Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Ποντιακό φεστιβάλ το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Εδώ και πέντε χρόνια έχει καθιερωθεί ένας ενδιαφέρων θεσμός από την ΠΟΕ, τη μοναδική δημοκρατική Ομοσπονδία των Ελλαδιτών Ποντίων: Τα πανελλαδικά φεστιβάλ χορού
 
Εκατοντάδες νεολαίοι απ’ όλη την Ελλάδα μαζεύονται σε διαφορετικό μέρος κάθε φορά και χορεύουν τους όμορφους κυκλωτικούς ποντιακούς χορούς, παράγοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, όπως μπορείτε να δείτε από το επόμενο βίντεο (από το περσινό φεστιβάλ που έγινε στηνΑθήνα).
 

 

Έτσι λοιπόν και φέτος, στο κλειστό γυμναστήριο της Θεσσαλονίκης, το «Παλαί ντε Σπορ» θα πραγματοποιηθεί  για 5η συνεχόμενη χρονιά μία κορυφαία εκδήλωση η οποία έχει γίνει θεσμός από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.

1700 χορευτές των 367 σωματείων μελών – σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας θα μας παρουσιάσουν, με τη συνοδεία της λύρας, του νταουλιού, του γαβάλ και του αγγείου, χορούς από τις περιοχές, Κερασούντα, Ματσούκα, Αργυρούπολη, Πάφρα και Καρς του Πόντου, δείχνοντας, για ακόμα μία φορά, πως η παραδοσιακή μουσική και ο χορός όχι μόνο δεν χάνονται με την πάροδο του χρόνου αλλά παραμένουν ζωνταντά απο γενιά σε γενιά.

Το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Πατριάρχη της Λύρας του Πόντου, Γώγου Πετρίδη.

Όσοι μένετε στη Θεσσαλονίκη ή θα βρίσκεστε εκεί το Σάββατο…. ΔΕΒΑΤΕ (διαβείτε, πηγαίνετε,) 

 

5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών
Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης 19.00
Παλαί ντε Σπορ – Θεσσαλονίκη
 
για το 4ο φεστιβάλ που έγινε πέρσι στην Αθήνα, διαβάστε και δείτε  το δικό μας αφιέρωμα [ΕΔΩ
 
767676
———————————————————————

5 πανελλαδικο φεστιβαλ ποντιακων χορων
Θεσσαλονίκη, 17-09-2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας, το 5ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, θα λάβει χώρα στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009 στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (Παλαι ντε Σπορ), ώρα 19.00 – είσοδος ελεύθερη.
2000 χορευτές και χοροδιδάσκαλοι, νέοι και νέες αλλά και βετεράνοι των 370 σωματείων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος θα χορέψουν όλοι μαζί το χορό της ενότητας, δημιουργίας και υπόσχεσης σ’ ένα κατάμεστο στάδιο τιμώντας την μνήμη του αξεπέραστου , αειμνήστου λυράρη Γώγου Πετρίδη του επονομαζόμενου και «Πατριάρχη της Λύρας».
Την έναρξη του Φεστιβάλ θα κηρύξει ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς με απόφαση του οποίου πριν λίγες ημέρες παραχωρήθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου:
α) Διατηρητέο κτίριο 1040τ.μ και
β) Ανοικτός χώρος 5 στρεμμάτων στο στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά για την εξυπηρέτηση των αναγκών στέγασης , πολιτιστικής ανάπτυξης και στήριξης της νεολαίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τις επόμενες γενιές.

Στις χορευτικές παρουσιάσεις συμμετέχουν, πλήθος ποντίων καλλιτεχνών επαγγελματιών και ερασιτεχνών, καθώς και τα τμήματα νεολαίας των πέντε (5) συνδέσμων ποντιακών σωματείων που συγκροτούν πανελλαδικά τις εξής περιφέρειες της ομοσπονδίας:
1) Νότιας Ελλάδος και Νήσων με τους χορούς της Αργυρούπολης
2) Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας με τους χορούς της Πάφρας
3) Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου με τους χορούς της Ματσούκας – Τραπεζούντος
4) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με τους χορούς της Κερασούντας- Νικόπολης
5) Νομού Θεσσαλονίκης με τους χορούς Καρς – Καυκάσου.
Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε. το επόμενο Φεστιβάλ ποντιακών χορών θα λάβει χώρα στο νεότευκτο υπερσύγχρονο κλειστό στάδιο της Λευκόβρυσης του Δήμου Κοζάνης το φθινόπωρο του 2010.

Το γραφείο τύπου

12/09/2009 - Posted by | -Διάφορα, -Λαογραφία, -Περί Πόντου

4 Σχόλια »

 1. Μετά από καιρό επανερχόμαστε σε γνώριμα διεθνή ύδατα…

  Θα μου επιτρέψετε να δώσω το έναυσμα για τη συζήτηση σε αυτή την ενότητα…

  Άλλο ένα φεστιβάλ χορού, το 5ο κατά σειρά και φαντάζομαι θα ακολουθήσει το 6ο, 7ο… ν-οστό. Καλά και όμορφα όλα αυτά, αλλά για πόσο καιρό ακόμα θα θεωρούμαστε οι ινδιάνοι του ημεδαπού πολιτισμικού ψηφιδωτού;

  Παραβλέποντας την πομπώδη εισαγωγή περί «ενός από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα της χώρας» αναρωτιέμαι για το μέτρο σύγκρισης και κρίσης ορισμένων. Προφανώς το φεστιβάλ χορών είναι ανάλογου βεληνεκούς και βαρύτητας με το φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, κλπ.

  Και κάποια στιγμή θα πρέπει να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα του όλου εγχειρήματος με μια απλή ανάλυση κόστος/οφέλους.
  Δεν μπορεί να δαπανώνται κάποιες χιλιάδες ευρώ, ακόμη και αν προέρχονται από χορηγίες, για ένα φεστιβάλ χορών ενώ υπάρχουν άλλα σημαντικότερα προβλήματα να καταπιαστούμε αλλά και θέματα να αναδείξουμε.

  Για τα περί μαζικής συμμετοχής, προ λίγων ημερών έπεσε στα χέρια μου επιστολή – δυναμικού (σ.σ.) – σωματείου του ΣΠοΣ Δυτικής Μακεδονίας & Ηπείρου προς τον οικείο ΣΠοΣ ότι… αποσύρεται από το φεστιβάλ καθότι… δεν τηρήθηκαν τα συμφωνημένα περί παραδοσιακής παρουσίασης των χορών.

  Σαφώς και είναι δικαίωμα της κάθε διοίκησης να αποφασίζει τα του οίκου της… όμως το γεγονός από μόνο του περίτρανα αποδεικνύει ότι κάτι σαθρό υπάρχει στο όλο οικοδόμημα.

  Αυτά και άλλα τραγελαφικά, που τα τερτίπια, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι ίντριγκες μεταξύ των χοροδιδασκάλων πολλές φορές γεννούν – καθιστώντας έρμαια των διαθέσεων τους τις εκάστοτε διοικήσεις συλλόγων – θα τα βρίσκουμε μπροστά μας όσο επιμένουμε να ανάγουμε το χορό σαν το ύψιστο πολιτιστικό «προϊόν» της προσφυγικής κουλτούρας.

  Μια υπόθεση που στο βωμό του φαίνεσθαι και των τουριστικών περιπλανήσεων, στοιχίζει ακριβά στους συλλόγους αλλά και αδικεί τον πολιτισμό μας.

  Σημαντικός και ο χορός, αλλά ας πάρει τη θέση που του αξίζει μεταξύ όλων αυτών που συνθέτουν της ποντιακή παράδοση και κουλτούρα.

  Και ένα δεύτερο… η όλη διοργάνωση πρέπει να μείνει μακριά από την πολιτική επικαιρότητα. Σίγουρα η διοργάνωση της εκδήλωσης προηγήθηκε της προκήρυξης των εκλογών, όμως καλό θα ήταν να αποφεύγονται αναφορές που μπορεί να συσχετίσουν την ομοσπονδία με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και στην τελική να χρησιμοποιηθούν ως επιχείρημα εναντίον της.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 22/09/2009

 2. […] σκοτώνονται (για τις εκλογές)!!! Έτυχε κι έπεσε το 5ο φεστιβάλ ποντιακών χορών στην προεκλογική περίοδο, δίνοντας μια άλλη νότα στα […]

  Πίνγκμπακ από Εμείς χορεύουμε… κι αυτοί σκοτώνονται (για τις εκλογές)!!! « Πόντος και Αριστερά | 22/09/2009

 3. Όποιος θέλει να λάβει μέρος στη συζήτηση θα πρέπει:

  α) να είναι ευπρεπής

  β) να μην έχει παραφερθεί με βρισιές και υπόλοιπες βρωμιές σε προηγούμενες συζήτήσεις, φέρνοντάς μας σε πολύ δύσκοληθέση και αναγκάζοντάς μας να του απαγορεύσουμε την πρόσβαση και να χαρακτηρίσουμε στο εξής τα σχόλιά του ως σπαμ

  γ) εάν έχει συμβεί το παραπάνω και συνεχίζει να θέλει να παρεμβαίνει στις συζητήσεις του Π&Α, ας υιοθετήσει ένα ψευδώνυμο όπως όλοι και ας έρθει τηρώντας την προϋπόθεση (α)

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/09/2009

 4. […] -Ποντιακό φεστιβάλ το Σάββατο στη Θεσσαλ […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: