Πόντος και Αριστερά

……. 'μώ τον νόμο σ' !

-Κιαμούλλλλ, που είσαι;

dsc04164Ενας ενδιαφέρον διάλογος έγινε κάπου πιο πριν , αλλά έμεινε στη μέση. Ο καλός σύντροφος με το ψευδώνυμο «Κιαμούλ» ανακοίνωσε:

«Εδώ και αρκετό καιρό μια ομάδα ομοϊδεατών  επεξεργαζόμαστε ένα κείμενο για την μικρασιατική καταστροφή .ακόμα δεν είμαστε έτοιμοι σε λίγες μέρες πιστεύω θα το έχετε στα χέρια σας για ανάρτηση . Πάντως επιμένω αριστερά και εθνικοπατριωτισμός με την όποια του μορφή είναι δυο έννοιες ασυμβίβαστες μεταξύ τους

Ο φίλος Ματσουκάτες ρώτησε και πρότεινε:

EPON«Κιαμούλ, να σε ρωτήσω κάτι. Ο ΕΑΜ-ΕΛΑΣ ήταν αντιδραστική οργάνωση; Γιατί η εμπειρία της δικιά μας αριστεράς αποκλίνει από την απόλυτη θέση που βάζεις. Μην ξεχνάς ότι εκείνη την εποχή υπήρχαν ομάδες κομμουνιστών-τροτσκιστών που είχαν αυτή την απόλυτη θέση με αποτέλεσμα να βρεθούν σε λάθος δρόμο και να έρθουν σε σύγκρουση με το τότε λαϊκό κίνημα.

Συγχαρητήρια που δουλεύετε αυτό το κείμενο αλλά πάρτε υπόψη και αναλύσεις σαν κι αυτές που δημοσιεύουν εδώ τα παιδιά και ξεπερνούν κατά πολύ τις παλιές αγκυλώσεις που είχε η αριστερά και την οδήγησαν σε μια λατρεία του Κεμάλ και σε μια υποτίμηση χωρίς λόγο των προσφύγων.

 Να σε ρωτήσω όμως κάτι: πριν συντάξετε ένα τέτοιο κείμενο το  οποίο στη συνέχεια, θα πρέπει να το υποστηρίζετε με νύχια και με δόντια, μήπως θα ήταν πιο παραγωγικό να διοργανώνατε πρώτα ένα συμπόσιο, μια συνάντηση φίλων και συντρόφων ώστε να υπήρχε μια αληθινή και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων;«
 
Τη θέση του Ματσουκάτη σχολίασε τεμέτερον ο «Μ-π» (μάλλον εκ του Μαρξιστής-Πεσιμιστής θα βγαίνει το ψευδώνυμο:)!

«Ματσουκάτε, κατάθεσες μια πολύ γόνιμη πρόταση προς τον Κιαμούλ. Λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι εντός της Αριστεράς ποτέ μα ποτέ δε συζητήθηκαν τα θέματα αυτά σοβαρά, με τα εργαλεία ανάλυση που μας προσφέρει ο μαρξισμός, συνηγορώ και το προτείνω επίσης.
Νομίζω ότι η ιστορία της Αριστεράς μας είναι γεμάτη αυθαίρετες κατασκευές αξιωμάτων.

genocide_guerillΝα σας καταθέσω ένα τέτοιο αυθαίρετο αξίωμα και να ζητήσω από τον Κιαμούλ και την παρέα του να προβληματιστούν από την ερώτηση:

Ποιά ήταν η δικιά μας Αριστερά πριν την προσφυγιά

Ποιά ήταν η Αριστερά για τον Τραπεζούντιο ή τον Σαμψούντιο, ποιά για τον Σμυρνιό ή για τον Κωνσταντινουπολίτη, πριν όλοι αυτοί καταφύγουν ως πρόσφυγες στην Ελλάδα ή στην Αίγυπτο ή στη Γαλλία;

Επίσης μια άλλη ερώτηση σχετίζεται με τις ταξικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της νεοτουρκικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας:

Ποιές ήταν οι τάξεις που συγκρούστηκαν και ποιά ήταν η πολιτική κάθε μιας; Από πότε εμφανίστηκε η σύγκρουση;

Ποιά ήταν η ιστορική πρόκληση για την φεουδαρχική ισλαμική Αυτοκρατορία;

Σε ποιό βαθμό η κρατική πολιτική της Ελλάδας καθόρισε τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας;

Σε ποια ιστορική κατηγορία εντάσσονται οι Γενοκτονίες των χριστιανικών κοινοτήτων στην Ανατολή;

Κιαμούλ, νομίζω ότι ο Ματσουκάτες έχει πολύ δίκιο. Μη βιαστείτε να καταλήξετε σε θέσεις. Το κενό που υπάρχει σε σχέση με την ερμηνεία της συγκεκριμένης εποχής, δεν μπορεί να καλυφτεί στα γρήγορα και με τον παραδοσιακό τρόπο.

Σου τα αναφέρω αυτά γιατί δυστυχώς ο χώρος της Πτολεμαϊδας παρήγαγε την τελευταία 20ετία ακραίες και αντιδραστικές εν τέλει απόψεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα όσα παρήχθησαν από την ομάδα  Χαραλαμπίδη στην περιοχή, αλλά και από τους αντιπάλους της. Ειδικά οι αναλύσεις των αντιπάλων τους αναπαρήγαγαν ένα παρόμοιο αφοριστικό σχήμα  και ήταν το ίδιο αντιδιαλεκτικές.

Γι αυτό ίσως θα έπρεπε να υπάρχει πρώτα μια συνάντηση της ποικιλίας των απόψεων που έχουν εκκολαφθεί μέσα στην Αριστερά για τα θέματα αυτά, πριν διατυπώσετε ανελαστικές και απόλυτες θέσεις.  Νομίζω ότι η εμπειρία μας μέσα στην Αριστερά έδειξε ότι όταν δεν υπάρχει διάλογος και βασάνισμα της κάθε θέσης, καταλήγουμε στην εμφάνιση ιερατείων που προσπαθούν να διαμορφώσουν ιδεολογικές πλατφόρμες με αυθαίρετο και μανιχαϊστικό τρόπο. Θάταν κρίμα να το ξαναζήσουμε!

Προς θεού, δε λέω καθόλου ότι η δικιά σας απόπειρα θα είναι αντίστοιχη αυτών που ζήσαμε παλιότερα. Αλλά όταν κάποιος καεί στο χυλό, φυσά και το γιαούρτι!»
 
Όλ’  αυτά ξεκίνησαν όταν ο Κιαμούλ ενοιχλήθηκε σφόδρα (από το σχόλιο 36  και κάτω) από τη συζήτηση στην ανάρτηση για τη Γενοκτονία   και τις εκδηλώσεις και έγραψε: 

«ΠΑΝΤΩΣ ΟΛΗ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΑΙ ΕΔΩ, ΠΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΚΑΥΓΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΕΝΟΙΕΣ ΟΠΩΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΣΑΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ

για να  του απαντήσει ο «και Πόντιος και Αριστερός και Απόδημος»  με το εξής σχόλιο:

«Κιαμούλ κι εγροίκσα ντο έντον το πρόβλημα. Για γραψονα να μαθάνουμε και μεις.

Εμένα μια χαρά μου φάνηκε η συζήτηση. Είδα δύο τάσεις να υπάρχουν πάνω στο ζήτημα της χρήσης της ιστορίας μας.Για προσέγγισέ το εσύ ταξικά να δούμε και την τρίτη εκδοχή. Δηλαδή νομίζω ότι όταν οι Παλαιστίνιοι μιλάνε για τη βία που υφίστανται από ένα εθνικισμό, αυτό έχει άμεσα σχέση και με την αριστερά και με το διεθνισμό και με τοuς εργαζόμενους. Και ας μιλάνε με τον ίδιο τρόπο ενάντια στην ισραηλινή συμπεριφορά, εργάτες, αστοί, παπάδες και μουλάδες  Το ίδιο και με τους ποντιους στα ζητήματα της ιστορίας τους. Υπάρχουν κάποια θέματα  ιστορίας που σχετίζονται με την εθνικοαπελευθερωτική πλευρά της αριστεράς και όχι με την καθαρά ταξική.«

 Εμείς ως Π&Α περιμένουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις …..

IMGP1993___

20/05/2009 - Posted by | -Συζητήσεις, -Nεοελληνικός ανορθολογισμός

24 Σχόλια »

 1. «Πάντως επιμένω αριστερά και εθνικοπατριωτισμός με την όποια του μορφή είναι δυο έννοιες ασυμβίβαστες μεταξύ τους»

  ΑΥΤΑ ΑΚΟΥΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΙ ΛΑ.Ο.Σ ΤΑ ΕΙΔΑ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ.
  ΕΚΕΙ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝΕ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΠΟΚΥΡΗΣΕΙ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ.
  ΕΠΕΙΔΗ ΚΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ?
  Υ.Γ ΑΓΑΠΗΤΕ ΟΜΕΡ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΑ ΣΤΟ ΕΜΑΙΛ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΟ ΕΛΑΒΕΣ
  ΦΙΛΙΚΑ

  Σχόλιο από Mithridatis | 20/05/2009

 2. Δηλαδή… αν ακούει ο μέσος Ελληνας και Σάκη Ρουβά, εμείς θα φταίμε πάααλι?

  Αυτά τα επιχειρήματα σε στυλ «ποιός σπρώχνει το μέσο Ελληνα στο ΛΑΟΣ» (ή στον… ΠαναθηναΪκό, ή στο… Ρουβά, κλπ)…
  …κάπου θαρρώ -και συγνώμη- πως μπάζουνε ΠΟΛΛΑ νερά.

  Ο μέσος Ελληνας έχει τα μαύρα του τα χάλια, έτσι κι αλλιώς. Το επίπεδό του, το ξεπέρασαν προ πολλού (και από πολλές απόψεις) πολλοί άλλοι, εδώ γύρω, π.χ. Βούλγαροι και Σέρβοι,
  ενώ -βέβαια- ΠΑΝΤΑ υπάρχουν και χειρότεροί του, σαν πικρή παρηγοριά (π.χ. ο μέσος Τούρκος, που είναι στον πάτο του πηγαδιού της παράκρουσης και της παραχάραξης της Ιστορίας).

  Αν ρίξει κανείς μια ματιά στην Τουρκία βλέπει εύκολα ΤΙ εστί βερύκοκο (απουσίας σωστών αντιλήψεων ΚΑΙ δικαιωμάτων) όπου π.χ. το κύριο «νομικό» επιχείρημα κατά του συγγραφέα Ορχάν Παμουκ είναι ότι… κάνει τους Τούρκους να νιώθουν άσχημα, με τις αποκαλύψεις περί σφαγής των Αρμενίων και Ποντίων, νιώθουν άσχημα τα Τουρκόπουλα επειδή αυτά συνεπάγονται πως είναι απόγονοι… σφαγέων, βασανιστών, γενοκτόνων και βιαστών (όπως ΠΟΛΛΟΙ άλλοι… λαοί του είδους Homo Sapious, ένα ΑΚΡΩΣ παρασιτικό και ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ πολλαπλασιασμένο στον ταλαίπωρο αυτό πλανήτη είδος)…

  Αλλά… ΑΝΤΙ να βάλει κανείς μυαλό (και να το γλεντήσει κιόλας το θέμα, ρεεε τους Τουρκαλάδες, ΤΩΡΑ μαθαίνουν ΤΙ είναι τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα που ποτέ δεν γεύτηκαν σωστά)…
  ΑΝΤΙ να οικτίρει κανείς τους «εθνοπατριωτικούς» παντός είδους, ξεκινώντας από τους (χειρότερούς μας) Τούρκους, μπορεί κανείς απλώς να επαναπαυτεί ότι εμείς είμαστε ΠΙΟ μάγκες, η δική μας Ιστορία είναι ακηλίδωτη, κ.ο.κ.
  (απλό παράδειγμα πως αυτό ΔΕΝ είναι έτσι είναι ένα πολύ ωραίο άρθρο στο site tvxs.gr για το Μέγα Αλέξανδρο που αποδείχτηκε ΠΟΛΥ μεγάλο καθίκι τελικά, άξιος ξάδελφος του… Κεμάλ, στον τρόπο που «περιποιότανε» ανυπότακτους εχθρούς την περίοδο που την είχε δει Ασιάτης Αυτοκράτωρ και ήθελε χλιδές που αρμόζουν σε θεό (ενώ έκαιγε και σκότωνε αβέρτα).

  Συγνώμη λοιπόν, αλλά δεν συμφωνώ.

  Την χώρα μας την αγαπάμε αλλιώς. ΠΟΛΥ διαφορετικά από έναν εθνικιστή. Οταν βλέπουμε ότι έχει χάλια θλιβόμαστε, ή και ντρεπόμαστε διότι είναι σαν να έχουμε συγγενείς που είναι λαμόγια, κ.ο.κ.
  Τη χώρα μας την αγαπάμε αλλιώς, νομίζω, διορθώνοντάς την, έστω εικονικά, έστω μόνο στο δικό μας φτωχό μυαλό.

  Αλλά ΔΕΝ την βοηθάμε, χαϊδεύοντας το συρφετό της Τρελλαμένης Πλειοψηφίας που (όπως και στις περισσότερες άλλες χώρες) πάσχει από πλύσεις εγκεφάλου και… κληρονομημένες κακιές παραδόσεις (ανάμεσα σε ελάχιστες καλές που αγαπάμε βέβαια).

  Σχόλιο από omadeon | 20/05/2009

 3. Αγαπητοί φίλοι, πάει καιρός που στριφογυρίζουν στο μυαλό μου 2-3 καυτά ερωτήματα, ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
  π.χ.
  1) ΠΩΣ επανορίζουμε την Αριστερά, σε μια κοινωνική κατάσταση τέτοιας αλλοτρίωσης ώστε η πλειοψηφία συνήθως έχει ΑΔΙΚΟ αντί για δίκιο? Επαρκούν τάχαμου οι «κλασσικές αναλύσεις» που μας σέρβιραν τόσες δεκαετίες οι διανοούμενοι? Φοβάμαι πως όχι.
  2) ΠΩΣ επανορίζουμε την αγάπη για την πατρίδα, ΧΩΡΙΣ όμως το στοιχείο της μεροληψίας, δηλαδή του εθνικισμού.
  3) ΠΩΣ απαλλασσόμαστε από την γνωστή καθολική τάση να είμαστε ετερόφωτοι, αυτο-προσδιοριζόμενοι ΟΧΙ από όσα πιστεύουμε εμείς οι ίδιοι και ΘΕΛΟΥΜΕ να εφαρμόσουμε, αλλά… (αντί αυτού) αυτο-προσδιοριζόμενοι ετερόφωτα από κάποιους άλλους τους οποίους συνήθως δαιμονοποιούμε.

  Το τρίτο ερώτημα αφορά το πρώτο σχόλιο στο ποστ. ΤΙ θα πει «εθνικοπατριωτικός»? Ασφαλώς θα πει κυρίως «αυτός που αντιτίθεται στον ΑΝΤΙΘΕΤΟ του εθνικοπατριωτικού». Ομως, το Δίκαιο, είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ από τέτοιες κατασκευές. Ανεξάρτητο από μεροληψίες, αδιαφορεί για το αν ο κρινόμενος είναι «δικός μας» ή «δικός του». Με αυτή την έννοια, Αριστερά είναι η Δικαιοσύνη, κι η πραγματική δικαιοσύνη δεν είναι δυνατόν ποτέ να μεροληπτεί σε διαμάχες μεταξύ λαών. Να θλίβεται κανείς, μπορεί. Να μεροληπτεί όμως, ΟΧΙ.

  Σχόλιο από omadeon | 20/05/2009

 4. Κατ αρχήν η Αριστερά δεν εχει απο μόνη της καποια Ουσια ..
  Η αριστερά ΔΕΝ ειναι ταυτοτητα (δηλαδή κατι κλειστο και παγιωμένο )
  – Η αριστερά σημαινει κριτική σταση , αντισταση και κατα καιρους ταυτισεις ..και προσαρμογές ..Αλλοτε σωστες κι αλλοτε λάθος

  -Αριστερα καποτε σημαινε Διεθνισμός ..Αλλά τοτε ο Διεθνισμός σημαινε κι αυτός με τη σειρά του κατι Αλλο
  Προυπεθετε ως Δι -εθνισμός τα εθνη εν αρμονια..Αλλά ποσα εθνη και ποιά ; Ο Μαρξ χωριζε τα εθνη σε ιστορικά-που εχουν το δικαιωμα του Κρατους και τα μη Ιστορικά -που δεν εχουν ..
  (και οχι μονο ο Μαρξ ..Ολοι)

  Τοτε ας πουμε κατα τον 19 ο αιωνα ηταν δυνατή η συνυπαρξη του Διεθνισμου και του Εθνικισμου; Γιατί;
  Γιατί τα ιστορικά εθνη ..οσα δηλαδή θεωρουνταν οτι εχουν το δικαιωμα του καρατους ηταν Λίγα ..Μεχρι τα μεσα του 19 ου αιωνα καμμια 30αρια ..Και αφορουσαν φυσικά την Ευρωπη και λίγο την Αμερικη ..
  ………………………
  κανω ενα αλμα ..
  Ο πατριωτικό εθνικισμός της Αριστεράς συνδεεται με τον Σταλινισμό… Ο Σταλιν ηταν που μιλησε για σοσιαλισμό σε μια μόνο Χωρα ..Μεχρι τοτε ΔΕΝ συνδεοταν η Αριστερά με τον Εθνικισμό .Δηλαδή δεν επικαλουνταν την υπερασπσιη της Πατριδας ..Ουτε ο Τροτσκυ ουτε ο Λενιν ουτε Φυσικά η Ροζα Λουξεμπουργκ(κυριως αυτή Δεν …)

  Για ολους αυτους η επανασταση στη Ρωσια σημαινε μόνο την αΡΧΉ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΟΣΜΙΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ..
  Ο Σταλιν ηταν που επικαλεστηκε την Υπερασπιση της Σοσιαλιστικής Πατριδας ..Μετά απο λίγο εμεινε η Υπερασπιση της Πατριδας σκετα
  Και αρχισε να ψαχνει στην Ιστορια της Ρωσιας ..Και ο Αιζεσταιν βρηκε στη Φιγουρατου Ιβάν του Τρομερου κατι για να δικαιολογησει την Φιγουρα του Σταλιν ..

  και ηρθε ο Δευτερος Πόλεμος Και εκει ..απεναντι στον Ναζί εχθρό οι Σοβιετικοι επικαλεστηκαν τηνΠατριδα ..Σοσιαλιστική ναι αλλασιγά σιγά Πατριδα σκετα αυτή τη Φορά

  Γιατί φυσικά ηταν πολύ πιο ευκολο να κινητοποιησεις τις μαζες σε εναν τρομακτικό πόλεμο οταν επικαλεισαι κατι το Σχεδόν μεταφυσικό απο κατι το αφηρημενο και μελλοντικό και απιαστο ..

  …και στην Ελλάδα;
  ο πατριωτικο εθνικισμός ηρθε με τον Κουτβη τον Ζαχαριαδη : διαβαστε τον »Αληθινό Παλαμα»
  και φυσικά θεριεψε με το ΕΑΜ …
  ΔΥΟ ΛΌΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ εαμ : Ηα ανανατιστοιχια η αριθμητική αναμεσα στο ΕΑΜ και στο Ελας και στο Αποδεκατισμένο απο τον Μεταξά πρωτα και τους Γερμανο Ιταλους ΚΚΕ ηταν τεράστια

  Δηλαδή σκεφτειτε μια ελαχιστα μικρή ομαδα ανθρωπων σε συνθηκες απιστευτης παρανομιας να καθοδηγει μια Τεραστια μαζα και μαλιστα Ενοπλη …
  Μυθποιηθηκαν λοιπόν δυο πραγματα :το Κομμα
  και το εθνος

  εκει στο δευτερο παιζοταν ενα πολιτικό διακυβευμα
  ( αναλογα και σημερα ως ενα βαθμό
  Οι Συνεργατες των Γερμανών επικαλουνταν το εθνος – αντιστοιχα και οι Κομμουνιστες ..
  ( Συνεχιζεται )

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 20/05/2009

 5. παρατηρηση: αν ο Α παγκοσμιος πολεμος Απονομιμοποιησε τον εθνικισμό για την Λενιστι΄κή Αριστερα (ο λόγος για τον οποιο ειχαμε την τριτη Διεθνή σε αντιεθση με την Β (σοσιαλδημοκρατική ) ηατν η σταση των σοσιαλδημοκρατων εναντι του εθνικισμου και του πολεμου
  ο Β ‘παγκοσμιος πολεμος επανανομιμοποισε την ωσμωση του Εθνικισμου (πατριωτικου-αντιφασιστικου )με την κομμουνιστική Αριστερα…
  —– τωρα —
  αυτή την ταση εμφαπτσης στην κολυμβηθρα του εθνους δεν την παρατηρουμε μόνο στοΕΑΜ αλλα σε καθε χωρα οπου γινοταν αντισταση στον φασισμο: κατέξοχήν στηνν Ιταλια
  Οι φασιστες επικαλέστηκαν τον ηρωα της Ιταλικης ενοποιησης
  τον Γαριμπαλντι
  Κατα πόδας ακολουθησαν οι κομμουνιστες »εμεις ειμαστε οι γνησιοι εκφραστες του Γκαριμπαλντι»
  Βεβαια να μη ξεχναμε τ σημαινε (και σημαινει ακομα ) η κατηγορια του Εθνοπροδοτη σημαινε οχι μια υποκωφη αλλά αμεση απειλή Εκτελεσης ( ο »προδοτης’ δεν εινι απλά αντιπαλος ..Γινεται αυτοματα γυμνη ζωή » κατα Αγκαμπεν ..εκτελεστεος ..ο καθενας μπορει να τονσκοτώσει και να επιβραβευτει γιαυτό…
  ———————-
  ( γιαυτό και οσοι προσφατα φωνάζανε »εξω οι προδοτες κλπ Δεν μπορει να ητανε »αριστεροι» ..κανεις με στοιχειωδη αριστερη η εστω στοιχεωδως δημοκρατική παιδεια δεν μπορει να φωναξει αυτό το Αισχρο συνθημα …)

  ——————–
  Στη Δικη του Μπελογιαννη : το προσχημα των μοναρχικών ηταν »εσχατη προδοσια» ..(αφορουσε την Βορειο Ηπειρο)
  Ο Μπελογιαννης το αντιγυρισε »Εσεις ειστε οι προδοτες ‘(το θεμα της Κυπρου)
  —————-
  Στις δεκαετιες του 50 και 6ο δυο σημαντικά γεγονοτα επαιξαν περαιτερω ρόλο στην »Εθνικοποιηση» της Αριστερας
  α) Το Ζητημα της Κυπρου (την κατειχαν οι Αγγλοι )
  β) Ο Διεθνής Αντιαποικιακός αγωνας

  (συνεχιζεται..ελπίζω να φτασω μεχρι σημερα ..ισως οχι )

  ——

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 20/05/2009

 6. Λογικά, η Αριστερά μπορεί να οριστεί (απλουστευτικά) σαν η αντίσταση ενάντια σε ΚΑΘΕ Αδικία, έτσι δεν είναι? (πάρα πολύ χοντρικά μιλώντας…)

  Δηλαδή,
  σε μία διένεξη μεταξύ δύο οντοτήτων, π.χ. κρατών, λαών, ατόμων, κλπ. το κύριο θέμα για την αριστερά είναι η διόρθωση της (οποιασδήποτε) αδικίας (π.χ. εκμετάλλευσης, κ.ο.κ.)

  Ομως, σε μία τέτοια κατάσταση,
  αν ο αδικούμενος αδικηθεί περισσότερο, τότε η Αριστερά (με την έννοια της άρνησης της αδικίας) ΑΥΤΟ-ΑΝΑΙΡΕΙΤΑΙ. Δεν είναι συνεπής με τις αρχές της (την αντίσταση στην αδικία) αν πάρει το μέρος εκείνου που αδικεί αντί του αδικούμενου.

  Επομένως (λογικά και απολύτως επαληθεύσιμα)
  Η Αριστερά εξ ορισμού πρέπει να ΜΗΝ αδικήσει τον αδικούμενο, ακόμη κι αν ον συμπαθεί (π.χ. για προσωπικούς λόγους, ή για εθνικούς στην περίπτωση των κρατών), επομένως, απολύτως και εντελώς ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΣΧΕΣΗ με μεροληψίες είτε συλλογικές είτε ατομικές. Μία τέτοια μεροληψία είναι σίγουρα ο εθνικισμός (αλλά και ο ΚΑΘΕ ΜΕΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ «πατριωτισμός»).

  Σχόλιο από omadeon | 20/05/2009

 7. σόρυ, «ακόμη κι αν ΔΕΝ τον συμπαθεί» ήθελα να γράψω στην αρχή της τελευταίας παραγράφου (μετά από… 16 ώρες δουλειάς, τα δάχτυλά μου αστοχεύουν -χεχε).

  Σχόλιο από omadeon | 21/05/2009

 8. Ο λόγος που η αριστερά «παίρνει το μέρος του εργάτη» ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ διότι «είναι το κόμμα των εργατών», αλλά γιατί -απλούστατα- η εργατική τάξη είναι η ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗ.

  Αριστερά και Δικαιοσύνη, με αυτή την έννοια (και όχι μόνο…) είναι επομένως ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ.

  ΔΕΝ νοείται μια αριστερά που να λέει π.χ. «καλά κάνανε οι εργάτες και ψήσανε ζωντανό το αφεντικό ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΤΕΣ».
  ΔΕΝ νοείται ΚΑΝ να λέει «ναι μεν τον ψήσανε ζωντανό αλλά… είχανε δίκιο επειδή τους είχε αδικήσει σαν καπιταλιστής».
  Η αριστερά μπορεί ΑΠΛΩΣ να κατανοήσει τις λογικές και υλικές σχέσεις ανάμεσα στο ψήσιμο και στο παρελθόν του… ψημένου καθώς και των ψηστών,
  αλλά ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πει το κρέας ψάρι, ή το ψήσιμο ζωντανού «δίκαιη επαναστατική πράξη».

  Μια τέτοια Αριστερά είναι απλώς ένας…. γύρος με πίτα και απ’ όλα… ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ!!! 🙂

  «όπου ακούς Τάξη, ανθρωπινό κρέας μυρίζει» – είπε κι ο Ελύτης.

  Σχόλιο από omadeon | 21/05/2009

 9. Το βασικό αξίωμα και αίτημα της αριστερής σκέψης είναι όπως ξέρουμε το «τέλος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο». Αυτό δείχνει και την ιδιαίτερα στενή σχέση της με το Δίκαιο (σαν ηθική ήι φιλοσοφική έννοια, αλλά και απολύτως πρακτική, στις ΣΧΕΣΕΙΣ των ανθρώπων και όλων των οντοτήτων)…
  …και μιλάμε για εκείνο το Δίκαιο που δεν υποτάσσεται ούτε στους κανόνες των δικαστηρίων, ούτε και στις μεροληψίες των ατόμων ή των ομάδων ή των κρατών.

  ΔΕΝ πρόκειται για «μεταφυσική έννοια»! Διότι κάθε αδικία κι εκμετάλλευση είναι απολύτως υλικά και υπαρκτά γεγονότα, όχι εικονικά ή ιδεαλιστικά κριτήρια για να «κρίνουμε τον κόσμο».

  Πολλά είδη εκμετάλλευσης διαφεύγουν την προσοχή μας – και για να νιώσουμε καλά εμείς οι ίδιο ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ τα ξεχνάμε. Π.χ. Εξ ορισμού ΚΑΘΕ στιγμή ένα δισεκατομμύριο περίπου άνθρωποι πεινάνε, ενώ χιλιάδες πεθαίνουν κάθε μέρα ΑΔΙΚΑ, από πείνα ή από αρρώστειες που θα μπορούσαν να έχουν γλυτώσει. Ζούμε σε μία θάλασσα αδικιών…

  Και με αυτή την έννοια, με αυτά τα ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ που αδικούνται, εεε….
  δεν πα να γαμηθεί και το κάθε έθνος ή χωριό ή σόϊ ή φάρα κ.ο.κ. που ΝΟΜΙΖΕΙ ότι αξίζει ΜΟΝΟ να μην αδικηθεί ΑΥΤΗ?

  Σχόλιο από omadeon | 21/05/2009

 10. Πέρασαν περίπου 45 εκατομμύρια χρόνια από τότε που κάτι θηλαστικά με μεγάλες ουρίτσες και μικροσκοπικό ανάστημα… ΟΡΙΣΜΕΝΑ από αυτά άρχισαν να μεταλλάσσονται θετικότερα από τα υπόλοιπα, ώσπου εξελίχτηκαν σιγά-σιγά (ή και με άλματα, αυτό δεν το ξέρουμε πλήρως) στα πιθηκανθρωποειδή, τα οποία με τη σειρά τους εξελίχτηκαν περισσότερο (ΠΑΛΙ όχι όλα, αλλά ΜΟΝΟ ορισμένα από αυτά)…και έγιναν -τελικά- ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

  ΜΕΤΑΛΛΑΧΤΗΚΑΜΕ ΘΕΤΙΚΑ σε σχέση με έναν υπόλοιπο πληθυσμό που… ΔΕΝ ΔΕΧΟΤΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ στις θετικές μεταλλάξεις. Κυρίως γιατί η φύση -εντελώς πρακτικά- «τιμωρούσε» όσους είχαν ΚΟΛΛΗΣΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ με ποινές μειωμένες επιβίωσης μέχρι και ΑΠΟΚΟΠΗΣ από την πρωτοποριακή ομάδα που ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ακόμη και… ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΘΕΛΑ ΤΗΣ.

  Δεν διαφέρει σε τίποτα, η σημερινή μας κατάσταση κι εξέλιξη, από όσα συνέβαιναν πριν εκατομμύρια χρόνια. Διαφέρει ίσως σε ελάχιστα πράματα. Π.χ. ακυρώσαμε τη φυσική εξέλιξη και ΕΙΤΕ θα παρακμάσουμε μέχρι τελικής αυτο-καταστροφής σαν είδος, ΕΙΤΕ θα… ακμάσουμε εκ νέου, μεταλλασσόμενοι ΠΑΛΙ σε κάτι ΑΚΟΜΗ ΘΕΤΙΚΟΤΕΡΟ.

  Είμαστε ΗΛΙΘΙΑ όντα συγκρινόμενοι με τους αυριανούς μας απογόνους (ΑΝ επιζήσει το είδος, και ΑΝ παραμείνει… ίδιο).
  Κατά πάσαν πιθανότητα, στο απώτερο μέλλον, θα έχουμε μια πολλαπλάσια ευφυία, τερατώδεις δυνάμεις κατανόησης όγκου πληροφορίας και γνώσης, και άλλα χαρακτηριστικά (μερικά και χειρότερα από τώρα)…

  Εκείνο που καταφέραμε, όμως, ανάμεσα σε άλλα, στο μεταξύ…
  είναι να επινοήσουμε και να υιοθετήσουμε ηθικές έννοιες όπως π.χ. η… Αριστερά και το Δίκαιο, οι οποίες θα ήταν εντελώς παράλογες στην… αρχική ζούγκλα όπου κάποτε ΒΟΣΚΑΜΕ, μαζί με όλα τα άλλα ζώα. Το ερώτημα είναι ΑΝ θα κρατήσουμε αυτό το σχετικά πρόσφατο εξελικτικό μας χαρακτηριστικό, ή αν θα το πετάξουμε, οπότε… ΔΕΝ γλυτώνουμε την παρακμή προς την ΠΛΗΡΗ επαναφορά της άγριας ζούγκλας (που ήδη ισχύει βέβαια).

  Αλλά… σε ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ της σημερινής ανθρωπότητας ΔΕΝ θελήσει να συνεχίσει τη θετική μετάλλαξη προς την κατεύθυνση της μη-εκμετάλλευσης, τότε…
  …η ΜΟΝΗ λογική λύση στο πρόβλημα είναι η ΔΙΑΣΠΑΣΗ του ανθρώπινου είδους σε δύο ή περισσότερα είδη, ΟΧΙ με βάση φυλετικάσ χαρακτηριστικά αλλά με βάση πιο σημαντικά (π.χ. ηθικά) χαρακτηριστικά. Κοινωνίες μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον ανθρώπων που θα έχουν μεταλλαχτεί πολύ περισσότερο από όσο θα επέτρεπε η (πολύ αργή) φυσική εξέλιξη. Οι υπόλοιποι… δυστυχώς θα πρέπει να καταλάβουν, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΖΩΑ, ότι ΕΠΕΛΕΞΑΝ το δικό τους δρόμο, και… με γειά τους με χαρά τους, να χαίρονται τους βοσκούς τους, τους παπάδες τους και τους πάσης φύσεως εκμεταλλευτές τους! 🙂

  (τόριξα λίγο έξω σήμερα,αλλά… με καλό σκοπό, γιατί ο Νοσφεράτος και άλλοι θα γράψουν σίγουρα πολλαπλάσια, μετά από όλα αυτά…)

  Σχόλιο από omadeon | 21/05/2009

 11. Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ, ΒΓΗΚΕΣ ΑΡΚΕΤΑ OFF TOPIC, ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΛΛΙΩΣ, Ο ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΟΤΑΝ ΝΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Ή ΟΤΙ ΑΔΙΚΕΙΤΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΕΙ, ΕΔΩ ΤΙΘΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ, ΑΜΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ,ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΘΕΜΑ ΑΔΙΚΙΑΣ, ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ Η ΜΙΣΗ ΚΥΠΡΟΣ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΕΧΩΜΕΝΗ, ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΑΚΟΜΑ ΓΙΝΩΝΤΑΙ ΔΙΩΞΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ 2ο ΖΗΤΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΑΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΕΚΕΙ ΤΟΤΕ ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΔΙΚΙΑΣ, ΚΑΙ ΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΤΟΤΕ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ. ΔΕΝ ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΥΚΑΡΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΑΥΤΗ Η ΕΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ Ο ΟΧΛΟΣ, Η ΜΑΖΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΗ ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΝΑ ΣΠΡΩΞΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΘΕΙΣ, ΕΞΑΛΛΟΥ ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΔΙΕΘΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΛΛΑ ΑΛΛΗΛΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ.

  ΦΙΛΙΚΑ

  Υ.Γ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ

  Σχόλιο από Mithridatis | 21/05/2009

 12. Συμφωνώ με την επισήμανση του «Μιθριδάτη».

  Είναι καλό τα σχόλια να είναι σύντομα και περιεκτικά, για να διευκολυνθεί η συζήτηση.

  Μιθριδάτη, δεν πήρα κανένα μέιλ. Πού το έστειλες;

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2009

 13. Eπίσης μια που γίνεται κουβέντα για τον Καρατζαφέρη και την προσπάθεια να προσεταιριστεί τους Πόντιους από την ΕΣΣΔ, να σας θυμίζω ότι ήταν ο κυνικότερος των πολιτικών όταν είχε γίνει εκείνη η απίστευτη προβοκάτσια της Νέας Δημοκρατίας το 2000 για τις υποτιθέμενες ελληνοποιήσεις των Ελλήνων από την πρώην ΕΣΣΔ.

  Τότε ο άθλιος Καρατζαφέρης είχε μιλήσει για 200.000 ελληνοποιημένους Τσετσένους και Αμπχάζιους.

  Καλό θα ήταν οι ομογενείς να μην ξεχνούν.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2009

 14. Ομερ γραψε λαθος στον mumul σταλθηκανε

  Σχόλιο από Mithridatis | 21/05/2009

 15. ενω το πασοκ εφερε στην κυπρο ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ…

  Σχόλιο από elsa | 21/05/2009

 16. Μιθριδάτη, με τη νέα διατύπωση της άποψής σου, ¨»ΑΝ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΔΙΚΙΑΣ ΤΟΤΕ ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΕΙ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ.»… συμφωνώ απόλυτα.

  ΑΛΙΜΟΝΟ αν δεν μπορεί να πάρει ο αριστερός θέση κατά της αδικίας!!! Της ΚΑΘΕ αδικίας! (αρκεί να μη νομίζει βέβαια κανείς πως «το να πάρει θέση» φτάνει, ή ότι ακούγεται κιόλας).

  (και Ομέρ, συγνώμη, παρασύρθηκα λιγάκι κι έγραψα πολλά).

  Σχόλιο από omadeon | 21/05/2009

 17. συγνωμη κι απο μένα .Νομιζα οτι δεν πειραζε… 😉

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/05/2009

 18. Βρε δεν πείραζε καθόλου!

  Έτσι, για την καλύτερη διοργάνωση της συζήτησης τα είπα.

  Τα σεντονοειδή που γράφτηκαν ήταν πολύ ενδιαφέροντα.

  Ομέρ

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 21/05/2009

 19. «..ενω το πασοκ εφερε στην κυπρο ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ…..»

  Μπράβο elsa
  Μπράβο και εις ανώτερα….

  Σχόλιο από sarantamilakokkina | 21/05/2009

 20. ασχετον Βρε Ποντιοι;

  Εσεις φτιαξατε αυτη την σελιδα στην Βικιπαίδεια στα Ποντιακά;

  Σχόλιο από Νοσφεράτος | 21/05/2009

 21. Σε καθε λάθος ενα συγνώμη δεν ειναι κακό
  Έιναι μοχλός, η ένδειξη, ανθρωπινης αξίας.

  Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | 22/05/2009

 22. ΤΕΛΙΚΑ ΒΓΗΚΕ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΚΙΑΜΟΥΛ» και «ΑΛΗΣΟΦΗ», το οποίο προκάλεσε ένΤονη σηζήτηση. ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΔΩ, ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΝΟΣΦΕΡΑΤΟΥ —————————————————————- ————————————————————— 19 MAH. Για μια ακόμη φορά η ιστορία του ποντιακού λαού βορά στα χεριά των πολιτικάντηδων .Φανφάρες λόγοι τα λάβαρα στους δρόμους , φούμαρα για τους ¨καλογάστρωτους ¨ . Επετειακά κάτι σαν τις εμποροπανηγύρεις . Τα εμπορεύματα που εκτίθενται στους πάγκους . Ανέξοδος δήθεν πατριωτισμός , Ανάλγητη υποκρισία για δήθεν υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των μειονοτήτων των προσφύγων ,των λαών και εθνοτήτων . Κροκοδήλεια δάκρυα για τα χιλιάδες θύματα , ένα τεράστιο λαθρεμπόριο ιδεών , αξίων αλλά και του βαθύτερου συναισθήματος του ποντιακού λάου . Τον πόνο για τον θάνατο χιλιάδων συμπατριωτών μας . Ας ψηλαφίσουμε λίγο τους χονδρέμπορους αυτής της ιστορίας .α)Τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφού βάφτισαν σαν εθνική σύμφορα τον ιμπεριαλιστικό τυχοδιωκτισμό της Μικρασιάτικης εκστρατείας ξεπλένουν το αίμα των χιλιάδων νεκρών με την εκτέλεση των 7 (κολυμβήθρα του Συλωάμ) ανακηρύξαν τον Βενιζέλο σε εθνάρχη .ξαναφοράμε σήμερα την μάσκα του πατριώτη . Υπερθεματίζουν σε αντικεμαλισμό την ίδια στιγμή που στηρίζουν με νύχια και δόντια τους συγχρόνους ΚΕΜΑΛ της ιστορίας . Με ποιό ηθικό δικαίωμα μιλούν για γενοκτονία όταν η πολιτική τους στηρίζει τις σύγχρονες γενοκτονίες , ΙΡΑΚ –ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ – ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ . Που ήταν αλήθεια η λαλίστατη κ. Μπακογιάννη όταν πριν λίγους μήνες ο Ισραηλινός στρατός κατάσφαζε τους Παλαιστινίους .Ποιους στήριξε ο κ. Παπανδρέου όταν προσπαθούσε να βάλει στην ίδια μοίρα θύτες και θύματα . Θεωρούν ότι έχουμε κοντή μνήμη και ξεχάσαμε την παράδοση του ΟΤΣΑΛΑΝ στους Τούρκους υπακούοντας στα αφεντικά τους .Την καλύτερη απάντηση την έδωσε ο VAHIT TURSUN όταν έκπληκτος είδε τον Χρυσοχοϊδη να μιλά σε εκδήλωση για την γενοκτονία , μιας και γνώρισε ότι αυτός σαν υπουργός δημοσιάς τάξης απέλασε τον αδελφό του . Η αλληλεγγύη απέναντι στους Ελληνόφωνους της Τουρκιάς οφείλει να είναι στάση ζωής και βίωμα . δεν μπορεί ο θύτης τέως υπουργός να εμφανίζεται στα λόγια αλληλέγγυος με τα θύματα του . Δεν μπορεί η ΝΔ να μιλά για ανθρωπινά δικαιώματα όταν κρατά σιδηροδέσμιο τον Τούρκο αγωνιστή OZKURT αρνούμενη κατά τις υποδείξεις της ΕΕ να του δώσει πολίτικο άσυλο και προετοιμάζει την απέλαση του (έχει καταδικαστεί σε θάνατο από την χούντα του ΕΒΡΕΝ το 1981) Δεν έχουν δικαίωμα η ΝΔ –ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ να μιλούν για δικαιώματα προσφύγων –μεταναστών όταν στην ΕΕ ψηφίζουν από κοινού ρατσιστικούς αντιμεταναστευτικους νόμους . Στην ίδια ρότα με τα κόμματα αυτά και ο δήθεν οργανωμένος Ποντιακός χώρος ΠΟΕ- Ποντιακοί Σύλλογοι , Στην Γάζα το Ισραήλ σκότωνε γυναικόπαιδα βομβάρδιζε , γενοκτονία σ΄όλο της το μεγαλείο και η ανεξιλέωτη ΠΟΕ οι Σύλλογοι τηρούν σιγήν ιχθύος. Πλήρης ταύτιση με τα πολιτικά τους αφεντικά .Το διακύβευμα της ύπαρξης τους , παραγοντισμός εκλογική πελατεία για αυτούς και τα κόμματα τους , μικροκομματικές εκδουλεύσεις . Οι καθηγητές μας Πόντιοι που κάνουν( ακαδημαϊκή καριέρα με όχημα το Ποντιακό ζήτημα) . Περιφερόμενοι κατ΄επαγγελμα γενοκτονολόγοι .Γι΄αυτους η αναζήτηση της ιστορικής αληθείας τους βρίσκει παντελώς αδιάφορους .Ανεπαρκείς επιστημονικά στηρίζουν την ύπαρξη τους σε καινό αντιτουρκισμό , χαϊδεύοντας τα πιο ταπεινά ανθρωπινά ένστικτα του ποντιακού λάου.( τον εθνικισμό τον ρατσισμό την Τουρκοφαγία).Είχα την ατυχία ακούσω έναν από αυτούς πρόσφατα , εξεπλάγην δυσάρεστα . Λόγος που με θύμισε τις πιο μαύρες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας , όταν προπαγανδιστές του στρατού περιφέροντα στην επαρχία μετά τον εμφύλιο και στην χούντα και έβγαζαν πύρινους λογούς . Χωρίς ίχνος ιστορικής αληθείας , χωρίς τεκμηρίωση , χωρίς ντοκουμέντα και στοιχειά , με πλήρη διαστρέβλωση των γεγονότων ανέπτυξε έναν στείρο αντιτουρκισμό βασισμένο σε ένα δικό του ρατσιστικό αξίωμα το μανιχαϊστικο δίπολο – καλός χριστιανός – κακός μουσουλμάνος πολιτισμένος Έλληνας – βάρβαρος Τούρκος . Κατά την άποψη μας τέτοιες λογικές υπονομεύουν ,αδικούν και εν τέλει συκοφαντούν τους αγώνες και τις διεκδικήσεις του Ποντιακού λαού . Είναι μια ζωντανή απόδειξη ότι οι ΓΚΡΙΖΟΙ ΛΥΚΟΙ ουρλιάζουν ένθεν και ένθεν του Αιγαίου . Αφήσαμε τελευταία όχι όμως αξιολογικά την άλλοτε κραταιά (ελέω ΠΑΣΟΚ) ομάδα Χαραλαμπίδη .Ξεδοντιασμένη πια μιά και η αστική τάξη δεν τους χρειάζεται άμεσα ,αποδεκατισμένη , πολυδιασπασμενη , όμως πάντοτε χρυσή εφεδρεία του συστήματος . έχουμε στην μνήμη μας πανώ που ανάρτησαν στην Πτολεμαΐδα το 1986 , 87 στις εκδηλώσεις τους με τίτλο ¨ καλός τούρκος ο κρεμασμένος τούρκος ¨ .Ο φασισμός σ΄όλο του το μεγαλείο . Μετά το εγχείρημα τους για δημιουργία κόμματος ΔΠΕ και την αποδοκιμασία τους από τον ποντιακό λαό ξαναγύρισαν στα γιατάκια τους (κόμματα του κεφαλαίου ) αφήνοντας μοναχικό καβαλάρη τον ιδρυτή και ηγέτη τους Μ. Χαραλαμπίδη . Αν όλοι αυτοί είναι φίλοι του ποντιακού λαού, τί τους θέλουμε τους εχθρούς ! Όπως θα έλεγε και ο Κοσμέτες (κωφόν καμπάνα κι΄αν λαλείς λολόν κι΄άν δερμενεύης ) Αυτά σαν πρώτη απάντηση στην επικαιρότητα . Η γνώμη μας για τα ιστορικά ζητούμενα α) του μέχρι σήμερα κλειστού ανατολικού ζητήματος θα κατατεθεί σύντομα . Δεν θα διεκδικήσουμε με τις σκέψεις μας την ντεφάκτο ιστορική αλήθεια , θα βάλουμε τις σκέψεις μας σε δημόσιο διάλογο αναζητώντας ανιδιοτελείς συζητητές ,θα είμαστε ανοιχτοί σε κάθε κριτική και άλλη άποψη .Συμφωνούμε για φόρουμ της Αριστεράς πάνω στο Ποντιακό ζήτημα , πεδίον δόξης λαμπρό για κάθε αγωνιστή της σκέψης και της δράσης . ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΔΗΜΑ ΚΙΑΜΟΥΛ – ΑΛΙΣΟΦΗΣ Σχόλιο από kiamul | Μαΐου 21, 2009 | ——————————————————– Σιγά ρε Κιαμούλ, όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω; Τι βολικός αφορισμός; “Όλοι είναι σκατά μόνο εγώ που ασκώ κριτική απ’ έξω και εκ του ασφαλούς είμαι ο μάγκας”. Διαφωνώ πλήρως, καθέτως και οριζοντίως με μια τέτοια προσέγγιση, όπου η φόρμα, οι φανφάρες, κάποιες τριτοκοσμικές ομάδες που έδρασαν κ.τ.λ. έρχονται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για την καταδίκη ενός αυθεντικού λαϊκού κινήματος μνήμης, το οποίο βγήκε από τα κάτω ενάντια στην εξουσία που είχε επιλέξει τη γενοκτονία και της Μνήμης. Ενάντια επίσης και στην κοντόθωρη ηλίθια παλαιοελλαδίτικη αριστερά της μικράς πλην εντίμου Ελλάδος, που είδε τότε τους Τούρκους μιλιταριστές ως τους φίλους και σύντροφους αντιιμπεριαλιστές και γύρισε την πλάτη σ’ οτιδήποτε δεν μπορούσε να ελέγξει ή ενοχλούσε τις “ευγενικές” της ιδεοληψίες, και κάλυψε στη συνέχεια το σταλινισμό και ευλόγησε αργότερα τις διώξεις των Ποντίων στη Σοβιετική Ένωση μετά το 1937… . Που ήταν η Αριστερά σ’ όλα αυτά; Ευτυχώς που τότε υπήρξαν αριστεροί που πρωτοστάτησαν στη πρωταρχική συγκρότηση του κινήματος μνήμης -κόντρα στη Δεξιά και στην αντίδραση- και είναι τα παλιά τους εκείνα κείμενα που σώζουν κάπως την τιμή της Αριστεράς. Αλήθεια, τα ψάξατε καθόλου όλα αυτά; Ή το μυαλό σας κόλησε στα πανώ της Πτολεμαϊδας και ζηλέψατε τα άδεια κεφάλια της παρέας του χαραλαμπίδη; Δυστυχώς αντί η Αριστερά να πρωτοστατήσει στο κίνημα για την Μνήμη, αντί να αναλάβει αυτή τον αγώνα για τα συμφέροντα των Ποντίων προσφύγων από την ΕΣΣΔ, αντί να προσπαθήσει να προσεγγίσει αλλιώς τα γεγονότα της Ανατολής, όχι μέσα από τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και των κρατών, αλλά αυτά των λαών, κάθεται στη γωνιά και μιξοκλαίει κάνοντας μια ανέξοδη κριτική και παίρνοντας ομαδικά κεφάλια. Σόρι Κιαμούλ. Αυτή την αυθόρμητη τοποθέτηση την προκάλεσε η ανάγνωση των κειμένων σου. Ελπίζω και άλλοι σύντροφοι που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και γνώσεις από μένα για το πώς γεννήθηκε αυτό το ριζοσπαστικό ποντιακό κίνημα -που τόσο σ’ ενοχλέι και που σίγουρα έχει πολλές δυσπλασίες και αρνητικά- να καταθέσουν την εμπειρία τους και τα στοιχεία τους. Αλλά, όλα όσα αρνητικά επισημαίνεις οφείλονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην υπεροψία και στον ελιτισμό της τάχαμου Αριστεράς, που δε συμμετέχει στα δρώμενα, σνομπάρει την κίνηση του λαού από τα κάτω, αρνείται να σταθεί αλληλέγγυα στους νέους Πόντιους πρόσφυγες από τη διαλυμένη ΕΣΣΔ και επιτρέπει την εν μέρει καπηλεία αυτού του κινήματος Μνήμης από την εξουσία και την αντίδραση. Ομέρ Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | Μαΐου 21, 2009 | ——————————————————– Kiamul, δεν άκουσες ούτε εμένα αλλά ούτε και τον Μ-π και λειτούργησες εν θερμώ. Και όπως είναι γνωστό, η εν θερμώ λειτουργία δεν μπορεί να παράγει κάτι το θετικό. Μεταξύ άλλων που πιστεύω ότι θα συζητηθούν σε βάθος, έγραψες: “Στην ίδια ρότα με τα κόμματα αυτά και ο δήθεν οργανωμένος Ποντιακός χώρος ΠΟΕ- Ποντιακοί Σύλλογοι , Στην Γάζα το Ισραήλ σκότωνε γυναικόπαιδα βομβάρδιζε , γενοκτονία σ΄όλο της το μεγαλείο και η ανεξιλέωτη ΠΟΕ οι Σύλλογοι τηρούν σιγήν ιχθύος….” Δυστυχώς είσαι λάθος. Καμιά “σιγήν ιχθύος” δεν τήρησαν. Εξέδωσαν προκήρυξη που δημοσιεύτηκε μέχρι και στο ιντιμίντια, όπου κατήγγειλαν την ισραηλινή βία. Σχόλιο από Ματσουκάτες | Μαΐου 21, 2009 | ——————————————————– “Τα κόμματα του κεφαλαίου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αφού βάφτισαν σαν εθνική σύμφορα τον ιμπεριαλιστικό τυχοδιωκτισμό της Μικρασιάτικης εκστρατείας ξεπλένουν το αίμα των χιλιάδων νεκρών με την εκτέλεση των 7 (κολυμβήθρα του Συλωάμ) ανακηρύξαν τον Βενιζέλο σε εθνάρχη” Κιαμούλ, εθνικη συμφορά ήταν ο ξερριζωμός τού Μικρασιατικού Ελληνισμού. Απ ότι ξέρω, οι 6 στό Γουδί δεν εκτελέστηκαν επί ΝΔ ή επί ΠΑΣΟΚ..Ο 7ος ποιός ήτανε; Η απόβαση τού Στρατού στην Σμύρνη εξυπηρετούσε αποικιοκρατικά συμφέροντα, όπως αποικιοκρατικα συμφέροντα εξυπηρετούσε, κατά κάποιο τρόπο και η Επανάσταση τού 21. Οπως, ιμπεριαλιστικά συμφέροντα εξυπηρετούσε η συμμαχία ΕΣΣΔ-ΗΠΑ-Αγγλίας στόν Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Τό ερώτημα είναι: Από αυτην την Εκστρατεία, μπορούσε να εξυπηρετηθεί ο Ελληνισμός της Μικρας Ασίας; Επρεπε, κατα την γνώμη σου, να συνεχίσει να παραμένει υπό τόν ζυγό των Κεμαλικών Εθνικιστών, ως πρόβατον επι σφαγήν, την στιγμή πού σφάζονταν διαρκώς απο τό 1914-1918; Κι αν το καλυτερο δυνατόν πού μπορούσε να συμβεί, κατα την Ρόζα Λούξεμπουργκ, ήταν να διαλυθεί τό αντιδραστικό στρατογραφειοκρατικό φεουδαρχικό μόρφωμα της Οθωμανικης Αυτοκρατορίας σέ Εθνικά αστικα κράτη, γιατί να μην έλεγχε τό Ελληνικό κράτος τό 6% πού του παραχωρήθηκε ως ζώνη ελέγχου στην Σμύρνη απο τους συμμάχους, την στιγμή πού οι Ελληνες ήταν τό 20% τού πληθυσμού της Ανατολίας; Εσύ,είσαι ικανοποιημένος που ο Βενιζέλος δεν στηριξε τό Ποντιακό αντάρτικό; Θα κατήγγειλες σαν τυχοδιωκτική και ιμπεριαλιστικη μια τετοια βοήθεια, πού πιθανότατα θα έσωζε πολλους χαμένους συγγενείς σου; Μήπως πρεπει να τολμήσουμε επιτέλους να αποβάλλουμε απο πάνω μας τά στερεότυπα μιάς ετερόφωτης, αναμασούσας, καί Παλιοελλαδοκεντρικης Αριστεράς; Σχόλιο από vripol | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– γεια σας ειμαι μια νεαρη ποντια 20 χρονων .θα ηθελα να πω πως δεν γνωριζω πολλα οπως εσεις απλα να κανω ενα σχολιο για την συγκεντρωση της θεσσαλονικης. πραγματικα ηταν μια σκετη παρωδια .πραγματικα θυμωνω και λυπαμαι για μας τους ποντιους που αφηνουμε να εκμεταλλευεται ο καθενας την ιστορια τον πονο και την μνημη τον προγονων μας. η παρουσια της χρυσης αυγης ηταν τουλαχιστον απαραδεκτη κ η σιωπη ολων μας ειναι σιγουρα συνενοχή. μου ηρθε να τους πω να σταματησουν αλλα μονη μου δυστυχως δεν μπορω να κανω τπτ. οι πολιτικοι δε με απαγοητευσαν τελειως. δεν ειμαι ενταγμενη σε κανεναν χωρο της αριστερας και προσπαθω να ειμαι ανοιχτη αλλα η ομιλια της εκπροσωπου του κκε κατα την γνωμη μ δεν σεβαστηκε το κλιμα μνημης καθως χρησιμοποιησε τον γνωστο ξυλινο λογο καταδικαζοντας τον ιμπεριαλισμο ,καλωντας σε μια κουμουνιστικη κοινωνια κτλπ κτλπ… σαυτο το σημειο συμφωνω απολυτα με τον ομερ. ας σταθουμε προτιστως στο δραμα του λαου μας που ειναι αδιαμφισβητιτο. μετα αναρωτιομαστε πως κατι υποκειμενα σαν τον ψωμιαδη περνουν με το μενος τους τους ποντιους.αυτος βεβαια δεν αργησε να απαντησει με ακρως λαικιστικο υφος κατηγορωντας τον κομμουνισμο. σεκεινο το σημειο εχασα την μπαλα ηθελα να εξαφανιστω δεν αντεχα αυτο το παρατραγουδο .συγγνωμη κιολας για την γλωσσα που χρησιμοποιω αλλα εγω πηγα εκει για να τιμησω τα θυματα της γενοκτονιας και μαζι ολον τον ποντιακο ελληνισμο π τοσο θαυμαζω για οσα εχει περασει. Σχόλιο από mikressa | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Καλημέρα, με τον πρωϊνό καφέ διαβάζω ξανά αυτή τη συζήτηση… Αγαπητέ vripol, καλά και σωστά αυτά που λες, αλλά… δεν νομίζω ότι είναι σοφό και πρακτικό να μιλάμε με “ΑΝ”. Δηλαδή… ΑΝ μία η γιαγιά μου ήξερε αγγλικά, μπορεί και να μη γεννιόμουν διότι ίσως και να παντρευόταν άλλον (εκτός του ότι θα είχε και… πατίνια made in England) χεχε κ.ο.κ. Επίσης, αυτό το μπλογκ με έμαθε πολλές φορές να ΜΗ θεωρώ όσα πιστεύω απολύτως σωστά αλλά να δίνω και δίκιο στην άλλη άποψη, παρόλες τις τυχόν διαφωνίες μου. Ετσι ο Κιαμούλ δεν τα είπε και ΟΛΑ λάθος. Ισα-ίσα, ίσως είπε πιο πολλά σωστά, διότι… ΔΕΝ είναι όλοι οι Πόντιοι αριστεροί ή όπως εσείς. Εγώ δεν τους ξέρω, όσους είναι στις οργανώσεις σας, αλλά δεν αποκλείω να υπάρχουν και αρκετά στοιχεία όπως αυτά που λέει ο Κιαμούλ. Αλλωστε περίπου τα ίδια έλεγε κι ο Γιώργος Γεωργιάδης, μόνο που… αυτός πείσθηκε να “προσχωρήσει” στην “άλλη πλευρά” (ίσως- πάλι- ΑΝ κατάλαβα καλά). Γενικά δεν είναι εύκολο θέμα για τον αναγνώστη το Ποντιακό. Το ξαναλέω, ότι δεν είναι θέμα πατριωτισμού (σήμερα) αλλά πρωτίστως δικαιοσύνης. Είναι άδικο να μην αναγνωρίζεται η γενοκτονία κυρίως λόγω πιέσεων της Τουρκίας, η οποία έβαλε και τα δύο πόδια της Γαλλίας στο ίδιο τσαρούχι, ως γνωστόν, για το θέμα των Αρμενίων. Επιτρέψτε μου να πω ότι σήμερα οι προοδευτικοί Πόντιοι όπως εσείς θα έπρεπε να χαίρονται πολύ με τις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στην Τουρκία, να κάνουν πιο πολλές προσεγγίσεις με προοδευτικούς Τούρκους, να αποκηρρύσουν κάθε εθνικισμό, διότι ο εθνικισμός (των Τούρκων) εξόντωσε τους προγόνους σας κάποτε. Και ο αληθινά προοδευτικός Πόντιος νομίζω ότι μπορεί να είναι ο πιο ειλικρινής διεθνιστής, σήμερα. Θυσιάστηκαν οι πρόγονοί σας για να υπάρχει η Τουρκική “Εθνική συνείδηση”. Τώρα όμως… το ΤΙ θα έπρεπε να κάνει ο Βενιζέλος είναι άλλο θέμα, κυρίως υποθετικό. Δεν έχω πεισθεί ότι έπρεπε ντε και καλά να είχε στηρίξει το Ποντιακό αντάρτικο. Δεν έχω πεισθεί ΚΑΝ ότι αυτό το αντάρτικο ήταν απολύτως καθαρό και άμοιρο ευθυνών για κάποια άαααλλα πράματα. Αν αληθεύουν τα στοιχεία για σφαγές και βιασμούς Τουρκικών (δηλ. μουσουλμανικών) χωριών, κάτι που έχει προβάλλει βέβαια υπέρ το δέον και ένας μικρός αριθμός “περίεργων” διανοουμένων (που μισείτε) τότε… δεν είναι τόσο ξεκάθαρα κι απλά τα πράματα όσο φαίνονται. Είχατε ένα θηρίο μπροστά σας, έτοιμο να χυμήξει τότε. Τον Τουρκικό υπερ-εθνικισμό. Θα χυμούσε έτσι κι αλλιώς, εκεί συμφωνώ. ΔΕΝ ξέρω όμως αν εξαγριώθηκε κι έσφαξε πιο πολλούς όταν είδε να σφαγιάζονται και τα δικά του γυναικόπαιδα. ΔΕΝ ξέρω αν ΜΠΟΡΟΥΣΕ καν να πετύχει μια επέμβαση ξένου στρατού (αφού και οι Ρώσοι αναγκάστηκαν τελικά να φύγουν παίρνοντας μαζί τους πολλούς Πόντιους). Ολα αυτά είναι μεγάλα “ΑΝ”, θέματα για ιστορικούς. Το θέμα για μένα είναι ΣΗΜΕΡΑ. Καλή σας μέρα! Σχόλιο από omadeon | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Επίσης, Ομέρ, τείνω πλέον να… αυτο-αμφισβητούμαι ο ίδιος, όταν κάνω χρήση της έκφρασης “οφείλεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ” (το όποιο γεγονός). Δεν έχω πεισθεί ακόμη για αυτό που είπες, ότι ισχύει ΑΠΟΛΥΤΑ, το ότι “Αλλά, όλα όσα αρνητικά επισημαίνεις οφείλονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην υπεροψία και στον ελιτισμό της τάχαμου Αριστεράς, που δε συμμετέχει στα δρώμενα, σνομπάρει την κίνηση του λαού από τα κάτω, αρνείται να σταθεί αλληλέγγυα στους νέους Πόντιους πρόσφυγες από τη διαλυμένη ΕΣΣΔ και επιτρέπει την εν μέρει καπηλεία αυτού του κινήματος Μνήμης από την εξουσία και την αντίδραση.”. Η ΥΠΑΡΚΤΗ “Αριστερά” σίγουρα έχει τόσα πολλά τρωτά, ώστε… μια φίλη μου (αριστερή μέχρι το κόκκαλο κατά τα άλλα) αηδίασε και θεωρεί πλέον την ίδια τη λέξη “αριστερά” σαν άχρηστη “ταμπέλα”. Διαφωνώ μαζί της και της εξηγώ ότι η αριστερά ΣΑΝ ΕΝΝΟΙΑ δεν μπορεί να αποτελεί “ταμπέλα”, όπως και κάθε άλλη φιλοσοφία. Ταμπέλα μπορεί να είναι π.χ. λέξεις όπως “εθνικόφρων”, “εθνομηδενιστής”, “αντικομμουνιστής”. ΟΧΙ όμως η Αριστερά (σαν γενική έννοια). Και σε όσα είπες, που φυσικά αναγνωρίζεις ΚΑΙ την αλήθεια του άλλου (του Κιαμούλ) βλέπω όμως κάτι απόλυτο. Ισως δεν είναι ευχάριστες οι ευθύνες ΑΛΛΩΝ για όσα λέει ο Κιαμούλ, όμως τείνω να τις θεωρώ πλέον δεδομένες. Π.χ. ΠΟΙΟΣ έβαλε το νεοναζιστικό σύνθημα “όταν θα ξαναγυρίσουμε η γή θα τρέμει” (ρήση του Γκέμπελς πριν αυτοκτονήσει) στην προμετωπίδα γνωστού Ποντιακού μπλογκ? ΠΟΙΟΣ επιτρέπει στο ΛΑΟΣ να κάνει ανακοινώσεις υπέρ των Ποντίων ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΠΙΣΗΜΑ Ποντιακά site? ΜΗΝ τα ρίχνετε και ΟΛΑ στην “Αριστερά”. Δεν φταίει και για όλα η κακόμοιρη, είναι εν μέρει ΤΟΣΟ απησχολημένη με το… ρετουσάρισμα της προσωπογραφίας του… Στάλιν (στο Photoshop) και με την αξιοποίηση του (δικού της) λαΪκισμού, ώστε… ΜΟΝΟ ελιτίστρια, δεν είναι η κακομοίρα. Ισα-ίσα είναι μια ΠΟΡΝΗ που ντρέπεται κατά βάθος διότι “τα έκανε όλα για το καλό των παιδιών της” (του απλού λαού). ΑΜΑΝ πια κι αυτός ο “λαός”. Χρειάζεται ΜΕΓΑΛΗ απομυθοποίηση το αέναο ΛΙΒΑΝΙΣΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ από την Αριστερά (και γενικά τους πολιτικούς). Ο λαός έχει ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ πλέον, ότι στη ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ νοσεί, έχει ξεχαρβαλωθεί. ΜΗΝ επικαλείστε πια το λαό. ΜΗΝ αποκαλούμε την κατ΄εξοχήν “κυνηγό ελιτιστών” Αριστερά… ελιτιστική. ΣΙΓΑ ΤΑ ΩΑ. ΧΕΣΤΗΚΕ ο Λαός ΚΑΙ για το Ποντιακό. Απλά πιστεύει όσα του σερβίρουν κι έχει έναν ενστικτώδη πατριωτισμό που είναι πάντα εκτεθειμένος στον ΚΑΘΕ πατριδοκάπηλο Καρατζαφύρερ. Ευτυχώς… όχι πάνω από 5 ή έστω 10 % τον πιστεύει όμως. Σχόλιο από omadeon | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Ομαντεόν. Πάλι μπερδευτήκαμε με τις γενικεύσεις. Το ζήτημα για μας είναι μια συζήτηση και μια συμφωνία μέσα στην Αριστερά που προέρχεται από τους πρόσφυγες του ‘22. Δηλαδή μέσα από ανθρώπους που η ίδια τους τη ύπαρξη ως κοινότητα καθορίστηκε από τα μεγάλα γεγονότα του ΤΟΤΕ. Για αυτή την Αριστερά λέω ότι ευθύνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ κ.λπ, κ.λπ. Τώρα γι όλα όσα λες, υπάρχει σε άλλα συμφωνία και σε άλλα αντίλογος. Να επισημάνω ότι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας κατεξοχήν μας χαροποιεί, ότι το Κίνημα για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ένα Κίνημα Μνήμης και όχι ένα ταξικά κίνημα. Τα γεγονότα στον Πόντο μέχρι τώρα -ως ποντιακή Αριστερά- τα αντιλαμβανόμαστε μέσα από το τί έκανε το ΣΕΚΕ, πώς κατούρησε ο Μπεναρόγια, ποιό κάκκαλο του ξυνότανε του Τρότσκι στην Κροστάνδη, πως και αν πήδαγε ο Λένιν την Κρούπσκαγια. Δε μας ενδιαφέρει ούτε η Λούξεμπουργκ, ούτε ο Σκληρός, ούτε ο Γληνός, ούτε οι εσωτερικές ταξικές αντιθέσεις που οι νεότουρκοι επίλυσαν δια της μάχαιρας. Είμαστε αριστεροί, δηλαδή μαρξιστές, και δεν έχουμε ούτε μια ανάλυση για τις εσωτερικές αντιθέσεις στην Τουρκία, για τις τάξεις που συγκρούστηκαν. Για όλα απαντάμε ιδεαλιστικά, με γενικεύσεις περί ιμπεριαλισμού και εθνικισμού…. Εμείς εδώ στο Π&Α έχουμε αναπτύξει έναν Αυτόνομο λόγο και χαιρόμαστε κάποιους νέους ερευνητές που τολμούν να καταθέτουν προτάσεις. Τώρα, τα άλλα που λες για το ποντιακό αντάρτικο: Είναι γνωστή η επίσημη τουρκικη άποψη δια στόματος Νακρατζά. Καθώς και η κριτική κάποιων καλών φίλων με τους οποίους συμφωνούμε. Σίγουρα και οι Πόντιοι αντάρτες δεν ήταν αγγελάκια. Όπως κανένα κίνημα οπουδήποτε στον κόσμο δεν υπήρξε αγγελικό. Ήταν και κλέφτες και αρματωλοί και απόκληροι και επαναστάτες και απελευθερωτές και φονιάδες κ.λπ. Το ζήτημα είναι γιατί βγήκαν στο βουνό και ποιός ήταν ο ιστορικός τους ρόλος εκείνη την εποχή. Α, και κάτι άλλο. Οι τουρκικές πηγές που καταγγέλουν τους Πόντιους αντάρτες γράφουν στο Pontos Meselesi ότι τα θύματά τους ανέρχονται σε 650 περίπου. Δεν γράφουν όμως πόσοι Ρωμιοί έχασαν τη ζωή τους την περίοδο 1914-1923 από ένα δολοφονικό κράτος και μια γενοκτονική εξουσία. Ομέρ Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Kύριε Κιαμούλ, επιτρέψτε μου να σας ρωτήσω: τι θα γίνει όταν αυτές οι θέσεις σας επικρατήσουν, και καταφέρετε να πείσετε όλους τους δημοκρατικούς ανθρώπους που ασχολήθηκαν με το ζήτημα αυτό του Πόντου να γυρίσουν την πλάτη στους πανηγυριτζήδες, τους καλογάστρωτους (μάλλον τους καλοφαϊσμένους εννοείτε), τους εμπόρους της ποντιακής γενοκτονίας, και πολλά άλλα εξ ίσου αποκρουστικά, τα οποία είναι και τα μόνα που υπάρχουν απ’ ότι φαίνεται; Δηλαδή θα αφήσετε τον ποντιακό χώρο να εξελιχθεί σε πεδίο δράσης των ακραίων εθνολαϊκιστών. Με αγάπη σας λέω ότι εάν οι θέσεις σας γίνουν αποδεκτές θα συμβάλλουν στη διόγκωση των φαινομένων που καταγγέλετε. Εγώ παρότι δεν είμαι Πόντιος, βλέπω με εξαιρετικό ενδιαφέρον τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται εδώ μέσα αλλά και τον φρέσκο αέρα που φέρνουν στον ξύλινο, γερασμένο και αναποτελεσματικό αριστερό λόγο οπως τον έχουμε συνηθίσει. Και μια τελευταία ερώτηση; Τι πρόβλημα έχετε με τους καλογάστρωτους; Όλοι οι κλασικοί του μαρξισμού δεν ήταν καλογάστρωτοι; Απο τον Μαρξ έως τον πρίγκιπα Κροπότκιν; Σχόλιο από Ζωνιανίτης | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Σας το είπα και πέρσυ. ο ποντιακός χώρος έχει αλωθεί από πολλά καλόπαιδα. Να τιμήσω την ημέρα της γενοκτονίας από την άποψη ότι δεν θέλω να ξανασυμβούν τέτοια πράγματα, ναι. Να αποτελεσω το ακροατήριο των δεξιοφασιστοεθνικιστών όμως όχι. Το μύνημα της 19 Μάη μπορεί να το καπηλεύονται, αλλά προς το παρόν δε βλέπω να παίρνει η δικιά σας η άποψη την ηγεμονία. Μέχρι τότε θα εξακολουθώ να μην χωνεύω τους πόντιους και διακριτικά να συμπαρίσταμαι σε όσους προσπαθούν να καθαρίσουν τον ποντιακό χώρο από αυτές τις λέρες. Τι να κάνω?! Αγάπησα τον πόντιο ο οποίος είναι τόσο περήφανος για την καταγωγή του, ο γλυκούλης! Ομερ πολύ κακώς που δε σε ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιθέσεις της τουρκίας! Πού πας χωρίς αυτές καλέ μου!! Σχόλιο από παρτιζανα | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Παρτιζανούλα πού είσαι; Σε πεθύμησα! Ίσως τώρα που ο καλός σου υπηρετεί στο στρατό, ίσως να σ’ έχουμε περισσότερο. Πότε καλέ είπα ότι δε μ’ ενδιαφέρουν οι εσωτερικές αντιθέσεις της Τουρκίας; Μ’ ενδιαφέρουν και με παραενδιαφέρουν. …….. Ααααα! Τώρα κατάλαβα! Αυτό που έγραψα ότι “δεν μας ενδιαφέρει ούτε η Λούξεμπουργκ, ούτε ο Γληνός, ούτε ο Σκληρός, ούτε οι εσωτερικές αντιθέσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας” το έγραψα απαξιωτικά γιατί αυτή ακριβώς ήταν η στάση, για τα μικρασιατικά γεγονότα και τις γενοκτονίες που έγιναν εκεί, της γλυκούλας Αριστεράς μας (την ξύλινη, την γερασμένη, την αναποτελεσματική, που λέει κι ο Ζωνιανίτης, αλλά εμείς την αγαπάμε και έτσι όπως είναι σαν τον Φρανκεστάιν τζούνιορ) Ομέρ Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Εχε χαρη που λειπει ο πόντιος και δεν επιτρεπεται να βγαινω εξω από το σπίτι αλλιώς θα σε έβγαζα βολτες να δουμε αν θα ξαναχαρακτηριζες τζουνιορ Φρανκεσταιν την “αριστερά”!! Σχόλιο από παρτιζανα | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Κιαμούλ, λυπήθηκα για το κείμενο που ανάρτησες και ελπιζω να μην είναι δικό σου. Ο λόγος είναι ότι η παρουσία σου εδώ δημιούργησε την εικόνα ενός ευαίσθητου ανθρώπου που πασχίζει για την ιστορική αλήθεια και έχει στέρεες αρχές. Άπό το πρώτο μέρος του κειμένου αυτού αποκαλύπτεται η μεγάλη άγνοια για το πως δημιουργήθηκε αυτό το κίνημα από τα κάτω. Γι αυτό είναι ενοχλητικό να μετατρέπονται σε καθολική εικόνα οι λίγες υπερβολές και οι εθνικιστικές κορώνες που κατα καιρούς εμφανίζονται, είτε στα συνθήματα, είτε σε ομιλίες κάποιων πολύ συγκεκριμένων ομιλητών. Οι λίγες ακρότητες, που πρέπει να επισημαίνονται και να στηλιτεύονται, δεν είναι δυνατόν να υπερκαλύπτουν την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα είναι ότι το ποντιακό κίνημα δεν ολίσθησε σε θέσεις ρατσιστικές, εθνικιστικές, αλυτρωτικές. Θα άξιζε να κατατεθεί τεκμηριωμένα η αντίθετη εκτίμηση. Κιαμούλ, θεωρώ ότι το πρώτο μέρος της τοποθέτησης που ανήρτησες προσβάλλει πολλούς άξιους ανθρώπους, που σε καμιά περίπτωση δεν άσκησαν το “επάγγελμα του γενοκτονολόγου”. Αλλά αντιθέτως θυσίασαν προσωπικές στιγμές, στέρησαν από την οικογένειά τους κοινό χρόνο, για να μελετήσουν ιδίοις εξόδοις αυτά που η καθεστωτική ιστοριογραφία είχε απωθήσει και εξοβελίσει από τη κοινή ιστορική αφήγηση. Είναι μεγάλο λάθος να εξάγονται αυθαίρετα συμπεράσματα από την εμπειρία του ‘86-’87 ή από συγκεκριμένο ομιλητή στην Πτολεμαϊδα φέτος. Επίσης είναι μεγάλο λάθος να μην γίνεται καμιά αυτοκριτική, ειδικά από σας που ζείτε σ’ ένα χώρο που κάποτε επηρεάστηκε έντονα από τις αναλύσεις της Ομάδας Χαραλαμπίδη. Και όχι μόνο επηρεαστηκε αλλά ασκήθηκε και βία κατά των εχόντων διαφορετική άποψη. Ακόμα υπάρχει το επιθετικό, αρνητικό σύνθημα έξω από το σπίτι του Κοσμέτε. Η αυτοκριτική θα έπρεπε να προηγείται της καταγγελίας. Και αυτό γιατί η τελευταία έκφραση των ακραίων απόψεων των χαραλαμπιδικών στην περιοχή σας έγινε πέρσι στα Κομνηνά, με μια παρακρατική συγκέντρωση που θα τη ζήλευαν οι προχουντικοί ακροδεξιοί. Δυστυχώς η αδιαφορία και η ανοχή που επέδειξε η Αριστερά της περιοχής στη συγκεκριμένη παρακρατική εκδήλωση, δεν της επιτρέπει να γίνεται τιμητής με τον τρόπο που διαβάσαμε στο κείμενο. Επί της ουσίας τώρα! Ο μικρός Ομέρ, μέσα από την ιδιαίτερη αθυροστομία του και με τη δύναμη που δίνει η νεότητα, περιέγραψε πολύ καλά τις σχέσεις του ποντιακού κινήματος με την Αριστερά και διατύπωσε με ικανοποιητική σαφήνεια τις ευθύνες της. Η γνώμη μου είναι ότι το ποντιακό κίνημα, εμφανίστηκε ως κίνημα της κοινωνίας των πολιτών από τη δεκαετία του ‘80 και προκάλεσε μια ριζοσπαστική τομή στη νεοελληνική σκέψη, αναδεικνύοντας ζητήματα που σχετίζονταν με τον τρόπο περάσματος από την πολυεθνική προνεωτερική Οθωμανική Αυτοκρατορία στην εποχή των εθνών-κρατών. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, αναδείχθηκε η ελλειπτική ελλαδική κρατική (και όχι μόνο) ιδεολογία, που έθετε τον ελληνισμό της Ανατολής εκτός της ιστορικής μνήμης. Και συμπληρώθηκαν οι Λευκές Σελίδες της ιστορίας… Μ-π Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Σε μια σχετική συζήτηση μ’ έναν φίλο μου, του έγραψα τα εξής: “Νομίζω ότι η όλη σύγχυση στην Ελλάδα, η δαιμονοποίηση και η εύκολη απόρριψη της άποψης των προσφυγικών οργανώσεων συνδέεται με την ύπαρξη μιας ελλαδοκεντρικής εθνικιστικής ματιάς, η οποία τις εξελίξεις στο εσωτερικό της οθωμανικής κοινωνίας τις εποχές της μετάβασής της σε εθνικά κράτη, τις αντιμετωπίζει μέσα από την πολιτική και τη στάση του κράτους της Ελλάδας. Το απλό γεγονός ότι δηλαδή η γενοκτονία των Ελλήνων της Ανατολής δεν ήταν συναρτημένη με την ελλαδική συμπεριφορά,αλλά με τις ενδοοθωμανικές διεργασίες και την απόφαση του τουρκικού εθνικισμού να εξαλείψει την αστική τάξη των ραγιάδων (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) την οποία θεωρούσε ταξικό εχθρό προς τα γραφειοκρατικά και στρατοκρατικά οθωμανικά στρώματα και εμπόδιο στο εθνικιστικό σχέδιο, δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτή στο μέσο Ελλαδικό. Πάντως το ζήτημα της Γενοκτονίας των Ποντίων ήδη ξεφεύγει από τα ποντιακά πλαίσια και γίνεται ευρύτερα αποδεκτό. Νομίζω ότι το μόνο πραγματικό ζήτημα που υπάρχει πλέον -που δυστυχώς το έχουν καταλάβει ελάχιστοι- είναι η σωστή προσέγγιση και η τοποθέτησή του σ’ ένα αντι-εθνικιστικό πλαίσιο ώστε να αποφευχθεί η ιδεολογική χρήση των πραγματικών ιστορικών γεγονότων από ακροδεξιούς, ρατσιστές, αλυτρωτιστές. Και αυτό είναι απολύτως εφικτό, αρκεί να γίνει κατανοητό και να σταματήσουν οι σκιαμαχίες, οι οποίες προσπαθούν να αμφισβητήσουν ή να μειώσουν τη σημασία μιας πραγματικά τραγικής σελίδας της σύγχρονης ιστορίας.” Μ-π Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Μ-Π, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αλλά όχι και “ο μικρός Ομέρ” !!! Παρτιζάνα, άντε βγάλε με κι ας λείπει, αλλιώς θα γράψω εκατό φορές “Αριστερά=Φρακενστάιν τζούνιορ” Ομέρ Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Ο Μικρός Ομέρ;; οχι δα!,, γράψτε λάθος Σχόλιο από κάτσε καλάααααα | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Δείτε μια παρέμβαση (σχόλιο 118) που έκανα στο μπλογκ του κ. Σαββίδη, όπου προσπαθώ να πω ότι η προοδευτική σχολή Ιστορίας στην Ελλάδα και στην Τουρκία συγκροτείται γύρω από την άποψη των προσφυγογενών ιστορικών στην πρώτη και των αντικεμαλικών στη δεύτερη: “Η επίσημη ελληνική ιστοριογραφία υπήρξε αναθεωρητική ως προς την πραγματική φύση των γεγονότων στην Ανατολή, σε σχέση με τις διαδικασίες διάλυσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, της γενοκτονίας των χριστιανικών λαών από τους στρατιωτικούς εθνικιστές. Η καθεστωτική αυτή ιστοριογραφία κατασκεύασε μια ψευδή ιστορία, η οποία αγνοούσε πλήρως τις εσωτερικές οθωμανικές εξελίξεις, τις ταξικές συγκρούσεις και έβλεπε την ιστορία μόνο μέσα από τα παραμορφωτικά γυαλιά του ελληνικού Βασιλείου και του ελληνοτουρκικού πολέμου του 19-22. Με βάση αυτή τη λογική ο οθωμανικός χώρος ήταν από πάντα τουρκικός, οι χριστιανικές κοινότητες δεν ήταν άξιες λόγου ούτε είχαν πολιτικά δικαιώματα και το τουρκικό έδαφος δέχτηκε την έξωθεν ιμπεριαλιστική επίθεση. Η αναθεωρητική αυτή άποψη του ελληνικού κατεστημένου δέχτηκε μια αναθεωρητική “επίθεση” από τη δεκαετία του ‘80 από προσφυγογενείς ιστορικούς, οι οποίοι ανέπτυσαν μια τελείως διαφορετική οπτική, ξεφεύγοντας από τον ελλαδοκεντρισμό και κατά συνέπεια τον ιδιότυπο εθνικισμό που καθόριζε μέχρι τότε την ιστορική ματιά. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας το ‘94 μετέτρεψε τις απόψεις των προσφυγικών οργανώσεων και τις ερμηνείες των προσφυγογενών ιστορικών σε τυπικά κυρίαρχες. Οπότε όσες κινήθηκαν στην παλιά γραμμή έγιναν τώρα πλέον αυτές αναθεωρητικές. Απ΄την άλλη στην Τουρκία, οι επίσημοι κεμαλικοί ιστορικοί κατασκεύασαν ένα νέο παρελθόν, στο οποίο εξαφανιζόταν η οθωμανική παράμετρος προς όφελος της τουρκικής εθνικής. Στην άποψη αυτή, ο οθωμανικός χώρος ήταν από πάντα εθνικός τουρκικός. Δεν υπήρχαν μη τουρκικές κοινότητες παρά μόνο ξένοι ιμπεριαλιστές. Το μοντέλο αυτό αμφισβητήθηκε από τους νέους Τούρκους αντικεμαλικούς, ήτοι αντιεθνικιστές, ιστορικούς σαν τον Τανέρ Ακσάμ. Διαπιστώνουμε ότι οι αρχικές κυρίαρχες ερμηνείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία ήταν ταυτόσημες, βασιζόταν σε παρόμοια κριτήρια και κατέληγαν στα ίδια συμπεράσματα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αναθεωρούσαν με προκλητικό τρόπο το ίδιο το ιστορικό γεγονός. Οπότε η αμφισβήτηση που δέχτηκαν οι επίσημες ερμηνείες, τόσο στην Ελλάδα από την προσφυγική ιστοριογραφία, όσο και στην Τουρκία από την αντικεμαλική , ήταν μια αναθεώρηση της αναθέωρησης μέσω της αποδόμησης της κυρίαρχης, καθεστωτικής ερμηνείας.” Σχόλιο από Καρσλής | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Καλησπέρα, γυρνώντας σπίτι μετά από απουσία αρκετών ωρών, είδα στο δρόμο αφίσσες με ποντιακές εκδηλώσεις, αν θυμάμαι καλά στις 13 Μαίου. Δεν θυμάμαι τώρα λεπτομέρειες αλλά εντύπωση μου έκανε το άνοιγμα στον υπόλοιπο κόσμο, όχι μόνο στους Πόντιους, καθώς και το θέμα των εκδηλώσεων. που ήταν κυρίως μουσικό. Η ποντιακή μουσική ανέκαθεν μου άρεσε πολύ περισσότερο από άλλα είδη παραδοσιακής Ελληνικής μουσικής, ίσως γιατί αποτελεί ένα είδος… πρώϊμου Trance! Παρατηρώ κάτι, χρόνια τώρα. Οτι οι Πόντιοι στην Ελλάδα έχουν διατηρήσει τις παραδόσεις του με έναν τρόπο που δεν ενοχλεί, ούτε αποκλείει άλλους. Ισα-ίσα εμπνέει και όλους τους άλλους να συμμετάσχουν. Αυτή η αυθεντική παραδοσιακή κουλτούρα δεν έχει καμμία σχέση με τον εθνικισμό, ούτε και με τον στείρο τοπικισμό. Είναι ένα κόσμημα, που (όπως και η συναρπαστική Ποντιακή βικιπαίδεια) κρατάει το ενδιαφέρον του ξένου: Τον κάνει να νιώθει περίπου σαν ένας από εσάς και όχι σαν κάτι διαφορετικό από εσάς. Ετσι εξηγείται και ο ενθουσιασμός φιλελλήνων – φιλοπόντιων όπως ο Αυστραλός Ατκινσον. (ας πούμε κι έναν καλό λόγο, όταν ΤΟΝ ΕΝΝΟΟΥΜΕ και όταν… έχετε πικραθεί ακούγοντας τόσα και τόσα αρνητικά)! Σχόλιο από omadeon | Μαΐου 22, 2009 | ——————————————————– Ειλικρινά, αυτή η αντίληψη και η προσέγγιση των πραγμάτων, πλέον προκαλεί θυμηδία… κατά την ηπιότερη εκδοχή. Αν άφηνα το θυμικό μου να αντιδράσει ελεύθερα θα φώναζα έλεος… Γιατί πρέπει να παρουσιάζεται ένα Μνημόσυνο μέσα από την πολιτική / ιδεολογική οπτική του καθενός; Γιατί αυτή η προσέγγιση, που αφενός επαληθεύει τη διάσπαση, τη μιζέρια και την πολιτική χειραγώγηση και αφετέρου μας καθιστά περίγελο στις λοιπές ιθαγενείς και εισαγόμενες φυλές του ελληνικού ψηφιδωτού και πολύχρωμου κόσμου?? Ακόμη και αυτό το ρημάδι το κερί που θέλει κάποιος να ανάψει εις μνήμη των θυμάτων, γιατί να έχει ιδεολογικό περίβλημα και φόντο; Με συγχωρείτε για την ερωτηματική τοποθέτηση, αλλά υπάρχουν στιγμές, και δυστυχώς είναι πολλές, που αισθάνεσαι ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από την ανακάλυψη του τροχού… Σχόλιο από Κόκκινος Οκτώβρης | Μαΐου 22, 2009 | ———————————————————- »»»»’Σου τα αναφέρω αυτά γιατί δυστυχώς ο χώρος της Πτολεμαϊδας παρήγαγε την τελευταία 20ετία ακραίες και αντιδραστικές εν τέλει απόψεις. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα όσα παρήχθησαν από την ομάδα Χαραλαμπίδη στην περιοχή, αλλά και από τους αντιπάλους της. Ειδικά οι αναλύσεις των αντιπάλων τους αναπαρήγαγαν ένα παρόμοιο αφοριστικό σχήμα και ήταν το ίδιο αντιδιαλεκτικές. »»»»»»»»»» »»»»»»»’Αλλά όταν κάποιος καεί στο χυλό, φυσά και το γιαούρτι! »»»»»»»»»»»»’ Μ-π ο χώρος της Πτολεμαΐδας δεν είναι τόσο άσχημος όσο τον περιγράφεις……άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι εγώ ζω στον χώρο της Πτολεμαΐδας δεν είμαι απλά ένας επισκέπτης με άσχημες εμπειρίες………και εννοείτε ότι κατάλαβα ότι είχες μια άσχημη εμπειρία , και μάλλον κατάλαβα ποια ήταν η άσχημη εμπειρία σου ………… αλλά με μια εμπειρία δεν μπορεί κάποιος να καταδικάσει έναν ολόκληρο »χώρο»……….. Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες ( όσο αφορά την εμπειρία ) όπως και να μην τσουβαλιαζουμε »χώρους»………..η Πτολεμαΐδα έχει κάνει πολλά πράγματα , εννοείται ότι κάποια είναι »κακά» και κάποια είναι »καλά» ……… Τώρα αν μπορείς να ζυγίσεις τα »καλά και τα κακά» τότε τι να πω μάλλον ( αλλά πολύ »μάλλον» ) έχεις δίκιο για αυτόν τον »χώρο»…..οι προσωπικές εμπειρίες μας καμιά φορά όμως μας κάνουν μη αντικειμενικούς κριτές Σχόλιο από Τάσος | ———————————————————— Ας δούμε και τα πράγματα αν μπορούν να γίνουν και έτσι…… Ναι πρέπει να τιμάμε τους νεκρούς μας και να συμμετέχουμε στην κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ της Θεσ/νικης ……μερικά πράγματα είναι αυτονόητα ……άσχετα βέβαια αν για κάποιους ειναι εσκεμμένα δυσνόητα…… Όμως τι γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους που λόγο εργασίας ή μεγάλης ηλικίας ή λόγο εξετάσεων στο σχολείο ή λόγο μεγάλης απόστασης (ή κτλ) δεν μπορούν να δώσουν το παρόν στην Θεσ/νικη ?…………..δεν έχουν το δικαίωμα να τιμήσουν τα θύματα?……. Και λέω , μήπως θα πρέπει στο μέλλον να συντονιστούμε καλύτερα ?……..μήπως τελικά αυτή η κεντρική εκδήλωση στην Θεσ/νικη πρέπει να προγραμματίζεται από όλους μας μήνες πριν ( και κατά προτίμηση από της 20 Μαΐου ) ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε το παρόν όσο ποιο πολύ γίνεται?……. Για έμενα τον αδαή πρέπει να αλλάξουμε πολλά πράγματα, βέβαια αυτά δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη……. Πρώτον, τα διοικητικά των συλλόγων να έχουν ενημέρωση τα παιδιά για την άξια της εκδήλωσης , όπως και για το τι είναι γενοκτονία , πως έγινε η γενοκτονία …….. γιατί λεγόμαστε πόντιοι και δεν ζούμε στον πόντο ?……. Πρέπει επιτέλους τα ΔΣ των συλλόγων ( και εννοώ τα περισσότερα ΔΣ ….γιατί υπάρχουν , λίγα βέβαια , που εργάζονται πραγματικά ) να καταλάβουν ότι ο σύλλογος δεν είναι μόνο ένα χορευτικό και δυο γλέντια τον χρόνο, και καμιά ομιλία έτσι για να σπάσει η μονοτονία Δεύτερον, οι σύλλογοι θα πρέπει να κάνουν μια εκδήλωση για τα θύματα την ίδια μέρα με την κεντρική εκδήλωση στη Θεσ/νικη – ας φανταστούμε μια »τηλεοπτική βόλτα» σε όλους τους συλλόγους της Ελλάδας ,και όχι μόνο, και να τελειώνει αυτή η »τηλεοπτική βόλτα» στην Θεσ/νικη …..δηλαδή να τιμούν τα θύματα και αυτοί που δεν μπορούν να πάνε Θεσ/νικη…..(πόσο μεγαλειώδες θα είναι αλλά και θα φαίνεται από το ίντερνετ….με ένα σκηνοθέτη να παίζει με τις »εικόνες»…. γιατί εάν περιμένουμε να το κάνει κάποιο κανάλι …..θα καούμε στο »περίμενε» ) Τρίτον , να μην μείνουμε μόνο στα λόγια και να μην περιμένουμε τον εθνοσωτήρα- την ομοσπονδία να τα κάν

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 22/05/2009

 23. ΣΥΝΕΧΕΙΑΣΥΝΕΧΕΙΑΣΥΝΕΧΕΙΑ

  ————————————————–
  ————————————————–
  OMEΡ για το σχόλιο 36 όσα λές για λαϊκό κίνημα μνήμης δηλαδή κάτι σαν την διάσωση της καρέτα-καρέτα .τα υπόλοιπα που επισημάνεις θα τα πούμε όταν αναρτηθεί το κείμενο.

  Για το σχόλιο 37 ούτε εν θερμό λειτουργήσαμε ούτε εν ψυχρώ το κείμενο ένια ένα βαθιά πολίτικο ντοκουμέντο που βάζει τον δάκτυλο επί των τύπων των υλών. Αν δεν το κατάλαβες δεν φταίω εγώ Ματσουκάτε.

  Vripol Σε παρακαλώ πάρα πολύ ξαναδιάβασε το κείμενο .εμμέσως πλην σαφώς η απάντηση είναι μέσα στο κείμενο.

  Ζωνιανιτη δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα κ΄οσο δεν την αντιλαμβανόμαστε τόσο το χειρότερο γι΄ αυτήν ,ΚΑΛΟΓΑΣΤΡΩΤΟΙ=ΕΥΚΟΛΟΠΙΣΤΟΙ.

  Σύντροφε Μαρξιστή Πεσιμιστή σε προηγούμενα κείμενα μου ανέλυσα το πώς λειτουργούν αυτοί που ηγούνται του κινήματος (για την διάσωση της καρέτα καρέτα), οι ακρότητες είναι ο κανόνας και εκείνοι που λένε κάποιες αλήθειες είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

  Εγώ τα συμπεράσματα τα βγάζω από την πρακτική τους όλα αυτά τα χρονιά επιφοίτηση του Άγιου πνεύματος δεν έτυχε να έχω.Το ανατολικο ζητημα το ανοιγουμε υπάρχουν πολλές λευκές σελίδες ακόμα .

  ΚΙΑΜΟΥΛ

  ———————————————————

  Κιαμούλ,

  αυτό είναι το πρόβλημα! Ότι, χωρίς οικολογικές ευαισθησίες, η Αριστερά, τους Πόντιους και την ιστορία τους την έβλεπε σαν την καρετα-καρέτα. Γι αυτό καταλήξαμε εδώ!

  Ο σύντροφος Μαρξιστής-Πεσιμιστής, που σε αντίθεση και με μένα και με σένα είναι ενεργός στο χώρο, είπε κάτι ενδιαφέρον που το επαναλαμβάνω: «…η πραγματικότητα είναι ότι το ποντιακό κίνημα δεν ολίσθησε σε θέσεις ρατσιστικές, εθνικιστικές, αλυτρωτικές. Θα άξιζε να κατατεθεί τεκμηριωμένα η αντίθετη εκτίμηση

  Από τη στιγμή που εξάγουμε πολιτικά συμπεράσματα σύντροφε Κιαμούλ, ας βασιζόμαστε σε τεκμηριωμένα στοιχεία και όχι σε υποθέσεις ή σε υποπεριπτώσεις εκ Πτολεμαϊδος προερχόμενες. Αν λάβω υπόψη και το νεολαίο τον Τάσο που έγραψε από την Πτολεμαϊδα και είναι προοδευτικό παιδί, δεν ήταν και τόσο τραγικά τα πράγματα όσο τα περιγράφετε και εσείς και ο Μ-π.

  Αλλά πάνω απ’ όλα ας αποφεύγουμε τις γενικεύσεις και ας γνωρίζουμε ότι το ποντιακό κίνημα είναι αυτό που λέμε φωνάζοντας όλοι: ΚΙΝΗΜΑ ΜΝΗΜΗΣ. Άρα διαταξικό και προοδευτικό. Όπως τα αντίστοιχα κινήματα διατήρησης της μνήμης για την Εθνική Αντίσταση, το Ολοκαύτωμα, τη Γενοκτονία των Αρμενίων κ.λπ.

  Το ζήτημα είναι να παραμείνει δημοκρατικό. Και αυτό είναι και ευθύνη της Αριστεράς, αλλά και των άλλων δημοκρατικών (αστικών) δυνάμεων.

  Εάν περιμένεις να εξελιχθεί σε προλεταριακό κίνημα κάνεις λάθος. Το μόνο από τα ποντιακά, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σ’ ένα αληθινό ταξικό κίνημα, είναι το Κίνημα Αποκατάστασης των νεοπροσφύγων, των Ποντίων από την ΕΣΣΔ. Αλλά μ’ αυτούς η Αριστερά μας δεν καταδέχτηκε να ασχοληθεί. Ε! με Ρωσοπόντιους θα ασχολείται τώρα;

  Τα άλλα που έγραψα, παρότι ήταν γραμμένα εν θερμώ, τα υποστηρίζω απολύτως.

  Ομέρ

  —————————————————-

  Σχόλιο από Πόντος και Αριστερά | 23/05/2009

 24. […] -Κιαμούλλλλ, που είσαι; […]

  Πίνγκμπακ από -Ο απολογισμός του έτους « Πόντος και Αριστερά | 08/01/2010


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: