Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

Απ’ τον Άγ. Στέφανο της Πόλης στον Αγ. Στέφανο Αττικής

Επιστρέφοντας στην δικιά μας  Ιθάκη…

Μια εξαιρετική εκδήλωση θα γίνει την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010, 7.00 μ.μ. Πολιτιστικό Κέντρο του Αγίου Στεφάνου ( (E. Πεντζερίδη 3)

 Θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας χρόνων του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου Αττικής για την καταγραφή των μαρτυριών των προσφύγων ιδρυτών του οικισμού αυτού. Να σημειώσουμε ότι το όνομα «Άγιος Στέφανος» προέρχεται από την κωμόπολη του Αγίου Στεφάνου της Κωσταντινούπολης (Ayastefanos μέχρι το 1926, σήμερα Yeşilköy), όπου και υπεγράφη η ρωσο-τουρκική Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου το 1878.    

Οι Έλληνες κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου της Κωσταντινούπολης (στην Ανατολική Θράκη)  θα ενταχθούν στους Ανταλλάξιμους και θα γίνουν πρόσφυγες με τη Συνθήκη της Λωζάννης, όπου ανταλλάσσονταν άνθρωποι και περιουσίες εν είδει αντικειμένων. 

Τα παιδιά του γυμνασίου κατέγραψαν τις μνήμες της πρώτης γενιάς και επισκέφτηκαν τον γενέθλιο τόπο για να κατανοήσουν τη διαδικασία της Εξόδου.

Η εργασία αυτή που κράτησε αρκετά χρόνια και οδήγησε στη δημιουργία ενός λευκώματος οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες:

στην κοινωνία που επιδίωκε να συνδέσει οργανικά το σχολειό με τον κοινωνικό χώρο και

στην ύπαρξη ευαίσθητων καθηγητών που κατανόησαν τη σημασία της καταγραφής των ιστορικών εμπειριών των ιδρυτών του οικισμού και μέσω αυτής της καταγραφής, της διατήρησης της τοπικής  Μνήμης.

Με μια έννοια το πρόγραμμα είναι πρωτοπόρο και εκφράζει την δυνατότητα της συνειδητοποιημένης κοινωνίας να υποκαθιστά μια «ανίκανη» και υπερφίαλη επιστημονική κοινότητα η οποία διϋλίζει τον κώνωπα και καταπίνει την κάμηλον, περιφρονώντας την επιστημονική έρευνα που σχετίζεται με αυτές τις υπόγειες πορείες που διαμόρφωσαν το σύγχρονο ελληνισμό.

H έρευνα του Γυμνασίου του Αγίου Στεφάνου δείχνει τον πραγματικό δρόμο στις κοινότητες των παλιών προσφύγων του ΄22. Τους καλεί να δραστηριοποιηθούν, να αξιοποιήσουν το τοπικό επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό, καθώς και τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς  και να καταγράψουν την τοπική ιστορία. 

Οι κοινότητές μας πρέπει να νοιώσουν δυνατές και αυτάρκεις και να αναπτύξουν μηχανισμούς αυτόνομης δράσης.

Με τον τρόπο, η ίδια η κοινωνία παρεμβαίνει στη διαμόρφωση της συλλογικής ταυτότητας και ευνοεί την διατήρηση της πραγματική ιστορικής μνήμης, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες αλλοτρίωσης και κατασκευής μιας ψευδούς συνείδησης, όπως σε μεγάλο βαθμό γίνεται  μέσα από τους επίσημους  καθεστωτικούς εκπαιδευτικούς και ιδεολογικούς μηχανισμούς.

Δείτε :

-Ιδεολογικές αγκυλώσεις και η «δίκη των έξι»

-Τι έγινε στην Ανατολική Θράκη τον Οκτώβρη του ‘22

-Δίκη των Εξ: Οι διαμαρτυρίες του προσφυγικού ελληνισμού 

-Μικρασία : «Η μεγαλύτερη περιουσία είναι η μνήμη» …

Επιστρέφωντας στην δικιά μας  Ιθάκη…

…μονο που εκεί δεν μας περιμένει πια κανείς!

 

 Για την εκδήλωση δείτε: http://mikrasiatis.gr/?p=1118

27/01/2010 - Posted by | -προσφυγιά, -Μνήμες

17 Σχόλια »

 1. NO COMMENTS YET ΓΙΑ ΟΜΕΡ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ , ΤΙ ΝΟΜΙΣΑΤΕ ΕΥΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΛΕΞΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ

  Σχόλιο από kiamul | 29/01/2010

 2. Ο τίτλος είναι:

  «Απ’ τον Άγ. Στέφανο της Πόλης στον Αγ. Στέφανο Αττικής» !!!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/01/2010

 3. ΔΕΝ ΕΝΟΩ ΑΥΤΟΝ. ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ

  Σχόλιο από kiamul | 29/01/2010

 4. Ε! αφού είναι δύσκολο και συ νοιώθεις ότι τα καταφέρνεις -σ’ αντίθεση με μας- στα δύσκολα, ανταποκρίσου στο αίτημά μας προς εσένα που στο έχουμε καταθέσει εδώ και πολύ καιρό και γράψε ένα δικό σου κείμενο για ότι νομίζεις να το ανεβάσουμε!

  Ένα καλό θέμα είναι η σημερινή οικονομική κρίση και τα καθήκοντα της επανασταστικής Αριστεράς. Άιντε περιμένω!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/01/2010

 5. Eγώ θα πρότεινα στον Κιαμούλη που όλα τα ξέρει κι όλα τα κρίνει ας κάνει κάτι παραγωγικότερο. Ας υπερασπίσει πρώτα τους συντροφους από την αθλιότητα και την επίθεση που δέχονται από διάφορους ύποπτους τύπους και μετά ας κάνει τον έξυπνο στους αριστεροπόντιους που τουλάχιστον προσπαθούνε.

  Παράδειγμα:

  Περιπλανώμενος σιωπηλά στην μπλογκόσφαιρα πήγα κι απ’ του Abravanel στ η συζήτηση για την πυρπόληση της Συναγωγής στα Χανιά. Εκεί λοιπόν και με αφορμή το πολύ ορθό κείμενο που έγραψε ο Δελαστίκ στο «Έθνος» και εντόπιζε κυρίως τις πρακτορικές μεθοδεύσεις δέχτηκε μια απίστευτη επίθεση. Ένας άθλιος τύπος υπό την επωνυμία Greek Helsinki Monitor, δηλαδή ο περιβόητος Δημητράς τον απεκάλεσε «ΦΑΙΟΚΟΚΚΙΝΟ» μαζί με τον Στάθη.

  Ακούς; «Φαιοκόκκινοι» ο Δελαστίκ και ο Στάθης γιατί έκαναν διαφορετική ανάλυση από τον κύριο Δημητρά. Και αυτό το είπε με απόλυτη ανοχή και του Νοσφεράτου και του Abravanel. Ευτυχώς βρέθηκε κάπου εκεί κοντά ο εκ των αριστεροποντίων Μ-π και έγραψε κάτι υποστηρικτικό του Δελαστίκ.
  Το σχολιο όπου ο Δημητράς αποκαλεί «φαιοκόκκινο» τον Δελαστίκ είναι το 35 και αυτό που απαντά ο Μ-π το 46

  http://abravanel.wordpress.com/2010/01/24/update-hania-synagogue-arson/#comment-11081

  Γι αυτό σου λέω Κιαμούλη, άφσον το ύλασμαν, δέβα και ποίσον κατ’ καλόν.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 30/01/2010

 6. Ματσουκέτη, ευχαριστούμε για την παρέμβαση και τις ιδέες. Νομίζω ότι ο kiamul θα μπορούσε να γράψει τις απόψεις του για την ενότητα της Αριστεράς μ’ αφορμή την επέρχόμενη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό «Συνασπισμό» και στις υπόλοιπες δυνάμεις της παλιάς εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Πώς εντάσσεται η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σ’αυτή τη νέα δόμη;

  kiamul όλοι περιμένουμε!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/01/2010

 7. Οσο θα οξυνεται η ταξικη παλη οι αστοι και οι δηθεν(αριστεροπατριωτες) τοσο θα επιτιθενται στους πραγματικους υπερασπιστες της αληθειας και της αλλης κοινωνιας , ακομα δεν ειδατε τιποτα ΟΜΕΡΟΜΑΤΣΟΥΚΑΤΕ ,σας εστηλα αρκετες φορες και με γραψατε κανονικα ξερετε που!!!

  Και μετα το σημερα για σας το σημερα δεν λεει τιποτα δηλαδη αγροτες, δανειο, μπατσελη, απεργια 10/2/10 ,συνδικατα ΓΣΣΕ Παναγοπουλος,αμα αρχισω να λεω ειναι ενα σωρο και εσειν εβρετε θεμαν τον αγ. στεφανον αίτε απαδακες σεφτελαντ

  Σχόλιο από kiamul | 30/01/2010

 8. Μπράβο Κιαμουλ. Πέστα και από την όψη,, και από την κόψη. Τίποτα δεν βλέπουν οι φίλοι μας του –πόντος και αριστερά.– τη γίνεται αυτές της μέρες με τα μπλόκα. των αγροτών, και να ασχοληθούν με θέματα που αφόρα τους αγρότες μας. Τα σιτάρια δεν τα θέλουν, η τα θέλουν με 12 λεπτά το κιλό που δεν καλύπτει ούτε το 5%του κόστος παραγωγής και το υπόλοιπο καλούνται να το καλύψουν από τα πριμ

  . Τα καπνά τερμάτισαν. Έτρωγε ψωμί χιλιάδες οικογένειες από την παραγωγή καπνών. Τα σταφύλια σαπίζουν πάνω στα κούτσουρα των αμπελιών, και οι έμποροι εισαγωγείς μας φέρνου από την Αργεντινή, τη Βραζιλία, και από αλλού, παστεριωμένο μούστο, αγνώστου ποιότητος και τον βαφτίζουν ελληνικο και λανσάρουν στην αγορά τα κρασιά από τον εισαγόμενο μούστο σαν ελληνικά..

  Τα φρούτα μας να αγοράζονται από τους εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές, και αφού περάσουν στα χέρια τους, φτάνουν στον καταναλωτή με 600-700% από πάνω Οι κτηνοτρόφοι μας έμεναν στο έλεος των καρτέλ. Εμείς καλούμαστε να ασχοληθούμε με τον Άγιο Στέφανο, αύριο ίσως ασχοληθούμε με την Αγία Σωτήρα. Που ξέρεις και βοηθήσουν τα πνεύματα αυτών των αγίων,,, και λυθούν τα προβλιματα των αγροτών, των εργατών, και των κτηνοτρόφων μας.

  Ας είναι καλα οι Αγία Αικατερίνη Μπατζελή,

  Σχόλιο από κατσε καλααα | 30/01/2010

 9. Όποιος δε γουστάρει το πώς βλέπουμε τη ζωή, τις αντιθέσεις της, το παρελθόν και την κοινωνία που ζούμε, ας χρησιμοποιήσει κατάλληλα τον υπολογιστή του και να αποφεύγει ότι τον ενοχλεί. Κι εμείς προσπαθούμε να αποφεύγουμε τους μίζερους και τους γκρινιάρηδες που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα διαφορετικά, δηλαδή τον Άγιο Στέφανο από τον Άγιο Βλαδίμηρο. Αλλά, όπως βλέπεις, για μας και ειδικά για μένα τον Αδμινίστορα του Π&Α δεν είναι και τόσο εύκολο!

  Κιαμούλ, τίποτα δεν έστειλες. Μοναχά την γκρίνια σου όταν στραβοξυπνάς!

  Ομέρ ο Άγιος Κλειδοκράτωρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/01/2010

 10. Οκ Ομερ χαντζαροπελεκητή. Το αίτημα σου θα γίνει αποδεκτό. Έχεις απόλυτο δίκαιο. Εμείς οι μίζεροι οι γκρινιάρηδες, οι ημιμαθείς, δεν έχουμε θέση σε ένα χωρατά που δεν δέχονται ιδέες απόψεις η ακόμα γιατί, όχι, και υποδείξεις όταν αυτές είναι επίκαιρες και έχουν σχεση με την επιβιώσει του λαού μας .- ουδείς σοφότερος των σοφών–

  Σχόλιο από κατσε καλααα | 30/01/2010

 11. κατσε καλααα

  ποτέ δεν αποκάλεσα κανένα «ημιμαθή». Αντιθέτως περιμένουμε όλοι τη συμβολή σας σ’ αυτό που κάνουμε. Ο αγαπητός Kiamul, παρότι δεν τον γνωρίζω προσωπικά, είναι απίστευτος γκρινιάρης. Φτιάχνει μέσα στο μυαλό του το δικό του κόσμο και τον προβάλλει πάνω μας κι όποιον πάρει ο χάρος.

  Εμείς είμαστε και με τον Άγιο Στέφανο και με τον άγιο Κάρολο (Μαρξ) και λίγο και με τον Άγιο Μπακούνιν! Και με την Τραπεζούντα και με τους αριστερούς της Αιανής και με τα θύματα του σταλινισμού και με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ .

  Για μας η ιστορική μνήμη είναι πολύ σημαντική. Η Μνήμη του Πόντου και της καθ’ημάς Ανατολής, η μνήμη της εθνικής Αντίστασης, η μνημή των αντικαπιταλιστικών αγώνων.

  Όποιος μας θέλει χωρίς μνήμη, ατύχησε….

  Ομέρ ο σέφτελος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/01/2010

 12. Ομερ δεκτά όλα τα γνωστά που γράφεις. Δεν φτάνει μονο αυτα. Όταν συνταράζεται η Ελλάδα από γεγονότα όπως είναι η χρεοκοπία του κράτους, η ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων, το πετσόκομμα, των μισθών, τον μεροκάματων τον συντάξεων, το ισοπέδομα κάθε εργατικό δίκαιο, η αυξήσει των ορίων συντάξεων, το κλείσιμο όλων το εργοστασίων στην ύπαιθρο και στα αστικά κέντρα, Όταν βλέπουμε να αδειάζει όλη η ύπαιθρος και να συσσωρεύεται ο κόσμος στα αστικά κέντρα, και να εκλιπαρούν οι γυναίκες μας οι θυγατέρες μας για 5- 10 ευρώ να καθαρίσουν κάποια σκάλα, για να μπορέσουν να ταΐσουν τα παιδιά τους. Τα παιδιά μας να τελειώνουν πανεπιστήμια και άλλες τεχνικές και επαγγελματικές σχολές και να ψάχνουν απεγνωσμένα για κάποια δουλειά στο επάγγελμα τους. Το αποτέλεσμα να βάζουν τα πτυχία τους στα συρτάρια και να γίνονται σουβλατζήδες, να πλένουν πιάτα στα φαγάδικα, και ακόμα θα τα δούμε να παίρνουν κάποιο κασελάκι με δυο χρώματα μπογιές και δυο βούρτσες και να πιάνουν κόπια γωνιά και όποιος περνά από εκεί να τον προκαλούν με το χτύπημα της βούρτσας στο κασελάκι, να βάψει τα παπούτσια του. Και τα κατακάθια οι πολιτικοί μας να σφυρίζουν αδιάφορα και οι μπάντες να τους παίζουν τον εθνικό ύμνο. Τι μεγαλύτερη ξευτίλα από αυτό; Και να έρχεται η Τουρκία να μας πρωτινή να μας λύσει το οικονομικό πρόβλημα; Έλεος Ομέρ έλεος. Και ως αριστεροί να μην ιδρώνει το αυτί μας; Και να ασχολούμαστε με θέματα που δεν μπορούν να δώσουν λύσει η να διορθώσουν ότι κακό έγινε τότε; Δεν πρεπει να στραφούμε λιγάκι σε αυτά τα προβλιματα; Δικαίωμα σας είναι να αναρτήσετε όπιο θέμα θέλετε. Νομίζω ότι και εμείς που αγαπήσαμε αυτήν την προσπάθεια σας, και την στηρίζουμε με όποια φτωχή γνώση διαθέτουμε. Θαρρώ πώς έχουμε κάποιο δικαίωμα να προτείνουμε κάτι για τον εμπλουτισμό του ιστολογιο σας, για το σωστότερο, για το καλό του λαού μας. Λόγο της ιδεολογίας μας έχουμε υποχρέωση να σταθούμε κοντά τους. Σας ευχαριστω για την φιλοξενια.,

  Σχόλιο από κατσε καλααα | 30/01/2010

 13. Kαλησπέρα, καλό μήνα, καλή εβδομάδα. Καιρό έχουμε να τα πούμε. Κάτι ψιλοάσχετο αλλά και σχετικό
  Στο ΒΒC RADIO ΚΑΝΑΛΙ 3 στη εκπομπή της Κυριακής 31/01/2010 SUNDAY FUTURE ( βραδυνή εκπομπή στις 11 το βράδυ ) είχε αφιέρωμα για τη μουσική της Μαύρης Θάλασσας ( του Πόντου ) με αφιέρωνα στις μαζώξεις των απανταχού Ποντίων Χριστιανών και Μουσουμάνων που γίνονται επ αφορμή της γιορτής της Παναγίας Σουμελά Ακόμα δεν την άκουσα την εκπομπή αλλά θα την ακούσω. Όποιος θέλει ας την ακούσει. Πρέπει να είναι καλή

  Σχόλιο από doukas | 02/02/2010

 14. συντροφοι και φιλοι δυστυχώς η πατριδα οντως κινδυνευει απο τις πολιτικες της πασοκοδεξιας που πήραν ολα τα λεφτα απο την κοινωνια και τα δανεια και τα δωσανε στους πλουσιους.ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ 1.000.000 ΠΛΟΥΣΙΩΝ συμπατριωτών μας.Η πασοκαρα πρεπει να στησει γκιλοτινες και να παρει τα κεφαλια των πλουσιων που δεν πληρωσανε 1 ευρω φορο 30 χρονια τωρα.ΓΚΙΛΟΤΙΝΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΥΠΑΡΧΕΙ λυση στην καταστροφη που ηρθε και ερχεται

  Σχόλιο από karampas kostas | 08/02/2010

 15. […] Η πρωτοβουλία αυτή παρουσιάστηκε  κι από το Π&Α :  […]

  Πίνγκμπακ από -H εκδήλωση στο γυμνάσιο του Αγίου Στεφάνου « Und ich dachte immer | 13/02/2010

 16. […] Οθωμανική Αυτοκρατορία να υπογράψει στο προάστιο Άγιος Στέφανος της Κωνσταντινούπολης την ομώνυμη συνθήκη με την οποία δημιουργούταν ένα […]

  Πίνγκμπακ από -Οι Έλληνες στη Βουλγαρία « Und ich dachte immer | 03/06/2010

 17. […] πολέμου του 1877-1878 και την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου το Μάρτιο του 1878. Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν […]

  Πίνγκμπακ από Ο παππούς μου: Βλάσης Ιωάννου Αγτζίδης | Ένα blog του Βλάση Αγτζίδη | 06/03/2017


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: