Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Εκδήλωση στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου και κοσμοσυρροή στον Πόντο

av-450.gifΑρχείο:Panagia soumela.jpgΗ σημερινή επέτειος της 15ης Αυγούστου ήταν ιδιαιτέρως σημαντική για όσους ασχολούνται με τα ποντιακά, το κίνημα και την ιστορική μνήμη.

Κατ’ αρχάς στο «ιερό βουνό» του Βερμίου -όπου ανιστορήθηκε από τους πρόσφυγες η «αιχμάλωτη» αυθεντική Μονή του όρους Μελά του ιστορικού Πόντου- οι ποντιακές οργανώσειος με την καθοδήγηση της ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας), οργάνωσαν την πρώτη μαζική μαχητική διαμαρτυρία, διαμαρτυρόμενες για τα φεουδαρχικά κατάλοιπα που επιβιώνουν και  ελέγχουν με παράδοξους τρόπους (ελέω μοναρχίας) το «μοναστήρι».  Και τελευταία, στις παλιές οικογένειες των «ντερεμπέηδων» του Βερμίου προστέθηκαν απρόσμενοι σύμμαχοι οι κ.κ. Χαραλαμπίδης και Φωτιάδης. Το δημοκρατικό ποντιακό  κίνημα και οι ποντιακές κοινότητες διεκδικούν την αλλαγή του ρ τόπου διοίκησης… Στην εκδήλωση συμμετείχαν συμπατριώτες μας απ’ όλους τους πολιτικούς χώρους. Το παρήγορο ήταν ότι συμμετείχαν και οργανωμένοι στο ΣύΡιΖα και στο ΚΚΕ αποδεικνύοντας ότι η ουδέτερη και υπεροπτική στάση -που επιτρέπει στους επιτήδειους να επιβιώνουν και να διαχειρίζονται τα κοινά στ’ όνομα του λαού-  σιγά σιγά υποχωρεί….. Άντε και του χρόνου καταλήψεις!

 

(φωτο από Ε-pontos)

 

macka_sumelaΣτην άλλη πλευρά του Αιγαίου, στην Τουρκία, στη βόρεια Μικρά Ασία και ειδικά στην πατρίδα μας τον Πόντο υπήρξε μεγάλη κοσμοσυρροή στην αυθεντική μονή της παναγίας Σουμελά που εγκαταλείφθηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Πόντιοι από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Γεωργία συνέρρευσαν για να τιμήσουν την 15η Αυγούστου και να ξανασυνδεθούν με τους γενέθλιους τόπους. Μαζί τους και ντόπιοι, Τούρκοι αντιεθνικιστές και ελληνόφωνου μουσουλμάνοι και κρυπτοχριστιανοί δείχνουν τον πραγματικό δρόμοι συνάδέλφωσης Ελλάδας και Τουρκίας.

Αρκεί οι δικοί μας να απομονώσουν τους ελάχιστους εθνικιστές, αλυτρωτιστές δηλαδή τους δικούς μας αντίστοιχους  της εθνικίστριας κυρίας υπεύθυνης του «μουσείου» της Σουμελά του όρους Μελά, που προσπάθησε να αποτρέψει την ειρηνική λειτουργία.  

Και αυτό είμαστε σίγουροι ότι θα γίνει, γιατί ο ποντιακός χώρος έχει μια απίστευτη ωριμότητα… όσο κι αν κάποιοι αυτό το αμφισβητούν και επιλέγουν μια άκρως αντιπαραγωγική και ουδέτερη στάση!

 

 

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

    Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες προσκυνητές βρέθηκαν εχθές 15 Αυγούστου 2009 στο Μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά στον Πόντο και προσκύνησαν Τη Χάρι Της την Υπεραγία Θεοτόκο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστή της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ Ιβάν Ιγνάτιεβιτς Σαββίδη.

   

    Παρά τις δυσκολίες και τα προσκόμματα των τοπικών τουρκικών αρχών που προσπάθησαν να εμποδίσουν το προσκύνημα, αυτό ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

   

    Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες προσκυνητών άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή με δεκάδες λεωφορεία από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Γεωργία και την Αρμενία. Οι τοπικές Τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο χώρο του αεροδρομίου όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιούνταν υποδοχή των επισήμων.

   

    Από τις 07:00 το πρωί, τρείς ειδικά ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ από την Μόσχα και το Ροστόβ της Ρωσίας μετέφεραν στην Τραπεζούντα 360 ακόμη προσκυνητές. Οι τοπικές Τουρκικές αρχές επέβαλλαν στους Ρώσους Ιερείς που συνόδευαν τους πιστούς, να βγάλουν τα άμφια και τους ιερατικούς τους σταυρούς.

   

    Στις 08:30 προσγειώθηκε η ειδικά ναυλωμένη πτήση τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας το Συντονιστή της Ε΄Περιφέρειας κ. Ιβάν Σαββίδη, μέλη της οικογένειας του, πολιτικούς και δημοσιογράφους από την Ελλάδα.

   

    Κατά την άφιξη της αποστολής ο κ. Σαββίδης ενημερώθηκε για τη στάση των Τοπικών αρχών, για την απαγόρευση εισόδου της αποστολής στην πόλη της Τραπεζούντας, καθώς και για την απαγόρευση τέλεσης ειδικά προγραμματισμένης καλλιτεχνικής εκδήλωσης, και κατά την έξοδό του προέβη σε δηλώσεις καταδίκης της συγκεκριμένης πρακτικής των τοπικών Τουρκικών Αρχών.

   

    «Η αφαίρεση των Αμφίων και των Ιερατικών Σταυρών αποτελεί πράξη προσβολής της αξιοπρέπειας όλων των Ορθόδοξων ανά τον κόσμο Χριστιανών, ενώ παράλληλα συνιστά κατάφορη παραβίαση των Ατομικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

    Η αποστολή αναχώρησε για το Μοναστήρι τμηματικά.

   

    Στις 12:00 στους πρόποδες του όρους Μελά συγκροτήθηκε πομπή και με επικεφαλής το αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά ανέβασε την εικόνα στο Μοναστήρι για να τύχει θερμής υποδοχής και προσκύνησης από χιλιάδες κόσμου που είχε συρρεύσει γι αυτό το σκοπό.

   

    Οι Τουρκικές αρχές σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές απαγόρευσαν να διαβαστεί παράκληση από Ιερέα εκπρόσωπο του Οικομενικού Πατριαρχείου, ενώ προκλήθηκε μικρή ένταση από παρέμβαση της Διευθύντριας του Μουσείου και Τούρκων Αστυνομικών.

   

    Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στην τήρηση από πλευράς του ΣΑΕ όλων των συμφωνημένων με τις Τουρκικές αρχές. «Ερχόμαστε ειρηνικά να προσκυνήσουμε και να προσευχηθούμε. Σεβόμαστε τις παραδόσεις, τα έθιμα του Τουρκικού λαού και τους Νόμους του Τουρκικού κράτους. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει» «Διεκδικούμε την τέλεση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο Λειτουργίας εντός της Μονής, αλλά και στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Του χρόνου θα έρθουμε ακόμη περισσότεροι».

   

    Συνοδεία των Ιερέων και χιλιάδων πιστών των αντίγραφο της Εικόνας, τοποθετήθηκε σε κόγχη της Εκκλησίας εντός του Μοναστηριού και χιλιάδες πιστοί μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, σιωπηλά και με απόλυτη τάξη την προσκύνησαν.

   

    Την ίδια στιγμή οι αρχές εμπόδιζαν την αποβίβαση 500 προσκυνητών από πλοίο που προερχόταν από το Σότσι της Ρωσιάς καθώς και την κίνηση προς τη Μονή άλλων οκτώ λεωφορείων που μετέφεραν 400 προσκυνητές από την Ελλάδα που κατάφεραν τελικά να προσκυνήσουν αργά το απόγευμα.

   

    Στις 22:30 το βράδυ με την αναχώρηση του τελευταίου αεροπλάνου για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με απόλυτη τάξη και χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα από πλευράς μας, η αναχώρηση όλων των προσκυνητών από την Τραπεζούντα.

   

    Παρακαλούμε για τη δημοσίευση.

     

    Τηλέφωνο/Fax Επικοινωνίας: 2310 409800, κιν.: 6974 758267

    E-mail: Eftixidis@mail.ru

    κ. Ευτυχίδης Θρασύβουλος, Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων

————————————————————————————————————————————-

 

Η Παναγία Σουμελά στο κόσμο Της

του Κωνσταντίνου Γαβρίδη 
 
Γενικού Γραμματέα
της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

Ένα ζήτημα που απασχολεί με ιδιαίτερη ένταση τον ποντιακό ελληνισμό είναι το νομικό και διοικητικό καθεστώς που διέπει το θρησκευτικό, πατριωτικό και εθνικό σύμβολο των ποντίων αλλά και των πανελλήνων, το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, στο οποίο από το έτος 1963 επιβλήθηκε και παγιώθηκε ένα κλειστό οικογενειοκρατικό προσωπαγές καθεστώς διοίκησης, με συνέπεια ο πρόεδρός του επί 46 συναπτά έτη να προέρχεται από μια οικογένεια, συνεπικουρούμενη από ένα στενό κύκλο συμπραττόντων και εναλασσόμενων στην διοίκηση προσώπων, μελών του ομώνυμου σωματείου Παναγία Σουμελά.

Η επί μακρά σειρά ετών συνεχής άσκηση της διοίκησης του Ιδρύματος από τον ίδιο στενό κύκλο προσώπων, εξέθρεψε ιδιοκτησιακές και αυταρχικές αντιλήψεις, εκδηλούμενες συχνά με δημόσιες προκλητικές και επιθετικές ανακοινώσεις κατά των διαφωνούντων δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ποντιακού ελληνισμού.

Στις ανακοινώσεις τους αυτές αυτοαποκαλούνται «Δημιουργοί και Ιδιοκτήτες των πάντων υπό την φυσική και πνευματική έννοια» «Ιδρυτές», «Βηματοδότες», «Ψυχή του Ιερού Προσκυνήματος» και «Εγγυητές», «Φρουροί» και «Κάτοχοι» της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Τους αποτολμώντες να εκφέρουν κρίση και να διαφωνούν με τις ενέργειές τους χαρακτηρίζουν «Εχθρούς» του Ιερού Ιδρύματος που αποβλέπουν «σε παγκάρια και ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών».

Η επικρατούσα επί δεκαετίες διοικητική κατάσταση και η συμπεριφορά αυτή των διοικούντων προκαλεί βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα αλλά και το πατριωτικό φρόνημα και την δημοκρατική ευαισθησία του ποντιακού ελληνισμού, στην ηθική και υλική συμπαράσταση του οποίου κυρίως οφείλεται η δημιουργία του Ιερού Ιδρύματος.

Eίναι γνωστό ότι η καθολική λαϊκή συμμετοχή των Ποντίων στα θέματα της εκκλησίας και της κοινοτικής παιδείας αποτελεί στέρεο θεμέλιο και κύριο συστατικό της παράδοσης μας.

Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Ιδρύματος, που επέτρεψε και διευκόλυνε την επικρατούσα σήμερα διοικητική κατάσταση διέπεται από το αρχικό ιδρυτικό Βασιλικό Διάταγμα 924/1966 και την κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα με αριθμό 47/1973 Κανονιστική Διάταξη της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος.

Με βάση αυτήν την κανονιστική διάταξη το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται από την διαρκή Ιερά Σύνοδο και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται ο εκάστοτε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Παναγία Σουμελά.

Ύστερα από θεσμικές πρωτοβουλίες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και σχετικό ερώτημα του Υπουργείου Παιδείας, εκδόθηκε πρόσφατα η με αριθμό 52/2009 γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση αυτή, που έδωσε οριστική λύση στις νομικές διχογνωμίες που ανέκυψαν σχετικά με το νομικό καθεστώς του Ιδρύματος:

α) είναι ανίσχυρη η με αριθμό 47/1973 κανονιστική διάταξη της Ιεράς Συνόδου,
β) η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά αποτελεί αυτοτελές μη εκκλησιαστικό κοινοφελούς χαρακτήρα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου θρησκευτικού και εθνικοπατριωτικού σκοπού υπό την εποπτεία του Υπουργού ΕΘνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και
γ) για την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και τον διορισμό του Προέδρου ισχύει το βασιλικό διάταγμα 924/1966.

Είναι συνεπώς παράνομη η εφαρμογή της με αριθμό 47/1973 κανονιστικής διάταξης και εξ’ αυτού του λόγου παράνομος ο διορισμός του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στον Υπουργό Παιδείας και παράνομος ο ορισμός του Προέδρου του Σωματείου Παναγία Σουμελά ως Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ιερού Ιδρύματος.

Και ενώ το καθεστώς οικογενειοκρατίας συνεχίζει να διοικεί το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά βάσει της υπ’ αρ. 47/1973 κανονιστικής διάταξης, της τότε, επί χούντας, Ιεράς Συνόδου, η οποία Κ.Δ. διαμόρφωσε ένα καθεστώς που η ολομέλεια του Ν.Σ.Κ χαρακτηρίζει «καινοφανές νομικό μόρφωμα». Ενώ με την ίδια απόφαση κηρύσσεται ανίσχυρη αυτή η Κ.Δ. και συνεπώς παράνομα όλα τα διοικητικά συμβούλια από το 1973 έως και τώρα. Ενώ λοιπόν αυτή είναι η δεινή θέση που περιήλθε η οικογενειοκρατία στο ίδρυμα Παναγία Σουμελά μετά την έκδοση αυτής της απόφασης, οι διοικούντες ισχυρίζονται δημόσια στα Μ.Μ.Ε ότι δήθεν η απόφαση του Ν.Σ.Κ τους δικαιώνει. Για να στηρίξουν δε τον ισχυρισμό τους αυτό επικαλούνται το αναφερόμενο στο πολυσέλιδο ιστορικό της γνωμοδότησης, ότι δηλαδή το Ιερό ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά προέκυψε ως αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αλλά και η σύσταση του νέου ελληνικού κράτους ασφαλώς σε ιδιωτική πρωτοβουλία των εθνεγερτών μπορεί να αποδοθεί. Εξ’ αυτού όμως δεν συνάγεται ότι ανήκει και πρέπει να διοικείται από τους απογόνους τους. Βέβαια ο ισχυρισμός τους αυτός προκαλεί θυμηδία σε όσους ξέρουν στοιχειώδη νομικά. Θα έπρεπε όμως να προκαλεί θλίψη σε όλους μας, διότι δείχνει μειωμένα αντανακλαστικά της οργανωμένης κοινωνίας απέναντι στην θρασύτητα.

Πράγματι, παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα διά της μικτής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 2-8-2007 αποδοκίμασαν το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, παρά το γεγονός ότι το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού τον Ιούνιο του 2006 με ψήφους 541 έναντι 3 αποδοκίμασε την οικογενειοκρατία στο ίδρυμα, παρά ακόμα το γεγονός ότι και η τοπική κοινωνία της Ημαθίας δυσανασχετεί σφόδρα με αυτή την κατάσταση (16 από τα 17 ποντιακά σωματεία του νομού εκδηλώνουν δημόσια με σχετικό ψήφισμα την αντίδρασή τους) και τέλος παρά την δεδηλωμένη αντίθεση των κατοίκων της παρακείμενης στο Ιερό ίδρυμα κοινότητας Καστανιάς, που παραχώρησε δωρεάν τα 500 στρέμματα για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Ιερού Ιδρύματος, εντούτοις οι διοικούντες το Ίδρυμα τολμούν, έχοντας τους πάντες απέναντί τους και ισχυρίζονται ψευδώς, ότι δήθεν η απόφαση 52/2009 του Ν.Σ.Κ. τους δικαιώνει.

Το Υπουργείο Παιδείας στο οποίο υπάγεται το Ιερό Ίδρυμα, όπως ξεκαθάρισε η απόφαση της ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., πρέπει να επέμβει αμέσως χωρίς την παραμικρή αναβολή και να ασκήσει την επιβαλλόμενη και αναμενόμενη διοικητική ελεγκτική και εποπτική αρμοδιότητά του. Στα χέρια του Υπουργού Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2009 πλήρης φάκελος με εκτενές υπόμνημα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με προτάσεις για την τροποποίηση του ιδρυτικού βασιλικού διατάγματος του Ιερού Ιδρύματος.

Πολλά φημολογούνται γύρω από την διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δεν παρασύρεται και σιωπά επί των φημών. Έχοντας όμως μπροστά μας τέτοιο δείγμα αντίδρασης και συμπεριφοράς της διοίκησης του Ιδρύματος, που διαστρεβλώνει μια ξεκάθαρη απόφαση της ολομέλειας του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου του κράτους, φοβούμαστε μήπως «πέσουμε από τα σύννεφα», αν αποκατασθεί η νομιμότητα στο Ίδρυμα και αρχίσουν οι έλεγχοι από πάσης πλευράς διοικητικής και οικονομικής.

15/08/2009 - Posted by | -Ιδεολογικά, -Κίνημα, -Μνήμες, -Περί Πόντου, -Mειονότητες στην Τουρκία

94 Σχόλια »

 1. Η Παναγία Σουμελά τού Πόντου, δέν είναι άχρωμο μουσείο, όπως θέλουν να μας τό παρουσιάσει τό Τουρκικό κράτος καί η τραμπούκος Διευθύντριά του.
  Είναι θρησκευτικό κέντρο τού Ποντιακού Ελληνισμού, καί σαν τέτοιο πρέπει να επιδεικνύεται, και σαν τέτοιο πρέπει να ξαναλειτουργήσει..
  Κάναμε εμείς κανένα τζαμί της Ξάνθης ή της Κομοτηνής Μουσείο;
  Απαγορεύσαμε ποτέ μουσουλμανική θρησκευτική τελετή στην Ξάνθη, την Κομοτηνή
  Παρ’ ‘ολο που οι προσκυνητές επεχείρησαν να κάνουν την λειτουργία ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΊΒΟΛΟ ΤΟΥ ΝΑΟΥ (όσοι έχουμε πάει, τό καταλαβαίνουμε απο το βίντεο), η διευθύντρια απέσπασε βίαια τό κερί.
  Πώς τόλμησε να προσβάλλει έτσι τα θρησκευτικά αισθήματα 3000 προσκυνητών;
  Γιά 1600 χρόνια, αυτός ό τόπος αποτελούσε θρησκευτικό προσκύνημα των Ελλήνων.
  Εχει την αξίωση τό Τουρκικό κράτος να τού αλλάξει χαρακτήρα μέσα σέ 90 χρόνια;
  Σάν μεγάλο ιστορικό θράσσος δέν επιδεικνύουν;
  Μπράβο στον Ιβάν Σαββίδη, μπράβο στον Παπαθεμελή, μπράβο στον Ψωμιάδη.
  Στην συγκεκριμένη στιγμή, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, ΑΓΩΝΊΣΤΗΚΑΝ κατά της παραποίησης της Ιστορίας τών Ελληνικών μνημείων στόν Πόντο.
  Μπορεί να διαφωνώ σε εκατό άλλα θέματα μέ τούς προαναφερθέντες, αλλά θά τους πώ ξανά μπράβο για την στάση τους.
  Ο τίτλος τού προοδευτικού και τού πατριώτη δέν απονέμεται από επιτροπές και ιερατεία.
  Κερδίζεται στά μέτωπα των αγώνων….
  Αν αυτό πού έκαναν είναι «αντιδραστικό», λυπούμαι γιά την κατάντια κάποιων «προοδευτικών»….

  Σχόλιο από vripol | 16/08/2009

 2. Ε όχι και μπράβο στον Ψωμιάδη και στον Παπαθεμελή. Τσάμπα μαγκιά πουλάνε και καίνε και τους υπόλοιπους που πήγαν εκεί ( όχι τους προσκυνητές από την Ελλάδα αλλά αυτούς που μένουν μόνιμα εκεί.)
  Αν έχει τα άντερα ο Ζορό και ο Παπαθεμελής ας πουν στον Καραμανλή ότι δεν θα τον στηρίζουν αν δεν πιέσει την Τουρκία ( μέσω της Ευρωπαικής Ένωσης ) για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των μειονοτήτων και για το δικαίωμα γλωσσικού και θρησκευτικού αυτοπροσδιορισμού των Τούρκων υπηκόων. Ο νοών νοείτο

  Σχόλιο από doukas | 16/08/2009

 3. doukas, δεν ξέρω αν έχουν άντερα γι΄αυτό πού λές, πάντως, την συγκεκριμένη στιγμή, στήριξαν τόν Ιβάν Σαββίδη, πού από πέρσυ αγωνίζεται να κατοχυρώσει στην πράξη τό αυτονόητο:
  Η Παναγία Σουμελά τού Πόντου είναι τό θρησκευτικό κέντρο τών απανταχού ποντίων. Δέν είναι ένα άχρωμο ουδέτερο μουσέιο.
  Ο Ψωμιάδης; Ναί, από την μιά καραγκιόζης Ζορό, γελοίος υπηρέτης ενός κρατους πού ενώ προσποιείται ότι εκπροσωπεί την κοινωνία, την στέλνει να ιδιωτεύει, βολεύοντας με αισχρό τρόπο τό προσωπικό του, και προσβάλλoντας την προσφυγική μνήμη με καταθέσεις στεφανιών στόν Κεμάλ..
  Κι από την άλλη, την συγκεκριμένη στιγμή, μαχητικός εκφραστής ενός κοινωνικού-προσφυγικού αιτήματος, τελείως έξω από τις ανοχές τού Ελλαδικού και Ισλαμοκεμαλικού κρατους.
  Τί να κάνουμε; Είτε μας αρέσει, είτε όχι, οι άνθρωποι είναι «συναμφότεροι» όπως λέει ο Ζουράρις.
  Αγγελοι και Διάβολοι, σέ μία συσκευασία…
  Ο Σαββίδης; Θέλεις να τόν πούμε μαφιόζο; Μπορεί να είναι, μπορεί και όχι. Δέν γνωρίζω..
  Αλλά, να, πού γίνεται μπροστάρης σέ μία προσπάθεια, πού αν ευοδωθεί, θά είναι μιά νίκη της ιστορίας απέναντι στην παραχάραξή της.
  Μιά νίκη της μνήμης απέναντι στην λήθη….
  Νά σού φέρω κι άλλα παραδείγματα;
  Ο Αρης Βελουχιώτης; Βίαιος, σκληρός και άδικος, πολλές φορές. Δηλωσίας καί λούμπεν κατα περιόδους..
  Κι από την άλλη, η ψυχή τού «νέου 21».
  Αυτός πού μέ τον βολονταρισμό του, σώζει την τιμή του Ελληνισμού, εκπροσωπόντας εκείνη την στιγμη τό συστατικό του στοιχείο, την πεμπτουσία του: Αντίσταση και αγώνας για Λευτερίά..
  Οι μισοί λένε ότι ήταν δαίμονας και οι άλλοι μισοί ότι ήταν άγγελος. Εγώ λέω ότι ήταν και τα δύο..
  Ο Μακρυγιάννης; Σαράφης από την μιά, καί 7 τραύματα χαίνοντα από την άλλη, στον αγώνα γιά την λευτεριά..
  Ο Καποδίστριας; Εκφραστης της Τσαρικής πολιτικής, στην πιό μαύρη περίοδο της Ιεράς συμμαχίας, κι από την άλλη, θυσία γιά να ορθοποδήσει η πατρίδα, όπως αυτός τέλος πάντων τό αντιλαμβάνεται..
  Ο Κοσμάς ο Αιτωλός; Δυσιδαίμονας θρησκόληπτος κι από την άλλη, κρεμιέται από τούς Τούρκους από ένα δένδρο, γιατί ξαναγεννά την ξεχασμένη Ελλάδα, ανοίγοντας 200 καί πλέον σχολεία.
  Ο Βενιζέλος; Επαναστάτης καί αναμορφωτής από τό 1910-1920, θαυμαστής τού Κεμάλ και τού Μουσολίνι, και κινηματίας για δικτατορία τό 1930-1935..
  Ο Μεταξάς; Βασιλικό σκυλάκι στά νιάτα του, ΟΧΙ τό 1940 (κι άς λέμε ότι τό Οχι τό είπε ο λαός. Ο λαός κοιμόταν 3 η ώρα εκείνη την νύχτα..).
  Γ. Παπανδρέου: Τσιράκι των Αγγλων καί της Αντίδρασης τό 1944, ο «γέρος της Δημοκρατίας» στούς δύο ανένδοτους.
  Ηλίας Τσιριμώκος: Ο «Ηλίας τού βουνού» το 42-44, γίνεται ο κατάπτυστος αποστάτης τού 65.
  Στρατηγός Κατσιμήτρος: Ο ήρωας στρατηγός της νίκης στά Αλβανικά βουνά, συνεργάτης των Γερμανών, αργότερα. Ο Πεταίν, κάτι αντίστοιχο..
  Εγώ; Αντιφατικός, ρευστός καί υπό συνεχή διαμόρφωση. Από την μία χριστοπαναγίες κι από την άλλη, έκλαιγα όταν πήγα στην Παναγία Σουμελά, στόν Πόντο..
  Ευτυχώς, εσύ φαίνεσαι σταθερός κι αμόλυντος από τετοια «συναμφότερα»

  Σχόλιο από vripol | 17/08/2009

 4. μόλις γύρισα από τον πόντο

  ο Ψωμιάδης παραλίγο να μας κάνει ξεφτίλα
  ευτυχώς οι Τούρκοι έγιναν ρεζίλι από μόνοι τους.
  Τι να πω για τον Ιβάν Σαββίδη που μας βοήθησε να φτάσουμε ως εκεί; Τι να πω για έναν άνθρωπο που με δική του πρωτοβουλία συγκέντρωσε τόσες χιλιάδες ποντίους απο όλα τα μέρη του κόσμου;

  Ήμασταν εκεί απο ελλάδα, Γεωργία, Αζερμπαιτζαν, ρωσσία, αυστραλία, αμερική πολλοί δεν μιλούσαν ουτε καν ελληνικά μόνο ποντιακά.

  Αυτό που βίωσα εκεί πάνω με τους χιλιάδες πόντιους δεν θα το ξαναζήσω ποτέ στη ζωή μου…Επιτέλους ένιωσα τι θα πει ΠΟΝΤΟΣ τι θα πει πατρίδα και ότι τελικά η δύναμη μας είναι πιο μεγάλη.

  Τα παιδιά που είδα και άκουσα να μιλάνε ποντιακά ως μητρική τους γλώσσα με γέμισαν ελπίδα.

  Μόνο ο βλάκας ο Ψωμιάδης πήγε να τα κάνει μαντάρα και να μας κάνει όλους ρεζίλη… δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό νόμιζε ότι εμείς οι Πόντιοι του κόσμου θα έπρεπε να πούμε τον εθνικό ύμνο… όταν οι περισσότεροι πόντιοι δεν ήταν από Ελλάδα…

  Ο Μόνος που αξίζει ευγνωμοσύνη είναι ο Ιβαν Σαββίδης, οι χιλιάδες άνθρωποι που ταξίδεψαν τόσες μέρες μόνο και μόνο για να βρεθούν μια μέρα εκεί, οι μη πόντιοι που μας τίμησαν. Είδα εκεί πάνω σημαντικά άτομα πιο σημαντικά άτομα από έναν Ψωμιάδη και έναν Παπαθεμέλη. Άτομα με κύρος σε όλο τον κόσμο, όχι σε μερικούς ημιμαθείς εθνικιστές.

  Σχόλιο από Erisabetsu | 17/08/2009

 5. «Νομίζω ότι η μόνη λύση είναι κατάληψη του χρυσοφόρου Όρους από ακτιβιστές στο στιλ των ακτιβιστών οικολόγων».
  Ομερ, 10-07-2009

  «Όσο δε για την κατάληψη του Όρους με κινήσεις ακτιβιστικού χαρακτήρα, νομίζω είναι μια καλή και ριζοσπαστική πρόταση για φέτος το δεκαπενταύγουστο».
  Κόκκινος Οκτώβρης, 10-07-2009

  Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται…

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 17/08/2009

 6. Καλημέρα και πάλι. Ίσως επειδή δεν είμαι Πόντιος, να μην καταλαβαίνω απόλυτα τον πόνο σας.Η γυναίκα μου έχει καταγωγή από την Μικρά Ασία( Ιωνία συγκεκριμένα ) και ίσως να σας καταλαβαίνω. Δεν είμαι πάντως αμόλυντος. Δεν είπα τίποτα για τον Σαββίδη . Ξέρω ότι είναι στο ΣΑΕ και βουλευτής στη ΔΟΥΜΑ. Αν είναι μαφιόζος εγώ δεν το ξέρω. Πάντως ότι προσπαθεί να οργανώσει τους Πόντιους της Ρωσίας είναι υπέρ του.
  Για να ξεκαθαρίσουμε, αν και Αριστερός από τον χώρο του ΣΥΝ ( για όσο ακόμα θα υπάρχει, αν δεν εκδημοκρατιστεί και δεν παλέψει να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ νέο ΕΑΜ με μέλη, οργανώσεις κλπι ) δεν ταυτίζομαι με νερόβραστες απόψεις που κυριαρχούν στο εσωτερικό του.
  Θεωρώ ότι η Αριστερά στην Ελλάδα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να παίξει εθνικό ρόλο μακριά από εθνικισμούς και με σεβασμό στην διαφορετικότητα του άλλου.
  Οι σχέσεις μας με την Τουρκία πρέπει να βασίζονται στο γεγονός ότι η άρχουσα τάξη της Τουρκίας ( το Στρατοβιομηχανικό Σύμπλεγμα, ΣΒΣ, που λέγαμε παλιά και δικαιολογημένα στο ΚΚΕ ) στην προσπάθεια της να διατηρήσει την κυριαρχία της επί των άλλων καταπιεζόμενων τάξεων και εθνικών και θρησκευτικών ομάδων ( Αλεβίδες, Κούρδοι, Κρπτοχρισταινοί, Άραβες, Λάζοι κλπ, καθώς η Τουρκία δεν είναι ομοιογενές κράτος, το αντιλαμβάνεται καλύτερα η ηγετική της ομάδα ) πάντοτε βρίσκει εχθρούς στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό. Έτσι είναι και έτσι θα είναι το Τουρκικό κράτος.
  Καθώς η Τουρκία είναι θέμα χρόνου να χάσει τις Ανατολικές της επαρχίες ( Κουρδιστάν , ήδη το χαλί αρχίζει να ξηλώνει στο Ιράκ και γίνονται κάποια βήματα και στο εσωτερικό της.) για αυτό και αυτή ( KEY STATE για τις ΗΠΑ ) θα στρέψει την επιθετικότητα της, ήδη το κάνει, προς Δυτικά ( με στόχο την εδαφική της αποζημίωση, με την κάλυψη πάντα των ΗΠΑ ).Διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Τουρκικής άρχουσας Τάξης μεταξύ Δημοκρατικών Ισλαμιστών, που εκφράζουν την αναπτυσσόμενη αστική τάξη των κεντρικών περιοχών και της Ανατολίας( που στήριξε την άνοδο της στην εκμετάλλευση των τέως νομάδων και των αγροτών ιδίως των Κούρδων που προσφυγοποιήθηκαν λόγω των συγκρούσεων ) και του Κεμαλικού κατεστημένου ( του παραδοσιακού ΣΒΣ ) θα σταματήσουν όταν ολοκληρωθεί το μοίρασμα της κουτάλας. Τι κάνει η Ελλάδα και η άρχουσα της τάξη ? Κουμπαριές και ζεμπεκιές. Άλλωστε και οι μεν και οι δε στην ίδια λέσχη ανήκουν ( Μπίλντεμπεργκ ).
  Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ? όχι να ρίξει αεροπλάνα όπως λέει ο Βελόπουλος ( Αλήθεια μήπως ξέρει κανείς που να υπηρέτησε ? Έχει πλάκα να ήταν βύσμα ).
  Πρώτα απ΄ όλα έξοδος από το ΝΑΤΟ. Δεν μας προσφέρει τίποτα ενώ τα ακριβά όπλα που παίρνουμε ( Αεροπλάνα που φθάνουν στο Ιράν, φρεγάτες κλπ ) τα χρησιμοποιούμε για περιπολίες στην Ερυθρά.
  Εφαρμογή μιας πολυδιάστατης πολιτικής με άξονες το γεγονός ότι είμαστε μέλος της Ευρωπαικής ένωσης και μπορούμε να τους πιέσουμε για να διακόψουν την οικονομική ενίσχυση στην Τουρκία ( οι Τούρκοι ξέρουν ότι δεν θα μπούν στην Ευρωπαική Ένωση ποτέ Τους ενδιαφέρει να πέφτει το χρήμα, αφού η θέση τους δικαιολογεί να είναι με όλους ). Μέσα από την Ευρωπαική ένωση μπορούμε να πίεσουμε για σεβασμό των πολιτσμικών ιδιαιτεροτήτων των κατοίκων της και των μεινοτήτων της και ότι αυτό συνεπάγεται ( μνημεία, Πατριαρχείο, Χάλκη, περιουσίες, Ίμβρος. κρυπτοχριστανοί, καθεστώς των Κωνσταντινουπολιτών κλπ ).
  Μη αποδοχή της ισχύουσας ΚΕΠΠΑ που βασίζεται στην αναγνώριση της πρωτοκαθεδρίας του ΝΑΤΟ σε σχέση με την Ευρωπαική ένωση αλλά αν δεν γίνει άλλη ΚΕΠΠΑ, ενίσχυση των διακρατικών σχέσων μας με τις χώρες της ΕΕ.
  Σταθερές σχέσεις με την Ρωσία, όχι πίσω μπρος γιατί αυτοί δεν έχουν πρόβλημα πάνε και με τους Τούρκους. Αλλά όταν υπογράφουμε κάτι το τηρούμε ( Αγωγός Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης ) όχι επειδή φοβόμαστε τις ΗΠΑ κάνουμε πισωγυρίσματα.
  Καλλιέργεια σχέσεων με την Κίνα και την Ινδία, ενίσχυση των σχέσεων με τις Αραβικές χώρες που της χάσαμε ( Να ναι καλά ο Σημίτης και η Ντόρα )
  Κλείσιμο όλων των προβλημάτων στα Βόρεια ( μην ξεχνάμε ότι κάποτε ο Γκληγκόρωφ μιλούσε για ομοσπονδία με την Ελλάδα. Βάλαμε και μεις το χεράκι μας. Ένα όνομα Σλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ή Δημοκρατία Της Βόρειας Μακεδονίας που να χρησιμοποιείται για όλες τις χρήσεις που τώρα το παρακαλάμε, θα μας χάλαγε? Αναγνώριση της Σλαβομακεδονίτικης μειονότητας ( Πόσοι είναι ? 4.000 τo maximum, διότι άλλο πόσοι μιλάνε και άλλοι πόσοι αισθάνονται. Αν συνεχίσουμε έτσι θα τους χάσουμε όλους ) με παράλληλη χορήγηση ( εθελοντικά ) της ελληνικής υπηκοότητας σε όσους σλαβομακεδόνες είχαν προγόνους Έλληνες υπήκοους που φύγαν στον Εμφύλιο με παράλληλη λύση στο θέμα των περιουσιών και προστασία των δικαιωμάτων των Γραικομάνων στην ΠΓΔΜ θα ήταν άσχημη λύση?
  Νομιμοποίηση των μεταναστών ( όσων μπήκαν ) με παράλληλη χορήγηση υπηκοότητας ( εθελοντικά) μετά από κάποια έτη και απόδοση της υπηκοότητας μας στα παιδιά τους ( που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και είναι κάπου 100 χ κατά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Αυτά ξέρουν μόνο Ελληνικά και σιγά μην επιστρέψουν στην χώρα καταγωγής ). Μη εφαρμογή της Συνθήκης του Σέγκεν και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους θέλουν να πάνε στην Δύση. Αυτά το έλεγε και ο Αλαβάνος, τώρα το λέει και ο Καρατζαφέρης.
  Πρόταση για ισόποση μείωση των αμυντικών δαπανών προς την Τουρκία για να δώσουμε κάποιες ανάσες της στον λαό της και να του δείξουμε ότι δεν είμαστε τέρατα με δύο κεφάλια.
  Κατάργηση των των τελευταίων εμποδίων εθνικού αυτοπροσδιορισμού των μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης μακριά από προξενεία κλπ. Να δούμε τι μπορεί να γίνει με τους Πομάκους και τους Ρομά, όχι όμως κάτι τεχνητό.
  Τώρα αν δείτε το βίντεο με τα επεισόδεια τι πήγε να πει ο Ζορό τον εθνικό ύμνο ? Να το πει και κανένας κρυπτοχριστανός για να του πάρουν το κεφάλι? Για αυτό λέω ότι είναι τσάμπα μάγκας.
  Όσο για τον Γιώργο Παπανδρέου ας κρίνει η Ιστορία αν ήταν Γέρος της Δημοκρατίας ή μη αποδεχόμενος την πρόταση της ΕΔΑ για συνεργασία προτίμησε να τακιμιάσει με την ΕΡΕ και να πάει για εκλογές ( που δεν έγιναν ποτέ βέβαια ) θεωρώντας ότι θα καπέλωνε τους ψήφους της Αριστεράς και το ρεύμα υπέρ της Δημοκρατικής νομιμότητας για να γίνει πρώτο κόμμα για να αναγκάσει τον Κοκό να τον κάνει πρωθυπουργό. Παλαιοκοματικός και παπατζής ως το κόκαλο.

  Σχόλιο από doukas | 17/08/2009

 7. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΑΒΒΙΔΗ!!!!!!! ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΩΡΑ;
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ; ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΙΣΩΣ; ΠΑΝΤΩΣ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (ΤΩΡΑ ΠΙΑ)ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ;ΓΙΑΤΙ ΧΑΙΔΕΥΟΥΝ ΣΑΒΒΙΔΗΔΕΣ – ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΔΕς κ.λ.π

  Σχόλιο από ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ | 17/08/2009

 8. «Θεωρώ ότι η Αριστερά στην Ελλάδα είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να παίξει εθνικό ρόλο μακριά από εθνικισμούς και με σεβασμό στην διαφορετικότητα του άλλου.»

  doukas, έχεις απόλυτο δίκιο.
  Οταν τόν έπαιξε αυτό τόν ρόλο, τό 1940-1944, η Ελλάδα, μέ την μεγαλειώδη παλλαϊκή αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, έβαλε τα γυαλιά σέ Γαλία, Ιταλία, στούς πάντες..
  Μόνο με την Γιουγκοσλαβία και την ΕΣΣΔ συγκρίνεται η αντίστασή της..Μόνο πού τώρα πιά αφήνει τον ρόλο στό τυχοδιωκτικό ΛΑΟΣ…

  «Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα ? όχι να ρίξει αεροπλάνα όπως λέει ο Βελόπουλος ( Αλήθεια μήπως ξέρει κανείς που να υπηρέτησε ? Έχει πλάκα να ήταν βύσμα ).»
  Καί τό ρίξημο των αεροπλάνων, δεν πρέπει να αποκλείεται απο θέση αρχής….
  Ο Βελόπουλος, δεν ξέρω, πάντως ο Αιβαλιώτης, ούτε καν υπηρέτησε.Μόνο αφού ξεφωνήθηκε, νομίζω υπηρέτησε κανα μηνα στά συνορα της Θήβας…
  Τά αλλα συζητιούνται. (Πρόσεχε πάντως την πολιτική αξιοποίηση απο τούς παρακείμενους Εθνηκισμούς τών αναγνωρίσεων ως μειονότητες με συστατικό τό «μακεδονία»
  Τά άλλα για τα καραγκιοζλίκια και τον Εθνικό ύμνο, έχεις δίκιο…Ο Εθνικός ύμνος είναι κρατικό σύμβολο.
  Ας τραγουδούσε τό «αετέντς επαρεπέτανεν»

  http://vripolidis.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

  Σχόλιο από vripol | 17/08/2009

 9. Δεν σου είπα ότι αποκλείεται η χρήση βίας. Αλλά ως έσχατο μέσο. Για να γίνουν αυτά θα πρέπει η Αριστερά ( άλλης μορφής μην τρελαινόμαστε, όχι Τσίπρες και Παπαρήγες ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ με το κάθε μαγαζάκι τους ) να είναι στην εξουσία και εκεί θα γίνει κάτι παρόμοιο με την Χιλή ( συμμαχία Κομουνιστών, Σοσιαλιστών και Χριστιανών Σοσιαλιστών ) από τα κάτω. Και πρέπει ο λαός να είναι έτοιμος και για εκτροπές εκ των έσω και εκ των έξω ( παλλαϊκή άμυνα, εργοστασιακές, επιχειρησιακές επιτροπές κτλ ) αυτοδιαχείρηση, ανακλητότητα, δημοκρατία στη βάση, υπευθυνότητα ( άντε να τα κάνουν οι δικοί μας ).
  Η Βολιβία κάτι κάνει.
  Α ο Σαββίδης ήταν αυτός που ενδιαφέρονταν για τον ΠΑΟΚ ?
  Το ξέρει κανείς ?
  Πάντως το ΄χω ξαναπεί. Η αλλαγή και στα σωματεία σας και στην αντιμετώπιση των θεμάτων σας θα ρθει από τα κάτω , ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΈΝΕΤΕ ΣΩΤΉΡΕΣ. Εγώ δεν ήξερα ότι το ίδρυμα της Παναγιάς του Σουμελά το διαχειρίζονται κάποιοι κληρονομικά. Ποιοι είναι ?

  Σχόλιο από doukas | 17/08/2009

 10. μπράβο στον Παπαθεμελή, μπράβο στον Ψωμιάδη.

  re vripol se ligo tha pis kai mpravo ston kostaki(KARAMANLI) kai ston giorgaki(PAPANDREOY) poy katethesan stefania ston kemal

  Σχόλιο από einos | 17/08/2009

 11. AKOY MPRAVO STON PAPATHEMELI KAI STON PSOMIADI IMARTON REEEEEEE

  Σχόλιο από einos | 17/08/2009

 12. KAPOTE TA IDIA TA EFTIAXNE KAI KAPIOS ALLOS STON PONTO

  TO THIMASTE TO ONOMA ?

  Σχόλιο από einos | 17/08/2009

 13. κυρίες και κύριοι…

  Σας παρακαλώ, μην εγκλωβίζουμε τη συζήτηση στη διερεύνηση των όποιων προθέσεων ορισμένων απίθανων τύπων που κατά καιρούς απασχολούν τη δημοσιότητα ή εν πάσει περιπτώσει αναζητούν τρόπους να ασχοληθεί η δημοσιότητα με δαύτους…

  Εκτός από ανεδαφική είναι και ανώφελή η όλη προσπάθεια, εκτός και αν θέλουμε να κάνουμε ασκήσεις χαρτομαντείας επί χάρτου.

  Γιατί να περιορίζουμε τη δυναμική των πραγμάτων στα πεπραγμένα του κάθε Ζορό ή Ιβάν του Τρομερού; Για τον μεν Μέγα Πανίκα, πολλά είναι λίγο έως πολύ γνωστά… Για τον δε Ιβάν τον Τρομερό, ένα πέπλο καλύπτει το παρελθόν του.

  Αυτό που γνωρίζουμε είναι από που άντλησαν τη δύναμη και τον πλούτο πρώην στελέχη του σοβιετικού συστήματος μετά την κατάρρευση του, αλλά ακόμη και έτσι ή όποια διασύνδεση των πραγμάτων είναι έωλη και επικίνδυνη.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 17/08/2009

 14. @doukas

  «..Α ο Σαββίδης ήταν αυτός που ενδιαφέρονταν για τον ΠΑΟΚ ?..»
  Ναι…

  Ανάμεσα δε στα άλλα φέρεται να δήλωσε: «..»İki ülke arasında ticaret hacmi yüzde 35 civarındadır. Önümüzdeki beş yılda Erdoğan ve Putin 100 milyar doları aşan anlaşmalara imza atmışlardır. Biz hıristiyanlar o kadar kötü insanlarsak neden bizimle ticaret yapıyorlar. Niçin gaz hattını buraya almak için Türkiye’ye yardım ediyoruz. Burada binlerce Rus hakaretle karşılaştı. Uluslararası boyutta ben bunu dile getireceğim. Türkiye’nin hala AB’ye hazır olmadığını
  söyleyeceğim. Benim istediğim burada bir teşekkürdü. Çünkü ben Trabzon’a üç bin turist getirdim..»

  http://www.haberfx.net/sumela-manastirinda-ayin-haberi-66256/

  «Ίσως επειδή δεν είμαι Πόντιος,..»
  Ίσως αυτό να σε διευκολύνει..λες και τις έχεις «έτοιμες» τις λύσεις για όλα τα θέματα….μάλλον στο σωστό μονοπάτι βρίσκεσαι…να προσέχεις τις απότομες στροφές, μην τυχόν και εκτραπείς 🙂

  @einos
  «..KAPOTE TA IDIA TA EFTIAXNE KAI KAPIOS ALLOS STON PONTO..»
  Ο Πόντος και η Σουμελά «πουλάνε»…και κατά πως φαίνεται καλοθελητές υπάρχουν πολλοί.
  Φαντάζομαι ότι σε ενδιαφέρουν και αναφέρεσαι σε πράξεις με τις οποίες διαφωνείς και όχι τα πρόσωπα. Αν είναι έτσι, «ρίξε» τα ονόματα και τις πράξεις….

  @κα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ
  «..ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΞΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ (ΤΩΡΑ ΠΙΑ)ΤΟΝ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ;..»
  Όλα τα είχαμε ο οικονομικός έλεγχος του χώρου μας έλλειπε.
  Η ανησυχία σου μάλλον δεν είναι χωρίς αντικείμενο.Μακάρι να μην είναι έτσι…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/08/2009

 15. «..μην εγκλωβίζουμε τη συζήτηση στη διερεύνηση των όποιων προθέσεων ορισμένων απίθανων τύπων που κατά καιρούς απασχολούν τη δημοσιότητα ή εν πάσει περιπτώσει αναζητούν τρόπους να ασχοληθεί η δημοσιότητα με δαύτους…»

  Σωστή και η παρατήρηση του Κόκκινου Οκτώβρη

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/08/2009

 16. Σας επισκεπτόμουν και παλιότερα, πριν κανένα οκτάμηνο αλλά μετά τέλος o H/Y. Τώρα που αγόρασα θα τα λέμε. Ξέρω ο δρόμος της καμήλας ( ο ίσιος δρόμος ) είναι ο πιο δύσκολος. Δεν έχω πάντως έτοιμες λύσεις, συζήτηση κάνουμε ούτε το παίζω χαζός λέγοντας ότι ίσως επειδή δεν είμαι Πόντιος, άλλα άλλο να έχεις βιώματα και άλλο να μην έχεις.
  Και τις καλύτερες λύσεις να έχεις αν δεν τις ακολουθεί ο κόσμος και δεν αγωνίζεται από κοινού συνδιαμορφώνοντας της δεν γίνεται τίποτα. Από αυθεντίες και ισμούς χόρτασα και δεν θέλω εγώ να το παίξω αυθεντία.

  Σχόλιο από doukas | 17/08/2009

 17. @ αγαπητέ douka
  μην ¨αρπάζεσαι», ένας κοινός αναγνώστης αντιλαμβάνεται,όπως φαίνεται από τα σχόλιά σου, ότι ούτε χαζός είσαι,ούτε το παίζεις αυθεντία…. 😉

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/08/2009

 18. Δεν αρπάζομαι Θα τα ξαναπούμε. Το άρθρο του Αγτζίδη για την θέση των Ποντίων στις εθνικές συγκρούσεις μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον.
  Το χει η μοίρα, όλο προσφυγιά. Πόσοι Έλληνες ζουν στην τέως ΕΣΣΔ και πόσοι παλινοστήσαν? Να ξέρει κανείς?
  Και μετά τους λέμε και Ρωσοπόντιους. Τι να πεις.

  Σχόλιο από doukas | 17/08/2009

 19. Αλίευσα και αναδημοσιεύω από το ιστολόγιο E-Pontos το παρακάτω κείμενο σχετικά με τα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο.
  http://epontos.blogspot.com/2009/08/blog-post_17.html

  «Παναγία Σουμελά: Θρησκευτική ή πολιτική πανήγυρις;

  Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, προσκυνητές κυρίως από Ελλάδα, κατακλύζουν την Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας, ανάβουν κεριά και προσεύχονται σε μια «μάνα» Παναγία, αποδεκτή από κάθε θρησκεία και σε κάθε ανθρώπινη ψυχή.

  Η προσέγγιση αυτή στην Τραπεζούντα γίνεται με διακριτικό και καθαρά πνευματικό τρόπο. Ο καθένας βιώνει την πίστη και την προσδοκία με δικό του, ιδιαίτερο τρόπο.

  Δυστυχώς, όμως, κάποιοι θέλησαν φέτος να εκφραστούν με συμπεριφορές απόλυτα κοσμικές και προκλητικές.

  Είναι η δεύτερη χρονιά που ο βουλευτής της Ρωσικής Δούμας κ. Ιβάν Σαββίδης επισκέπτεται την Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα με τη συνοδεία εκατοντάδων πιστών… ακολούθων του.

  Την περασμένη χρονιά οι τουρκικές αρχές «ανέχτηκαν» την απόβαση 500 Ρώσων με τρείς ιερείς και τη λειτουργία σε ειδικό χώρο έξω από το μουσείο, πια, της Παναγίας Σουμελά.

  Φέτος, διέκοψαν την παράκληση εν τη γεννέση της, επικαλούμενοι την έλλειψη της σχετικής άδειας απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας. Δεν επετράπη στους προσκυνητές να ανάψουν κεριά, γεγονός που θεωρείται αυτονόητο(το άναμμα των κεριών), οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου.

  Στην άρνηση αυτή, το συγκεντρωμένο πλήθος Ελλήνων άρχισε να ψέλνει το «Τη Υπερμάχω», ως αντίδραση στις απαγορεύσεις. Στη συνέχεια, ο νομάρχης Θεσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, κάνοντας το χοράρχη, ξεκίνησε τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας!!!

  Πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, οι αποδοκιμασίες των Ελλήνων προσκυνητών, ήταν έντονες. Θεωρήθηκε από όλους προβοκατόρικη και για λόγους εντυπωσιασμού ενέργεια. Απομακρύνθηκε ο περισσότερος κόσμος και ο Ιβάν Σαββίδης βρήκε ευκαιρία να εκφραστεί στα ρώσικα και να χειροκροτηθεί…

  Ας σημειωθεί οτι σε τουρκικό έδαφος οποιαδήποτε δικαιοδοσία για εκκλησιαστικά ζητήματα έχει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο δεν είχε δώσει «Ευλογία» για την περσινή λειτουργία. Ούτε φέτος έλαβαν «Ευλογία» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη γεγονός πρωτοφανές για τα εκκλησιαστικά δεδομένα.

  Παράκαμψη δηλαδή όχι μόνο των τουρκικών αρχών αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρά ταύτα έστειλε ιερέα εκπρόσωπο του για να τελέσει την προσευχή ο οποίος ήταν και ο μόνος που σεβάστηκε την απαγόρευση και δεν διαπραγματεύτηκε εν μέσω διενέξεων την ολοκλήρωση της προσευχής .

  Αναρωτιέται κανείς αν το προσκύνημα αυτό ήταν για «εσωτερική κατανάλωση» , ελληνική και ρωσική, είτε για το αληθινό πνεύμα της ημέρας.

  Αναρωτιέται κανείς, επίσης, πώς την προσέγγιση πολλών ετών με την πολυαγαπημένη «πατρίδα Τραπεζούντα» την γκρεμίζουν τόσο εύκολα κάποιοι «τουρίστες δύο ωρών» .

  Δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα εκεί σχολίων έτσι θα ήθελα από εδώ να κάνω δυο παρατηρήσεις-ερωτήματα στον αναρτήσαντα (άραγε και συντάξαντα 😉 το σχετικό ενδιαφέρον κατά τα άλλα άρθρο, το οποίο σε σημεία με βρίσκει σύμφωνο, κο Θεόφιλο Κωτσίδη.

  1)»..Στην άρνηση αυτή, το συγκεντρωμένο πλήθος Ελλήνων άρχισε να ψέλνει το «Τη Υπερμάχω», ως αντίδραση στις απαγορεύσεις. Στη συνέχεια, ο νομάρχης Θεσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, κάνοντας το χοράρχη, ξεκίνησε τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας!!!

  Πέραν ελαχίστων εξαιρέσεων, οι αποδοκιμασίες των Ελλήνων προσκυνητών, ήταν έντονες. Θεωρήθηκε από όλους προβοκατόρικη και για λόγους εντυπωσιασμού ενέργεια. Απομακρύνθηκε ο περισσότερος κόσμος και ο Ιβάν Σαββίδης βρήκε ευκαιρία να εκφραστεί στα ρώσικα και να χειροκροτηθεί…»
  Σε ποιανού ενέργεια αναφέρεται ο αρθρογράφος όταν λέει » προβοκατόρκη και για λόγους εντυπωσιασμού ενέργεια» ?

  και 2) «..πώς την προσέγγιση πολλών ετών με την πολυαγαπημένη «πατρίδα Τραπεζούντα» την γκρεμίζουν τόσο εύκολα κάποιοι «τουρίστες δύο ωρών»..»

  Εάν στις φωτογραφίες που ακολουθούν το σχετικό άρθρο εμφανίζονται «τουρίστες των δύο ωρών» ?

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 17/08/2009

 20. Εμένα πάντως η καλομάνα ‘μ όταν πήγαινε στη Σουμελά, δεν έψελνε «Σε γνωρίζω από την όψη – κόψη :)))». Τι δουλειά είχε ο ελλαδικός εθνικός ύμνος στο μοναστήρι όλων των Ποντίων; (Ελλαδιτών, ντόπιων, Γεωργιανών, Ρώσων κλπ). Σα να λέμε στους Τούρκους, ναι ρε, η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα στο κράτος σας σήμερα. Σαν να λέμε οτι οι ντόπιοι Πόντιοι που ζητούν ελευθερία στη γλώσσα και στην ιστορία τους, είναι «πράκτορες» που ψέλνουν τον εθνικό ύμνο μιας άλλης χώρας. Τελικά ρε Πανίκα, μήπως είσαι μόνο Έλληνας και Πόντιος γίνεσαι ως τουρίστας στις διακοπές σου; Γιατί εγώ είμαι Ελλαδίτης Πόντιος και στη Σουμελά πάω παρέα με τον αητό που είχε στη γραβάτα του ο Σαββίδης, όχι με την Ακρόπολη! Μπερδεμένα τα γράφω, αλλά τσατίστηκα! Πάλι μαντάρα τα έκαναν οι τουρίστες του δεκαπενταύγουστου. Αρχίζει νέα περίοδος δυσκολιών. Για μια διετία θα πρέπει να αποδεικνύουμε σε όποιον μιλάμε στα χωριά μας, οτι δεν είμαστε πράκτορες του Βενιζέλου!

  Σχόλιο από Asarcikli | 17/08/2009

 21. Aχ ντο να λεω σας ντε ξερω η γιαγιαμ να εν κοριτς
  Τα μισθαρνα οργανα της κυβερνητικης υποκουλτουρας της Ελλαδας μεγαλουργησαν παλι εκει στον ΠΟΝΤΟ , Και περσι αλλα φανταζομαι και φετος ο ποντιος Αμπραμοβιτς πλαισιομενος απο τους εδω καραγκιοζιδες εκανε το θαυμα του μηπως ξερεται με ποιανου λευτα! καπου ακουσα οτι πηρε 200.000 ευρω απο την ΝΤΟΡΑ.Αν ειναι αληθεια τσαμπα μαγκες, με ξενα λευτα οτι ωρα θελεις κι΄εγω γινομαι .
  Οσο για σενα vripol ξεχασες τον Χιτλερ, τον Σταλιν, και τον Μουσολινι και αυτοι αντιφατικοι και συνανφοτεροι ηταν , Ορε δεν πας να κανεις καμια αλλη δουλια απο το να καθεσε και να γραφεις ανοησιες
  ΟΜΕΡ να παρεις ενα βλακομετρο και οποιος ξεπερναει τα ορια να τον κοβεις .

  Σχόλιο από kiamul | 17/08/2009

 22. Καί ο Τρότσκι, Κιαμούλ, ο σφαγέας της Κροστάνδης, πού επέβαλε δια πυρός και σιδήρου την κρατική δικτατορία επάνω στούς απαναστατημένους ναύτες, συναμφότερος ήτανε..
  Ο Χίτλερ καί ο Στάλιν, καθόλου.Εγγίζουν τό απόλυτο κακό.
  Ψάχνεις να τούς βρείς κάτι αγγελικό μες την διαβολιά τους και δεν βρίσκεις τίποτα..
  Το ίδιο και στόν Τοπάλ-Οσμάν….
  Ο Μουσολίνι, είναι της κλάσεως Βενιζέλου-Κεμάλ..
  Ομέρ, εμένα να με κόβεις μέ τό βλακόμετρο.
  Τόν Κιαμούλ, με τό κολλήμετρο. (Α σό κόλλημα, όχι α σόν κώλον)

  Σχόλιο από vripol | 18/08/2009

 23. Ο Καρολος με το τεραστιο εργο του μας διδαξε την ιστορια να την μελεταμε μεσα απο την παλη των ταξεων , το καθε προσωπο μεσα στην ιστορια δευτερευοντα ρολο παιζει, αρα δεν χρειαζεται να αγιοποιουμαι ουτε να δαιμονοποιουμαι κανεναν
  Τους Λενιν- Τροτσκι δεν τους παντρευτικα και ειναι πραγματι κατακριτεοι για την Κροστανδη .Σημερα τι γινεται! βγαζουμε συμπερασματα απο εκεινες της ενεργειες των ανθρωπων στην πρωτη προσπαθεια τους για εφοδο στον ουρανο του Σοσιαλισμου
  Οσο για την ιστορια με την εν ΠΟΝΤΟ ΣΟΥΜΕΛΑ να ξερεις οτι περσυ ημουν εκει και εχω ιδιαν αντιληψη των πραγματων
  Θα μ΄απαντησης σ΄ενα πραγμα μονο γιατι πηγαν οι Καραγκιοζιδες εκει ! ξερεις πως μετεδοσαν την ειδηση τα Τουρκικα καναλια (MERYEM ANA SUMELA SINIR GERGINLIK )

  Τι επιπτωσεις θα εχει αυτο που εγινε στο ντοπιο ποντιακο πληθυσμο !

  Σχόλιο από kiamul | 18/08/2009

 24. Με αφορμή το δημοσίευμα του e-pontos μερικές παρατηρήσεις:

  1. Το κείμενο είναι ουδέτερο και ο συντάκτης διερωτάται για πολλά δίχως όμως να διατυπώνει κάποια άποψη… Αναρωτιέμαι και εγώ ο αφελής, γιατί άραγε;
  Γιατί το όλο θέμα εγκλωβίζεται σε μια επιφανειακή ανάλυση;

  2. Το ποιός είναι ο Ιβάν Σαββίδης, πέρα τα όσα δημοσιογραφικά έχουν γραφτεί κατά καιρούς, καλύπτεται από ένα πέπλο. Από που αντλεί την ισχύ και την εξουσία του και φυσικά ποιός είναι ο ρόλος του στην περιοχή.

  3. Η εμφάνιση του Ζορό πιστεύω ήταν συμπτωματική υπό την έννοια ότι δεν σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τους λόγους της επίσκεψης Σαββίδη – για δεύτερη χρονιά – στην περιοχή.
  Εδώ υπεσέρχεται η «εσωτερική κατανάλωση» καθώς το πάθος του Ζορό με τη δημοσιότητα είναι γνωστό.

  Απλά «κόλλησε» στο πλάνο και έπραξε ότι έπραξε για λίγες στιγμές δόξας και δημοσιότητας. Τα όσα «εθνοπατριωτικά» και «ευλαβή» εκστόμισε βρίσκουν ακόμη ευήκωα ώτα στην προσφυγοκατοικούμενη Βόρεια Ελλάδα και αυτό εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο.

  3. Η δικαιοδοσίες και η δύναμη του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι περισσότερο συμβολική παρά πραγματική, υπό την έννοια ότι η επιρροή του στα κέντρα εξουσίας είναι αισθητά περιορισμένη. Αυτό είναι πασιφανές ακόμη και από την αδυναμία «παραγωγής» νέων ιερέων και στελεχών για τις χώρες και περιοχές της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου.
  Σε αυτό, βέβαια, συντελεί και το νομοθετικό πλαίσιο – δίχτυ ασφαλείας που περιβάλει τα θρησκευτικά ιδρύματα στην Τουρκία.

  Αυτό φάνηκε και κατά την επίσκεψη Ομπάμα στην Κωνσταντινούπολη, που υπό την πίεση του τουρκικού lobby αποφεύχθει μια επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
  Βέβαια η αγωνία για μια φωτογραφία με τον θείο Σαμ, κατόπιν παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, επιτεύχθηκε αλλά… στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου.
  Παρά την προσπάθεια υποβάθμισης του γεγονότος και του υπετονισμού της συνάντησης – η φωτογραφία με τον Ομπάμα να παρακολουθεί με προσοχή και κατανόηση τον πατριάρχη βοήθησε σε αυτό – το μήνυμα διεθνώς εστάλει.

  Επομένως η όποια συμπεριφορά των εκπροσώπων του Πατριαρχείου δεν συνιστά «σοβαρή και υπεύθυνη στάση» – όπως καθ’ υπερβολή και εμμέσως επιχειρείται να πλασαριστεί – αλλά, απλά, συμμόρφωση με τους κανόνες…

  4. Τους τελευταίους μήνες, μετά την ανάδειξη στο ρωσικό πατριαρχείου του νέου πατριάρχη Κύριλλου – ο Κίσσιγκερ της ρωσικής ορθοδοξίας όπως αποκαλείται – με τις ευλογίες των Πούτιν και Μεντβέντεφ, επιχειρείται η αναδιάταξη των πρωτείων και της επιρροής των πατριαρχείων στον ορθόδοξο κόσμο.

  Το ρωσικό πατριαρχείο ανέκαθεν διεκδικούσε τα πρωτεία στον ορθόδοξο κόσμο βασιζόμενο στην αδυναμία ακριβώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παίξει αποφασιστκό ρόλο στα εκκλησιαστικά πράγματα εξαιτίας της περιορισμένης ισχύς και της δύναμης επιρροής που έχει.

  Μάλιστα, πρόσφατα, συνέστησε και ειδική επιτροπή που θα γνωμοδοτήσει – μελετώντας τις πηγές και τα κείμενα – αναφορικά με τα πρωτεία και των ρόλο των 5 παλαίφατων πατριαρχείων.
  Η γνωμοδότηση αυτή θα δώσει το επιστημονικό και ιστορικό υπόβαθρο για την διεκδίκηση των πρωτείων στον ορθόδοξο κόσμο και θα αποτελεί την επίσημη θέση της ρωσικής εκκλησίας.

  5. Η όποια πίεση των ΗΠΑ στην Τουρκία για παραχωρήσεις υπέρ του Πατριαρχείου γίνεται αποκλειστικά και μόνο για την ανάσχεση της επιρροής του ρωσικού πατριαρχείου και την ανάκτηση των πρωτείων από αυτό.
  Αυτό ας το έχουν κατά νου όσοι εύκολα μιλούν ή/και προπαγανδίζουν περί αμερικανικής υποστήριξης και αναγνώρισης του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του ρόλου του.
  Ενδεικτικά, το θέμα της Χάλκης επί προεδρίας Κλίντον είχε τεθεί… και είδαμε την συμμόρφωση των Τούρκων.
  Κάποιοι αδυνατούν να δεχτούν ότι δεν είναι όλοι οσφιοκάμπτες όπως οι ίδιοι, για αυτό και παρατηρείται μια αδυναμία κατανόησης διαφορετικών, από των δικών τους, συμπεριφορών.

  6. Στη διαμάχη μεταξύ των πατριαρχείων τα στοιχεία συνηγορούν υπέρ του κ.κ. Κύριλλου και κατά του κ.κ. Βαρθολομαίου. Ο πρώτος είναι σκληρός διαπραγματευτής και διπλωμάτης, ρεαλιστής και πραγματιστής. Ο δεύτερος περισσότερο επικοινωνιακός αλλά στη διπλωματική σκακιέρα και στα βαθειά νοήματα της γεω-στρατηγικής/πολιτικής χάνεται.
  Μην ξεχνάμε ότι το ρωσικό πατριαρχείο αποτελεί βραχίονα της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής σε αντίθεση με το οικουμενικό πατριαρχείο που δεν διαθέτει τέτοιες αναφορές, όπως και η ελλαδική εκκλησία, και συνεπώς ακολουθούν πολιτική ισορροπίας.

  Παραθέτοντας τα παραπάνω δεδομένα και σημειώνοντας ότι ο κ. Σαββίδης είναι εν ενεργεία βουλευτής της Δούμας με το κόμμα του Πούτιν…

  Διερωτώμαι και εγώ…

  1. Μήπως ο ρόλος και ο σκοπός της επίσκεψη του κ. Σαββίδη – για δεύτερη χρονιά – είναι για να εξυπηρετήσει τις επιδιώξεις του ρωσικού πατριαρχείου στην περιοχή και κατά συνέπεια της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής;

  2. Οι επισκέψεις του κ. Σαββίδη σε συνδυασμό με την αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου – ούτε έδωσε ευλογία ούτε συμμετείχε στο τελετουργικό – δεν ακυρώνουν την επιρροή του Πατριαρχείου και αποκαλύπτουν την αδυναμία του;

  Ο κ. Σαββίδης μίλησε στα… ρωσικά. Και αυτό κάτι δείχνει αν δεθει με την επαναπροσέγγιση Ρωσίας – Τουρκίας.
  Στο πλαίσιο αυτής της επαναπροσέγγισης, η αποδυνάμωση του ρόλου του Πατριαρχείου εξυπηρετεί αμφοτέρους…
  Εξάλλου η τουρκική διπλωματία έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ξέρει «να παίζει μπάλα» σε πολλά γήπεδα ταυτόχρονα (ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία, Ιραν, Ισραήλ, Κούρδοι, Ιρακ, Συρία, Κίνα, Βαλκάνια).
  Και το έχει αποδείξει πολλάκις…

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 18/08/2009

 25. kiamul, ας πάρουμε διαζύγιο από την φοβική προβοκατορολογία, την οποία μάλλον έχουμε παντρευτεί.. 🙂
  Οι Τούρκοι, θα αντιταχθούν σε κάθε προσπάθεια να δωθεί η ιστορική της διάσταση στην Παναγία Σουμελά.
  Αν πρόσεξες, ο τραμπουκισμός της διευθύντριας, προήγήθηκε των όποιων μαλακίών του Ψωμιάδη, πού δυστυχώς, τόν Πόντο τον αντιλαμβάνεται μόνο μεσα απο τα πνιγηρά γιαλιά τού κρατικού Εθνικισμού.
  Νά προφυλαχθούμε απο αστοχίες, αλλά το πρόβλημα στόν Πόντο δεν τό δημιουργούν αυτές..
  Οσο για τον ντόπιο πληθυσμό, έχει ζήσει τα πολύ χειρότερα της ακμής των Γκρίζων λύκων, και της μονοκρατορίας τού στρατηγού της στρατοχωροφυλακής Κιουτσούκ,στην περιοχή.
  Τώρα, άνοιξαν οι ασκοι τού αιόλου, και τό ποταμι δεν γυρίζει πίσω…
  Τέτοιου τύπου διώξεις, τό μονο πού κάνουν είναι να βαθαίνουν το ψυχικό χάσμα των ντόπιων Ποντίων με τό Τουρκικό κρατος.

  Σχόλιο από vripol | 18/08/2009

 26. ψεκαστε σκουπιστε τελειωσατε ουτε αζακς με αμμονιαζολ να εισουνα , το βριπολιδειον οιδοποδειον συμπλεγμα σ΄ολο του μεγαλειο .εσκισες μεγαλε

  Σχόλιο από kiamul | 18/08/2009

 27. @ kiamul και vripol
  Δεν είναι να σας αφήνει κανείς μόνους εσάς τους δύο 🙂
  Το βλακόμετρο και το κολλήμετρο ας το έχει ο καθένας μας για τον εαυτό του. Παρ’όλο το «βεβαρυμένο» παρελθόν μου δεν αισθάνομαι και ευτυχής στην χρησιμοποίησή του

  @ Κόκκινε Οκτώβρη
  Το παιχνίδι της ρώσικης εκκλησίας με την Σουμελά άρχισε πριν 3-4 χρόνια. Τα θέματα που βάζεις είναι όντως μέρος ενός συνολικού προβλήματος.
  Το κείμενο στο e-pontos «κάτι πάει να πει» (εκφράσεις του κειμένου είναι χαρακτηριστικές-«ανέχθηκαν»-«ακόλουθοι»-«χοράρχης»-«τουρίστες δύο ωρών»κλπ) αλλά το αφήνει στην μέση μην τυχόν σπάσουνε και αυγά…..

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 18/08/2009

 28. Από το ΒΗΜΑonline…
  Παρασκευή 14 Αυγούστου 2009

  Πόλεμος Ποντίων για την Παναγία Σουμελά

  Δύο ομοσπονδίες ερίζουν για τον έλεγχο του Ιδρύματος και ετοιμάζουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας

  Με εκδηλώσεις διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί το εφετινό προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο. Ο λόγος είναι η διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), που εκπροσωπεί 367 ποντιακά σωματεία της χώρας, και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ).

  Η ΠΟΕ διά στόματος του πρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου της καθηγητή της Ιατρικής του ΠΑΘ κ. Γ. Παρχαρίδη, καταγγέλλει ότι το Ιερό Ιδρυμα «Παναγία Σουμελά», που είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται με ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα του 1966 και με κανονιστική διάταξη της Εκκλησίας του 1973, κάτι που «έχει ως συνέπεια να δημιουργηθεί ένας κλειστός κύκλος διοίκησης και διαχείρισης των υποθέσεων του ιερού ιδρύματος, με πρόεδρο προερχόμενο συνεχώς επί 46 χρόνια από μία οικογένεια και την πλειοψηφία του ΔΣ να διορίζεται από ένα σωματείο». Ακόμη, όπως καταγγέλλεται, «εκλογές προβλέπονται μόνο για τη μειοψηφία, δηλαδή για τα τρία από τα 11 μέλη του ΔΣ».

  «Το Ιερό Ιδρυμα, ενώ είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται κατ΄ αποκλειστικότητα από έναν φορέα ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή από το ομώνυμο Σωματείο “Παναγία Σουμελά”» σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΕ, η οποία καλεί τον υπουργό Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλο «να κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την έκδοση προεδρικού διατάγματος που να τροποποιεί το ισχύον ιδρυτικό βασιλικό διάταγμα». «Ζητούμε να εφαρμοστεί η δημοκρατία και να αποδοθεί το Ιερό Ιδρυμα στον ποντιακό ελληνισμό» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

  «Στις 15 Αυγούστου θα είμαστε παρόντες στον χώρο του Ιερού Ιδρύματος, όπως αρμόζει ως προσκυνητές της ιεράς εικόνας της Παναγίας. Ταυτόχρονα όμως θα εκπληρώσουμε κι ένα χρέος. Θα εκφράσουμε ειρηνικά την αντίθεσή μας προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς διοίκησης και θα ζητήσουμε την άμεση νομοθετική παρέμβαση για την αλλαγή του» καταλήγει η ανακοίνωση. Απαντώντας στις συγκεκριμένες καταγγελίες, η ΠΟΠΣ «καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες της Παμποντιακής, η οποία προσπαθεί να μεταφέρει τις ενδοποντιακές διαμάχες στον ιερό χώρο και στο σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού της Παναγίας Σουμελά, γεγονός που καθ΄ ημάς αποτελεί ύβρι, κυρίως όταν αυτή εκφράζεται τη 15η Αυγούστου». «Δεν θα ακολουθήσουμε τον ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο της Παμποντιακής και καλούμε όλους τους αδελφούς ποντίους να απόσχουν από κάθε είδους ασχήμιες στον ιερό χώρο» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΠΣ, ενώ σημειώνεται ότι η εικόνα της Παναγίας Σουμελά παραχωρήθηκε στο ομώνυμο σωματείο από το υπουργείο Παιδείας και ότι το προσκύνημα δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 σε ιδιόκτητο χώρο του.

  Σ το μεταξύ περισσότεροι από 2.000 πιστοί από τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ και την Ελλάδα αναμένεται να συμμετάσχουν στο προσκύνημα στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, κοντά στην Τραπεζούντα. Το προσκύνημα πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτή της κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη . Οι προσκυνητές θα μεταβούν οδικώς την ημέρα της εορτής στους πρόποδες του όρους Μελά, όπου θα σχηματιστεί πομπή και με επικεφαλής την εικόνα της Παναγίας θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στα άγια των αγίων του ποντιακού ελληνισμού.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 19/08/2009

 29. Από τα ΝΕΑonline
  Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

  Εμφύλιος Ποντίων για ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά

  Ο εορτασμός στην προστάτιδα Παναγία του ποντιακού Ελληνισμού άρχισε από την Παρασκευή και τις διήμερες εκδηλώσεις παρακολούθησαν χιλιάδες προσκυνητές, κυρίως ποντιακής καταγωγής, από την Ελλάδα και το εξωτερικό
  ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΚΙΑ της διαμαρτυρίας μερίδας Ποντίων για το διοικητικό καθεστώς που επικρατεί στο ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο ομώνυμο μοναστήρι στο Βέρμιο Ημαθίας. Μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ)
  διαδήλωσαν ειρηνικά στον περιβάλλοντα χώρο της μονής, αλλά σε απόσταση από το μοναστήρι, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια.

  Σύμφωνα με τα μέλη της ΠΟΕ, το ίδρυμα Παναγία Σουμελά, που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, η πλειοψηφία του οποίου διορίζεται από ένα σωματείο, το οποίο όπως καταγγέλλεται εδώ και 46 χρόνια ελέγχει η ίδια οικογένεια. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη οικογένεια σε περίπτωση αλλαγής του νομικού καθεστώτος απειλεί ότι θα απομακρύνει την ιερή εικόνα από το ίδρυμα και θα αφαιρέσει το δικαίωμα χρήσης των εκτάσεων όπου έχει αναπτυχθεί το ίδρυμα. Την πλειοψηφία του ιδρύματος όμως στηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), ο πρόεδρος της οποίας είναι και γενικός γραμματέας του ιδρύματος.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 19/08/2009

 30. 22.07.2009

  Απάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων

  Εν τω μεταξύ από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων δόθηκε στη δημοσιότητα η πιο κάτω ανακοίνωση:

  «Συνεχίζουν αδικαιολόγητα οι κύκλοι της Π.Ο.Ε. να ισχυρίζονται, εκ νέου, ότι υφίσταται θέμα νομιμότητας του τρόπου λειτουργίας και συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Είναι μάλιστα ύποπτες αυτές οι ενέργειες αφού μόλις προσφάτως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την 52/2009 γνωμοδότησή του τεκμηρίωσε και επιβεβαίωσε:

  •το αυτοτελές και αυτοδιοίκητο του Ιδρύματος

  •την εύρυθμη λειτουργία του όπως το Β.Δ. 924/1966 ορίζει, αλλά και τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου με βάσει και το άρθρο 109 του Συντάγματος

  •την άρρηκτη και οργανική του σχέση με το Σωματείο «Παναγία Σουμελά», που είναι ο φυσικός ιδιοκτήτης των 500 στρεμμάτων στο Βέρμιο, που από την μία επρότεινε την ίδρυση του Ιδρύματος, αλλά και ταυτόχρονα παραχώρησε τις πέντε (05) από τις ένδεκα (11) θέσεις στο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να θεσμοθετηθεί επισήμως το μοναδικό ως σήμερα, στις ποντιακές οργανώσεις, συμμετοχικό όργανο.

  Στο Σωματείο «Παναγία Σουμελά» παραχωρήθηκε η Εικόνα από το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο Σωματείο και επρότεινε την ΄Ιδρυση του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά».

  Στον ιδιόκτητο χώρο του το Σωματείο Παναγία Σουμελά δημιούργησε το Προσκύνημα και πρότεινε στη συνέχεια την δημιουργία Ιδρύματος, παραχωρώντας από το 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου τα πέντε μέλη εις τα Ποντιακά Σωματεία, την Αυτοδιοίκηση και την Εκκλησία, διατηρώντας μόνο έξη μέλη, γεγονός που απεδέχθη η Πολιτεία και επεσφράγησε και το Β.Δ. 924/66 .

  Αλήθεια γιατί βάλλουν με αστήρικτες κάθε φορά κατηγορίες εναντίον του έργου της «Παναγία Σουμελά» ως Σωματείο και ως Ίδρυμα;

  Γιατί κάθε φορά που αποδεικνύεται η κενότητα των επιχειρημάτων τους αναζητούν ή εφευρίσκουν νέα;

  Γιατί ταλανίζουν με ανύπαρκτα θέματα τα αδελφά Ποντιακά Σωματεία;

  Γιατί απαξιώνουν το έργο που συντελείται στα υψώματα της Σουμελιώτισσας;

  Πως είναι δυνατόν να μην «βλέπουν» την ενιαία στάση όλων των μέχρι τώρα Διοικητικών Συμβουλίων, και την προσφορά των κτητόρων Φίλωνος Κτενίδη και Παναγιώτη Τανιμανίδη, των οποίων κτητόρων η εμμονή τους στην συνεργασία, στην αγάπη για την επίτευξη των οραμάτων τους, έχει περάσει στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού;

  Αν έχουν κάτι να προσάψουν οι λαλίστατοι εκπρόσωποι της Π.Ο.Ε. στο ΄Ιδρυμα και στο έργο που έχει συντελεσθεί ας το διατυπώσουν. Αλλιώς οφείλουν να σιωπήσουν.

  Διασπούν συνειδητά με τις πράξεις τους τον ποντιακό χώρο, τα λόγια τους πέφτουν στο κενό μιας και οι πράξεις τους ακυρώνουν τα λόγια τους. Πράξεις σε βάρος ενός έργου, παγκοσμίου εμβέλειας, έργου που με την συμπαράσταση όλων των ανωνύμων ποντίων φέρει συγκεκριμένες υπογραφές και είναι γνωστά τα ονόματα και η προσπάθεια των δημιουργών του έργου αυτού.

  Αν τολμούν ας συγκρίνουν το τεράστιο αυτό έργο του Σωματείου και του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», με τις δικές τους διασπαστικές ενέργειες.

  Εμείς το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Π.Σ. και τα 220 Σωματεία Μέλη μας δηλώνουμε ότι:

  1. Αναγνωρίζουμε την μοναδικότητα και την αποτελεσματικότητα του θεσμοθετημένου «Κοινού των Ποντίων», που προεδρεύει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας-Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ και των λοιπών συμμετοχικών οργάνων που θεσπίστηκαν με το Β.Δ. 924/1966, με το οποίο ιδρύθηκε το θρησκευτικό και κοινωφελές Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» και σεβόμαστε την ιστορία και τις ιστορικές του αποφάσεις.

  2. Επιμένουμε μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Μέλους-Σωματείου μας «Παναγία Σουμελά», να θεωρούμε εκ των ουκ άνευ τη συμμετοχή και την παρουσία της Εκκλησίας, όπως αυτή καθορίστηκε με την Κανονιστική Διάταξη 47/1973, απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας μας.

  3. Καταδικάζουμε τις απρεπείς επιθέσεις κατά του Μητροπολίτου Βεροίας, διότι εξυπηρετούν άλλους σκοπούς. Κυρίως όμως καταδικάζουμε την αήθη και υστερόβουλη επίθεση σε βάρος του Μητροπολίτη Βεροίας κ.κ. Παντελεήμονα, των τοπικών οργανώσεων για δημιουργία εντυπώσεων, κατά πλήρη αντίθεση με τις αξίες του Ποντιακού Ελληνισμού.

  4. Η επί δεκαπέντε έτη ποιμαντική παρουσία, συμπαράσταση και ευλογία του Μητροπολίτη Βεροίας προς το συντελούμενο έργο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και γι΄αυτό δημόσια τον ευχαριστούμε, για την Αρχιερατική παρουσία και προσφορά στη γη της Μακεδονίας, όπου η σφραγίδα του μένει ανεξίτηλη στο συντελούμενο έργο της Σουμελιώτισσας.

  Τέλος δεν επιθυμούμε να αξιολογούμε και να ασκούμε κριτική στην δράση των αδελφών Σωματείων -αυτό αποτελεί αρμοδιότητα των μελών τους- όμως μπορούμε να εκφράσουμε την ευχή, όλα τα Σωματεία να ακολουθήσουν τον δρόμο που μας δίδαξε το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

  Ας ακολουθήσουμε όλοι λοιπόν πιστοί στους νόμους της δημοκρατίας και στις παραδόσεις μας, κοινή πορεία δράσης για τα δίκαια των Ποντίων και τη δικαίωση των αξιών της ποντιακής ιδέας».

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 19/08/2009

 31. 18.08.2009

  Εκατοντάδες μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος διαδήλωσαν ειρηνικά για την υφιστάμενη κατάσταση του ιδρύματος, αλλά δεν τους επετράπη η είσοδος με τη δικαιολογία ότι είναι ιδιωτικός χώρος! Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε ατμόσφαιρα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε το Σάββατο ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου προστάτιδας του ποντιακού ελληνισμού στο ομώνυμο μοναστήρι στο Βέρμιο Ημαθίας. Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του κόσμου αλλά και η ειρηνική διαμαρτυρία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, για το διοικητικό καθεστώς που επικρατεί στο ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά.

  Στην πανηγυρική δοξολογία χοροστάτησε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τον οποίο το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρο, απονέμοντας του παράλληλα και το Μεγάλο σταυρό των Μεγάλων Κομνηνών.

  Ειρηνική διαμαρτυρία
  Μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), γύρω στα 400 άτομα, διαδήλωσαν ειρηνικά στον περιβάλλοντα χώρο της μονής, το πρωί του Σαββάτου αλλά σε απόσταση από το μοναστήρι, χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια, καθώς δεν τους επιτράπηκε η είσοδος, με τη δικαιολογία ότι είναι ιδιωτικός χώρος!

  Σύμφωνα με τα μέλη της ΠΟΕ, αλλά και την ανακοίνωση που εξέδωσε η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, την οποία παραθέτουμε παρακάτω, το ίδρυμα Παναγία Σουμελά, που λειτουργεί ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, η πλειοψηφία του οποίου διορίζεται από ένα σωματείο, το οποίο όπως καταγγέλλεται εδώ και 46 χρόνια ελέγχει η ίδια οικογένεια. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, η συγκεκριμένη οικογένεια σε περίπτωση αλλαγής του νομικού καθεστώτος απειλεί ότι θα απομακρύνει την ιερή εικόνα από το ίδρυμα και θα αφαιρέσει το δικαίωμα χρήσης των εκτάσεων όπου έχει αναπτυχθεί το ίδρυμα.

  17-08-2009-33Εύξεινος Λέσχη Βέροιας: «Άβατον» η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο
  Για «Άβατον» της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, καθώς χαρακτηρίστηκε ιδιωτικός χώρος από το ίδρυμα και απαγορεύτηκε στα σωματεία της Πομποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας να προσκυνήσουν την Παναγία, αναφέρεται η ανακοίνωση της Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, για όσα διαδραματίσθηκαν το πρωί του Σαββάτου. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

  «Δεν πιστεύαμε αυτό που έβλεπαν τα μάτια μας και αυτό που ακούγανε τα αυτιά μας, όταν άντρες εταιρίας security που μας περίμεναν στην είσοδο της Παναγίας Σουμελά, πάνω στο δημόσιο δρόμο, μας δήλωσαν με θράσος ότι με απόφαση του Ιδρύματος Π. Σουμελά απαγορεύτηκε η είσοδος μας ακόμα και στο προαύλιο της Εκκλησίας, εάν δεν υποστείλουμε το πανό της Παμποντιακής και τα λάβαρά μας …»

  Το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της Παναγίας, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, μαζί με εκπροσώπους ποντιακών σωματείων του Ν. Ημαθίας και ολόκληρης της Ελλάδας που ανήκουν στη δύναμη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), παρόντος του Προέδρου της ΠΟΕ κ. Γιώργου Παρχαρίδη και μελών του Δ.Σ., επισκεφτήκαμε την Καστανιά Βέροιας, προκειμένου να εκπληρώσουμε το ιερό μας καθήκον να προσκυνήσουμε την Παναγία Σουμελά, γεγονός για το οποίο μάλιστα είχαμε ενημερώσει και την Αστυνομική Δνση Ημαθίας, όπως προβλέπει ο Νόμος με σκοπό να αποφύγουμε κάθε δυσάρεστο επεισόδιο, όπως εντέχνως προσπάθησε να δημιουργήσει η Διοίκηση του Ιδρύματος.

  Έκπληκτοι αντιμετωπίσαμε την άρνηση ομάδας ανδρών ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης (security) να μας επιτρέψουν την είσοδο, κατόπιν ρητής εντολής από το Δ.Σ. του Ιδρύματος, παρουσία μάλιστα πολλών Αστυνομικών, παρουσία του διοικητή του Α.Τ. Βέροιας και του Αστυνομικού Δντή Ημαθίας, οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν αναρμόδιοι να επέμβουν, παραπέμποντας μας στους …«σεκιουριτάδες», καθόσον το Δ.Σ. του Ιδρύματος επικαλέστηκε ότι Ο ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ!!!

  Σημειωτέον ότι το Ίδρυμα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, έχει δηλαδή κρατική υπόσταση και για το λόγο αυτό επιχορηγείται κάθε έτος με τεράστια χρηματικά ποσά από την τσέπη του κάθε φορολογούμενου πολίτη. Μάλιστα με την ίδια δικαιολογία κατασχέθηκε ένα πανό της Π.Ο.Ε. από φύλακα της ίδιας εταιρίας, από το Γραμματέα του Τ.Ο. Καστανιάς, ο οποίος το μετέφερε προς το χώρο της προγραμματισμένης συνάντησης (πλατεία)!!!

  Στις έντονες διαμαρτυρίες μας και καταγγελίες των ανωτέρω στις τηλεοπτικές κάμερες που έσπευσαν να καλύψουν το γεγονός, αφού μεσολάβησε διαβούλευση των ανδρών της security με τις Αστυνομικές αρχές και τον πρόεδρο του Ιδρύματος, αξίωσαν προκειμένου να επιτρέψουν να προσεγγίσουμε το χώρο της πλατείας, ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΣ και το πανό της ΠΟΕ, πρόταση η οποία φυσικά προκάλεσε την αγανάκτηση μας και νέο κύμα διαμαρτυρίας.

  Παρά την ανωτέρω προκλητική στάση του Ιδρύματος, αποφασίστηκε η ειρηνική μας αποχώρηση, χωρίς τη δημιουργία κανενός απολύτως επεισοδίου, διαψεύδοντας εμπράκτως τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Ιδρύματος, που ως «μάντεις κακών ειδήσεων» είχαν προαναγγείλει δημοσίως «ασχήμιες» και «θλιβερά επεισόδια», σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης και σπίλωσης των Σωματείων της Παμποντιακής.

  ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την ιδιοκτησιακή αντίληψη της Διοίκησης του Σωματείου και του Ιδρύματος Π. Σουμελά, που χρησιμοποιεί το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας με τρόπο που, όχι μόνο δεν συνάδει με χώρο θρησκευτικής πίστης και λατρείας, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται ως μοχλός εκτοπισμού όσων οργανωμένων ποντιακών Σωματείων δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να χειραγωγήσει και να ελέγξει.
  ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ το τέλος της ανοχής μας στον ευτελισμό των θρησκευτικών μας συναισθημάτων και τον εμπαιγμό των δημοκρατικών θεσμών.
  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την «απελευθέρωση» της Παναγίας Σουμελά από το υφιστάμενο διοικητικό κατεστημένο της οικογένειας Τανιμανίδη, η οποία εδώ και μισό αιώνα διορίζεται από το Σωματείο Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης, προκαλώντας το διχασμό και σπέρνοντας τη διχόνοια στα Ποντιακά Σωματεία.
  ΖΗΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του ιστορικού Μοναστηριού της Παναγίας, όπως λειτούργησε για 16 αιώνες στον Πόντο, και όχι τη συνέχιση της κοροϊδίας με τη λειτουργία ενός προσκυνηματικού ναού, ως «κουμπαρά» του Σωματείου και του Ιδρύματος Π. Σουμελά και ως «σαλονιού» για την ανάπτυξη δημοσίων-«πελατειακών» σχέσεων που αποσκοπούν στη διαιώνιση της υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης.
  ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και διαφάνειας στη διοίκηση του Ιδρύματος με έκδοση προεδρικού διατάγματος, κατόπιν σχετικής εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας, χωρίς αποκλεισμούς και ισόβιους διορισμούς.
  Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ
  ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ
  ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ».

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 19/08/2009

 32. 19.08.2009

  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΕ
  Όπως προαναφέρθηκε, στο περιθώριο των εφετινών εκδηλώσεων Σωματεία μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλαδος πραγματοποίησαν την ειρηνική διαδήλωση που είχαν προαναγγείλει, σε απόσταση από το μοναστήρι- αφού δεν τους επιτράπηκε η είσοδος στον περιβάλλοντα χώρο- ζητώντας την αλλαγή του τρόπου διοίκησης της Παναγίας Σουμελά, με κεντρικό σύνθημα “Η Παναγία Σουμελά ανήκει σε όλους μας”.
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ
  Από την Εύξεινο Λέσχη Βέροιας ανακοινώθηκαν τα παρακάτω:
  «Δεν πιστεύαμε αυτό που έβλεπαν τα μάτια μας και αυτό που ακούγανε τα αυτιά μας, όταν άντρες εταιρίας security που μας περίμεναν στην είσοδο της Παναγίας Σουμελά, πάνω στο δημόσιο δρόμο, μας δήλωσαν με θράσος ότι με απόφαση του Ιδρύματος Π. Σουμελά απαγορεύτηκε η είσοδος μας ακόμα και στο προαύλιο της Εκκλησίας, εάν δεν υποστείλουμε το πανό της Παμποντιακής και τα λάβαρά μας …»
  Το πρωί του Σαββάτου, ανήμερα της Παναγίας, η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, μαζί με εκπροσώπους ποντιακών σωματείων του Ν. Ημαθίας και ολόκληρης της Ελλάδας που ανήκουν στη δύναμη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ), παρόντος του Προέδρου της ΠΟΕ κ. Γιώργου Παρχαρίδη και μελών του Δ.Σ., επισκεφτήκαμε την Καστανιά Βέροιας, προκειμένου να εκπληρώσουμε το ιερό μας καθήκον να προσκυνήσουμε την Παναγία Σουμελά, γεγονός για το οποίο μάλιστα είχαμε ενημερώσει και την Αστυνομική Δνση Ημαθίας, όπως προβλέπει ο Νόμος με σκοπό να αποφύγουμε κάθε δυσάρεστο επεισόδιο, όπως εντέχνως προσπάθησε να δημιουργήσει η Διοίκηση του Ιδρύματος.
  Έκπληκτοι αντιμετωπίσαμε την άρνηση ομάδας ανδρών ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης (security) να μας επιτρέψουν την είσοδο, κατόπιν ρητής εντολής από το Δ.Σ. του Ιδρύματος, παρουσία μάλιστα πολλών Αστυνομικών, παρουσία του διοικητή του Α.Τ. Βέροιας και του Αστυνομικού Δντή Ημαθίας, οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν αναρμόδιοι να επέμβουν, παραπέμποντας μας στους …«σεκιουριτάδες», καθόσον το Δ.Σ. του Ιδρύματος επικαλέστηκε ότι Ο ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ!!!
  Σημειωτέον ότι το Ίδρυμα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, έχει δηλαδή κρατική υπόσταση και για το λόγο αυτό επιχορηγείται κάθε έτος με τεράστια χρηματικά ποσά από την τσέπη του κάθε φορολογούμενου πολίτη.
  Μάλιστα με την ίδια δικαιολογία κατασχέθηκε ένα πανό της Π.Ο.Ε. από φύλακα της ίδιας εταιρίας, από το Γραμματέα του Τ.Ο. Καστανιάς, ο οποίος το μετέφερε προς το χώρο της προγραμματισμένης συνάντησης (πλατεία)!!!
  Στις έντονες διαμαρτυρίες μας και καταγγελίες των ανωτέρω στις τηλεοπτικές κάμερες που έσπευσαν να καλύψουν το γεγονός, αφού μεσολάβησε διαβούλευση των ανδρών της security με τις Αστυνομικές αρχές και τον πρόεδρο του Ιδρύματος, αξίωσαν προκειμένου να επιτρέψουν να προσεγγίσουμε το χώρο της πλατείας, ΝΑ ΥΠΟΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΒΑΡΑ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΣ και το πανό της ΠΟΕ, πρόταση η οποία φυσικά προκάλεσε την αγανάκτηση μας και νέο κύμα διαμαρτυρίας.
  Παρά την ανωτέρω προκλητική στάση του Ιδρύματος, αποφασίστηκε η ειρηνική μας αποχώρηση, χωρίς τη δημιουργία κανενός απολύτως επεισοδίου, διαψεύδοντας εμπράκτως τον Πρόεδρο και το Γραμματέα του Ιδρύματος, που ως «μάντεις κακών ειδήσεων» είχαν προαναγγείλει δημοσίως «ασχήμιες» και «θλιβερά επεισόδια», σε μια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έντασης και σπίλωσης των Σωματείων της Παμποντιακής.
  ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ την ιδιοκτησιακή αντίληψη της Διοίκησης του Σωματείου και του Ιδρύματος Π. Σουμελά, που χρησιμοποιεί το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας με τρόπο που, όχι μόνο δεν συνάδει με χώρο θρησκευτικής πίστης και λατρείας, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται ως μοχλός εκτοπισμού όσων οργανωμένων ποντιακών Σωματείων δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να χειραγωγήσει και να ελέγξει.
  ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ το τέλος της ανοχής μας στον ευτελισμό των θρησκευτικών μας συναισθημάτων και τον εμπαιγμό των δημοκρατικών θεσμών.
  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την «απελευθέρωση» της Παναγίας Σουμελά από το υφιστάμενο διοικητικό κατεστημένο της οικογένειας Τανιμανίδη, η οποία εδώ και μισό αιώνα διορίζεται από το Σωματείο Παναγία Σουμελά Θεσσαλονίκης, προκαλώντας το διχασμό και σπέρνοντας τη διχόνοια στα Ποντιακά Σωματεία.
  ΖΗΤΟΥΜΕ την επανίδρυση του ιστορικού Μοναστηριού της Παναγίας, όπως λειτούργησε για 16 αιώνες στον Πόντο, και όχι τη συνέχιση της κοροϊδίας με τη λειτουργία ενός προσκυνηματικού ναού, ως «κουμπαρά» του Σωματείου και του Ιδρύματος Π. Σουμελά και ως «σαλονιού» για την ανάπτυξη δημοσίων-«πελατειακών» σχέσεων που αποσκοπούν στη διαιώνιση της υπάρχουσας νοσηρής κατάστασης.
  ΑΞΙΩΝΟΥΜΕ την ΑΜΕΣΗ αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και διαφάνειας στη διοίκηση του Ιδρύματος με έκδοση προεδρικού διατάγματος, κατόπιν σχετικής εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο της δημοκρατικής εκπροσώπησης όλων των Ποντιακών Σωματείων της Ελλάδας, χωρίς αποκλεισμούς και ισόβιους διορισμούς.
  ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
  Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 19/08/2009

 33. Μάλλον δεν τα πηγαμε καλά… και από άποψη συμμετοχής αλλά και ως επικοινωνιακό αντίκτυπο

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 19/08/2009

 34. Απαγόρευση προσκυνήσεως της Παναγίας Σουμελά σε «Ιδιωτικό Χώρο»

  Θεσσαλονίκη, 19-8-2009
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Θέμα: Απαγόρευση προσκυνήσεως της Παναγίας Σουμελά σε «Ιδιωτικό Χώρο»
  Την πρωτοφανή άποψη ότι τα 500 στρέμματα του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά που παραχωρήθηκαν από την κοινότητα Καστανιάς πριν από 5 δεκαετίες για τους σκοπούς του Ιδρύματος, είναι ιδιωτικός χώρος που προστατεύεται από ομάδα φύλαξης ιδιωτών «Security» εξέφρασε η αστυνομική διεύθυνση Ημαθίας στον Πρόεδρο, το διοικητικό συμβούλιο και τα εκατοντάδες μέλη της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που προσήλθαν ειρηνικά στα υψώματα του Βερμίου για να ζητήσουν την εφαρμογή της νομιμότητας στο Ιερό Καθίδρυμα το Σάββατο 15 Αυγούστου 2009.
  Οι αστυνομικές αρχές της Ημαθίας μάλιστα προχώρησαν σε μια ακόμη καινοφανή δήλωση προς τα μέλη της Π.Ο.Ε. ότι είναι ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ να πράξουν οτιδήποτε και μας παρέπεμψαν στους άνδρες της ιδιωτικής ασφάλειας που έχουν επαγγελματική σχέση με το διοικητικό συμβούλιο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά. Ύστερα από διαπραγματεύσεις μας εζητήθη να υποστείλουμε τα ποντιακά λάβαρα των σωματείων μας για να εισέλθουμε στον ναό και να προσκυνήσουμε την μεγαλόχαρη.
  Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δηλώνει απερίφραστα ότι:
  1) Τα ποντιακά λάβαρα είναι Ιερά δεν υποστέλλονται ποτέ αποτελώντας τους φρουρούς και υπερασπιστές της Παναγιάς του Πόντου.
  2) Η άποψη του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά ότι όλος ο χώρος που παραχωρήθηκε από την κοινότητα Καστανιάς για του ιερούς σκοπούς προς τιμήν της Παναγίας είναι ιδιωτικός αποτελεί μέγιστη πρόκληση κατά της συντεταγμένης πολιτείας , του κοινού αισθήματος όλων των πιστών που προσέρχονται με ταπεινότητα στο μοναστήρι προσβλέποντας και αναμένοντας την στοργή και αγάπη της Θεοτόκου.
  3) Η ελληνική πολιτεία δια του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων οφείλει άμεσα να αποκαταστήσει την δημόσια τάξη στην Ιερά Μονή να επιβάλει τον νόμο βάσει της τελευταίας ομόφωνης γνωμοδότησης του νομικού συμβουλίου του κράτους και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του βασιλικού διατάγματος με νέο προεδρικό ούτως ώστε ο χώρος του Ιερού Ιδρύματος να θεωρείται δημόσιος, ανοιχτός προστατευόμενος από τις δυνάμεις της ελληνικής αστυνομίας όταν θα χρειαστεί και όχι από δυνάμεις ιδιωτικών αστυνομικών στρατών, να καταστεί χώρος δημοκρατίας όπου το σύνολο των Ποντίων που κράτησαν ψηλά τα λάβαρα της μνήμης και της ορθόδοξης πίστης να έχουν λόγο και να συναποφασίζουν για το πανελλήνιο Ιερό ίδρυμα.
  Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δηλώνει ότι ο αγώνας μόλις άρχισε και δεν πρόκειται να τελειώσει πριν την οριστική δίκαιη σύμφωνα με τους νόμους της πατρίδος μας λύση του ζητήματος.

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΡΧΑΡΙΔΗΣ
  (6974882087)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 20/08/2009

 35. «ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ … ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ»
  ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

  Σχόλιο από Ευτυχίδης Θράσος | 21/08/2009

 36. Αγνοώντας το πραγματικό γεγονός ότι η Εικόνα βρέθηκε στη φυσική της θέσης και προσκυνήθηκε από 3000 λαό επικεντρωθήκατε στο δίλεπτο επεισόδιο. Χωρίς ντροπή βαφτίσατε ρώσους τους ομογενείς που έτυχε στον ξεριζωμό να βρεθούν στη Ρωσία, ενώ για να βάλετε και σάλτσα στο θέμα βρήκατε παιχνίδια επιρροών. Και φυσικά σας ενοχλεί ο Σαββίδης 1)γιατί κατά ένα περίεργο τρόπο δεν έχει καμία φιλοδοξία ή τουλάχιστον δεν την έχει εκφράσει 2) δεν μπήκε στις ομαδούλες σας και 3) δεν σας παίζει. Για να εξυπηρετήσετε τις φιλοδοξιούλες σας δεν διστάζετε μπροστά σε τίποτα. Συνεχίστε να μαλώνετε για τη μαρμίτα, βολευθείτε στις θεσούλες σας αλλά σταματείστε να ασχολείσθε με κάτι που όλοι πλέον έχουν καταλάβει ότι δεν σας αφορά.
  «ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ … ΕΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΚΑΘΙΣΤΕ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ» Σκεφθείτε τι κάνετε και τι εξυπηρετείται και κλάψτε για την κατάντια σας…

  Σχόλιο από Ευτυχίδης Θράσος | 21/08/2009

 37. Προς αποκατάσταση των γεγονότων, παραθέτω ορισμένα πράγματα:

  Ο Ιβάν Σαββίδης οργάνωσε – για δεύτερη χρονιά – την προσκηνυματική εκδρομή με την ιδιότητα του μέλους του ΣΑΕ για τη Ρωσία και της χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΩΣ ΙΔΙΩΤΗΣ.
  Διευκρινίζω ότι το ΣΑΕ υπάγεται στο ΥΠΕΞ και χρηματοδοτείται από αυτό, όπως χρηματοδοτήθηκε και αυτή η αποστολή ή όχι; Πολλά γράφτηκαν επ’ αυτού και το ΥΠΕΞ σιωπά.
  Επίσης ο κ. Σαββίδης είναι εν ενεργεία βουλευτής και ήρθε με τις ευλογίες του ρωσικού πατριαρχείου συνοδευόμενος από 4 ρώσους ιερείς.

  Αυτά για να μην μας τρελάνουν ορισμένοι ότι κυνηγάμε φαντάσματα… και ζουν στην φαντασμένη κοσμάρα της αφέλειας τους. Καλό είναι να ενημερώνονται για να μην εκτίθενται.

  Συνεχίζω…

  Σε εβδομαδιαία εφημερίδα σχετικό άρθρο ανέφερε:

  Μετέβησαν οδικώς με μισθωμένα λεωφορεία οι κ.κ. Σαββιδης (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ & ΜΕΛΟΣ ΣΑΕ), Ψωμιάδης (ΝΟΜΑΡΧΗΣ), Παπαθεμελής (ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ) και Γερανίδης (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ), 4 ιερείς του Πατριαρχείου της Ρωσίας και πλήθος προσκηνυτών προς το Όρος Μελά.

  Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που υπάρχει 2-3 km πριν την Μονή έθεσαν την εικόνα σε δημόσιο προσκήνυμα και υπό τους ήχους της λύρας στήθηκε μια μικρή εκδήλωση.

  Στην είσοδο της Μονής ανέμενε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ.κ. Βησσαρίωνας με εκπροσώπους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας (αναφέρει το δημοσίευμα).

  Ο κ. Βησσαρίωνας, προκειμένου να εμπεδώσει στους ρώσους ιερείς ότι ο χώρος και η περιοχή είναι της διακαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απαίτησε και επέβαλε η λειτουργία να τελεστεί στα ελληνικά και όχι στα ρωσικά, όπως συνέβη πέρσι.

  Σημειωτέον ότι πέρσι οι Ρώσοι ιερείς ΨΕΥΔΩΣ ισχυρίστηκαν ότι είχαν πατριαρχική ευλογία να τελέσουν τη λειτουργία στ ρώσικα.

  Και ενώ η λειτουργία άρχισε και το πλήθος κατέκλυσε το χώρο, παρενέβει η διευθύντρια του «μουσείου» και απαίτησε τη διακοπή της καθότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται από την τουρκική νομοθεσία. Φυσικά το γεγονός εξαγρίωσε το πλήθος και οδήγησε την διευθύντρια στην ανασκευή των λεγομένων της, καθότι ισχυρίστηκε ότι λόγω κοσμοσυρροής υπάρχει πρόβλημα στατικότητας και συνεπώς ασφάλειας των επισκεπτών.

  Εκεί προκλήθηκε λογομαχία ανάμεσα στον Πανίκα και τη διευθύντρια, ο κόσμος εξαγριώθηκε και ο κ. Βησσαρίωνας διέκοψε τη λειτουργία και ακολούθησαν τα όσα ακολούθησαν με το Υπερμάχω και τον Εθνικό Ύμνο, κλπ.

  Η ουσία είναι ότι η λειτουργία ΔΕΝ ΤΕΛΕΣΤΗΚΕ, αν δεν το πήρατε χαμπάρι, εσείς που γράφεται την ιστορία… χάριν στα κατορθώματα όλων των εμπλεκομένων.

  Η Τουρκία έστησε την παγίδα και εμείς πέσαμε μέσα… Ευτυχώς η προκλητικότητα της διευθύντριας έδωσε το άλλοθι για να μην εκτεθούμε διεθνώς – τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν δορυφορικά ρεπορτάζ για τα τεκταινόμενα – ενώ εμείς δείξαμε για μια ακόμη φορά πόσο αγαπημένοι είμαστε.

  Και ρωτώ εγώ ο αφελής…

  1. Τι δουλειά είχαν οι εκπρόσωποι της Παμποντιακής με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου και όλοι οι άλλοι με την ακολουθία του Ιβάν του Τρομερού;

  2. Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη που για πρώτη φορά δεν τελέστηκε η λειτουργία;

  3. Ποιοί εξυπηρετούνται από την εξέλιξη και την όλη διαμάχη Οικουμενικού και Ρωσικού Πατριαρχείου, πέραν από την Τουρκία;

  4. Γιατί ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο χώρος δεν ανήκει δικαιωματικά στους Έλληνες αλλά αποτελεί σημείο αναφοράς για Πόντιους από Ρωσία και πρώην χώρες της Σοβιετίας, Τουρκία, κρυπτοχριστιανούς, κλπ.

  5. Γιατί κάποιοι δεν σπάσαν τα αβγά με την ανακοίνωση τους και περιορίστηκαν σε γενικότητες;

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 21/08/2009

 38. Αγαπητέ Ευτυχίδη Θράσο

  Μιλάς στο σχόλιό σου σε δεύτερο πληθυντικό και με πολλές προστακτικές : «βαφτίσατε..βρήκατε..ομαδούλες σας ..δεν σας παίζει..σταματείστε..ΚΑΘΙΣΤΕ..κλπ».
  Σε ποιούς αναφέρεσαι ?

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/08/2009

 39. Κόκκινε Οκτώβρη

  Γράφεις :
  «το ΣΑΕ υπάγεται στο ΥΠΕΞ και χρηματοδοτείται από αυτό, όπως χρηματοδοτήθηκε και αυτή η αποστολή ή όχι; Πολλά γράφτηκαν επ’ αυτού και το ΥΠΕΞ σιωπά.
  Επίσης ο κ. Σαββίδης είναι εν ενεργεία βουλευτής και ήρθε με τις ευλογίες του ρωσικού πατριαρχείου συνοδευόμενος από 4 ρώσους ιερείς.»

  Εάν ο κος Σαββίδης πήγε με τις ευλογίες του ρωσικου πατριαρχείου και παράλληλα η αποστολή χρηματοδοτήθηκε το ελληνικό ΥΠΕΞ τότε τα πράγματα αποκτούν μια άλλη διάσταση.
  Αν δε λάβουμε υπ’οψη και τις φερόμενες ως δηλώσεις Σαββίδη περί εμπορικών συναλλαγών Ρωσίας-Τουρκίας και «εγώ σας έφερα 3000 τουριστες στην Τραπεζούντα τι μου λέτε τώρα» ίσως πρέπει να μας προβληματίσει λίγο παραπάνω η κατάσταση…

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/08/2009

 40. Δημοσιεύεται στο επίσημο site του ΣΑΕ

  Ο Ιβάν των Ποντίων στην Παναγία Σουμελά
  Αθήνα, 19.08.2009
  Πηγή: Καθημερινή

  Μ’ αεροπλάνα, βαπόρια και λεωφορεία χιλιάδες Πόντιοι ορθόδοξοι χριστιανοί από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και την Ελλάδα κατέφθασαν ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Τραπεζούντα, για το ετήσιο προσκύνημα στη δική τους Ιερουσαλήμ, το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, που οι Τούρκοι έχουν μετατρέψει σε μουσείο.

  Ταξίδεψαν δωρεάν, με τρία αεροπλάνα, δεκάδες πούλμαν και ένα επιβατηγό πλοίο, ναυλωμένα από τον πάμπλουτο ομογενή Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος για δεύτερη συνεχή χρονιά ηγείται αποστολής μεταφοράς και καθαγιασμού της εικόνας της Παναγίας στην ιστορική μονή του Πόντου.

  Οι τουρκικές αρχές προέβαλαν εμπόδια, όμως το κειμήλιο σύμβολο των Ποντίων ανέβηκε στον φυσικό του θρόνο έστω και για λίγες ώρες.

  Κάτι τέτοιο θα ’ταν αδιανόητο αν πίσω από την πρωτοβουλία δεν βρισκόταν ο «τσάρος» των Ποντίων και πιο πίσω από αυτόν η ρωσική ισχύς.

  Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εικόνα της Παναγίας δεν θα περνούσε ούτε τα Δαρδανέλια, εάν κάποιος από ελληνικής πλευράς, όποιος και να ήταν αυτός, διενοείτο να την ταξιδέψει στον Πόντο, μια περιοχή που εξακολουθεί να ερεθίζει τον τουρκικό εθνικισμό.

  Δύναμη και μέσα

  Ομως ο «Ιβάν του Πόντου» έχει τη δύναμη και τα μέσα να το επιχειρήσει. Οι Τούρκοι τον αντιμετωπίζουν όχι ως έναν ύποπτο Γιουνάν που κουβαλάει μερικές χιλιάδες αλλόπιστους για να σκαλίσει ζητήματα που οι πρόγονοί τους έλυσαν με βίαιο τρόπο, αλλά ως τον βουλευτή της ρωσικής Δούμας, τον φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πλούσιο επιχειρηματία από το Ροστόβ που ενισχύει τα τουριστικά έσοδα της περιοχής.

  Και γι’ αυτό, σε συνδυασμό με την πολιτική ανοχής στα θρησκευτικά θέματα που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Ταγίπ Ερντογάν, προετοιμάζοντας την Τουρκία για την Ε.Ε., κάνουν τα στραβά μάτια στις όλο και πιο τολμηρές, για τα τουρκικά δεδομένα, εκδηλώσεις στις οποίες προβαίνουν οι ορθόδοξοι προσκυνητές.

  Ο Ιβάν Σαββίδης φέρεται να έχει θέσει ως στόχο ζωής την επάνοδο του ορθόδοξου χριστιανισμού στον Πόντο, με πρώτο βήμα την καθιέρωση των προσκυνημάτων στην Παναγία Σουμελά. Γι’ αυτό ξοδεύει χρήμα και αξιοποιεί τις υψηλές γνωριμίες του στη ρωσική πολιτική και θρησκευτική ηγεσία.
  Δι’ ευχών του νέου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου – ο Οικουμενικός Πατριάρχης για λόγους ευνόητους τηρεί διακριτική στάση – αλλά και με το κατευόδιο του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ οργάνωσε και φέτος τη μεταφορά της εικόνας στη Σουμελά, με απώτερο στόχο, όπως τόνισε απευθυνόμενος στους χιλιάδες πιστούς, «την τέλεση μία φορά τον χρόνο λειτουργίας εντός της μονής, αλλά και στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης».

  Ποιος είναι όμως ο κοντός μυστακοφόρος με την ελληνική σημαία στη γραβάτα και τη ρωσική κονκάρδα στο πέτο, στο όνομα του οποίου πίνουν νερό οι ανά τον πλανήτη Πόντιοι; Γεννημένος το 1959 στην Τσάλκα της Γεωργίας από ελληνική οικογένεια, μετακόμισε στο Ροστόβ της Ρωσίας όπου εργάστηκε ως καπνεργάτης, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του υποδιευθυντή σε μεγάλο εργοστάσιο.

  Με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, ανέλαβε διευθυντής της καπνοβιομηχανίας και όπως πολλοί άλλοι ξύπνησε ένα πρωί πλούσιος.

  Η επιχειρηματική εξέλιξή του υπήρξε ραγδαία και συνοδεύτηκε από ταχύτατη πολιτική ανέλιξη.

  Εκτός από τις μετοχές του στην καπνοβιομηχανία ίδρυσε μεγάλη μονάδα αλλαντοποιίας στη νότια Ρωσία, απέκτησε την τοπική ποδοσφαιρική ομάδα του Ροστόβ, ενώ στην Ελλάδα έγινε ευρέως γνωστός όταν επιχείρησε (;) να αγοράσει τον ΠΑΟΚ.

  Το άφθονο χρήμα τον έφερε κοντά στο Κρεμλίνο και πιο κοντά στον Βλαντιμίρ Πούτιν, με το κόμμα του οποίου εξελέγη βουλευτής στη Δούμα. Το 2004 εξελέγη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσίας και το 2006 συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

  Ηγετική φυσιογνωμία

  Μολονότι δεν μιλάει την ελληνική γλώσσα, ο Ιβάν Σαββίδης αναδεικνύεται σε αδιαμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία του ποντιακού ελληνισμού. Οι καχύποπτοι βέβαια τον βλέπουν ως το «μάτι» του Πούτιν στο ομογενειακό στοιχείο της Ρωσίας και όσον αφορά τον αγώνα του για την επαναλειτουργία της Παναγίας Σουμελά τον συνδέουν με την επιχείρηση ενίσχυσης της ακτινοβολίας της ρωσικής ορθοδοξίας, αλλά και της πολιτικής στην περιοχή. Ο ίδιος τα απορρίπτει όλα αυτά, ενώ τα στόματα των Ποντίων στάζουν μέλι όταν αναφέρονται στον «Ιβάν τον Τρομερό».

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 21/08/2009

 41. ΣΑΕ- Τραπεζούντα- Παναγία Σουμελά
  16 Αυγούστου 2009 (23:04 UTC+2)

  Το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και ειδικότερα το Γραφείο του Συντονιστή Περιφέρειας Χωρών πρώην ΕΣΣΔ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα:

  «Περισσότεροι από τρεις χιλιάδες προσκυνητές βρέθηκαν εχθές 15 Αυγούστου 2009 στο Μοναστήρι της Παναγιάς Σουμελά στον Πόντο και προσκύνησαν Τη Χάρι Της την Υπεραγία Θεοτόκο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστή της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ Ιβάν Ιγνάτιεβιτς Σαββίδη.

  Παρά τις δυσκολίες και τα προσκόμματα των τοπικών τουρκικών αρχών που προσπάθησαν να εμποδίσουν το προσκύνημα, αυτό ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου χιλιάδες προσκυνητών άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή με δεκάδες λεωφορεία από την Ελλάδα, την Ρωσία, την Γεωργία και την Αρμενία.

  Οι τοπικές Τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στο χώρο του αεροδρομίου όπου σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πραγματοποιούνταν υποδοχή των επισήμων. Από τις 07:00 το πρωί, τρείς ειδικά ναυλωμένες πτήσεις τσάρτερ από την Μόσχα και το Ροστόβ της Ρωσίας μετέφεραν στην Τραπεζούντα 360 ακόμη προσκυνητές.

  Οι τοπικές Τουρκικές αρχές επέβαλλαν στους Ρώσους Ιερείς που συνόδευαν τους πιστούς, να βγάλουν τα άμφια και τους ιερατικούς τους σταυρούς. Στις 08:30 προσγειώθηκε η ειδικά ναυλωμένη πτήση τσάρτερ από τη Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας το Συντονιστή της Ε΄Περιφέρειας κ. Ιβάν Σαββίδη, μέλη της οικογένειας του, πολιτικούς και δημοσιογράφους από την Ελλάδα.

  Κατά την άφιξη της αποστολής ο κ. Σαββίδης ενημερώθηκε για τη στάση των Τοπικών αρχών, για την απαγόρευση εισόδου της αποστολής στην πόλη της Τραπεζούντας, καθώς και για την απαγόρευση τέλεσης ειδικά προγραμματισμένης καλλιτεχνικής εκδήλωσης, και κατά την έξοδό του προέβη σε δηλώσεις καταδίκης της συγκεκριμένης πρακτικής των τοπικών Τουρκικών Αρχών.

  «Η αφαίρεση των Αμφίων και των Ιερατικών Σταυρών αποτελεί πράξη προσβολής της αξιοπρέπειας όλων των Ορθόδοξων ανά τον κόσμο Χριστιανών, ενώ παράλληλα συνιστά κατάφορη παραβίαση των Ατομικών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Η αποστολή αναχώρησε για το Μοναστήρι τμηματικά.

  Στις 12:00 στους πρόποδες του όρους Μελά συγκροτήθηκε πομπή και με επικεφαλής το αντίγραφο της Εικόνας της Παναγίας Σουμελά ανέβασε την εικόνα στο Μοναστήρι για να τύχει θερμής υποδοχής και προσκύνησης από χιλιάδες κόσμου που είχε συρρεύσει γι αυτό το σκοπό.

  Οι Τουρκικές αρχές σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές απαγόρευσαν να διαβαστεί παράκληση από Ιερέα εκπρόσωπο του Οικομενικού Πατριαρχείου, ενώ προκλήθηκε μικρή ένταση από παρέμβαση της Διευθύντριας του Μουσείου και Τούρκων Αστυνομικών.

  Ο κ. Ιβάν Σαββίδης, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους αναφέρθηκε στην τήρηση από πλευράς του ΣΑΕ όλων των συμφωνημένων με τις Τουρκικές αρχές.

  «Ερχόμαστε ειρηνικά να προσκυνήσουμε και να προσευχηθούμε. Σεβόμαστε τις παραδόσεις, τα έθιμα του Τουρκικού λαού και τους Νόμους του Τουρκικού κράτους.
  Έχουμε το δίκαιο με το μέρος και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει» «Διεκδικούμε την τέλεση τουλάχιστον μία φορά το χρόνο Λειτουργίας εντός της Μονής, αλλά και στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης. Του χρόνου θα έρθουμε ακόμη περισσότεροι».

  Συνοδεία των Ιερέων και χιλιάδων πιστών των αντίγραφο της Εικόνας, τοποθετήθηκε σε κόγχη της Εκκλησίας εντός του Μοναστηριού και χιλιάδες πιστοί μέσα σε ένα συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, σιωπηλά και με απόλυτη τάξη την προσκύνησαν.

  Την ίδια στιγμή οι αρχές εμπόδιζαν την αποβίβαση 500 προσκυνητών από πλοίο που προερχόταν από το Σότσι της Ρωσιάς καθώς και την κίνηση προς τη Μονή άλλων οκτώ λεωφορείων που μετέφεραν 400 προσκυνητές από την Ελλάδα που κατάφεραν τελικά να προσκυνήσουν αργά το απόγευμα.

  Στις 22:30 το βράδυ με την αναχώρηση του τελευταίου αεροπλάνου για την Ελλάδα, ολοκληρώθηκε με απόλυτη τάξη και χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα από πλευράς μας, η αναχώρηση όλων των προσκυνητών από την Τραπεζούντα.»

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 21/08/2009

 42. Από τη διεύθυνση
  http://www.forthnet.gr/templates/newsPosting.aspx?p=270642

  Η πομπή ήταν εντυπωσιακή, μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά. Περίπου τρεις χιλιάδες πιστοί, που έφτασαν στον Πόντο με κάθε μέσο- αεροπλάνα, καράβια, λεωφορεία- από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και την Ελλάδα, συνόδευσαν χθες, ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, για δεύτερη συνεχή χρονιά, την εικόνα της Παναγίας Σουμελά στο ομώνυμο μοναστήρι- θρύλο του ποντιακού ελληνισμού, στην Τουρκία.

  Το φετινό προσκύνημα, όπως κι άλλα δύο τα προηγούμενα χρόνια- πρόπερσι και πέρσι, όταν η εικόνα, πιστό αντίγραφο εκείνης που φυλάσσεται στην Παναγιά τη Σουμελά, στο Βέρμιο, επέστρεψε στο μοναστήρι του Πόντου για πρώτη φορά έπειτα από έναν αιώνα- διοργάνωσε και χρηματοδότησε ο συντονιστής της Ε’ Περιφέρειας του ΣΑΕ και βουλευτής της κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ιβάν Σαββίδης.

  Η φετινή, ωστόσο, διαδρομή, προς την άλλοτε αυτή ακμάζουσα εστία του ορθόδοξου ποντιακού στοιχείου της περιοχής ήταν κάποιες στιγμές δυσκολότερη απ’ ό,τι πέρσι, όχι μόνο λόγω του ανηφορικού μονοπατιού των τριών χιλιομέτρων που πρέπει να διανύσει κάποιος για να βρεθεί στο μοναστήρι, αλλά και εξαιτίας κάποιων εντάσεων.

  Όπως αυτή που σημειώθηκε προς στιγμήν, όταν η διευθύντρια του μουσείου της Παναγίας Σουμελά (μ’ αυτόν το χαρακτήρα λειτουργεί σήμερα η Μονή), Νιλγκούν Γιλμαζέρ, παρενέβη για να αποτρέψει την τέλεση παράκλησης σε χώρο έξω από τη μονή.

  Οι ορθόδοξοι ιερείς, φορώντας πολιτικά ενδύματα και όχι άμφια, αφού έτσι προβλέπει ο τουρκικός νόμος, όπως τούς επισήμαναν από το αεροδρόμιο κιόλας οι τοπικές αρχές, έφτασαν έξω από τη μονή κι εκεί, ο ιερέας του Πατριαρχείου π. Βησσαρίων Κομζιάς, φόρεσε ράσο και πετραχήλι προκειμένου να τελέσει την παράκληση.

  Εκείνη τη στιγμή εμφανίσθηκε η κ. Γιλμαζέρ και ζήτησε να διακοπεί η τελετή, λέγοντας πως δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο και προσπαθώντας να σβήσει το κερί που έκαιγε μπροστά από την εικόνα, την οποία, την προηγούμενη ημέρα, ο Ιβάν Σαββίδης είχε παραλάβει από τα χέρια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.

  Ορισμένοι από το συγκεντρωμένο πλήθος των πιστών, στο οποίο ήταν- μεταξύ άλλων- ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μακεδονικού Μετώπου, Στέλιος Παπαθεμελής, άρχισαν να ψάλλουν τροπάρια και τον εθνικό ύμνο. Η ένταση αποκλιμακώθηκε τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων και το επεισόδιο έληξε.

  Η εικόνα «σκαρφάλωσε» στη μονή, μέσα από την κατάφυτη χαράδρα του όρους Μελά και τους θεόρατους βράχους που μοιάζουν να αγγίζουν τον ουρανό, υπό τη συνοδεία των βυζαντινών ψαλμών των ιερέων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Στην κεφαλή της πομπής, ο Ιβάν Σαββίδης, με το σύμβολο του δικέφαλου αετού στη γραβάτα και τη ρωσική σημαία στο πέτο του σακακιού του, ανέβαινε σιωπηλός στο μεγάλο βράχο.

  Λίγο πιο πίσω, οι πιστοί, άλλοι ασθμαίνοντας κι άλλοι θαυμάζοντας το μεγαλείο του τοπίου και σιγοψάλλοντας ιερά τροπάρια ακολουθούσαν με προσήλωση την εικόνα της Παναγιάς, αυτή που, λίγο νωρίτερα είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν, στους πρόποδες του μονοπατιού.

  Εκεί, όπου για λίγο οι λύρες βγήκαν από τις αποσκευές και οι πιστοί από τη μία έσπευσαν να «κλείνουν γόνυ» στην εικόνα, που κρατούσε ως άλλο Άγιο Δισκοπότηρο στα χέρια του ο ιερέας Όλεγκ Νταβρίσκι Γρηγοριάδης και από την άλλη έπιαναν χορό και τραγουδούσαν με τη συνοδεία του κεμεντζέ: «Σουμέλα λέν την Παναγιά/ Σουμέλα λέν και σένα. […] Εγώ ποντιοπούλ είμαι, ματώνω, κι ματούμαι,/ σην Σουμελά τό Μαναστήρ κλίσκουμαι και κοιμούμαι».

  Οι εκδηλώσεις αυτές αγάπης για την Παναγία κορυφώθηκαν, όταν η εικόνα έφτασε και μπήκε τελικά στη μονή και οι πιστοί, σε πλήρη κατάνυξη προσευχήθηκαν σιωπηλά, στραμμένοι προς τη Μεγαλόχαρη. Λίγο αργότερα, οι ίδιοι προσκυνητές πήραν το δρόμο της επιστροφής, με μια υπόσχεση, να επιστρέψουν για ένα ακόμη προσκύνημα και μια ευχή, για τη διατήρηση της ενότητας του ποντιακού ελληνισμού.

  Όπως αυτή που είχε εκφράσει νωρίτερα ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, με δηλώσεις του στο αεροδρόμιο: «Είναι ευκαιρία, αυτό το δυνατό κύτταρο του οικουμενικού ελληνισμού, οι Πόντιοι να ενωθούν. Αν ενωθούν, τότε η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πάει ακόμη πιο μπροστά».

  Αυτή την ίδια ενότητα του ποντιακού ελληνισμού προασπίζεται και ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος δεν έκρυβε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές, όχι μόνο δεν «αγκάλιασαν», όπως είπε, τους 3.000 προσκυνητές που έφτασαν στην περιοχή τους, αλλά δημιούργησαν προσκόμματα, απαγορεύοντας ακόμη και τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις που επρόκειτο να πλαισιώσουν τη μεγάλη αυτή γιορτή.

  Σε δηλώσεις του στα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Σαββίδης, ενοχλημένος για τα όσα προηγήθηκαν και τη συμπεριφορά των τοπικών αρχών δήλωσε αποφασισμένος να φέρει το θέμα στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, τη ρωσική Δούμα, αλλά και τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στέλνοντας σχετική επιστολή.

  Επισήμανε ότι, οι πιστοί, από όποια θρησκεία κι αν προέρχονται, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τα «πιστεύω» τους, ενώ υπενθύμισε και τις στενές οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσει η Ρωσία, της οποίας είναι βουλευτής, με την Τουρκία, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να έχει αντίκρισμα σε όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων.

  Παρά την πικρία του, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον απλό λαό της περιοχής, που τον υποδέχτηκε και φέτος με θέρμη. «Η νίκη μου είναι ότι, γυναίκες της περιοχής ήρθαν και μ΄ αγκάλιασαν και μ’ ευχαρίστησαν που έφερα τόσο πολλούς προσκυνητές στην περιοχή τους, τονώνοντας τον τουρισμό της», είπε χαρακτηριστικά.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 21/08/2009

 43. Σε δηλώσεις του στα τουρκικά ΜΜΕ, ο κ. Σαββίδης, ενοχλημένος για τα όσα προηγήθηκαν και τη συμπεριφορά των τοπικών αρχών δήλωσε αποφασισμένος να φέρει το θέμα στις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, τη ρωσική Δούμα, αλλά και τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στέλνοντας σχετική επιστολή.

  Επισήμανε ότι, οι πιστοί, από όποια θρησκεία κι αν προέρχονται, έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τα «πιστεύω» τους, ενώ υπενθύμισε και τις στενές οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσει η Ρωσία, της οποίας είναι βουλευτής, με την Τουρκία, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να έχει αντίκρισμα σε όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων.

  Παρά την πικρία του, ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον απλό λαό της περιοχής, που τον υποδέχτηκε και φέτος με θέρμη. «Η νίκη μου είναι ότι, γυναίκες της περιοχής ήρθαν και μ΄ αγκάλιασαν και μ’ ευχαρίστησαν που έφερα τόσο πολλούς προσκυνητές στην περιοχή τους, τονώνοντας τον τουρισμό της», είπε χαρακτηριστικά.

  Νομίζω τα λόγια του ιδίου του κ. Σαββίδη μιλούν από μόνα τους.

  …υπενθύμισε και τις στενές οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσει η Ρωσία, της οποίας είναι βουλευτής, με την Τουρκία, λέγοντας πως αυτό θα πρέπει να έχει αντίκρισμα σε όλους τους τομείς των διμερών σχέσεων…

  ….μ’ ευχαρίστησαν που έφερα τόσο πολλούς προσκυνητές στην περιοχή τους, τονώνοντας τον τουρισμό της…

  Αυτά, για αυτούς που αρέσκονται να θυσιάζουν την ιστορία στο βωμό του πρόσκαιρου και εφήμερου εντυπωσιασμού…
  καθώς και στους όψιμους υποστηρικτές των υπερ-πατριωτών και τους λάτρεις της δυναστείας των Τσάρων…

  Αλήθεια, πως μπορεί να χαρακτηριστεί η εκμετάλλευση ενός συμβόλου για την προώθηση εμπορικών και τουριστικών συναλλαγών καθώς και προσωπικών αλλά και γενικότερων επιδιώξεων;

  Και ποια η αξιοπιστία αυτών που δήθεν κόπτονται για την ημέτερη Μονή στους πρόποδες του Βερμίου και καταγγέλουν την εκμετάλλευση των επισκεπτών, όταν από την άλλη πανηγυρίζουν για κάτι αντίστοιχο;

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 21/08/2009

 44. Ο Τουρκικός Τύπος σχολιάζει τα γεγονότα στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο
  Κωνσταντινούπολη, 19.08.2009

  H χθεσινή αγγλόγλωσση Ηurriyet Daily News, με τίτλο «Τι είναι σωστό και τι λάθος, στο Σουμελά, στην Τραπεζούντα What’s rite or wrong in Trabzon’s Sümela», γράφει τα εξής:

  «Ρώσοι και Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί έδειξαν, πως είναι καλύτερα να καταριέται κάποιος το σκοτάδι παρά να ανάβει ένα κερί, όταν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, Τούρκοι αρμόδιοι διέκοψαν την επίσκεψή τους στο μοναστήρι της
  Παναγίας Σουμελά, στη Μαύρη Θάλασσα.

  Η Νιλγκιούν Γιλμάζερ, Διευθύντρια Μουσείων στην περιοχή Τραπεζούντας
  της Μαύρης Θάλασσας, απέδειξε την πλάνη του κινέζικου ρητού, όταν έσβησε ένα κερί που είχε ανάψει ο Ρώσος βουλευτής Ιvan Savvidis και του είπε: «Σύμφωνα με τον τουρκικό Νόμο, δεν επιτρέπεται να κάνετε εδώ θρησκευτική τελετή».

  Η ομάδα περί των 500 επισκεπτών από την Ελλάδα και τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, αντέδρασε στην παρέμβαση και συνέχισαν να ψάλλουν ύμνους και να προσεύχονται.

  Το μοναστήρι βρίσκεται στους πρόποδες ενός απόκρημνου βράχου, με πρόσοψη στην κοιλάδα Aλτίντερε στην περιοχή Μάτσκα της Τραπεζούντας, σε υψόμετρο 1.200
  μέτρων, με θέα το μεγαλύτερο μέρος του Εθνικού Πάρκου Aλτίντερε. Ο μόνος τρόπος πρόσβασης στο μοναστήρι, είναι με τα πόδια.

  Στη συνέχεια του δημοσιεύματος στην 3η σελίδα, με τίτλο «What makes rite or not rite in Trabzon», αναφέρει πως το μοναστήρι ιδρύθηκε το 386 μ.Χ. και λειτούργησε ως ένα από τα βασικά μοναστήρια της Ορθοδοξίας, μέχρι το 1923, που εγκαταλείφθηκε, όταν πολλοί από τους Ορθοδόξους κατοίκους της περιοχής μετανάστευσαν στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πληθυσμών, μεταξύ
  Ελλάδος και Τουρκίας. Επίσημα το μοναστήρι είναι μουσείο και ένας από τους βασικότερους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής.

  Η ομάδα ταξίδεψε στην Τραπεζούντα με τρία ιδιωτικά αεροσκάφη. Μετά τις προσευχές, οι τουρίστες αναχώρησαν κατά ομάδες από το μοναστήρι. «Ήρθαμε εδώ για να προσευχηθούμε» είπε ο Ψωμιάδης. «Δεν υπάρχει ένδειξη που να προειδοποιεί
  ότι απαγορεύονται εδώ οι θρησκευτικές τελετές. Είμαι από την Τραπεζούντα. Οι πρόγονοί μου και οι παππούδες μου μεγάλωσαν εδώ. Εκτός αυτού, είμαι Έλληνας και Νομάρχης Θεσσαλονίκης».

  Ο Ρώσος βουλευτής Ιvan Savvidis είπε πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί οι Τούρκοι αρμόδιοι τους κακομεταχειρίστηκαν, προσθέτοντας πως η ομάδα θα ήθελε να έλθει ξανά στην Τραπεζούντα και να επισκεφθεί ξανά το μοναστήρι Σουμελά, στο μέλλον.

  Απολύστε το Νομάρχη Τραπεζούντας, λέει ο Ρώσος βουλευτής

  Ο ίδιος είπε πως σέβονται τις τουρκικές παραδόσεις και τους Νόμους και δεν άναψαν κεριά ή τράβηξαν φωτογραφίες, αφ΄ ότου τους ειπώθηκε να μην το κάνουν. Δεν τους επετράπη να μπουν στο κέντρο της πόλης, προσθέτοντας πως δεν κατάλαβε γιατί επιβλήθηκαν τέτοιοι περιορισμοί.

  Οι Τούρκοι αρμόδιοι απαγόρευσαν στους ενδεδυμένους με ιερά άμφια να προχωρήσουν στην πόλη, μ΄ αυτήν την περιβολή. Ο Savvidis κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να απολύσει το Νομάρχη Τραπεζούντας και είπε πως θα γράψει επιστολή στο Ρωσικό Κοινοβούλιο, για τον τρόπο που τους μεταχειρίστηκαν. Ο Savvidis είπε ότι, ως Ρώσος βουλευτής, είχε υποστηρίξει την ανέγερση ενός τεμένους στη Μόσχα και ότι η κατασκευή τεμενών στη Ρωσία δεν αντιμετωπίζει απαγορεύσεις.

  Κάθε χώρα έχει τους κανόνες της

  Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μεχμέτ Αλί Σαχίν, απάντησε στα σχόλια του Savvidis και υποστήριξε τις αντιδράσεις των Τούρκων αρμοδίων.

  «Είδα χθες το βράδυ στην τηλεόραση την Διευθύντρια του μουσείου να τους
  υπενθυμίζει τα περί του Νόμου μας και να τους λέει πως δεν μπορούν να κάνουν θρησκευτική λειτουργία, στο μοναστήρι της Σουμελά. Και στην Πόλη έχουμε μουσεία, τα οποία παλαιότερα ήταν θρησκευτικοί χώροι και τώρα δεν γίνεται λειτουργία. Απαγορεύεται η τέλεση λειτουργιών στους χώρους αυτούς, ακόμα και εάν ο χώρος ανήκει στους Μουσουλμάνους. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μη – Μουσουλμάνους, που κατοικούν στην Τουρκία, ή τουρίστες, να κάνουν αδόκιμη χρήση των χώρων αυτών. Ο καθένας πρέπει να υπακούει στους κανόνες της χώρας, που επισκέπτεται. Δεν αρμόζει σε ένα πολιτισμένο άτομο να παραβιάζει το Νόμο».
  Η Αγία Σοφία στην Πόλη είναι επίσης μουσείο, καταλήγει το δημοσίευμα.

  Πηγή: «Απογευματινή», Κωνσταντινούπολης

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 21/08/2009

 45. Από το site του ΣΑΕ:

  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και την παρουσία και συμμετοχή χιλιάδων πιστών επώνυμων και ανώνυμων από τις χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ και την Ελλάδα, θα πραγματοποιηθεί και φέτος Προσκύνημα στην Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

  Ειδικότερα, στο Προσκύνημα που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχόμενη φορά με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Συντονιστή της Ε΄ Περιφέρειας του ΣΑΕ και Βουλευτή της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ιβάν Σαββίδη αναμένεται να συμμετάσχουν πλέον των 2.000 πιστών.

  Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 14 Αυγούστου από την Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά Βερμίου Ημαθίας για να κορυφωθούν την επομένη 15 Αυγούστου στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου.

  Την Παρασκευή 14 Αυγούστου, μετά το πέρας του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού, δι’ ευχών του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βεροίας και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων θα παραδώσει στον Συντονιστή της Περιφέρειας αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά για να μεταφερθεί στον Πόντο.

  Αργότερα την ίδια ημέρα και κατά τη διάρκεια του Επισήμου Δείπνου, ο κ. Ιβάν Σαββίδης θα τιμηθεί από τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά κ. Γεώργιο Τανιμανίδη με το Χρυσό Μετάλλιο της Σουμελιώτισσας για την προσφορά του στον Ποντιακό Ελληνισμό.

  Την επομένη 15 Αυγούστου, στις 07:00 θα καταπλεύσει στην Τραπεζούντα πλοίο από το Σότσι της Ρωσίας που θα μεταφέρει 500 πιστούς κυρίως μέλη της Ελληνικής Νεολαίας. Την ίδια περίπου ώρα αναμένονται να αφιχθούν στην Τραπεζούντα πάνω από 30 λεωφορεία από την Ελλάδα, την Γεωργία και την Αρμενία. Στις 08:00 θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας δύο ειδικές πτήσεις από τη Μόσχα και το Ροστόβ της Ρωσίας.

  Στις 09:00 με ειδική πτήση από τη Θεσσαλονίκη θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας ο Συντονιστής της Περιφέρειας κ. Ιβάν Σαββίδης, συνοδευόμενος από επισήμους και δημοσιογράφους και μεταφέροντας το αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας.

  Το σύνολο των προσκυνητών θα μεταβεί οδικώς στους πρόποδες του όρους Μελά όπου βρίσκεται η Ι.Μ. Παναγίας Σουμελά. Θα σχηματισθεί πομπή και με επικεφαλής την εικόνα της Παναγίας θα πραγματοποιηθεί προσκύνημα στα Άγια των Αγίων του Ποντιακού Ελληνισμού.

  Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί Ανοιχτή Πανηγυρική Συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου της Ε΄ Περιφέρειας, καθώς και του Συντονιστικού Συμβουλίου της Νεολαίας.

  Στις 16:00 θα ξεκινήσουν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με συμμετοχή συγκροτημάτων της Νεολαίας που θα ολοκληρωθούν αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 21/08/2009

 46. Δεν έχω δει πρόσφατα στο διαδίκτυο σχόλιο σαν το 3. -του vripol-που να με εκφράζει τόσο πολύ. Εύγε!

  Σχόλιο από protesilaos | 21/08/2009

 47. «..Εγώ; Αντιφατικός, ρευστός καί υπό συνεχή διαμόρφωση. Από την μία χριστοπαναγίες κι από την άλλη, έκλαιγα όταν πήγα στην Παναγία Σουμελά, στόν Πόντο..»

  Ουτε κι εγώ έχω δει στο διαδίκτιο φράσεις αυτογνωσίας και σωφροσύνης σαν την παραπάνω (επίσης από το σχ. 3 του ιδίου)

  Επί του θέματος : το τι αισθάνονται και τι βιώνουν οι χιλιάδες που πηγαίνουν στην Παναγία Σουμελά όλη την διάρκεια του χρόνου, από την στιγμή που θα την αντικρύσουν κάτω από το ποτάμι έως ότου αγγίξουν τους τοίχους της είναι ζήτημα προσωπικό, εσωτερικό..
  Αναρωτιέμαι εάν αυτά τα αισθήματα και η στάση είναι κατώτερα αυτών που με πληρωμένα έξοδα (όπως διαβάζω παραπάνω) μεταβαίνουν επί διήμερον εκεί.
  Αν είναι να τεθεί θέμα επαναλειτουργίας ή οποιοδήποτε άλλο αυτό να τεθεί αρμοδίως στα ΥΠΕΞ και σε αμοιβαία βάση . Και να υπάρξει κινητοποίηση για αυτό. Δεν λύνονται αυτά τα θέματα με τσαρλατανιές.

  Ο κος Σαββίδης έχω την γνώμη ότι λειτουργεί ως εκπρόσωπος της ρωσικης δούμας, εκφράζοντας τα συμφέροντα (οικονομικά και άλλα) της Ρωσίας και του ρωσικού πατριαρχείου ακολούθως.
  Στα σχόλιά του βλέπω αναφορές «για τζαμί που χτίζουμε στην Ρωσία», «για τις οικονομικές σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας», «θα θέσει το ζήτημα στο ρωσικό κοινοβούλιο» κλπ.
  Ελλάδα ?, Ελλάδα πουθενά.
  Το ίδιο πουθενά και Οικουμενικό Πατριαρχείο στην δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν οι περιοχές του Πόντου.

  Και βέβαια δεν πρόκειται ούτε αυτός ούτε όσοι βλέπουν στο πρόσωπο τον τσάρο των Ποντίων να μας απαντήσουν τι θα γίνει εάν θελήσουν και κάποιοι Τούρκοι να ασκήσουν τα θρησκευτικά τους πιστεύω με τον τρόπο του κου Σαββίδη.
  Να έρθουν για παράδειγμα 3000 Τουρκοι με αεροπλάνα και βαπόρια μισθωμένα από κάποιον Τούρκο μεγαεπιχειρηματία στο μουσείο-τζαμί στο Μοναστηράκι Αθηνών. Να ανεβάσουν κι ένα χότζα και να αρχίσουν…..

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 21/08/2009

 48. Συμφωνώ με την άποψη του ΣΑΡΑΝΤΑ ΜΗΛΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ότι πρέπει η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, να θέσει το θέμα μετατροπής της Μονής Παναγίας Σουμελά από μουσείο σε εκκλησία, όπως επίσης και το θέμα προστασίας και των άλλων μνημείων των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Να μην αφήσουμε ύποπτα κέντρα να πάρουν το πάνω χέρι που εν τέλει δεν θα κάνουν τίποτα απλά θα εξυπηρετήσουν συμφέροντα άλλων χωρών, της Ρωσίας συγκεκριμένα ενώ με τις ενέργειες τους θα δημιουργήσουν προβλήματα στους ντόπιους πληθυσμούς που εξακολουθούν να μιλάν ποντιακά.
  Βέβαια ποια κυβέρνηση. Αυτή δεν μπορεί να σβήσει μια φωτιά στο Βαρνάβα, όχι να προχωρήσουν σε τέτοιες ενέργειες.
  Και ποια Ομοσπονδία. Εδώ από ότι διαβάζω δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό θέμα της Μονής στο Βέρμιο. Ακούς εκεί η μονή να ελέγχεται από ένα σωματείο που είναι ΝΠΔΔ που το ελέγχει μία οικογένεια?
  Ποια είναι αυτή η οικογένεια?
  Πρέπει η Ομοσπονδία να πιέσει την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία να επιλύσει αυτά τα θέματα ειδάλλως οι Πόντιοι δεν τους ψηφίζουν.
  Με την υπάρχουσα κατάσταση είναι δικαιολογημένοι οι Πόντιοι να μιλάν με καλά λόγια για τον Σαββίδη.

  Σχόλιο από doukas | 22/08/2009

 49. «..Βέβαια ποια κυβέρνηση. Αυτή δεν μπορεί να σβήσει μια φωτιά στο Βαρνάβα..»

  Σσσσσσ….ο Κώστας σκέφτεται…

  http://www.enet.gr/?i=issue.el

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 23/08/2009

 50. Προς Μουμούλ και Κόκκινο Οκτώβρη … Αγαπητοί φίλοι … μια που μιλάμε για την αλήθεια και επειδή τυγχάνει να τη γνωρίζω προσωπικά μια που έχω ασχοληθεί και με τις επαφές με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω. Το προσκύνημα στον Πόντο και στην Παναγία Σουμελά γίνεται για Τρίτη Χρονιά και όχι Δεύτερη. Τα τελευταία δύο χρόνια στο Μοναστήρι ανεβαίνει και αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά και αυτό οφείλεται στον κ. Ιβάν Σαββίδη. Εγώ προσωπικά είμαι ο άνθρωπος που παρήγγειλα το αντίγραφο της εικόνας στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, την πλήρωσα και την μετέφερα στο Βέρμιο όπου τοποθετήθηκε δίπλα στην πραγματική Εικόνα. Πέρυσι ζητήθηκε να συνοδεύσουν την εικόνα μοναχοί από το Άγιο Όρος … Με επιστολή προς την Ιερά Κοινότητα (που όπως γνωρίζετε υπάγετε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο) ζητήθηκε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε την εικόνα να συνοδεύσει αντιπροσωπεία Μοναχών από το Όρος. Στην αρχή η αντίδραση ήταν απόλυτα θετική … τρεις μέρες πριν την αναχώρηση στις 10 Αυγούστου 2008 και αφού έχουμε συνομιλήσει επανειλλημένα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο οι ίδιοι οι Αντιπρόσωποι της Ιεράς Κοινότητας μας ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν γιατί υπάρχει «κάποιο πρόβλημα» … ακριβής έκφραση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα ενδεχόμενα που τέθηκαν μπροστά μας, ήταν 1. να αναβάλλουμε το προσκύνημα, 2. να το πραγματοποιήσουμε χωρίς ιερείς … αδιανόητο, 3. να ζητήσουμε από ελληνικής καταγωγής ιερείς της Ρωσσικής Εκκλησίας να συνοδεύσουν την εικόνα … όπως και έγινε. Όπως και εφέτος έτσι και πέρυσι στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Σαββίδης ζήτησε 1. να στηριχθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο και 2. να λειτουργεί έστω για μια φορά το χρόνο το Μοναστήρι ώς Εκκλησία. Για την ιστορία, το 2008 η εικόνα παραδόθηκε από τον Πατέρα Σεραφείμ στο Βέρμιο στον αδελφό του κ. Σαββίδη Παύλο και μεταφέρθηκε οδικά στην Τραπεζούντα για να παραδοθεί στα χέρια του Πρωθιερέα της Μητρόπολης του Νοβοτσερκάσκ Πατέρα Αλέξανδρου Γρηγοριάδη.
  Φέτος και πάλι τέθηκε το θέμα και μάλιστα στα μέσα Ιουνίου επισκέφθηκα προσωπικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο βάζοντας τα συγκεκριμένα ζητήματα και ζητώντας να συνάντηση του κ. Σαββίδη με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ.Βαρθολομαίο ώστε να ζητηθεί η Ευλογία Του και η συνοδεία της Εικόνας από Ιερείς Εκπροσώπους Του. Μάλιστα στάλθηκε και επιστολή γι’ αυτό το σκοπό. Η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι και σήμερα που μιλάμε. Στις 8 Αυγούστου 2009 με επιστολή του κ. Σαββίδη προς τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά ζητήθηκε να παραδοθεί το αντίγραφο της Εικόνας και πάλι σύμφωνα με τους Εκκλησιαστικούς Κανόνες και το Εκκλησιαστικό Τυπικό. Έτσι στις 14 Αυγούστου 2009 η εικόνα παραδόθηκε στον κ. Σαββίδη από τον Μητροπολίτη Βαροίας και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμωνα δι ευχών του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου και μεταφέρθηκε στον Πόντο αεροπορικώς στις 15 Αυγούστου 2009. Την εικόνα παρέλαβε και πάλι ο Πρωθιερέας Αλέξανδρος Γρηγοριάδης, μόνο που φέτος οι Τούρκοι του απαγόρεψαν να φέρει άμφια και τον Ιερατικό του Σταυρό. Παρά τα προβλήματα και πάλι η εικόνα έφτασε με πομπή στο Μοναστήρι και στο χώρο κάτω από τις σκάλες (και όχι 3 – 4 χιλιόμετρα μακριά) τοποθετήθηκε όπως και πέρυσι για να διαβεστεί παράκληση. Η εμφάνιση του Βησσαρίωνα θεωρληθηκε από πλευράς ως θετικά ανταπόκριση από πλευράς Οικουμενικού Πατριαρχείου και έτσι αμέσως μπήκε μπροστά… Δεν απαίτησε ούτε φυσικά επέβαλλε σε κανέναν την παρουσία του που για μας ήταν αυτονόητη. Η συνέχεια γνωστή … το επεισόδιο με την κυρία που στημένα εμφανίσθηκε είχε συνολική διάρκεια 4 λεπτών .. Για όποιον έχει αμφιβολίες για το στήσιμο, θέτω στη διάθεσή του ολόκληρο το βίντεο της περυσινής και της φετινής εκδήλωσης ώστε να υπάρξει σύγκριση.. Από εκεί και πέρα η Εΐκόνα ανέβηκε στο Μοναστήρι, τοποθετήθηκε σε κόγχη στι Ιερό και προσκυνήθηκε από τους χιλιάδες που ήταν εκεί.
  Σε όλες τις συνεντεύξεις που έδωσε ο κ. Σαββίδης τόνισε και πάλι την ανάγκη στήριξης και ανάδειξης του ρόλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ζήτησε να λειτουρούν ως εκκλησίες έστω για μια φορά το χρόνο η Αγία Σοφία και η Παναγία Σουμελά. Μίλησε και πάλι για Ενότητα όλου του Ελληνικού λαού. Και ρωτάω ο αφελής και σας παρακαλώ εξηγήστε μου αν κάνω λάθος;
  1. Ακούσατε κάποιον από τους Οργανωτές να θέτει ζήτημα αμφισβήτησης του Οικουμενικού Μας Πατριαρχείου;
  2. Διαφωνεί κάποιος με αυτά που ζητάμε;
  Από που λοιπόν προέρχονται αυτά τα σενάρια, ποιος τα δημιουργεί και ποιόν τελικά εξυπηρετεί η αναπαραγωγή τους. Ας μου πουν οι συγκεκριμένοι δύο (Μαμούλ σε αυτούς απευθύνετε το σημείωμα) Γεωργιάδης και ο άλλος που έγραψε το κατάπτυστο δημοσίευμα με τον τίτλο «Παναγία Σουμελά. Πολιτική η Θρησκευτική Πανήγυρις;» ποιον ακριβώς εξυπηρετούν και τι ακριβώς αμφισβητούν;. Σε ποιούς 500 Ρώσους Τουρίστες αναφέρονται; Εννούν τα μέλη και τη νεολάια των Ελληνικών Κοινοτήτων της Ρωσίας; Σε ποιούς αναφέρονται; Από που προέρχεται η φιλολογία που αναπαράγουν; Ποιόν οφελεί σε τελική ανάλυση αυτή η παραφιλολογία; Αγωνίζονται να σταματήσουν τι; Σε τι τους ενοχλεί αυτή η πρωτοβουλία; Και τέλος σε τι τους ενοχλεί ο Σαββίδης; Τον ξέρουν;
  Τέλος έχω κάποιο πρόβλημα … Εγώ γράφω επώνυμα και προκαλώ όποιον αμφισβητεί αυτά που λέω να του τα αποδείξω και με έγγραφα και με εικόνες… και με συγκεκριμένα ονόματα … Παρακαλώ να κάνετε τουλάχιστον το ίδιο.

  Σχόλιο από Ευτυχίδης Θράσος | 24/08/2009

 51. ευχαριστω για την διαφημιση,αλλα το «καταπτυστο»κειμενο δεν το εγραψα εγω. εγω απλως πληρωσα απο την τσεπη μου ολα τα εξοδα μου και της συζυγου για το προσκυνηματικο ταξιδι και δεν ειμαι υπαλληλος παραγοντων ξενου κρατους.με πληρωνει το ελληνικο δημοσιο.

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 24/08/2009

 52. Ακούσατε κάποιον από τους Οργανωτές να θέτει ζήτημα αμφισβήτησης του Οικουμενικού Πατριαρχείου;

  Νομίζω το ερώτημα είναι αφελές… και να υπήρχε – που υπάρχει – κανείς δεν είναι τόσο αφελής ή ηλίθιος για να ομολογήσει ότι αμφισβητεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

  Νομίζω το λάθος που κάνεις είναι ότι βλέπεις αποσπασματικά μια ενέργεια, που σε γεμίζει ικανοποίηση, αλλά δεν εξετάζεις το πλαίσιο που αυτή εντάσσεται.

  Παρακολουθώντας τις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας αλλά και τη σύγκρουση Οικουμενικού – Ρωσικού Πατριαρχείου, το πράγμα αλλάζει…

  Εξάλλου, που ήταν ο κ. Σάββίδης με την αμύθυτη περιουσία τα προηγούμενα χρόνια; Τυχαία οργανώνει το προσκύνημα την τελευταία διετία ή τριετία;

  Που όλως τυχαία, παίζεται το μεγαλύτερο ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή και έχουμε την επαναπροσέγγιση Μόσχας – Άγκυρας;

  Που όλως τυχαία, τηντελευταία τριετία το Ρωσικό Πατριαρχείο αμφισβητεί τα πρωτεία του Οικουμενικού;

  Αναφορικά με τα υπόλοιπα:
  1. Πλήθος δημοσιευμάτων αναφέρει ότι ο κ. Σαββίδης οργανώνει το ταξίδι τα τελευταία 2 χρόνια.
  2. Δηλώσεις και άρθρα από το ΣΑΕ αλλά και του ιδίου παραθέσαμε για να τεκμηριώσουμε ισχυρισμούς.
  3. Από δελτία τύπου, αναλύσεις και άρθρα ύπάρχουν στοιχεία για τα περιγραφόμενα.

  Και για να αντιστρέψουμε το ερώτημα… εσύ υπασπιστής του Σαββίδη είσαι και κόπτεσαι τόσο για δαύτον; Στην τελική εμείς κριτική σε ενέργειες ασκούμε.

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 24/08/2009

 53. Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο δημοσιεύτηκε στην «Καθημερινή» της Κυριακής. Θέτει ψύχραιμα κάποια ζητήματα. Δείτε το κομμάτι που αναφέρεται στον Πόντο :

  Κωνσταντινούπολη και Πόντος σε πορείες αντίστροφες

  [Ανασυγκρότηση των Ρωμιών, εγκατάλειψη του Ποντιακού]

  Του Τακη Καμπυλη

  H σημασία της συνάντησης και του γεύματος στο εξοχικό της Kεσμπάν Xατεμί στην Πρίγκηπο προκύπτει ακόμη και από μερικούς συμβολισμούς: η Kεσμπάν Xατεμί και ο σύζυγός της συγκαταλέγονται στους κορυφαίους νομικούς της Tουρκίας. Εχουν στενές προσωπικές σχέσεις με τον Tαγίπ Eρντογάν – εκτός των άλλων θεωρούνται και βαθιά πιστοί μουσουλμάνοι. H Kεσμπάν Xατεμί είναι επίσης νομική σύμβουλος του Oικουμενικού Πατριάρχη κ. Bαρθολομαίου.

  Aλλά το περασμένο Σάββατο του Δεκαπενταύγουστου, στην Tουρκία, συνέβη ακόμη ένα γεγονός ελληνικού ενδιαφέροντος. Tο προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά στην Tραπεζούντα. Aπό τα χαμόγελα και τις αβρότητες μεταξύ Eρντογάν – Bαρθολομαίου στα μικροεπεισόδια, την ίδια μέρα, της Tραπεζούντας που συμβολοποιήθηκαν από τους Π. Ψωμιάδη και Στ. Παπαθεμελή που τραγουδούν συγκινημένοι τον Εθνικό μας Υμνο. (Δημοσίως σε τουρκικό έδαφος).

  H νέα πολιτική του Oικουμενικού Πατριάρχη που αποδίδει αποτελέσματα (πάντως ως προς τη διασφάλιση του Πατριαρχείου), το περασμένο Σάββατο, βρέθηκε «απέναντι» στην πολιτική της συγκίνησης, εκεί στην Τραπεζούντα.

  Eπισήμως, ο Eρντογάν επισκέφθηκε την Πρίγκηπο για άλλους λόγους. Tα νησιά του Bοσπόρου ελέγχονταν χρόνια από το AKP, αλλά στις πρόσφατες εκλογές έδωσαν την υποστήριξή τους στον Mπαϊκάλ. Σκοπός της επίσκεψης ήταν –επισήμως– η αλλαγή του κλίματος. (Αλλη συγκυρία κι αυτή: ο Mπαϊκάλ έχει προσφύγει στο Aνώτατο Δικαστήριο κατά του νέου νόμου της κυβέρνησης του ΑΚΡ περί βακουφίων – με τον οποίο ικανοποιούνται, έστω μερικώς, αιτήματα της μειονότητας. Oι Pωμιοί ζουν αυτές τις μέρες στον πυρετό του νέου νόμου αφού η προθεσμία αιτήσεων για επιστροφή ιδιοκτησιών λήγει στις 28 Aυγούστου).

  Προφανώς, έλεγε πηγή από το Πατριαρχείο, ήταν γνωστή (και αποδεκτή) η «σύμπτωση» της παρουσίας Bαρθολομαίου στο ίδιο νησάκι, όπου οι συμβολισμοί είναι επίσης ισχυροί: η επιστροφή του (κτιρίου του) ορφανοτροφείου είναι η πρώτη μεγάλη νίκη του Πατριαρχείου κατά του τουρκικού κράτους (ξεκίνησε το 2005 και ανετέθη από τον Oικουμενικό Πατριάρχη στον Nίκο Aλιβιζάτο και τον Γιάννη Kτιστάκι).

  «Γι’ αυτό, περιγράφει κάποιος αυτόπτης, αιφνιδιαστήκαμε όταν ο Eρντογάν ζήτησε να επισκεφθεί το ορφανοτροφείο. Bρήκαμε τον κ. Λαιμόπουλο (πρόεδρο της τοπικής κοινότητας) για να μαζέψει μερικά παιδάκια, ενώ ο Πατριάρχης με άμαξα μόλις πρόλαβε να φθάσει πριν από τον Eρντογάν για να τον υποδεχθεί ως οικοδεσπότης».

  Η πολιτική Βαρθολομαίου

  Στο Πατριαρχείο έχουν κάθε λόγο να νιώθουν ευχαριστημένοι από την πολιτική του Oικουμενικού Πατριάρχη. Aυτή –λένε άνθρωποι που έχουν ζήσει από κοντά τη νέα εποχή– βασίστηκε σε δύο άξονες. Στο εσωτερικό της μειονότητας ενεθάρρυνε τη νέα ελίτ των Pωμιών απέναντι στο ρωμέικο κατεστημένο – γεγονός που επισημοποιήθηκε στην πρώτη συνάντηση της Πόλης το 2006. Παράλληλα, με την αποκατάσταση σφετερισμών απόδυναμώθηκαν άλλοι παράγοντες της μειονότητας, έτσι σημερα ο μοναδικός συνομιλητής εκ μέρους της είναι ο Oικουμενικός Πατριάρχης. Στο εξωτερικό ο Πατριάρχης αναζήτησε κύρος και επαφές. Tα μεγάλα ταξίδια για την Oικολογία συμπεριλαμβάνουν και μερικές δεκάδες κατ’ ιδίαν επαφές με σημαντικούς διεθνείς παράγοντες. H αύξηση του γοήτρου του Πατριάρχη επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη.

  Στο «Ποντιακό» τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καθόλου έτσι. Πάντως, και σ’ αυτό τον χώρο (όπως δείχνει και ο συμβολισμός του περασμένου Δεκαπενταύγουστου) φαίνεται να αναδύεται ένας νέος ισχυρός παράγοντας: Ο Ιβαν Σαββίδης. Ρώσος βουλευτής, αλλά και εκπρόσωπος του ελληνικού κράτους, διορισμένος στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού ως υπεύθυνος για τα ομογενειακά της ανατολικής Ευρωπης. Ο (προφανής) πλούτος του, αποτέλεσμα της ραγδαίας επαγγελματικής του ανέλιξης από απλό υπάλληλο σε πρόεδρο μεγάλης (πρώην) κρατικής καπνοβιομηχανίας στο Ροστόβ (μεγάλο κέντρο Ποντίων μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα), προσδίδει στο προφίλ του. Μπορεί να μην μιλάει ελληνικά, αλλά έγινε αποδεκτός όχι μόνο μεταξύ των παλιννοστούντων από το ’90 και μετά, αλλά και από τους τρίτης και τεταρτης γενιάς Ποντίους της Ελλάδας. Η διοργάνωση τριών μέχρι σήμερα μαζικών επισκέψεων προσέλαβε τον χαρακτήρα «προσκυνήματος» κι έτσι το συγκινησιακό καλύπτει το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το λεγόμενο «ποντιακό».

  Εκλογική δύναμη

  Σήμερα κάποιοι υποστηρίζουν ότι το Ποντιακό ξαναγύρισε εκεί απ’ όπου άρχισε. Στην Eλλάδα οι Πόντιοι απετέλεσαν –ιδίως από το 1981 και μετά – ένα πολύ συγκροτημένο κομμάτι του εκλογικού σώματος, σε σχέση με την αφωνία του πρόσφατου παρελθόντος. Tο ΠAΣOK πόνταρε εκλογικά στο ποντιακό στοιχείο, (τρίτης και τέταρτης γενιάς). Mε κονδύλια, με τα λαογραφικά, με τη Σουμελά αντί για την Tήνο –ακόμη και με σίριαλ στα ποντιακά στο κρατικό κανάλι– επεδίωξε να αποκτήσει προνομιακή πρόσβαση. Kαι, σε μεγάλο βαθμό, το πέτυχε. Πάντως, τον πρόσφατο επαναπατρισμό από την πρώην Σοβιετική Ενωση τον υπέγραψε η Oικουμενική.

  Mε τα κύματα των πρώτων παλιννοστούντων το ποντιακό εκλογικό σώμα θα αποκτήσει προστιθέμενη (εκλογική αξία) αν βρεθεί τρόπος που κατά μία έννοια θα ενοποιεί τους νυν και τους ερχόμενους – κι αυτό παρά το μέγεθος ενός νέου προβλήματος: στην καθημερινότητα (και στην πρόσβαση σε αυτήν) οι διαφορές μεταξύ απογόνων προσφύγων και νέων παλιννοστούντων είναι μεγάλες.

  Aπό τα χρόνια της Oικουμενικής κυβέρνησης και μέχρι το 2000, το ενοποιητικό στοιχείο αναζητείται στο συναίσθημα, με τη θετική ανάδειξη ιδιαιτεροτήτων των Ποντίων, αλλά και με την αναζήτηση της κοινής(;) καταγωγής. O Πόντος πρώτη φορά γίνεται τόσο ορατός στην Eλλάδα. H ελληνική Bουλή αναγνωρίζει την «ποντιακή γενοκτονία» (και παραμένει σε θλιβερή μοναξιά στο θέμα). Το 1995-96 οργανώνονται ολόκληρες επιχειρήσεις φανερά (και μυστικά) από Ελληνες αξιωματούχους (και αξιωματικούς) που αναζητούν κρυπτοχριστιανούς στα μέρη του Πόντου. Παράλληλα, το συναίσθημα αποκτά την αλήθεια του, όταν οι πρώτοι Πόντιοι επισκέπτες από την Eλλάδα, έκπληκτοι, ακούνε να μιλούν τη γλώσσα τους, εκεί στον Πόντο. Ακόμη.

  Από το 2000 και μετά το ελληνικό κράτος σταδιακά εγκαταλείπει αυτή την πολιτική –της δημιουργίας ή αναζωπύρωσης του Ποντιακού– αφού δεν απέδωσε παρά μόνο στην εσωτερική κομματική αντιπαλότητα.

  Ομως το συναίσθημα παραμένει δυνατό και τροφοδοτούμενο από τον όλο και μεγαλύτερο αριθμό προσκυνητών. Και είναι –όπως όλα τα ισχυρά συναισθήματα– δυνητικά ανεξέλεγκτο. Και πολιτικά αναποτελεσματικό – αφού (πάλι) καταναλώνεται στην εσωτερική πολιτική αγορά.

  Από την οποία δείχνει να αυτονομείται όλο και περισσότερο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην Πρίγκηπο βεβαιώνουν πως ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης «με δική του πρωτοβουλία αναφέρθηκε στο θέμα της Χάλκης» έστω κι αν αμέσως μετά μίλησε και για το «τζαμί στην Αθήνα» – οπότε, «ο Πατριάρχης φρόντισε να κάνει αμέσως σαφές ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές του».

  Η διατήρηση τέτοιων σχέσεων με τον ίσως σημαντικότερο Τούρκο πολιτικό μετά τον Κεμάλ είναι σαφώς μια αποτελεσματική πολιτική, μια ομπρέλα ασφαλείας για το Πατριαρχείο και τους Ρωμιούς έστω κι αν στην Ελλάδα διατυπώνονται οι πρώτες γκρίνιες: ότι «ο Ερντογάν επιδιώκει να μετατρέψει τον Πατριάρχη σε ηγέτη θρησκευτικής μειονότητας, ενώ η μειονότητα της Πόλης αναγνωρίζεται ως εθνική από τη Συνθήκη της Λωζάννης».

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 24/08/2009

 54. Να και η η-διεύθυνση:

  http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_23/08/2009_326641

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 24/08/2009

 55. Ματσουκάτε θενκς για το αρθρο. Ν’ αναφέρω και ‘γω ότι οι Παναγίες Σουμελές αυξάνονται και πληθύνονται. Στο Μενίδι από χρόνια προσπαθούν οι πρόσφυγες από την ΕΣΣΔ να δημιουργήσουν τη δική τους Παναγία Σουμελά στους πρόποδες της Πάρνηθας, ενώ στην Αυστραλία , στην περιοχή της Μελβούρνης έχουν προχωρήσει πολύ το εχείρημα. Όμως οι πιο πετυχημένοι στον αγγλόφωνο κόσμο πρέπει να είναι οι αμερικανο-πόντιοι. Οι οποίοι στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο West Milford τού βορείου New Jersey, φαίνεται ότι τα έχουν καταφέρει.

  Να ένα κείμενο για την αμερικανο-σουμελιώτισα:


  «Σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, αλλά και όπου ζει ελληνισμός στα πέρατα της κόσμου, υπάρχει και μια εκκλησία αφιερωμένη στη Παναγιά. Χιλιάδες πιστοί συρρέουν, ειδικά το Δεκαπενταύγουστο, «το Πάσχα του καλοκαιριού», όπως το αποκαλούσε ο Φώτης Κόντογλου, για να προσευχηθούν ευλαβικά στη Χάρη της.

  Τη δικιά τους Μεγαλόχαρη, την «Παναγία Σουμελά», μια μικρή και συμβολική απεικόνιση της μακρινής αλησμόνητης πατρίδας τους, έχουν οι Πόντιοι της Αμερικής και του Καναδά, στους πρόποδες των Απαλαχίων Ορέων, στο West Milford τού βορείου New Jersey.

  Όλα ξεκίνησαν το 1982, όταν ιδρύεται στη Νέα Υόρκη το Ιερό Ίδρυμα «Panagia Soumela Pontion Amerikis, Inc.», με σκοπό την αναβίωση τού Ιερού Προσκυνήματος τού δεκαπενταύγουστου στην «Ποντιακή Γη τού Νέου Κόσμου».

  Πολλά χρόνια αργότερα, το 2005, ιδρύεται το «Holy Institution Panagia Soumela, Inc.», που προχωρά στην αγορά ενός οικοπέδου 15,4 στρεμμάτων στο West Milford τού βορείου New Jersey. Στο οικόπεδο υπάρχουν χριστιανική εκκλησία, πολιτιστικό κέντρο και ένα οίκημα. Τον περασμένο Ιουνίου το Ίδρυμα προχώρησε και σε μία δεύτερη αγορά οικοπέδου, όμορου με το υπάρχον οικόπεδο στο West Milford. Έτσι, η συνολική επιφάνεια των δύο οικοπέδων, έφτασε τα 30.8 στρέμματα.

  Το ενδιαφέρον των ομογενών για το φετινό 26ο τριήμερο πανηγύρι και Ιερό Προσκύνημα, που θα διοργανώσει το Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής, είναι αυξημένο. Αναμένεται μεγάλη συμμετοχή ελλήνων, και μη, όχι μόνο από τη Νέα Υόρκη, αλλά και από άλλες πολιτείες, όπως η Πενσιλβάνια, το Κονέκτικατ και τη Μασαχουσέτη. Για την διευκόλυνση των προσκυνητών το Ιερό Ίδρυμα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Νέας Υόρκης «Κομνηνοί», έχουν μισθώσει τέσσερα λεωφορεία, με τα οποία την Κυριακή θα μεταφέρουν δωρεάν τους ομογενείς, από και προς τη Νέα Υόρκη.

  Όπως επισημαίνει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο πρόεδρος του Ιδρύματος Δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν αύριο, και θα διαρκέσουν μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, θα αποτελέσουν σταθμό για την περαιτέρω πορεία του Ιδρύματος και για την υλοποίηση της υπόσχεσης που είχαν δώσει κατά την διάρκεια του περσινού πανηγυριού για την μετατροπή του σε πρότυπο εθνικο-θρησκευτικό, πολιτιστικό και ερευνητικό κέντρο των Ποντίων στο Νέο Κόσμο.

  Οι εορταστικές εκδηλώσεις, όπως αναφέρεται και στην σχετική ανακοίνωση, που καταχωρήθηκε στα ομογενειακά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θα ξεκινήσουν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στις 5 το απόγευμα με την τελετή ενάρξεως του πανηγυριού και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συνοδεία ποντιακής λύρας.

  Το Σάββατο 15 Αυγούστου το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα ψαλλεί Μέγας Εσπερινός. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της εικόνας, πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσεται στο ομώνυμο μοναστήρι στο όρος Βέρμιο, στο χωριό Καστανιά του νομού Ημαθίας. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το μεγάλο ποντιακό ξεφάντωμα.

  Την Κυριακή, 16 Αυγούστου, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με τον πανηγυρικό όρθρο, και Αρχιερατικό συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου και συνιερουργούντος του Επισκόπου Φασιανής κ. Αντωνίου. Θα ψαλλεί αρτοκλασία και θα τελεστεί μνημόσυνο για τους απανταχού κεκοιμημένους Ποντίους αδερφούς.

  Στη συνέχεια θα γίνει η λιτάνευση της εικόνας και μετά την απόλυση θα ξεκινήσει το πρόγραμμα με τους χαιρετισμούς των επισήμων και ένα πλούσιο παραδοσιακό γλέντι στην ύπαιθρο, με ποντιακή λύρα, χορευτικά συγκροτήματα και πλούσια λαχειοφόρο αγορά.

  Φυσικά, οι επισκέπτες θα γευτούν και τα πολύ νόστιμα παραδοσιακά φαγητά που ετοιμάζουν κάθε χρόνο οι πόντιες νοικοκυρές, μαζί με τις πεντανόστιμες πίτες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος.

  Κείμενο: Ριμπά Δ.

  Πηγή: «ΑΠΕ-ΜΠΕ» 15-08-2009

  ——————————————————————-

  ΠΑΛΙΑ ΛΕΓΑΜΕ:

  «ΕΝΑ-ΔΥΟ-ΤΡΙΑ,
  ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ»….

  ΣΗΜΕΡΑ, ΕΛΕΩ ΜΕΤΑΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΘΑ ΛΕΜΕ:

  «ΜΙΑ-ΔΥΟ-ΤΡΕΙΣ,
  ΠΟΛΛΕΣ ΧΡΥΣΟΦΟΡΕΣ ΠΑΝΑΓΙΕΣ»
  8)

  ——————————————————————-

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 24/08/2009

 56. omer sorry

  alla simera leme

  ena dyo tria xrisofora idrymata

  Σχόλιο από einos | 25/08/2009

 57. Καλά αγωνίζονται τα λεβεντόπαιδα της ΠΟΕ για την αλλαγή του νομικού καθεστώτος του χρυσοφόρου Ιδρύματος (Θου Κύριε…)

  Αλλά πέρα από τα αντιοικολογικά δελτία τύπου – ευτυχώς υπάρχει και το διαδίκτυο – τα dvd, τις πορείες και τις παραστάσεις ενώπιων αρχών και εξουσιών… καλό είναι να συντάξουν και καμια πρόταση για την επόμενη μέρα.

  Γιατί όσο η διεκδίκηση μένει στο διοικητικό μέρος, τόσο εδραιώνεται η πεποίθηση στον κόσμο ότι η μοναδική επιδιωκώμενη αλλαγή είναι να φύγουν αυτοί και να έρθουμε εμείς.

  Πολλά και διάφορα ψελλίστηκαν κατά καιρούς, αλλά μια συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση οργάνωσης και λειτουργίας του Ιδρύματος (μορφή, δομή, διοίκηση, κλπ) προς το Υπουργείον Εκπαιδεύσεως & Θρησκευτικών Πεποιθήσεων δεν είδα...

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 25/08/2009

 58. «..Ας μου πουν οι συγκεκριμένοι δύο (Μαμούλ σε αυτούς απευθύνετε το σημείωμα)..»

  Θράσο Ευτυχίδη

  Από πουθενα στα προηγούμενα σχόλια σου δεν προκύπτει ότι αναφέρεσαι στους «συγκεκριμένους δύο» όταν ανάμεσα στα άλλα λες «..Σκεφθείτε τι κάνετε και τι εξυπηρετείται και κλάψτε για την κατάντια σας…»
  Αλλά τέλος πάντων, αφου ισχυρίζεσαι ότι έτσι είναι….

  Όσον αφορά «το ερέχτεν ο πάρδον τα κακαλα τ’ « ή αλλιώς το «ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ … ΕΣΕΙΣ ΑΠΛΑ ΚΑΘΙΣΤΕ ΝΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ» προσωπικά δεν μου λέει απολύτως τίποτα.
  Τόχω ξανακούσει πολλές φορές, μια εκ των οποίων πριν μερικά χρόνια όταν μοιράζονταν card visit σε πολεις του Πόντου…..
  Ιστορία έχουν γράψει πολλοί και έχουν γραφτεί πολλοί.
  Ο καθένας με τα χρώματά του, άσπρα, κόκκινα κίτρινα και άλλα…..

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/08/2009

 59. Πραγματικά, διαβάζοντας τα σχόλια και ειδικά τα υπεροπτικά του κ. Θράσου Ευτυχίδη: «Εμείς γράφουμε ιστορία….» θα ήθελα να μας αναλύσει τι ιστορία γράφουν;

  Γιατί γνωρίζουμε ότι «ιστορία έγραφαν» και κάποιοι άλλοι τριγυρνώντας στον Πόντο τη δεκαετία του ’90. Άλλοι ως ιεραπόστολοι και άλλοι ως πράκτορες (μάλλον σαν τον αστυνόμο Κλουζό). Το αποτέλεσμα εκείνου του «γραψίματος ιστορίας» ήταν τραγικό για τους Πόντιους της περιοχής. Αλλά το αυτάκι των τότε ενόχων μάλλον ουδόλως ίδρωσε.

  Πιθανόν να μην τα γνωρίζει αυτά ούτε ο κ. Ευτυχίδης, ούτε ο κ. Σαββίδης και να πιστεύουν ότι για πρώτη φορά γίνεται κάτι.

  Αν μου επιτρέπετε να πω τη γνώμη μου: Είναι εκατό φορές σημαντικότερες οι επισκέψεις των απλών Ποντίων της Ελλάδας στους γενέθλιους τόπους και η επαφή με τους ντόπιους ομόγλωσσούς τους καθώς και περιπτώσεις όπως του Βαχίτ Τουρσούν, παρά τα ταρατατζούμ με τον Ψωμιάδη και τον Παπαθεμελή.

  Επίσης θα ήθελα να πώ ότι διαφωνώ με όσους συν-σχολιαστές μίλησαν απαξιωτικά για τον κ. Σαββίδη ή για τους Πόντιους της Ρωσίας και της Γεωργίας. Πολλές φορές η υπεροψία του Ελλαδίτη, που νομίζει ότι μόνο αυτός έχει δικαιώματα και τις πιο πολλές φορές δεν βλέπει ούτε την τύφλα του, τον κάνει να φαντάζει κωμικός. Αλλά τι να κάνουμε; Είναι κι αυτό κομμάτι δικό μας!

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 25/08/2009

 60. Νομίζω Ματσουκάτες ότι οι περισσότεροι συνομιλητές αντιμετώπισαν τον κ. Σαββίδη με τον δέοντα σεβασμό και η όποια κριτική και επιφυλακτικοτητα τους ήταν μετρημένη και εντός των ορίων.

  Βέβαια από την άλλη, η συναισθηματική διπλωματία ορισμένων εμποδίζει να δούμε κάποια πράγματα καθαρά…

  Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | 26/08/2009

 61. Σωστός ο Κόκκινος Οκτώβρης! Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όσο γίνεται τα πράγματα, χωρίς να θίγουμε κανένα και χωρίς να φανταζόμαστε ιστορίες με πράκτορες και πατριάρχες που σφάζονται στην ποδιά της Παναγίας.

  Αλήθεια βρε σύντεκνοι, η ΠΟΕ τι κάνει; Έχει άποψη για το θέμα; Έχει συζητήσει ποτέ για τους Πόντιους της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Γεωργίας, τα μνημεία μας που τα κακοποιεί η νεόκοπη τουριστική αντίληψη των Τούρκων εθνικιστών;

  Ή η ΠΟΕ ζει αποκλειστικά τον (αντι)τανιμανιδικό της Νιρβάνα;

  Τι λένε επ’ αυτών των ερωτημάτων οι φίλοι μας συν-αριστεροπόντιοι που γνωρίζουν περισσότερα;

  Άϊντε μιλήστε! Δεν είναι ανάγκη να σας τα βγάζουμε με το τσιγγέλι…

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 26/08/2009

 62. τους ανθρωπους της ποε τους κοβετε. συνεχιστε,συνεχιστε…

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 26/08/2009

 63. Ματσουκάτε
  Ορθά λες :
  «..Πολλές φορές η υπεροψία του Ελλαδίτη, που νομίζει ότι μόνο αυτός έχει δικαιώματα και τις πιο πολλές φορές δεν βλέπει ούτε την τύφλα του, τον κάνει να φαντάζει κωμικός..»

  Όμως ,εάν ο κος Ευτυχίδης μας μεταφέρει ακριβώς τις δηλώσεις του κου Σαββίδη και ισχύει η κατά τον κο Ευτυχίδη παρακάτω δήλωση:
  “ΕΜΕΙΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ … ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΤΗ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ”
  ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ

  υπεροψίες και τύλφες υπάρχουν και αλλού…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 26/08/2009

 64. Συμφωνώ και επαυξάνω!!!

  Γι αυτό ρώτησα τον κ. Ευτυχίδη τι εννοεί λέγοντας «γράφουμε ιστορία….»

  Πιθανόν να γίνονται πράγματα που εμείς ούτε μπορούμε να τα φανταστούμε.

  Γι αυτό περιμένω με αγωνία την απάντησή του.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 26/08/2009

 65. sarantamilakokkina περασα μόνο να σου πώ ενα Γειά ..ελπίζω νασαι καλά ..Τι γινανε τα Φεγγάρια Φετος;

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 26/08/2009

 66. χμμ

  Φέτος… σχεδόν κάλμα…. 🙂
  http://sarantamilakokkina.wordpress.com/2009/08/20/kalma/

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 26/08/2009

 67. ξαναδιαβασα και τα 66 σχολια και αναρωτιεμαι πως ειναι δυνατον ενα κατα τα αλλα «αριστερο» σαιτ να μην ασχοληθηκε ιδιαιτερως με τα «ψωμιαδικα» της τραπεζουντας το 15αυγουστο. εναν νομαρχη τον οποιο πλειστακις ενεπλεξαν οι»συντροφοι»στα περι «εθνολαικισμου» κατηγορωντας τον για τη σταση του σε μια σειρα ζητηματων.τουναντιον παρατηρηθηκε αιδημων σιωπη επ αυτων(των ψωμιαδικων σοου)που δημιουργησαν ανυπερβλητα προβληματα σε σοβαρα θεματα.ελπιζω να μην( και δεν θελω να υποψιαστω) οτι ενοχλησε το γεγονος πως το ξεκαρφωμα της πολιτικης νομαρχη στο μεγα μοναστηρι εγινε δημοσιως και ενυπογραφως απο εναν «καταραμενο εθνικιστη». αλλα οι σοβαροι εθνικιστες ξερουν να ξεχωριζουν την ηρα απο το σταρι.και εχουν το θαρρος της δημοσιας γνωμης,συγγνωμης,συνθεσης,αποκαλυψης.τα αλλα ειναι «αριστεριες»,χαλαρες,εκ του ασφαλους,πομφολυγες,τιποτιες. με τις υγίες σας..

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 03/09/2009

 68. Στο σόου δεν πήρε μόνο μέρος ο Ψωμιάδης. Πήραν και κάποιοι ποετζήδες, όπως ο μεσαίος μυστακοφόρος κύριος του βίντεο και ο κ. Φωτιάδης και πλείστοι άλλοι ποσπίτες και μη.

  Καλό θα ήταν το μπλογκ σας να ανοίξει μια συζήτηση σε βάθος για τις τάσεις που υπάρχουν στον ποντιακό χώρο, τα κέντρα που δημιουργούνται, τις παρέμβάσεις που οργανώνουν. Να γίνει επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση. Χωρίς όμως τους ντιβριμ-ντίβριμ συνηθισμένους ήχους και χωρίς τους γνωστούς-άγνωστους που βρίζουν, φτύνουν, κλάνουν ασυστόλως νομίζοντας ότι είναι η ενσάρκωση του Πόντιου Θεού επί της γης.

  Πάντως κατέθεσα παραπάνω μια ερώτηση στο σχόλιο 59 προς τον κ. Ευτυχίδη για το τι εννοεί γράφοντας ιστορία. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν πήρα καμιά απάντηση. Πάντως περιμένω…

  Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι ο αντμινίστωρ του Π&Α σημείωσε ευστόχως με μαύρο κάποιες από τις επισημάνσεις μου του σχ. 59, πιστεύω ότι συμφωνείτε και σεις μαζί μου.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 03/09/2009

 69. Η Παναγία Σουμελά στο κόσμο Της

  του Κωνσταντίνου Γαβρίδη

  Γενικού Γραμματέα
  της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος

  Ένα ζήτημα που απασχολεί με ιδιαίτερη ένταση τον ποντιακό ελληνισμό είναι το νομικό και διοικητικό καθεστώς που διέπει το θρησκευτικό, πατριωτικό και εθνικό σύμβολο των ποντίων αλλά και των πανελλήνων, το Ιερό Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, στο οποίο από το έτος 1963 επιβλήθηκε και παγιώθηκε ένα κλειστό οικογενειοκρατικό προσωπαγές καθεστώς διοίκησης, με συνέπεια ο πρόεδρός του επί 46 συναπτά έτη να προέρχεται από μια οικογένεια, συνεπικουρούμενη από ένα στενό κύκλο συμπραττόντων και εναλασσόμενων στην διοίκηση προσώπων, μελών του ομώνυμου σωματείου Παναγία Σουμελά.

  Η επί μακρά σειρά ετών συνεχής άσκηση της διοίκησης του Ιδρύματος από τον ίδιο στενό κύκλο προσώπων, εξέθρεψε ιδιοκτησιακές και αυταρχικές αντιλήψεις, εκδηλούμενες συχνά με δημόσιες προκλητικές και επιθετικές ανακοινώσεις κατά των διαφωνούντων δηλαδή της συντριπτικής πλειοψηφίας του ποντιακού ελληνισμού.

  Στις ανακοινώσεις τους αυτές αυτοαποκαλούνται «Δημιουργοί και Ιδιοκτήτες των πάντων υπό την φυσική και πνευματική έννοια» «Ιδρυτές», «Βηματοδότες», «Ψυχή του Ιερού Προσκυνήματος» και «Εγγυητές», «Φρουροί» και «Κάτοχοι» της Ιερής Εικόνας της Παναγίας Σουμελά. Τους αποτολμώντες να εκφέρουν κρίση και να διαφωνούν με τις ενέργειές τους χαρακτηρίζουν «Εχθρούς» του Ιερού Ιδρύματος που αποβλέπουν «σε παγκάρια και ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών».

  Η επικρατούσα επί δεκαετίες διοικητική κατάσταση και η συμπεριφορά αυτή των διοικούντων προκαλεί βάναυσα το θρησκευτικό συναίσθημα αλλά και το πατριωτικό φρόνημα και την δημοκρατική ευαισθησία του ποντιακού ελληνισμού, στην ηθική και υλική συμπαράσταση του οποίου κυρίως οφείλεται η δημιουργία του Ιερού Ιδρύματος.

  Eίναι γνωστό ότι η καθολική λαϊκή συμμετοχή των Ποντίων στα θέματα της εκκλησίας και της κοινοτικής παιδείας αποτελεί στέρεο θεμέλιο και κύριο συστατικό της παράδοσης μας.

  Το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Ιδρύματος, που επέτρεψε και διευκόλυνε την επικρατούσα σήμερα διοικητική κατάσταση διέπεται από το αρχικό ιδρυτικό Βασιλικό Διάταγμα 924/1966 και την κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσα με αριθμό 47/1973 Κανονιστική Διάταξη της Ιεράς Συνόδου Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Με βάση αυτήν την κανονιστική διάταξη το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται από την διαρκή Ιερά Σύνοδο και Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ορίζεται ο εκάστοτε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Παναγία Σουμελά.

  Ύστερα από θεσμικές πρωτοβουλίες της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) και σχετικό ερώτημα του Υπουργείου Παιδείας, εκδόθηκε πρόσφατα η με αριθμό 52/2009 γνωμοδότηση της ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Σύμφωνα με την γνωμοδότηση αυτή, που έδωσε οριστική λύση στις νομικές διχογνωμίες που ανέκυψαν σχετικά με το νομικό καθεστώς του Ιδρύματος:

  α) είναι ανίσχυρη η με αριθμό 47/1973 κανονιστική διάταξη της Ιεράς Συνόδου,
  β) η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά αποτελεί αυτοτελές μη εκκλησιαστικό κοινοφελούς χαρακτήρα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου θρησκευτικού και εθνικοπατριωτικού σκοπού υπό την εποπτεία του Υπουργού ΕΘνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και
  γ) για την συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και τον διορισμό του Προέδρου ισχύει το βασιλικό διάταγμα 924/1966.

  Είναι συνεπώς παράνομη η εφαρμογή της με αριθμό 47/1973 κανονιστικής διάταξης και εξ’ αυτού του λόγου παράνομος ο διορισμός του διοικητικού συμβουλίου του Ιδρύματος από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, αρμοδιότητα που ανήκει αποκλειστικά στον Υπουργό Παιδείας και παράνομος ο ορισμός του Προέδρου του Σωματείου Παναγία Σουμελά ως Προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Ιερού Ιδρύματος.

  Και ενώ το καθεστώς οικογενειοκρατίας συνεχίζει να διοικεί το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά βάσει της υπ’ αρ. 47/1973 κανονιστικής διάταξης, της τότε, επί χούντας, Ιεράς Συνόδου, η οποία Κ.Δ. διαμόρφωσε ένα καθεστώς που η ολομέλεια του Ν.Σ.Κ χαρακτηρίζει «καινοφανές νομικό μόρφωμα». Ενώ με την ίδια απόφαση κηρύσσεται ανίσχυρη αυτή η Κ.Δ. και συνεπώς παράνομα όλα τα διοικητικά συμβούλια από το 1973 έως και τώρα. Ενώ λοιπόν αυτή είναι η δεινή θέση που περιήλθε η οικογενειοκρατία στο ίδρυμα Παναγία Σουμελά μετά την έκδοση αυτής της απόφασης, οι διοικούντες ισχυρίζονται δημόσια στα Μ.Μ.Ε ότι δήθεν η απόφαση του Ν.Σ.Κ τους δικαιώνει. Για να στηρίξουν δε τον ισχυρισμό τους αυτό επικαλούνται το αναφερόμενο στο πολυσέλιδο ιστορικό της γνωμοδότησης, ότι δηλαδή το Ιερό ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά προέκυψε ως αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Αλλά και η σύσταση του νέου ελληνικού κράτους ασφαλώς σε ιδιωτική πρωτοβουλία των εθνεγερτών μπορεί να αποδοθεί. Εξ’ αυτού όμως δεν συνάγεται ότι ανήκει και πρέπει να διοικείται από τους απογόνους τους. Βέβαια ο ισχυρισμός τους αυτός προκαλεί θυμηδία σε όσους ξέρουν στοιχειώδη νομικά. Θα έπρεπε όμως να προκαλεί θλίψη σε όλους μας, διότι δείχνει μειωμένα αντανακλαστικά της οργανωμένης κοινωνίας απέναντι στην θρασύτητα.

  Πράγματι, παρά το γεγονός ότι όλα τα κόμματα διά της μικτής Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στις 2-8-2007 αποδοκίμασαν το υφιστάμενο νομικό καθεστώς του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, παρά το γεγονός ότι το 6ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού τον Ιούνιο του 2006 με ψήφους 541 έναντι 3 αποδοκίμασε την οικογενειοκρατία στο ίδρυμα, παρά ακόμα το γεγονός ότι και η τοπική κοινωνία της Ημαθίας δυσανασχετεί σφόδρα με αυτή την κατάσταση (16 από τα 17 ποντιακά σωματεία του νομού εκδηλώνουν δημόσια με σχετικό ψήφισμα την αντίδρασή τους) και τέλος παρά την δεδηλωμένη αντίθεση των κατοίκων της παρακείμενης στο Ιερό ίδρυμα κοινότητας Καστανιάς, που παραχώρησε δωρεάν τα 500 στρέμματα για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Ιερού Ιδρύματος, εντούτοις οι διοικούντες το Ίδρυμα τολμούν, έχοντας τους πάντες απέναντί τους και ισχυρίζονται ψευδώς, ότι δήθεν η απόφαση 52/2009 του Ν.Σ.Κ. τους δικαιώνει.

  Το Υπουργείο Παιδείας στο οποίο υπάγεται το Ιερό Ίδρυμα, όπως ξεκαθάρισε η απόφαση της ολομέλειας του Ν.Σ.Κ., πρέπει να επέμβει αμέσως χωρίς την παραμικρή αναβολή και να ασκήσει την επιβαλλόμενη και αναμενόμενη διοικητική ελεγκτική και εποπτική αρμοδιότητά του. Στα χέρια του Υπουργού Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2009 πλήρης φάκελος με εκτενές υπόμνημα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με προτάσεις για την τροποποίηση του ιδρυτικού βασιλικού διατάγματος του Ιερού Ιδρύματος.

  Πολλά φημολογούνται γύρω από την διοίκηση του Ιερού Ιδρύματος. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος δεν παρασύρεται και σιωπά επί των φημών. Έχοντας όμως μπροστά μας τέτοιο δείγμα αντίδρασης και συμπεριφοράς της διοίκησης του Ιδρύματος, που διαστρεβλώνει μια ξεκάθαρη απόφαση της ολομέλειας του ανώτατου γνωμοδοτικού οργάνου του κράτους, φοβούμαστε μήπως «πέσουμε από τα σύννεφα», αν αποκατασθεί η νομιμότητα στο Ίδρυμα και αρχίσουν οι έλεγχοι από πάσης πλευράς διοικητικής και οικονομικής.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/09/2009

 70. κυριε ματσουκατες ειστε αδολως(?)απληροφορητος..ο μυστακοφορος κυριος μεταξυ αλλων κατηγορηθηκε απο ευσωμο μεταφραστη οτι συνεγραψε αρθρο σε εβδομαδιαιο εντυπο εναντιον του νομαρχη,ενω γνωριζω οτι εκανε δηλωσεις στο μεγα μοναστηρι επικριτικες για τον νομαρχη.(ημουν μπροστα).ο κ.φωτιαδης δεν εχει καμμια σχεση με την ποε,γεγονος πολυ γνωστο γενικως,ιδιαιτερα στους αριστεριστες.την χλαπατσα την εφαγαν συγκεκριμενοι κυκλοι και οχι αυτοι που θα ηθελε ο κ ματσουκατες,τι να κανουμε. καλη η προπαγανδα,αλλα…οι γνωστοι αγνωστοι που φτυνουν κλπ,μονο ως αυτοκριτικη μπορω να την αντιληφθω,εφοσον καλυπτεται η ρησις υπο την σκεπη της ευφροσυνης,καλοσυνατης,ανετης,τζαμπα,ανωνυμιας,παρατσουκλιας

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 04/09/2009

 71. η αιδημων σιωπη των «συντροφων»για τα ψωμιαδικα,συνεχιζεται,εκκωφαντικη..

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 04/09/2009

 72. Ομεράκι πού είσαι;

  Θαυμάζω την χριστιανική σου ηθική. Καλά πόσα μάγουλα έχεις για να τα προτάξεις σε όποιον αχρείο έρχεται να σε προσβάλει;

  Να σου θυμίσω τι σας έσουρε κατά την κερασούντιο περιοδεία σας.

  Εάν θέλεις τη δικιά μας συμβολή θα έπρεπε να προστατέψεις τα νεύρα όσων σχολιάζουμε σε αυτό το μπλογκ.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 04/09/2009

 73. Γιώργο
  Εκκωφαντική είναι και θα συνεχίζει η σιωπή σε μια συζήτηση με το συγκεκριμένο ύφος.
  Εν τω μεταξύ εσύ μπορείς ελευθερα να γράφεις στο παρόν ιστολόγιο όπως αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα

  Ματσουκάτες
  Με όλη την εκτίμηση. Υποδείξεις για τον τρόπο διαχείρισης του ιστολογίου μέχρις ενός σημείου. Δεν υποχρεώνουμε κανέναν να συμμετέχει

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/09/2009

 74. mumul ότι πεις.

  Αλλά εσύ θα διαχειριστείς από ‘δω και πέρα την κατάσταση.

  Εγώ δεν αντέχω για τέταρτη φορά τα ίδια και τα ίδια. Τις ίδιες ακραίες και παράλογες καταστάσεις. Δες -μάλλον θυμήσου- τι έγραφε στο πόστ για την Κερασούντα. Πώς το λέγαν εκείνο το σύνθημα των παλαιοπόντιων; «Δικαίωμα στη Μνήμη» αν θυμάμαι καλά!

  Πιστεύω ότι ο Ματσουκάτες εκφράζει την αγανάκτηση των συνεπών και σοβαρών σχολιαστών και θα πρέπει να τον πάρουμε υπ’ όψιν μας. Εγώ συνεχίζω να μην καταλαβαίνω ούτε τη στάση τη δικιά σου, ούτε και του Μ-π. Προς τι τέτοια ανοχή;

  Ομέρ ο μπουχτισμένος

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/09/2009

 75. προφανως και δεν απαντω σε κουκουλοφορους παρατσουκλατους.μου κανει ομως εντυπωση ζωηρα η πρωτοφανης αδυναμια απαντησεως. αντ αυτου υβρεις »σοβαρων σχολιαστων». αν δεν επιθυμειτε να σχολιασετε τον φιλο σας τον νομαρχη θεσνικης ,τον οποιο καινοφανως στηριζετε,δικαιωμα σας,σας βλεπουν..η αχρειοτητα αφορα οσους κατηγορουν επωνυμους πισω και μεσα απο μια βολικη αριστεριστικη κουκουλα»nick name».. αρα δεν απαντω σε ανυπαρκτους..

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 05/09/2009

 76. τον οποιο καινοφανως στηριζετε,

  ……………………………………………

  »»»»»»»»»»»»»»»»»»»’

  »προφανως και δεν απαντω σε κουκουλοφορους παρατσουκλατους
  αχρειοτητα αφορα οσους κατηγορουν επωνυμους πισω και μεσα απο μια βολικη αριστεριστικη κουκουλα”nick name”

  KATI ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΤΙ

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/09/2009

 77. Μια τελευταία κουβέντα
  Εφ’όσον στην συζήτηση υφίσταται το συγκεκριμένο ύφος ισχύει το σχόλιο 73.

  Πολιτικές αναλύσεις δε του στυλ : «.. τον φιλο σας τον νομαρχη θεσνικης ,τον οποιο καινοφανως στηριζετε..» μόνο θυμηδία προκαλούν, όχι σε μένα, αλλά σε όλους ανεξαιρέτως που πάτησαν το πόδι τους εδώ μέσα….οι οποίοι βεβαίως όλοι τους δεν είναι «παρατσουκλάτοι κουκουλοφόροι» ούτε φέρουν «..αριστερίστικες κουκούλες-nick name» ….

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/09/2009

 78. α ρε Νοσφεράτε
  κι εσύ με τον «πόνο» σου… 🙂

  Ομέρ
  συ είπας : Πολυτασικός Π&Α 🙂

  mumul

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 05/09/2009

 79. ti na kanw Olo kai kapoios mou ton uymizei..

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/09/2009

 80. Που είσαι Ζωνιανίτη να δεις ότι εκτός από τον «αστυφύλακα» και τον «χωροφύλακα», υπάρχει και ο «ασφαλίτης ανακριτής»

  Σχόλιο από Πόντιος | 05/09/2009

 81. Εγώ ένα δεν μπορώ να καταλάβω: Τον εύκολο μεταμορφισμό κάποιων. Με τον ίδιο φανατισμό υποστηρίζουν τον ένα πρώτα και τον αντίπαλό του μετά. Εύκολα δοξάζουν κάποιον και μετά τον φτύνουν, πάνε και μετά έρχονται.

  Και εσείς ως αντμιν του Π&Α έχετε την απαίτηση να παρακολουθούμε τον παραλογισμό, τον φανατισμό και τη σχιζοφρένεια χωρίς να επηρρεαζόμαστε.

  Έψαξα λίγο σε παλιότερα κείμενα και σας τα ξαναπροτείνω να μελετήσετε τις συζητήσεις πριν μας υποχρεώσετε να υφιστάμεθα τους αυτοχρισμένους «Πόντιους ανακριτές» όπως πολύ ωραία περιέγραψε ο «Πόντιος»:

  Διαβάστε τα σχόλια του «ψυχομανή» εδώ:
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2008/10/15/20081017/

  και του «γιώργου γεωργιάδη» εδώ:
  https://pontosandaristera.wordpress.com/2009/08/15/15-8-2009/

  και ψάχνω να βρω ένα κείμενο του κ. Γεωργιάδη που αναδημοσίευσε και ο Ομαντεόν, ενάντια στην ΠΟΕ και στον Παρχαρίδη με το οποίο κατηγορούσε την ομοσπονδία ως «δεξιά» σχεδόν χουντική και υπογραφε ως «πρώην ποετζής».

  Πρόταση προς τον Π&Α: Με τα στοιχεία που σας δίνω κάνετε ένα ποστ με τίτλο «Μεταμορφισμός και υποκρισία στον ποντιακό χώρο»

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 05/09/2009

 82. Aνεξαρτητως του συγκεκριμμένου περι Ψωμιαδη κλπ – και οχι μονον λόγω του ..πόνου μου- Θεωρω απιστευτα αισχρό το να επιλεγονται καποιοι

  που γραφουν με ψευωνυμο οπως η συντριπτική πλειοψηφια στα Μπλογκ και οι οποιοι ειναι προφανεστα γνωστοι στους
  ιδιοκτητες του Μπλογκ

  και να ονομαζονται επιλεκτικά και μόνο οταν διαφωνουν πολιτικά με καποιους οι οποιοι προφανώς ειναι Πολύ περηφανοι για το Ονομα τους
  ως »ανωνυμοι κουκουλοφοροι» και «ανωνυμε κουκουλοφορε βγαλε την κουκουλα» κλπ κλπ κλπ

  Και αυτό γιατί:

  α) Ετσι ο …επωνυμος θεωρει οτι ερχεται σε
  πλεονεκτική θεση αφου- μη εχοντας επιχειρηματα – προσπαθει να εξουδετερώσει τον προφανεστατα Γνωστο του και επωνυμα συνομιλητη του (οπως συνεβη παλαιοτερα σε μενα και το γνωριζουν πολύ καλά οι Π &Α) κανοντας να φαινεται οτι εχει κατι να κρυψει…

  β) η χρησιμοποιηση του ορου: «κουκουλοφορος » προερχεται ως γνωστον απο την Ακροδεξια ..(ενας οποιοσδηποτε αριστερης ή δημοκρατικής πολιτικής καταγωγής χρησιμοποιει τον ορο μονο για τους Ταγματασφαλήτες -καταδοτες της κατοχής )

  γ) Η χρήση του ορου »κουκουλοφορος» σε οσους γραφουν με Ψευδωνυμο -ερχεται κατα παραξενον συμπτωσιν την ιδια ακριβώς περιοδο που εκδηλώθηκε και η επιθεση της Κυβερνησης της Ν. Δ εναντιον των Μπλογκς και ιδίως του δικαιωματος της Ψευδωνυμιας με προφανή σκοπό να Τρομοκρατησει οσους Μπλογκερς ή σχολιαστες Δεν ελεγχει και οι οποιοι Βγαζουν τα σκανδαλα της στη Φόρα ..

  Επι της ουσιας δεν θεωρώ οτι κανεις εδώ ή αλλου μπορει να θεωρησει οτι υπερασπιζομαι τον ..Ψωμιαδη αν και απο εθνολαικιστες που παρουσιαζουν το μαυρο για ασπρο ολα μπορει να τα περιμενει κανεις αναλογα με την συγκυρια ..

  Αλλά οσο μπλογκαρω και συναντω αυτά τα »Ανωνυμε Κουκουλοφορε βγαλε την κουκουλα » θα αντιδρω .. Το θεωρώ αισχρο

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/09/2009

 83. και μιας και οι λογής λογής…» επωνυμοι» ολο και ξαναβαζουν το ζητημα της Ψευδωνυμιας και χρησιμοποιουν τον Ξεφτιλα ακροδεξιο ορο ΚΑΙ ΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑ του »Ανωνυμε κουκουλοφορε βγάλε την κουκουΛα» που ειναι και η προλειανση του εδαφους για να την βγαλουν οι ιδιοι και να Δωσουν ονοματα κλπ κλπ

  (λησμωνοντας ταχα οτι οσο η Ελλαδα εχει ακομα Δημοκρατια και οχι ΦαΣΙΣΜΟ ΚΑΙ χΟΥΝΤΑ ο καθενας ειναι ελευθερος να επιλεξει αν θα γρψει σε περιοδικό εφημεριδα ή στα Μπλογκς χρησιμοποιωντας το ονομα του(Οπως κανουν συνηθως – με εξαιρεσεις βεβαια ,οι εντελώς Ψωνισμένοιμε το ονομα τους) ή με Ψευδωνυμο
  και αυτο γινοταν ηδη απο τις αρχες του περσαμε΄νου αιωνα
  στο περιοδικό Ο νΟΥΜΆς
  ξΑΝΑΒΑΖΩ ΕΔΏ ΜΙΑ ΣΧΕΤΙΚΉ ΑΝΑΡΤΗΣΗ :

  http://nosferatos.blogspot.com/2009/09/blog-post.html

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 05/09/2009

 84. ειναι να ζητησετε καμια επιχορηγηση απο τον νομαρχηη??? ενα και τελευταιο γιατι δεν ασχολουμαι με ανυπαρκτες σκιες¨. οτι θελω κανω,σην γουλαν εσουν και ερουξεν.σημασια εχει τι προσφερει κανεις,αν εχει να προσφερει κλπ..εχετε να μου προσαψετε κατι στο εργο μου? μπορειτε να του αντιπαραταθειτε? επι της ουσιας..ποιοι ειστε εσεις και ποιος ασχολειται μαζι σας,εκτος απο μενα,που με διασκεδαζετε? αει,κρυφτειτε στο λαγουμι σας.. με οποιον θελω τα βρισκω και με οποιον θελω τα βαζω. δεν πολιτευθηκα,δεν εκανα βιλλες σε δροσερα προαστια,στο ενοικιο μενω,γουστο μου να λεω οτι θελω

  Σχόλιο από γεωργιαδης γιωργος | 06/09/2009

 85. Σέ παρακαλώ,αγαπητέ μου πατέρα Νοσφεράτε, μήν κάθεσαι και σπαταλιέσαι μέ φανατικούς ανθρώπους, πού αντί να διαλέγονται βρίζουν.
  Γεωργιάδη, επιτέλους σεβάσου την διαφορετική επιλογή τού άλλου.
  Δές επιτέλους, σσφαιρικά, την διττή φύση της ανωνυμίας:
  Απο την μιά μπορεί να κρύψει κάποιον κακοήθη, αλλά απο την άλλη επιτρεπει σε καποιον πού δεν μπορεί να εκφραστει επώνυμα,(γιά εκατό λόγους), να τό κανει , έστω και ανώνυμα.
  Αλλά, εγώ θα σού κάνω τό χατήρι να σού πώ ποιός είναι ο Νοσφεράτος, γιά να ηρεμήσεις..
  Ε, λοιπόν, είναι η ….ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ !
  Καταλαβαίνεις, τώρα γιατί δεν μπορεί να εκφραστεί επώνυμα;
  Η Νατάσα, έχοντας ως γνωστόν αριστερές καταβολές, δεν μπορεί να τις εκφράσει λογω τού γάμου της με τον γνωστό δεξιό προθυπουργό.
  Καί τό κάνει, εδώ, στό φιλόξενο αυτό μπλόγκ, ως Νοσφεράτος.
  Θά προτιμούσες, λοιπόν, να στερηθείς τίς απόψεις της Νατάσας-«Νοσφεράτου», μόνον και μονον διότι δεν θα μπορούσε ποτε ως γυναίκα προθυπουργού να αποκαλυφθεί;
  Καί πώς να τολμήσει να σχολιάσει απέναντί σου μία γυναίκα;
  Δέν θα φοβόταν τόν βίαιο σεξισμό πού αποκλείουν τα εμπαθή σχόλιά σου;

  Σχόλιο από vripol | 06/09/2009

 86. Βριπολα τελευταια εχεις ξεπερασει τον εαυτό σου στις Πατατίες …:lol:

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/09/2009

 87. vripolako xerv giati ta egrapses auta.
  gia na diekdikhseis argotera thn HGESIA ths Nou Dou wso XAMENOS YIOS THS NATASAS

  Σχόλιο από Νοσφερατος | 06/09/2009

 88. oikogeniokratia ston organomeno pontiako xoro

  oikogeniokratia kai stin politiki skini tis xoras

  alla eki den milame den mas simferi eeeeeeeeeeeeeeeee

  are pontioiiiiiiii

  Σχόλιο από einos | 06/09/2009

 89. The Pan-Pontian Federation of USA-CANADA in collaboration with the Pontian Association of Montreal ‘Efxinos Pontos’ is organizing the 19th Pan-Pontian Convention of USA-CANADA that
  will be held on Thursday 8, Friday 9, Saturday 10 and Sunday 11 of October, 2009 in the city of Montreal, Canada.

  Η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά σε συνεργασία με τον σύλλογο Ποντίων Μοντρεάλ «Ο Εύξεινος Πόντος» διοργανώνει το 19o Παμποντιακό Συνέδριο ΗΠΑ – Καναδά που θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη 8, Παρασκευή 9, Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009 στην πόλη του Μοντρεάλ του Καναδά.

  For more information – Για περισσότερες πληροφορίες:

  website – ιστοσελίδα: http://www.efxinospontos.org

  Facebook profile: http://www.facebook.com/home.php?#/profile.php?id=1033289178&ref=profile

  Facebook event: http://www.facebook.com/home.php?#/event.php?eid=133982231769&ref=mf

  Pontos Videos: videos.efxinospontos.com

  Υoutube: http://www.youtube.com/watch?v=24khZeMNOGc&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Eefxinospontos%2Eorg%2F&feature=player_embedded

  Radio PARAKATH: Mondays at 9:00pm(Montreal) http://www.cfmb.ca Δευτέρα 21:00(Μοντρεαλ)

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 10/09/2009

 90. ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – Υπάρχει κάτι πίσω από τα φαινόμενα;

  του Θεόδωρου Ε. Παυλίδη

  Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2009

  Και φέτος πήγα στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, όπως είχα πάει και πέρυσι και πρόπερσι, και, και, και…

  Στα παλιά χρόνια πήγαιναν οι Πόντιοι, έκαναν μια κρυφή προσευχούλα, κι έφευγαν ήσυχα (ή σιγοκλαίγοντας), παίρνοντας μαζί τους την ευλογία της Παναγίας.

  Μετά άρχισαν να ανάβουν και κανένα κερί, χωρίς να προκαλούν τις αντιδράσεις της Τουρκικής Αστυνομίας.

  Στη συνέχεια, φέρανε και κεμεντζέδες, κι άρχισαν να χορεύουν στο προαύλιο του Μοναστηριού. Σωστό Πανηγύρι.

  Και πάλι, όμως, οι Τούρκοι αρκέσθηκαν να παρακολουθούν το «θέαμα» χωρίς να αντιδρούν δυναμικά.

  Εφέτος τα πράγματα άλλαξαν. Οι προσκυνητές πρόσθεσαν στο «πρόγραμμα» και θεία λειτουργία. Κι έτσι σήκωσαν πολύ σκόνη στο πέρασμα τους. Πρωταγωνιστής της άμαξας που σήκωνε τη σκόνη, ήταν ο Ποντιακής καταγωγής βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, ο πολύ γνωστός στους Έλληνες, Ιβάν Σαββίδης.

  Πριν την 15η Αυγούστου, Τούρκοι φίλοι μου, μού έλεγαν ότι φέτος θα έρθουν στην Παναγία Σουμελά με αυτοκίνητα, αεροπλάνα και πλοία, Έλληνες Πόντιοι από την Ελλάδα, και Χριστιανοί Ορθόδοξοι από την Γεωργία και τη Ρωσία. Τα έξοδα μεταφοράς τους τα ανέλαβε κάποιος πλούσιος Ρώσος βουλευτής ονόματι Ιβάν Σαββίδης.

  Ας μην ψάξουμε από που διέρρευσαν αυτές οι πληροφορίες στην Τουρκική Κοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι 2.000 και πλέον Έλληνες, Ρώσοι και Γεωργιανοί, με λεωφορεία, Ι.Χ., και αεροπλάνα πλημμύρισαν το Ιερό Μοναστήρι. Και δεν ήρθαν ως προσκυνητές. Φάνταζαν κατακτητές. Με στολές, με κεμεντζέδες, με παπάδες, με κραυγές.

  Είναι βέβαιο ότι όλος αυτός ο κόσμος, άδολα και ταπεινά, έκανε ένα τόσο μεγάλο ταξίδι για να ανάψει ένα κεράκι στη μνήμη των αδικοχαμένων προγόνων του και να πάρει την ευλογία της Παναγίας.

  Το σκηνικό, όμως, ήταν κατά τέτοιο τρόπο στημένο, που φαινόταν ξεκάθαρα ότι παιζόταν ένα παιγνίδι σε βάρος των ανυποψίαστων πιστών Χριστιανών.

  Ο καλός παρατηρητής μπορούσε να αντιληφθεί ότι τούτη τη φορά ο Κύριλλος της Ρωσίας έχωνε τη μύτη του στα αμπέλια του Φαναρίου. Η σύνθεση των πιστών, η παρουσία Ρώσων ιερέων, η κάλυψη των δαπανών και ο πρωταγωνιστής των γεγονότων, είχανε άρωμα Ρωσίας. Στήριξαν, βέβαια, κάποιοι Έλληνες την προσπάθεια του Ιβάν, αλλά η σοβαρότερη και μεγαλύτερη Ομοσπονδία της Χώρας, η Π.Ο.Ε., υπήρξε επιφυλακτική και κράτησε αποστάσεις.

  Εάν οι φωνασκούντες σαν τον Ιβάν, ήθελαν να δώσουν πραγματικό προσκυνηματικό χαρακτήρα στο ταξίδι τους, όφειλαν έγκαιρα να ζητήσουν τις απαιτούμενες άδειες και εγκρίσεις από την Τουρκική αρμόδια Αρχή, και, φυσικά, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγεται το Μοναστήρι. Φαίνεται ότι τίποτε από αυτά δεν έγινε, ίσως γιατί ο Ιβάν στόχευε στην απαγόρευση της θείας λειτουργίας, για να το παίξει μετά «Τρομερός».

  Πράγματι, μετά την απαγόρευση από τις Τουρκικές Αρχές, ο Ιβάν έβγαλε πύρινο λόγο στους Ρωσόφωνους για να απολαύσει τα ζωηρά χειροκροτήματα τους, και απείλησε δημόσια τους Τούρκους με προσφυγές στα Δικαστήρια της Μόσχας και των Βρυξελλών.
  Από τη μεριά τους οι Τούρκοι χειρίστηκαν άριστα το θέμα.

  Ανακοίνωσαν την σχετική απαγόρευση, ισχυριζόμενοι ότι ο χώρος είναι Μουσείο, και όχι χώρος λατρείας. Έβαλαν έναν αστυνομικό μ’ ένα ποτιστήρι να σβήνει τα κεριά, και ανέθεσαν την ανάκαμψη της δυναμικής πορείας του Ιβάν σε μία γυναίκα (Υπάλληλο ή μυστική αστυνομικό. Η δυστυχής δεν απέφυγε ισχυρή κλωτσιά κάποιου ανόητου παλικαρά.)
  Κι έτσι, αφού οι προσκυνητές «χώνεψαν» ότι δεν επρόκειτο να γίνει θεία λειτουργία (ο ιερέας τα είχε μαζέψει ήδη), διελύθησαν… ησύχως!

  Πίσω από αυτήν την περιγραφή των γεγονότων, υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες, τις οποίες γνωρίζουν η Π.Ο.Ε., η Π.Ο.Π.Σ., Ποντιακοί παράγοντες, και προφανώς η Ελληνική Κυβέρνηση.

  Τα γεγονότα αυτά ας γίνουν μάθημα σ’ όλους τους «ενδιαφερομένους», ώστε του λοιπού να παίρνουν τα μέτρα τους για τη διασφάλιση μιας ομαλής και ειρηνικής προσκυνηματικής επίσκεψης των Ποντίων στον Σουμελιώτικο Οίκο της Παναγίας, και να μην μετατρέπονται οι πιστοί, εν αγνοία τους, σε όργανα εξυπηρέτησης σχεδίων του κάθε Ιβάν.
  Θα ήταν παράλειψη να μην επισημάνω ότι όλες οι τουρκικές εφημερίδες κράτησαν χαμηλούς τόνους, χαρακτηρίζοντας τα επεισόδια στη Μονή απλή «ένταση» (gerginlik). (Αρχείο μου από εφημερίδες Hurriyet, Ak_am Sabah και Cumhuriyet.)

  Όσον αφορά τους Τούρκους πολίτες, οι μισοί είπαν «Το παράκαναν οι Έλληνες», κι οι άλλοι μισοί είπαν «Ας έκαναν και μια λειτουργία. Δεν χάλασε ο κόσμος».

  ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:
  Στα επεισόδια έλαβε μέρος και ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος, σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, φέρεται να δήλωσε κατά λέξη: – «Εμείς ήρθαμε εδώ να προσκυνήσουμε Δεν υπάρχει εδώ μια πινακίδα που να γράφει ότι απαγορεύεται η λειτουργία. Εγώ είμαι Πόντιος. Είμαι Τραπεζούντιος. Οι γονείς μου, οι παππούδες μου, μεγάλωσαν εδώ. Ύστερα είμαστε Έλληνες, και μετά εγώ είμαι Νομάρχης Θεσσαλονίκης».
  ΑΜΗΝ. (Αυτό είναι δικό μου).

  Του Θεόδωρου Ε. Παυλίδη
  Προέδρου του Ποντιακού Συλλόγου Κιλκίς «ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ»

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 14/09/2009

 91. ΣΧΟΛΙΟ (σσ.στο παραπάνω άρθρο) του αποστολέα Λάζαρου Κουμπουλίδη, προέδρου της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας :

  Είναι προφανής η προσπάθεια «καπελώματος» του Οικουμενικού Πατριαρχείου από τη ρωσική εκκλησία, προκειμένου να καταστεί η τελευταία και πάλι «Μητέρα πασών των Εκκλησιών», συμπεριλαμβανομένης και της κοσμικής εξουσίας που κάτι τέτοιο συνεπάγεται.

  Το ερώτημα είναι γιατί δεν παίρνει θέση η Ελληνική Κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ;

  Γιατί ημι-επίσημοι κύκλοι, πολιτικοί και πολιτικάντηδες «σιγοντάρουν» τον βουλευτή της Ρωσικής Δούμας –και κατά πληροφορίες στενό συνεργάτη του Πούτιν- Ιβάν Σαββίδη;

  Και κάτι για το οποίο κανείς δεν μιλά: Πόσο «τυχαίο» είναι το γεγονός ότι την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου τιμήθηκε επισήμως από την παράνομη διοίκηση -που σημειωτέον κανείς ακόμη δεν «αγγίζει»- του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Βέροιας, ποιος άλλος, ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος μάλιστα πήρε την ευλογία και του Μητροπολίτη Βέροιας Παντελεήμονα προκειμένου να μεταβεί με αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στο ομώνυμο Μοναστήρι στον Πόντο, μαζί με Ψωμιάδη & Παπαθεμελή και να επακολουθήσουν τα γνωστά έκτροπα;

  Περιμένουμε τις αντιδράσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη και του νέου Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων αλλά και του Πρωθυπουργού, καθώς οι εξελίξεις στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα αναμένονται καταιγιστικές…

  Σχόλιο από Λ. Κουμπουλίδης | 14/09/2009

 92. 1ον: Γιατη μας σβηνετε τα σχολια…? δεν αντεχει σχολια η Π.Ο.Ε?
  2ον: Σας ενοχλουνε οι αληθειες στην Π.Ο.Ε?
  ………………………………………………..

  ——————————
  Αγαπητέ pafrali

  Κανέναν δεν ενοχλούν τα σχόλια σου…
  Άλλωστε για αυτόν τον λόγο δημιουργήθηκε αυτό το ιστολόγιο με πάνω από 20.000 σχόλια έως αυτήν την στιγμή.
  Απλά το υφος ορισμένων σχολίων μας χαλάει την αισθητική την οποία σκοπέυουμε να διαφυλάξουμε.
  Αν θέλεις αφησε κατά μέρος ερπετά , καρχαρίες κλπ και διατύπωσε την άποψή σου όπως όλος ο κόσμος. Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα…

  Εκ της αδμινισταρχίας

  !

  Σχόλιο από pafralis | 16/09/2009

 93. «ΛΥΚ’» ΚΑΙ «ΚΑΤΑΣ»

  Του Γιάννη Αποστολίδη

  «Τον λύκον ετραυαγγέλιζαν (δηλαδή του διάβαζαν εν είδει εξορκισμού τα τέσσερα ευαγγέλια, για φρονηματισμό του) κ’ εκείνος (αδιόρθωτος) ερώτανεν, Πόπα, τα πρόατα σ’ μερ’ ειν’», δηλαδή, (στην περίπτωση του εν θέματι -και…αναθέματι- «λύκου») που είναι οι αμνοί, οι αίροντες τις αμαρτίες του… «λύκου», οι ενδιαφερόμενοι για ευταξία στη μονιά του. Ο τραυαγγελιζόμενος «λύκος» αυτής της άφταστης ποντιακής παροιμίας είναι ο Γιώργος Τανιμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά και «««πρόεδρος»»» του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, συμπαθής βέβαια και αξιότιμος κατά τα λοιπά άνθρωπος αλλά «λύκος» κατά την έννοια της ποντιακής παροιμίας και κατά την συμπεριφορά του ως «πρόεδρος» του Ιδρύματος. Ο τραυαγγελίζων «ποπάς» είναι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (στο εξής και ΟλΝΣΚ) και τα τέσσερα ευαγγέλια είναι οι τέσσερις παράγραφοι του πορίσματός της υπ’ αριθμ. 52/2009 γνωμοδότησής του. Τα δε «πρόατα» είμαστε όσοι θέλουμε νομιμότητα στο Ίδρυμα!

  Αλλά ας μιλήσουμε ευθέως και… ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω.

  Ο λόγος για τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά. Όπου το καθεστώς του τραυαγγελιζόμενου «λύκου» διακηρύσσει ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), ράπισμα κατεδέξατο από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Διότι, λένε, αυτό με την υπ’ αριθμ. 52/2009 γνωμοδότησή του αναβοά ότι το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά είναι δημιούργημα του Σωματείου Παναγία Σουμελά. Μω το θάμα σ’!

  Αυτό βέβαια το χαρμόσυνο άγγελμα το ξέρουνε χιλιόπαλαι όχι μόνο οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ αλλά και οι περιχωρίτες της, όσοι δηλαδή έχουν κάποιο στοιχειώδες ενδιαφέρον για τα ποντιακά πράγματα. Εμείς το φωνάζαμε αυτό δυνατότερα από το Νομικό Συμβούλιο! Και αν η καταρρέουσα οικογενειοκρατία στο Ίδρυμα θέλει ενίσχυση της φωνής της, εμείς είμαστε πρόθυμοι να συγκράξουμε στεντορίως ότι: Το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά είναι δημιούργημα του Σωματείου Παναγία Σουμελά.

  Αλλά αυτό είναι η μισή και τελείως αδιάφορη αλήθεια που περιέχει η γνωμοδότηση της ΟλΝΣΚ. Εν τοιαύτη περιπτώσει είναι γνωστό ότι οι ποντιακές ομοσπονδίες, η ΠΟΠΣ, η ΠΟΕ, το ίδιο το Σωματείο Παναγία Σουμελά βγήκαν από τα σπλάχνα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης. Και τι μ’ αυτό; Η Λέσχη ούτε την … πατρωνεία τους αξίωσε ούτε αντιπελάργωση περιμένει. Χειραφέτησε τα τέκνα της και απλά χαίρεται όταν έχει καλές ειδήσεις γι’ αυτά. Δεν τα θεωρεί ιδιοκτησία της, όπως θεωρεί το Σωματείο Παναγία Σουμελά το φερώνυμο Ίδρυμα.

  Η άλλη μισή και η μόνη ενδιαφέρουσα, συνεπώς ολόκληρη η αλήθεια που ζεματάει την οικογενειοκρατία στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά είναι ότι η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με την υπ’ αριθμ. 52/2009 γνωμοδότησή της (αντιγράφω το λεκτικό του πορίσματός της αμέσως παρακάτω και σχολιάζω) απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του απηύθυνε το Υπουργείο Παιδείας το 2006 γνωμοδότησε τα εξής:

  Ιδού το γνωμοδοτικό πόρισμα της ΟλΝΣΚ:

  «Εν όψει των προπαρατεθέντων, η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους γνωματεύει κατά πλειοψηφία (ψήφοι 37 έναντι 11) ως προς το εν αρχή ερώτημα ως εξής :

  α) Η νόμιμη μορφή του Ιδρύματος «Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά» είναι αυτή του αυτοτελούς νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, θρησκευτικού και εθνικοπατριωτικού σκοπού, εποπτευομένου από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων».

  Σχόλιο δικό μου: Συνεπώς το Ίδρυμα δεν υπάγεται στην εποπτεία και έλεγχο της Εκκλησίας, όπως προβλέπει η επί χούντας εκδοθείσα και εφαρμοζόμενη ακόμη, παρανόμως, αριθμ. 47/1973 Κανονιστική Διάταξη της Ιεράς Συνόδου! Και ναι μεν κανείς δεν αντιστρατεύεται την Εκκλησία, αλλά η παρανομία είναι παρανομία και … το άδικον ουκ ευλογείται ούτε διαπραττόμενο από την Εκκλησία! Και εγώ προσωπικά, θεοφοβούμενος μεν αλλά όχι θεοβωβούμενος, λέω στα ίσια, σταράτα, ότι η διαστροφή που πραγματοποίησε αυτή η Κανονιστική Διάταξη της Ιεράς Συνόδου στην πραγματική φύση του Ιδρύματος, όπως αυτή καθορίστηκε με το ιδρυτικό ΒΔ 924/1966, είναι μνημείο ειδεχθούς αυταρχισμού! Διότι εξαφάνισε τον κοινωφελή και εθνικοπατριωτικό (όπως ερμηνεύτηκε από την ΟλΝΣΚ) σκοπό του Ιδρύματος και το περιόρισε σε καθαρά εκκλησιαστικό φορέα!

  Αλλά πάμε παρακάτω:

  «β) Για τη συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου αυτού -συνεχίζει η ΟλΝΣΚ- ισχύει μέχρι σήμερα το ΒΔ 924/1966.

  γ) Για τον ορισμό του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν εφαρμογή οι σχετικές διατάξεις του αυτού ως άνω ΒΔ 924/66».

  Σχόλιο δικό μου: Κράτα, αναγνώστη, στο μυαλό σου αυτό το «μέχρι σήμερα» της β παραγράφου. Δηλαδή, κατά την Ολομέλεια του ΝΣΚ, ουδέποτε έπαυσε η ισχύς του ΒΔ 924/1966! Και όμως από το 1973 το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος διοριζόταν από την Ιερά Σύνοδο και όχι όπως προβλέπει το ΒΔ, από το Υπουργείο Παιδείας και συγκροτείτο όχι βάσει αυτού του ΒΔ, που προβλέπει τη συγκρότηση σε σώμα του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα, τελικά, με τον Αστικό Κώδικα, δηλαδή με εσωτερικές εκλογές στο ΔΣ, αλλά βάσει της παράνομης, επί χούντας, Κανονιστικής Διάταξης της Ιεράς Συνόδου, που προβλέπει ότι «Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος ορίζεται ο εκάστοτε Πρόεδρος του Σωματείου «Παναγία Σουμελά» και ως α΄ Αντιπρόεδρος ο εκπρόσωπος της οικείας Μητροπόλεως…», με την οποία Διάταξη προκλήθηκε και κακοφόρμισε η πληγή της οικογενειοκρατίας στο Ίδρυμα, έχοντας και τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Βεροίας (α΄ Αντιπρόεδρος) ως Ηρακλέα της δυναστείας της. Αλλά κατά την Ολομέλεια του ΝΣΚ «μέχρι σήμερα» ισχύει το ΒΔ 924/66 και όχι η Κανονιστική Διάταξη 47/73, την οποία κηρύσσει ανίσχυρη και την χαρακτηρίζει μάλιστα στο σκεπτικό της απαξιωτικά ως «καινοφανές νομικό μόρφωμα». Άρα μέχρι τώρα και από το 1973 όλες οι διοικήσεις του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, δεδομένου ότι διορίσθηκαν με βάση αυτήν την ανίσχυρη Κανονιστική Διάταξη, ήταν και είναι παράνομες! Το λέει η Ολομέλεια του ΝΣΚ, ο «ποπάς» της εν προλόγω παροιμίας, τραυαγγελίζοντας τον «λύκο» της οικογενειοκρατίας. Ο οποίος «λύκος» αντί να έρθει σε θεογνωσία και επίγνωση της νομικής αλήθειας, ρωτά θρασύτατα «τη ποπά τα πρόατα μερ’ ειν’», να τα κατασπαράξει ηθικά, συγκατανεύοντας από τη θέση του ως πρωτόθρονος στο εκκλησίασμα της Παναγίας Σουμελά, όταν ο Μητροπολίτης Παύλος, χοροστατώντας στη λειτουργία της Κυριακής 16.8.2009, μας χαρακτήριζε Εφιάλτες, Αμιρούτσηδες κλπ.. Φυσικά «τη ποπά τα πρόατα» πότε γελούμε μέχρι δακρύων με τα καμώματα του «λύκου» και πότε αγανακτούμε με το μέγεθος της θρασύτητάς του, αυτού και των δορυφόρων του. Που αντί να εκθέσουν υπεύθυνα προς τον ποντιακό κόσμο ότι η γνωμοδότηση 52/2009 της Ολομέλειας του ΝΣΚ τινάζει αναδρομικά στον αέρα όλες τις διοικήσεις του Ιδρύματος Παναγία Σουμελά από το 1973 μέχρι τώρα, αντί ο «λύκος» της οικογενειοκρατίας να βάλει την ουρά υπό τα σκέλη και να φύγει ως παράνομος από το Ίδρυμα, αντί λοιπόν ο Γιώργος Τανιμανίδης να κάνει κάτι ακόμη πιο ευπρόσδεκτο, κάτι που εγώ τουλάχιστον θα χειροκροτούσα περιχαρής, να καλέσει δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε., άντε και της αναιμικής ΠΟΠΣ για να συζητήσει σοβαρά το θέμα, αντί να απευθυνθεί ανήσυχος στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να λάβει μια γνώμη για το τι δέον γενέσθαι (γνώμη νομικώς ανίσχυρη βέβαια, διότι όπως απεφάνθη το ΝΣΚ η Εκκλησία πάρεξ της πνευματικής επιστασίας καμιάν απολύτως διοικητική αρμοδιότητα δεν έχει στο Ίδρυμα), αντί λοιπόν ο «λύκος» να τρέξει στον Υπουργό Παιδείας, να μπει στο γραφείο του σπρώχνοντας κλητήρες, υπαλλήλους, παρατρεχάμενους και παρατυχόντες για να βρεθεί έστω κι ένα λεπτό νωρίτερα μπροστά του και να του ζητήσει φορτικά να ασκήσει κατεπειγόντως τις μόνες υπαρκτές και νόμιμες εποπτικές και ελεγκτικές, δηλαδή διοικητικές αρμοδιότητες επί του Ιδρύματος, αντί όλων αυτών και όσων άλλων θα μπορούσε να εμπνευστεί ένας καλόπιστος και έμφρονας ανθρωπος, τι κάνει ο τραυαγγελιζόμενος από το ΝΣΚ αλλά αμετανόητος «λύκος»; Πρώτον διαστρεβλώνει αδίστακτα το νόημα της υπ’ αριθμ. 52/09 γνωμοδότησης της ΟλΝΣΚ, λέγοντας ότι αυτή (άκουσον άκουσον!) δικαιώνει τη σημερινή διοίκηση! Και δεύτερον, αυτός, ο παράνομος «πρόεδρος», ανακηρύσσει … επίτιμο πρόεδρο του Ιδρύματος τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο! Έναν ταπεινόφρονα στο κάτω κάτω ιεράρχη που φαίνεται ολοκάθαρα ότι δεν έχει ανάγκη τους τίτλους, τις τιμές και τις δόξες και ότι αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως ποιμαντικό και όχι ως ηγετικό. Κι αυτό το κάνει ο «λύκος» της παροιμίας μας νομίζοντας αφελώς ότι το αρχιεπισκοπικό ράσο θα τον κάνει «ποπά» και θα κερδίσει επίφαση νομιμότητας! Ουαί! Κλείνω όμως εδώ το εκτενές σχόλιό μου επί της β΄ και γ΄ παραγράφου του γνωμοδοτικού πορίσματος της ΟλΝΣΚ. Το οποίο πόρισμα έχει και δ΄ παράγραφο, τέταρτο «ευαγγέλιο», την εξής:

  «δ) Δεν έχει επί του νομικού αυτού προσώπου -δηλαδή του Ιδρύματος της Παναγίας Σουμελά- εφαρμογή η παράγραφος 2 του άρθρου 59 Ν. 590/77», δηλαδή του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

  Σχόλιο δικό μου: Επειδή βάσει κάποιων νομικών συλλογισμών της μειοψηφίας της Ολομέλειας, δηλαδή των 11 συμβούλων που μειοψήφησαν έναντι της πλειοψηφίας των 37, θεωρήθηκε ότι υπό διαδικαστικές προϋποθέσεις -μη συντρέχουσες πάντως εν προκειμένω, όπως λέει η ίδια η μειοψηφία- θα μπορούσε να υπαχθεί το Ίδρυμα όχι σε καθεστώς «εθνικοπατριωτικού-θρησκευτικού νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου», όπως έκρινε η πλειοψηφία των 37, αλλά σε καθεστώς «ιερού προσκυνήματος» και συνεπώς να έχει σ’ αυτό εφαρμογή η παραπάνω διάταξη του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και να ορισθεί πρόεδρος του Ιδρύματος ο Μητροπολίτης Βεροίας (όχι πάντως, ούτε κατά τη μειοψηφία των 11, ο πρόεδρος του Σωματείου Παναγία Σουμελά, δηλαδή η οικογενειοκρατία), η Ολομέλεια λοιπόν του ΝΣΚ, απαντώντας άλλωστε και σε αυτοτελές μέρος του προς αυτό ερωτήματος του Υπουργείου Παιδείας, ξεκαθαρίζει ότι η ανωτέρω διάταξη, δηλαδή η παρ. 2 άρ. 59 Ν. 590/77 και γενικά ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν έχει εφαρμογή στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά. Κοντολογίς, τόσο κατά την πλειοψηφήσασα άποψη στην ΟλΝΣΚ όσο (ίσως και περισσότερο) και κατά την μειοψηφήσασα, το υπάρχον διοικητικό καθεστώς στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά είναι παράνομο. Κι αυτό ο τραυαγγελιζόμενος «λύκος» της παροιμίας μας το λέει ράπισμα κατά της ΠΟΕ! Ο θεόν να ελειά μας….

  Αντέγραψα παραπάνω αυτολεξεί και σχολίασα την γνωμοδότηση 52/09 της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ανώτατου συμβουλευτικού οργάνου της Πολιτείας σε νομικά θέματα. Πρέπει να πω ότι οι γνωμοδοτήσεις του ΝΣΚ χρήζουν βεβαίως αποδοχής από τον ερωτώντα Υπουργό, αλλά πάντως για την εφαρμογή των νόμων έχουν κύρος ερμηνευτικού θέσφατου. Ερωτάται λοιπόν: Θα εξακολουθήσουν τα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος, νοσφιζόμενα εξουσία που δεν τους ανήκει, κάνοντας εν πάση περιπτώσει χρήση άκυρου διορισμού, να διοικούν το Ίδρυμα; Να διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα; Διότι δημοσίου δικαίου φορέας είναι το Ίδρυμα! Και γιατί αργοπορεί το Υπουργείο Παιδείας να ασκήσει τις σχετικές αρμοδιότητές του; Βέβαια από μιαν άποψη καλά κάνει το Υπουργείο και δεν σπεύδει (η 52/09 γνωμοδότηση της ΟλΝΣΚ εκδόθηκε Μάρτιο του 2009), διότι πράγματι τέτοιας έκτασης ανατροπές σαν αυτή που επιφέρει η γνωμοδότηση της ΟλΝΣΚ, βγάζοντας αναδρομικά παράνομες όλες τις διοικήσεις του Ιδρύματος από το 1973 και εντεύθεν, τέτοιες λέω ανατροπές χρειάζονται περίσκεψη, θέλουν πολύπλευρη έρευνα των πραγμάτων πριν κάθε πράξη χειρισμού της υπόθεσης, μιας τόσο βαθιάς διοικητικής κρίσης στο Ίδρυμα, καίτοι η αυθάδης συμπεριφορά της οικογενειοκρατίας και ιδίως η χοντροειδής και επικίνδυνη προσπάθειά της να διαστρεβλώσει το νόημα της γνωμοδότησης της ΟλΝΣΚ, καθιστά τον καιρό ου μενετό, δίνει πιο επείγοντα χαρακτήρα στην ανάγκη επέμβασης του Υπουργείου Παιδείας.

  Θέλω ακόμη να πω για τον τραυαγγελιζόμενο από την ΟλΝΣΚ «λύκο» της παροιμίας το εξής: Εγώ δεν πιστεύω ότι για το «μαλλί» δεν αλλάζει το «δέρμα», τα χούγια του, όπως κακοήθως φημολογείται. Αλλά πάλι τόση, παθολογική πια, διάθεση προσφοράς στα κοινά, έστω και παρανομώντας; Δεν φαίνεται λογικό. Προφανώς λοιπόν πρόκειται απλά για υπέρμετρη φιλοδοξία. Εγώ πάντως είπα και ελάλησα: Πριν είναι πολύ αργά, ας έρθουν σε θεογνωσία και ο «λύκος» και τα «λυκόπουλα». Αν αρχίσουν να καταφθάνουν τα γεγονότα, από μόνα τους, με τον αυτοδυναμισμό που τα δίνει η γνωμοδότηση της ΟλΝΣΚ, χωρίς καν να χρειαστεί η ΠΟΕ και οι περί την ΠΟΕ να κάνουν το παραμικρό, τότε θα γίνει μεγάλη αντάρα και θα αποδειχθεί ότι ο «λύκος» στην αντάρα δεν χαίρεται….

  Δεν γίνεται όμως να μη σχολιάσω και τα σκολιανά που έσυρε ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος κατά των ενδιαφερομένων για την αποκατάσταση της νομιμότητας στο Ίδρυμα, από του άμβωνος του Ιερού Ναού της Σουμελά, την επαύριο της Πανήγυρης. Τι μαζώματα από νυχτερινά κέντρα που δεν ξέρουν να κάνουν τον σταυρό τους, τι Εφιάλτες δεν τους είπε, τι Αμιρούτσηδες (ο Αμιρούτσης ήταν ο προδότης που παρέδωσε την Τραπεζούντα στους Τούρκους), παλιότερα μας είπε Ιούδες που θέλουμε το παγκάρι της Σουμελά, τώρα μας υπέθεσε ασεβείς, άθεους, χιλιαστές, σχισματικούς και τι δεν είπε, ως αντιχάρισμα, χολή και όξος, για τη χαρά που νιώσαμε όταν ενθρονίστηκε Μητροπολίτης …. Πάντως αν αληθεύει ότι «τους `μάσαν από τα νυχτερινά κέντρα, ας είναι και ποντιακά», όπως είπε για μας ο Παύλος, τότε ασφαλώς τα γούστα μας τα κάνουμε εκεί, στα νυχτερινά κέντρα και συνεπώς η αποκατάσταση της νομιμότητας στο Ίδρυμα δεν είναι θέμα «γούστου» μας. Τι συμβαίνει λοιπόν με όλους εμάς; Απλούστατα, ως Πόντιοι και ενεργοί πολίτες θέλουμε δημοκρατία και νομιμότητα στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά. Αν αυτό ήταν απλά εκκλησιαστικός φορέας, τότε ασφαλώς κανείς δεν θα μπορούσε να απαιτήσει την εφαρμογή σ’ αυτό ακραιφνούς και μη προσιδιάζουσας δημοκρατίας. Αλλά το Ίδρυμα, πέρα από τον εγκείμενο στη φύση του θρησκευτικό σκοπό, έχει και σκοπούς εθνικοπατριωτικούς, όπως γνωμάτευσε η Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Και η διαχείρηση, η πραγμάτωση τέτοιων σκοπών είναι κατεξοχήν ζήτημα δημοκρατίας. Σ’ αυτόν τον τομέα η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η ΠΟΕ, είναι πρότυπο, μπορεί να τραυαγγελίσει κάθε «λύκο» χρήζοντα δημοκρατικού φρονηματισμού. Θα πω δε συναφώς τα εξής:

  Όπως συμβαίνει σε κάθε γνήσια κοινωνική ζύμωση στις δημοκρατίες, έτσι και κατά τη δημιουργία της ΠΟΕ, της οποίας ήμουν ιδρυτικός Γενικός Γραμματέας –τώρα δεν μετέχω στα διοικητικά της, αλλά παρακολουθώ στενά και με χαρά το έργο της- συγκρούστηκαν άνθρωποι, συμφέροντα, ιδέες, για τη σύνθεση των οποίων έγιναν υποχωρήσεις από πολλούς και σε πολλά, εκτός από ένα: Δεν υπήρξε η παραμικρή υποχώρηση στην ισχυρή θέλησή μας να εφαρμοστούν ως τα άκρα οι κανόνες της δημοκρατίας. Όπου η πολλή δημοκρατία δημιουργούσε πρόβλημα στην οργανωτική προσπάθειά μας, το λύναμε εφαρμόζοντας ακόμη περισσότερη δημοκρατία! Δόξα τω θεώ, το έθνος μας είναι αρχαιόπλουτο σε δημοκρατία, έχει πράμα για όλους, μπορούμε να ξοδεύουμε άφοβα. Και να που η δημοκρατία έκανε το θαύμα της και στην υπόθεση της ποντιακής ενότητας: Έκανε την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) των 370 σωματείων (σε 70 τα υπολογίζει ο Μητροπολίτης Παύλος, χωρίς να ξέρει τίποτε γι’ αυτά, διαγράφοντας μονοκοντυλιά τα 300!) την Π.Ο.Ε., που είναι το πιο γερό αναβλάστημα του ποντιακού πρέμνου-έτσι λέγεται ο κορμός του δέντρου που μένει μετά την κοπή του. Και ενώ λοιπόν η δημοκρατία αποθεώνεται στην ΠΟΕ, αντιθέτως στο άλλο ισότιμο (και για μένα τον θρήσκο πολύ ανώτερο, καθόσον πνευματικό) αναβλάστημα του πρέμνου, στο Ίδρυμα Παναγία Σουμελά «αποθεώνεται» η οικογενειοκρατία (47 χρόνια!) και αυτή παράνομη, όπως δείχνει, παρά πάσα κακοήθη προσπάθεια διαστρέβλωσής της, η υπ’ αριθμ. 52/09 γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΝΣΚ. Αυτή η αντίθεση θα αρθεί, όχι επειδή το θέλω εγώ και οι όμοιοί μου, οι Εφιάλτες, οι Αμιρούτσηδες, οι Ιούδες, τα μαζώματα των νυχτερινών κέντρων, κατά το απύλωτο στόμα του Μητροπολίτη Παύλου -δυστυχώς και το δικό μου στόμα είναι ως φαίνεται απύλωτο- αλλά επειδή το θέλει η ίδια η ζωή, που με τη διαλεκτική της αίρει τέτοιες αντιθέσεις, πόσο μάλλον όταν η προσπάθειά μας σκέπεται από την Παναγία μας. Όσο και να βροντά και αστράφτει εναντίον μας ο Μητροπολίτης Παύλος, μη σεβόμενος ο σεβασμιότατος τον κόμπο στο λαιμό μας κάθε φορά που αναλογιζόμαστε τον Πόντο, η ζωή θα προσπεράσει και αυτόν και τον «λύκο» της ποντιακής παροιμίας. Η υλική συνιστώσα, η ΠΟΕ -εγκολπούμενη το γρηγορότερο και τα σωματεία της ΠΟΠΣ- και η πνευματική συνιστώσα, το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά, θα συναντηθούν στη συνισταμένη της ποντιακής μεταπροσφυγικής οργανωτικής ολοκλήρωσης. Κάποτε στο παρελθόν αυτά τα δύο στοιχεία, υλικό και πνευματικό, έφτασε να τα «επωμίζεται» ως άλλος Άτλαντας η οικογενειοκρατία, με τον Στέφανο Τανιμανίδη ως πρόεδρο της ΠΟΠΣ και τον αδελφό του Γιώργο ως πρόεδρο του Ιδρύματος. Αλλά αυτό δεν ήταν ποντιακή ολοκλήρωση, ήταν …ποντιακός ολοκληρωτισμός, μια καρικατούρα κοινωνικού τιτανισμού στον ποντιακό χώρο. Αυτά δεν πρέπει να γίνονται στους δημοκρατικούς καιρούς μας. Η ΠΟΕ και το Ίδρυμα πρέπει να γίνουν οι όχθες ροής της ποντιακής ελληνικότητας, σε δημοκρατική απαραιτήτως, το τονίζω, απαραιτήτως δημοκρατική κοίτη. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου, η θεωρία μας …

  Δεν θ’ αφήσω ασχολίαστη και την ανακοίνωση της ΠΟΠΣ για το θέμα, την ολόθερμη στήριξη του παράνομου «προέδρου». Γράφει η ανακοίνωση: «Γι’ αυτούς τους ολίγους, τους «διά την εαυτών κοιλίαν εργαζομένους» ισχύει το «έξεστιν Κλαζομενίοις ασχημονείν». Καταρχήν, Χαράλαμπε Αποστολίδη, πρόεδρε της ΠΟΠΣ που υπογράφεις την ανακοίνωση, εγώ δεν ξέρω κανένα σήμερα, ακόμη και Κλαζομένιο, να δουλεύει για ξένη κοιλιά. Κατά δεύτερον, εννοείς μήπως κι εσύ ότι ορεγόμαστε το παγκάρι της Σουμελά; Κατά τρίτο η ανακοίνωσή σου, Χαράλαμπε, είναι ένας «μύθος σεσοφισμένος», όπως χαρακτήριζε ο Απόστολος Πέτρος τα παραμύθια με επίφαση σοφίας. Η «σοφία» της ανακοίνωσης έγκειται στο ότι «σοφά» πράττοντας μιλάς για ενότητα των Ποντίων, αγάπη, πειθαρχία στους κανόνες της δημοκρατίας και άλλα ηχηρά παρόμοια, αλλά αποφεύγεις να μιλήσεις για την… ταμπακιέρα, γιατί ξέρεις το περιεχόμενό της! Διότι ξέρεις ότι η ουσία της γνωμοδότησης της ΟλΝΣΚ, η «ταμπακιέρα» της υπόθεσης, είναι ότι το σύνολο των νομικών συμβούλων του Κράτους, 49 νοματαίοι νομικοί, διασκέφτηκαν και βγάλανε παράνομες τις διοικήσεις του Ιδρύματος από το 1973 μέχρι τώρα, όπως εξαντλητικά, με κουραστικές λεπτομέρειες εξέθεσα παραπάνω. Εσύ, Χαράλαμπε Αποστολίδη, δεν λες τίποτε σχετικό στην ανακοίνωσή σου, τσιμουδιά! Ποιος λοιπόν είναι ο Κλαζομένιος και ποιος ασχημονεί κατά της αλήθειας; Χαράλαμπε, μιλώντας στο Παγκόσμιο Παμποντιακό Συνέδριο του 2008 και αναφερόμενος σ’ εμένα είπες ότι μ’ εκτιμάς ως δικηγόρο. Σ’ ευχαριστώ που μ’ εκτιμάς. Στη συνέχεια όμως της ίδιας ομιλίας σου είπες ότι εκτιμάς όλους τους αντιπάλους σου εκτός από εμένα! Σ’ ευχαριστώ και που δεν μ’ εκτιμάς! Δεν θέλω τέτοια αλλοπρόσαλλη «εκτίμηση». Κοίτα πάντως, Χαράλαμπε, να εκτιμήσεις την αλήθεια, που περιφρονείς, Χαράλαμπε, κάνοντας το μαύρο άσπρο στην ανακοίνωση της ΠΟΠΣ, λέγοντας ότι τάχα η 52/09 της ΟλΝΣΚ επιβεβαιώνει τη λειτουργία του Ιδρύματος σύμφωνα με το ΒΔ 924/66, ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Το παράκανες, Χαράλαμπε. Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Τη Παναΐας (Σουμελά) η κάτα, που ανάμεσα στα προνόμιά της έχει και το δικαίωμα να παραποιεί την αλήθεια; Μήπως πρέπει να «ρωτήσουμε» κάποιον εισαγγελέα τι λέει αυτή η γνωμοδότηση της ΟλΝΣΚ και αν παραπλανώνται κάποια πιθανώς ανήξερα μέλη του ΔΣ του Ιδρύματος που νομίζουν ότι σύννομα διοικούν και διαχειρίζονται το χρήμα του Ιδρύματος, δηλαδή δημόσιο χρήμα; Πάρτε τα πράγματα σοβαρά, «λύκ’» και «κάτας» της οικογενειοκρατίας….

  Σχόλιο από tasos | 20/09/2009

 94. Συνάντηση με το Συντονιστή του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και βουλευτή της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ιβάν Σαββίδη, είχε χθες η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, για συζήτηση προβλημάτων των Ελλήνων από την πρώην ΕΣΣΔ που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο.

  Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, στηρίζει τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής τόσο στα ζητήματα εξεύρεσης εργασίας όσο και στα ζητήματα της επανεκπαίδευσης.

  Έγινε, επίσης, ενημέρωση ότι έχει ετοιμαστεί πρωτόκολλο διακρατικής συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία στα θέματα των κοινωνικών ασφαλίσεων, το οποίο έχει σταλεί στο αντίστοιχο Υπουργείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να το μελετήσει. Αυτή η συμφωνία θα βοηθήσει άτομα ποντιακής καταγωγής, τα οποία εργάστηκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση αναφορικά με τα ζητήματα των ωφελημάτων τους.
  Επίσης, συμφωνήθηκε να κωδικοποιηθούν από πλευράς της Ρωσικής Ομοσπονδίας συγκεκριμένα ζητήματα, στα οποία χρειάζεται η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως, για παράδειγμα, στα θέματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των Ποντίων, λόγω της αυξημένης ανεργίας που υπάρχει τώρα.

  Στη βάση των ζητημάτων που θα κωδικοποιηθούν, το Υπουργείο Εργασίας θα εξετάσει πώς αυτά εντάσσονται στις δράσεις του και σε δράσεις που προωθούνται από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού. Για το θέμα αυτό έχει εξουσιοδοτηθεί ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να εξετάσει ποιες άλλες παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν αναφορικά με αυτό το θέμα.
  Συνάντηση με Καρογιάν

  Ο κ. Σαββίδης είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Καρογιάν. Το Κυπριακό, οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ρωσίας, αλλά και τα προβλήματα των Ελληνοποντίων που ζουν στην Κύπρο, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση.
  Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Ρώσος βουλευτής, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Περιφέρειας Ευρώπης Αγγελο Ασλανίδη, καθώς και άλλους αξιωματούχος και συνεργάτες του ΣΑΕ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής, μεταξύ άλλων, για τα προβλήματα των Ελληνοποντίων που ζουν και εργάζονται στην Κύπρο, ζητώντας τη συμβολή του κ. Καρογιάν στις προσπάθειες επίλυσής τους.

  Ο Πρόεδρος της Βουλής εξήρε το άριστο επίπεδο των οικονομικών, πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Ρωσική Ομοσπονδία.
  Επισήμανε, επίσης, ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα, επαναβεβαιώθηκαν οι θέσεις αρχών που τηρεί η Ρωσική Ομοσπονδία σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία να στηρίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στις πανανθρώπινες αρχές και αξίες, τις οποίες πρεσβεύουν οι δύο χώρες.

  Πρόσθεσε δε, ότι η Ρωσική Ομοσπονδία παραμένει διαχρονικά σταθερός σύμμαχος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
  Περαιτέρω, ο κ. Καρογιάν τόνισε την κοινή βούληση των δύο χωρών για ακόμα καλύτερο συντονισμό θέσεων και για συνέχιση της συνεργασίας τους προς όφελος των δύο λαών και των δύο Κοινοβουλίων τους.
  Αντηλλάγησαν, τέλος, απόψεις για την πορεία του κυπριακού προβλήματος, καθώς και τους τρόπους στενότερης συνεργασίας, που μπορούν να προωθηθούν στα διεθνή κοινοβουλευτικά βήματα, όπου συμμετέχουν οι δύο χώρες, προς αμοιβαίο όφελος, περιλαμβανομένης της παραμέτρου του Κυπριακού.

  Σχόλιο από En Kyprw | 17/12/2009


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: