του συντηρητικού, που είναι το ό,τι φάμε κι ό,τι πιούμε, πηγαίνω το πάσχα στην εκκλησία αλλά πιστεύω και στην μετενσάρκωση και στα ταρώ, να βολευτούνε τα παιδιά μας με στέιτζ και ξέρω γω τι άλλο.»

  εξαιρετικό ..Θα το κλεψω..

  αλλά το ένα κακό δεν εξουδετερώνεται από το άλλο.

  Δεν ξερω πως εξουδετερώνεται ..Τωρα πια εχω καταντησει να λεω Το Μη Χοιρον Βελτιστον . Ακομα και αν ειναι να διαλεξω μεταξύ χοίρων ..
  Θελω να πώ ..αν ο ενας Χοιρος εχει παραχοντρυνει απο το πολύ φαι και δεν μπορει να κουνηθει ..Τοτε τουλαχιστον αυτόν του δινουμε δρόμο (οπως του δωσαμε του … τον Οκτωβρη )Και μετα λέμε πως θα ξεμπερδευουμε με τον αλλον μεχρι να παραχοντρυνει κ.οκ

  Αυτό ειναι το αντιθετο
  απο την λογική που ανεφερεται στο ποιηματακι που παρεθεσες ..Εκει κυριαρχή η Ελπίδα (του βολεματος)

  εδω η ..ενεργητική απαισιοδοξια ( ως αντιδοτο στην Πληρη Απελπισια …)

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/02/2010

 56. βεβαια οι καταστασεις που ζουμε δεν εχουν μόνο ενδογενή εξηγηση

  http://nosferatos.blogspot.com/2010/02/blog-post_2739.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/02/2010

 57. ενα εξαιρετικό κειμενο που βρηκα ..Οτι πρεπει για την περιστασιν

  . από τα ΜΜΕ :
  «Kανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ακεραιότητα, αλλά και την προσφορά του Κώστα Καραμανλή στην πατρίδα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου : Δεν κουράστηκαν ορισμένοι – και δεν αναφέρομαι σε στελέχη της ΝΔ, αναφέρομαι στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ – να προσπαθούν για λόγους δημιουργίας επίπλαστων εντυπώσεων να αμφισβητήσουν την ακεραιότητα και το ήθος ενός σημαντικού ηγέτη, του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή;»

  .
  . ΕΓΩ ρέ ! . . . ΕΓΩ ! . . .
  . Εγώ αμφισβητώ και την ακεραιότητα, και την προσφορά ( προσφορά ; αυτή την λέξη δεν την ξέρει κάν ! ) και το ήθος και τον πατριωτισμό του.
  . Δεν μάς τρελλάνανε όταν ήταν Κυβέρνηση, και με το σύστημα Ρουσόπουλου και τα διασκορπισμένα σε όλα τα πουλημένα ΜΜΕ ακριβοπληρωμένα τους παπαγαλάκια λέγανε αδιάντροπα ότι θέλανε.

  . ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΟΥΝΕ ΤΩΡΑ ! ! !

  . Εγώ λοιπόν αμφισβητώ και την προσφορά τους και την ακεραιότητά τους και το ήθος τους !

  Σ – Υ – Λ – Ο – Γ – Ι – Κ – Α !…
  . Αυτοί που αφού πήρανε ότι υπήρχε στα Ταμεία, αφού πρώτα επίτηδες απαξιώσανε και μετά πουλήσανε ότι ΔΕΚΟ προλάβανε για ένα κομμάτι ψωμί στο Δημόσιο Ταμείο ( αλλά και μίζες κάτι δισεκατομμύρια στα μαύρα βαλιτσάκια τους ), αφού κάνανε δόκτορα Ιατρικής μιά νηπιαγωγό χωρίς ακόμη πτυχίο Ιατρικής, αφού κλέψανε τα Ασφαλιστικά Ταμεία με τα «δομημένα Ομόλογα», αφού διαγουμίσανε Δημόσια Γη για να τα μοιραστούνε με το Βατοπαίδι ( τα οικόπεδα οι άγιοι καλόγεροι και τα « μαύρα » εσείς ποιός λέτε ; ), αφού κάψανε ότι δάσος προλάβανε είτε για να τα κάνουνε οικόπεδα είτε επειδή ο μόνος συντονισμός που μπορούσανε να κάνουνε ήταν να φορέσει ένα Αεροπορικό τζάκετ ο πρωθυπουργός, τρομάρα να τού ’ρθει, αφού εξαφανίσανε και τα λεφτά τού εράνου για την αναδάσωση ( που θα διαχειρίζονταν ο τίμιος κ. Μολυβιάτης ), αφού δωρίζανε τις ναυτιλιακές γραμμές ανάλογα με το μέγεθος από τα μαύρα βαλιτσάκια, αφού προλάβανε για την αντιμετώπιση τής δήθεν επιδημίας γρίππης να παραγγείλουνε 16.000.000 ( ώστε να φτουρήσουν οι μίζες ! ) εμβόλια, αφού μοιράζανε τζάμπα εκατομμύρια λεφτά σε αγρότες για προεκλογικούς και μή λόγους, αφού πηγαίνανε στάς Ευρώπας στα πιό ακριβά ξενοδοχεία για διακοπές πληρωμένες από μένα και σένα, αφού διορίσανε με αδιαφανείς διαδικασίες και διαβλητές συνεντεύξεις χιλιάδες στα stage χωρίς να το δικαιούνται, αφού επί πεντέμισι χρόνια ταΐζανε τα γαλάζια καλόπαιδα με μισθούς ανήκουστους, αφού οι μισθοί τών μεγαλοστελεχών τους σε Οργανισμούς, Τράπεζες κλπ είχαν κατά πολύ ξεπεράσει τούς αντίστοιχους στην Ε.Ε., αφού μπουκώσανε τούς λογαριασμούς τους στις «νόμιμες» οφ σορ τους, αφού αφήνανε τα Ευρωπαϊκά προγράματα να πάνε χαμένα, εκτός και αν γεμίζανε τα μαύρα βαλιτσάκια, αφού ρεζίλεψαν την Ελλάδα με την δήθεν απογραφή τους, αφού στην συνέχεια έκαναν παροιμιώδη τα …Greek Statstics με τα στοιχεία γιά την ανεργία και τούς προϋπολογισμούς που ψηφίζανε τον ένα μετά τον άλλο χωρίς να εφαρμόζουνε κανέναν αφού αλλού είχαν το μυαλό τους ( τις οφ σορ τους ! ),

  . στο τέλος αχόρταγοι ακόμα, αδειάσανε και τα γραφεία τών Υπουργείων « τους » από ότι υπήρχε μέσα. Κι όχι μόνο τούς σκληρούς δίσκους από τούς υπολογιστές, μη τυχόν βρεθούν τα ενοχοποιητικά στοιχεία, αλλά πήρανε μέχρι και τούς συνδετήρες ο αχρείοι ! ! !

  . Καλά που δεν προλάβανε να πάρουνε και τα γραφεία με τις καρέκλες, ή να πουλήσουνε και τα κτίρια !

  . Κι αφού φυγαδεύσανε Χριστοφοράκους κλπ για να μην αναγκασθούν να μιλήσουν ούτε στούς δικούς τους εισαγγελείς, αφού ανοιγοκλείνανε την Βουλή κατά πώς τούς συνέφερε για να μην πέσει ούτε αχτίδα φωτός στις ρεμούλες τους, βγαίνουν τώρα και δίνουν συνεντεύξεις και οδηγίες για το πώς θα βγούμε από το βάλτο που οι ίδιοι μάς ρίξανε όλους μαζί. Έναν λαό ολόκληρο. Την Πατρίδα για χρόνια πολλά.

  . Και μάς λέν πώς «δεν είναι δυνατόν να αμφισβητείται η προσφορά τους στην Πατρίδα». Που ερμηνεύεται βέβαια εύκολα, όταν ξέρουμε πιά πως « Πατρίδα » εννοούν το μέρος που έχουν τα λεφτά τους. Τα κλεμμένα από την τσέπη μας. Οι Απάτριδες.

  . Και με την ευκαιρία ας θυμηθούμε την παρουσία και την ( μή ) δραστηριότητα τού Καραμανλή στο Νταβός την περασμένη φορά που « άμοιρος και άβουλος αντάμα, περίμενε από κάπου κάποιο θάμα », ακούνητος και αμίλητος και αδιάφορος, σε αντιδιαστολή με την παρουσία και την δραστηριότητα τού τωρινού πρωθυπουργού που δεν ξέρω τι θα κάνει στο τέλος, αλλά τουλάχιστον τιμάει το αξίωμα που τού ‘δωσε ο Λαός και νοιάζεται και εκπροσωπεί δραστήρια τη χώρα.

  . Και για όσους θεωρήσουν οτι δεν είναι χώρος εδώ μέσα για τέτοια ένταση και πολιτικολογίες, οτι να ηρεμήσουμε και όλοι μαζί να δούμε το μέλλον και ότι, και ότι, και ό τι, δύο κουβέντες :

  1ον Πολύ λίγα είπα,

  2ον Δεν θα πάθει ένας ολόκληρος λαός Αλτζχάιμερ. Κάποιοι θα διατηρούμε την μνήμη τών εγκλημάτων τής τελευταίας Κυβέρνησης που τα νοιώθουμε και θα τα νοιώθουμε για χρόνια στο πετσί μας όλοι, και

  3ον ένας στίχος από τον σοφό Μανώλη Αναγνωστάκη :

  … « όχι δεν σού δίνω το χέρι·

  δεν θα κλέψεις το σχήμα τού δικού μου. »

  . Θαυμαστικά. Τελεία. Παύλα.

  ( ώσπου να τα ξαναπάρω πάλι με τέτοιες ξεδιάντροπες δηλώσεις ή πράξεις )
  http://logoplokies.blogspot.com/2010/02/blog-post_1895.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/02/2010

 58. νοσφεράτε,
  «Τωρα πια εχω καταντησει να λεω Το Μη Χοιρον Βελτιστον . Ακομα και αν ειναι να διαλεξω μεταξύ χοίρων ..
  Θελω να πώ ..αν ο ενας Χοιρος εχει παραχοντρυνει απο το πολύ φαι και δεν μπορει να κουνηθει ..Τοτε τουλαχιστον αυτόν του δινουμε δρόμο (οπως του δωσαμε του … τον Οκτωβρη )Και μετα λέμε πως θα ξεμπερδευουμε με τον αλλον μεχρι να παραχοντρυνει κ.οκ»

  ε, αυτή η ελπίδα (του μη-χοίρου) έχει διαψευσθεί από το 1989 έως τώρα. εντελώς. δίχως να ξεμπερδέψει κανείς με κάνέναν. γιατί κανείς δεν είναι μη-χοίρος, ώστε να είναι βέλτιστος.

  όλα αυτά που λες στο 66, είναι αλήθεια.
  αλλά

  -«αφού πρώτα επίτηδες απαξιώσανε και μετά πουλήσανε ότι ΔΕΚΟ»
  …συνεχίζοντας το εκσυγχρονιστικό πασοκ

  -«αφού κάνανε δόκτορα Ιατρικής μιά νηπιαγωγό χωρίς ακόμη πτυχίο Ιατρικής»
  ..βλ. δραγώνα (κατ’εξαίρεση, και μόνον αυτή)

  -«αφού διορίσανε με αδιαφανείς διαδικασίες και διαβλητές συνεντεύξεις χιλιάδες στα stage χωρίς να το δικαιούνται, αφού επί πεντέμισι χρόνια ταΐζανε τα γαλάζια καλόπαιδα με μισθούς ανήκουστους»
  ..αντιγράφοντας το πασοκ

  -«αφήνανε τα Ευρωπαϊκά προγράματα να πάνε χαμένα»
  ..όπως έκαναν όλοι επί 30 χρόνια.

  η μόνη διαφορά: οι μεν ήξεραν να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, ως λιγούρια, με την αρπακτικότητά τους. οι δε έπειτα από 20 χρόνια στην κυβέρνηση, ήξεραν όλες τις επικοινωνιακές μεθόδους για να στρογγυλεύουν την αρπακτικότητά τους, και είχαν έναν στρατό από μμε/αει που τους εξυμνούσαν.

  Σχόλιο από Γιάννης | 06/02/2010

 59. δηλαδή,
  για τους μεν υπήρχε η ασπίδα του προοδευτισμού ενός νεοελληνικού παρελθόντος που καταντά προϊστορία του νεάντερταλ πια, ότι τάχα κατά βάθος ήταν κλαλύτεροι -κι ας κλέβανε-γιατί «εν τέλει» έκαναν και καλά πράγματα (δηλαδή; ένα μετρό σε 20 χρόνια)

  για τους δε το αντίθετο

  Σχόλιο από Γιάννης | 07/02/2010

 60. Γιαννη το σχ 66 δεν ειναι δικό μου ..Το πηρα απο ενα Μπλογκ ..Συμφωνω στο βαθμό που αναφερεται στον Ενα Χ.δΕΝ ΣΥΝΦΩΝΩ ΟΤΑΝ ΒΓΑΖΕΙ ΛΆΔΙ ΤΟΝ νΕΟ χ.

  ομωσ

  δεν μου βγαζεις απο το μυαλό οτι πολλοι απο αυτους που επι εξαετιας των πιο ΑΠΛΗΣΤΩΝ ττρωκτικών της νεοτερης Ιστοριας δηλαδή την της τελευταιας εξαετιας καταγγελανε το…. ΠΑΣΟΚ ενώ Κυβερνουσε ο Καραμανλάρας και κανανε Μωκο στην ουσια Ευνοουσαν τους Καραδεξιαρες εστω και αν δεν ειχανε το κουραγιο να το ομολογησουν ..
  ΑΛΛΆ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο κΑΡΑΜΑΝΛΉς και η Δεξια του απολαυμβανουν μιας περιεργης ασυλιας ενώ ειναι τοις πασι Γνωστο και ολοφανερο οτι καταρημαξαν την Χωρα

  Αυτο δεν σημαινει οτι ευνοουμε τον Γ. ΑΠ

  ασε ..

  αυτή την ρετσινιά την εχω φαει για χρόνια ΣΤΗΝ μΠΛΟΓΚΟΣΦΑΙΡΑ ιδιως μετά τις Φωτιες οταν -καπου αλλου – οποτε τους θυμιζα οτι»

  » ρε Παιδια μας κυβερνά η Δεξιά του Καραμανλή και μας εχει ρημαξει μου πετάγανε Ρετσινιές για …’αντιδεξια συνδρομα » και ..Πασοκισμό ..(πριν μου πεταξουν κιαλλα…

  Τελος πάντων ..Τοχω πει και το ξαναλέω
  Το μεγαλύτερο προβλημα δεν ειναι ουτε ο Κραμανλής ουτε ο Παπνδρεου
  αλλά ο ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΩΝ ..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 07/02/2010

 61. kAI επειδή ειμαι Απολυτως σιγουρος οτι και τωρα τα Ιδια Κρυφά κολαουζα του Καραμανλισμου – και φυσικά δεν εννοώ καθολου εσενα Γιαννη και το ξερεις -οι ιδιοι που καναε τουμπεκι οταν οΚαρμανλής μοιραζε καθρεφτακια και χαντρες
  στους Πυροπληκτους το 2007 ,οι ιδιοι που πεταγανε διαρκώς τοτε Μπηχτες για το Πασόκ και Τσιμουδια για την δεξια ειναι ετοιοι και τωρα να με πουνε »..Πασόκο» Μονο και μόνο για να προστατευσουν με το διχτυ Σιωπής τον μεγαλο παμφαγο της εξαετιας
  Θυμιζω οτι σε ανυποπτοχρόνο εγραψα το »Ακου Πασοκάκο

  Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2009

  AKOY ΠΑΣΟΚΑΚΟ

  ——————-

  κυνηγημενοι , μπουχτισμένοι ,αηδιασμένοι

  απο τον Πολύδωρα , τον Βουλγαράκη τον Καραμανλή και τους αλλους

  αιντε ειπαμε μπας και δουμε ασπρη μέρα και

  δεν μπορει να ειναι χειροτερα ειπαμε και

  σ’επιστευτηκαμε βρε

  και συ

  μας εριξες στο Ψαχνο.
  Κατευθειαν στο στηθος

  να ξερεις

  πως οταν σε σκοτωνουν αυτοι που επμπιστευεσαι σε σκοτωνουνε διπλά

  Ακου

  Πασοκάκο

  που λιγουρευτηκες εξουσια και καριερες κι αξιωματα

  και μας υποσχεσαι και διαφανεια στο Ιντερνετ και αλλες σαχλαμάρες
  Ποιος μας το παιζει αξιοκρατης ρε; Εσενα σε θυμαμαι Αυριανιστή και τοτες με τον Τομπρα -και τωρα μας κουνας στη μωρη το διδακτορικο του Γεηλ; Ακου

  ΄Πασοκακο

  Η Κοινωνία αυτή δεν εχει αλλο παρά μνημη

  και τα παιδια της

  και τον πόνο της ..

  Αντε να παιξετε αλλου τ’Αμερικανικα Τηλε παιχνιδια σας

  ακου Πασοκακο…

  με το απληστο για εξουσια βλεμμα

  και με τον ενθουσιασμο του αρχηγου σου για νεες ιδεες

  ΔΕΝ ειναι Λαπτοπ η Δημοκρατια ρε!!!.

  Η Δημοκρατια δεν κατοικει στον Θαυμαστο αψυχο κοσμο του Ιντερνετ

  Δεν ειναι Πλατωνική Ιδεα

  δεν ειναι παιχνιδι γραφειοκρατων

  δεν ειναι σχεδιασμα επι χαρτου

  δεν ειναι διδακτορικο και μαστερ πλαν

  Δεν ειναι Ψυχή στον παγο

  Η Δημοκρατια

  ειναι μια διαδηλωση στα Συννεφα

  ειναι οι νεκροι μας προγονοι

  οτι αγαπησαμε

  οτι πονεσαμε

  οτι κλαψαμε

  οτι μοχθησαμε

  Ειναι οι φιλοι που χασαμε προωρα

  οταν εσυ εχτιζες καριερες

  ειναι

  μια αναλαμπη

  που δεν λεει να σβυσει

  ειναι

  Η Δημοκρατια

  αυτο που μισοκαιει
  σαν καρβουνο κατω απο τις σταχτες

  στον ρημαγμενο κοσμο μας …
  http://nosferatos.blogspot.com/2009/12/akoy.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 07/02/2010

 62. Πληροφορίες του Σπίγκελ που θα κυκλοφορήσει την Δευτέρα 08-02-2010 αναφέρουν ότι η γνωστή μας αμερικάνικη τράπεζα Goldman Sachs βοηθούσε ελληνικές κυβερνήσεις με περίπλοκες συναλλαγές στο «επαγγελματικό μαγείρεμα» των αριθμών που γνωστοποιούνταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  Όπως γράφει το Σπίγκελ αρχές του 2002 η τότε ελληνική κυβέρνηση (ΣΣ, Σημίτη) συμφώνησε με την αμερικάνικη τράπεζα Goldman Sachs σε συναλλαγές που ονομάζονται Cross-Currency-Swaps.

  Η διαδικασία ήταν ως εξής:

  Κρατικά χρέη που ήταν σε Δολάρια ή Γιέν αξίας 10 ΔΙΣ Ευρώ γινόταν ΕΥΡΩ και μετά πάλι Δολάρια και Γιέν.

  Σε αντίθεση με κανονικά “Swaps” οι συναλλαγές εδώ πραγματοποιούταν με εικονικές συναλλαγές.

  Η Ελλάδα αποκτούσε εικονικά περισσότερα από 10 ΔΙΣ ΕΥΡΩ και η Goldman Sachs εξασφάλιζε με αυτόν τον τρόπο άλλο 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ δάνειο για την Ελληνική κυβέρνηση. Στους αριθμούς που δινόταν στην ΕΥΡΩΠΗ δεν φαινόταν πουθενά το 1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ.

  Σε ερώτηση στην Goldman Sachs ή αντίδραση ήταν «κανένα σχόλιο» και το ίδιο ακούσαμε και από το ελληνικό υπουργείο οικονομικών.

  http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,676346,00.html

  Σχόλιο από akritas | 07/02/2010

 63. Ρε συ akrita
  πολύ εύκολα «μασάς»
  πρώτον τι καταλαβαίνεις από αυτό που έγραψες , εγώ τίποτα..
  δευτερον τους έχεις για τόσο μαλάκες τους ευρωπαίους ώστε εμείς οι έξυπνοι Έλληνες κάθε τόσο να τους κοροιδέυουμε με πλαστά στοιχεία ? μικρά παιδάκια είναι ?

  ας σταματήσει πια αυτή η καραμέλα, αυτό το παραμύθι.
  ότι γινόταν και γίνεται Τόσα χρόνια με τα στοιχεία (σωστά ή λάθος) ήταν σε Απόλυτη γνώση και εγκριση του κάθε μπαρόζο, τρισέ και δεν ξέρω ποιανού άλλου (θυμίσου την συμφωνία στο μαγείρεμα του ελλείματος μεταξύ μπαρόζο-καραμανλή).

  σε περίοδο κρίσης τρομοκρατούν το κόσμο και σαν υαινες ορμάνε εκεί που νομίζουν ότι τους παίρνει να ξεζουμίσουν ότι μπορούν.
  και σου βάζουνε διάφορες εφημερίδες και οικους «αξιολόγησης» να σε «αξιολογήσουνε», να σου πάρουν μέτρα δηλαδή. ποιοί? αυτοί που τρεις πριν καταρεύσει η λιμαν μπράδερς μας βεβαίωναν για την σταθερότητα της και τις αναπτυξιακές της προοπτικές.
  αυτοί είναι οι αξιολογητές μας.
  έτσι ώστε να έρθουν μετά να σε δανείσουν με 6,2% επιτόκιο. δανείζονται από την κεντρική τράπεζα με 1-1,5% και έρχονται μετά να σου δανείσουν με 6,2% , κανονική μαυρη αγορά δηλαδή.
  ούτε αποικία της κεντρικής αφρικής να είμασταν.
  κΑι τι φόρο θα πληρώσουν οι μάγκες για αυτήν την αρπαγή από όλους εμάς του 6,2% ? θα πληρώσουν μήπως 40% όσο ένας υψιλόμισθος λιμενεργάτης ? παπάρια..θα πληρώσουν….

  εν μέσω κρίσης αντί να στηρίξεις την ντόπια οικονομία (όσο μπορείς τέλος πάντων) πας και ενισχύεις την γερμανική μέσω επιδοτήσεων των προϊόντων της(ας θυμηθούμε περσι τι έγινε με τα αυτοκίνητα). την γεΡμανική οικονομία με τα μεγαλύτερα εμπορικά πλεονάσματα τα οποία εν πολλοις προέρχονται από τις χώρες της ευρωζώνης. Τι έλεγε αλήθεια το «εγκυρο» σπιγκελ για εκείνο το μέτρο ?…..
  Δεν πάνε να κουρευτούνε ρε akrita
  Ας δώσουν στην Ελλάδα οι γερΜανοί τις πολεμικές αποζημιώσεις που της ωφείλουν από τον Β παγκόσμιο και μετά ας μας κάνει μαθήματα το σπιγκελ με τα γεν και τα δολλάρια….

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/02/2010

 64. Μαεγαλο δουλεμε η …κριση…
  Καλ΄΄α δεν θυμαστε πως οταν πρωτοεξκινησε στοσις ΗΠΑ το πρωτο που σκεφτηκαν να κανουνε ηταν να Δωσουν 700 δις δολαρια στις Τραπεζες;
  (αμ εδώ τα δικά μας ..Τα 25 δις ευρω;)

  (ΑΣΕ ΠοΥ ΘΥΜΗΘΗΚΑ ΚΑΙ ΓΕΛΆΩ σαν θυμαμαιτον Καραμανλάκο να λεει ..Εγγυωμαι τις καταθεσεις μεχρι 100.000 ΕΥΡΩ …πΡΟΣΩΠΙΚΆ ;
  τΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΆ ΒΡΕ; δΗΛΑΔΉ ΓΙΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΝΑ ΔΙΝΑΜΕ ΒΑΣΗ ΣΤΟΝ κΑΡΑΜΑΝΛΉ ΚΑΙ ΤΟΥς ΟΜΟΟΙΟΥς ΤΟΥ ΚΑΡΑΔΕΞΙΑΡΕΣ και να περιμέναμε να τηρησουν τις …εγγυησεις τους.)

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 07/02/2010

 65. Να γίνουμε Πορτογαλλία!

  Καλά νέα από Πορτογαλλία

  1. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι χτές πάνω από 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν στους δρόμους της Λισσαβόνας, κάτι που άλλωστε το γράφουν οι εφημερίδες (και το λένε) Ελευθεροτυπία
  2. Το δεύτερο καλό νέο είναι ότι χτες στο Πορτογαλικό κοινοβούλιο έγινε συζήτηση και ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΤΗΚΕ το αντίστοιχο πρόγραμμα σταθερότητας (που προβλέπει πάνω κάτω ό,τι και αυτό του ΠΑΣΟΚ). Αυτό πέρασε στα ψiλά και δεν θα το δούμε (μάλλον πουθενά)

  3. Το τρίτο καλό νέο είναι ότι, όχι μόνο καταψηφίστηκε το πρόγραμμα σταθερότητας των Σοσιαλιστών του Σόκρατες, αλλά υπερψηφίστηκε πρόταση του Bloco της Αριστεράς για την αύξηση των προϋπολογισμών αρκετών περιφερειών (υπερψηφίστηκε από το σύνολο της αντιπολίτευσης και έναν βουλευτή των Σοσιαλιστών).

  Σχόλιο από ΕΟΣ | 07/02/2010

 66. ΑΣΧΗΜΑ νέα από Γερμανία (5 Φεβρ.)
  H Γερμανία (και η Ε.Ε.) εξωθείται να «θυσιάσει» την Ελλάδα από σημαντικό σύμβουλο της Γερμανικής κυβέρνησης («The tough stance against Greece is the only correct approach»):

  Greece is currently facing the prospect of bankruptcy, which could threaten the euro. In an interview with SPIEGEL ONLINE, Peter Bofinger, a prominent economic adviser to the German government, explains why he believes Europe’s common currency would survive a Greek collapse and calls for a new global monetary order.

  SPIEGEL ONLINE:
  -The European Commission has prescribed a strict program of austerity measure for Greece. The government in Athens needs to cut its budget deficit by 75 percent by 2012, and EU aid is not planned. But it is unclear whether Greece will be able to steer its way out of trouble on its own. Is Brussels risking a state bankruptcy?

  Peter Bofinger:
  -To the contrary. The tough stance against Greece is the only correct approach. A cash injection from Brussels would have set a dangerous precedent — it would have signalled to other problem countries like Portugal or Spain that when the going gets tough, the European Union will rescue them.

  […….]

  http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,676157,00.html

  Σχόλιο από omadeon | 07/02/2010

 67. @EOS
  Στην Πορτογαλία είχα πάει (για επαγγελματικό συνέδριο) το 2006, λίγες μέρες. Από συζητήσεις με Πορτογάλλους, ακούσαμε το εξής (γνωστό).
  -Εσείς (οι Ελληνες) το ΠΑΡΑΚΑΝΑΤΕ… διότι όταν παίρνετε ευρώ, τρώτε τα 9 και αξιοποιείτε μόνο το 1. Εμείς τρώμε το 1 και αξιοποιούμε (αν μπορούμε) τα 9.

  ΚΑΜΜΙΑ σχέση Πορτογαλία με Ελλάδα. ΜΕΡΑ ΜΕ ΝΥΧΤΑ είναι η σύγκριση. Η Πορτογαλία ΑΝΤΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Θα την ονόμαζα «Βρεταννία της Μεσογείου» (περιδιαβάζοντας σε πόλεις της).

  Σχόλιο από omadeon | 07/02/2010

 68. Οmadeon

  Δε νομίζω ότι καλείται η Γερμανία να «θυσιάσει» την Ελλάδα αλλά μάλλον τονίζεται ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο το παρουσιάζουν. Λέει ότι η ΕΕ μπορεί κάλλιστα να αντιμετωπισει το ελληνικό πρόβλημα, μιας και στην Ελλαδα παράγεται μόνο το 2,6 του συνολικού ευρωπαϊκού ΑΕΠ, και συγκρίνει με την περίπτωση της Καλιφόρνιας που παράγει το 13% του αμερικανικού ΑΕΠ και παραλίγον θα πτώχευε.

  Μάλλον θεωρεί δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο, παρότι εξαιρετικά προβληματικό, κομμάτι της Ε.Ε.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 07/02/2010

 69. Φαίνεται ότι οι γερμανοί έχουν επιλέξει την ελλάδα για ένα νέο crash test.
  ‘Ενας με στοιχειώδεις γνώσεις οικονομίας αντιλαμβάνεται ότι δεν εξηγείται αλλιώς η στάση τους.

  Δύο είναι οι λύσεις

  Ή κατεβάζουμε τα βρακιά
  ή αποδεχόμαστε την πρόκληση…όπως τότε…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 07/02/2010

 70. Παντως η ελληνική οικονομική κριση δεν ειναι παρα το συμπτωμα ενος Συμπλεγμτος… Και ειναι ενδεικΤική του πόσο καταστροφικός σημερα εχει καταλήξει να ειναι ο παγκοσμιος καπιταλισμός ..Και πόσοστηριζεται στη Φουσκα
  Θυμαμαι εκει γυρω στα97 που στην Αλβανια ειχε ξεσπασει το σκανδαλο με τις πυραμιδες που ειχε στησει ο αγαπημένος των εδώ Δεξιων τοτε Μπεισα ..Και ο κοσμος ειχε βγει »με… στους δρομους..γυναικΕς και ανδρες με…οπλα στους ωμους»
  Καιμας φαινοντανε πολύ μακρινο και Γελοιο
  Και λεγανε οι εδώ ξυπνιοι για τους…’καθυστερημενους»τους Αλβανους που πιστεψαν στα Χαζοχαρουμενα νεοφιλελευθερα κολπα με τις ..Πυραμιδες
  λΕς ΚΙΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ..ΕΞΥΠΝΟΙ

  Λές και ο ΟΛΟς Ο πΑΓΚΟΣΜΙΟς κΑΠΙΤΑΛΙΣΜΌς σΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑς πΥΡΓΟς ΑΠΟ ΤΡΑΠΟΥΛΟΧΑΡΤΑ ..ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ φΟΥΣΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙς ΠΟΥ ΘΑ ΣΚΆΣΕΙ…

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 07/02/2010

 71. Βέβαια υπάρχει και μια απάντηση στις απαιτήσεις των κάθε είδους σπιγκελάδων.
  Απάντηση άκρως ελληνική…..
  Αφιερωμένο από το mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/02/2010

 72. Aυτή πρέπει να είναι η περήφανη απάντηση της Ελλάδας: Ο Γλέζος αλυσσοδεμένος μπροστά στο Ραιχασταγ να ζητά τα 80 δις που μας χρωστάνε και να τραγουδά το περήφανον «Οι πούτσους μου καμαρωτός…» 😉

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 07/02/2010

 73. Βάζε ιδέες Ματσουκάτε..

  Μήπως νομίζεις ότι κολώνει ο Γλέζος…

  Αν το ακούσει ικανός είναι..

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 07/02/2010

 74. Ποιοί χρεωκόπησαν την Ελλάδα?
  Μα…. ΟΛΟΙ τους. Από το 1980 δεν σταμάτησε κανείς.
  (δείτε τα λινκ του σχολίου 43 της φίλης μας KnowDame για λεπτομέρειες).

  Το πρόβλημα δεν είναι ποιος φταίει περισσότερο. ΟΛΟΙ φταίνε.
  ΚΑΙ εμείς φταίμε (λέει ο Επίκουρος) που σαν ψηφοφόροι κοιτάζαμε π.χ. ποιός θα μας βολέψει (όχι εγώ προσωπικά ή… εσείς εδώ, αλλά γενικά).

  Και η Ελλάδα τώρα αρχίζει να γίνεται ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
  http://baselinescenario.com/2010/02/06/is-tim-geithner-paying-attention-to-the-global-economy/
  Μέχρι και η Αμερική ανησυχεί, για τις ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ συνέπειες της επικείμενης κατάρρευσής μας…!!!!

  Σχόλιο από omadeon | 08/02/2010

 75. Μόλις τελείωσε σύσκεψη των G7. Αποτέλεσμα?
  Η κρίση απειλεί την Ευρώπη μέσω Ελλάδας:
  http://baselinescenario.com/2010/02/07/europe-risks-another-global-depression/
  …At the end of the meeting yesterday, Treasury Secretary Tim Geithner told reporters, “I just want to underscore they made it clear to us, they the European authorities, that they will manage this [the Greek debt crisis] with great care.”

  But the Europeans are not being careful – and it’s not just about Greece any more. Worries about government debt and associated public sector liabilities (e.g., because banking systems are in deep trouble) have spread through the eurozone to Spain and Portugal. Ireland and Italy are next up for hostile reconsideration by the markets, and the UK may not be far behind.

  Σχόλιο από omadeon | 08/02/2010

 76. Καληνυχτίζω λέγοντας ότι τα πιο σημαντικά τα είπε ΗΔΗ το ποστ. Και το πιο σημαντικό είναι…

  Οι τράπεζες, που δανείζονται με επιτόκιο 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου– και κατόπιν δανείζουν το κράτος με επιτόκιο 5 και 6%. Αυτό επιβάλλει το ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, που στήθηκε για να διασφαλίζει τα κέρδη του «κερδοσκοπικού» κεφαλαίου.

  Δυστυχώς δεν ξερω αρκετά για να λύσω μια απορία:
  =ΓΙΑΤΙ να μην πάνε στο ΔΙΑΟΛΟ οι τράπεζες-μεσάζοντες και να δανειστεί το κράτος ΚΑΤ’ΕΥΘΕΙΑΝ από την Ε.Κ.Τ.?

  Ζητώ συγνώμη για την ημιμάθεια και ζητώ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.

  Σχόλιο από omadeon | 08/02/2010

 77. Ρευστότητα από ΕΚΤ

  Πριν από περίπου ένα χρόνο (Ιούνιος 2009), όταν η κρίση ξέσπασε, οι τράπεζες σταμάτησαν να δανείζουν η μια την άλλη στην διατραπεζική αγορά, γιατί φοβούνταν ότι θα υπάρξουν πτωχεύσεις και θα χάσουν τα χρήματά τους. Γι’ αυτό παρενέβη η ΕΚΤ και άρχισε αυτή να δανείζει τις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και εγγύηση κρατικά χρεόγραφα ή τιτλοποιημένα χρεόγραφα που έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση κάποιου επιπέδου και πάνω.

  Η ΕΚΤ δίνει επίσης ρευστότητα στις τράπεζες για διαστήματα μιας εβδομάδας, δύο εβδομάδων, ενός μηνός, τριών μηνών, 6 μηνών και μέχρι πρόσφατα 12 μηνών με την προσκόμιση ενέχυρου. Λόγω της κρίσης, η ΕΚΤ ικανοποιεί πλήρως τις απαιτήσεις των τραπεζών για ρευστότητα (δίνει δηλαδή όσα ζητούν) παίρνοντας ως ενέχυρα τίτλους που έχουν πιστοληπτική διαβάθμιση ΒΒΒ -ή καλύτερη. Καθώς όμως τον Μάρτιο του 2010 λήγει η προθεσμία άσκησης από από την ΕΚΤ παρόμοιας πολιτικής ποσοτικής επέκτασης ή χαλάρωσης (quantitative easing) οι διευκολύνσεις αυτές θα περιοριστούν. Αυτό είναι πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες που έκαναν μεγάλη χρήση των διευκολύνσεων της ΕΚΤ και τώρα πρέπει να επιστρέψουν σταδιακά τα χρήματα που πήραν και να βγουν στις διεθνείς αγορές να δανειστούν.

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 08/02/2010

 78. Ένας λαός τίποτα, λοιπόν;

  Γράφει: Η Αναστασία Βούλγαρη

  Έγραψε ο Άγγελος Σικελιανός:

  «Σαν έριξα και το στερνό δαυλί στο φωτογόνι
  (δαυλί της ζωής μου της κλεισμένης μες στο χρόνο)
  στο φωτογόνι της καινούριας Λευτεριάς Σου, Ελλάδα,
  μού αναλαμπάδιασε άξαφνα η ψυχή σα να ‘ταν
  όλο χαλκός το διάστημα, ή ώς να ‘χα
  τ’ άγιο κελί του Ηράκλειτου τριγύρα μου,
  όπου χρόνια,
  για την Αιωνιότη εχάλκευε τους λογισμούς του
  και τους κρεμνούσε ως άρματα
  στης Έφεσσος το Ναό…»

  Αργότερα, στα 1969, ένας εξόριστος τροβαδούρος, αιώνιος εραστής του Μέτρου, του Ωραίου του Δικαίου, μελοποίησε αυτό το ποίημα. Και έγινε ο Σικελιανός κι η μουσική του Μίκη, σύμβολο αντίστασης κατά της δικτατορίας.

  Σήμερα τον αποκαλούν «ακροδεξιό», δηλαδή «φασίστα». Και δεν ντρέπονται. (Οι Ολλανδοί τον Απρίλιο τού 2009 παρουσίασαν το μελοποιημένο Πνευματικό Εμβατήριο του Σικελιανού, στην ελληνική γλώσσα).

  Μας λένε κάποιοι γραμματιζούμενοι πως δεν είμαστε Έλληνες, γιατί, λέει, καμία σχέση δεν έχουμε με την αρχαία Ελλάδα. Επειδή, είχαμε τους Ρωμαίους, τον χριστιανισμό που έσπασε τα αγάλματα και τους ναούς, το Βυζάντιο κι ύστερα, λέει, μας μπαστάρδεψαν οι Οθωμανοί. Μας λένε ότι ο βασιλιάς Αλέξανδρος ήταν ένας λήσταρχος, ένας άθλιος ιμπεριαλιστής και πως ο Παρθενώνας δεν είναι δικός μας γιατί χτίστηκε από δούλους και πως ο Φειδίας, ο Ικτίνος κι ο Καλλικράτης καμιά αξία δεν έχουν. Έδιναν, λέει απλώς εντολές στους δούλους. Και πως δεν είμαστε έθνος λέει αλλά φαντασίωση. Είμαστε σε παράκρουση δηλαδή από το 1825 μέχρι σήμερα.

  Σκέφτομαι κι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό: Είμαστε λοιπόν ένας λαός Τίποτα! Ο λαός Τίποτα! Χωρίς ρίζες, χωρίς ιστορία, χωρίς μνήμες, χωρίς ένα χτυποκάρδι. Ένα Μηδέν!

  (Σ’ αυτό το Τίποτα θέλουν να προσθέσουν και τους ανθρώπους από την Α. Ευρώπη, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική που ήρθαν εδώ;)
  Επειδή όμως, ένας Εφέσσιος σοφός, που μίλαγε την ελληνική γλώσσα- όχι! μην γελιέστε, δεν είχε εθνικότητα , ένας τίποτας ήταν κι αυτός- είπε πως δεν υπάρχει Μηδέν και πως το μηδέν εμπεριέχει ύλη και με κινητοποίησε. Θέλω κι εγώ να μιλήσω για το Τίποτα και τον λαό του Τίποτα, τον Τιποτένιο. Και για όλα τα Τίποτα και τα Μηδέν που είναι αυτός ο λαός.

  Δεν ξέρω αν είμαι απόγονη των Ελλήνων του 5ου π.χ. αιώνα, αλλά δεν με νοιάζει. Με νοιάζει που το αρχαίο δράμα με αφορά κι η Αντιγόνη είπε «όχι» και κουβαλούσε πολεμοφόδια στην Πίνδο, στα 1940. Η Ιφιγένεια κάηκε στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα ή μήπως την έκαψαν οι «συμμαχικές» ναπάλμ στο Γράμμο;
  Ο Κρέων κάποτε έγινε Διοικητής της Χωροφυλακής και δεν άφηνε τη μάνα του Πέτρουλα να πάρει το πτώμα του για να θρηνήσει το νεκρό παιδί της. Κι έγινε τότε, στα 1965, ένας Λαός η Αντιγόνη κι η μάνα του Σωτήρη, έθαψε το στερνοπούλι της.

  Έντεκα νεκρούς μέτραγε η μάνα του Σωτήρη. Ίδια η Εκάβη.
  (Τώρα οι Φράγκοι σκηνοθετούν αρχαίο δράμα και δεν ξέρουν τί να κάνουν τον Χορό. What can I do with this fucking chorus?, αναρρωτιόταν ένας πολύφερνος Γερμανός σκηνοθέτης όταν σκηνοθετούσε Μήδεια. Ο Χορός στην τραγωδία είναι ο Δήμος, πού να το ξέρει ο Γερμανός, που η μόνη ιστορική μνήμη του είναι η δεσποτεία;)

  Περπατώ στους δρόμους της Αθήνας, ταξιδεύω στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, την Κρήτη, τη Λήμνο. Γύρω μου βλέπω κεφάλια αρχαίων αγαλμάτων, φιγούρες από αγγεία, μάτια μινωικά, μαλλιά σα ζωγραφιές σε μελανόμορφα αττικά αγγεία. Οι νέες γυναίκες ίδιες οι Καρυάτιδες κι οι νεαροί άνδρες ίδιοι ο Ερμής. (Πηγαίνετε σε ένα οποιοδήποτε αρχαιολογικό μουσείο και θα καταλάβετε τί λέω). Είναι οι κάτοικοι αυτής της χώρας, όπως τους βλέπω 45 χρόνια τώρα. Με τα καλά και τα στραβά τους, με τα ελαττώματα τους, την καλοσύνη τους, την σκληρή καθημερινότητα τους, τα βάσανα, τους ατέλειωτους αγώνες τους για ζωή. Συνάνθρωποί μου όμως, συμπατριώτες μου, Έλληνες.

  Δεν ξέρω αν έχω κάποια αιματολογική συγγένεια με τους Έλληνες του 3ου ή του 10ου αιώνα μ.Χ. και δεν με νοιάζει. Ξέρω πως το Βυζάντιο ήταν το Φως της ανθρωπότητας επί 10 σχεδόν αιώνες, ενώ η Εσπερία σπαραζόταν από τις λεηλασίες, τη φεουδαρχία, τον σκοταδισμό, τον δεσποτισμό, τις σφαγές και την αγραμματοσύνη.

  Ναι, ο Αλέξανδρος ήταν κατακτητής. Πρώτα όμως απελευθέρωσε τα παράλια, με τη σύμφωνη γνώμη των Ελληνικών πόλεων -εκτός της Σπάρτης. Κατέκτησε σχεδόν όλη την Ανατολή. Αλλά άφησε πίσω του τα γράμματα, τις ελληνικές τέχνες και τη γλώσσα. Την ελληνική. Μιλιόταν σ’ ολόκληρη την Ανατολή από την εποχή του (4ος π.Χ.) μέχρι την Άλωση της Πόλης (1453 μ.Χ.). Δεν έσβησε όμως ούτε τότε η γλώσσα. Μιλιόταν σ’ όλα τα παράλια, μέχρι το 1922.

  Δεν ξέρω αν το αίμα μου μπαστάρδεψε με τα 400 χρόνια της σκλαβιάς. Ξέρω πως μερικοί ξυπόλητοι φουστανελάδες (σκασίλα μου αν η φουστανέλα είναι ελληνική ή αλβανική, ο Τσαρούχης λέει πως οι Αλβανοί ήταν καταπληκτικοί ραφτάδες φουστανέλας) που μιλούσαν την ίδια γλώσσα που μιλώ, τα βάλανε με μιαν ολόκληρη οθωμανική αυτοκρατορία. Κι ο Καραϊσκάκης ήταν το νόθο παιδί μιας καλογριάς κι ενός τσιγγάνου κι ήταν ξεβράκωτος κάτω από τη φουστανέλα αλλά πολέμησε σαν τον Λεωνίδα κι έπεσε για τη Λευτεριά. Κι ο Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μωριά φορούσε περικεφαλαία. Κι η επανάσταση του 1821 δεν ήταν η πρώτη. Είχαν γίνει κι άλλες και πνίγηκαν στο αίμα, γιατί οι ξένοι, παρά τις υποσχέσεις τους, μας άφηναν αβοήθητους.

  Δεν ξέρω αν στο αίμα μου κυλάει αίμα αρχαϊκό και δεν με νοιάζει. Ξέρω ότι η Εθνική Αντίσταση είχε 100.000 όπλα και 2.000.000 αγωνιστές στις πόλεις. Και πως σ’ ένα πληθυσμό τότε 5.000.000 είχαμε 500.000 νεκρούς στα 4 χρόνια του πολέμου. Πως στον Εμφύλιο εκτελέστηκαν 16.000 κι όλοι φώναζαν: «Ζήτω η Ελλάδα». Ξέρω πως στα βουνά στον Εμφύλιο πολέμησε κι απ’ τις δυο πλευρές η κλάση του 1946 και πως από αυτούς σκοτώθηκε το 80% (από αφήγηση του Θεοδωράκη στην τηλεόραση). Κι όλοι αγαπούσαν την Ελλάδα.

  Ίσως στις φλέβες μου κυλά ένα αίμα αγνώστου προελεύσεως.
  Ξέρω όμως πως πατρίδα μου είναι ο Σολωμός, ο Καβάφης, ο Βιζυηνός κι ο Καρυωτάκης. Ο Παλαμάς κι ο Σεφέρης. Ο Ρίτσος κι ο Ελύτης. Ο μέγας Καζαντζάκης κι ο μέγιστος Παπαδιαμάντης. Πατρίδα μου είναι ο Θόδωρος Αγγελόπουλος κι ο Παντελής Βούλγαρης. Ο Σμαραγδής, ο Πετρολούκας Χαλκιάς κι ο Διονύσης Χαριτόπουλος. Η Ειρήνη Παπά κι ο Λεωνίδας Λοϊζίδης, που ταξιδεύει το αρχαίο δράμα στην Αμερική. Είναι ο Παπαδημητρίου που μελοποιεί Καβάφη κι ο Ανδρέας Μπουτσικάκης που παίζει στο πιάνο ταγκό το «είμαστε δυο» του Μίκη. Είναι η Φαραντούρη κι ο Καλογιάννης. Είναι ο Ιωάννης Δαμασκηνός (8ος μ.Χ. –Ακολουθία εις κεκοιμημένους) κι η εκκλησία ποτέ δεν έδωσε εντολή για καταστροφή των Ναών, οι αυτοκράτορες έδιναν τέτοιες εντολές. (Θρήσκα δεν είμαι αλλά ο Ιησούς είπε το «αγαπάτε αλλήλους» κι έσπρωξε την ανθρωπότητα ένα βήμα εμπρός).

  Οι χτίστες του Παρθενώνα, πράγματι ήταν δούλοι όπως κι αυτοί της Αττικής Οδού και της στέγης Καλατράβα (οι σημερινοί δούλοι λέγονται οικονομικοί μετανάστες) αλλά ο Φειδίας, ο Ικτίνος κι ο Καλλικράτης ήταν ελεύθεροι και αποτύπωσαν στο μάρμαρο τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Κι ο Παρθενώνας είναι το αιώνιο σύμβολο του Ωραίου και του Μέτρου. Είναι η ανύψωση του ανθρώπου προς το θείο. (Η δουλεία είναι πράγματι άδικο πράμα κι απαίσιο. Την εποχή εκείνη όμως ήταν το προοδευτικό άλμα της ανθρωπότητας).

  Κι ύστερα είναι η μουσική! Ο Τρόπος που έγινε Μέλος και δημοτικό τραγούδι κι όταν ενώθηκε με τη λάγνα Ανατολή, Δρόμος. Κι ύστερα ήρθε ο Μπάτης κι ο Τσιτσάνης κι ο Μάρκος κι ο Μίκης κι ο Μάνος κι ο Ξαρχάκος κι ο Ανδριόπουλος και τόσοι άλλοι…. Κι όταν ακούω το «γυιέ μου σπλάχνο το σπλάχνο σου» μου ‘ρχονται στο μυαλό όλοι οι ορφικοί ύμνοι για τον θεό Διόνυσο , που πέθανε κι ύστερα αναστήθηκε.

  «Μάνα με τους εννιά σου γυιούς και με τη μια σου κόρη» λέει η παραλογή του 9ου μ.Χ. αιώνα και «δυο γυιούς είχες μανούλα μου» ο Θεοδωράκης στα 1963. Κι αν στην παραλογή ο νεκρός γυιός γυρνά από τον Άδη (σαν τον μύθο της Δήμητρας και της Κόρης;) για να εκπληρώσει την υπόσχεση στη μάνα του: να της γυρίσει τη μοναχοκόρη της, ο Θεοδωράκης, βάζει τους γυιούς να σταθούν πάνω από το νεκροκρέββατο της μάνας τους και να την αποχαιρετήσουν. Και δε με νοιάζει αν δεν έχω καμία αιματολογική σχέση με τους Έλληνες του 9ου αιώνα. Το ίδιο ανατριχιάζω και με τα δυο.

  Κι αν ζούμε σε μια εθνική φαντασίωση από το 1825 τί; Τί θα υπήρχε στη ζωή χωρίς τη φαντασίωση; Η ποίηση, η μουσική, ο έρωτας, θα υπήρχαν χωρίς φαντασίωση; Η επανάσταση – η όποια επανάσταση- θα γινόταν χωρίς τη φαντασίωση της λευτεριάς και της δίκαιης ζωής; Κι ο θεός Απόλλωνας τί ήταν άραγε; Μήπως η φαντασίωση των ανθρώπων για τον ένθεο άνθρωπο, τον ενωμένο με τη μουσική, την ποίηση και την αρμονία;

  Αυτά είναι για μένα η Ελλάδα, όχι τα αίματα ούτε η παραποιημένη ιστορία. Κι ο Λαός της δεν είναι Τίποτα. Είναι ένας μεγάλος Λαός, ο ελληνικός. Παράδειγμα Ήθους, Ανθρωπιάς, Αγωνιστικότητας, Δημιουργίας. Ένας Λαός αντρειωμένος, θεόμαχος, αναρχικός γι αυτό ανυπότακτος. Κι αυτός ο Λαός θα ξαναγίνει πάλι! Αρκεί να ξυπνήσει η παγωμένη μνήμη του και η αυτοπεποίθηση του.
  (Εμπρός συντρόφοι, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα).

  Όλα τα δώσαμε στους ξένους. Το αίμα μας, τις νίκες μας, τη γλώσσα μας, τις τέχνες μας, τις επιστήμες, τη φιλοσοφία, τη δημοκρατία, την εθνική μας ανεξαρτησία. Τί άλλο θέλουν πια; Ας μας αφήσουν επιτέλους ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ.

  Η προδοσία πάντα γινόταν από μέσα. Ο Εφιάλτης όμως είχε κακό τέλος. Οι Σπαρτιάτες έστειλαν την κρυπτεία και τον σκότωσε.

  Σήμερα ο Εφιάλτης διαφεντεύει τον τόπο. Λυμαίνεται το βιος μας και τους κόπους μας. Έχει δηλητηριάσει το μεδούλι μας.

  Έτσι κι αλλιώς, «ο Εφιάλτης θα φανεί κι οι Μήδοι θα περάσουν». Οι …«Μήδοι» τώρα θέλουν τα υπέδαφος μας γι αυτό μας αφελληνίζουν για να μας διαμελίσουν.

  Και τώρα εσείς, τάχα διανοούμενοι, τάχα προοδευτικοί, μπορείτε να με βαφτίσετε κι εμένα ακροδεξιά, ρατσίστρια, ρομαντική, μελό ή ότι άλλο σκεφτείτε. Παραποιείστε τα λόγια μου. Χειρουργήστε τα, να βρείτε τη «φασίζουσα νοοτροπία» ή ό,τι άλλο σας βολεύει. Γελάστε μαζί μου. Κοροϊδέψτε με. Δεν με πειράζει. Εγώ το δρόμο μου κι εσείς τη δουλειά σας.

  Έτσι κι αλλιώς η Ιστορία θα κάνει τον κύκλο της κι όταν κλείσει θα ανοίξει ένας άλλος κύκλος. Αυτός που δεν θα σας περιλαμβάνει.
  [Τους παλιούς μου φίλους καλώ με φοβέρες και μ’ αίματα].

  Εγώ τότε δεν θα ζω αλλά θα ζει η σπορά μου. Όπως θα ζει κι η σπορά κάθε Έλληνα που σήμερα διδάσκει το παιδί του τί σημαίνει το «Λευτεριά ή Θάνατος».

  Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 08/02/2010

 79. »72.Ρε συ akrita
  …………Δεν πάνε να κουρευτούνε ρε akrita
  Ας δώσουν στην Ελλάδα οι γερΜανοί τις πολεμικές αποζημιώσεις που της ωφείλουν από τον Β παγκόσμιο και μετά ας μας κάνει μαθήματα το σπιγκελ με τα γεν και τα δολλάρια….

  mumul

  Θυμιζω εδώ οτι ειναι δυο διαφοερτικά πραγματα που χρωσταει στην Ελλ΄δα η Γερμανια
  α)»τις πολεμικές αποζημιώσεις που της ωφείλουν από τον Β παγκόσμιο »
  β) τον Χρσυό που δεσμευσαν (διαβαζε εκλεψαν ) οι Ναζί απο την Τραπεζα της Ελλάδας στον καιρο της κατοχής αφηνοντας στη Θεση του ενα χαρτι που ελεγε οτι μας …χρωστανε

  Τι απεγινε με το χρεος των Γερμανών;
  – Οταν ηρθε η απελευθερωση : ππολύ απλά μας ειπαν οτι δεν μπορουν να το παρουμε πισω διοτι η Γερμανια ηταν Υπο Κατοχή

  – αργοτερα μας ελεγαν : Θα το παρετε το χρεος οταν Επανενωθει η Γερμανια

  – Και ..ηρθε εκει στα 90 η Επανενωση της Γερμανιας με τον Κωλ..

  Ε ειχε ερθει η ωρα να δωσουν πισω τα λεφτα που μας Εκλεψαν …

  Αμ δε! Πρωθυπουργος της χωρας ετυχε ναναι τοτε ο Γνωστος μας Μητσοτακαρος .. Ο Οποιος ειπε το περιβοητον »Και ποιοι ειμαστε εμεις που θα αλλαξουμε τον Ρουν Της Ιστοριας »
  Αυτο ηταν ..Παει ο ..χρυσος μας

  Θα μου πειτε καλά το ειπε αυτο ο Μητσοτακιος ..

  Η τοτε εθνικοφρονουσα πτερυγα της δεξιας (οι…καλοι)δεν αντεδρασαν ;
  Τι ειπε τοτε ο Σαμαράς που κατα τυχη ηταν και ..Υπουργος εξωτερικών και αγαπημενο παιδι του Μητσοτακαρου;

  Ο Καρατζαφερης; Ο χερης Χερης με τον Μητσοτακ;
  Ειπαν τιποτις; Ψελισσαν τιποτις;

  ειπαν μηπως :»αστα αυτά ρε Μητσοτακ και ζητα αμεσως τον Χρυσό της ελλαδας που εκλεψαν οι Γερμανοι της κατοχής»;
  Ειπαν τιποτα οι .. Εθνικοφρονες;

  (σιγά μην ειπαν ..)

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 08/02/2010

 80. καθένας κι οι εθνικές συμπάθειές του, Νοσφεράτε

  γερμανοφιλίες οι δεξιοί, αλβανοτουρκοφιλίες οι αριστεροί: αναφέρομαι στο ’80, την δίχως κανένα αποτέλεσμα άρση του τυπικού, βεβαίως, εμπόλεμου ελλάδας-αλβανίας, και στην ελληνοτουρκική φιλία εις βάρος κούρδων και κυπρίων.

  Σχόλιο από Γιάννης | 09/02/2010

 81. […] ο mumul απο τους αριστεροπόντιους στο σχόλιο #80 στο post https://pontosandaristera.wordpress.com/2010/01/30/30-1-2010/ Γράψτε ένα […]

  Πίνγκμπακ από Καρναβάλι « Κανάλι | 09/02/2010

 82. Για το σχόλιο ν 80. Μουμουλ, ας τους να λένε, στης μέρες που ζούμε και με των κοσμο που έχουμε να κάνουμε, τέτοια σάτιρα μας χρειάζεται. Άλλωστε είναι και στην επικαιρότητα . μην πείτε ότι η Κοζάνη δεν έχει κουλτούρα ; Καλές αποκριές. Και μην ξεχάσετε, ολοι σας να αποκρέψετε,,,,,

  Σχόλιο από ο συντροφος του Καραμπας | 09/02/2010

 83. Και αντιλαϊκοί και εθνομηδενιστές

  Διάφοροι ψευδοαριστεροί «επαναστάτες» συντάσσονταν με το ΠΑΣΟΚ του Γιωργάκη για δύο βασικά λόγους. Ο πρώτος, –ο βασικός και ουσιώδης– ήταν και είναι ο εθνομηδενισμός του, ότι δηλαδή προωθεί τον νεο-οθωμανισμό, την υποταγή της Ελλάδας στους Αγγλοαμερικανούς, στοχεύει στην αποσύνθεση της εθνικής συνείδησης και ταυτότητας [Βλέπε Δραγώνα και νομοσχέδιο για την ιθαγένεια], ώστε να κάνει τους Έλληνες «Δανούς του Νότου», δηλαδή άβουλα Αμερικανάκια. Είναι οι ίδιοι που υποστηρίζουν πως τα «ανθρώπινα δικαιώματα» υπερακοντίζουν τις εθνικές ταυτότητες.
  Ο δεύτερος ήταν, δήθεν, ότι ο Γιώργος είναι «φιλολαϊκός» και θα μας επιτρέψει να περάσουμε από την κρίση με λιγότερες αβαρίες για τα φτωχότερα στρώματα.
  Κατά συνέπεια, «Εξάρχεια» και «Κολωνάκι» στήριξαν με τον έναν ή άλλο τρόπο τον Γιώργο. Αρκεί κανείς να δει τον λυσσαλέο φιλοπασοκισμό όλων εκείνων που ένα χρόνο πριν, τον Δεκέμβρη του 2008, το έπαιζαν φιλολαϊκοί με το αζημίωτο: τους τηλεοπτικούς και δημοσιογραφικούς αστέρες καθώς και τον «προοδευτικό» Τύπο.
  Αυτοί οι επώνυμοι «επαναστάτες» –και όχι βέβαια όσοι αφελείς τους ακολουθούν– σε μεγάλο ποσοστό ψωμίζονται από το κράτος των Αθηνών, ή των Βρυξελλών. Εργάζονται σε δημόσιες ή ημιδημόσιες υπηρεσίες, από το πανεπιστήμιο έως την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμμετέχουν σε αναρίθμητα ευρωπαϊκά και εγχώρια προγράμματα, αμείβονται πλουσιοπάροχα από εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα και προπαντός μετέχουν ως «φαντασιακό» (για να χρησιμοποιήσουμε μια λέξη που τους αρέσει) και ως τρόπος ζωής στην παγκοσμιοποίηση, συχνά μάλιστα στις πιο ακραίες εκδοχές της.
  Είναι συνήθως «πιο αριστεροί» από τους πασόκους ή, στη χειρότερη περίπτωση, ανήκουν στην Αριστερά του ΠΑΣΟΚ. [Μέχρι και ο πρώην κνίτης Νίκος Κοτζιάς, για δέκα χρόνια σύμβουλος του Γιωργάκη, επανεμφανίστηκε στην πιάτσα ως «διαφωνών», μια και ο Γιώργος, με το γνωστό αίσθημα ευγνωμοσύνης που τον διακατέχει, δεν του έδωσε ούτε μία θέση στη Βουλή!]
  Ο Γιώργος εξήγγειλε τα μέτρα που του υπαγόρευσαν οι πιο μονεταριστικοί κύκλοι και οι «αγορές», ενώ παράλληλα δεν δίνει ούτε ευρώ στους αγρότες. Όλος ο χορός των προοδευτικών τάχθηκε μαζί του. αν επρόκειτο για κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα είχε σηκώσει τον κόσμο στο πόδι. Όμως οι προοδευτικοί μας ασκούν μία «λελογισμένη» (!) κριτική. Πόσο μάλλον που την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια ώστε να τους τσουβαλιάσει και πάλι πίσω της. Διότι μπροστά στον «ακροδεξιό κίνδυνο» θα πρέπει να στηρίξουν την… κυβέρνηση.
  Το ίδιο είχε κάνει και ο Σημίτης στην κόντρα με τον Χριστόδουλο. Για να μας κάνει να χωνέψουμε το χρηματιστήριο, τα Ίμια, τον Οτσαλάν, τη Λισσαβόνα, τη Γιουγκοσλαβία, για να μας κάνει να δεχθούμε την καταστροφή της Ολυμπιάδας, επιστράτευσε όλους τους «προοδευτικούς» στην κόντρα με την Εκκλησία. Ήταν το πιο πρόσφορο έδαφος, δεδομένων και των αναρίθμητων σφαλμάτων που διέπραττε η ηγεσία της Εκκλησίας, που σε ένα μεγάλο βαθμό είχε σκουριασμένα μυαλά και έδινε εύκολα λαβή τόσο στους καλοθελητές, όσο καμιά φορά και σε καλοπροαίρετους.
  Τότε υπήρξαμε οι μόνοι –προερχόμενοι από τον εναλλακτικό χώρο– που αποκαλύψαμε αυτό το παιγνίδι. Και τονίσαμε πως η λυδία λίθος της αποδοχής ή όχι των σχεδίων της παγκοσμιοποίησης ή της Νέας Τάξης ήταν η τοποθέτηση σε αυτή τη σύγκρουση, που αφορούσε πολύ βαθιά το ζήτημα της ταυτότητάς μας. Όλοι εκείνοι που έκαναν κριτική στον Σημίτη για τα Ίμια, τον Οτσαλάν, ή τη Γιουγκοσλαβία, αλλά συντάσσονταν μαζί του κατά του Χριστόδουλου και της ορθοδοξίας, εντέλει πυροβολούσαν με άσφαιρα πυρά, από τον Αλαβάνο έως τα Εξάρχεια. Και αυτό κατεδείχθη στη συνέχεια.
  Έτσι και σήμερα η λυδία λίθος της σημερινής περιόδου είναι το μεταναστευτικό. Όσοι προτιμούν να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτό το ζήτημα και να το αφήνουν στον Καρατζαφέρη και τη Χρυσή Αυγή, όπως επιθυμεί να συμβεί το ΠΑΣΟΚ, προσφέρουν τις χειρότερες υπηρεσίες, τόσο στον ελληνικό λαό όσο και στους ίδιους τους μετανάστες. Και ευτυχώς που το ΚΚΕ, παρ’ όλες τις αγκυλώσεις του, το κατανόησε, ή υποχρεώθηκε από τη βάση του να το κατανοήσει.
  Κατανόησε πως δεν μπορείς να είσαι με τον ελληνικό λαό ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και ταυτόχρονα υπέρ της παγκοσμιοποίησης και εναντίον των εθνικών κρατών που αποτελούν το μόνο ανάχωμα ενάντιά της.
  Αντίθετα, όσοι είναι πολιτισμικά παγκοσμιοποιητές και παγκοσμιοποιημένοι, δεν μπορούν να αντισταθούν αποτελεσματικά ούτε στο οικονομικό, ούτε στο πολιτικό, ούτε στο κοινωνικό πεδίο. Διότι το πολιτισμικό, δηλαδή η ένσαρκη ιδεολογία, είναι το αποφασιστικό.
  Γι’ αυτό λοιπόν είναι και εθνομηδενιστές και αντιλαϊκοί!

  Σχόλιο από Ρήξη | 09/02/2010

 84. Αγαπητοί «σύντροφοι» από τη Ρήξη, η άποψη ότι τα εθνικά κράτη είναι το μόνο ανάχωμα εναντίον της παγκοσμιοποίησης είναι τσιτάτο της… Χρυσής Αυγής.
  Οπότε χίλιες φορές καλύτερα εθνομηδενιστής παρά εθνικιστής αριστερός.

  Σχόλιο από Δημήτρης | 09/02/2010

 85. ιαννη ασφαλώς επερεπ να αρθει το εμπολεμο Αλβανιας ελλαδας του 8ο… Τι αλλο θα μπορουσε να γινει..\ Εξαλλου το ‘δηθεν εμπολεμο ηταν και Προσχημα για την διατηρηση ενος παραξενο καθεστωτος »επιστρατευσης ‘΄που χρησιμευε και ως αλλοθι για …εντελώς απαραδεκτα πραγματα …

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 09/02/2010

 86. Η «δίκαιη κατανομή των βαρών»
  από τη κυβέρνηση με αριθμούς!

  «Μείωση μισθών για ΟΛΟΥΣ ( πάγωμα μισθών και 10% μείωση των επιδομάτων), μείωση του φοροαπαλασσόμενου ποσού στις 6000 ευρώ, νέος φόρος στα καύσιμα, αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων ηλικίας»

  28 δις δόθηκαν για την επανάκαμψη των «δύσμοιρων τραπεζών» όταν το συνολικό έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2009 προσεγγίζει τα 30 δις … παρ’ όλο που
  •Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ αύξησε 197,24% τα κέρδη της, οι φόροι της μειώθηκαν κατά 15%.
  •Η ALPHA BANK αύξησε κατά 45,48% τα κέρδη της, οι φόροι της μειώθηκαν κατά 29,7%
  •Η ΤΡ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ αύξησε 460,6% τα κέρδη της, οι φόροι της μειώθηκαν κατά 284,97%
  •Η EUROBANK αύξησε κατά 114,5% τα κέρδη της, οι φόροι της μειώθηκαν κατά 40,57%

  [από τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ]

  Ας δούμε όμως και μερικά άλλα νούμερα
  •650 εκατομμύρια ευρώ προβλέπουν να υφαρπάξουν από τους μισθωτούς με τη μείωση κατά 10% των επιδομάτων
  – 80 εκατομμύρια θα κόψουν με το πάγωμα των μόνιμων διορισμών στο δημόσιο (περιλαμβάνεται η περικοπή 3000 διορισμών εκπαιδευτικών)
  – 120 εκατομμύρια θα κόψουν από το πάγωμα των συμβασιούχων στο δημόσιο (περιλαμβάνεται η περικοπή 7-8000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών)
  – 45 εκατομμύρια ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός ως έσοδο από τις πράσινες κάρτες των μεταναστών
  ΟΤΑΝ :
  – 600 εκατομμύρια ευρώ προβλέπονται στον προϋπολογισμό για επιχορήγηση των «μη κυβερνητικών οργανώσεων»…
  – 6.500 εκατομμύρια ευρώ δαπανήθηκαν από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου για τις μετακινήσεις πολιτικών στο εσωτερικό, με ιδιωτικά αεροπλάνα
  – 0 ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός για φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
  – 16 εκατομμύρια από τη φορολόγηση των εφοπλιστών!
  – 6,5 δις είναι ο ΦΠΑ που παρακρατήθηκε από τις επιχειρήσεις και ΔΕΝ αποδόθηκε!!! Ενώ χαρίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές στους εργοδότες για τις προσλήψεις νέων εργαζομένων (δηλαδή με τους φόρους μας θα πληρώνονται οι εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων) και τους δίνει τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν, νόμιμα, ανασφάλιστους εργαζόμενους με STAGE.

  •8.767.147,03 εισέπραξε ο κ. Προβόπουλος τα τρία τελευταία χρόνια με νόμιμο τρόπο
  •5,5 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο στην εταιρία Σημαιοφορίδη – Πρινιωτάκη έσβησαν το 2008 με πολιτική παρέμβαση στη ΦΑΕ Αθηνών.
  •Σε 14000 ευρώ, μόνο, το μήνα θα περιοριστεί η αμοιβή του κ. Τάσου Γιαννίτση (του γνωστού εγκέφαλού της ασφαλιστικής αποδόμησης) από την εταιρία Ελληνικά Πετρέλαια, μετά την εθελοντική μείωση του μισθού του, για το καλό της πατρίδας…
  •Λίγο λιγότερα από 300.000 ευρώ το χρόνο θα εισπράττει ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός. «Δε δέχτηκα αυτή τη θέση για τα χρήματα», δήλωσε συγκινημένος, μετά την ανάθεση από την υπουργό περιβάλλοντος, κυρία Μπιρμπίλη.
  •25.000 ευρώ το μήνα ήταν ο μισθός του κυρίου Παναγόπουλου, αφεντικού της ΕΡΤ. Από τον υπουργό επικοινωνιών κύριο Γερουλάνο ανακοινώθηκε η δραματική μείωση του μισθού του νέου ΕΡΤιάρχη, σε μόλις 6.500 ευρώ.
  •580.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 48.333 ευρώ το μήνα, είναι η αμοιβή του κυρίου Παναγή Βουρλούμη, διευθυντή του ΟΤΕ.
  •Στις 7000 ευρώ μηνιαίως ανέρχεται η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΘΑΠ (Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης) Νικόλαου Παπαδάκη.[Για την ιστορία υπενθυμίζουμε ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, κύριος Παπαγεωργόπουλος έχει ταχθεί υπέρ της ιδιωτικοποίησής της για το καλό του καταναλωτή και της πατρίδας, λέμε εμείς, ευρύτερα…]
  •Σε μόλις 5400 ευρώ ανέρχεται ο μισθός του κάθε ευρωβουλευτή μας (όσο και του κάθε βουλευτή μας στο ελληνικό κοινοβούλιο). Ευτυχώς όμως τριπλασιάζεται, αφού στο ποσό του «βασικού μισθού» προστίθεται και ημερήσια αποζημίωση (300 ευρώ) για κάθε συνεδρίαση. Ευτυχώς, επίσης, δικαιούνται άλλα 14.000 ευρώ το μήνα για αμοιβές συνεργατών του γραφείου τους. Άγνωστη είναι η αμοιβή τους για τη συμμετοχή σε διάφορες επιτροπές.
  •Δεν γνωρίζουμε ακριβώς το ποσό των δισεκατομμυρίων ευρώ από το σκάνδαλο Βατοπεδίου, από το σκάνδαλο της SIEMENS κλπ. κλπ. κλπ. Το μόνο που γνωρίζουμε, σε σχέση με το θέμα, είναι ότι οι επιπλέον αμοιβές των πολιτικών προσώπων που συμμετέχουν στην εξεταστική επιτροπή (!!!) για το Βατοπέδι ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

  ΔΕ ΘΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΦΑΓΙΑΣΜΟ ΜΑΣ!

  • ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΔΕΧΤΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΜΑΣ, ΚΑΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΙΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ!

  • ΑΝΤΙΠΑΛΕΥΟΥΜΕ και ΔΕΝ ΥΠΟΤΑΣΣΟΜΑΣΤΕ σε ΟΛΕΣ τις ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ (Μάαστριχτ, Λισαβόνα, Μπολόνια κλπ), στην ΟΝΕ και στους «όρους» του ΚΟΙΝΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ, στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ και στο «ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ».

  • ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

  ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ
  ΣΤΙΣ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ

  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

  Σχόλιο από Εκπαιδευτικός | 09/02/2010

 87. Νοσφεράτε,
  όχι χωρίς ανταλλάγματα λόγω σοσιαλιστικής λυκοφιλίας. διπλωματικά χαρτιά είναι αυτά. η επιστράτευση του 1974 δεν εξαρτιόταν από το ελληνοαλβανικό εμπόλεμο (κι ανακλήθηκε κάπου στα 2004)

  Σχόλιο από Γιάννης | 09/02/2010

 88. Ένα ποντικάκι κάποτε, παρατηρούσε από την τρυπούλα του τον αγρότη και τη
  γυναίκα του που ξεδίπλωναν ένα πακέτο.

  Τι λιχουδιά άραγε έκρυβε εκείνο το πακέτο;Αναρωτήθηκε.
  Όταν οι δύο αγρότες άνοιξαν το πακέτο, δεν φαντάζεστε πόσο μεγάλο ήταν
  το σοκ που έπαθε όταν διαπίστωσε πως επρόκειτο για μια ποντικοπαγίδα!

  Τρέχει γρήγορα λοιπόν στον αχιρώνα για να ανακοινώσει το φοβερό νέο!:

  -Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι! Μια ποντικοπαγίδα μέσα στο σπίτι!

  Η κότα κακάρισε, έξυσε την πλάτη της και σηκώνοντας το λαιμό της είπε:

  «Κύρ Ποντικέ μου, καταλαβαίνω πως αυτό αποτελεί πρόβλημα για σας. Αλλά
  δεν βλέπω να έχει καμιά επίπτωση σε μένα! Δε με ενοχλεί καθόλου εμένα η
  ποντικοπαγίδα στο σπίτι!»

  Το ποντικάκι γύρισε τότε στο γουρούνι και του φώναξε:

  «Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!»

  Το γουρούνι έδειξε συμπόνια αλλά απάντησε:

  «Λυπάμαι πολύ κυρ ποντικέ μου αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το
  να προσευχηθώ. Να είστε σίγουρος δε, ότι θα το κάνω. Θα προσευχηθώ.»

  Τότε το ποντίκι στράφηκε προς την αγελάδα και της φώναξε κρούοντας τον
  κώδωνα του κινδύνου:

  «Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!Έχει μια ποντικοπαγίδα στο σπίτι!»

  Και η αγελάδα απάντησε:

  «Κοιτάξτε, κύριε ποντικέ μου, πολύ λυπάμαι για τον κίνδυνο που
  διατρέχετε, αλλά εμένα η ποντικοπαγίδα το μόνο που μπορεί να μου
  κάνει,έίναι μια διπλωματίτσα στην κοιλιά μου!

  Έτσι, ο καλός μας ποντικούλης, έφυγε με κατεβασμένο το κεφάλι, περίλυπος
  και απογοητευμένος γιατί θα έπρεπε μόνος του να αντιμετωπίσει τον
  κίνδυνο της ποντικοπαγίδας!

  Την επόμενη νύχτα,ένας παράξενος θόρυβος, κάτι σαν το θόρυβο που κάνει η
  ποντικοπαγίδα όταν κλείνει, ξύπνησε τη γυναίκα του αγρότη που έτρεξε να
  δει τι συνέβη αλλά μέσα στη νύχτα, δεν πρόσεξε πως την παγίδα πιάστικε
  από την ουρά ένα φίδι ….

  Φοβισμένο το φίδι δάγκωσε τη γυναίκα.

  Ο άντρας της έτρεξε γρήγορα και την πήγε στο νοσοκομείο. Αλλίμονο όμως,
  την έφερε στο σπίτι με ένα πολύ υψηλό πυρετό.

  Ο γιατρός τον συμβούλεψε να της κάνει ζεστές σουπίτσες κι έτσι ο
  αγρότης* έσφαξε την κότα* για να κάνει μια καλή κοτόσουπα αφού όλοι
  ξέρουμε πως στον πυρετό δίνουμε κοτόσουπες!

  Αλλά η αρρώστεια της γυναίκας πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και
  όλοι οι γείτονες ερχόταν στη φάρμα να βοηθήσουν.

  Ο καθένας με τη σειρά του καθόταν στο προσκεφάλι της γυναίκας 24 ώρες το
  24ωρο.

  Για να τους τα?σει όλους αυτούς ο αγρότης αναγκάστηκε να *σφάξει το
  γουρούνι !*

  *Τελικά όμως η γυναίκα δε τη γλύτωσε! *Πέθανε!

  Στη κηδεία της ήρθε πάρα πολύς κόσμος γιατί ήταν πολύ καλή γυναίκα και
  την αγαπούσαν όλοι.

  Για να φιλοξενήσει όλον αυτόν τον κόσμο ο αγρότης αναγκάστηκε να σφάξει
  την * αγελαδα του…… *

  Ο κυρ Ποντικός μας, έβλεπε όλο αυτό το πήγαιν’έλα από την τρυπούλα του
  με πάρα πολύ μεγάλη θλίψη…….

  Γιαυτό και σεις, την επόμενη φορά που κάποιος σας πει ότι έχει ένα μικρό
  πρόβλημα-μεγάλο γι αυτόν- και που ίσως εσας δε σας πολυαφορά, θυμηθείτε
  πως όταν καποιος από το περιβάλλον μας κινδυνεύει, βρισκόμαστε και μεις
  σε μεγάλο κίνδυνο!

  Είμαστε όλοι συνεπιβάτες σ’αυτό το πλοίο που το λένε ζωή! Ας έχουμε
  ανοιχτά τα μάτια και τ’αυτιά μας και ας κάνουμε μια προσπάθεια
  να συμπαραστεκόμαστε ο ένας στον άλλο.

  Ο καθένας μας αποτελεί τον κρίκο της ίδιας αλυσίδας, είμαστε απαραίτητες
  ίνες του ίδιου υφάσματος.

  Και άν ένα μέρος του υφάσματος χαλάσει, κινδυνεύει να σχιστεί όλο το
  ύφασμα….

  Σχόλιο από πόντικας | 09/02/2010

 89. Εξουσία που «αποδομεί» την κοινωνία
  Hμερομηνία δημοσίευσης: 07-02-10
  Tου Χρηστου Γιανναρα

  Το να είσαι Ιταλός, Γάλλος, Βρετανός, Ελληνας ή ό, τι ανάλογο δεν δηλώνει μόνο μια συμβατική, κρατική υπηκοότητα. Δηλώνει ότι «ανήκεις» σε μια συλλογικότητα με μεγαλύτερη ή μικρότερη ώς τώρα διαδρομή στην ανθρώπινη Ιστορία – ανήκεις σε μια γλώσσα, σε μια συνείδηση κοινού παρελθόντος, σε κοινή νοο-τροπία, κοινό θησαύρισμα πείρας που παραδίνεται από γενιά σε γενιά και διαμορφώνει συν-ήθειες, ένα κοινό ήθος, περίπου συλλογικό χαρακτήρα.

  Οταν στη μητρική σου γλώσσα (τη γλώσσα που σε πρωτομπόλιασε στην κοινή «λογική»: σε σκέψη και κρίση) η συλλογικότητα σημαίνεται ως «κοινωνία» (δυναμική σχέσεων, συμ-μετοχή και αλληλεξάρτηση στην πραγμάτωση της ζωής), δεν είναι δυνατό να έχεις την ίδια οπτική και την ίδια εκδοχή της πραγματικότητας με συνάνθρωπό σου, καθ’ όλα σεβαστόν και αγαπημένο, που στη μητρική του γλώσσα η συλλογικότητα είναι μόνο «societas», δηλαδή «εταιρισμός επί κοινώ συμφέροντι». Αλλη νοο-τροπία και άλλα αντανακλαστικά σκέψης και πράξης διαμορφώνει το νοηματικό και βιωματικό φορτίο της λέξης «α-λήθεια» και άλλο της λέξης «veritas», διαφορετικό της λέξης «νόμος» και διαφορετικό της λέξης «lex» – το ίδιο και με αναρίθμητα ακόμη ζεύγη λέξεων: «λόγος» και «ratio», «πρόσωπο» και «persona», «δημοκρατία» και «res publica» κ. λπ., κ. λπ.

  Διαφορετικόν ανθρωπολογικό τύπο διαμορφώνει μια συλλογικότητα με παρελθόν κατακτητικών κυρίως πολέμων, επιθετικών αναζητήσεων «ζωτικού χώρου», αποικιοκρατικών εθισμών, και διαφορετικόν μια άλλη που αιώνες πολλούς κυρίως αμυνόταν, επιβίωνε χάρη στην πανανθρώπινη εμβέλεια της πνευματικής της πραμάτειας. Διαφορετική νοο-τροπία και ήθος χαρακτηρίζει μια συλλογικότητα που η μεταφυσική της αναφορά ήταν πάντοτε ένας Θεός τιμωρός, αμείλικτος δικαστής και σαδιστής πατέρας, η «αμαρτία» παράβαση νόμου, ενοχή, εξαγοράσιμος κολασμός, και διαφορετική προκύπτει μια συλλογικότητα που ξέρει τον Θεό «νυμφίο», «εραστή μανικώτατον» του ανθρώπου και την αμαρτία «αστοχίαν», «απόπτωσιν από του στόχου», του στόχου πληρότητας της ζωής που είναι ο «όντως έρως».

  Δεν ανήκουμε σε «εθνότητα», είναι ανεπαρκέστατη η λέξη. Ανήκουμε σε μια γλώσσα, σε μια κοινή ιστορική εμπειρία, σε μια παράδοση και συνέχεια πείρας, νοοτροπίας, μεταφυσικής ελπίδας. Αλλά αυτό το «ανήκειν», το «συνυπάρχειν» με κοινό, συνεκτικό της συλλογικότητας «τρόπο», βιώνεται και κατανοείται σε συνάρτηση πάντοτε με την καλλιέργεια του καθενός, το αισθητήριό του «ποιότητας» της ζωής.

  Οι φτηνοί άνθρωποι του ό, τι φάμε ό, τι πιούμε και ό, τι τέλος πάντων ηδονικό αρπάξουμε, παρακάμπτουν το υπάρχειν (που είναι πάντοτε συνύπαρξη) και λογαριάζουν για ζωή το «έχειν»: Να κατέχουν, να εξουσιάζουν, να τα έχουν όλα υποταγμένα στις απαιτήσεις του εγώ. Καταλαβαίνουν τη συλλογικότητα μόνο σαν «κράτος» και το «ανήκειν» μόνο σαν συμβατική «υπηκοότητα». Λογαριάζουν το κράτος σαν εξουσιαστικό μηχανισμό διαχείρισης των κοινών και τους ενδιαφέρει μόνο για όσα χρηστικά τους παρέχει.

  Πολύ συχνά, φτηνοί άνθρωποι ορέγονται τη διαχείριση του κράτους, την εξουσία της διαχείρισης. Οχι για να υπηρετήσουν τον δημιουργικό δυναμισμό της κοινωνικής συνοχής, τη γλώσσα, την ιστορική συνείδηση, τη θησαυρισμένη παράδοση, τη μεταφυσική ελπίδα – είναι ευτελείς άνθρωποι, δεν καταλαβαίνουν τίποτε από αυτά. Διψάνε εξουσία από ιδιοτέλεια και μόνο: Να προβληθεί το εγώ τους, να εξαρτώνται όλοι οι άλλοι από αυτούς, να βρίσκονται συνεχώς στη δημοσιότητα, να εισπράττουν κολακείες και χειροκροτήματα. ΄Η για σκοπιμότητες χυδαίου ηδονισμού: Να μπορούν να κλέβουν το δημόσιο ταμείο, να διαπλέκονται με μεγιστάνες του πλούτου και να δωροδοκούνται, να ζουν με πολυτέλεια ονειρώδη για τις ικανότητές τους και την καταγωγική τους ανέχεια.

  Αφού λογαριάζουν τη συλλογικότητα μόνο σαν χρηστικό δεδομένο, ωφελιμιστική πραγματικότητα, τι πιο φυσικό να είναι απάτριδες, διεθνιστές, συνεπέστατοι «αποδομιστές» κάθε μη χρηστικής εκδοχής των θεμελίων της συνύπαρξης – της γλώσσας, της παιδείας, της Ιστορίας, της Τέχνης, της πολιτικής, της μεταφυσικής. Και για να προσδώσουν εγκυρότητα στον πρωτογονισμό του ατομοκεντρισμού, καταφεύγουν στην πιο αναχρονιστική και άκριτη ανάγνωση του Μαρξισμού: Βλέπουν τη συλλογικότητα να συγκροτείται μόνο στη «βάση» των παραγωγικών και ανταλλακτικών σχέσεων, επομένως ο πολιτισμός, οι διαφορές των πολιτισμών, η ποικιλία των παραδόσεων, δεν είναι παρά «εποικοδόμημα» σε αυτή την πρωτεύουσα βάση. Πώς λοιπόν να μην είναι πανέτοιμοι, παίρνοντας την εξουσία, να καταστρέψουν τη γλώσσα, να στρεβλώνουν και κατασυκοφαντήσουν την ιστορία του τόπου τους, να διασύρουν την αξιοπρέπεια του λαού τους, να χλευάσουν τη λαϊκή παράδοση και ευσέβεια, να πρακτορεύσουν (με το αζημίωτο) ξένα συμφέροντα;

  Η καταφυγή της μηδενιστικής πολιτικής πρακτικής σε μαρξιστικά ψιμύθια, προκειμένου να εξωραϊστεί ο πρωτογονισμός της ακοινώνητης εγωκεντρικής ύπαρξης, δεν περιορίζει το σύμπτωμα σε μόνη την παράταξη της δήθεν Αριστεράς. Στην Ελλάδα τουλάχιστον, η διαχείριση της Παιδείας ανατίθεται (από κάθε κυβέρνηση οποιουδήποτε κόμματος και πρωθυπουργού) σε άτομα του ανθρωπολογικού τύπου των «αποδομιστών». Και αν υπάρξουν διαμαρτυρίες για την προκλητική αυθαιρεσία και αναίδεια αυτών των ατόμων, ξεσηκώνεται αμέσως μια θαυμαστά συντονισμένη συγχορδία υπερασπιστών της «αποδόμησης», συγχορδία από πριμαντόνες της δημοσιότητας που καλύπτουν όλο το «πολιτικό» φάσμα: από τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά ώς την πιο φανταιζίστικη τάχα και Αριστερά.

  Οταν έγραφε ο Καβάφης: «… το άριστον εκείνο, Ελληνικός – ιδιότητα δεν έχ’ η ανθρωπότης τιμιοτέραν· εις τους θεούς ευρίσκονται τα πέραν», απηχούσε μιαν επίγνωση της ελληνικότητας αυτονόητη στις μέρες του για μεγάλες πληθυσμικές ομάδες (όχι μόνο ελληνόφωνες). Από μια τέτοια επίγνωση (συνάρτηση καλλιέργειας) στερούν τον Ελληνισμό (τον ελλαδικό και της διασποράς) οι θλιβερές συμπλεγματικές φιγούρες που προσλαμβάνονται στο υπουργείο Παιδείας (με κάθε κυβέρνηση) για να οργανώσουν την κοινωνική άμυνα απέναντι στην απειλή του «εθνικισμού».

  Οι πολλοί απλοί άνθρωποι που επενδύουν συναισθηματικά σε ιδεολογικές γενικότητες περί ενδόξων προγόνων και πρωτοπορίας άλλοτε στον πολιτισμό, δεν μπορούν πια να έχουν την επίγνωση της καβαφικής ελληνικότητας. Νιώθουν, όμως, να βιάζεται ο ψυχισμός τους από την πολιτική μεθοδικού αφελληνισμού της ελληνόφωνης (ακόμα) κοινωνίας. Και η μόνη λογική εξήγηση που βρίσκουν γι’ αυτό τον βιασμό, συνάγεται από συμπεριφορές που όζουν «πρακτοριλίκι». Δεν είναι μυστικό ότι ο «ξένος παράγων» θέλει από το ελλαδικό κρατίδιο να απεμπολήσει εσπευσμένα την ελληνικότητα της Κύπρου, της Μακεδονίας, του Αιγαίου – τουλάχιστον.

  Ολα έχουν μια τιμή. Εκτός από την καβαφική ελληνικότητα

  Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_07/02/2010_389923

  Σχόλιο από Κόινερας | 09/02/2010

 90. «Ευχαριστώ τον σύζυγό μου Θεόδωρο»
  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=130276

  Σχόλιο από Γιάννα | 09/02/2010

 91. η πασοκαρα να κανει αυτα που λεει ο παγκαλοσ και οι άλλοι δηλαδη να παρει το κρατος τα λεφτα των πλουσιω ν που δεν πληρωνουν φορουσ και αυτοι να πανε φυλακη.Καλή επιτυχια στηξν απεργια αυριο και στισ 24 .Οι εργαζομενοι να απαιτησουν απο τους γιατροδικηγορομηχανικοηλεκτολογουδραυλικους και ιδιοκτητες μπαρ και ρεστοραν και βιομηχανιων να πλερωσουν

  Σχόλιο από karampas | 09/02/2010

 92. η επιστράτευση του 1974 δεν εξαρτιόταν από το ελληνοαλβανικό εμπόλεμο (κι ανακλήθηκε κάπου στα 2004)..

  Δεν θυμαμαι ποτε ανακληθηκε..Θυμαμαι οτι ενα απο τα προσχηματα ηταν η..εμπολεμη κατασατση και τα ρεστα .. Προφανώς φευρεθηκαν κατοπιν κι αλλα

  Δε μου λ΄ς ..τι αναταλλάγματα; Ακομα καιτα σημαιακια του κομματος του Μπερισα απο το περισευμα της Νου Δους βγηκανε εκει στα 1990..
  και υπουργάρα Εξωτερικών ο ..Σαμαρας .. Αυτος που ελεγε (τοτε βεβαια Τωρα λεει ..αλλα)..»περαστε τα συνορα ..»(τοτε βεβαια Τωρα λεει ..αλλα)..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 10/02/2010

 93. Νοσφεράτε,

  (εγώ θυμάμαι-σχεδόν. κάπου εκεί, ίσως στα 2003 ήταν το π.δ.)

  ο σαμαράς έλεγε ό,τι έλεγε. δεν καταλαβαίνω προς τι τον φέρνεις ως παράδειγμα. για να αρνηθείς ότι το ’80 ακουγόταν απόψεις τύπου τα σύνορα της ελλάδας ώς τη λαμία, ελληνόφωνοι αλβανοί (καλά αυτά τα έλεγε και το ’90 ο ιός), σοσιαλιστική φιλία με φασίστες και άλλα τέτοια ανταλλάγματα που είχε ως αποτέλεσμα η άρση του εμπολέμου;

  Σχόλιο από Γιάννης | 10/02/2010

 94. Νοσφεράτε,
  και,
  προφανώς βλακείες όσα είπε τότε ο σαμαράς. αλλά αν συμφωνείς σε αυτό, δηλαδή αν εναντιώνεσαι στην (-τοτινή-πρόσκληση για) παράνομη είσοδο στη χώρα μας αλλοδαπών, και αν συμφωνείς και στην τήρηση των νόμων, τότε, φίλε, θα περίμενα να διακηρύσσεις και την ανάγκη της τήρησης του νόμου κατά της παράνομης εισόδου στη χώρα.

  Σχόλιο από Γιάννης | 10/02/2010

 95. Γιαννη σχ 103

  Οπως ξερεις ειμαι ξεκαθαρα τοπθετειμενος υπερ και της νομιμοποιησης των μεταναστων και της αποδοσης ιδθαγενειας συμφωνα με τον νεο Νομο στα παιδια των μεταναστατων που μόνη πατριδα που γνωρισαν ειναι η Ελλαδα

  Και φυσικά νιωθω πληρη απεχθεια οταν βλεπω σκηες του τυπου που οργανωσαν οι ακροδεξιοι στην Παλιά Βουλή

  Και η απεχθεια μου μεγαλώνει γιατί ακριβώς ολοι αυτοι οι Ακροδεξιαρες και Δεξιαρες ηταν οιΠρωτοι που παιζονταςτο παιχνιδι των Αμερικάνων και του Νεοφιλελευθερου πολεμικου καπιταλισμου

  ΤΟΤΕ εκει στις αρχες του 9οκαι για να αποσταθεροποιησουν τον υπαρκτο σοσιαλισμό καλουσαν οοπως ο Σαμαρας τους Αλβανους »να περασουν τ συνορα )
  Απεχθεια που αφορά και Τον Νεοφιλελεθθερο Μητσοτακ και τον …κοινωνικο πατριωτ΄τικο δηθεν Σαμαρα και τον Καρατζαφυρ.. Ολοι μαζι ηταν τοτε οπως αλλωστε και Τωρα ..
  (Τωρα μη μου βγαλεις το συμπερασμα οτι ημουν Υπερ του ..υπαρκτου σοσιαλισμου ..Νομιζω οτι καταλαβαινομαστε
  Την υποκρισια απεχθανομαι Την Ψευτια .. Τους Τελώνες και Φαρσιαιους ..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 10/02/2010

 96. Τις ίδιες ανιαρές παπαριές αναμειγμένες με σοφίες και μερικές κοινοτοπίες, μηρυκάζει ξανά και ξανά, ο «αντι-εθνομηδενιστής» Γιανναράς, στην «Καθημερινή». Και ΠΩΣ τα καταφέραμε τώρααα… μέσα σε τόσο άσχετο ποστ που αφορά την… κονόμα και τη μίζα, να χώσουμε πάαααλι τα ίδια «αντι-εθνομηδενιστικά» αναμασήματα δείχνει ΠΟΣΟ ΒΑΘΕΙΑ ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΙ είμαστε, ως λαός, και πόσο ΧΟΝΤΡΑ ΣΑΛΤΑΡΙΣΜΕΝΟΙ παρανοϊκοί σε ΟΛΑ τα επίπεδα, μέχρι το κόκκαλο. ΑΑΑ ρε κορόϊδο λαέ, σου στερούν το φαϊ σου, κι εσύ παραπονείσαι πως θίχτηκε η ταυτότητα του μυθικού εαυτού σου.

  Είναι αδύνατον να αγαπήσεις την Ελλάδα ΑΝ ΔΕΝ ΤΗ ΜΙΣΗΣΕΙΣ…
  Καλύτερα αρνήσου να είσαι αρνί, για να βγεις απ’το μαντρί.

  Μία λύση για να σωθεί η χώρα, ΕΙΝΑΙ η χρεωκοπία της, ίσως. Θα εξαναγκάσει περισσότερους ΕΛΕΓΧΟΥΣ στα οικονομικά της από αδέκαστους ξένους και ξενιτεμένους Ελληνες «ειδικούς», που θα έρθουν τώρα να επιβλέψουν τα ΜΠΑΚΑΛΟ-ΤΕΦΤΕΡΙΑ του κράτους μας, να δούνε ΠΟΙΟΣ ΕΤΡΩΓΕ ΤΙ και από ΠΟΥ και πως θα του κοπεί το φαγοπότι, για να φάει και ψωμάκι ο λαός…

  Εκείνο που δεν καταλαβαίνει όμως καθόλου ο ΠροβατοΓιανναράς και μου πέρασε τώρα από του νου, καθώς οίκτιρα όλους αυτούς τους μηρυκασμούς του, είναι πως το να έχει κάποιος μιαν «ιδιαιτερότητα πολιτισμού» που τον καθιστά διαφορετικό από πολλούς άλλους λαούς «του συρμού», το να έχει δηλαδή ΙΣΩΣ κάποια σχέση με Πλάτωνα και Περικλή, ή με μια γλώσσα ΤΟΣΟ πολύ μόνη στον κόσμο, μοναδική… ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΤΑΡΑ και ΒΑΡΟΣ, ακόμη και απειλή…
  …παρά ευλογία αυτονόητη και βολική για να φουσκώνει το νου σε αναπόληση παρελθοντο-λατρική.

  Εμείς που ζήσαμε αλλού, κι αντιληφθήκαμε πως υπάρχουν και άλλοι δρόμοι του Νου, σε γλώσσες αλλότριες και στην οικουμενική αγγλική, βρήκαμε μέσα στο δικό μας πολιτισμό, την ολότητα του κόσμου χωρίς διαχωρισμό. Βρήκαμε σε κάθετι ελληνικό, το «αμύγδαλο του κόσμου» (που λέει κι ο Ελύτης).

  Σχόλιο από omadeon | 11/02/2010

 97. Το θεώρημα περί ιθαγένειας και ενσωμάτωσης
  Tου Σταυρου Λυγερου

  Η χθεσινή εκτός ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή ανέδειξε τις διαφωνίες, που είχε ήδη αναδείξει ο διάχυτος δημόσιος διάλογος. Το νομοσχέδιο διαφέρει κάπως από το κείμενο της νομοθετικής πρωτοβουλίας, που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Είναι αλήθεια ότι ο υπουργός Εσωτερικών έκλεισε ορισμένες επικίνδυνες «τρύπες», αλλά διατήρησε ανέπαφη την αρχική φιλοσοφία.

  Το θεώρημα του πρωθυπουργού είναι ότι η παραχώρηση ιθαγένειας επιφέρει την ενσωμάτωση των μεταναστών. Τα γεγονότα το έχουν σε μεγάλο βαθμό διαψεύσει. Αυτό δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να νομοθετεί με στόχο την «πολυπολιτισμική κοινωνία», υπό την επήρεια του ιδεολογήματος ότι το εθνικό κράτος είναι ξεπερασμένο και πρέπει να το ξεφορτωθούμε.

  Ο Γ. Παπανδρέου δεν απάντησε σε τρία κρίσιμα ερωτήματα: Πρώτον, τι θα πράξει με το σχεδόν ένα εκατομμύριο παράνομους μετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα. Δεύτερον, εάν πρέπει ή όχι να κάνουμε διάκριση των παράνομων μεταναστών με βάση την πολιτισμική συμβατότητά τους και τη δυνατότητά τους για αρμονική ενσωμάτωση. Τρίτον, πώς θα αναχαιτιστεί η συνεχιζόμενη παράνομη είσοδος νέων μεταναστών;

  Αντί για απαντήσεις, ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε συναισθηματικές αναφορές. Ευτυχώς, αυτή τη φορά δεν επανέλαβε το άτοπο, πως η απόδοση ιθαγένειας είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Το γεγονός, όμως, ότι εμμέσως παρομοίασε τους παράνομους μετανάστες με τους Mικρασιάτες πρόσφυγες είναι ενδεικτικό, όχι τόσο σύγχυσης, όσο της ιδεολογικής εμμονής η Ελλάδα να θεωρείται χώρος και όχι χώρα. Αυτή είναι η αιτία, που από την ομιλία του ουσιαστικά απουσιάζει η κρίσιμης σημασίας διάκριση μεταξύ νόμιμου και παράνομου μετανάστη.

  Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι η κυβέρνηση έχει την τάση «επίλυσης» του μεταναστευτικού προβλήματος με την παραχώρηση ιθαγένειας. Πρόκειται για τάση, που είναι συμβατή με την τρέχουσα πρακτική του ελληνικού κράτους να νομιμοποιεί εκ των υστέρων παράνομες καταστάσεις. Οι περίπου 700.000 νόμιμοι μετανάστες ήταν στη συντριπτική πλειονότητά τους παράνομοι, που νομιμοποιήθηκαν μαζικά σε τέσσερις δόσεις.

  Η πείρα απέδειξε ότι κάθε νομιμοποίηση τροφοδότησε το επόμενο κύμα, ενισχύοντας την εντύπωση πως όποιος μπαίνει στην Ελλάδα παρανόμως δεν διώχνεται και κάποια στιγμή νομιμοποιείται. Αντί να δημιουργήσει αντικίνητρα για να συρρικνώσει τις ροές λαθρομετανάστευσης, η κυβέρνηση διευκολύνει την απόδοση ιθαγένειας, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα λειτουργήσει ως κίνητρο για ενίσχυση των μεταναστευτικών ροών. Δεδομένου ότι η ανάσχεση της παράνομης εισόδου μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία είναι πρακτικά από δυσχερής έως αδύνατη, το βάρος πέφτει σε δράσεις: Πρώτον, να ασκηθεί εκ μέρους της Ε.Ε. ασφυκτική πίεση στην Αγκυρα να δέχεται πίσω όσους εισέρχονται παρανόμως στην Ελλάδα από την τουρκική επικράτεια. Δεύτερον, να οργανωθεί ένας μηχανισμός συνεχούς επαναπατρισμού παράνομων μεταναστών. Η αξία αυτού του μέτρου δεν είναι τόσο ο αριθμός όσο το αποτρεπτικό μήνυμα προς όσους θα ήθελαν να επιχειρήσουν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

  Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_29_09/02/2010_390069

  Σχόλιο από Κόινερας | 11/02/2010

 98. Μιλάμε για αυτούς που ήρθανε (και θα έρθουνε και αλλοι…) καιδεν βλέπουμε αυτούς που φεύγουνε και θα φύγουνε πόλοι ακόμη!!!
  Και μάλιστα μεταξύ αυτών που τώρα φεύγουνε, είναι ενα μεγαλο μερος απο το ποιο δυναμικό και μορφωμένο κομμάτι του ελληνικού λαού!!
  Αν συνεχίσουνε οι φίλοι μας οι Ευρω –πεοι, να συμπιέζουνε το εισόδημα του Έλληνα, σε λίγο θα μας εγκαταλείψουνε και οι ξένοι.
  Αν δεν καταλάβαμε πως αυτό γίνεται για να μας βοηθήσουνε, να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό, τότε τίποτα δεν καταλάβαμε !!!
  Μάλιστα ένα ακόμη καλύτερο μετρό σε αυτήν την κατεύθυνση, είναι να νομιμοποιήσουνε όλους τους μετανάστες, (αλλά ακόμη και αυτούς που μόλις το δούνε, θα αρχίσουνε να έρχονται σωρηδόν…..)
  Ετσι η Ελλάδα θα καταστεί κανονική πύλη για την νόμιμη είσοδο των μεταναστών, στης πλούσιες χώρες της Ευρώπης, τότε ίσως καταλάβουνε το πρόβλημα …..
  Υπομονή λοιπόν……

  Σχόλιο από Dionisis | 11/02/2010

 99. Νοσφεράτε,
  δεν λέω εγώ αν είσαι του υπαρκτού σοσιαλισμού τύπου αλβανίας, αλλά θεωρείς θετικό τη φιλία (δια της άρσης του εμπόλεμου) με τον υπαρκτό φασισμό του – ή κάνω λάθος.
  επίσης: άλλο σε είπα εγώ (νόμος κατά λαθρομετανάστευσης), εσύ άλλο με απαντάς λέγοντας ότι είσαι υπέρ του νέου νόμου. άλλα λόγια ν’αγαπιώμαστε δηλαδή, αφού όταν μιλώ για τήρηση των νόμων της λαθρομετανάστευσης σφυρίζεις αδιάφορεα ή κάνεις λόγο για ουμανισμό (= μη τήρηση του νόμου αυτού;)…., εκτός κι αν πρόκειται για την περίπτωση των δημοψηφισμάτων (που κι αυτά τα πρότεινε η πασοκάρα, το είπα εδώ – και δεν είπες τίποτα), όπου τότε γίνεται λάβαρο η συνταγματική νομιμότητα. και καλύτερα «άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε», που λέει ο λόγος, γιατί όταν ο ένας λέει «βρέχει» κι ο άλλος λέει «το αντιηλιακό μου», συμπέρασμα δε βγαίνει.

  Σχόλιο από Γιάννης | 11/02/2010

 100. για να το πω μια φορά και καλή και δεν ξανασχολιάζω στο ποστ αυτό.
  εγώ βλέπω πάντα και πάντοτε ένα πράγμα ως το ίδιο και το αυτό κι όχι καλό όποτε με συμφέρει.
  τα δημοψηφίσματα είναι καλά (εξαιρουμένων των σχετικών με ανθρώπινα δικαιώματα), ανεξάρτητα από το αν υπερισχύει η αντίθετη ή η δική μου άποψη.
  η δημοκρατία είναι καλή, ανεξάρτητα από το αν ο δήμος ψηφίζει αυτούς που δε μας αρέσουν.
  η τήρηση των νόμων πρέπει να είναι πάντα το ζητούμενο και όχι μόνο όταν αυτοί ταιριάζουν με τις ευαισθησίες μας ή τις ιδεολογικές μας απόψεις ή και παρωπίδες

  Σχόλιο από Γιάννης | 11/02/2010

 101. Μια ερωτηση που μου γεννηθηκε ειναι η εξης:
  Η χορηγηση Ελληνικης Ιθαγενειας δεν ειναι ενας τροπος
  χορηγησης δικαιωματων ευρωπαιου πολιτη;
  Δεν διευκολυνει την μετακινηση προς την κεντρικη ευρωπη;

  Σχόλιο από στεφανος | 11/02/2010

 102. http://www.greekmoney.gr/index.php/permalink/27251.html

  Σχόλιο από στεφανος | 11/02/2010

 103. 7+1 ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ!

  Τα ψέματα τελείωσαν! Η χώρα, με βάση τους κανόνες της διεθνούς δικτατορίας των κεφαλαιαγορών, χρεοκόπησε! Το νεοφιλελεύθερο καπιταλιστικό μοντέλο τριών δεκαετιών μετατρέπεται σε σωρούς ερειπίων! Η κυβερνητική απόπειρα να κρατήσει όρθιο το νεοφιλελευθερισμό και στην ουσία τον ίδιο τον ελληνικό καπιταλισμό, με ακόμα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα και μέτρα συνολικής κοινωνικής κατεδάφισης, όπως αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Παπανδρέου, το μόνο που θα επιφέρει είναι να επισπεύσει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή και την εθνική παρακμή.

  Ο κυρίαρχος συναινετικός δικομματισμός έφερε τη χώρα στο χείλος της αβύσσου και τώρα πάει να της δώσει τη χαριστική βολή. Η Ελλάδα τελεί υπό οικονομική κατοχή και η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε εθελοντική επιτροπή διαχείρισης των προσανατολισμών και εντολών των διεθνών αγορών και των σκληρών διευθυντηρίων της Ε.Ε. Τα άθλια κυβερνητικά μέτρα, που βρήκαν την ουσιαστική συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ, φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Τα εισοδήματα από μισθωτή εργασία «πρέπει» να καταρρεύσουν πάνω από 30% τα επόμενα χρόνια! Η ανεργία να ξεπεράσει το 25%! Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να μπουν σε τροχιά εξαφάνισης και οι μικρομεσαίοι αγρότες να καταστούν μουσειακό είδος. Η Ελλάδα στις παρυφές της Ευρωζώνης ξεπέφτει σε «μισοαποικία».

  Την ίδια ώρα, κλονίζεται συθέμελα όλο το οικοδόμημα της Ε.Ε., έτοιμο να αποσαρθρωθεί. Η Ε.Ε. δεν εμπόδισε την κρίση, αλλά την τροφοδότησε, ενώ σήμερα παράγει ύφεση, γιγάντιες αποκλίσεις, ανισότητες και διαλυτικά φαινόμενα. Ειδικότερα η Ευρωζώνη και το ενιαίο νόμισμα τελούν σε αποσύνθεση, με τον Γερμανο-γαλλικό ιμπεριαλισμό να επιχειρεί, μέσα στην κρίση, να ξεζουμίσει ακόμα περισσότερο τις χώρες του Νότου αλλά και της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ελλάδα γίνεται το «πειραματόζωο» και μαζί το «μαύρο πρόβατο».

  Η δημοσιονομική τρομοϋστερία, η πρωτοφανής καλλιέργεια του φόβου και η μυθολογία του αναγκαστικού μονόδρομου γίνονται τα άθλια μέσα για να «περάσει» ο οικονομικός και κοινωνικός εφιάλτης. Κι όμως, ο εναλλακτικός δρόμος, για τον οποίο πολλοί αναρωτιούνται, υπάρχει! Αυτός όμως δεν συνιστά μια εύκολη συνταγή, όπως, ίσως, πολλοί θα προσδοκούσαν. Δεν μπορεί να μείνουν όλα τα ίδια, (σύστημα, δομές, θεσμοί, αντιλήψεις, πρακτικές) και την ίδια ώρα κάποια «μαγικά» μέτρα να διορθώσουν τα πράγματα. Τέτοια θαύματα δεν γίνονται! Αντίθετα, ο εναλλακτικός δρόμος είναι δρόμος επαναστατικών αλλαγών και μεγάλης ανατροπής. Είναι δρόμος μεγάλων ενωτικών ταξικών αγώνων, συγκρούσεων και ρήξεων. Είναι δρόμος επαναθεμελίωσης μιας μεγάλης αριστεράς, με τη συμπαράταξη όλων των δυνάμεών της, ικανής να εκφράσει ένα μεγάλο κίνημα νέων προοδευτικών και σοσιαλιστικών προσανατολισμών, που θα προωθήσει άμεσους μεγάλους στόχους, στη βάση της συμμαχίας της σύγχρονης εργατικής τάξης με τα μικρομεσαία στρώματα στις πόλεις και στην ύπαιθρο.

  Επιγραμματικές, άκρως συνοπτικές και προς συζήτηση σκέψεις για αυτούς τους επίκαιρους στόχους:

  Πρώτον: Ανατροπή της σημερινής νεοφιλελεύθερης μονεταριστικής, ιμπεριαλιστικής, υπό την αμερικάνικη ομπρέλα και τη γερμανογαλλική ηγεσία, Ε.Ε., με άμεσο στόχο την κατάργηση των Συνθηκών που διαμόρφωσαν το εκτρωματικό οικοδόμημα της ενιαίας απελευθερωμένης αγοράς και του ευρώ. Επαναθεμελίωση μιας νέας ευρωπαϊκής προοπτικής σε εντελώς καινούργιες, προοδευτικές και σοσιαλιστικές βάσεις. Στο πλαίσιο αυτής της ανατροπής, προωθούνται αλληλένδετα οι δύο παρακάτω άμεσες επιδιώξεις.

  Δεύτερον: Άμεση κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που στοχεύει σε ελλείμματα κάτω του 3% του ΑΕΠ, το οποίο, άλλωστε, μέσα στην κρίση, έχει ήδη χρεοκοπήσει, ενώ έχει μετατραπεί για τους ευρωπαίους εργαζόμενους σε πραγματική λαιμητόμο τους. Μια Ένωση που απαιτεί ειδικά Σύμφωνα Σταθερότητας δεν έχει κανένα μέλλον.

  Τρίτον: Άμεση ακύρωση του δήθεν «ανεξάρτητου» ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της μονεταριστικής νομισματικής πολιτικής της. Η ΕΚΤ και οι Κεντρικές Τράπεζες των χωρών-μελών θα τελούν υπό άμεσο πολιτικό έλεγχο και θα μπορούν να χρηματοδοτούν απευθείας με προνομιακούς όρους τα κράτη και να ασκούν ευλύγιστη νομισματική πολιτική με βάση αναπτυξιακούς, κοινωνικούς στόχους και εθνικές ιδιομορφίες.

  Τέταρτον: Άμεση κατάργηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο, διαμόρφωσε η κυβέρνηση στη βάση των προδιαγραφών του Συμφώνου Σταθερότητας, καθώς και των αντικοινωνικών συμπληρωματικών προς αυτό μέτρων που πρόσφατα ανακοινώθηκαν. Διαμόρφωση, έξω από τις προδιαγραφές του Συμφώνου Σταθερότητας, ενός Έκτακτου Ανορθωτικού Προοδευτικού Προγράμματος, ανασυγκρότησης της οικονομίας, ανασυγκρότησης της παραγωγής (μεταποίηση και γεωργία) και διεξόδου από την κρίση.

  Πέμπτον: Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι δημοσιονομικό, αλλά κατεξοχήν αναπτυξιακό, παραγωγικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Τα ελλείμματα θα πέσουν μέσα από την αναπτυξιακή, παραγωγική, κοινωνική απογείωση της χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και την πλήρη απασχόληση και όχι αντιστρόφως. Ένα έκτακτο προοδευτικό πρόγραμμα σοσιαλιστικού προσανατολισμού προϋποθέτει τη διαμόρφωση ενός νέου δημοκρατικού, αποτελεσματικού κράτους και ενός προϋπολογισμού που θα επιφέρει πολλαπλασιαστικό αναπτυξιακό επενδυτικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτέλεσμα.

  Έκτον: Ένα έκτακτο προοδευτικό πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα, στην παιδεία και τις παραγωγικές επενδύσεις, οφείλει να συνδυαστεί με μια μεγάλη στροφή σε κλαδικές πολιτικές με συγκριτικά πλεονεκτήματα, εκτός των σημερινών πλαισίων της Ε.Ε.

  Έβδομον: Θεμελιώδης πυρήνας του νέου προοδευτικού προγράμματος αποτελεί μια στρατηγική πλήρους δημοσίου ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το οποίο προωθεί, μέσα από ένα πρώτο αρχικό δημόσιο πυλώνα, ένα νέο αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Παράλληλα, ένας νέος ανασυγκροτημένος δημόσιος τομέας αναλαμβάνει τον έλεγχο σε κρίσιμες στρατηγικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες.

  Όγδοον: Άμεση εγκατάλειψη των πολιτικών λιτότητας και απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Στήριξη και αναβάθμιση μισθών και συντάξεων, διαμόρφωση όρων σταθερούς και πλήρους απασχόλησης, κανονικής και ασφαλισμένης εργασίας, κατευθύνσεις που, πέραν των άλλων, αποτελούν προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα και ενίσχυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.

  Τα οκτώ σημεία ασφαλώς είναι ενδεικτικά, υπό συζήτηση, προς επεξεργασία και διαμόρφωση και όχι ένα οριστικό, άμεσο πρόγραμμα. Δείχνουν, όμως, κάτι! Ότι υπάρχει ένας ριζικά διαφορετικός και προοδευτικός δρόμος! Και ότι ο δρόμος αυτός, με προοπτική ένα νέο σοσιαλισμό, είναι όχι μόνο ρεαλιστικός, ρεαλιστικός με όρους κοινωνικής σύγκρουσης και ταξικών αγώνων για να εξηγούμεθα, αλλά και η μόνη εναλλακτική επιλογή για μια ανθρώπινη κοινωνία, απέναντι στη βέβαιη και επελαύνουσα παρακμή και καπιταλιστική βαρβαρότητα.

  Παναγιώτης Λαφαζάνης
  Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ
  Μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ

  Σχόλιο από ST | 11/02/2010

 104. … σαν να’χουμε χάσει πόλεμο …

  Ας μιλήσουν επιτέλους οι Συγγραφείς, οι Ποιητές, οι Ζωγράφοι, οι Ηθοποιοί, οι Μουσικοί, οι Επιστήμονες.

  Ας μιλήσουν επιτέλους υπέρ του Λαού!
  Στα παλιά μας τα παπούτσια το ευπώλητον των βιβλίων, τα συγγραφικοεκδοτικά κυκλώματα, οι επιδοτήσεις και οι χορηγίες…

  …στον τάφο τους αυτοί που σιτίζονται στο Πραιτώριο!

  …………………………………

  Ας μιλήσουν οι νέοι! ας βουτήξουν το σύστημα απ’ τις γραβάτες του. Σκλαβιά βαρειά τούς ετοιμάζουν…
  Αφού τα τσιράκια της εξουσίας (με συνένοχο ένα ελαφρόμυαλο μέρος εκ των αριστερών) κατασυκοφάντησαν τον πατριωτισμό

  ως εθνικισμό, τώρα εμφανίζουν ως πατριωτικά τα πιο άγρια νεοφιλελεύθερα μέτρα που έχουν ληφθεί από γενέσεως δικομματισμού.

  Η κατάσταση εμφανίζεται, και ως έναν βαθμό είναι, ως «Εκτάκτου Ανάγκης». Η Συναίνεση απαιτείται ως ένα είδος «Επιτροπής Κοινής Σωτηρίας». Το «Διευθυντήριο των Βρυξελλών» και οι «Διομολογήσεις» κρέμονται πάνω απ’ το άδειο (όπως μας έχουν πείσει τόσα χρόνια ότι είναι) κεφάλι μας. Με έναν λόγο, η «Πατρίδα βρίσκεται σε κίνδυνο»!

  Και ποιος είναι ο «Υπέρτατος Νόμος», όταν η πατρίδα βρίσκεται σε Κίνδυνο; η Σωτηρία της!

  Αυτοί λοιπόν

  οι ίδιοι

  που καταλήστεψαν την πατρίδα, που λαφυραγώγησαν τον πλούτο της 35 χρόνια τώρα, οι Δυνατοί, με μαριονέτες τούς Πράσινους και τους Γαλάζιους, απευθύνονται τώρα στον λαό,

  στο φιλότιμο του λαού και του ζητούν θυσίες για να ξελασπώσουν (και) οι ίδιοι.

  Ζητούν από την κυβέρνηση, και η κυβέρνηση τρέχει να τα θεσπίσει, Εκτακτα Μέτρα!

  Ομως, τα μέτρα που παίρνονται, ούτε βραχυπρόθεσμα είναι ούτε έκτακτα – κι όχι μόνον επειδή ουδέν μονιμώτερον του προσωρινού. Είναι μέτρα που θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα, εις βάθος χρόνου, που θα διαιωνίσουν όχι μόνον την κυριαρχία, την ασυλία και το απαραβίαστο των Δυνατών, αλλά

  θα ξεχαρβαλώσουν ό,τι είχε απομείνει από το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα.

  Η πολιτική ξετσιπωσιά με την οποίαν οι σοσιαλιστές, ή οι έστω δήθεν σοσιαλιστές, εγκαταλείπουν πάγιες θέσεις τους (όπως, φερ’ ειπείν, το αναδιανεμητικό ασφαλιστικό), προσχωρώντας σε νεοφιλελεύθερα δόγματα (όπως το ανταποδοτικό προς το κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό), δεν απαντά μόνο στα συμπτώματα της τρέχουσας κρίσης, αλλά μετατρέπει σε κρίση και το μέλλον.

  *****

  Το κυρίως επιχείρημα των Δυνατών, νταβατζήδων, φοροφυγάδων, μιζαδόρων και αχόρταγων (την ώρα που οι ίδιοι φυγαδεύουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό) είναι ότι: ακόμα

  κι αν έχετε δίκιο στην κριτική σας, τι να κάνουμε; η πατρίδα κινδυνεύει! ας τη σώσουμε πρώτα και βλέπουμε…

  Πρόκειται για επιχείρημα Πατριδοκαπήλων. Δεν κοιτάνε να σώσουν την πατρίδα, αλλά να φουσκώσουν κι άλλο την τσέπη τους. Να βγάλουν κι απ’ την κρίση ξύγκι. Και κυρίως

  να διασφαλίσουν εδώ και τώρα τη δυνατότητά τους στο μέλλον να ‘χουν το πάνω χέρι (μέσα στην τσέπη όλων, ακόμα κι αυτής της δυστυχισμένης μεσαίας τάξης, που πίστεψε για μια εικοσαετία ότι μπορεί ο λαϊκός καπιταλισμός να την πλουτίσει). Το

  στρατηγικό αυτό σχέδιο των Δυνατών για αδύναμο λαό στο μέλλον, το μαρτυρούν τα ίδια τα μέτρα που παίρνονται τώρα: για τους μισθούς, τις συντάξεις, την ευελιξία της εργασίας.

  Τα μέτρα αυτά δεν στοχεύουν στην παραγωγικότητα και στην ανάπτυξη, αλλά στη διαρκή λαφυραγώγηση όσου πλούτου θα παράγεται. Στη διαρκή σκλαβιά των λαϊκών τάξεων. Οι Ελληνες μπήκαν στη στενωπό και στη λιτότητα πολλά χρόνια πριν.

  Τώρα θα θεσπισθούν οι νόμοι που χρειάζονται για να μη βγουν ποτέ.

  Με τη σημερινή τεχνολογία οι άνθρωποι θα έπρεπε να εργάζονται λιγότερο και να αμείβονται περισσότερο, μάλιστα να απολαμβάνουν περισσότερα. Συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο! – μάλιστα, ο μονόδρομος οδηγεί διαρκώς στο χειρότερο.

  Στο όνομα της Σωτηρίας της Πατρίδας, ο λαός της οδηγείται στον όλεθρο. Πρόκειται για σκαστή πατριδοκαπηλία.

  Την οποίαν υποστηρίζει σύσσωμο το φαιο-πράσινο και γαλάζιο Μέτωπο.

  ……………………………………

  Κι ας μένει τώρα χάσκοντας το μέρος εκείνο της Αριστεράς που παραχώρησε το προνόμιο να μιλούν για πατρίδα στους εθνικιστές, τους φαιούς του κυρ φον κωλοτούμπεν και στα πατριδοκαπηλικά τσιράκια των Δυνατών, πράσινα ή γαλάζια.

  Αντιθέτως, η Αριστερά θα έπρεπε να ‘ναι εκείνη που σε εθνική και διεθνιστική βάση θα έπρεπε να απευθύνεται στον λαό χάριν της πατρίδας του και του κόσμου όλου, εναντίον της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης.

  Δεν είναι το «φαντασιακό των Ελλήνων» εκείνο που μας μάρανε, ούτε είναι η Ιστορία απλώς μια «αφήγηση». Δεν είναι η επιδοτούμενη τέχνη αυτή που θα στηρίξει και θα εμπνεύσει τον λαό, ούτε οι δημόσιες σχέσεις στελεχών της Αριστεράς με το κράτος της ΕΡΤ και των ΜΚΟ.

  Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή μόνον ο αυτοσεβασμός του λαού, η εθνική αξιοπρέπεια καθώς και η αρωγή της τέχνης και των επιστημών μπορούν να τροφοδοτήσουν και να ενισχύσουν την ταξική πάλη, προς όφελος του λαού, για να μη στείλουν στο τέλος την πατρίδα (και τον πλανήτη) κατά διαόλου οι Δυνατοί και οι Επικυρίαρχοι.

  ΣΤΑΘΗΣ Σ. 11.ΙΙ.2010 stathis@enet.gr

  Σχόλιο από ΣΤΑΘΗΣ Σ. | 12/02/2010

 105. Η ελληνική κρίση έρχεται στην Αμερική

  Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2010 01:22

  Ξεκίνησε στην Αθήνα. Τώρα διαχέεται στη Λισσαβόνα και στη Μαδρίτη. Αλλά θα ήταν μέγα σφάλμα να υποθέσουμε ότι η κρίση του δημόσιου χρέους που έχει ήδη αρχίσει θα παραμείνει περιορισμένη στις πιο αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης. Γιατί πρόκειται για κάτι πολύ περισσότερο από πρόβλημα της Μεσογείου. Αποτελεί τη δημοσιονομική κρίση του δυτικού κόσμου.

  Κι έχει παρακλάδια πολύ βαθύτερα από ότι εκτιμούν στην παρούσα συγκυρία οι περισσότεροι επενδυτές.Η παρούσα κρίση έχει προφανώς τα διακριτικά χαρακτηριστικά της Ευρωζώνης. Εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο σχεδιάστηκε η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, και με βάση τα άρθρα 123 και 125 της Συνθήκης της Λισσαβόνας. δεν υπάρχει κανένας εξειδικευμένος μηχανισμός για τη διάσωση της Ελλάδας από την Ε.Ε. εκτός από τα κράτη μέλη ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Είναι αλήθεια βέβαια ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να επικαλεσθεί το άρθρο 122 για να συνδράμει ένα κράτος μέλος που ‘απειλείται από σοβαρές δυσκολίες οι οποίες έχουν προκληθεί από φυσικές καταστροφές ή από έκτακτες περιστάσεις που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό του’, αλλά στην παρούσα συγκυρία κανείς δεν θέλει να προσποιηθεί ότι το φουσκωμένο ελληνικό έλλειμμα οφείλεται σε χτύπημα Θεού. Παράλληλα η Ελλάδα δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμά της όπως θα έκανε στην εποχή της δραχμής πριν την ΟΝΕ. Και δεν υπάρχει ούτε καν μηχανισμός για να εγκαταλείψει η χώρα την Ευρωζώνη. Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχουν μόνο τρεις δυνατότητες:

  Πρώτη, οι πιο άγριες δημοσιονομικές περικοπές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία – ο περιορισμός του ελληνικού ελλείμματος από 13% σε 3% του ΑΕΠ μέσα σε 3 μόλις χρόνια,

  δεύτερη η στάση πληρωμών της Αθήνας σε μέρος ή το σύνολο του ελληνικού δημοσίου χρέους,

  τρίτη και πιο πιθανή κάποιος τύπος ‘διάσωσης’ της χώρας με επικεφαλής το Βερολίνο.

  Επειδή καμιά από τις συγκεκριμένες επιλογές όμως δεν είναι ελκυστική, και επειδή κάθε απόφαση που θα ληφθεί για την Ελλάδα θα έχει επιπτώσεις για την Πορτογαλία, την Ισπανία και ίσως για άλλες χώρες, μπορεί να έχουμε πολλά παζάρια πριν την τελική απόφαση.

  Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ευρωζώνης δεν πρέπει να μας αποσπούν ωστόσο από τη γενική φύση της δημοσιονομικής κρίσης που πλήττει σήμερα τις περισσότερες δυτικές οικονομίες. Μπορούμε να αποκαλέσουμε το φαινόμενο ‘η φράκταλ γεωμετρία του χρέους’: το πρόβλημα είναι κατά βάση το ίδιο, από την Ισλανδία ως στην Ιρλανδία και από τη Βρετανία ως τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απλά έχει διαφορετικές διαστάσεις ανά χώρα.

  Οι πολίτες του δυτικού κόσμου θα μάθουν ότι δεν υπάρχει κεϋνσιανή λύση χωρίς κόστος. Τα ελλείμματα δεν είναι δυνατό να μας ‘σώσουν’ ούτε στο ήμισυ αυτού που επιτυγχάνει η νομισματική πολιτική – μηδενικά επιτόκια και ποσοτική χαλάρωση. Καταρχήν οι επιπτώσεις της αύξησης των κρατικών δαπανών (ο καθαγιασμένος ‘πολλαπλασιαστής’) είναι πολύ πιο περιορισμένες από ό,τι ελπίζουν οι υποστηρικτές τους. Δεύτερον, υπάρχει πολύ μεγάλος βαθμός ‘διαρροής’ από τις ανοικτές οικονομίες προς τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο. Τρίτον οι εκρήξεις του δημόσιου χρέους καταλήγουν σε λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι περιμένουμε.

  Για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την αμερικανική, η μέρα του απολογισμού μοιάζει καθησυχαστικά μακρινή. Όσο χειρότερα γίνονται τα πράγματα στην Ευρωζώνη, τόσο περισσότερο ισχυροποιείται το αμερικανικό δολάριο καθώς οι νευρικοί επενδυτές αποθηκεύουν τα μετρητά τους στον ‘ασφαλή λιμένα’ των αμερικανικών ομολόγων. Αυτό μπορεί να κρατήσει για μερικούς μήνες, όπως είχε συμβεί και στη μεγάλη όξυνση του τραπεζικού πανικού στα τέλη του 2008, όπου ανέβαιναν το δολάριο και τα αμερικανικά ομόλογα

  Όμως και η απλή ματιά στη δημοσιονομική θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ (για να μην αναφερθούμε στις Πολιτείες) αποστερεί κάθε νόημα από τη φράση ‘ασφαλής λιμένας’. Τα αμερικανικά χρεόγραφα είναι τόσο ασφαλής λιμένας όσο ήταν το Περλ Χάρμπορ το 1941. Ακόμα και με βάση τις προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου το αμερικανικό χρέος θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ μέσα σε 2 μόλις χρόνια. Φέτος, όπως και πέρυσι, το ομοσπονδιακό έλλειμμα θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της Υπηρεσίας Προϋπολογισμού του Κογκρέσου οι ΗΠΑ ποτέ ξανά δεν θα έχουν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό. Και όντως έτσι είναι, ποτέ ξανά.

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά εκτιμήσεων για τις δημοσιονομικές προσαρμογές που θα έπρεπε να κάνουν οι αναπτυγμένες οικονομίες για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητάς τους μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Στη χειρότερη θέση βρίσκονται η Ιαπωνία και η Μεγάλη Βρετανία (που θα έπρεπε να κάνουν μια δημοσιονομική σύσφιξη κατά 13% του ΑΕΠ). Στη συνέχεια ακολουθούν η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα (9% του ΑΕΠ). Και στην έκτη θέση βρίσκεται η Αμερική που θα πρέπει να συσφίξει τη δημοσιονομική πολιτική της κατά 8,8% του ΑΕΠ.

  Όπως δείχνουν πολλές εμπειρικές μελέτες οι εκρήξεις του δημόσιου χρέους πλήττουν τις οικονομίες ενισχύοντας τους φόβους για στάση πληρωμών και / ή υποτίμηση του νομίσματος πέρα από τον πληθωρισμό, και ωθώντας σε αύξηση των πραγματικών επιτοκίων. Τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια στη συνέχεια επιδρούν ως βαρίδι στην ανάπτυξη, ιδίως αν ο ιδιωτικός τομέας είναι κι αυτός πολύ υπερχρεωμένος – όπως πράγματι συμβαίνει στις περισσότερες δυτικές οικονομίες σήμερα.

  Μολονότι το ποσοστό αποταμίευσης των αμερικανικών νοικοκυριών αυξήθηκε από τότε που ξεκίνησε η Μεγάλη Κάμψη, δεν έχει αυξηθεί αρκετά ώστε να απορροφά το 1 τρις δολάρια των εκδόσεων κρατικών ομολόγων στις οποίες προβαίνουν ετησίως οι ΗΠΑ. Μόνο δύο πράγματα εμποδίζουν ακόμη την αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών χρεογράφων: οι αγορές ομολόγων (και τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων που πολλοί διαχειριστές χαρτοφυλακίων ανταλλάσσουν με ομόλογα) από την FED και η συσσώρευση συναλλαγματικών αποθεμάτων από τις κινεζικές νομισματικές αρχές.

  Αλλά τώρα η FED περιορίζει αυτές τις αγορές και αναμένεται να περιστείλει την ποσοτική χαλάρωση. Εντωμεταξύ οι Κινέζοι έχουν περιορίσει δραστικά τις αγορές αμερικανικών ομολόγων από το 47% των νέων εκδόσεων του 2006 σε 20% το 2008 και σε ένα εκτιμώμενο 5% το 2009. Δεν είναι να απορεί κανείς που η Morgan Stanley προβλέπει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα φτάσουν φέτος από το 3,5% στο 5,5%. Καθώς το ομοσπονδιακό χρέος πλησιάζει με ταχείς ρυθμούς τα 1.500 δις δολάρια συνεπάγεται επιπλέον καταβολές τόκων άνω των 300 δις.

  Ο νέος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Ομπάμα εκτιμά ότι η πραγματική ανάπτυξη θα κινείται με 3,6% κατά την επόμενη 5ετία, έναντι πληθωρισμού κατά μέσο όρο 1,4%. Αλλά με την αύξηση των πραγματικών επιτοκίων η ανάπτυξη μπορεί να είναι χαμηλότερη. Υπό αυτές τις συνθήκες οι πληρωμές τόκων σαν τμήμα των ομοσπονδιακών εσόδων θα πετάξουν στα ύψη – από το ένα δέκατο στο ένα πέμπτο και στη συνέχεια στο ένα τέταρτο. Την περασμένη βδομάδα ο οίκος Moody’s προειδοποίησε ότι η τριπλή ΑΑΑ πιστοληπτική αξιολόγηση των Ηνωμένων Πολιτειών δεν πρέπει να θεωρείται εγγυημένη. Η εν λόγω προειδοποίηση φέρνει στο νου τη θανατηφόρα ερώτηση του Λάρι Σάμερς (που την είχε θέσει πριν επιστρέψει στην κυβέρνηση): «Για πόσο καιρό θα μπορεί ο μεγαλύτερος δανειολήπτης του κόσμου να είναι και η πρώτη παγκόσμια δύναμη;».

  Κατά συνέπεια, ίσως και να μην είναι τυχαίο που η δημοσιονομική κρίση της Δύσης ξεκίνησε στην Ελλάδα, τόπο γέννησης του δυτικού πολιτισμού. Σύντομα θα περάσει τη Μάγχη και θα φτάσει στη Βρετανία. Αλλά το κύριο ερώτημα είναι πότε αυτή η κρίση θα αγγίξει την πιο πρόσφατη κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

  http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/2010-02-11-23-25-52-2010021119881/

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/02/2010

 106. Χρηματοπιστωτικές αλήθειες που .. πληγώνουν
  Παρασκευή, 12 Φεβρουάριος 2010 01:17
  Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ʽστηρίζουνʼ την Ελλάδα. Δεν της παρέχουν οικονομική βοήθεια, αφού έτσι και αλλιώς αυτή δε ζητήθηκε, όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, αλλά τη στηρίζουν. Αυτή ήταν η συνταρακτική απόφαση που από κοινού πήραν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, σε ένα θέατρο παραλόγου το οποίο μου θυμίζει κάποια αντίστοιχα, πολύ πιο παλιά.

  Αναρωτιέμαι, ωστόσο, αν υπήρχε μία περίπτωση στο εκατομμύριο η απόφαση να έλεγε το αντίθετο. Φανταστείτε το μέγεθος του σοκ και του οικονομικού τυφώνα που θα προκαλούσε στην Ευρώπη, ως σύνολο, μία δήλωση όπως: ʽη Ευρώπη δε στηρίζει ένα από τα πρώτα μέλη της, την Ελλάδα, σε αυτήν την περίοδο κρίσης, η οποία, εντελώς συμπτωματικά, συνέπεσε με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών. Η Ελλάδα είναι ολομόναχη. Όπως έστρωσε ας κοιμηθεί.ʼ

  Η αλήθεια είναι πως η Ευρώπη δε στηρίζει την Ελλάδα αλλά τον εαυτό της. Και όταν λέμε Ευρώπη, εν προκειμένω, εννοούμε τη Γαλλία και τη Γερμανία. Το Δεκέμβριο του 2008 είχα προβλέψει ότι η Ελλάδα δε θα έβγαινε από την ευρωζώνη, ούτε θα πτώχευε, ακριβώς γιατί αυτό δε τίποτε από αυτά τα δύο δε συμφέρει στους δανειστές της, αυτούς που εμπορεύονται το χρέος της. Είχα προβλέψει, επίσης, ότι δε θα της αρνιόταν κανείς τα δάνεια, σε όλο 2009 καθώς ο ʽτοκογλύφοςʼ στην οικονομική κρίση χαίρεται.

  Δε μου προκάλεσε καμία εντύπωση το γεγονός ότι η δήλωση στήριξης συνοδεύτηκε από απόφαση για επιτήρηση της Ελλάδας από εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στην πρώτη υπαγόμαστε και στη δεύτερη ανήκει το νόμισμα που χρησιμοποιούμε. Ούτε καν μου προκάλεσε εντύπωση το γεγονός πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας υποστήριξε ότι ʽη ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει από καιρό τη συνεργασία με το ΔΝΤ σε ζητήματα τεχνικά, καθώς σε παρόμοιες κρίσεις εκτός Ευρωζώνης, το ΔΝΤ έχει τεχνογνωσία που δεν έχει η Ευρωζώνηʼ παρά το γεγονός πως είναι γνωστό ότι το ΔΝΤ έχει τόσο καλή φήμη, όσο ο Αλ Καπόνε. Η Ελλάδα έχει ανοίξει τις πόρτες της σε τόσους επιτηρητές που δε θα μου έκανε εντύπωση και αν προσκαλούσαμε συμβουλευτική επιτροπή από το Βατικανό.

  Ασχέτως, όμως, πόσοι θα κληθούν για βοήθεια ή για να αναλάβουν το ρόλο του παρατηρητή, η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα δεν πρέπει να ελπίζει σε ουσιαστική και πραγματική στήριξη από κανέναν παρά μόνο από την ίδια. Για όσους θεωρούν ότι η γνώση της ιστορίας και του παρελθόντος είναι χρήσιμη και μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα το σήμερα και το αύριο, θα αναφέρω ένα τραγικό παράδειγμα, από την ύλη του επερχόμενου σεμιναρίου μου στην Αθήνα, στα τέλη του μήνα.

  Το πρώτο δάνειο που έλαβε η χώρα μας ως ανεξάρτητο κράτος, μετά την επανάσταση του 1821, εκδόθηκε σε ομόλογα ονομαστικής αξίας 800 χιλιάδων βρετανικών λιρών. Το δάνειο αυτό (υπό τη μορφή ομολόγων), διαπραγματευόταν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου με την ονομασία ʽLondon Greek Committeeʼ, στο 59% της ονομαστικής του αξίας (!) έτσι ώστε η πώληση ενός ομολόγου 100 λιρών, σήμαινε πως η Ελλάδα θα λάμβανε μόνο τα 59 από αυτά και τα υπόλοιπα θα αποτελούσαν το αντάλλαγμα που ζητούσαν οι δανειστές μας για να μας ασφαλίσουν (41% discount).

  Ωστόσο, το επιτόκιο ήταν 5% στην ονομαστική αξία του δανείου, δηλαδή στο σύνολο των 800 χιλιάδων λιρών. Από το εναπομείναν ποσό, 38 χιλιάδες λίρες αφαιρέθηκαν ως χρηματιστηριακά έξοδα και έτσι το τελικό ποσό που θα λάμβανε, πλέον, η Ελλάδα, μειώθηκε στις 300 χιλιάδες λίρες..

  Οι αγοραστές των ελληνικών ομολόγων, όμως, (δηλαδή οι δανειστές μας), υποχρεούνταν να καταβάλλουν μόνο το 10% της ονομαστικής αξίας ενός ομολόγου προκειμένου να το αγοράσουν, με την υπόσχεση ότι θα κατέβαλλαν τα υπόλοιπα .. αργότερα. Μα το πιο τραγικό απʼ όλα τα παραπάνω, ήταν αυτό που αναγράφονταν στο πίσω μέρος των ομολόγων, ως ρήτρα. Αλλά αυτό θα το αφήσω για το επερχόμενο σεμινάριο μου στο οποίο σας καλώ όλους να παραβρεθείτε.

  Ως συμπέρασμα, οτιδήποτε ζούμε σήμερα δεν είναι παρά η συνέχεια σε ένα έργο που παίζεται εδώ και δεκάδες χρόνια. Και αν δεν αντιληφθούμε ότι ο μόνος τρόπος για να μην είμαστε μόνοι είναι να μας χρειάζονται και όχι να χρειαζόμαστε εμείς βοήθεια από παντού, τότε μάλλον θα συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε σε αυτό το έργο για πολλές δεκαετίες ακόμη.

  Πάνος Παναγιώτου – Διευθυντής ΕΚΤΑ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 12/02/2010

 107. Γαιννη λες »εγώ βλέπω πάντα και πάντοτε ένα πράγμα ως το ίδιο και το αυτό κι όχι καλό όποτε με συμφέρει.
  τα δημοψηφίσματα είναι καλά (εξαιρουμένων των σχετικών με ανθρώπινα δικαιώματα), ανεξάρτητα από το αν υπερισχύει η αντίθετη ή η δική μου άποψη.΄΄

  Εγώ εχω εντελώς αντιθετη αποψη.. Τοα δημοψηφισματα στην εποχή της ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗς ΤΗς ΚΟΙΝΗς ΓΝΩΜΗΣ μεσω των ΜΜΕ κλπ Δεν ειναι ‘παντα καλά»

  Σχόλιο από nosferatos | 12/02/2010

 108. 103.Νοσφεράτε,
  και,
  προφανώς βλακείες όσα είπε τότε ο σαμαράς. αλλά αν συμφωνείς σε αυτό, δηλαδή αν εναντιώνεσαι στην (-τοτινή-πρόσκληση για) παράνομη είσοδο στη χώρα μας αλλοδαπών, και αν συμφωνείς και στην τήρηση των νόμων, τότε, φίλε, θα περίμενα να διακηρύσσεις και την ανάγκη της τήρησης του νόμου κατά της παράνομης εισόδου στη χώρα.

  Comment από Γιάννης | Φεβρουαρίου 10, 2010
  Comment από Dionisis | Φεβρουαρίου 11, 2010
  108.Νοσφεράτε,
  δεν λέω εγώ αν είσαι του υπαρκτού σοσιαλισμού τύπου αλβανίας, αλλά θεωρείς θετικό τη φιλία (δια της άρσης του εμπόλεμου) με τον υπαρκτό φασισμό του – ή κάνω λάθος.
  επίσης: άλλο σε είπα εγώ (νόμος κατά λαθρομετανάστευσης), εσύ άλλο με απαντάς λέγοντας ότι είσαι υπέρ του νέου νόμου. άλλα λόγια ν’αγαπιώμαστε δηλαδή, αφού όταν μιλώ για τήρηση των νόμων της λαθρομετανάστευσης σφυρίζεις αδιάφορεα ή κάνεις λόγο για ουμανισμό (= μη τήρηση του νόμου αυτού;)…., εκτός κι αν πρόκειται για την περίπτωση των δημοψηφισμάτων (που κι αυτά τα πρότεινε η πασοκάρα, το είπα εδώ – και δεν είπες τίποτα), όπου τότε γίνεται λάβαρο η συνταγματική νομιμότητα. και καλύτερα “άλλα λόγια ν’ αγαπιώμαστε”, που λέει ο λόγος, γιατί όταν ο ένας λέει “βρέχει” κι ο άλλος λέει “το αντιηλιακό μου”, συμπέρασμα δε βγαίνει.

  γιαννη

  Για να πω την αληθεια τωρα προσεξα καλυτερα το νοημα και το περιεχομενο αυτων των δυο σχολιων σου.
  Εχω να πώ το εξής
  α) Κατ’ αρχήν Δεν δεχομαι τον ορο Λαθρομεταναστευση . Τον θεωρώ προσβλητικό για την ανθρωπινη υπαρξη και λανθανοντα ρατσισμο
  β) Ειμαι Υπερ και της τηρησης του Νομου για την φυλαξη των συνορων της χωρας μας και της Εε απο την παρανομη μεταναστευση και τήν Βελτιωσηκαι αποτελεσματικότερη αξιοποιηση η και αλλαγή των Νομων .Δεν ειμαι υπαρ των Παρανομων πρακτικών και βαραβαροτητων εναντιον παρανομων μεταναστων ..Δεν θελω να δω καταστασεις στη χωρα μου σαν τασυνορα τηης Αμερικής με το Μεξικο καιτις παρανομες μυστικές φυκαές και βασανισμους μεταναστων …

  – απλώς θελωνα θυμισω οτι η βαθυτερη εαιτια του Κυματος της Παρανομης μεταναστευσης ηταν Ο Νεοφιλελευθερισμός των αρχων της δεκαετιας του 90 που στην Ελλάδα υπεηρετησαν πιστα οσοι μαςκανουν σημερα τους ..πατριωτες κλπ Σαν τον Σαμαρά Καρταζαφερη
  γ) Λυπαμαι πολύ που πηρες ετσι μια συγκρουση αποψεων .Συνεχιζω να σε εκτιμώ απεριοριστα παρά τις κατα καιρους δαφορες αποψεων .. Θα αποφυγω καθε αχρση συγκρουση μαζί σου εφοσον το πέρνεις ετσι ..Και εγω δεν ξανασχολιαζω σε αυτο το ποστ

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 12/02/2010

 109. Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ Από το «ΕΘΝΟΣ» «Χρεοκοπεί άραγε μια χώρα όταν επί σειρά ετών έχει ελλείμματα; Ναι, είναι η απάντηση που προσπαθούν να υποβάλουν. Οχι, είναι η σωστή απάντηση. Σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν τα ελλείμματα για να οδηγηθεί μια χώρα σε χρεοκοπία.
  Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι γίνεται στις οικονομικές υπερδυνάμεις του πλανήτη – την ευρωζώνη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία.

  Και οι τρεις, ολόκληρη τη δεκαετία 2001-2010 (εννοείται ότι για το 2010 αναφερόμαστε σε προβλέψεις) είχαν ελλείμματα και μόνο ελλείμματα και τα δέκα ανεξαιρέτως συνεχή χρόνια!

  Η ευρωζώνη 6,6% για το 2010 και 6,2% για το 2009, αλλά και 2,5% το 2002 ή 3% το 2003.

  Πολύ χειρότερη η κατάσταση στις ΗΠΑ: έλλειμμα 10% το 2010 και 12,5% το 2009 ή 5,9% το 2008. Επίσης 3,7% το 2002 και 4,8% το 2003.

  Στην Ιαπωνία απερίγραπτα χειρότερα τα πράγματα: έλλειμμα 8% το 2002 και επίσης 8% το 2003, αλλά και 5,8% το 2008 και 10,5% το 2009 ή 10,2% το 2010! Για ολόκληρη τη δεκαετία, τα ελλείμματα της Ιαπωνίας ήταν σαφώς χειρότερα από αυτά της Ελλάδας!

  Ναι, λένε κάποιοι, όμως η Ελλάδα δεν έχει μόνο υψηλά ελλείμματα έχει και υψηλό δημόσιο χρέος. Η Ιαπωνία να δείτε! Στο 135,4% (!) του ΑΕΠ της βρισκόταν το δημόσιο χρέος της ήδη από το 2000 και καθόλου δεν έχει μειωθεί στη διάρκεια της δεκαετίας. Αντιθέτως έχει εκτοξευθεί στο 197,2% (!), όταν το ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν 112,6% το 2009 και εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 125% το 2010.

  Επειτα, ο περιορισμός της συζήτησης στο δημόσιο χρέος δεν επιτρέπει την πλήρη απεικόνιση της κατάστασης.

  Αν επεκτείνουμε την ανάλυση στο συνολικό χρέος κάθε χώρας (το σύνολο του ποσού δηλαδή που έχει δανειστεί το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες, άρα δημόσιο συν ιδιωτικό χρέος), η εικόνα αλλάζει εντυπωσιακά.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι στο ύψος του 179% του ΑΕΠ. Εξαιρετικά υψηλό, μπορεί να νομίσει κανείς. Ισως, αλλά ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι… 175%! Ιδιο δηλαδή με της Ελλάδας.

  Στο συνολικό χρέος δε καθόλου «πρωταθλήτρια» της ευρωζώνης δεν είναι η Ελλάδα. Την ξεπερνούν η Ολλανδία (!) με 234%, η Ιρλανδία με 222%, το Βέλγιο με 219%, η Ισπανία με 207%, η Πορτογαλία με 197%, η Ιταλία με 194% και πάει λέγοντας.

  Εντυπωσιακά στοιχεία προκύπτουν επίσης όταν ασχοληθεί κανείς με το εξωτερικό χρέος μιας χώρας (πόσα χρωστούν δηλαδή το κράτος, οι επιχειρήσεις και οι ιδιώτες μιας χώρας σε ξένες τράπεζες, δεδομένου ότι πάντα ένα τμήμα του χρέους αναφέρεται σε τράπεζες της ίδιας της χώρας).

  Περιορίζοντας το δείγμα στις βαλλόμενες μεσογειακές χώρες (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στην Ιρλανδία, η οποία ως… χώρα-φούσκα του νεοφιλελευθερισμού έχει συρρικνωμένο σχετικά δημόσιο χρέος αλλά αστρονομικό χρέος επιχειρήσεων και ιδιωτών, προκύπτει μια εντελώς διαφορετική κατάταξη αυτών των χωρών.

  Στο εξωτερικό χρέος, λοιπόν, διαπιστώνουμε ότι η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το… 414% του ΑΕΠ της και η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ.

  Σε σαφώς καλύτερη μοίρα βρίσκονται η Ελλάδα με 89,5% του ΑΕΠ και η Ισπανία με 80% βάσει των στοιχείων που δίνει η γερμανική εφημερίδα «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε».

  Υπάρχουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης, λοιπόν, που στην πραγματικότητα χρωστούν περισσότερα στις τράπεζες ή στους ξένους από την Ελλάδα».

  Σχόλιο από kiamul | 13/02/2010

 110. Η τελευταία φωτογραφία είναι απ’ του Καναλιώτη

  Όχι μόνο, αλλά μπροστά – μπροστά είναι ο Καναλιώτης με την φωτογραφική μηχανή στο χέρι και δίπλα του η Σεισμούλα http://kanali.wordpress.com/2010/01/27/smallearthquakegirl/

  Από διαδήλωση της «Oικολογικής Πρωτοβουλίας» μάλλον το καλοκαίρι του 1981.

  Σχόλιο από kanali | 13/02/2010

 111. Τότε που τα ευρώ ήταν φιστίκια

  http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=134072

  Σχόλιο από Γιάννα | 20/02/2010

 112. Από την ¨΄Οπερα της πεντάρας»

  ΜΗΝ ΜΑΣ ΒΑΖΕΤΕ ΙΔΕΕΣ!

  Τα στοιχεία είναι από την στήλη «όσα θάφτηκαν» της εφημερίδας «Δρόμος της Αριστεράς»:

  Αριθμοί με νόημα:
  Μόνο απο την έκδοση πράσινης κάρτας σε μετανάστες, το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 45 εκατ. Ευρώ!
  Από την φορολόγηση των ¨Ελλήνων» εφοπλιστών ξέρετε πόσα εισέπραξε; 16 εκατ.!!!

  Ας σταματήσουν λοιπόν οι Καρα – Τζαφέρηδες και οι Σαμ – Αράδες να θέτουν ερωτήματα για το ποιοι δικαιούνται την Ελληνική ιθαγένεια, γιατί έχουν αρχίσει και μας μπαίνουν ιδέες!

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 21/02/2010

 113. Η καταστροφη της ελληνικής οικονομίας από τους Γερμανούς κατακτητές την τριετία 1941-1944

  Οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα ως κατακτητές στις 27 Απριλίου του 1941. Λίγες μέρες πριν, είχε συνθηκολογήσει ο στρατηγός Τσολάκογλου, ενώ η Ελληνική Κυβέρνηση και ο βασιλιάς Γεώργιος Β΄ είχαν μεταφερθεί στην Κρήτη για να συνεχίσουν τον Αγώνα. Ο στρατηγός Τσολάκογλου σχημάτισε μια κυβέρνηση «δοσίλογων», που αρχικά μέσα από την συνεργασία με τον Κατακτητή προσπάθησε να ομαλοποιήσει την ζωή στην Χώρα εξασφαλίζοντας την ειρηνική επάνοδο όλων των Ελλήνων στρατιωτών από τα μέτωπα στις εστίες τους. Ο Τσολάκογλου προσπάθησε επίσης να έρθει σε συνεννόηση με τον Κατακτητή για να διασώσει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας έναντι της Βουλγαρίας.

  Οι Γερμανοί όμως είχαν εντελώς διαφορετικές προτεραιότητες που δεν συμβάδιζαν με τις Ελληνικές επιδιώξεις. Αφού τεμάχισαν την Ελλάδα μοιράζοντας τα εδάφη της σε Βουλγαρία και Ιταλία, αποφάσισαν να μεταβάλλουν την Χώρα σε προκεχωρημένη αποθήκη προμηθειών για την στρατιά του Ρόμελ που αγωνιζόταν στην Μέση Ανατολή. Για να πετύχουν τον σκοπό αυτό ακολούθησαν μια εξοντωτική «κρυφή» οικονομική πολιτική. Συγκεκριμένα επέβαλλαν στην κυβέρνηση δοσίλογων να πληρώνει χρήματα με την μορφή δανείων για την συντήρηση των Γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα («δαπάνες κατοχής»). Το Ελληνικό δημόσιο όμως, δεν είχε ταμειακά διαθέσιμα για να ανταπεξέλθει καθώς είχε ήδη ένα τεράστιο έλλειμμα (7,5 δις δρχ)που άφησε η Ελληνική εμπλοκή στον πόλεμο, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση φεύγοντας απέσυρε και τον χρυσό από την τράπεζα της Ελλάδος για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.

  Έτσι τα δάνεια αυτά για τις «δαπάνες κατοχής» δεν ήταν τίποτε άλλο από τυπωμένα πληθωριστικά χαρτονομίσματα (δραχμές) που οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν για να αγοράσουν τρόφιμα, εμπορεύματα και πρώτες ύλες από την Ελληνική αγορά. Για το 1941 μόνο, οι «δαπάνες Κατοχής» ήταν 25 εκατομμύρια δρχ, δηλαδή το 40% του τότε εθνικού εισοδήματος που ούτως η άλλως είχε μειωθεί αφού η οικονομική δραστηριότητα είχε εκμηδενιστεί και δεν εισπράττονταν φόροι. Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής ήταν άμεσο: είχαμε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην σύγχρονη Ιστορία μας, ενώ η Ελληνική αγορά «στέγνωνε» από τρόφιμα και αγαθά επιδεινώνοντας περαιτέρω την αναντιστοιχία προσφοράς – ζήτησης. Το κόστος ζωής σε σχέση με το προπολεμικό, διπλασιάστηκε μέσα στο πρώτο εξάμηνο της Κατοχής. Ο Συμμαχικός αποκλεισμός, η καταστροφή του δικτύου συγκοινωνιών και η άρνηση της Βουλγαρίας να παρέχει τρόφιμα από την ζώνη κατοχής της στην Μακεδονία, επιδείνωσαν τις δυσκολίες τροφοδοσίας. Η έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης έκανε την εμφάνιση της το Φθινόπωρο του 1942. Ακόμη και η οργάνωση συσσιτίων απέτυχε, αφού δεν βρίσκονταν τρόφιμα. Η δοσιλογική κυβέρνηση όρισε ανώτατες τιμές σε αγαθά ενώ συγκέντρωνε και τρόφιμα από την επαρχία τα οποία μοίραζε με δελτίο, αλλά έτσι δεν καλυπτόταν ούτε το 1/3 των αναγκών. Παράλληλα με αυτά, οι δυνάμεις κατοχής επίταξαν εργοστάσια, πρώτες ύλες και καύσιμα. Ο,τι δεν αγόραζαν οι πληθωριστικές δραχμές, οι Γερμανοί είτε το αποσπούσαν ως «λεία» πολέμου, η το υπέτασσαν σε ένα καθεστώς υποχρεωτικών επιτάξεων όπου ο δικαιούχος λάμβανε ένα τυπωμένο χαρτί που αντιστοιχούσε σε κάποια «αποζημίωση» που θα λάμβανε μετά το τέλος του πολέμου.

  Τον Οκτώβριο του 1942 με απόφαση του ίδιου του Χίτλερ, ανέλαβε υπεύθυνος για την ελληνική οικονομία στην Αθήνα ο Χέρμαν Νόιμπαχερ (Hermann Neubacher), με αποστολή να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, να πετύχει τον καλύτερο επισιτισμό του αστικού πληθυσμού αλλά και να συνεχίσει την απόσπαση αγαθών από την Ελληνική αγορά με οποιοδήποτε κόστος. Ο Νόιμπαχερ είχε οικονομολογικές γνώσεις καθώς είχε διατελέσει ανώτατο στέλεχος στην βιομηχανία Farben. Αρχικά μείωσε την τύπωση χαρτονομίσματος, καθώς οι φήμες ότι η Γερμανία χάνει τον πόλεμο, οδήγησε πολλούς εμπόρους να επανεμφανίσουν εμπορεύματα που έκρυβαν και έτσι να πέσουν οι τιμές και να μην χρειάζονται μεγάλα ποσά για να αγοραστούν Μια άλλη πρωτότυπη τακτική του Νόιμπαχερ ήταν η πώληση χρυσού (λέγεται πως είχε κατασχεθεί από τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης) στο Ελληνικό χρηματιστήριο, ώστε να ενισχυθεί η δραχμή απορροφώντας ταυτόχρονα τα υπέρογκα χρηματικά διαθέσιμα των Ελλήνων βιομηχάνων. Γενικά είναι αλήθεια ότι ο Νόιμπάχερ βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων των πόλεων, ενώ καταπολέμησε την κερδοσκοπία των Ελλήνων εμπόρων και βιομηχάνων. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι Έλληνες προστατεύθηκαν από τις αυθαιρεσίες αξιωματικών των αρχών Κατοχής.

  Οι ενέργειες αυτές κατά την γνώμη μας, δεν έγιναν από ανθρωπιστικούς η φιλελληνικούς λόγους όπως έχει γραφτεί. Είχαν ως στόχο την συντήρηση της δραχμής και της Ελληνικής κοινωνίας σε οριακά ανεκτό επίπεδο, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία του Ελληνικού δημοσίου και να έχει την ευκαιρία η Γερμανία να απομυζήσει περαιτέρω την ημιθανή κατακτημένη Ελλάδα. Αυτό φάνηκε αμέσως όταν η ανάπτυξη της Ελληνικής Εθνικής αντίστασης σε μεγάλα τμήματα της Ελληνικής επαρχίας το φθινόπωρο του 1943, μείωσε την εισροή αγαθών στα αστικά κέντρα. Αυτό οδήγησε τον Νόιμπαχερ (να εντείνει πάλι την τύπωση χαρτονομίσματος καταρρακώνοντας πλήρως την αξία του. Τον Αύγουστο του 1943 οι «δαπάνες Κατοχής» άγγιξαν τα 850 εκατομμύρια δραχμές που αντιστοιχούσε στο 80% του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Η μαύρη αγορά εντάθηκε, ενώ η δραχμή είχε χάσει την αξία της και προς το τέλος της Κατοχής δεν την χρησιμοποιούσαν πλέον ως μέσο συναλλαγών.

  Το αποτέλεσμα της Γερμανικής οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα τα χρόνια της Κατοχής ήταν τραγικό. Τα είδη πρώτης ανάγκης είχαν ανέβει 50.000 φορές, ενώ οι μισθοί μόνο 2.000 φορές. Το μικρότερο χαρτονόμισμα που κυκλοφορούσε ήταν ονομαστικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων που είχε την αξία μιας προπολεμικής δραχμής και αγοραστική δύναμη για ένα αβγό. Ο παραγωγικός ιστός της Χώρας αποσυντέθηκε, ενώ ο εμπορικός στόλος της Ελλάδος μειώθηκε σε τόνους χωρητικότητας κατά 72%. Οι συγκοινωνίες και το οδικό δίκτυο της Χώρας διαλύθηκαν, περιουσίες άλλαξαν χέρια σε εξευτελιστικές τιμές, λόγω των αναγκών και του ανορθολογισμού της Ελληνικής οικονομίας. Οι Γερμανοί είχαν επιτάξει η κατάσχει, όχι μόνο τις σοδειές και τα ζώα των Ελλήνων, αλλά ως και τα πιο ασήμαντα εργαλεία. Η δραχμή είχε χάσει κάθε αξία καθώς λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα τον Ιούνιο του 1944 οι «δαπάνες κατοχής» είχαν σκαρφαλώσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 450.000 δις δραχμές με το Ελληνικό δημόσιο να «τυπώνει» 500 δις δρχ την μέρα!

  Αλλά η σημαντικότερη επίπτωση της Γερμανικής οικονομικής πολιτικής ήταν τα θύματα της. Πάνω από 200.000 Έλληνες βρήκαν τραγικό θάνατο από την πείνα και τον υποσιτισμό, την ίδια στιγμή που τα θύματα των μαχών και των εκτελέσεων δεν ήταν περισσότεροι από 70.000 Έλληνες. Η θλίψη, η δυστυχία και η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής σημάδεψαν τον Ελληνικό αστικό κυρίως, κόσμο κατά την διάρκεια της Κατοχής.

  ΠΗΓΕΣ

  -Αλέξης Φραγκιαδής, Ελληνική Οικονομία 19ος – 20ος αιώνας, εκδόσεις Νεφέλη

  -Ιστορία της Κατοχής, εκδόσεις Μέτρον

  -Χρήστος Χατζηιωσηφ, Η ελληνική οικονομία, πεδίο μάχης και αντίστασης, εκδόσεις Βιβλιόραμα

  -Εξαιρετικό άρθρο του κ. Ζαβάκου στο έγκυρο περιοδικό «Ιστορία εικονογραφημένη»
  http://www.istoria.gr/oct03/content04.htm

  -Ναπολέων Μαραβέγιας, έγκυρες πληροφορίες για την οικονομία της Κατοχής από το εξαιρετικό του άρθρο στο «ΒΗΜΑ»
  http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=115566&ct=114&dt=24/10/1999

  – Πολύ κατατοπιστικό νήμα για την οικονομία της Κατοχής, τις δυσκολίες επιβίωσης και τις κοινωνικές προεκτάσεις της από τον blogger «Αίολο»
  http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=169657&sid=2fd3e968d475be3ea3c6d0f81274d783

  -Μαρτυρίες για την πείνα την εξαθλίωση και την απόγνωση στην Κατοχική Αθήνα
  http://www.ime.gr/chronos/14/gr/1940_1945/occupation/pigi02.html

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 23/02/2010

 114. ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις από τα Wikileaks σχετικά με τον ρόλο και την
  χρηματοδότηση ΜΚΟ ή πώς οι Έλληνες
  φορολογούμενοι πλήρωναν την ερωμένη του κου Γούλφοβιτς

  Η ελληνική χορηγία και το ροζ σκάνδαλο
  ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

  Η Ελλάδα προσέφερε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα σε 12
  χώρες-δωρητές , σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα που διέρρευσαν στο
  Wikileaks
  Με περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ φέρεται να έχει χρηματοδοτήσει
  η κυβέρνηση Καραμανλή οργάνωση-βιτρίνα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η οποία
  στήθηκε γιανα εξυπηρετήσει την ατζέντα Μπους στην ευρύτερη περιοχή της
  Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, σύμφωνα με διπλωματικά έγγραφα
  που διέρρευσαν στο Wikileaks.

  Διαβάστε τα σχετικά τηλεγραφήματα το Wikileaks

  Η Ελλάδα μάλιστα διατηρούσε περίοπτη θέση ανάμεσα στους χορηγούς του
  εν λόγω «βραχίονα» της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε πλασαριστεί
  στο κοινό και τον Τύπο ως μία «οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών»:
  προσφέραμε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό ανάμεσα σε 12 χώρες-δωρητές,
  περιλαμβανομένων των Μεγάλης Βρετανίας, Γερμανίας, Ισπανίας, ∆ανίας
  και Τουρκίας.

  Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι στο συγκεκριμένο Ιδρυμα
  κατέληξε να εργάζεται η ερωμένη του αρχιτέκτονα τουπολέμου στο Ιράκ
  Πολ Γούλφοβιτς, η οποία βρέθηκε να λαμβάνει τεράστιες αυξήσεις– πολλές
  φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο για τη θέση της όριο – με
  αποτέλεσμα οι ετήσιες αποδοχές της να υπερβαίνουν ακόμα και αυτές της
  αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζας Ράις κατά 7.000 δολάρια!

  25 Οκτωβρίου 2005. Στο εμπιστευτικό τηλεγράφημα05Athens2781 ο
  αμερικανός πρεσβευτής ΤσαρλςΡις ενημερώνει τους προϊσταμένους του ότι
  η Ελλάδα, όπως τουδιεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης,
  θα δεσμευθείνα δωρίσει το ποσό των 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων για το
  Foundationfor the Future (Ιδρυμα για το Μέλλον), μία οργάνωση η οποία
  απ’ ό,τι δήλωνανοι Αμερικανοί είχε ωςσκοπό να προωθήσει τον
  εκδημοκρατισμό τωνχωρών της ευρύτερης Μέσης Ανατολήςκαι της Βόρειας
  Αφρικής. «Ο Μολυβιάτης θα παρέχειστην πρεσβεία επιστολή όπου θα
  επιβεβαιώνεται η δέσμευση της Ελλάδας το συντομότερο δυνατόν. Οσον
  αφορά τη συνάντηση της 11ης και 12ης Νοεμβρίου στο Φόρουμ για το
  Μέλλον στο Μπαχρέιν, ο Μολυβιάτης επιβεβαίωσε ότι, αν προσκληθεί, θα
  παραστεί (ο έλληνας πρωθυπουργός Καραμανλής ταξιδεύ ει στην Ιαπωνία
  εκείνη την περίοδο, αλλά ο Μολυβιάτης είπε ότι η προτεραιότητά του
  ήταν το ζήτημα της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής)»,
  αναφέρεται στο διπλωματικό έγγραφο. Και επειδή είχε συμφωνηθεί ότι στο
  επικείμενο μίτινγκ θα καλούνταν εκπρόσωποι μόνο από τις χώρες που
  προσέφεραν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια, ο Ρις ζήτησε από την
  Ουάσιγκτον την άδεια να προσκαλέσει επισήμως τον Μολυβιάτη στο
  Μπαχρέιν.

  ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ. ΗτανΜάιος του 2005 όταν οι πρώτες λεπτομέρειες για τη
  δημιουργία του Ιδρύματος για το Μέλλον αποκαλύφθηκαν διά στόματος Λιζ
  Τσένι, τηςμεγάλης κόρης του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι, η οποία τελούσε
  χρέη βοηθού αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών για τις υποθέσεις της
  Εγγύτερης Ανατολής – μία θέση η οποία, σύμφωνα μετον αρθρογράφο των
  «ΝιουΓιορκ Τάιμς» Πολ Κρούγκμαν, είχε επινοηθεί ειδικά για εκείνη. «Το
  Ιδρυμα θα συντονίζει προγράμματα για τη δημοκρατία, τις πολιτικές
  μεταρρυθμίσεις και την κοινωνία των πολιτών στην περιοχή. Ως
  αποτέλεσμα της εμπειρίας μας καιαπό τις συζητήσεις μας με τη Μεγάλη
  Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση,είπε, η σκέψη μας είναι να
  δημιουργήσουμε μία οντότητα έξω από τα επίσημα κανάλια κυβερνητικών
  χορηγιών, που είναι πολύπλευρη, έχει σαφή εντολή και της οποίας τα
  μέλη τουδιοικητικού συμβουλίου προέρχονται από χώρες της ευρύτερης
  ΜέσηςΑνατολής και Βόρειας Αφρικής καθώςκαι από κράτη-δωρητές.

  Η αρχική χρηματοδότηση θαφτάνει τα 60 εκατομμύριαδολάρια, εκ των
  οποίων τα 35 θα διαθέσουνοι ΗΠΑ. (Επίσης), οι ΗΠΑ θαδιανείμουν μία
  πρόταση για τη δομή και το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος»,
  αναφέρεται ότι δήλωσε η βοηθός αναπληρώτριας ΥΠΕΞ σε μίτινγκ
  κυβερνητικών παραγόντων, σύμφωνα με το τηλεγράφημα 05Manama705.

  Από εκείνον τον Μάιο που ημεγάλη κόρη Τσένι ανήγγειλε τις προθέσεις
  του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έως καιτον Οκτώβριο που η κυβέρνηση Καραμανλή
  είπε «ναι» στη οικονομική ενίσχυση του Ιδρύματος, οι Αμερικανοί είχαν
  λάβει πλήθος αρνητικώναπαντήσεων από άλλες –ακόμα και πιο
  «ευκατάστατες» από την Ελλάδα – χώρες. Σε έκθεση του αμερικανικού
  Προγράμματος Κυβερνητικής Ευθύνης (The Foundation for the Future: what
  FOIA Documents Reveal) που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2010
  αποκαλύπτεται ότι οι ΗΠΑ προσέγγισαν τουλάχιστον 22 χώρες για
  χρηματική βοήθεια – ωστόσο, ανταποκρίθηκεαρχικά μόνο το ένα τρίτο.

  ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ. Για παράδειγμα, στο τηλεγράφημα 05Helsinki1128 αναφέρεται
  ότι οι Φινλανδοί απάντησαν ορθά – κοφτά πως δεν είχαν τη δυνατότητα να
  συμμετέχουν στη χρηματοδότηση είτε διμερώς είτε μέσω άλλων καναλιών.
  Οι Αυστριακοί, πιο διπλωματικά, προέβαλαν ως δικαιολογία τους αργούς
  ρυθμούς λήψης απόφασης τέτοιων θεμάτων από την κυβέρνηση, όπως
  φαίνεται στο διπλωματικό έγγραφο 05Vienna3441. Οι Καναδοί είπαν ότι θα
  εξετάσουν το θέμα και ξεκαθάρισαν ότι σε περίπτωση που συμφωνούσαν η
  δωρεά θα μετριόταν σε χιλιάδες και όχι σε εκατομμύρια δολάρια
  (05Ottawa3122) – τελικά δεν έδωσαν ούτε σεντς. Σύμφωνα με τα στοιχεία
  του αμερικανικού Προγράμματος Κυβερνητικής Ευθύνης, η Ελλάδα
  δεσμεύθηκε ότι θα συνεισφέρει τα περισσότερα χρήματα μετά τη ∆ανία
  (1,5 εκατ. δολάρια έναντι 2 εκατ.) και ακολουθούσαν οι Μεγάλη
  Βρετανία, Ιορδανία, Ισπανία, Ελβετία (από 1 εκατ. δολάρια) και η
  Τουρκία που κατ’ εξαίρεση παρείχε 500.000. Οπως προκύπτει από το
  τηλεγράφημα 05Ankara6401 με ημερομηνία 24 Οκτωβρίου 2005, το «δάπεδο»
  της χορήγησης του Ιδρύματος για το Μέλλον ήταν ένα εκατομμύριο
  δολάρια, αλλά το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι 500.000 ήταν το καλύτερο που
  μπορούσαν να κάνουν και συμβούλεψαν τις ΗΠΑ να χαμηλώσουν το χρηματικό
  όριο των εισφορών καθώς «μπορεί να αποθαρρύνει μικρότερους δωρητές
  στην περιοχή». Εκτακτες δωρεές χωρίς να έχουν προχωρήσει σε κάποια
  δέσμευση πραγματοποίησαν τρία χρόνια αργότερα η Γερμανία και η
  Ουγγαρία, ενώ το Κατάρ και το Μπαχρέιν που είχαν δεσμευθεί για
  χορηγίες ύψους 10 και 2 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα, τελικά δεν τις
  πραγματοποίησαν.

  Δέσμευση για 1,5 εκατ. δολάρια

  Ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα ενημερώνει τους προϊσταμένους του
  ότι η Ελλάδα, όπως του διεμήνυσε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θα
  δεσμευθεί να δωρίσει ενάμισι εκατομμύριο δολάρια για το Foundation For
  Τhe Future (Ιδρυμα για το Μέλλον), μία οργάνωση η οποία απ’ ό,τι
  δήλωναν οι Αμερικανοί είχε σκοπό να προωθήσει τον εκδημοκρατισμό των
  χωρών της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής

  Ερωτες και μισθοί – μαμούθ στο Ιδρυμα για το Μέλλον

  ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2005, ο Πολ Γούλφοβιτς, ένας από τους βασικότερους
  εγκεφάλους της εισβολής στο Ιράκ, αφήνει τη θέση του αναπληρωτή
  υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ για να πιάσει το τιμόνι της Παγκόσμιας
  Τράπεζας – θέση που ανέλαβε επισήμως την 1η Ιουνίου. Μόλις έναν μήνα
  πριν από τη δέσμευση της Ελλάδας και της Τουρκίας για συμμετοχή στο
  πρόγραμμα ενίσχυσης του Ιδρύματος για το Μέλλον, τον Σεπτέμβριο του
  2005, ο Γούλφοβιτς δίνει εντολή να αποσπαστεί πρώτα στο Στέιτ
  Ντιπάρτμεντ και μετά στο Ιδρυμα για το Μέλλον η συνάδελφος και ερωμένη
  του Σάχα Ρίζα, με την οποία δούλευαν μαζί στην Παγκόσμια Τράπεζα. Οι
  αποσπάσεις αυτές, όπως αποδείχθηκε αργότερα, συνοδεύονταν και από
  εξωφρενικά παράτυπες αυξήσεις, με αποτέλεσμα οι καθαρές ετήσιες
  αποδοχές της να ανέλθουν στα 193.500 δολάρια – ξεπερνώντας κατά 7.000
  δολάρια τις μεικτές ετήσιες αποδοχές της ΥΠΕΞ Κοντολίζας Ράις. Οπως
  φαίνεται από έγγραφα που εξασφάλισε το αμερικανικό Πρόγραμμα
  Κυβερνητικής Ευθύνης, η Ρίζα συνεργαζόταν με τον Γούλφοβιτς και τη
  μεγάλη κόρη Τσένι από το 2003, ενώ η σύζυγος του Γούλφοβιτς είχε
  προειδοποιήσει στο παρελθόν με επιστολή τον Μπους για τους «κινδύνους
  εθνικής ασφάλειας» που υπέθαλπε η εξωσυζυγική σχέση του άνδρα της με
  μία «ξένη υπήκοο» (η Ρίζα γεννήθηκε στη Λιβύη και αργότερα απέκτησε τη
  βρετανική υπηκοότητα).

  ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ. Από την αλληλογραφία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας στα
  πλαίσια των ερευνών του Προγράμματος Κυβερνητικής Ευθύνης, προκύπτει
  ότι «αν και η δομή του Ιδρύματος ήταν μονομερώς καθορισμένη από το
  Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήταν σχεδιασμένη έτσι ώστε να πείσει το κοινό για
  τον πολυμερή χαρακτήρα του εγχειρήματος (…). Τα έγγραφα δείχνουν ότι
  ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εμφάνιζε το Ιδρυμα για το Μέλλον ως
  πολύπλευρη πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση της
  ειρήνης και της δημοκρατίας, ήταν αντ’ αυτού μία υπηρεσιακή δομή της
  αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία χρησιμοποιήθηκε για να δικαιολογήσει
  τη στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο».

  Ακόμα αποκαλύπτεται ότι κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις
  είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τη φύση και τις δραστηριότητες
  του Ιδρύματος. Κάποιοι από αυτούς υπέβαλαν ερωτήματα στην αμερικανική
  κυβέρνηση και όταν είδαν ότι δεν απαντώνται, τότε δεν προχώρησαν σε
  δωρεά.

  Ακόμα και κάποιοι από τους υποστηρικτές του Ιδρύματος δήλωναν
  επιφυλακτικοί – όχι όμως η Ελλάδα. Σύμφωνα με την έκθεση του
  Προγράμματος Κυβερνητικής Ευθύνης, τηλεγράφημα της αμερικανικής
  πρεσβείας στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο του 2005 ανέφερε πως βρετανοί
  αξιωματούχοι είχαν «ενδοιασμούς για κάποιες από τις λεπτομέρειες της
  πρότασης», καθώς και ότι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για κάποια
  σημεία. ∆ύο χρόνια μετά, η μη κυβερνητική οργάνωση Μπρέτον Γουντς
  Πρότζεκτ υπέβαλε αίτημα παροχής πληροφοριών στην κυβέρνηση της Μεγάλης
  Βρετανίας σχετικά με το Ιδρυμα για το Μέλλον. Σε έγγραφο που
  αποδεσμεύθηκε φαίνεται ξεκάθαρα «ο τρόπος με τον οποίον οι ΗΠΑ
  αγνόησαν κάποιες από τις αντιρρήσεις και τις προτιμήσεις κρατών για
  τον βαθμό εμπλοκής της κοινωνίας των πολιτών στο Ιδρυμα καθώς και για
  τον βαθμό της οικονομικής δέσμευσης».

  Κι έπειτα υπάρχει και η ιστορία του τηλεγραφήματος-μυστήριο: όπως
  επισημαίνεται στην έκθεση του Προγράμματος Κυβερνητικής Ευθύνης, «το
  Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρακράτησε στο ακέραιο τηλεγράφημα της 24ης
  Απριλίου 2007 που φέρεται ότι “αναφέρει τις ελβετικές ανησυχίες για το
  Ιδρυμα για το Μέλλον, την αυτονομία του, τη χρηματοδότηση και τη
  διαχείριση”. Αυτό το έγγραφο ήταν αρχικά αδιαβάθμητο αλλά ορίστηκε
  αναδρομικά ως εμπιστευτικό και δεσμεύθηκε».

  Εξι μήνες περιορισμένος κατ’ οίκον

  ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ συμπληρώθηκαν χθες αφότου ο Τζούλιαν Ασάνζ, ο
  ιδρυτής του Wikileaks, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, υποχρεωμένος
  να φορά ηλεκτρονικό βραχιόλι στον αστράγαλο, στο κτήμα ενός φίλου και
  υποστηρικτή του στο Νόρφολκ τηςΑγγλίας, εναναμονή τηςαπόφασης για την
  έκδοσή του ή μη στη Σουηδία, όπου δύο γυναίκες τον κατηγορούν για
  βιασμό και σεξουαλική κακοποίηση. Με την ευκαιρία, ομάδα συνεργατώντου
  δημοσιοποίησε μιαεπιστολή και έναβίντεο όπου κατηγορούν τις βρετανικές
  αρχές πως τον αντιμετωπίζουν σαν «φυλακισμένο ζώο», τον υποβάλλουν σε
  «υπερβολικές και απάνθρωπες συνθήκεςκράτησης» και επιπλέον έχουνστήσει
  τρεις κάμερεςέξω από το κτήμα όπουδιαμένει ώστε να παρακολουθούν ποιος
  μπαίνει και ποιος βγαίνει. Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο ίδιος ο
  Ασάνζ στο Associated Press αναγνώρισε πως ο κατ’ οίκον περιορισμός του
  δυσκολεύει το έργο του Wikileaks, χαρακτηρίζοντάς τον «το μεγαλύτερο
  εμπόδιο στη δουλειά μας, με εξαίρεση ενδεχομένως τον παράνομο
  αποκλεισμό που εφαρμόζουν οι μεγάλοι αμερικανικοί χρηματοπιστωτικοί
  οργανισμοί εις βάρος μας» – κάποιες αμερικανικές τράπεζες και
  χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες έχουν αρνηθεί να παραδώσουν χρήματα από
  δωρεές στο Wikileaks. Το Ανώτατο ∆ικαστήριο του Λονδίνου θα εξετάσει
  στις 12 Ιουλίου την έφεση που έχουν ασκήσει οι δικηγόροιτου Ασάνζ.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/06/2011


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: