Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-βουλευτικές ΕΚΛΟΓΕΣ 2009

4563Οτιδήποτε σχετικό με τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές μπορούν οι αγαπητοί φίλοι, σύντροφοι, συμπότες και λοιποί συνδαιτυμόνες  να το εναποθέτουν εδώ σε αυτό το άρθρο.

Κατά τα φαινόμενα ήδη μπήκαμε στην μετά Κουμπάρων εποχή  και οι προύχοντες  παραδίδουν τα διαπιστευτήριά τους στον νέο κυβερνήτη. Την αρχή κάνει του Κίτσου η κόρη με την απόλυση δημοσιογράφου(ων?) επειδή κατεβαίνει λέει υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ….

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» 


Στη 1.30 μετά τα μεσάνυχτα, σήμερα 15 Σεπτεμβρίου, ενημερώθηκα τηλεφωνικώς από τη Ιδιοκτήτρια της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία»,  Μάνια Τεγοπούλου, ότι με απολύει, επειδή δε συμφωνεί με την υποψηφιότητα μου στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Της εξήγησα ότι το εκλέγεσθαι αποτελεί συνταγματικό μου δικαίωμα, και εξάλλου είχα ενημερώσει εγκαίρως τη Διεύθυνση. Αλλά ήταν αδιάφορη. 4561Μου ξεκαθάρισε, και μάλιστα με αγοραίο τρόπο, ότι δεν θέλει στην εφημερίδα της βουλευτές ή υποψήφιους βουλευτές, δεν θέλει να την ταλαιπωρεί ο Αλέξης Τσίπρας. Προφανώς, στο δουκάτο της Μάνιας Τεγοπούλου δεν ισχύει το Σύνταγμα. Η ιδιοκτήτρια της «Ε» εισάγει την επιχείρησή της σε έναν καινούργιο μεσαίωνα, στον οποίο τα πολιτικά δικαιώματα είναι υπό περιορισμό. Δυστυχώς, κατά το σωτήριο έτος 2009, επιστρέφουμε στους αγώνες για τη Δημοκρατία.   

      15/9/2009    

 

Δείτε σχετικά : στο ιστολόγιο του εξ’ από δώ  και στο tvxs

———————————————————————————

Παραθέτουμε και ένα  άρθρο του Στέλιου Κούλογλου σχετικά με τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας και τον Σάββα Τσιτουρίδη.

 

020718_0909150445Η χωρίς ιστορικό προηγούμενο επίθεση του Σ. Τσιτουρίδη κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος είναι το κερασάκι στην κυβερνητική τούρτα που καταρρέει. Προηγήθηκαν από συντροφικά μαχαιρώματα με ροζ σκάνδαλα μέχρι σωματικός έλεγχος στα στελέχη που αποχωρούν από το Μεγάρο Μαξίμου. Του Στέλιου Κούλογλου.

Η απόφαση του κ. Καραμανλή να παραδώσει τα όπλα με τις πρόωρες εκλογές επέφερε στην αρχή σύγχιση και κατόπιν αποδιοργάνωσε πλήρως έναν μηχανισμό που είχε ως συνεκτικό ιστό την νομή της εξουσίας. Ηδη αποδεκατισμένο μετά την αποχώρηση Ρουσόπουλου, το πρωθυπουργικό επιτελείο αποδυναμώθηκε ακόμη περισσότερο με την παραίτηση του διευθυντή του γραφείου τύπου κ.  Γ. Ανδριανού, ο οποίος έβαλε υποψηφιότητα στον νομό Αργολίδας.

analgesic_socialismΑπό τον κ. Π.Λειβαδά (που αντικατέστησε τον κ. Ανδριανό) μέχρι τους κ.κ. Ζακυνθινό και Αγγέλου, οι άνθρωποι που κάνουν σήμερα κουμάντο στου Μαξίμου δεν διαθέτουν την παραμικρή εμπειρία οργάνωσης προεκλογικής εκστρατείας και τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Το Σάββατο ο πρωθυπουργός επρόκειτο να μιλήσει σε στελέχη της αυτοδιοίκησης στο «Ιντερκοντινένταλ». Η προσέλευση δημάρχων , νομαρχών κλπ ήταν τόσο μικρή ώστε οι οργανωτές χώριζαν έσπευσμένως την αίθουσα του αθηναικού ξενοδοχείου με παραβάν για να μην φαίνεται άδεια ενώ ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ξεκινήσει με 80 λεπτά καθυστέρηση απαλείφοντας όλες τις αναφορές περί «μαζικής συμμετοχής» απο την ομιλία του, που είχε ήδη διανεμηθεί στον τύπο.

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας έστειλαν τον πρωθυπουργό να μιλήσει σε ένα κλειστό γήπεδο στο Αιγάλεω. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μετά από 15 λεπτά ομιλίας ο κ.Καραμανλής ήταν μούσκεμα στον ιδρώτα , τελείως ακατάλληλος για τις τηλεοπτικές εικόνες. «Είναι τελείως άσχετοι και το έδειξαν στέλνοντας σε ένα κλουβί χωρίς κλιματισμό τον κουστουμαρισμένο Καραμανλή», λέει ένα στέλεχος στο Μέγαρο Μαξίμου. « Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ικανοί να του ετοιμάσουν 2-3 σοβαρές απαντήσεις. Αυτοσχεδιάζει κι αυτό φαίνεται όλο και περισσότερο απο συνέντευξη σε συνέντευξη».

Τα νεύρα είναι πολυ τεντωμένα ενώ οι καυγάδες και οι σκηνές που καθημερινά διαδραματίζονται θυμίζουν τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας. Την περασμένη Πέμπτη αναρτήθηκε στο blog fimotro ένα κείμενο που ανάμεσα στα άλλα κατηγορούσε τον Γιάννη Χατζή, διευθυντη του περιοδικού της ΝΔ «Μετεξέλιξη» και αναπληρωτή διευθυντή της Πολιτικής Επικοινωνίας, ότι παρενοχλούσε σεξουαλικά παρουσιάστριες της ΕΡΤ . Πράγματι παρόμοια περιστατικά είχαν συμβεί παλιότερα με τον πρώην διευθυντή ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης Τάκη Χατζή που απομακρύνθηκε από την θέση του στην ΕΡΤ αλλά εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της υπολειτουργούσας ομάδας του «πρωινού καφέ» στο Μαξίμου.

Ο Γιάννης Χατζής που δεν είχε καμμία σχέση με τις ροζ περιπέτειες του συνονόματού του θέωρησε ότι επρόκειτο για συντροφικό μαχαίρωμα , με αποτέλεσμα οι φωνές του να ακουστούν μέχρι το…προεδρικό Μέγαρο. Τελικώς αντί να διορθωθεί το όνομα, η ανάρτηση «κατέβηκε» από το blog γεγονός που επιβεβαίωνε τις υποψίες του κ. Γ Χατζή ότι η υπόθεση ήταν στημένη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις η γενικευμένη καχυποψία έχει πάρει και …ποινικές διαστάσεις, καθώς πολλοί υποπτεύονται ότι- με δεδομένη την εκλογική ήττα- όσοι αποχωρούν πριν τις 4 Οκτωβρίου μπορούν να πάρουν μαζί τους αντικείμενα που δεν τους ανήκουν. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι οι συνεργάτες του υφυπουργού Τ΄τυπου κ. Γκιουλέκα που αποχώρησε λόγω της προκήρυξης των εκλογών, υποχρεώθηκαν να περάσουν από σωματικό έλεγχο πριν εγκαταλείψουν με προσωπικά τους είδη το Μέγαρο Μαξίμου.

Το περιστατικό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο, όπως άλλωστε και η επίθεση που εξαπέλυσε χθές βράδυ ο κ. Τσιτουρίδης εναντίον « αυτών που φαίνεται να κάνουν κουμάντο σήμερα στην Ρηγίλλης και στο Μαξίμου”. Ο πρώην υπουργός που έμεινε εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ(παρ ότι οι υποθέσεις για τις οποίες είχε κατηγορηθεί αφορούν την περίοδο πριν το 2007 όταν ήταν κανονικά υποψήφιος στις εκλογές ) δήλωσε ότι θα μιλήσει «τις επόμενες μέρες».

Αν πράγματι ανοίξει το στόμα του, δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε καταγγελίες για περιστατικά σχετικά με το σκάνδαλο Βατοπεδίου τα οποία είχε παλιότερα υπονοήσει. Το βέβαιο είναι ότι δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια απλή εκλογική αποτυχία: το «σύστημα Καραμανλή» καταρρέει με ρυθμούς και περιστατικά που –τηρουμένων όλων των αναλογιών- θυμίζουν την κατάρρευση της δικτατορίας 35 χρόνια πριν. 

——————–

Δείτε τις προς Σάββα παραινέσεις από την «πεντανόστιμη» :  [ΕΔΩ]

16/09/2009 - Posted by | -Διάφορα, -Πολιτική

127 Σχόλια »

 1. Με όλα αυτά τα τραγελαφικά που ζούμε το τελευταίο διάστημα θυμήθηκα το δαχτυλίδι και την παράδοση του Σημίτη στον Καραμανλή ,Τι χαρές και πανηγύρια ρε παιδιά για τα χαϊδεμένα παιδιά της λέσχης μπίλντεμπεργκ .Και τώρα στο στημένο παιχνίδι των (εκλογών ) πρέπει ο γκιοργκάκης να βγει αυτοδύναμος ,κι΄όλα τα βιολιά σ΄αυτόν τον τόνο πρέπει να παίζουν κι ο Τσιτουρίδης κι΄η κόρη του Κίτσου ( και η μάνα του Κίτσου) θα ελεγα και η θεια Φωτούλα του Στάθη . ΟΛΟΙ αυτοί πολύ καλά κάνουν για να αναδείξουν στην εξουσία τους εκλεκτούς υπηρέτες τους .

  Τι φταίει ορέ κλεφτόπουλα η μοίρα μας! Το κακό το ριζικό μας! Τόσο πολύ πολιτική και κοινωνική εξαθλίωση ούτε στην χούντα είχαμε. Βλέπω όλα τα λουφαγμένα πράσινα ρεμάλια να τρέχουν , και τον κόσμο τις δουλειάς να παρακολουθεί απαθής τα γεγονότα λες και όλα αυτά που γίνονται είναι κάτι εξωγήινο γι΄ αυτόν.

  Σχόλιο από kiamul | 16/09/2009

 2. Όταν πάμε να βγάλουμε ηγέτη στην Ελλάδα που…..

  είναι διατεθειμένος να παραδώσει στον επιβουλέα μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, για να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς,
  επιτρέπει τον εικονικό βομβαρδισμό Ελληνικών νησιών από εχθρικά αεροπλάνα,
  έχει επιτρέψει την ναυτική έλευση εχθρικού πολεμικού πλοίου έξω από το σπίτι του,
  επιτρέπει την διαβρωτική δράση από ξένους διπλωμάτες στην Βόρεια Ελλάδα,
  συμφωνεί για την είσοδο στην ΕΕ στρατηγικών της εχθρών,
  λέει ναι σε σχέδια τύπου Ανάν,
  έχει για φίλο και πρώην πολιτικό σύμβουλο αποδεδειγμένα σκληρό προπαγανδιστή της ακραίας Σκοπιανής εθνικιστικής πολιτικής,
  λέει ναι στην επανείσοδο 100.000 ακραίων εθνικιστικών στοιχείων που επιβουλεύονται Ελληνικό έδαφος,
  έχει κάνει τον πολιτικό κόσμο της υφηλίου όταν ακούει Ελλάδα να γελάει και να χλευάζει,
  έχει υπογράψει Πρωτόκολλα και συμφωνίες για να είμαστε ο σκουπιδότοπος της Ευρώπης σε ότι αφορά τους λαθρομετανάστες,
  λέει ναι στους ψήφους των λαθρομεναστών για ψηφοθηρικούς λόγους,
  λέει όχι στους ψήφους της Ελληνικής διασποράς για ψηφοθηρικούς λόγους,
  εν μέσω εκλογών τα εθνικά ζητήματα της πΓΔΜ, του Αιγαίου και της Κύπρου τα κρύβει στο σκοτάδι,
  βάζει πάνω από όλα το κόμμα,
  κάνει προσωπική και όχι εθνική εξωτερική πολιτική,
  δεν διδάσκεται από τα προηγούμενα λάθη του.

  Τότε είμαστε ένας σχιζοφρενής λαός χωρίς ταυτότητα, που εν μέσω εθνικής αφασίας εισπράττει μόνο ντροπή, ταπεινώσεις και εξευτελισμούς της πατρίδας του στον διεθνή χώρο. Εάν σου αρέσει να είσαι θλιβερός κομπάρσος του «φωταδιστικού μηδενισμού και του ανένδοτου αμοραλισμού» τότε ψήφισε τον ηγέτη που σου αξίζει.

  Σχόλιο από akritas | 16/09/2009

 3. Τι λες βρε akritas… Ότι και κάποιοι παραληρούντες τροτσκιστές σαν τον Θύμιο! Δηλαδή ψηφίστε Κωστάκη γαι να μη πάρουν αμερικανόδουλοι την εξουσία!

  Δηλαδή το δίδυμο Κωστάκης-Ντορούλα ήταν διαφορετικής υφής;

  προσωπικά δε θέλω να γίνει εδώ κουβέντα για το ποιός είναι χειρότερος αλλά μ’ ενόχλησε η προεκλογική προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού με τέτοια επιχειρήματα και την καλλιέργεια κλίματος πανικού. Και το πιο αστείο είναι ότι βλέπουμε τους παλιούς στυλοβάτες της ξενοδουλείας, της εξάρτησης και των δεινών που επισσώρευσαν στον ελληνικό λαό να σκίζουν τα ιμάτιά τους και να γίνους κήρυκες ενός νεοφανούς αντιαμερικανισμού… λες και δεν τους πλήρωσε τα συμφωνημένα ο πάτρονας

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 16/09/2009

 4. Ματσουκάτες διάβασες μόνο αυτά που αφορούν τον George και νομίζεις ότι άφησα απέξω τον Κωστάκη με την Μπακογιάννη;
  Για μένα όποιος ψηφίζει και συμφωνεί με αυτά που ανέφερα και τα οποία αφορούν τα εθνικά μας ζητήματα είναι ενεργός στυλοβάτης της εθνικής σήψης και της πολιτικής παρακμής που μας έφεραν ΟΛΑ τα κόμματα της μεταπολίτευσης.
  Διώξαμε την μοναρχία και φέραμε την κομματοαρχία.

  Σχόλιο από akritas | 16/09/2009

 5. «…της εθνικής σήψης και της πολιτικής παρακμής που μας έφεραν ΟΛΑ τα κόμματα της μεταπολίτευσης.»

  Ενώ πριν; Όλα πήγαιναν καλά με τις χουντογιορτές των Απριλιανών; Με τηνΕΟΚΑ Β’; Με το πραξικόπημα της Κύπρου;

  Και ακόμα πιο πριν. Με την φιλοτουρκική πολιτική της μοναρχίας που αφιέρωνε ολόκληρο Λύκειο στην Κομοτηνή στο σφαγέα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας Τζελάλ Μπαγιάρ, ή στο Μεταξά που λατρευε τον Ατατούρκ τον οποίο ο Βενιζέλος πρότεινε για Νόμπελ Ειρήνης.

  Πότε ήταν καλύτερα Ακρίτα;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/09/2009

 6. Ομέρ
  Δεν συγκρίνω το χθές με το σήμερα,
  αλλά διορθώνω το σήμερα από τα λάθη του χθες
  αυτό κάνουν όλες οι ευνοούμενες δημοκρατίες.

  Εμείς διορθώσαμε τίποτα από το χθές ;

  Και μιλάω πάντα για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Και μιας που είπες για φιλοτουρκική πολιτική πες μου ποια διαφορά έχει ο Βασιλιάς με τον Παπανδρέου ή τον Καραμανλή να καταθέτουν στεφάνι στο Κεμάλ;

  Μάλλον χειρότερο από ένα Λύκειο.

  Σχόλιο από akritas | 16/09/2009

 7. Τι να κάνουμε;

  http://nosferatos.blogspot.com/2009/04/blog-post_8502.html

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 16/09/2009

 8. Καλό!!! Με εκφράζει.

  Ομέρ
  —————————————–

  «Σ’ αυτή την έρημη χώρα που ξεκολλά σαν την Πέτρινη σχεδία του Σαραμάγκου η σαν την τελική σκηνή του Underground του Κουστουριτσα ..στην no man’s Land επιπεδοχωρα , στην Νεοδημοκρατική Μεταδημοκρατια , στη χωρά που κρύβει το κεφάλι της στα σκυλάδικα , σαν την στρουθοκάμηλο που τρέμει το επερχόμενο τέλος
  Και που βουλιάζει μες τη κινούμενη άμμο του παρόντος και απωθεί και παρελθόν και μέλλον που βαδίζει σημειωτόν απάνω στο κενό και δεν τολμά να δει το βάραθρο από κάτω ,
  Στην χώρα που απώθησε το προπέρσινο τραύμα με τις Φωτιές και ξαναψήφισε τους Ίδιους, αρκούμενη στα καθρεφτακια και τις χάντρες και στα τριχιλιαρα
  Και που κατάπιε τα πιο απίστευτα σκάνδαλα , σαν παγωμένη από μια πληγή που δεν πονά τώρα γιατί ο πραγματικός πόνος θα έρθει αργότερα
  Και που κοιτούσε αμίλητη την εξέγερση του Δεκέμβρη, με μια εσωτερικευμένη οργή και τρόμο μαζί , και μια μνησικακία και φθόνο για τον ίδιο της τον εαυτό,σαν μια σκιά που έχει χάσει το σώμα της και μένει εγκλωβισμένη στον τοίχο………………Tί να κανουμε;….»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/09/2009

 9. akritas

  Το Λύκειο το είπα έτσι, συμβολικά, μιας και το αγγούρι της αύξησης της επιρροής του τουρκικού εθνικισμού στη Δυτική Θράκη που προκάλεσε και η Βασιλομήτωρ Φρειδερίκη, θα το φάνε τα παιδιά μας όπως φάινεται….

  Και αυτά είναι τα τελευταία. Η Μοναρχία και η Δεξιά πούλησαν μια Μικρά Ασία και μια Κύπρο κρατώντας την Ελλάδα εκτός του Α’ Παγκοσμίου πολέμου για 2 χρόνια «για χάρη του γυναικαδελφού» και μετά, το 1920, πορεύτηκαν με το όνειρο της «Μικράς πλην εντίμου Ελλάδος».

  Και μια χαρά τελικά τα κατάφεραν! Υλοποίησαν όλους τους προεκλογικούς τους στόχους… Και «Μικρά πλην έντιμο» , και «Οίκαδε»!

  Τότε παίχτηκαν τα μεγάλα στοιχήματα στην περιοχή και κάποιοι συνειδητά μας οδήγησαν στην ήττα… που την ολοκλήρωσαν το 1974 με το πραξικόπημα στην Κύπρο.

  Καλά τα λέει ο «Κιλκισιώτης» παραπάνω! Ή μήπως όχι!

  Όσο δεν κάνουμε αυτοκριτική και όσο αγνοούμε την αληθινή ιστορία, τόσο θα είμαστε καταδικασμένοι να τα ξαναζήσουμε.. Και θα τα ζήσει κυρίως ο Λαός, γιατί το Κολωνάκι ξέρει πάντα να ξεγλιστράει. Ε Κιαμούλ;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 16/09/2009

 10. @5, 9 Ούτε με την χούντα, ούτε με την μοναρχία, ούτε με τον Βενιζέλο. Φοβάμαι πως τα τελευταία 100 χρόνια έχουμε ένα έλλειμμα πολιτικής και πολιτικών στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί μας βλέπουν το δέντρο και όχι το δάσος. Δεν υπάρχει όραμα.
  Καλώς η κακώς το κέντρο αποφάσεων είναι οι Βρυξέλλες και εμείς μια μικρή Ευρωπαϊκή επαρχία. Είναι πλέον αδιάφορο αν μας κυβερνήσει ο ΓΑΠ η ο ΚΚ η Ντόρα! Οι Βρυξέλλες είναι υπεράνω όλων, αποφασίζουν, και θα αποφασίζουν για το καλό μας!!! Εμείς παραμένουμε θεατές στο θέατρο που παίζεται καθημερινά.

  Σχόλιο από theo | 16/09/2009

 11. Ένα ποστ γεμάτο απο ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ.

  http://efhbos.wordpress.com/2009/09/16/i_never_promise_you_a_rose_garden/

  Σχόλιο από Έφηβος | 16/09/2009

 12. «..Μήνες αργότερα την ίδια χρονιά (1999), πραγματοποιήθηκε στο Τορόντο του Καναδά η ετήσια σύνοδος της πολιτικής ηγεσίας των μελών του ΝΑΤΟ.Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Άκης Τσοχατζόπουλος, Υπουργός Άμυνας, επικεφαλής μιας μικρής αντιπροσωπείας και ένα σχετικά μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων από την Αθήνα.

  Όταν έκλεισαν οι εργασίες του συνεδρίου ακολούθησε η συνέντευξη τύπου της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ της οποίας προΐστατο ο Υπουργός Άμυνας Δαβίδ Κοχέν, με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και εκπροσώπους του τμήματος εξωτερικών υποθέσεων.Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πολιτικός τόνισε ότι οι εργασίες πήγαν πολύ καλά και ότι ο ίδιος ήταν πραγματικά ενθουσιασμένος για την συνεργασία και κατανόηση που επέδειξαν όλα τα μέλη.

  Κάποια στιγμή κατά την διάρκεια των ερωτήσεων βρήκα την ευκαιρία και ρώτησα τον ομιλητή πως είναι δυνατόν να μιλά για “συνεργασία και κατανόηση“, ενώ την ίδια ώρα οι ειδήσεις ανέφεραν ότι αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας παραβίαζαν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, καθώς επίσης ότι μόλις πρόσφατα οι δύο χώρες μέλη της συμμαχίας, ήλθαν τόσο κοντά στο πόλεμο εξ αιτίας ορισμένων ελληνικών νησιών που διεκδικούσε η “σύμμαχος της Ελλάδας, Τουρκία. “

  “Έχεις δίκιο, “ συμφώνησε με τα λόγια μου ο Αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης Κλίντον, “εδώ έχουμε πρόβλημα. Ένα πρόβλημα που πιστεύω ότι τελικά είμαστε στο σημείο επίλυσης του, καθώς η Ελληνική πλευρά αποδέχεται ορισμένους συμβιβασμούς ικανοποίησης αιτημάτων της Τουρκίας, παραιτουμένη για τον σκοπό αυτόν δικαιωμάτων της προς όφελος της εδραίωσης της ειρήνης και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών.

  Αυτή είναι μια υποχρέωση που ανέλαβε η ελληνική πλευρά και πιστεύω ότι σύντομα το θέμα αυτό θα έχει τακτοποιηθεί. “

  Κατά σύμπτωση μερικές εβδομάδες αργότερα επισκέφθηκε το Τορόντο ο Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Σημίτη, Γιώργος Παπανδρέου.Με την ευκαιρία εκείνης της επίσκεψης, οργανώθηκε συνέντευξη τύπου του Υπουργού προς τους φορείς των ομογενειακών Μέσων μαζικής ενημέρωσης, σε κεντρικό ξενοδοχείο του Τορόντο.

  Ο Υπουργός αναφέρθηκε πάνω στο πρόγραμμα της κυβέρνησης και υπεραμύνθηκε της πολιτικής του να ονομάσει τους μουσουλμάνους της Θράκης ως ..,Τούρκους.Ζήτησε δε την κατανόηση των αποδήμων ομογενών οι οποίοι έχουν τις δικές τους εμπειρίες πάνω στο …πολύ-πολιτισμό.

  Όταν κάποια στιγμή μου δόθηκε ο λόγος ανάφερα στον Υπουργό τους ισχυρισμούς των Αμερικανών υπευθύνων και τον ρώτησα εάν πραγματικά συμφωνεί μαζί τους.“Για του λόγου το αληθές“, τόνισα, “επικαλούμαι και την μαρτυρία του Πρέσβη σας στο Τορόντο ο οποίος ήταν παρών και άκουσε αυτά που ειπώθηκαν“, και του έδειξα τον παρακαθήμενό του Γιάννη Θωμόγλου, Πρέσβη της Ελλάδας στην Οτάβα.

  Ο υπουργός αφού με άκουσε, απάντησε: “ Προσωπικά πιστεύω ότι είναι καλύτερα να έχουμε μερικά στρέμματα γης λιγότερα από εκείνα που μας ανήκουν, και να κοιμόμαστε τα βράδια ήσυχοι και ασφαλείς, παρά να έχουμε ότι μας ανήκει και να μην μπορούμε να κλείσουμε μάτι από τον κίνδυνο κάποιας ξαφνικής επίθεσης κακόβουλων γειτόνων εναντίον μας. “

  Έμεινα με το στόμα ανοικτό από την απάντηση του Υπουργού.

  Σύμφωνα με τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες ρώτησα τον Υπουργό εάν είχε ενημερωθεί και συμφωνούσε μαζί του ο Ελληνικός λαός στον οποίο ανήκε η ….υπό διαπραγμάτευση γη.

  Δυστυχώς ο τελευταίος δεν απάντησε, … καθώς έγινε παρεμβολή από τον γραμματέα τύπου του υπουργού και μου ζητήθηκε να αρκεστώ μόνο σε μία ερώτηση, “προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία ερωτήσεων και στους υπόλοιπους δημοσιογράφους“………..»

  Αυτά γράφει μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος δίνοντας ημερομηνίες, τόπο και ονόματα…Παραδόξως τίποτα απο αυτά δεν αναφέρθηκε απο από τους ελλαδίτες δημοσιογράφους που συνόδευαν την αποστολή και παρευρίσκονταν στην συνέντευξη τύπου…»
  ‘’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’’
  =======================================
  «Απόσπασμα από άρθρο του Θωμά Σάρα με τίτλο «Μακεδονικό: η επανάσταση της κοινής λογικής» που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2008,στην..επιθεώρηση «Πατρίδες» του Καναδά.
  ————————————–

  ================================================

  Σχόλιο από Zωνιανίτης | 17/09/2009

 13. Το πολιτικό παιχνίδι είναι προδιαγεγραμμένο και τα χαρτιά σημαδεμένα.

  Τα ΜΜΕ «ξερνούν» πηχτά κύματα παραπολιτικής παραπληροφόρησης και ασύστολων ψευδών. Τέτοιος αποπροσανατολιστικός εμπαιγμός του ελληνικού λαού, ίσως, να μην έχει ιστορικό προηγούμενο.

  Μια σκανδαλωδώς κατευθυνόμενη και διατεταγμένη παραπολιτική φιλολογία. Με ορατότατο στόχο: Τη πλύση εγκεφάλου για το σπρώξιμο του Γιώργου Παπανδρέου στην κυβέρνηση, τη βατερλοποίηση του Κώστα Καραμανλή και την άνοδο της Ντόρας.

  Μόνο η τυφλοί και οι φανατικοί των κομματικών στρατών δεν το βλέπουν.

  Δυστυχώς έχουμε και πολλούς τυφλούς και πολλούς κομματικά αγκυλωμένους…

  Έτσι, μάλλον, οι επελαύνοντες «νταβάδες» θα πραγματοποιήσουν την πρώτη, καθοριστική, φάση των σχεδίων τους: Το Βατερλό Καραμανλή και την αυτοδυναμία του Γιωργάκη…

  Γι’ αυτό όλος ο χορός της δημοσιογραφικής διαπλοκής και των τηλεοπτικών «μπράβων» περιστρέφεται γύρω από τα «Οικονομικά», γύρω από τις παρλαπίπες του Γ.Π. στη Θεσσαλονίκη, τις οποίες (παρλαπίπες) όχι μόνο εξωραϊζουν, αλλά και τις πλασάρουν σαν διαφορετική, πιο «δημοκρατική», οικονομική επιλογή από αυτή της Ν.Δ.

  Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη εκλογική μάζα «χρήσιμων ηλιθίων» για να λέγονται τέτοια παραμύθια και τόσες υποσχέσεις από τους φρικώδεις μηχανισμούς της παραπληροφόρησης και τους ποικίλους πολιτικάντηδες.

  Φαίνεται ότι θεωρούν τον ελληνικό λαό παντελώς ηλίθιο με το να κάθονται να «στήνουν» πασαρέλες κοκορομαχιών πάνω στην οικονομική πολιτική, όταν αυτή καθορίζεται ΑΥΣΤΗΡΑ και χωρίς ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών.

  Όταν είσαι χειροπόδαρα δεμένος από την Ε.Ε. δεν μπορείς να μιλάς, και μάλιστα στο μέσον μια βαθύτατης καπιταλιστικής κρίσης, για διαφορετική πολιτική από αυτή που καθορίζει, επιβάλλει και ελέγχει το Διευθυντήριο των πολυεθνικών.

  Το έχουμε ξαναγράψει: Το διακύβευμα αυτών των εκλογών δεν είναι η οικονομία: οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν βγει από τις κάλπες, ακόμα και το ΚΚΕ, δεν μπορεί να χαράξει ΚΑΜΙΑ άλλη οικονομική πολιτική από αυτή που προστάζει η Ε.Ε.

  Πρέπει να ανατρέψεις αυτή την αιχμαλωσία. Και αυτό δεν γίνεται με καμία κάλπη. Απαιτεί επαναστατική ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης. Και αυτή προϋποθέτει ισχυρό, συνειδητό και οργανωμένο λαϊκό κίνημα που δεν υπάρχει…

  Εξάλλου αυτό το ζήτημα το έκανε ολοκάθαρο και Αλμούνια:

  «Οι πολιτικοί ηγέτες και τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πλήρως την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο αρμόδιος Επίτροπος της Ε.Ε. Χοακίν Αλμούνια, υπενθυμίζοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση, όποια και αν είναι, θα πρέπει στις 24 Οκτωβρίου να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις συστάσεις της Επιτροπής και του Ecofin»!!!

  Και, όμως, οι «νταβάδες» και τα «παπαγαλάκια» τους περιστρέφονται μόνο γύρω από αυτό και παραφιλολογούν πάνω στα ψεύδη και τη δημαγωγία του ΠΑΣΟΚ.

  Φυσικά αυτό δεν είναι τυχαίο:

  α). Εύκολα παρασύρεις τα εκλογικά κορόιδα, δηλαδή τη μάζα των «χρήσιμων ηλιθίων» που στενάζει και καταστρέφεται οικονομικά. Εμπορεύεσαι την απελπισία της και την οδηγείς εκεί που θέλεις, ελπίζοντας αφελώς, αυτή η μάζα, σε κάτι καλύτερο…

  β). Έξω όμως από αυτή την οργανωμένη παραπλάνηση, πετυχαίνεις και κάτι άλλο: Εξαφανίζεις τα εθνικά ζητήματα και τους εφιάλτες που έρχονται.

  Να, γιατί, ΟΥΔΕΙΣ ρωτάει τους πολιτικούς πάνω σε αυτά τα μεγάλα εθνικά θέματα και να, γιατί, κανένας πολιτικός απατεώνας δεν τα θίγει…

  Εδώ προωθείται η ΠΟΛΙΤΙΚΗ διάλυση της Ελλάδας και ουδείς μιλάει…

  ΟΠΩΣ έχουμε αναπτύξει στα προηγούμενα κείμενά μας, το διακύβευμα αυτών των εκλογών είναι τα «εθνικά ζητήματα».

  Αυτή είναι η βάση σήμερα.

  Όταν διαλυθούμε εθνικά ΚΑΝΕΝΑΣ αγώνας για Οικονομία και Κοινωνία δεν μπορεί να γίνει.

  Το κοινωνικό ζήτημα, σήμερα, έχει ως αιχμή το ΕΘΝΙΚΟ.

  Η «εθνική» διάλυση, διαλύει κάθε ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΣΤΟ ΑΓΩΝΑ, κάθε δυνατότητα κοινωνικών, οικονομικών και πολιτικών διεκδικήσεων.

  Η «αριστερά» σβήνει, ακριβώς γιατί,χωρίς να το καταλαβαίνει,υπονομεύει το εθνικό έδαφος, πάνω στο οποίο είναι συγκροτημένες οι αρθρώσεις της κοινωνικής και πολιτικής πάλης: Οι αρθρώσεις των λαϊκών κινημάτων…

  ————————————–

  Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 17/09/2009

 14. ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΡΗΞΗ

  Το Άρδην, μέχρι σήμερα, στα δεκατρία χρόνια της διαδρομής του, απέφευγε να τοποθετείται, σε προεκλογικές περιόδους, γύρω από τη μία ή την άλλη επιλογή, επενδύοντας μάλλον σε πιο μακρόχρονη ιδεολογική βάση και προοπτική. Σε αυτές τις εκλογές όμως θα αλλάξουμε στάση. Είναι καιρός να συνταχθούμε με τη μεγάλη κατηγορία των Ελλήνων οι οποίοι, λιγότερο ή περισσότερο συνειδητά, αρνούνται να συμμετάσχουν σε ένα πολιτικό παιγνίδι και ένα πολιτικό σύστημα, φθαρμένο έως το κόκαλο, και μάλιστα τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει και το καράβι μπάζει νερά από παντού.

  Εκλογές εσωτερικού χώρου

  Ήδη, τονίσαμε στη Ρήξη της 5ης Σεπτεμβρίου, πως οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου θα είναι εκλογές «εσωτερικού χώρου». Το κύριο ή αποκλειστικό διακύβευμα θα αφορά την «οικονομία» και τους καλύτερους τρόπους προσαρμογής στα κελεύσματα της Ε.Ε. και του νεοφιλελεύθερου διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Και αυτό εξυπηρετεί όλα τα κόμματα.

  Και, όμως, όλοι γνωρίζουμε πως η βασική κακοδαιμονία αυτού του τόπου, από τότε που απέκτησε κρατική υπόσταση, συναρτάται με τον τρόπο ένταξής του στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία. Όλες μας οι επαναστάσεις υπήρξαν εθνικοαπελευθερωτικές, από το 1821 έως τους Βαλκανικούς, το ’40, και τον κυπριακό αγώνα. Η δικτατορία επεβλήθη το 1967 κυρίως για την Κύπρο και έφυγε εξ αιτίας της εισβο΄λής στην Κύπρο. Η μορφή και οι κατευθύνσεις της οικονομίας μας καθορίζονται από τον μεταπρατικό χαρακτήρα των αρχουσών ελίτ και τον τρόπο ένταξής μας στην παγκόσμια αγορά. Το γεγονός ότι δεν παράγουμε σχεδόν τίποτε και η οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό, την οικοδομή, τα ναυτιλιακά εμβάσματα, ενώ οι εξαγωγές μας είναι ασήμαντες και οι εισαγωγές μας τεράστιες, καθορίζει και τον χαρακτήρα των κοινωνικών τάξεων και τη φύση των εσωτερικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες «αφ’εαυτές» δεν μπορούν ποτέ να ξεπεράσουν τα όρια ενός κήπου «εσωτερικού χώρου». Αν οι εσωτερικές κοινωνικές συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις δεν συναντηθούν με την καθοριστική εξωτερική διάσταση, δεν μπορούν παρά να παράγουν δήθεν επαναστάσεις, τύπου Δεκεμβρίου του 2008, που στην πραγματικότητα δεν απειλούν ούτε το κοινωνικό καθεστώς, ούτε το καθεστώς της εξάρτησης.

  Γι’ αυτό και όλα τα «κινήματα» στα όποία πρωτοστατούν οι Αριστεριστές, ο Συριζα, το ΚΚΕ και ο κρατικοδίαιτος συνδικαλισμός είναι κινήματα με περιορισμένες διαστάσεις, κατάλληλα μόνο για να ανακουφίζουν την ψευδή συνείδηση γερασμένων γραφειοκρατών. Το σύστημα στην Ελλάδα απειλείται μόνον όταν θίγεται η σχέση του με το καθεστώς της εξάρτησης και τα λοιπά είναι είτε αυταπάτες είτε μυθεύματα . Γι’ αυτό και Αμερικανοί, εκσυγχρονιστές, “σοβαροί” δημοσιογράφοι” τύπου Πρετεντέρη και επαναστάτες Εξαρχείων και Κολωνακίου, τον «αστό» Τάσσο Παπαδόπουλο μισούσαν κατάβαθα και όχι βέβαια τους “προλεταρίους” Αλαβάνο, Χριστόφια, ή Παπαρήγα. Οι εκλογές λοιπόν διεξάγονται χωρίς διόλου να θίγονται τα βασικά ζητήματα του ελληνισμού: το Σχέδιο Ανάν, που επανέρχεται με νέο περιτύλιγμα στην Κύπρο, με τις ευλογίες μιας κυριολεκτικά ενδοτικής κυπριακής ηγεσίας και του «υπουργείου από το Εξωτερικόν» της Ελλάδας. το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. και της αυξανόμενης επιθετικότητάς της έναντι της Ελλάδας. το Σκοπιανό, που κινδυνεύουμε να το χάσουμε μέσα από τον ίδιο τον ΟΗΕ. οι αρνητικές εξελίξεις στα ζητήματα των αγωγών και η στάση της Ρωσίας. η κρίση της παγκοσμιοποίησης, που στέλνει αλλεπάλληλα κύματα λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, κ.λπ., κ.λπ.

  Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως δεν πρόκειται απλώς για μία επανάληψη των ιδίων, αλλά για μία επιδείνωση, όπου τα βασικά και καυτά ζητήματα παραμερίζονται και αποσιωπούνται, διότι όλες οι συνιστώσες του πολιτικού συστήματος αποτελούν φυτά εσωτερικού χώρου, και οι θύελλες τις οποίες προκαλούν είναι θύελλες μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Εξάλλου, πώς μπορούν να λυθούν τα ζητήματα της φοροδιαφυγής ή της διάρθρωσης της οικονομίας αν δεν καταστραφεί το μεταπρατικό καθεστώς, που παράγει την ανάλογη μεταπρατική κοινωνική διάρθρωση;
  Και σε αυτή την παγίδευση, δυστυχώς, έχει πιαστεί και ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, που, ενώ γνωρίζει πού βρίσκεται η καρδιά των ζητημάτων, βολεύεται με ένα ψευδεπίγραφο και επιδερμικό πολιτικό σύστημα. Εξάλλου και τον Καραμανλή, στις προηγούμενες εκλογές, η στάση του απέναντι στον Μπους στο Σκοπιανό τον εξέλεξε και όχι η ανικανότητά του στις πυρκαγιές ή ο συγχρωτισμός του με τα λαμόγια της παράταξής του. Και, όμως, και αυτός στο τέλος ευθυγραμμίζεται με τη λοιπή ελίτ των παρασίτων και πρωτοστατεί στην αποσιώπηση.

  Η φανερή γοητεία του νεο-οθωμανισμού

  Την ίδια στιγμή, η Τουρκία αναβαθμίζει αδιάκοπα τον ρόλο της στην περιοχή και αποκτά ηγεμονικά χαρακτηριστικά, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, ώστε ένα αυξανόμενο μέρος της ελληνικής «ελιτείας» εμφανίζεται διατεθειμένο να «επαναλάβει» το «πείραμα» των Φαναριωτών, δηλαδή να ενταχθεί υπό την νεο-οθωμανική ομπρέλα, με αντίτιμο την αναβάθμισή της στα Βαλκάνια, ως υποτακτικός των Τούρκων.

  Ξεχνούν όμως πως η ιστορία, δύστυχώς ή ευτυχώς, δεν επαναλαμβάνεται. Οι νεο-οθωμανοί του σήμερα δεν είναι οι Οθωμανοί του χτες. Ούτε και αντιστοίχως οι Έλληνες. Οι Έλληνες, μετά την Άλωση, μπορεί να ήταν πολιτικά και στρατιωτικά ηττημένοι, διατηρούσαν όμως το υψηλότερο πληθυσμιακό, οικονομικό και πνευματικό επίπεδο στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι Τούρκοι ήταν άξεστοι πολεμιστές. Αυτή η πραγματικότητα μετέβαλε το ελληνικό στοιχείο σε αναγκαίο συμπλήρωμα της οθωμανικής εξουσίας, που για τους ίδιους λόγους χρησιμοποιούσε –εξ ανάγκης– και τους Αρμενίους και τους Εβραίους. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Τουρκία διαθέτει δική της αστική τάξη και δική της πνευματική ελίτ, έχοντας απορροφήσει στον τουρκισμό ένα μεγάλο μέρος των παλιών χριστιανικών και ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας. Αντίθετα, οι Έλληνες έχουν ξεπέσει στα Βαλκάνια σε ένα δευτερεύον οικονομικό και πνευματικό μέγεθος, αλλά παραμένουν ανταγωνιστικοί προς την Τουρκία.

  Η Τουρκία, παρά την πρόσφατη νεο-οθωμανική της ενίσχυση, παραμένει ευάλωτη στο εσωτερικό της από την παρουσία των Κούρδων και των Αλεβήδων, ενώ βέβαια δεν διαθέτει τα μεγέθη και την ισχύ της παλιάς οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γι’ αυτό η ολοκλήρωση του νεο-οθωμανισμού δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με απλή ένταξη της Ελλάδας σε μια «νεο-οθωμανική σφαίρα», όπως φαντασιώνονται ορισμένοι, αλλά προϋποθέτει την πλήρη υποταγή της Ελλάδας και της Κύπρου. Γι’ αυτό και η Τουρκία συνεχίζει τη στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο και την επιθετικότητα στο Αιγαίο, ανατρέποντας τα σχέδια των εγχωρίων φαναριωτών, που εμφανίζονται έτσι «οθωμανικότεροι» των Τούρκων.

  Ο ελληνισμός και η νεο-οθωμανική στρατηγική έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση και αυτό δεν μπορούν να το ανατρέψουν ούτε ο Παπανδρέου, ούτε η Μπακογιάννη, ούτε ο Χριστόφιας, ούτε προφανώς κάποιοι διανοούμενοι, είτε του εκσυγχρονιστικού και «ανανεωτικού» χώρου, είτε του πατριαρχικού. Βέβαια μπορούν να κάνουν και κάνουν πολλά, δηλαδή μας αφοπλίζουν, κυριολεκτικά και ιδεολογικά, απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα. Ωστόσο, δεν μπορούν, τουλάχιστον για αρκετά χρόνια ακόμα, να άρουν εν τοις πράγμασι τους όρους του θεμελιώδους ανταγωνισμού ελληνισμού και τουρκισμού.

  Σήμερα, απλώς αφήνουν την Τουρκία να προχωράει τις θέσεις της στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, ενώ οι ίδιοι εμπλέκονται σε διαμάχες χωρίς αρχές για τη νομή της εξουσίας και την κατανομή της πίτας ενός παρασιτικού εισοδήματος, και ανοίγουν έτσι τον δρόμο σε μια αναπόφευκτη μελλοντική σύγκρουση.

  Ένα καθολικό αδιέξοδο

  Η Νέα Δημοκρατία, αφού απέτυχε παταγωδώς σε πολλαπλά πεδία, εμφανίστηκε διά του αρχηγού της ως η «υπεύθυνη δύναμη» που εκπροσωπεί τους «σοβαρούς επιχειρηματίες» και τις «ανάγκες της οικονομίας», στη γραμμή του διπόλου Βήμα-Καθημερινή/Πρετεντέρης-Παπαχελάς, οι οποίοι προωθούν τη γραμμή της συστράτευσης των υπεύθυνων αστικών δυνάμεων της χώρας, ακόμα και πιθανή συγκυβέρνηση των δύο μεγάλων κομμάτων ή έστω τμημάτων τους. Και φαίνεται να εγκαταλείπει ακόμα και εκείνα τα μέτωπα που έδιναν στον Καραμανλή ένα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ΓΑΠ, δηλαδή την έστω δειλά «εθνικότερη» πολιτική της, όπως φάνηκε στο Σχέδιο Ανάν, στο Βουκουρέστι για τα Σκόπια, στους αγωγούς. Η εμμονή στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η ευθυγράμμιση με την ενδοτική Υπουργό Εξωτερικών του, μοιάζουν να ολοκληρώνουν την ενσωμάτωσή του στο σύστημα της εξάρτησης και του αφαιρούν κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα.

  Το ΠΑΣΟΚ επενδύει στη φαντασιακή και φανταστική ικανοποίηση των αιτημάτων κάθε πικραμένου, ώστε να πάρει την εξουσία, «και… βλέπουμε», ενώ στην πραγματικότητα ετοιμάζεται για την ίδια πολιτική, ακόμα περισσότερο προσδεδεμένη στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών! Όσο για τους υπόλοιπους τομείς, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο απελπιστικά από ό,τι με τη Νέα Δημοκρατία: Αλιβιζάτος, Λιάκος, Δαμανάκη και όλη η παρέα των εθνομηδενιστών θα ολοκληρώσουν την άλωση της ελληνικής παιδείας, ενώ, στα εθνικά θέματα, είναι προφανές ότι η υποταγή στους Τούρκους και τους Αμερικανούς θα καταστεί επαχθέστερη. Εξ’ άλλου ήδη το ΠΑΣΟΚ δίνει και προεκλογικά δείγματα γραφής στα μεγάλα αφεντικά με τις θέσεις του Γιώργου για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και του Λοβέρδου για τα Σκόπια.

  Το ΚΚΕ καλεί στην ανατροπή των οικονομικών «σχεδίων της πλουτοκρατίας», χωρίς βέβαια να τολμά να βάλει ζήτημα ανατροπής του παρασιτικού μοντέλου, και του συστήματος των επιδοτήσεων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ… επιμένει στα δικαιώματα των λαθρομεταναστών και την «οικολογική ζημιά» που προκαλεί ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης(!). Η στάση και των δύο κομμάτων στο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης και της μαύρης εργασίας, την οποία τροφοδοτεί, θα πρέπει να συνδεθεί με την ίδια την ταξική φύση αυτών των «λαϊκών κομμάτων», πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Το ΚΚΕ, ως κόμμα των μικρομεσαίων εργολάβων του κατασκευαστικού και οικοδομικού τομέα (πρώην οικοδόμων τεχνιτών καθώς και ενός αριθμού μηχανικών και μικροεπιχειρηματιών), είναι προφανές πως δεν θέλει και δεν μπορεί να θίξει τα συμφέροντα της ταξικής του βάσης, που απαιτούν την παρουσία των φθηνών λαθρομεταναστών. Και το ίδιο βέβαια συμβαίνει σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου δεν είναι μόνο η πληθώρα μηχανικών, αρχιτεκτόνων και κατασκευαστών (και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΝ σε οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία συμμετέχει), που οδηγεί σε μια ανάλογη θέση, αλλά και η πληθώρα των διανοουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών, που χρειάζονται τους λαθρομετανάστες για να τους καθαρίζουν τα σπίτια, να γεμίζουν νερό τις πισίνες τους, να κτίζουν τα εξοχικά τους στο Πήλιο και την… Φολέγανδρο, να φυλάνε τα παιδιά και τους ηλικιωμένους στις οικογένειές τους. Κατά συνέπεια, η «αντιρατσιστική» υστερία αυτών των κομμάτων, σε κάθε προσπάθεια να συζητηθεί έστω το πραγματικό και πιεστικό ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, δεν εκκινεί μόνο από την αριστερή παράδοση της αλληλεγγύης προς τους κατατρεγμένους, αλλά υποκρύπτει άλλα πολύ πιο «πεζά» κίνητρα.

  Η αντιρατσιστική ιδεολογία στην Ελλάδα έχει καταντήσει να είναι ιδεολογία των ανώτερων και μεσαίων στρωμάτων κάθε είδους, που επωφελούνται από τη μαύρη εργασία και, επομένως, από τη διαιώνιση της λαθρομετανάστευσης. Αυτό συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ και στη Νέα Δημοκρατία, και στον αγροτικό τομέα και τις κατασκευές, και στη μεταποίηση και τις υπηρεσίες. Το ναρκωτικό της μαύρης εργασίας, που τροφοδοτεί καθημερινά η λαθρομετανάστευση, έχει επεκταθεί στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και ο «αντιρατσισμός» ήταν η κυρίαρχη ιδεολογία των ελίτ, σε όλα τα κόμματα, από τον Παυλόπουλο έως τον Αλαβάνο. Έπρεπε να έλθει η οικονομική κρίση με την ανεργία και η διόγκωση των κοινωνικών συνεπειών της λαθρομετανάστευσης στα κέντρα των πόλεων και η εγκληματικότητα, για να αρχίσει να ενισχύεται ένα αντίστροφο ρεύμα, το οποίοι μάλιστα καρπώθηκαν οι όντως ρατσιστές του ΛΑΟΣ.

  Το ΛΑΟΣ, το οποίο ψευδεπίγραφα εμφανίζεται ως πατριωτικό κόμμα, βολεύεται και αυτό σε μια πολιτική ατζέντα που θα αφορά μόνο τα εσωτερικά ζητήματα, επιμένοντας στη λαθρομετανάστευση και την εγκληματικότητα. Και αυτό διότι η πατριωτική διάσταση του κόμματος επικεντρώνεται σε δημοκοπίες γύρω από το Μακεδονικό, που είναι το «εύκολο» πεδίο παρέμβασης όλων των δημαγωγών μια και συγκινεί ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, εξ αιτίας των εξωφρενικών απαιτήσεων των Σκοπιανών, αλλά δεν βγάζει τσιμουδιά για το κεντρικότερο και δυσκολότερο ζήτημα του ελληνισμού, την Κύπρο. Και, μάλιστα, ο αρχηγός του δήλωσε πως στηρίζει τον ηγέτη του κυπριακού ενδοτισμού, Χριστόφια. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην Ευρωβουλή έστειλε την κυρία Τζαβέλα, γνωστό στέλεχος όλων των νταβατζήδων, από τον Κόκκαλη έως τον Κυριακού, και «φίλη» της αμερικανικής πρεσβείας.

  Τέλος, οι φοβεροί «Οικολόγοι» δεν κατάφεραν να παρέμβουν ούτε καν κατά τη διάρκεια των πρωτοφανών πυρκαγιών της Αττικής και κάηκαν σαν πυροτέχνημα, πριν καν μεγαλώσουν. Όσο για τον «δημοκρατικό πατριωτικό χώρο», τα πράγματα έχουν φθάσει σε τραγικό σημείο.

  Άκυρο ή αποχή

  Γι’ αυτούς, και πολλούς άλλους λόγους, που περιλαμβάνουν την απόλυτη απαξίωση ενός διεφθαρμένου, έως το κόκαλο, πολιτικού συστήματος, οι πολίτες της χώρας επέλεξαν, σε μεγάλο ποσοστό, την αποχή από τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου. Επρόκειτο εν πολλοίς για μια συνειδητή πολιτική θέση, που εξέφραζε όχι μόνο την αηδία των πολιτών, αλλά, και εν μέρει, το αίτημα –εκφρασμένο με αρνητικό τρόπο– για μια νέα αρχή στη γερασμένη πολιτική πραγματικότητα της χώρας.

  Είναι καιρός, δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμιά ικανοποιητική εναλλακτική πρόταση, να συνταχθούμε με αυτή την εκπεφρασμένη βούληση, προκρίνοντας είτε την αποχή από τις εκλογές είτε την έκφραση της αποδοκιμασίας μας με λευκή ή άκυρη ψήφο. Μάλιστα, ως ένα βήμα συμβολής στη δυνητική συγκρότηση μιας νέας πολιτικής αντίληψης, θα προωθήσουμε και την εκτύπωση ενός άκυρου «ψηφοδελτίου» στο οποίο θα μπορούν να αναγνωριστούν πολλοί συμπολίτες μας.

  Επί πλέον, η στήριξη αποπειρών χωρίς κανένα μέλλον και προοπτική θα πρέπει να αποκλειστεί για δύο ακόμα σοβαρούς λόγους.
  Πρώτον, προϋπόθεση για να αρχίσει να συγκροτείται, επί τέλους, ένας σοβαρός και ελπιδοφόρος πολιτικός χώρος είναι ότι θα πρέπει κάποτε να τελειώσουμε τόσο με τα απομεινάρια του παρελθόντος, που εμποδίζουν, εδώ και χρόνια, οποιαδήποτε σοβαρή απόπειρα ανασύνθεσης, όσο και με διάφορες φαιδρές απόπειρες νεόκοπων παραγόντων για «πλασάρισμα» στο πολιτικό σκηνικό.

  Δεύτερον, να εμποδίσουμε, ή έστω να δυσκολέψουμε κατά το δυνατόν, την απόκτηση αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα. Και η υποστήριξη σχημάτων με προδιαγεγραμμένη αποτυχία και χωρίς σοβαρότητα, αυξάνοντας το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων, ενισχύει, με βάση τον εκλογικό νόμο, το πρώτο κόμμα, που χρειάζεται μικρότερο ποσοστό για να επιτύχει αυτοδυναμία.

  Αγαπητοί φίλοι, έξοδος.

  Άρδην

  Υ.Γ. Επισυνάπτουμε στο μήνυμα το ψηφοδέλτιο σε μορφή εκτυπώσιμη μορφή.

  ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΑ ΚΑΤΩΘΙ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:

  ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΡΔΗΝ – ΡΗΞΗΣ ΑΘΗΝΑΣ :2103826319 (Ώρες γραφείου) – 6972.720422
  ΓΡΑΦΕΙΑ ΑΡΔΗΝ – ΡΗΞΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: 2310543751 (Ώρες γραφείου) – 6947219501

  Και στα ηλ. ταχυδρομεία: efrixi@gmail.comperardin@gmail.com

  Σχόλιο από Αρδην | 17/09/2009

 15. Καρατζαφέρης: Ο έμπορος της απελπισίας και της βλακείας

  Κάποιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι υπάρχουν περίοδοι στην ιστορία όπου η επελαύνουσα παρακμή και σήψη γίνεται πηγή της αλαζονικής ανοησίας, αδυνατίζει τη συλλογική συνείδηση και δημιουργεί σε πλατιά στρώματα του πληθυσμού την ανάγκη να μην έχουν πολιτικές πεποιθήσεις, την ανάγκη της παραπολιτικής χυδαιότητας, την ανάγκη δηλαδή να αναζητούν απελπισμένα μια αχτίδα φωτός από οποιοδήποτε τυχόντα πολιτικό τυχοδιώκτη.

  Αυτό που συντελείται σήμερα είναι η «επέλαση» της νεοταξικής βαρβαρότητας: Μια «επέλαση» ασύλληπτη, σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς τομείς, μια «επέλαση» χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Τα πάντα ισοπεδώνονται! Η Ιστορία, η Πολιτική, η Αισθητική κάθε κοινωνική Επιστήμη βρίσκονται υπό διωγμό. Η θεωρητική γνώση χλευάζεται και έχει ανακηρυχθεί, επίσημα, η κηδεία της από τους άμβωνες της νεοταξικής βαρβαρότητας (ΜΜΕ).

  Μέσα σε αυτή την ασύλληπτη κατάπτωση των ιδεών και αξιών, της γνώσης και της σκέψης, εκκολάπτεται η αυθάδεια της ανοησίας. Και αυτό γιατί τέτοιες καταστάσεις σήψης και παρακμής δημιουργούν ένα πλατύ κοινωνικό στρώμα χωρίς πεποιθήσεις και συγκροτημένες αξίες, χωρίς σκέψη και πολιτική συνείδηση, στρώματα εξαθλιωμένα οικονομικά, πολιτικά και ψυχολογικά, στρώματα ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΑ και ακραίως ΑΛΛΟΤΡΙΩΜΕΝΑ τα οποία τρέφονται από την κακοπιστία, τα «κόπρανα» των ΜΜΕ, την παραπολιτική παραφιλολογία και όλων των ειδών τις χυδαιότητες των μηχανισμών εξουσίας.

  Το να βρίσκει σήμερα απήχηση η ανοησία, το ψεύδος και η χυδαιότητα σημαίνει ότι έχει δημιουργηθεί και ένα ανάλογο κοινό…

  Προϊόν αυτής της γιγάντιας ιστορικής κατάπτωσης και παρακμής, και αυτού του αλλοτριωμένου «κοινωνικού στρώματος», είναι ο Καρατζαφέρης όπως έχουμε αναλύσει διεξοδικά.

  Την ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ αυτών των κοινωνικών στρωμάτων εμπορεύεται ασυστόλως και σε δημαγωγικές φόρμες παράνοιας. Φόρμες όπου η πολιτική χυδαιότητα και ανοησία εμφανίζεται με το λούστρο του «πατριωτισμού»!!!

  Το έχουμε γράψει πολλές φορές. Δεν υπάρχει, ίσως, άλλος πολιτικός στην Ελλάδα, ο οποίος να κερδοσκόπησε τόσο πρόστυχα πάνω στην προστυχιά της ανοησίας των εξαθλιωμένων και απελπισμένων.

  Αυτή τη «μάζα» την τσαλαπατημένη, την κατεστραμμένη, προδομένη, αλλοτριωμένη πλήρως από το καθεστώς και ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΗ εμπορεύεται ο Καρατζαφέρης. Της πουλάει οτιδήποτε φούμαρο και πολιτική χυδαιότητα ακριβώς γιατί αυτή η «μάζα» δεν πιστεύει πλέον σε κανένα Θεό, δεν έχει πολιτικές πεποιθήσεις, δεν έχει Ιδέες και Οράματα, δεν έχει καμιά Πίστη σε τίποτα. Κινείται σαν την άμμο αηδιασμένη από κάθε κόμμα…

  Ο «σκληρός πυρήνας» αυτής της «μάζας» είναι ΓΕΝΙΚΑ η «δεξιά» (με όλα τα «ακροδεξιά» παρακλάδια της). Γιʼ αυτό και ο διατεταγμένος ρόλος του Καρατζαφέρη είναι η υπονόμευση της Ν.Δ. Γιʼ αυτό τον «πλασάρουν» τα ισχυρά οικονομικά κέντρα (είναι πλήρως υποταγμένος σε αυτά και μόνο οι τυφλοί δεν το βλέπουν) σαν ΑΠΟΘΗΚΗ των ποικίλων πολιτικάντηδων της «δεξιάς» κυρίως, αλλά και σαν «αποθήκη» των ποικίλων «κοπράνων» της καθεστωτικής βαρβαρότητας: Από τα πολιτικά «κόπρανα» μέχρι τα τηλεοπτικά «κόπρανα».

  Ο Καρατζαφέρης αποτελεί, σήμερα, έναν από τους θεμελιακούς λίθους των «νταβάδων» για την αποδόμηση του πολιτικού σκηνικού και την κατασκευή ενός νέου πιο εφιαλτικού. Οι αφελείς που πιστεύουν (πολλοί όχι και τόσο αφελώς, αλλά με «ακροδεξιά» σκοπιμότητα) στα δήθεν πατριωτικά του κηρύγματα και στις λοιπές ανοησίες του, πολύ σύντομα θα προσγειωθούν ανώμαλα…

  Το πρόβλημα, συνεπώς, με τον Καρατζαφέρη δεν είναι το γιατί «συλλέγει» και Πασόκους ή και Κουκουέδες, «επιχείρημα» που πολλοί προτάσσουν για να δικαιολογήσουν τη στάση τους ή να επικαλύψουν την πολιτική ΟΥΣΙΑ του ΛΑ.Ο.Σ.

  Το γιατί «συλλέγει» και το τι είναι αυτό που «συλλέγει» το εξηγήσαμε.

  Είναι, όμως, «επιχείρημα» πολιτικό να προτάσσει κάποιος το εμπόριο της απελπισίας και της ανοησίας και να κλείνει τα μάτια στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ Καρατζαφέρη, στο τι λέει και στο τι πράττει κάθε φορά, στο τι επιδιώκει και στο ΠΟΙΟΣ είναι ο ρόλος του;

  Το πρόβλημα είναι γιατί τον ψηφίζουν και άνθρωποι που ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ή ποια ΠΟΛΙΤΙΚΗ υλοποιεί και τίνος συμφερόντων πολιτική προωθεί;

  Το πρόβλημα είναι το γιατί λειτουργεί «ρεαλιστικά» για να τον ψηφίσουν οι απελπισμένοι (γιατί αυτά θέλουν να ακούσουν) ή ότι εξαπατά τους απελπισμένους;

  Όποιος δεν μπορεί να αντιληφθεί αυτή τη διαφορά μάλλον είναι αθεράπευτος ή «εγκάθετος» της απάτης Καρατζαφέρη.

  Υπάρχουν χιλιάδες αποδείξεις για τον πολιτικό «χαρακτήρα» και το ρόλο του Καρατζαφέρη: Από το πρόγραμμα του ΛΑ.Ο.Σ μέχρι τις άμεσες πρακτικές του, τα ποικίλα λόγια των ανοησιών του και τις ΕΠΙΛΟΓΕΣ του.

  Θα περιοριστούμε μόνο σε κάποιες καραμπινάτες, τρέχουσες αποδείξεις:

  α). Την επιλογή της Νίκης Τζαβέλλα: Η πλέον διαπλεκόμενη με τα ισχυρά οικονομικά κέντρα και η πλέον φανατική της «πολυπολιτισμικότητας» και των νεοταξικών σεναρίων…

  β). Τις προτάσεις του για συγκυβερνήσεις και οικουμενικά σχήματα: Αυτά που προωθούνται μανιωδώς από τα οικονομικά κέντρα εξουσίας…

  γ). Την πρότασή του για τον Σημίτη στην Προεδρία!!!

  δ). Τις πολύμορφες διατυπώσεις του ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί σε κυβερνητικό σχήμα (δηλαδή καθεστωτικό σχήμα) με ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ: Η «συνταγή» των «νταβάδων»!!!

  ε) Τέλος την οργανωτική του πρακτική: την προβολή του ΛΑ.Ο.Σ σαν «Αποθήκη» όλων των ξεπεσμένων και «ξερασμένων» πολιτικάντηδων των κυβερνητικών κομμάτων με προτεραιότητα εκείνων που προέρχονται από τη Ν.Δ. (ο κεντρικός στόχος), καθώς και όλων των κοινωνικών «απορριμμάτων».

  Διαβάστε σχετικά ΕΔΩ:

  http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=3655

  Όποιος δεν θέλει να κλείνε τα μάτια και όποιος δεν φοράει τις παρωπίδες της «ακροδεξιάς» αναρρίχησης στην κυβερνητική εξουσία, βλέπει τα ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ.

  Είναι ολοκάθαρη η διατεταγμένη πολιτική απάτη του Καρατζαφέρη.

  Και είναι αυτή η ΑΠΑΤΗ το πρωτεύον και το πολιτικό κριτήριο και ΟΧΙ ποιοι των ψηφίζουν, ποια απελπισμένα κορόιδα παγιδεύονται…

  Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 17/09/2009

 16. Γραφει ο Γιαννης Πρετεντερης και συμφωνω μαζι του

  Για το ΚΚΕ, ας πούμε, «αντιλαϊκή» είναι όποια πολιτική δεν εμπίπτει στα γούστα του, χωρίς κανείς να μας εξηγεί ποιος παραχώρησε στον Περισσό το κοπιράιτ να ξεδιαλέγει τι είναι αντιλαϊκό και τι όχι.

  Το παράδειγμα αφορά φυσικά όλα τα κόμματα και πολλούς πολιτικούς. Με την πρόσθετη παρατήρηση ότι συνήθως κραυγάζουν περισσότερο υπέρ του λαού όσοι προτιμώνται λιγότερο από τον ίδιο τον λαό για να τον εκφράσουν. Κατά κανόνα, δηλαδή, η φασαρία που κάνουν η άκρα Αριστερά και η άκρα Δεξιά υπέρ του λαού είναι αντιστρόφως ανάλογη της λαϊκής απήχησής τους.

  Σχόλιο από Zurichman | 17/09/2009

 17. OMEΡ πουλικαμ λελεβσε π’εχσε, μη κλωϊσα ξαν σα γενοκτωνιας θα χανω τ΄αχουλιμ και κατηβενω αυκα και συρωσας εναν λαπορτ ,επουγαλευτα εγρικατεν τιποτα! εκλογας εχωμε…

  Οσο για τούς αλλους ο καθενας λεει οτι μαλακια του κατεβη στο κεφαλι ,αλλος αποχη ,αλλος λευκο και ακυρο ,επενδυμενα ολα με αφθονη επαναστατικη φρασεολογια.

  Εγω σας λεω ενα οταν απουσιαζει ο γατος χωρευουν τα ποντικια, και στην συγκεκριμενη περιπτωση ο γατος ειναι το εργατικο κινημα και ποντικια ολοι αυτοι που απο το πρωϊ μεχρι το βραδυ διατεινονται πως θα μας σωσουν απο τους δυναστες μας. Γιολτασια σε ενα ερημο τοπιο απο κοινωνικους αγωνες,η ερημια μεταφεται σ΄ολους τους τομεις της ζωης των ανθρωπων,ερημια παντου

  Σχόλιο από kiamul | 17/09/2009

 18. Κι όμως…
  Μόνο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντήσουμε εθνοτικούς αυτοπροσδιορισμούς 🙂

  Κοιτάξτε παρακάτω το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Κρήτης και θα καταλάβετε τι εννοώ..

  ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ του Βασιλείου
  ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΠΟΝΤΙΟΣ) του Χαριλάου
  ΔΙΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του Νικολάου
  ΚΟΥΡΟΥΝΙΩΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ του Μιχαήλ
  ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Σπυρίδωνος
  ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ του Γεωργίου
  ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ
  ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του Εμμανουήλ
  ΟΥΡΑΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΔΗΜΟΣ) του Βασιλείου
  ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ (ΣΥΛΛΑ) του Βασιλείου
  ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Γεωργίου

  http://syrizairakl.blogspot.com/2009/09/blog-post_9374.html

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 18/09/2009

 19. Μπράβο στο ΣΥΡΙΖΑ!

  άρα όσοι πλην Ηρακλειωτών, θέλουν να ψηφίσουν Άκυρο να τυπώσουμε αυτό το ψηφοδέλτιο και ο καθένας να το ρίξει στην κάλπη 8)

  Γαμώ ‘το 40μηλοκόκκινε. Θα παρακούσω τον Κοσμέτε και τότε ποιος τον ακούει!

  Κιαμούλ, τι να κάνω; Να ζει κανείς ή να μη ζει;

  Ομέρ προβληματισμένος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/09/2009

 20. 16 Σεπ 2009

  Στις ΗΠΑ ο Γιώργος Παπανδρέου, οι ΗΠΑ στη Ντόρα Μπακογιάννη

  Ο Γιώργος Παπανδρέου μεταβαίνει στις Η.Π.Α. τις επόμενες ημέρες, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε πριν από λίγη ώρα με τον Αμερικανό πρέσβη Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
  Όπως είπε ο Σπέκχαρντ, συζητήθηκε η προετοιμασία της συνάντησης Μπακογιάννη- Χίλαρι Κλίντον, κατά την επίσκεψη της κ. Μπακογιάννη στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

  Πολλές επαφές με τους Αμερικάνους έχετε κύριοι και κυρίες Έλληνες πολιτικοί. Εσείς ξέρετε ! (ο λαός πάντως σίγουρα όχι !). Όλο αγάπες είναι οι «σύμμαχοί» μας, όταν πρόκειται να επέμβουν στα εσωτερικά της Ελλάδας. Χρειάστηκε μία (-1-) μέρα για να αναγνωρίσει ο Μπους τη FYROM, ως «Μακεδονία». Πόσες μέρες θέλει ο Ομπάμα, για να την ξε-αναγνωρίσει; Αλλά το ξεχάσαμε αυτό…. Που καιρός για τέτοια. Προέχει η ατομική «επιβίωση».

  YES MAN !

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 18/09/2009

 21. Τελικά η Ντόρα πήγε στο νοσοκομείο με πνευμονία

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 18/09/2009

 22. Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών – εξπρές αποτελεί έκφραση και ανοικτή ομολογία της χρεοκοπίας της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και της κρίσης εκπροσώπησης η οποία, σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, αγκαλιάζει ευρύτερα τον αστικό συνασπισμό εξουσίας. Η απόφαση αυτή του Καραμανλή, που ήρθε σε σύγκρουση ακόμα και με σημαντικό τμήμα στελεχών και της βάσης της ΝΔ, δεν είναι αποτέλεσμα «προσωπικής ηγετικής επιλογής» αλλά προϊόν επιβολής των απαιτήσεων σημαντικών μερίδων της αστικής τάξης που έχουν διατυπωθεί ανοικτά πριν ακόμα από τις ευρωεκλογές και μεθοδεύτηκαν με συστηματικό τρόπο μετά από αυτές. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο της γρήγορης φθοράς των αστικών κυβερνήσεων στη περίοδο που διανύουμε γίνεται όλο και πιο συχνό και διεθνές. Δεν είναι μόνο οι 2 πρόωρες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα αλλά και η Ιταλική εμπειρία. Αυτή η ταχύτατη φθορά προκύπτει από την όξυνση των αντιθέσεων και των αντιφάσεων του ολοκληρωτικού καπιταλισμού στο έδαφος της κρίσης και των συνεπειών που έχει αυτή η όξυνση τόσο στα λαϊκά στρώματα όσο και στην πολιτική σκηνή και οδηγεί τα αστικά κόμματα να πειθαρχούν πλήρως και να γίνονται ακόμα πιο άμεσα όργανα των μεγάλων συμφερόντων.

  Η επιβολή της πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί επομένως συνισταμένη δύο αλληλοδιαπλεκόμενων παραγόντων:
  Της αδυναμίας του αστικού πολιτικού προσωπικού και των μηχανισμών του να «πείσουν» την κοινωνία για την διέξοδο που προτείνουν, να πληρώσουν δηλ. οι εργαζόμενοι την κρίση και τη νέα καπιταλιστική κερδοφορία-ανάκαμψη. Να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμες συναινέσεις, με κοινωνική πειθαρχία και πολιτική υποταγή των εργαζομένων και της νεολαίας. Γι΄ αυτό προωθούν τον ανοιχτό – κυνικό εκβιασμό των εργαζομένων, που μέσα από συνοπτικές διαδικασίες, σε συνθήκες κοινοβουλευτικού και τηλεοπτικού ολοκληρωτισμού, επιδιώκουν «νωπή λαϊκή εντολή» για τον «μονόδρομο» της αστικής διεξόδου από την κρίση με τον έναν ή τον άλλον διαχειριστή. Το φρεσκάρισμα του πολιτικού συστήματος και τη νομιμοποίηση μέσω των εκλογών της σκληρής αντεργατικής πολιτικής που θα ακολουθήσει.
  Πράγματι, η ποιότητα και ένταση των μέτρων που θέλει να πάρει το κεφάλαιο στη χώρα μας είναι τέτοια που η σημερινή πολιτική κατάσταση δεν επιτρέπει τη σχετικά ασφαλή προώθησή τους. Παρά το «μεταρρυθμιστικό έργο» των κυβερνήσεων Καραμανλή, παρόλο τον συνδυασμό των βαθιών αντεργατικών-αντιδημοκρατικών τομών που πέρασαν μέσα στο καλοκαίρι (νόμος για τις κουκούλες – κάμερες – DNA κλπ, νόμος για τα βαρέα κ΄ ανθυγιεινά, ασφαλιστικό δημοσίων, μέτρα «ενεργητικής» απασχόλησης απολυμένων και ανέργων με ελαστικές συμβάσεις σε ΟΤΑ – ΔΕΚΟ, αντιμεταναστευτικό πογκρόμ κλπ), αυτά δεν αποτελούν παρά ένα μικρό τμήμα των ανατροπών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να υπερβεί τη κρίση του. Δεν αποτελούν καθόλου δημοσιογραφικές υπερβολές τα περί περικοπών των δώρων και των εφάπαξ στο δημόσιο, ενώ μόνο η εξαγγελία για πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στον ιδιωτικό τομέα, κάτι που έχουν καταλάβει όσα σωματεία βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις ΣΣΕ αυτή τη περίοδο. Ήδη ο Καραμανλής δήλωσε στη ΔΕΘ, την ανάγκη παγώματος των μισθών σε δημόσιο και ΔΕΚΟ για την επόμενη τριετία, μείωση υπερωριών κατά 30%, νέο μισθολόγιο στους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο κατ΄ αντιγραφή των πρόσφατων αλλαγών στις ΔΕΚΟ, συμβάσεις εργασίας κάτω και από τη «σύμβαση πείνας» της ΓΣΕΕ σε όσες επιχειρήσεις έχουν προβλήματα με την κρίση (δηλ. σε όλες!), δίνοντας γραμμή στην επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει. Προετοιμάζουν μια βουτιά στη εργατική εξαθλίωση και μάλιστα όχι για μια σύντομη χρονική περίοδο αλλά με ορίζοντα δεκαετίας.

  δεύτερος παράγοντας αφορά την παρέμβαση του κινήματος. Παρά τις αδυναμίες, τις ελλείψεις και τις στρατηγικές του ανεπάρκειες, παρά τη σωστή εκτίμησή μας ότι χωρίς ριζική ανασυγκρότηση δεν μπορεί να αποτελέσει αντίπαλο δέος και δύναμη ανατροπής, ωστόσο, παρεμβαίνει στις εξελίξεις και σε αρκετά μέτωπα, προβληματίζει σε κάποιους χώρους του ιδιωτικού τομέα την εργοδοσία, έχει και ορισμένες μικρές νίκες. Αποτελεί ένα εν δυνάμει παράγοντα αστάθειας για τα αστικά επιτελεία, τα οποία φοβούνται νέους «Δεκέμβρηδες», νέα φοιτητικά ξεσπάσματα ανάλογα του 2006-2007, εργατικές απεργίες και αγροτικά μπλόκα, τα οποία μπορούν σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης να τεθούν «εκτός ελέγχου». Η αναφορά του Καραμανλή στο διάγγελμα του «για πιθανή έγερση διεκδικήσεων από διάφορες κοινωνικές ομάδες» δεν είναι τυχαία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι πολιτικές εξελίξεις απορρέουν και επιταχύνονται πάνω στο έδαφος της εξελισσόμενης κρίσης. Μια παρατεταμένη δομική κρίση του καπιταλισμού που η χρηματοπιστωτική της διάσταση έδωσε ήδη τη θέση της στη δημοσιονομική, που με τη σειρά της κάνει ακόμα πιο γυμνές τις τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις που προκύπτουν από την προσπάθεια του κεφαλαίου για βίαιη υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, κάτω από το ιστορικό όριό της, και με κυρίαρχες στο νέο μείγμα εκμετάλλευσης, τις μεθόδους απόσπασης απόλυτης υπεραξίας. Έτσι ως βασικό πολιτικό επίδικο αυτής της εκλογικής αντιπαράθεσης, προβάλλει το θέμα της οικονομικής κρίσης (η οποία μετασχηματίζεται ευρύτερα σε κρίση πολιτικής εκπροσώπησης), το ποιος θα την πληρώσει, η διέξοδος από αυτήν και τι θα την αντικαταστήσει. Αν μπορεί το υπάρχον πολιτικό σκηνικό και προσωπικό να δώσει αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη απάντηση, να μπορέσει δηλαδή να ελέγξει τις λαϊκές αντιδράσεις από τις συνέπειες της.

  ΝΔ βάζει στο κέντρο της πολιτικής της εξόρμησης το ζήτημα της κρίσης σαν εθνικό και επιχειρεί, στο όνομα της υπευθυνότητας για «δύσκολες» αποφάσεις, να εκφράσει με τον πιο αντιλαϊκό τρόπο τις επιλογές του κεφαλαίου. Το δίλημμα που προβάλει είναι να επιλέξουν οι πολίτες «μεταξύ μιας δύσκολης πορείας με επικεφαλής ένα υπεύθυνο ηγέτη και ενός κόμματος και ηγέτη του λαϊκισμού και της δημαγωγίας». Ζητά ψήφο για να εφαρμόσει αντεργατικά μέτρα σοκ. Ο Καραμανλής επιχειρεί να δώσει την απάντηση ακόμη και αν αυτό σημαίνει μια μεγάλη ήττα για αυτόν και την παράταξη του, στο όνομα του «ξεκαθαρίσματος του πολιτικού τοπίου» ώστε να προωθηθούν, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, οι αντεργατικές τομές. Αυτή του η «αυτοθυσία» έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της Ν.Δ., ωστόσο στα πλαίσια της αστικής πολιτικής αποτελεί όντως σοβαρή και υπεύθυνη στάση υποταγής και πειθαρχίας στα συνολικά συμφέροντα της τάξης.

  Το ΠΑΣΟΚ, με την ανοικτή υποστήριξη σημαντικών αστικών μερίδων, στο όνομα της «προοδευτικής λύσης», προβάλει ως καλύτερος και πιο πιθανός διαχειριστής της κυρίαρχης πολιτικής. Αυτό χρειάζεται ίσως βαθύτερη ανάλυση και τεκμηρίωση: Όπως είπαμε οι αναταράξεις της οικονομικής κρίσης προκαλούν παρατεταμένη και βαθιά «κρίση εκπροσώπησης» (όχι όμως κλονισμό) ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, αλλά πλέον και μεσαίων στρωμάτων, ακόμα και τμημάτων της μικρής και μεσαίας αστικής τάξης προς την κυβέρνηση της ΝΔ. Με τάση να «αγκαλιάζει» όλο το πολιτικό σύστημα. Το παλιό κράτος πρόνοιας, το παραδοσιακό δημόσιο, οι αντίστοιχες δομές νομιμοποίησης και λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας είναι πλέον παρελθόν. Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες των κυρίαρχων κύκλων στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους-στρατηγείου στη νέα αυτή περίοδο της κρίσης και της μετά-κρίσης εποχής, καθώς και στην προσεκτική ανανέωση του πολιτικού συστήματος που να αποτρέπει όσο το δυνατόν κινήματα και αυτοτελή μέτωπα εργατικής αντιπολίτευσης και προγραμματικής συγκρότησης. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους και επειδή απάντηση στα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας δεν μπορεί να δώσει καμιά εκλογική – κυβερνητική εναλλαγή στο πλαίσιο του δικομματισμού – διπολισμού, βαδίζουμε προς μια περίοδο συνεχών και έντονων διεργασιών αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Αυτό δείχνουν οι συζητήσεις για το «ρόλο Σουφλιά», η αξιοποίηση του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων, η συνεχής κρίση στο ΣΥΝ κλπ. Το ΠΑΣΟΚ στο σημείο αυτό προσπαθεί να στηριχτεί και αυτό είναι το στοίχημά του. Όχι δηλ. μια απλή κυβερνητική διαδοχή με τη ΝΔ, αλλά νέες συμμαχίες με το κεφάλαιο και το κράτος και με κάπως καλύτερα δείγματα ενσωμάτωσης των κοινωνικών αντιδράσεων.

  Μέσα από το τρίπτυχο: «ανταγωνιστικότητα, ταξική συνεργασία, πράσινη ανάπτυξη στα πλαίσια της δημοσιονομικής στήριξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας», ως η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική στην περίοδο της κρίσης. Ανατροπή δηλ. της κυβέρνησης από «τα πάνω και υπεύθυνα». Ο Γ. Παπανδρέου χρεώνει την κρίση στην κυβέρνηση της ΝΔ και για την υπέρβαση της καλεί σε μια νέα εθνική προσπάθεια, απευθύνεται στις παραγωγικές τάξεις και όχι στους εργαζόμενους. Στηρίζει τους βασικούς πυλώνες του συστήματος, αποδέχεται το σύμφωνο σταθερότητας της Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού χάους» (εξάλλου σοσιαλδημοκράτες είναι οι ηγέτες αυτών των οργανισμών). Δεν δεσμεύεται απέναντι σε κανένα λαϊκό αίτημα, αποδέχεται «ως γενόμενα» τα 28 δις στις τράπεζες, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους. Ψελλίζει δειλά για «αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό» για να τονωθεί η αγορά, όταν αυτός επίσημα υπολογίζεται φέτος στο 0,8%!

  Είναι φανερό ότι φιλοδοξεί να πάρει τη σκυτάλη από τη Ν.Δ για να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ και ως προηγούμενη κυβέρνηση, και ως αντιπολίτευση και ως μελλοντική εξουσία αποτελεί σταθερό πυλώνα στήριξης του συστήματος και της αντεργατικής επιδρομής. Η αξία χρήσης του θα βασίζεται μόνο στην ικανότητα αποτελεσματικότερης εξουδετέρωσης των λαϊκών αντιστάσεων μέσα από τα πολυποίκιλα δίκτυα που ακόμα διατηρεί με τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Γι αυτό δεν χωρά καμιά αυταπάτη για τον αστικά μεταλλαγμένο χαρακτήρα του και τον αντίστοιχο ρόλο του στο εργατικό και στο νεολαιίστικο κίνημα. Καμιά ψήφος, καμιά συναίνεση και σε κανένα επίπεδο στον επίδοξο διαχειριστή της αντιδραστικής πολιτικής.

  Όπως είχαμε σημειώσει μετά τις ευρωεκλογές, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η άνοδος του ΛΑΟΣ και των φασιστικών τάσεων. Πολύ περισσότερο που στηρίζεται σε ψήφους κατά κύριο λόγο από εργατικές-λαϊκές περιοχές και αντιπροσωπεύει μια ευρύτερη και βαθύτερη επίδραση των εθνικιστικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών, ακροδεξιών αντιλήψεων, που διαχέονται και στους άλλους αστικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Ο ΛΑΟΣ προσπαθεί και σε αυτές τις εκλογές μέσα από ένα μείγμα χυδαίου λαϊκισμού-τύπου life style και ανοιχτής αντίδρασης να επικοινωνήσει πλατύτερα με λαϊκές δυνάμεις (ψηφοδέλτια με Ψινάκη αλλά και με τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ), στηρίζοντας πλήρως την επιθετική αντεργατική ατζέντα του κεφαλαίου («δειλός Καραμανλής που φεύγει στα δύσκολα») και αποδίδοντας την κακοδαιμονία στο φαύλο πολιτικό σύστημα και το διεφθαρμένο κράτος.

  Κοινός παρανομαστής της στρατηγικής και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και της πολιτικής της ΕΕ, του «τραπεζικού και επιχειρηματικού υπερκράτους» για ανάσχεση των λαϊκών εργατικών αντιδράσεων μέσα από εκλογές, στο όνομα μιας ισχυρής κυβέρνησης, με ανανεωμένη «λαϊκή εντολή», για την επιβολή ακόμα σκληρότερων – μακράς διάρκειας αντεργατικών προγραμμάτων και αντιδραστικών τομών στο πολιτικό σύστημα.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι πολιτικές εξελίξεις απορρέουν και επιταχύνονται πάνω στο έδαφος της εξελισσόμενης κρίσης. Μια παρατεταμένη δομική κρίση του καπιταλισμού που η χρηματοπιστωτική της διάσταση έδωσε ήδη τη θέση της στη δημοσιονομική, που με τη σειρά της κάνει ακόμα πιο γυμνές τις τεράστιες κοινωνικές αντιθέσεις που προκύπτουν από την προσπάθεια του κεφαλαίου για βίαιη υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, κάτω από το ιστορικό όριό της, και με κυρίαρχες στο νέο μείγμα εκμετάλλευσης, τις μεθόδους απόσπασης απόλυτης υπεραξίας. Έτσι ως βασικό πολιτικό επίδικο αυτής της εκλογικής αντιπαράθεσης, προβάλλει το θέμα της οικονομικής κρίσης (η οποία μετασχηματίζεται ευρύτερα σε κρίση πολιτικής εκπροσώπησης), το ποιος θα την πληρώσει, η διέξοδος από αυτήν και τι θα την αντικαταστήσει. Αν μπορεί το υπάρχον πολιτικό σκηνικό και προσωπικό να δώσει αξιόπιστη και μακροπρόθεσμη απάντηση, να μπορέσει δηλαδή να ελέγξει τις λαϊκές αντιδράσεις από τις συνέπειες της.

  -Η ΝΔ βάζει στο κέντρο της πολιτικής της εξόρμησης το ζήτημα της κρίσης σαν εθνικό και επιχειρεί, στο όνομα της υπευθυνότητας για «δύσκολες» αποφάσεις, να εκφράσει με τον πιο αντιλαϊκό τρόπο τις επιλογές του κεφαλαίου. Το δίλημμα που προβάλει είναι να επιλέξουν οι πολίτες «μεταξύ μιας δύσκολης πορείας με επικεφαλής ένα υπεύθυνο ηγέτη και ενός κόμματος και ηγέτη του λαϊκισμού και της δημαγωγίας». Ζητά ψήφο για να εφαρμόσει αντεργατικά μέτρα σοκ. Ο Καραμανλής επιχειρεί να δώσει την απάντηση ακόμη και αν αυτό σημαίνει μια μεγάλη ήττα για αυτόν και την παράταξη του, στο όνομα του «ξεκαθαρίσματος του πολιτικού τοπίου» ώστε να προωθηθούν, όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται, οι αντεργατικές τομές. Αυτή του η «αυτοθυσία» έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της Ν.Δ., ωστόσο στα πλαίσια της αστικής πολιτικής αποτελεί όντως σοβαρή και υπεύθυνη στάση υποταγής και πειθαρχίας στα συνολικά συμφέροντα της τάξης.

  -Το ΠΑΣΟΚ, με την ανοικτή υποστήριξη σημαντικών αστικών μερίδων, στο όνομα της «προοδευτικής λύσης», προβάλει ως καλύτερος και πιο πιθανός διαχειριστής της κυρίαρχης πολιτικής. Αυτό χρειάζεται ίσως βαθύτερη ανάλυση και τεκμηρίωση: Όπως είπαμε οι αναταράξεις της οικονομικής κρίσης προκαλούν παρατεταμένη και βαθιά «κρίση εκπροσώπησης» (όχι όμως κλονισμό) ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, αλλά πλέον και μεσαίων στρωμάτων, ακόμα και τμημάτων της μικρής και μεσαίας αστικής τάξης προς την κυβέρνηση της ΝΔ. Με τάση να «αγκαλιάζει» όλο το πολιτικό σύστημα. Το παλιό κράτος πρόνοιας, το παραδοσιακό δημόσιο, οι αντίστοιχες δομές νομιμοποίησης και λειτουργίας της αστικής δημοκρατίας είναι πλέον παρελθόν. Γι’ αυτό όλες οι προσπάθειες των κυρίαρχων κύκλων στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό του κράτους-στρατηγείου στη νέα αυτή περίοδο της κρίσης και της μετά-κρίσης εποχής, καθώς και στην προσεκτική ανανέωση του πολιτικού συστήματος που να αποτρέπει όσο το δυνατόν κινήματα και αυτοτελή μέτωπα εργατικής αντιπολίτευσης και προγραμματικής συγκρότησης. Για αυτούς ακριβώς τους λόγους και επειδή απάντηση στα προβλήματα και τις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας δεν μπορεί να δώσει καμιά εκλογική – κυβερνητική εναλλαγή στο πλαίσιο του δικομματισμού – διπολισμού, βαδίζουμε προς μια περίοδο συνεχών και έντονων διεργασιών αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος. Αυτό δείχνουν οι συζητήσεις για το «ρόλο Σουφλιά», η αξιοποίηση του ΛΑΟΣ και των Οικολόγων, η συνεχής κρίση στο ΣΥΝ κλπ. Το ΠΑΣΟΚ στο σημείο αυτό προσπαθεί να στηριχτεί και αυτό είναι το στοίχημά του. Όχι δηλ. μια απλή κυβερνητική διαδοχή με τη ΝΔ, αλλά νέες συμμαχίες με το κεφάλαιο και το κράτος και με κάπως καλύτερα δείγματα ενσωμάτωσης των κοινωνικών αντιδράσεων. Μέσα από το τρίπτυχο: «ανταγωνιστικότητα, ταξική συνεργασία, πράσινη ανάπτυξη στα πλαίσια της δημοσιονομικής στήριξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας», ως η μόνη ρεαλιστική και βιώσιμη πολιτική στην περίοδο της κρίσης. Ανατροπή δηλ. της κυβέρνησης από «τα πάνω και υπεύθυνα». Ο Γ. Παπανδρέου χρεώνει την κρίση στην κυβέρνηση της ΝΔ και για την υπέρβαση της καλεί σε μια νέα εθνική προσπάθεια, απευθύνεται στις παραγωγικές τάξεις και όχι στους εργαζόμενους. Στηρίζει τους βασικούς πυλώνες του συστήματος, αποδέχεται το σύμφωνο σταθερότητας της Ε.Ε. και τις κατευθύνσεις του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση του «δημοσιονομικού χάους» (εξάλλου σοσιαλδημοκράτες είναι οι ηγέτες αυτών των οργανισμών). Δεν δεσμεύεται απέναντι σε κανένα λαϊκό αίτημα, αποδέχεται «ως γενόμενα» τα 28 δις στις τράπεζες, τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη, τις ιδιωτικοποιήσεις, τους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς νόμους. Ψελλίζει δειλά για «αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό» για να τονωθεί η αγορά, όταν αυτός επίσημα υπολογίζεται φέτος στο 0,8%! Είναι φανερό ότι φιλοδοξεί να πάρει τη σκυτάλη από τη Ν.Δ για να συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ και ως προηγούμενη κυβέρνηση, και ως αντιπολίτευση και ως μελλοντική εξουσία αποτελεί σταθερό πυλώνα στήριξης του συστήματος και της αντεργατικής επιδρομής. Η αξία χρήσης του θα βασίζεται μόνο στην ικανότητα αποτελεσματικότερης εξουδετέρωσης των λαϊκών αντιστάσεων μέσα από τα πολυποίκιλα δίκτυα που ακόμα διατηρεί με τον υποταγμένο συνδικαλισμό. Γι αυτό δεν χωρά καμιά αυταπάτη για τον αστικά μεταλλαγμένο χαρακτήρα του και τον αντίστοιχο ρόλο του στο εργατικό και στο νεολαιίστικο κίνημα. Καμιά ψήφος, καμιά συναίνεση και σε κανένα επίπεδο στον επίδοξο διαχειριστή της αντιδραστικής πολιτικής.

  -Όπως είχαμε σημειώσει μετά τις ευρωεκλογές, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική η άνοδος του ΛΑΟΣ και των φασιστικών τάσεων. Πολύ περισσότερο που στηρίζεται σε ψήφους κατά κύριο λόγο από εργατικές-λαϊκές περιοχές και αντιπροσωπεύει μια ευρύτερη και βαθύτερη επίδραση των εθνικιστικών, ρατσιστικών, ξενοφοβικών, ακροδεξιών αντιλήψεων, που διαχέονται και στους άλλους αστικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Ο ΛΑΟΣ προσπαθεί και σε αυτές τις εκλογές μέσα από ένα μείγμα χυδαίου λαϊκισμού-τύπου life style και ανοιχτής αντίδρασης να επικοινωνήσει πλατύτερα με λαϊκές δυνάμεις (ψηφοδέλτια με Ψινάκη αλλά και με τον πρώην αρχηγό της ΕΥΠ), στηρίζοντας πλήρως την επιθετική αντεργατική ατζέντα του κεφαλαίου («δειλός Καραμανλής που φεύγει στα δύσκολα») και αποδίδοντας την κακοδαιμονία στο φαύλο πολιτικό σύστημα και το διεφθαρμένο κράτος.

  Κοινός παρανομαστής της στρατηγικής και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών του κεφαλαίου και της πολιτικής της ΕΕ, του «τραπεζικού και επιχειρηματικού υπερκράτους» για ανάσχεση των λαϊκών εργατικών αντιδράσεων μέσα από εκλογές, στο όνομα μιας ισχυρής κυβέρνησης, με ανανεωμένη «λαϊκή εντολή», για την επιβολή ακόμα σκληρότερων – μακράς διάρκειας αντεργατικών προγραμμάτων και αντιδραστικών τομών στο πολιτικό σύστημα.

  Είναι φανερό ότι την επόμενη περίοδο θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές αναδιατάξεις και στην αριστερά. Παρά την έκρηξη του Δεκέμβρη, παρά τις οργανωμένες αντιστάσεις τμημάτων του κινήματος και κυρίως παρά το φόβο των κυρίαρχων για όσα μέλλονται, το ε.κ. και η αριστερά δεν φαίνεται να μπορεί να διαμορφώσει πολιτική γραμμή ανατροπής που θα συσπειρώνει εργατικές δυνάμεις και θα γίνεται επικίνδυνη για το σύστημα.

  Εδώ εδράζεται η κρίση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο. Η γραμμή της αντινεοφιλελεύθερης – επιφανειακής – συνθηματολογικής απάντησης στην κρίση χωρίς ρήξη με τους βασικούς πυλώνες, βαθύτερη επεξεργασία αντικαπιταλιστικής στρατηγικής – επανάστασης – κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης (που βαφτίζεται σεχταρισμός και εκτός κλίματος) έδειξε γρήγορα τα όριά της. Η κρίση στο χώρο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ οξύνεται διότι έχει ως κρίσιμο ζήτημα τη στάση τους απέναντι στον αστικό πολιτικό σχεδιασμό συνολικά και ειδικά απέναντι στο ΠΑΣΟΚ ως ανερχόμενη κυβερνητική δύναμη. Η γραμμή του κυβερνητισμού, του δίπολου αντίστασης – διαχείρισης αποδεικνύεται καταστροφική και διώχνει (αντί να κερδίζει) φρέσκες δυνάμεις του κινήματος στο ΠΑΣΟΚ. Τα οργανωτικά και η μάχη ηγεσίας απλά επικυρώνουν με γραφειοκρατικό-μικροαστικό τρόπο τα στρατηγικά αδιέξοδα αυτού του σχηματισμού και των συνιστωσών του. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών βαθαίνουν την κρίση και ο όποιος αναγκαστικός συμβιβασμός μπροστά στην κοινοβουλευτική επιβίωση, απλά αναβάλει τη διάσπαση για μετά τις εκλογές. Η διαμάχη για τον επικεφαλής (Τσίπρας ή Αλαβάνος) και η άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τσίπρα δεν είναι μάχη προσώπων. Εκφράζει την αντιπαράθεση που γίνεται εδώ και μήνες για την ολοκληρωτική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο φορέα (και δι αυτού την ήττα της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ από τους «αριστερούς διαχειριστική και σε συναινετική τροχιά Αριστερά όσο και ο ακίνδυνος, χωρίς γραμμή ανατροπής, κομμουνιστικός ρεφορμισμός, παρ’ όλες τις διαφοροποιήσεις τους, φανέρωσαν και στις συνθήκες της κρίσης και της αστικής γραμμής υπέρβασης της, την ιστορική και προγραμματική τους ανεπάρκεια. Παραμένουν κυρίως στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής έκφρασης της κοινωνικής διαμαρτυρίας.» του ΣΥΡΙΖΑ) απέναντι στην ισορροπία που είχε επιτευχθεί μεταξύ αριστερού ρεύματος και ανανεωτικών στο ΣΥΝ, στο πλαίσιο της διαχειριστικής στρατηγικής. Σε κάθε περίπτωση και με πολύ πιθανό το ενδεχόμενο για σοβαρότερες εξελίξεις σε αυτό το χώρο, υπάρχουν χιλιάδες αριστεροί άνθρωποι οι οποίοι απογοητευμένοι από τις εξελίξεις μπορούν υπό προϋποθέσεις να αποκτήσουν πολιτικούς δεσμούς με την αντικαπιταλιστική αριστερά,. Από τη σκοπιά του πόλου αντικαπιταλιστικής σύγχρονα κομμουνιστικής αριστεράς να απευθυνθούμε θαρρετά, συντροφικά και με σεβασμό στον κόσμο αυτό, με προτάσεις για κοινό μέτωπο στο κίνημα και διάλογο για μια άλλη αριστερά.

  Το ΚΚΕ παρά τη σχετική του σταθερότητα, και το συγκριτικό πολιτικό πλεονέκτημα δεν φαίνεται να έχει δυναμική. Διακηρύξεις για τη στρατηγική, προσπάθεια προγραμματικού λόγου, δουλειά στην ε.τ. (ειδικά αυτή που χτυπιέται) προσπαθώντας μανιωδώς να αποδείξει ότι είναι το μοναδικό κόμμα της εργατικής τάξης, αλλά με κρίσιμες αδυναμίες στην άμεση πολιτική γραμμή σύγκρουσης καθώς και στην αναζωογόνηση της κομμουνιστικής προοπτικής. Η απαξίωση του στόχου της άμεσης ανατροπής της επίθεσης και του κλονισμού της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, της εργατικής αντικαπιταλιστικής απάντησης στην κρίση δηλαδή, οδηγεί στη διάσπαση της αγωνιστικής ταξικής ενότητας, σε μια σκληρή ιδεολογική συσπείρωση «άμυνας και συγκράτησης δυνάμεων απέναντι στην καταιγίδα», που ξεκόβεται από τις μάζες και δείχνει αδύναμη να συμβάλει σε πολιτικό εργατικό κίνημα Η διαχειριστική και ρεφορμιστική αριστερά λοιπόν δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει απάντηση. Πέρα από τις μόνιμες στρατηγικές της ανεπάρκειες υπάρχουν ορισμένα πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία αγγίζουν και την αντικαπιταλιστική αριστερά , θέτοντας το ερώτημα της φυσιογνωμίας και της κοινωνικής δυναμικής της σύγχρονης επαναστατικής αριστεράς.

  Αυτά είναι:
  Α) Η υπαρκτή αριστερά, σε όλες τις εκδοχές της δυσκολεύεται να αποτελέσει ανώτερη πολιτική «συμπύκνωση» μιας αναπτυσσόμενης υλικής κοινωνικής κίνησης που να παράγει περιεχόμενα και μορφές κινήματος, να αποκρυσταλλώνει δηλαδή μια τάση αλλαγής των συσχετισμών στη βάση της κοινωνίας.

  Β) Δεν οικοδομεί-διαμορφώνει ένα συγκεκριμένο αριστερό πρόγραμμα πάλης στη συγκυρία που να αποτελεί πραγματικά μια εργατική αντικαπιταλιστική διέξοδο.

  Γ) Είναι εμφανής η αδυναμία πολιτικής – ιδεολογικής ηγεμονίας της πάνω στην υπαρκτή λαϊκή διαμαρτυρία απέναντι στη κυβέρνηση, τα κόμματα, τους αστικούς θεσμούς και τον υποταγμένο συνδικαλισμό με αποτέλεσμα, αυτή να μην μετασχηματίζεται σε αντισυστημική – αντικαπιταλιστική πάλη και είτε να εκτρέπεται σε συντηρητικές και αντιδραστικές θέσεις τύπου ΛΑΟΣ, είτε να διολισθαίνει στην κοινωνική και πολιτική απάθεια.

  Δ) Εξακολουθεί να υποτιμά ή να απαντά με τα εργαλεία του παρελθόντος την ανάλυση της νέας κομμουνιστικής προοπτικής, στερώντας έτσι από το οπλοστάσιό της βασικά στρατηγικά καύσιμα που θα μπορούσαν να ενοποιήσουν σε ανώτερη βάση το εξεγερτικό δυναμικό, ειδικά στη νεολαία και σε νέα εργατικά στρώματα. Το αποτέλεσμα είναι, και μετά τις ευρωεκλογές η «συμπίεση» του Δεκέμβρη είτε σε νέες μεταρρυθμιστικές αυταπάτες είτε στον αδιέξοδο αναρχικό ρεφορμισμό.

  Α) Aπέναντι στην στρατηγική των αστικών δυνάμεων απαιτείται μια στρατηγική απάντηση με ένα πρόγραμμα και ένα μέτωπο που θα εκφράζει τα εργατικά λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, θα οικοδομεί συνολική εργατική αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση που να συνδυάζει τα μέτρα απόκρουσης και ανατροπής της τωρινής αλλά και της προηγούμενης επίθεσης με ευρύτερους πολιτικούς στόχους αναμέτρησης, στις σημερινές μάλιστα συνθήκες της κρίσης, με πυλώνες της αστικής στρατηγικής στην πορεία για τον κλονισμό και τη συνολική επαναστατική ανατροπή της κοινωνίας του κέρδους και της αγοράς.

  Β) Oι πολιτικές εξελίξεις, ιδιαίτερα στο χώρο της αριστεράς, αναδείχνουν την αναγκαιότητα του συνολικού πολιτικού εργατικού αγώνα, απειλητικού για το σύστημα, υπερβαίνοντας τόσο το «αντινεοφιλελεύθερο» όσο και το «αντιμονοπωλιακό» μέτωπο των ΣΥΝ και ΚΚΕ για ανατροπή με τους λαϊκούς αγώνες κάθε κυβέρνησης είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, κεντροαριστεράς ή μεγάλου συνασπισμού με συμμετοχή ή όχι του ακροδεξιού ΛΑΟΣ.

  Γ) H εμπειρία έδειξε ότι δεν υπάρχει ούτε θα υπάρξει άλλη αντιπολίτευση εκτός από ένα πολιτικό κίνημα εργαζομένων και νεολαίας, στηριγμένο σε ένα νέο εργατικό κίνημα, που θα υπερβαίνει την τραγική ανεπάρκεια, το συμβιβασμό και τον εκφυλισμό του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος, θα συγκρούεται συνολικά με την αντεργατική πολιτική και τους φορείς της. Με άλλα λόγια δεν μπορεί να υπάρξει αριστερά χωρίς Νέο Εργατικό Κίνημα και τις μορφές του. Χωρίς νεολαιίστικο κίνημα που να ενώνει την σπουδάζουσα και μαθητική νεολαία με την νεολαία της κατάρτισης και της εργασιακής περιπλάνησης. Χωρίς κίνημα πόλης – χώρου – περιβάλλοντος, χωρίς αντιπολεμικό και αντιρατσιστικό κίνημα. Που θα στηρίζεται και θα ενοποιείται σε ένα σύνολο αλληλοδιαπλεκόμενων στόχων πάλης ικανού να μετασχηματίζει την πρωτόλεια, γενική και αφηρημένη αμφισβήτηση ακόμα και σε βασικές πλευρές του συστήματος που ενισχύεται από την καπιταλιστική κρίση -με αντιφατικό όμως τρόπο- σε πάλη με σαφείς πολιτικές στοχεύσεις και προοπτική. Ένα σύνολο στόχων που μπορούν ν’ αποτελέσουν, τον πυρήνα μιας σύγχρονης Αντικαπιταλιστικής Χάρτας αναγκών και δικαιωμάτων εργαζομένων και νεολαίας κόντρα στην Αστική Μεσαιωνική Χάρτα Εξολόθρευσης των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα.. Η υποστήριξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που δουλεύει σε αυτή τη κατεύθυνση είναι ο δρόμος για να γυρίσει σελίδα το εργατικό κίνημα και η αριστερά συνολικά.

  Δ) Xρειάζεται μια άλλη αριστερά που να στρατεύεται αποφασιστικά στους παραπάνω πολιτικούς στόχους. Γιατί από όλες τις πλευρές της κοινωνικής και πολιτικής πείρας φαίνεται όλο και πιο έντονα ότι οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη μια Αριστερά ανυπότακτη, εργατική και αντικαπιταλιστική, μια Αριστερά ικανή να αντιπαλέψει νικηφόρα τη βάρβαρη επιδρομή του κεφαλαίου και να αναζωογονήσει τον αγώνα για την επαναστατική ανατροπή του καπιταλισμού και την κομμουνιστική απελευθέρωση. Γιατί με την πρόταση εργατικής – αντικαπιταλιστικής απάντησης στη κρίση, ενώνει και οδηγεί από την πάλη για την ανάσχεση των μέτρων στον κλονισμό της αστικής κυριαρχίας, θέτει το ζήτημα της εξουσίας και ανοίγει το δρόμο για την ανατροπή του συστήματος. Οφείλουμε να αντιστρέψουμε το δίλημμα «επίσημη ή αντικαπιταλιστική αριστερά», μιλώντας πραγματικά για το ποια ψήφος είναι ωφέλιμη και χρήσιμη στους εργαζόμενους και την νεολαία, στα πλαίσια του πλαισίου πολιτικής φυσιογνωμίας που περιγράψαμε πιο πάνω. Από την μεριά μας πρέπει να απευθύνουμε χωρίς ενδοιασμούς το εξής ερώτημα στους εργαζόμενους και την νεολαία, ειδικά στους αγωνιστές των κινημάτων και της αριστερής αναζήτησης «Αν θέλεις να αλλάξουν τα πράγματα στο κίνημα και την αριστερά, άλλαξε τον συσχετισμό ανάμεσα στην επαναστατική και ρεφορμιστική/διαχειριστική αριστερά». Τα δεδομένα σε μια σειρά από χώρους και εμπειρίες του κινήματος στοιχειοθετούν την πραγματική διάσταση αυτού του διλήμματος.

  Ε) Δεν πάει άλλο με αυτή την αριστερά, του κυβερνητισμού, της συνδιαχείρισης και της ήττας. Της φιλο Ε.Ε. λαγνείας, των αυταπατών για αντιμονοπωλιακή ανάπτυξη – λαϊκή οικονομία χωρίς αντικαπιταλιστική επανάσταση του ΚΚΕ ή του αντινεοφιλελεύθερου καπιταλισμού του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Της συγκυβέρνησης με τον αστικοποιημένο συνδικαλισμό, της διάσπασης της αγωνιστικής ταξικής ενότητας στο εργατικό κίνημα. Του δίπολου σεχταρισμού – οπορτουνισμού, της θεωρητικής φτώχειας, των μοναχικών δρόμων. Της ταύτισης του Οκτώβρη με τα εκμεταλλευτικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης ή του σοσιαλισμού με την κρατική ρύθμιση της αγοράς.

  ΣΤ) Γιατί αυτή η αριστερά τολμά να ανοίξει το διάλογο και τη συζήτηση για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό του 21ου αιώνα. Για τα αίτια της κατάρρευσης, για τις δυνατότητες της σημερινής εποχής, για τα νέα καθήκοντα του κινήματος. Για την αναζωογόνηση της κοινής δράσης και του διαλόγου πάνω σε μια αριστερή αντικαπιταλιστική βάση όλων των αγωνιστών και των δυνάμεων που θέλουν να αναμετρηθούν πραγματικά με τον αντίπαλο, και να συμβάλλουν στην αναγέννηση του ταξικού εργατικού κινήματος και μιας νέας αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς που απαιτεί η εποχή μας, ξεπερνώντας τη διαχειριστική ‘συζήτηση περί ενότητας’ του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και την συμβολική / κομματοκεντρική μισή αντίσταση του ΚΚΕ.-

  Αποφασιστικό διπλό ΟΧΙ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως το αναγκαίο ΟΧΙ στην αντιδραστική πολιτική του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού.

  Μαύρο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Της ληστείας χωρίς κουκούλα στα εργατικά, αγροτικά και λαϊκά εισοδήματα. Των 28 δισ. ευρώ στις τράπεζες και άλλων 28 δισ. ευρώ για νέους πολεμικούς εξοπλισμούς. Των 12 δις τόκων τον χρόνο στο ληστρικό χρέος στους τραπεζίτες και καπιταλιστές. Της φορολογικής αφαίμαξης των λαϊκών στρωμάτων και της προκλητικής φορολογικής ασυλίας για το κεφάλαιο. Της καταστολής και των τρομονόμων, των νέων «ιδιωνύμων» και των καμεροχαφιέδων. Της καταστροφής των δασών και του περιβάλλοντος. Των ιδιωτικών ΑΕΙ και της ιδιωτικοποίησης των πάντων. Της διαφθοράς και των σκανδάλων, των Βατοπεδίων, των «σεμνών και ταπεινών» κουμπάρων και του προκλητικού κουκουλώματός τους.

  Καμιά αυταπάτη για το ΠΑΣΟΚ που αποτελεί επιλογή του κεφαλαίου, το ΠΑΣΟΚ της συναίνεσης στην ίδια πολιτική, που «βαράει προσοχή» στους ντόπιους επιχειρηματίες, σε Βρυξέλες και Ουάσινγκτον.

  Μαύρο στον ακροδεξιό ρατσιστικό ΛΑΟΣ, τον μαύρο μοχλό βαθύτερης αντιδραστικής εξέλιξης του πολιτικού συστήματος.

  -Ανυπακοή, ρήξη, ανατροπή της προσπάθειας του κεφαλαίου, της ΕΕ και όλων των αστικών κυβερνήσεων να ρίξουν τα βάρη της δικής τους κρίσης στους εργαζόμενους. Ο εργασιακός μεσαίωνας του σύγχρονου καπιταλισμού δεν είναι το μέλλον μας. Διεκδικούμε τον πλούτο που δημιουργούμε.

  Για νικηφόρους αγώνες της επόμενης μέρας, ανεξάρτητα το ποιος η ποιοι θα είναι οι διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής. Με τη φλόγα των μεγάλων στιγμών του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και του εξεγερτικού Δεκέμβρη, για τις εργατικές και νεολαιίστικες ανάγκες και την κομμουνιστική απελευθερωτική προοπτική. Για το εργατικό κίνημα και την ανατρεπτική μετωπική Αριστερά που έχει ανάγκη η εποχή μας.

  Σχόλιο από kiamul | 18/09/2009

 23. ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΜΙΖΕΡΙΑ .
  ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ βΡΕ!
  να εχετε πίστη..

  Να κοιτάτε Μπροστα!!

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/08/monty-python-always-look-on-bright-side.html

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 18/09/2009

 24. ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ

  Ενας παλιός φίλος, μόνος του, κοιτάζει στο παράθυρό του συχνά (για να μην ξεχάσει τον κόσμο απ’ έξω)

  και πάντα βλέπει τα όνειρα της σημυδιάς: τα τοπία δηλαδή που δεν μεταναστεύουν.

  Για να είμαι όπως πάντα καθαρός. Προς τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες. Τους μόνους προς τους οποίους αισθάνομαι την ανάγκη να δίνω εξηγήσεις και να απολογούμαι.

  Την Κυριακή 6.ΙΧ.2009 ο κ. Αλέξης Τσίπρας, σε συνάντηση μεταξύ μας, μου ζήτησε να τεθώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ. Θεώρησα μεγάλη την τιμή, αλλά και την ευθύνη κι ως εκ τούτου του αντιπρότεινα να μπω στο ψηφοδέλτιο μεν, αλλά στην τελευταία θέση δε. Ο κ. Τσίπρας δεν το δέχθηκε, επέμεινε στην πρότασή του. Μου ζήτησε να το σκεφτώ και να έχουμε νέα επικοινωνία.

  Ακολούθως, ως όφειλα εκ της φύσεως της δουλειάς μου, ενημέρωσα τον διευθυντή και τον εκδότη της «Ε» για την πρόταση αυτή. Η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας δεν ήταν πρόβλημα -άλλωστε είχα συμμετάσχει ξανά στις εκλογές του 2004 στην τελευταία θέση- όμως η πρώτη θέση ήταν. Η άποψη του εκδότη της «Ε» ήταν πως η ένταξη σε πιθανόν εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο θα ακύρωνε την ανεξαρτησία της γνώμης μου ως σκιτσογράφου και σχολιαστή. Σεβαστή.

  Η άποψη η δική μου ήταν και είναι ότι ουδέποτε είχα γνώμη ανεξάρτητη απ’ την ιδεολογία μου. Η οποία ιδεολογία φανερά και διαρκώς όλα αυτά τα χρόνια διαπερνά και τα σκίτσα και τα σχόλιά μου, καθώς καλά γνωρίζετε όλοι σας, είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε με όσα λέω και κάνω.

  Στη συνέχεια μίλησα με λίγους εκλεκτούς ανθρώπους που όλοι με παρότρυναν να δεχθώ την πρόταση του κ. Τσίπρα -μεταπείσθηκα και τη δέχθηκα. Ενημέρωσα τον Αλέξη και χάρηκε, ενημέρωσα και τον εκδότη της «Ε» και προβληματίσθηκε. Επανέθεσε το θέμα του ασυμβίβαστου βουλευτή – σκιτσογράφου σε μια εφημερίδα που θέλει να είναι ανεξάρτητη από τις κομματικές εξαρτήσεις των εργαζομένων σε αυτή. Αποψη σεβαστή (παρ’ ότι τέτοιαν εξάρτηση εις ό,τι με αφορά δεν έβλεπα) και ζήτησα από τον κ. Τεγόπουλο την απόλυσή μου. Δεν την αρνήθηκε, αλλά και δεν προχώρησε σε αυτήν. Μείναμε με τις σκέψεις μας.

  Τη Δευτέρα 7.ΙΧ.2009 ενημέρωσα την κυρία Μάνια Τεγοπούλου για την υποψηφιότητά μου περί την οποίαν δεν εξέφρασε αντίρρηση. Ομως το βράδυ της ίδιας ημέρας με πήρε τηλέφωνο και μου ζήτησε να αποσυρθώ από επικεφαλής υποψήφιος. Αρνήθηκα.

  Στη συνέχεια μού ζήτησε την παραίτησή μου αν εκλεγώ, αλλά επίσης την παραίτησή μου κι αν δεν εκλεγώ, διότι η ανεξαρτησία της γνώμης μου θα έχει και στη μια περίπτωση και την άλλη τρωθεί. Αρνήθηκα. Διότι η ανεξαρτησία της γνώμης μου πριν από όλα αυτά, μετά από όλα αυτά και για πάντα θα είναι συνάρτηση της ιδεολογίας μου – όπως πιστεύω ότι συμβαίνει με όλους τους πολίτες. Ζήτησα λοιπόν από την κυρία Τεγοπούλου την απόλυσή μου. Αρνήθηκε. Ζήτησε την παραίτησή μου. Αρνήθηκα.

  Φαίνεται ότι δύο αρνήσεις κάνουν μιαν κατάφαση (της μεσοβασιλείας)· και μείναμε σε αυτήν.

  Ακολούθησαν έντονες συζητήσεις και θυελλώδεις διαβουλεύσεις όλων με όλους (συνηθίζεται αυτό στην «Ε»), αποδραματοποιήθηκαν ορισμένα πράγματα και εις ό,τι με αφορούσε η απαίτηση για παραίτηση και η ανταπαίτηση για απόλυση ανακλήθηκαν αμοιβαίως, αφήνοντας στον καιρό και τη σκέψη την ίαση ή τον χωρισμό των πραγμάτων και των προσώπων.

  Το πρωί της Πέμπτης 17 Σεπτεμβρίου 2009 με κάλεσε ο κ. Τσίπρας στο τηλέφωνο και μου ανακοίνωσε ότι από ορισμένους συντρόφους του στον ΣΥΝ κι ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ηγέρθησαν αίφνης ορισμένες αντιρρήσεις για την υποψηφιότητά μου ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας. Θα το (ξανα)συζητούσαν στα όργανα! Τον ευχαρίστησα και του είπα ότι θα περιμένω τι θα πουν τα όργανα.

  Τα όργανα μίλησαν λίγο αργότερα και μου είπαν (ο κ. Θεωνάς εκ μέρους τους) αν θα μπορούσα να μπω σε μιαν άλλη θέση στο ψηφοδέλτιο, τους ευχαρίστησα και αρνήθηκα. Υποψήφιος με το ζόρι, ή υποψήφιος που θα έκανε ζημιά στον αγώνα τους, ή υποψήφιος απότοκο ενός ακόμη συμβιβασμού (ποίων με ποίους;) δεν ήθελα να γίνω.

  Τα ίδια είπα και τον κ. Αλέξη Τσίπρα που με πήρε αμέσως μετά τηλέφωνο. Τον ευχαρίστησα για την τιμή που μου έκαμε με αυτήν του την πρόταση, η οποία όμως, απ’ ό,τι φάνηκε, δεν είχε την καθολική αποδοχή στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως απαιτείται σε αυτές τις περιστάσεις, και του ευχήθηκα καλόν αγώνα.

  Κατόπιν όλων τούτων, αγαπητές αναγνώστριες και αναγνώστες, θα φύγω άδειαν ολιγοήμερη προς κάθαρσιν αναγκαίαν (μια ψυχή την έχουμε, μην την μπαϊλντίζουμε) και θα επιστρέψω σύντομα στην παρέα μας.

  Αν δεν βάλουν τα γέλια οι θεοί…

  ΥΓ. Η εξαίρεσή μου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι θεμιτή. Η προσπάθεια όμως, προκειμένου να αιτιολογηθεί αυτή η εξαίρεση, να σπιλωθεί από ορισμένους του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ η υπόληψή μου με την κατηγορία ότι είμαι «εθνικιστής» ή ότι ως εκλεγμένος βουλευτής θα μπορούσα να ψήφιζα θέσεις του ΚΚΕ ή του ΛΑΟΣ, είναι απλώς χυδαίες. Και συνιστούν ντροπή για αυτούς που τις υιοθέτησαν και τις αποδέχθηκαν.

  ΣΤΑΘΗΣ Σ. 18.ΙΧ.2009 stathis@enet.gr
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=83591

  Σχόλιο από ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ | 18/09/2009

 25. Δείτε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με αφορμή την περίπτωση Στάθη

  http://feleki.wordpress.com/2009/09/18/%ce%bf-%cf%80%ce%bb%ce%b7%ce%b3%cf%89%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%ac%ce%b8%ce%b7%cf%82/#comment-801

  Σχόλιο από Δύτης | 18/09/2009

 26. Δύτη καλώς ήρθες στη γωνιά μας. Ενδιαφέρουσα συζήτηση.

  Να ενημερώσω και γω για τον «Ελεύθερο Γαλαξία», έναν κατειλημμένο αυτοδιαχειριζόμενο χώρο στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

  http://eleftherosgalaxias.blogspot.com/

  «10, 100, 1000 πολλές καταλήψεις»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 19/09/2009

 27. Τελικά αυτος ο Τσιπρας αποδεικνυεται Πολύ Ασταθής
  Ακους εκει να μη βαζουνε τον Σταθη επικεφαλής…
  Καλά ειναι Δυνατόν ρε παιδιά;

  http://nosferatos.blogspot.com/2009/09/blog-post_1236.html

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 19/09/2009

 28. Ξεχάστε τις εκλογές. Η πολιτική φιλολογία και παραφιλολογία είναι το τελευταίο πράγμα στο οποίο μπορεί να προβεί κάποιος για να αποδείξει ότι συμμετέχει στα κοινά. Και δυστυχώς από την αριστερά έχουμε χορτάσει από λόγια και δη εκλογολόγια. Πολύ κρίμα που η κοινοβουλευτική και η εξωκοινοβουλευτική αριστερά παραμένουν σε βαλτώδη κατάσταση ενώ οι εξελίξεις τρέχουνε. Πολύ κρίμα επίσης που η Αριστερά δεν είναι ικανή να κατανοήσει τη δυσαρέσκεια των πολιτών, της νεολαίας, των εργαζομένων και να αποκτήσει έναν ουσιαστικό κοινωνικό και όχι κομματικό λόγο. Εδώ εντάσσεται και η αστάθεια του Τσίπρα και φυσικά ο λόγος του ΚΚΕ, αλλά και αυτός των τροτσκιστικών φαντασμάτων. Δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών, τα εργατικά ατυχήματα, η νεολαιίστικες εκρήξεις δεν εξαργυρώνονται στις κάλπες. Και ούτε πρόκειται, από τη στιγμή που η παρουσία της αριστεράς έχει χάσει τα κινηματικά της χαρακτηριστικά. Όταν απαντάμε σε δυσαρεστημένους πολίτες με Περισσό λαϊκισμό: «ψήφισε με» και θα πάρεις 1500 ευρώ, όταν μπροστά στα εργατικά ατυχήματα, σκύβουμε το κεφάλι και τρέχουμε πίσω από τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ, αντί να παλέψουμε για τον ανεξάρτητο κοινωνικό συνδικαλισμό, των ακηδεμόνευτων αγώνων, κι όταν λέμε στη νεολαία: «μη σπας», έχουμε μια συντηρητική, απούσα από το πλευρό του πολίτη, αριστερά.
  Η ριζοσπαστική αριστερά που πολλοί ονειρεύονται απουσιάζει, ή βρίσκεται σε χειμερία νάρκη. Και δεν δείχνει να ξυπνάει.
  ΕΜΕΙΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΛΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ;

  Σχόλιο από Δημήτρης | 19/09/2009

 29. Για να δουμε μήπως εχει κιαλλα προβληματα η ελληνική κοινωνια περα απο τον καημο αν ο κ. ΣΤΑΘΗΣ τεθει η οχι επικεφαλής του Ψηφοδελτιου επικρατειας του Συριζα..(και αυτο Φλέγον ζητημα ειναι δε λεω

  Για να δουμε τι γινεται στον ΔΕΝΔΡΟΠΟΤΑΜΟ
  περα απο τα Φολκλορ

  http://ramirez2007saloniki.blogspot.com/2009/09/blog-post_6242.html

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 19/09/2009

 30. βρηκα αυτο το κειμενο σε ενα φορουμ, αφορα τον γιωργο δεληκαρη, απο οτι ξερω καταγωγη τραπεζουντα, διαβαστε το..

  καλή η πλάκα φίλοι-ες, και μάλιστα χρειάζεται, αλλά αν κάποιος θέλει πραγματικά να βρει αξιόλογα στελέχη, δεν έχει παρά να έχει τα μάτια του ανοιχτα. Σας παραθέτω δημοσίευμα ελευθεροτυπίας που μου έκανε τρομερή εντύπωση,αναφέρεται σε κάποια άτομα που τα έβαλαν στην κυριολεξία με την ;αληθινή κυβέρνηση στην χώρα,πράγμα που ακόμα και μεγάλοι πολιτικοί ,υπουργοί κλπ,τρεμουν στην ιδέα να το κάνουν.Είτε το θέλουμε είτε όχι απο ότι γνωρίζω είναι στελέχη του κκε.
  Διαβάστε το ,και μετα δεν πειράζει συνεχίστε την πλάκα…μόνο που η πραγματικότητα δεν είναι αστεία….ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

  Απάντηση στα «έκτακτα απεργοδικεία»

  Με την ψήφιση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. στη Βουλή της γνωστής ακραίας φιλοεργοδοτικής τροπολογίας του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη στις 12/6/08, σύμφωνα με την οποία ειδικά Εφετεία, με συνοπτικές διαδικασίες και διορισμένη (και όχι τυχαία) σύνθεση δικαστών, θα κρίνουν τη «νομιμότητα» όσων απεργιών… επιβιώνουν από τη δοκιμασία των Μονομελών Πρωτοδικείων, ενισχύεται και θεσμικά η παντοκρατορία των δυνάμεων του κεφαλαίου. «Ποιος διεστραμμένος εργοδοτικός εγκέφαλος, κύριε υπουργέ, σας έδωσε αυτή την ιδέα; Δεν θέλετε τις απεργίες, ουσιαστικά οδηγείτε σε παραγραφή το απεργιακό δικαίωμα», έλεγε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης στο Κοινοβούλιο.

  Κατά διαβολική σύμπτωση, την ίδια μέρα που η Δεξιά περνούσε τη συγκεκριμένη αντιαπεργιακή τροπολογία, δημοσιοποιήθηκε μία από τις σπάνιες -πλέον- φιλεργατικές δικαστικές αποφάσεις σχετικά με το απεργιακό δικαίωμα. Εμοιαζε σαν να ήξερε ο υπουργός Δικαιοσύνης ότι υπάρχουν ακόμα γενναίοι δικαστές στα Πρωτοδικεία που δεν σκύβουν το κεφάλι στην αλαζονεία και τη βουλιμία της εργοδοσίας και της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης, που μέρα με τη μέρα καταργούν τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας, με πρώτο το συνταγματικά -υποτίθεται- κατοχυρωμένο δικαίωμα στην εργατική αντίσταση, στην απεργία. Είναι φανερό ότι αυτός είναι ο λόγος που η Ν.Δ. άρον άρον θέσπισε τα «έκτακτα απεργοδικεία» (με την τροποποίηση του σχετικού άρθρου 674 ΚΠΔ παρ. 3), ώστε εντός 48 ωρών σε δεύτερο βαθμό (στα Εφετεία) να αποκαθίσταται η εργοδοτική τάξη πραγμάτων, να μην υπάρχει, δηλαδή, καμιά περίπτωση μια απεργία στο εξής να μην κρίνεται «παράνομη και καταχρηστική» -με τα ευκόλως εννοούμενα συνεπακόλουθα: βαριές ποινές και χρηματικά πρόστιμα κατά των σωματείων και των συνδικαλιστικών στελεχών και απαγόρευση οποιασδήποτε απόπειρας για επόμενη απεργία με «συναφή» αιτήματα.

  Ας ξαναγυρίσουμε όμως στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης «ενοχλητικής» δικαστικής απόφασης. Πρόκειται για μια συμβολική νίκη του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης και, συγκεκριμένα, του σωματείου των τεχνικών της Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ) εναντίον του συνόλου των καναλιών εθνικής εμβέλειας (Mega, Antenna, Alter, Alpha, Star, ΣΚΑΪ, Μακεδονία TV) και της εργοδοτικής οργάνωσης των μεγαλοκαναλαρχών (Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.). Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά που η Δικαιοσύνη δεν πήρε το μέρος τους. Ως τώρα, και σχεδόν πάντοτε κατά την τελευταία πενταετία, όσες φορές η εργοδοσία των ΜΜΕ (ιδιωτικών και δημόσιων, ηλεκτρονικών ή έντυπων) προσέφευγε στα δικαστήρια κατά απεργιών οποιουδήποτε σωματείου εργαζομένων στην Ενημέρωση (δημοσιογράφων, τεχνικών ή διοικητικών), έπαιρνε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε: οι απεργίες κρίνονταν «παράνομες» για τυπικούς λόγους και «καταχρηστικές», διότι τα εργατικά αιτήματα έθιγαν τα οικονομικά συμφέροντα των καημένων των επιχειρήσεων και κινδύνευε το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου! (Για περισσότερα βλ. ΙΟΣ, «Νόμος είναι το δίκιο του εκδότη», 21/10/2006).

  Νομότυπα, τηρώντας τις προθεσμίες, προβλέποντας το «προσωπικό ασφαλείας» κ.λπ., ακριβώς γιατί γνωρίζουν την πρακτική των καναλαρχών και την «ηθική» των απεργοδικείων, οι τεχνικοί των ιδιωτικών καναλιών (ΕΤΙΤΑ) κήρυξαν με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης 48ωρη απεργία για τις 18 και 19 του περασμένου Μαρτίου. Η δεύτερη μέρα της κινητοποίησής τους συνέπιπτε με τη μεγάλη απεργία της ΓΣΕΕ κατά του αντιασφαλιστικού εκτρώματος της κυβέρνησης. Ετσι τα αφεντικά των καναλιών έσπευσαν να θέσουν εκτός νόμου την πρώτη μέρα της απεργίας (18/3/2008), γιατί, εκτός από την επίδειξη τσαμπουκά κατά του σωματείου των τεχνικών (που τόλμησε μόνο του, χωρίς την ΕΣΗΕΑ, να προχωρήσει στην απεργία), επιδίωκαν να «διαγράψουν» με δικαστική απόφαση το ουσιαστικό αίτημα της απεργίας για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο ΙΚΑ και την ένταξή τους σε Ενιαίο Ασφαλιστικό Φορέα μαζί με όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο και στα ΜΜΕ. Η εκδίκαση της αγωγής των ενωμένων καναλαρχών κατά της απεργίας της ΕΤΙΤΑ ορίστηκε για τις 17/3, αλλά λόγω της αποχής των δικηγόρων (για το Ασφαλιστικό και αυτοί) ματαιώθηκε και έτσι δικάστηκε κατόπιν εορτής, στις 16/4/2008.

  Η αίθουσα του δικαστηρίου εκείνη την ημέρα είχε γεμίσει με στελέχη, μάρτυρες και προβεβλημένους δικηγόρους των ιδιωτικών καναλιών -εκτός βεβαίως από τους εργαζόμενους και τα άλλα σωματεία που είχαν έρθει για συμπαράσταση στην Ενωση των Τεχνικών της Τηλεόρασης (ΓΣΕΕ, ΠΟΣΠΕΡΤ, ΕΚΑ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ, ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ κ.ά). Τα επιχειρήματα της εργοδοσίας ήταν τα γνωστά και, ώς τότε, «νικηφόρα»:

  1. Η ιδιωτική τηλεόραση αποτελεί κλάδο «κοινής ωφέλειας», η απεργία συνεπώς πλήττει το «κοινωνικό σύνολο» και απαιτείται ειδικός (και περιοριστικός) τρόπος εκδήλωσης της κινητοποίησης.

  2. Το προσωπικό ασφαλείας ήταν «ελλιπές» (σ.σ. οι εργοδότες θέλουν όλους τους απεργούς στα κανάλια τους για να τους υποχρεώσουν να δουλέψουν όταν υπάρξει «έκτακτο γεγονός»).

  3. Η απεργία δεν τους επέτρεψε να «καλύψουν» τα «μεγάλα γεγονότα» εκείνης της μέρας προς όφελος των πολιτών! (απέκρυψαν ότι η ΕΡΤ και οι εφημερίδες δεν απεργούσαν).

  4. Η απεργία τούς κατέστρεψε οικονομικά

  5. Τέλος, οι εργοδότες ισχυρίστηκαν ότι «εξοφλούν στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους» προς τα ασφαλιστικά Ταμεία των εργαζομένων και ότι δεν προηγήθηκε σχετικός διάλογος για το ασφαλιστικό ζήτημα στο υπουργείο (ΟΜΕΔ) με το σωματείο πριν από την προκήρυξη της απεργίας, ενώ όλη η Ελλάδα ήξερε ότι τα συνδικάτα -μεγάλα και μικρά- εκείνη την περίοδο βρίσκονταν σε διαρκή «διάλογο» με την κυβέρνηση, το υπουργείο της κυρίας Πετραλιά και τις εργοδοτικές οργανώσεις για την τύχη των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

  Κι ύστερα ήρθε αυτό που φοβόταν ο κ. Χατζηγάκης, η συμπαθής τάξη των αφεντικών και φυσικά οι τηλεοπτικές επιχειρήσεις. Η δικαστική απόφαση, που δεν ήταν σαν τις άλλες:

  α. Τα κανάλια, τελικά, «είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό το κέρδος (…) και δεν κρίνεται ότι έχει ζωτική σημασία η λειτουργία τους για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου».

  β. «Δεν αποδείχτηκε ο ισχυρισμός των εναγουσών εταιρειών ότι έχουν εξοφλήσει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές», και

  γ. «Επομένως, η απεργιακή κινητοποίηση δεν κρίνεται καταχρηστική, καθώς δεν προέκυψε ότι είχε ικανοποιηθεί το αίτημά της, δηλαδή η πλήρης εξόφληση των οφειλομένων εργοδοτικών εισφορών προς τον ασφαλιστικό φορέα κύριας και επικουρικής ασφάλισης».

  Είδατε τι μπορεί να πάθουν οι εργοδότες καμιά φορά; Εκεί που είχαν προγραμματίσει να κερδίσουν τη δίκη και στη συνέχεια -όπως είχαν εμμέσως απειλήσει- να μηνύσουν τον πρόεδρο Γιώργο Δεληκάρη και τον γραμματέα της ΕΤΙΤΑ Νίκο Διδάγγελο για «συκοφαντική δυσφήμηση», επειδή τόλμησαν να πουν τα αυτονόητα -ότι (και) οι επιχειρήσεις ενημέρωσης… αποφεύγουν τις υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και «ελαστικοποιούν» καταχρηστικά τις εργασιακές σχέσεις- μεταξύ των άλλων οι καναλάρχες με εξώδικο ζητάγανε: »Αιτούμεθα: Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μας
  Να αναγνωρισθεί ο παράνομος χαρακτήρας της κηρυχθείσας (και πραγματοποιηθείσας) στάσης εργασίας από ώρα 18:00 μέχρι ώρα 22:00 της Τρίτης 30 Ιουνίου 2009.
  Να απαγορευθούν στο μέλλον ανάλογες απεργιακές κινητοποιήσεις (με την μορφή απεργίας ή στάσης εργασίας), στηριζόμενες στους ίδιους λόγους και έχουσες το ίδιο (μη νόμιμο) αίτημα.
  Να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η απόφαση του δικαστηρίου σας ως προς την ανωτέρω διάταξή του για την απαγόρευσή τους.
  Να καταδικασθούν η πρώτη αντίδικος σε χρηματική ποινή 1476,35 Ευρώ και οι δεύτερος και τρίτος εξ’ αυτών με προσωπική κράτηση έξι μηνών ο καθένας κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το διατακτικό της απόφασής σας.
  Να μας επιτραπεί να κοινοποιήσουμε προς τους εναγόμενους το απόσπασμα της εκδοθησομένης απόφασης του δικαστηρίου σας και μετά την 7η νυκτερινή και σε ημέρες αργίας και εξαιρετέες και
  Να καταδικαστούν οι εναγόμενοι στη δικαστική μας δαπάνη και την αμοιβή του πληρεξουσίου δικηγόρου μας.» ……… με προφανή στόχο να εξοντώσει και να τιμωρήσει παραδειγματικά αυτή την Ένωσή αλλά και όσους αντιστέκονται στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες…., μια ανεξάρτητη και επιμελής δικαστής τούς χάλασε το ίματζ.

  Η συνέχεια στα απεργοσπαστικά Εφετεία του κ. Χατζηγάκη…

  Σχόλιο από maxitis | 19/09/2009

 31. ειναι υποψηφιος β’αθηνων με το ΚΚΕ , με χαρα μου θα τον ψηφισω

  Σχόλιο από maxitis | 19/09/2009

 32. Διαβάζουμε από τον Ιό της σημερινής Ελευθεροτυπίας:

  ΤΟ ΦΑΙΟ ΛΑΙΦ ΣΤΑΙΛ

  Μπορεί να μην κατάφερε, τελικά, ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης να εντάξει στην κοινοβουλευτική του ομάδα τον κ. Ψινάκη, αλλά οπωσδήποτε δεν μετάνιωσε που ένα μέρος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματός του αναλώθηκε στις διαπραγματεύσεις του με τον γνωστό σταρ της showbiz.

  Πολύ πριν προκύψει το θέμα Ψινάκη, οι εκπομπές οι οποίες αυτοαποκαλούνται «life style» είχαν κάτι ανακαλύψει για τον Καρατζαφέρη και τους συνεργάτες του.
  Ο ίδιος ο αρχηγός του ΛΑΟΣ ως άνθρωπος της πιάτσας και πετυχημένος διαφημιστής εσωρούχων γνωρίζει ότι καμιά φορά για να πλασάρουμε το προϊόν μας πρέπει να δείχνουμε κάτι άλλο, πιο ελκυστικό για τον υποψήφιο αγοραστή. Για παράδειγμα, πρέπει να δείχνουμε ωραία κορίτσια και αγόρια για να πουλήσουμε απορρυπαντικά, καφέδες, αναψυκτικά, αποσμητικά, ακόμα και χάπια για τη χοληστερίνη.

  Η «λάμψη» της Χρυσής Αυγής

  Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και στο λαοφιλές υπαίθριο παιχνίδι, τον «παπά», κατά το οποίο ο χειριστής τριών χαρτιών τράπουλας, ο «παπατζής» δηλαδή, με γρήγορες ταχυδακτυλουργικές κινήσεις αλλάζει μπροστά στα μάτια του αφελούς περαστικού τις θέσεις των τριών τραπουλόχαρτων, κάνοντάς τον να πιστέψει ότι γνωρίζει πού βρίσκεται ο «παπάς».

  Στην προκειμένη περίπτωση εκείνο που επιθυμούσε να κρύψει ο κ. Καρατζαφέρης με τις ταχυδακτυλουργικές του κινήσεις ήταν ο ακροδεξιός πυρήνας του κόμματός του. Γιατί την ώρα που όλοι οι τηλεοπτικοί αστέρες αγωνιούσαν για το φλερτ Καρατζαφέρη-Ψινάκη, ο αρχηγός του ΛΑΟΣ προχωρούσε σιωπηρά σε μια σειρά άλλες «μεταγραφές», καθόλου λαμπερές.

  Η πιο σημαντική ανάμεσά τους είναι η ανάδειξη ως υποψηφίου του κόμματος στην Αχαΐα του πρώην υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, εκδότη της φιλοχουντικής εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», ο οποίος έχει καταδικαστεί για αντισημιτισμό (στις 18 Σεπτεμβρίου 2008).

  Η προσχώρηση ανακοινώθηκε από την εφημερίδα του ΛΑΟΣ «Αλφα Ενα» στις 5 Σεπτεμβρίου, αλλά διάρκεσε μόλις μία βδομάδα. Μόλις δημοσιοποιήθηκε το γεγονός, με ανακοίνωση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας στην «Ε», ο κ. Καρατζαφέρης υπαναχώρησε και απέσυρε τον νέο του συνεργάτη από τα ψηφοδέλτια. Τον αποκλεισμό του πρώην χρυσαυγίτη ανακοίνωσε ο ίδιος ο Καρατζαφέρης την Κυριακή από το Mega.

  Είχαν προλάβει να εκτεθούν υπέρ της υποψηφιότητας Ζαφειρόπουλου στελέχη του ΛΑΟΣ όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, αλλά ο αρχηγός επικαλέστηκε «φάκελο με στοιχεία για τη δράση του Ζαφειρόπουλου», τον οποίο του έστειλε η Χρυσή Αυγή, και εισηγήθηκε στο Ε.Γ. του κόμματος τον αποκλεισμό του από τα ψηφοδέλτια.

  Ολα τα μέλη του κομματικού οργάνου συμφώνησαν, εκτός από τους «σκληρούς» Πλεύρη και Γεωργιάδη, οι οποίοι «απείχαν» από την ψηφοφορία.

  Σύμπραξη με την ΕΠΕΝ

  Οσο για τον πολιτικό χαρακτήρα αυτής της ολιγοήμερης συνεργασίας Ζαφειρόπουλου-Καρατζαφέρη, διαφωτιστικό είναι το άρθρο του Σπ. Ζουρνατζή με τον εύγλωττο τίτλο «Η σύμπραξη Ζαφειρόπουλου-ΛΑΟΣ: Η δευτέρα παρουσία της ΕΠΕΝ».

  Το άρθρο φιλοξενείται στην εφημερίδα του Ζαφειρόπουλου («Ελεύθερος Κόσμος», 13.9.09) και ο συντάκτης του είναι ο γνωστός απολογητής του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ο οποίος χρημάτισε και «υπουργός» στη δοτή κυβέρνηση Μαρκεζίνη την περίοδο του Πολυτεχνείου, ενώ στη μεταπολίτευση εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με την ΕΠΕΝ, το κόμμα που ίδρυσε ο ίδιος ο Παπαδόπουλος.

  Ως «γάμο της χρονιάς» εμφάνισαν όλα τα TV- μεσημεριανάδικα την αποκατάσταση της κυρίας Μανωλίδου από τον κ. Γεωργιάδη. Και, βέβαια, είχαν αποκλειστικές πληροφορίες για τα τυριά, τη σπανακόπιτα αλλά και το νυφικό.
  Αφού, λοιπόν, εκθειάζει τον Ζαφειρόπουλο για την πολιτική του προέλευση από την ΕΠΕΝ, ο Ζουρνατζής αποκαλύπτει το πολιτικό περιεχόμενο της συνεργασίας του με το ΛΑΟΣ:

  «Με αυτό το αγωνιστικό παρελθόν ο Ζαφειρόπουλος έρχεται τώρα να ενταχθεί στο κοινοβουλευτικό κόμμα του ΛΑΟΣ, διεκδικώντας μία έδρα στην Αχαΐα. Γιατί; Οχι βεβαίως για το βουλευτιλίκι αλλά για κάτι περισσότερο: γι’ αυτό που δεν επέτυχε η τιμημένη ΕΠΕΝ στα 13 χρόνια ζωής της, δηλαδή την εκπροσώπηση στη Βουλή, ώστε να θέσει αυτό που εκκρεμεί από την αρχή της Μεταπολιτεύσεως. Ποιο; Το θέμα της αποκαταστάσεως των Αξιωματικών της 21ης Απριλίου 1967.

  Η ανάκληση της πολιτικής προγραφής των Αξιωματικών θα άνοιγε τον δρόμο για την πολιτική αποκατάστασή τους. Ο,τι δεν καταδέχθηκε να κάνει στα δύο χρόνια της βουλευτείας του ο τελευταίος αρχηγός της ΕΠΕΝ Βορίδης, έρχεται τώρα ο Ζαφειρόπουλος, το Επενιτόπουλο, να δεσμευθεί ότι θα είναι η πρώτη πράξη της ευκταίας βουλευτείας του. Και μόνο γι’ αυτό οι επιζώντες Επενίτες δεσμεύονται να αγωνισθούν για την εκλογή του…».

  Μ’ άλλα λόγια, για όσους δεν κατάλαβαν, ο κ. Καρατζαφέρης επιχείρησε να ενισχύσει το κόμμα του με νέο φιλοχουντικό αίμα, το οποίο θα αναλάμβανε να πραγματοποιήσει όσα δεν καταδέχτηκε ο «συμβιβασμένος» Βορίδης και οι άλλοι φιλοχουντικοί του ΛΑΟΣ. Οσο για τη δράση των οπαδών του Ζαφειρόπουλου, ενδεικτικό είναι άλλο δημοσίευμα στο ίδιο φύλλο της εφημερίδας του, όπου περιγράφονται οι «εθνικολαϊκές πολιτοφυλακές» με τις οποίες «ο λαός υπερασπίζεται το μέλλον της Ελλάδας», γιατί «η επανάσταση δεν είναι ακόμη έτοιμη. Ψάχνει αρχηγό!»

  Προσαρμοσμένος στην υποστήριξη του νέου -έστω και προσωρινού- κόμματος του εκδότη του, ο «Ελεύθερος Κόσμος» θα εμφανίσει ως «σημαντική επιτυχία» και «κίνηση ματ» του Γιώργου Καρατζαφέρη την είσοδο στο κόμμα τού μέχρι χτες διοικητή της ΕΥΠ Ιωάννη Κοραντή, ο οποίος «έχει γράψει χρυσές σελίδες στο Διπλωματικό Σώμα και έχει προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες τα πέντε χρόνια που ήταν στη διοίκηση της ΕΥΠ».

  Πρόκειται, όπως θυμόμαστε όλοι, για τον άνθρωπο που συνέδεσε τη θητεία του με υποθέσεις όπως των υποκλοπών, των απαγωγών Πακιστανών κ.λπ. Η εντυπωσιακή ένταξη του κ. Κοραντή στον ΛΑΟΣ ενισχύει την άποψη όσων υποστηρίζουν ότι τελικά το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη έχει άμεση σχέση με το «βαθύ» ελληνικό κράτος και ο τρόπος που πολιτεύεται πρέπει να ιδωθεί απ’ αυτή τη σκοπιά.

  Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά της υπόθεσης. Καλά ο κ. Καρατζαφέρης και οι επιδιώξεις του! Ευνόητη και η διαθεσιμότητα διάφορων παροπλισμένων χρυσαυγιτών ή παλαιοχουντικών. Αλλά πώς εμφανίστηκαν τόσο πρόθυμοι στο κάλεσμά του διάφοροι γνωστοί τηλεοπτικοί αστέρες;

  Πρέπει κατ’ αρχήν να σημειώσουμε ότι δεν είναι ο αρχηγός του ΛΑΟΣ ο πρώτος που επιδίωξε να στρατολογήσει υποψήφιους από το χώρο αυτό. Και για να είμαστε δίκαιοι, ο κ. Καρατζαφέρης είναι εκείνος που δικαιούται περισσότερο από κάθε άλλον να συναλλάσσεται με τους τηλεστάρ.

  Η τηλεοπτική ακροδεξιά

  Οχι μόνο επειδή όλη του η πολιτική καριέρα στηρίζεται στο ιδιότυπο πλέγμα «πατριωτικών» μεσημεριανάδικων που έχει στήσει από χρόνια με τη δική του εκπομπή στο ιδιωτικό του κανάλι και τις παραπλήσιες εκπομπές τηλεπωλήσεων ιστορικών και προπαγανδιστικών βιβλίων που διακινούν οι στενοί του συνεργάτες (Γεωργιάδης, Βελόπουλος και παλαιότερα οι Λιακόπουλος, Σχοινάς κ.ά.), αλλά και επειδή έχει κατορθώσει να μετατρέψει το ίδιο το κόμμα του σε αγαπημένο αντικείμενο των εκπομπών της πρωινής, της μεσημεριανής, αλλά και της μεταμεσονύκτιας ζώνης.

  *Τουλάχιστον τρία κανάλια μετέδιδαν ταυτόχρονα (ως «αποκλειστικό θέμα») ανατριχιαστικές λεπτομέρειες από το γάμο του Αδώνιδος Γεωργιάδου με την Ευγενία Μανωλίδου (Alpha, Alter, Star στις 23.6.09), ενώ λίγες μέρες νωρίτερα το ίδιο ενδιαφέρον είχε επιδειχθεί και για τα βαφτίσια του παιδιού του Βορίδη (Star).

  Οταν δεν πάει πολύ καλά η ελληνική (ή η κυπριακή) συμμετοχή στην Eurovision, επιστρατεύεται ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ να αποκαλύψει ανθελληνική συνωμοσία
  *Τη μερίδα του λέοντος στην ανάδειξη του «τηλεοπτικού» του προφίλ έχει, βέβαια, ο ίδιος ο αρχηγός. Εχει φροντίσει να προβάλει ένα προσεκτικά γραμμένο βιογραφικό, που περιλαμβάνει τη φτωχική του καταγωγή («ήμουν γιος σανοπώλη» και «πουλούσα γάλα στη γειτονιά»), την ανάδειξή του σε διαγωνισμούς μποντιμπίλντινγκ («6ος Μίστερ Ευρώπη») και τον διαγωνισμό μπρα-ντε-φερ με τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ (που «έληξε ισόπαλος»).

  *Ο,τι πρέπει για τα μεσημεριανάδικα. «Να δούμε τώρα τον πολιτικό που είχε σχολή μοντέλων και υπήρξε μποντιμπίλντερ και έλεγα πόσο νόστιμος υπήρξε στα νιάτα του», λέει με ανυπόκριτο θαυμασμό η Τατιάνα Στεφανίδου στη μεσημεριανή της εκπομπή «Αποκάλυψη Τώρα» (ΑΝΤ1, 27.3.06).

  Και συνεχίζει: «Αχ… Είναι ακόμα γοητευτικός. Γι’ αυτό του έχω μια αδυναμία, μη νομίζεις. Και για άλλους λόγους».

  *Με πρότυπο τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος μεταμφιέζεται σε Ζορό, τραγουδάει και πηγαίνει στα καλλιστεία για να ρωτήσει τις υποψήφιες Μις για το «Μακεδονικό» (ΑΝΤ1, 27.5.08), τα στελέχη του ΛΑΟΣ διεκδικούν θέση σε όλες τις σχετικές εκπομπές, δίνοντας πάντα τον «πατριωτικό» τόνο σε ζητήματα όπως η Eurovision. Ο κ. Καρατζαφέρης θα βγει στις ειδήσεις για να καταγγείλει ότι «τα μηνύματα που ψήφιζαν την Κυπρία δεν γίνονταν δεκτά, ενώ γίνονταν δεκτά τα άλλα που ψήφιζαν Τουρκία και Σκόπια» (Alter, 19.5.06).

  Ομως, η ενασχόληση των διάφορων τηλεοπτικών εκπομπών με τη «λάμψη» των στελεχών του ΛΑΟΣ δεν οφείλεται μόνο στο προφίλ «τηλεστάρ» που καλλιεργούν οι ίδιοι. Οι προσεκτικοί παρατηρητές θα διαπιστώσουν μια πραγματική ιδεολογική σύγκλιση των εκπομπών αυτών -αλλά και των εντύπων παρόμοιου περιεχομένου- με την πολιτική ατζέντα του ΛΑΟΣ. Ο ακροδεξιός λαϊκισμός και ο ξενόφοβος εθνικισμός είναι παρόντες στις περισσότερες απ’ αυτές, ενώ η προβολή των στελεχών του ΛΑΟΣ γίνεται αβίαστα, χάρη στις «πατριωτικές» τους ευαισθησίες.

  *Στον τομέα αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η εφημερίδα «Espresso», η οποία τροφοδοτεί τα μεσημεριανάδικα με κάθε λογής «ειδήσεις», οι οποίες έρχονται γάντι σε σχολιαστές από το ΛΑΟΣ: «Σοκάρει η αφίσα της ηδονής» (5.4.02). «Εικόνα σοκ εμφανίζει την Παναγία με γένια!» (19.12.02). «Θησαυρίζει ο ροκ-σταρ που υμνεί τον αντίχριστο!» (29.12.02). «Παράσταση-σοκ με γυμνό και σεξ σε θέατρο» (26.03.03).

  *Με τη σειρά του ο αρχηγός του ΛΑΟΣ φροντίζει να παρεμβαίνει όταν κάποιο έργο τέχνης θίγει τα ιερά και όσια της πατρίδας και της θρησκείας. Συνέβη με έναν πίνακα στην έκθεση Outlook το Δεκέμβρη του 2003, όταν ο κ. Καρατζαφέρης τον θεώρησε βλάσφημο και ζήτησε την παρέμβαση της εισαγγελίας. Η «Espresso» αμέσως ανέλαβε δράση («Εκθεση ντροπής με τις ευλογίες του υπουργείου Πολιτισμού: Πλήρωσε 300.000 ευρώ για να ρεζιλέψουν τον Χριστό και τον σταυρό»). Η υπόθεση κατέληξε στη δίωξη και τον διασυρμό του υπεύθυνου της έκθεσης, ο οποίος απαλλάχθηκε μετά από χρόνια.

  *Σε κάθε τηλεοπτικό «γεγονός» αυτού του είδους ο Καρατζαφέρης και οι συνεργάτες του δίνουν αμέσως το «παρών». Οταν παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια ένας νεκρός μοναχός «που δεν έλιωνε», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν: «Εκανα μια περιοδεία στη Φθιώτιδα, στη Μονή Αγάθωνος, όπου το σκήνωμα του Βησσαρίωνος έχει μαγνητίσει κόσμο. Πήγα στη Μονή όπου υπήρχε κόσμος, όχι πολύς, αρκετός» (Τηλεάστυ, 20.3.06).

  Με τη γνωστή του πονηριά φρόντισε να διαχύσει κατ’ αρχήν τις ευθύνες: «Μου έκανε εντύπωση ότι λίγο πριν από μένα είχε περάσει ο Δημήτρης Καμπουράκης, λίγο μετά ο Γιώργος Αυτιάς, και δεν πήγαν κάτω από τη δημοσιογραφική τους ανάγκη, αλλά προφανώς ως προσκυνητές. Οι πιο πολλοί μιλούν για θαύμα».

  Οταν μετά από μια βδομάδα είχε φανεί ότι πρόκειται για μια ακόμα εμπορική επιχείρηση, ο κ. Καρατζαφέρης δεν είχε καμιά δυσκολία να καταγγείλει όσους παρασέρνουν τους αφελείς πιστούς: «Εμείς οι δημοσιογράφοι το τροφοδοτήσαμε, το πυροδοτήσαμε, θαύμα ο ένας, θαύμα ο άλλος, ο κόσμος ξεσηκώθηκε, μερικοί απλοί άνθρωποι έτρεξαν» (ΑΝΤ1, 27.3.06).

  «Ολα» για τον πρόεδρο

  *Ορισμένες τηλεοπτικές εκπομπές δεν διστάζουν να μεταβληθούν σε ανοιχτούς προπαγανδιστικούς μηχανισμούς του ΛΑΟΣ, όπως η εκπομπή «Ολα» του Θέμου Αναστασιάδη, ο οποίος συμμετέχει στις προπαγανδιστικές εκστρατείες του κόμματος, δωρίζει στον κ. Γεωργιάδη μπλουζάκια με τη φωτογραφία της κυρίας Ρεπούση και τη λεζάντα «Yassou Εφιάλτη», ενώ προβάλλει και τη γραμματέα του αρχηγού και τον ίδιο τον Καρατζαφέρη. Την ίδια πολιτική ακολουθεί και ως εκδότης στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

  Η εφημερίδα του ΛΑΟΣ προέβαλλε την υποψηφιότητα του Ζαφειρόπουλου, μέχρι που αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος ήταν πρώην υπαρχηγός της φασιστικής Χρυσής Αυγής.
  *Οι προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις παίζουν φυσικά κι εδώ ρόλο. Ο κ. Βορίδης είναι δικηγόρος της «Espresso» και την υπεράσπισε σε διάφορες υποθέσεις όπως εναντίον της μητέρας του τραγικού Αλεξ. Φυσικά η εφημερίδα προβάλλει σε πρωτοσέλιδο τις συνεντεύξεις του Βορίδη για τους «κουκουλοφόρους».

  *Από την άλλη πλευρά, το Τηλεάστυ διαφημίζει τη «δημοσιογραφική σχολή» του Καρατζαφέρη, αποκαλύπτοντας ότι πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι «έχουν θητεύσει δίπλα του», υπονοώντας ότι του χρωστούν την επιτυχία τους: «Η Γιώτα Αντωνοπούλου, διευθύντρια της «Βραδυνής», ο Αντώνης Πίκουλας, εκδότης της «Αξίας», ο παρουσιαστής του Star Θοδωρής Δρακάκης, ο διευθυντής του «Ελεύθερου Τύπου» Μπάμπης Κούτρας, ο υπεύθυνος τύπου της κυρίας Γιαννάκου Χάρης Καλούδης, αλλά και ο Γιάννης Παπαγιάννης, ο Αρης Σπίνος, ο Γιώργος Λιάγκας, ο Γιώργος Βλάχος, η Τάνια Ιακωβίδου και άλλοι πολλοί».

  Δεν έπεσε, λοιπόν, από τον ουρανό στην αγκαλιά του κ. Καρατζαφέρη ο κ. Ψινάκης. Για να δικαιολογήσει την πρόσκλησή του στον τηλεστάρ και τον ποδοσφαιριστή Ανατολάκη, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ισχυρίστηκε ότι μ’ αυτές τις υποψηφιότητες θέλει να προσεγγίσει τους ψηφοφόρους που απείχαν στις τελευταίες εκλογές, τη νεολαία που αδιαφορεί για την πολιτική και τους χούλιγκαν που δεν έχουν ακούσει καν για Κοινοβούλιο.

  «Να φέρουμε μέσα στη Δημοκρατία και στον κοινοβουλευτισμό ανθρώπους που τους έχουν γυρίσει την πλάτη, δηλαδή το 50% σχεδόν του ελληνικού λαού», θα πει στο Mega (13.9.09).

  «Πιστεύω ότι ήταν ένα καλό «μεγάφωνο», για να φτάσει η δικιά μου φωνή στα αυτιά κάποιων παιδιών, που παλαιότερα είχε προσκαλέσει και ο Χριστόδουλος», θα εξηγήσει για την επιλογή Ψινάκη. «Από εκεί και πέρα ο καθένας έχει τη δική του σκέψη και περπατησιά. Μίλησα με τον άνθρωπο, διαπίστωσα ότι κρύβει διαφορετικά πράγματα από αυτά που επιδεικνύει… Επιτέλους! Εχει και τρία μεταπτυχιακά στα οικονομικά. Δεν είναι για πέταμα. Απλά ο χρόνος επωάσεως της ιδέας ήταν μικρός. Με την ίδια σκέψη έβαλα και τον Ανατολάκη».

  Το κόμμα της Trash TV

  Βέβαια, δεν τα λέει όλα ο κ. Καρατζαφέρης. Γιατί οι δυο περιπτώσεις είναι εντελώς διαφορετικές. Με τον πρώτο ο αρχηγός του ΛΑΟΣ επιδίωκε απλά αυτό που πέτυχε, δηλαδή να ενισχυθεί το μερίδιο της τηλεθέασης για το κόμμα του κατά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο, ενώ το χαμηλό προφίλ του Ανατολάκη δεν είναι αυτό που θα προσέλκυε οποιονδήποτε «χούλιγκαν» στην πολιτική. Πρόκειται, απλά, για ένα γνωστό πρόσωπο, από το οποίο το ΛΑΟΣ αντλεί την αίγλη του.

  Για την ακρίβεια, η ακροδεξιά στην Ελλάδα, όπως και σε όλη την Ευρώπη έχει από καιρό διεισδύσει στα γήπεδα για να στρατολογήσει τις ομάδες κρούσεις της. Η Χρυσή Αυγή που κάθε τόσο την προσεγγίζει ο κ. Καρατζαφέρης έχει πριν από χρόνια ιδρύσει τη «Γαλάζια Στρατιά», μια ομάδα που εκμεταλλεύεται τους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας για τη δράση της.

  Και είναι χαρακτηριστική η αντίδραση του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ήταν καλεσμένος στις ειδήσεις του Alter (25.3.07), για να σχολιάσει την εικόνα μιας ομάδας ελλήνων χούλιγκαν που χαιρετούσε φασιστικά κάτω από σημαία με κέλτικο σταυρό στον αγώνα ποδοσφαίρου Ελλάδας-Τουρκίας, στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

  «Το φαινόμενο των νεοφασιστών και νεοναζιστών στα ευρωπαϊκά γήπεδα είναι εξαιρετικά εκτεταμένο», θα πει ο τότε εκπρόσωπος τύπου του ΛΑΟΣ. «Αποτελεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα».

  Αλλά αντί να προτείνει τρόπους για τη λύση του «προβλήματος», ο κ. Γεωργιάδης πρότεινε να το αγνοήσουμε: «Ας μη μεγαλοποιούμε ένα θέμα, το οποίο κατά τη γνώμη μου είναι ήσσονος σημασίας […] Σε μια Ελλάδα που οι αναρχικοί καίνε την πρωτεύουσα κάθε βδομάδα, μας πειράξανε τα δεκαπέντε ανόητα παιδιά στην εξέδρα; Εδώ καίνε την πρωτεύουσα κάθε βδομάδα. Ας συλλάβει πρώτα αυτούς η αστυνομία».

  Λεπτομέρεια: Το πανό των νεοφασιστών έγραφε «Πρωτεύουσα της Ελλάδας είναι η Κωνσταντινούπολη». Τι να πει ο καημένος ο Αδωνις που το κόμμα του είχε αυτό το σύνθημα ως βασικό «στόχο» μέχρι προ τινος;

  Δεν περίμενε, λοιπόν, τον Ανατολάκη για να διεισδύσει στο χώρο των χούλιγκαν ο κ. Καρατζαφέρης. Για τη διασύνδεση ακροδεξιάς-χούλιγκαν έχουν φροντίσει προ καιρού πολλοί άλλοι.

  Οσο για τους οπαδούς ειδικά του Ολυμπιακού, φροντίζει ο Κώστας Μπαρμπής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φίλων Ολυμπιακού (ΠΕΦΟ) και γνωστός συγγραφέας φιλοβασιλικών και αντισημιτικών πονημάτων, ο οποίος αρθρογραφεί τακτικά στην κομματική εφημερίδα του ΛΑΟΣ.

  Και εδώ συναντάμε πάλι τη μέθοδο του «παπά», που τόσο καλά χειρίζεται ο αρχηγός του ΛΑΟΣ. Αλλά και στην πιο πρόσφατη «μεταγραφή» του διαπιστώνουμε τα ίδια χαρακτηριστικά. Θα συνεργαστεί, λέει, με τους «Οικολόγους Ελλάδας». Η πρώτη εντύπωση είναι ότι το ΛΑΟΣ κάνει άνοιγμα στο χώρο αυτό, που είναι της μόδας.

  Γιατί, βέβαια, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να γνωρίζει ότι πρόκειται για μια εμπορική «υγιεινιστική» επιχείρηση και ότι βασικό στέλεχος των «οικολόγων» αυτών είναι η κυρία Ελισάβετ που έγινε φίρμα από τις εκπομπές της Αννίτας Πάνια με το σουξέ «Πού είναι ο Βέρντι, πού είναι ο Πουτσίνι».

  Με την κίνηση αυτή ο κ. Καρατζαφέρης κλείνει το μάτι σε όσους θέλουν να ψηφίσουν κάτι πολύ «καλτ», ενώ παράλληλα εξασφαλίζει και ένα δεύτερο κανάλι για το κόμμα του. Γιατί οι νέοι του συνεργάτες διαθέτουν το «Τηλεφώς», που απευθύνεται στο ειδικό κοινό της «οικολογικής ουφολογίας», αλλά ήδη παίρνει το «πατριωτικό» του επίχρισμα.

  Το κόμμα της παραλιακής
  Τις ίδιες μέρες που διαπραγματευόταν με τον κ. Ψινάκη για τους όρους ένταξής του στον ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης ανακοίνωνε από το βήμα της ΔΕΘ το δικό του οικονομικό πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση.

  Ο κ. Καρατζαφέρης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης.
  Για την ουσία όσων είπε από τη Θεσσαλονίκη στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ο αρχηγός του ΛΑΟΣ δεν πολυενδιαφέρθηκαν τα τηλεοπτικά κανάλια. Αλλωστε ούτε και η «εκλογική επιτροπή» του κόμματός του δεν ασχολήθηκε μ’ αυτά, όπως με την υποψηφιότητα Ψινάκη…..

  Η συνέχεια στο παρακάτω λινκ:
  http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=84250

  Σχόλιο από Λαοψινάκης | 20/09/2009

 33. Να δούμε τώρα τον πολιτικό που είχε σχολή μοντέλων και υπήρξε μποντιμπίλντερ και έλεγα πόσο νόστιμος υπήρξε στα νιάτα του», λέει με ανυπόκριτο θαυμασμό η Τατιάνα Στεφανίδου στη μεσημεριανή της εκπομπή «Αποκάλυψη Τώρα» (ΑΝΤ1, 27.3.06).

  Και συνεχίζει: «Αχ… Είναι ακόμα γοητευτικός. Γι’ αυτό του έχω μια αδυναμία, μη νομίζεις. Και για άλλους λόγους».
  😆 😆 😆

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 20/09/2009

 34. Βλέπω ότι ενημερώνεσαι εφ’ όλης της ύλης. 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/09/2009

 35. Ποιος είναι «εθνίκι»

  Του Νικου Γ. Ξυδακη

  Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στον γνωστό δημοσιογράφο Στάθη Σταυρόπουλο να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και η εν συνεχεία αποπομπή του, προκαλούν τη σκέψη μας. Ας δούμε το λόγο για τον οποίο απεπέμφθη εντέλει ο Στ. Σταυρόπουλος από την πρώτη θέση του ψηφοδελτίου. Οπως ο ίδιος έγραψε δημοσίως, και όπως από προχθές ήδη εφημολογείτο στις αίθουσες Τύπου, ο δημοσιογράφος εξαιρέθηκε διότι μερίδα του ΣΥΝ τού προσήψε τη ρετσινιά του εθνικιστή. Δηλαδή; Τι δηλαδή; Είναι απλό: αν καταλαβαίνουμε καλά τη χροιά και το ειδικό βάρος του όρου «εθνικιστής», όπως το εννoούν ένιοι της αντιεθνικιστικής Αριστεράς, ο Στάθης είναι «εθνίκι», πατριώτης, Ελληναράς· μάλιστα, ως βουλευτής, μπορεί να υπερψήφιζε θέσεις των εθνικιστικών ΚΚΕ και ΛΑΟΣ…

  Απορία: Είναι σαφές πώς αντιλαμβάνεται ενιαία ο ΣΥΡΙΖΑ τον εθνικισμό, τον πατριωτισμό, την εθνική ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία; Κι αν ναι, αυτή η ενιαία και αρραγής εννοιολόγηση βρέθηκε κατάφωρα αντίθετη με την ιδεολογία τού παρ’ ολίγον επικεφαλής του ψηφοδελτίου; Αμφιβάλλω αν έχει ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική πλατφόρμα ο ΣΥΡΙΖΑ για τα εθνικά ζητήματα· με ιδεοληψίες μάλλον και ρητορικές ασάφειες πολιτεύεται. Και με παλινωδίες: όπως λ.χ. στην αντιμετώπιση του Σχεδίου Ανάν· όταν με οριακή πλειοψηφία το κεντρικό όργανο του Συνασπισμού ετέθη υπέρ του Σχεδίου, ενώ ο τότε ευρωβουλευτής και μετέπειτα πρόεδρος Αλ. Αλαβάνος αρθρογραφούσε εναντίον.

  Η ιδεοληπτική και ορθοτομούσα Αριστερά, που απέκλεισε τον «εθνίκι» Σταυρόπουλο, προσλαμβάνει επιλεκτικά τον Διαφωτισμό· αφαιρεί τον ριζοσπαστικό εθνικισμό, τον προοδευτικό πατριωτισμό, κρατάει το διεθνισμό της σοβιετοκίνητης Κομιντέρν, συγκερασμένο με έναν αφηρημένο κοσμοπολιτισμό, περιέργως τον ίδιο με του υπερεθνικού καπιταλισμού που καταγγέλλει.

  Κατ’ αυτόν τον τρόπο, με αβαρίες και απλουστεύσεις, με υποκλίσεις στο κυρίαρχο αποστειρωμένο λαϊφστάιλ των γκόλντεν μπόις και της φυλής των αεροδρομίων, η Αριστερά εγκαταλείπει την ακόμη επίκαιρη κληρονομιά του δημοκρατικού πατριωτισμού του ΕΑΜ και του ριζοσπαστικού εθνικισμού, την εγκαταλείπει βορά στην άκρα δεξιά.

  Και εις επίρρωσιν, κανιβαλίζει αυτάρεσκα έναν δικό της άνθρωπο.

  http://vlemma.wordpress.com/

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/09/2009

 36. Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου
  Ψηφίζουμε στηρίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  ΜΑΥΡΟ ΣΤΗ ΝΔ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ!
  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

  ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ!

  Η κυβέρνηση της ΝΔ έπεσε – ας ανατρέψουμε και τα σχέδια του κεφαλαίου!

  Στις 4 Οκτώβρη πηγαίνουμε σε πρόωρες εκλογές, καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή κατέρρευσε αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αλλά και τη μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια και τους αγώνες ενάντια στην αντιδραστική και αντιλαϊκή πολιτική της.

  Ούτε η στροφή στο «νόμο και την τάξη», ούτε η επένδυση στο ρατσισμό και την ξενοφοβία, μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, μπόρεσαν να αντιστρέψουν την πορεία προς την κατάρρευση. Η πτώση της κυβέρνησης δικαιώνει όλους όσους αγωνίστηκαν για να πέσει από τα κάτω η κυβέρνηση των δολοφόνων. Δίνει δυνατότητες στο κίνημα για να σταματήσει την επίθεση του κεφαλαίου και να μην φορτωθούμε τα βάρη της κρίσης.
  Τα κόμματα του κεφαλαίου και οι κυβερνήσεις τους δεν είναι παντοδύναμα. Μπορούν να ανατραπούν!

  Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση του κεφαλαίου!
  Μαχητική εργατική και κοινωνική αντιπολίτευση!

  Οι δυνάμεις του συστήματος και οι απολογητές τους μας καλούν σε αυτές τις εκλογές να διαλέξουμε ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα τα «οδυνηρά αλλά αναγκαία» μέτρα για να βγει η χώρα από την κρίση. Μιλώντας στη γλώσσα του κεφαλαίου ο πρωθυπουργός ζήτησε λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει: Πάγωμα και περικοπή μισθών και συντάξεων. Ανεργία, απολύσεις και γενίκευση της ελαστικής εργασίας. Ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Ενίσχυση των επιχειρήσεων και των τραπεζών σε βάρος των κοινωνικών δαπανών. Θεσμοθέτηση των ιδιωτικών κολεγίων. Εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων. Κατάλυση των λαϊκών ελευθεριών, ρατσισμό, πολεμικές εκστρατείες. Αυτό είναι το πρόγραμμα που απαιτούν το κεφάλαιο, η ΕΕ, το ΔΝΤ. Είναι το τίμημα για τα 28 δις στους τραπεζίτες, για το δημόσιο χρέος που δημιούργησαν, για τα κρατικά ελλείμματα, που απαιτούν να τα πληρώσουμε εμείς!

  Όποια κυβέρνηση και εάν έρθει από τις εκλογές θα δοκιμάσει να περάσει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα και θα επικαλεστεί την ανάγκη «θυσιών για να ξεπεράσουμε την κρίση». Απέναντι σε αυτό η δύναμη και η ελπίδα είναι οι αγώνες, είναι η συλλογική πάλη, η αντίσταση και διεκδίκηση, οι μαχητικές απεργίες, οι καταλήψεις και τα μπλόκα. Πολιτικό αντίπαλο δέος είναι μόνο μια μαχητική εργατική κοινωνική αντιπολίτευση!

  Αντικαπιταλιστική απάντηση στην κρίση!

  Απάντηση στην κρίση σε όφελος των εργαζόμενων, των αγροτών, των νέων μπορεί να δώσει μόνο ένα πρόγραμμα εργατικών και λαϊκών διεκδικήσεων σε ρήξη με την πολιτική του κεφαλαίου και της Ε.Ε.

  Απαγόρευση των απολύσεων. Σταθερή εργασία για όλους. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Αυξήσεις στο ύψος των αναγκών μας. 1400 ευρώ κατώτερος μισθός. Ριζική μείωση του χρόνου εργασίας. Προστασία των ανέργων.
  Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των επιχειρήσεων που κλείνουν, χωρίς αποζημίωση. Επιστροφή στο δημόσιο όλων των επιχειρήσεων που ιδιωτικοποιήθηκαν. Εργατικό και λαϊκό έλεγχο στην παραγωγή
  Δημόσια, δωρεάν παιδεία, υγεία για όλους. Αξιοπρεπή κοινωνική ασφάλιση για όλους. Κατάργηση όλων των μορφών δραστηριότητας του ιδιωτικού κεφαλαίου στην παιδεία, την υγεία την ασφάλιση. Στο δημόσιο όλοι οι κλάδοι στρατηγικού χαρακτήρα.
  Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών λαϊκών ελευθεριών. Αφοπλισμό της αστυνομίας. Κατάργηση όλων των ειδικών σωμάτων. Κατάργηση των καμεροχαφιέδων.
  Πλήρη κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες. Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Νομιμοποίηση, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Κατάργηση των ρατσιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
  Προστασία του περιβάλλοντος από την οικολογική καταστροφή. Υπεράσπιση των ελεύθερων χώρων, των δασών, των ακτών από την εκμετάλλευση και την εμπορευματοποίηση.
  Κατοχύρωση του εισοδήματος των φτωχών και μεσαίων αγροτών, φτηνά και υγιεινά προϊόντα διατροφής, παραγωγικοί συνεταιρισμοί των εργαζόμενων αγροτών.
  Πραγματική ισότητα των φύλων. Κάτω τα χέρια από τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών.
  Όχι στο σύμφωνο σταθερότητας. Έξω από την ΟΝΕ. Όχι στην Ευρωσυνθήκη. Αντικαπιταλιστική ρήξη-αποδέσμευση από την ΕΕ με διεθνιστική προοπτική.
  Όχι στον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο. Όχι στην καταπίεση των μειονοτήτων. Εργατικός διεθνισμός και ειρήνη μεταξύ των λαών. Επιστροφή όλων των ελληνικών στρατευμάτων. Κλείσιμο όλων των βάσεων. Έξοδο από το ΝΑΤΟ. Όχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Αλληλεγγύη και κοινή πάλη με τους λαούς των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, με τα αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα σε όλο τον κόσμο!

  Σε αυτές τις εκλογές, αντί για κυβέρνηση, ας διαλέξουμε
  το δρόμο της αντίστασης, της ρήξης και της ανατροπής!

  Το ΠΑΣΟΚ προσυπογράφει πλήρως την κυρίαρχη πολιτική. Αποδέχεται την αναγκαιότητα «σκληρών μέτρων», αποδέχεται την παραχώρηση των 28 δισ. στις Τράπεζες και προτείνει αυξήσεις ψίχουλα. Διεκδικεί την εξουσία με υποσχέσεις για «αναδιανομή του πλούτου», για να κρύψει το επιθετικό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά του. Θέλει να καπηλευτεί τη δυσαρέσκεια του λαού, αλλά δεν δεσμεύεται να ανατρέψει κανέναν από τους βασικούς αντιλαϊκούς νόμους που ψήφισε η ΝΔ. Δεν λέει λέξη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και για την ελληνική συμμετοχή σε αυτές. Ο Σημίτης δεν συμμετέχει στα ψηφοδέλτια, αλλά η πολιτική του παραμένει ενεργή.

  Με τη δύναμη και την εμπειρία των αγώνων που συγκρούστηκαν με την πολιτική της ΝΔ, ένα ανασυγκροτημένο μαζικό κίνημα μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε οποιασδήποτε άλλης εκδοχής κυβέρνησης. Για να μην αφήσουμε να περάσουν νέες αναδιαρθρώσεις. Για να καταργήσουμε τους αντιδραστικούς νόμους που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν θεσπίσει τα τελευταία χρόνια.

  Φραγμός στο ΛΑΟΣ, στο ρατσισμό και τους φασίστες

  Ο αγώνας για να μην διασπαστούν οι εργαζόμενοι, για να μη γίνουν οι μετανάστες αποδιοπομπαίοι τράγοι για την κρίση και την άνοδο της ανεργίας είναι υπόθεση όλων μας. Περισσότερο παρά ποτέ απαιτείται κοινός αγώνας ελλήνων και μεταναστών εργατών για πλήρη δικαιώματα, για την νομιμοποίηση των μεταναστών, για άσυλο στους πρόσφυγες, για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Να ενταχτούν όλοι οι μετανάστες στα συνδικάτα.

  Χρειάζεται να κλείσουμε τον δρόμο στην αντικομμουνιστική ρατσιστική δημαγωγία του ΛΑΟΣ που υπόσχεται να βάλει στη Βουλή τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, τους Κοραντήδες των μυστικών υπηρεσιών. Είναι ώρα να κλείσουμε το δρόμο στις φασιστικές προκλήσεις στις γειτονιές με επιθέσεις σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών, των κατατρεγμένων από τους πολέμους και τη φτώχεια.

  Όποιος δεν έχει τον αγώνα μοιραστεί, θα μοιραστεί την ήττα…
  Ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος!

  Όμως, όλα αυτά απαιτούν μια άλλη κατάσταση στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, για να μην έχουμε αγώνες που ηττώνται ή απομονώνονται και αυθόρμητες εκρήξεις χωρίς προοπτική, αλλά νικηφόρες ρήξεις και κατακτήσεις. Ο υποταγμένος συνδικαλισμός που κυριαρχεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να οργανώσει την αντίσταση. Η κομματική περιχαράκωση του ΠΑΜΕ δεν επιτρέπει την ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων.

  Ο δρόμος για εμάς είναι η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος, η οργάνωση των αγώνων από τα κάτω και η δημοκρατία του αγώνα, ο συντονισμός των ίδιων των σωματείων, οι μαζικές συνελεύσεις και καταλήψεις, ο συντονισμός των τοπικών και περιβαλλοντικών αντιστάσεων. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

  Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός!
  Είναι η επανάσταση και η εργατική εξουσία,
  η νέα σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική!

  Οι απολύσεις, η ανεργία, η απαξίωση του κοινωνικού πλούτου, η εμπορευματοποίηση του πολιτισμού, η καταστροφή του περιβάλλοντος, η παγκόσμια οικονομική κρίση, δείχνουν πόσο ανορθολογικό, άδικο και επικίνδυνο είναι το καπιταλιστικό σύστημα. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να αμφισβητήσουμε τον καπιταλισμό, να επιμείνουμε στην εναλλακτική λύση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, να αναζητήσουμε τις νέες δυνατότητες για την επανάσταση, την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό της εποχής μας.

  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει στην αντικαπιταλιστική προοπτική. Για να σταματήσουμε να μετράμε ηττημένους αγώνες, εξεγέρσεις χωρίς συνέχεια και χαμένες ευκαιρίες, πρέπει να βγουν μπροστά αιτήματα, στόχοι, διεκδικήσεις, οράματα, που να μη μένουν στην απόκρουση της επίθεσης, αλλά και να προτάσσουν τις κοινωνικές ανάγκες, σε ρήξη με τη λογική του κέρδους και της αγοράς. . Έτσι ώστε, μέσα από τον αγώνα τους για την ανατροπή της επίθεσης του κεφαλαίου, να προσεγγίσουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την πείρα τους την επανάσταση και την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να αμφισβητήσουμε και, τελικά, να ανατρέψουμε το ίδιο το σύστημα της εκμετάλλευσης.

  Για την Αριστερά της νίκης και της ανατροπής!

  Για να νικήσουν οι αγώνες και να δυναμώσει η αμφισβήτηση του καπιταλισμού χρειάζεται η πρωτοπόρα δράση της Αριστεράς. Δυστυχώς η ρεφορμιστική Αριστερά διαψεύδει καθημερινά τις προσδοκίες όσων στράφηκαν προς αυτήν με ελπίδα. Το ΚΚΕ μιλάει για την ανάγκη αγώνων και για αμφισβήτηση του καπιταλισμού και της αγοράς αλλά ταυτόχρονα σπέρνει την ηττοπάθεια, αρνείται τον αγωνιστικό συντονισμό, αντιμετωπίζει με εχθρότητα μαχητικά ξεσπάσματα όπως αυτό του Δεκέμβρη και διαλέγει για πρότυπο τα αυταρχικά και καταπιεστικά καθεστώτα του «υπαρκτού σοσιαλισμού». Η κρίση του ΣΥΡΙΖΑ φανέρωσε την ανεπάρκεια της αριστεράς που μιλάει για αγώνες και κινήματα αλλά δεν ξεκόβει από τη λογική της «αριστερής διακυβέρνησης» και της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και κουβαλάει ολοζώντανα τα φαντάσματα του ’89 και της επιθυμίας συμμετοχής στο επίσημο πολιτικό παιχνίδι.

  Τα πράγματα στην Αριστερά μπορούν να πάνε αλλιώς. Μπορεί να βγει στο προσκήνιο η Αριστερά της αντικαπιταλιστικής διεξόδου και της επαναστατικής αναζήτησης, των ανυπότακτων εργατικών αγώνων, των φοιτητικών καταλήψεων, των κινητοποιήσεων για τους ελεύθερους χώρους. Η Αριστερά της εξέγερσης του Πολυτεχνείου και των ριζοσπαστικών αγώνων της μεταπολίτευσης. Η Αριστερά που το ’89 δεν μπήκε στα σαλόνια της εξουσίας, αλλά διάλεξε το δρόμο της μαχητικής κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης.

  Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια άλλη Αριστερά που να εμπνέει και να μη διαψεύδει τον κόσμο που την εμπιστεύεται.
  Μια Αριστερά των αγώνων και όχι των διαδρόμων, που θα επιμένει στην κοινή δράση όλης της Αριστεράς στο μαζικό κίνημα.
  Μια Αριστερά μαχητική, αντικαπιταλιστική και επαναστατική, που επιδιώκει τη συσπείρωση και τη μετωπική ενότητα όλων όσων αναζητούν δρόμους ανατροπής.
  Μια Αριστερά της ελπίδας, αντάξια της ιστορίας και των αγώνων του λαού μας.

  Δυνατή ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο δρόμο του Δεκέμβρη για την Αριστερά της ελπίδας

  Οι δυνάμεις και οι αγωνιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές μάχες της προηγούμενης περιόδου. Πρωταγωνίστησαν στις μεγάλες φοιτητικές κινητοποιήσεις που ανέτρεψαν τη συνταγματική αναθεώρηση. Είχαν πρωτοπόρο ρόλο στην απεργία των δασκάλων και στις μεγάλες απεργίες. Στήριξαν όλες τις προσπάθειες αγωνιστικού συντονισμού σωματείων. Πρωτοστατούν σε μαχητικές διεκδικήσεις για τους ελεύθερους χώρους και το περιβάλλον. Το Δεκέμβρη ήταν ανεπιφύλακτα και χωρίς καμιά ταλάντευση στο πλευρό της εξέγερσης. Έδωσαν και δίνουν καθημερινά την μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τις αντιμεταναστευτικές πολιτικές και μάχονται για να μη σηκώσουν κεφάλι οι ρατσιστικές και οι φασιστικές συμμορίες. Θα είναι μπροστά στους αγώνες και την επόμενη των εκλογών.

  Ταυτόχρονα, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει στην ανάγκη κοινής δράσης της Αριστεράς μέσα στο μαζικό κίνημα και καλεί και τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς σε ενωτική δράση για την απόκρουση της επίθεσης και την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσπαθεί να δοκιμάσει αυτό που αποφεύγουν τα κόμματα της επίσημης Αριστεράς: Θέλει να λειτουργεί δημοκρατικά με βάση τις τοπικές συνελεύσεις. Αγωνίζεται για να κάνει πράξη τη συντροφικότητα, για να μην αντιμετωπίζονται οι αγωνιστές ως αμέτοχοι οπαδοί.

  Ξέρουμε καλά ότι στην αναζήτησή μας δεν είμαστε μόνοι. Ξέρουμε ότι χιλιάδες αγωνιστές αναζητούν δρόμους ρήξης και ανατροπής, συνειδητοποιούν ότι στήριξη στο ΠΑΣΟΚ σημαίνει νομιμοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών του, απογοητεύονται από την κατάσταση στην Αριστερά. Σε αυτούς τους αγωνιστές λέμε ότι ούτε η αποχή, ούτε η επιλογή του «μικρότερου κακού» δίνουν προοπτική.

  Τους καλούμε να στηρίξουν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις εκλογές και μετά από αυτές.
  Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να μετατρέψουμε το εργατικό λαϊκό κίνημα σε πολιτικό αντίπαλο δέος ενάντια σε όποια κυβέρνηση δοκιμάσει να μας φορτώσει τα βάρη της κρίσης.
  Για να ξανακάνουμε την Αριστερά συνώνυμη με την ελπίδα, την αντίσταση, την ανατροπή!

  ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ – ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ
  ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  Σχόλιο από antarsya | 21/09/2009

 37. Βρε Ομέρ θαθελα μια χαρη …Ξερεις τι ψαχνω απεγνωσμένα του Σταθη ε; εκεινα που εγραφε τοτες Υπέρ του ΚΕΜΑΛ
  Το λίνκ..Οχι απλώς αποσπασματα
  (Για να αποδειξω οτι ο ανθρωπος οχι απλώς ΔΕΝ ειναι Εθνικι αλλά εκθειαζε τον Κεμαλ Ως» ΕΘΝΙΚΟ ηΓΕΤΗ απελευθερωτη της Τουρκιας» )

  Θα μου τα βρεις σε παρακαλώ; ε;

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 21/09/2009

 38. Δηλαδής θέλεις να αποδείξεις ότι είναι ένας καθώς πρέπει παραδοσιακός ελλαδίτης αντιεθνικιστής, φιλοκεμαλικός -όπως ούλοι τους- οπότε μάλλον κακώς τον ξεπέταξε η ντεμέκ «αντιεθνικιστική» τάση του Σύριζα…

  Να τους πεις δηλαδη στα μούτρα «δικός σας είναι βρεεεεεε. Κακώς του φερθήκατε τόσο σκληρά!»

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/09/2009

 39. E ναι ..κάπως ετσι..Τον φαγανε τον ανθρωπο… Εθνικι και εθνικι ..Τι Εθνικι βρε! αφου ειναι απο τους ελαχιστους που ειπε για τον Κεμάλ οτι αγωνιστηκε για την Εθνικη ανεξαρτησια….
  Τεσπα .. Ομερ που ειναι το Λινκ με εκεινα που ελεγε ο Σταθης Υπέρ του Κεμάλ ; Ελα ξερω οτι τό εχεις ..

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 22/09/2009

 40. Δεν βρήκα το λινκ του Στάθη, πλην του αφιερώματος που του κάναμε.

  Βρήκα όμως τον τρόπο να διαβάσεις τα όσα σούρνει στη σχετικά νέα του συνέντευξη ο Βαλαωρίτης στον Τρεμόπουλο και στην κυρίαρχη αντίληψη που υπάρχει στους Οικολόγους-Πράσινους…

  Δες την

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/09/2009

 41. http://archive.enet.gr/online/online_fpage_text/id=12297708

  Σχόλιο από Θεία Φωτούλα | 22/09/2009

 42. ————————————————-
  ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΝΤΑΙ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ. Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ
  ————————————————-

  Αποτέφρωσαν τα γραφεία του ΡΕΣΑΛΤΟ

  Τα τάγματα των κουκουλοφόρων του νέου φασισμού αποτέφρωσαν τα γραφεία του ΡΕΣΑΛΤΟ.

  Σήμερα 22 Σεπτεμβρίου στις 5 το απόγευμα 100 κρανιοφόροι πλημμύρισαν την Πλατεία Εξαρχείων!!!

  15 κρανιοφόροι με δύο βαριές επί μία ώρα κτυπούσαν μανιασμένα για να σπάσουν την πόρτα ασφαλείας των γραφείων.

  Και οι αστυνομικοί που βρισκόντουσαν λίγα μέτρα μακριά δεν …πήρανε είδηση!!!

  Αφού σπάσανε τις πόρτες μπήκανε στα γραφεία και έσπασαν κυριολεκτικά τα πάντα, μέχρι τα πλακάκια και τα ντουβάρια των τοίχων…

  Μετά έβαλαν φωτιά και ολοκλήρωσαν το φασιστικό έργο τους.

  Έφυγαν ανενόχλητοι αρπάζοντας και το κομπιούτερ…

  Άφησαν και την υπογραφή του: Την προκήρυξή τους.

  Διαβάστε το φασιστικό ήθος και ύφος:

  «Τη στιγμή που η ελληνική δημοκρατία αποπειράται ν’ αντιμετωπίσει τ’αδιέξοδά της με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο κατασταλτικός βραχίονας της, η ελληνική αστυνομία συνεχίζει να εξαπολύει καθημερινά πογκρόμ εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων. Εκκενώσεις κτιρίων, έλεγχοι, απελάσεις, συλλήψεις, ξυλοδαρμοί, βιασμοί και δολοφονίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη του πολέμου εναντίον των κολασμένων του καπιταλιστικού κόσμου.

  Στο πλευρό του θεσμισμένου κρατικού ρατσισμού συστρατεύονται διαφόρων ειδών καθάρματα: από τους παρακρατικούς νεοναζί και τους λαϊκιστές φασίστες μέχρι τους έφεδρους και τους καταστηματάρχες των φασιστό-«επιτροπών κατοίκων». Αλλά όχι μόνο αυτοί…σα νέοι δωσίλογοι, διάφοροι τσολιάδες-αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί, μηρυκάζουν μέσα από έντυπα (σαν το Ρεσάλτο) και ιστοσελίδες (σαν το patari.org) το ρατσιστικό λόγο, πηγαίνουν χέρι χέρι με τα σύγχρονα τάγματα ασφαλείας και ξερνάνε το εθνικιστικό και σοβινιστικό δηλητήριο τους.

  Μέσα σ’ αυτήν την πολεμική συνθήκη καθένας επιλέγει τη θέση μάχης που του αναλογεί. Κανένας δε βρίσκεται στο απυρόβλητο και ο καθένας θα πρέπει ν’αναμένει τις συνέπειες των λόγων και των πράξεων του. Έτσι λοιπόν, επιλέξαμε να επιτεθούμε στις 22.09.09 στα γραφεία του μηνιαίου περιοδικού Ρεσάλτο το οποίο έχει προπαγανδίσει διάφορες φασιστοσυνάξεις, όπως αυτή της 9ης Μάη στην Ομόνοια και την αντίστοιχη αυριανή στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

  ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ ΑΠ’ ΟΠΟΥ ΚΙ ΑΝ ΠΡΟΕΡΧΕΣΤΕ, ΟΛΑ ΕΔΩ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ!

  Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ ΣΑΣ!

  επιτροπές κατοίκων από γειτονιές της Αθήνας»

  http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=21609#21609

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 23/09/2009

 43. Η πυρποληση των γραφείων του περιοδικού αυτού είναι μια απαράδεκτη, φρικιαστική πράξη!

  Κάποιος θα πρέπει να θυμίσει στους δράστες τα λόγια της Ρόζας Λούξεμπουργκ:

  «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥ …»

  Αλλά όπως φαίνεται το όραμα κάποιων είναι μια ζωή που θα την ορίζει η στέρηση της ελευθερίας του διαφορετικού, η βία και η καταπίεση.

  Μια ζωή που θα θυμίζει περισσότερο τη «Φάρμα των ζώων»….

  Στα θύματα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις έννοιες των λέξεων, εφόσον έχει χαθεί -εκτός από το μέτρο- και η πρότερη σημασία τους!

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/09/2009

 44. ΜΑΤΑΙΟΠΟΝΟΥΝ αν πιστεύουν τα ενεργούμενα των μυστικών υπηρεσιών ότι θα τρομοκρατήσουν το ΡΕΣΑΛΤΟ.

  Θα επανέλθουμε…

  Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 23/09/2009

 45. Το παρακράτος έχει όνομα
  (Όταν τα γεγονότα μιλούν τόσο εύγλωττα)

  Κάποιοι συμπεριφέρονται σαν τη στρουθοκάμηλο και καμώνονται ότι δεν γνωρίζουν ποιοι κρύβονται πίσω από τέτοιες ανοικτά φασιστικές πρακτικές.

  Έχουμε αναλύσει διεξοδικά (ένας από τους λόγους της στοχοποίησής μας είναι και αυτός), ότι πίσω από κάθε ποικιλία τρομοκρατίας βρίσκεται το παρακράτος και οι μυστικές υπηρεσίες: Από τις κουκουλοφόρικες «εξεγέρσεις», τις φασιστικές επιδρομές εναντίον των κατοίκων της γειτονιάς, τις «επαναστατικές σέχτες», τους βανδαλισμούς και τα πλιάτσικα, μέχρι τα καψίματα βιβλιοπωλείων και τις διώξεις εναντίον του ΡΕΣΑΛΤΟ.

  Το παρακράτος αυτό έχει και τους φανερούς, φανερότατους, ιδεολογικούς προπαγανδιστές και πολιτικούς καθοδηγητές: Το indymedia, τον «Ιό» της «Ε» και ποικίλες άλλες επιδοτούμενες «αντιρατσιστικές» εστίες με κόκκινες προβιές που επιτίθενται εναντίον του «ρατσιστή» ελληνικού λαού και ιδιαίτερα εναντίον των γειτονιών, όπου οι κάτοικοι σηκώνουν κεφάλι και αυτό-αμύνονται απέναντι στον αφανισμό τους και το θάνατό τους…

  Σήμερα που τα κινήματα της γειτονιάς αναπτύσσονται εκρηκτικά, όλες αυτές οι παρακρατικές εστίες και τα αφεντικά τους έχουν έρθει σε απόγνωση. Τα κινήματα αυτά απειλούν τα εφιαλτικά τους σχέδια, γιατί μπορούν να αποτελέσουν τη σπίθα για μεγάλες λαϊκές πυρκαγιές…

  Οι εμπρηστικές πρακτικές και η τρομοκρατία του παρακράτους λειτουργεί πυροδοτικά στην κοινωνία και οξύνει τον λαϊκό θυμό…

  Μέσα στον πανικό τους το παρακράτος και οι επιδοτούμενες εστίες τους προχωρούν πλέον σε νευρικές πράξεις τρομοκρατίας: Όπως αυτή της αποτέφρωσης και ολοσχερούς καταστροφής των γραφείων του ΡΕΣΑΛΤΟ: κατέστρεψαν, με πρωτοφανή μανία, ολοσχερώς το διαμέρισμα, από τα γραφεία μέχρι την τουαλέτα και έκαψαν τα πάντα, τα ΠΑΝΤΑ…

  Αλήθεια γιατί δεν έρχεται κανένα κανάλι ή δημοσιογράφος να πάρει φωτογραφίες και να κάνει ρεπορτάζ (και να μη γράφουν αυτές τις αηδίες περί «αποθήκης» κ.λπ) από τους ενοίκους της πολυκατοικίας και τους γείτονες; Από την πραγματική γειτονιά, η οποία παρακολουθούσε έντρομη τους κρανιοφόρους να σπάνε και να καίνε και η αστυνομία, παρά τις απεγνωσμένες ειδοποιήσεις να μην έρχεται, ούτε να παρεμβαίνουν οι περίπολοι που ήταν σε απόσταση 100 μέτρων;

  Το παρακράτος έδρασε για άλλη μια φορά ανενόχλητο και πάνω από μία ώρα!!!

  Και οι «ταυτότητες» αυτού του παρακράτους είναι γνωστές.

  Τα γεγονότα μιλούν τόσο κραυγαλέα που μόνο όσοι είναι κουφοί δεν ακούνε.

  Συγκεκριμένα για το ΡΕΣΑΛΤΟ:

  α). Ο ιδεολογικός και πολιτικός καθοδηγητής του παρακράτους το indymedia έχει δώσει από πολύ καιρό την εντολή: «Κάψτε το ΡΕΣΑΛΤΟ».

  β). Ο «Ιός» στοχοποίησε και αυτός πολλές φορές το ΡΕΣΑΛΤΟ (το δείχνουμε παρακάτω).

  γ). Ακολούθησε η αγωγή της κ. Δάμα της «Ε».

  δ) Τώρα μας κάψανε…

  Γράφαμε, μεταξύ άλλων, το Μάρτιο του 2009:

  «Τα πράγματα λοιπόν είναι ολοκάθαρα. Ο πρώτος κύκλος των κρίκων της αλυσίδας σχηματίστηκε: τρομοκρατία, πολιτικός στιγματισμός, στοχοποίηση και καθεστωτικά κατασταλτικά μέτρα (δικαστική δίωξη)…

  Θα περιμένουμε το δεύτερο κύκλο…»

  Ο Δεύτερος κύκλος άρχισε: Η αποτέφρωση των γραφείων μας…

  Μετά από όλα αυτά υπάρχει κάποιος που να έχει αμφιβολίες για του ποιοι κρύβονται πίσω από την αποτέφρωση των γραφείων του περιοδικού;

  Υπάρχει καμιά αμφιβολία ποιοι κινούν τις συμμορίες του νέου φασισμού;

  Βεβαίως, πάντα το παρακράτος ήταν που επιβεβαίωνε και διαφήμιζε τις ανατρεπτικές ιδέες.

  Πάντα το παρακράτος είχε την «αντίληψη» ότι με το να καις αντικείμενα ή και ανθρώπους μπορεί να κάψεις και τις ιδέες και το φρόνημα των ανθρώπων. Αυτή η πλάνη του πανικού είναι που θεριεύει τις ιδέες και τα φρονήματα, την αγωνιστικότητα και την ορμή της λαϊκής οργής…

  Ματαιοπονούν!!!

  Η δύναμη δεν βρίσκεται στα πρόσωπα!!!

  Τους ευχαριστούμε, λοιπόν, για την επιβεβαίωση και τη διαφήμιση των ιδεών μας…

  Διαβάστε και τα παρακάτω, για να πάρετε μια σαφέστατη εικόνα:

  http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=19073#19073

  Και εδώ:

  http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=19982#19982

  Υ.Γ.
  Ευχαριστούμε από καρδιάς για τη συγκινητική συμπαράσταση των φίλων.
  ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ…

  Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 23/09/2009

 46. Ένας φίλος των Αμερικανών μέχρι ..παρεξηγήσεως

  Του Παναγιώτη Λαφαζάνη, υποψήφιου ΣΥΡΙΖΑ Β’ Πειραιά

  Θα ανέμεναν, οι πολίτες, από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιδιώκει σε δύο εβδομάδες να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, να είχε καταγγείλει, ίσως, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για την απαράδεκτη στάση τους στα ζητήματα του Αιγαίου. Όπως θα περίμενε, ίσως, να κατάγγελλε το αμερικανο- βρετανικό άξονα για τις νέες επαχθέστατες πιέσεις του με στόχο την

  επαναφορά μιας «λύσης» τύπου Ανάν στην Κύπρο και την άρον-άρον και άνευ προϋποθέσεων χορήγηση διαβατηρίου στην Άγκυρα για ακώλυτο ευρωπαϊκό ταξίδι στην εφ’ όλης της ύλης εξέτασή της κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Δεκέμβριο. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ακούσαμε, όπως δεν θα ακούσουμε ο,τιδήποτε στην προεκλογική περίοδο, είτε από τον κ. Κ. Καραμανλή, είτε από τον κ. Γ. Παπανδρέου, για την ανάγκη μιας διαφορετικής εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

  Αντίθετα, έκπληκτοι, πληροφορηθήκαμε ότι ο Πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυριανός, ίσως, πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία της προεκλογικής περιόδου για να καταγγείλει όχι αυτούς που αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή μας και πλήττουν βάναυσα με τις επιλογές τους νόμιμα, διεθνώς κατοχυρωμένα συμφέροντα της χώρας μας και της Κύπρου, αλλά .τη Ρωσία!

  Η υπόθεση θα έμοιαζε με κακόγουστο αστείο αν δεν ήταν αληθινή! Γιατί, πράγματι, αυτό έπραξε ο κ. Γ. Παπανδρέου όταν από τον Έβρο και στη συνέχεια από το βήμα της ΔΕΘ κατάγγελλε, περίπου, τη Ρωσία για μονομερή οφέλη από τον Αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, ενώ ζήτησε και την επαναδιαπραγμάτευση της σχετικής Συμφωνίας.

  Βεβαίως, ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ψήφισε από κοινού με το κυβερνητικό κόμμα τη Συμφωνία για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, έχει δικαίωμα στη συνέχεια να μεταβάλλει γνώμη. Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί επέλεξε να διαφοροποιήσει την άποψή του σε μέρες προεκλογικής περιόδου και ακόμα χειρότερα, το έπραξε με τόσο άκομψο τρόπο και μάλιστα πάνω σε ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως οι ενεργειακοί δρόμοι της περιοχής μας, όπου είναι πολύ γνωστό ότι υπάρχει σε εξέλιξη μια κρίσιμη στρατηγική διαμάχη ΗΠΑ-Ρωσίας;

  Πολλοί μπορούν να δώσουν πολλές ερμηνείες για την επιλογή του κ. Γ. Παπανδρέου. Κατά τη γνώμη μου, η παρέμβασή του δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο το θέμα του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, αλλά ο αγωγός είναι η αφορμή. Αφορμή για να στείλει ο κ. Γ. Παπανδρέου ένα σαφές συνολικότερο προεκλογικό δημόσιο μήνυμα στην Ουάσιγκτον, ότι, αν επανεκλεγεί, θα επανέλθουν οι παλιές καλές μέρες δόξας και τιμής για τα αμερικάνικα συμφέροντα στην Ελλάδα και την περιοχή, όπως όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Και θα επανέλθουν ακόμα, ίσως, καλύτερες αυτές οι μέρες, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους για την ελληνική πλευρά!

  Είναι θλιβερό γι’ αυτή τη χώρα ότι, δεκαετίες τώρα, έχει εγκαταλείψει κάθε ιδέα ανεξάρτητης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και έχει μετατραπεί σε άθυρμα των αμερικανοατλαντικών υπαγορεύσεων ακόμα και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων στην περιοχή, αποστέλλοντας ακόμα και ελληνικά στρατεύματα από τα Βαλκάνια ως το Αφγανιστάν.

  Και είναι ακόμα πιο τραγικό ότι μπορεί να φεύγει ένας πρωθυπουργός που σταδιακά υπαναχώρησε τελικά σε όλες τις αμερικανοατλαντικές πιέσεις και να τον διαδέχεται, πιθανότατα, ένας άλλος, ο οποίος δίνει με τόσο απροκάλυπτο τρόπο εξετάσεις ακραίου φιλοαμερικανισμού. Μήπως, όμως, έχουμε και άλλη επιλογή από τον δικομματικό μονόδρομο; Μήπως πρέπει λίγο να το ξανασκεφτούμε;

  Σχόλιο από antinews | 23/09/2009

 47. το πεντάλεπτο των μικρών κομμάτων μεταδίδεται πια ή έχει κοπεί;

  Σχόλιο από Γιάννης | 23/09/2009

 48. Κάποια αντιεκλογικά τραγούδια…

  Ένα τραγουδάκι του Πανούση, αφιερωμένο στον Ψαριανό…Μιλάμε οι στίχοι του Ψαριανού προφητικοί…

  Σωκράτης Μάλαμας- Θίασος (live)

  Μία διασκευή από velocity.

  Εγκλογές-Ημίζ
  »για αυτό όλοι μαζί να ψηφίσουμε popeye»
  (πάρτε σκίτσο που παίζει στο 1.50!)

  Και τέλος ένα άσμα εξαιρετικά αφιερωμένο, για όλους όσους θα ξεπουληθούν
  και φέτος στο Γιουσουρούμ και θα πάνε στις κάλπες.

  Σχόλιο από αντιεκλογικός | 23/09/2009

 49. Προς σχόλιο Νο45

  Αγαπητέ κ. Ροβεσπιέρο, μπορεί να σας κάψανε τα γραφεία, το οποίο προφανώς είναι μια πράξη την οποία οι περισσότεροι καταδικάζουμε, αλλά είναι ανόητο να βάζετε σε ένα τσουβάλι Indymedia, ελευθεροτυπία, Σόρο κτλ. Ούτε να λέτε ότι πίσω από κάθε πλιάτσικο, βανδαλισμό, τρομοκρατική ενέργεια βρίσκονται πίσω οι μυστικές υπηρεσίες. Αυτά είναι γραφικότητες.

  Και στην ερώτησή σας:

  «Υπάρχει καμιά αμφιβολία ποιοι κινούν τις συμμορίες του νέου φασισμού;», προσφερετε ο ίδιος την απάντηση:

  http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=3688

  Δε μου λέει κάτι «αυτού του είδους» η ελευθερία του λόγου που επικαλείστε.

  Σχόλιο από Δημήτρης | 23/09/2009

 50. Σύμφωνα με το δελτίο βομβών-εμπρησμών του 48ωρου,βόμβες και εμπρησμοί σημειώθηκαν :

  1) Στο περίπτερο του Μ-Λ ΚΚΕ

  2) Στο γραφείο της Λούκα Κατσέλη του ΠΑΣΟΚ

  3) Στο περίπτερο του ΚΚΕ μ-λ

  4)Στο περίπτερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

  5)…..

  Για αυτό αγαπητέ Ροβεσπιέρε μην κάνουμε την τρίχα τριχιά…
  Και το ερώτημα του σχ.49 περιμένει απάντηση

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/09/2009

 51. Ίσως αναρωτιέστε γιατί αφιερώνουμε το παραπάνω στον Στάθη.

  Αιτία είναι η παρακάτω σαφής, ξεκάθαρη, αυστηρή και απόλυτη θέση του, που μας έκανε να δούμε τον παραπάνω εφιάλτη:

  “…Επί παραδείγματι (κι εδώ πρόκειται μάλλον για ασύγγνωστο λάθος και γι’ αυτό πιο επικίνδυνο, διότι δείχνει τη δύναμη των στερεοτύπων να διαμορφώνουν τη σκέψη) η «Καθημερινή» της Κυριακής σε ένα ενδιαφέρον αφιέρωμά της για τη Μικρασιατική περιπέτεια 1919 -έως την Καταστροφή το 1922, στο ανάλογο Χρονολόγιό της, αναφέρει ότι ο Μουσταφά Κεμάλ «Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας από το 1923, ηγήθηκε του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος εναντίον των Ελλήνων και των άλλων ξένων εισβολέων στην Ανατολία».

  Ο Κεμάλ ηγήθηκε του τουρκικού εθνικού κινήματος, μάλιστα απελευθερωτικού – ουδενός εθνικιστικού κινήματος ηγήθηκε. Είναι άλλο πράγμα η πιθανή (κι εν τέλει, ιστορικώς, καθόλου συχνή) εξέλιξη ενός εθνικού κινήματος σε ένα εθνικιστικό καθεστώς ή κόμμα ή κίνημα ή κοινωνικό σύστημα κι άλλο η εθνική διεκδίκηση ή το εθνικό αυτεξούσιο, με έναν λόγο η εθνική κυριαρχία…..” (Ελευθεροτυπία – 22/05/2007)

  Ετσι λοιπόν ο κ Σταθης θεωρει τον κ Κεμάλ απελευθερωτη …
  Δικαιωμα του βεβαια
  αν και εγώ διαφωνώ πληρως και απεχθανομαι τον Κεμάλ
  και αυτό οχι διοτι ητο Τουρκος εθνικιστής αλλά Σκετα εθνικιστης Μιλιταριστης

  Τεσπα ..
  Μπορώ να μάθου ομως γιατί να ακουει
  -Μόνο ο Τρεμοπουλος τα οσα αγουγε για εκεινο το »παιδι της Πόλης» που πεταξε στα Του Ψωμιαδου
  – και ο κ Ευσταθιος να εχει και να ειχε την προφανή ασυλια που εχει ειχε ;
  -Οπως βεβαια ειχε και ο Καραμανλής(με εκεινο το Μυστηριο ταξιδι στην Τουρκια ) κλπ κλπ κλπ;
  Και να τη Βγαινει και ο κ Ευσταθιος απ πάνου;…

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/09/2009

 52. και οι φασιστοειδεις εδώ και δυο χρόνια μαχαιρώνουν , Πακιστανους , αντιφασιστες κλπ κλπ, η αστυνομια του Καραμανλιατσαν επιτεθηκε ανευ λόγου και αιτιας σε εκδηλωση για την Κουνεβα στο Κεντρο της Θεσσαλονικης
  ..
  αλλά κανεις δεν σκεφτηκε να τα φορτωσει ολα αυτά στους δεξιους και »αριστερους» απολογητες του Καραμαφασισμου

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/09/2009

 53. Δημήτρη, εξαιρετική η συζήτηση στο λινκ που μας έδωσες.

  Μαζεύω υλικό για να κάνω ένα κείμενο για τη λυσσασμένη αντίδραση μιας μερίδας τροτσκιστών στην λαθρομετανάστευση.

  Γιατί δεν είναι μόνο ο Θύμιος που τα λέει αυτά!

  Επίσης κάπου είχα διαβάσει και δεν μπορώ να τα βρω, ότι παρόμοια έκαναν το 1922-23 ως ΣΕΚΕ ενάντια στους πρόσφυγες (εμάς δηλαδή) με το επιχείρημα ότι ήταν καθυστερημένος πολιτικά πληθυσμός και ότι έριχναν τα μεροκάματα και τις τιμές και υπονόμευαν το (ντεμέκ γαμάτο) εργατικό κίνημα. Και ζητούσαν τη στέρηση του εκλογικού δικαιώματος από την «προσφυγική αγέλη» όπως την αποκαλούσε ο σύντροφος Γεώργιος Βλάχος!!!

  Μετά το ΄23 άλλαξε η στάση, απομονώθηκαν αυτά τα στοιχεία και άρχισε πλέον το ΣΕΚΕ να απευθύνεται και στους πρόσφυγες και όλες οι προκηρύξεις του να απευθύνονταν πλέον σε «Εργάτες, Αγρότες και Πρόσφυγες».

  Δεν είναι τυχαία η διαχρονική αυτή ομοιότητα της συμπεριφοράς.

  Όποιος έχει περισσότερα στοχεία ας τα καταθέσει, μπας και βγάλουμε άκρη.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/09/2009

 54. Ορθά αναρωτιέσαι Νοσφεράτε στο σχ. 51

  Το «Καραμανλιατσάν» πάλι τι είναι ?
  Τον Σαραντάκο τον ρώτησες ?

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/09/2009

 55. Διαβάζω στο μπλογκ των Ο-Π της Θεσαλονίκης:

  ——————————

  στο 09/22/2009 στο 11:21 πμ Nοσφερατος

  Εκείνο πάντως που ειδα εγώ ειναι οτι η Βρωμερη συκοφαντική εκστρατεια εναντιον των αντιεθνικιστικών θεσεων των Ο-Π που ξεκινησε το περασμένο καλοκαιρι απο τα Θλιβερά( κρυφά και φανερα) παπαγαλάκια της Δεξιας ειτε στα ΜΜΕ ειτε στα Μπλογκς … δυστυχώς συνεχιζεται..
  Ο Χρυσογελος σταθηκε καλά στις προβοκατορικες ”ερωτησεις” που αφορουσαν την παρουσια του Τρεμοπουλους στήν παρουσιαση του Αμπεσενταρ
  (στην οποια ειχε καθε δικαιωμα να παραστει εφιοσον λεμε οτι εχουμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και Συνταγμα.)

  αν και θα τον ηθελα λιγότερο αμυντικό και να υπερασπίσει περισσοτερο τον ευρωβουλευτή των Ο- Π απο την εθνολαικιστικη Αήθεια
  (αντιλαμβανομαι βεβαια τους περιορισμους των ΜΜΕ )

  στο 09/22/2009 στο 9:27 μμ Καναλιώτης

  Ο κ. Τρεμόπουλος έχει μια άποψη για μερικά θέματα που δεν είναι ίδια με αυτή των Ο-Π.
  Ο κ. Χρυσόγελος καλά έκανε και υπερασπίσθηκε την θέση των Ο-Π και όχι αυτή του κ. Τρεμόπουλου.
  Αν ο κ. Χρυσόγελος υπερασπιζόταν “περισσότερο” τον κ Τρεμόπουλο, όπως θα ήθελε ο φίλος Νοσφεράτος, τότε θα ήταν εκεί σαν υπάλληλος του κ. Τρεμόπολου και όχι σαν εκπρόσωπος των Ο-Π.

  ————————————-

  Σιγά ρε Νοσφεράτε τον αντιεθνικιστή τον Τρεμό και τις αντιεθνικιστικές θέσεις των Ο-Π; (χειρότεροι κι απ’ τον Στάθη ήτανε 8) )

  Μην τρελαθούμε κι όλας. Και όλοι όσοι του έκαναν του αποδεδειγμένα ηλιθιωδώς φιλοκεμαλικού Τρεμό κριτική, ήταν «παπαγαλάκια της Δεξιας» ; Σαν εμάς ή τον Βαλαωρίτη να πούμε;;;

  Το δεκάκις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού! Ευτυχώς που βρέθηκε ο Καναλιώτης για να σου δείξει ότι δεν κατοικούμε στο Φεγγάρι!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/09/2009

 56. Για τα Βρωμερα Παπαγαλάκια της Ακροδεξιας με διαφορα Ψευδωνυμα που Τριγυρνουσαν στα Μπλογκς και ηταν τα ιδια ακριβώς και ποτε πετουσαν Φασιστική λάσπη εναντιον του Συριζα (παριστανοντας ποτε ποτε τους Ο- Π ) ποτε πετουσαν αισχρή λασπη εναντιον των Ο -π παριστανοντας πάλι τους Ο- Π ειτε τους Συριζα ειτε δεν ξερω γω τι αλλο και δηθεν τα Βαζανε με τον Τρεμοπουλο ενώ η ουσια των δηθεν παρμεβασεων ηταν εντελώς Φασιστική εχω σαφεστατη αποψη Ομέρ
  και την διατυπώνω εδώ και Καιρο …

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/09/2009

 57. γιατί τα βάζανε με τον Τρεμό και όχι με τον Χρυσόγελο ή με κάποιον άλλο;

  Όλοι οι άλλοι είναι τρελλοί, ηλίθιοι, φασίστες, στημένοι και μόνο ο Τρεμό ήταν θύμα; Αυτός δεν υπήρξε θύτης;

  Σε πληροφορώ ότι με τις θέσεις του υπήρξε και παραϋπήρξε. Και θύτης και εμπαθής και μνησίκακος! Και αυτό το πλήρωσε όλος ο χώρος των Ο-Π…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/09/2009

 58. Εχω δει δεκαδες φορες τις Ιδιες Βρωμερες Συκοφαντιες απο τα Ιδια παραξενα Μπογκς και τους ιδους στερεοτυπα Χοντροκομμένους συκοφαντες Τους ιδιους ακριβώς. Που ανακαλυπταν σκανδαλα Του Συριζα αμεσως μετα Τον Δεκεμβρη.
  Και τους ιδιους να στεφονται εναντιον των Ο -π οταν μετατοπιστηκε προς τα εκει το ρευμα των Ψηφοφορων…στην διαρκεια των Ευρωεκλογών
  Φυσικά αυτό δεν αφορά τον Τρεμόπυλο στονοποιο κι εγώ εχω κανει κριτική..
  αΦΟΡΆ ΣΤΗΝ χυδαιοτητα ΤΗΝ ΑΛΗΤΕΙΑ ΤΙς ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕς ΜΕΘΟΔΟΥς ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕς ΣΤΙΓΜΈς θΥΜΙΖΑΝ ΤΑΙΝΙΑ Ζ
  ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ που παρεμενει ενεργο…

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/09/2009

 59. Μην τρελαθούμε κι όλας. Και όλοι όσοι του έκαναν του αποδεδειγμένα ηλιθιωδώς φιλοκεμαλικού Τρεμό κριτική, ήταν “παπαγαλάκια της Δεξιας” ; Σαν εμάς ή τον Βαλαωρίτη να πούμε;;;»

  Οχι σαν εσας Μωρε..
  Μιλαμε για Απιστευτη Χυδαιοτητα απο τα Βρωμερα ακροδεξια παπαγαλάκια …

  Εσεις κανατε -συγκριτικά- μετριπαθεστατη Κριτική
  ( Μόνο που τα βαζατε μονο με τον Τρεμό που -συγκριτικά – αυτά που ειπε υπερ του Κεμάλ (παιδι της Πολης ) ηταν αστεια σε σχεση με αυτά που Ειπαν οι ΣΤΑΘΗΣ , καραμανλης, Παπανδρου , Οι Φιλομεταξικοι Ακροδεξιοι , ο Πατριαρχης Βαρθολεμαίος και εκατονταδες αλλοι που περιεργως παραμένουν στο Απυροβλητο

  Και για τον Βαλαωριτη ταχουμε πει με το Παραπάνω
  Δυστυχως οι πολύ Μεγαλοι ανθρωποι περιστοιχιζονται απο πολύ πολύ ΜΙΚΡΟΥΣ
  και κατιναρια …

  Τεσπα
  Αυτές οι εκλογές Δεν μ’ενδιαφερουν και πολύ ..
  Οπως οι περισσοτεροι Δεν βλεπω τηλεοραση και Βαρεθηκα τα Ιδια και τα Ιδια
  Το Μόνο παρηγορο ειναι οτι η Δεξια και τα παπαγαλάκια της πανε κατα διαολου
  Βεβαια τα Δυσκολα θαρθουνε μετά ..
  Ηδη (Λόγω της πιο Απιστευτης Λαμογιας και Λεηλασιας απο το 146π.χ ) εχει καταρευσει η Οικονομια Για την κοινωνια αστα να πάνε

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/09/2009

 60. Τεσπα..Παρε μια ταινια τωρα για το Προτυπο της εχγωριας Δεξιας
  τον Αλιγατορα..τον Μπερλουσκονι

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/08/blog-post_8121.html

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/09/2009

 61. Καλααααά!

  Νάναι πάντως καλά το παιδί της πόλης, ο Τρεμό, εκεί που είναι στας Βρυξέλλας γιατί μας ξυπνάει άθελά του , θυμόμαστε ότι το αίμα μας βράζει και βρίσκουμε κι ασχολιόμαστε.

  Από μας κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο, ούτε ο Στάθης, ούτε οι ακροδεξιοί, ούτε κανείς. Και αν νομίσεις ότι σε κάποιον δεν του τάχουμε ρίξει επαρκώς, παρότι του αξίζει, γράψε ότι θες και μεις το ανεβάζουμε.

  Όμέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/09/2009

 62. »Ευτυχώς που βρέθηκε ο Καναλιώτης για να σου δείξει ότι δεν κατοικούμε στο Φεγγάρι!»

  Ασε τον Καναλιωτη ησυχο Ομερ … Μαθε να τα βγαζεις περα μοναχος χωρις να επικαλεισαι αλλους . Δεν εισαι πιά Μικρουλης ..Μεγαλωσες πια.
  🙂

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/09/2009

 63. » Και αν νομίσεις ότι σε κάποιον δεν του τάχουμε ρίξει επαρκώς, παρότι του αξίζει, γράψε ότι θες και μεις το ανεβάζουμε.»
  Οχι μωρε Βαρεθηκα …
  Ετσι κιαλλιως οπως βλεπεις τοχω ρξει στα Τραγουδια και στις ταινιες …Και πιο καλά ειναι και πιο δημιουργικά ..
  Τι με νιάζει εμένα στο Κατω κατω ; Εγώ ηθελα και θελω Να φυγει αυτό το Σουργελο της Δεξιας Μπανανιας ..Απο κει και πέρα το ξερω το εργο απ’ ολους τοχω δει δεκαδες Φορές ..Και απο Πασόκ και απο επαναστατες κλπ κλπ…
  Τωρα βλεπω που και που τηλεοραση με Σβηστο τον Ηχο το διασκεδαζω με ολα αυτά τα ανθρωπάκια που κουνανε τα χερια και τα Ποδια σαν Μαριονέτες και φυσικά περιμένω το χειροτερο ..που θαρθει οπωσδηποτε μέτα την πιο Αγρια Λεηλασια που υποστηκαμε ως χωρα απο τον καιρό του Συλα …
  Αλλά ξερεις κατι ; Η Ηθικολογια μου την σπαει.. Το Κυνηγι μαγισσων ..Να βγαινουν καποιοι και να μου το παιζουν Μωραι Παρθεναι και πουριτανοι και να βρισκουν να βαράνε..Να μην κοιτάνε πρωτα τα Μουτρα τους

  Αλλά και πάλι Σιγά μη διορθωσω οτιδηποτε ..Ξερεις τι κατάλαβα ; Τιποτα Δεν μπορουμε να κανουμε απεναντι στην Βλακεια .. Γιατί η Βλακεια διαθετει πάντα ενα ακατανικητο οπλο . Το Θρασος

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/09/2009

 64. Μη σε πιάνει η απογοήτευση. Φυσικά και προσπαθούμε να διορθώσουμε κάτι. Ή να σταματήσουμε κάτι που μας φαίνεται κακό. Για δες παραδίπλα όρεξη που έχει ο (σιγά μην είναι) «κερασουνταίος». 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/09/2009

 65. Εχουμε πηξει στα Τερατακια που φτιαχνει ο Δρ Φραγκεστην
  http://nosferatos.blogspot.com/2008/09/10-sec-of-igor-rubbing-young.html

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/09/2009

 66. http://www.tvxs.gr/v21553

  εχει και αναφορά για το ..Ρεσαλτο..

  Τωρα οποιος…. δεν καταλαβαινει 😉

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 23/09/2009

 67. Στους Υπουργους που πέρασαν στους Υπουργους που θαρθουν

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/08/ministry-of-silly-walks.html

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 24/09/2009

 68. μΙΑ ΠΑΛΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΤΑΙΝΙΑ ΠΕΡΙ ..ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
  (

  http://nosferatos.blogspot.com/2008/08/ministry-of-silly-walks.htmlhtml

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 24/09/2009

 69. Ζ μΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ …»ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΥς ΠΟΛΙΤΕΣ»

  http://nosferatos.blogspot.com/2009/01/blog-post_1068.html

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 24/09/2009

 70. …Μπορεί εύκολα να γίνει κατανοητό το τι θα συνέβαινε εάν η Αριστερά βάδιζε πάνω στις επαναστατικές παραδόσεις και έθετε το ζήτημα της αυτό-οργάνωσης μέσα στην εργατική τάξη και στις τοπικές κοινωνίες. Εάν δηλαδή προωθούσε τα όσα παραπάνω αναπτύξαμε: Τη συγκρότηση ομάδων περιφρούρησης των τοπικών κοινωνιών και Επιτροπές Αγώνα μέσα στην εργατική τάξη που θα αποφάσιζαν για τους όρους εργασίας και όλα τα δεινά που προκαλούνται από την απεργοσπαστική εισροή ξένων εργατών. Θα βρισκόμασταν μπροστά σε μια κατάσταση επαναστατικού κοχλασμού, σε μια κατάσταση δυαδικής εξουσίας σε πανελλαδικό επίπεδο…

  http://www.resaltomag.gr/218.mag

  Σχόλιο από κατάσταση επαναστατικού κοχλασμού | 24/09/2009

 71. Το περιοδικό Άρδην και η εφημερίδα Ρήξη καταδικάζουν την επίθεση των «αγανακτισμένων πολιτών των Εξαρχείων» στα γραφεία του περιοδικού Ρεσάλτο.

  Είναι ξεκάθαρο πως αυτές οι πρακτικές διόλου δεν έχουν να κάνουν με πολιτικές αντιθέσεις ή διαφωνίες, αλλά με συμπεριφορές φυσικής και ιδεολογικής τρομοκράτησης οποιασδήποτε διαφορετικής άποψης.

  Τέτοιου τύπου επιχειρήσεις, το να επιτίθεται πολυάριθμη ομάδα ατόμων εναντίον άδειων γραφείων, έκαναν στο παρελθόν και κάνουν ακόμα και σήμερα όπου μπορούν οι ακροδεξιοί και οι Χρυσαυγίτες.

  Σχόλιο από Άρδην | 24/09/2009

 72. Η πλακα ειναι πως σε καποια τουλαχιστον κομματι της αριστερας και της ακρας δεξιας βλεπουν παντου πρακτορες, σορος, κισσινγκερ, παρακρατος κλπ. Προσφατα μιλαγα με καποιον απο τους ΟΠ εκ των εσω και σουρνουν τα απιστευτα στον Τρεμοπουλο. Και αλλωστε που η συνωμοσια, ο Τρεμοπουλος δεν κατηγορηθηκε για allegedly said. Απλα αναπαραγησαν τα λεγομενα του σε τηλεοπτικη καμερα. Συκοφαντηθηκε για τους πελοποννησιους γραφιαδες και τους κρητικους χωροφυλακες?

  Σχόλιο από Zurichman | 24/09/2009

 73. Η μεροληψία της «αμεροληψίας»
  ή
  Η «αλητεία» της πολιτικής και της δημοσιογραφίας

  Υπάρχουν κάποια γεγονότα που αποκαλύπτουν όχι μόνο την αβυσσαλέα υποκρισία και ψευτιά της καθεστωτικής πολιτικής και δημοσιογραφίας, αλλά και την μεροληπτική «αλητεία» τους, την μακιγιαρισμένη με το μύθο της «αμεροληψίας» και της «δημοκρατίας»!

  Εισβάλουν 15 κρανοφόροι, σε ώρα αιχμής (6 το απόγευμα), σε πολυσύχναστο και περιφρουρούμενο μέρος (Πλατεία Εξαρχείων), σε περιοδικό, ισοπεδώνουν, καταστρέφουν τα πάντα και βάζουν φωτιά, αφήνουν και προκήρυξη ανάληψης της τρομοκρατικής ευθύνης, ΚΑΙ ΟΥΔΕΙΣ συγκινήθηκε και ασχολήθηκε!!!

  Τα κανάλια και ο Τύπος που κόπτονται για τη «δημοκρατική ενημέρωση» και την «προστασία» της «ελευθερίας των ιδεών» και της «αντικειμενικής ενημέρωσης» σιώπησαν σκανδαλωδώς!

  Κτυπήθηκε τρομοκρατικά ένα έντυπο και οι «προστάτες» της «ελευθερίας της άποψης» και της «ενημέρωσης» το έπνιξαν κυριολεκτικά το γεγονός. Δεν το θεώρησαν αυτό το ζήτημα σοβαρό!!!

  Χαλάνε τον κόσμο για κουτσομπολιά και παραπολιτικά σκανδαλάκια και το κάψιμο ενός περιοδικού είναι ασήμαντο!!!

  Δεν θεώρησαν σοβαρό, αυτοί οι «ευαίσθητοι» της «ελευθερίας», ότι ένα έντυπο πυρπολήθηκε φασιστικά στην καρδιά της Αθήνας.

  Δεν θεώρησαν σοβαρό το γεγονός της τρομοκράτησης και της φίμωσης ενός εντύπου από ανενόχλητους κρανοφόρους.

  Δεν θεώρησαν σοβαρό το γεγονός ότι αυτή η πυρπόληση μπορούσε να οδηγήσει στην πυρπόληση ολόκληρης της πολυκατοικίας και των ανθρώπων της που ήταν εγκλωβισμένοι από τους τρομοκράτες.

  Στα γραφεία ενός περιοδικού υπάρχουν όγκοι περιοδικών που αν άναβαν αυτοί οι όγκοι η πολυκατοικία, ακόμα και τα γύρω κτίρια θα τυλίγονταν στις φλόγες!!!

  Με την αυτοθυσία των γειτόνων και τους πυροσβεστήρες τους σώθηκε η κατάσταση.

  Γι’ αυτό (για να μη μάθουν την αλήθεια και για να την κουκουλώσουν) ΚΑΝΕΝΑ κανάλι και κανένας δημοσιογράφος δεν εστάλη για να κάνει ρεπορτάζ και να φωτογραφίσει το έργο των τρομοκρατών!

  Για το τίποτα μας σερβίρουν, όλοι αυτοί της «αντικειμενικής» ενημέρωσης, του κόσμου τις «πληροφορίες» αυτόπτων μαρτύρων (οι περισσότεροι κατασκευασμένοι) και εδώ δεν ήρθε ούτε ΕΝΑΣ για να δει και να ρωτήσει τους ενοίκους και τους γείτονες τι έγινε.

  Ούτε η διαβόητη «αντιτρομοκρατική»!!!!

  Αντιμετωπίστηκε το όλο ζήτημα σαν αστυνομικό δελτία μικροκλέφτη!!!

  ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ…

  Αυτή είναι η μεροληψία των αμερόληπτων καναλιών και του Τύπου!!!

  Αυτή είναι η «ευαισθησία» των υστερικών «προοδευτικών» περί «ελευθερίας της έκφρασης» και περί των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

  Κινδύνεψαν άνθρωποι και δεν ίδρωσε το αυτί τους!!!

  Πυρπολήθηκε έντυπο και εισέβαλαν τρομοκράτες επί ώρα σε γραφεία περιοδικού πανικοβάλοντας τους πάντες και τα πάντα και καταστρέφοντας και τους τοίχους του διαμερίσματος και ουδείς «ευαισθητοποιήθηκε»!!!

  Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκαν και οι πολιτικάντηδες και τα πολιτικά κόμματα.

  ΣΕ κανένα δεν ίδρωσε το αυτί για το αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης και κατά της δολοφονικής, φασιστικής επίθεσης.

  Στον ίδιο ρυθμό κινήθηκε και η ΕΣΗΕΑ.

  Αλήθεια υπάρχει το συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων; Έχει πληροφορηθεί ότι κτυπήθηκε έντυπο; Ότι υπήρξε προκήρυξη τρομοκρατών εναντίον μέλους της ΕΣΗΕΑ, του Θύμιου Παπανικολάου, ιστορικού αγωνιστή της Αριστεράς;

  ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ.

  Ευτυχώς που υπάρχουν και τα μπλογκ που ΟΛΑ κινητοποιήθηκαν!!!

  Διαφορετικά τίποτα δεν θα είχε μαθευτεί….

  Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 25/09/2009

 74. ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΝΙΚΑΝΟ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ Σ’ ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΠΟΥ ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ

  Σ’ αυτόν τον τόπο όσοι αγαπούνε/τρώνε βρώμικο ψωμί/ κι οι πόθοι τους ακολουθούνε υπόγεια διαδρομή

  Οι εκλογές αυτές ασχολούνται με το δάχτυλο, αγνοώντας επιδεικτικά το φεγγάρι. Η προεκλογική καμπάνια καταπιάνεται με τα επιφαινόμενα και αποφεύγει να θίξει όλα όσα έχουν φέρει την χώρα στο χείλος της καταστροφής. Ο ελληνικός παρασιτικός καπιταλισμός έχει καταστήσει την χώρα φτερό στην θύελλα της κρίσης, η στρατηγική της “ελληνοτουρκικής φιλίας” μας έχει οδηγήσει στην αγκαλιά του νεο-οθωμανισμού. η παγκοσμιοποίηση οδηγεί στην εκμετάλλευση της φθηνής εργασίας των λαθρομεταναστών, άσχετα με τις συνέπειες για την κοινωνική και εθνική συνοχή της χώρας. οι νέοι, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι σφίγγουν το ζωνάρι. Την ίδια στιγμή οι ελίτ του τόπου έχουν επιδοθεί σ’ έναν ξεδιάντροπο αγώνα για τη νομή της εξουσίας, και οι ολιγάρχες συνεχίζουν το όργιο του πλουτισμού, λεηλατώντας ό,τι έχει απομείνει, προωθώντας έναν τρόπο ζωής, όπου τα αμάξια, τα μπετά και οι μπουλντόζες δεν έχουν αφήσει δέντρο για δέντρο στη χώρα.

  Στην δήθεν αντιπολίτευση, το μπερλουσκονικό ΛΑΟΣ, επιδίδεται σε πυροτεχνήματα, προκειμένου να διεκδικήσει κι αυτό μια θέση στον ήλιο της διαχείρισης. ο ΣΥΡΙΖΑ αναλώνεται σε μια «φραξιονιστική πάλη δίχως αρχές (και ιδέες)» αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον επικοινωνιακό χαρακτήρα μιας «αριστεράς», μέρους του μεταπολιτευτικού καθεστώτος και όχι αντίπαλό της. το ΚΚΕ προσπαθεί να κρύψει την φτώχεια του σε όραμα κι ελπίδα με το να αναστηλώνει τα μουστάκια του Στάλιν, ενώ οι Πράσινοι προχωρούν στην πεπατημένη της οικολογίας των ευρωπαϊκών “προγραμμάτων” και της Νέας Τάξης.

  Η κυβέρνηση της Ν.Δ. καταρρέει κατω από σκάνδαλα, ανικανότητα και εγκατάλειψη ακόμα και των ελάχιστων πατριωτικών ευισθησιών από το ‘”Υπουργείο από το Εξωτερικόν”, ενώ ο Γιώργος ετοιμάζεται να εκπληρώσει το όνειρο της μητρός του, να κατακτήσει τον πρωθυπουργικό θώκο, θυμίζοντας κάτι από τις αρχαίες παραβολές: “Υπό κατάρρευση βασίλειο, απελπισμένοι υπήκοοι αφασικός διάδοχος…” . Και βέβαια για να συνεχίσει τα ίδια και χειρότερα με τους προκατόχους του.Αυτές οι εκλογές, δεν μας επιφυλάσσουν τίποτε περισσότερο από την επιδείνωση της μιζέριας που κατατρώγει τον τόπο.

  ΑΚΥΡΟ ΣΤΗ ΦΑΡΣΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

  Παλεύουμε ενάντια:

  • Στο νεο-οθωμανισμό, την παράδοση της Ελλάδας και της Κύπρου στην Τουρκία

  • Στα αμερικανοκίνητα τζάκια και τους κηφήνες ευρωκράτες της Ε.Ε.

  • Στις ιδιωτικοποιήσεις, την ασύδοτη αγορά και την παγκοσμιοποίηση

  • Στην λεηλασία της χώρας από τους νταβατζήδες

  • Στον καταναλωτικό μηδενισμό της πιο χυδαίας εγωκρατίας

  • Στον βιασμό της φύσης από τον πολιτισμό του μπετόν και των αμαξιών

  • Στον «μεγάλο αδερφό» των τηλεοράσεων και των εφημερίδων

  • Στη γενοκτονία της μνήμης από τους διανοούμενους της υποταγής

  ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΕΛΙΤ

  Για την εθνική ανεξαρτησία, την κοινωνική απελευθέρωση,

  την οικολογία και την άμεση δημοκρατία

  Για επικοινωνία: akyrostis4@gmail.com

  Σχόλιο από ακυρούλης | 25/09/2009

 75. Ζήτω τα ΜΑΤ του Κράτους των Εξαρχείων!

  By εξαποδω

  Το περιοδικό «Ρεσάλτο» είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Οι ιδρυτές του, εκκινώντας από το χώρο της τροτσκιστικής άκρας αριστεράς και μέσα από μια αντιϊμπεριαλιστική προσέγγιση για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, έχουν ανάγει τα τελευταία χρόνια το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης σε ένα από τα κεντρικά σημεία αναφοράς τους.

  Χρησιμοποιώντας μια μαρξιστικής μορφής ανάλυση (περί εφεδρικού εργατικού στρατού) και μια αντιϊμπεριαλιστική προσέγγιση, το περιοδικό χρεώνει στη λαθρομετανάστευση τη διάλυση της εργατικής τάξης των χωρών υποδοχής και τη χρησιμοποίησή της από τους ιμπεριαλιστές σαν γεωπολιτικό εργαλείο επιβολής των σχεδίων τους, μέσα από τη «ρευστοποίηση» των εθνικών συνόρων και της συνακόλουθης άρσης της εθνικής και πολιτισμικής ομοιογένειας των πληθυσμών των χωρών υποδοχής, κυρίως των μικρότερων λαών όπως ο ελληνικός.

  Η απαραίτητη αυτή εισαγωγή δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει τις θέσεις του περιοδικού ούτε φυσικά να σημειώσει τις σοβαρές και ποικίλες διαφωνίες με αυτές. Θα το είχα κάνει παλιότερα, αν θεωρούσα ότι οι θέσεις του περιοδικού έχουν κάποιο ιδιαίτερο πολιτικό βάρος. Γίνεται για έναν άλλο λόγο:
  Χτές, εκατό περίπου «αναρχολεβέντες» μαζεύτηκαν για μπούγιο στην πλατεία Εξαρχείων και τριάντα από αυτούς διέλυσαν και έκαψαν τα γραφεία του περιοδικού στην οδό Σολωμού. Παστρικές δουλειές! Ανέλαβαν και την ευθύνη μάλιστα με ανάρτηση στο ιντυμήντια (ΕΔΩ).

  Το γεγονός είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα παρόμοιων γεγονότων, όπου ομάδες τραμπούκων δέρνουν, βανδαλίζουν και καίνε πέριξ των Εξαρχείων όποιον και ό,τι δεν κάθεται καλά στην πολιτική τους άνοια. Από βιβλιοπωλεία ακροδεξιών μέχρι τον καθηγητή Πανούση, από τον Πολυζωγόπουλο μέχρι φοιτητές των ΕΑΑΚ, από μπαράκια και θέατρα μέχρι το «Ρεσάλτο». Είναι φανερό ότι δεν υπάρχει στοχοποίηση μιας πολιτικής ή ιδεολογικής ή άλλης κατηγορίας (π.χ. «ρατσιστές», «δεξιοί»,… «αεκτζήδες», κλπ), αλλά στοχοποιείται ευθέως η αντίθετη άποψη, όποια και αν είναι αυτή!

  Εγώ δεν ξέρω πώς το λένε αυτό οι κρυφοί και φανεροί υποστηρικτές των μικροαστών τραμπούκων και οι διάφοροι «ήξοις αφίξοις» και «ναι μεν αλλά» τύποι που κυκλοφορούν σε μεγάλο αριθμό στην «ευαίσθητη» χώρα μας, αλλά εγώ το λέω προφασιστικό φαινόμενο.

  Έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με συμπεριφορές φυσικής και ιδεολογικής τρομοκράτησης, οι οποίες εκδηλώνονται με επιχειρήσεις του τύπου να επιτίθεται πολυάριθμη ομάδα εναντίον άδειων γραφείων ή εναντίον μεμονομένων ατόμων. Όπως ακριβώς έκαναν στο παρελθόν και κάνουν ακόμα και σήμερα, όπου μπορούν, οι ακροδεξιοί και οι Χρυσαυγίτες. Τελεία και παύλα.

  Το εξοργιστικά αστείο της υπόθεσης είναι ότι τα ίδια άτομα που είναι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτών των επιθέσεων, κόπτονται σε άλλες περιπτώσεις για τις ”παρακρατικές” επιθέσεις ή για τις «σταλινικές πρακτικές» του ΚΚΕ και των σχωρεμένων των ΚΝΑΤ!

  Αυτό είναι το «άβατον» των Εξαρχείων! Έτσι εννοούν κάποιοι τις «νησίδες αυτονομίας». Νησίδες για την παρέα μας, γκουλάγκ για τους «αντιφρονούντες».

  Δεν θα μιλήσω για «σταλινισμό». Πρώτον, γιατί η λέξη έχει φθαρεί από τη χρήση που της γίνεται «δια πάσαν νόσον…» και δεύτερον, γιατί ο σταλινισμός ήταν μια πολύ σοβαρή ιστορική, πολιτική και ιδεολογική υπόθεση για να τη χαραμίζεις σαν κατηγορία σε βάρος ανοϊκών γόνων μικρο/μεσο-αστών.

  Καθαρός συμμοριτισμός είναι, με αντεξουσιαστικό περικάλυμμα. Όποιος μπαίνει στην «περιοχή» μου και δεν μου μοιάζει τον δέρνω και τον ξυραφιάζω!

  Να τους χαίρονται κάποιοι. Ξέρουν αυτοί…

  http://eksapodo.wordpress.com/2009/09/23/482/

  Σχόλιο από ακυρούλης | 25/09/2009

 76. Eλπίζω αγαπητέ Ροβεσπιέρο, όπως και όλοι οι φίλοι του Ρεσάλτο, να αναθεωρήσετε κάποια στιγμή τις απόψεις σας για τους μετανάστες και πριν εξαπολύετε μύδρους εναντίον των αναρχικών, του Indymedia, του Ιού κτλ. να κοιτάξετε πρώτα το πόσο επικίνδυνοι είστε εσείς για το κοινωνικό σύνολο. Το videάκι είναι σπέσιαλ αφιερωμένο για σας…

  http://www.tvxs.gr/v21663

  Σχόλιο από Δημήτρης | 25/09/2009

 77. Εγώ πάντως σφυρίζω και τα γυρίζω και Νέα Δημοκρατία ψηφίζω. Επειδή βαριέμαι να τα ξαναγράφω παραπέμπω εδώ

  http://omarkosmetamousia.blogspot.com/2009/09/blog-post_23.html

  Σχόλιο από Μάρκος | 25/09/2009

 78. Παντως και παρολο που νομιζω πως είναι Φανερο ότι διαφωνω απολυτως με τις λογικές τυπου Ρεσαλτο
  Εχω να πώ πώς οι τραμπουκισμοι και ο εμπρησμος βιβλιων εντυπων κλπ είναι Απολυτως Απεχθης και αηδιαστικος
  Με ότι ‘’ιδεολογικο ‘’ προσημο ή προσχημα και αν συνοδευεται..
  ( ειτε αντιεξουσιαστικο ειτε εξουσιαστικο ειτε ειτε)
  Περα από το ότι το προιον των τραμπουκισμών είναι αντιπαλοι τραμπουκισμοι σε έναν αηδιαστικο φαυλο κυκλο

  Και εν πασει περιπτωσει Αηδια γιναμε

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 26/09/2009

 79. Κι εγώ διαφωνώ εντελώς με το Ρεσάλτο,
  όμως καταδικάζω ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ την επίθεση
  από… ανεγκέφαλους (ίσως) αναρχομαλάκες…

  Σχόλιο από omadeon | 27/09/2009

 80. δεν έχουν επιχειρήματα κι αποκτήσανε βόμβες…
  ΡΕ ΤΙ ΠΑΘΑΜΕΕΕΕΕΕ….

  Σχόλιο από omadeon | 27/09/2009

 81. Καλώς τον Ομαντεόν. Μας έλειψες βρε!

  Και ήρθες την ώρα που πάω για ύπνο!

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/09/2009

 82. Omer, καλόν ύπνο… κι εγώ επίσης την κάνω…
  ήμουν απησχολημένος με «καυτά θέματα» στο μπλογκ μου βλέπεις.
  Δες ΤΙ γίνεται ΤΩΡΑ για την ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ κλιματική αλλαγή
  (Greek dollars my ass) 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 27/09/2009

 83. Υ.Γ. GREEN (όχι greek)…
  Αλλά το ποστ αφορά ΚΑΙ τις εκλογές (2-σε-1):
  http://omadeon.wordpress.com/2009/09/26/greek-elections-climate-change/

  Σχόλιο από omadeon | 27/09/2009

 84. Ρε Ομαντεον .. Τιεγινε ρε Με εκινη την Υποθεση που ειχαν ξεσαλωσει ολα τα Εθνολαικιστικα Ιστολογια και τωρα κανουνε την Παπιαν; Για το παληκαρι λεω τον ιστορικο,που τον εκμεταλευτηκανε με τον πιο ΧΥΔΑΙΟ τροπο και μετά τον αδειασανε και τωρα το παιζουν κυριες Ελα ..εσύ την ψαχνεις τα δουλεια ..Πες μας τα νεωτερα ..

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 27/09/2009

 85. (Νοσφεράτε, ποίος)

  εγώ, πάλι, ήξερα έναν αναρχοκάτι που με έλεγε ότι το θερμοκήπιο είναι πρόφασις δια την παγκόσμιαν διακυβέρνησιν (του αντιχρίστου, βεβαίως βεβαίως)

  Σχόλιο από Γιάννης | 27/09/2009

 86. κοιτα ηταν ενα παληκαρι απο τα Σκοπια που μαλλον ειχε προβληματα ψυχικής Υγειας ή κατι τετοιο …. Τα εθολαικιστικια λυσαξαν οτι το βασανιζουν για πολιτικους λόγους και Μαλιστα πιεζαν και τους Ο -π να παρουν θεση εδω και Τωρα (ενω ουτε η Ε. Ε ουτε η Διεθνης Αμνηστια οιυτε οι Δεθνεις οργανωσεις Γιατρων κλπ ειχαν παρει θεση … Οταν καταλαβαν οτι η Υποθεση ηταν Φιασκο , τα Μπλογκς Αυτά αντι να ζητησουν εστω μια συγνωμη που εξεθεσαν ετσι εναν ανθρωπο και τον εκμεταλευτηκαν αγριως για πολιτικους λόγους , απλώς το Βουλωσαν κανοντας την Παπια..
  Ο ομαντεον ομως -προς τιμήν του- δεν θα το αφήσει ετσι οπως υποσχεθηκε ..

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 27/09/2009

 87. O Vasko Gligorijevic μου έγραψε χθες εκτενές προσωπικό μέηλ, όπου επαναλαμβάνει τη δημόσια δήλωσή του πως θέλει να ξεκόψει εντελώς από τους Ελληνες εθνικιστές, και άλλα πολλά. Του απάντησα (αλλά το γράμμα του είναι ιδιωτικό).
  ΤΙΠΟΤΕ δεν «άφησα έτσι» (ελάχιστες λεπτομέρειες μόνο).

  Μια ματιά στο τέλος των σχολίων του σχετικού ποστ (εδώ) το αποδεικνύει (έχει και πλάκα!)

  Τέλος πάντων, αυτές οι εκλογές έχουν… ΕΝΑ ΚΑΛΟ, για πολλούς πολίτες – αποτελούν αργία (Παρασκευή)! 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 27/09/2009

 88. Omadeon φυσικά δεν ζητω να αποκαλυψεις το ιδιωτικο σου μέηλ

  Αλλά να εξηγησεις και εδώ τι ακριβώς συνεβη και πως αυτά τα εθνικιστικά Ιστολογια που ειχαν Ξεσαλώσει να ζητουν » »Λευτερια στον Βασκο»σταματησαν ξαφνικά , εσβησαν τις σχετικές αναρτησεις και εκαναν την πάπιαν ενώ το λιγώτερο που θα επρεπε να κανουν ηταν να ζητησουν μια Συγνωμη τόσο απο τον ιδιο τον ανθρωπο(για την μεχρι αηδιας εκεμεταλευση του και την παραβιαση των προωσπικών δεδομένων ) οσο και απο οσους αλλους ταλαιπωρησαν ζητώντας να παρουν θεση κανοντας ιντερνετική διαγνωση (ενώ μετα εξαφανισαν τα ..σχετικά »)

  Σχόλιο από Nοσφερατος | 28/09/2009

 89. Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών 2009 στη Γερμανία
  (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του 2005)

  Συμμετοχή 70,8% (77,7%)
  Άκυρα 1,5% (1,3%)

  Χριστιανοδημοκράτες (CDU+CSU) 27,3% (27,8%)+ 6,5% (7,4%)= 33,8% (35,2%)
  Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 23,1% (34,2%)
  Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 14,6% (9,8%)
  Κόμμα Αριστεράς (Die Linke) 11,9% (8,7%)
  Πράσινοι 10,7% (8,1%)
  Πειρατές 2,0% (–)
  Ακροδεξιά (NPD+REP) 1,9% (2,1%)
  Λοιποί 2,0% (1,9%)

  Ο “μεγάλος κυβερνητικός συνασπισμός” κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς (CDU/CSU και SPD) αντικαθίσταται από τον “μαυροκίτρινο” συνασπισμό κεντροδεξιάς και Ελεύθερων Δημοκρατών (CDU/CSU και FDP). Τα 3 κόμματα της αντιπολίτευσης (Ελεύθεροι Δημοκράτες, Αριστερά, Πράσινοι) καρπώθηκαν την ραγδαία πτώση των Σοσιαλδημοκρατών (έπεσαν κατά 11,1%!). Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ενοποιημένης Γερμανίας που ένα Αριστερό κόμμα έχει διψήφιο ποσοστό!!!

  ——————————————–

  Αποτελέσματα βουλευτικών εκλογών 2009 στην Πορτογαλία
  (σε παρένθεση τα αποτελέσματα του 2005)

  Συμμετοχή 60,60% (65,03%)
  Λευκά + Άκυρα 3,06% (2,93%)

  Σοσιαλιστικό κόμμα (PS) 36,56% (45,05%)
  Σοσιαλδημοκράτες (PSD, κεντροδεξιά) 29,09% (28,70%)
  Λαϊκό κόμμα (CDS/PP, λαϊκιστική δεξιά) 10,46% (7,26%)
  Μπλόκο της Αριστεράς (Bloco de Esquerda) 9,85% (6,38%)
  Κ.Κ.Πορτογαλίας+Πράσινοι (CDU: PCP+PEV) 7,88% (7,56%)
  Κ.Κ.Πορτογάλων Εργατών (PCTP/MRPP, μαοϊκοί) 0,93% (0,84%)
  Λοιποί 5,23% (4,21%)

  Το Σοσιαλιστικό Κόμμα πληρώνει τη δεξιά του πολιτική, χάνοντας σχεδόν 8,5% και μαζί την κοινοβουλευτική του αυτοδυναμία. Μικρή άνοδος της κεντροδεξιάς (PSD) και μεγαλύτερη άνοδος της λαϊκιστικής δεξιάς (CDS/PP). Ο πραγματικός νικητής των εκλογών ήταν η Αριστερά: Αθροιστικά τα 3 κόμματα της Αριστεράς συγκέντρωσαν 18,66% (συνολική άνοδος 3,88%).
  Πρωταγωνιστής στο νέο Κοινοβούλιο το Μπλόκο της Αριστεράς, που είχε τη μεγαλύτερη άνοδο από όλα τα κόμματα: Διπλασίασε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα (είχε 8 βουλευτές και πλέον έχει 16!!!). Οι 6 στους 18 νεοεκλεγέντες βουλευτές του (δηλαδή το 1/3) είναι ηλικίας 25-36 ετών!

  Πρόχειρη (δική μου) απόδοση στα ελληνικά της πρώτης δήλωσης εκ μέρους του Μπλόκο της Αριστεράς (Κυριακή βράδυ, αμέσως μετά τα πρώτα exit polls):

  Ο Luis Fazenda (σ.μ: κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Μπλόκο) εξέφρασε τη χαρά των μελών του Μπλόκο για τα αποτελέσματα, αποκαλύπτοντας τα διαφορετικά μηνύματα: “Η επιστροφή στο παρελθόν αποτράπηκε, το PSD (σ.μ: δεξιά) ηττήθηκε. Το PS (σ.μ: Σοσιαλιστικό Κομμα) έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και το Μπλόκο της Αριστεράς αύξησε εξαιρετικά την Κοινοβουλευτική του Ομάδα”. Παρότι πρόκειται ακόμα για τις προβλέψεις/πρώτες εκτιμήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι το Μπλόκο της Αριστεράς έχει πλέον νέα θέση ισχύος και απόφασης για τα κύρια ερωτήματα που αφορούν τη χώρα. “Τελείωσε η αλαζονεία του PS!”, είπε.
  Κατά την εκλογική βραδιά του Μπλόκο της Αριστεράς, στο αμφιθέατρο της Οδοντιατρικής Σχολής στη Λισσαβόνα, ο Luis Fazenda επέμεινε ότι το αποτέλεσμα δίνει μια Κοινοβουλευτική Ομάδα τριπλάσια αυτής που είχε ως τώρα το Μπλόκο: “το Μπλόκο της Αριστεράς θα έχει τώρα άλλους όρους για να θέτει ζητήματα στο τραπέζι και να διεκδικεί κατευθύνσεις για τη χώρα. Εδώ είμαστε, είμαστε έτοιμοι. Κι αν βλέπετε δάκρυα αυτήν εδώ τη βραδιά, είναι δάκρυα χαράς, σε αντίθεση με ό,τι θα συμβεί σε άλλους”
  , κατέληξε…

  από το μπλοκ «ΚΑΤΩ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/09/2009

 90. http://dosepasa.wordpress.com/

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 28/09/2009

 91. Ψήφο στο Γιωργάκη= Ψήφος στην Αμερική και το Σόρος

  Ας μη τυφλωνόμαστε από την οργή και την αηδία και ας μην ακούμε τις σειρήνες της δημοκοπίας και των ΜΜΕ: Αυτούς τους μηχανισμούς της αυθάδους απάτης.

  Το διακύβευμα αυτών των εκλογών (το έχουμε υπογραμμίσει κουραστικά) είναι μόνο τα εθνικά θέματα. Γι’ αυτό και έχουν εξοριστεί από τις συζητήσεις των γενιτσάρων απατεώνων της «ενημέρωσης».

  Ό,τι ακούγεται γύρω από την οικονομία, τη διαφθορά και τις αδικίες είναι θορυβώδης απάτη. Πάνω από 35 χρόνια τα ίδια και τα ίδια λένε, πάνω από 35 χρόνια υποσχέσεις, διαπιστώσεις και επιταγές χωρίς αντίκρισμα.

  Τα ίδια λόγια σε καρμπόν επαναλαμβάνει και η διαβόητη «αριστερά». Ηθικολογικές διαπιστώσεις και κοινωνικούς αναθεματισμούς. Και το χειρότερο: Ανέξοδα αιτήματα και συνθήματα εντός του καθορισμένου, ασφυκτικού καπιταλιστικού πλαισίου.

  Ενώ αυτή η καθεστωτική «αριστερά» έχει εγκαταλείψει κάθε κοινωνικό αγώνα, ενώ έχει συντρίψει κυριολεκτικά κάθε πολιτική και οργανωτική δυνατότητα για λαϊκούς αγώνες (με την προώθηση και επικύρωση της αλλοδαπής λαίλαπας), δημαγωγεί εκλογικά με κούφιες φόρμες αιτημάτων για τη σωτηρία του καπιταλισμού!!!

  Η «αριστερά» εξαπατά πολλαπλώς: Ζητά την εκλογική της ενίσχυση και δημοκοπεί ανέξοδα, ενώ γνωρίζει ότι και η ίδια στην κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να κάνει ΤΙΠΟΤΑ. Οι νόμοι του καπιταλισμού και οι μηχανισμοί του κεφαλαίου και της Ε.Ε. είναι που καθορίζουν την οικονομική πολιτική και όχι οι κυβερνητικοί διαχειριστές.

  Οι αλλαγές πάνω στους άξονες της καθεστωτικής πολιτικής δεν γίνονται ποτέ όταν συμμετέχεις διαχειριστικά στην κρίση, τη σήψη και τη διαφθορά του συστήματος που διαχειρίζεσαι.

  Οι αλλαγές γίνονται με τους οργανωμένους, μαζικούς λαϊκούς αγώνες ΚΟΝΤΡΑ στην πολιτική και στα ιδεολογήματα του καθεστώτος. Αυτή η «αριστερά» όχι μόνο πλέον έχει καταστρέψει κάθε τέτοιο μετερίζι λαϊκού αγώνα, συνακόλουθα έχει γίνει και ανίκανη για κάθε κοινωνικό αγώνα, αλλά και προωθεί με υπερβάλλοντα ζήλο τα ιδεολογήματα της πλανητικής Νέας Τάξης.

  Αυτή η «αριστερά» έχει πεθάνει. Μη συντηρείτε ένα πτώμα με τη ψήφο σας…

  Το διακύβευμα, λοιπόν, είναι ο εθνικός όλεθρος που έρχεται.

  Αναμφίβολα καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί και εδώ με την ψήφο, δηλαδή εκλογικά. Και εδώ απαιτούνται αγώνες, σκληροί λαϊκοί αγώνες.

  Ωστόσο, μπορούμε με την ψήφο μας να καθυστερήσουμε τον εθνικό μας όλεθρο, να χαλάσουμε, έστω προσωρινά, τα γενοκτονικά σχέδια των «νταβάδων» της υφηλίου.

  Είναι πολιτικά πολύ σημαντικό να πούμε ένα ΟΧΙ σε αυτούς που προωθούν τη γρήγορη προγραφή μας, σε αυτούς που απαιτούν εδώ και τώρα τις εθνικές μας συμφορές.

  Είναι πολιτικά εξαιρετικά σημαντικό να αντισταθούμε και με τη ψήφο μας, να καθυστερήσουμε, όσο μπορούμε την γενοκτονία μας, ελπίζοντας, ότι αύριο, θα υπάρξει λαϊκή εθνική αντίδραση και αντίσταση.

  Στα σπλάχνα της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει. Πολιτικά δεν έχει εκφραστεί ακόμα. Πρέπει με την ψήφο μας να δώσουμε κάποια πίστωση χρόνο σε αυτό…

  Με αυτά τα δεδομένα και αφήνοντας στην άκρη τα αισθήματα αηδίας και μηδενισμού, πρέπει να «χαλάσουμε» τα σχέδια των «νταβάδων»: διεθνών και εγχώριων.

  Αν απαλλαχτούμε από την οργή και την αηδία, μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε τι πρέπει να κάνουμε.

  ΠΡΩΤΑ απ’ όλα να μαυρίσουμε τα κόμματα αυτά που οι «νταβάδες» υστερικά τα προωθούν και τα διαφημίζουν: Το ΠΑΣΟΚ και τον ΛΑ.Ο.Σ.

  Το τι προωθούν και ποιους αφηνιασμένα προβάλλουν οι μηχανισμοί του «νταβάδικου» παρακράτους και των ΗΠΑ αποτελεί αλάθευτο πολιτικό κριτήριο.

  Το ΑΝΤΙΘΕΤΟ ακριβώς πρέπει να κάνουμε!!!

  Ο Γιωργάκης πρέπει να μαυριστεί πάση θυσία («πάση Θεού»!!!).

  Αν θριαμβεύσει αυτός ο άνθρωπος (υπουργείο των Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Σόρος) τότε μηδέν εις το πηλίκον («μηδέν εις το πηλήκιον»!!!).

  Το ίδιο ισχύει για τον Καρατζαφέρη: Την παρακρατική αυτή τσόντα των «νταβάδων»!

  Ο Κώστας Καραμανλής δεν πρέπει να συντριβεί.

  Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα των παλιών ιδεολογημάτων μας, τα αντιδεξιά μας σύνδρομα και την οργή μας.

  Η αποχή σε αυτή την κρίσιμη εθνική καμπή είναι ολέθρια πράξη…

  Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 29/09/2009

 92. Ό,τι ακούγεται γύρω από την οικονομία, τη διαφθορά και τις αδικίες είναι θορυβώδης απάτη…

  Το διακύβευμα, λοιπόν, είναι ο εθνικός όλεθρος που έρχεται….

  Ο Κώστας Καραμανλής δεν πρέπει να συντριβεί….

  Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα των παλιών ιδεολογημάτων μας, τα αντιδεξιά μας σύνδρομα και την οργή μας…

  Ώστε θορυβώδης απάτη τα βατοπεδια και οι κουμπάροι…
  ..να ξεπεράσουμε και τα αντιδεξιά μας σύνδρομα για να ψηφίσουμε καραμανλή!!!
  τι λες ρε κακομοίρη…

  Σχόλιο από Kώστας | 29/09/2009

 93. Ροβεσπιέρε,

  μάλλον εζήλωσες τη φήμη (και το τέλος;) του συνονόματού σου 8)

  Δηλαδή πας να μας πείσεις ότι τα ματάκια μας άλλα έβλεπαν και τα αυτάκια μας άλλα άκουγαν, εκτός από τα πραγματικά.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/09/2009

 94. μου θυμζει ΟΑΚΚΕ (αληθεια εκεινοι τι λένε; )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/09/2009

 95. ΕΜΠΡΟς ΛΑΕ ΜΗ ΣΚΥΒΕΙς ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
  ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΛΗ
  😆

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/09/2009

 96. Oμερ διαβασες τι λεει ο Ιος του Σαββατου για τΑ ΝΕΑ ΑΣΤΕΡΙΑ του ΑΡΔΗΝ ;
  (ΚΑΛΆ ΚΑΛΆ ΜΗ ΓΟΥΡΛΏΝΕΙς ΤΑ ΜΆΤΙΑ ΜΗ ΘΥΜΩΝΕΙς ΕΝΑ ΑΣΤΕΙΟ ΕΚΑΝΑ ΜΗ ΜΗ ΜΜΗ ….)

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 29/09/2009

 97. Τα διάβασα που να πάρει τα «μπέρτζεια» κατορθώματά τους!

  Είδες ανοιχτομάτης; Διαβάζω ΚΑΙ Άρδην ΚΑΙ Ιό 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/09/2009

 98. «Δηλαδή πας να μας πείσεις ότι τα ματάκια μας άλλα έβλεπαν και τα αυτάκια μας άλλα άκουγαν, εκτός από τα πραγματικά»

  Τεχνικές για να απαλείψουμε άβολες συνήθειες και να τις αντικαταστήσουμε με αυτές που θα μας οδηγήσουν στον προορισμό μας…Τα πιστεύω σου δημιουργούν την πραγματικότητα σου και το χαρακτήρα σου. Εντοπίζοντας τα περιοριστικά πιστεύω και αντικαθιστώντας τα με τα πιστεύω του νικητή…

  http://www.pcmi.gr/default.asp?sid=6852&LangId=293

  Σχόλιο από θορυβώδης απάτη | 29/09/2009

 99. Ομέρ
  ΜΠΗΚΕΣ στο νόημα μου φαίνεται…

  Κι εγώ, βέρος… ανοιχτομάτης είμαw
  Διαβάζω «Πόντο και Αριστερά» αλλά ΕΠΙΣΗΣ… «don’t kiss the frog». (και με το τελευταίο ποστ του χλωμό το βλέπω να διαφωνείς)!

  Καθείς και τα… κολλήματά του.

  Εγώ θα δίνω συγχαρητήρια σε… ξεκολλημένους.
  π.χ. εσένα, Ομέρ! 🙂

  Σχόλιο από omadeon | 29/09/2009

 100. ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.
  Προεκλογικά πολλοί υποψήφιοι όλων των κομμάτων κάνουν «παρέλαση» από τα τηλεοπτικά κανάλια. Κάποιους δεν πρόκειται να τους δούμε ποτέ στο γυαλί. Όπως π.χ. τον Γιώργο Δεληκάρη, υποψήφιο στην Β’ Αθήνας με το Κ.Κ.Ε, αν και εργάζεται σχεδόν 20 χρόνια στα ΜΜΕ.

  Βέβαια δεν νομίζω ακόμα και ο ίδιος να περιμένει κάτι τέτοιο, ειδικά μετά από αυτά που κάνει στα κανάλια αλλά και που είπε σε ζωντανή εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, που αφορούσε εθελούσιες-απολύσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς και για τα “golden boys” που υπάρχουν στα κανάλια (http://www.tvxs.gr/v6622 – αντιγραφή και επικόλληση στον explorer για όλο το βιντεάκι)

  Φίλε και συνάδελφε, καλά τα είπες.

  ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ.

  Ελπίζω να σε ψηφίσει ο κόσμος μιας και οι καναλάρχες σε «μαυρίσανε».

  Σχόλιο από maxitis1 | 29/09/2009

 101. Πάντως το αντιφατικό «Άρδην» εκτός από τον Μπέρτζο έχει και κάποια εξαιρετικά.

  Π.χ αυτό: http://kars1918.wordpress.com/2009/09/24/24-9-2009/ Η πλάκα είναι ότι αναφέρεται και στον Ιό και στον Κωστόπουλο… αλλά οι τύποι μούγκα. Μόνο ο Μπέρτζος (και καλώς) τους ενόχλησε 8)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 29/09/2009

 102. Αυτό είναι καλό σημάδι, Ομέρ! (σχόλιο 102).
  Υπάρχουν 3 εκδοχές

  1) Μήηηηπως αρχίσανε να… ξεκολλάνε κι αυτοί;
  (όπως όλοι εμείς οι ξεκολλημένοι) α χα χα!

  2) Μπααα… Μάλλον κολλήσανε στον ΟΓΚΟ. Αν ποτέ απαντήσουν στον κ. Αγτζίδη θα χρειαστούν πολύ χώρο και βαριούνται! (Ασε που στέρεψε κι η έμπνευση)

  3) Υπάρχει και τρίτη εκδοχή:
  Μπορεί να… ακολούθησαν τη συμβουλή μου,
  στο ποστ «φτάνει πια η διαμάχη…» (ξέεεερεις εσύ).

  Σχόλιο από omadeon | 29/09/2009

 103. Τα περί Γιώργου (αντί Καραμανλή) μου θυμίζουν τα περί καυσαερίων και θερμοκηπίου.

  ΤΙ σκούζουν μερικοί για το καυσαέρια και το θερμοκήπιο?
  Σάμπως θά ‘χουν ΚΑΝ… βενζίνη αύριο??

  Εεεεμ…

  Κοτζάμ
  Peak Oil
  καραδοκεί.

  Επομένως… ΜHHHΗΝ ανησυχείτε!
  Θα «κουλάρουμε», ΕΤΣΙ κι αλλιώς…

  Νever-Mind, Δε-βρωμάει

  Αφήστε ρε τον ανθρωπο
  να εκλεγεί
  Αφήστε τον
  κι αυτόν
  να _κλάσει_… !!! 😆

  Σχόλιο από omadeon | 30/09/2009

 104. ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ Η ΘΕΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

  ( Μερικές επίκαιρες,αισιόδοξες θέσεις του Μίκη Θεοδωράκη)

  Με κάποιες αγωνιώδεις ερωτήσεις που μου θέτουν πολλοί φίλοι, φοβάμαι ότι όλοι έχουμε «μολυνθεί» από τον ιό της απελπισίας, με τον οποίο προσπαθούν εδώ και καιρό κάποιοι γνωστοί-άγνωστοι σκοτεινοί κύκλοι να κάνουν το λαό μας να χάσει την εμπιστοσύνη του στους πάντες και τα πάντα ξεκινώντας από τους πολιτικούς και το κράτος και φτάνοντας ως τον ίδιο τον εαυτό του.

  Έχω τελείως διαφορετική άποψη, ειδικά για τη θέση και την κατάσταση της χώρας και του λαού μας, αν λάβουμε υπʼ όψιν από πού ξεκινήσαμε και πού φτάσαμε μέσα σε πενήντα μονάχα χρόνια.

  Για όσους γνώρισαν την Ελλάδα του ΄30, του ΄40 και του ΄50, η διαφορά είναι όση της νύχτας από τη μέρα. Κι αυτό χάρη κυρίως στην αντοχή, τη δύναμη, την εργατικότητα και τις προσπάθειες του ελληνικού λαού.

  Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι τα μεγαλύτερα δεινά ήταν … εισαγόμενα. Δυστυχώς η μοίρα της χώρας μας σφραγίστηκε από τα «ενδιαφέροντα» των ισχυρών, που από την πρώτη στιγμή της επανάστασης του ΄21 έως σήμερα, δεν μας αφήνουν ούτε μια ώρα ησυχίας, να κοιτάξουμε μόνοι μας ελεύθεροι και αδέσμευτοι τη ζωή μας.

  Έτσι και σήμερα είμαι βέβαιος ότι το 90% των όσων αρνητικών φαινομένων συγκλονίζουν τον τόπο μας, προέρχονται από ξένα κέντρα και τα εγχώρια όργανά τους, για να αποπροσανατολίσουν και να παραλύσουν τον λαό μας, να τον διαιρέσουν και να τον εκβαρβαρίσουν, να τον καταστήσουν άβουλο υποχείριο στα στρατηγικά και οικονομικά τους συμφέροντα.

  Και δέχομαι να εκτεθώ λέγοντας ότι πίσω ακόμα και από τις πυρκαγιές και φυσικά απʼ τους κάθε λογής «κουκουλοφόρους» που καταστρέφουν περιουσίες, διαλύουν την Παιδεία και σπέρνουν την αμφιβολία και τον φόβο, κρύβεται βασικά το μένος της υπερδύναμης, γιατί η κυβέρνηση της χώρας μας είχε το θάρρος να πει ΟΧΙ στις εντολές της για την Κύπρο, τα Σκόπια και τις οικονομικές σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα.

  Μας τιμωρούν! Όχι μόνο την Πολιτεία αλλά και τον ίδιο τον λαό, για την αντίθεσή του στα εγκλήματα που έγιναν στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Γάζα. Μας τιμωρούν, όπως συνέβη τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν. Και όπως έγινε και τότε, έτσι και τώρα μας διαιρούν για να περάσουν ευκολότερα τα σχέδιά τους.

  Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε την πλήρη ευθυγράμμιση ορισμένων ολιγαρχικών κύκλων με τις ξένες επιταγές, που έχοντας υπό τον πλήρη τους έλεγχο τα ΜΜΕ και σημαντικά τμήματα από πολιτικές δυνάμεις, έχουν αποδυθεί σε έναν άνευ προηγουμένου αγώνα πλύσης εγκεφάλου του ελληνικού λαού με κύριο στόχο όπως είπαμε να τον απογοητεύσουν, να τον αποπροσανατολίσουν και να εξουδετερώσουν κάθε θετικό στοιχείο που υπάρχει μέσα του, ώστε να τον μετατρέψουν σε άβουλο όργανο στα σχέδιά τους.

  Αν μελετήσουμε την ιστορία μας, θα διαπιστώσουμε ότι, πάντοτε, πριν επιβάλουν οι «προστάτες» μας οποιαδήποτε ανώμαλη λύση, είχαν, προηγουμένως, συστηματικά κατασκευάσει και επιβάλει, παντοιοτρόπως, την ίδια ακριβώς, σημερινή, μαύρη απελπισία μας, πάντοτε,βέβαια,με την κύρια ευθύνη ανίκανων πολιτευτών και εύπιστων οπαδών και τη φανερή συνεργασία των εξαρτημένων Μ.Μ.Ε.

  Ανήκω κι εγώ στην σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων, που κάτω από την επιφάνεια της λαμπερής αλλά δηλητηριώδους βιτρίνας που σκεπάζει τη χώρα μας, εργάζονται, μοχθούν, προοδεύουν, ελπίζουν και ονειρεύονται ένα μέλλον καλύτερο. Γνωρίζουμε ότι παρά τις δυσκολίες, τα επιτεύγματα που έγιναν στη χώρα μας,ευτυχώς, μάς επιτρέπουν να διαφυλάξουμε τις κατακτήσεις μας, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες και να εξαπλώσουμε την κοινωνία της αλληλεγγύης που είναι προϋπόθεση για τον εξανθρωπισμό της ζωής μας.

  Ποια είναι όμως τα βασικά εμπόδια;

  Οι κάθε είδους εξουσίες, οικονομικές, μιντιακές, πολιτικές και ξενόφερτες που μας διαιρούν, μας αγχώνουν και μας διαλύουν πνευματικά, ψυχικά και βιολογικά. Έτσι όλες αυτές οι στρατιές των τίμιων εργαζόμενων, επιστημόνων, διανοουμένων, εργατών, υπαλλήλων, αγροτών, που με το ταλέντο, την αξία και τη συνεχή προσπάθειά τους γυρίζουν καθημερινά τον τροχό της ζωής, παράγοντας τον πλούτο της χώρας, παραμένουν στο σκοτάδι της αφάνειας, μιας και σήμερα μας διαφεντεύουν τα κάθε είδους παράσιτα, που όχι μόνο δεν προσφέρουν αλλά αντίθετα προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας πάνε πίσω.

  Και κοντά στα δικά μας στραβά και ανάποδα, μάς ήρθε και η διεθνής οικονομική κρίση, για να μας εξουθενώσει.

  Πρόκειται για μια ξένη εισβολή χειρότερη ίσως από στρατιωτική. Τι έκαναν οι Έλληνες στο παρελθόν σε παρόμοιες περιπτώσεις; Ας θυμηθούμε την Αλβανία. Ας θυμηθούμε την Κρήτη. Και ποιοι άραγε είναι αυτοί που και σήμερα εμποδίζουν την εθνική ομοψυχία; Αυτοί που πιστεύουν, υπηρετούν και πατούν επί πτωμάτων, δοξάζοντας και προσκυνώντας τον ένα και μοναδικό Θεό τους: ΤΟ ΧΡΗΜΑ..

  Και, με οποιοδήποτε βίαιο ή «γοητευτικό» μέσο, μας αναγκάζουν να το δοξάζουμε και να το προσκυνούμε και εμείς…

  Διαβάζουμε ότι 100, 200, 300 δισεκατομμύρια δολλάρια έφυγαν από μια βιομηχανία που άφησε πίσω της χιλιάδες άνεργους που τρώνε σε συσσίτιο. Έφυγε! Και πού πήγε; Εγώ πάντως δεν καταλαβαίνω τίποτα. Μονάχα ένα: ότι ήρθε ο καιρός να απαλλαγούμε από την λατρεία-θεοποίηση του χρήματος. Και να αναζητήσουμε την κοινωνία της αλληλεγγύης.

  Πώς; Πότε; Ποιοι; Δεν ξέρω..Είμαι βέβαιος όμως ότι θα βρεθούν. Αλλοιώς μας περιμένει το απόλυτο χάος.

  Όσο για την Ελλάδα, έχει συσσωρευμένο πολιτισμό (κάθε είδους), ικανό να «θρέψει» δέκα γενιές. Εκείνο που μας λείπει είναι η Παιδεία, η αυτοεκτίμηση και η γνώση και προβολή του κάθε καλού και της κάθε αξίας που διαθέτει η χώρα μας. Και ας μην ξεχνάμε ότι κυριαρχούν δυστυχώς δυνάμεις που συστηματικά μποϋκοτάρουν ο,τιδήποτε είναι ελληνικό. Ιδιαίτερα στους ευαίσθητους τομείς της Ιστορίας του Πνεύματος και της Τέχνης. Αρχής γενομένης από την ίδια την Πολιτεία, που αγνοεί -αν δεν περιφρονεί- κάθε ελληνικό στοιχείο είτε είναι ιστορική παράδοση (ιδιαίτερα πολιτιστική) είτε ατομική δημιουργία στους τομείς της επιστήμης ή -προ παντός-του Πνεύματος και της Τέχνης.

  Αυτό φαίνεται εξ άλλου από τις κρατικές δαπάνες που δίδονται κάθε χρόνο από τους ίδιους, στους ίδιους..Αυτό το αλισβερίσι, υπήρξε έργο της ελληνικής ολιγαρχίας απʼ τις αρχές του αιώνα μας και συνεχίζεται από όλες τις Κυβερνήσεις όλων των παρατάξεων.

  Τώρα δε μετά τον Κίσσινγκερ που διέταξε από το 1974: «Καταστρέψτε το σύγχρονο ζωντανό ελληνικό πολιτισμό», τα χιλιάδες «αμερικανάκια», τα τοποθετημένα σε θέσεις κλειδιά (ραδιόφωνο, τηλεόραση και τα ελεγχόμενα από το Κράτος και τους ολιγάρχες ιδρύματα) έχουν φιμώσει από καιρό όλες τις δημιουργικές φωνές που δεν εννοούν να υποταχτούν στον ψυχοφθόρο,ξενόφερτο,καταναλωτικό αμοραλισμό της εποχής μας..

  Μίκης Θεοδωράκης – 21.9.09

  Σχόλιο από Ροβεσπιέρος | 01/10/2009

 105. Ο Μίκης εννοεί κυρίως τον… εαυτό του (και παρόμοιους δημιουργούς). Εχει πολύ δίκιο σε πολλά που λέει, όχι όμως σε ΟΛΑ. Μήπως… αυταπατάται ότι η «σιωπηλή πλειοψηφία» είναι υγιής? ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ, και σε… ΚΑΜΜΙΑ ΧΩΡΑ απολύτως.

  Ισα-ίσα, δημιουργοί όπως ο Θεοδωράκης (παγκόσμια αξιόλογος) και άλλοι πολλοί, αμέτρητοι (αλλά ΠΑΝΤΑ μειοψηφίες) καταδυναστεύονται ΚΥΡΙΩΣ από τις… ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΕΣ των χωρών τους. Ο ίδιος ο Θεοδωράκης ΔΕΙΝΟΠΑΘΗΣΕ. Επιχειρεί να ρίξει το φταίξιμο ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ αλλού. Αμ… ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ.

  Αν ο κύκλος του Μίκη, ο προσωπικός του κύκλος δεν είχε επηρεαστεί ΤΟΣΟ από το «Ρεσάλτο» (όπου κι έγραψε άρθρο)…
  …ΔΕΝ θα είχε «κολλήσει» και αναβληθεί επ’ αόριστον και η… δική μου συνεργασία μαζί του. Αλλά…
  εκπρόσωποι της «σιωπηλής πλειοψηφίας» (στο ιντερνέτ) απείλησαν να μου ρίξουν σφαίρα στο κεφάλι, και -σε κάποια άλλη φάση- είπαν «θα σου χώσουμε την επιστολή του Μίκη στον κώλο».

  Ισως λοιπόν… να του γράψω ένα γράμμα (μετά από τα δεκάδες που ανταλλάσσαμε) εξηγώντας του μερικά πραματάκια…
  …που μέσα στη δημιουργική του αθωότητα ΞΕΧΝΑΕΙ.

  Σχόλιο από omadeon | 01/10/2009

 106. Υ.Γ. ΣΙΓΑ τη σιωπηλη πλειοψηφία αγαπητέ Μίκη.

  ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΚΥΛΑΔΕΣ πλέον…
  …ΜΟΝΟ η νεολαία ΚΑΠΩΣ τόχει αλλάξει (προς το trance).

  Σχόλιο από omadeon | 01/10/2009

 107. http://sofoscrete.blogspot.com/2009/09/blog-post_25.html

  Ωραία «πράματα» βγάζετε εκεί στο Λασήθι ωρέ Ζωνιανίτη.
  Τόχει ο τόπος ως φαίνεται…

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/10/2009

 108. Μπα! Τι σχέση έχει ο Ζωνιανίτης από την καρδιά της Κρήτης με τους άστα να πάνε για Κρητικούς Λασιθιώτες;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 01/10/2009

 109. »μετά τον Κίσσινγκερ που διέταξε από το 1974: «Καταστρέψτε το σύγχρονο ζωντανό ελληνικό πολιτισμό»,

  Πάλι αυτή η παπάρα με τα δηθεν; (που εβγαλε πρωτα η Λιανα η κανω Λαθος 😉
  Αυτά τα Λερναι κειμενα που λεει κιο Σαρνατακος Μια με τους ταγματασφαλητες και τον εμφυλιο που ταχα μου αρχιζει το 43 , μια με τις 5.οοο.οοο λέξεις ,μια με τον Κισιγκερ »που διέταξε», μια με τα Πρωτοκολλα της Σιων ..
  Το κακό μ’αυτά ειναι οτι οσο και να α;ποδειξεις οτι ειναι Ψευτιες , αυτοι που τα αναπαραγουν επιμενουν ..Φυσικά . Δεν ιδρωνει τάυτι τους … Σαμπως τους ενδιαφερει αν ειν’ αλήθεια;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 01/10/2009

 110. «…Ο Κώστας Καραμανλής δεν πρέπει να συντριβεί.
  Πρέπει να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα των παλιών ιδεολογημάτων μας, τα αντιδεξιά μας σύνδρομα και την οργή μας…»

  Πώς; Πότε; Ποιοι; Δεν ξέρω…

  http://www.google.com/search?hl=el&client=opera&rls=el&q=%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BB%CE%AE%CF%82+%CE%AE+%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BA%CF%82&start=30&sa=N

  Σχόλιο από Αξεπέραστο Στερεότυπο | 01/10/2009

 111. ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΕΡΣΑΝΙΔΗΣ, υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης

  Ο ΣΥΡΙΖΑ παρόν και την επόμενη των εκλογών

  Συνέντευξη στην Σταυρούλα Πουλημένη

  Οι εκτιμήσεις λένε πως αυτήν η εκλογική μάχη θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τις εκλογές αλλά και για την επόμενη μέρα.

  Θα συμφωνήσω πως είναι ιδιαίτερα δύσκολη, εξαιτίας –ας μην κρυβόμαστε- δικών μας λαθών. Εκτιμώ, πάντως, πως το τελευταίο διάστημα το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει προς μία θετική κατεύθυνση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εκλογή μίας πλουραλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας –και καταλαβαίνετε τι εννοώ- θα μας βοηθήσει για την επόμενη μέρα. Τότε που θα πρέπει να λύσουμε με τρόπο συντροφικό όλες τις οργανωτικές εκκρεμότητες που μας ταλάνισαν το προηγούμενο διάστημα. Ενδεχομένως να υπάρξουν συγκρούσεις, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να έχουμε κατά νου πως το θα έχει και τέτοιες. Με καλή διάθεση, συντροφικότητα και πίστη στην αναγκαιότητα ύπαρξης του ΣΥΡΙΖΑ όλα θα πάνε καλά. Και νομίζω πως πρέπει να τολμήσουμε να δώσουμε φωνή και δικαιώματα στη βάση στου ΣΥΡΙΖΑ.

  Διανύουμε την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές ,σε τι θα πρέπει να επικεντρωθεί ο λόγος μας;

  Στο να φτάσουν οι προτάσεις μας στους ανθρώπους. Να δείξουμε πως είμαστε μια δύναμη διαμαρτυρίας αλλά προγραμματικών αλλαγών διεξόδου από την κρίση. Να θυμίσουμε πως ήμασταν στην πρώτη γραμμή των όλων αγώνων με σημαντικές, μάλιστα επιτυχίες. Να δείξουμε πως είμαστε περήφανοι για τη στάση μας το Δεκέμβρη, για τους αγώνες που δώσαμε για τα δικαιώματα των φυλακισμένων, των μεταναστών, των χωρίς φωνή. Να πούμε σε όλους τους τόνους πως η αριστερά δεν είναι εδώ για να χαϊδεύει αυτιά αλλά για να θέτει ερωτήματα και να εγείρει συνειδήσεις. Πως και την επόμενη των εκλογών θα είμαστε πάλι παρόντες γιατί ο αγώνας δε σταματάει στην κάλπη.

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ φαίνεται να δείχνει τον τελευταίο καιρό φιλολαϊκό πρόσωπο. Πιστεύεις ότι η πολιτική του θα διαφοροποιηθεί από τη Ν.Δ. στα μεγάλα ζητήματα;

  Το ΠΑΣΟΚ εάν θέλει να γίνει πιστευτό, ας τολμήσει πρώτα να καταργήσει τους νόμους που το ίδιο θέσπισε στο παρελθόν. Αλλά πώς να το κάνει όταν στο κορυφαίο ζήτημα της Συνθήκης της Λισαβόνας, ψήφισε μαζί το ευαγγέλιο του νεοφιλελευθερισμού και της στρατικοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η διαφοροποίησή του από τη ΝΔ, παραμένει απλά σε επίπεδο εκφοράς λόγου.

  Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα που μαστίζεται από την ανεργία, που το περιβάλλον υποβαθμίζεται, που η ακροδεξιά δυναμώνει. Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για όλα αυτά;

  Η Θεσσαλονίκη, επειδή δεν είναι μία ξεχωριστή χώρα, αντιμετωπίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Έχει βέβαια κάποιες ιδιαιτερότητες. Η κυριαρχία ακροδεξιών απόψεων δεν τιμά την ιστορία της πόλης. Να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη σταυροδρόμι πολιτισμών, τη Θεσσαλονίκη των ποιητών, τη Θεσσαλονίκη των κοινωνικών και των εργατικών αγώνων. Να αναμετρηθούμε με τα μεγάλα συμφέροντα και σώσουμε τους ελευθέρους χώρους, το Θερμαϊκό. Να της δώσουμε ό,τι της αξίζει.
  —————————————————

  Άλλη μια παρέμβαση του Στράτου Κερσανίδη [ΕΔΩ]
  —————————————————
  * Ο Στράτος Κερσανίδης, είναι κριτικός κινηματογράφου και δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ και μέλος στην ΑΚΟΑ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/10/2009

 112. Πριγκιπικό σύνδρομο και αρχηγική στάμπα…

  Του ΣΤΑΥΡΟΥ ΛΥΓΕΡΟΥ Από την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

  «…Το ΠΑΣΟΚ ισχυρίζεται ότι διαθέτει τέτοιο σχέδιο. Στην πραγματικότητα, όμως, διαθέτει ένα άρθροισμα από επιμέρους και συχνά αποκλίνουσες μεταξύ τους προτάσεις για διάφορα θέματα.
  Δεν έχει προηγηθεί μια ουσιαστική εσωκομματική συζήτηση, ώστε να προκύψει μια σύνθεση ή τουλάχιστον ένας κοινός παρονομαστής. Πέρα από ένα πολύ γενικό πλαίσιο, θέση του κόμματος είναι αυτή που εκφράζει ο αρχηγός, συχνά εν αγνοία του εκλεγμένου Πολιτικού Συμβουλίου. Με τον αέρα να φουσκώνει τα πανιά και το «πράσινο καράβι» να είναι ένα βήμα από το λιμάνι της εξουσίας, όμως, κανένα στέλεχος δεν εκφράζει αντιρρήσεις.

  Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η πολιτική που θα εφαρμοστεί σε κάθε υπουργείο θα εξαρτηθεί πολύ περισσότερο από τις απόψεις και τις ικανότητες του υπουργού και των αντίστοιχων πρωθυπουργικών συμβούλων παρά από τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Ως εκ τούτου, η επιλογή των προσώπων αποκτάει κρίσιμη σημασία για την απόδοση της μελλοντικής κυβέρνησης.

  Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο στους κυβερνητικούς τομείς, για τους οποίους ο αυριανός πρωθυπουργός ούτε έχει πολλές γνώσεις, αλλά ούτε και έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκει και ο ευρύτερος χώρος της οικονομίας. Αντιθέτως, στους κυβερνητικούς τομείς, για τους οποίους έχει διαμορφωμένες απόψεις και προσωπικό ενδιαφέρον (εξωτερική πολιτική, μειονότητες, μετανάστες, εκπαίδευση και περιβάλλον) οι υπουργοί θα πρέπει να είναι συντονισμένοι απόλυτα στο δικό του μήκος κύματος.

  Σύμφωνα με συγκλίνουσες ενδείξεις και πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα προχωρήσει σε μια πολιτικά λειτουργική ανανέωση, συνδυάζοντας την αξιοποίηση έντιμων και ικανών παλαιών στελεχών του Κινήματος με την προώθηση νέων στελεχών, που έχουν δώσει θετικά δείγματα γραφής. Ολα δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι περισσότερο κυβέρνηση Παπανδρέου παρά κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Με άλλα λόγια, αναμένεται να διορίσει στα κυβερνητικά αξιώματα νέα πρόσωπα, τα οποία κατά κανόνα θα οφείλουν την ανέλιξή τους όχι σε μια ευδόκιμη κομματική θητεία, αλλά στη δική του εύνοια.

  Η πρόθεσή του αυτή τροφοδοτείται και από τη μεταμοντέρνα απολίτικη ιδεολογική λαγνεία του για το «νέο», καθώς και από τη ροπή του προς την εντυπωσιοθηρία. Λόγω των ανωτέρω και βεβαίως λόγω του πριγκιπικού συνδρόμου του, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν ανήκει στην κατηγορία των πολιτικών αρχηγών που κυρίαρχο κριτήριο έχουν την τήρηση των ισορροπιών. Αντιθέτως, είναι ικανός για τις πιο ριζοσπαστικές κινήσεις, ανεξαρτήτως εάν αυτές είναι για το καλύτερο ή για το χειρότερο. Ποιος πολιτικός αρχηγός θα τοποθετούσε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου μια νεαρή και άγνωστη συνδικαλίστρια, όπως είχε κάνει αυτός το 2004 με τη Μαρία Ματσούκα;

  Η ρητορική του Γιώργου Παπανδρέου για «συμμετοχική δημοκρατία» και όλα τα συναφή είναι το ιδεολογικό κέλυφος ενός μάλλον μοναρχικού τρόπου άσκησης της εξουσίας. Απεχθάνεται να δεσμεύεται πολιτικά από συλλογικά όργανα και γι’ αυτό δεν πρόκειται να υπάρξει πραγματική πολιτική λειτουργία του Υπουργικού Συμβουλίου. Η τάση του είναι να μοιράζει ρόλους, αλλά όχι να μοιράζεται την εξουσία. Σε αντίθεση με τον Κώστα Καραμανλή, που άφησε σχεδόν ανεξέλεγκτους τους υπουργούς του, ο διάδοχός του κατά πάσα πιθανότητα θα πάει στο άλλο άκρο.

  Παράλληλα με τη θεσμική εξουσία του κάθε υπουργού θα υπάρχει και η άτυπη πλην ουσιαστική εξουσία των αντίστοιχων πρωθυπουργικών συμβούλων».

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 01/10/2009

 113. Στον ΔΟΛ δοκιμάζουν τα χρυσά κουτάλια

  http://kanali.wordpress.com/2009/10/02/dol_stock/

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 03/10/2009

 114. Στην Κέρκυρα ψηφίζω….

  Άντζελα Γκερέκου

  http://news.fox.gr/index.php/angela-gerekou-playboy.htm

  Γιατί… ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΑΛΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ!

  ΕΙΝΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ, ΕΙΝΑΙ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ

  στη θεσσαλονίκη ψηφιζω…

  Μ. Ακριβοπούλου

  http://news.fox.gr/index.php/mairh-akrivopoulou.htm

  (Η υποψήφια βουλευτής με τη μεγαλύτερη γκάμα.. εσωρούχων! (photos)

  Σχόλιο από πασόκος | 03/10/2009

 115. Ας αποχαιρετήσουμε την προεκλογική περίοδο και ας υποδεχτούμε την 5η Οκτωβρίου με ποίηση:

  Αντισταθείτε
  σ’ αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
  και λέει: «καλά είμαι εδώ».
  Αντισταθείτε σ’ αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι
  και λέει: «Δόξα σοι ο Θεός».
  Αντισταθείτε
  στον περσικό τάπητα των πoλυκατοικιών
  στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
  στην εταιρεία «εισαγωγαί- εξαγωγαί»
  στην κρατική εκπαίδευση
  στο φόρο
  σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

  Αντισταθείτε
  σ’ αυτόν που χαιρετάει απ’ την εξέδρα ώρες ατέλειωτες τις παρελάσεις
  στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε

  στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες

  σʼ όλα ταʼ ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε

  πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλάτοροι

  σ’ αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει
  έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν
  σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.

  Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι
  σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
  δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
  στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
  από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους.

  Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και διαβατηρίων
  στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία
  στα εργοστάσια πολεμικών υλών
  σ’ αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια
  στα θούρια
  στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
  στους θεατές
  στον άνεμο
  σ’ όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
  στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας
  ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ αντισταθείτε.

  Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την Ελευθερία.

  Μιχάλης Κατσαρός « Αντισταθείτε»

  Για την αντιγραφή:
  Στράτος Κερσανίδης Υποψήφιος στην Α΄ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ

  ——————————————————————————–
  Η ώρα έφτασε. Με το νου και με την καρδιά, ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ. Για την Αριστερά της ελπίδας και της ανατροπής. Γιατί ένας άλλος κόσμος είναι απαραίτητος.

  ——————————————————————————–

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 03/10/2009

 116. Φυσικά Ψηφιζουμε ΚΑΙ ΣΥΡΙΖΑ…

  Αντιφασιστικό Μετωπο
  …..
  http://cinema-nikos.blogspot.com/2008/03/blog-post_1189.html

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 03/10/2009

 117. re paidia mia erotisi thelo na sas kano

  xtes logo tis doylias moy imoyn se ena eklogiko tmima

  kai ida 2 psifodeltia

  1o Μ-Λ ΚΚΕ

  2ο κκε (μ-λ)

  ti diafora exoyn ayta ta komata ?

  Σχόλιο από einos | 05/10/2009

 118. Έλα βρε einos, τι ρώτάς; Δε βλέπεις;

  Το ένα έχει την ένδειξη Μαρξιστικό-Λενινιστικό μπροστά και χρησιμοποιεί κεφαλαία ενώ το άλλο, το παλιό, την ένδειξη μαρξιστικό-λενινιστικό την έχει από πίσω και χρησιμοποιεί μικρά.

  Α! Παλιά, όταν διαλυόταν ο μαοϊκός χώρος στην Ελλα΄δαμ γύρω στο 1980, είχε δημιουργηθεί και το ΚΚΕ(Μ-Λ) το οποίο όμως δεν άντεξε και εξαφανίστηκε.

  Το ερώτημα είναι άλλο. Τι χρειάζονται πια τα μ-λ (ή Μ-Λ) αφού το ΚΚΕ αποδέχτηκε πλήρως την κριτική τους στην ΕΣΣΔ και το ρεβιζιονισμό.

  Τώρα πλέον έχουμε ένα τεράστιο Μ-Λ ΚΚΕ… το ΚΚΕ της Αλέκας !

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 05/10/2009

 119. Πρώτη Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών

  Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή!

  Τo αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών αποτελεί σαφέστατη καταδίκη της αντεργατικής, αυταρχικής πολιτικής της Ν.Δ. Οι αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας έβαλαν την ταφόπλακα στο κόμμα που επιτέθηκε με δριμύτατα στις κατακτήσεις, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα, στο κόμμα που επικαλέστηκε την καπιταλιστική κρίση για να ζητήσει νέες θυσίες για χάρη των τραπεζιτών και των βιομήχανων.

  Η νίκη του ΠΑΣΟΚ περισσότερο εκφράζει τη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στη Ν.Δ. παρά μια θετική ψήφο για το πολιτικό και κυβερνητικό πρόγραμμά του. Ένα πρόγραμμα που στις βασικές γραμμές κινείται στην ίδια λογική με αυτό της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ με την ανύπαρκτη αντιπολίτευσή του σηματοδότησε ότι και ως κυβέρνηση θα διαψεύσει τις προσδοκίες του κόσμου που αγωνίστηκε ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Γι’ αυτό και εξασφάλισε τη στήριξη της αστικής τάξης και του κεφαλαίου, ως ο «εκλεκτός» τους, ύστερα από την ανεπανόρθωτη φθορά της κυβέρνησης Καραμανλή, για να μην αφήσει να υπάρξουν «ανεξέλεγκτες» αντιδράσεις από τους εργαζόμενους που καλούνται να πληρώσουν την κρίση.

  Να είναι σίγουρη η νέα κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία δεν θα δώσουν καμιά περίοδο χάριτος, δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή ή αναμονή, αφού η επόμενη μέρα είναι η μέρα του νέου προϋπολογισμού, των ιδιωτικοποιήσεων, των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών αλλά και συνολικά των εργαζομένων κ.λπ. Ταυτόχρονα το εύρος της ήττας της Ν.Δ καταδεικνύει το τι περιμένει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ακολουθώντας την ίδια πολιτική. Ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης που συνεχίζεται οι όποιες αντεργατικές αποφάσεις για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα εργασιακά δικαιώματα, την ανεργία θα αποτελέσουν αιτίες πολέμου για τους εργαζόμενους.

  Η καθήλωση και υποχώρηση των κομμάτων της κοινοβουλευτικής Αριστεράς σε περίοδο κρίσης και χτυπήματος των εργαζομένων αποτελεί αποτέλεσμα της δικιάς τους αδυναμίας να συμβάλλουν για ένα άλλο νικηφόρο εργατικό κίνημα και στη στρατηγική ανάγκη των εργαζομένων για μια άλλη αριστερά.

  Ότι σε ένα περιβάλλον έντασης των κοινωνικών διεκδικήσεων και έντονης αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, η επίσημη Αριστερά αποτυγχάνει να ενισχυθεί και υποχωρεί εκλογικά, είναι ένδειξη της βαθύτερης κρίσης της. Είναι απόδειξη του πόσο αναγκαία είναι σήμερα μια άλλη αριστερά, μια αριστερά που να εμπνέει και να μην απογοητεύει, μια Αριστερά αντικαπιταλιστική, επαναστατική. Η ανάγκη μαχητικής κοινωνικής αντιπολίτευσης αποτελεί το πραγματικό στοίχημα της επόμενης μέρας για τους εργαζόμενους και σε αυτό η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα συνεισφέρει με όλες της τις δυνάμεις.

  Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τους εργαζόμενους και τη νεολαία που την ενίσχυσαν και εκλογικά δείχνοντας ότι ακόμη στο δύσκολο έδαφος των εκλογών πρωτοπόροι εργαζόμενοι και νεολαίοι θεωρούν απαίτηση των καιρών να υπάρξει μια άλλη αριστερά, ενωτική, αντικαπιταλιστική και επαναστατική. Και ξέρουμε ότι αυτή την αγωνία την μοιράζονται και πολλοί άλλοι αγωνιστές.

  Οι ψήφοι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποτελούν κάλεσμα για να συνεχίσουμε την επίπονη προσπάθεια γι’ αυτή την άλλη αριστερά, για να επιμείνουμε στον ενωτικό μετωπικό δρόμο που διαλέξαμε εξαρχής, για να παλέψουμε για ένα μαχητικό νικηφόρο εργατικό κίνημα, για μαχητική εργατική – λαϊκή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και σε κάθε αντιδραστική πολιτική.

  ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, 4/10/2009

  Τις αμέσως επόμενες μέρες θα συνεδριάσει το Συντονιστικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για πλήρη εκτίμιση των αποτελεσμάτων και συνολική ανακοίνωση. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους, τους αγωνιστές σε κύκλο συνελεύσεων σε όλες τις γειτονιές και πόλεις για την πολιτική αποτίμηση της μάχης των εκλογών και των αποτελεσμάτων, που θα γίνει τις ερχόμενες μέρες.

  —————————————————

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ(μ-λ) ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

  Οι χειρότερες μέρες είναι μπροστά μας
  Οι ελπίδες μας, στο κίνημα και τους αγώνες

  Τα εκλογικά αποτελέσματα αποτυπώνουν μια σχετική επιτυχία του συστήματος, αφού κατόρθωσε -μόλις δύο χρόνια μετά τις εκλογές του 2007- να επαναφέρει το ΠΑΣΟΚ με μεγάλο ποσοστό στην κυβερνητική εξουσία. Ταυτόχρονα, ωστόσο, η εκλογική καθίζηση της ΝΔ του Καραμανλή -που επέλεξε να προβάλει ανοιχτά τη γραμμή της επίθεσης- ήταν το «τίμημα» αυτής της επιτυχίας που αναδεικνύει και κρατάει ανοιχτά τα προβλήματα του συστήματος.
  Αναδεικνύει δηλαδή, από τη μια, πως ο λαός -κάτω από το βάρος της κρίσης- αναζήτησε μέσω της κάλπης να εκφράσει την απέραντη οργή του.
  Από την άλλη, είναι φανερό πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην επίθεση που θα προωθήσει, δεν θα έχει απέναντί της έναν αδρανή λαό. Εκεί ακριβώς -στο πεδίο των αντιστάσεων και των αγώνων- και κυρίως σε αυτό θα συνεχίσει να κρίνεται και το ζήτημα της Αριστεράς, που -όπως έγινε για άλλη μια φορά φανερό- δεν μπορεί να απαντηθεί στις κάλπες.
  Σε αυτό το πεδίο, των αγώνων και του κινήματος, το ΚΚΕ(μ-λ), όπως άλλωστε δεσμεύτηκε και προεκλογικά, θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις, με τη λογική της Κοινής Δράσης, ώστε να προωθηθεί ο πολιτικός στόχος του Μετώπου Αντίστασης που είναι επιτακτικά αναγκαίος τόσο για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις του λαού όσο και για την προοπτική του.

  Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009
  Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ(μ-λ)

  ————————————————-

  Δήλωση του Προέδρου Δημοκρατικής Αναγέννησης
  Στέλιου Παπαθεμελή:

  Συγχαρητήρια και ευχές στον νικητή.

  H Δημοκρατική Αναγέννηση έδωσε όλες αυτές τις μέρες ένα άνισο, τίμιο και ωραίο αγώνα.

  Εισέφερε μία αύρα ελπίδος, αξιοπρέπειας και εθνικής αποφασιστικότητος.

  Οι καιροί που έρχονται κατά την ευαγγελική ρήση είναι «ημέραι πονηραί». Η οικονομία είναι σοβαρότατο ζήτημα, χωρίς να είναι το μείζον. Φυσικά θα καταπολεμήσουμε κάθε ωραιοποιημένη παραλλαγή λιτότητας.

  Αλλού είναι το μέγα πρόβλημα: Εξωελλαδικά και εξωθεσμικά κέντρα απεργάζονται σε Κύπρο, Αιγαίο, Σκόπια την άνευ όρων παράδοση του Ελληνισμού.

  Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μην βρουν συνεργούς σ’ αυτόν τον τόπο. Αν όμως ό μη γένοιτο βρουν τότε πρέπει να ισχύσει γι’ αυτούς η προειδοποίηση του Κολοκοτρώνη «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

  Αγώνες όπως ο δικός μας δεν συναρτώνται με το εκλογικό αποτέλεσμα. Συνεχίζονται. Ο αγώνας συνεχίζεται.

  Σχόλιο από απολογισμός | 05/10/2009

 120. Μηνύματα φανατισμού και τουρκισμού στέλνει η Άγκυρα στους μουσουλμάνους της Θράκης

  Έτσι «δουλεύουν» για την Άγκυρα οι τουρκόφωνες εφημερίδες της Κομοτηνής. Το κείμενο που ακολουθεί είναι της τουρκόφωνης εφημερίδας «Μπιρλίκ» που εκδίδεται στην Κομοτηνή και αποτελεί κύριο μέσο έκφρασης του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής, διοχετεύοντας την προπαγάνδα της Άγκυρας και κατευθύνει πολλές φορές τις κινήσεις των μουσουλμάνων που υπηρετούν, εξυπηρετούν ή απλά ακολουθούν τις προσταγές «της μητέρας πατρίδας».

  Η προσπάθεια που καταβάλλεται τις τελευταίες ημέρες, ιδιαίτερα στην Κομοτηνή, αφορά την «μοιρασιά» στις ψήφους και τον πλήρη έλεγχο προς συγκεκριμένους υποψήφιους που απολαμβάνουν της προστασίας της Άγκυρας.

  Την ίδια στιγμή, γίνεται προσπάθεια αποφυγής διαφυγής μουσουλμάνων ψηφοφόρων προς συγκεκριμένους υποψηφίους προκειμένου με αυτόν τον τρόπο η Άγκυρα να αποδείξει στους Έλληνες πολιτικούς, αλλά κυρίως στα Ελληνικά κόμματα, πως ελέγχει πλήρως τα εκλογικά αποτελέσματα (των μουσουλμάνων ψηφοφόρων) στην Θράκη. Αυτή η «επίδειξη πυγμής» είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην ακριτική Θράκη. Είναι ένα πρόβλημα που αποδεικνύει το μέγεθος της απώλειας επαφής με την πραγματικότητα ή το μέγεθος της απώλειας εθνικοφροσύνης των Ελληνικών κομμάτων, τα οποία συνεχίζουν να δέχονται στους κόλπους τους, ως υποψηφίους, προτεινόμενους του τουρκικού προξενείου, αποσκοπώντας αποκλειστικά στις ψήφους και στα ποσοστά τους (ως κόμματα) που μπορούν να έχουν στην Θράκη.

  Δυστυχώς, ο τουρκικός παρεμβατισμός στην Θράκη αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο απώγειό του, στέλνοντας παράξενα μηνύματα στους υπόλοιπους κατοίκους της Θράκης οι οποίοι αγανακτούν, όχι με τις πρακτικές της Άγκυρας, αλλά με τον δοσιλογισμό της Αθήνας, η οποία επιμένει να αδιαφορεί και να μην παίρνει εκείνα τα μέτρα που θα μειώσουν (αρχικά) και θα καταστείλουν κάθε προσπάθεια της Άγκυρας να αναλάβει τον ρόλο του «συντονιστή» των εξελίξεων στην Ελληνική αυτή γωνιά.

  Το κείμενο της τουρκόφωνης εφημερίδας «Μπιρλίκ», που ακολουθεί, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο ενεργεί πλέον, φανερά και θρασύτατα, το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής και τα όργανά του. Θέλουν (και κατά πάσα πιθανότητα θα τα καταφέρουν) μέσα από βρωμιές που διαδίδουν (και δεν είναι σε θέση να αποδείξουν) βασιζόμενοι στον φανατισμό (που επί χρόνια καλλιεργεί το τουρκικό προξενείο) να ελέγξουν τις εκλογές στην Ελλάδα (θεωρείται απολύτως βέβαιο πως την επομένη ημέρα των εκλογών ΟΛΟΙ οι μουσουλμάνοι βουλευτές θα αποκηρύξουν την ελληνικότητά τους και θα εργάζονται αποκλειστικά για τα συμφέροντα της Τουρκίας και όχι της Ελλάδας και θα πιέζουν ταυτόχρονα την κυβέρνηση που θα προκύψει –εάν προκύψει- μέσα από την εκλογική διαδικασία).

  Δεν διστάζουν μάλιστα, δείγμα των πιέσεων να δώσουν από τώρα, απαιτώντας από χριστιανό υποψήφιο βουλευτή να προσκυνήσει τους ψευτομουφτήδες, αποδεχόμενος τη νομιμότητά τους, εάν θέλει να πάρει ψήφους μουσουλμάνων!!!
  Η απόλυτη αποδοχή του ρόλου που έχουν αναλάβει οι «αρθρογράφοι» της Μπιρλίκ, ρόλου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Τουρκίας, ρόλου ελέγχου των μουσουλμανικών ψήφων, αποδεικνύει αυτόματα και την άνεση που νιώθουν οι εντεταλμένοι της Άγκυρας στον αγώνα που δίνουν υπέρ του εκτουρκισμού της Θράκης. Απερίφραστα εμπλέκουν την θρησκεία με την πολιτική και χωρίς να διστάσουν αναφέρονται σε «τούρκους της Θράκης»…

  Τι άλλες αποδείξεις χρειάζονται οι κομματάρχες και οι αρχηγοί των κομμάτων για να διαγράψουν (έστω και την ύστατη στιγμή) από τα ψηφοδέλτιά τους αυτούς τους μουσουλμάνους ψηφοφόρους που στηρίζει το τουρκικό προξενείο μέσω των φερεφώνων του; Πώς αλλιώς μπορεί να γίνει, επιτέλους, κατανοητό πως ύψιστο μέλημα των κομμάτων πρέπει να είναι η εσωτερική ειρήνη αλλά και το αδιάσπαστο της χώρας αυτής που λέγεται Ελλάδα; Αλλά, δυστυχώς, οι ψήφοι έχουν μεγαλύτερη αξία από όλα τα ιδανικά του Ελληνισμού…

  Το δημοσίευμα της «Μπιρλίκ»

  «Ο Στυλιανίδης λοιπόν στη δυτική Θράκη με την μειονότητα παίζει διπλό παιχνίδι κινούμενος στα πλαίσια μιας λαϊκής ρήσης που λέει: «Ναι μεν αφήνω ελεύθερο τον λαγό αλλά από πίσω ξαμολώ το λαγωνικό να τον συλλάβει πριν καλά – καλά απομακρυνθεί».

  Την μειονότητα αυτή ο Στυλιανίδης την θεωρεί «κορόϊδο». Από την μια περιφέρεται στα χωριά ζητώντας ψήφο, κυρίως στα χωριά της μειονότητας και από την άλλη μαζί με τον Ιλχάν Αχμέτ, αρχιτέκτονα του νόμου περί ιμάμηδων, που δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελειώσει την μειονότητα, εμφανίζεται με σκοπό την διαφήμιση με τον διορισμένο μουφτή Μέτσο Τζεμαλή, τον καθοδηγητή του νόμο των ιμάμηδων.
  Και καλά κάνει στην ουσία από μια άποψη να φωτογραφίζεται με τον Μέτσο. Μάλιστα, διότι βλέποντας η μειονότητα την φωτογραφία θα δώσει απλόχερα ψήφο στον αξιότιμο κύριο Στυλιανίδη. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει γι’ αυτό.
  Αν ο Στυλιανίδης είναι ειλικρινής, ας έλθει να σφίξει το χέρι των εκλεγμένων μουφτήδων μας και ας μην παίρνει πόζες μπροστά στο φακό με τρόπο ειρωνικό και με ένα γέλιο υποτιμητικό. Οι μουφτήδες είναι οι θρησκευτικοί ηγέτες αυτής της μειονότητας και δεν μπορεί να περιφρονούνται.
  Εδώ όμως, στην ουσία, υπάρχει το σφάλμα εκείνων που τόσο υποβάθμισαν την μειονότητα. Ο κ. Στυλιανίδης με κανένα τρόπο δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό με εκείνους που έχουν βαρύτητα. Για να μπορεί να ειρωνεύεται με τόσο αέρα τα ιδρύματα και τους φορείς της μειονότητας κάποιοι του το έχουν επιτρέψει.

  Εμείς ως Τούρκοι έχουμε μια παροιμία που λέει: «Βρήκαν το χωριό αφρούρητο (χωρίς σκυλί) και κυκλοφορούν με ραβδί – μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην δίνετε». Φυσικά και θα δώσουν (προφανώς ψήφο) εκείνοι από τους 240. Αυτό δεν το συζητούμε. Ωστόσο, όσοι έχουν συνείδηση και αγωνίζονται για τον τουρκισμό, για την διεκδίκηση της ταυτότητας, για την διαφύλαξη της θρησκείας, δεν πολυπιστεύω πως θα δώσουν ψήφο στον Στυλιανίδη και τους άλλους Έλληνες υποψηφίους.
  Αυτό θα τον κάνουν μόνο όσοι έχουν χαλασμένο αίμα. Όσοι δεν έχουν ιδέα από πίστη και θρησκεία και βάζουν πριν από τον Θεό, το χρήμα.

  Όπως θα πρέπει να θυμόμαστε, η Χρύσα η Μανωλιά πήγαινε στα χωριά εκεί γύρω στο Τυχερό, έπαιρνε μέρος σε τελετές μεβλίτ φορώντας μαντίλα στο κεφάλι. Πίστεψαν τότε οι δικοί μας και έδωσαν ψήφο στην κυρία Μανωλιά, η οποία δεν έπαιρνε στα σοβαρά την μειονότητα και υπεραμύνονταν του ζητήματος των Ποντίων. Πολλά έκανε αυτή η μειονότητα και συνεχίζει να κάνει ακόμη περισσότερα για να καταποντίσει τον εαυτό της. Όμως, ας ελπίσουμε πως σ’ αυτές τις εκλογές αυτά θα πάψουν να υπάρχουν.

  Όπως βλέπετε, φωναχτά διαλαλούμε, κάνουμε τον κράχτη, γινόμαστε στόχος, απειλούν να μας σκοτώσουν όμως δεν πτοούμαστε και επαναλαμβάνουμε για μια φορά ακόμη: Ξυπνήστε! «Η ψήφος του Τούρκου στον Τούρκο πρέπει να πάει».
  Τα μουσουλμανάκια
  Κάποτε μας έλεγαν Τουρκάκια. Τώρα γίναμε μουσουλμανάκια ενώ συνεχίζουμε να τους δίνουμε την ψήφο μας Ω! Σαρικάδες αφέντηδες!
  Βιώματα από τα παιδικά του χρόνια τότε που γιόρταζε μαζί με τα μουσουλμανάκια της γειτονιάς τα μπαϊράκια αλλά και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα θυμήθηκε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης».

  Σχόλιο από Μασαλλαχ | 06/10/2009

 121. Ανακοίνωση της ΚΟΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα

  Πρώτες εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα

  Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΓΗ
  ΚΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

  1. Στην εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου καταγράφτηκε η κατάρρευση της κυβέρνησης Καραμανλή. Ο κόσμος ψήφισε εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής και στράφηκε σε άλλες λύσεις προσδοκώντας ανακούφιση. Ήταν πολύ περισσότερο μια ψήφος καταδίκης και πολύ λιγότερο μια θετική ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας διάλεξε το μικρότερο κακό, το μη χείρον βέλτιστο, ή το καλύτερο από τα δύο χειρότερα κόμματα εξουσίας.
  Παρά τη θριαμβευτική φαντασμαγορία που στήθηκε γύρω από τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, οι ψηφοφόροι που το επέλεξαν είναι ελάχιστα περισσότεροι από όσους το επέλεξαν το 2000 ή το 2004, σε τότε συνθήκες μεγάλης φθοράς ή ήττας του ΠΑΣΟΚ. Η συντριβή της ΝΔ είναι αυτή που διευρύνει την νίκη του ΠΑΣΟΚ. Η πρωτοφανής αποτυχία της ΝΔ να συγκρατήσει το «μεσαίο χώρο» από τη μια, και η δραματική υποχώρηση της αριστεράς από την άλλη, είναι οι δύο καθοριστικοί παράγοντες της νίκης του Γ.Π. και όχι η ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να συγκροτήσει ρεύμα προσδοκιών και αλλαγών.

  2. Παρά τη μικρή μείωση του συνολικού ποσοστού του δικομματισμού, ο τελευταίος ούτε τέλειωσε, ούτε νικήθηκε, ούτε έστω μπλοκαρίστηκε. Η πολύ μικρή εκλογική του απονομιμοποίηση, βρίσκεται σε αντίθεση με την πλατιά καθημερινή, επαναλαμβανόμενη και διαρκή απονομιμοποίησή του στην κοινωνία, και ειδικά στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα (εργατική τάξη, αγρότες, μικροαστικά στρώματα, εργαζόμενοι). Είχαμε στην πραγματικότητα μια εναλλαγή, με αλλαγή κυβέρνησης, αλλά όχι αλλαγή πολιτικής. Η συντριβή της ΝΔ καλύπτει την αντοχή του δικομματισμού με την παράδοση της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ. Τα δύο όμοια κόμματα του νεοφιλελευθερισμού με τις όμοιες ή συμπληρωματικές πολιτικές, ολοκλήρωσαν μια ομαλή εναλλαγή, ακόμη κι αν ο ένας από τους δύο μπαίνει σε κρίση ηγεσίας. Το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του αισθάνεται ασφάλεια.

  3. Το ΠΑΣΟΚ και ο Γ.Π. στηρίχτηκαν παντοιοτρόπως από όλες τις δυνάμεις του συστήματος, σε αντίθεση με τον Κ. Καραμανλή που αναλώθηκε και βρέθηκε εντελώς μόνος του. Ο Γ.Π. αναδείχτηκε σήμερα, αφού είχε υποδειχτεί πριν χρόνια από τον υπερατλαντικό παράγοντα. Δεν ήταν καθόλου διπλωματική η άμεση πρόσκληση του Ομπάμα στον Γ.Π. Το στρατόπεδο των «προθύμων» αυξάνεται όταν στην περιοχή πάνε να «λυθούν» προβλήματα όπως το Κυπριακό, το Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά κυρίως όταν βρισκόμαστε στην πορεία εξέλιξης της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Ρωσίας με κεντρικό σημείο τον άξονα Ευρασία – Ιράν. Οι δρόμοι της ενέργειας είναι οι δρόμοι του πολέμου και της αντιπαράθεσης με πολλούς εμπλεκόμενους.
  Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίχτηκε – αλλά όχι με το ρεύμα, ούτε με την ανοχή ή την αντοχή του λαού – όπως επί Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. Επιλέχτηκε από το λαό που έχει λιγοστές ελπίδες και προσδοκίες, αλλά μεγάλο θυμό προς τη ΝΔ. Θα βρεθεί και το ΠΑΣΟΚ άμεσα μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της κρίσης, των γεωπολιτικών συγκρούσεων, της απονομιμοποίησης του δικομματισμού. Εκεί θα κριθεί και η σταθερότητα και ικανότητα του δικομματισμού στο σύνολό του.

  4. Η Αριστερά αθροιζόμενη στο σύνολό της έπεσε. Σε καιρούς ευνοϊκούς, σε κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες όπου τα κενά του αστικού συστήματος, της πολιτικής και των συμμαχιών της αστικής τάξης ήταν όχι απλά φανερά, αλλά βοούσαν με την αδυναμία και τα αδιέξοδά τους. Η Αριστερά δεν κατάφερε να αναδειχτεί σε ανεξάρτητο και δυναμικό παράγοντα. Αλλού, (Γερμανία, Πορτογαλία) κατάφερε περισσότερα.
  Το ΚΚΕ έχασε την ευκαιρία να μονοπωλήσει τον χώρο της αριστεράς αλλά και την ευκαιρία να αποδείξει ότι τα αντι-ενωτικά, νοικοκυραίικα, παραδοσιακά δογματικά χαρακτηριστικά του, είναι δυνατόν να εγκλωβίζουν διαρκώς μάζες, δίνοντάς του καλά ποσοστά.

  5. Το ΛΑΟΣ κατόρθωσε να βρεθεί πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ, να είναι τέταρτο κόμμα και να διεκδικεί μεγάλο μερίδιο από την πίτα της ΝΔ. Είναι σίγουρα ανησυχητικό για τις λαϊκές γειτονιές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, να αναπτύσσεται κοινωνικά και εκλογικά το ΛΑΟΣ αλλά και καθαρές φασιστικές οργανώσεις, πατώντας στο δεδομένο ότι ο κόσμος της εργασίας έχει μείνει τραγικά μόνος του.

  6. Οι Οικολόγοι – Πράσινοι επιχείρησαν να ριζώσουν και να έχουν λόγο την επόμενη περίοδο. Η μη είσοδος στη Βουλή δεν αποκλείει να έχουν ρόλο καταλύτη σε αυριανές συγκολλήσεις ή κινήσεις που θα δίνουν δεύτερες ευκαιρίες στον δικομματισμό.

  7. Η επόμενη μέρα για την κοινωνία και τη χώρα θα είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι μεγαλύτερες και πιο ραγδαίες. Η κρίση του χρέους, αλλά και οι χρεοκοπίες τομέων της ελληνικής οικονομίας, θα οδηγήσουν σε πρωτοφανή διεύρυνση της ανεργίας, της φτώχειας, των λουκέτων, της ανασφάλειας και θα χτυπήσουν βαριά την όποια ευημερία έχει απομείνει σε μεσαία και μικροαστικά στρώματα.

  8. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε ποσοστό που, αν σκεφτούμε τις εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές μπορεί να θεωρηθεί νίκη, αν συγκριθεί με τις εκλογές του 2007 μπορεί να θεωρηθεί μικρή πτώση – υποχώρηση, αν συγκριθεί με τις ευρωεκλογές μπορεί να θεωρηθεί σταθεροποίηση.

  Για εμάς είναι ένα καλό αποτέλεσμα που δείχνει:

  Την ανάγκη για ενωτική – ριζοσπαστική αριστερά.

  Την εμμονή και επιμονή του κόσμου της αριστεράς που βοήθησε και ψήφισε (αν και πολλοί με θυμό, τσαντίλα, δυσπιστία) τον ΣΥΡΙΖΑ.

  Τη δουλειά που έχει γίνει από το 2007 και γέμισε με ελπίδα και προσδοκία τον κόσμο, που έχει δημιουργήσει βάθος και ποιότητα και δεν τερματίζει εύκολα με ορισμένες ασχήμιες.

  Την κινηματική και κοινοβουλευτική αντιπολίτευση που λειτούργησε και για να ψαλιδιστεί – καταρρεύσει η ΝΔ, αλλά και για να πρωταγωνιστήσει επί δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ.

  Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα παρακάτω:

  Η στρατηγική και η τακτική μας ήταν αμυντική, στόχευσε στην επιβίωση και όχι σε μια ανεξάρτητη γραμμή που να χτυπάει το παιχνίδι. Το «αλλάζουμε το τοπίο» του 2007, έγινε «3% και μία ψήφο» το 2009. Πρόκειται για πολιτική υποχώρηση και υποστολή φιλοδοξιών – στόχων.

  Ο πλουραλισμός και η συλλογικότητα (στην όποια φτωχή κλίμακα είχε κατακτηθεί μετά τις πανελλαδικές συσκέψεις) πήγε περίπατο. Είχαμε μια άκρως αρχηγική καμπάνια και το γνωστό «ΣΥΝ πάρτα όλα». Αυτό εκφράστηκε καταθλιπτικά και στα ΜΜΕ και στην κοινοβουλευτική ομάδα που εκλέχτηκε.

  Οι εκλογές στη Γερμανία και στην Πορτογαλία έδειξαν άλλα ποσοστά για την Αριστερά. Δυστυχώς στην Ελλάδα -που ήταν και παραμένει ευαίσθητος κρίκος- οι εκλογές ανέδειξαν ανεπάρκειες και αδυναμίες. Από την άποψη αυτή, χάθηκε μια ευκαιρία: Να δείξουμε ότι στην εποχή της κρίσης, στο χώρο της Ευρώπης χτίζεται -αναπτυσσόμενη διαρκώς- μια ενωτική, επικίνδυνη αριστερά.

  Η αριστερά στέκεται εκτεθειμένη και ανοχύρωτη στην αποπολιτικοποίηση, στην παντοκρατορία των μέσων, στην υποκατάσταση της πολιτικής από την επικοινωνία. Αντίβαρο θα ήταν οι πολιτικές αιχμές και στόχοι (πχ η αφαίρεση της αυτοδυναμίας του δικομματισμού), η πιο πολιτική συμπεριφορά της.

  9. Σίγουρα ο κόσμος που ψήφισε και απαιτεί τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η κοινή μας βάση, η ελπίδα, η δύναμη, μα πάνω από όλα η δυνατότητα να αλλάξουν τα πράγματα στην αριστερά, στη χώρα και στην κοινωνία. Αυτός ο κόσμος χρειάζεται να ακούσει πολλά συγχαρητήρια, αλλά κυρίως πρέπει να αντιμετωπιστεί ισότιμα, πολιτικά, και όχι απλά συναισθηματικά, επικοινωνιακά ή οργανωτικίστικα.
  Οι διαδικασίες της Πανελλαδικής Σύσκεψης πρέπει να επιλύσουν το πολιτικό και οργανωτικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει: (α) Να εκπονήσουμε και να αποφασίσουμε τον πολιτικό μας ρόλο και του στόχους στο νέο πολιτικό και κυβερνητικό πλαίσιο, να προσδιορίσουμε τη σχέση μας με την δοκιμαζόμενη κοινωνία και τον λαό της κρίσης, να προσανατολιστούμε στο γεωπολιτικό σκηνικό. (β) Να αποφασίσουμε για τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας και των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Να προχωρήσουμε σε συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, στον ΣΥΡΙΖΑ με μέλη και με τρόπους απόφασης και δράσης. Να αποφασίσουμε για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ενεργό – ενιαίο πολιτικό οργανισμό, με συνισταμένες δυνάμεις, με ρεύματα, με κομματικές συγκροτήσεις, που όμως θα δημιουργούν ένα πρόσωπο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μπορούμε άμεσα να αντλήσουμε γνώση και εμπειρία από το παράδειγμα του Μπλόκ της Αριστεράς στην Πορτογαλία.

  10. Η ΚΟΕ αισθάνεται την ανάγκη να χαιρετίσει όλους ανεξαιρέτως τους συντρόφους, του συναγωνιστές, τους Συριζίτες και Συριζίτισσες που πάλεψαν και πέτυχαν -σε αντίξοες συνθήκες- αυτό το καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι στιγμή που πρέπει να σκεφτούμε πολύπλευρα, πολιτικά, όχι συναισθηματικά, πολύ αυτοκριτικά. Είναι στιγμή που πρέπει να υπηρετήσουμε ένα πολιτικό και οργανωτικό βήμα του ΣΥΡΙΖΑ για να έχουμε μια αριστερά ισχυρή στα κινήματα και στο λαό.
  Οι δυνάμεις της ΚΟΕ ήταν παρούσες στην εκλογική μάχη. Τα μέλη και τα στελέχη της, παρόλο που έχουν πληγωθεί από τις ευρωεκλογές και όχι μόνο, δούλεψαν για το καλό του εγχειρήματος, άλλα με θυμό, άλλα με δυσκολίες, άλλα με όρεξη, για την αριστερά που θα είναι πάντα χρήσιμη για το λαό και τη νεολαία, για την αριστερά που θα ενώνει, θα αντιστέκεται και θα μεγαλώνει.
  Είμαστε εδώ με όλους τους Συριζίτες και τις Συριζίτισσες, για να δώσουμε μια νέα ώθηση στο εγχείρημα, για να μην χάσουμε άλλες ευκαιρίες, για να αλλάξουν τα πράγματα στην αριστερά και στην κοινωνία.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/10/2009

 122. Δημοσιεύουμε την δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη για το εκλογικό αποτέλεσμα:

  ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

  Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τις φίλες και τους φίλους, τους παλιούς και νεότερους συναγωνιστές και συντρόφους και προπαντός τους περισσότερους από 10.000 γυναίκες και άντρες σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας που, αγκαλιάζοντας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, με τίμησαν προσωπικά μέχρι τη θέση της πρώτης επιλαχούσας στο ψηφοδέλτιο της Β΄ Αθηνών. Πολιτικά παραμένω απόλυτα δεσμευμένη απέναντι τους.

  Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τις συμπολίτισσες και τους συμπολίτες της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Ηρακλείου, που συνεκτιμώντας και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση-τομή του νομού τα δύο τελευταία χρόνια από τον Αλέκο Αλαβάνο, έκαναν δυνατή τη συνέχιση αυτής της εκπροσώπησης. Πιστεύω ότι θα παραμείνουν εξίσου απαιτητικοί για μια ριζοσπαστική και αγωνιστική εκπροσώπηση, μακριά από ασκήσεις δημοσίων σχέσεων, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει πόλη και ύπαιθρος, κόντρα σε βαθιά ριζωμένες πελατειακές πρακτικές και πολύ μεγάλα συμφέροντα.

  Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε συντριπτική καταδίκη όχι μόνο ενός κόμματος, κυβερνητικού υπεύθυνου για την παρακμή των τελευταίων πέντε χρόνων και για τη χειρότερη περίοδο διακυβέρνησης από τη μεταπολίτευση, αλλά πριν απ’ όλα μιας πολιτικής. Της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που σε επιταχυνόμενους, μετά τις κυβερνήσεις Σημίτη, ρυθμούς συνέχισε να παραδίδει τον δημόσιο πλούτο στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Και σε συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, με επιθετικές πολιτικές ανάκαμψης των κερδών επιδείνωσε τη ζωή της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζόμενων ανθρώπων.

  Η καταδίκη αυτής της πολιτικής προκάλεσε την άνετη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Ένα βήμα πριν την υποβολή των νέων προγραμμάτων «σταθεροποίησης» και «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» στις Βρυξέλλες, αυτό δε θα πρέπει να το ξεχνά η καινούργια κυβέρνηση.

  Στις συνθήκες αυτές το εκλογικό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ, σημαντικά πάνω από τις προγνώσεις, αποτελεί μια πολιτική επιτυχία, την οποία είχε απόλυτη ανάγκη η κοινωνική αριστερά. Οφείλεται πριν απ΄ όλα στην ανιδιοτέλεια, την πίστη και τη μεγάλη γενναιότητα με την οποία ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, αν και τραυματισμένος, έδωσε μια δύσκολη μάχη. Ισοδυναμεί ουσιαστικά με μια, σπάνια στην πολιτική πάλη, δεύτερη δυνατότητα επανάκαμψης της δικής μας πολιτικής αριστεράς στο ρόλο μιας ουσιαστικής αντιπολίτευσης. Το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα σημαντικά κάτω από τις δυνατότητες μας, ιδιαίτερα μέσα σε συνθήκες κατάρρευσης των βασικών υποστηριχτών και απολογητών των πολιτικών απέναντι στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ουσιαστική αντιπολίτευση μέσα στη Βουλή, στα κινήματα και στους αγώνες, την προηγούμενη διετία. Και ακόμα μακρύτερα από το «άνοιγμα» προς την ενωτική, ριζοσπαστική αριστερά που αποτυπώθηκε σ΄ ένα μοναδικό ιστορικά εγχείρημα προσέγγισης του χώρου μας, με δική τους πρωτοβουλία, από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ένα χρόνο πριν.

  Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ με το ζωντανό τους παράδειγμα, δίνοντας τη μάχη έδειξαν τι ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόμαστε, τις μεγάλες δυνατότητες μιας ενωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς που κρατάει ανοιχτές τις γραμμές και το μυαλό της στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας της εργαζόμενης κοινωνίας – και γι΄ αυτό αποτελεί κοινωνική ανάγκη.

  Στις συνθήκες της μεγάλης οικονομικής κρίσης και της επίθεσης ενάντια στη ζωή των ανθρώπων, αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να περιφρουρηθεί με όσο γίνεται αποτελεσματικότερο τρόπο μέσα στη Βουλή και προπαντός στους δρόμους, στα κινήματα και στους αγώνες. Από κοινού με τη δρομολόγηση συλλογικότερων, από τις όποιες ατομικές προσπάθειες, διαδικασιών για μια αξιακή επαναθεμελίωση της αριστεράς που χρειαζόμαστε. Σε σύνδεση και με μια «ολική επαναφορά» ενός ουσιαστικού ενδιαφέροντος για οργανικές, αμφίδρομες σχέσεις με τους ανθρώπους της διανόησης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Στο πλαίσιο μιας «επανίδρυσης» των θεσμών του λαϊκού και του εργατικού κινήματος.

  Επειδή μια Αριστερά χωρίς πραγματικά εναλλακτικές αξίες είναι μια Αριστερά που έχει χάσει την ψυχή της και δεν έχει λόγο ύπαρξης ούτε για τους ίδιους τους αριστερούς. Κι επειδή μια πολιτική Αριστερά με «αδιαμεσολάβητη» σχέση με τις μάζες, χωρίς την παρεμβολή εργατικών σωματείων και κάθε άλλου είδους θεσμικών και άτυπων συλλογικοτήτων, είναι μια αριστερά-πουκάμισο αδειανό: «αντιπροσωπεύοντας» τους εργαζόμενους τους καθηλώνει σε ρόλο ψηφοφόρων ή προσωρινά εντυπωσιασμένων αλλά αμέτοχων παρατηρητών κάθε είδους εκδηλώσεων ακτιβισμού. Το θέμα όμως που θα την κρίνει και μαζί μ΄ αυτήν θα κρίνει και τη δυνατότητα αλλαγής των πραγμάτων θα είναι η συμβολή της στο μεταχηματισμό τους σε δρώντα πολιτικά υποκείμενα.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 07/10/2009

 123. ———————————————
  Το ανέκδοτο της ημέρας!!!
  ——————————————–

  Πριν μερικά χρόνια ο Μητσοτάκης με τον Παπανδρέου ήταν μαζί σε ένα δείπνο στο μέγαρο Μαξίμου. Ηταν πολύ επίσημο δείπνο κι έτρωγαν στην κυριολεξία με χρυσά κουτάλια!

  Μια στιγμή λοιπόν ο Παπανδρέου βλέπει έκπληκτος τον Μητσοτάκη να αρπάζει δυο χρυσά πιρούνια και να τα βάζει στην τσέπη του.

  «Τον αλήτη!!! Κλέβει τα πιρούνια!!! «, σκέφτηκε. «Πρέπει να τα κλέψω κι εγώ!»

  Πάει να τα πάρει από το πιάτο του αλλά έτρεμαν τα χέρια του (ήταν στα τελευταία του) κι έτσι χτυπούσαν τα πιρούνια πάνω στο πιάτο με αποτέλεσμα το γκαρσόνι να τρέχει να τον εξυπηρετήσει χωρίς έτσι να μπορεί να τα κλέψει μπροστά του.
  Αυτό γινόταν συνεχώς. Κάποια στιγμή το γκαρσόνι πήγε κοντά του για πολλοστή φορά ρωτώντας τον μήπως ήθελε κάτι.
  Τότε ο Ανδρέας του λέει εκνευρισμένος:

  Να σου κάνω ένα μαγικό;

  – Βέβαια ό,τι θέλετε, του απαντά γεμάτος προθυμία

  – Τα βλέπεις αυτά τα πιρούνια;

  – Ναι τα βλέπω

  – Πάρτα και βάλτα στην τσέπη μου!!

  – Μάλιστα, απαντάει έκπληκτος το γκαρσόνι και χωρίς δεύτερη κουβέντα βάζει τα πιρούνια στην τσέπη του Παπανδρέου.

  Ωραίαα, του λέει μετά ο Ανδρέας. Βγάλτα τώρα από την τσέπη του Μητσοτάκη!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 15/10/2009

 124. Ο ξεδιάντροπος Κεμαλισμός του ΣΥΡΙΖΑ

  Του Κοσμά Καραΐσκου

  Αντιλαμβανόμαστε σε κάποιο βαθμό την αγωνία των πολιτευτών για την εκλογή τους. Θα πρέπει όμως να καταλάβουν κι αυτοί ότι σε όλα πρέπει –ελπίζω- να υπάρχει κάποιο μέτρο. Είναι γνωστό το ‘ξεβράκωμα’ που πέφτει στη Θράκη ενώπιον του τουρκικού προξενείου.
  Ο …πρωταθλητής όμως φέτος σε αυτό το σπορ, με μεγάλη διαφορά αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Απολαύστε λοιπόν μερικές από τις επίσημες θέσεις του κόμματος αυτού, όπως τις διαβάζω σε φυλλάδιο στα τουρκικά που διένειμαν στην περιοχή της Ξάνθης:

  – Να διαλυθούνε οι δύο υπερνομαρχίες που ιδρύθηκαν έναντι στη μειονότητα.
  – Να επιτραπεί η λειτουργία στους συλλόγους που είχαν απαγορευτεί επειδή περιείχαν τον όρο ‘τουρκικός’…
  – Να εκλέγονται από το λαό, δηλαδή από το προξενείο, οι μουφτήδες.
  – Να αποδοθεί αμέσως η ιθαγένεια σε όλους όσους τους είχε αφαιρεθεί με βάση το άρθρο 19 του νόμου περί ιθαγένειας.
  – Το ποσοστό του 5 τοις χιλίοις για τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ να γίνει 10. Οι διορισμοί (των μειονοτικών) να γίνονται μόνο στη Θράκη και να τεθεί ως όρος η γνώση της τουρκικής γλώσσας.
  – Να ανοίξει τμήμα Τουρκικής Φιλολογίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Δημοκρίτειο.
  – Να κλείσει η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (ΕΠΑΘ), και να καταργηθεί ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης.
  – Να επιλυθούνε τα επαγγελματικά και κοινωνικά προβλήματα (εξασφάλιση δασκάλων τουρκικών, τζαμιά και νεκροταφεία) των μειονοτικών που διαβιώνουν σε διάφορες περιοχές στη χώρα (ειδικά στο Γκάζι στην Αθήνα).

  Θα ήταν όμως χρήσιμο να αναφέρουμε επιγραμματικά και το τί καταλογίζουν στο ίδιο φυλλάδιο οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στα δύο κόμματα εξουσίας.

  Ας δούμε λοιπόν μερικές από τις κατηγορίες:
  «Αυτοί είναι που έκλεισαν τους συλλόγους μας επειδή είχαν τον όρο ‘τουρκικός’ στην ονομασία τους. Γυρίζουν την πλάτη στο αίτημα μας για δίγλωσσα (ελληνικά και τουρκικά) σχολεία. Αυτοί είναι εκείνοι που ίδρυσαν τις υπερνομαρχίες για να εμποδίσουν την εκλογή Τούρκου νομάρχη. Δεν αποδέχονται την ιδιαιτερότητα και την αυτονομία των μειονοτικών σχολείων. Αυτοί είναι εκείνοι που παράγουν πολιτικές που αρνούνται τον Τουρκισμό και την εθνική μας ιδιαιτερότητα«.

  Μάλιστα…

  Δηλαδή για να καταλάβουμε, αν έγραφε αυτές τις θέσεις ο Τούρκος πρόξενος, θα έγραφε τίποτε διαφορετικό; Βέβαια με την μηδενική αποδοχή που έχουν οι θέσεις του κόμματος αυτού στους χριστιανούς της Θράκης, ε που αλλού να στραφούν οι έρμοι….
  Ας δούμε τι πήραν λοιπόν οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι (Τούρκοι κατά δήλωση τους) υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ:

  Ροδόπη
  Υποψήφιος/Ψήφοι
  ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΣΤΑΦΑ/2296
  ΛΑΦΤΣΗ ΕΛΕΝΗ/312
  ΚΟΥΤΑΒΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ/258
  ΓΙΟΥΡΤΣΟΥ ΤΖΕΛΑΙΝΤΙΝ/146
  ΠΥΛΙΑ ΜΑΡΘΑ/55

  Ξάνθη
  ΖΕΙΜΠΕΚ ΧΟΥΣΕΙΝ/1138
  ΜΑΛΚΟΤΣ ΧΑΣΑΝ/869
  ΚΕΧΑΓΙΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ(ΕΒΙΤΑ)/290
  ΚΑΛΙΑΜΠΑΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ/269
  ΚΑΡΑΝΑΣΟΥ-ΜΠΑΤΖΑΚΙΔΟΥ ΜΑΡ/256

  Τα νούμερα δείχνουν πως αν δεν είχαν ‘δυνατά’ ονόματα μουσουλμάνων υποψηφίων θα καταβαραθρωνόταν. Αλλά αυτό είναι δικαιολογία για να πρεσβεύεις όλες τις θέσεις αυτών που επιβουλεύονται την πατρίδα σου; Και κάτι ακόμα (και δεν ισχύει φυσικά μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ). Όταν προβάλλεις σαν κόμμα στην Θράκη υποψηφίους που διαλαλούνε παντού τον τουρκισμό τους, παραβλέποντας το εθνικό συμφέρον αλλά και την πραγματικότητα, μετά φταίει η Τουρκία όταν μιλάει για τουρκική μειονότητα. Και για αυτή σας την πράξη πως πρέπει να σας χαρακτηρίσουμε;

  Σχόλιο από ;;;;;;; | 19/10/2009

 125. […] -βουλευτικές ΕΚΛΟΓΕΣ 2009 […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: