Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Εκδήλωση για τις σταλινικές εκτοπίσεις

29  ΙΟΥΝΙΟΥ 2009: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΟΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΩΝ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ

0009__ Στις 13 Ιουνίου συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από τις βίαιες μετακινήσεις του ελληνικού πληθυσμού του Καυκάσου στην Κεντρική Ασία. Η σκληρή αυτή μεταχείριση που επιφύλαξε ο σταλινισμός στις ελληνικές κοινότητες, κατάστρεψε τη σημαντική ελληνική παρουσία στην περιοχή. Κατάστρεψε όλες τις ελληνικές δομές και μεταξύ τους και  τον ελληνικό σοβιετικό πολιτισμό που είχε δημιουργηθεί το Μεσοπόλεμο.

 Μ’ αφορμή αυτή τη θλιβερή επέτειο της νεοελληνικής ιστορίας, ο ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΠΟΕ) διοργανώνει εκδήλωση στο  Πολιτιστικό Κέντρο Διάδοσης και Διατήρησης Ποντιακή Κουλτούρας – Εστία Ποντίων «Ο Φάρος», Μεγάλου Αλεξάνδρου 169, Αγία Βαρβάρα Αττικής, τηλ. 6972429362.

 Η εκδήλωση περιλαμβάνει:

έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων,

προβολή ντοκυμαντέρ για τις σταλινικές διώξεις,

επιστημονικό συμπόσιο.

κατάθεση μαρτυριών.

  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  

008-1Α) 6.00 μ.μ. Έναρξη με προβολή των ντοκιμαντέρ

 -«Γράμμα στη μητέρα-πατρίδα» του Τάσου Ψαρρά και

-«Στα σταλινικά στρατόπεδα συγκέντρωσης» των ΠαπαχελάΤέλογλου

 

Β) 8.30 μ.μ. Επιστημονικό Συμπόσιο

Συμμετέχουν:

Βλάσης Αγτζίδης, ιστορικός-συγγραφέας,  «Η διαμόρφωση του ελληνικού σοβιετικού πολιτισμού κατά  το Μεσοπόλεμο στην ΕΣΣΔ»

Ιβάν Τζουχά, ερευνητής-συγγραφέας, «Οι εκτοπίσεις του ‘49 στην Κεντρική Ασία μέσα από τα σοβιετικά αρχεία»

Δημήτρης Καταϊφτσής, ιστορικός, «Οι εκτοπίσεις του ’49 στην Κεντρική Ασία μέσα από τα αρχεία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών»

Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός, «Οι συνέπειες των σταλινικών διώξεων στις ελληνικές παροικίες της Σοβιετικής Ένωσης»

 Θα συντονίσει ο Γιάννης Σαββίδης, πρόεδρος του ΣΠΟΣ ν. Ελλάδας και Νήσων

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί  με την κατάθεση μαρτυριών εκτοπισμένων.

poster-1941a

—————————————————————-

Μερικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση…..

AB1

AB2

AG3

24/06/2009 - Posted by | -Ιδεολογικά, -Κίνημα, -Μνήμες, -Σταλινικές Διώξεις

56 Σχόλια »

 1. Η παράνοια του ΚΚΕ ξαναχτύπησε. Προσπάθησαν να κινητοποιήσουν τους πιστούς για να καταγγείλουν τη συγκεκριμένη εκδήλωση. έτσι στον ΣΠΟΣ Ν. Ελλάδας και Νήσων της ΠΟΕ εφτασε «Διαμαρτυρία μελών Δ.Σ. σωματείων…» με τη μοναδική υπογραφή της προέδρου του ΚΟΠΑ «Ελευθεριάδου Ειρήνη» και τη σφραγίδα του συλλόγου. Άραγε το ξέρουν τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του ΚΟΠΑ;;;

  Στη Διαμαρτυρία διαβάζουμε:

  «Σχετικά με το απαράδεκτο περιεχόμενο της εκδήλωσης…. σας καλούμε να μην προχωρήσετε στην πραγματοποίησή της… Αποτελεί συνέχεια των ενεργειών ορισμένων γνωστών παραγόντων στα πλαίσια μιας επιχείρησης αναβίωσης στην Ελλάδα της χρεωκοπημένης ψυχροπολεμικής φιλολογίας περί «εθνοκαθάρσεων επί Στάλιν». Δεν περιλαμβάνει μόνο ιστορικές ανακρίβειες και μεθοδολογικές παρατυπίες, αλλά ξεπερνά τα όρια της αντιεπιστημονικότητας, αγγίζοντας τα όρια της μαύρης προπαγάνδας.

  Τέτοιες αντιεπιστημονικές ως προς το περιεχόμενό τους εκδηλώσεις, που παραχαράσσουν τη σύγχρονη ιστορία, της οποίας κομμάτι είναι η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού…. δεν υπηρετούν τους σκοπούς των συλλόγων μας και της Ομοσπονδίας. Υπηρετούν προφανείς προπαγανδιστικούς στόχους και πολιτικές ιδεολογικές σκοπιμότητες.

  Εκτιμούμε ότι το Δ.Σ. του ΣΠΟΣ σε περίπτωση που προχωρήσει στην πραγματιποίηση αυτής της εκδήλωσης, θα έχει την ευθύνη της υπόθαλψης ή της συγκάλυψης της επιχείρησης ορισμένων για την αναθεώρηση και παραχάραξη της ιστορίας, καθώς και την παραπλάνηση των μελών ή των φορέων μας…….»

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 25/06/2009

 2. Μωραίνει ο Κύριος ων βούλεται απωλέσαι.

  Αντί να αγωνίζονται για τα πραγματικά κοινωνικά ζητήματα, πήραν στους ώμους τα σταλινικά εγκλήματα και τρέχουν!

  Η αποθέωση της μ@λ@κί@ς!

  Ω! σόρι: του ανορθολογισμού ήθελα να πω.

  Ομέρ ο ανορθολογικός μαθητής του Νοσφεράτ(λλ)ου!

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/06/2009

 3. ΚΟΠΑ ; ποιος σύλλογος είναι αυτός;……..μπορείς σε παρακαλώ Ματσούκατες να με διαφωτίσεις ;

  Σχόλιο από tasos | 25/06/2009

 4. ΚΟΠΑ = Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών.

  Ιστορικός σύλλογος με έδρα την Καλλιθέα Αττικής. Ο προηγούμενος πρόεδρος ήταν ο σοβαρός και συγκροτημένος, άριστος γνώστης την ποντιακής διαλέκτου, ο εκ Κοζάνης Χριστόφορος Χριστοφορίδης.

  Η νέα διοίκηση απ’ ότι φαίνεται είναι «δυό λαλούν, τρεις χορεύουν και ένας αποφασίζει»

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 25/06/2009

 5. Μήπως είναι ποιητές ; ………γιατί τότε μπορώ να κάνω την ερώτηση ‘’τι θέλει να πει ο ποιητής ;’’

  Σχόλιο από tasos | 25/06/2009

 6. Το απογοητευτικό είναι ότι οι σταλινικοί που δρούν εντός του ΚΚΕ, κατάφεραν να περάσουν τη γραμμή τους και να το οδηγήσουν σε μια απολογητική πολιτική για τις σταλινικές πρακτικές. Πώς είναι δυνατόν να υποστηρίξουν στις περιοχές των Ποντίων προσφύγων από την πρώην ΕΣΣΔ τις θέσεις τους; Οι ποντιακές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Αιγάλεω και της Αγίας Βαρβάρας -όπως και στην Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο, τα Λιόσια και το Μενίδι- οφείλονται στα μεταναστευτικά κύματα από την ΕΣΣΔ του 1965 και εντεύθεν. Οι μετανάστες-πρόσφυγες εκείνης της περιόδου ήρθαν στην Ελλάδα από το Καζαχστάν, δηλαδή από τις περιοχές της σταλινικής τους εξορίας. Η παρέμβαση του ΚΚΕ στις περιοχές αυτές και προς τον πληθυσμό αυτό θα είναι: «Καλά σας έκανε ο Στάλιν γιατί είσασταν αντιδραστικοί»;

  Το ακατανόητο είναι αλλού:

  γιατί αποδέχτηκε το 18ο Συνέδριο τη γραμμή των σταλινικών και μετέτρεψε μια θλιβερή σελίδα της σοβιετικής ιστορίας σε σημείο σημερινής σύγκρουσης και ιδεολογικής αντιπαράθεσης;

  Κάπου γράφτηκε κάτι ενδιαφέρον που το βλέπουμε ήδη να εξελίσσεται:

  «Όλα αυτά που θα έπρεπε φυσιολογικά να ανήκουν στο χώρο της ιστορικής έρευνας γίνονται και πάλι επίκαιρα, μετά από το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ και την παλινόρθωση του Στάλιν και τον εξωραϊσμό της σταλινικής πολιτικής. Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι υπάρχει ήδη από το 1997 απόφαση του Δ’ Παγκόσμιου Ποντιακού Συνέδριου που καταδικάζει το σταλινισμό και τις σταλινικές διώξεις η ιδεολογική αντιπαράθεση φαντάζει αναπόφευκτη. Το Δ’ Συνέδριο αποφάσισε: «Την ανακήρυξη της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τα θύματα των σταλινικών διώξεων στην πρώην Σοβιετική Ένωση, εφόσον την ημέρα αυτή, το 1949, πραγματοποιήθηκε η βίαιη εκτόπιση των ποντιακών πληθυσμών από τον Καύκασο στην Κεντρική Ασία.»

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 25/06/2009

 7. Πραγματικά λυπάμαι πολύ γι’αυτά που διαβάζω για το ΚΚΕ. Πολύ κρίμα…

  Σχόλιο από Δημήτρης | 26/06/2009

 8. «..Δεν περιλαμβάνει μόνο ιστορικές ανακρίβειες και μεθοδολογικές παρατυπίες, αλλά ξεπερνά τα όρια της αντιεπιστημονικότητας, αγγίζοντας τα όρια της μαύρης προπαγάνδας..»

  θα είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον αν στην εκδήλωση παρευρίσκετο ΚΑΙ η κα Ελευθεριάδου Ειρήνη να αναλύσει με ιστορικά ακριβή και επιστημονικό τρόπο γιατί έκλεισαν ξαφνικά όλα τα ελληνικά σχολεία στην ΕΣΣΔ..

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 26/06/2009

 9. Εν τω μεταξύ για να δείτε πόσο οι πιστοί του ΚΚΕ είναι εκτός του κόσμου τούτου, τέτοιες εκδηλώσεις μνήμης γίνονται ανελλιπώς στης Αθήνα κάθε χρόνο από το 1987.

  Επειδή υπήρχε αυτή η συνέχεια, η συνειδητοποίηση και η γνώση, αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ το 1997 από 560 συνέδρους απ’ όλο τον κόσμο η καθιέρωση της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις.

  Γι άλλη μια φορά το ΚΚΕ πιάνεται αδιάβαστο και βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κακό εαυτό του. Και μετά του φταίνε οι άλλοι και η κακή Ευρώπη που συνομωτεί εναντίον του Περισσού.

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 26/06/2009

 10. Ο εκτοπισμός των Ελλήνων της Αμπχαζίας – Ατζαρίας- Ν. Καυκάσου, δεν αποτελεί μόνο μια μαύρη σελίδα της ιστορίας του ελληνισμού, αλλά και μια απόδειξη του γεγονότος, ότι η σοβιετική εξουσία χρησιμοποίησε όλους τους κατασταλτικούς και καταπιεστικούς μηχανισμούς, τους οποίους είχε δανειστεί από την τσαρική Ρωσία, εναντίον των υπηκόων της.

  Αυτοδιάθεση των λαών σε μια χώρα όπου από τον εμφύλιο μέχρι και το θάνατο του Στάλιν διενεργήθησαν πάνω από 50 εκτοπισμοί- μετεγκαταστάσεις πληθυσμών, δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Οι ελληνικές κοινότητες της Μ. Θάλασσας πλήρωσαν τα καπρίτσια μιας εξουσίας που έβλεπε συνέχεια εχθρούς στα σύνορά της, που υπήρξε καχύποπτη με ολόκληρους πληθυσμούς, που χαρακτήρισε ως επικίνδυνες μεγάλες μειονοτικές ομάδες.

  Τα αρχεία του ΥΠΕΞ, μας αποκαλύπτουν το ποια ήταν η αντίληψη των ελληνικών προξενικών αρχών για τον εκτοπισμό του 1949, αναδεικνύουν το ρόλο των σοβιετικών γεωστρατηγικών συμφερόντων της περιοχής, χωρίς να αναφέρουν βέβαια το σημαντικότερο: το πώς οι Έλληνες της περιοχής έφτασαν στο να θεωρούνται ύποπτοι και στο τέλος, να τιμωρηθούν από το σοβιετικό κράτος.

  Έχει ανοίξει ένας πολύ μεγάλος διάλογος για το πόσα υπήρξαν τα θύματα του εκτοπισμού, πόσοι άνθρωποι έχασαν άδικα τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους στις περιοχές εξορίας, ή κατά την παραμονή τους εκεί. Πεπειραμένοι Έλληνες αλλά και Ρώσοι επιστήμονες έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις συμφωνίες και ασυμφωνίες τους για τα νούμερα.

  Από την πλευρά μου θα ήθελα να εστιάσω περισσότερο στο ποιοτικό και όχι στο ποσοτικό κομμάτι μιας τραγωδίας. Το πιο ουσιαστικό, κατά την άποψή μου, είναι το γεγονός ότι, υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν πολιτικές εξουσίες, περισσότερο ή λιγότερο δημοκρατικές, οι οποίες θα αδιαφορούν για τη μοναδικότητα έστω και ενός υποκειμένου.

  Ο εκτοπισμός του 1949, δεν θα πρέπει να αποτελεί για μας απλά ένα σκοτεινό κομμάτι της ελληνικής ιστορίας, αλλά ένα παράδειγμα του κατασταλτικού – καταπιεστικού χαρακτήρα μιας εξουσίας, στην περίπτωσή μας, της σοβιετικής.

  Δε φταίει ο Στάλιν για ότι έγινε. Φταίει η ίδια η δομή ενός κοινωνικό-πολιτικού συστήματος, το οποίο επιτρέπει υποκείμενα όπως ο Λένιν, ο Τρότσκυ, ο Στάλιν κι ο Μπέρια να επιβιώνουν σε θέσεις εξουσίας και να αποφασίζουν για τις τύχες ολόκληρων λαών. Το πρόβλημα δεν είναι τα άτομα που διοικούν την ΕΣΣΔ, είναι η ίδια η φύση της, όπως είναι και η φύση κάθε αρτηριοσκληρωτικού συστήματος εξουσίας, η οποία προσπαθεί να διατηρηθεί στο χρόνο.

  60 χρόνια μετά την τραγωδία, ο εκτοπισμός των Ελλήνων των παραλίων της Μ. Θάλασσας, οφείλει να αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή για τις μελλοντικές γενιές, για τις εξουσίες και κυβερνήσεις που έρχονται και που στο τέλος είναι σίγουρο ότι θα κλειστούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μια για πάντα…

  Σχόλιο από Δημήτρης | 27/06/2009

 11. Την επόμενη εκδήλωση να την αφιερώσετε στους αγρίως σφαγιασθέντες υπό των κομμουνιστοσυμμοριτών ηρωικούς αγωνιστές του Κισσα Μπατζακ, Τσαους Αντον και Μιχαλαγά.
  Εκτός του Αγτσίδη και του Τσουχα φωνάξτε επίσης τον Μαραντζίδη, τον Βελόπουλο και τον Γεωργιάδη.
  Α, και αυτούς που αντιδρούν στην παραποίηση της ιστορίας στείλτε τους στη Μακρόνησο.

  Σχόλιο από Αναυδος | 27/06/2009

 12. Άναυδε… από την πόλη έρχεσαι και στην κορφή κανέλλα. Ως συνήθως!

  Γι αυτό αποδείξατε ότι το ΚΚΕ μπορεί να χάνει ελευθέρως σε εποχή κρίσης των αστικών κομμάτων…

  Εμείς πλέον, σε αντίθεση με σας, στη γραμμή του ΚΚΣΕ είμαστε και όχι του Εμβέρ Χότζα 8)

  Εσείς έχετε ένα πρόβλημα αντίληψης τόπου και χρόνου. Όταν θα έπρεπε να είσασταν αντι-ρεβιζιονιστές, εσείς είσασταν τα πειθήνια παιδάκια του χρουτσοφισμού. Τώρα που κατάρρευσε το σύμπαν από τις κομματικές ανομίες και οι σύντροφοι εκεί ψηλά στης Ρωσίας τα χιόνια όπου πάντα φυσά ο βοριάς, μετέτρεψαν τις κομσομόλες σε πορνες των δυτικών, εσείς θυμηθήκατε να γίνεται εμβερχοτζικοί.

  Κρίμα απ’ τη μια, πολύ γέλιο απ’ την άλλη!

  Ομέρ

  ———————
  οσον αφορά τον εμφύλιο και τον ταγματασφαλιτισμό εμείς είμαστε απολύτως συνεπείς. Μπορείς να δεις [ΕΔΩ] ότι σ’ ενδιαφέρει. Καθώς και [ΕΔΩ]

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2009

 13. AΝΑΥΔΕ αν εχετε στοιχεια για το αντιθετο πηγαινετε στην εκδηλωση τα παρουσιαζετε (πιστευω να σας δοθει βημα) το να λετε στο ιντερνετ διαφορα και να τους τσουβαλιαζετε ολους σε ενα τσουβαλι δεν ειναι και ο καλυτερος τροπος, ιδου η ροδος εχετε κοτσια!

  Σχόλιο από kiamul | 27/06/2009

 14. @Ομερ
  Τις «κομσομόλες» τις έκανε πόρνες ο καπιταλισμός αλλά αυτό μου φαίνεται δύσκολο να το συλλάβεις. Τώρα με ποιά γραμμή του ΚΚΣΕ είσαι προσωπικά δυσκολεύομαι να καταλάβω αλλά αφού εντέλει αυτό διέλυσε την ΕΣΣΔ να υποθέσω ότι είσαι λάτρης του Γκορμπατσώφ, Γέλτσιν, Γιάκοβλεφ κλπ.
  Εκτός από εσένα κρίση του δικομματισμού έβλεπε και ο ΣΥΡΙΖΑ με καταπληκτικά αποτελέσματα.

  @kiamul
  Η μετεγκατάσταση από τον Καύκασο προς τη Σοβιετική ενδοχώρα αφορούσε και άλλες εθνότητες όχι μόνο ποντίους ή άλλους έλληνες. Δεν ήταν εθνοκάθαρση οπως διάφοροι δήθεν ιστορικοί ισχυρίζονται. Ο κύριος λόγος ήταν ότι στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου η ΕΣΣΔ ήθελε να εξασφαλίσει τα σύνορα της από το ΝΑΤΟ.

  Οι κομμουνιστές δεν είναι εθνικιστές δεν τους ενδιαφέρει αν είσαι ρώσος τουρκος, έλληνας νιγηριανός πακιστανός κλπ. Το θέμα είναι όταν εσεις διαβάζεται την ιστορία με ποντιακά γυαλιά δύσκολα θα την καταλάβεται. Η ιστορία είνα η πάλη των τάξεων και τίποτα περισσότερο όλα τα άλλα είναι εφευρέσεις.

  Αν σ’ενοχλεί η ταύτιση με τον Κισσα Μπατζάκ προσέξτε λίγο με ποιους κάθεστε στο ίδιο τραπέζι στη συγκεκριμένη ημερίδα.

  Σχόλιο από Αναυδος | 27/06/2009

 15. Α ξέχασα ο κ. Τσούχα είναι βραβευθείς από τον Π. Ψωμιάδη γνωστό εαμικό.

  Σχόλιο από Αναυδος | 27/06/2009

 16. Συγχαρητήρια στους συντάκτες για την προσπάθεια αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας.Έτσι εκπληρώνουμε το χρέος μας στους προγόνους που την βίωσαν με τραγικό τρόπο.
  Το χρέος στις επόμενες γενιές μπορεί να εκπληρωθεί με σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό διάλογο που θα καταλήξει στην εξαγωγή των πολιτικών συμπεράσματων που προκύπτουν από τα ιστορικά γεγονότα στα οποία εντάσσεται και ο σταλινικός διωγμός.
  Η σημερινή γεννιά έχει τη δυνατότητα να αναλύσει και να επεξεργαστεί νηφάλια τα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα γιατί έζησε το τελευταίο μέρος τους και γνώρισε τους ανθρώπους που τα βίωσαν.
  Γνώμονας ανάλυσης μπορεί να είναι η διαλεκτική και όχι ο δογματισμός.
  Αν υποστηρίζουμε τον ορισμό της αριστεράς ως ανατροπή -εξέλιξη-ανέλιξη, πνευματική διαδικασία και ιστορική ροή που χαρακτηρίζει το ελληνικό πνεύμα και τον πολιτισμό, τότε θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε γιατί ο ελληνισμός είναι το ιστορικό υποκείμενο αλλεπάλληλων παντοειδών επιθέσεων και διωγμών.
  Από την ιστορική στιγμή που οι επαναστάτες του 1821 επελεξαν να τοποθετηθούν ιστορικά ως αναβιωτές του ελληνισμού (γιατί άραγε ?) ότι επακολουθεί είναι φυσική συνεπαγωγή.
  Ο ελληνισμός είναι επικίνδυνος για κάθε εξουσία και κυρίως για τις κοσμικές απολυταρχίες ιμπεριαλιστικού, σοβιετικού, φασιστικού, ναζιστικού,νεοσυντηριτικού ή νεοφιλελεύθερου τύπου ή τις θεοκρατικές χριστιανικού,μωαμεθανικού ή ιουδαικού τύπου.
  Τα πολιτικά και ιδεολογικά συμπεράσματα από τις επιθέσεις στον ελληνισμό στις ιδέες,στους φορείς στο έθνος( με την Ομηρική έννοια) είναι ανάγκη να εξαχθούν με στόχο να αποτελέσουν αφετηρία μιας πνευματικής,πολιτικής και πολιτιστικής αναγέννησης, προυπόθεση επιβίωσης και εξέλιξης.
  Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η ιστορική αλήθεια και τα συμπεράσματα απ΄αυτήν όσο και αν πονάνε γιατί καταστρέφουν
  ιδεατούς κόσμους εικονικής πραγματικότητας που υπάρχουν στο μυαλό των δογματικών ακολουθοπόρων, είναι οι μαμές της ιστορίας.

  Σχόλιο από ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑΙΟΣ | 27/06/2009

 17. Άναυδε, μετά το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ και την αποκατάσταση του Στάλιν, το κόμμα σου μετατρέπεται στο φυσικό απολογητή των τότε καταπιεστών και υποχρεώνεται να πει ένα συγγνώμη στους εκτοπισμένους Έλληνες του Καυκάσου του ’49, της Κριμαία του ’44, Υποχρεώνεται επίσης να εξηγήσει:

  γιατί ο σταλινισμός εξόντωσε τους Έλληνες κομμουνιστές και διάλυσε τις ελληνικές κοινότητες το ’37-΄38,
  γιατί κατάργησε τη σοβιετική ελληνική εκπαίδευση και έκλεισε τα σοβιετικά ελληνικά σχολεία,
  γιατί κατάργησε τις σοβιετικές ελληνικές θεατρικές σκηνές,
  γιατί έκλεισε τις κομματικές ελληνικές εφημερίδες και κατέστρεψε τα ελληνικά τυπογραφεία,
  γιατί κατάργησε τις σοβιετικές ελληνικές περιοχές (rayion)
  κ.λπ.

  Από δω και πέρα θα είστε αντιμέτωποι με τις επιλογές σας και με την οργή του δημοκρατικού λαού.

  Και μη νομίζετε ότι με τις συκοφαντίες, που προσπαθούν να μας ξαναγυρίσουν στο ’37 ή στο ’49, θα πετύχετε κάτι.

  Απλώς, θα αποδεικνύετε συνεχώς ότι δεν έχετε καμιά φιλολαϊκή ευαισθησία και ότι το μόνο σας πρόβλημα είναι να αγιοποιήσετε και τις πιο βρωμερές στιγμές της ιστορίας και να δημιουργήσετε γενίτσαρους, που να πιστεύουν ότι καλά έκανε ο Στάλιν και εκτόπισε τους γονείς τους και τους παππούδες τους στην Κεντρική Ασία.

  Η τραγωδία είναι ότι επιβεβαιώνετε μ’ αυτόν τον άθλιο τρόπο αυτά που βίωσαν πριν από 90 χρόνια οι επαναστάτες ναύτες στην Κροστάνδη…

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2009

 18. Ο Άναυδος έγραψε:

  «Η μετεγκατάσταση από τον Καύκασο προς τη Σοβιετική ενδοχώρα αφορούσε και άλλες εθνότητες όχι μόνο ποντίους ή άλλους έλληνες. Δεν ήταν εθνοκάθαρση οπως διάφοροι δήθεν ιστορικοί ισχυρίζονται..»

  Καταρχάς ωραία λέξη «ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ». Όπως θα λέγαμε: Βρήκα δουλειά στην Καβάλα και ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑ εκεί!

  Όπως ακριβώς και η Ρεπούση τη σφαγή στην προκυμαία της Σμύρνης την περιέγραψε ως «ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟ».

  Τελικά είστε πολύ ευγενείς όλοι σας.

  Και πες μου κάτι. Αφού ήταν συνολική «μετεγκατάσταση» όλης της εθνικής ομάδας -δηλαδή τα κριτήρια ήταν μόνο εθνικά- πως και δεν ήταν εθνοκάθαρση; Και φυσικά όχι μόνο εθνοκάθαρση των Ελλήνων αλλά και των Τσετσένων, των Τατάρων και των υπόλοιπων «αντιδραστικών εθνών»;

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 27/06/2009

 19. Ματσουκάτε,

  ο Άναυδος και πολλοί «άναυδοι» ακόμα, χαρακτηρίζονται από μια αθωότητα. Δεν μπορώ να βρω άλλη λέξη για να χαρακτηρίσω τον εγκωμιασμό πράξεων ενάντια στο λαό από μια αυταρχική και ανεξέλεγκτη εξουσία.

  Επίσης αγνοούν, είτε υποκρίνονται ότι αγνοούν, κάποια πράγματα για τα καθ’ ημάς. Όπως το γεγονός ότι η καταδίκη των σταλινικών διώξεων θα συμβεί για πρώτη φορά, δημοσίως και κινηματικά, το 1986 από ανθρώπους που ανήκαν στην Αριστερά και είχαν την ικανότητα να επεξεργαστούν με τέτοια κριτήρια το ιστορικό γεγονός.

  Το πρώτο δημόσιο κείμενο-προκήρυξη που κυκλοφόρησε τότε (1986) αναφερόταν σε τέσσερα ζητήματα:
  Γενοκτονία από τον τουρκικό εθνικισμό,
  σταλινικές διώξεις,
  δικαιώματα των μειονοτήτων στην ΕΣΣΔ και
  καταπίεση και πολιτική αφομοίωσης από το ελληνικό κράτος.

  Ενδιαφέρον είναι ότι το κείμενο αυτό ξεκινούσε με ένα απόσπασμα του Μπακουνιν για το εθνικό ζήτημα.

  Έκτοτε και από το 1987, γίνεται κάθε χρόνο στις 13 Ιουνίου στις περιοχές των θυμάτων του σταλινισμού που ήδη ζουν στην Ελλάδα, μια εκδήλωση Μνήμης για τις σταλινικές εκτοπίσεις.

  Ποτέ η Δεξιά δεν ασχολήθηκε με τα ζητήματα αυτά. Το αντίθετο! Τα έθαψε ακόμα πιο βαθειά, με αποκορύφωμα την περίοδο Μεταξά, όταν έγιναν οι μεγάλες διώξεις του ’37-’38, και της χούντας.

  Η καταδίκη των σταλινικών εγκλημάτων οφείλεται στην Αριστερά και αυτή είναι μια μεγάλη και πολύτιμη κληρονομιά που πρέπει να αξιοποιηθεί απ’ όσους ονειρεύονται μια αριστερή ανασυγκρότηση.

  Η κινδυνολογική προσπάθεια των σταλινικών του ΚΚΕ να συνδέσουν όλα αυτά με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, τη Μαύρη Βίβλο του Κομμουνισμού κ.λπ. τους οδηγούν σε μια απορριπτική στάση προς όσους τολμούν να ερευνούν και να μιλούν για τις σκοτεινές σελίδες του κομμουνιστικού κινήματος.

  Τελικά φαίνεται ότι οι σταλινικοί οδήγησαν το ΚΚΕ σε μια παγίδα, από την οποία πια δεν μπορεί να βγει.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 27/06/2009

 20. Αφού ο σύντροφος «Άναυδος» αποδέχεται ότι για τους κομμουνιστές το βασικό είναι η ταξική πάλη και όχι οι εθνικές προκαταλήψεις, μήπως θα μπορούσε να μας ενημερώσει ποιές τάξεις μετεγκαταστάθηκαν υποχρεωτικά το 1949 και με ποιά κριτήρια.

  Επίσης να μας πει σε ποιά τάξη ανήκαν αυτοί που διέταξαν τις μετεγκαταστάσεις;

  Και φυσικά να απαντήσει στο μεγάλο ερώτημα γιατί κατέστειλαν τους Έλληνες κομμουνιστές και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά αυτό που έχει ονομαστεί «σοβιετικός ελληνικός πολιτισμός»;

  Σχόλιο από Προλετάριος | 27/06/2009

 21. Οταν οι Πόντιοι εγκαταστάθηκαν στην ΕΚΤΕΝΟΠΟΛ για συγκεκριμένες σκοπιμότητες του ελληνικού αστικού κράτους αυτό το ονομάζεται γενοκτονία ?
  Εαναλαμβάνω
  – Στάλιν:Γεωργιανός
  – Μολοτοφ: Ρωσος
  – Καγκάνοβιτς: Ουκρανός και εβραίος
  – Χρουτσοφ: Ουκρανός
  – Μικογιαν: Αρμένιος
  κλπ

  Αν βγάλετε λίγο τα εθνικιστικά σας γυαλιά και ξεχάσετε λίγο το μεγαλείο της φυλής θα καταλάβεται ότι οι όποιες διώξεις κατευθύνταν κυρίως σε
  – πλούσιους ή πρώην πλούσιους
  – εθνικιστές
  – συνεργάτες του εχθρού

  Εννοείται ότι αν για κάποιους ο Μπακούνιν ή η Κροστάνδη δείχνουν το δρόμο αυτόματα έχουν ήδη τοποθετηθεί πέρα από εθνικιστικές παραμορφώσεις.

  Σχόλιο από Αναυδος | 28/06/2009

 22. Δηλαδή άναυδε οι εκτοπισμένοι του 1949 ήταν πλούσιοι ή πρώην πλούσιοι, εθνικιστές και συνεργάτες του εχθρού;

  Είσαι καλά που τα λες αυτά για τους Πόντιους του Καυκάσου; Γιατί όλα αυτά είναι ψέματα.

  Και απορώ πως θέλεις να αυτοονομάζεσαι κομμουνιστής, όταν τις άνευ διακρίσεων υποχρεωτικές εκτοπίσεις ολόκληρων εθνοτήτων, τις βαφτίζεις «εθελοντικές μετεγκαταστάσεις εκμεταλλευτριών τάξεων».

  Έχει δίκιο ο Ματσουκάτες που σε παρομοιάζει με τη Ρεπούση.

  Πάντως δε μου απάντησες σε ποιά τάξη ανήκαν αυτοί που πήραν τις αποφάσεις για τις εκτοπίσεις;

  Σχόλιο από Προλετάριος | 28/06/2009

 23. Φιλε Αναυδε ο Βλασης Αγτσιδης στην προηγουμενη αναρτηση (ο αντικομμουνισμος των σταλινικων)κανει μια εκτενη αναφορα για την συγκεκριμενη ιστορικη περιοδο , και πιστευω με επιχειρηματα και απο αριστερη επαναστατικη θεση,

  αυτα που γραφεις αν θελεις να εχεις καποια σχεση με την αριστερα και τον μαρξισμο δεν συνιστουν επιχειρημα,ουτε απαντουν στα ζητηματα που βαζει ο Αγτσιδης .

  ξανα στο λεω αν εχετε κοτσια πηγαινετε στην συζητηση ανατρεψτε αυτα που λεει ο βλασης και οι αλλοι και εγω θα εστερνιστω την δικια σας προσεγγιση .

  Σχόλιο από kiamul | 28/06/2009

 24. Αναυδε, πρώτον: Τό τρίτο πρόσωπο τού πληθυντικού αριθμού, γράφεται με έψιλον.
  Μήν τό μπερδεύεις μέ τό τρίτο πρόσωπό τού ενικού πού γράφεται με «αι».
  Επομένως:
  1. «αυτό τό ονομάζετε» και όχι «αυτό τό ονομάζεται»
  2. «θά καταλάβετε» και όχι «θα καταλάβεται».

  Στό Θέμα:
  Είναι δυνατόν, μια ολόκληρη Εθνότητα να αποτελείται από πλούσιους ή πρώην πλούσιους, από εθνικιστές και απο συνεργάτες τού εχθρού;
  Τό 1949, στοιβάχθηκαν σάν τα ζώα γυναικόπαιδα μέσα σε εμπορικά βαγόνια και οδηγήθηκαν κάτω απο απάνθρωπες συνθήκες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μόνο καί μόνο γιατι δήλωναν εθνικά Ελληνες. Τί θα έπρεπε κατ’ εσέ να δηλώνουν για να μην τούς θεωρούν Εθνικιστές;
  Αν αύριο πάρουν την μάνα σου, την γυναικα σου και τό παιδί σου, τό φορτώσουν σέ ένα κλειστό βαγόνι και τό μεταφέρουν χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, μόνο και μόνο επειδή φέρουν την Ελληνική ιθαγένεια, θά μπορέσει άραγε να υπάρξει πολιτική, νομική ή ηθική βάση πού να καθιστά αποδεκτό αυτό τό έγκλημα;

  Ξέρεις τί σημαίνει αυτό πού υποστηρίζεις; Αποδοχή τού δίκαιου της συλλογικής ευθύνης.

  Ξέρεις τί σημαίνει συλλογική ευθύνη: Καλάβρυτα, Κάνδανος, Δίστομο, Κερδύλια, Χορτιάτης, καί άλλα, ων ουκ έστιν αριθμός…
  Μήν γίνεσαι απολογητής εγκλημάτων.

  Θυμίζεις τούς φανατικούς αρνητές τού Εβραϊκού Ολοκαυτώματος..
  Εφ ‘οσον νομιμοποιείς πρώτα από όλα στόν εαυτό σου τέτοιες πρακτικές, οφείλει κανείς να σέ αντιμετωπίζει σαν κάποιον πού δυνητικά θα τίς επαναλάβει..

  Καί εφ όσον συνομιλούμε με κάποιον πού δεν θα είχε πρόβλημα, αν τό επέβαλαν οι πέριστάσεις να μαντρώσει αθώους σαν τα ζώα και να τούς στείλει στόν διάολο, απαιτώ απο εσένα:
  Νά ζητήσεις ΣΥΓΝΩΜΗ για τό έγκλημα της 13ης Ιουνίου 1949, όπως τό ζητώ από τούς Τούρκους Εθνικιστές για τό έγκλημα τού 1914-1923…
  Είμαι λίγο ακραίος, μπάς και καταλάβεις τί υποστηρίζεις, αλλά και τήν ηθική και πολιτική ευθύνη γι αυτά πού υποστηρίζεις..

  Άντε, γιατί η ανθρωπότητα δεν μπορεί να υποφέρει άλλο «εγκληματίες μέ καλές προθέσεις», πού στό όνομα της ιδεολογικής τους καύλας αδιαφορούν για τις πρακτικές συνέπειες των πράξεών τους πάνω στούς υπαρκτούς ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ..

  Σχόλιο από vripol | 28/06/2009

 25. Pondos kai h Bolikh Aristera pou exei anagh o KAPITALISMOS. ZHTW TO KKE polemos mexris esxatwn den fobomaste kanena pame gia neo emfylio me tolmh! Tsakisma stous sosialdhmokrates

  Σχόλιο από - | 28/06/2009

 26. Έμαθα ότι το κείμενο της Ελευθεριάδου (ΚΟΠΑ) το υπέγραψε και κάποιος Γυριχίδης, γεννημένος στο Καζαχστάν, πρόεδρος ενός ποντιακού συλλόγου Καρύστου, γόνος εκτοπισμένων.

  Είναι ο μόνος που γνωρίζουμε από τους εκτοπισμένους που πιστεύει ότι οι γονείς του ήταν: «πλούσιοι ή πρώην πλούσιοι, εθνικιστές και συνεργάτες των κατακτητών». Οπότε καλά τους έκανε ο Στάλιν και τους έστειλε στο Καζαχστάν.

  Εύγε αυτογνωσία.

  Η πολιτική του ΚΚΕ όντως αποδίδει. Τουλάχιστον κατάφεραν να πείσουν έναν ότι είναι γάϊδαρος και πετάει 8)

  Αν ξέρετε και άλλα γι αυτόν τον «πλούσιο ή πρώην πλούσιο, εθνικιστή και συνεργάτη των κατακτητών» γράφτε τα εδώ και ενημερώστε μας.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2009

 27. «Pondos kai h Bolikh Aristera pou exei anagh o KAPITALISMOS. ZHTW TO KKE polemos mexris esxatwn den fobomaste kanena pame gia neo emfylio me tolmh! Tsakisma stous sosialdhmokrates»

  Για δες, για δες… τύφλα να έχει η Σέχτα 8)

  Άιντε σύντροφοι του ΚΚΕ, εμπρός για ένα νέο αντάρτικο πόλης…. στο δρόμο που άνοιξε το ηρωϊκό, επαναστατικό ’89 8) 8)

  Ομέρ ο σεχταριστής

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2009

 28. @kiamul
  Αγτσίδης και αριστερη επαναστατική θέση είναι νομίζω σχήμα οξύμωρο. Ο άνθρωπος είναι επαγγελματίας αντικομμουνιστής. Δε νομίζω ότι η Καθημερινή είναι αριστερή εφημερίδα.

  @vripol
  Οταν οι τατάροι της Κριμαίας εκτοπίζονταν σαν εθνότητα για τη συνεργασία τους με τους ναζί δεν ήταν συλλογική ευθύνη αλλά σεβασμός στην πατριαρχική δομή της κονωνίας τους. Το ίδιο ισχύει και για τους έλληνες, γη άφησαν γη τους έδωσαν γη που άνηκε σε όλους.Απλώς τους απομάκρυναν από μία ευαίσθητη περιοχή.
  Για τις άθλιες συνθήκες μεταγωγής κι’αυτά είναι παραμύθια.
  Οσο για το ολοκάυτωμα, τους αρνητές του την Κάνδανο κλπ δες μήπως με αυτά που εσυ υποστηρίζεις κάθεσαι στον ίδιο πάγκο με τους θύτες. Κι εκείνοι έλεγαν για τα εγκλήματα του Στάλιν, το λοιμό στην Ουκρανία, το Κατύν κλπ. Επίσης τα αρχεία του υπ.Εξ της Ελλάδας του 1949 φοβερή αντικειμενική πηγή !!!

  @προλετάριε
  Η ΕΣΣΔ ήταν εργατικό κράτος άρα η εργατική εξουσία πήρε την απόφαση για τη μετεγκατάσταση

  @Ομερ
  Για την ΕΚΤΕΝΟΠΟΛ ούτε σχόλιο ?. Μήπως η κυβέρνση του ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε γενοκτονία ?. Το Μενίδι και ο Ασπρόπυργος είναι γκέτο ή όχι ?

  Σχόλιο από Αναυδος | 28/06/2009

 29. «..ZHTW TO KKE polemos mexris esxatwn den fobomaste kanena pame gia neo emfylio me tolmh!..»

  Προφανώς εννοείς την «..πραγματική λαϊκή εξέγερση που δεν θα σπάσει ούτε ένα τζάμι…»

  Τ’ακούσανε και σκιάχτηκε ο καπιταλισμός και όλο το σύστημα…..

  Γεια σου σύντροφε…

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 28/06/2009

 30. Άναυδε συνεχίζεις να μας αφήνεις άναυδους με την κνίτικη τεχνική σου.

  Το να παρομοιάζεις το κάκιστο και στο ποδι εθελοντικό πρόγραμμα της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ με τη βίαιη εκτόπιση των ελληνικων πληθυσμών του Καυκάσου, όπου ένοπλοι ασφαλίτες υποχρέωναν τον πληθυσμό να τα εκκενώσει και τον επιβίβαζαν υποχρεωτικά στα εμπορικά τραίνα με κατεύθυνση τις στέπες του Καζαχστάν, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ακουστεί.

  Με τον ίδιο τρόπο ακριβώς -σαν της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ ε;- οι Ναζί επιβίβαζαν στα τραίνα τους εβραίους της Θεσσαλονίκης επτά χρόνια νωρίτερα. Ευτυχώς τους Πόντιους του Καυκάσου δεν τους περίμενε κανένα Άουσβιτς, αλλά τα φεουδαρχικά σοβχόζ όπου ήταν αποστερημένοι κάθε δικαιώματος σε τεράστια στρατόπεδα συγκέντρωσης από τα οποία δεν μπορούσαν να δραπετεύσουν και στα οποία ήταν υποχρεωμένοι να παρουσιάζονται στην Ασφάλεια τρεις φορές την εβδομάδα.

  Ξέρω, άχαρος ο ρόλος σου να υπερασπίζεσαι φασιστικές εξουσιαστικές πρακτικές, γι αυτό και για την ταμπακιέρα ούτε λόγος. Μόνο ξέρεις να σκορπάς από δω και από κει δηλητήρια και συκοφαντίες μπας και πείσεις κανένα πρόβατο.

  Σε καμιά από τις ουσιαστικές ερωτήσεις που σου έγιναν από διάφορους σχολιαστές δεν έχεις απαντήσει. Γιατί άραγε;

  Ομέρ ο αντι-ΚΝΑΤ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2009

 31. Ο αντικομμουνισμός των σταλινικών σ’ όλο του το μεγαλείο.

  Αντί να σταθούν σιωπηλοί μπροστα στις σκοτεινές σελίδες της ιστορίας και να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα του σταλινισμού, συκοφαντούν και χύνουν έως σήμερα το δηλητήριό τους με το θράσος των θυτών. Αποδεικνύοντας ότι το «σοσιαλιστικό τους όραμα» είναι ένα τεράστιο γκουλάγκ, όπου ανεξέλεγκτες εξουσίες θα τυλίγουν σε μια κόλα χαρτί λαούς ολόκληρους και θα τους μεταφέρουν κατά το δοκούν ως ζώα επί σφαγή.

  Στην κατεύθυνση αυτή ο θλιβερός «Ριζοσπάστης» σήμερα, «καταγγέλοντας» την εκδήλωση της Δευτέρας ως συμμετοχή στον «αντικομμουνισμό και στην παραχάραξη της Ιστορίας» χρησιμοποιώντας τις ανακοινώσεις των γενιτσάρων τύπου Ελευθεριάδου και Γυριχίδη. Αποσιωπώντας ότι τέτοια εκδήλωση Μνήμης γίνεται εδώ και 20 χρόνια ανελλιπώς από τα ίδια τα θύματά τους.

  Και στη γραμμή αυτή έρχεται ο «αθώος» Άναυδος και με ένα φασίζοντα τρόπο προσπαθεί να μειώσει, να συκοφαντήσει, να σπιλώσει ανθρώπους που δεν ζούνε ούτε από κόκκινα ούτε από μπλε κεφάλαια.

  Άναυδε μην ξανατολμήσεις να βρισεις και να ξανασυκοφαντήσεις εδώ μέσα. Εάν δεν μπορείς να συζητήσεις, ούτε να απαντήσει ςστα ερωτήματα, τουλάχιστον σώπασε.

  Για τα υπόλοιπα έχετε το κατακίτρινο Τύπο σας για να αναρτάτε εκεί τις νέες μαύρες λίστες.

  Όμως είναι κρίμα που στρέψατε το ΚΚΕ σε μια τέτοια κατεύθυνση. Γιατί κάθε χρόνο τέτοια εποχή θα είναι αναγκασμένο να αποκαλύπτει το «σοσιαλιστικό όραμά» του, φτύνοντας κι αυτό πάνω στους τάφους των θυμάτων του στη σταλινική ΕΣΣΔ, όπως ακριβώς έκαναν και οι ακροδεξιοί στους πρόσφυγες.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2009

 32. Δείτε αυτά τα δημοσιεύματα στα οποία αναφέρθηκε ο Μ-π. Είναι άσχημο αυτό που γίνεται. Τι περιμένουν εκεί στον Περισσό; Να φοβηθούν οι διοργανωτές και να κάνουν πίσω; Αποκλείεται. Του χρόνου θα γίνουν πολύ περισσότερες εκδηλώσεις. Και όσο θα κρατά αυτή τη στάση το ΚΚΕ, θα μπουν στο παιχνίδι και άλλοι χώροι εκτός του ποντιακού που σ’ ένα μεγάλο βαθμό τουλάχιστον στην Αθήνα, επικρατούν οι αριστεροί και οι δημοκράτες. Και αντί να το σταματήσουν, θα το εκμεταλλευτούν και αυτοί οι οποίοι δεν θα έπρεπε ούτε και δικαιούνται. Η γνώμη μου είναι ότι το γεγονός αυτό το ΚΚΕ θα έπρεπε να το υποβαθμίσει. Δεν μπορεί να βγαίνει και να υποστηρίζει τις υποχρεωτικές μετακινήσεις ολόκληρων λαών. Υποθηκεύει έτσι το δικό του όραμα. Κρίμα. Πολύ κρίμα.

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5151429&publDate=28/6/2009

  http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5151280&publDate=27/6/2009

  Σχόλιο από Ματσουκάτες | 28/06/2009

 33. Προσωπικά θα ήθελα να χαρίσω στο θλιβερό «Ριζοσπάστη» και στον θλιβερο ανώνυμο Άναυδο ένα ποίημα του εξαιρετικού Άρη Αλεξάνδρου [γιατί η έρευνα για τις σταλινικές διώξεις είναι «υπόθεση αντικοινωνική», όπως ακριβώς και η ποίηση] :

  ΕΙΣΗΓΗΣΗ

  a la maniere de Jdanov

  και κατά συνέπεια η ποίηση είναι μια υπόθεση αντικοινωνική.

  Πιστεύει σε λέξεις και ιδεογράμματα

  και δε βλέπει λόγου χάρη

  πως άλλο ένα δέντρο να ξαπλωθείς στον ίσκιο του

  κι άλλο το ίδιο δέντρο να πάρεις την ξυλεία του.

  Το πράγμα είναι σοβαρό:

  Κάτω από τα σχήματα (δήθεν ποιητικά)

  κρύβεται το μαχαίρι που μας χτυπάει πισώπλατα.

  Εξομοιώνοντας τα πάντα

  παραβλέποντας συνθήκες χρόνο τόπο

  οι στιχοπλόκοι καταντούν να υποστηρίζουν

  πως τα κόκκαλα κ’ οι φλέβες

  βαραίνουνε το ίδιο στη ζωή του κάθε ανθρώπου

  επιμένουν να πιστεύουν πως μια πληγή κακοφορμίζει

  με την ίδιαν ακριβώς αιτιοκρατία

  κι όταν την άνοιξαν οι σφαίρες
  των αγροτών του Κόκκινου Στρατού
  που χτύπησαν τους εργάτες διαδηλωτές του Βερολίνου

  κι όταν την άνοιξαν τα βόλια

  των εργατών της Deutsche Wehrmacht

  τότε που τα δέχτηκαν στους δρόμους της Aθήνας οι γεωπόνοι

  σπουδαστές.

  Ο ποιητής, ξεκομμένος απ’ τους πόθους του λαού

  καταντάει τελικά να μην πασχίζει γι’ άλλο

  παρά μονάχα πώς θα πει την προσωπική του αλήθεια

  καταντάει να λέει τις σφαίρες σφαίρες

  και τους πληγωμένους πληγωμένους

  κι όλο το πρόβλημά του στενεύει μες στα όρια

  μιας αναζήτησης σωστού λεξιλογίου

  έτσι που με κάθε θυσία

  αδιάφορος για όλα

  ακόμα και την πάλη των τάξεων

  να φτάσει τελικά να καυχηθεί

  πως ναι, αυτό πάσχιζα να πω

  όπως βλέπει ένα σώμα στερεό και σκέφτεται

  “Τούτο δω ίσως νάναι κείνο που γυρεύω”

  το παίρνει στο χέρι το ζυγιάζει και σκέφτεται

  “Με τούτο δω, ίσως μπορέσω να καρφώσω μια πρόκα πίσω

  απ’ την πόρτα μου”

  στεριώνει την πρόκα κρεμάει το σακάκι του και λέει

  Ναί, αυτό είταν που γύρευα.

  Από δω και μπρος

  τ ονομάζω

  σφυρί”.

  Η ποίηση λοιπόν είναι μια υπόθεση αντικοινωνική.

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2009

 34. Να σας θέσω ένα ζήτημα.

  Αφού το ΚΚΕ:

  α)έχει αναλάβει πλήρως τις ευθύνες για τη σταλινική πολιτική της Σοβιετικής Ένωσης, άρα και για τις εκτελέσεις των πολιτικών αντιπάλων του Στάλιν και για τις υποχρεωτικές μετακινήσεις πληθυσμών και
  β) ήταν μέλος της Κομιντέρν την περίοδο που συζητούμε, δηλαδή συμμετείχε ως υποκατάστημα και στον κεντρικό σχεδιασμό της μητρικής εταιρείας

  μήπως έχει νομικές ευθύνες για τα τότε εγκλήματα;

  Θα έπρεπε να δημιουργήσετε μια ομάδα ικανών νομικών να σας απαντήσει στο ερώτημα αυτό. Πιθανόν οι εκτοπισμένοι-θύματα του σταλινισμού, άρα και του ΚΚΕ κατά συνέπεια, θα μπορούσαν να αποζημιωθούν από την περιουσία του ΚΚΕ.

  Για δείτε το.

  Σχόλιο από προβοκάτορας | 28/06/2009

 35. ΤΙ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤ
  ΑΦΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΚΝΑΤ;

  Σχόλιο από planitas | 28/06/2009

 36. Για τις σταλινικές διώξεις :

  http://kars1918.wordpress.com/2009/02/10/10-2-2009/

  Μ-π

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 28/06/2009

 37. To KKE ή ο Ριζοσπάστης έχουν τοποθετηθεί; Η κυρία Ελευθεριάδου σε ποιον καλλιτεχνικό τομέα δραστηριοποιείται και κυρίως ποιος της έχει πει ότι βάζοντας μια στρογγυλή σφραγίδα στα γραφόμενά μας γινόμαστε αίφνης από καλλιτέχνες ιστορικοί;

  Ιδού η Ρόδος λοιπόν κυρία Ελευθεριάδου. Πηγαίνετε στην εκδήλωση και προσκομίστε τα αντεπιχειρήματά σας τα οποία λογικά θα είναι αδιάσειστα αφού οι «άλλοι» έχουν γράψει αντιεπιστημονικά πράγματα.

  Δεν είναι κακό να κάνεις λάθη. Κακό είναι να εμμένεις σε αυτά. Έτσι το αμετανόητο ΚΚΕ συνεχίζει ακόμη και σήμερα να υπερασπίζεται την εισβολή στην Πράγα ή στην Βουδαπέστη, την εισβολή στο Αφγανιστάν και να προκαλεί την κοινή λογική όταν μέσω της γενικής του γραμματέως λέει ότι «ήσασταν εκεί εσείς για να δείτε τι έκανε ο Στάλιν»?

  Σχόλιο από doctor | 28/06/2009

 38. Αποσπάσματα από το βιβλίο της Ι. Γκολομπορόντκο (Λιναρδάτου)
  «ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ – ΕΛΛΗΝΑΣ. ΈΝΟΧΟΣ!»

  Από την πρώτη χιλιετία π.Χ., ίσως και νωρίτερα, οι Έλληνες κατοικούσαν στην Βόρεια περιοχή του Εύξεινου Πόντου και γι’ αυτόν τον λόγο οι Έλληνες θεωρούνται από τους γηγενείς λαούς της νότιας Ουκρανίας.

  Από το 1919, αλλά κυρίως την περίοδο 1929-1960, στα χρόνια της κομουνιστικής τρομοκρατίας, οι Έλληνες όπως και άλλοι λαοί καταπιέστηκαν σφοδρά. Τα δικαιώματά τους παραβιάστηκαν επί γενιές ολόκληρες, και σήμερα ακόμα δεν έχουν ξεπεραστεί οι συνέπειες αυτής της περιόδου.

  Στόχος του προγράμματος «Κύμα-46» ήταν η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας εκείνων των χρονών, για τα μέτρα καταπίεσης εναντίων της ελληνικής διασποράς στην Οδησσό από το 1929 ως το 1960, τον εξορισμό των Ελλήνων με την μυστική επιχείρηση της Λαϊκής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων «Κύμα-46», την μοίρα των εξορισμένων Ελλήνων και την κοινωνική θέση των απόγονων τους.

  Στο βιβλίο «Εθνικότητα – Έλληνας. Ένοχος» έχουν συγκεντρωθεί τα αποτελέσματα από τις έρευνες στα αρχεία της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας (Κα.Γκε.Μπε.), τις μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων και την ανάλυση της κοινωνικής θέσεως των απογόνων των Εθνικά καταπιεσμένων Ελλήνων.

  Κατά την διάρκεια αιώνων οι Έλληνες μετανάστες ενεργά συνεργαζόντουσαν με τον ντόπιο πληθυσμό της Ουκρανίας και συμμετείχαν στην πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική ζωή τους. Ένας από τους στόχους των Ελλήνων ήταν η ένωσή τους, κάτι που έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν οι Έλληνες που κατοικούσαν στην Ρωσία ενώθηκαν με την ονομασία «Έλληνες-Πόντιοι».

  Σύμφωνα με την καταγραφή του πληθυσμού του 1926 στην Ουκρανία κατοικούσαν 104.666 άτομα ελληνικής εθνικότητας, το οποίο αποτελούσε το 0,36% του πληθυσμού της Ουκρανίας, από αυτούς στην περιοχή της Οδησσού κατοικούσαν 3487 άτομα.

  Μετά την δημιουργία της Ε.Σ.Σ.Δ. το 1922, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους της Ουκρανίας ήταν η ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των πολυάριθμων εθνικών ομάδων. Η αναγνώριση της Σοβιετικής εξουσίας προχωρούσε πολύ αργά, ειδικά στις περιοχές όπου κατοικούσαν Έλληνες. …

  Οι σοβιετικοί υπάλληλοι αψηφούσαν την ιδιαιτερότητα της ιστορίας και του πολιτισμού των ελληνικών κοινοτήτων, προσπαθώντας να εφαρμόζουν την ιδεολογία τους σε όλες τις πλευρές της ζωής της κοινωνίας, κάτι που επέφερε διαταραχές μεταξύ των εθνικοτήτων.

  Λόγω της σημαντικής δυσαναλογίας των ρυθμών ανάπτυξης της βιομηχανίας και της αγροτικής οικονομίας στην Ε.Σ.Σ.Δ. έγινε απαραίτητη η έκτακτη ενίσχυση της τελευταίας. Γι’ αυτόν τον σκοπό ξεκίνησε η συνένωση των αγροτικών νοικοκυριών σε αγροτικές ομοσπονδίες (κολχόζ).

  Ως το 1930 το 29% των ελληνικών αγροτικών νοικοκυριών εξαναγκαστικά προσδέθηκαν σε αγροτικές ομοσπονδίες, απ’ αυτά το 2,7% στον νομό Οδησσού. Οι σκληροί μέθοδοι της εξουσίας, ειδικότερα το 1931-1932, εξόντωσαν τα κερδοφόρα ελληνικά αγροτικά νοικοκυριά, την ιδιωτική αλιεία και το ελεύθερο εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Ενώ παράλληλα οι Έλληνες, οι οποίοι ασχολούνταν με αυτές τις δραστηριότητες κηρύχθηκαν μονοπωλητές και εξορίστηκαν από την Ουκρανία (Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Ουράλια, Βόρεια περιοχή).

  Η ελληνική διασπορά μετά το πρώτο κύμα καταπιέσεων είχε ήδη διασκορπιστεί.

  Το 1928 η σοβιετική κυβέρνηση άρχισε να εξαναγκάζει του Έλληνες να απαρνηθούν την ελληνική ιθαγένεια και να αποδέχονται την σοβιετική. Αυτούς που αρνούνταν τους συλλαμβάνανε και τους στέλνανε σε στρατόπεδα εξόριστων, είτε τους ανάγκαζαν να φύγουν από την Ε.Σ.Σ.Δ., ασχέτως αν δεν είχαν ζήσε ποτέ πριν στο εξωτερικό.

  Πολλοί από του Έλληνες δεν είχαν σοβιετική ιθαγένεια, και σύμφωνα με τους νομούς, ως ξένοι πολίτες δεν ήταν δυνατόν να καταπιεστούν τα δικαιώματα τους. Γι’ αυτόν τον λόγο στις 17 Οκτωβρίου του 1921 στο Χάρκοβο το Συμβούλιο των Λαϊκών Επιθεωρητών της Ουκρανικής Σ.Σ.Δ. εκδίδει το διάταγμα «Μεταχείριση πολιτών αλλοδαπής ιθαγένειας», στο οποίο με το άρθρο 4 επιτρέπεται η χρήση καταπιεστικών μέτρων σ’ αυτούς. Στις 14 Νοεμβρίου του 1921 ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Λαϊκών Επιθεωρητών της Ουκρανικής Σ.Σ.Δ.- Ραζόβσκι το υπογράφει με αρ. πρωτοκόλλου 10697 και λύνει τα χέρια των μπολσεβίκων τρομοκρατών.

  Εν σχέση με τους Έλληνες που καταπιέστηκαν, παρατηρείται η τάση της μέγιστης εξολόθρευσης του ανδρικού πληθυσμού. Μόνο την νύχτα της 30 Δεκεμβρίου του 1938 εκτελέστηκαν 62 Έλληνες από 14 έως 70 ετών. Κάτι που ήταν προσχεδιασμένο, επειδή οι Έλληνες προσπαθούσαν να συνάπτουν γάμους με Ελληνίδες, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, ενώ η κυβέρνηση τους ήθελε να αφομοιωθούν πλήρως, ώστε να εξαλειφθούν οι εθνικές παραδόσεις τους.

  Ενώ οι μαζικές καταπιέσεις πολιτικού χαρακτήρα συνεχίζονταν με γοργούς ρυθμούς μετά το διάταγμα της 2 Ιουλίου 1937 για τα «Αντισοβιετικά στοιχεία», η Λαϊκή Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων με εντολή του Στάλιν σχεδίασε την μυστική επιχείρηση «Κύμα-46», σκοπός της οποίας ήταν ο εξορισμός των μικρών λαών και εθνικοτήτων στον Βορρά σε σχεδόν απάτητα μέρη από τον άνθρωπο, «για την ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας».

  Με την εντολή αρ. 50215 από τις 11 Δεκεμβρίου του 1937 του Λαϊκού Επιθεωρητή Εσωτερικών Υποθέσεων Ν. Γιεζόβ εξορίστηκαν μέσα σε μια νύχτα οι Έλληνες και άλλες πολλές μειονότητες. Στην εντολή έγραφε, πως τα όργανα της Λαϊκής Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων ανακάλυψαν ευρύ δίκτυο ελληνικών οργανισμών αντισοβιετικής κατασκοπίας, τρομοκρατίας και σαμποταρισμού, οι οποίοι είχαν ως σκοπό την απόσπαση των περιοχών με πλεονάζων ελληνικό πληθυσμό και την δημιουργία αυτόνομων καπιταλιστικών-φασιστικών κρατών. Με αυτήν την δικαιολογία εξοντώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα και μαζί τους οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των ελληνικών κοινοτήτων. Τα αποτελέσματα της εξορίας και της καταπίεσης των ελλήνων, δημιούργησε στην μεταγενέστερη νεολαία που έφερε ελληνικά επίθετα ή αναγραφόταν στο διαβατήριο η ελληνική ιθαγένεια τρομερό φόβο και ανασφάλεια.

  Σε ένα από τα έγγραφα εκείνης της περιόδου, που έπεσε στα χέρια μου, αναγραφόταν ο αριθμός των Ελλήνων που έπρεπε να εξοριστεί ή να εκτελεστεί τον επόμενο μήνα. Αναλογίζεστε πως όλα ήταν προσχεδιασμένα και προπαρασκευασμένα. Για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες της σύλληψης, του εξορισμού, της στρατοπέδευσης και της εκτέλεσης, σκαρφίζονταν διάφορες αιτίες, όπως ο εθνικισμός, η τρομοκρατία, η κατασκοπεία, ο σαμποταρισμός, ο θρησκευτικός φανατισμός κτλ.

  Τέτοιες μαζικές καταπιέσεις πάνω σ’ αυτήν την επιχείρηση, που ξεκίνησε το 1937, πραγματοποιούσε η Λαϊκή Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων την περίοδο από το 1944 ως το 1949, που θεωρείται και ως το δεύτερο κύμα καταπίεσης των Ελλήνων – με κριτήριο την εθνικότητα.

  Συνολικά κατά την Σταλινική καταπίεση στην περιοχή της Οδησσού υπέφεραν 1600 άτομα, από τα οποία τα 205 εκτελέστηκαν (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας). Ο πραγματικός αριθμός μαζί με τις εκτελέσεις του 1917-1919 και 1937-1938 είναι πολύ μεγαλύτερος. Η διαφορά αυτή υπάρχει, επειδή πολλά αρχεία καταστράφηκαν κατά την διάρκεια των βομβαρδισμών στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο.

  Σήμερα η ελληνική κοινότητα του νομού Οδησσού αποτελείται από 1500 άτομα.

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 29/06/2009

 39. Ενώ στην Ελλάδα του 21ου αιώνα τους πόντιους τους έχουν καταδικάσει στην ανέχεια, την ανεργία και τα ναρκωτικά (μαζί και τους λοιπούς έλληνες) η πολιτική του κεφαλαίου που εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ εσείς τι κάνετε ?
  Επιτίθεστε στο μόνο κόμμα που παλέυει ενάντια στο κεφάλαιο για την οικοδόμηση της εργατικής εξουσίας. Χρησιμοποιείται τον κλασσικό πασόκικο αντικομμουνισμό (κι εμείς κομμουνιστές ή αριστεροί είμαστε, το καλό σας θέλουμε κλπ..) για να ρίξετε τόνους λάσπης σε αγαστή συνεργασία με επαγγελματίες αντικομμουνιστές και ακροδεξιούς.

  Αντε και το επόμενο μνημόσυνο για τον κοντοπόδαρο

  Σχόλιο από Αναυδος | 29/06/2009

 40. ΕΙΝΑΙ ΘΛΙΒΕΡΗ Η ΑΝΟΥΣΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΑΣ, ΣΤΑΛΙΝ Η ΑΝΤΙΣΤΑΛΙΝ. ΜΑΣ ΠΙΝΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΡΙΝΟΝΤΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 70-80 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΑΝΕΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΟΥ 2009 Η ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ

  Σχόλιο από DIMITRIS | 29/06/2009

 41. ……………………………………
  …………………………………..
  ……………………………………
  ……………………………………

  Σχόλιο από epikouros17 | 29/06/2009

 42. @ Αναυδος

  Μάλλον δεν καταλαβαίνεις την ευαισθησία των ποντίων στο θέμα των διώξεων μας από τον Κεμάλ ΚΑΙ τον Στάλιν.
  Το απλό σχόλιο της Αλέκας «μαζί με τα ξερά κάηκαν και μερικά χλωρά» εγώ τουλάχιστον δεν το θεωρώ αρκετό. Έχει σημασία και είναι και αντρίκιο να αναγνωρισθεί η Γενοκτονία των Ποντίων από Τούρκους ΚΑΙ Στάλιν. Το ΚΚΕ έχει κάνει την μισή δουλειά.

  Τώρα αν είμαστε ή δεν είμαστε κομμουνιστές αριστεροί κλπ είναι θέμα ταμπέλλας πια. Είμαστε αυτό που εκφράζει η γνώμη μας όπως και να το αποκαλέσεις.

  ΥΓ: Δεν θα βρεις πολλούς ΠΑΣΟΚΟΥΣ σε αυτό το site τουλάχιστον από όσο μπορώ να κρίνω εγώ.

  Σχόλιο από aris53m | 29/06/2009

 43. Αναυδε ο κοσμος ξερει πολυ καλα την Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ (το οτι ειναι συμορειες ληστων και απατεωνων βλεπε σκανδαλα απο κοσκωτα μεχρι βατοπεδι και μιζενς) εκεινο που δεν ξερει ειναι οτι και οι ηγεσιες του ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ που μιλανε ταχατες για εργαζομενους και αδικημενους οταν τους δοθηκε ευκαιρια η εκει που κυβερνησαν εκαναν τα ιδια και χειροτερα απο τους πρωτους (εβγαλε κανενα συμπερασμα το ΚΚΕ απο τον τζανετακισμο;)

  Εργατικη εξουσια θα ερθει μια μερα πανω στον πλανητη μας ,ΓΙ΄ΑΥΤΟ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ μονο που δεν θα την φερει η φερουν ηγεσιες σαν του ΚΚΕ, αυτες οταν ερθει εκεινη η μερα θα την πολεμησουν λυσαλεα.

  Σχόλιο από kiamul | 29/06/2009

 44. Άναυδε και επίκουρε17

  Όταν σας περισσέψει λίγος χρόνος από το ακατάσχετο υβρεολόγειο
  ρίξτε μια ματιά στο κατεβατό των ιστοσελίδων που μας παράθεσε ο epikouros17 και προσπαθηστε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα.
  Δεν είναι ανάγκη να τα απαντήσετε όλα. Έστω ένα….

  -γιατί (ο σταλινισμός)κατάργησε τη σοβιετική ελληνική εκπαίδευση και έκλεισε τα σοβιετικά ελληνικά σχολεία,
  -γιατί κατάργησε τις σοβιετικές ελληνικές θεατρικές σκηνές,
  -γιατί έκλεισε τις κομματικές ελληνικές εφημερίδες και κατέστρεψε τα ελληνικά τυπογραφεία.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/06/2009

 45. Eπίκουρος, Ηρόδοτος…. τι άλλο ψευδώνυμο θα σκαρφιστείτε άθλια φασιστοειδή υποκείμενα;

  Σας αρέσουν τα αρχαία ονόματα, γιατί την σκαπούλαραν από το Στάλιν σας λόγω χρόνου, ε;

  Αυτό είναι το σοσιαλιστικό σας όραμα που προτείνετε στους εργάτες; Ένα τεράστιο γκουλάγκ όπου κάποιοι νταβατζήδες αφεντικά με το σφυροδρέπανο στο πέτο θα αποφασίζουν με την καφετζού τους ποιοί πρέπει να ζήσουν και ποιοί πρέπει να πεθάνουν;

  Ούστ βρωμόσκυλα. Στάλιν που σας χρειάζετε!

  Εσείς είστε το αυγό του φιδιού μαζί με τους υπόλοιπους ακροδεξιούς.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/06/2009

 46. «Les assassins de la memoire»

  Τι έγινε βρε Ομέρ; Ξαναχτύπησε ο Γκίκας και τα πήρες στο κρανίο;

  Ήρεμα! Παρότι είναι απορίας άξιο πως τολμούν να εμφανίζονται με τέτοιο θράσος οι απολογητές των σταλινικών εγκλημάτων.

  Είναι αλήθεια ότι ώρες ώρες καταλαβαίνεις και δικαιολογείς τους Γάλλους που ψήφισαν το 1990 το Νόμο Γκεσό για να απαγορεύσουν τους απογόνους (φυσικούς ή ιδεολογικούς) των θυτών να προσβάλουν τη μνήμη των θυμάτων τους. Παρότι ο νόμος αναφέρεται στο Ολοκαύτωμα, εν τούτοις βλέπω ότι ελάχιστη διαφορά έχει ως δομή από αυτό που συμβαίνει εδώ με την προσβολή της Μνήμης των θυμάτων από τους νεοφώτιστους σταλινικούς του ΚΚΕ.

  Είναι πάντως αλήθεια ότι βλέποντας το σημερινό θράσος των σταλινικών αναρωτιέμαι μήπως όντως ο «αναθεωρητισμός» θα έπρεπε να είναι ποινικό αδίκημα.

  Σχόλιο από Ζωνιανίτης | 30/06/2009

 47. Ζωνιανίτη, εύστοχο το σχόλιο σου. Τα πήρα στο κρανίο γιατί αυτά τα άθλια σταλινοειδή υποκείμενα νομίζουν ότι το Σημείο Μηδέν της ιστορίας βρίσκεται στο 18ο Συνέδριό τους όταν υιοθέτησαν αυτούσιες τις θέσεις του Εμβέρ Χότζα.

  Νομίζουν ότι όλοι ξαφνικά θέλουμε να κάνουμε κακό στο κόμμα τους που κατέχει της εξ αποκαλύψεως αλήθεια και ότι μας έδωσαν εντολή γι αυτό οι συντάκτες του «αντικομμουνιστικού μνημονίου».

  Αποκρύπτουν όμως οι γνωρίζοντες:
  ότι στον ποντιακό χώρο «εκδηλώσεις μνήμης για τις σταλινικές διώξεις» γίνονται ανελλιπώς από το 1987.
  Ότι το 1997 πάρθηκε ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο του Ποντιακού Ελληνισμού για την καθιέρωση της 13ης Ιουνίου ως Ημέρας Μνήμης για τις σταλινικές διώξεις.
  Ότι η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, ήταν πολύ πιο τολμηρή από τους Πόντιους όταν χρησιμοποιούσε τον όρο «Γενοκτονία» για να περιγράψει τις σταλινικές διώξεις.

  ——————————————————————-
  Και για να ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά τη θέση μας για το περιβόητο ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ της Ε.Ε. το οποίο όπως φαίνεται κινητοποίησε τους διάφορους φανατικούς του ΚΚΕ και δεν μπορούν να διακρίνουν τη διαφορά μεταξύ μιας (σοβιετικής) μπάμπουσκας και μεταλλαγμένης σόγιας:

  «Μιλώντας για το διαβόητο αντικομμουνιστικό μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξομοιώνει το ναζισμό και τον κομμουνισμό καταδικάζοντας ως τυραννικά τα ολοκληρωτικά καθεστώτα, πρέπει να πούμε πως η καταδίκη κάθε μορφής ολοκληρωτισμού είναι υπόθεση των κοινωνικών-ταξικών αγώνων και όχι βέβαια των θεσμών και των μηχανισμών της ολοκληρωτικής δημοκρατίας προς επιβολή και αυτοεπιβεβαίωσή της. Και να προσθέσουμε πως είναι απαράδεκτο το λεγόμενο αντικομμουνιστικό μνημόνιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο γιατί θέτει σήμερα στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής τις οργανώσεις και τις κινήσεις που εξακολουθούν να αναφέρονται στον κομμουνισμό, αλλά και γιατί διαστρεβλώνοντας βάναυσα την ιστορία εξομοιώνει το ναζισμό και τον κομμουνισμό, δηλαδή αυτό που αποτέλεσε για εκατομμύρια ανθρώπους το όραμα της επανάστασης με την αντεπανάσταση.

  Χωρίς διάθεση να δεχτούμε το παραμικρό άλλοθι για τα εγκλήματα που βαραίνουν την ανάμνηση της ΕΣΣΔ και γενικότερα τα καθεστώτα του “υπαρκτού σοσιαλισμού”, δεν πρέπει να δεχτούμε και οποιαδήποτε σύγχυση ανάμεσα στον κομμουνισμό με το ανθρωπιστικό, εξισωτικό και πανανθρώπινο περιεχόμενό του για το οποίο αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν μυριάδες γνήσιων αγωνιστών, με το φρικαλέο ναζισμό και τα αποτρόπαια προτάγματά του περί φυλετικής υπεροχής του (υπερ)ανθρώπου επάνω στον (υπ)άνθρωπο, για τον οποίο (επι)στρατεύθηκαν ανέκαθεν τα χειρότερα καθάρματα.«

  ——————————————————————

  Αν λοιπόν τα σταλινοειδή καθάρματα συνεχίζουν τις βρωμιές τους και θέλουν πόλεμο θα τον έχουν!
  Και δε θα είμαστε εμείς οι χαμένοι απ’ αυτόν.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 30/06/2009

 48. -γιατί (ο σταλινισμός)κατάργησε τη σοβιετική ελληνική εκπαίδευση και έκλεισε τα σοβιετικά ελληνικά σχολεία,
  -γιατί κατάργησε τις σοβιετικές ελληνικές θεατρικές σκηνές,
  -γιατί έκλεισε τις κομματικές ελληνικές εφημερίδες και κατέστρεψε τα ελληνικά τυπογραφεία.

  ατό τ’απάν πολλά εμορφον έτον. Ο αναυδον επήεν εχάθεν. Πως κι οκνείς.

  Σχόλιο από aris53m | 30/06/2009

 49. Όποιος κάνει κριτική στο ΚΚΕ είναι ΠΑΣΟΚΟΣ.
  Σαν να ακούω ακόμη τα περί «δολιοφθοράς»
  Όποιος δεν είναι με τον Στάλιν δεν μπορεί παρά να στοχεύει στη δολιοφθορά.Σταλινική λογική από ένα σταλινικό κομματικό μηχανισμό.

  Σχόλιο από planitas | 03/07/2009

 50. Η μεγάλη πλάκα με τον Άναυδο είναι ότι μεταφέρει την κουβέντα στον 21ο αιώνα από τον οποίο υποτίθεται ότι εμείς απουσιάζουμε, την στιγμή που το ίδιο το ΚΚΕ είναι αυτό που άνοιξε την κουβέντα στο συνέδριό του και ανέσυρε την μούμια του Στάλιν από την σοφίτα.
  Όσο για τα ναρκωτικά Άναυδε, μακάρι να τα ανακαλύψει κανένας Μαϊλης ή καμιά Αλέκα, μήπως στροφάρει λίγο διαφορετικά το μυαλό τους και σταματήσουν να υπερασπίζονται ανθρώπους και πολιτικές που οδήγησαν σε γενοκτονίες.

  Σχόλιο από planitas | 03/07/2009

 51. Η μεγάλη πλάκα ή μάλλον το θλιβερό με τον Άναυδο και τους συν αυτώ είναι :
  ότι προσπαθούν να εξομοιώσουν ότι πιο μαυρο και αντιδραστικό γεννήθηκε εκεινα τα χρόνια στην εσσδ με την οκτωβριανή επανάσταση και να το ταυτίσουν με τα όνειρα εκατομμυρίων ανθρώπων για μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
  Δεν τους βγαίνει όμως…

  Σχόλιο από thrax | 04/07/2009

 52. ΣΑΕ Χωρών πρώην ΕΣΣΔSend | Print | ‘ <>
  Νέα στοιχεία για τις διώξεις των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης
  Θεσσαλονίκη, 25.06.2009
  Νέα στοιχεία για τις διώξεις που υπέστησαν οι Έλληνες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο συγγραφέας και ερευνητής Ιβάν Τζούχα, μέσα από δύο νέα βιβλία της σειράς «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο». Πρόκειται για τα βιβλία «Ειδικοί Συρμοί με κατεύθυνση Ανατολικά» και «Γράφω με δικά μου λόγια…», που εκδόθηκαν μέσω του προγράμματος «Ιστορική Μνήμη», του ΣΑΕ, χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης, με πρωτοβουλία του Συντονιστή της Περιφέρειας, βουλευτή της Ρωσικής Ντούμα, Ιβάν Σαββίδη.

  Η έκδοση των βιβλίων, συμπίπτει με τα 70 χρόνια από την «Ελληνική Επιχείρηση» το 1939, στην οποία αναφέρεται εκτενώς ο ερευνητής στο ομώνυμο βιβλίο του, πρώτο της σειράς «Ελληνικό Μαρτυρολόγιο», που εκδόθηκε το 2006. Η σειρά θα ολοκληρωθεί με το «Βιβλίο μνήμης», που θα περιλαμβάνει τα ονόματα όλων των Ελλήνων, που υπέστησαν διώξεις την περίοδο 1920-1950. Τα βιβλία, που κυκλοφόρησαν στα ρωσικά, αναμένονται να μεταφραστούν στην ελληνική και στη συνέχεια στην αγγλική, γερμανική και γαλλική γλώσσα.

  «Δεκάδες χιλιάδες έλληνες, από τους πιο νέους μέχρι και τους υπερήλικες, στάλθηκαν στη Σιβηρία και στο Καζακστάν», τονίζει στον πρόλογο του βιβλίου ο Ιβάν Σαββίδης, χαρακτηρίζοντας τα χρόνια εκείνα ως τις πιο τραγικές σελίδες στην ιστορία των Ελλήνων της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Σημειώνει δε πως η αδικαιολόγητη τιμωρία που συντελέστηκε, δεν προκάλεσε το μίσος των ελλήνων, που με στωικότητα ανταπεξήλθαν σε όλες τις αντιξοότητες, αλλά βρήκαν τη δύναμη να σταθούν πάνω από τις περιστάσεις και να συνεχίσουν την ένδοξη ιστορία των προγόνων τους.

  Για τα τραγικά αυτά γεγονότα ακόμα και σήμερα λίγα είναι γνωστά. Ο ερευνητής Ιβάν Τζούχα θεωρεί ως προσωπικό χρέος να βρεθούν απαντήσεις στα ερωτήματα που βασανίζουν ακόμα και σήμερα πολλούς έλληνες της πρώην ΕΣΣΔ: τι έγινε με τους δικούς τους ανθρώπους, ποιες ήταν οι αιτίες και πόσοι δικοί μας χάθηκαν.

  «Είναι ένα από τα ηθικά τραύματα που βασανίζουν ακόμα και σήμερα τους ομογενείς. Και όταν απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά, όταν θα έχουμε μάθει την ιστορία μας, τότε δικαίως θα απαιτήσουμε και την αποκατάσταση όλων αυτών των Ελλήνων, όπως έχει γίνει με άλλες εθνικότητες στη Ρωσία. Θα το πετύχουμε όταν γνωρίζουμε και εμπεριστατωμένα αποδείξουμε τι είχε συμβεί», τονίζει σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιβάν Τζούχα. «Ο στόχος είναι διαφωτιστικός. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να εξιστορήσουμε τα γεγονότα σε απλή, πειστική γλώσσα, βάσει ντοκουμέντων. Τα βιβλία μου δεν θα εξαντλήσουν το θέμα, που είναι πολύπλοκο και τεράστιο, ελπίζω όμως να σταθούν αφορμή για πολλές άλλες, ενδελεχείς, έρευνες».

  Πέρα από τις πολλές προσωπικές μαρτυρίες που έχει συλλέξει ο Ιβάν Τζούχα, ο οποίος ασχολείται από το 1977 με τη μελέτη της ιστορίας των Ελλήνων της ΕΣΣΔ, παραθέτει στα βιβλία του ντοκουμέντα από κρατικά αρχεία (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας, Υπουργείο Δικαιοσύνης κ.ά.), έχοντας πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στα μέρη που μαρτύρησαν ή εκτοπίστηκαν έλληνες.

  Το νέο βιβλίο, «Ειδικοί Συρμοί με κατεύθυνση Ανατολικά», αναφέρεται εκτενώς, μέσα από 600 σελίδες, στις διώξεις των Ελλήνων στη δεκαετία του ΄40, ένα από τα πολλά κύματα διωγμών που υπέστησαν οι ομογενείς μας, με το πιο μαζικό αυτό που ξεκίνησε στις 15 Δεκεμβρίου του 1937 (ταυτόχρονα σε όλες τις δημοκρατίες της ΕΣΣΔ), με τη ντιρεκτίβα Νο 50215 της ΝΚΒΝΤ, την μετέπειτα ΚGΒ, υπογεγραμμένη από τον Νικολάϊ Εζόφ, στενό συνεργάτη του Στάλιν. Ο ερευνητής μιλάει για περίπου 25.000 συλληφθέντες (συνήθως κεφαλή της οικογένειας), από τους οποίους 19.000 εξοντώθηκαν, ενώ οι υπόλοιποι στάλθηκαν σε στρατόπεδα.

  Μόνο το 1942 υπήρξαν τρία κύματα νέων διώξεων κατά των Ελλήνων (τον Μάιο, τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο). Η συνήθης κατηγορία ήταν συνεργασία με τους γερμανούς, κάτι που όμως ο κ. Τζουχά αποκρούει κατηγορηματικά, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ, «και γι΄ αυτό είμαστε υπερήφανοι», απεναντίας πολλοί Έλληνες πολέμησαν στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού. Χαρακτηριστικά αναφέρει το παράδειγμα του Κοσμά Τσέλιου, από τη Σεβαστούπολη, που στάλθηκε σε εξορία, αν και από τα έξη του παιδιά είχε χάσει τέσσερα στο μέτωπο, ενώ δύο γιοί του επέστρεψαν με παράσημα ανδρείας.

  Ακολούθησαν και άλλες διώξεις το 1944, που ήταν και από τις πιο σκληρές, αλλά και το 1949. Ο κ. Τζούχα συνδέει όλες αυτές τις διώξεις με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, σε κάθε μία από τις χρονικές περιόδους που προαναφέραμε. Ο Στάλιν είχε χάσει το παιχνίδι με την Ελλάδα, τονίζει ο κ. Τζούχα, δεν ήθελε όμως το καθεστώς να χάσει και τις περιουσίες των Ελλήνων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στην Οδησσό, στο Καύκασο, στην Αμπχαζία, που ήταν ζηλευτές. Υπάρχουν, άλλωστε, έγγραφα που μαρτυρούν ότι όσοι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους υποχρεώθηκαν βιαίως να υπογράψουν ότι εγκαταλείπουν οικιοθελώς τις περιουσίες τους. Εκεί εγκαταστάθηκαν άνθρωποι της νομενκλατούρας, αγοράζοντάς τα σε τιμές εξευτελιστικές. Οι ομογενείς μεταφέρθηκαν με ειδικούς συρμούς, που αναζητούσαν οι αρχές απεγνωσμένα, ώστε να τους «φορτώσουν» όλους. Τελικά πληρώνανε οι ίδιοι οι εκτοπισθέντες τη μεταφορά τους (300 ρούβλια το άτομο, ποσό υπέρογκο για την εποχή εκείνη), και ταξιδεύανε χωρίς συνοδεία γιατρών και ασφάλεια.

  Στο δεύτερο βιβλίο, με τίτλο «Γράφω με δικά μου λόγια…», ο ερευνητής παραθέτει 353, από τις χιλιάδες επιστολές Ελλήνων από τα Γκουλάκ, που έχει συλλέξει. Έλληνες από πολλά μέρη της αχανούς, τότε, Σοβιετικής Ένωσης, που σήμερα δεν ζουν, περιγράφουν στα γράμματά τους τα όσα πέρασαν.

  Αδιάψευστη μαρτυρία η επιστολή του Λάζαρου Σαϊτανίδη, από τη Σεβαστούπολη, που έστειλε στον γιό του από τα κάτεργα του θανάτου στην περιοχή Κολιμά (Σιβηρία), απ΄ όπου δεν γύρισε ποτέ. Ο Σαϊτανίδης περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τις δύσκολες ώρες που περνάει στην εξορία, εκεί, όπου είχαν σταλεί συνολικά 2,5 εκατομμύρια Ρώσοι πολίτες από διάφορες εθνικότητες, κατά την περίοδο 1934-1956, για να εργαστούν στα «θανατηφόρα» ορυχεία του χρυσού. Στα γκουλάκ της Κολιμά μεταφέρθηκαν και οι περισσότεροι Έλληνες από τους περίπου3.000, που επέζησαν από την «ελληνική επιχείρηση». Οι κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή (με – 50 και -60 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα) ήταν από μόνες τους αρκετές για να μην επιζήσει κανείς χωρίς θέρμανση και κατάλληλο ρουχισμό, δουλεύοντας στα ορυχεία. Απ΄ ότι λένε, δεν άντεξε εκεί κανείς περισσότερο από 3 μήνες, σημειώνει ο κ. Τζούχα.

  Μέχρι σήμερα ο Ιβάν Τζούχα έχει συγκεντρώσει τα ονόματα 537 Ελλήνων, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Κολιμά, στους οποίους θα αναφερθεί λεπτομερώς στο νέο βιβλίο που ετοιμάζει. Όπως ανακοίνωσε, φέτος αναμένεται να στηθεί στην Κολιμά και το μνημείο για τους αδικοχαμένους Έλληνες, πλάι σε αυτά των άλλων εθνοτήτων, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ρωσία, υπό την προεδρεία του Ιβάν Σαββίδη.

  Ανάμεσα στα γράμματα υπάρχουν και κάποια που απέστειλαν ομογενείς εξόριστοι προς την ελληνική πρεσβεία, ζητώντας βοήθεια που δεν ήρθε ποτέ, άλλα και προς την κεντρική εξουσία της ΕΣΣΔ, ακόμα και στον ίδιο το Στάλιν. Ο Φεοντόρι, Όλεγκ Κονσταντίνοβιτς (Όλεγκ Θεοδωρίδης, του Κωνσταντίνου), από το χωριό Κομάρι της Κριμαίας, γεννηθείς το 1929, γράφει στις 30 Ιουλίου το 1949 γράμμα στο Στάλιν από τα Ουράλια, όπου είχε εξοριστεί, έχοντας περάσει ακόμα και από δίκη, με την κατηγορία για κατασκοπία υπέρ των γερμανών, κάτι που τελικά δεν αποδείχτηκε. Η επιστολή αποτελεί έκφραση λατρείας προς τον μεγάλο ηγέτη, καθώς δεν ήθελε ο ομογενής να πιστέψει ότι γνώριζε ο Στάλιν για τα δεινά των Ελλήνων. Η επιστολή, όπως και άλλες παρόμοιες, προφανώς δεν φτάσανε ποτέ στον προορισμό τους, σημειώνει ο κ. Τζούχα. Η επιστολή βρέθηκε στα κρατικά αρχεία της περιοχής Σβερντλόβσκ. Η τύχη του Κωνσταντινίδη, που είχε εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική, δεν έχει εξακριβωθεί.

  Στην παρουσίαση των βιβλίων χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέξανδρος», που οργάνωσε το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, παρέστησαν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Πρόεδρος του Κέντρου, Κωνσταντίνος Αδαμίδης, η πρώην πρόεδρος του Κέντρου, Μαρία Τούρτα, η γραμματέας της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας, Αλεξάνδρα Προτσένκο, εκπρόσωποι συλλόγων παλιννοστούντων και πλήθος κόσμου.

  Στο χαιρετισμό του ο κ. Ψωμιάδης συνεχάρη τον Ιβάν Τζούχα για το χρήσιμο, όπως το χαρακτήρισε, έργο του για την καταγραφή της ιστορικής αλήθειας, ενώ εξήρε την πορεία των ελλήνων παλιννοστούντων στην Ελλάδα, που με τις δικές τους δυνάμεις ενσωματώθηκαν στην τοπική κοινωνία.

  Για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φωτειάδης και ο συγγραφέας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Θράσος Ευτυχίδης.

  Η παρουσίαση πλαισιώθηκε από καλλιτεχνικό πρόγραμμα και την προβολή του ντοκιμαντέρ του ομογενούς σκηνοθέτη Κώστα Χαραλαμπίδη, «Απ΄ τα Χριστούγεννα στην Ανάσταση».

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Σχόλιο από ΣΑΕ | 14/07/2009

 53. […] εκδηλώσεων Μνήμης, διοργάνωσαν και φέτος μια εκδήλωση στις 29 Ιουνίου στην Αγία Βαρβάρα Αττικής. Οργανωτής υπήρξε ο […]

  Πίνγκμπακ από -Ο Στάλιν, οι Πόντιοι και το …φερέγγυο ΚΚΕ « Πόντος και Αριστερά | 11/09/2009

 54. […] -Εκδήλωση για τις σταλινικές εκτοπίσεις […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010

 55. Γειά σας, κάτι άσχετο με το θέμα, σχετικό όμως με τους σχολιαστές.
  Ο σχολιαστής «Άναυδος» που γράφει πιο πάνω δεν είμαι εγώ, είμαστε διαφορετικά πρόσωπα. Εγώ κατοχύρωσα το όνομα στο wordpress κάπου τέλος του 2009. Απο την άλλη, αυτή η κατοχύρωση στο wordpress δεν σημαίνει τίποτα στην ουσία, και πάλι μπορεί να γράψει οποιοσδήποτε με οποιοδήποτε όνομα.
  Ευχαριστώ.

  Σχόλιο από Άναυδος | 04/06/2010

 56. Άναυδε-2, όπως και Άναυδε-1 και Γκίκα και Ξερόντοτε και Μαϊλη, υπάρχει μια πρόσκληση για σας και για το 2010:

  ——————————

  Πρόσκληση

  ——————————

  Την Τρίτη 8η Ιουνίου, στις 7μ.μ., στη Βιβλιοθήκη του Δήμου Κηφισιάς (Έπαυλη Δροσίνη) Αγ. Θεοδώρων & Κυριακού, θα γίνει το τελευταίο σεμινάριο Νεοελληνικής Ιστορίας της φετινής σειράς, που διοργάνωσε για δεύτερη χρονιά το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Κηφισιάς, στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο «Ν. Αντωνόπουλος», με υπεύθυνο τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη.

  Θέμα: «Οι Έλληνες της Σοβιετικής Ένωσης και η εμπειρία των σταλινικών διώξεων».

  Ομιλητής: Βασίλης Τσενκελίδης, ιστορικός, ερευνητής της ιστορίας των Ελλήνων της ΕΣΣΔ.

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 04/06/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: